Vinsider 10, 2021

Page 1

NR 10, 2021 ÅRGÅNG 12

VINSIDER.SE #118

D I N I N S I D E R I V I N - O C H M AT VÄ R L D E N

MIKAEL FALKMAN

En handelsresande i glädje Sid 8–9

LAGRA VITT OCH BUBBEL

med Maja Samuelsson

Sid 10

VINGUIDEN

Tips på rött, vitt, mousserande och Champagne Sid 19–22

CHAMPAGNE TILL HELA FESTEN


HAND-MADE AT THE TOUCH OF A BUTTON. INNOVATED BY MELITTA® Melitta® EPOS® förvandlar varje sekund till en njutbar upplevelse. Från de nymalda kaffebönornas aromer till den allra första klunken. Vårt första elektriska pour-over system med integrerad kvarn gör lika gott kaffe som om du gjort det för hand. Med en enkel knapptryckning.

melitta-momentum.com/epos


CAVA EKOLOGISK

Stars är en torr, ekologisk årgångscava. En riktig stjärna på vinhimlen!

FYND

DINA VINER PRO #393

GÖTEBORGS POSTEN 23/10 2021

AFTONBLADET 15/10 2021

BÄST I TEST VINBANKEN.SE

Recept & beställning

Året som gick

D

å var det dags att summera det här året. Och med facit i hand så hade det verkligen sina ups and downs. Vi kom igång med våra digitala vinprovningar i början av året på Instagram och Youtube, vilket var en ny erfarenhet och utmaning på alla sätt och vis. Ett format som är spännande men fortfarande är det så mycket härligare och roligare att ses i verkligheten. Och det har vi gjort under hela hösten på våra vinprovningar på Sjöfartshusets festlokaler i gamla stan. Först ut hade vi vår pinot noir provning som går under namnet ”All over the world” och om vi ska vara lite ödmjuka så kan man väl säga att det blev en succé. Därefter fortsatte vi med Toscana och för någon vecka sedan rundade vi av med en Champagneprovning, som du också kan läsa om i tidningen.

år. Som vi berättat tidigare var det ett ganska tufft år för de franska vinbönderna. Frosten slog till med all sin kraft, vädret var lite tufft på sina håll och det har satt sina spår i årets skörd. Om priserna stiger återstår att se, men om man gillar att samla på sig visa årgångar så är ett tips att lägga beslag på 2008 som var ett toppår. Lite längre in i tidningen kan du läsa om turerna i vingårdsförsäljningens vara eller icke vara. Det finns en hel del myter kring gårdsförsäljningens påverkan av folkhälsan, Systembolaget och monopolet. Läs och diskutera i mindre grupper.

Tyvärr blev det inget ”Vin i köket” i år

Vi vill önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

heller. Flera hörde av sig när restriktionerna upphörde och vi började sondera möjligheterna, men sen insåg vi att tiden inte skulle räcka till och vi väljer att skjuta på det till nästa år. Men den som väntar på något roligt … Om man ska våga på sig en liten fram-

tidsspaning så går snacket just nu att det kommer bli dyrare med champagne nästa

Men nu avlutar vi året med ett riktigt här-

ligt champagnenummer där vi har träffat mannen med titeln ”En handelsresande i glädje”, Mikael Falkman på Taittinger. Om man fick byta jobba för några dagar så har jag första tjing på Mikaels jobb.

Vi ses snart igen. Cheers!

/Mats & Oskar Fler av våra mat- och vintips hittar du på /@vinsider.se

MATS VINTIPS:

wineaffair.se

GRAND TOKAJ SZAMORODNI 2017

72601 Cava Stars Organic, Perelada. Mousserande vin från Spanien. 109 kr, 750 ml. Alk 11,5%.

Det mest självklara borde vara en champagne som tips, men eftersom tidningen svämmar över med champagne vill jag slå ett slag för ett sött vin. Om det är något Tokaj är kända för så är det sina botrytis angripa druvor som skapar dessa mästerverk. Aprikoser, saffranskaka, apelsiner och kryddor trängs i glaset. Perfekt till pepparkakorna och grönmögelosten. Art.nr. 4682. 129 kr.

Fler av Mats vintips hittar du på /@matsgarb.

OSKARS VINTIPS:

✔Ekologiskt ✔Veganvänligt ✔Hållbarhetscertifierat

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet

ARINTO DOS AÇORES AZORES WINE COMPANY 2019

Tänk dig den lilla vulkanön Pico mitt ute i Atlanten mellan Portugal och Brasilien, havet som stormar in över vinodlingarna, vulkanen mitt på ön som skapar ett nästan tropiskt klimat och tvingar ut odlingarna mot havskanterna, dessutom består nästan all mark av stelnad lava. Ni förstår att det är fantastiskt spännande att öppna den här flaskan. Vinet slår dessutom nock på dig. Här finns en frisk härlig syra, citrus, stenfrukt och örtighet med en helt unik mineralitet och sälta. Passa på att prova, för det här vinet tar snart slut! Art.nr. 95784. 249 kr.

NR 10, 2021 3


Årets sista vinprovning En kylig kväll i början av november var det återigen dags att hålla en provning för våra läsare på Sjöfartshuset i gamla stan och man kan väl säga att kvällen bjöd på kontraster, både vad det gällde vin och känsla. Och vilken uppställning vi hade den här kvällen! Provningsledare för kvällen var Jeanette Wiberg Wingquist och Mats Garb.

F

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Mats Garb  Foto: Mats Garb  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

örst ut fick vi chansen att prova en champagne som inte ens hunnit ut på marknaden men som lanserades idag, Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru. Här har vi alltså en odlarechampagne för 396 kronor, Gand Cru och 100 procent Chardonnay. Check, check och check. En rolig detalj på flaskan är botten, kika när du håller i den och etiketten som verkligen ger oss alla detaljer som behövs, vilka vingårdar man hämtat druvorna från och till dosagen på 3,5 gram per liter, plus allt annat som är relevant. Ung, pigg, frisk med mineralitet men även lätt rostade toner och med frisk härlig syra. Trevlig eftersmak och bra avslut! Efter den starten var det dags för en årgångschampagne, Taittinger Brut Millésimé 2014 och med tanke på att man gjort champagne sedan urminnes tider så kan man ana att det här kommer bli en trevlig bekantskap. Här fanns er mer utvecklad doft av bärighet, mineraler, brioche, nougat och mognad än den första. Eftersom det 50 % Chardonnay och 50 % Pinot Noir så kan man förmodligen härstamma bärigheten till den sist nämnda druvan. Och i smaken finner man även äpplen, grapefrukt, citrus, choklad och rostat bröd. Perfekt syra som spelar med hela vägen till avslutet. Vi kunde komma överens om att den här skulle kunna lagras många, många år till. Och bara bli bättre och bättre. Men redan nu är den hur snygg som helst! Nu var det dags för Charles Heidsieck Brut Réserve och med de tre mest före-

4 NR 10, 2021

kommande druvorna i Champagne – 40 % Pinot Noir, 41 % Chardonnay och 19 % Pinot Meunier. Champagnehuset har gjorts sig kända för att använda en stor del av sina reserve-viner i sin standardchampagne. Här har vi ett bas år från 2016 som blandas upp med 46 % reserve-vin som har en snitt ålder på 10 år och det äldsta från 1996. Det här också en väldigt trevlig bekantskap och man förstår att det är många som har Charles som go to champagne. Frisk och elegant när man nosar på den. Och i doft och smak hittar man rostat bröd, äpplen, nougat och de där rostade nötterna som man oftast känner igen Charles Heidsieck på. Ett långt och trevligt avslut! Sen var det dags för en annan nyhet och även den är en årgångschampagne, Champagne Vielle France Blanc de Noirs 2012. Om vi plockar ner namnet först. Vielle France betyder gamla Frankrike. Blanc de Noirs betyder att den är gjord på endast blå druvor och i det här fallet 100 % Pinot Noir. Plus 2012 säger att det är en årgångschampagne från just det året. Ett år som startade med massor av problem för att sen ordna upp sig till något riktigt bra. Men än har vi inte pratat om vem som ligger bakom champagnen men det är Charles de Cazanove som grundades 1811. Även här finns det lite mer av bärighet i doften tillsammans med äpplen, rostat bröd och aprikoser. Och i smaken känner vi även att det finns en örtighet och lite lätta apelsintoner. Lagom hög syra och ett trevligt långt avslut.

Nu hade vi två champagner kvar och båda var roséchampagner. Om du inte provat att dricka champagne till mat, så är det hög tid för dig att prova på. Precis som vanlig rosé är roséchampagner utomordentligt bra matviner.

ÅRETS SISTA VINPROVNING

Först ut hade vi Moët & Chandon Rosé Imperial på druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Exakt mängd är ca 30–40 % på de två första druvorna och 10–20 på Chardonnay. Och visst känner man en stor skillnad direkt. Här finns det jordgubbar, hallon och lite krusbär i doft och smak. Men även toner av rostat ljust bröd och vit choklad. Trevlig och frisk syra som man tar sig med hela vägen till avslutet. En prisvärd roséchampagne att ha hemma i kylskåpet om man få oväntat besök. Kvällens sista champagne var Gosset Grand Rosé Brut som är en blandning av 56 % Chardonnay och 44 % Pinot Noir. Med en anrik historia som stäcker sig hela vägen tillbaka till 1584 så förstår man att det pressas en och annan druva på Gosset. Och det är faktiskt det äldsta vinhuset i byn Aÿ. Och även här får vi massor av härlig bärighet i doften! Smulton,

hallon och jordgubbar som blandas upp med äpplen, nötter och kex. Mycket trevlig syra och mousse. Ett långt avslut där man genast vill ta en smutt till. Där trodde de flesta att kvällen skulle ta slut, men så var inte fallet. Vi hade nämligen en liten överraskning till våra deltagare och det var ett engelskt bubbel från Sussex. Rathfinny Blanc de Blanc Brut 2016 är ett vin där endast 5700 flaskor produceras. Druvorna skördas för hand och är Chardonnaykloner från Bourgogne. Bakom vinet hittar vi Mark Driver som planterade sina första vingårdar 2010 eftersom man tyckte att man hade samma förutsättningar i Sussex som i Champagne. Klimatet är snarlikt men framförallt är det en kalkhaltig jordmån och geografiska förutsättningar som fick honom att tillsammans med sin fru att lägga grunden till Rathfinny. I doften hittar vi äpplen, aprikoser, citrus och honungstoner. Och väl i munnen kommer mineraliteten, gröna äpplen och citrus med nougat och brödtoner. Bra syra och långt avslut. Förmodligen skulle den känna på att lagras något år till. Finns i BS, prisvärd och ett roligt alternativ att ställa fram till gästerna. Nu hade vi inte mer att prova den här gången och efter en frågestund kunde vi konstatera att det var ett flertal som redan hade bokat upp sig på nästa provning den 25 januari och 21 februari. Sonoma är först ut och därefter håller vi en glasprovning med Riedel och Jane Sandström. Den brukar snabbt bli fullbokad, så vänta inte för länge. n


Solsken på flaska! N Ä R N O R D E N S B Ä S TA S O M M E L I E R FÅ R V Ä L J A :

SAINT CLAIR VICAR’S CHOIcE B A R R E L C H A R D O N N AY E l l e n Fr a n z é n TV4 Nyhetsmorgon oktober 2021

FYND! A L LT O M V I N nr 8, 2021

4/5

VINBANKEN

b ä s ta c h a r d o n n ay under 100 kr juni 2021

13%VOL • 750ML ART.NR:2188 • 89KR • SIGVA.SE

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment.

