Page 1

NR 7, 2021 ÅRGÅNG 12

VINSIDER.SE #115

D I N I N S I D E R I V I N - O C H M AT VÄ R L D E N

ZENATO

Med terroir i blodet 

LOIRE Sid 16–17

En resa i tid och rum 

VINGUIDEN Sid 6–7

Tips på mousserande, vitt och rött  Sid 19–21

BLÅMUSSLOR

Havets heliga graal Sid 14–15


’’BLAND DE BÄSTA I KLASSEN PÅ HÅLLBARHET, MEN VI ÄR INTE NÖJDA’’ Titta på vår nya fina förpackning. Där finns ett löv som talar om hur mycket koldioxidekvivalenter (CO 2 e)* som knäckebrödet i paketet har skapat – från åker till butik. 420 gram, närmare bestämt. Vi har räknat in allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna... ja, du fattar – allt.

INGET GÅR TILL SPILLO. Hållbarhet handlar också om att ta tillvara. Den lilla mängd degrester och brödspån som vi inte kan ta tillvara, skickar vi till en annan bonde här i Dalarna. Han har kor och de älskar knäckebröd i vilken form det än kommer.

VI BAKADE FOSSILFRITT REDAN 2013. Alla våra ugnar värms upp av grön el som framställs i Dalarna. Överskottsvärmen återvinns för att värma lokalerna och vattnet. Den första värmeåtervinningen installerade vi redan 1954, bageriet blev helt fossilfritt redan 2013.

”BÄST I KLASSEN” MEN INTE NÖJDA. Experterna som hjälpte oss göra detta var lika noggranna som de blev lyriska. ”Bland de bästa i klassen”, sa de. Och tittar vi på andra så verkar det stämma. Men trots allt vi har gjort, vilket inte är lite, är vi långt ifrån nöjda.

Vi följer vår klimatpåverkan

från fält till butik

DIREKT FRÅN VÅRA LOKALA RÅGHJÄLTAR.

FRÅN 1817 IN I MORGONDAGEN. Leksands Knäckebröd började med gammelfarmors mormor som föddes 1817, bara ett stenkast från där vi har bageriet idag. Och receptet är exakt detsamma. Som du förstår är kvartalsekonomin inget för oss, vi räknar sekler. Precis som du, tänker vi mycket på vad vi lämnar efter oss till våra barn. Följ med oss på resan mot en fin framtid genom att konstant sänka den där siffran i lövet på paketet. Utan att vi någonsin gör avkall på smaken.

VI KAN GÖRA SÅ MYCKET MER. Även fast vi tagit bort all onödig plast i vårt bageri och väljer svensk kartong (som är dyrare än den importerade) för att undvika onödiga transporter, så räcker det inte. Vi måste bli ännu bättre om vi ska ha en värld värd namnet att lämna över till kommande generationer. Det är ett konstant pågående arbete som vi gärna delar med oss av. VÅRT HÅLLBARHETSARBETE EN DEL AV VAD VI GJORT: Vi bakar fossilfritt sedan 2013. All värme från ugnarna återvinns till lokalvärme och varmvatten. Tagit bort alla plastkassar, muggar och kartongband i plast.

DET HÄR JOBBAR VI MED: Byter bilar och frakter till fossilfria alternativ. Effektiviserar energianvändningen i bageriet ännu mer. Installerar solpaneler på bageriet.

Rågmjölet i vårt knäckebröd är inte bara garanterat svenskt, det får vi från bönder som Anton Öhlund utanför Hedemora – men aldrig längre bort än 34 mil från vår egen kvarn. Ja, vi har en egen kvarn så att rågen kan komma så direkt som möjligt från gårdarna till oss, utan att åka omvägar. Allt för att minimera transporter.

*Alla växthusgaser omräknade till effekten som koldioxid har på klimatet.


Likavillkor

En klassiker från toppproducenten Guigal

FYND

ALLT OM VIN NR 8 2021

AFTONBLADET 30/4 2021

L ag r

Till höstens smakfulla rätter

för alla

D

as i

hel a tr

r in na nd

en

slä

pp s

et finns många åsikter om Systembolaget och de flesta brukar handla om monopolets vara eller icke vara. Men nu handlar inte det här om den frågan eftersom den diskussionen både startar och landar helt fel, enligt mig i alla fall. Frågan om monopolet landar hos våra politiker. Och inte hos Systembolaget själva. Men oavsett om monopolet skulle upphöra så kommer inte Systembolaget försvinna med det. Tvärtom skulle det förmodligen ställas om ganska så snabbt till att konkurrera med övriga aktörer. Kanske skulle det till och med kunna utvecklas och bli bättre. Få bort en del av boxarna på hyllorna och på så sätt frigöra plats för fler produkter i butikerna. Förlänga öppettiderna och erbjuda mindre nischade butiker där ”vinnördar” verkligen kan tillfredsställa sina önskemål. Även utveckla sin sajt och bli en näthandel som ger alla produkter samma möjligheter med innehållsförteckning och allt annat som kunden önskar. Det som saknas hos Systembolaget är transparensen som borde vara självklar hos ett företag som har så mycket makt i sina händer. Att det allra flesta konsumenter inte bryr sig eller har någon koll på vilka varor som hamnar på hyllan är inte

speciellt konstigt. Förmodligen bryr man sig lika lite om vad som står på hyllorna i matbutiken hemma. Så länge mjölken och falukorven finns är det ingen ko på isen. Men det finns något som skiljer sig i jämförelsen. Om en produkt eller ett varumärke inte kommer in på ICA, så finns det andra möjligheter på COOP, Hemköp, Lidl och så vidare. När det kommer till alkoholhaltiga drycker så finns det bara Systembolaget i Sverige. That´s it. Diskussionen om Systembolaget kommer

garanterat fortsätta under hösten och förhoppningsvis sätter dessa lite tryck på våra politiker men även de som jobbar där. I det här numret tar vi oss till Loiredalen men även ett möte med procenten Zenato i Italien. Vår kock Sebastian Schauermann bjuder på musslor och som alltid har vi våra vinguider i slutet av tidningen. Och ÄNTLIGEN får vi möjligheten att träffas igen! Nu släpper vi våra vinprovninger. Du hittar dem på sidan 22. Vi ses snart igen. Cheers,

/Mats & Oskar

Fler av våra mat- och vintips hittar du på /@vinsider.se

MATS VINTIPS:

MENETOU-SALON LE CLOS DE LA CURE, 2020 Nr 2011 Guigal Côtes du Rhône Rouge 129 kr, 750 ml Alkoholhalt 14%

wineaffair.se

Vinet finns på Frankrike-hyllan

Eftersom vi skriver om Loire och musslor så slänger vi in den här som vintips. Det är blommigt och det är 100 % Sauvignon Blanc vin vilket ger ett torrt, friskt vin med perfekt syra. Du kommer mötas av fläderblommor som blandas med krusbär och nässlor när du sätter näsan i glaset. Finns i BS och är ett habilt och prisvärt vin. Art.nr. 70606. 189 kr.

Fler av Mats vintips hittar du på /@matsgarb.

OSKARS VINTIPS:

KUTCH, SONOMA COUNTY, PINOT NOIR, 2019

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem

Fick berättat för mig att den här Pinot Noiren i Systembolagets tillfällig sortiment var bland det bästa man kunde dricka, så det var med stor nyfikenhet jag öppnade denna flaska. Här möts man av mogna jordgubbar, nougat, hallon och körsbär. Allt i en härlig och välbalanserad mix och med bra syra. Kan inte annat än att hålla med om att det här är en väldigt fin Pionot Noir från Sonoma som trots 299 kr känns riktigt prisvärd. Art.nr. 92429. 299 kr.

 NR 7, 2021 3


Frida Winters

MÄSTARE Ellen tog förstaplatsen pen i Sommellerie 2021 i Reykjavik och efter tätt final stod Ellen Franzén som vinnare. Inte helt otippat tog även Sverige andraplatsen genom Emma Ziemann och på tredjeplats landade Sander Johnsson från Norge, som även tävlade för första gången i Nordiska Mästerskapen. Ellen var nöjd över finalen. — Jag hade en väldigt bra känsla efter finalen, gjorde inga större missar även om det inte var perfekt, berättar hon.

Till vardags jobbar hon på Gastrologik och kom tvåa 2018 i Nordiska Mästerskapen. Ellen Franzén har samlat på sig en del titlar genom åren då hon vunnit SM 2019 och 2021, men även Nordic Ruinart Challenge 2019. n

Henrik Norström, Jonas Dahlbom, Jakob Persson, Sebastian Gibrand. Team Sweden inför prisutdelningen i Bocuse d'Or 2021. Foto: Tove Oskarsson Henckel.

Foto: Erik Olsson Photography / www.eof.se

Nyligen avgjordes Nordiska Mästerska-

är vinnare av Lily Bollinger Award 2021

F

inalen av Lily Bollinger Award 2021 är avgjord och vinnaren i den prestigefyllda tävlingen blev Frida Winters från Uppsala som nu kan titulera sig Sveriges bästa kvinnliga sommelier och årets ”Lily Bollinger”. Det var en mycket spännande och jämn final som gick av stapeln idag på At Six i Stockholm. De tre finalisterna Anette Andersson från Umeå, Frida Winters från Uppsala och Cathrine Almqvist från Stockholm tävlade i olika praktiska och teoretiska delmoment för att göra upp om vem som skulle bli Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021. Finalen pågick under två dagar, 19–20 september. – Jag är så himla stolt över våra finalister, bara att ställa upp i den här tävlingen visar på mod och att man inte ryggar för en utmaning. För Frida är detta början på en ny resa där hon nu verkligen räknas som en framgångsrik tävlingssommelier. En expert, en förebild, en Lily, säger Emma Ziemann, tävlingsledare Lily Bol�linger Award.

