Villalivet nr.8, 2021

Page 1

NR8 VARSÅGOD TILL VILLAÄGARE SOM BOR I STOCKHOLM NORR | VID KÖP I BUTIK PRIS

29 SEK INKL.MOMS

"86 fönster – slump eller skrock?"

Vinnare 2021

SVERIGES MYSIGASTE HEM SAFFRANSTIDER Baka vanilj- & saffransbullar

MYSKÄNSLA! • UTVALT Förbered för advent • HEMMALIVET Brandsäkra hemma med kloka råd • MATLIVET Rotfruktslasagne med keso och svarta bönor • RENOVERA INNE - gör din egen walk-in-closet

INFRAMADRASS SE SID 44

MED JADE OCH TURMALINSTENAR

SE SID 58

MORGONROCK

.

LYX FÖR ENDAST 299 KR


VÄLMÅENDE FÖR KROPP OCH SJÄL Planera för ett badrum där både funktion, upplevelse och hälsa får vara en naturlig del av vardagen. Bastubadandets hälsoeffekter och välgörande avslappning är en klok investering i din hälsa och just nu har vi ett erbjudande: Vid köp av en komplett bastu så bjuder vi på spavistelse med övernattning för två personer på Hotell Tylösand.

BASTU

ÅNGA

INFRARÖD


VI BJUDER PÅ SPAVISTELSE FÖR 2 PÅ HOTELL TYLÖSAND vid köp av en komplett bastu. Läs mer på tylohelo.com/tylo/ spavistelse

FÖRDELAR MED ATT BASTA MUSKLER OCH LEDER Snabbare återhämtning efter träning genom lättnad av led- och muskelsmärta och minskad mjölksyreuppbyggnad. SINNESSTÄMNING Kan användas i behandling av oro och mild depression. HJÄRNHÄLSA Regelbundet bastubadande kan minska risken för både stroke och demens. SKYDDAR HJÄRTAT Det sänker blodtrycket och motverkar hjärtsjukdomar. SOCIALT OCH AVKOPPLANDE Avslappnad miljö för sociala tillfällen med familj och vänner.

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ TYLOHELO.COM

TyloHelo

tyloglobal

tylohelo


villalivet

90% av all oro är obefogad ! Har du förmånen att jobba med den där kollegan som kompletterar och matchar dig på alla nivåer? Det har jag! Och i en och samma förpackning – för andra gången i livet. Kan man ha sådan tur? Att längta till kontoret för att se de där pigga ögonen, ta första muggen kaffe ihop och så sprider sig glittret genom kroppen från topp till tå: Nu kör vi! Och så ligger hela världen framför våra fötter. Så där är Maria för mig. Första gången vi jobbade ihop var för över 20 år sedan, tempot var extremt, medelåldern var låg och de modiga ägarna gav oss väldigt fria tyglar och mandat att göra storverk. Självklart sprang vi på många minor. Efter en stressad period blev vi ivägskickade på föreläsning, exakt vad den handlade om minns jag inte, men Maria, som på den tiden oroade sig lite för mycket, plockade upp sitt stora livsmotto där och då: 90 % av all oro är obefogad! Detta motto upprepas ofta och vi har skrattat gott åt det många gånger sedan dess. Men det ger också stor tröst i lägen eller dagar då det blåser lite extra snålt i livet. Då hör jag hennes röst i huvudet: ”Lillebil, 90 % ...” Så kära vänner – ta denna dag till att fira och tacka den där bästa kollegan eller vännen i ditt liv som ger den extra överväxeln eller glittret i hjärtat! Tacka och låt dem få känna att det är just de som ger vardagen de extra nyanserna i målarlådan. Tack Maria! Jag behöver påminnelsen.

I detta nummer tipsar vi lite om brandsäkerhet och hur du kan bli extra smart i ditt hem. Efter några kaffekoppar med Mattias Sjöström, brand- och olycksutredare blev jag varse att de där ”90 % av all oro …” stämmer även här. Jag var övertygad om att min ganska frekventa oro över om jag drog ut strykjärnssladden eller stängde av kaffekokaren, skulle ligga högt uppe bland brandorsaker i våra hem, men hade helt fel. Mattias har mycket kunskap att dela med sig av, så läs på sidan 14 och framför allt – kontrollera dina brandvarnare idag. Jag vet också att årets julklapp till mig själv är timers till vägguttagen så att jag slipper ringa vänner och be dem fara hem till mig för att se att jag verkligen dragit ut sladden. Vad blir din bästa julgåva? Varför inte ge bort en brandfilt eller brandvarnare med snygg design? Och ta med skruvdragaren och montera upp den direkt. En enkel gåva som skänker glädje på flera sätt.

”Ingemar Stenmark, första åket!” Minns ni hur kommentatorerna ropade ut det i slutet av 70- och början av 80-talet? Blir ni också lite extra nostalgiska när ni hör ”Marche en rondeau” i Melodifestivalstider och tänker som jag ”det där är ju Ingemars låt”? Jag är född mitt i 70-talet och var kanske aningen för liten för att förstå Ingemars storhet och karriär. För mig var han den mest naturliga hjälten och förebilden som barn. När höstterminen startade eller våren kom – ja, då fick vi nya Lejonskor att gå till skolan i. Lyx och inget konstigt alls, det var bara så det var. Och när snön kom, javisst – ut i trädgårdens branta sluttning, som vi turligt nog hade. På med skidorna (att det var längdåkningsskidor spelade ingen som helst roll) och sedan gjordes de magiska och noggranna förberedelserna: Ställa sig i startposition, skaka och rätta till skidglasögonen länge och vänta in kommentatorn … För vi turades alltid om att stå längst ner i backen och ropa de magiska orden: ”Ingemar Stenmark, första åket!” Och sen bar det iväg på vingliga ben.

Inte visste jag då att jag skulle få den stora äran att besöka Ingemar och jobba med honom. Så damma av era gamla minnen och läs min intervju på sidan 28. Det finns fler fina bilder ni måste se, så kika in på villalivet.se också. Var rädda om er och oroa er inte i onödan!

LILLEBIL HANSSON Chefredaktör

I DETTA NUMMER 14. FÖREBYGG BRAND I DIN BOSTAD

– Kloka råd från Mattias Sjöström 24.

SVERIGES MYSIGASTE HEM 2021

Camilla Dahlin i Dalarna – vinnare i årets tävling.

28. INGEMAR STENMARK

”86 fönster – slump eller skrock?”

36. MATLIVET

42. WALK-INCLOSET Fixa en egen lyxgarderob. Omslagsfoto: Bildbyrån

4

villalivet.se | november 2021


EN TRYGG OCH ENERGIEFFEKTIV BERGVÄRMEPUMP MED ETT FRAMTIDSSÄKRAT KÖLDMEDIUM R32

HÖSTKAMPANJ! 8 500:– RABATT

Ange kampanjkod GEO2021 vid beställning med leverans mellan 1 sep t.o.m. 30 nov och få en installationsrabatt på 8 500 kr. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Läs mer på

www.geodan.se


Förverkliga drömmen nu! Beställ idag – till 2021 års priser. Prishöjningar väntas 2022.


Till nästa säsong väntas prishöjningar, så läget att göra verklighet av dina trädgårdsdrömmar blir inte bättre än just nu.

Nu har vi öppnat restaurang i vårt nya Flagship Showroom i Båstad

Båstad • Bromma • Munkedal • Köpenhamn • Oslo

Öppettider showrooms Mån-Fre 10.00-17.00 · Lör–Sön stängt Telefontider: Mån–Fre 09.00–17.00 Telefon 0431-686 00

uterum • växthus • willabgarden.se


Utvalt

villalivet

LILLEBIL HANSSON Chefredaktör

Mys och förbered er för advent!

Just nu kan de mörka och grå dagarna ute känns tunga och dygnets ljusa timmar blir färre och färre. Passa på att njuta av lugnet i november med mys, tända ljus och prioritera återhämtning. Nu är också en bra tid att förberede inför advent. Bjud in till glöggmingel – ute eller inne, gör en egen adventskalender till barnen, och klura på gåvor inför julen. Fungerar adventsstjärnor och ljusstakar. Dags för något nytt?

ADVENT

Vacker gran från Duved, av polyresin med fin träfinish som är dekorativ året om. Höjd 45,3 cm, ø 20,7 cm. Ca 299 kr på Jotex. Glögg eller espressomugg från Sagaform. Säljs i 4-pack och rymmer 10 cl. Ca 249 kr hos Åhléns.

Anno Domini är en adventsljusstake i rostfritt stål från klong.se, H:145 mm B:360 mm D:120 mm, ca 950 kr.

Julstrumpa i jute från temashop.se för 79 kr. Julstrumpan med broderat namn finns hos teddypost.se för ca 219 kr.

Fjällstugekänsla hemma!

Skapa en naturnära julkänsla i juteväv

Good life Herringbone kuddfodral för 595 kr från lexingtoncompany.com

En fin säck i jute till julklapparna. Finns i tre olika färger, 100 cm x 67 cm. 375 kr/st hos bybenson.com

Reindeer är ett broderat kuddfodral i mjuk bomullssammet i 50 x 50 cm, ca 750kr från chhatwal-jonsson.se

Julstjärnan Elsa från Watt & Veke är en lekfullt, flikig papperstjärna, Ø60 cm, 552 kr hos Nordic nest.

Lyx för händerna! Rutiga diskhanddukar i rött & vitt. Finns i 2-pack för ca195 kr hos www.qvesarum.se

Ge bort en adventskalender från Rituals med 24 exklusiva produkter, inklusive fyra adventsljus. Ca 650 kr.

8

villalivet.se | november 2021

Organic Cotton Premium, frottéhandduk i 50 cm x 70 cm för 199 kr på www.gant.se

Ryamatta Torrox från mio.se för 3.295 kr i storlek B 200 x L 290 cm.

✔ Mer adventspyssel finns på villalivet.se


FRI FRÅN NATURGRUS 100% BÄTTRE FÖR VÅRT GRUNDVATTEN

Vi har gjort din gjutning mer hållbar. Naturgrus är en begränsad resurs med stor betydelse för vårt grundvatten. Som första torrbruksproducent i Norden byter vi därför till krossballast – allt för att kunna erbjuda grönare produkter och säkra tillgången på rent vatten. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på finja.se/krossballast


hälsolivet

I ANNONSSAMARBETE MED

Konsumtion kan vara hållbar Intresset för möbler och inredning hos villaägarna växer – samtidigt som den ohållbara konsumtionen och klimatutsläppen ökar. Genom att välja möbler av god kvalitet kan du som konsument bidra till ett mer hållbart samhälle. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något – och det är det vi faktiskt gör tillsammans som skapar ett hållbart hem och hållbart liv! Att uppdatera hemmet med ny inredning kan vara både kul och spännande för att få en helt ny look där hemma. Form och funktion styr ofta valet av inredning och det kan krävas en del eftertanke från dig för att undvika onödig miljöpåverkan. Detaljhandelskedjan Mio har under många år arbetat med hållbarhet och ser ett ökat intresse för hållbara produkter.

– Kunder vill agera hållbart, men väl i butiken kan det vara andra faktorer som väger in, såsom prisvärdhet. Vi ser till att hållbarheten möter det kommersiella och prisvärda. På så vis kan vi göra skillnad tillsammans, säger Annelie Larsson som är hållbarhetsansvarig hos Mio.

Svanenmärkta möbler För att skapa förutsättningar för en hållbar konsumtion och ett ansvarstagande hållbarhetsarbete inledde Mio ett samarbete med Sveriges mest kända miljömärkning Svanen. – De har enormt tuffa miljökrav som vi snabbt kunde möta genom våra leverantörers fantastiska jobb tillsammans med oss, vilket redan innan mötte många av kraven, berättar Annelie. För att en Mio-produkt ska kunna bli Svanenmärkt måste Mios leverantörer uppfylla de omfattande kraven i Svanens kriteriedokument för möbler och inredning. Dessa kriterier ställer krav på produktens hela livscykel – från råvara till avfall.

TIPS FÖR EN HÅLLBAR MÖBELKONSUMTION: • Välj produkter som fyller sin funktion och som du kommer att trivas med länge. • Håll utkik efter miljömärkta produkter. Det finns många! • Vårda dina möbler så håller de längre. Mio har både tips och vårdande produkter. • Kontakta Mio om din favoritmöbel som du har köpt hos dem går sönder. Det kan finnas reservdelar. • Släng inte möbler. Piffa upp dem med fin inredning, sälj eller skänk bort.

10

villalivet.se | november 2021


I ANNONSSAMARBETE MED

hälsolivet

Svana ditt hem!

Då kan du mysa i soffan, sova och umgås vid matplatsen mer hållbart.

– En soffa måste vara av bra kvalitet och det ska vara enkelt att reparera och underhålla soffan så den känns fräsch. Självklart ska du också vara trygg med de material som omger dig när du kryper upp i favorithörnan. Sett i det större sammanhanget handlar det om att Svanenmärkta möbler ska vara en del av en cirkulär ekonomi och ett val för de konsumenter som vill bort från köp- och slängsamhället, säger Leif Lång, rådgivare på Miljömärkning Sverige. Annelie konstaterar att Mio har ett stort ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv, inte minst på grund av sin storlek och ledande position, men betonar att arbetet för att skapa en hållbar konsumtion är en utmaning som behöver adresseras tillsammans med kunderna.

