Upplev Söderhamns skärgård

Page 1

SKÄRGÅRD

INSPIRATION FÖR UPPLEVELSER PÅ HAV OCH LAND

»

Det är i Söderhamn jag kan landa och slappna av.«

Bo där Hälsingland möter havet!

Havsnära camping | Stugor på öar

Skärgårds­nära

friluftsliv

Skärså

fiskeläge

Paddlarnas paradis

Havsnära restauranger

Barnens camping – Stenö havsbad

UPPLEV
– Johan Hellström, VD Björn Axén

Dorf,

Visit Söderhamn.

visar antalet betalande gästnätter från 2016­2023. En ökning på hela 39 procent!

2016 Hitta lusten vid kusten

En promenad eller en löprunda om morgonen, genom skogens lugn och vidare ut till havet.

Längs vägen landar mina tankar, där får jag ny energi. Därför känns det så fint att presentera detta magasin, med hopp om att just du ska känna samma sak.

Det är vi allt fler som gör, skärgården lockar. Det ser vi hos våra campingplatser, på badstränder och i fik och restauranger. De senaste årens kurva för antalet betalande gästnätter lutar uppåt som en solstol i juli. Lika roligt och spännande är det att titta framåt. Pandemin har gett oss nya ord som hemester – semestra i sitt närområde. Här ligger vi bra

till, med fem miljoner potentiella besökare inom en 30 mils radie. Med det småskaliga, genuina och närheten till hav, kultur och natur är Söderhamn platsen där man både landar och laddar. Vi vågar dessutom lova att du bemöts av det goda värdskapet som föds i stolthet över sin trakt.

En Söderhamnsanda!

Vi märker ett stigande intresse för Söderhamns skärgård, ändå skulle jag säga att den är en oslipad diamant, både vacker och besöksvänlig. Här hittar du lätt din egen favorit, din plats eller aktivitet. Att strosa omkring i Skärså fiskeläge eller besöka någon av alla skärgårdsöar med boende blir

kanske just det minne som följer med dig genom resten av året.

Att hitta nya smaker på någon av de restauranger som blommat upp i staden gör kanske semestern extra minnesvärd. Träffa gamla vänner eller möt nya.

Jag tycker det är superkul och så otroligt inspirerande att få vara med och utveckla Söderhamn till en plats man vill bo i eller besöka. Och jag ser fram emot att få möta er alla som tar möjligheten att upptäcka vår vackra plats. Jag tänker redan på nästa morgonrunda, kanske möts vi där?

Hoppas vi ses!

Jessica Dorf, Visit Söderhamn

2023

39% fler gästnätter på 7 år

2
Jessica destinationsutvecklare på Grafen nedan

Turistinformation

visitsoderhamn.se

0270-75 000

info@visitsoderhamn.se

InfoPoints på flera platser

Messenger: Visit Söderhamn

Söderhamns skärgård

Längs Jungfrukusten, där Hälsingland möter havet, finns fina möjligheter till skärgårdsupplevelser från både hav och land. Omkring 1 200 öar att upptäcka för dig som kommer med egen båt, boende hittar du i vandrarhem, stugor eller camping både på fastlandet och ute på skärgårdsöar.

Lugnet eller äventyret väntar runt hörnet, liksom vacker, orörd natur, fina badplatser, spännande matställen och äkta kulturupplevelser.

3
Sundsvall Rikta mobilkameran mot QR­koden för att komma till Visit Söderhamn Besök hemsidan Hudiksvall Jungfrukusten Hälsingland Söderhamn Gävle Stockholm
Innehåll 08 Från Söderhamn Närproducerade produkter 25 Din kanotguide Söderhamnspaddlarnas turförslag 06 Öar att upptäcka Lär dig mer om kusten 4 16 Smultronställen Afaf och Per-Erik rekommenderar 18 Skärgårdsnära friluftsliv Många ställen att utforska 23 Ta dig fram på havet Boka en båttur redan idag 22 Plask och havsbad Vi listar badplatser 20 Jungfrukustens oas Stenö havsbad och camping 24 Paddlarnas paradis Gerd och Leif glider fram i kajak 12 Bildsvep från Enskär En av skärgårdens största öar 10 Storjungfrun Följ familjens äventyr på ön 14 Sommarens paradisö Möt Miss Rönnskär – Margareta BOENDE UPPLEVELSER MAT
34 Malin och Månses Restaurang, porslin och inredning 35 Skärgården i stan Nu flyttar havet in 36 Matkrönika Èmile bjuder på Gambas al Pil Pil 28 Skärgården i paket Förslag på utflykter 38 Vinter till havs Inspiration till vinteraktiviteter 40 Welcome to Söderhamn A selection of the magazine 42 Avsluta med ett quiz Testa dina Söderhamnskunskaper 26 Återhämtnings-Mecka Livsstil: Johan Hellstöm finner ro 33 Smak av havet Havsnära matställen 30 Skärså fiskeläge Sjöbodar, god mat och mycket mer Illustration: Freepik.com 5

Camping och ställplatser

och gästbryggor Skärgårdsstugor på öar

Söderhamn 1.Skärså HudiksvallSundsvall Gävle Stockholm Bollnäs 8.Klacksörarna 6.Vitgrund 2.Prästgrundet 12.Skatön 10.Enskärsoren 4.Branthäll Utvik 3.Rönnskär 5.Enskär 7.Storjungfrun 13.Trollharen Jungfrukustvägen 11.Vallvik 14.Ljusne Ljusnan Sandarne Söderala E4 E4 Kungsgården Norrala 9.Stenö Söderhamn 1.Skärså HudiksvallSundsvall Gävle Stockholm Bollnäs 8.Klacksörarna 6.Vitgrund 2.Prästgrundet 12.Skatön 10.Enskärsoren 4.Branthäll Utvik 3.Rönnskär 5.Enskär 7.Storjungfrun 13.Trollharen Jungfrukustvägen 11.Vallvik 14.Ljusne Ljusnan Sandarne Söderala E4 E4 Kungsgården Norrala 9.Stenö Stugsund 6
Havsbad
Gästhamnar

skärgårdSöderhamns

1. Skärså

Genuin skärgårdsmiljö hittar du i det gamla fiskeläget Skärså, där sjöbodarna ligger tätt intill bostadshus och fritidsboenden. Här finns också camping, restaurang, rökeri, havsbad, gästhamn, hantverkare och handelsbod.

2. Prästgrundet

Gammalt fiskeläge i yttre skärgården där sjöbodar står i en cirkel och välkomnar dig i den inre lagunen. Ett populärt utflyktsmål för båtfolket. Gästbrygga med fem gästplatser, grillplats, campingbord och miljötoalett. Här finns också badmöjligheter och ett litet kapell. På Prästgrundet kan du dessutom utmana dig själv i stenlabyrinten som ligger intill dansbanan.

3. Rönnskär

Ett sommarparadis med närhet till bastu, bad och fiske. Med arvet från lotsar, tullare och fiskare, som varit öns ursprungliga befolkning, bjuder ön också på en intressant kulturupplevelse. Den gamla lotsstationen är numera vandrarhem, som även har en konferensanläggning.

4. Branthäll

Populär ö bland båtfolket med sin närhet till både Söderhamn och Sandarne. Här finns en liten sandstrand, breda klippor på östra sidan samt grillplats, bord och miljötoalett. M/S Moa tar 75 passagerare och angör ofta vid Branthäll på sina kvällsturer.

5. Enskär

En ö i mellersta delen av skärgården. Här finns barnvänliga sandstränder och varierande skärgårdsnatur. Ön lockar både badsugna till dagsutflykter och semesterfirare som vill njuta av skärgårdslivet i hyrstuga.

6. Vitgrund

Ö med gästbrygga och grillplats på västra sidan samt fina badhällar på den östra sidan. Här finns också en obemannad fyr.

7. Storjungfrun

Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar storslagen natur med många fina markerade stigar, naturreservat, gästhamn och bastu. Intill fyren finns fyra stugor att hyra, servicebyggnader samt en liten konferensanläggning. Vid Storjungfruns största sandstrand Toppatall finns ytterligare en uthyrningsstuga, grillplatser, bryggor och miljötoalett. Storjungfrun är ett populärt mål för båtfolket som utflyktsmål och badplats.

8. Klacksörarna

Sex öar och skär som utgör en egen liten skärgård, på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Populärt utflyktsmål för båtfolket med bra badmöjligheter och många fina picknickställen på stränder som domineras av grus­ och klapperstenspartier. På nordvästra sidan av Storskäret finns en gästbrygga med toalett. Ett par hundra meter intill ligger övernattningsstugor med servicebyggnad, brygga och bastu.

9. Stenö

Badvänligt med både havsbad och camping. Här finns även restaurang, gästhamn och äventyrsgolf. Tillgänglighetsanpassade badmöjligheter. Sågverkstrampet som är en fin cykel och promenadväg går längs kusten mellan Stenö och Söderhamn. Till Stenö kommer gäster både med bil, cykel, till fots och med båt för att ta det lugnt eller ta del av de aktiviteter som bjuds. Stenöorns naturreservat strax intill är en av länets bästa platser för fågelskådning.

10. Enskärsoren

Båtklubben Söderhamns Motorsällskaps hamn i yttre skärgården är en riktig pärla för båtfolk och andra. Här hittar du bryggor med gästplatser, bastu, grillplatser och härliga sandstränder. Turbåten M/S Moa angör ofta under sommarsäsong.

11. Vallvik

I lilla orten Vallvik på fastlandet ligger naturcampingen så nära havet du kan komma. Här finns stugor och sommarkafé. Alldeles i närheten hittas ett mysigt havsbad.

12. Skatön

Skatön sitter ihop med fastlandet genom en gångbro över Svartsundsrännan. Skatön är ett friluftsområde som också är naturreservat, med möjligheter till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur. Hit når du enkelt via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, erbjuder en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet.

