Viva Sara a coffee and tea magazine - edition 05

Page 1

a coffee and tea magazine edition 05


COMING SOON

Een gloednieuwe Viva Sara-website en webshop! #workinprogress #voorjaar 2022


A COFFEE AND TEA MAGAZINE winter 2021

Beste koffielover en theefan,

teksten korttom.be vormgeving mdash.be druk drukta.be

04 aan het woord _

16 door de ogen van _

Els en Jan, hobbykoks en koffielovers

Sasa Sestic, Australisch baristakampioen

08 pionieren met thee _

17 inspiratie _

Viva Sara pionierslid European Specialty Tea Association

hazelnoot karamel latte

10 benefiet _ kunstveiling voor het goede doel

12 in de kijker _ start to coffee and tea

14 B2B _

Het is voorlopig niet de winter waar we met zijn allen van gedroomd hadden. Het rijk der vrijheid lijkt dan toch nog niet meteen binnen handbereik te liggen.

18 citytrip _

En toch mogen we de moed niet laten zakken. Zo hebben we het altijd geleerd van onze ouders en zo zullen wij het ook doorgeven aan wie na ons komt.

Milaan

En dus bruisen we, ondanks de onzekere tijden, van de ideeën en de plannen. Zo kan u straks kennis maken met een gloednieuwe webshop en besloten we om onze belevingswinkel definitief onder te brengen in de Korte Steenstraat. En er volgt nog meer, wees gerust.

21 inspiratie _ matcha chai latte

We hopen dat ook u de kracht en energie vindt om uw dromen te blijven waarmaken. En als dat soms eens gepaard gaat met wat tegenslagen, weet dan dat u bij ons terecht kan voor een lekker bakje troost …

22 het laatste woord _

Hou het veilig, hou het gezond. de toekomst van het winkelen

Tot binnenkort, Bart en Peter Deprez en het hele team van Viva Sara

het verhaal van Radix

3


AAN HET WOORD klant in de kijker

“koffie is ook als specerij heel allround” Als diëtiste en kok hebben Els en Jan een serieuze boon voor food. Ze houden ervan grenzen te verleggen. Zo besloten ze na het lezen van een van onze magazines aan de slag te gaan met koffie … Enkele maanden geleden kwam een erg leuk mailtje terecht in de mailbox van Viva Sara. Els en Jan hadden Peters oproep gelezen om koffie ook als kruid in de keuken te gebruiken en wilden nu de daad bij het woord voegen. “Ik ben zelf afkomstig uit Vichte en ken Viva Sara al jaren. Destijds zakten we heel graag naar Kortrijk af om een koffietje te drinken in het Kortrijks Koffiehuis met zijn stemmige toog en prachtig glazen plafond. We zijn de broers blijven volgen en lezen het magazine altijd van a tot z, van de recepten tot de verhalen. Dus werden we ook geprikkeld om koffie eens in de keuken te gebruiken.”, zo vertelt Els. Els en Jan gebruikten koffie als marinade en kruiding bij de barbecue. Geen evidente keuze, maar ze zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe.

4


AAN HET WOORD klant in de kijker

“ Koffie is ideaal voor slow cooking op de barbecue” “Mijn man genoot een koksopleiding, maar oefent het beroep al een paar jaar niet meer uit. Koken is wel zijn uitlaatklep, hij geniet ervan om zich uren in de keuken op te sluiten en vreemdsoortige combinaties uit te proberen. Hij genoot een klassieke Franse opleiding en dat is nog steeds de basis van zijn manier van koken. Al combineren we dat de laatste tijd graag met andere soorten kruiden als kurkuma, koriander of citroengras. Het zorgt voor een nieuw smakenpallet.” De stap om met koffie aan de slag te gaan, was voor Els en Jan niet zo moeilijk te zetten. “We zijn al langer fan van de koffiekaas van Groenlander. Daar hebben we al geleerd wat de potentie ervan is. Toen we deze zomer een professionele barbecue aanschaften en aanvankelijk alleen maar Amerikaanse recepten tegen kwamen, kwam de oproep van Viva Sara op het ideale moment: we zouden met het zwarte goud koken.” En dus werd het Pulled Pork Coffee Rub, varkensvlees dat gepaneerd werd met een mengsel van koffie, suiker en specerijen en vervolgens een zestal uur op de barbecue gaarde.