Svana ditt hem Mio använder sig av uttrycket ”Svana ditt hem” för att inspirera och underlätta för kunder. Att svana är att utföra en hållbar handling, liten som stor, för ett mer hållbart liv. På Mio hittar du inspiration till att svana ditt hem så att du kan mysa i soffan, sova och även umgås vid matplatsen lite mer hållbart. Välj produkter som bidrar till ett hem du trivs i och är stolt över. Genom att svana din inredning kan du med små medel

göra en stor insats för miljön, samtidigt som du förnyar utseendet på ditt hem. Svanenmärkta möbler och inredning säkerställer att • produkterna håller hög kvalitet och funktion. • påverkan från miljö- och hälsofarliga ämnen minimeras. • klimat- och energipåverkan minskar. Är du nyfiken på Mios hållbarhetsarbete? Läs mer på mio.se

SÅ SKÖTER DU DIN SOFFA: • Ta bort fläckar direkt med mikrofiberduk (Svanenmärkt såklart). Alla Mios tyger är tvättbara, kolla upp vad som gäller för just din soffa. • Vädra kuddarna och dammsug soffan med rätt munstycke. • Puffa upp kuddarna för tyg och stoppning kan glida. • Förnya soffan med nytt tyg, nya fodral till prydnadskuddar eller plädar istället för att köpa ny soffa. • Byt ut det som går sönder. Du kan till exempel hitta soffben hos Mio.

villalivet.se | november 2021

11


DELBETALA I 10 MÅNADER HELT UTAN RÄNTA OCH AVGIFT NÄR DU HANDLAR FÖR MINST 2.000·*

SOFFA HARPER

14.021· (16.495·) 1.402·/MÅN*

15% PÅ UTVALDA SOFFSERIER **

NYHET!

15%

HÄMTA I BUTIK INOM 0-5 DAGAR

Sva na ditt hem!

PÅ ALLA SOFFBORD ***

NYHET! SOFFBORD

Läs mer på mio.se/svana

4.246·

(4.995·) 425·/MÅN*


MER JUL I BUTIK OCH PÅ MIO.SE

JULENS MJUKASTE – OCH STÖRSTA – KLAPP

TILL

DRÖMSOFFA DRÖMPRIS!

Mio är störst på soffor med fler än 30 modeller i olika stilar och former. Många olika varianter, tyger och färger gör dina valmöjligheter näst intill oändliga. Just nu får du dessutom 15% rabatt på några av de mest populära soffserierna. 3031 0127

Flera av våra möbler är Svanenmärkta. Hos oss hittar du dessutom alltid riktigt prisvärda produkter – leta efter ”Se priset”!

W W W.MIO.SE 3-sits soffa XL Harper i tyg Jump beige med svarta metallben 14.021· (16.495·) Fåtölj Harper i tyg Jump beige med svarta metallben Specialpris 5.995· (7.995·) NYHET Soffbord Boston 4.246· (4.995·) Handvävd matta Carreno, 200x300 cm 5.695· Lammskinn Levi, 60x90 cm 699· NYHET Pläd Meja 449· (599·)

*Gäller t.o.m. 29/11. Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. **Gäller på ordinarie priser vid nybeställning av soffserie Bellora, Eden, Harper, Kingston, Logan, Macy, Madison, Saturday, Vida och Weekend t.o.m. 11/11. ***Gäller t.o.m. 11/11.


villalivet

SMARTA HEM • TÄNK EFTER FÖRE • SÄKRA HEMMET

Förebygg brand i din bostad

FOTO: BILDBYRÅN

Varje år inträffar runt ca 20 000 bostadsbränder i Sverige. Merparten av dessa klarar vi att släcka själva och de orsakar inte så stor skada, men drygt 6000 kräver insats från räddningstjänsten och är tyvärr mer omfattande. Hur gör vi för att minska bostadsbränderna och framför allt, vad är framtidsperspektivet? TEXT: LILLEBIL HANSSON FOTO: BILDBYRÅN, NEXA, VILLALIVET

Vi träffade Mattias Sjöström, brand- och olycksutredare på räddningstjänsten i Halmstad, för att få lite tips. Mattias arbetar med utredningar och kunskapsutveckling och han slutför just nu en rapport om hur kåren behöver rusta sig för framtiden. Hur kan vi villaägare dra nytta av din kartläggning för att göra våra hem säkrare och anpassa oss till framtiden? – En sak att tänka på när det gäller brandsäkerhet i hemmet är att alla bränder är små i början. Jämför man försäkringsbolagens statistik på ca 20 000 bränder per år kontra de 6000 bostadsbränder som rings in till räddningstjänsten varje år, så är svenskarna generellt sett duktiga på att veta hur man ska agera om eller när branden uppstår. Självklart ska vi alla jobba mot att bli ännu bättre, men jag brukar prata om sunt förnuft när jag föreläser om brandsäkerhet – vi är inte mer än människor! – Det förekommer till exempel många pekpinnar om att inte ladda mobiltelefonen i sovrummet. Men med handen på hjärtat – jag gör det själv, jag är inte mer än människa. Självklart är detta en brandrisk, men då kan man vidta åtgärder för att göra det säkrare. Det viktigaste är att ha hela och bra kablar, så att inte ett elfel kan uppstå. Sedan är 14

villalivet.se | november 2021

det viktigt att telefonen ligger på en plan yta med luftig miljö. Den ska inte ligga i sängen, vid tyg eller annat som lätt kan fatta eld. Och så det viktigaste – ha en brandvarnare i sovrummet. Då har du vidtagit bra säkerhetsåtgärder. Vad är den vanligaste brandorsaken i våra bostäder? – Glömd spis är den i särklass vanligaste brandorsaken – alltså inte levande ljus, som de flesta tror. Och tyvärr ökar

dessutom glömda spisar som brandorsak. Därefter kommer eldstadsrelaterade bränder. – Ser man vidare så kommer teknik och laddning, men dessa är långt ifrån de första två. Men med tanke på att vår teknikkonsumtion ökar så är det definitivt viktigt med bra rutiner och vanor när vi pratar om brandsäkerhet i villan. – När det gäller köket kan det vara klokt att byta till induktionshäll eftersom den stänger av sig själv om vatten

Säkerhet kring solceller! Solceller innebär en ökad risk för räddningspersonal i samband med räddningsinsatser. Här är några råd att tänka på: • Sätt upp en skylt att huset har solceller. Det kan vara mörkt, det kanske regnar, solcellerna sitter högt upp eller på baksidan och syns inte när brandmännen kommer. • Fyll inte hela taket. När det brinner rejält i en byggnad behöver brandkåren såga upp hål för att släppa ut farliga brandgaser. Därför är det bra om man inte fyller hela taket med solceller utan sparar några fria ytor. • Ritning över kabeldragning. Den underlättar att snabbt få kunskap om hur kablarna går så att brandmännen vet var de kan såga. • ”Brandmansbrytare”. Förenklat kan man säga att brandmännen stänger strömförsörjningen när ett hus brinner, men solcellspanelerna fortsätter ändå att producera el. Det kan vara upp till 1000 V likspänning i kablaget vilket kan innebära stora risker för räddningspersonalen. Det finns olika typer av brytare, kontrollera med installatör och elektriker vilket som passar bäst för din installation. Markera även detta med en väl synlig skylt för att möjliggöra snabba åtgärder.


villalivet kokar över. Att kväva eld med lock är ofta bästa sättet att förhindra brand om olyckan är framme, men jag rekommenderar också att man skaffar en brandfilt och har en brandsläckare i köket eller centralt i bostaden. Nu för tiden finns det ju mängder av designade och snygga varianter. – Den andra, stora brandorsaken är eldstadsrelaterade bränder och anledningarna där är flera. Det kan vara att man eldar för hårt, att det slår gnistor, att murstocken blir för varm och orsakar brand genom värmeöverföring i huset. Det kan även vara att man inte sotat ordentligt och att branden uppstår i den feta soten i skorstenen. För att elda säkert ska du följa de rekommendationer du fått för just din eldstad. Står det 2–3 kg/ved per timme så är det viktigt eftersom dimensionerna och konstruktionen är anpassade efter detta. Det är också viktigt att använda torr ved. Eldar du med fuktig ved blir det dålig förbränning och mer rök som sotar mer i din skorsten. Att aska ur och ta hand om askan rätt är också viktigt då askan kan vara varm i 2-3 dygn. Botten på kärlet kan bli så varm att det kan börja brinna, framför allt om du exempelvis ställer ut kärlet på trädäcket eller i uterummet. Är det någon annan riskzon du ser just för villaägarna, där vi behöver bli bättre? – Det finns helt klart brandrisker i uterummen där vi vistas mycket, men kanske inte riktigt tänker att det är ”inomhus”. Det finns risk att glömma släcka ett levande ljus, man kanske har rökt och fimpat slarvigt, kanske står grillen nära eller man har gasol i någon form där. En brand som startar i uterummet upptäcks ofta sent. Risken är stor att den tar sig in i huset via vinden där den får

Sammankoppla flera brandvarnare så att alla larmar samtidigt. Genom Smarta Hem-funktionen hos till exempel Nexa Bridge skapas en automation som startar när brandvarnaren aktiveras och kan skicka en notis till mobilen och aktivera sirener. Trådlösa brandvarnare i 2-pack från Nexa, FS-558/RF för ca 479 kr hos Elon.

stor spridning och när brandvarnarna inne i huset ger utslag – ja, då brinner ofta stor del av takfot och vindsutrymme. Därför är det klokt att installera en brandvarnare i uterummet, som är sammankopplad med brandvarnare inne i bostaden. Om man tänker på ny teknik som är en del av din utredning, hur går dina tankar där? – Brand uppstår inte särskilt ofta i själva tekniken – elbilen, hoverboarden, telefonen eller själva maskinen – utan i kablar och elpunkter. Det kan vara gnistbildningar i brytare och elcentraler, eller i punkter där elen växlar eller bryts – då det händer något med strömmen. Generellt sett är det bara så – el ska installeras av behörig elektriker. Ett annat tips är också att förvara och ladda cyklar, hoverboard och liknande i garaget, inte inne i bostadshuset. Men detta förutsätter förstås att du har en brandvarnare där, som är sammankopplad med brandvarnare inne i bostaden. – Samma princip gäller för laddning av elbilar. Risken är störst när man laddar bilen med den vanliga strömsladden in i ett äldre hus där kablar kanske är för klent dimensionerade eller har blivit spröda och har sprickor. Det blir helt enkelt för hård belastning. Låt en elektriker titta på ditt elsystem och installera en riktig laddbox. Att ladda med vanlig sladd bör vara en nödfallsåtgärd som man använder sparsamt. – Många gånger blir det själva tekniklösningen som får ”skulden” för branden och blir syndabocken. Till exempel solceller som jag utreder just nu. Solceller är bra på så många sätt och det är sällan deras konstruktion som orsakar branden, utan det sker i själva elcentralen som de är kopplade till. Där ska ju likström bli växelström och det säger sig självt att det kan hända saker där. Framtiden – har du några funderingar på nya saker som kommer och som kan vara en ökande risk för oss? – Ja, jag har mina tankar. Jag tror att vi i framtiden kommer att ha en mycket större mängd batterier i hemmet. Och då menar jag stora husbatterier där vi kan lagra energin från våra solceller eller överskottet som inte används under en

Brandsäkra hemma: Mattias Sjöström, brand- och olycksutredare på räddningstjänsten i Halmstad, tipsar: • Installera brandvarnare på flera platser i huset. Gärna sovrum, badrum, uterum, förråd och garage. Använd med fördel sammankopplade brandvarnare. • Lägg inte saker som kan börja brinna nära eller på spisen. Lämna inte spisen påslagen om du lagar mat. Installera gärna en spisvakt. • Bostaden bör innehålla en brandfilt och en brandsläckare, gärna centralt eller i köket. • Diska filter och rengör fläkten. • Rengör torktumlaren och töm alla filter. • Elda rätt i din kamin eller eldstad. Följ instruktionerna för just din modell. • Sota ur skorstenen regelbundet. • Aska och rester från en öppen spis eller grill ska förvaras i en metallburk med lock. Ställ burken utomhus på stenplatta. • Släck ljus om du lämnar rummet. Lämna aldrig levande ljus obevakade. • Använd inte utrustning med trasiga kontakter eller klämda sladdar. • Ladda inte fordon och större batterier inne i bostaden.

viss tid på dagen. Oavsett hur och när dessa utvecklas så bör de inte installeras inne i bostaden, utan i garage, pannrum eller förråd med de säkerhetsföreskrifter man ofta har där. Brinner ett batteri utvecklas giftig gas och huset kan fyllas med rök väldigt snabbt. Stora batterier är inte lämpliga att ha inne i bostaden.

✔ Läs mer på villalivet.se villalivet.se | november 2021

15


Helhetskoncept med matchande väggar, tak och lister. Noga utvalda ytor och kulörer.

Överraskande enkelt Flera stilar.

