Vinter i Dalarna 21/22

Page 1

Dalarna VINTER 2021–2022

15 måsten på vinterns bucketlist Guldkorn på vägen till skidbackarna

Moonica Macs dalavinter


12 JAN, KL. 09.05

Morgonpendling Glöm stressiga morgnar i kollektivtrafiken, slaskiga trottoarer och glåmiga blickar. Inte långt härifrån finns en annan verklighet, med soluppgång över fjälltopparna, perfekta pister och skidtrötta ben. Välkommen att uppleva vintern på riktigt!

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


Innehåll

6

ALLA PRATAR OM

10

VINTERDRÖMMAR I SKIDBACKEN

18

TASTE OF DALARNA

22

SÄLEN UTANFÖR LIFTARNA

26

MOONICA MACS DALARNA

IDRE SÄRNA

28

KULTUR- OCH KVINNOHISTORIA

32

MAXA RESAN

34

VASALOPPET

SÄLEN

ÄLVDALEN

40

ORSA MORA RÄTTVIK

I LITTERATURENS SPÅR

42

VINTERWEEKENDS

44

10 TIPS PÅ LUGNA AKTIVITETER

LEKSAND

MALUNG

FALUN

GAGNEF VANSBRO

BORLÄNGE

48

SÄTER

UNIKT FRÅN DALARNA LUDVIKA

50

BARNENS DALARNA

HEDEMORA AVESTA

SMEDJEBACKEN

52

VINTERNS BUCKETLIST

54

MIN BILD AV DALARNA VISA HÄNSYN

visitdalarna.se

Kom ihåg att fortsatt visa hänsyn samt att stanna hemma vid symptom. Det är viktigt att vi är rädda om varandra.

ansvarig utgivare Jonas Rosén redaktör Emelie Bröms skribenter Emelie Bröms, Emma Grummas, Åsa Pellas, Johan Pellas, Sanna Rosell grafisk form Anna Holm framsida Gyllbergen, foto: Jakob Wallin baksida Gården och brygghuset, 1897, Carl Larsson, foto: Per Eriksson annonsering och samarbeten Andreas Nordkvist, Jennie Roselius, Jonas Hillerström

facebook.com/visitdalarna @visitdalarnasweden adress Visit Dalarna AB Vasagatan 6, 795 30 Rättvik webb visitdalarna.se telefon 0771-62 62 62 epost info@visitdalarna.se

CONTACT CENTER & INFOPOINTS Besök visitdalarna.se för aktuella öppettider och adresser till Infopoints. Välkommen att chatta med oss för personlig service och rådgivning, alternativt ta kontakt via mail eller telefon.

foto: Ahlbins Foto & Reklam, Alexander Neimert, Alexander Winther, Anna Holm, Anna Nygård, Carl Larsson-gården, Dalarnas museum, Dalum, Daniel Eriksson, Erik Kilström, Falu Rödfärg, Fjätervålen, Frans Björklund, Hildur Karlsson, Hilla Aspman, Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll, Jonna Fischer Matz, Jons Jonna Andersson, Josefin Laul, Julius Aspman, Kola Productions, Käck & Hedbys, Lars Liss, Lenas kök och bar, Maria Mattsson, Michaela Willers, Morakniv, Next Step Nature, Niklas Lundström, Nisse Schmidt, Nittsjö keramik, Olarsgården, Patrik Persson, Per Bifrost, Per Eriksson, Petter Stahre, Polhem B&B, Rania Rönntoft, Richard Lindor, Sara Rönne, TB Grill room, Tobbe Nilsson, Ur spår, Viggo Lundberg, Vilan, Vasaloppet, Visit Dalarna, Ylva Skarp, Zornmuseet, (Pexels: Cottonbro, Mikael Nilov, Olia Danilevich, Pavel Danilyuk, Yaroslav Shuraev) Illustrationer: Kurbits och penseldrag – Anna Holm, linjeteckningar (Taste of Dalarna) – Jonna Eriksson

tryck Ruter, november 2021. Magasinet är tryckt hos svanenlicensierat tryckeri på papper som uppfyller svanenkriterierna. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, pris- och programförändringar samt slutförsäljning. 3
Foto: Per Eriksson, Magasinet

6

visitdalarna.se

Alla pratar om


Magasinet i Falun

Evenemangens återkomst Äntligen får vi återigen uppleva konserter, shower, teatrar, föreläsningar, sportoch idrottsevenemang live på plats. Heja på Leksands IF eller Mora IK. Se en sprakande middagsshow i Tällberg. Handla julklappar på en stämningsfull julmarknad. Njut av tonerna från välkända och lokala stjärnor. Ta del av vårt kalendarium för att hitta något som passar dig. visitdalarna.se/evenemang

Skidfest i Falun Den 11–13 mars 2022 kommer världseliten i längdskidor till Falun. Då är det dags för klassiska Svenska Skidspelen, som dessutom passar på att fira 70-årsjubileum. Extra ärofyllt – och spännande – är det dessutom att Falun blir först ut med att arrangera premiären för mixedstafett i världscupen. Ta fram den svenska flaggan och börja ladda för en maxad skidhelg.

Att fortsätta ta hand om varandra Restriktionerna är borta och vi umgås återigen med vänner och familj, reser, går på restaurang, aktiviteter och olika evenemang. Kom samtidigt ihåg att även fortsättningsvis stanna hemma vid symptom, tvätta händerna och håll god hygien. Ta hand om dig själv och varandra.

Elbilar Allt talar för att elbilar är framtidens transportsätt och självklart hänger elbilen med även på semestern. I Dalarna är Dalakraft ett av bolagen som sätter upp laddare för elbilar. Sedan flera år tillbaka arbetar de aktivt tillsammans med andra företag för att skapa ett nät av laddare runt om i Dalarna. I dagsläget har de installerat 13 egna snabbladdare på noga valda platser från norr till söder. I somras satte de till exempel upp två nya snabbladdare i länet; en på Dalahästområdet i Avesta, en på den nya delen av handelsområdet Noret i Mora. På hemsidan uppladdning.nu finns en interaktiv karta där du kan hitta laddstationer och laddstolpar som finns i närheten av där du befinner dig.

Ännu mera knäckebröd i Leksand Leksands Knäckebröds bageributik i Häradsbygden utanför Leksand är ett minst sagt uppskattat besöksmål. Hundratusentals knäckebrödssugna vallfärdar hit varje år i jakt på bröd av både första och andra sortering. Nu har de äntligen öppnat sin utbyggda, mer än tre gånger så stora butik. Förutom den större butiksytan får butiken bland annat även en större entré, fler toaletter och ett smidigare kassasystem med rullband. Med andra ord ännu större plats för både knäckebröd och andra godsaker från lokala producenter.

7


Utomhusmöten I pandemins spår vill vi spendera ännu mer tid utomhus, även i jobbsammanhang när det kommer till möten och konferenser. Vi placerar projektorn i skogen, med projektorduken uppspänd mellan några träd. Har grupparbete i hängmattan med utsikt över sjön, spånar idéer samtidigt som vi lagar kvällens middag tillsammans över öppen eld och pratar om mål och visioner medan vi täljer en egen dalahäst. Walk and talk sker under krispiga vinterpromenader – eller varför inte i liften mellan åken?

5-i-topp SVENSKA VINTERAKTIVITETER

När Visit Sweden frågat svenska resenärer vad de allra helst vill uppleva på vintersemestern är det framför allt naturen som lockar – och den ska allra helst upplevas via olika typer av aktiviteter. Här är svenskarnas topp 5: 1.

TITTA PÅ NORRSKEN

2.

SNÖSKOTER

3.

LÄNGDSKIDÅKNING/TURSKIDÅKNING

4.

UTFÖRSÅKNING

5.

HUNDSPANN

Renar I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar de fritt i fjällmiljön och det är inte heller ovanligt att de har renmöte mitt på bilvägen. Självklart kan du betrakta de vackra djuren, men ge dem utrymme och låt dem vara ifred. De har ett stort behov av att ströva fritt och beta ostört, vilket kräver förståelse och hänsyn från oss som är på besök i deras rike. Renen är det samiska samhällets viktigaste kulturbärare och resurs. Vill du möta tama renar och uppleva mer av den samiska kulturen? Renbiten i Grövelsjön anordnar till exempel snöskovandring med renar eller dagsutflykter på skidor över fjället.

8

visitdalarna.se


7

INSTAGRAMVÄNLIGA BOENDEN

Alla letar efter dem, de riktigt unika och annorlunda platserna att övernatta på. Vilken av Dalarnas topp 7 väljer du? 1.

MITT I VÄRLDSARVET VID FALU GRUVA Polhem B&B, Falun

2.

TRÄDKOJAN "SUPERMÅNE" Näsets Marcusgård, Furudal

3.

SINNENAS TEMPEL Vilan, Stjärnsund

4.

MYSIGASTE FJÄLLHOTELLET Olarsgården, Sälen

5.

MED ÖGA FÖR JÄRNVÄGSDETALJER Orsa Järnvägshotell, Orsa

6.

MITT I NATIONALPARKEN Rösjöstugorna, Fulufjället/Särna

7.

DALAROMANTIK DELUXE Åkerblads, Tällberg

Snöskoter Intresset för skoteråkning skjuter i höjden och alltfler upptäcker tjusningen i att susa fram över de vita vidderna. Dalarnas mesta skotermecka finns i Särna, där åkningen verkligen är något utöver det vanliga. Vildmark runt knuten, massvis med snö, djupa skogar och maffiga fjällvyer lockar entusiaster från både när och fjärran. För Marie och Göran Lagerström var skoteråkningen i just Särna så pass extraordinär att de flyttade dit och startade skoterföretag. Läs intervjun med dem på visitdalarna.se och se till att boka in en skotertur med dem – eller någon annan av Dalarnas skoterguider – i vinter.

Padel Padel fortsätter att vara sporten på allas läppar. Allt fler upptäcker charmen med spelet och överallt byggs fler padelhallar. Det går med andra ord att spela dig genom landskapet från Avesta i söder, där du servar någon kilometer från världens största dalahäst, till Idre och fjällvärlden i norr. Perfekt aktivitet när vintervädret är extra ruggigt.

9


N

61° 53' 24.73"

Ö

12° 49' 53.40" / IDRE

FJÄLL

HÄR KAN DU BÅDE JOBBA OCH ÅKA SKIDOR

Åk skidor innan eller efter jobbet. Elljusbelysta längdskidspår gör att du inte är beroende av dagsljus och kan ge dig iväg i stort sett när du vill. Flera av skidanläggningarna har dessutom alpin kvällsåkning, där belysta backar gör det möjligt att byta jobbtankarna mot fullt fokus på nästa sväng. Dessutom kan du göra som Dan och Sara – ta med jobbet till fjället och stanna lite längre. Läs mer om det på sidorna 14–18. På kartan på nästa uppslag hittar du ett urval av Dalarnas anläggningar. På visitdalarna.se kan du läsa mer och ta del av det totala utbudet.

10


Vinterdrömmar i skidbacken Få saker är vinter på samma sätt som en klassisk skidsemester. Fast det förstås, idag är en skidsemester exakt så klassisk som du väljer att göra den. Bland Dalarnas många skidanläggningar finns alla möjligheter att hitta både den skidåkning och de guldkantade upplevelser som du vill ha. Så botanisera bland de alpina pärlorna, ta sikte på din favorit och se till att uppfylla vinterdrömmarna.


1 2 3 Idre

Älvdalen

6

4 Sälen

Orsa

Mora

5

Rättvik

9

Malung

Leksand

7 Falun

Gagnef

Vansbro

Borlänge 10

Säter Hedemora Avesta

8

12

Ludvika Smedjebacken


1.

FJÄTERVÅLEN

5.

18 välpreparerade pister i genuin fjällnatur, perfekta för högfartscruising med långa, skärande carvingsvängar. Stor åkyta i förhållande till antalet gäster gör att det aldrig känns trångt och att backen inte heller blir uppåkt. Samtliga pister möts längst ner och därför kan alla i gänget välja sin egen favoritpist och sedan ses igen vid foten av backen.

2.

IDRE HIMMELFJÄLL

En av skidpärlorna i Sälen är Kläppen, som även är Sveriges sjätte största skidanläggning. Hit kommer barnfamiljer för att skida i breda och välpistade alpinbackar med varierad fallhöjd som tillgodoser alla skicklighetsnivåer. Det unika med Kläppenberget är att det finns nedfarter i alla fyra väderstreck samt skog som skyddar mot både vind och kyla.

6.

Naturlig, rolig, svängig och omväxlande skidåkning för hela familjen på Sveriges nyaste alpina skidanläggning, där åkglädje går hand i hand med miljötänk. Pistsystemet är byggt i ”Colorado-stil" med slingrande nedfarter som tar dig ned genom trolsk fjällskog som ger en naturnära skidupplevelse.

3.

4.

SÄLEN

Sälenfjällen är utförsåkningens egen svenska vinterklassiker – avslappnat, familjärt och prestigelöst. Här serverar Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten tillsammans totalt 186 nedfarter och 126 liftar. Bara att börja åka! Läs mer om Sälen och allt som finns att göra där på sidorna 24–27.

7.

BJURSÅS BERG & SJÖ

På berget finns ett 20-tal nedfarter i böljande terräng med bra backar både för nybörjare och alpinrävar. Tio liftar varav två sittliftar tar dig bekvämt upp på berget. Två snowparks gör att åkare på alla nivåer kan känna fjärilarna i magen. Eller testa deras Bag Jump luftkudde – en av de största i Sverige.

8.

9.

GRANBERGET

10.

ROMME ALPIN

ORSA GRÖNKLITT

Här finns välpistade nedfarter som bjuder på både kittling och mysfaktor, oavsett ålder och vana. Den stora kombinationen av utförsåkning i olika svårighetsgrader och lättillgänglighet är det som gör Orsa Grönklitt unikt. Pisterna finns i alla färger, från grönt till svart, och ofta är en nedfart uppdelad så att alla kan åka samma backe, men med olika svårighetsgrader.

IDRE FJÄLL

Vid Sveriges sydligaste fjäll väntar ett smörgåsbord av skidåkning. Manchestersvängar, fluffiga puderåk eller lek och bus i fun parks – här behöver ingen bli uttråkad. Rolig skidåkning för hela familjen och fjällupplevelser på riktigt med renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. Skidåkning i alla väderstreck gör att du alltid kan åka där vädret och snön är som bäst – perfekt när nordanvinden tar i eller vårsolen värmer.

