Page 1

Kleuter-, lager en secundair onderwijs

VOOR

2018-19

PROGRAMMA SCHOLEN


BESTE DIRECTIE EN LEERKRACHTEN Al zeven jaren op rij bundelt De Studio het strafste cultuuraanbod voor scholen. Voor wie ons nog niet kent: De Studio is een podium voor kinderen en jongeren en een centrum voor jong talent. Wij zijn een open kunsthuis met een hoek af, steeds op zoek naar verwondering en experiment. Ons hoofdkwartier ligt in het hart van de stad, in het gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck aan het Mechelseplein in Antwerpen. Het gamma activiteiten is zeer uitgebreid en het publiek is al even divers. Raadpleeg zeker onze website www.destudio.com voor up-to-date informatie over ons programma. De Studio is altijd in beweging! In deze brochure vindt u ons scholenaanbod voor 2018-2019. Vanaf het prille instapklasje tot en met het laatste jaar secundair en - ook van harte welkom - hoger onderwijs kan u hier voor uw leerlingen uw gading vinden. Bij elke voorstelling staat beschreven waar het stuk over gaat en voor welke klas het geschikt is.

GOEDE BUREN, GOEDE VRIENDEN Niet alle voorstellingen in deze brochure vinden plaats in De Studio zelf. De precieze locatie en het adres staan er steeds bij vermeld. Wij bieden ook schoolvoorstellingen aan die in de Arenbergschouwburg spelen, op een boogscheut van De Studio. Ook onze samenwerking met de dienst Cultuur van het district Antwerpen was vorig jaar een schot in de roos. Daarom gaan onze partnergezelschappen opnieuw de hort op met hun voorstellingen. Onder de vlag De Studio On Tour bezetten zij verschillende culturele hotspots van het district. Misschien spelen zij hun voorstellingen wel vlakbij uw school? Kaartjes voor De Studio On Tour zijn extra voordelig en kosten slechts â‚Ź 4. Reserveren voor een voorstelling buiten De Studio gebeurt op dezelfde manier als voor de andere schoolvoorstellingen. De Studio zorgt voor de praktische afhandeling.

3


RESERVEREN Voor schoolvoorstellingen kan u reserveren door het reservatieformulier op www.destudio.com/scholen in te vullen. Tickets voor schoolvoorstellingen kosten â‚Ź 6, tenzij anders vermeld. Begeleiders mogen gratis mee. Als u naar een avondvoorstelling wilt komen, moet u reserveren via de Arenbergschouwburg. U kan telefonisch reserveren of u kan ter plekke aan de balie bestellen: Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen 03/202 46 46 Online kaarten bestellen kan makkelijk via de ticketlink op www.destudio.com. Leerlingen jonger dan 21 jaar en groepen vanaf 15 personen profiteren van het voordeeltarief in voorverkoop. DE Studio is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Tram 4 en 7 stoppen voor de deur en de halte Nationale Bank ligt op wandelafstand. Dankzij dynamoOPWEG (www.cultuurkuur.be/ dynamo) kan u bovendien gratis met De Lijn naar onze voorstellingen komen, want DE Studio is een cultuurschakel. Heeft u nog vragen of suggesties? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij verwelkomen u en uw leerlingen graag in DE Studio! Jasper en Hadewych VILLANELLA VZW Maarschalk GĂŠrardstraat 4 2000 Antwerpen 03/260 96 10 www.destudio.com scholen@villanella.be

4


CINEMA IN DE STUDIO Van september tot april wordt er gewerkt om een tweede cinemazaal te bouwen. Dat betekent: overlast! Maar dat betekent vooral dat de kleine cinema alleen op relatief korte termijn kan geboekt worden. De planning van de werf zal pas bekend zijn in september. Na de paasvakantie van 2019 is alles klaar - dan beschikken we over twee zalen die piekfijn in orde zijn: goede zichtlijnen, een mooi en helder beeld, een perfecte klank. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van de vorderingen. Uiteraard informeren wij jullie als er zich bijzondere films aandienen. Een filmticket kost € 5 per persoon. Mail naar scholen@villanella.be om een geschikte datum af te spreken.

Molly monster

3de kleuterklas t .e.m. 2 de le erja ar LO

CH DE SE / 2015 - Nederlands gesproken - 72’

Molly Monster wil er dolgraag bij zijn wanneer haar nieuwe zusje uit het ei kruipt dat mama heeft gelegd. Dat gebeurt ver weg achter de Wilde Heuvels, op het Eiereiland, waar kleine monsters ter wereld komen. Maar hoe kan ze haar beste vriend Edison aan het verstand brengen dat hij niet jaloers hoeft te zijn? Bezorgd reist Molly haar ouders achterna. Zo begint een avontuurlijke tocht doorheen een kleurrijke wereld: Monsterland.

Rosie & Moussa

3de t .e.m. 6de le erja ar LO

BE / 2018 - Nederlands gesproken - 92’

Rosie verhuist met haar moeder naar een appartement aan de andere kant van Brussel. Ze leert er een heleboel mensen kennen: de gekke meneer Tak, de excentrieke mevrouw Hemelrijk en vooral Moussa, die in het appartement boven haar woont. Hij neemt Rosie op sleeptouw door de hele buurt. Ze klauteren zelfs helemaal tot op het dak van het appartementsgebouw. En ze gaan samen op zoek naar Rosie’s papa, die al een tijdje niet meer thuis kwam.

5


Dikkertje Dap

2de kleuterklas t .e.m. 2de le erja ar LO NL / 2017 - Nederlands gesproken - 74’

Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen. Dikkertje Dap is gebaseerd op het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt.

Lady Bird

Brammetje baas

3de t .e.m. 6de ja ar SO

1ste en 2de le erja ar LO

US / 2017 - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - 94’

NL / 2012 - Nederlands gesproken - 83’

Christine ‘Lady Bird’ McPherson zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder, maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijtgeraakt. Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen, de idealen die ons kenmerken en de schoonheid van een plaats die je je thuis mag noemen. 

Brammetje Baas kan een heleboel dingen. Hij kan drummen op tafel, hoger springen dan papa en wel drie meisjes op de kar trekken. En hij heeft een plakboek waarin hij zijn favoriete uitvindingen verzamelt. Er is eigenlijk maar één ding dat Brammetje niet goed kan: stil zitten. Dat kan wel eens problemen geven, op school en thuis. Zeker als er weer een vaas met bloemen of een bord spaghetti aan diggelen gaat.

Nono, het zigzag kind 3de t .e.m. 6de le erja ar LO

NL / 2012 - Nederlands gesproken - 95’

Nono, Het Zigzag Kind is het verhaal van de 13-jarige Nono. Zijn moeder is overleden toen hij één jaar was. Zijn vader, inspecteur Feierberg, is ‘de beste politie-inspecteur ter wereld’. Nono doet zijn best om op hem te lijken, maar raakt steeds in de problemen. Daarom stuurt zijn vader hem twee dagen voor zijn bar mitswa naar zijn oom Sjmoel om volwassen te worden.In de trein treft Nono een mysterieuze opdracht: het is zijn laatste kans om zich te bewijzen. Samen met meestercrimineel Felix Glick trekt hij naar 6

de Franse Rivièra, op zoek naar de waarheid over zijn moeder. Zal hij achterhalen wat haar geheim is voor zijn vader hem opgespoord heeft?


7

onderwijs

kleuter- en lager


OVERZI C HT p9 p 10 p 11 p 12 p 13

p 14 p 15 p 16

p 17

p 18

p 19

p 20 p 21

p 22 p 23 p 24 p 25 p 26

p 27

kleuter- en basis onderwijs

8


I n s tapkl as t .e.m. 3d e kleuterklas

Wo ens da g 2 3 / 1/2019 O m 9u15 en om 10 u30 D onderda g 24 / 1/2019 Om 10 u30 en om 14u30 Vrijd a g 25 /1 /201 9 Om 9u1 5 en o m 1 0u3 0

Theater De Spiegel Boks

Een nieuwe kleutervoorstelling over samenleven Boks gaat over samenzijn en wat dit teweegbrengt. Welke confrontaties ontstaan er? Wat gebeurt er door die confrontaties in die kleine ruimte? Wie laat zich door wat beïnvloeden? Een kleine ruimte. Een zoektocht naar de ander. Smachten naar intimiteit. Botsen. Exploderen. Versmelten hier en daar. Box gevuld met spanning. Ook streling. Ja, dat ook wel eens. Wrevelend gewoel. Wervelend gelach. Aanstekelijk amusement. Het onvoorwaardelijke zoeken. Een explosie van hun samenzijn. In een box. BOKS. www.despiegel.com Een productie van Theater De Spiegel

(c) Anne Iserief

CONCEPT, SPEL EN DANS: Danaé Bosman en Jotka Bauwens EINDREGIE EN BEWEGINGSADVIES: Karolien Verlinden ARTISTIEKE ONDERSTEUNING/ COACH: Karel Van Ransbeeck COMPOSITIE EN MUZIKANT: Stefan Wellens KOSTUUMONTWERP: Lies Maréchal DECORONTWERP: Oona Sauwens en Wim Van de Vyver

kleuter- en basis onderwijs

9


I n s tapkl as t .e.m. 3d e kleuterklas

Vr i j da g O m 11u Ma anda g O m 9u15 Ma anda g O m 9u15 D i ns da g O m 9u15

Deze voorstelling speelt 14 en 17/6 in bibliothe ek Elss chot Willem Elsschotstraat 5 2050 Antwerpen En 24 en 25/6 in bibliothe ek Permeke De Coninckplein 26 2060 Antwerpen

14 /6 /2019 en om 13u30 17/6 /2019 en om 10 u30 24 /6 /20 19 en om 10 u30 25/6 /2019 en om 10 u30

Theater De Spiegel Ceci n’est pas un livre

Muzikaal en grafisch figurentheater vol verrassingen Ceci n’est pas un livre is muzikaal en grafisch figurentheater vol gekke gedachtensprongen, onverwachte grapjes en kleine valkuilen. Geïnspireerd op de veelgeprezen interactieve boeken en tekeningen van Hervé Tullet en door het werk van Magritte en Tati. Wat is een boek? Een boek gaat open en een wereld komt tevoorschijn. In je hoofd. Zoals de koffer van de man met de jas. Zoals de bladzijde die gaat vliegen en de hand die ze wil grijpen. Zoals de auto die rijdt tot aan de volgende vouw en de volgende vouw. Tot er plots een stip. En nog een stip. En veel. Het is geen boek. Het is een hoofd. Of een kronkelende weg. Of een planeet. Ga je mee?

www.despiegel.com 35’

(c) Koen Broos

SPEL EN REGIE: Karel Van Ransbeeck SPEL EN MUZIEK: Bart Voet COMPOSITIE: Adrian Lenski ARTISTIEKE COACHING: Laurent Dupont – compagnie ACTA KOSTUUMONTWERP EN VORMGEVING: Lies Maréchal DECOR EN VORMGEVING: Wim Van de Vyver

kleuter- en basis onderwijs

10


1 ste en 2de kleu te r k l a s

Ma anda g 1/ 10/20 18 Om 9u15 en 10 u30 Di ns da g 2 / 10/20 18 Om 9u15 en 10 u30