Här kommer jag att tipsa om mina per-

Franciacorta Brut Satèn

Kracher Beerenauslese Cuvée, 2017

sonliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak.

Italien, Lombardiet, Franciacorta Nr 51594 Pris 299 kronor Om man ska överraska sina vänner med ett gott bubbel, där 9 av 10 inte kommer ha en susning vad dom dricker, men garanterat kommer fråga hur dom kan få tag på en flaska, då ställer man fram den här. Det går inte att jämföra champagne med något som inte är champagne. Men man kan använda namnet, om det än blir lite missvisande, när man berättar om Franciacorta. Man använder samma metod dvs en andra jäsning på flaska för att skapa bubblor, mer eller mindre samma druvor också, chardonnay och pinot noir. Och blanda för guds skull inte ihop prosecco och franciacorta. Här har vi en Franciacorta Satèn från producenten Castelveder och det betyder att vinet har färre bubblor. 100 % chardonnay och 30 månader på sin jästfällning ger ett moget intryck i början och samspelar bra med mineraliteten och nötigheten i doften. I smaken hittade jag mandel, gröna päron och honung. Bra syra och ett längre avslut än förväntat. Det här är verkligen gott!

Österrike, Burgenland Nr 73855, Pris 219 kronor För några år sedan var jag på ett besök hos producenten Kracher och efter ett par timmars vinprovning av söta viner trodde jag att mina tänder skulle krackelera och tappas, en efter en. Tänderna är kvar. Och minnet är oförglömligt eftersom det var en fantastisk provning. Söttorsken Garb, uppvuxen med en fot i Österrike och den andra foten i mormors skafferi i jakt på sötsaker. Här fick vi prova över 25 söta viner TILLSAMMANS med desserter. Om man någon gång i livet varit på väg mot en galopperande diabetes typ 2 så var det då. Men även den lyckades jag hålla på avstånd. Men jag älskar de här vinerna. 60 % Welschriesling och 40 % Chardonnay ligger som grund till den här nektarn. Äpplen, honung, citrus, aprikoser och mandeltoner. Inte det sötaste som finns men perfekt till fruktig och söt dessert under julhelgen. Eller bara sitta och smutta, själv i ett hörn. Njuta av dårarna som ränner runt med ett glöggglas i handen inte fattar vad man själv sitter med. Le när dom frågar om det smakar bra. Det är Österrikes flytande guld vi pratar om.

Fonterutoli 2019

Italien, Chianti Classico Nr 32229 Pris 149 kronor Familjen Mazzaei har gjort vin sen 1300-talet och idag är det den 24 generationen som fortsätter att pressa druvor från Toscanas kullar. Vinet, som bär samma namn som byn utanför Castellina och är beläggen nästan mitt i Chianti, består av 90 % Sangiovese och resterande 10 % är Malvasia, Colorino och Merlot. Alla tre är ganska så jämnt fördelade, om någon nu verkligen behöver den informationen. Tidigare låg den här i fasta sortimentet med ett högre pris, nu finns den i BS och till ett lägre pris. Rena fyndet. Kryddiga toner tillsammans med fat, mörka bär och mörk choklad. Härlig syra som skapar en perfekt övergång till det långa avslutet. Inte helt lätt att hitta viner under 150 kr som både leverera och som funkar i källaren ett par år. Laherte Frères Blanc de Blancs Brut Nature

Frankrike, Champagne Nr 78299 Pris 453 kronor En odlarchampagne från en liten obskyr del av Champagne som länge setts som lite udda, Chavot. Men här håller Aurélien Laherte till och sedan övertagande från sin far har han ställt om till biodynamiska odlingsmetoder. Själv provade jag det här vinet första gången för någon vecka sedan och något hände direkt hos mig. Jag började le, vilket är ett tecken för min del att jag gillar vad jag smakar. Och det är lite märkligt med tanke på att jag normalt är en söttorsk av rang. Här är det noll dosage. Alltså det är väldigt torrt med andra ord, typ en sockerbit i flaskan. Om ens det. Men det var doften av mineralitet tillsammans med massor av härlig frukt, gröna äpplen och cirustonerna som väckte min nyfikenhet. Sen insåg jag var det var. Syran. Hög. Kanske för hög säger en del, men nej säger jag. Den skickar upp smakerna till nya nivåer och gör allt så komplett. Ska försöka att lägga undan några ett par år och se vad som händer. Förmodligen blir det bara bättre. Om någon har en med ett par år redan. Hook me up! 6 NR 10, 2021

Hey Malbec 2020

Argentina, Cuyo, Mendoza Nr 92597 Pris 145 kronor Skulle gissa att hälften som plockar med den här flaskan från Bolis gör det för att etiketten är cool. Ganska många av dom kommer troligtvis gå och köpa en flaska till eftersom även innehållet är coolt. Om man nu kan uttrycka sig så. Annars kan man säga att det här ett ungt och piggt vin med massor av bärighet och violtoner. Men det räcker inte riktigt, för det har lite mer om man ger det en chans till. Då kan men urskilja bären lite mer och kanske känner man både björnbären och hallonen. Sen kan man även försöka hitta lite blåbär och lakrits. Den typiska violtonen hittar du garanterat. Om jag kan hålla mig så kommer jag att ställa undan ett par flaskor för att öppna till våren och servera det svalt till årets första varma dagar och kanske är det grillpremiär samma dag. Passa på och knip en flarra eller två innan den coola etiketten är borta från hyllorna.

MÅN

PINOT MEUNIER

U

nder lång tid har man alltid trott att den här druvan hade släktskap med Pinot Noir, men nu vet man att så är inte fallet och därför börjar man mer och mer plocka bort Pinot i namnet endast använda Meunier. Om man tycker att man känner igen namnet från en bestämd plats så är det förmodligen Champagne som skvalpar i bakhuvudet. Här förkommer den oftast med de två andra druvorna som dominerar, Chardonnay och Pinot Noir. Namnet Meunier betyder mjölnare och kommer från de vita håren som bildas på bladens undersida. Druvan förkommer inte så ofta som den enda druvan i Champagne men om den gör det så står den Blanc de Meunier på flaskan istället för Blanc de Noir. Druvan bidrar med ännu mer fruktsmak i vinet, vilket i sin tur gör det fylligare och mer matvänliga enigt många kockar. Det finns inte så många champagner på endast Meunier men det går att hitta om man googlar eller håller utskick vad som släpps på Systembolagets tillfälliga sortiment. Det går även att hitta Meunier i mousserande viner från England, Kalifornien, Australien och Sydafrika. n

Ratti Colombè Dolcetto, 2018

Italien, Piemonte, Langhe Nr 74319 Pris 149 kronor Nya bekantskaper från Piemonte är ofta inte tråkiga. Producenten Ratti har säker en och annan provat, men kanske har man missat den här godingen. Som namnet avslöjar är den gjord på 100 % Dolcetto, vars namn betyder ”den lilla söta" på italienska. Och det har inget med vinet att göra, det är inte sött utan det är ett perfekt husvin att ha hemma. Personligen, och det är verkligen min egna åsikt, så föredrar jag att dricka det här svalt. Under de 16 grader som rekommenderas. Men det är en smaksak. Vinet är lagrat på ståltankar under ett par månader och har en påtagligt härlig doft av mörka körsbär och mandeltoner, vilken även kommer i avslutet tillsammans med tanninerna som finns där men puffar lite lagom på uppmärksamhet. Perfekt att ha hemma. Till vardags och när det bjuds på lite festligheter.

FOTO: Stefan Schauberger / www.weinsteinundfischgraete.de

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hem-körning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

VA RU

Tillfälligt- och beställningssortimentet

ENS D D A


ETT EKOLOGISKT RHONEVIN MED KUNGLIGA ANOR

LES DAUPHINS Côtes du Rhône Organic, 95 kr, art.nr: 72458, 750 ml mondowine.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


SKAGENRÖRA

MED CITRON OCH PEPPARROT PÅ SMÖRSTEKT BRIOCHE TILL 4 PORTIONER 500 g räkor med skal 1 msk finhackad dill Skal från ½ citron ½ msk finriven pepparrot 1 dl majonnäs Salt och nymald svartpeppar Till servering: 4 tjocka skivor Briochebröd 2 msk smör 4 msk löjrom Dillvippor Citronklyftor GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor med dill, citronskal, pepparrot och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. 2. Stek briochebröden i smör tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp bröden på assietter och fördela skagenröra ovanpå. 3. Toppa skagenröran med löjrom och garnera med dill och en skuren citronklyfta. Finriv eventuellt lite extra pepparrot över.

8 NR 10, 2021


”I only drink Champagne on two occasions, when I’m working and when I’m not” Mikael Falkman

En handelsresande i glädje För en tid sedan träffade jag Mikael Falkman, ambassadör för champagnehuset Taittinger för en intervju. Under samtalet fick jag även chans att prova två sorters champagne, dels den senaste årgången av prestigechampagnen Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 och huschampagnen Taittinger Brut Réserve.