Glöm slipa, spackla och måla. Regina gör renoveringen enklare. Regina panelskivor och lister för väggar och tak finns i flera olika stilar och kulörer. Som gjorda för att passa tillsammans. Upptäck möjligheterna på moelven.se/regina

Regina® panelskivor och lister

Vår utrustning är lika självklar som…

Att drabbas av en vattenskada är både jobbigt och dyrt. Med vår utrustning kan du koppla bort oron. Vår vattenfelsbrytare stänger av vattnet så fort minsta läcka uppstår. Om du frågar oss borde den vara lika given som din brandvarnare och jordfelsbrytare. Läs mer på tollco.se

TOLLCO AB Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta. Tel +46 18 34 90 10. info@tollco.se tollco.se


Det svenska valet

Spara pengar med pellets Elpriset är rekordhögt och kommer sannolikt öka i framtiden. Uppvärmning med pellets blir därför allt mer attraktivt för villaägaren. Med en modern pelletspanna eller brännare från Värmebaronen sparar du både pengar och värnar om miljön, då uppvärmning med träpellets är koldixidneutralt. När träpellets förbränns släpper de ut samma mängd koldioxid som trädet absorberade när det växte. Skötseln av våra pelletsprodukter är väldigt enkel, behöver bara göras några gånger om året och tar endast några minuter. Produkterna har genomgått hårda tester och uppfyller alla miljökrav. För att garantera högsta kvalitet sker all tillverkning i vår fabrik i Sverige.

Viking Bio G2

Pellmax UB | CU | VX

Andra generationen av vår moderna pelletsbrännare är utrustad med automatisk uraskning och ny uppdaterad programvara.

Med Pellmax kan du ta det lugnt. Dessa praktiska pelletspannor sköter sig själv och behöver bara tittas till ett par gånger per år.

varmebaronen.se

| 044-22 63 20VÄRLDSUNIKT FILTER För dig som har järn/mangan i vattnet Detta filter är endast avsett till dig som vill ha det absolut bästa och med minimalt underhåll. Vårt senaste järnfilter J400 EXCELLENT har en helt ny och unik avjärningsmassa som klarar gigantiskt mycket järn och mangan. (järn missfärgar toastolen tegelröd, brun). Dessutom renar filtret bort svavelväte som luktar prutt, fis och ruttna ägg.

Erbjudande 19 900 kr inkl moms och med montering. BraVatten Norden AB Tel: 044• 530 40

E-post: info@bravatten.se Hemsida: www.bravatten.se

Bra Vatten

Värmepumpar för smartare inomhusklimat Med en värmepump från Bosch får du trygg, ekonomisk och miljösmart up pv ä r m ning l ä ng e . O av s e t t o m du b o r i sjut t i ot a l s v il l a , r a dhu s , sekelskiftesdröm, attefallshus, mexitegelvilla , funkishus, sommar torp, f jä l l s tug a , sk å n e l ä ng a , h ä s t g å r d , s ex tiot al shus , p atr icie r v ill a , parhus eller herrgård har vi en värme pump anpassad för just dig och ditt hus.

bosch-climate.se

19
Inspireras av vår nya katalog genom att scanna QR koden.villalivet

Vinnare 2021

SVERIGES MYSIGASTE HEM

2021

Camilla Dahlin i Dalarna är vår guldpristagare i Sverige Mysigaste Hem 2021 och hennes lyckorus när vi ringde och meddelade detta går nästan inte att sätta ord på.

-D

TEXT: LILLEBIL HANSSON FOTO: VINNARNAS EGNA BILDER

et är heeelt sjukt! Jag älskar huset så otroligt mycket – men att andra också tycker om det, gör att den här vinsten är helt ofattbar! Det mest fantastiska med det här huset är att det verkligen är vackert året runt, hela tiden. Med två olika altaner, vackra vyer och den där gammaldags känslan av äkthet så är det verkligen mysigt och inspirerande att bo här.

till försäljning och jag kunde inte tro att det var sant. Budgivningen blev inte alls så galen som jag var van vid från Falun. Så helt plötsligt var huset mitt. Och jag glömmer aldrig känslan i det ögonblick när jag satte nyckeln i dörren. Jag kunde riktigt känna den gamla själen i huset och sa högt: ”Jag ska ta hand om dig!”. – Och nu vinner jag SMH! Det är en riktig kärlekshistoria, utbrister Camilla

Camilla köpte huset för drygt 11 år sedan då hon just hade skiljt sig och hon berättar hur det gick till – en otrolig historia. – Jag letade hus i Falun och tyckte allt var för dyrt och dessutom fanns det inget som riktigt passade. Så en dag passerade jag ett hus som låg 500 meter från mitt föräldrahem i Gustafs och tänkte, där är ju mitt drömhus. Lagom stort och charmigt. En månad senare låg det ute

Huset som Camilla blev lycklig ägare till är en 1,5 plansvilla som är byggd runt 1890 och är 108 m2 stor. De tidigare ägarna hade gjort stora övergripande renoveringar i huset så som fönsterbyte och tak. De hade dessutom gjort det med väldigt varsam hand och sparat allt det fina och unika i huset. Kök och badrum var däremot i stort behov av renovering och Camilla minns hur mössen sprang över golvet titt som tätt.

Den fina farstukvisten är renoverad av tidigare ägare, helt likt originalet, och med väldigt varsam hand. Pardörren och fönstrena i entrén är original. Familjens två underbara katter av rasen ragdoll poserar som om de aldrig gjort något annat så fort kameran kommer fram. 24

villalivet.se | november 2021

Camilla Dahlin

Familj: Erik Södergårds, 36, Camillas son Wilmer Dahlin, 17, och ragdollkatterna Cleo och Bodis. Yrke: Camilla är förvaltningsledare på Trafikverket samt fotograf och Erik är brokonstruktör på Sweco. Bor: I en liten by i Gustafs i Dalarna Villa: 1,5 plansvilla, byggd runt 1890 och 108 kvm stor. – Golven är riktiga plankgolv och riktigt kalla. Och när mössen dessutom sprang över dem, ja fy jag bara ryser. Men katterna var överlyckliga, skrattar hon förtjust. En tid därefter träffade Camilla sin sambo Erik och även han flyttade in i huset. Tillsammans har de renoverat alla ytskikt och slipat om plankgolven som finns kvar i original i hela huset. – Erik har blivit superhändig och har bland annat byggt ett stort långbord av gamla golvplankor och till det har vi enkla gamla pinnstolar. Camilla berättar att huset en gång ägdes av en cykelhandlare som hade cykelaffär i Lillstugan på gården. – Min pappa köpte sin första cykel här i Per Olssons cykelhandel. Det gamla gårdshuset finns kvar och det har vi också fixat till. Ett helt fantastiskt hus med timrade gamla väggar. Det ligger bra till mot


villalivet

Den mysiga Lillstugan var tidigare en cykelaffär.

På altanen har familjen ett utekök med pizzaugn och en bardisk på hjul. – Det är jättepraktiskt! Är vi många sitter vi vid stora bordet, men när vi bakar pizza vill man vara med där det händer. Då drar vi fram bardisken och sitter runt om och umgås.

altanen som Erik byggt och därför blir det smidigt att sitta där inne om man till exempel firar midsommar och det börjar regna lite. Det stora altandäcket passerar verkligen inte obemärkt förbi. Erik fick en idé om att lägga planket i fiskbensmönster och resultatet blev så otroligt vackert. Camilla lägger ut mycket bilder via instagram och det fiskbensmönstrade trädäcket har resulterat i mängder av frågor och beröm från intresserade följare. – Jag är så stolt över Erik. Jag har sagt åt honom att han är värsta trendsettern som tagit inredningsvärlden med storm.

Det går inte att ta miste på att paret trivs med att bygga och fixa tillsammans. De har blivit väldigt händiga längs resan och jobbar bra ihop. Oftast är det Erik som bygger och gör det tunga, och Camilla assisterar, men hon målar och ansvarar för andra delar i projekten. – Vi har det väldigt bra här ute. Visst har det varit lite tokigt mellan varven. Som när vi skulle ge oss på att tapetsera första gången. Jag är lite som Pippi Långstrump och tycker ”Vi kan själva!”. Erik var inte fullt lika entusiastisk och tyckte ”Måste vi ta det finaste rummet med en så dyr tapet som första projekt?”

Tapeten var en William Morristapet, en mönstrad grå tapet ”Pure honeysuckle & tulip” som passar bra för nordiska hem. – Vi kollade något youtube-klipp i några minuter sen ville jag köra igång med tapetseringen. Efter tre våder var vi redo att skilja oss, skrattar Camilla. – Men sen kämpade vi på och det blev faktiskt riktigt bra till sist. Nu hjälper Erik till och med vänner att tapetsera. – Det är ju det där med millimeterprecision. Erik är byggnadsingenjör i grunden och allt ska vara perfekt. Men jag brukar säga att allt görs relativt här, det måste man. Det går absolut inte att utgå från exakta mått på väggar och tak. Golvet på ovanvåningen skiljer 11 cm på vissa ställen och det är inte utan att man kan tro att man tagit ett glas eller två när man går där. Men man vänjer sig!

✔ Fler bilder på villalivet.se FÖRSTA PRIS!

Camilla vinner varor för över 200.000 kr: 3 60.000 kr presentkort från Contura 3 50.000 kr presentkort från Mio 3 Vista 130 ångdusch, värde 72.500 kr från Tylö 3 Gasolgrill Cayenne med 7 brännare, värde 7.995 kr från Solhaga 3 Barista® T Espressomaskin + 8 st Bella crema, värde 11.000 kr från Melitta 3 Kokboken Husmanskost (795 kr) + Hemligt innehåll till ett värde av 2.000 kr från Landshypotek Bank. PR I S E R KO M M E R FR Å N VÅ R A PA RT N E R S:

S T E A M

S H O W E R

E N C L O S U R E

V I S T A Lamporna är från Ikea. Man köper glaskuporna, sladdarna och hållarna separat och så har man smarta glödlampor som kan dimras.

I huset blandas loppisfynd och släktgods. Här sitter första tapetprojektet på väggarna.

S T E A M

S H O W E R

S T E L L A

!!!

villalivet.se | november 2021

25


villalivet

Andra plats 2021

2021

SVERIGES MYSIGASTE HEM Vi har ritat vårt hus tillsammans och byggt det mesta själva. Stilen är fantasifull, inspirerad av vackra sekelskifteshus, med stora takkupor prydda med stjärnor, grönt plåttak, och omväxlande liggande och stående panel. Fönstren omges av vackra fönsterfoder. Allt snickeri har Håkan utfört. Det första intrycket man får när man hälsar på hos oss är känslan av rymd och värme i den härligt stora hallen. Golvet är täckt av grönmönstrad klinker i vintagestil, väggarna har en matchande grön tapet och hög bröstpanel. Två lila fåtöljer är placerade vid ena väggen. Den svängda trappan leder upp till övervåningen. Den stora glasverandan använder vi som matplats. Skönheten hos de vackra spröjsade fönstren förstärks av djupa fönsternischer och slingrande pelar-

Namn: Susanne Stjärnglimra, 67, min man Håkan Stjärnglimra, 59, och två kattsystrar som heter Trixie och Molly, båda två år. Yrken: Håkan är en mycket erfaren snickare och jag är utbildad samtalsterapeut och qigonglärare Villa: Stjärnglimra Gård som ligger mycket vackert i Sparreholm, Sörmland. goner. Här är utsikten över sjön sagolik. Vi sitter ofta här och njuter av solnedgången. Vi älskar vårt mysiga hus och lever det liv vi drömde fram.

✔ Läs mer och se fler bilder på villalivet.se den som snickrar mest. Barnen får ofta vara med på våra projekt. Vi har ständigt något på gång och nya idéer dyker alltid upp.

Tredje plats 2021

✔ Läs mer och se fler bilder på villalivet.se

SVERIGES MYSIGASTE HEM Vi valde att flytta från vårt parhus i Magnarp eftersom det blivit för litet. Vi föll pladask för huset och älskade det från första stund. Vi älskar bland annat köket, takbjälkarna och innergården. Huset har en speciell känsla och är byggt 1912. Vi flyttade in februari 2016. Vad är det mysigaste med ert hem? Den äldre gedigna stilen är något vi älskar. Huset bär på en historia vilken vi nu

också är en del av. Vår kamin i köket och kakelugnen ger en bra mysfaktor men även vår inredning, våra möbler och att vi faktiskt älskar att vara hemma gör att huset känns levande. Hur gjorde ni för att få det så mysigt? Vi har en personlig inredningsstil och älskar att blanda loppisfynd med nya och personliga saker som skapar en harmoni för oss. Oftast får Ann-Louise en idé men vi planerar tillsammans och Markus är

26

villalivet.se | november 2021

2021

Namn: Ann-Louise Forsberg Alfredsson, 37 år, Markus, 38 år, Viggo, 8 år, Isa, 6 år. Katterna Samba, Otis & Chilli. Yrken: Ann-Louise driver webshoppen My Dreams (mydreams.se) och studerar till lärare. Markus är flygtekniker. Bor: I Munka Ljungbys samhälle, ca 1 mil utanför Ängelholm i Skåne. Villa: Sekelskifteshus i 2 plan och källare på 200 m2


Upp till 20% på våra storsäljare Mockfjärds är Sveriges ledande fönsterbytare. Vi byter fönster enkelt, tryggt och snyggt – självklart anpassat för just ditt hus och dina behov. Just nu ger vi dig upp till 20% på våra mest populära fönster och altandörrar i aluminium och trä.* Ett erbjudande du inte vill missa!

