Omgeven door Emmen — Magazine 2023

Page 1

Hét informatiepunt van evenement tot accommodatie voor toerist en bewoner van Emmen en omgeving EEN UITGAVE VAN TOURIST INFO EMMEN | MONETPASSAGE 2, 7811 DM EMMEN | TEL. 0591-649712 | OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL TOURIST INFO EMMEN:
2 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL TuinbeursNederland Grote overdekte showroom te Emmen GROOTSTE OVERDEKTE SHOWROOM VAN NEDERLAND Tuinkamers Tuinhuizen (Wo)mancaves Bijgebouwen Chalets Mantelzorg- & Recreatiewoningen Schuren & garages Blokhutten Overkappingen Veranda’s Serres Glaswanden Bestrating Schuttingen ONTVANG EEN GRATIS 3D IMPRESSIETEKENING & INSPIRATIE BROCHURE Eigen Nederlandse productiefabriek Sterk en onbegrensd in maatwerk Eigen montageteams UNIEKE FORMULE: WWW.TUINBEURSNEDERLAND.NL | INFO@TUINBEURSNEDERLAND.NL | 0591 677 665 | PHILEAS FOGGSTRAAT 37, EMMEN Grootste showroom van Nederland Betrokken familiebedrijf De grootste showroom van NL vindt u in Emmen Groot assortiment, deskundige adviseurs, gratis parkeren voor de deur, springkussen voor de kids en een gezellige koffiehoek met diverse lekkernijen IEDERE ZATERDAG GRATIS BROODJE HAMBURGER TuinbeursNederland Grote overdekte showroom te Emmen GROOTSTE OVERDEKTE SHOWROOM VAN NEDERLAND Tuinkamers Tuinhuizen (Wo)mancaves Bijgebouwen Chalets Mantelzorg- & Recreatiewoningen Schuren & garages Blokhutten Overkappingen Veranda’s Serres Glaswanden Bestrating Schuttingen Makers van buitenverblijven Onze buitenverblijven worden gemaakt in eigen Nederlandse productiefabriek en zijn volledig naar wens samen te stellen ONTVANG EEN GRATIS 3D IMPRESSIETEKENING & INSPIRATIE BROCHURE Eigen Nederlandse productiefabriek Sterk en onbegrensd in maatwerk Eigen montageteams UNIEKE FORMULE: WWW.TUINBEURSNEDERLAND.NL | INFO@TUINBEURSNEDERLAND.NL | 0591 677 665 | PHILEAS FOGGSTRAAT 37, EMMEN Grootste showroom van Nederland Betrokken familiebedrijf De grootste showroom van NL vindt u in Emmen Groot assortiment, deskundige adviseurs, gratis parkeren voor de deur, springkussen voor de kids en een gezellige koffiehoek met diverse lekkernijen IEDERE ZATERDAG GRATIS BROODJE HAMBURGER TuinbeursNederland Grote overdekte showroom te Emmen GROOTSTE OVERDEKTE SHOWROOM VAN NEDERLAND Tuinkamers Tuinhuizen (Wo)mancaves Bijgebouwen Chalets Mantelzorg- & Recreatiewoningen Schuren & garages Blokhutten Overkappingen Veranda’s Serres Glaswanden Bestrating Schuttingen Makers van buitenverblijven Onze buitenverblijven worden gemaakt in eigen Nederlandse productiefabriek en zijn volledig naar wens samen te stellen ONTVANG EEN GRATIS 3D IMPRESSIETEKENING & INSPIRATIE BROCHURE FORMULE: De grootste showroom van NL vindt u in Emmen Groot assortiment, deskundige adviseurs, gratis parkeren voor de deur, springkussen voor de kids en een gezellige koffiehoek met diverse lekkernijen IEDERE ZATERDAG GRATIS BROODJE HAMBURGER

Welkom

Ik ben natuurlijk niet geheel objectief, maar ik durf de stelling best aan dat je in de gemeente Emmen je ogen uitkijkt. Er valt in veel opzichten van alles te zien en te beleven. Onze evenementenkalender staat bol van de activiteiten en mocht u wandel- of fietsliefhebber zijn, dan voeren prachtige routes door een afwisselend en aantrekkelijk landschap. Ik heet u welkom en neem u graag mee in uw ontdekkingstocht om Emmen beter te leren kennen.

VAN GOGH DRENTHE

Voor ons wordt 2023 een bijzonder jaar. Laat ik beginnen met het Van Gogh Drenthe jaar. Wist u dat de bekende schilder in Nieuw Amsterdam/Veenoord heeft gewoond en gewerkt? De herinnering aan Vincent van Gogh wordt tastbaar in het Vincent van Gogh huis, dat ook door publiek kan worden bezocht. Het is bijzonder om te realiseren dat Vincent een deel van zijn leven in Drenthe, in onze gemeente heeft gewoond en daar zijn talent verder ontwikkelde. Tegen deze achtergrond is het heel goed voorstelbaar dat Drenthe, de gemeenten Emmen, Coevorden, Hoogeveen, het Drents Museum, het Recreatieschap en Marketing Drenthe 2023 aangrijpen voor Van Gogh Drenthe. Wat kunt u allemaal verwachten? Kort samengevat: de culturele erfenis die de schilder achterliet, wordt zichtbaar en kan worden beleefd met muziektheaterstukken, een Van Gogh tentoonstelling in het Drents Museum en vele lokale activiteiten. Vergeet zeker niet om ook het nieuw ingerichte Van Gogh huis te bezoeken, dé mogelijkheid om nader kennis te maken met zijn Drentse periode.

Van Gogh Drenthe sluit naadloos aan op de vele evenementen die we in onze gemeente al kennen. Elk weekend is er wel iets te doen. Het Hello festival bij de Rietplas trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers. De Gouden Pijl, met alle bekende renners uit de Tour de France, is een ander mooi voorbeeld en dat geldt evenzeer voor C’est La Vie, de 4 Mijl van Emmen en de Vlindermarkten. En ik verwijs ook heel graag naar Onder Nul in de winterperiode. Het is de bedoeling dat een scala aan activiteiten voorbij komt met een ijsbaan, China Lights in het Rensenpark en Wildnights, een bezoek aan Wildlands in het donker. En trots zijn we dat Emmen tussen 19 en 24 september gastheer is van het EK wielrennen voor het onderdeel tijdrijden.

Tot slot wil ik u nog attenderen op het Veenpark in Barger Compascuum, het park dat een belangrijke periode uit onze geschiedenis belicht: het veenverhaal, de vervening en turfwinning. Een bezoek is zeer de moeite waard.

Ik kan me voorstellen dat u enthousiast bent geworden. Ik zou ook nog kunnen verwijzen naar ons prachtige Atlastheater, het Smalspoormuseum of museum Collectie Brands, maar ontdek Emmen vooral zelf. Welkom in onze mooie gemeente.

3 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WINKELEN
EK WIELRENNEN
VOORWOORD

Dit

verschijnt 1x per

en wordt verspreid bij overnachtingsmogelijkheden en andere recreatieve bedrijven in Emmen en omgeving. Bovendien ontvangen nieuwe inwoners een exemplaar. Ook wordt het magazine meegegeven aan gasten die ons informatiepunt bezoeken.

WIL JE IN HET VOLGENDE MAGAZINE STAAN? Ben je net als ons, ook zo enthousiast over dit magazine en wil je graag een redactioneel artikel of advertentie plaatsen in de volgende editie? Stuur dan een mail naar: info@touristemmen.nl of bel 0591-649712. TIP adv. Magazines.indd 1 12-12-2022 14:38 SHOPPEN BIJ TOURIST INFO EMMEN I E D E R E E N I S U I T G E N O D I G D ! S T A P B I N N E N O F B E S T E L V I A W W W . T O U R I S T E M M E N . C O M
ONS MAGAZINE ‘OMGEVEN DOOR EMMEN’
magazine
jaar

COLOFON

5 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WINKELEN OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL Inhoud INHOUD 03 Welkom 06 Winkelen 07 08 10 11 12 Actief 13 18 23 24 25 27 28 28 Wonen, studeren & ondernemen 29 34 36 38 40 Eten & drinken 41 43 44 Overnachten 45 48 Tourist Info Emmen 50 Toeristische informatie 56 Overnachten WARENMARKT EMMEN EMMEN CENTRUM PARKEREN IN EMMEN CENTRUM TUINBEURS NEDERLAND EKO-TOURS HET DRENTSE VEENLAND NATUURPARK MOOR-VEENLAND EVENEMENTEN 2023 FIETSROUTE VAN GOGH HUIS CENTRUM BEELDENDE KUNSTEN EMMEN THUIS IN EMMEN NHL STENDEN HOGESCHOOL FACET DIT IS ONDERNEMEN IN EMMEN BUFFETRESTAURANT THIJS & AAFKE RECEPT VAN DER VALK HOTEL EMMEN 27 25 43 Dit magazine verschijnt 1x per jaar, oplage 12.000 | Uitgave van Tourist Info Emmen | Monetpassage 2, Emmen. Uitvoerder/Grafisch ontwerp:
The Creative Rebels | Fotografie: Marcel J. de Jong, Berry Huizing-Majoor (p. 38), Arend Kroeze (p. 18), Hans Dekker (p. 19), e.a. Cover: Luchtfoto Emmen Centrum (fotografie: Berry Huizing-Majoor).
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Emmen, adverteerders en donateurs. Tourist Info Emmen en The Creative Rebels zijn niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Tourist Info Emmen. 07

Winkelen

EMMEN

Wat is er nou lekkerder dan jezelf helemaal verliezen in een middagje shoppen? Niets toch? In het centrum van Emmen kun je dan echt je hart ophalen. Winkelen in Emmen staat gelijk aan het vinden van pareltjes, het proeven van de meest heerlijke lekkernijen en thuiskomen met volle tassen. Naast de grote winkelketens zijn er in het ‘Oude Centrum’ vele boetiekjes te vinden met allemaal hun eigen stijl. Vanuit het ‘Oude Centrum’ pik je onderweg naar winkelcentra ‘De Vlinder’ en ‘De Weiert’ een terrasje, zodat je weer vol energie verder kunt shoppen. Emmen is qua winkels van alle markten thuis. Met de grote verscheidenheid aan kledingen schoenenwinkels zit er vast wel iets van jouw smaak tussen. Liever op zoek naar wat anders? Geen probleem! Ook dan kun je je hart ophalen in Emmen. Er zijn verschillende decoratiewinkels, delicatessezaken, boekhandelaars en gameshops.

KLAZIENAVEEN

Winkelen in Klazienaveen raakt steeds meer in trek. Met ruim 140 winkels kun je hier zeker goed slagen! En wist je dat Klazienaveen zelfs een eigen cadeaukaart heeft? Deze is bij bijna alle winkels in het centrum te besteden. De ondernemersvereniging bedenkt iedere keer weer leuke acties om het shopplezier nog groter te maken. Over parkeergeld hoef je je hier niet druk te maken, want parkeren is gratis.

NIEUW-AMSTERDAM

Het is verrassend gezellig winkelen in Nieuw-Amsterdam. De verscheidenheid aan winkels en boetiekjes zorgen ervoor dat Nieuw-Amsterdam ideaal is om je boodschappenlijstje af te werken. De winkels liggen aan de Vaart, waar in de zomer met regelmaat bootjes voorbij komen varen. De terrasjes aan het water zorgen voor een gemoedelijke en vriendelijke sfeer. Oftewel, zeer geschikt voor een shop-moment met terras.

Snuffelen, aanraken en proeven; dat is winkelen in Emmen! Verrassend!

6

Warenmarkt Emmen

Elke vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur in het centrum van Emmen

De gezelligste dag van de week, zo ervaren veel Emmenaren en gasten van buitenaf de grote weekmarkt in Emmen.

Vanuit heel Drenthe komen bezoekers om te shoppen voor kleding, tassen, stoffen en accessoires of om boodschappen te doen. Er is een enorme keuze in groente, fruit, brood, vlees, kruiden en tapas!

Maar ook voor een lekkere hap tussen de middag is de Markt niet te missen! Een heerlijke verse stroopwafel, een lekker portie kibbeling of broodje kebab.

Beleef ook het ouderwets gezellige Markt gevoel en kom langs!

Parkeer GRATIS je fiets in de bewaakte fietsenstalling aan de Wilhelminastraat. De fietsenstalling beschikt over oplaadmogelijkheden voor e-bikes en een openbaar toilet.

7 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WINKELEN
E D
www.marktemmen.nl

Emmen Centrum: boordevol variatie

In Emmen Centrum vind je alles binnen loopafstand, van landelijke winkelketens en lokale specialiteiten tot een prachtig park. Op het centraal gelegen Raadhuisplein is het heerlijk vertoeven in het gras of op de brede sun decks waar je in de zomer kunt chillen. Je loopt zo een terrasje op van één van de eigentijdse horecagelegenheden voor een uitgebreide lunch of lekkere cappuccino tijdens het winkelen.

8 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
OUDE CENTRUM
HET

RAADHUISPLEIN

Het moderne stadse plein is niet alleen dé locatie voor de vele evenementen die Emmen rijk is, maar is ook een populaire plek vanwege de speelse waterpartijen waar ’s zomers de kinderen graag mee spelen, en de kleurrijke verlichting die het plein in de avond een sfeervolle aanblik geven.

WINKELCENTRUM DE WEIERT

Het Raadhuisplein verbindt aan de ene kant het Atlastheater en WILDLANDS Adventure Zoo met het overdekte winkelcentrum De Weiert er direct tegenover. Wist je dat De Weiert het grootste overdekte winkelcentrum van Noord Nederland is? Met een diversiteit aan modewinkels, accessoires, horeca en versproducten kun je heerlijk slenteren, ook als het weer wat minder is. De parkeergarage Willinkplein is direct onder het plein en het winkelcentrum gelegen, dus je kunt snel en droog de winkels bereiken.