M

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Jeanette Wiberg Wingquist –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ikael Falkman är internationell ambassadör för champagnehuset Taittinger sedan 10 år men har jobbat med märket ända sedan 2000. Min första fråga är vad som gör varumärket Taittinger så speciellt? – Många saker, men bland annat att det är ett familjeföretag med lång historia. Taittinger är det tredje äldsta champagnehuset med rötterna tillbaks till 1730-talet. Från början hette champagnehuset Fourneaux et Cie Maison de Champagne men köptes av Pierre-Charles Taittinger på 1930-talet. Nu är det den fjärde generationen, med syskonen Vitalie och Clovis vid rodret, som framgångsrikt driver familjeföretaget, Med Taittinger tryckt på flaskan kommer ett ansvar både gentemot den långa historien och att förvalta namnet för framtiden, berättar han. – Taittinger är en av pionjärerna för hållbar champagneodling, fortsätter Mikael. 2017 fick de två utmärkelser som bevis på sitt hållbarhetsarbete, Viticulture Durable en Champagne och Haute Valeur Environnementale. De visar bland annat att Taittinger hanterar vatten, gödningsmedel och avfall på ett ansvarsfullt sätt, bidrar till ett minskat koldioxidavtryck samt bevarar den biologiska mångfalden i sina vingårdar. Alla har ett ansvar för att jorden ska brukas på bästa möjliga sätt. Vad är det som är roligast med ditt jobb? – Svaret är mångbottnat, att få representera champagne som jag uppskattar. Att få träffa många härliga människor under trevliga former. Champagne bi-

drar till känslan av lyx, flärd och glädje. Ibland titulerar jag mig som en handelsresande i glädje. En passande titel tycker jag. Själv brukar jag säga att jag har världens roligaste jobb men Mikaels ligger nog inte så långt efter.

om du ska ge vinet rättvisa, vänta minst till nyår. Skämt åsido så vinner i princip all årgångschampagne på att lagras. I det här fallet har den redan lagrats i tio år men kommer bli ännu mer fullkomlig med tiden. Vi pratar vidare om när en champagne

Comtes de Champagne Blanc de Blancs

Tattinger var ett av de första champagnehusen att göra sin prestigechampagne, enbart av druvan chardonnay, en så kallad Blanc de Blancs. Årgången var 1952 och vinet fick namnet ”Comtes de Champagne” och är ett utav världens mest eftertraktade champagner och tillverkas endast de år när förutsättningarna är bäst. – Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är den 38:de upplagan och är en elegant och uttrycksfull champagne just nu, men kommer utvecklas ännu mer till en perfekt diamant med lite tid i flaskan samt i glaset när det är dags att njuta, berättar Mikael Falkman innan vi ska prova. Många kanske anser att det är onödigt

att betala priset för en flaska som normalt skulle ge tre flaskor champagne. Det är naturligtvis personligt och en fråga om pengar och vad man prioriterar, men när man provat så är det absolut att det är värt varje sekin även om undertecknad kanske inte har råd med så många som man önskar. Ett tips är ändå att lagra en tid för att champagnen ska hinna nå sin fulländning. Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är lyxigt njutbar redan nu, särskilt efter några minuter i glaset men

når sin topp och enligt Mikael Falkman är det högst personligt upp till var och en att finna. Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är redan nu lyxig och inbjudande med krispiga citrustoner som balanseras av mandel, hasselnötter och tydlig mineralrikedom. Komplex och koncentrerad med fruktiga drag av äpple, päron, aprikos samt frisk citron. Trots att det är ett helt torrt vin så finns runda och mjuka noter av vit choklad och fruktighet. Sammansättningen är ljuvligt harmonisk och inbjudande på samma gång. Det är helt klart en champagne som är förföriskt klunkvänlig. Samtidigt som man allra helst vill sitta med ett och samma glas och sniffa en hel kväll för att notera utvecklingen och alla inspirerande dofter och aromer. Bådas uppfattning är ändå att det bästa för champagnen, och din njutning, är att vänta en liten tid. När det är dags passar den lika bra att njuta av bara ett glas, för att höja vilken lyxig fisk eller skaldjursrätt som helst till en annan nivå. Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 finns i beställningssortimentet för 1595 kr, nr 53874. Taittinger Brut Réserve

Det här är en champagne utan årgångsbeteckning, en så kallad non vintage

NV. Druvorna är 40 % chardonnay, 35 % pinot noir och 25 % pinot meunier. Det är en krispig, frisk champagne med stuns och elegans i paletten. Doften är fruktig med tydliga drag av friska, gulröda äpplen samt munvattnande citrusaromer i både doft och smak. Brödigheten är markerad och bärs upp av en liten nötighet med nougattoner och tydlig mineralitet. Smaken är lång och välbalanserad där syra, frukt, bröd samt mineral tillsammans målar ett konstverk i smakrikedom. Taittinger Brut Réserve är perfekt att njuta redan nu men några extra flaskor kan man ha på lut då tidens tand extraherar dryckens smaksammansättning ännu mer. Passar lika bra för att starta festen som att följa med hela kvällen till allt inom fisk och skaldjur eller för att förhöja osttallriken. Taittinger Brut Réserve finns i det ordinarie sortimentet för 449 kr, nr 7422. Champagne är ett av världens mest upp-

skattade och kända viner. Visst är både bordeauxvin och viner från Bourgogne väl kända men tänk på hur många citat som det finns om champagne. Kan du komma på något annat vinstilscitat? Ett av de berömda är av Coco Chanel som lyder: ”I only drink Champagne on two occasions, when I´m in love and when I´m not”. Mikael Falkman har gjort om citatet en aning och säger med ett leende innan vi skiljs åt. ”I only drink Champagne on two occasions, when I´m working and when I´m not”. n  NR 10, 2021 9


Lär dig att lagra

vitt och bubbel ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Maya Samuelsson  Foto: John Guthed –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Jag vill börja med att hedra vinet. Jag menar, tänk efter, finns det något annat livsmedel som vi förväntar oss ska hålla lika länge? Till och med de enklaste av viner räknar vi med att kunna spara i alla fall minst ett år. Gärna tre. Och ska vi lagra det, ja då kan det vara 10, 20 eller kanske 30 år vinet ska läggas undan.

S

trax innan pandemin var jag på besök hos Pol Roger med ett gäng andra vinskribenter och journalister. De gav oss en Champagne som de ville att vi skulle lista ut ålder på. Det var stor bredd och gissningar gick från tidigt 80-tal ner till sent 40tal. Vinet var från början på 1900-talet, alltså mer än 100 år gammalt. Och fullt levande! Otroligt. Så kan vi tillsammans börja den här vinskolan om lagring med att ge denna fantastiska dryck lite credd. VITT VIN

liga äpplet till en mer intensiv arom av fallfrukt. Samma sak händer med vin, men det tar mycket längre tid. Det sker nämligen en reaktion med syret som heter oxidation. Oxidation är dåligt om det går för långt men vid en liten oxidation av vinet ger det dig en mer komplex doft. Det är målet med att lagra vita viner, att få en långsam oxidation för att ge vinet en större, mer komplex och mogen doft. Det viktiga för att få till detta är genom att låta vinet lagras i en bra miljö utan ljus eller vibrationer och på en sval, kontrollerad temperatur.

Mogna vita viner kan ge oss en helt annan upplevelse än unga. Med ålder reagerar vinet med syre, precis som när du tuggar på ett äpple. Låter du det vita fruktköttet stå i luften och utsättas för syre kommer det snabbt att färgas brunt. Även doften på äpplet förändras från det unga syr-

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att Champagne är den dryck som du kan lagra längst. Eller, efter starkvin i alla fall. Sötma och alkohol är två konserveringsmedel som det finns gott om i viner som

10 NR 10, 2021

CHAMPAGNE

Port och Madeira, vilket gör dem oslagbara när det kommer till lagringspotential. Men efter det kommer Champagne. Varför är då detta vin så lagringsdugligt? Jo, det beror på flera anledningar. Anledning ett är den friska syran. En hög syra gör att ett vin känns levande längre och eftersom syra dämpas med åren, och eftersom Champagne har en av de högsta syrorna i välden, håller den sig påtaglig längre. Anledning två är kolsyran. Vi har ett bubblande vin som med sitt tryck håller luft och syre borta från vinet vilket inte gör det möjligt att oxidera och därför håller vinet längre. Anledning tre är jästlagring. Under en del av champagneproduktionen ligger vinet och lagras på sin jästfällning. Jäst är en levande organism och förbrukar syre vilket gör att vinet som buteljeras innehåller mycket mindre syre jämfört med andra viner, alltså håller det längre.

Vad innebär detta då för oss? Jo, dessa

viner är optimala att lagra hemma i din vinkyl, allt ifrån att lägga undan en ”vanlig” standardchampagne i 10 år till prestigchampagne som kan hålla i 30–50, kanske hundra år! Det sistnämnda väljer du att strunta i om du vill njuta av vinet själv. Ett sista tips på vägen, vänta inte med dina lagrade viner allt för länge. Det perfekta tillfället du väntar på kommer sällan. Det bästa tips jag har är att göra som vinmakare Frederic Panaiotis på Ruinart en gång sa till mig. Skapa ett tillfälle runt vinet. Öppnar du det på en 50 års fest eller vid annat firande är det så mycket annat roligt som händer. Skapa i stället ett tillfälle enbart för vinet där din speciella flaska ensamt får stå i fokus. Det förtjänar den. Skål!

n


Svenskt Vin välkomnar efterlängtat förslag

S

verige är det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är förbjudet. Trots att vi har en riksdagsmajoritet och en folkopinion som vill tillåta det. Men nu kan det bli ändring – tidigare i veckan överlämnar nämligen Elisabeth Nilsson den statliga utredningen kring gårdsförsäljning till regeringen. Utredningen föreslår att försäljning ska tillåtas och den lösning som föreslås hotar varken Systembolaget eller folkhälsan. Förslaget välkomnas av branschorganisationen Svenskt Vin som menar att den, om än med begränsade försäljningsmöjligheter, är avgörande för branschens utveckling. Det kommer dock att ta ytterligare ett år efter omröstningen i riksdagen innan vinodlarna i Sverige kan slå upp dörrarna till sina butiker. Som tidigast kan lagförslaget bli verklighet sommaren 2023.

att kunna köpa med sig några flaskor vin hem efter ett besök på någon av våra vingårdar. Svensk landsbygd och svenska vingårdar ska inte längre behöva hämmas av ett föråldrat regelverk, säger Ronny Persson.

dyrt som möjligt. Gårdsförsäljning skulle göra alkoholen dyrare än på Systembolaget men då får man ju en upplevelse på köpet vilket man knappast får i något av Systembolagets snabbköp.