Kompromisslös kvalitet & design

Enkelt, tryggt & snyggt

Våra fönster och altandörrar i aluminium och trä har hög kvalitet, tålig konstruktion och finns dessutom i flera olika utföranden. Det är inte konstigt att våra mest populära fönsterserier är Ultimat och Prima.

Kampanjrabatter vid köp av:

Trygg & förmånlig finansiering Vi erbjuder ett enkelt och förmånligt sätt att dela upp betalningen av ditt fönsterbyte. Finansiering i samarbete med Svea.

Fönstermästare nära dig! Vi tar hand om hela ditt fönsterbyte, från måttagning till färdigt montage. * Kampanjen gäller fönster och altandörrar ur serierna Ultimat och Prima t.o.m. 14 november 2021.

Boka ett kostnadsfritt möte mockfjards.se / 020-43 00 00

1 till 3 st

10%

4 till 6 st

15%

7 st eller fler

20%

Läs mer om våra fönster och dörrar på mockfjards.se


kändislivet

"86 fönster – slump eller skrock?" Villalivet träffade Ingemar Stenmark för ett samtal om karriären, huslivet, framgångarna och familjen. Hur kan han ständigt kännas så aktuell och intressant? Ingemar har alltid varit mån om sitt privatliv och ändå får man känslan av att man känner honom. Vad är hemligheten? Och har han verkligen 86 fönster i sitt hus?

N

är Ingemar tävlade i skidor under 70- och 80-talet stannade hela Sverige. Bokstavligt talat. Han var fåordig, säker på sina skidor, klädd i hemmastickade mössor och hade ett lugn som få. Han var så överlägsen i världscupen att reglerna fick skrivas om för att andra åkare skulle ha en chans att vinna. Trots det vann han 86 världscupsegrar under sin femton år långa karriär. Det rekordet står sig fortfarande. När han bestämde sig för att lämna skidåkningen tänkte många att Ingemar skulle försvinna från rampljuset. Och så var det för en tid, men vem hade kunnat ana att hans envishet, fysik och målmedvetenhet skulle passa precis lika bra eller kanske bättre inom andra områden?

Vad fick dig att sluta åka skidor? – Jag blev less på skidåkning efter

Ingemar Stenmark FAKTA: 65 år, en av tidernas allra främsta alpina skidåkare med två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i disciplinerna slalom och storslalom. Han tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978. Vinnare av Mästarnas mästare 2011 och Let’s dance 2015. BOR: Villa i Vaxholm FAMILJ: Hustrun Tarja och dottern Iza 14 år, dottern Natalie, 37 år, med familj. 28

villalivet.se | november 2021

OS 1980, jag var inte så sugen längre. Då tänkte jag att det får bli fyra år till, sen slutar jag. Det blev ytterligare nio år. Många gånger tänkte jag: Vad ska jag ta mig till om jag inte gör det här? Men så bara fortsatte jag. Under de senare åren började jag tjäna lite pengar på skidåkningen, det hade jag inte gjort tidigare. Det blev en ny sporre för mig. Samtidigt såg jag det mer som ett jobb och det roliga försvann successivt. Till sist var jag liksom färdig med skidåkning. Vad tror du det är med din personlighet som gjort dig så omåttligt populär? – Nja, jag vet inte riktigt. Det är svårt att säga, men kanske för att jag nog uppfattas som ”lagom”, lite typiskt svensk. Jag är extrem när det gäller idrott, men privat sticker jag inte ut. Genom alla framgångar har jag alltid varit mig själv och känner kanske inte riktigt att jag varit en stjärna. Det finns så många andra som kämpat lika hårt som jag, men inte nått toppen och jag har lärt mig att det är de små grejerna som ger framgång. Jag hade lika gärna varit okänd. Jag tycker att det är viktigt att inse att jag varit lyckligt lottad, men inser också att jag haft tur att ha varit på rätt ställen vid rätt tidpunkt. Att vara så ung och bli så framgångsrik måste ha varit omtumlande och stort, dessutom var du väl blyg? – Vi hade jättebra ledare hela tiden. De hade inte så stor erfarenhet de heller,

TEXT LILLEBIL HANSSON FOTO BILDBYRÅN, ROGER GRYM, INGEMARS PRIVATA BILDER

men var väldigt duktiga och jobbade hårt för oss. Landslagstränaren Olle Rolén ordnade och strukturerade upp presskonferenserna: En dagen före tävling och en direkt efter att tävlingen var klar. Medierna respekterade Olles och presschefen Ulf Stenbergs regler och jag tror inte att jag hade klarat att fokusera lika bra om de inte gjort det. Under tävlingsdagen kunde vi fokusera helt på uppgiften. Det passade mig väldigt bra. Funderade du på att bli tränare åt någon annan efter att du slutade åka? – Nej, jag var så mätt på skidåkning. Det skulle ha blivit samma sak igen, jag var helt färdig med den delen av livet. Jag är självlärd på skidor och är inte så bra på att lära ut teknik. Jag hade känslan, men inte kunskapen att beskriva tekniken i detalj och föra det vidare. Nu så här många år senare har jag blivit bättre på det där, för nu har jag sett så mycket skidåkning på tv och analyserat åkarna. Din barndomsvän Stig Strand har haft en lång karriär som skidkommentator. Något som du själv provade på under OS i PyeongChang 2018. Hur var det? – Det var svårt, det passade inte mig! Jag åkte inte till tävlingarna utan satt i en liten studio i Stockholm och med ett hologram bakom. Så att det skulle se ut som om skidmiljön fanns där. Men det blev alldeles för stelt för mig. Att tänka på hur man skulle sitta. Och sen är det väldigt svårt att analysera skidåkning.


kändislivet En del ”tyckare” har påstått att Stig Strands analyser av hur snabbt någon åkte nästan aldrig stämde. Och många tyckte att du ”såg ut att åka långsamt” på din tid. Hur hänger det där ihop? – Resultaten hänger på någon hundradel, det är jättesvårt att se! Men knepet är att titta mer på skidorna, så får man ett hum om hur fort det går. En åkare som rör mycket på överkroppen ser ut att vara snabb, men det stämmer inte. Min överkropp var nog väldigt stilla, så därför såg jag långsam ut.

Efter att ha bott 26 år i Monaco flyttade Ingemar hem till Sverige igen och lät bygga ett vitt trähus på Vaxholm. Vad var det som gjorde att du flyttade hem till Sverige igen? – Börje Salming hade en stor sjötomt ute på Vaxholm. När han bestämt sig för att stycka av en del av den fick jag frågan om jag ville köpa tomten. Jag visste ju att det var svårt att få tag på sjötomter i Stockholm och det kändes helt rätt att flytta hem till Sverige igen. Jag lät bygga ett nyckelfärdigt hus med vissa korrigeringar och önskemål som jag hade. – Hela familjen trivs jättebra på Vaxholm. Här ute får man lugn och ro. Man slipper storstadsjäktet och ändå är det inte så långt bort. Vill man in till stan tar det 30 minuter med bil, och ungefär en timme med båt. Det stod någonstans att du har 86 fönster i ditt hus – lika många som dina världscupsegrar. Är det lite skrock eller bara en kul grej? – Det bara råkade bli så. När huset var färdigt började jag räkna fönstren en dag

Ingemars vackra Let’s Dance-pokal.

Vinn signerat ex. av Ingemars biografi på

villalivet.se

och kom fram till att det var 86 stycken. Så det är inget jag har beställt, säger Ingemar och skrattar. – Eller så var det husleverantören som hade humor. Ingen sa något till mig, kanske var det en slump bara?

Vad är det viktigaste för er för att skapa ett tryggt och trivsamt hem? – Ja, Tarja är nog lite petig med att det ska var ordning och reda. Jag själv växlar mellan att ibland vara slarvig och ibland ordningsam.

Vem gör vad hemma hos er med huset? Gillar ni att fixa tillsammans eller hur tänker ni med hussysslorna? – Jag klipper gräset och sen hjälps vi åt med tomten. Grovgrejer gör oftast jag, men Tarja håller på med blommor och är duktig på hur det ska se ut. När det gäller matlagning så är det Tarja som lagar det mesta. Jag brukar diska och städa undan. Det är inte så ofta vi står alla tre och lagar mat tillsammans, men det har hänt att Iza lagat mat åt oss. Det är kul.

Det slår mig att alla vackra glaspokaler och priser från skidkarriären inte finns någonstans. Men mitt i allt det vita står den – den stora, röda och väldigt vackra skon från Let’s Dance. Är den mer betydelsefull på något sätt? – Nja, jag skiljer inte på dem på det sättet. Som liten pojke ställde jag upp priser och plaketter i bokhyllan och tyckte mycket om det. Men nu är de faktiskt för många och helt ärligt är de lite i vägen. Den karriären är dessutom väldigt långt borta i tiden, så det känns lite konstigt att ha en massa priser framme och visa upp. Skon känns mer aktuell och den är fin. Den får nog vara med något år till!

Stilen i familjen Stenmarks hus är trivsam, vitt och enkelt, inte så mycket saker. Och ordning och reda.

Ingemars favoritskidor vid huset i Vaxholm.

Hur kom det sig att du ställde upp i en så annorlunda tävling som Let’s Dance mot vad du tidigare medverkat i? – Castingtjejen på produktionsbolaget, Åsa Thurhammar, hade frågat mig i flera år, men jag sa blankt nej varje gång. En dag sa hon: Du kan väl provdansa? Och Intervjun det kunde jag inte säga fortsätter med nej till. Så jag provdanfina bilder på sade i 20 minuter och villalivet.se det kändes jätteroligt. Jag är verkligen glad... villalivet.se | november 2021

29


DET BÄSTA MED HÖST OCH VINTER ÄR VÄRMEN! Den du får från bastu, ångbad och brasvärme såklart. Vi har modeller som passar alla, kom gärna in i butiken så hjälper vi dig tillrätta. Välkommen!

CONTURA COSI är en lättbyggd murspis som finns i flera olika höjder. Glas på två eller tre sidor, välj själv. Målas i önskad kulör efter montage.

TYLÖSAND T-870 INFRAKABIN En infraröd bastu har många hälsofördelar. Kroppen värms upp inifrån, det passar därför utmärkt vid ledvärk och för avslappning för dig som tränar.

CONTURA 896 STYLE ÄR EN utrymmessnål spis CONTURA I5 är en spiskassett för installation i öppen spis med extra höjd. Ger härlig braskänsla och är eller eldstadsöppning. Stilren design med stor panoramalucka försedd med flera sinnrika funktioner. för god insyn till elden.

TYLÖ HARMONY SQUARE Smarta basturum som anpassas efter dina önskemål. Bygg på en dag, inga specialverktyg behövs.

Alla våra spisar och bastur kan köpas med installation, klara för brasa och bad.

Karlsbodavägen 19 A • Bromma • Tel 08-445 14 10 Öppetider: måndag 10.00-19.00, tisdag-fredag 9.00-18.00, lördagar 10.00-15.00

Vi erbjuder bekväm finanisering utan ränta på 24 månader. Endast uppläggningsavgift 495:- och avisering 49:-/mån tillkommer.

Besök vår hemsida för att se vårt stora sortiment, aktuella priser och kampanjer www.bastuspecialisten.se


DÖRRAR & FÖNSTER FÖR KUNDER MED HÖGRE KRAV Vi tar hand om allt. Uppmätning, tillverkning, leverans och installation. R AT IS FÖR G N IN G ERMÄT FÖNST FFERT OCH O RING 90 92 08-27

TYLÖSAND T-870 INFRAKABIN En infraröd bastu har många hälsofördelar. Det infraröda ljuset tränger djupt in i kroppen och värmer upp inifrån, det passar därför utmärkt vid muskel- och ledvärk och för avslappning för dig som tränar.

BESÖK VÅR BUTIK & UTSTÄLLNING Anderstorpsvägen 12 i Solna Tel. 08-27 90 92, sthlm@ekstrands.com www.ekstrands.com

®

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, prisändringar och slutförsäljning.

Din verkstad. Dina projekt. Multimaskin ”DTM51Z” Batterispänning: 18 V Exkl batteri och laddare 10076553 1 316:-

Borrskruvdragare ”DCD791L2T” Batterispänning: 18 V Inkl 2 st batterier 3 Ah, laddare och väska 10247298 2 395:-

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in. Besök oss i Botkyrka och Sundbyberg.

1 295:Minicirkelsåg ”WORX WX523” Batterispänning: 20 V Max sågdjup: 27 mm 6416805 Tillhörande batteri ”WA3572” 2,5 Ah 6416798 495:-


än M 40 er ta 00 k 0

STÖRST

I NORDEN PÅ

TAKRENOVERINGAR

Ö er 28 ve fa å r re rs nh et

DAGS ATT BYTA TAK? Vesivek är Nordens största takrenoveringsföretag. Företaget grundades i Finland 1993 och sedan 2016 finns Vesivek i Sverige. Sedan starten för 28 år sedan har vi utfört över 40 000 villatakrenoveringar. Vi har också ett unikt koncept, där vi levererar ett nytt tak till dig på bara några dagar. Det lyckas vi genom effektiv logistik, egna kranbilar, hög kompetens och lång erfarenhet! Att anlita Vesivek är ett tryggt och säkert alternativ !

