Page 1

EN OOK: TIP VAN D E BIB, HOROSCO OP, WWWEETJ ES, POSTCRO SSING …

www.mijnLeuven.be www.facebook.com/mijnleuven

1


03 04 06 09 10 12 15 16 18 20 22 25 26 28 30 32 35 36 38 40 42 44 46 48 50


3


NTEN)

ONS (STENEN ACCE

HET PARK MET BASTI

CENTRAAL WANDELPAD

DE NIEUWE FIETSBRUG KOMT

EST EE N

WE G

FIETSPLATEAU OVER DE ALBERTLAAN

N

LAA ERT

TIE NS

ALB

© H+N+S landschapsarchitect en

UIT OP HET BRUGBASTION

N

RENLAA

MARTELA

4


TRAPPEN ALS ONTMOETTINGSPLAATS

hello

EG ZICHT OVER DE SPOORW

5


6


7


8


MEDIAWATCH

Tekst: Jozefien Van Beek (Artforum vzw) – www.artforumvzw.be Met dank aan: Nicky Sanderse (16), Floor Van Boxem (17) en Chaimae Bouchmal (18)

‘Wie geen vrienden he eft, is een makkelijk slacht offer’ ‘De daders voelen zich sterk en daar genieten ze van’

9


10


11


Vergeten plekken, verborgen plaatskes, nog nooit betreden stukjes Leuven... M-Crew was there op prospectie for you! En, één woord: CHILL! Tekst: Jill Marchant / Foto’s: Lotte Verbeeck

Dirk Boutslaan, 3000 Leuven.

In november zijn alle ruiten er gekuist want Google Street View trok door Leuven.

Klein Begijnhof Leuven.

12


WOW

ADRES

Doe een wens in de waterput. Wij gooiden iets, maar hoorden het nooit vallen. Zo diep! Mechelsestraat 202, 3000 Leuven. Keizersberg Abbey (niet de tripel ‘Keizersberg’ ;-)).

: Ga er zeker chillen in de lente hilarisch hoe parende kikkers oeverloos kwaken van plezier! de Tussen de Redingenstraat en Schapenstraat. Open: en 1/10 – 30/04 : van 9u tot 19u 1/05 – 30/09: van 9u tot 21u Chillen in’t paradijske.

WOW

Park: Nobelstraat, 3000 Leuven. Open: 1/10 – 30/04 : van 9u tot 19u en 1/05 – 30/09: van 9u tot 21u30

DÉ GEZELLIGSTE STRAAT VAN LEUVEN: DÉ JOZEF-2 STRAAT

13


WOW

Je kan er iedere keer genieten van een lekkere, sappige en vooral gratis hamburger! Brusselsestraat 61a, 3000 Leuv en. Open: iedere woensdagnamidda g vanaf 12u

14

www.mijnleuven.be/jeugdwerk


15

@ Leonid M


16

Kjel en Jeremy zijn fan van het openbaar vervoer. En dat merk je aan hun slogan: “Wees blij, de bus rijdt file voorbij.” Maar Jannick en Joren stellen zich vragen bij de prijs: “Een Buzzy Pazz is erg duur, zeker voor grote gezinnen. Wij vinden dat de bus gratis moet zijn voor leerlingen en studenten.”


Brecht en Victor: “Er is maar één skatepark in Leuven en dat ligt helemaal buiten het centrum. We willen er meer, centraler gelegen. En als het kan ook een indoor park.”

Petricha en Josse vragen zich af waarom mensen zo grof en belachelijk doen tegen elkaar. Daarom kozen ze voor de slogan: ‘Love goes on’. Petricha: “Iedereen is gewoon een mens, behandel elkaar dan ook zo, met respect.”

Bernard en Brecht: “Leuven is zo grijs. Het zou leuker zijn mocht er wat meer kleur zijn. En volgens ons kan dat heel gemakkelijk, door bijvoorbeeld gevels van huizen of de straat in een andere kleur te verven.” Elias en Robin: “Wij willen graag meer gratis fuiven, want daar kan je je amuseren. Je kan er je gedachten verzetten door te dansen en iets te drinken.”

DO IT YOURSELF:

17


Š Nils Van Nieuwenhuysen

1.

2.

3.

4. 5.

6.

