Ronneby Turistguide 2024 - Upplevelser & Aktiviteter

Page 1

UT & NJUT Ronneby

Skogsgrönt & blåbärsblått Fest i fyra dagar! Hel-TOSIGT! Naturum, en inspirerande fyrtiosjuåring! visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på
Det händer i Massor av inspiration för både fartfyllda & lata dagar!

Ronneby Turistinformation 2024 visitblekinge.se/ronneby

Layout/Copy: Näringslivsenheten, Ronneby Kommun

Omslagsbild: Johnér Bildbyrå

Övriga bilder: Johnér Bildbyrå, Pixabay, Robert Ekholm, Mikael Pettersson, Susanne Demåne, Jeanette Rosander, Alexander Hultén, Paddelkompaniet, Räntemåla Gård, Änglakeramik, Gunnar Svensson, Mari Rantanen/Anders Bergön, Harknivens Kultur & Café, Annika Sandqvist

Ett stort och varmt TACK till annonserande företag som gör det möjligt att ge ut denna guide till besökare och till kommunens alla invånare. Tack!

Information om vem som tryckt, Boårsföretaget etc. på denna delen av sidan

Hej!Och varsågod. Här kommer en dos inspiration till upplevelser i ett område vi gillar skarpt - Ronneby kommun!

Vi vill kittla lite. Ge dig tips och idéer för din egen mix av gamla favoriter och nya upptäckter. För dagar fyllda med spring, skutt och upptåg. Och för de dagar du lutar dig tillbaka och bara ÄR.

Här finns småstadens charm, skärgård, skog och enastående konstupplevelser. Lägg till en intressant historia och ett vrak och du får en go´ blandning av sött och salt.

Och detta är ändå bara ett smakprov. Hela utbudet av aktiviteter och evenemang ser du på; visitblekinge.se/ronneby

Glad sommar! Ut & njut!

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 3
Annonssida

Sköna skärgården!

”Skeppåhoj! Jag ser den! Den är här!” Skärgårdsbåten som trafikerar Ronneby Marina - Tjärö och som tar er ut på fjärdar och vikar i en helt unik arkipelag.

Vår skärgård har en ädellövsskog som går ända ner i vattenbrynet, det gör den så unik att den är en del av ett skyddat biosfärområde. Så gå ombord och möt allt det vackra! Ta med kikaren och spana efter säl och fågel. Känn saltstänk, fartvind och förväntans tankar virvla runt runt. Nu börjar dagens äventyr, visst är du på?!

Ibland kan tidtabellen tillåta ett båtbyte på Tjärö för en tur till Järnavik eller Karlshamn. Ett trevligt dagsturstips, men kolla först noga alla båttider.

Och där kommer

Astrid från Karön!

”Nästa gång tar vi båten Astrid från Kilenbryggan i Ronneby till Karön!” Astrid går flera turer om dagen under högsäsong och är en uppskattad guidad båttur i Ronnebyån ut mot havet och Karön. En tur till Karön gör man gärna flera gånger per säsong. Badplatsen lockar liksom de fina husen från brunnsepoken, stigarna och ja, själva känslan på ön. Ladda din utflyktskorg med allt vad magen kan behöva för en garanterat trevlig dag, eller slå dig ner på Restaurang Karön eller Villa Vassen på fastlandet.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 5

Sommarens smaker på en filt

i Brunnsparken, kanske på en klippa vid havet...

Hertas hallonsylt juli-23

Att skapa den allra godaste sommardagen behöver inte vara särskilt krångligt. Gör den plånboksvänlig och kanske lite lat. Eller varför inte lyxa?!

Ta vad som finns hemma för en picknick. Har du lust bakar du kanske en kaka för en extra guldkantad fikakorg. Kaffe, saft, lite frukt och saken är biff. Det är heller ingen konst att fylla både picknickkorg och skafferi med en hel massa gott från våra trakters rika omgivningar.

