Page 1

EN INTRODUKTION TILL ESTLAND Inspirationens hemland Âťvisitestonia.com

1


10 ANLEDNINGAR ATT BESÖKA ESTLAND RENT: Det är inte bara luften som är frisk, utan här finns även klara vildmarkssjöar, ekologisk mat fri från konserveringsmedel och en gemytlig stillhet utanför städerna. Då det endast bor 6,5 personer per kvadratkilometer i vissa estniska regioner är det enkelt att hitta en ostörd miljö, något som har blivit allt svårare på andra platser på jorden. NATURSKÖNT: Drygt hälften av Estlands yta täcks av skog och en femtedel av våtmarker. Naturen är häpnadsväckande vacker och ändrar karaktär efter årstiderna – kristallklart och frostigt i januari, varmt och sömnigt i juli, medan oktoberlandskapet färgas gult av fallande löv. För estländarna har naturen också alltid haft en viktig roll i folkkulturen och den ursprungliga naturtron levde länge kvar vid sidan av kristendomen. Gamla träd, stenar, källor och lundar ansågs vara heliga platser och hälsan kurerades framför allt med olika naturmedel. Fortfarande lever många av dessa värderingar kvar. LÄTTÅTKOMLIGT: Det finns fler mobiltelefoner än människor i Estland. Och det säger en hel del om hur affärer görs här. Byråkratin är enkel och vem som helst kan registrera ett företag på bara några få minuter. Det är också lätt att få tag på rätt personer när det behövs, eftersom alla känner alla i Estland. Tack vare det väl utvecklade vägnätet och punktliga tåg- och bussförbindelser kan du korsa hela landet på bara några timmar. Och nästan överallt finns det mysiga värdshus och boenden på gårdar. KONTRASTRIKT: Estlands natur är lika full av kontraster som landets historia. Längs med den västra kusten ligger 2 000 pittoreska öar utspridda. Den täta granskogen som täcker den östra delen av landet erbjuder en god miljö för björn, varg och lodjur. Tänk dig dessutom de gyllene sädesfälten i centrala Estland, de dramatiska kalkstensklipporna i norr och sjöarna och bergen som korsar varandra i södra Estland, så får du en bild av ett land med stor variation och närmast obegränsade möjligheter till äventyr. HÖG KVALITÉ: Att semestra och resa i Estland är fortfarande billigt, speciellt jämfört med de nordiska grannländerna. Estland har också blivit ett allt populärare resmål för kvalitetsmedvetna resenärer. Här hittar du såväl högkvalitativa tjänster som varor, ofta designade av unga konstnärer, där det unika och hälsosamma alltid står i fokus. FYLLT AV ATMOSFÄR: Tallinns medeltida Gamla stad har barer som är öppna dygnet runt. I området Kalamaja vid Tallinns sjösida och i universitetsstaden Tartu kommer den som söker att hitta intima vinkällare, alternativa konst-kaféer och underjordiska musikevenemang. 2

Eller vill du kanske hellre avnjuta bakad fisk tillredd enligt ett medeltidsrecept, tillsammans med ett krus varmt kryddat öl? Du är välkommen! Missa inte heller de estniska byfesterna, där man sjunger och gungar på gigantiska bygungor tills solen går upp. FÖRYNGRANDE OCH HÄLSOGIVANDE: I början av 1800-talet spenderade de rika och mäktiga från Tsarryssland gärna somrarna på den estniska landsbygden. Tallskogsrika Narva-Jõesuu, idylliska Haapsalu och kosmopolitiska Pärnu är välkända turistorter. Kuressaare hälsohem på Ösels sydkust rankades som ett av Europas tre bästa hälsohem redan under 1930-talet. Den kanske mest kända av Estlands kurorter ligger i inlandet, i Värska, där du kan ta ett dopp i den föryngrande sjöleran som blandas med vatten från Värskas 570 miljoner år gamla mineralvattenkällor. VÄLSMAKANDE: Om en estländare är sur är det troligt att han tjurigt svarar ”mul on kama” (”jag bryr mig inte”). Men sekunden senare visar det sig oftast att så inte är fallet, för under det något frostiga yttre tenderar estländare att vara noggranna, omtänksamma och hjälpsamma människor. Vad som också är intressant är att kama egentligen är en maträtt som är en blandning av malt vete, ärtor, råg och korn och som de kanske även kommer att bjuda dig på. Kama smakar bäst när den blandas med iskall yoghurt eller filmjölk under en varm sommardag. Menyn kan också bestå av blodkorv direkt från stekpannan, lufttorkad insjönors och nyplockade vilda bär med grädde – rätter som gör resan i Estland till ett riktigt kulinariskt äventyr! INSPIRERANDE: Kanske är det den friska luften som får alla nya idéer att växa fram. Hur kommer det sig annars att telefonitjänsten Skype utvecklades av estländska programmerare och att forskare vid Tartus Universitet upptäckte en särskilt gynnsam probiotisk bakterie som kallas Lactobacillus fermentum ME-3? Estländare bosatta i London har nu utvecklat TransferWise, som troligen kommer att revolutionera internationella pengaöverföringar på samma sätt som Skype revolutionerade telefonin. LÄTT ATT BESÖKA: Även om landet ligger mycket närmare Nordpolen än ekvatorn har Estland ett fördelaktigt geografiskt läge, vilket gör det mycket lätt att nå från antingen Skandinavien eller Ryssland. Huvudstaden Tallinn ligger endast fyra timmars bilresa från Riga och fem, sex timmar från S:t Petersburg. Finlands huvudstad Helsingfors kan nås på bara två timmar med hjälp av färjan som avgår från centrala Tallinn. Från Tallinns Lennart Meri flygplats, som endast ligger fyra kilometer från stadens centrum, avgår reguljära flygningar till London, Paris, Frankfurt, Moskva och flera andra städer.


ESTLAND – KONTRASTERNAS LAND I NORR En av de första barnvisorna som nästan alla estländare lär sig börjar med orden: ”Mitt hem är litet men kärt för mig.” Och så är det verkligen – Estland är litet och med endast 45 227 kvadratkilometer är det bara lite större än Danmark, Schweiz eller Nederländerna.

För trots att Estland ligger i norra Europa, så långt norrut att landet är beläget på samma breddgrad som delar av Alaska och Sibirien, är sommaren ofta så varm att de vita sandstränderna (det finns fyra stora stränder bara i Tallinn) fylls med tusentals solbadare. ”Allt är så härligt kompakt i Estland. På bara några timmar kan du ta dig från en landsända till en annan och lätt byta ut den stressiga staden mot en fridfull sjö.”

