Dalarna sommar 2022

Page 1

Dalarna SOMMAR 2022

15 måsten på sommarens bucketlist Vandra

fjäll, nationalparker och 7 toppar

Världsarvet väntar Sommarens stora

caféguide

1


Svemester SINCE 1968

En aktiv sommarsemester i fjällen • Cykel • Fjällvandring • Vildmarksupplevelser • Höghöjdsbanor • Barnaktiviteter • Samekultur • Golf • Fjällridning • Forsränning + mycket mer! Inspireras av hela vårt aktivitetsutbud på idrefjall.se

2

IDREFJALL.SE visitdalarna.se

@idrefjall


Innehåll

6

ALLA PRATAR OM

10

VANDRING

18

TASTE OF DALARNA

22

IDRE

BIKING DALARNA

28

SÄRNA

BARNENS DALARNA

36

KULTURRESAN

40

VI BLEV MED FÄBOD

44

ÄLVDALEN

SÄLEN

ÄNTLIGEN EVENEMANG

ORSA MORA

48

RÄTTVIK

50

LEKSAND

UTAN UPPKOPPLING

TROLLBUNDEN AV FOLKTRO

FALUN

MALUNG

52

GAGNEF

SOMMARENS BUCKETLIST

VANSBRO

BORLÄNGE

54

SÄTER

VÄRLDSARVET VÄNTAR

58

MADE BY DALARNA

60

LUDVIKA

Vi möter dig där du är

HEDEMORA AVESTA

SMEDJEBACKEN

Hos oss på Visit Dalarna hittar du alltid inspiration och information kring ditt besök i Dalarna.

MÖNSTERMAGI

62

CAMPINGDAGS

66

MIN BILD AV DALARNA

68

CAFÉGUIDE

ansvarig utgivare Jonas Rosén redaktör Emelie Bröms skribenter Emelie Bröms, Johan Pellas, Sanna Rosell, Sara Rönne grafisk form Anna Holm framsida Storsjön, Dala-Järna, foto: Rania Rönntoft baksida Våren, akvarell 1907 Carl Larsson

Hitta Dalarnas stora utbud av evenemang, aktiviteter och besöksmål tillsammans med inspirerande artiklar och smarta tips som guidar dig till nya upplevelser.

VISITDALARNA.SE

APPEN VISIT DALARNA TRAVEL GUIDE Utforska Dalarna på ett enkelt och smidigt sätt via telefonen, bland annat via en interaktiv karta.

Här är det inspiration som gäller och vi delar ofta besökares egna bilder av Dalarna. Tagga oss i dina dalabilder, så kanske du dyker upp i vårt flöde? @visitdalarnasweden

INSTAGRAM

INFOPOINTS Runt om i Dalarna finns närmare 80 Infopoints, en enklare form av bemannad turistinformation där du kan få information och tips på vad som finns att se och göra i närområdet.

CONTACT CENTER Vårt Contact Center ger dig personlig service via chatt, mejl eller telefon. info@visitdalarna.se tel. 0771–62 62 62

visitdalarna.se

foto: Alexander Neimert, Anglerman fishing, Anna Holm, Anton Jerkeby, Banken Bar & Brasseri, Britta i Dalarna, Clay & Soul studio, CTH Ericson, Dala Guldsmide, Dalhalla, Fam Hammarbäck, Erik Kilström, Frans Björklund, Grönklittsgruppen, Gustaf Emanuelsson, Helena Gunnare, Hildur Karlsson, Hilla Aspman, Håkan Olsén, Idre Fjäll, Jeanette Hägglund, Joakim Norenius, Jonas Lindgren, Johanna Carlsson, Jons Jonna Andersson, Kola Productions, Käck & Hedbys, Leksand sommarland, Lina Odell, Lindés ur, Michaela Willers, Morakniv, Nittsjö keramik, No connection, Per Bifrost, Per Hagddahl, Rania Rönntoft, Rox productions, Sandra Christiansen, Sara Rönne, SilverAnna Daniels, Skedvi Bröd, The Nomads Family, Tobbe Nilsson, Tomas Wiklund, Vansbrosimmningen, Visit Dalarna, Wizworks studios, Äppelbo Design Illustrationer: Kartor, kurbits och penseldrag – Anna Holm

tryck Ruter, mars 2022. Magasinet är tryckt hos Svanenlicensierat tryckeri på papper som uppfyller svanenkriterierna. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, pris- och programförändringar samt slutförsäljning.

Skanna med din mobilkamera 3


4

visitdalarna.se


5


Alla pratar om Naturum

6

En geologisk tidsresa

Naturnära weekendlyx

Hamnen till Dalarna

Gör en resa i spåren av det meteoritnedslag som skapade Siljans unika geologiska miljö för 380 miljoner år sedan. Siljan Geopark samlar platser där naturen formats av den gigantiska smällen – spännande upplevelser både för den som söker maffiga miljöer och den som törstar efter nya kunskaper. Styggforsen och Amtjärnsbrottet i Rättvik samt Alderängarna och Gesundaberget i Mora är några stensäkra utflyktsmål. Naturum Dalarna i Siljansnäs och Naturmuseet på Rättviks kulturhus är perfekta startplatser för den som vill kliva in i geologins och Siljansringens värld.

En weekendresa behöver inte gå till storstäder eller utomlands – det finns minst lika mycket upplevelse att hämta på nära håll. Kanske till och med mer? För när det är natur, tystnad, lugn och total avkoppling som står i fokus levererar de nära alternativen. I Dalarna finns en mängd olika weekendresor och -paket, vilket gör det möjligt att hitta den som passar just dig och ditt sällskap. Så unna dig en paus från vardagen, byt miljö och snabbladda batterierna. Sätt extra guldkant på vistelsen i form av förstklassig mat, god dryck, mysigt spa och härligt boende.

Smedjebackens hamn är start- eller slutpunkt för Strömsholms kanal, ett livgivande blå band som tar världen in i Dalarna via Mälardalen. Den historiska vattenvägen följer Kolbäcksåns vattensystem och passerar genom bruksbygder, där såväl kanalen som många kringliggande besöksmål är en del av Ekomuseum Bergslagen. Hela hamnområdet är en levande och vacker miljö, där kultur och nöje möts och förstärker varandra. Sommartid finns där café och hamnkrog, uthyrning av kanoter och roddbåtar, minigolfbana, utställningar i lokstallarna och närliggande Konsthallen Meken.

visitdalarna.se


”Vissa kommer för att fånga stora fisken, andra för naturupplevelsen, maten och kulturen." – Ingen besökare är den andra lik och det finns ingen statisk mall för hur en upplevelse blir. Fast fiskar gör man förstås alltid tillsammans med Michael Nyberg på Anglerman Fishing Adventures i Älvdalen eller någon av hans guidekollegor. Allt är skräddarsytt utifrån varje kunds önskemål, där även boende, mat, transport och lån av utrustning kan ingå. visitdalarna.se/fiska

Utomhusdejting

Midsommardrömmar I Dalarna är midsommar en folkfest och sinnebilden av svensk sommar. I år håller vi tummarna för att vi äntligen kan dansa tillsammans runt stången igen. Siljansbygden brukar husera några av Sveriges största firanden med majstångsresningar, musik, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret. Firandet i Leksand är till exempel vida känt. Allt startar med att kör och spelmän ror fram i kyrkbåtar på Österdalälven till brofästet i centrum. Där tågar de sedan till Gropen, till tonerna av sång och musik, bärandes de kransar som sedan pryder själva midsommarstången.

– Fördelen med en utedejt är att det inte blir så uppstyltat och man kommer varandra närmare på ett annat sätt. I och för sig kan samarbetet sättas på prov om det ska göras upp eld, lagas mat eller slås upp tält, men det brukar lösa sig. Ett bra mått på om man funkar ihop är om man kan umgås i tystnad utan att känna sig besvärad. Under dagarna i Fulufjället kunde vi gå långa stunder utan att säga något. Att sitta i tystnad och njuta av utsikten, ändå förstå varandra och inse att man känner på samma sätt är en häftig känsla. Dejtingdjungeln kan vara både spännande och skrämmande, så Margareta Bergquist tog sikte på fjället istället. Bland andra friluftssinglar som delade hennes intressen fick hon napp. Första dejten spenderades givetvis utomhus, när hon mötte upp sin blivande kärlek för en tredagarsvandring i Fulufjällets nationalpark. Läs hela intervjun med Margareta och se om det blev någon andra (utomhus-) dejt på visitdalarna.se.

”Under dagarna i Fulufjället kunde vi gå långa stunder utan att säga något." 7


7

INSTAGRAMVÄNLIGA BOENDEN

Alla letar efter dem, de riktigt unika och annorlunda platserna att övernatta på. Vilken av dessa tar du sikte på? 1.

TRÄDKOJA MED FURUSPA The Mangévie, Furudal

2.

GLAMPING I VILDMARKEN Kloten Lakeside Camp, Malingsbo-Kloten

3.

TINY HOUSE I MÅNGFALDSTRÄDGÅRD Stjärnsund

4.

MITT I DALAIDYLLEN Tällbergsgården, Tällberg

5.

FJÄLLNÄRA STF Grövelsjön Fjällstation

6.

FÄBOD UTAN UPPKOPPLING Björnholmssätern, Särna–Fulufjället

7.

TIPI MED DRESSINÅKNING Station Sågen, Vansbro

Golf Golffebern håller i sig och det är mer populärt än någonsin att slå ut från tee. I Dalarna är golf dessutom mer än bara en sport. Blånande berg och natursköna landskap utgör banornas kuliss och närheten till skog och mark resulterar också i en del oväntade möten. Bli inte förvånad om du får se en hare skutta förbi eller renar som hänger på fairway i fjällen. Dessa avbrott brukar dock inte påverka spelet nämnvärt utan snarare förhöja upplevelsen. I kombination med en middag på någon av Dalarnas White Guide-restauranger, skönt hotellboende och kanske en konsert på Dalhalla är även after golf säkrat.

8

visitdalarna.se


Heta hembygdsgårdar Runtom i Dalarna finns flera välbevarade och intressanta hembygdsgårdar. Miljöerna är en upplevelse i sig, då gårdarna ofta ligger på natursköna platser där dalaidyllen är total. Lika ofta bjuds det på spännande museum och utställningar som berättar om hur livet i området en gång levdes. På flera av hembygdsgårdarna finns möjlighet att ta del av guidade visningar sommartid. Flera öppnar även upp med sommarcafé och olika evenemang. På Dössberget i Bjursås väntar milsvid utsikt och fordonsmuseum, liksom musikfestivalen ”Bjursrocken” i juli. Alldeles bredvid Sollerö Hembygdsgård kan du besöka Dalarnas största medeltida gravfält och vid hembygdsgården i Djura väntar tak- och väggmålningar av dalmålaren Jufwas Anders Ersson. Dalarnas äldsta hembygdsgård finns i Leksand.

Kunskapstörsten Är det den här sommaren du lär dig laga mat utomhus, utvecklar mtb-tekniken, blir expert på fjällens flora och fauna eller upptäcker Dalarnas spännande historia och historier? Gå en kurs eller följ med på en guidad tur.

Vitala hundraplussare 2022 är ett riktigt firarår i Dalarna. Vasaloppet fyller 100 år och drog igång festligheterna redan i vintras med den uppmärksammade Jubileumsvasan. Även Käck & Hedbys i Leksand firar ett sekel och kan konstatera att såväl den karaktäristiska tuppljusstaken som övriga vackra smidesföremål är mer populära än någonsin. I Leksand firas det även på Alfvéngården, som på olika sätt uppmärksammar att det är 150 år sedan den omtyckta svenska tonsättaren Hugo Alfvén föddes.

9


Vandra

Allemansrätten Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du behöver tänka på när du vandrar, cyklar, paddlar, tältar eller gör något annat i naturen. Ledorden "inte störa, inte förstöra" summerar allemansrätten väl och vi har alla en skyldighet att ta reda på vad det innebär. Läs mer på naturvardsverket.se

"Inte störa, inte förstöra." 10

visitdalarna.se


Till fjälls! Det är något speciellt med att vandra i fjällen. Som om ett magiskt skimmer ligger över de vida vidderna, de höga topparna och det unika landskapet. Låt fjälldrömmarna slå in i sommar och ge dig ut i den häftiga naturen. Norra Dalarna brukar markera starten på den svenska fjällkedjan, vilket också gör att den är nära och lättillgänglig – restiderna är kortare och du kommer snabbt ut på fjället. Här har vi samlat förslag på vandringar för olika vandrare i tre av våra mest omtyckta fjällområden. Vilken vandring väljer du?

SÄLEN Sälen

Idre IDRE

FAMILJEN

ÄVENTYRAREN

LIVSNJUTAREN

Stensjön tur och retur

Mellanfjället runt

Östfjället runt

START:

START:

START:

Gustavsliften i Lindvallen LÄNGD: 3 km tur och retur

Högfjällshotellet 9 km

LÄNGD:

Ta sittliften uppför Gustavsbacken och fjället är nått på nolltid. Leden startar sedan vid Toppstugan med 1,5 km enkel väg till Stensjön. Mycket utsikt för liten ansträngning.

Vandra över spångad myrmark mot toppen av Lindvallen och vidare mot Stensjön med sin magiska utsikt över fjället. Hemfjällsstugan är en given pausplats. Därefter fortsätter turen runt Mellanfjället, förbi Storfjällsgraven.

Efter de första 2 km väntar ett vindskydd med utsikt över hela Högfjället. Pausläge! Den lätta vandringen fortsätter mot Östfjällstugan och vidare på nylagda spänger mot Gruven, innan du vänder tillbaka mot Högfjället.

Lillnipen

Städjan

Nipfjället med Molnets topp

START: Nipfjällets sommarparkering LÄNGD:

GRÖVELSJÖN Grövelsjön

Gammelgården LÄNGD: 11–14 km

1,5 km

Städjans parkering LÄNGD: 6 km START:

START: Nipfjällets sommarparkering LÄNGD:

7 km

Lätt topptur med strålande utsikt över fjällen runtomkring. Stanna vid Trollvägenskylten och följ instruktionerna, så får du uppleva ett spännande fenomen som inträffar på bara ett fåtal platser.

En fin slinga genom skogen inleder, innan du kommer ut på kalfjället. Den sista biten upp på Dalafjällens mest ikoniska topp är brantare och mer utmanande. Utsikten är en fenomenal belöning.

Molnet är högsta punkten i Nipfjället och härifrån är utsikten mot Grövelsjön, Fulufjället och norska fjällen vidsträckt magnifik.

Trollstigen och Linnés källa

Gröthogna

Barfredshågna runt

START:

START:

START:

STF Grövelsjön Fjällstation LÄNGD: 2 km Längs stigen genom den lättvandrade fjällskogen finns det troll och en uppgift är att leta efter föremål som de har gömt undan. En liten avstickare leder till den bubblande Linnés källa.

Bryggan i Sylen LÄNGD: ca 16 km tur och retur Turen börjar med en båttur över Grövelsjön. Efter en lättvandrad stig går vandringen över trädgränsen upp på fjället och du möter en mer storblockig terräng. Från toppen har du en fantastisk utsikt över omkringliggande fjäll och vattendrag.

LÄNGD:

Parkeringen vid Lövåsen 10 km

Lättvandrad kalfjällstur med utsikt över stora delar av Långfjället. Njut av de öppna vidderna och den vackra Foskbäcken. En matsäckspaus vid Oskarstugan är ett måste.

11


Kär slogbod har många namn Slogbodar finns det gott om längs vandringsleder, i skogar och naturområden. Förr i tiden var dessa vindskydd sovplatser för arbetare vid slåttern i Dalarna, när man slog ängsmarkerna med lie för att säkra djurens hö. Rastplatserna har många namn: slogbod, tjyälbud, halvbu, kölbod, gapskjul, gapahuk, gapkoja, skärmskydd, vindskydd. Alla syftar dock på den lilla byggnaden med tre väggar och snedställt tak med eldstad därunder. Vad kallar du den?

Gapskjul?

1.

Nationalparksjakt 2.

Skräddarsydd vandring För den bästa upplevelsen bör du anpassa vandringen utifrån din erfarenhet och förmåga. Om du är nyfiken på vandring men känner dig osäker att ge dig ut på egen hand eller vill få mer kunskap kanske en guidad vandring är något för dig? Att ge sig ut i naturen tillsammans med en guide kan innebära både lärorika och minnesvärda upplevelser även för dig som är en van vandrare. Förutom kunskap får du också vidga dina vyer och upptäcka nya platser. Runt om i Dalarna finns naturguider som erbjuder guidade vandringar med olika inriktningar för både nybörjare och erfarna. I Grövelsjön huserar till exempel Björn Jonsson och Lars Svanerud, som båda skräddarsyr turer utifrån din nivå och dina önskemål. Vare sig det handlar om kortare dagsturer eller längre äventyr som inkluderar flera nätter på fjället. Hitta fler vandringar och guidade turer på visitdalarna.se

12

visitdalarna.se

3.

