Viva Sara a coffee and tea magazine - edition 02

Page 1

a coffee and tea magazine edition 02

2 kop up en pop up kom veilig en gezellig shoppen en strik er de lekkerste kadootjes Korte Steenstraat 2b, 8500 Kortrijk +32 56 21 72 70 info@vivasara.be www.vivasara.be KOOP LOKAAL

teksten korttom.be vormgeving mdash.be druk drukta.be

04 klant in de kijker Marianne Stevens over haar liefde voor koffie en thee 06 tips and tricks

Koffie en thee bewaren, dat doe je zo 10 Women in coffee Braziliaanse vrouwen die hun mannetje staan 12 in de kijker onze verwenpakketten 14 business to business _ op bezoek bij Martijn Defauw, Rebelle

17 inspiratie Genmaicha groentesoep 18 Let's coffee _ Op citytrip naar Berlijn 21 inspiratie koffie kebab 22 het laatste woord

Grenzen verleggen, Peter Deprez

Beste koffielover en theefan,

Het mag sommigen onder jullie verbazen dat wij in volle Coronatijd met ons tweede magazine uitpakken. Heeft de horeca het dan niet hard te verduren?

Natuurlijk, het zijn geen evidente tijden. Onze sector ligt inderdaad plat, het water staat velen stilaan aan de lippen.

Alleen ligt het niet in onze aard om snel op te geven. In een hoekje kruipen en treurend ons lot ondergaan, het is nooit onze stijl geweest. Deure doen, niet opgeven, dat is hoe we het altijd geleerd hebben.

En dat is ook hoe we het nu aanpakken. Met de opening van onze pop up shop, met het verder investeren in onze webshop, maar ook met het blijven inspireren van al wie ons in deze moeilijke tijden blijft steunen.

En dat zijn jullie, onze trouwe klanten.

Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun. Bedankt om onze passie voor koffie en thee te delen.

Bart en Peter Deprez en het hele team van Viva Sara

3
A COFFEE AND TEA MAGAZINE edition 02

Als je koffie drinkt, doe het dan goed.

Marianne Stevens Ik

Marianne Stevens is een trouwe deelneemster aan de workshops van Viva Sara. Van Latte Art tot Koffiecocktails, Marianne kent er intussen het A,B, C van. Met dank aan de begeestering van Bart en Peter.

4
drink
geen liters van, maar ga altijd voor
er
een goede kop.” “

Identikit

Marianne Stevens, woont in Knesselare werkt als medisch secretaresse is gepassioneerd door koffie en thee

klant in de kijker

Een professional is Marianne niet. Als medisch secretaresse in een ziekenhuis heeft ze momenteel andere katjes te geselen. Maar de nieuwsgierigheid om meer te weten over koffie en thee heeft er wel al altijd in gezeten.

“Ik ben een koffie- en theelover. Ik drink er geen liters van, maar ga altijd voor een goede kop. De hele koffiecultuur heeft me altijd wel geboeid. De manier waarop barista’s liefdevol met hun product omspringen, is mooi om zien.”

En dus wilde Marianne daar ook wel eens meer over opsteken. “Ik informeerde me over opleidingsmogelijkheden en kwam zo bij Viva Sara terecht. Vanaf het ogenblik dat ik Peter hoorde vertellen over koffie, was ik verkocht. Van het een kwam het ander: ik volgde intussen ondermeer al de workshop Latte Art, Koffiecocktails, Afternoon Tea, French Press … Nog altijd leer ik iets bij en vooral: het is ontspannend.”

Intussen ontstond al een vriendschappelijke band met Bart en Peter. “Ze willen hun liefde voor koffie en thee oprecht delen met anderen. Toen ik een opleiding als barista volgde en ik bij het oefenen geen professioneel toestel ter beschikking had, boden ze spontaan aan om mijn kunsten in Kortrijk te komen aanscherpen. Sjiek was dat. Ik sta trouwens niet alleen in mijn enthousiasme. Ook de dames van onze Markant-afdeling voor wie Bart en Peter al kwamen spreken, beleefden een mooie avond.”

