Page 1

vil lal iv.n et

nr 6 september 2012 upplaga 2 103 500

Magasinet för dig som gillar Villaliv!

VEDBASTU I

Postens gruppförsändelse till villaägare och jordbruk

villaträdgården

GERT  WINGÅRDH Arkitektens egen loggia i väster

TILL VILLAÄGARE I Stockholm norr  1

Vinn

varmarer!

MÖNSTERPASSION I ARBETSRUMMET

höstkvälla Läs mer på sid

65

Malmöarkitektens annorlunda

Energihus


www.thermia.se

3

VÄRMEPUMP NYHET!

Thermia Diplomat Optimum G3 I snart 40 år har vi lett utvecklingen av värmepumpar och nu har vi återigen överträffat oss själva – vår nya värmepump G3 slår knock på hela branschen både när det gäller årsverkningsgrad och varmvattenproduktion. Årsverkningsgrad är det mått som visar hur effektivt värmepumpen arbetar i verklig drift, utslaget över ett helt år, och därmed visar den verkliga besparingen.

Med tillvalet Thermia Online kan du styra och övervaka din värmepump via mobilen eller närmaste dator, var än i världen du befinner dig.

Arjeplog: Inlandsrör AB 0960-101 47. Arvidsjaur: Inlandsrör AB 0960-101 47. Boden: Svets & Värme AB 070-319 58 85. Gällivare: T Wennströms Rör & Energiteknik 070-528 50 94. Haparanda: Kalles VVS Service i Karunga AB 070-324 07 96. Jokkmokk: Urbans Rör i Jokkmokk AB 070-212 24 44. Kiruna: Energiteknik Lennart Kruuka 070-291 57 41. Luleå: Bergvärmetjänst i Norr AB 070-510 91 30. Pajala: Pajala VVS AB 070-692 85 37. Piteå: Piteå Rörservice AB 070-576 98 48. Umeå: Bergvärmetjänst i Norr AB 070-510 91 30.


G

! T E H NY

B

CRAWFORD BaseMatic

får u d h oc

!

T S 7 E -8 S F E G E P A T R n e Köp A ic t a M e as

å p r o mot et! vår allra nyaste garageport! En BaseMatic kostar 11.400:-, köp inkl port, motor och en handsändare! Köp till montage och utnyttja ditt ROT-avdrag! Kontakta ditt Crawford Center redan idag för kostnadsfri offert. Erbj. gäller längst t.o.m 8 sept 2012, kan ej komb m andra rabatter & erbjudanden.

Extra öppet den 7-8 sept - kontakta ditt närmaste Crawford Center för lokala öppettider!

Ring 020-41 42 53 eller besök www.crawfordcenter.se för mer information!

En riktigt bra garageportsaffär


BEHAGLIG TEMPERATUR ATT VÄNTA I VINTER MED EN VÄRMEPUMP FRÅN PANASONIC Vill du fortsätta njuta av värmen i vinter så ta med dig en av våra värmepumpar in! I år kan vi presentera en ny högeffektiv värmepump i högsta energiklassen med ny patenterad teknologi. Dessutom har vi förbättrat luftrengöringen och förbättrat effektiviteten vilket inte bara ger renare inomhusluft och utan också renare miljösamvete och framförallt mycket lägre energiförbrukning. Nu kan du också enkelt fjärrstyra din värmepump och reglera temperaturen hemma med din smartphone oavsett var du befinner dig. Panasonics värmepumpar är effektiva även när temperaturen kryper ner till minus 25 och de kan även användas som luftkonditionering under heta sommarmånader.

VIA INTERNET

SUPER QUIET

energibesparing i klass A

STYR DIN VÄRMEPUMP VAR DU ÄN BEFINNER DIG

LV AL

supertyst fläkt 23 dB

TIL

luftrening med nanoteknik

ME VÄR ºC GERTILL -25 SP NERSTAD AV TE

www.panasonic.se

KLAR FÖR KONTROLL


Ett lugnare sätt att byta fönster Så här lugnt och skönt är det att byta fönster med oss på Wisy. Vår affärsidé är att hjälpa dig hela vägen. Från mätning och tillverkning till installation och slutbesiktning.

Gäller vid order om minst 5 fönster, kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Till och ta en sis med d år du rf * oktobe

r K 0 0 10 a t gaml för dit r! fönste

Ring så berättar vi mer om ett lugnare sätt att byta fönster, där allt ingår. Eller boka fönstermätning och rådgivning. Vi ger dig ett fast pris, avbetalning om du vill och hjälp att byta fönster oavsett väder. Allt medan du tar det lugnt och värmekostnaderna sjunker.

Tel: e-post: Web:

020-530 530 info@wisy.se www.wisy.se


Vinterns

tungvikts-

möte!

Nya Kirigamine tar fighten mot kylan

Mitsubishi Electric har under en lång tid gått segrande ur striden mot kylan. Med nya luftvärmepumpen, Kirigamine FH, presenterar vi nu en ny japansk kämpe utrustad med bl.a. Double Flap och Human Sensor, för bättre värmespridning och ännu bättre energibesparing. Med Mitsubishi Electrics Hyper Heating teknologi, luftrenade Plasma Quad och en näst intill ljudlös drift är årets vinter garanterat chanslös.

Läs mer på www.mitsubishivillavarme.se


Håll kvar sommaren!