HET OUDE CENTRUM

Als je ietsje verder loopt, kom je in het sfeervolle Oude Centrum van Emmen. Met als middelpunt de Grote Kerk op het Marktplein. Elke vrijdag staat dit plein vol met meer dan 100 kramen op de gezelligste en grootste warenmarkt van Drenthe. je vindt er kleine lokale boutiques, delicatessenwinkels en diverse terrassen.

RENSENPARK

Bij een bezoek aan het centrum mag je absoluut het Rensenpark niet overslaan. Je kunt er heerlijk wandelen in het park, en tegelijk genieten van diverse kunstgalleries, ambachten en bijvoorbeeld een echt Engels theehuis. En wat dacht je van de grootste indoor Drone racebaan van Nederland?

Kortom, er valt meer dan genoeg te ontdekken en te genieten in Emmen Centrum. Je bent van harte welkom!

9 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WINKELEN www.emmencentrum.nl E Q D
RAADHUISPLEIN WINKELCENTRUM DE WEIERT

Parkeren in Emmen Centrum

Emmen heeft een dynamisch parkeersysteem. Wanneer je dit systeem volgt, kom je vanzelf op de juiste parkeerplek terecht.

Wanneer je uit het noorden komt en je wilt parkeren in het centrum van Emmen, dan kun je het beste je auto parkeren in de overdekte parkeergarage Westerstraat of op parkeerplaats Noord. Kom je vanaf het zuiden naar het centrum, dan kun je parkeren in de overdekte parkeergarage Willinkplein of op parkeerplaats Zuid 1/ Q park.

In de parkeergarages van Emmen en op parkeerplaats Noord geldt betaald parkeren. Hier is een uurtarief van toepassing van € 1,80 per 56 min. en max. € 10,20 per dag. Parkeerplaats Zuid 1 is iedere dag geopend, 24 uur per dag. Het 1e half uur betaal je hier € 1,-, daarna betaal je meteen het dagtarief van € 10,20.

Gratis parkeren kan op parkeerplaats Oost aan de van Schaikweg/Emmalaan. Vanaf alle parkeerplaatsen loop je binnen enkele minuten op de stadsvloer van Emmen.

10 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
UGTUNNEL DEVREDING
HONDS R
WILDLANDS ADVENTURE ZOO EMMEN
RENSENPARK
ATLAS THEATER

Alles onder eigen dak

Recht tegenover de grote overdekte showroom Tuinbeurs Nederland aan de Phileas Foggstraat 37 in Emmen staat de eigen productiefabriek van het bedrijf. Dit productiebedrijf produceert en ontwerpt blokhutten, prefab houtbouw, houten woningen, schuttingen, lamellen en steellook ramen. Uniek hierin is dat de gehele productie van begin tot eind in Nederland plaatsvindt. “Een klant kan het gewenste product volledig naar wens zelf samenstellen. Daarmee onderscheiden wij ons in deze branche”, vertelt Kuhl van Tuinbeurs Nederland.

ALLES IN EIGEN HUIS

Naast het hebben van de grootste overdekte showroom van Nederland met veel opgestelde blokhutten, luxe en traditionele houtbouw, buitenverblijven, veranda’s en meer, worden bijna alle producten van Tuinbeurs Nederland in de eigen productiefabriek in Emmen gemaakt. Kuhl: “We beschikken zelfs over eigen schaafmachines en een boomzaagmachine. Hierdoor zijn wij niet afhankelijk van derden en kunnen wij onze kwaliteit en (korte) levertijden waarborgen. In de verhitte markt van nu, komt dit heel goed van pas. Het gehele proces vindt dus in eigen huis plaats en is 100% Nederlands ambacht, dat is heel bijzonder en daar zijn wij dan ook erg trots op.”

SHOWROOM

Tuinbeurs Nederland beschikt over een grote overdekte showroom met veel inspiratie op het gebied van buitenverblijven, houten woningen, een showtuin met bestrating, een gezellige koffieen theehoek waar je gratis verse koeken en in het weekend broodjes hamburgers kunt krijgen, een springkussen en blokhut vol speelgoed voor de kleintjes en een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

TUINBEURS

Kuhl: “De Tuinbeurs groep - ruim 120 medewerkers - is heel divers: zo zijn er mannen en vrouwen met diverse nationaliteiten actief bij ons. We geven mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt volop kansen. Verder staan kwaliteit en innovatie bij ons voorop. Wij zijn altijd op zoek naar hardwerkende mensen en daar investeren we flink in.”

Nieuwsgierig geworden naar ons brede assortiment? Neem dan een kijkje bij Tuinbeurs Nederland in Emmen aan de Phileas Foggstraat 37.

Foggstraat 37 | 7825 AK Emmen | Tel. 0591-677665 | info@tuinbeursnederland.nl | www.tuinbeursnederland.nl

11 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
E Q
Phileas
WINKELEN DE TUINBEURS NEDERLAND FORMULE:

Actief

Je moet natuurlijk niets, maar mocht je op zoek zijn naar actie en avontuur. Dan ben je op de juiste plek in Emmen. De mogelijkheden hier zijn ontelbaar! Omringt door de natuur word je nog meer uitgedaagd om eropuit te trekken. Je kunt al fietsend en wandelend in de frisse buitenlucht, de natuurgebieden verkennen. Wil je in een rustiger tempo op pad, ook dat kan. Neem je eigen paard mee of huur er eentje en ontdek op deze manier ons gebied. Emmen, gelegen op de Hondsrug, barst namelijk van de ruiterroutes.

Wil je graag meer weten over de omgeving waarin je verblijft? Ga dan eens op pad met een gids. Er worden op verschillende locaties in en rondom Emmen excursies georganiseerd. Zo kun je Emmen verkennen met onze stadsgidsen Piet en Peter. Ook kun je de bossen en heidevelden ontdekken met een van de gidsen van het Staatsbosbeheer. Of je gaat een keertje mee op de Snikke, een ouderwetse trekschuit, die door het prachtige veengebied vaart.

‘RUUMTE

Rust en ruimte, ook dat is hier meer dan genoeg te vinden. Het zijn de ideale ingrediënten om cultuur te snuiven. Iemand die dit ook in de omgeving van Emmen ervaren heeft is niemand minder dan Vincent van Gogh. De beroemde schilder logeerde in 19de eeuw een paar maanden in Nieuw-Amsterdam, waar hij diverse schilderijen schilderde. Dat we hier van ruimte houden is wel duidelijk, we hebben zelfs het grootste openluchtmuseum van Nederland. Hier kun je de geschiedenis in duiken en het arbeidersleven van de veenwerkers ervaren. Voor wie de geschiedenis wil laten voor wat het is, is er ook veel moderne kunst te bewonderen in Emmen en omgeving. Kortom, Emmen heeft het allemaal!

Avontuurlijk!

‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan’– Herman van Veen
SMOORT DE DROKTE, STILTE GEF RUST’
12
Team Tourist Info Emmen Daniël Lohues

Eko-Tours: Beleef het groene avontuur

Beleef met Eko-Tours een ‘groen’ avontuur. Ga samen met familie, vrienden of collega’s op een ontdekkingsreis vanuit het hart van het Unesco Global Geopark De Hondsrug. De prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en schitterende plekjes staan garant voor een speciale ervaring. Rijd in een 100% elektrische terreinauto of met een ander bijzonder elektrisch voertuig door het mooie Drentse landschap.

Bestuur zelf onder leiding van een deskundige gids een Eko-Explorer. Met deze elektrische terreinauto mag Eko-Tours van Staatsbosbeheer exclusief in de bossen rijden. De gids brengt je op plekken waar je anders niet mag komen en vertelt uitgebreid over natuur, geschiedenis en cultuur van Drenthe. Een ideaal uitje voor jong en oud.

Je kunt ook met elkaar over onze mooie fietspaden toeren met de bijzondere tweewielers, zoals de Eko-Chopper, de Eko-Bike of EkoCruiser. Samen met vrienden, familie of collega’s rijd je via mooie uitgestippelde routes op je smartphone langs de meest bijzondere plekken van de Hondsrug.

Ook leuk! Verken de Hunebed Highway in de nieuwste Eko-Carver of Eko-Rocks; een unieke belevenis in deze 100% elektrische auto’s voor 2 personen in een heerlijk relaxed tempo.

Voor jong én oud is er een belevenis met onze speciale elektrische voertuigen. Ontdek via de kalender op de website de verschillende mogelijkheden en reserveer meteen. De website www.eko-tours.nl biedt alle informatie over Eko-Tours, de 100% elektrische voertuigen en de mogelijkheid tot het boeken van een excursie. Informeer telefonisch bij Eko-Tours voor exclusieve groepsexcursies en arrangementen op maat.

Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis langs al het moois dat De Hondsrug te bieden heeft!

13 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL ACTIEF
EkourS BELEEF HET GROENE AVONTUUR
HONDSRUG – EXLOO | Valtherweg 1 | 7875 TA Exloo Voor info en reserveren: www.eko-tours.nl of tel. 0031 85 303 72 43 E Q VERKEN DE DRENTSE NATUUR 100% ELEKTRISCH

Kartcircuit Pottendijk

Op een uniek stukje locatie in Zuidoost-Drenthe ligt tussen de landerijen van de gemeente Emmen Kartcircuit Pottendijk. Dit is dé outdoor kartbaan van Drenthe met een lengte van bijna een kilometer lang en gevarieerde bochten van volgas tot haarspeld en een kombocht.

Pottendijk WZ 20 | 7831 VB Nieuw-Weerdinge Tel. 0591-351515 | info@pottendijk.nl | www.pottendijk.nl

Harwi Keramiek

In de tuinen (20.000 m2) geniet je van grote en kleine beelden van keramiek, brons en natuursteen. In de serre kun je terecht voor lunch en fair trade koffie/thee met huisgemaakt gebak. In de pottenbakkerij maken de eigenaren Harm en Trijnie het keramiek. Neem gerust een kijkje! Honden graag aanlijnen. Entree gratis.

Kanaalstraat 9 | 7858 TE Eeserveen (Borger-Odoorn) Tel. 0599-287269 | info@harwikeramiek.nl | www.harwikeramiek.nl

Museum of Contemporary Tibetan Art

Opgericht door de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu. Zijn missie: het verzenden van berichten van spiritueel bewustzijn over de hele wereld, het houden en behouden van de Tibetaanse kunst & cultuur, maar ook het omarmen van de westerse wereld.

Hoofdstraat 16c | 7811 EP Emmen | Rensenpark Tel. 06-20299125 | info@mocta.org | www.mocta.org

Golfpark Exloo

Zin om te (leren) golfen? Kom dan naar Golfpark Exloo. Onze prachtige 18-holes golfbaan ligt op De Hondsrug, op een steenworp afstand van Emmen, en is aantrekkelijk voor golfers van elk spelniveau. Ook wandelaars en fietsers zijn van harte welkom op ons zonovergoten terras. Scan voor meer informatie de QR-code! Graag tot ziens op Golfpark Exloo, waar Golf en Gezelligheid samenkomen!

Valtherweg 27B | 7875 TA Exloo Tel. 06-54214347 | secretariaat@golfparkexloo.nl www.golfparkexloo.nl

15 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
ACTIEF
BEELDENTUIN - GALERIE - LUNCHROOM

1 april tot en met 31 oktober: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Juli en augustus 7 dagen per week geopend. Zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Dinsdag gesloten in het voor- en naseizoen. 1 november tot en met 31 maart: Donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en eventueel na telefonische afspraak (niet op zondag). De toegang is gratis.

Zwemplezier voor iedereen 3 baden, een speel- en ontdekhoek, diverse glijbanen en een klimwand M e e r i n f o r m a t i e Stadionplein 23, 7825 SG, Emmen 0591-637037 aquarena@emmen nl www zwemmeninemmen nl a

Avontuurlijk dierenpark vol verhalen, natuur en avontuur
Adventure Zoo Emmen maak je een wereldreis in één dag.
dierenpark waar je doorheen reist en avonturen beleeft. Rijd met een Safaritruck over de Savanne af vlaks langs de eilanden van de gibbons en slingerapen. poolstation waar je ijsberen en pinguïns onder
Vlindertempel van wel honderden exotische vlinders
sensationele rit in
stap
WILDLANDS
wildlands.nl
WILDLANDS
Een
water kunt bekijken. Of kom
die om je heen vliegen. Maak een
Tweestryd of
aan boord van de Arctic 1 Dúrf jij het aan? In
beleef je telkens een nieuw avontuur.

Adembenemend mooi op elk moment van de dag!

Staatsbosbeheer VEENLAND - BARGERVEEN

18
HET DRENTSE VEENLAND:
OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

erover en de mensen die er wonen genieten er iedere dag van

Het Drentse Veenland vormt het zuidoostelijke deel van Unesco Global Geopark De Hondsrug dat zich uitstrekt van de Duitse grens tot hartje Groningen. Daarmee is het een heerlijke uitvalsbasis voor gevarieerde uitstapjes.

Om de hoek ligt het bijzondere natuurgebied Bargerveen, onderdeel van het grensoverschrijdende natuurpark Moor-Veenland en omringt door een achttal museale toegangspoorten: Veenpark, Smalspoormuseum, Van Gogh Huis, Museum Collectie Brands, Veenloopcentrum en, vlak over de grens, Erdöl-Erdgas Museum, Emsland Moormuseum en Bienenzentrum.

De uitgestrekte bossen rond Emmen liggen direct in de buurt, net als verschillende bijzondere hunebedden, oude Saksische Europees Erfgoedboerderijen en prachtige vergezichten. Hotels, restaurants, B&B’s, vakantiehuisjes en campings zijn er volop en de uitbaters zijn er vriendelijk en hebben nog steeds alle tijd voor hun gasten. Dus kom ook een weekend, een week of langer genieten aan de voet van de Hondsrug.

