Vinsider 03, 2024

Page 1

Hållbara viner från hjärtat av PORTUGAL Sid 12–13

Egna vingårdar spår framtidens CHAMPAGNE Sid 6–7

VINTIPS MATS GARB

Tillfälligt- och i beställnings sortimentet Sid 4

JESSICA FREJ

Våren är här med sparris och ramslök Sid 16–18

NÄR VIN MÖTER COUTURE

Haute couture och vinvärlden i unikt samarbete Sid 8–9

NR 3, 2024 ÅRGÅNG 15 VINSIDER.SE #141
DIN INSIDER I VIN- OCH MATVÄRLDEN
S T
A N
SEGIREVS
ÖRSTAMAT- OCH VINTIDNING SED
9002 VINSIDER 15ÅR

EN GOD NYHET MED SVENSK HAVRE

Upplev vår nyhet Tre Kullor Havre och Havssalt, bakat av svensk havre tillsammans med frön och havssalt. Krispigt, kexigt och mustigt är vårt havreknäckes signum. Perfekt för frukosten, ost- och charkbrickan. Med stolthet formar våra skickliga bagare varje deg för sig, och brödet gräddas på det traditionella sättet – på plåtar i våra konditoriugnar.

FÖR DIG SOM GILLAR DET LILLA EXTRA BAKAD I HÄRADSBYGDEN

Inget spottande här inte

När man berättar att man jobbar med vin och att det blir en del provningar finns det fortfarande dom som tror att man är lite på lyset hela dagarna. Så illa är det inte kan jag berätta, provar man 10 eller 80 viner under en dag så spottas det. Men jag ska erkänna att det finns en provning som jag inte år så stolt över men samtidigt hade kunde jag inte låta bli. Och jag var inte ensam om ställa bort spottkoppen den gången. Tillfället var i Frankrike för några år sedan och utspelade sig i Bourgogne en tidig morgon. Rättare sagt i en liten kommun som heter Vougeot. Tillsammans med en journalistkollega från USA slussades vi runt på olika provningar och vid det här tillfället landade vi på en provning med Château de la Tour, Camille Giroud, La Hardi, Faiveley för att nämna ett par. Minns jag rätt var klockan runt 09.00 och när vi såg att årgångarna var mellan 1976 och 2002 tittade vi båda upp från protokollet och våra blickar möttes samtidigt som vi log och såg förmodligen väldigt dumma ut. En timme och 12 viner senare var det första gången i mitt liv som jag kände mig påverkad efter en provning. Ganska rejält också. Men jag var väldigt nöjd eftersom jag hade befunnit mig i paradiset ett tag, och jag var inte ensam. Jag och jänkaren satte oss i bilen som tog oss runt och vår guide frågade om vi var redo för nästa stopp. Ingen svarade, vi bara log och kände oss bara löjligt nöjda över morgonen.

MATS VINTIPS:

GABA DO XIL MENCIA, 2019

Har tipsat om den här tidigare och gör det igen eftersom det är ett riktigt habit vin från den spanska topproducenten Telmo Rodriguez.

Druvan är Mencia, vilket känns på smakerna. Det är fruktigt och gott! Sma ken av hallon och lakrits kommer du garanterat att känna men även att det finns en liten pepprighet. Ståltankar hela vägen och ingen fat är inblandade. På gott och ont tycker säkert en del. På gott i det här fallet! Ett av flera husvin att ha hemma. Speciellt till sommaren! Art.nr. 74250. 165 kr.

MIGGES VINTIPS:

SCHUMANN PETNAT, 2022

Vi tar oss till Portugal, Champagne och Comosjön i det här numret. Couture möter vin genom Lars Wallins och Roederer visar mer eller mindre var skåpet ska stå med deras roséchampagne. Och som vanligt tipsar jag om ett gäng viner som går att hitta i tillfälliga sortimentet eller viner du måste beställa hem från Systembolagets beställningssortiment. Vill verkligen uppmana alla er att börja beställa mer vin på nätet. Där finns massvis med skatter som håller sig gömda. Både hos Systembolaget och hos andra handlare.

Nu tar vi sats mot en ny årstid och lämnar den här sibiriska vintern bakom oss. För nu räcker det med att ta sig till jobbet i mössa, vantar och långkalsonger. Det är dags att möta våren nu och ställa fram grillen, utomhusmöblerna och börja poppa roséviner. Vi behöver plocka fram den där känslan som infinner sig i oss här uppe norr när solen och värmen väl kommer till oss. Alla blir lite lyckligare och gladare, stegen lättare och vi tittar plötsligt upp och möter varandras blickar.

Dit vill jag nu och det bums. !

Cheers!

/Mats Garb

Fler av våra mat- och vintips hittar du på /@vinsider.se

Detta vin är ett kulinariskt uppvaknandeett äventyr för dina smakreceptorer. Med en uppfriskande och fruktig profil, präglad av mogen frukt och subtila citrustoner, är det en sensorisk resa som tar dig på en gastronomisk rundtur.

Para det med skaldjur, fisk eller en lätt sommarsallad för en smakupplevelse som får dina smakreceptorer att dansa. Schumann Petnat – för den djärve gourmeten.

Art.nr. 50893. 245 kr.

OSKARS VINTIPS:

BARÃO DO HOSPITAL LOUREIRO VINHO

VERDE FALUA, 2022

Det händer otroligt mycket i den portugisiska vinvärl den. Inför det här numret var jag nere i Portugal och fick chansen att uppleva den portugisiska maten och vinkulturen på plats. Ett av vinerna jag fick chansen att prova som till min glädje finns att köpa här hemma i Sverige, även om man behöver gå omvägen via beställningsortimentet, är Barão do Hospital från Vinho Verde. Här finns doft och smak av citron, päron och melon, och det bärs upp av en härlig syra. Det finns också en liten smörighet i vinet som ger det en lång eftersmak. Det kommer passa perfekt till vårens grillade fisk eller skaldjurspasta. Art.nr. 53718. 161 kr.

NR 3, 2024 3
Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet EKOLOGISKT KRAFTPAKET från FAMILJEDRIVNA TOPPRODUCENTEN JUAN GIL 93 P ROBERT PARKER WINE ADVOCATE 18/1-2024 BESTÄLLES HÄR! wineaffair.se NR 79307 JUAN GIL SILVER LABEL 179 KR, 750 ML. ALKOHOLHALT 15%

Estrella Galicia

Välkommen till familjen, Estrella Galicia Spaniens största familjeägda bryggeri har gjort det igen. Nu finns spanjorernas mest familjära premiumlager Cerveza Especial på Systembolaget!

Tillfälligt- och beställningssortimentet

Mats Garb jobbar på Vinsider som redaktör. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställnings- och tillfälligtsortiment.

Vill du vidga dina vyer och är sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Alain Brumont Château Montus, 2012

Frankrike, Madiran

Nr 56305 Pris 419 kr

Ett kraftpaket som väntar på att få släppas lös i glaset. Mör ka bär tillsammans med läder, choklad och en tydlig kryddighet får det att studsa till i gommen. Tanniner finns och gör sig påminda, men dom stör inte. Medelhögsyra som ger ett komplex och strukturerat vin. Och den höga alkoholhalten känner man inte ett uns av. Drick nu eller lagra i 12 år till. Minst.

Le Tense Sassella, 2020

Italien, Lombardiet, Valtellina

Nr 32341 Pris 239 kr

Terlan St Magdalener, 2021

Italien, Trentino-Alto Adige, Alto Adige

Nr 51790 Pris 185 kr

Ett perfekt sommarvin att bju da på för en rimlig peng. Från norra Italien och producenten Cantina Terlano kommer ett riktigt härligt rött på som består av den inhemska druvan Schiava 85% och 15 % av druvan Lagrein. Låt dig inte luras av färgen som är ljus när det slås upp i glaset för det är lika fylligt som ljuvligt i gommen. Mörka bärbär, mandel, örter, fat och viol tillsammans med eleganta och perfekt komponerade tanniner. Passar lika bra som sällskapsvin som till en köttbit. En riktig favorit att ha hemma!

Pris 16,90 kr

Druvan är Chiavennasca och vad är det tänker du? Jo, men det ska jag berätta nu. Druvan med det krångliga namnet är egentligen Nebbiolo, men det är en klon av denna och namnet fick den av staden Chiavenna i Lombardiet. Och det är lite josigare, lite lättare och faktiskt riktigt gott. Här finns allt från körsbär, hallon och rosor. Bra balans och syran är strax över medel vilket gör det piggt och det är en bra energi. Trevligt avslut där tanninerna gör sig påminda men stör inte på något sätt. Hittas i BS.

Moscato d’Asti G.D. Vajra, 2023

Louis de Chatet Harmonie Brut Frankrike, Champagne

Nr 52847 Pris 461 kr

Italien, Piemonte, Moscato d'Asti Nr 90166 Pris 149 kr

För mig är det här som ett vår tecken. Moscato-vinerna återvän der som flyttfåglarna gör efter en lång och kall vinter. Skillnaden är att dom inte kvittrar lika mycket, men jag är ganska så säker på att dom skulle göra det om dom kunde låta. Här är det 100 procent sommardag på flaska. Fläder, honung, päron och pärlande utan att vara sötsliskigt, bara ren och gott. Om det plockas fram en jordgubbstårta, då plockar du fram det här vinet. Om någon börjar gnälla om att man inte gillar söta viner, släng ut dom. Vänligt men bestämt. Finns på TS hyllan.