Het recept! – Maak een droge marinade van Mandheling koffie uit Indonesië, bruine en witte suiker, zout, peper en specerijen naar keuze. – Wrijf daar je varkensvlees mee in en laat een tweetal uren marineren. – Laat het vlees een zestal uur garen op lage temperatuur op de barbecue.

“Het leverde een subtiele smaaktoets op. De Indonesische koffie die Peter ons aanraadde om te gebruiken, zorgde voor een heel aangenaam accent. Niet te overheersend, maar wel duidelijk aanwezig. Vergelijk het met een notensmaak die je ervaart bij het drinken van een whiskey. Volgens mij is koffie uitermate geschikt voor slow cooking op de barbecue omdat het mooi de tijd krijgt om een symbiose te vormen met het vlees.”

tip: Serveer met een coldbrew koffie (van Mandheling koffie uiteraard) die je mengt met tonic.

Els en Jan willen hier nu nog wat verder in gaan. Ze hebben letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken. “Eigenlijk zijn we tot de vaststelling gekomen dat koffie een erg compleet kruid is. Je kan er een gans themamenu rond bouwen, van een koffiecocktail over slow barbecue tot een dessert. En dat is niet veel specerijen gegeven …”

Smakelijk!

5


EENTJE UIT HET MUSEUM ontdek onze koffieschatten op zolder

© foto Brecht

uit de oude doos

snorrentas Ook in de late 19de eeuw waren er modefenomenen. Zo maakten Victoriaanse mannen graag indruk met hun welgevormde snorren. In theeminnend Engeland leverden de moustachen echter ook praktische problemen op. Warme thee bracht de krullende uiteinden van de snor in gevaar. Om slaphangende snorren te voorkomen, vond de Brit Harvey Adams rond 1860 de snorrentas uit. Uiteraard hebben we ook in ons Viva Sara-museum een goedbewaard exemplaar.


shoptopper Koffie en thee, dat beleef je ook bij je thuis. Onze shop zit boordevol inspiratie.

Victoria and Albert William Morris Kunstgeschiedenis letterlijk en figuurlijk tot in de woonkamer brengen, dat is wat het Britse V&A doet. Het maakt namelijk prachtig porselein gebaseerd op de historische kunstwerken uit het Victoria and Albert Museum dat een zeer omvangrijke verzameling toegepaste kunst beheert. Voor het design van deze kop lieten ze zich inspireren door het behangpapier van William Morris, de belangrijkste ontwerper van het 19de eeuwse Engeland. Wil je ook zo’n V&A-porselein in huis halen? Spring binnen in onze shop.


ACHTERGROND thee een kostbaar goed

pionieren met thee Viva Sara trad als een van de eersten toe tot de European Specialty Tea Association, een organisatie met leden in meer dan 40 landen die de specialty theecultuur op de kaart wil zetten. Door het organiseren van gecertificeerde opleidingen of het organiseren van theekampioenschappen en netwerkmomenten wil de organisatie thee de plek geven die het verdient …


ACHTERGROND thee een kostbaar goed

Ons magazine had een gesprek met de Britse executive director David Veal. David is geen onbekende in de koffie- en theewereld. Hij was lange tijd zelf actief in de koffie-industrie en stond van 2011 tot 2018 aan het hoofd van de Specialty Coffee Association of Europe. Nu helpt hij thee mee op de kaart te zetten. Dat hij een koffieverleden heeft, is volgens hem niet zo Dat wordt nu de uitdaging voor de ESTA: verrassend. enerzijds de eeuwenoude theecultuur respecteren, maar anderzijds volop durven inzetten op het aansnijden van nieuwe jonge markten met innoverende concepten en producten.”

