Visit Blekinge 2021 (SV)

Page 1

BLEKINGE Skärgård / Outdoor / Konst / Upptäckter / Smaker


Borta bra, Blekinge bäst Dramatisk natur, saltstänkt skärgård och genuina sevärdheter. Blekinge är fyllt av upplevelser som du inte får missa.

Marinmuseum i topp Av alla Blekinges besöksmål är Marinmuseum i Karlskrona ett av de mest populära. Här finns unika samlingar som speglar Sveriges sjökrigshistoria från förr till nu för både stora och små. Fartygssimulator, pysselverkstad, museibutik, restaurang och mycket annat finns också att upptäcka.

Ta en tur över bron Längs med Sydostleden ligger Sölvesborgsbron – Europas längsta gång- och cykelvägsbro. På bron kan du sitta och njuta av fågellivet och den vackra vyn över vattnet. Bron sträcker sig majestätiskt från Sölvesborgs stadskärna via Kaninholmen bort till entrén mot Listerlandet. Så hoppa på cykeln och ge dig ut och utforska!

Årets hetaste kallbadhus Karlshamns Kallbadhus är utnämnd som ett av Sveriges bästa kallbadhus av tidningen Vagabond 2021. Denna spektakulära byggnad är ritad av White arkitekter och för tankarna till ett flygande tefat som svävar över vattnet. Här kan du bada i havet året runt, sitta i bastun och bara njuta av vyn över skärgården på solterrassen. I närheten finns också simhall, utomhusbassäng, havsbad, padelbanor och utegym.

BLEKINGE | 2


Ytspänning Att paddla havskajak eller glida fram på en SUP är perfekta sätt att uppleva Blekinges vackra vatten. Ge dig ut på sälspaning i skärgården eller paddla i en stilla insjö. Kanske slå läger och tälta på en liten ö? Kajaker och SUP finns att hyra på ett flertal ställen i Blekinge, exempelvis Verkö Kajak, Kajaksyd, Paddelkompaniet och Halens Kanotcental. Ofta finns även uthyrning på campingplatserna.

Ronneby Brunnspark Brunnsparken har blivit vald till Sveriges vackraste park och är Ronnebys stolthet. Runt om i parken finns härliga promenadstråk som tar dig genom parkens trädgårdar och förbi vackra byggnader från Brunnsepoken. Stanna gärna till på ett mysigt café eller besök äventyrsbadet med rutschkanor, strömkanaler och varmpool. I anslutning till parken finns spahotellet Ronneby Brunn, tennisbanor och 18-håls golfbana.

Charmiga Kristianopel Kristianopel är en vacker by vid havet med anor från 1600-talet, då det var en stad som tillhörde Danmark. Än idag flaggar man därför danskt ibland. Här strövar du bland de mysiga trähusen och rosenträdgårdarna, äter på något av de många caféerna eller kliver upp på resterna av ringmuren. Det finns också gott om badplatser om du vill svalka dig.

ANSVARIG UTGIVARE Visit Blekinge PRODUKTION Go Happi TRYCKERI Mixi Print, Olofström FOTOGRAFER Omslagsbild Alexander Hultén, Anders Bergön, André Juhlinder, Andreas Blomlöf, Angelica Zander, Ben GT Nyberg, Björn Lindberg, Charlotte Pettersson, Helena Schutz, Henrik Ivansson, Jacob Zocherman, Jens Lennartsson, Joakim Johansson, Joakim Lenell, Jonatan Rennemark, Jörgen Ragnarsson, Karol Werner, Linda Åkerberg, Linder Media, Michael Petersson, Michael Tannus, Niklas Kämpargård, Per Pixel, Photosbyjosefin, Susanne Demåne m fl.

3 | BLEKINGE


Hisnande vyer på Aspö Utanför Karlskrona, mitt i skärgården, ligger Aspö som du når med vägfärjan som bland annat passerar det märkvärdiga försvarstornet ”God natt” längs vägen. Väl framme på Aspö kan du njuta av stränder och klippbad. Besöka små konstgallerier eller världsarvsklassade Drottningskärs kastell. Vill du stanna kvar över natten så finns möjlighet att bo i det gamla Lotstornet eller någon av de tillhörande stugorna. Du kan ta dig runt ön med bil, men upplevelsen blir bättre med cykel eller till fots genom den vackra naturen.