Deze voorstelling speelt in

C o sta

Sint-Andriesplaats 24 2000 Antwerpen

Theater De Spiegel Niet Drummen

Aanstekelijk beeldend concert Knikkers, bollen, ballen, drumvellen, trommels, water ... Een magische tocht in een merkwaardig decor. Een schaduwbeeldkunstenaar, een fluitist-saxofonist en een percussionist nemen je mee op een ontdekkingstocht van klanken, geluidjes, muziek en ritmes. Jong en oud, klein en groot genieten van een beeldend concert. Rock ‘n’ Roll en poëzie. Niet drummen is een muziektheatervoorstelling vol aanstekelijke ritmische muziek en wonderlijk beeldenspel.

www.despiegel.com duur: 45’

(c) Marion Kahane

MUZIKANTEN EN COMPOSITIE: Joeri Wens en Nicolas Ankoudinoff BEELDMANIPULATIE EN TECHNIEK: Alain Ongenaet DECOR: Wim Van de Vyver CONCEPT EN REGIE: Karel Van Ransbeeck KOSTUUM: Lies Marechal

kleuter- en basis onderwijs

11


1 ste t .e. m. 3de kleu te r k l a s

Ma anda g 10/ 12 /2018 Om 10 u en om 13u30 Di ns da g 11/ 12 /20 18 Om 10 u en om 13u30

4Hoog Stip

Beeldrijke voorstelling over geven en nemen Plots is ze daar, het meisje Plots is hij daar, een stippel, een spikkel, een STIP! STIP geeft, het meisje krijgt. Maar het meisje wil meer en meer Dus STIP geeft en geeft, tot...STIP stopt met geven. Oei? Wat nu? STIP gaat over niet altijd krijgen wat je wil, over meer krijgen dan je wenst. Een non-verbale, muzikale, poĂŤtische voorstelling over vriendschap, groeien, geven en nemen

www.4hoog.be SPEL: Loes Carrette, Stan Vangheluwe en Laurens Van Bouwelen REGIE: Philippe Verkinderen en Frans Van der Aa

kleuter- en basis onderwijs

12


1 ste kleu terklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

Wo ens da g

20/2 /20 19 Om 10 u D onderda g 2 1/2 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 2 2 /2 /20 19 Om 10 u en om 13u30

Compagnie Frieda en Theater FroeFroe Tattarrattat!* Een feestelijke ontdekking van het verschil Kijk! Daar staat een tuig! Groot! Zwart! Degelijk! En zie ginder! Daar komt iets aangerold! Klein! Wit! Gammel! Hoor toch! Daar wordt gekweeld! Ze botsen! Een schermutseling? Een rendez-vous? Maar kijk nu toch eens aan!

In Tattarrattat! komen die dingen elkaar tegen. Een plan ontmoet een driehoek. Een uitroepteken botst tegen een blok marmer. Abstract gaat in duel met zichzelf, of redetwist met concreet. Er wordt samenof tegengewerkt, geduwd, getrokken, onderhandeld en gekopieerd. Tattarrattat! is een levend beeldend werk dat door zowel ouder als kind geïnterpreteerd en gelezen kan worden. Een festijn van herkenning. Een feestelijke ontdekking van het verschil. (*) TATTARRATTAT! is het langste palindroom in de Oxford English Dictionary. James Joyce gebruikt het woord in Ulysses (1922): “I was just beginning to yawn with nerves thinking he was trying to make a fool of me when I knew his tattarrattat at the door.”

www.compagniefrieda.be VAN EN MET: Tina Heylen, Eva Binon, Patrick Vervueren en Ephraim Cielen. Een voorstelling van Compagnie Frieda in samenwerking met Theater FroeFroe.

kleuter- en basis onderwijs

13


2 d e kleuterklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

Ma anda g 1/4 /20 19 Om 10 u en om 13u30 D i ns da g 2 /4 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 3 /4 /20 19 Om 10 u

Theater Artemis De man die alles weet

Een kleutervoorstelling met encyclopedische pretentie In deze keynote speech voor kleuters balanceert deskundoloog René van ‘t Hof op het dunne koord van het alomvattende weten. Samen met zijn assistenten Tjebbe Roelofs en Keimpe de Jong doet hij een poging de kinderen te vertellen over het ‘alles’. Kun je alles weten? De man beweert van wel. Beleef samen hoe volwassen kennis vrolijk en zonder pardon wordt omvergelopen door de nieuwsgierigheid van de kleuters in het publiek. “Geniaal!” oordeelde NRC Handelsblad. “Weergaloos” Het Parool**** “Zó onversneden goed” Theaterkrant ***** “Briljant” Rotterdams Dagblad “Respect” Cutting Edge “Ik vond de voorstelling heel leuk en vooral heel erg grappig. Ik geef de voorstelling een: 10!” Hannah, 5 jaar

www.artemis.nl 50’

(c) Phile Deprez

REGIE: Jetse Batelaan SPEL: René van ’t Hof, Keimpe de Jong, Tjebbe Roelofs LIVE MUZIEK: Keimpe de Jong DECOR: Hester Joling KOSTUUMS: Liesbet Swings LICHT: Gé Wegman

kleuter- en basis onderwijs

14


2 d e kleuterklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

D onderda g 14 /3 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 15/3 /20 19 O m 10u en om 13u30

fABULEUS Nesten

Bewegingstheater over geborgenheid Drie eenzame figuren zijn op zoek naar een thuis. Zit ‘thuis zijn’ in het hebben van een dak? Of is thuisloos nog iets anders dan dakloos? Ze zoeken het gevoel door te bouwen: een schild, een tent, een kamp. Ze vinden het in zichzelf en bij elkaar. Nesten is een visuele en fysieke voorstelling over veiligheid, geborgenheid en vriendschap in een kartonnen wereld. Anna Bentivegna en Zoë Demoustier dansten in verschillende fABULEUS-producties en studeerden nadien samen aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Daar leerden ze Ayrton Fraenk kennen. Met hun eerste kinderproductie Nesten snijden ze een groot thema aan voor kleine mensjes.

www.fabuleus.be

(c) Ben van Duin

CONCEPT EN SPEL: Anna Bentivegna, Zoë Demoustier & Ayrton Fraenk PRODUCTIE: fABULEUS met dank aan Academie voor Theater en Dans Amsterdam

kleuter- en basis onderwijs

15


3d e kleuterklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

D onderda g

27/9/20 18 Om 10 u Vr i j da g 2 8 /9/2018 Om 10 u D i ns da g 2 / 10/20 18 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 3 / 10/20 18 Om 10 u

Tuning People & MAAS theater en dans ChitChat Een bewegend klankgedicht voor kleuters

Boem, pats, bam, plonk, klonk, auw. In dit dansduet hotsen en botsen twee meisjes er grappig op los. Ze giechelen, lachen, proesten het uit, spelen, tetteren, dansen, ravotten, vechten en maken het weer goed. Ze bewegen als een twee-eenheid, elkaar voortdurend imiterend. Alles samen en dan weer uit elkaar. Onafscheidelijk en dan weer los. In en uit de pas. Roekeloos in de wereld en het leven. Charlotte Goesaert en Karolien Verlinden maken een wervelende dansvoorstelling met bewegingen die variĂŤren van heel zacht tot heel wild. Joost Maaskant begeleidt hen bij de creatie van de klanken en geluiden die gelijke pas houden, van klankgedicht tot rockopera. Jef Van gestel staat in voor de final touch.

www.tuningpeople.be

(c) Afreux

CHOREOGRAFIE EN DANS: Charlotte Goesaert, Karolien Verlinden GELUID: Joost Maaskant EINDREGIE: Jef Van gestel KOSTUUMS: Maartje Van Bourgognie LICHT: GĂŠ Wegman COCREATIE: Tuning People / Maas theater en dans

kleuter- en basis onderwijs

16


3d e kleuterklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

Di ns da g 15/ 1/20 19 O m 10u en om 13u30 Wo ens da g 16 / 1/20 19 Om 10 u D onderda g 17/ 1/20 19 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 18 / 1/2019 Om 10 u en om 13u30

Hanneke Paauwe en Villanella En braaf zijn! Humoristische ode aan het ongeremde kind

Stel je voor: voor één middag verdwijnen plots alle volwassenen, de tv, de computer, de overvolle hobby- en huiswerkagenda én vooral het zinnetje: ‘En braaf zijn!’ Een middag zonder toezicht, zonder ge- en verboden. Een middag om te spelen, zot en ondeugend te zijn, je vuil te mogen maken, risico’s te nemen. Imiteren vervangen we door fantaseren, transformeren en experimenteren. ‘Sssssst’ vervangen we door muziek, zang en je stem mogen verheffen, al dan niet in je eigen geheime taal. ‘Pas op’ en ‘Voorzichtig zijn!’ ruilen we in voor gevaar en heerlijk griezelen. Jongens worden plots meisjes en omgekeerd. Zwart en wit zijn geen tegenstellingen meer maar bevatten alle kleuren. Rollen en regels keren we om en het gedresseerde kind laten we vrij. Weg met de betutteling! Weg met de overbescherming. Lang leve het wilde kind! En braaf zijn! is een humoristische ode aan de verbeelding, het samen fantaseren, creëren en spelen. Een inspirerende associatieve voorstelling vol ontroering. Een pleidooi om even ongeremd kind te mogen zijn. Paauwe liet zich voor deze voorstelling inspireren door Ovidius’ Metamorfosen, een documentairereeks over het geheime leven van kleuters, de kinderverhalen van Daniil Charms, Gruwelpeter, art brut, het expressionisme, Japanse tekenfilms en nog veel meer.

www.villanella.be TEKST EN REGIE: Hanneke Paauwe SPEL: Eva Schram, Anna Vercammen en Bert Dobbelaere KOSTUUMS: Sara Dykmans DECOR: Kristof Morel PRODUCTIE: Villanella & Hanneke Paauwe

kleuter- en basis onderwijs

17


3d e kleuterklas t .e.m . 2 d e le erja ar LO

compagnie barbarie en Villanella

GRATIS CHIPS!