13. Trollharen

Trollharen är ett gammalt fiskeläge med sjöbodar. Gränsande till Axmars naturreservat. Här hittar du både fiskrestaurang och gårdsbutik.

14. Ljusne

Här finns en av Sveriges bästa lax­ och havsöringsfiskeplatser, strax söder om Söderhamn. Fiskar på uppåt 20 kilo är ingen omöjlighet! I Ljusne finns också ett bruksmuseum som visar den stolta industritraditionen, spännande verksamhet i kulturföreningen Konstkraft samt gästhamn och camping.

7

Evenemang

Söderhamn är en livfull kuststad med massor av aktiviteter.

Här är ett urval av alla fina produkter du kan se, äta eller använda. Och alla är…

från Söderhamn...

8
6 5 3 1 4 2
Till evenemangskalender
Rikta mobilkameran mot QR­koden för att öppna evenemangskalendern

1. Helsinge svagdricka, pilsner, rököl och en porter finns i Helsinge Ångbryggeris sortiment. ”Sveriges bästa pilsner”, skriver SvD:s Fredrik Berggren, öldomare och tidigare svensk mästare i ölkunskap, om Helsinge Pilsner. Finns på Systembolaget i Söderhamn.

2. Krämkaka är en riktig klassiker i Söderhamn. Vetedeg, vaniljkräm, glasyr och strössel i världens bästa kombo. Finns att fika på stadens konditorier.

3. Woodart från Renskalla. Produkter som är skapade i samklang med naturen.

4. Skale skafferi odlar grönsaker och kulturspannmål, det vill säga spannmål som odlades före det moderna jordbruket och som innehåller mer smak och näring. Gårdsbutiken finns i Skale, Söderala. Skale skafferis Grötmix har vunnit Eko-Gröt-SM.

5. Hälsingekaffe är Söderhamns eget kaffe, tidigare Guldrutan. Det har rostats i staden ända sedan 1946. Idag serveras kaffet runt om på kaféer och restauranger i hela Hälsingland och Sverige.

6. Skärså glashytta drivs av Erika Lövqvist. Besök henne i sommar och ta del av hantverket och köp vackra ting.

7. Småstadsliv Lokalproducerad humor som drar fulla hus landet runt. Karaktärer som Ingemar Andersson, Stånk-Tommy och Agneta Patrull vill du inte missa!

8. Sveriges fiskargubbe-museum Endast 5,75 kvadratmeter stort men proppfullt av bilder och kunskap om fiskargubben, tavlan som hittas i många svenska hem och som blivit sinnebilden för kitsch. Fiskargubbemuséet finns i Lycka, Söderala och drivs av Fredrik Björkman. Läs mer på facebook.com/ fiskargubbe.

9. Ares Guitars ”Made in Vallvik Sweden”. Så står det på de elgitarrer, basar och förstärkare som Robert Sahrling tillverkar i sin lilla verkstad i Vallvik. Kvalitetsprodukterna han gör lockar kunder från alla håll i världen och från toppskiktet av musiker.

9 7 8 9

Förälskad i Storjungfrun

Hon kallar hela familjen för landkrabbor, men efter två dagar på Storjungfrun blev Anna-Maria Lundqvist smått förälskad. Hon kallar upplevelsen och ön "fantastisk".

– Det är lätt att glömma bort att det finns när man bor här, säger hon.

ANNA-MARIA LUNDQVIST

BOR i Bergvik utanför Söderhamn med sin man och fyra barn på fyra, sex, åtta och tio år. De har aldrig varit intresserade av skärgården, men bestämde sig för att boka in två nätter i en av stugorna på ön Storjungfrun.

– Vi tog taxibåten Hulda ut till ön och det tog ungefär en timme. Barnen var jättetaggade inför att åka båt och de blev inte besvikna. Det finns hur mycket som helst att titta på under vägen till ön, säger hon.

Skärgårdsstugorna på Stor­

jungfrun är anslutna till STF, Svenska Turistföreningen, och bokas online. Anna­Maria beskriver boendet som mycket fint, fräscht och mysigt.

– Vi hade utsikt över havet. Det var otroligt vackert. Det finns ingen uppkoppling i stugan och det var jätteskönt.

ATT KOMMA IFRÅN stress, vardagsliv och skärmar var av godo för hela familjen.

– Vi spelade spel på kvällarna, grillade hamburgare, räkor och kräftor och umgicks med varandra.

Barnen älskade hela upplevelsen. De klagade inte en enda gång över att de inte kunde använda sina paddor, säger Anna­Maria.

På Storjungfrun finns omkring 14 kilometer markerade stigar som väntar på att bli utforskade. De leder genom en varierande och relativt oexploaterad skärgårdsnatur. Anna­Maria och hennes familj bestämde sig för att promenera genom skogen till den populära sandstranden Toppatall som finns på öns västra sida.

– Det var jättefint och helt klart värt promenaden även fast min man fick bära vårt yngsta barn den sista biten, säger hon med glimten i ögat.

Stillsamheten och den enskilda känslan på Storjungfrun är verkligen speciell – och ett väldigt talande och vackert exempel för Söderhamns skärgård.

– När barnen hade somnat på kvällen promenerade jag och min man längs med vattnet. Vi pratade bland annat om att vi vill åka tillbaka till ön, bara vi två. Det är en väldigt romantisk plats, säger hon.

DET ÄR INTE bara Storjungfrun som lockar besökare till Söderhamns skärgård. Stugor eller vandrarhem finns på ytterligare tre öar. Det som alla har gemensamt är vacker och orörd natur, mysiga och tillgängliga boenden – och kulturupplevelser.

– Jag är intresserad av historia och det finns massor av kulturlämningar på Storjungfrun. Jag gick bland annat in i kapellet som är från 1600­talet. Det väckte många tankar. Jag funderade bland annat på alla som hade gift sig där och hur deras liv såg ut. Jag är stolt över att vi har en sån fin skärgård, säger Anna­Maria. •

10 BOENDE

Fyren

År 1838 byggdes fyren med 27,5 meter lyshöjd över havet och var Sveriges sist koleldade fyr. Fyren består av ett vitt, runt, omkring 21 meter högt stentorn med svart bälte upptill under lanterninen. Årligen öppnas fyren upp för visning, håll utkik på visitsoderhamn.se

Bada på Toppatall

Stor och fin sandstrand på öns västra sida. Förutom strand finns hyrstuga, bastu, grillplatser, campingbord, miljöstation och miljötoalett. Gästbrygga finns.

Kunglig gåva

Söderhamn fick Storjungfrun och alla öar i present! När Gustav II Adolf överlämnade stadsprivilegierna 1620 överlät han också den lokala skärgårdens öar från staten till Söderhamns kommun.

Gästhamn

I Fyrhamnen finns 15 gästplatser vid piren, solcellsdriven belysning, laddstation och

bastu. Dessutom finns miljö toalett, miljöstation, grillplatser och gångtrall.

Naturreservat

Söderhamns största skärgårdsö, relativt oexploaterad med ett omväxlande landskap. Rik på flora, flera historiska värden som har stor betydelse för friluftsliv och rekreation. Ön är 3,5 kilometer lång i nordsydlig riktning och 1,5 kilometer bred. Det finns cirka 14 kilometer markerade stigar på ön som väntar på att bli utforskade.

Ö i lågor

Den 8 juli 1966 startade en brand på Storjungfrun, som på kort tid skulle sätta en tredjedel av ön i lågor. Brandmän, värnpliktiga från flygflottiljen F15 och civila kustbor hjälptes åt för att bemästra elden, som hade börjat som en kontrollerad hyggesbrand. Tre dagar tog det att kontrollera branden som aldrig hotade bebyggelsen.

11
Det badades glatt på den populära sandstranden Toppatall. Tjusiga och praktiska trätrottoarer att strosa fram på. Efter två dagar var Anna­Maria Lundqvist med familj förälskad i ön Storjungfrun.
Mer om Storjungfrun
Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer fakta om ön Storjungfrun!
Boka stuga!

Familjevänliga

ENSKÄR

i bilder

ENSKÄR LIGGER I mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna med sina 86 hektar (vilket motsvarar cirka 172 fotbollsplaner!). Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla. På västra sidan finns kommunens tre uthyrningsstugor som bokas via STF, Svenska Turistföreningen.

Enskär ligger några kilometer från kusten, nära Sandarne och Ljusne. Det är oftast lätt att ta sig hit med båt då färden går inomskärs och är skyddad från sjögång. Hit har semesterfirarande båtmänniskor vallfärdat i alla tider tack vare de vackra sandstränderna.

Från Enskär går det att vada över till de närliggande öarna Korsmäss och Enskärsoren. Förr fanns här ett fiskeläge på somrarna, vilket användes som bostad för skogshuggare under vissa vintrar. •

12
Vid bryggan på Enskär. En av alla magiska kvällar i Söderhamns vackra skärgård. BOENDE
Till skärgårdsöar som Enskär tar du dig med taxibåt, bokas enkelt vid stugbokning. Färden till Enskär från fastlandet går inomskärs genom genuin skärgårdsmiljö, bara den ett litet äventyr.

Mer om Enskär

Enskär är en av de större öarna i Söderhamns skärgård och utgör en egen liten arkipelag med dussinet öar.

Båt- och badpärla

Huvudön Enskär, Enskärsoren och Korsmäss är populära platser för både bad- och båtfolk. Här finns sandstränder och gästhamn.

Upptäck Enskär

Ett gammalt fiskeläge från 1800-talet, finns beläget på öns västra del. Runt Enskär finns ett stigsystem där flera av stigarna möts vid vackra Malen på öns sydöstra del. På Norra Enskärs södra strand hittas naturhamnen Haxhamnen.

Boende

På Enskär finns tre hyrstugor, sex bäddar i varje stuga. Samtliga stugor är utrustade med el och belysning.