ESTLAND LIGGER NÄRMARE ÄN DU KAN TRO. Från Dublin är det närmare till Tallinn än till Neapel.

Ketlin Kalle, sjuksköterska

Från Frankfurt är det närmare till Tallinn än till Malaga.

SOMMARENS LJUSA NÄTTER

Från Shanghai är det närmare till Tallinn än till Sydney.

På sommaren stiger temperaturen i Östersjön till över 20 grader, solen skiner 18 timmar om dygnet och det blir aldrig riktigt mörkt. Juninätterna i Estland är faktiskt så ljusa att man kan läsa en bok utomhus utan lampa.

Från London är det närmare till Tallinn än till Reykjavik.

KONTRASTER I TID OCH RYMD Varje hörn av Estland är olikt det andra och de tusentals öarna utanför västkusten garanterar en helt annan upplevelse än de stora skogarna i öst. Men innan vi fortsätter med Estlands främsta sevärdheter, är det värt att tänka lite på väderkontrasterna som erbjuds i Estland.

”Midsommarafton är den mest magiska tiden i Estland; sju sorters blommor som plockas på midsommarnatten och läggs under kudden tros leda till ett möte med sin stora kärlek i drömmen”. Sirje Laas, revisor

Musikfestivalen vid Leigo-sjön erbjuder upplevelser för alla sinnen. 3


Tallinns julmarknad på Rådhustorget är som en medeltida saga.

VINTER OCH SNÖ Den estniska vintern är ofta som en julsaga, där snön gör hela landet gnistrande vitt. Den vita snön är inte bara vacker att se på, den erbjuder också härliga aktiviteter som skid-, skridsko- och pulkaåkning. Att susa nedför backar på pulka kanske mest tilltalar de yngre, medan de vuxna i stället kan njuta av härlig skidåkning. Att lugnt glida fram genom skogen är en sann njutning, och för de mer tävlingsinriktade skidåkarna går långdistansloppet Tartu skidmaraton av stapeln i februari.

KÖLDREKORD OCH VARMA BASTUBAD Den estniska vintern är oftast ganska mild, tack vare den dämpande effekten från havet. Under mildare vintrar händer det att estländarna anordnar en fest runt en brasa eller har en picknick utomhus. Men om man går tillbaka till 1941, den kallaste vintern genom tiderna, sjönk temperaturen till hela minus 43,4 grader. Då sägs alkoholen ha frusit till is i järnvägsvagnarna och kråkorna frusit ihjäl flygandes i luften (en tragedi för kråkorna, men vodkan var oskadd så fort den återgick till flytande form). Men vanligtvis är vintrarna betydligt mildare, även om det vid vintersolståndet i december är mörkt 18 timmar i sträck.

En väg av is ansluter öarna till fastlandet. 4


Den långa perioden av mörker är en av anledningarna till varför så många estländare avslutar sina brev och e-postmeddelanden med en glad ”Päikest!”-hälsning (ungefär ”Soliga hälsningar!”). Det är också därför de älskar att bada bastu, när det mysiga ljuset och temperaturer på över 80 grader värmer upp kroppen, renar huden och ökar blodcirkulationen. Ta gärna hjälp av en basturuska av björk, enbuske eller ek, och avsluta med ett snabbt dopp i närmaste isvak eller damm. ”En av de bästa vinterupplevelserna är när havet fryser så mycket att du kan köra bil till öarna över isen.” Krista Paul, butiksinnehavare

Flyttfåglarna beger sig söderut med rop av längtan och träden glöder i orange, gyllene röda och rödbruna färgtoner. Vem kan inte heller motstå våren, när naturen vaknar till liv efter vintern, doften av blommande körsbärsträd och syrener svävar fram med lätta vindar och Tallinns parker fylls med fågelsång? Utan tvekan förändras Estlands natur mycket tack vare fem helt olika årstider. Ordet "förändring" skulle även kunna vara talande för att beskriva Estland som land.

TEKNIKENS UNDER Ända från 1991, när Estland återvann sin självständighet, har landet utvecklats mycket snabbt. Stor framgång har uppnåtts genom att omstrukturera ekonomin (statsskulden är bland den lägsta i Europa) och landet kallas ofta för ”e-Estland”. 4G mobilt höghastighetsinternet täcker nästan hela landet och även på Estlands mest isolerade plats, Runö (Ruhnu) mitt i Rigabukten, finns det fem olika WiFi-hotspots.

Under den femte årstiden kan man paddla genom skogen.

FEM ÅRSTIDER De ljusa somrarna, vackra höstarna, hårda vintrarna och grönskande vårarna är inte de enda årstiderna i Estland. Delar av landet har även en så kallad femte årstid, våröversvämningarna, när lågt belägna områden översvämmas helt och vardagliga resor måste ske med båt. Den sammetsmjuka hösten har sin egen charm och är den tid då svamp- och bärplockare ger sig ut i skogarna.

WiFi finns överallt – det är kanske dags att lämna kontoret för skogarna! 5


Tallinns medeltida Gamla stad, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, tar dig med på en resa genom tiden.

.Trådlöst Internet, som oftast är gratis, anses nästan vara en mänsklig rättighet i Estland, där mer eller mindre allt kan göras via datorn - företag kan startas, skatter deklareras, läkarbesök bokas, ansökningar lämnas till statliga myndigheter, avtal undertecknas och mätaravläsningar rapporteras. Ja, det går till och med att rösta i valen via internet. Och ska man ringa sina vänner använder man förstås Skype. Denna applikation för telefoni över internet utvecklades redan 2003 i Estland.

GAMMALT OCH NYTT, HAND I HAND Modernt kosmopolitiskt är en bra beskrivning av Estland och man kan nästan säga att framtiden redan är här: trendiga femstjärniga hotell, butiker med varor från unga modedesigners och världsberömda märken, coola nattklubbar och intima kafégator. Platser där man kan ta det lugnt, surfa på webben från en surfplatta (WiFi finns överallt!), läsa de senaste tidningarna och fylla på med starkt kaffe och en god, krispig bakelse med söt kvargfyllning. Även om framtiden kommer med stormsteg har det gamla inte försvunnit från Estland. I närheten av de över 100 meter höga skyskraporna hittar du stadskvarter perfekta för romantiska promenader, med trähus som är minst ett sekel gamla och ofta täckta av vildvinsrankor. När vi lämnar Tallinn för ett tag och beger oss till landsbygden lever det förflutna kvar på de många traditionella estniska bondgårdarna, där burkar med inlagda plommon tillagade efter gamla recept står på källarhyllorna och estniska språkböcker från tiden innan första världskriget i bokhyllorna.