Hej alla villa­ägare! Nu ringer det in igen! Skolgårdarna är fulla av barn och det är liv i stan. Ännu är benen bruna, träden är gröna och brittsommaren är kvar att se fram emot. Jag vill vänta lite innan jag går in och tänder ljusen. Stanna kvar på trappan en stund med morgontidningen (och nya Villaliv!), plantera mer pioner, sitta i solstolen med en filt om benen och på kvällen grilla ännu lite till. Men det är skönt att ha semesterkänslan och medelhavssmakerna i kroppen, att vara tillbaka utvilad och pigg på nya idéer och utmaningar. Och att läsa om andras…. För sådana En filt om finns det gott om i det benen är skönt nya numret av Villaliv. när solens Här kan du läsa om strålar inte banbrytande arkitekräcker hela ten Gert Wingårdh vägen. och hans spektakulära Från loggia. Och om MalmöKlippan.se arkitekten som byggde ett annorlunda energihus, halverade energikostnaden och gav huset grönskande utsiktsrum. Läs också om hur familjen Moen byggde en vedeldad bastu i villaträdgården där de njuter av sensommaren. Och följ också med vår inredare Kicki som hälsar på i Lenas härliga hobbyrum, skapat av passion för mönster och tyger – det rätta stället att vara en regnig dag. Och mycket mer… En skön lässtund önskar

Sylta och safta! Ikea.se

BLOGGLIV! Saxat från MALINS blogg malineld.villaliv.net

”Låt dina väggar tala om vem du är! Vi har alla minnen som ligger och skrotar någonstans. Det kan vara en dikt, ett ordspråk, ett foto... Så gör slag i saken! Handla ramar på loppis, ikea eller andra ramställen. Och gör så här. Upphängningarna blir ett konstverk.”

Eva Linetti

Inspirerande tyger... Jag blev jätteinspirerad av syateljén på sid 56 och vill jag klä om farmors gamla pallar och sy fina färgstarka kuddar i alla de här fina tygerna. Blir du också sugen men inte på att sy? Det är lugnt, det går att beställa och få hemleverat på den här sajten till exempel. Från Textilgallerian.se

villaliv | september 2012 

7


15 000 kronor rabatt på Daikin Altherma! Värmepumpen som är bäst när det är kallast. Nu har du en unik möjlighet att få en komplett luft-vatten värmepump för bara cirka 60 000 kronor, exklusive installation. Vi har sänkt priset på Daikin Altherma Original med 15 000 kronor. Värmepumpen som är bäst när det är kallast. Vid minus femton grader är värme effekten överlägsen, enligt Energimyndighetens omfattande test 2011. Vill du spara pengar på både kort och lång sikt? Besök närmaste återförsäljare, innan du hinner säga elräkning. Rabatten gäller nämligen bara de 50 värmepumparna som är kvar av förra årets modell. De nya modellerna lanseras i september. Läs mer på vår hemsida. Varmt välkommen.

Vill du veta mer? Besök närmaste återförsäljare eller www.daikin.se

Rätt värmepump till rätt hus

Erbjudandet gäller komplett luft-vatten värmepump Altherma Original med utomhusdel (007), hydrobox och varmvattenberedare 300 liter. Priset är exklusive installation.


49

Annorlunda energihus

INNEHÅLL

Brittsommaren är här!

56

43 Handplockat. Evas höstfavoriter 65 tävling. Vinn var varmare höstkvällar

I inredarens eget syrum flödar kreativiteten

66 nästa nummer. Missa inte nästa nummer om husets hjärta

34 I september på villaliv.net!

Bygga bastu. Så här gör du

Bastubad i trädgården! Byggtips och en liten köpguide. Guiden finns på sidan 42.

16 Wingårdh på västkusten

Kaminer. Inred med värme och ved

Tyger. Inspirerande mönster villaliv | september 2012 

9


Effektiv värmepump från Toshiba sparar pengar

Att investera i en modern värmepump sänker din energiförbrukning och kostnad för uppvärmning redan från första dagen. Våra värmepumpar är framtagna för vårt nordiska klimat och har mycket hög verkningsgrad. Vi tar ansvar från rådgivning och projektering till installation och service. Vår kunskap – din trygghet!

Under september öppnar vår NYA utställning i Solna vid Brunnsvikens Trdg & Café . Följ oss på nätet.

Fina öppningserbjudanden

Professionell rådgivning Egna installatörer och tekniker Välkända varumärken och hög kvalitet Brett sortiment: Luft/luft, luft/vatten, bergvärme, frånluft, LED

JÄMNARE TEMPERATUR I HELA HUSET Pris från:

1.159:-/mån*

KAMPANJ

Inkl ROT: 25.366:Exkl ROT: 28.990:Ord pris: 33.990:-

Luft-/luftvärmepump, 2 innerdelar

Toshiba Multisplit RAS M-18 marknadens vassaste värmepump på hela 8,5 kW med en utomhusdel och två inomhusdelar. Ger *23 delbet., 495:- uppl. avg., 35:- aviavg. jämnare fördelning av värmen.

Vi har modeller från 5,5m° och uppåt.

FÖR BÅDE VÄRME OCH VARMVATTEN Pris från:

1.374:-/mån*

KAMPANJ

Inkl ROT: 69.991:Exkl ROT: 79.990:Ord pris: 89.990:-

Luft-/vattenvärmepump

Toshiba Estia 8,8 kW för vattenburet värmesystem. Exceptionellt högt COP 4,66. Speciellt framtagen för nordiskt klimat. Finns i modeller från 8 kW till 16 kW. *60 delbet., 395:- uppl. avg., 25:- aviavg., 5,88% årsränta

www.vuab.se 100 orter – ett tfn. 0200-25 33 25

STOCKHOLM 08-630 30 00

JÖNKÖPING 036-61 000

MALMÖ GÖTEBORG 040-49 57 50 031-340 07 40

UDDEVALLA 0522-132 60

Samtliga priser är inklusive moms och ROT-avdrag och gäller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra rabatter. Vi reserverar oss för tryckfel.

Beställ vår gratis katalog på www.classicum.se Besök även vår webbutik med tillbehör. SVEDALA: Visningsträdgård, butik & huvudkontor. Adress: Aggarpsvägen. BRUNNSVIKEN: Visningsträdgård. Adress: Ulriksdalsvägen 2. Öppettider: www.classicum.se Tel: 040-40 51 90


STRÅLANDE

CONTURA 480 Ord. pris 31.900:-

JUST NU 27.900:-

Spara

tider för dig som vill

4.000:Modernt skuren täljstenskamin med en välbeprövad och uppskattad brännkammare.

SPARA

1.500:-

rabatt på Premodul skorsten vid samtidigt köp av valfri Contura kamin.

CONTURA 556:3 Ord. pris 19.900:-

JUST NU 16.900:-

Spara

3.000:Prisexempel: Contura 560T, 4 m Premodul skorsten* ord. pris 36.000:-

Riktigt stora sidoglas gör känslan av öppen eld mer levande. Går att få i flera utföranden. Miljömärkt med Svanen.