Elomäenkuja 19, 01900 Nurmijärvi

31.03.2019

Elomäenkuja

1.4 Läpiviennit

31.03.2019

Elomäenkuja

Tarkista läpivientien ympärykset, onko kosteusvaurioita?

19, 01900 Nurmijärvi

19, 01900

Nurmijärvi

Kyllä

31.03.2019

31.03.2019

Elomä

a 19, 01900

enkuja

2019 31.03.

Nurmijärvi

Onk vaur o alus ioita

Elomäenkuj

HJA 1. YLÄPO olien1.1 Kattotu

19,

01900

Nurmi

järvi

eess

a Kyllä

us

Seinällenost rakenteille. o pellin alta pääsee

ettu sti sijoit

allisu

ten

ärvi

öturv käytt

kosteus

kaise

enmu

nnus

Nurmij

katt

?

o

enkunt ja ruoteid

ituks EET 01900 - Rake 19, tarko F2 OTT ti ja MA ATU OEL llises KOK URV turva ÄYS (5.2) sekä TOT ÄÄR nettu MISMKATOLLE 6. KAT asen

enkuja

Elomä

31.03

.2019

Läpivienti

ille yttäv 1.). tiä edell ästi ENTA JA (5.3. LE RAK kiinte tä käyn tie KOL vä, MEN nöllis on kulku kestä SUO SY ULLA e sään amat ) olla PÄÄ T (5.3. muill n, katke n tulee sekä kaine STEE ille ikkaa ARU olaitteille enmu yttäv Talot 2). 1.). ituks RVAV vaiht (5.2. tiä edell (5.3. as OTU ilman ä tarko etik tä käyn tie KATT ille, tettäv Lap JA nöllis on kulku järjes 6.2 LLA savupiipu on e sään amat ) le U KATOsevil laitteille T (5.3. muill n, katke ja sekä kaine KULKlla sijait STEE sille ARU olaitteille enmu Kato nuso ta ituks RVAV vaiht raken ta suoja OTU ilman ä tarko ti. osil tulee ä KATT ille, tettäv llises Katt JA röivä ueet järjes 6.3 turva LLA savupiipu elual ympä on le sti ja U KATOsevil laitteille ja olesk nusta helpo ija raken KULKlla sijait ttaa t leikk sille suori Kato nuso ttävä ee myös voida a. raken lla käyte kosk tulee ) n osalteivät talve Määräys ous . teide S (3.8.at sekä Nuoh ta. eet raken eita, jotka ISUU kohd lta jaajäältä n rakenteis iest Kyllä t ittuje ja puutt VALL en lume ja/ Yleiskuv2.). Lum väyli TUR 6.4 ä mainohtia perustuva valta ta (3.8. kattoristikoissa kulku JEN ista/ edell TILO ntien ja ta putoatä aluet Näkyykö a tummum vain olla epäk innot voi ULKO nkäy katol a yleis ja hava tai ruoteiss en mistä? en kuntoessa sesti Sisää nuks ja muut mädänty kohte kohte varai ja aistin raken luetta ttää katua oli selvi stettutehty ena ole tarka s on ituks a ei elmu 1.2 Eristeet tarko kunto . Kats en ksen esille jälkiä elmu kohte essa n. Kats a osin stuks Näkyykö eristeissä tietoo een Muilt t tarka kosteudesta? eräis .2019 tullee musp 19.02 koke ärä

ämä

Vesivek Oy |

Päiv

mäki

Toni ys venn nsel

Kallio

Vesivek

Oy | Y-tunnus:

0951383-0

| Jasperintie

intie

83-0

us:

k Oy

273 33960

uri:

la |

Nime

273

33960

Pirkkala

019

425

eristeille.

Kyllä

1.5 Tuuletuksen toimivuus

Alus käyt katte ena rake töiän käyt nteil pääs etty sä. le. Läpi huop vien akat nit e tekn vuot

Tuuletus pitää kosteuden poissa ja rakenteet kuivina. Tuulettuuko yläpohjatila Kyllä räystäiden kautta? Aluskatteen ja ruoteen välissä tulee olla riittävä tuuletustila.

2. KA TEM

Onko ruoteen alla tuuletusrimat?

Ei

Muistiinpanot:

Rakenteilla ei tuuletusrimoja. Peltikatteen alle pääsevä kosteus patoutuu ruodetta vasten.

Mikä aluskatemateriaali?

Kyllä Huopa

Kyllä

Vesivek 10Oy | Y-tunnus: 0951383-0 | Jasperintie 273 33960 Pirkkala

5/

| Jasperintie 273

33960 Pirkkala

| Kattoluuri: 019

425 2235 | www.vesivek.fi

aistinvara

Onko yläpohjatila ssa tunkkainen haju?

| Kattoluuri: 019 425 2235 | www.vesivek.fi

inen havainnoi nti Ei

7 / 10 Vesivek

Oy | Y-tunnus:

2235 |

9/

10

k.fi

www.vesive

.fi

0951383-0

| Jasperintie

ali

Alus käyt katte ena rake töiän käyt nteil pääs etty sä. le. Läpi huop vien akat nit e tekn vuot

n

TEM Suo rapr ATE Ruu ofiilip RIA elti korro vikokoon AL osio IN kest panojen, KIIN Valit ävyy NIK vai se onk deltä muid nau KE än en kiinn la vaio kato Onk kiinn ET o itettä ittimien mol lla ruuv Onk kiinn viä emp koko ja tiivis ruos o kiinn ikkeet ia? i onpa teell nou tees ikke Nau Onk ssee noja isten sa? la et t? tiivis o kiinn (SFS alus teet ikke Kyllä EN levyjen 1090 rikk iden tulee Kyllä i? -2:20 vast 18, ata koht Kyllä a 5.6.1

273 33960

Pirkkala

| Kattoluuri:

avat isen yläp

ohja

n

).

019 425

2235 | www.vesivek.fi

4 / 10

019 425

esivek

| www.v

Kattolu

Pirkka

ohja

AL I

eria

1.3 Hajun

avat isen yläp

ATE RIA

Mikä nyky kate isin? mat

3. KA

1.6 Aluskate Aluskate ohjaa tiivistyvän veden turvallisesti ja hallitusti räystäälle. Onko aluskatetta?

Y-tunnus: 0951383-0

| Kattoluuri:

2235

Onko ilmanvaihtokanavien eristykset kunnossa?

vuotanut

6 / 10

Vesive

k Oy

| Y-tunn

us:

09513

83-0

| Jaspe

rintie

273

33960

<<< VESIVEK KONDITIONSRAPPORT™

är enkel att förstå genom bilder och beskrivande text av våra iakttagelser.

Pirkka

la |

| Jasper

09513

| Y-tunn

Kattol

uuri:

019

425

2235

| www.v

esivek

.fi

Vesive

8/

10

Boka nu kostnadsfri takkontroll! RING 010 108 01 60 vesivek.se

KVALITETSGARANTI

LEVERANSGARANTI

PRISGARANTI

Unik 10 års monteringsgaranti. Upp till 50 års materialgaranti. Egen produktion i norra Europas modernaste tillverkningslinje. Betongpannor från Benders.

40 000 utförda takrenoveringar tog oss 28 år, ditt nya tak tar knappt en vecka. Vesivek takbyten sker alltid som totalentreprenad.

Fast handslag, fast pris – och du betalar först när jobbet är gjort. Skriftliga och tydliga avtal med flexibel finansiering i upp till 12 år.KAMPANJ!

KÖP ORIGINALET LUX RETRO 6-I-1 STEREO MUSIKCENTER NOSTALGISK UTANPÅ – HIGHTECH INUTI FM RADIO + SKIVSPELARE + KASSETT + CD + USB + BLUETOOTH

-40% SPARA 1.794:-

BÄSTSÄLJARE! VAGNER LUX 930: EXTRA STIFT: VAGNER HÖRLURAR:

VAGNER LUX 930 -40% • FM radio med vacker stereoklang DU FÅR • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone och surfplatta • Skivhastigheter 33, 45, 78 (stenkakor) varv/min. • Kassettspelare • CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Integrerade stereohögtalare 2 x 5 Watt RMS (2 x 50 Watt PMPO) • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Fjärrstyrning • Svensk bruksanvisning • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

ALLT FÖR:

3.495:99:795:4.389:1.794:-

2.595:-

Enkel beställning - snabb leverans Telefon: 0526 60340 - www.postshop.se Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Leverantör: HELGESEN STRÖMSTAD


matlivet

Matlivet med Villalivet & Melissa Fler recept på villalivet.se

R otfruktslasagne

Melissa Oskarsson halsobak www.halsobak.nu

”Rotfrukterna går att variera i mängder. Du kan använda dig av bland annat rödbetor, morötter, palsternacka och rotselleri – bara fantasin sätta stopp!”

N 4–6 personer ¸ 1 timme

Hallonpaj-snacks

DU BEHÖVER: 300 gram morötter 300 gram palsternacka 2 vitlöksklyftor 1 stor gul lök 480 gram kokta svarta bönor (290 g avrunnen vikt) 2 msk tomatpuré 1 msk torkad oregano 1,5 tsk starkt paprikapulver 1 förpackning finkrossade tomater med vitlök (390 g) 2 dl crème fraiche salt & svartpeppar

”Riktigt goda hallonpajrutor, naturligt sötade med kokossocker och agavesirap 500 gram keso blir ett utmärkt snacks till utflykten.” 0,5 dl mjölk 150 g riven ost

Scanna QR-koden för instruktioner och köplista eller läs på www.villalivet.se

Vanilj - & saffransbull ar

36

villalivet.se | november 2021

med keso & svarta bönor

Lakto-ovo-vegatrisk

”En busenkel

och väldigt enkel lasagne med rotfrukter, svarta bönor och keso!

”Äntligen säsong för saffran! Dessa otroligt goda och saftiga saffransbullar med vaniljfyllning är naturligt sötade med dadlar och agavesirap. Mina är med lite extra fullkorn, men fungerar lika bra med vanligt mjöl.”

N ca 16 bullar ¸ 3 timmar VETEDEG 0,5 gram saffran 1 tsk citronsaft 25 gram jäst 2,5 dl mjölk 75 gram rumsvarmt smör, mjukt 3 msk agavesirap 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (Kungsörnen) 0,5 tsk salt

FYLLNING 75 gram rumsvarmt smör, mjukt 3 msk agavesirap 15 färska och urkärnade dadlar 0,5 tsk vaniljpulver Eventuellt 1 msk vatten TOPPING 1 uppvispat ägg pärlsocker


NYBORG 65 + 38 kvm Pris från 510 000 kr

NYBORG 65 + 38 kvm. Här har ni ett fantastiskt fritidshus med öppet ända upp i nock. Huset har en smart planlösning som ger plats för hela tre sovrum och en skön bastu. Se alla våra modeller på baseco.se

Unika drycker tillverkade av björksav från noggrant utvalda björkar i

SAV Savhuset.se

Jämtland

savhuset.se

Sav Glöd ® Alkoholfri

Sav Glöd ®

69 SEK | 500ml | 0,5% vol | 19038

Säljstart 21-11-01

120 SEK | 500ml | 14% vol | 34128

Sav™ Sparkling 2012

330 SEK | 750ml | 12,5% vol | 30103

Sav™ Sparkling

Sav™ Fjällvin

197 SEK | 750ml | 12% vol | 33692

119 SEK | 750ml | 11,5% vol | 36235 Finns i butik på utvalda orter och som beställningsvara på www.systembolaget.se | Konsumentkontakt 070 - 321 81 92 | Läs mer på www.savhuset.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


TESTER DU KAN LITA PÅ Prova 3 nr av Råd & Rön utan bindningstid!

3 nr för

45:MISSA INTE!

Beställ för den 19 november så hinner du få nr 10 med tester av espressomaskiner, luftfritöser och vegetariska köttbullar. Vid beställning får du tre kommande nummer av tidningen och direkt tillgång till vår låsta hemsida med alla aktuella tester samt tidigare utgåvor av Råd & Rön digitalt. Fyll i den portofria talongen eller beställ via: www.radron.se/villalivet8 Erbjudandet gäller nya prenumeranter t o m 31 december 2021 och endast inom Sverige.

Testa Råd & Rön – 3 nr av tidningen + tillgång till vår webb med alla tester!

Alltid på konsumentens sida.

Ja tack! Jag vill prova Råd & Rön och får 3 nr för bara 45 kr. Jag får dessutom tillgång till alla tester på www.radron.se. Efter mina provnummer upphör prenumerationen. (Ord lösnrpris är 195 kr). Du kan även beställa direkt via: www.radron.se/villalivet8

FRANKERAS EJ. MOTTAGAREN BETALAR PORTOT.