Rotermannkvarteret är det moderna området bredvid gamla stan. 6

Färdigheter glömda i Västeuropa lever kvar här – nästan alla estländare känner igen de godaste höstsvamparna och kommer ihåg när de plockade sina första smultron i en solig skogsglänta tillsammans med sina morföräldrar.


EN TIDSMASKIN AV KULLERSTEN Många saker i Estland, till exempel byggnader, är nästan lika gamla som naturen runt om dem. Lilla Runö (Ruhnu) har Estlands äldsta träbyggnad, en unik kyrka som byggdes 1644. Än mer förvånande är att kyrkan återigen används för sitt ursprungliga och sakrala ändamål. När du vandrar på kullerstensgatorna i Tallinns Gamla stad känns det nästan som om du rest tillbaka till år 1154, då staden på sin höga kalkstenskulle för första gången omnämndes av den arabiske kartografen Muhammad al-Idrisi, som sammanställde en karta till härskaren av Sicilien.

Särskilt som en text från 1 000-talet (enligt uppgifter från Hamburgs klerikala tjänstemän) råder resenärer att undvika en farlig ö vid namn Aestland (Estland), vars invånare är kända för att offra människor köpta från köpmän till ”drakar och fåglar”. Sedan det ödesdigra slaget som utkämpades mot danskarna i närheten av Tallinn den 15 juni 1219 (då den danska statsflaggan Dannebrogen virvlade ner från himlen som ett slags gudomligt tecken och fick de modiga danskarna att vinna), har de flesta hedniska sederna dött ut.

ETT MYSTISKT OCH VILT FÖRFLUTET Esterna har bott i Estland i flera årtusenden (de första tecknen på mänskliga bosättningar här går nästan 10 000 år tillbaka i tiden), vilket innebär att estländare kontinuerligt har levt på samma ställe längre än många andra nationaliteter i Europa. Det är dock osäkert hur många av dagens estländare som skulle vilja bekanta sig med sina förfäder.

De otyglade midsommartraditionerna lever och frodas än i dag.

Ett undantag är den populära traditionen att hoppa över (eller vid sämre koordination rakt in i) midsommarbrasan, som tänds den 23 juni över hela landet. Numera är Estland en mycket säker plats att besöka. Enligt en nyligen genomförd undersökning har estländarna aldrig tidigare oroat sig mindre för kriminalitet än i dag. Under förutsättning att samma grundläggande försiktighetsåtgärder följs som i alla andra större städer, kan en turist känna sig helt trygg i den estniska huvudstaden Tallinn, dag som natt. Rätt kostym är den enda tidsmaskinen du behöver under festivalen Hansadagarna. 7


UDDA MEN UTSÖKTA SMAKER Även om estländare, precis som andra nordeuropéer, ibland kan verka introverta, individualistiska och reserverade, serverar de med glädje en delikat fiskmacka bestående av rågbröd, hårdkokt ägg och Östersjöskarpsill i en kryddig marinad. Om du frågar kommer en estländare säkert rekommendera dig att provsmaka kohuke (en lokal delikatess av sötad kvarg övertäckt med chokladglasyr) eller kamakakor (en riktig favorit för barnen, tillagad av socker och malda sädesslag).

Alla Estlands folkdräktsmönster och generationer är representerade vid sångfestivalen.

KANSKE MER VÄSTERLÄNDSKT ÄN MAN KAN TRO? Den typiska turisten i Estland har inte alltid gått omkring med keps på huvudet och kamera i handen, vilket är en vanlig syn idag. Under många århundraden kan man säga att turisten från utlandet och som ”besökte” Estland gick omkring med en hjälm på huvudet och ett svärd eller gevär hållandes i handen. I hundratals år styrdes Estland av Danmark, Tyskland, Polen, Sverige eller Ryssland. Estland lyckades få sin första självständighet som nation den 24 februari 1918. Tyvärr kom 2:a världskriget och Estland blev återigen ockuperat. Till mångas förvåning och lycka så vann Estland tillbaka sin självständighet den 20 augusti 1991 under vad som kallas ”den sjungande revolutionen”.

Estlands mat har tydliga influenser från det tyska köket, och man serverar gärna fläskstek med brynt surkål. Kombinera det med ugnsrostad potatis, blodkorv och lingonsylt (ja, det här är en himmelsk kombination) så har du en traditionell estnisk julmiddag. ”Estland har recept såväl för de striktaste vegetarianerna som för de mest hängivna köttälskarna. När våren kommer är tidningarna fulla med recept med kirskål, nässlor och ängssyra, medan vintersäsongen är en tid för tunga rätter baserade på blod och fett fläsk.” Kristel Vokk, matbloggare

Därför är det inte så konstigt att självständigheten är så kär för estländarna, och stora ansträngningar har gjorts under de senaste decennierna för att integrera landet med västvärlden så mycket som möjligt. Estland har anslutit sig till Europeiska Unionen och NATO, OSSE och Östersjörådet. Medan andra länder i Europa har avskaffat värnplikten anser estländare, och framför allt den äldre generationen, fortfarande att alla ”riktiga män” i Estland bör lära sig att hantera vapen och ligga i lumpen. Estland är en liten nation – det finns bara strax över 1 miljon estländare i världen. Det är färre än befolkningen i stadsdelen Bronx i New York eller Changpingdistriktet i Peking. Men trots det har estländarna ett språk och en matkultur som skiljer sig från de baltiska grannarna Lettland och Litauen, och man har haft sin egen kultur och universitetsutbildning i flera århundraden. 8

Estlands mest populära sötsak kohuke är tillagad av söt kvargmassa övertäckt med ett skal av choklad.


Estlands aptitretande bidrag under finalen av Bocuse d'Or 2013.