Sebastian Gibrand

Årets Kock 2021

på femte plats i Bocuse d’Or

Tidigare i veckan korades vinnarna i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or som hålls i Lyon. Sverige, med Sebastian Gibrand i spetsen, hamnade på en femte plats. Sverige tilldelades samtidigt pris för bästa presentation av trerättersmenyn i takeaway-låda. Högst upp på prispallen stod Frankrike, silvermedaljen gick till Danmark och bronset till Norge.

I

världsfinalen i Bocuse d’Or 2019 tog Sebastian Gibrand en fantastisk silvermedalj för Sverige. Redan där och då bestämde han sig för att göra ett till försök i jakten på guldet. Sedan dess har han tävlat i Kock-EM och vunnit en bronsmedalj som också kvalade in honom till dagens världsfinal. I sitt andra försök missade han dock pallplatsen i den hårda konkurrensen där de tävlande nationerna bedöms på smak, teknik och hur det egna landet kommer fram i rätterna. — Jag känner stolthet över att återigen ha fått delta i den viktigaste och mest prestigefyllda tävlingen av dem alla för professionella kockar. Naturligtvis finns en besvikelse över att vi missade pallplats, men tillsammans med hela teamet har vi presterat på otroligt hög nivå och tillagade fantastiska rätter givet råvarorna, säger Sebastian Gibrand direkt efter prisutdelningen. Tävlingsrätterna i år bestod av en trerätters take-away-meny baserad på tomat och räka samt fatpresentationen med fjäderbladbog på nötkött. Det svenska temat var naturens kraft och teamet har i flera månader skapat och tränat på de svenska vinnarrätterna. Alla länders bidrag bedöms av två olika juryn för respektive presentation. Sveriges representant i juryn är Henrik Norström, 4 NR 7, 2021 

tillika President för den svenska satsningen i Bocuse d’Or. Det svenska teamet bestod i övrigt av Sebastian Gibrand tillsammans med commis Jakob Persson och coach Jonas Dahlbom. DEN SVENSKA VINNARMENYN NATURENS KRAFT

Det svenska bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice. Varmrätten var en svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja. Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse. Take-away-lådan är framställd av möbelföretaget Swedese i design av Jens Fager. Fatpresentationen från Team Sweden bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. Det svenska bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager. n

Efter att juryn överlagt och sammanställt alla poäng var det Frida Winters som tog hem vinsten och den ärofyllda titeln som årets ”Lily Bollinger”. – Det här betyder otroligt mycket för mig, allt hårt jobb har lönat sig. Det här är ju det roligaste jag vet och jag hoppas att det skiner igenom. Lily Bollinger Award har gjort det möjligt för kvinnliga sommelierer att tävla, det här är min första tävling och jag känner att det här är början på en väldigt kul tid i mitt liv, säger vinnaren Frida Winters. Vinnaren av Lily Bollinger Award får, utöver den ärorika titeln ”Årets Lily Bol�linger”, en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul. Tävlingen avgjordes på At Six den 20 september inför en erfaren jury som bestod av: Fredrik Hierner, Erik Schneider, Beatrice Becher och Amalia Gonzalez Stöckel. n

Finalen i Årets Kock 2021 avgjordes på Annexet i Stockholm nyligen och tyvärr var inte Vinsider på plats i år men vi fick en rapport om att det var en spännande tävling och tillslut kunde Gustav Leonhardt ta hem guldet som Årets Kock 2021 – ­ alltså svensk mästare i professionell matlagning. – Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna Årets Kock 2021 och jag har ingen aning om hur jag gjorde det, säger Gustav Leonhardt, vinnaren av Årets Kock 2021. De 8 finalisterna tävlade först i tre olika moment. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som finalisterna fick information om i juni och haft tid att träna på under sommaren. Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin. Efter de tre inledande momenten fick fyra av kockarna lämna tävlingen och de fyra bästa fortsätta att tävla i en sista utmaning. Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson tog sig vidare och fick ta sig an dagens sista tävlingsuppgift som var att laga två rätter på huvudråvarorna, havs-

kräfta och skånsk blommehöna. Gustav lyckades allra bäst med sina prestationer och stod som slutlig segare i Årets Kock 2021. Vid prisceremonin på Annexet fick Gustav ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, samt en prischeck på 250 000 kr. Prisutdelare var Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande. På andra plats kom Anders Isaksson och på tredje plats Louise Johansson. Gustav är 25 år, kommer från Sorunda utanför Nynäshamn och detta är hans första final i Årets Kock men har tidigare tävlat i Kocklandslaget och i Bocuse d’Or. – Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten. n


Loire – en resa i tid och rum Den senaste tiden har det av förklarliga skäl inte varit så många pressresor, så häng med till Loiredalen som jag fick äran att besöka 2019 på Val de Loire Millésime. Få platser har så mycket att erbjuda i smakvariation, vad det gäller viner, som Loiredalen i nordvästra Frankrike. Inte bara att vilket gomsegel som helst kan fladdra av lycka, så är det en av jordens skönaste platser med sina svindlande, vindlande och vackra vyer.

I

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Jeanette Wiberg Wingquist  Foto: Dorian Mongel –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

nte bara att det är bedårande bildskön plats och en fröjd för nyfikna ögon så har Loire en av Frankrikes, kanske världens största spridning på vinerna som produceras på plats. Här går det finna hela skalan från torrt till sött, bubbligt och stilla, liksom vitt, rött och rosé samt lätt till kraftigt. De flesta viner är endruvsviner, viner från en enda druva, som ger skolboksexempel när det gäller att lära sig olika druvtypiska viner från olika växtplatser eller med olika ”terroir”. En av förklaringarna att alla smaker kan tillfredsställas här kan vara det stora urvalet av druvor. Det rör sig ofta om en singeldruva i varje vin som exempelvis melon de bourgogne i området Nantais eller chenin blanc, cabernet sauvignon och gamay i platserna Anjou, Saumur och Touraine. Druvorna sauvignon blanc och pinot noir odlas både i Touraine och de centrala delarna men så har vi druvor som grolleau, pinot meunier, 6 NR 7, 2021 

pineau d’Aunis och romorantin för att nämna några, så det är inte konstigt det ger olika karaktär på vinerna. För att inte tala om den varierande jordmånen samt maritimt klimat i väster för att så småningom övergå till inlandsklimat i de centrala delarna och mikroklimatet ska heller inte glömmas. VINHISTORIA

Redan de gamla romarna odlade vindruvor i Nantais för mer än 2000 år sedan vilket betyder att Loires vinhistoria är lika gammal som Frankrikes. Den första tiden övergick vinodlingarna till kyrkan och det var först senare som vinet ämnades för export. Under den första delen av 1000-talet gick mycket vin från Anjou, Touraine och Övre Loire som export till England och ökade fram till 1400-talet. En av anledningen till att vinerna från Loiredalen var så populära när engelsmännen fått smak på franskt vin var smidigheten med transporten tack

vare floden Loire ut till Atlanten. Exporten var stor under 1600-talet också men främst till Nederländerna. Under 1700-talet hade Bordeaux tagit över scenen för exporten och ansågs vara de finaste vinerna. Handeln och ekonomin blomstrade i Frankrike under denna tid och många både slott och vingårdar anlades utmed Loire av den franska överklassen. I slutet av århundradet satte den franska revolutionen stopp för spenderandet bland de rika och många slott plundrades och ödelades. Som tur är finns otaligt många vackra slott kvar att njuta av både för oss lyckliga besökare och invånarna på plats. VINOMRÅDEN LÄNGS FLODEN LOIRE

resa startar i distriktet Nantais med det intressanta och prisvärda vinet muscadet. Vinet produceras av druvan melon de bourgogne som skvallrar om druvans ursprungliga hemvist. Även om druvan ursprungligen kommer från Bourgogne är det i Nantes den har funnit sin plats i vinet muscadet. Här har den blivit så given så druvan även kallas muscadet. Dock bör den inte förväxlas med muskat som är en helt annan druva. Muscadetvinerna ligger ofta på sin jästfällning, ”sur lie” vilket ger en ökad komplexitet och smakrikedom. Det här är ett toppenvin till fisk och skaldjur inte bara för att det ligger vid havet utan främst för sin friska, fruktiga och lättsamma karaktär med örtig och flirtig mineral.

Nantais

Floden Loire är Frankrikes längsta flod som med sina 100 mil skär igenom den nordvästra delen av landet och mynnar ut i Atlanten. Det är på den sidan vår

Anjou-Saumur

Här produceras kanske några av Frankrikes mest intressanta viner av druvan chenin blanc. På den norra sidan av Loire


Nuvarande ägaren Michel Chapoutier är ansedd som en av världens främsta vinmakare och har lyft M.Chapoutier till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Michel är en stor förespråkare av hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologisk och biodynamisk odling. Ingen annan har fått fler 100-poängare från Wine Spectator som M. Chapoutier.