Di ns da g 2 3 /4 /2019 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 24 /4 /2019 Om 10 u D onderda g 25/4 /2019 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 26 /4 /2019 O m 10u en om 13u30

In GRATIS CHIPS! zullen we het hebben over feminisme. Wat dat met chips te maken heeft? Misschien op het eerste gezicht bitter weinig. Chips zien er voor iedereen gelukkig nog hetzelfde uit. Maar als er blauwe en roze chips zouden zijn, aten de meisjes dan enkel nog de roze? En de jongens alleen nog maar blauwe? Blauw en roze zijn geen onschuldige clichés. We hangen er heel wat vooroordelen aan op: Roze is voor meisjes, net zoals geurkaarsen, huilen, een zorgzaam karakter, dagboeken, gevoelens en pony’s. Blauw is voor jongens, net zoals auto’s, agressie, loonbriefjes en overuren, raketten en blauwe puzzels. Dat er verschillen zijn dat staat vast. Dat we aan die verschillen veel te veel belang hechten dat staat nog veel vaster. Tijd om daar eens aan te beginnen wrikken. Want de strijd om een gelijkwaardige behandeling tussen jongens en meisjes is nog niet gestreden! Een roze balpen schrijft immers even vlot als een blauwe, toch? Met een vrolijk gehamer en een zak vol roze zaligheid zullen wij kinderen (en zeker OOK volwassenen) meenemen in een absurd universum waar er stevig gerammeld wordt met de bestaande stereotypen. En wie zoet is krijgt op het einde misschien wel iets lekkers… Chips of zo... www.compagniebarbarie.be

(c) compagnie barbarie

SPEL: Liesje De Backer, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel REGIE: Karolien De Bleser VORMGEVING: Michiel Van Cauwelaert KOSTUUMS: Viv Van der Poel GELUID EN TECHNIEK: Saul Mombaerts en Frouke Vangheluwe GRAFISCH ONTWERP: Nick Mattan Een coproductie met Villanella en BRONKS Met de steun van ’t Arsenaal en Needcompany

kleuter- en basis onderwijs

18


1 ste t .e. m. 4de le e r j a a r LO

D onderda g 13 / 12 /20 18 Vr i j da g 14 / 12 /20 18 Di ns da g 18 / 12 /20 18 D onderda g 20/ 12 /2018 Vr i j da g 2 1/ 12 /2018 Tel kens om 10 u en om 13u30

Theater FroeFroe De Plank

Een tragikomedie met weinig woorden en veel visuele humor Een man van weinig woorden strandt aan. Zijn enige bezit is de plank waarmee hij de zee overstak. Hoe zal hij overleven in de nieuwe onbekende wereld? Waar zal hij wonen? Onder de plank. Daar is het voorlopig veilig. Iemand heeft het op zijn plank gemunt! Vriend of vijand? Even later deelt hij zijn plank met een meisje. De man geeft haar alles wat hij heeft. Bijna niets. Ze zijn gelukkig. Op een dag vangt hij een vis. De vis praat! De vis belooft de man ‘een wens’ als hij zijn vrijheid terugkrijgt... De Plank zoekt zijn inspiratie bij de grote kunstenaars van de stomme film. Het gebrek aan kleur en geluid was voor Charlie Chaplin en Buster Keaton geen beperking. Ze puurden een eigen universele stijl uit die eenvoud. Op een onnavolgbare manier tonen ze de strijd van de outsider die onzeker probeert een plaats in de ‘gewone’ wereld te veroveren. Bitterzoet, grappig, hard en toch ontroerend zijn de hoofdpersonages die zich niet laten ontmoedigen door de wet van Murphy. Een verhaal voor iedereen gebaseerd op De visser en zijn vrouw van de Grimm broeders.

www.froefroe.be REGIE, TEKST EN SCENOGRAFIE: Jan Maillard SPEL EN POPPENSPEL: Peter Thyssen en Tania Kloek MUZIEK EN SPEL: Bert Verbeke TECHNIEK: Tim Oelbrandt, Klaartje Vermeulen DECOR EN POPPEN: Jan Maillard, Bruno Smeyers en Ina Peeters KOSTUUMS: Astrid Michaelis

kleuter- en basis onderwijs

19


2 d e t .e. m . 5de le erj a a r LO

D onderda g 15/ 11/2018 om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 16 / 11/2018 om 10 u en om 13u30

Deze voorstelling speelt in

C o sta

Sint-Andriesplaats 24 2000 Antwerpen

Laika Zetels van goud

Fris theater over culturele verschillen Ali en Aline zijn beste vrienden. Aline heeft een papa en een immense berg speelgoed. Ali heeft een mama en een vliegend tapijt. Het liefst zouden de twee altijd bij elkaar zijn. Om te spelen, te fantaseren en plannen te maken voor de toekomst. Een toekomst met een mama én een papa. In één huis. Voor hen is het eenvoudig: Alines papa en Ali’s mama moeten met elkaar trouwen. Zo snel mogelijk. Maar zijn ze wel verliefd op elkaar? En spreken ze nu wel of niet dezelfde taal? Zetels van goud heeft al vaak gespeeld in de klas voor kinderen én hun ouders. Een voorstelling over vriendschap, dromen en een wereld van verschil. “Dat is wel grappig die doek op haar hoofd. / Dat is niet grappig, dat is een hoofddoek.” – Rachida Lamrabet

www.laika.be 50’

(c) Kathleen Michiels

REPERTOIRE: Laika i.s.m. Rataplan en kunstZ TEKST: Rachida Lamrabet REGIE: Jo Roets SPEL: Alain Rinckhout, Deniz Polatoglu Colen VORMGEVING: Saskia Louwaard KOSTUUMS: Inge Büscher REGIE-ASSISTENTIE EN EDUCATIE: Marieke Dijkwel PUBLIEKSBEGELEIDING: Gwendalyne Van Erp DRAMATURGIE: Caroline Fransen

kleuter- en basis onderwijs

20


2 d e t .e. m . 5de le erj a a r LO

D onderda g

De Roovers en Theater FroeFroe Stella, ster van de zee

2 /5/2019 O m 13u30 Vr i j da g 3 /5/2019 O m 13u30 Ma anda g 6 /5/2019 O m 10u en om 13u30 Di ns da g 7/5/2019 O m 10u en om 13u30

Ontroerende voorstelling naar het boek van Gerda Dendooven Kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes. En nog een voetje. Man, dit is geen vis, dit is een mens. Wat zeg ik, dit is een kind. Een levend kindje met heel veel haar. Maar wat doet dit poppetje in het water? Zou iemand het in zee gegooid hebben? Of is het van een boot gevallen. Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een kindje in hun netten. Niemand weet waar het vandaan komt. Ze beslissen om het te houden en noemen het Stella, Ster van de Zee. Dat Stella anders is dan andere kinderen, daar komen ze pas na een tijdje achter. Zal Stella kunnen blijven? Wil ze ook blijven? Gerda Dendooven liet zich inspireren door onthutsende foto’s van aangespoelde vluchtelingen en de verschrikkingen die kinderen in oorlog treffen. Maar ook door het universele verhaal over anders zijn, over je roots willen vinden. Stella is daarom ook een sprookje over eenzaamheid, anders zijn en je plaats zoeken in de grote wereld. www.froefroe.be TEKST: Gerda Dendooven en cast SPEL, POPPENSPEL: Sanderijn Helsen, Luc Nuyens, Frank Dierens, Gert Dupont e.a. I.s.m. het Koor van de Bronstige Bazooka’s (het vast gelegenheidskoor van Theater Aan Zee). TECHNIEK EN KLANKDECOR: Wim Bernaers Met steun van en in het kader van GONE WEST – 14/18 en Theater Aan Zee Festival

kleuter- en basis onderwijs

21


3d e en 4de le erja ar LO

Ma anda g 26 / 11/20 18 Om 10 u en om 13u30 Di ns da g 27/ 11/20 18 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 2 8 / 11/20 18 Om 10 u

LAP vzw (Dafne Maes & Danaé Bosman) Level Q dans+theater+circus= verrassend fysieke voorstelling Een fysiek spel waar iedereen wordt uitgedaagd. Vallen en opstaan tot je de eindmeet bereikt. Of net niet? Geraken we tot Level Q? Level Q is een theatrale dansvoorstelling waar 4 spelers tot het uiterste gaan. Spelen ze samen, elk voor zich of zit er een saboteur in het spel? Ze tasten elkaars grenzen af en dat van het publiek.  Level Q is geïnspireerd op het kijkplezier dat mensen beleven bij verschillende spelen, spelprogramma’s en sportwedstrijden. Is een spel of wedstrijd spannend omdat je niet weet wie er zal winnen? Dat alles elk moment kan keren? Wordt een spel pas interessant als je de spelregels kent? De voorstelling wil het competitieve aspect ‘winnen en verliezen’ uitdiepen en in vraag stellen.

www.lapvzw.be

(c) Sam Baidoo

CONCEPT EN CHOREOGRAFIE: Dafne Maes & Danaé Bosman DANS EN SPEL: Dafne Maes, Danaé Bosman, Piet Van Dycke, Steven Beersmans MUZIEK: Linde Carrijn KOSTUUMS: Maartje van Bourgognie EINDREGIE: Randi De Vlieghe LICHTONTWERP: Caroline Mathieu TECHNIEK: Hans Rigouts Een productie van LAP vzw. Coproductie CC Deurne, DE Studio, 30CC en CC Het Gasthuis.

kleuter- en basis onderwijs

22


3d e t .e. m . 5de le erj a a r LO

Di ns da g 8 / 1/2019 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 9/ 1/2019 Om 10 u D onderda g 10/ 1/20 19 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 11/ 1/2019 Om 10 u en om 13u30

Deze voorstelling speelt in

D e Vrije Val

Namenstraat 7 2000 Antwerpen

Theater FroeFroe De Soldaat

Het is oorlog maar wie is de vijand? HET IS OORLOG In een put Een soldaat Op wacht Hij wacht In een andere put Iets verderop Nog een soldaat De vijand De vijand is een wild beest Hij doodt vrouwen en kinderen ook de honden en daarna alle dieren Zo staat het in het oorlogshandboek De vijand is vlakbij Je ziet hem niet Je hoort hem soms Iedere dag lossen de soldaten één schot Nooit raak Ze wachten Ze wachten op het einde van de oorlog Ze willen terug naar huis naar hun gezin Ze wachten Dan besluit één soldaat om midden in de nacht de vijand te besluipen Hij zal hem doden in zijn slaap Zo zal de oorlog afgelopen zijn en kan hij weer naar huis Aan de put van de vijand wacht hem een grote verrassing. Een poëtisch, beeldend en grappig verhaal over de menselijke kant van een oorlog. Geïnspireerd op het kinderboek De vijand van David Cali / Serge Bloch vertaald door Wim Opbrouck.

www.froefroe.be 45’ VAN EN MET: Thaïs Scholiers, Dimitri Duquennoy, Filip Peeters, Heleen Haest en Wim Bernaers of Klaartje Vermeulen.

kleuter- en basis onderwijs

23


3d e t .e. m . 6de le er j a a r LO

D onderda g

14 /2 /2019 O m 13u30 Vr i j da g 15/2 /20 19 O m 10u en om 13u30

Laika en Michai Geyzen De passant Dansant theater over thuis

Sommige mensen voelen zich overal thuis. Anderen zijn er hun hele leven naar op zoek, zwervend van hot naar her, vol verlangen naar een plek om te blijven en eindelijk thuis te komen. Maar wat is dat eigenlijk, thuis? De passant is visueel, dansant en energiek theater. Een voorstelling als een partituur, bestaande uit losse noten die zich gaandeweg op elkaar afstemmen en aan het eind muziek worden. “Zonder woorden, heel speels fysiek en met aandoenlijk beteuterde snoeten weten ze de angst voor het onbekende indrukwekkend te brengen. Schrijnend én grappig! Regisseur Michai Geyzen levert een knap staaltje beeldend theater.” - De Bond

www.laika.be 50’

