Page 1

Bild: Blue Grotto – Żurrieq – Malta

SWE


Bild: Valletta Waterfront

2


Ö

gruppen Malta består av öarna Malta, Gozo och Comino och ligger mitt i hjärtat av Medelhavet – endast 93 km söder om Sicilien. Denna strategiska geografiska placering har lett till 7 000 år av händelserik och färgsprakande historia. De flesta stora civilisationer som format vår världshistoria har passerat ögruppen eller slagit sig ned här för en tid – något som landets kulturarv vittnar om på alla tänkbara sätt. Det inhemska språket – maltesiskan – är av semitiskt ursprung, men grammatiken härstammar från latinet och många italienska och engelska ord är invävda i språket. Även själva befolkningen återspeglar denna smältdegel av kulturer och olika ursprung. De maltesiska öarna kan skryta med att ha en av världens högsta koncentrationer av historia och kulturarv per kvadratkilometer. Lyckligtvis är öarna så kompakta att allting finns inom bekvämt räckhåll. Därför är det lätt att få ut mesta möjliga av din vistelse här.

3


Historia och kultur

Stora bilden: Saint John’s Co-Cathedral Valletta

4


Ö

arnas 7 000 år långa historia är bokstavligen huggen i sten – från de urgamla templen Hagar Qim och Mnajdra till det unika underjordiska templet och begravningsplatsen vid Hypogeum. Dessutom finns många sevärdheter i form av utsökt arkitektur som vittnar om arvet efter olika arkitekturskolor. Exempel på dessa pärlor finns bland annat i de gamla stadskärnorna och i form av palats och kyrkor runt om på öarna. Saint John’s Co-Cathedral i Valletta är juvelen i kronan bland Maltas sevärdheter. I katedralen – som är ett arv efter Johanniterriddarna – finns två av Caravaggios mest berömda målningar. Den gamla huvudstaden Mdina och den ”nya” huvudstaden Valletta är två måsten som bjuder på en riktig utomhusuppvisning i levande historia!

5


F

ör sin storlek har ögruppen Malta fler dykplatser inom sin lilla omkrets än någon annan ö eller badort – och det gäller både dykplatser som nås från stranden och de som nås från båt. Med sina naturliga hamnar och bukter, skyddade vikar, klippor och rev inbjuder öarna dig på upptäcktsfärd i en undervattensvärld av olika dykplatser på bara ett stenkasts avstånd från varandra. Här kan man dyka i klart vatten året runt med en årsmedeltemperatur på 18 grader i vattnet och 30 meters sikt. Malta lockar varje år tusentals dykare som kommer hit för att dyka på ett av världens bästa dykresmål. Ovanför vattnet kan man snorkla i lugn och ro med imponerande god sikt. Eller välja segling, nedfirning, klippklättring, cykling eller fotvandring – och det går bra även på vintern tack vare det milda klimatet. Vädret är så väl lämpat för utomhussporter och användning av olika utomhusanläggningar att ön har blivit allt mer populär för träningsläger och internationella evenemang inom olika idrottsgrenar. Du kan tillbringa större delen av din vistelse utomhus i solsken som varar nästan hela året om – eller bada i det klarblå Medelhavet!

6


Dykning, sport och aktiviteter

Stora bilden: Rolex Middle Sea Race i Grand Harbour (Kurt Arrigo)

7


Evenemang och underhållning

M

alta har inte bara en händelserik och brokig historia utan är också känt för att vara ett kosmopolitiskt nöjesresmål. Med mängder av förstklassiga hotell, spaanläggningar, restauranger och nöjeslokaler för alla smaker och plånböcker finns det en hel del att välja bland. Att äta ute är en riktig upplevelse – inte bara tack vare den utsökta och härligt fräscha maten, utan också tack vare att många restauranger bjuder på fantastiska vyer och bakgrunder. Religiösa högtider på Malta och Gozo är färgsprakande tillställningar där det religiösa möter det sekulära och bjuder besökaren på en unik möjlighet att få ett smakprov av Malta. Underhållning saknas inte heller på öarna, som har en evenemangskalender fullspäckad med aktiviteter för alla åldrar och smaker. Året runt pågår konserter som Isle of MTV Malta Special, teater- och musikalföreställningar, sportevenemang som Rolex Middle Sea Race och en uppsjö av utställningar – för att bara nämna några exempel.

