Visitskärgården 2017

Page 1

PLEASE TURN OVER FOR ENGLISH

SOMMAR 2017 – visitskargarden.se

UPPLEV

Varsågod

TA ETT EX! ALLT OM SKÄRGÅRDEN

Semesterkänslan PÅ NÅTTARÖ

Hitta nya

SMULTRONSTÄLLEN Här finns allt om sommarens boenden, restauranger och aktiviteter. 

TA BÄTTRE SEMESTERBILDER

CAMPING & BÅTLUFF

BIRKA

ANDE EN LEV AVIKING STAD

Snygg och säker till sjöss – vi tipsar! 1


Bli skärgårdsvän! Följ med ut på äventyr i Stockholms skärgård med årets vänbok, samtidigt som du stödjer Skärgårdsstiftelsens arbete. Läs mer om att vara skärgårdsvän på www.skargardsstiftelsen.se


Skärgården – havsnära sommarfeeling

S

tockholms skärgård är fantastisk. Arkipelagen består av mer än 30 000 öar, kobbar och skär som utöver underbara naturupplevelser, klippbad och naturhamnar även bjuder på fantastiska restauranger och platser att övernatta. Nytt för i år är att vi även presenterar besöksmål i och kring den vackra Mälaren. Om du är turist i vår vackra stad hoppas vi att du tar chansen att uppleva Stockholms vidunderligt vackra skärgård. Och om du bor här tycker vi att du ska ta till vara på det som finns rakt framför nästan. Boka några nätter på ett vandrarhem, gör en dagsutflykt till en skärgårdsö eller ta med vännerna och besök något av de trevliga musikevenemang som går av stapeln i sommar.

I den här tidningen bjuder vi på ett urval av skärgårdens alla upplevelser. Vi berättar om roliga utflykter för barnfamiljen och avkopplande spaupplevelser för er som vill komma bort på tu man hand. Vi tipsar till och med om var du kan gå på plankan! Här i tidningen finns lite för alla. På nätet kan du läsa mycket mer. Besök oss på visitskargarden.se Visit Skärgården är skärgårdens egen resebyrå. Vi förmedlar kontakter med skärgårdens företagare i alla branscher och hos oss kan du boka resa, boende och aktiviteter.

sök För mer information be e n.s rde visitskarga Med Visit Skärgårdens magasin vill vi bidra till att fler får uppleva Stockholms underbara skärgård. Tidning är gratis och för att se var du kan hämta tidningen gå till visitskargarden.se/tidningen Kontakt, för postadress & telefon: Se visitskargarden.se Visit skärgårdens turistinformation: Strandvägen kajplats 18 Mail: info@visitskargarden.se Ansvarig utgivare: Edward Lundberg, edward@visitskargarden.se Redaktör: Anna Eriksson Skarin, annaerikssonskarin.se Grafisk form & original: Camilla Karlström, ckform.com Projektledare/försäljning: Christian Smith, christian@visitskargarden.se Webmaster: Martin Ågren, martin@visitskargarden.se Omslagsfoto: Från Waxholmsbolaget Tryck: Uniprint i Estland Upplaga: 60 000

I DETTA NUMMER:

5 17 33 43 63 79 101 115

Skärgården

TÄV L A O CH V INN! s. 121

Ta med familjen eller vännerna på en kort eller längre skärgårdstur. Vår skärgård är lika tillgänglig som underbar.

Norra skärgården Roslagen har många natursköna öar som bjuder in till bad och kultur. På fastlandet finns den historiska staden Norrtälje.

Mode Sommarledigheten är den tid på året då man får välja själv. Gå i morgonrock hela dagen, eller semestra i stil.

Mellersta skärgården Det behöver inte ta lång tid att ta sig ut till skärgården. En båttur på dryga timmen och du befinner dig i någon av övärldens oaser.

Båtliv Oavsett om du är båtägare eller drömmer om att ha en egen båt ska du spana in den här sektionen. Bra information och coola prylar.

Södra skärgården Den södra skärgården är karg och naturskön. Men här händer också roliga saker som inte får missas. Vad sägs om en musikfestival för hela familjen?

Mälaren Birka är en unik destination som är populär både bland lokalbefolkningen och turister. Det är även Drottningholm som också ligger i anslutning till Mälaren.

Se & Göra Ibland vill man bara vara och njuta av solen, stillheten och havet. Men ibland vill man uppleva och lära sig nya saker. 3


BALTIC PRINCESS

DAGSKRYSSNING 11 TIMMAR

20:–

Prisex per person

NJUT AV EN DAG I

SKÄRGÅRDEN Följ med på en 11-timmars dagskryssning. Börja med en lång frukost, unna dig lyxig taxfree-shopping och ta en paus på utedäck. Avnjut av en härlig lunch med ett skaldjursfat!

Boka på silja.se | 08–22 21 40*

*Serviceavgift 70:– per bokning tillkommer, boka online så bjuder vi på den.


Välkommen till

SKÄRGÅRDEN

Text.... Stockholms skärgård består av mer än 30 000 öar. Ett stort antal av dem är tack vare Skärgårdsstiftelsen tillgängliga för allmänheten. I sidorna som följer kan du läsa mer om deras mission och hur de arbetar bakom kulisserna för att göra skärgården tillgänglig i dag och i framtiden för vanliga människor. I norra skärgården finns fantastisk natur och en miljö som har präglats av handelslivet mellan Sverige och Åland. I mellersta skärgården finns både folkliv, lugna vikar och en gudomlig ytterskärgård. Stockholms södra skärgård är mer karg och är den del av arkipelagen som påminner mest om västkusten.

I sidorna som följer berättar vi om några av de många alternativ som finns för att uppleva skärgården. Det behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Kanske bara ett SL-kort, ett tält och en sovsäck? För i Sverige gör allemansrätten det möjligt. Om du är från Sverige har du förmodligen hyfsat bra koll på vad allemansrätten innebär. Men om du kommer från ett annat land tycker du säkert att det är intressant att läsa om vad den innebär och vilka rättigheter och skyldigheter som ryms inom den. Bläddra vidare!


Skärgårdsstiftelsen älskar skärgården Sitter du på en båt på väg ut i skärgården just nu, eller planerar du ett besök? Då är det en god chans att du kommer i kontakt med Skärgårdsstiftelsen på det ena eller andra sättet.

S

kärgårdsstiftelsen bildades 1959 för att säkerställa att skärgården ska vara tillgänglig för allmänheten. Idag arbetar stiftelsen för att du som vill ska få uppleva en fri och tillgänglig skärgård och även för att bevara den för kommande generationer. Stiftelsen äger och förvaltar cirka 12 procent av marken i Stockholms skärgård, fördelat på 40 områden mellan Örskär och Landsort. Ansvaret sträcker sig från allt mellan att tömma sopor 6

till att dra upp långsiktiga strategier för utvecklingen av mark och fastigheter. Verksamheten är uppbyggd kring tre huvudområden: fastigheter och byggnader, naturvård samt besöksnäringsutveckling.

kvarnar, reningsverk, utsiktstorn, stugbyar och en lång rad byggnader som hör jordbruket till. Många av byggnaderna är en väsentlig del av vårt kulturarv. Byggnadsvård har därför blivit en viktig uppgift för stiftelsen.

Unika hus del av kulturarvet Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar över 2000 byggnader i skärgården. Det är byggnader av alla typer, från K-märkta 1700-talshus till värdshus, skärgårdsvandrarhem, butiker, fyrar,

Värnar natur och kultur Ytterligare en central uppgift är att bevara skärgårdens natur- och kulturvärden. Stiftelsen värnar om 40 naturreservat, underhåller kulturbyggnader såsom väderkvarnar och bondgårdar och ser

Foto: Per Blom

Skärgårdsstiftelsen stöds av privatpersoner, organisationer och företag som är skärgårdsvänner.


Betande djur ser till att landskapet inte växer igen.

Foto: Per Blom

Foto: Christoffer Thuresson-Björn

Skärgårdsstiftelsen äger och underhåller över 2000 byggnader i skärgården.

till att det gamla odlingslandskapet inte växer igen, bland annat genom bete och åkerbruk enligt gamla och miljövänliga metoder. Besöksnäring Stiftelsen skapar förutsättningar för turism och friluftsliv i skärgården genom att arrendera ut byggnader till entreprenörer som

i sin tur bland annat driver vandrarhem, stugbyar, värdshus, sjökrogar och gästhamnar. Det bidrar till att skapa jobb i skärgården, samtidigt som det blir möjligt att erbjuda besökarna god service.

Läs mer på skargardsstiftelsen.se

Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt främja utvecklingen av friluftsliv, kultur, rekreation och turism. (Ur stiftelsens stadgar)

Vi håller rent

Var med och rädda havet från skräp! 560 000 har redan anmält sig. Var med du också! Anmäl dig på www.hållsverigerent.se

7


UPPTÄCK sKÄrgården med sTF

76

E4 77 E18

276

E18

E4 E20

73

Ornö

svenskaturistforeningen.se/stockholmsskargard

Hos STF hittar du charmiga vandrarhem – allt från en stuga på egen ö till fort och filmstudio. Boka våra boenden, kurser och aktiviteter redan i dag!


En festligare skärgårdstur

KONFERENS OCH FEST På övre däck finns ett VIP-rum för 15 personer som passar utmärkt för ett möte över dagen eller för att fira ett jubileum.

Cinderellabåtarna tar med turister och Stockholmare till de vackraste och mest populära skärgårdsöarna och gör så att resan blir en del av upplevelsen.

T

rafiken startar vid påsk och pågår fram till slutet av oktober. M/S Cinderella I tar med resenärerna till Möja och M/S Cinderella II har slutdestination Sandhamn. Båda går från Strandvägen i Stockholm och stannar under resans gång vid de mest populära bryggorna som till exempel Vaxholm. – Våra båtar tar med skärgårdsresenärerna till de vackraste och mest omtyckta skärgårdsöarna som exempelvis Sandhamn, Grinda och Finnhamn. De som reser med oss är allt från turister som vill ge sig ut på en härlig dagsutflykt till personer som bor permanent eller har sitt sommarhus i skärgården, säger Cecilia Sandberg, marknadschef Strömma Sverige.

Resan går från hela vägen från centrala Stockholm genom innerskärgården och ut till skärgårdens yttre delar. – På vägen ut får man se hela skärgården och hur miljön skiftar från det gröna med mycket träd till ett allt kalare landskap. Res i komfort Cinderella båtarna gör mycket mer än att transportera resenärerna från en plats till en annan. De satsar på kvalitet rakt igenom med god service, hög komfort och bra mat. Varje båt har två däck. På nedre däck finns sittplatser både inomhus och utomhus och en cafeteria med fullständiga rättigheter som serverar både kall och varm mat

samt fika. För dem som vill göra resan ännu lite festligare finns ett soldäck med en högklassig restaurang med utgång till ett stort soldäck. – På övre däck kan våra gäster välja skärgårdsinspirerade rätter från à la carte-menyn samt dryck från en riktigt bra vinlista. All mat lagas från grunden av en kock ombord. Många väljer att göra en lunch eller middagskryssning och följer med båten både ut och hem.

Läs mer på stromma.se 9


Båtluffa Med enastående vyer.

Låt dig själv komma ifrån en stund och unna dig en avkopplande tur i skärgården. Njut av den varma sommarsolen och luta dig tillbaka på däck till ljudet av vågorna medan du stillsamt tar dig fram bland kobbar och skär. Nord/Sydlinjen lägger an vid 22 öar och här ute hittar du gott om mysiga upplevelser för dig och dina nära och kära. Resan planerar du enkelt i appen eller på waxholmsbolaget.se Välkommen ombord!


Foto: Skargardsstiftelsen

Resa i skärgården med

Waxholmsbolaget Du måste inte ha egen båt för att kunna ta dig runt i skärgården på ett smidigt sätt. Waxholmsbolagets båtar tar dig till många öar – både de välkända turistmålen och de oupptäckta pärlorna. Njut av en dagstur eller ta med tältet för en härlig öluff. Köpa biljett Enkelbiljetter köper du i förväg på biljettkontoret eller ombord på båten. En biljett kostar mellan 47 och 140 kronor i kategorin vuxen och mellan 35 och 92 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom. Du lämnar biljetten till matrosen vid avstigning. Med reskassan laddad på ett Access-kort köper du enkel- eller tur- och returbiljett ombord och får rabatt när du rest för 750 kronor. En 30-dagarsbiljett kostar 790 kronor i kategorin vuxen, 520 kronor för pensionär, student och ungdom. Den börjar gälla vid det första resetillfället och laddas på ett Access-kort.

Kollektivt till sjöss All Waxholmsbolagets trafik är en del av kollektivtrafiknätet i Stockholms län. Därför kan man inte boka plats ombord. Båtarna fungerar kort sagt som SL-trafikens bussar och tåg, fast till sjöss. Är man tio personer eller fler och ska resa under högsäsong är det bra om man ringer kundtjänst och förvarnar. Om många stora sällskap har siktat in sig på att resa med en viss tur kan Waxholmsbolaget sätta in extrabåtar om det behövs. Båtluffa 5-dagarsbiljetten/båtluffarkortet, kostar 445 kronor för alla och gäller i fem dagar. Biljetten börjar gälla från och med din första resa. För dig som är 7 – 19 år finns en 6-månadersbiljett för 1 360 kronor.

SEMAFOREN signalerar att någon ska med båten På de respektive bryggorna i skärgården finns en rund fällbar skylt som kallas semafor. Skylten ska vara fälld i lodrätt läge, som en vägskylt, när man väntar på båten. Det är en signal till personalen på båten att någon vill stiga på. Det är viktigt att semaforen riktas mot fartyget så att den syns. Vid mörker behöver man en ficklampa att blinka med. Vid dimma går båtarna närmare in mot bryggorna för att kunna se semaforen. Därför är det extra viktigt att man riktar semaforen mot fartyget och väntar synligt på bryggan. 11


SÄLJA? PASSA PÅ NÄR MARKNADEN ÄR STARK! Vi erbjuder våra säljare den mest kraftfulla, mångsidiga och skräddarsydda marknadsföringen – STORT SPEKULANTREGISTER –

Vi söker just nu: Villor, bostadsätter, fritidshus, tomter på både fastland och öar.

Besök gärna vår nya hemsida och vår nya toppmoderna butik i tre plan på Götgatan 33.

Vi expanderar! Söker inför 2017 nya fastighetsmäklare. Hör av dig till oss redan idag.

MER ÄN 30 ÅRS ERFARENHET

KJELL JOHANSSON FASTIGHETSBYRÅ KJFAST.SE | 08–641 10 00 | INFO@KJFAST.SE


Foto: Ulrika Palmblad

Observera att andra regler gäller i nationalparker och i naturreservat. Läs på skyltarna vad som gäller där du befinner sig.

ELDNINGSFÖRBUD? När det är torrt i skog och mark utfärdas eldningsförbud för att minska risken för bränder. När eldningsförbud råder får du dock använda kolgrillar eller små fältkök med öppen låga, om du är försiktig.

CAMPA I SKÄRGÅRDEN Om ni är ett mindre sällskap ger allemansrätten er möjligheten att slå upp tältet och stanna en natt på en lämplig plats i naturen. Men håll utkik efter skyltar som berättar vad som gäller.

A

llemansrätten är en gammal sedvanerätt som vi använder när vi strövar i skog och mark, paddlar kajak eller plockar blåbär. Den ger oss en unik tillgång till naturen, men den innebär också ett ansvar för djur, natur och markägare. Du använder allemansrätten på ett ansvarsfullt sätt genom att tänka på att inte störa, och att inte förstöra.

Får man elda? Få saker är så mysiga som att sitta runt en lägereld på kvällen. Men det gäller att elda på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Varje år förlorar markägare skog för stora värden på grund av att besökarna slarvar med elden. Självklart är det viktigt att välja en bra plats där elden varken riskerar att sprida sig eller riskerar att skada marken. Leta efter grus eller sandig mark.

Det går bra att använda nedfallna kottar samt löst liggande pinnar och grenar som du hittar på marken. Däremot får du inte hugga eller såga ner träd eller buskar, eller ta något material från ett levande träd. För dig som är ute i skärgården är det också viktigt att tänka på att man inte ska elda direkt på, eller intill berghällar eller stenblock. Värmen får dem att spricka, vilket ger permanenta skador. 13


Klipp ut och

sätt på näsan.

Upptäck skärgården i Natural Reality! I en tid där allt fler drömmer om att kunna simulera fysisk närvaro i den digitala världen, är vi glada över att kunna presentera den verkliga verkligheten. Vi kallar det för Natural Reality. Och vi lovar, det är den mest amazing, immersive 360°-experience du kan tänka dig. Dessutom är den gratis, klimatsmart och tillgänglig för alla. Så ta på dig dina NR-brillor nästa gång du ger dig ut till sjöss.

Vinn en exklu s naturupplev iv else!

Tävla med di n bästa NR-u pplevelse. Mer info på na turskyddsfore ningen.se/nr eller sms:a NA TURBILD till 72 900. Du kan vinna fina priser frå n Houdini och SJ.

#naturalreali

Du kommer upptäcka att det finns mycket kvar att kämpa för. Stöd oss i kampen för framtida NR-upplevelser genom att sms:a* MEDLEM till 72 900 eller gå in på naturskyddsforeningen.se Ett medlemskap kostar 24 kr/mån.

*Sms:et är kostnadsfritt, förutom ev. operatörsavgift. Ett medlemskap kostar 24 kr/mån och pengarna överförs först när du har bestämt dig.

ty


Allemansrätten Foto: Ulrika Palmblad

SKAPAR EN UNIK MÖJLIGHET ATT UPPLEVA NATUREN OCH ATT KOMMA NÄRA ELEMENTEN. MEN KOM IHÅG ATT VISA HÄNSYN.

Här kan du campa! F ör dig som ska ut och campa i skärgården i sommar är det bra att veta att det ingår i allemansrätten att tälta med ett par, tre tält under något dygn. Större grupper med tält behöver dock be markägaren om tillstånd eftersom det innebär en större risk för markskador och sanitära olägenheter. Om du kommer att vistas i en nationalpark eller i ett naturreservat gäller särskilda regler. Där är det i allmänhet bara tillåtet att slå upp sitt tält på särskilt angivna platser. På vissa platser kan det även vara tältförbud. Titta på anslagstavlorna i området, eller sök på nätet, för att se vad som gäller.

FINNHAMN Finnhamn är ett populärt resmål som är enkelt att ta sig till. Här finns bland annat vandrarhem, restaurang och en plats där du kan slå upp ditt tält.

rätten. För den som trivs där det är lite mer organiserat finns Gräsö familjecamping.

GÅLÖ HAVSBAD På populära Gålö Havsbad finns gräsbelagda tältplatser med och utan el som ligger på ett smidigt avstånd från service byggnaderna.

Lyxcamping på Fejan

ARHOLMA Tälta på en vacker äng som ligger cirka 400 meter norr om Norra bryggan. GRÄSÖ På Gräsö campar man var man vill så länge man följer allemans-

Fejan Canvas Hotel är som en blandning mellan att bo på hotell, och att campa ute i skärgården. Tälten är stora och bekväma av tjock canvasduk. Middagen lagar ni själva på Muurikka. 15


Det är inne att vara ute eller är vi helt ute och cyklar! Vi på Team Åkersberga engagerar oss passionerat för att ge människor inspiration, kunskap och möjlighet för ett hälsosamt och aktivt liv. Vi gör det på fler sätt än att sälja produkter som alla andra sportbutiker också gör. Vi gör det genom att sälja tjänster, arrangera träningsgrupper och föreläsningar för våra kunder, föreningar och företag.

Uthyrning

Träningsgrupper

Vi fortsätter med förra årets succé med att hyra ut klassiska Vi arrangerar träningsgrupper i MTB och längdskidåkning. Kontakta oss i butiken så berättar vi mer eller se cyklar och Moutainbikes för träning och upptäcktsfärder. Uthyres 1, 3 eller 7 dygn. Vu har även provapå turer med vår evenemangskalender på hemsidan eller facebook. våra MTB-cyklar.

Naturpasset

Naturupplevelser

Naturpasset är ett perfekt motionssätt som passar de flesta och står för en Vi tipsar dig om var du kan uppleva det härlig upplevelse med kartan i hand. Det är kartan som är ditt ”pass” till du vill och kanske inte ens vet. Varför inte ö-luffa med cykel i vår egen skärgård som naturen och orienteringskontrollerna. familjen Hellström gjorde?

Vi ses snart!

Team Åkersberga

Åkersberga Centrum Tel. 08-562 441 20 | teamsportia.se Öppet: mån–fre 10–19, lör 10-17, sön 11–17


NORRA OMRÅDE SKÄRGÅRDEN Östhammar, Öregrund, Örskär

DESTINATIONER: Arholma Blidö Fejan Furusund Grisslehamn Gräddö Gräsö Högmarsö Kapellskär Lidö Norrtälje Norröra Rödlöga Singö Väddö Vätö Yxlan Öregrund Örskär Österåker Östhammar

Singö

Gräsö Grisslehamn

Väddö

Arholma

Vätö

Lidö Gräddö

Norrtälje

Fejan Kapellskär

Furusund Högmarsö

Norröra Blidö

Österåker Yxlan

Rödlöga

Innehåll: Norrtälje Furusunds Värdshus Norröra & Saltkråkan Siaröfortet Boenden Mat & dryck Se & göra

s. 18 s. 21 s. 22 s. 25 s. 26 s. 28 s. 30


NORRTÄLJE

– Roslagens huvudstad

Foton: Roine Karlsson, Norrtälje Museum

Med sin pittoreska stadskärna och fantastiska skärgård är Norrtälje ett populärt besöksmål året om. På sommarhalvåret vimlar det av liv och rörelse i staden som bär tydliga spår från medeltiden.

U

nder sommaren blir kommunens 59 000 invånare dubbelt så många. Inte undra på. Ända sedan 1800-talet har Roslagen varit ett populärt tillhåll för människor som sökt avkoppling och rekreation. Här finns öppna landskap, ett hav av öar och inte minst den mysiga ”huvudstaden” Norrtälje. Mitt genom staden virvlar Norrtäljeån som rinner från sjön Lommaren och som mynnar ut i den glittrande Norrtäljeviken. Om du tittar noga ner i åns brusande vatten upptäcker du inte bara lekande fiskar såsom havsöring – här finns även flera fina konstverk. Närheten till vattnet var sannolikt en av anledningarna till att de första människorna valde att slå ner 18

sina bopålar här. Tälje nämndes första gången i skrift år 1296 och kallas då ”Tälje by”. År 1409 fick staden sitt nuvarande namn Norr Tälje. Det formella bildandet av staden initierades av dåvarande kung Gustav II Adolf och dateras till år 1622. Än idag finns många spår från historien, exempelvis härstammar Norrtäljes gatunät från medeltiden. På Stora Torget ligger rådhuset, byggt år 1792, på exakt samma plats som 1600–talets rådstuga. I rådhuset finns idag en välkänd ostbutik. Populära Tullportsgatan kantas av ett stort antal småbutiker och butikskedjor såväl som stadens äldsta stenhus som också inrymmer en butik.

Strax utanför stadskärnan ligger flera brukssamhällen där du fortfarande kan uppleva herrgårdsliv och äkta roslagslandskap. HITTA HIT ¬¬ Norrtälje ligger knappa sju mil från centrala Stockholm. Du tar dig hit med buss linje 676 som avgår från bland annat Tekniska högskolan. Bil är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Roslagen, välj mellan E18 eller – om du föredrar att uppleva mer av roslagsnaturen – gamla kustvägen 276. Naturligtvis går det också bra att ta sig hit med egen båt.

Läs mer på norrtalje.se


SE OCH GÖRA

I Norrtälje behöver ingen känna sig rastlös. Här är ett litet axplock av upplevelser du inte bör missa vid ditt besök! Bad Inom stadsgränsen finns det två bad, ett havsbad vid Kärleksudden och ett insjöbad med rutschbana vid sjön Lommaren. Om det är för kallt att bada ute finns inomhusbadet Norrtälje badhus som erbjuder en vattenrutschbana och stans bästa utsikt med en hopplagun i det gamla vattentornet. Societetsparken Under 1800-talet anlades Norrtäljes stora park för att tillgodose badgästernas behov av rekreation och underhållning. Idag nyttjas Societetsparken för nöje, evenemang och aktiviteter. Fin promenadväg Längs med Norrtäljeån finns flera mysiga bryggor att ta en paus på och lyssna på porlandet från ån.

”Konst i ån” en utställning av ett antal konstnärer som använder ån som arena för sin sommarutställning. Invigning i juli varje år. Pythagoras industrimuseum Uppe på södra berget ligger Pythagoras gamla tändkulemotorfabrik. En gång i tiden tillverkades här tändkulemotorer som såldes över hela världen. Idag står fabriken kvar i orört skick, såsom den lämnades när den stängdes på 60-talet. Norrtälje Museum Nedanför Pythagoras ligger nybyggda Norrtälje Museum. Utställningarna har inriktning på etnografi, fotodokumentation, samtidshistoria och förmedling av kommunens kulturarv. Fokus ligger på att skapa morgondagens

historia och bevara den för framtidens Norrtäljebor. Lilla torget I Gustav II Adolfspark vid gamla stadshotellet finns konstverk av Klara Kristalova. På Lilla Torget ligger Wallinska gårdarna från 1730–talet och på torget står ”Havsstenen” av Håkan Bonds som ett minne av stadens brunn. Restaurang: Ångfartyget Norrtelje När fartyget s/s Norrtelje byggdes år 1900 ansågs hon vara höjdpunkten av vad som kunde nås inom skeppsbyggnadskonsten. Under närmare 50 år trafikerade hon skärgården. Idag utgör fartyget nere vid kajen ett litet museum och är en påminnelse om hur viktiga de ångdrivna skärgårdsbåtarna var i början av förra seklet.

Besök Arholma Kulturens & Äventyrens ö

Två restauranger, två gästhamnar, två vandrarhem, välsorterad handelsbod. Tältplats, badplatser, sevärdheter som Arholma båk, Batteri Arholma, Österhamn, Simesgården, kyrka, unik midsommarstång. Läs mer på www.arholma.nu 19


Varmt välkomna till Lidö i sommar!

Gästhamn – Restaurang – Minilivs – Naturhamn – Dusch – Bastu Pensionat – Tömningsstation för båtlatrin –Livemusik – Badtunnor Promenera – Paddla kajak – Fika – Spela kubb eller boule – Tälta Vandrarhem – Bada – Njuta av solnedgången – Grilla – Naturstig

www.lidovardshus.se I 0176-404 99 I info@lidovardshus.se

Boende vid havet med äventyren utanför dörren. Zipline - Kajak - Mountainbike - Batteri Arholma

www.arholmanord.se | 0176 560 40


Välkommen till

FURUSUND!

Slink in på Hamnkrogen och njut av en härlig sommarlunch i solskenet. Varför inte beställa något från grillen eller en svalkande glass. Semesterkänslan infinner sig direkt när du sitter på bryggan och blickar ut på folklivet i den livliga hamnen. Det är helt okej att du blir sittande lite längre än du hade tänkt dig!

Furusunds värdshus ligger precis vid vattnet i ett vackert gammalt tullhus som byggdes 1811. Värdshuset har totalrenoverats under våren och är nu lika härligt och välkomnande som under glansdagarna i mitten av 1900-talet.

U

nder 1800-talet blev Furusund en högt ansedd badoch kurort både i Sverige och utomlands. Ön attraherade kungligheter och kulturpersonligheter som August Strindberg och Carl Larsson. Tullhuset blir värdshus I mitten av 1900-talet omvandlades det gamla tullhuset till värdshus och drivs sedan våren 2017 av Malin Jönsson och David Mattsson. Paret drev Fejans skärgårdskrog under många år och har sedan 2016 även hand om restaurangen ombord på det anrika ångfartyget s/s Norrtelje i Norrtelje hamn. Under vintern har de arbetat med att renovera och restaurera värdshuset. Målet är att sätta Furusund på kartan igen och få det att bli en självklar mötesplats för både privat- och företagsgäster. – Nu har vi tagit fram de gamla

timmerväggarna i restaurangen och knackat fram tegelväggarna i baren. Det blir gammalt blandat med nytt och panorama fönster med ett fantastiskt ljusinsläpp ut mot havet, säger Malin. Verksamheten växer Malin och David ser fram emot att utöka sin verksamhet med Furusunds värdshus, hotell och gästhamn. Och utvecklingen är redan på gång. Där det tidigare varit ett hamncafé är det i sommar en hamnkrog med lättare mat. Altanen har byggts ut så att man numera sitter precis vid vattnet. – Gästerna kan njuta av en glass eller något att äta och ett glas vin. Det blir en härlig sommarstämning. Vi kommer även ha Aftersail på eftermiddagarna för att sedan fortsätta underhållningen på värdshuset lite senare på kvällskvisten.

▲ ▲ Malin och David från restaurang s/s Norrtelje samt Fejans skärgårdskrog har tagit över Furusunds värdshus, hotell och gästhamn!

GÄSTHAMN I anslutning till Hamnkrogen på Furusund finns en fullutrustad gästhamn med cirka 80 platser där du som anländer med egen båt kan lägga till.

ÖVERNATTA På hotellet finns det 16 fina och ljusa rum, de flesta med havsutsikt. Under 2018 kommer hotellet renoveras och det finns planer för ett utökat antal rum.

Läs mer på furusundvardshus.se 21


HELA SVERIGES SKÄRGÅRDSÖ ”Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?” Det och många andra bevingade ord kommer ifrån den omåttligt populära TV-serien Vi på Saltkråkan, som spelades in på Norröra i Stockholms nordöstra skärgård.

N

orröra tros vara en av de först befolkade öarna i Roslagen och under 1300-talet tillhörde ön godset Penningby. Vid sekelskiftet fanns 16 bofasta familjer med omkring 50 personer, 40 kor och tio hästar. Numera finns cirka 130 hushåll på ön sommartid, men endast ett par familjer bor här året runt. 22

Vad du kanske inte vet är att du förmodligen redan är bekant med miljön på Norröra. Det var nämligen där som Vi på Saltkråkan spelades in. Norröra ligger en bit utanför Furusund där Astrid Lindgren spenderade sina somrar. Säkert gav miljön inspiration till berättelserna om skärgårdslivet som det levdes av bofasta och sommargäster. Kanske kommer

du ihåg familjen Granqvist som drev handelsboden och familjen Melkersson som firade semester i den fallfärdiga Snickargården? Eller Stina som gärna pratade om hur det var hemma på hennes gata i stan? Besök Saltkråkan Sedan april 2006 trafikeras Norröra dagligen, året runt av

Foto: Roine Karlsson

ÖVERNATTA PÅ NORRÖRA Vill du besöka Norröra spontant är det naturcamping som gäller. Med lite framförhållning går det att hyra ett fritidshus.