13
Från stugorna på Enskär är det nära till havet, grillplats och bastubyggnaden. Enskär passar perfekt för barn och bad. Både på huvudön och omkringliggande öar finns sandstränder som väntar. Enskär bjuder på varierad skärgårdsnatur som passar för både aktivitet och lugn. Det finns stigar att vandra i alla riktningar. Missa inte punchklippan på öns östra sida! Rikta mobilkameran mot QR­koden för inspiration och fakta om Enskär! Boka stuga!

Margareta om sitt kära Rönnskär

Sommarens paradisö

Sommarparadiset Rönnskär är känt för sin intressanta lotshistoria och sitt gästvänliga vandrarhem. Värdinnan Margareta Berglund har vistats på ön sedan hon var spädbarn.

DEN IDYLLISKA MILJÖN

på Rönnskär är ett arv från lotsar, tullare och fiskare. Lotsstationen här var aktiv från 1820­talet fram till 1972, och av öns 34 privata boenden ägs 32 av dem av lotsättlingar. I dag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och en intressant kulturupplevelse.

Söderhamns kommun både äger och driver vandrarhemmet på ön som ligger i den gamla

lotsstationen. Det blev 2013 franschiseanslutet till Svenska Turistföreningen (STF). Den numer 80­åriga värdinnan Margareta Berglund har vistas på ön sedan hon var spädbarn. – Jag har sjömansblod i benen och var bara sju dagar gammal första gången min farfar seglade ut mig hit, berättar Margareta, vars far, farfar och farfars bror alla arbetade som lotsar.

I ungdomen, när hennes far inte tillät henne att bli sjöbefäl, rymde hon och gick i kloster i Tyskland. Fyra år senare blev hon reseledare och hittade kärleken i Italien. Där drev hon en kvarterskrog och blev senare mamma till fyra barn. Idag bor hon fem månader om året på Rönnskär, där hon är vandrahemsvärdinna och får uppleva tre av Sveriges fyra årstider. Övrig tid tillbringar hon i Italien, eller någon annanstans i världen. Margareta har rest så mycket i sitt liv att hon saknar både fast adress och brevlåda.

– Jag kallar mig varken svensk eller italiensk utan för

världsmedborgare! utbrister Margareta med ett leende.

Vandrarhemmet på Rönnskär används till öbornas familjefester och bröllop, och som boende för gäster som vill uppleva den tätbebyggda ön och utsikten över hav och himmel.

– När det behövdes någon som kunde vara här och ta hand om allt som hör ett vandrarhem till anmälde jag mig som frivillig. Jag förtöjer båtar, fiskar, tar emot gäster och ser till husen. Jag tittar väldigt lite på tv. Och här har man ju faktiskt tid att prata med människor. Här har man tid för varandra, säger Margareta. •

14
BOENDE

Mer om Rönnskär

På Rönnskär finns gästbrygga, konferenslokal, bastu med relax och ett 40-tal privata boenden. Missa inte den gamla Lotsstugan som höjer sig över övriga byggnader på ön. Från lotsutkiken, två våningar upp, har du 360 graders utsikt över havet!

Historia

Den idylliska miljön på Rönnskär är ett arv från de lotsar, tullare och fiskare som var öns ursprungliga befolkning. Fram till 1972 fungerade Rönnskär som hemvist för lotsen, i dag är ön ett sommarparadis som erbjuder både skärgårdsmys och en intressant kulturupplevelse.

Vandrarhem

Vandrarhemmet är inrymt i två hus, Lotsstugan och Vita Huset. De 12 rummen är av varierande storlek och karaktär och har 1-4 bäddar. Gäster i de båda husen har tillgång till vandrarhemmets alla gemensamhetsutrymmen såsom lotsutkik med braskamin, sällskapsrum, kök, matrum, konferenslokal, duschar, bastu och badbrygga.  Precis vid havskanten ligger den vedeldade bastun med relax. Från bastun är det bara några meter till bad och vattenaktivitet. Här finns kajaker och SUP att hyra samt en roddbåt att låna.

Konferens

Vita Huset är perfekt för sammankomster såsom företag, föreningar och familjehögtider. Från den kombinerade konferens- och matsalens panoramafönster har du en fantastisk vy ut över havet. Härifrån når du en stor altan där du kan avnjuta din frukost, lunch och middag till vågskvalp. Historiskt var Vita huset sovplats för dåtidens fyrvaktare och båtmän.

15
2010 blev den gamla lotsstationen vandrarhem. Rönnskär under lotstiden. Årtal okänt. Foto: Hilding Mickelsson Margareta Berglund är värdinna för vandrarhemmet på Rönnskär och har passerat 80 år.
Av
Margaretas son Lorenzo Casini har tillbringat mycket tid på ön. Han är forskare vid Filosofiska institutionen på Uppsala Universitet. Rönnskärs 34 privata boenden ägs 32 av lotsättlingar. ”Jag fick sju barnbarn på äldre dar och det håller mig pigg" säger Margareta, här med sonen Lorenzo och barnbarnen Eli och Lia. Rikta mobilkameran mot QR­koden för inspiration och fakta om Rönnskär! Boka vandrarhem!

Per-Erik och Afafs

smultronställen

Roliga äventyr på havet, avkoppling och idyllisk natur – det är inte konstigt att allt fler väljer att spendera sina somrar i Söderhamns vackra skärgård. Afaf och Per-Erik delar med sig av sina bästa tips för en lyckad dag i skärgården.

Oavsett om du är på resande fot från någon annan del av landet eller är ute efter en hemester är Söderhamn rätt destination för en såväl äventyrlig som avkopplande vistelse.

BESÖKSSIFFRORNA VISAR

ATT allt fler hittar till Söderhamns skärgård, där man till exempel kan vandra, cykla, upptäcka skärgårdsöar från en kajak, bo i idylliska miljöer eller njuta av klippbad och mysiga sandstränder. Söderhamn erbjuder även

djupa hälsingeskogar, otroliga vyer, god mat på lokala råvaror, ett rikt kulturliv och möjligheter till äventyrliga friluftsaktiviteter.

ETT PAR SOM SEDAN

LÄNGE varit förtjusta i den lokala skärgården är Afaf Radhison och Per­Erik Modig.

– Skärgården är vår pärla. Det är så lyxigt och läckert att vi har den så nära och lättillgänglig. Man kan gå från stan till skärgården, eller ta kajaken och lite mat och åka ut på havet, säger Afaf.

PARET KAN INTE NOG

FRAMHÅLLA den storslagna naturen och landskapet som erbjuds i och kring Söderhamn och dess skärgård.

– Den orörda naturen är som ett läkemedel som inte går att köpa någonstans. Att ge sig ut i skärgården ger mig både energi och återhämtning, menar Afaf.

DE BOR I SÖDERHAMN

och de är båda riktiga friluftsmänniskor. Afaf är bland annat ambassadör för Vasaloppet och

Den orörda naturen är som ett läkemedel som inte går att köpa någonstans... ” ”

Afaf Radhison

16
UPPLEVELSER
Afaf Radhison och Per­Erik Modig kan sin skärgård utan och innan. "Skärgården är vår pärla", konstaterar Afaf.

Cykla till Skärså

Afaf och Per-Eriks topp 5

Ta en cykeltur till Skärså för att äta glass: Vid kusten nordost om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. Här finns även en gästhamn, fiskrestaurang, café, camping, fiskrökeri, museum, en glashytta och hantverksbutik.

Paddla ut till Enskärsoren

Enskärsoren är en vacker ö sydöst om Söderhamn. Den har en väl skyddad och fin gästhamn på öns nordvästra del, med 1,6 meters djup vid bryggan. Hamnen har 35 gästplatser, el på bryggan, grillplatser, sopkärl, dusch, toalett, bastu, klubbstuga som det går att övernatta i och vindskydd.

Vandra på Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet. Du når enkelt till Skatön via landvägen.

Taxibåt till någon av öarna

För besökare finns skärgårdens taxi som kan ta dig till önskad destination och ö. På så sätt kan du smidigt och enkelt upptäcka diverse skärgårdspärlor - och glöm inte att ta med en god matsäck. Taxibåt går fasta turer onsdag, fredag och söndag till fyra olika öar.

Utsikt från Kasberget och Sagberg

För dig som vill uppleva storslagna vyer och vida utsikter.

Kasberget med sitt utsiktstorn bjuder på en otrolig utsikt över Mo socken med fin vandring i skogsmiljö. Kasberget är 202 meter över havet och tornet blev byggt 2005. Grillplats och bänkar borgar för skön stund.

Sagberg är ett berg som ligger strax utanför Holmsveden i Söderhamns kommun. Bergsformationen är en plats av stor betydelse med en rik historia och naturskön utsikt. Ett av de mest framträdande kännetecknen på platsen är ett av Norrlands största klapperstensfält. Här finns många grillplatser och även en grillkåta för din måltid eller picknick.

arbetar med att få fler kvinnor att delta. Per­Erik har öppnat Kayakomaten, en smidig uthyrning av kajaker i centrala Söderhamn, och varit med och dragit igång gruppen “Skärgårdens multisportare”.

DE ÄR BÅDA ENIGA om att Söderhamn och den vackra skärgården erbjuder ett oändligt utbud av upplevelser.

– Vill man paddla kajak kan man ge sig ut på allt från en stilla paddling i lugnt vatten till att det kan bli ett äventyr ute på havet.

Det finns väldigt många fina ställen att stanna på och mycket att göra och upptäcka. Vill man inte paddla finns det även taxibåtar, säger Per­Erik.

VÄL UTE I KAJAKEN eller i en stuga på en vacker skärgårdsö infinner sig en magisk känsla. – Kommer man ut i skärgården så hittar man ett lugn som man ofta inte gör hemma på samma sätt. Där ute i naturen har man inga krav på sig, utan det är lugn och ro, säger Per­Erik.