JUST NU 30.700:-

Spara

CONTURA 660T:5 Ord. pris 28.820:-

SPARA upp till

JUST NU 23.900:-

Spara

4.920:-

6.420:-

5.300:-

Endast Contura 560T Ord. pris 23.700:-

JUST NU 19.900:-

Spara

3.800:-

En verklig tungviktare i täljsten med extra lång avsvalningstid. Vikt 270 kg. Finns i 3 varianter. Miljömärkt med Svanen.

Reservation för tryckfel.

CONTURA 810:1 Ord. pris 13.900:-

JUST NU 11.900:-

Spara

2.000:Basmodellen i Contura 800-serien är en smidig och nätt kamin. Miljömärkt med Svanen.

* Totalt 4 meter komplett rak skorsten inkl. 1,5 m utvändig fyrkantig skorstenshuv.

Njut av värmen året om Contura braskaminer är ren njutning i alla väder. Just nu har vi kampanjpriser på några av våra populäraste modeller. En Contura kamin höjer mysfaktorn, sänker värmekostnaderna och sprider ljus i hemmet genom generösa glasytor. Contura ger snabb uppvärmning, har hög förbränning och är miljömärkt med Svanen.

Scanna koden med din smartphone och se fler kampanjmodeller!

Fler kampanjmodeller och närmaste återförsäljare hittar du på www.contura.se

Kampanjpriserna gäller t o m den 13 oktober 2012 Symboler

E AD

I N S WED

EN

ED E N

M

SW

IN

DEN SW E

IN

E ED

N

MA DE

RANTI

EN

SW

GA

I N S WED

SW

RA

S

E AD

MADE IN

NTI 5 ÅR

TIONEN

M

MADE IN

T

5 ÅRS G A

DRAGE

LA

N

MA DE

S G A RA

N

ÅR

E ED

5

TI

ROT

AV TI

L L I N S TA L

Ingår i

VÄ N D R O

T

AN

AVDRAG

Kaminer för varje hem


kmkreklam.se

Du vet väl att du beställer skogens bästa pellets på nätet!

Bestä

ll Nu!

Prislis ta o områd ch leveran se hitta r du p å

storae

nsope

llets.s

Fler och fler upptäcker att det bästa sättet att beställa pellets är genom storaensopellets.se. Här får ni bästa pris och snabb kostnadsfri leverans direkt hem till dörren.

e

Med andra ord – beställ skogens bästa pellets på nätet, det lönar sig!

Erbjudande till dig som läser Villaliv!

50:- rabatt per pall eller 50:- rabatt/ton vid bulkleverans.

Gå in på storaensopellets.se och utnyttja din rabattkod: 5villaliv

Har du råd att inte prova oss?

storaensopellets.se


MER VÄRMANDE

produkter på villabutiken.se RING IN DIN ORDER!

0200-29 79 00

RING IN DIN ORDER!

0200-29 79 00

NYHET NYHET NYHET

12.995:Ord. pris 16.995:-

Partner tILL:

Mitsubishi Luftvärmepump Q Heat 450 är luftvärmepumpen för små villor och fritidshus - med en av marknadens tystaste innedelar. COP = verkningsgrad 4,75. Värmekapacitet 1,3-4,5 kW. Kylkapacitet 1,1-3,5 kW. Läs mer på www.villabutiken.se

INKL. HEMLEVERANS!

8.995:-

FYNDPRIS!

12.995:Ord. pris 16.995:-

Ord. pris 14.590:-

VILLas anDOrra med pelare, täljstenstopp braskamin Vedeldad braskamin med täljstens-topp. Förberedd för tilluftsanslutning ø10 cm. Konvektion. Effekt 8 Kw. Grå. Storlek B540× D540mm. H1200mm. Vikt 95 kg. Läs mer på www.villabutiken.se

NYHET NYHET NYHET

37.500:Ord. pris 42.000:-

VILLas Freya 3 Braskamin Gjutjärnslucka, Rökstos, vedgaller och eldstadsbotten av gjutjärn, Keramiskt glas, Topp och bakanslutning, Svalt handtag, CO2 neutral, 5 KW (3-7 kW) ≈ 30-105 m2, Höjd 87 cm.

Baxi AB, Storgatan 50, Box 654, 521 21 Falköping. Tel 0515-171 10. Fax 0515-155 13. www.baxi.se

BaxI PPOPers Pelletskamin 8 kw Friblåsande varmluftskamin med tidlös design eltändning och elektronisk rumstermostat. Perfekt för hus med direktverkande el. Storlek H1045 mm. B580xD 532mm. Vikt: 140 kg

SVENSK TILLVERK AD!

4.995:Ord. pris 6.450:-

Vasa – skorstensfria dekorationsspis Svensktillverkad, testad och godkänd väggspis i borstat rostfritt stål. Med 5 års garanti. Storlek B700×D215mm. H620mm. Vikt 14 Kg. Läs mer på www.villabutiken.se

Kolla in våra “ständigt lågpris” produkter på www.villabutiken.se


Det är skillnad på varumärken och varumärken! VILLas MarIna 900 med spegel Ett klassiskt möbelpaket med tvättställ i porslin och överfyllnadsskydd. Underskåp m soft-close, spegel med LEDbelysning. Köp till högskåp + 2.995 kr. .Blandaretillval. Läs mer på www.villabutiken.se

INKL . FRAK T FRåN :

5.995:-

Ord. pris 10.900:-

efon eller Prata med proffsen via tel drumsmejl och hitta minst 150 ba utiken.se möbler till på www.villab

BLANDARE INGåR

5.995:-

Ord. pris 11.785:-

BEGRÄNSAT AN TAL

1.895:-

Ord. pris 3,250:-

VILLas Zara 900 med spegel Prisbelönt möbelpaket med tvättställ i porslin och överfyllnadsskydd. Underskåp m soft-close, spegel med LED-belysning. Blandare ingår. Köp till högskåp + 2.650 kr. Finns även i vit höglans och en större variant VILLAS ZARA 1200.