KLÄPPEN

SÄFSEN

Vill du ha skidåkning i Sverige som passar för barn i alla åldrar är Säfsen Ski Resort ett toppenval. Säfsen ligger i södra Dalarna, en perfekt skidort för en weekend, kortvecka eller bara ett dagsbesök för skidåkning med hela familjen. Övernatta i lägenhet med bästa ski in/ski out-läge eller hyr stuga i stugby.

NJUT AV PÅSKEN I FJÄLLEN

Du vet väl att vårvintern är bästa tiden att hänga i fjällen? Den brukar till och med kallas "den femte årstiden", tiden när dagarna blir längre, solen värmer och snön kring backar och spår blir extra inbjudande. Susa nerför härligt mjuka manchesterbackar eller testa turskidor över fjällvidderna. Givetvis med paus vid grillplats eller i en solgrop. Så plocka fram solglasögonen och knäpp upp täckjackan. Nu är det skidnjut i dalafjällen som gäller!


N

61° 11' 38.50"

Ö

14° 32' 3.82" / FRYKSÅS

Vintervardag i fjällen SÅ BLIR VAR JE DAG EN SEMESTERDAG Kombinera jobbet med semestern och byt hemmakontoret mot nya miljöer. När allt vi behöver ryms i laptop och telefon, ta en vecka eller några dagar och låt jobbet följa med till fjällen eller skogen. Landa på en plats där du fortfarande kan arbeta samtidigt som du får ett välbehövligt miljöombyte. Där nya upplevelser och aktiviteter fyller tiden efter arbetsdagen, om det så är i form av en skidtur på fjället, ett kvällsåk i backen eller kreativt häng tillsammans med goda vänner.

14

visitdalarna.se


Wor k + vacat ion =

Sara

Workation Samla ett kompisgäng och hyr en fjällstuga ett par dagar. Var och en tar med sig sitt jobb och sina arbetsuppgifter, men den nya konstellationen möjliggör nya infallsvinklar och en extra kreativ boost. För att inte tala om att kunna umgås med sina kompisar både ”på jobbet” och after work. Sara Rönne är egenföretagaren och marknadschefen som gjort workation, en kombinerad jobb- och semesterresa, till ett återkommande inslag i livet.

"Konstellationen möjliggör nya infallsvinklar och en extra kreativ boost"

Hur ser en workation-dag ut? – Ofta går man upp i lite olika tid, någon kanske vill börja dagen med yoga medan någon annan behöver jobba lite för att möta en tidig deadline. Sedan är det gemensam frukost och där vi tillsammans sätter agendan för dagen. På förmiddagen brukar det vara skärmtid och man sitter med sina projekt och jobbar. Lagom till lunch brukar vi åka på utflykt; kanske till något härligt ställe i skogen eller på ett fjäll. Kanske utomhuslunch eller utelunch om något café eller restaurang har öppet. På eftermiddagen finns tid för mer uppstyrda diskussionspunkter, som brukar pågå till långt efter middagen.

Vart åker du på workation? – Det bästa är att hyra ett hus eller stuga med bra häng. Gärna med stort frukost- och middagsbord, det är där de flesta samtalen sker! Sist var jag på workation i Fryksås. Jag har också varit i Särna där vi lagade lunch på stekhäll och besökte vattenfall.

Vilka åker du på workation med? – Jag åker med de som gör ungefär samma sak som jag, men inte alltid med samma människor. Vissa är egenföretagare, andra är anställda men har stor frihet och flexibilitet i jobbet. En nyckel är att alla inte ska känna varandra så väl. Jag känner någon som bjuder in en annan och så tillkommer ytterligare en i mixen. Det blir som mest spännande och givande möten då.

15


Skoldag på skidor Ett roligt, spännande och lite pirrigt inslag på vintersemestern är skidskolan. Medan barnen lär sig nya saker, träffar nya kompisar och eventuellt även får en ny idol i skidläraren får du som vuxen uppskattad egentid. Ägna den åt barnfritt distansjobb, allmänt skönt fjällhäng eller kanske en egen lektion i skidskolan. HALLÅ DÄR…

Frida Svensson, platschef i Fjätervålen.

Hur ser en dag på skidskolan hos er ut? – Först samlas man utanför skidskolehuset med sin skidlärare och sin grupp, där läraren hälsar välkommen och berättar vad som kommer hända under veckan. Man värmer upp lite, blir varm på skidorna och sedan ger man sig iväg. Om man är nybörjare blir det till barnbacken och om man har åkt lite längre till de större backarna. Sen är det 75 minuter av massa roliga övningar, nya ställen att upptäcka och bus på skidor. Det är lite som att ge sig ut på äventyr.

Vad tycker barnen om att vara på egen hand utan föräldrar? – Klart det kan vara lite fjärilar i magen de första tio minuterna, men sen brukar det släppa. Dessutom blir det ju deras egen grej, när de efteråt kan berätta om vad de har gjort, vilka backar och stigar de har åkt.

Och vad tycker föräldrarna om att vara på egen hand utan barnen? – För många föräldrar blir det en möjlighet att åka lite själva under tiden barnen är på skola. Det kan ju bli väldigt intensivt på semester, när alla är tillsammans och det är full fart hela tiden. Så en andningspaus att få åka för sig själv och fokusera på sin egen åkning, det brukar vara uppskattat. Eller så tar de en egen privatlektion.

Det finns skidskola för vuxna också? – Absolut! Skidskola är inte bara för barn och vi har vuxengrupper också. För vuxna är det däremot vanligast att ta privatlektioner. Det är så värt att investera en eller ett par timmar i sig själv och få coaching i sin egen åkning, för det blir mycket roligare när man får uppleva att man tar steg framåt. Vare sig man är total nybörjare eller åkt skidor hela livet är det utvecklande att lära sig nya saker.

16

visitdalarna.se

Frida

"En andningspaus att få åka för sig själv och fokusera på sin egen åkning, det brukar vara uppskattat"


17


Distansjobba på fjällkontoret

18

promenad i Stockholm också, men när man går ut genom dörren i Idre kommer man till naturen på riktigt. En gigantisk skillnad. Med tiden har stugan byggts om och ut för att ha alla bekvämligheter. Här senast tillkom även en ordentlig arbetsplats. – Vi skaffade WiFi och ordnade arbetsplats med dator. Det fungerar fantastiskt bra här uppe och jag har inte haft ett enda problem med uppkopplingen. Det har ju egentligen ingen betydelse var man sitter längre.

Full uppkoppling och total nedkoppling. Sedan pandemins intåg har allt fler tagit vara på möjligheten att distansjobba på platser där kontoret är minst sagt naturnära. På köpet följer lugn, livskvalitet och en vardag av nyfunnen frihet. Dan Öfring är en av dem som tagit tillfället i akt att jobba med fjället utanför fönstret – och märker hur bra både kropp och huvud mår.

ALLT FLER FJÄLLJOBBAR

Dan Öfring och hustrun Katarina hade precis sålt huset i Stockholm när pandemin slog till. Plötsligt var de ännu gladare över att stugan i Dalsbyn på Idre Fjäll stod till förfogande. Både jobb och vardagsliv packades in i bilen för att slås upp i norra Dalarna. – Man får ett friare liv. Jag som är egen företagare kan dessutom planera mina dagar ännu mer flexibelt. Då kanske jag tar hunden ett varv runt fjället på förmiddagen innan jag kopplar upp mig på jobbet. Just den delen tycker jag är underbar. Visst kan man gå på hund-

Dans känsla är att allt fler dyker upp i Idre för att jobba på distans, inte bara stugägare. Det kan även vara familjer, par och kompisgäng som tar en långhelg i fjällen nu när arbetet kan kombineras med miljöombyte och naturnära aktiviteter efter jobbet. – Lugnet som finns här uppe, kroppen mår bra av det. För att inte tala om naturen. Vi åker skidor både utför och på längden. Dessutom upptäckte vi att sommaren ju är helt fantastisk med cykling, forsränning, kanot och fiske. Man kan räkna upp hur mycket som helst som finns att göra här.

visitdalarna.se

Dan


Fjätervålen -Fjäll på riktigt

18

nedfart e

48 km r

längdsp å

r

Avkoppling på hög nivå-1002 möh

Förstklassig skidåkning, boende till attraktivt pris & ingen trängsel. Wärdshus, närlivsbutik, skidskola, skidshop, hundspann, toppturer, skoterturer mm. Tel. 0253-211 43 | bokning@fjatervalen.se Läs mer på fjatervalen.se

GRATIS Skidhyra, Skidskola, Skipass för alla barn upp till och med 7 år. VECKA 3 och 12–14

VÄLKOMMEN TILL

Idre Himmelfjäll

Upplev naturlig, svängig och omväxlande skidåkning för hela familjen på Sveriges nyaste skidanläggning. Du bor backnära i nybyggda mysiga fjällstugor, parhus och lägenheter med hög standard till bra pris. Härlig vårskidåkning vecka 13-14 Boende från 4.745 kr (söndag-söndag) i 2+2 lägenhet med bastu.

Kortvecka i stuga fr 995 kr Ut och njut!

Boka på m bjursas.co

Boka vårt Ut & Njut erbjudande med bl a 25% rabatt på slutstädning och fri skidåkning till alla barn under 10 år. Gäller vecka 2-6 6 och 10-1 14. Bo i egen stuga – umgås tillsammans utomhus och i skidbacken!

klappen.se

bjursas.com 19Superkraften FR ÅN DAL ARNA

Så kallade superfood har på senare tid seglat upp på topplistan av trendiga livsmedel. Därmed har incabär, acai och kokosvatten hittat in i både våra ordförråd och vardagsrätter. Fast mat med superkrafter finns närmare än du tror. I Dalarna hittar du den hos till exempel lokala gårdsbutiker, mejerier, bagerier och andra mathantverkare.

B

land åkrar, ängar och röda hus strax utanför Borlänge ligger mejeriet Murboannas. Här står osten i fokus och de tillverkar alltifrån blåmögelost och grillost till hårdost och brie av granngårdens mjölk. Mjölk innehåller många vitaminer och mineraler och har sedan länge förknippats med ”starkt skelett”. En dryck med superkrafter helt enkelt, men inte bara det: – Mjölk och ost sägs ju ge starka ben – och är de rena, hållbara produkter gör de dessutom gott i själen, säger Mats Reyier som driver Murboannas. Mats har tillverkat ost i tio år och har märkt att intresset för bra mat ökat ordentligt, särskilt bland de yngre. Det är dock inte bara matens näringshalt som är intressant, utan också att den är närproducerad och hållbart framställd, både för smakens och miljöns skull. – Hela vår grej är att göra naturliga produkter, alltså ostar utan tillsatser som är tillverkade på schysst sätt. En stor del av upplevelserna när man reser är ju både att äta gott och må gott. Det vill vi bidra till. SMAKKOMPISAR SOM SUPERMAT

Förutom mejeri och försäljning av lokala produkter har Murboannas även restaurang och café. På menyn finns smakkompisar till Murboannas ostar, till exempel senapen från LissEllas och Skedvi Bröd, som också kvalar in i ligan med supermat. LissEllas senap kan inte bara titulera sig världsmästare, utan är även en delikatess med superegenskaper. Tack vare senapsfrönas hälsosamma egenskaper och många nyttigheter, som B3, zink och mangan, räknas de som en superkrydda. Senap är en känd medicinalväxt som användes redan på medeltiden mot hosta och andra luftrörsbesvär. Numera äter vi senap mest för att det är gott, men i vinterns förkyl-

ningstider kanske en extra senapsklick på maten är en bra idé. Det knapriga och finkavlade knäckebrödet Skedvi Bröd tillverkas i byn Stora Skedvi, som är klassisk knäckebrödsmark i Dalarna. Brödet är en bra och fiberrik bas till frukostar, nattamackor och som ”finbröd” till middagar. Originalet i Stora Skedvis knäckebrödsbageri bakas av rågmjöl, salt, vatten och jäst och gräddas sedan i vedeldade ugnar. Fyra ingredienser som i sin rustika enkelhet ger energi till vardagsutmaningar och alla vinterns uteutflykter. SÖTA SUPERKRAFTER FRÅN SKOGENS SKAFFERI

Även sötsaker kan räknas som supermat, vilket chokladtillverkarna Labys är ett exempel på. Labys tillverkar praliner, bräck, bars och annat gott i den lilla chokladfabriken i Hedemora. Labys minibars är fullproppade med vitaminer från bland annat lingon, rabarber och hallon då ingredienserna kommer från egna odlingar och Dalarnas skogar. Hos Björgården utanför Rättvik är det sylter, marmelader, chutneys och kompotter som står för superkrafterna. Björgården tar tillvara skogens skatter och förädlar dem så att så många vitaminer som möjligt bevaras. – Lingon är ett riktigt superbär! Det är verkligen ett underskattat bär, med tanke på hur högt näringsinnehåll det har, säger Yvonne Björ, som äger och driver Björgården. De jobbar i huvudsak med råvaror som kommer från de nära skogarna. Det betyder att säsongen och tillgången styr vilka bär och frukter som tas om hand i syltmakeriet. Lingon, blåbär och hjortron är vanliga, men även det lite mer okända aroniabäret. – Många tycker att aroniabär smakar strävt och en del tror till och med att det är giftigt, men det innehåller massor av antioxidanter. Plockar man dem sent på säsongen är de jättebra att använda när vi gör vår glögg Vintermys, säger Yvonne. Hon avslutar med att betona vikten av den lokala superkraften som finns i Dalarna: – Det som växer i skogarna omkring oss är supernyttigt, mångsidigt och gott. Snacka om supermat runt hörnet!

21


22

visitdalarna.se


PACK A FÖR VINTERPICKNICK Låt Dalarna ta sin rättmätiga plats på matkartan i vinter. Köp hem lokala delikatesser till julens fester, vinterns middagar och förstås alla utflykter – för en vinterpicknick med extra god matsäck slår aldrig fel. Förutom tidigare nämnda superkrafter har vi här utökat smakpaletten med en hel del annat smått, gott och snacksigt.

9

RESTAURANGMÅSTEN

1. BANKEN BAR & BRASSERIE FALUN

I de gamla banklokalerna kan du njuta av läckra, vällagade rätter. Köp hem kött, fisk, skaldjur och färdiglagade rätter från den nyöppnade butiksdelen. 2. LÅNGSHYTTANS BRUKSHOTELL LÅNGSHYTTAN

1. DALAOST

Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost eller Stora Lunån finns en variant för alla tillfällen.