17
Söderhamn och dess skärgård är ett härligt landskap för både vandring, löpning, paddling och cykel, med massor av bra naturupplevelser. Afaf och Per­Erik tar gärna en cykeltur. Afaf och Per­Erik stannar gärna till i Skärså och äter glass. Söderhamn och dess skärgård erbjuder flera restauranger och caféer för dig som gillar att smaka dig fram.

Skärgårdsnära friluftsliv

Välkommen till sköna naturupplevelser på både hav och land. Du hittar ditt vardagsävetyr oavsett om du vill ladda eller landa.

Vandra

Vill du uppleva Söderhamns natur och skärgård till fots finns fina vandringsleder i varierande längd och svårighetsgrad.

Naturreservat Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur, du når

Cykla

Upplev Söderhamns natur genom att cykla fram längs kustremsan. Hälsingland är ett härligt landskap för vandring och cykel, med massor av bra naturupplevelser.

Sågverkstrampet

En intressant och naturskön upplevelse i sågverksepokens spår.

Fiska

Söderhamn erbjuder fina möjligheter för den som vill fiska, både i skärgården och i sjö, älv och å.

enkelt hit via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet.

Naturreservat Stenöorn

Stenöorns naturreservat är en av länets bästa platser för fågelskådning. Området ligger på den

Sågverkstrampet är en promenadoch cykelled som sträcker sig efter Söderhamnsfjärdens södra sida, från Söderhamn till Sandarne, eller vice versa.

Det är 13 kilometer natur och sågverkshistoria på varje meter som minner om vilken aktivitet det var under

I havet är fisket fritt, i sjöar och andra vatten som sköts av lokala fiskevårdsföreningar krävs fiskekort. Vid många vatten finns tillgänglighetsanpassade bryggor, grillplatser, eldstäder, vindskydd och uthyrningsbåtar. Välkommen ut och hitta ditt eget favoritvatten!

Paddla

Inte mycket slår att ljudlöst glida in i lugnvatten mellan skär eller i en vik. Dra upp kajaken på land och känna friheten i att vara ostörd och att inte vara den som stör. Söderhamns skärgård lämpar sig väl för paddling, med fina möjligheter både till lugnare och snällare turer för nybörjare och mer äventyrliga strapatser för de erfarna. Här finns massor att upptäcka i genuin skärgårdsmiljö

med omkring 1 200 öar! Även i stora insjöar som Bergviken och Marmen väntar äventyr för paddlare.

Det är ofta enkelt att hitta platser att sjösätta den egna kanoten. För den som vill hyra finns flera lokala uthyrare som erbjuder både utrustning och tips som gör det enkelt att ta sig ut på böljan. Bli en paddlare i sommar! Läs mer om paddling på s 24­25.

udde som bildas där Söderalaåsen (Ljusnanåsen) möter havet. Åsen utgörs här av en platt och hårt svallad sandrygg med långgrunda stränder.

Naturreservat

Storjungfrun

Storjungfrun är naturreservat och Söderhamns skärgårds största ö.

1860–1930­talet. Efter sträckan finns 15 informationstavlor, 22 bänkbord, tre utsiktsaltaner och tre spänger som gör färden intressant.

Leden börjar från Söderhamn, vid informationstavlan strax öster om Faxeholmen. Skyltar visar vägen tills du kommer till Söderhamnsåns strand som du följer

Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra. Öns storlek gör att den passar bra för upptäcktsfärder och utflykter på eller utanför de stigar som finns. Här finns lugnet för den som vill men också gott om sjöfågel, övrigt djurliv samt en intressant kulturhistoria. På västra sidan finns härlig sandstrand.

till höger. Leden fortsätter längs Söderhamnsån och Söderhamnsfjärden till kajen i Stugsund.

Leden fortsätter vidare efter Jungfrukustvägen en bit på väg mot slutdestinationen Sandarne och Stenö havsbad & camping, bra för havsdopp och energipåfyllning. Leden är skyltad hela vägen.

Mer om Söderhamns friluftsliv

Mer om friluftslivet

På visitsoderhamn.se finns mer om vandring, cykling, paddling och fiske, använd QR-koden här nedanför. Inspiration för hur vi alla kan "Gilla skärgården varsamt" finns också, då naturen i vår skärgård kan vara skör och många områden är värdefulla för ekosystemet.

Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer inspiration och fakta! Inspiration!

Upptäck Naturkartan! Söderhamn är med i Naturkartan, som är en rikstäckande friluftsguide för webb och mobil (app finns). Här får du inspiration och vägledning att utforska vår trakt. Upptäck naturreservat, badplatser, vandringsleder, motionsspår och mycket mer. Använd qr-koden här nedanför. Välkommen ut!

Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer inspiration på Naturkartan!

Naturkartan!

18 UPPLEVELSER
Vandring på ön Storjungfrun passar både stora och små, se till att ha bra skor!

Stenö havsbad & camping

Jungfrukustens oas

Stenö havsbad erbjuder naturskön familjecamping med hög service och många aktiviteter. Söderhamns kommun har de senaste åren satsat på att modernisera den fyrstjärniga campingen.

FÖR MÅNGA ÄR Stenö ett givet semestermål. Hit kommer gäster från hela Europa för att bada, bo och njuta i det vackra skärgårdslandskapet.

MÅNGA BESÖKARE ÅTERKOMMER till den strandnära och fyrstjärniga campingen. Här finns bland annat äventyrsgolf, padelbana, kajakuthyring och bastuflotte. Stenöorns naturreservat och cykelslingan Sågverkstrampet är två exempel på lättillgängliga naturupplevelser.

FÖR BARNEN FINNS mycket spännande: Stenö Kids Club där leklystna lekledare bjuder på roliga upptåg och har busmeny under högsäsong.

Stenö har också sina egna pirater – Roger Ruskprick och Styrman Bubba, som varje vecka bjuder på piratshow med trolleri. Piraterna tar också med barnen på skattjakt med gåtor och ledtrådar två gånger i veckan.

INTILL STRANDEN FINNS en bemannad aktivitetspunkt som lånar ut lekutrustning och

– Vi satsar på att vara en barnvänlig cam ping med mycket aktiviteter för barnen, säger Siv Larsson, teamledare för Stenö Havsbad & camping.

20
UPPLEVELSER
På Stenö havsbad och camping finns det något att göra för hela familjen. Håll utkik efter busiga maskoten Vilde hälsar Siv Larsson, teamledare på Stenö havsbad & camping.

Mer om Stenö havsbad & camping

På Stenö finns många aktiviteter för hela familjen.

Uthyrning

• Bastu

• Båt

• Kajak

• Kanot

• SUP (Stand Up Paddleboard)

• Trampbåt

• Trampbil

SÖDERHAMNS KOMMUN

FORTSÄTTER att satsa för att modernisera den kommunalt drivna campingen, bland annat med en tillgänglighetsanpassning av anläggningen. Nu finns badramp, anpassat omklädningsrum vid stranden, utlåning av badrullstol, lyft med sele och tillgänglig grillplats. I nästa steg väntar ytterligare förbättringar med ny reception med servicehus och konferens.

STENÖ ÄR BELÄGET på en halvö, med badstränder på båda sidor. En riktig oas mitt på Jungfrukusten (Öregrund till Höga kusten). Här finns 193 elplatser, tältplatser och stugor däribland

några strandstugor med havsutsikt, egen diskmaskin, tvättmaskin och wifi. På norra sidan finns en mindre strand där djur får bada.

För båtfolket finns också en ny gästhamn med el, vatten och wifi, som ger nya möjligheter att övernatta i Stenö. Populärt inte minst under de mycket välbesökta quizkvällarna.

STENÖ HAVSBAD OCH

CAMPING är inte bara en oas

för sommaren – här finns fina möjligheter för både avkoppling och aktiviteter under vår, höst och vinter! All service erbjuds året om och campingen erbjuder ett 30­tal helårsplatser. Vintertid är det väldigt populärt att bada i Stenös isvak, precis intill finns bastu att hyra.

– Vi har en bred mix av gäster, det de generellt uppskattar med Stenö är närheten till havet och naturen, säger Siv Larsson. •

Aktiviter

• Havsbada vid fin sandstrand

• Piratshow och skattjakt

• Barnklubb med barnaktiviteter

• Aktivitetspunkt med lekgrejor

• Äventyrsgolf, 12-hålsbana

• Fiska, metspön finns att låna

• Lekpark

• Uppleva natur/naturreservat

• Motionera via stigar, slingor

• Spela padel eller boule

• Bada isvak (på vintern)

Boende

Havsnära strandstugor, tält, husvagn, husbil eller stugor i olika storlek.

Transport

Tåg till Söderhamn, bussbyte i centrum mot Sandarne. Med bil, cirka 1 mil sydost från Söderhamns centrum. Cykelväg från centrala Söderhamn, cirka 13 kilometer.

Mat

På campingområdet finns en Foodtruck med meny för stora och små. På campingområdet finns en liten butik, cirka 3 kilometer bort finns en närbutik. Glass i stora lass finns såklart!

Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer inspiration och fakta om Stenö!

21
Boka boende!

Havsbad

Längs med Jungfrukusten finns sköna stränder och härliga havsbad. Här finns bad för alla, och dessa nås både från hav och land.

Havsbad

• Branthäll

• Enskär

• Enskärsoren

• Klacksörarna

• Korsmäss

• Skärså

• Stenö havsbad

• Storsand

• Svartsundet/Skatön

• Toppatall/Storjungfrun

• Vallvik

22
UPPLEVELSER
Stranden Toppatall på ön Storjungfrun. Picnic på ön Branthäll. Här badas det på Enskärsorn. Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer information om badplatserna.. Hitta havsbad

Båtturer

Om du semestrar eller är på besök i skärgården finns ett antal båtar som kan ta dig till önskad destination.

