Villalivet nr.5, 2021

Page 1

NR 5 VARSÅGOD TILL VILLAÄGARE SOM BOR I STOCKHOLM NORR | VID KÖP I BUTIK PRIS

s a�a Nielsen "Att köpa hus är det bästa jag gjort"

29 SEK INKL.MOMS

Glad midsommar!

Jordgubbar med flädersting

UTMANING: Mura din egen grill

GDS-special

Snickarglädje! 5 roliga semesterprojekt

 Utvalt: Duka i det gröna  Semestersäkra villan: Så motar du inbrottstjuven i grind  Trädgårdslivet: Annis lilla verktygsskola  Ekonomi: Ska du sälja villan? 8 smarta tips som höjer värdet

TÅRTKALAS!

LARMRAPPORT

Var fjärde villavind har fuktskador


Lev livet hemma

Svenskt poolliv sedan 1968 Folkpool startades för drygt 50 år sedan i ett garage i Järna. Idag är vi Sveriges största pool- och spakedja med 31 butiker och 40 000 sålda pooler och spabad. Vår idé har sedan starten varit att ge en personlig, engagerad och nära service. Vi är med dig hela vägen till badklar pool men också för underhåll, hjälp och stöd i ditt nya liv som poolägare. Hos oss får du både allriskförsäkring och självriskreducering. Vi erbjuder kvalitetsprodukter och nyttan av vår långa erfarenhet av alla sorters byggen och installationer. Lev livet lite mindre vardag med Folkpool. Välkommen till våra butiker i: Piteå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Gävle, Falun, Karlstad, Örebro, Västerås, Uppsala, Eskilstuna, Norrköping, Visby, Lidköping, Uddevalla, Göteborg, Kungsbacka, Borås, Jönköping, Växjö, Kalmar, Halmstad, Helsingborg, Kristianstad och Malmö. Stockholm: Järfälla, Upplands Väsby, Täby, Kungens Kurva, Nacka och Järna.

www.folkpool.se


Flytta ditt huslån – men bo kvar i ditt hus En del tror att bolån följer av att köpa nytt hus. Men du kan flytta ditt lån, även om du bor kvar. Det har tusentals gjort före dig. För många husägare finns det tusen­ lappar att spara genom ett aktiv val av bolånebank. Det är dessutom enklare än vad många tror. Vi på Landshypotek Bank har inga krav på att du ska flytta allt som gäller din ekonomi till oss. Tvärtom, ha kvar det du önskar hos din gamla bank och flytta bara bolånet. Vi hjälper dig i flytten. Du ansöker tryggt och smidigt på landshypotek.se. Välkommen att upptäcka din nya bolånebank!

För ett rikare liv på landet


villalivet

”Jag vinkar till er nu, ni livsglada och härliga människor”

V

ännerna mina. Detta blir min sista krönika. Jag tillägnar den alla er läsare som mejlat och ringt under tiden jag varit chefredaktör. Det har blivit en minst sagt brokig samling av glada tillrop, nyfikna frågor och totalt missnöje. Ris och ros, som det heter. En del av er har visat prov på verklig energi. Som ”Leif” som fotograferade sin brevlåda och mejlade in bilden tillsammans med den kärnfulla texten sluta lägga bajs i min brevlåda. I versaler, dessutom. Jag hoppas du är lika engagerad i allt annat du gör, Leif, och att du använder din konstnärlighet till att göra meningsfulla insatser. Tips: Slipar du till den hårdföra retoriken så kommer det egentliga budskapet fram bättre. Försök, jag tror på dig!

undrar nu hur vi ska klimatkompensera denna onödiga resa? Jag hänvisar till Leif, han har säkert några kreativa idéer). Missförstå mig inte. Det är jättebra att dela med sig av sin kunskap. Att rätta där fel g jorts och be om ursäkt när man dabbat sig. Det gör jag så gärna. Glöm bara inte att de bästa lärarna är de som jobbar utifrån sann generositet. Jag hade en sådan mattelärare på gymnasiet. Lars-Åke, hette han. Tack, Lars-Åke, för att du alltid ville varje elev det allra bästa utifrån de egna förutsättningarna. Lärare som du är guld värda, det är din förtjänst att jag älskar ekvationer. Undrar hur jag skulle ha klarat mig i livet om du stått vid katedern med mitt provsvar i näven och dundrat: ”Danielsson, sluta lägga bajs i min brevlåda!”.

Många av er värnar rätt och fel och det är ju toppen. Det ska man göra. Ni har Nåväl. Vi är många som försöker komma mejlat så otroligt snabbt när jag råkat göra underfund med vad som gäller. För min del ett misstag. Jag är ju människa, så fel blir började det gå bättre när jag kom på att jag det. I förra numret g jorde jag en totalvurpa faktiskt kan måla mina egna stigar och och hänvisade över två miljoner läsare inte alls måste följa efter alla andra. En till Löberöd för att hälsa på del skulle nog hävda att medelåldern Karl-Fredrik. Han bor inte där. har något med saken att göra. Det är Snart Han bor i Löderup. Och det vet möjligt. I så fall är det min midsommar, jag, eftersom jag och kollegan medelålders sida som blir lycklig besökte honom fysiskt och då över alla mejl som flödat in efter vilken tid på kan vi ju inte ha stått och gapat året är bättre? krönikan där jag skrev att ingen i Löberöd sju mil bort. Bokstäver serverar bubbel i garaget. Det gör kastades om med ett praktfullt man tydligen visst det. Fel av mig! faktafel som resultat, men jag är Igen! Frekvent och i härlig, brusande ganska säker på att ingen beger sig på mängd – från norr till söder – har vi utflykt enbart med Villalivet som kartguivillaägare som möts upp i sina garage och de. (Förutom ”Uno”, som mejlade och skålar för allt möjligt. Jag vinkar till er nu, påstod att han faktiskt kört hela vägen till ni livsglada, härliga människor. Fortsätt Löberöd och engagerat alla Löberödsbor i ha roligt tillsammans. Fira att ni har tak letandet efter Karl-Fredriks butik och han över huvudet och mat på bordet, kanske en

Katarina Danielsson

skön soffa att sjunka ner i framåt kvällen, till och med någons axel att luta kinden mot. En vovve eller katt på mattan. En alldeles egen ytterdörr att öppna ut mot sommaren. Jag kliver ut genom min och säger ”tack för allt!” och hälsar samma sak till er som jag gör till mina barn varje morgon: Tro på er själva. Var snälla mot andra.

I DETTA NUMMER 14. GDS-special – sann snickarglädje!

18. GDS-special – mura din egen grill!

50. Åskskydd – så rustar du villan

24. Sommarsäkra villan och slipp inbrott

56. DET GODA LIVET

30. Hur mår din vind? Larmrapport värd

58. SHOPPEN

att fundera över

34. INTERVJUN

10. UTVALT – Duka i det gröna

Sommarens sköna smaker Missa inte att fynda prylar för hem och trädgård

Sanna Nielsen drar igång Allsång på Skansen

60. TRÄDGÅRDSLIVET

40. Sveriges mysigaste hem!

Toppa din villa innan försäljning - mer pengar på kontot!

Anni guidar bland verktygen

66. EKONOMILIVET

Omslagsfoto: Viktor Fremling/SVT 4

villalivet.se | juni 2021Sommarkampanj UTERUM OCH VÄXTHUS FÖR LIVET I TRÄDGÅRDEN Aktuella kampanjer på willabgarden.se


50% rabatt på utvald extrautrustning för växthus + sänkta priser på uterumspartier Gäller t.o.m. 30 juni 2021

Nu har vi öppnat restaurang i vårt nya Flagship showroom i Båstad

Båstad • Bromma • Munkedal • Köpenhamn • Oslo

Öppettider showrooms Mån-Fre 10.00-18.00 Lör 10.00-14.00 Telefontider: Mån–Fre 09.00–17.00 Telefon 0431-686 00

uterum • växthus • willabgarden.se


AKTUELLA KAMPANJER SE VÅR HEMSIDA

GRANITKERAMIK Plattan som gjort succé. Stark, tålig och lättskött. Lika bra ute som inne. Från: GÅRDSSINGEL Otroligt populär dekorsten som passar bra för trädgårdsgångar och runt odlingsbänkar. Ca 6-16 mm. 500 kg. Färger: gråmelerad och naturröd. Från:

1.099:-

549:-/m

2

GRANITKERAMIKPOOLKANTER Poolkanter som matchar granitkeramikplattorna kvartsit mörkgrå och granit gråmelerad. Rundad kant, sträv yta. Från:

399:-/st

FUNKIS 30x30, 60x30, 60x60 x 6 cm. Grå och antracit. Körbar för personbil. Från:

299:-/m

2

Kundtjänst: 0380-802 00 | webbshop: www.flisbyab.se Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping och Malmö.

www.byran.se

Flisby har alltid rätt sten för din trädgård!


Kom och känn känslan av

trygga händer

Trygg E-handel 10 års garanti 4.6/5 på Trustpilot Betala med Klarna

Få personlig rådgivning och utforska dina möjligheter i vårt fina showroom på Solåsvägen 8A i Jönköping

Stroke: 26

Besök vårt showroom måndag till onsdag kl 9:00-17:00, fredag 9:00-14:00. Vi ser framemot att se dig!

Stroke: 26

Besök webbplatsen på www.sparfönster.se

Stroke: 26

Se alla våra showrooms på webbplatsen

Kontakta oss på 036 293 72 01

FÅ RÅD TILL FÖRÄNDRING


Utvalt

villalivet

KATARINA DANIELSSON Chefredaktör

”Ta alla chanser ni får”

Lys upp & sitt kvar

När kvällsmörkret sänker sig behöver man bra mysbelysning. Jag tycker om vackra fotogenlampor och lyktan Kungsholmen från Karlskrona lampfabrik i buteljgrönt och mässing känns genuint lockande. Lampgallerian, 1 389 kr.

Jag älskar så att äta utomhus, även om det blir ett evigt spring i dessa tider med tallrikar och bringare och brickor och kvarglömda kaffemuggar överallt. Det gör inget. Frisk luft och en stund på altanen eller trädäcket eller uteplatsen – eller varför inte rakt ner i gräset på en filt – tillhör de där sakerna som berikar själen.

Skål, mina vänner!

Står man i Nice eller i sin egen trädgård? De här glasen sätter guldkant för liten peng på vilken högtidlig fest som helst. Finns hos Hallbergs Guld för 499 kr/4-pack.

1. Bricka i mangoträ med skuret mönster och handtag, Mio, 229 kr. 2. Blommig bricka i bambu/melamin, Søstrene Grene, 84 kr. 3. Ta med mycket på en gång! Bricka i bambuträ, Ikea, 149 kr.

FOTO: Respektive leverantörer

10

THUNBERG ELLER GARBO? Svenskt Tenns mahognybestick ”Greta” är bland de finaste jag sett i sin kategori, väl värda sina 980 kr. Formgivare Jan Sifvert, finns tillhörande salladsskål.

KYLDA DRYCKER KOMMER LASTAT Jag serverar gärna ur Oiva Toikkas extravaganta kanna Frutta, 999 kr hos Ittala.

3x brickor

1

DUKA UTE

Melamintallrik från Rice. Pris 79 kr hos storochliten.se

DUKA FÖR DE SMÅ

2 villalivet.se | juni 2021

3

Smart!

Gullighetsfaktorn slår i taket. Här blir det saft och bulle, här blir det glass och pannkaka! Setet Barnpicnic från Hillerstorp görs i norrländsk kärnfuru och känns helrätt rakt igenom. Cirka 940 kr på bygghemma.se Mer inspiration och tips: villalivet.se/om-inredning


I ANNONSSAMARBETE MED

Dags att sova SOV GOTT! S OV RUM

TIPS • FAKTA • INSPIRATION

– för hälsans DEN LIVSVIKTIGA skull SÖMNEN

Sömnbehovet varierar, generellt bör en vuxen sova cirka sju timmar per natt så att kropp och hjärna Sömnen behövs förfåratt kroppen och stärker hjärnan återhämta sig. Sömnen bland annat energibalans, ämnesomsättning och ska få vila, återhämta sig och sortera våra immunsystem.

intryck. Vi bearbetar känslor och upplevelser VAKNA PIGGARE när vi sover. Samtidigt stärks Rätt komfort germinnet förutsättningar för kroppen att kunna slappna av. måste ha en ämnen. uppbyggnad som ger god följsamhet och bra och hjärnan rensas Sängen från skadliga tryckavlastning. Då ligger man mer stilla och får en bättre sömn. Om vi sover dåligt under en längre tid ökar risken för ett flertalHUR sjukdomar, VILAR DITTminnet HUVUD? försämras och immunförsvaret försvagas. Välj kudde efter sovställning. Ligger du på mage kan du behöva en låg kudde. Sover du på sidan eller på rygg kanske du föredrar en högre. Besök din butik för experttips.

En normal natt bör de flesta av oss sova 7–9 timmar för att må bra. Svenskarnas medeltid för nattsömn ligger precis under 7 timmar och statistiken visarSNABBTIPSET! att sömnproblemen ökar. Samtidigt vet forskarna att det inte bara är kvantiteten som är viktig Förvandla sovrummet genom att byta plats på TÄCKEN OCH KUDDAR – sovkvaliteten spelar också en stor roll. Under senare år har i sängen och prydnadskuddarna och plädarna ÅN forskningen visat på en rad olika hälsorisker nären visnabb går miste soffan. Ibland kan förändring kännas —> SID. om152 den viktiga djupsömnen då exempelvis immunförsvaret Den naturligaste och bästa positionen så härlig att du somnar mer nöjd. bryts ner och vi lättare blir sjuka. Brist på djupsömn är nästan för kroppen är fosterställningen. Det alltid en del av förloppet vid utbrändhet och påverkar även vår är då samtliga leder i kroppen får en tillförmåga att behålla koncentrationen samt att prestera bra. fredställande avslappning.

149·

MÅNGA I SÄNGEN?

ppningenEN så BRA fort du kliver över SOVPOSITION

Sov bekvämt

För att få bästa tänkbara avlastning och sova bekvämt är det viktigt med rätt komfort i sängen. Välj en säng som anpassar sig efter din kropp och inte tvärtom!

KOST MOTION Våra extra breda sängar på 210 cm ger plats för allt OCH från barn och Om du rör dig mycket under natten är det tydligt som gör att du får upp pulsen är bra för husdjur till så nallar och ett annat som tecken kan behövas Träning om natten.

på att din sömn inte är bra. Den troligaste anledningen till både hjärnan och hjärtat. Lägg gärna till några styrkeövningar Visste du förresten att du nu även kan få sängmodellen Roma i hela detta är att kroppen inte hittar en naturlig avslappnad ställför en stark och hållbar kropp. Hitta rutiner som passar just 280 cm bredd? olv och väggar ning. Tryck mot höft och axel minskar blodcirkulationen och dig för att få in lite träning i vardagen utan att det känns jobbmatta är underbar Det kan man kalla det gör att kroppen i sin tur kommer vilja byta position. igt och krångligt. Det gör det lättare att hänga i under en länga – maximalt ombonat generöst med re tid. När du tränar regelbundet blir kroppens temperaturregttbeställd över större utrymme! lvet! Dämpade färger lering bättre, vilket har en positiv effekt på sömnen. Likaså när Bättre sömn och a är lugnande, variera det gäller kostvanor – att äta gott och ha sunda matvanor är ett önstrade ellerlugnande enavslappning? viktigt steg på vägen mot ett hälsosammare liv. Att ha en regelade sängkläder Testa tyngdtäcket Embrace bundenhet i att följa sin kroppsklocka genom att gå och lägga fter säsong. som kan hjälpa dig att sig – eller främst stiga upp samma tid varje dag (+/– 1 timme) vila djupare. hjälper den naturliga dygnsrytmen för din kropp. Vet du inte var du ska börja träna? Börja hemma! Med hjälp av soffan och en stol kommer du långt. Kan vi kanske väcka din motivation med ett träningspass? Läs mer på mio.se/inspiration/trana-gott

villalivet.se | juni 2021

11


LANSERINGSERBJUDANDE!

www.mio.se

HUVUDGAVEL ENERGY PIKERAD

17.995· (33.995·) INKL. BÄDDMADRASS

FRI FRAKT TILL BUTIK VID KÖP PÅ MIO.SE

5.995· (7.995·)

Ny sängserie – endast på Mio!