18

Maak een account aan. Dat doe je door je basisgegevens in te vullen en een kort tekstje over jezelf te schrijven. Je kan ook opgeven welke kaartjes je graag zou krijgen. Vraag een adres aan. De site geeft je een willekeurig adres, samen met het profiel van de persoon en een unieke code, de Postcard ID. Kies een postkaart. Schrijf er een leuke boodschap op en stuur het kaartje naar het gekregen adres. Vergeet de Postcard ID er niet op te schrijven! Wacht! Het kaartje bereikt zijn bestemming. De persoon die het kaartje kreeg, voert de code in waardoor jij weet dat je postkaart ter plekke is. Er zit een postkaart in de bus. Iemand anders heeft jouw adres gekregen en stuurt je een kaartje.


Om even bij stil te staan: Hou er rekening mee dat een onbekend persoon aan de andere kant van de were ld, maar ook dichterbij, je straat en huis kan zien met behulp van Google Street View. En dat is miss chien niet altijd fijn om te weten.

19


Alle filmpjes en links vind je terug op

www.mijnleuven.be/magazine

Welke Apple product vind jij het coolst? Heb je het filmpje van Justin Bieber volledig uitgekeken? Laat het weten op www.mijnleuven.be

wwweetjes De internetwatcher Sinds YouTube de maximumlengte van een filmpje optrok van 10 minuten naar 10 uur, duiken er een aantal op zijn zachtst gezegd vreemde compilaties op. Zo kan je een filmpje bekijken waarin tieneridool Justin Bieber doodgeschoten wordt, en dat voor 10 uur lang. Door Rambo, the Terminator, en nog heel wat ander schietgraag gespuis… Voor wie eens een namiddag heel veel tijd heeft. www.youtube.com (zoek op ‘Justin Bieber CSI 10 hours’) Pdf convertor: ooit al voorgehad dat je een PDF (=portable document format) doorgestuurd kreeg, maar dat je het bestand eigenlijk graag wou bewerken, zoals je met een Word document kan doen? Omzetten kan gratis én eenvoudig met www.pdftoword.com. PDF opladen, e-mailadres invullen en Word document in je mailbox krijgen. Handig toch? Www.zamzar.com: Als we dan toch bestanden aan het omzetten zijn: met het online tooltje Zamzar kan je in een handomdraai videobestanden omzetten. Want sommige digitale camera’s filmen bijvoorbeeld in .mp4, en Windows Media Player wil die bestanden niet afspelen. Dan kan het handig zijn om je videobestand om te zetten in een .wmv of een .mpeg bestand.

20

ImprovEverywhere is een improvisatiegezelschap dat al een tijdje furore maakt op het internet met geslaagde verborgen camerastunts en flashmobs. Zo kiezen ze elk jaar een dag uit waarop ze iedereen uitdagen om zonder broek rond te lopen. En verzamelen ze ook ieder jaar op het strand om in strak kostuum of baljurk te gaan zwemmen. De verbaasde blikken van toevallige passanten, krijg je er gratis bij. www.youtube.com (zoek op ‘Black tie beach 2011’)


kijker Website in de

Surfen met een helm op toshop is zó populair Het programma Pho kwoord is geworden. dat het intussen een wer modellen worden foto en s che eaffi lam Rec itaal bijgewerkt. dig al ma alle a bijn en er even goed Helaas kan niet iedere een er onlangs sch ver Zo g. rwe mee ove van Playboy er cov de op een vrouw el. zonder nav oshopdisasters. De website www.phot opmerkelijke est me de com verzamelt voorbeeldjes.

Laptops en smartphones zijn helaas zeer populair bij dieven. Gelukkig bestaat er Prey: een programma dat je kan installeren op je computer of smartphone, waarmee je in geval van diefstal de locatie van je gestolen product kan terugvinden. Je kan niet alleen zien welke websites er bekeken worden, je kan via de webcam zelfs foto’s nemen van de dief! Probeer het uit en downloa d de softwar e via www.preyproject.com. In de hoop dat je het nooit nodig hebt, natuurlijk. Één-programma Volt testte het programma onlangs uit. Het filmpje kan je bekijken via de mijnLeuven website.