Foto: Johan Fredriksson

Foto: Sune Hamrin

Waxholmsbolagets reguljära turer. Sommartid trafikerar även Blidösundsbolaget ön och ordnar speciella turer på temat ”Saltkråkan” med skärgårdsguiden Michael Blum. Under turen berättar Michael hur TV-serien blev till och besökarna får se skolan, Stinas hus och bryggan där Melker allt som oftast trillade i vattnet.

Efter guidningen finns gott om tid för promenader och bad från några av de fina klipporna som finns runt om på ön. Halvön Näset är populärt bland badgästerna. Ön har också en pittoresk skärgårdsby som ligger på promenadavstånd från ångbåtsbryggan.

KAPELLET PÅ NORRÖRA Kapellet på Norröra byggdes för ungefär 100 år sedan. Tidigare ägdes kapellet av Blidö Missionsförsamling, men ägs idag av Norröraborna. Restaureringen inleddes under 2012 och under årens lopp har fönstren restaurerats och fasaden skrapats och målats. Kapellet går att hyra.

sbolaget.se Läs mer på blidosund laget.se bo ols xh wa eller på

Kort A5 SKGD_Layou

t 1 2016-09-23 09:54 Sida 1

Nyhetstidningen för Stockh olms skärgård Skärgården bevakar hela länets kust samt dess öar från Grisslehamn i norr till Landsort i söder. Tidni ngen rapporterar varje vecka om aktuella frågor som berör öarnas fast- och fritidsboende samt besökare.

till Landsort

• Grundad

1998 • Nr 32 • 11 augusti

Höga gifthalter i brunnar på Ljusterö

FOTO: BENGT

Djup sprick a mellan rederi och besättning i sjötrafiken

Det våras för

båttvättarna SIDORNA

NYHETSTIPS

12–13

Misstankar finns även om att besättningen tar öl till maten på en fritid. SIDANsin 11

0733-54

54 40 • E-POST

Skoj för hela familjen på Nynäskalaset

redaktionen@ska

8–9

SIDAN 15

rgarden.se

SIDAN 3

GRÖNKVIST

Från Grisslehamn

• Nr 10 • 10 mars 2016

SIDAN

EPSTEIN

Gotlandsbola snuvas på get kan

skärgårdstra Gotlandsbolagets fik köp av 51 av aktierna procent gällande i TRSM kan bryta avtal. mot – Aktieaffären har den ska, säger Trsm:s inte gått till som chef Kent Dahlberg. förre operativa SIDAN

3

se

SIDAN

Majoritet positiva till sjöfyllerilag

7

A

50 nr om Prenumereråret. a NU!

POSTTIDNING

Flera rapporter Castella blev om olycksfärjan rederiet iställetliggandes på Färjeför att skickas Transportstyrelsen till som Sjölagen föreskriver.

SIDAN 11

• www.skargarden.

• Pris 12 kronor

5

Färjans försvannfelrapporter

88 procent av svensalkohollagen. karna är positiva till ning gjord Det visar en undersökpå uppdrag Transportstyrelsen av enligt myndighetens. Tydliga siffror, Nyström. Lars-Göran

Motorkryssare n som fick

När Christoffer Stavenow en räknade såg Thelma IV för första Det var för han med tre års arbete för åtta år sedan gångmen ännu att få båten i skick. Han och fadern fortgår renoveringen. CG Pettersson-båten Anders Stavenow ska kunna hoppas nu att den sjösättas unika nästa sommar.

Safaripark planeras på Gräddö FOTO:SAMSTORPS

SIDAN GÅRD

15

0733-54

en andra

SIDAN

54 40 • E-POST

24–25

Djuröbo slog nytt världsrekord

4

redaktionen@

SIDAN

skargarden.se

11

SIDAN

23

Nordelius från Svartsö förstaplatsen tog otävlingen i radi”P3-osignat”. ”Never Enough” Hennes låt kommer strömma ut i riksradio. nu att

chans

SIDORNA

Länsstyrelsen

tillämpar lagen ett närmast på utstuderat ogint sätt.

NYHETSTIPS

Svartsö-tjej vann ”P3-osignat ” Amanda

SIDAN

21

Gålö kan bli riktig ö igen SIDAN Vårdpersona 11 båtskjuts l vägrade till skadad

Den skadade öbo timmar på Löparöbon fick vänta i smärtlindring sonal vägrade då vårdpermed en privat åka båt.

SIDAN

16

• Strandsk ydd • Miljöfråg or • Sjöfylle rilagen • Fiske & jakt • Bygglov • Båtliv • Djur & natur • Sjötrafik en • Kulturh istoria • Huspris er • Friluftsli v • Eu-proje kt • Sjöfart • www.skargard

en.se

Nr 13 • 31 mars 2016 • Pris 12 kronor Från Grisslehamn till Landsort • Grundad 1998 •

Glädjeyra på Ingmarsö när helgtrafiken beslutades

FOTO: PETER AUGUSTSSON

Räds inte turbulensen Det har stormat kring TRSM, som ska ta över skärgårdstrafiken i april, men det är inget som den nya storägaren Gotlandsbolaget fäster någon vikt vid. – Vi skräms inte utan går in i det här med fullt engagemang, säger Björn Wolrath, Gotlandsbolagets stySIDAN 9 relse.

Kan tabellen bäst – Utan dessa tankemödor vore arbetet inte lika intressant, säger Gunnar Friberg, som ansvarar för att Waxholmsbolagets många tidtabeller anpassas till ishinder, bryggor, bussar, passagerartryck och olika fartyg.

POSTTIDNING A

SIDAN 2

Känd motoryacht på böljan igen Det har varit många turer med ägartvister, efterlysningar, likvidationer, konkurs och tingsrättsdomar. Nu verkar det som att Ivar Kreugers motoryacht Loris snart är i sjön igen.

Fettfeneklippare sökes SIDAN 3

gör att rederierna står i kö för att personalen ska hinna genomgå nödvändiga säkerhetsutbildningar. SIDORNA 12–13

Kapten Full ramlar inte omkull efter ett glas vin

FOTO: STAFFAN BERG

Det är full aktivitet vid Öckerö maritime center under övningarna i Rindö hamn just nu. Vid årsskiftet införs nya lagkrav som

SIDAN 4

– Jag hade önskat att finansministern skulle sätta sig in mer i problematiken, SIDAN 5 säger Per Lodenius (C)

Karsholmsbor hoppas på SIDAN 15 reguljärtrafik Färre besökte båtmässan

Unik sälkurs lockade öarnas jägare

SIDAN 11

På nio år har båtmässan, Allt för sjöns, besöksstatistik sjunkit med 24,5 procent. Dock ökade motorbåtsförsäljningen i år.

Nr 38 • 22 september 2016 • Pris 12 kronor Från Grisslehamn till Landsort • Grundad 1998 •

Kommunen kräver att husägare river brygga

För dyrt med frakten Gunnar Keijser, 83, tyckte det blev för dyrt att frakta hem båten från Husarö till Stockholm. Han valde att SIDAN 11 ro hem den istället.

– Uppenbarligen har länsstyrelsen gjort ett misstag, säger byggnadsnämndens ordförande Hampe Klein (M).

Länsstyrelsen anser att strandskyddet på platsen är upphävt, men Österåkers kommun driver nu ärendet vidare till Markoch miljödomstolen.

SIDAN 3

FOTO: PETER AUGUSTSSON

SIDAN 15

Minister duckar om bränsleskatt

Bråda tider för ökad säkerhet

SIDAN 7

”Jag stred hårdast för Köpmanholms skola” Kommunalrådet Berit Jansson (C) lämnar politiken efter 25 år. En politisk seger för Berit Jansson har varit bevarandet av Köpmanholms skola. SIDAN 7

Anklagas för sex års passivitet

Människor och öar i fokus

Vaxholms kommun utreds just nu av Justitieombudsmannen med anledning av ett anmält svartbygge som inte hanterats på sex år. SIDAN 9

Landsort laddar för sprängsten

POSTTIDNING A

Priser: Helår 50nr 459:Halvår 25nr 249:Kvartal 12nr 149:-

1998

Strömming/sill och skarpsill mer som tillkomarter i EU:s nya ningsplan för Östersjöfiske. förvalt– Ett helhetsgrepp för att nå gemensamma målsättningar EU:s sikt, säger Malin på lång Wilhelmsson på Havs- och Vattenmyndigheten.

• www.skargarden.se NYHETSTIPS 0733-54 54 40 • E-POST redaktionen@skargarden.se

Beställ på tel. 08-54 54 27 13 eller e-post pren@skargarden.se

• Grundad

SIDAN 15

15 april startar helgtrafiken och en Efter flera års längtan och slit ska öarna i Österåkers kom- till ön, förra onsdagen. att köras på förmiddagen, en på eftermidmun äntligen få helgtrafik till och från sin replipunkt Åsätt- dubbeltur kommer och söndagar året om. ra på Ljusterö. Det blev glädjeyra och hurrarop på Ingmarsös dagen, alla lördagar SIDAN 3 bygdegård när kommunpolitikerna hade med sig beskedet ut

Se mer på vår hemsida www.skargarden.se

till Landsort

Nu är det påverkas bevisat: Ejdern av tiaminbr ist

Ejdern fortsätter att minska har hittills kraftigt i riktigt kunnat skärgården Statens veterinärmedicinsk förklara varför. och ingen a anstalt, En orsak som SVA, men inte kunnat fastställa, tidigare presenterat min, hos fåglarna. är tiaminbristen, Nu har forskarna brist lyckats bevisa på B-vitasambandet.

Hembygdsdag med dragspel firades Allmogebåtar, hantverkstekniker förr och glad från dragspelsmusik av ingredienserna var några i Muskö hembygdsdag som hölls traditionsenligt söndagen i första augusti.

Camilla simmade Husarö snabbast runt av alla SIDAN 18 Ny förvaltningsplan för fiske

FOTO: LARS

SIDORNA

POSTTIDNING A

Drygt 900 fastighetsägare med enskilda brunnar på Ljusterö brev från kommunenfick i förra veckan med uppmaningen att snarast testa sitt dricksvatten. Anledningen är vattnet innehållermisstanken om att höga halter ohälsosamma tungmetaller. av

Det stormar kring Waxholmsbolagets TRSM. Efter upphandlade förra Norrskär kommer veckans polisrazzia rederi trafikchef Henrik Ekelund ledning behandlarnya allvarliga uppgifter mot ångfartyget dem sin personal djur och berättar om hur rederiets sina anställda. Skärgården hur obekväma som ”rusket”, kallar arna ska köpas I en inspelning tagit del av personer på beskriver VD ut. Det ångbåtAnette Schilde som ändrat personalens har också uppdagats att Schilde själv och tidrapporter i efterhand.

Tidningen utkommer varje vecka med nyheter, reportage, historia och kultur. Aktuellt och lokalt, stort som smått.

2016 • Pris 12 kronor

HALLSTEDT

Från Grisslehamn

FOTO: MARIE

Prova en prenumeration på Stockholms skärgårds egen nyhetstidning!

SIDAN 15

Guns livs på Nämdö till salu Efter 40 år i verksamheten säljer nu Kerstin Öhman Moberg familjeföretaget. Hon önskar att någon vill driva verksamSIDAN 7 heten vidare.

Mycket dramatik på färjan Linea under stor övning Ett flertal skadade ombord och i vattnet, samt rökutveckling i maskinrummet. Ett hundratal människor från olika

KRÖNIKA AV MISSE LJUNGSTRÖM

”Alla valde att jobba hemifrån” SIDAN 11

sjöräddningsenheter var inblandade när en stor samverkansövning genomfördes utanför Tynningö. SIDORNA 12–13

Det var ruggigt. SIDAN 2

Nya matsalen ett lyft SIDAN 5 för hotellet

Varm sensommar hjälper skärgårdskrogar SIDAN 15

Kustbevakningen kan få nya befogenheter Kustbevakningen omorganiserar, regionerna försvinner och en nationell ledning införs. Samtidigt föreslås myndigheten få utökade befogenheter för brottsbekämpning. SIDAN 3

• www.skargarden.se NYHETSTIPS 0733-54 54 40 • E-POST redaktionen@skargarden.se

Lokala och regionala nyheter

Bred blandning och va ssa pennor Tidningen bevakar alla aktue lla frågor som berör skildras i artiklar och repor tage samt

skärgården. Heta ämnen debat teras, kommenteras i krönikor och kåserier.

23


www.marholmen.se


Foto: Johan Garsten

Foto: Johan Garsten

Siaröfortet ligger på bekvämt avstånd från Stockholm och bjuder både på bad och kultur.

Kultur och bad på

SIARÖFORTET

KLASSRESA OCH KONFERENS Om man ska ha en konferens, fira en födelsedag eller åka på klassresa går det bra att hyra hela ön. Många väljer också att gifta sig, och bjuda in till fest, i den vackra miljön på Siaröfortet.

Siaröfortet är en gammal kustbefästning som ligger mellan Vaxholm och Furusund. Med bekvämt avstånd från Stockholm, och kombinationen kulturhistoria och bad, är det ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar och generationer.

S

iaröfortet ligger på Kyrkogårdsön i Furusundsleden, tre kilometer norr om Ljusterö. Den välkända kustbefästningen började byggas 1916, bemannades för första gången 1926 men lades ner redan 1939 då kustförsvaret flyttades till den yttre havsbandslinjen. I dag är Siaröfortet tillgängligt för allmänheten. Det tar cirka en timma och 45 minuter att resa med båt från Stockholm. För den som befinner sig i norrort, eller hellre vill resa landvägen så långt som möjligt, går det också båt från Östanå som når ön på tio minuter.

– Självklart går det även bra att komma hit med egen båt och lägga till i vår gästhamn, säger Göran Ahlqvist på Blidösundsbolaget som driver verksamheten på ön. Äventyrslek och kultur För barnen är det stora fortet en lockande äventyrslekplats och det finns gott om ytor att klättra, springa och hoppa sig trött. De vuxna uppskattar den vackra miljön och att ön är ett spännande kulturresmål. Guidade turer med information om fortets historia erbjuds varje dag under högsäsong. – Fortet är orört sedan början av förra seklet och det ger besö-

karna en unik möjlighet att se hur det var i början av 1900-talet. Det är som att tiden har stått still. De flesta som kommer till Siaröfortet stannar över dagen, men många väljer också att övernatta. I vandrarhemmet som ligger i den gamla logementbyggnaden finns plats för 30 nattgäster, men det finns också drygt 20 kojplatser i två militärtält. – I vandrarhemmet har vi också en sommarrestaurang, som är öppen varje dag, som serverar varma och kalla rätter.

Läs mer på siarofortet.se 25


BOENDEN I NORRA SKÄRGÅRDEN Hotell / Vandrarhem / Bed & Breakfast / Stugor & camping SUNDSVEDENS TURISTANLÄGGNING

ARHOLMA NORD – BOENDE NÄRA NATUREN

Hyr stugor på fastlandet mellan Öregrund & Grisslehamn 25 km från Östhammar. 12 stugor med 40 bäddar, restaurang och konferensrum. Taxibåt Targa 35, Skärgårdturer, 5 kamp och Uthyrning av båtar med motor. Bastu och tunna.

Här bor du med havet utanför fönstret. Bo i Stormladan precis vid stranden eller kanske i Bergstugan högst upp på anläggningen. Du bor bekvämt i allt från enkelrum till 4-bädds rum. Lakan, handduk & frukost ingår alltid.

Sundsvedens Turistanläggning Sundsveden 134, C/o Sjölander 742 91 Östhammar 0173-70240 info@sundsvedenturist.se www.sundsvedenturist.se

Arholma Nord Riddarviken 760 41 Arholma 0176-560 40 info@arholmanord.se www.arholmanord.se

LIDÖ – ÖN DU GÄRNA ÅTERVÄNDER TILL!

FRITIDSBYN KAPELLSKÄRET – HAV OCH SKOG

Lidö är det perfekta stället för dig som vill njuta av god mat, dryck, boende och en fantastisk miljö. Vi erbjuder boende i pensionat, stugor och vandrarhem. Gästhamn med servering. Värdshuset är öppet från midsommar till mitten av augusti.

I fritidsbyn Kapellskäret som ligger 10 mil norr om Stockholm finns en riktig naturnära campingplats med skog och hav inpå knutarna. På vandrarhemmet är 35 bäddar fördelade på 8 rum. I Södersundets gästhamn finns 40 gästplatser.

Lidö Värdshus Lidö 760 15 Gräddö 0176-40499 info@lidovardshus.se www.lidovardshus.se

Fritidsbyn Kapellskäret Riddersholmsvägen 4 761 15 Gräddö 070-880 08 38 info@fritidsbyn.se www.fritidsbyn.se

SIARÖFORTET – EGET RUM MITT I FARLEDEN

ÅKERÖGÅRDEN – LOGI I ROSLAGENS FAMN

STF-Siaröfortet är vandrarhemmet mitt i farleden mellan Sverige och Finland. Här väntar egna rum i alla storlekar, vedeldad bastu och en enkel sommarrestaurang. Ett paradis för alla åldrar och generationer.

Åkerögården är en plats att återvända till för andrum, återhämtning och eftertanke. Det är hit du kan komma med kollegorna, vännerna, familjen, kören, styrelsen eller föreningen för goda samtal och inspirerande möten.

Siaröfortet Kyrkogårdsön 184 95 Ljusterö 08-24 30 90 siarofortet@blidosundsbolaget.se www.siarofortet.se

Åkerögården Åkerövägen 11 761 94 Norrrtälje 0176-410 62 info@akerogarden.com www.akerogarden.com

ÖVERNATTA I LANTLIG MILJÖ MED FRISK LUFT

VÄLKOMMEN TILL ÖSTERHAMNS BED & BREAKFAST!

På Salnö Gård övernattar du i lantlig miljö med friskluft och i lugna rofyllda rum. Våra gäster bor dels i det stora nybyggda huset benämnt Oscar där det finns 14 enkelrum, dels i nyrenoverade huset Eleonora med 7 stora härliga dubbelrum.

Österhamns bed & breakfast, annexet till f.d. Österhamns pensionat, är beläget i den gamla byn på Arholma ö i Stockholms norra skärgård. I det tidstypiska huset från 1922 finns fyra vackert inredda dubbelrum. WC och dusch i korridoren.

Salnö Gård Salnövägen 32 764 92 Väddö 0176-93130 info@salnogard.se www.salnogard.se

Österhamns bed & breakfast Österhamnsvägen 21 764 54 Arholma 0722-10 77 40 www.osterhamnsbedandbreakfast.wordpress.com

VÅRLYCKANS VANDRARHEM

HAGA GÅRD OCH STALL – SOMMARIDYLL

Vi finns i natursköna Roslagsbro 13 km norr om Norrtälje utmed Roslagsleden och cykellederna Kustlinjen och Cykelspåret. Vi erbjuder boende i fem sovsalar med våningssängar, i vårt moderna kök lagar ni era egna måltider. Välkomna!

Haga gård och stall är en hästverksamhet som ligger i Herräng. Det finns gott om roliga saker att göra på gården och det finns boende att hyra. Välkomna att stanna en natt eller hela sommaren i någon av våra idylliska stugor.

Vårlyckans vandrarhem Roslagsbrovägen 189 761 75 Norrtälje 070-6477275 varlyckans.vandrarhem@roslagsbroif.se

26

visitskargarden.se

Haga gård och stall Magisterstigen 3 760 49 Herräng 070-611 35 52 hagastall@hotmail.com www.hagastall.se


GEMYTLIGA STUGOR MED SJÄLVHUSHÅLL

HYR DIN STUGA I ROSLAGEN

Vi har gemytliga stugor med möjlighet till självhushåll, egen toalett, dusch och TV. Övernattning går att boka året om. Du kan välja mellan att bo i Länsmans gamla byhäkte eller i Snickarstugan som består av två våningar.

Vill du njuta av en mysig stuga i skärgården i sommar? Havsutsikt, stora gräsmattor eller strandnära – välj hur du vill bo. Kom nära naturen och njut av lugnet i Stockholms skärgård. Kustnära Stugor har boendet för er familj.

Sanda Gård 742 95 Hargshamn 070-327 10 15 sanda.gard@swipnet.se www.sandagard.se

Kustnära Stugor 760 15 Gräddö 076-0494160 kontakt@kustnarastugor.com www.kustnarastugor.com

DÄR SVERIGE SLUTAR OCH HAVET TAR VID

OMGIVEN AV ROSLAGEN, NÄRA NORRTÄLJES UTBUD

Minigolfbana är någron av de aktiviteter som finns på området. Perfekt för dig som vill få upp pulsen liten mellan alla fikapauser och svalkande dopp.

Bo mitt i härliga Roslagen och ha samtidigt nära till stadens bekvämligheter. På Norrtälje Camping har du nära till den pittoreska småstaden Norrtäljes utbud av caféer och butiker såväl som genuin natur och fina vatten.

Väddö Havsbad & Camping Sandviksvägen 195 760 40 Väddö 0176-503 15 info@vaddohavsbad.se www.vaddohavsbad.se

Norrtälje Camping Lommarvägen 42 761 52 Norrtälje 0176-209210 info@norrtaljecamping.com www.norrtaljecamping.com

BLIDÖ HAMNKROG MED VANDRARHEM I SKÄRGÅRDEN

ÅTELLET – VID NORRTÄLJE Å

Härliga Blidö hamnkrog erbjuder 51 bäddar i nyrenoverade lokaler och vidhängande materiel, vackert beläggen mot Blidösundet. Alla faciliteter som du behöver finns. Så varmt välkommen till oss för festen, semestern, konferensen!

Hotellet är byggt i trä i en stil inspirerad av det sena 1800talets grosshandlarvillor. Tanken är att återskapa en del av den karaktär som präglade Norrtälje vid den här tiden. 18 dubbelrum, 4 enkelrum, restaurang, bar, bastu och stor terrass.

Blidö Hamnkrog Stämmarsundsbacken 7 760 17 Blidö 0176-825 99 vandrarhem@blidohamkrog.se www.blidohamnkrog.se

Åtellet Hotell Sjötullsgatan 10 761 30 Norrtälje 0176-70 04 50 info@atellet.se www.atellet.se

ÖRSKÄRS FYR VANDRARHEM & STUGUTHYRNING

DET LILLA PENSIONATET MED STORT HJÄRTA

De gamla fyrvaktarbostäderna är i dag vandrarhem med 18 bäddar där du rå om dig själv du kan också beställa frukost, lunch och middag. Intill fyren hyr vi ut två stugor med milsvid havsutsikt. Stugorna är fullt utrustade för självhushåll.

Hotellet ligger bara några få minuters promenad från hamnen i Öregrund, societetshuset, bad och klippor. Vår ambition är att kombinera charmen från förr med ett personligt bemötande. Välkommen!

Örskärs Fyr Örskär 141 742 97 Gräsö 0173-340 21 boka@orskarsfyr.se www.orskarsfyr.se

Hotell Floras Trädgård Västergatan 20 742 42 Öregrund 0173-316 60 info@hotellflora.se www.hotellflora.se

1800-TALSSTUGA I VACKER BRUKSMILJÖ

NORRSKEDIKA HOTELL – HOTELL O RESTAURANG

Västra Ängstorp är en charmig stuga med 7 – 8 bäddar som ligger i Hargs Bruk, med gångavstånd till vattnet. Stugan har enkel standard med rinnande vatten, utomhusdusch och eltoalett. Båt med liten aktersnurra ingår.

I Norrskedika annars mest känt för sin stora bakluckeloppis och Pepparkaksfabrikens loppis ligger ett riktigt litet hotell med restaurang och fullständiga rättigheter.

Hargs Bruk AB Harg 401 742 95 Hargshamn 0173-88770 simone.beck-friis@hargsbruk.se www.hargsbruk.se visitskargarden.se

Norrskedika Hotell Norrskedika 42 742 93 Östhammar 0173 150 55 info@norrskedikahotell.se www.norrskedikahotell.se

27


MAT & DRYCK I NORRA SKÄRGÅRDEN Restauranger / Krogar / Pubar / Caféer

RESTAURANG – PIZZERIA – GRILL – LANTHANDEL

EN AV SKÄRGÅRDENS VAKRASTE VYER

Den perfekta mötes-och handelsplatsen vid Östanå Färjeläge, en liten oas på väg eller våg, kanske ett mål för en trevlig dagsutflykt. Maten kan avnjutas i vår ljusa och inbjudande restaurang eller ute på trädäcket intill havet.

Sitt ,koppla av och bara beundra utsikten med en kaffe, bit mat eller något gott att dricka. Om det av en händelse skulle vara dåligt väder så går det att sitta inne på den gamla dansbanan där restaurangen är inhyst nu mera. Arholma Dansbana Krog & Kafé Arholma norra brygga 7 764 54 Arholma 0176 56087 info@arholmadansbana.se www.arholmadansbana.se

Östanå Sjökrog Grönborgsvägen 30 18493 Åkersberga 08-54353100, 08-7733765 piahagert@msn.com www.östanåsjökrog.se RÖDLÖGABODEN OCH CAFÉ TRUTEN

BAGERIET I SOLEN

Kom till Rödlöga och upplev en unik och charmerande skärgårdsö i yttersta havsbandet! Här finns Rödlögaboden, en välsorterad lanthandel, och Café Truten, som serverar läckra smörgåsar och hembakat på finaste råvaror. Välkommen!

Vi öppnar lagom till midsommar den 18 juni och har öppet hela sommaren framtill den 20 augusti. Våra öppettider 9-16, Välkomna.

Rödlögaboden & Café Truten Rödlöga 760 17 Blidö 0176-87060, 0706-088058 alltom@rodlogaboden.se www.rodlogaboden.se

Blidö Bageri & Musteri Blidövägen 277 760 17 Blidö 0708-882588 info@blidobageri.se www.blidobageri.se

CAFÉ – BUTIK – BOENDE

RESTAURANG HAVSPIREN – EN SKÄRGÅRDSOAS

Café, butik och boende i genuin fiskehamnsmiljö med utsikt över havet

En skärgårdsoas, med hela Norrtäljeviken glittrande utanför fönsterna erbjuder vi en unik atmosfär året runt. Du är välkommen komma hit med båt och lägga till vid vår egen brygga runt restaurangen med reserverade båtplatser.

Havsglimten Fiskehamnsvägen 4 764 56 Grisslehamn 0708328863 info@fjarden.se www.fjarden.se

Restaurang Havspiren Badstugatan 10 760 40 Norrtälje 0176-16220 info@havspiren.se www.havspiren.se

RESTAURANG MARINA

VÄLKOMMEN TILL EDBLAD I GÅSVIK

En idealisk båthamn centralt i Roslagen mitt i skärgården. Ca 45 min med bil från Uppsala och ca75 min från Stockholm. SL-buss från Stockholm ända fram. Restaurang, båtmack.och livsmedelsaffär.

Här kan du året runt njuta av vällagad mat med fokus på lokala råvaror. Kombinera lunch eller fika med härlig shopping i butik och outlet. För barnen finns roliga aktiviteter både ute och inne. Se alla evenemang på vår hemsida.

Herrängs Marina Krog & Bar Herrängsvägen 47 760 49 Herräng 070-2150000, 0175-13902 dahlgrenmaths@gmail.com www.saltsjon-fastighet.se

Edblad Stora Bagghusvägen 233 Väddö 0175-30000 info@edblad.com www.edblad.com

KAPELLET I NORRTÄLJE

ÅTELLETS HOTEL – RESTAURANG OCH BAR

Kapellet i Norrtälje är en kulturscen där allt från stand-up till opera står på agendan. Med ett fullt utrustat restaurangkök och pizzeria har vi mat i allas smak. Gå in på vår hemsida för mer information om vad som komma skall!

Här välkomnas all slags aptit och törst. Slink in på en snabb och matig smörgås, lite småplock och ett glas vin eller, när andan faller på, en längre lunch eller middag. Hos oss är en caffè latte-gäst lika fin som en trerätters-dito.

Kapellet i Norrtälje AB Tullportsgatan 24 Norrtälje 0709-456742 max@kapellet.nu www.kapellet.nu

28

Åtellet Hotell Sjötullsgatan 10 761 30 Norrtälje 0176-70 04 50 info@atellet.se www.atellet.se visitskargarden.se


SOLBRÄNNAN RESTAURANG OCH CAFÉ I ÖSTERSKÄR

VÄLKOMMEN OMBORD PÅ S/S NORRTELJE

Solbrännan ligger vid Österskärs Havsbad. Inomhus, eller på vår fina veranda, kan du och ditt sällskap njuta av den oslagbara utsikt som bara en restaurang vid vattnet kan erbjuda. Kom till oss på lunch, à la carte, eller en fika i solskenet!

Ombord på s/s Norrtelje tar vi hand om er och ser till att ni får en upplevelse utöver det vanliga. Njut av lunch eller middag i Aktersalongen där mjuk sammet, slät mahogny och blänkande mässing tar er tillbaka till båtens glansdagar.

Solbrännan Restaurang & Café Stråkvägen 2 184 51 Österskär 08-540 609 09 info@rodloga.com www.solbrännan.se

S/S Norrtelje Hamnplan 1 761 32 Norrtälje 0176-191 40 info@ssnorrtelje.se www.ssnorrtelje.se

VÄLKOMMEN TILL PENSIONAT GRANPARKEN

VÄLKOMMEN TILL KAFÉ WILMA I ÖREGUND

Vi erbjuder grillkvällar, kvällens Husman, Brunch, Café med hembakat, som med fördel avnjuts på den ljuvliga uteserveringen eller i vår genuina och charmiga 1800-talsmiljö. Bar med fullständiga rättigheter, med goda viner och öl. Välkommna

Välkommen till oss i Öregrund vi har hembakta tårtor, kakor och mjukglass. Vi serverar också dagens lunch mellan 11 – 14. Välkommna!

Granparken Gjuterivägen 10 761 40 Norrtälje 0176-103 54 info@granparken.com www.granparken.com

Kafé Wilma Kyrkogatan 10 742 42 Öregrund 0173-300 31 info@kafewilma.se www.kafewilma.se

CAFÉET MED ROSLAGENS VACKRASTE UTSIKT!

DELICIOUS – EN DEL AV ROSLAGSBAGERIET

Simpnäs Hamncafé & Kiosk erbjuder hembakt kaffebröd, lättare maträtter, fullständiga rättigheter, presenthörna, glass, godis, loppis, musikkvällar och konstutställningar. 20-årsjubileum i sommar med gratis morgongympa och annat skoj.