Verdere professionele plannen heeft Marianne niet met haar baristaskills. “Ach, ooit was het een stille droom om een eigen koffiebar te starten. Maar het zal waarschijnlijk bij een droom blijven. Maar intussen kan ik familie en vrienden op feestjes wel entertainen met mijn Latte Art en drink ik koffie en thee altijd volgens de regels van de kunst … ”

Nu kan het even niet, maar we hopen je binnenkort weer leuke en interessante workshops te kunnen aanbieden.

Houd onze Academy in de gaten op www.vivasara.be!

AAN HET WOORD
5

Je kent ze wel, die old school blikken dozen waarin koffie en thee vroeger bewaard werden. Momenteel zijn het collector items geworden, maar vroeger was het standaard om er koffiebonen en theeinfusies in te bewaren. De liefde gaat mede door de neus en dus liet men menig klant eens ruiken aan de koffie of thee van hun voorkeur. Niets mis mee, alleen moeten we ons ervan bewust zijn dat de manier waarop we koffie en thee bewaren een grote invloed heeft op de kwaliteit en de houdbaarheid ervan.

Koffie en thee zijn natuurlijke producten met vier vijanden: lucht, vocht, warmte en licht. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de manier waarop je koffie en thee bewaart.

Koffie bewaar je het best in een niet-doorzichtige luchtdichte verpakking. Die verpakking is best niet te groot in vergelijking tot de hoeveelheid koffie die erin zit en dat om te voorkomen dat er

Bewaar je koffie en thee met zorg

Koffie en thee in van die prachtig bedrukte metalen blikken waar je naar hartenlust kan aan ruiken. Het levert mooie beelden en nostalgische herinneringen op. Maar het is niet de beste manier om koffie en thee te bewaren …

teveel lucht aan de koffie komt. Je opteert dus best voor kleine verpakkingen. Die zet je bij voorkeur op een koele en droge plaats ver weg van warmtebronnen als verwarmingen, airco’s of ovens. De ideale temperatuur is immers 15 tot 25 graden met een luchtvochtigheid van bijna 50%.

Een oude volkswijsheid zegt dat je gemalen koffie goed in de ijskast kan bewaren. Niet doen, niet alleen is de temperatuur er te laag, gemalen koffie is ook zeer broos. Het neemt heel makkelijk de smaak aan van haar buren in de frigo.

Diezelfde natuurwetten gaan ook op voor thee. Over het algemeen kan zuivere thee meerdere jaren bewaren, infusies zijn een jaar houdbaar. Maar dan moet je ze natuurlijk ook in optimale omstandigheden conserveren. Bewaar je thee op een vochtige plek, dan stel je haar bloot aan mogelijke micro-organismen als schimmels, rotting of gisting. En dat komt de smaak en de werking van je thee zeker niet ten goede.

Hoge temperaturen zorgen er dan weer voor dat de smaak en de gezondheidseffecten van je thee erop achteruit gaan. Een constante bewaartemperatuur is dan ook aangewezen. Ideaal is om thee te bewaren bij 20 graden en een lage luchtvochtigheid. Houd er ook rekening mee dat thee, net als gemalen koffie, als een spons is: het zuigt alles op wat in de omgeving is, zowel smaak en geur.

#drie tips op een rij …

#bewaar je koffie en thee in een niet-doorzichtige verpakking

#kies voor kleine verpakkingen

#houd koffie en thee weg van warmtebronnen en zet ze niet te dicht bij andere voedingsmiddelen

6
TIPS AND TRICKS bewaren
© foto Marc Wauters

Intussen bij Viva Sara

Het zal je na het lezen van dit artikel niet verwonderen dat we ook bij Viva Sara veel aandacht besteden aan onze verpakkingen. De kilozakken die we leveren aan onze horecaklanten begassen we. We trekken de verpakkingen luchtledig en voegen er een CO2-neutraal gas aan toe dat de houdbaarheid gevoelig verlengt.

