Visit Blekinge 2021 (DNK)

Page 1

BLEKINGE Skærgård / Outdoor / Kunst / Opdagelser / Smagsindtryk


Ude godt, Blekinge bedst Vild natur, saltstænket skærgård og ægte seværdigheder. Blekinge er fyldt med oplevelser, som du ikke må snyde dig selv for.

Maritimt museum i topklasse Af alle Blekinges udflugtsmål er Marinmuseum i Karlskrona et af de mest populære. Her er unikke samlinger, som illustrerer Sveriges krigshistorie til havs fra fortid til nutid for både store og små. Her kan du også opleve fartøjssimulatorer, kreativt værksted, museumsbutik, restaurant og meget mere.

Tag en tur over broen Langs cykelruten Sydostleden ligger Sölvesborgsbron, som er Europas længste gang- og cykelbro. Ude på broen kan du sidde og nyde fuglelivet og den smukke udsigt over vandet. Broen strækker sig majestætisk fra Sölvesborgs bymidte via Kaninholmen og hele vejen over til halvøen Listerlandet. Hop på cyklen, og begiv dig ud på eventyr!

Årets hotteste havbadehus Karlshamns Kallbadhus er af magasinet Vagabond blevet udnævnt til et af Sveriges bedste havbadehuse i 2021. Den spektakulære bygning er tegnet af White arkitekter og fører tankerne i retning af en flyvende tallerken, der svæver over vandet. Her kan du bade i havet året rundt, sidde i saunaen eller nyde udsigten over skærgården fra solterrassen. I området er der også svømmehal, udendørsbassin, havbad, padelbaner og udendørs træningsfaciliteter.

BLEKINGE | 2


Overfladespænding Den bedste måde at opleve Blekinges smukke vandmiljøer på er at sejle i havkajak eller glide frem på en SUP. Tag på sælsafari i skærgården, eller sejl i kajak i en stille indsø. Du vil måske slå lejr og overnatte i telt på en lille ø? Kajak og SUP kan lejes flere steder i Blekinge, for eksempel hos Verkö Kajak, Kajaksyd, Paddelkompaniet og Halens Kanotcentral. Mange campingpladser tilbyder også udlejning.

Ronneby Brunnspark Brunnsparken er blevet valgt til Sveriges smukkeste park og er Ronnebys stolthed. Her finder du skønne stisystemer, som fører dig gennem parkens haver og forbi smukke bygninger fra ’brunnsepoken’ i slutningen af 1800-tallet. Tag et hvil på en hyggelig café, eller besøg badelandet med rutsjebaner, ’mod strømmen’-kanaler og varmtvandsbassin. I forbindelse med parken ligger spahotellet Ronneby Brunn, tennisbaner og en 18-hullers golfbane.

Charmerende Kristianopel Kristianopel er en smuk landsby ved havet med rødder tilbage til 1600-tallet, hvor den tilhørte Danmark. Selv i dag hejser man af og til det danske flag. Her kan du spadsere mellem de hyggelige træhuse og rosenhaverne, spise på en af de mange caféer eller træde op på resterne af ringmuren. Der er også masser af steder at bade, hvis du trænger til en dukkert.

ANSVARLIG UDGIVER Visit Blekinge PRODUKTION Go Happi TRYKKERI Mixi Print, Olofström FOTOGRAFER Omslagsbillede Alexander Hultén, Anders Bergön, André Juhlinder, Andreas Blomlöf, Angelica Zander, Ben GT Nyberg, Björn Lindberg, Charlotte Pettersson, Helena Schutz, Henrik Ivansson, Jacob Zocherman, Jens Lennartsson, Joakim Johansson, Joakim Lenell, Jonatan Rennemark, Jörgen Ragnarsson, Karol Werner, Linda Åkerberg, Linder Media, Michael Petersson, Michael Tannus, Niklas Kämpargård, Per Pixel, Photosbyjosefin, Susanne Demåne m.fl. 3 | BLEKINGE