“thee heeft nooit zo’n wereldtrekkers gehad als bijvoorbeeld Starbucks bij koffie”

De afgelopen decennia heeft de koffiecultuur onze Westerse wereld veroverd. Hippe en trendy koffiebars lanceerden in de grootsteden en vonden al snel hun weg naar het platteland. Espresso’s, lungo’s, latte macchiato’s, al dan niet gepimpt met een bijzondere siroop, we kennen intussen allemaal een waslijst aan mogelijke koffiebereidingen. Barista’s maken ze voor ons klaar volgens de regels van de kunst. Met thee is dat merkwaardig genoeg nog niet het geval. Het bleef lange tijd opvallend stil aan het theefront. Daar wil de recent opgerichte European Specialty Tea Association iets aan doen. Organisaties, professionals, maar ook gewoon mensen die thee een warm hart toedragen, kunnen lid worden van de organisatie. De associatie is ambitieus. Zo worden theeconferenties georganiseerd, komen er heuse theebarista-kampioenschappen, biedt de organisatie gecertificeerde opleidingen aan of brengt ze gewoon gelijkgezinden bij elkaar die samen willen innoveren rond thee. Viva Sara is pionierslid van de organisatie; als een van de eersten trad ze toe. “Want thee verdient het nu eenmaal om even serieus behandeld te worden als koffie”, aldus Peter Deprez.

“want thee verdient het nu eenmaal om even serieus behandeld te worden als koffie”

“Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen koffie en thee. Zo worden beiden bijvoorbeeld voornamelijk in ontwikkelingslanden geteeld en is er nog veel vooruitgang te boeken in productie- en brouwtechnieken. Er is met andere woorden in beide sectoren heel veel nood aan goede opleiding. Bovendien gaat het ook over gevoelige producten die veel passie, techniek en kennis vergen van professionals, in het bijzonder van barista’s.” Dat de theewereld wat achterloopt op de heersende koffiecultuur heeft volgens David verschillende oorzaken. “Thee heeft nooit zo’n wereldtrekkers gehad als bijvoorbeeld Starbucks bij koffie. Bovendien is de thee-industrie tot voor kort erg gefragmenteerd. Er zijn veel kleine verenigingen, maar die praten niet met elkaar en konden thee dus niet samen naar een hoger niveau tillen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de eerder bescheiden en conservatieve geest die er hangt binnen de thee-industrie. De theecultuur heeft een traditie van meer dan 3000 jaar oud, koffie is veel jonger. 9

Dat Bart en Peter met Viva Sara al snel toetraden tot de ESTA verrast David geenszins. “Ik ken Bart en Peter al jaren als mensen die heel begeesterd met hun vak bezig zijn. In de koffiewereld hebben ze al laten zien dat ze graag innoveren en netwerken. Het is diezelfde mentaliteit die er ook binnen ESTA aanwezig is: open staan voor nieuwe dingen en ze samen met anderen willen uitproberen. Ik ben oprecht blij dat ze erbij zijn als een van de stichtende leden.” Heb je zelf een boon voor thee? ga een kijkje nemen op www.specialtyteaeurope.com Ook particulieren kunnen lid worden van de European Speciality Tea Association.


BENEFIET kunstveiling

éénmaal, andermaal … Op 19 september 2021 organiseerde Catherine Pattyn, beter bekend als La Mamma, opnieuw een kunstveiling voor het goede doel. Onze moeder kreeg ook dit jaar 35 kunstenaars zo ver om gratis een kunstwerk te creëren rond een centraal thema, ditmaal de grammofoonplaat. Onder hen onder meer grote namen als Arne Quinze, Edouard Vermeulen en Guillaume Bijl. Onder de deskundige leiding van veilingmeester Jan Leysen gingen de werken heel vlotjes de deur uit. Het bracht alles samen bijna 65.000 euro op voor het goede doel. Met de opbrengst van de veiling worden projecten ondersteund die Kortrijkse kwetsbare en kansarme kinderen en jongeren extra cultuur- en vrijetijdskansen moeten geven. Dank aan alle kunstenaars, dank aan alle gulle schenkers.

10


BENEFIET kunstveiling

Kansen voor kwetsbare kinderen De opbrengst van de kunstveiling gaat naar Kortrijkse kinderen en jongeren die het moeilijk hebben. Samen met vzw De Kier bekijken we wie extra hulp kan gebruiken. Zo konden we in coronatijden al laptops voor thuisonderwijs ter beschikking stellen aan kansarme jongeren, genoten een aantal kinderen van dringende tandheelkundige zorgen of werd het voor sommigen mogelijk om zich in te schrijven voor cursussen bij de Academie of het Conservatorium.