DE OERHOLLANDSE VOORDEELPAS

Bij aankomst in vakantiehuis, B&B, camping of hotel ontvang je, naast de nieuwste fiets en wandelknooppuntkaarten, een oer-Hollandse kortingspas. Deze pas levert extra korting bij diverse musea of één van de vele attracties in de omgeving. De kortingspas krijg je bij de aangesloten accommodaties, een volledig overzicht zie je achterin dit magazine, je herkent ze aan het logo van het Drentse Veenland.

Staatsbosbeheer Veenland biedt huifkarrondritten met spectaculaire uitzichten. Je rijdt door het prachtige natuurgebied Bargerveen en maakt een bezoek aan Schaapskooi Bargerveen, de grootste kooi van Nederland, in het dorp Weiteveen.

DE VEENLAND EXPRESS

De Veenland Express is een hypermoderne dubbeldekse huifkar geschikt voor maximaal 60 personen. De wagen zakt middels luchtdruk naar beneden en is daardoor toegankelijk voor minder validen en rolstoelgebruikers! Tijdens de rit vertelt de boswachter van alles over de natuur en wordt er midden in het hoogveen even

gestopt voor een kop koffie of als afsluiter een maaltijd!

Zeer geschikt voor groepsuitjes. Wil je alleen of met een klein groepje instappen? Dat kan tijdens één van de Publieksdagen. Startijd 14.00 uur. Entree €15,00 (kinderen €5,00).

Inclusief versnapering. Let op: deelname uitsluitend na aanmelding.

Voor meer info, prijzen en reserveringen: www.staatsbosbeheer.nl/veenlandexpress of bel Staatsbosbeheer Veenland, tel. 0031-653199389 of mail naar: e.bloeming@staatsbosbeheer.nl

Van Gogh was dol op dit gebied, Daniël Lohues zingt
Meer weten? Kijk
ACTIEF 19 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
OOK U KUNT ER HEERLIJK VRIJ ZIJN IN DE RIJKE NATUUR EN GENIETEN VAN RUST, RUIMTE EN STILTE
op www.hetdrentseveenland.nl

VAREN OVER DE HONDSRUG? JA NATUURLIJK!

de snikke ‘Johannes Veldkamp’

Vaartochten met de snikke ‘Johannes Veldkamp’ over het Koning Willem Alexanderkanaal. Een prachtige gelegenheid om de omgeving van het Drentse veenland te ontdekken.

Voor familie- en bedrijfsuitjes of zomaar omdat het heel erg leuk is.

Van Gogh Huis

Bezoek het enige openbaar toegankelijke huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt! Verplaats je in de leefwereld van de schilder en bezoek zijn kamer. Bekijk de film over zijn Drentse periode en beleef het mysterie van het Drentse (veen)landschap.

Van Goghstraat 1 | 7844 NP Nieuw-Amsterdam/Veenoord Tel. 0591-555600 | info@vangogh-drenthe.nl www.vangogh-drenthe.nl

Groepen reservering: via website www.snikke.nl

Individuele reservering: via Tourist Info Emmen website www.touristemmen.com of tel. 0591-649712 E

Smalspoor Museum

Het museum met meer dan 100 locomotieven welke gebruikt werden voor veel smalspoorwerkzaamheden. Een rondrit met een smalspoortrein, grotendeels over het originele turfspoor traject. Bezoek aan turfstrooiselfabriek, remise en locomotievenloods. Diverse kinderactiviteiten.

Griendtsveenstraat 140 | 7887 TK Erica | Tel. 0591-303061 Info en reserveringen: 06-11111188 info@smalspoorcentrum.nl | www.smalspoorcentrum.nl E

20 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
E

Museum Collectie Brands

In Nieuw-Dordrecht, nabij Emmen, vindt u Museum Collectie Brands, dat is voortgekomen uit de eindeloze nieuwsgierigheid van één man. Gedurende 65 jaar verzamelde Jans Brands werkelijk alles wat hem maar interesseerde. Dit resulteerde in een collectie rijk aan Drentse historie. Je raakt niet uitgekeken!

Herenstreek 11 | 7885 AT Nieuw-Dordrecht Tel. 0591-393400 | info@collectie-brands.nl www.collectie-brands.nl

De Berenshoeve

E Q D

Bea Venema B&B Vincent Veenloopcentrum

In het dorp waar Vincent van Gogh verbleef, kun je overnachten in B&B Vincent. Een comfortabel verblijf voor toerist en cursist. De kamers hebben elk een complete badkamer. ‘s Woensdags geeft Bea beeldhouwworkshops. Deze zijn vrij toegankelijk. Geschikt voor 6 á 8 personen. Kijk voor meer info op de website.

Vaart NZ 96 | 7833 HE Nieuw-Amsterdam Tel. 06-46766902 | info@bbvincent.nl www.bbvincent.nl | www.beavenema.nl

Deze unieke luxe accommodatie bestaat uit een authentieke Drentse Hoeve en is landelijk gelegen aan de rand van Emmen! U kunt er terecht voor vergaderarrangementen, maar ook het gehele complex huren met uw familie, vrienden, zakelijk contact en bedrijf. Nieuw: huisje met buiten-jacuzzi, eigen terras en ingang!

Oude Wilhelmsweg 13 | 7814 VN Emmen Tel. 06-15671067 | info@berenshoeve.nl www.deberenshoeve.nl

Ga veenlopen in het unieke hoogveengebied. Gidsen nemen u mee op de paden en laten het veenreservaat van dichtbij zien. Het centrum biedt basisarrangementen en op verzoek worden deze naar wens aangepast. Langer verblijven? Dat kan in de B&B van het centrum, met privé douche en toilet!

Zusterweg 17 | 7765 AX Weiteveen Tel. 0524-541458 | info@veenloopcentrum.nl www.veenloopcentrum.nl

21 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
E
E
BEELDHOUWATELIER
E

Verhalen van het veen

Met een dag in het Veenpark beleef je het vroegere leven van de veenarbeiders uit Zuidoost-Drenthe.

Leerzaam en leuk voor jong en oud!

In het Veenpark beleef je het verleden zoals dat in de veendorpen was rond 1920. In een prachtige nieuwe film op het plein krijg je het hele verhaal over de veengeschiedenis te zien. Zo weet je voordat je naar de beide dorpen gaat al veel over wat er gebeurd is, hoe veen werd afgegraven en hoe de mensen leefden.

Rij met de smalspoortreinen en vaar met het turfschip door de nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met de laatste echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn elke dag aan het werk!

De kinderen beleven met de nieuwe speurtocht de ‘Queeste van het Veen’ zelf hoe het leven van hun leeftijdsgenootjes eruit zag.

Een dagje Veenpark is méér dan een leuk dagje uit met de (klein)kinderen.

Bezoek onze website actuele informatie over prijzen, onze activiteiten en evenementen op www.veenpark.nl.

Volg onze sociale media kanalen om op de hoogte te blijven van leuke evenementen en alle vernieuwingen die in het park ook dit jaar plaatsvinden.

Berkenrode 4 | 7884 TR Barger-Compascuum 0591 324444 | info@veenpark.nl | www.veenpark.nl
Ontdek de Verhalen van het veen in het vernieuwde Veenpark

Grenzeloos veen

Het beste vervoermiddel voor een ontdekkingstocht door het Duits-Nederlandse Natuurpark Veenland is de fiets, of een paar stevige wandelschoenen. Dwars door het veengebied loopt maar liefst 700 kilometer fietsroute langs 150 fietsknooppunten. Stap op de fiets en stop vooral niet bij de grens, want het veengebied stopt ook niet bij de grens. Wil je nog dichter bij de natuur komen? Ook lopend is het Natuurpark prima te doorkruisen - met behulp van het beproefde en inmiddels ook in Duitsland toegepaste systeem van de knooppunten. Ontdek ook het grote en veelzijdige aanbod aan georganiseerde excursies met een gids!

VEENPOORTEN:

WEET JE WEETJE IN NATUURPARK VEENLAND!

Op zoek naar een informatief startpunt van de route of een handige tussenstop? Dan zijn de Veenpoorten, de infocentra van het Natuurpark, een goede keus. Het Veenpark, het grootste openluchtmuseum van Nederland, is er één van. Aan Duitse kant is het zeer bezienswaardige Emsland Moormuseum, met Europa’s grootste expositie rondom veen en ontginningsgeschiedenis en de imposante Ottomeyer-stoomploeg. Ook het Industrieel Smalspoor Museum Erica, het Veenloopcentrum Weiteveen, Museum Collectie Brands, het Duits-Nederlandse Bijencentrum en het Erdöl-ErdgasMuseum in Twist zijn gewijd aan specifieke aspecten van het leven in het veen. Of breng een bezoek aan het logement waar de beroemde schilder ooit korte tijd verbleef: het Van Gogh Huis in NieuwAmsterdam, en ervaar hoe het veenlandschap hem inspireerde.

23 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR NATUURPARK VEENLAND
INT. NATU(U)RPARK BOURTANGER MOOR - VEENLAND Postadres: Ordeniederung 1 | D-49716 Meppen Bezoekadres: Herzog-Arenberg-Straße 12 | D-49716 Meppen Tel. 0049(0)5931 9250977 www.naturpark-moor.eu ACTIEF

In Emmen en omgeving worden heel veel evenementen georganiseerd. Van het Barrel Food Truck Festival tot de Vlindermarkten, van het Alles Kids Festival tot het China Lights Festival. En niet te vergeten; 2023 is uitgeroepen tot Van Gogh Drenthe jaar, met veel lokale activiteiten. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op touristemmen.nl.

24

VINCENT VAN GOGH OVER ZUIDOOST-DRENTHE:

Het is hier zoo gansch & al dat wat ik mooi vind

In oktober en november 1883 was één van Nederlands bekendste schilders op bezoek in Zuidoost-Drenthe. Hij wilde de hardwerkende noeste mensen, het oorspronkelijke landschap en de eenvoudige huizen op het Drentse platteland tekenen en schilderen. Hij was helemaal klaar met het stadse leven en was op zoek naar rust en ruimte in een oud landschap. Daarvoor moest je op één plek in Nederland zijn: het zuidoosten van Drenthe.

Vincent stond aan het begin van zijn ontwikkeling tot de groot kunstenaar zoals we hem nu kennen. Hij oefende verschillende technieken met de beperkte schildersmaterialen die hij bij zich had. En werkte op diverse plekken in het Amsterdamscheveld, NieuwAmsterdam en Veenoord. Vincent probeerde zoveel mogelijk vast te leggen van wat hij zag. Een deel van zijn werk bestaat nog, maar een deel is verloren gegaan. In de kachel gestopt van het logement waar hij verbleef, dat wij nu kennen als het Van Gogh Huis in Veenoord.

In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent in Drenthe was. Daaraan wordt breeduit aandacht besteed in de gemeente Emmen. Op diverse plekken in de gemeente worden projecten uitgevoerd: kunst, educatie, theater, wandel- en fietsroutes, informatiepanelen, podcasts, concerten, exposities, festivals, lezingen.

Twintig jaar geleden gingen de deuren open van het Van Gogh Huis in Veenoord. Dat wordt gevierd met een herinrichting van het gebouw waarin 1883 Vincent van Gogh leefde en werkte. Met zijn kamer als één van de hoogtepunten. Hier beleeft u het Drentse verhaal van Vincent.

Vincent van Gogh is onderdeel van het verhaal van Emmen. Een wereldvermaarde schilder, waarop wij in het zuidoosten van Drenthe trots zijn. In de maanden in 1883 die hij bij ons doorbracht maakte hij een indrukwekkende ontwikkeling door in zijn schildertechniek. Deze trots gaan wij overbrengen.

Van Goghstraat 1 | 7844 NP Veenoord Voor info over Van Gogh Drenthe: www.vangoghdrenthe.nl

25 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
E

Kei van een fietsroute!

In Drenthe liggen de oudste monumenten van Nederland, de hunebedden. Deze fietsroute gaat maar liefst langs 12 van deze archeologische schatten. Ze liggen verspreidt in en rond Emmen. De route gaat via fietsknooppunten en is ± 50 km lang. Veel fietsplezier!

Zo’n 5000 jaar geleden leefde hier in Drenthe het Trechterbekervolk. Zij waren de eerste echte bewoners van dit gebied. Het Trechterbekervolk gebruikte rondslingerende zwerfkeien, die door de gletsjers in de IJstijd hier naar toe werden gedreven, om grafkelders van te bouwen. Waarschijnlijk vond men het in die tijd belangrijk om mensen die waren gestorven, een mooie laatste rustplaats te geven. Zo’n hunebed bouwen was immers nog niet zo eenvoudig.

26 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Dwalend door Emmen kunstwerken ontmoeten

Als je Wildlands uit komt zie je meteen een aantal kunstwerken. Recht voor je Egnoaber, een knalgeel organisch gevaarte op de ingang van de parkeergarage. Links, helemaal aan de andere kant van het plein voor het gemeentehuis: een bronzen beeld van een vrouwfiguur, Eva. Niet alleen van een afstand interessant, maar ook van dichtbij. Kijk in de ogen van de bronzen dame, goede kans dat zich daar een spinnetje in heeft genesteld.

Als je je wandeling voorbij Eva vervolgt richting de Grote Kerk zie je De Gescheurde Archiefdoos. Het 4-mei-monument verwijst naar de oorlogsjaren in Emmen. Ook fungeert het - op de oude plek van het gemeentehuis - als een doorkijkje de stad in.

Verderop: Teenager, een beeld van een meisje in petticoat door Pieter Starreveld. Van hem komt dit jaar een nieuw ‘oud’ beeld terug in Emmen: Het Kousenmeisje. Ooit gemaakt voor de Danlonfabriek in Emmen waar het jarenlang voor de ingang heeft gestaan. Na lange afwezigheid zal dit gerestaureerde beeld een mooi plekje krijgen in het centrum.