Vidunderlige vidder på Aspö Uden for Karlskrona, midt i skærgården, ligger Aspö. Hertil sejler man med vejfærgen, som blandt andet passerer det mærkværdige forsvarstårn ”God natt”. På Aspö kan du nyde de skønne strande og bade fra klipperne. Besøg de små kunstgallerier eller Drottningskärs kastel, som er på verdensarvslisten. Hvis du vil overnatte, kan du bo i det gamle lodstårn eller en af de tilhørende hytter. Du kan godt køre i bil på øen, men det er bedre at opleve den på cykel eller til fods gennem den smukke natur.

Gå på strandhugst i øriget Blekinges skærgård byder på et væld af øer og meget mere end bare sol, bad og lystfiskeri. Fortryllende omgivelser, smukke skærgårdsbyer og lækre kulinariske oplevelser. Let anker, og følg med til fire øer, som bestemt er et besøg værd.

Populære Tjärö Midt i skærgården ligger denne perle omgivet af holme og skær. Hele øen er et naturreservat med egelunde og klippebugter, hvor man kan bade. I den idylliske skærgårdslandsby med smukke bygninger fra 1800-tallet kan du bo på vandrerhjem eller hotel eller leje din egen hytte. Tag på fisketur, eller lej en kajak eller en flåde med sauna, og snyd ikke dig selv for et besøg på restauranten, som har åbent i højsæsonen. Du kommer til Tjärö med rutebåden fra Karlshamn og Järnavik. I højsæsonen kan du også tage båden fra Matvik. Hvis du ankommer i egen båd, er der en stor lystbådehavn. BLEKINGE | 4


Idylliska Stenshamn I Karlskronas østre skærgård ligger Stenshamn og Utlängan. Her finder du ægte skærgårdsidyl med vandrestier, fugleliv og bademuligheder. I havnen er der plads til lystbåde, og på caféen Pelles sjöbod kan du få kaffe og kage og spise is. Her afgår og ankommer desuden rutebåden mellem Stenshamn og Karlskrona. Øen er perfekt til en endagstur, men hvis du vil blive på øen, kan du leje en hytte.

Eventyrlige Hanö Fra Nogersund på fastlandet afgår færgen til Hanö. Det er en ø, som forbindes med eventyr og spændende historie, men som for mange også er et sommerparadis. Her findes det berømte dragemærke, fyrtårnet og den engelske kirkegård. Naturen byder på avnbøgeskov med hjemmehørende dådyr, og du kan også opleve den såkaldte Bönsäcken, hvor vandslebne sten ændrer form efter havets vinde. Her finder du skønne badepladser og havnerestauranten Fisky Business, som har åbent i højsæsonen.

5 | BLEKINGE


Oplev ARK56 Oplev vores uudforskede øhav. Her finder du snoede grusveje, stille bugter, øde øer og åbent hav.

Til fods, i kajak eller på cykel. Via en app i din telefon vælger du selv, hvordan du vil opleve Blekinges mangefacetterede øhav. ARK56 er et netværk af stier i Blekinge Arkipelag, som UNESCO har udpeget som biosfæreområde på grund af dets unikke natur- og kulturværdi. De fører dig gennem Blekinges skærgård langs vandet. Stierne mødes i 13 knudepunkter, hvor der er mad, overnatning og oplevelser. Ved serviceknudepunkterne kan du leje kano eller cykel, hvis du får lyst til at skifte transportmiddel. PLANLÆG DIN TUR Det er nemt at finde vej ad de forskellige ruter, når du har downloadet appen ARK56. Den guider dig enkelt fra shelter til suite, fra grillplads til gourmetrestaurant, fra vild luksus til vildmark. I appen kan du planlægge din tur hjemmefra i ro og mag. Hvis du foretrækker fysiske kort, kan de downloades via ARK56’s website eller købes hos turistbureauerne. ALL INCLUSIVE Hvis du vil slippe for at planlægge selv, findes der færdige all inclusive-pakker med mad og logi, kajaksejlads og meget mere, så du bare kan slappe af og nyde. EN BÆREDYGTIG FERIE ARK56 har et netværk af virksomheder, som fokuserer på bæredygtige ferieoplevelser. Flere af aktørerne tilbyder økologisk og lokalproduceret mad, og når du handler hos dem, bidrager du til en bæredygtig hospitality-branche. ark56.se

Download appen, og oplev ARK56.