Namn: Adress: Postnr:

Ort:

Telefon: E-postadress:

Spara

150:-

Vid beställning kommer vi behandla de personuppgifter du tillhandahåller för att fullgöra våra avtalade skyldigheter samt erbjuda dig fortsatt prenumeration. Läs gärna vår personuppgiftspolicy på www.radron.se/personuppgiftspolicy. Råd & Rön, Box 38001, 100 64 Stockholm, tel: 08-674 43 10. Prenumerationsfrågor Kundtjänst, tel 08-799 62 23. Priset gäller nya prenumeranter t o m 31 december 2021 och endast inom Sverige.

c/o Flowy Information AB

SVARSPOST

20484529 831 18 Östersund

ROR846


LÅT KREATIVITETEN FLÖDA OCH SÄTT EGEN PRÄGEL PÅ DIN NYA POSTLÅDA

Luftvärmepumpar för alla hem! Luftvärmepump är en mycket effektiv värmelösning. Både energimässigt och ekonomiskt. Vi är med dig hela vägen – från att välja rätt produkt, till leverans och installation. CANVAC Luftvärmepump QHW-TA12A/QHX-TA12A

KRAFTPAKET!

14 390: Värme, kyla och avfuktning WiFi som tillval Follow Me-funktionen avläser och anpassar temperaturen automatiskt

års ETSGARANTI

T KVALI Sedan 1 9 9 9

SKYLT DIN EGEN MED A N IG S E D OCH BILD MED TEXT TYG! K VÅRT VER

Art nr 111893

/kylkapacitet

SMART UTRYMMES LÖSNING

FUJI ELECTRIC Luftvärmepump RSG-12

14 495:

För upp till 145 m2 Fjärrkontroll och möjlighet till appstyrning Gög värmekapacitet ända ner till -30°C Passar perfekt över de flesta ytterdörrar

Art nr 112658

SKYLTEN INGÅR UTAN EXTRA KOSTNAD (VÄRDE 299:-)

4,6/8,1 SCOP/SEER 22-56 dB Ljudnivå inne 6,5/4,8 kW Max värme-

FUJI ELECTRIC Luftvärmepump RSG-09 KMCB/ROG-09

4,1/6,9 SCOP/SEER 3,6/3,4 kW Max värme-/kylkapacitet 22-43 dB Ljudnivå inne BASMODELL

12 995: Tystgående

Under 20 år har vi levererat postlådor till svenska hem, beställ din postlåda smidigt på flexbox.se eller ring på 040-60 80 410

Möjlighet till appstyrning Smidig funktion för underhållsvärme Art nr 112657

4,1/6,5 SCOP/SEER 5,2/3,2 kW Max värme-/kylkapacitet 22-43 dB Ljudnivå inne

Hitta din närmaste Elon-butik på elon.se AB FLEXBOX STALLGATAN 3, 23435 LOMMA, SVERIGE

Erbjudandena gäller så länge lagret räcker fr.o.m. 20/9 t.o.m 21/11 2021.


AQVISDECK©

DEN OPTIMALA POOLTÄCKNINGEN Ge ditt barn eller barnbarn en rolig, aktiv och kreativ Jul med vårt nya patenterade byggmekano EAZYMEC®. Beställ ett start- eller grundpaket och få med en speciell förvaringsväska på köpet.

Se även våra friformspooler på aqvis.se

Beställs lättast direkt via vår hemsida:

www.eazymec.se

Mer information: 0705-344471 Hallonvägen 15 - Gunnarsbyn

Telefon: 0142-230 50 , info@aqvis.se , www.aqvisdeck.se

SÄTESVÄRME Vinterkomfort

LUFTKONDITIONERING Sommarkomfort (endast DCI)

AIRBAG-RATT Ingår vid köp

KROCKSKYDDSBALK Extra kryssbalk i dörrsidorna

45 KM/TIM Mopedklass 1

#1 Sveriges mest sålda mopedbil

WELCOME TO THE NEXT LEVEL JS60 SUV i Ultimateförande. 16” svartlackade Extreme-fälgar. 6.0 ljudsystem 6.8” touchskärm med Apple Carplay och Android Auto. Extra krockskyddsbalkar i dörrarna. Airbag-ratt ingår.

www.ligier.se


Fri

fra

Exklusiva viner direkt hem till dig Guldmedalj & »Best of Show« Mundus Vini

»Italiens bästa producent« Mundus Vini

Guldmedalj Frankfurt International Trophy

eeeee

eeeee

eeeee

eeeee

Kundbetyg i webbutiken

Kundbetyg i webbutiken

Kundbetyg i webbutiken

Kundbetyg i webbutiken

94/99 points Luca Maroni

kt

eeeee Kundbetyg i webbutiken

Guldmedalj Gilbert & Gaillard

8 flaskor i provpaket

749 kr Art.nr.: 506

Marqués de Sandoval Reserva 2017, Calatayud DO Spanien (Alk. 14%)

Gran Sasso Sangiovese Vigne Vecchie 2020 Terre di Chieti IGT Italien (Alk. 13%)

Clos de las Infantas Rioja 2019 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13,5%)

Jag beställer

Hem leve rans

SVERIGE

TYSKLAND

TRYGG E-HANDEL

Skicka denna kupong

ENKELT & BEKVÄMT Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om be talning av alkoholskatten. The Wine Company till hör Hawesko-gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

Arusha Cabernet Sauvignon 2020 WO Western Cape Sydafrika (Alk. 13%)

Baron de Montranac Bordeaux 2020 Bordeaux AOP Frankrike (Alk. 13%)

Villa Maria Valpolicella 2020 Valpolicella DOC Italien (Alk. 12,5%)

Da Vinci Toscana Rosso 2019 Toscana IGT Italien (Alk. 13%)

649

Urmeneta Camenère 2020 Valle Central Chile (Alk. 13%)

provpaket Storsäljare med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA / HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (gärna MOBILNUMMER för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1092361

ART.NR.

506 649

Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. Vi gör en kreditupplysning vid din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra. När du gör din beställning kommer vi att behandla de personuppgifter du tillhandahåller bl.a. för att fullgöra våra skyldigheter i avtalet med dig och för att kunna kontakta dig med marknadsföring. Du kan närsomhelst begära att vi slutar skicka marknadsföring till dig. För mer information om vår personuppgiftspolicy kan du besöka the-wine-company.se/policy. Du kan även kontakta oss via nedanstående kontaktuppgifter. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/liv6 E-post: service@the-wine-company.se • Telefon: 0049 4122 50 44 66 The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


villalivet

Fixa en egen

walk-in-closet Många får något drömskt i blicken när de tänker på Carrie i Sex and the City och hennes enorma walk-in-closet. Oavsett om du har en liten garderob eller klädkammare och vill bygga en walk-in-closet så kommer här några tips för att skapa en känsla av en större, lyxigare, men även funktionell garderob med enkla knep. Tänk över färgval och ljusinsläpp Har du en mörk och trång yta kan det vara en fördel att utgå från en vit bas och ha ett ljust golv. Ett ljust rum kan skapa en illusion av ett större utrymme. Lägg in en lyxig matta Har du en liten klädkammare kan det vara klokt att lägga in en heltäckningsmatta. som ger ett lyxigt inslag likt ett hotellrum eller en stor walk-in-closet. Om du inte kan lägga in en heltäckningsmatta kan du välja en fluffig fårskinnsfäll eller en annan matta som täcker en större del av golvet.

Om garderoben känns trång kan du ta bort dörrarna och istället avskärma den öppna garderoben med ett par snygga gardiner. Inred med speglar En spegel kan kännas självklar i kombination med kläder, men den skapar även en känsla av rymd i klädkammaren. Har du inte plats för en helfigursspegel kan en eller flera mindre speglar fungera som ett alternativ. Har du en garderob i sovrummet ger även spegeldörrar intryck av ett större rum. Visa upp favoriterna Kombinera förvaring och inredningsdetaljer genom att visa upp dina guldkorn i garderoben. Är du en stolt samlare av vackra skor eller väskor? Vig paradplatsen åt dem så att de blir ett blickfång. Gör garderoben personlig genom att rama in snygga foton och ställa fram väldoftande doftpinnar.

Förändra med små medel För att ge garderoben ett ansiktslyft behöver du inte ändra på mycket. Byt ut lådknoppar mot nya i färg eller mönster och köp matchande galgar till alla kläder. En låda med glasfront ger ett öppnare och lyxigare intryck. Finns i olika varianter och mått till Ikeas serie Pax, Komplement.

Ordning och reda Häng plaggen färgkoordinerat och vik även stickade plagg i färgordning. Kategorisera genom att ha kavajer på ett ställe, byxor på ett annat osv. Hängande plagg ger bättre överblick än om du viker och förvarar kläderna i hyllor eller byrålådor. Med Elfas flexibla system kan du enkelt möblera om och lägga till ny förvaring. Håll golvet fritt från saker så är det enklare att städa. 42

villalivet.se | november 2021

Tänk på belysningen Oavsett storlek på garderob är belysning en viktig detalj dels för att skapa rymd,

men framför allt för att du ska kunna se och känna inspiration när du ska välja kläder. Det finns enkel batteridriven LEDbelysning i form av lister eller spotlights som du enkelt kan fästa upp om du har ont om eluttag. Investera i småförvaring För att få bättre ordning och lättare hitta bland dina småprylar och accessoarer bör du satsa på småförvaring. Det finns bra insatser som du lägger i byrålådan eller köp vackra askar och boxar. Förvara smart Högst upp i eller ovanpå garderoben är det bra att förvara säsongsanpassade kläder. Köp snygga lådor att förvara de varmaste tröjorna under vår- och sommarhalvåret och ta sedan fram och skifta mot de tunna plaggen efter säsong. På så vis blir din garderob inte lika belamrad och du får lättare att hitta de plagg du faktiskt använder. Krokar och småhyllor Krokar kan man aldrig ha för många och de minimerar risken för att plagg ska hamna på golvet. Utnyttja dessutom trånga utrymmen som exempelvis bakom dörren för krokar eller kanske några extra Dåligt med utrymme? hyllor i anslutning till Använd baksidan på dörren. garderoben.

✔ Läs mer på villalivet.se


Götaland, Trelleborg

Hotell i charmig byggnad från 1904

Centralt i Trelleborg Clarion Collection Magasinet • • • • •

SPARA UPP TILL

1.591:-

899:4 dagar från

Familjeseme ster mitt i Småland

Upplev Köpenhamn i stil

Centralt men lugnt läge

SPARA UPP TILL

1.551:-

1299:-

3 dagar från

Götaland, Vimmerby

Skåne, Helsingborg

I hjärtat av Småland

Björkbackens Karaktärshotell 3 x övernattn. m. frukost 2 x kvällens varmrätt 3 x välkomstkaffe och kaka 3 x Tillgång till bastu 3 x Gratis internet och parkering

451:-

Utforska vackra Skåne Good Morning+ Helsingborg • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny Tillgång till bastu och gym Gratis internet och parkering

Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: liv Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 85 :-

3 dagar från

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

543:-

1399:-

999:-

Vi erbjuder WEEKEND-, MINISEMESTRAR & SPA-VISTELSER.

www.risskov.se

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

4 dagar från

• • • • •

3 x övernattn. m. frukost 3 x kvällsbuffé 3 x eftermiddagskaffe och kaka Gratis internet Centralt läge

Själland, København

I hjärtat av Köpenhamn Copenhagen Plaza Hotel • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukost 1 flaska mousserande vin på rummet Gratis internet Centralt läge


.

.

TEXTILGRUPPEN

TEXTILGRUPPEN

HOTELLKUDDE

HOTELLTÄCKE

159 kr

359 kr

BORGANÄS

Kundfavor iter! Rutsticksat hotelltäcke med 680 g fyllning av microfiber/hålfiber i ett fodral av 100% bomullscambric. 150×200 cm. ORD. PRIS 845 kr DU SPARAR 486 kr

HOTELLPÅSLAKAN SATIN

249 kr

Stilrent påslakanset med hotellrand i satin, ca 2,5 cm breda ränder. Enkelsäng: 1 st 150×210, ORD. PRIS 495 kr 1 st 50×60 cm. DU SPARAR 246 kr Olika färger.

Hotellkudde med grå passpoal, fyllning av microfiber/hålfiber i ett fodral av 100% bomullscambric. 50×60 cm. ORD. PRIS 320 kr DU SPARAR 161 kr

LORD NELSON VICTORY

MORGONROCK

DROP SHOT JMD CONQUEROR 9.0 2021

299 kr

PADELRACKET Har specialutvecklats med hjälp av Juan Martín Díaz. Kvalitet för spelare som vill dominera spelet. Levereras med fodral.

SPARA

300 kr

2900 kr

En mycket mjuk och len rock av microfleece med perfekt myskänsla. Finns i flera färger och i S/M samt L/XL.

SPARA

890 kr

PADELJULKLAPPAR PÅ SHOPPEN.SE

DROP SHOT MYLAR 2021

PADELVÄSKA

SKOGSSTJÄRNAN

ARBETSBYXA

799 kr 495 kr

Perfekt för trädgård, hundpromenad, bär och svamplockning! Mullvadsgrå med förstärkta knän.

