Vinsider 04, 2024

Page 1

DIN INSIDER I VIN- OCH MATVÄRLDEN

sortimentet

Kosmiska krafter och nedgrävda

JESSICA FREJ Inget slår
härlig
Sid 16–18 NR 4, 2024 ÅRGÅNG 15 VINSIDER.SE #142
BETTINA SCHUMANN WEINHAUS Prisat ungt vinhus ”Querensteiger” Sid 10–11 SEGIREVS S T ÖRSTAMAT- OCH VINTIDNING SED A N 9002 VINSIDER 15ÅR En
LOIRE
FÅRSKALLAR Sidorna
VINTIPS
en
grillkväll
vinregion med dolda skatter
6–7 Sidan 8
MATS GARB Tillfälligt- och i beställnings-
Sid 4

Collection 244/245

Artnr: 760202, Alk. 12,5 % 375 ml, 299 kr

Collection 244

Artnr: 760201, Alk. 12 % 750 ml, 569 kr

Collection 243

Artnr: 7749806, Alk. 12,5 % 1 500 ml, 1 289 kr

Collection 241

Artnr: 760210, Alk. 12%, 6 000 ml, 5 459 kr

Worlds Most Admired Champagne brand 2024!

Drinks International mars 2024, för femte året i rad

94 poäng

Livets Goda nr 173, 2024

Collection 244 SvD, Sofia Ander 25 juli 2023

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor

När allt stämmer

Nyligen var jag iväg och deltog som ”International” jury i en vintävling, Wines of Portugal Challenge. Själva tävlingen, eller vinprovningen, handlar om att bedöma och dela ut poäng till vinet, som sen kan generera någon typ av medalj - guld eller silver. För mig var det här något helt nytt och jag ska erkänna att det fanns en nervositet på vägen ner på planet. Sen är den känslan ganska skön eftersom det inte är så ofta man ställs inför uppgifter som är helt nya. Nu var vi ett gäng på 20 personer som tillhörde den internationella juryn och här fanns ett par Master Sommelier, journalister och restaurangfolk från hela världen. De tre efterföljande dagarna bestod av vinprovningar under förmiddagarna tillsammans med olika jurygrupper, där varje grupp bestod av två från den internationella juryn, fyra från Portugal och en juryordförande. Flighter (varje omgång av viner som provas kallas så) kom och gick i en ständig ström och framåt lunch kunde man känna hur smakerna trubbades av. Men det var under en av dessa dagar som fick en flight som bestod av Portugals, kanske mest kända druva, Touriga Nacional. De tre första vinerna var habila men ganska mediokra, inga medaljer att prata om, men sen hände det. Boom! Trots en mun som kändes sliten så kom den där känslan när allt bara stämmer, när man känner hur alla stjärnor står rätt på smakhimlen och du blir lycklig i själen. Det här var dagens första guld. Sen small det igen och igen och igen. Det var som att vårt bord fick full pott i bingohallen. Samtliga fyra

MATS VINTIPS:

Quinta de Chocapalha

Cabernet Sauvignon, 2021

Efter att besökt vingården Chocapalha i maj är jag ännu mer såld på deras viner och cab från Portugal är väl inte heller något man bruka stötta på så ofta. Men den här kan rekommendera att testa. Lite rökighet i doften tillsammans med en stor bärighet gör att man blir nyfiken på vad man har i glaset. Väl i gommen är det en riktigt trevig textur, ute det josiga hållet och det går att hitta svarta vinbär, hallon och choklad. Syran kickar upp det ett par snäpp och tanniner finns men förhöjer hela upplevelsen. Om du kör det här i en blindprovning så vågar jag gissa att ingen kommer plocka ursprunget, men däremot druvan. Art.nr. 95343. 169 kr.

MIGGES VINTIPS:

Joiseph Mischkultur, 2020

viner som kom i slutet lyfte hela stämningen kring bordet och poängen och lovorden som delades fann inga gränser. Jag kunde inte förmå mig att hälla ut de skvättar som fanns kvar i glasen, så jag tog en tom vatten flaska och hällde försiktigt med omsorg över de sista fyra glasen i den tomma plastflaskan. Nu hade jag mitt vin till den kommande lunchen.

Våren och värmen har äntligen kommit och vad passar då bättre än att skriva om den franska vinregionen Loire, som är namne med floden Loire som flyter från Centralmassivet och sen hundra mil genom Frankrike för att mynna ut i Atlanten.

Härifrån kommer fantastiska viner, både stilla och bubbel. Och då pratar vi Crémant de Loire, ett mousserade som görs på samma sätt som i Champagne men oftast på druvan Chenin Blanc. I höst kommer vi göra ett större nedslag i Loire, men vi tjuvstartar lagom till vår och sommaren.

Sen är det självklart att grillen ska ut och du hittar recept och inspiration från Jessica Frej i tidningen. Vi har även tips och en köttskola i det här numret. Och vintips såklart!

Nästa nummer av Vinsider kommer strax innan midsommar och fler nyheter hittar du vår sajt.

Cheers!

/Mats Garb

Fler av våra mat- och vintips hittar du på /@vinsider.se

En provokativ explosion från Österrike som kittlar dina smakpålar med sina oväntade smakvariatio ner. Här finner du en mångfacetterad blandning av fruktiga toner, med noter av apelsin, citron, gröna äpplen, kiwi och örter som dansar på din tunga. Doften är unikt excentrisk och bjuder på angenäma toner av jäst, citrus och gula äpplen. I smaken vävs en harmonisk symfoni av grönt äpple, salt citron, persika, apelsin och en subtil antydan av honung samman. Njut av detta festliga sällskapsvin till rätter med fisk eller skaldjur. Ett vin som utmanar konventionerna och levererar en smakupplevelse. Art.nr. 92255. 191 kr.

OSKARS VINTIPS:

Juvé & Camps

Reserva de la Familia, 2019 För ett par år sedan var jag nere och be sökte Juve & Camps lite väster om Bar celona. Denna eleganta cava är verkligen något speciellt som jag alltid försöker handla på mig ett par flaskor av när den kommer på systembolagets tillfälliga sortiment. Här finns inslag av äpple, citrus och smörigt bröd. Fina bubblor, balanserad syra och en lång mineralrik finish.

Art.nr. 93114. 199 kr.

NR 4, 2024 3
alla som drunknar har alkohol i blodet
Hälften av
wineaffair.se

Tillfälligt- och beställnings- sortimentet

Mats Garb jobbar på Vinsider som redaktör. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställnings- och tillfälligtsortiment. I dagens nummer har är fokuset delvis på Loire-viner.

Vill du vidga dina vyer och är sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Sébastien Brunet

Le Naturel Pet Nat, 2021

Frankrike, Loiredalen

Nr 93267 Pris 201 kr

Pet Nat som nu hunnit få några år på nacken och utvecklat dofter och smaker med mer mogen karaktär som bördighet och jäst, men som fortfarande har en friskhet och mineralitet kvar i kroppen. Nu finns det extremt få kvar i Sverige. Väl värt att lägga beslag på eller hålla utskick efter om det dyker upp i TS.

Champalou Vouvray, 2022

Frankrike, Loiredalen Nr 50059 Pris 249 kr

Pino Román

Pét-Nat País, 2023

Chile, Région del Sur Nr 90092 Pris 199 kr

Pet Nat från Chile är inget jag brukar prova så jag blev positivt överraskad när jag fick den här i glaset. Doften gick mer åt det rökiga hållet med örterigheten som känns tydlig, men i gommen kommer det härlig bärighet med hallon, jordgubbar, körsbär och örter. Det känns hippt och det är förmodligen hippt, men det är också riktigt gott! Och kul med lite annat än vanligt bubbel. Ett tips är att köra en blindprovning med den här. Skulle någon gissa rätt så det hatten av. Säljstart 7 juni i TS.

Dog Point Vineyards Pinot Noir, 2021

Nya Zeeland, Marlborough Nr 94835 Pris 379 kr

Château de la Mulonnieres

L´effet Papillon Savennières, 2020

Frankrike, Loiredalen Nr 53803 Pris 231 kr

Familjen Saget har levt med vin i området Pouilly-sur Loire i nio generationer och köpte den här egendomen 2003. Det är 100% Chenin Blanc och här har vi aprikoser, plommon, vanilj och en lätt rökighet. Frisk och medelhög syra som skapar balans. Riktigt trevligt och väl värt att beställa hem!

Vouvray Cuvée Clos de Vaux Demi-Sec

Domaine Vigneau-Chevreau, 2022

Vietti

Perbacco Nebbiolo, 2021 Italien, Piemonte, Langhe Nr 79331 Pris 289 kr Jag upptäckte producenten Vietti vid en resa till Piemonte 2018 och sedan dess är det en favoritproducent och nu är det här en ny årgång av Nebbiolo Perbacco för mig. Och det är fortfarande ett ungt vin som gärna få ligga till sig ett tag till. Men 100% Nebbiolo från vingårdar i Barolo och Barbaresco gör det här till rena drömmen. Mörka bär, läder, örter och rosor i symfoni men det är som sagt ett ungt vin med kraft i varje klunk. Tanninerna känns nu men kommer slipas med åren. Det här är ett vin som du både måste och behöver ha hemma i vinkällaren.

Jose Maria da Fonseca

Släkten Champalou har arbetet som vinbönder i hela 12 generationer och idag är det den äldsta dottern Céline har tagit över ar betet i källaren men hennes far Didier jobbar fortfarande ute i vingårdarna. Det här är en krispig och fantastiskt balanserad Chenin Blanc med smaker av gula äpplen, mineralitet tillsammans med en hög syra som höjer avslutningen och gör det så enkelt allt vilja ta en klunk till. Finns i beställningssortimentet men du kommer inte ångra den beställningen.

Metaphore

Muscadet Sèvre & Maine, 2020

Frankrike, Loiredalen Nr 52860 Pris 171 kr

Ett skaldjursvin som du vill plocka fram i solnedgången i sommar. Barnen är upp tagna med sina skärmarna och svärmor har somnat. Då pockar du fram räkor, aioli och den här väl kyld. Sätter dig under en filt med din käraste och sen njuter ni en stund tillsammans. Friskt med citrustoner, gröna äpplen och mineralitet. Medelhög syra och ett trevligt avslut.

Producenten Dog Point leverar toppviner och jag har tipsat om deras vita tidigare och från den 7 juni går det att hitta deras pinot noir i hyllan för tillfälligt sortiment. Och den här vill man inte mis sa. Parfymerad med hallon och jordgubbar tillsammans med blomdofter av rosor, viol toner av torkade örter. Josigt med silkeslena, finstämda tanniner som smeker gommen. Det här är en urtypisk och svinsnygg pino från Nya Zeeland. Full pott!

Säljstart 7 juni i TS.

Taittinger

Prestige Rosé Brut

Frankrike, Champagne Nr 7898 Pris 579 kr

Om det skulle gå att ta som maren, vrida ur den och tappa upp den på flaska så skulle resul tatet mycket väl kunna bli Tait tinger och deras rosé champagne. För det här är jordgubbar, brioche och lätt örtighet. Det är förföriskt och gott. Syran är skarp och moussen är krämig, allt i en perfekt balans och det är verkligen omöjligt att inte ta en sipp till … och en till …

Frankrike, Loiredalen Nr 90611 Pris 219 kr

Här finns en lätt sötma som lyfter vinet till mat framföra allt, men det är lika ljuvligt att dricka som det är. Hög, frisk syra som gör att saliven slår i taket. Här finns aprikoser, citrus och mineraltoner. Det här är ett vin som går att lagra och följa utvecklingen på. För den pengen är det ett riktigt fynd som gömmer sig i beställningssortimentet hos Systembolaget.

Les Cormiers

Château de Villeneuve, 2021

Frankrike, Loiredalen Nr 92004 Pris 271 kr

Det går fortfarande att hitta den här i ett par butiker och tro ligtvis kommer det ändra på sig snart. För precis som Loire är det här en gömd skatt. Gula päron, honungsmelon och mineralitet. Allt i en perfekt kombo med den höga syran och långa avslutet. Sinnessjukt gott helt enkelt. Har du den i en butik i närheten – köp!

Terras Altas, 2022 Portugal, Dão Nr 90098 Pris 149 kr Bara för någon vecka sedan kom jag hem från en resa till Portugal. Jag var inbjuden som jury till Wines of Portugal Challenge och med det följde ett gäng intressanta master class om Portugisiska viner och druvor. Så när jag provade den nyligen blev jag glad att det landat en smakbomb i TS hyllan. Mörka bär och en kryddighet som sätter tonen tillsammans med en bra syra som ger balans och längd till avslutet. För den pengen är det verkligen värt att plocka ett par pavor till sommarens grillkvällar!

Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut Frankrike, Champagne Nr 93582 Pris 479 kr Som namnet avslöjar är det en Grand Cru och den går att hitta i TS hyllan just nu. Minns jag rätt släpptes runt 4000 flaskor och för under 500 kronor är det värt att lägga vantarna på en flaska eller två. Här finns äpplen, citrus och brödighet tillsammans med en bra syra och krämig mousse. Och ett snyggt och gott avslut. Serveras kyld men inte för kall. Låt smakerna få ta plats.

4 NR 4, 2024
Håll glöden vid liv! Håll glöden vid liv!
Med kyckling på grillen Med kyckling på grillen

en vinregion med dolda skatter Loire

Text: Mats Garb

naturpark Brière regionala naturpark

50 miljoner flaskor motsvarande 20 % säljs till 160 länder runtom i världen.

200 miljoner flaskor motsvarande 80 % stannar i Frankrike

Marais Poitevin regionala naturpark

Kvalitetsstämpeln ”Val de Loire IGP” garanterar vinets ursprung: 100 % av druvorna som används i vinet måste kommerfrån en Loire-vingård. 60 % av Val de Loire IGP-viner är vita viner, oftast utpräglat livliga torra viner med delikata aromer av frukt och blommor.

Loire Anjou-Touraine regionala
Loire Sarthe Loire Thouet Lay Maine Lac de Grandlieu SèvreNantaise Layon Aubance Atlanten Mayenne Cholet Les Sables d’Olonne Ancenis Clisson Nantes Saumur Angers 1 2 3 4
5
18 % RÖDA VINER 37 % VITA VINER 29 % ROSÉVIN 16 % MOUSSERANDE

Bercéskogen Anjou-Touraine

Havsklimat / kontinentalt klimat

ligga längre i i sin egna jästfällning innan man buteljerar det på flaska och det ger mer komplexitet till vinet. Ett tips är att hålla utskick efter sur lie på etiketten nästa gång du ska köpa vin.

Chenin Blanc känner nog många igen och det har verkligen blivit lite av Loiredalen ”egna” gröna druva. Idag finns den i flera andra länder runt om i världen men troligtvis inte lika odlad som här. På Chenin Blanc kan man producera allt från torra med hög friskhet till söta viner beroende på område. Ett av de mest kända distrikten för druvan är Anjou-Saumur som ligger öster om Nantais. Här finns ett stort antal producenter som jobbar biodynamiskt på sina vingårdar och det är allt riktigt torra, friska viner från den norra sida av floden till söta, ädelrötade viner från sydsidan.

naturpark

Men här produceras även röda viner på Cabernet Franc som ett exempel. Och till skillnad från Bordeaux är det en lättare stil på vinerna, mer komplexitet, elegans och längd.

Men Chenin Blanc trivs även alldeles utmärkt i appellationen Vouvray som ligger i den tredje regionen Touraine. Härifrån kommer båda stila och mousserande viner, halvtorra till halvsöta. En annan druva som förkommer till vitt vin i regionen är Sauvignon Blanc, en mycket aromatisk druva som kan användas med stor variation. Den fungerar för vintillverkning av olika stilla vintyper och är även utmärkt för mousserande viner. Och här görs alltifrån torra, friska vita viner till söta vita viner av olika karaktär. Gemensamt för flera av dem är doft och smak av citron med ett tydlig mineralitet. De viner som

1. GRANIT

Granit kommer från jordens kärna och är en magmatisk bergart som är typisk för Bretagne och dess arv. Det är i denna hårda och sura sten, sammansatt av mineraler som är synliga för blotta ögat, som druvsorten Melon Blanc trivs och ger Muscadetvinerna ett av dess mest originella uttryck.

2. GNEJS

Gnejs bildades genom en metamorfos av såväl magmatiska som sedimentära bergarter och är den andra stenarten som vetter mot havet från Nantes vingårdar. Vinstocken slår gärna rot och tar näring åt sig i denna mineraliska jordmån, vars förmåga att återställa värmen till växten också ger liv åt Muscadet-viner.

3. PRIMÄR SKIFFER

Primär skiffer kan hittas i olika former och färger (skiffer, lila, sandsten, etc.). Dessa nyanser förklarar originaliteten i produktionen, som till exempel på Coteaux de l’Aubance. Det tunna skiffer som traditionellt täcker regionala bostäder kommer från det.

4. PREKAMBRISK SKIFFER

Sologneskogen

Dessa metamorfoserade skiffer är den jordmån som formar de flesta av de mest välkända Anjouvinerna från druvsorterna Cabernet Franc och Chenin Blanc. De utgör de äldsta områdena i vingården (över 530 miljoner år gamla) huvudsakligen belägna söder om Loire och Layon.

5. VIT KRITA (Turonian Tuffeau)

Denna sedimentära kalkstenssten av marint ursprung är den mjuka krita som används för att forma det regionala arvet, inklusive de berömda slotten i Loire. Cabernet Franc och Chenin Blanc planteras där för att producera viner som ofta är strukturerade och komplexa. De naturliga tuffeaukällarna är idealiska för att bevara våra bästa Saumuroch Touraine-viner i flera decennier.

6. SANDIG-GRUSIG ALLUVIUM

Lokalt kallat ”varennes”, alluvium är sediment skapat i vattendrag (sten, grus, rullsten, sand, etc.). Majoriteten av dessa jordar är planterade med Cabernet Franc i Chinon eller i Bourgueillois där de producerar läckra, runda och sammetslena viner.

Druvor

Några av de viktigaste gröna druvorna är

Melon Blanc, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc. Bland de blå druvorna är Cabernet Franc, Gamay och Pinot Noir störst även om Grolleau och Côt (Malbec) bör nämnas.

är lagrade längre har även inslag av torkade aprikoser och honung. Ett tips är att hålla ögonen öppna efter vita viner från Touraine eftersom det oftast är mycket vin för pengarna.

I den här regionen produceras också rött vin på druvorna Cabernet Franc, Gamay och Malbec. Appellationerna Chinon och Bourgueil producerar seriösa röda viner med finess. Och övriga regioner är Centre Loire och Auvergne. Loire bjuder verkligen på en mångfald av viner och inför sommaren är det här en del av Frankrike som fler verkligen borde upptäcka. Idag finns det en hel del på hyllorna på Systembolaget men utbudet finns i deras beställningssortiment, där går det att upptäcka Loire på riktigt! n

7. GUL KRITA (Turonian Tuffeau) Gul tuffeau är en kalksten som kommer från upprörd sedimentation i varma, grunda hav. Det är i dessa jordar, lokalt kallas ”aubuis”, som vinstocken tycker om att hitta djupa vatten- och mineralreserver, vilket ger kraft till viner som Vouvray. Den Turonian geologiska perioden har fått sitt namn från staden Tours..

8. SENONIAN SANDS

Genom att gradvis dra sig tillbaka (cirka 100 miljoner år), skapade havet bland sedimenten den sand som vi idag hittar längs Loirebädden. Det är genomsläppliga jordar som är lätta att bearbeta, där vinstockarna slår rot för att producera läckra, fruktiga och lätta viner. .

9. FLINTLERA

Lokalt kallade ”parakiter” eller ”chailloux”, flintleror finns i Touraine omväxlande med sandiga formationer. Chenin Blanc och Sauvignon Blanc älskar dessa jordar som värms upp på ytan av flinta för att få fram ofta mineraliska uttryck.

10. KALKSTEN (jura) Denna kalkstenssedimentära bergart av marint ursprung är rik på fossila ostron. I kombination med sluttningsleror ger det Sauvignon Blanc-vinerna finess och längd i munnen. Det finns också i den västra bassängen av Loire.

NR 4, 2024 7
regionala
Brenne
regionala naturpark
Loir Sarthe Allier Cher Arnon Indre Creuse Vienne Beuvron
Nevers Châteauroux Orléans Clermont
Blois Chinon Amboise Montrichard Sancerre Sancerre Saumur Tours 6 7 8 9 10 SEDIMENTÄRA STENAR
Loire
Poitiers
Vendôme
VULKANISK JORD

Kosmiska krafter och nedgrävda fårskallar

Biodynamiska viner har du säkert hört talas om men har du koll på vad det handlar om egentligen? Först och främst handlar det inte om att vara ekologisk, fast samtidigt gör det ändå på sätt och vis. Dock är inte alla ekologiska vinodlare biodynamiska, men det krävs för en biodynamisk odlare att vara ekologiskt certifierad. Men samtidigt är det många biodynamiska odlare som endast är ekologiskt certifierade. Invecklat? Lite. Nu släpper vi det för att fokusera på vad det handlar om egentligen.

Text: Mats Garb

Allt startade i Österrike 1924 av biodynamins skapare filosofen Rudolf Steiner (1861–1925). Han hade i tidigare skrifter hävdat att den industriella stilen som vinbönderna drev inte var hållbar i längden och skulle utarma jorden. Han såg vingården som en levande organism och att vingården ska vara ett självförsörjande kretslopp. Det bör inte användas några konstgjorda produkter i odlingen. I grunden handlar om en andlig vetenskap Till sin hjälp har vinodlaren nio preparat som alla som är biodynamiska och ska förbättra och ”dynamisera” jorden. Men det finns en dimension till som handlar var man plantera och när man skördar i enlighet med månens faser. Eftersom vingården även ska vara självförsöjande bör man använda naturgödsel från gården, något som många gånger kan vara svårt eftersom det krävs att man även har djur på gården och den platsen finns inte alltid.

Preparaten används i små mängder där tre av dom sprejas över vingården och de andra sex blandas i komposten. För en del är förmodligen tillvägagångsättet lite speciellt och kan få en och annan att lyfta på ögonbrynen. Sju av preparaten ska ligga nedgrävda i jorden under ett halvår och upp till ett år. Och två i kohorn och de övriga i andra djurdelar – fårskalle, urinblåsa och inälvor. Det flesta vinodlarna följer och gör preparaten själva, men det finns även de som köper in färdiga preparat.

Kospillning i kohorn – man proppar ett horn fullt med spillning, gräver ner det i jorden och låter det ligga i minst ett halvår under vintern. När man gräver upp det har man en extremt koncentrerad gödning som blandas med vatten och sen sprejas över vingården.

Kiselsten i kohorn – under våren fyller man kohorn med kiselsten, gräver ner dessa under sommaren och de ska hjälpa fotosyntesen och ge plantan ett bättre immunförsvar.

Åkerfräken – ett hopkok på åkerfräken som innehåller mängder med kisel. Resultatet innehåller svavel och används för att bekämpa svamp.

Rölleka – som är en blomma, plockas och torkas. Läggs i en urinblåsa från en hjort som sen hänger i solen och till vintern grävs den ner i jorden för att till våren tas upp och innehållet läggs i komposten som man vill vitalisera.

Kamomill – plockas och torkas. Läggs i fjälster (korvskinn) som korvar och hängs upp under sommaren. Till vintern gräver man ner korvarna och de ska ha en lugnande effekt på plantorna.

Nässlor – plockas för att sen grävas ner i jorden under minst ett år. Enligt Rudolf Steiner stabilisera nässlorna jordens kvävehalt och hjälper även till med att omvandla organiska ämnen till mineraler.

Ekbark i fårskalle – barken som innehåller kalcium malls ner och läggs i skallen som sen grävs ner och efter vintern plockar man ut barken och lägger den i komposten. Enligt Rudolf Steiner hjälper det mot sjukdomar på vinplantorna.

Maskros – plockas och torkas för att sen sys in i en bukhinna från ett djur. Därefter gräver man ner den under vintern. Eftersom den innehåller kiselsyra ska den hjälpa plantan och dess känslighet mot miljön runtomkring.

Vänderot – blomman plockas och pressas för att sen läggas i vatten. Enligt Rudolf Steiner stimulerar den fosforaktiviteten.

Det finns även fler hopkok som används – allt från olika oljor på örter och frukter till alger. Man använder även svavel om det verkligen behövs.

Och det finns regler för vad man få göra i vinkällaren när det är dags att göra vin av druvorna. Till exempel få man endast tillsätta lite socker eller druvmust för att höja alkoholen med max 0,9 procent. Även svavel kan användas men mindre än vad reglerna från EU säger och till klarning används endast kasein, äggvita, ärtprotein och bentonit. Inga ekchips eller ekstavar få användas. Platskork, platsflaska och bag in box är bara att glömma.

En annan del i Rudolf Steiners filosofi handlade även om de kosmiska krafterna och de påverkade och gav energi till plantorna.

En annan person som betytt mycket för biodynamiska odlare är Maria Thun (1922–2012) och hennes planterings- och såningskalender. Den handlar om månens och planteras positioner i förhållande till stjärnorna under året och relationerna mellan planeterna. Och eftersom månen kan påverka oss till exempel våra hav med ebb och flod, så kan den även påverka det mest väsentliga vi har, nämligen vin.