BLEKINGE | 6


Det vilde Blekinge RÄNTEMÅLA GÅRD I de nordlige dele af Ronneby, midt i skov og vildmark, ligger en af Sveriges største og ældste elgparker, Räntemåla Gård. Her kan du møde skovens konge på nært hold i dens naturlige omgivelser.

R E KL A ME

Vil du opleve enorme dyr helt tæt på? Så tag med på safari i Blekinge, og få vilde oplevelser ud over det sædvanlige.

KREATIVUM Velkommen til en opdagelsesrejse i dinosaurernes vidunderlige verden – en magisk oplevelse for store og små på Kreativum Science Center i Karlshamn. Se dinosaurerne i virkelig størrelse i et spændende miljø med effekter, som næsten får dig til at tro, at dinosaurerne er ægte.

BARNENS GÅRD Hvis du er eventyrlysten, skal du besøge Barnens gård i Karlskrona. Her kan du klappe og fodre dyr eller have det sjovt i det store lege- og badeland. NATURUM Giv dyrene mad, og tag på insektsafari. På Naturum i Ronneby kan du opleve flora, fauna og masser af sjove aktiviteter for både børn og voksne. FORNHAGA I Fornhaga i Sölvesborg kan hele familien ride på islandsheste langs Sandvikens hvide strand eller dybt inde i den tætte skov.

Vågn op i naturen Eriksberg – Nordens største safaripark

eriksberg.se

Vidste du, at Nordens største safaripark ligger uden for Karlshamn? I safariparken kan du køre rundt i egen bil og prøve at få øje på de vilde dyr, der går frit omkring, spise på regionens bedste restauranter og bo på hotel med de vilde dyr lige uden for vinduet. I den fantastiske SynVillan, som ligger midt i naturen med udsigt over Mahraviken, kommer du helt tæt på naturen og dyrene. Gennem et glasgulv kan du se dyrene, der bliver fodret under huset. Det glamourøse

’glampingtelt’ ligger oppe på et bjerg med en fantastisk udsigt over Färsksjön, hvor åkander i forskellige farver blomstrer om sommeren. – Med vores naturboliger kan vi tilbyde endnu mere safarifornemmelse og lade vores gæster komme tættere på naturen og reservatets rige dyreliv, siger Per-Arne Olsson, som er administrerende direktør for Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

7 | BLEKINGE


Sveriges sydligste vildmark

Halen er Blekinges største sø, og her kan du vandre, ride, cykle og sejle i kano og kajak langs stier, klipper og majestætiske udsigtspladser. FRICKABRON Frickabron, som forbinder vandreruterne rundt om Halen, er på kort tid blevet en af Blekinges mest populære turistdestinationer. Det er en 83 meter lang hængebro, som på sit højeste punkt er 3,5 meter over vandet. HALENS NATURRESERVAT Rundt om Halen er der seks afmærkede ruter af forskellig længde og sværhedsgrad. Derudover passerer Blekingeleden gennem området. Her er noget for enhver, uanset om man er ude efter en lang vandretur eller en kort spadseretur i frokostpausen. Tør du at begive dig ud i mørket? Ruterne er afmærket med skilte i refleksmateriale, så tag pandelampen på, og oplev vildmarkens mystik med dine andre sanser.