11


IN DE KIJKER geschenktips

start to coffee and tea Mensen de liefde voor koffie en thee bijbrengen, het is waar we elke dag voor gaan. Ook zij die nog vertrouwd zijn met de veelzijdigheid van deze warme dranken, inspireren we graag. Daarom hebben we nu starterspakketten samengesteld, ideaal om jou de rijkdom aan smaken te leren kennen. Leuk om het zelf te ontdekken, maar misschien ook fijn om anderen mee te verrassen.

blend coffee Een boeiend kennismakingspakket met drie huisgebrande blends. “Bij blend koffies heeft de brander een welbepaald doel voor ogen: hij wil bijvoorbeeld die zachte koffie met die specifieke zoete afdronk creëren. Ook al leveren koffiebonen niet elk jaar dezelfde smaak op, onze meesterbrander streeft ernaar die smaak toch te allen tijde tot bij u in het koffiekopje te brengen. Hier proef je het ambacht en de kunst van de koffiebrander…”

fruitinfusie

Voor de echte zoetemondjes e van onze fruitinfusie, aang met confituur, koekje en andere verwennerije

“Je wil op een van de gezellige w een ontdekkingsreis doorheen de de thee ondernemen? Dit pa fruitinfusies is ideaal voor jou. een goed uitgekozen select lekkere infusies …”

Op onze website www.vivasara.be/nl/categorie/geschenken kan je een van onze pakketten selecteren. Je duidt zelf je beschikbare budget aan (van 25 tot 100 euro) en wij doen de rest. We toveren een heel leuke en inspirerende mix aan kwaliteitsproducten voor je samen. 12


IN DE KIJKER geschenktips

origine coffee Een leuk verwenpakket met verschillende origine gemalen koffies, confituur van Viva Lena en andere zoetigheden als koekjes, chocolade en peperkoek … “Bij originekoffies zetten we de koffieboer centraal. Elke boon, elke plantage heeft een andere smaak, het resultaat van het métier van die koffieteler die er zijn hart en ziel in steekt. Aan de koffiebrander om de smaken die de boer voor ogen had, er zo goed mogelijk te laten doorkomen.”

theebuiltjes Een breed assortiment aan theebuiltjes van verschillende van onze theeën, samen met enkele toppers uit ons Viva Lena en Laura-assortiment “Je bent eerder van het praktische type dat zijn thee graag overal bij de hand heeft, op het werk of bij de picknick? Dan zal je onze theebuiltjes zeker kunnen waarderen. Niet gevreesd: de samenstelling is exact dezelfde als bij onze losse thees.”

e

een pakket gevuld es en.

winteravonden e wereld van akket van . Proef nu tie aan Je wil deze leuke pakketten snel leren kennen? Gebruik de QR-code en bestel! 13


OP BEZOEK business to business

Medewerkers bedanken? Dat doen wij met thee! Onlangs bedankte Radix, een bedrijf dat zich toelegt op AI-oplossingen voor bedrijven, haar medewerkers met een kennismakingspakket van KOLD, de huisgemaakte ijsthee van Viva Sara. HR- en Officemanager Margot Deryckere doet het verhaal.

“Radix denkt mee met bedrijven en begeleidt hen strategisch om meer en meer AI-toepassingen ingang te doen vinden binnen hun bedrijfsvoering. Ons team bestaat uit verschillende nationaliteiten, zo hebben we onder meer ook Italiaanse en Oekraïense collega’s in ons midden. Een heel boeiende werkomgeving dus.” Radix opereert vanuit Brussel, meer bepaald vanuit BeCentral, de hub boven het Centraal Station in onze hoofdstad. Al pendelden het afgelopen jaar steeds minder medewerkers naar Brussel. “We hadden sowieso al een traditie om 1 dag per week van thuis uit te werken, maar sinds de Covid-crisis hebben we onze medewerkers de volledige vrijheid gegeven. Het zijn faciliteiten waar gretig gebruik wordt van gemaakt, al merken we gelukkig dat iedereen wel dat echte menselijke contact mist en opnieuw graag meer naar Brussel afzakt.” Gedurende de pandemie stond het teamgevoel door het vele thuiswerk dus wat onder druk. En daar wilde Margot iets