Over het marktplein loop je de opgeknapte Noorderstraat in. Een winkelstraat verrijkt met sfeervol verlichte Straatzinnen. Ontwerperkunstenaar Frederike Top heeft in een neon-handschrift zinnen in Drents dialect opgehangen. Met typisch Drentse uitspraken als ‘Mandielig is mooier’ of ‘Aander maol wat langer’. Scan de QR-code en beluister extra informatie op je telefoon.

Terug op het marktplein zie je de ingang van Rensenpark, de voormalige dierentuin. Een park vol kunstwerken zoals De Tulp van Jan Cremer. Aan de rand van het park: het nieuwe Centrum Beeldende Kunst in aanbouw. Bezoekers van de oude dierentuin zullen zich het Biochron met haaienbassin herinneren. De kelders van dit gebouw worden in 2023 omgetoverd tot een inspirerend onderkomen van kunsten. Een prachtige plek midden in het centrum!

Dit was een kleine greep uit de kunstwerken in de openbare ruimte van Emmen. Kijk op beeldeninemmen.nl en vind meer plekken in de hele gemeente die je zullen verrassen.

27 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL ACTIEF
E D Q
CBK EMMEN - DE FABRIEK | Ermerweg 88b | 7812 BG Emmen | cbk@emmen.nl
| www.cbkemmen.nl

Wonen, studeren & ondernemen

Emmen is de stad met het meeste groen en de meeste buitenruimte om in te spelen. De regio Emmen is een groene, vriendelijke en energieke regio. De regio met ca. 107.000 inwoners heeft een stedelijke kern en is omringd met wijken en dorpen. Elk met hun eigen karakter. De natuur en WILDLANDS Adventure Zoo Emmen zijn onlosmakelijk met Emmen verbonden. Emmen heeft alle voorzieningen die je in een middelgrote stad verwacht. Zoals goede zorgfaciliteiten, MBO- en HBO opleidingen, ruim aanbod van (top)sportverenigingen en een groot gevarieerd winkel aanbod. De ‘aanpakken en doen’ mentaliteit van de inwoners zorgt ervoor dat er veel gerealiseerd wordt in de regio Emmen.

De gemeente heeft een stedelijke kern met verschillende wijken en omliggende dorpen, ieder met een eigen karakteristieke sfeer en voorzieningen. Waar je ook woont, de natuur is overal binnen handbereik. De stedelijke kern biedt alle voorzieningen die je mag verwachten: een groot overdekt winkelcentrum, een ziekenhuis, goede onderwijsinstellingen, een bioscoop, een theater en topsportclubs.

Het woningaanbod wordt steeds uitgebreider en de evenementenkalenders stromen ieder jaar over van de vele georganiseerde activiteiten. Dat Emmen zich inzet op de toekomst is wel duidelijk. De jeugd heeft veel kansen om zich hier te ontwikkelen, met een groot aanbod aan mbo- en hbo-opleidingen. Van de ruim 107.000 inwoners die de gemeente telt, zijn er 1500 student. Ook de industrie van Emmen zet zich volledig in op de toekomst door High Tech Systemen te ontwikkelen en volop in te zetten op de groene chemie.

De toekomst! Emmen heeft het!

Emmen is de groenste grote stad van Nederland De toekomst!

28

Thuis in Emmen

Ze zijn er, inwoners van Emmen, die oorspronkelijk van ‘buiten Emmen’ komen. Wat was de reden dat ze in Emmen terecht kwamen? En heel belangrijk, wat heeft hun doen besluiten om te blijven? We vroegen het aan vier inwoners en allemaal zijn ze het er over eens, in Emmen wonen is prachtig!

Jennifer van Almere-Smit

Even voorstellen: mijn naam is Jennifer van AlmereSmit en ik ben 59 jaar. Ik ben getrouwd, samen hebben we een dochter en een hondje genaamd Matz.

Na ruim 40 jaar te hebben gewerkt bij verschillende bedrijven, ben ik nu gestopt met werken en geniet ik van het huisvrouw zijn en mijn hobby’s. Ik ga graag wandelen met Matz en ook fiets ik graag in de omgeving.

We komen al 33 jaar naar Drenthe en de laatste 5 jaar hebben we een stacaravan in Ees gehad. Emmen was en is onze favoriete stad om te bezoeken. Emmen heeft voor ons alles, wat we te wensen hebben. Cultuur, winkels, sportmogelijkheden, perfecte uitgaansgelegenheden voor jong en oud. Kortom, gewoon alles wat je maar wilt. Er is altijd wat te doen en er wordt van alles georganiseerd, bijvoorbeeld prachtige festivals. Bovendien liggen de recreatiegebieden bij ons om de hoek. Ik ben weg van de Grote en Kleine Rietplas. We hebben veel ruimte om ons heen, de natuurschoon is vlakbij. Emmen is een stad, maar met een heerlijk dorps gevoel.

We wonen in de Rietlanden in Emmen, sinds maart 2022. Dus eigenlijk nog maar pas. De combinatie van het knusse en het stadse, is de reden waarom we niet meer weg willen.

29 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WONEN, STUDEREN & ONDERNEMEN
EMMEN HEEFT VOOR ONS ALLES WAT WE TE WENSEN HEBBEN •

Lia ten Brummelen-Patist

Mijn naam is Lia ten Brummeler-Patist. Ik ben geboren in 1947 in Den Haag en inmiddels 75 jaar! Op dit moment ben ik nog steeds actief in de sportwereld. Ik geef wekelijks sportief wandelen aan senioren, in de mooie bossen van Emmen. Daarnaast doe ik ook nog vrijwilligerswerk bij o.a. ‘4 het leven’ en voor de KWF.

Mijn man en ik zijn in 1970 getrouwd en helaas konden we in die tijd geen woning vinden in Den Haag. Na veel zoeken, met name rondom Zoetermeer, werd het uiteindelijk Waddinxveen. In 1973 zijn wij vanuit Waddinxveen verhuisd naar Emmen.

Het ingenieursbureau waar mijn man werkte in Zoetermeer, begon een vestiging in Emmen en hem werd gevraagd of hij naar Emmen wilde gaan. Beslist geen enkel moment spijt van gehad! Hoewel het voor mij in het begin wel wennen was, de hele dag thuis. In Den Haag gaf ik gymnastiekles en in Voorburg gaf ik les op school. Toen kwam wel de vraag; wat kan ik hier in Emmen gaan doen? Ik ben begonnen met invallen aan school. Een leuke anekdote: mij werd gevraagd de lampionnen af te maken. Mijn eerste reactie was: waarvoor lampionnen?? Het bleek voor Sint Maarten te zijn. Daar hadden we in Den Haag en Waddinxveen nog nooit van gehoord.

In januari 2023 wonen wij al 50 jaar in Emmen en nog steeds naast dezelfde buren. Vanuit de randstad hebben we eerst in Emmerhout gewoond en na een aantal jaren zijn wij samen met onze buren verhuisd naar de Ronerbrink, in de wijk Bargeres. Ook daar kwamen we weer naast elkaar te wonen, vlak naast het mooie landelijke Noordbarge.

30 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
>

Wij hebben ons sociale leven hier opgebouwd en dat is zeer waardevol. Bovendien hebben we veel contacten in de sportwereld.

Onze 2 kinderen zijn in Emmen geboren en opgegroeid. Voor hun studie zijn ze destijds uitgevlogen, maar daarna niet meer teruggekomen. Ze wonen nu met hun gezinnen in Amersfoort en Arnhem.

Ons wordt wel eens gevraagd, gaan jullie nog terug richting randstad? Dat doen wij echt niet, het bevalt ons hier uitstekend. De rust en ruimte die we hier in de zuidoost hoek van Drenthe ervaren, willen wij niet meer missen.

Wat ik het leukste vind aan Emmen, is dat Emmen niet te groot en niet te klein is. Essentiële voorzieningen, zoals een ziekenhuis, winkelcentrum, zwembad, theater en overige sportaccommodaties, geven je het gevoel in de grote stad te wonen, maar we hebben hier niet de hectiek. Ook is er veel cultuur in en om Emmen, zoals het Atlas- en Rensentheater. Waar we samen erg van kunnen genieten is de natuur in en rondom Emmen, het mooie Bargerveen, de Emmerdennen en het Noorbargerbos. We maken graag een boswandeling en ook fietsen we veel door de provincie Drenthe.

WE HEBBEN ONS SOCIALE LEVEN HIER OPGEBOUWD EN DAT IS ZEER WAARDEVOL

Marjan Witte

Mijn naam is Marjan Witte, 56 jaar en ik ben geboren en getogen op Texel. De naam van het gebied waar ik op het eiland ter wereld kwam en opgegroeid ben heet ‘De Veen’ Grappig dat ik vele jaren later écht naar het veen verhuist ben, aan de andere kant van het land. Ik woon nu in ‘de Rietlanden’ aan de Drieteenspecht.

Ik ben moeder van 3 zoons en 2 bonusdochters en ik ben schoonmoeder. Met mijn partner Gerard zijn we de grootouders van 4 kleinkinderen. We hebben een samengesteld gezin en als we allemaal bij elkaar zijn, zijn we in totaal met 15 fijne mensen. In mijn vrije tijd geniet ik van ‘rommelen’ in huis en in de tuin. Duiken is onze gezamenlijke hobby. We duiken graag in binnen en buitenland om al het moois daar onderwater te aanschouwen. Daarnaast lees ik graag en houd ik er van om uitgebreid te koken. Natuurlijk genieten we van onze kleinkinderen en passen we regelmatig een dagje op.

31 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WONEN, STUDEREN & ONDERNEMEN
> •

Daarnaast ben ik glaskunstenaar en ik werk vrijwel dagelijks in mijn atelier, ‘Glaseiland’ genaamd. In het voorjaar van 2023 hoop ik te vieren dat Glaseiland 10 jaar bestaat. Nog iedere dag en met veel plezier werk ik fulltime met glas. De glaskunst objecten die ik maak zijn zeer divers te noemen. Grappige vogels voor in de tuin bijvoorbeeld, maar ook gedenk objecten zijn een belangrijk én dankbaar onderdeel van mijn werk. De glaskunst objecten vervaardig ik door middel van een fuse techniek. Dat houdt in dat ik in de glasovens diverse glaslagen onder hoge temperaturen samensmelt tot 1 nieuw geheel. Binnen de grenzen van deze techniek heb ik me gespecialiseerd en werk ik veel met gemalen glas. Ik strooi het glaspoeder in diverse grofheden. Ik werk in opdracht, maar ik maak ook vrij werk voor mijn eigen collectie. Daarnaast verzorg ik leuke en leerzame glasworkshops waarbij de deelnemers zelf aan de slag gaan. Mogelijk heb je mij, óf mijn werk wel eens gezien? Bijvoorbeeld op een kunstmarkt of wellicht tijdens een expositie, want in de zomerperiode ben ik veel op kunstmarkten, exposities en atelierroutes door het hele land te vinden.

Ik ben in 2004 in Emmen komen wonen omdat mijn partner Gerard hier met zijn dochters woonde. Ik ben helemaal gesetteld in Emmen en heb er nooit 1 dag spijt van gehad dat ik van het eiland af ben gegaan. Ik blijf hier omdat ik hier gelukkig ben, eigen baas ben en heerlijk woon in een fijn huis met een heerlijke tuin aan het water. Natuurlijk ben ik ook nog graag op Texel en voelt het vertrouwd, maar Emmen is mijn thuis. Ik ben nog wel regelmatig op Texel te vinden maar daar weer wonen is niet aan de orde. Ik ben lid van de kunstenaarsvereniging op Texel, organiseer op z’n tijd workshops daar. Bovendien wonen 2 van mijn zoons met hun partners én onze jongste kleinzoon Kane van 1 jaar op Texel.

Vroeger gingen we altijd naar de Drenthe op vakantie. Drenthe in z’n algemeenheid vond ik toen al heerlijk. Het was en is, zó mooi hier en omdat er genoeg te doen is voor de kinderen, toen en nu, maakte dat we altijd naar Drenthe gingen. Van het Kabouterland in Exloo, Ellert en Brammert en de oude dierentuin. Ik had alles al eens gezien, nog voor ik hier ging wonen. De bossen, de sfeervolle authentieke brinkdorpen het landschap en de rust heeft me altijd getrokken.

Op dit moment is WildLands toch wel mijn favoriete plek. We hebben een abonnement en gaan regelmatig met de kleinkinderen even een rondje herinneringen maken met ze. Bij ’T Nije Hoff komen we ook graag met de kleintjes. Even de koeien aaien, een bakkie koffie en de kleinkinderen een rondje op de skelters. Een práchtig en educatief bedrijf van deze tijd met een fijne sfeer. We fietsen ook graag door het Bargerveen en nemen dan gelijk een kijkje bij de schaapskooi. Voor mij is het veen ook een ‘andere wereld’ als je opgegroeid bent met het witte duinzand onder je voeten. De schapen in het Bargerveen vind ik ook nog steeds een ‘beetje gek’, want als je op Texel bent opgegroeid denk je dat ‘De Texelaar’ het enige echte skéépé ras is. Hahaha, of zeg ik nu iets geks?

32 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
DE RUST, DE RUIMTE, DE MENSEN EN DE OMGEVING ZIE IK ALS DE GROOTSTE AANTREKKINGSKRACHT

Theo en Cisca Scholten

Wij zijn Theo en Cisca Scholten en we zijn al enige tijd gepensioneerd. Voorheen waren we respectievelijk werkzaam als systeembeheerder en secretaresse. We zijn geboren en getogen in ’s-Gravenhage, maar daar hebben we ons eigenlijk nooit echt thuis gevoeld. We gingen uit in Rotterdam en daar gingen we ook vaak winkelen. Nadat we trouwden hebben we eerst een jaar of acht in ’s-Gravenhage gewoond, waarna we zijn verhuisd naar Boskoop.