VISKOSMATTA BERGEN

FRÅN

6.995·/ST

(12.995·) INKL. BÄDDMADRASS

NYHET Ramsäng Energy Comfort med bäddmadrass Energy Comfort, tyg Noa ljusgrå, 90x200 cm 6.995· (12.995·) NYHET Huvudgavel Energy pikerad, B 180 cm 4.995· (6.995·)

2.795·

13.995 · (26.995·) INKL. BÄDDMADRASS

NYHET Kontinentalsäng Energy med bäddmadrass Energy, tyg Macy mullvad, 180x200 cm 13.995· (26.995·) NYHET Huvudgavel Energy Curve, B 180 cm 3.995· (5.995·)


LADDA LIVET MED

NY ENERGI! Svanenmärkta, svensktillverkade sängserien Energy är här! Plusmodellen rekommenderas dessutom av Astma- och Allergiförbundet. Till och med 21 juni köper du Energysängar till fantastiska lanseringserbjudanden. Ge ditt hem en extra energikick! Fler modeller i butik och på mio.se Välkommen!

GARDIN SUNNAN 2-PACK

299·

STOL THONET NO 14

1.441· (1.695·)

NYHET Kontinentalsäng Energy Comfort med bäddmadrass Energy Comfort, tyg Noa ljusgrå, 180x200 cm 17.995· (33.995·) NYHET Huvudgavel Energy pikerad, B 180 cm 5.995· (7.995·) NYHET Sängbord Gottskär 1.271· (1.495·) Bordslampa Vienda 699· Taklampa Haga 699· Serie Kensington Påslakanset 349· Örngott till hotellkudde 129· Överkast Vera 299· Konstfäll Cortina 399· Pläd Colorado 299·

15.995·/ST

(29.995·) INKL. BÄDDMADRASS

18.995 · (34.995·) INKL. BÄDDMADRASS

Rekommenderad! NYHET Ställbar säng Energy Comfort med bäddmadrass Energy Comfort, tyg Noa ljusgrå, 90x200 cm 15.995· (29.995·) NYHET Huvudgavel Energy välvd, B 180 cm 6.995· (8.995·)

NYHET Kontinentalsäng Energy Plus Comfort med bäddmadrass Aktsam, tyg Noa ljusgrå, 180x200 cm 18.995· (34.995·) NYHET Huvudgavel Energy vinge, B 180 cm 3.995· (5.995·)


bygglivet

GDS-SPECIAL

Nu bjuder vi på

Snickarglädje!

Sommar, sommar, sommaaaar… har du för lite att göra? Kliar det i fingrarna nu när du är ledig och det räcker inte att slappa i vilstolen och dricka saft och äta sockerkaka? Då kanske du ska ge dig på dessa tre gör-det-själv-projekt som sätter guldkant på Alla trädgårdslivet och hemestern. Tack till Anna och Anders materiallistor Jeppsson för att vi får visa era fina skapelser! AV: REDAKTIONEN FOTO: ANNA JEPPSSON BESKRIVNINGAR/MATERIALLISTOR: ANNA OCH ANDERS JEPPSSON

Vinn boken på villalivet.se/tavlingar

 Klassisk ”ljugarbänk” En sådan här bänk ser man fortfarande vid bodarna i gamla fiskelägen där gubbar i generationer tagit plats och språkat om livet. Bänken gör sig förstås lika bra i din villaträdgård, vid en lummig syren eller kanske mellan pallkragarna, så du kan slå dig ner när ryggen värker av allt ogräsrens?

1800 A D

B 200 C

D

A B 105° C

E

Bänken är

byggd för att ta så liten plats som möjligt, men ändå rymma tre personer

GÖR SÅ HÄR! 1. Såga delarna B i 15 graders vinkel på en sida.

fast D i B och C med långa skruvar och i A med korta.

2. Såga benen C i 15 graders vinkel i båda ändar.

6. Såga fötterna E. Förborra i lämplig vinkel. Limma och skruva fast fötterna i C med

3. Limma och skruva ihop B och C till de två benen. 4. Limma och skruva fast benen under sittbrädan A. 5. Runda ändarna på D med sticksåg. Limma och skruva 14

villalivet.se | juni 2021

finns på villalivet.se!

långa skruvar. 7. Slipa och ytbehandla på valfritt sätt. Vår bänk är målad med linoljefärg.


bygglivet

 Fikabord som i

Montmartre

Ett nätt och lättplacerat bord med fransk förlaga som stått i makarna Jeppsons trädgård i mer än tio år.

 Anna och Anders Jeppsson tillhör Sveriges

mest omtyckta ”gör-det-självare” och har gett ut flertalet populära böcker på Bokförlaget Semic.

Genomarbetat,

snyggt och hållbart. Precis som man gjorde förr, innan skruvdragaren fanns.

GÖR SÅ HÄR! 1. Limma ihop delarna A. Sätt i press och låt limmet torka. 2. Såga skivan till 600 x 600 mm. 3. Borra och stäm ut genomgående hål mitt på C2. Hålen ska vara 20x70 mm. 4. Såga 65 mm långa tappar i båda ändarna av E. E exklusive tappar ska ha samma längd som D. Kontrollera att tapparna passar i C2. 5. Borra för plugg i B, C1 och C2. Limma ihop två benpar av dessa. Mät diagonalerna och se till att benparen har räta vinklar. Sätt i press och låt limmet torka. 6. Borra för plugg i B och D. Limma

600

ihop underredet. E ska samtidigt monteras med lim. Kontrollera diagonalerna, sätt i press och låt limmet torka.

600 A

7. Slipa båda F runda i ändarna. Borra rakt igenom C2 och tapparna på E med 12 mm borr. Tryck ner F med lite lim. 8. Lägg skivan upp och ner, stryk lim på underredets ovansida och lägg upp det på skivan. Skruva fast genom C1 och D.

D 705

D C1 B

9. Slipa och runda av hörnen. 10. Bordet går naturligtvis alldeles utmärkt att måla på vanligt vis, men vi valde att använda en järnvitriollösning för att få bordet att se välanvänt ut redan från början.

E

F

B

50 C2

villalivet.se | juni 2021

15


bygglivet

 Vila i egen hängmatta En hängmatteställning måste vara stabil nog för en gungande vuxen och ett eller två lekfulla småbarn, men samtidigt vill man att den ska vara fin att se på. Denna variant är allt i ett: stabil, smäcker och kan fällas ihop och ställas undan. Ett perfekt projekt med tydligt mål i sikte – något kallt i glaset, en bok och sen bara fram och tillbaka, fram och tillbaka… snark.

GÖR SÅ HÄR! 1. Såga delarna A 22,5 grader i båda ändar. 2. Såga delarna B 22,5 grader i ena änden. Såga av ett hörn i andra änden där B ska ligga mot C (se ritning). 3. Förborra i A. Limma och skruva ihop A och B till två bågar med långa skruvar genom A 4. Såga ut trianglarna D. Limma och skruva fast dem i A och B. 5. Försänk för skruvskallarna och borra hål för skruvarna genom B. Borra också hål för skruvarna genom C och förborra för trapetskrokarna. 6. Montera bågarna A–B i C med kullerskruv, brickor och muttrar. Brickorna mellan B och C ska vid den ena bågen vara låsbrickor. Ställ ställningen med 1,1 meter mellan delarna A, håll C vågrätt och dra åt muttrarna. Lossa muttrarna på sidan med låsbrickor och stryk lim mellan B och C på denna sida. Montera skruvarna och dra åt kraftigt. Lossa lite på de två andra skruvarna så att ställningen blir hopfällbar. 7. Såga delarna E. Borra hål i ändarna och såga ett jack vid det ena hålet så att delarna kan fungera som haspar. Montera dessa på benen B med två skruvar per hasp. 8. Skruva fast trapetskrokarna och häng upp din hängmatta.

Hängmatteställningen

är tänkt för vila, mys och avkoppling. Om tre barn bara måste gunga samtidigt föreslår vi att ni först förankrar den i marken.

D

C

B

A

E

16

Ta hand om dina trädgårdshumlor! Byggbeskrivning på

villalivet.se

villalivet.se | juni 2021


. SEVERIN

KAFFEBRYGGARE

1299 kr ORD. PRIS 2490 kr DU SPARAR 1191 kr Inbyggd kaffekvarn för färskmalet kaffe, eller vanligt bryggkaffe.

års ETSGARANTI

RENA

T KVALI Sedan 1 9 9 9

LUFTEN MED

OZON!

WOOD’S AIRMASTER WOZ400

LUKTSANERARE

5 495kr

Bärbart aggregat genererar ozon (aktivt syre), eliminerar snabbt lukter från tex. nikotin, rök, fukt, mögel och husdjur. Svensktillverkad, upp till 100 m2, 2 års garanti.

SKYLT DIN EGEN MED A N IG S E D OCH BILD MED TEXT TYG! K VÅRT VER

SKYLTEN INGÅR UTAN EXTRA KOSTNAD (VÄRDE 299:-)

WOOD’S SW38FM

AVFUKTARE

4 995 kr

Svensktillverkad avfuktare som avfuktar källaren eller garaget medan du torkar tvätten. Mycket god avfuktningskapacitet ner till +2°C och upp till +35°C samtidigt som den renar luften. Har både slanganslutning för direktavledning till avloppet och en rymlig vattenbehållare på 11,4 liter.

LÅT KREATIVITETEN FLÖDA OCH SÄTT EGEN PRÄGEL PÅ DIN NYA POSTLÅDA

Under 20 år har vi levererat postlådor till svenska hem, beställ din postlåda smidigt på flexbox.se eller ring på 040-60 80 410

BÄST-ITEST

AB FLEXBOX STALLGATAN 3, 23435 LOMMA, SVERIGE


bygglivet

Mura din egen

GDS-SPECIAL

Utegrill! Vem vill inte ha en snygg och praktisk utegrill där man tillbringar sina sommarkvällar? Har man dessutom byggt den själv smakar maten ännu godare. Här är inspiration och instruktioner! BYGGINSTRUKTIONER OCH BILDER: FINJA BETONG

 Gör din utegrill personlig genom att anpassa storlek, ytskikt och detaljer efter egna behov och idéer. Bilden ovan ger några tips! 18

villalivet.se | juni 2021


bygglivet

Murblock Bas 120 Murblock Fördel ECO 190 Fasadnät Cementbruk A

Grovbetong Bistål U-block Makadam

GÖR SÅ HÄR! FÖRBERED GRUNDEN Avlägsna ett jordlager i samma storlek som den tänkta grillen och som är 400 mm djupt. Djupet är ett riktmått och beroende av lokala klimatförhållanden. All matjord avlägsnas ner till tjälfritt djup. Fyll upp med ett minst 100 mm tjockt lager av makadam och packa väl med vibroplatta. Jämna av och kontrollera med ett vattenpass att grunden är vågrät. Lägg U-blocken i gropen. Såga öppningar i sidan på tre av blocken i den längre muren så att alla block förenas. Sätt formningsbrädor

DETTA BEHÖVS • Murblock Fördel ECO 190 mm, 28 st • Murblock Bas 120 mm, 2 st • U-block 350 mm, 12 st • Bistål BI 40 förzinkat, 7 lpm • Grovbetong, 6 säckar • Murbruk B, 7 säckar • Cementbruk A, 7 säckar • Fasadnät 1000 mm, 1 rulle • Krampor, 1 paket • Asklåda • Grillgaller • Skärbräda

mot de öppna ändarna för att hindra betongen att rinna ur blocken. Blanda Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med Grovbetong och lägg ner två stående och parallella Bistål Bi40 i betongen. Överlappa bistålen 300 mm i skarvarna. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna.

MURA VÄGGARNA Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ut bruket med mursleven på U-blocken och mura upp ett skift Murblock Fördel ECO. Fogens tjocklek ska vara ca 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna. Det första skiftet av murblock ska delvis vara nergrävt i grunden och läggas ovanpå den fortfarande blöta betongen i U-blocken. Armera med två parallella bistål i det första och näst sista skiftet. Lägg bistålen i murblockens spår, klipp upp dem och böj dem i hörnen. Vid delen där asklådan ska sitta muras det sista skiftet med Murblock Bas 120 för att åstadkomma den avsats som lådan ska vila på.

Peta in mineralull i hålen på det översta blockskiftet och fyll igen med cirka 20 mm Cementbruk A. För en extra stabil konstruktion kan blocken fyllas med betong. Blanda i så fall till Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen och fyll upp hålen med betongen.

PUTSA VÄGGEN Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen. Med kalkkvasten slammas ett ca 3 mm tjock skikt av cementbruk på grillens väggar. När cementbruket har torkat ska ett putsnät fästas med krampor på väggsidorna. Dra på ett skikt med 10 mm Cementbruk A efter att grundningsbruket har ”vittorkat” under minst ett dygn. Färdigt!

Grillproffsen tipsar – kött, fisk, vego villalivet.se/ recept-mat

villalivet.se | juni 2021

19


bad g

rin förva

kök

villalivet

Sommarsäkra villan ... & njut av semestern!

Tusentals villor drabbas av inbrott varje år men enkla knep och åtgärder kan minska risken för att drabbas av intrång. – Man ska inte underskatta den sociala kontrollen, säger Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet. TEXT: JOHAN WANGSTRÖM BILD: ISTOCK, MARTIN BORG

S

emester i all ära men det ska anmäldes knappt 9 000 villainbrott, några man kanske hälsar i positiv bemärkelse. också vara härligt att komma hem. år tidigare var de nästan 15 000. Är det någon som ska vara där så ska man Varje år gör tusentals svenskar En förklaring är en ökad medvetenhet ju känna att det är trevligt! den oönskade om vad man kan göra själv, upptäckten – att någon menar Erika Sallander som Kristina Pålsson är säkerhetsansvarig varit inne huset, röjt runt är utredare på Brottsförei skånska Höganäs efter 30 år som polis i och kanske både stulit och byggande rådet. samma område och hon trycker också på förstört. Lena, som bor i – Lås och Grannsamverkan betydelsen av samverkan och den sociala en mellanstor stad i södra är två viktiga faktorer men kontrollen. Sverige, hade varit på en också det faktum att Sverige Hon har följt frågan i många år och dagsutflykt med sin make skärpt gränskontrollen kan sett hur inbrotten i området har minskat och märkte först ingenting spela in, jag vill dock vara kraftigt. när paret kom hem på tydlig med att vi inte vet om – Vi har varit väldigt tydliga med att kvällen. det är så, men när det gälman ska hålla koll på sitt grannskap. Var – Sedan såg jag att det var ler Grannsamverkan vet vi nyfiken, ta kontakt och fråga om du kan smutsigt på golvet och att att det har en påvisad effekt hjälpa till om du ser bilar och människor Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet fönstret stod öppet. ”Har jag på brottsligheten. som du inte känner igen. Fråga efter leglömt att stänga det?” var Det finns också ett brett gitimation om det är någon som kommer min första tanke, berättar utbud av hem till dig och ska göra ett hon. tekniskt avancerade larm på arbete, tipsar hon och man Snart uppdagades vad som hänt. I marknaden. De med kamera märker att polistakterna badrummet där skåpsluckorna stod uppgör att man kan larma gransitter i. slagna hade inbrottstjuvarna förmodligen narna, men i vissa fall är – Vi behöver mer civilkuraletat efter läkemedel, i sovrummet hade Erika Sallander tveksam till ge i dagens samhälle! de dessvärre lyckats hitta Lenas ärvda effekten av larm – tjuvar är guldsmycken. Minnen som hon haft med snabba och skadan kan reEn förklaring till nedsig genom livet och som nu plötsligt var dan vara skedd när hjälpen gången i antalet villainborta. kommer fram. brott kan vara det senaste – Just då var vi bara glada att vi inte var – Man ska inte underskatta årets pandemi, menar både hemma när de var här och att vi klarade betydelsen av social konBrottsförebyggande rådet oss utan att bli skadade. Men nu långt troll, och den kostar mindre. och Kristina Pålsson. I Kristina Pålsson, säkerhetsefteråt saknar jag mina smycken jätteOm tjuven märker att början av 2020 sjönk kurvan ansvarig i Höganäs kommun mycket. grannarna är alerta och har drastiskt, för att sedan koll så vet vi att det finns årsskiftet ha börjat vända Inbrotten har minskat de senaste åren de som lämnar platsen. Och det behöver uppåt igen. enligt Brottsförebyggande rådet – 2019 inte vara en misstänksam attityd, tvärtom, – Många har jobbat hemifrån och när vi

24

villalivet.se | juni 2021


villalivet

STATISTIK VILLAINBROTT

HÅLL TJUVEN BORTA!