Följ i Kronprinsessan Victorias spår och gör en nationalparksturné. I ett nytt projekt har hon som mål att under kommande år besöka alla Sveriges 30 nationalparker. Att samla nationalparker har blivit allt mer populärt och många ser det som en möjlighet att upptäcka Sveriges häftiga och omväxlande natur. Starta din samling i en (eller flera) av de nationalparker som ligger i Dalarna: 1.

TÖFSINGDALENS NATIONALPARK

2.

FULUFJÄLLETS NATIONALPARK

3.

FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK


Grövelsjöfjällen – en genuin upplevelse i storslagen natur

GTF

www.grovelsjon.com


Samla Siljan Seven Summits

Har du varit i Sveriges sydligaste vildmark Malingsbo-Kloten? I de stadsnära pärlorna Säterdalen i Säter, Stadssjön i Hedemora och Gyllbergen i Borlänge? Det finns över 360 stycken naturreservat i Dalarna – hur många har du besökt?

% en Skinnaras

Upptäck ett nytt naturreservat

De sju topparna, ”Seven Summits” som de kallas på engelska, inkluderar det högsta berget i varje världsdel. Att bestiga alla är både en bedrift och en utmaning inom bergsbestigning. Siljansbygden må inte kunna tävla med antalet höjdmeter, men våra Seven Summits ger garanterat vackra vyer och en rolig utmaning för sommarens utflykter. För en extra spektakulär inramning: tajma tiden för soluppgång eller solnedgång. Dags att samla Siljanshöjder! 1. HÖKBERGET Mora Följ de turkosa prickarna från Hökbergs fäbodar och efter en rejäl inledande stigning väntar så småningom belöningen på toppen. 2. GESUNDABERGET Mora 514 meter över havet väntar bygdens kanske mest kända utsikt över Sollerön och den sydvästra delen av Siljansringen. Det finns olika gulmarkerade leder upp, där ”Långrundan” är den snällaste.

.. Bjorkberget

3. PLINTSBERG Leksand–Tällberg Från rastplatsen vid bilvägen är det cirka 900 meter upp till själva utsiktsplatsen, där det finns en slogbod med grillplats – och förstås en minst sagt slående utsikt. 4. SKINNARÅSEN Leksand De mäktiga vyerna över skogslandskapet kan avnjutas både från norra och södra toppen, där ett utsiktstorn är beläget. En fyra kilometer lång rundslinga startar i Skinnaråsens högt belägna fäbodar. 5. BJÖRKBERGET Siljansnäs Vidunderliga Siljansvyer över sjöar, skogar och blånande berg. Från det nyrenoverade utsiktstornet i Naturum Dalarna är utsikten om möjligt ännu bättre.

Fryksa%s

6. FRYKSÅS Orsa 503 meter över havet är utsikten över Orsasjön och Siljan magisk. Vill du se mer av omgivningarna finns det olika vandringsleder i området. Till exempel startar Siljansledens sträcka mot Rättvik här.

14

visitdalarna.se

7. ÄRTERÅSEN Furudal För bästa vy rekommenderas utsiktstornet, varifrån du har en storslagen utsikt åt alla väderstreck över blånande berg, skogshav och Oresjön med omkringliggande bygd.


ÅKERBLADS HOTELL • SPA • GÄSTGIVERI

Outdoor all inclusive på Hotell Lerdalshöjden

Välkommen hälsar 19:e–22:a generationen Åkerblad. Förmånliga priser och paket hela året. Besök hotellets Spa-avdelning under en spaweekend eller en dag. Se vår hemsida för hela utbudet, vi ses ... Telefon 0247-508 00

TÄLLBERG

www.akerblads.se

Med närmaste vandringsled någon kilometer från hotellet och Biking Dalarnas cykelleder vid IK Jarl området, är Hotell Lerdalshöjden det perfekta boendet för dig som vill uppleva Siljansbygdens fantastiska natur utan att göra avkall på bekvämligheterna. Efter en cykeltur kan ni njuta i vår relax med bubbelbad och bastu innan dagen avrundas med lokalproducerad och hemlagad mat i vår fina restaurang. På hotellet erbjuder vi det mesta du kan önska efter en aktiv dag. Vill du serva din cykel finns tillgång till såväl cykeltvätt som cykelpump. Naturligtvis har du också möjlighet att förvara och låsa in din cykel. Hos oss kan du också ladda din elbil. Mer information hittar du på vår hemsida www.lerdalshojden.se Varmt välkomna till Rättvik och Hotell Lerdalshöjden! Hotell Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik 0248-511 50 | info@lerdalshojden.se | www.lerdalshojden.se

Välj från vår

sommarmeny

Med äventyr och upplevelser bakom varje hörn. Med vattenlekar, sol och bad i vår sjö eller i poolen. Med cykling genom sagoskogar och i skills trail, med slingrande stigar och skönt flow. Och våra nyheter för i sommar, klätterparken med 6 olika banor och en discgolfbana med 18 banor. Och förstås ett besök i rovdjursparken, som nyligen fått tillskott av två isbjörnsungar. Sommarens bästa dagar väntar just här, med minnen för livet. Välkommen!


Naturen EN GR ÄNSLÖS PL AT S, FÖR ALL A

Alla människor ska kunna vistas i naturen, även de med olika funktionsnedsättningar. "Allt är möjligt tills motsatsen bevisas", säger Anders Andrae om sitt projekt längs Vasaloppsspåret med fokus på upplevelser och tillgänglighet. Hans dröm? Att i framtiden etablera en ”Funkisvasa” mellan Sälen och Mora. TEXT: Johan Pellas / FOTO: Anders Andrae, Hilla Aspman

Anders Andrae är naturmänniskan som redan i unga år i Värmland upptäckte storheten i det vilda, vackra och ”stundtals omöjliga”. Sen har det bara fortsatt. I dag lever han i Stockholm och försörjer sig som tillgänglighetskonsult. – Inriktningen är inventering av naturområden och guidning för människor med olika funktionsnedsättningar. Det finns mycket att göra på området, men jag blir glad varje gång när det sker utveckling på olika håll i Sverige.

underbara tystnaden. Och det fungerar ju så, att sitter man i rullstol är det en extra kick att komma ut i skog och natur. Naturen borde verkligen vara allas rätt och en arena för bra upplevelser, menar Anders. Fast om så ska ske behöver tillgängligheten utvecklas. – Alldeles för många människor med funktionsnedsättningar har aldrig varit i en skog, för de tror inte att de kan ta sig fram. Dessutom finns begränsningar i färdtjänsten som fungerar väldigt olika beroende på var man bor i Sverige.

FASCINERAD AV FJÄLLVÄRLDEN

Dalarna tillhör Anders favoritlandskap, för sin böljande och varierade natur. Inte minst har fjällvärlden kommit att fascinera honom. – Jag campade i Särna en gång och kunde se Städjan med sin speciella form därifrån. Då sa jag till mig själv: dit upp ska jag ta mig någon gång med rullstol. Vid det första försöket tog jag mig 500 meter, sen tog det stopp när jag nådde en bergvägg. På det andra försöket provade jag en alternativ väg via Nipstugan. Det gick inte den gången heller. Men någon dag ska jag upp, det bara är så. Det är något med Dalafjällens miljöer som tilltalar honom. – Jag gillar Fulufjället också, där har jag varit flera gånger. Det finns en slinga som man kan ta sig fram på och det är väldigt fint. För mig är Dalarna ett sätt att komma närmare mig själv med alla vyer och skogar. Jag känner att jag varvar ner och mår bra, blir ett med naturen och den

VASALOPPSLEDEN PÅ EN VECKA

Under en julivecka förra sommaren fick Anders stifta bekantskap med Vasaloppsleden, den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora. – Det är ju en av världens mest kända leder som jag följt via tv på vintern många gånger och jag har alltid undrat hur det är där. Ifjol var det ”Friluftslivets år” och genom projektet ”Den långa vandringen” ville jag uppmärksamma det här området för personer med funktionsnedsättningar. Alltså främja budskapet att det är fullt möjligt att ägna sig åt friluftsliv ”mot alla odds”. Projektet syftar också till att sätta fokus på tillgänglighetsfrågor när det gäller friluftsliv i allmänhet och vandring i natur i synnerhet. De nio milen delades upp i sju etapper med en sträcka om 10–15 kilometer per dag. Deltagarna sov i tält efter varje delsträcka och med i följet fanns en egen kock som stod för maten. – Vi var fyra personer som gjorde alla etapperna. Två i permobil, en i manuell

"Allt går till motsatsen bevisas."

16

visitdalarna.se

rullstol och en av deltagarna var synoch hörselskadad. Vi startade klockan 10 varje dag och höll på till 17–18. Vi följde Cykelvasaleden, det är en ganska tuff led att ta sig fram på med terränggående permobil, men det går tack vare breddningarna som gjorts på stigar och alla spångar. DRÖMMER OM FUNKISVASA

Resan i fäders spår blev omvälvande och omväxlande. – Det var en häftig känsla att ta sig fram över myrarna, längs en spång som kunde vara fyra meter bred. Det var fantastiskt. Vissa sträckor var lättare än andra, som den första till Smågan. Men det gällde att ta sig upp de första tre kilometrarna, det var bara uppför där. Tufft var det också i Lundbäcksbackarna och i andra partier med kupering. Underlaget var väldigt varierande, där det stundtals blev svårt när det var mycket löst grus. Men jag har ju mitt mantra, att allt går till motsatsen bevisas och det kommer man väldigt långt på. Vilken var då den vackraste sträckan? – Från Läde in till målet i Mora. Jag gillade terrängen och underlaget. Erfarenheterna från äventyret i fäders spår har gett blodad tand. – Nu växlar vi upp till 2022, då siktet är inställt på 15–20 deltagare under en vecka i början av augusti. Mitt mål är att det här ska bli ett återkommande arrangemang. Och jag drömmer om att människor med funktionsnedsättningar ska få sitt eget lopp, en ”Funkisvasa”, tillsammans med Vasaloppet. Det vore en fantastisk framgång och ett stort erkännande.


.. llet a j f Nip

Anders favoriter 1.

FULUFJÄLLET Där finns Naturum Fulufjället som är anpassat och en bred fin stig som går runt området.

2.

IDRE I trakterna kring Idre finns området runt Nipstugan och även Burusjön som ligger på väg upp till Nipstugan. Dessutom finns Gränjåstjärnen, en liten tjärn norr om Idre. Där finns en grillplats och en spång som man kan ta sig fram på.

3.

GRÖVELSJÖN Det finns en bred och fin stig som går utmed västra sidan av Grövelsjön och fortsätter in i Norge. Den kan man rulla på en bit.

4.

SÄRNA Grusvägarna som går genom skogarna norr om Särna. Jag var ute och campade och rullade då från Särna upp till Flovallen och utmed Fjätan tillbaka ner till Särna. En av de finaste vandringar som jag gjort.

5.

VASALOPPSLEDEN Cykelvasaleden är otroligt fin, där man kan välja en passande sträcka.

6.

SILJAN Om man inte vill vara så fysisk utan bara njuta av det fantastiska landskapet är en biltur runt Siljan ett tips, med ett stopp i till exempel Tällberg och ute på Sollerön.

.. Tallberg 17


TR ADITION OCH K VALITE T PÅ

Banken "Att äta är en helhetsupplevelse, för vi äter ju med alla sinnen. Servicen, serveringen och stämningen är minst lika viktiga som smakerna", säger Ingemar Eberstål som är grundare, ägare och krögare på Bankens restauranger i Falun. Han driver Bar & Brasserie, Två rum och kök samt Lokets matsal tillsammans med sin fru, sommelieren Eva Eberstål. TEXT: Sanna Rosell / FOTO: Banken Bar & Brasseri

De senaste åren har Bankens restaurangfamilj vuxit. Nyaste tillskottet är Butik Banken, en delikatessbutik som ligger vägg i vägg med Bar & Brasserie. Här finns kött som de själva styckar, fisk, ostar och annat som kunderna kan köpa med sig hem. – Det är som en saluhall där du både kan äta, dricka och handla. Vi ser det som ett komplement till restaurangerna. Den här sorters verksamhet ligger helt rätt i tiden, förklarar Ingemar. MER ÄN TRE DECENNIER I RESTAURANGBRANSCHEN

Han vet vad han talar om. Med över 30 år i branschen har Ingemar hängt med i en restaurangresa som innefattar både burkärtor, finanskris, intresse för lokal mat, pandemi och alltmer färskt och grönt på menyerna. Trots de tre decenniernas omvälvande utveckling finns det några saker som alltid består på Banken: Stoltheten över maten de serverar och att erbjuda gästerna en helhetsupplevelse. Sedan den första restaurangen öppnade 1988 är det många gäster som både kommit – och återkommit. – Alla gäster, såväl nya som stammisar, som kommer till oss ska känna sig sedda. Vår personal har ett stort intresse för mat och dryck, vilket märks på servicen. Då kommer våra gäster gärna tillbaka, berättar Ingemar. FRÅN SMÅLAND TILL DALARNA VIA PARIS

Ingemar har bott i Falun i snart 40 år, men är ursprungligen från Småland, medan hustrun Eva är från Vansbro. Resan mot Bankens restauranger började

18

visitdalarna.se

dock varken i Småland eller Dalarna, utan i brasseriernas hemland Frankrike. Ingemar hade gått till final i tävlingen Årets kock 1986 och var på studiebesök i Paris. Det var vår i luften och efter den långa lunchen på Champs Elysée fick Ingemar plötsligt idén om att ta brasserieupplevelsen hem till Falun. Det franska konceptet blev ett annorlunda inslag i stadens restaurangvärld. Tillsammans med råvaror från Sverige i allmänhet och Dalarna i synnerhet har Banken Bar & Brasserie blivit många Falubors och besökares favorit. Ingemar är stolt över Dalarnas utbud av restauranger, råvaror och matupplevelser: – Dalarna håller på att bli ett riktigt bra matlandskap. Här finns det lokalproducerade råvaror som håller väldigt hög kvalitet och många bra restauranger. Han betonar också att utvecklingen i mångt och mycket kommer av att många aktörer har höjt sin kvalitet. – När man reser på semester är det viktigt att maten och drycken är bra. Det är ju sådana upplevelser man minns långt efteråt. Man kanske inte kommer ihåg en viss restaurang, men ofta minns man ju att ”i det landet åt vi gott”. MER LOKALT I FRAMTIDEN – OCH FORTSATT GEMENSKAP RUNT BORDET

Blickar vi framåt tror Ingemar att framtidens mat-, dryck- och restaurangupplevelser kommer att vara ännu mer lokalfokuserade. Intresset för mat kommer främst att handla om varifrån råvaran kommer, hur den är behandlad och hur den får oss att må. – Vi har nog aldrig varit så intresserade

av mat som vi är nu. Samtidigt har vi aldrig lagat så lite mat själva som nu. Allt fler äter vegetariskt eller veganskt, någon undviker kolhydrater, en tredje skippar gluten och en annan väljer bort laktos. Trenden, eller kanske vanorna, med olika matpreferenser har också påverkat menyerna på restaurangerna, menar Ingemar. – Trots att det blir alltmer individuellt hur vi äter, tycker jag att man fortfarande ser att måltiderna tillsammans är viktiga och att man gärna samlas kring middagsbordet. Särskilt den äldre generationen som tar med sina familjer ut på restaurang för att samlas och äta gott ihop. Att pensionärer tar med sig barn och barnbarn på restaurang tror Ingemar hänger ihop med de äldres nya livsstil. – Många äldre säljer ju sina stora hus och flyttar in i lägenheter i stan. Då är det smidigt att ta med hela storfamiljen ut på restaurang och använda den som ”vardagsrum”. BANKENS PANNA BESTÅR

Trender kommer och går, men vissa saker består – som Bankens panna. Den omåttligt populära rätten med oxfilé, fläskfilé, friterad potatis och kantarellsås som serveras i stekpanna har funnits med sedan 1990 och är Bankens klassiker. – Vi har gäster som säger att vi aldrig, aldrig får ta bort pannan från menyn. Och det kommer vi förstås inte att göra. Vissa saker ska vara som de alltid har varit, avslutar Ingemar med ett skratt.


5

YTTERLIGARE RESTAURANGMÅSTEN 1.