Nyhet! Finns att beställa

FAKTA

Några av de viktigaste gröna druvorna är melon de bourgogne, sauvignon blanc och chenin blanc. Bland de blå druvorna är cabernet franc, gamay och pinot noir störst även om grolleau och côt (malbec) bör nämnas. Fördelningen av de viner som produceras är 41 % vita viner allt från torra, halvtorra och söta. 24 % rosévin och 21 % röda samt 14 % mousserande viner. 320 miljoner flaskor säljs varje år varav 253 milj motsvarande 79 % stannar i Frankrike och 67 milj motsvarande 21 % säljs till 160 länder runtom i världen. Statistiken är från pressresan 2019. Loire är Frankrikes mest vidsträckta vindistrikt med sina 80 ringlande mil. Dessutom klassas delar av vindalen som ett exceptionellt kulturlandskap på UNESCOs värdsarvslista, från Chalonnes-sur-Loire till Sully-sur-Loire.

i Savennières produceras dessa viner som ofta är biodynamiskt odlade. Det var här jag träffade Nicolas Joly, som ofta kallas biodynamiska vinets gudfader. Han är med sin familj den enda ägaren av Clos de la Coulée de Serrant (7 ha) och slottet Château de la Roche-aux-Moines samt delar av appellationen La Roche-aux-Moines. Han är inte bara känd för att vara stor inom biodynamisk odling utan även att han gör bedårande viner. Även om vinerna kostar en del är det en ynnest att smaka med sin oändliga komplexitet och eleganta smakrikedom. På den andra sidan av Loire produceras söta viner och en del har angripits av ädelröta för ökad sötma och karaktär. För övrigt är Anjou känt för sina fina roséviner och Saumur briljerar med mousserande vin av chenin blanc. Vi får inte heller glömma de röda vinerna av druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som ökar i popularitet.

Touraine

Här visar vinerna från Vouvray av druvan chenin blanc upp sig med allt från torrt till sött samt till och med mousserande vin. Här finns även bra sauvignon blanc samt cabernet franc bland annat från Chinon och Bourgueil.

Ekologiskt Occultum: Nr. 74168, 179kr, 14,5% alk, 750ml, årgång 2019 Les Meysonniers: Nr.74136, 199kr, 13% alk, 750ml, årgång 2018 Belleruche: Nr.75764 , 129kr, 14,5% alk, 750ml, årgång 2019

Övre Loire

Pouilly-Fumé och Sancerre ligger på varsin sida av floden med inriktning på druvan sauvignon blanc. Båda har sin unika stil av torra, rena och fruktiga viner som gjort att hela världen fått ett sug efter dessa exklusiva personligheter. Vintips

Nästa gång det ska smuttas på ett glas vin, kika om du kan fortsätta upptäcktsresan med något av de spännande och särpräglade vinerna från Loire? Det går även att hitta fantastiskt mycket

information här: www.vinsvaldeloire.fr/en  NR 7, 2021 7

Alkohol kan skada din hälsa.


M ÅN

VA RU

ENS D AD

O

CABERNET FRANC

dlas både i nya och gamla vinvärlden men är framför allt känd i Bordeaux och Loire. Hallon, svarta vinbär, cederträ, gräs och paprika sätter smaktonerna. Oftast friska och medelsträva. Paprika återkommer även i druvor som härstammar från Cabernet Franc och 1997 kunde man med hjälp av DNA-teknik konstatera att druvan är ”förälder” till Cabernet Sauvignon, Mer-

lot och även Carmenere. Den trivs bäst i jord som är kalkhaltig eller sandig och det är sällan druvan få spela huvudrollen utan används oftast som biroll i mindre mängd tillsammans med andra druvor och används både till rött och mousserat. I Bordeaux används druvan även som en extra försäkring om skörden av Cabernet Sauvignon inte blir tillräckligt bra. Funkar bra till kötträtter, framförallt lamm och nötkött men även till ljust kött.

Beställningssortimentet Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud. Här kommer jag att tipsa om mina per-

FAMILIA COMENGE RESERVA, 2016

sonliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak.

Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero Nr 72473. Pris 254 kr. En spanjor till som inte finns på butikshyllan. Producenten Bodegas Comenge hittar du i Ribero del Duero och här har vi 100 % Tempranillo som lagras på franska och amerikanska ekfat. En alkoholhalt på 15 % kanske få en del att höja ögonbrynen, men det är inget som känns i vinet. Tvärtom så är det fruktigt där blåbär och lakrits få sätta tonen med en liten touch av vanilj. Det är elegant och snyggt. Även det här är ett vin som du behöver ge lite luft för att det ska väckas till liv ordentligt och när det väl lever, ja då dansar det fullkomligt i gommen!

TERLAN ST MAGDALENER, 2019

Special Club champagne

D

e flesta känner nog till Moet & Chandon, Bollinger, Taittinger och Pol Roger för att nämna ett par kända champagnehus. Samtliga är väldigt kända för att marknadsföra sig och bygga myten runt champagne. Allt från James Bond filmer till roliga och tänkvärda citat från en av världens mest kända statsman, Winston Churchill. Exakt hur många hundramiljoner som pumpas mer i reklambudgeten från de största är osäkert, men att det handlar om mycket pengar går det att förstå. Så vad gör man då om man inte har skattkistan fylld av pengar, men man har andra skatter? Jo, men bildar en hemlig klubb med champagne som dragplåster. Champagne består även av ett hundratal mindre odlare och 1971 bestämde sig ett 30-tal av dessa att bilda föreningen Special Club. På den tiden var namnet Club des Vitisculteurs de Champagne, fritt översatt till Champagnes vinodlarförening. Tanken var att både utmana de större husen men även visa upp utbudet som fanns hos de mindre odlarnas champagner. Och framför allt handlade om kvaliteten och karaktären i champagnen. Kravet för att få kalla sin champagne Special Club är att det kommer från de bästa årgångarna dvs årgångsbetecknat och lagras minst tre år på flaska. Men för att garantera kvaliteten provas även vinet av en jury som består av oenologer. Under 70 och 80-talet spreds hemligheten mellan champagnekännare om att det gick att hitta fantastiska champagner om man letade efter Special Club viner som de kallades då. Året innan milleniumskiftet, 1999 bestämde sig föreningen att byta namn till ”Club Trésors de Champagne” – fritt översatt Föreningen Skatter i Champagne de antog även en ny etik- och kvalitetsdeklaration för föreningens medlemmar som man tagit hjälp av experter att ta fram. Idag har man ett eget inspektionsprogram som kontrollerar att dagens 28 medlemmar efterföljer kraven.

Text Mats Garb Foto: Billy Huynh Källa: Club Trésors de Champagne

8 NR 7, 2021 

DETTA GÄLLER FÖR ATT ODLARNA I FÖRENINGEN:

• Varje vinproducent måste tillverka sina champagner helt i sina egna lokaler och källare. Dessutom måste champagnen tillverkas uteslutande av druvor som skördats i hans eller hennes egna vingårdar. • Varje vinproducent ägnar sig åt sitt arbete och skyddar passionerat kvaliteten och den unika karaktären hos hans egen terroir. • Juryn för oenologer och vinproffs som väljer champagnen kräver en oklanderlig kvalitet när det gäller både arbetet i vingården och vinerna. • Varje champagne utsätts för två blindprovningar (en gång i stillvinsstadiet före tappning och igen efter 3 års lagring på flaska) av en panel av passionerade och framstående oenologer och vinproducenter. • En Special Club champagne får endast tillverkas under enastående årgångar. Endast vinproducenter som har klarat

dessa två tester anses värda att lägga sin valda champagne i den unika ”Special Club”-flaskan som inte får användas av andra än medlemmarna i Club Trésors. MEDLEMMARNA I CLUB TRÉSORS DE CHAMPAGNE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 25 26 27 28

Champagne Paul Bara Champagne Roland Champion Champagne Charlier et Fils Champagne Gaston Chiquet Champagne Duménil Champagne Forget-Chemin Champagne Fresnet-Juillet Champagne Pierre Gimonnet et Fils Champagne J.M. Goulard Champagne Henri Goutorbe Champagne Grongnet Champagne Marc Hébrart Champagne Hervieux Dumez Champagne Vincent Joudart Champagne Juillet-Lallement Champagne Larmandier Père et Fils Champagne J. Lassalle Champagne Pertois Moriset Champagne Joseph Loriot-Pagel Champagne A. Margaine Champagne Rémy Massin et Fils Champagne José Michel et Fils Champagne Moussé Fils Champagne Nominé-Renard Champagne Salmon Champagne Sanchez-Le Guédard Champagne Vazart-Coqua

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment.

Italien, Trentino-Alto Adige, Alto Adige Nr 51790. Pris 159 kr. Från norra Italien och producenten Cantina Terlano kommer ett härligt rött på 85 % Schiava och 15 % Lagrein. Låt dig inte luras av färgen som är ljus när det slås upp i glaset för det är lika fylligt som ljuvligt i gommen. Mörka bärbär, mandel, örter, fat och viol tillsammans med eleganta och perfekt komponerade tanniner. Passar lika bra som sällskapsvin som till en köttbit. En riktig favorit som jag beställer lite då och då. GABA DO XIL MENCIA, 2018

Spanien, Galicien, Valdeorras Nr 74250. Pris 149 kr. Den här upptäckte jag nyligen på en provning och föll handlöst för. 100 % Mencia, vilket känns på smakerna. Det är fruktigt och gott! Smaken av hallon och lakrits kommer du garanterat att känna men även att det finns en lite pepprighet. Ståltankar hela vägen och ingen fatkaraktär alls. På gott och ont tycker säkert en del. På gott i det här fallet!