8


Stora bilden: Konserten Isle of MTV Malta Special Floriana Granaries

9


Gozo

10


Stora bilden: Mġarr Harbour GOZO

E

n del säger att ön Gozo är Maltas ”söta lillasyster” eftersom den är grönare och mer lantlig. Bara 25 minuter från Malta med färja eller 15 minuter med sjöflygplan går livet i en långsammare takt. Även om Gozo är mindre än Malta har den ett lika imponerande utbud av historiska platser, kultur och aktiviteter. Här kan du beskåda de äldsta byggnaderna i världen som fortfarande står upprätta. Världsarvet Ggantija-templen, den äldsta kvarstående förhistoriska byggnad som finns på jorden, är över 6 000 år gammal och ett absolut måste. Vid besöket får du inte heller missa att ta en promenad till den mytomspunna Kalypsos grotta. Gozo är ett favoritställe bland klippklättrare och vandrare eftersom landskapet bjuder på härliga utmaningar och fantastiska vyer längs vägen. Havet och dykplatserna är inte heller att förakta och om du uppskattar god mat är de lokala specialiteterna en himmelsk upplevelse. Och inte nog med det – bara ett stenkast bort ligger pyttelilla Comino, med den glittrande juvelen Blue Lagoon och sitt eget utbud av dykplatser och bukter att njuta av.

11


M

alta och Gozo kan erbjuda mycket speciella lokaler för möten, incentive, konferenser och evenemang. När ni anlitar något av våra kvalitetssäkrade destination management-företag kan ni vara säkra på att programmen för konferenser och incentivegrupper blir individuellt skräddarsydda för att passa syftet med evenemanget. I Maltas erbjudande ingår ett land med språkbegåvning, människor med känsla för kreativitet och lång erfarenhet av att vara värd för konferenser och incentivegrupper. Inomhus- och utomhuslokalerna varierar från ultramoderna till historiska, men alla är utrustade med toppmoderna bekvämligheter. Utomhus kan man välja att flyta på en pråm i den häpnadsväckande Grand Harbour eller hålla en galamiddag på en fridfull lokal piazza med månghundraåriga historiska byggnader som bakgrund. Ögruppens leverantörer har erfarenhet av att organisera evenemang som omfattar från ett par hundra personer till flera tusen deltagare. Våra öar kan erbjuda ett fantastiskt evenemang och den varmaste gästfriheten i Medelhavsområdet. Malta: affärer och mer än så – skräddarsytt för er!

Stora bilden: Oriflame-konferensen Floriana Granaries

12


Konferenser och incentive

13


L채r dig engelska

Bild: Studenter vid Victoria Gate Valletta

14


M

alta har sedan lång tid tillbaka en koppling till Storbritannien, eftersom landet var en brittisk koloni i nästan 200 år och fortfarande är en del av samväldet. Engelska är Maltas andra officiella språk vid sidan av maltesiskan. Detta arv har lett till att befolkningen till stor del talar och förstår engelska, vilket gör Malta till en idealisk plats för ett ordentligt ”språkbad”. Med omkring 40 språkskolor på Malta och Gozo finns det gott om alternativ där en mängd olika kurser erbjuds för både ungdomar och vuxna. Det finns även särskilda kurser för affärslivet, resebranschen och liknande. Finns det något bättre sätt att lära sig språk än att koppla av medan man gör det? Vare sig du strosar omkring och njuter av livet, ser en film, äter på restaurang eller shoppar kan du förbättra dina språkkunskaper på ett ytterst naturligt och praktiskt sätt.

15


O

m Maltas och Gozos mångsidiga utbud inte skulle ha framgått tydligt nog, kan vi berätta att ögruppen också är mycket efterfrågad för bröllop. Här finns många lämpliga lokaler och platser både inomhus och utomhus, tillsammans med cateringalternativ för alla smaker. Dessutom får tiotusentals kryssningspassagerare ett smakprov på Malta när de lägger till i Medelhavets mest populära anlöpningshamn – den spektakulära Grand Harbour. Många av dem kommer tillbaka till Malta för att få uppleva öarna under lite längre tid. Oavsett varför du väljer att besöka Malta kan du vara säker på att få ett varmt välkomnande i sann Medelhavsanda. Men nöj dig inte med att bara lita på vårt ord – kom och se efter själv!