En mysig Delibutik som serverar luncher & café med hemlagat och hembakat från eget bageri. Ost/Chark, lokala och italienska delikatesser.

Simpnäs Hamncafe & Kiosk Simpnäs Hamn 760 42 Björkö 070-974 91 92 eva.cranz@cafeet.se www.cafeet.se

Delicious – Delin Runt Hörnet Billborgsgatan 8 761 50 Norrtälje 0176-124 33 info@roslagsbageriet.se www.roslgasbageriet.se

BLIDÖ HAMNKROG OCH GÄSTHAMN I SKÄRGÅRDEN

VÄLKOMMNA TILL BRYGGCAFÉET PÅ ARHOLMA

Med svenska och internationella influenser, så skapar vi underbara uttrycksfulla måltider. Stor veranda med plats för över 150 gäster, där solen nästan alltid skiner. Så varmt välkomna till den fantastiska ön Blidö.

Bryggcaféet serverar kulglass från Väddö Gårdsmejeri och Triumf. Inom kort även mjukglass. Du kan även bli serverad varma och kalla smörgåsar, korv med bröd, pannkaka med glass och fikabröd. Olika typer av dryck finns naturligtvis.

Blidö Hamnkrog Stämmarsundsbacken 7 760 17 Blidö 0176-825 99 info@blidohamnkrog.se www.blidohamnkrog.se

Arholma Handel 764 54 Arholma 0176-560 12 info@arholmahandel.se www.arholmahandel.se

VÄLKOMMEN TILL ADAS KAFFESTUGA

VÄLKOMNA TILL KLAPPBRYGGAN RESTAURANG & CAFÉ!

Här hos oss kan du äta en lättare lunch eller ta en fika. När sommaren är här öppnar vi vår vackra trädgård och du kan avnjuta din måltid eller fika bland äppelträden. Vi har öppet varje dag!

Hos oss avnjuter Ni en god och vällagad måltid där vi lagar allt från grunden med råvaror av högsta kvalité. För att spegla säsongernas utbud av smaker förändras menyn kontinuerligt under året. Kvalité och service är våra ledord.

Adas Kaffestuga Norra Tullportsgatan 6 742 31 Östhammar 0173-129 99 annika.andersdotter@telia.com www.adaskaffestuga.se visitskargarden.se

Klappbryggan Restaurang & Café Klappbryggan 3 184 50 Åkersberga 08-540 660 10 info@klappbryggan.se www.klappbryggan.se

29


SE & GÖRA I NORRA SKÄRGÅRDEN Kultur & Musik / Natur / Sport & Fritid / Spa & Hälsa ARHOLMA HANDEL – HYR CYKEL PÅ ARHOLMA

ALBERT ENGSTRÖM MUSEET

Cyklarna hyrs på Arholma handel i hel eller halvdag. Där finns också butik för att fylla på picknickkorgen. Alternativt fika på plats i Bryggcafet.

Besök Museet, Ateljen och Kafé Kalaset i Grisslehamn och lär känna konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten, hedersdoktorn, upptäcktsresanden Albert Engström. Besök också den optiska telegrafen. Albert Engström sällskapet Albert Engströms väg 11 764 56 Grisslsehamn 0175-30890 albert.engstrom@telia.com www.albertengstrom.se

Arholma Handel Arholma Norra Byväg 1 764 54 Arholma 0176-560 12 info@arholmahandel.se www.arholmahandel.se VIKINGABYN STORHOLMEN

SIARÖFORTET – HÄR SKULLE RYSSEN STOPPAS

Upplev vikingatiden med alla sinnen. Kom med familjen under sommaren, följ med på en skolresa, gå en historisk visning eller boka in ett ovanligt gille! Vikingabyn Storholmen är för alla!

En egen ö fylld av upplevelser. Kom över dan eller bo över i vandrarhemmet. Fortet i berget är öppet och visar vårt försvar för hundra år sedan. Bada från klippor eller sandstrand och njut av mat och dryck i restaurangen.

Stiftelsen Storholmen Norden Varjagvägen 1 761 73 Norrtälje 070-342 51 70 info@storholmen.org www.storholmen.org

Siaröfortet Kyrkogårdsön 184 95 Ljusterö 08-24 30 90 siarofortet@blidosundsbolaget.se www.siarofortet.se

HÄR HAR HELA FAMILJEN ROLIGT!

EN PLATS FÖR MÖTEN I ROSLAGEN

I en gammal motorfabrik finns idag ett levande museum med spännande historier om människor, maskiner och motorer, affärskontor och arbetarhem med kökstäppa. Barnen kan leka och lära i en stor lekhall. Fika i charmiga Kafé Smedjan.

Välkommen till Norrtälje museum och konsthall. Här finns konst, nutid och kulturarv i samma hus. Med avstamp i Norrtälje gör vi internationella utblickar.

Pythagoras industrimuseum Verkstadsgatan 6 761 43 Norrtälje 0176-100 49 info@pythagorasmuseum.se www.pythagorasmuseum.se

Norrtälje museum & konsthall Galles gränd 7 761 30 Norrtälje 0176-714 09 museum.konsthall@norrtalje.se www.norrtalje.se

ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM

FEJAN OUTDOOR – NÄRA KARG YTTERSKÄRGÅRD

Vid Älmsta mellan Norrtälje och Grisslehamn finns Roslagens Sjöfartsmuseum. I detta fantastiska museum kan man bekanta sig med de rospiggar och de fartyg som seglade över haven. Här berättas om farliga postfärder över Ålands hav.

Fejan Outdoor är kajakcentret närmast ytterskärgården. Kajakuthyrning samt guidade turer, och inga stora öppna vatten eller farleder att passera för att nå den magiska ytterskärgården. Det här är din närmaste vildmark!

Roslagens sjöfartsminnesförening Gåsviksvägen 47 Älmsta, Väddö 0176-50259 Info@sjofartsmuseet.se www.sjofartsmuseet.se

Fejan Outdoor Gasverkskajen 5 760 15 Gräddö 0709-81 00 00 info@fejanoutdoor.se www.fejanoutdoor.se

HAGA GÅRD OCH STALL – SEMESTER TILL HÄST

ARHOLMA NORD – BATTERI ARHOLMA

Haga gård och stall är en hästverksamhet som ligger i Herräng. Du ta med familjen på en härlig tur i skogen, se skärgården från hästryggen eller med häst och vagn. Ridlektioner erbjuds. Kom över dagen eller bo över i någon av stugorna.

I vårt militärhistoriska museum får du uppleva Kalla krigets spännande och läskiga dagar. Inne i berget tas du tillbaka i tiden till när Sverige var i högsta stridsberedskap och rädslan för fienden var stor. Boka guidad tur direkt på hemsidan.

Haga gård och stall Magisterstigen 3 760 49 Herräng 070-611 35 52 hagastall@hotmail.com www.hagastall.se

30

Arholma Nord Riddarviken 760 41 Arholma 017656040 info@arholmanord.se www.arholmanord.se visitskargarden.se


BO & KAJAK STUGOR I NORRA SKÄRGÅRDEN

FISKETURER I SKÄRGÅRDEN

Bo & Kajak ligger i Öregrund vid Sunnanöviken. Hos oss kan ni hyra olika boenden dygns- eller veckovis. Stugor finns i Öregrund samt på Gräsö och Söderön. Här kan du också hyra kajaker, kanadensare och cyklar.

Vill du fånga drömfisken eller bara ta en trevlig båttur tillsammans med familjen, vännerna, företaget eller era kunder? Vi är erfarna fiskeguider som ger dig en oförglömlig upplevelse anpassad efter era önskemål. Välkomna ombord!

Bo & Kajak Lugnetvägen 1 742 43 Öregrund 070-2805442 bokajak@oregrund.nu www.bokajak.se

Sjö & Havsguiderna Mobil 070-3341367 christian@sjohavs.se www.sjohavs.se

VÄLKOMMEN TILL KAJAK OCH UTELIV!

HYRBÅT – HYR EN BÅT HOS OSS

Hos oss hittar du allt inom havskajakspaddling och Stand Up Paddle, SUP. Här kan du gå kajakkurser och kurser i SUP samt hyra kajaker och SUP-brädor för den egna utfärden eller delta i guidade turer.

Hyr en båt hos oss, ett nytt sätt att uppleva båtlivet. Hos oss på Dyvik går det hyra båt per dag, helg eller vecka. Boka i tid för säkerhets skull.

Kajak & Uteliv Gräddö Brygga 760 15 Gräddö 0176-403 15 info@kajak-uteliv.com www.kajak-uteliv.com

Dyvik Varv AB Dyviks fabriksväg 7 184 91 Åkersberga 070-4410276 mail@dyvik.se www.dyvik.se

TVÄRNÖ FISKEGUIDE – UTBILDAD FISKEGUIDE

MARHOLMENS SPA – MARELD

Jag är utbildad fiskeguide och har god kunskap om fiske efter framförallt gädda. Följ med och pimpla strömming på våren,spinn och haspelfiska gädda vår,sommar och höst eller ismeta gädda under vintern. Lunch och fika kan ordnas.

På Mareld spa har du utsikt över både strandkanten, bryggorna och skärgårdsbebyggelsen. Låt dina tankar vila medan kroppen blir omhändertagen av en värmande torrbastu eller får full uppmärksamhet i något av behandlingsrummen.

Tvärnö Fiskeguide Tvärnö Mellangården 755 742 91 Östhammar 073-03 88 514 tvarnofiske@gmail.com

Marholmen Marholmen 1 761 97 Norrtälje 0771-16 17 00 bokning@lyrankonferens.se www.marholmen.se

BLIDÖ KAJAK – HÄRLIGT TILL HAVS

NORRTELJE BRENNERI – I GENUIN ROSLAGSMILJÖ

Blidö Kajak är en liten kajakuthyrning med enmans-, tvåmans och tremanskajaker. Här kan du hyra kajak och paddla i lugna vatten, på öppna fjärdar och i ytterskärgården. Vi hjälper gärna till med förslag på turer och tipsar om platser.

Norrtelje Brenneri erbjuder en unik möjlighet att se ett bränneri i genuin roslagsmiljö. Alla drycker produceras varsamt för hand i det landskap där en gång den Heliga Birgitta vandrat.

Blidö Kajak Sjöbodavägen 17 760 17 Blidö 073-600 15 14 info@blidokajak.se www.blidokajak.se

Norrtelje Brenneri Lohärads Söderby 11 761 72 Norrtälje 0176-22 71 30 info@norrteljebrenneri.se www.norrteljebrenneri.se

BADHOLMEN – BADA ÅRET RUNT

SE NORRTÄLJE MED OSS!

Sitt inlindad i mjuka handdukar och titta ut över Solfjärdsviken. Hyr gärna badhandduk, då får du även badrock och tofflor att ta med hem som ett minne av ditt besök. Badholmen står upp för sitt namn och är tillgänglig för dig, oavsett årstid.

Vi guidar i hela Norrtälje kommun (= en tredjedel av Stockholms län) från Riala och Länna i söder till Singö i norr, från Rånäs och Vängsjöberg i väster till Arholma och Rådmansö i öster. Allt från stadsvandringar till längre buss­och båtresor.

Badholmen Marholmen 1 761 97 Norrtälje 0771-16 17 00 bokning@lyrankonferens.se www.marholmen.se/badholmen visitskargarden.se

Auktoriserade Norrtäljeguider Norrtälje info@norrtaljeguide.se www.norrtaljeguide.se

31Skärgårds

OMRÅDE MODE Marint till havs och på land Marinblått och ränder är klassiskt till havs. Men det är lika fint i staden. Det funktionella seglarmodet andas semester och solsken. Seglarmodet är inte längre bara för dem som är ute och seglar oavsett väder. Och vad som räknas som ”traditionella seglarkläder” har förändrats en del över tiden. Från att huvudsakligen ha varit plagg som står emot regn och storm, har det växt fram ett stort utbud av snygga och funktionella fritidskläder som passar lika bra när vi går och tar en drink eller äter middag som när vi är till sjöss. Man behöver inte ha satt sin fot på en båt för att tycka att det är snyggt med cargoshorts och en stickad randig tröja på sommaren. Och seglarskorna, som är lätta att kliva i och ur, funkar lika bra i stan som på bryggan.

I år tycker Charlotte Malmberg på Henri Lloyd att damerna ska ta ut svängarna med mönster lite mer. Hon tipsar om att man kan lägga till en sjal i samma mönster som det man har på kjolen. Eller varför inte matcha toppen med väskan? Jämför man med modet i allmänhet kännetecknas det marina modet av att färgerna vitt, blått och rött och förstås det randiga som hänger med säsong efter säsong. Men under de senaste åren har även svart, som tidigare knappt inte synts alls i det marina modet, fått en självklar plats.


TOTAL COMMITMENT®


KLASSISKER I ÖVER

50år

HENRI LLOYD – varumärke som andas havsluft

Om du inte själv har ägt en jacka eller ett par seglarskor från Henri Lloyd så är du säkert ändå bekant med namnet och loggan. Varumärket har funnits i båtfolkets medvetande i över 50 år.

D

et klassiska engelska seglarvarumärket Henri Lloyd grundades 1963 av Henri Strzelecki, som emigrerade från Polen efter andra världskriget. Från början tillverkades funktionskläder som var anpassade för segling under tuffa förhållanden. Det var först 1985 som varumärket klev in i modevärlden efter att den klassiska Consort jackan bars av medlemmar i Paninaro rörelsen. – Steget över till att bli ett internationellt modevarumärke var faktiskt lite av en slump. Det började med att vår Consort original seglarjacka blev det hippaste man kunde ha på sig bland dem som körde vespa i Italien och på den vägen är det, säger Charlotte Malmberg, sälj och marknadschef

på Sportmanship (distributören för Henri Lloyd på svenska marknaden). MARININSPIRERAT MODE Henri Lloyd är inget modevarumärke som följer trender, utan håller i huvudsak sin marininspirerade linje år från år. Men även om mycket är sig likt i sann maritim anda så ser man fina ljusa färgpaletter i kontrast till den klassiska marina färgen. – Det som är unikt med vårt varumärke är att det är både välkänt och exklusivt och att det tilltalar både unga och gamla. Idag drivs företaget av Henri’s söner Paul och Martin Strzelecki som ständigt utvecklar varu-

märket precis som tidigare med nya material för att underlätta livet till sjöss med väder och vind. En kunskap som även integreras i Henri Lloyd’s lifestyle kollektion där funktion möter fashion. Henri Lloyd är även kända för sina skor och accessoarer såsom väskor och kepsar. – Utöver de klassiska seglaskorna som finns i en rad olika färgsättningar har vi även sneakers som funkar precis lika bra på stadspromenaden som på bryggan. Henri Lloyd har också olika typer av slitstarka och snygga väskor som man ofta ser på segelbåtar och bryggor. Från weekendbagar till necessärer i tekniska vattentäta kvalitéer samt mer vardagliga väskor i form av canvas och läder. 35


MUSTO.SE


Ögonblick

Långrandig En vit tröja med blåa ränder är en den bästa investeringen för dig som vill ha ett plagg som är lika moderiktigt säsong efter säsong. Keal Stripe Regular Crew Neck från Henri Lloyd, pris cirka 1 300 kronor.

När du ska köpa solglasögon för hav och sjö, välj ett par med gott sidoskydd samt vattenavvisande- och polariserat glas som tar bort reflexer från vattenytan och gör att du kan se ner i vattnet. Adidas Tycane, 2 400 kronor från Synsam sport.

Välklädd Håll stilen på bryggan med denna tröja från Holebrook. Modellen, som finns i både blått och grått, heter Jim Shirt Jacket, är tillverkad i hundra procent bomull och kostar 1 299 kronor.

Blötlagd I år får det gärna vara mönster på kläderna. Simshorts med tryck från Holebrook. Finns i flera färger och kostar 599 kronor.

Barbent Lättfotad Bekväm, sömlös och lätt sportsko i vattenresistent meshmaterial. Modellen, som heter Cyphon Sea Sport, har mycket goda andningsegenskaper vilket tillsammans med snabb torktid och dräneringssystem håller fötterna torra. 1 299 kronor från Sebago.

Kortbyxa från Pelle P i vattenavstötande och snabbtorkande material. Stretch och förstärkning på extra utsatta områden. Shortsen finns i både damoch herrmodell och inkluderar ett bälte. Pris 1200 kronor. 37


Fullt ställ

Huvudsak När det är dags att segla mot nordost passar en sydväst från Grundéns perfekt. Sitter som en smäck och håller regnet borta från ögonen. Pris 299 kr.

Gångbar Seglarsko, sportsko eller elegant brougesko? Modellen Bentham från Henri Lloyds herrkollektion kombinerar alla önskningar i en. Finns i blått och beige. Pris cirka 1 700 kronor.

Helt vatten- och vindtät offshorejacka för seglaren som inte räds långsegling, oceaner och riktigt tufft väder. Smart kanal som avleder vatten från ansikte och nacke, fleecefodrad krage och justerbara dubbla muddar som inte släpper igenom vatten. Självdränerande fickor och fästen för flytväst och selen. Bland mycket annat. Jackan MPX Offshore är tillverkad i 3-lagers Gore-Tex pro och kommer från Musto. Pris cirka 6 000 kronor. Matcha med byxor MPX trousers för cirka 4 600 kronor, också från Musto.

Deckad Bärbar Snygg och vattentät bag för färden till och från båten. Väskan, som finns i flera färger, har fickor inuti som underlättar packningen. 1 000 kronor från SailRacing. 38

Klassiska deckshorts med flera smarta fickor. Modell och färg som håller säsong efter säsong. Tillverkade i slitstark bomullskanvas. Pris 999 kronor från Sebago.


Sandad Sandfärgad tunn stickad tröja i bomulls- och linneblandning från Holebrook. Fiffig ficka framtill. Modellen heter Linnea Raglan och finns i marinblått och beige. Pris 999 kronor.

Avskärmad Skepparkepsen är en helrätt modedetalj i sommar, både på båten och bryggan. Den här varianten kommer från Åhléns, är tillverkad i bomull, finns i färgerna blått och svart kostar 199 kronor.

Användbar

Förankrad Flätat läderarmband för honom med ankardetalj i rosé. Design Paul Hewitt, pris 590 kronor hos Hallbergs guld.

Långärmad tröja med stor Pelle P logga på bröstet och badge på vänster arm. W lodge sweatshirt finns i sju färger och görs i både dam- och herrmodell. Pris 800 kronor.

Bryggsegling Snygg ryggsäck för dagspackningen. Tillverkad i bomullscanvas med detaljer i konstläder. Ryggsäcken har justerbara axelremmar och spännen framtill. Från Åhléns, pris 499 kronor. 39


Skärmtips Keps i snabbtorkande och vattenavstötande tyg med inbyggd solskyddsfaktor 40. Justerbar passform och fästclips som hindrar kepsen att blåsa överbord. Fast dry crew cap kommer från Musto och kostar 299 kronor.

Mönstra på ”Seglarvärldens signatursko” kallas denna ikoniska skomodell från Sebago. I år finns den klassiska docksideskon i mönstrad textil, ett resultat av ett samarbete mellan Sebago och textilskaparna Liberty i London. Sulan har bra grepp – och lämnar inga märken. Pris 1 200 kronor.

Badbar Bikinitopp i omlottmodell med vadderade kupor och havsinspirerat tryck i blått och vitt. Matchande nederdel i hipsermodell. Pris 149 kronor per del hos Åhléns.

Länkad Halsband med berlock i form av ett ankare. Halsbandet har justerbar längd 45-50 cm. Från August och säljs på Smycka. Pris 760 kronor för både kedja och hänge. 40

Mönstrad Elegant och ledig viscosebyxa i vitt och blått, perfekt för dig som vill slappa med stil i sittbrunnen eller känna dig fin vid besöket på skärgårdskrogen. Modellen heter Kimberly och kommer från Sebago, pris 699 kronor.


Sander van der Borsch / Artemis Racing

KVALITET, FUNKTION OCH DESIGN - Kläder för den aktive människan Hitta din Pelle P butik: Öregrund, Norrtälje, Dalarö, Strömma kanal, Alvik, Nynäshamn, Trosa & Mariefred pellepetterson.se

instagram: @pellepofficial


Välkommen till

SANDHAMN SEGLARHOTELL

Vi ser fram emot en händelserik sommar med god mat och dryck, roliga aktiviteter, bra underhållning och skön träning! Boka bord, boende och båtplats samt se våra aktuella erbjudanden och sommarens hela program på sandhamn.com.

Musik & Underhållning After Sail med liveband och bar på stora bryggan. Lördagar 8 juli-5 augusti, ca kl.15-17. Nattklubb med dj i Seglarrestaurangen. Fredagar och lördagar 30 juni-5 augusti, ca kl.23-02. Onsdagsklubben med livemusik i Pub Almagrundet. 12 juli-2 augusti, ca kl.22-01.

Mat & Dryck Seglarrestaurangen har en härlig utsikt mot hamn och hav. Här serverar vi frukost, lunch och middag. På Terrassen serverar vi lunch och eftermiddagspizza samt öl och vin i terrassbaren på kvällen. Pub Almagrundet med uteplats mot stora bryggan är vår loungebar. Här finns öl, vin, cocktails och nygräddad pizza. Sea Club Poolbar & Grill erbjuder fräscha sallader och saftiga burgare, samt öl, vin, och svalkande cocktails vid poolen.

Träning & Relax Yoga erbjuds fyra dagar i veckan i Sea Club, från 8 juli-13 augusti. Crosstraining i naturen ett par dagar i veckan, med start från Seglarhotellet. Gym & Relax finner ni i vårt spa med bubbeloch swimmingpool, gym, bastu och bar.


MELLERSTA OMRÅDE SKÄRGÅRDEN Ljusterö

Husarö Finnhamn Ingmarsö Svartsö

Resarö

Möja

Kullön Vaxholm Bogesund

Grinda Rindö

Gällnö

Tynningö

Stockholm

Fjäderholmarna Värmdö

Gustavsberg

Nacka

Djurö Stavsnäs

Saltsjöbaden

Sandhamn

Runmarö Ingarö

Tyresö

Bullerö Nämdö Orrön

DESTINATIONER: Bogesund Bullerö Djurö Finnhamn Fjäderholmarna Grinda Gustavsberg Gällnö Husarö Ingarö

Ingmarsö Kullön Ljusterö Möja Nacka Nämdö Orrön Resarö Rindö Runmarö

Rörgrund Saltsjöbaden Sandhamn Stavsnäs Stockholm Svartsö Tynningö Tyresö Vaxholm Värmdö

Innehåll: Värmdö Djurgården Grinda Vaxholms Kastell Djurönäset Tyresö Slott Boenden i mellersta skärgården Mat & dryck i mellersta skärgården Se & göra i mellersta skärgården

s. 44 s. 47 s. 48 s. 51 s. 52 s. 54 s. 56 s. 58 s. 60


När man befinner sig på Värmdö är havet sällan långt borta. Kommunen växer och allt fler väljer att bo i den vackra arkipelagen.

VÄRMDÖ

RIK DESIGNOCH KULTURHISTORIA MED GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM

– fastland och öar Värmdö är en välbesökt och snabbväxande skärgårdskommun, med kända öar som Sandhamn, Grinda, Svartsö, Nämdö, Runmarö och Möja.

V

ärmdö kommun har drygt 41 100 invånare och är en av landets snabbast växande kommuner. Många söker sig till Värmdö kommun för att bo nära natur, skärgård och storstad. På Värmdö finns även en rik design- och kulturhistoria med Gustavsbergs porslinsmuseum i centrum samt ett brett utbud av fritidsaktiviteter och upplevelser – endast 30 minuter från Stockholm. En mängd fornfynd vittnar om att det fanns människor 44

på Värmdö redan på stenåldern. Första gången Värmdö omnämndes i skrift var 1314 och då stavades det Wermdö. Den enda runsten som man funnit i Värmdö står vid Väsby gårds järnåldersgravfält. Efter 1800-talets mitt började borgerskapet från Stockholm söka sig ut till Värmdö som sommargäster. Längs ångbåtslederna byggdes rikt utsmyckade sommarvillor och Stockholmarnas sommarparadis började nu ta form.

HITTA HIT ¬¬ Du tar dig enkelt hit med buss från Slussen eller med Waxholmsbolagets eller Cinderellas båtar från Nybrokajen samt Strandvägen. Bil är ett utmärkt sätt att ta sig runt på Värmdö och man tar sig hit via väg 222 från Stockholm. Båtvägen går givetvis också bra och det finns gästhamnar på öarna samt i Gustavsberg och på de anläggningar som ligger vid vattnet.


På Värmdö finns det gott om lantliga miljöer.

Ett besök hos djuren på Siggesta Gård är uppskattat bland barnen.

UPPTÄCK VÄRMDÖ På Värmdö finns det många utflyktsmål för både liten som stor. Oavsett om du vill uppleva kultur eller ta ett dopp. Här är några tips: SIGGESTA GÅRD Siggesta Gård är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen med utomhusaktiviteter som äventyrsgolf, fotbollsgolf och skogshinderbana. Här kan man också titta på de söta djuren och rida ponny. Blir ni hungriga finns flera restauranger men det går också bra att ta med picknick och äta i gröngräset. Enklast tar man sig hit med buss, bil eller egen båt till Siggesta gästhamn. ARTIPELAG Artipelag är en privatägd konsthall med diverse utställningar samt en fantastisk omgivning med nära en kilometer lång strandpromenad. Ett utflyktsmål dit du kan ta dig med reguljär båt från Nybrokajen med Strömma från den 6 maj – 24 september 2017 (hemresa med buss).

Badställen på Värmdö GRISSLINGE HAVSBAD Sandstrand, badbryggor och mycket barnvänligt. Krogen och Systrarna Delselius ligger precis i närheten om man vill ha glass eller något att äta. Bussen stannar precis intill badet. DJURHAMN (VITA GRINDARNA) Sandstrand och gräsytor vid Bruksfladen i Djurhamn på Djurö. Restaurang och café finns precis i närheten och även så bussen. BJÖRKVIKS HAVSBAD Strand och klippbad med intillliggande bistro med sommarkiosk. Begränsat antal parkeringsplatser. Bussen stannar i närheten av badet.

STORA SAND OCH LILLA SAND Sandstränder och klippbad med stor intilliggande parkering. Ingen kiosk så ta med picknick. SANDHAMN TROUVILLE Sandstrand som ligger omkring 20 minuters promenad från hamnen där restauranger och café finns. Vägen dit är lätt att gå både för dig som är äldre och dig med barnvagn. Du tar dig till Sandhamn med Waxholmsbolaget eller Cinderella båtarna.

För mer info visitvarmdo.se 45


Välkommen

in i sagans Värld På Junibacken får barn och vuxna chansen att uppleva fantastiska saker tillsammans. De där magiska ögonblicken som är svåra att beskriva i ord, men som betyder allt för den som är där – det är dem vi ger er. Hoppa på vårt populära sagotåg och följ med på en resa genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor. Kliv in i Barbro Lindgrens magiska värld och upptäck hennes fria, fantasifulla figurer som Vilda Bebin, Max och Loranga. Teater, sång, musik och en väldig dos fantasi och uppfinningsrikedom är våra verktyg. Vårt mål är att väcka barns lust till läsning. Vi är ett hus fullt av upplevelser där barnboken står i centrum. Magin mellan sidorna är vår arbetsplats. Välkommen till Junibacken! För mer information: www.junibacken.se Galärvarvsvägen 8, Djurgården, Stockholm


Foto: Lena Granefelt

DJURGÅRDEN – en oas av upplevelser i staden

Foto: Vikingaliv Foto: Karolina Kristensson, Statens maritima musee

Djurgården är en plats dit både Stockholmare och turister söker sig när de är lediga och vill uppleva något utöver det vanliga. Ön är en del av nationalstadsparken och här finns ett stort antal attraktioner samlade; från museer och nöjesfält till konst och kulinariska höjdpunkter.

Cykeln är ett utmärkt färdmedel för dem som vill uppleva Djurgårdens alla sidor under en dag. Då hinns attraktionerna med samtidigt som man kommer riktigt nära både naturen och vattnet. Flera av de mest populära upplevelserna, som exempelvis Vasamuseet, Skansen och Gröna Lund ligger bara en kort promenad från djurgårdsbron. Till Waldemarsudde och Blockhusudden går det också bra att gå, men med cykeln går det snabbt. – Djurgården är fantastisk och här finns alltid något nytt att upptäcka. Två av Sveriges förnämsta konstmuseer finns här

– Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska galleriet. Det får man inte missa. Konstsamlingarna är unika och det är också miljöerna. Fina restauranger och caféer förhöjer upplevelsen. Rosendals trädgård är också en härlig plats att besöka. De har en underbar trädgård och filosofi kring odling och man sitter och äter mitt bland grönskan, säger Camilla Zedendahl som är vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter.

MUSIK PÅ DJURGÅRDEN Gröna Lund lockar år efter år till sig världsartister och med sin utomhusscen bjuder ”Grönan” på en konsertupplevelse utöver det vanliga. En annan svensk sommarklassiker är allsången på Skansen som i år leds av Sanna Nielsen under åtta tisdagar. Missa inte heller ett besök på ABBA the Museum och POPHouse där musiken står i centrum årets alla dagar.

UPPLEVELSETÄTT Aquaria Vattenmuseum, Junibacken, Vasamuseet, Nordiska museet, Abba The Museum, Vikingaliv, Gröna Lund, Skansen, Spritmuseet, Prins Eugens Waldemarsudde, Rosendals trädgård, Rosendals slott, Hasselbacken, Thielska galleriet, Tekniska museet, Etnografiska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet, Sjöhistoriska.

Nyheter på Djurgården I år finns flera nya attraktioner som är väl värda ett besök. På Junibacken finns i år en tema-

utställning om Barbro Lindgren som bland annat har skrivit böckerna om Max och Den vilda bebin. I vår slog även det efterlängtade museet Vikingaliv upp dörrarna. – Vikingaliv är ett helt nytt museum där vikingarnas liv och utmaningar dramatiseras på ett spännande sätt. Med hjälp av olika miljöer får besökaren veta hur det egentligen var. Hade de horn på hjälmarna? Hur levde de egentligen? Vart reste de? Det här är ett museum som många har väntat på!

TRÄFFA VISIT DJURGÅRDEN Visit Djurgårdens informationscentrum ligger till höger precis när man kommer över Djurgårdsbron. Här kan du få svar på dina frågor, få de bästa tipsen inför utflykten och även hyra cykel.