In Boskoop hebben we in totaal 38 jaar gewoond. Ons laatste huis daar was een hoekwoning met een grote garage. In verband met wat gezondheidsproblemen zijn we op zoek gegaan naar een appartement in de ruime omgeving van Boskoop, maar dat viel niet echt mee. We spraken daar op een gegeven moment over met een nichtje, die in Emmen woont. Zij stelde voor om ook eens in Emmen te komen kijken. Zij heeft ons op een zaterdag de diverse wijken van Emmen getoond. Op die manier konden we bepalen waar we wel en waar we niet zouden willen wonen.

Lang leve Funda, want daar hebben we veel aan gehad tijdens onze zoektocht naar een geschikte woning. In eerste instantie hadden we aan het Uilenveld een aantal geschikte woningen gezien, maar nadat we de ‘Emmen’ knoop hadden doorgehakt waren we daarvoor al te laat. Wel waren er vlak achter elkaar een tweetal woningen aan de Wilhelminastraat te koop en bij de tweede woning hadden we succes. Het werd dus tijd om onze woning in Boskoop te gaan verkopen en dat ging sneller dan gedacht. Op 1 februari 2021 kregen we de sleutel van onze nieuwe woning in Emmen, waar behalve nieuw behang eigenlijk niet veel aan hoefde te gebeuren.

Af en toe gaan we nog even naar ‘het Westen’ voor een bezoek aan familie of vrienden, maar we missen ‘dat Westen’ absoluut niet. We voelen ons hier inmiddels thuis en we genieten eigenlijk elke dag. We hebben alle voorzieningen in de buurt en lopen naar het centrum kost ongeveer tien minuten. Het liefst lopen we dan naar het Rensenpark en omgeving. Vaak zit daar dan ook een bezoek aan Twessers bij.

Tot nu toe zijn alle contacten onder de noemer ‘prettig’ te scharen. Veel vriendelijke mensen die de tijd voor je nemen en met je meedenken. De term onthaasten is hier absoluut op zijn plaats en dat bevalt ons goed.

Er wordt ook regelmatig iets georganiseerd in en rond Emmen waar we interesse in hebben en waar we dan ook vaak wel naar toe gaan. Denk bijvoorbeeld aan Emmen Ondernul met China Lights en niet te vergeten de Vlindermarkt. Ook gaan we geregeld een stukje in de omgeving rijden. Binnen een minuut of vijf bevind je je al helemaal ‘buiten’ en kun je genieten van de mooie natuur, de boerderijen en de bezienswaardigheden. Kortom: We willen hier niet meer weg en eigenlijk hadden we al veel eerder de beslissing moeten nemen om hier naartoe te komen.

33 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WONEN, STUDEREN & ONDERNEMEN
WE WILLEN HIER NIET MEER WEG!

Zoek jij een leuke opleiding binnen de techniek of ICT? Vind jij economie het leukste vak op school of wil je later zelf voor de klas staan? NHL Stenden Hogeschool in Emmen heeft dé opleiding voor jou! Bezoek een van onze (online) evenementen om erachter te komen welke opleiding het beste bij jou past of meld je aan voor een meeloopdag.

Zoek jij een leuke opleiding binnen de techniek of ICT? Vind jij economie het leukste vak op school of wil je later zelf voor de klas staan? NHL Stenden Hogeschool in Emmen heeft dé opleiding voor jou! Bezoek een van onze (online) evenementen om erachter te komen welke opleiding het beste bij jou past of meld je aan voor een meeloopdag.

WAT KUN JE STUDEREN IN EMMEN?

2-jarige voltijd opleidingen:

2-jarige opleidingen: › Ad Commerciële economie

Hotel Management

Ad Hogere Hotelschool

Leisure & Events Management

4-jarige opleidingen:

4-jarige opleidingen:

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Chemie

Commerciële Economie

Ad Leisure & Events Management

Service, Welzijn & Zorg

Ad Service, Welzijn & Zorg

Tourism Management

Ad Tourism Management

Zorg en Technologie 2-jarige deeltijd/duaal opleidingen:

Deeltijd/Duaal opleidingen: › Ad Hogere Hotelschool

Industriële Automatisering en Robotica

Ad Industriële Automatisering en Robotica (2 jaar)

Logistiek en Economie

Ad Logistiek en Economie

Participatie en Buurtontwikkeling

Logistics Management

Zorg en Technologie

STUDENT MIRTHE:

STUDENT

Op de middelbare school vond ik scheikunde al een interessant vak. Ik zag mezelf ook wel op een lab werken en NHL Stenden Hogeschool heeft in Emmen twee laboratorium opleidingen. Dus schreef ik me in voor een meeloopdag. We kregen informatie over de opleiding en mochten meekijken tijdens een labdag, maar ook zelf aan de slag. Op zo’n dag leer je echt veel als je nog twijfelt over een studie. Daarna was ik vrij zeker over mijn keuze, het voelde meteen goed.

Op de middelbare school vond ik scheikunde al een interessant vak. Ik zag mezelf ook wel op een lab werken en NHL Stenden Hogeschool heeft in Emmen twee laboratorium opleidingen. Dus schreef ik me in voor een meeloopdag. We kregen informatie over de opleiding en mochten meekijken tijdens een labdag, maar ook zelf aan de slag. Op zo’n dag leer je echt veel als je nog twijfelt over een studie. Daarna was ik vrij zeker over mijn keuze, het voelde meteen goed.

MEER WETEN?

Finance & Control

Informatica

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek › Chemie › Commerciële Economie › Finance & Control › HBO-ICT

Information Technology (Engelstalig)

International Business (Engelstalig)

Information Technology

Logistics Management (Engelstalig)

Marketing Management (Engelstalig)

International Business › (International) Logistics Management

Pabo (Leraar Basisonderwijs)

Technische Informatica

Marketing Management › Pabo (Leraar Basisonderwijs) › Werktuigbouwkunde

STUDENT FLEUR:

STUDENT JULIA:

Het begon jaren terug, toen ik nog bij de Albert Heijn werkte. Ik zag veel vrachtwagens komen en weer vertrekken met plastic afval. Hoe werkt dat? Mijn interesse in logistiek was toen al gewekt. Tijdens een voorlichtingsdag voor de opleiding Logistics Management wist ik het meteen: dit is het. Ik was direct verkocht.

Eigenlijk was ik na mijn mbo van plan om te werken, ik wilde gewoon lekker geld verdienen. Mijn toenmalige stagecoach kwam toen met deze opleiding en ik wist zelf ook dat ik meer kon. Het sprak me aan om duaal te studeren en na twee jaar weer te kijken wat ik wil. Eerst had ik de Hoge Hotelschool in Den Haag op het oog, maar daar zag ik mezelf niet echt rondlopen. Bij NHL Stenden was alles meteen goed en voelde ik me op mijn gemak. Ik werd tijdens de Open Dag leuk ontvangen en dat gaf mede de doorslag.

MEER WETEN?

nhlstenden.com
› Ad
› Ad
› Ad
nhlstenden.com
Ad Commerciële Economie
Ad
Ad
Ad Commerciële Economie
Ad
Ad
Ad
Ad
› Werktuigbouwkunde

De Associate degree: een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding

Wil jij na het mbo (niveau 4), verder studeren op het hbo? Of ben je misschien al werkzaam in de praktijk maar zoek je verdieping om je werk nog beter te kunnen doen? Dan is een Associate degree (Ad) jou op het lijf geschreven! Binnen twee jaar kun je je hbo-diploma halen. Vanuit de praktijk direct de theorie toepassen. Ideaal toch?

Positieve gezondheid: inzetten op de veerkracht van mensen, kijken naar zingeving. Kwetsbare mensen meer eigen regie geven door in gesprek te gaan en dichtbij te zijn. Kijken naar de toegevoegde waarde van technologie zonder het menselijke aspect te verliezen.

Het zijn enkele voorbeelden waarbij het werkveld zit te springen om mensen die vanuit de praktijk het verschil kunnen maken. Ben jij zo iemand? Kom dan bij ons een Ad volgen! Bij NHL Stenden hogeschool kun je kiezen uit drie verschillende Ad’s op het gebied van zorg en welzijn:

Ad Zorg en Technologie

Voor mensen die passie hebben voor technologie en zorg, en de linking pin willen zijn tussen deze twee werelden.

Ad Service, Welzijn en Zorg Bij deze Ad leer je kwetsbare mensen helpen en ondersteunen.

Ad Participatie en Buurtontwikkeling

Jij wordt de onmisbare link tussen bewoners, organisaties en professionals in jouw buurt, dorp of wijk.

Onze Ad’s zijn samen met het werkveld ontwikkeld en geven dus een ideale aansluiting op de beroepspraktijk. Met de Ad’s sta je midden in de praktijk en kun je alles wat je leert direct toepassen.

Deeltijdstudent Associate degree Service, Welzijn & Zorg: “Toen ik eenmaal het besluit had genomen om de Ad Service, Welzijn & Zorg te gaan studeren, wilde ik zo snel mogelijk van start. Dat ik in februari al kon beginnen aan NHL Stenden, was perfect. Mijn opleiding duurt twee jaar en bestaat uit verschillende modules. Dit zijn eigenlijk projecten die je vanuit je eigen praktijk vormgeeft en gelijk invloed hebben op de werkvloer. Zo heb ik er met één van mijn projecten voor gezorgd dat het beleid op mijn werk werd aangepast. Het is heel goed te doen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de opleiding flexibel is ingericht en je zelf de regie hebt.”

› een volwaardig hbo-diploma niveau 5 op zak; › een opleiding die helemaal is afgestemd op de praktijk; › keuze uit: voltijd en deeltijd variant › een hbo-diploma in 2 jaar. › opties om aansluitend of op een later moment in te stromen in een bachelor-opleiding.

Als afgestudeerde Ad’er sta je met je voeten in de praktijk, bewaar je met je hoofd het overzicht en verbind je mensen en middelen. De ideale combi van denken en doen. Uiteraard gepaard met een sociaal hart! Zien we jou bij ons op de hogeschool?

Leslocaties: Emmen en Leeuwarden

nhlstenden.com

Wij zijn Facet

Met ingang van 9 april zijn wij, de Bibliotheek Emmen en De Kunstbeweging, samen verder gegaan onder de naam Facet. De naam Facet staat symbool voor het veelzijdigheid en veelkleurigheid van de Emmense samenleving, haar inwoners en het brede aanbod van Facet. Wij staan midden in de samenleving en willen met taal, kunst en cultuur een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Emmen en haar inwoners.

VOL MOGELIJKHEDEN

Bij Facet is veel te doen! Cursussen, lezingen, spellenmiddagen en peuteruurtjes, maar ook boeken lenen, kunstzinnige activiteiten in het onderwijs of 3D-printen. Noem het maar op, het kan allemaal. Ook voor advies, persoonlijke hulp en ontmoeting ben je hier op de juiste plek.

VOL PLEZIER

Je gaat vol plezier aan de slag met jouw vaardigheden en talent. Kun je het zelf?

Hartstikke goed! Dan moedigen we je graag aan en kun je misschien anderen inspireren. Toch een beetje hulp nodig?

Dan staan we voor je klaar en helpen we je een stapje verder.

VOL ENERGIE

Wij stoppen veel energie in de activiteiten en jij gaat vol energie na afloop weer naar huis. Er zijn nieuwe maar ook ‘oude en vertrouwde’ activiteiten. Daarbij speel jij een belangrijke rol. Jij weet immers het beste wat je het plezierigste vindt om te doen!

TOTAAL THEATERWERKPLAATS

Leerlingen van klas 1 en 2 van het VMBO en Mavo, Esdal College, zijn op donderdag 13 en vrijdag 14 oktober in het kader van het project Totaal Theaterwerkplaats aan de slag gegaan met de vele vormen van kunst en cultuur.

Het project werd georganiseerd in nauwe samenwerking tussen Facet en het Esdal College. Een deel van de kunstworkshops vonden plaats op culturele locaties buiten de school, zoals o.a. De Grote kerk, Dan’s entertainment, Loods 13, Kim’s Fame school, de NachtwachtvanEmmen en Toolbox in het Rensenpark. Op deze manier proeven de leerlingen ook buiten de muren van school aan Kunst en Cultuur.

ZING & SPRING

Zing & Spring! is de Emmense invulling van het landelijke project Meer Muziek in de Klas waarvan Koningin Maxima erevoorzitter is. Facet ontwikkelde dit project voor alle basisscholen in de gemeente Emmen.

Vanaf begin mei oefenden de ruim 8500 leerlingen uit de gemeente Emmen het speciaal voor dit project gecomponeerde lied Zing & Spring! Ze deden dit met behulp van digitaal lesmateriaal zoals filmpjes om mee te zingen en mee te dansen. De artiesten Martijje en Leon Moorman toerden in de maand juni met twee Facet busjes langs de maar liefst 62 basisscholen. Op ieder schoolplein waar ze kwamen barstte het muziekfeest los en werd het speciale Zing & Spring! lied hard mee gezongen door alle leerlingen.

36 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

TAALPUNT

Ruim 10.000 mensen in de gemeente Emmen hebben moeite met lezen en schrijven. Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om je werk goed te kunnen doen. En in toenemende mate zijn digitale vaardigheden op de werkvloer ook steeds belangrijker. Het Taalpunt is de plek voor iedereen die aan de slag wil met taal en digitale vaardigheden.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur! Iedere dinsdag is er in Facet Emmen centrum een inloopspreekuur van 13.00 tot 14.30 uur. Hier krijg je meer informatie over het aanbod en hoe we je het beste kunnen helpen.

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

Het Informatiepunt Digitale Overheid is er voor Nederlanders die moeite hebben met de digitale overheid. Iedere vestiging van Facet heeft zo’n servicepunt en onze medewerkers helpen je graag verder.