BLEKINGE | 8

OPLEV ET FORTRYLLENDE SØSYSTEM Bliv et med naturen ved at sejle i kano. På Halens kanotcentral kan du leje kano, kajak eller SUP. Du vælger selv, om du vil sejle en enkelt dag eller i hel uge, så du kan nå at opleve hele søsystemet inklusive Raslången og Immeln. Her kan du også lege telt, stormkøkken og andet, der kan være praktisk at have i vildmarken. Fiskekort er inkluderet, når du lejer kano eller kajak, så husk at tage fiskestangen med. Grillet aborre over åben ild midt ude i vildmarken er ren magi! FISKELYKKEN ER NÆR Uanset hvor du er i Sveriges sydligste vildmark, er du tæt på fantastiske fiskeforhold. Vælg mellem 237 søer og flere åer, deriblandt Holjeån og Mörrumsån. Køb et multifiskekort, som giver dig lov til at fiske i cirka ti søer i Olofström, eller tag til fiskemekkaet Harasjömåla. Her har du adgang til omkring 25 søer.

Olofström – til dig, der elsker natur, eventyr og hverdagsekspeditioner.


Fiskelykke Blekinges vidunderlige vande gemmer på noget for alle, uanset om man er på jagt efter storgedden, vil tage kampen op med verdens største laks og havørreder eller bare tilbringe nogle dovne feriedage med at stå med snøren i vandet. Velkommen til Sveriges mest fantastiske fiskevande!

VERDENSBERØMT LAKS Mörrums Kronolaxfiske har været en verdensberømt sportsfiskerdestination siden 1941. Her kan du fange laks og havørred, og stedet betragtes af mange som Sveriges kronjuvel inden for sportsfiskeri. Mörrumsåen flyder gennem fire naturreservater, hvor der både er mulighed for at prøve fluefiskeri i rolige vande eller at stå i den mægtige Kungsforsen. Her er også en udstilling om laksefiskeriets historie samt en velassorteret butik, overnatningsmuligheder og restaurant. UD TIL HAVS Hvis du vil ud på større fiskeeventyr, tilbyder Abels Laxtrolling & Charter havfiskeri og laksetrolling i verdensklasse. Takket være den nyeste teknik finder de frem til de fisk, du skal fange.

FISKETUR TIL 200 SØER I Olofströmsområdet er der over 200 søer. Et godt tip er at tage til Harasjömåla fiskecamp. Her kan du fange regnbue- og bækørred med fluestang i strømmende vand eller i en af søerne, hvor spinnefiskeri også er tilladt. Ved længere ophold kan du overnatte i telt eller hytte. GEDDERIGET Blekinge skærgård kaldes også for ”gedderiget”. Det lave vand og de mange øer skaber det perfekte miljø for gedden – og for lystfiskere. Dragsö Sportfishing i Karlskrona har alt, der skal til for at få en helhedsoplevelse med forskellige pakker, udlejning af både og logi med mere. .

9 | BLEKINGE


Listerlandet – Blekinges riviera

HVIDE SANDSTRANDE På Listerlandet ligger Hällevik, der med sin lange, hvide sandstrand er en af Blekinges perler, som hver sommer lokker badegæster til. Her ligger også Hälleviks havbad med sit klassiske badehotel, der har rødder tilbage til 1917. På Listerlandets sydlige side finder du Torsö-badet, som har en 500 meter lang sandstrand. Hvis du vil udforske flere strande, er der den børnevenlige Sandviken, og vest for Hörvik ligger Hörviks Hallar, som er et af områdets mest spektakulære klippebade. VELSMAGENDE PAUSER I Krokås tæt på Hörvik ligger sommercaféen Brygghuset Café & Art. Her serveres BLEKINGE | 10

Bølgeskvulp, lange sandstrande og sand mellem tæerne. Snyd ikke dig selv for en tur til Listerlandet.

der vafler, frokost og kaffe og kage samt et strejf af Latinamerika i form af håndværkskunst fra Mexico. Også i Hörvik finder du noget at forkæle smagsløgene med, for eksempel på Fiskerian eller Kajutan, som serverer friskfanget fisk. BØGESKOV OG GROTTER Listerlandets kronjuvel er naturreservatet Listershuvud, som er et skovklædt bjerg. Her kan du cykle eller vandre, mens du udforsker en af Sveriges største avnbøgeskove eller de spændende grotter. Fra toppen af bjerget, 84 meter over havet, kan du skue ud over den smukke Hanöbugt.


