Page 1

Gozo: het magische eiland van Calypso www.visitmalta.com/gozo

100504_SB_Gozo_hw.indd 1

04.05.2010 10:36:35 Uhr


2

100503_SB_Gozo_hw.indd 2

03.05.2010 14:27:04 Uhr


3

Een eiland vol mysterie, historie en religie De charme van Gozo is al duidelijk zodra u van de veerpont stapt. U voelt zich direct thuis op dit eiland, met zijn intieme sfeer en bevolking met een lange traditie van gastvrijheid. Gozo is 25 minuten varen vanuit Malta en drie keer zo klein. Het eiland is beduidend groener en landelijker en ademt een opvallend rustiger levensritme dan het zustereiland. Op Gozo zijn de legendes nog springlevend. Dit was het eiland Ogygia waar Odysseus, de held uit de legende van Homerus, zeven jaar werd vastgehouden door de nimf Calypso. Nog steeds laten onze gasten zich verleiden door de charmes van Calypso. Ze klimmen nu echter geheel vrijwillig naar de grot waar de nimf Calypso volgens de overlevering haar woning had. Daar genieten ze van het prachtige uitzicht over het rode zandstrand van Ramla Bay.

100503_SB_Gozo_hw.indd 3

03.05.2010 14:27:06 Uhr


4

100503_SB_Gozo_hw.indd 4

03.05.2010 14:27:07 Uhr


5

Niemand weet wat onze prehistorische voorouders bezielde toen ze de adembenemende stenen tempels van Ggantija oprichtten. Dit zijn’s werelds oudste vrijstaande gebouwen, door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De naam van deze tempels komt van het Maltezer woord „ġgant” (gigant). Dit slaat natuurlijk op het enorme formaat en gewicht van de rotsblokken waaruit ze zijn opgebouwd. Veel méér kennis is er over de invloed van de Romeinen. Zij noemden ons eiland „Gaulos”, en vonden het belangrijk genoeg om het een apart bestuur te geven. Gozo had zelfs haar eigen munteenheid!

100503_SB_Gozo_hw.indd 5

03.05.2010 14:27:08 Uhr


6

100503_SB_Gozo_hw.indd 6

03.05.2010 14:27:10 Uhr


7

Indrukwekkend en inspirerend De megalithische tempels hebben de kerkvorsten waarschijnlijk geïnspireerd bij de bouw van de enorme monumentale kerken van Gozo, die hoog uittorenen boven de dorpjes waarin zij staan. De meest indrukwekkende is toch wel de kerk van Xewkija, waarvan de koepel tot de grootste ter wereld gerekend wordt. In de hoofdstad Victoria staan twee van onze allermooiste kerken: de Kathedraal en de basiliek van St. George. De Kathedraal staat in de imposante Citadel, daar waar ooit een aan Juno gewijde Romeinse tempel stond. Het is een fraai barok gebouw, helemaal opgetrokken uit lokale kalksteen. Eenmaal binnen wacht een verrassing. Het plafond is in 1739 beschilderd als koepel. Een meesterwerk van perspectivische vertekening, want bij nadere beschouwing blijkt het gewoon vlak. De basiliek van St. George staat in het hart van het oude Victoria. Hier is wél een echt koepeldak, van binnen beschilderd door de kunstenaar Battista Conti uit Rome. Een kerk die voor de bevolking van Gozo zélf erg belangrijk is, is de basiliek van Ta’ Pinu met haar naastgelegen heiligdom. De kerk rijst op uit het landschap, als een religieus baken dat gelovigen uit de hele wereld tot zich roept.

100503_SB_Gozo_hw.indd 7

03.05.2010 14:27:13 Uhr


8

De kustlijn biedt ruime mogelijkheden voor รกlle zonaanbidders en watersporters. Wilt u zwemmen in afgelegen baaitjes tussen de rotsen of vanaf een zandstrand? Snorkelen tussen de vissen of duiken in een grot? Het kan allemaal op Gozo.