... med läckerheter från en gårdsbutik.
Eller en kväll på krogen runt hörnet. Det enkla. Det goda.

GÅRDSBUTIKERNA

duggar nämligen tätt i Ronneby kommun! Du hittar t.ex. egenmörade hjortfiléer och öl från eget bryggeri i Johannishus Gods gårdsbutik. Handgjord och prisbelönt korv hos Victor Olssons i Bräkne Hoby. Potatis, vitlök, gurka på Bussemåla Gård. Ägg från

lyckliga hönor på Vasakull Gård. Äggaboden med en hel butik av lokalt producerat och dessutom mat och fika. Pumpor, grönsaker och köttlådor i vackra Hasselstads Lantbod. Egen glass på Björketorps Gård där du också kan klappa kossorna. Förkärla Gård med grönt, kött och... ja, listan är lång av alla fina ställen att besöka.

CAFÉERNA & RESTAURANGERNA finns förstås både i stadskärnan och på landsbygden. Flera av

dem bjuder då och då på musik på bakgårdar och i trädgårdar under sommarkvällarna, KJs och Bistro Bakgården till exempel. Hiet Kök & Bar bygger skickligt sin meny med smaker som lyfter tillsammans. Vill du ha riktigt härliga indiska rätter då knallar du in på restaurang Dilkush. Hamnkrogen i Järnavik bjussar på skön miljö liksom klassiska Wienercaféet i Brunnsparken och så Mandeltårtan som ståtar med fina utmärkelser i White Guide.

Unna dig att upptäcka! Det finns fler sköna ställen. Se QR-koden.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 6 7

Skogsgrönt och blåbärsblått!

Vandring! Skogsbad! En promenix i parken! Oavsett storlek på strapatsen mår vi riktigt bra av en dag i klorofyllen. Så på med dojorna och sträck ut!

Kanske är vandring den ultimata upplevelsen av meditation? Då skogens dofter och ljud får ta all plats. Underbart! Och roligt att vandra tillsammans, med hela familjen. Go´tur!

VANDRA PÅ RONNEBYSLINGOR

Ronnebyslingor är sju lite längre markerade leder och tolv kortare slingor av olika karaktär, från ädelskogens möte med havet till vidsträckta ängar och gåtfull urskog. Slingorna varierar i längd mellan 1,2 km och upp till hela

Blåbär som väntar på dig

I juli månad är det dags att ge sig ut och plocka blåbär till paj och sylt. Bären trivs bäst barrskog så ta sikte på den norra delen av kommunen för en god skörd. Hmm... himmelskt gott!

Sänneshult naturreservat

Mellan sjön Sännen och Listersjön ligger en av de största bokskogarna i Blekinge, ett mycket omtyckt strövområde. Extra fint i bokskogen under vår och höst!

8 mil genom skog och mark. Anglestue grottor är ett spännande mål på en vandring. Gigantiska klippblock och mossklädda stenar vid grottorna sätter onekligen fart på fantasin, man ser rumpnissar lite överallt!

UPPTÄCK NATURRESERVATEN, i Ronneby finns inte mindre än 41 stycken skyddade områden! Ta bussen till Vambåsa Hagmarker och Hjortahammar Gravfält, de bjuder på lätta strövtåg under flera hundra år gamla ekar.

Ta med kikaren till Lindö Udde och spana fågel!

En av de bästa skådarplatserna för den som vill studera fågelsträck i Blekinge under vår- och höstflytt är Lindö Udde. Och särskilt för den som vill uppleva vårsträcket av ejder, har du tur kan du få se mer än hundra tusen ejdrar på en dag. Här strövar man gärna på strandängarna och njuter av havets horisont. Kanske är du där en dag när vinden tar i och

vågorna dånande rullar in... Längst ut på udden finns en tillgänglighetsanpassad fågelskådningsplats. Perfekt!

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 8

Grunda vatten och knastrande grusväg.

Cykel och kajak eller kanot, vilka fantastiska transportmedel för att komma riktigt nära naturen! Fort och fartfyllt eller i ett makligt upptäckartempo. Och inte särskilt svårt.