Medan människor i många västeuropeiska länder har förlorat sin koppling till den vilda naturen, har nästan alla estländare fortsatt samla doftande skogshallon eller backtimjan för användning som naturmedicin. Precis som i Sverige ser de flesta estländare med glädje fram emot midsommar, då den första nypotatisen kan serveras, gärna med kantarellsås, där svamparna har plockats bara några timmar innan tillagning. Nästan alla estländare har sina egna, hemliga tranbärs- och svampställen. ”Det starkaste och mest kända ölet i landet bryggs på den största ön Ösel, där man säger att ett ordentligt öl måste ha tillräckligt med mustigt skum för att kunna bära vikten av en katt och dess ungar.” Timo Hartikainen, verkställande direktör

DET MUSIKALISKA SPRÅKET FÖR EN SJUNGANDE NATION Om du lär känna en estländare lite bättre, kommer han eller hon stolt bjuda med dig till sångarfältet, där hundratusentals människor samlas var femte år för att sjunga estniska sånger (sedan 2003 är den nationella sång- och dansfestivalen upptagen på UNESCO:s lista över immateriellt kulturarv). En trendig picknick i skogen? Varför inte, skogen täcker halva Estland! 9


Sångfestivalens konserter med cirka 30 000 artister besöks av över 100 000 åskådare.

Efter ett par huttar av den starka likören Vana Tallinn (en kryddad romliknande dryck med naturliga tillsatser såsom citrusoljor, vanilj och kanel) kanske din estniska vän kommer att spela upp något verk av den mest kända estniske kompositören Arvo Pärt eller de bästa hårdrockslåtarna av Tanel Padar, Estlands enda låtskrivare och artist som vunnit Melodifestivalen.

DE GODA SAKERNAS LAND

Troligtvis kommer någon estländare att försöka lära dig estniska, som precis som finskan är rikt på vokaler och skönt klingande ljud.

Förutom sitt språk håller estländare många andra saker kära, till exempel mörkt estniskt rågbröd. Om du frågar en estländare som flyttat utomlands (det finns många – till och med Hemingway skrev i sin bok ”Att ha och inte ha” om två estländare i varje sydlig hamn) vad han eller hon saknar mest, kommer estländaren förmodligen sucka och säga att det är brödet (och kanske lite mindre romantiskt, fyllig estnisk gräddfil).

Tyvärr, vilket många utlänningar har upptäckt, är det svårt att till fullo lära sig behärska språket, som till exempel innehåller hela 14 olika kasus.

Även om det är sant att estländare har blivit något tyngre i vikt sedan de återvann sin självständighet, är mat långt ifrån det enda de tänker på.

Som en snabbkurs i estniska listar vi här några vackert klingande estniska uttryck och deras svenska motsvarigheter:

Estländare älskar också sina traditionella folkdräkter (långa jackor och byxor för män, huvudbonader och färgglada vävda kjolar för kvinnor, alla olika för varje socken). Smörknivar och saltkar tillverkade av eneträ, västra Estlands romantiska väderkvarnar (och deras miniatyrversioner i souvenirbutikernas fönster) och vindflöjeln Vana Toomas (Gamla Thomas) som har vaktat Tallinns rådhus sedan 1530, är andra nationella stoltheter. Sist men inte minst har vi den nationella, trefärgade blå-svart-vita flaggan, som var förbjuden under den sovjetiska ockupationen, men som nu hissas högst upp på toppen av tornet Pikk Hermann (Långe Hermann) i huvudstaden vid gryningen varje dag.

lumememm - snögubbe (lumemem) heinamaa - äng, betesmark (heinʌmʌ) öötuul - nattvind (ə:tu:l) jõeäär - flodbank (jəe-æ:r) asjaajaja - administratör (ʌsja-ʌjʌ-jʌ) millimallikas - öronmanet (mil:imʌl:ikʌs) palun anna andeks – snälla förlåt mig (pʌlun ʌn:ʌ ʌn:deks) ma armastan sind – jag älskar dig (mʌ ʌrmʌstʌn sind) 10


Melodin för den estniska nationalsången är densamma som för grannen i norr, Finland, men texterna skiljer sig åt. Om du verkligen vill göra en souvenirförsäljare i Estland glad, köp hellre ett av ovanstående föremål än ryska matrjosjkadockor eller bärnstenssmycken (som fortfarande är storsäljare i Estland på grund av turisternas efterfrågan). Det finns mycket att välja mellan. Oavsett om det är rökt skinka som har tillagats efter ett månghundraårigt recept eller en vit ylletröja; allt fler föremål bär det semi-officiella kvalitetsmärket Hea Eesti Asi (Bra Estniska Ting) som står för tradition, hantverksstolthet och god kvalitet.

Den trefärgade blå-svart-vita flaggan hissas dagligen på toppen av Långe Hermanns torn vid soluppgången.

NÅGOT FÖR SJÄLEN Förutom de souvenirer du kan ta med i resväskan, erbjuder Estland många upplevelser som finns kvar i minnet för alltid. I romantiska Kadriorgparken (vackrast när löven ändrar färg i september och oktober) finns det ett ståtligt palats från 1725, då den ryske tsaren Peter den store lät bygga det för Katarina I. I dag kan de bästa internationella målningarna från estniska konstsamlingar beundras där, från Gillis van Valckenborch och Jacob Jordaens till Ilja Repin. Bara några hundra meter bort leder en trappa upp för en brant kalkstensklippa till en plats med en fantastisk utsikt över havet. Det arkitektoniskt imponerande moderna konstmuseet KUMU finns också i området. Många små och alternativa konstgallerier går att besöka i Tallinns Gamla stad. Mooninvånarnas folkdräkt inkluderar en randig ljusgul kjol, ett förkläde dekorerat med pärlor, stickade knästrumpor och skor med blomsterbroderier. 11


Tsar Peter den Store var mannen bakom Kadriorgpalatset och dess park.

MUSIK FÖR ALLA ÖRON I augusti varje år erbjuder södra Estland en majestätisk musikalisk upplevelse, när musikfestivalen vid Leigosjön pågår, samtidigt som solen går ner och hundratals tända ljus flyter fram på sjön. Om klassiska symfonier under en mörk sommarnatt inte är din grej, erbjuder Estland mycket annat med sitt breda urval av musikevenemang, till exempel Pärnus Nutida Musikdagar, Sõru Jazzfestival, Moons framtida musikfestival Juu Jääb, Jõhvi Balletfestival, ortodoxa musikfestivalen CREDO och Viljandi Folklorefestival. ”Musikälskare och kulturentusiaster i Estland har verkligen en hel del att se och göra! Det hålls mer än 200 festivaler varje år!” Maali Käbin, projektledare

MÖRKA NÄTTER När hösten närmar sig och nätterna blir längre, tar Mörka Nätters Filmfestival Tallinns biografer med storm. Festivalen har anordnats sedan 1996, men den ökar fortfarande i popularitet och befäster sitt rykte som en av Europas främsta filmfestivaler.

