Page 1

szabad szellemben

Az emlékezés színes szobái Kőszegi Edit és Surányi András filmrendezők saját otthonukban adtak helyet a Kugler Art lakásgalériának és művészeti szalonnak. Erkélyükön állva egy karnyújtásnyira esik a Szent István téri Bazilika.

Egy karácsonyra vásárolt festménnyel kezdődött és teltházas szalonesteknél tart a „Kugler Art” lakásgaléria története. Kőszegi Edit egyedülálló roma műtárgy-gyűjteménye lassan ellepi az egész házat, s meg sem áll a világhírnévig.

Az alapítvány által támogatott roma művészek alkotásai – festmények és grafikák, kisplasztikák és kerámiák, autentikus népviseletek és modern design munkák – díszítik a lakás valamennyi helyiségét, sőt az egész lépcsőházat is. Az egymásba nyíló szobákban folyamatos a vendégjárás. Civilek és műgyűjtők, rendszeres hazai klubtagok és kíváncsi turisták adják egymásnak a kilincset. A ház vendéglakásaiban szállást is kaphatnak.

riport: böjtös kinga Fotó: script foto

A múlt század eleji, egykoron a Gschwindt likőrgyár tulajdonosának birtokában álló épület megőrizte szépségét. A míves belsőépítészeti részletek a lakás enteriőrjeiben is megcsodálhatók.

50  Lakáskultúra

Létezik a pesti belvárosban egy galéria, ahol a nyitvatartási időben egy család éli mindennapjait. Az ember becsönget, a háziasszony beengedi. A konyhában épp vége az ebédnek, így a vendég választhat, hogy kávét, vagy teát fogyaszt a háziakkal. Ekkor a látogató már túl van az első ámulaton, mely felfelé jövet a lépcsőházban érte. Két emelet hosszan sorakoznak itt a festmények, s a tárlat a tetőtéri műtermekhez vezet. Tarka ruhás lányok ácsorognak a szomszéd lakás ajtajában, miközben varrógép zakatolás hallatszik és isteni pörkölt illat árad a belső udvar felől… Kávézásunk közben kiderül, hogy a házban tapasztalt furcsaságok egymással, de főként a háziasszonnyal állnak szoros ös�szefüggésben. S, hogy a hely működését a pénzügyi befektetési szándék és az átgondolt marketingterv helyett a végtelen empátia

Lakáskultúra  51


szabad szellemben

A fiatal tehetségeket bemutató est aktuális festményei az étkezőben várakoznak. A szalon szomszédságában a Kugler Art által mentorált „Romani Design” lakásüzlet működik, saját varrodával és ötvösműhellyel.

52  Lakáskultúra

és az önzetlen segítségnyújtás motiválta, már a kezdetektől. Még gondolatban sem létezett a galéria ötlete, mikor az első festmény, Orsós Teréz: „A vízhordó lány” című alkotása a lakás nappalijába érkezett. Egyik nehéz sorsú filmhősétől vásárolta Edit, aki múltja szerint eredeti Kugler lány, civilben a hely élő motorja, de mostanában műgyűjtő, programszervező és művészeti manager. Hivatása alapján fesztivál- és életműdíjas, dokumentum- és játékfilm rendező, aki általában a nehéz sorsú emberekre kíváncsi. Valahány riporthőse személyes barátja is, évtizedek óta követi sorsukat. Első forgatókönyveit Surányi András rendezőnek írta, majd a felesége lett. Három évtizede egymáshoz tartoznak, mint borsó meg a héja. Együtt találtak rá erre a kivételes lakásra is, ahová két gyerekkel és a nagyszülőkkel beköltöztek. Úgy 2007 táján együtt ébredtek rá, hogy a lakásban felgyűlt képekből egyedülálló gyűjtemény született. Az „Emlékezés színes álmai” című kiállítási anyag innen, saját otthonukból indult, London és Peking után a Nemzeti Galériában is nagy sikerrel debütált, majd ugyanitt, a Kugler Galériában talált végleges otthonra. 2011 óta tartanak irodalmi-művészeti szalonesteket, óriási sikerrel. Pár hónapja kinőtték a lakás kereteit és megrendezték az egész épületet betöltő „egy Ház” fesztivált. Épp a jövőbeli terveiknél tart a beszélgetés, mikor a műteremből Bogdán János Amígó, a legújabb felfedezett képzőművész érkezik képeivel, melyeket az idei Art Market kiállításra festett. A tarka ruhás lányok és Varga Erika divattervező is Editre várnak, a „Romani Design” legújabb ruhaterveivel. A háziasszony percek alatt művészeti tanácsadóvá avanzsál, elbúcsúzunk. Kifelé menet kezembe nyom egy meghívót az adventi összművészeti rendezvényükre. Nagy buli lesz, főzéssel, zenével, divattal, művészekkel, egy egész Házra való meglepetéssel, négy hétvégén át. ◆

www.kuglerartszalon.hu

A havonta rendezett irodalmi-művészeti szalonestek alkalmával Editék hálószobája is zsúfolásig megtelik vendégekkel. Már közös életük kezdetekor, munkájukból adódóan megszokták a „nyitott lakással” járó életmódot.

Az emlékezés színes szobái  

A cikk a Lakáskultúra Szabad szellemben c. rovatában jelent meg, 2O12 decemberében.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you