Nu ÄNNu FLER

produkter på villabutiken.se

BeLLa – Duschvägg Härdat säkerhetsglas 8 mm. Polerad aluminiumprofil. Duschen är justerbar i bredd mellan 770–800mm. Stång avkapningsbar L1200mm. Mått glas B700, 800 el. 900mm. H2000mm. Läs mer på www.villabutiken.se

RING IN DIN ORDER!

0200-29 79 00

RING sig IN DIN ORDER! feltryck eller slutförsäljning. Ev. adm. avgift samt frakt kan tillkomma på priser. Alla priser gäller tom. 31 september. Villabutiken förbehåller för eventuella

0200-29 79 00


KÄNDISRUM XXXXXXXXXX

Arkitektens egen loggia i väst Hemma hos Gert Wingårdh på Västkusten finns inte ett spår av Compact Living. Den svenska arkitekten är en byggnadskreatör där estetisk materialkänsla och otrolig rymd finns närvarande i allt han gör. Plus en hel del humor. Här visar han sitt uterum, sin loggia. Text Jeanette Gardner  Foto jacob karström

» Kortsidan med utsikt mot havet står öppen både sommar 16 

villaliv | september november 2011 2012


Här beundrar Gert utsikten från sitt sovrum.

Namn: Gert Wingårdh Yrke: arkitekt SAR, ägare Wingårdhs Arkitektkontor AB Bor: vid havet innanför Marstrand Familj: hustrun Karin, barn och bonusbarn Aktuell: med bland annat projektet Strandparken i Sundbyberg, Stockholm

och vinter, oavsett om solen skiner, det regnar eller snöar.  « villaliv || september november 2012  2011  villaliv

17


KÄNDISRUM

Inte så vanligt på våra breddgrader, men Gert vågar! Den avlånga loggian har ingen vägg och inga fönster på kortsidan.

» Detta uterum kallar vi för vår loggia. Det är verkligen ett uterum i ordets rätta bemärkelse.  «

I

nnovativt, sfäriskt, naturskönt är den första tanken som slår en när man ser Gert Wingårdhs hem. Tillbyggt, ombyggt och ändrat ett flertal gånger men nu är hans oas precis som han önskat den. I ett gammalt torp från 1600-talet och med en tomt på 17 000 kvadratmeter har han byggt sin egen unika hemmamiljö vid havet innanför Marstrand i Göteborg. – Vi tyckte om huset direkt och såg möjligheterna här för att skapa ett boende som vi villa ha det. Och så köpte vi det 1992. Detta uterum kallar vi för vår loggia. Detta är verkligen ett uterum i ordets rätta bemärkelse. Kortsidan med utsikt mot havet står öppen både sommar och vinter, oavsett om solen skiner, det regnar eller snöar.

18 

villaliv | september 2012

– Det är byggt för att klara det, helt enkelt, skrattar Gert lite hemlighetsfullt.

Form efter behov Ordet loggia för tankarna till den kända loggian i Vatikanen, ett konstrum smyckad med fresker av konstnären Rafael på tidiga 1500-talet. Egentligen är en loggia, ett slags uterum som är en täckt avlång pelargång eller långsträckt altan som är öppen på minst en sida. I Gerts skandinaviska loggia är allt byggt i trä. I mitten av det avlånga rummet står ett 7 meter vackert och långt massivt träbord som Gerts hustru Karin ritat och byggt. För att kunna släppa naturen nära inpå, är rummet helt inramat av stora fönster som sträcker sig från golv till tak för mesta möjliga ljusinsläpp. Inga fönster-

karmar, endast raka linjer. Här och där hänger en enkel, vit och skir gardin. Befinner man sig på övervåningen i huset kommer man ut på loggians stora tak genom sovrummet. Taket är ett helt platt trätak utan räcken. Där man kan lägga sig för att njuta av solen, utsikten, havet och himlen. – Min inspiration och mina drivkrafter kommer från att finna just de lösningar som motsvarar hur man tänkt sig omgivningen ska vara och där man vill vistas för att må bra. När jag arbetar är det spännande med relationen till människorna. Det finns ett formulerat problem där vi tillsammans ska komma på lösningar. Det uppstår alltid kreativa situationer vid dessa tillfällen. Men Gerts lösningar blir sällan traditionella och vanliga.


All inredning är genom-

gående av massivt trä. 1977 startade han Wingårdh arkitektkontor med 180 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö. I över 30 år har Gert varit en av landets mest ansedda arkitekter. Ett bevis för detta är att han tilldelats många prestigefulla utmärkelser och priser, både i Sverige och internationellt. Gert är faktiskt den ende arkitekt som hedrats med Kasper Salin-priset fem gånger. – Det jag nog är mest stolt över är Kasper Sahlinpriset, ett pris som ju ges av branschen och där mina kollegor bedömt mig. Det känns alltid lite speciellt kul.

» Vi tyckte om huset direkt och såg möjligheterna här för att skapa ett boende som vi vill ha det.  « villaliv | september 2012 

19


kändisrum

En sirlig glasskål med skirt mönster blir en vacker kontrast och bryter fint mot den annars robusta inredningen.

Några av Gerts projekt:

Öijared Executive Country Club, Lerum Astra Zeneca forskningslabratorium, Mölndal Svenska Ambassaden, Berlin Universeum Science Centre, Göteborg Auditoriet och kårhuset, Chalmers, Göteborg Bostadshuset Kajplats 01, Bo01, Malmö Flygledartornet, Arlanda Senior High School, Kungsbacka House of Sweden, Washington, D.C. Vällingby K:fem modeveryhus, Stockholm Müritzeum upplevelseanläggning, Mecklenburg Citadellbadet, Landskrona

Även den originella pallen är av massivt trä.

Utmärkelserna haglar Malmö Arenan, Malmö Byggnad 10, Kista Sven-Harry's Konstmuseum, Stockholm Emporia köpcentrum, Malmö Spira koncerthus och teater, Jönköping Naturum Tåkern, Mjölby, Scandic Victoria Tower, Stockholm Aulan Karolinska Institutet, Solna Naturum Laponia, Gällivare Kuggen vid Chalmers, Göteborg

Gert liksom smälter in i den kreativa miljön för att få inspiration.