(c) Kathleen Michiels

REGIE EN CONCEPT: Michai Geyzen SPEL: Ephraïm Cielen, Helder Seabra/Javi Ojeda, Boris van Severen/ Patrick Vervueren, Robbert Vervloet MUZIEK: Ephraïm Cielen KOSTUUMS: Vick Verachtert DECOR: Stef Stessel DRAMATURGIE: Mieke Versyp LICHT: Pieter Smet TECHNIEK: Thomas Stevens, Rik Van Gysegem

kleuter- en basis onderwijs

24


4 d e e n 5de le erja ar LO

D onderda g 25/ 10/2018 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 26 / 10/20 18 Om 10 u en om 13u30

Zebarbar en Villanella Sira in de MicMac-studio

De ontstaansmythe van het koninkrijk Ghana op een verrassende manier gelinkt aan de hedendaagse beeldcultuur. Ik woon in een dorp, waar alles moet: voetjes met toiletpapier binden, gekke bekken trekken… Alles moet! En als ik vraag waarom iets moet, dan antwoordt iedereen: “Dat moet gewoon, punt.” Maar op een dag gebeurt er iets… Prinses Sira moet koningin worden. Ze moet deelnemen aan oude tradities waarvan ze de zin niet inziet. Dan komt haar geliefde Mamadou in gevaar… Kan ze hieruit ontsnappen? In de MicMac-studio geven actrices Yamina en Aïcha een stem aan prinses Sira. Letterlijk: ze spreken de stemmetjes in bij een animatiefilm over Sira. Maar ook figuurlijk: want Sira zoekt haar eigen stem in relatie tot de tradities van haar familie. ZEBARBAR maakt een verrassende bewerking van een oude mythe en focust op de manipuleerbaarheid van beelden en verhalen. Wat we te zien en te horen krijgen, wordt vaak voorgesteld als de enige waarheid. Maar is dat wel zo?

www.zebarbar.be TEKST EN SPEL: Yamina Takkatz en Aicha Cissé MUZIEK: Sarah Vermeyen COMPOSITIE: Han Stubbe ANIMATIE: Gerd de Kinderen SCENOGRAFIE, LICHTONTWERP EN KOSTUUMS: Saskia Louwaard en Katrijn Baetens PRODUCTIE: ZEBARBAR en Villanella i.s.m. de Warande

kleuter- en basis onderwijs

25


4 d e t .e. m. 6de le er j a a r LO

Ma anda g 25/2 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Di ns da g 26 /2 /20 19 Om 10 u en om 13u30

Theater Artemis en Theater Antigone Woestzoeker Een knotsgekke voorstelling over sociale ongelijkheid “Ben de gij ook één van die Woestzoekers?” “Nee ik ben meer een rustvinder.” “Een rustvlinder?” “Nee, een rustvinder!” In het begin viel het wel mee. Toen waren het alleen nog maar onze spulletjes die kleiner en kleiner werden. De tafel. De stoel. De televisie. Maar toen ook het bed waarin we sliepen ineens begon te krimpen. En even later ook alle lampen, waardoor ze nog maar amper licht gaven en iedereen dus tegen elkaar begon aan te botsen. Toen kregen we er wel echt genoeg van. En ja, toen plots ook papa en mama een heel stevig stukje gekrompen waren … tóen was het hek helemaal van de dam. Woestzoeker is een bitterzoete maar vrolijk van de pot gerukte voorstelling over de groeiende sociale ongelijkheid. Raven Ruëll: “Vaders en moeders werken zich compleet te pletter maar blijven krimpen, zo hard dat ze op een dag met het blote oog niet meer te zien zijn, en ik alleen maar kan denken: Wat nu?”.

www.artemis.nl www.antigone.be

(c) Theater Artemis

TEKST: Raven Ruëll, Jan Sobrie REGIE: Raven Ruëll SPEL: o.a. Dries Notelteirs, Sophie Warnant

kleuter- en basis onderwijs

Een coproductie van Theater Artemis & Theater Antigone

26


5 d e en 6de le erja a r LO

D onderda g 7/2 /2019 om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 8 /2 /20 19 om 10 u en om 13u30

Tuning People en BRONKS Rita Buitengewoon bewegingstheater

Rita is een alleenstaande vrouw op leeftijd en het toppunt van saaiheid. Als haar meubels een eigen leven beginnen leiden worden haar dagelijkse rituelen echter grondig verstoord. Tegen wil en dank belandt ze in een wilde choreografie die haar dwingt komaf te maken met de sleur van haar bestaan. Balorig ontdekt ze het stoute kind in zichzelf. En wanneer deze bejaarde Alice in Wonderland merkt dat haar huiskamer op een podium staat en er een echt publiek zit, gaat het dak er helemaal af. Randi De Vlieghe en Jef Van gestel maakten in 2015 voor Kopergietery het fel gesmaakte Voetbal op Hoge Hakken. Rita, een van de personages uit die voorstelling, krijgt nu een tweede leven en zoekt opnieuw de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Randi en Jef hebben een voorliefde om van het alledaagse iets buitengewoons te maken. Rita laat je verder kijken dan je neus lang is. Verwacht het onverwachte!

www.tuningpeople.be

(c) Jef Van gestel - Jan De Brabander

CREATIE EN SPEL: Randi De Vlieghe, Jef Van gestel GELUIDS- EN DECORONTWERP: Wannes Deneer LICHTONTWERP: Thomas Clause TECHNIEK: Sander Salden, Jo Thielemans COACH: Marij De Nys, Veerle Kerckhoven KOSTUUM: Maartje Van Bourgognie PRODUCTIELEIDING: Ellen De Naeyer CO-CREATIE: Tuning People & BRONKS

kleuter- en basis onderwijs

Met de steun van de Vlaamse overheid

27


28

onderwijs

secundair


OVERZI C HT

3de t.e.m. 6de SO Hanneke Paauwe en Villanella

Heimwee naar Tirgu MureÅ&#x; 27 t.e.m 29/9/2018

p 37 p 38

p 39 p 40 p 41 p 42 p 43

p 44 p 45 p 47

p 48 p 49

p 50 p 51 p 52

C LU STERS p 53 p 54 p 54

secundair onderwijs

29


12+

Di ns da g 8 / 1/2019 Wo ens da g 9/ 1/2019 D onderda g 10/ 1/20 19 Vr i j da g 11/ 1/2019 Z aterda g 12 / 1/20 19 Tel kens om 20 u

Tim Oelbrandt en Villanella Heen en terug

Laat u meevoeren in een absurde wereld van magie en het onderbewustzijn. Is het echt of zijn het truken van de foor, dat mag je zelf uitmaken. EĂŠn ding staat vast. Het wordt een waanzinnige avond, vol met humor en geniale hersenspinsels. Tim staat al jaren op de planken in binnen- en buitenland en heeft zich de laatste jaren vooral verdiept in de psychologie achter de goochelkunsten. Hypnose is maar een tipje van de magische ijsberg die hij bewandelt. Ook naast de planken is Tim druk bezig, onder andere met het bedenken en uitwerken van goocheltechnieken voor het TV-programma Nicholas, en met vele theaterproducties tot ver buiten onze grenzen.

www.timoelbrandt.be 60’ secundair onderwijs

30


1 ste en 2de ja ar SO

Wo ens da g

Deze voorstelling speelt in CC Luchtbal Columbiastraat 8A 2030 Antwerpen

14 / 11/2018 Om 10 u30

Laika en Marjet Moorman My Robot is a Lover

Rake theatervoorstelling over de maakbaarheid van liefde Het is 2093. Of 2067. Of misschien gewoon 2018. Het doet er niet toe: het is de toekomst. Hij wil iets. Zoenen. Vrijen, misschien wel. Verliefd worden, vlinders in zijn buik. Grote, Ware Liefde, als het even kan. Hij doet een bestelling. De A8128. En ze komt. Een meisje, perfect voor hem. Einde verhaal? Toch niet. Er komt nog iemand. Zijn buurmeisje. Bepaald geen prototype. Bepaald geen robot. Bepaald geen meisje, perfect voor hem. In My Robot is a Lover wordt een dilemma voorgelegd: kiezen we voor een berekend liefdesleven, vrij van ergernissen, risico’s en hartenpijn? Of nemen we de liefde zoals ze is – ongrijpbaar, onverklaarbaar, onzegbaar? Marjet Moorman maakte My Robot is a Lover in het kader van haar master regie aan de Toneelacademie Maastricht. Op vraag van en onder de vleugels van Laika gaat ze dieper in op eenzaamheid en hunkering in een gedigitaliseerde wereld.

www.laika.be 50’

(c) Kathleen MIchiels

MARJET MOORMAN & LAIKA REGIE EN TEKST: Marjet Moorman SPEL: Laura De Geest, Santino Slootweg, Joke Van Canneyt STEM: Maaike Bouma SPEL: Peter Hendrikx VORMGEVING: Vasilis Apostolatos KOSTUUMS: Andrea de Kruif COACHING TEKST EN DRAMATURGIE: Mieke Versyp COACHING REGIE: Jo Roets MET DANK AAN Bob Kommer Studio’s

secundair onderwijs

31


1 ste en 2de ja ar SO

Ma anda g 12 / 11/20 18 Om 10 u en om 13u30

Swaajp Improtheater Weerwolven

Improvisatietheater meets Weerwolven van Wakkerdam! De spelers nemen het publiek mee naar Wakkerdam, een klein, afgelegen dorpje. De rust van de burgers van Wakkerdam wordt wreed verstoord als er een weerwolvenvloek neerdaalt over het dorp. ’s Nachts gaan de wolven op jacht om een onschuldige burger te vermoorden. Overdag proberen de dorpelingen samen met het publiek de weerwolven te ontmaskeren en te doden. Maar hoe herken je een weerwolf? Wie is te vertrouwen? Het publiek heeft het laatste woord en beslist welke dorpelingen terecht worden gesteld. Zo hopen ze de wolven te vangen voor het te laat is. “Als in een ingewikkelde dans walsen de spelers om elkaar heen, waarbij ze op geen enkel moment op elkaars tenen trappen. Mooi om te zien, temeer omdat de spelers niet alleen uit zijn op de lach van het publiek, maar ook (en vooral) op kwetsbare momenten.” - Anne Scheijnen, cultuurjournalist BILL.be

www.swaajp.be 80’ AUTEURS: Jacqueline Fleskens en Sytse WilmaN BEWERKING: Han van der Ven en Swaajp Improtheater MUZIEK: Ingmar Dasseville

secundair onderwijs

32


1 ste en 2de ja ar SO

D onderda g 2 8 /2 /20 19 Vr i j da g 1/3 /2019 Tel kens van 9u tot 15u en e en to onmoment van 15u15 tot 15u30

Jeugd en Poëzie vzw Poetry on the spot Gedichtendag in De Studio

Wil je graag ontdekken hoe je op één dag met honderd leerlingen een poëtische voorstelling maakt? We nemen voor een dag De Studio over en creëren samen het decor, kostuums, een geluidsmontage en uiteraard de teksten. We gaan met vier groepen aan de slag en beleven dat poëzie meer is dan enkel woorden op papier. Op het einde van de dag brengen we alles samen op het podium. Nodig zeker ouders, broers, zussen en collega’s uit! Je leerlingen leren samenwerken en komen in contact met verschillende kunstdisciplines. Deze workshop sluit aan bij de muzische en leergebiedoverschrijdende eindtermen. Jeugd en Poëzie VZW is een cultuureducatieve organisatie die bij alle kinderen en jongeren poëzie wil laten ontkiemen in een open creatieve taalomgeving. Een ticket voor Poetry on the spot kost € 10 per leerling.

www.jeugdenpoezie.be 1 dag BEGELEIDING: Julie Steyaert, Pim Cornelussen, Salomé Mooij, Lotte Stek, Misha Koole, Flore Keersmaekers

secundair onderwijs

33


1 ste t .e. m. 4de ja ar SO

Ma anda g

Theater FroeFroe Gitte

Beeldend theater i.s.m. blazersensemble I Solisti del Vento Eat your heart out Game of Thrones!