Gör ett strandhugg i ö-riket Blekinges örika skärgård bjuder på så mycket mer än sol, bad och fiske. Förtrollade platser, vackra skärgårdsbyar och goda matupplevelser. Kasta loss och följ med till fyra öar som absolut är värda ett besök.

Populära Tjärö Mitt i skärgården ligger denna pärla omgiven av holmar och skär. Hela ön är ett naturreservat med lummiga ekhagar och badvikar med klippor. I den pittoreska skärgårdsbyn med vackra byggnader från 1800-talet kan du bo i både vandrarhem och hotell eller hyra en egen stuga. Passa på att fiska, hyra kajak eller bastuflotte och glöm inte att göra ett besök på den säsongsöppna restaurangen. Till Tjärö tar du turbåten från Karlshamn och Järnavik. Under högsäsong kan du även åka båt från Matvik. Kommer du i egen båt så finns en stor gästhamn.

BLEKINGE | 4


Idylliska Stenshamn I Karlskronas östra skärgård ligger Stenshamn och Utlängan. En äkta skärgårdsidyll med strövstigar, fågelliv och badmöjligheter. I hamnen finns gästplatser för fritidsbåtar och Pelles sjöbod där du kan fika och äta glass. Här anländer och avgår också den reguljära skärgårdstrafiken som utgår från Karlskrona. Perfekt för en heldagsutflykt, men vill du stanna kvar på ön så finns möjlighet att hyra stuga.

Sagolika Hanö Från Nogersund på fastlandet går färjan ut till Hanö. En ö som förknippas med sagor och spännande historia, men som också är ett sommarparadis för många. Här finns det omtalade Drakmärket, fyrtornet och den Engelska kyrkogården. Naturen bjuder på avenbokskog med inhemska dovhjortar och du kan också uppleva den så kallade Bönsäcken där vattenslipade stenar ändrar form efter havets vindar. Här hittar du fina badställen och hamnkrogen Fisky Business som har säsongsöppet.

5 | BLEKINGE


Upplev ARK56 Upptäck vår oexploaterade arkipelag. Här möts du av slingrande grusvägar, lugna vikar, öde öar och öppet hav.

Till fots, i kajak eller på cykel. Med en app i telefonen väljer du själv hur du vill upptäcka Blekinges mångskiftade arkipelag. ARK56 är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag, utsett av UNESCO för sina unika natur- och kulturvärden. Du leds genom Blekinges skärgård, längs med vattnet. Det är 13 nav som knyter samman lederna och där erbjuds mat, boende och upplevelser. Vid servicenaven kan du hyra kanot eller cykel, om du till exempel känner för att byta färdsätt. PLANERA DIN TUR Navigerar längs med de olika lederna gör du enkelt när du laddat ner appen ARK56. Den guidar dig enkelt från vindskydd till svit, från grillplats till gourmetrestaurang, från flärd till vildmark. Med hjälp av den kan du planera din tur hemma i lugn och ro. Föredrar du en fysisk karta är det enkelt att ladda ned kartor på ARK56 webbplats eller köpa hos någon av turistbyråerna. ALL INCLUSIVE Vill du slippa planerandet finns det färdiga all incluisve-paket med mat och boende, kajakpaddling och mycket annat som gör att du bara kan slappna av och njuta. EN HÅLLBAR SEMESTER ARK56 har ett nätverk av företag som fokuserar på hållbara semesterupplevelser. Flera av aktörerna erbjuder ekologisk och närproducerad mat och när du handlar så stödjer du den hållbara besöksnäringen. ark56.se

Ladda ner appen och upplev ARK56.

BLEKINGE | 6


Vilda Blekinge RÄNTEMÅLA GÅRD I de norra delarna av Ronneby beläget i skog och vildmark finns en av Sveriges största och äldsta älgparker, Räntemåla Gård. Här möter du skogens konung på nära håll i en naturlig miljö.

A N N O N S

Vill du träffa mäktiga djur på nära håll? Häng med på safari i Blekinge och få vilda upplevelser utöver det vanliga.