Läs mer på visitdjurgarden.se 47


Ett besök på Grinda varje sommar är en självklarhet för många semesterfirare i skärgården.

Mycket skärgård nära stan Naturskyddsreservatet Grinda är stockholmarnas semesterö nummer ett. Här finns djur, natur, bad och god mat i olika prisklasser. Gör en dagsutflykt, eller stanna över natten.

G

rindas popularitet handlar säkert till viss del om att ön ligger på smidigt avstånd från stan. Den härliga båtresan från Stockholm tar bara mellan en och en och en halv timme. Men huvudanledningen till att ön är så omtyckt är förstås att det är ett riktigt smultronställe. Hela ön är ett naturskyddsreservat och man kan röra sig fritt överallt och bada där man har lust. 48

På Grinda finns både en fin långgrund sandstrand som passar de mindre barnen och klippbad som är perfekt för den äventyrslystne badgästen. Det finns även gott om ängsområden där man kan rulla ut picknickfilten. Äta på Grinda På Grinda finns två populära restauranger och ett café i anslutning till lanthandeln. På Wärdshuset

som ligger ett stenkast från gästhamnen finns allt från den klassiska fiskgrytan till exklusiva rätter. På Framfickan som ligger precis nere vid vattnet går det att snabbt få riktigt god skärgårdsinfluerad mat. Nytt för i år på framfickan är ett nytt trendigt koncept med skärgårdspizza. Din hund bjuds dessutom på vatten på båda restaurangerna medan du äter!


På Grinda finns både härliga badklippor och en långgrund sandstrand.

Lanthandel På Grinda finns också en lanthandel med ett café som erbjuder nybakat och caférätter, och självklart även glass i alla former. Bo i slott eller koja Många kommer till Grinda över dagen men det finns gott om alternativ för den som vill övernatta. Från ett fint hotell till vandrarhem, stugby och camping. Dessut-

om finns en fin gästhamn för dem som vill bo över i egen båt. Konferensparadis Under högsommaren är Grinda semesterfirarnas ö, men under för- och eftersäsongen är det konferensgästerna som står i fokus. Här är det nischat mot miljöoch naturkonferens, det finns en konferenslokal i värdshuset, men många av konferens-

gästerna väljer att ta med sig blädderblocket ut. Och när man är klar med arbetet finns det alla möjligheter till härlig naturnära teambuilding. I samarbete med externa aktörer erbjuder Grinda allt från segling, fiske, ribbåtsutflykter, sjöflyg och duvskytte.

Läs mer på grinda.se

Djuren på Grinda

D

juren har alltid varit ett populärt inslag på Grinda och sedan förra året är det Maria Jörgensson med familj som arrenderar bondgården av Skärgårdsstiftelsen. På gården finns det kor, hästar, grisar, får, höns, kaniner och hundar och katter. Under sommaren går djuren och betar i hagar runt omkring på ön

och är viktiga för att hålla landskapet öppet. – Under högsäsong kommer det erbjudas ponnyridning varje dag om vädret tillåter, och man kan boka in sig på att vara med och sköta djuren. Det finns mer information om aktiviteterna på gården på vår hemsida, på Facebook

och på informationstavlan nere vid bryggan. Självklart är man också välkommen att komma förbi och prata, säger Maria.

ruk.se Läs mer på grindalantb jl till me ett eller skicka uk.se tbr an dal rin @g maria 49


Bli skärgårdsvän! Följ med ut på äventyr i Stockholms skärgård med årets vänbok, samtidigt som du stödjer Skärgårdsstiftelsens arbete. Läs mer om att vara skärgårdsvän på www.skargardsstiftelsen.se


Foto: Mats LIndfors

På Bistro Kastellet kan besökarna njuta av gott hembakt fikabröd, världens kanske godaste våfflor och härliga luncher med inslag av råvaror från lokala leverantörer.

Gå på Plankan på

KASTELLET

Törs du ta en ny och spännande väg ner från tornet? När du stiger i land på Vaxholms kastell är du efter en kort promenad inne på den ståtliga borggården. Klättra sedan de 130 trappstegen upp i tornet, känn historiens vingslag och njut av den hänförande utsikten.

P

å en klar dag kan man se Hammarbybacken och Globen när man befinner sig högst uppe i tornet. Och skulle du vara så modig att du känner för att testa Kastellets senaste attraktion ”Walk the plank” så behöver du inte ta trappan tillbaka ner till borggården. Det går bra att hoppa, ett hopp på 18 meter. Adrenalinfyllt, absolut, men givetvis helt riskfritt. – Det är fritt fall en liten stund, men det blir inget ryck, utan hoppet bromsas mjukt innan man landar med fötterna på borggården. Minimiåldern är sju år och man behöver inte boka i förväg. Perfekt för möhippan eller födelsedagen, säger Lisa Wallin som arbetar med marknadsföring. Utbrytaraktivitet För den som inte tycker om höjder, eller helt enkelt vill ha ännu

mer kul på Kastellet, finns ytterligare en aktivitet som är ny för i år. Här handlar det inte om att hoppa – utan om att bli inlåst. Ingen förbokning krävs. – Vi har ställt iordning ett antal olika rum med olika teman och gruppen som blir inlåst får lösa ett mysterium för att kunna ta sig ut. Vissa rum passar familjen och andra lämpar sig för vuxna deltagare som exempelvis n konferensgrupp. Levande historia På Kastellet finns också skärgårdens största museum. Inträdet är 80 kronor för vuxna och gratis för barn och ungdomar under 18 år. – Dels får man se hur Stockholms kustartilleri har förändrats genom tiderna, och dels hur livet på Kastellet såg ut, som exempelvis om handeln som bedrevs där. För att göra det levande för våra

unga besökare har vi gjort en film som visar hur barnen hade det. RESA TILL KASTELLET ¬¬ Till Vaxholm tar man sig med bil, buss eller med någon av de många båtar som lägger till i Vaxholm under sommarsäsongen. Kastellet ligger strax utanför Vaxholm och den korta båtresan från kajen i Vaxholm till Kastellet tar bara en dryg minut. Sträckan trafikeras av en linfärja som går var femtonde minut mellan tio på morgonen och tio på kvällen. En tur och retur biljett kostar 40 kronor för vuxen, och resan är gratis för barn och ungdomar. Kommer du med egen båt finns ett tiotal platser i gästhamnen.

Läs mer på kastellet.com 51


DJURÖNÄSET STOLTSERAR MED EN EGEN FOLKPARK SOM ÖPPNADE 2016.

Skärgårdsparadis nära stan Djurönäset är ett skärgårdsparadis som ligger 35 minuters bilresa från Stockholms city. Här kan man bada, äta gott och njuta av livemusik.

T

rots att det bara tar en dryg halvtimme att åka bil till Djurönäset från Stockholm kommer du till den riktiga skärgården. Ute på udden finns ett fyrstjärnigt hotell, en folkpark och härliga sandstränder och klippor. Hotellets restaurang är öppen året runt och på sommaren öppnar Skärgårdskrogen Sjöboden och Terrassen. – På Sjöboden serverar vi grillmat, våra gäster sitter precis vid bryggkanten med vattnet under fötterna och varje tisdag och torsdag har vi artistframträdanden 52

som förgyller sommarkvällarna, säger Pia af Rolén som är marknadsansvarig på Djurönäset. En plats att umgås Förra sommaren öppnades Folkparken på Djurönäset. Under sommaren kommer där att bjudas på musik i olika former och som sig bör finns det förstås också en dansbana framför scenen. – Tanken med folkparken är att det ska vara en plats att mötas och ha trevligt tillsammans. Det kommer hända mycket kul i folkparken i sommar, men en given

höjdpunkt är Skärgårdsfestivalen som precis som vanligt går av stapeln den andra lördagen i juli. Under dagen avlöser artisterna varandra och vi har många aktiviteter för stora och små. Det blir allt från hoppborg och ansiktsmålning till att åka ribbåt och helikopter. På vår hemsida kommer att finns ett kalendarium där man kan läsa precis vad som händer under dagen. Gott om plats vid bryggan I närheten av Folkparken, på den östra sidan, finns en ny gästbrygga


På Djurönäset finns en härlig relaxavdelning där du kan försvinna in i en avkopplande värld med flera olika bastur och duschar. Njut av värmen och utsikten av den ständigt skiftande skärgårdsnaturen.

med 60 båtplatser som under nästa sommar kommer att utvecklas till en gästhamn. – Den nya gästbryggan är perfekt för dem som vill komma och delta i något av evenemangen i Folkparken. Vi har även gästbryggor på den västra sidan av udden, och när man lägger till där har man nära till Skärgårdskrogen Sjöboden.

Härligt på hotellet På hotellet finns en 25-meters pool och ett bastulandskap med relaxytor och möjlighet till spabehandlingar. På västra sidan ligger ävenen vedeldad bastu och två badtunnor som går att boka för en större grupp. För hotellgäster finns också cyklar, kanoter och roddbåtar att låna.

– Det finns mycket att göra här, men vi brukar säga att det bästa är att komma hit och göra ingenting. Varför inte ta ett par dagar för att bara vara och njuta av hav och natur.

Läs mer på djuronaset.com

Om Rökeriet

Stockholms närmaste skärgårdsö hittar ni 25 minuter från city. Båtar avgår varje halvtimme under högsäsong. Efter den korta båtturen genom Stockholms inlopp stiger ni av precis vid Restaurang Rökeriet. All mat tillreds på plats. Våra berömda rökta räkor och lax röker vi dagligen med en blandning av En- och Alspån efter gammal nedärvd receptur. Menyerna komponeras av köksmästare Mark Grainger.

Öppet dagligen 12.00-23.00 Telefon/bokning: 08 - 716 50 88 info@rokeriet-fjaderholmarna.se www.rokeriet-fjaderholmarna.se 53


Tyresö slott omges av en vacker engelsk park som ritades av Fredrik Magnus Piper.

TYRESÖ SLOTT – ETT UTFLYKTSMÅL MED

Downton  Abbey KÄNSLA

TYRESÖ SLOTT – pärlan vid Kalvfjärden

Bland tyresöborna är 1600-talsslottet och den omkringliggande engelska parken ett populärt besöksmål. På bekvämt avstånd från Stockholm är det ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

T

yresö slott byggdes på 1600-talet av Gabriel Oxenstierna och är ett typiskt stormaktsslott. Under åren har många av slottets ägare förändrat det på olika sätt och det man ser idag är som det såg ut på tidigt 1900-tal innan museet tog över. Claes och Caroline Lagergren som köpte slottet i slutet av 1800-talet var de sista ägarna. Han hade gjort karriär inom den katolska kyrkan där han fick en tjänst som påvlig kammarherre, han blev också adlad till markis 54

av påven. Hon var en rik amerikanska och det var med ärvda pengar från hennes familj som de köpte slottet. Sekelskiftets moderniteter Paret renoverade och moderniserade slottet och drog bland annat in centralvärme och installerade telefonhytter där man kunde ringa både lokalt och riks. Det är deras ganska lyxiga bostad som är museivåningen och det finns också två flyglar som rymmer restaurang och café.

Claes Lagergren donerade slottet till Nordiska museet som tog över efter hans död 1930. I donationen ingick en bit mark som gör att området närmast slottet har kvar en tidlös prägel och när du befinner dig där och tittar dig omkring ser du väldigt lite av modern bebyggelse. Vacker slottspark Slottet omges av en vacker engelsk park som ritades av Fredrik Magnus Piper. Parken anlades på 1770-talet och ligger vid


Audioguiden förhöjer upplevelsen.

Ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Foton: Peter Segemark

Kalvfjärden, där inlandet möter skärgården. I parken finns vackra ekar och äppelträd och det finns gott om plats för picknic och lek. Besökarna kan också promenera över till Notholmen där det finns ett café och klippbad. Säsongsöppet Tyresö slott är öppet från den 25 maj och under försäsongen

är det öppet under helgen. Under högsäsongen, som sträcker sig från veckan efter midsommar fram till skolorna startar, är slottet öppet mellan 12 – 16, torsdag till söndag. Det finns både möjlighet till besök på slottet med audioguide på svenska och engelska och en traditionell guidad visning på svenska. Det finns också familjevisningar

som vänder sig till barn mellan sex och tio. Tyresökvinnor i fokus I år finns det en tillfällig utställning på slottet som handlar om mötet mellan nutida tyresökvinnor och före detta slottsfruar.

Läs mer på rdi no skamuseet.se

Storholmen Sjökrog

utes n i m n 15 o6w t n SEK 0 w fr doboat fr. taxi

Good food with unique ocean view Storholmen is located just north of Lidingö, Ferry from Ropsten subway or taxiboat from Mor Annas brygga, Lidingö. www.storholmensjokrog.se 070-660 31 00 55


BOENDEN I MELLERSTA SKÄRGÅRDEN Hotell / Vandrarhem / Bed & Breakfast / Stugor & camping STF AF CHAPMAN & SKEPPSHOLMEN

LILLSVED - NÄRA I SKÄRGÅRDEN

Bo på en båt mitt i huvudstaden eller i historisk 1800-tals byggnad med utsikt över Gamla Stan! Vid Skeppsholmens kaj ligger vandrarhemmet med den dygnet-runt-öppna receptionen och mysiga kafé som serverar enklare luncher och fika.

Välkommen till STF Lillsved – I skärgården nära Stockholm. För dig som längtar till lugn och ro, gillar träning eller söker äventyr och upplevelser.

STF af Chapman & Skeppsholmen Flaggmansvägen 8 111 49 Stockholm 08-463 22 66 chapman@stfturist.se

STF Lillsved Lillsvedsvägen 100 139 90 Värmdö 08-54138530 info@lillsved.se www.lillsved.se

SANDS HOTELL

ULF HEDQVIST – STUGA MED SJÖUTSIKT

Välkommen till Sands Hotell, hos oss kan ni få en avkopplande vistelse med god mat och härliga viner i en fantastisk miljö! Oavsett årstid så är det underbart att komma ut i skärgården och till oss på Sandhamn. Välkomna!

Stuga med terrass och havsutsikt. Allrum med kök och sovrum med 4 bäddar, Tvättrum och dusch samt TC/separett.. Pris/dygn kr.825:- Per vecka kr. 5,400:- Sänglinne/handdukar kr. 100:-/pp. Frukost kr100/pp/dag.

Sands Hotell Boc 123 130 39 Sandhamn 08-57153020 info@sandshotell.se www.sandshotell.se

Ulf Hedqvist Brännängsvägen 24 130 25 Ingmarsö 0708-770334 Ulfhedqvist@hotmail.com

DJURÖNÄSET – I HJÄRTAT AV SKÄRGÅRDEN

HYR ETT SKÄRGÅRDSHUS

Välkommen till ett fyrstjärnigt hotell i hjärtat av skärgården, 35 minuter med bil från Slussen. Här finns flera restauranger, ett lyxigt bastulandskap med stor inomhuspool och gym samt egen sandstrand, bryggor, löpspår och naturstigar.

Vi erbjuder ett stort urval fina stugor och hus med unika lägen. Allt från mindre stugor till stora sjöfastigheter. Alla hus är noga utvalda och besiktigade av oss. Välkommen så hjälper vi dig att boka ditt semesterboende.

Djurönäset konferens & hotell Seregårdsvägen 1 139 73 Djurhamn 08-571 490 00 info@djuronaset.com www.djuronaset.com

Stockholm Skärgårdsstugor Fenix väg 16 134 44 Gustavsberg 08-570 231 31 info@skargardsstugor.se www.skargardsstugor.se

VANDRARHEM ETT STENKAST FRÅN STOCKHOLM

GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN - ANNO 1893

Ett stenkast från Stockholm når du lugnet på Lilla Tyresö. Gårdens vackra, rejäla villor och lummiga trädgård intill havet är en fridfull oas för övernattning och möten. Vi ligger i utkanten av Tyresta Nationalpark och Sörmlandsleden.

Grand Hotel Saltsjöbaden, vackert beläget 30 min från Stockholms city med Saltsjöbanan. Framför hotellet ligger KSSS gästhamn. Hotellet erbjuder 137 hotellrum, restaurang med uteservering, vacker festvåning samt pool och spa.

Lilla Tyresö Vandrarhem Kyrkvägen 5 135 60 Tyresö 08-7700304 boka@lillatyreso.se www.lillatyreso.se

Grand Hotel Saltsjöbaden Hotellvägen 2 133 35 Saltsjöbaden 08-506 170 00 info@grandsaltsjobaden.se www.grandsaltsjobaden.se

PERSONLIGT HOTELL MED STORA MÖJLIGHETER

HYR STUGA PÅ EGEN Ö 1,5 TIMMA FRÅN STOCKHOLM

Fredriksborg är beläget längst ut på Norra Värmdö, alldeles intill Oxdjupet och med en oslagbar utsikt över den glittrande Solöfjärden. Här har vi sol från morgon till kväll och ett skådespel på vattnet med alla de båtar som passerar förbi.

Alla stugor är utrustade med eget kök och badrum, vedeldad kamin samt uteplats. Perfekt för dig som vill skriva, meditera eller kanske bara komma bort från stadens brus. På ön kan du bland annat bada vedeldad bastu och paddla kajak.

Fredriksborg Hotell & Restaurang Fredriksborgsvägen 17 139 90 Värmdö 08-541 380 50 info@fredriksborghotel.se www.fredriksborghotel.se

56

visitskargarden.se

Idöborgs Stuguthyrning Idöborg 130 36 Nämdö 08-571 590 66 stugor@idoborg.se www.idoborg.se/stugor/


ALWAYS OPEN BED & BREAKFAST

MÖJA GÄSTHEM VANDRARHEM, STUGOR OCH B&B

Är du turist, affärsresenär eller på besök av annan anledning – jag ger dig personlig service och omtanke i bekväm och hemtrevlig miljö. Njut varje dag av skärgårdsmiljön och kulturlivet i omgivningarna - här finns allt!

Vandrarhemmet med 22 enkla bäddar till bra pris ligger otroligt naturskönt på norra delen av ön. Längre söderut finns Humlans B&B med hög standard & flera stugor med olika pris/bekvämligheter. Vi hjälper er gärna till rätt boende!

Always Open Bed & Breakfast Mellanvägen 20 139 30 Värmdö 073-651 81 27 birgittawahlstrom@hotmail.com www.alwaysopen.se

Möja Gästhem Långvik, Löka & Berg 130 43 Möja 0709-494520 humlan@mojagasthem.se www.mojagasthem.se

CAMPING & STUGOR VID VATTNET

SIGGESTA HOTELL OCH KONFERENS

Campingen har ca 160 tomter som ligger i en kuperad terräng. Här kan du hitta just din favoritplats. fem stugor på 16 m2 som ligger i sluttning med utsikt mot vattnet. Känslan är mer som en sommarstuga än en campingstuga.

Att få komma bort en stund kan alla behöva ibland. Det har vi tänkt på när vi har inrett våra rum för övernattning. På gården finns många vackra byggnader som vi successivt har renoverat med tanken att bevara husets karaktär och charm.

Ingarö havscamping Gamla ingarövägen 12 134 61 Ingarö 08-570 270 79 Ingarohavscamping@gmail.com www.ingarohavscamping.se

Siggesta Hotell och Konferens Siggestagård 139 90 Värmdö 08-562 80 120 info@siggestagard.se www.siggestagard.se

MITT I CHARMIGA GUSTAVSBERG HAMN

SKEVIKS GÅRD - HAV OCH NATUR INPÅ KNUTEN

Vi har 27 personligt inredda hotellrum i varierad stil. 14 av rummen är dubbelrum och 13 enkelrum. För dig som vill unna dig lite lyx kan vi erbjuda vår svit med jacuzzi eller två mindre sviter med vacker utsikt över hamnen

Med hav och natur inpå knuten är hotell– och konferensanläggningen Skeviks Gård en underbar plats för konferenser, utbildningar, affärsmöten, fester, träning & rekreation. Vår vackra skärgårdsmiljö ger både arbetsro, lust och inspiration.

Hotell Blå Blom Odelbergs väg 5A 134 40 Gustavsberg 08-574 112 60 reception@blablom.se www.blablom.se

Skeviks Gård 134 32 Gustavsberg 08-570 387 00 bokning@skevik.se www.skevik.se

ERIKSÖ STUGBY & CAMPING – STORT UTBUD AV STUGOR

VÄSBY GÅRD - HAVSNÄRA BOENDE

Vi kan erbjuda er ett stort friluftsområde med en härlig badplats och ett stort serviceutbud. Våra rökfria uthyrningsstugor är belägna i vacker skogsmiljö med sjöutsikt och nära till både sandstrand och klippor.

Välkommen att bo i Huvudbyggnaden eller i Nya Annexet. Våra 14 rum är ljusa och moderna och du sover gott i lyxiga Hästens och Jensen sängar. Huvudbyggnaden har 4 dubbelrum och Nya Annexet har 4 dubbelrum samt 4 enkelrum.

Eriksö Stugby & Camping Eriksövägen 185 37 Vaxholm 08-541 301 01 info@eriksocamping.se www.eriksocamping.com

Väsby Gård konferens & Hälsa Väsbyvägen 184 95 Ljusterö 08-54241065 info@vasbygard.com​ www.vasbygard.com

VÄLKOMMEN TILL J, STOCKHOLMS NEWPORT

GRINDA WÄRDSHUS - HOTELL I NATUREN

På en av Stockholms mest natursköna platser ligger Hotel J Nacka Strand. Här kan ni bo med en betagande utsikt över Kungliga Djurgården och avnjuta en måltid på vår populära Restaurant J med huvudstadens hamninlopp som kuliss.

De vackra hotellrummen ligger precis bakom Wärdshuset i fyra stora hus med ett fantastiskt naturnära läge. Här sover du som en riktig skärgårdsbo. Rummen ligger bara några meters promenad från restaurangen, baren och frukostmatsalen.

Hotel J Ellensviksvägen 1 131 28 Nacka Strand 08-601 30 00 info@hotelj.com www.hotelj.com

Grinda Wärdshus Södra bryggan Grinda 185 99 Vaxholm 08-542 49 491 info@grinda.se www.grinda.se visitskargarden.se

57


MAT & DRYCK I MELLERSTA SKÄRGÅRDEN Restauranger / Krogar / Pubar / Caféer SVENSKA OCH SERBISKA KLASSIKER

EN ÄKTA BISTRO I GUSTAVSBERGS HAMN

I Björkås på vackra Djurö hittar du denna gemytliga restaurang och pizzeria där vi blandar uppskattade svenska klassiker med serbiska specialiteter och härliga italienska pizzor.

En familjeägd bistro med bred matfilosofi. Säsong, råvaror, inspiration och dagsform avgör vad vi serverar. Vi försöker om möjligt använda oss av närproducerande och ekologiska råvaror. Öppet 7 dagar i veckan året runt. Bistro Gustavsberg Odelbergs väg 5 134 40 Gustavsberg 08-570 364 50 info@bistrogustavsberg.se www.bistrogustavsberg.se

Restaurang Björkås Björkåsvägen 8 130 40 Djurhamn 08-571 516 90 bjorkas.barkok@spray.se www.restaurangbjorkas.se SANDHAMNS VÄRDSHUS – ETT VATTENHÅL FÖR ALLA

ETT MARINT BRASSERI VID VATTENBRYNET

Till Sandhamns värdshus kom de första gästerna redan under 1850-talet och i sin nuvarande form har värdshuset stått sedan början av 1900-talet. Kom hit för att låta dig väl trakteras på verandan med fantastisk utsikt över hamnen och havet.

Restaurant J, ett marint brasserie i Nacka Strand, vilar precis vid vattenbrynet med en fantastisk utsikt över den vackra fjärden. En havsnära måltidsupplevelse där vi serverar amerikanskinspirerad brasseriemat med tonvikt på fisk och skaldjur.

Sandhamns värdshus 130 39 Sandhamn 08-571 530 51 info@sandhamns-vardshus.se www.sandhamns-vardshus.se

Restaurant J Augustendalsvägen 52 131 52 Nacka Strand 08-601 30 25 info@restaurantj.com www.hotelj.com

BISTRO BJÖRKVIK - SKÄRGÅRDSPÄRLA NÄRA STAN

BULLANDÖ KROG RESTAURANG SKÄRGÅRD

Precis vid havet ligger vår vackra Bistro och sommarkiosk. Hos oss avnjuter du vällagad mat och noga utvalda drycker till bra priser. Öppet året runt. Fri parkering, gästbrygga och SL buss som stannar utanför dörren. Varmt Välkomna till oss.

Bullandö krog ligger längst ut på Värmdö, på gränsen vid inner- och ytterskärgården, vi är lika lättillgänglig från land som sjön. Från vår soliga altan blickar man ut över den vackra skärgården. Stor prisvärd meny byts dagligen.

Bistro Björkvik Björkviksvägen 24 13467 Ingarö 08-57148000 info@bistrobjorkvik.se www.bistrobjorkvik.se

Bullandö Krog Bullandö Marina 139 56 Värmdö 08-571 458 54 info@bullandokrog.se www.bullandokrog.se

RÖDA VILLAN FJÄDERHOLMARNA

BAGERI & CAFE

Café, grill och bar i en vacker miljö med fantastisk utsikt över Stockholm. Vi erbjuder även boulespel. Öppet: 29 April-3 September 11-18, 1 Juni-13 Augusti öppet till 22:00.

Njut av nybakade frallor eller bakelser i vackra skärgården. Här kan du koppla av på vår fina uteservering med båtarna precis utanför. Välj en god fika eller ät god mat med ett glas vin, du hittar allt hos oss. Välkommen

Röda Villan AB Stora Fjäderholmen 111 15 Stockholm 08-215031 info@rodavillan.nu www.rodavillan.nu

Boulangerie Bageri & Cafe Söderhamnen 6 185 31 Vaxholm 08-541 318 72 info@boulangerie.se www.boulangerie.se

FIKA I SOLEN, MIDDAG ELLER EN PICKNICK!

VAXHOLMS KASTELL - BISTRO KASTELLET

Vi har flera restaurangdelar dit ni kan komma vare sig ni vill avnjuta en à la carte måltid, äta något enklare på vår stora bryggaltan eller ta en fika i det härliga orangeriet.

Bistro Kastellet ligger mysigt beläget inne på Kastellets borggård. I bistron njuter man av gott hembakt fikabröd, våfflor och goda luncher med inslag av råvaror från lokala leverantörer.

Fredriksborg Hotell & Restaurang Fredriksborgsvägen 17 139 90 Värmdö 08-541 380 50 info@fredriksborghotel.se www.fredriksborghotel.se

Vaxholms Kastell & Badholmen Kastellet 185 99 Vaxholm 08-1200 4870 info@kastellet.com www.kastellet.com

58

visitskargarden.se


GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN

CAFÉ SJÖSTUGAN, LILLSVED

Vårt köksteam, med ett förflutet från bland annat svenska kocklandslaget, säkerställer en trevlig matupplevelse. Restaurangen har havsutsikt och uteservering. Öppet alla dagar i veckan för frukost, lunch och middag.

I hjärtat av skärgården, vid Lillsved på Norra Värmdö ligger anrika Cafe Sjöstugan. Här serveras mat med inspiration från skärgård och hav samt hembakat kaffebröd. pajer m.m.

Grand Hotel Saltsjöbaden Hotellvägen 2 133 35 Saltsjöbaden 08-506 170 00 info@grandsaltsjobaden.se www.grandsaltsjobaden.se

Café Sjöstugan Lillsved 139 90 Värmdö 08-541 380 26 cafesjostugan@lillsved.se www.cafesjostugan.se

SVENSK HUSMANSKOST & VEDUGNSPIZZA

GRISSLINGE VÄRDSHUS

Vi erbjuder hemlagad traditionell svensk husmanskost, klassiska kött & fiskrätter samt genuin vedugnspizza. Vällagat och prisvärt. Koppla av i en härlig skärgårdsmiljö med utsikt mot Kastellet och Vaxholmsfjärden. Varmt välkomna.

Ta ett glas i solen och njut av en folklig smakupplevelse. Och en oslagbar utsikt förstås! Vi ligger vid stranden i Grisslinge Havsbad. Det perfekta stället för en dag med vännerna och familjen att umgås, äta och njuta av vädret!

Restaurang Kajkanten Rindövägen 1 18541 Vaxholm 08-541 319 50 khazeni3@hotmail.com www.restaurang-kajkanten.se

Grisslinge Havsbad AB Skärgårdsvägen 158 13936 Värmdö 08-57022810 bokningen@gastrogruppen.se www.krogengrisslinge.se

ARTIPELAG - GASTRONOMI I SKÄRGÅRDSMILJÖ

VÄLKOMMEN TILL CAFE SASTA

Artipelag är en världsunik mötesplats för konst, god mat, evenemang och aktiviteter – vackert belägen i Stockholms skärgård, 20 minuter från city. Två restauranger erbjuder vällagad mat, hembakat och utsikt över Baggensfjärden.

Café Sasta i Värmdö Köpcentrum är det mysiga stället att träffas på, njuta en kopp härligt nybryggt kaffe eller äta en god tillagad lunch. Vi har precis byggt ut och har en fantastisk fin trädgårdmiljö.

Artipelag Artipelagstigen 1 134 40 Gustavsberg 08-570 130 50 restaurang@artipelag.se www.artipelag.se

Cafe Sasta Fenixväg 4-14 Gustavsberg 08-570 35020 info@sasta.se www.sasta.se

FJÄDERHOLMARNAS KROG - NÄRA CITY

DELSELIUS KONDITORI I GUSTAVSBERG

Bara en kort båttripp från city lockar Fjäderholmarna med äkta skärgårdsgemyt. Inte konstigt att både turister och stockholmare flockas kring fiskgryta, färska räkor & skaldjur, toast skagen och annat gott.

Välkommen till en samlingsplats för fikasugna, lunchätare och älskare av läckra bakverk. Besök oss på konditoriet i centrum och välj bland våra goda konditorivaror till en kopp kaffe i en lugn, vacker och rogivande miljö.

Fjäderholmarnas krog Stora Fjäderholmen 111 15 Stockholm 08-718 33 55 info@fjaderholmarnaskrog.se www.fjaderholmarnaskrog.se

Delselius Bageri & Konditori Gustavsbergs Centrum Gustavsberg 08-570 320 30 info@delselius.se www.delselius.se

CAFÉ TORNHUSET - I HAMNEN

RÖKERIET FJÄDERHOLMARNA

Café Tornhuset ligger nere i hamnen där du har en utsikt över vackra Farstaviken. Café Tornhuset serverar allt från utsökta bakverk, chokladpraliner till matiga mackor, sallader, soppor och pajer. Kom in på en fika vi har öppet alla dagar.

