Page 1

ACHTER DE SCHERMEN:

1

… STUK het gebouw deelt met collega’s van FONK (de filmwerking binnen STUK), LOKO Cultuur (de studentenwerking rond cultuur) en de Dienst Cultuur van de KU Leuven? … STUK vroeger op verschillende locaties in Leuven verdeeld was? Tijdens de jaren ’70 werd het huidige gebouw gebruikt door de afdeling Scheikunde van de KU Leuven. Op 25 april 2000 nam het STUK haar intrek.

Locatie: Naamsestraat 96, 3000 Leuven mijnLeuven gaat iedere editie op zoek naar de verborgen hoekjes en kantjes van Leuven. Gewoon om alles eens van dichtbij te zien! Want hoewel we veel Leuvense gebouwen ongetwijfeld kennen, vallen er heel wat mysterieuze plekjes te ontdekken. Deze keer aan de beurt: STUK.

2

… het binnenplein vaak gebruikt wordt om kunstwerken tentoon te stellen? Zo stonden er ooit 2 Amerikaanse auto’s die er 7 dagen over deden om een botsing van enkele seconden na te bootsen.

WIST JE DAT…

Tekst en foto’s: Daisy Hermans

studio

soetezaal In deze zaal gaan voornamelijk dans- en theatervoorstellingen door, maar evengoed ook zittende concerten en lezingen. In totaal is er in de tribune plaats voor 221 personen. Op de scène zijn al ontelbare acteurs gepasseerd, maar soms ook bizarre personages zoals o.a. een geit en haar kalfje, een robot en een pot goudvissen.

1

2

Wie in de inkomhal van het STUK terechtkomt, wordt bijna overspoeld door het aantal zalen waar je naartoe kan. Ze worden vaak voor publieke voorstellingen gebruikt, maar je kan ze ook zelf huren. De inkom geeft uit op een leuk binnenplein.

voor je niet alleen terecht In het STUKcafé kan ook je er kan je je, hap of een lekker drankje en/ vele gebruik maken van de favoriete krant lezen, per en meer dan eens tjes elle ssp hap elsc gez een streepje muziek. van n iete gen and ma internet. tis gebruik maken van Daarnaast kan je er gra aan de bar! oon gew je g vraa n De logi

50

… STUK over een donkere kamer beschikt met vergroter en baden? Voor 2,50 euro kan je er twee uur lang je foto’s ontwikkelen. Je moet wel zelf je ontwikkelings- en spoelproducten meenemen.

3

… Jamie Lidell de ploeg van STUK ooit vergeleek met het A-team, aangevuld met enkele Macgyvers? Deze geweldige quote staat te pronken in het gebouw. … STUK tijdens de zomer in zomermodus gaat? Het café en onthaal sluiten op dat moment en de openingsuren worden wat aangepast. Je bent gewaarschuwd!

Het STUK beschikt over 3 geluidsdichte paviljoenen waar je terecht kan om te repeteren. Twee paviljoenen staan leeg, in de derde staat een piano. Je kan de ruimtes huren in blokken van 2 uur en hoeft er niet voor te betalen. Je moet wel in het bezit zijn van een STUKkaart of een KU Leuven cultuurkaart. De studio wordt vooral gebruikt als repetitiezaal. Dansers die een show moeten opvoeren, zakken naar hier af om de voorstelling in te studeren. Soms worden er ook optredens gepland, zoals bv. ‘Move Me’.

3

De artiesten die in het STUK op het podium staan, hebben natuurlijk ook nood aan ontspanning. Daarom is er een loge voorzien waar ze volledig tot rust kunnen komen. Er is een bed en tafel aanwezig.

4

Als je in Leuven studeert, dan is de kans groot dat je ooit door deze zaal zal wandelen en dus ook op één van de 350 houten stoeltjes zal zitten. Veel studenten brengen hier namelijk hun examens door. De zaal dateert van de 20ste eeuw.

5

6

7

4

5

EXPOZAAL 6

In Cinema Zed worden drie keer per dag voorstellingen gehouden. Ook worden er ieder jaar twee festivals georganiseerd: het Kortfilmfestival en Docville. In totaal kunnen zo’n 96 mensen een plaatsje bemachtigen in deze zaal. Als je van plan bent om naar een tentoonstelling te gaan, dan zal je hier waarschijnlijk eindigen. De expo’s die hier opgesteld worden, hebben vaak een maatschappelijke insteek.

ENSEMBLEZAAL 7

In deze zaal weerklinken vaak de klanken van symfonische muziek. Dat komt omdat verschillende orkesten van de KU Leuven hier spelen en omdat het Universitair Symfonisch Orkest (USO) hier regelmatig repeteert. De zaal is verdeeld over 3 niveaus en heeft een capaciteit van 200 personen. 51

Achter de schermen, STUK  

mijnLeuven gaat op zoek naar de verborgen hoekjes en kantjes in Leuven. Deze keer: STUK

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you