ÅKERBLADS GÄSTGIVERI Tällberg Råvaror från Siljansbygden väljs med omsorg efter säsong och kockarna har alltid blicken öppen för nya och spännande smaker.

2.

MORA HOTELL Mora Slå dig ner för en förstklassig måltid i lugn och harmonisk miljö, med utsikt över närliggande Siljan.

3.

STF GRÖVELSJÖN FJÄLLSTATION Grövelsjön Den KRAV-märkta restaurangen serverar inte bara läcker mat, här avnjuts även milsvid utsikt över de omgivande fjällen.

4.

RESTAURANGEN PÅ SKEDVI BRÖD Stora Skedvi Bondens lunch innebär rejäla, vällagade rätter där det som traktens bönder producerar står för grunden.

5.

MURBOANNAS RESTAURANG Borlänge Här står självklart ostarna i centrum, med alltifrån osttallrik och ostkaka till olika läckra smörgåsar.

FOTO: Skedvi Bröd

19


God morgon! Kickstarta dagen med en riktig pangfrukost. Duka upp utomhus om vädret tillåter och låt frukosten övergå i såväl brunch som lunch medan du njuter av sol, härligt sällskap och självklart alla godsaker. Skapa dig en egen frukostbuffé av lokala smaker som sätter extra guldkant på morgonen. Många av producenterna har webbshop eller hemleverans, så att du kan få en smakbit från Dalarna även om du inte har möjlighet att besöka dem live.

Den viktiga frukostmackan Ingen frukost utan bröd. Typiskt för Dalarna är tunnbröd, framför allt det mjuka. Rättviks Tunnbrödsbageri bakar alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul, som är smaksatt med anis och fänkål. De gör även kavelbulle, som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor. Den som hellre startar dagen med hårt bröd bör ta sikte på det härligt krispiga knäckebrödet från Skedvi Bröd. Brödet gräddas för hand över öppen eld av bagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket.

20

visitdalarna.se

Osten i centrum

Smakrika charkuterier

Osten har förstås en central plats på varje frukostbord värt namnet. Här har du möjlighet att testa dig fram med ostar av olika karaktär, konsistens och smak. Varför inte våga prova nya sorter och utmana smaklökarna. Murboannas har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika. Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av camemberttyp och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos Fina. Båda gör sig perfekt med en god marmelad.

Det är inte bara på ostfronten det är möjligt att vidga sina smakmässiga frukostvyer. Även bland Dalarnas charkuterier finns flera spännande alternativ. Vad sägs till exempel om att testa något i strutsväg? Sahlins Struts utanför Borlänge har både gårdsbutik, mat för avhämtning och webbshop för den som vill smaka den unika delikatessen i olika varianter. Här finns rökt och lufttorkat strutskött, gårdens egen strutskorv och den prisbelönta strutsleverpastejen. Addera vilda smaker av ren i form av korv eller torkat kött från Renbiten Deli i Falun eller ta sikte på den populära Leksandsskinkan från Rältagårdens gårdsbutik utanför Leksand.


Smakbricka med Dalarnas smaker I maj lanseras Taste of Dalarnas härligt läckra smakbricka. På den samlas olika typer av korvar, ostar och bröd med tillhörande toppings. Därmed kan du testa alla godsaker innan du slår till på det du gillar bäst. Smakbrickan finns att köpa hos bland andra Murboannas, Sahlins Struts, Skedvi Bröd, Snitths hantverksbageri och café, Café Wahlman och Oppigårds bryggeri. Hitta alla inköpsställen och läs mer om aktörerna som finns med på brickan på tasteofdalarna.se.

Toppings från Dalarnas skogar En mix av goda tillbehör och toppings behövs förstås, vare sig det handlar om att toppa gröt, yoghurt eller smörgås. Hos Björgårdens syltmakeri utanför Rättvik hämtas råvaran till drycker, marmelader och chutneys från dalaskogarnas välfyllda skafferi. Toppa eller doppa ost, bröd och chark i olika sorters senap, senapsdressing och såser från LissEllas Senap i Hedemora. Deras ”Söt och stark senap” har en lång varm eftersmak, perfekt till ost. Eller utforska nya senapsmarker med mer vilda smakkombinationer av havtorn, blåbär, lingon eller whiskey. Samtliga med världsmästarutmärkelser.

En söt avslutning Vad vore en lyxfrukost utan något sött? Avrunda med goda bullar eller bakverk från Snitths Hantverksbageri i Furudal eller Kanel & Kummin vedugnsbageri i Stora Skedvi. Från Labys choklad i Hedemora kommer dagsfärska chokladpraliner tillverkade av svenska bär och frukter, grädde från Grådö mejeri, svenskt smör och honung från den egna biodlingen.

et! h Ny

Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet. tasteofdalarna.se

21


Cykling i Säfsen – OCH EN PERFEK T KOMPISHELG ”Följ med och cykla stig i Säfsen” uppmanade utomhusentusiasten och egenföretagaren Sara Rönne vännen Katta. Sagt och gjort! En augustifredag rullade de uppför backen till Säfsen i södra Dalarna med varsin mtb-cykel på bilen. Ingen av dem hade varit där förut och nyfikenheten var således extra stor på att upptäcka både mtb-leder, vandringsleder och stränder för kallbad. Häng med på en maxad kompishelg strösslad med både cykling, stugmys och lyxig guldkant. TEXT / FOTO: Sara Rönne

22

visitdalarna.se


Sara Rönne

@sararonne Egenföretagare Åre

INSTAGRAM: GÖR: BOR:

Säfsen ligger ungefär tre timmar från Stockholm och tydligen tre timmar från det mesta, för även Katta som körde från norra Dalarna hade också bara tre timmars körning. När vi kom fram möttes vi av ett gäng med träningsglädje: ett stort gym hade anordnat en träningsresa till Säfsen och de cyklade mtb, paddlade kanot, körde styrkefys och sprang stig. Vi checkade in i vår stuga strax nedanför restaurang Hyttan och cykeluthyrningen, cykelarenan, klätterväggen och allt annat som är anläggningens hjärta och kände oss mer än redo för en härlig kompishelg med en massa kul planer. Vi tog på oss cykelkläderna och kickade igång helgen med att cykla Paskaleden. Leden bjuder på det mesta: fin singletrack, snäll spång, några rejäla uppförsbackar och härlig utförsflow för att sedan avslutas med en del grusväg. Paskaleden har blå svårighetsgrad och i Säfsen finns en bra mix av alla slags leder. Det finns mycket cykling att fylla en helg med om man säger så. TRÖTTA BEN I BASTUN

Vi kom hem till stugan med en skön känsla i kroppen – och trötta ben. Katta hade varit förutseende och satt på bastun och ja jag vet: cykling, kompissnack och bastu låter alldeles för drömmigt, men just denna kväll hade vi faktiskt inte ens ett skavsår att klaga på. Det var precis lika bra som det låter. När det blev dags för middag promenerade vi upp till Restaurang Hyttan. Det var en uppsluppen stämning i restaurangen och en känsla av människor som mådde riktigt bra. Stigar i skog och träningströtta kroppar har den effekten. När vi kom hem till stugan igen gjorde vi en brasa i kaminen och kröp upp i soffan medan mörkret la sig ordentligt där ute. Myset visste liksom inga gränser. SOLSKEN PÅ SOLBERGSLEDEN

Dagen därpå vaknade vi runt halv åtta och behövde inte ens styra upp frukost. I stället drog vi på oss vandringskläderna, snörade trailskorna och gick upp till Hyttan för frukost. Jag laddade upp med en äggmacka från frukostbuffén och där utanför fönstret såg vi att solen sken. Perfekt för vår plan att vandra Solbergsledens cirka 13 kilometer. Här och var

23


låg det en fin spång och här och där smög myrvätan igenom. Vi vandrade uppför berg och genom sådan där magiskt fin mossa. Att ha en restaurang att gå till där kockarna lagade frukost, lunch och middag medan vi gjorde annat var väldigt be-kvämt. Vi kunde gå direkt från stigen in till restaurangen och när vi satt där i soffan framför brasan i loungen var vi ganska nöjda med att ha samlat nästan 20 000 steg. – Nu kör vi överkropp istället, skrattade Katta när vi åkte ner till Säfssjön där man kan hyra kanoter och roddbåtar. När vi satt där i roddbåten slog det oss att det var lördag och klockan bara var tre. Alltså var det väldigt mycket helg kvar. Därmed hade vi även gott om tid att leta upp en sandstrand och bada lite. Temperaturen i sjön var minst sagt uppfriskande – det kan nog ha varit tio grader.

Vi somnade både mätta och trötta även den kvällen, förmodligen precis som alla andra träningsglada i stugorna runtomkring. Och när söndagsmorgonen väckte oss med solsken så längtade vi både efter den där härliga flowleden vi hört talas om – och det som väntade efteråt. Tipset för ett riktigt bra söndagsavslut i Säfsen är att cykla Toppleden. Den är svart och låter därmed avskräckande, men håll dig på leden fram till Solbergets topp (den första av de tre topparna). Fram till dess går leden uppför på grusvägar och på lite skön stig med en och annan spång och lerpöl. När du är på toppen av Solberget väljer du den nästan två kilometer långa flowleden ner. Den är blå och ljuvlig och en riktigt fin belöning. BUBBLIG AVSLUTNING PÅ VÅFFELBRUKET

SKÖNT FLOW OCH TOPPLEDEN MOT TOPPEN

Lördagen fortsatte ungefär på samma sätt som fredagen med bastu och god middag på Hyttan. – Ni måste prova vår älggryta, den har stått och puttrat hela dagen, sa kocken när vi satte oss ner till bords och det ville vi ju såklart. I Säfsen finns möjlighet att boka in sig på jakt på både älg och småvilt och den älg vi åt till middag var skjuten alldeles i närheten.

Och sedan! Sedan åkte vi till Våffelbruket. De finns på flera platser och nu tog vi sikte på Våffelbruket i Hammarbacken i Ludvika. Givetvis beställde vi in specialiteten bubble waffles: en med banan och hasselnöt, en med blåbär. Den där bubbelvåfflan var ett perfekt avslut på en riktigt fin kompishelg med mycket cykling och annat roligt. Jag kan rekommendera Säfsen som en trivsam resort med mysigt stughäng tillsammans med kompisar – eller en aktiv helg för familjen. Tack Dalarna för möjligheten att uppleva allt detta (och för den sköna känslan i benen).

"Den är blå och ljuvlig och en riktigt fin belöning." 24

visitdalarna.se


25


IDRE FJ ÄLL

Idre

ÄLVDALEN GESUNDA O R S A G R Ö N K LIT T

R ÄT T V IK

Älvdalen Sälen

MO R A PA R KEN

Orsa

B JU R S Å S

Mora

SÄ L E N BY

Rättvik

L IN DVAL L E N R ÖRBÄ C KSN ÄS

Malung Vansbro

VASA L OPPSARENAN

S ILJA N S N Ä S

Leksand Gagnef

Falun

LU GN E T KÄ LLV I K E N

KL ÄPPE N

Borlänge

LIMA M AL U N G TYNGSJ Ö

Ludvika

Säter

Hedemora Smedjebacken

S ÄT E R

Avesta

SÄFSEN

Visit Dalarna Travel Guide Appen gör det möjligt för dig som besökare att uppleva och utforska olika delar av Dalarna. Ett enkelt och smidigt sätt att hitta till exempel cykel- och vandringsleder, besöksmål eller en spännande mataktör. Under vår och sommar lanseras dessutom flera nya funktioner. Bland annat kan du ta dig an olika uppdrag där du ska samla platser, sevärdheter eller upplevelser. När du till exempel besökt alla vattenfall i vår ”Vattenfallsjakt” får du ett fint pris att ställa på din digitala app-prishylla. Håll utkik! Finns där appar finns.

26

visitdalarna.se

BIKING DALARNA Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet. Totalt finns 20 områden att utforska, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med 130 mil uppmärkta leder för cross country och 25 leder för downhill, gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis. bikingdalarna.se


Sälen TIPSTUR: Anslut till 100-årsfirandet och cykla längs den klassiska Vasaloppsleden. BO: Stort utbud av hotell, stugor och lägenheter. AFTER BIKE: Med hela Sälenfjällen till förfogande är möjligheterna oändliga: vandring, fiske, paddling, höghöjdsbanor och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

Rättvik TIPSTUR: Farfarsleden (16 km) är en magiskt fin led som mestadels går på tallhedar. Lätt kuperad, snabbcyklad och ren mtb-glädje. BO: Hotell Lerdalshöjden, Siljansbadets Camping & Stugby, Stiftsgården. AFTER BIKE: Köp Rättviksglass på torget och njut av solnedgången vid Långbryggan.

1

Mora TIPSTUR: Eldristuren (24 km) är en lättcyklad led som slingrar sig genom Vasaloppsland på stigar och skogsvägar. BO: Mora Hotell, Mora Parken. AFTER BIKE: Kyrkogatan bjuder på en mysig mix av butiker, caféer och restauranger. Promenera längs Siljan vid Saxviken och njut av vågornas kluckande.

Bjursås TIPSTUR: Hambergsspurten (13 km) för den som vill ha puls, utmaning och rolig mtb-cykling. Västanbergsrundan (16 km) går huvudsakligen på lättcyklad grusväg och bjuder på dalaidyll deluxe. BO: Stugor eller camping på Bjursås Berg & Sjö. AFTER BIKE: Ta en tur till Dössberget. Ät eller fika på värdshuset och njut av omgivningarna i ”Dalarnas Schweiz”. Besök handelsboden, gammelgården, fordonsmuseet och dalahästutställningen (som sägs vara en av världens största).

Orsa Grönklitt TIPSTUR: Flowtrail (2 km) är en fartfylld flowled med doserade kurvor. BO: Hotell, stugor eller lägenheter med bike in-bike out. AFTER BIKE: Häng vid Rädsjön. Sandstrand perfekt för svalkande bad, grillplats och möjlighet att hyra kanot, kajak eller SUP.

2 3 Gå i mål med Vasaloppstrippeln 2022. Åk skidor, cykla och spring samma distans under ett och samma år. Välj mellan 90, 45 och 30 km. Boka din plats på vasaloppet.se. 27


FA MIL JEN LINDNORD:

”Dalarna är familjeäventyr i koncentrat” ”Vi behöver inte åka jorden runt för att hela familjen ska få uppleva äventyr. När vi var i Dalarna i somras upptäckte vi hur rikt på upplevelser och roliga aktiviteter det är där. Dalarna är familjeäventyr i koncentrat”, säger Helena och Mikael Lindnord samstämmigt. TEXT: Sanna Rosell / FOTO: Joakim Norenius, Anton Jerkeby

28

visitdalarna.se


"Naturen gick från något att tävla i, till något att också njuta av." Är det någon familj som kan det här med spännande aktiviteter och storslagna upplevelser, så är det Lindnords. De har äventyrslusten i sitt dna. Pappa i familjen, Mikael, var världselit inom multisport i tjugo år och har bland annat tio världsmästerskap i bagaget. Även mamma Helena var aktiv och tävlade många år i multisport. Åttaåriga Philippa och sexårige Thor har också anammat den aktiva livsstilen; på hemmaplan i Örnsköldsvik är det olika sporter, friluftsliv och näräventyr som fyller dagarna mellan jobb och skola. FRÅN VÄRLDSMÄSTERSKAP TILL NÄRÄVENTYR

En dag hände något som förändrade allt. En hund gjorde entré i familjens liv – och inte vilken hund som helst. När Mikael tävlade i VM i Ecuador mötte han en gatuhund som han gav några köttbullar till. Hunden slog följe med det svenska multisportlaget resten av tävlingen och efter målgången bestämde Mikael sig för att ta med honom hem. Han fick namnet Arthur och blev världskändis i media för sin resa från gatuhund i Ecuador till familjevovve i norra Sverige. Men det var inte bara en resa för Arthur, utan även för Helena och Mikael. – Arthur blev en livsförändring för oss. Samtidigt växte vår familj och vi ville hjälpa våra barn att utforska och upptäcka både sig själva och naturen omkring dem, berättar Helena. Näräventyren blev allt fler och perspektivet på naturen gick från något att tävla i, till något att också njuta av. Helena fortsätter: – Vi är väldigt aktiva och tycker om att sporta och vara utomhus och göra roliga saker tillsammans. Därför älskade vi att semestra i Dalarna – det är ett eldorado för aktiva kids.