Viljandi Folklorefestival är Estlands största traditionella musikfestival. 12


EN OAS FÖR POETER OCH FÖRFATTARE Mycket på grund av de första kyrkskolorna hade Estland redan i början av 1700-talet en hög läskunnighet; i slutet av 1800-talet var den hela 91,2 procent. Estland har även i dag en större andel utbildade personer än genomsnittet för OECD-länderna. 89 % av alla vuxna har åtminstone en gymnasieutbildning (3:a i OECD) och 36 % har högre utbildning (11:a i OECD). Det är inte konstigt att estniska litteraturen har kunnat blomstra i flera århundraden.

För estländarna är det skrivna ordet väldigt viktigt.

Som mest har det publicerats näst intill 5 000 olika boktitlar varje år (för en befolkning på drygt en miljon). Därmed finns det lika många författare och poeter i Estland per capita som det finns poeter på Irland, och alla känner åtminstone ett par stycken personligen.

Europeiska filmakademins gala hölls 2010 i Tallinn.

Om du fortfarande har plats i resväskan innan du reser hem, överväg att köpa en kopia av ”Kalevipoeg”, nationaleposet skrivet i versfoten troké. Nästan alla estländare kan citera inte bara en utan två versrader därifrån. Det bör sägas att estländare verkligen gillar att läsa (nästan lika mycket som de älskar att lämna kommentarer på nätet).

Jaan Kross var en av Estlands mest kända moderna romanförfattare. Han skildrade den europeiska historien ur ett estniskt perspektiv, och var nominerad till Nobelpriset ett antal gånger under 1990talet. I dag står nästa generation författare redo och förhoppningsvis får vi snart se fler estländare nomineras till denna prestigefyllda utmärkelse. Hoppet är det sista som överger en estländare: ”Så länge smöret smälter i munnen finns det fortfarande hopp för en ogift kvinna att hitta en man” lyder ett gammalt estniskt ordspråk.

13


Tvillingfästningarna på varsin sida av floden Narva är lika vackra alla årstider.

ÖSTERLÄNDSKA INFLUENSER ENDAST ETT STENKAST BORT Områdena längs den ryska gränsen är den bästa platsen att ta del av den unika kulturen för Estlands största minoritet, ryssarna (25,2 procent enligt den senaste folkräkningen). Det finns färre etniska ester i gränsstaden Narva än i den finska huvudstaden Helsingfors. Tack vare deras många tehus, pirogkaféer, ortodoxa kyrkor och den slaviska gästfriheten och uppriktigheten, kan Estlands östra område lite romantiskt kallas för "Lilla Ryssland". Naturen i detta område är utsökt vacker och vild. Den urtida dalen som skapats av floden Boronis framfart, en 55-meters kalkstensudde vid Ontika och pittoreska stränder i Narva-Jõesuu lämnar ett outplånligt intryck. Narva-Jõesuu är också platsen för Estlands enda officiella nudiststrand. Med grannlandet Ryssland i närheten uppskattar man här estnisk vodka, där vissa sorter är gjorda efter sofistikerade sekelgamla metoder och kolfiltrerade fyra gånger.

askkullarna som har bildats från lagring av halvkoks, en biprodukt från oljeskifferindustrin. En del av kullarna är över hundra meter höga. Direkt efter att det första hälsohemmet öppnades under 1800-talet blev den numera trendiga semesterorten Narva-Jõesuu populär bland överklassen i Petrograd, som kallade staden för Östersjöns pärla och Nordens Riviera.

ESTLANDS BÄSTA LÖK Låt oss bege oss söderut. Europas fjärde största insjö Peipus ligger på vår vänstra sida, kantad med idylliska sandstränder, men även grönsaksodlingar med Estlands bästa lök, som säljs på marknader

Tack vare de ryska influenserna är den goda mättande soppan solyanka en vanligt förekommande maträtt här. Det är en syrlig soppa tillagad av tomater, lök, oliver, kryddor, kött och njure. Självfallet har Estlands nordöstra del mycket mer att erbjuda. En endagstur kan till exempel börja vid gryningen i Kohtla gruvpark och museum. Här kan du åka tåg under marken och besöka Pühtitsa kloster som grundades 1891 och som i dag är hem för ortodoxa nunnor. Vid solnedgången kan du beundra 14

Området vid sjön Peipus är platsen där man hittar den godaste löken, som säljs i långa flätor.


”Visste du att insjönors som finns i Peipus luktar som gurka? Den som vill prova på något nytt kan hänga en lökkrans runt halsen.” Mihhail Krassohhin, lökfarmare

IN VINO VERITAS En plats som estländarna håller nära hjärtat är Põltsamaa som sedan 1920-talet har producerat unika bär- och fruktviner. Till och med Estlands president serverar det på sina mottagningar.

Lokala fruktviner har tillagats i Põltsamaa sedan 1920.

över hela landet. Här är ett bra tillfälle att påminna om ”allemansrätten” i Estland, som ger allmänheten rätt att fiska med spö (med vissa begränsningar). I Peipus vatten finns insjösik, abborre och nära en meter långa gäddor. Dessa stränder är också hemort för de gammaltroendes religiösa folkgrupp. När förändringar i den rysk-ortodoxa kyrkan inleddes under 1600-talet kom de hit som religiösa flyktingar och har bevarat sin unika religion fram till våra dagar. Deras kulinariska läckerheter inkluderar ”vattenfriterad” fisk, påskrätterna kulitj (sött bröd) och pasha (en blandning av kvargmassa, smör, ägg och kryddor), samt cikoriakaffe eller en slurk te från en tallrik med en sockerbit i kinden.

Nästa destination är den största staden i södra Estland, Tartu. I denna stad, som är lika framstående som bohemisk, kombineras ungdomlig studentatmosfär med flera sevärdheter. Den mest kända är Tartus observatorium, som öppnades år 1810 (en gång i tiden en viktig plats för global astronomi), medan Änglabron och Djävulsbron passar perfekt för romantiska promenader. Tartu har också ett av norra Europas äldsta universitet, som fortfarande används. Universitas Tartuensis grundades år 1632 av den svenska kungen Gustav II Adolf. Den har hittills varit Alma Mater för alla Estlands statsministrar utom en. Det finns något för alla smaker i Estlands två största städer: den friska havsbrisen i Tallinn eller den pittoreska floden Emajõgi i Tartu. Välj mellan Tallinns tempo och effektivitet eller Tartus mycket lugnare kaféliv.