DROP SHOT PREMIUM 1.0 2021

PADELRACKET Helt nya och supersnygga Drop Shot Premium 1.0, levereras med fodral.

1890 kr 2 500 kr

DROP SHOT EXPLORER PRO 3.0

PADELRACKET SPARA

500 kr

Rekommenderas av proffset Lucas Campagnolo! Levereras med fodral.

1799 kr ORD. PRIS 2299 kr

KOSTA LINNEWÄFVERI

SPARA

500 kr

Storsäljaren!


.

MINIPLATE

MASSAGEVÄNNEN 125

PAPER STAR CRYSTAL

VIBRATIONSPLATTA

MASSAGEKUDDE ADVENTSSTJÄRNA

15 min motsvarar 30 min cirkelträning. Stärker muskler och leder samt ökar fettförbränningen.

Jobbar djupgående med massagetummar och infraröd värme som värmer upp leder och muskler vilket får igång din blodcirkulation på djupet.

1495 kr 169 kr

2495:-

NYHETER

Fler sor ter i shoppen.se

INFRAMADRASS

3495:-

Med jade & tumalinstenar, lindrar smärta och inflammation samt stärker immunförsvaret. Förbättrar lymfsystemet och blodcirkulation,

INFRARÖTT

LJUS

Vacker vit pappersstjärna gjord av två lager veckat papper och mjukt rundade flikar ger en känsla av harmoni. Kan hängas både i fönstret och mot en vägg. 50 cm.

BOSCH TEXORO

SLIPRULLE

STORSÄLJAREN!

LYSEKIL LYS-1401

999 kr

KÖKSBLANDARE

2990 kr

Slipningsspecialisten för kurvade, profilerade och strukturerade ytor. ORD. PRIS 1145 kr DU SPARAR 146 kr

Snygg kökskran med slang och utdragbart munstycke, lika bra i köket för att skölja sallad som i grovköket för att skölja smutsiga skor. ORD. PRIS 4195 kr DU SPARAR 1205 kr

WOOD’S MDK13

AVFUKTARE En stilren och effektiv avfuktare för badrum och mindre ytor!

1995 kr ORD. PRIS 2 495 kr DU SPARAR 500 kr

NORO FIX 550

TVÄTTSTÄLL

1995 kr TOPPEN

PRIS

WOOD’S AIRMASTER WOZ400

LUKTSANERARE

5495kr Eeliminerar snabbt lukter från nikotin, fukt, mögel och husdjur. Upp till 100 m2. ORD. PRIS 5995 kr DU SPARAR 500 kr

RENA MED OZON!

I porslin med överfyllnadsskydd. Kommod och dörrar.

SPARA

2080kr

EN BRA AFFÄR! Förenkla din vardag med smarta, nyttiga och vackra produkter inom hus & hem, trädgård och fritid.

.

Allt vi väljer ut är av hög kvalitét och välkända varumärken.

Alla priser gäller 2 november-16 december 2021. Shoppen förbehåller sig för eventuella feltryck eller slutförsäljning.

.


Nytt effektivt bekämpningsmedel för skadedjur som är lämpligt att användas i privata hushåll, restauranger, skolor, kontor, källarlokaler och andra områden inomhus.

Garanterat effektivt: Läs hur du en gång för alla blir av med råttor, möss och andra skadedjur på vinden, i dina skåp och bakom väggarna i hemmet! PESTINATOR-360™ sänderut ultraljud med en radie av 360 grader upp till 135 decibel öronbedövande buller och ljudtryck (som inte uppfattas av det mänskliga örat). Råttor, möss, ekorrar, kackerlackor, loppor, myror, mårdar och andra skadedjur i hemmet försvinner! Från BARA

299:(Samma som man får betala 599:- för hos konkurrenterna)

Vi introducerar den revolutionerande ultraljudsenheten PESTINATOR-360™ – ett helt nytt sätt att bekämpa skadedjur som bara behöver anslutas till ett eluttag. Därigenom slipper du gnagare och insekter inomhus

Av: Knut Larsen (journalist)

De invaderar ditt hem i skymningen, på natten eller i gryningen. De kan komma igenom de allra minsta sprickorna på vinden eller i källaren. En liten spricka i grunden är allt som behövs. Och när de väl tagit sig in är de nästan omöjliga att få syn på, eftersom de rör sig snabbt för att inte bli upptäckta. De finns överallt, gömmer sig bakom väggarna och under möblerna. De bryter sig in i ditt hem utan att intressera sig för vare sig smycken eller andra värdesaker. De vill slå sig ned permanent och sno ditt hus och dina kläder. Dricka ditt vatten. Äta din mat. Gnaga sig in i isoleringen för att få ett mjukt bo. Föröka sig. Och göra allting ohygieniskt genom att efterlämna avföring överallt. Saliv, uppkastningar, urin, avföring – de lämnar efter sig sådana spår överallt. På köksgolvet. I dina skåp. På bordsytor. På spisen. På tallrikarna, i kopparna och på husgeråden. Och kanske även på det äpple, den mat eller den marmeladburk som du inte tog bort från köksbordet på kvällen. De känner inga gränser. Och de sprider sina sjukdomar till dig. RÅTTOR. MÖSS. KACKERLACKOR. MYROR. LOPPOR. EKORRAR. SKADEDJUR! Under medeltiden dog 30–60 % av hela Europas befolkning av böldpest

ÄTER. DE FÖRÖKAR SIG. DE SPRIDER SJUKDOMAR! Ditt hem är en plats där du vill ha det lugnt och skönt. Men oavsett hur rent och prydligt du har det står oinbjudna gäster på kö för att ta sig in. Råttor, möss, ekorrar, myror, kackerlackor och andra skadedjur söker mat och husrum och kan snabbt och utan förvarning invadera ditt hem. (En obetydlig mängd råtturin kan orsaka sjukdomen leptospiros som orsakas av bakterier och kan medföra lever- och njurskador. Komplikationerna kan ge lever- och njursvikt och hjärt-/kärlsjukdomar.) Råttor och möss förökar sig snabbt! Råttor kan föröka sig året runt. De har en dräktighetstid på bara 22 dagar och får 10–12 ungar varje gång. Urin, avföring, saliv – ljudet av råttor som hörs i huset ... aggressiva råttor kan bita eller riva dina barn eller barnbarn. Så varför utsätta dig själv för fara genom att använda skadliga gifter eller sätta upp fällor? Om du EN GÅNG FÖR ALLA vill slippa skadedjur finns det ett mycket bättre sätt. Den revolutionerande PESTINATOR-360™ ! Skadedjur kan helt enkelt inte stänga ute det ultraljud och ljudtryck som PESTINATOR-360™ sänder ut. De försvinner en gång för alla – DU KOMMER ALDRIG ATT SE DEM MER I DITT HEM

mellan 1346 och 1353. Det motsvarar 75 till 200 miljoner människor. Sjukdomen beror på loppbett, men den viktigaste orsaken till böldpest var råttor som bar på loppor. Gör inga misstag. Möss och

råttor har även loppor idag och om dessa gnagare eller ekorrar kommer in i ditt hem tar sig även lopporna in. Smittad avföring och urin från råttor eller råttbett innebär en risk för lungsjukdomar m.m. Heltäckande skydd i hemmet

Gift, kemikalier och fällor som ofta används vid skadedjursbekämpning kan vara hälsofarliga. Nu kan du bli kvitt skadliga gnagare och insekter i hemmet på ett bättre sätt ...

Skyddar upp till 550 m2

VI PRESENTERAR: PESTINATOR-360™

Bild A

Bild B

Högeffektiva ultraljudvågor får bukt med skadedjur på en gång … Människor och husdjur kan inte höra det störande ljudet. PESTINATOR-360™ sänder ut högeffektiva ultraljudvågor med ett ljudtryck på hela 135 decibel som attackerar skadedjurens hörsel och nervsystem och tvingar dem att fly. Ultraljudet är så störande för skadedjuren att de sticker från både mat och vatten och bo – och ljudet kan inte uppfattas av människor och husdjur. Och en nyhet är att Pestinator har utvecklats för att ge extra ljudtryck mot skadedjuren när den sätts i läget Duo. Detta gör Pestinator till det mest effektiva bekämpningsmedlet för skadedjur på marknaden idag. BILD A: Smart, elektronisk, bärbar ... den avancerade PESTINATOR-360™ är perfekt i hemmet, i restauranger, garage, källare, på arbetsplatser – i alla lokaler inomhus. Detta är en aldrig tidigare skådad innovation – ett 100 % säkert och naturligt sätt att bekämpa skadedjur på. Du slipper se ruttnade, döda djur eller otäcka döda insekter. BILD B: Den multifunktionella PESTINATOR-360™ sänder ut ultraljudvågor med en frekvens på 25 000–65 000 Hz. Dessutom sänder den ut tryckvågor. Ultraljudvågorna skiftar hela tiden och sänds ut via högtalarna, medan tryckvågorna kommer från en separat transduktor. Råttor, möss, ekorrar, kackerlackor, myror, loppor, syrsor och silverfiskar, som ofta gömmer sig på vinden eller under väggarna klarar inte av att bombarderas med ljudvågor. De försvinner och kommer aldrig tillbaka Varje enhet täcker upp till 550 m2.

Laboratorietester har visat att ultraljudvågor attackerar de flesta gnagares och insekters hörsel och nervsystem. Det gäller för råttor, möss, spindlar, ekorrar, kackerlackor, myror, loppor, syrsor och silverfiskar. Ljudvågorna är så plågsamma och obehagliga att de sticker och slutar äta. De klarar helt enkelt inte av ljudbombardemanget av pulserande ljudvågor som har samma inverkan på dem som en skärande hög, oregelbunden siren. En PESTINATOR 360™ är utrustad med denna ultraljudsteknologi i form av ett avancerat, bärbart elektroniskt system som ger upp till 135 decibels ljudtryck. Skadedjuren skräms iväg helt utan kemikalier, gift eller fällor. Du blir av med ruttnande insekter eller giftrester och du behöver inte ägna tid till att spåra stinkande döda råttor eller möss bakom väggar eller i de mörkaste delarna på vinden eller i källaren.


TRE FUNKTIONER – TÄCKER HELA HUSET Vi rekommenderar att du sätter en i varje rum som är särskilt utsatta!

VARNING: Gnagare och andra skadedjur som råttor, möss och kackerlackor sprider sjukdomar genom bett, rivning, avföring, urin, saliv eller indirekt genom parasiter.

Den tyska kackerlackan är den vanligaste kackerlackan i världen. Den överlever i flera månader utan föda och i upp till två veckor utan vatten. Fossiler tyder på att kackerlackor funnits på jorden i mer än 300 miljoner år. En enda hona och hennes avkomma kan bli till mer än 300 000 kackerlackor på bara ett år. Kackerlackor överlever allt, även atombomben över Hiroshima. Det enda effektiva sättet att bli av med kackerlackor är att störa deras hörsel och nervsystem. Och det är precis det som man gör med en PESTINATOR-360™.

Det finns fyra egenskaper som gör Pestinator effektiv på ca 550 m2. Du kan själv välja vilket skadedjur som ska utrotas. ULTRA: När du väljer ULTRA sänder enheten ut ultraljudvågor från två 360 graders högtalare som mycket effektivt får råttor, möss, kackerlackor, loppor, myror, syrsor osv. att försvinna. TRANS: Intermittenta tryckvågor från transduktorsystemet får mårdar och ekorrar att försvinna, om de befinner sig inuti huset. DUO: Denna multiinställning innebär att ultraljud- och tryckvågor sänds ut från två högtalare och transduktorer så att ultraljud med en frekvens av 25 000–65 000 Hz emitteras. Det får alla skadedjur att försvinna. TEST: Använd den här inställningen för att kontrollera att systemet fungerar: PESTINATOR-360™ sänder ut ljudvågor som kan uppfattas av människor, så att man kan kontrollera att systemet fungerar som det ska. Det är helt problemfritt att använda PESTINATOR-360™. Du behöver inte vara rädd för att dina barn eller barnbarn får i sig kemikalier eller gift eller att de bryter ett ben i handen eller fingrarna om de fastnar i en råttfälla. En annan fördel är att systemet besparar dig obehagliga upplevelser. Du behöver inte slå ihjäl eller vidröra skadedjur och slipper ta bort äckliga rester eller kemiska ämnen.