29


.. Ma%la din egen dalahast

ÄVENTYRLIG SOMMARSEMESTER I DALARNA

30

Sportiga aktiviteter och massor av njutartid utomhus – ja, där kan Dalarna erbjuda ett smörgåsbord av upplevelser. Familjens sommarsemester i Dalarna började i Nusnäs med en djupdykning i dalakultur. För vad är mer typiskt Dalarna än äkta dalahästar? Familjen besökte en av tillverkarna, anrika Nils Olsson Dalahästar, och fick se hur de kurbitsklädda kusarna blir till. Numera står fyra egengjorda dalahästar i familjens arbetsrum som en symbolisk hälsning från Dalarna. En annan typ av dalakultur är naturens mystik med de trolska sagoskogarna och magiska bergen. För visst är det där som Huldran, älvorna och givetvis Tomten bor. I alla fall i Tomtelands skogar! Familjen Lindnord packade in sina hästar i bilen och åkte till Gesunda utanför Mora för att uppleva ett sago-

visitdalarna.se

land med magiskt tema. Bland nissar, stortroll och busmöss fick de både lärdomar och äventyr. – Hela familjen uppskattade verkligen Tomteland. Vi kom först och gick sist, vi fullkomligt stängde stället! Kidsen älskade hela konceptet med alla shower, att träffa Tomten och uppleva sagolandet. De har även vävt in väldigt bra budskap i konceptet, att man till exempel ska vara rädd om naturen, djuren och varandra, säger Mikael. PIRRIGT BLAND TRÄDTOPPARNA

På Idre Fjäll finns det många upplevelser för den som gillar fartfyllda äventyr, som en mountainbikebana och bike park med teknikhinder och hopp. Cyklisterna kan åka uppför fjället i lift och nedför på cykeln i full fart. Mikael tycker att Idre Fjälls mtb-leder är bra, då de även passar nybörjare.

– Idre Fjälls ledsystem är väldigt lättillgängligt, bra och anpassat för familjer, så att även barn och nybörjare kan åka. Man behöver inte vara downhillexpert, utan här kan alla åka. Det äventyrliga temat fortsatte högt uppe bland trädtopparna. På Idre Fjäll finns en höghöjdsbana med zipline och linbanor där stationerna är upp till tio meter upp i luften. Mikael berättar att det var pirrigt bland trädtopparna: – Det var lite spännande för oss i familjen med den höga höjden och den gungande höghöjdsbanan, men det gick fort över och alla tyckte det var jättekul. Lite pirr i magen hör ju ändå till de stora äventyren och man behöver inte åka jorden runt för att uppleva sådana. Det är Dalarna ett bra bevis på, tycker familjen Lindnord som gärna kommer tillbaka för fler äventyrliga semestrar.


31


Bästa sommarlovet Pirr i magen, äventyr under jord, cykling på fjället, höghöjdsbanor, härligt häng på en sandstrand eller mys i en stuga på landet. En sommar i Dalarna innehåller både fartfyllda upplevelser och kvalitetstid tillsammans.

32

visitdalarna.se


Vandra med R enbitens tama renar

Renar, strutsar och andra spännande djur I Stora Tuna utanför Borlänge huserar Sahlins Struts, som förutom familjen Sahlin också inkluderar ett hundratal nyfikna strutsar. Gården är stor, så det finns många möjligheter att sprida ut sig och det erbjuds aktiviteter för hela familjen utomhus. Passa på att lära er mer om livet på landet och de spännande fåglarna under den digitala gårdsvandringen: Använd din egen smarta telefon, scanna QR-koden och lyssna till berättelserna. Även gårdens restaurang och café är självklart inspirerade av strutsarna. Vandra med Renbitens tama renar i Grövelsjön till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga renfällarna och provsmaka samiska godsaker. Här kommer du nära både renen, naturen och den samiska kulturen, med aktiviteter för hela familjen. Träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten på Avesta Visentpark. Förutom att spana på visenterna finns det stora grönområden att busa på, en mysig lekstuga att leka i, klätterstolpe, gungor, hopphage, styltor och ett ladugårdsfik. Orsa Rovdjurspark är Nordens största rovdjurspark och här går det att träffa många storheter: björn, varg, lo, järv, tiger, leopard och berguv. Passa också på att säga hej till den nya isbjörnsungen!

Kliv in i sagornas värld På Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora, kan ni träffa Tomten även mitt i sommaren. Här har han samlat alla sina vänner i den stora utomhusparken: nissarna, trollen, busmössen, älvorna, renarna, Sagofen, Häxan och många fler. Alla är ständigt redo för lek, skoj och roliga upptåg. Besök de många fantasifulla platserna från sagornas värld, som Trollrike, Sagotorget, Älvornas skog, Förtrollade skogen och Häxans hus. På Tomteland blir sagorna verklighet och ni dras snabbt in i äventyret.

33


Gå ner i gruvan Ut på fjället Sommartid byts skidorna ut mot cyklar i Dalarnas fjällvärld. Både Sälen och Idre Fjäll erbjuder flertalet leder av varierande längd och svårighetsgrad. Orternas medlemskap i cykelnätverket Biking Dalarna garanterar dessutom hög standard på leder och kringservice. Välj boende i stuga eller lägenhet med närhet till både naturen och aktiviteter. Ta en tur i kanot eller testa forsränning, upplev fjällvärlden endera på cykel eller till fots. Här finns mycket spännande att göra tillsammans.

Lek och busa på Sommarland På Leksand Sommarland finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och ett härligt pool-landskap med rutschkanor, forsar och fritt fall. I den stora äventyrsparken vid Siljan finns aktiviteter för hela familjen. Bo enkelt och smidigt på intillliggande Leksand Strand, som numera kan titulera sig femstjärnig camping. Då kan ni kombinera besöket på Sommarland med mysigt boende i stuga, bad i Siljan, minigolf och andra roliga aktiviteter som anläggningen erbjuder.

Höghöjdsäventyr I Rättvik ligger klätterparken Högt & Lågt. Här finns banor som passar både de yngsta, de höjdrädda och de mer våghalsiga. Banorna är indelade i svårighetsgrader med färgkoder, precis som i en skidanläggning, där orange är enklast och röd svårast. Det finns ingen åldersgräns, men de olika banorna har olika krav på minimilängd. Pirriga höghöjdsbanor finns även i Lindvallen i Sälen, Idre Fjäll, Leksand Sommarland och Orsa Grönklitt.

34

visitdalarna.se

Vid Falu Gruva kan ni utforska omgivningarna både ovan och under jord. På en guidad visning nere i gruvan får ni höra om den tusenåriga historien och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Temperaturen i gruvan är +5 grader året om och gångarna i gruvan kan vara leriga, så ta på varma kläder och oömma skor. Regncape och hjälm finns att låna. Åldersgräns för att gå ner i gruvan är tre år och alla under tolv år går endast ner i målsmans sällskap. Ovan jord väntar besök i det interaktiva Gruvmuseet. Passa också på att göra en tidsresa, genom att kliva in i gruvarbetarfamiljen Erikssons stuga, där tiden stått stilla sedan 1897. Nytt för i år är dessutom möjligheten till ytterligare en tidsresa, denna gång till 1950-talets gruvarbetarbostad. På båda ställen möter ni människor i karaktär som levandegör sina respektive tidsepoker.

Experimentera på museet Nyfiken på att undersöka människokroppens sinnen och experimentera med robotar? På 2047 Science Center i Borlänge finns miljöer med olika teman kring naturvetenskap och teknik, fyllda med roliga och interaktiva experiment. Testa er reaktion på klätterväggen, tävla i magnetslalom och starta luftkanonen. I planetariet guidas ni till en häftig upplevelse och lär känna universums stjärnor, planeter, galaxer och kometer.

En stuga på landet Efter en späckad dag med många intryck är det skönt att få landa, tända grillen och samla energi inför en ny dag. I en stuga rår ni er själva och bor på egna villkor och det finns gott om plats att breda ut er. Dalarna erbjuder ett stort utbud av stugor i fjällmiljö, intill en sjö, centrumnära eller mer avsides. Vad är ni sugna på? Se utbudet på visitdalarna.se/boende


o td ou

E

or

n magisk värld

Prova klätteräventyr med utmaningar på alla nivåer.

Sagolandets nyheter ÄLVORNAS RIKE SKOGSTOMTEHUSET BERGATROLLEN & NYA ÄVENT YR FÖR HELA FAMILJEN!

Öppet 20 jun - 14 aug samt 20-21 & 27-28 aug

Äventyret börjar på tomteland.se

40

Över olika attraktioner och aktiviteter!

Välkommen till Dalarnas sommarparadis och hela familjens äventyr! Boka Sommarlandspaket med 2 dagars entré och välj mellan stuga, camping eller glamping.

Läs mer och BOKA leksandresort.se/sommarland

år gamla, Våra besökare är 2–82 våghalsar. en del är nybörjare, andra , så här finns Banorna är olika svåra något för alla.

g Öppet varje da vet. lo hela sommar

BOKA PÅ www.hogtlagt.se/rattvik

vid tterparken Du hittar klä km camping, 1 Enåbadets trum. en ec res från Rättviks


KULTURRESAN Ornässtugan är en del av Kulturresan, en resa genom Dalarna med stopp vid nio kulturhistoriska besöksmål. Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats. När passet är fullstämplat får du, förutom de upplevelser du redan fått på nio unika platser, den speciella dalahästen som en extra belöning för en genomförd Kulturresa. Kulturpasset kostar 125 kronor och finns att köpa hos respektive besöksmål samt digitalt på: visitdalarna.se/kulturpasset

36

visitdalarna.se


MYSTISK

fågelspaning VID ORNÄSSTUGAN På Ornässtugan utanför Borlänge kan du hitta många spännande lämningar av folktro och magiskt skydd. Ristningar i timmerstockar, smidesdetaljer i byggnaderna och på dörrarnas gångjärn vittnar om hur man skyddade sig mot olycka och mörka krafter. Fåglarna hade en viktig roll som beskyddare, där de återkommer på flera platser på den gamla bergsmansgården. Fast det är först när du vet vad du ska leta efter som tecknen blir tydliga. TEXT: Emelie Bröms / FOTO: Anna Holm

Människor har sedan urminnes tider fascinerats av fåglar. Med hjälp av fåglarnas flykt, beteende och sång har man försökt tyda framtiden, vädret, hur årsväxten ska bli, gudarnas vilja och mycket mer. Dessutom har vi många välkända talesätt och liknelser som handlar om fåglar. Smörgåsar, hönshjärnor och olyckskorpar är ord som vi ofta slänger oss med även i modern svenska. Fascinationen för fåglarna syns också i folktron – något som blir extra tydligt på Ornässtugan. – Vi hade en lokal smed på besök och tittade runt på vilka smidesdetaljer som fanns att inspireras av. Hon drogs direkt till gångjärnen på dörrarna, vi började titta närmare och jag såg något jag faktiskt inte lagt märke till förut. Gångjärnen hade en sådan märklig avslutning, den var upphöjd som en näbb och man kan tolka in ett öga. Plötsligt såg vi ett fågelhuvud, men varför fanns det där? Det var jättespännande, säger Åsa Ehlis, museichef på Ornässtugan. Så hon började läsa, leta och forska vidare. Plötsligt uppenbarade sig en helt ny värld av fåglar, lås, dörrar och skyddsmagi. – När det väl kom till kritan var det ändå rätt logiskt. Det är till exempel vanligt med fåglar eller drakar på draglås i medeltida härbren, troligtvis för att det symboliserar vaksamhet och skydd. SPÄNNANDE TECKENTOLKNING

Den som besöker Ornässtugan och tycker det är spännande med den här typen av symbolik har mycket att hämta. Det gäller bara att hålla ögonen öppna och titta noga. – Stugan är överöst med tecken på

folktro och magi. Det är inte bara fåglar, utan även skyddsbränningar, kors och andra magiska tecken. Man har verkligen ansträngt sig för att skydda huset. Åsa berättar att den enorma mängden tecken mest troligt kommer sig av att det inte fanns någon eldstad i huset. Vanligtvis var elden det viktigaste skyddet från mörkret och det onda. Här behövde man hitta alternativ. – Därför har man verkligen bränt in runt låsen, svett på väggarna med eldslågor och ristat in många kors. Det finns jättemycket spännande att se och vi brukar väva in det i våra visningar. Innan gästabudssalen stannar vi till exempel alltid utanför dörren och bara står och tittar. Det är massvis med tecken bredvid, över och på dörrarna. Det blir så uppenbart. Dessutom är det kul att höra besökarnas egna tolkningar. INGA TYDLIGA BETYDELSER

På Ornässtugan finns tecknen överallt och det är just mängden som sticker ut och gör stugan unik i sitt slag. Många tecken finns vid dörröppningar, som för att skydda ingången till rummen. De finns även mellan timmerstockarna, lite dolda, vilket tyder på att de fanns på plats redan när man satte upp huset. Tanken på magiskt skyddsbehov fanns alltså redan när byggherren Stig Hansson beställde sin gäststuga i början av 1500-talet. – Någon sa att Ornässtugan kan vara huset med allra mest folktro bevarad i inristningar. Det finns så enormt mycket symbolik. Vi har försökt spåra betydelser, forskat och pratat med Nordiska museet där de jämfört med runor. Men vissa vet vi inte vad de betyder, säger Åsa. Samtidigt är ovissheten en del av

charmen, som gör att mystiken kring de gamla tecknen och inristningarna består. Det finns något tilltalande i att gissa, fundera och resonera kring vad symbolerna betyder och varför de användes. – Dessutom är muntliga traditioner lite av Ornässtugans grej. Innebörden av många historier härifrån, liksom innebörden av de olika tecknen, har berättats från mun till mun. Den här muntliga traditionen lever i mångt och mycket vidare än idag. När Åsa och hennes kollegor guidar nyfikna besökare runt vid stugan återupprepas berättelserna om människorna som en gång i tiden bodde, levde och verkade här. Numera inkluderar traditionen även historierna om Ornässtugans skyddsfåglar.

VILKET ÄR DITT BÄSTA FÅGELUTTRYCK? Fåglar finns överallt runtomkring oss. Inte bara i luften, på marken eller i symboliska utsmyckningar som på Ornässtugan. De finns även i språket! Ta någon under sina vingar Tjuvaktig som en skata Klok som en uggla Glad som en lärka Fri som en fågel Hönsmamma Stolt som en tupp Högsta hönset Muntergök Att få gåshud Örnblick Smörgås Mesigt

37


1. 7.

6. 3.

8.

4. 9.

5.

2. 38

visitdalarna.se


DE 9 BESÖKSM ÅLEN I KULTURRESAN ÄR:

1.

Verket /Avesta Art

AVESTA Upplev en magisk mix av historia, konst och modern teknik. Den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan har förvandlats från tung, sotig, mullrande industrimiljö till ett inlevelsemuseum utan dess like. Den 14 maj–18 september är Verket hem för den återkommande utställningen Avesta Art, som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass.

2.

Ornässtugan

BORLÄNGE Ornässtugan ligger vackert belägen vid sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en bergsman i början av 1500-talet. Den mest kände gästen är Gustav Vasa, som var där 1520 under sin flykt från den danske unionskungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass. Museet öppnade redan år 1758 och är världens äldsta bevarade utställning, i ursprunglig byggnad. I den arkitektritade museibutiken finns också ett café med uteservering. Öppet helger i maj. Under juni, juli och augusti öppet tis–sön med guidade visningar varje hel timme.

4.

Falu Gruva

FALUN Utforska en plats med tusen år av historia. Under jord syns spåren av hundratals år av gruvdrift och vid en guidad tur får du uppleva stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig och runtom är historiska faluröda byggnader utspridda. I dag huserar även lunchrestaurang, café och butiker på gruvområdet.

5.

Carl Larsson-gården

SUNDBORN, FALUN Ett av världens mest kända konstnärshem ligger i Sundborn och är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Här bodde konstnären Carl Larsson med sin fru Karin och deras barn. Följ med på en guidad visning och lär dig mer om det världsberömda konstnärsparet, konsten, kärleken och deras bullriga liv. Passa också på att besöka närliggande Konsthallen Kvarnen, som i sommar visar utställningen ”Karin Larsson – låt handen synas”. Visas 21 maj–21 augusti.

6.

Hildasholm

LEKSAND Huset från 1910 är läkaren och 3.

Dalarnas museum

FALUN Upptäck Dalarnas rika kulturhistoria, där utställningarna speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som går att uppleva än i dag. Titta närmare på världens största samling av dalahästar och kika in i Selma Lagerlöfs arbetsrum. I sommar visas en tillfällig utställning med tidigare outställda föremål från museets stora samlingar med fokus på dalaskåp och andra dalamålningar.

7.

författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Inredningen från familjens liv i huset är väl bevarad och under en guidad visning får du höra mer om familjens spännande liv. Förutom huset är trädgården vida känd. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. Varje sommar ställer också ett antal skulptörer ut sina verk i parken.