Anmälda inbrott i villa 2019: 8 668 st Statistik för 2020 visar att siffrorna är lägre än prognosen, pandemin tros spela in. De flesta inbrott sker under dagtid och i november. Bostäder med altandörr och tomt som angränsar till äng eller skogsparti är mer utsatta. Källa: BRÅ

Prata ihop dig med grannarna. Tom soptunna, full brevlåda och oklippt gräsmatta avslöjar att någon kan vara bortrest. Lämna inte stege lättillgänglig eller synlig. Tänd och släck med timer, en aktiv belysning ger intryck av att ni är hemma. Tänk till kring de härliga semesterbilderna i sociala medier, det kan vara värt att vänta tills du är hemma igen!

villalivet.se | juni 2021

25


villalivet haft stängda gränser kommer man inte heller ut med grejerna. Ytterligare en förklaring kan vara ökad användning av den DNA-märkning som exempelvis kommunen börjat pensla på sin egen utrustning och som man kan få fatt i hos försäkringsbolag. Varje flaska har ett unikt DNA som hamnar på exempelvis datorn och som framträder när man lyser på den med UV-lampa, beskriver hon. Kristina Pålsson tipsar om att lägga lite sopor i tunnan hos den som är bortrest, se till att klippa ner buskage och att larm och timers till belysningen fungerar och hon varnar för ett misstag som nog många av oss har lätt att göra – solbrända, lediga och glada över semesterfirandet. – Lägg inte ut dina semesterbilder i sociala medier förrän du kommit hem. Man ska tänka sig för med sociala medier överhuvudtaget och inte skylta med att man just nu är bortrest och inte hemma i sitt hus. Att bostadsinbrotten har blivit färre är förmodligen en klen tröst för den som tycker att det känns olustigt

att lämna huset och resa iväg under sommaren. Vill du ha tips och hjälp med att sätta upp en grannsamverkan finns SSF Stöldskyddsföreningens kostnadsfria app, som också underlättar kommunikationen mellan grannarna. Att få inbrott innebär ofta en mental påfrestning vid sidan av den ekonomiska förlusten och allt praktiskt krångel med att återställa, laga och kommunicera med försäkringsbolag. Lena, som blev av med sina ärvda guldsmycken, berättar att hon och maken ganska omgående bestämde sig för att tapetsera om i sovrummet. – Jag städade minutiöst för att få bort känslan av att de varit inne och rotat. Städningen och tapetseringen gjorde att det återigen kändes ”orört”, beskriver hon och tipsar om att fotografera vad man har där hemma. – En del kommer man inte ihåg förrän långt efteråt. Jag själv blev sådan att jag inte längre vill ha fina smycken, bara sådana som jag kan förlora, det känns skönare. Man kunde ha köpt nytt, men det var ju just de saker som stals som var värdefulla för mig. 

Att komma hem efter en härlig familjesemester och upptäcka att någon varit i huset är inte bara en ekonomisk påfrestning, många upplever stress och oro långt efter inbrottet.

26

villalivet.se | juni 2021

TEKNISKA PRYLAR MOT BROTT Det finns en lång rad tekniska lösningar som gör det svårare för inbrottstjuven och påkallar uppmärksamhet. Om du vill skaffa larm, fundera över vilket behov du har, tipsar Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Behöver ett vaktbolag rycka ut eftersom du är bortrest ofta, eller räcker det med ett meddelande i telefonen och att larmet låter kraftfullt? Man får använda utrustning med funktioner som filmar den egna tomten, men se till att inte en väg i bakgrunden kommer med i din privata övervakning. Att lägga bilnyckel i en burk av aluminium eller plåt kan skydda från så kallad signalkapning. Inbrotten sker oftast via altandörrar och fönster. Med lås på dem tar det längre tid för tjuven och chansen till upptäckt ökar. Välj certifierade produkter, till exempel digitala lås, som är testade och hör efter med ditt försäkringsbolag om vilka krav de ställer.P HEL GRUP

1899

:-

PARASOLL Ø 2,75 meter. Naturvit.

M ed funktvevion!

TRÄDGÅRDSGRUPP ELIN Bord 1199:- | Stol 199:-/st

ART BILLIGT & SM

399:-

PARASOLLFOT 299:- 20 kg.

SIDOHÄNGT PARASOLL Ø 3 meter.

699:-

P HEL GRUP

1000:-

5999:PARASOLLVIKTER 599:-

4-pack. Till sidohängt parasoll.

TRÄDGÅRDSGRUPP PORTOFINO

Grupp i konstrotting, bord med glasskiva och dynor i vädertålig polyester. Marknadspris 6999:-

Alla erbjudanden gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med 4/7 2021. På grund av utrymmesskäl så kan utbudet variera mellan varuhusen. Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning, text-, pris- eller fotofel. För information och frågor ring Kundservice på 0771-202 202 eller besök www.öob.se


4 för

HELT SET

500:-

5499:LOUNGESET PORTOFINO

Grupp i konstrotting, bord med glasskiva och dynor i vädertålig polyester. Marknadspris 5999:-

P HEL GRUP

4000:-

POSITIONSDYNA

197:-

799:SM ART & BILL

IGT

115x50x5 cm. Finns i flera färger. Styckpris 249:-

GT SMART & BILLI

HÖRNSOFFA OCH BORD PORTOFINO Grupp i konstrotting, bord med glasskiva och dynor i vädertålig polyester. Marknadspris 15999:-

11999:-

5999:-

TRÄDGÅRDSGRUPP COLONIAL

Grupp i rotting, dynor i vädertålig polyester och bord med glasskiva. Marknadspris 6999:-

PALLDYNA 2- PACK

120x80 cm, 120x44 cm .

CAFÉBORD MOSAIK

3799

:-

Ø 71 cm.

699:-

LOUNGESET COMO

Grupp i rotting, dynor i vädertålig polyester och bord med glasskiva. Marknadspris 4999:-

BESTÄLL! Letar du efter mer?

Besök öob.se för att handla smart, roligt & billigt!

699:-

På öob.se hittar du ett beställningssortiment av online-varor som inte finns på plats i alla våra varuhus.

HEMLEVERANS!

Vi erbjuder flexibla leveransmöjligheter på beställningssortimentet. Hämta din order i varuhuset eller få den hemlevererad.

KÖP NU - BETALA SEN! Vi vill att alla ska ha råd! Besök klarna.com/se/in-store för att se hur just du kan dela upp din betalning.


villalivet

Vad pågår här egentligen? Upp till var var fjärde svensk villavind har problem med fukt och mögelpåväxt. Hur kan det ha blivit så? Vi reder ut anledningarna och ställer frågor till experten. TEXT: MARTIN BORG BILD: ISTOCK

B

land alla saker man som husägare behöver ha koll på är kanske ventilationen en av de viktigaste – och minst upphetsande, om man ska vara ärlig. Därför är det lätt hänt att man bara låter frågan vara och hoppas på det bästa. Mer än var fjärde villavind som Anticimex inspekterade under 2020 hade dock fuktskador eller spår av mögel vilket vittnar om att problemet är omfattande. Det är såklart också kostsamt för enskilda villaägare, både att åtgärda om det gått för långt och i samband med en försäljning av huset där fukt- och mögelangrepp är ett givet minus i besiktningsprotokollet.

KOLLA VINDEN! Till att börja med gäller det att undersöka vindsutrymmet noggrant. Luktar det illa? Känns luften lite unken? Det är i så fall ofta ett säkert

tecken på mögel. Svartmögel ser ut som små prickar och sitter ofta på innertak och takstolar, vitmögel liknar mer damm och kan också gömma sig i isoleringen. Mät fukthalten, både i råsponten på insidan av taket och i takstolarna. Använd en fuktkvotsmätare med två stift som du trycker in i virket. Gränsvärdet är omkring 16 procent – ett högre resultat kräver uppföljning och jämförelse mellan årstiderna.

SANERA SJÄLV? Det går att åtgärda mindre mögelangrepp själv, med rätt utrustning. Det handlar då om slipa bort mögel mekansikt från angripna takstolar m.m men kräver bland annat en riktigt bra dammsugare för att man verkligen ska få bort allt. Färska mögelangrepp kan man ibland avlägsna med enbart vatten och diskmedel. Att anlita en firma för arbetet har såklart flera fördelar, bland annat har de mer kraftfulla bekämpningsmedel.

GLÖM INTE HUVUDORSAKEN

Typiskt angrepp av svartmögel på innertak och takstolar.

30

villalivet.se | juni 2021

Att åtgärda fukt- och mögelsymtomen på vinden är ofta nödvändigt men man ska såklart samtidigt se till att rätta till de felaktigheter i huset som skapat bekymret. Många gånger handlar det om varm luft som inte transporteras

bort utan läcker in till vinden, fuktig luft från badrum och tvättstuga som ett bra ventilationssystem bör ta hand om. Äldre hus med självdrag har här ett potentiellt bekymmer då varm och fuktig luft till slut brukar hamna just på vinden.

 SÅ HÄR FÖREBYGGER DU SKADOR  Inspektera din vind minst en gång om året, gärna både vår och höst då tillväxten är som högst. Är någon del av konstruktionen fuktig? Doftar det mögel?  Är yttertaket helt och fritt från läckage?Är isoleringen hel och tät? Kolla vindsfönster – är de helt stängda och välisolerade? Missfärgningar i vindsgolvet och spår efter takdropp är varningsklockor.  Är ventilationen anpassad efter hur många ni bor i huset och efter era levnadsvanor? Anlita en fackman och gör en kontroll.  Kolla så att alla rör som går genom vinden och taket är täta och isolerade. Avluftningsrör från avloppet mynnar ibland på vinden – kolla så att ventilen inte fastnat i öppet läge. Är det tätt runt skorstenen? Runt vindsluckan? Isoleringen på luckan ska vara lika tjock som bjälklaget. Infällda spotlights i bostaden kan vara en fuktbrygga – se till att de är tätade.


villalivet

Villalivet pratar med...

JOAKIM THUNBORG, civilingenjör och expert på inomhusmiljö hos Boverket.

Är det någon skillnad mellan villor från olika epoker – byggde man sämre eller bättre hus någon gång? – Generellt är det bättre att prata om risker och riskkonstruktioner för fuktskador, inte om när huset råkar vara byggt. Olika hus har olika hög risk för skador på vinden och varje risk kan följas upp, förebyggas och åtgärdas på sitt eget sätt. Det viktigaste är att förstå vilka risker just ens eget hus har för att kunna förebygga på ett bra sätt. Varje hus är faktiskt unikt. Vilken är boven eller bovarna i dramat? Varför blir det som det blir? – Det finns i princip tre orsaker. Ett tak kan släppa in regnvatten på vinden och blöta upp materialet med fuktskador som följd. Normalt säger man att en traditionell takkonstruktion med råspont, takpapp och betongpannor håller i cirka 50 år. Varm och fuktig luft inifrån bostaden som inte tas om hand av bostadsventilationen är en annan typisk orsak. Detta är vanligare i äldre hus då vårt moderna leverne producerar betydligt mer fukttillskott än tidigare och ventilationen i bostäderna ofta har försämrats på grund av att uppvärmningen sällan sker med förbränning i pannor, kakelugnar och vedspisar längre. Tätskikt mellan bostad och vind saknas också ofta i dessa hus där varm fuktig luft tar sig upp på den kallare vinden och skapar problem. Det faktum att många vindar är välisolerade och ingen spillvärme läcker ut kan innebära att vindklimatet blir väldigt likt utomhusklimatet – som i Sverige är fuktigt – och enbart därför kan råsponten få fuktskador. I kombination med läckage av varm luft från bostaden kan angreppen då bli väldigt omfattande. Vad kan en villaägare göra? Finns det olika lösningar? Behöver man göra något alls? – Mät och se! Det finns billiga mätare som gör att villaägaren själv kan skapa sig en uppfattning om hur fuktigt det är på vinden och om man bör göra några förebyggande åtgärder. Olika ändringar i huset kan påverka vindens fuktkvot, till exempel tilläggsisolering, förändring av antalet boende, förändring av uppvärmning och installation av dusch, badkar, bubbelbadkar, bastu osv. Det bör man alltid följa upp.

Fler råd om hus och byggande villalivet.se/om-bygg

Vad ger du för råd till villaägare som oroar sig för fuktproblem? – Kontrollera fuktkvoten på vinden, särskilt efter att ni gjort förändringar i huset. Mät över tid och logga resultaten. Att veta istället för att gissa är såklart alltid att föredra. Vid tilläggsisolering ska man alltid följa upp ändringarna i fuktförhållanden. Generellt bör man också ha respekt för att orsakssambanden till fuktskador på vinden kan vara mer komplexa än man kan tro. villalivet.se | juni 2021

31


Just nu ett extra utrustat fönsterbyte Mockfjärds är Sveriges ledande fönsterbytare. Vi byter fönster enkelt, tryggt och snyggt – självklart anpassat för just ditt hus och dina behov. Just nu får du vårt integrerade väderskydd i aluminium helt utan extra kostnad. Det ger dig ett vackert premiumfönster i trä med en förstärkt utsida som har extra lång livslängd och som kräver minimalt med underhåll. Självklart tar vi hand om hela ditt fönsterbyte, allt från måttagning till färdigt montage!

Väderskydd i aluminium utan extra kostnad!*

GÄLLER TILL OCH MED 11 JULI

• Lång livslängd • Minimalt underhåll • Utsidan ser ut som trä Läs mer på mockfjards.se

Trygg & förmånlig finansiering Vi erbjuder ett enkelt och förmånligt sätt att dela upp betalningen av ditt fönsterbyte. Finansiering i samarbete med Svea.

Fönstermästare nära dig! Vi tar hand om hela ditt fönsterbyte, från måttagning till färdigt montage. * Kampanjen gäller vid beställning av minst fem fönster med montage t.o.m. 11 juli 2021. Invändig och utvändig listning tillkommer.

Boka ett kostnadsfritt möte mockfjards.se / 020-43 00 00


DÖRRAR & FÖNSTER FÖR KUNDER MED HÖGRE KRAV Vi tar hand om allt. Uppmätning, tillverkning, leverans och installation. R AT IS FÖR G N IN G ERMÄT T S N Ö F FFERT OCH O RING 90 92 08-27

BESÖK VÅR BUTIK & UTSTÄLLNING Anderstorpsvägen 12 i Solna Tel. 08-27 90 92, sthlm@ekstrands.com www.ekstrands.com

®

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


kändislivet

”Den här sommaren är vi förberedda” Sanna Nielsen och hennes team kring Allsång på Skansen står redo. Efter ett svidande corona-år är hon mer taggad än någonsin att få sprida glädje med hjälp av musiken. Blir det några lediga stunder mellan varven så tillbringas de hemma i trädgården. – Att köpa hus är det bästa jag och Jocke gjort tillsammans. TEXT KATARINA DANIELSSON FOTO VIKTOR FREMLING/SVT, LOTTA LILJEFJÄLL

H

on tycker att hon har landat lite mer i sig själv det gångna året, Sanna Nielsen. Coronakrisen har fått allt att stanna upp, hon har fått chans att fundera och se bakåt på sådant hon gjort och kunnat lägga energi på det hon vill göra men inte brukar hinna. Det är en positiv sida av eländet, i övrigt står hon förstås ”på vänt” som alla andra. – Min bransch vet ju egentligen fortfarande lika lite som vi gjorde förra året, jag är så extremt tacksam att jag fick göra Allsången utan publik, och att jag även fick chansen att spela Funny Girl på Malmö Opera. Man går ju som i ett vakuum, men jag försöker tänka att det handlar om att fortsätta vara kreativ. Jag har utmanat mig i att skriva egna texter, till exempel, det skulle jag nog inte tagit tag i om inte situationen varit som den är.