Stockholms närmaste skärgårdsö hittar ni 25 minuter från city. Båtar avgår varje halvtimme under högsäsong. Efter den korta båtturen genom Stockholms inlopp stiger ni av precis vid Restaurang Rökeriet.

Café Tornhuset Odelbergs väg 11 134 40 Gustavsberg 08-570 300 50 info@delselius.se www.delselius.se

Rökeriet Fjäderholmarna 111 15 Stockholm 08-716 50 88 info@rokeriet-fjaderholmarna.se www.rokeriet-fjaderholmarna.se

visitskargarden.se

59


SE & GÖRA I MELLERSTA SKÄRGÅRDEN Kultur & Musik / Natur / Sport & Fritid / Spa & Hälsa ARTIPELAG - KONST MÖTER SKÄRGÅRD

SEGLA CONSTANTIA

Artipelag är en världsunik mötesplats för konst, god mat, evenemang och aktiviteter – belägen i Stockholms skärgård 20 minuter från city. Byggnaden omfattar drygt 10 500 kvm, placerad med storslagen utsikt över Baggensfjärden.

Vår och höst bokar du undersköna slätskonerten Constantia för din skolklass, ditt företag, din familj, ditt sällskap, ditt läger. I juli seglar vi Tall Ships Race eller Nordisk Seglats och Fyn Rundt. Solnaskutan Constantia Huvudsta Strand 8 171 73 Solna 070-5773233 info@constantia.se www.constantia.se

Artipelag Artipelagstigen 1 134 40 Gustavsberg 08-570 130 00 info@artipelag.se www.artipelag.se MUSEET HAMN – SVERIGES ENDA SLAGFÄLTSMUSEUM

NYSVEDS GÅRD

Upplev historien på plats! Länge var den smala passagen genom Baggensstäket den huvudsakliga farleden från Östersjön in till Mälaren och Stockholm. Vi skildrar dess spännande historia, med tyngdpunkt på Slaget vid Stäket 1719.

På gården bor svenska lantraser i en lantlig miljö nära skog och natur. Vi erbjuder bl.a. bondgårdsbesök, barnkalas, ridlektioner och rid-och djurläger. Vi säljer gårdens lammskinn, vaktelägg och hönsägg. Ring eller maila för att boka besök hos oss! Nysveds gård

Museet HAMN Brantvägen 3 133 42 Fisksätra, Saltsjöbaden 08-570 31 110 malin@hamnmuseum.se www.hamnmuseum.se

Nysvedsvägen 1 139 51 Värmdö 070-7218648, 070-7705456 nysved@gmail.com www.nysvedsgard.se

RODDARHUSET GALLERI, KONSTBUTIK & CAFÉ

BOULE PÅ RÖDA VILLAN FJÄDERHOLMARNA

I fantastisk skärgårdsmiljö direkt vid havet ligger Roddarhuset. Konst & hantverk från hela landet finns att se i galleriet & i skulpturparken. I caféet serverar vi kaffe, hembakat, glass, smörgåsar, sallader & pajer. Välkomna!

Välkommen till Fjäderholmarna för att spela Boule. På Röda Villan kan du även äta och dricka i vacker skärgårdsmiljö. Öppet: 29 April – 3 September 11 – 18, 1 Juni – 13 Augusti öppet till 22.00.

Roddarhuset i Vaxholm Östra Ekuddsgatan 21 185 31 Vaxholm 0734 34 36 10 helene@roddarhuset.se www.roddarhuset.se

Röda Villan AB Stora Fjäderholmen 111 15 Stockholm 08-215031 info@rodavillan.nu www.rodavillan.nu

SKÄRGÅRDSMUSEET

AKTIVITETER PÅ VAXHOLMS KASTELL

I Stavsnäs by på Fågelbrolandets nordöstra sida ligger Skärgårdsmuseet. Här finns utställningar om skärgårdslivet förr. Skärgårdsmuseet har två filialer, den ena i Sand på Nämdö och den andra i Uppeby på Runmarö.

Pröva årets nyhet och den absolut häftigaste adrenalinutmaningen – Walk the plank! Vågar du ta klivet ut och hoppa från torn? Vi rekommenderar också ett besök Vaxholms Fästnings Museum som skildrar skärgårdsförsvarets historia.

Skärgårdsmuseet Byholmsvägen 9 Stavsnäs 08-571 502 14 info@skargardsmuseet.org www.skargardsmuseet.org

Vaxholms Kastell & Badholmen Kastellet 185 99 Vaxholm 08-1200 4870 info@kastellet.com www.kastellet.com

VÄLKOMMEN TILL ÄVENTYRSBAD I GUSTAVSBERG

VÄLKOMMEN TILL LJUSTERÖ KONSTHALL

Gustavsbergsbadet är ett äventyrsbad, sim- och friskvårdsanläggning som ligger i Gustavsbergs centrum med tillgång till parkeringsplatser, shopping och annan service. Här kan du bland annat motionssimma och äventyrsbada.

Vi visar en kombination av permanenta och aktuella utställningar av svensk och internationell konst, foto och graffiti. Vår curator, Claes Moser, är en uppskattad guide till våra bokade visningar. Vår hemsida berättar mer!

Gustavsbergsbadet Ösby badväg 3 134 38 Gustavsberg 08-570 470 50 gustavsbergsbadet@varmdo.se www.gustavsbergsbadet.se

60

visitskargarden.se

Ljusterö konstförening Ljusterö Torg 184 95 Ljusterö 070-6119442 carl@vastralagno.se www.ljusterokonsthall.se


KOMPLETTA GUIDADE SPORTFISKETURER!

KLINTSUNDET MARINA – HYRA VATTENSKOTER & KAJAK

Fiska med fiskeguide i Stockholms skärgård, lär dig fiskets hemligheter. Fiskeguidning med företaget, familj el vänner blir ett härligt avbrott och ett spännande äventyr. Alla kan vara med! Topp utrustade rymliga båtar.

Vattenskotrarna är beläget vid Klintsundet, sundet mellan Västra och Östra Lagnö. Från Ljusterö sticker Lagnöarna, som en 1,2 mil lång arm, rätt ut i några av Stockholms skärgårds allra vackraste vatten med närhet till ytterskärgården.

Catch & Relax Stegesundsvägen 63 185 99 Vaxholm 08-54491320, 070-5560952 info@catchrelax.se www.catchrelax.se

Klintsundet Marina Lagnövägen 157 184 95 Ljusterö 08-542 43 243 info@klintsundetmarina.se www.klintsundetmarina.se

SIGGESTA GÅRD - KUL ATT GÖRA UTOMHUS

STORSTOCKHOLMS NATURGUIDER

Det bästa är att det är öppet året runt. Ta med dig barnen på utomhusaktiviteter som ni alla kommer gilla och avsluta med en god lunch i vår restaurang. Vill du prova på alla våra aktiviteter så rekommenderar vi att ni köper ett aktivitetsband.

Välkommen att följa med en av våra auktoriserade naturguider ut i naturen. Varje söndag och ibland en kväll i veckan någonstans i Stockholms län. Alltid start och slut i kollektivtrafikläge. Ingen föranmälan. 100kr, under 18 fritt.

Siggesta Hotell och Konferens Siggestagård 139 90 Värmdö 08–56280120 info@siggestagard.se www.siggestagard.se

Storstockholms naturguider Stockholms län 070-6380712 maria.bergstrom@naturskyddsforeningen.se www.utinaturen.nu

FÅGELBRO GOLF & COUNTRY CLUB

GRINDA – ÄVENTYRET KAN BÖRJA

Välkommen till golfparadiset i skärgården. Banan räknas som en av landets finaste och har stått värd för bland annat European Seniors. Banan kräver hcp 30 för herrar och 36 för damer. Korthålsbana, driving range och putting green.

I hamnkontoret kan du hyra kajak och handla olika båtartiklar eller något snyggt ur Grindas egen klädkollektion. Intill Framfickan kan du spela boule, volleyboll, fotboll och mycket annat.

FågelbroHus Fågelbrovägen 20 139 60 Värmdö 08-571 419 00 info@fagelbrohus.se www.fagelbrohus.se

GRINDA WÄRDSHUS AB Södra bryggan, Grinda 185 99 Vaxholm 08-542 49 491 info@grinda.se www.grinda.se

DJURÖNÄSET – SKÄRGÅRDSFESTIVALEN 2017

VAXHOLMS FÄSTNINGS MUSEUM

Skärgårdsfestivalen den 8 Juli 2017 här på Djurönäset är en heldag fylld med underhållning och aktiviteter för hela familjen. Njut av skaldjur och ostron i champagnebaren vid havet eller någon av alla de andra läckerheterna.

Välkommen till museet som skildrar skärgårdsförsvarets historia under femhundra år. Besök utställningen ”Livet på Kastellet” och de mindre utställningarna om fästningsfångar och om Ytterby gruva på Resarö.

Djurönäset Seregårdsvägen 1 139 02 Djurhamn 08-571 490 00 info@djuronaset.com www.djuronaset.com

Kastellet 185 99 Vaxholm 08-541 311 10 info@vaxholmsfastning.se www.vaxholmsfastning.se

ÅK MED FJÄDERHOLMSLINJEN FRÅN SLUSSEN

INOMHUS-SPA MED HAMNUTSIKT

Fjäderholmslinjen går under perioden 29 april till 3 september, alla dagar. Resan tar ca 25 minuter. Alla turer stannar vid Nacka Strand ca fem minuter efter avgång från Fjäderholmarna och ca femton minuter efter avgång från Slussen.

Slappna av och njut i vår generösa spa-avdelning. Du har vacker utsikt över hamnen och tillgång till behandlingar, bubbelpool, bastu och ett modernt litet gym. Du som hotellgäst har fri tillgång till både spa-avdelningen och gymmet.

Fjäderholmslinjen 102 25 Stockholm 08-21 55 00 www.fjaderholmslinjen.se

Sandhamn Seglarhotell 130 39 Sandhamn 08-574 504 00 reception@sandhamn.com www.sandhamn.com

visitskargarden.se

61


Sveriges bredaste båtprogram! Vi har mer än 60 båtar i utställningshallen med nya Husky R8S och Buster Phantom som toppnummer.

Välkommen till Europas största Yamaha Center! Utöver vårt gigantiska båtprogram visar vi även kompletta program av Yamaha motorcyklar, mopeder och ATV. Varmt välkommen till oss önskar Patrik med personal.

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge, 08-556 523 00. www.yamahacenter.com/stockholm Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.


BÅTLIV

För båtfolket blir det inte sommar med mindre än att de har fått vara på sjön i några veckor. Men man måste inte ha en egen segel- eller motorbåt för att kunna njuta av båtlivet. Med den reguljära skärgårdstrafiken kan du uppleva salta stänk och vind i håret och besöka en lång rad olika fantastiska miljöer. Det finns också möjlighet att hyra en båt under några dagar eller veckor. Skärgården är full av smultronställen som sandstränder, badklippor och naturstigar.   I sidorna som följer finns det tips från riktiga skärgårdsproffs som handlar om hur man håller sig säker på sjön, hur kursutbudet ser ut för dig som vill bli en kompetent båtförare och hur matens roll på sjön har utvecklats över åren.

Tack vare allemansrätten och Skärgårdsstiftelsen är Stockholms skärgård väldigt tillgänglig för allmänheten. Men det finns även ett antal privatägda gästhamnar. Här i tidningen kan du läsa om några av alla de vackra natur- och gästhamnarna som är värda ett besök. Gästhamnar erbjuder mer service och i naturhamnarna semestrar man mer spartanskt. På flera av skärgårdsstiftelsens öar finns vedeldade bastur som ger en sommarkänsla utöver det vanlig.

63


Upplev sommaren på sjön!

Hitta din återförsäljare på www.hrboat.com


LAGA MAT PÅ SJÖN Förr i tiden åt man skinka från en konservburk när man var på sjön. Idag är läget ett helt annat. Trenden med god och vällagad mat på sjön speglar det ökade intresset för varierad och vällagad mat i samhället i stort. ”När jag var liten handlade maten när man var på utflykt om att få något i magen. För vår familj idag är den kulinariska upplevelsen en viktig del av livet på sjön. Vi tänker till och lagar mat från grunden”, säger Helen Kreutz Bolander som under många år ägnat större delen av sin semester seglandes med familjen. Hur ser en vanligt frukost ut när ni är ute och seglar? – Som hemma ungefär. Ibland när vi vill lyxa till det gör vi äggröra och gräddar croissanter i gasugnen. Det finns deg på burk som är smidig att med. Och jag tycker att det är gott att ha nyplockade blåbär på smörgåsen. Och vad äter ni till lunch? – Runt lunchen befinner man sig ofta på resande fot och vad man äter beror mycket på väder och vind. Om vi står still eller går för motor lagar vi ofta någon god

pastarätt. Är det regn och blåst är det toppen med färdigbredda mackor. Sill och potatis är förstås också en klassisk båtlunch. Beskriv hur en typisk middag under seglingssemestern ser ut. – Till middag äter vi i stort sett alltid något grillat. Kött eller fisk med olika tillbehör. Jag gör ofta ratatouille på de grönsakerna som behöver användas upp. En nackdel på sjön är ju att fukten får dem att ruttna lite fortare.

Handla här ☛☛ Guns Livs på Nämndö har samma utbud och priser som din lokala matbutik. Här finns också mack och restaurang. Rödlögaboden är skärgårdens ostligaste handel där man bland annat kan köpa goda ostar. På Rödlöga, som har en bra allvädershamn, finns också ett bageri.

Ratatouille Smaskigt tillbehör till grillat och ett bra sätt att använda de grönsaker som behöver ätas upp. 1 gul lök •• 2 vitlöksklyftor •• 2 morötter •• 1 zucchini •• 1 gul paprika •• 1 burk hela körsbärstomater •• Olivolja •• Balsamvinäger •• Havssalt •• Svartpeppar ••

Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs löken gul i olivolja. Skala och skär morötterna i smala stänger. Lägg i och fräs tillsammans med löken. Skär zucchinin och paprika i bitar och lägg i lök- och morotsfräset. Fräs vidare i några minuter. Häll i burken med körsbärstomater. Puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.

65


23.1

25.1

27.1

30.1 - NYHET

32

35

37

44

Sea4you Sweden AB, Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 - www.sea4you.se


Snyggt, hållbart och praktiskt. Varsågod, vi har valt ut säsongens tio smartaste och snyggaste båtprylar. SOLKLAR Mångfaldigt prisvinnande solskydd som står emot både vatten, handdukstorkning och svett. Moussen (ja, det är en mousse och inte en kräm) är fri från konserveringsmedel, parfym och nanopartiklar vilket innebär att den även passar barn från sex månader och dessutom är lämplig för allergiker och andra med känslig hy. Finns i styrkorna 50, 30, 20 och 10. Pris från 149 kronor.

UPPBLÅST Med en uppblåsbar SUP-bräda upptäcker du skärgårdens alla vikar och vrår. Modellen Double-O från Watski blåses upp med 1,8 bars tryck vilket gör brädan styv och stabil. Levereras komplett med paddel, fenor och förvaringsväska. Pris 4 999 kronor.

Sittvänlig Båtdynan Comfort seat vann ”bäst i test” för sin sköna komfort. Dynan är ställbar i 14 vinkar och har ett bärhandtag vilket gör den lätt att transportera. Tillverkad i vattenavvisande tyg av kapelltyp. Finns i flera färger och kostar cirka 1 000 kronor hos Watski.

Torrlagd

Handdukar i microfiber tar minimalt med plats, torkar snabbt och absorberar maximalt med vatten (upp till sju gånger sin egen vikt). Nästan magi! Handduk från nya skandinaviska märket Urberg, pris från 99 kronor.

STRANDAD Marininspirerad strandfilt med stoppning av bomull. Från Åhléns sommarkollektion, pris 399 kronor. 67


Håll båten igång hela sommaren! Du hittar din närmaste OKQ8 Station på okq8.se Trevlig sommar.

Marin- och fritidsbatterier från

899:–

Välkommen till Sveriges största flytande båtmässa! Fri entré Gratis parkering

1-3 september alltpasjon.se


MATCHAT Klart att fendrar och tampar ska vara färgmatchade med båtens detaljer och stripes! Vanligaste färgen är fortfarande blått, men detaljer börjar bli vanligare i andra färger såsom rött, svart och grått. Dan-Fender tvättbara fenderskydd från Hjertmans, finns i flera storlekar, pris från 116 kronor. Mulitmarine förtöjningstampar med splitsad ögla från Hjertmans, prisexempel 6 meter: 138 kronor.

Upplyst Bästa och snyggaste oljelampan tillverkar danska Delite. Petrolux heter modellen som håller lågan brinnande även i den värsta svenska sommarstormen. Borstat stål. Pris cirka 4 000 kronor.

Tåligt Duka fint på båten med tåligt porslin. Serien Marine Business har antiglidskydd och tillverkas i melaninplast. Från Hjertmans, pris cirka 85 kronor per del.

BÄSTA ”BOJFRIEND” Förtöj enkelt och smidigt runt pollare, stolpar och knapar med en båtshake och den supersmarta förtöjningskroken HandyDuck. Kroken gör det lätt att lägga an och lossa även när tampen är belastad vid exempelvis hårt väder. Kroken finns i flera storlekar och kostar från 350 kronor. 69


” Kul att vara delägare! I år får vi kunder tillbaka 2,5 miljoner kronor.” Josefin, Laser Radialseglare i världsklass, kund och en av våra 247 000 delägare.

HEL MEDLEM – FÖR DIN + TRYGGHET PÅ SJÖN & PÅ LAND Hel

Hel Medlem

– Brand, stöld, Tilläggsförsäkrings sjöskada, uppläggning Hel Plus Allrisk paket

Nu ännu bättre!

Transport utanför Norden

– Ansvarsförsäkring 33 miljoner kronor

– Rättsskyddsförsäkring 6 prisbasbelopp – Sjöassistans dygnet runt utan självrisk – Allrisk – Maskin upp till 14 år – Stort geografiskt område

Vi på Svenska Sjö har bara en sak för ögonen. Att ständigt utveckla de bästa båtförsäkringarna och trygghetslösningarna för dig och din båtklubb. Genom båtklubben är du delägare i Svenska Sjö och det ger dig direkta fördelar som mer omfattande villkor, resultatbonus för medlemmar och smidig skadereglering. Du får del av Svenska Sjös överskott genom direkt bonus på nästkommande års premie. En båtförsäkring på dina villkor helt enkelt. Gå in på www.svenskasjo.se om du vill veta mer.


KOMBINERA GPS:EN MED PAPPERSSJÖKORET FÖR EN BÄTTRE ÖVERBLICK.

SÄKER TILL SJÖSS Hans Broman började segla som 10 åring och har kappseglat sedan dess. Tillsammans med sin besättning på Nemo har han bland annat deltagit i Gotland Runt och ORC VM i Helsingfors. Här delar han med sig av sina bästa tips för en säker resa. Navigera rätt Digitala sjökort och GPS underlättar navigeringen, men det betyder inte att du som är ute på sjön kan koppla bort hjärnan. Sjökorten har en felmarginal på ett antal meter och det gäller att ha säkerhetsmarginaler i sin navigation. Ett tips är också att kombinera GPS:en med ett papperssjökort eftersom de ger en bättre överblick. Planera det oförutsedda Det är bra att ha en plan, och att ha snackat ihop sig innan, oavsett om det handlar om att ta ner ett segel under tuffa väderförhållanden eller om en allvarlig situation som ”man över bord” skulle uppstå. I en nödsituation är det helt

avgörande att inte hamna i chock utan att hålla sig lugn och handlingskraftig. Glöm inte flytvästen När det gäller flytvästen är det absolut viktigaste att man har den på. De flesta vuxna som är ute till sjöss använder seglarvästar. Dessa håller dig flytande, men de vänder dig inte rätt i vattnet i det fall du inte är vid medvetande. Det finns också uppblåsbara räddningsvästar som är säkrare då de vänder dig åt rätt håll. Värt att notera här är att man behöver hålla koll på utgångsdatumet på patron och utlösarmekanik och att man behöver använda grenbandet för att de ska fungera.

Vem ringer man? Vid nödsituationer till sjöss ringer man 112 precis som vid nödsituationer på land. Om man har en VHF radio kan man också ropa på kanal 16. Då får både sjöräddningscentralen och båtar i närheten reda på att man behöver hjälp. Men man kan ju behöva hjälp även om det inte är en nödsituation. Kanske att batteriet laddat ur, eller att man har gått på grund och inte kan ta sig loss för egen maskin. Då är det bra att vara medlem i den medlemsfinansierade organisationen Sjöräddningssällskapet där frivilliga hjälper till i situationer där man behöver hjälp men inte befinner sig i direkt fara för livet. 71


Anlita en

Sweboatmedlem! Vi står för ett tryggt båtägande genom kunskap, kvalitet och köptrygghet. Läs mer på sweboat.se

Hjälp oss att rädda dig. Vi är en ideell förening utan bidrag från staten. Ditt stöd behövs för att vi ska kunna rädda liv till sjöss. Ge ett bidrag eller bli medlem på sjoraddning.se. Du kan också ringa 077-579 00 90.

Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


Utbildning för båtlivet Stockholms fantastiska skärgård får många att drömma om att upptäcka den med en egen båt. Med rätt kompetens blir färden både trevligare och säkrare. Men vad är det som krävs egentligen?

T

ill skillnad från hur det är när du ska köra bil, så krävs inget körkort eller formella meriter för att få framföra en vanlig fritidsbåt på vattnet. Men bra att veta är att det numera gäller samma alkoholregler på sjön som i trafiken. Om du är på marknaden efter en utbildning är Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) en bra plats att börja. Det är en ideell förening med uppgiften att utveckla och fastställa kompetensintyg inom svensk båtutbildning, auktorisera förhörsförrättare samt informera studieförbund och allmänhet. Organisationen bildades 1985 i samarbete mellan Transportstyrelsen, Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet

och Svenska Kryssarklubben. Här i artikeln tittar vi lite närmre på två vanliga utbildningar: Förarintyg och Kustskepparintyg. Förarintyg Om du vill lära dig grunderna i hur du navigerar en fritidsbåt på ett säkert sätt så är det en bra idé att skaffa Förarintyget (För1). Det är ett intyg som visar att du vid prövningstillfället har visat dig ha tillräckliga teoretiska kunskaper om att framföra en fritidsbåt i skyddade vatten, i dagsljus och under goda siktförhållanden samt hur man visar gott sjömanskap. Utöver genomförd kurs behöver dina kunskaper sättas på prov av en förhörsförättare som är auktoriserad av NFB.

Kustskepparintyg Vill du kunna framföra en båt som är längre än 12 meter och bredare än fyra meter behöver du kustskepparintyg (Kust1). Det är ett intyg som visar att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga teoretiska kunskaper om att framföra en fritidsbåt i såväl skyddade som oskyddade farvatten, i dagsljus såväl som i mörker, i god sikt såväl som i nedsatt sikt samt hur man visar gott sjömanskap. Kustskepparintyget ger inte behörighet att framföra båtar eller fartyg i kommersiellt syfte. Precis som för Förarintyget ska den sökandes kunskaper prövas av en auktoriserad förhörsförättare.

Läs mer på batlivsutbildning.se 73


Every boat is as unique as its owner

Marell Boats AB Hantverksvägen 12 740 36 Ă–sthammar 08-512 54 151 info@marellboats.se

www.marellboats.se


Foto: Lisa Håkansson

TANKA BÅTEN centralt på OKQ8

ENERGIDEPÅ Fyll både tanken och picnickorgen på den centrala sjömacken på Lidingö.

OKQ8:s station och marina vid Islinge på Lidingös västra sida är en av de mest centrala sjömackarna i Stockholm. Det är ett bra ställe att fylla såväl tanken som picknickkorgen inför båtturen.

A

ntalet sjömackar har minskat genom åren, precis som de har gjort på land, men OKQ8 har en marina med sjömack som ligger på Lidingös västra sida mot Lilla Värtan. Här kan du både tanka bensin och så kallad ”blankdiesel”, det vill säga diesel som är specialanpassad för båtar. Macken är också av olika skäl ett bra ekonomiskt alternativ för båtfolket. – Det är lättnavigerat in i hamnen och vår trevliga och kunniga personal gör alltid sitt yttersta för att våra kunder ska känna sig välkomna och få ett bra och tryggt bemötande när de lägger till och

tankar sin båt vid vår marina, säger Pär Neuman, försäljningschef på OKQ8. Spana på båtar Samtidigt som kunderna tankar sin båt kan de även passa på att köpa något att äta, till exempel någon av de fräscha och mättande smörgåsarna som man tillverkar på plats varje dag. Det passar perfekt för utflykten eller till lunchen ute på sjön i Stockholms fantastiska skärgård. – Förutom smörgåsarna finns det även bullar, sallad och korv att köpa och jag vågar påstå att vi har en av marknadens absolut

godaste och mest prisvärda hamburgare. Nyrenoverat Inför förra båtsäsongen rustades OKQ8:s marina upp och nu finns det bland annat ett stort och fint soldäck med bord och sittplatser där man kan avnjuta en glass eller kaffe och en smörgås och titta på båtlivet i viken. – Vi har ett brett utbud, den lilla ytan till trots, och vår goda mjukglass är mycket populär bland våra besökare.

Läs mer på OKQ8.se 75


Foto: Skärgårdsstiftelsen

Foto: Utö Värdshus

Foto: Skärgårdsstiftelsen

Gäst- och naturhamnen Djupfladen

Utö gästhamn

Naturhamn Morviken Fjärdlång

GÄSTHAMNAR En gästhamn är en hamn med båtplatser där du som tillfälligt besökande kan upplåta en plats mot en avgift. I en gästhamn finns typiskt sett dricksvatten, kiosk, bränsle, mottagning av avfall, toalett, dusch eller bastu samt en nödtelefon. Norra skärgården – Öregrunds gästhamn Gästhamnen ligger i hjärtat av Öregrund, är öppen året runt och erbjuder fullservice mellan första juni och sista augusti. Här finns 60 gästplatser som kostar 50 kronor över dagen eller 200 för ett dygn. Mellersta skärgården – KSSS gästhamn på Sandhamn Gästhamnen på Sandhamn består av tre pontonbryggor med mellanliggande kajer framför 76

Seglarhotellet. Hamnen är öppen från sista helgen i april till sist helgen i oktober. Det finns cirka 150 platser. På Lökholmen finns ytterligare 200 platser, och därifrån går passbåt över till Sandhamn. Södra skärgården – Utö gästhamn I yttersta havsbandet i Stockholms södra skärgård ligger Utö och Utö Gästhamn med plats för ca 250 båtar. Hamnen består av den norra och den södra delen.

I den norra hamnen finns sjömacken. I den södra delen, med inlopp söder om Persholmen, är det ofta lite lugnare och under högsäsong är det också lättare att få plats där. I hamnområdet finns reception, kiosk, café och glassbar. Mälaren – Jungfrusunds marina Jungfrusunds gästhamn ligger vid Vårbyfjärden på Ekerös sydostsida innanför Jungfruholmarna. Här finns 30 gästplatser och fullservice från första juli.


Foto: Anna Björkman

Naturhamn på Stora Kalholmen

Naturhamnar

ALLEMANSRÄTTEN OCH SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN SKAPAR EN UNIK TILLGÄNGLIGHET.

En naturhamn är en plats som med sitt naturligt skyddade läge gör att det går bra att lägga till med en fritidsbåt. Det som skiljer den från en gästhamn är att den är gratis och ofta saknar de flesta faciliteter. Däremot finns sopmajor och dass på ett antal av naturhamnarna. Norra skärgården – Idö Idag har Idö ingen fast befolkning och ön lockar besökare med sin underbara skärgårdsnatur och gamla kulturbygd. Det går bra att tälta på större delen av Idö och naturhamnar finns i Idöflaten och på Idskär. Färskvatten finns på två ställen vid Idöfladen och torrtoaletter och sopbod finns i anslutning till båda naturhamnarna. På ön finns strövstigar med bra vandringsmöjligheter. Mellersta – Stora Kalholmen Stora Kalholmen var Skärgårdsstiftelsens första markinköp. Det är ett populärt besöksmål för dem som vill njuta av stillhet, natur

och klippbad. Naturhamnen ligger i en väl skyddad lagun mellan stora och lilla Kalholmen. På ön finns ett vandrarhem med enkel standard och en vedeldad bastu. Södra – Fjärdlång Fjärdlång är en populär ö bland båtfolket. Här finns fina naturhamnar som passar nästan alla vindar och en mindre gästhamn. På ön finns också ett vandrarhem, stuguthyrning, tältcamping och en kiosk. Fjärdlångs naturreservat är ett typiskt exempel på skärgårdsnatur och omfattar bland annat även öarna Ängsön-Marskär, LångholmenBockholmen.

Mälaren – Ridö-Sundbyholmsarkipelagen Naturreservatet Ridö-Sundbyholmsarkipelagen ligger i Mälarens västra del, mellan Granfjärden och Blacken och består av cirka 160 öar och holmar. Öarna nås med egen båt. På Sundbyholmsön finns en brygga på den sydöstra sidan av ön och det är även populärt att lägga till vid Räfsgarn där det finns sandstrand, badklippor, rastplats och grillplats. Hobbyornitologen rekommenderas varmt ett besök i reservatet då det finns ett 100tal häckande fågelarter som exempelvis skogsduva, näktergal, stenknäck och brun kärrhök. 77


Utö - den kompletta ön Här finns något för alla. Vackra sandstränder där du kan finna lugn och ro. Många bra restauranger. Mycket aktiviteter. Bra promenadstigar och bra cykelvägar. Kultur med Sveriges äldsta järngruvor och ett fantastiskt litet museum i anknytning till gruvorna. Öns geologi är unik.

Utö turistbyrå AB Gruvbryggan Utö 08-50157410 info@uto.nu


SÖDRA SKÄRGÅRDEN Haninge

Södertälje

Dalarö

Gålö

Ornö Fjärdlång

Muskö Mörkö

Oaxen

Utö Ålö-Rånö

Lisö Trosa

Nynäshamn

Askö

Torö

Öja Landsort

DESTINATIONER: Askö Dalarö Fjärdlång Gotska Sandön Gålö Haninge Lisö

Muskö Mörkö Nynäshamn Nåttarö Oaxen Ornö Södertälje

Innehåll: Nåttarö Skansholmen Gotska Sandön Trosa Havsbad Nynäs Havsbad Nynäskalaset Boenden i södra skärgården Mat & dryck i södra skärgården Se & göra i södra skärgården

Södra kustremsan Torö Trosa Utö Ålö-Rånö Öja / Landsort

s. 80 s. 82 s. 85 s. 89 s. 90 s. 90 s. 94 s. 96 s. 98 79


ROLIGA GREJER

På Nåttarö kan du hyra cykel, kajak och roddbåt för den som vill fiska. Eftersom det inte finns någon trafik på ön är det perfekt att cykla och nytt för i år är att det finns leder som gör det enkelt att hitta. Eller så ger du dig helt enkelt av och hittar din egen vik.