Att friska upp kropp och själ med en bastu och kallt regnvatten är verkligen att leva i harmoni med naturen. 15


EN RÖKBASTU I ETT ORTODOXT KUNGARIKE Fortsätter man ännu längre söderut blir landskapet mer kuperat, eftersom vi närmar oss den högsta punkten i Estland (och Baltikum), 318 meter höga Suur Munamägi. Särskilt på vintern är utsikten från toppen hänförande, när du blickar ut över snötäckta skogar. Men de gyllene spannmålsfälten och de vackra små sjöarna under sommaren är minst lika imponerande. Det är även trevligt att se hur lokalbefolkningen, Võro- och Setofolket, håller fast vid sitt språk och sin kultur. De vackraste vantarna i världen stickas på sydestniska gårdar. Här tycker invånarna dessutom om att bada den unika rökbastun (också en upplevelse för turister, som redan har blivit vana vid den utbredda estniska seden att slå sig med en ruska i ett rum som värms upp till kokpunkten). De enda monarkisterna i landet bor i södra Estland, där Seto kungarike årligen proklameras (om än för bara en härlig sommardag). Om du vill att tiden ska stå stilla, bada rökbastu i södra Estland. Bastun värms upp under en halv dag för att därefter hålla värmen i timmar. Vanlig skrubbning och tvål behövs inte, eftersom både kropp och själ renas med het ånga och basturuskor.

Estlands mest spektakulära översvämning: Tuhala ”häxbrunn” bubblar och kokar.

VÄRLDENS VACKRASTE ÖVERSVÄMNING Fortsätter man västerut, når man pittoreska Viljandi som (att döma av den populära låten ”Viljandi Boatman”, där huvudrollsinnehavaren under hela sitt liv längtar efter en jungfru med blå ögon) måste vara hem för de mest romantiska människorna i hela Estland. Här är den bästa platsen att smaka på Mulgi-kål (ungstekt surkål med korn och fläsk), vilket är en farligt beroendeframkallande maträtt. För att sedan uppleva Soomaa, där ängar och sumpskogar förvandlas till en 175 kvadratkilometer stor sjö, då isen bryter upp och snön smälter fram på vårkanten. Översvämningen gör att Soomaa endast går att utforska med båt och upprepar sig med en sådan regelbundenhet att den har blivit känd som den femte årstiden. Många researrangörer erbjuder möjligheten att ta sig fram genom skogen med kanot eller kajak och njuta av naturen i vårsolen.

MAMMOR PÅ MOTORCYKLAR

Den äldre generationen på ön Kynö är riktiga livsnjutare. 16

Låt oss fortsätta vår resa mot Pärnu, som krönts till Estlands sommarhuvudstad, och vars breda sandstrand anses vara den bästa i landet. Efter en kort båtresa därifrån till ön Kynö (Kihnu), kommer vi till platsen där de tuffaste kvinnorna i hela Estland håller till.


Tusentals gäss gör en mellanlandning i Estland på sin färd söderut under vintern.

Varje kvinna på Kynö väver ett personligt randigt mönster för sin kjol och nästan alla behärskar konsten att köra motorcykel med sidovagn. Sidovagnen är ett bra sätt att transportera fiskfångsten från havet, eller kanske en make som har svept ett par bägare för mycket. En kort resa mot nordväst tar oss till Estlands största ö Ösel, som under sommaren är ett idylliskt paradis med enbuskar och betande får, och där lokalbefolkningen behärskar konsten att tillreda rökt flundra. Ön är också känd för sina träväderkvarnar, där de mest långlivade står kvar i dag. En gång i tiden tros det ha funnits hela 1 200 spannmålskvarnar i området. På Ösel finns lika många olika recept på rökt flundra som det finns byar, men det godaste knepet sägs vara rök från klibbal, äppelträ och en handfull nässlor.

DEN FLYGANDE MOTORVÄGEN Låt oss ta sikte på Matsalu nationalpark, ett extra vackert utflyktsmål under våren och hösten, då den också kallas ”den största tankstationen för sjöfåglar”. Mängder av flyttfåglar på väg mellan Arktis och Europa stannar till i parken, och under en 24-timmarsperiod har närmare 200 olika arter räknats i västra Estland. Under dunkla sommarnätter kan läten från många sällsynta fåglar höras i vassen. ”Estland är ett lockande paradis för fågelskådare världen över. Under de mest spektakulära dagarna i mitten av maj kan det finnas miljontals fåglar i luften samtidigt. Du hittar fågeltorn överallt i Estland.”

Heli Illipe-Sootak, biologilärare och författare av barnböcker

EN GUDOMLIG SJÖ På Ösel finns också en av de mest unika platserna i Estland, Kaali meteoritkrater. En meteorit som vägde uppskattningsvis 20–80 ton slog ned här för cirka 4 000–7 600 år sedan. Kratern som bildades blev till en sjö som i forna dagar ansågs vara helig. Än i dag hänförs besökare av dess förtrollande gröna färg. De kan förstås vara en tillfällighet, men flera forskare har pekat ut en kuslig likhet mellan namnen på guden Tarapitha, tillbedd på Ösel, och templet Tarapith i Västbengalen, som på den lokala dialekten sägs betyda ”ögongloben mot en helig plats.” Enligt den indiska legenden förlorade gudinnan Sati sin ögonglob under en himmelsk resa. Sati är i sin tur besläktad med den hinduiska undergångsguden Kali, vilket naturligtvis även liknar namnet på Kaali-kratern.

Den mystiska sjön Kaali är en meteoritkrater. 17


Tahkuna fyr, ritad på Gustave Eiffels kontor, vägleder fortfarande sjömännen hem.

FYRAR MED IMPONERANDE HISTORIA

SEMESTERORTENS SPÖKANDE DAM

Dagö, Estlands näst största ö, som bildades när en meteorit träffade jorden, är platsen för en av världens äldsta verksamma fyrar – Kõpu fyr tros ha tagits i bruk redan 1531.