Stora bilden: Kryssningsfartyg ankommer till Grand Harbour framför Siege Bell Memorial

16


17


San Dimitri Point

Azure Window Inland Sea

Dwejra Tower Fungus Rock Dwejra Bay

Wardija Point

Ta’ Pinu Basilica

Xwejni Bay Qbajjar Bay Marsalforn Bay

SANNAT

Gozo General Hospital

Ta’ Kola Windmill

Calypso’s Cave

Ramla Bay San Blas Bay

MĠARR

(HARBOUR)

Qala Windmill

Daħlet Qorrot Bay

QALA

Blue Lagoon

COMINO Santa Marija Battery

Qala Point

Santa Marija Bay

Santa Marija Tower

Mistra Bay

St. Paul’s Islands

o Fe Goz rry Line

Shooting Range

BIDNIJA

s Line

QAWRA

Għallis Rocks

Baħar iċ-Ċagħaq

Qrejten Point Qalet Marku

SWIEQI

PACEVILLE

PEMBROKE

Madliena Tower

Splash ‘n’ Fun Park Mediterraneo s Line

Madliena Battery

oria Vict

Dragonara Point

SLIEMA

Bay Street Complex Balluta St James Capua Bay

ST. JULIANS

SAN ĠWANN

i

i

N

MALTA

ŻABBAR

Fort St. Leonard

XGĦAJRA

Ricasoli

Fort St.Rocco

Wied Għammieq

Ricasoli Point

VALLETTA

Fort Rinella

COSPICUA

Żabbar Gate

Bulebel

Żonqor Point

Marsascala Bay

Il-Munxar

St. Thomas Bay

MARSASCALA

Razzett tal-Ħbiberija TA AL M TE

LA

Xrobb L-Għaġin

RN IO AT NA

Peter’s Pool

IN

IR

RT

PO

Delimara Point

Fort Delimara

Tas-Silġ

MARSAXLOKK

Bengħisa Point

Fort St. Lucian

Malta Freeport

Pretty Bay

ŻEJTUN

St.James

Maritime Museum

KALKARA VITTORIOSA

Grand Harbour

SENGLEA

Kordin

FGURA

Tarxien Temples

TARXIEN

Hypogeum

PAOLA

Għar Dalam

Hasan’s Cave

Borġ In-Nadur

BIRŻEBBUĠA

GĦAXAQ

SANTA LUCIJA

GUDJA

Wied Iż-Żnuber

Ħal-Far Playmobil Funpark

Tal-Bakkari

SAFI

Main Bus Terminus City Gate

Fort Dragut Point GŻIRA Sliema Ferry Sliema Creek Manoel Marsamxett St. Elmo Point Island Harbour