Med hjälp av den skapar biodynamikerna en kalender för året med fyra olika sorters dagar. Det finns inget krav att följa och den ingår inte i reglerna för att till exempel bli certifierad, men många använder den som ett hjälpmedel när andra inte använder den alls.

• Rotdagar: jord/rötter (oxen, jungfrun, stenbocken)

• Blomdagar: ljus/blommor (tvillingarna, vågen, vattumannen)

• Bladdagar: vatten/blad (fiskarna, kräftan, skorpionen)

• Fruktdagar: eld/frukt (lejonet, skytten, väduren)

Efter hur solen, månen och planeterna rör sig runt jorden och i förhållande till stjärnorna skiftar dagarna. Genom att genomföra rätt arbete på rätt dag ska man utnyttja krafterna och hjälpa plantorna att stimuleras. Men även när man dricker vin så påverkas det av vilken dag det är. Helst vill man undvika rotdagar. Appen ”When Wines Tastes Best” kan hjälp till att hålla koll på dagarna. Och sen tillbaka till det där med certifieringen. Flera vinodlare som arbetar enligt biodynamiska principer använder sig av ekologiska certifieringar istället för den biodynamiska certifieringen. Det är heller inte ovanligt att använda sig av både biodynamiska certifieringar och ekologiska certifieringar som komplement. Godkända certifieringar för biodynamik är till exempel Demeter och Biodyvin.

Oftast upplevs biodynamiska viner som dyrare och det stämmer till viss del. Högre produktionskostnader ger högre priser. Allt från fler anställda till mer arbete ute i vingården. Då kommer vi till frågan som alla ställer sig, blir det bättre och godare viner? Bättre beror väl på hur man ser på saken, för miljön absolut. Godare? Svårt att säga eftersom smaken är olika, men biodynamiska viner har tydliga avtryck från sin växtplats och är ofta uttrycksfulla och nyanserade viner. Och det gör dom intressanta och spännande att dricka. Men det gäller att pricka rätt dag. n

8 NR 4, 2024

DON’T OVERTHINK IT.

560 11 VOL: 2250 ML PRIS: 349,- ALK: 13.5% www . sophroniewines . se Alkohol är beroendeframkallande
PINOT N OIR 202 1 – BIB
ART NR:
10 NR 4, 2024
Schumann Famose Schose Grauer Burgunder, 2021 Art.nr: 50671 Pris 198 kr Schumann Haute Volaute Blauer Spätburgunder, 2018 Art.nr: 57142 Pris 434 kr Schumann Famose Schose à la pink, 2019 Art.nr: 50125 Pris 238 kr Schumann Petnat, 2022 Art.nr: 50893 Pris 245 kr

Prisat ungt VINHUS

Att ge sig in i ett professionellt yrkesliv med en helt annan bakgrund i bagaget och dessutom göra det med passion. Det har en egen benämning i Tyskland, ”Querensteiger”, som stämmer väl in på skaparna av Bettina Schumann Weinhaus.

Weinhaus Bettina Schumann definierar sig som en producent av Bourgogneviner, med fokus på Pinot Noir, Pinot Blanc och Pinot Gris. Deras fokus ligger på vinframställning, men de har inga egna vinodlingar utan samarbetar med vinodlare som delar samma värderingar kring odling och vad de anser vara en hälsosam vingård. En hållbar arbetsrelation baserad på god kommunikation och rättvisa priser är viktiga ledord för alla inblandade parter. Vinhuset Bettina Schumann samarbetar med fem olika vingårdar i Kaiserstuhl-regionen för att hämta sina druvor, och deras Weinhaus betraktas som den snabbast stigande stjärnan på den tyska vinhimlen.

Gammal italienare väckte vinintresset Weinhaus Bettina Schumann består av Bettina själv och hennes partner Melanie Panitzke. Bettina Schumann, som man känner igen på de röda skorna, är född och uppvuxen i Berlin. När hon var tolv år gammal semestrade hon med familjen i Italien och fick smaka lite av en Vin Santo från 1905 – och blev begeistrad av den gamla dryckens fräschhet. Sedan gick det som det gick och Bettina började redan som tonåring köpa vinflaskor istället för nagellack – via sin pappa – och slukade vintidningar medan kompisarna läste om mode och skönhet. När hon var 16 år

träffade hon av en slump en vinhandlare i Berlin som tog henne under sina vingar. Bettina studerade vinodling och oenologi och skaffade sig praktiska erfarenheter och kunskaper under vistelser i Nya Zeeland, Italien och Österrike. Sedan 2015 arbetar hon som konsult för vingårdar och stora vinodlarkooperativ i hela Tyskland med flera länder och har samtidigt förverkligat drömmen om att göra eget vin med Weinhaus Bettina Schumann tillsammans med Melanie Panitzke.

Melanie är född 1982, precis som Bettina, och kommer från norra Tyskland. Den goda maten, vinet och vingårdarna drog henne dock längre söderut. Hon hamnade i Köln och bestämde sig vid 25 års ålder för att slutföra sin sommelierutbildning. I åtta år har Melanie varit ansvarig för en av de mest omfattande vinlistorna i Tyskland på restaurangen Wein am Rhein. Därifrån gick hennes väg vidare söderut till regionen Kaiserstuhl för att där skapa utsökta viner tillsammans med Bettina.

Röda skor på flaska

Red Shoe Line är vinhusets flaggskeppsvin, medan The Gold Shoe Line är premiumalternativet. De flesta av Weinhaus Bettina Schumanns viner lagras i neutral ek, och endast några få får en antydan av ny ek. Bettinas rosé finns tillgänglig i ett begränsat antal magnumflaskor, eftersom det sägs vara den perfekta storleken för

att vinet ska visa sin fulla potential. Alla namn som är associerade med Bettinas viner är inspirerade av hemstaden Berlin – Mittenmang, Famose Schose, och Achtkantig.

Weinhaus Bettina Schumanns viner är intensiva, klara och tillverkade med mycket omtanke och omsorg. De älskar att prova olika tekniker och experimenterar ständigt för att skapa det bästa möjliga vinet varje år. Allt från traditionell Pinot Noir till rosafärgad Pinot Gris och den vita Pinot Blanc används i deras vintillverkning. Deras viner har en igenkännbar stil som definieras av spontan jäsning, macerationstid och noggrann användning av ek.

Bettina Schumann producerar för närvarande sina viner på vingården St. Katharinen i Königschaffhausen. Jäsningen sker spontant på ekfat och för att säkerställa att inga träsmakstoner fastnar på gommen väljs träsorter, fatstorleken och barrique-proportionen individuellt. Under årgången 2016 producerades det 60 000 flaskor som bar Weinhaus Bettina Schumann-etiketten och de belönas årligen med fina priser och utmärkelser, som ”2022 – Snabbaste klättraren bland tyska vinmakare 2022”, ”Bästa rosévinet under 10 € 2023” och inte minst – ”2,5 stjärnor av tre möjliga av den ansedda tyska vinguiden Vinum 2024”. Aldrig tidigare har ett så ungt vinhus fått så många stjärnor. n

Övriga utmärkelser

2023 – Vinguiden Der Feinschmecker (finsmakaren) utser Weinhaus Schumanns ”PetNat” till ett av de 50 mest spännande vinerna 2023. Vinskribenten Jens Priewe beskriver det som funkigt, trendigt och lite galet.

2024 – Vinguiden Eichelmann ger Weinhaus Schumann 4 stjärnor av 5 möjliga med det övergripande omdömet ”En otroligt stark kollektion av såväl vita, som rosé och röda viner” 4 stjärnor av 5 är unikt för ett så ungt vinhus.

2024 – Vinguiden Der Feinschmecker (finsmakaren) utser Weinhaus Schuman till en av de 555 bästa vingårdarna. ”Vilken fantastisk entré! Vi är mycket glada över att Bettina Schumann skickade in sin samling för första gången. Den som förväntar sig att de lite lekfulla etiketterna ska innehålla ett lika lättsamt, fruktigt innehåll får en överraskning. Vinerna kännetecknas av stark substans. Särskilt de vita vinerna glänser, med sina ljusa blommiga aromer. Rosén är också ett av våra val eftersom den imponerar med mycket krydda och kraft. Det mousserande vinet "Schumann Selection" imponerar med sin fylliga, eleganta natur, fina jästaromer och fantastiska perlage.”

–––––––––––––––––– Text: Marie Arpnäs Foto: Bettina Schumann Weinhaus ––––––––––––––––––
NR 4, 2024 11

Grill köttskolan

Först och främst handlar det om kvalitet och hur mycket kärlek du lägger på köttet som ska grillas. En viktig del är fetthalten. Nötkött, fläskkött och lamm är väl det som grillas mest och här gäller det att se till att det finns fett, så inte köttet blir torrt. Bäst är att titta, klämma och fråga när du köper.

Förberedelse

Om det är putsat och klart ska du lägga fram det en halvtimme innan tillagning så det är rumstempererat. Var försiktig med kryddorna på nötkött. Bra kött har fin smak i sig själv. Fläsk och lamm är utmärkt med en rub. Gör gärna en själv! Framhäv köttsmaken hellre än att krydda bort den. Var sparsam med kryddorna. Det räcker långt med örter, salt och peppar. Se till de klassiska smakerna och enkelhet. Tänk på att saltet gör att köttet tappar vätska. Om möjligt ska man vara sparsam med saltet och hellre salta efter, eller under tillagning. Då undviker du att köttet upplevs torrt. Ingen vakuum­marinad med salt i över natten helst eftersom vätskan dras ur köttet och hamnar i påsen.

Låt köttet vila

Allt kött behöver vila efter tillagning. Ju högre värme du har desto hårdare trycker du in vätskan i mitten av köttbiten. Vilan ger köttet en chans att få vätskan fördelad. Tar det exempelvis 10 minuter att tillaga köttbiten, då ska du låta den vila i 10 minuter. På så vis får du saftigt kött rakt igenom. Skär du upp den direkt så rinner vätskan ut.

När är det klart?

Bäst är att använd en termometer så behöver du inte gissa. Andra knep är att känna på konsistensen. Om köttbiten känns mjuk som på kinden, då är den röd i mitten. Känns den som nästippen, ja då börjar den bli mer genomgrillad. Och sen handlar det om känsla också, ju mer du grillar, desto bättre känsla.

Bra att ha när man grillar Ett viktigt, kanske det vikti gaste redskapet, är en elek trisk termometer. Så slipper du chansa. Då kan du dess utom hålla koll på köttet när de tillagas under lock utan att öppna hela tiden. En lång tång är bra att ha också. Då slipper du sticka hål i köt tet eller stå för nära värmen. Grillat blir of tast bäst i hög värme, fyll inte hela grillen med kol, ha gärna en yta i grillen som du kan använda för indirekt grillning under lock. Och tillsist en vass kniv. Stå inte och tryck dig igenom köttet. En bra kniv är värd sin investering. n

Grilla

Vem älskar inte att grilla till sommaren? Eller varför inte hela året om möjligheten ges. Det finns en del tips där ute som gör att du enkelt kan ta dig upp ett par levels. Här kommer ett par snabba och enkla tips för att bli en riktigt bra grillmästare.

Salta rätt

För att lyckas bäst ska du salta minst 30 minuter innan grillning och om du kan så gärna en hel timme innan det är dags. Anledningen är att saltet dra ut protein och vätska, vilket binder och konserverar det. Köttet eller fisken kommer saftigare och få mer smak. Många saltar direkt vid grillningen, men då fungerar bara saltet som en krydda och smakförstärkare. Salt kan även runda av och minska smaken av kol och bränt som lätt uppstår vid grillning.

Oljemarinader

Om du grillar över en öppen låga bör du undvika oljemarinader eftersom olja som bränner råvaran framkallar en negativ bitterhet och kärvhet. Det gäller speciellt vegetariska råvaror och när det kommer till bitterhet så är det den enda grundsmak som accelerera en annan grundsmak i mat och vin.

Spån

Om du ska röka med spån bör du tänka på att blötlägga dessa 20 minuter innan det är dags och lägg det sen direkt på kolen och stryp lufttillförseln för en större rökutveckling.

Bitterhet kan komma från kol, krydda och när det är bränt. Så om drycken är bitter kommer den upplevas ännu mer bitter. Men det finns ett par saker du kan tänka på för att råda bot på bitterheten. Servera med en citron, picklade tillbehör eller syrade. Syrligheten tar hand om bitterheten och bäddar in den i rå varan. Enkelt uttryckt fungerar syra som ett plåster på tungan. Ett tips är att grilla en citron för att sen an vända den som en vinegret te.

Värmen

Hög värme spänger råvaran och framkallar seperation mellan vätska och protein. Om du lägger en hamburgare på en het grill så kommer den att dra ihop sig och förlora 10–15 % i vätska och vikt. För att sen upplevas lite gummiaktig och tappa textur. Tipset är att ha tålamod för att få en härlig kolbädd och därefter stänga syretillförseln nästan helt och sätta locket på. Sänk temperaturen och nu lägger du på dina hamburgare och grilla långsamt. Då binder den ihop och efter ett tag kan du dra på med värmen ordentligt. Men om du däremot ska grilla rotfrukter så kan du köra på hårt från början med värmen.