Château Fuissé Saint-Véran, 2022 Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Saint-Véran Nr 93412 Pris 259 kr

Bara så du vet, innan du läst klart, så finns det väldigt få kvar av den här hos importören och den totala produktionen är ca 20000 flaskor om året. Här har vi hälften pinot noir och andra halvan chardonnay. Basåret på kommer från 2018, ett toppår i Champagne, och det är ca 70% av vinet som är hämtat från det året. Där får man en liten indikation på vad som väntar. Här finns toner av gröna äpplen, mogen citrus och en mogen smak av ros tat bröd och nötter. Härlig mouse och mjuk textur som ger ett långt och gott avslut. Att den här finns i BS och går att beställa för under 500 kronor är otroligt. Skulle bli förvånad om det finns så många kvar efter helgen. Eller så är folk inte kloka.

Den här pavan kommer snart vara ett minne blott på hyllorna när folk förstår att det finns en krispig bourgogne för runt 250 kronor där ute. För det gör faktiskt just nu. Tre olika vingårdslägen där var och ett stålfatslagras innan det blandas ihop. Om de olika vingårdarna kan jag inte påstå att jag sitter inne på så mycket informa tion. Producenten Château Fuissé är inne på den femte generationen av familjen Vincent och vem vet om det rullar på med fem till. Här är det krisp, fylligt och balanserat. Äpplen, citrus, plommon och mineralitet utgör grunden. Svårt att sluta sippa när man väl börjat. Precis så ska det vara. Spara till sommaren, se till att den är kall som en pingvinrumpa och poppa upp en ljummen sommarkväll. Njut. Finns i TS.

4 NR 3, 2024
Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.
Flaska · 330 ml · 5,5 % vol. Nr 57132
mer info se: galatea.se
För
INBRÄND MED TRE LAGER LOKALT PRODUCERAD RAPSOLJA HANDTILLVERKAT I SVERIGE
DIREKT FRÅN GJUTERIET I LYRESTAD
Burgarpress Portionsmortel Stekbord Lyrestad ARVET Pannkakslagg
TILLVERKAT AV LOKALT ÅTERVUNNEN METALL lursta.se
6 NR 3, 2024

Historia

Historia och egna vingårdar spår framtidens champagne

Louis Roederer är ett av de sista stora familjeägda och oberoende champagnehusen. De har inte bara satt lyx på kartan med sin världsberömda och exklusiva champagne Cristal. De vinner många tävlingar och 2024 var det femte året i rad som de vann priset

”The world’s most admired Champagne brand”. Vad är knepet för att göra bra champagne? Text:

Champagnehusets start var redan 1776 men det var först under 1833 som entreprenören Louis Roederer övertog verksamheten genom ett arv. Hans mål var att göra champagne i världsklass. Under mitten av 1800-talet så skaffade han sig fler grand cru-vingårdar, något som på den tiden ansågs vara en mycket ovanlig strategi. De andra champagnehusen köpte in sina druvor medan Louis Roederer lärde sig mer om de olika vingårdslägena och skaffade sig ännu mer bra mark. Framtidsvisionen var att bra vin kommer från jordens kvalitet, kunskap, passion och tradition.

Arvingen Louis Roederer II övertog sin fars inställning till vetenskap och hämtade mycket information från dåtidens skrifter och böcker. På 1870-talet började champagnehuset att exportera sina viner till USA och till och med till tsaren Alexander II. 1876 lanserade Louis Roederer II ett helt nytt koncept, den första Cuvée de Prestige som fick namnet Cristal. Det var en ovanligt utsökt och elegant champagne som skapade ett rykte om Louis Roederers champagne som lever kvar än idag. Den exporterades i flaskor av äkta kristall med flat botten. Ryktet säger att det var tsarens nervositet att någon skulle gömma en sprängladdning i en flaskbottnens hålighet. Hursomhelst lever den genomskinliga flaskan med den flata bottnen kvar än idag även om den inte är av kristall så är innehållet precis lika lyxigt

och exklusivt som då. Champagnehuset Louis Roederer är fortfarande familjeägt och leds nu av Frédéric Rouzaud som representerar den sjunde generationen. Varje år exporteras tre miljoner flaskor Louis Roederer runt om i världen.

Egna vingårdar

Området Champagne är känt för sin kalkrika jord som ger mycket friska viner vilket är en förutsättning för en bra bas i mousserande vin. I och med att champagnehuset Louis Roederer äger cirka 250 hektar som är lokaliserade i grand cru- och premier cru-lägen har de egen kontroll över sina rankor från blomning till skörd och året om. Vanligtvis köper de stora champagnehusen in sina druvor från olika odlare. Definitionen för odlarchampagne är att vinma karen gör champagne av sina egna druvor. Då Louis Roederer bara använder druvor från sina egna vingårdslägen för deras olika årgångschampagner så kan man i princip kalla den för odlarchampagne.

Louis Roederer Collection 244

Denna champagne följer ett nytt koncept som startade bara för några år sedan med Louis Roederer Collection 242.

Varje champagnehus har en standardchampagne även kallad non vintagechampagne, alltså en årgångslös champagne som innehåller fler olika cuvéer för att smaka likadant år efter år. Tidigare hette den Louis Roederer Brut Premier och var en populär standardchampagne. På grund av den globala uppvärmningen så har champagnehuset utvecklat en ny strategi för att möta klimatet och ändå göra bästa möjliga champagne. Tanken startade för mer än ett decennium sedan och bygger på att ta tillvara varje årgång och blanda med en ”perpetual reserve”. Det kan liknas med att ett solerasystem av olika ingående årgångar som ger en bas som lyfter varje ”Collection”. Louis Roederer Collection 244 motsvarar den 244:de skörden sedan champagnehuset startade och det är 2019 som är basårgång. Det viktiga är inte längre att standardchampagnen ska upplevas likadant varje år utan snarare spegla respektive årgång på bästa möjliga vis utan att vara en årgångschampagne. Det finns förstås likheter med en årgångschampagne, exempelvis lagras vinet på jästfällningen minst tre år vilket är kravet för att vara en årgångschampagne. Ytterligare en anpassning till klimatförändringen är att gå mot biologisk mångfald. Louis Roederer är den största ägaren av ekologiska och biodynamiska vingårdar i Champagne och över 50 procent är certifierade. Trots att certifieringen inte är utmärkt

på flaskan smakar det extra gott i magen med fokus på hållbart tänk, både för miljö och vin. Biodiversitet hjälper exempelvis till för att bevara vatten genom växter som binder jord och hindrar avdunstning från marken.

Louis Roederer Rosé 2016

Den allra första Roséchampagnen som skapades var Cristal Rosé, 1974 ungefär 100 år efter den första Cristalflaskan såldes. Inte förrän 1989 började man producera Rosé Vintage på allvar och idag tillhör denna årgångschampagne höjdarna inom Roséchampagner!.

Inom EU är det bara i drycken champagne som det är tillåtet att blanda i rött vin med det vita för att få den rosa färgen i rosé. I Louis Roederer Rosé så kommer färgen istället av att chardonnaydruvorna pressas över pinot noirdruvor som får ligga och macerera (dra) tillsammans. Det innebär att den rosa färgen redan finns med från början och ger ökad integrerad smakrikedom och djup. Vinet lagras fyra år på sin jästfällning och vilar ytterligare sex månader efter degorgeringen (jästfällningen tas bort, vin fylls på samt champagnekork med grimma sätts på). n

NR 3, 2024 7
Jeanette Wiberg Wingquist

När vin möter couture

8 NR 3, 2024

Det lackar mot vår, sommar – och rosé. Vi tog oss till Italien för att få uppleva något utöver det vanliga. Ett redan populärt rosévin har försetts med en flasketikett som likt ett exklusivt tyg ser ut att ha draperats runt glaset. Designern Lars Wallin var själv på plats vid vackra Comosjön för att presentera haute couture och vinvärlden för varandra.

Att skräddarsy etiketter och skapa samarbeten kring olika märken, profiler och vinflaskor är ingen nyhet. Men man kan väl säga att Enzo Bartoli, Lively Wines och Lars Wallin har tagit det hela ett steg längre. De har låtit ett rosévin berätta en historia med hjälp av couture och en specialdesignad klänning som lever la dolce vita.

– Vi träffades för flera år sedan, Lars och jag, och vi har pratat om att förena smak och skönhet på något fint sätt. Det har nu resulterat i en roséfärgad haute couture-klänning och en flasketikett som så vackert matchar vinet i flaskan, berättar Enrico Gobino, marknadschef på MGM Mondo del Vino och producent av Piemonte-vinerna, under en gemensam middag i Como.

Foten vid berget

Piemonte, en region på cirka 25 500 kvadratkilometer belägen i nordvästra Italien, tillhörde en gång i tiden kungariket Sardinien. Huvudorten i regionen är Turin, men huvudpersonen här har alltid varit bonden som länge har odlat vete, ris, majs – och druvor. Piemonte är en av Italiens viktigaste vinregioner och har fått sitt latinska namn från dess dramatiska landskap, ”ad pedem montium”, som be -

tyder ”vid foten av berget”. Namnet kan spåras tillbaka till 1100-talet och har fått namnge vinerna från regionen. Redan på 1700-talet klättrade Piemonte till toppen som ett centrum för vinproduktion, en ryktbarhet som vinerna har behållit fram till idag.

Rosévin från Piemonte är måhända inte lika välkänt som regionens röda och vita viner men har fått alltmer uppmärksamhet och erkännande för sin karaktär och höga kvalitet. Säger man rött vin och Piemonte brukar de flesta tänka på Barolo och Barbaresco. En helt korrekt association men det produceras även utmärkt rosévin här, mycket tack vare regionens mångfaldiga terroir och klimat som resulterar i en unik karaktär och smak.