In onze winkel werken we meer en meer met voorverpakte porties die we luchtdicht maken. Het bespaart onze

klanten niet alleen heel wat wachttijd, we hebben op die manier ook beter de kwaliteit van onze producten in de hand en kunnen je verzekeren dat je met de lekkerste koffie en thee naar huis gaat.

Betekent dit dat we je nooit meer zullen verleiden met de heerlijke aroma’s van onze koffie en thee? Natuurlijk niet, kom gerust nog eens ruiken aan ons uitgebreide assortiment. Om vervolgens met een luchtdicht pakje huiswaarts te keren

TIPS AND TRICKS
bewaren
7

De thermosfles werd ontwikkeld door de Schotse chemicus James Dewar. In 1892 experimenteerde hij al met een dubbelwandige fles die ideaal bleek voor het langdurig bewaren van koude vloeistoffen. Later werd het procédé geperfectioneerd.

uit de oude doos

de thermosfles

Dit exemplaar is van Tsjechische makelij en heeft zijn plekje in het koffiemuseum van de familie Deprez. Wist je dat je koffie beter in een thermos bewaart dan op de warmteplaat van je koffiezetapparaat?

De smaken blijven veel langer behouden. En trouwens, echte kwaliteitskoffie mag perfect ook koud gedronken worden

8
EENTJE UIT HET MUSEUM ontdek onze koffieschatten op zolder
© foto Marc Wauters

shoptopper

Koffie en thee, dat beleef je ook bij je thuis. Onze shop zit boordevol inspiratie.

THERMOSFLESSEN

Thermosflessen hoeven toch niet altijd saai, functioneel en ouderwets te zijn? Met je Built heb je je favoriete warme drank altijd bij de hand. Door zijn dubbelwandige vacuumisolatie houdt hij dranken makkelijk tot 24 uur koud, warme dranken tot 12 uur. Handig en hij ziet er verdomd strak en stylish uit!

Bekijk nu ons assortiment! check onze webshop www.vivasara.be

9

Vrouwen die hun mannetje staan

Vrouwen sterker in hun schoenen laten staan zodat ze volwaardiger taken kunnen opnemen in de koffiewereld, dat is het opzet van het project Mulheres do Café. Onze Braziliaanse koffiepartner steunt het voluit en Bart kon al op bezoek gaan bij deze enthousiaste koffievrouwen.

WOMEN IN COFFEE Mulheres do Café

“Ik ontmoette Edgard Bressani op een internationale koffiewedstrijd in Litouwen waar we beiden in de jury zetelden. We hadden niet veel tijd nodig om een klik te voelen. We hebben dezelfde humor en gelijklopende visies en waarden als het over koffie gaat.”

Edgard staat aan het hoofd van een grote plantage in het zuiden van Brazilië. Capricornio staat in voor de verdeling van koffie afkomstig van kleine regionale koffieboeren, allemaal gesitueerd in Parana, een streek gelegen op de Steenbokskeerkring, vandaar de naam Capricornio.

“Ik was er al verschillende keren op bezoek en zo groeide een oprechte vriendschap.” Enkele jaren geleden kon ik met mijn eigen ogen kennis maken met het project Mulheres do Café (Women in Coffee). Ik ontmoette er onder meer Eloir Inocencia Noguiera.

Zij maakt deel uit van de kleine coöperatieve Matao Women en stamt zelf uit een koffiefamilie. Haar vader was ambtenaar maar verdiende elk jaar een centje bij met de koffieoogst. Haar schoonvader viel dan weer regelmatig in de prijzen in regionale koffiewedstrijden.

Toch was het voor Eloir niet evident om haar eigen weg te gaan. Zowel de koffiewereld als de Zuid-Amerikaanse cultuur is nog sterk mannelijk.

Vrouwen hebben er nog vaak een dienende rol. Sinds 2013, het jaar waarin Capricornio met haar project Women in Coffee van start ging, krijgt Eloir professionele omkadering.

Edgard ondersteunt haar door bijvoorbeeld een landbouwingenieur ter beschikking te stellen die bodemproeven doet en gratis advies geeft.”