100503_SB_Gozo_hw.indd 8

03.05.2010 14:27:14 Uhr


9

De verborgen schoonheid van Gozo Net als Calypso laat ook Gozo zich niet zomaar veroveren. Wie haar ware schoonheid wil proeven, moet buiten de gebaande toeristenpaden treden; de oude dorpskernen, het ruige landschap en spectaculaire kusten te voet verkennen. Er is telkens weer iets nieuws te ontdekken op ons eiland, in alle seizoenen. Welbeschouwd is Gozo één groot wandelgebied met een netwerk van weggetjes en paadjes. Van de herfst tot het eind van de lente laat moeder natuur zich van haar beste kant zien, met een enorme rijkdom aan flora en fauna. Al meteen met de eerste regenbuitjes van september neemt het groen razendsnel weer bezit van het zinderende zonovergoten zomerlandschap. De meest populaire wandelgebieden zijn Ta’ Dbieġi bij San Lawrenz, rond de vuurtoren van Ta’ Ġordan bij Għasri, Ħondoq ir-Rummien bij Qala en de San Blas-vallei bij Nadur. Maar vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan wonderlijke natuurlijke creaties als het Azuren Venster van Dwejra, vlak bij de Binnenzee en het vissersdorpje Xlendi. Natuurliefhebbers zullen helemaal verrukt zijn van Ta’ Ċenċ, met zijn typische mediterrane bosschagelandschap en indrukwekkende klifkust. De wateren rond het eiland zijn warm en helder, en populair bij zowel ervaren duikers als beginners. Het rode zandstrand van Ramla is ideaal voor zwempartijtjes met het hele gezin, terwijl échte duikfans hun hart kunnen ophalen in het spectaculaire „Blue Hole” onder het Azuren Venster. Maar ook wie wil zeilen, windsurfen, kajakken of vissen komt zeker aan z’n trekken voor de kust van Gozo..

100503_SB_Gozo_hw.indd 9

03.05.2010 14:27:17 Uhr


10

Alle wegen leiden naar ontspanning Een rondreis over ons eiland zal uw eerste indruk bij aankomst in de haven bevestigen: de tijd lijkt hier al generaties lang stil te staan. Als we bezoekers vragen de dorpen en steden op Gozo te beschrijven, komen steeds dezelfde twee woorden terug: kalm en schilderachtig. Op Gozo zijn we trouw aan onze ware aard. Ons geloof, onze dialecten, onze liefde voor het land en de tradities … overal herkent u de karaktertrekken die voortkomen uit onze achtergrond. Het leven in elk dorp beweegt zich rond de „pjazza”, het centrale plein, waar meestal ook de kerk staat. Hoewel het er doorgaans tamelijk rustig is, komen deze pleinen volop tot leven tijdens de belangrijkste religieuze festivals, en dan met name de feesten gewijd aan de lokale beschermheilige. De gebouwen in de dorpskern rond het plein zijn het oudste en het meest pittoresk. Dus neem vooral even de tijd om rond te slenteren door de straten en steegjes die zich rond het pjazza slingeren. Vooral de gevels van oude „palazzo’s” en herenhuizen zijn zeer de moeite waard, net als de heiligenbeelden in hoeknissen en de gezellige buurtwinkeltjes. Warm aanbevolen zijn de aparte en zeer charmante dorpjes Għarb, San Lawrenz, Għasri en Kerċem. Maar ook de wat grotere steden Xagħra, Sannat en Xewkija zijn uw bezoek meer dan waard. Op weg naar Victoria, of Rabat, zoals we de oude hoofdstad van Gozo ook wel noemen, ziet u al van ver de citadel, de oude burcht die hoog boven het landschap uittorent. Omgekeerd is het zicht vanuit de citadel eveneens fantastisch. U kunt er bijna het hele eiland overzien. Een niet te missen onderdeel van uw bezoek aan Gozo.