RABEL LANGHE BIANCO, 2020

Italien, Piemonte, Langhe Nr 72488. Pris 169 kr. Italien, vitt och Sauvignon Blanc. Är det ens lagligt? Jodå. Det är det. Och här har producenten Cagliero även gett den en extra dimension med hjälp av druvorna Arneis och Favortia som fyller upp de resterande 70 % Sauvignon Blanc som vinet består av. Det här är blommigt, örtigt, fruktigt och välbalanserat. Jag skulle inte påstå att syran sticker ut, men det finns där och den gör sitt jobb. Med tanke på säsong så skulle jag rekommendera den här till skaldjuren och glöm för gudsskull inte bort att kyla ner den. Både innan och under tiden som den dricks!

LANGHE NEBBIOLO ANGELO, 2019

Italien, Piemonte, Langhe Nr 78718. Pris 219 kr. Även den här provade jag alldeles nyss och som nebbiolonörd rann det till rejält i mungiporna. Och det finns en hel del Langhe Nebbiolo-viner i Systembolagets beställningssortiment, så det är roligt att sondera utbudet. Men varför den fascination för Langhe? För min del handlar det dels om priset som jämfört med Barolo (som också är 100 % nebbiolo men såklart en helt annan nivå) är betydligt billigare och sen handlar det tillgängligheten. Langhe-vinerna är oftast tillgängliga direkt och behöver ingen mer lagring. In med lite luft och sen är det bara att åka! Langhe Nebbiolo Angelo är ett sånt vin. Buteljeras på flaska utan klarning eller filtrering. Du kan dricka det nu och uppelva ungdomens källa med rosbladen, hallonen och körsbären tillsammans med tanniner som lirar i perfekt symfoni med vinet. Därefter kan du lägga undan ett par flaskor och upptäcka vad som händer med ett par års lagring.

LA FUN EN BULLES CRÉMANT DE BOURGOGNE

Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne Nr 50793. Pris 199 kr. Vi avslutar med ett bubbel! Personligen tycker jag att vi dricker för lite Crémant här uppe i norr. Som i jämförelsen mellan Langhe och Baroloviner så kan man här göra jämförelsen mellan Crémant och Champagne (okej, egentligen ska man inte jämföra något vin med något annat och speciellt inte regioner eller områden mmmen det tar vi en annan gång). Crémant görs på samma metod som champagne men det förekommer även lite andra druvor beroende på region och område. Som i det här fallet. Producenten Anne Gros håller till i Bourgogne och använder 40 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir (so far so good) men även 20 % Aligoté, som är den andra gröna druvan som är tillåten i Bourgogne. Härliga mousse i glaset och minst lika härlig är doft och smak av gröna och gula äpplen som tillsammans med citrustoner och lätt rostat bröd ger det en fin balans. Finns en liten sötma som kittlar extra gott. Drick nu eller lägg undan en till förrätten när det nalkas nyårsmiddag.


LG topprankat i EcoVadis

Registrera dig idag på LGWINECELLAR.com för att få förtur till exklusiva vinsläpp.

hållbarhetsmätning

ART INSPIRES TECHNOLOGY. TECHNOLOGY COMPLETES ART. LG SIGNATURE Wine Cellar föddes ur idén om en perfekt vinkyl för hemmet

med samma förhållanden som anrika vinkällare. Vinkylen skyddar mot ljusinsläpp, håller en konstant, jämn temperatur i de tre separata temperaturzonerna, samt avger minimalt med vibrationer – allt som krävs för att förvara och lagra dina viner. Med InstaView lyser den speglade glaspanelen upp vid två knackningar på glaset och presenterar dina viner, utan att du behöver öppna dörren och därmed påverka den väl avvägda temperaturen i kylen.

WINE CELLAR

Läs mer på LGSIGNATURE.com


Vinlandet: Israel N Libanon

HETA PRYLAR Coravin Three Wine Passion Set

• Coravin Model Three med en massa tillbehör • Häll upp vin utan att öppna flaskan • Innehåller Coravin, två kapslar, sex skruvkorkar, en luftare och stativ 3100 kr. www.kitchenlab.se

Judeiska kullarna Golan & Galiléen

KÄNDA VINPRODUCENTER: Domaine du Castel, Binyamina Winery, Golan Heights Winery, Galil Mountains Winery Vingården Binyamina är främst känd för att producera ett av Israels mest ikoniska kosherviner – The Cave. Ett koshervin innebär att vinet har tillverkats enligt de judiska, religiösa reglerna och inte behandlas av någon som inte är välsignad. Vinet är en bordeaux blend utav druvor från Cabernet sauvignon, Merlot och Petit verdot och vinet lagras under 24 månader i en mörk grotta, vilket är anledningen till namnet ”The Cave”. Druvor Främst handlar det om internationella druvor som bland annat röda Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, 10 NR 7, 2021 

ve t

elh a

M ed

Tel Aviv Samson

Creatures of Curiosity Jerusalem

Negev

3 vånings kakfat 15 cm, 20 cm, 26,5 cm Detta underbart vackra tårtfat från Spodes kollektion Creatures of Curiosity har tre fantastiska mönster inspirerade av vildmarken. Alla fat har handmålade detaljer som kommer lysa upp varje dukning. De är tillverkade av exklusivt benporslin med vackra mönster som gör sig perfekt för finare tillfällen eller som en present till någon du tycker om. 1269 kr. www.briscapo.se

Opinel Svampkniv med borste

n

Golan & Galiléen, Samarien, Samson, Judeiska kullarna, Negev

Västbanken

p t ie

FEM VINREGIONER

Samarien

Eg y

ära gränsen till Libanon, närmre bestämt på kibbutz Kabri har man hittat en 3600 år gammal vinkällare och enligt uppgifter gjordes vin redan för 5000 år sedan i samma del av världen. Och det här var under tid då man hellre drack vin än vatten eftersom det oftast var säkrare. Troligtvis var det inte heller så hög alkoholhalt i vinet. Under 1500-talet erövrades landet av det omanska riket och all vinodling förbjöds under nästan 400 år. Därefter drog vinproduktionen åter igen igång och det var bland annat en väldigt känd fransk baron som fick upp ögonen för landet - Edmond de Rotschild. Han såg vilka möjligheter det fanns men trots stora investeringar lyckades han inte hela vägen eftersom vinmakarna var mer intresserade av kvantitet äv kvalitet. Israel blev självständigt 1948 och vid den tidpunkten fanns det 1700 hektar vinodlingar och idag har man passerat 5500 hektar och det finns runt 300 vingårdar i landet. Så vad hände? Svaret finns runt 1970-talet och en professor vid namn Cornelius Ough. Hans uppdrag var egentligen att hitta en lämpliga odlingsplatser för äpplen men han konstaterade även att det var en utomordentlig plats för att odla vindruvor. Jordbrukarna lyssnade på honom och det är klart, tittar man på Golanhöjderna utifrån, som består av vulkanisk jordmån och har ett klimat med varma dagar och svala nätter så kan man förstå att det finns möjligheter. Under 1990-talet etablerades flera vingårdar och vinmakare vilket resulterar i att fler och fler viner vinner både ny mark och troféer utanför landet. Totalt finns det fem vinregioner och idag är alla spår av kvantitet borta och det handlat uteslutande om kvalitet. Idag produceras ca 40 miljoner flaskor vin om året och den största exporten går till Nordamerika, Europa och numera även Asien. I Sverige har vi ett fåtal viner i beställningssortimentet på Systembolaget. n

Jordanien

Kombinerad kniv och borste för att navigera bland skogens alla delikatesser. Med en kniv och borste i ett behöver du egentligen bara en korg och du har vad du behöver. 259 kr. www.kitchenlab.se Definition Champagneglas

Text: Mats Garb

Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier och Gewürztraminer. En druva som sticker ut är korsningen emerald riesling från Kalifornien. Med sin restsötma har den blivit väldigt populär och odlas mer eller mindre uteslutande i Israel. TIPS PÅ VIN Yiron Upper Galilee, 2017. Pris 331 kronor, Nr 71889. Deras flaggskeppsvin där vi har en blandning mellan cabernet sauvignon 56 %, merlot 32 %, syrah 7 % och petit verdot 5 %. Tonen sätts av cabernet sauvignon och merlot främst och man känner tydligt mörka bär, plommon och en touch av vanilj och lakrits och tillsammans med kryddigheten är det ett välbalanserat och fylligt vin där tanninerna ger ett perfekt motstånd i gommen. Är du mer nyfiken på Israel så hittar du

mer information på new.goisrael.com.

25cl 2-Pack Vackra, lövtunna och fjäderlätta champagneglas i serien Definition från Spiegelau. 599 kr. www.briscapo.se

Wine Puzzle

Vinpussel. Finns i många olika varianter inklusive Frankrike, Italien, Spanien, Sydafrika och Tyskland. 395 kr. www. waterandwines.com


Älskade

skaldjur Ta lärdom av proffsen på fisk- och skaldjursavdelningen på Sabis Fältöversten. Skaldjurssäsongen är här och vi har tagit reda på vad du inte får missa och tips från disken.