En del av det arbetet och modet har vi fått höra i nysläppta singeln ”Tänker på dig” som Sanna skrivit med Linnea Henriksson och Alex Shield. Texten riktar sig i mångt och mycket till det egna, unga jaget – ett perspektiv vi nog är många som känner igen oss i. – Jag har funderat mycket på vad jag skulle ha sagt till mig själv som tonåring om jag fick chansen, den där tiden när allt är så känsligt och man har så stora drömmar.

”Jag har inga gröna fingrar, måste googla allt”

Hittade du rätt ord? – En del av dom, i alla fall. Jag hoppas att jag en dag kommer kunna ge ut ett helt album som bara är från mig, ett album som jag skrivit själv och som visar hela mig. Inte bara den Sanna Nielsen som andra bestämt att jag är. Det är tufft och svårt, att hitta sin egen röst i musiken. Det är inte alla artister som gör det som riktigt unga och när jag slog igenom var planen att vi skulle skynda långsamt. Det har passat min personlighet. Jag är mycket blygare än vad många tror, det är nog bara på scenen som jag vågar ta ut svängarna och där självförtroendet kommer automatiskt. Vad spelar du för musik när du lagar mat? – Åh, herregud, nu blir det ”skomakarens barn”… Vi är två musiker hemma men har det ganska tyst, faktiskt. När vi inte jobbar, vill säga. En anledning till att vi köpte hus var

34

villalivet.se | juni 2021

att få plats med en egen studio. Men om jag lyssnar på nåt så kan det bli soul eller nåt trevligt som John Mayer. Sjunger gör jag däremot alltid, både när jag är glad och ledsen. Musik har ju en fantastisk kraft, den läker och peppar på samma gång och den har betytt oändligt mycket för mig hela mitt liv. Historien om hur hon blev husägare är kort och intensiv. Spontan och ogenomtänkt, skulle man också kunna säga. Efter tolv år i en älskad tvårumslägenhet där irritationen över kringkastade scenkläder och musikprylar växte kom ett tips från några kompisar att ett hus var till salu i området där de bodde, söder om Stockholm. – Vi tog bussen dit för att känna hur det funkade, både jag och Jocke åker mycket kollektivt. Så fort vi klev in i huset så kände vi att vi skulle kunna bo där. Jag började inreda i fantasin medan vi gick runt och det är väl ett gott tecken? Det var bara vi och ett annat par på visningen och när vi åkte hem var vi livrädda. Skulle vi verkligen ha hus? Var det något för oss? Vi bestämde oss för att sova på saken, men morgonen därpå Intervjun messar mäklaren fortsätter på och säger att det andra paret ...

Mer om Sanna!

villalivet.se


kändislivet SANNA NIELSEN GÖR: Sångerska, programledare. AKTUELL MED: Allsång på Skansen, SVT. Nysläppta singeln ”Tänker på dig”. BOR: Nyköpt villa söder om Stockholm. FAMILJ: Kärleken Joakim Ramsell, också musiker.

4 snabba...

Vad odlar du? Potatis. Jag ska nog våga mig på rädisor och sallad också. Vem är händigast? Jocke. Men jag är driven i att vilja lära mig. Gör-det-själv-projekt: Bygga ett trädgårdsbord. Vi hade ett jättefint med glasskiva som vi lämnade utomhus i vintras men det sprack när snön rasade

av taket. Man skäms ju lite. Utöver det ska vi fixa pergola och börja skapa små ”rum” i trädgården, det tycker jag är väldigt fint. Om Lotta på Liseberg: Det där är så roligt, att man tror att det finns rivalitet mellan oss. Vi är ju goda vänner, vi hör av oss till varandra efter sändning och jag tycker Lotta är fantastisk. Men Liseberg har väl inte riktigt lika stor tur med vädret som Skansen brukar ha… villalivet.se | juni 2021

35


GÖR PLATS


FÖR DIG

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in. Besök oss i Botkyrka och Sundbyberg. Läs mer på hornbach.se/gorplatsfordig


än M 40 er ta 00 k 0

STÖRST

I NORDEN PÅ

TAKRENOVERINGAR

Ö er 28 ve fa å r re rs nh et

DAGS ATT BYTA TAK? Vesivek är Nordens största takrenoveringsföretag. Företaget grundades i Finland 1993 och sedan 2016 finns Vesivek i Sverige, där vi är under stark utveckling. Sedan starten för 28 år sedan har vi utfört över 40 000 villatakrenoveringar. Vi har också ett unikt koncept, där vi levererar ett nytt tak till dig på bara några dagar. Det lyckas vi genom effektiv logistik, egna kranbilar, hög kompetens och lång erfarenhet! Att anlita Vesivek är ett tryggt och säkert alternativ !

Elomäenkuja 19, 01900 Nurmijärvi

31.03.2019

Elomäenkuja

1.4 Läpiviennit

31.03.2019

Elomäenkuja

Tarkista läpivientien ympärykset, onko kosteusvaurioita?

19, 01900 Nurmijärvi

19, 01900

Nurmijärvi

Kyllä

31.03.2019

31.03.2019

Elomä

ja 19,

01900

enkuj

a 19,

2019 31.03.

Nurmijärvi

01900 Onk Nurm vau o alus ijärvi rioit katt a? eess a

Elomäenku

OHJA 1. YLÄP olien1.1 Kattotu

enkunt ja ruoteid

ten

järvi

Kyllä

us

allisu

öturv käytt

esti

Seinällenos rakenteille. to pellin alta pääsee

ettu sijoit

19,

01900

Nurmi

31.03

.2019

Läpivienti

ille lyttäv asen AMIS tiä edel(5.3.1.). ästi ENT JA KATO LE RAK kiinte tä käyn tie KOL vä, MEN nöllis ton kulku kestä SUO SY ULLA e sään ama ) olla katke PÄÄ (5.3. muill n tulee en, EET sekä ille ikkaa ukain UST eille Talot 2). enm lyttäv VAR olaitt ituks RVA vaiht (5.2. tiä edel(5.3.1.). as tarko OTU ilman etik tä käyn tie KATT ille, stettävä Lap JA nöllis ton kulku järje 6.2 LLA savupiipu on e sään ama ) ille KATOseville katke (5.3. muill KU en, ja laitte EET sekä KUL lla sijait ukain UST eille Kato nnusosille enm VAR olaitt ta ituks RVA vaiht rake ta suoja tarko OTU ilman ti. osil KATT ille, stettävä t tulee ää llises Katt JA luee äröiv järje 6.3 LLA savupiipu elua ta ymp ja turva on ille KATOseville osti olesk KU help i- ja rakennus ja laitte KUL lla sijait ittaa t leikk s suor Kato nnusosille ttävä ee myö voida a. rake lla käyte kosk tulee osalt ) talve Määräys en ous eivät . nteid , jotka S (3.8.at sekä Nuoh sta. eet ISUU kohd lta jaajäältä n rake teita rakentei iest Kyllä t ittuje ja puut VALL en lume ja/ 2.). Lum väyli a Yleiskuv stuva (3.8. 6.4 tikoissa N TUR lä main avalt tta ista/ edel epäkohtia t peru OJE n ja kulku alueNäkyykö kattoris OTIL a tummum o vain olla havainno lta puto tä ULK änkäyntie kato ta yleis kunt a voi i ja tai ruoteiss ymistä?een eess isest Sisä nnuksenja muu mädänt koht koht vara rake aluetta ttää u ja aistin katu oli selvi stett tehty ena ole tarka s on ei ituks elmu 1.2 Eristeet tarko kuntoa . Kats ksen een esille jälkiä elmu koht essa on. Kats a osin stuks Näkyykö eristeissä tieto Muilt t tarka iseen kosteudesta? 19 2.20 tullee musperä 19.0 koke ärä

ämä

Vesivek Oy |

Päiv

ki

omä

Toni nys lven

Kalli

Vesivek

Oy | Y-tunnus:

0951383-0

| Jasperintie

rintie

83-0

us:

273 33960

uri:

la |

ense

Nim

k Oy

273

33960

Kattolu

Pirkka

| Jaspe

09513

| Y-tunn

Vesive

TA HÖGS JDHhEenT! NÖ bransc KUomNtaDkrenoovmedrinömges peåsivek in

Se eco.se/v www.r

kosteus

ukais

enm nnus ET ituks - Rake TTE tarko F2 UO ti ja LMA llises VAT KOE UR turva SKO sekä TOT RÄY (5.2) MÄÄ LLE nettu 6. KAT

enkuja

Elomä

o

Pirkkala

019

425

vuotanut

eristeille.

Kyllä

1.5 Tuuletuksen toimivuus

Alus käyt katte ena rake töiän käyt nteil pääs etty sä. le. Läpi huop vien akat nit e tekn vuot

Tuuletus pitää kosteuden poissa ja rakenteet kuivina. Tuulettuuko yläpohjatila Kyllä räystäiden kautta? Aluskatteen ja ruoteen välissä tulee olla riittävä tuuletustila.

2. KA TE MA TE RIA

Onko ruoteen alla tuuletusrimat?

Ei

Muistiinpanot:

Rakenteilla ei tuuletusrimoja. Peltikatteen alle pääsevä kosteus patoutuu ruodetta vasten.

Mikä nyk kate yisin mat eria ?

Mikä aluskatemateriaali?

Kyllä Huopa

Kyllä

Vesivek 10Oy | Y-tunnus: 0951383-0 | Jasperintie 273 33960 Pirkkala

5/

| Jasperintie 273

33960 Pirkkala

| Kattoluuri: 019

425 2235 | www.vesivek.fi

1.3 Hajun

aistinvara

Onko yläpohjatila ssa tunkkainen haju?

| Kattoluuri: 019 425 2235 | www.vesivek.fi

inen havainnoi nti Ei

7 / 10 Vesivek

.fi

2235 |

9/

10

k.fi

www.vesive

Oy | Y-tunnus:

0951383-0

| Jasperintie

ohja

Alus käyt katte ena rake töiän käyt nteil pääs etty sä. le. Läpi huop vien akat nit e tekn vuot

n

TE Suo MA rapr Ruu TE ofiili RIA pelti korr vikokoon AL oosi IN okes pano KII Vali tävy jen, NN ydel muid vai tse onk IKK tään en nau EE la vaio kato Onk kiinn kiinn T o lla itettä ittimien Onk kiinnikk molemp ruuv viä koko ja tiivis ruos o kiin eet ia? i onpa teell nou tees nikk Nau Onk ssee noja isten sa? eet la t? tiivi o kiin (SFS alus stee nikk Kyllä EN levyjen t rikk eide 1090 tulee n Kyllä i? -2:2 018, vastata koht Kyllä a 5.6.1

273 33960

Pirkkala

| Kattoluuri:

avat isen yläp

ohja

n

).

019 425

2235 | www.vesivek.fi

4 / 10

019 425

esivek

| www.v

avat isen yläp

AL I

ali

3. KA

1.6 Aluskate Aluskate ohjaa tiivistyvän veden turvallisesti ja hallitusti räystäälle. Onko aluskatetta?

Y-tunnus: 0951383-0

| Kattoluuri:

2235

Onko ilmanvaihtokanavien eristykset kunnossa?

6 / 10

Vesiv

ek

Oy

| Y-tunn

us:

09513

83-0

| Jaspe

rintie

273

33960

<<< VESIVEK KONDITIONSRAPPORT™

är enkel att förstå genom bilder och beskrivande text av våra iakttagelser.

Pirkka

la |

Kattol

uuri:

019

425

2235

| www. vesive

k.fi

8/

10

Boka nu kostnadsfri takkontroll! RING 010 108 01 60 vesivek.se

KVALITETSGARANTI

LEVERANSGARANTI

PRISGARANTI

Unik 10 års monteringsgaranti. Upp till 50 års materialgaranti. Egen produktion i norra Europas modernaste tillverkningslinje. Betongpannor från Benders.

38 000 utförda takrenoveringar tog oss 28 år, ditt nya tak tar knappt en vecka. Nordens största företag inom takrenovering finns sedan 2016 i Sverige.

Fast handslag, fast pris – och du betalar först när jobbet är gjort. Skriftliga och tydliga avtal med flexibel finansiering i upp till 12 år.


NY T T GLASRÄCKE

Vindstilla utemiljö med ClickitUp® – det höj och sänkbara glasräcket!

by

Besök oss på clickitup.se för offert eller bygg ditt räcke i vår e-handel

ErgoSafe AB | Reparatörgatan 1 | SE-302 62 Halmstad | +46 (0)10-480 47 00 | www.clickitup.se


Vi har utsett fyra direktfinalister och tillsammans med de 20 bidrag med flest röster tävlar de i finalen fram till den 18:e september 2021. De tre vinnarna tävlar om fina priser från våra partners, där prissumman har ett totalt prisvärde utav 350.000 kronor.

2021

SMS:a SMH1 till 72100

SMS:a SMH2 till 72100

SMS:a SMH3 till 72100

SMS:a SMH4 till 72100

SMS:a SMH5 till 72100

SMS:a SMH6 till 72100

SMS:a SMH7 till 72100

SMS:a SMH8 till 72100

SMS:a SMH9 till 72100

SMS:a SMH10 till 72100

SMS:a SMH11 till 72100

SMS:a SMH12 till 72100

SMS:a SMH13 till 72100

SMS:a SMH14 till 72100

SMS:a SMH15 till 72100

SMS:a SMH16 till 72100

F FI N I NAAL LI SI STTE ERRNNAA TTÄÄVVL LAARR OOMM F FI N I NAA PPRRI SI SE ERR F FRRÅÅNN VVÅÅRRAA PPAARRTTNNE ERRS S: :

S T E A M

S H O W E R

E N C L O S U R E

V I S T A


A

SMS:a SMH17 till 72100

SMS:a SMH18 till 72100

SE TÄVLA OM PRE SMS:a SMH19 till 72100

SMS:a SMH20 till 72100

SMS:a SMH21 till 72100

SMS:a SMH22 till 72100

NTKORT Á

10 000 KR VARJE VECKA

SMS-rösta på ditt favoritbidrag och delta i GULDREGNET MED MIO. Varje vecka drar vi två vinnare som vinner vardera 10 000 kronor i presentkort när man röstat på sitt favoritbidrag i vår stora tävling om Sveriges mysigaste hem (en sms-röst kostar 15 kr). SMS:a SMH23 till 72100

SMS:a SMH24 till 72100

Totalt lottar vi ut presentkort för 400.000 kronor fram till och med den 18 september.

Se fler bilder av finalisterna på smh.villalivet.se I SAMARBETE MED

S T E A M

S H O W E R

S T E L L A

Fullständiga villkor & regler på smh.villalivet.seMin Egen Lilla Katt Findetaljerat hängsmycke av guldpläterat sterlingsilver Detta förtrollande, hjärtformade smycke har i sitt inre en liten skulptur av finaste sterlingsilver, vilken skapats efter den ansedde konstnären Jürgen Scholz berömda kattungar som förebild. Smycket levereras hem till dig i ett elegant smyckeskrin med ett tillhörande äkthetsintyg. Pris: 1.298 kr eller 2 delbetalningar à 649 kr (+ 149 kr leveransavgift) 01-02632-001 *Köpvillkor: Betalning sker mot faktura. The Bradford Exchange förbehåller sig rätten att godkänna och kreditpröva ordern. Vid ej godkänd kreditprövning skickas varan mot postförskott. Du kan välja att dela upp din betalning i delbetalningar (månadsavisering). Ingen extra avgift tillkommer.

SVARSKUPONG Sista beställningsdatum 2021-07-19

THE BRADFORD EXCHANGE

Referens-nr: 22693 / 01-02632-001 ❒ Ja tack, jag beställer hängsmycket ”Min Egen Lilla Katt”

Bjuder på portot!

Jag betalar: ❒ en betalning ❒ delbetalningar

Baksidan (originalstorlek): “Cats fill a heart with love” (“Katter fyller ett hjärta med kärlek”). Hängsmyckets höjd: ca 3,8 cm. Kedjans längd: ca 50 cm.