Nils Olsson Dalahästar

NUSNÄS, MORA Se tillverkningen av världens kanske mest kända häst – dalahästen. På riktigt nära håll kan du följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Som besökare är du välkommen att gå runt i verkstaden på egen hand och ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan.

8.

Zornmuseet

MORA Besök Anders Zorns hem Zorngården samt Zornmuseet i centrala Mora. Ta del av målningarna, historierna och få en inblick i hans och hustruns Emmas liv. Efter en uppskattad utställning på Nationalmuseum och efter att ha visats internationellt är Zorns berömda verk nu tillbaka i Mora. Under sommaren 2022 visas utställningen "Zorn för hela slanten", som rymmer allt från konstnärens virtuosa vattenstudier och bländande porträtt till hans ikoniska bilder från Dalarna. Visas 12 februari–4 september, 2022.

9.

Porfyr- och Hagströmsmuseet

ÄLVDALEN Här visas en unik kombination av lokala industri- och kulturskatter, där både porfyren och Hagströms musikinstrument exporterats från Älvdalen och ut i världen. Utforska unika samlingar av konstverk i porfyrsten och instrument. Ett stenkast från centrala Älvdalen ligger det så kallade Nya Porfyrverket, som enligt många är ett av Europas bäst bevarade industriminnen. I år firar verket 125 år, vilket även uppmärksammas i en sommarutställning på Porfyrmuseet.

39


Vi blev med fäbod! De sökte en plats för att bara vara, njuta och koppla av – och hittade den i fäbodstugan från 1800-talet. Förutom lugnet, stillheten och ett rejält renoveringsprojekt fick familjen Hammarbäck också en hel del nya intressen på köpet, som byggnadsvård, fäbodhistoria och släktforskning. Häng med till deras fäbodidyll. TEXT: Emelie Bröms / FOTO: Malin och Tommy Hammarbäck

40

visitdalarna.se


Familjen Hammarbäck

NAMN: Malin, Tommy, Maj 8 år och Ellen 6 år BOR: Leksand INSTAGRAM: @hammarbacks_fabod

Högt upp på Solleröåsen, omgiven av djupa dalaskogar och med Siljan som skymtar i fjärran, ligger familjen Hammarbäcks pärla. Den lilla fäbodstugan som köptes år 2020 var tänkt att bli ett stillsamt tioårsprojekt, men så här två år senare kan Tommy och Malin konstatera att lust är en stark drivkraft som får saker att hända. – Vi har bland annat rätat upp och lagt in golv i stallet för att kunna sitta inne och äta samt bytt och isolerat taket på storstugan. Köket har vi gjort om helt. Nu ska vi bygga en brokvist och har lite kvar att göra inne, men annars är planen att vi ska sova över för första gången i sommar. Även om det är mycket jobb är det fortfarande kul. Vi gör allt själva, har ingen tidspress och väljer själva när vi vill gasa eller ta det lugnare, säger Tommy. Deras gård kallas ”Masgard”, vilket betyder ungefär ”Matsgård” på Sollerömål. – Vi vet att det är en släkt från Sollerön

som har byggt stugan och att den är från 1840-talet någonstans, men hela fäboden har anor från 1600-talet. En fäbod har så mycket historia bakom sig och det var något vi tyckte var väldigt roligt att kunna forska i. De är ju kulturskatter. DET ENKLA LIVET LOCKAR

På fäboden finns ingen el. Maten lagas på en vedspis, vatten hämtas i brunnen på gården och vid behov hänvisas till utedass. Just den här enkelheten är vad som lockar. – Vi vill ha en plats där vi kan njuta och koppla av. En helt annan livsstil än den vi har hemma. Här är allt väldigt enkelt, vilket gör att man får ta ett steg tillbaka. Allt kan få ta lite längre tid, säger Malin. Tommy, som i grunden är byggnadssnickare, fick dessutom nya perspektiv på hantverket. – Att bygga konventionellt är enklare. Att bygga efter byggnadsvård tar mer tid.

Det är lindrev, handsmidda järnspikar och kreativa lösningar. Det har gått bra, men man får tänka till hela tiden. Jag har också fått upp intresset för allmogemöbler. För några år sen var jag inte alls intresserad av det. Men nu har jag upptäckt det vackra i det, att kunna ta reda på vem som ligger bakom olika målerier, om det är målare från Rättvik eller Leksand. Det är kul, konstaterar han. RATADE SKINNSOFFAN

När de började renovera startade de också sitt konto på Instagram, där följare kan hänga med på renoveringsresan. – Där har vi också hittat många likasinnade som har samma tankar och värderingar kring gamla platser, hus och saker. Vi har fått stor inspiration från andra och många har hört av sig om vårt projekt och det vi gör. Det är kul att kunna inspirera, säger Malin. Hon märker också att det är många

41


yngre och barnfamiljer som är engagerade och intresserade av fäbodlivet, byggnadsvård och renovering. – Det är ju väldigt populärt att ta tillvara och återbruka, det är inte längre bara second hand i form av kläder. Nu tar allt fler tillvara byggnader och inredning också, man ser det vackra i det gamla. Vi har varit på många loppisar och auktioner. Till en början var vi inne på det mer praktiska, så som en skinnbäddsoffa. Men där ändrade vi oss för det kändes inte rätt. Nu har vi skaffat tidsenliga möbler för att få den här charmen. Jag själv är uppvuxen i allmogevärlden och har blivit medsläpad på auktion som liten. Det var otroligt tråkigt, men nu gör vi samma sak med våra barn, skrattar hon. Även om barnen kanske inte tycker att renoveringsdagarna som spenderats på fäboden varit de allra roligaste, hoppas de att döttrarna kommer uppskatta platsen desto mer framöver. – Jag tycker att det känns som vår plats och vi vill att den ska gå vidare i generationer. Det finns många fäbodar, men de behöver ju bevaras. Inte bara husen, utan också det kulturella, hur det var förr. Det är så lätt att man glömmer hur man fick kämpa med allt och hur det såg ut. Det är fint att få ta över ett sådant ställe, säger Tommy. KREATIV TWIST PÅ BYGGNADSVÅRDEN

Nu ser de fram emot belöningen av allt slit. Att få landa i sin fäbodstuga, där saker i mångt och mycket är som förr i tiden. Fast i linje med sina kreativa ådror är det byggnadsvård med små twistar. Som när de satte kyrkspån inomhus för att täcka ett hål där det saknades timmer. – Det är egentligen ett ytskikt som används på utsidan av gamla träkyrkor, men vi valde att göra det inomhus. Och en traditionell fäbod från 1800-talet är ju bara trärent med omålade trämöbler, men vi ville ändå ha lite färg så det blev stänkmålning i köket. Det är kul att göra gammalt, men på vårt sätt. För vi vill restaurera så det känns rätt för stugan, men att det ändå ska vara vi och kännas trevligt, säger Tommy. Nu är målbilden nära, den som innefattar den allra första övernattningen i stugan. Båda ser det tydligt framför sig. – Känslan av att sitta ute och se solnedgången, vänta in skymningen, gå och lägga sig. Vakna av att höra skogens fåglar kvittra, få koka sitt kaffe på vedspisen och bara må bra. Det känns som att det här är vår plats och som att det var menat.

42

visitdalarna.se

Nyfiken på fäbodlivet? BO PÅ FÄBOD. I den idylliska fäbodbyn Fryksås, på höjderna utanför Orsa, checkar du in i Smidgårdens mysiga stugor eller på gemytliga Fryksås Hotell & Gestgifveri.

Flera fäbodar runt om i Dalarna har öppet för besök sommartid, som Karl Tövåsens levande fäbod i Rättvik, Lindvallens fäbod i Sälen och Torrlids levande fäbod i Älvdalen.

HÄLSA PÅ I FÄBODEN, FIKA OCH SÄG HEJ TILL DJUREN.

Flera vandringsleder passerar, startar eller slutar vid gamla fäbodar. Fäbodrundan i Leksand utgår från Skallskogs fäbodar, Ärteråsens fäbodar i Furudal är utsedd till ett av Dalarnas sju underverk och Vasaloppsleden passerar flera fäbodbyar som Hökberg och Eldris.

FÄBODVANDRA.


Fabriksförsäljning med 2:a sortering Måndag–fredag kl 10.00–18.00 Lördag kl 10.00–14.00 Juni–Augusti även söndag kl 11.00–15.00 Nittsjö Keramik | 795 91 RÄTTVIK | Tel: 0248-171 30 www.nittsjokeramik.se

SIN

CE

T

F

S, SWEDEN

1

AF

ICR

E HAND NUIN

E • G

RA

FT

M

NU

SNÄ

S, SWEDEN SIN

CE

1

se vår hemsida och Facebook

RO

För öppettider och evenemang

F

9

28

en kulturskAtt i HjärtAt Av dAlArnA.

SNÄ

•G

Hugo Afvéns Hem -

NU

8

Alfvéngården

2018-05-03 14:19

M

92

Namnlöst-1.indd 1

RO


Äntligen evenemang Äntligen! Vi är nog många som längtat efter och väntat på att få uppleva evenemang live igen. Värmen från scenen, musiken i sommarkvällen, förväntningarna, gemensamma skratt och dito tårar under känslofyllda föreställningar och konserter. Dalarnas färgstarka traditioner och sprudlande kultur- och föreningsliv gör att det finns en uppsjö av evenemang och upplevelser att välja på. Här har vi samlat några av sommarens favoriter.

44

visitdalarna.se


Hela utbudet hittar du i vårt välfyllda digitala kalendarium på visitdalarna.se/evenemang

Dalhalla Det gamla kalkbrottet utanför Rättvik kvalar in som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. I sommar är programmet välfyllt och publiken kan se fram emot en mängd akter, som Lars Winnerbäck, Judas Priest, Peter Jöback, The Ark, Tomas Ledin och Ulf Lundell. Dessutom blir det unika artistkombinationer när till exempel Magnus Uggla, Miss Li och Petter ställer sig på scenen tillsammans, eller när The Hives, Mando Diao och The Sounds återupprepar den rockiga succén från 2019. Addera favoriter som Diggiloo, Rhapsody in Rock, Kristina från Duvemåla och Jesus Christ Superstar och konsertsommaren är komplett.

→ 11 juni–17 september

Bingsjöstämman Första onsdagen i juli samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade för att uppleva musikens kraft tillsammans i skogarna utanför Rättvik. Hela den lilla byn Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att delta – eller bara lyssna. → 6 juli

Vansbrosimningen Upplev Sveriges största vattenevenemang när Vansbro under en julivecka blir Simsveriges absoluta centrum. Vansbrosimningen är ett av världens största och äldsta öppet vattenevenemang med närmare 14 000 deltagare. Det finns flera olika lopp att välja mellan, alltifrån Lilla Vansbrosimningen för de yngsta, till Kortsim, Halvsim, Öppen Älv och förstås de klassiska 3 kilometrarna i Vanån och Västerdalälven. → 1–10 juli

Dansbandsveckan Sju kvällar, sex pulserande dansbanor och 82 dansband. Nästan 100 000 besökare kommer varje år för att njuta av musiken, dansen och stämningen. Här kan du räkna med att möta hela Dansbandssverige och Malung förvandlas under veckan till ett jättelikt danspalats där det utövas bugg, foxtrot, swing, lindyhop och gammeldans vart du än går. Här är alla välkomna att ta sig en svängom, vare sig du är nyfiken nybörjare, nöjesdansare eller erfaret proffs. → 17 juli–23 juli

Dan Andersson-veckan Åtta kulturdagar i poetens anda och fotspår, runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden i södra Dalarna. Veckan innehåller bland annat musik, poesi, visfestival, kulturfrukost, workshops, finnmarksvandring, kolmila och öppen scen. → 30 juli–6 augusti

son-veckan Dan Anders 45


Ingmarsspelen

Bygdespel Den traditionella och unika teaternformen berättar om dalfolkets äventyr och kärleksbekymmer i historier präglade av sägner och dramatik. Sång, dans och musik – ofta på stämningsfulla utomhusscener – skapar en än häftigare upplevelse. Spelens handling har ofta stark lokal förankring. I Malungs ”Skinnarspelet” (24–26 juni) kretsar historien kring ortens skinnare och skinnhantverket. ”Ingmarsspelen” (1–5 juli) i Nås handlar om de bybor som sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem, medan ”Trollbröllopet” (12–14 augusti) i Äppelbo bygger på sägnen om hur orten fick sin brudkrona.

.. Trollbrollopet

Bilar, flyg och motorer Den som är motorintresserad tar sikte på något av följande brummande – och högtflygande – evenemang:

GASOLINE REVIVAL, GRÄNGESBERG 40 tävlande historiska ekipage ställer upp i eventet som andas nostalgi. Ambitionen är att skapa en atmosfär som matchar den tidstypiska miljön kring det vackra nedlagda gruvområdet och den 1200 meter långa asfalterade tävlingsbanan. → 23 juli

Flygfesten

CLASSIC CAR WEEK, RÄTTVIK Förutom alla fordon bjuder en av Sveriges absolut största bilträffar även på trevligt sällskap, marknader och flera olika typer av tävlingar. → 29 juli–5 augusti

FLYGFESTEN, DALA-JÄRNA Spänn fast säkerhetsbältena och njut av en fartfylld flygshow med piloter och flygplan av absolut högsta världsklass. → 5–7 augusti

ÄLVDALENS MUSIK & MOTORFESTIVAL, ÄLVDALEN Motorintresserade från hela landet rullar till Älvdalen för en helg fylld av amerikanska bilar, cruising, musik och mycket mer. → 11–14 augusti

Vasaloppets sommarvecka Cykla och spring på klassisk Vasaloppsmark. Cykelsugna tar sikte på någon av Cykelvasans olika distanser: 90, 45 eller 30 kilometer. Den som hellre tar sig fram till fots samlar tio lagmedlemmar för Vasastafetten eller kör 10, 30, 45 eller 90 kilometer på egen hand i Trailvasan och Ultravasan. → 12–14 samt 19–20 augusti

Skördefest En helg då du kan åka runt i Dalarna och njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. → 9–11 september

46

visitdalarna.se


Vi följer vår klimatpåverkan

från fält till butik

ETT GOTT UTFLYKTSMÅL Här hos oss i Leksand har vi bakat knäckebröd sedan 1800-talet. Vid vårt bageri söder om Leksand hittar du vår fina bageributik. Här kan du köpa gott knäckebröd, knäckebrödsburkar, lokal mat, souvenirer och heminredning från bygden.

Vi har de goda knäcketillbehören!

God korv!

Smakrik ost!

Fantastisk sill!

Fantastiska korvar från Siljans Chark.

Det lilla mejeriet med fantastiska ostar!

Fantastiskt goda sillar från Klädesholmen.

Lokal mat och hantverk

Brödburkar.

Dalkulla glass.

Vissa produkter finns även på leksands.se

Lokalt smide.