Nåttarös mest populära strand, Storsand, blev utsedd till den bästa sandstranden i ett test i tidningen Expressen.

SOMMARLUGN PÅ NÅTTARÖ Nåttarö är ett semesterparadis, där det varken finns permanentboende eller sommarhus. Här kan du som besökare leva det enkla livet.

N

är ryktet på hösten 2015 gjorde gällande att Skärgårdsstiftelsen sökte ny arrendator till Nåttarö såg Peter Ljung sin chans att förverkliga en gammal dröm: att få arbeta på heltid med något som har en koppling till havet. Han besökte den 570 hektar fantastiska sandön och fick åka runt på en fyrhjuling tillsammans med tillsynsman Ove Nilsson. – I mötet med den fantastiska naturen, och stränderna med sand och klappersten, kände jag 80

mig ödmjukt hoppfull. Tänk om jag skulle få chansen att ta mig an det här? Och så blev det. Av en lång rad intressenter föll valet på familjen Ljung som sedan tidigare bland annat driver restaurang Kroken i Nynäshamn. – Verksamheten på Nåttarö engagerar hela familjen och idag är fyra generationer involverade i driften på ön på olika sätt. Det är jag och min fru Carina, våra fyra barn med respektive och

farmor Maggan. Våra barns småttingar är också med på ett hörn. 2016 blev det första året för familjen Ljung på Nåttarö och säsong två bjuder på en hel del nyheter. Det blir livemusik på logen och på restaurangen, som har en av skärgårdens bästa solnedgångar, blir det levande jazz- och visinfluerad musik. – En annan nyhet många säkert gläds över är att vi har en massageterapeut på ön.


Handla här ▲ Ta med familjen på en cykelutflykt till en strand på dagen och spela lite fotboll på planen i stugbyn tillsammans med de andra familjerna på eftermiddagen. Runda sedan av en härlig semesterdag med en bastu och grillmiddag.

Precis som tidigare är det Magnus och Leila som driver handelsboden och i butiken hittar du allt som man kan behöva under en veckas vistelse på ön. Från bröd och det man ska ha på grillen till fiskehåvar och snorklar. Nytt för i år är att det finns två klädbutiker på ön som erbjuder kläder från Pelle P samt emma och malena.

Foton: Hirschproduktion

BOENDE Det finns ett vandrarhem, en stugby som ligger centralt på ön, och tältplatser både för säsongcampare och gäster som vill stanna någon eller några nätter. Nytt för i år är också att det går att hyra den stuga på Ängsholmen där konstnären Egil Malmsten spenderade somrarna med sin familj på 50-talet.

Läs mer på nattaro.se

MAGNUS UGGLA

MUSTASCH * NORLIE & KKV * MISS LI * LOREEN MARKOOLIO * E-TYPE * HOV1 PAIN * ACE WILDER * FARSTA * SATAN TAKES A HOLIDAY SMITH & THELL * NASSIM AL FAKIR * KRISTIAN ANTTILA * EBBA GOLD PENTHOX * LBSB * URBAN TRIBE STHLM * HOG IN THE POUND * VILMA COLLING * FRISTADEN PARTNERS

MEDIAPARTNERS

BILJETTER OCH MER INFO: WWW.NYNASKALASET.SE 4-6 Augusti 2017 Svandammsparken i Nynäshamn

81


Skärgårdspärla i söder På Skansholmen finns två restauranger och ett café, en populär gästhamn och camping. För den som vill ut och testa fiskelyckan finns det båtar att hyra i sjömacken.

M

ånga av besökarna kommer till Skansholmen för matens skull. Här finns två restauranger; en a lá carte lyxkrog och en enklare restaurang med en mer avslappnad atmosfär. – På Skansholmens Sjökrog är det gourmetmat och i Bistron serveras bland annat våra populära hamburgare och vad vi tror kan vara Sveriges största räksmörgåsar, säger Thomas Linder. Det finns också ett brännvinsbränneri på Skansholmen som 1998 fick det första lagliga tillståndet i Sverige sedan 1865 att bränna sitt eget brännvin. Detta brännvin serveras endast till gästerna på Sjökrogen. – Vårt brännvin tillverkas av potatis och kryddas med ekologiska örter från vår egen odling och producenter i närområdet. Förr i tiden hade alla skärgårdskrogar

82

med självaktning hembryggt brännvin, och det är roligt att föra den traditionen vidare. Prova fiskelyckan Skansholmen ligger vid Skanssundet som är känt för sitt utmärkta strömmingsfiske vår och höst. Sommartid fiskar man gös, gädda och abborre. – Vi har ett 20-tal enklare båtar som går bra att hyra , med eller utan motor och det finns fiskeutrustning att köpa i sjömacken. Naturskön camping På Skansholmen finns en liten familjär camping med 60-talet platser som alla har el. Campingen ligger på en ås med utsikt mot saltsjön åt alla håll. På campingen finns också några enkla småstugor för uthyrning. Dusch och toalett finns i servicehus i anslutning till campingen.

Sjömack i trygg hamn Skansholmen är känd för att vara en mycket djup och skyddad hamn och här fanns en militäranläggning som lades ner efter första världskriget. Bensinstationen ligger i anslutning till gästbryggan. RESA HIT ¬¬ Skansholmen ligger i Stockholms södra skärgård mellan Södertälje och Trosa. Landvägen åker man antingen med bil eller kommunala färdmedel från Stockholm via Södertälje/Mörkö eller via färja över Skanssundet från Grödinge/ Tumba. Under högsäsong går färjan över Skanssundet till Skansholmen/ Mörkö mellan klockan sex på morgonen och elva på kvällen. Skansholmen har också en gästhamn med gott om plats för dem som kommer med egen båt.


BRÄNNVINSBRÄNNERIET PÅ SKANSHOLMEN FICK 1998 DET

1:a

Det finns goda möjligheter för båtburna gäster att lägga till på Skansholmen. Det finns goda angöringsmöjligheter i den väl skyddad gästhamnen.

LAGLIGA TILLSTÅNDET I SVERIGE SEDAN

– 1865–

SERVERAS ENDAST PÅ SJÖKROGEN

ATT BRÄNNA SITT EGET BRÄNNVIN.

Personligt på KÖRUNDA bo på banan - tre unika golfslingor att bemästra och uppleva.

countrychict hotell

KÖRUNDA HOTELL MÖTEN EVENT GOLF

i skön miljö & hemma hos känsla. relaxavdelning och golf. varmt välkommen hem till oss. 30 minuter från stockholm

www.korunda.se 08-520 390 30

omgiven av vacker natur. 15 minuter till skärgården. 83


SÄLJA? PASSA PÅ NÄR MARKNADEN ÄR STARK! Vi erbjuder våra säljare den mest kraftfulla, mångsidiga och skräddarsydda marknadsföringen – STORT SPEKULANTREGISTER –

Vi söker just nu: Villor, bostadsätter, fritidshus, tomter på både fastland och öar.

Besök gärna vår nya hemsida och vår nya toppmoderna butik i tre plan på Götgatan 33.

Vi expanderar! Söker inför 2017 nya fastighetsmäklare. Hör av dig till oss redan idag.

MER ÄN 30 ÅRS ERFARENHET

KJELL JOHANSSON FASTIGHETSBYRÅ KJFAST.SE | 08–641 10 00 | INFO@KJFAST.SE


Foto: Magnus Lepschi

Gotska Sandön ligger på krönet av en 12 mil lång, och bitvis 70-90 meter hög undervattensrygg av morän, grus och sand som sträcker sig från Klints bank öster om Gotland via Salvorev nordost om Fårö ända upp till Kopparstenarna, 20 kilometer nordväst om Sandön.

GOTSKA SANDÖN – enslig och naturskön

På Gotska Sandön finns inga restauranger eller nattliv utan här råder lugnet och tystnaden. Nationalparken bjuder på en unik natur och i den gamla tallskogen hörs historiens vingslag.

G

otska Sandön ligger 37 kilometer norr om Fårö och är Östersjöns mest isolerade ö. Ön är 36 kvadratkilometer stor, nio kilometer lång och ligger på krönet av en 12 mil lång undervattensrygg av morän, grus och sand. Nationalparken på Gotska Sandön bildades 1909 och är därmed en av Sveriges äldsta.

Hit kommer besökarna för att uppleva lugnet, naturen och djurlivet och säsongen sträcker sig från slutet av maj till början av september. Trots att Gotska Sandön hör till en av våra mest isolerade öar har man funnit spår av människor ända från stenåldern. Fornfynden från äldre tider är många och tyder på att fiskare och säljägare

tillfälligtvis hade sin bas på ön. På 1700-talet bodde här människor som höll på med djurhållning och säljakt. I början av 1800-talet bodde Petter Gottberg med familj på ön och rykten gjorde gällande att han lurade in fartyg på grund, tog livet av besättningarna och plundrade fartygen på sin last. Under 1830-40-talen fanns ett skeppsvarv på ön. 85


Foto: Klas-Rune Johansson / IBL Bildbyrå

Sälarna är fascinerande djur och är otroligt roliga att titta på där de ligger på stenarna och smågnabbas, säger tillsynsman Peter Rimfors.

På Säludden finns ett gömsle som är en av de få platser i Sverige där man kommer riktigt nära om man ska titta på gråsälar.

I samband med att det blev en fyrplats 1859 köpte staten ön. Idag är ön obebodd, så när som på nationalparkens tillsynsmän. Men fram till dess att fyren automatiserades på 70-talet bodde fyrvaktaren med familj i fyrvaktarbostaden. PÅ EN Ö MITT I ÖSTERSJÖN Petter Rimfors är sedan 2010 en av tillsynsmännen på Gotska Sandön. Tillsammans med kollegorna hjälper han bland annat besökarna till rätta och ser till att alla tar väl hand om djur och natur. – Arbetet som tillsynsman är varierande. Här på ön finns det över 60 byggnader där vi sköter reparationer och underhåll och i vintras när det stormade var det en hel del jobb med att kapa tallar som fallit över vägarna. Vad skulle du säga kännetecknar besökarna som kommer till Gotska Sandön? – Många som kommer hit är intresserade av djur och natur

86


Foto: Klas-Rune Johansson / IBL Bildbyrå

De flesta besökarna besöker stränderna på de västra och norra delarna av ön. Om man vill vara helt ifred kan man därför vandra ner till franska bukten på andra sidan.

27

KILOMETER STRAND

och tycker om att vandra. Här på ön finns 60 kilometer vandringsleder där man får uppleva allt från vackra strandmiljöer till trolsk tallskog och kulturminnesplatser. Ön är stor, det är mycket att uppleva och medelbesökaren är här i två till tre dygn för att hinna med allt. SÄLAR SOM SOCIALISERAR Har du något särskilt tips till den djurintresserade besökaren? – Det finns en plats som heter Säludden där det finns ett gömsle vilket är en av de få platser i Sverige där man kommer riktigt nära om man ska titta på gråsälar. Sälarna är fascinerande djur och är otroligt roliga att titta på där de ligger på stenarna och smågnabbas. Och om man tycker om vackra vyer? – Då rekommenderar jag en tur till Höga åsen, som är en 40 meter hög ås med tallar som är över

400 år gamla. När man står högt där uppe har man en härlig utsikt över landskapet. Och om man är badsugen? – Här finns 27 kilometer strand, så det är bara att hoppa i! Vill man se mycket folk går man till stränderna som ligger på de västra och norra delarna av ön. Om man vill vara helt ifred kan man vandra ner till franska bukten på andra sidan. Våra stränder är jättefina. TID OCH RUM FÖR REFLEKTION Ni har också ett välbesökt kapell på ön. – Vårt kapell är ett vackert knuttimrat litet hus med klocktorn och mellan midsommar och slutet av augusti håller svenska kyrkan andakt där varje kväll. Det är inte så högtravande, utan prästen brukar berätta vad hen upplevt under dagen. Lugnet och stillheten här på ön skapar utrymme för reflektion och det blir en väldigt speciell och fin stämning.

Är det något annat man inte får missa? – Vi har ett fyrmuseum och ett natur- och hembygdsmuseum. Fyrmuseet invigdes 2016 och där får man veta hur människorna levde under fyrtiden. Då kom proviantbåten en gång i månaden och de visste aldrig riktigt hur kontakten med omvärlden skulle se ut. RES HIT OCH BO ¬¬ Resan till Gotska Sandön tar 3,5 timme med turbåt från Nynäshamn och dryga två timmar från Fårösund.   Det finns flera olika boendealternativ. Man kan campa, hyra tält, hyra fyrvaktarbostaden eller hyra rum i en stuga.   Det finns inga butiker eller restauranger på ön och besökarna behöver ta med sig all proviant från fastlandet. Numera finns telemast med 4G på ön.

Läs mer på gotskasandon.se 87


Klipp ut och

sätt på näsan.

Upptäck skärgården i Natural Reality! I en tid där allt fler drömmer om att kunna simulera fysisk närvaro i den digitala världen, är vi glada över att kunna presentera den verkliga verkligheten. Vi kallar det för Natural Reality. Och vi lovar, det är den mest amazing, immersive 360°-experience du kan tänka dig. Dessutom är den gratis, klimatsmart och tillgänglig för alla. Så ta på dig dina NR-brillor nästa gång du ger dig ut till sjöss.

Vinn en exklu s naturupplev iv else!

Tävla med di n bästa NR-u pplevelse. Mer info på na turskyddsfore ningen.se/nr eller sms:a NA TURBILD till 72 900. Du kan vinna fina priser frå n Houdini och SJ.

#naturalreali

Du kommer upptäcka att det finns mycket kvar att kämpa för. Stöd oss i kampen för framtida NR-upplevelser genom att sms:a* MEDLEM till 72 900 eller gå in på naturskyddsforeningen.se Ett medlemskap kostar 24 kr/mån.

*Sms:et är kostnadsfritt, förutom ev. operatörsavgift. Ett medlemskap kostar 24 kr/mån och pengarna överförs först när du har bestämt dig.

ty


Skärgårdscamping med ro I sommar arrangeras flera aktiviteter för barn, såsom simskola under veckorna 29 till 31. ▼

Trubaduraftnarna står högt i kurs, men inget tycks slå allsångskvällarna på onsdagar (samtliga från 28 juni till 9 augusti). ▼ ÖPPET: Säsongen 2017 håller campingen öppet mellan den 31 mars och 1 oktober, med full service 16 juni – 20 augusti kl 8.00 – 22.00. ”Vi strävar efter att hålla vinteröppet och har förhoppning om att det kan ske redan från i år”, säger Andrea.

Mindre än en timmes resväg från Stockholm ligger en av ostkustens riktiga familjepärlor lummigt belägen i rogivande skärgårdsmiljö. Här erbjuds allt från barnvänlig sandstrand, simskola och allsång till båtbrygga, nybakat bröd och fina fiskevatten.

U

te på en udde i Trosas vackra skärgård ligger pärlan för alla som gillar skärgårdsliv och camping. Här står det blåa havet i vacker kontrast till de många klorofyllrika träden. – Förra året hade vi en holländsk konstnär på besök. Han beskrev hur han målat fler gröna nyanser än han tidigare gjort i svensk natur, säger Andrea Folkesson Cronhielm på Trosa Havsbad & Familjecamping.

Utsikt över skärgården Många kommer hit över dagen, andra väljer att stanna mycket längre. På den lummiga och kuperade campingen finns tältplatser såväl som platser för

husvagn och husbil, samt elva stycken stugor att hyra. – Mest populära av våra stugor är de tre som ligger alldeles intill vattnet. Vill man bo i dessa är det bra att vara ute i god tid, säger Andrea. Bland bilburna gäster händer det att campingen kallas för terrasscamping. Sannolikt syftar gästerna på de uppskattade platserna med altaner som ligger i etager med utsikt över skärgården. Sol och bad i utmärkt badvatten På Trosa Havsbad & Familjecamping är badmöjligheterna goda och stranden är särskilt barnvänlig. – Barnfamiljer stortrivs här. Badvattnet har i många år upprätthållit betyget utmärkt bad-

vattenkvalitet vilket vi är väldigt nöjda över, berättar Andrea. Serviceutbud I samma byggnad som receptionen finns en välsorterad butik som erbjuder full service under högsäsong. I Kafé Rävudden längst ut på udden serveras frukostbuffé, fika, glass, mat och läsk samt alkoholhaltig dryck. Utbudet på campingen, men framförallt i kaféet, blir allt mer ekologiskt. – Drömmen är att göra oss förtjänta av en KRAV-märkning, säger Andrea.

Läs mer på trosahavsb och på Facebook

ad.se

89


Nynäs havsbad – med havet som granne

GÄSTHAMN För dig som kommer med egen båt finns en gästhamn där du kan lägga till.

Människor vallfärdade till Nynäs Havsbad redan i början av 1900-talet. Och även om dåtidens spa inte såg ut riktigt som det gör idag så var målet med vistelsen ändå detsamma: avkoppling för kropp och själ.

N

ynäshamn ligger i ytterskärgården, samtidigt som det bara är en 35 minuters bilresa från centrala Stockholm. På Nynäs Havsbad kan du uppleva havet, himlen klipporna och ljuset och känna en naturnära stillhet som får dig att slappna av ända in i själen. – Precis nedanför hotellet har vi en underbar sex kilometer lång strandpromenad där det finns klippbad och vikar som ger våra gäster en chans att hitta en egen badvrå, säger Anne-Maj

90

Colbing som är platschef på Nynäs Havsbad. Havet utanför dörren På Nynäs Havsbad somnar du och vaknar med havet som granne. De två hotellbyggnaderna, Strandhotellet och Badhotellet, ligger precis i strandlinjen och spaanläggningen, Havspaviljongen, är byggd på pålar över vattnet. – Det finns tre olika sorters bastur, varma bad ute på bryggan, en inomhus pool och en relax där man kan ligga och blicka ut över havet. Under sommaren kommer

vi även erbjuda enklare behandlingar, som exempelvis en fotkur, på bryggan när vädret tillåter. Restaurang med sommarkänsla I hotellets restaurang har du en strålande utsikt över havet. På sommaren förstärks den havsnära känslan ytterligare när de stora glasdörrarna öppnas. Maten som serveras beskrivs som ”modern med nordiska smaker”. – Vi har även en sommaröppen bistro nere vid bryggan. Där kan man sitta och koppla av och äta lunch och njuta av sommaren.


ANRIK KURORT I MODERN TAPPNING När järnvägen mellan Stockholm och Nynäshamn stod klar 1905 började många välbärgade Stockholmsfamiljer bygga eleganta sommarvillor på den natursköna ön Trehörningen. Dessa finns fortfarande i viss utsträckning kvar. Badhotellet invigdes 1907 och snart hörde både kungligheter och dåtidens celebriteter

till stamgästerna. Däribland Gustav V, prinsarna Bertil och Wilhelm samt Moa Martinsson. Här badade man i Kallbadhuset, promenerade och åt och drack gott i restaurangen. På spamenyn fanns bland annat gyttje- eller tallbarrsbad. Livet på kurhotellet var med andra ord inte helt olikt hur det ter sig idag.

Efter första världskriget hade hotellet förfallit varpå det stängde 1919. Det skulle dröja fram till början av 2000-talet innan det skulle rustas upp och 2003 öppnade Nynäs Havsbad som en modern spa, hotell och konferensanläggning.

Välkommen till Dalarötill öppetDalarö året runt! Välkommen Dalarö Gästhamn Hotellbryggan

Macken Tullhuset Museum/Turistbyrå

Våffelstugan

Endast 40 km från Stockholm C ligger Dalarö, en skärgårdsidyll med anor från 1600-talet.

Dalarö torg

På Dalarö kan du äta, bo och konferera året runt. Här finns gästhamn med seglarskola, kajak- och ribbåtcenter. Här kan du spela golf och tennis samt minigolf, och vi har Stockholms bästa väder. Vi har öppet året runt. Aktuell information med öppettider hittar du på www.dalaro.se/oppetaretrunt Kontakta Dalarö Turistbyrå på tel 08-501 508 00 för guidade besök i historiens och Strindbergs spår. 91


Restaurang Kroken

Ett ställe att äta och trivas på

Vi vill bjuda på en familjär miljö, att ensam, eller i sällskap, avnjuta en bit vällagad mat, ett gott glas vin eller en öl från det lokala ångbryggeriet. Att äta är ett nöje – inte bara en nödvändighet. Varmt välkomna till oss!

Restaurang Kroken Fiskargränd 8 149 30 Nynäshamn +46 8 520 155 20 www.restaurangkroken.se


Foto: Johan Gustafsson

”Vi vill att den lugna och harmoniska skärgårdskänslan ska genomsyra hela upplevelsen. Det ska vara en trygg fest för hela familjen”, säger initiativtagaren Fredrik Fernström.

ÅRETS ARTISTER: MAGNUS UGGLA * MUSTASCH * NORLIE & KKV * MISS LI * LOREEN * MARKOOLIO * E-TYPE * HOV1 * PAIN * ACE WILDER * FARSTA SATAN TAKES A HOLIDAY * SMITH & THELL * NASSIM AL FAKIR * KRISTIAN ANTTILA * MÄBE * EBBA GOLD * PENTHOX * L.B.S.B * URBAN TRIBE STHLM * SMALARE ÄN THORD * HOG IN THE POUND * VILMA COLLING * FRISTADEN *

SKÖN MUSIKFEST I SKÄRGÅRDEN Musik, mat och skön stämning. Den 4 – 5 augusti går den skärgårdsnära musikfestivalen Nynäskalaset av stapeln och följs av Familjekalaset den 6 augusti.

M

usikfestivalen Nynäskalaset såg dagens ljus förra sommaren. Succén var ett faktum och i år blir det favorit i repris för stora och små. Fredrik Fernström som bor i Nynäshamn sedan några år tillbaka är en av initiativtagarna till festivalen. – Under min första sommar här reagerade jag på att den här jättefina staden i skärgården inte hade något större musikevenemang. Det fick mig att samla en grupp lokala musikintresserade människor och från början var tanken att vi skulle skapa ett mindre evenemang tillsammans, säger Fredrik.

Men den lilla idén växte och den första upplagan av Nynäskalaset blev en tvådagars musikfestival och familjefest med 14000 besökare. – Vi upptäckte snabbt att det fanns ett stort behov och förra året blev det en tredagarsfestival med 24 artister, ett tält för 3500 åskådare och en utescen. Precis som förra året slås festivaltältet upp i Svandamsparken som ligger i anslutning till både gästhamn och pendeltågsstation. – Vi storsatsar på kvalitet i alla delar av festivalen. Musiken står förstås i fokus, men vi vill också att besökarna ska få en riktigt bra

FAKTA OM NYNÄSKALASET Förbeställ dina biljetter på nynaskalaset.se. Den 4 – 5 är det åldersgräns från tre år och på Familjekalaset den 6:e är det fri entré och alla är välkomna. Hit reser du enkelt med pendeltåg eller bil. Kommer du med egen båt lägger du till med båten i gästhamnen.

matupplevelse. Vi tänker hållbarhet och samarbetar med lokala producenter och krögare.

Läs mer på nynaskalaset.se 93


BOENDEN I SÖDRA SKÄRGÅRDEN Hotell / Vandrarhem / Bed & Breakfast / Stugor & camping MYSIGT BOENDE I TROSA

CHARMIGA HAVSNÄRA STUGOR

Ett familjärt mysigt boende i Trosa. Pool, soldäck och utemöbler på den skyddade innergården är bara för våra gäster. Frukost serveras i caféet/restaurangen. Varmt välkommen.

Charmiga små stugor vid klipporna på Landsorts norra del. Öppet året runt. Alla stugor har utrustning för självhushåll, privat dusch och toa i eller strax utanför stugan. Cyklar ingår. Grillplats Tillgång till bastu badtunna.

Tre Små Rum Östra långgatan 8 619 30 Trosa 0156-121 51 info@tresmarumitrosa.se www.tresmarumitrosa.se

Landsorts Stugor AB Landsort 149 95 Nynäshamn 0709-562561 sjoblomkriisa@gmail.com landsortsstuguthyrning.se

CAMPING, STUGA, MARINA

VANDRARHEM

På Skansholmen finns en liten familjär campingplats med 60 platser och stugor belägen direkt vid farleden till Södertälje/ Stockholm. Där finner du även Skansholmens marina, båtuthyrning, restauranger, café-butik och brännvinsbränneri.

Vandrarhemmet ligger vackert nedanför Landsorts fyr, på södra delen av ön i anslutning till byn och har 34 bäddar fördelade på olika hus. Öppet året runt.

Skansholmen Skansholmen Mörkö Mörkö 08-55155066 info@skansholmen.com www.skansholmen.com

Landsorts Vandrarhem AB Landsort 149 95 Nynäshamn 073-231 90 01 Info@landsortsvandrarhem.se www.landsortsvandrarhem.se

CHARMIGA TROSA

FJÄRDLÅNGS VANDRARHEM

Stadshotellet erbjuder nyrenoverade rum, god mat och dryck samt stor glädje och serviceanda hos personalen. Härligt spa i avkopplande miljö. Vi bokar aktiviteter som vandring, kajak, golf och cykling. 55 minuter söder om Stockholm.

På Fjärdlång finns det ett vandrarhem, stuguthyrning, en gästhamn, kajakuthyrning och stora fina campingängar. Under högsäsong har Fjärdlångs Café & kiosk öppet. Vi tar emot kontanter, kortbetalningar och Swish.

Trosa Stadshotell & Spa Västra Långgatan 19 619 35 Trosa 0156-17070 info@trosastadshotell.se www.trosastadshotell.se

Fjärdlångs vandrarhem Enebacken 130 55 Ornö 0735-955 303 info@enebackens.se www.fjardlang-huvudskar.se

SUNDBY GÅRD

VID HAVET UTANFÖR TROSA

Rum och frukost i 1800 tals flygel med eget eller delat badrum. Fina nyrenoverade rum och utsikt över vacker gårdsmiljö i Stockholms södra ytterskärgård. Nära till naturreservat, promenadvägar och bad. aktiviteter bokas genom oss.

På vandrarhemmet Lagnö Studio vid havet utanför Trosa får du en rofylld paus i vardagen. Här bortanför bruset finns det gott om plats för människors möte och umgänge både inne och ute, både för vila och fest och du har nära till Stockholm.

Sundby Förvaltning AB Sundby Gård 13055 Ornö 070-299 67 47 info@sundbyorno.se www.sundbyorno.se

STF Trosa/Lagnö Studio Lagnö Gård 619 92 Trosa 0156-224 70 info@studiolagno.se www.studiolagno.se

50 STUGOR MED NATURSKÖNT LÄGE

STUGOR, VANDRARHEM & CAMPING VID HAVET

Samtliga stugor är fullt utrustade för självhushåll och det finns elvärme, kylskåp, frys/frysfack och bänkspis med ugn. Täcken och kuddar finns, du är välkommen att ta med egna sänglakan och handdukar annars finns det att hyra.

Gålö Havsbad, 3,5 mil söder om Stockholm, öppet året om. Mitt i naturreservat med vandringsleder och hav runt hörnet. Nyrenoverade stugor, 4-stjärning camping,vandrarhem. Sommar öppen restaurang, uthyrning av roddbåtar och cyklar mm.

Nåttarö Stugor Nåttarö Friluftsområde 149 95 Nåttarö 08-520 400 30 info@nattaro.se www.nattaro.se

94

Gålö havsbad Skälåkersvägen 11 137 96 Gålö 08-500 338 80 info@galohavsbad.se www.galohavsbad.se visitskargarden.se


ÅGÅRDEN HOTELL & RESTAURANG

NICKSTABADETS CAMPING I SKÄRGÅRDENS FAMN

Ågården med anor från 1700-talet har 8 dubbelrum och 2 enkelrum, alla med egen ingång från trädgården. Här kan ni njuta av god mat och dryck inomhus eller i vår fantastiska trädgård bara ett par meter från ån.

På campingen finns roliga aktiviteter för stora som små och restaurangen erbjuder, förutom god mat, trevliga trubadurkvällar. Bara 700 meter från campingen ligger pendeltågstationen, som med en knapp timmes restid tar er in till Stockholm.

Ågården Hotell & Restaurang Östra Långgatan 7 619 30 Trosa 0156-400 90 therese@agarden-trosa.se www.agarden-trosa.se

Nickstabadets Camping Nickstabadsvägen 17 149 43 Nynäshamn 08-520 127 80 nicksta@nordiccamping.se www.nordiccamping.se

DRÖMPLATSEN VID OSTKUSTEN

RÅNÖ STUGUTHYRNING – NÄRA BAD

Vi är ett familjärt och hemtrevligt hotell som ligger alldeles lagom långt bort för att byta ut stressig storstadsmiljö till härligt avkopplande skärgårdsmiljö. Ett hotell vid skärgården med kvalité och personligt bemötande.

Rånö ligger nära Utö, Ålö och Norrö och stugbyn ligger med utsikt över Mysingen mot väster. I anslutning till stugorna finns en vacker badvik som är långgrund och barnvänlig. Stranden är omgärdad av klippor och det finns badbrygga.

Skärgårdshotellet Kaptensgatan 2 149 31 Nynäshamn 08-520 111 20 info@skargardshotellet.se www.skargardshotellet.se

Ärnviken, Rånö Stuguthyrning 130 56 Utö 08-501 570 85 info@rano.se www.rano.se

SMÅDALARÖ GÅRD – HOTELL & MÖTEN

ORNÖ SKÄRGÅRDSHOTELL – ETT PERSONLIGT HOTELL

Doften av hav, kala skär och väderbitna badbryggor. På Smådalarö Gård, längst in i Hemviken nära porten till Stockholms södra skärgård, upplever du skärgården när den är som bäst – oavsett årstid.

Ornö Skärgårdshotell öppnar under sommaren 2017. Ett litet personligt hotell, 3 meter från havet . Du kan hyra lägenhet för självhushåll eller hotellrum. Du väljer själv servicegrad, frukost, lunch mm. Fullt modernt med alla bekvämligheter.

Smådalarö Gård Smådalarövägen 70 137 70 Dalarö 08-501 551 00 info@smadalarogard.se www.smadalarogard.se

Ornö Skärgårdshotell Brunnsviken 130 55 Ornö 08-50156004 www.ornoskargardshotell.se

SVERIGES MINSTA VANDRARHEM

UTÖ VÄRDSHUS & VANDRARHEM

Vandrarhemmet Lotsen ligger i fiskehamnen vid vattnet på Dalarö. Tolv bäddar är fördelade på fyra rum, alla med sjöutsikt. Ett rum har fullt utrustat kök, övriga gäster använder den gamla våffelstugan som kök, två toaletter en med dusch.