FELAKTIGA PÅSTÅENDEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING MED SVAR FRÅN SVENSKT VIN

Två utredningar har kommit fram till att vi inte kan ha gårdsförsäljning.

ÅTTA AV TIO SVENSKAR VILL HA GÅRDSFÖRSÄLJNING

Om vi inför gårdsförsäljning går det aldrig att backa.

De senaste månaderna har den svenska nykterhetsrörelsen bedrivit en omfattande kampanj mot gårdsförsäljning. Men en stor majoritet av svenska folket vill att det ska tillåtas. Enligt en opinionsundersökning från förra året är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning. Och att förslaget skulle påverka folkhälsan menar Ronny Persson, styrelseledamot i Svenskt Vin, är nonsens. – Enligt den utredning som gjorts av Sweco skulle gårdsförsäljning innebära en volymökning på 0,34 procent av den totala alkoholkonsumtionen, vilket kan jämföras med införseln från resor som står för 11 procent. Dessutom är det hantverksdrycker till ett ganska högt pris vi talar om. Vi är övertygade om att svenska folket är vuxna nog

Det går givetvis att backa och ändra om EU skulle ha synpunkter på detta. Den nuvarande utredningen har dessutom redovisat hur det ska gå till. Det viktiga är att Systembolaget aldrig blir hotat. Om man måste ändra något är det gårdsförsäljningen som påverkas. Dessutom upphör ju gårdsförsäljning automatiskt den 1 juli 2029 om ingen ny lag skapas.

EU tillåter inte att vi inför gårdsförsäljning. Då tvingas vi stänga Systembolaget.

EU kräver inte att ett land ska göra en viss sak. EU kan däremot ifrågasätta det som görs och avkräva en förklaring. Om denna förklaring inte accepteras måste man göra vissa justeringar. Ingen vet hur EU reagerar om vi inför gårdsförsäljning eftersom man inte kan få information i förväg om vad man får göra. Alltså går det inte att veta förrän vi provat.

Det är farligt om det kommer in vinstintresse i detaljhandel med alkohoL.

Detta beror på hur man ser på vinstintresse. En producent vill givetvis tjäna så mycket som möjligt. Nykterhetsorganisationerna menar att det gör man genom att sälja så billigt som möjligt. En sund producent menar att det gör man genom att sälja så

Det har gjorts minst tre utredningar om gårdsförsäljning. Den första med Anita Werner tog aldrig upp frågan eftersom man inte ansåg att den skulle gå igenom riksdagen. Den andra utredningen som leddes av Lotty Nordling kom fram till att vi kunde ha gårdsförsäljning. Det blev dock en stark opinion mot detta som påstod att det inte gick och man var inte så noga med fakta där. Den nuvarande utredningen har också kommit fram till att man kan ha gårdsförsäljning tillsammans med Systembolaget.

på tillverkningsstället för att få köpa blir det ingen diskriminering. Om en utländsk producent vill sälja i Sverige måste de alltså starta en produktion här först och sedan ansöka om att få ha gårdsförsäljning av de produkter de producerat i Sverige. De måste också ordna en besöksupplevelse. Det blir i så fall nya arbetstillfällen här vilket är bra. Gårdsförsäljning blir en konkurrent till Systembolaget.

Gårdsförsäljning, så som den föreslås i utredningen, konkurrerar inte med Systembolagets detaljhandel. För det första får man bara köpa en begränsad mängd (3 liter vin och 0,7 liter sprit) och för det andra måste man vara med på en besöksupplevelse som man betalar för. Det är stor skillnad mot att besöka en av Systembolagets snabbköp där man får köpa precis hur mycket man vill och dessutom till lägre pris.

Folkhälsan är hotad om vi inför gårdsförsäljning av alkohol.

Utländska producenter kommer att öppna spritbutiker överallt i Sverige.

Det finns drygt 800 producenter av alkohol i Sverige. Enligt Swecos analys, där man utgår ifrån att hälften av alla besökare skulle köpa full ranson, kommer detta inom en femårs period att motsvara 0,34 procent av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige. Om man jämför med resandeinförseln som 2019 stod för 11,2 procent och internethandeln som stod för 1,2 procent förstår man att detta inte kan påverka folkhälsan nämnvärt.

Det kommer givetvis inte att ske. För att få sälja måste man ha en produktion i Sverige. Man kan sedan få tillstånd att sälja en begränsad mängd under förutsättning att man säljer en upplevelse samtidigt till kunden. Det man får sälja är endast den alkohol som producerats på produktionsstället. Detta kan knappast kallas spritbutiker. n

Gårdsförsäljning diskriminerar utländska producenter.

Eftersom utredningen föreskriver att man måste vara med på en besöksupplevelse

Läs mer hos: Föreningen Svenskt Vin Skanna QR-koden med din mobilkamera.

0 ( -' ,²+5**& 2 & )5&+&²**

;; 6 ;A , <D<< :

)HEUXDUL 6WRFNKROP RVWIHVWLYDOHQ VH


nr: xxxx

Presentkortet är giltigt

VINPROVNING Kalifornien Sonoma

för en person

VINPROVNING ernamn Förnamn Eft ovning 25 januari 2022

är välkommen på vinpr Plats: Tid: Adress:

Sjöfartshuset, Gamla stan 18.30 – 20.30 holm Skeppsbron 10 i Stock

Presentkortet är giltigt

för en person.

www.vinsider.se

Vinpå

vita duken För många är det klassiska julfilmer som helst sätts på teven dagar som dessa. Julfilmer i all ära, men vi är mer intresserade av vinfilmer. Här är våra tips på filmer med vin i handlingen och dokumentärer om vin.

SIDEWAYS (2004)

TEMAN OCH DATUM: 25 JANUARI – KALIFORNIEN SONOMA

Dramakomedi/Kärleksfilm. Jack ska gifta sig och hans kompis Miles vill bjuda sin honom på en resa till Kaliforniens vindistrikt. De börjar båda närma sig medelåldern och innan de vet ordet av det urartar resan medan de drunknar i ett överflöd av vin och kvinnor.

Både vitt och rött när vi reser över Atlanten för att upptäcka Kalifornien i USA. Pinot noir och Chardonnay är såklart självklara druvor, men vad finns det mer ”over there”?

21 FEBRUARI – GLASPROVNING MED RIEDEL I provningen ingår ett 4 pack glas (Veritas Riesling, Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon till ett värde av 1298:-)

BOKA NU IDAG!

BAROLO BOYS (2014)

Historisk dokumentärfilm/ skönlitteratur. Historien om en grupp unga vinmakare i Barolo på 1980- och 90-talet som drastiskt förändrade och moderniserade Barolo. Ett stycke intressant vinhistoria!

UNCORKED (2020)

Drama. Elijah är en ung man med sommelier drömmar samtidigt som hans far vill att han ska ta över familjens grillrestaurang. På vägen mot målet ställs han inför utmaningar som gör att måste välja.

Tid: 18.30 – 20.30 Plats: Sjöfartshuset, Gamla stan, Stockholm Pris 25:e jan: 595:-/pers. Pris 21:a feb: 1395:-/pers. (inkl. glasen) Betalning till Bankgironummer 5023-6637 Bokningen är bindande. Anmälan: vinprovning@vinsider.se I priset ingår även lättare förtäring med tilltugg som passar till drycken. www.vinsider.se

FOTO: Kelsen Fernandes

ÅRETS JULKLAPP

Vad gör man med överblivet vin Är du osäker på vad du kan göra med vin som blivit över efter middagen? Släng det inte! Faktum är att det kan återvinnas på väldigt många sätt. The Wine Companys sommelier Linda Sorby tipsar om hur slattarna bäst tas till vara på. TILL MATLAGNING

Att vin passar i såser, grytor, marinader och fonder är sen gammalt. För att inte tala om att vin även är en trevlig ingrediens i recept på bakelser och efterrätter. Men för att slippa ha vinflaskor med gamla slattar i kylskåpet rekommenderar The Wine Company att frysa in det överblivna vinet. Ett tips är att använda isbitspåsar då vin aldrig fryser helt på grund av alkoholen. Dessutom skyddar plasten vinet mot att det oxiderar ytterligare. FLÄCKBORTTAGNING

Ett gammalt trick är att använda vitt vin och bikarbonat för att bekämpa fettfläckar. Faktum är att vitt vin även kan användas för att ta bort rödvinsfläckar. Häll en skvätt på fläcken, låt det verka i cirka tio minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Sist men inte minst går det att blanda ut rött vin med vatten och skölja grönsaker och frukt med för att ta död på ovälkomna bakterier.

MONDOVINO (2004)

TILL DINA VÄXTER

Independentfilm/Dokumentärfilm. En dynamisk, avslöjande och roande film om vinindustrin och hur globaliseringen påverkar olika vinregioner. Filmaren Jonathan Nossiter är själv utbildad sommelier, och verksam som konstnär och dokumentärfilmare.

Apropå bakterier, om du vill få fart på komposten kan du prova att hälla i några droppar vin. Det hjälper till med att aktivera bakterier och sätter i gång förmultningen, vilket gör den rik på goda bakterier som kan öka tillväxten. n

12 NR 10, 2021


vinterns törstsläckare! ginger joe original alk: 4% vol. finns även med päronsmak och som alkoholfri. www.multibev.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor


MENY Flamberad hummer royale – Whiskey flamberad pepparstek – Flaming banoffe sundae

14 NR 10, 2021


Flambera in det nya året

Vad är det som är så lockande med eld egentligen? Jag tror det är spänningen med något vi inte helt kan kontrollera? Jag älskar att att bjuda på det lilla extra när jag har gäster hemma. En måltid är inte bara god mat utan en helhetsupplevelse där dukning, sällskap och allt runt omkring är minst lika viktigt för en lyckad stund tillsammans.