PEUTERUURTJES

Facet organiseert met enige regelmaat, in de locaties Emmen centrum, Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam, een gezellig uurtje rondom een leuk prentenboek voor peuters (van 2 tot 4 jaar) en hun verzorgers. Leesplezier staat hierbij voorop!

37 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WONEN, STUDEREN & ONDERNEMEN FACET Noorderplein 101 | 7811 MG Emmen | Tel. 0591-681444 info@facet-emmen.nl | www.facet-emmen.nl E C D M Q

Dat is ondernemen in Emmen

Emmen is strategisch gelegen, direct aan de A37 naar Noord-Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten, maar ook richting de Randstad. In de regio zijn zo’n 8.400 bedrijven gevestigd. Emmen is de grootste industriekern van Noord-Nederland. Het heeft een sterke positie in maakindustrie, High Tech Systems and Materials en Logistiek en is koploper in (groene) chemie. In Emmen is voldoende ruimte om te ondernemen, er is meer dan 1.000 hectare aaneengesloten bedrijventerrein. De mentaliteit ‘doe maar gewoon’ is kenmerkend voor Emmen. Ondernemers en werknemers zijn betrokken, hardwerkend, loyaal en nuchter. Dit levert bijzondere prestaties op.

38 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

GROENE BEDRIJVENTERREINEN

Emmen beschikt over ruim opgezette, groene bedrijventerreinen, kent een gemotiveerde beroepsbevolking, heeft concurrerende grondprijzen en biedt uitstekende vestigingscondities aan nieuw te vestigen bedrijven. Emmen is daarmee de perfecte plek voor je om te ondernemen.

KOPLOPER GROENE CHEMIE

Regio Emmen is koploper in groene chemie op het gebied van vezels, garen en polymeren. Onderwijs en bedrijfsleven werken samen in kennisinstituten, zoals GreenPac en Stenden Pre, aan de ontwikkeling van innovaties.

GREEN PAC

Green PAC is een initiatief van NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool Windesheim: een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Ze initiëren en faciliteren ‘businessdriven‘ kennisontwikkeling. Green PAC is interessant voor studenten op zowel HBO als MBO niveau. Of je nu onderzoek wilt doen op HBO-niveau of wilt meewerken aan de concrete ontwikkeling van producten op MBO-niveau, binnen Green PAC zijn er volop mogelijkheden.

BIOLOGISCHE MATERIALEN

De nadruk ligt in de regio Emmen op de ontwikkeling van nieuwe kunststofvezels op basis van biologische materialen. Het aantal toepassingsmogelijkheden van deze biologische materialen is onbegrensd, van wegwerpbeker tot autogordel, van 3D-printing tot vliegtuigonderdelen en scheerapparaten. Daarnaast heeft Emmen een sterke dienstverlenende sector en biedt het werkgelegenheid op het gebied van High tech Systemen & Materialen, Logistiek, Chemie, Agrofood en Tuinbouw.

Het EmmtecIndustry & Business Park (88 hectare) is één van de grootste bedrijfsterreinen voor proces- en chemische industrie in Nederland. Het bedrijventerrein huisvest multinationals als DSM Engineering Materials, TeijinAramid, SunOil Biodiesel, Morssinkhof Plastics, Freudenberg, Cumapol en Senbis Polymer Innovations.

39 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL WINKELEN
STUDEREN & ONDERNEMEN
WONEN,

Eten & drinken

Gezelligheid kent geen tijd

Tijdens een middagje winkelen, na een flinke dag Wildlands of bij terugkomst van een boottocht, begint de maag wel te knorren. Gelukkig zijn er tal van opties om aan te schuiven en je lekker in de watten te laten leggen. Het culinaire aanbod van Emmen en omgeving is groot. Zo groot dat zelfs wij nog niet eens bij elk restaurant hebben kunnen proeven.

Het leuke van een verblijf in Emmen is dat je iedere avond wel een andere keuken kunt proberen. Frans, Spaans, Grieks, Italiaans, Amerikaans en ook Indiaas, je kunt het hier allemaal ervaren. Of je nu voor de snelle hap gaat of liever uitgebreid gaat dineren, in Emmen kan het. Ben je op zoek naar een romantisch avondje uit, dan weten wij wel raad. Op zoek naar die gezellige kroeg voor de daghap? Wij wijzen je de weg. Een restaurant waar de kinderen vrij kunnen spelen? Vraag naar onze insidertips.

Het water loopt inmiddels bij ons in de mond, als wij denken aan al die heerlijke gerechten. Bij jou ook?

Lekker!

40

Buffetrestaurant Thijs & Aafke

Buffetrestaurant Thijs & Aafke in Klijndijk is al 18 jaar een begrip in de wijde omgeving. Wat Thijs & Aafke zo bijzonder maakt, is het feit dat er vele (buffet) mogelijkheden zijn. Je kunt er terecht voor een heerlijk diner van het Live Cooking buffet. En daar blijft het niet bij! Je kunt er ook uitgebreid lunchen, genieten van een high tea of lekker komen brunchen op zondag. Aan de kinderen is ook gedacht, zo is er o.a. een heuse bioscoop!

Wie weleens gegeten heeft bij Thijs & Aafke weet het: je kunt er in een fijne ambiance heerlijk dineren. Door de verschillende ruimtes is het restaurant zowel geschikt voor (besloten) familiefeestjes maar kan je er ook gezellig eten met z’n tweeën. De focus ligt op bereiding van verse gerechten en met de vijf G’s in gedachten: goed, gezond, gastvrij, gezellig & genieten, wordt met alle medewerkers elke dag hard gewerkt aan het overbrengen van die beleving naar de gasten. Aan de kinderen is ook gedacht met een kinderbuffet, ’s zomers een buiten-speelplaats en binnen een kinderhoek met een bioscoop; da’s tafelen met zicht op de kids en toch de vrijheid een ongestoord gesprek te kunnen voeren.

Het leuke van het buffet is dat je je eigen gangenmenu kunt samenstellen. Voor het diner buffet kun je kiezen uit twee soorten soepen en een ragout. Verschillende koude voorgerechten, zoals salades, vis, rauwkost en een tapas buffet. Voor het hoofdgerecht heb je de keuze uit allerlei verschillende warme gerechten en bij de Chef-Kok kan je live verse gerechten bestellen. Om de avond af te sluiten staat er een uitgebreid dessertbuffet voor je klaar met o.a. softijs, schepijs, slagroom, warme kersen, taartjes, moussjes, vers fruit etc.

Binnen is het heerlijk vertoeven en in de zomer kun je gebruik maken van het zonnige terras. De gast staat centraal, speciale wensen of bijvoorbeeld een allergie, dit is geen enkel probleem. Twee keer per jaar organiseert Thijs & Aafke zelfs een geheel glutenvrij buffet. Op www.thijsenaafke.nl vind je meer informatie. Alle tijden en prijzen staan hier vermeld en het is mogelijk om hier zelf een reservering te plaatsen. Bezorgen en afhalen is ook mogelijk! Voor vragen, wensen en bestellen kan je ons altijd bellen. Thijs & Aafke staan je graag te woord.

Iedere zondag verzorgt Thijs & Aafke van 11:00 tot 14:00 uur een uitgebreide brunch, waar voor jong en oud allerlei heerlijkheden klaar staan. Vers gebakken brood, een groot assortiment aan beleg en ook warme gerechten zijn in overvloed aanwezig.

Thijs & Aafke is helemaal vernieuwd! Dus nog meer genieten van de fijne ambiance en heerlijke gerechten!

41 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL HORECA
E D
Hoofdweg
41 | 7871 TC Klijndijk | Tel. 0591-580035 | info@thijsenaafke.nl | www.thijsenaafke.nl
GOED, GEZOND, GASTVRIJ, GEZELLIG & GENIETEN:

Diner cadeau Het perfecte cadeau voor iemand die graag uit eten gaat. Of voor iemand die niet van koken houdt, of als je zelf graag mee uit eten wilt of als je niet weet wat je anders moet geven. Keuze uit ruim 3000 locaties.

Een unieke locatie in Boswachterij Odoorn Koffie met appeltaart naar eigen recept, een glas rosé op een warme zomeravond, een overheerlijk diner of een compleet verzorgde familiedag, zakenlunch of bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn! We werken met dagverse en veelal seizoensen streekgebonden producten. De gerechten worden in onze open keuken voor u bereid. Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur Elke dag vers Boswachter Meelkerlaan 5 | 7873 TE Odoorn Tel. 0591-549952 | E-mail info@poolshoogte.nl | www.poolshoogte.nl E D REGELMATIG LIVE MUZIEK * WEEKMENU * À LA CARTE Grandcafé Rue de la Gare Stationsstraat 8 | 7811 GH Emmen | Tel. 0591-612381 E-mail: info@ruedelagare.nl | www.ruedelagare.nl @ruedelagare Grandcafé Rue de la Gare
Te koop bij Tourist Info Emmen

Oogsten, koken en eten

Oosten, koken en eten met biologische ingrediënten

- Personeels- of familieuitje

- Elke laatste woensdag van de maand ‘Eten wat de pot schaft’

- Catering of kok op locatie

Op de kookzolder van ‘t Leeuweriksveld, Zandzoom 72, Emmen www.oogstenkokeneneten.nl

Recept

Maak je eigen cheesecake met compote van zelfgeplukte blauwe bessen. Hier hoef je geen keukenprins(es) voor te zijn. Dit recept is eenvoudig en overheerlijk!

INGREDIËNTEN

Voor de cheesecake:

150 gr koekjes

50 gr boter, gesmolten

300 gr Philadelphia naturel

80 gr suiker

½ citroen, rasp

125 gr zure room

200 ml slagroom

1 zakje slagroomversteviger

Voor de compote:

300 gr blauwe bessen

1 el suiker

½ citroen, sap

1 el water

2 tl maïzena + 1 el water

Blauwe bessengaard Op ’t Leeuweriksveld

Plukseizoen van 15 juli t/m 3 september 2023. Kom kijken, proeven, plukken en kopen. Een fris en gezond uitje!

Open dag: 15 juli 2023 van 11.00 tot 16.00 uur.

Op Fietsroute Netwerk Drenthe - knooppunt 47 Schuin tegenover Zandzoom 72, Emmen Ton & Wil Besselink | Tel. 06-22886045 ton.wil.besselink@gmail.com | www.leeuweriksveld.nl E

CHEESECAKE MET COMPOTE VAN BLAUWE BESSEN

BEREIDING

Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een doorsnede van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand in met boter of bakspray.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Giet de gesmolten boter erbij en roer alles goed door elkaar. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk deze goed aan met een lepel of de onderkant van een glas. Zet de bodem in de koelkast zodat deze wat steviger wordt.

Doe de Philadelphia naturel, de suiker, de citroenrasp en de zure room in een kom en klop deze door elkaar. Voeg al mixend de slagroom en de slagroomversteviger toe aan het mengsel. Mix net zolang tot het een luchtige massa is geworden met de structuur van stijfgeklopte slagroom. Giet de vulling op de koekjesbodem en laat de cheesecake een nacht opstijven in de koelkast.

Doe de blauwe bessen samen met 1 eetlepel suiker, het sap van een halve citroen en 1 eetlepel water in een steelpannetje. Verwarm dit al roerend en laat het zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de blauwe bessen geknapt zijn. Meng de maïzena met een eetlepel water en giet dit al roerend bij de compote. Breng de compote nog even kort aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat de blauwe bessencompote volledig afkoelen.

Giet de compote van blauwe bessen voor het serveren op de cheesecake.

Heerlijk!

43 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
HORECA

Overnachten

Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker

Na alle indrukken die je in Emmen en omgeving opdoet ben je aan het einde van de dag wel uitgeteld. Dan wil je niets liever dan in een lekker en comfortabel bed duiken.

Gelukkig zijn er hier genoeg mogelijkheden om te overnachten. Je kunt kiezen voor het comfort van een hotel, het knusse van een B&B of de gezelligheid van een vakantiehuisje op een bungalowpark. Neem je liever je eigen bedje mee, dan zijn er genoeg campings waar je met je caravan of tent terecht kunt.

Goedenacht!

44

Van der Valk Hotel Emmen

Bij een verblijf in Hotel Emmen hoef je je niet te vervelen. Bezoek de hunebedden of ga op avontuur in Wildlands Adventure Zoo. Liever lekker ontspannen? Het hotel biedt volop mogelijkheden. Breng een bezoekje aan het zwembad en het fitnesscentrum of geniet van een smaakvol diner in het restaurant.

UITBREIDING HOTEL

Hotel Emmen opende, met 76 kamers, in 2003 zijn deuren. Al gauw groeide het uit z’n jasje, waardoor er in 2007 nog eens 30 kamers werden bijgebouwd. Nu, twintig jaar later, worden er nog eens 42 kamers gerealiseerd. Deze energie neutrale nieuwbouw is gelegen op een voormalig stuk landbouwgrond aan de rechterkant van het bestaande hotel.

SCANDINAVISCHE UITSTRALING

In de nieuwste vleugel zijn verschillende soorten kamers gesitueerd, waaronder ook suites en familiekamers (voor vier personen). Alle kamers hebben een Scandinavische uitstraling met natuurlijke materialen.

LONG STAY APPARTEMENTEN

Nieuw zijn de zogeheten 2 persoons long stay- appartementen. Deze zijn voorzien van een keuken en bedoeld voor mensen die langere tijd in het gebied willen blijven. Wat bovendien een genot is; alle long stay-appartementen zijn voorzien van een sauna!

DUURZAMER

In de bestaande bouw worden de hotelkamers compleet vernieuwd. Alle kamers worden gestript en opnieuw ingericht, zelfs het sanitair wordt vernieuwd. Ook hier vind je de Scandinavische sfeer terug. Het verwarmen van het bestaande hotel zal duurzamer gaan gebeuren, met behulp van onder meer warmtepompen.