Gerts meritlista består av det ena fantastiska byggnadsprojektet efter det andra. Flygledartornet på Arlanda, Öijareds Golfklubb, AstraZeneca Hässles forskningslokaler och de svenska ambassaderna i Berlin och Washington DC är några av de projekt som fått stor uppmärksamhet genom åren. För närvarande är det projektet Strandparken vid Bällstaviken i Sundbyberg som gäller och som stå klara för inflyttning under nästa år. Nära bryggor och strandpromenad ska de vackra 127 lägenheterna ligga. Och mycket har redan skrivits om detta flerfamiljshus som byggs helt i trä. – Det är ett 8 våningar massivt lamellhus där stomme, inredning, väggar och tak är helt byggda utav trä. Fasaden utanpå är av cederträspån. Även för inomhusmiljön har jag valt naturliga material med en modern känsla och en hög boendestandard. Jag vill att det ska vara vackert, öppet och rymligt med gott om plats att bo i. Liksom i Gerts eget hem finns här fönster från golv till tak med skjutdörrar ut till balkong och läckra rymliga terrasser, många med utsikt över grönska och vatten. Nära naturen. Unikt? Alldeles säkert. Kontroversiellt? Alla gånger. Arkitekten Gert Wingårdhs byggnader lämnar igen oberörd. ■

Se fler bilder från Gerts inspirerande hem på villaliv.net

20 

villaliv | september 2012


Modern Pelletseldning

Flexibelt, ekonomiskt och lättskött Pellmax-serien är en ny generation pelletspannor. Tillsammans med Sveriges mest sålda pelletsbrännare, Viking Bio, erbjuder de marknadens mest flexibla och lättskötta pelletslösningar. Oavsett om du vill kombinera med andra värmekällor som t ex solfångare och värmepumpar eller använda pellets som ensam värmekälla så hittar du den bästa lösningen här. Har du en oljepanna så kan du enkelt montera en Viking Bio pelletsbrännare. Har du redan en pelletsbrännare så kan du montera den i en Pellmax och få en mycket mer lättskött anläggning än din nuvarande. Och du, med pellets slipper man tänka på elräkningen! Pellmax UB - den flexibla pelletskassetten En värmekälla som passar perfekt tillsammans med solfångare och värmepumpar. Liten och kompakt. Pellmax CU - för den som vill ha det allra bästa Pellmax CU har elektronisk styrning och varmvattenberedare för bästa ekonomi och komfort. Shuntstyrning, sommardrift m.m. Pellmax VX - kompakt med värmeväxlare Pellmax VX är en bra lösning när det är låg takhöjd i pannrummet. Pannan har en enkel styrning och varmvattnet produceras av en värmeväxlare.

Pellmax UB med K2 solfångare. En populär kombination.

Beställ katalog eller besök www.varmebaronen.se

Viking Bio i oljepanna

Viking Bio pelletsbrännare

Pellmax UB, Pellmax CU, Pellmax VX och Viking Bio brännare.

Tel 044-22 63 20 | www.varmebaronen.se | info@varmebaronen.se SV E

N

ER ILLV SK T

KAT


Dagens

vedeldning Den absolut billigaste villavärmen får du om du eldar med ved, även om du köper veden kluven och klar. Värmebaronens pannor är marknadens mest lättskötta och håller högsta kvalitet. Vedeldning ska vara enkelt! Värmebaronen har Sveriges bredaste urval av vedpannor. I vårt sortiment finns modeller anpassade för alla ändamål. Gemensamt för alla är den enkla skötseln som ger hög verkningsgrad och därför sparar tid och arbete. • Combimax 30, Vedolux 40 & 50 – självdragspannor • Vedolux 30 & 37 – vedpannor med sugande fläkt • Vedolux CU – med inbyggd varmvattenberedare • Biomax – kombinera pellets och ved

Vedolux 30

Vedolux 30, Aqualux Teknik ackumulatorer

Vedolux 37

Combimax 30 UB, Vedolux 50 UB och Vedolux 40 UB

Beställ broschyr och besök www.varmebaronen.se


Morgondagens vedeldning redan idag! Vedolux LAMBDA är en helt ny generation vedpannor. Med sin tidlösa, robusta design är de en fröjd för ögat. Men inte nog med det, tester hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, visar att Vedolux LAMBDA har både verkningsgrad och miljövärden i en klass för sig. Pannornas unika utformning och konstruktion ger en enastående verkningsgrad och ser till att det blir långt mellan eldningstillfällena. Verkningsgrad 93% och miljövärden i absolut toppklass, CO endast 130 mg/m³, gör pannorna förberedda för de kommande strängare miljökraven. Vedolux LAMBDA är verkliga kvalitetsprodukter i alla avseenden, stålkvalitet, styrning och marknadens bästa service och support. Pannorna har självklart gasoltändning och lika enkel skötsel som alla våra andra vedpannor.

VERKNINGSGRAD:

Vedolux 350, Vedolux 450 och Vedolux 650

93%

Vedolux Lambda med Aqualux Teknik ackumulatorer

Tel 044-22 63 20 | www.varmebaronen.se | info@varmebaronen.se

SV E

TI NSK

LLV

ERK

AT


Investera i hemmet? Snart kommer hösten och kanske funderar du på att göra ditt boende mer energismart, bygga bastu eller göra om något annat hemma? Med Enkla lånet kan du låna 20 000 - 350 000 kronor till vad du vill. Välkommen med din ansökan!

Gör så här för att ansöka

Enkla l

4,94 % * ånet, f

• Gå in på seb.se/enklalanet • Ring 0771-ENKLALANET (0771-365 525) • Kom in på närmaste kontor

rån

rörlig r ä

nta

– du får besked och hjälp medan du väntar!

C

* Vi tillämpar individuell prissättning (ränta för närvarande 4,94 % – 13,05 %) och en sedvanlig kreditprövning görs alltid. Om den rörliga årsräntan är 5,94 %, blir den effektiva räntan 6,21 % för ett annuitetslån på 100.000 kronor upplagt på 5 år, med uppläggningsavgift 300 kronor, samt under förutsättning att betalning sker via autogiro. Det totala beloppet att betala, under förutsättning att räntan är oförändrad, blir 116.129 kronor och din månadskostnad blir 1.930 kronor. Årsränta per 2012-07-01.