Utö Värdshus är en välrenommerad restaurang med svenska smaker i fantastisk skärgårdsmiljö. Här finns fräscha hotellrum i Kvarnvillan, hotellstugor och charmig sekelskiftesromantik i Stenhotellet samt boende på vandrarhemmet.

Vandrarhemmet Lotsen Tullbacken 4 137 70 Dalarö 070-450 1880 info@vandrarhemmetlotsen.se www.vandrarhemmetlotsen.se

Utö Värdshus Gruvbryggan 130 56 Utö 08-504 203 00 receptionen@utovardshus.se www.utovardshus.se

KÖRUNDA – BALANS & HARMONI

NYNÄS HAVSBAD – 35 MINUTER FRÅN STOCKHOLM

I de 51 hotellrummen upplever du en naturnära Skandinavisk stil med enkla men varma färger som skapar balans och harmoni. Här bor du i komfort. Naturens tysthet ger dig den ro som du behöver när du vaggas till sömns efter en dag.

Nynäs Havsbad erbjuder förstklassigt boende, kulinariska upplevelser och en inbjudande spa- och relaxavdelning på klipporna vid havet. Stillheten den fria havshorisonten och det unika läget gör ett besök på Nynäs Havsbad till en upplevelse.

Körunda Golf & Konferenshotell Körunda Gård 148 91 Ösmo 08-520 390 30 info@korunda.se www.korunda.se visitskargarden.se

Nynäs Havsbad Oscarsgatan 9 149 34 Nynäshamn 08-520 604 00 nynashavsbad.se@sodexo.com www.nynashavsbad.se

95


MAT & DRYCK I SÖDRA SKÄRGÅRDEN Restauranger / Krogar / Pubar / Caféer

EIGHT FRIENDS INN – GOD ÖL OCH TREVLIGT HÄNG!

FIKA OCH SHOPPA PÅ MARSIPANGÅRDEN

Mysig pub inspirerad av brittisk pubkultur, belägen i det gamla stationshuset i Nynäshamn, ett stenkast från gästhamnen. Stort sortiment av öl och whisky, enkel pubmat och trevligt häng.

Marsipangården är en annorlunda caféupplevelse nära torget i Trosa. I läcker sekelskiftsmiljö finns butik och café med chokladpraliner och marsipanfigurer som tillverkats på övervåningen. Kutterkonfekt Östra Långgatan 27 619 30 Trosa 0156-13908 info@kutterkonfekt.se www.kutterkonfekt.se

Eight Friends Inn Stationshuset, Järnvägsgatan 1 149 21 Nynäshamn 08-684 288 88 info@eightfriendsinn.se www.eightfriendsinn.se PRECIS VID HAVET

ÄTA GOTT

Restaurang Sjöboden Torö ligger precis vid havet. Vi erbjuder allt från frukost till lunch, café och à la carte. All mat lagas med kärlek och omsorg från grunden och vi använder oss av det bästa råvarorna för att få fram den bästa smakupplevelsen.

Från maj till september serveras här förstklassig mat i Skansholmens två restauranger. Man sitter på första parkett på bryggan/matsalen med en fantastisk utsikt över hamnen eller farleden till Södertälje/Stockholm . Varmt Välkomna!

Sjöboden Torö Ankarudden 3 149 92 Nynäshamn 08-520 31002 info@sjobodentoro.se www.sjobodentoro.se

Skansholmens sjökrog @ bistro Skansholmen/Mörkö 15393 Mörkö 08-55155066 info@skansholmen.com www.skansholmen.com

RESTAURANG OCH NATTKLUBB I NYNÄSHAMN

HÄRLIGA SOMMARDAGAR I NYNÄSHAMN!

Besök oss gärna vare sig du är sugen på en bit mat eller bara på att avnjuta något gott att dricka. På vardagarna har vi lunchservering, och till helgen blir vi Nynäshamns största nattklubb med olika events och liveband.

Under sommaren har vi öppet på vår restaurang nere vid nikstabadet och camping. Vi har fullständiga rättigheter och har öppet mellan 11.00 och 22.00 alla dagar under Juni och Juli. Efter det beror öppettiderna på vädret.

Bedarö Baren – Escape Nightclub Nynäsvägen 22 149 40 Nynäshamn 0708-488888 elias@sailorinn.nu www.bedaröbaren.se

Grodans Terrass Nickstabadsvägen 16 149 43 Nynäshamn 0708-488888 elias@sailorinn.se www.bredaröbaren.se

SÄLEN, BRÖDET, FESTEN – NYA DANNEKROGEN

TROSA MATSTUDIO – EN KROG MED AMBITION

God mat och god dryck i en avslappnad miljö gör semesterdagarna till rena festen. Med sand mellan tårna och lite röda axlar vill vi att du alltid ska känna dig välkommen in på Nya Dannekrogen,

Rustik och ärlig matlagning, lagat med omsorg och med noga utvalda råvaror en liten pärla med något för alla.

Nya Dannekrogen Gruvbryggan 130 56 Utö 08-501 570 79 info@nyadannekrogen.se www.nyadannekrogen.se

Trosa matstudio Västra långgatan 9 619 35 Trosa 0156-127 49 boka@trosamatstudio.se www.trosamatstudio.se

STEGSHOLMS CAFÉ, BAGERI OCH GÅRDSRESTAURANG

VÄLKOMMEN TILL ANKARET I TROSA

Stegsholms Café och gårdsrestaurang ligger på Gålö i anslutning till mjölkgården Stegholms gård. Bullar, tårtor och kakor är bakade på mjölk från gårdens kor. Lunch med egenodlade grönsaker och kött från gården serveras dagligen.

Välkommen att besöka sommaridyllen Trosa och Restaurang Ankaret som är centralt belägen med närhet till Trosaån. Här finns något för alla från fisk och skaldjur till pizza och kolgrillade rätter.

Stegsholms Gård Gålövägen 137 96 Gålö 070-2378936 info@stegsholmsgard.se www.stegsholmsgard.se

96

Ankaret Östra Långgtan 24B 619 30 Trosa 0156-128 88 info@ankarettrosa.se www.ankarettrosa.se visitskargarden.se


ÄTA OCH TRIVAS I NYNÄSHAMN

SMÅDALARÖ KROG – BRASSERIE & BRÄNNERI

Att få förmånen och möjligheten att tillaga en måltid för någon annan är ett stort ansvar men även en fantastisk möjlighet som vi på Kroken uppskattar! Varmt välkomna till oss!

Här äter du god, vällagad mat där klassiska brasserirätter blandas med en tydlig smak av havet. Matupplevelsen blandas med musik- och andra events som ger sjökrogen en skön puls. Du kan komma hit med såväl bil, båt som buss.

Restaurang Kroken Fiskargränd 8 149 30 Nynäshamn 08-520 155 20 info@restaurangkroken.se www.restaurangkroken.se

Smådalarö Krog Smådalarövägen 70 137 70 Dalarö 08-501 551 00 info@smadalarogard.se www.smadalarogard.se

BRYGGANS CAFÉ OCH BAR

VÄLKOMMEN TILL GLASHYTTANS VÄRDSHUS

Välkommen till vår servering mitt bland gästande båtar och skärgårdsliv. Vi serverar enklare rätter, öl och vin.

På udden alldeles intill Södertelge Havsbad, dit många välbeställda Stockholmare kom för rekreation på 30-talet, ligger Glashyttans Värdshus. Värdshuset öppnade dörrarna för sina första gäster i juni 1933, då under namnet Semestergården.

Bryggans café & bar Gruvbryggan 130 56 Utö 08-50157070 info@ademic.se www.brygganscafe.se

Glashyttans Värdshus Badvägen 31 151 38 Södertälje 08-550 133 10 info@glashyttan.se www.glashyttan.se

VÄLKOMMEN TILL TROSA GÄSTHAMN HAMNCAFÉ

NYNÄS HAVSBAD – KÖK MED AMBITIONER

Här på vårt Hamncafé blandas gammal och ung i en lugn och hemtrevlig miljö. Njut av Sofias hembakade pajer och fikabröd. Kom och ta ett glas vin och en räksmörgås på vår nybyggda uteservering, varför inte prova Lasses lasagne och en kall öl!

Nynäs Havsbad erbjuder modern europeisk mat baserad på noggrant utvalda råvaror, med en säsongsanpassad meny, präglad av hav, gård och skog. Här finns en välkomponerad vinlista och stort spännande utbud av drinkar och avec.

Trosa Gästhamn Uddbergagatan 1 619 30 Trosa 0156-161 11 info@trosagasthamn.se www.trosagasthamn.se

Nynäs Havsbad Strandgårdsvägen 9 149 34 Nynäshamn 08-520 604 00 nynashavsbad.se@sodexo.com www.nynashavsbad.se

VÄLKOMNA TILL NÅTTARÖ KROG!

KROGEN CARLSSONS BAKFICKA – I UNDERBAR MILJÖ

Varför inte unna sig en trivsam lunch eller middag i skärgården? Turbåten tar endast 35 min från Nynäshamns gästhamn. Nåttarö Krog ligger på bekvämt avstånd från hamnen där M/S Utö Express angör.

Krogen ligger i en underbar skärgårdsmiljö intill vattnet. Här kan du njuta av solen hela dagen och skåda dess nedgång. Oavsett om ni sitter ute eller inne i vår varmbonade glaspaviljong ”Kymendö paviljongen” så har ni en fin utsikt mot vattnet.

Nåttarö krog Nåttarö Friluftsområde 149 95 Nåttarö 08-520 400 30 info@nattaro.se www.nattaro.se/krogen

Krogen Carlssons Bakficka Kymendö 137 25 Dalarö 08-501 542 65 kymendoservice@telia.com www.kymendo.se

ORNÖ KROG OCH VERANDA – VID KYRKVIKEN PÅ ORNÖ

UTÖ VÄRDSHUS – LÄNGST UT I HAVSBANDET

Krogen på Ornö är en högklassig skärgårdskrog belägen vid Kyrkviken på Ornö i Stockholms södra skärgård. Restaurangen har en magnifik utsikt över Kyrkviken från matsal och uteservering.

Utö Värdshus är en välrenommerad restaurang med svenska smaker i fantastisk skärgårdsmiljö. Alltid välkomponerat och lagat med hjärtat, vare sig det handlar om sommarlunch, konferensmiddag eller bröllopsfest.

Ornö Krog och Veranda Kyrkviken 130 55 Ornö 08-501 56 000 info@ornokrog.se www.ornokrog.se

Utö Värdshus Gruvbryggan 130 56 Utö 08-504 203 00 receptionen@utovardshus.se www.utovardshus.se visitskargarden.se

97


SE & GÖRA I SÖDRA SKÄRGÅRDEN Kultur & Musik / Natur / Sport & Fritid / Spa & Hälsa RIDNING ETT STENKAST FRÅN STOCKHOLM

UPPLEV RIKTIG ÖL PÅ PLATS

En familjeägd gård i södra skärgården där vi kan erbjuda det mesta, allt från turridnig, ridlektioner och ridläger. Till oss är alla välkomna, både stora och små, själva eller i grupp.

BRYGGERIVISNING OCH PROVSMAKNING Besök ett av Sveriges största och mest prisbelönta mikrobryggerier – Nynäshamns Ångbryggeri. Lär dig hur bryggning går till, prova både storsäljare och ibland helt unika öl. Nynäshamns Ångbryggeri Lövlundsvägen 2-4 14930 Nynäshamn 08-52021213 info@nyab.se www.nyab.se

Herrhamra Gård 149 92 Nynäshamn 0708-88 21 21 info@herrhamragard.se www.herrhamragard.se

VÄRLDENS MEST UNIKA SKEPPSVRAK

EXCLUSIVE FISHING – FISKEUPPLEVELSER!

Nu finns världens bäst bevarade träskeppsvrak från 16- och 1700-talen att beskåda. Vi arrangerar skeppsvraksafari och visar Östersjöns dolda skatter varje torsdag från 29 juni t.o.m. 24 augusti. Läs och boka på hemsidan.

Guidade fisketurer med guldkant! Upplev Stockholms skärgård med professionell guide och fullutrustad båt till skärgårdens hemligaste smultronställen i jakten på din livs fisk!

Dalarö Turistbyrå Odinsvägen 6A 137 70 Dalarö 08-501 508 00 info@dalaro.se www.dalaroskeppsvrak.se

Exclusive fishing Månbergsvägen 2 149 30 Nynäshamn 0734-000678 patrik@exclusivefishing.net www.exclusivefishing.net

NYNÄSHAMNS KAJAKUTHYRNING – FÖR ALLA NIVÅER

NYNÄS KAJAK & UPPLEVELSE

Nynäshamns kajakuthyrning ligger vid Lövhagens friluftsområde. Skärgården i området erbjuder något för alla paddlare oavsett erfarenhet. Ring oss om du vill boka kajak. I grundpriset ingår paddel, flytväst och kapell.

Nynäs Kajak & Upplevelse anordnar högkvalitativa havskajakutbildningar, guidade havskajaksturer i den vackra havsnära Nynäshamnsskärgården samt hjälper dig som är i kajakköpartankar att hitta rätt kajak.

Nynäshamns kajakuthyrning Nynäshamn 0702-75 75 16 info@hyrkajak.se www.hyrkajak.se

Nynäs Kajak & Upplevelse Rosenvägen 21 Nynäshamn 0707-133470 info@nynaskajak.se www.nynaskajak.se

ORNÖ MUSEUM

59° NORTH ADVENTURE

Vi visar ett skärgårdshem, en fast utställning samt stor fotosamling över Ornö, Huvudskär mm. I sommar visar vi även utställningen: ”Gamla butiker och tankställen” - och en samling unika emaljskyltar! Glass och gammaldags godis!

Boka in en dag i Stockholms skärgård, fylld med spänning, kunskap och njutning. 59° North Adventure erbjuder kittlande högfartsupplevelser där du får chansen att lära dig mer om skärgården. Det blir ett minne för livet.

Ornö Museum Kyrkviken 13055 Ornö 08-50158000 ornomuseum@gmail.com www.ornomuseum.se

59 North Adventure AB Hästbyn 19 138 91 Västerhaninge 070–52 46 007 carl-johan@59-north.se www.59-north.se

GOLF OCH TENNIS PÅ SMÅDALARÖ GÅRD

HYR MOPED & ELCYKEL

Vår egen fullängds 9-hålsbana är byggd på skärgårdsängar som odlats sedan tidigt 1700-tal. Här upplever du skärgårdens lugn på en utmanande bana som passar både låg- såväl som höghandicapparen. Racket samt bollar finns att låna.

Vill du besöka någon av de vita sandstränderna på Utö eller Ålö eller bara se mer av Utös vackra natur? Kom till oss och hyr moped eller elcykel .

Smådalarö Gård Smådalarövägen 70 137 70 Dalarö 08–501 551 00 info@smadalarogard.se www.smadalarogard.se

98

Utö Sjömack Gruvbryggan 130 56 Utö 08-50157070 / 0705-378711 info@ademic.se www.ademic.se visitskargarden.se


STORSTOCKHOLMS NATURGUIDER

STEGSHOLMS GÅRD – ETT NATURÄVENTYR

Välkommen att följa med en av våra auktoriserade naturguider ut i naturen. Varje söndag och ibland en kväll i veckan någonstans i Stockholms län. Alltid start och slut i kollektivtrafikläge. Ingen föranmälan. 100kr, under 18 fritt.

Stegsholmsgård ligger på Gålö och är en av de sista mjölkgårdarna i Stockholmstrakten. Under sommaren finns det en rad aktiviteter för barn som exempelvis turridning och tändkuleafton – en mysig kväll då gårdens alla motorer dras igång.

Storstockholms naturguider Stockholms län 070-6380712 maria.bergstrom@naturskyddsforeningen.se www.utinaturen.nu

Stegsholms Gård Gålövägen 137 96 Gålö 070-2378936 info@stegsholmsgard.se www.stegsholmsgard.se

NYNÄS HAVSBAD – HAVSPAVILJONGEN SPA

KÖRUNDA GOLF - 27 HÅLS GOLFBANA

I Havspaviljongen finner du en upplevelse för alla sinnen. Här finns en varm sittpool på bryggan, vedeldad bastu, elbastu samt ångbastu på klippan, inomhuspool med champagnebubbel samt en skön relaxavdelning med spa-behandlingar.

På Körunda har golf varit en naturlig del sedan två golf frälsta spelare tog initiativet till att bygga hotellet intill Nynäshamns GK. Allt sedan dess har hotellet och golfbanan haft en hel del spännande utveckling och idag är golf här lika naturligt

Nynäs Havsbad Strandgårdsvägen 9 149 34 Nynäshamn 08-520 604 00 nynashavsbad.se@sodexo.com www.nynashavsbad.se

Körunda Golf & Konferenshotell Körunda Gård 148 91 Ösmo 08-520 390 30 info@korunda.se www.korunda.se/golf

ATT GÖRA PÅ NÅTTARÖ

DALARÖ EN HISTORISK IDYLL

På Nåttarö kan man aktivera sig på många olika sätt men även lata sig på underbara stränder! Hyr cykel om ni vill upptäcka ön på egenhand eller hyr en kanot eller roddbåt om ni vill ut på vattnet för sedan ta en bastu.

Dalarö är en väl bevarad historisk idyll endast 40 km från Stockholm C. Besök Dalarö Turistbyrå & Museum på Tullhuset och lär något nytt om Sveriges historia varje gång. I vattnen utanför Dalarö - finns världens bäst bevarade trävrak.

Nåttarö Nåttarö Friluftsområde 149 95 Nåttarö 08-520 400 30 info@nattaro.se www.nattaro.se/att-gora

Dalarö Turistbyrå & Museum Tullhuset, Odinsvägen 6A 137 70 Dalarö 08-501 508 00 info@dalaro.se www.dalaro.se

MUSIKKVÄLLAR I BISTRON PÅ SKANSHOLMEN

UTÖ GRUV & HEMBYGDSMUSEUM OCH HEMBYGDSGÅRD

På Bistron på Skansholmen är det härliga musikkvällar i augusti. För mer information om vilka som gästar scenen besök Skansholmens hemsida.

I Museet visas bl.a. texter och bilder om gruvbrytningen, mineralsamling, redskap, verktyg samt en skalenlig modell av Nyköpingsgruvan. Gruppvisningar. I den lilla Museibutiken finns hantverk, böcker och skrifter om Utös historia.

Skansholmen Mörkö 153 93 Mörkö 08-551 550 66 info@skansholmen.com www.skansholmen.com

Utö Gruv & Hembygdsmuseum Gruvbryggan 130 56 Utö 0708-495237 utohembygd@home.se www.hembygd.se/uto

VÅR FANTASTISKA BANA

BESÖK GOTSKA SANDÖN

Golfbanan är beläget mitt i Åda Säteris före detta vilthägn som tidigare haft uppfödning vildsvin, kronhjort, dovhjort och mufflonfår. Bli inte förvånad om du ser några av dessa djur ute på golfbanan när du är ute och spelar.

Gotska Sandön Nationalparken Gotska Sandön är med sitt läge, 37 kilometer norr om Fårö och 90 kilometer sydost om Nynäshamn Östersjöns ensligaste plats. Ön är 36 kvadratkilometer stor, nio kilometer lång.

Åda Golf & Country Club 619 91 Trosa 0156-182 90 info@adagolf.se www.adagolf.se

Gotska Sandön Hamnen Nynäshamn 016-15 05 65 info@sandoresor.se www.sandoresor.se visitskargarden.se

99


Vi håller rent

Var med och rädda havet från skräp! 560 000 har redan anmält sig. Var med du också! Anmäl dig på www.hållsverigerent.se Tillsammans håller vi Sverige rent!


MÄLAREN Kalhäll

Kungsberga Hilleshög Färentuna Adelsö

Hässelby

Munsö Svartsjö

Ekeby

Sundby Lindby Stenhamra Törnby

Björkö

DESTINATIONER: Adelsö Birka/Björkö Drottningholm Ekerö Jungfrusund Stockholm

Innehåll: Ekerö Birka Kina slott och Drottningholms Slottsteater Boenden i Mälaren Mat & dryck i Mälaren Se & göra i Mälaren

Drottningholm

Ekerö

s. 102 s. 104 s. 107 s. 109 s. 111 s. 113

Jungfrusund


EKERÖ

Foto: Stefan Pellén

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Slottet är uppfört på 1600-talet och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag bor Kungaparet där permanent.

SVERIGES FÖRSTA VÄRLDSARV Drottningholms slott tillsammans med Kina slott och Drottningholms slottsteater blev 1991 utsett till Sveriges första världsarv.

– Kulturens övärld E kerö kommun är en grupp öar i Mälaren som också kallas Mälaröarna. De vackra öarna bjuder på en lång rad naturnära upplevelser som exempelvis handelsträdgårdar, badplatser, gårdsbutiker och vandringsleder. Men Ekerö är också en skatt för den som är intresserad av arkeologi och historia. Här finns bland annat åtta medeltida kyrkor och flera slott som man kan besöka. Ekerö stoltserar också med två av Sveriges världsarv som besöks av tiotusentals människor varje år. 102

Drottningholms slott som byggdes 1662 blev tillsammans med Kina slott och Drottningholms slottsteater år 1991 utsett till Sveriges första världsarv. För svenskarna är slottet mest känt som bostad till Sveriges kungapar.

Det andra världsarvet är vikingastaden Birka-Hovgården. Du kan läsa mer om Birka på sidan 104 i den här tidningen. Hovgården, som var platsen för kundens borg, kan du läsa mer om på det här uppslaget.

Ekerö ligger strax utanför Stockholms city och man kan resa hit med båt, bil eller buss.


Se och uppleva Ekerö har ett blomstrande närings- och kulturliv. Utöver världsarven finns flertalet populära gårdsbutiker och ett antal kyrkor från 1100-talet. Hovgården Tillsammans med Birka finns Hovgården med på UNESCO:s lista över världsarv. Hovgården ligger på Adelsö och var kungsgård från mitten av 700-talet fram till 1300-talet. Här finns rester av stora vikingatida hus och ett medeltida slott, Alsnöhus. Här finns också två torrlagda hamnar, en från vikingatid och en från medeltid. Intill fornlämningsområdet finns Adelsö kyrka från 1100-talet. Rosenhill Rosenhill – Trädgård, café och musteri är ett populärt vattenhål

för såväl Ekeröbor som turister. Besöker du Rosenhill kommer du definitivt att minnas det, för stället har en helt egen rustik och charmig stil. På hösten kan du åka hit med bakluckan full med äpplen och åka hem med ljuvlig must. Caféet har en ekologisk och vegetarisk profil och det finns möjligheter till övernattning. Äppelfabriken Äppelfabrikens musteri, café och gårdsbutik är öppet sommartid och utsågs till Sveriges populäraste gröna turistmål 2014. Verksamheten förädlar äpplen och andra frukter och bär till bland

annat marmelad, chutneys och must och produkterna säljs i gårdsbutiken. I gårdsbutiken finns också keramik, hantverk, koppar och krukor. Redan på 1640-talet anlades den första äppelodlingen i Hilleshög på Färingsö där Äppelfabriken ligger i dag. Historiska kyrkor På Ekerös öar finns åtta kyrkor från 1100-talet. En av de mest populära att besöka är rundtornskyrkan som ligger på Munsö. Den är ett udda inslag i den i övrigt likartade uppländska kyrkoarkitekturen och här finns en dopfunt från 1200-talet. 103


Nytt för i år är att Birka Vikingastaden i samarbete med Martin E-type Ericson förvandlar Särimner från lunchrestaurang till vikingakrog i samma anda som Martins krog Aifur i Gamla Stan. I år erbjuds även gästerna häst- och vagnturer upp på ön i samarbete med Ekerö församling och får en möjlighet att se mer av fornlämningsområdet och besöka Ansgars kapellet.

I VIKINGARNAS FOTSPÅR

Birka grundades på 750-talet och kallas för Sveriges första stad. Med tiden blev den lilla ön mitt i Mälaren den stora handels- och hantverksknuten i Mellansverige och var en del av ett nordiskt handelsnät.

I

dag är Birka ett populärt besöksmål för både svenska och utländska turister och är öppet för allmänheten under sommarsäsongen. Veronica Björkman, du är Destinationschef på Birka Vikingastaden. Varför tycker du att Birka är värt ett besök? – Det som gör Birka unikt är att platsen bevarats helt orörd. Ingenting har byggts ovanpå de gamla lämningarna och det är

104

en riktig kulturskatt. Ön bjuder också på en underbar naturupplevelse.

aktiviteter som pågår vid olika datum på sommaren finns på vår hemsida.

Berätta vad jag som besökare kan vänta mig när jag kliver i land på ön. – Varje dag vi har öppet har vi guidade turer på svenska och engelska och under högsäsong har vi bland annat hantverkare på plats som visar och pratar med besökarna. Information om vilka

Hur arbetar ni för att göra besöket på Birka spännande för besökarna? – Vi fokuserar inte bara på platsen, utan även på hur livet såg ur för människorna, och vi förmedlar det med hjälp av det mänskliga mötet. Dels via våra duktiga guider, och dels via


RES TILL BIRKA ¬¬ Man åker båt till Birka, antingen med Strömma från Stadshusbron i Stockholm eller från Mariefred eller Härjarö eller Hovgården på Adelsö. Ångfartyget Ejden från Södertälje och rederi Mälarstaden från Västerås. Kommer du med egen båt finns det gott om plats i gästhamnen.

Läs mer på birkavikingastaden.se människor som ”jobbar och lever” i byn. Det är så trovärdigt att det har hänt att turister tror att det är på riktigt! Och om man blir hungrig under besöket på Birka? – På ön finns en jättefin restaurang som heter Särimner och där serveras mat med en vikingatouch som passar moderna gom-

mar. Vi har också ett café som heter Eldrimner. Vilken kunskap önskar du att den som besöker Birka tar med sig hem? – Jag hoppas at de flesta får med sig en mer nyanserad bild av vikingarna. Den historia som de flesta känner till är skriven av engelska präster och munkar där

vikingarna framställs som barbarer, men det är inte hela bilden. Vikingarna var också oerhört tekniskt skickliga hantverkare och de byggde fantastiska båtar som gjorde att man kunde upptäcka världen. Och här berättar vi inte bara männens historia, utan även den om kvinnorna som hade en stark och viktig roll i samhället.

Välkommen till Sveriges största flytande båtmässa! Fri entré Gratis parkering

1-3 september alltpasjon.se

105


Drottningholm Palace H O M E O F T H E ROYA L FA M I LY

S LOT T S U T F LY K T – E T T U N I K T VÄ R L D S A RV

WORKING WITH STROMMA TO SAVE THE BALTIC SEA

an

st a Re ur

t

n

O

2

FR. HRS

T

E CK

TI TICKET

DEPARTS MARCH 30-OCT 22 FROM STADSHUSBRON (CITY HALL)

B o a rd

ADULT SEK 210, ONE WAY SEK 160 CHILDREN 6-15 YRS 1/2 PRICE, 0-5 YRS FREE BUY YOUR TICKET AT: WWW.STROMMA.SE OR TICKETBOOTH AT STADSHUSBRON

Our classic ships will take you on a magnificent cruise from central Stockholm through the inner archipelago towards Drottningholm Palace. In the venerable restaurants we serve high quality food under the direction of the acclaimed chef KC Wallberg. Njut av en gammaldags atmosfär ombord på ångfartyget S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip som tar dig ut till Drottningholm. I de anrika restaurangerna serverar vi högklassig mat under ledning av den välmeriterade traktören KC Wallberg.


Foto: Alexis Daflos, Kungl Hovstaterna/Kungahuset.se

Foto: A le Kungl H xis Dafl os, ovstate rna /Ku nga

Kina slott och Drottningholms Slottsteater

Foto: H

olger E

En del av det historiska världsarvet

huset.s

llgaard

SLOTTET OCH TEATERN FINNS MED PÅ UNESCOS LISTA ÖVER VÄRLDSARV.

Den ökade handeln med Asien under 1700-talet gav intresset för kinesisk och japansk konst och kultur ett enormt uppsving. Förmodligen var det därför Kung Adolf Fredrik valde att ge Drottning Lovisa Ulrika ett kinainspirerat lustslott i födelsedagspresent.

K

ina slott är ritat av Carl Fredrik Adelcrantz och ligger i Drottningholmsparken i Ekerö kommun. Dagens byggnad började byggas 1763 och föregicks av ett mindre kinesiskt lustslott i trä. Det uppfördes i tegel, fick ett böljande grönt tak och exotiska dekorationer. Namnet till trots är det ett litet rokokoslott och byggnadskroppen har inga likheter med kinesiska byggnader. Däremot lyser kunskapen om kinesisk byggnadskonst igenom i fasadernas lackröda väggar och skulpturala utsmyckning. Det är en vacker och exotisk förening av det europeiska och kinesiska.

Kina slott genomgick en omfattande renovering som avslutades 1996. Idag är Kina slott ett museum och är öppet för allmänheten under vår och sommarmånaderna. Slottet är statligt byggnadsminne och finns som en del av Drottningholms slott och omgivande miljö även med på UNESCOs lista över världsarv.  Läs mer på kungahuset.se Världsunik 1700-tals teater Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 och är den enda i världen som fortfarande använder originalmaskineriet. I och med Gustav den III:s stora intresse spelades opera, pantomimteater och opéra comique på

Drottningholms Slottsteater fram till hans död 1793. Därefter föll teaterbyggnaden i glömska och det var först 1921, då litteraturhistorikern Agne Beijer fann teatern helt orörd, som arbetet med att restaurera den inleddes. Idag är det precis som på Gustav III:s tid full aktivitet på teatern och det hålls regelbundet opera-, teater- och dansföreställningar samt konserter och visningar. För den som är nyfiken att ta en närmre titt på teatern finns det både temavisningar och vanliga visningar på svenska och engelska. Under högsäsong hålls även visningar på tyska och franska.  För mer information se dtm.se 107

e


UPPTÄCK sKÄrgården med sTF

76

E4 77 E18

276

E18

E4 E20

73

Ornö

svenskaturistforeningen.se/stockholmsskargard

Hos STF hittar du charmiga vandrarhem – allt från en stuga på egen ö till fort och filmstudio. Boka våra boenden, kurser och aktiviteter redan i dag!