VERNIEUWD RESTAURANT

Het grote restaurant is inmiddels aangepakt. Er staan nieuwe stoelen en ook het tapijt is vernieuwd. Met de uitbreiding en vernieuwing van het bestaande gedeelde, kan Hotel Emmen weer een flinke periode met een heel goed gevoel vooruit.

CASINO

Een geweldige bijkomstigheid is dat in de basement van het nieuwste gedeelte, te bereiken via een aparte ingang, een casino c.q. speelautomatenhal komt. Nog een reden om je niet te hoeven vervelen wanneer je in Hotel Emmen verblijft!

Verlengde Herendijk 50 | 7833 JD Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-571800 | info@emmen.valk.com www.hotelemmen.nl

45 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL OVERNACHTEN
OPENING JUNI 2023
Camping “De Zeven Heuveltjes” Natuur, rust en sfeer. Ontdek het zelf! Voor meer informatie zie onze website: www.dezevenheuveltjes.nl of vraag naar onze folder. Ook voor alle arrangementen en aanbiedingen! Odoornerstraat 25, 9536 TA Ees (Oost Drenthe: op ‘Geopark de Hondsrug’) Tel.: 0591-549256 | E-mail: info@dezevenheuveltjes.nl Een gezellige camping voor jonge gezinnen en ouderen, met o.a.: * mooie beschutte comfortplaatsen, op zandgrond gelegen * uitstekende sanitaire voorzieningen, ook voor mindervaliden * verwarmd (25°C) openlucht zwembad en peuterbad o.b.v. ZOUT * speeltuin en speelveldjes * bosrijk fiets- en wandelgebied * jeu-de-boules baan * gratis WiFi (met codes) Ontdek Het Land van Bartje Ponyrijden, een spannende mountainbiketocht of ontspannen wandelen en de historische Hondsrug verkennen? Een verblijf op Landal Het Land van Bartje is genieten voor iedereen. ✓ 400 vrijstaande accommodaties ✓ 400 m2 indoor spelen in Bartje’s Boerderij ✓ Overdekt binnen- en buitenzwembad met peuterbad en glijbaan ✓ Onvergetelijke momenten beleven op de ponyranch ✓ Beleef de OER provincie ✓ Bartje’s BikeXperience, met pumptrackbaan en gevarieerd assortiment verhuurfietsen ✓ Recreatieprogramma met Bartje en Bollo ✓ Bartje’s adverture minigolfbaan ✓ Verschillende horecagelegenheden Landal Het Land van Bartje landvanbartje@landal.nl Buinerweg 8, 9536 PG EES www.landal.nl/landvanbartje 0599 23 61 62 www.landvanbartje.nu

Vul het eerste woord aan met de ontbrekende letters die in de lege vakjes horen. De ontbrekende letters vormen vervolgens samen een woord met het woord wat er achter staat. Om het wat makkelijker te maken zijn hier en daar cijfers toegevoegd, waarbij geldt dat dezelfde cijfers, dezelfde letter hebben. Alle woorden hebben te maken met recreëren in Emmen en omgeving. Na het invullen van de juiste antwoorden, lees je de oplossing in de gekleurde balk.

47 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL Puzzel
PUZZEL B A M R W B R I E E U W T I E V H G N N R N A E N I T M E E I S E G N R C D U M K R E L A D R E E R E H L N D L E E N W F R O E O L I T A 6 T I 5 6 2 W 9 N 7 T 4 5 E N 3 2 3 E 3 L P 2 7 R 1 A 1 L 4 R P A T 8 5 8 9 5 3 K L N H S K 1 S 5 B 8 L A D E T A T T H O V A A S A O A A H A P U O R N T C T K R S U D L A S I S T M Y D T S S H E A R P L = R - S B = G FILIPPINE REBUS

Tourist Info Emmen

Beleef Emmen en omgeving

Op zoek naar informatie over wat er allemaal te beleven valt in Emmen en omgeving? Stap dan eens binnen bij de Tourist Info. Daar kunnen ze je alles vertellen over wat er te zien, doen en beleven is.

Tot zo!

48

WIJ GEVEN GRAAG ADVIES

Onze medewerkers vertellen zo enthousiast, dat je gelijk je verblijf wilt verlengen. En dat kan natuurlijk bij een van de vele overnachtingsbedrijven. Wij vertellen je waar je het lekkerste kunt eten, waar je tot in je nopjes wordt bediend en waar je de heerlijkste bedden vindt.

WANDEL- EN FIETSOPTIES IN OVERVLOED

In onze winkel vind je veel verschillende fiets- en wandelkaarten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan helpen we je graag op pad. We weten namelijk de mooiste weggetjes om te wandelen en fietsen en geven dan ook graag de insider-tips aan je door. Met de handige fiets- en wandelknooppuntkaarten raak je niet gauw de weg kwijt, dus kun je zorgeloos op pad.

EEN MIDDAGJE HET WATER OP

Ook te water is er genoeg te beleven in de omgeving van Emmen. Wat dacht je van een middag varen door het Koning WillemAlexander kanaal? Je kunt hier zelf gaan varen, maar je kunt je ook laten varen. Nieuwsgierig hoe? Vraag het bij Tourist Info Emmen.

CULTUUR SNUIVEN

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Emmen en omstreken. Heb je de eeuwenoude hunebedden al gezien? Dan hebben wij nog veel meer tips voor je. We zullen alvast een puntje van de sluier oplichten. Ontdek de geschiedenis van het veenland. Er zijn verschillende mogelijkheden om te ervaren hoe zwaar het arbeidersleven, hier vroeger in het veen, was.

STREEKPRODUCTEN EN SOUVENIRS

In de winkel van Tourist Info zijn veel lekkere streekproducten te vinden. Niet alleen leuk voor de toeristen, maar ook voor de inwoners. Voor souvenirs kun je ook goed terecht bij Tourist Info Emmen met een grote selectie aan magneten, sleutelhangers en ansichtkaarten.

Wij zijn hét informatiepunt van evenement tot accommodatie voor toerist en bewoner van Emmen en omgeving!

Monetpassage 2 | 7811 DM Emmen Tel. 0591-649712 | info@touristemmen.nl www.touristemmen.nl

49 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL
E Q D

Toeristische informatie

In Emmen en omgeving is altijd veel te beleven. Ben je nieuwsgierig geworden? Op deze pagina’s van het magazine vind je alle mogelijkheden op een rijtje.

50 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

ACTIEF

Activiteiten & Excursies

EMMEN

Blauwe Bessengaard

Op ’t Leeuweriksveld

De gaard ligt schuin tegenover Boerderijwinkel ’t Leeuweriksveld

Zandzoom 72, Emmen Tel. 06-22886045 www.leeuweriksveld.nl

Emmen Escapes

Minister Kanstraat 56, Rensenpark Emmen Tel. 0591-239205 www.emmenescapes.nl

Meeting Nature

…ontmoet en ontdek unieke natuur… Nijkampenweg 9, Emmen Tel. 06-53199389 www.meetingnature.nl

EXLOO

Eko-Tours

Beleef het groene avontuur Valtherweg 1, Exloo Tel. 085-3037243 www.eko-tours.nl

GROLLOO

Joytime Vrijetijdsactiviteiten

Oostereind 12a, Grolloo Tel. 0592-501655 www.joytime.nl

WEITEVEEN

Veenloopcentrum

Veenlopen in het Bargerveen

Zusterweg 17, Weiteveen Tel. 0524-541458 www.veenloopcentrum.nl

ZWARTEMEER

Staatsbosbeheer

Excursies in het Bargerveen

Kamerlingswijk OZ 83, Zwartemeer Tel. 0591-390600

Attracties

COEVORDEN

Cowboy & Indianen Speelreservaat

Monierweg 2, Coevorden Tel. 0524-523003 www.kinderspeelparadijscoevorden.nl

DALEN

Plopsa Indoor Coevorden

Reindersdijk 57, Dalen Tel. 0524-523380 www.plopsa.nl

DROUWEN

Drouwenerzand Attractiepark

Gasselterstraat 7, Drouwen Tel. 0599-564360 www.drouwenerzand.nl

EMMEN Wildlands

Raadhuisplein 99, Emmen Tel. 0591-850855 www.wildlands.nl

GROLLOO

Joytime Vrijetijdsactiviteiten

Oostereind 12a, Grolloo Tel. 0592-501655 www.joytime.nl

Bowling

EMMEN

Bowl & Fun Emmen

Wilhelminastraat 83, Emmen Tel. 0591-642244 www.bowlingemmen.nl

Parc Centrum Sandur

Sandurdreef 5, Emmen Tel. 0591-667400 www.sandur.nl

Fietsverhuur

EMMEN

Fietshuis Koen

Het Weeld 218, Emmen Tel. 0591-212155 www.fietshuiskoen.nl

Parc Centrum Sandur Sandurdreef 5, Emmen Tel. 0591-667400 www.sandur.nl

Golfbanen

EMMEN

Golfparc Sandur

Golfparkdreef 1, Emmen Tel. 0591-303054 www.golfparcsandur.nl

EXLOO Golfpark Exloo

Valtherweg 27b, Exloo Telefoon Receptie: 06-54214347 (van 09.00 tot 19.00 uur) Telefoon Restaurant: 0591-769134 www.golfparkexloo.nl

Karten

NIEUW-WEERDINGE

Kartcircuit Pottendijk Pottendijk WZ 20, Nieuw-Weerdinge Tel. 0591-351515 www.pottendijk.nl

Paardensport

EMMEN

Manege De Eekwal Heirweg 17, Emmen Tel. 0591-617002 www.eekwal.nl

ERICA

Hippisch Centrum Emmen

Ericasestraat 109, Erica Tel. 0591-301352 www.hce-emmen.nl

Rondvaarten & Bootverhuur

BARGER-COMPASCUUM

Veenpark Berkenrode 4, Barger-Compascuum Tel. 0591-324444 www.veenpark.nl

51 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

ORANJEDORP

De Snikke

De Snikke Johannes Veldkamp is een Groningse trekschuit uit 1907. Ligplaats: Oranjedorp Tel. 06-42843512 www.snikke.nl Voor individuele rondvaarten: www.touristemmen.com

Sauna

SCHOONEBEEK

Thermen Wellness Anholts

Europaweg 191, Schoonebeek Tel. 0524-531755 www.anholts.nl

Workshops

EMMEN

Glaseiland

Drieteenspecht 1, Emmen Tel. 06-50450124 www.glaseiland.nl

Oogsten, Koken en Eten

Zandzoom 72, Emmen Postadres: ‘t Haantje 20, ’t Haantje Tel. 06-19199934 www.oogstenkokeneneten.nl

NIEUW-AMSTERDAM

Galerie en Beeldhouw atelier Bea Venema Vaart NZ 96, Nieuw-Amsterdam Tel. 06-46766902 www.beavenema.nl

Zwemmen

EMMEN

Zwemplas de Grote & de Kleine Rietplas De Rietlanden, Emmen

Aquarena

Stadionplein 23, Emmen Tel. 0591-637037 www.gemeente.emmen.nl/zwembaden/ aquarena

Parc Centrum Sandur Sandurdreef 5, Emmen Tel. 0591-667474 www.centerparcs.nl/sandur

EMMER-COMPASCUUM

Openlucht verwarmd zwembad Kijlweg 9, Emmer-Compascuum Tel. 0591-351535

ERICA

Geert Vos openlucht zwembad Veenschapswijk 5, Erica Tel. 0591-301468

KLAZIENAVEEN

Neptunusbad overdekt Planeet 1, Klazienaveen Tel. 0591-312239

NIEUW-AMSTERDAM

Naturistenterrein Bargerhoek

Verlengde Herendijk 45, Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-303266 www.nul-emmen.nl

Hotel Emmen

Verlengde Herendijk 50, Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-571800 www.hotelemmen.nl

NIEUW-WEERDINGE

Openlucht zwembad De Wieke Raiffeisenstraat 15, Nieuw-Weerdinge Tel. 0591-521489

SCHOONEBEEK

De Slagen, Overdekt De Slagen 9, Schoonebeek Tel. 0591-531853

WEITEVEEN

Openlucht zwembad De Wiekslag Kerkenweg 3, Weiteveen Tel. 0524-541466

ZANDPOL

Natuurbad De Zandpol Middenweg 120, Veenoord / Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-551675

KUNST & CULTUUR

Ambachten

ERICA

Fokkersfarm

Boerderijwinkel met fruitteelt Beekweg 8, Erica Tel. 06-11060629 www.fokkersfarm.nl

52 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

NIEUW-AMSTERDAM

Aspergeboerderij Sandur

Vaart NZ 186, Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-554375 www.aspergeboerderijsandur.nl

Bioscopen & Theaters

EMMEN

Atlas Theater

Raadhuisplein 100, Emmen Tel. 0591-850856 www.atlastheater.nl

Bioscoop Kinepolis

Westeind 70, Emmen Tel. 0591-668250 www.kinepolis.nl

KLAZIENAVEEN

Service Bioscoop Astra

Jhr. MWC de Jongestraat 15, Klazienaveen Tel. 0591-312798 www.astrabioscopen.nl

Galerieën & Exposities

DROUWEN

Expositieboerderij Versteend Leven Alinghoek 7, Drouwen Tel. 0599-564650 www.versteendleven.nl

EESERVEEN

Harwi Beeldentuin, Galerie & Lunchroom

Kanaalstraat 9, Eeserveen Tel. 0599-287269 www.harwikeramiek.nl

EMMEN Centrum Beeldende Kunst Emmen De Fabriek

Ermerweg 88b, Emmen Tel. 0591-685820 www.cbkemmen.nl

CBK Rensenpark Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen

Galerie bij Leth

Derksstraat 25, Emmen Tel. 06-28543866 www.byleth.nl

GEES

Beelden in Gees Schaapveensweg 16, Gees Tel. 0524-582141 www.beeldeningees.nl

Musea

BARGER-COMPASCUUM

Veenpark met Harmonium Museum Berkenrode 4, Barger-Compascuum Tel. 0591-324444 www.veenpark.nl