Direkt grillning

Precis som benämningen antyder innebär direkt grillning att du tillagar maten på grillgallren direkt över lågorna. Det lämpar sig vid grillning av de flesta rätter som biffar, kotletter, fi sk, hamburgare, grillspett och grönsaker eller andra rätter som tillagas snabbt.

Värm grillen till hög temperatur 5–10 min och ta bort eventuella rester på gallren med en grillborste. Pensla gallret med en vegetabilisk olja för att undvika att maten fastnar. Sänk värmen till önskad temperatur. Lägg det du vill grilla på gallren. Klart!

12 NR 4, 2024
––––––––––––––––––
––––––––––––––––––
Text: Mats Garb Foto: Frimufilms

Rotisserigrillning

När man tillagar kött som hela tiden roteras öses det automatiskt med naturlig köttsaft, vilket ger ett väldigt saftigt och mört kött. De bästa delarna för denna

tillagning är hårt bundna köttbitar, urbenade eller benfria styckningsdelar, men du kan även använda bitar med ben i om du balanserar dem noga på spettet så att de roterar lätt.

Indirekt grillning

Den indirekta grillmetoden är en långsam teknik som används för att tillaga större stycken som stekar eller hel kyckling. Motsatt till direkt grillning, där maten grillas direkt över lågorna, tillagas maten av varm luft som cirkulerar runt maten. Indirekta metoden kräver en lägre temperatur och att locket är stängt under tillagning. Med droppformsmetoden droppar köttsafter och fett ner i droppformen. Blandningen hettas upp och förångas, vilket gör att maten öses och smaksätts automatiskt. På detta sätt får maten en utsökt smak och säkerställer att steken, kycklingen eller kalkonen blir saftig och mör.

Plankgrillning

En unik och läcker grillmetod går ut på att lägga maten på en träplanka. Det här är ett säkert sätt att få ett utsökt resultat och imponerade middagsgäster. Röken från plankan (som är placerad precis ovanför de tända delarna), genomsyrar köttet med den där oslagbara grillsmaken. Plankor av cederträ passar perfekt för lax, men du kan gärna prova även med andra köttsorter. Griskött gör sig bra på lönn och lamm passar utsökt på al. Att grilla med en planka är enkelt: Blötlägg plankan i minst en timme och klappa den sedan torr. Förvärm grillen i 10 minuter. Pensla båda sidor av plankan med olivolja och lägg sedan din kryddade mat på plankan. Lägg plankan direkt på grillen, över de tända delarna och sänk sedan värmen. Grilla maten så att det blir som du vill ha det och – du har precis tillagat din första plankstek!

Temperarurer

38–42°C är perfekt för laxen. 47–48°C för vitfisk och torsk. 83–85°C är temperaturen när det sker en nedbrytning i proteinet.

130°C lämnar doft och aromer produkten. nu påbörjas karamelisering av till

NR 4, 2024 13

VINPLOCK

ÅNADENS DRUV A

Gårdsförsäljning

genom Systembolaget

Månadens

Rieslingdruva

Riesling druvan är en världskändis och de flesta har förmodligen både provat och druckit rieslingviner.

Men vad vet du om druvan? Kanske allt, kanske inget eller lite som du plockat upp längs vägen.

Riesling druvan omnämns redan 1435 i Tyskland och under 1500-talet var den druvsort som ansågs ha högst kvalitet i Tyskland och Alsace som även inkluderades på den tiden. Druvan är grön och kännetecknas av att vara blek med grönstick till guldgul.

När trivs druvan som bäst Den är lite dubbel när det kommer till hur den mognar. I ett varmare klimat mognar den tidigt, men i ett lite kyligare klimat tar den tid på sig och det är precis det som druvan behöver. Då får den möjligheten att utveckla sin fulla potential. Därför trivs den i svalare klimat som Tyskland, Alsace i Frankrike och Österrike, men den odlas över hela världen och mer eller mindre i alla vinproducerande länder. Du hittar den i USA, Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och i Sydamerika. Gemensamt är dock att den trivs bäst när den får ta tid på sig och en annan sak som den har gemensamt är att rieslingviner håller en hög fruktsyra. När man pratar om riesling druvan stöter man nästan alltid på uttrycket ”Från knastertorra viner från Alsace till honungssöta i Tyskland och Österrike.” Och det finns väl en del sanning i det. Länge förknippad vi rieslingviner som ett sött vin och det är förmodligen väldigt många som fortfarande uppskattar sötman. Som vanligt handlar det mycket om trender. Nu ska viner viner vara snustorra och sötma anses nästan vara ondskan själv. Här kanske man ska sansa sig en aning och fundera vad man ska kombinera vinet till. En torr riesling passar utmärkt till milda fisk och skaldjursrätter, de lite sötare till chark, ostar och varför inte asiatiskt. De riktigt söta ska kan du kombinera till desserter.

Riesling druvan som dessertvin När vi är inne på desserter kan vi nämna att man även anser att riesling är en utmärkt druva för Eiswein. Namnet betyder isvin och precis som det låter skördar man druvorna när de blivit genomfrysta. Därefter pressas druvan och får en koncentrerad

must då en del av vattnet är fryst. Man får ett fylligt och söt dessertvin.

Ett annat dessertvin är Trockenbeerenauslese, vilket betyder ”torkade utvalda bär”. Här låter man druvorna utsättas för ädelröta även kallad Botrytis, en svamp som angriper druvorna och skapar små hål i dem vilket gör att dom helt enkelt torkar. Det gör att man får en extremt torr druva med massvis av socker och essens. Anledningen till att riesling passar så bra till dessertviner är för att den tar tid på sig att mogna och innehåller mycket syra, vilket gör att dess karaktär finns kvar.

Vad är det som är signifikant för

Rieslingviner

Vad kännetecknar ett rieslingvin? Främst är det den höga fruktsyran och smak av äpple, päron, citrus, honung, persika och mineraler. Och det går att hitta fler nyanser beroende på varifrån vinet kommer. En sak som skiljer riesling från andra vita viner är att det sällan förkommer lagring på ekfat. Det gör att det oftast är enklare att ”hitta” vinet vid en blindprovning. Sen går det även att hitta skillnader beroende på jordmån och klimat. Den delen är oftast det som skiljer om det är äpple eller päron i smaken.

Riesling är även en druva som både klarar av och vinner på lagring och det som oftast händer med ett lagrat rieslingvin är att det utvecklas toner av petroleum. Låter kanske inte så gott men det är det.

Så när passar det att dricka ett rieslingvin? Det enkla svaret är alltid. Visst kan man tycka att det passar bättre till en varm sommardag, men det passar precis lika bra under hela året. Varför inte våga experimentera lite? Samla ihop vänner och prova rieslingviner från all over the world och nästa gång provar ni olika halter av socker. Och prova med mat för att verkligen känna skillnader och vad det passar till. Testa ett Eiswein och en riktigt mörk choklad. Ljuvligt för smaklökarna. Eller ett torrt rieslingvin och grön sparris. n

Följetongen om Gårdsförsäljningens vara eller icke vara fortsätter behandlas och utredas. Nu säger sig Socialdemokraterna vara villiga att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker om det går genom Systembolaget. Man ser att det är dem enda möjligheten för att det inte ska riskeras något kring Sveriges monopol. Chansen är annars att det försvinner om regeringens tilltänkta lagförslag skulle gå igenom.

– Vårt förslag har fördelen att det inte kräver några lagändringar utan kan genomföras och vara på plats i närtid.

Förslaget skulle möjliggöra en ökad gårdsförsäljning samtidigt som vi behåller rådigheten och kontrollen över det svenska alkoholmonopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet.

Socialdemokraterna ser hellre att det finns en speciellt sortiment för gårdsförsäljning i butikerna och ser även positivt på att ta fram en app för besökare när man vill handla vid ett besök på en vingård eller ett bryggeri. Samtidigt innebär förslaget att man fortfarande inte få med sig några produkter från besöket. Utan dessa få man som sagt hämta ut genom Systembolaget eller få den hemlevererad. Det finns även ett förslag från Socialdemokraterna att lokala producenter ska få möjligheten att bli ombud för Systembolaget. – Systembolaget är Sveriges mest omtyckta företag. De ger service i hela landet, bidrar till folkhälsan och upprätthåller ålderskontroll. Därför vill vi att gårdsförsäljning går genom Systembolaget. Alla gårdar som egentillverkar öl, vin eller sprit ska kunna ansluta sig till ett gårdsförsäljningssortiment, säger Lena Hallengren n

ettorna som pryder etiketten på flaskan kan både vara en hommage till numret som han bar i svenska fotbollslandslaget mellan 1990–95 och för de två förstaplaceringarna som hon har från tv-programmet Sveriges mästerkock. Utöver det finns det bestick, en fotboll, italienska och svenska flaggan, samt initialerna T.B. och C.K. Där har du ledtrådarna till varför etiketten ser ut som den gör.

Det handlar alltså om fotbollslegenden Tomas Brolin och mästerkocken Catarina König som satt sin prägel på flaskan. Innehållet kommer från en topproducent i Italien och som är välkänd för många svenskar, Cecchi. N° 11 Chianti Riserva 2019 innehåller och druvblandningen består av 90 % Sangiovese, % Colorino och 5 % Merlot. Alkoholhalten ligger på 13,5 % och utöver det är den lagrad i nästan fem år och borde rimligtvis nå sin peak från nu och ett par år framåt. Båda är väldigt nöjda över resultatet och även priset vill man lyfta fram. Enligt duon är det även ett bra vin för både det italienska köket och nu inför grillsäsongen som drar igång till vår och sommaren. n

M
14 NR 4, 2024

Stockholm för besökarna omMyterrosé

Alla roséviner smakar likadant?

Ett misstag är att tro att alla roséviner smakar ungefär på samma sätt, för det gör de verkligen inte. Precis som med andra vinstilar skiljer sig rosévinerna mellan varandra beroende på vilka druvor som ingår, växtplats och tillverkning som några faktorer som påverkar slutresultatet.

Måste drickas snabbt?

Har roséviner kortare hållbarhet än vanligt vin? Nej, det är precis som med andra viner att det beror på vad som förväntas av vinet avgör inom vilken framtid det måste konsumeras. Ska det bjuda på mer primärfrukt, alltså druvans egen karaktär, behöver det drickas yngre. Om syran känns för påtaglig och det är ett vin i medel eller högre prisklass så kan vinet absolut vinna på att lagras.

Sämre kvalitet?

Bara för att ett vin är rosa är det inte av sämre kvalitet. Från 1970-talet har fokus på kvalitet ökat och blir bara bättre med större diversion för varje år. Det fanns en tid då rosévinet ansågs komma från sämre druvor eller vara en restprodukt för att få de röda vinerna extra mörka. Den tiden är för länge sedan förbi.

Ett sommarvin?

Jo men visst är det så att när vårens första värmande strålar lyser på oss så startar suget efter ett inbjudande glas med bärigt och fruktigt rosévin. Men precis lika bra som rosévinet svalkar vår gom under sommarmånaderna lyfter det vilken gråmulen och kall dag som helst då det fyller oss med sol, sommar, värme och glädje.

Billigt och enkelt?

Rosévin hamnar ibland under en budgetstämpel som inte alltid stämmer. I vinets värld får du ofta vad du betalar och därmed förhoppningsvis det du förväntar dig, detta gäller oberoende färg på vinet.

Pratvin?

Nyöppnade Pelago bjuder på en makalös utsikt över

Här ligger Pelago på 760 kvadratmeter och med en utsikt över Stockholm som är helt makalös precis snett ovanför Gondolen uppe på Katarinahusets tak. Oddset för att det här kommer ett av sommarens populäraste ställe är förmodligen ganska lågt. Trenden att öppna upp takterrasser i Stockholm verkar inte avta än och nu kommer det finnas ytterligare en på Slussen i Stockholm. Och frågan är om inte den här slår Knockout på konkurrenterna när det kommer till utsikten, sen har någon även tänkt till och glasat in  räcket. Vilket gör att man även ser utsikten om man sitter en bit in på terrassen. Restaurangchefen Gustav Norberg berättar mer om detaljerna kring sommarens händelser vad gäller underhållning, mat- och barupplevelser, och samarbetet med Stockholms Bränneri.