Med kajak kommer du nära öar och skär. Blicken kan vandra längs med vattenbrynet medan du sakta drar paddeln genom vattnet. Hyr en kajak eller en kanot, hos Paddelkompaniet eller annan aktör, om du har lite erfarenhet. Om inte, håll utkik efter prova-på-tillfällen för nybörjare i Järnavik.

Och cykla! Hur härligt är inte det? Ta hojen och bara dra iväg! Eller hyr på BikePoint, Ronneby.

Ladda ner appen ARK56!

ARK56 är ett nätverk av leder i biosfärområde Blekinge Arkipelag, utsett av UNESCO för sina unika natur- och kulturvärden. Lederna guidar dig på cykel, till fots, i kajak eller med båt och möts vid 16 nav där du hittar service och kan byta färdsätt. Appen hjälper dig hitta allt från toaletter och grillplatser till gourmetrestauranger och spa. Go´tur!

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 11

Små pärlor

finns det gott om.

Ja, de finns faktiskt i mängd! En del kräver en liten omväg, men inget är särskilt långt bort i våra trakter. Några åker du till på direkten, andra bokas i förväg. Och fler fina utflyktsmål finner du förstås på hemsidan.

Kvista iväg till Harknivens Kultur

och Café i Raskamåla! De har både hembakat och matigt, och bjuder in till musikkvällar i skymningen juli månad. I vackra Svalemåla stugby med fiske och båtuthyrning stannar man gärna flera nätter. Är du ovan vid båt och sjö så planera för en guidad båttur i skärgården hos Garnanäs Sportfiske Camp. Kika in hos blomsterboden Fru Hjärnfrö, designbutiken Villa Rosengård i Bräkne-Hoby eller

åk till Studio Paradisets galleri. Återbruksshoppa hos nya Prylboden i Hjortahammar eller hos Sallys och Lindra i Ronneby. - Inte en dag utan lera, säger Änglakeramik i Saxemara, dit man gärna åker för ett besök. Boka in dig på Risanäs Udde där havet möter ekarna! Och Gunnar Svensson B&B, så rart! med en liten gårdsbutik i Väby. Fika på Majas KonstCafé på Torkö eller på Alfreds i Bräkne-Hoby där räkmackan sitter som en smäck.

Hälsa på Kungen

av skog

och Springaren av tölt!

Känslan att nästan flyta fram på en islänning i blekingska marker... Magiskt! Du måste prova! Och att få komma nära älgen Julian... Mäktigt!

De är fascinerande, dessa vackra fyrbenta djur... Islandshästarna möter du på gården Väbylund nära havet. Här finns turridning och ridläger för vana ryttare men också turer för dig som är nybörjare. Härliga upplevelser på hästryggen är att vänta.

Kom ihåg att boka din upplevelse i god tid!

Mil efter mil ut i vildmarken går färden för att möta älgen Julian, som är en av personligheterna du träffar på Räntemåla Gård. Följ med på en av de guidade turerna då älgarna utfordras. Kanske får älgen Julian smaka ett äpple ur din hand?

All information inför besöket finner du i vidare i QR-koden eller på hemsidan.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 12 13

Hembygdsmuséet Möllebackagården, Se öppettider för besök.

KULTURKVARTEREN BERGSLAGEN heter det mysiga 1700-talsområde som ligger granne med kyrkan i Ronneby. Här lades tidigt grunden till den starka tradition av tillverkningsindustri vi har än idag. Ta en tur i kvarteren och till Silverfallet, vattenfallet som tidigt om våren

Borgmästare Hoffman eller Mogens Skinnare? Kanske möter du

vandring

kastar vilda kaskader av vatten nerför klippan. Passa på att gå in i Heliga Kors Kyrka, en 1000-årig skönhet med två stolta stjärnor i Michelins Turistguide. Sätt dig i en bänk, lyft blicken och låt de vackra takmålningarna skölja över dig...

dem på en dramatiserad
genom historien...