S

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Sebastian Schauermann  Foto: Fabian Björnstjerna –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

om kock kan jag också bidra till händelsen med ett litet dramatiskt skådespel. En plus 4 måltid kan uppgraderas till plus 5 med korrekt inramning. Flambering är inte bara ett spektakel, det är främst ett sätt att imponera på sällskapet, men den brinnande spriten har också en smakförhöjande effekt där den flammande lågan inte bränner maten utan ger en lätt rökig, kryddig och söt arom till maträtten samt att alkoholen försvinner. En viss önskvärd Maillard och karamelliseringseffekt kan också uppnås. Det går såklart att bara tillsätta spriten i såsen, men smaktester visar en viss nyans där den flamberade rätterna anses ha lite vuxnare smak medans den inkokta varianten hade lite barnsligare ton. Man tror att flambering redan fanns på 1400-talet i Storbritannien, men att den fick sitt genombrott på slutet av 1800-talet då en dessert ”crepe Suzzette” tillrätts till Edvard den VII och av misstag ha fattat eld framför kungen när spriten tillsattes i stekpannan. Detta blev såklart ett uppskattat spektakel som numera är showbiz på restauranger världen över. Flambera kommer från franska ordet Flambé som betyder flamma. Det är relativt enkelt att utföra, men kräver vissa åtgärder och en viss teknik för ett lyckat resultat. Följ dom här fem tipsen för succé och träna några gånger på utförandet innan du bjuder in dina gäster på matlagningsshow.

Inköpslista Georg Jensen

, 699 kr Cobra ljushållare kr Cobra skål, 1 399 kr 99 1 6 ff ra ka a Cobr Peppar 679 kr h oc Bernadot te, Salt n.com w w w.georgjense Lovely linnen

1 249 kr Lovely duk litchi, grey, 399 kr rk da t et Lovely serv lovelylinen.se Beka-stekpanna

spanna 28 cm Lättviktsgjutjärn Mandala, 749 kr e.se w w w.kitchentim

Och att misslyckas med flamberingen kommer inte förstöra måltiden. Använd sprit med hög alkoholhalt, 40 procent eller högre. • Se till att själva maten är färdiglagad och ligger i stek- eller traktörpanna av gjutjärn eller koppar. • Slå 5–10 cl sprit från decilitermått över den varma maten. Pannan får inte vara för het, då riskerar spriten att koka i stället. Däremot ska spriten bli lite varm. • Antänd spriten. Se till att du inte står under köksfläkten eller i närheten av något brännbart. Sprit antänds fort och lågorna är svåra att se. Akta ansiktet och var beredd med ett lock om olyckan skulle vara framme. • Låt spriten brinna ut. Servera! Nu stundar nyårsafton där raketer och

eld är en stor del av inramningen och vad passar då inte bättre till nyårssupén om inte flambering! Här bjuder jag på tre enkla ”brinnande" recept att flambera in det nya året med. En champagne till min nyårsmeny som passar bra innan och även till förrätten är Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserv art.nr 7450. Med sina bröddtoner och apelsin gifter den sig fint med hummern och fänkål/anis som ingår i receptet. Boun Appetito Sebastian Schauermann @sebastianschauermann

FLAMBERAD HUMMER ROYALE:

FLAMING BANOFFE SUNDAE:

1. Rensa humrarna från skal och spar klor och huvud för servingen om du. 2. Stek löken och fänkålen på medelvärme tills dom är mjuka i hälften av smöret. 3. Lägg stjärtarna och resten av köttet i stekpannan. 4. Tillsätt alkoholen och låt den bli varm innan du tänder på. 5. Låt det brinna ut och rör ner resten av smöret och ta bort från pannan och riv över lite fänkålsdill.

8 st digestive kex eller hob nobs 2 msk kallt kaffe 2 msk mörk rom 70 ml mörk rom till flambering 2 st skivade bananer 4 msk dulce de leche (finns på bakhyllan i din butik eller gör själv av kondenserad mjölk) 4 kulor vaniljglass 50 gram riven mörk choklad

4PERS 4 st kokta humrar 1 st strimlad fänkål + fänkålsdill 1 st finhackad fänkål 50 gram smör 4 msk pernod (alt vodka om du inte hittar pernod) Salt och peppar

WHISKEY FLAMBERAD PEPPARSTEK: 4 PERS 4 st tournedos ca 150gr/st 1 st hackad schalottenlök 1 tsk grönpeppar i lag 1 tsk mortlad rosépeppar 1 krm grovmalen vitpeppar 1 krm grovmalen svartpeppar 4 msk koncentrerad köttfond 50 ml whisky (lätt rökig funkat bra ) 1 dl vispgrädde Smör för stekning

Servera med dina favorittillbehör tex haricot verts och hasselbackspotatis. 1. Peppra och salta köttet runt om ca 10 min innan stekning. 2. Stek tournedos på hög värme runtom tills fin färg ca 1 min på varje sida och plocka dom sedan ur pannan till senare. 3. Gör inte rent stekpannan ,lägg i löken och lite mer smör om det behövs tillsammans med alla pepparsorter och bryn löken under omrörning till en ljus fin brun färg. 4. Lägg tillbaka köttet i pannan. 5. Tillsätt sedan whiskyn och tänd på när en blivit varm , ganska omedelbart om du har rätt tryck i pannan. Låt det brinna ut. 6. Tillsätt sedan fond och grädden och låt det koka ihop till en homogen sås. 7. Dra av från plattan och låt vila i stekpannan några minuter innan du lägger upp det på tallriken.

4 PERS. Du kan med fördel förbereda ingredienserna lite innan och det är skönt att ha gjort den italienska marängen innan gästerna kommit ,även kexen kan man blötlägga dagen innan om man vill. Du behöver en digital termometer om du inte har rutinen och se när socker är 125°C.

Italiensk maräng: 2 äggvitor 1 dl socker 50 ml vatten Termometer 1. Börja med att bryta kexen i minder bitar och häll över kaffet och 2 msk mörk rom. 2. Gör nu italiensk maräng. 3. Börja med att separera äggvitorna och lägg dom i en bunke. Sätt spisen på medelhög värme (ca 8 av 9 möjliga.) lägg socker och vatten i en kastrull låt det börja koka, den är färdig när den uppnår 125°C. 4. Undertiden sockerlagen kokar så vispar du äggvitorna till hårt skum. 5. När sockret är 125°C tar du av det och häller ner det i en tunn stråle i äggvitan medans det vispar. 6. När allt socker är inkorporerat i äggvitan fortsätter du att vispa tills den svalnat. 7. Nu kan du börja montera dina sundae’s börja med kexen och sedan banerna och till sist dulce de leche. 8. Precis innan servering så lägger du på glass och täcker det hela med spritad italiensk maräng. 9. Värm upp rom i en liten kastrull tills du ser små bubblor, tänd på och häll försiktigt över marängen så den gratineras och får lite fin färg. För bästa effekt gör detta vid bordet. 10. Succé !!  NR 10, 2021 15


Nu skålar vi in

ett gott nytt år

N

Vinet som har sin härkomst från norra Frankrike och distriktet Champagne, cirka två timmars bilfärd från Paris eller 40 minuter med tåg, har något speciellt över sig och fascinerat en hel värld sedan 1700-talet. ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Mats Garb  Foto: Iurii Kachkovskyi –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

amnet är skyddat genom lag inom Europa, inget annat mousserat vin får kallas Champagne om det inte kommer därifrån. Men bli inte förvånad om du stöter på en rysk Champagne, för lagen gäller inte utanför Europa. Sen är kanske det inte är någon toppenidé att köpa en rysk Champagne. Myten säger att det var i Champagne

som det första mousserande vinet tillverkades, men det finns bevis som säger att britterna hann före. Det vi kan konstatera är att britterna hjälpte fransmännen att sprida drycken runt om i världen och även hjälpte till med utvecklingen av flaskorna. Dock har produktionen av mousserat vin från Champagne pågått oavbrutet sedan 1700-talet och varje år ökar dess populäritet, fram tills i år då Coronaviruset satte stopp på den utveckligen. Men nya marknader bryts och eftersom champagne 16 NR 10, 2021

inte får eller kan utvidgas, styrs priset av tillgång och efterfrågan, samt att det är dyrt att producera. Så troligtvis kommer utveckligen att ta fart igen när vi är tillbaka i ett normalt läge. MEN VAD ÄR CHAMPAGNE?

Ett vitt vin gjort på tre olika druvsorter – två blå och en grön. Det finns även ett par druvsorter till men dessa är väldigt sällsynta, så vi lämnar dom utanför. Pinot Noir och pinot meunier är de två blå druvorna, medans chardonnay är den gröna. När man framställer champagne använder man sig av en metod som kal�las – den traditionella metoden. Först gör man ett helt vanligt basvin. Pressa druvorna och låter musten jäsa och bilda alkohol. Därefter häller man upp det på flaska för en andra jäsning och tillsätter lite jäst och socker. Sen skickar man ner flaskan i källaren och under tiden som vinet lagras bildas koldioxid som i sin tur omvandlas till kolsyra. Och eftersom jästfällningen är kvar

ger den karaktären av rostat bröd och därefter 3 månader i källaren. Om du brioche till champagnen. Under minst 15 ser en årgång på flaskan har den legat månader måste flaskan stanna där nere minst 36 månader och då är det en vini källaren och under den här tiden snurtage champagne. Det betyder oftast att rar man på flaskan och vänder den upp det var en bättre skörd det året och för och ner för att få bottensatsen att champagnehusen har det en stor rinna ner i halsen på flaskan betydelse om man kan ta fram och landa på korken. en vintage just det året. PARIS Sen är det dags Bättre kvalitet och för degorhögre pris. CHAMPAGNE gering. HalNär du håller sen på flaskan en flaska chamställs ner i kylbad pagne framför dig som håller minst 26 kan du ibland läsa minus grader. BottensatBlanc de blancs eller FRANKRIKE sen fryser till en ispropp Blanc de noirs. Det och sen vänder man upp första betyder att viflaskan igen och avlägsnet endast är gjort nar korken, som oftast på chardonnay och är en vanlig kronkapdet andra är gjort syl, därefter korken på pinot noir och och därefter grimman. pinot Meunier. Eller så gör man champagEn standarcuvée måste nen på alla tre druvsorter. ligga minst 12 månader på jästen och Men om det används en blå dru-


va, hur kan då vinet vara vit? Förklaringen sitter i skalen på druvan, det är där färgen kommer ifrån medans fruktköttet som ger druvmusten är näst intill färglös. Man skördar för hand och pressar sen druvorna försiktigt och avlägsna skalen direkt från musten. Du har säkert sett att det finns roséchampagne och när den tillverkas händer det att man låter skalen macerera, eller laka ut som det heter på svenska, en kort stund med musten. Men man får även tillsätta lite rött vin och det är faktiskt inte tillåtet någon annanstans än i Champagne. Mer eller mindre klarar all champagne av lagring men om du ska lagra så gör du det helst med en årgångschampagne. En liten huvudregel att gå efter är att en standardchampagne klara flera år av lagring medans en årgångschampagne klarar årtionden. Så om du tycker att det skulle vara roligt att lagra en champagne bör du välja en vintage eller prestige.

