Page 1


Monaco, a monacói hercegi pár, a hercegnők ifjúkori botrányai, a mérhetetlen gazdagság, a pazarló életvitel, mindig hálás téma a bulvárlapok számára, nem is beszélve a Monte-Carló-i kaszinóról, amelyik szinte minden romantikus regény vagy krimi egyik helyszíne. Itt láthatjuk Cote d’Azúr legszebb épületeit, legmagasabb felhőkarcolóit, de a helyiek szerint itt a legkékebb a tenger is. A hercegség nevének eredetére két változat is van. A görög mitológiában Héraklész, a magányosan kóborló mondabeli félisten itt is vívott egy győztes csatát. A magányos jelző görögül „Monoikosz”. A valószínűbb verzió, amit a történészek is támogatnak, hogy „Monoikosz” egy ligur törzs neve volt.

A Vatikán után, a világ második legkisebb országa. Ami általában jellemzi az Azúr Partot, az, többszörösen igaz Európa egyik törpeállamára Monaco-ra és fővárosára, Monte-Carlo-ra. Sokan szeretnének itt lakni, köszönhetően a gyönyörű környezetnek, a kellemes mikroklímának, és nem utolsósorban azért, mert a monacóiaknak nem kell adót fizetniük. Sok teniszcsillag, Forma 1-es autóversenyző, híres színész költözött ide, menekülve hazája magasabb adói elől.


A Monacói Hercegség uralkodója évszázadok óta, a Grimaldi család. Igazi operett-ország a földközitengeri napfényben. Itt él a legtöbb milliomos /nem Forintban számolva/, a közel 40 ezer lakosból csak mintegy 6 ezer az őslakos. Világhírű filmsztárok, olajmágnások és más celebritások vásárolnak itt pazar villákat, a kaszinóban fantasztikus vagyonok cserélnek gazdát, mindehhez körítésül ott az azúrkék tenger. Ilyen kis ékszerdoboz ország csak a mesében létezik. A helyiek nem nagyon örülnek a növekvő zsúfoltságnak. A csodálatos paloták közelében már többszintes, igénytelen apartman házak is épülnek, a beköltöző újgazdagok /sok köztük az orosz/ az árakat is felverik. Mielőtt sírva fakadnátok a sajnálattól, megjegyzem, hogy a becslések szerint Monacóban 2000 milliomos és 50 milliárdos él, és számuk folyamatosan növekszik. Azért az éves nagy bevásárlásainkat ne ide tervezzük.

A hercegi álompár Grace Kelly, a világhírű színésznő, és az uralkodó III. Rainier herceg, sajnos már nincsenek az élők sorában, most Albert herceg az uralkodó.


II. Albert uralkodó herceg és a hercegnők Az alkotmányos monarchiában az államfői tisztet a monacói herceg tölti be, és 18 tagú parlament gyakorolja a hatalmat. A monacói abszolút uralkodási rendszerben minden határozaton csak a herceg neve szerepel. Minden döntésért az övé a felelősség. II. Albert megítélése, ellentmondásos a hazájában. A közvélemény szerint Albert még nem érett az uralkodásra, inkább érdeklődik hobbijai, mint az állam irányítása iránt. Leginkább a határozatlanságát bírálják. Nehezíti a helyzetét, hogy apjához III. Rainier herceghez hasonlítják, aki kiemelkedő egyéniségű, nagyformátumú uralkodó volt.

Ismerkedésünket a hercegséggel, érdemes a körutazással kezdeni. Az aranyos kisvasút végighalad a Forma 1-es versenypályán, természetesen nem 2-300 km/h sebességgel.


Monaco fehér szikláira épült palotáival és a kéklő tenger látványával nem lehet betelni.


Az Oceanográfiai Múzeum, előtte Cousteau kapitány mélytengeri kutatóhajója


Az Aquarium szebbnél szebb halakkal és csípős medúzákkal


A Hercegi Palota


A palotától nem messze fekszik a St. Nicholas székesegyház, ami 1875-ben épült neoromán stílusban. Itt házasodtak össze, és ide is temették Grace Kellyt és Rainier herceget is.

A Monaco-i Bíróság épülete


A kistemplom oltĂĄrkĂŠpe


Az 1878-ban épült Kaszinó, /építésze Charles Garnier/, és az elmaradhatatlan Forma 1-es futam, a rajtrács egész évben fel van festve.

A kikötőben megcsodálhatjuk a luxushajókat


Egyéb: Monaco az örök tavasz országa, éghajlata alapvetően mediterrán, amit jelentős mértékben befolyásol a tenger, ezért egész évben kellemes időjárás jellemző télen nincs hideg, de nyáron is kellemes a hőmérséklet, az átlag maximum hőmérséklet ilyenkor 26 fok. A rengeteg pénz ellenére is nagy a közbiztonság, mivel rengeteg a kamera a köztereken. Monaco-ban csak a járdán lehet tüntetni, utoljára a kaszinó alkalmazottai közül nyolcan tüntettek, kevesellték a havi 6,0 millió ft.-nak megfelelő bérüket. Még jó, hogy éhséglázadást nem szerveztek.

A címerről néhány szó: Minden valamirevaló királyi és hercegi címerben vagy oroszlánokat, vagy sasokat látunk akár több fejjel is. Valamennyi az erőt sugározza. Monaco címerében két harcias, ferences-rendi barát látható, annak emlékére, hogy az ájtatos barátok csellel foglalták vissza a várat a genovaiaktól. A gyanútlan helyőrség beengedte az imádkozó barátokat, akik az ima ereje helyett, csuhájuk alól kardot rántottak, és legyőzték a védőket. Lehet, hogy a mi új alkotmányunkban a címeren egy Nokiás doboz lesz, háttérben az Orbán bányákkal? A történészek ettől a naptól számítják a Grimaldik uralmát, és Franceso „Malice” /ravasz/ Grimaldit tekintik az első várúrnak. Nézzünk meg egy kis videót is: http://www.youtube.com/watch?v=Wg2QuMtNg2I


"small but beautiful" - kicsi, de gyönyörű ország


Monaco  
Monaco  

"small but beautiful" - kicsi, de gyönyörű ország

Advertisement