Följ med på en guidad tur och få en glimt av stadens förflutna. Hövitsmän, allmoge, skräck, fasor och humor i en hiskelig blandning. Ja hualigen...!

Fjolårets dramatiserade vandringar var väldigt populära. Mitt i den vackra sommarkvällen hamnade man oväntat rakt in i Ronnebys mörkaste händelse, år 1564, dagen då Ronnebyån lär ha ”färgats röd av blod”. Nu gör Ronneby Folkteater en helt ny dramatisering till den

guidade turen. Vid samma tillfälle blir du lotsad i stadens historia av kunnig guide.

LADDA NER GUIDEAPPEN Här går du en tur på egen hand och får ta del av mer historia och kultur via appen, finns för Bergslagen och Ronneby Brunnspark.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 14 15

Kinnen

Ulvsmåla

Älmtamåla

Saleboda

Tiken

Stora Hensjön

Skumpamåla

Djuramåla

Kvarna- gården Åbyholm

Spetsamåla

Ärkilsmåla

Holmsjö

Nävragöl

Spjutsbygd

Askunga Buskahult

Gnetteryd

St.Alljungen

Eringsboda

Alvarsmåla

Alnaryd

Boasjö Måstad Loppetorp

Stora Mo

Mjuamåla

Kolshult

Göljahult Leryd Hjortseryd

Hjorthålan

Lindet

Fridlevstad

Tving

Bråstorp Liatorp

Vång

Björkeryd

Allatorp

Gredeby

Tolseboda

Möljeryd

Ronnebyån

Klåvben

Listersjön

Mölleryd

Bohaga

Kallinge

Ronneby bruk

Ettebro

Nässjön

Tjurkhult

Värmanshult

Siggamåla

Långsjöryd

Hålabäck

Öljehult

Stengölsmåla

Förkärla

Nättraby

Listerby Johannishus

Edestad

Backaryd Ronneby

Sävsjö- måla

Strångamåla

Bräkne- Hoby

Röaby

Raska- måla

Bökemåla

Björkeryd

Persgärde Halahult

Hjälmsa

Långahall

Öllesjön

Rödeby Hällaryd

Karlskrona

Tromtöfjärden

Tromtö

Kålfjärden

Jordö

Almö

Torkö

Leråkra

Kuggeboda

V.fjärden

Bollö

Hasslö

Lindö udde

Aspan

Karön

Saxemara

Hjälmseryd

Hakarp

Dragsnäs

Ronneby- fjärden

ÖSTERSJÖN

Törneryd

Väby

Järnavik

Tjärö

Eriksberg

Väbynäs

Gyö

Matvik

Ronneby

Åryd Hallabro Belganet
Tjurkö Ekenäs 122 122 120 E22 27 27 29 28 E22 E22 Fur 0 10 km 5 km H u l t a R o n n e b y L u g n e t R i s a t o r p G r ö n a s l ä t t P e r s b o r g P å t o r p
Aspö
brunnspark E22
resecentrum 0 1 km 500 m
Ronneby

Naturum

Det är här naturäventyret börjar! Kom in till oss för att hitta ut i Blekinge. Vi finns i den gamla gymnastikbyggnaden i kulturreservatet Ronneby Brunnspark.

Naturum är ett besökscentrum som lär dig mer om växter, djur och hur vi människor har format och påverkar vårt landskap.

Här finns utställningar och information om natur och säregna och spännande platser att besöka i Blekinge.

Du kan också kika på fiskar, grodyngel och småkryp i akvarier.

Här finns ett levande bisamhälle och vilda växter direkt plockade utifrån naturen - och dessutom alltid kunnig personal som kan besvara dina frågor.

EKORRESTIGEN, i Brunnsskogen är en skyltad naturstig. Här kan du följa med

Ronneby Brunnspark, natur och kultur året om!