Champagne är indelat fem olika områden.

Monatge de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte des Sézanne och Côte des Bar. Tillskillnad från till exempel Bourgogne där man klassificera vingårdsläget är det byn som klassificeras i Champagne och det finns 17 grand cru-byar som anses producera de bästa vindruvorna och 44 premier cru-byar. Utöver dessa är det 258 klassificerade som champagnebyar. Klimatet i Champagne är relativt svalt, men precis som runt om i världen påverkas man av klimatförändringarna och idag står miljöfrågorna högt upp på agendan hos producenterna. Jordmånen innehåller en hög halt krita vilket ger en speciell mineralkaraktär, dock finns det fler jordarter såsom lera, sand och kalksten för att nämna ett par. Det svala klimatet gör att syrahalten är hög och vinet blir friskt. Vilken champagne ska du välja då? Finns

borde du våga prova champagne till mat. Det är en dryck som verkligen kan förhöja smakerna och till dessert ska du helst välja en med hög sockerhalt, en demi-sec. Och varför inte prova en roséchampagne till skaldjuren? Syran i champagne gifter sig även bra med feta såser eller en klassisk Toast Skagen som aperitif. Tänk på att det är svårt att behålla bubblorna om du inte dricker hela flaskan. Ska du sparar det måste flaskan stå riktigt kallt och på med korken. Kanske kan det hålla någon dag. Risken finns att bubblorna försvinner. Visst ser det härligt ut när man poppar upp en flaska, men egentligen ska den öppnas försiktigt och den ska det vara rejält kyld. Den bör ligga mellan 6–9 grader. Champagneglas i all ära men helst dricker du champagne i vanliga vitvinsglas eller ännu hellre i glas avsedda för pinot noir. n

VÄLKOMSTSKÅL:

André Clouet Silver Brut Nature nr 7546, 369:Diebolt-Vallois Prestige Brut nr 7723, 399:-

FÖRRÄTT:

Leclerc Briant Rosé nr 7583, 429:Billecart-Salmon Brut Rosé nr 7758, 679:-

VARMRÄTT:

Louis Roederer Rosé, 2015 nr 77226, 639:Krug Grande Cuvée nr 7494, 1 839:-

DESSERT:

Brachetto d’Acqui Braida 2019 nr 6260, 99:Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec nr 77338, 489:-

inget enkelt svar på den och förmodligen styrs du delvis av priset och tillfället. Dock  NR 10, 2021 17


LG topprankat i EcoVadis

Registrera dig idag på LGWINECELLAR.com för att få förtur till exklusiva vinsläpp.

hållbarhetsmätning

ART INSPIRES TECHNOLOGY. TECHNOLOGY COMPLETES ART. LG SIGNATURE Wine Cellar föddes ur idén om en perfekt vinkyl för hemmet

med samma förhållanden som anrika vinkällare. Vinkylen skyddar mot ljusinsläpp, håller en konstant, jämn temperatur i de tre separata temperaturzonerna, samt avger minimalt med vibrationer – allt som krävs för att förvara och lagra dina viner. Med InstaView lyser den speglade glaspanelen upp vid två knackningar på glaset och presenterar dina viner, utan att du behöver öppna dörren och därmed påverka den väl avvägda temperaturen i kylen.

WINE CELLAR

Läs mer på LGSIGNATURE.com


2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

CHAMPAGNE

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Champagne Gruet Brut Selection

Charles Heidsieck Brut Réserve

Cuvée Prestige Rosé Millésime 2015

Artnr: 77522

Artnr: 2735

Med drygt 350 år och 12 generationers kunnande, driver Claude och Mathilde Gruet, samt deras son PierreCharles, familjens företag i den lilla byn Buxeuil. Att familjen har haft en stor påverkan på vinodlingen i den här delen av Côtes des Bar märks av än idag, bland annat i namnen på vingårdarna ”Bas-Gruet” och ”Sur-Gruet” som ligger i grannbyn Neuville-surSeine. Familjen äger idag 25 hektar vinodlingar där de utöver de tre klassiska druvsorterna, Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, även odlar Pinot Blanc och Arbane. Gruet Selection Brut är gjord på 50  % Pinot Noir, 40 % Chardonnay och 10 % Pinot Meunier. Pinot Noir bidrar med fyllighet och struktur, Chardonnay ger vinet elegans, mineralitet och fräschör och Pinot Meunier bidrar med charmiga, aromatiska fruktaromer. Den 30 månader långa lagringen på jästfällningen ger vinet komplexa toner av rostat bröd och hasselnötter. Denna Champagne passar utmärkt till finstämda rätter av fisk och skaldjur, men går precis lika bra att dricka som en aptitretande aperitif. Prova gärna tillsammans med löjromschips!

Ännu ett GULD till Charles! Charles Heidsieck startades 1851 av en fantastisk personlighet; Charles-Camille. Han var då 29 år och hade stora visioner. Han startade tidigt med export och åkte till Amerika för att sälja sin Champagne. Där fick han snabbt namnet Champagne Charlie! I Reims investerade han i fantastiska kalkkällare, Crayères, för att lagra sina Champagner. Dessa kalkkällare byggdes av romarna för över 2000 år sedan och har fått status som världsarv av Unesco. Charles Heidsieck är en hyllad och älskad champagneproducent världen över. Dess Brut Réserve har blivit utsedd till världens bästa multi-vintagechampagne och blev under 2021 tilldelad guldmedalj i både Vinordic Wine Challenge som bästa Champagne, och av tidningen Allt om Vin som årets Champagne. Nära hälften av vinet kommer från så kallade reservviner som har en snittålder på imponerande 10 år varav det äldsta vinet är från det legendariska toppåret 1996, alltså hela 22 år! Denna Champagne kan drickas nu men har även en stor lagringspotential för dig som gillar att lagra Champagne. Generös och smakrik med krispig syra och läckra citrustoner i fantastisk kombination med mandel, röda äpplen, nougat och en krämig mousse. Tack vare sin komplexa och nyanserade smak kommer Charles Heidsieck Brut Réserve väl till sin rätt tillsammans med lite fetare tillbehör. En utmärkt Champagne att servera genom en hel måltid.

Prisvärd Roséchampagne i Systembolagets fasta sortiment. Ett riktigt FYND. En årgångschampagne från Champagnehuset JM Gobillard & Fils som ligger i byn Hautvillers, 5 km från Epernay. Detta område utgör hjärtat i vindistriktet Champagne i norra Frankrike. I Hautvillers bodde även munken Dom Pérignon (1638–1715) som spelade en stor roll i utvecklingen av tillverkningsmetoderna för champagnevinerna. Champagnehuset JM Gobillard & Fils skapades under tidigt 1930-tal och drivs idag av Thierry Gobillard. Denna Rosé Cuvée består av 60 % Chardonnay och 40 % Pinot Noir. Druvorna till detta vin odlas i syd-sydvästexponerade sluttningar och jordmånen är kritrik. Skörden sker manuellt runt den 15 september. Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är runt 40 år gamla. Vinifieringen sker enligt traditionell metod vilket innebär att vinet får sina bubblor av en andra jäsning på flaska. En årgångschampagne ska ha lagrats minst fem år med sin jästfällning innan degorgering. Denna cuvée har lagrats minst fem år på sin jästfällning. Dosagen i detta vin är 7 gram socker per liter.

Artnr: 50272

Komplexa toner av rostat bröd och hasselnötter.

Perfekt!

Årgångschampagne från M Gobillard under 300 kronor!

Värt att notera är att flera olika JM Gobillard cuvée finns att upptäcka på beställningsortiment.

Ursprung: Frankrike, Champagne

Ursprung: Frankrike, Champagne

Ursprung: Frankrike

Pris: 197 kr

Pris: 469 kr

Pris: 279 kr

Alkoholhalt: 12 %

Alkoholhalt: 12  %

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Champagne Gruet

Producent: Charles Heidseick

Leverantör: Kiviks Musteri

Leverantör: Provinum

Producent: JM Gobillard & Fils

Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, marsipan, päron, ljust bröd och citrus.

Doft: Doft med inslag av äpplen, bröd, nougat och mandarin.

Användning: Som aperitif, eller till fisk och skaldjur.

Smak: Uttrycksfull doft, bärig, mycket frisk smak, subtil harmoni av smultron, hallon, brioche, nougat och blodapelsin.

Användning: Smörstekt hummer, torsk med brynt smör, störrom på smörstekta blinier med smetana.

Druva: 50 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay och 10 % Pinot Meunier.

SÖTMA

Doft: Bärig doft med inslag av persika, smultron, kex, nougat, jordgubbar och blodgrapefrukt.

Smak: Generös och smakrik med krispig syra och läckra citrustoner i fantastisk kombination med mandel, röda äpplen, nougat och en krämig mousse.

Smak: Fruktig och torr smak med inslag av rostat bröd, nötter, gula äpplen och citronzest.

FYLLIGHET

Leverantör: Produits de France AB

Användning: Som aperitif, till rätter av fisk, eller till lättare rätter av ljust kött.

Druva: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

Druva: 40 % pinot Noir och 60 % Chardonnay FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol är beroendeframkallande.