När du till exempel hyr boende på skärgårdsö kan du boka taxibåt i samband med bokningen, eller varför inte upptäcka våra skärgårdspärlor genom att öluffa? M/S Hulda går onsdag, fredag och söndag.

Eller varför inte avnjuta Söderhamns skärgård

en fin sommardag på båten M/S Moa som tar dig på en dagstur.

Med kvicka ribbåtar erbjuder Ribcharter Hälsingland bland annat turer från centrala Söderhamn till havsrestaurangen Albertina i Skärså.

För mer våghalsiga finns extrema turer, då är det det öppna havet med lite större vågor som väntar.

23
Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer information och fler båtresor. Boka båtresa

Paddlarnas paradis

Tänk dig att du smyger fram på vattnet. Du passerar en sjöfågelfamilj och den märker dig inte ens. När du paddlar kajak kommer du nära naturen på ett sätt som inte är möjligt med vanlig båt.

GERD STRANDBERG SÄTTER pricken över i:et direkt: – I en kajak kan du uppleva djurlivet på nära håll. Du blir nästan som ett med vattnet, säger hon.

Gerd brukar paddla med sin man, Leif Strandberg. De gjorde sin första tur redan på 1970­talet och blev frälsta direkt. Då gled de fram längs en å i Jämtland med

kanadensare. I dag har de bytt ut kanadensaren mot kajaker och Jämtlandsåarna mot sjöar och skärgård i Söderhamn.

– Det är en så rolig aktivitet för man blir aldrig fullärd. Det finns alltid små detaljer som man kan förbättra. Vi är också historiskt intresserade. Då är det särskilt kul att paddla här i Hälsingland, för helt plötsligt kan

man få syn på kvarlämningar av ett gammalt sågverk, eller rester från flottningsindustrin. Det är som att paddla i en historiebok, säger Leif.

BÅDA TYCKER ATT Söderhamn är en fantastisk plats för paddling.

– Skärgården här är otroligt fin och det är lätt att ta sig ut på vattnet. Man kan sätta i kajaken på Stenö havsbad till exempel. Då är man redan ute i skärgård och öppet hav och det blir inte så lång startsträcka, säger Gerd. När de själva ska paddla

brukar de ofta ta med sig mat, dryck och tält.

– Vi älskar att slå läger. Att laga mat ute på en ö och sitta ute och äta. Det är en speciell känsla, säger Gerd.

För den som vill börja paddla rekommenderar Leif att söka upp någon som kan visa hur man gör.

– Man ska inte göra som oss. Vi lärde oss själva. När vi sedan träffade på en van paddlare, berättade han om alla fel vi gjorde.

– Vi hade bland annat vänt paddlarna fel. Så hade vi paddlat i över ett år. Det var lite pinsamt, avslutar Gerd.

24
UPPLEVELSER
Gerd och Leif Strandberg trivs bäst ute på vattnet.

Kanotguiden

Att glida fram ljudlöst längs vattenytan och paddla sig framåt i solnedgången är svårslaget. Med Söderhamnspaddlarnas hjälp ger vi dig några turförslag.

1 Lötån

Start: Kajakbryggan på norra sidan av Söderhamnsån.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 3–10 kilometer.

2 Söderhamn

Start: Kajakbryggan på norra sidan av Söderhamnsån.

Erfarenhet: Nybörjare.

Turens längd: 12 kilometer.

3 Marmen

Start: Askesta båthamn. Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 15 kilometer.

4 Bergviken

Start: Vannsätter båthamn, Skogsands badplats eller Fagersand.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 7–45 kilometer (beroende på dagstur eller övernattningstur).

5 Stenö

Start: Stenö havsbad. Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 10–15 kilometer.

6 Sandarne

Start: Sandarne båthamn.

Erfarenhet: Erfaren.

Turens längd: 15–20 kilometer.

7 Stålnäs

Start: Storsand.

Erfarenhet: Erfaren. Turens längd: 20 kilometer.

8 Storjungfrun

Start: Vallvik eller Trollharen.

Erfarenhet: Erfaren.

Turens längd: 6–50 kilometer (beroende på dagstur eller övernattningstur).

25 5 6 2 7 8 3 1 4 Söderhamn
Vitgrund
Skärså Klacksörarna Skatön Enskärsoren Branthäll Utvik Rönnskär Enskär Storjungfrun Trollharen Jungfrukustvägen Vallvik Ljusne Ljusnan Sandarne Söderala E4 Marmen Bergviken Järvsjön Norrbränningen Kungsgården Norrala Stenö
Rikta mobilkameran mot QR­koden och läs om våra paddlingmöjligheter
Mer information

BJÖRN AXÉNS VD, JOHAN HELLSTRÖM

Tar sin tillflykt till skärgården

Det svenska varumärket Björn Axén har under sina snart 30 år under Johan Hellströms vingar rönt stora framgångar. Men en ansvarstung roll kräver också återhämtning – den finner han i Söderhamns skärgård.

26 LIVSSTIL
En härlig tur utanför Sandarne, söder om Söderhamns centrum.

HÅRVÅRDSFÖRETAGET

BJÖRN AXÉN, med Johan Hellström i spetsen, har en lång och framgångsrik historia bakom sig.

Den första hårsalongen öppnade 1963 och utmärktes redan då av exklusivitet och nytänkande.

Inspirationen kom från Paris och 1984 kunde företaget titulera sig Kunglig Hovleverantör, och redan här började en 18­årig Johan Hellström som lärjunge hos

Björn. Bara tre år senare väljer han dock att hoppa av frisöryrket för att istället satsa på en dansoch musikalkarriär.

Det han inte vet är att Björn Axén redan då har testamenterat hela sitt livsverk till den unge

Johan. Det här är något han blir varse först när Björn Axén går ur tiden flera år senare. Resten är historia.

viktigare än någonsin att också kunna dra sig tillbaka, och då är jag tacksam över att ha tillgång till en plats som Söderhamn.

KOPPLINGEN TILL SÖDERHAMN går långt tillbaka i tiden. Johans morfar var handelsman och ägde länge Söderqvistska gården, den enda bevarade äldre handelsgården i Söderhamn. 1927 köpte morföräldrarna ett lantställe i Inre Norrfjärd, där Johan kom att tillbringa sina somrar och lov.

– Jag har verkligen fantastiska barndomsminnen därifrån.

Med tiden uppförde han ett eget hus på tomten, som ligger precis innanför Baggsundet. Hit åker han så ofta han har möjlig­

ut i Söderhamn kan man upptäcka helt fantastiska platser där det inte är en människa i sikte.

Han uppskattar att det har börjat dyka upp restauranger med lite nya koncept i området; att Söderhamn sakta med säkert börjar visa framfötterna.

– Det är härligt att det finns en vilja och en anda att faktiskt göra den här vackra staden ännu mer attraktiv.

SEDAN EN TID tillbaka pågår arbetet med att uppdatera varumärket Björn Axén. Medan frisör verksamheten genomgick ett stålbad under pandemin har försäljningen av hårvårdsprodukter och verktyg från det egna märket seglat upp.

”Det är i Söderhamn jag kan landa och slappna av”

Tillsammans med frisören Peter Hägelstam tar Johan Hellström över verksamheten, får medalj av kungen, startar upp prisbelönta frisörutbildningen Björn Axén Academy, lanserar produktsortimentet Björn Axén Tools och förädlar varumärket som idag närmast kan beskrivas som en institution inom svensk hårvård och styling.

– Det är häftigt att kunna säga att jag fortfarande älskar mitt jobb efter snart 30 år, konstaterar Johan Hellström, som än idag driver företaget ihop med Hägelstam.

MEN HAN STICKER inte under stol med att de senaste åren har varit några av de tuffaste någonsin för företaget. Pandemin tog hårt på frisörbranschen, och ett tag var han osäker på om de skulle ta sig igenom krisen.

– Man brukar säga att om man inte varit med om en konkurs eller riktig kris, då har man inte samma möjlighet att lyckas, och jag tror verkligen på det. Det har varit en otroligt lärorik men också jobbig period, säger Johan och tillägger:

– I sådana lägen blir det

het, året runt. För Johan är det en plats för avkoppling, utan måsten och inrutade scheman; ett andhål i en annars hektisk tillvaro.

Det sitter i kroppsminnet, förklarar han. Redan när han lämnar Stockholm infinner sig en känsla av lugn i kroppen. Någonstans upp mot Gävle börjar axlarna sjunka, och när bilen rullar ner för sluttningen mot landstället befinner han sig på en helt annan plats, även i sinnet.

– Jag laddar verkligen mina batterier där och lär mig att tänka på helt andra saker. Det räcker med en långhelg för att det ska kännas som att jag har varit på semester.

JOHAN BESKRIVER SÖDERHAMNS

skärgård som en dold pärla, närmare havet och med helt andra möjligheter att få vara ifred jämfört med Stockholms skärgård.

– Här behöver man inte åka ut tre timmar med båt för att få se havet. Det är inte lika crowded som i Stockholm. Där går det ju inte att hitta de där vikarna där man kan vara själv sommartid, men tar man båten

– Det är en otrolig ökning på den globala marknaden. Det känns väldigt spännande att få ta ett omtag om sitt eget bolag och göra det ännu bättre. Vi har en lysande framtid framför oss.

Mellan varumärkesprofilering, exportsatsningar och visningar finns Söderhamn där som ett ankare i vardagen, tryggt och utan några som helst krav på målinriktning.

– Att bara ta båten och puttra runt. Sticka ut på vattnet, inte veta vart man ska, man bara åker. Det är det bästa jag vet. •

Johan Hellström

Ålder: 57 år.

Bor: I Stockholms innerstad.

Gör: Ägare och vd för Björn Axén.

Familj: Pojkvännen och

blivande maken Fredrik Robertsson.