Här bjuds du på ”Chefs choice” och köksmästaren sätter samman det köket har tillgång till för dagen och säsongen. 3. ÅKERBLADS GÄSTGIVERI TÄLLBERG

2. BRÖDIGT

Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Rättviks Tunnbrödsbageri levererar. Surdegsbrödet kommer från Kanel & Kummin Vedugnsbageri i Stora Skedvi och för den hårdare knäckevarianten, förflytta dig två kilometer längs Landsvägen för ett besök på Skedvi Bröd. Här väntar nygräddat bröd direkt från de vedeldade ugnarna. 3. REN

Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre. Renbiten har även en delibutik i Falun.

Här har kockarna alltid blicken öppen för nya och spännande smaker, som de skapar på noggrant utvalda råvaror från Siljansbygden. 4. MORA HOTELL MORA

Slå dig ner för en förstklassig måltid i lugn och harmonisk miljö, för att njuta av en meny som bjuder på många lokala inslag i både mat och dryck. 5. FRYKSÅS HOTELL & GESTGIFVERI FRYKSÅS

Genuin fäbodmiljö med magnifik utsikt över Orsasjön och Siljan, framför allt kända för de vilda inslagen på menyn. 6. STORSÄTRA FJÄLLHOTELL GRÖVELSJÖN

Fyrstjärnig fjällklassiker där det bjuds på vilt och fisk från nära håll, med inslag av både internationellt och klassiskt svenskt.

4. STRUTS

Vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.

7. STF GRÖVELSJÖN FJÄLLSTATION GRÖVELSJÖN

Den KRAV-märkta restaurangen serverar inte bara läcker mat, här avnjuts även milsvid utsikt över fjällnaturen i både Sverige och Norge.

5. KORV

Korvfabriken i Skattungbyn och Rältagården utanför Leksand ser till att säkra tillgången av hantverksmässigt tillverkad korv och chark. Ta vinterns korvgrillning till nya höjder.

8. RESTAURANGEN PÅ SKEDVI BRÖD STORA SKEDVI

6. VÄRLDSMÄSTARSENAP

9. RESTAURANT JULIUS CARLSSON BORLÄNGE

Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.

Lunchrestaurangen som hämtat namn och inspiration från mannen från Borlänge som under 40-talet blev kocklegend.

Bondens lunch innebär rejäla, vällagade rätter där det traktens bönder producerar står för grunden.

7. SKUMMANDE DRYCK

Stjernsunds Brygghus och Oppigårds Bryggeri har en mängd spännande, ofta lokalinspirerade, smaker i sina sortiment. Flera av aktörerna har egna gårdsbutiker, ibland även med tillhörande café eller servering. Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför besök.

Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. tasteofdalarna.se

23


N

61° 9' 9.92"

Ö 13° 10' 22.14" / LINDVALLEN

Sälen runt liftarna I Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten går liftarna på högvarv för att ta skidsugna åkare upp och ut på fjället. Just skidorna spelar för många huvudrollen under en vintersemester i Sälen. Fast runt liftarna breder ett spännande och upplevelsespäckat ekosystem ut sig. Frasiga våfflor, fartfyllda turer på hundspann, lyxiga chokladpraliner och en hel uppsjö av White Guide-restauranger gör Sälen till en höjdare både i och utanför backen. Och ja, det finns en padelhall också.

24

visitdalarna.se


Fjället s

frasigaste våfflor Storfjällsgraven ligger i en svacka, en så kallad grav, mellan Storfjället och Mellanfjället. Hit har skidsugna besökare lockats ända sedan 30-talet för att njuta av den stillsamt karga fjällmiljön. Även de omtalade våfflorna har säkerligen lockat sina besökare. Maria Mattsson, som jobbar på Storfjällsgravens fjällcafé, berättar mer.

Hur toppas den ultimata våfflan? – I vår värld kan man ha vad som helst på våfflor, allt beror på hur våffelglad man är. Förra vintern testade vi en del olika kombinationer och så kom bland annat vår Storfjällsvåffla till. Den är toppad med lingonsylt, fläsk och en skvätt grädde. Succé! De flesta undrar hur grädden kom in i bilden, men vi säger bara testa så får ni svaret.

Vilken våffla är storsäljaren? – Hjortronvåfflan fortsätter att vara mest populär, det hör som nästan till när man är på fjället. Vi har även hallon och jordgubbar, ibland dyker också blåbär och Nutella upp på menyn.

Det går också rykten om en fisksoppa? – Ja, vi har ett fantastiskt samarbete med Kajsas Fisk i Lindvallen på vintern. Vi möter upp dem på morgonen och tar med alla ingredienser till en magisk fisksoppa. Det är en soppa med kummel, toppad med musslor, räkor, aioli och surdegsbröd från Fjällbagarn. Ett självklart val för den som vill ha något utöver det vanliga på fjället.

Så snart dyker skaldjuren även upp på våfflorna? – Vi slog faktiskt till med ytterligare en ny våffla på menyn i vintras och överraskade både oss själva och gästerna som skidat upp. Det blev en lyxig skagenvåffla toppad med dill, citron och rom. Personligen är det min favorit, den är fantastiskt god. Till Storfjällsgraven tar du dig med snöskoter eller längdskidor, en sträcka på ca 4 km. Spåren utgår från parkeringen mittemot Gammelgården på Högfjället.

FLER VÅFFELSTUGOR: 1. LINDVALLENS FÄBODCAFÉ

Klassiska våfflor med bär från Sälenfjällen i genuin fäbodmiljö. 2. TANDÅDALENS VÅFFELSTUGA

Amerikanska våfflor med både matiga och söta tillbehör. 3. LINDALENS FÄBOD

Belgiska våfflor i fäboden som ligger längs det klassiska skidspåret Kalven runt.

25


Inomhushäng Vissa dagar är vädret inte optimalt för utomhusaktiviteter och andra är det helt enkelt bara mer lockande att stanna inne. För där finns ju också en hel del saker att göra. På Experium i Lindvallen finns det äventyrsbad för den som vill leka loss och en skön spaavdelning med bastuvärld för den som vill ta det lite lugnare. Här finns även bowling, bio och restauranger. I Sälens by finns butiker och service för den som vill utforska ortens shopping och kanske hitta något att ta med sig hem som minne från resan.

Ka velgr is, s t omp och s opp lunch

på Olnispagården

Mjukt tunnbröd, som lokalt kallas kavelgris och stomp, bakas och säljs i bagarstugan på hembygdsgården Olnispagården varje onsdag. I caféet – som även det har öppet på onsdagar – går det förstås att köpa kavelgrissmörgås, liksom andra hembakade godsaker. Tajma gärna den uppskattade sopplunchen!

LANDA I SÄLEN

Flyg direkt till Scandinavian Mountains Airport och landa mitt bland Sälens bästa skidåkning. Kort flyg- och transfertid ger dig mer tid i skidbacken.

26

visitdalarna.se

Far t f y llt me d

skoter och hundar Att åka miniskoter är som att köra gokart fast på snöskoter och fungerar lika bra för barn som för vuxna. Hos Explore Sälen åker ni på en inhägnad bana, vilket gör det till ett både enkelt, säkert och roligt äventyr för hela familjen. Guider på plats går igenom alla instruktioner innan ni ger er iväg ut, så inga förkunskaper behövs. En annan fartfylld aktivitet väntar hos Fjälläventyr, där hundarna som står i centrum. Följ med ut på ett naturnära äventyr med hundspann som garanterat ger nya perspektiv på fjället.

Stugmys Det klassiska stugmyset ska självfallet inte underskattas. Det är svårslaget att krypa upp i soffan efter en dag utomhus och bara njuta, kanske till och med framför en sprakande brasa. Laga middag tillsammans och njut av maten och varandras sällskap. Kör matkasse på fjällsemestern, för ännu lyxigare (och skönare) stughäng. Olarsgårdens Restaurang Elgen har middagskassar i både två- och trerättersvariant, som båda är klimatkompenserade och omsorgsfullt lagade på plats i Sälenfjällen. Extra gott livsnjut!


Chok l a dm akarens

pralintips Handgjorda praliner, chokladbräck och chokladkakor. Stig in i värmen på Sälen Choklad och botanisera bland det söta utbudet som garanterat sätter lyxig guldkant på stugmyset. Chokladmakare Mattias Norberg berättar om pralinernas hemligheter.

8

Re s t aur angp är lor

När restaurangguiden White Guide lyfter landets bästa matupplevelser står bland annat kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänk i fokus. Sälen levererar med hela åtta restauranger. Här är ställena att satsa på för en matupplevelse utöver det vanliga. 1. FRÖ Hundfjället

Vilka smaker är storsäljarna?

2. ONKEL JEAN GONE FISHING Hög fjället

– Folk är galna i choklad med havssalt och nötter. Lakrits är också en sådan smak som går åt mycket i olika former.

3. TB GRILL ROOM Hög fjället

Vad är hemligheten bakom riktigt goda praliner? – Det finns egentligen inte någon hemlighet. Allt handlar om att ha riktigt bra råvaror. Att man använder riktig kvalitetschoklad, arbetar med den på rätt sätt, att den är rätt tempererad. Vi har valt att inte använda konserveringsmedel i våra produkter. Det ger lite kortare hållbarhet, men det verkar inte påverka kunderna. Folk hinner ändå knappt utanför dörren innan de har stoppat i sig vår choklad.

4. APPETITO Hög fjället 5. RESTAURANG GAMMELGÅRDEN Hög fjället 6. VIKTORS Sälfjällstorget 7. LAMMET & GRISEN Sälfjällstorget 8. FÅGELBOET Sälfjällstorget

Hur intas en chokladpralin på bästa sätt? – Jag skulle rekommendera att man avnjuter den hemma i sin stuga framför brasan. Vissa väljer att köpa praliner som de tar till kaffet, andra tar dem till ett glas vin. Möjligheterna är många. Viktigt är att den ska vara rumstempererad. Choklad ska du aldrig ha i kylskåp, då kan både färg och smak påverkas.

Vilken är din egen favorit? – Vi har en som är salt karamell och en som är saltlakrits, de är riktigt goda. Sen äter jag dem precis som de är, det är det absolut bästa.

27


"Alla borde ha en Moonica Mac i sitt liv" Det var i musiken som "Så mycket bättre"-deltagaren Moonica Mac fann tröst efter en tung period i livet. I dag har hennes låtar miljontals lyssningar på Spotify. – Det känns bra att något som gjorde så ont i mig kan bli till något fint för andra som också behöver läkning, menar Lisa Brolander som döljer sig bakom artistnamnet.

V

i fångar Lisa när hon mitt i en Sverigeturné mellanlandar hos föräldrarna i barndomshemmet i Torsång utanför Borlänge. Lisa, som inte kommer från någon musikfamilj, sjöng konstant som barn och spelade under några år också gitarr på musikskolan. I tonåren började hon så smått utforska musiken mer. – Jag tog fram min mammas gamla gitarr och började sjunga covers av Bruce Springsteen och Lykke Li och så skrev jag ett gäng egna låtar. När jag var runt 20 år gick jag en singersongwriter-utbildning på en folkhögskola i Värmland och då plockade jag fram mina egna låtar ur byrålådan. De var skrivna på engelska och hade ett lite annat sound än Moonica Mac.

Moonica Mac, ja, när och hur gjorde hon entré i ditt liv? – Under flera år kände jag ingen lust för att skriva, jag saknade helt feeling. 2016, när jag under min utbildning till lärare drabbades av en utmattning, tog jag återigen fram gitarren. Musiken som då kom ur mig hade ett helt annat stuk än innan – det var Moonica som dök upp som ett ljus i mörkret. Moonica bär på en självrespekt och styrka. Och en tro på sig själv, både personligen och vad gäller musikskapandet. För mig har sången och musiken främst varit en kanal för att utrycka mina känslor och tankar. Det är min grej att skriva om det som känns, det som är på riktigt och betyder något. Skriva om hur det är för en liten människa att leva på jorden. Att skriva musik har varit en slags tröst för mig och det är den kanske fortfarande för de som lyssnar på min musik. Och tröst kan

28

visitdalarna.se

vi väl behöva ibland? Jag tycker att alla borde ha en Moonica Mac i sitt liv. Även om jag blivit någon form av ansikte utåt för henne, så tror jag att alla hade mått bra av att hitta sin inre Moonica Mac.

Ditt debutalbum, "Stark & Sårbar", kom 2019 och sedan dess har du skapat dig en självklar plats på den svenska musikscenen. Din stämma beskrivs ofta som trollbindande, dina texter som träffsäkra och musiken som vemodig. – Vemod och sorg är stor inspiration för mig. Ändå skulle jag inte säga att jag är särskilt dyster som person. Jag är snarare ganska optimistisk och lättsam. Det är skönt att få uttrycka allt man är tycker jag. Moonica tillåter nog både mig och mina lyssnare att vara allt... Jag vill inte hamna i något fack utan vill vara fri och utforskande och inte ta saker på för stort allvar. Min genre kan närmast kallas singersongwriter, det är lite visa, lite pop. Vid ett tillfälle fick jag frågan om mitt sound och jag förklarade det som en blandning av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac. "Men lycka till då med Moonica Mac" fick jag till svar och då var det något som sa klick i mig. Jag hade hittat mitt artistnamn utan att behöva klura på det.

2021 blev ditt genomslagsår som artist. Bland annat spelade du in "Så mycket bättre" på Gotland och medverkade i firandet av Kronprinsessan Victorias födelsedag på Borgholms slott på Öland, en konsert som sändes i SVT. – Mina lyssnare har hittat mig, jag har inte haft något stort skivbolag i ryggen. Långsamt och organiskt har det tagit

fart. Jag har ett öppet sinne och är en nyfiken person som gärna vill prova på nya saker. Men jag känner mig faktiskt ännu lite som en rookie i branschen. Under tv-inspelningen på Gotland satt jag vid bordet och tänkte "vad gör jag här?". Men samtidigt kände jag att "det är klart jag ska vara här". Innan hade jag inte så jättebra koll på de andra artisterna, jag var mest nyfiken på hur de var som människor. Att vi fick dela den här speciella upplevelsen gjorde att vi kom väldigt nära varandra.

"Det stora röda huset" är titeln på en låt som spelats flitigt den senaste tiden. Det är du och Benjamin Ingrosso som ligger bakom den? – Ja, Benjamin ville ha min hjälp att skriva en låt, så vi sågs och skrev "Det stora röda huset" tillsammans. Det känns fint att ha fått hjälpa honom återskapa ett barndomsminne, att skriva något som betyder något på riktigt. Mina föräldrar bor också i ett stort rött hus, så absolut finns det även en liten igenkänning från min egen barndom i den låten.