100503_SB_Gozo_hw.indd 10

03.05.2010 14:27:19 Uhr


11

Victoria is niet alleen het geografische hart van het eiland, het is ook het economisch centrum. Vooral in de ochtend, als de markt van It-Tokk ontwaakt, is het heerlijk mensen kijken. Een wonderlijk schouwspel, waarbij drukke winkels en marktkraampjes contrasteren met de ontspannen houding van de verkopers en klanten. Hier treft u stalletjes overladen met verse vis, fruit, kaas en wijn. Maar ook antiek en curiosa, visnetten en lokale stoffen. Ook het culturele leven van Gozo speelt zich vooral in Victoria af. Met maar liefst twee operagebouwen, waar internationale producties naar de gunst van het publiek dingen.

100503_SB_Gozo_hw.indd 11

03.05.2010 14:27:20 Uhr


12

Gezien het landelijke karakter van Gozo is het niet verwonderlijk dat uw smaakpapillen er verwend worden door de heerlijkste mediterrane gastronomische verrassingen. Uw verblijf wordt een ontdekkingsreis door een uniek culinair landschap. Onze verse groenten en sappig fruit zijn afkomstig van traditionele landbouwmethoden. En dat proef je! Tel daar de overvloed aan verse vis bij op en u begrijpt waar de reputatie van Gozo als gastronomisch paradijs vandaan komt. In een gevarieerd scala aan restaurants serveren we u zowel traditionele gerechten als de modernste culinaire creaties.

100503_SB_Gozo_hw.indd 12

03.05.2010 14:27:22 Uhr


13

Een feest voor alle zintuigen Vergeet vooral niet even binnen te lopen bij een van de lokale bakkers, die het al eeuwenlang beroemde Maltezer brood nóg verder perfectioneren. Ook produceren we diverse uitstekende wijnen van zowel lokale als internationale druivensoorten. En likeur! Op Gozo groeien heel veel vruchten, waaronder granaatappels, perziken en cactusvijgen, die we op kunstige wijze verwerken in nog veel meer verschillende alcoholische drankjes. De boeren van Gozo hebben nog meer voor u in petto: de traditionele gepeperde „ġbejniet” van geitenkaas is een blijvende favoriet, terwijl onze honing al bij de Romeinen een grote reputatie genoot. Bezoek de traditionele kruidenierswinkeltjes en koop wat potten honing voor thuis. Maar laat voldoende ruimte in uw koffer voor ambachtelijke jam, kappertjes, olijven, johannesbroodsiroop en zongedroogde tomaatjes! Op Gozo vindt u veel interessante handgemaakte souvenirs. Denk aan traditionele wollen kledingstukken, manden en kanten kleedjes. Maar ook zilverfiligrein, sierraden en geblazen glas zijn zeer populair bij bezoekers. U vindt dit soort traditionele producten in de speciale „craft centres”, waar diverse ambachtslieden hun atelier en winkel drijven. En natuurlijk in de vele souvenirwinkeltjes. In de hoofdstad Victoria vindt u alle soorten winkels bij elkaar. Met naast de kleurrijke landelijke markten en familiebedrijfjes nét zo goed grote moderne winkelcentra met artikelen van alle beroemde moderne merken.

100503_SB_Gozo_hw.indd 13

03.05.2010 14:27:24 Uhr


14

Vele manieren om tot rust te komen Gozo is een prachtig eiland dat een bepaalde tijdloosheid uitstraalt, waardoor u als bezoeker ook echt het gevoel krijgt dat u er even helemaal uit bent. De mooie stranden zijn aantrekkelijk voor wie het drukke leven achter zich wil laten. Maar ook wie liever door de natuur of door knusse dorpssteegjes dwaalt, vindt ruim voldoende verstrooiing. Rondreizen op Gozo is uiterst eenvoudig, met goede wegen en prima busverbindingen. Bent u even de weg kwijt? De vriendelijke eilandbewoners brengen u graag weer naar de dichtstbijzijnde grotere weg. Een goede manier om de schoonheid van het eiland te ontdekken, is met een boottocht. Daarmee krijgt u bovendien toegang tot strandjes die met de auto of te voet lastig te bereiken zijn. Vanaf het water hebt u een perfect zicht op de steile kliffen en de vele baaien en grotten. In duizenden jaren door de zee uit de kust gesleten, nu thuis voor vele vogelsoorten en andere dieren. Een dagtocht omvat meestal ook een bezoekje aan de legendarische Blue Lagoon in Comino, wereldberoemd om zijn kristalheldere water. Bij het kiezen van uw accommodatie op het eiland zijn rust en ontspanning belangrijke factoren. Veel bezoekers kiezen voor een verblijf in een traditionele hoeve buiten de stad, veelal gerenoveerd en met privézwembad. Wilt u letterlijk en figuurlijk baden in luxe? Dan kunt u kiezen voor een van de topklasse hotels met wellnessfaciliteiten, ook populair bij de „rich and famous”.