TA’XBIEX

Horse Race Track

LUQA

Arrivals i Lounge

Marsa Sports Grounds

KIRKOP

ŻURRIEQ Wardija Tower

Waterfront

FLORIANA

MSIDA

ĦAMRUN

St. Philip

Mater Dei Hospital

Mrieħel

QORMI

Ħandaq

MARSA

SANTA VENERA

BIRKIRKARA

Swatar

IKLIN

BALZAN

Kaptan Tower

Palazzo Parisio

NAXXAR

LIJA

San Anton Palace and Gardens

ATTARD

SIĠĠIEWI

MQABBA

St. George’s Bay

Medelhavet

Qawra Point

Crafts Village

GĦARGĦUR

Għallis Tower

Qawra Tower Salina Bay

s Line Fort Mosta

Buġibba Temple

BUĠIBBA

oria Vict

MOSTA

Buskett Gardens

Laferla Cross

ŻEBBUĠ

Aviation Museum

National Park

TA’ QALI

National Stadium

Mosta Dome

BURMARRAD

Wignacourt Tower

ST. PAUL’S BAY

Għajn Ħadid Tower

Imġiebaħ Bay

XEMXIJA

ŻEBBIEGĦ

oria Vict

Verdala Palace

St. Paul’s Catacombs/Grotte St. Agatha’s Catacombs

Domus MDINA Romana

MTARFA

RABAT

Chadwick Lakes

Skorba

Simar Nature Reserve

Miżieb

White Tower

Aħrax Point

Armier Bay

White Tower Bay

Ferretti Battery

Mellieħa Bay

Westreme Battery

MĠARR

Fort Binġemma Nadur Tower

Victoria Lines

Ta’ Ħaġrat Temples

Roman Baths

MANIKATA

MELLIEĦA

Wied Musa Battery

Għadira Nature Reserve

Red Tower

Anchor Bay

Popeye’s Village

Paradise Bay

ĊIRKEWWA

San Niklaw Bay

Ħondoq Ir-Rummien

Qala Battery

GOZO NADUR

Fort Chambray

GĦAJNSIELEM

Kenura Tower

Ġgantija Temples Sports Ground

Mġarr Ix-Xini

Heliport

XEWKIJA

XAGĦRA

Ninu’s Cave

MARSALFORN

Salt Pans

Tiġrija

ŻEBBUĠ

(RABAT)

VICTORIA

i Palazz

Ċittadella

Gordan Lighthouse

GĦASRI

GĦARB SAN LAWRENZ KERĊEM FONTANA

MUNXAR

XLENDI Xlendi Bay

Ta’ Ċenċ

Medelhavet

BAĦRIJA

Lippija Tower

Golden Bay

Ġnejna Bay

Fomm Ir-Riħ Bay

Mtaħleb

DINGLI

Il-Fawwara

Inquisitor’s Palace Clapham Junction Girgenti Palace Għar il-kbir Wardija Ta’ San Ġorġ

QRENDI Mnajdra Ħaġar Qim Il-Misqa Tal-Ħamrija Għar Lapsi Tower Ta’Xutu Tower Ras Il-Ħamrija Wied Iż-Żurrieq Blue Grotto Ras Bajjada

FILFLA

18


Nyttiga länkar: • • • • •

Malta Tourism Authority: Väderleksrapport: Kollektivtrafik: Polis: Sjukhus:

www.visitmalta.com www.maltairport.com/weather www.arriva.com.mt www.pulizija.gov.mt www.sahha.gov.mt

Turistbyråer: • • • • • • • •

Malta International Airport, ankomsthallen Tfn: (+356) 2369 6073 - 4 Valletta - 229, Auberge D’Italie, Merchants Street Tfn: (+356) 22915 440 - 2 Mdina - Torre Dello Standardo, St. Publius Square Tfn: (+356) 2145 4480 Mellieħa - Misraħ iż-Żjara tal- Papa Ġwanni Pawlu II - 26 ta’ Mejju 1990 Tfn: (+356) 2152 4666 Valletta Waterfront (Valletta Cruise Port), Pinto Wharf Tfn: (+356) 2122 0633 Victoria GOZO - No 17, Independence Square, Victoria Gozo Tfn: (+356) 22915452 - 3 Frågor: info@visitmalta.com Ring gratis: 8007 2230

I utlandet: • • • • • • • • • • • • • • •

Benelux Frankrike Förenade Arabemiraten Italien Japan Norden Polen Ryssland Schweiz Spanien Storbritannien Tjeckien Tyskland Ungern Österrike

info@malta.be info@visitmalte.com dubai.office@maltaenterprise.com info@visitmalta.it info@mtajapan.com www.visitmalta.com/se poland@urlaubmalta.com info@malta.ru switzerland@urlaubmalta.com maltaembassy.madrid@gov.mt office.uk@visitmalta.com czech@urlaubmalta.com info@urlaubmalta.com info@visitmalta.hu wien@urlaubmalta.com

Omslagsbild: MTA / Mario Galea - Design: MTA / Mario Galea Övriga bilder: Clive Vella, Daniel Cilia, George Gatt, Karin Brussaard, Kurt Arrigo, Mario Galea, Oriflame Conference, Peter Vanicsek, Raymond Attard, Rene Rossignaud & Ted Attard. Publicerad av The Malta Tourism Authority

19


Bild: Gozo nattetid – Rabat Victoria

MTA_BROC_A5_2012_SWEDISH_web  
MTA_BROC_A5_2012_SWEDISH_web