– På Pelago vill vi bjuda på känslan av sommardagar som aldrig tar slut. Kulturen har en betydande roll för hela sommaren och DJs och liveakter kommer fylla taket med musik. Vi har också fixat barer på hjul så att du som gäst aldrig behöver ta mer än ett par steg för att beställa det du vill. Inspirationen till Pelago kommer ur idén om en kultur- och matfestival som får sträcka sig över en hel sommar med ett gediget hantverk och ett avskalat, välarbetat utbud. Uppe på den stora serveringen erbjuds grillad mat tillagad över öppen eld på den 5 meter långa grillen, flera olika barer och en hisnande utsikt över Stockholm i alla väderstreck. I barerna har gästen möjlighet att beställa Pelagos egna sommardrinkar på burk, framtagna i samarbete med Stockholms Bränneri. Drinkarna är inspirerade av de fyra elementära smakerna som återfinns i cocktails; ”Bitter” med smak av jordgubbar, ”Sur” med smak av rabarber, ”Salt” med smak av kokos/grapefrukt, och ”Söt” med smak av galiamelon. – Valet av Stockholms Bränneri kändes helt givet. De andas hantverk och har alltid gjort väldigt bra produkter. Dessutom ligger de bara ett stenkast från oss på Pelago. Det var viktigt för oss att arbeta med en lokal aktör som har ett genomgående miljötänk, och Stockholms Bränneri är ju några av de bästa vi har när det kommer till kvalitet och kreativitet, säger Gustav Norberg.

Bara till prat men inte mat? Visst är ett glas rosé härligt på balkongen i solgasset eller innan maten men varför inte låta vinet följa med in i måltiden. Rosévin är ett allround-vin som passar till väldigt många olika matstilar och maträtter.

Rött och vitt vin blandas?

En av de vanligaste missupfattningarna är att rosévin tillverkas genom att vitt och rött blandas, vilket i princip inte är tillåtet. För att få den rosa färgen så får det blå druvskalet ligga tillsammans med druvmusten och dra eller macerera som det kallas på vinspråk.

Ljust är bättre än mörkt?

Svaret på hur fel detta påstående är besvaras egentligen i den förra ”krossade” myten. Kvalitet har inte med färgen att göra utan andra faktorer som skördeuttag, pressning, växtförhållanden och produktion.

Sommaren på Pelago bjuder på en rad olika evenemang med DJ-set i solnedgången och live-spelningar med hela Stockholm som backdrop. Redan nu presenteras artister och DJs som Bella Boo, Towlie, Stephen’s Shore, och Andreas Tilliander & Goran Kajfeš. Bokningschemat hålls levande och Pelagos sociala kanaler uppdateras löpande med sommarens alla bokningar och events. Pelago öppnar den 15 maj på Katarinahusets tak, en trappa upp från Katarina Gångbro, och håller sedan öppet varje dag under sommaren. Endast drop-in, ingen bordsbokning krävs. Information om sommarens bokningar presenteras löpande på Pelagos Instagram. n

NR 4, 2024 15
5:-
16 NR 4, 2024
Meny Grillad kryddkyckling med örtig quinoa Burrata och nektariner Grillad rödlök

Sommaren är här

”I år har jag fått äran att skriva recept till Vinsider, du kan förvänta dig härlig helgmat med min ’hur lätt som helst’ twist. Hoppas du ska bli inspirerad!”

ommaren är här och inget slår en härlig grillkväll! För att göra din grillning till en succé, här kommer några inspirerande och

Att välja rätt bränsle kan göra stor skillnad. Briketter är bra om du ska grilla något som behöver lång tid, medan kol går fortare att få bra glöd. Var generös med kol/briketterna i halva grillen för att få en riktigt het yta, medan du lämnar den andra halvan tom för indirekt värme. På så sätt får du två olika grillzoner att

Ofta är vi så hungriga att vi börjar grilla innan glöden är perfekt. Se till att hålla dina gäster nöjda med enkla snacks som

grönsaksstavar, chips och oliver medan ni väntar på att grillen ska bli redo. Det gör väntan mycket trevligare och ingen behöver sitta och hungra.

Många som sällan tar ansvaret för matlagningen blir plötsligt grillmästare på sommaren. Men om du oftast lagar maten hemma, är det du som förtjänar den bästa platsen – den vid grillen, i solen, med ett glas av något kallt och gott i handen. Att grilla är inte svårt men som all matlagning är känsla och erfarenhet bra att ha, till skillnad från att skära grönsaker, vilket nästan vem som helst klarar av. Superkocken Tom Sjöstedt träffade huvudet på spiken för många år sen med sin tweet som jag aldrig glömmer: ”Män som aldrig lagar mat borde hålla sig borta från grillen. Jävligt långt borta.” Med det sagt, alla som vill lära sig och är nyfikna är välkomna att hänga med mig vid grillen. Men den som bara vill mansplaina utan erfarenhet får backa! n

Sambo Christian, dotter Dorthe 2 år och bo -

Kokboksförfattare, tv-kock och student

@jessicafrej

har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet

Under åren har det blivit 13 kokböcker, tusentals recept, podd, oräkneliga söndagar i Nyhetsmorgon och du kan följa henne dagligen på Instagram under @jessicafrej – Min filosofi är att mat inte ska ta längre tid att laga än den tar att äta. Det vill säga i vardagen kanske 15–20 minuter när alla ändå kastar i sig mellan träningar och läxor och på helgen kan det gärna få sväva ut lite då vi oftast också sitter längre och tar oss tiden att njuta tillsammans. Få ingredienser och mycket smak är viktigt, när du lagar min mat behöver du inte leta i saluhallen eller hitta någon specialbutik i city. Recepten funkar oavsett om du bor på landet eller mitt i stan. Sen vill jag att det ska vara så enkelt att alla kan lyckas oavsett om du är född med kockkniven i hand eller inte n

NR 4, 2024 17
Jessica Frej Foto: Lina Adamo

GRILLAD KRYDDKYCKLING

MED ÖRTIG QUINOA

Tid: 30 min

4 PORTIONER.

3–4 kycklingfiléer (totalt 800 g)

1 msk kryddpeppar

1 msk torkad oregano

1 msk fänkålsfrö

1 msk rökt paprikapulver.

1 tsk salt

2 ½ dl Quinoa

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl Dill

1 dl Basilika

1 dl Persilja

1 msk smör

1 citron

BURRATA

OCH NEKTARINER

Tid: 20 min

4 PORTIONER

0,5 dl pinjenötter

3 nektariner

200 g burrata

15-20 färska basilikablad

3 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar, nymalen ätbara blommor (från syrén)

1. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.

2. Kärna ur nektarinerna och bryt i mindre bitar på ett fat.

3. Bryt över burratan.

4. Toppa med nötter, basilika, olja, salt, peppar och blommor från syrén.

1. Koka upp vatten och grönsaksbuljong med quionan, utan lock.

2. Koka cirka 15 minuter, häll av eventuellt överbliven vätska.

3. Låt stå under lock och vila i 15 minuter.

4. Blanda kryddpeppar, oregano, fänkål och salt och gnid in kycklingen i kryddorna.

5. Skär kycklingen i 2–3 delar på längden.

6. Grilla kycklingen på hög värme så den får schysst yta och blir precis genomstekt.

7. Blanda quinoan med örter, citronsaft och skal och 1 msk smör.

8. Servera quoinoan med kycklingen.

TIPS!

Tsatsiki passar bra till!

GRILLAD RÖDLÖK

Tid: 45 min

4 PORTIONER

4 rödlökar Till servering smör flingsalt timjan

1. Grilla lökarna med skalet på i 5 minuter på direkt värme.

2. Flytta till indirekt värme, lägg på locket och grilla i 40 minuter.

3. Lökarna ska vara svarta runt om och mjuka hela vägen igenom när man delar dem. De yttersta brända skalen äter man inte.

4. Servera de varma lökarna med smör, salt och timjan.

TIPS!

De här lökarna är fantastiskt goda i en sallad med fetaost!

18 NR 4, 2024
“BBQ-SETET
DU BEHÖVER FÖR GRILLSÄSONGEN” SETET
DELAR:
BESTÅR AV 3
GRILLGAFFEL GRILLTÅNG KOCKKNIV

Fler guider på vinsider.se/ guider

GUIDE

Uteserveringar

Uteserveringarna har äntligen öppnat. Här listar vi de du inte får missa.

Kungsholmens Vinbar

Upplev Kungsholmens Vinbar – kvarterskrogen på Fleminggatan med en inbjudande ”hemma-hos” känsla. Många återkommande gäster njuter av den mysiga atmosfären, god mat och det breda utbudet av viner på glas. De säsongsbetonade rätterna består av läckra småportioner som passar perfekt att dela eller njuta av flera stycken tillsammans. Pamela som driver vinbaren har noggrant valt ut vinerna. Hon och övrig personal ger gärna rekommendationer. Missa inte deras stora uteservering som badar i sol och erbjuder en fantastisk atmosfär för att njuta av maten och vinet under vackra dagar. Fleminggatan 62. kungsholmensvinbar.se

Denna familjeägda restaurang på Rörstrandsgatan har fått utmärkelser som Ospitalitá Italiana och i Gambero Rosso, vilket bekräftar deras höga kvalitet och äkthet. Här serveras traditionella italienska rätter med genuina produkter direkt från Italien. Med Daniela vid spisen och Pablo välkomnande i dörren bjuds gästerna på recept inspirerade av generationer. Menyn inkluderar delikatesser som taglioni med tigerräkor, gröna sparris, vitlök, chili och persilja, spaghetti alla carbonara och potatisgnocchi med salsiccia och hemlagad tomatsås. Trattoria Corazza har nyligen expanderat och öppnar snart en chambre séparée för en mer privat och exklusiv upplevelse. Missa inte deras charmiga uteservering som är öppen året runt – en upplevelse väl värd ett besök! Rörstrandsgatan 3. trattoriacorazza.se

Ellery Beach House Coco Beach Club är Stockholms skärgårds gömda pärla på Lidingö. Denna uteservering blandar 1960-talets glamour med influenser från Palm Springs. Här finns en privat brygga för direkt havsaccess, samt både inomhus- och utomhuspooler för avkoppling. I en lekfull atmosfär prydd med trägolv och lyxiga sammetssoffor i rosa, brons, blått och beige, kan gäster njuta av exklusiva cocktails vid eldstäder medan live musik fyller luften. Spabehandlingar, träningsspår och sportfaciliteter som boule och padel kompletterar upplevelsen. På Palmer's Restaurant och Restaurant Coco serveras Medelhavsmat och sydamerikanska rätter med en skandinavisk twist, vilket skapar en kulinarisk resa för smaklökarna. Elfviks udde, Lidingö. ellerybeachhouse.com

Blanche & Hierta

Blanche & Hierta är en oemotståndlig vinbar vid Brunkebergstorg som trots sitt läge mitt i Gallerian erbjuder en intim och personlig atmosfär. Här kan du utforska en vinkällare fylld med klassiska producenter från hela världen samt okända småskaliga vinbönder och unika skatter. Vinlistan är levande och uppdateras kontinuerligt för att skapa en fantastisk upplevelse för gästerna. Missa inte deras magnifika och rymliga uteservering där du kan njuta av ett glas vin, samtidigt som du betraktar hotellets gäster och människor som passerar förbi.

Brunkebergstorg 6.

hotelatsix.com/restaurant-bar/blanche-hierta

Bierhaus

På Bierhaus är stämningen alltid hög och ljudvolymen fyller lokalen. Med ett imponerande utbud av 20 tyska ölsorter och lockande rätter till rimliga priser är det en plats att verkligen njuta av. Här finner du äkta tyska korvar, inklusive bratwurst och currywurst, som kommer att tillfredsställa dina smaklökar. Dessutom är deras läckra wienerschnitzel en absolut favorit som du inte får missa. Germanofilerna samlas, skålar och upplever oförglömliga stunder. Uteserveringen erbjuder en fantastisk miljö där du kan koppla av och njuta av deras goda öl utomhus. Tegnérgatan 10. bierhaus.se

Bird Söder

Med en stimmig atmosfär och AW-vänligt läge runt hörnet från Nytorget är Bird Söder det perfekta stället för att njuta av egenkomponerade cocktails, naturviner och kall hantverksöl. De var även först med att introducera Fried chicken i Stockholm. Maten är "sharing-vänlig" och inspirerad av både asiatiska och amerikanska influenser. Upplev en unik kombination av smaker och en trevlig atmosfär på Bird Söder!

Renstiernas gata 30. birdsthlm.com/bird-soder

20 NR 4, 2024
Trattoria Corazza

Gömd pärla vid tunneln

Om man ska vara riktigt egoistisk borde man inte ens skriva den här texten eftersom det förmodligen kommer få fler att hitta till den här pärlan till ”gömd” krog mitt i stan. Restaurangen ligger strax innan Brunkebergstunnelns början eller slut, beroende på vilket håll man kommer från. Nu är det förmodligen flera av er inser vilken restaurang det handlar om och börjar mumla om nu borde jag lägga ner skrivandet.