Mån - Fre 09.30-18.00, Lör 10.00-15.00, Sön 11.00-15.00. För avvikande öppettider besök leksands.se Gärde Stationsvägen 1, Leksand, 0247–448 20. 47


Utan uppkoppling Lägg ner skärmen, lyft blicken och se världen runt omkring dig. Hos No Connection i Älvdalen lämnar du in mobilen vid ankomst och får istället utrymme till naturnära aktiviteter, djupa samtal och tillfälle att börja andas igen. TEXT: Emelie Bröms / FOTO: Tobbe Nilsson, No Connection

När tiden framför skärmen stal alltför mycket tid fick Lina Karlsson nog. Livet i storstaden med stress, jäkt och stora avstånd till naturen hade tagit ut sin rätt. Hon var trött i både kropp och knopp, ville trappa ner, andas frisk luft och få mer tid till det hon egentligen tyckte var det viktiga i livet. – Telefoner och datorer är fantastiska verktyg, men skärmarna har tagit över på bekostnad av gemenskapen, samtalen och det sociala. Någonstans där började idén om en fristad formas, en plats där man kunde få en paus från alla skärmar, berättar Lina. SINNENA VÄCKS TILL LIV IGEN

Hon vände blicken hem mot Dalarna och den plats som alltid varit hennes livsviktiga andrum. – Jag har alltid landat här i Älvdalen, i mina föräldrars sommarstuga längs Rotälven. Den pausen jag fått genom åren av att åka hem, jag vill att fler ska få uppleva den. Vi sitter på en fantastisk

48

visitdalarna.se

natur här och tillräckligt många får inte uppleva den. Så hon började skapa upplevelser fyllda av andrum från livet utanför, dessa pauser från vardagen. Företaget No Connection föddes, där gästerna bokstavligt talat lämnar ifrån sig skärmarna och istället tar klivet ut i naturen. – Under en vistelse hos oss byter man telefonerna mot skogen, nya vänner och aktiviteter. Många tycker det är helt livsförändrande. Man vaknar till liv igen när hjärnan får varva ner och alla sinnen öppnas på ett sätt som vi idag inte är vana vid. När vi till vardags bombarderas av så många andra intryck stängs sinnena på sätt och vis av. Via olika paketerade upplevelser, äventyr, evenemang och retreats får besökare spendera tid i Älvdalens djupa skogar. Det finns paket både för grupper och för den som vill ha en helg på egen hand. Allting ingår alltid,

både boende, mat och möjlighet till olika aktiviteter som vandring, fiske, paddling, bad i vattenfall, utomhusmatlagning, yoga och meditation. – Det häftigaste är att man på sätt och vis vaknar till liv. Plötsligt hör man hur träden blåser och hur maten faktiskt smakar. För många blir det en ögonöppnare och en påminnelse om att man faktiskt kan må så här bra. LEGITIMERAD MOBILPAUS

Behovet av en skärmfri paus verkar vara stort och dessutom bli allt större. Visst går det att lägga bort skärmen hemma också – åtminstone i teorin. Dock tror

"När du är hemma och mitt i ditt vanliga liv är det inte så enkelt att bara stänga ner. "


Lina att det ger en helt annan tyngd att åka iväg, både för ens egen och omgivningens skull. – Det är så tydligt att många söker och behöver lugn, återhämtning, en avkoppling ifrån allt. Här blir det mer legitimt att göra det. När du är hemma och mitt i ditt vanliga liv är det inte så enkelt att bara stänga ner. Men här blir det en grej. Du får kliva över tröskeln, du är fri för en stund. De där hemma och runt omkring vet att du är här nu. Fast helt bortkopplade är gästerna ändå inte. Varje sällskap har en nödtelefon om något skulle hända – en klassisk Nokia 3310 som går utmärkt att ringa på, men som absolut inte har några surfmöjligheter. När skärmarna försvinner märker Lina också hur gästerna börjar se varandra igen. – Speciellt par och familjer har kommit varandra så mycket närmre när skärmen inte längre blockerar. Man börjar ställa djupare frågor och har mer riktiga samtal när man sitter öga mot öga och

öppnar upp. Tänk bara en sådan enkel fråga som ”Hur mår du?” Det är lätt att man glömmer eller stressar bort sådant i vardagen. NYTT NAV I NAVARDALEN

I sommar slår Lina upp portarna till sitt nya bortkopplade basläger i Navardalen, tre mil norr om Älvdalen. – Platsen ligger så fint alldeles vid Navarsjön och omgiven av tre berg. Det blir en av de första helt skärmfria anläggningarna för gäster. Jag har inte hört talas om så många sådana i världen, så det kommer bli väldigt unikt. Även om du bara kommer över dagen för en fika får du lämna in telefonen. Det är skärmfritt på riktigt där uppe. Hon planerar för fullt för olika boendepaket med mat och aktiviteter, både vinter och sommar. Retreats, vildmarksspa, meditation spots, familjedagar, middagar och livemusik står på agendan. Hon spår även att behovet och efterfrågan kommer att fortsätta öka framöver.

– Vi behöver den här kvalitetstiden, så att vi inte glömmer bort att titta upp, andas och varva ner. Våra hjärnor tar in så mycket info via jobb, mobil, dator, reklam. Den hektiska vardagen och samhället kommer inte att förändras. Snarare behöver vi mer aktivt söka oss till återhämtning, lugn och paus. Vi lever ändå i ett land där vi har det väldigt bra, men ändå mår vi skitdåligt. Då är det nåt som inte stämmer, säger Linda. Sen går det förstås inte att skylla allt på telefonen. – Men att ta bort den ett tag kan vara ett första steg. Vi behöver även lägga undan stressen och pressen och börja andas igen. Här hjälper vi dig släppa telefonen, ger dig en paus och en chans att bli närvarande igen.

49


Trollbunden av folktro Sandra Christiansen har alltid älskat sagor och när hon hörde historien om jätten som kastade en sten på Norrbärkes kyrktorn var det någon som sa klick, eller kanske möjligtvis bang. För där och då blev hennes tillvaro lite mer magisk och plötsligt öppnade sig dörrarna till en värld full av folktro, väsen, myter och legender. Lyssna till sagorna som vi aldrig blir för gamla för. TEXT: Emelie Bröms / FOTO: Sandra Christiansen

Uvbergsjätten ska ha bott på Uvberget i Norrbärke socken i Smedjebacken och när kyrkklockorna ringde blev han så arg att han slungade en sten ner på kyrktornet, som blev snett. Det var när Sandra Christiansen som liten läste berättelsen i skolans arbetshäfte som allt började. – Sedan dess har intresset för folktro följt mig genom livet på ett eller annat sätt. Just Uvbergsjätten var speciell, för det var en saga som jag kunde koppla till platsen jag bodde på, vilket gjorde min värld lite mer magisk. Det är nog därför jag fastnat för folktro. Det är händelser, väsen och allt möjligt som gör världen lite mer spännande. Det blir man aldrig för gammal för, konstaterar hon. SKOGSRÅET POPULÄRT I DALARNA

Fast det är inte bara berättelserna som lockar, utan hela den folkmagiska traditionen som genomsyrar hennes hemlandskap. – Det har funnits så många kloka gub-

50

visitdalarna.se

bar och gummor runt om i Dalarna och det finns en enorm mytbildning kring dem. Alltifrån hur de ska ha skaffat sig sina förmågor och svartkonstböcker med hjälp av djävulen, till sådant de utfört som i det närmaste kan liknas vid magiska underverk. De hjälpte till när någon var sjuk eller hade problem, vilket ofta kunde inkludera läsningar och ramsor i Guds namn, för att skicka iväg det onda. Dualiteten i det de kloka gjorde och det som berättades om dem är spännande. Likartade skildringar ur folktron förekommer ofta på flera ställen i landet, om än med viss variation. I Dalarna har skogsrået extra många berättelser kopplade till sig. – I de flesta berättelser jag har läst är skogsrået en kvinna som vallar sin boskap i skogen, men flyttar sin väg när kyrkor börjar byggas upp och stör hennes frid. Ibland är hon lite lurig och kollrar bort folk i skogen, men hon är också snäll. Ibland är det hon som knackar på

vid kolmilan för att varna om att det har börjat brinna. FÖRKLARAR DET OBEGRIPLIGA

Idag kan vi förklara det mesta med hjälp av vetenskap. Vi vet vad som ligger bakom väderomslag, hur vädret påverkar det som odlas, varför grödor eller djur drabbas av sjukdomar. Blir vi sjuka kan vi gå till doktorn. – Förr i tiden hade vi inte samma kunskaper. Folktron var den förklaring man gav till annars obegripliga skeenden. Jag tror att det också skapade en sorts trygghet. I och med att man hade en förklaring till varför saker och ting hände så kunde man också skydda sig från olika väsen, hitta botemedel eller olika sätt att dra lyckan till sig. Hur kommer det sig då att myterna lever vidare – och dessutom verkar väcka mer fascination än någonsin? – Kanske har människor tröttnat på att allting alltid kan förklaras och det är


Känn folktrons vingslag Många mytomspunna platser ligger mitt ute i dalaskogarna, med bara träden och själva berättelserna kvar. Vissa platser är dock mer spännande och här tipsar Sandra om fyra av dem. 1.

GUENNAS GROTTA, ÄLVDALEN Guenna är det älvdalska namnet för skogsrå och här ska hon ha bott med sin förtrollade boskap.

Styggens stuga

2.

På Älvstranden i Tuvan finns ett minnesmärke över de som avrättades för häxeri under häxprocesserna 1669–1671. 3.

MAGISK NÄRVARO I SKOGEN

Sandra själv driver podcasten ”Trollbunden – om folktro i Dalarna”, där hon samlar berättelser om klokt folk, svartkonstböcker, skröp och alla väsen. – Det finns ju oerhört mycket material, men sällan samlat. Man får gräva i olika arkiv och prata med människor. Jag har fler lyssnare än jag från början trodde att jag skulle ha och jag har nog inte riktigt förstått att folk är så pass intresserade av ämnet som de är. Förutom uppskattning

hör människor också av sig för att dela med sig av sådant som de själva upplevt eller hört talas om. Det är jättekul. En del i researcharbetet är att besöka olika mytomspunna platser. – Det händer att jag befinner mig mitt ute i skogen, omgiven av träd åt alla håll och inga andra ljud än skogens egna. Varje gång tänker jag att det inte är svårt att förstå hur människor kunde uppleva en närvaro där ute. Hur man kunde sikta olika väsen eller vara med om olika upplevelser. Hon hoppas och tror att folktrons berättelser lever vidare även framgent. – Det kanske inte längre är en vanlig förklaringsmodell i vardagen när något händer, utan mer något underhållande och spännande. Folktrons berättelser är ju en del av vårt kulturarv, så oavsett varför intresset ökar är jag oerhört glad för det.

STYGGENS STUGA, FREDRIKSBERG Det berättas om hur Styggen förbannade sin mark så att träden inte skulle kunna växa där och det växer inga träd på gården än idag. Inne i huset finns en gryta med ett brev inuti, där skribenten varnar för att dra Styggens förbannelse över sig. Hen ska själv ha drabbats av otur efter att ha stulit grytan och bestämde sig efter ett antal år att lämna tillbaka den. Där står den grytan än idag.

4. lite spännande att kittlas av berättelser från förr. Eller så hänger det kanske ihop med att vi närmar oss naturen igen på ett annat sätt. Jag tänker på att vandringsleders popularitet ökat, det finns människor som vill driva självhushåll i större omfattning och att man handlar närodlat i rekoringar. Det nära, hembygden, blir på så sätt viktigare och steget till berättelser om väsen i naturen är kanske inte så långt då.

HÄXPROCESSERNAS MINNESSTEN, MORA

FINNGAMMELGÅRDEN, SKATTLÖSBERG Där finns en del trolldomsredskap utställda, bland annat efter en av våra kloka gubbar, Vittjärns-Kalle.

Sandra Christiansen

Ludvika, från Smedjebacken Driver podcasten Trollbunden INSTAGRAM: @folktro

BOR:

AKTUELL:

51


Sommarens bucketlist 15 TIPS PÅ SAKER ATT GÖRA I DALARNA I SOMMAR

Sommaren är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av sommardagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 15 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det just de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?

1.

Cykelturista

Att cykla är ett av de bästa sätten att uppleva både naturen och kulturen. Runt om i Dalarna finns ett antal turer som går utmärkt att cykla med vanlig cykel, där du trampar fram på asfalt och grusvägar som är mindre trafikerade. Husbyringen är en 60 km lång rundtur som går förbi ett 30-tal unika industrioch kulturhistoriska platser. Starta och avsluta i Stjärnsund, där du kan hyra cykel och samtidigt passa på att utforska det mysiga samhället med sina historiska influenser. Andra sköna cykelturer är Besöksrundan i Avesta, Ljusternrundan i Säter och Norra Barken runt i Smedjebacken. visitdalarna.se/cykelturer

2.

Elcykla

Hyr en elcykel och få en extra skjuts ut i sommarlandskapet.

52

visitdalarna.se

3.

Dreja

Det är en häftig känsla att forma lera till ett brukbart föremål. Testa en prova på-kurs hos någon av Dalarnas många skickliga keramiker. 4.

Paddla

En stilla tur i kanot på en spegelblank sjö, en fartfylld forspaddling eller en tur genom orörd vildmark. Dalarnas paddlingsnav finns i Dala-Floda, men hyrmöjligheter finns det gott om från norr till söder. 5.

Nå toppen

Ta dig upp på valfri hög plats och njut av utsikten. Några favoriter är Bispbergs klack i Säter, Rösåsens utsiktstorn i Borlänge, Lugnets hoppbackar i Falun, Ärtknubben i Bjursås och Hykjeberg i Älvdalen.

6.

Cykla dressin

Trampa fram längs den nedlagda inlandsbanan mellan Vansbro och Mora. 7.

Hemslöjdshoppa

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Falun eller Dala-Floda.

8.

Gå på museum

Alltid finns det något spännande att upptäcka. Några uppstickare är till exempel Säters Biograf & TV museum, Siljansfors Skogsmuseum, Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef, Lokmuseet i Grängesberg och Dalarnas Idrottsmuseum i Falun.


9.

Häng med en naturguide

Välkommen till AVESTA

Du kommer garanterat hem med både lärorika och minnesvärda upplevelser, vidgade vyer och nya favoritplatser. Runtom i Dalarna finns naturguider som erbjuder guidade vandringar med olika inriktningar för både nybörjare och erfarna.

10 .

Gå på Ekomuseum

Ekomuseum Bergslagen har inga traditionella museiföremål. Istället lockar de med intressanta miljöer och platser. I ett ekomuseum står allting kvar på sin ursprungliga plats, så när du befinner dig på besöksmålen står du precis där historien har utspelat sig. Museet samlar 68 olika besöksmål och alla går att besöka på egen hand. Här finns allt från gruvor, hyttplatser och bruksmiljöer till herrgårdar – allt på temat industrihistoria. Hos de flesta besöksmål går det att boka guidade turer och under sommaren anordnas aktiviteter.

11.

Åk rullskidor

Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion i Vansbro. Multiskidbanan i Orsa Grönklitt, rullskidbanan vid Mora Skidstadion och Lugnet i Falun är andra rullvänliga platser.

12.

Gör en roadtrip

Besök norra Europas viktigaste avelsanläggning för bevarandet av Visenten. Titta på visenterna, lek i parken, fika och ät i ladugårdscaféet. För aktuell information, besök www.avestavisentpark.se Tfn 0226-64 50 35 visentparken@avesta.se

AVESTA ART 2022 ÅRSTIDER

Ge dig ut på vägarna och håll utkik efter alla spännande skyltar som dyker upp, följ dem och se vad som händer. Loppisar, caféer, butiker, gallerier och hantverksbodar väntar! 13.

14 MAJ - 18 SEPTEMBER

Stadsvandra

I Falun, Mora, Leksand och Rättvik kan du följa med en kunnig guide som berättar om fascinerande människoöden och roliga anekdoter. Få upp ögonen för detaljer i stadsbilden du annars inte sett. 14.

Se livs levande renar

I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. Tänk på att visa hänsyn och beundra dem på håll. 15.

Nattbada

EMOTIONAL EXPERIENCES JOEL DANIELSSON ERICA GIACOMAZZI LENA GRANEFELT JOHANNA HÄSTÖ ANNA LING OLLE NORÅS ÖPPET VARJE DAG 10 -17 MIDSOMMARAFTON STÄNGT VERKET.SE 0226 - 64 51 62

Det finns en härligt busig känsla i att låta den ljusa sommarnatten rama in doppet. VERKET/AVESTA ART AVESTAART VERKETAVESTA

53


Världsarvet väntar Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. Fundera över vad det faktiskt betyder: en plats så unik att den ska bevaras för all framtid. Men varför vänta på framtiden? Världsarvet Falun bara väntar på att utforskas, så gör slag i saken redan nu. Ta med cykeln, vandringskängorna eller paddeln och ge dig ut på upptäcktsfärd.

54

visitdalarna.se


Vad är ett världsarv? Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. FN-organet Unesco utser platserna och på Världsarvslistan finns bland annat pyramiderna i Egypten och kinesiska muren. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet.