Sveriges golfkyst Har du spillet golf langs Sveriges golfkyst? Ellers er det på tide! Blekinge er ikke så stort, men det er spækket med skønne golfoplevelser. Langs kysten ligger der intet mindre end otte golfbaner inden for en radius på 120 km. VARIERENDE TRÆNING Her er baner, som ligger midt ude i skærgården, og andre, der ligger længere inde i landet i ly af skoven. Perfekt træning, hvis du vil tilpasse dit spil efter udfordringer såsom vind og vejr og golfbanens karakter.

Du kan krydse hele regionen på omkring en time, så du kan sagtens nå at prøve flere baner og vende tilbage til din favorit. BO TÆT PÅ GOLFBANEN Der er altid hoteller, hytter og opstillingspladser til autocampere lige i nærheden, nogle endda lige ud til banen. Sommeren er højsæson, men i Blekinge kan du spille fra tidligt forår til langt ud på efteråret takket være de milde vintre. Velkommen til Sveriges golfkyst!

HER KAN DU SVINGE GOLFKØLLEN Trummenäs Golfklubb | Niklastorps Golf | Carlskrona Golfklubb | Leråkra Golfbana Ronneby GK | Karlshamns Golfklubb | Sölvesborgs Golfklubb | Boa Olofströms Golfklubb

sverigesgolfkust.se

11 | BLEKINGE


Kulturskatte Museer, kunstværker og kunsthåndværk. Blekinge har et rigt kulturliv, som bare venter på at blive opdaget.

Susanne Demåne I Edestad uden for Ronneby bor og arbejder kunstneren Susanne Demåne. Her er flere kunsthaller, hvor du kan se hendes malerier, skulpturer, prinsesser, hundjævle og engle. I dette røde hus fra 1800-tallet er der et lille galleri med lyse vægge, hvor emaljekunst og keramik trænges om pladsen. I dag er Susanne Demåne et komplet udflugtsmål med kunstudstilling, events og hesteshows. I sin have har hun skabt en velbesøgt skulpturpark. Velkommen til hendes vidunderlige verden!

BLEKINGE | 12


Blekinge Museum

Karlshamns Kulturkvarter

Malin Mena

På Blekinge museum venter der oplevelser for hele familien! Bliv klogere på verdensarven på udstillingen ”Orlogsbyen Karlskrona”, tag med skibsrotten Råkåkå ud på eventyr, gå en tur i den grønne barokhave, eller giv den gas på museets legeplads Grevagrundet, hvor både små og store kan have det sjovt! Museet ligger centralt i Karlskrona lige ved Fisktorget.

I Karlshamn finder du et helt kvarter med seværdigheder og historiske bygninger. Start med Karlshamns Museum, hvor du kan se eksempler på byens epoker. Museets nabo er byens ældste træbygning, og ved siden af den ligger Skottsbergska gården, som er landets bedst bevarede købmandsgård fra 1700-tallet. Du må heller ikke gå glip af Punschmuseet samt kunsthallens udstillinger.

Malin Mena har sit glaspusteri i et gammelt vandtårn i Nättraby, som meget passende har fået navnet Glastårnet. Malin formgiver og blæser selv alt det glas, hun sælger i butikken, der ligger i forbindelse med glaspusteriet. Udenfor kan du se hendes havekunstværker, som matcher de smukke glasgenstande indenfor.