BORGER

Hunebedcentrum

Bronnegerstraat 12, Borger Tel. 0599-236374 www.hunebedcentrum.nl

COEVORDEN

Museum Thijnhof

Gasthuisstraat 2a, Coevorden Tel. 0524-223996 www.thijnhof.nl

DALEN Museummolen Jan Pol Molenwijk 8, Dalen Tel. 06-12545953

EMMEN Museum Ergens in Nederland 1939-1945 Weerdingerhaag 8, Emmen Tel. 06-30720188 www.ergensinnederland1939-1945.nl

Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst Rensenpark - Hoofdstraat 18, Emmen Tel. 06-20299125 www.mocta.org

53 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Nabershof

Noordeind 21, Emmen

Tel. 0591-762850 nabershof.nl

ERICA

Industrieel

Smalspoorcentrum

Griendtsveenstraat 140, Erica Tel. 0591-303061 www.smalspoorcentrum.nl

NIEUW-AMSTERDAM

Van Gogh Huis

Van Goghstraat 1, Veenoord / Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-555600 www.vangogh-drenthe.nl

NIEUW-DORDRECHT

Museum Collectie Brands

Herenstreek 11, Nieuw-Dordrecht Tel. 0591-393400 www.collectie-brands.nl

SCHOONEBEEK

Zandstrooiboerderij en Museum Zwaantje Hans- Stokman’s Hof Burgemeester Osselaan 5, Schoonebeek Tel. 0524-531702 www.zandstrooiboerderij.nl

SCHOONOORD

Openluchtmuseum

Ellert en Brammert

Tramstraat 73, Schoonoord Tel. 0591-382421 www.ellertenbrammert.nl

TER APEL

Museum Klooster Ter Apel

Boslaan 3-5, Ter Apel Tel. 0599-581370 www.kloosterterapel.nl

ZANDPOL

Museum Meringa Stieltjeskanaal 2, Zandpol Tel. 0591-554055

WINKELEN

Winkels

EMMEN CENTRUM

Door ons aanbevolen:

Bakker Bart

Dalipassage 47, Emmen Marktplein 9, Emmen Tel. 0591-646965 www.bakkerbart.nl

Boerland mode

Hoofdstraat 57, Emmen Tel. 0591-616662 www.boerlandmode.nl

Derksen & Derksen

Notaris Oostingstraat 35, Emmen Tel. 0591-611830 www.derksenenderksen.nl

Newlands Casuals Emmen Hoofdstraat 67, Emmen Tel. 0591-649985 www.newlands.nl

TamTam XL

Hoofdstraat 33, Emmen Tel. 0591-643310 www.tamtamxl.nl

EMMEN Door ons aanbevolen:

Kringloopwinkel Het Goed

Kapitein Grantstraat 24, Emmen Tel. 0591-649253 www.hetgoed.nl

Kringloop Plus Winkel De Waar

Abel Tasmanstraat 23, Emmen Tel. 0591-633867 www.dewaar.nl

Mega-Camp, kampeerwinkel

Wolfsbergenweg 47, Emmen Tel. 0591-659988 www.mega-camp.nl

Tuinbeurs Nederland

Phileas Foggstraat 37, Emmen Tel. 0591-677665 www.tuinbeursnederland.nl

Markten

EMMEN EN OMGEVING

In de zomermaanden worden er in Emmen en omgeving verschillende vlooienmarkten en braderieën gehouden. Deze worden georganiseerd door: Organisatieburo Vitalis Noordbargerstraat 72A, Emmen Tel. 0591-611411

Kijk voor de actuele data van deze markten op www.vitalismarkten.nl of www.touristemmen.nl.

EMMEN

De wekelijkse warenmarkt is op vrijdag van 8:00 – 14:00 uur

KLAZIENAVEEN

De wekelijkse warenmarkt is op zaterdag van 13:00 – 17:00 uur

COEVORDEN

De wekelijkse warenmarkt is op maandag van 8:00 – 13:00 uur

ETEN & DRINKEN

AALDEN

Oud-Saksische Koffie- en Pannenkoekboerderij Hoes van Hol-An Oud Aalden 11, Aalden Tel. 0591-371268 www.pannenkoekboerderij.nl

EESERGROEN

Lucy’s Inn Dorpsstraat 2, Eesergroen Tel. 0599-287250 www.lucysinn.nl

EESERVEEN

Harwi Beeldentuin, Galerie & Lunchroom

Kanaalstraat 9, Eeserveen Tel. 0599-287269 www.harwikeramiek.nl

EMMEN

Atlas Theater Raadhuisplein 100, Emmen Tel. 0591-850856 www.atlastheater.nl

54 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Grieks Specialiteiten Restaurant

Delphi

Matissepassage 14, Emmen Tel. 0591-613742 www.delphi-emmen.nl

Café de Brasserie

Hoofdstraat 53, Emmen Tel. 0591-616675 www.debrasserie.nl

Eetcafé Groothuis

Stationsstraat 75, Emmen Tel. 0591-649944 www.eetcafegroothuis.nl

Kippie Emmen

Dalipassage 58, Emmen Tel. 0591-646400 www.kippie.nl/kippie-emmen

Parc Centrum Sandur

Sandurdreef 5, Emmen Tel. 0591-667400 www.sandur.nl

Restaurant De Kamer

Marktplein 7, Emmen Tel. 0591-618180 www.restaurantdekamer.nl

Eetcafé Rue de la Gare

Stationsstraat 8, Emmen Tel. 0591-612381 www.ruedelagare.nl

McDonald’s

Hoenderkamp 1, Emmen Tel. 0591-649000 www.mcdonalds.nl

Café de Zwetser

Marktplein 1, Emmen Tel. 0591-653337 www.dezwetser.nl

ERM

Steakhouse Route 34

Oosterlangen 2, Erm Tel. 0591-201087 www.route34.nl

KLIJNDIJK

Buffetrestaurant Thijs & Aafke

Hoofdweg 41, Klijndijk Tel. 0591-580035 www.thijsenaafke.nl

NIEUW-AMSTERDAM

Foodmaster De Viersprong

Zijtak OZ 1, Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-553320 www.nieuwamsterdam.foodmaster.nl

ODOORN

Terras Restaurant Poolshoogte

Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn Tel. 0591-549952 www.poolshoogte.nl

55 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Overnachten

Er is zoveel te zien en te beleven in Emmen en omgeving! Dat lukt je nooit in één dag. Op deze pagina’s van het magazine vind je alle overnachtingsmogelijkheden door ons aanbevolen.

56 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Bed & Breakfast

EMMEN

De Berenshoeve

Oude Wilhelmsweg 13 7814 VN Emmen Tel. 06-15671067 www.deberenshoeve.nl

De Drentse Es

Weerdingerstraat 157 7815 SL Emmen Tel. 06-53522020 www.de-drentse-es.nl

Airbnb De Uil

Veldlaan 203 7824 VG Emmen mtieben-fakkel@hotmail.com

Villa Emmen

Stationsstraat 65 7811 GS Emmen Tel. 06-15163593 www.villa-emmen.nl

DALEN

Bedstay op 8

Valsteeg 8 7751 RK Dalen Tel. 06-52628186 www.benb.bedstayop8.nl

ERICA

Oma’s Huis Beekweg 52 7887 TN Erica Tel. 06-83427754

NIEUW-AMSTERDAM

B&B bij Vincent

Vaart NZ 96 7833 HE Nieuw-Amsterdam Tel. 06-46766902 www.bbvincent.nl

NOORD-SLEEN

B&B Sleenerzand

’t Haantje 75 7846 TK Noord-Sleen Tel. 0591-202920 www.sleenerzand.nl

SCHOONEBEEK

B&B Schoonehof Prinsenhofweg 3 7761 PR Schoonebeek Tel. 0524-531810 www.schoonehof.nl

WEITEVEEN

B&B Veenloopcentrum Zusterweg 17 7765 AX Weiteveen Tel. 0524-541458 www.veenloopcentrum.nl

Bungalowparken

EES

Landal Het Land van Bartje

Buinerweg 8 9536 PG Ees Tel. 0599-236162 www.landal.nl/parken/het-land-van-bartje

EMMEN

Center Parcs Sandur Sandurdreef 5 7828 AA Emmen Tel. 0591-667400 www.centerparcs.nl

Camperverhuur

EMMEN

P&M Campers

Compagniestraat 4 7826 TB Emmen Tel. 0591-764036 / 06-21295895 www.pm-campers.nl

Campings

EES

Camping De Zeven Heuveltjes

Odoornerstraat 25 9536 TA Ees Tel. 0591-549256 www.dezevenheuveltjes.nl

KLIJNDIJK

Vakantiepark De Fruithof Melkweg 2 7871 PE Klijndijk Tel. 0591-512427 www.fruithof.nl

MEPPEN

Vakantieoord de Bronzen Emmer Mepperstraat 41 7855 TA Meppen Tel. 0591-371543 www.de-bronzen-emmer.nl

SCHOONEBEEK

Camping Emmen Bultweg 7 7761 PJ Schoonebeek Tel. 0524-532194 www.campingemmen.nl

ZANDPOL Camping Buitenland Stieltjeskanaal 14 7764 AJ Zandpol Tel. 0591-553002 www.buitenland.com

Groepsaccommodaties

EMMEN De Berenshoeve Oude Wilhelmsweg 13 7814 VN Emmen Tel. 06-15671067 www.deberenshoeve.nl

Hotels

EMMEN

Hotel Restaurant ten Cate Noordbargerstraat 44 7812 AB Emmen Tel. 0591-617600 www.hoteltencate.nl

Fletcher Hotel ByZoo Emmen Willinkplein 42 7811 DD Emmen Tel. 0591-642002 www.fletcherhotelbyzoo.nl

Van der Valk Hotel Emmen Verlengde Herendijk 50 7833 JD Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-571800 www.hotelemmen.nl

57 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Stadshotel Boerland

Hoofdstraat 57 7811 ED Emmen Tel. 0591-613746 www.stads-hotelboerland.nl

ERICA

Wellness Hotel & Golf Resort

Zuiddrenthe

Amsterdamscheveldlaan 9 7887 TK Erica Tel. 0591-324466 www.zuiddrenthe.nl

EXLOO

Hotel De Meulenhoek

Hoofdstraat 61 7875 AB Exloo Tel. 0591-549188 www.hotel-meulenhoek.nl

SCHOONEBEEK

Herberg De Witte Olifant Europaweg 132 7761 AL Schoonebeek Tel. 0524-532424 www.dewitte-olifant.nl

Minicampings

EMMEN

Minicamping De Emmerdennen Oude Roswinkelerweg 118 7814 RT Emmen Tel. 0591-617408 / 06-10053777 www.emmerdennen.nl

EMMER-COMPASCUUM

Camping de Molenhof

Hoofdkanaal WZ 106 7881 AE Emmer-Compascuum Tel. 0591-354626 / 06-40839098 www.minicampingmolenhof.nl

ERICA

Minicamping Amos

Griendtsveenstraat 100 7887 TK Erica Tel. 06-51733610 / 06-51937251 www.minicampingamos.nl

KLAZIENAVEEN

Camping Bosveen Verlengde Scheperweg 7 7891 TH Klazienaveen Tel. 0591-313853 / 06-11289613 www.campingbosveen.nl

NIEUW-AMSTERDAM

Naturistenterrein Bargerhoek Verlengde Herendijk 45 7833 JD Nieuw-Amsterdam Tel. 0591-303266 www.nul-emmen.nl

NIEUW-DORDRECHT

Camping Het Heerenhof

Herenstreek 130 7885 AV Nieuw-Dordrecht Tel. 0591-764042 www.hetheerenhof.nl

Camping Veenweide

Kamerlingswijk WZ 123 7894 AP Zwartemeer Tel. 0591-312206 / 06-10318488 www.campingveenweide.nl

Vakantiewoningen

EMMER-COMPASCUUM

De Drentse Schuur

Verlengde Scholtenskanaal WZ 50 7881 KC Emmer-Compascuum Tel. 06-44005051 www.vakantieschuurtje.nl

ERICA

Luxe Huisjes Huren

Verlengde Vaart ZZ 143a 7887 ES Erica Tel. 06-41899963 www.luxehuisjeshuren.nl

Ons Hoeske

Ericasestraat 116 7887 GD Erica Tel. 06-51104418 hermusmaria@outlook.com

MEPPEN

Vakantieoord de Bronzen Emmer Mepperstraat 41 7855 TA Meppen Tel. 0591-371543 www.de-bronzen-emmer.nl

WEERDINGE De Peperhof

Ruime aangepaste vakantiewoning, waar eventuele zorg ook mogelijk is. 6 pers. / 3 slaapkamers Holtstraat 57 7814 PE Weerdinge Tel. 0591-616287 www.depeperhof.nl

58 OMGEVENDOOREMMEN.NL | TOURISTEMMEN.NL

Hartelijk welkom in Emmen! Even heerlijk winkelen? Er is een gevarieerd winkelaanbod, er zijn gezellige terrasjes en er zijn voldoende mogelijkheden om te parkeren. Van het oude centrum tot de leuke plekjes op en rondom de markt en natuurlijk het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland, De Weiert. Zo heeft iedere locatie zijn eigen unieke karakter. Ontdek het zelf in Emmen!

> M eer informatie? kijk op emmencentrum.nl # H I E RKOOPI KW EG > > > EMMEN EEN CENTRUM DAT JE VEEL TE BIEDEN HEEFT GENIET VAN DE SFEER EN EEN FANTASTISCH WINKELAANBOD!
BEWONDER HET VEELZIJDIGE WINKELAANBOD PARKEREN IN HET HART VAN HET CENTRUM GENIET VAN EEN HAPJE EN EEN DRANKJE IEDERE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND KOOP ZONDAG TIP
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.