27
Foto: Tobias Regell

Boka

Skärgårdspaket

I Söderhamn möter Hälsingland havet! Välkommen att bo, äta och uppleva skärgården från både hav och land. Här har vi laddat på med tips och inspiration för just ditt skärgårdsäventyr, oavsett om du vill ladda eller landa under din vistelse. Och du, boka redan idag!

Ladda batterierna granne med havet – skärmfri familjehelg på ön Enskär

Välkommen ombord för en långhelg på Enskär, en av våra skärgårdsöar med barnvänliga sandstränder. Njut av sovmorgnar, långfrukost, vidsträckta horisontvyer och härlig skärgårdsmiljö. Skärmfri kvalitetstid med familjen med möjlighet att landa och andas havsluft.

BOENDE: Tre skärgårdstugor finns på ön Enskär, möjlighet till sex sovplatser i varje stuga.

TRANSPORT: För dig utan egen båt: båttaxi från Söderhamn centrum eller från Stenö gästhamn (Sandarne).

För den äventyrlige: boka ribbåt och få ett fartfyllt vardagsäventyr. För dig med egen båt: färdvägen dit går inomskärs och är därför skyddad från sjögång.

MAT: Ta med just din favoritmat och handla gärna med lokala specialiteter längs vägen. Här

finns möjlighet att laga mat i stugans lilla kök samt grilla över öppen eld (grillplats). Kom ihåg dricksvatten. Förhöj vistelsen genom att boka en båttaxi till någon av alla de havsnära restaurangerna.

AKTIVITETER:

• Fiska/håva.

• Upptäck ön och strosa längs stigarna.

• Vada över till Korsmäss eller

Enskärsoren. När turbåten M/S Moa lägger till kan du handla glass och enklare förtäring.

• Bada och njut av den fina stranden.

• Basta i vedeldad bastu.

• Spela brädspel och elda i braskamin.

TIPS: Utmana familjen på den fina 12­hålsbanan för äventyrsgolf på Stenö havsbad & camping innan båten avgår från Stenö gästhamn. Gillar du ej skärmfritt? El finns!

Boka egen skärgårdsö med gänget: avkoppling, bastu och mys på ön Klacksörarna

Boka in en långhelg på Klacksörarna, en av Söderhamns skärgårdsöar, med avskilt och naturskönt läge. Njut hela helgen av närheten till havet, fina badmöjligheter och picknickställen, och välj själv bland pulshöjande och avkopplande naturupplevelser.

BOENDE: Tre skärgårdsstugor på skärgårdsön Klacksörarna, 4

bäddar per stuga med möjlighet till 2 extrasängar

TRANSPORT: Det är närmast att utgå från Skärså för båttransport till Klacksöarna. Du tar dig ut med egen båt, taxibåt eller ribbåt.

MAT: Ta med lokala specialiteter eller egen favoritmatsäck. Kom ihåg dricksvatten. Restauranger,

caféer, handelsbod och glasscafé finns i Skärså för matupplevelser före eller efter ö­vistelsen.

AKTIVITETER:

• Utgå från fiskeläget Skärså, laddat med nutida och historiska upplevelser.

• Strosa längs det kustnära fastlandet i Skärså innan båtavfärd.

Upptäck fler skärgårdspaket!

Inspireras av fler skärgårdspaket för familjen eller just ditt gäng genom att skanna QR-koden med din mobilkamera. Vad sägs till exempel om:

• Barnvänlig badtur med turbåt till skärgårdsö plus Söderhamns stadsmysterium (12 timmar)

• Familjeäventyra med pirater på Stenö havsbad & camping (24 timmar)

• Naturvandra på ön Storjungfrun (helg)

• Skärgårdsweekend på idylliska Rönnskär (helg)

• Utforska Klacksörarna; natur, djurliv och historia.

• Paddla, kajakbrygga finns i Skärså.

• Basta

• Bada från strand eller klippor.

• Grilla

• Fiska

• Elda i braskamin

• Utefrukost med havsutsikt

• Njut av favoritboken

Rikta mobilkameran mot QR­koden för fler tips om skärgårdspaket!

28
UPPLEVELSER
Boka nu!
29
I den nybyggda bastun på ön Klacksörarna finns skön relaxavdelning med plats för många! Nära svalkande havsdopp dessutom.

Skärså fiskeläge

VID KUSTEN NORDOST om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. Även om antalet yrkesverksamma fiskare har sjunkit med åren är byn fortfarande levande. Här kan du strosa runt bland gamla sjöbodar eller besöka

byns fiskemuseum. Skärså är ett populärt besöksmål med fiskrestaurangen Albertina som är en av Hälsinglands mest besökta restauranger. I fiskeläget finns även en camping, fiskrökeri, museum, en glashytta och hantverksbutik. Badplats finns det också om du vill ta ett dopp. •

30
MAT
Ett fiskemuseum med gamla fotografier finns att besöka i Skärså fiskeläge.

Handelsboden

Albert i Skärså Mitt emot den populära fiskerestaurangen Albertina ligger handelsboden Albert med lokalt hantverk, glass, dagstidningar och godis. Här finns något för alla.

Skärså Rökeri

Här kan du köpa egenproducerade fiskprodukter förädlade på gammalt vis. Här finns även ett café där du njuter av gott att äta och en magisk utsikt – skärgården. Skärså Rökeri drivs av Dennis som även är yrkesfiskare. Fisket har funnits i släkten sedan 1700-talet. Far, farfar, farfars far och farmors far är några som haft yrket före honom.

Albertina

I Skärså finns den anrika restaurangen Albertina, en av Hälsinglands mest besökta restauranger. Sedan 1980 har restaurangen serverat nöjda matgäster. Här kan du med fördel njuta av en härlig bit fisk, men menyn erbjuder variation.

Glasstantens lanthandel

Café Rådis i Söderhamn driver lanthandeln som en filial – det finns både våfflor, glass och annat smått och gott.

Skärså havsbad

Bada i Skärså havsbad som har en fin sandstrand i vackra fiskeläget norr om Söderhamn. Här har ny sand lagts ut och det finns en hästskoformad badbrygga som gör att badstranden är mycket barnvänlig. Toalett i anslutning till badet.

Skärså glashytta

Mitt i det idylliska fiskeläget ligger Skärså glashytta. Här kan du uppleva magin när glasblåsaren Erika fångar upp det 1130 grader varma glaset, formar det och blåser. Du kan handla glas i fabriksförsäljningen eller boka en prova på-lektion och blåsa ditt eget glas!

Skärså camping

En camping med naturskönt läge och fina promenadstråk i utkanten av Söderhamns skärgård. En perfekt campingplats med gångavstånd till badplats. Här finns både husvagnsplatser, stugor och bekvämligheter.

Skärså gästhamn

Gästhamnen har 15 gästplatser långsides. Här är det 1,9 meter djup, det finns eluttag och färskvatten på bryggan, samt dusch och bastu cirka 200 meter bort. Här startar du för att ta dig med taxibåt till skärgårdsstugor på Klacksörarna. Det finns även en kajakbrygga.

31
På restaurang Albertina kan du med fördel njuta av en bit fisk.

Kanonholmen Seafood

En smak av havet

I Sandarne utanför Söderhamn kan du smaka på havet. På Kanonholmen Seafood kan du både köpa med dig rökt fisk hem från deras gårdsbutik, men även slå dig ner intill havet och avnjuta en god måltid.

RESAN TILL ATT bli Kanonholmen började redan på 80­talet, då som Söderhamns fisk. På den tiden var det inte en restaurangverksamhet som det är idag, utan man köpte upp fisk och sålde vidare till bland annat Frankrike. Efter att ha lagt verksamheten på is i några år startades den på nytt 2016. Sedan dess har verksamheten vuxit. Från företagets första lokal på 80­talet, som var en liten jordkällare, huserar man nu i en fräsch restaurang med uteservering alldeles intill havet.

Dennis Schlömer är en av familjemedlemmarna som är med och driver Kanonholmen. Med sig har han även pappa Magnus och farbror Peter.

– Magnus och Peter rökte fisk, knackade dörr och sålde redan för 30 år sedan, säger Dennis.

På restaurangen och i gårdsbutiken hittar du bland annat deras egen rökta fisk. Men även fisk och skaldjur direkt från västkusten. – Hjärtat i det hela är den rökta fisken. Det är ett hantverk. Vi står och rör i saltlag och kryddar varje sida för hand, säger Dennis.

Såväl privatpersoner som företag eller större evenemang är välkomna till Kanonholmen. Och tack vare gårdsbutiken öppnar familjen upp för fler valmöjligheter – antingen kan man slå sig ner och avnjuta en måltid från havet i restaurangen eller köpa med sig färsk fisk och skaldjur eller deras rökta fisk hem. •

32 MAT
Dennis Schlömer är en av familjemedlemmarna som är med och driver Kanonholmen Seafood.

Havsnära restauranger

Skärså rökeri

Här kan du köpa egenproducerade fiskprodukter förädlade på gammalt vis och en magisk utsikt – skärgården.

Albertina fiskrestaurang

I Skärså, en mil utanför Söderhamn, hittar ni Albertina. En av Hälsinglands mest besökta restauranger. Albertina ligger vid havet och det finns servering både inne och ute.

Trollharens fiskrestaurang

Vid Trollharen tar Flodbergs emot och dukar upp havets alla läckerheter, inkl. butik. Trollharen är ett gammalt fiskeläge med sjöbodar gränsande till Axmars naturreservat.

Hunker Junker

Hos Hunker Junker samlas människor från världens alla hörn för att koppla av, träffa nya och gamla vänner under den vackra svenska sommarhimlen. Här kan du njuta av mat och dryck i pergolan.

Månses design restaurang och café

Koppla av i orangeriet och njut av fantastiskt god mat gjord på bra råvaror serverad på Månses porslin.