Lister härads tingshus

Ebbamåla brugssamfund

Ronneby Kulturcentrum

Tingshuset i Sölvesborg fører tankerne i retning af den hyldede svenske arkitekt Gunnar Asplund. I forbindelse med bygningen ligger Sölvesborgs kunstforening, som med jævne mellemrum fremviser besøgsvenlig kunst. Der findes også udsmykning til offentlig beskuelse, som er værd at kigge på.

Uden for Kyrkhult ligger Ebbamåla brugssamfund, der har eksisteret siden 1850’erne og stadig er aktivt i dag. Fornem duften og varmen fra jernstøberi og smedje, og hør lyden fra vandturbinerne og andre mærkelige maskiner. I fabrikshallen kan du se de smedejerns- og støbejernsprodukter, der skabte fundamentet for det svenske industrisamfund.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall er et af det sydlige Sveriges største udstillingsvinduer for samtidskunst. Her arrangeres der hvert år 10-15 udstillinger med regional, national og international samtidskunst, design og kunsthåndværk. Kulturcentrum Ronneby Konsthall samarbejder med Konst i Blekinge/Region Blekinge om at styrke kunstområdet både regionalt og internationalt.

13 | BLEKINGE


Glamping Check ind i et luksuriøst telt med lækre senge, og nyd naturoplevelserne.

FOR HELE FAMILIEN Glamping er den nye form for camping for hele familien, som af forståelige årsager har fået et godt fodfæste i Blekinge. Her er et væld af naturoplevelser. ALL INCLUSIVE PÅ 36 KVM På Norje Boke camping bor du i Glamping-oasen, som er en all inclusive-pakke med 36 kvadratmeter kanvastelt, dobbeltseng og træfyret badetønde. Det ligger desuden tæt på bad og legepladser. OPVARMEDE KANVASTELTE En lignende løsning finder du på Trendenborgs camping uden for Sölvesborg, som har ti store, opvarmede kanvastelte. Også på Dragsö camping i Karlskrona er der overnatningsmuligheder af en mere luksuriøs variant. VÅGN OP BLANDT DYRENE På det storslåede Eriksberg Hotell & Safaripark har du mulighed for at tage på glamping midt i Nordens største safaripark, omgivet af vilde dyr og med udsigt over Färsksjön. Teltdugen er lavet af 700 gram hør, som er købt fra ostindienfareren Götheborg. Indretningen er designet til at passe ind i konceptet med hør som tekstilmateriale, møbler og teltstænger er af drejet eg, og beslagene er i massiv messing.

BLEKINGE | 14


Camping er livet Gør holdt på en af vores fantastiske campingpladser rundt omkring i Blekinge.

EN UUDFORSKET PERLE En del kender allerede Blekinge, men for mange er det en uudforsket perle langt fra de mere velkendte turistbyer, hvor titusindvis af mennesker flokkes på et lille område. Den perfekte måde at stifte bekendtskab med os på er at bo på vores campingpladser – små oaser tæt på alle de seværdigheder og arrangementer, der er værd at udforske. Man skal sjældent køre mere end en time i bil eller med offentlig transport. Hvis du hellere bare vil være i campingvognen eller hytten, er der masser af aktiviteter tæt på campingpladsen. DET VIDUNDERLIGE VAND Vandet er fællesnævneren. Alle badepladser er smukke og vidt forskellige, fra indsøer til skærgårdsbugter. Gå langt ud i det lave vand, eller spring ud fra dramatiske klipper. Vandtemperaturen er ofte højere her, eftersom vi bliver skærmet af skærgården. Tag på fisketur, lej kanoer eller cykler, og følg de eventyrlige ruter langs kysterne. Tag dykkermasken på, og svøm ud for at snorkle eller dykke. Hos os er udtrykket ”noget for alle” i den grad sandt. Sæsonerne er lange, og flere campingpladser har åbent hele året. Perfekt, hvis du vil arrangere en lejrskole (svømning, ridning med mere) eller afholde en konference med et firma eller en forening. CAMPING SYDOST I det fælles netværk Camping Sydost er der masser af campingpladser, som har gode tilbud og pakkeløsninger. Hvilken campingplads vil du at bo på?