Nu har vi ett specifikt vin i fokus och det är Enzo Bartoli Rosato, vars blekrosa färg matchats med en mästares känsla för skönhet och vackra plagg. Elegant kvinnlighet i flaska anpassad för en bred målgrupp som tycker om livets goda, både visuellt och i glaset. Efter att ha följt hela slutarbetet bakom kulisserna, från den första färdiga klänningsprovningen på hotellrummet och lunchposeringen med Comosjön som overklig kuliss till studiebesöket på det anrika textilföretaget Canepa, där Lars Wallin omsorgsfullt har valt ut tygerna till klänningen, fattar man att

det här inte bara är ”en kul grej”. Det är ett väl genomtänkt samarbete som väver samman våra olika sinnen i ett pärlande konstprojekt. Vinets doft av blommor, körsbär och rosenblad samt en harmonisk, fräsch och balanserad smak stämmer väl överens med den romantiska men samtidigt kaxiga klänningen.

Rosévin på röda mattan – Jag har valt att skapa liv och rörelse med hjälp av lager på lager av tyll och sidenorganza. Den metalliska effekten framhävs av invävda silvertrådar i skim-

rande siden charmeuse och jag är väldigt nöjd med slutresultatet, säger Lars Wallin och vi häpnar över den vackra skapelsen.

Modellen Jasmine Hansen är handplockad för att bära klänningen i fråga, men den kommer att få fortsatt liv efter plåtningen i Italien och dyka upp på röda mattor samt i andra sammanhang tills den slutligen auktioneras ut för välgörande ändamål. Samma återbrukstankar har man med vinflaskan, vars naturkork för första gången har bytts ut mot en Vinolok, det vill säga ”kork” av glas. Snyggt, men även utan eventuella korkdefekter och lätt att återförsluta om man vill spara vinet några dagar. Flaskan är dessutom vacker prydnad utan sitt innehåll.

Vi svenskar tycker mycket om viner från Enzo Bartoli , och rosévinet är inget undantag. Årgång 2023 är samma populära Rosato som tidigare krispiga säsonger men med Lars Wallins design som säsongens nyhet. Vi välkomnar än en gång ett ljust, laxrosa rosévin med frisk syra men också struktur för att matcha sommarens måltider och festligheter.

Klänningen har försetts med ett sidenband med budskap som får knyta ihop det svensk-italienska samarbetet: ”Fabulous in rosé” Enzo Bartoli Edizione Lars Wallin. ”Suddenly the world seems to be such a perfect place” n

NR 3, 2024 9
Text: Marie Arpnäs

Vinresan går till

PORTUGAL

Ett litet vinland med stora viner. Nu får Portugal äntligen den uppmärksamhet landets viner förtjänar. Landet är litet och avlångt, 570 km långt och 210 km på bredden. Det kustnära läget påverkar klimatet med svala vindar och en del regn på vintern, men inlandet är väldigt varmt på somrarna. Det är ingen slump att väldigt många svenskar valt att bosätta sig här.

Portugal har 16 olika vinproducerande regioner med cirka 195 000 hektar vinodling vilket motsvarar 3 % av världens vinodlande yta. Portugals vinlagar följer EU:s regelverk med tre nivåer. Strängaste kraven gäller för de 31 DOC, (Denominação de Origem Controlada) eller DOP (Denominação de Origem Protegida).

Totalt producerar Portugal ca 700 miljoner liter vin och ligger därmed på elfte plats bland världens vinländer. Förutom på fastlandet görs det vin på öarna Azorerna och Madeira.

Portugal är unikt bland världens vinländer då de har över 250 egna druvsorterna, där aragonez, touriga nacional, touriga franca, castelão, baga, jaen och trincadeira hör till de vanligaste för röda viner. Fernando pires, loureiro, arinto, alvarinho och malvasia dominerar för de vita. Lite knepigt är det att samma druva kan heta olika beroende på område.

Portugal är ju ett gammalt vinland som resten av Europa, men försvann från kartan efter andra världskriget.

Fyrtio år av diktatur låg som en våt filt över landet och hindrade all utveckling. Stora kooperativ dominerade och de små familjeegendomarna var få och knappt lönsamma. Nejlikerevolutionen 1974 satte punkt för diktaturen och den

politiska turbulens som följde la sig ganska snart. Portugal blev en demokrati och det stora lyftet kom när landet anslöt sig till EU 1986 och friska pengar började strömma in.

I den vevan började det hända saker i vinindustrin. Kooperativen minskade i betydelse och privata intressen tog över. Men det som gör Portugal och dess viner så intressanta är ändå att de behållit mycket av sin särprägel och att man är stolt över sina druvor och sina traditioner. I de flesta regionerna fot trampas fortfarande druvorna i stora granitfat som kallas lagares. Anledningen anses vara att fötternas mjuka trampande bäst lämpar sig för att urlaka druvorna innan jäsningen. En stor del av druvorna skördas för hand och modern vinteknik samsas med gamla traditioner.

Vår vinresa i Portugal börjar i norr, i ett område som slagit stort i Sverige senaste åren.

Gränsande till Spanien ligger regionen Vinho Verde i Minho, Portugals största region. Här är det viktigt att inte blanda ihop regionen med vinet, då Vinho Verde för många innebär ett lätt spritzigt vin med hög syra och låg alkohol. Ett ungt och grönt vin, helt enkelt. Kan vara gott en stekhet sommardag men är inte speciellt spännande.

En helt ny generation vinmakare har gett sig in här och förbättrat anseendet med stormsteg. Man kan tro att det bara görs vita viner här men hela färgskalan är representerad även om 80 % är vitt. Druvor som är vanliga är azal, loureiro, arinto och trajadura. Men det är alvarinho som har stått för den stora kvalitetshöjningen. Samma druva som albarino norr om gränsen i Galicien, vinerna är verkligen trendiga i dagens vinvärld.

Härifrån är det nära till regionen Porto e Douro som står på UNESCOs världsarvslista för sin unika natur och historia. Som namnet antyder är det härifrån de klassiska portvinerna kommer men den stora revolutionen är alla fantastiska röda bordsviner som kommer härifrån. En räddning för ett unikt vinområde som förutom den läckra staden

Porto har en av de vackraste resmålen i världen. Douro dalen slingrar sig fram Spanien och är bitvis vilt och outforskat. När jag var där för tjugofem år sedan fanns det knappt några hotell, idag är enoturismen väl utbyggd och man tas emot av öppna armar.

Ska man bara göra en vinresa i sitt liv, åk till Dourodalen!

Bordsvinerna produceras av samma druvor som portvinerna d.v.s de klassiska druvorna touriga nacional, touriga

francesa, tinta roriz med fler. Även vita vinerna har fått en framtid på druvorna gouveio, malvasia och viosinho. Över hälften av Douros produktion är idag bordsviner och föryngringen av vinmakarna har satt sin prägel.

Den lilla staden Pinhao ligger mitt i vinområdet och är en bra utgångspunkt för besök i området. Staden Porto ligger vid flodens utlopp till havet och tillsammans med Vila Nova de Gaia ett måste att lägga lite tid på.

Vi drar oss söderut och kommer då in i regionen Beiras. I regionen ingår Dão, Beira Interior och Bairrada.

De omgivande höga bergen ger den här regionen lite andra förutsättningar, vinplantorna växer från 200 meter upp till tusen meters höjd. Touriga nacional är främsta druvan men som vanligt i Portugal finns det ett helt knippe druvor som används.

Vinerna från Dão har funnits på Bolaget sedan urminnes tider men kanske inte varit så spännande. Idag har hela Dão utvecklats och har blivit mycket populärt bland vinälskare.

Beira Interior är det bergigaste området i Portugal med ganska stökigt klimat. Svinkallt på vintern (det kan snöa) och väldigt varmt på sommaren. Inlandsklimat med andra ord och inget vatten i närheten. De

10 NR 3, 2024
Text: Claes Löfgren Foto: Wines of Portugal
PORTO

höga bergen och högt belägna vingårdar ger friska viner med mycket karraktär. Här görs även mousserande viner.

Bairrada däremot är en region att hålla ögonen på. Närheten till Atlanten påverkar klimatet positivt och negativt. Det regnar mycket men blir inte extremt varmt.

Druvan baga är det som gäller här. En grinig jäkel som mognar sent och är allmänt bråkig med mycket tanniner. Druvan används för de flesta viner, rött, mousserande och rosé. Det är ovanligt för Portugal att en druva dominerar så klart!

Regionen Tejo kommer härnäst och är lite klurigt. Platt landskap kring floden Tejo.

Regionen hette Ribatejo innan namnbytet 2009. Stora producenter och kooperativ, mer internationella druvor, viner för alla till intressanta priser. En del bra viner kommer härifrån så kolla gärna de små producenterna.

Lissabon är en fantastisk världsstad med ett stort utbud av kultur, nöjen och gastronomi. Vinregionen närmast Lissabon hette tidigare Estremadura, men döptes 2009 om till Lisboa.

Mycket som produceras här är attraktivt prissatta viner men det finns ett antal riktigt bra producenter varav vi ser en del i Sverige.

Tre små klassiska områden är av stort intresse för besökare. Knappt en timme från Lissabons centrum ligger Colares, ett helt unikt och historiskt vinområde. Här växer druvan ramisco på oympade rötter i den djupa sanden vid kanten av Atlanten. Sanden gör att vinlusen aldrig angripit vinstockarna. Druvan ger ett mörkt kraftfullt rödvin som går att lagra i princip hur länge som helst.

Colares vinet har varit mer eller mindre utdöda när markpriserna gjorde att många rev upp sina vingårdar för att sälja marken som semester boenden. Nu satsar man på att rädda de kvarvarande odlingarna och nyplanterar en del.

Bucelas och Carcavelos är två andra spännande historiska områden i utkanten av Lissabon. Bucelas står mest för vita viner av druvan arinto, medan Carcavelos är ett starkvin producerat av en både röda och vita druvor. Väldigt lite av vingårdarna finns kvar, men de sträckte sig ända fram till Lissabons stadsgräns under sin storhetstid. Tack vare bidrag från staden finns Villa Oeiras där produktionen samlats och som går att besöka. Man kan ju se de här vingårdarna som parenteser, men de har sitt historiska värde. Vi tar oss vidare mot nästa vinregion, Peninsula de Sétubal, halvön på andra sidan Tejo floden. Här träffar vi på ett

för de flesta svenskar mycket bekant vin! Periquita är Portugals äldsta vinmärke och det första bordsvinet som tappades på flaska, något som tidigare var reserverat för portvin. Sétubal är även känt för sitt söta vita vin Moscatel de Sétubal som kan åldras i princip hur länge som helst.