120-dagars återköpsgaranti

www.bradford.se fb.com/BradfordExchangeSverige

Fyll i personnummer obligatoriskt (12 siffror)

Å Å Å Å M M D D

-

THE BRADFORD EXCHANGE

namn gatuadress

För onlinebeställning postnr & or ange referens-nr: 22693

The Bradford Exchange Ltd. • Box 995, 162 20 Vällingby Tel: 08/564 406 20 / Fax: 08/564 406 10 e-mail: customers@bradford.se

mobilnr. för SMS-avisering

e-post

underskrift

SVARSPOST

Kundnummer 110082600 162 20 Vällingby

BRADFORD-2021-06-09-VILLALIV-SPLIT1.indd 1

11.05.21 12:15

Låt dig inte begränsas! promenadskoter.se

Eldrivna promenadskotrar för personer som vill behålla en aktiv och rörlig livsstil. Medicintekniskt godkända. Köp en promenadskoter smidigt på www.dealy.se eller besök promenadskoter.se för mer information.

HS-328

HS-520

HS-828

HS-925

Besök www.promenadskoter.se eller www.dealy.se för att hitta en återförsäljare eller ring 018 - 17 06 00 så hjälper vi dig. Åk på promenad!


motorlivet

Roadtrip

Sverige

Semester och resor kanske aldrig blir sig riktigt likt igen? Motorlivet har kikat på lite annorlunda besök genom vårt fina Sverige. Passa på att ta bilen, husbilen, cykeln, tåget, bussen eller vandra i vårt härliga, avlånga land. Lysekil

Staden vid havet bjuder på ett rikt friluftsliv och oförglömliga smakupplevelser, kulturhistoria och uppfriskande bad. Är du nyfiken på livet i havet kan det upplevas i Havets Hus med sina många akvarier. Lite norrut hittar du Nordens Ark - djurparken med syftet att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald.

KIRUNA

Norrbotten

Jämtland

ARVIDSJAUR

Ta vildmarksvägen från Strömsund över fjället till Vilhelmina och tillbaka till Strömsund via Dorotea och Hoting. Som att ”fjällvandra med bil” igenom lappländska kulturbygder, genom fjällskogar och över kalfjället.

PITEÅ

SKELLEFTEÅ

VILHELMINA

Västerbotten

DOROTEA

UMEÅ

STRÖMSUND Västernorrland Persisk Leopa rd MM/N ordens Ark

BJÄRTRÅ

Jämtland

Dala/Härnösand

DALA

Göteborg/Styrsö

Ta en tur ut i skärgården, först med spårvagn 11 till Saltholmen och sedan med en färja till Styrsö Bratten, en båtresa på cirka 20 minuter. Ta ett dopp eller ett besök på Café Öbergska. I deras prunkande trädgård kan du äta smarriga kakor och i trävillan ställer olika personer ut hantverk.

Varberg

Rättvik/Dalarna

Dalhalla är en konserthall med öppet tak nere i ett kalkstensbrott. Upplev Hemester i Dalhalla under utvalda datum 2021. Rulla ner med husvagnen eller husbilen i kalkbrottet och övernatta intill det turkosfärgade vattnet, Vägarna runt Vättern är väldigt fina. Ta en sväng runt ta chansen att få kliva upp på den mäktiga sjön och avsluta på Husqvarnas Dalhallascenen. nostalgiska museum där ni

Helsingborg

Hasses glada trädgård. 50-talsdesign och nostalgi hittar du på Ebbas fik med jukeboxmusik och tidstypiskt fika som radiokaka, färgtvrutor – eller kanske en ElvisVid Glumslövs backar burgare? I Helsingborg startar hittar ni orten Vallåkra och Kattegattleden som sträcker Tomatens Hus – växtbutik, sig upp längs kusten genom krog och delikatessbutik med Halland till Göteborg. Cykling, mat och rättigheter i sin trädfantastiska matupplevelser, gårdsservering. Kanske passa vackra vyer och en doft av hav på att åka över för en och strand. cykelsemester på vackra Ven?

Landskrona

44

villalivet.se | juni 2021

Gävleborg

Husqvarna

På L:a Bruket är det vinden, saltet, solen, regnet och tången som inspirerat grundarna och i den lilla fiskebyn Träslövsläge hittar du showroom och butik där du hittar allt från fräcka kan känna, dofta och testa motorsågar till kylskåp produkterna. Ca 1,5 mil sydost och de senaste gräsom Varberg hittar du Strömma klipparna. farmlodge. I den gamla kvarnen Halmstad serverar man hemmagjord saft Underbar sommarkänsla och kanelbullar. Fika, njut hitta du utan tvekan i Tylöeller ta ett varv i Norrvikens sand. Om du gillar äkta italiensk inredningsbutiken. glass så bör du inte missa ett trädgårdar besök på Riccardos glass på Gör ett magiskt besök vägen ut till Möllegården i de vackra trädgårdarna, där det även finns fina fika och njut. Låt barnen promenadstigar. få gå på skattjakt i

Besök Sveriges första renodlade gindestilleri Hernö Gin. I de handslagna kopparpannorna skapas gin som krönts till världens bästa flera gånger om. För familjen är ett besök på Technichus Science Center kul. Utmana varandra i Brainball, åk friktionskanan, kör en skogsmaskin m.m. Här finns också Sveriges största bilmuseum med över 200 bilar.

LJUSNAN

DALHALLA Dalarna

Uppsala

Värmland

Västmanland Örebro

KARLSKOGA

Södermanland

Östergötland Västra Götaland

Gotland

HUSQVARNA

Jönköping

Kalmar Halland Kronoberg Blekinge Skåne

Skåne Tranås/Österlen

Känn chokladdoft som för tankarna till Willy Wonka hos Österlenchoklad i Skåne Tranås. Se praliner tillverkas eller slå dig ner i det mysiga kafét. Passar perfekt efter att du tagit en tur förbi Brösarps backar och kanske ätit Gästgifveriets äggakaka med varmrökt fläsk.


motorlivet Arvidsjaur

Kiruna

Ett annorlunda utfl yktsmål för hela familjen som kräver bra kängor eller stövlar är Grodkällan. Den stora kallkällan (15m diameter, minst 3m djup) är belägen mitt ute på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk. Ta en fika eller grilla vid den iordningställda eldplatsen och se den kokande källan och hur det bubblar från bottnen där vattnet tränger upp.

25

Bjärtrå

Fortsätter ni cirka sex mil norruttill Bjärtrå, hittar ni destilleriet High Coast Distillery med vacker utsikt över Ångermanälven. Här kan du inte bara få en guidad visning i destilleriet, utan även ta en titt i besökscentret, ta en fika eller äta en god lunch.

Här finns det ett museum för den som älskar husvagnar. Följ utvecklingen av Polarvagnar från första början 1964 och framåt, men även kläder, affischer, inredning och massor av tidlös husvagnskuriosa.

Umeå

Missa inte en av Europas förnämligaste skulpturparker ute i naturen på området Umedalen. Skulpturparken är fritt tillgänglig för besökare under dygnets alla timmar. Idag är parken en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje år.

Ljusnan

22

23

Vid Vättern

Vid Vätterns högra sida hittar ni Ekopark Omberg – Sveriges artrikaste skogslandskap: vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekar och färgsprakande slåtterängar. Fortsätter du norrut till Borensberg passar ett besök i Brunneby Musteris gårdsbutik bra. Prova deras egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad.

Västerås

Ta en tur till Skultuna Messingsbruk som trots sina 400 år fortfarande känns modernt! Spela en runda golf på Fullerö golfbana eller tura med Elbafärjan. Den lilla röda stugan på Mälaren lockar – Utter Inn är ett undervattenshotell som ligger mitt ute i Västeråsfjärden på en fl ytbrygga. Du sover tre meter under vattenytan med panoramafönster och ser hur fiskarna simmar förbi.

21

20

Uppsala

Upplev hur det var att resa förr i tiden. Åk ångtåg, rälsbuss eller veteranbuss längst med en av Sveriges vackraste järnvägar, museijärnvägen Lennakatten. På Jernvägscaféet i Marielund eller August Värdshus i Almunge kan du få dig något gott att äta. En favorit bland barnen!

3

Vacker skog, mysiga vattendrag att fiska i och härliga utfl yktsmål finner ni i östra Värmland. Utanför Karlskoga finns Lunedets camping med flera sjöar. Villingsbergs fiskeområde är några mil bort med bil, eller gör ett besök i Alfred Nobels Björkborn-museum. På vägen in till Karlskoga ligger Gelleråsbanan. Förutom motorbanan finns gokartbana, restaurang och campingstugor.

19

18

Örebro

17

4

5

Gotland 9 På nordöstra Gotland ligger det unika

16

14

Se och upplev Skellefteå från cykelsadeln. Skellefteå Bike Arena är Skandinaviens största cykelpark samt Bygdsiljum Bike Park med liftburen downhillcykling är givna tips för den som älskar utmaningar, men det finns också massor för stig- och landsvägscyklisten med upplevelser kring t.ex. Lövånger och Burträsk.

Karlskoga

Utmana hela familjen! Tre höghöjdsbanor i olika svårighetsgrad hittar du i Sörbybacken. Känn kittlet i magen och ha kul tillsammans eller prova på fotbollsgolf, zipline. Blir ni hungriga kan ni äta på Sörens vedugn med italiensk meny.

Ystad

Fritidsbaren ligger i Ystads Sandskog precis vid havet. Prova deras "världsberömda" wienerbröd eller ät en god lunch. Har ni lite tur är Ingvar på plats och ropar ut att maten är färdig på sitt eget hjärtliga sätt. Utforska Wallanders miljöer, gör ett besök i Kåseberga, upplev Ale stenar eller njut av den vita sanden i Sandhammaren.

15

13

12

Pite havsbad kallas oftast för Norrbottens riviera. Havsbadet ligger i Bottenviken, cirka 1 mil sydost om Piteå, vid Piteälvens utlopp invid en kilometerlång sandstrand. Det är inte bara barnfamiljer som väljer att åka dit. Många kommer med husvagn eller husbil och väljer bland de många platserna med havsutsikt och stannar hela sommaren. Sandstrandens nordligaste del är avsedd för naturister, nakenbadet kallas även Naturisten.

Skellefteå

Dorotea

24

Forsränning i gummibåt är en rolig och actionfylld upplevelse som passar gammal som ung. Forsen i Ljusnan är i klass 3, vilket innebär medelsvår – som en röd skidbacke. Forsränningen tar tre timmar, och man måste boka minst två dagar i förväg. Åldersgränsen är 12 år, och du måste kunna simma.

Piteå

Gruvan i Kiirunavaara – världens största underjordsgruva för järnmalm är väl värd ett besök. En timme ytterligare i bil tar dig vidare till Abisko och Aurora Sky Station, enligt många den bästa platsen i världen för att se norrskenet lysa upp himlen. Cirka tio mil från Kiruna finns Silverfallet. Det vackra vattenfallet forsar ner i Torneträsk och från platsen ser du även Lapporten – Sveriges mest avbildade fjällmotiv.

6

8 7

11

10

hotellet Furillen, skapat i en gammal kalkstensfabrik. Möt den råa industrimiljön i avskalad modern design och en varierande natur med tät skog, sand och stenstränder, klintar och raukar. Bada i Blå lagunen (norra Gotland) – ett stort, turkosskimrande kalkbrott som ger känslan av att vara utomlands. Sommartid är det gamla stenbrottet en mycket populär badplats som försetts med ny tillfartsväg, parkeringsplats och toaletter.

1

Stockholm

Sandhamn med sitt speciella läge är ett paradis för dig som vill njuta av en levande skärgård med karga klippor och vita stränder. I och kring öns hamn sjuder det av liv. Här finns restauranger, barer, hotell och butiker för den nöjeslystne. Eller fl y vardagen om du vill ha en rofylld stund.

2 Södertälje

Lämna alla rätt och fel vid ingången till Tom Tits Experiment och förbered dig på att möta en ny värld, liten som stor, att utforska tillsammans.

Fler utflyktsmål hittar ni på: villalivet.se/motorlivet/ Hjälp oss på Motorlivet att fylla på kartan "Roadtrip Sverige". Har du förslag som du tror kan passa in? Vi lottar ut två böcker bland de bästa bidragen (David Batras "Inte så tråkiga indiska mat" och Annika Sjöös "Träna hemma"). Maila in text och gärna en bild på: info@villalivet.se

villalivet.se | juni 2021

45


Götaland, Ronneby

Spahelg på anrika Ronneby Brunn

Spa-lyx i Blekinge Ronneby Brunn Hotel • • • • •

SPARA UPP TILL

451:-

1649:3 dagar från

Vänern, Lundsbrunn

Trevligt spahotell och vacker natur

Spavistelse i Lundsbrunn Lundsbrunn Resort och Spa • • • • •

SPARA UPP TILL

1.951:-

1599:3 dagar från

Naturnära boende i vackra Småland

3 dagar från

4-stjärnigt spahotell i Dalarna

931:-

Best Western Vrigstad Värdshus 2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny Entré till jacuzzi och bastu Gratis internet och parkering

SPARA UPP TILL

1.611:-

SPARA UPP TILL

1.081:-

999:-

Mysiga Småland • • • • •

2 x övernattn. m. frukost 2 x 2-rättersmeny 2 x eftermiddagskaffe 2 x Spa entré Badrock och tofflor på rummet

Bo i unik miljö nära havet

SPARA UPP TILL

Småland, Vrigstad

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

3 dagar från

3 dagar från

1399:Västkusten

Lugna omgivningar Gottskär Hotell • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x Tillgång till wellnessavdelning Gratis internet och parkering

Siljan, Tällberg

1899:-

Wellness i Dalarna Dalecarlia Hotel & Spa • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukost 2 x kvällens varmrätt 1 x Spa entré 2 x Gratis internet och parkering


Vänern, Vänersborg

SUPERPRIS vid Vänern

Tredje natten gratis Quality Hotel Vänersborg • • • • •

SPARA UPP TILL

976:-

1149:4 dagar från

Beläget precis vid Vätterns strand

Fantastiskt läge mitt i Kristianstad

Bo mitt i centrala Stockholm

SPARA UPP TILL

1.001:-

799:-

3 dagar från

1.151:-

501:-

4 dagar från

1099:-

999:-

Österlen, Kristianstad

Upptäck Karlsborg

Charmerende Skåne by

Hotell Wettern • • • • •

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

3 dagar från

Vättern, Karlsborg

3 x övernattningar 3 x frukost 2 x kvällens varmrätt 3 x kaffe Tillgång till relaxavdelning

2 x övernattn. m. frukost 2 x kvällsmåltid Kaffe och kaka (dag 1) Tillgång till bastu + badrock och tofflor Gratis internet och parkering

Hotel Bishops Arms Kristianstad • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukost 2 x kvällens varmrätt Gratis internet och parkering Centralt läge

Stockholm, Stockholm

Tredje natten gratis Hotel Birger Jarl • • • • •

3 x övernattningar 3 x frukostbuffé Gratis internet Garage mot avgift Centralt läge

Vi erbjuder WEEKEND-, MINISEMESTRAR & SPA-VISTELSER. Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: liv Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 85 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa


VÄRLDSUNIKT FILTER För dig som har järn/mangan i vattnet Detta filter är endast avsett till dig som vill ha det absolut bästa och med minimalt underhåll. Vårt senaste järnfilter J400 EXCELLENT har en helt ny och unik avjärningsmassa som klarar gigantiskt mycket järn och mangan. (järn missfärgar toastolen tegelröd, brun). Dessutom renar filtret bort svavelväte som luktar prutt, fis och ruttna ägg.

Erbjudande 19 900 kr inkl moms och med montering. BraVatten Norden AB Tel: 044• 530 40

E-post: info@bravatten.se Hemsida: www.bravatten.se

Bra Vatten

MADE IN SWEDEN

Var sak på sin plats Toolflex redskapshållare gör det enkelt att hålla ordning och reda i boden. Du hittar våra produkter hos bland andra: Clas Ohlson | Granngården | Jula Gå in på www.toolflex.com för att hitta din närmaste återförsäljare.


En eftertraktad eftertraktad En gourmetsangria gourmetsangria Sangría RITA RITA är är en en sangria sangria Sangría av hög hög kvalitet kvalitet med med naturliga naturliga av tillsatser direkt direkt från från Mallorca. Mallorca. tillsatser Drycken passar perfekt som en en Drycken passar perfekt som svalkande fördrink fördrink eller eller varför varför svalkande inte till till en en lättare lättare inte sommarrätt? sommarrätt?