R EKL AME

Læs mere og book her: campingsydost.se

15 | BLEKINGE


Masser af smag Blekinge vrimler med små, lokale madproducenter og spisesteder. Sørg for at få nogle velsmagende minder med hjem.

HOBY KULLE På Hoby Kulle Herrgård bor Benjamin og Tove sammen med hunden Boss. De byder dig velkommen på deres overdådige Bed and breakfast med eget orangeri samt servering af mad og drikke. ORRANÄS GÅRDSMEJERI Her fremstilles oste af mælk fra egne geder og naboens køer. Ostene sælges i gårdbutikken uden for Jämjö, hvor man også kan få et indblik i fremstillingsprocessen. JÄRNAVIKS HAMNKROG I Järnavik ligger denne personlige havnekro lige ud til havet, hvor der serveres mad tilberedt af sæsonens råvarer med et ekstra twist. BLOMLÖFS PÅ SALTÖ Fiskespecialisten Blomlöfs har lagt til ved Saltö fiskehavn i Karlskrona. Her er servering på kajen og en butik spækket med frisk fisk og skaldyr samt andre delikatesser. MORMORS BAKERI Nord for Asarum ligger Mormors Bakeri, som er en café og vegetarisk restaurant, gårdbutik, bed & breakfast og kunstgalleri! Her serveres hjemmelavet mad og hjemmebag i hyggelige omgivelser. ÄGGABODEN På en gård uden for Ronneby ligger denne unikke restaurant omgivet af bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Hvis du selv vil tilberede den mad, du har fået serveret, kan du købe råvarerne i gårdbutikken og få anvisninger af kokkene i køkkenet. SYSTRARNA LINDQVIST CAFÉ OCH SURDEGSBAGERI Midt i Karlskrona ligger denne lille, hyggelige og meget populære café. Her serveres der traditionel filterkaffe og kanelsnurrer, og lige på den anden side af væggen ligger bageriet, hvor du kan købe brød. WÄGGA FISK & DELIKATESSRÖKERI Lige uden for Karlshamns centrum finder du denne skønne fiskerestaurant. Her kan du nyde et godt måltid mad lige ud til Vägga fiskehavns marina. Find endnu flere smagsoplevelser på visitblekinge.se

BLEKINGE | 16


Till bords Her har vi samlet nogle af Blekinges mange restauranter og caféer, som garanteret vil falde i din smag.

Foto Bengt Nyberg

ERIKSBERG

K AR LSK R O N A

OLOFST RÖM

K AR LSK R O N A

RONNEBY

K AR LSK R O N A

SÖLVESBORG

K AR LSHAMN

Havsörnen I naturreservatet på Eriksberg Vilt och Natur ligger restauranten Havsörnen med en fantastisk udsigt. Her serveres veltilberedt gourmetmad, som er noget ud over det sædvanlige.

Astensmåla Mat & Vingård Et samlingspunkt for gæster med en uforbeholden kærlighed til mad og drikke, hvor kvalitet og bæredygtighed har et naturligt samspil.

Café Mandeltårtan Lige ved Ronneby brunnspark ligger Mandeltårtan. I den smukke trævilla med udestue kan du nyde et lækkert måltid mad tilberedt af økologiske råvarer.

Restaurang Blåregn er en hyggelig restaurant med en stor have midt i Sölvesborg. Her tilberedes alt så vidt muligt af lokale råvarer.

Antonio’s Ved Borgmästarfjärden i Karlskrona ligger Antonio’s, hvor du kan få napolitansk pizza, frisk pasta og udsøgte retter fra det italienske køkken.