13 /5/2019 Om 13u30 Di ns da g 14 /5/2019 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 15/5/20 19 O m 10u en om 20u D onderda g 16 /5/20 19 Om 13u30 en om 20u

Gitte werd als 5-jarige door haar moeder in het weeshuis gedropt. Haar moeder was gezelschapsdame in de kroegen en zo had ze menig Spaans soldaat in haar bed gekregen. Gitte droomt luidop dat haar vader een Spaanse koning is. Als tiener wordt ze verkocht aan rondreizende kwakzalvers. Ze leert zakkenrollen maar wordt betrapt en veroordeeld tot de galg. Zo gaat dat met dat soort meisjes. Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader, een ‘camee’. De rechter ziet het zegel op die halsketting en bedenkt dat dit kind van een invloedrijke Spaanse hertog weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte kan kiezen tussen de galg of naar Sevilla gaan en daar de Spaanse aanvalsplannen achterhalen. Ze kiest voor het leven. Zwaar kotsend vaart ze naar Spanje. In Sevilla overtuigt ze haar vader dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt populair in de stad en haar opdracht wordt bijzaak. Met volle teugen geniet ze van jong, vrij, rijk en verliefd zijn. Maar het brandmerk op haar schouder verraadt haar tijdens haar huwelijksnacht. Gitte is en blijft een galgenmeid, een dievegge. Ze is nu zwanger van haar man die haar wil vermoorden. Zijn eer staat op het spel. Hij zal Gitte achtervolgen tot in de brandende hel van het belegerde Vlaanderen. Een superspannende maar ook humoristische en poëtische voorstelling, naar het bekroonde boek Galgenmeid van Jean-Claude van Rijckeghem & Pat Van Beirs. www.froefroe.be 85’ VAN EN MET: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Julie Delrue, Dries De Win, Filip Peeters, Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf REGIE: Marc Maillard LIVE MUZIEK: blazersensemble I Solisti del Vento o.l.v. Francis Pollet SPEL, POPPENSPEL: Julie Delrue, Dries De Win, Mieke Laureys, Filip Peeters, Annelore Stubbe MUZIEK: I SOLISTI met Kasper Baele (hobo), Nele Delafonteyne (klarinet), Tomonori Takeda (klarinet), Francis Pollet (fagot) met Arne Leurentop (electronica) REGIE: Marc Maillard VIDEOCREATIE: Stijn Grupping VIDEOREALISATIE: Tim Oelbrandt TECHNIEK LICHT EN KLANK: Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf TEKST: Mieke Laureys, Marc Maillard, naar het boek Galgenmeid van Pat Van Beirs en Jean Claude Van Rijckeghem POPPEN: Patrick en Marc Maillard, Ina Peeters, Astrid Michaelis KOSTUUMS: Astrid Michaelis / DECOR: Bruno Smeyers, Klaartje Vermeulen, Janneke Hertoghs e.a.

secundair onderwijs

34


1 ste t .e. m. 4de ja ar SO

Vr i j da g 7/9/20 18 Z aterda g 8 /9/2018 D onderda g 13 /9/2018 Vr i j da g 14 /9/2018 Z aterda g 15/9/2018 Zonda g 16 /9/2018 D onderda g 20/9/2018 Vr i j da g 2 1/9/2018 Z aterda g 2 2 /9/2018 Zonda g 2 3 /9/2018 Tel kens om 20 u

Deze voorstelling speelt in Blikfabriek Hoek Lageweg en Krugerstraat 2660 Hoboken Tickets via www.visitantwerpen.be/nl/barok/tropoii

Theater FroeFroe Tropoi

Een middeleeuws avontuur rond de magie van muziek Castiglio werkt aan het hof van de Italiaanse vorst Pico. Hij is alchemist en heeft zelfs zo’n bril waarmee ge door kleren kunt zien. En nu gaat hij ook nog goud maken. De hebzuchtige koning gelooft zijn goocheltrucs en Castiglio zit op rozen: hij krijgt een huis, een lief en huisgerief. Op een dag vraagt een van de prinsen hem waarom je vrolijk of triest wordt van muziek. Castiglio start een nieuwe queeste. Hij zal de geheime taal van de muziek ontdekken. ‘Tropoi’ laat je niet alleen de magie van de muziek maar ook van het poppentheater ervaren. Straf. - De Standaard www.froefroe.be REGIE: Marc Maillard Spel: Filip Peeters, Dimitri Duquennoy, Dries De Win of Gert Dupont, Thaïs Scholiers MUZIEK VAN EN DOOR: Thaïs Scholiers, Pieter Theuns of Floris De Rycker, Arne Leurentop of Tom Pintens TECHNIEK: Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf TEKST: Cast en Hans Van Cauwenberghe, geïnspireerd op het boek “Melodieën” van H. Krausser. POPPEN: Ina Peeters en Marc, Jan, Patrick Maillard DECOR: Bruno Smeyers en Janneke Hertoghs REGIE ASSISTENTIE: Britt Libot (stage) KOSTUUMS: Ina Peeters en Jolinda Hendrickx (stage) ILLUSTRATIES: Lies Van Loock (STAGE) De XL versie van Tropoi speelt in september in het kader van “Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.” met de steun van stad Antwerpen.

secundair onderwijs

35


1 ste t .e. m. 4de ja ar SO

Wo ens da g

27/2 /20 19 Om 20 u30 D onderda g 2 8 /2 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 1/3 /2019 Om 13u30 en om 20u30

Deze voorstelling speelt in de Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen

Het Gevolg Vuil Vel

Rauwe versie van De Schone en het Beest Toen prins Varken haar van dichtbij kon bekijken, zag hij pas echt hoe mooi en begeerlijk zijn jonge bruid was. Hij kwijlde van vreugde. Walmend en vunzig als hij was, sprong hij om haar heen. Hij ging zich te buiten aan allerlei handtastelijkheden. Hij krabbelde met zijn modderige poten en wroette met zijn snotterige neus om zijn jonge bruid duidelijk te maken hoezeer hij haar begeerde. Uit: Beest in Bed – Koning Varken Vuil Vel is een ruige theatervoorstelling voor jongeren, gebaseerd op de boeken Vuil Vel en Beest in Bed van Marita de Sterck. Drie acteurs en één muzikante nemen enkele volkssprookjes onder de loep. Ze laten zich inspireren door het verhaal van De Schone en het Beest. Ze snuffelen en graaien in de oeroude versies en gooien Disney’s Belle al snel overboord. Weg met braaf! Geen gruwel wordt vermeden en de grenzen van de erotiek worden afgetast. Rauwe rock’n’roll dus! Tevens geven ze een inkijk in het maakproces van een voorstelling, en in het bijzonder in de intensiviteit waarin onderlinge verhoudingen ontstaan en zich ontwikkelen. Ruzies kunnen kletteren, meningen worden levensnoodzakelijke wetten. Vriendschappen lijken zeer hecht, maar tegelijkertijd groeit voor elk individu de drang om gezien en gehoord te worden. Kortom: een wereld waarin pubers zich herkennen.

www.hetgevolg.be 60’

(c) Kris Dewitte

TEKST, SPEL EN MUZIEK: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Martine de Kok en Brent Vandecraen MUZIEKCOMPOSITIE: Martine de Kok KOSTUUMS: Koen Onghena PRODUCTIE: HETGEVOLG COACH: Stefan Perceval Vrij naar de boeken Vuil Vel en Beest in Bed van Marita de Sterck.

secundair onderwijs

36


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

D onderda g 27/9/2018 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 2 8 /9/2018 Om 10 u en om 13u30 Z aterda g 2 9/9/2018 Om 20 u Zonda g 30/9/2018 Om 20 u

Hanneke Paauwe en Villanella Heimwee naar Tirgu Mureş Beklijvende monoloog over loverboys

Een jong Roemeens meisje wordt met valse beloftes naar België gelokt. Hier belandt ze in de wereld van escorte, porno en prostitutie.
Deze hedendaagse Alice legt een reis af van armoede en soberheid naar welvaart, overdaad en decadentie, maar ook een reis tussen verwachting, fantasie en realiteit, tussen afstand en intimiteit. Ze brengt verslag uit van haar seksuele verwachtingen als puber, haar beleving als professionele publieke dame, de landschappen van de wereld van betaalde seks. Heimwee naar Tirgu Mureş is een privé roadmovie op scène met humoristische routebeschrijvingen, praktische en soms meedogenloze tips voor onderweg. ‘Heimwee naar Tirgu Mureş’ is een overrompelende voorstelling over stukgeslagen liefde en de drang om te overleven, de intieme wereld van illegalen die we vrij zelden te zien krijgen. (Eddie Vaes – Zone 03 ****) Het opmerkelijke aan deze monoloog zijn de subtiele resonanties tussen tekst, spel en decor. (Mark Cloostermans – De Standaard ***) Villanella brengt hardcore reality. [...] De stripteaseact waarbij ze als een goochelaar haar SM speeltjes uitstalt, doet slikken. [...] ‘Heimwee naar Tirgu Mureş’ is een confronterende voorstelling.
(Liv Laveyne – De Morgen ***)

www.villanella.be 60’

(c) Sergey Bratkov

TEKST EN REGIE: Hanneke Paauwe SPEL: Griet Dobbelaere in een rol gecreëerd door Clara van den Broek DRAMATURGIE: Roel Verniers DECOR EN KOSTUUMS: Sara Dykmans PRODUCTIE: Hanneke Paauwe en VIllanella

secundair onderwijs

37


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Wo ens da g 17/ 10/20 18 D onderda g 18 / 10/20 18 Vr i j da g 19/ 10/20 18 Tel kens om 20 u