D

et är en glad kille som hejar från andra sidan disken. En äldre man går förbi och utbrister ”Hummern var fantastisk Emil!”. Här vet kunderna vad personalen heter vid förnamn. Det är återkommande på alla avdelningar på Sabis Fältöversten och skaldjursdisken är inget undantag. Emil Olsson har varit här i tre år och trivs som fisken i vatten. Han delar gärna med sig av sin kunskap och avsätter tid för att berätta mer om skaldjur, nu när det är högsäsong. – Det sista kvartalet är jättebra tid för skaldjur. Nu har vi mycket räkor och rom. Och såklart hummerpremiär som vi faktiskt har tjuvstartat med dansk hummer. Kräftsäsongen är över och krabbsäsongen är här. Ostronen är också väldigt fina nu. Det finns mycket att välja på! En fin skaldjursperiod, säger Emil. Folk är generellt väldigt duktiga på att handla efter säsong och är ofta traditioner trogna. Nu har de flesta haft sina kräftskivor och frågar istället efter krabba som liksom hummer kommer nu på hösten och är populärt ända till nyår. – Ni ska verkligen inte missa alla musslor. Man kan köpa musslor i nät för att göra exempelvis klassisk moule. Vi har precis fått in lite exotiska musslor, som knivmusslor som är härliga att grilla el-

ler gratinera. Hjärtmusslor och vongole för att göra pasta vongole. I disken ser vi även grönmusslor från Island som är förberedda med örtsmör och limezest för att snabbt kunna gratineras. En perfekt förrätt. TA TILLVARA PÅ RÅVARAN

Skaldjur kräver inte så mycket när det kommer till tillagning. Emil understryker att han tycker att man ska låta smaken av skaldjuret få vara bärande. Att hålla det enkelt och vara sparsam med ingredienser är nyckeln. Och att ta tillvara på hela råvaran. Emil visar hur man exempelvis får ut köttet ur krabbans armar och klor med hjälp av en kavel då man krossar skalet och pressar ut köttet. Ett annat sätt att ta tillvara på råvaror är att koka fond på skal och resterna från skaldjuren. Emil berättar att han alltid fryser in sin egen fond i iskubstråg och på så vis får bitar med fond som han enkelt kan portionera upp när det ska användas i soppa, sås, gryta eller exempelvis pasta. Både för klimatet och plånboken är det smart att tänka på sitt svinn i köket och ta tillvara på resterna. Emil och den övriga personalen i disken bland skaldjur och fisk hjälper gärna sina kunder med tips, råd, recept och förberedelser! n

Tips!

Krångla inte till det. Låt skaldjuren bära sin smak och välj hellre recepet med färre ingredienser.

Sabis Fältöversten

Skaldjurskalender

RÅVARA

JAN

FEB

MAR

APR

MAJ

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Blåmusslor

Havskräfta

Hummer

Krabbtaska

Kungskrabba

Ostron

Pilgrimsmusslor

Räkor

 NR 7, 2021 11


deutz brut classic

The Art of Blending Deutz Brut Classic består av fler än 100 vingårdslägen i Champagne, man använder uteslutande druvsaft från första press och druvor av yppersta kvalitet. Vinet lagras minst 36 månader för stor komplexitet. Årets skörd blandas med tidigare årgångar för att uppnå optimal jämnhet, kvalitet och smakrikedom.

Alkohol är beroen


Mikael Mölstad, SvD ” Deutzgod helt enkelt!” Anders Melldén, SvD ” Bästa standardchampagnen” Anders Röttorp 5/5 Gourmet 92p (++) Dina viner ” Satisfies the most demanding” Drinks & Co ” Fresh and elegant with good depth” Decanter ” En alldeles utomordentlig njutbar skapelse” Livet Goda

Deutz Brut Classic Artnr 7487 Pris 459 kr Alkoholhalt 12% Mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se Deutz Brut Classic hittar du alltid på Systembolaget:

ndeframkallande.


Blåmusslor Havets heliga graal

Vid första anblicken ser den ganska anspråkslös ut bakom sitt mörka skal men innanför den hårda ytan finns ett mjukt, sött och smakrikt inre som varken avspeglas i priset eller i statusen på matbordet. Detta lilla mästerverk är inte bara en smakbomb utan också en klimathjälte i havet. ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Sebastian Schauermann  Foto: Fabian Björnstjerna –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

E

n mussla kan filtrera upp till fem liter vatten per timme. Musslorna bildar täta bestånd och få stor inverkan på plankton i sin omgivning – något man kan utnyttja för att förbättra vattenkvaliteten. Musslor kan i ett avgränsat område som t ex en fjord filtrera allt vatten ned till ca 10 m djup per dag. Övergödning av kustvattnet är numera ett av de allvarligaste miljöproblemen i havet och musselodling är en effektiv metod att minska övergödningens negativa effekter. Blåmusslan har använts i matlagningen i tusentals år och varit en stor källa till protein i kristider men har även ätits som delikatess i välstånd. Den är förmodligen havets mest prisvärda skaldjur, i min mening så är den godare än både hummer och ostron och dess användningsområden är otroligt många. Det är inte konstigt att den används flitigt på finkrogarna och har en självskriven plats på menyer världen över. Buljongen av blåsmussla finner vi ofta som en välbevarad hemlighet när mästerkockar skapar sina mästerverk till både fisk och skaldjur. I Frankrike är den självskriven som en del av matkulturen och den finns att hitta på nästan alla restaurangmenyer. När man skulle rösta på vilken maträtt som är Frankrikes nationalrätt enligt fransmännen själva, kom den klassiska rätten Moules marinières in som tvåa. ”Moules” äts traditionsenligt med antingen pommes frites, Moules frites eller med bröd, oftast grillat, stekt eller rostat och i bland med vitlök. Jag bjuder på ett basrecept som man kan variera i all oändlighet för musslan är väldigt lätt medium att vara kreativ med och det är precis som med bacon att passar till nästan allt. Smaksättningen är det absolut enklaste med blåmusslan, det är när man kommer till hanteringen som det blir lite känsligare och kanske därför många känner sig osäkra runt detta blötdjur. Ett fel val och du kan riskera matförgiftning, men följ mina enkla tips så kommer detta aldrig ske. Jag har aldrig under min 30 åriga karriär blivit magsjuk eller förgiftat någon annan.

14 NR 7, 2021 

FEM REGLER HUR DU HANTERAR MUSSLOR:

1. M usslor finns året om att tillgå men fokusera på månaderna med ”R” för bästa kvalitet 2. Förvara dom kallt och mörkt i max ett par dagar innan til�lagning. 3. Rensa musslorna noga från snäckor, skägg och synlig smuts, skölj av dem. 4. Släng musslor som är trasiga eller är öppna och inte stänger sig när du knackar på den. 5. När du kokar eller steker musslor är dom klara när dom öppnat sig, dom som inte öppnar sig skall du kassera.


Inköpslista nt Skål med guldka

vern, 249 kr. Ø 15 Shell från Fyrklö

cm.

finition s Spiegelau De Champagnegla

599 kr. 2-pack.

Spode Skaldjursplåtå

sit y, 1269 kr. Creatures of Curio w w w.briscapo.se Skaldjur

n, Sabis Fältöverste

olm. Karlaplan, Stockh

acky Hummertång Cr

ap 249 kr. w w w.brisc

o.se

ergaffel Radford Humm

339 kr. 4 pack. w w w.briscapo.se

Reglerna är viktiga att följa men det finns

också tips på hur man får den perfekt. Det värsta som finns är en överkokt mussla då blir den som gummi och är i min smak oätbar. Att hålla musslor varma är också ett aber och en risk för bakterietillväxt och den skall alltid ätas omedelbart eller i annat fall kall. Jag besökte en enkel strandrestaurang i Italien där jag tyckte dom var helt fantastiska, så jag bjöd in mig själv i köket för att se kokerskans hemlighet för att få en så enkel rätt som kokta musslor så extraordinärt delikata. Visserligen var dom fiskade 100 meter från restaurangen ett par timmar innan tillagning men hon var så varsam med dom att hon lät dom aldrig kokas utan hon sjöd dom i en buljong bestående av enbart schalottenlök, vitt vin, vatten och en gnutta salt. När det kom en order så lade hon bara ner musslorna helt sonika och sakta men säkert öppnade dom sig och när alla var öppna så hamnade dom på en djup tallrik med en slev av buljongen. I slutet av kvällen ner jag kom in i köket så var buljongen använd hundratals gånger och den djupa smaken är ett matminne jag aldrig någonsin glömmer. Det jag vill säga med det här är att oavsett vilket recept du än använder så sjud dom försiktigt tills dom precis öppnat sig och överkoka dem aldrig – det är en dödssynd. n

MOULES MARINIÈRES BASRECEPT:

Räkna med 1kg musslor/person som varmrätt och hälften till en förrätt. Vill du använda grädde i detta recept så är max 2 dl lagom, du kan också använda 1–2 klyftor vitlök men jag anser att det döljer musslornas egna delikata smak. GÖR SOM DU VILL 1 kg blåmusslor 100 gram finhackad schalottenlök 2 dl torrt vitt vin 1 dl vatten. 25 gram hackad bladpersilja 2 msk olivolja 50 gram smör Salt och peppar ätt en din största kastrull på spisen och 1. S sätt den på medelhög värme. Häll i oljan och svetta löken utan att den får färg. 2. Häll på dina rensade musslor och rör om lite. 3. Häll på vin och vatten, salta försiktig och peppra lite. Musslorna är salta i sig själva och behöver en enbart en begränsad mängd salt, sätt på ett lock och sänk värmen så det enbart sjuder långsamt. 4. Efter ca 5 minuter kollar du till dina musslor och lägg i smöret och persiljan och rör om. Förmodligen har några öppnat sig och är färdiga , låt dom sjuda ett par minuter till under lock tills du plockar upp dem på tallrik. 5. När alla (nästan, några öppnar sig aldrig och är förmodligen oätliga) musslor öppnat sig så plockar du upp dom på tallrik och låt buljongen reducera ner lite och smaka ev av den med salt. När buljongen är klar häll den över musslorna och servera med pommes frites och majonnäs eller min favorit är lite grillad surdegsbaguette med lite olivolja. Och som tips till dryck vill jag rekommendera en crémant från Loiredalen, Langlois Crémant de Loire, art nr 7404. Med sin höga syra och fruktighet passar det perfekt till musslorna.