Bolivar Beach Bar

Den flytande mötesplatsen vid Faxekajen i Söderhamn. Här finns även en konstgjord strand i beach-miljö, med palmer och strandmöbler. Man har inspirerats av Grekland, men smakerna kommer från flera håll i Europa.

Stenö food truck

På Stenö havsbad & camping, beläget på en halvö, med härliga badstränder på båda sidor finner ni anläggningens food truck med meny för stora och små.

33
Rökta räkor med grillat surdegsbröd, citron och aioli. Räkmacka på surdeg. Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer information och fler matställen. Till restaurangerna

Månses design

I Stugsunds gamla skola, bara några minuter öster om Söderhamns centrum och alldeles intill Söderhamnsfjärden, har Malin Eliasson skapat något unikt. Månses Design – ett varumärke som innefattar restaurangverksamhet, egen porslindesign och inredningsbutik.

EFTER UTBILDNINGAR PÅ Konstfack och via konstskola i Gävle bestämde sig Malin Eliasson för att starta sin första keramikverkstad. Verksamheten baserades i hemmet i Kilafors och fick namn efter gården som Malin då bodde på: Månses.

2009 köpte hon den gamla skolan i Stugsund där hon hade lager och bostad och en liten butiksdel till en början.

– Jag vill göra produkter som står sig genom tiderna och som folk vill använda länge. Jag har aldrig varit någon som vill inspirera till slit­ochsläng­samhället utan tycker att man ska satsa på hållbara produkter, och det gäller allt. Därför försöker jag hålla alla våra produkter så rena och enkla som möjligt och så hämtar jag mycket inspiration från naturen i färgvalen. Köper man porslin från Månses så ska det gå att ha för sig självt lika bra som att man kan blanda det med vintageporslin, berättar Malin.

FÖRETAGET GICK BRA och som kreatör ville Malin göra mer, så 2016 togs det första spadtaget.

Den gamla fotbollsplanen vid Stugsunds skola fick ge plats till ett orangeri och en pergola som en mysig uteplats för restaurangens gäster.

– Restaurangbiten var inte jätteplanerad från början. Men jag ville göra något mer på orten än att bara ha min inredningsbutik och jag trivdes så bra i lokalerna i skolan. Jag ville ”gräva där man står” kan man säga. Då jag alltid velat kombinera mitt porslin med ett eget café föll det sig ganska normalt att ta tag i det.

För Malin är restaurangen och personalen en viktig bit i helheten på Månses.

34 MAT
Malin Eliasson på Månses design på bilden nedan till vänster. Härlig miljö, mat och design på övriga bilder. Mysig miljö i orangeriet med trädgårdsutsikt och mat/fika i toppklass gör besöket till en minnesvärd upplevelse.

Skärgården i stan

När Söderhamns centrum genomgår en stor upprustning är en viktig del att bjuda in skärgården i stadskärnan. Att förmedla närheten till havet. Det kommer att bli lite rörigt under byggnationen men också ge fler mysiga miljöer och fina mötesplatser med skärgårdskänsla. Så välkommen till stan, shoppingen och skärgår’n!

Campa eller angör vid kajkanten

Söderhamns citycamping är en populär ställplats mitt i Söderhamn. Eller välkommen båtvägen till den välutrustade gästhamnen. Här har du nära till restauranger, affärer och besöksmål på din semester. Det ingår wc/dusch, tvättstuga, diskrum, grillplats och wi-fi. Här har du dessutom bästa parkettplats till det lokala båtlivet och när turbåten M/S Moa avgår och angör i hemmahamnen. Här utlovas både lugn och puls på samma plats!

Matiga möjligheter vid ån

Flera nya restauranger med olika utbud har ploppat upp vid kajkanterna på båda sidor av Söderhamnsån öster om Hamnbron. Perfekta mål för mysiga promenader och för båtfolk som är sugna på centrumnära strandhugg med strandtugg! Området är under utveckling och det öppnar upp för fler och nya möjligheter här framöver. Spännande!

M/S Moa – en tillgänglig turbåt

Söderhamns egen turbåt är ett populärt inslag som syns hela sommarsäsongen ute bland vågorna. M/S Moa ägs och drivs av en ideell förening och är perfekt för dig som vill ta en dagstur till ön Enskärsoren, en temakryssning om kvällen eller chartra fartyget som tar 75 passagerare och har serverings- och utskänkningstillstånd. Välkommen ombord!

Flytta skärgårds- och centrumnära Ett nytt centrumnära radhusområde med 20 bostäder planeras byggas i trä för att passa den anrika stadsdelen Öster. Området Storbommarna har läge intill ån och små trädgårdar planeras.

Oscarsborg

Tornet vakar över staden och blickar ut mot havet. Det karaktäristiska utsiktstornet på Östra berget mitt i centrala Söderhamn är lite av en Söderhamnssymbol och ett givet besöksmål. Oscarsborg tillkom på initiativ av Söderhamns sångförenings anförare, stadsingenjör Gustaf Hultqvist, som också ritade byggnaden. För att skaffa pengar till uppförandet anordnades folkfester, vilka gav så gott resultat att man beslöt bygga i tegel och puts istället för trä.

Söderhamns stadsmysterium

”Mysteriet med den listige strömmingsfiskaren” är en utomhusaktivitet för hela familjen och alla generationer. Nysta bland ledtrådar i vår skärgårdsnära stadsmiljö och klura ut mysteriet. Passa samtidigt på att ta en fika – promenad, frisk luft och ny kunskap om staden kommer på köpet!

35
1 1 3 2 5 4 2 3 4 5 2

Så sjukt bra!!! Jag är proppmätt och lycklig nu. Det är streetfood fast med en fin uteplats vid ån. Jag är så exalterad nu så jag anser att det är Hälsinglands bästa, värt en rejäl omväg, säg 30 mil i alla fall.

Hunker Junker

Via Söderhamnsån kopplas havet och skärgården ihop med centrum så även tillgängligt att ta sig hit med båt. Hunker Junker ligger precis i anslutning till den centrala båthamnen. 2023 föddes också Hunker Junker Garage, en vintervariant som hittas på Kungsgatan 30.

Èmile Bylund

Ålder: 33 år.

Familj: Singel.

Bor: I Söderhamns skärgård.

Gör: Ägare, grundare och köksmästare på Hunker Junker.

Hur kom namnet till: "Namnet kommer från en förkortning av 'Hunker down by the Junker', vilket är en av våra slogans. I början innan, allt startade, så letade jag foodtrucks i USA, säljarna kallade ofta de slitna gamla

vagnarna för Junkers. Så därför blev det självklart att varumärket skulle döpas till Hunker Junker."

36
Èmile Bylund på Hunker Junker. Hunker Junker är belägen precis vid kajkanten och den centrala båthamnen, perfekt en ljummen sommarkväll.
MAT
– Feeders, en matblogg som drivs av Mia Peterson och Anders Johansson. Foto: Johann Ljunggren

Matkrönika: Hunker Junker

”Food may not be the answer to world peace, but it's a start”

DET FINNS EN enorm kärlek i en rykande varm familjemiddag, det finns även ett direkt samband mellan antalet familjemiddagar och sociala problem. Familjer som äter och lagar mat tillsammans löper en långt mindre risk för att se sina tonåringar hamna på glid. Anthony Bourdain sa en gång ”If little Timmy had just had a little more meatloaf, he might not have grown up to fill chest freezers with Cub scout parts”.

Vikten av att samla några generationer runt ett stort middagsbord och hugga in på en rykande varm måltid kan inte påtalas nog. Det är så visdom överförs från de äldre till de yngre. Det är där runt middagsbordet historia och kultur bevaras och minnen skapas. Låt barnen vara med och laga maten, låt dem smaka av, låt dem förstå att laga en middag till andra människor är bland det finaste en människa kan göra för någon annan.

En familjemiddag ska vara enkel, som bra mat ofta är. Rätten jag tänkte berätta om här heter Gambas al Pil Pil. Rätten har sina rötter i Andalusien och började lagas för runt 250 år sedan. Recepten och teknikerna är många. Rätten är en tapasrätt och tänkt att ätas i sällskap av flera smårätter och kylda drycker. En höjdare att tillaga och äta direkt från muurikkan en sommarkväll. Glöm inte att grilla lite extra citron och pressa över.

Denna rätt passar otroligt bra för att samla familjen för en middag runt bordet. •

Gambas al Pil Pil på Muurika

Du behöver:

• Vannameiräkor 800g

• Röd chili 100g

• Vitlök 100g

• Några tomater

• Persilja

• Citron

• Olivolja

• Vitt vin

• Surdegsbröd

Gör så här: Mixa olivolja chili och vitlök till en lagomt rinnig olja. Kärna ur tomat och hacka fint. Hacka persilja. Hetta upp Muurikan. Den ska vara skrikande het. Häll i en redig skvätt olivolja (inte den mixade). Gå i med räkor. Låt bryna i cirka 1 min. Gå i med chili-/vitlöksblandningen. Salta ordentligt. Gå i med tomat. Bryn i cirka 2 min. Rör hela tiden. Skicka i en redig skvätt vitt vin och persilja. Stek bröd på kanterna av Muurikan. Servera med aioli, mer persilja och citronklyftor.

37

Vinter i skärgården

Sommarstaden Söderhamn har även massor av vintergnistrande möjligheter under den mörkare årstiden. Här samlar vi inspiration till dig som tar dig ut på egen hand, med egen eller lånad utrustning.

38
Isvaken finns alldeles intill bastuflotten på Stenö havsbad och camping. Bekvämt med stege ner och träsarg runt vaken. Tips: isvaken får nyttjas utan att du har bokat bastun! Snowflake Snowflake Snowflake Snowflake Snowflake
2 Mer inspiration!
Rikta mobilkameran mot QR­koden för fler vintriga tips om skärgården! Snowflake Snowflake Snowflake Snowflake Snowflake
Snowflake Snowflake Snowflake Snowflake

Vinterpaddling och långfärdsskridskor

Du som är erfaren och har relevant utrustning kan uppleva skärgårdsnära paddling även vintertid. Kanske får du trycka på lite extra med paddeln för att spräcka isen då och då.