Välkommen till vårt kulturreservat! I mer än 200 år kom många långväga besökare hit för att dricka brunn och låta det hälsosamma vattnet läka kroppen. Ronneby var en känd kurort. Numera är parken fylld av event och aktivteter.

ekorren Kurrekott ut i skogen och hälsa på några av hens vänner.

Stigen är 1,2 km lång och tar dig upp på Uvberget med utsikt över hela parken, vidare genom skogen och upp till Trollsjön, genom rävahiet och tillbaka genom bokskogen. En varierad runda med 15 stationer om livet i skogen.

I parken finns också en trädrunda som du går på egen hand.

Varje dag kl 13: ”Mata djuren” en familjeguidning i utställningarna.

Mer info på hemsida och QR-kod.

Ett 1400-talsskepp och glimmande guldgubbar!

I huset Kallvattenkuren i Brunnsparken ser du utställningen om Gribshunden, kungens skepp som sjönk utanför Saxemara. Här finns också fynd från 900-talets Västra Vång.

Slå dig ner i doftträdgården och njut av mer än 50 olika arter. Snöra på dig löpardojorna och spring en tur i skogen. Utmana familjen i bangolf - vem vinner? Smaka på vattnet i pumpem vid den gamla källan på bilden. Gott? Hmmm, kanske inte...

Unna dig en gofika eller ät en lunch. BBQ:a vid någon av grillplatserna. Ta med en boll för stora och små ben som är fulla med spring. Brunnsparken är verkligen en park för alla. En oas hela året. Underbart!

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 19
Naturum, en 47-årig naturinspiratör
Hur många är vi inte som gillar fiske?

Regnbåge lockar många entusiaster, liksom gäddfisket i världsklass men även en liten aborre till stekpannan kan ta dig till himmelska höjder. Hav, sjö eller strömmande vatten? Kolla QR!

Sov på saken!

Men de är så mycket mer än sömn, eller hur? Dessa fantastiska B&B, hotell, vandrarhem, stugor och campingar i vår närhet. Ljuvliga platser att vakna på för nästa dags oskrivna blad. För nya ut-

sikter. Nya upplevelser och äventyr som finns alldeles här, helt nära. Boka in hela familjen, och svärmor, hon blir också garanterat nöjd!

Ta med vännerna på en odyssé till grönare greener.

Ronneby Golfklubbs lätt kuperade parkbana i lummig grönska blir en mjuk start på turen. Avsluta

Dag 1 med ett skönt spa och middag tillsammans.

En golf-odyssé, hur kul låter inte det? Inom en timmes bilfärd har ni åtta banor att välja på i Blekinge.

Dag 2 går färden mot Almö naturreservat och Carlskrona Golfklubb, en golfklubb med anor sedan 1906. Vackra signaturhål, 100-tals ekar och en magisk vy över havet gör det lätt att trivas på banan.

Dag 3, med siktet inställt på Leråkra Golfklubb! Kanske är det i en

av stugorna ni vaknar inför den tredje dagen? På Leråkra utmanas du i närspelet på greenerna. Nu återstår fem banor av Blekinges åtta. Planera själva er golf-odyssé. Boka banor, övernattningar och skön avkoppling. Allt är nära.

Varmt välkommen till golfkusten! Golfsäsongen är lång här i södern, så svinga på vår, sommar och höst!

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 20 21

Musik, teater, bio, quiz och annat kul

på SommarTorget

och massor av event i Ronneby Brunnspark!

Fest i dagarna fyra! Vi ses på Familjefesten och Tosia Bonnadan, eller hur?!

Oboy, sommaren blir fullmatad i stad och park.

Som extra grädde på moset; 24/8 Flygets Dag och Gårdsbutikrundan 14-15/9. Mer kul i OR-koderna!

SOMMARTORGET

12/6 Skolavslutning med en mängd aktiviteter för alla barn.

29/6 ABBA 50 år då vi hyllar 70-talets största med liveband. Detta får du inte missa!