5 FAVORITRECEPT MED BLÅMUSSLOR: 1. Moules marinières. 2. Tacos med pankofriterade blåsmusslor, avokado, chili, lime och massor med koriander. 3. Linguine alle cozze. 4. Musslor i grön Thai curry. 5. Cozze alla Tarantina.  NR 7, 2021 15


Viner från Zenato på Systembolaget

2018 Garda Merlot, nr 32224, 149 kr 2018 Valpolicella Classico Superiore, nr 12385, 139 kr 2017 Ripassa Superiore, nr 12324, 209 kr 2014 Ripassa Superiore Magnum, nr 53315, 399 kr 2016 Amarone Classico, nr 32145, 399 kr 2019 S. Cristina Lugana, nr 51799, 169 kr

16 NR 7, 2021 


Sergio, Carla, Nadia, Alberto Zenato.

Med terroir i blodet Kungligheter sägs ha blått blod, och frågan är om inte vissa familjer och släkter har druvjuice i sina ådror. Många gånger har vi läst om vingårdar som går i arv i generationer. En av dessa tillhör en topproducent i Veneto, Italien, där makarna Zenato skapat högkvalitativa viner sedan sextiotalet. Viner som idag förvaltas och förädlas av barnen Alberto och Nadia.

D

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Text: Marie Arpnäs  Foto: Zenato –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

et är ingen överdrift att kalla Zenato för en av de mest betydelsefulla och inflytelserika topproducenterna i italienska Veneto. Med sina 95 hektar vingårdar har man under 60 år kämpat och värnat om lokala druvsorter. Det hela började med Sergio och Carla Zenato och deras förälskelse i San Benedetto di Lugana vid Gardasjön, där paret såg potentialen att utveckla viner i toppklass. Deras passion och hårda arbete varvat med entreprenörskap, innovation och nya vinifieringstekniker lade grunden till Zenatos storhet. Under åren som gått har familjen Zenato fortsatt att skapa eleganta viner med fokus på hantverk och kvalitet. Carla Zenato jobbar kvar i familjeföretaget, men sedan Sergios bortgång har vinhusets stafettpinne lämnats över till barnen

Alberto och Nadia. Alberto är den som främst ansvarar för vingårdarna och vineriet i Valpolicella, medan Nadia sköter vinproduktionen i Toscana. Syskonen Zenato har vuxit upp bland vinrankorna och och var tidigt delaktiga i arbetet på vingårdarna och i vineriet. Att det finns terroir i både mark och blod är de själva övertygade om. GRÖNA DRUVOR I BEGYNNELSEN

Frågar man gemene man vad de förknippar med Veneto svarar de flesta rött vin. Det är också det röda vinet som främst kännetecknar Zenato, inte minst med tanke på populära Amarone. Vad många inte vet är att det hela började med vitt vin, via gröna druvor i Lugana-området, vid den södra delen av Gardasjön, Zenato kan skryta med att de var först med att exportera viner från Lugana till övriga världen.

Det är dock i de röda vinerna man hittar Zenatos hjärta. Det finns många goda exempel på hur Zenatos hantverk – skapade med passion – gestaltas i regionens klassiska, unika och omtyckta viner som Amarone, Merlot, Ripassa och Valpolicella. För Ripassa-älskaren är det en välkomnad nyhet att kunna beställa vinet på magnumflaska. I Zenato Garda Merlot möts det bästa av två världar, där vinets mjuka och fylliga karaktär möter Gardasjöns svala och sandiga jord från sluttningarna. En mix som skapat ett resultat fyllt av eleganta ekfat, choklad och mörka, mogna bär. PASSION, HANTVERK OCH KVALITET

Bredden hos Zenato i Veneto imponerar. Man producerar allt från aromatiska vita viner, eleganta mousserande viner och fylliga röda viner till koncentrerade söta

viner. Stoltheten över att erbjuda ett brett sortiment medför också utmaningen att skapa de bästa förutsättningarna för varje vin. Att hitta den perfekta växtplatsen för varje unik druva och låta varje vin få uttrycka sin terroir var några av Sergio Zenatos styrkor, som nu nästa generation tar vidare in i framtiden. Berättelsen om Zenato vittnar om en

familj som planterade sina första rankor i den italienska marken och lät rötterna gro. Det möjliggjordes tack vare passionen och entreprenörsandan hos egendomens grundare Sergio, som lyckades uppfylla sin största dröm – att skapa en vingård som kan skörda jordens frukter och förvandla dem till känslor med makalös smak. n

 NR 7, 2021 17


Vackra, väldoftande blommor levererade direkt till din dörr. Att unna sig lyxen av färska blommor har blivit mycket enklare. Med ett blomsterabonnemang från House of Flowers kan ditt hem prydas av vacker väldoft precis så ofta du själv önskar.

VÅR FAMILJ sålde de första blommorna redan

odlarkontakter, som gör att vi spar både tid och

1924, och idag är vi fjärde generationens blomster-

pengar. Det betyder att du får färskare blommor

handlare som har tagit vår kärlek till blommor ut

som håller sig vackra längre, och kostar mindre

på nätet. Idag är vi Skandinaviens ledande online-

än i en traditionell blomsteraffär.

handel för blommor. Beställ online och få dem levererade hela vägen De flesta uppskattar lyxen i ett fång färska blom-

hem – till dig själv – eller till någon du tycker om.

mor, men hinner alltför sällan åka till en butik

Är ingen hemma då leveransen kommer, hänger

för att handla dem. Därför har vi gjort det enkelt

vi blommorna på dörren i en specialförpackning.

att alltid ha färska, vackra blommor hemma. Beställ bukett för bukett, eller prenumerera och Våra snart 100 år i branschen har gett oss unika

få färska blommor hem så ofta du själv vill.

W W W. H O U S E O F F LOW E R S . S E

HOF_Ann_Vinsider_Orig.indd 1

2021-09-23 07:46


SÄKRA KORT NÄR DU SKA HANDLA VIN

MOUSSERANDE

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

True Colours Cava Brut

Roland Champion Special Club 2016

François Martenot Crémant de Bourgogne 2018

Artnr: 90479

Artnr: 70451

True Colours är en Cava, framställd enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska. Vinet har valts ut efter en omfattande urvalsprocess och kommer från producenten Sumarocca. Det är gjort på de tre klassiska Cava-druvorna Parellada, Macabeo och Xarello samt nio procent Chardonnay för extra fruktighet, och har legat på jästfällning i fjorton månader. Doften är medelstor med inslag av citrus, mineral och röda äpplen med viss nötighet. Moussen är behaglig och smaken är torr med inslag av citrus, mineral, nötter, röda äpplen med en lång eftersmak. Passar bra som apéritif, till lättare fisk- och skaldjursrätter samt till olika typer av varma och kalla förrätter. True Colours Cava Brut lanserades våren 2017 vid QX-galan i Stockholm och är utvecklad i ett samarbete mellan Anora (Altia) och Stiftelsen Regnbågsfonden. Stiftelsen arbetar för mänskliga rättigheter genom att finansiellt hjälpa HBTQI-organisationer och enskilda personer i världen undan förtryck och förföljelse. För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden. Hittills har True Colours dragit in mer än 2,4 miljoner SEK till stiftelsens verksamhet.

Roland Champion Special Club Grand Cru är en återkommande och högt uppskattad cuvée som endast produceras vissa år, då druvorna anses hålla speciellt hög kvalitet. Första årgången Roland Champion gjorde en Special Club cuvée var 2012, sedan lanserades 2014 och nu är det dags för 2016. Här finner vi lätt utvecklad doft med äpplen, citrus, brioche, med blommor och mineral. Komplex smak av äpplen, citrus, nötter och mineral med fin mousse och lång eftersmak. Vinet buteljerades i juli 2017 och degorgerades i februari 2021 med dosage om 3 gram/liter. Roland Champion Special Club 2016 är god att dricka nu men vinner helt klart på några års lagring. Perfekt som aperitif eller till skaldjur och grillad fisk. Sedan 1929 gör familjen Champion champagne på druvor från familjens egna odlingar. Roland Champion Special Club 2016 är gjord på 100 % Chardonnay från högt rankade grand cru-byn Chouilly. Här är hela 98,7 % av arealen är planterad med Chardonnay och här har familjen Champion de största delarna av sina ägor. Totalt äger de 18 hektar och producerar ungefär 85 000 flaskor per år.