Med tapeter får du ett helt nytt rum på en förmiddag. Tapeter gör enormt mycket för ett rum. Det är det enklaste sättet att göra om hemma, utan att behöva investera vare sig särskilt mycket tid eller pengar. Jämfört med att köpa nya möbler och andra inredningsdetaljer är det rent av billigt. Dessutom slipper du numera allt krångel med tapetbord och kladdiga våder. Med våra EasyUp-tapeter rollar du limmet direkt på väggen. Sätter upp en våd, slätar ut, torkar bort lim och skär rent. Sedan är det klart!

Det är lätt att tapetsera. Titta själv! borastaper.se

Före


Efter

Rummet är tapetserat med vår nya kollektion Ornament. Tapetkostnaden för detta rum på c:a 25 kvm är 5.268:-


HÖSTKAMPANJ PÅ UTERUM!

Postlådor

för både slott och koja

Med kunglig glans över namn som Albert, Albertina och Karolina får du kvalitet, design och trygghet till marknadens bästa pris. Våra postlådor tillverkade i tjock varmgalvaniserad stålplåt pulverlackas för att hålla i många år. För oavsett om du bor i slott eller koja är ditt hus värt en bättre postlåda. Välj mellan sju modeller i sju olika färger. Frakt, tre års kvalitetsgaranti och din unika, utbytbara skylt (värde 200:-) ingår i priset.

NSTER VILLAFÖ ning lj ä rs ö Fabriksf • gFabriksförsäljning alltid lägsta pris! • PVC-fönster • Limträ -10% , 16, sta pris! i har 10 tak alltid lä • Kanalplasttak -10% - 10, 16, 32 och 40 mm V mm kanalplast 0 4 32 och

GLASA INNySKJUTDÖRRDIN UTEPLATS! storlek

SKJUTFÖNSTERRDAR TRÄDGÅ VINTER HÖJD 121 CM PARTIER 5 mm säkerhetsglas ing

AR

m TRÄDGÅRD 5m VINTER U-2,5 Härdat bredd

5 mm säkerhetsglas

U-värde 1,9 säkerhetsisolerglas

SKJUTDÖRRS-10% nkt T.o.m 30 sept Prissä höjd 200 cm PARTIER

LIMTRÄ

- Stort

NSTER

VILLAFÖ

NA6,! ar 10, 1 lasttak PRISVEi hmR lp m kana GÄLLER

U-2,5

höjd 200 cm PARTIER 1 dörr

40

ER

ET RÄCK

E LAGR

SÅ LÄNG

32 och

5 mm Härdat

nt!

sortime

VIN- STtoErt sRort-iment! TRÄDGÅRD

LIMTRÄ

rde 1,1

U-väU-värde211,9 Bättre 00 lat, B 2000 x H . 2-de exLägg till 200 kr på fönster - 300 kr på

! ERnkNt A till PRPrIisSsä 18.200:-0):-

RÄCKER 1,9 dörrar och få ettLAbätte ETU-värde E GR SÅ LÄNGsäkerhetsisolerglas. Gäller ER endast