BRUNNSPARKEN

6/6 Nationaldagsfirande

15/6 Sillarodden

21/6 Midsommarfirande

4/7 Diggiloo

11/7 Familjefesten

3/8 P.M. Car Meet

31/8 Rock-Ola, Brunnskvittret

7-8/9 I Love Garden

Fyra festliga dagar! Vi startar med Familjefesten i Brunnsparken den 11 juli. Dagarna därpå blir hela Ronneby centrum heltosigt, fullt av knallar och folk. 11-14 juli

Slänggungor, pariserhjul och virvelvind, spunnet socker, brända mandlar och polkagrisar, självklart, det är ju marknad!

Du har väl bokat in dagarna i din kalender? 11-14/7. Ingen vill ju missa Familjefesten eller Tosia Bonnadan, marknadernas mark-

nad som med åren också blivit något av ett hemvändar-event.

Mer om Familjefestens artister och program samt nyheter på Tosia läser du på hemsidan eller med hjälp av QR-koden.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 22 23

Brunnsbadet

Det är här man hänger sommartid! I alla fall om man gillar bad, plask, bus och vattenrutschkanor. Ronneby Brunnsbad i Brunnsparken. Check på den!

Vill du vara först att doppa tårna i Brunnsbadet i år, ja, då lägger du den 6 juni på minnet.

Brunnsbadet har en rad häftiga badattraktioner. Vad sägs om Magic Hole-rutschkanan? Hela 93 meter lång, här kan man åka flera tillsammans i ringar. En annan bana är 75 meter lång och har gupp, tunnel och svängar och avslutas i en Aqua-Catch. I anslutning till dessa finns det en 7 meter lång vattenpist.

Badlandskapet är nästan som ett sjösystem med kanaler, vikar, en långgrund ”strand”, en djupare lagun och en ö i mitten.

Vill du sträcka ut och motionssimma finns förstås bassänger, både 25 och 50 meter långa.

Vill du ha motstånd simmar du i strömkanalen, kanske avslutar du i varmpoolen med skönt masserande bubbelstrålar. För de minsta finns en bassäng i tre delar med en liten höjdskillnad mellan olika vattendjup, grundaste delen är 25 cm och den djupaste 50 cm. Och så en lite vatttenrutschkanan och vattensprutande lekfigurer.

Utan tvekan är detta platsen där hela familjen mer än gärna stannar hela dagen. Simma lugnt!

Vad är badtemperaturen?

Ronneby Live är webbplatsen som samlar information om vad som händer i kommunen. Sajten bygger på en interaktiv karta som du enkelt når från din telefon, dator eller ipad oavsett var du befinner dig. Utifrån pins väljer du sedan kategori efter intresse.

Fler sköna platser för bad och bus!

KARÖN, dit du tar dig med båten från Ekenäs i Ronneby, sandstrand, brygga och långgrunt.

SLÄTTAHAMMAR på Almö även här sandstrand och långgrunt.

MÅLLSJÖN, i Möljeryd med sandstrand och brygga.

JÄRNAVIK, med gräsytor, sandstrand, brygga och en tillgänglighetsanpassad brygga. Kiosk, restaurang och minigolf.

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 25

Samtidskonst som överraskar och Öppen verkstad med plats för skapande.

På Kulturcentrum, Ronneby konsthall.

10-15 utställningar årligen ger en härlig bredd av regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. I den öppna verkstaden kan du och barnen låta fantasin flöda. Sommarens program i QR-koden.

Gör ett besök bland

sagornas väsen...

Ännu en plats för fantasifulla tankar! I Demånes värld i Edestad finner du skulpturer, målningar, emalj och keramik i en säregen helhet. Färgglada höns, vacker trädgård och friserhästar ingår utan tvekan i konceptet.

Annonssida

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 26 27

Annonssida Annonssida

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 28 29

Annonssida Annonssida

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 30 31

Baksida Annonssida

Ännu mer aktiviteter och sköna ställen på visitblekinge.se/ronneby 32

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.