2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

MOUSSERANDE

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Langlois Crémant de Loire Brut

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Artnr: 7404

Artnr: 50260

François Martenot Crémant de Bourgogne 2018

Langlois-Chateau grundades 1885 i Saumur av familjen med samma namn och köptes av Bollinger-gruppen 1973, deras första företagsförvärv utanför Champagne. Idag omnämns Langlois-Chateaus Crémanter ofta som ett av de bästa alternativen till Champagne. Vingårdarna är koncentrerade kring Saumur och många är topplägen som dessutom har gamla vinstockar som ger vinet extra koncentration. Huset är inte speciellt stort, själva säger man att man är ”minst av de stora och störst av de små”, precis samma position som Bollinger innehar i Champagne – tillräckligt stora för att vara en seriös spelare även på den internationella marknaden men tillräckligt små för att ha en familjär känsla och full kontroll över varje detalj i produktionen. Langlois Crémant de Loire Brut görs av druvorna Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet Franc. Man adderar också c:a 10 % ”vin de reserve”, vin från äldre årgångar som ger extra mognad. Jäsningen sker långsamt i flaskan och därefter lagras vinet på sin jästfällning i 36 månader, detta speciellt för den svenska marknaden – ett år längre än normalt eftersom man anser att vi svenskar tenderar att föredra mognare viner. Vinet har en vacker ljusgul färg, doft av gröna äpplen och en ostronskalsliknande mineralitet och brödiga toner från den långa lagringen på jästfällningen. Smaken är frisk och elegant med toner av citrus och äpplen, och bra längd. Langlois Crémant Brut passar utmärkt som aperitif, till skaldjur och de flesta fiskrätter men också till ost.

Att lansera just en Cava var självklart för Måns, då Spanien är hans stora inspirationskälla när det gäller både mat och vin. Måns bodde under en tid delvis i Barcelona där han spenderade mycket tid med att skriva musik och njuta av kulturen, vädret, den avslappnade livsstilen och människorna. I Spanien utvecklades hans redan starka intresse för mat och dryck ytterligare. Cava tillverkas på samma traditionella vis som Champagne i Frankrike, vilket innebär att andra jäsningen sker i flaskan. I Spanien finns sex regioner som tillverkar Cava och druvorna som används är macabeo, parellada och xarel-lo. Barcelona Brands S.L är en välrenommerad vinproducent med fokus på ursprung, hantverk och hållbarhet där majoriteten av druvorna skördas för hand. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw kombinerar friskheten av vit frukt såsom äpple, päron och citrus med en finstämd rostad, brödig doft som kommer från de 18 månader som Cavan vilar på sin jästfällning. Cavan har en riklig mousse med ihållande bubblor. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är en brut med en sockerhalt på endast 9,2 g/ l som dessutom är både ekologiskt och veganskt producerad. Cavan kan avnjutas precis som den är, med eller utan mat, men med fördel serveras den vid 5–6°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk och skaldjur.

François Martenots årgångsbetecknade Crémant de Bourgogne är ett elegant, friskt vin gjort enligt samma metod som i Champagne, det vill säga att andra jäsningen sker i flaskan vilket skapar de fina, små bubblorna. François Martenot Crémant de Bourgogne är ett perfekt alternativ till Champagne att avnjuta vid alla typer av tillfällen. Med sin friska frukt och eleganta, brödiga toner passar det både som fördrink, till snittarna och till maten. Vinet är även en uppskattad present. Det festliga, utmärkande rutmönstret på flaskans topp är inspirerat av taket på en av Beaunes mest kända byggnader, L’Hôtel-Dieu, som är mönstrat på samma sätt. François Martenot är en producent med anor från 1800-talet. Vingårdarna ligger i hjärtat av Bourgogne, runt huvudstaden Beaune. I detta konservativa distrikt sticker François Martenot ut hakan och vågar utmana med nya tillverkningsmetoder och skapar med stor framgång moderna Bourgogneviner med klassisk touch. François Martenots vinmakerska, Joelle Cugney, strävar efter att göra typiska, rena och fruktiga viner. På Systembolaget finns idag nio olika viner från François Martenot. Hos François Martenot hittar du alltid hög kvalitet till ett bra pris. Klassisk Bourgogne i modern tappning!

Ursprung: Frankrike

Ursprung: Spanien, DO Cava

Ursprung: Frankrike

Pris: 150 kr

Pris: 99 kr

Pris: 119 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Alkoholhalt: 11,5 %

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Langlois-Chateau

Producent: Barcelona Brands

Leverantör: Arvid Nordquist HAB

Leverantör: Hermansson & Co

Producent: Francois Martenot

Frisk & elegant.

Artnr: 70451

Fruktig, mycket frisk och aptitretande.

Leverantör: Apricot

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral och lime.

Smak: Torr, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honung, mineral och en liten brödighet.

Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, ljust bröd, päron, marsipan och citrus

Smak: Fruktig, mycket frisk och aptitretande smak med inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral, nougat och lime. Riklig mousse med ihållande bubblor.

Användning: Till aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Druva: 60 % chenin blanc, 20 % chardonnay och 20 % cabernet franc

Smak: Ett ungt, friskt mousserande vin med aromatisk frukt, bra balans och inslag av rostat bröd, pomelo, äpple, blommor och mineraler.

Användning: Serveras vid 8–10°C som aperitif, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur och till tapas och plockmat såklart!

Användning: Aperitf, skaldjur, fisk, mindre söta efterrätter och apelsinglass.

Druva: 30 % xarel.lo, 40 % macabeo och 30 % parellada. FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

Klassisk Bourgogne i modern tappning.

Druva: 76 % Chardonnay, 19 % Gamay, 4 % Pinot Noir och 1 % Aligoté. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol kan skada din hälsa.


2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

VITT

Loimer Lenz Riesling 2020

Perlage Terra Viva Bio

YOKO Furmint 2020

Det tog inte lång tid för Fred Loimer att inse att han skulle följa sin fars fotspår som vinmakare men på sina egna villkor. I början av 1990-talet rörde Fred upp en storm i Langenlois, då han i sin jakt på innovation fyllde Österrikes stolthet, Grüner Veltliner, i barrique och var nöjd med den robusta trätonen. Detta var verkligen inte något man gjorde som medlem av en traditionell vinodlarfamilj från Langenlois. Fred tog över vingården 1997 och Loimer har fortsatt att producera sin ikoniska stil med glädje och balans på gommen. Nu strävar Fred efter innovation och kvalitet genom biodynamiska och naturliga viner. Vinet har en ljus gulgrön färg. Doften är stor och påminner om päron, gula äpplen, citrus, persika, honung och örter. Smaken är frisk och torr med fruktiga toner av gröna äpplen, päron, honung, mandarin, örter och mineral. Eftersmaken är lång och smakrik. Loimer Lenz Riesling är ett ekologiskt vin som passar bra som sällskapsdryck eller till fisk och skaldjur, utmärkt till julbordets delikatesser och krämiga getostar.

Perlage Terra Viva Bio är ett friskt, fräscht och stilla vitt vin som kommer från en av Italiens främsta producent av ekologisk Prosecco, Perlage. Perlage ligger i byn Farra di Soligo nordost om Venedig. Med sitt läge, på randen till Dolomiterna och med närheten till det Adriatiska havet ges ett perfekt klimat som möjliggör förutsättningar att skapa fantastiska viner. Det lilla familjeföretaget ägs numer av sju bröder som tagit över efter sina föräldrar. De har alltid arbetat ekologiskt och företaget är starkt drivande inom det ekologiska jordbruket med produktion av ekologiska viner i norra Italien. Exempel på detta är att de var först i Italien med ekologisk och vegancertifierad Prosecco, de var också först med att nå den högsta klassificeringen DOCG av ekologisk Prosecco. Perlage Terra Viva Bio är ett friskt och fräscht vin med tydliga toner av päron och tropisk frukt. Vinet har en fin syra och fungerar väl så bra som en liten aperitif eller till en middag. Det är ett utmärkt vin till räkorna, kräftorna, skaldjursmiddagen eller skaldjursrisotton. Perlage Terra Viva Bio är ett vin för många tillfällen. Kort och gott ett väldigt gott vin. Serveras bäst vid 8–10 grader.

YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Anoras erfarna vininköpare med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen letar land och rike runt efter de bästa produkterna. Nu finns även YOKO Furmint som är ett torrt vin från Tokaj. Ett YOKO vin speglar både druvan och ursprunget och kommer från producenter som delar vår höga kvalitetsambition. Vinernas stil och karaktär passa som handen i handsken till asiatiskt mat. De asiatiska köken bygger ofta på en balans mellan grundsmakerna. Mustighet kommer från umamirika råvaror eller smaksättare som sojasås eller fisksås och det är vanligt med kryddhetta från chili. Det används ett brett spektra av olika kryddor som kardemumma, koriander, gurkmeja, Szechuanpeppar eller kryddblandningar som rempah och masala. Druvan Furmint är mest känd som den viktigaste druvan i de söta vinerna från ungerska vinregionen Tokaj, men på senare år har har det varit ett stort intresse för de torra vinerna som är kraftfulla med frisk syra, en angenäm fruktighet och aromer som skapar både intensitet och nyansrikedom. YOKO Furmint är en torrt vin från Tokaj. Utvalda handskördade Furmintdruvor från vinregionen Tokaj som växer i en vulkanisk jordmån. Vinet jäser med den naturliga jästen i tank för att bevara så mycket som möjligt av druvans fruktighet och fräschör. Man undviker även den malolaktiska jäsningen för att bevara den friska syrligheten i vinet. Vinet lagras med jästfällningen under 2 månader. YOKO Furmint med sin intensitet, fruktighet och fräscha syra är perfekt till sashimi eller sushi, dumplings och wok och varför inte en citronmarinerad ångad fisk med färska örter inspirerad från Laos och Kambodja.

Artnr: 6305

alla läckerheter.

ko

Ursprung: Italien Pris: 95 kr Alkoholhalt: 12 %

eko ek

Perfekt till asiatisk mat.

Ursprung: Ungern

eko eko

o eko ek

o eko e ek

havets

o

Alkoholhalt: 12 %

eko ek eko eko

Pris: 129 kr

ko

o

Ursprung: Österrike, Kamptal

Till

o eko e ek

Blommig doft av stenfrukt och mineral.

Artnr: 52969

Pris: 135 kr

o eko ek

Artnr: 4350

Alkoholhalt: 13 %

Producent: Loimer

Producent: Perlage SRL

Producent: Weinbiet

Leverantör: Lively Wines Sweden AB

Leverantör: Principium Dryck AB

Leverantör: Anora

Doft: Doften är stor och påminner om päron, gula äpplen, citrus, persika, honung och örter. Smak: Smaken är frisk och torr med fruktiga toner av gröna äpplen, päron, honung, mandarin, örter och mineral. Eftersmaken är lång och smakrik..

