Page 1

Capri szigete Bizonyára nem véletlen a népszerű filmsorozat címválasztása: „Capri az álmok szigete”. Ez a csodálatos sziget, Európa egyik leggyönyörűbb helye. A lélegzetelállító szépségű mediterrán sziget, az egyik legkedveltebb turistaparadicsom. A mintegy 10 négyzetkilométer területű sziget már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. A sziget neve egyes történészek szerint a görög kaprosz szóból ered, melynek jelentése vaddisznó, más tanulmányok viszont nevét a latin capreae szóból eredeztetik, melynek jelentése kecskék. Legvalószínűbb eredetét a héber kapraim (két város szigete) szóval magyarázzák, mivel a szigeten két város található: Capri és Anacapri.

Számos római kori villa romjaiban fedezhető fel emlékük. De Caprit már jóval a rómaiak előtt is lakták: Kr. e. 8. században görög telepesek költöztek ide. A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira. A kis sziget nemcsak természeti tüneményekben, de történeti emlékekben is nagyon gazdag. Tiberius császár több villát is építtetett itt, s egy időben a hatalmas Római Birodalmat is innen igazgatta. Sorrentóból hajóval lehet átkelni, de ahhoz, hogy lejuss a kikötőbe, egy iszonyatos lépcsősoron kell lemenned, ami lefelé még csak-csak, de visszafelé, egész napos kirándulás után, megmászni, hát az nem semmi.


A félsziget gyönyörű partjaitól távolodva érdemes még egy pillantást vetnünk Sorrentóra és a Vezúv kettős kúpjára.


Capri: A középkorban a sziget a Nápolyi Királyság fennhatósága alá tartozott. Lakosai a szaracénok támadásai miatt kénytelenek voltak magasabb vidékekre költözni, a mai Capri város helyére.


.Mint említettem a szigeten két város található: Anacapri, ill. Capri. A nagyobb, és népesebb Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande van. Szállodák, bevásárló utcák és szórakozóhelyek várják itt a turistákat.


Anacapri: A sziget nyugati részén, magasabban található, 275 m magasan fekszik a tengerszint felett, a Kék Barlanghoz közel. Fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. Axel Munthe a hely szerelmese volt, aki régiségeket, szobrokat, korabeli eszközöket gyűjtött Capriról. A Villa St Michele ma, múzeum, aki meg akarja ismerni a történetét, figyelmébe ajánlom a nálunk is megjelent könyvét. /Axel Munthe: San Michele regénye / A hegyen, szállodák, üzletek, gyönyörű, villák, hotelek között sétálhatunk. A sétány végén is szép a kilátás a szakadékokra, sziklákra, lent a kék legkülönbözőbb árnyalataiban játszó Tirrén tenger. Az utcaneveket porcelánból kirakott táblácskák hirdetik, akárcsak a házszámokat. Elegáns éttermek és kávézók teraszai mellett utcai bódékban frissen facsart citrom, vagy narancslevet kóstolhatunk.. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. De talán a fő ok, amiért megéri a belépődíj, az a kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik! Anacapriba tériszonyt kiváltó, meredek szerpentin vezet fel, a kilátás a tengerre, a kikötőre, egyszerűen leírhatatlan, ezért inkább lefényképeztem.


A Villa St Michele:


SĂŠta Anacapriban:


Punta Carena: Anacapritól néhány km-re, délnyugatra látható az 1867 óta működő világítótorony. Építésekor Itália egyik legnagyobb világítótornyának számított, amely máig tökéletesen üzemel és megőrizte eredeti, nyolcszög alakú formáját. A forgó világítótestből 3 másodpercenként felvillanó fénycsóva majd’ 50 km-ről is jól látható, és hatalmas segítség a hajósoknak már közel két évszázada.


Grotta Azurra, avagy a Kék Barlang Capri egyik fő látványossága, a víz alatt beszűrődő a napfény, festői kék fénnyel világítja meg a barlangot. Annyira szó szerint festői, hogy a mélykék szín neve Capri-kék. A Kék-barlang egy kb. 50 méter magas barlang, amelynek nagy része a tenger szintje alatt van, és csak egy keskeny nyíláson lehet megközelíteni. A napfény a külső tengerszintre verődik, a különleges kékség csak egy bizonyos napállásnál szűrődik be, és a fénytörés következtében sejtelme mélykék szín tükröződik a barlangban. A Marine Grandétól induló kirándulóhajók csak néhány percet töltenek a barlangban, pedig az emberi szemnek legalább 10 perce van szüksége az alkalmazkodáshoz. A várakozás néha hosszúra nyúlhat, ha hullámos a tenger, akkor még egyéb problémáid is lehetnek.

Faraglioni: A sziget egyik természeti különlegessége a Nápoly-öbölnél található három sziklája, melyek a tengerparti földcsuszamlás útján jöttek létre. A sziklák a sziget szimbólumának számítanak, és külön nevük is van: Stella, Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi.


A sziget körbehajózása szintén hatalmas élmény, a különféle sziklaképződmények és barlangok tövében megbúvó kicsi strandok látvány elbűvöli az utazót.


További érdekességek: A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot, ebből készítik a a helyi specialitásnak számító „limoncellot, ami finom citromlikőr, amit a helyiek “La dolce far niente,”-nek hívnak, ami annyit tesz, mint a semmittevés édessége. A mediterrán kertek szikláiról rengeteg kapri növény látható, (Capparis spinosa) amelynek ecetes sós lében eltett bimbós virága a kapribogyó. Bár a hozzáértők szerint a “kapribogyó” Szicíliában terem a Stromboli vulkán lejtőin. A legenda szerint ennél a szigetnél, köttette Odüsszeusz az árbochoz magát, hogy ellen tudjon állni a szirének énekének (Scoglio delle Sirene szikla) Készítettem egy kis videót is erről a gyönyörű szigetről. http://www.youtube.com/watch?v=Ig1-lEfB5fc 2013 nyarán Készítette: Vincze Péter


Capri  

Capri az álmok szigete

Advertisement