GÄLL 1.150:2.175:65 cm 830:- 1.505:1.161:2.225:70 cm 840:- 1.545:(22.60 2.275:75 cm m 885:- 1.585:mm 5 1.204:m 1.257:2.325:805cm 895:- 1.625:t a rd t ä ,5 H 1.268:- 2.385:ärda 85Hcm 935:-U-21.665:U-2,5 1.311:2.425:90 cm 945:- 1.705:U-värde 2,5 1.321:2.475:U-värde 2,5 95 cm 960:- 1.745:5mm säker- säkerhets5mm 990:säker- säkerhetsbredd 1.363:2.525:100 cm 1.785:Lägg till 200 kr på fönster - 300 kr på hetsglas hetsglas 1.418:- isolerglas 2.575:105 cm 1040:- isolerglas 1.825:dörrar och få ett bätte U-värde 1,9 1 dörr 2.725:1 fönster 1.520:115 cm 1130:- 1.925:Gäller endast säkerhetsisolerglas. 1.150:2.175:65 cm 830:- 1.505:2 fönster 2 dörrar 1.161:2.225:70 cm 840:- 1.545:127 cm 1.660:- 3.010:2.300:4.350:1.204:2.275:75 cm 885:- 1.585:137 cm 1.680:- 3.090:2.320:4.450:1.257:2.325:80 cm 895:- 1.625:147 cm 1.770:- 3.170:2.400:4.550:1.268:2.385:85 cm 935:- 1.665:157 cm 1.790:- 3.250:2.520:4.650:1.311:2.425:90 cm 945:- 1.705:167 cm 1.870:- 3.330:2.540:4.750:1.321:2.475:95 cm 960:- 1.745:177 cm 1.890:- 3.410:2.620:4.850:1.363:2.525:100 cm 990:- 1.785:187 cm 1.920:- 3.490:2.640:4.950:1.418:2.575:105 cm 1040:- 1.825:197 cm 1.980:- 3.570:2.730:5.050:2.725:1.520:115 cm 1130:- 1.925:207 cm 2.080:- 3.650:2.840:5.150:2 fönster 2.260:3.850:2 dörrar 227 cm 3.040:5.450:127 cm 1.660:- 3.010:2.300:4.350:3 dörrar 3 fönster 137 cm 1.680:- 3.090:2.320:4.450:3.450:- 4.550:6.525:189 2.490:147 cm cm 1.770:- 4.515:3.170:2.400:3.480:- 4.650:6.675:204 2.520:157 cm cm 1.790:- 4.635:3.250:2.520:3.600:- 4.750:6.825:219 2.655:167 cm cm 1.870:- 4.755:3.330:2.540:3.780:6.975:234 2.685:177 cm cm 1.890:- 4.875:3.410:2.620:4.850:3.810:7.125:249 cm 2.805:4.995:187 cm 1.920:- 3.490:2.640:4.950:3.930:- 5.050:7.275:264 cm 2.835:197 cm 1.980:- 5.115:3.570:2.730:3.960:- 5.150:7.425:279 cm 2.880:207 cm 2.080:- 5.235:3.650:2.840:4.095:7.575:294 cm 2.970:5.355:2.260:- 3.850:227 cm 3.040:5.450:4.260:- 7.725:309 cm 3.120:- 5.475:3 dörrar 3.390:- 5.775:4.560:3339 fönster 8.175:cm 3.450:- 6.525:189 cm 2.490:- 4.515:4 fönster 4 dörrar 3.480:- 6.675:204 cm 2.520:- 4.635:251 cm 3.320:- 6.020:4.600:3.600:- 8.700:6.825:219 cm 2.655:- 4.755:271 cm 3.360:- 6.180:4.640:3.780:- 8.900:6.975:234 cm 2.685:- 4.875:291 cm 3.540:- 6.340:4.800:9.100:3.810:7.125:249 cm 2.805:- 4.995:311 cm 3.580:- 6.500:5.040:3.930:- 9.400:7.275:264 cm 2.835:- 5.115:331 cm 3.750:- 6.660:5.080:9.500:3.960:- 7.425:279 cm 2.880:- 5.235:351 cm 3.780:- 6.820:5.240:9.700:4.095:- 7.575:294 cm 2.970:- 5.355:371 cm 3.840:- 6.980:5.280:4.260:- 9.900:7.725:309 cm 3.120:- 5.475:391 cm 3.960:- 7.140:5.460:3.390:- 5.775:4.560:- 10.100:8.175:339 cm 5.680:- 10.300:411 cm 4.160:- 7.300:4451 fönster cm 4.520:- 7.700:46.080:dörrar 10.900:251 cm 3.320:- 6.020:4.600:8.700:5 dörrar 5 fönster 271 3.360:4.640:8.900:5.750:- 10.875:313 cm cm 4.150:- 6.180:7.525:291 cm cm 3.540:- 7.725:6.340:4.800:9.100:5.805:- 11.125:338 4.200:311 cm 3.580:6.500:5.040:9.400:6.020:- 11.375:363 cm 4.425:- 7.925:331 cm 3.750:6.660:5.080:9.500:6.285:- 11.625:388 cm 4.475:- 8.125:351 cm 3.780:6.820:5.240:9.700:6.340:- 11.925:413 cm 4.675:- 8.325:371 cm cm 3.840:- 8.525:6.980:5.280:9.900:6.555:- 12.125:438 4.725:391 cm 3.960:7.140:5.460:6.605:- 10.100:12.375:463 cm 4.800:- 8.725:5.680:411 cm 4.160:7.300:10.300:6.815:- 12.625:488 cm 4.950:- 8.925:6.080:451 cm cm 4.520:- 9.125:7.700:7.090:- 10.900:12.875:513 5.200:7.600:5 dörrar 13.625:5563 fönster cm 5.650:- 9.625:5.750:- 10.875:313 cm 4.150:- 7.525:PRISER KOMPLETT5.805:MED SKENOR 11.125:- OCH MONTERINGSTILLBEHÖR 338 cm INKL.MOMS 4.200:- 7.725:6.020:- 11.375:363 cm 4.425:- 7.925:6.285:- 11.625:388 cm 4.475:- 8.125:6.340:- 11.925:413 cm 4.675:- 8.325:6.555:- 12.125:438 cm 4.725:- 8.525:6.605:- 12.375:463 cm 4.800:- 8.725:-

Bättre U-värde 1,9

Gör din egen skylt eller välj från vår webb

1.295:-

inklusive skylt och frakt

745:-

inklusive skylt och frakt

Flexbox Karolina

Flexbox Albertina

Stilig veckopostlåda (103x34x26 cm) Pris 1.295:inklusive skylt och frakt

Mellanstor postlåda (52x34x19 cm) Pris 745:inklusive skylt och frakt

Beställ idag på www.flexbox.se eller ring 040-418 445. Leveranstid cirka 5 dagar (reservation vid kampanjer).

PARTIER HÖJD 200 CM

U-värde 2,5 U-värde 2,5 5mm säker- säkerhets- 5mm säker- säkerhetsSKJUTDÖRRSisolerglas hetsglas isolerglas

SKJUTFÖNSTERhetsglas höjd 121 cm 1PARTIER fönster

g skylt Personli t år i prise Frakt ing

U-värde 1,9 säkerhetsisolerglas

SKJUTFÖNSTERörsäljn Fabriksf -1 ris! t Prissänkt bredd p121 am0% gsthöjd PARTIER 30 sep cm alltid lä T.o.

TI

SK ÅR V

3

ARA SG N

TE ALI T

GLASA INNyDIN UTEPLATS! storlek


HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

NYHET NYHET NYHE Hej! Ladda ner nya VILLALIV-appen i din smartphone. Så kan du läsa magasinet när och var du vill! YHET NYHET NYHET

Ladda ner vår APP gratis här

Några goda skäl att byta port. http://www.kaishinlab.com

Just nu! Kampanjpriser på Hörmann-portar

Har du en vipport från 70- eller 80-talet? Ett tips, stäng den alltid utifrån. Då minskar risken för att få 70 kg port i huvudet om infästningar släpper. Eller, värre ändå, att få en bristande fjäder i samma kroppsdel. Ett ännu bättre tips, byt till en takskjutport istället. Då kan du välja till en motor från Hörmann – så du kan öppna porten direkt från bilen. Och vill du delbetala, går det förstås bra.

Lördagsöppet 8 september kl 10-17 Portbolaget i Umeå AB Spinnvägen 1, Umeå. Tel 090-12 06 20

www.garageportexperten.se


otroligt!

2.995:Ord. pris 7.995:-

47% rABAtt!

1.800:-

trio alPes Basic nU 47 % raBatt. Denna grill har sitt ursprung i den nu legendariska Primus FUTUR Trio som visat sig bli testvinnare i Norge, Sverige och Finland och såld i över 100.000 exemplar. Tre års garanti! 3 brännare på 11,4 kW i rostfritt stål. Läs mer på www.villabutiken.se

Ord. pris 3.400:-

Nu ÄNNu FLER

produkter på villabutiken.se

Villas Pocket konstrotting möbelgrupp Högkvalitativ konstrotting set för den lilla uteplatsen. Tätvävd konstrotting. Soffa+Bord+två fåtöljer ingår. Mer möbler för utförsäljning hittar du på www.villabutiken.se

RING IN DIN ORDER!