KREATIVUM Välkommen till en upptäcktsresa i dinosauriernas vidunderliga värld – en magisk upplevelse på Kreativum Science Center i Karlshamn för både stora och små. Möt dinosaurierna i verklig storlek i en spännande miljö och med effekter som nästan får dig att tro att dinosaurierna är på riktigt.

BARNENS GÅRD Är du äventyrligt lagd ska du besöka Barnens gård i Karlskrona. Här kan du klappa och mata djur, men också busa i det stora lekoch vattenlandet. NATURUM Mata djuren och gå på insektssafari! På Naturum i Ronneby tar du del av flora, fauna och massor av roliga aktiviteter för alla åldrar. FORNHAGA I Fornhaga i Sölvesborg kan hela familjen rida islandshäst längs Sandvikens vita strand eller djupt inne i den lummiga skogen.

Vakna upp i det vilda Eriksberg – Nordens största safaripark

eriksberg.se

Visste du om att Nordens största safaripark ligger utanför Karlshamn? I safariparken kan du köra runt med egen bil och titta efter de vilda djuren som går fritt omkring, äta mat i regionens bästa restauranger och bo på hotell med de vilda djuren utanför. I det spektakulära naturboendet SynVillan med utsikt över Mahraviken, har du möjlighet att komma riktigt nära naturen och djuren, genom ett glasgolv kan du se djuren som

utfodras under huset. I det glamorösa glampingtältet bor du uppe på ett berg med fantastisk utsikt över Färsksjön, där näckrosor i olika färger blommar under sommaren. – Med våra naturboenden kan vi erbjuda ännu mera safarikänsla och låta gästerna komma närmare naturen och reservatets rika djurliv, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

7 | BLEKINGE


Sveriges sydligaste vildmark

Runt Halen, som är Blekinges största sjö, kan du vandra, rida, cykla och paddla längs leder, bergsknallar och majestätiska utkiksplatser. FRICKABRON Frickabron har snabbt blivit ett av Blekinges mest populära besöksmål och den binder samman vandringslederna kring Halen. Frickabron är en hängbro som mäter 83 m och når ca 3,5 m över vattenytan. HALENS NATURRESERVAT Runt halen finns 6 markerade leder, i olika längd och svårighetsnivå. Dessutom passerar Blekingeleden genom området. Här finns något för alla, oavsett om det är för en långhajk eller bara en kort lunchrunda. Vågar du ge dig ut i mörkret? Lederna har skyltmarkeringar i reflexmaterial, så ladda pannlampan och låt andra sinnen ta in vildmarkens mystik.

BLEKINGE | 8

PADDLA I ETT MAGISKT SJÖSYSTEM Bli ett med naturen genom att paddla kanot. Halens kanotcentral erbjuder kanot, kajak eller SUP. Välj om du vill paddla för dagen eller ge dig ut en hel vecka, för att ta del av hela sjösystemet inklusive Raslången och Immeln. Tält, stormkök och andra prylar som kan vara bra i vildmarken, finns att hyra. Fiskekort ingår för dig som hyr kanot eller kajak, så ta gärna med spöet. Grillad abborre över öppen eld mitt ute i vildmarken är magi. FISKELYCKAN ÄR NÄRA Du har nära till fantastiskt fiske vart du än vänder dig i Sveriges Sydligaste Vildmark. Välj mellan 237 sjöar och flera åar, däribland Holjeån och Mörrumsån. Du kan köpa multifiskekortet som gäller för fiske i drygt 10 sjöar i Olofström, eller varför inte åka till fiskemeckat Harasjömåla? Här har du tillgång till drygt 25 sjöar.

Olofström – för dig som älskar natur, äventyr och vardagsexpeditioner.


Fiskelycka Oavsett om du är på jakt efter storgäddan, bara vill svinga spöet under några lata semesterdagar eller ta upp kampen med världens största laxar och havsöringar så finns det i Blekinges underbara vatten. Välkommen till Sveriges häftigaste fiskevatten!