SangríaRita Rita Sangría

Strl.75cl 75cl Strl. Alk.7% 7% Alk. Art.nr: 83163 Art.nr: 83163 Pris: 178kr Pris: 178kr

Eftertraktad på på Sommelierernas Sommelierernas Eftertraktad dag i Göteborg, februari 2020. 2020. dag i Göteborg, februari

på systembolaget.se systembolaget.se Beställ på eller läs mer mer på på

tasteofmallorca.se tasteofmallorca.se

Alkohol kan kan skada skada din hälsa hälsa


energilivet

När åskan går... Varma och härliga sommardagar ligger framför oss, men det innebär också risk för kraftiga åskoväder. Blixtnedslag kostar varje år miljontals kronor för svenska hem, men det finns sätt att skydda både sig själv och sin villa. TEXT: LILLEBIL HANSSON BILDER: MERICON, ISTOCK OCH VILLALIVET

50

villalivet.se | juni 2021

Installera åskskydd

åskskydd ser till så att det inte kommer in mer ström i ledningarna än det ska. Kostnaden för installation och överspänningsskydd ligger runt 6–8000 kr, men är du berättigad till ROT-avdrag kan det bli billigare. Kontakta en behörig elektriker och be att få en offert för just din villa.

Genom att låta ett auktoriserat elföretag installera överspänningsskydd, även kallat inledningsskydd, kan du skydda dig mot de flesta åskskador. Denna typ av

Blandas ofta ihop med jordfelsbrytare

FOTO: MERICON

N

är åskan går sätts stora krafter i omlopp, men som tur är slår blixten sällan ner direkt i huset. Det vanligaste är istället att blixten slår ner i marken och att den höga spänningen tar sig in via ledningar i närbelägna hus och riskerar göra skador på elektronik och elnät. Dessa överspänningar (transienter) slår ofta ut tv, kyl, spis, frys, bastu, robotgräsklippare och larm osv. Skador som många gånger kan komma smygande och inte upptäcks förrän flera månader efter nedslaget. En ny och dyr spishäll eller en kyl/frys i snygg design som plötsligt börjar bete sig märkligt efter ett par år – hur ska man veta att det är ett åsknedslag utanför huset som orsakat skadan? Mängden åska tros öka i framtiden på grund av klimatförändringarna och mängden elektronik som vi investerar i våra hem tenderar också att öka, så ett åskskydd kan vara en billig peng i jämförelse med att tvingas köpa ny utrustning. En modern spis är till exempel känsligare för överspänningar än vad gamla tiders spisar var.

Installation av överspänningsskydd (inringat i bild).

Det är relativt vanligt att jordfelsbrytare och överspänningsskydd blandas ihop och många tror att det är samma sak, men så är inte fallet. Den stora skillnaden mellan dem kan enkelt förklaras med att överspänningsskyddet skyddar elektriska apparater mot extremt hög och extremt kort spänning medan en jordfelsbrytare skyddar oss människor från att elektrifieras om strömmen från vägguttaget råkar hitta ut till en människa. Överspänningsskydd monteras i elskåpet, med fördel samtidigt som jordfelsbrytare. Det fi nns även portabla överspänningsskydd i handeln, som man sätter t ex mellan tv och vägguttaget. De


energilivet

Goda œ vid åska

Blixten söker den kortaste vägen från molnet till jorden, där det minsta motståndet genom luften finns. Att hålla upp paraply eller golfklubba, att cykla eller stå i båt under åskväder innebär därmed stora risker att fungera som en åskledare.

Har du solcellsanläggning bör du ha ett överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.

fungerar bra som ett komplement om du har ett installerat inledningsskydd i elskåpet, men de står inte emot överspänningar i tillräcklig omfattning om det är det enda skydd du har i bostaden. För den som är intresserad av än mer skydd och kanske bor i ett utsatt område så kan man komplettera med ett eget så kallat jordtag. Då får du ett effektivt skydd. Ett jordtag, till exempel i form av ett jordspett, gör att man kan ansluta även alla inkommande rör, exempelvis vattenrör, så att strömmen går ut i marken i stället för att åka runt i husets rörledningar, om man ansluter till huvudjordskenan.

En ytterligare avancerad variant är att gräva ner en ringlina av till exempel rostfritt stål runt huset. Denna ringlina jämnar ut stegspänningar runt ringen. Det gör att marken kring huset inte blir farlig för människor och att spänningar minskar i rör- och elledningar parallellt med marken inne i ringen. Detta kan med fördel göras om man ändå planerar att exempelvis dränera om sitt hus – eller när man bygger ny villa. I specifika fall kan man öka säkerheten med montage av yttre åskskydd/inslagsskydd på taket, och mer omfattande applicering av överspänningsskydd i byggnaden men då springer kostnaderna iväg.

Förebyggande åtgärder Kontakta ditt försäkringsbolag och be om goda råd. Vad ingår i just din villaförsäkring när det gäller åsknedslag? Kanske har de aktuella erbjudanden eller rabatter om man låter installera ett åskskydd i fastigheten? Kontrollera och rådfråga din elektriker kring eventuellt onödiga ledningar in i ditt hus. De flesta av oss har kanske inte längre ett fast telefonabonnemang, men kopparkablarna fi nns ju fortfarande kvar. Har man möjligheten bör man därför ta bort dem. Likaså den gamla tvantennen på taket. Sitter den mest kvar för fåglarna att pausa på? Åskan kan komma åt robotgräsklipparens elektronik på flera sätt: via guideslingan som leder roboten till laddstationen eller via signalslingan runt gräsmattan. Även elmatningen till robotens laddstation kan leda åskan. Rådfråga din elinstallatör för bästa råd om skydd.

Hur långt bort är åskan? Står du på stranden och anar ett åskväder längst kusten? Använd den gamla regeln att räkna hur många sekunder

Här är några saker att tänka på: • Undvik att gå upp på berg, bada och åka i båt som inte är åskskyddad. Vatten leder ström och du kan lätt riskera att bli den högsta punkten om du är nära öppet vatten. • Undvik att stå under träd eller andra höga föremål. • Badning och simning under åskväder ska undvikas eftersom blixten kan slå ned i vatten. En simmande person i området får därvid ström genom kroppen. • Gå inomhus! Det ger ett relativt säkert skydd. Finns det inget hus så är du säkrare i en bil än vad du är på marken. • Dra ur sladdar ur vägguttagen. Det är inte farligt att prata i mobiltelefonen så länge du inte har laddningssladden i vägguttaget – detsamma gäller självklart datorn. Undvik däremot att prata i den fasta telefonen. • Om du står nära platsen där åskan slår ner kan du få en stöt. Det kallas stegspänning och kan inträffa när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare. Risken för stegspänning är mindre om du står med benen tätt ihop.

det är mellan det att du ser blixten och hör mullret. Dela sedan antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Är det exempelvis nio sekunder emellan är blixten och förmodligen åskans centrum ca tre kilometer bort.

Vill du ha extra koll på åskan? SMHI:s väderapp och hemsida hjälper oss att hålla koll på vädret och tillhörande åskvarningstjänst. Är det just åska och blixt för ditt närområde du vill ha koll på så kan du till exempel ladda ner gratisappen Blixtvakt. Där kan du ställa in pushnotiser i din telefon och få en varning så fort en blixt slagit ner inom ett område som du själv angivit. Själva blixtnedslagen kan du även se på en karta. villalivet.se | juni 2021

51


Så här gör du en ozonbehandling 1. Läs alltid bruksanvisningen innan användning. Avlägsna växter, djur och människor från det utrymme som ska saneras.

2. Öppna dörrarna till skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill fräscha upp.

3. Stäng fönster och ventilation och täta eventuella dörrspringor så att ozonet inte läcker ut från saneringsutrymmet.

4. Anslut Ozoneair till ett eluttag och tryck på vredet för att aktivera displayen. Ange utrymmets area via vredet. Tryck sedan på startknappen. Lämna utrymmet. Maskinen stänger av sig själv efter behandlingen.

5. Två timmar efter avslutad behandling kan du gå in i utrymmet igen. Då har ozonet omvandlats till vanlig luft igen.

6. Vädra ur utrymmet. Ibland kan behandlingen behöva upprepas, vänta då två dagar innan du kör behandlingen igen. Kontakta gärna vår kundtjänst för rådgivning om just din situation. 0771 - 366 366 eller kundservice@ozoneair.com eller besök vår hemsida ozoneair.se

FRI FRAKT 5 ÅRS GARANTI ®

DE T HÄR K AN DU SANER A MED OZONE AIR STUGA

BÅT

HUSBIL

En stuga saneras ofta några få gånger per år, inför och efter säsong för att bli kvitt unken och instängd lukt.

Genom att sanera båten några gånger under året minskar man risken för mögelangrepp och oönskade lukter.

Husbil och husvagn saneras med fördel inför säsong samt inför vintervila för att bli kvitt dålig lukt i inredning och klädsel.

BUSS

BIL

HUS

Sanera med ozon vid behov för att ta bort dålig lukt i bussen och fräscha upp den mellan körningar.

Bilen saneras vid behov, kanske har du förvarat något som börjat lukta unket eller köpt en begagnad bil som luktar illa?

Sanera huset vid behov, rum för rum eller hela huset i ett. Har du en krypgrund? Börja där och fortsätt sedan till övriga huset.

Vid sanering av mindre utrymmen så som bil eller båt räcker det med 10-15 min behandling. Bryt strömmen manuellt genom att dra ur kontakten. Viktigt att notera är att du inte ska vistas i utrymmet under pågående behandling. Ozon ska inte andas in.

INGA VÄXTER

” ” ” ”

INGA DJUR

INGA MÄNNISKOR

SÅ TYCKER VÅRA KUNDER Garaget och förrådet luktade unket och jordkällaren dominerades av stickande lukt, efter bara någon timme med Ozoneair doftade det fräscht igen.

Min fru är rökare och vi bor i ett gammalt hus. Trodde inte en sekund på detta. Men oj, det funkade till 100 procent. Jag har inte haft renare doft på 25 år.

Mikael, villaägare

Den har fungerat mycket bra att köra med jämna mellanrum i sommarstugan. Där är vi några veckor om året vilket gör att vi har lite sämre omsättning av luft och lätt får en unken doft i stugan.

Jan, villaägare

Tibetmattan hade fått mögellukt efter flera års liggande hoprullad i en bod. Lukten försvann helt efter en omgång med Ozoneair. Tänkte slänga mattan, men kan nu försöka sälja den.

Adam, stugägare

Astrid Gunilla

FAKTA OM OZON Ozon är en svagt ljusblå gas som består av tre syreatomer (O3).

Ozon finns i stratosfären och skyddar vår planet genom att absorbera skadlig UV-strålning från solen.

Ozon bildas även i starka elektriska urladdningar från åska genom att syremolekyler splittras och binder ihop sig med varandra.

Ozon är starkt oxiderande och reagerar snabbt med ämnen omkring sig.

Ozon som ej hittar något ämne att reagera med återgår till syre av sig själv.

Ozon ska ej andas in av människor, djur eller växter.

Läs mer på ozoneair.se


VI TAR ITU MED LUKTEN SÅ DU FÅR TID TILL ANNAT

Utmärkt Baserat på 1 091 omdömen

Ozoneair GO 30

GO är lätt och smidig och kan behandla mindre utrymmen så som rum, bilar, båtar och husvagnar. Kapacitet: 5 - 30 m2 Behandlingstid 30 m2: 4h Driftstid: 4000 h Påfyllningsbar: Nej Vikt: 2,9 kg

200:-

3 990:-

RABATT MED KOD: V L 5 G O

Ozoneair PLUS 60

Ozoneair PRO 120

PLUS kan behandla allt från mindre utrymmen så som separata rum, upp till hela lägenheter, stugor och hus.

PRO är anpassad för att behandla större utrymmen som hela våningsplan, hus och lägenheter.

Kapacitet: 10 - 60 m2 Behandlingstid 30 m2: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 4,5 kg

Kapacitet: 15 - 120 m2 Behandlingstid 30 m2: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 6,3 kg

400:-

5 990:-

RABATT MED KOD: VL5PLUS

800:-

7 990:-

RABATT MED KOD: V L 5 P RO

Koderna giltiga t o30/4 m 10/7 Kodenär är giltlig tom 2021 2021

Läs mer på Ozoneair.se eller ring 0771-366 366

®


NYBORG 65 + 38 kvm Pris från 429 000 kr

NYBORG 65 + 38 kvm. Här har ni en fantastisk funkisstuga med öppet ända upp i nock. Stugan har smart planlösning som ger plats för hela tre sovrum. Läs mer på baseco.se

Vill du ha renare vatten? Besök jms-vattenrening.se och få ett konkret förslag inom två minuter.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se


LAGER TÖMNING! Retro STEREO MUSIKCENTER NOSTALGISK UTANPÅ – HIGHTECH INUTI FM RADIO + SKIVSPELARE + KASSETT + CD + USB + BLUETOOTH

- 40% SPARA 1.475:-

VAGNER 910: EXTRA STIFT: VAGNER HÖRLURAR:

2.795:99:795:3.689:-

VAGNER 910 • FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone och surfplatta • Skivspelare, hastigheter 33, 45, 78 (stenkakor) varv/min. • Kassettspelare • CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Integrerade stereohögtalare 2 x 4 Watt RMS (2 x 40 Watt PMPO) • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • Fjärrstyrning • Svensk bruksanvisning • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm • Fjärrkontroll på köpet

-40% 1.475:DU FÅR ALLT FÖR: 2.195:-

Enkel beställning - snabb leverans Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Leverantör:

Telefon: 0526 60340 www.postshop.se Strömstad


det goda livet

Det goda livet

KÖKET

TEXT REDAKTIONEN FOTO ISTOCK

Rabarber, rabarber!

Dessa härliga grönsaker med sina roliga ”hattar”… vem blir inte glad av en unge som går runt och leker med ett rabarberparaply? Bäst är förstås att äta dom, här är två grymma recept på saft och kaka.

NYBAKAD KAKA PÅ 30 MINUTER SUPERGOD SAFT 1 kg rabarber 1 1⁄2 liter vatten

4 1⁄2 dl strösocker 1 citron

GÖR SÅ HÄR

Tvätta rabarbern och skala grövre stjälkar. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet, koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Rör inte om – då blir saften grumlig. Sila saften genom en finmaskig sil ett par gånger och släng rabarberresterna. Häll tillbaka saften i kastrullen, tillsätt sockret och pressa i saften från citronen. Koka upp och låt sjuda i någon minut. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara svalt. Ur Jenny Warséns nya bok ”Jennys sommar” (Bonnier fakta)

56

villalivet.se | juni 2021

6 BITAR 35 g smör 1 ägg 1 dl strösocker 1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt 1 dl filmjölk 1 stor rabarberstjälk

(eller flera små) florsocker att pudra över vaniljvisp till servering

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 190 grader, över- och undervärme. Fodra en pajform, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa ihop till en jättetjock smet. Rör ner filmjölk och smör. Fördela smeten jämnt i formen. Skala och skiva rabarbern och strö ut den över smeten. Grädda långt ner i ugnen i 15–20 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Känn gärna efter med sticka. Pudra kakan med florsocker och servera med vaniljvisp. Kakan kan gärna serveras ljummen. Ur nya boken ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen (Bonnier Fakta)


det goda livet

Flädersting i tårtan

Nyfiken på picklade grönsaker?

Trenden med att syra och pickla är stor, har du inte provat så leta upp ett recept på nätet och sätt igång. Förvara i stor och fin glasburk, Jula har till exempel denna på 1,7 liter för 29 kr.

PICKLAD VÄSTERÅSGURKA krondillskronor, senapsfrön, salt, ättika och socker.

Klassisk jordgubbstårta är aldrig fel, vill du göra något nytt men ändå inte ändra för mycket så prova att flädermarinera jordgubbarna – galet gott!

GÖR SÅ HÄR

Koka upp 0,5 dl vatten och 0,5 dl flädersaft med ett par msk socker. Låt koka tills du har omkring hälften av vätskan kvar. Häll den över skivade jordgubbar och låt dra och svalna i kylen. Lägg jordgubbarna som mellanlager i din tårta.

FIKONFAKTA Trenden med egna fikonträd hemma är fortfarande stor och visst är de fantastiskt vackra. Får du dessutom färdiga fikon så är det ju lyx som heter duga.

TA HAND OM VINBÄREN! Många villaträdgårdar ståtar med vinbärsbuskar, men tyvärr dignar grenarna ofta i onödan eftersom bären inte tas om hand. Det allra enklaste du kan göra är att plocka, rensa, skölja och vips in i frysen. Liter efter liter med gratis vitaminer och antioxidanter som du slänger ner i höstens och vinterns välgörande smoothies.

Visste du att…  fikon stärker skelettet  håller ordning på tarmen  har en kraftigt slemlösande effekt som är bra vid förkylning?

3x glassmaskin Att göra sin egen glass och experimentera med smakerna är enkelt och kul. Gott blir det också, till och med godare än om du köper färdig glass i butik. Investera i en glassmaskin som gör underverk av trädgårdens alla frukter och bär – har du svårt att locka in barnen i köket så kan detta vara en väg mot framgång!

 Krups Perfect Mix, automatisk avstängning när glassen är klar, 750 kr hos Bagaren och Kocken.  Wilfa, 1,5 liter, kräver ingen förinfrysning, 1 890 kr på Elgiganten.  Gullig liten glassmaskin som gör glass på 10 minuter, OBH Nordica, 499 kr hos Elon.

Gör din egen rabarbersnaps till midsommar! Läs mer på villalivet.se/recept-mat Där hittar du även goda glassrecept villalivet.se | juni 2021

57


.

.

.

BORGANÄS

HOTELLPÅSLAKAN SATIN Snyggt, stilrent påslakanset med hotellrand i satin med ränderna som är ca 2,5 cm breda. Enkelsäng: 1 st 150×210, ORD. PRIS 495 kr 1 st 50×60 cm. DU SPARAR 256 kr Olika färger.

TEXTILGRUPPEN

HOTELLTÄCKE

239 kr 349 kr

SPARA

1346 kr BORGANÄS

TYNGDTÄCKE Rutsticksat hotelltäcke med 680 g fyllning av microfiber/hålfiber i ett fodral av 100% bomullscambric. 150×200 cm. ORD. PRIS 845 kr DU SPARAR 496 kr

649 kr ORD. PRIS 1 995 kr

Grått tyngdtäcke för enkelsäng tillverkat av bomull med en fyllning av polyester och kiselpärlor. Finns i 5, 7, 9 eller 12 kg:s, 150×210 cm,

SPARA

1000 kr LORD NELSON

KUDDFODRAL

297 kr

ORD. PRIS 447 kr DU SPARAR 150 kr Kuddfodral av bomull "Salt in the air, Sand in my hair". Säljs i tre-pack, röd, blå och beige. Storlek: 50x60 cm

2-VÄGG, RÄNDER, HÖGER

SOPTUNNESKYDD

GLÖM INTE KÖPA TILL KUDDAR!

3– PACK

SKOGSSTJÄRNAN

HAPPYPOSTERS

POSTERS

från

149 kr Olika motiv och storlekar: 30x40 cm, 50x70 cm, 70x100 cm

58

5 890 kr

ARBETSBYXA

Små hus kan rymma mer

495 kr

kärlek

ORD. PRIS 995 kr DU SPARAR 500 kr

än stora herrgårdar

villalivet.se | september 2020

Funktionella byxor, perfekt för trädgårdsarbete. Mullvadsgrå med förstärkta knän.

KOSTA LINNEWÄFVERI

Soptunneskydd i stål. Snygg och skyddande lösning för dina soptunnor. Finns i två olika mönster och modeller, i svart eller antracitgrå.


.

.

ROBOMOW RX20U

WOOD’S AIRMASTER WOZ400

LUKTSANERARE

15%

5 495kr

RABATT PÅ

BOSCHPRODUKTER I SHOPPEN

ORD. PRIS 7490 kr DU SPARAR 1500 kr

Bärbart aggregat genererar ozon (aktivt syre), eliminerar snabbt lukter från tex. nikotin, rök, fukt, mögel och husdjur. Svensktillverkad, upp till 100 m2, 2 års garanti.

En liten smidig robotgräsklippare till de mindre tomterna, 300m2. Ställ in tidschema genom app i telefonen.

BLACK+DECKER

HÖGTRYCKSTVÄTT

1 299 kr BLACK+DECKER 1800W högtrycksrengörare.

RENA MED OZON!

STORSÄLJAREN!

SPARA

599kr

DROP SHOT BACKPACK MYLAR 2021

NORO FIX 550

TVÄTTSTÄLL

SPARA

2080kr

I porslin med överfyllnadsskydd. Kommod och dörrar.

695 kr

PADELRACKET FÅ 3 BOLLAR

HANDDUKSTORK

1495 kr ORD. PRIS 2395 kr DU SPARAR 900 kr • 530X680 mm Rostfri, blank och funktionell handdukstork med inbyggd timerfunktion

DROP SHOT EXPLORER PRO 3.0

ORD. PRIS 795 kr DU SPARAR 100 kr

NORO HOME

900kr

ehör Fler padeltillb e i shoppen.s

RACKETVÄSKA

1995 kr

SPARA

Alla priser gäller 8 juni-30 augusti 2021. Shoppen förbehåller sig för eventuella feltryck eller slutförsäljning.

GRÄSKLIPPARE

5 990 kr

.

PÅ KÖPET

Helt nytt racket som används och rekommenderas av proffset Lucas Campagnolo! Levereras med fodral.

1 799 kr ORD. PRIS 2299 kr DU SPARAR 500 kr

SEVERIN

KAFFEBRYGGARE

SEVERIN

1299 kr

ELGRILL SEVO GT

4 599 kr ORD. PRIS 6 490 kr DU SPARAR 1891 kr 500°C med lock, vikt 14,58 kg, 3000W.

ORD. PRIS 2490 kr DU SPARAR 1191 kr Inbyggd kaffekvarn för färskmalet kaffe, eller vanligt bryggkaffe.

EN BRA AFFÄR! Förenkla din vardag med smarta, nyttiga och vackra produkter inom hus & hem, trädgård och fritid.

.

Allt vi väljer ut är av hög kvalitét och välkända varumärken.

villalivet.se | september 2020

59


trädgårdslivet

ANNI JÄHDE

Trädgårdsjournalist

FOTO ANNI JÄHDE, PIXABAY, ISTOCK

Trädgårdslivet JUNI

MASSOR AV TRÄDGÅRDSINSPIRATION: villalivet.se/om-tradgard

”Rosvalet ska inte hastas fram”

Rosor var i mitt tidiga trädgårdsliv ett stort nej tack. De var ju bara sååå jobbiga med sjukdomar, kala grenar och kort blomning. Så är det när man inte tar reda på fakta. Det har jag nu gjort som trädgårdsjournalist under många år. Pratat med rosexperter, n sak är säker – med trädgård trädgårdsägare med rospassion och blir det aldrig långtråkigt! utbildat mig i ämnet. Så gissa vad jag Förutom att det alltid händer gärna planterar i min trädgård nu? något i täppan finns det också stora Det finns nämligen rosor för chanser att det händer något med alla lägen och alla träddig själv. gårdar. Men väljer man För egen del handlar det inte rätt sort, plantebland annat om att få upp rar slarvigt, skippar ögonen för nya växter. Ja, gödsling och beskärnya i den mening att de ning är risken stor att varit helt ointressanta för misslyckas. mig tidigare. Rosvalet ska alltså Ibland får jag se dem i en Louise Bugnet inte hastas fram, och det annan trädgård, placerade är lite av tjusningen. Att eller kombinerade på ett riktigt kunna gå och drömma, läsa fint sätt. Eller också kommer det på, fråga experter – med nya sorter av växten som andra ord suga på roger ett helt nytt uttryck. senkaramellen ett tag. Till exempel tagetes som verkligen varit hopplöst I sommar ser jag ute. Men titta på alla de fram emot att njuta nya sorter som dykt upp Leander av alla fina rosvände senaste åren! Som ’Vaner som nu finns min nilla’ (mjukt cremegul) och trädgård. Bland annat ’Strawberry Blond’ (skiftar ’Felicia’, ’Diamant’, ’Poppimellan hallon, mahogny, persious’, ’Skedarosen’, ’The Constant ka bort mot ljust gult). Så läckra att Gardener’ och ’Strömsro’. jag får erkänna mig besegrad.

E

 Skörda

Rabarber kan man göra så mycket gott av! Ryck av stjälkarna istället för att skära och skörda inte mer än en tredjedel åt gången. I mitten av juli lämnas plantan så den kan hämta energi till nästa år. Ta bort blomställningarna. 60

villalivet.se | juni 2021

 Forma

Buxbom, idegran och andra formklippta buskar ska tuktas nu och eventuellt ännu en gång på sensommaren. Klipp en molnig dag, sol bränner de nyklippta bladen som blir fula. Tips: Lägg ett gammalt lakan runt som fångar upp klippet.

Lichtkönigen Lucia

Och så vill jag tipsa om några tåliga godingar som blommar i stort sett hela sommaren till frosten kommer. Någon av dem kanske flyttar in hos dej?

 Så

ute

En hel del grönsaker kan sås direkt i landet i omgångar, till exempel sallat, dill och mangold. Sockerärter och bönor vill ha varm jord så det är dags nu. Bra blommor att direktså i juni: krasse, ringblomma, blåklint och zinnia.


trädgårdslivet

REDSKAPEN SOM KRÄVS FÖR TRÄDGÅRDSJOBBEN

Rätt rustad! V

id allt trädgårdsarbete ska man se till att använda redskap som gör arbetet så lätt och rätt som möjligt – både för din egen och trädgårdens skull. De redskap du behöver beror naturligtvis i första hand på vilken trädgård du har. Men för en vanlig trädgård med rabatter, träd, buskar och ett grönsaksland är det här en bra bas att utgå från. Vilka redskap du än ska köpa bör du känna på dem ordentligt i butiken. Hur tunga är de? Känns de bra att hålla i? Passar de din längd? Tänk på att ju fler beståndsdelar och olika material ett redskap är gjort av, desto fler svaga punkter finns det. Kolla gärna köptester på nätet innan du bestämmer dig, framför allt för de dyrare redskapen.

GREP

Praktisk till mycket. Förutom att vända jord i grönsakslandet och ta upp till exempel potatis kan grepen många gånger användas där spaden blir för tung. Guld värd när det behövs ett mellanting mellan kratta och spade.

RÄFSA

MASKROSJÄRN

KRATTA

KULTIVATOR

Främst för löv och andra lättare material som behöver samlas ihop och som annars är besvärligt att hantera. Används den inte så mycket räcker de allra billigaste räfsorna långt.

Vad har du som behöver krattas? Till grusgångar är det bra med en traditionell och ganska bred kratta. Inne i rabatterna är en nätt och smidig roskratta perfekt.

PLANTERINGSSPADE

En smal, spetsig handspade för plantering av mindre växter. En sådan använder man glatt till allt möjligt, som ogräsrensning och att luckra jord.

Tänk på!

Välj redskap med låg vikt. Trädgårdsarbetet i sig kan vara tungt så det räcker!

Ett smalt järn som sticks ner vid ogräset så att man kan bända upp maskrosen med roten. Finns även som mer avancerade redskap där man inte behöver ligga på alla fyra.

Perfekt för ogräsrensning och för att luckra upp jorden. Kommer smidigt åt mellan plantor i både grönsaksland och perennrabatten. Finns både med långt skaft och som handredskap.

SKYFFELJÄRN

Har du grusgångar eller grustrottoar är skyffeljärnet nästan oumbärligt. Du skjuter det framåt och skär av ogräsrötterna. Tänk på att ett brett järn kräver mer kraft.

SPADE

Välj en som känns bra för din längd. Kanske ett specialskaft av ergonomisk typ är rätt för dig? En spade med stort blad gör inte att jobbet blir lättare, går det att lasta mycket på varje spadtag blir det i längden för tungt för kroppen.

SEKATÖR

Specialpris i shoppen.se!

Ett av de viktigaste redskapen för trädgårdsägaren. Satsa på kvalitet, för den här kommer du att använda mycket. Välj en storlek som passar din hand väl.

GRENSAX

Främst för beskärning av buskar. Är grövre och ger dig mer kraft än en sekatör.

Fler trädgårdstips: villalivet.se/om-tradgard

villalivet.se | juni 2021

61


SALUTORGET Vill info@villalivet.se du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  |  E-posta info@villalivet.se SALUTORGET Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta

EXKLUSIVA GLASRÄCKEN

Hör av er för prisförslag! Butik & postorder Ni är välkomna att besöka oss i Mölndal!

Pris från 2 000:-/m inkl moms En högglanspolerad syrafast rostfri Tillverkade av norrländsk senvuxen furu, direkt frånyta fabriken som skapats genom maskinpolering är 12m² det 7m² jämn och fin samt bästa och mest 15m² 10m² lättskötta rostfria alternativet. 17m²

Hör av er för prisförslag! Butik & postorder Ni är välkomna att besöka oss i Mölndal!

ViS Ikan KOMPO T T R Aenke LL ² /mskydda ditt : 9 42

s & clip från kl. skruv /l :59 m in is från jmf.-pr :-/bräda 143

Vattenläcka? RAKA RÖR KB

Tollco har allt du behöver för att upptäcka en vattenläcka innan den skapar ko

riopool.se/pandatrall och larm som placeras under vitvaror

Ålegårdsg.5 Mölndal • 031-876300 Vi erbjuder allt från enkla läckageskydd mail@rakaror.o.se • www.rostfriaräcken.se

Vi kan enkelt Vattenskador kostar svenska fastighetsägare varje år. Med vårt k skyddamiljardbelopp ditt hem. av produkter behöver du inte längre oroa dig för att just du ska drabbas. Våra

vattenfelsbrytare som automatiskt stänger av vattnet så fort en läcka uppstår.

Vattenläcka?av vattenskadefö Tollco är marknadsledande och har Europas bredaste utbud

vara lika självklara som brandvarnare är i din bostad. Flera av dem är minst lika

RAKA RÖR KB Ålegårdsg.5 Mölndal • 031-876300 Vi kan enkelt mail@rakaror.o.se • www.rostfriaräcken.se skydda ditt hem.

Vi är ett svenskt företag som grundades 1995. Huvudkontoret och produktion Tollco har allt du behöver för att upptäcka en vattenläcka innan den skapar kostsamma skador. Vi erbjuder allt från enkla läckageskydd och larm som placeras under vitvaror och köksskåp till

mellan Stockholm vattenfelsbrytare och Uppsala. som automatiskt stänger av vattnet så fort en läcka uppstår.

Vattenskador kostar svenska fastighetsägare miljardbelopp varje år. Med vårt kompletta utbud

av produkter behöver du inte längre oroa dig för att just du ska drabbas. Våra produkter borde

vara lika självklara som brandvarnare är i din bostad. Flera av dem är minst lika enkla att installera.

RAKA RÖR KB

Tollco är marknadsledande och har Europas bredaste utbud av vattenskadeförebyggande system. Vi är ett svenskt företag som grundades 1995. Huvudkontoret och produktionen ligger i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala.

Priser från (inkl grill, skorsten, trallgolv)

Ålegårdsg.5 Mölndal • 031-876300 tel. 0922-614 00 e-post. info@laplandhouse.com mail@rakaror.o.se • www.rostfriaräcken.se

TOLLCO AB Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta. TOLLCO AB Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta. Tel +46 18 34 90 10. Tel info@tollco.se tollco.se +46 18 34 90 10. info@tollco.se tollco.se

ste a t e h ! j s n n e a r p a m m a m o k s ool

Se vårt stora bastusortiment på www.bastuspecialisten .se

Tollco har allt du behöver för att upptäcka en vattenläcka innan den skapar kostsamma skador.

p

Vi erbjuder allt från enkla läckageskydd och larm som placeras under vitvaror och köksskåp till vattenfelsbrytare som automatiskt stänger av vattnet så fort en läcka uppstår.

Vattenskador kostar svenska fastighetsägare miljardbelopp varje år. Med vårt kompletta utbud

Vi har det stora sortimentet av bastuugnar från finska Harvia. Ugnarna finns i många storlekar och även utförande med inbyggd n fråugnarna vattencistern. Till 360/120 hia kompletta Bafinns lättmonterade skorstenar.