aan doen. Elke collega vond enkele weken geleden een verrassingspakket met KOLD in zijn brievenbus. “Naar aanleiding van Pasen of verjaardagen houden we ervan om onze mensen te verrassen met wat lekkers of origineels, maar nu vonden we het extra belangrijk om hen een hart onder de riem te steken en te bedanken voor de vele inspanningen van het afgelopen jaar. Dat we dat konden doen met een gezond product als verse ijsthee was extra mooi meegenomen.” Dat Margot koos voor KOLD van Viva Sara is geen toeval. Ze is zelf afkomstig uit Deerlijk. “In mijn vrije tijd ga ik zelf graag iets drinken in het Viva Sara Kaffée in Kortrijk of spring ik binnen in de winkel. Altijd word ik er met de glimlach bediend, altijd sta ik versteld van het professionalisme. Toen ik enkele dagen na mijn laatste bezoekje een nieuwsbrief kreeg rond de nieuwste KOLD, was de keuze voor ons volgende pakketje snel gemaakt.”

“Andermaal verliep de samenwerking erg vlot. Met Radix maakten we gepersonaliseerde kaartjes en bezorgden we de adressen aan Viva Sara; zij deden de rest. Enkele dagen later gingen de leuk verpakte pakketjes op de post. De enthousiaste reacties van de collega’s bleven niet uit.” Dat er voor ijsthee gekozen werd, is geen toeval volgens Margot. “Bij Radix hangt een sterke theecultuur. Allemaal houden we wel van een goede kwaliteitsthee en dat schept een band. Al merk ik bij de jongere collega’s dan weer een vernieuwd enthousiasme voor koffie. Zo overtuigde onze collega Ruben Broekx ons onlangs met een overweldigende presentatie om een nieuwe koffiemachine met boontjes in huis te halen … Ja, koffie en thee leven wel bij Radix. En nu ik deze nieuwe aangename ervaring opdeed met Viva Sara ben ik er van overtuigd dat er nog heel wat leuke koffie- en thee-initiatieven zullen ontstaan. Dat belooft voor de toekomst …”


sweetbird at home Al 15 jaar spitst het Britse Sweetbird zich toe op de productie van koffie- en limonadesiropen.

SWEETBIRD @ HOME Je kan ze gerust een buitenbeentje noemen: Sweetbird is erg bezig met haar ecologische voetafdruk, al haar siropen zijn vegan-goedgekeurd, er worden geen kleurstoffen gebruikt en het merk heeft ook een uitgebreid suikervrij aanbod. Tot voor kort was Sweetbird er enkel voor professionals, maar nu kan je ook als particulier haar @home-pakket in huis halen. Voortaan kan je zelf met haar vier klassiekers aan de slag: Caramel, Gingerbread, Hazelnoot en Vanille. Nu verkrijgbaar aan 4,95 euro per fles in onze webshop en winkel in Kortrijk


KOFFIE DOOR DE OGEN VAN Sasa Sestic

“Koffie draait rond het connecteren van mensen…” naar een wereld waar dat gegeven centraal stond. Dat kon wijn geworden zijn, maar werd uiteindelijk koffie.”

Hij was begin de twintig toen hij zijn liefde voor koffie ontdekte, maar Sasa Sestic is intussen wel al wereldkampioen barista geworden. Hij vertelt ons geanimeerd wat Australië als koffieland te bieden heeft.

“Toen ik begin jaren 2000 mijn eerste stappen in de baristawereld zette, was ik niet sterk bezig met de smaken, ik wilde vooral mensen pleasen, in interactie gaan met de klant en vanachter mijn espressomachine dat contact uitdiepen. Ik had in mijn jeugd in Bosnië gezien welke sterke sociale functie koffie kan hebben. Koffie is er iets ceremonieels: bij de koffie debatteert men er over het leven; het proeven is er eerder bijzaak. In Bosnië houden zij trouwens van straffe koffie, een beetje Turkse stijl, met veel suiker.”