VÄRLDSBERÖMD LAX Kronolaxfisket i Mörrumsån är världskänt och drivs som sportfiskedestination sedan 1941. Här erbjuds fiske av lax och havsöring och platsen betraktas av många som Sveriges kronjuvel inom sportfisket. Mörrumsån flyter genom fyra olika naturreservat med möjlighet att prova flugfiske i mer stillsamt vatten eller stå i den mäktiga Kungsforsen. Här finns också utställning om laxfiskets historia samt välutrustad butik, boende och restaurang. UT PÅ HAVET Vill du uppleva större fiskeäventyr så finns Abels Laxtrolling & Charter som erbjuder havsfiske och laxtrolling i världsklass. Med hjälp av den senaste tekniken hittar de fisken du ska fånga.

FISKA I 200 SJÖAR I Olofströmsområdet finns över 200 sjöar. Ett tips är att besöka Harasjömåla fiskecamp. Här flugfiskar du efter regnbåge och öring i strömmande vatten, eller i någon av sjöarna där även spinnfiske är tillåtet. Du kan campa eller hyra stuga för längre vistelser. GÄDDRIKET Blekinge skärgård kallas ibland för ”Gäddriket”. De grunda förhållandena och många öarna utgör en idealisk plats för gäddan – och den som vill fiska. Dragsö Sportfishing i Karlskrona har allt som behövs för en helhetsupplevelse med olika paketeringar, uthyrning av båtar och boende, med mera. .

9 | BLEKINGE


Listerlandet – Blekinges riviera

VITA SANDSTRÄNDER På Listerlandet ligger Hällevik, en av Blekinges pärlor med sin långa, vita sandstrand som lockar badsugna varje sommar. I anslutning finns också Hälleviks havsbad med sitt klassiska badhotell med anor från 1917. På Listerlandets södra sida hittar du Torsö badplats med sin 500 meter långa sandstrand. Vill du undersöka fler stränder finns barnvänliga Sandviken och väster om Hörvik så hittar du Hörviks Hallar, ett av bygdens mest spektakulära klippbad. VÄLSMAKANDE PAUSER Nära Hörvik, i Krokås, finns sommarcaféet Brygghuset Café & Art. Här serveras BLEKINGE | 10

Vågskvalp, långa sandstränder och sand mellan tårna. Ett besök på Listerlandet är ett måste.

våfflor, lunch och fika, samt en doft av Latinamerika i form av hantverk från Mexico. Även i Hörvik kan du hitta något för smaklökarna. Till exempel på Fiskerian eller Kajutan som serverar nyfångad fisk. BOKSKOG OCH GROTTOR Själva kronan på Listerlandet är naturreservatet Listershuvud som är ett skogsdominerat berg. Här kan du cykla eller vandra medan du utforskar ett av Sveriges största avenbokskogsbestånd eller de spännande grottorna. Från toppen av berget, 84 meter över havet, kan du sedan blicka ut över vackra Hanöbukten.


Sveriges Golfkust Har du spelat golf längs Sveriges Golfkust? Om inte, då är det dags nu! Blekinge är litet men fullt av härliga golfupplevelser. Längs kusten hittar du inte mindre än 8 golfbanor inom en 12-mils radie.

Du kör genom länet på en dryg timme, vilket gör att du kan prova flera banor och ändå hinna återkomma till din favoritbana.

VARIERANDE TERRÄNG Här spelar du på banor som är belägna mitt ute i skärgården och några som ligger mer inåt land, skyddade av skog. Perfekt om du vill anpassa ditt spel efter utmaningar som väder, vind och golfbanornas karaktär.

BO NÄRA GOLFBANAN Hotell, stugbyar och ställplatser för husbil finns alltid nära, vissa finns direkt intill banan. Sommaren är högsäsong, men i Blekinge spelar du både tidig vår och sen höst tack vare de milda vintrarna. Välkommen till Sveriges Golfkust!

HÄR KAN DU SVINGA KLUBBAN Trummenäs Golfklubb | Niklastorps Golf | Carlskrona Golfklubb | Leråkra Golfbana Ronneby GK | Karlshamns Golfklubb | Sölvesborgs Golfklubb | Boa Olofströms Golfklubb

sverigesgolfkust.se

11 | BLEKINGE


Kulturella skatter Konstverk, museer och hantverk. Blekinge har ett rikt kulturliv som väntar på att få upptäckas av dig.