Het legt de Matao Women geen windeieren. Ze wonnen al verschillende awards, slaagden erin hun oogst op korte tijd te verdubbelen en wat meer is: hun echtgenoten zijn jaloers op de erkenning en de goede prijzen die ze krijgen voor hun specialty coffee.

“Met de winst investeren de vrouwen verder in hun eigen infrastructuur. Zo renoveren ze momenteel een klein gemeenschapshuis en bouwden ze onlangs een overdekte serre waar koffie rustig kan drogen, ook als het tijdens de oogst onverwachts begint te regenen en de kwaliteit van de koffie in gevaar komt. Het is heel mooi om te zien hoe dergelijke kleinschalige projecten niet alleen voor heerlijke koffie zorgen, maar ook een boost geven aan het zelfvertrouwen van de lokale bevolking.”

“Sinds kort kopen we met Viva Sara rechtstreeks aan bij Capricornio. In ons assortiment zit ook koffie van de Women in Coffee. Als koffiebranders vinden we het belangrijk dat onze leveranciers respect hebben voor dezelfde waarden als ons, dat zij mee waken over goede arbeidsomstandigheden en faire prijzen. Edgard is daar heel open in. Op geregelde tijdstippen krijgen wij filmpjes doorgestuurd waarin hij uitlegt waar hij op dat ogenblik mee bezig is. Of neemt hij ons mee achter de schermen. Zoals die keer dat hij ons een foto doorstuurde van zijn koffieplukkers die nu niet alleen meer beschermd worden tegen slangenbeten, maar ook tegen het Covid19-virus ”

Zelf proeven van deze Braziliaanse koffie? www.vivasara.be

11 WOMEN IN COFFEE Mulheres
do Café
“Als koffiebranders vinden we het belangrijk dat onze leveranciers respect hebben voor dezelfde waarden als ons ’’

onze verwenpakketten

De eindejaarsperiode wordt er eentje als nooit tevoren.

En toch was het belang van pakjes nooit zo groot. Want we willen onze dierbaren toch zeker bedanken voor hun steun in deze voor iedereen moeilijke tijden?

Viva Sara geeft je graag een aantal tips voor originele eindejaarsgeschenken. Check nog meer mogelijkheden in onze webshop. www.vivasara.be/nl/categorie/gifts

een portie good vibrations

Wil je iemand op een bijzondere manier een hart onder de riem steken?

Een vleugje positiviteit toesturen?

Dan is onze Positivi-tea vast iets voor jou! Thee met een groet …

IN DE KIJKER onze verwenpakketten
12

sweets for my sweet

Zoetemondjes in de familie?

Wist je dat we ook hen kunnen bekoren met ons Viva Lena-aanbod? Van artisanaal bereide confituur over bon beurre-koekjes tot heerlijk ouderwetse peperkoek, nougat of cuberdons.

Wist je dat al onze confituren nog artisanaal bereid worden in koperen ketels, net als vroeger?

We hebben altijd een 15-tal soorten in ons aanbod, waaronder ook heel wat suikervrije confituren.

IN DE KIJKER onze verwenpakketten

ontdekkingspakket koffie

Wil je iemand de wondere wereld van koffie of thee leren kennen? We stellen graag een ontdekkingspakket voor je samen. Zoals deze combi van een complexe koffie uit Costa Rica en een zachte koffieblend uit Ethiopië. De bijhorende opzetfilter zorgt voor een nog intenser beleving.

La Pantera Tarrazu Costa Rica

Complexe koffie met een sappige zoetheid, een geblanceerde zuurtegraad en tonen van chocolade. Gekweekt op grote hoogte in organische, vulkanische grond.

Yirgacheffe Ethiopië

Zachte, lichtbloemige koffie met een afdronk die naar jasmijn smaakt. Geteeld door kleine koffieboeren in het zuiden van ethiopie, het land waar 1.500 jaar geleden koffie ontdekt werd.

13

“Je eindigt toch niet met een flutkoffie?”