“Dat is in Australië wel anders. Het land kent veel Italiaanse en Griekse immigranten en dus draait de koffiescene er rond espresso. Alles wat uit een espressomachine komt, wordt hier gesmaakt, samen met veel lattebereidingen. Australië is natuurlijk een groot land. Op een bepaald ogenblik maakte een stad als Melbourne de switch naar wat zachtere en lichtere koffie terwijl In de naweeën van de burgeroorlog immi- Sydney double ristretto bleef serveren. greerde de familie van Sasa vanuit Bosnië Canberra, waar ik leef, bleef ergens tussennaar Australië. Sasa is op dat ogenblik pro- in hangen. Nu zien we dat de steden meer fessioneel handbalspeler. Het zorgt ervoor en meer naar elkaar toegroeien: lichtere koffie, filterkoffie en single origin winnen dat hij in 2000 met Australië deelneemt er aan belang. In de kleinere plattelandsaan de Olympische Spelen. Wanneer zijn steden zien we minder verandering, daar handbalcarrière eindigt, moet hij op zoek neemt men minder de tijd om nieuwe naar een andere uitdaging. smaken te ontdekken, koffie blijft er iets functioneels.” “ik ben al altijd geboeid geweest door ‘hospitality’, het gastvrij ontvangen van Australië wordt door een aantal Europese mensen, hen bedienen en een unieke professionals, zoals Lauro in ons vorig ervaring bezorgen. Dus ging ik op zoek 16

nummer, naar voor geschoven als hét innoverende koffieland. “Het verrast en pleziert me dat jullie dat zeggen. Er gebeuren inderdaad wel gekke dingen. Zo kan je in een koffiebar als Patricia in Melbourne tot wel 1000 koffies krijgen. Het gonst er van de activiteit, maar alles wordt zonder al te lange wachtrijen perfect geserveerd. Magisch bijna. Waar wij volgens mij uniek in zijn, is in ons hele brunchgebeuren. De klemtoon ligt er op eten, maar koffie neemt er een erg centrale plaats in. Daardoor wordt koffie niet louter gereduceerd tot een ontbijtdrank, maar pas het perfect in een veel breder concept. Ik hoorde dat ook Bart en Peter met dat brunchconcept experimenteren. Fijn is dat.” Naar welk koffieland leidt Sasa ons? “Geef mij maar Japan. Voor mij is dat teruggaan naar de essentie van koffie serveren: mensen samenbrengen. Je zou het niet meteen denken, maar het land heeft een sterke koffiecultuur, ingebed in een sterke traditie. Koffie is er ook iets ceremonieels. Bovendien kent Japan erg goede filterkoffies die opgediend worden in koffiehuizen die tot een stuk in de nacht open blijven.” Sasa over Bart “Ik ken Bart als presentator en chief of ceremony op de wereldkampioenschappen. Ik houd van zijn accent en zijn humor, altijd leuk om met hem te praten. Maar veel belangrijker: ik waardeer enorm wat hij met de World Coffee Specialty Association doet voor professionals als ik.”


INSPIRATIE cocktail met espresso

Ga zelf aan de slag met ons recept en verras vrienden en familie met deze eigenzinnige latte.

hazelnoot karamel latte

Latte, eigenlijk afkomstig van het Italiaanse “caffe e latte”, koffie en melk dus.

Standaard maak je een latte met met 1/3 espresso en 2/3 gestoomde melk. Maar misschien wil je voor deze winter eens een ander smaakje? Dan is onze hazelnoot en karamel latte ongetwijfeld iets voor jou. dit heb je nodig

zo maak je het

espresso lungo van Viva Sara karamel- en hazelnoot-siroop van Sweetbird volle melk fijngehakte nootjes

doe 1 pompje karamel en 1 pompje hazelnoot siroop in een kop giet er een dubbele espresso bij top af met gestoomde melk bestrooi met fijn gehakte nootjes of druppel er nog wat karamelsaus overheen Serveer en geniet!

Wil je Sweetbird van Viva Sara in huis halen? Spring binnen in de winkel of check onze webshop www.vivasara.be 17


LET’S COFFEE Milaan

Milano, capitale del gusto Voor wie liefhebber is van de goede smaak, is het Noord-Italiaanse Milaan een must see. Eeuwenoude gebouwen zoals de schitterende Duomo leven minzaam naast nieuwe architectuur, elk prestigieus modehuis heeft er een shop, om nog maar te zwijgen van de vele culinaire adresjes waar je terecht kan voor pure fijnproeverij. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Milaan ook rijk is aan heel wat stemmige koffiebars. Bart was er onlangs voor de wereldkampioenschappen barista en dook speciaal voor u de stad in …