Susanne Demåne I Edestad, utanför Ronneby, bor och verkar konstnären Susanne Demåne. Här finns flera konsthallar där du kan beskåda hennes måleri, skulpturer, prinsessor, honjävlar och änglar. I detta röda 1800-talshus finns ett litet galleri med ljusa ytor som samsas av emalj och keramik. Idag är Susanne Demåne ett komplett besöksmål med konsthall, evenemang och hästshower. Ute i trädgården har hon skapat en välbesökt skulpturpark. Välkomna in i hennes underbara värld!

BLEKINGE | 12


Blekinge Museum

Karlshamns Kulturkvarter

Malin Mena

På Blekinge museum finns upplevelser för hela familjen! Bekanta dig med världsarvet i utställningen ”Örlogsstaden Karlskrona”, följ med skeppsråttan Råkåkå på äventyr, strosa i den lummiga barockträdgården eller ha kul på museets lekplats Grevagrundet där både små och stora trivs! Vi finns centralt i Karlskrona vid Fisktorget.

I Karlshamn finns ett helt kvarter med sevärdheter och historiska byggnader. Börja med Karlshamns Museum som visar upp inslag från stadens epoker. Bredvid står stadens äldsta trähus och strax intill ligger Skottsbergska gården, landets bäst bevarade köpmansgård från 1700-talet. Missa inte heller Punschmuseet samt Konsthallens utställningar.

Malin Mena har sin glashytta inrymd i ett gammalt vattentorn i Nättraby, passande döpt till Glastornet. Malin formger och blåser allt sitt glas som finns till försäljning i butiken som ligger i anslutning till hyttan. Utanför hittar du dessutom hennes trädgårdskonst som samspelar med de vackra glasföremålen på insidan.

Lister härads tingshus

Ebbamåla Bruk

Ronneby Kulturcentrum

Tingshuset i Sölvesborg bjuder på arkitektoniska minnen av den lovprisade arkitekten Gunnar Asplund. I anslutning till huset, finner man Sölvesborgs konstförening som regelbundet bjuder på vaker och besöksvänlig konst. Det finns även offentlig utsmyckning i huset som är väl värd att spana in.

Utanför Kyrkhult ligger Ebbamåla Bruk. En verkstadsindustri från 1850-talet som är verksam än idag. Känn dofterna och hettan från järngjuteri och smedja, lyssna till ljuden från vattenturbiner och andra märkliga maskiner. I fabriksboden kan du se de smides- och gjutjärnsprodukter som lade grunden till det svenska industrisamhället.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall är en av södra Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10-15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Kulturcentrum Ronneby Konsthall samarbetar med Konst i Blekinge/ Region Blekinge för att stärka konstområdet regionalt och internationellt.

13 | BLEKINGE


Glamping Checka in i ett lyxigt tält med bekväma sängar och njut av naturupplevelserna.

FÖR HELA FAMILJEN Glamping är det nya sättet att campa för hela familjen och har fått fäste i Blekinge av förklariga skäl. Här finns naturupplevelser i överflöd. ALL INCLUSIVE PÅ 36 KVM På Norje Boke camping bor du i Glamping-oasen som är ett all inclusive med 36 kvm canvastält, dubbelsäng och vedeldad badtunna. Dessutom nära till bad och lekplatser. UPPVÄRMDA CANVASTÄLT Ett liknande upplägg finns på Trendenborgs camping utanför Sölvesborg, med tio stora, uppvärmda canvastält. Även på Dragsö camping i Karlskrona finns lyxigare övernattningsmöjligheter. VAKNA BLAND DJUREN På storslagna Eriksberg Hotell & Safaripark får du möjlighet att glampa mitt i Nordens största safaripark med utsikt över Färsksjön, omgiven av vilda djur. Materialet i tältet är 700 gram linneduk köpt från Ostindiefararen Götheborg. Inredningen är designad för att passa in i konceptet med linne som textilmaterial, möbelstommar av svarvad ek lika tältstolparna och beslag av massiv mässing.

BLEKINGE | 14


Camping är livet Gör ett nedslag på någon av våra fantastiska campingplatser runt om i Blekinge.