Hur ser framtiden ut för Moonica Mac? – Jag försöker som vanligt att sitta lugnt i båten. Enda planen för 2021 var att göra färdigt mitt andra album. Jag var så taggad på det men så kom inspelningen av "Så mycket bättre" och stuvade om planeringen lite. I början av 2022 släpps i alla fall första singeln från mitt kommande album, en låt om hemlängtan som heter "Dalarna". Sedan släpps hela albumet under våren 2022. Jag tycker så mycket om Moonica. Hon leder mig till mycket kul i livet, så henne håller jag hårt i!


LYSSNA PÅ DALAPOP

Sätt dalastämningen, ge resan ett peppigt soundtrack och upptäck nya musikaliska favoriter. Spotify-listan ”Dalapop – Ny musik från Dalarna” uppdateras en gång i månaden med nya releaser och samlar den bästa och senaste musiken från Dalarna.

Lisa Brolander med artistnamnet Moonica Mac Stockholm, uppvuxen i Torsång, Borlänge FAMILJEN: Tioåriga blandrashunden Amanda. ”Sen är jag moster, faster, gudmor, vän och barnbarn. Jag är mångas!” AKTUELL: Medverkar i 2021 års säsong av ”Så mycket bättre”, släpper singeln ”Dalarna” i januari och nytt album våren 2022. NAMN: BOR:

Foto: Josefin Laul

DALARNA FÖR MIG

"Här sitter hela mitt rotsystem. Även om jag flyttat runt en del så sitter mina rötter här. En låt på mitt nya album heter till och med "Dalarna". Oavsett var jag är, älskar jag naturen. Ändå är det något särskilt med sjön här hemma och skogen som doftar som skog ska dofta. Det är lustigt hur mycket av Dalarna som sitter i mig. Det är här jag hämtar de djupaste andetagen." MIN DALAVINTER

"Jag älskar att promenera ut på sjöar när de frusit till, gärna på Ösjön här i Torsång eller på Runn som ligger i krokarna. Att bara få ge sig ut på isen och uppleva vidderna, det tycker jag är jättehärligt. Jag uppskattar det stora och att få blicka långt. Vi är ju så vana vid att sitta vid våra skärmar, så jag tror det är bra att kunna blicka långt. Om jag åker skidor så är det på längden, men jag kan också se mig själv sitta med en kall apelsin mot en solig vägg eller vid en eld. Vinter för mig är också hockeysäsong, den är så kul att följa och jag hejar på Leksands IF. I min kommande singel "Dalarna" kan man till och med höra en viss hejaklacksramsa. Julen firar jag ofta i Torsång med min familj. Men vi är inte så supertraditionsbundna, utan brukar komma på först veckan innan julhelgen hur vi ska fira. Men några bärande element innehåller julen ändå alltid, som granen och maten."

29


Emma Zorn Engagerad projektledare som skötte mycket av maken Anders Zorns affärer och kontakter med utställare, museer och förläggare. Hon låg bakom att Zornmuseet kom till, liksom Zornska barnhemmet och Mora folkhögskola.

Selma Lagerlöf En av Sveriges mest lästa och älskade författare som fick Nobelpriset i litteratur 1909 som första kvinna. Selma bodde i Falun från 1897. Den villa som hon ägde fram till sin död 1940 är nu riven men hennes bibliotek och arbetsrum finns att se på Dalarnas museum.

Hårkullorna Redan på 1700-talet var smycken av hår otroligt trendigt runtom i Europa. Hårkullorna i Våmhus lärde sig de hemliga teknikerna och från början av 1800-talet var de gårdfarihandlerskor i många stora städer i norra Europa. Än idag förvaltas traditionen och hantverket av nutida hårkullor från Våmhus – ett unikt och fortfarande levande kulturarv.

30

visitdalarna.se


Ottilia Adelborg En pionjär i Sverige som illustratör och författare till barnböcker och kallas för den svenska barnbokens upphovskvinna. Hon bodde och verkade i Gagnef från 1903 till sin död 1936 och här finns Ottilia Adelborgmuseet med utgångspunkt i Ottilias liv och tvärkulturella arbete.

En skattkista av kultur& kvinnohistoria Genom århundradena har kvinnorna fått stå tillbaka i historieskrivningen, men i samband med att Sverige firar hundra år av kvinnlig rösträtt vill vi sätta ljuset lite extra på den skattkista av kvinnlig kulturhistoria som finns att upptäcka i Dalarna. Välkommen till en värld fylld av kreativa kvinnor med ett enormt driv, entreprenörskap och drömmar.

"Drottning Victoria tillhörde den nöjda kundkretsen"

Karin Larsson Stilbildande formgivare som var före sin tid. Karin var utbildad konstnär och skapade och formgav det mesta av inredningen, textilierna och möblerna som fortfarande finns att se vid ett besök på Carl Larsson-gården i Sundborn.

Kvinnligt skapande och konstnärskap har länge levt i skuggan av män. Men på senare tid har många kvinnor ur historien lyfts fram. Kvinnor som Karin Larsson, Emma Zorn, Ottilia Adelborg och Selma Lagerlöf, för att nämna några, har på senare tid blivit en inspirationskälla för många. Anna Lögdqvist är avdelningschef för den publika verksamheten och antikvarie på Dalarnas museum i Falun. Hon beskriver den här förändringen med att inredning och textilt hantverk, som tidigare klassats som "typiskt kvinnligt" och inte setts som konst, nu har fått högre status – bland annat i spåren av me too-rörelsen. – Jag upplever att man i viss mån har omvärderat sin syn på kvinnligt skapande och att det dessutom finns ett intresse för kvinnor, vilket lett till att museer och forskare faktiskt efterlyser kunskap och vill ta reda på mer om de som hamnat i glömska, säger Anna. I Dalarna finns goda möjligheter att göra just det. Anna berättar att kvinnornas roll genom Dalarnas historia varit större än man trott och att kvinnor i allmänhet sannolikt haft en större frihet än vad vi tänker oss. – Att alla på olika sätt måste bidra till

försörjningen i bygder där marken var mager har gjort att kvinnornas arbete har spelat stor roll. Men kvinnorna och deras skapande har många gånger försvunnit ur historieskrivningen. Många gånger har starka kvinnor varit delaktiga i sina mäns framgångar utan att få särskilt mycket uppmärksamhet för den insats de gjort. Se bara på Emma Zorn och Karin Larsson som idag blir uppmärksammade på ett helt annat sätt än i sin samtid. EN KULTURSKATT AV KÄNT OCH OKÄNT

I Dalarna finns en stor skattkista av kultur- och kvinnohistoria att upptäcka, inte minst på Dalarnas museum. – En självklarhet på museet är Selma Lagerlöf och hennes verk, liksom de kvinnor som fanns i hennes bekantskapskrets i Falun. De var på olika sätt föregångare och delaktiga i den tidens politiska rörelser, bland annat rösträttsfrågan. Som första kvinnan i Svenska Akademien var Selma en pionjär, liksom när hon fick Nobelpris. På Dalarnas museum finns Selmas bibliotek och arbetsrum bevarat från den tid hon levde och verkade i Falun. I dag talar vi mycket om representation och rätten att få vara som man är och kanske är det därför Selma

31


är så intressant. Anna fortsätter: – Men än mer intressant är nog att nämna den okända kvinnan. Jag tänker till exempel på de okända sömmerskorna av alla sockendräkter, varav många finns att se vid museets fasta utställning Dräkt och textil, eller de okända kvinnliga dalmålarna vi endast kan ana. På museet finns nu utställt de två enda kända dalmålningarna som signerats av kvinnor. KREATIVA LÖSNINGAR HJÄLPTE FAMILJER ATT ÖVERLEVA

Mager jord ledde i många fall till att människorna genom historien behövde vara kreativa för att försörja sig, något som också bidragit till flera sockenhantverk som vi kan se runt om i Dalarna än idag. Ett exempel är de så kallade hårkullorna som framför allt kom från Våmhus och andra byar runt Orsasjön. Hårarbetena såldes utanför socknen och även utomlands. Arbetet med hår var en inkomstkälla som gav mer pengar till

bygden än männens sysslor. – Det finns nedtecknat om Martis Karin Ersdotter, född 1828, att när hon reste i England hade hon ett visitkort med texten "Ornamental Hairworker" och kunde visa upp intyg från hovet i Windsor att drottning Victoria tillhörde den nöjda kundkretsen, berättar Anna. Än idag förvaltas traditionen och hantverket av nutida hårkullor från Våmhus – ett unikt och fortfarande levande kulturarv. Anna är övertygad om att de stora kvinnliga dalaprofilerna fortsatt har en roll att spela i framtiden och att det finns mycket vi kan lära oss av dem. – Många arbetade under hårda och besvärliga omständigheter och gick mot samhällets normer gällande vad kvinnor "borde" syssla med, vilket alltid borde applåderas och dras lärdom av. Damerna är fortfarande högaktuella och tilltalar en modern publik. Vi kan lära oss mycket av deras framåtanda och egensinnighet, deras strategiska förmåga att verka inom systemet och förändra det, eller modet att helt gå sin egen väg, avslutar Anna.

Annas tips till dig som vill veta mer om skapande dalakvinnor › DALARNAS MUSEUM › CARL LARSSON-GÅRDEN för en stor dos

Karin Larsson-kreativitet › OTTILIA ADELBORGMUSEET i Gagnef › LEVANDE FÄBODAR Observera att besöksmålens öppettider kan variera under året.

KULTURRESAN Dalarnas museum är en del av Kulturresan, en resa genom Dalarna med stopp vid nio kulturhistoriska besöksmål. Känn historiens vingslag kombinerat med modernare influenser. Sex av dem har öppet i vinter.

9

visitdalarna.se/kulturresan

BESÖKSMÅL I KULTURRESAN

1 Carl Larsson-gården Falun 2 Dalarnas museum Falun 3 Falu Gruva Falun 4 Nils Olsson Dalahästar Mora 5 Zornmuseet Mora 6 Porfyrmuseet Älvdalen 7 Ornässtugan Borlänge 8 Verket/Avesta Art Avesta 9 Munthes Hildasholm Leksand

32

visitdalarna.se

..Oppna under vintern

"Vad hade hänt om det var Carl som tog hand om barnen och Karin hade fått blomma ut i sitt konstnärskap?" L in a T homs g år d

Kvinnokraft på dalavis

Tips!

För mer inspiration om kulturkvinnor i Dalarna, se Isabelle McAllister möta bland andra Lina Thomsgård, programledare, författare och chef för Stockholms Kvinnohistoriska museum, i ett samtal om kvinnokraft och Dalarna. Sök på "Kvinnokraft på dalavis" på YouTube.


VÄLKOMMEN TILL TÄLLBERGSGÅRDENS HOTELL

HOTELL | RESTAURANG | KONFERENS & MÖTEN | BRÖLLOP & FEST

Välkomna till Dalarna och Fryksås Hotell & Gestgifveri

Hos oss kan du bo, äta och koppla av i en underbar fäbodmiljö med härlig utsikt över Orsasjön och Siljan. Efter en skön dag i skidspåret njuter du av en gourmetmiddag lagad av utvalda närproducerade råvaror av högsta kvalitet.

Skidpremiär

Närheten till Orsa Grönklitts skidområde ger en tidig och lång säsong. Med 13 mil spår och varierande svårhetsgrad finns något för både nybörjare och elit.

Vid Siljan i Dalarna har konstnärer och författare sökt sin inspiration sedan tidigt 1800-tal. Det är lätt att förstå när man väl är här. Tällbergsgården är ett hotell med gamla anor och som lyser av riktig dalaatmosfär. Vi står för hög personlig service och en familjekänsla utöver det vanliga.

www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se 0250 – 460 00, 460 20

Holgattu 1, Tällberg | 0247-508 50 | info@tallbergsgarden.se www.tallbergsgarden.se

Ski in & Ski out

Kom till Mora Hotell och åk längdskidor! Vi erbjuder det perfekta skidpaketet för dig som vill bo bekvämt, äta gott, njuta i relaxen och ha 150 meter till Vasaloppsspåret.

I PAKETET INGÅR: 2-nätter i delat dubbelrum inklusive stor frukostbuffé. 2-rätters middag med förrätt och varmrätt båda dagarna. Entré till relaxavdelningen båda dagarna. Tillgång till skidförvaring och vallarum. Önskar du vallaservice och spårkort ordnar vi även det. Pris från

2.515 kr per person.

Hos oss njuter ni av det goda livet !

I

nära anslutning till Lindvallens skidbackar, butiker och aktiviteter hittar du Hotell Olarsgården. Hos oss bor ni i trivsamma rum med sköna sängar. Rummen är smakfullt inredda, där hänsyn och tanke är tagen till den unika byggnaden i hjärtat av Sälenfjällen. Efter att ni avnjutit vår härliga frukostbuffé är ni redo för aktiviteter i naturskön fjällmiljö. I vår restaurang Elgen erbjuder vi en fantastisk smakupplevelse med lokala råvaror i en ombonad och mysig miljö. Hos oss bor ni i dubbelrum från 1250 kr natten inklusive frukostbuffé. Vi ser fram emot att få ta hand om er under vistelsen på Olarsgården. Varmt välkomna! www.olarsgarden.se

Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se 33


IDRE

Maxa resan

BÄSTA STOPPEN PÅ VÄGEN MOT VINTERNS ÄVENT YR Siktar du mot norra Dalarna för vinterns skidsemester? Missa då inte våra tips på riktiga guldkorn att upptäcka efter vägen. Njut av god mat eller fika, spännande upplevelser och sevärda platser och låt resan bli en del av målet.

Särna

Porfyr- och Hagströmmuseet Lenas kök & bar

Presentshopen / Saint & CO

Framme i Särna har du nått porten till fjällvärlden. Hos Lenas kök & bar vid Särna Camping äter du stenungsbakad pizza döpt efter skotermärken.

Inredningsintresserad? Kika in hos Presentshopen eller Saint & CO och se vad de gemytliga butikerna har att erbjuda.

Unika samlingar av konst i porfyrsten och Hagströminstrument. Historien om porfyr, den kungliga stenen, har genom århundraden väckt stor förundran och instrumenten från Hagström har bland annat använts av Elvis, Jimi Hendrix och ABBA.

Älvdalen

Spjutmo rastplats

SÄLEN Orsa

Vasaloppsstarten När du närmar dig Sälen bör Vasaloppsstarten i Berga by finnas med på varje bucketlist.