BOENDEN I MÄLAREN

Hotell / Vandrarhem / Bed & Breakfast / Stugor & camping WEEKEND PÅ SÅNGA-SÄBY

VÄLKOMMEN TILL RASTAHOLMS VANDRARHEM

På Sånga-Säby finns allt som behövs för en lyckad, avkopplande weekend. Vi har fantastiskt fina miljöer både ute och inne. Ta en promenad i Ekparken, ett dopp i poolen eller varför inte en löptur i vårt motionsspår?

I anslutning till Rastaholms Värdshus ligger ett vandrarhem. Ekerös mest prisvärda boende. Här bor ni naturskönt och med Mälaren som närmaste granne. Perfekt för er som gärna vill vara ute och motionera eller bara strosa omkring.

Sånga-Säby Hotell & Konferens 179 96 Svartsjö 08-560 480 00 info@sanga-saby.se www.sanga-saby.se

Rastaholms Värdshus Rastaholms allé 178 90 Ekerö 08-560 230 70 info@rastaholm.se www.rastaholm.se

ADELSÖ HOTELL - FÖR FRITIDSÄNDAMÅL

RUM FÖR NJUTNING OCH AVKOPPLING

Adelsö Hotell för fritidsändamål/ tillfälligt boende. Vi har personal dygnet runt. Hotellet byggdes om 2004 och är under ständig förnyelse. Välkomna att boka studiebesök hos oss.

Ett skönt avslappnat boutiquehotell i världsklass. Görvälns Slott erbjuder 38 häftiga hotellrum som inte ber om ursäkt för sig. Vår inredningsstil kan beskrivas som ”All In” med ett kryddmått av ”Over-the-Top”.

Adelsö Hotell Adelsö Ringväg 19 178 92 Adelsö 08-560 514 50 info@adelsogarden.com www.adelsogarden.com

Görvälns Slott Görvälnsvägen 175 46 Järfälla 08-120 00 200 hello@gorvalnsslott.se www.gorvalnsslott.se

VÄLKOMMEN TILL VANDRARHEMMET PÅ BISKOPS ARNÖ

LANTLIG IDYLL NÄRA STORSTADENS PULS!

Det finns 100 bäddar i 76 rum och vi har ett nyrenoverat kök för självhushåll. Här finns stora barnvänliga grönytor. Förutom att ströva i den vackra naturen kan man spela kubb, brännboll och utomhusschack. Kanoter och cyklar finns att hyra.

I sommar finns möjlighet att hyra villa inom Kaggeholms folkhögskolas område på Helgö utanför Stockholm. Villorna ligger inom skolområdet med närhet till skog, sjö och parkområden. Ta en härlig långpromenad eller ett dopp i Mälaren.

Biskops Arnö Vandrarhem Biskops Arnö vägen 30 746 93 Bålsta 0171-826 89 vandrarhem@biskopsarno.se biskopsarno.se/vandrarhem/

Kaggeholms slott 178 54 Ekerö 08-560 222 50 info@kaggeholmsslott.se www.kaggeholmsslott.se

KOM OCH BO PÅ NATURSKÖNA MÄLARÖARNA

BILFRITT, STRAND OCH KIOSK

På vår lilla gård i Kungsberga bor man i bekväma stugor eller rum och äter mat lagad med kärlek. Njut av livet på landet i en lugn miljö tillsammans med familj och vänner. Vi har nära till sjön och en stor trädgård som erbjuder hängmattehäng.

Med ett unikt läge och utsikt mot Stockholms skärgård finner du Kallhällsbaden Vandrarhem - ett etablerat och prisvärt vandrarhem mitt i ett naturreservat beläget 25 minuter från Stockholms city. V ​ i har runt 50 sängplatser

Lilla Sörgården Kungsbergavägen 33 179 97 Färentuna 070-7537073 jonas@lista.se www.lillasorgarden.se

Kallhällsbaden Vandrarhem Fabriksvägen 20 176 71 Järfälla 08-583 583 15 info@kallhallsbaden.se www.kallhallsbaden.se

KLUBBENSBORG - RUM MED UTSIKT

VÄLKOMMEN TILL VACKRA SKYTTEHOLM

Hitta ditt favoritrum! På Klubbensborg kan vi erbjuda 14 rum som alla ser olika ut och har lite olika standard. Vandrarhemsrum med våningssängar eller små rum i ett hus från 1600-talet där det är mysigt att bo men lågt i taket.

Njut av en avkopplande helg hos oss. Ni börjar helgen med 1 glas mousserande och lite snittar i någon av våra vackra herrgårdssalonger. När ni checkat in på era rum står vår strandpaviljong öppen för er, där kan ni basta.

Klubbensborg Klubbensborgsvägen 27 129 39 Hägersten 08-646 12 55 reception@klubbensborg.se www.klubbensborg.se

Skytteholm 178 90 Ekerö 08-560 236 00 info@skytteholm.se www.skytteholm.se

visitskargarden.se

109


BALTIC PRINCESS

DAGSKRYSSNING 11 TIMMAR

20:–

Prisex per person

NJUT AV EN DAG I

SKÄRGÅRDEN Följ med på en 11-timmars dagskryssning. Börja med en lång frukost, unna dig lyxig taxfree-shopping och ta en paus på utedäck. Avnjut av en härlig lunch med ett skaldjursfat!

Boka på silja.se | 08–22 21 40*

*Serviceavgift 70:– per bokning tillkommer, boka online så bjuder vi på den.


MAT & DRYCK I MÄLAREN Restauranger / Krogar / Pubar / Caféer

BROSTUGAN – SEDAN 1932

RESTAURANG – BAR - CAFÉ

Vi 280 sittplatser utomhus och 100 platser inomhus, fördelade på 30 platser på övervåningen och 70 platser på bottenvåningen. Vi har allt från läckra bakverk, smörgåsar, A La carte samt mycket gott från vår grill!

Vår vision är att genom god mat, trevlig atmosfär och tillgängliga öppettider öka tillströmningen av både båt och bilburna gäster till Jungfrusunds skärgårdsstad. Vi vill sätta oss på kartan för matälskare genom att ha prisvärd mat. Restaurang Jungfrusund Bryggavägen 133 178 31 Ekerö 08-560 35 000 info@restjungfrusund.se www.restjungfrusund.se

Brostugan Brostugans väg 1 178 93 Drottningholm 08-759 03 01 info@brostugan.se www.brostugan.se SERVERINGEN KINA SLOTT PÅ DROTTNINGHOLM

LOVÖ BISTRO – PÅ KUNGL. DROTTNINGHOLMS GK

Välkommen till Serveringen Kina Slott på Drottningholm. Här i det gamla 1700-talsköket serverar vi nygräddade våfflor med kaffe och annat som hör en mysig fikastund till. Tillåter vädret har vi en underbar uteservering.

Vi erbjuder våra gäster en härlig smakupplevelse av modern husmanskost, en underbar à la carte med inriktning på fisk och skaldjur och säsongens råvaror, samt även en lättare meny med enklare barmat.

Serveringen Kina Slott Fredriksdal 178 93 Drottningholm 08-759 03 96 www.serveringenkinaslott.se

Lovö Bistro Lovö Kyrkallé 1 178 93 Drottningholm 08-759 07 50 info@kdrgk.se www.kdrgk.se/lovobistro/krogen

RESTAURANG GALLERIET PÅ GÖRVÄLNS SLOTT

SKYTTEHOLM RESTAURANG

Med de svenska, traditionella rätterna och råvarorna i grunden bygger köksteamet upp spännande, gastronomiska upplevelser. Till följd av detta gängs passionerade matlagning så fick vi av White Guide för 2015.

På Skytteholm vill vi att maten ska vara välsmakande och välgörande. Vi väljer råvaror efter säsong för smakens och miljöns skull. Maten som serveras ska ge dig den energikick som kan behövas för en lång konferensdag.

Görvälns Slott Görvälnsvägen 175 46 Järfälla 08-120 00 200 table@gorvalnsslott.se www.gorvalnsslott.se

Skytteholm 178 90 Ekerö 08-560 236 00. info@skytteholm.se www.skytteholm.se

TROXHAMMAR KROG

DROTTNINGHOLMS SLOTTSCAFÉ

Vi är två ambitiösa krögare med sammanlagt över 50 års erfarenhet av kök och restaurang. Vi tycker om att ge service och att ge gästen något utöver det vanliga. Vi har ett nära samarbete med golfklubben och är lyhörda för önskemål.

Drottningholmspaviljongen, även kallad ”Karamellan”, uppfördes sannolikt i början av 1880-talet som ett så kallat schweizeri. Där besökarna kunde beställa mat eller kaffe med finare bakverk och kanske ett glas punsch.

Troxhammar krog Ekeby gårds väg 1 179 75 Skå 08-564 206 00 www.troxhammargk.se

Drottningholms Slottscafé Karamellan 178 93 Drottningholm 08-759 00 35 info@drottningholmsslottscafe.se drottningholmsslottscafe.se

NORRA EUROPAS STÖRSTA KAKBORD

VÄLKOMMEN TILL RASTAHOLMS VÄRDSHUS

Välkommen till vårat Slottscafé och upplev norra Europas största kakbord med ca 65 sorters hembakat bröd. Allt från smörgåsar till delikata tårtor. Kakbordet ändras efter säsong och över tid. Men innehåller aldrig under 65 olika sorter.

Rastaholms Värdshus har anor från 30-talet och erbjuder förutom god mat och vacker utsikt även många charmiga inredningsdetaljer. Den seglarintresserade hittar många detaljer med anknytning till segling och hav.

Taxinge Slott Näsby 52 155 93 Nykvarn 0159-701 14 info@taxingeslott.se www.taxingeslott.se

Rastaholms Värdshus 178 90 Ekerö 08-560 230 70 info@rastaholm.se www.rastaholm.se

visitskargarden.se

111


Upplev Mälaren på en RIB-båt ”Rent-a-RIB” erbjuder en unik upplevelse på Mälaren. Hoppa på vår RIB-båt och få en oförglömlig tur i över 50 knop på Mälaren. Vi passerar några av Mälarens smultronställen, och om du vill, stannar vi till vid någon ö där du kan avnjuta en god grillbuffé medan du njuter av solnedgången. Vi utlovar en unik och äventyrlig upplevelse i vacker skärgårdsmiljö. Vi erbjuder allt från en enkel men spännande RIB-tur i 30 minuter till en hel dag på sjön med RIB-båt, mat, dryck och anda äventyr.

Praktisk information: Aktör: SjöEvent i Västerås AB Tillval: Möjlighet att boka mat, fika eller fler aktiviteter för större grupper Bokning: Boka på tfn 070-6993240 För mer information: www.sjoevent.se

www.sjoevent.se


SE & GÖRA I MÄLAREN

Kultur & Musik / Natur / Sport & Fritid / Spa & Hälsa ADDWATER – AKTIVITETER PÅ VATTEN

BESÖK DROTTNINGHOLMS SLOTTSPARK

Sedan 2010 har vi erbjudit aktiviteter på vatten i Stockholm, Mälaren och Öland för privatpersoner, svensexor, möhippor och företag. Våra upplevelser och event har vatten som gemensam nämnare och utförs av duktiga instruktörer.

Drottningholms slottspark är öppen året runt för egen rundvandring. Här vandrar du genom historiska stilideal från 1600-talets barock till engelsk park på sent 1700-tal. Drottningholms slottspark Drottningholms slottsförvaltning 178 02 Drottningholm 08-402 62 80 www.kungahuset.se

Addwater Bryggavägen 133 178 31 Ekerö 08-715 11 75 info@addwater.se www.addwater.se BESÖK KINA SLOTT PÅ DROTTNINGHOLM

BESÖK SLOTTSPARKEN OCH ÄPPELGENBANKEN

Kina slott är en märklig idyll i den mäktiga landskapsparken på Drottningholm. Tillfälle att besöka denna exotiska miljö ges under perioden maj–september. Kina slott står med på UNESCO:s världsarvslista.

I samband med att de nya byggnaderna började uppföras på Ekebyhov i slutet av 1620-talet började man också att anlägga en barockträdgård. Intresset för fruktodling fanns redan från början. Välkomna att besöka parken!

Kina slott Drottningholms slottsförvaltning 178 02 Drottningholm 08-402 62 70 www.kungahuset.se

Slottsparken och Äppelgenbanken Björkuddsvägen 107 178 34 Ekerö 08-124 571 00 www.ekero.se

UPPTÄCK HISTORIEN PÅ BIRKA

UPPTÄCK MUSEET PÅ SKOKLOSTERS SLOTT

Välkommen till Birka, som även brukar kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som var vikingarnas viktigaste handelsplats. Hit åker du för att gå på egna strövtåg i kulturlandskapet.

Titta in i de praktfulla rummen på Skoklosters slott! Se bilder och läs mer om den sjuka kristallkronan, den ofullbordade salen, märkvärdiga krigsbyten och mycket annat.

Birka Vikingastaden 178 92 Ekerö 08-120 040 00 www.birkavikingastaden.se

Skoklosters Slott 746 96 Skokloster 08-402 30 60 sko.bokning@lsh.se www.skoklostersslott.se

BESÖK GRIPSHOLMS SLOTT

WENNGARNS SLOTT – SVERIGES ÖPPNASTE SLOTT?

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna.

Wenngarn invid Garnsviken i Mälaren figurerar tidigt i historiska källor. En plats för intressanta möten och krockar där alla är välkomna! Wenngarns slott är öppet för alla, alla dagar i veckan!

Gripsholms slott 647 31 Mariefred 0159-101 94 www.kungahuset.se

Wenngarns slott 193 91 Sigtuna 08-599 293 30 info@wenngarn.se www.wenngarn.se

ÅK MED ÅNGFARTYGET MARIEFRED

MÄLARKVÄLL – SOMRIG MIDDAGSBUFFÉ & SING-ALONG

Upplev en sjöresa på vackra Mälaren med ett över hundraårigt ångfartyg; en unik och exotisk utflykt med en koleldad ångbåt i reguljär trafik. Målet är Mariefred med det historiska och berömda slottet Gripsholm.

Ta med dina vänner på en festlig och minnesvärd kväll på Mälarens vatten. Ombord på M/S Victoria serveras en somrig buffé där du samtidigt kan njuta av en magnifik utsikt. På plats finns också en dj som spelar musik.

Gripsholms-Mariefreds Ångfartygs AB 104 62 Stockholm 08-669 88 50 www.mariefred.info

Strömma Kanalbolaget 08-12 00 40 00 bokning@stromma.se www.stromma.se

visitskargarden.se

113


titeett i l l i i b b a a t t s s d good g d d e e m m r r e ajakke j a a k k a a n n v v i i LLäättttddrr Kajakernaärärstabila stabilaoch ochlättdrivna lättdrivnamed medminimal minimalavdrift avdrift Kajakerna i sidovind.Sittbrunnen Sittbrunnenärärrymlig rymligvilket vilketunderlättar underlättari-ii sidovind. ochurstigning urstigningsamt samtgör gördet detmöjligt möjligtatt attmer merfritt frittkunna kunna och användabenen benenvid vidpaddling. paddling. använda Deärärstabila stabilanog nogför förnybörjararen nybörjararensamtidigt samtidigtsom somdedehar har De tillräckligt glid för att uppskattas av elit-motionären. tillräckligt glid för att uppskattas av elit-motionären.

Kajaksidan Kajaksidan

Dalarö Kajak Dalarö Kajak

Kajak Kalmarsund Onwater Onwater Kajak Kalmarsund www.kajakkalmarsund.se www.kajakkalmarsund.se Gas-Jacobsgata Gas-Jacobsgata 3 3 45 Kalmar 392392 45 Kalmar 070-649 57 74 070-649 57 74

www.onwater.se www.onwater.se Regnvindsgatan Regnvindsgatan 8 B8 B 21 Karlstad 652652 21 Karlstad 85 60 05 60 054054 - 85- 05

Kajakpaddla.nu Kajakpaddla.nu

Aterra Aterra

Kajakcenter Kajakcenter

Norrkajak Norrkajak

Petruskajak Petruskajak

Plums Plums

Vänerkajak Vänerkajak

Go-Nature Go-Nature

www.kajaksidan.se www.kajaksidan.se Prästkragens Prästkragens vägväg 40 40 45 Saltjö-Boo 132132 45 Saltjö-Boo 08-749 24 33 08-749 24 33

www.kajakpaddla.nu www.kajakpaddla.nu Tolarp Tolarp 6 6 94 Jönköping 555555 94 Jönköping 070-714 75 50 070-714 75 50

www.petruskajak.com www.petruskajak.com Badvägen Badvägen 5a 5a 93 Tranås 573573 93 Tranås 070-227 11 71 070-227 11 71

www.dalarokajak.se www.dalarokajak.se Askfatshamnen Askfatshamnen 13054 Dalarö 13054 Dalarö 073-974 10 34 073-974 10 34

www.aterra.se www.aterra.se Kajpromenaden Kajpromenaden 12 12 25267 Helsingborg 25267 Helsingborg 070-259 82 60 070-259 82 60

www.plumsab.se www.plumsab.se bommens LillaLilla bommens torgtorg 2 2 04 Göteborg 411411 04 Göteborg 031-15 01 03 031-15 01 03

www.worldkayaks.se info@worldkayaks.se info@worldkayaks.se www.worldkayaks.se

www.kajakcenter.com www.kajakcenter.com Småbåtshamnen Småbåtshamnen Grebbestad Grebbestad 0525 - 109 0525 - 109 30 30

www.vanerkajak.se www.vanerkajak.se Lundsholm Strandvägen Lundsholm Strandvägen 11 11 95 Kristinehamn 681681 95 Kristinehamn 076-765 33 77 076-765 33 77

www.norrkajak.se www.norrkajak.se Holmen Holmen 49 49 31 Holmsund 913913 31 Holmsund 070-684 070-684 11 11 11

www.go-nature.se www.go-nature.se Flygaregatan Flygaregatan 25 25 38 Halmstad 302302 38 Halmstad 035-21 21 27 035-21 21 27

WK500 WK500 K1K1

WK540 WK540 K1K1

WK640 WK640 K2K2


SE & GÖRA I SKÄRGÅRDEN Idag är räkkryssning ett känt begrepp men när M/S Vindhem drog i gång sina kryssningar för 30 år sedan var de pionjärer. Sedan dess har närmre en miljon varit ute på sjön och dansat, lyssnat på levande musik och frossat i räkor. Med tanke på populariteten verkar vara ett nöje som uppskattas av de flesta. Om du bläddrar vidare några sidor kan du läsa en artikel som berättar mer om det välkända fartyget Vindhems historia. Även om skärgården upplevs bäst genom att helt enkelt bara vara i nuet vill de flesta av oss ta fotografier så att vi kan minnas sommaren när höstmörkret drar in. Vi vill fånga de där

härliga ögonblicken som när barnen kastar sig i vattnet från klippan eller fjärilen som sitter blickstilla mitt i prästkragen. Fotograf Bodil Bergman Hughes delar med sig av sina bästa tips för hur man tar riktigt bra bilder med både system- och mobilkamera. Har du alltid drömt om att komma ut i skärgården och segla? Eller är du en van seglare som numera inte har någon egen båt men som känner hur det rycker i seglartarmen? I så fall behöver du inte vänta längre! Nu kan du hyra båt inklusive skeppare och skräddarsy din skärgårdstur precis som du vill ha den. Thomas Forsberg på Sailing Events berättar om vilka möjligheter som finns.

115


SEGLA PÅ SEMESTERN

▲ Tror du att segling måste vara kallt, blåsigt och luta obehagligt? Det stämmer faktiskt inte längre. Dagens båtar är bekväma och på många håll är det bättre standard än hemma.

Längtar du efter att få segla i skärgården? Privatpersoner och företag, oavsett tidigare vana, kan hyra segelbåt med skeppare och skräddarsy sin skärgårdsupplevelse.

S

ailing Events startades av Thomas Forsberg för 12 år sedan. Han arbetade i reklambranschen, spenderade all sin lediga tid i skärgården och ställde sig frågan varför det inte fanns något företag som sänkte tröskeln för att fler ska få möjligheten att segla. – Dagens generation vill dessutom ha många upplevelser. Snarare än att äga en egen båt passar det dem fint att segla en 116

eller några dagar innan det är dags för barnen att åka på fotbollsläger, säger Thomas. Segla med skeppare När du hyr en båt från Sailing Events följer alltid en skeppare med. Skepparen är ansvarig för säkerheten men de som är med och seglar får själva styra, skota och navigera så mycket de vill. – Det är 22000 öar i Stockholms skärgård och tre gånger

så många grund så det kan vara bra med en guide – Våra skeppare kan dessutom sin skärgårdshistoria och kan berätta om de byggnader och öar som man passerar. Varje tur skräddarsys efter familjen som hyr båten. De som önskar sandstränder får det och om någon som är intresserad av fiske löser vi det också.


Konferens till sjöss Varje sommar spenderar en miljon människor en del av sin semester i Stockholms skärgård. Men skärgården är inte bara vacker i juli och det måste inte vara semester för att man ska njuta av havet och naturen. Sailing Events erbjuder upplägg för konferens och teambuilding för upp till 200 personer, fördelade på 20 båtar. Då blir det ofta en rafflande kappsegling mellan båtarna. Konferenser till sjöss för upp till 200 personer

– Vi snickrar ihop en lösning som passar allt från en mindre ledningsgrupp till större företag. En seglats är väldigt populärt inte minst om man har utländska kunder eller leverantörer. De har aldrig sett något liknande. Inget evenemang som Sailing Events arrangerar är det andra likt. Men de planeras alltid på ett sätt så att det finns något för alla och så att deltagarna ska känna sig trygga.

– Vanligtvis hälsar vi välkomna med kaffe, sedan delar vi upp gänget med ungefär 10 personer i varje och efter en säkerhetsgenomgång kastar vi loss. Under dagen brukar vi även hinna med en kappsegling, en god lunch som serveras i sittbrunnen och en stunds umgänge i solen på fördäck. Teambuilding och tillit En seglats är en effektiv teambuildingövning, inte minst då det skakar om rollerna i gruppen. Chefen kanske inte är den som kan och vet mest, och någon som tar mindre plats och är lågmäld till vardags får en chans att kliver och visa en ny sida av sig själv. – Det här är något helt annat än en konferens och affärslunch i stan. I en mer jordnära miljö lär känna varandra på ett helt annat sätt och då skapar vi tillit och förtroende.

Läs mer på sailingevents.se

UPPTÄCK SKÄRGÅRDEN • SKÄRGÅRDSUTFLYKTER • LUNCH- OCH MIDDAGSKRYSSNINGAR • BUSS- OCH BÅTSIGHTSEEING

För mer information och bokning stromma.se

SAMARBETAR MED STROMMA FÖR ATT RÄDDA ÖSTERSJÖN

11730

ÅRSJUBILEUM

RÄKOR, ROCK OCH SALTA STÄNK Läs mer på vindhem.com

I år firar M/S Vindhem 30-årsjubileum i Stockholms skärgård. Under årens lopp har närmare 900 000 personer åkt med på de populära kryssningarna med räkor, tacos och livemusik.

F

artyget byggdes från början för att trafikera sträckan Kalmar – Borgholm men eftersom bron invigdes samma år som hon var färdig hade hon andra uppgifter runt om i norden under några år. Sedermera köptes hon av den anrika restaurangen Vindhem på Alnön utanför Sundsvall och det var där hon fick namnet hon bär nu. Restaurangen brann ner och 1987 såldes fartyget till Stockholm där hon inledde sitt nuvarande värv. Idag är det Stefan Jonsson, som har varit med sedan 1990, som driver verksamheten. – Jag började som matros och idag arbetar jag som befälhavare och vd. Men efter 27 år har jag hunnit göra det mesta på båten. För mig är det här mycket mer än

ett jobb och jag tänker hålla på i lika många år till. Räkkryssningspionjär När M/S Vindhem startade sina skärgårdsturer var de nästan först med konceptet. På den tiden var det inte lika populärt bland stockholmarna att ge sig ut i skärgården och man behövde locka med god mat och levande musik. – Det var någon som kläckte idén att servera räkor till sjöss, eftersom det var praktiskt då det inte behövdes någon uppvärmning, och det blev omedelbart en succé. Idag bjuder vi också gästerna på tacos. Tanken är att det ska kännas chosefritt och välkomnande för alla. Sedan starten 1987 har uppemot 900 000 passagerare åkt på

fest till sjöss med M/S Vindhem. Fartyget tar 360 sittande passagerare i två salonger och lockar både kompisgäng, föreningar och företag. – Vår målsättning är att alla som åker med oss ska känna sig välkomna och antalet stammisar tycker jag bevisar att vi lyckas. I år är det den fjärde säsongen som M/S Vindhem även erbjuder sightseeingturer. – När vi fick flytta hit till Slottet från Slussen hamnade vi mitt i turiststråket och då var det naturligt bredda erbjudandet. Sommartid erbjuder vi numera en två timmars guidad sightseeingtur till Skurusundet. M/S Vindhem stoltserar med ett mycket stort soldäck där en sightseeinglunch med fördel kan avnjutas. 119


Bättre semesterbilder! Bodil Bergman Hughes har arbetat som fotograf i många år. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att hjälpa dig att föreviga sommaren på ett proffsigt sätt. Tänk på ljuset Med en systemkamera och bra objektiv brukar man säga att man ska ta naturbilder i gryning och skymning, men aldrig mitt på dagen. Fotografer pratar om något som kallas den blå timmen. Den infaller precis när skymningen startar och ger underbart ljus att fotografera i. Använder du en mobilkamera kan det vara svårt att ta skarpa bilder i skymningen, eftersom den behöver mycket ljus, men i gryningen funkar det fint. Familjebilderna Är det mitt på dagen och soligt är det smartast att ställa upp familjen i skuggan. Annars blir det svårt att hålla ögonen öppna. Därefter manar du gruppen att ställa sig riktigt nära. Tjata till dess att allas huvuden är tätt intill varandra. Det gör en oerhört stor skillnad för känslan i bilden. Fota med mobilen Bodils huvudregel när det gäller mobilkamera är att inte tänka 120

så mycket på optimala omständigheter utan att använda den för att ta chansen att fånga de där ögonblicken som uppenbarar sig i vardagen. Vill du ta närbilder med din moderna smartphone kan du låsa skärpan där du vill ha den. Då blir det suddigt bakom, vilket gör att närbilden på det du fotograferar blir mer effektfull. Låser skärpan gör man genom att hålla ner fingret på skärmen till dess att det blinkar ”låst exponering och fokus”. Sedan gör det inget om du rör kameran lite, utan skärpan är kvar där den ska i alla fall. Om vi vill ha bilden ljusare eller mörkare drar du fingret upp och ned på skärmen. Det är också smart att: Se till att linsen, den lilla •• runda, platta bak på telefonen är ren. Håll ned knappen för att ta ••

flera bilder i rad. Det är bra när

man fotar motiv som rör sig snabbt, som exempelvis barn som simmar och hoppar. Öppna kameran snabbt ••

genom att dra skärmen uppåt (eller åt sidan) på låst telefon. Då kommer du åt kameran utan att slå pinkod först.

Snyggaste solnedgången En vacker solnedgång får alla med en mobilkamera inom räckhåll att sträcka sig efter den. Däremot är det oerhört svårt att föreviga en solnedgång så att bilden förmedlar det ögat ser och hjärtat känner. Bodil tipsar därför om att lägga undan telefonen och njuta av ögonblicket. Om du absolut vill dokumentera så kan man lägga på ett filter i Instagram eller i någon annan redigeringsapp för att få fram färgerna bättre. Ett annat hett tips är att ha med lite människor framför kameran i solnedgången. De blir fina siluetter i bilden.


Tävla med Visit Skärgården Var med och tävla tillsammans med Visit Skärgården, Djurönäset och Skärgårdsstiftelsen. Det kostar inget att vara med och du svarar kort och gott på vilket som är ditt smultronställe i skärgården.

PAKET ”LÅNGWEEKEND”

En person vinner ett paket på en långweekend för två personer på Djurönäset, ett 4-stjärnigt superior hotell och konferens mitt i Stockholms skärgård.   Du och din gäst övernattar från fredag till söndag. Ni njuter av den ekologiska frukostbuffén

på mornarna och en kaffebuffé på lördageftermiddag.   På fredag kväll äter ni kvällens varma rätt i baren samt en liten förrätt. På lördagen ingår trerätters.   Under hela vistelsen har ni tillgång till ett nytt lyxigt bastulandskap med 25 meters pool och gym.

TÄVLA Gå in på visitskargarden.se/ taevlingar/2017 Fyll i ditt smultronställe för att delta. Tävlingen är öppen mellan 24/4–13/8 2017

ÅRETS VÄNBOK

Skärgårdsstiftelsen ger varje år ut en inbunden vänbok till dem som stöttar stiftelsen. De populära böckerna har publicerats på olika skärgårdsteman sedan 1974.   Fem lyckliga vinnare får ”Äventyr i skärgården” av Henrik Trygg.

Anlita en

Sweboatmedlem! Vi står för ett tryggt båtägande genom kunskap, kvalitet och köptrygghet. Läs mer på sweboat.se 121


Visit Skärgården är skärgårdens egen turistinformation. Vi finns dels på Strandvägen i Stockholm och dels på nätet. Och icke att förglömma finns även det här magasinet som du håller i din hand just nu.

MAGASINET VISIT SKÄRGÅRDEN Vi har samlat de bästa tipsen om boenden, restauranger och aktiviteter i Stockholms skärgård.   Tidningen är gratis och distribueras på turistbyråer, Waxholmsbolagets terminaler, flertalet OK/Q8 bensinstationer, hotell, restauranger och caféer med mera.   För att se var du kan hämta tidningen gå till visitskargarden.se/ tidningen

BÄSTA TIPSEN!

122

VISITSKARGARDEN.SE På webben kan du läsa mer om kommande evenemang, boenden, aktiviteter och matställen; ända från Öregrund i norr till Trosa i söder samt en del av Mälaren.   Vi uppdaterar regelbundet sidan med nya reportage och matnyttig information.   Här finns bland annat erbjudanden och annat från skärgårdens aktörer, tävlingar med fina priser och mycket mer. TÄV L A O CH V INN!

VISIT SKÄRGÅRDENS TURISTINFORMATION Mitt i stan, på kajplats 18 på Strandvägen finns vår turistinformation. Här har vi samlat ett stort urval av tidningar och broschyrer om skärgårdens och Mälarens utbud för att göra det enkelt för dig att hitta din bästa skärgårdsupplevelse. I samma hus finns även en restaurang, så passa på att ta något gott att äta och dricka samtidigt som du botaniserar bland skärgårdsutbudet. Kom

& träffa oss!