EN OUPPTÄCKT PÄRLA En del känner till Blekinge, men för många är det fortfarande en oupptäckt pärla, fjärran från exploaterade turistorter där tiotusentals trängs på en liten yta. Ett perfekt sätt att stifta bekantskap med oss är att bo på våra campingplatser – små oaser som ligger nära alla sevärdheter och evenemang att utforska. Avstånden är sällan längre än en timmes resväg med bil eller kollektivtrafik. Om du endast vill vara i husvagnen eller stugan finns det gott om aktiviteter kring varje camping. UNDERBARA VATTEN Vattnet är den gemensamma nämnaren. Alla badplatser är vackra och varierande, från insjöar till skärgårdsvikar. Vada ut i långgrunda stilla vatten eller hoppa från dramatiska klippor. Ofta med högre badtemperaturer då vi skyddas av skärgården. Ge dig ut på en fisketur, hyr kanoter eller cyklar och följ äventyrslederna som finns längs kusten. Ta på cyklopet och ge dig ut på snorkling eller dykning. Talessättet “något för alla” stämmer hos oss. Säsongerna är långa och flera campingar är tillgängliga året runt. Perfekt för dig som vill anordna läger (simning, ridning, med mera), eller boka konferens med företaget eller föreningen? CAMPING SYDOST I det gemensamma nätverket Camping Sydost finns det gott om campingplatser med erbjudanden och paketlösningar. Vilken camping skulle du vilja bo på?

ANNO NS

Läs mer och boka här: campingsydost.se

15 | BLEKINGE


Addera smaker Blekinge kryllar av små lokala matproducenter och matställen att besöka. Så samla på dig några smakfulla minnen.

HOBY KULLE På Hoby Kulle Herrgård bor Benjamin och Tove tillsammans med hunden Boss. De välkomnar dig till sitt pampiga Bed and breakfast med eget orangeri, mat och dryckesservering. ORRANÄS GÅRDSMEJERI Här tillverkas ost på mjölk från egna getter och från grannbondens kor. Ostarna säljs i gårdsbutiken utanför Jämjö där man även får en inblick i tillverkningsprocessen. JÄRNAVIKS HAMNKROG I Järnavik ligger denna personliga hamnkrog precis vid havet, som serverar mat efter säsongens råvaror med det lilla extra. BLOMLÖFS PÅ SALTÖ Fiskspecialisten Blomlöfs har angjort Saltö fiskhamn i Karlskrona. Här finns servering ute på kajen samt egen butik fylld av fräscha skaldjur, fisk och andra delikatesser. MORMORS BAKERI Norr om Asarum ligger Mormors Bakeri som är café och vegetarisk restaurang, gårdsbutik, bed & breakfast och konstgalleri! Här serveras hemlagad mat och kakor i en mysig atmosfär. ÄGGABODEN På en gård utanför Ronneby ligger denna unika restaurang omgiven av byggnader från 1700- och 1800-talet. Vill du själv tillaga det du nyss ätit finns råvarorna att köpa i gårdsbutiken och hur du gör berättar kockarna i köket. SYSTRARNA LINDQVIST CAFÉ OCH SURDEGSBAGERI Mitt i Karlskrona centrum det lilla mysiga och populära caféet. Här serveras traditionellt bryggkaffe och nybakade bullar, vägg i vägg med bageriet där du kan handla bröd. WÄGGA FISK & DELIKATESSRÖKERI Strax utanför Karlshamns centrum hittar du denna goda fiskerestaurang. Här njuter du av den härliga maten intill Vägga fiskhamns marina. Fler smakupplevelser hittar du på visitblekinge.se

BLEKINGE | 16


Till bords Här har vi samlat några av Blekinges alla restauranger och caféer som garanterat falla dig i smaken.

ERIKSBERG

K AR LSK R O N A

OLOFST RÖM

K AR LSK R O N A

RONNEBY

K AR LSK R O N A

SÖLVESBORG

K AR LSHAMN

Havsörnen I naturreservatet på Eriksberg Vilt och Natur ligger restaurang Havsörnen med fantastisk utsikt. Här serveras genuint vällagad gourmetmat med det lilla extra.

Antonio’s Vid Borgmästarfjärden i Karlskrona ligger Antonio’s som bjuder på Napolitansk pizza, färsk pasta och utsökta rätter från det italienska köket.