… het beroemde logo van App le (een appel met een hap uit) niets te maken heef t met Adam en Eva, Sneeuwwitje of de computerterm ‘byte’? De hap die eruit genomen werd, was voor al functioneel: zo wist iedereen dat het een appel was, en geen kers. … Apple topman Steve Jobs de eerste Apple computer in mekaar knutselde in zijn gara ge in 1975? … de eerste echte Mac compute r pas op de markt kwam in 1984? Hij had een werk geheugen van 128 kb. De computers van tegenwo ordig hebben een geheugen dat 4000 keer grote r is! … de ‘pod’ in iPod Engels is voor ‘dop’, als in de dop van bijvoorbeeld een walnoot of een ander omhulsel voor zaden, zoals een sperziebo on? … er elke minuut 10.000 iPhone applicaties verkocht worden? … de muziek die verkocht word t via de iTunes Store sinds 2005 ook meetelt voor de rangschikking in de Ultratop-hitlijsten?

mac 1984

… er in Amerika sinds kort Stev e Jobs poppen verkrijgbaar zijn? Apple zelf heef t nu een rechtszaak aangespannen tegen de make rs van de poppen. … elke dag bijna 120.000 men sen een iPad kopen?

21


JONG MODEBEWUST

22


23


ILONA:

T “IK HOU REKENING ME IK S AL AR MA DE TRENDS. T WA N OE ND AA L IETS WI VORIGE ZOMER IN DE IK MODE WAS, DAN DOE DAT OOK GEWOON!” 24


niet waar

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Last van de warmte? Je mag wat afkoeling zoeken door je voeten te verfrissen in een fontein.

14

Je mag tussen 0.00 en 8.00 uur niet met een open flesje bier door de straten lopen.

25


Tekst: Jelle Dehaen / Foto’s: SXC

26


ADRENALINE

WINNEN EN VERLIEZEN

DE KLOK ROND

ENKELE FEITEN: • • • • • • •

Twintig procent van de jongeren tussen 10 en 17 heeft al eens voor geld gespeeld. De gemiddelde jongere gokt voor het eerst wanneer hij of zij 13 jaar is. Jongeren geven gemiddeld 33 euro per maand uit aan kansspelen, maar dat bedrag kan enorm variëren. Hoe ouder ze worden, hoe hoger het bedrag. Zes procent van de jongeren geeft toe voortdurend te willen spelen. Slechts twee procent beseft dat gokken verslavend kan zijn. Een gokverslaafde heeft gemiddeld zeven jaar nodig voor hij of zij hulp zoekt. Krasbiljetten zijn het populairst. Ze lijken onschuldig, maar worden door de overheid wel als gokspel gezien. Poker krijgt een 2de plaats.

DRUK “Ik probeer minder te spelen, maar het is niet eenvoudig. Zeker omdat mijn beste vrienden het ook doen. Op de duur heb je niets anders om over te praten en word je een outcast als je niet speelt. Ik weet niet of ik in de toekomst nog veel ga spelen: ik zal wel zien. Misschien dat het automatisch minder wordt als ik aan het werk ben.” *Joram is een schuilnaam

27


Situatie: Je bent een muziekfanaat die graag de nieuwste releases beluistert. Helaas kan je niet alles kopen omdat je, bijvoorbeeld, te weinig zakgeld krijgt. Dus download je. Daar voel je je echter slecht bij omdat je de artiest dan niet steunt.

28


Situatie: Je hebt een blog en post daar wel eens een liedje dat op youtube te vinden is. Is dit legaal?

Situatie: Iemand vraagt je om een kopie te maken van een bepaald auteurswerk (artikel, cd met muziek, dvd). Mag dat?

Situatie: Soms wil je foto’s posten op Tumblr, of stukken tekst uit een artikel delen met je vrienden. Mag dat zomaar?

Meer info? www.economie.fvog.be (zoek op auteursrecht)

BESCHERM JE WERK! Ook wanneer je zelf iets creëert, kan je best even nadenken over wat je wel en niet oké vindt. Want wanneer je iets produceert, heb je het recht om zelf te beslissen op welke manier en onder welke voorwaarden je werk verspreid mag worden. Er zijn verschillende opties:

Situatie: Je hebt je tijdens het weekend volledig uitgeleefd en hebt samen met een paar vrienden een heleboel foto’s, teksten en video’s gemaakt. Nadien krijg je te horen dat je als maker persoonlijkheidsrechten hebt op je creaties. Wat betekent dat?