Mancini är helt klart en av Stockholms bästa italienare och har du besökt krogen en gång kommer du garanterat komma tillbaka. Det går att förstå varför man fått utnämningen som Sveriges bästa Italienska restaurang av Gambero Rosso, Italiens motsvarighet till Guide Michelin, hela fem gånger i rad mellan 2019 och 2023. Det startade 1978 och sedan dess hälsar Claudio Mancini tillsammans med personalen dig välkommen när du kliver in på krogen. Och trots att du befinner dig i Sverige, mitt i Stockholm och på en ganska så kort och liten gatan som en gång i tiden fick namnet Tunnelgatan så går det knappast att komma närmre Italien än så här. Det finns en stolthet och passion i allt – från bemötandet till maten som presenteras på tallrikarna. Allt i detalj och allt

är genomtänkt. Här finns en vinkällare med över 2000 flaskor som styrs av vinkällarmästaren Giancarlo Clark och det går mer eller mindre att hitta viner från hela Italien.

Bakom menyn står kocken Domenico Lobina och här hittar vi förrätter som till exempel Carpaccio på hjortfilé. Toppat med en 12-årig ”Munari”, balsamvinäger IGP från Modena, Titone jungfruolja från Sicilia och färskpressade hallon. Och till huvudrätt går det att få allt från grytstekt vaktel till rosmarindoftande kaninsadel lindad i Lardo di Colonnata serverad på en crème av Cannellinibönor.

Om dina italienska matpreferenser är pasta och pizza så kan jag rekommendera ett besök på Mancini, för efter det kommer du inse vad Italiensk mat egentligen handlar om. Här handlar det om att hylla det goda i livet – La dolce Mancini! n E-handeln

E-handeln med alkoholhaltiga drycker minskar jämfört med pandemiåren. Detta trots att det finns en stor öppenhet inför framtida köp, särskilt bland yngre. Det visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Verian (fd. Kantar Public) på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Undersökningen genomfördes under februari och mars 2024 bland 2380 respondenter och har fokuserat på konsumenternas aktuella köpvanor av alkoholhaltiga drycker på nätet samt deras förväntade beteendeförändringar i framtiden. Detta är det tredje året undersökningen genomförs av Verian på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. E-handeln av alkohol fortsätter att minska jämfört med pandemiåren. En av fem har handlat mindre alkohol på nätet det senaste året och en fjärdedel av svenskarna beställde någon gång alkohol på nätet under 2023. Mönstret stämmer överens med de föregående undersökningarna och nedgången över tid är tydlig. Av de personer som handlat alkohol online har en överväldigande majoritet gjort sina inköp via Systembolaget. Kundnöjdheten hos Systembolaget fortsätter allt jämnt att vara hög. Nio av tio uppger att de är nöjda med Systembolaget.se som helhet. Bland de som handlat alkohol online på Systembolaget.se är det dock tydligt att man är mindre nöjd med fraktpris och leveransfönster än med andra aspekter på inköpet.

Efter domen i Winefinder-målet står det klart att alternativa leverantörer inom online-handeln kan verka legalt vid sidan av Systembolaget. Tre av fem respondenter är medvetna om att e-handel från andra leverantörer är ett legalt alternativ. Konsumenterna visar också en stor öppenhet inför dessa alternativ. Nästan hälften av

de som handlat på Systembolaget.se kan även tänka sig att handla från andra alternativ.

– Vi ser en generell nedgång av e-handeln med alkohol. Det beror sannolikt på det ekonomiska läget och att pandemieffekten med ökad näthandel nu i stort sett är borta. Samtidigt ser vi också tecken på att Systembolagets utmaningar med leveransfönster och fraktpriser kan spela in. Här finns det anledning att fundera på hur e-handeln kan underlättas så att de konsumenter som söker sig till e-handel även framgent känner att Systembolaget är det mest attraktiva alternativet, säger Joel Furvik, opinionsbildande projektledare på SVL Trots minskningen har e-handeln med alkohol stor potential framåt. Av de som idag inte handlar alkohol på nätet är det en majoritet som kan tänka sig detta i framtiden och fler är öppna för att handla från andra aktörer än Systembolaget. Samtidigt är det färre som tror att deras näthandel av alkohol kommer vara större om tre år.

– Öppenheten gentemot framtida inköp fortsätter vara stark och vi ser att det framför allt drivs av att den yngre generationen är mer öppen för e-handel. Eftersom en överväldigande majoritet av e-handeln fortsatt sker via Systembolaget ser vi att regeringen måste ge Systembolaget förutsättningar att möta konsumenternas efterfrågan, och då är framför allt utökade leveransfönster en viktig komponent, säger Joel Furvik. n

NR 4, 2024 21
alkoholhaltiga drycker
pandemiåren
med
minskar jämfört med

Tenuta Santa Caterina

Barbera d’Asti Superiore

”En Barbera d’Asti från Primontes nordöstra hörn

Vad betyder terroir?

Terroir är ett omtvistat begrepp som ofta används i vinvärlden men vad är det och kan det ha någon betydelse för vinet? Här ska vi försöka förklara grunderna och på vilket vis det kan påverka vinet.

Uttrycket har sitt ursprung i fransk terminologi och latinets terra som betyder jord är grunden. Den korta förklaringen är växtplatsens, jordmånens betydelse för druvan och därmed vinet.

Om vi går in lite mer i detalj så är några av de viktigaste faktorerna i terroir följande:

• Jordmån

• Klimat

• Terräng

• Tradition

• Jordmån

Det finns mängder av jordtyper som dessutom kan kombineras med varandra i olika skikt så betydelsen av jordmån är oändlig. Rätt jordmån ger bättre vin. Exempelvis ger grus en bra dränering vilket tvingar vinrankans rötter att söka sig långt ner i jorden för att söka vatten och näring. Vissa områden är mer kända för sin jordmån som exempelvis Champagne med sin kritrika och kalkhaltiga jord som ger viner med mycket syra. Chablis har sin berömda kimmeridge som är en kalkblandad lera som också ger friska och syrliga viner av toppkvalité. Som jämförelse så ger den sura jorden med kvarts och kiseljorden mindre syrahalt till vinerna. Vissa druvor är bättre på att spegla jordmånen som exempelvis riesling och pinot noir.

Klimat

Förr sades det att det bara gick att odla vin mellan den trettionde och femtionde breddgraden. Gränserna har suddats ut med varmare klimat, bättre teknik och olika druvor. Det som fortfarande gäller är att druvorna inte växer under 10 grader Celsius och att mognaden går långsammare ju kallare det är. Vissa druvor passar bättre i svala klimat som sauvignon blanc och pinot noir. Blå druvor behöver mer sol och värme för att mogna än de gröna.

Terräng Terrängens betydelse kan innefatta allt från höghöjdsodling med svala nattemperaturer, som odling på en bergssida för ökad solexponering. Väderstrecket har också betydelse för solmättnaden. Odling i en dal ger ett bättre vindskydd. Vattentillgång från omgivningen är också en viktig faktor, exempelvis kan smältvatten från Anderna kan ge minskad vattenstress.

Tradition

Ibland räknas traditionen in i begreppet terroir där människans anpassning för att få fram det bästa möjliga vinet för dess plats är tydlig.

Det går att tala om terroir för olika grödor men i druvans och vinets fall är det oerhört viktigt för slutresultatet. Generellt går det att säga att resultatet av en öl skapas i brygghuset medan i ett vin skapas produkten istället i vingården. Hela det franska appellationssystemet med dess AOC-klassificering bygger främst på terroir. Det var under världsutställningen i Paris 1855 som en lista över de bästa vinerna ritades upp. Det rörde sig om de röda vinerna i Mèdoc och de vita vinerna i Sauternes. Hur delades dessa viner upp då? Jo de dyraste vinerna fick högst klass och de näst dyraste nästa. Uppdelningen med de olika vinklassificeringarna hänger med idag också. Ett av de starkaste argumenten till att vissa var mer värdefulla än andra var deras terroir. Klassificeringen av vin finns numera i hela världen och kan ses som en kvalitetsgaranti. Ibland skiljer sig vinerna mellan två vingårdar som ligger bredvid varandra och den ena kan vara mer än tiofaldigt mer värd än den andra. Vinets värld är inte alltid enkel att förstå men de druvrankor som har det tufft och får kämpa för sin överlevnad ger lägre avkastning, alltså mycket färre druvor men med betydligt mer komplexitet och smakrikedom. Alltså inte konstigt att det vinet som kostar mer ofta även smakar mer. Tänk på det nästa gång en flaska vin ska väljas. n

22 NR 4, 2024  Alkohol kan orsaka hjärnblödning och cancer.
Monferrato” 750 ml 15 % vol Nr 71324 225 kronor
wineforfriends.se
Kan beställas hos Systembolaget

T.I.L.I.A Estate

EL Brut Nature, 2021 Artnr: 53450

Producenten skriver: Tilia Estate har funnits sedan 1996. Vingården Tilia Estate grundades av Melita och Matjaž Lemut 1996 i Potoče, Vipava Valley. Varumärkets namn kommer från husets följeslagare, det vackra lind-trädet, som förbinder vingårdens historia hela vägen tillbaka till dess början. Bilden av linden är på en gång en symbol för slovensk självständighet och för en period då vår vision om att vara en oberoende vinodlare föddes. Så intill denna dag figurerar siluetten av linden som växer i vingården där vi planterade våra första vinstockar, på varje flaska vi producerar. Vår mission är att tillverka Pinot och under parollen HOUSE OF PINOTS strävar vi därför efter att konkurrera med världens största mästare i denna kategori. Våra vingårdar täcker 10 hektar av exceptionella lägen längs Vipavadalen. Vi odlar sorter av Pinot Noir och Pinot Gris, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och gul Muscat. Vi upprätthåller idéerna om konventionell vinodling och anpassar dem till individuella vinstilar. Vårt primära mål är att hålla konstant kvalitet med minsta möjliga variation mellan årgångarna. De grundläggande principerna för vår vinodlingsteknik är balanserad tillväxt, låg avkastning och minimerad användning av bekämpningsmedel.

Extrem fräschör.

Vinet, EL Brut Natur, är framställd enligt den klassiska metoden, har lekfulla rosé-nyanser, täta, permanenta kedjor av fina bubblor. På näsan färska bär och rosor, på smak extrem fräschör som framhäver torrheten. Helhetsintrycket avrundas av redan märkbara tertiära toner av äppelchips. Vinet är tillverkat av uteslutande handplockade druvor och tillhör en nisch av mousserande viner.

Ursprung: Slovenien, Potoče, Vipava Valley

Pris: 228 kr

Alkoholhalt: 12 %

Producent: T.I.L.I.A Estate

Leverantör: Diwines (AB Ing. fa. Axel Philip)

Doft: Färska bär, citrus och rosor.

Smak: Extrem fräschör som framhäver torrheten. Helhetsintrycket avrundas av redan märkbara tertiära toner av äppelchips.

Användning: Dess fylliga smak med kryddiga och fruktiga aromer passar mycket bra som aperitif, till fågelrätter, skaldjur eller till lätt sommarmat. Passar även utmärkt att njuta av som den är. Druva: 60 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n n n nnn nn nnnnnn nnnnn nnn

Rotari

Brut Riserva 2019 Artnr: 7567

Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser och dalar, är klimatet optimalt för att producera mous serande vin av högsta kvalitet – metodo classico Trento DOC. Mezzacorona är områdets mest betydande producent och dominerar produktionen av vita viner på druvorna Pinot Grigio, Chardonnay och Gewurztraminer, samt röda viner av de lokala druvorna Lagrein och Teroldego Rotaliano. Mest kända är man dock för mousserande viner under namnet Rotari, skapade på Pinot Noir och Chardonnay. Mezzacorona är pionjärer när det gäller långsiktig hållbarhet. Vingårdarna sköts med minsta möjliga miljöpåverkan och kemikalier och konstgödning har ersatts av organisk gödning och biologiska metoder för att hindra skadeangrepp. Vid den årliga internationella vinbedömningen Mundus Vini utsågs Mezzacorona till Italiens bästa vinproducent 2019.

Torrt och mycket friskt.

På bästa vingårdsläge vid Trentinos kullar ger chardonnay druvorna som plockas för hand ett mycket friskt, mineraldrivet och fruktigt uttryck, en perfekt bas för Rotari Brut Riserva. Vinet är ett kvalitets mousserande från den svala delen av norra Italien (Trentino), som görs på samma metod som i Champagne och på samma druvor men till ett helt annat pris. Vinet får vila 36 månader på sin jästfällning, vilket skapar elegans och en fin brödighet i både doft och smak. Rotari Brut Riserva är torrt och mycket friskt med en mineralrik och fruktig smak av citrus, äpplen, päron, honung och bröd. Passar perfekt att skåla med till salta snacks eller servera till sommarbuffén. Matcha till sommarens lättare middagsrätter med fisk och skaldjur och kyckling. Prova gärna till en löj romspizza för den ultimata italienska lyxen!