Sjörök skaber smagsoplevelser fra alle verdenshjørner, som altid er lige veltilberedte. Opmærksomme tjenere sørger for, at der altid er noget for alle. Familievenligt!

Elsas lilla krog Café og restaurant midt i Karlskrona med en forkærlighed for bæredygtighed og økologiske råvarer. Her kan du få kaffe og kage, spise vegansk pizza eller bestille en poké bowl.

Brasserie Fridolf En tidløs restaurant med tydelig kontinental inspiration. Her kan du slappe af med en veltilberedt middag og en kold pilsner.

17 | BLEKINGE


Verdensarv i verdensklasse

VERDENSARVSBYEN KARLSKRONA Karlskrona blev grundlagt i 1680 og skulle fungere som svensk flådebase – og det gør den stadig i dag. Mange af de fæstningsværker, kirker, paradestrøg og værftsbygninger, der blev opført dengang, eksisterer stadig, hvilket har fået UNESCO til at opføre orlogsbyen Karlskrona på verdensarvslisten. GUIDET TUR ELLER UD PÅ EGEN HÅND Oplev verdensarven på egen hånd eller med en guideapp i mobiltelefonen. Mange seværdigheder er åbne for almenheden, men visse ligger på militært område og kan besøges på en booket rundvisning. Hvis du vil opleve verdensarven til havs, tilbyder skærgårdstrafikken digital guidning om bord.

Kungsholms Fort med båd – en klassiker

Treenighedskirken på Stortorget

Du kan se de aktuelle guidede ture og finde app-guiden på www.visitkarlskrona.se Stumholmen – er det ikke bare smukt? BLEKINGE | 18


Besøg verdensarvsbyen Karlskrona for at se ved selvsyn, hvorfor byen er kommet på samme UNESCO-liste som pyramiderne i Egypten og Den Kinesiske Mur.

Amiralitetsklokketårnet er fra 1699

Amiralitetskirken er en af Sveriges største trækirker

Repslagarbanan – Sveriges længste træbygning

19 | BLEKINGE


Tag vandvejen gennem Blekinge Blekinge skærgård fører dig fra Utlängan og Stenshamn i øst til Hanö i vest. Derimellem venter historiske destinationer, idylliske øer, badepladser og fiskesteder.

BEGIV DIG UD I SKÆRGÅRDEN Hvis du vil opleve Blekinge fra sin bedste side, skal du begive dig ud i skærgården. Det mest behagelige, og nogle gange det eneste, transportmiddel er skærgårdstrafikken. Nogle ture afgår året rundt, men der er flest afgange om sommeren. I Karlskrona afgår de fleste af bådene fra Fisktorget midt i byen. Derfra kan du komme til den østlige skærgård, tage på guidede ture eller sejle med den charmerende M/S Axel gennem Nättrabyån. RUNDTURE Nogle gange er det nok at tage på en rundtur. I Karlskrona kan du vælge Hop-on Hop-off, som er åbne både, der lægger til forskellige steder i byen, blandt andet ved Marinmuseum. I Ronneby kan du sejle med M/F Astrid langs Ronnebyån langs den grønne Brunnsparken. Ruten fortsætter lidt

www.visitblekinge.se

ud i Ronneby skærgård, inden turen går tilbage. I Karlshamn tager du båden til Kastellet, som ligger i havneindløbet, eller også tager du på en udflugt til Tärnö og Tjärö. ÅBENT VAND Hvis du vil tage på langfart, kan du sejle med Kustlinjen langs blekingekysten fra Karlskrona til Karlshamn. Fra Karlskrona sejler du med M/F Flaggskär fra Handelshamnen, og fra Karlshamn sejler du med M/F Tuva. I Ronneby havn skal du skifte båd, hvis du vil rejse videre. Fra Nogersunds fiskeleje tæt på Sölvesborg afgår båden til den populære Hanö. Ud over herlig natur og spændende seværdigheder er her også glimrende bademuligheder. Læs mere på blekingetrafiken.se