Auteursrecht Je werk mag alleen gebruikt worden onder strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld alleen wanneer het gaat om privégebruik, er geen reproducties worden gemaakt, er geen aanpassingen worden gedaan... Of wanneer je er een vergoeding voor krijgt. Vrije licentie Je werk mag gebruikt worden, rekening houdend met een paar regels. Hierdoor krijgt de gebruiker iets meer vrijheid. Je kiest zelf wat in jouw ogen kan, en wat verboden is. Mag je werk alleen gebruikt worden? Mag het ook bewerkt worden? Of gekopieerd en verspreid? Denk er goed over na! Het is in ieder geval verstandig om altijd naamsvermelding te vragen. Rechtenvrij Iedereen mag je werk gebruiken, zonder daarvoor toestemming te vragen. Bovendien hangen er geen regeltjes vast aan het gebruik. Dit betekent niet dat je geen beroep meer kan doen op de auteursrechten.

1 2 3 29


30


DE KAPSTOK Dat tweedehands hot & happening is, is al lang geen geheim meer. Maar wist je ook dat vintage shop ‘De Kapstok’ recent verbouwd werd en nog meer toffe spulletjes in huis heeft gehaald? Voor een zachte prijs kan je unieke tweedehands spulletjes op de kop tikken. Uren snuffelplezier gegarandeerd. Bovendien gaat de opbrengst integraal naar een goed doel: een welzijnsorganisatie in Leuven. Heb je ineens een excuus om aan je ouders meer zakgeld te vragen, natuurlijk. MECHELSESTRAAT 32

31


Tekst: Wendy Pelkmans / Foto’s: Lotte Verbeeck

32


33


Ga een uurtje sporten. Nadien voel je je geweldig!

Maak een lijst met alle dingen waarvoor je dankbaar bent.

Schrijf in een dagboek over dingen waar je op dat moment mee in je hoofd zit.

Ga iets leuks doen met een vriend(in) waarbij je helemaal jezelf kan zijn.

Doe iets spannends, iets wat je nog nooit gedaan hebt!

Doe een dutje in de zon.

Luister naar muziek waar je happy van wordt.

Koop iets leuks voor jezelf. Iets wat je heel graag wilt hebben.

Ruim je kamer op. Van een frisse omgeving word je blij.

Heb je een talent voor iets? Is er iets waar je goed in bent? Probeer er dan zeker iets mee te doen.

Beeld Š RUVTER

34


Tekst: JAC Anke Helsen

De meeste ouders geven hun kinderen inderdaad zakgeld, maar dat is volgens de wet niet verplicht. Er staat dus ook nergens geschreven hoeveel ze zouden moeten geven. Wel moeten ouders hun kinderen de kans geven om mee te doen aan het ‘sociale leven’. En er zijn maar weinig activiteiten die je kan doen zonder geld. Je kan ook pas met geld leren omgaan als je zelf over geld beschikt. Daarom kiezen veel jongeren er voor om een centje bij te verdienen. Vanaf 15 jaar, of van zodra je twee jaar van je middelbaar hebt afgelegd (los van het feit of je geslaagd was of niet), mag je wettelijk gezien vakantiewerk doen. Misschien kan je tot die tijd al op zoek gaan naar klusjes bij je thuis, je familie of de buren? Auto’s wassen en werken in de tuin zijn populaire manieren om iets te verdienen! En wat kindergeld betreft: helaas pindakaas! In uitzonderlijke situaties, als je zelfstandig woont bijvoorbeeld, kan het soms geregeld worden dat je dit geld zelf ontvangt. Maar normaal gezien is het een bijdrage voor ouders die één of meerdere kinderen hebben. Ze worden dan wel verondersteld om het geld voor hen te gebruiken! Ook als je ouders gescheiden zijn, en de ene ouder alimentatie betaalt aan de andere, gaat het geld naar die ouder en niet naar jou. Het is wel bedoeld als bijdrage in de opvoeding. Het moet met andere woorden aan jou besteed worden.

35


Tekst: Fien, Mart, Lara, Siel, Angela, Janne, Jeroen, Irma, Lisa, Silke, Kaat, Alan, Ayrton, Daniël, Niklas, Keenu, Ben, Arne (de schoolkrantredactie van KA2 Ring) / Begeleiding: Artforum (www.artforumvzw.be)

‘EEN SUBCULTU UR IS EEN CULT UUR DIE VERS DAT IS DE BESC CHILT VAN DE HRIJVING DIE DOMINANTE CU JE TERUGVINDT PUNKERS, EMO’ LTUUR’, OP WIKIPEDIA S, GOTHICS, FA . HIPPIES, SKAT SH EN JE ZIET ZE IONS… ER BEST ERS, OVERAL. OOK AA N TI EN TA LLEN SUBCULTU IN LEUVEN! REN.