Ursprung: Italien, Trentino-Alto Adige, Trento

Pris: 139 kr (750 ml) 289 kr (150 ml)

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Mezzacorona

Leverantör: The Wineagency Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, ananas, nougat och citrus.

Smak: Torr, frisk och fruktig med smak av citrus, gröna äpplen, päron, honung och en fin brödighet.

Användning: Aperitif, lättare rätter av fisk/skaldjur och kyckling.

Druva: Chardonnay.

Cuvée Prestige

Rosé Millésime 2018

Artnr: 2735

Att hitta en prisvärd Roséchampagne i Systembola gets fasta sortiment som är en årgångschampagne tillhör inte vanligheterna men här finns en från Champagnehuset JM Gobillard & Fils som ligger i byn Hautvillers, 5 km från Epernay. En perfekt present till avslutningarna som kommer och champagne att skåla in sommaren med.

Detta område utgör hjärtat i vindistriktet Champagne i norra Frankrike. I Hautvillers bodde även munken Dom Pérignon (1638–1715) som spelade en stor roll i utvecklingen av tillverkningsmetoderna för champagnevinerna.

Champagnehuset JM Gobillard & Fils skapades under tidigt 1930-tal och drivs idag av Thierry Gobillard.

Frisk, elegant & välbalanserad.

Denna Rosé Cuvée består av 60 % Chardonnay och 40 % Pinot Noir. Druvorna till detta vin odlas i sydsydvästexponerade sluttningar och jordmånen är kritrik. Skörden sker manuellt runt den 15 september.

Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är runt 40 år gamla.

Vinifieringen sker enligt traditionell metod vilket innebär att vinet får sina bubblor av en andra jäsning på flaska. En årgångschampagne ska ha lagrats minst fem år med sin jästfällning innan degorgering. Denna cuvée har lagrats minst fem år på sin jästfällning. Dosagen i detta vin är 7 gram socker per liter.

Värt att notera är att flera olika JM Gobillard cuvée finns att upptäcka på beställningsortiment.

Ursprung: Frankrike, Champagne

Pris: 331 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: JM Gobillard & Fils

Leverantör: Produits de France AB

Doft: Bärig doft med inslag av persika, smultron, kex, nougat, jordgubbar och blodgrapefrukt.

Smak: Uttrycksfull doft, bärig, mycket frisk smak, subtil harmoni av smultron, hallon, brioche, nougat och blodapelsin.

Användning: Som aperitif, till rätter av fisk, eller till lättare rätter av ljust kött.

Druva: 40 % pinot Noir och 60 % Chardonnay.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn nn nnnn n nnnnnnn nnnn n n n n

Alkohol är beroendeframkallande. MOUSSERANDE 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide
FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nnn nnnnn n nnnnnnn nnnn nn nn

Montrose Rosé, 2022 Artnr: 71576

Montrose ligger i Côtes de Thongue utanför Mont pellier i hjärtat av Languedoc-Roussillon. Gården drivs idag av Oliver Coste, som representerar den nionde generationen av vinodlare sedan grundandet 1701. De tre ödlorna som pryder alla gårdens viner är hämtade från familjens vapensköld.

Montrose vinstockar växer på Villafranchiens terrasser med små runda stenar och kalksten.

Man har även fördelen att äga vinstockar som växer på sidorna av de två vulkanerna Montrose och Montredon, detta ger vinerna en unik karaktär och deras karakteristiska smak samtidigt som de också namngav gården.

Mycket fruktigt vin med tydliga mineraltoner.

Montrose Rosé är ett ljust, mycket fruktigt vin med inslag av jordgubbar, hallon och röda vinbär. Den friska syran balanseras av en subtil sötma och tydliga mineraltoner som framträder i eftersmaken. Den nya årgången vann nyligen silver i Vinordic Wine Challenge, där Sveriges bästa viner koras. Detta vin är perfekt som aperitif eller tillsammans med lättare rätter som sallader och skaldjur, där dess friskhet och mineralitet verkligen kan lysa.

Enzo Bartoli Rosato Artnr: 77940

Mulderbosch Rosé Cabernet Sauvignon Artnr: 6077

Ursprung: Frankrike, Pays d’Oc

Pris: 96 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Domaine Montrose

Leverantör: Rewine

Doft: Bärig doft med inslag av röda vinbär, färska örter, smultron och blodgrapefrukt.

Smak: Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, örter, rabarber, smultron, blodgrapefrukt med lång eftersmak och tydliga mineraltoner.

Användning: sällskapsdryck, eller till fisk- och skaldjur, kycklingrätter, gärna sallader.

Druvor: 80 % Grenache, 20 % Cabernet Sauvignon.

Italiensk rosé när den är som bäst! Franska Provence har fått en värdig utmanare i form av en frisk, fruktig och elegant rosé från Piemonte i norra Italien. Vinet görs på druvorna barbera och dolcetto, några av Piemontes allra bästa druvsorter för rosévin i området. Den stora och generösa doften påminner om äpplen, fläder, persika, röda vinbär och smultron. Den torra smaken fullkomligt blomstrar med inslag av jordgubbar, persika, smultron, vattenmelon och citrus. Servera väl kylt 8–10 grader i sällskap med vänner och familj till allt ifrån grillad kyckling, fisk och skaldjur eller på egen hand som ren sällskapsdryck.

Höga syra och bärig karaktär.

Med en exceptionell prisvärdhet kan du njuta av lyxrosé både till vardags och helg. Servera vinet väl kylt och njut tillsammans med familj och vänner.

Uttrycket ”rosato” är italienska för rosé och i området Piemonte har man en lång historia av att producera roséviner av hög kvalitet. De italienska rosévinerna funkar lika bra som sällskapsdryck som till mer gastronomiska upplevelser. Den naturligt höga syran och dess bäriga karaktär gör att vinet faller många i smaken och från en att drömma sig bort till det böljande landskapet Piemonte.

Lars Wallin är en av våra största klädskapare. Han är känd för sina couture-klänningar i exklusiva material som bärs av svenska och internationella kungligheter, artister och celebriteter. Lars signaturstil sammanför tidlös design med high fashion, och hans kreationer är mer som konstverk än klädesplagg vilket gör honom till en ikon i modevärlden.

Ursprung: Italien, Piemonte

Pris: 139 kr (750 ml)

269 kr (1500 ml) 259 kr (3000 ml)

Alkoholhalt: 12 %

Producent: MGM Srl.

Leverantör: Lively Wines

Doft: Den stora och generösa doften påminner om äpplen, fläder, persika, röda vinbär och smultron.

Smak: Den torra smaken fullkomligt blomstrar med inslag av jordgubbar, persika, smultron, vattenmelon och citrus.

Användning: Servera väl kylt 8–10 grader i sällskap med vänner och familj till allt ifrån grillad kyckling, fisk och skaldjur eller på egen hand som ren sällskapsdryck.

Druvor: Barbera, Dolcetto.

Mulderbosch Rosé utsågs nyligen till Årets bästa rosévin av vinbanken.se med kommentaren ”Detta är somrigt, trevligt och alldeles lysande för 99 kr.” Vinet är gjort på kungen av druvor, Cabernet Sauvignon. Färgen är sinnligt rosa med en doft av nyskurna jordgubbar och en ton av örter. Vinet har en välbalanserad frisk, ren koncentrerad frukt. Mulderbosch Rosé har en smakprofil som tilltalar en bred publik och som skiljer sig från andra lätta roséviner. Det är en given följeslagare till picknickmaten, sallader, fisk, kyckling, tapas, charkuterier eller till lättare pastarätter och mingel. Trots sin höga kvalitet har Mulderbosch Rosé en prisnivå som gör det tillgängligt för många.

En given följeslagare på picknicken.

Flaskan är lätt att känna igen på grund av den långsmala etiketten som löper längs med flaskan, ett sk cigar band. Det syns även på roséboxen och övriga produkter i Mulderbosch vinserie. Mulderbosch arbetar aktivt med hållbarhet och socialt ansvar. Deras miljömål är att erbjuda konsumenten ett naturligt tillverkat och socialt ansvarsfullt utbud av viner.

Ursprung: Sydafrika, Coastal Region

Pris: 99 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Mulderbosch Vineyards

Leverantör: Wine Affair

Doft: Doft av nyskurna jordgubbar och en ton av örter.

Smak: Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, smultron, kryddor, hallon och grapefrukt.

Användning: Picknickmat, sallader, fisk, kyckling, tapas, charkuterier eller till lättare pastarätter och mingel.

Druva: 100 % Cabernet Sauvignon.

Alkohol är beroendeframkallande. ROSÉ 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n n n nnn n nnnnnnn nnnn n nn n FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n nnnnn n nnnnnnn nnnn n nn n FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n nnnnn n nnnnnnn nnnn n nn n

Georg Breuer

Riesling Sauvage, 2023

Artnr: 5899

Det finns ingenstans i världen riesling ger mer mag nifika viner än i Rheingau. I de branta sluttningarna längs floden Rhen finns några av världen förnämsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har majoriteten av sina vingårdar i de högst klassade vingårdarna längs floden och deras vinstockar tillhör de allra äldsta.

Georg Breuer grundades 1880 i Rüdesheim am Rhein och idag drivs egendomen av den dynamiska Theresa Breuer som hastigt fick ta över rodret i sin ungdom efter sin faders plötsliga bortgång.

Georg Breuers viner karaktäriseras av en finstämd elegans med tydlig syra och fin fruktprofil.

Totalt har man runt 40 hektar i några av Rheingaus absoluta topplägen och fokus ligger på riesling, men man gör även en mindre del rosé- och rödvin på pinot noir. Vinmakare är svensken Joel Welander.

Finstämd elegans med tydlig syra och fin fruktprofil.

En av hemligheterna med den genomgående höga kvaliteten är de låga skördeuttagen som säkerställer en hög smakrikedom i druvorna. De mineralrika jordarna sköts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning för att i så hög grad som möjligt spegla de branta sluttningarnas unika terroir.

Georg Breuer är certifierade Fair n Green som säkerställer hållbart arbete i både vingård och källare.

Ursprung: Tyskland, Rheingau

Pris: 149 kr

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Georg Breuer

Leverantör: Vinunic

Doft: Fruktig doft med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, krusbär och lime.

Smak: Härlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, örter, mineral, krusbär och citrusskal.

Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader.

Druva: 100 % Riesling.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nnn nnnnn n nnnnnnn nnnnnnn n

François Martenot Bourgogne

Chardonnay, 2022

Artnr: 5362

François Martenot är en producent med anor från 1800-talet. Vingårdarna ligger i hjärtat av Bourgogne, runt huvudstaden Beaune.

I detta konservativa distrikt sticker François Martenot ut hakan och vågar utmana med nya tillverkningsmetoder och skapar med stor framgång moderna Bourgogneviner med klassisk touch. Vinmakaren, Serge Debucy, strävar efter att göra typiska, rena och fruktiga viner. Andra vinmakare runt om i världen har gjort flera försök att kopiera denna stil av vin, men inget slår originalet!

Perfekt till sommarens bufféer.

François Martenot Cuvée Prestige Bourgogne Chardonnay är ett fylligt och smakrikt vitt vin, som genomgått en modern vinifiering. Druvorna skördas på natten eller tidigt på morgonen för att hålla nere temperaturen och minimera syrepåverkan. Efter att vinet fått jäsa på rostfria tankar, flyttas en del av vinet till ekfat för ytterligare lagring i 10 månader. Vinet har en djup karaktär med härlig frukt av gula äpplen, päron, smör, örter och den typiska mineraliteten från Bourgogne. Vinet har dessutom fått en angenäm touch av fat efter sin lagring.

François Martenot Bourgogne Chardonnay är ett mångsidigt vin som passar utmärkt till sommarens bufféer, picknick och som aperitif. Fisk och skaldjur, till sallad, kyckling, samt mildare ostar.

Ursprung: Frankrike, Bourgogne

Pris: 139 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: François Martenot

Leverantör: Apricot

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, gula äpplen, smör, päron, kardemumma och citrus.

Smak: Frisk, nyanserad smak med inslag av fat, gula äpplen, örter, mineral, nötter, citrus och en finstämd smörig ton.

Användning: Vinet passar utmärkt till sommarens bufféer, picknick och som aperitif. Fisk och skaldjur, till kyckling, sallader och mildare ostar.

Druva: 100 % Chardonnay.

Leif Mannerström

Sauvignon blanc

Artnr: 70248

Han har utsetts till kockarnas kock hela tre gånger och försvarade sin Guide Michelin stjärna på sin Göteborgskrog i imponerande 10 år. Han har fått medalj av kungen för sina gärningar för Svensk gastronomi! Att Leif Mannerström kan det här med smaker och kvalitet det är ingen underdrift, det har varit en röd tråd och självklarhet under hela hans karriär! Vem om inte självaste Leif Mannerström är den perfekta avsändaren på ett vitt vin som verkligen blir det ultimata fisk & skaldjursvinet?