100503_SB_Gozo_hw.indd 14

03.05.2010 14:27:26 Uhr


15

100503_SB_Gozo_hw.indd 15

03.05.2010 14:27:27 Uhr


16

Geschiedenis, cultuur, romantiek en plezier In welke periode u Gozo ook bezoekt, er is altijd wel iets bijzonders te doen. Onze kalender staat bol van de uiteenlopende culturele en andere evenementen. Van, folkfestivals en opera-uitvoeringen tot tentoonstellingen van kunst en nijverheid. Van religieuze dorpsfeesten tot sportwedstrijden en live-optredens van plaatselijke rockbands. Bent u meer geïnteresseerd in het verleden? Diverse kleine musea leggen zich helemaal toe op de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland. Zoals het Gozo Museum of Archeology, het National Science Museum, het Folklore Museum en de Old Prisons, de eeuwenoude gevangenis in de Citadel. Als u Gozo in de zomer bezoekt, probeer dan in ieder geval een van onze „festas” mee te beleven. De onbeteugelde passie waarmee deze feesten gevierd worden, doet soms de Maltezers zélf versteld staan. Rijk versierde kerken, muziekbands die door de straten trekken, overheerlijke traditionele maaltijden waar geen einde aan lijkt te komen … dit alles onder een helverlicht plafond van spectaculaire vuurwerkshows. Carnaval in Gozo is een feest van kleur en plezier en vooral de spontane festiviteiten in het dorp Nadur staan garant voor een onvergetelijke ervaring. Bent u meer een romantisch type? Een rustige wandeling langs de boulevard van Marsalforn of Xlendi vormt de perfecte inleiding voor een diner aan het water.

100503_SB_Gozo_hw.indd 16

03.05.2010 14:27:30 Uhr


17

100503_SB_Gozo_hw.indd 17

03.05.2010 14:27:31 Uhr


100503_SB_Gozo_hw.indd 18

03.05.2010 14:27:33 Uhr


100503_SB_Gozo_hw.indd 19

03.05.2010 14:27:35 Uhr


Malta Tourism Authority Auberge d’Italie Merchants Street, Valletta Tel.: (+356) 22915000 info@visitmalta.com www.visitmalta.com/gozo www.malta.nl www.malta.be

GOZO (Għawdex)

Marsalforn

Binnenzee Azuren Venster Fungus Rock (Paddenstoelenrots)

Għarb Għasri San Lawrenz Dwejra

Xagħra

Victoria

. Kercem Xlendi

0

2

1 1

3 2

Mġarr Blue Lagoon

Bezienswaardigheden

0

Qala Nadur

Ta’ Ċenċ

Calypso’s grot Kapel van San Dimitri Basiliek van Ta’ Pinu Citadel Toren van Xlendi Kliffen van Ta’ Ċenċ Kerk van Xewkija Speelgoedmuseum Ġgantija-tempels Cirkel van Xagħra Belvedere (uitkijkpunt) Toren van Santa Marija

Ramla l-Ħamra Bay

COMINO (Kemmuna)

N E W S

Fotografie Nathaniel Attard Ted Attard Daniel Cilia Mario Galea Rene Rossignaud George Saguna Clive Vella

kilometers 3 mijl

100503_SB_Gozo_hw.indd 20

03.05.2010 14:27:36 Uhr

Gozo Brochure - Dutch  
Gozo Brochure - Dutch