Efter att ha korsat ett smalt sund är man i Haapsalu, en av Estlands mest charmerande semesterorter. Även om hela Estland är fullt av legender, är det här landets mest kända spöke, Den vita damen, finns. Hon hemsöker slottsruinen där hon efter tragiska händelser sägs ha begravts levande i en av slottsväggarna. Hon visar sig när fullmånen lyser i augusti för att sörja sin förlorade kärlek, en kärlek som aldrig dör.

Fyrarna Ristna och Tahkuna på Dagö är designade av självaste Gustave Eiffel. Ristnas udde är känd för att ha Estlands största vågor, vilket lockar surfare. Dagös andra fyrar förtjänar också ett besök. Ristna fyr beställdes från Eiffel-fabriken i Frankrike 1873. Metallramen till den högsta fyren på Dagö, Tahkuna, köptes ett år efter världsutställningen i Paris. Men låt oss återvända till pittoreska Kõpu halvö som, precis som hela Dagö, är känd för sina dvärgtallar, den smekande känslan av ängsgräs under fötterna och de ”sjungande” sanddynerna. Denna vackra plats är en av de sista där man fortfarande kan få se den akut utrotningshotade europeiska minken. 18

DEN STORA HISTORIEN OM EN LITEN Ö Vi är tillbaka i norra Estland för att återvända till Tallinns hålligång och storstadstempo. Men låt oss först stanna till en stund vid en liten kalkstensö på Estlands nordvästra kust som kallas Osmussaar på estniska och Odensholm på svenska. En solig sommardag kan man spendera mitt bland kalkstensklippor och får, utan att ha en aning om att denna ö enligt en skandinavisk legend är


begravningsplatsen för Oden, den viktigaste guden i vikingarnas religion. Han var en grånad, enögd gammal man som fick dagens nyheter levererade av två korpar (det här var innan estländarna uppfann Skype). När världen går mot sin undergång antyder vikingalegender att Estland, och närmare bestämt Odensholm, återigen kommer att spela en viktig roll. Det finns många udda klippor formade av meteoriter på Odensholm, och havet nära ön har en meteoritkrater som bildades för 540 miljoner år sedan. Med 20 km i diameter är det en av de bäst bevarade kratrarna i världens hav och en spännande plats för dykare.

TRO ELLER INTE TRO, DET ÄR FRÅGAN Även om esterna tror benhårt på många saker, såsom enhetlig skattesats, fördelarna med en högerstyrd ekonomisk modell, och att smält bly hällt i kallt vatten på nyårsafton kan förutsäga det nya året, har esterna inte lika lätt för organiserad religion. Esterna tros faktiskt vara världens minst religiösa folk.

Kalkstensklipporna i norra Estland är som en öppen geologisk historiebok.

Enligt folkräkningen 2011 har endast 19 procent av esterna anknytning till en särskild religion, bland icke-ester är den siffran 50 %. Dessutom verkar ointresset för religiösa frågor gå ända tillbaka till 1100-talet, då kristendomen anlände. Medeltida krönikor nedskrivna av Henrik af Livland beskriver hur män på Ösel hade kidnappat en präst och hans följe för att misshandla dem vid floden, retandes ”Sjung nu, sjung nu, Pappi”.

S:t Katarinakyrkan på Moon charmerar med sina vackra proportioner. 19


RELIGIÖS FRIHET OCH  TOLERANS Niohundra år senare har kanske inte intresset för religion ökat så mycket, men toleransen för olika religioner har i alla fall ökat rejält. Oavsett om du är baptist eller Bahai, Jehovas vittne eller anhängare av estnisk folkreligion, buddhist eller muslim, kan du räkna med att du och din tro blir fullt accepterad av de allra flesta Estländare. Esterna anser nämligen att en persons relation till Gud är en personlig fråga och ingen annans huvudbry. Kulturellt sett är dock Estland främst ett kristet (lutherskt) land. Vid sidan om moderna väderprognoser har Estland fortfarande utrymme för väderkännare som ibland förutspår en kall vinter eller varm

sommar med hjälp av bondepraktikan; genom att undersöka ett vildsvins bukspottkörtel eller titta på hur myror beter sig. Oavsett hur korrekta sådana förutsägelser är verkar det vara ett slags nationellt tidsfördriv.

VÄRLDENS HÖGSTA KYRKA När man närmar sig Tallinn från havet är ett tiotal höga kyrktorn det första man lägger märke till. Det finns historiker som menar att Sankt Olaikyrkan med sina 159 meter var den högsta byggnaden i världen mellan åren 1549–1625. De flesta ester går i kyrkan minst en gång om året, runt jul. Kyrkan spelar även en viktig roll när det gäller bröllop, och i nästan varje by med självaktning finns en kyrkogård inramad av mossiga stenmurar – ett tydligt tecken på att esterna har velat bli begravda i vigd jord.

Sankt Olaikyrkans torn var en gång i tiden det högsta i världen. 20


Urskogar: perfekta för långa vandringar, svampplockning eller för att bara njuta av orörd natur.

FRÅN NÄKK TILL KRATT Trots sina kristna värderingar har estländare inte riktigt glömt sitt hedniska förflutna, där alla typer av monster och väsen vandrade på jorden och även gjorde sig hemmastadda i hus. Sjöjungfrur (på estniska näkk) troddes leva i sjöar, och dessa fe-liknande väktare av vattenriket kunde anta formen av lättklädda kvinnor och lura ner godtrogna i vattnet, för att sedan dränka dem. Den samtida författaren Andrus Kivirähk har skrivit om olika väsens betydelse för det estniska folkets undermedvetna. I hans böcker (”Rehepapp” och ”Mannen som talade ormspråk”) finns varelser som kratt, ett tjänstvilligt väsen som formades av ett gammalt hjul, en svart katt, en spinnrock eller annat smått och gott, i syfte att hämta skatter som smör, mjölk och spannmål till sin ägare. För att framgångsrikt kunna utnyttja kratt var man tvungen att offra tre droppar blod till djävulen (och därmed sälja sin själ), men för många pragmatiska jordbrukare var det en bra affär. ”Den som är rädd för att förlora kommer inte heller att vinna” är ett talande estniskt ordspråk.