François Martenots årgångsbetecknade Crémant de Bourgogne är ett elegant, friskt vin gjort enligt samma metod som i Champagne, det vill säga att andra jäsningen sker i flaskan vilket skapar de fina, små bubblorna. François Martenot Crémant de Bourgogne är ett perfekt alternativ till Champagne att avnjuta vid alla typer av tillfällen. Med sin friska frukt och eleganta, brödiga toner passar det både som fördrink, till snittarna och till maten. Vinet är även en uppskattad present. Det festliga, utmärkande rutmönstret på flaskans topp är inspirerat av taket på en av Beaunes mest kända byggnader, L’Hôtel-Dieu, som är mönstrat på samma sätt. François Martenot är en producent med anor från 1800-talet. Vingårdarna ligger i hjärtat av Bourgogne, runt huvudstaden Beaune. I detta konservativa distrikt sticker François Martenot ut hakan och vågar utmana med nya tillverkningsmetoder och skapar med stor framgång moderna Bourgogneviner med klassisk touch. François Martenots vinmakerska, Joelle Cugney, strävar efter att göra typiska, rena och fruktiga viner. På Systembolaget finns idag nio olika viner från François Martenot. Hos François Martenot hittar du alltid hög kvalitet till ett bra pris. Klassisk Bourgogne i modern tappning!

Artnr: 78045

Frisk & elegant med lång eftersmak.

Här finner vi lätt utvecklad doft med äpplen, citrus, brioche, med blommor och mineral.

Klassisk Bourgogne i modern tappning.

Ursprung: Spanien

Ursprung: Frankrike

Ursprung: Frankrike

Pris: 99 kr

Pris: 496 kr

Pris: 119 kr

Alkoholhalt: 12 %

Alkoholhalt: 12,5 %

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Sumarocca

Producent: Roland Champion

Leverantör: Anora Group

Leverantör: ChampagneHuset CH

Producent: Francois Martenot

Doft: Vinet har en fruktig doft med inslag av gula äpplen, marsipan, apelsin, kex och vit choklad.

Doft: Nyanserad, utvecklad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, honung och citron.

Leverantör: Apricot Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, ljust bröd, päron, marsipan och citrus

Smak: Nyanserad, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och citron.

Smak: Ett ungt, friskt mousserande vin med aromatisk frukt, bra balans och inslag av rostat bröd, pomelo, äpple, blommor och mineraler.

Användning: Serveras vid 8–10°C som aperitif till knapriga och salta tillbehöv eller eleganta fisk- och skaldjurrätter.

Användning: Aperitf, skaldjur, fisk, mindre söta efterrätter och apelsinglass.

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, kex, citrus och gummi. Smak: Moussen är behaglig och smaken är torr med trevliga inslag av citrus, mineral, nötter och röda äpplen. Användning: Passar bra som apéritif, till lättare fisk- och skaldjursrätter samt till olika typer av varma och kalla förrätter. Druva: 41 % Parellada, 27 % Xarel lo, 23 % Macabeo, 9 % Chardonnay. FYLLIGHET

SÖTMA

Druva: 76 % Chardonnay, 19 % Gamay, 4 % Pinot Noir och 1 % Aligoté.

Druva: 100 % Chardonnay. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol kan skada din hälsa.


2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

VITT VIN

SÄKRA KORT NÄR DU SKA HANDLA VIN

Sauvignon Blanc de Lurton

Chablisienne Bourgogne Chardonnay

François Martenot Petit Chablis

Stjärnproducenten Francois Lurton är specialist på druvan Sauvignon Blanc. Här kommer vinet på samma druva från hans hemregion Bordeaux, där han växte upp i en välkänd vinfamilj. Viner på Sauvignon Blanc är Francois Lurtons absoluta favorit och allra mest känd är han för franska storsäljaren Les Fumées Blanches, men han skapar även vin på sina egendomar i Spanien, Chile och Argentina. Sauvignon Blanc de Lurton består till 100 % av Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc de Lurton har en härligt, aromatisk doft och smak av krusbär, citrus, nässlor och svarta vinbärsblad och en pigg syra som livar upp. För den som letar efter ett extra torrt vin ligger restsockerhalten på endast 2 g/l, vilket är lägre än normalt. Nu på sommaren är Sauvignon Blanc de Lurton ett vin som är perfekt att avnjuta bara som det är eller till sommarens lätta rätter av fisk, skaldjur men även till vegetariskt. Det passar dessutom till milda, syrliga ostar som fetaost och chèvre.

Bourgogne Chardonnay 2020 är ett fyndstämplat friskt vitt vin med ren fin frukt, inslag av gröna äpplen, päron, citrus och mineral. Precis som Chablisvinerna från La Chablisienne bjuder det på elegans och finess. Vinet passar perfekt till lättare fiskrätter eller skaldjur. Druvorna till vinet kommer från varsamt odlade områden där Chardonnay-druvan fått mogna till perfektion. La Chablisienne anses av många som ett av världens bästa kooperativ och består av över 300 odlare som tillsammans äger en fjärdedel av arealen i Chablis. Historien bakom kooperativet är fascinerande, där kvinnorna spelade en avgörande roll för att lyfta Chablis från att vara ett ganska anonymt område till världsberömmelse. Kvinnan på flaskans etikett är en hyllning och symbol för de starka kvinnor som lade grunden för la Chablisienne för snart 100 år sedan, och som tog hand om vinodlingarna under första världskriget och åren därefter. Den kalkrika jordmånen i området benämns Kimmeridgian, och består delvis av fossila ostronskal. Jorden bidrar till att ge viner härifrån en unik karaktär, krispiga och mineralrika i stilen. De främsta vinerna har också förmågan att utvecklas med lagring. I La Chablisienne Bourgogne Chardonnay kommer druvorna delvis från vingårdslägen utanför Chablis, och benämns därför AOC Bourgogne.

François Martenot är en av de större producenterna i det berömda kvalitetsdistriktet Bourgogne, hemvist för vinvärldens kanske mest populära druvor, Chardonnay och Pinot Noir. I detta konservativa distrikt sticker François Martenot ut hakan och vågar utmana med nya tillverkningsmetoder och skapar med stor framgång moderna Bourgogneviner med klassisk touch. Vinerna har på senare tid fått stor uppmärksamhet av Sveriges vinjournalister. Dina Viner har gett den betyget ”Ett riktigt fynd!”. François Martenot Petit Chablis lanserades nyligen i Systembolagets beställningssortiment. Produkten finns nu på hyllan i ett antal Systembolagsbutiker. Skulle den inte finnas i just din butik går vinet att beställa utan extra kostnad, antingen via din butik eller via nätet. Chablis är en appellation i norra Bourgogne alldeles i närheten av staden med samma namn. Här tillverkas uteslutande vita viner av druvan Chardonnay, lokalt kallad beaunois. Vinerna är i regel mycket torra med hög syra och elegans. Petit Chablis är en av fyra appellationer i Chablis.

Artnr: 74613

Artnr: 4184

Perfekt att avnjuta bara som det är.

Ursprung: Frankrike Pris: 99 kr Alkoholhalt: 12 %

Till havets alla läckerheter.

Ursprung: Frankrike

Pris: 119 kr

Alkoholhalt: 12  %

Pris: 129 kr

Leverantör: The Wineagency

Producent: La Chablisienne

Doft: Fruktig, aromatisk doft med inslag av gröna äpplen, krusbär, svartvinbärsblad, päron och lime.

Leverantör: Wine Affair Doft: Doften bjuder på toner av gröna äpplen, päron, citrus och mineral.

Smak: Torr, mycket frisk, fruktigt aromatisk smak med inslag av krusbär, citrus och nässlor.

Smak: Frisk och elegant smak med inslag av gröna äpplen, päron, citrus och mineral.

Användning: Som aperitif eller till mat. Passar perfekt med vegetariska rätter, fisk och skaldjur samt milda ostar som chevre och fetaost. Druva: 100 % Sauvignon Blanc. SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

En Petit Chablis signerad François Martenot.

Ursprung: Frankrike, Bourgogne Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Francois Lurton

FYLLIGHET

Artnr: 76610

Producent: Francois Martenot Leverantör: Apricot Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, örter och lime. Smak: En nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, apelsin, lime och grape och en lång, frisk eftersmak.

Användning: Vinet passar perfekt till lättare fiskrätter eller skaldjur.

Användning: Passar som aperitif eller till krämiga kyckling- eller kalvrätter, en krämig risotto med en god köttbit, grillad fisk, sallader eller sushi. Passar perfekt till getost.

Druva: Chardonnay.

Druva: Chardonnay.

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

SÖTMA

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol kan orsaka hjärn­ blödning och cancer.


SÄKRA KORT NÄR DU SKA HANDLA VIN

Sopron Kékfrankos és Syrah Artnr: 2158

Ett vin brett i sitt användningsområde.