Sixten Jernbergs museum och restaurang

Har utsetts till Sveriges vackraste. Stanna gärna till för en nypa luft och insup utsikten över sjön.

Mora

I Limedsforsen kan du kika in i museet tillägnat en av Sveriges genom tiderna främsta idrottare. Njut av lugnet och den fina utsikten över en god bit mat i restaurangen.

Ryggåsstugan Malung

Vansbro Konditori Utsett till Dalarnas bästa klassiska konditori och listat i White Guide. Fyll på depåerna med gott fika i mysig miljö.

Startbron Vansbrosimningen Ta en promenad längs älven och se var Vansbrosimningen arrangeras. Kanske inspireras du till en framtida Svensk klassiker?

I ett litet hus vid skogens slut finns den här White Guide-listade pärlan väl värd en liten extra omväg. Stort utbud av både lyxigt fika och vällagad mat.

visitdalarna.se

Leksand

Våffelbruket Hammarbacken Våffelbruket har blivit lite av ett fenomen med sina Instagramvänliga och inte minst goda våffelkreationer. Här finns både matvåfflor och överdådiga bubbelvåfflor fyllda med glass till glädje för stora som små.

Falun

Gagnef

Vansbro

Borlänge

Ekomuseum Bergslagen Här finns ett stort nätverk av besöksmål kopplade till industrihistoria. Ta till exempel en promenad längs Kyrkogatan och läs om byggnaderna efter vägen till hamnen. Där hittar du en utställning utomhus om Strömsholms kanal och en fin lekplats.

Kontrollera aktuella öppettider hos respektive besöksmål inför din resa. 34

Rättvik

Ludvika

Smedjebacken


VILL DU RESA TILL FJÄLLEN UTAN BIL?

Till Idre och Sälen går direktbussar under vintersäsongen med Fjällexpressen från Stockholm, Göteborg och Malmö, med flera stopp på vägen. Du kan också ta tåget till Mora och därifrån resa vidare med buss.

Café Zorn

Vasaloppsmålet

I Emma och Anders Zorns gamla stall hittar du White Guide-listade Café Zorn. Njut av genuint mathantverk i unik historisk miljö.

Missa inte att stanna till vid Vasaloppsmålet i Mora centrum och ta en bild under portalen. Det brukar finnas skidor och nummerlapp på plats att låna till fotot om du vill.

Dössbergets Värdshus Välkommen till Bjursås – Dalarnas Schweiz. Från det mysiga värdshuset har du milsvid utsikt över det böljande landskapet och kan äta god hemlagad mat med tydligt avstamp i svensk mattradition.

Säter

Cafe' Wahlman

Söderås, tunnbröd och Långbryggan Njut av den magnifika utsikten över Siljan när du kör genom Söderås på väg ner mot Rättvik. Köp med matsäck från Rättviks tunnbrödsbageri och ta med ut på Långbryggan.

Rättviks Hemslöjd och Handslaget På torget i Rättvik hittar du ett stort utbud av äkta dalahantverk.

Gamla Staberg

Älvpromenaden och Dalahästen

Strax söder om Falun ligger Stabergs bergsmansgård med anor från 1700-talet. Vila från ratten med en vintrig promenad i barockträdgården och värm dig sedan med god mat vid intilliggande Stabergs Krog.

Pausa till Dalälvens brus med en promenad längs Älvpromenaden. Missa inte heller att spana på världens största Dalahäst.

Hedemora

Café Wahlman och Klassiska Byggvaror Avesta

I mysiga gamla kulturkvarter i Dalarnas äldsta stad Hedemora är caféet med sin fina sekelskiftesmiljö väl värt ett besök. Vägg i vägg hittar du Dalarnas mest välsorterade byggnadsvårdsbutik.

Karlfeldtsgården Fika eller ta lunch mitt i levande kulturhistoria vid Nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem i Karlbo.


Vasaloppet 100 år

Sedan det allra första loppet 1922 har närmare 1 700 000 deltagare färdats olika långa sträckor mellan Sälen och Mora. Samtidigt har miljontals tv-tittare och vardagsmotionärer inspirerats att ge sig ut i närmaste elljusspår med förhoppning om att själva en dag kunna åka skidor, cykla eller springa i fäders spår för framtids segrar. 2022 fyller Vasaloppet 100 år, vilket självklart ska firas. Här berättar tv-profilen och längdfrälsta Stephan Wilson om uppladdningen och nervositeten inför sina 90 km på träskidor. Bioaktuella Fredrik Hallgren ser fram emot folkvärmen på ett vinterkallt startfält. Dessutom tipsar vi om hur du avancerar i startleden, hittar snösäker träning och får den bästa coachingen. Sätt på längdskidorna och delta i firandet!

36

visitdalarna.se


Anders Zorn

Zorn och skidåkningen

1903 invigdes konstnären Anders Zorns ikoniska staty över Gustav Vasa i Mora. Faktum är att Anders Zorn också anordnade och sponsrade skidtävlingar i Mora långt innan Vasaloppet kom till 1922. Kanske var det till och med så att han var med och sådde det frö som senare kom att bli världens största skidlopp? Ett som är säkert är i varje fall att Morakonstnären hade ett enormt skidintresse och gärna åkte skidor själv, om än inte i tävlingssammanhang. För att knyta an till Vasaloppets 100-årsfirande bjuder Zornmuseet in till en utställning som handlar om just Zorn och skidåkningen. Utställningen öppnar 12 februari.

Vässa formen med en coach Tillsammans med en coach kan du ta skidåkningen till nästa nivå, vare sig det handlar om själva åkningen, tekniken, kosten eller det mentala. Vasaloppet har ett antal officiella och certifierade coacher som erbjuder vägledning och kvalitetssäkrad rådgivning för din träning. Förutom individuell coaching erbjuder flera av dem träningsgrupper och läger som i sig blir en upplevelse inför upplevelsen. 3 x dalacoacher:

MATTIAS SVAHN Vasasvahn, Mora STAFFAN LARSSON Aktiv Sport, Mora RIKARD TYNELL Tynell Activity, Falun

37


3 1.

SNÖSÄKRA (SPÅR-)KORT

IDRE FJÄLL Idre 82 km välpreparerade längdspår i härlig fjällmiljö, av vilka 30 km är belysta, gör möjligheterna närmast oändliga. Här går det att nöta teknik och samla mil från tidig morgon till sen kväll om du skulle vilja. Boka en privatlektion med skidcoach för att nå nya höjder.

2.

ORSA GRÖNKLITT Orsa Satsar hårt på att bli Sveriges självklara nav för längdskidor, med spår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass. När hela spårsystemet är igång lockar 130 km välpreparerade spår i varierad terräng, över myrar, höjder och genom skog.

3.

LUGNET SKIDSTADION Falun Den svenska nationalarenan för nordisk skidåkning ligger på gångavstånd från centrala Falun. Spåren här håller internationell tävlingsklass, men även motionären hittar fantastiska skidspår i den närliggande terrängen.

38

visitdalarna.se

Avancera i startleden

CRAFT SKI MARATHON 2022 1 januari Sågmyra

Ett seedningslopp är inte bara ett sätt att försöka ta en plats i ett främre startled. Se det som en perfekt möjlighet att testa utrustningen, känna in loppsituationen och se hur kroppen reagerar på längre distanser. Dessutom kan det bli en allmänt härlig skidhelg om du åker iväg med träningsgänget, kompisarna eller familjen.

MORALOPPET 2022

Det finns flera långlopp som är seedningsgrundande för Vasaloppet. Här är de som genomförs i Dalarna:

20 februari Malung

Med reservation för ändringar, flyttade och inställda lopp.

26 mars Särna

22 januari Mora

NORRBÄRKE SKIDMARATHON 30 januari Norrbärke

ORSA GRÖNKLITT SKI MARATHON 12 februari Orsa

SKINNARLOPPET IDRE-SÄRNALOPPET


UPPLEV LUGNET

Visste du att... → Segrarna i alla Vasaloppets tävlingslopp har fri startavgift resten av sitt liv i alla Vasaloppets arrangemang.

Skidåkning i världsklass

→ Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är den som

har vunnit Vasaloppet flest gånger, totalt nio segrar.

→ Den lägsta temperaturen vid starten av

Vasaloppet i Sälen är -30°C, som uppmättes 1935 och 1987. Den högsta starttemperaturen, +4,5°C uppmättes 2015.

M INO ER! at, T L AL MET tugby, mr. s 0 e 50 ing & tivitet

ak mp , ca r och o tell Ho aren

→ Sedan 1922 har över 600 000 Vasalopps-

åkare skidat i mål efter fullbordat Vasalopp (90 km), och tillsammans i alla dessa lopp har de åkt en sträcka motsvarande 1 347 varv runt jorden eller 70 resor månen tur och retur.

→ Kroppslängden minskar under ett lopp.

Diskarna i ryggraden trycks ihop och fotvalven trampas ner. Under ett Vasalopp krymper åkarna med sammanlagt 220 m. Läs mer på vasaloppet.se

Besök oss gärna på lugnet.se eller på facebook.com/lugnetfalun och instagram.com/lugnetfalun

– en del av Vasaloppsarenan! Mora Parkens unika läge mitt i Vasaloppsarenan gör att du bokstavligen har 90 km skidspår direkt utanför stugknuten. Här har allt ifrån glada motionärer till elitåkare slipat formen i åratal. Med åren har Mora Parken utvecklats till ett modernt träningscenter med lokaler anpassade för både Vasaloppets sommar- och vintervecka. Med hotell, parhuslägenheter, året-runtöppen camping; shopping, natur och kultur finns det alternativ för alla.

MORAPARKEN.SE

0250-276 00

Skidpaket

Boende 1 natt med del i dubbelrum, härlig frukostbuffé och skidåkarmiddag. Ingår även gym och bastu som är öppet dygnet runt. Priset gäller måndag–söndag. Med reservation för ändrade snöförhållanden. Vid bokning uppge bokningskod: skidpaket

Pris från 995 kr/person

39


I WILSONS SPÅR

För framtida & personliga segrar Han är TV-profilen som ändrat sin livsstil tack vare Vasaloppet. Nu ställs han inför sin största utmaning hittills, som en av deltagarna i Jubileumsvasan. – Jag har Vasaloppet att tacka för så mycket, säger Stephan Wilson, stockholmaren som i sina drömmar tar sin familj och flyttar till Dalarna.

Drygt en och en halv miljon människor har åkt något av Vasaloppen sedan starten 1922. Men det är bara en bråkdel av deltagarna som skidat de nio milen i tidstypisk utrustning, med vadmalskläder och breda, tunga träskidor som vallats med tjära. När Vasaloppet firar 100 år har 139 deltagare fått äran att återuppleva känslan från 1922, en ospårad resa över nio mil med ägg, mjölk och buljong vid kontrollerna. Stephan Wilson ryser lite när han tänker på vad som väntar honom. – Det blir min största utmaning och jag känner mig lite stressad. Och det här med utrustningen, jag ligger lite efter. Jag har hittat ett par skidor, men de var trettio år för moderna. SVETT, BLOD OCH SKIDEUFORI

Stephan Wilson är programledaren och TV-personligheten som åren 2015–2016 gjorde programmet ”Stephan på glid” som blev en formidabel succé på SVT. Hundratusentals människor följde hans resa som nybörjare på skidor och hur han sprängde gränser av både fysisk och mental karaktär. Bortom all svett, blod och tårar fanns glädjen, den euforiska, i att besegra sig själv. – Fortfarande kommer folk fram till mig och vill prata om den serien, det händer varje vecka. Tänk, allt som började med ett eget skidåkartrauma som ung kom att få sån inverkan på både mig själv och andra långt senare. Det är lite häftigt. Det säger en del om kraften som finns i själva folksporten skidor och inte minst vad Vasaloppet har betytt för dess historia.

40

visitdalarna.se

Så här i backspegeln kan Stephan se hur kompassen vreds om där och då. Hur skidor numera finns i hans mindset året runt. – Jag har blivit lite sportig av mig. Men det bästa av allt är att jag ser att barnen trivs med att vara aktiva och det är den största segern. Hela familjen har nämligen påverkats av det här i en positiv riktning. Jag kan så här i efterhand konstatera att jag har hjälpt dem att hitta en bra livsstil och det är jag väldigt stolt över. Numera åker vi skidor alla fyra i familjen. LÄNGTAN TILL DALARNA

När det kommer till träningsmiljöer kastar Stephan avundsjuka blickar mot Dalarna. Det är en plats där det går att förverkliga drömmar, menar han. I synnerhet för de som är intresserade av träning i miljöer av bästa kvalitet, året runt. – Jag tänker framför allt på vintrarna, snön, alla möjligheter som finns. Här i Stockholm fungerar det, men det är så mycket svårare. Jag tar mig ut så fort det kommer snö och letar upp någon slinga. Annars får jag syssla med rullskidåkning som jag är livrädd för, eller ta mig till utegymmet eller springa med stavar. Uppe i Dalarna finns allt så nära och det blir så enkelt. Jag har varit i Falun och tränat, det var perfekt. Sen finns ju Sälenfjällen och Idre och många fler platser. Så förstås sträckningen mellan Sälen och Mora. Det är ju klassisk mark som är idealisk

att bedriva träning i, oavsett tid på året. Faktum är att jag skulle kunna tänka mig att bo i Dalarna. PERSONLIGA VÄRLDSREKORD

Stephan delar gärna med sig av sina bästa tips när det kommer till att motivera sig till träning. – Det här med att åka ett organiserat skidlopp passar kanske inte alla. Men det som är bra är att det motiverar och fungerar som en drivkraft i vardagen. Har du anmält dig till ett lopp så är det ju bestämt, något som inte går att skjuta upp. Gör du sen en träningsplan blir saken lättare, där du bör sätta några egna mål på vägen som sporrar dig. Då kommer utvecklingen. Stephan pratar även om sina ”personliga världsrekord” och hur de hjälper honom i den dagliga träningen. – När framstegen kommer så firar jag. Det är viktigt och ett bra sätt att flytta gränserna framåt. Belöningen jag får av att ta mig an träningen på det här sättet är fantastisk. Jag hittar nya sidor hos mig själv, numera påverkar träningen i princip allt i min vardag. Jag känner mig mycket starkare, både fysiskt och mentalt. Och faktiskt, det är konstaterat att jag nu, som 40-plussare, är lika stark som jag var i 20-årsåldern. Så min rekommendation är att anmäla sig till ett skidlopp, gärna under Vasaloppsveckan där det finns olika längder att välja på. Tänk sen att allt inte

"Jag skulle kunna tänka mig att bo i Dalarna."