VILDA SKOGAR ENDAST ETT STENKAST BORT Dagens ester är kända för sitt företagsamma, praktiska och rättframma sinne. Om någon pratar strunt kan samtalet abrupt avslutas med orden ”mine metsa”, vilket direkt översatt betyder ”dra åt skogen”. Denna milda förolämpning kommer från gamla tider, när de djupa skogarna som omringade varje gård ansågs vara en bra plats för lite eftertanke om någon pratade strunt. Med tanke på trädens avstressande inverkan och naturens energigivande kraft bör man verkligen ta chansen att dra åt skogen. Det är ännu en klok och estetiskt tilltalande aktivitet som man inte får missa när man besöker Estland! Och skogen är aldrig långt borta, oavsett var du befinner dig i Estland. Även om du börjar köra på motorvägen från Tallinn mot universitetsstaden Tartu kan du stanna bilen och gå bara några hundra steg in i skogen, i vilken riktning du vill, och snabbt glömma bort civilisationen. Vinden och fågelsången låter fortfarande likadant som för tusen år sedan. 21


Det är tillåtet för alla att vandra i de statliga skogarna, och från soluppgång till solnedgång får man även vandra i privata skogar och plocka bär, nötter och svamp om man vill. Det finns en anledning till att varje hushåll har minst en stor flätad korg; ”allemansrätten” är populär! Skogen täcker mer än hälften av Estlands yta, vilket gör Estland till ett av de mest skogsbeklädda länderna i Europa efter Finland, Sverige och Slovenien. Ta dig gärna ut på en av de olika vandringslederna, som tillsammans är längre än 2 000 km.

SÄLLSYNTA VILDA DJUR De äldsta skogarna, som ligger utspridda över regionen Alutaguse i nordöstra Estland, är en av få platser i Europa där den utrotningshotade flygekorren håller till; den finns bara här och i Finland. Denna lilla, gråfärgade varelse kan glidflyga tiotals meter mellan trädtopparna. När ekorren har funnit ett träd att bo i är det sällan den rör sig längre än 50 meter bort. I den meningen påminner den mycket om de hemkära esterna. Men det finns även andra skogsvarelser som gömmer sig i de olika estniska skogarna, i dess doftande och soliga

tallkronor, mörka och mystiska granodlingar, blomtäckta björkdungar och skuggiga, stolta ekskogar. Förutom varg, lodjur, vildsvin, rådjur och älg tros det finnas upp emot 700 brunbjörnar i Estland, djur som är sällsynta i Västeuropa. De lägger på sig ordentligt under hela sommaren för att kunna sova gott under vintern. Jakt med kamera blir allt mer populärt. Livet i skogen kan dock även avnjutas från staden, med hjälp av datorn. I Estland finns många webbkameror utplacerade i naturen för att kunna sända livebilder från vildmarken och låta oss följa djurlivet under de olika årstiderna. "Ibland när det är sent, kan du stöta på rådjur, hare eller räv på vägen hem. Här känner du att naturen alltid är nära." Mart Rebane, chef

Så, ytterligare en gång: Tere tulemast – välkommen! Välkommen till Estland, en plats för att koppla av, festa, shoppa, studera, göra affärer eller bara utforska landets oväntat färgstarka historia, fylld av legender. Dessutom njuta av alla våra fyra årstider – eller fem, om man räknar med våröversvämningarna i Soomaa!

Jakt på storvilt med kamera kräver tålamod, men det kan det vara värt. En nära upplevelse med den otämjda naturen är den bästa souveniren. 22


KAMA – ENASTÅENDE MÅNGFALD! Rik på fibrer, växtbaserat protein, mineraler och vitamin B! Det är inte konstigt att kama under århundraden varit det som hållit ihop det estniska köket. Kamans roll har ändrats, men det gör den inte mindre betydelsefull. En gång i tiden var det ett av få livsmedel som gav tillräckligt mycket näring för bönderna. Nu är det en ingrediens som inspirerar moderna gourmetrestauranger. Kama består av rostad råg, korn, vete och ärtor som har malts till ett grovt mjöl. Tack vare dess distinkta rika smak kan den användas i både salta och söta rätter, eller bara blandas med filmjölk eller yoghurt. Det finns tre skäl till varför kama är en bra estnisk souvenir; ett paket räcker länge, den är mättande, och den kan även användas för hudvård!

KALL KAMASOPPA MED BLÅBÄR OCH HELVA 4 portioner

1 liter kefir (eller filmjölk) 6 matskedar kama 100 g helva ¼ tesked kanel 3-4 matskedar socker några nävar blåbär Häll ner den kylda kefiren i en skål, blanda i kama, finhackad helva, kanel och socker. Blåbären blandas i sist (spara några bär till garnering). Servera direkt eller vänta en stund (helvans smak blir mer framträdande om man låter den stå).

KAMA-ANSIKTSMASK MED CITRON OCH HONUNG för en speciell person 2 matskedar kama 2 matskedar honung En halv citron För att förbereda en rengörande och närande ansiktsmask, blanda saften från en halv citron med kama och honung tills den är slät. Du får slicka rent skeden, men resten av blandningen ska läggas på ansiktet och verka i 15-20 minuter. Skölj av masken med ljummet vatten och skölj sedan ansiktet och halsen med kallt vatten. Estniska kvinnor har använt svalt regnvatten eller isigt källvatten i århundraden för att få en strålande och slät hy.

23


SWE FINLAND

NORGE

RYSSLAND ESTLAND SVERIGE LETTLAND

DANMARK

LITAUEN

VITRYSSLAND POLEN NEDERLÄNDERNA

TYSKLAND UKRAINA

BELGIEN TJECKIEN SLOVAKIEN ÖSTERRIKE

Estland i korthet Republiken Estland är medlem i Europeiska unionen, Schengenområdet, NATO och OECD.. Estland ligger i östeuropeiska tidszonen (GMT/BST +02:00). Estlands landskod är +372. För att ringa ett internationellt samtal börja med att slå 00.

Visit Estonia

Upptäck Estland i din mobiltelefon! 24

Enterprise Estonia, Estonian Tourist Board© 2013 Text av Krister Kivi. Recept av Ragne Värk

Officiellt namn Republiken Estland Yta 45 227 km² Befolkning 1,3 miljoner Valuta Euro Huvudstad Tallinn (430 000 invånare) Officiellt språk Estniska Regeringsform Parlamentarisk demokrati Självständighetsförklaring 224 februari 1918, 20 augusti 1991

Profile for Visit Estonia

En introduktion till Estland  

Inspirationens hemland

En introduktion till Estland  

Inspirationens hemland