Att Leif Mannerström kan det här med smaker och kvalitet det är ingen underdrift.

Du som älskar franska vita viner i allmänhet och Sauvignon blanc i synnerhet kommer inte att bli det minsta besviken, Leif har varit enormt noggrann i sitt val av vin, just nu har nya årgången 2023 letat sig upp på hyllorna över hela landet.

Servera Leif Mannerström Sauvignon blanc till pinfärska räkor, kokt vit sparris, en härlig sommarsallad eller som den perfekta fördrinken.

För beskedliga 99 kronor får du ett kvalitestvin som blir mycket användbart.

Ursprung: Frankrike

Pris: 99 kr

Alkoholhalt: 11,5 %

Producent: Urban Wines

Leverantör: Urban Wines

Doft: Fruktig, aromatisk, ungdomlig doft med inslag av päron, svartvinbärsblad, krusbär och lime.

Smak: Torr och frisk med inslag av päron, svartvinbär, örter och lime.

Användning: Till fisk & skaldjur samt en fräsch sommriog salald eller som välkomstdrink.

Druva: 100 % Sauvignon blanc.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nnnn nnnn n nnnnnnn nnnnnn nn

Alkohol kan orsaka hjärnblödning och cancer. VITT 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide
FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nnn nnnnn n nnnnnnn nnnnnn nn

Château Haut-Moulin

Vieilles Vignes Artnr: 56310

Chateau Haut-Moulin har varit i familjen i fyra generationer och drivs av Christophe Chapron sedan 1992. Vinet har en mogen och komplex doft med inslag av svarta vinbär, körsbär, plommon, vitpeppar, mörk choklad, lakrits och tobak.

Denna årgång, 2020 framhäver vingårdens skicklighet och terroirens unika egenskaper.

Vid första anblicken fascinerar dess djupt rubinröda färg, vilket indikerar en rik och kraftfull upplevelse.

Doften är en komplex bukett av mogna svarta vinbär, körsbär och inslag av plommon med en kryddig underton. Vidare kan man hitta nyanser av choklad, lakrits och subtila tobaksnoter.

Fylligt till grillat.

Vinet är fylligt med tydliga toner av plommon, svarta vinbär, läder, fat och tobak. Välbalanserad, medelfylliga tanniner, bra syra och en lång fruktig eftersmak som ger vinet en härlig struktur och livlighet. Syran och fatkaraktären gör vinet extremt matvänligt. Syran i vinet möter man enkelt upp med en syrlig bearnaisesås. Fatkaraktären och fylligheten i vinet gör det till en perfekt matchning för grillade rätter, varför inte en entrecôte eller côte de boeuf?

Casa Relvas Touriga Nacional, 2022

Artnr: 2809

Casa Relvas Touriga Nacional tillverkas av 100 hållbart producerade druvor från två olika vingårdar i Alentejo, dels kalkstenrika vingården Vinho de Pisoes i Alcaria da Serra samt granitrika Herdade de Pomenta i Evora. Komplexiteten från de två olika vingårdarna avspeglar sig i vinet som är oerhört uttrycksfullt och elegant. Med certifierningen WASP (Wine of Alentejo Sustainability Program) som värnar om ett hållbart jordbruk är det här ett vin som är lika vackert på utsidan som insidan.

Läcker kryddighet.

Vinet bjuder direkt på en bred aromatik, rik frukt, nyanserad smak och läcker kryddighet som drar åt viol och salvia. Avslutet är långt och balanserat. Musten jäser på rostfria ståltankar med långsam extraktion och lagras enbart på ståltankar för att behålla fräschör och fruktighet. Utmärkt till allt från smakrika kötträtter till vegetariska rätter. Casa Relvas är en familjeproducent och denna otroligt passionerade familj månar om sin omvärld i allt de gör. Förutom att göra utmärkta viner så odlar de korkekar, har storkbon i vingårdarna och föder upp en utrotningshotad åsneras. Alentejo som region är varm och solig, den breder ut sig över större delen av Portugals södra halva. Det här är korkekens land och det pågår projekt att återplantera korkeksskogar i hela regionen som Casa Relvas är drivande i. De har vid sidan av sina 350 hektar vinodlingar nära 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar korkek, barrträd och eukalyptus. Tack vare skogen reduceras deras carbon footprint.

Saint Clair Origin

Pinot Noir, 2021 Artnr: 16015

Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.

Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget.

Karaktär och silkeslena tanniner.

Saint Clair Origin Pinot Noir är med sin mjuka, fruktiga, kryddiga stil en riktig fullträff till lamm men passar lika bra till fiskrätter. Tänk tillbehör som svamp, karamelliserad lök, krispig pancetta, gräddig potatisgratäng, örtkryddad ugnsrostad potatis eller grillade grönsaker så kommer matchningen med vinet att bli kanon. Kryddig asiatisk mat är en underbar kombo till detta vin då den mjuka fruktigheten samt avsaknaden av bråkiga tanniner mildrar hettan i maten och frukten i vinet lyfts fram ännu mer. En Pinot Noir av den här kvaliteten för den blygsamma prislappen 119 kr kan inte kallas annat än ett solklart fynd.

Origin Pinot Noir bjuder som namnet antyder på en rejäl dos ursprungstypicitet såsom smaker av mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna. Servera gärna vinet svalt (15–16 grader) i stora kupor för maximal upplevelse.

Ursprung: Frankrike, Bordeaux

Pris: 139 kr

Alkoholhalt: 13,5 %

Producent: Château Haut-Moulin

Leverantör: Sophronie Wines

Doft: Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, mörk choklad, plommon och tobak

Smak: Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, plommon, ceder och mörk choklad.

Användning: Serveras vid 16–18°C till rätter av vilt, lammeller nötkött.

Druvor: 90 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon.

Ursprung: Portugal, Alentejo

Pris: 129 kr

Alkoholhalt: 14 %

Producent: Casa Relvas

Leverantör: Provinum Vinhandel

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av blåbär, viol, mörka körsbär, skogshallon och örter

Smak: Nyanserad, fruktig smak med inslag av björnbär, viol, mörka körsbär, skogshallon, lakrits och salvia.

Användning: Serveras till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Druvor: 100 % Touriga Nacional.

Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough Pris: 119 kr

Alkoholhalt: 13 %

Producent: Saint Clair Family Estate

Leverantör: Sigva

Doft: Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, ingefära, kanel, rök, jordgubbar och blåbär. Smak: Mogna hallon, jordgubbar och körsbär. En kryddig ton av sandelträ, färska örter och kakao ger vinet karaktär tillsammans med de mjuka, silkeslena tanninerna.

Användning: Passar fint till grillat lamm eller kyckling, gärna med tillbehör såsom svamp, örtkryddad ugnsrostad potatis eller grillad spetspaprika och svamp.

Druvor: 100 % Pinot Noir.

FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA

RÖTT Alkohol är beroendeframkallande. VINGUIDEN 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA nn n nn n nn nn n n nnnn nn nnnn nn
nn
FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA nn n nn n nn nn n nn nnn nn nnnn n n
n nnnnn nn n nnnnn nn nnnnn n

ABBA i Engelbrekt

Gunilla Backman | Sussie Eriksson | Charlott Strandberg från originaluppsättningen av Mamma Mia

The Modern Sound m fl körer | Engel Live Band

Karin Bäckström dirigent

Den stora sommargalan i Engelbrektskyrkan får ett unikt gästspel av trion som var med i den svenska originaluppsättningen av musikalen Mamma Mia. Tillsammans med den populära ensemblen The Modern Sound och Engel Live Band, kända från Engel Live, bäddar detta för ett musikaliskt möte det kommer att slå gnistor om.

Engelbrektskyrkan söndag 26 maj kl 17

Biljetter: ticketmaster.se

MUSIK i Engelbrekt

Din insider i vinvärlden

På vår hemsida www.vinsider.se hittar du ännu mer vintips, nyheter, guider och recept. Här hittar du även våra fantastiska bloggare. Vinsiders vänner är nyhetsbrev med nyheter, släpp, erbjudanden, tävlingar, vinprovningar, vintips, recept och annat för dig som älskar vin och gastronomi! Anmäl dig på www.vinsider.se.

Ligg steget före och få Vinsiders nyhetsbrev direkt i din mailkorg. Varje fredag samlar vi de viktigare nyheterna med vintips, recept och nya spännande restauranger.

Prenumerera genom att skanna QR-koden med din mobilkamera.

Här gäller det att sätta siffrorna på rätt plats. Varje rad, horisontellt och vertikalt, ska innehålla siffrorna 1–9, utan dubbletter. Dessutom ska samma siffror finnas i varje klunga av rutor, även det utan dubbletter.

Rätt svar blir en sifferkombination, till exempel Gul 1, Blå 2 , Grön 3, Röd 4 (OBS endast exempel)! Klarar du att klura ut lösningen väntar ett fint pris!

1:a pris: Vinnaren får boken Grilla och Rök av Fredrik Zäll.

Skicka in ditt svar! Följ Vin sider på Instagram och mejla ditt svar till tavla@vinsider.se till sammans med ditt bästa vintips senast den 14:e juni 2024. Glöm inte att skriva namn, postadress och telefonnummer. När du är med och tävlar blir du medlem i Vinsiders Vänner.

Lycka till!

Vilka

är vi?

Vinsider är din guide i vindjungeln! Vilken druva har vilka egenskaper? Hur vet man vilken dryck som matchar vilken maträtt? När är det bäst tid på året att köpa vilket vin? Vad är lagringsbart och varför? Och vad är det där nya och gamla världen som alla pratar om? Vi ger dig koll på läget, förenklar det komplicerade, ger dig fakta och kunskap blandat med kuriosan du knappt visste att du behövde veta. Vi är din insider i vinvärlden!

Vinsider kommer ut med 10 nummer/år. Distribueras med Dagens Nyheter maj 2024

REDAKTÖR: Mats Garb

VD: Oskar Lindholm

ART DIRECTOR: Mats Larsson / matsart.se

OMSLAGSBILD: Frimufilms

Vinnare nummer ´3, 2024 är Ann-Katrin Jorborn, Lidingö, som får en Läderväska Trekant från Leksands Knäckebröd

PROJEKTLEDARE:

Miguelangel Meyer Oskar Lindholm

TRYCKERI: Bold Printing

NÄSTA NUMMER: 20:e juni 2024

KONTAKT:

Surbrunnsgatan 10, 114 27 Stockholm Telefon: 08-441 00 10 E-post: redaktion@vinsider.se www.vinsider.se /vinsider.se

Natural Mystics större än någonsin – den 1 juni intar vinfestivalen Förbindelsehallen i Stockholm

Lördag den 1 juni fylls Förbindelsehallen i Slakthusområdet med vinälskare, vinmakare och importörer när festivalen Natural Mystics anordnas för tredje året i rad.

Festivalen Natural Mystics är dedikerad naturligt vin och cider i kombination med musik och mat.

Tidigare år har Natural Mystics ägt rum på Restaurang Häktet (2022) och Eden (2023). I år växlar festivalen upp och tredje året blir det största arrangemanget hittills. Över 30 utställande importörer och 40 vinmakare finns på plats och välkomnar gästerna i Förbindelsehallen i Slakthusområdet.

Utöver vinerna levererar Ladies love Hip Hop, Black Santa och Darlington musik med en blandning av reggae, amopiano,

future beats, afro beat och afro house. Mat serveras i samarbete med Fållan. Festivalen invigs redan på fredag den 31 maj med en förfest utan krav på inträdesbiljett med årets värd HOBO Hotel på Brunkebergstorg.

Vad: Natural Mystics – En festival dedikerad naturligt vin & cider När: Lördag den 1 juni 2024, klockan 13.00-20.00.

Mer information och biljetter: naturalmystics.se

Förfest: HOBO Hotel 31/5, klockan 17.00–22.00

NR 4, 2024 27
matskola
Vin- och
vinsider.se vinsider.se Följ oss på sociala medier!
7 1 6 4 3 8 6 2 8 9 1 8 3 2 3 4 7 1 2 3 8 1 5 6 6 7 5 4

Odla är livet!

Du kan odla nästan vad som helst. Det handlar bara om att våga prova. Från frö eller färdig planta, i egen pallkrage, öppet land eller i kruka. Något växer så det knakar, något annat blir inte alls som man har tänkt sig. Plötsligt står man där med nyplockade solvarma tomater, heta chilisar och egenodlade gurkor som kanske inte alls är perfekta. Och det är precis så det ska vara.

Vi har allt för din odling och dessutom massor med tips och inspiration, välkommen in till oss eller besök plantagen.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.