Martijn Defauw, Rebelle

Als chef-kok gaat Martijn Defauw zijn eigen weg. De naam van zijn restaurant in Marke is dan ook niet toevallig gekozen: Rebelle. Martijn kiest zijn eigen koers. Werken met kwalitatieve producten is een van de fundamenten van zijn aanpak. Zoals met koffie en thee van Viva Sara …

We ontmoeten Martijn in volle tweede lockdown. Het restaurant is noodgedwongen gesloten, met take away is hij na de eerste sluiting gestopt.

“We waren meer met verpakking bezig dan met eten … ” Maar van stilzitten is geen sprake bij Martijn.

“Ik kan nu natuurlijk meer tijd besteden aan de kinderen en dat is fijn, maar nietsen is nu eenmaal niet aan mij besteed. Zo ben ik dezer dagen veel in mijn serre te vinden. Ik ben er begonnen met het

kweken van kruiden, iets wat me altijd al geïnteresseerd heeft. Nu experimenteer ik bijvoorbeeld met Japanse waterpeper. Boeiend, met vallen en opstaan heb ik al veel bijgeleerd ”

Die puurheid en herkomst van de producten en ingrediënten waar hij mee werkt, het is een rode draad doorheen zijn manier van werken.

“Ik ken zoveel lokale en gepassioneerde mensen die vol vuur bezig zijn met hun ambacht dat het zonde zou zijn om hun

producten links te laten liggen. Het zijn vakmannen van wie de impact van hun product op de smaak van een gerecht vaak onderschat wordt. Ik kan je verzekeren dat het werken met echte, artisanaal gemaakte boter een wereld van verschil maakt in de keuken ”

Ook de kwaliteit van de koffie en thee die hij serveert, vindt Martijn belangrijk.

“Elk restaurant besteedt bijzonder veel aandacht aan het serveren van lekkere amuses. Logisch, je maakt er je eerste indruk mee en zet de toon voor de rest van het menu. Maar hetzelfde kan even goed gezegd worden van koffie en thee. Dat vormt een sluitstuk van een ganse beleving, zeker nu de tijd van de digestieven bij de nieuwe generatie definitief achter ons ligt. Dan wil je de mensen toch niet naar huis sturen met een flutkoffie of een fletse thee? Koffie en thee zitten

OP BEZOEK business to business

bij ons mee in de flow. We serveren het in een handgemaakt servies en begeleiden het met sobere, maar heel fijne biscuiterie. Zo willen we een sereen moment van rust creëren na de vele expressieve smaken doorheen het menu.”

Om de juiste toon te vinden liet Martijn zich voor de koffie en thee van bij het begin professioneel adviseren door Bart en Peter van Viva Sara.

“Bij de opstart van ons restaurant was er wat argwaan bij de banken toen we niet zomaar opteerden voor een volautomatische koffiemachine, maar voor een professionele set up. Die heeft intussen zijn waarde bewezen, maar even belangrijk is de begeleiding die we er bovenop kregen van de mannen van Viva Sara. Ze denken mee, innoveren graag net als ik en geven vooral veel goede raad. Peter gaf ons een mini-cursus over de zuurtegraden van koffiebonen, organiseerde een kleine

tasting om de passende smaak voor ons restaurant te vinden en gaf mijn vrouw Tessa een aantal belangrijke essentials mee voor het serveren van goede thee. De kooktemperatuur van je water is bijvoorbeeld een heel belangrijke.”

“Ik moet eerlijk zijn, ik herinner me niet dat ik in mijn koksopleiding een doorgedreven initiatie over koffie en thee gekregen heb. Maar het betekent niet dat ik er nog niet mee aan de slag ben gegaan in mijn restaurant.

Martijn raakte doorheen de jaren steeds meer geïntrigeerd door het smakenpalet van koffie en thee.