36


Fashions, het is de benaming van een subcultuur die niet iedereen kent. We ondervroegen een aantal oudere volwassenen en, zoals we hadden verwacht, hadden de meesten van hen nog nooit van ‘fashions’ gehoord. En toen we hen vertelden wat fashions zijn (jongeren die zich stijlvol kleden met dure merkkledij, nvdr) vroegen de ondervraagde mensen zich af waarom fashions zo’n overdreven kleuren gebruiken in hun kledij. Fashions vinden zichzelf wel heel hip en cool.

* Lena en Judith zijn fictieve namen

37


TILVA ROSH - NIKOLA LEZAIC ‘Tilva Rosh’ is een film gemaakt door de Servische regisseur Nikola Lezaic en vertelt het verhaal van Toda en Stefan, twee vrienden die hun vrije tijd besteden aan skaten, drinken, plezier maken en filmpjes draaien in ‘Jackass’-stijl. Maar wanneer één van de twee jongens na de zomer gaat studeren aan de universiteit en het dorp dus zal verlaten om op kot te gaan, komt hun vriendschap onder druk te staan. Zeker wanneer ze allebei ook nog eens verliefd worden op hetzelfde meisje. ‘Tilva Rosh’ is een specialleke. En zou wel eens in het rijtje

38


39


Tekst: Bart Wauters en Lynn Willems

VAART is een project dat getalenteerde jongeren tussen 15 en 25 jaar stimuleert om fantastisch frisse ideeën uit te werken en ze vervolgens onder de vorm van een projectvoorstel in te dienen. Allemaal in de hoop geselecteerd te worden en kans te maken op o.a. een professionele coaching, repetitieruimte en technische ondersteuning . Maakt niet uit of je kiest voor theater, muziek, beeld, tekst, dans … alles is welkom! Info: VAART is een samenwerking tussen Artforum en fABULEUS

Op 10, 11 en 12 mei 201 2 tonen de finalisten het resultaat van het inte nsieve werkproces dat ze de voorbije maand en doorliepen. Van een zelfgeschreven tekst of beeldend kunstw erk tot een muzikaal opt reden, theatermonol oog of dansspektakel. Ze stellen één voor één hun eigen creatie voor in het Openbaar Entrep ot voor de Kunsten (OP EK), aan de Vaartko m in Leuven. We stellen jullie alvast enkele creatieveling en voor!

40

We are the dreams of our fathers


Š Circus Jan Geloen

Meer info? www.vaartfestival.be 41


Tekst en foto’s: Bart Wauters

42


43


44


45


46


47


48

RAM

KREEFT

STIER

LEEUW

TWEELING

MAAGD


WEEGSCHAAL

STEENBOK

SCHORPIOEN

WATERMAN

BOOGSCHUTTER

VISSEN

49


OORT JE SC T 1 PUN T UIS PER J ORD. O W T N A

1

2

3

4

5

6

7

50

Als je flyers wilt uitdelen, heb je daar toestemming voor nodig. WAAR


8 Afval mag sowieso niet op de openbare weg gegooid worden, daarom staan er doorheen heel de stad vuilnisbakken. Papier, verpakkingen, vruchtenschillen, dozen, blikjes, ‌ je kan er alles in kwijt. Maar het is allesbehalve de bedoeling dat je afval van thuis in de openbare vuilnisbakken gooit. Sterker nog: het is verboden.

9

Lawaai maken als je uitgaat mag tot 23.00 uur. Nadien moet je het rustig houden. NIET WAAR Iedereen heeft recht op een goede nachtrust. Daarom is het verboden om tussen 22.00 uur (en dus niet 23.00 uur) en 6.00 uur storend lawaai te maken. Zingen, roepen, tieren op de openbare weg is dan ook niet toegelaten.

10

Je wil snel een winkel binnen, maar kan je brommer nergens kwijt. Hem even voor de garage van de buren zetten is toegestaan. Je bent toch meteen terug. NIET WAAR Door je brommer voor een garage te zetten (ook al is het maar voor even) kan degene die er woont niet meer weg via zijn garage. En dat mag niet. Het is namelijk verboden om personen lastig te vallen, aan te klampen, hinderlijk te volgen of hun doorgang te belemmeren.

11

12

13

14

51


Meer info: www.mijnleuven.be/doe-eens-iets

mijnleuven magazine 4  
mijnleuven magazine 4  

maart 2012

Advertisement