Cafezal Specialty Coffee Milaan _ Via Solferino 27, 20121 Milaan www.cafezal.it

Cafezal, dat is het Portugese woord voor koffieplantage. De herkomst van de koffies is bij deze koffiebar aan de Via Solferino dan ook heel belangrijk. Hier worden enkel de beste specialty koffies geserveerd van plantages over de hele wereld. Het respect voor het werk van lokale koffieboeren bracht Cafezal in 20182019 nog tot in de finale van beste onafhankelijke koffieshop van Europa. Je kan er ook het hele third wave coffee-aanbod krijgen: filterkoffie, aeropress, ijskoffie … 18


LET’S COFFEE Milaan

Milano Roastery Milaan _ Piazza Cordusio 3, Milaan www.starbucksreserve.com/en-us/locations/milano

De Amerikaanse koffiegigant Starbucks die een koffieshop opent in Italië, hét Europese koffieland bij uitstek, het leek wel heiligschennis toen het nieuws bekend raakte in 2018. Het kon maar beter iets heel aparts worden. En dat werd het ook. Starbucks noemt het zelf haar mooiste vestiging ter wereld. In een oud postgebouw van 2300 vierkante meter, vlakbij de Dom, wil de keten je een ‘premium’ ervaring bieden door het gebruik van verschillende brouwtechnieken, te nuttigen in een prachtig interieur. Ontdekken die handel!

Nowhere Coffee and Community Milaan _

Tra Le Righe Milaan _

Via Caminadella 15, 20123 Milaan www.instagram.com/nowherecafe.milano

Via Teodosio 44, 20131 Milaan www.facebook.com/tralerighegelatocafe

Bij Nowhere draait het om meer dan koffie alleen. De bar wil mensen bij elkaar brengen, niet enkel voor een kop koffie, maar ook voor kleine concertjes of intieme boekvoorstellingen. Maar ook lekker eten en drinken is er natuurlijk belangrijk. Proef de kunsten van een van de Australische barista’s, laat je verleiden door een zoet huisgemaakt gebakje of een lichte lunch. Het goede leven staat hier duidelijk voorop, ook voor vegan people of mensen met een glutenallergie …

Gaan ijs en koffie voor jou hand in hand? Spring dan zeker eens binnen bij Tra le Righe. Je vindt er niet alleen 100% natuurliijk ijs in alle kleuren en smaken, je krijgt er ook pasteitjes als schilderijtjes voorgeschoteld. En alsof dat nog niet genoeg is, beschikt het huis over de beste specialty-koffies bereid door professionele barista’s. Als dat maar goed komt met de lijn …

19


LET’S COFFEE Milaan

Orsonero Milaan _

Mascherpa Tiramisu + Coffee Milaan _

Via Giuseppe Broggi 15, 20129 Milaan www.orsenorocoffee.it

Via Edmondo de Amicis 7, 20123 Milaan www.chiaramaci.com

In 2016 was dit de eerste koffiebar in Milaan die specialty koffie aanbood. Nu hebben velen hun voorbeeld gevolgd, maar de reputatie van deze kleine koffietent net buiten het stadscentrum blijft overeind. Toeristen en locals zijn het er nog altijd roerend over eens: hier wordt van de beste koffie in Milaan geserveerd.

Waarom geen twee Italiaanse heerlijkheden met elkaar combineren? Bij Mascherpa kan je namelijk niet alleen terecht voor lekkere koffie, je proeft er ook overheerlijke tiramisu, bereid volgens een recept dat overgaat van generatie op generatie. Tiramisu krijgt hier een centrale plek, zo sterk zelfs dat ze zichzelf hier de eerste Italiaanse ‘tiramisuteca’ noemen …

20


INSPIRATIE matcha chai latte

Ga zelf aan de slag met ons recept en verras vrienden en familie met deze eigenzinnige latte.

matcha chai latte Ken je onze Zuma-theepoeders al? Het zijn volledig organische theepoeders. Nog nooit was het maken van een Chai Latte zo eenvoudig!

zo maak je het

dit heb je nodig

je voegt een halve koffielepel theepoeder toe aan een kop warm water van 30 ml, roert en werkt af met wat gestoomde melk