Zo gebruik ik al langer thee als een soort smaakversterker. Thee-infusies geven je gerechten veel meer diepte. Het is soms moeilijk uit te leggen, maar je krijgt een veel complexere gelaagdheid en vollere smaken als je met thee aan de slag gaat bij het maken van vinaigrettes of sausen. Zo heb ik een recept voor een vinaigrette op basis van fruitbier, vruchten en thee. Door de thee-infusie krijg je een perfecte zoetzure basis voor een lekkere vinaigrette. Maar ook bij desserts kan je ermee aan de slag. Vaak zijn traditionele coulis erg zoet en plakkerig door het veelvuldig gebruik van suiker. Ik heb het liever iets zuurder.”

15
“ Ik ken zoveel lokale en gepassioneerde mensen die vol vuur bezig zijn met hun ambacht dat het zonde zou zijn om hun producten links te laten liggen.’’

Tijdens de lockdown gaat Martijn intussen een stapje verder met koffie. “Ik ben mijn eigen koffie-olie aan het creëren. Door bonen te crushen, vacuüm te trekken en een tijd op lage temperatuur in de oven te zetten, geven ze hun eigen olie af. Die verwerk ik vervolgens met producten als duindoornbes en passievrucht. Het extract dat je dan krijgt, matcht perfect met rauwe vis. Ik ben er nog niet helemaal, het is een work in progress. Maar onlangs liep ik Bart en Peter tegen het lijf die me vertelden over nog enkele koffievariëteiten te beschikken die nog fruitiger zijn en nog meer diepte zouden geven aan de olie. Het komt dus wel goed … ”

16
226,
+32
94 50
Rebelle
Rekkemsestraat
8510 Marke
56 21
® foto’s Eva Vlonk en JVisualProd

INSPIRATIE

Genmaicha groentesoep

Viva Sara hoef je al lang niet meer te overtuigen om koffie en thee ook eens in gerechten te verwerken.

Genmaicha groentesoep

Zo serveren we je graag een groentesoep waarin traditionele Japanse thee verwerkt is.

zo maak je het

Zet de thee en laat hem tweeënhalve minuut trekken. Snijd intussen de groenten. Breng de gezeefde thee in een kookpot. Voeg de groentenbouillon en de gesneden groenten toe.

Kruid met peper en voeg een scheutje sojasaus toe. Laat het geheel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Voeg de noedels toe en plaats het deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en laat vier minuten rusten. Serveer in decoratieve kommetjes.

dit heb je nodig

3 eetlepels Genmaicha Viva Sara 1,4 liter water een scheutje sojasaus wortelen, prei, paksoi, peultjes, lenteui, champignons 1 blokje groentenbouillon zwarte peper noedels

Genmaicha thee in de kijker

Genmaicha is een zeer populaire Japanse groene thee, ook wel popcornthee genoemd. De thee is namelijk een mengsel van gedroogde en ongemalen groene theebladeren met geroosterde ongepolijste rijst. Dat geeft het geheel een milde, lichtzoete, nootachtige smaak. De thee bevat erg weinig cafeïne waardoor hij makkelijk elke avond voor het slapengaan kan gedronken worden.

Wil je hem in huis halen? check onze webshop www.vivasara.be

17

LET'S COFFEE

Berlijn, Duitsland

Fuck this, let's go to Berlin!

Wat is er gezelliger dan een stad te ontdekken aan de hand van gezelllige koffiebars? Ga je straks naar het hippe Berlijn? Deze adresjes mogen niet ontbreken …

Happy Baristas

Röststätte

Neue Bahnhofstrasse 32, 10245 Berlijn www.happybaristas.com

Fan van koffie- of theecocktails? In een eigentijds arty interieur kun je niet alleen ontdekken hoe een Old Man’s Drink (een combi van koffielikeur, rum, sherry en walnoten) smaakt. Je kan er ook de voeten onder tafel schuiven voor een stevig ontbijt. Of wat te denken van een huisgebrouwen Nitro, koude zwarte koffie, ijsthee, matcha latte of martini van de tapkraan ? Happy Baristas vind je aan de Neue Bahnhofstrasse in het oosten van de stad.