Alentejo står för en tredjedel av Portugals yta! Ett stort glesbefolkat område som gränsar till Spanien. Vinstilarna varierar i ett så stor region. Vinrankorna samsas med korkekar som är områdets stora produkt. Städerna Evora och Estremoz är ståtliga gamla städer med palats och romerska lämningar.

Det här var rena bondlandet när jag var här för 26 år sedan. Det tog evigheter att ta sig hit på slingriga vägar, idag tar det lite under två timmar från Lissabons flygplats på välbyggda motorvägen.

Här har utvecklingen verkligen gått framåt. Från ett fåtal producenter till alltifrån små familjevingårdar till stora producenter som säljer miljontals flaskor.

Moderniseringen innebär mycket bra viner till överkomliga pengar. Att resa runt i Alentejo är att komma tillbaka till ett svunnet Europa med små sömniga byar, lantgårdar med kor och grisar uppfödda på ekollon.

Modernisering till trots, många producenter gör vin i stora lerkrus enligt flera tusen år gamla traditioner, så kallade Talhas. Metoden är i princip samma som i Georgien, med skillnaden att amfororna inte är nergrävda och i Portugal är det ett arv från romartiden. De olika vinmakarna ha egna recept, en del avstjälkar druvorna medan andra slänger i hela rasket. Spontan jäsning och under tiden måste hatten av skalrester tryckas ner två gånger om dagen. Efter cirka 10 dagar har det jäst klart och får då ligga till sig till den 11 november då det nya vinet får smakas av. Naturligare än så här blir det inte!

Sammanfattningsvis har Portugal hittat en vinstil som passar många till överkomliga priser.

I en vinvärld som drabbas av klimatväxlingar och stigande råvarupriser finns här fortfarande möjligheter till fina vinupplevelser. Sverige har ökat i betydelse och idag ligger landet på nionde plats med en vinförsäljning av cirka tio miljoner liter per år. En fördubbling på tio år. n

Grattis Portugal!

NR 3, 2024 11
VERDE
VINHO

Casa Relvas – Hållbara viner från hjärtat av Portugal

Portugal fortsätter att imponera med sina moderna, distinkta viner till överkomliga priser och för många svenskar är portugisiska viner ett allt mer kärt inslag. Vi åkte till hjärtat av det soliga Alentejo, som ligger knappa två timmar rakt österut från Lissabon och besökte Casa Relvas, en familjeägd vingård som kombinerar passion, nytänkande och ett starkt engagemang för hållbarhet.

Text: Oskar Lindholm Foto: Casa Relvas

Historien om Casa Relvas sträcker sig flera generationer tillbaka i tiden. Från början sysslande familjen med jordbruk och hade bland annat odlingar av olivträd och korkek. Sedan kom en tid då familjen Relvas bestämde sig för att utveckla sitt jordbruk till att även inkludera vinodlingar för att skapa viner utöver det vanliga. Med en djup förankring i naturen och en övertygelse om att kvalitet föds ur omsorgsfullt utvalda jordar och druvor, har de skapat viner som speglar Alentejos unika terroir och klimat. Varje flaska från Casa Relvas är ett uttryck av sin växtplats och även om de är en stor producent arbetar de väldigt hantverksmässigt. Fortfarande idag har Casa Relvas kvar helheten med både vinodling, skog och jordbruk. Casa Relvas är ledande inom

hållbarhetsarbete och socialt ansvarstagande vilket de också certifierats för. I en region där korkekens skogar är en central del av landskapet, tar Casa Relvas aktivt ansvar för att bevara och framför allt återplantera dessa viktiga skogar. Med över 900 hektar skog, där korkek, barrträd och eukalyptus växer sida vid sida och frodas, reducerar de sin carbon footprint avsevärt. Korkträden har nämligen en unik förmåga att ta upp koldioxid. Casa Relvas visar att vinproduktion och miljöhänsyn kan gå hand i hand

Familjen Relvas ser det som ett sätt att jobba med sitt kretslopp, allt man gör genomsyras av tanken att de lånar jorden och marken man odlar, och när de lämnar den vidare till kommande generationer så vill de att den ska vara i ett ännu bättre skick. På egendom så finns idag 350 hektar

vinodlingar och 250 hektar olivodlingar. I vingården odlar de främst lokala druvsorter som alicante bouschet, aragonez och touriga nacional, men de experimenterar också med franska druvor som syrah och sauvignon blanc. Det man ser är att de lokala druvsorterna verkar ha en förmåga att lättare anpassa sig och klarar sig bättre när vinproduktionen tvingas anpassa sig till nya klimatförutsättningar. Casa Relvas viner är alltså både schysst producerade men håller också väldigt hög kvalitet till rimliga priser.

Med sitt starka fokus på ekologiskt jordbruk har Casa Relvas framgångsrikt lanserat flera viner som inte bara uppfyller höga kvalitetskrav utan också miljöoch sociala certifieringar. Ett av deras mest kända vin, Segredos, som betyder hemlighet har redan gjort succé på Sys -

tembolaget. Genom att erbjuda flera hållbara alternativ som Merino Organic på box och Touriga Nacional i en lättare glasflaska med lägre klimatavtryck, visar Casa Relvas att det går att ställa om för framtiden. De strävar efter att vara en förebild inom branschen och visa andra att det går att göra stor skillnad. Ett hett ämne nu inom vinproduktion är användningen av vatten vilket Casa Relvas redan arbetet med under flera år för att reducera till absoluta minimum.

Casa Relvas är så mycket mer än en vingård – de är en symbol för Portugals kreativitet och engagemang för hållbarhet. Med ett ekologiskt kretslopp och framtidsfokus har de blivit en av Portugals mest spännande aktörer inom vinindustrin och ett uppskattat inslag för svenska vinälskare som vill njuta av Portugal i sina vinglas. n

12 NR 3, 2024

Välkommen till familjen, Estrella Galicia

största familjeägda bryggeri har gjort det igen. Nu finns spanjorernas mest familjära premiumlager Cerveza Especial på Systembolaget!

NR 3, 2024 13 Casa Relvas Touriga Nacional 2022 Art.nr: 2809 Pris 129 kr Merino Organic Red Wine, 2022 Art.nr: 2289 Pris 199 kr Segredos de São Miguel Organic 2022 Art.nr: 2603 Pris 99 kr Hälften
drunknar
Estrella Galicia Flaska · 330 ml · 5,5 % vol. Nr 57132
För mer info se: galatea.se
av alla som
har alkohol i blodet.
Spaniens
Pris 16,90 kr

Fler guider på vinsider.se/ guider

Brunchguiden

Stockholm har äntligen blivit en stad fylld med härliga brunchställen där man kan samla sina vänner för att gå ut och äta en lång och härlig brunch på helgen. Därför har vi listat några bra brunchställen som vi på Vinsider tycker att du ska besöka!

Sundby Gård

Upptäck en underbar brunchupplevelse på Sundby Gård, beläget i en fantastisk naturskön miljö bara 20 minuter från city. Njut av hemlagade rätter och förstklassig service i en vattennära oas, perfekt som utflyktsmål för både vänner och familj.

Sundby Gårds brunch är en perfekt helgaktivitet för att koppla av och smaka på läckra rätter i en idyllisk miljö. För mer information eller för att boka bord, kontakta dem på www.sundby-gard.se. Ta dig ut på en minnesvärd brunchutflykt och upplev Sundby Gårds charm. Sundby Gårdsväg 5, Huddinge. sundby-gard.se

Elite Hotel Marina Tower

Upplev en förtrollande start på helgen med en utsökt Egg Benedict. Utforska en jazzig brunch på SQ Bar där du kan njuta av en rykande kopp kaffe med färskmalda bönor eller en uppfriskande mimosa gjord på färskpressad apelsinjuice. SQ Bar & Restaurang erbjuder en brunch i Stockholm med magnifik utsikt över Djurgården och Stockholms innerstad. Gästerna kan enkelt ta sig dit med båt, som stannar precis utanför och tar dem till och från Nybroplan på bara 15 minuter. Koppla av i den inbjudande restaurangen eller njut av solen på den stora terrassen. Saltsjöqvarns kaj 25, Nacka. elite.se

Villa Källhagen

Utforska Stockholms mest förtrollande brunchdestination varje helg, där smak, tradition och atmosfär förenas för en minnesvärd upplevelse. Vid vattnets kant och omgiven av naturens skönhet blir varje ögonblick en njutning. Deras brunchbuffé är en fest för smaklökarna med allt från nybakt bröd till innovativa rätter och förföriska drinkar. Upplev en idyllisk miljö där varje detalj bidrar till en atmosfär utöver det vanliga. Med öppettider på lördagar och söndagar, kl. 11:30–16:00, är detta en brunchupplevelse du inte vill missa. Djurgårdsbrunnsvägen 10. villakallhagen.se

Bird Söder

Bird Söder lockar med en stimmig atmosfär och ett läge som är perfekt för brunch runt hörnet från Nytorget. Här kan besökare njuta av egenskapade cocktails, naturviner och kallt hantverksöl. Restaurangen var pionjärer med Fried chicken i Stockholm och erbjuder mat som är delbar och influerad av både asiatiska och amerikanska smaker. Upplev en unik kombination av smaker och en välkomnande atmosfär på Bird Söder!

Renstiernas gata 30. birdsthlm.com

Ad Astra by Elite

Restaurangerna Vivace & Cielo samt den charmiga innergården La Piazza på Ad Astra by Elite, bjuder in till Brunch Italiano med amerikanska inslag. Njut av ostron, pizzor, hemgjord italiensk gelato, American Pancakes, tiramisu & mycket mer. Varje lördag, söndag och helgdag kl. 12:30–15:30 för 495 kronor per person. För en extra lyxig helgupplevelse, boka Weekend Spa & Brunch Italiano för 895 kronor per person som även inkluderar spaentré till Vana Spa Snäckviken på Ad Astra by Elite –ett 1000 m2 stort spaområde med bland annat tre pooler. Välkommen till Ad Astra by Elite – Rivieran är beläget 28 minuter söder om Stockholm

Västra Mälarehamnen 9, Södertälje.

adastrabyelite.se

Bokning: restaurant@adastrabyelite.se.

Grand Soleil, Grand Hôtel

Grand Hôtels köksteam, tillsammans med Mathias Dahlgren, har skapat en matupplevelse som transporterar dig direkt till den franska och italienska rivieran. Brunchmenyn levererar en smakpalett inspirerad av matkulturen längs kusten samtidigt som du kan njuta av bellini, champagne eller läskande alkoholfria alternativ i glaset. På lördagar är även DJ på plats för en härlig rivierabrunch med skön musik på Stockholms bästa solläge med utsikt över slottet.

S. Blasieholmshamnen 8. grandhotel.se

Näsby Slott

Näsby Slott – Stockholms boutiqueslott är beläget i Näsbyviken i Täby. Med flera stora salonger är det en populär plats för fester och bröllop. Slottet är också en naturlig samlingsplats för co-working, möten och konferenser samt för afterwork och middagar. Här finns även Lilla Stenugnsbageriet som serverar magiska bullar och bröd som bakas flera gånger under dagen. På helger serveras brunch på Lilla Slottskrogen, där en buffé med brunchklassiker serveras lördagar kl. 11.30–16.00 samt utvalda söndagar och helgdagar. Djursholmsvägen 30, Täby. nasbyslott.se

14 NR 3, 2024

Viner från Vinets Vagga

Viner från Vinets Vagga Georgien

Viner från Vinets Vagga Georgien

Viner tillverkade i Qvevri, en tradition mer än 8000 årgammal.Naturvinergjordaförhand,luftburen naturligjästsomfårvinetattverkligenuttryckasin terroir. Tiden och den naturliga kylan i kärlet skapar kristallklara högkvalitativa naturviner.

Viner tillverkade i Qvevri, en tradition mer än 8000 år gammal. Naturviner gjorda för hand, luftburen naturlig jäst som får vinet att verkligen uttrycka sin terroir. Tiden och den naturliga kylan i kärlet skapar kristallklara högkvalitativa naturviner.

Viner tillverkade i Qvevri, en tradition mer än

”Hällupppåkaraffochkollapå

“And then we danced” så kommer vinet hitta sin rätta plats.”

8000 år gammal. Naturviner gjorda för hand, luftburen naturlig jäst som får vinet att verkligen uttrycka sin terroir. Tiden och den naturliga kylan i kärlet skapar kristallklara högkvalitativa naturviner.

Viner från Vinets Vagga Georgien

Viner tillverkade i Qvevri, en tradition mer än 8000 årgammal.Naturvinergjordaförhand,luftburen naturligjästsomfårvinetattverkligenuttryckasin terroir. Tiden och den naturliga kylan i kärlet skapar kristallklara högkvalitativa naturviner.

”Färska apelsiner torkade aprikoser och läskande syra som längtar efter friterade snacks.”

-AlfTumbleDN,betyg5

En gastronomisk resa med passion för hållbarhet och kvalitet

Qvevris Mze

KhiKhvi Qvevri 2020

NR 90553 | 199 kr

750 ML. ALK. 12%

Hötorgshallen har anor som sträcker tillbaka till slutet av 1800-talet och på den tiden fanns inte ord som hållbarhet och miljömedvetenhet. Idag ser det annorlunda ut och en av anledningarna till besöka denna anrika Saluhall, som haft det lite svängigt ett tag, är köttbutiken och restaurangen som mer eller mindre har dessa ord som ledstjärna, tillsammans med kvalitet och passion för mat – ERTH.

Här har vi alltså en restaurang som ställer krav på sina producenter och som tar ansvar för det som serveras till matgästerna eller säljs över köttdisken. Och utan att göra avkall när det kommer till smakupplevelsen. Passionen handlar om att kunna servera en maträtt som både smakar, håller kvalitet och är hållbar för världen.

Allt handlar om hantverket och allt som görs på ERTH utgår därifrån, maten tillagas från grunden med riktigt bra råvaror som kommer från gårdar som de själva besökt.

Ett exempel är deras Wagyukött som kommer från Frönshults gård nere i Skåne. Marcus Josberg, som är en av grundarna till ERTH, var egentligen och besökte ett slakteri i närheten av gården när han såg att det eftertraktade köttet hängde hos slaktaren. Idag säljer man nästan allt Wagyukött som kommer från Frönshults och Marcus är full av lovord när det kommer till köttet.

– Det fina med den här uppfödningen är att djuren både har den här fantastiska genetiken och att de får äta vanligt gräs som ger en bättre smak och ett nyttigare kött. Och bättre för djuret såklart.

”Färska apelsiner torkade aprikoser och läskande syra som längtar efter friterade snacks.”

-AlfTumbleDN,betyg5

Qvevris Mze

KhiKhvi Qvevri 2020

NR 90553 | 199 kr

750 ML. ALK. 12%

”...tydligablåbärsochpomerans-aromer. Rejäl strävhet och värmande längd finns ieftersmaken,mensvårgillatärdetinte.”

- Törst Nr 14 2022

Viner tillverkade i Qvevri, en tradition år gammal. Naturviner gjorda för hand, naturlig jäst som får vinet att verkligen terroir. Tiden och den naturliga kylan kristallklara högkvalitativa naturviner.

-AlfTumbleDN,betyg4

Mildiani Qvevri BouQuet rKatsiteli 2019

NR 93364 | 199 kr

750 ML. ALK. 12,5%

”Hällupppåkaraffochkollapå

“And then we danced” så kommer vinet hitta sin rätta plats.”

-AlfTumbleDN,betyg4

Mildiani

Qvevri BouQuet rKatsiteli 2019

NR 93364 | 199 kr

750 ML. ALK. 12,5%

IWSC Guldmedalj 2024

-95poäng

Mildiani Mtsvane sparKling Brut 2015

NR 55224 | 399 kr

”Färska apelsiner torkade aprikoser och läskande syra som längtar efter friterade snacks.”

Det exklusiva köttet beskrivs ofta som smörigt i smaken, och det från Frönshults har enligt Marcus Josberg hittat helt rätt i balansen mellan fett och kött.

”Färska apelsiner torkade aprikoser och läskande syra som längtar efter friterade snacks.”

750 ML. ALK. 12%

-AlfTumbleDN,betyg5

Qvevris Mze

-AlfTumbleDN,betyg5

vazisuBani

saperavi Qvevri 2020

NR 50036 | 249 kr

– Det är extremt mört och smakrikt men det har den karaktäristiska smaken av kött. Ibland kan japanskt kött bli lite för fett, enligt min uppfattning.

750 ML. ALK. 13,5%

Qvevris Mze

KhiKhvi Qvevri 2020

Här serverar klassisk husmanskost som varierar från dag till dag samt deras varma ”Goffamackor” med egenbakat bröd och där klassiska Reuben är en av flera delikata mackor på menyn.

NR 90553 | 199 kr

”...tydligablåbärsochpomerans-aromer. Rejäl strävhet och värmande längd finns ieftersmaken,mensvårgillatärdetinte.”

750 ML. ALK. 12%

- Törst Nr 14 2022

Vidare erbjuds ”Steak of the day, en ”Köttprovning Deluxe”, rotisserad majskyckling, en härlig råbiff och en fantastisk Paté en Croute som tävlade i uttagningen till VM i Lyon.

vazisuBani

saperavi Qvevri 2020

NR 50036 | 249 kr

750 ML. ALK. 13,5%

I köttdisken finner du allt du kan tän ka dig vad gäller kött, chark och andra delikatesser samt Sveriges godaste lever pastej, enligt Filip Poon.

På ERTH finns en tydlig mission och det är att erbjuda en hållbar njutning med råvaran i fokus. Här finns en stolthet över att vara en del av Hötorgshallen och du känner dig välkommen när du kliver in i restaurangen och räkna med en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Kom och upptäck denna pärla redan idag! n

tydliga blåbärs och pomeransaromer. Rejäl strävhet och värmande längd finns i eftersmaken, men svårgillat är det inte.” – Törst Nr 14, 2022

VAZISUBANI SAPERAVI QVEVRI 2020

NR 50036 | 249 kr 750 ML. ALK. 13,5 %

IWSC Guldmedalj 2024 -95poäng

KhiKhvi Qvevri 2020

Mildiani Mtsvane sparKling Brut 2015

NR 90553 | 199 kr

NR 55224 | 399 kr

750 ML. ALK. 12%

750 ML. ALK. 12%

grapeskinwines.se

grapeskinwines.se

”...tydliga blåbärs och pomeransRejäl strävhet och värmande längd i eftersmaken, men svårgillat är - Törst

”...tydliga blåbärs och pomerans- aromer. Rejäl strävhet och värmande längd finns i eftersmaken, men svårgillat är det inte.”

- Törst Nr 14 2022

vazisuBani

saperavi Qvevri 2020

NR 50036 | 249 kr

vazisu

saperavi Qvevri

NR 50036

750 ML. ALK.

NR 3, 2024 15
i samband med arbete ökar risken för olyckor.
Alkohol
apelsiner torkade aprikoser
läskande syra som längtar efter friterade snacks.” – Alf Tumble DN, betyg 5 QVEVRIS MZE KHIKHVI QVEVRI 2020 NR 90553 | 199 kr 750 ML. ALK. 12 % ”Häll upp på karaff och kolla på ’And then we danced’ så kommer vinet hitta sin rätta plats.” – Alf Tumble DN, betyg 4 MILDIANI QVEVRI BOUQUET RKATSITELI 2019 NR 93364 | 199 kr 750 ML. ALK. 12,5 % IWSC Guldmedalj 2024 – 95 poäng MILDIANI MTSVANE SPARKLING BRUT 2015
”Färska
och
”…

Meny

Ramslökssmör med citron ≈

Rostad potatis med ramslökspesto ≈

Sparrispizza ≈

Vit sparris med bearnaise på brynt smör och krutonger

16 NR 3, 2024

Välkommen till Våren

”I år har jag fått äran att skriva recept till Vinsider, du kan förvänta dig härlig helgmat med min ’hur lätt som helst’ twist. Hoppas du ska bli inspirerad!”

tligen är våren här, och du vet vad det betyder – sparris och ramslökssäsong!

Jag har samlat några grymma favoritrecept som är superlätta att göra och smakar fantastiskt. Perfekt för att bjuda över några vänner och njuta

av våren tillsammans med något gott att dricka i glasen. Den vita sparrisen är en given hit som förrätt, medan sparrispizzan är perfekt snacks för lite mingel. Ramslökssmör är underbart till grönsaker, bröd men också på grillat kött eller kyckling. Potatisen brukar jag servera som drinktilltugg istället för vanliga brödsnittar.

Hoppas ni passar på att njuta av alla vårens primörer i helgen! n

Sambo Christian, dotter Dorthe 2 år och boKokboksförfattare, @jessicafrej

har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tvkock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Under åren har det blivit 13 kokböcker, tusentals recept, podd, oräkneliga söndagar i Nyhetsmorgon och du kan följa henne dagligen på Instagram under @jessicafrej – Min filosofi är att mat inte ska ta längre tid att laga än den tar att äta. Det vill säga i vardagen kanske 15–20 minuter när alla ändå kastar i sig mellan träningar och läxor och på helgen kan det gärna få sväva ut lite då vi oftast också sitter längre och tar oss tiden att njuta tillsammans. Få ingredienser och mycket smak är viktigt, när du lagar min mat behöver du inte leta i saluhallen eller hitta någon specialbutik i city. Recepten funkar oavsett om du bor på landet eller mitt i stan. Sen vill jag att det ska vara så enkelt att alla kan lyckas oavsett om du är född med kockkniven i hand eller inte n

NR 3, 2024 17
Jessica Frej Foto: Lina Adamo

VIT SPARRIS MED BEARNAISE

PÅ BRYNT SMÖR OCH KRUTONGER

8 vita sparrisar

1 msk salt

1 msk strösocker

1 citron

1,5 l vatten

SERVERING

2 skivor vitt bröd, välj glutenfritt för glutenfri rätt

BEARNAISESÅS

1 bananschalottenlök

1 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk torkad dragon, till lagen 200 g smör

2 äggulor

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk torkad dragon, att smaksätta med.

1. Koka upp salt, socker, citronjuice och vatten i en vid kastrull som rymmer sparrisen. Dubbla koklagen om de inte täcker sparrisen.

2. Skala sparrisen med potatisskalare och koka den i 10–15 minuter beroende på tjocklek. Ta upp sparrisen och placera på ett eller fler fat.

3. Rosta brödet i brödrost och dela till krutonger.

4. Bearnaise

5. Hacka löken och lägg den i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon. Låt det koka i 3–4 minuter tills det återstår 2–3 msk vätska.

6. Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna medan du bryner smöret.

7. Bryn smöret i en egen kastrull. När smöret smält fortsätter du ha det på värmen och rör hela tiden till de blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Häll smöret i en liten kanna.

8. Vispa ner äggulorna i vinägerreduktionen. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte.

9. Smaksätt såsen med svartpeppar, salt och dragon och servera tillsammans med sparrisen och brödkrutongerna.

RAMSLÖKSSMÖR MED CITRON

200 g smör

1 liter ramslöksblad

1 citron saft och zest

5 ätbara blommor ex penséer

1. Mixa smör citronsaft, citronzest och ramslök i en matberedare till ett grönt smör.

2. Lägg i plastfolie och rulla till en cylinderform. Plocka bort bladen från blommorna och tryck på smörrullen.

3. Servera till kokta grönsaker t ex kronärtskockor eller grillat.

4. Går bra att frysa.

SPARRISPIZZA

1 förp smördeg (finns glutenfri)

1 burk crème fraîche

0,5 tsk salt

2 dl Västerbottensost, riven

1 förp grön sparris ätbara blommor (ex penséer) svartpeppar, nymalen

1. Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.

2. Rulla ut degen och bred över crème fraiche och salta.

3. Strö över osten.

4. Skär av 3–4 cm av nedersta stjälken på sparrisen där den är träig.

5. Lägg sparrisarna på pizzan.

6. Baka i 25 minuter.

7. Gör vegansk genom att byta till mjölkfri crème fraiche och ost. Kolla så degen är vegansk.

ROSTAD POTATIS

MED RAMSLÖKSPESTO

ROSTAD POTATIS

500 g fast potatis (små) salt olivolja

LOLLOS RAMSLÖKSPESTO

100 g parmesanost

2 dl olivolja

100 g ramslök

1 citron, saft och zest

1,5 dl solroskärnor

0,5 tsk salt

ROSTAD POTATIS

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Rosta potatisen på en plåt i ugnen med salt och olivolja tills de är mjuka rakt igenom, ca 40 minuter.

3. Dela potatisen. Tänk att en halva ska vara en lagom tugga.

4. Lägg ut på ett fat så de står stabilt.

5. Klicka pesto på varje potatis när de svalnat lite.

6. Lägg gafflar bredvid så man lätt kan hugga in.

LOLLOS RAMSLÖKSPESTO

1. Riv osten.

2. Mixa olja, ramslök, citronsaft och citronzest.

3. Häll i ost och solroskärnor och pulsmixa till bra konsistens, den ska vara lite bitig.

18 NR 3, 2024
”Ekologiskt

odlade druvor, varsamt utvalda och skördade för hand. Resultatet blir Familien Reserve!”

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve är prestigevinet från österrikiska Weingut Leth. Det görs av ekologiskt odlade druvor från familjens egna odlingar, varsamt utvalda och skördade för hand. Resultatet blir ett friskt och smakrikt vin med toner av vitpeppar, päron och grapefrukt. Ett utmärkt matvin till fisk och skaldjur. Eller varför inte till klassikern schnitzel?

Familjen Leth – österrikiska vinmakare i tre generationer

Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth: Firman grundades på 60-talet av Franz Leth. Sonen Franz tog över verksamheten under 80- och 90-talet, och numera är det hans son Franz Junior som ansvarar för alla beslut som rör vinproduktionen hos familjen Leth.

Målet är att göra högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling. Vinodlingen har utvecklats och man har hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. Resultatet? Vinhuset och vinerna prisats med otaliga utmärkelser genom åren och svenska folket har verkligen tagit Leth till sina hjärtan.

är alkoholpåverkad.
Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken
WWW.DOMAINEWINES.SE 2022 LETH GRÜNER VELTLINER FAMILIEN RESERVE VARUNR. 76570. 13% VOL.
ALLT OM MAT NR 15 - 2023 Fynd! VINBANKEN.SE JANUARI 2024
FRANZ LETH – ANDRA GENERATIONENS VINMAKARE
129 kr
pengarna”
”Väldigt mycket vin för
Ny design!

Ch Wantz

Crémant d'Alsace 2021

Artnr: 7737

I mer än 500 år har samma familj producerat viner i den lilla staden Barr i hjärtat av Alsace. Familjen Wantz har hittat papper som visar på familjens ägande sedan 1563 och det mesta talar för att ägandet sträcker sig betydligt längre bak i generationsledet än så.

Utöver de traditionella Alsacevinerna gör de en mycket uppskattad Crémant d’Alsace, Carte Noire. Lustigt namn med tanke på att den är mer turkos än svart men namnet lär ha att göra med den ursprungliga etiketten.

Det är ovanligt att så här billig Crémant är årgångsbetecknad. Ännu ovanligare är det att familjen Wantz alltid låter Carte Noire ligga på fällningen i minst 24 månader, långt utöver de obligatoriska månaderna. Det ger ett mycket komplext vin som utöver briochetonerna även har en svag blommighet.

Fyndbubblor från Alsace!

Denna Crémant har fått ett flertal utmärkelser, då den utmärker sig i konkurrensen. Den passar självklart som en aperitif eller för att fira något och även utmärkt till en smaskig toast Skagen eller annat läckert från havet.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut

Artnr: 78979

Richard Juhlin – världens främste expert på cham pagne skapade sitt första, egna mousserande vin (med alkohol) tillsammans med oss på Domaine Wines. Vinet är en blanc de blancs från Frankrike såklart, gjort med den traditionella metoden.Richards passion för alkoholfria viner har också lett fram till en serie franska viner utan alkohol, både stilla och mousserande.

Förföriskt elegant och smakrikt.

Detta vin följer samma recept som en champagne och är tillverkat enligt den s.k. traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i 12 månader. Stilen kallas Blanc de Blancs vilket innebär, precis som i Champagne, att den är gjord på 100 % Chardonnaydruvor. Detta ger ett friskt och torrt mousserande vin som samtidigt är förföriskt elegant och smakrikt med en aptitretande mousse. Doften och smaken bjuder på inslag av gröna och gula äpplen liksom brioche och grillad citron. Passar lika bra till välkomstdrinken och mingeldryck som till lättare rätter på fisk, skaldjur och sallader.

Champagne Taittinger

Prestige Rosé

Artnr: 7898

Rosa champagne är den stora trenden internationellt och anrika vinhuset Taittinger bjuder på lyxiga, rosa bubblor med sin version Prestige Rosé som levereras i lyxig presentförpackning. En rosa dröm som får en extra dimension med hjälp av en rejäl dos stilla Pinot Noir-vin i blenden.

Av alla så kallade

”Grands Marques” så har dessutom

Taittinger Prestige Rosé det lägsta priset i sin kategori.

Det finns flera sätt att framställa roséchampagne.

Taittinger Prestige

Levereras i lyxig presentförpackning

Rosé följer den klassiska metoden att först göra ett vitt vin av de tre druvorna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier och sedan tillsätta 14 % stilla, rött vin av Pinot Noir-druvor från de bästa vingårdslägena i Montagne de Reims och den hajpade byn Les Riceys vilket ger struktur och djuprosa färg till blenden.

Fem plus ”Doften är som en sommardag då jordgubbarna är solvarma och doften stiger från jordgubbslandet. Smaken har inslag av mogna röda bär, vildhallon, jordgubbar, smörat rostat bröd och härligt avslut med salta mineraler.”

Champagneexperten Fredrik Schelin, Aftonbladet 9/2-2024

GULD

Ursprung: Frankrike, Alsace

Pris: 134 kr

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Ch Wantz

Leverantör: Apricot

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, kex, krusbär, mineral och grapefrukt.

Smak: Ett torrt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, krita och mineraler.

Användning: Som brudskål, aperitif eller till rätter med löjrom, västerbottenost, skaldjur, fisk eller annan inspiration från havet.

Druva: 90 % Pinot Blanc och 10 % Pinot Auxerrois.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n nnnnn n nnnnnnn nnn nnnn n

Ursprung: Frankrike

Pris: 139 kr

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Domaine Wines

Leverantör: Domaine Wines

Doft: Dofter av gröna och gula äpplen liksom brioche och grillad citron.

Smak: Komplext och utvecklat vin med tydlig brödighet och fin fruktighet av mogna vinteräpplen och citrus. Angenäma bubblor, matvänlig syra och lång eftersmak.

Användning: Passar lika bra till välkomstdrinken och mingeldryck som till lättare rätter på fisk, skaldjur och sallader. Druva: 100 % Chardonnay.

Dryckeslistan v 12-2024

Ursprung: Frankrike, Champagne

Pris: 579 kr

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Champagne Taittinger

Leverantör: Wine Affair

Doft: Vackert djuprosa vin med nyanser av sommarbär, rostat bröd och mineral i doften.

Smak: Smaken är medelfyllig med en krämig mousse och toner av jordgubbar, vildhallon och en touch av blodgrape. Elegant, livligt och krispigt.

Användning: Festskålande och aperitif men också utmärkt till fisk, skaldjur, utvalda ostar eller bärdesserter.

Druva: 50 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay, 20 % Pinot Meunier.

Alkohol är beroendeframkallande. MOUSSERANDE 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide
FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn n n n nnn n nnnnnnn nnnn n nn n FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nn nn nnnn nn nnnnnn nnnn n nn n

Alvarinho

Contacto 2023

Artnr: 51755

Anselmo Mendes fortsätter att förtrolla vinvärlden med sin oöverträffade konstnärlighet och passion för att skapa enastående viner!

1998 släppte Anselmo Mendes sitt första vin ”Muros de Melgaço Alvarinho” från den egna egendomen Quinta da Torre i Monção, Vinho Verde i norra Portugal. Det var startskottet på den framgångssaga som bygger på dedikerat arbete i vingårdarna och en stor passion för att skapa kvalitetsvin på de inhemska druvsorterna från regionen med ett tydligt fokus på hållbarhet. Deras portfolio innehåller en mängd olika viner som visar på högkvalitativ Vinho Verde, allt från krispig och komplex alvarinho, uppfriskande loureiro till eleganta och röda viner.

Tack vare sina ansträngningar, sitt hårda arbete i vingårarna för regionen och passionerade vinmakning har Anselmo Mendes fått det charmerande smeknamnet

Mr. Alvarinho i vinvärlden!

Finstämd och aromatisk

Alvarinho Contacto har en finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral.

Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.

Alvarinho Contacto passar utmärkt till rätter med fisk, skaldjur och risotto. Skaldjur och Alvarinho är en klockren match! fungerar även som apéritif.

Ursprung: Portugal, Vinho Verde

Pris: 139 kr

Alkoholhalt: 13 %

Producent: Anselmo Mendes

Leverantör: Vinunic

Doft: Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral.

Smak: Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.

Användning: Alvarinho Contacto passar utmärkt till rätter med fisk, skaldjur, vegetariska rätter och risotto. Skaldjur och Alvarinho är en klockren match! Fungerar även som apéritif. Druva: 100 % Alvarinho.

Orballo

Albariño 2022

Artnr: 2696

Några av Spaniens främsta vita viner är gjorda på druvan Albariño. Orballo är ett utmärkt exempel på denna uppskattade druva. Ett friskt och krispigt vitt vin fyllt med mineraler, läskande syror och pigga toner av gröna äpplen, grapefrukt, peppar och citronskal. Prisbelönt vin som fyndklassas gång på gång av Sveriges vinskribenter. Orballo vann senast

Prissänkt

fynd gjord på Galiciens paraddruva Albariño.

Silvermedalj i Vinordic 2024. Orballo Albariño kommer ifrån ett av de främsta vinerierna i norra Spaniens kvalitetsdistrikt Rias Baixas, Bodegas La Val. Det friska atlantkustklimatet ger aromatiska, eleganta viner med frisk syra som kommit att beundaras över hela världen. Druvorna till Orballo kommer från egendomen Arantei som är en 35 ha stor plantering av förstklassiga albariñovinstockar. Tillgången till egenodlade druvor i den här omfattningen är ovanligt i regionen och ger producenten möjligheten att säkra hög och jämn kvalitet.

Ursprung: Galicien, Spanien Pris: 119 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Bodegas La Val Leverantör: Apricot

Doft: Fruktig, något aromatisk doft med inslag av nektarin, päron, färska örter, ananas och grapefrukt.

Smak: Ett friskt och krispigt vitt vin fyllt med mineraler, läskande syror och pigga toner av gröna äpplen, grapefrukt, peppar och citronskal.

Användning: Passar till fisk och skaldjur, vegetarisk mat, kyckling, pasta och risrätter. Fungerar lika bra på buffen som till tapas samt till asiatisk mat med hetta.

Druva: 100 % Albariño.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA n nn nnnnn n nnnnnnn nnnn nnn n

Saint Clair Vicar's Choice

Barrel Chardonnay, 2022

Artnr: 2188

Fylligt och friskt.

När du vill imponera på vännerna med en riktigt bra chardonnay så är den här Nya zeeländska Chardonnayen bara ett klick bort. Med underbara smaker av solmogna citroner, ananas, honungsmelon och smörkola förför Vicar’s Choice Barrel Chardonnay de flesta som söker ett smakrikt och fylligt men samtidigt friskt vitt vin till fyndpris. Servera gärna till smörstekt vit fisk med krispiga sockerärtor och färskpotatis, till ljust kött och till grillad kyckling serverad med grillade grönsaker. Även strålande till diverse laxrätter och skagensnittar.

Nya Zeeland med sin rena vilda natur bjuder verkligen på fantastiska viner och även om landet är bäst känt för sina viner av Sauvignon Blanc så gör de även underbara viner av druvorna Chardonnay och Pinot Noir, för att nämna några. Vinerna får fin fräschör av de svala nätterna och de varma dagarna ger en solmogen frukt som gör det där lilla extra för smaken.

Gunilla Hultgren Karell ger vinet FYND och skriver såhär: ”Ett generöst och charmigt chardonnay-vin med lätt krydda och balans till en rimlig penning har sin givna plats i vinförrådet. Det är lätt att gilla och kombinera med olika typer av tilltugg och maträtter.”

Saint Clair Family Estate tillhör pionjärerna i Marlborough och är idag en av världens mest populära producenter från Nya Zeeland. De arbetar hållbart i vingårdarna och vineriet sedan länge och deras viner vinner utmärkelser och medaljer varje år vilket är ett bevis på deras jämna och höga kvalitet.

Ursprung: Nya Zeeland Marlborough.

Pris: 109 kr

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Saint Clair Family Estate

Leverantör: Sigva

Doft: Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, brynt smör, nektarin, nötter och lime.

Smak: Torrt och friskt vitt vin med smaker av solmogna citroner, ananas, honungsmelon och smörkola.

Användning: Servera gärna till smörstekt vit fisk med krispiga sockerärtor och färskpotatis, till ljust kött och till grillad kyckling serverad med grillade grönsaker. Även strålande till diverse laxrätter och skagensnittar.

Druva: 100 % Chardonnay.

FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA

nnnn nnnn n nnnnnnn nnnnnn nn

Alkohol kan orsaka hjärnblödning och cancer. VITT 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide
FYLLIGHET SÖTMA FRUKTSYRA nnn nnnnn n nnnnnnn nnnnnnn n

Ascot

Pinot Noir, 2021

Artnr: 55250

Ascot Pinot Noir är vinet från de bästa vingårdslägena i Central Coast i Kalifornien som har allt man vill ha av en amerikansk Pinot. Det är elegant samtidigt som det är kraftfullt och vinmakaren uttrycker det som ”an iron fist in a velvet glove”.

En av de främsta regionerna för Pinot Noir i Kalifornien är Central Coast (mitt emellan San Fransisco och Los Angeles) då klimatet är svalare här än i många andra delar av Kalifornien – något en delikat druvsort som Pinot Noir uppskattar. Det är också här delar av filmen Sideways utspelar sig som fick en hel värld att sluta dricka Merlot och byta till Pinot Noir. ”If anyone orders Merlot, I’m leaving! I am not drinking any f***ing Merlot!”

Eleganta och komplexa toner.

Ascot Pinot Noir bjuder tack vare en tids ekfatslagring på eleganta och komplexa toner av skogshallon, jordgubbar, nougat och sandelträ. Passar med allt från smakrika laxrätter till kyckling och ganska tunga kötträtter. Också en utmärkt partner till vårens grillade primörer eller smashade burgare!

Till skillnad mot många andra amerikanska viner är detta vin helt torrt (0,01g/l socker) och kan lagras upp till fem år för den som hålla fingrarna i styr.

Florbela Reserva

Artnr: 1137

Florabela Reserva är ett fruktigt rött vin med ursprung från området Dão, beläget i norra Portugal, söder om floden Douro, som är en av Portugals mest etablerade vinregioner och producerar några av landets finaste viner.

Vinet är tillverkat med respekt för druvornas naturliga egenskaper, med då lite ingripande som möjligt i tillverkningen för att få kvalitetsvin som är troget deras ursprung och terroir. Druvorna skördas därför manuellt i 20 kg lådor och macererar i ett litet öppet kärl i rostfritt stål i en låg temperatur i 48 timmar. Jäsningen är långsam och temperaturen kontrolleras noggrant. Slutligen lagras en del av vinet på franska ekfat under 8 månader innan det lagras på flaska. Allt detta ger ett vin med nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, plommon, mogna jordgubbar, kakao, nötter och örter.

Ett av portugals finaste viner.

Brolio 2022

Artnr: 2705

Klassikerna Brolio kommer från Italiens äldsta vineri, Ricasoli.

För närmare 900 år sedan tog familjen Ricasoli över Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti. Genom historien har Ricasoli haft en mycket betydande roll i utvecklingen av Chianti, där den tidigare premiärminisitern Bettino Ricasoli faktiskt var den som tog fram receptet på Chianti!

Sangiovese är utan tvekan Italiens äldsta druva, även så för Ricasoli.

Mjuka tanniner och komplexitet.

Brolio består till huvudel av just sangiovese och druvorna till detta vin kommer från Ricasolis egna vingårdar med grusiga jordar på cirka 400 meters höjd.Vinerna lagrades på franska ekfat under 9 månader, vilket ger mjuka tanniner och bidrar till vinets komplexitet.

Ursprung: USA,

Kalifornien, Central Coast

Pris: 109 kr

Alkoholhalt: 13,5 %

Producent: Domaine Wines

Leverantör: Domaine Wines

Doft: Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, körsbär, kanel, blodapelsin och vanilj.

Smak: Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, körsbär, kanel, lagerblad och vanilj.

Användning: veras vid cirka 16°C till vegetariskt, eller till rätter av stekt fisk eller ljust kött.

Druva: 100 % Pinot noir.

FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA n nn nnnnn nnn nnnnn nn nnnn nn

Florabela Reserva är framtaget av den kvinnliga vinmakaren Lúcia Freitas som efter att ha arbetat med några av de bästa vingårdarna i Dão-regionen, återvände till sin familjegård i Terras de Senhorim för att etablera Quinta da Mariposa – ett litet vineri i hjärtat av Dão som utövar hållbart jordbruk samtidigt som vinkulturen bevaras för framtida generationer. Fokus ligger på inhemska druvsorter som alfrocheiro, tinta roriz och touriga nacional.

Ursprung: Portugal, Dão

Pris: 125 kr

Alkoholhalt: 13 %

Producent: Quinta da Mariposa

Leverantör: The Wine Team

Doft: Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, plommon, mörka körsbär, choklad, rökig mineral, jordgubbar och örter.

Smak: Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, plommon, mogna jordgubbar, kakao, rökig mineral, körsbär, nötter och örter.

Användning: Passar bland annat utmärkt till en grillad köttbit, en krämig pasta med oxfilé men även till en smakrik risotto.

Druvor: 60 % Alfrocheiro; 20 % Touriga Nacional; 20 % Tinta Roriz.

Chiantivinerna är utmärkta kompanjoner till smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Servera gärna Brolio till stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg då gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten från tanninerna. Självklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Ricasoli vurmar för hållbarhet och har därför valt att buteljera vinet på lättare glasflaska, vilket ger lägre co2-utsläpp jämfört med en traditionell glasflaska.

Ursprung: Italien, Toscana

Pris: 149 kr (750 ml) 99 kr (375 ml)

Alkoholhalt: 13 %

Producent: Ricasoli

Leverantör: Lively Wines

Doft: Elegant, kryddig doft med inslag av körsbär, salvia, plommon, balsamico och choklad.

Smak: Nyanserad och kryddig smak med fatkaraktär och druvtypisk uppfriskande syra. Fruktdrivet med inslag av körsbär, plommon, mörk choklad, ceder, ceder och kanel.

Användning: Serveras vid cirka 18° till rätter av lamm- eller nötkött.

Druva: 95 % Sangiovese, 5 % Colorino.

FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA

nnnn n n nn nnnn n n nn nnnn n n nn

RÖTT Alkohol är beroendeframkallande. VINGUIDEN 2024 VINGUIDEN vinsider.se/vinguide
nn
FYLLIGHET STRÄVHET FRUKTSYRA nnn nnn nn nnn nnn nn nnnnn n

ABBA i Engelbrekt

Gunilla Backman | Sussie Eriksson | Charlott Strandberg från originaluppsättningen av Mamma Mia

The Modern Sound m fl körer | Engel Live Band

Karin Bäckström dirigent

Den stora sommargalan i Engelbrektskyrkan får ett unikt gästspel av trion som var med i den svenska originaluppsättningen av musikalen Mamma Mia. Tillsammans med den populära ensemblen The Modern Sound och Engel Live Band, kända från Engel Live, bäddar detta för ett musikaliskt möte det kommer att slå gnistor om.

Engelbrektskyrkan söndag 26 maj kl 17

Biljetter: ticketmaster.se

MUSIK i Engelbrekt

Här gäller det att sätta siffrorna på rätt plats. Varje rad, horisontellt och vertikalt, ska innehålla siffrorna 1–9, utan dubbletter. Dessutom ska samma siffror finnas i varje klunga av rutor, även det utan dubbletter.

Rätt svar blir en sifferkombination, till exempel Gul 1, Blå 2 , Grön 3 Röd 4 (OBS endast exempel)! Klarar du att klura ut lösningen väntar ett fint pris!

Vilka är vi?

Vinsider är din guide i vindjungeln! Vilken druva har vilka egenskaper? Hur vet man vilken dryck som matchar vilken maträtt? När är det bäst tid på året att köpa vilket vin? Vad är lagringsbart och varför? Och vad är det där nya och gamla världen som alla pratar om? Vi ger dig koll på läget, förenklar det komplicerade, ger dig fakta och kunskap blandat med kuriosan du knappt visste att du behövde veta. Vi är din insider i vinvärlden!

Vinsider kommer ut med 10 nummer/år.

Distribueras med Dagens Nyheter april 2024

REDAKTÖR: Mats Garb

1:a pris: Vinnaren får en Läderväs ka Trekant från Leksands Knäck ebröd. I vegetabiliskt garvat läder och i limiterad upplaga. Till väskan medföljer ett paket Frön och Havssalt och en smörkniv. Skicka in ditt svar! Följ Vinsider på Instagram och mejla ditt svar till tavla@vinsider. se till sammans med ditt bästa vintips senast den 17:e maj 2024. Glöm inte att skriva namn, postadress och telefonnummer. När du är med och tävlar blir du medlem i Vinsiders Vänner

Lycka till!

Vinnare nummer 2, 2024 är Malin Näfstadius, Saltsjö-Boo, som får en exklusiv kollektion av vinkartor som älskas av vinentusiaster världen över från Brushery Market

VD:

Oskar Lindholm

ART DIRECTOR:

Mats Larsson / matsart.se

OMSLAGSBILD: Denis Comeau

PROJEKTLEDARE:

Miguelangel Meyer

Oskar Lindholm

TRYCKERI: Bold Printing

NÄSTA NUMMER:

24:e maj 2024

KONTAKT:

Surbrunnsgatan 10, 114 27 Stockholm

Telefon: 08-441 00 10

E-post: redaktion@vinsider.se

www.vinsider.se /vinsider.se

Förra årets premiärmässa blev en succé – här kommer uppföljningen!

Hotel Plaza Västerås 3-4 maj.

Starta våren med en kulinarisk smakupplevelse på Hotel Plaza i maj! Här möter du en perfekt blandning av utställare, går på provsmakningar och köper med nya favoriter hem.

inte lyxa till det lite extra och boka ett förmånligt hotellpaket? ANVÄND RABATTKOD

Fredag 3 maj kl 12–16

Fredag 3 maj kl 17–21

Lördag 4 maj kl 12–16

Lördag 4 maj kl 17–21

9 2 8 1 5 7 9 4 3 6 5 7 9 1 7 8 2 2 6 9 4 1 2 7 6 8
Läs mer och boka på www.smakfulltvasteras.se NICKE TUOMELA FRÅN SVERIGES MÄSTERKOCK - MAT & VIN I KOMBINATION! ANTALET BILJETTER ÄR BEGRÄNSAT. ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR MADE IN FINLAND Utställare NYHET FÖR I ÅR! STOR CHAMPAGNE& ROSÉBAR! Välkomna våren med en smakfull upplevelse!
FÖR
Varför
DN100
100:RABATT!

VINTAGE 2023

IGP MEDITERRANÉE FRANKRIKE

ART.NR: 55978

ALKOHOL: 12,5%

PRIS: 179 KR

VOL: 750 ML

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. Perfekt på After Worken.
HITTAR VINET HÄR w
DU
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.