Foto Bengt Nyberg

Astensmåla Mat & Vingård En samlingspunkt för gäster med gränslös kärlek till mat och dryck, där kvalité samspelar på ett hållbart och naturligt vis.

Café Mandeltårtan Intill Ronneby brunnspark ligger Mandeltårtan. I den vackra trävilla med glasveranda njuter du av en god bit mat gjorda på ekologiska råvaror.

Restaurang Blåregn är en gemytlig restaurang med en stor trädgård mitt i Sölvesborg. Här tillagat allt på så lokala råvaror som möjligt.

Sjörök tillagar smaker från världens alla hörn och allt är lika vällagat. Uppmärksam service ser till att det finns något för alla. Familjevänligt!

Elsas lilla krog Café och restaurang mitt i Karlskrona med förkärlek för hållbarhet och ekologiska råvaror. Här kan du fika, äta vegansk pizza eller beställa en pokebowl.

Brasserie Fridolf En tidlös restaurang med starka kontinentala influenser. Här slappnar du av med en vällagad middag och en kall pilsner.

17 | BLEKINGE


Världsarv i världsklass

VÄRLDSARVSSTADEN KARLSKRONA Karlskrona grundades 1680 för att bli svensk marinbas – vilket den faktiskt är än idag. Mycket av de befästningar, kyrkor, paradgator och varvsbyggnader som uppfördes finns kvar, vilket gjorde att UNESCO satte örlogsstaden Karlskrona på listan över världsarv. GUIDAD TUR ELLER PÅ EGEN HAND Upplev världsarvet på egen hand eller med hjälp av app-guide i mobilen. Många av platserna är öppna för allmänheten, medan vissa ligger inom militärt område som kan besökas via en bokad tur. Vill du uppleva världsarvet till havs så erbjuder skärgårdstrafiken digital guidning ombord.

Kungsholms Fort med båt – en klassiker

Trefaldighetskyrkan på Stortorget

Aktuella guidade turer i Världsarvet och app-guiden hittar du på www.visitkarlskrona.se Stumholmen, visst är det vackert! BLEKINGE | 18


Besök världsarvsstaden Karlskrona och se varför staden hamnat på samma Unesco-lista som pyramiderna i Egypten och Kinesiska muren.

Amiralitetsklockstapeln är från år 1699

Amiralitetskyrkan är en av Sveriges största träkyrkor

Repslagarbanan – Sveriges längsta träbyggnad

19 | BLEKINGE


Ta vattenvägen genom Blekinge Blekinge skärgård tar dig från Utlängan och Stenshamn i öst till Hanö i väst. Däremellan väntar historiska platser, pittoreska öar, badställen och fiskelägen.

GE DIG UT I SKÄRGÅRDEN För att uppleva Blekinges bästa sida behöver du ge dig ut i skärgården. Trevligaste, och ibland enda, sättet är att åka med skärgårdstrafiken. Vissa turer går året runt, men bäst utbud är sommartid. I Karlskrona avgår merparten av båtarna från Fisktorget mitt i stan. Därifrån kan du nå östra skärgården, åka guidade turer eller ta charmiga M/S Axel genom Nättrabyån. RUNDTURER Ibland räcker det med en rundtur. I Karlskrona finns Hop-on Hop-off; öppna båtar som gör bryggstopp på olika ställen i stan, bland annat vid Marinmuseum. I Ronneby kan du åka med M/F Astrid längs Ronnebyån förbi den grönskande Brunnsparken. Färden fortsätter en bit ut i Ronneby skärgård innan den vänder tillbaka.

www.visitblekinge.se

I Karlshamn tar du båten till Kastellet som ligger i inloppet till hamnen, eller så gör du en båtutflykt till mysiga Tärnö och Tjärö. ÖPPNA VATTEN Vill du vidga vyerna så går det att åka med Kustlinjen längs Blekingekusten från Karlskrona till Karlshamn. Från Karlskrona reser du med M/F Flaggskär från Handelshamnen och från Karlshamn reser du med M/F Tuva. I Ronneby hamn byter du båt om du vill ta dig vidare. Från Nogersunds fiskeläge, nära Sölvesborg, går båten ut till populära Hanö. Förutom skön natur och spännande sevärdheter finns också fina badmöjligheter. Läs mer på blekingetrafiken.se