Rosenthaler Strasse 40-41, 10178 Berlijn www.roeststaette.com

Eerlijke koffie, van kleine koffieboeren of goed uitgebouwde coöperatieven, het staat voorop bij alles wat Röststätte doet. In hun kleine branderij in het centrum van Berlijn roosteren ze de beste Arabica-bonen, serveren ze heerlijke koffie, maar kan je ook eigen gemaakte koffielikeur proeven. Röststätte vind je vlakbij Ben Rahim, want beide koffiezaken bevinden zich in Hackesche Hofe. Die wordt gevormd door de binnenplaatsjes van een tiental woningen, allemaal met een gevel in Jugendstil.

18

LET'S

COFFEE

Berlijn, Duitsland

Al jaren prijkt Berlijn bovenaan de lijstjes van meest begerenswaardige city trips van Europa. En het moet gezegd, geen stad met een grotere subcultuur dan de Duitse hoofdstad. Heerlijk om er doorheen te slenteren en bij een koffie het stadsleven gade te slaan.

Sophienstrasse 7, 10178 Berlijn www.benrahim.de

Ben Rahim houdt van statements. Deze koffiebar is een echte believer van wat in koffiemiddens ‘de derde golf’ genoemd wordt. De derde golf gaat resoluut voor de kwaliteitskoffie, weg van allerlei soorten bereidingen met duizend soorten melk. Wat telt, zijn de pure smaken. Daarom serveert Ben Rahim enkel handgebrande koffie, zonder melk, zonder suiker. Maar mét Arabische gastvrijheid. Ben Rahim ligt in Hackesche Hofe, in het oosten van de stad.

Ben Rahim
19

Chapter One

Mittenwalder Strasse 30, 10961 Berlijn www.chapter-one-coffee.com

LET'S COFFEE Berlijn, Duitsland

In een kleine bar begeleiden leggen Bjorn en Nora zich graag toe op slow coffee die ze voor je bereiden als was je op bezoek in een laboratorium. De slow coffees kan je krijgen op basis van een enorme keuze aan koffiebonen waar ze dan ook graag een extra woordje uitleg over geven. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je er elke dag een andere espresso kan proeven. Bovendien zijn ze ook thuis in thee die ze met dezelfde liefde en passie voor je klaarmaken. Chapter One vind je in het Friedrichshain-Kreuzberg district.

Companion Tea and Coffee

Oranienstrasse 24, 10999 Berlijn www.companiontea.com

Een plek waar thee (naast koffie) op de eerste plaats komt, ze is zelden, ook in Berlijn. De Australische zaakvoerders reisden de wereld rond naar plekken als Japan, Taiwan, Nepal en Indonesië om er de geheimen van de beste thee te ontdekken. Vervolgens begonnen ze een kleine koffie- en theebar in de hoek van een kledingwinkel, nu maakt Companion deel uit van de prachtige concept store Voo. Companion Tea and Coffee vind je ook in het Kreuzberg-district.

20

dit heb je nodig 500 gram lamsvlees 2 teentjes knoflook 2 eetlepels citroensap een half kopje zeer sterke koffie 1 theelepel zeezout 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels rode wijn gemalen zwarte peper een takje rozemarijn stukjes ananas stukjes ui kerstomaatjes

Verlaat de platgetreden paden en durf op een andere manier met koffie aan de slag te gaan. Zoals met deze koffiekebab,

koffie kebab

De ongebruikelijke combinatie van koffie en vlees. Een ideale marinade voor koude winteravonden.

zo maak je het

Maak van de knoflook en het zeezout een gladde pasta. Vermeng met het citroensap, de olijfolie, de wijn, de koffie, de rozemarijn en de peper. Leg de stukjes lamsvlees enkele uren in deze marinade. Rijg vervolgens afwisselend een stukje vlees, een stukje ananas, een stukje ui en kerstomaatje aan een prikker. Grill de kebabs in een grillpan of in de oven gedurende ongeveer 15 minuten terwijl je ze geregeld draait en insmeert met de marinade.

smakelijk!

koffie Finca La Lupuna, Peru in de kijker

Door zijn extreme hoogtes en vruchtbare bodems levert Peru bijzondere verfijnde koffie. Zoals de koffie van Finca La Lupuna, een plantage die gedomineerd wordt door een eeuwenoude Lupuna, een heilige Amazone-boom. Het levert alvast heerlijke koffie op met toetsen van kers, donkere chocolade, sinaas en hazelnoot.