För dig med god isvana finns fina möjligheter till långa skär på isen längs havsbandet. Du har självklart koll på isdjup, relevant utrustning och gott sällskap.

Ta det kallt – bastun värmer dig och ditt sällskap

Området kring Stenö lämpar sig för naturupplevelser året om, här finns naturreservat, vindskydd och grillplatser. Avsluta i bastuflotten på Stenö havsbad och camping, ni kan vara upp till sex personer i den vedeldade bastun och de riktigt kyliga svalkar sig i isvaken alldeles intill.

Rast och ro

Det bästa när du vistas ute på vintern är att ta mysiga pauser, ha god matsäck och komma ihåg att njuta av vyerna. Varför inte göra det enkelt och köpa lunch eller fika från någon restaurang eller fik?

Vinterfiska

Vad går upp mot den naturupplevelse du som fiskare får en strålande vinterdag när isen ligger? Känsla av lycka när det nappar. Många tycker det är avslappnande att sitta där på isen och njuta av naturen och stillheten. Vinterfiske är en aktivitet som passar både barn och vuxna.

Låna gratis vinterprylar för stora och små

Fritidsbanken i Söderhamn är centralt belägen och här finns massor av prylar och utrustning, öppet året runt. Det bästa: alla kan låna, och allt är gratis! Öppettider, kontaktuppgifter och utbud hittar du genom att scanna QR-koden.

Norrsken

På bilden ser du ett vackert norrsken över ön Rönnskär. Skärgården är som gjord för vackra norrsken när kylan kryper ner och mörkret faller.

39
Fritidsbanken i Söderhamn hjälper dig att hitta rätt bland vinterprylarna. Här krävs extra tryck med paddeln för att spräcka isen! Inspiration för de erfarna vintersportarna.
1 2 3 4 3 4
Att pimla funkar utmärkt för stora och små. Njut av en stund tillsammans över generationsgränser.

Welcome to Söderhamn

WITH A STRATEGIC location along the coast, over 1 200 islands and with an exciting history, Söderhamn is a popular tourist destination in the province of Hälsingland, only two hours from Stockholm.

Along the coast you can enjoy our beautiful archipelago. Visit a fishing village, take the tourist boat for a day of sunbathing and swimming or experience the unique nature. Book a private seaside cabin on an island or in the Stenö camping ground. Söderhamn is ranked as one of the best boating and leisure cities in the country. Visit Söderhamn will be your guide!

Accommodation

Stay where Hälsingland meets the sea, experience unique accommodation on one of Söderhamn's islands; Enskär, Klacksörarna or Storjungfrun. On the picturesque island of Rönnskär, there is a charming hostel in the old pilothouse where you can book an overnight stay.

Scan the QRcode for more information.

Stenö

Stenö camping ground offers scenic family camping with high service and many activities. In recent years, Söderhamn has invested in modernizing the campsite and can now accommodate even more families.

40
ENGLISH ACCOMMODATION visitsoderhamn.se stenohavsbad.se

EXPERIENCES

Paddlers' paradise

Imagine that you are floting along on the water. You pass a seabird family and it doesn't even notice you. When you kayak, you get close to nature in a way that's not possible with an ordinary boat. Scan the QR code to rent a kayak.

FOOD

Bathing places

Söderhamn has a lot of nice beaches for familys to visit. Scan the QR-code for more information about location and a map with directions.

Skärså

The old fishing village is a popular destination for tourists with the restaurant Albertina in the center. There is also a fishing smokehouse, a glassblower and trade stall.

41
visitsoderhamn.se visitsoderhamn.se visitsoderhamn.se

Söderhamnsquiz

Hur bekant är du med Söderhamn? Känner du till en del, eller kanske massor? Här kommer iallafall ett test för att se hur mycket Söderhamn du har i dig – och om du är en potentiell söderhamnare.

Fråga 1: Pianisten och kompositören Jan Johansson (1931-1968) föddes i Söderala och blev en stilbildare inom sitt gebit. Karriären rymmer en rad låtar som de flesta någon gång trallat på, bland andra:

A. Pippi Långstrumps signaturmelodi (Här kommer Pippi Långstrump)

B. Prästens lilla kråka

C. Sakta vi går genom stan

Fråga 2: Gillar du sport, då känner du till Söderhamns UIF – vår anrika pingisklubb som dukar upp både bredd och elit på borden. Till det senare hör herrlaget som spelat hem sju SM-guld genom åren, när skedde det senast?

A. 1925

B. 2016

C. 2023

Fråga 3: Motionsanläggningen Hällmyra ligger alldeles intill vårt idrottsnav Hällåsen. Här hittar du perfekta omgivningar för vandring, löpning, skidåkning och cykling. Varför inte ta slingan som döpts efter en lokal idrottsprofil med bland annat OS-guld på meritlistan, vem är det?

A. Mora-Nisse

B. Marcus Hellner

C. Anders Södergren

Fråga 4: ”Vintersaga” är en svensk musikklassiker! Söderhamn nämns inte i texten men ändå är kopplingen stark genom Söderhamns-artisten som gjorde låten känd. Vem?

A. Cornelis Vreeswijk

B. Lill-Babs

C. Monica Törnell

Fråga 5: I Söderhamn finns mycket att se! Bäst ser du kanske från Oscarsborg, utsiktstornet och landmärket

65 meter över havet, byggt av 35 000 tegelstenar och huggen gråsten och invigt 1895. Det nås med bil från södra sidan, med trappor från norr. Hur många trappsteg är det upp till tornet?

A. Finns hiss

B. 53

C. 145

Fråga 6: I Söderhamn finns fina möjligheter att ta sig ut på havet och massor av öar, kobbar och skär som väntar. Kanske tar du dig till den största ön i kustbandet, vilken är det?

A. Öde-ön

B. Prästgrundet

C. Storjungfrun

Fråga 7: Den historiskt intresserade har mycket att upptäcka. Sätt fantasin i rörelse

med ett besök i en välbevarad medeltidskyrka med anor från 1200-tal. Den hittas i byn där Nathan Söderblom föddes –ärkebiskop, ledamot i Svenska Akademien och Nobelpristagare (fredspriset) 1930. Var?

A. Norrala.

B. Mohed.

C. Trönö.

Fråga 8: Föreningslivet är starkt i Söderhamn, både inom idrott och kultur. En av de mest anrika och kända idrottsföreningarna är döpt efter en stadsdel. Föreningen startade 1919 med många aktiviteter på programmet, men numera är det bandy som gäller! Vilken är stadsdelen/klubben?

A. Boltic

B. Stugsund

C. Broberg

Fråga 9: Söderhamn ska vara en bra och trygg plats att växa upp på. Där är School’s Out en viktig del. Den drogfria gratisfestivalen lockar vid varje skolavslutning tusentals människor i olika åldrar till centrala Söderhamn där scener, karuseller, foodtrucks och massor av aktiviteter dukas fram. När gungade staden för första gången till pulsen från School’s Out?

A. 2011

B. 2020

C. 2007

Fråga 10: En fin sommardag är i vardande, solen steker redan och fjärden glittrar. Nu vill du ut på havet. Vad gör du?

A. Hyr en kajak, med härligt sällskap och picknickkorgen redo.

B. Tar turbåten M/S Moa för en härlig badtur med familjen och läckerheter ombord.

C. Bokar någon av taxibåtarna som trafikerar skärgården, ut till någon av öarna med skärgårdsstugor för övernattning.

Fråga 11: Sen eftermiddag och sommarsolen har inga planer på att varva ned, som gjort för en afterwork! Vad hittar ni på?

A. Cyklar Sågverkstrampet med picknick och rundar av på Stenö havsbad och camping.

B. En runda bland restaurangerna som ligger tätt längs med Söderhamnsån.

C. Långsväng i löparskorna, via leder och stigar ända ut till Skatrevet, där horisonten väntar.

42
?

Rätt svar:

att hitta din.

– och människor. Välkommen

Det finns pärlor för alla tillfällen

11. Alla rekommenderas!

10. Alla – här finns gott om alternativ finns för den skärgårdssugne!

9. 2007.

8. Broberg.

7. Trönö.

6. Storjungfrun.

5. 145.

4. Monica Törnell.

3. Anders Södergren.

2. 2023.

1. Pippi Långstrumps signatur.

Du har valt flest A: Du verkar intresserad av Söderhamn. Det gör du rätt i, vi vill gärna ha dig på besök! Under tiden kan du bekanta dig med Söderhamn och allt kul som händer här: visitsoderhamn.se

Du har valt flest B: Du har koll och kanske redan har packat väskan för ett (nytt) besök i Söderhamn. Du kanske närmar dig att stanna för gott? Kika på möjligheter för olika typer av boende här: soderhamn.se/inspiration

Du har valt flest C: Full pott – wow! Här har vi en söderhamnare i vardande. Kanske har flyttlasset redan gått, eller så är det nära till hands. Välkommen!

43
Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer upplevelser i Söderhamn! Upplev Söderhamn! Rikta mobilkameran mot QR­koden för mer inspiration om Söderhamn! Bo i Söderhamn!

Välkommen!

Mys på egen skärgårdsö!

Boka alla tre stugorna på Klacksörarna så har ni ön för er själva. Njut av lugnet med frukost på verandan, grillning i solnedgången, bad och bastu.

Rikta mobilkameran mot QR-koden för inspiration, fakta och bokning på visitsoderhamn.se Boka nu!

1
Lugnt& mysigt!
Båttaxi underlättar för dig utan egen båt.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.