SKaGeN & Richard Jordan Productions BigmoutH/SmallWaR Double bill theatermonologen door Valentijn Dhaenens

Valentijn Dhaenens neemt afscheid van zijn successolo’s BigmoutH en SmallWaR na een tournee die hem van Helsinki tot ver voorbij Hong Kong voerde. In De Studio speelt hij de internationale versies, in hoofdzakelijk Engels, in twee delen. In BigmoutH brengt Valentijn een ode aan 2500 jaar redevoeren. Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont hij dat de truken van de retoricafoor nauwelijks zijn veranderd. De preek, de oorlogsverklaring, het vaarwel, het eindpleidooi, de overwinningspeech, de grafrede… Wie zijn woorden goed kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken. Waar in BigmoutH opruiende leiders aan het woord kwamen, onderzoekt SmallWaR de keerzijde van de medaille. Nu horen we de stem van de volgers, van wie er bij was tijdens de moeder der moderne oorlogen, de Eerste Wereldoorlog.

www.skagen.be Internationale versie (Engels met ondertitels in Frans en Nederlands)

2 x 70’met pauze van 30’

(c) Daily Dolores

CONCEPT EN SPEL: Valentijn Dhaenens Licht en geluid: Jeroen Wuyts KOSTUUMS: Barbara De Laere PRODUCTIE: SKaGeN en Richard Jordan Productions, Theatre Royal Plymouth in coproductie met STUK, deSingel, Villanella en De Studio.

secundair onderwijs

38


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Di ns da g 19/2 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Wo ens da g 20/2 /20 19 O m 10u en om 20u15

Deze voorstelling speelt in de Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen

De Mannschaft Dethleff

Jongerenvoorstelling over zelfdoding Dethleff is een jongen met de lelijkste naam ter wereld. Hij is genoemd naar de caravan waarin hij verwekt is. Zijn vader heeft al lang een ander gezin en zijn moeder verhuist elke twee jaar, omdat ze nergens kan aarden. Dethleff moet mee. Altijd. Maar Dethleff kan ook nergens aarden, ‘het is ne rare, ne stille, nen eenzaat’ zeggen de mensen. Hij woont sinds kort in een appartement, op het 14de verdiep, in een buurt waar hij niemand kent. Hij is het verhuizen beu. Hij is het moeten spellen van zijn naam beu, het alleen zijn, het uitgelach, het platzetten van de banden van zijn fiets, het verstoppen van zijn boekentas ... Hij wil niet meer verder en neemt de trap naar het 15de, het dak. Op het moment dat hij een stap te ver wil zetten, wordt er aan zijn mouw getrokken door Kayleigh, de zotte doos van het 13de verdiep. DETHLEFF is het verhaal van Dethleff, een jongen die het niet meer ziet zitten. En over Kayleigh, die ondanks haar hoogtevrees toch het dak opkruipt om een wildvreemde een helpende hand te reiken. Over twee verdwaalde zielen die samen de weg zoeken, over zelfdoding, over eenzaamheid en aan de rand staan, maar vooral over het leven. Keihard over het leven. Over t-shirts van Kurt Cobain, over de valversnelling, over uzelf dood snoepen, over eindelijk kunnen ademen en over plezier maken tot je bijna sterft van het lachen. Na LIV maakt De Mannschaft zijn tweede jongerenproductie voor 14+. Waar LIV ging over kanker bij jongeren, zal DETHLEFF gaan over zelfdoding bij jongeren. Opnieuw een beladen thema dat, zoals bij LIV, op Mannschaftwijze behandeld zal worden: met veel humor en respect voor zij die er mee in aanraking zijn gekomen.

www.demannschaft.be 70’ CONCEPT, TEKST, REGIE: Michai Geyzen en Stijn Van de Wiel SPEL: Jonas Vermeulen en Linde Carrijn DECOR: Laura Wallrafen

secundair onderwijs

39


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Datum op a anv ra a g

Aminata Demba Pelikaanstraat 20

Documentaire over dubbele identiteiten mét Q&A Wat zijn de gevolgen van migratie op de individuele levens van de generaties die volgen? In plaats van de problemen te benadrukken, benadrukt deze docu juist hoe verschillende identiteiten verenigbaar zijn. Aminata Demba reist naar Mali in het voetspoor van haar overleden vader. In Mali is “aller en aventure” een bekend gezegde. Jonge mannen worden er aangemoedigd om elders dan in hun eigen nest de vleugels uit te slaan om een échte man te worden. Ook haar vader vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rondom zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem in verschillende Afrikaanse landen maar uiteindelijk kwam hij begin jaren zeventig als expat terecht in de diamantsector van Antwerpen. Een tijdelijk plan werd permanent. Via haar zoektocht komt ze in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali. Ze ontmoet ambitieuze vertrekkers, blijvers en terugkeerders. Haar reis leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst. Een documentaire van Leslie Verbeeck, Aminata Demba en Marijn Duijvestein © 2017 met steun van het Fonds Pascal Decroos en Vranckx en de Nomaden.

€ 6 per persoon Duurtijd film: 55’ + nagesprek secundair onderwijs

40


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Ma anda g 2 9/4 /20 19 Om 14u en om 20 u15

Deze voorstelling speelt in de Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen

Bert Gabriëls SHUT your FACE book

Interactieve comedyshow over het nut en de gevaren van sociale media Een van de hardst werkende en meest ervaren comedians uit Vlaanderen brengt grappige weetjes, gênante voorbeelden en gedurfde tips over sociale media. In deze interactieve show wordt met beeld- en geluidsmateriaal gewerkt van Twitter, Facebook, ask.fm, Snapchat, YouTube, e.d. SHUT your FACE book kan leerkrachten en ICT-coördinatoren ondersteunen om aan de vakoverschrijdende eindtermen rond Mediawijsheid te werken en moeilijk te bespreken onderwerpen aan te snijden. Bert Gabriëls maakte al 5 theatershows waarmee hij door heel Vlaanderen en Nederland toerde. Hij werd bekend dankzij tv-programma’s als Comedy Casino, Scheire en de Schepping, Absurdistan, Advocaat van de duivel en natuurlijk Zonde van de Zendtijd.

www.bertgabriels.be 60’ SPEL: Bert Gabriëls PRODUCTIE: Gaya Scienza REGIE: Nathalie Lepage

secundair onderwijs

41


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Vr i j da g 11/ 1/2019 Z aterda g 12 / 1/20 19 Tel kens om 20 u

SKaGeN SUE ME MODDERFOKKER Een wraakoefening

Mathijs F Scheepers kruipt met grote graagte wederom solo op de planken, samen met kompaan Tim Clement die de muziek verzorgt. Met Sue Me Modderfokker tackelt hij zijn verlangen naar wraak, oftewel vengeance. En la vengeance se mange avec patience … Sue Me Modderfokker, over een zwangere vrouw met een lekke buik en een revolver in het verkeerde kastje. Over een veel te vroeggeboren jongetje met een gehavende linkerkant, een heel stille vader die in zichzelf lijkt te verdwijnen en een moeder die niet weet wat ze verkeerd heeft gedaan. Over de hond van Hitler en een dokter die maar niet komt. En helaas ook over een buurman die door dit alles heen walst. Ik heb een heel goede buurman. Echt waar. Ik weet dat u de indruk zult krijgen dat dat niet zo is, maar ik heb in het echt een hele goede buurman. Dat is heel belangrijk, dat ik dat zeer duidelijk zeg. Dat heeft mijn advocaat ook gezegd. Dus om alle misverstanden te vermijden: Mijn buurman in het écht heet meneer Mortelmans, maar mijn buurman vanàvond heet niet Mortelmans maar Mortélmans. Dat is iets helemaal anders, dat heeft mijn advocaat ook gezegd, hij heeft gezegd dat dat heel goed is, Mortélmans dat is duidelijk fictie, dat is een heel krachtige metafoor, de “sterfelijke man”, Mortél-man-s. Het is de verzinnebeelding van eenieder van ons want wij zijn allemaal sterfelijk. Voilà, dat wilde ik graag even op voorhand zeggen. Mathijs F Scheepers won met zijn eerste monoloog SURVIVAL OF THE FITTEST Theater aan Zee. Ook over zijn tweede solovoorstelling GARMISCH-PARTENKIRCHEN was de pers laaiend enthousiast. In deze monoloog hangt het publiek ongetwijfeld opnieuw aan zijn lippen.

www.skagen.be (c) Ingeborg Loyens - Lidia Nagibina

TEKST, CONCEPT EN SPEL: Mathijs F Scheepers MUZIEK EN TECHNIEK: Tim Clement DECOR: Lidia Nagibina KOSTUUM: Barbara de Laere PRODUCTIE: SKaGeN ZAKELIJKE LEIDING: Korneel Hamers

secundair onderwijs

42


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

Wo ens da g

20/3 /2019 Om 10 u D onderda g 2 1/3 /20 19 Om 13u30 Vr i j da g 2 2 /3 /20 19 O m 20u premi ère Z aterda g 2 3 /3 /20 19 Om 20 u Ma anda g 25/3 /20 19 Om 10 u en om 13u30 Di ns da g 26 /3 /20 19 Om 10 u en om 13u30

Het Kwartier en Villanella The Wetsuitman ‘based on a true story...’