Wil je hem in huis halen? check onze webshop www.vivasara.be

21
INSPIRATIE koffiekebab

Onze familie houdt van koffie en thee, dat weet u intussen al. In de jaren tachtig zei ‘ons vader’ Fernand een carrière in de bouw vaarwel om zich te focussen op koffie. Toen al pionierde hij met concepten als take away of het naar Vlaanderen halen van de sfeer van legendarische Italiaanse koffiebars.

Wij traden als zonen maar al te graag in zijn voetsporen.

Peter Deprez, grenzen verleggen

Enkele jaren geleden ontdekte ik zelf een nieuwe liefde: thee. Voor een groot deel is dat een logische keuze. Net als bij koffie bestaan er duizenden variëteiten van en net zoals bij dat zwarte goud hebben wij het gevoel dat het grote publiek nog maar een minuscuul deeltje ervan kent.

Want zowel koffie als thee worden in onze Europese keuken nog heel traditioneel, ja zelfs stiefmoederlijk behandeld. Daar waar we tot voor enkele jaren bij koffie en thee enkel dachten aan die warme dranken, raakten iced tea en ijskoffie intussen wel al ingeburgerd.

En toch, hoe komt het dat wij koffie en thee alleen maar met dessertdrank associëren? Wordt het niet stilaan tijd dat we er ook op een andere manier mee aan de slag gaan in onze keuken?

Toen topchef Adeline Grattard in Parijs haar sterrenrestaurant Yam’Tcha opende en bij elk gerecht een ander soort thee serveerde, ontketende dat een revolutie in onze Westerse keuken. En toch, waarom moet het altijd wijn zijn die in alle mogelijke geuren, kleuren en smaken de metgezel van uw gerechten vormt?

De keuze van Adeline om die stap te zetten, werd mede beïnvloed door haar man die van Chinese afkomst is. In het oosten heeft men immers al lang de bijkomende kracht van koffie en thee ontdekt. Zo bereidt men in China al sinds de Tangdynastie soep op basis van thee, uien en zout.

Of wordt zwarte thee er al langer gebruikt om kip en gebraad mee te marineren. Of wat te denken van een dessert met een dressing van Chinese Oolongthee?

De mogelijkheden van thee en koffie zijn eindeloos. We hebben nog een lange weg af te leggen. Koks die ermee uitpakken, worden nog te vaak weggezet als experimentele innovatoren die via foodpairing nodeloos speciaal willen doen.

Maar dat hoeft helemaal niet. Laat ons de stereotypen aan de kant schuiven en het gewoon proberen. Als Viva Sara staan wij open voor elk idee. In 2008 brachten Bart en ik het boek “Gebrand op koffie” uit. Toen al lanceerden we een recept voor ‘Chili con carne met koffie’ of ‘Koffiekebab’. En de afgelopen jaren verleenden we onze medewerking al aan de ontwikkeling van koffiebier en koffiekaas.

Wij popelen om ook hierin grenzen te verleggen. Wie daagt ons uit?

Peter Deprez, theesommelier

22
HET LAATSTE WOORD
“ De mogelijkheden van thee en koffie zijn eindeloos, we hebben nog een lange weg af te leggen ’’

shoptopper

Koffie en thee, dat beleef je ook bij je thuis. Onze shop zit boordevol inspiratie.

BIALETTI

In 1933 al vond Alfonso Bialetti zijn Moka Express uit. Hij baseerde zich op de techniek van een wasmachine om onder druk heet water doorheen gemalen koffie te persen. Intussen prijkt zijn achtkantige elegante espressokan in elke Italiaanse keuken. Hij is er nu ook voor inductiekookplaten.

Bekijk nu ons assortiment! check onze webshop www.vivasara.be

24 Jagershoek 4 8570 Vichte +32 56 77 77 76 info@vivasara.be www.vivasara.be
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.