100 % garanti. Får undan ALLA SKADEDJUR på alla ställen i HUSET! Villor, lägenheter, restauranger, källare, garage, skolor, vindar, arbetsplatser – anslut PESTINATOR-360™ till ett eluttag och välj de ljudvågor som önskas ...sedan kan du eliminera alla skadedjur inomhus. Så enkelt är det! Ljudvågorna från PESTINATOR-360™ kan inte uppfattas av dina husdjur eller av människor och stör därför inte någon i familjen. Det är ett komplett system – du behöver inte köpa till något och du behöver ingen dyr extrautrustning eller andra tillbehör. Systemet levereras komplett med en adapter och en utförlig bruksanvisning. 100 % GARANTI FÖR ATT PRODUKTEN FUNGERAR. Sätt din PESTINATOR-360™ var som helst inomhus. Systemet väger inte mycket, är kompakt och går lätt att flytta. Därför kan den sättas där det är mest praktiskt för dig, t.ex. i köket, på ett bord, i sovrummet eller i källaren. Denna banbrytande uppfinning kommer garanterat få bort skadedjur ur ditt hem och sörjer för att de aldrig någonsin kommer tillbaka. Bilda dig en egen uppfattning. Testa PESTINATOR-360™ i ditt hem i 90 dagar. Och njut av att du är fri från skadedjur. Se det fantastiska resultatet. Det fungerar. Om du av en eller annan anledning inte tycker att det här är det bästa system för skadedjursbekämpning som du någonsin stött på är det bara att returnera din PESTINATOR-360™ så får du pengarna tillbaka. Du behöver inte motivera ditt beslut. Det finns inget lika bekymmersamt eller obehagligt som en skadedjursinvasion. Lyckligtvis kan du nu slippa skadedjur en gång för alla, så att du kan känna dig trygg i ditt eget hem. Beställ redan idag!

annons

Om du ser en ensam kackerlacka i ditt hem är det stor risk för att det finns många fler, som äter och förökar sig. Och kackerlackor är inte ofarliga. Man har kunnat bevis eller misstänker att de bär på organismer som kan orsaka flera allvarliga infektioner. Kackerlackor kan även utlösa astma och andra allergier som sprider E. coli-bakterier, gula stafylokocker och streptokocker. Så du har väl alla skäl till att se till att dessa inkräktare försvinner en gång för alla från ditt hem? Det kan du göra nu med den fantastiska PESTINATOR 360™. Anslut den bara till ett eluttag och sedan blir du en gång för alla kvitt skadedjur i hela hemmet!

Verkar över hela fältet och ger ett effektivt skydd på upp till ca 550 m2.  Är effektiv dygnet runt och året om.

EFFEKTIV: Upp till 550 m²

 Du slipper använda kemikalier. Du behöver inte ta i skadedjuren. Du behöver inte slå ihjäl dem. Det är varken äckligt eller giftigt.  Helt idealisk i privatbostäder, på kontor, i garage och källare, på restauranger, i lägenheter, på skolor och alla andra ställen inomhus. Oskadlig för barn och husdjur. Stör inte tv-apparater eller annan elektronisk utrustning, inkl. pacemaker.

”Mössen försvann ... Det är helt underbart!” ”Så snart vi satte PESTINATOR-360 i uttaget fanns det inte längre några möss som kilade runt! Det är helt underbart!” Först betalade min fru 5 000 kronor för skadedjursbekämpning. Det ledde inte till någonting alls. Vi hade möss i skafferiet och i köket hela tiden, och deras avföring fanns överallt. Nu är huset musfritt. Tusen tack! Ert system funkar!” – Hans Åberg.

se.com www.pestinator-

Levereras med adapter

 Sikker for husdyr  Beskyt dine børn og børnebørn!

Ring oss på 040 674 1849 och köp PESTINATOR-360™ FUNGERAR GARANTERAT

 JA TACK, jag vill gärna ha ett hem utan skadedjur. Skicka en PESTINATOR-360™ omgående: Jag vill inte löpa någon risk att smittspridande råttor, möss, ekorrar, kackerlackor eller andra skadedjur invaderar mitt hem och sprider sig så att deras saliv, urin och avföring ligger i mina skåp och smittar ned lådor och bordsytor. Skicka mig en PESTINATOR-360™ omgående enligt nedanstående beskrivning. Jag vet att en PESTINATOR-360™ skyddar ett inomhusområde på ca 550 m2 och kan anslutas till ett uttag så att den fungerar året om. Levereras med adapter. En PESTINATOR-360™ är supereffektiv. Ultraljudet uppfattas inte av människor eller husdjur. En PESTINATOR-360™ verkar med 100 % garanti på det sätt som vi beskriver – du slipper skadedjur utan gifter, fällor eller skadeämnen som är svåra att använda. Du kan få pengarna tillbaka inom 90 dagar om du inte är helt nöjd.

Beställ idag på www.pestinator-se.com. Eller ring 040 674 1849 eller skicka kupongen. DET FINNS INGEN RISK.

FYLL I ORDERSEDELN:

Pro-shopper

 1 PESTINATOR-360™ .............................................................................................................................. BARA 369:+ porto 79,-

 2 PESTINATOR-360™ ............................................................................................................................. per st. 349:+ porto 79,-

 3 PESTINATOR-360™ ............................................................................................................................. per st. 329:Leverans GRATIS  4 PESTINATOR-360™ ................................................................................................................ per st. KUN 299:Leverans GRATIS Namn: ______________________________________________________________________________________________________

Adress: _____________________________________________________________________________________________________

Postnr.: _________________Postort: _____________________________________________________________________________

E-post: _______________________________________________@ _____________________________________________________

SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö


Passa på!

Unikt erbjudande från

Just nu!

10 nr 169:+ Vacker fönsterljusstake

+ porto 39 kr

Vi bjuder på härlig läsning och massor av underhållning! Det är i Hemmets Journal du får all underhållande läsning, gripande och intressanta människoöden, reportage, massor med härliga mat- och bakrecept, våra älskade romaner och noveller, trädgård och blommor, handarbete, hälsotips och mycket mer. Vi är också störst på korsord, varje vecka får du minst 24 sidor kryss. Dessutom nu med ännu bättre vinster.

På köpet! Fönsterhängd ljusstake Vacker ljusring att hängas i fönster, bidrar till en mycket hög mysfaktor i vintermörket. Kvisten på bilden ingår ej. Värde 199 kr


Avkopplande läsning – direkt hem i brevlådan!

Goda & lättlagade recept Läsning som berör Hälsa & Medicin Bäst på korsord Ditt Erbjudande:

10 nr

Hemmets Journal ord.pris

330:-

Ljusstake värde

199:-

Totalt värde

529:-

Du betalar

169:-*

Du sparar

321:-

*Porto 39 kr tillkommer.

SVARSKORT Beställa via webben så får du din premie snabbare! www.dintidning.se/HJ8409 AIWDHJ

Ja, tack! Jag vill prova 10 nummer av Hemmets Journal för bara 169 kr och får då också en fönsterljusstake. (Ord. Pris för paketet är 529 kr.) Jag sparar 321 kr. Porto 39 kr tillkommer.

AIWEHJ

Ja, tack! Jag vill hellre ha två extra nummer av Hemmets Journal och får 12 nummer för bara 169 kr. (Ord. Butikspris 396 kr) Jag sparar 227 kr.

BETALARENS UPPGIFTER

Namn:

r dig inte Du förbinde er! till fler n umm

Frankeras ej Mottagaren betalar portot

Ge bort tidningen!

Fyll i betalarens och mottagarens uppgifter och skicka kupongen

Adress:

JAG VILL GE BORT TIDNINGEN TILL:

Postnr/Ort:

Namn:

E-post:

Adress:

Mobilnr:

Postnr/Ort:

Svarspost 203 275 81 831 18 Östersund

Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2021-12-18 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. Prenumerationen avslutas automatiskt och du kommer att få ett nytt erbjudande att ta ställning till vid periodens slut. Eventuell premie skickas ca 3-5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning. Vid beställning av tidning eller annan produkt från Egmont, samt tävlingsdeltagande, godkänner jag att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobilnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Egmontkoncernen för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudanden från Egmonts samarbetspartners, som återfinns inom följande branscher, direkt relaterade till Egmonts produkter: tidningar, böcker, film, spel, pussel, leksaker, mode, skönhet, sport, fritid, heminredning, hälsa, mat, dryck, djur, natur, motor. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Egmontkoncernens tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Egmont för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Den rättsliga grunden för Egmonts behandling av dina personuppgifter är dels fullföljande av avtal och dels Egmonts berättigade intresse. Vill du rätta, radera, begränsa eller invända mot användningen av dina personuppgifter kan du göra det genom att skicka brev till Personuppgiftsansvarig, Egmont Story House AB, 205 07 Malmö eller gå till sidan www. storyhouseegmont.se/personuppgifter. Vi ser helst att du först kontaktar oss om du har klagomål. Anser du att vi inte har gjort tillräckligt kan du även kontakta Integritetsskyddsmyndigheten, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost imy@imy.se. Fullständiga villkor: www.dintidning.se/villkor. SE0096


ekonomilivet

Villalivets

BO

Catharina Åbjörnsson Lindgren ANSVARIG FÖR BOLÅN PÅ LANDSHYPOTEK BANK

LÅNEEXPERT

Frågor om bolån VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG SKA BYTA BOLÅNEBANK?

ränta erbjuds du. Detta då banken tar en lägre risk vid låga belåningsgrader. Några banker, som vi på Landshypotek, har öppna räntor som utgår från belåningsgrad. Du som kund ser då tydligt vad som påverkar den ränta du kan få.

Framförallt ska du utgå från vad du tycker är viktigt för din levnadssituation och ditt bolån. Du behöver inte ha enbart en bank för alla dina banktjänster, utan kan välja det som passar bäst för just bolånet. Hos banker IBLAND STÅR DET som tydligt visar räntan på hemsidan EFFEKTIV RÄNTA slipper du förhandla. I samband med – VAD BETYDER EFFEKTIV? bytet behöver du ett underlag för Det viktigaste när du ska låna pengamortering som du enkelt ska få från ar är att titta på din faktiska din nuvarande bank. När du kostnad. Den totala kostnaden flyttar ditt bolån löser du Frågor om anges genom den effektiva alla lån i den nuvarande räntan, och uttrycks som banken. Har du inte valt årsränta i procent. Den någon bindningstid kan Läs mer på effektiva räntan kan även du fritt lösa lånen. Har du villalivet.se/ innehålla administrativa avdäremot en bunden ränta gifter, för exempelvis avisekan du behöva betala en ekonomi ring och uppläggning av lånet. kostnad. Det kan vara bra För bolån är skillnaden mellan den att räkna på. Det är också bra erbjudna räntan och effektiva räntan om du har BankID samt uppgifter om inte särskilt stor. Skillnaden är desto fastighetsbeteckning, inkomst och större vid andra typer av lån som priandra lån nära till hands. Bankerna vatlån till konsumtion. Där gäller det är vana vid att flytta bolån mellan sig och det är ofta smidigt, men det kräver att verkligen räkna på vad kostnaden i också att du aktiverar dig. Men det kan slutändan blir. det vara värt!

BOLÅN?

VAD BETYDER BELÅNINGSGRAD? Belåningsgraden säger hur stort bolån du har i förhållande till värdet på din bostad. Om ditt hus är värderat till två miljoner kronor och du har bolån på 1,5 miljon kronor är din belåningsgrad 75 procent. Belåningsgraden påverkar amorteringskraven och ofta även räntan. En tumregel är att ju lägre belåningsgrad du har, desto lägre

50

villalivet.se | november 2021

Villalivets julkalender

Följ vår julkalender under hela december. december Gå in och tävla och delta i utlottning om presentkort från Mio för 2000 kronor varje vecka. Fler överraskningar kommer...

1

SENTKORT TÄVLA OM PRE R HOS MIO FÖ VECKA 2000 KR VARJE

VD & ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Lindblahd FÖRSÄLJNINGS- & MARKNADSCHEF Jonas Natt och Dag CHEFREDAKTÖR, FORMGIVNING Lillebil Hansson ANNONSMOTTAGNING Lina Samuelsson TRYCK Mediagruppen AB E-POST TILL MEDARBETARE förnamn.efternamn@villalivet.se

VILLALIVET Gamletullsgatan 12, 302 27 Halmstad Växelnummer 035-27 11 90 Villalivet ges ut av Mediagruppen AB. Utbetalt arvode inkluderar Villalivets rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnarna. Villalivet är opolitisk och fristående.

Kom ihåg att återvinna tidningen när du har läst klart den!


Flytta ditt huslån – men bo kvar i ditt hus En del tror att bolån följer av att köpa nytt hus. Men du kan flytta ditt lån, även om du bor kvar. Det har tusentals gjort före dig. För många husägare finns det tusen­ lappar att spara genom ett aktivt val av bolånebank. Det är dessutom enklare än vad många tror. Vi på Landshypotek Bank har inga krav på att du ska flytta allt som gäller din ekonomi till oss. Tvärtom, ha kvar det du önskar hos din gamla bank och flytta bara bolånet. Vi hjälper dig i flytten. Du ansöker tryggt och smidigt på landshypotek.se. Välkommen att upptäcka din nya bolånebank!

För ett rikare liv på landet


Torka tvätten skonsamt i rekordfart

a

WOOD’S NYA TORKRUMSAVFUKTARE BLÅSER KLÄDERNA TORRA - MED VINDENS HASTIGHET

BÄST I TEST

LD-seriens specialutvecklade torkrumsavfuktare från Wood’s blåser tvätten torr samtidigt som de tar hand om fukten. Det blir inget slitage på kläderna, man sparar energi, pengar och plats. Jämfört med en torktumlare kan man spara upp till 75% av energiförbrukningen och som bonus får man ett mer hälsosamt inomhusklimat. Wood’s torkrumsavfuktare är tillverkade i Sverige och har 10 års garanti förutsatt att filter byts årligen. De passar lika bra i hemmet som i gemensamma tvättstugor. Läs mer på woods.se

Återförsäljare: Direkt från lagerhyllan