In 2014 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit. Dit waargebeurde verhaal vormt het startpunt voor The Wetsuitman, een spannende voorstelling die start als een detective, maar ergens heel anders uitmondt. Schrijver/regisseur Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) speelt met de grenzen van genres en met uw verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen; samen met een stevige cast van veelzijdige spelers-makers. Oordeel vooral zelf.

www.hetkwartier.be SPEL: Yinka Kuitenbrouwer, Robbert Vervloet en Maxime Waladi TEKST EN REGIE: Freek Mariën DECOR EN LICHT: Timme Afschrift MUZIEK: Jan-Sebastiaan De Geyter KOSTUUM: Lotte Boonstra DRAMATURGIE: Ruth Mariën PRODUCTIE: Het Kwartier, in coproductie met Villanella

secundair onderwijs

43


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

D onderda g Om 13u30 Vr i j da g Om 13u30

15/ 11/20 18 en om 20u 16 / 11/20 18 en om 20u

BRONKS & SKaGeN Tsjick

Een roadmovie vol bijtende humor De wereld is slecht, de mens is ook slecht. Vertrouw niemand en ga niet om met vreemden. Dat is wat mijn ouders en mijn leerkrachten me hebben geleerd. Kijk naar het journaal of lees de krant: De mens is slecht. En misschien klopt het ook en is 99 procent effectief slecht. Maar is het dan toeval dat Tsjick en ik op onze reis bijna uitsluitend die éne procent zijn tegengekomen die niet slecht was? Wolfgang Herrndorf Maik en Tsjick zijn niet echt toonbeelden van maatschappelijk succes. Maik behoort tot de zogenaamde ‘betere sociale klasse’, maar wordt door zijn incompetente ouders emotioneel genegeerd. Tsjicks familie is allesbehalve succesvol geïntegreerd en bengelt ergens onderaan de sociale ladder. De twee veertienjarige verwaarloosde jongens slaan de deur achter zich dicht: ze stelen een aftandse jeep en rijden richting zuiden. Zonder kaart of blikopener, maar met een duidelijke bestemming: Wallocheië. Tsjick is een roadmovie pur sang. Een verhaal vol spanning, hilarische vooroordelen, en bijtende humor. Theatermakers Korneel Hamers (SKaGeN) en Mohamed Bari (o.a. Galafronie, Action Malaise) baseren zich op het gelijknamige boek van Wolfgang Herrndorf. Het boek wordt gelauwerd voor zijn glasheldere stijl, humor en sterke dialogen. De voorstelling speelt in drie talen (Nederlands, Frans en Berbers) maar is voor iedereen toegankelijk en verstaanbaar. www.skagen.be www.bronks.be

(c) Jan De Brabander

VAN EN MET Korneel Hamers en Mohamed Bari SOUNDTRACK: Bart Van Reyn en Le Concert d’Anvers SCENOGRAFIE EN KOSTUUMS: Julia Weisbrich COACH: Clara van den Broek TEKST: naar de roman van Wolfgang Herrndorf PRODUCTIELEIDING: Ellen De Naeyer PRODUCTIE: SKaGeN & BRONKS MET DANK AAN Villanella, DE Studio en La montagne magique

secundair onderwijs

44


3d e t .e. m . 6de ja ar SO

D onderda g

31/ 1/2019 Om 13u30 Vr i j da g 1/2 /20 19 Om 13u30 en om 20u Z aterda g 2 /2 /20 19 Om 20 u

NoMoBS Wachten op Gorro

Een unieke blik in het hoofd van jonge mannen in de stad Gorro: krapuul, rotjoch, afgeleid van het Spaanse El Morro (Spaans voor Arabier/Noord-Afrikaan), een herinnering aan de kolonisatie van de Spanjaarden in Marokko. Marokkaanse jongeren schelden elkaar vaak uit voor Gorro, iets wat te vergelijken is met het Afro-Amerikaanse ‘Nigga’ of de Belgische ‘Johnny’. ‘Gorro’s’: ze zijn niet volledig van ‘hier’ of van ‘daar’. NoMoBS slaat met Wachten op Gorro een brug tussen hiphop, spoken word en muziektheater. Regisseur Junior Mthombeni daagde NoMoBS uit om terug te gaan in de tijd dat spoken word de stem van de stemlozen vertegenwoordigde. Vier gasten, vier krukken, vier paar ogen die de zaal in staren. Soms kwaad, soms vrolijk, vaak dreigend. Ze wachten. Het publiek wacht mee. Soms ongemakkelijk lang. Wat denken deze jonge mannen? Waarover praten ze terwijl ze daar op die krukjes, op de hoek van een straat of op een bankje in het park zitten en wachten… wachten… wachten…. Plots maakt de stilte plaats voor een woorden- en gedachtenstroom over o.a. seksisme, racisme, moederliefde, revoluties, … Als toeschouwer krijg je een unieke en voyeuristische blik op het leven van vier jonge mannen. Salahdine Ibnou Kacemi, Saïd ‘Eazy Lo’ Boumazoughe, Mike De Ridder en Yahya ‘R8’ Affane zijn geboren en opgegroeid op het Kiel, een multiculturele buurt in Antwerpen. In 2012 richtten ze samen NoMoBS op. Ze hebben een dubbele culturele achtergrond, die ze ervaren én gebruiken als een dubbel cultureel kapitaal. Hun teksten zijn steeds uit hun eigen leven gegrepen. De beats kunnen alle stijlen uitgaan, maar NoMoBS is vooral herkenbaar door de 4 verschillende talen waarin gerapt wordt (Nederlands/Antwerps, Frans, Arabisch en Engels). Ze werkten ook mee aan tv-programma’s en theaterstukken zoals Troost, Rumble in da Jungle, H&G (Grimmiger) en Reizen Jihad van SINCOLLECTIEF. Saïd Boumazoughe was eveneens te zien in Malcolm X (KVS) en speelt dit seizoen bij de Roovers in Arabische Nacht. In Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, vertolkt hij een van de hoofdrollen; Mike De Ridder en Salahdine Ibnou Kacemi werkten mee achter de schermen. Auteur Fikry El Azzouzi schreef de tekst voor Wachten op Gorro. Verder herwerkte NoMoBS teksten van Amiri Baraka, Gill Scott Heron, Nass El Ghiwane en The Last Poets, om ze mee in deze productie te integreren. Ook eigen tekstmateriaal vond zijn weg naar de voorstelling in de traditie van geëngageerde, ritmische teksten.

secundair onderwijs

45


Ruwe eerlijkheid, en dat een uur lang. […] De NoMoBS zijn performers pur sang, met hun eigen toon en stijl. In een regie van Junior Mthombeni worden hun sterktes ten volle uitvergroot. Ritmische, in-the-face teksten en een speelse, hardleerse vertolking die voor deze gelegenheid niet in een bivakmuts maar in een djellaba gehuld is. De problematieken eigen aan hun Marokkaanse achtergrond botsen op oervlaamse normen en waarden (waarvan enkele wellicht terecht aan flarden worden gerapt). Het geheel is zo gespekt met humor, hardheid en zelfspot dat geen enkel publiek hierbij onverschillig kan blijven. […] Het geeft een broodnodige inkijk in de gedachten van vier jonge mannen die hun energiebom overbrengen in een eigen, toegankelijke vorm en die zich (godzijdank) losrukken van de klassieke theatertraditie. Urban theater heeft een nieuwe stem, neen, heeft er zelfs vier. (Max Greyson – Kif Kif)

(c) Lucial Guichón

Workshops op school op aanvraag.

www.mestizoartsplatform.be www.nomobs.be 50’

secundair onderwijs

TEKST: Fikry El Azzouzi SPEL: Mike De Ridder, Salahdine Ibnou Kacemi, Saïd Boumazoughe en Yahya Affane REGIE: Junior Mthombeni PRODUCTIE: SINCOLLECTIEF i.s.m. MAF en t,arsenaal Met de steun van Mestizo Arts Platform

46


4 d e t .e. m. 6de ja ar SO

D onderda g Om 13u30 Vr i j da g Om 13u30

4 / 10/20 18 en om 20u 5/ 10/20 18 en om 20u

fABULEUS en Michiel Vandevelde Paradise now (1968-2018) Performance over de erfenis van de sixties

Wat blijft er over van de erfenis van mei ‘68? Samen met 13 jongeren tussen 14 en 23 jaar onderzoekt choreograaf Michiel Vandevelde hoe de wereld geëvolueerd is in de 50 jaar tussen 1968 en nu. Wat is er gebeurd met de waarden en de idealen van de sixties? Hoe kijken jongeren naar de geschiedenis en hoe zien ze hun toekomst? Uitgangspunt is de legendarische voorstelling Paradise Now (1968) van het New Yorkse theatergezelschap The Living Theatre. Geïnspireerd door spirituele teksten als I Ching (het boek van veranderingen) en de Kabbalah probeerde The Living Theatre het publiek tot actie te verleiden door het mee te voeren in een vier uur durende extatische trip.  In deze nieuwe creatie blikt Michiel Vandevelde terug om iets te zeggen over de toekomst. Kan je nog nadenken over de toekomst in een wereld die ernstig bedreigd wordt door klimaatverandering? Wat zijn de idealen nu we ideologie hebben afgezworen? Hoe moet je revolteren nu de digitale revolutie het publieke debat heeft overgenomen? En toch, wanneer 13 jongeren 50 jaar geschiedenis scannen, in een wilde choreografie van iconische beelden, openen er zich misschien nieuwe perspectieven. www.fabuleus.be

(c) Clara Hermans

CHOREOGRAFIE: Michiel Vandevelde  SPEL: Zulaa Antheunis, Sarah Bekambo, Jarko Bosmans, Bavo Buys, Wara Chavarria, Judith Engelen, Abigail Gypens, Lore Mertens, Anton Rys, Margot Timmermans, Bo Van Meervenne, Esra Verboven, Aron Wouters ASSISTENTIE CHOREOGRAFIE: Zoë Demoustier DRAMATURGIE: Kristof van Baarle KOSTUUM: Lila John  FEEDBACK: Esther Severi, Dries Douibi  PRODUCTIE: fABULEUS COPRODUCTIE: STUK

secundair onderwijs

47


4 d e t .e. m. 6de SO

D onderda g 18 / 10/20 18 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 19/ 10/20 18 Om 13u30 en om 20u15 Z aterda g 20/ 10/20 18 O m 20u15 premi ère

Deze voorstelling speelt in de Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen

Laika en Theater FroeFroe De Meester en Margarita

Brandend actueel sprookje naar de cultroman van Boelgakov De stad wordt onveilig gemaakt door de duivelse professor Woland en zijn vrolijke trawanten. Ze zetten het gecorrumpeerde artistieke wereldje op zijn kop en jagen alle bewoners de stuipen op het lijf. Maar dan is er Margarita. Zij is niet bang voor hem. Integendeel, met zijn hulp gaat ze op zoek naar haar verdwenen geliefde, de Meester, een miskend auteur van een ‘opruiend’ manuscript… De Meester en Margarita is een cultroman die de Russische schrijver Michai Boelgakov in één klap wereldberoemd maakte. Zelf maakte hij die roem helaas niet meer mee: de roman werd pas in 1966, vele jaren na Boelgakovs dood en na heel wat gedoe met de censuur, in zijn geheel gepubliceerd. In enkele uren tijd waren de 150.000 exemplaren uitverkocht. Deze fascinerende, meeslepende roman bestaat uit meerdere verhaallijnen die zich op ingenieuze wijze met elkaar verbinden. De karakters van de Meester, zijn geliefde Margarita én van Woland, maar ook de fictieve figuren uit het boek van De Meester zijn weergaloos getekend en zitten boordevol verwijzingen naar andere meesterwerken als Faust en de Bijbel. Laika en Theater FroeFroe maken van het verhaal een sprookje dat zich afspeelt in een stad die ten prooi is gevallen aan een oncontroleerbare chaos. En dat sprookje gaat, hoe kan het ook anders, over de liefde – over de moed om lief te hebben in een wereld beheerst door laf opportunisme. Een uitstekende cast en de magie van het figurentheater maken deze klassieker brandend actueel.