7.999:-

av produkter behöver du inte längre oroa dig för att just du ska drabbas. Våra produkter borde

vara lika självklara som brandvarnare är i din bostad. Flera av dem är minst lika enkla att installera.

6.995:-

Vi är ett svenskt företag som grundades 1995. Huvudkontoret och produktionen ligger i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala.

från

TOLLCO AB Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta. Tel +46 18 34 90 10. info@tollco.se tollco.se

l

Familypoo från

epump

Poolvärm

Tollco är marknadsledande och har Europas bredaste utbud av vattenskadeförebyggande system.

29.995:-

www.riopool.se

Världens största tillverkare av badtunnor

KOMPOSITTRALL Familypool + Poolvärmepump! = SANT! * från 143:-/bräda från 429:-/m² SVENSKTILLVERKADE(inkl. skruv & clips)* KVALITETSBYGGNADER

från

59:-/lm*

Familypool + NYA poolvärmepump från

² *prisexempel bunt 20m 62

www.pandatrall.se

WWW.GRASTORPSTUGAN.SE

33.995:-

TELEFON 0514-31010

FLAKEBERGwww.familypool.se 7, 46794 GRÄSTORP


Sto

Världens största tillverkare av badtunnor

Lager & Utställning:

0770-335 335 rm

Telefon: 031 - 760 66 50

w w w.svenskapooltak.se

GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! DuraTrapp Naturstensbeläggning tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

FÖRE

EFTER

Läs mer på www.duracoat.se

DuraCoat AB

www.grohus.se nti

a gar

rm

Sto

last

alp

m

17 495:-

Tor 300 6-48m2

last

alp

Kan

6 995:-

n! 7

Paket Variant 249 & 303

m m/6

4m

2 r 10 å -36m ,6

var

ill k st t

För

Variant 303-M 9,2-36m2 Kan

Norra Vägen 4, 52361 Gällstad

år i 10

nt

a gar

Sto

Högsta kvalité till rätt pris! Anpassade för Svenskt klimat!

29 495:-

ant

ar rmg

ak iumt Prem yskland T från t& Frak ing ter mon år! ing

Variant 426-Mur 13-70m2

m

m m/6

4m

12 995:-

SALUTORGET Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  |  E-posta info@villalivet.se

år i 10

7 995:-

Oden 300 12-48m2

Sveriges mest sålda pool !

ter

bat a R . v e för n a d i s Se hem danden ju b r E h c o

Tenng. 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04 • info@duracoat.se • www.duracoat.se

Attefall stuga “Elsa”

Väggblock, Takstolar, klädda gavelspetsar, fönster, Dörröppning, monteringsmaterial. Frakt och lossning ingår. Pris: 45 500 kr.

Sveriges bästa erbjudanden

0767635500 fritidhem.se

0585 31661 www. jf-fritid.se

på Poolpaket och tillbehör

63


! u n å p a Pass

Var sågod!

Du får 10 nr av Icakuriren + väska & chiffongscarf för endast

129:-

På köpet!

+ porto 49:-

CHIFFONGSCARF

Vacker skir chiffongscarf. Storlek 160 x 40 cm. Värde 149 kr VÄSKA

Trendig shoppingbag i snyggt ljust konstläder med dekorativ toffs i samma material. Storlek: B: 45,5 cm H: 30 cm. Väskans botten är 11,5 x 34 cm. Värde 299 kr

Ditt erbjudande: Icakuriren ord. pris Väska & scarf

10 nr 330:448:-

Totalt värde

778:-

Du betalar Du sparar

129:-* 600:-

Icakuriren är Sveriges mest älskade veckomagasin. Här möter du de aktuella personerna och reportagen som berör. Självklart får du också den goda helgmaten, reseguider, tester och köpråd. Med Icakuriren behöver du bara en inspirationskälla.

* Porto tillkommer med 49 kr

Sva ra in om 7 da ga r – sp ara 600 kr! SVARA MED SVARSKORTET Riv här

SVARSKORT

Riv här

ADODIC

Adress

E-post Mobilnr

SVARA PÅ WEBBEN:

dintidning.se/IC9279

JA TACK! Jag vill få 10 nr av Icakuriren för endast 129 kr + porto 49 kr och får beige väska & mörkrosa chiffongscarf på köpet!

Namn

Postnr

eller

Åsa Holmström, chefredaktör

Ort

Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2021-07-04 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. Prenumerationen avslutas automatiskt och du kommer att få ett nytt erbjudande att ta ställning till vid periodens slut. Eventuell premie skickas ca 3-5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning.

Frankeras ej Mottagaren betalar portot

Story House Egmont

SVARSPOST 203 275 81 831 18 ÖSTERSUND

Vid beställning av tidning eller annan produkt från Egmont, samt tävlingsdeltagande, godkänner jag att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobilnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Egmontkoncernen för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudanden från Egmonts samarbetspartners, som återfinns inom följande branscher, direkt relaterade till Egmonts produkter: tidningar, böcker, film, spel, pussel, leksaker, mode, skönhet, sport, fritid, heminredning, hälsa, mat, dryck, djur, natur, motor. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Egmontkoncernens tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Egmont för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Den rättsliga grunden för Egmonts behandling av dina personuppgifter är dels fullföljande av avtal och dels Egmonts berättigade intresse. Vill du rätta, radera, begränsa eller invända mot användningen av dina personuppgifter kan du göra det genom att skicka brev till Personuppgiftsansvarig, Story House Egmont AB, 205 07 Malmö eller gå till sidan www.storyhouseegmont.se/personuppgifter. Vi ser helst att du först kontaktar oss om du har klagomål. Anser du att vi inte har gjort tillräckligt kan du även kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost datainspektionen@datainspektionen.se. Fullständiga villkor: www.dintidning.se/villkor. SE0077


Läsarsp lten Har du frågor eller tips kring vårt innehåll? Maila: hej@villalivet.se

ekonomilivet

Villalivets

BO LÅNEEXPERT

Catharina Åbjörnsson Lindgren ANSVARIG FÖR BOLÅN PÅ LANDSHYPOTEK BANK

Frågor om bolån

2021

MÅNGA LÅNAR NU TILL FRITIDSHUS – ÄR DET NÅGOT SPECIELLT ATT TÄNKA PÅ?

Ann i Sollentuna: ”Läste nummer 1 av Villalivet och där fanns en bild med tre jättevackra soffbord när ni berättade om tävlingen Sveriges Mysigaste Hem. Vet ni vart jag kan köpa borden? Kan inte riktigt släppa drömmen att ha likadana.” Redaktionens svar: Hej Ann! Vi kontaktade Mira, vinnaren av SMH 2020. Hon hälsar: ”det högre bordet närmast fönstret heter faktiskt Mira. Och de två lägre kommer från Madam Stoltz...” Runt satsbord i glas/mässing Madam Stoltz finns exempelvis på solheminredning.se/ för 3 649 kr. Det lite högre hittar vi inte exakt rätt modell av, men liknande finns bland annat på Furniturebox för 1 495 kr. INSTAGRAMFAVORITER JUST NU: Vill du också synas här? Tagga ditt Instagraminlägg med @villalivet.se och få din bild publicerad i vårt flöde!

Allt fler hittar nu nya smultronställen och ser möjligheter att vara i sitt fritidshus allt oftare med distansarbete. Lånet till ett fritidshus hanteras på ungefär samma sätt som ett villalån. Banken och du behöver se till helheten i din ekonomi och att du långsiktigt klarar av betalningar för lån och ränta. Viktigt, om än tråkigt, att tänka på när du står inför att köpa ditt drömfritidshus är att inte underskatta kostnaderna för underhåll. Tänk därför in extra marginal för den typen av utgifter för ditt fritidshus.

VARFÖR SER JAG ÖPPET OCH TYDLIGT VILKEN RÄNTA JAG KOMMER ATT FÅ HOS VISSA BANKER, MEN INTE HOS ANDRA? Det har utvecklats två helt olika sätt att presentera bolåneräntan för kunderna. En del banker vill prata ränta med dig som Frågor om kund och justera den utifrån din individuella situation och bankens erbjudande. Som kund kan du då förhålla Läs mer på dig till de listräntor och snitträntor villalivet.se/ som banken publicerar, men räntan du ekonomi får sätts i dialog mellan dig och banken. Andra banker, ofta de som är nyare på marknaden, visar tydligt vilka räntor som erbjuds. Du kan då själv enkelt se vilken ränta du kan få utan att behöva kontakta eller förhandla med banken. Det är upp till dig som kund att välja vad som passar dig bäst. Oavsett ditt val, som helhet har den ökade konkurrensen gynnat dig som kund, i form av lägre räntor.

BOLÅN?

VAD HÄNDER MED RÄNTAN, KOMMER DEN ATT GÅ UPP?

Kvällsmys ute!

Härliga färger!

Inspirera – och bli inspirerad på: @villalivet.se - 19 000 följare #villalivet - vi lyfter ditt bidrag

Räntorna påverkas bland annat av vad vi banker betalar för att låna upp de pengar som vi sedan lånar ut. Nu lånar vi banker upp på historiskt låga nivåer, vilket också ger historiskt låga räntor för dig som kund. Den allt hårdare konkurrensen på bolånemarknaden ger ytterligare bättre ränta för dig som kund. Bedömare, som exempelvis Riksbanken, tror att dagens situation med låga räntor kommer att bestå under längre tid. Det är givetvis positivt för dig som har lån. Men du kan inte ta någon bedömning om framtiden som en sanning, utan tänk in att ha marginal i din ekonomi för räntehöjningar.

villalivet.se | juni 2021

65


ekonomilivet

8 åtgärder som höjer villans värde Funderar du på att sälja din villa? Bostadsmarknaden är tuff och på visningar går en potentiell köpare igenom det mesta av ditt hus in i minsta detalj. Här är åtta vitt skilda tips - från billigt till lite mer kostsamt - som gör skillnad i budgivningen. 1. MINIRENOVERA KÖKET Ett kök är hemmets hjärta. Om köket börjar bli lite slitet kan du göra en enkel minirenovering där du slipar och målar skåpluckor. Detta är relativt lätt att göra själv och det ger köket ett lyft som kan ge dig några extra tusenlappar vid en eventuell försäljning. Ett annat tips är att byta knoppar och handtag på luckorna. Det är lätt att göra själv och kan ändra karaktär och ge en fräschare känsla till köket för en rimlig peng.

2. FRÄSCHA UPP BADRUMMET Badrummet behöver kännas fräscht för att köparna ska lockas. Även detta rum är mycket kostsamt att renovera helt och hållet men genom att byta ett sprucket handfat eller en trasig spegel blir det ett mycket snyggare helhetsintryck.

3. LÅT VÄGGARNA TALA Något som du enkelt kan fixa själv är att måla väggar och slipa trägolv. Dessa åtgärder tar lite extra tid men kostar inte speciellt mycket och kommer resultera i att din villa ser 10 år yngre ut.

66

4. GÖR ETT RUM AV KÄLLAREN Har du en källare som inte används till något vettigt? Lägg några slantar och renovera upp den till ett rum som faktiskt går att använda. Ett extra gästrum eller en snygg och fräsch tvättstuga kommer vara mer värt än en kall och fuktig betongkällare.

5. FIXA UTEPLATS Få saker höjer värdet på ett hus så mycket som en fantastisk uteplats. Människor gillar att vara utomhus så fort solen tittar fram, så är det någonstans du ska lägga krut så är det här. Bygg en altan med ett stort trädäck eller en glasveranda som går att använda även på vintern. Vill du satsa ordentligt kan du anlägga en pool eller en badtunna. Investerar du i en uteplats kan du få tillbaka dubbelt av det du betalat vid en eventuell försäljning.

6. MÅLA FASADEN En nymålad fasad kan få hela villan att verka nyrenoverad och fräsch. Att måla fasaden är ett perfekt semesterprojekt och det kommer öka villans värde.

VD & ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Lindblahd

Formgivning Martin Borg

FÖRSÄLJNINGS- OCH MARKNADSCHEF Jonas Natt och Dag

Annonsmottagning Lillebil Hansson

VILLALIVET Gamletullsgatan 12 302 27 Halmstad Växelnummer 035-27 11 90

CHEFREDAKTÖR Katarina Danielsson

TRYCK Mediagruppen AB

E-post till medarbetare förnamn.efternamn@villalivet.se

villalivet.se | juni 2021

7. RENSA PÅ TOMTEN Lägg tid på trädgården eftersom den påverkar första intrycket för en köpare. Klipp gräset och se till att träd och buskar ser välmående ut. Om du inte redan har välskötta rabatter kan det vara väl värt att investera i nya blommor. Ett enkelt budgettips för att ge känslan av blommande trädgård är att köpa några maffiga hortensior eller pelargoner och plantera i stora krukor vid entrén. Din villa kommer se inbjudande ut och locka fler till visningen.

8. SE ÖVER FÖNSTER OCH DÖRRAR Ska du ha en visning bör du se till att alla fönster och dörrar är putsade och rengjorda. Ett rent och bra ljusinsläpp ökar automatiskt värdet på huset. Är fönstren och dörrarna slitna bör du fundera på att byta ut dem. De pengarna kommer du få igen på en försäljning. TA DEL AV FLER EKONOMITIPS! villalivet.se/ekonomi

NÄSTA NUMMER!

31

augusti

Stor värmespecial - alla tips du behöver! Sensommar i trädgården, ta vara på tiden

Villalivet ges ut av Förlaget Villalivet AB. Utbetalt arvode inkluderar Villalivets rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnarna. Villalivet är opolitisk och fristående. Kom ihåg att återvinna tidningen när du har läst klart den!


Just nu ett extra utrustat fönsterbyte Mockfjärds är Sveriges ledande fönsterbytare. Vi byter fönster enkelt, tryggt och snyggt. Just nu får du vårt integrerade väderskydd i aluminium helt utan extra kostnad. Det ger dig ett vackert premiumfönster i trä med en förstärkt utsida som har extra lång livslängd.*

Trygg & förmånlig finansiering

Väderskydd i aluminium utan extra kostnad!*

GÄLLER TILL OCH MED 11 JULI

• Lång livslängd • Minimalt underhåll • Utsidan ser ut som trä Läs mer på mockfjards.se

Vi erbjuder ett enkelt och förmånligt sätt att dela upp betalningen av ditt fönsterbyte. Finansiering i samarbete med Svea.

* Kampanjen gäller vid beställning av minst fem fönster med montage t.o.m. 11 juli 2021. Invändig och utvändig listning tillkommer.

Boka ett kostnadsfritt möte mockfjards.se / 020-43 00 00

2105015_Villalivet_nr5_SF_205x130mm.indd 1

2021-05-11 14:2

Lång livslängd

Svana* dina nya SP Fönster *Svana är ett ord för alla hållbara handlingar, stora som små. Tack för att du svanar genom att välja våra Svanenmärkta produkter.

Låg energiförlust

Designa dina Svanenmärkta fönster på spfonster.se

Svensk furu från hållbart skogsbruk


SVALT MOTTAGANDE HEMMA

2019

2020

Med Wood’s LUFTKONDITIONERING hemma mår du bättre, presterar bättre och sover bättre.

U K T PÅ WA R R

AN

TRE

REGIS COM D S.

OO

W

TY -

O

RA

garanti! RO D

RA

3års NP

W

TY -

TRE

T

AN

REGIS

KS UP

U K T PÅ WA R R

Upp till

COM

W

OR

RO D

DI

O

ans de

GARANTIE !

NP

D S.

3

3 45°C

DI

OO

RKS UP T JUSQU’À

W

O

Portabel luftkonditionering för dig som vill ha en tyst, diskret A/C som vunnit många priser. Wood’s A/C Cortina är en kompakt och smidig luftkonditionering som snabbt och effektivt sänker temperaturen i hemmet eller på arbetsplatsen och ger dig ett behagligt inomhusklimat året runt. Wood’s har luftkonditoneringar för de flesta behov, välj den modell som passar dina behov bäst.Läs mer på woods.se!

Återförsäljare:

Woods Cortina blev utsedd till Bäst i Test i Aftonbladets stora tester såväl 2019 som 2020

Läs mer på woods.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.