1

Foto: Thérèse Korning

Stephan Wilson

Stockholm Programledare, producent, författare, föreläsare. INSTAGRAM: @stephanwilson.se BOR:

GÖR:

går från noll till hundra, det är små steg framåt som gäller. Öka i den takt som din kropp klarar och mår bra av. Belöningen kommer, inte minst den dagen då loppet ska ske. Det är en fest som väntar, lite magisk, i ett väldigt häftigt sammanhang med sin tradition och historia. RUSNINGSTRAFIK OCH BÄSTA KONTROLLEN

Det har redan hunnit bli sex Vasalopp för Stephan, där några av partierna längs Vasaloppssträckan har etsat sig fast starkare än andra. – Starten är alltid väldigt speciell i Berga by, sen rusningstrafiken med den extrema uppförsbacken. I trakterna av Risberg, där tar backarna aldrig slut och i Evertsberg när man har kommit halvvägs, men kroppen är sliten. Det är sen väldigt skönt att komma till Eldris. Det är den bästa kontrollen med nio kilometer kvar, för då är man nästan framme. Oj, det är så mycket med Vasaloppet och den där sträckan mellan Sälen och Mora. Faktum är att den alltid överraskar mig med nya saker varje gång jag åker. Snart är morgonen här då Stephan står på startlinjen i Berga by, redo att ta sig an de nio milen under ett väldigt speciellt jubileumslopp. Datumet lyser med eldskrift i kalendern: lördag 12 februari. Hur upplevelsen kommer att bli vet han inte, men han tänker anta utmaningen med stor ödmjukhet. – Jag är lite ängslig, men allra mest känner jag en förväntan och stolthet över att få vara med.

2

"Starten är alltid speciell."

3 Gå i mål med Vasaloppstrippeln 2022. Åk skidor, cykla och spring samma distans under ett och samma år. Välj mellan 90, 45 och 30 km. Boka din plats på vasaloppet.se.


Ur spår! Första gången skådespelaren Fredrik Hallgren stod på skidor gav han sig den på att inte komma sist. Han blev inte skidbiten just då, men under inspelningen av bioaktuella "Ur spår – livet är inte alltid en rak väg" som utspelar sig i Vasaloppsmiljö – blev skidsuget desto starkare. Nu förbereder han sig både för filmpremiär och för att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora.

Hade du någon relation till Vasaloppet innan filmen? – Jag känner till det förstås, det är ju vårt mest kända lopp och jag har cyklat Cykelvasan 45. Sen var det härligt för mig att filma just i Mora och vid målgången eftersom jag var mycket där som barn, med bland annat moster och kusiner som bodde i Mora. Så det kändes lyxigt att få vara där, lite som en känsla av att komma hem.

Åkte du skidor när du växte upp? – Jag bodde ett tag i Skattungbyn utanför Orsa när jag var liten, i sexan kanske. Jag var storstadsgrabb och vi skulle åka skidlopp runt byn, vilket var en av de första gångerna jag stod på skidor. Jag gav mig fan på att inte komma sist, för det var vad alla trodde. Jag var absolut inte först, men inte heller sist. Det var första smaken på skidåkningen och sen har jag inte haft någon egentlig relation till skidåkning innan jag fick den här rollen.

Hur förberedde du dig? – Det var snabba puckar, med bara åtta veckor till vi skulle börja filma och jag var tvungen att träna mycket. Jag hade Christer Skog som skidtränare. Det blev mycket teknik, eftersom det skulle se ut som att jag var väldigt duktig. Mycket handlade också om att jaga snö. Vi åkte ofta i Dalarna, bland annat i Orsa Grönklitt och även i Mora och Vasaloppsspåret.

42

visitdalarna.se

"Den handlar om prestation och vad man lägger sin energi på, hur man hanterar livet i stort. Min karaktär gör det genom att fly in i sin träning och systern genom att inte tycka så bra om sig själv. Jag tror att många kanske känner igen sig." Hur blev själva inspelningen? – Det var förvånande hur lite skidor jag faktiskt fick åka. Jag hade någon tanke om några längre scener där jag fick åka ordentligt, men det var oerhört snabba klipp. Så man står där på sin anvisade plats i tävlingsdräkt och fryser och väntar. Sen ska man gå från iskall och noll fart till max när det är dags, fast man är stelfrusen och dessutom försöka leverera en replik. Förutom att vi hade väldigt kul är kylan det jag minns mest.

Så du blev inte skidbiten? – Jo, på sätt och vis har jag blivit skidbiten, jag köpte skidor och har åkt en del. Med arbetet inför och under inspelningen

föddes också någon slags idé om att åka själv, att faktiskt köra Vasaloppet. Nu är planen att åka 100-årsjubileet.

Hur tänker du inför loppet? – Jag hoppas att det kommer vara kul, men realisten i mig säger att det kommer vara mycket folk, besvärliga spår och sjukt jobbigt. Det roligaste och härligaste blir målgången, plus kanske starten. Under inspelningen när jag stod i startfållan hade jag bara ett gäng statister bakom mig så det skulle se ut som mycket folk. Och det var ett stort fält, det blåste mycket och var väldigt kallt. Så nu hoppas jag på lite mer värmekänsla, när alla är där för samma sak och alla drar iväg samtidigt.


Ur spår – livet är inte alltid en rak väg

Ur spår är en komedi om syskonen Daniel och Anna. De har helt olika utmaningar i livet, men en sak gemensamt – de ska ta sig an Vasaloppet. HUVUDROLLER: Fredrik Hallgren från Bonusfamiljen och Hollywoodsvenska Katia Winter. Dessutom syns bland annat Rakel Wärmländer, Torkel Pettersson och Kalle Moreaus i rollistan. Mårten Klingberg står för regin. PREMIÄR: 28 januari 2022 HANDLING:

Det är enkelt att bo och leva i Mora. Närheten till naturen med de orörda skogarna och sjöarna, möjliggör för ett aktivt friluftsliv. Välkommen till möjligheternas Mora – en bra plats att slå sig ner på! www.mora.se


Res i litteraturens spår Hennes böcker har etablerat sig på topplistorna och nu väntar lanseringar utomlands. Möt Hanna Blixt, författaren som älskar sin hembygd och gärna lyfter de lokala miljöerna i sina böcker. – Jag hör många som säger att de blir sugna på att besöka Leksand eller rent av flytta hit efter att ha läst böckerna.

F

örst ut var framgångarna med ungdomsböckerna, sedan kom feelgood och spänningsromanerna. Var får Hanna Blixt allt ifrån? För att lyckas som författare krävs fler beståndsdelar än att behärska hantverket och vara begåvad med ”ett rikt inre”. – Tålamod och envishet är också viktigt. Jag har jobbat hårt i många år, men nu börjar det ta fart på allvar. Allt tar sin tid i den här branschen.

Framgångarna kommer på rad just nu. Hanna och hennes olika böcker har legat på topplistor, varit nominerad till priser som Årets bästa roman och Stora Ljudbokspriset samt blivit utsedd till Årets bästa feelgood. En framgångsformel i ett par av böckerna har varit att placera handlingen i Dalarna och låta läsarna få följa karaktärerna runt till olika platser och besöksmål. Det tycks ha landat väldigt bra hos läsarna. Hanna har fått mycket beröm för sina miljöbeskrivningar av dalabygden. – Rent allmänt finns en hel del att inspireras av i närmiljöerna. Vi har en fantastisk natur och en mängd vackra platser, det är som en skattkista att gräva ur. Viktigt för mig är att äktheten ska framträda, det får inte vara plastigt.

Hanna säger att hon emellanåt dras till de storslagna miljöerna, gärna med fantasy-inslag. Hennes fristående bok

– Man kan förslagsvis börja inne i centrala Leksand med Sammilsdalsgropen, promenera längs Solvändan, gå upp till kyrkan, kika in på Hildasholm. I centrum ligger sen bokhandeln och Siljans konditori. På andra sidan älven ligger Åkerö där jag växte upp, det är en del av Leksand man måste besöka, med sin vandring ner mot folkhögskolan vid Siljan.

"Tror människor behöver läsa böcker med en varm ton."

I TOPPEN PÅ TOPPLISTORNA

ZOMBIES PÅ HILDASHOLM

Äventyret på Hildasholm är ett exempel på när det lokala får utgöra kuliss, samtidigt som spänningen stiger i kända Leksandsmiljöer. – Sen har jag slängt in lite skugglika zombietyper för att skruva på det lite. Den boken skrevs efter att jag bott på annan ort och flyttat tillbaka. Det var så jag fick inspirationen. Det har varit nyttigt för mig att bo på andra platser i Sverige, för att få perspektiv. Boken Glasveranda med sjöutsikt är ett annat exempel där handlingen utspelar sig i Leksand. – Den är i ropet just nu och sprider en glad och positiv bild av bygden. Det är så jag vill ha det. Jag tror att människor behöver läsa böcker med en varm ton, som ger hopp för mänskligheten. Det är ett gemensamt drag i alla mina böcker, oavsett genre. Eftersmaken är viktig. Jag är glad att ha hittat ett framgångsrikt spår bortom allt våld som annars ofta förekommer. RES I LITTERÄRA FOTSPÅR

Hanna har blivit något av en turistambassadör genom sina böcker. – Jag hör många som säger att de blir sugna att besöka bygden, eller rent av flytta hit. Det är förstås väldigt roligt och hedrande. Ett par har bland annat sagt att de valt att ta in på hotell i Tällberg just efter att ha läst mina böcker. För den som vill söka sig runt i Hannas litterära fotspår, hur gör man då?

Läs en längre intervju med Hanna på visitdalarna.se

DRÖMMER OM FILMATISERING

Andra platser att besöka kan vara Tällberg med hotellmiljöerna kring Dalecarlia och Klockargården samt de slående vyerna över Siljan. – I Klockargårdens hantverksby har jag också en egen bokhörna och finns ofta själv på plats sommartid. Söderut i kommunen ligger Heden med närliggande Styrsjön samt Tunsta i Insjön, framför allt nere vid älven. Och förstås, ett besök i Gruvberget i Djura. Även det en plats där det hänt spännande saker i min bokvärld. Den stora drömmen, förutom själva författandet, är både logisk och självklar. – Det vore att få någon av mina böcker filmatiserad, gärna i Leksand. Det finns både häftiga karaktärer och miljöer som skulle passa för just det. Vi får se vad framtiden kommer med, det ska bli väldigt spännande.


3

x ännu mer dalainsipirerad läsning

1. SWEET HOME DALARNA AV KARIN JANSSON

Hovslagarlärlingen Madde Johansson trivs med sitt trygga liv i den lilla byn i Dalarna där hon vuxit upp. När stockholmaren Niklas en varm sommardag blåser in förändras allt. 2. PÄRLBÄRAREN AV KARIN PILT

Mikaela Fridtorp har hamnat i en djup livskris efter en traumatisk händelse och full av skamkänslor reser hon på semester till Dalarna där hon under en promenad hittar kroppen av en död kvinna. 3. INNAN SNÖN FALLER AV HELENA KUBICEK BOYE

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Men arbetsglädjen lägger sig snabbt när hon får hotfulla meddelanden och en patient hittas död. Foto: Anna Nygård

Hanna Blixt

Insjön. Född och uppvuxen i Leksand. Glasveranda med sjöutsikt, Galleriet vid vattnet, Historieväktarna, Äventyren i Sagofallen, Äventyren på Hildasholm. AKTUELL: Galleriet vid vattnet släpptes tidigare i år. Utlandsrättigheter för Glasveranda med sjöutsikt är sålda till fem länder. BOR:

UR BIBLIOGRAFIN:


FLY VINTERMÖRKRET

på mysig dalaweekend Sätt guldkant på vardagen med en härlig vinterweekend i Dalarna. Unna dig några dagars total avkoppling och njut av god mat och sköna upplevelser i mysiga eller storslagna omgivningar, inbäddade i vinterskrud. Oavsett om du väljer fjällen, staden eller den gemytliga lilla byn kan vi garantera att du får minnesvärda vinterdagar i Dalarna.

Grövelsjön

bju der p å f j äll y x me d allt s er ver at I Dalarnas nordligaste hörn ligger Grövelsjön, mitt bland svenska och norska fjäll. Njut av lugnet och tystnaden, omgiven av milsvid vildmark. Du tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet på skoter eller turskidor längs någon av de många markerade lederna. I Grövelsjön kan du boka weekendpaket med boende och helpension, alltid med naturen precis runt hörnet. Här väntar sköna stunder i längdspåret och fjällinspirerade måltider i avkopplande atmosfär. Avsluta dagen med en stund i bastun eller njut av ett ångande dopp i badtunna. På gemytliga Lövåsgården får du skönt häng med guldkant. Här börjar skidspåren direkt på gården vilket ger perfekta förutsättningar för en njutbar vintersemester. Eller känn dig som hemma i den personliga atmosfären på STF Grövelsjön Fjällstation, som utsetts till en av världens mest hållbara bergsanläggningar. På fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell bor du i ombonade rum med tillgång till allt du behöver för en avkopplande fjällsemester.

46

visitdalarna.se


Genuin d al akänsl a i

Tällberg

Tällberg är ett givet mål för den som vill uppleva en riktigt mysig dalavinter. Ta en promenad runt den lilla byn, där de röda husen avlöser varandra i sluttningen med magisk utsikt över Siljan. Gå ner till vattnet och blicka ut över de blånande bergen, eller utforska närliggande Digerbergets naturreservat. Kanske blir det också en tur på spark innan det är dags att återvända till hotellet och tina upp eventuellt frusna tår i bastu eller bubbelbad. Här bor du gott på klassiska Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa med anor från 1400-talet, med mysiga rum och mat av erkänt hög kvalitet. Eller så bokar du ett showpaket på Klockargården, ett populärt upplevelsehotell med genuin dalakänsla. På Dalecarlia Hotel & Spa blandas äkta dalainteriör med en exklusiv spaupplevelse, perfekt för en riktigt njutbar weekend som lyser upp vintermörkret.