Sopron kommer från Franz Weninger som har vingårdar i både Österrike och Ungern. Franz är idag den starkaste trendsättaren och Österrikes/Ungerns främsta vinmakare i alla kategorier. Sedan 90-talet bedriver familjen en framgångsrik vingård i Ungern och anses idag vara en del i de Ungerska exportframgångarna och ledande gällande röda kvalitetsviner med miljön i fokus. Franz Weninger jobbar strikt biodynamiskt i både Ungern och Österrike. Inget lämnas åt slumpen, samtliga druvrester, stjälkar etc går tillbaka till vingården som gödsel. Hans miljöarbete har också prisats i såväl Ungern som i Österrike. Vinet består av 55 % Kekfrankos (Blaufränkisch) och 45 % Syrah som legat på fat i ca 10 månader och buteljeras utan filtrering, med mycket små mängder sulfiter. Vinet har en karaktär av björnbär, skogsbär och lite blåbär, lätt kryddigt och en elegant tanninstruktur som balanseras av fin syra och lång eftersmak. Det gör vinet brett i sitt användningsområde, lätt nog att passa fågel men också en karaktär och kraft att fungera till lamm, nöt och vilt. Det självklara alternativet är ju Ungersk gulasch. Vinet fungerar utmärkt att dricka när som helst på året tack vare sitt breda användningsområde. Förra årgången sålde slut på en tredjedel av kalkylerad tid och var hyllat både bland press och konsumenter.

Alkoholhalt: 12,5 %

Madiran 19:10

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019

Artnr: 2514

Artnr: 50507

Madiran ligger i sydvästra Frankrike, norr om staden Pau. Druvorna till detta vin kommer från områden med branta sluttningar som ligger i sydlig riktning Domaine Laougue drivs sedan 2014 av vinmakaren Sylvain Dabadie som då tog över verksamheten från sin far. Egendomen omfattar 24 hektar. Cuvéen 19:10 är en hyllning till Charles den första av de tre generationer vinodlare i Laougué gården. Tannat är en druva från den franska delen av Baskien och odlas nästan bara där, och i Uruguay. I Frankrike har området Madiran gjort druvan känd. Här gör man av tradition mycket sträva, fylliga och smakrika rödviner som passar bra att lagra. Ofta är de så strama att de blandas med andra sorter som cabernet sauvignon, cabernet franc och den mindre kända druvan fer. Madiranviner brukar också ekfatlagras av samma skäl. Nu för tiden kan man med moderna vinmakningsmetoder framhäva fruktigheten i dessa viner. Tannatviner tillhör smaktyperna stramt & nyanserat eller fruktigt & smakrikt.

Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. Med den generösa smakprofilen går vinet utmärkt att kombinera till elegantare rätter så som klassisk Coq au Vin, grillad entrecôte eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. Med ekologiska Métayage Pinot Noir få man det bästa av två världar, kopplingen till det burgundiska vinmakandet som är en central del av familjen Delaunays arv och historia samt den jordmån och altitud som druvan Pinot Noir fått växa på i Södra Frankrike Languedoc. Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär utan att vara för övertagande mot den frukt som druvan visar på. Laurent Delaunay som har sin bakgrund i den berömda regionen Bourgogne hade länge en dröm om att finna en plats i Languedoc som var tillräckligt svalt för att tillåta odling av den känsliga druvan Pinot Noir. Han fann han en plats strax intill den lilla byn Magrie där druvorna kan få växa på en högre höjd. Sedan starten har Laurent Delaunay präglats av ledorden perfektion, inspiration och grundlighet. Ledord som tillsammans med den finess de har för vinmakandet landat i den elegans som vinet Métayage Pinot Noir visar på.

Cuvéen 19:10 är en hyllning till Charles den första av de tre generationer vinodlare i Laougué gården.

Ursprung: Frankrike

Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, kryddpeppar, kanel och vanilj.

Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc

Pris: 89 kr

Pris: 129 kr

Alkoholhalt: 14 %

o eko ek

Pris: 119 kr

eko ek eko eko

o eko e ek

ko

o

Ursprung: Ungern

RÖTT VIN

2021 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Alkoholhalt: 13,5 %

Producent: Franz Weninger

Producent: Sylvain Laougue

Leverantör: Principium Dryck AB

Leverantör: Produits de France AB

Producent: Abbotts & Delaunay

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, körsbär, mandelmassa, färska örter, hallon, björnbär och viol.

Doft: Fruktig, kryddig doft med inslag av fat, björnbär, svarta vinbär, peppar, rosmarin, fikon och svarta oliver.

Leverantör: Sigva Doft: Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av röda bär, sandelträ, peppar, kanel och vanilj.

Smak: Björnbär, Skogsbär, lite Blåbär, lång eftersmak.

Smak: Fruktigt, smakrikt vin med inslag av fat, svarta vinbär, peppar, lagerblad, plommon och svarta oliver.

Smak: Kryddig nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, kryddpeppar, vanilj och kanel.

Användning: Lamm, nöt, vilt.

Användning: Serveras vid cirka 16°C till vegetariskt, stekt fisk eller till rätter av ljust kött.

Användning: Fläsk, lamm, nöt, vilt och Gulasch. Druva: 55 % Kekfrankos, 45 % Syrah.

FYLLIGHET

STRÄVHET

Druva: 85 % Tannat, 15 % Cabernet Franc.

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

Druva: Pinot noir. STRÄVHET

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

STRÄVHET

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol är beroendeframkallande.


! N E G I L T ÄN

Sudoku

VINPROVNINGAR

– tävla med Vinsider 1

9

7

2

1 6 9

9

2

7

8 4

TEMAN OCH DATUM:

4

3 2

5

6

6

5

8 NOVEMBER – TOSCANA/ITALIEN

3

8 4

Här gäller det att sätta siffrorna på rätt

plats. Varje rad, horisontellt och vertikalt, ska innehålla siffrorna 1–9, utan dubbletter. Dessutom ska samma siffror finnas i varje klunga av rutor, även det utan dubbletter. Rätt svar blir en siffer-

kombination, till exempel Gul 1, Blå 2, Grön 3, Röd 4 (OBS endast exempel)! Klarar du att klura ut lösningen väntar ett fint pris! 1:a pris: Vinnaren får boken Prova Lagra Njut, värde 199 kr. Skicka in ditt svar! Följ Vinsider på Instagram och mejla ditt svar till tavla@vinsider.se tillsammans med ditt bästa vintips senast den 17:e oktober 2021. Glöm inte att skriva namn, postadress och telefonnummer. ­ När du är med och tävlar blir du medlem i Vinsiders Vänner!

L ycka till! Vinnare nummer 6, 2021 är Jenny Asplund, Stockholm som får boken 52 gin du måste dricka innan du dör.

22 NR 7, 2021 

6

5 9

18 OKTOBER – PINOT NOIR

Svår men en fantastisk druva som trollbinder en hel vinvärld. Nu tar vi oss på en resa "all over the world” och upptäcker vad som finns där ute. Hur stora skillnader kan det vara mellan Bourgogne och Central Otago?

3

Vad är skillnaden mellan Chianti Classico och en Supertoscanare? Nu ska vi reda ut begreppen och prova båda under en härlig kväll tillsammans.

7 DECEMBER – CHAMPAGNE

Lyxigt, bubbligt och smakhöjare! Snart är det dags att skåla in ett nytt år och vad passar då bättre än en champagneprovning? Vi provar minst fem champagner och tipsar även om vilken mat som passar. Och kanske det kommer en överraskning denna kväll.

Vilka är vi?

Vinsider är din guide i vindjungeln! Vilken druva har vilka egenskaper? Hur vet man vilken dryck som matchar vilken maträtt? När är det bäst tid på året att köpa vilket vin? Vad är lagringsbart och varför? Och vad är det där nya och gamla världen som alla pratar om? Vi ger dig koll på läget, förenklar det komplicerade, ger dig fakta och kunskap blandat med kuriosan du knappt visste att du behövde veta. Vi är din insider i vinvärlden!

Vinsider kommer ut med 10 nummer/år. Distribueras med Dagens Nyheter OKTOBER 2021 ART DIRECTOR: Mats Larsson / matsart.se OMSLAGSBILD: Fabian Björnstjerna PROJEKTLEDARE: Mats Garb & Oskar Lindholm TRYCKERI: Bold Printing KONTAKT: Surbrunnsgatan 10, 114 27 Stockholm Telefon: 08-122 01 449 Växel: 08-441 00 10 E-post: redaktion@vinsider.se www.vinsider.se /vinsider.se

Tid: 18.30 – 20.30 Plats: Sjöfartshuset, Gamla stan, Stockholm Pris: 595 :-/pers. Betalning till Bg nr 5023-6637 Bokningen är bindande. Anmälan: vinprovning@vinsider.se I priset ingår även lättare förtäring med tilltugg som passar till drycken. www.vinsider.se


KAN DET BLI MER FRANSKT ÄN SÅ HÄR ?

89 KR

14   % V O L . 7 5 0   M L A R T   N R : 2 2 57

129 KR

13 , 5   % V O L . 7 5 0   M L A R T   N R : 5 0 5 07

189 KR

13 , 5   % V O L . 7 5 0   M L A R T   N R : 7 3 27 8

189 KR

14   % V O L . 7 5 0   M L A R T   N R : 74 5 8 9

w w w. s i g va . s e

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


W Collection Tidlös design, innovativ teknik och avancerad prestanda.

Profile for Vinsider

VINSIDER 07, 2021  

VINSIDER 07, 2021

VINSIDER 07, 2021  

VINSIDER 07, 2021

Profile for vinsider
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded