Page 1

Pangkor szigete

A sziget gyönyörű tengerpartjairól, nyugalmáról híres, történelme során kalózok, kereskedők, halászok, matrózok rejtőzködtek itt, és stratégiai elhelyezkedése miatt a Malakkai-szoros felé haladó hajókat is ellenőrizhették. Területe mindössze 8 négyzetkilométer, és lakosainak száma körülbelül 25.000 1874-ben itt írtak alá maláj királyságok uralkodói egy békeszerződést a britekkel, amely Pangkor Agreement-ként vált ismertté. A szerződés eredményeként a britek nagyobb szerephez jutottak a régióban.


Lumut kikötővárosból komppal juthatunk el Pangkor szigetére. A mintegy 30 perces hajózás alatt megcsodálhatjuk a sziget búja, őserdei növényzetét, a vadonból kihasított kis területeken megbúvó elegáns szállodákkal.

Régebben, a mocsarakkal és esőerdővel borított terület nehezen volt járható. Volt olyan sziget ahol a hódítók vezére ágyúival ezüstérméket lövetett a sűrű növényzet közé, rábírva ezzel a helyieket, hogy kiirtsák a növényzetet. A sziget egy kis trópusi ékszerdoboz, melyet a meleg és tiszta Andamán tenger ölel körül. Gazdag állat és növényvilágával valóságos „Édenkert”. Pangkor teljesen megérdemli a nevét, magyarul "Gyönyörű sziget"-et jelent. A szarvcsőrű madarak, a „hornbillek” természetes élőhelye, de a legendák szerint a dzsungel mélyén még tigrisek is élnek. Tudjátok, a maláji tigris, emlékezzetek csak Sandokanra. Az idilli szigeten teljes nyugalom, zöldellő hegyek, pálmafás strandok, fehérhomokos part, felfedezetlen természet, különleges növény- és állatvilág és fantasztikus naplementék várnak. Nézzünk meg egy videót erről a csodás szigetről: http://www.youtube.com/watch?v=GtuD8EwDJNQ


Látható, hogy az üdülőházak közvetlenül az őserdő szélére épültek, így olyan érzésed van, mintha te is a vadonban laknál. Fokozza ezt az érzést a házak alól előmászó varánuszok látványa, és a majmok állandó kaja kéregetése.


Vigyázni kell, hogy ne hagyd nyitva az erkélyajtót, mert ezek a kis bestiák azonnal besurrannak, és elemelnek valamit.

A fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta víz, ideális a pihenésre, de kipróbálhatod a vízi sportokat, és ha próbára akarod tenni magad, részt vehetsz dzsungel túrán is.


Egyes vélemények szerint ilyenek a paradicsomi állapotok. Nézd meg a következő képeket, és döntsd el, igazuk van-e.


Paradicsom vagy sem, de a nevéhez méltóan, gyönyörű sziget.


A főváros, Pangkor Town egy utcából áll, ajándéküzletekkel, éttermekkel, kávézókkal. Külön szólnom kell még a már korábban említett különleges madarakról, a „hornbillekről”. Nagy termetű, túlnyomórészt fekete-fehér tollazatú madarak. Monogámok, és faodúkban költenek. Miután a pár megtalálja a megfelelő odút, a tojó betelepedik. A hím elkezdi sárral betapasztani az odú nyílását, csak egy kis rést hagyva. Ezen keresztül eteti párját, amíg az kotlik a tojásokon. Miután a fiatalok megerősödnek a tojó, feltöri a száraz, megkeményedett sárfalat s együtt repülnek ki. Ezek a madarak mindenevők, de már régen leszoktak a halászatról. A szállodában van egy etetőfájuk, és minden este tálcaszámra kapják a csemegéket. Persze közöttük is vannak torkosak, akik nem tudják kivárni az estét, és folyamatosan elcsenik a kajamaradékokat. Még a turisták folyamatos fényképezése és videózása sem zavarja őket a lakmározásban. Megjelenésük a tukánokra emlékeztet, pedig nem is rokonok.


A kellemesen eltöltött nap méltó lezárása, a színpompás napnyugta, az aranyhíd a tengeren.

Malajzia, Pangkor 2011

Készítette: vinpet

Pangkor szigete  

A földi paradicsom

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you