Användning: Fisk, skaldjur, skaldjursrisotto, kyckling.

Användning: Passar perfekt till det asiatiska köket.

Druva: 95 % Pinot Grigio, 5 % Sauvignon Blanc.

Druva: 100 % Riesling. SÖTMA

Smak: Smaken är torr och frisk med en lätt vaxig textur. Fin smakintensitet där man finner toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.

Smak: Fruktig, mycket frisk med inslag av päron, ananas, persika, färska örter och lime.

Användning: Loimer Lenz Riesling är ett ekologiskt vin som passar bra som sällskapsdryck eller till fisk och skaldjur, utmärkt till julbordets delikatesser och krämiga getostar.

FYLLIGHET

Doft: Angenäm doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor.

Doft: Fruktig, något blommig doft med inslag av päron, honungsmelon, persika, örter och citrus.

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

Druva: Furmint. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol kan orsaka hjärn­ blödning och cancer.


2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Artnr: 2158

Ett vin brett i sitt användningsområde.

Sopron kommer från Franz Weninger som har vingårdar i både Österrike och Ungern. Franz är idag den starkaste trendsättaren och Österrikes/Ungerns främsta vinmakare i alla kategorier. Sedan 90-talet bedriver familjen en framgångsrik vingård i Ungern och anses idag vara en del i de Ungerska exportframgångarna och ledande gällande röda kvalitetsviner med miljön i fokus. Franz Weninger jobbar strikt biodynamiskt i både Ungern och Österrike. Inget lämnas åt slumpen, samtliga druvrester, stjälkar etc går tillbaka till vingården som gödsel. Hans miljöarbete har också prisats i såväl Ungern som i Österrike. Vinet består av 55 % Kekfrankos (Blaufränkisch) och 45 % Syrah som legat på fat i ca 10 månader och buteljeras utan filtrering, med mycket små mängder sulfiter. Vinet har en karaktär av björnbär, skogsbär och lite blåbär, lätt kryddigt och en elegant tanninstruktur som balanseras av fin syra och lång eftersmak. Det gör vinet brett i sitt användningsområde, lätt nog att passa fågel men också en karaktär och kraft att fungera till lamm, nöt och vilt. Det självklara alternativet är ju Ungersk gulasch. Vinet fungerar utmärkt att dricka när som helst på året tack vare sitt breda användningsområde. Förra årgången sålde slut på en tredjedel av kalkylerad tid och var hyllat både bland press och konsumenter.

o eko ek

o eko e ek

eko eko

Alkoholhalt: 12,5 %

eko ek

o

ko

Pris: 119 kr

RÖTT Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2016

Sopron Kékfrankos és Syrah

Ursprung: Ungern

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Carpone Durif

Artnr: 32145

Artnr: 2623

Världsberömda Zenato Amarone är juvelen bland topproducenten Zenatos Viner. Familjeföretaget grundades på 1960-talet när Sergio Zenato investerade i mark och ursprungliga vinstockar med ambitionen att skapa det bästa vinet som Valpolicella kan leverera. Idag driver hans fru Carla samt deras barn Alberto och Nadia hans ambition vidare och framställer några av de bästa viner som regionen kan erbjuda. Viner i världsklass. Zenato kan utan tvekan räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika producenterna i Veneto. De inhemska druvorna Corvina, Rondinella, Oseleta och Croatina kommer från Zenatos egna vingårdar i Costalunga, som tillhör de allra bästa lägena i Valpolicella, vilket uttrycket Classico betyder. Druvorna torkas i fyra månader i korgar innan det pressas. Det är helt nödvändigt att luften är torr och att det finns god ventilation, antingen med hjälp av vinden eller fläktar för att druvorna ska hållas friska och torka istället för att ruttna. Därefter följer en långsam jäsning och sedan lagring på ekfat i 36 månader innan vinet får vila i flaskan. Zenato Amarone är majestätisk med en stor dos finess och livfullhet med en koncentrerad doft och smak av russin, körsbär, choklad och tobak. Ett vin som finns kvar i minnet länge. Låt gärna vinet lufta en stund i glaset och njut sedan till kraftiga kötträtter, mustiga grytor, risotto eller lagrad parmesanost. Zenato Amarone levereras i en vacker trälåda. En perfekt julklapp!

Carpone Durif är ett riktigt kraftpaket med extra allt. Det är ett nyanserat och mycket fruktigt vin med en tydligt balanserad fatkaraktär och inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj. Det består av 100 % durif och har en djupt mörkröd färg som harmoniserar med den kraftiga karaktären. Carpone Durif fick full pott i tidningen Gourmets test av viner under 150 kr. Vinskribenten Elke Jung på Vinbanken listar vinet som ett av höstens röda toppköp i fasta sortimentet. Carpone Durif kommer i PET-flaska och är ett perfekt exempel på att det går utmärkt att få ett vin som håller högsta kvalitet i en klimatsmart förpackning. Vinet produceras vinmakaren John Quarisa som har italienskt påbrå, vilket ofta lyser igenom i hans viner. Carpone Durif är inget undantag. John har en gedigen bakgrund som vindomare på internationell nivå och har haft enastående framgångar sedan han började producera sina egna viner. På mindre än 2 år har hans viner vunnit över 220 medaljer samt distribuerats över hela världen. I Sverige känner vi till Caravan Durif, Q Malbec, The great Bonza Vingården ”Castel Vena” ligger i New South Wales – ett område med en 100-årig tradition av vinodling. Området har ett varmt och torrt klimat i kontinental stil med skyhöga temperaturer på sommaren, vilket gör bevattning nödvändig. I detta klimat trivs durifdruvan utmärkt och producerar kraftiga viner.

Majestätisk med en stor dos finess och livfullhet.

Ursprung: Italien

Ett av höstens röda toppköp!

Ursprung: Australien, South Eastern Australia

Pris: 399 kr

Pris: 99 kr

Alkoholhalt: 16,5 %

Alkoholhalt: 14 %

Producent: Weingut Weninger

Producent: Zenato

Leverantör: Principium Dryck AB

Leverantör: Provinum

Producent: Quarisa Wines

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, körsbär, mandelmassa, färska örter, hallon, björnbär och viol.

Doft: Kryddig, utvecklad doft med inslag av fat, torkade körsbär, romrussin, mjölkchoklad, kanel, hasselnötter och tobak.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, mörka bär, kaffe och vanilj.

Smak: Björnbär, Skogsbär, lite Blåbär, lång eftersmak.

Smak: Kraftfull och balanserad med smak av russin, körsbär, choklad, hasselnötter, kanel och tobak.

Smak: Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj.

Användning: Njut till kraftiga kötträtter, mustiga grytor, risotto eller lagrad parmesanost.

Användning: Vinet gör sig utmärkt till höstens långkok, värmande grytor och mustiga soppor. Vill man gå loss med värmande kryddor rekommenderas mexikanskt!

Användning: Fläsk, lamm, nöt, vilt och Gulasch. Druva: 55 % Kekfrankos, 45 % Syrah.

FYLLIGHET

STRÄVHET

Leverantör: Vinia Sweden AB

Druva: 80 % corvina, 10 % rondinella, 10 % oseleta och croatina. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

STRÄVHET

Druva: Durif. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

STRÄVHET

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol är beroendeframkallande.


Sudoku – tävla med Vinsider 2

8 3

4

6

2

1

Här gäller det att sätta siffrorna på rätt

plats. Varje rad, horisontellt och vertikalt, ska innehålla siffrorna 1–9, utan dubbletter. Dessutom ska samma siffror finnas i varje klunga av rutor, även det utan dubbletter. Rätt svar blir en sifferkombination, till

exempel Gul 1, Blå 2, Grön 3, Röd 4 (OBS endast exempel)! Klarar du att klura ut lösningen väntar ett fint pris!

5

1:a pris: Vinnaren får Le Creuset WT-

110 korkskruv. Denna snygga korkskruv i klassisk stil passar såväl i hemmet som hos serveringspersonal och vinentusiaster, värde 420 kr.

5 6

1

2

7

1

6

9

3

7

Skicka in ditt svar! Följ Vinsider på Instagram och mejla ditt svar till tavla@vinsider.se tillsammans med ditt bästa vintips senast den 30:e januari 2021. Glöm inte att skriva namn, postadress och telefonnummer. När du är med och tävlar blir du medlem i Vinsiders Vänner!

8 6

L ycka till! 1

2

6

6

4

Vinnare nummer 9, 2021 är Anna Nilsson, Stockholm som får boken Kocken & Jägaren av kökschef Mikael Einarsson och yrkesjägare Hubbe Lemon.

9 2

1

Vilka är vi?

Vinsider är din guide i vindjungeln! Vilken druva har vilka egenskaper? Hur vet man vilken dryck som matchar vilken maträtt? När är det bäst tid på året att köpa vilket vin? Vad är lagringsbart och varför? Och vad är det där nya och gamla världen som alla pratar om? Vi ger dig koll på läget, förenklar det komplicerade, ger dig fakta och kunskap blandat med kuriosan du knappt visste att du behövde veta. Vi är din insider i vinvärlden!

Vinsider kommer ut med 10 nummer/år. Distribueras med Dagens Nyheter DECEMBER 2021 VD: Oskar Lindholm ART DIRECTOR: Mats Larsson / matsart.se OMSLAGSBILD: Iurii Kachkovskyi PROJEKTLEDARE: Mats Garb & Oskar Lindholm TRYCKERI: Bold Printing KONTAKT: Surbrunnsgatan 10, 114 27 Stockholm Telefon: 08-122 01 449 Växel: 08-441 00 10 E-post: redaktion@vinsider.se www.vinsider.se /vinsider.se

NYHET! Med bubly drops™ blandar du enkelt ditt smaksatta bubbelvatten hemma. Välj bland fyra fruktiga och naturliga smaker: citron, passionsfrukt, persika och granatäpple. Storlek 40ml, rek. pris 59: NR 10, 2021 23


Bäst i test

Vår svenska julskinka! Coops kokta julskinka är bäst i test i Aftonbladets stora test, december 2021.

PS.

Handla på coop.se till stormarknadspriser och få 100 kr rabatt. Ange koden GODJUL2021. Erbjudandet gäller vid tre köptillfällen när du handlar för över 800 kr t.o.m. 31/12 2021.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.