Zuma-poeder volle melk

De Zuma-poeders zijn er in volgende smaken: Rode biet, Rooibos, Turmeric (kurkuma, gember, vanille en sinaasappel) en Matcha Nu verkrijgbaar in onze (web)shop www.vivasara.be


HET LAATSTE WOORD De toekomst van het winkelen

Bart Deprez

Het einde van de fysieke winkel? Wie het als zoekterm ingeeft in Google, krijgt niet minder dan 3.120.000 zoekresultaten. Het mag duidelijk zijn dat er al heel wat inkt gevloeid is over de toekomst van de klassieke winkel zoals we die al eeuwen kennen. Volgens pessimisten zouden de webwinkels de fysieke winkels van de kaart vegen. “De klant van de toekomst? Die gaat digitaal, komt zijn huis niet meer uit en runt zijn huishouden via de smartphone of tablet”, zo lieten velen zich ontvallen. En als de winkel dan toch overeind zou blijven, dan zou dat aan de rand van de stad zijn en zeker niet in stadscentra die meer en meer gegijzeld zouden worden door een mobiliteitsinfarct. Intussen ziet het er meer en meer naar uit dat de fysieke winkel zal blijven bestaan, naast de webwinkel. Zo heeft Coolblue de afgelopen jaren al meerdere fysieke winkels geopend in België, onlangs ook in onze regio trouwens. “Wanneer je op zoek bent naar een tv, dan wil je die eerst zelf zien. Zoek je een draadloze speaker, dan wil je even horen hoe die écht klinkt.” aldus Coolblue-CEO Piet Zwart. Met een belevingsproduct als koffie en thee is het net zo. Eens je de smaak en het

verhaal achter je favoriete koffie en thee kent, ben je verkocht en kan je makkelijk en efficiënt je honger stillen via een online shop. Maar vooraleer het zover is, word je graag vakkundig geadviseerd in je zoektocht naar de ideale smaak. En net daarom investeren we straks in beiden: in de webshop én de belevingswinkel. Tijdens de Covid-crisis hebben we immers een rush op onze webwinkel gezien. Mensen wilden hun letterlijke bakje troost voor geen geld ter wereld missen, ook niet tijdens de sluiting van hun fysieke winkel. We waren blij dat we jaren geleden al de stap gezet hadden naar een webshop, al werden we ook wel geconfronteerd met de beperkingen ervan. Nu de groei zich ook na Covid bestendigt, zetten we volop verder in op onze webshop. In 2022 mag je ons gloednieuw B2B-platform en webshop dan ook online verwachten. Het betekent zoals gezegd niet dat we daardoor gas terugnemen op onze fysieke shop. Integendeel, tijdens de Covid-crisis stelden we bij de sluiting van ons Kaffée onze shop al veilig door hem onder te brengen in een nabijgelegen, groter pand. Die verhuis wordt duidelijk geapprecieerd. Wij krijgen er veel meer de mogelijk22

heid om er onze troeven uit te spelen. We kunnen er ons uitgebreid assortiment aan thee, koffie, zoetigheden en accessories nóg beter tonen, hebben er meer ruimte om u te adviseren, kunnen er beter het verhaal achter onze zaak vertellen. En dat vertaalt zich in meer bezoekers, ondanks de stijgende webverkoop. We hebben dan ook recent beslist om onze winkel definitief te verhuizen naar de Korte Steenstraat om er u blijvend te bedienen.

“ Wij weigeren te kiezen tussen de digitale en de fysieke winkel ’’ En het smaakt naar meer. Wij geloven in de toekomst van de fysieke belevingswinkel. In Kortrijk en misschien ook wel erbuiten … Want er valt nog zoveel te vertellen … concept store Korte steenstraat 2B 8500 Kortrijk


Sinds 1997 kan je de ambachtelijke vruchtensappen van Alain Milliat in de grootste sterrenzaken of meest spraakmakende hotels van Frankrijk terugvinden. Alain Milliat staat dan ook synoniem voor smakelijke klasse. Alle vruchtensappen zijn bereid van het beste fruit dat de Franse boomgaarden rijk is. Het merk besteedt ook veel aandacht aan een stijlvolle presentatie. Zo zijn de vruchtensappen nu ook verkrijgbaar in classy 20 cl-flesjes.


Jagershoek 4 8570 Vichte +32 56 77 77 76 info@vivasara.be www.vivasara.be