Starta din upptäcktsfärd i Världsarvet Falun med en dos kulturhistoria på Falu Gruva, Carl Larsson-gården eller Dalarnas museum, innan du tar dig vidare ut på äventyr till fots, på cykel eller i kanot på Faluns vattenvägar. UPPTÄCK STADEN

De tre arbetarstadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors ingår i den välbevarade Trästaden Falun. Här finns mycket av den ursprungliga arkitekturen kvar och påminner om hur gruv- och hyttarbetare bodde för mer än 300 år sedan. Ta en promenad, utforska omgivningarna och försök föreställa dig myllret på de roströksfyllda gatorna när det begav sig. I centrala Falun finns en mängd restauranger och caféer där du kan slå dig ner och insupa världsarvsatmosfären. Vill du baka din egen historiska kaka? Dalarnas museum delar med sig av recept på Falu-struvor, Selma Ströms bärkaka eller "suckerbrödh" – plus en hel del spännande berättelser från förr. Sommartid äger många stämningsfulla och färgsprakande evenemang rum och det ges tillfälle till många populära stadsvandringar. Om du tar sällskap med en guide får du lära dig ännu mer, höra roliga anekdoter och spännande historier om Falu stad. Det kommer garanterat att bli både 1600-tal, kända personligheter, rödfärg och falukorv. Eller, varför inte välja en vattenburen guidad tur samtidigt som du paddlar fram i kanot eller på sup-bräda längs Faluns vattenvägar. Här pratar vi nya perspektiv på omgivningarna i en skön mix av kultur och uteliv. ALLA VATTENVÄGAR BÄR TILL GRUVAN

Rinnande vatten var en förutsättning för att driva pumpar och vattenhjul vid Falu Gruva. Vandra längs de vägar som vattnet en gång färdades och upptäck samtidigt världsarvets magiska omgivningar förbi gamla hyttplatser, bergsmansgårdar, dammar och dammhus. Det finns totalt tre mil vandringsleder

55


fördelade på flera olika slingor. Du vandrar på framröjda stigar och vägar, med informativa skyltar och rastplatser där du kan stanna för en fikapaus. Karta över ”Vattnets väg till gruvan” finns i Världsarvshuset vid Falu Gruva eller kan laddas ner digitalt. CYKLA I VACKRA BERGSMANSBYGDER

Hyr en cykel och ta dig runt i bergsmanslandskapet som omger Falu stad samtidigt som du upptäcker de vackra miljöerna. Här finns många platser som inte bara andas historia, utan är allmänt njutbara att vistas i. Ett tips är den 15 kilometer långa sträckan runt sjön Varpan strax norr om centrala Falun. Längs vägen passerar du ett flertal bergsmansgårdar. Dessa är privata och inte öppna för besökare, men det går alldeles utmärkt att uppleva dem på håll. Du kan också ta cykelsikte på någon av de bergsmansgårdar med sina fantastiska trädgårdar som är öppna för besökare. Utgå från centrala Falun och ta en skön cykeltur till endera Linnés bröllopsstuga, Stora Hyttnäs eller Stabergs bergsmansgård. Vill du ta en längre cykeltur är Runn Runt ett fint alternativ, en perfekt dagstur som tar dig genom sjölandskap, öppna fält och mysiga skogar. För mer fartfyllda, tvåhjuliga äventyr finns fina mtb-leder på Lugnet som är ett av Nordens mest kompletta områden för sport och friluftsliv. Lugnet är en bra plats även för dig som gillar vandring och löpning.

Toftan Varpan

Sundborn

Lugnet FALUN

Falu Gruva

Runn 56

visitdalarna.se

Kniva


UPPTÄCK

VÄRLDSARVET FALUN! Om du lägger örat mot marken kan du nästan höra hammarslagen mot sten, frustandet från hästar som drog tunga lass och klirret i kassan hos de rika bergsmännen. Du kan känna doften av svett, kokande rödfärg, rökt falukorv och rykande kol från hyttorna. Falun var skattkistan hela Europa pratade om. Välkommen att upptäcka Världsarvet Falun, en levande historia med gruvan, staden och bergsmansbygden.

varldsarvetfalun.se


Made by Dalarna Skaparglädjen har alltid varit stark i Dalarna och trenden håller i sig. Det formligen bubblar av nytänkande kreativitet som går att ta med sig hem från besöket. Här följer några tips att inspireras av i sommar.

K ni v igt Låt klassiska knivar från Mora få en given plats på middagsbordet. Dessa handtillverkade steak knives finns med handtag av exklusiv masurbjörk eller skimrande rödbetsad svensk björk.

Kep s en p å Gubbkepsen är tillbaka och en ny generation har hittat den klassiska accessoaren som under 1940-talet bars av arbetare och bönder, liksom av överklassen under jakt och golfrundor. CTH Ericson grundades redan 1885 och har sedan dess gjort mössor och hattar i fabriken i Borlänge. 135 år senare förs hattarvet fortfarande vidare i familjeföretaget – och kepsen hänger med.

Ög at p å det aljer n a Ornässmycket är Sveriges rikssmycke och har hämtat sin form från ornäsbjörkens sällsynt vackra flikiga blad. Krusbandssmyckena från Dala Guldsmide är inspirerade av de band som används till många av Dalarnas folkdräkter. Finns som både ringar, hängen, örhängen och armband.

Sit t f int Se till att sitta både skönt och fint på sommarens utflykter. De dalainspirerade sittunderlagen kommer från Kerstin Landström Design och Falu Rödfärg. Alla tillverkade i 100 procent ull.

58

visitdalarna.se


Ly s upp Ljuslyktan Äppelbokronan är formgiven med inspiration av den brudkrona som idag finns i Äppelbo kyrka. Den mytomspunna sägnen om hur kyrkan fick sin brudkrona har vandrat genom generationerna. Det sägs att en ogift flicka från byn rövades bort av ett skogstroll som ville gifta sig med henne och att hon kläddes till brud med en mycket vacker brudkrona. Hennes fästman anade dock oråd, sadlade snabbt sin häst och lyckades föra henne hem i sista stund. Trollen följde efter, men efter en halsbrytande jakt blev de tvungna att ge upp utan att återfå den vackra kronan.

Dekorer a mer a

Mo..r k su

gga

n

Ge hemmet få en personlig och unik touch med dekorativa minnen från Dalarna. SilverAnna Daniels fantasifulla insekter har formen från riktiga kryp, men har smyckats med nya färger och mönster inspirerade av Dalarna. Dalahästar kommer numera i alla möjliga färger och former, som den här stilrena skönheten målad av Britta i Dalarna. Den som har en mörksugga i sitt hem behöver aldrig vara rädd för mörkrets makter, för de äter nämligen mörksuggan upp.

Unik ker amik Låt handtillverkade tallrikar, skålar och muggar lysa upp i sommar. Klassiker från Nittsjö Keramik eller modern design från Mikaela Willers hör till favoriterna. Se tillverkningen på nära håll och köp produkterna på plats. Nittsjö Keramik håller till i byn med samma namn några kilometer utanför Rättvik. Mikaela Willers har verkstad och butik i Vikarbyn. I Tällberg huserar Clay & Soul Studio, vars handtillverkade keramik adderar härligt flödande former.

59


Mönstermagi Följ med på en färgsprakande upptäcktsfärd genom Dalarnas rika mönsterskatt. Hör mönstervirtuosen Lina Odell berätta om hur hon skapar dräkter med textiltradition och dalainspiration. Det krävdes dock att hon sökte i andra länders folkkulturer innan hon hittade hem i sin egen: ”Jag insåg att allt jag hade letat efter redan fanns därhemma.” TEXT: Sanna Rosell / FOTO: Lina Odell

Lina Odell från Falun är Sveriges första gesäll i dräktsömnad. Hon växte upp med Dalarnas textilkultur i familjen och bar sockendräkt redan innan hon kunde gå. – I min familj har det alltid funnit sockendräkter som har gått i arv. Skapande och slöjdande fanns omkring mig när jag växte upp, men jag reflekterade inte så mycket över det då. Det var så naturligt för mig, berättar Lina Odell. Under uppväxten i Falun sydde Linas farmor Stora Kopparbergsdräkten till halva släkten. Även om Dalarnas tradition och hantverk inom sömnad alltid har varit närvarande i Linas familj, dröjde det ett tag innan hon själv insåg det. Som tonårig var det inte livstycken eller klutar som gällde för Lina – tvärtom. Hennes intresse för textil var visserligen stort, men det var mycket roligare med indiska spegelbroderier, japansk batik och sydamerikanska influenser. HEM TILL DALARNA VIA DANMARK

Efter studenten flyttade Lina till Danmark där dåvarande pojkvännen bodde. Hon sydde sina egna kläder och gick även kurser i sömnad och mönsterkonstruktion. Det var tack vare den danska skolans bibliotek som hon hittade en svensk tidning som skulle leda henne hem igen – och rakt in i hjärtat av Dalarnas textilkultur. Lina beskriver det som ”ett av sådana där tillfällen i livet när alla kugghjul klickar i varandra”. – Jag gick ofta till biblioteket för att hitta inspiration till kläderna jag sydde. En dag började jag bläddra i tidningen Hemslöjd, där jag hittade

en annons om utbildningar på Sätergläntan i Insjön. Plötsligt visste jag att det var där jag skulle gå. Jag åkte ifrån pojkvännen, flyttade in på farmors vind och började jobba extra inför utbildningen – innan jag ens hade blivit antagen till den. Lina berättar att hon länge vetat att det var sömnad som var hennes kall, men med en annan inriktning än den dominerande modebranschen. – De flesta utbildningar inom sömnad handlar om mode, men i stället för att skapa nytt ville jag förvalta traditionen som vi redan har. LINAS DALAFAVORITER INSPIRERAR TILL NYA DRÄKTER

På Sätergläntans sömnadslinje lärde hon sig bland annat om den historiska sömnadsbiten och att sy för hand. Senare kom Blekinge att bli hennes bas, där Lina började arbetade som sömmerska och textillärare på folkhögskola. Men Dalarna är, och kommer alltid att vara, hemma för henne. – Trots att jag bott i Blekinge i 18 år tänker jag fortfarande att jag bara mellanlandar här. Ju äldre jag blir, desto oftare åker jag hem till Dalarna. Jag brukar ta med barnen till Romme Alpin, för mina barn ska minsann kunna stå på skidor, säger Lina och skrattar. När Lina är hemma passar hon på att uppleva sina andra dalafavoriter: att åka genom pittoreska Häradsbygden,

”Den lilla svarta kan slänga sig i väggen.”

60

visitdalarna.se

besöka hemslöjdsbutiker och vandra i naturen. Skogen är en av många miljöer som inspirerar Lina. På sitt färgstarka Instagramkonto lägger hon ut bilder på sina kreationer och skriver om dräktsömnad från olika kulturer. – Jag inspireras av allt omkring oss och tycker det är fascinerande med dräkternas historia. Även om det skiljer tvåhundra år mellan oss och de som bar dräkterna då, känns det som att vi är nära varandra. Det var de vanliga människornas kläder och säger mycket om vilka förutsättningar de hade. DEN TRADITIONELLA DRÄKTEN – FRAMTIDENS MEST HÅLLBARA PLAGG

Dräkternas formspråk, färger och material berättade också mycket om de som bar dem: varifrån de kom och hur historien har format landskapet. De lades in, upp och ut för att passa genom hela livet – och för att till och med kunna gå i arv. – Tänk om vi kunde översätta det till dagens garderob? Att återanvända och justera plagg är mycket bättre miljömässigt än de slit och släng-kläder vi har idag. Dräkttyger är dessutom av mycket bättre kvalitet som håller i längden, säger Lina. Även om inte lika många bär dräkt idag brukar en och annan sockendräkt synas vid högtider som midsommar, bröllop och dop. Dräkt ingår i klädkoden ”högtidsklädsel” och likställs därför med frack och uniform. – Dräkt är så mångsidigt! Du kan klä dig i dräkt oavsett om du ska på skolavslutning, på dop eller träffa kungen. Vilken annan festklädsel klarar det? Den lilla svarta kan slänga sig i väggen!


Lina Odell INSTAGRAM:

@lina.odell

LINAS DALAFAVORITER:

Besöka Nygårds-Annas butik i Garsås. De slingrande vägarna genom Häradsbygden. Gå på Dalarnas museum. Åka till hemslöjdsbutiker. Vara i sommarstugan i Falun. Naturen: ”Utan en dos av de blå bergen om året blir jag knäpp!”

61


I Dalarna finns det många fina platser att ställa husvagnen eller slå upp tältet på. Hitta din bästa campingplats på visitdalarna.se/camping

Särna

4.

3.

Stöten SÄLEN

Campingdags! EN VECK A, S JU C A MPINGAR OCH ALLT AV DAL ARNA Camping är hett. Allt fler upptäckter charmen med att låta husbil eller husvagn bli semesterns nav. Enkelheten i att alltid ha boendet med sig, tillsammans med friheten och spontaniteten i att kunna upptäcka en ny plats varje dag är minst sagt lockande. Här har vi satt ihop ett förslag på en fullmatad campingvecka i Dalarna, som via sju helt olika campingar tar dig från Västerdalarnas djupa skogar, vidare till den magiska fjällvärlden för att sedan nå sitt crescendo vid den vindlande Dalälven.

62

visitdalarna.se


1.

Nås Camping

3.

Första stopp: Nås Camping som ligger längs ”Route 66” mellan Vansbro och Borlänge. Stanna gärna till i Dala-Floda, där den som söker fartfyllda vattenäventyr testar forspaddling tillsammans med Far Away Adventures eller Kajaktiv.

2.

Stöten Camping

5.

Ny dag och ny camping. Dags för incheckning hos Stöten Camping. Självklart står vandring högt upp på fjällvärldens önskelista, men lika häftigt är det att testa fiske eller cykling i fjällmiljö. Samtidigt är det också rätt skönt att bara hänga på campingen, tända grillen och njuta av en maffig solnedgång.

Tyngsjö Vildmark

Kör söderut mot Älvdalens Camping och Dalarnas fiskemecka, med många fiskrika sjöar och vattendrag. Navet är Älvdalens Fiskecenter som bjuder på både utrustning, fiskekort, proffsiga guider och säkerligen ett och annat fisketips.

6.

Särna Camping

Efter en god natts sömn är det dags att 4. åka vidare. Den här gången mot Tyngsjö Nästa dag går resan vidare i Dalarnas Vildmark, tre mil söder om Äppelbo. fjällvärld, till Särna Camping. Kanske gör På vägen dit kan ni gärna stanna till ni också ett besök vid Lomkällan, Särna vid Snöå Bruk, med vandringsleder av skogs- och försvarsmuseum, för att titta både kortare och längre slag. Ett förslag närmare på det häftiga friluftsmuseet är rundslingan ”Storsjön runt”, 8 eller 12 där det ryms både autentiska skogsarbekm lång. Den som är golfintresserad tar tarkojor och en välbevarad försvarsanfram klubborna för en 18-hålsrunda på läggning från andra världskriget. den uppskattade park- och skogsbanan. Ett hett tips för nästa dags aktivitet Vid Tyngsjö Vildmarks camping väntar är en vattenfallssafari. Njupeskär i djupa skogar, sjöar och en sällan skådad (eller hörd) tystnad. Paddla kanot Fulufjällets nationalpark må vara det mest kända, men ta hellre sikte på eller kajak, fiska eller någon av de mer oväntade pärlorna, som bada i Tyngsjön. Ta 5. en cykeltur i omgiv- Yxningåfallet, Fulufallen, Fjätfallen och ÄLVDALEN ningarna eller bara Hornåfallet. mys vid lägerelden. ORSA

Siljansbadet

Nästa dag går färden genom Siljansbygden. Stanna till när andan faller på. Kanske blir det ett besök på Zornmuseet i Mora, dalahästtillverkningen i Nusnäs, eller Leksands Knäckebröd. För att bokstavligt talat bo på första parkett till magiska Siljan är det Siljansbadets Camping & Stugby i Rättvik som gäller. Här avnjuts det speciella sjöskimret gärna tillsammans med en sprakande solnedgång och en Rättviksglass på Långbryggan. Hyr en cykel på campingen och upptäck omgivningarna. Ett tips är Dalhallarundan, som går förbi både det maffiga kalkbrottet och spännande stopp som Nittsjö Keramik.

7.

star

Mellsta camping

Nästa dag säger ni hej till Borlänge. Framme vid Mellsta Camping avslutas veckan vid den slingrande Dalälven. Här vid campingen och Mellstaparken vistas både sommarfirare och campare för att njuta av aktiviteter, sevärdheter och inte minst naturen. Motionsspår, fiske och fascinerande vildmark finns runt knuten, liksom Borlänge med hela stadens spännande utbud.

MORA

6. RÄTTVIK

star

Älvdalens Camping

LEKSAND

MALUNG GAGNEF

FALUN

Dala-Järna

7.

VANSBRO

Nås

Dala-Floda

1.

BORLÄNGE SÄTER

2.

Tyngsjö

HEDEMORA

AVESTA LUDVIKA

SMEDJEBACKEN

63


Fems t jär nigt!

star star star star star

Krydda campingupplevelsen med det lilla extra på en av Dalarnas två femstjärniga campingar.

Orsa Camping Orsa Camping är perfekt belägen vid Orsasjöns strand, på promenadavstånd från centrum. Bara att parkera och njuta av restaurang, bowling, glassbar och andra härliga aktiviteter. Ett bad vid den kilometerlånga sandstranden som kallas ”Dalarnas Riviera” är förstås ett måste.

Leksand Strand Ytterligare femstjärnigt boende väntar på Leksand Strand, med sitt idylliska läge precis vid Siljan. Förutom klassisk camping och stugor går det också att boka glamping. Familjefavoriten Leksand Sommarland ligger på gångavstånd.

Det är SCR Svensk Camping som regelbundet klassificerar sina medlemmar utifrån vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller utifrån de fyra områdena hygien, miljö, service och aktiviteter.