www.laika.be www.froefroe.be TEKST: Jo Roets en Greet Vissers (naar Boelgakov) REGIE: Marc Maillard en Jo Roets SPEL: Benny Ceuppens, Lien De Graeve, Dries De Win, Gert Jochems, Adina Mc Pherson, Filip Peeters, Annelore Stubbe MUZIEK: Bert Bernaerts DRAMATURGIE: Mieke Versyp

secundair onderwijs

48


5 d e en 6de ja ar SO

Ma anda g

19/ 11/20 18 Om 13u30 Di ns da g 20/ 11/20 18 Om 13u30 en om 20u

Kopergietery en Arsenaal/Lazarus Buzz

Verhaal in woord, muziek en beeld voor elke zoekende mens Ge zijt nog niet helemaal verdwenen. Dat vraagt tijd. Jaren. Maar ge verdwijnt. Ge zijt nooit wie ge ooit waart. De microscopisch kleine cellen die uw gezicht vormen op de foto bij uw ouders in de living, zijn weg, vervangen door nieuwe. Zo is het ook met de mensen van wie ge houdt. Met bijna stilstaande snelheid verkruimelen ze in uw armen, ge zou ze voor altijd willen vasthouden, maar bijna alles is water, ge grijpt er doorheen, en de herinneringen waarmee ge achterblijft zullen uiteindelijk ook loslaten, als oud behang, en mettertijd zal met deze planeet hetzelfde gebeuren, tot het op een dag zelfs niet meer mogelijk is om antwoord te geven op de vraag of hier ooit leven is geweest. Heeft daar ooit iemand gewoond? Op aarde?? Zo van die gedachten. Een bewerking van Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?, de bejubelde debuutroman van de Noorse Johan Harstad.Â

www.kopergietery.be

(c) Jeroen Los

SPEL: Charlotte Vandermeersch MUZIEK: Antoon Offeciers en Karen Willems DECOR: Stef Stessel FILM: Ann-Julie Vervaeke PRODUCTIE: Kopergietery en Arsenaal/Lazarus

secundair onderwijs

49


5 d e en 6de ja ar SO

Wo ens da g

6 /2 /20 19 Om 10 u D onderda g 7/2 /2019 Om 10 u en om 13u30 Vr i j da g 8 /2 /20 19 Om 10 u en om 13u30

Deze voorstelling speelt op een nog nader te bepalen locatie.

Bad van Marie Naar Oedipus

Locatievoorstelling over een samenleving in cruisecontrol Emma van Laar, net afgestudeerd, presenteert haar eerste monoloog op een aparte locatie, een zaaltje achter een bruine kroeg midden in de stad. Emma van Laar, jong en frivool debuut. “van Laar presenteert een persoonlijke zoektocht doorheen de Griekse tragedies, waarin ze verbanden legt met de emotionele rollercoaster waar ze als jonge vrouw op dit moment in zit. Ze twijfelt aan haar jeugdliefde en haar identiteit. Ondanks haar soms wat jeugdige naïviteit, weet Emma toch via energieke dans, woord en krachtige beelden haar eigen problematiek te overstijgen zodat de voorstelling niemand onberoerd laat. Ze reikt op een frivole, grappige manier handvatten aan om de zoektocht naar je echte ‘ik’ op te starten. ” ****Jessie Vromans, Wake-up magazine In datzelfde cafe zit John van In, zijn leven is in woelig water terechtgekomen. Hij is tot het tragische besef gekomen dat alles verloren is, maar dat het onheil onafwendbaar was. Een voorstelling over een samenleving waarin aarzelen en haperen geen optie meer is.

www.badvanmarie.be

Naar Oedipus

secundair onderwijs

VAN EN MET: Jo Jochems, Marieke Anthoni en Peter Boelens PRODUCTIE: Annelies Boelens

50


5 d e en 6de ja ar SO

D onderda g

Deze voorstelling speelt in de Arenbergschouwburg Arenbergstraat 28 2000 Antwerpen

Vr i j da g

11/ 10/20 18 O m 13u30 12 / 10/20 18 Om 13u30

Maelstrom Solidariteit

Een zoektocht naar solidariteit samen met het publiek Als jij het woord solidariteit hoort, wat roept dat in je op? En als iemand je zou vragen ‘wat is solidariteit vandaag?’, wat zou je daarop antwoorden? Heeft het woord vandaag nog betekenis? Moeten we het weggooien? Vervangen door een ander begrip? Anders invullen? Waar zie jij vandaag echte solidariteit – of het nieuwe begrip – in actie? Dat is de zoektocht die we samen met jou willen doen voor onze derde voorstelling van MAELSTROM. Zoals bij onze vorige voorstelling Brief aan mijn Kind willen we vooraf jou, ons publiek, bevragen. En met de antwoorden die we krijgen, maken wij de voorstelling. Deze keer werken ze ook samen met middenveldorganisaties, interviewen we experts en maken we beelden van solidariteit in de praktijk. De voorstelling wordt een theatraal reisverslag van onze zoektocht naar de kern van solidariteit. Een driedimensionale longread, waar je middenin zit. Wil je zelf een foto, een filmpje, een tekst, een suggestie over solidariteit met ons delen? Heel graag! Met wat jij post op www.maelstrom.be/solidariteit, maken wij de voorstelling.

CONCEPT, SPEL EN TEKST, I.S.M. HET PUBLIEK: Jorre Vandenbussche en Thomas Janssens COMPOSITIE EN GELUID: Ruben Nachtergaele BEELDREGIE, LICHT: Nele Fack SCENOGRAFIE, LICHT: Mikaël Wellens PRODUCTIE: Sam Loncke Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Arenbergschouwburg en i.s.m. Vluchtelingenwerk, Broederlijk Delen, Bond Moyson, ATD-Vierdewereld, RDA en NTA.

www.maelstrom.be/solidariteit 90’ secundair onderwijs

51


1 6+

Vr i j da g

2 3 / 11/20 18 Om 20 u

Femke en Lander Gyselinck Flamer Artistieke familie ruilt job op scène

Behalve hun genen delen broer Lander en zus Femke ook een grote fascinatie voor elkaars beroep. Hij is drummer bij o.m. Labtrio en STUFF., zij danst en is rechterhand van Anne Teresa De Keersmaeker. Voor de creatie van hun eerste gezamenlijke voorstelling besloten ze tot een beroepsruil. Met als vertrekpunt een nummer van Jennifer Lopez – nog zo’n gemeenschappelijke fascinatie – construeren ze een dansvoorstelling met live muziek: hij danst, zij maakt muziek, tot het flou wordt en beiden in elkaar overlopen. De inzet is om vanuit de eigen expertise het onbedoeld, achteloos virtuoze te ontdekken in het voorstel van de ander wanneer die zich op onbekend maar bemind terrein bevindt, muzikaal of dansant. Oudste broer Wannes, dramaturg, houdt een oogje in het zeil. It’s a family affair...

(c) Robbrecht Desmet

CONCEPT: Femke Gyselinck MUZIEK: Lander Gyselinck UITVOERING: Femke & Lander Gyselinck DRAMATURGISCH ADVIES: Wannes Gyselinck TECHNIEK: Brecht Beuselinck COPRODUCTIE: Concertgebouw Brugge Met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen en Vooruit.

secundair onderwijs

52


CLUSTERS

www.villanella.be 180’

Een Cluster is een programma van een halve dag waarin een waaier aan kunst, debat en media aan bod komen, telkens vanuit een maatschappelijke betrokkenheid, telkens rond een centraal thema. We willen met de clusters een breed forum bieden rond actuele vragen waar jongeren, specifiek uit de richtingen TSO en BSO, mee geconfronteerd worden. Artiesten en prominente figuren gaan de dialoog met hen aan en bieden stof tot discussie en reflectie. We betrekken de leerlingen op een actieve manier. We mixen scholen, laten hen in kleine groepen werken en vragen om directe stellingname. Een Cluster is een kleine onderzoekscel waarin we meningen van jongeren samenbrengen en confronteren met die van keynote sprekers. Nadien delen we de resultaten met de scholen en de umwelt. Een ticket voor een Cluster kost â‚Ź 8 per leerling.

5 d e en 6de ja ar SO

Ma anda g

CLUSTER DE EERSTE KEER

8 / 10/20 18 Om 13u Di ns da g 9/ 10/20 18 O m 9u en om 13u Wo ens da g 10/ 10/20 18 Om 9u D onderda g 11/ 10/20 18 O m 9u en om 13u Vr i j da g 12 / 10/20 18 O m 9u en om 13u

Over de eerste keer stemmen, naar aanleiding van de stedelijke verkiezingen. In kleine groep ga je het gesprek aan met de politicus en vraag je hem/haar de oren van het hoofd. Gaan de verkiezingen over veiligheid, mobiliteit en identiteit? Een politicoloog legt jullie nog even haarfijn uit waarover de verkiezingen nu echt gaan. We spelen de grote verkiezingsquiz en geven een inkijk achter de schermen van de politiek. Je krijgt stemadvies en je mag het stemmen ook al een keertje proberen.

D onderda g

AVONDCLUSTER DE EERSTE KEER i n A re n b ergs cho u wburg

secundair onderwijs

53

11/ 10/20 18 om 19u


5 d e en 6de ja ar SO

CLUSTER DE EERSTE KEER

data i n opti e: D onderda g 2 3 /5/20 19 O m 9u en om 13u Vr i j da g 24 /5/20 19 O m 9u en om 13u

Naar aanleiding van de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen

1 ste en 2de ja ar SO

Ma anda g

2 2 / 10/20 18 om 13u Di ns da g 2 3 / 10/20 18 Om 9u en om 13u

CLUSTER MOOI Over eerlijke mode

Vroeger was mooi simpelweg a joy forever. Of moest je om mooi te zijn je mond houden. Dat is gelukkig niet langer het geval. Zeker niet in de modewereld. Wat mooie mode is, heeft een maatschappelijk-ethische dimensie bijgekregen. Duurzaamheid, ecologie, arbeidsomstandigheden, het vrouwbeeld in de mode en racisme,... Het zijn allemaal thema’s die we tijdens ons MOOI festival en de aansluitende Cluster aansnijden. Murielle Scherre van het lingeriemerk la fille d’O neemt jullie mee op sleeptouw doorheen een actief en gevarieerd programma.

5 d e en 6de ja ar SO

Ma anda g

2 8 / 1/2019 Om 13u Di ns da g 2 9/ 1/2019 O m 9u en om 13u Wo ens da g 30/ 1/2019 Om 9u

CLUSTER IDENTITEIT Over seks en relaties

Wie ben ik? Genderidentiteit, #metoo, sexting, relaties, seks, respect, culturele verschillen, ... Hoe vinden jongeren door de bomen het bos nog? Hoe komt het dat alles wat met seks, relaties en jongeren te maken heeft zo problematisch wordt voorgesteld? In de zoektocht naar antwoorden gaan de leerlingen rechtstreeks in gesprek met transgenders, sekswerkers, biologen, seksuologen, kunstenaars,...

secundair onderwijs

54


V.U.: Marc Verstappen, Maarschalk GĂŠrardstraat 4, 2000 Antwerpen Ontwerp: deerdubois.be

Scholenprogramma De Studio 2018-2019  
Scholenprogramma De Studio 2018-2019  
Advertisement