V int r ig a u t e ak t i v it et er me d s t a dskänsl a i

Falun

I Falun bor du bekvämt på något av hotellen inne i staden, samtidigt som närheten till naturen ger goda möjligheter till härliga vinterupplevelser. Vid Sjösidan på Främby udde kan du utforska det stora utbud av aktiviteter som erbjuds på Runn, Dalarnas näst största sjö. Vintertid är sjön utmärkt för pimpelfiske och inte minst är det en klassisk is för långfärdsskridskor. Området är med i Skating Dalarna och här finns förutsättningarna för en magisk naturupplevelse på fint plogade banor. Du kan också hyra snöskor, turskidor och spark – här finns med andra ord något för alla. I Enviken utanför Falun kan du prova på ett av världens äldsta transportmedel. Kryp ner bland renfällarna och njut av farten, kraften och vildmarken på en tur med hundspann hos Below Zero Husky Tours.

47


Far t f y ll d skot er k r ing

nationalparken Byn Särna några mil söder om Idre är ett riktigt vinterparadis. Där är fullt av möjligheter för dig som söker fria vidder, orörd natur och inte minst mil efter mil av välpreparerade skoterleder till fjälls och genom vintriga skogar. Det finns cirka 70 mil skoterled i och omkring Särna, som bara väntar på att utforskas. En av alla vackra leder går hela vägen från Särna upp till Fulufjällets Nationalpark. Det är fantastiskt nog tillåtet att köra skoter där, men självklart bara på markerade leder. Väl uppe på Fulufjället ståtar ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form, liksom världens äldsta träd Old Tjikko. Bor gör du bäst på Särna Camping. Förutom att ha skoteråkningen precis runt stugknuten vaknar du upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. På campingens hemtrevliga restaurang Lenas Kök & Bar serveras både frukost, lunch och á la carte – och de stenugnsbakade pizzorna är självklart inspirerade av skoteråkningen, med motorklingande namn som Lynx, Yamaha och Polaris.

48

visitdalarna.se


Fulufjället National Park www.rosjostugorna.se

Nat ur n är a her r g år dsl y x i

Dala-Järna

På den ståtliga herrgården Snöå Bruk utanför Dala-Järna väntar boende i genuin bruksmiljö med friluftslivet alldeles runt knuten. Perfekt för dig som längtar efter snö, kyla, vintervita vidder och blanka isar. Vintriga promenader i skogarna runt herrgården i total stillhet och tystnad erbjuder stora kontraster till stadens brus och snabba tempo. Här bor du dessutom granne med skidspåren och kan glida fram på längdskidor i härligt rofylld miljö runt Snöå Skidstadion. Närliggande Ryggåsstugans café är listat i White Guide och levererar garanterat något riktigt gott. Efter dagens utomhusaktiviteter är det bara att landa framför någon av herrgårdens öppna brasor med en god bok och en kopp te. Innan middagen i herrgårdens ombonade matsalar kanske ni också passa på att bada bastu eller slappna av i den uppvärmda badtunnan.

En naturskön vistelse Hos oss kan du hyra stuga, rum eller plats på campingen och njuta av den makalöst vackra utsikten.

I vår restaurang serverar vi mat med inslag av lokala smaker. Oavsett om du söker lugnet och tystnaden eller aktiviteter såsom snöskoter, hundspann och fiske, är Särna Camping platsen för dig. Välkommen!

Särnavägen 106, Särna | 070-333 05 18 | sarnacamping@gmail.com

www.sarnacamping.se

49


10 tips PÅ LUGNA VINTER AK TIVITE TER Njut av lugnet på nära håll i vinter. I Dalarna finns allt du behöver för en lugn men ändå aktiv vintersemester. Koppla bort, koppla av och njut av naturen och nya upptäckter i gnistrande vintermiljöer, där du själv väljer tempot.

50

visitdalarna.se


1.

2.

3.

4.

NÅ TOPPEN I KLÄPPEN OCH BJURSÅS

Att gå på topptur har blivit alltmer populärt. Förra vintern öppnade Kläppen Sälenfjällens första så kallade randonnéeled, där åkaren tar sig upp till toppen av berget för egen maskin genom att fästa stighudar under skidorna. Väl uppe kan du njuta av utsikten och en riktigt god fika. Sedan dras stighudarna av, glidet återvänder och du färdas nedför backen i ett härligt utförsåk. Leden i Kläppen är bra för nybörjare, men om du vill kan det bli ett rejält träningspass. Vid Bjursås Skicenter kan du anmäla dig till en topptursmorgon. Ingen förkunskap krävs då en guide leder aktiviteten och bistår med hjälp och instruktioner. Toppturen avslutas med frukost, antingen på toppen om vädret tillåter, eller i en av restaurangerna.

PÅ TUR I GRÖVELSJÖNS FJÄLLVÄRLD

När snön lägger sig över landskapet blir även ojämn mark tillgänglig och inbjudande. Att gå på turskidor är ett perfekt sätt att upptäcka fjällen i vinter och det är lättare än du kanske tror. Grövelsjön är snösäkert och erbjuder fin turskidåkning, både på markerade leder och med möjlighet att bryta egna spår i en hel fjällvärld. Övernattar gör du hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar. Välj bland stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Glöm inte att prova den lokala maten, som med hög kvalitet ger energi till en ny dags fjälläventyr.

VANDRA PÅ GAMMALT VIS MED SNÖSKOR

Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna. Missa inte iskonstverken som bildas när Sveriges högsta vattenfall Njupeskär antar frusen form. Hos till exempel Yttermalungs camping och Green Owl Travel i Rättvik erbjuds snöskovandring för alla olika nivåer. Snöskor passar både barn och vuxna, så det är en perfekt aktivitet för såväl familjen som kompisgänget. Vandra på gammalt vis och nå dit du annars inte når. Följ djurspåren och ta en paus med varm choklad och grillad korv.

NJUT I BASTUN EFTER UPPFRISKANDE ISBAD

Förra vinterns stora trend med iskalla bad håller i sig. Många vinterbadare beskriver upplevelsen som en omstart för kroppen, omedelbar mindfulness där stress och oro sköljs bort. Oavsett om du är van vinterbadare eller vill testa för första gången finns goda möjligheter till kalla bad i Dalarna. Avsluta gärna med en skön stund i bastun och fyll på med värmande dryck för maximal njutning. Kom ihåg att alltid bada med sällskap, för säkerhets skull.

51


5.

6.

7.

PROMENERA MED GLID I OSPÅRAD TERRÄNG

Testa Dalarnas mest omoderna skidtur och ta dig fram på breda träskidor i orörd snö. En färd på den här typen av skogsskidor är lite som att promenera med glid och du får tillfälle att verkligen insupa lugnet och tystnaden. Next Step Nature i Dala-Floda står för guidning och utrustning.

HÅLL TUMMARNA FÖR NAPP UNDER EN DAG PÅ SJÖN

När isen lagt sig tjock på Dalarnas sjöar är vinterfiske en perfekt aktivitet för att njuta av fina vinterdagar. Att pimpla och angla efter fiskar som abborre, gädda, regnbåge eller lake är populärt och spännande. Ta med dig isborr, utrustning och giltigt fiskekort, sen är det bara att ge sig ut. Det är dock viktigt att tänka extra på säkerheten: kontrollera isen, ha med dig isdubbar och klä dig ordentligt varmt. Glöm inte något skönt att sitta på och riktigt gott fika. Vill du ha tips och hjälp att hitta riktiga guldkorn kan du boka guidade turer för isfiske, till exempel hos Anglerman Fishing Adventures i Älvdalen eller Rösjöstugorna vid Fulufjället.

SKRIDSKOÅKNING PÅ NATURIS

I Dalarna finns fantastiska möjligheter för dig som redan älskar eller vill prova på långfärdsskridskor. Med totalt över 70 km plogade banor inom nätverket Skating Dalarna finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana entusiaster. Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet: Väsman i Ludvika, Flosjön i Dala-Floda, Runn och Ösjön i Falun/Borlänge, Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora, Orsasjön i Orsa, Saxviken i Mora samt Öjesjön i Öje utanför Malung. På skatingdalarna.se hittar du aktuell information om plogade banor och israpporter med mera. Tänk på att all skridskoåkning sker på egen risk. Ta alltid med säkerhetsutrustning i form av isdubbar och hjälm samt sällskap att åka med.

TREVLIGARE OCH SÄKRARE SKRIDSKOÅKNING MED VISIT DALARNA TRAVEL GUIDE

Appen Visit Dalarna Travel Guide gör det möjligt för dig som besökare att uppleva och utforska olika delar av Dalarna på ett enkelt och smidigt sätt via telefonen. I appen går det bland annat att få uppdaterad information om vilka skridskoleder inom nätverket Skating Dalarna som är öppna samt vilket nuläge som råder på isarna. Via en interaktiv karta går det att få en överblick över de aktuella skridskoområdena och övergripande information om dem. Genom att klicka sig vidare in på ett specifikt område syns sedan startplats, banorna på skridskoområdet, dess längd och om de är öppna eller stängda samt israpport om status på banan. För att göra skridskoturerna ännu bättre presenteras även kringservice i form av grillplatser, toaletter och parkeringar i appen. Visit Dalarna Travel Guide finns att ladda ner där andra appar finns.

52

visitdalarna.se


Dalal. en

8.

9.

10.

VANDRA GENOM ETT DALARNA I VINTERSKRUD

Upplev vintrig vandring på någon av Dalarnas alla leder. Mycket är tillgängligt även vintertid, så snöra på dig vinterkängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på äventyr. Med knarrande snö under skorna och rimfrost i håret är det något särskilt att upptäcka landskapet i vinterskrud. Se den svårslagna utsikten över Siljan i fäbodlandskapet vid Fryksås eller upplev Dalälvens brus och stadsnära vandring på Älvpromenaden i Avesta. Vid Källslätten utanför Falun kan du vintertid utforska ett gnistrande kulturlandskap.

LAGA MAT ÖVER ÖPPEN ELD

Att laga sin egen mat utomhus över öppen eld är en vinteraktivitet som inte bör underskattas. Ta med ditt bästa sällskap och förbered ingredienserna hemma så du har allt du behöver för en riktigt lyxig utemåltid. Dalarna har över 360 naturreservat att utforska så här finns möjlighet för alla att hitta sin egen favoritplats. Ta sikte på en slogbod, eller varför inte ta med spaden och hitta lä genom att gräva en snögrop där ni kan njuta av solen och eldens sprakande medan maten tillagas.

NJUT PÅ SKIDOR LÅNGT IN PÅ VÅREN

I Dalarna är skidsäsongen lång och när våren närmar sig är förhållandena ofta fantastiska med goda möjligheter till fin skidåkning. Känn vårvinterns sol värma i nacken när du susar ner för någon av fjällvärldens alla backar eller tar en tur på skidor över fjället. En av de kanske allra mest uppskattade och maffiga vårvinterupplevelserna är den svårslagna skaråkningen på Koppångens myrar i Orsa Finnmark. Njutbart!

53


SMÅTT, GOTT OCH

unikt från Dalarna Skaparglädjen har alltid varit stark i Dalarna och trenden håller i sig. Det formligen bubblar av nytänkande kreativitet som går att ta med sig hem från besöket. Här följer några tips att inspireras av i vinter.

Mor ak ni v Klassiska knivar från Mora får en given plats på middagsbordet tack vare dessa handtillverkade steak knives. Finns med handtag av exklusiv masurbjörk eller skimrande rödbetsad svensk björk.

Ut em at p å D alu m De portabla stekhällarna från Dalum finns i tre storlekar. Alla av lättviktsmodell, tillverkade i Sverige och kommer med en specialanpassad väska med ett unikt bärsystem som gör kitet extra smidigt att ta med sig ut i vinter. Laga allt från en enklare lunch till en fin gourmetmiddag – eller varför inte dessert?

Tup p s t aken Designad av Gustaf Ancarkrona i början av 1900-talet och tillverkas sedan dess hos Käck & Hedbys i Leksand – passa på att besöka smedjan och fabriksbutiken på plats. Den uppskattade ljusstaken verkar dessutom stiga i värde ju äldre den blir. En äldre modell visades i tv-programmet Antikrundan och värderades då till hela 50 000 kr.

54

visitdalarna.se


Unik ker amik Låt handtillverkade tallrikar, skålar och muggar lysa upp i vinter. Klassiker från Nittsjö Keramik eller modern design från Mikaela Willers hör till favoriterna. Se tillverkningen på nära håll och köp produkterna på plats. Nittsjö Keramik håller till i byn med samma namn några kilometer utanför Rättvik. Mikaela Willers har verkstad och butik i Vikarbyn.

D al ah äs t ar Den klassiska dalahästen kommer numera inte enbart i röd modell, utan finns i en mängd olika färger och designer. Det går även att få dalahästar för speciella tillfällen som dop, bröllop och bemärkelsedagar.

Y l va Skar p Ylva Skarps personliga bildspråk och sätt att forma bilder av bokstäver – ibland sirligt och sparsmakat, andra gånger rått och kraftfullt – på allt från tavlor till vardagsföremål triggar obevekligen igång habegäret. Besök hennes studio och butik på Stationsgatan 6 i Leksand och passa samtidigt på att utforska övriga kreativa aktörer på samma plats: keramik- och designstudion Faktoritre, second hand-butiken Secondaire och hantverksbutiken KRÄSEN.

Mör k su g gor Den som har en mörksugga i sitt hem behöver aldrig vara rädd för mörkrets makter, för de äter nämligen mörksuggan upp. Mörksuggan har gamla anor och har talats om i folkmun från flera socknar kring södra Siljan. Många har sett en hastig skymt av henne, oftast utan att veta vad de såg.

Vär m a de rö d f är g Tillverkad i 100 procent ull värmer filten från Falu Rödfärg extra gott i vinter. Designen innefattar 21 kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg. Finns även som sittunderlag.

55


Barnens Dalarna Fyll vinterdagarna med fartfyllda, lärorika och spännande upplevelser. Ta en paus från slalombacken eller skidspåren och upplev naturen nedbäddad i släden bakom ett hundspann, måla en egen dalahäst eller vandra med vänliga renar. Det finns mycket att se och göra runt om i Dalarna. Fler tips på familjevänliga aktiviteter finns på barnensdalarna.se

L är mer om

M ål a en

I Orsa Grönklitt, alldeles bredvid slalombackarnas liftar, ligger Orsa Rovdjurspark – Europas största rovdjurspark. Vintertid sover björnarna, men det finns många andra djur att lära sig mer om, som tiger, snöleopard, lodjur, varg, järv och berguv. I parken lever alla djur i stora hägn i naturliga skogsmiljöer. Följ med på en guidad tur och hör mer om alla arter och deras levnadssätt, både i det vilda och livet i parken. Varje dag finns roliga aktiviteter på programmet och i parken finns flera lek- och lärstationer som gör det möjligt att leka sig fram till ny kunskap om djuren.