64

visitdalarna.se


Välkommen till dalarnas sommarparadis! femstjärnig camping vid siljans strand

222

stugor m er a G GLAMPIN

450 platser Läs mer och BOKA

leksandresort.se/leksand-strand

Buskul i Dalarna

Boka camping eller stuga och häng på!

I sommar arrangeras rekordmånga roliga aktiviteter för både vuxna och barn mellan veckorna 27-32 på First Camps destinationer i Sverige. I Dalarna finns aktivitetsprogrammet på Orsa - Dalarna, Moraparken - Dalarna och Siljansbadet - Rättvik. Det bjuds på allt från lekar och äventyr med lyckodjuret Yessi till träning, shower och mycket annat skoj. Hitta aktivitetsprogrammet på firstcamp.se/sommar


MIN BILD AV DALARNA

En minst sagt maffig solnedgång! Har du fler tips på platser där det går att njuta av sådana? GUSTAV TILLAS

@gustavtillas

– Absolut! En av mina favoritplatser att se solnedgången vid är badplatsen vid Styrsjön utanför Leksand. Annars kan jag varmt rekommendera att åka till toppen av Granberget.

Hur fångar du de här magiska ögonblicken som syns i bilderna på ditt konto? – Många av de gånger som jag fotograferar med min drönare använder jag Google Maps för att se hur en plats ser ut uppifrån. Målet är att hitta former, färger och motiv ute i naturen som tilltalar mig och som förhoppningsvis kan fångas vackert på bild. Annars åker jag runt och testar mig fram.

Hur ser din relation till Dalarna ut? – Min farfar är född och uppvuxen i byn Heden och farmor har ett hus där. Min pappa har spenderat en stor del av sin barndom i Leksand och samma gäller mig. Jag har så många fina minnen från Leksand. Dalarna kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Det finns många bilder av Dalarna. Personliga guldkorn, dolda platser, välkända besöksmål, hänförande vyer och spännande natur. Många av dessa bilder samlas under #visitdalarna och här lyfter vi en av bilderna och personen bakom kameran. Den här gången lämnar vi fast mark för att insupa Siljansbygdens magi från ovan och njuter av en solnedgång som heter duga.

#visitdalarna

@elenoresfotografi

66

visitdalarna.se

Berätta om bilden!

Vilka sommarmåsten har du här?

– Jag hade precis jobbat klart på mitt sista pass innan semestern och slängde mig iväg för att åka till Leksand. Endast några minuter innan jag hade kommit fram, precis innan solen skulle gå ner, körde jag förbi en äng vid Häradsbygden utanför Leksand och startade min drönare. Ljuset föll magiskt över ängarna och jag fångade solnedgången som reflekterades i den hjärtformade dammen.

– Dalarna är en plats jag alltid kommer tillbaka till för avkoppling och för att återuppleva gamla minnen. Det finns så mycket att se och uppleva oavsett årstider. Några av mina måsten sommartid är att bada i Siljan, promenera längs strandpromenaden Solvändan i Leksand eller Långbryggan i Rättvik och även att besöka Styggforsen vid Boda.

Under #visitdalarna samlas människors bilder av Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga din bild om du vill dela din bild av Dalarna.

@mickaeltannus

@janlintjarn

@john.gustavsson.photos


Zorn för hela slanten 12 feb – 4 sep 2022

ERIK JOHANSSON Head in the Clouds M AGA SI N ET FA LU N, 2 / 7–21/ 8 2 0 2 2 Ö P P E T D A G L I G E N K L 1 1 – 1 7, C A F É & S H O P

ZORNMUSEET Mora | 0250-59 23 10 | zorn.se

Överraskningarnas hus och trädgårdar i Leksand

topp 12 spännande konsts från Avesta till Mora!

Munthes HILDASHOLM

Museum • Trädgårdskafé • Butik Klockaregatan 5, strax norr om Leksands kyrka Öppet: 13/5–10/6 fre-sön, 11/6–14/8 dagligen

AVESTA ART CKEN MEKEN, SMEDJEBA JEBACKEN ED SM T, SE HU KIV AR GESBERG ÄN GR MASKINHUSET, , BORLÄNGE AN GR TA AR GALLERI SV MAGASINET, FALUN , FALUN DALARNAS MUSEUM NEN, SUNDBORN AR KV KONSTHALLEN GALLERI HJORTNÄS HANDEL L AL TH NS KO S VIK RÄTT ZORNMUSEET, MORA LARNA SJÄTTE SINNET, DA naarttrail facebook.com/dalar aarttrail arn dal m/ .co ram instag

20/8–25/9 lör-sön. Skulpturutställning 11/6–4/9

0247-100 62 •

www.hildasholm.org 67


Sommarens stora caféguide PÄRLORNA AT T BESÖK A I DAL ARNA Vad är härligare än att njuta av svalkande dryck, nybryggt kaffe och hembakat fika? Vare sig det är kulinariska upplevelser i industrihistoriska miljöer, fjällstugor, fäbodar eller vackra trädgårdar som frestar så finns det något för alla. Här har vi samlat ett axplock av guldkornen på Dalarnas cafékarta. Den enda utmaningen som kvarstår blir att välja vilket ställe du vill besöka först. TEXT: Emelie Bröms / FOTO: Anna Holm, Rania Rönntoft

KARLFELDTSGÅRDEN

SILJANS KONDITORI

LINDVALLENS FÄBODSCAFÉ

Avesta Se nobelprisvinnaren Erik Axel Karlfeldts barndomshem och njut av caféets godsaker i den grönskande trädgården.

Leksand En klassiker och naturlig knutpunkt i Leksand. Sommartid lockar de med härligt svalkande, egentillverkad gelato. Missa inte söndagsbrunchen!

Sälen Mitt i Lindvallen finns en genuin fäbodmiljö med fäbodar från slutet av 1800-talet. Här strosar djuren mer eller mindre fritt.

VÅFFELBRUKET HAMMARBACKEN

SÄTERDALEN

Ludvika Med utsikt över den glittrande sjön Väsman ligger det historiska området kring Hammarbacken, där Våffelbruket serverar underbart goda och maffiga bubbelvåfflor.

Säter Säterdalen är ett fem kilometer långt ravinsystem med en helt unik natur. Dalstugan har café sommartid.

CAFÉ FROSTBRUNNSDALEN Borlänge I en röd timmerstuga, mitt i naturreservatet, väntar hembakat fika och glass. Testa gärna det spännande utbudet av veganska och raw food-bakverk.

HJORT-OLÂRS Dala-Floda Vid hembygdsgården finns det mysiga caféet med en meny som ständigt varieras och förnyas. Här är godsakerna lika vackra som delikata. Instagramvänligt!

CAFÉ WAHLMAN Hedemora Mitt i Hedemoras äldre kvarter finns det klassiska caféet som serverar hembakade delikatesser i en vacker sekelskiftesatmosfär.

GRÖVELSJÖN FJÄLLBAGERI Grövelsjön Här bakas alla bröd för hand, främst på surdeg. Säkra matsäcken för fjällturen med de uppskattade bullarna.

SMIDGÅRDENS CAFÉ Orsa I den genuina fäbodbyn Fryksås kan du som gäst avnjuta den milsvida utsikten över Orsasjön.

GAMMELGÅRDENS TRÄDGÅRDSCAFÉ NYFIKET Rättvik White Guide-listat sommarcafé med ekologiskt och närproducerat. Håll utkik efter händelser och arrangemang som ackompanjerar fikat.

visitdalarna.se

Vansbro Utsett till Dalarnas bästa klassiska konditori och listat i White Guide. Här finns bröd från deras eget bageri och mycket annat gott som lockar.

CAFÉ SLÖJDSTUGAN Älvdalen På hembygdsgården Rots Skans öppnar caféet upp sommartid och bjuder på hembakat, Rättviksglass, våfflor och kaffe i härlig historisk miljö.

SÖDERBÄRKE HEMBYGDSGÅRD Smedjebacken På bergsmansgården från 1800-talet går det att avnjuta kaffe från Bagarstugans café på tunet.

Tänk på att öppettiderna kan variera efter säsong. Stäm av aktuella öppettider med respektive aktör inför ditt besök.

68

VANSBRO KONDITORI

Vi frågade våra följare i sociala medier efter deras caféfavoriter och vilket gensvar! Många ville tipsa om sina favoriter och smultronställen bland alla caféer, kondis och fik. Läs hela listan på visitdalarna.se


Ryggåsstugan DALA-JÄRNA Vid Storsjöns utlopp i Snöån ligger Ryggåsstugan och som någon en gång sa ”Det är inget fik, det är en upplevelse”. Linn Danielsson har tidigare jobbat som konditor på Tössebageriet i Stockholm och driver numera det White Guide-listade caféet tillsammans med sambon Daniel. Har ni något signaturbakverk? – Räksmörgåsen var en storsäljare redan innan vi tog över 2013 och den har hängt kvar. I början var det många som inte ens kollade på menyn och uppmärksammade vårt övriga sortiment.

Café Zorn MORA I Mora väntar White Guide-listat fika i den gamla stallängan på Zorngården. Med vacker utsikt över trädgården ligger idag ett populärt stopp för alla fikasugna. Mari Moberg med personal bjuder ett varierat sortiment av bakverk och mat, allt tillverkat på plats, bakat och lagat med kärlek från grunden. Har ni något signaturbakverk? – Kronans kaka är en gammal goding som funnits med oss från starten 2014 och som även fanns med i Anders och Emma Zorns receptböcker. Vi har också många modernare bakverk modernare favoriter som lakritskolapajen, mazarinkakan med kokos och en vegansk bakelse med chokladcreme på avokado och banan.

Några ”måsten” som alltid finns med? – Är vi någon gång utan chokladtårtan med kolaglasyr blir det ledsna miner. Choklad går alltid hem. Vi har haft hela fotbollslag här som köpt varsin bit chokladtårta med hallonsoda. Då får vi fort ta fram mer. Hur fikar du själv? – Ett ”go to” är bullar. Får jag beslutsångest i val av fika brukar det landa på en bulle. Kanel, kardemumma eller någon specialare på tillfälligt besök.

Några ”måsten” som alltid finns med? – Vi försöker att ha något för alla, har alltid minst en vegansk rätt och anpassar gärna efter olika behov av specialkost. Många med behov av specialkost förvånas över hur många olika sorters fika det finns att välja på. Hur fikar du själv? – Det skulle bli en mazarinkaka, jag tycker om alla former av mazarin. Kanske även en havrekaka, en riktigt smarrig småkaka som en kund sa smakade precis som hans mormors havrekakor, vilket måste vara det bästa betyget. Eller en citronmarängpaj, den perfekta kombinationen av syrligt och sött.

% tuan Rygas

69


Sommarens bästa boende Naturnära, lyxigt, annorlunda, avkopplande – vilken är just din guldkant? Oavsett vad som lockar dig till Dalarna finns här en mängd olika boenden att välja mellan. Alltifrån mysiga stugor till smidiga vandrarhem och bekväma hotell. Unna dig en lyxig weekend med högsta standard eller checka in alldeles bredvid vandrings- eller cykelleden.

Upplev Dalarna med Mora som utgångspunkt Hos oss njuter du av trevliga rum, en stor frukostbuffé, vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. I vårt närområde finns många aktiviteter. Här kan du bland annat cykla eller vandra i Vasaloppsspåret, besöka Zornmuseet eller ta med familjen till Tomteland. Har du bil kan du åka ”Siljan Runt” och uppleva hela Siljansbygden. Hjärtligt välkommen!

BOKA VÅRT STAY-CATION PAKET FÖR TVÅ PERSONER I TRE NÄTTER Delat dubbelrum inklusive stor frukostbuffé •

En middag bestående av förrätt och varmrätt •

Tillgång till vår härliga Spa- och relaxavdelning •

Fri parkering Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se 70

visitdalarna.se

För mer information, se morahotell.se


Bekvämt och prisvärt boende. Närhet till många fina vandringsleder, bad och fiske. Gott om bär- och svampskog. Rovdjursparken ligger bara 15 km från vandrarhemmet.

BO I HJÄRTAT AV VÄRLDSARVET FALUN 023-78 20 54 polhem@falugruva.se polhembedandbreakfast.se

Tel: 070-255 04 18 info@orsavandrarhem.se www.orsavandrarhem.se

Ett hemtrevligt och personligt boende!

Fantastisk natur med fina möjligheter till vandring, cykling, paddling, bär- och svampplockning. NYHET! Fiske med guide. www.moravandrarhem.se info@moravandrarhem.se 0708-98 61 07

SILJANSBORG STUGBY I RÄTTVIK Stugor att hyra med promenadavstånd till Siljan i hjärtat av Dalarna 21 stugor på 60 kvm med 3 sovrum och 6 sängar per stuga. Nu säljer vi även andelar för prisvärt boende året runt. Information och bokning: 0771-62 62 62 eller www.siljansborg.se

HOTELL RESTAURANG KONFERENS

Backlunds Boende i Dalarna

Bed & breakfast • Stugor & rum

Varmt välkommen till Moskogen i sommar!

Utomhuspool, padelbana, relax, närhet till fina vandringsleder och motionsspår.

1035 kr/natt

fr. Hotellstuga inkl frukost

Läs mer och boka

leksandresort.se/moskogen

Marie 070-749 35 78

vikarbyn.dalarna@gmail.com www.vikarbyn.com

71


FYRKLÖVERNS STUGBY bo i underbar natur med utsikt över Siljan

Vid foten av Rättviks Slalombacke/ sommarrodelbana ligger Fyrklöverns Stugby. Nära skidspår och strövområden. Stugor, 3-6 bäddar, 21-46 m2. 1,5 km till Rättvik och Siljans kilometerlånga sandstrand.1 km till bowlinghall och simhall. Golfbana 3 km. Restauranger på gångavstånd. Serviceanläggning med reception, kiosk, bastu, solarium. Gratis Internet. Öppet året om.

Info och bokning på www.stugby.se Tel. 0248-10765

Välkomna!

Stiftsgården Rättvik

0248-10765, www.stugby.se

Upptäck Siljansbygden, bo hos oss!

Vila, natur och kultur

Hemestra på Stiftsgården i Rättvik. Trivsamt boende i naturskön miljö. God mat, egen badstrand, kanoter, cyklar, vandring, lekplats, busshållplats till Dalhalla och mycket annat. Från oss är det nära till mycket. Gångavstånd till centrum.

Se vår hemsida för aktuella paketerbjudanden.

www.stiftsgardenrattvik.se • 010-160 80 00 72

visitdalarna.se


ETT HISTORIEÄÄVENTYR 15 juni – 15 augusti

SOMMARTRAV I RÄTTVIK 23 JUNI MIDSOMMARTRAV KL 18.30

25 JUNI MIDSOMMARTRAV KL 13.45 MED BREEDERS’ CROWN

MÅNDAG 4 JULI MÅNDAG 11 JULI MÅNDAG 18 JULI MÅNDAG 25 JULI MÅNDAG 1 AUG

KVÄLLSTRAV KL 18.30 KVÄLLSTRAV KL 18.20 KVÄLLSTRAV KL 18.30 KVÄLLSTRAV KL 18.30 KVÄLLSTRAV KL 18.30

LÖRDAG 6 AUG STL/V75® START KL 14.45

ZORNS GAMMELGÅRD

dalatravet.se

Mora | 0250-59 23 10 | zorn.se

GOLF I DALARNA

Golf blir än mer njutbart när natursköna omgivningar bidrar till upplevelsen. Från de öppna landskapen i söder till fjällen i norr – i Dalarna finns 19 golfbanor och avståndet mellan dem är inte längre än att du kan spela en ny bana varje dag. För extra guldkant på din golfupplevelse, boka ett skönt hotellboende och njut av en middag med lokal mat och dryck. → visitdalarna.se/golf 73


Dalarna året om visitdalarna.se


Boka på falugruva.se

Upptäck tusen år av historia Falu Gruva har inte kallats ”Sveriges skattkista” för intet. Under gruvans storhetstid svarade den för två tredjedelar av hela Europas kopparbehov. Gruvan gjorde Sverige rikt ekonomiskt, men här föddes även innovationer och tankar som påverkar vår industri än idag. Lär känna uppfinnare och ingenjörer, vaskpojkar och slashasar,

023 78 20 30

kungar och bergsmän som rört sig här. Kanske hälsa på hemma hos familjen Eriksson och känna på hur gruvarbetarna bodde och levde 1897 respektive 1958? Runt gruvan finns också massor av spännande historier och sägner från förr. Vem vet om du till och med träffar på Gruvfrun, som vakar över berget.

falugruva.se

75


visitdalarna.se

76

visitdalarna.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.