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

rovdjuren

Experimentera p å mus e et

Nyfiken på att undersöka människokroppens sinnen och experimentera med robotar? På 2047 Science Center i Borlänge finns miljöer med olika teman kring naturvetenskap och teknik, fyllda med roliga och interaktiva experiment. Testa din reaktion på klätterväggen, tävla i magnetslalom och starta luftkanonen. I planetariet guidas ni till en häftig upplevelse och lär känna universums stjärnor, planeter, galaxer och kometer. Aktuella öppettider finns på 2047.nu

56

visitdalarna.se

dalahäst

G ör

längdpremiär

Är det här vintern då ni står på skidor tillsammans för första gången? Eller kanske är ni redan hemma med både stavar, pjäxor och hur åkningen funkar. Oberoende nivå finns det många fina och barnvänliga skidområden. Några favoriter är Gyllbergen i Borlänge, Hagvallen i Smedjebacken, Biskopsnäset i Ludvika, Sportfältet i Malung eller Snöå Skidstadion i Dala-Järna. Hitta mer skidåkning på visitdalarna.se/langdskidakning

Vandra med renar Vandra med renar till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga fällarna i snön och provsmaka samiska delikatesser. Medan elden sprakar kommer ni nära både renen, naturen och den samiska kulturen. Hos Renbiten i Grövelsjön anordnas aktiviteter för hela familjen.


K li v in i

sagans värld

Fl yg f r am p å

hundspann En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång kälken och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna i släden eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. Självklart kan ni också gosa med de glada hundarna. Det finns många aktörer som erbjuder hundspann runt om i Dalarna och flera av de alpina anläggningarna har också turer med hundspann i sitt aktivitetsutbud. Läs mer på visitdalarna.se/hundspann

Gå ner i gruvan Hos Falu Gruva väntar spännande äventyr under jord. Nere i själva gruvan ligger temperaturen på stadiga fem plusgrader året runt och en guidad tur innebär en spännande insikt i hur gruvlivet kunde se ut när gruvan en gång i tiden var i fullt bruk. Alla gruvturer passar för barn från tre år och uppåt. Ytterligare en unik gruva finns i Tuna Hästberg, mellan Ludvika och Borlänge, där det döljer sig en både unik och annorlunda värld. Tillsammans med guider tar ni er ner i gruvan och väl nere väntar en spännande promenad genom sagolika bergrum i facklornas sken.

Tomten bor i Dalarna och på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora går det att träffa honom hela vintern – inte bara på julafton. I den stora utomhusparken kikar skogstomtarna fram bland det frusna lingonriset, tomtenissarna jobbar för fullt i Nissebyn och Tomten tränar sina flygrenar. Dessutom dyker det alltid upp andra figurer som är sugna på bus och skoj. Sagofen maler sagopulver till alla vinteräventyr och Häxan tar på vinterkappan under sin flygtur över sagolandet. Vinterfolket, vinterälvan Gnistra och hennes bror Sprak, Trollkungen och hans troll är alla på plats för att göra vintern ännu mer magisk och gnistrande. Ett besök på Sagolandet Tomteland är som att kliva in i en annan värld – där du själv får vara med och leka. Under hela dagen är programmet fyllt av aktiviteter, teater, uppträdanden, upptåg och äventyr. Så ta med både barn och barnasinne till Tomten och hans vänner.

En sagolik vinter Öppet kl 10-16 20, 21, 27 & 28 november 3-5, 10-12, 17–23 & 25–30 december 2–9 januari

Äventyret börjar på tomteland.se 57


N

60° 30' 20.51"

Ö 14° 2' 52.95" / HUNFLEN

Vinterns bucketlist 15 TIPS PÅ SAKER ATT GÖRA I DALARNA I VINTER Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 15 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det just de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?

58

visitdalarna.se


1.

TESTA ETT ANNORLUNDA BOENDE

2.

TRÄFFA LIVS LEVANDE RENAR

3.

ÅK SPARK

4.

HEMSLÖJDSSHOPPA

5.

WHITE GUIDE-FIKA I VANSBRO

6.

Som en avlägsen fjällstuga, en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal.

I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. Tänk på att visa hänsyn och beundra dem på håll.

Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur.

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Falun eller Dala-Floda.

Vansbro har hela två caféer listade i guiden som lyfter smaksäkra pärlor runt om i Sverige. Testa något gott på Vansbro Konditori & Bageri eller Ryggåsstugan. PROMENERA I DALARNAS KULTURKVARTER

Ta en tur i trästaden Säter, Dalarnas äldsta stad Hedemora och spana in Faluns gruvarbetarbostäder i Östanfors.

Sa. ter


7.

ÅK PÅ SKOTERÄVENTYR

8.

SPALYXA

9.

60

visitdalarna.se

Hyr en skoter och susa fram över de vita vidderna längs någon av de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.

Unna dig en skön och värmande spavistelse på exempelvis fyrstjärniga Mora Hotell & Spa eller den nya spaavdelningen på Dalecarlia i Tällberg. KULTURVANDRA

Ta en vintrig promenad i fotspåren av några av Dalarnas kulturella storheter. I Gagnef finns Kulturstråket på 2 km, som består av tio olika stationer kopplade till författaren och tecknaren Ottilia Adelborg. I Mora finns den 3,5 km långa Zornvandringen genom centrala Mora. Upplev platser där konstnären målat och läs om hans insatser för bygden på de nio informationstavlor som finns utplacerade efter vägen.

10.

ÅK PULKA

11.

LÄR DIG NÅGOT NYTT

Ge dig ut i pulkabacken och känn fjärilarna i magen.

Är det i år du lär dig laga mat utomhus, hur du gör upp eld med tändstål, att åka skidor eller om Dalarnas spännande historia och historier? Gå en kurs eller följ med på en guidad tur.


12.

GÅ PÅ MUSEUM

13.

SE EN SOLNEDGÅNG

14.

UPPTÄCK ETT NYTT NATURRESERVAT

15.

BESÖK ETT VÄRLDSARV

Små och stora, med olika inriktningar och utställningar. Alltid finns det något spännande att upptäcka.

Gärna i naturskön omgivning.

Har du varit i Sveriges sydligaste vildmark Malingsbo-Kloten? Eller i den stadsnära pärlan Säterdalen? Det finns över 360 stycken naturreservat i Dalarna – hur många har du besökt?

Falu Gruva, staden och det kringliggande bergsmanslandskapet ingår i världsarvet Falun, som är med på Unescos världsarvslista och därmed en av drygt tusen platser i världen som är så viktiga att de ska bevaras för all framtid.

NU ÄR DET DAGS

Äntligen har vi öppnat vår nya, fräscha och efterlängtade butik vid bageriet i Häradsbygden. Den är hela tre gånger så stor som den tidigare. Här hittar ni allt ifrån dryck, pålägg, godsaker samt husgeråd och souvenirer m m.

Bageributiken Gärde Stationsvägen 11, Leksand • 0247 – 448 20 • leksands.se

NYG Å RDS K A RIN B E NG T S S O N Med ryggen mot tiden 16 oktober 2021–16 januari 2022

Upptäck tusen år av historia

ZORNMUSEET

Boka gruvtur och museibesök på falugruva.se

Mora | 0250-59 23 10 | zorn.se 61


TOMMY BOBERG

@tommyboberg

MIN BILD AV DALARNA

5

ÅTERKOMMANDE FAVORITPLATSER

Det finns många bilder av Dalarna. Personliga guldkorn, dolda platser, välkända besöksmål, hänförande vyer och spännande natur. Många bilder taggas #visitdalarna och här lyfter vi en av bilderna – och personen bakom. Så följ med Tommy Boberg på en frisk vintertur till toppen av Skinnarberget i Leksand.

– Kameran är jämt med när jag är ute i skog och mark. Jag försöker fånga ögonblicket och allt det vackra som finns runt omkring oss. För det finns så mycket att se om man bara stannar upp en stund och tittar. En storslagen vy och rätt ljus är svårt att slå, det blir en del jagande efter just det där ljuset. Roligast är när man lyckas fånga de där ögonblicken när allt stämmer. Då är man glad för att kameran är med på axeln.

Berätta om bilden!

Vad gör du i vinter?

– Det var en sådan där vacker, solig, kall och krispig eftermiddag, temperaturen låg runt -15 grader. Vi parkerade bilen nere vid fäboden och pulsade upp i djup snö till toppen på Skinnaråsen där utsiktstornet står. Utsikten är magisk, framför allt i solnedgången.

– Foto och allt vad det innebär! Det blir en del pulsande i snön i skog och mark för att komma till de där speciella platserna. Jag ska också prova snöskor. Annars skidåkning, mest på längden. Favoritturen går i väl preparerade spår på Storsjön vid Snöå bruk, följt av en fika på Ryggåsstugan.

#visitdalarna

Under #visitdalarna samlas människors bilder av Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga din bild om du vill dela din bild av Dalarna.

@sarahsadoon

62

På ditt konto finns många fantastiska naturfoton. Hur fångar du uteögonblicken?

visitdalarna.se

@sirflush

@lerdalens

1. Skinnaråsen, Leksand. En vacker och bevarad fäbod i ett magiskt läge på berget. 2. Skebergklitten, Leksand. Vacker utsikt med många stigar att promenera på. 3. Dalaskogarna. Leksand, Dala-Floda och Dala-Järna med djupa skogar, berg, sjöar och fäbodar från svunna tider. 4. Ärteråsberget, Furudal. Jag är svag för berg, utsikt och fäbodar. 5. Siljansbygden. Stränderna runt Siljan, skogarna och de blånande bergen med alla fäbodar, ladorna på ängarna och de rödmålade husen i byarna.

@emmaogustav


Grövelsjöfjällen – en genuin upplevelse i storslagen natur Upptäck det orörda, det vilda, det stora, det stilla. Upplev snön, skidåkningen, vyerna, fisket, vinterpromenader. Ta del av traditioner och samisk kultur, känn det genuina, nära, innerliga. Njut av maten, den friska luften och en god natts sömn efter en avkopplande runda i något av våra kortare promenadstråk, i de närmaste skidspåren eller långt ute på högfjället. Upptäck Grövelsjöfjällen, ett storslaget paradis nära dig. Nu finns även bussförbindelse mellan Idreområdet och Grövelsjön. För mer info, eller för att boka boende, kontakta Grövelsjöfjällen Turistförening eller hotellen och stugförmedlingarna nedan.

STORSÄTRA FJÄLLHOTELL BJÖRNLIDENS FJÄLLBY

STF GRÖVELSJÖN FJÄLLSTATION

GRÖVELSJÖGÅRDEN

LÖVÅSGÅRDENS FJÄLLHOTELL

GRÖVELSJÖN BOOKING

www.grovelsjon.com

SMÅBRUKET VÄSTERBÄCKEN 63


Vinterns bästa boende Naturnära, lyxigt, annorlunda, avkopplande – vilken är just din guldkant? Oavsett vad som lockar dig till Dalarna finns här en mängd olika boenden att välja mellan. Alltifrån mysiga stugor till smidiga vandrarhem och bekväma hotell. Unna dig en lyxig weekend med högsta standard eller checka in alldeles bredvid skidspåren.

Skönt boende mitt i Mora

Hos oss kan du njuta av trevliga rum, en stor frukostbuffé, vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. Hjärtligt välkommen!

Varmt välkommen till Dalarna och upplevelsehotellet Lerdalshöjden i Rättvik! Hotell Lerdalshöjden ligger vackert på höjden med en makalös utsikt över Siljan. Hos oss kan du bo i trevliga rum, äta gott och naturligtvis koppla av i vår relaxavdelning. Hotellet ligger centralt och med närhet till både shopping, sevärdheter och till en mängd fritidsaktiviteter. Här finns något för alla – barnvänlig skidbacke, längdskidspår, plogad skridskobana på Siljan och mycket annat. Hos oss kan du dessutom ladda din elbil. För mer information och bokning, 0248-511 50 eller se vår hemsida.

Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se

Bekvämt och prisvärt boende i eget rum med milsvid utsikt över byn, Orsasjön och Dalarnas blånande berg. Bara 15 km till Grönklitt med fin längdåkning, utförsåkning och rovdjursparken. Elljusspår runt knuten och finfina skridskobanor på Orsasjön.

Tel: 070-255 04 18 info@orsavandrarhem.se www.orsavandrarhem.se

64

visitdalarna.se

Hotell Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik | Tfn: 0248-511 50 info@lerdalshojden.se | www.lerdalshojden.se

Moras hemtrevligaste vandrarhem Mora, där vintern är som bäst! Skridskor på Siljan! Skidor i Vasaloppsspåret! Häst och släde! Fint vandrarhemsboende. Rum för paret, kompisgänget eller familjen. Fira jul med hela släkten, hyr hela huset! www.moravandrarhem.se info@moravandrarhem.se 0708-98 61 07


Bed & breakfast • Stugor & rum

Vintersemester

hos oss ger dig en naturnära upplevelse, i egen stuga. Tradition kombinerat med nytänkande. Leksand - vår del av Siljan!

Prisexempel: 2-bädds hotellstuga i 2 dygn 2.880:4-bädds hotellstuga i 2 dygn 3.600:Frukost, lakan, handdukar och slutstädning ingår alltid

Marie 070-749 35 78

vikarbyn.dalarna@gmail.com www.vikarbyn.com

w w w. m o s k o g e n . c o m • i n f o @ m o s k o g e n . c o m

Vinter

Backlunds Boende i Dalarna

Insjövägen 50, 793 33 Leksand Tel 0247-146 00

Stiftsgården Rättvik

Upptäck Dalarna, bo hos oss! Trivsamt boende i naturskön miljö. Precis vid Siljans strand, god mat, uthyrning av skridskor, lekplats, och mycket annat. Från oss är det nära till mycket. Gångavstånd till centrum. Välkomna! www.stiftsgardenrattvik.se • 010-160 80 00 65


www.akerblads.se

0247-50800 ∙ info@akerblads.se

VINTEnRd i leksa

BOKA NU! se

leksandstrand.

PRISVÄRDA VINTERPAKET 20 minuter till barnvänliga GranbergetS skidanläggning 100 m till längdspåret

VinterweekEnD fr. STUGOR FÖR UPP TILL 10 PERSONER 66

visitdalarna.se

1.895:-


BYT SPÅR

BYT TILL 130 KM LÄNGDSKIDÅKNING GENOM ORÖRD VILDMARK. Boka på orsagronklitt.se 67


visitdalarna.se

Visit Dalarna


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.