0200-29 79 00

Alla priser gäller tom. 31 september. Villabutiken förbehåller förORDER! eventuella feltryck eller slutförsäljning. Ev. adm. avgift samt frakt kan tillkomma på priser. RING INsigDIN

0200-29 79 00

Hösten är bästa tid att bygga pool Just nu har vi ett riktigt bra erbjudande. Köp pool så bjuder vi på poolvärmepump. Välj till RIB-Cover eller pooltak Briljant med 20% rabatt. Se alla erbjudanden på www.folkpool.se Folkpool Piteå Noliagatan 9B, Piteå Tel 0911-150 60 Öppet vard 10-17


r ine

Anslut Ariterm pelletskamin mot skorsten eller yttervägg tillsammans med KMP Drag.

pelletska RM m TE

En

n

TESTADE av

Bästa sättet att sänka sin elkostnad är att inte använda el för värme. Med en svensktillverkad pelletskamin från Ariterm får du skön miljövänlig värme för ca 55 öre/kWh.

erg

imyndig

Besök www.ariterm.se för närmaste återförsäljare eller ring oss på 0480-44 28 50

För en förnybar framtid.

Pool & Spaba kamp ds anj

Folkpool Skellefteå Servicegatan 7, Skellefteå Tel 070-264 50 13 Öppet mån-tor 14-18

Folkpool Örnsköldsvik Golfbanevägen 21, Örnsköldsvik Tel 0660-840 50 www.folkpoolovik.se

he

te

En genomgående lösning

Ger skö n värme utan att du behöve r installe ra skorste n!

AR I

Värmer du fortfarande ditt hus med el? Varför då?


HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

VARMT HÖSTERBJUDANDE Gjutjärns kaminer från Scanspis & Jøtul! u! Just na r spa

-

4.000:

Just nu ! spara

3.000:Scanspis Andersen 8-2 Täljsten Ord. Pris: 19.900:-

Jøtul F3 svart lack Ord. Pris: 12.900:-

Just nu: 15.900:-

Just nu: 9.900:-

Demo av Pelletskaminer även skorstenslösa

Vi utför installation och service på PELLETSBRÄNNARE • PANNOR • KAMINER • SOLPANELER

Norrköpingsvägen 13 • 0155-21 09 40 • www.kamin-energi.se

Landsvägsgatan 33, Malmköping Tfn. 0157-224 20

FÖNSTERKAMPANJ! Byt fönster innan vintern kommer! Vid beställning av fönster ingår persienner utan extra kostnad.

-års 5 1 eum

l jubi7-2012 199

Se våra fönster på www.spfonster.se

Ring eller maila för kostnadsfri offert. 0155-21 50 90, 0708-48 90 99 ∙ gronqvist@allt2.se


HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

N.I.C.E

Köp 6 fönster, betala för 5! BOK A GR ATIS HEMBESÖK 020- 43 00 00 mock fjards .se

Missa inte chansen att få nya energifönster till kampanjpris! Erbjudandet gäller 21 augusti – 21 oktober för det billigaste fönstret och vid köp av minst sex vrid- eller sidohängda fönster med installation.* ROT-AVDRAGET BETALAR HALVA INSTALLATIONEN Fönsterbyte berättigar till ROT-avdrag, vilket gör att du får dra av halva arbetskostnaden. Läs mer på mockfjards.se

Ny Panel i sommar? Med Setras nya industriellt målade fasadpanel får du mer tid i hängmattan, och en riktigt vacker och hållbar panel på köpet.

*Installation ingår inte i det kostnadsfria fönstret. Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatter.

Prisfest i Eldabutiken! kalaspriser!

Setra Fasadpanel passar både proffsbyggaren och hemmasnickaren. Vill du ha en tidbesparande och kostnadseffektiv panel i valfri kulör – fråga efter Setra Fasadpanel i din byggvaruhandel. Så kan du njuta av sommaren! Läs mer på setragroup.com

Eldabutiken

10år!

contura 520t

917 kr

per mån (23 mån) Kalaspris 19.900 kr Ord pris 22.700 kr

kalas-

pris!

keddy carat

Erbj gäller t o m 30 okt 2012.

1.352 kr

per mån (23 mån) Kalaspris 29.900 kr Ordinarie pris 32.900 kr

Eldabutiken Gnesta STOPP Köpcenter, Dansutv 2 0158–140 35. www.eldabutiken.se Öppet: Mån–Fre 10–18 (lunch 12.30–13.30) Lör 10–14

WOOD FOR LIFE


XXXXXXXXXX

Bastu med stjärnglans Med hjälp av en modell i kartong har Vegar Moen förverkligat sitt drömprojekt: en vedeldad bastu i villaträdgården. Nu kan hela familjen njuta av sköna bastubad under bar himmel. Text lars bärtås Foto vegar moen

Läge för vattenlek. Uteduscharna på bastuns baksida används flitigt under sommaren.

34 

villaliv | september 2012


moderna rum

Bastun i trädgården håller måtten för en bygglovsbefriad friggebod.

» Ljuset, den friska luften är en stor del av

upplevelsen. Här kan vi bada under soliga dagar eller när stjärnhimlen lyser. «

V

 ar är den rätta platsen för att bygga en bastu? Knappast i en mörk och trång källare, om du frågar Vegar Moen och hans fru Marie. Deras bastu är placerad hemma i trädgården i Lomma, omgiven av magnoliaträd och silverpäron. – Ljuset, den friska luften och naturen är en stor del av upplevelsen. Här kan vi bada under soliga dagar eller när stjärnhimlen lyser. Byggnaden består dels av själva bastun, dels av ett relaxrum med badkar. Rummet har två stora dörrar som leder ut till ett trädäck med plats för solstolar. – Det är bra att kunna anpassa öppningen efter vinden och ljuset. Dörrarna ger vindskydd åt uteplatsen, eller kan vridas så att det blir helt öppet mot trädgården.

Två uteduschar – en till barnen!

Badhuset står på plintar med 30 cm luft under golvet. Genom plankgolvets springor kan badvattnet sippra ned fritt till ett dränerande lager av grus, samtidigt som luften utifrån kan tränga in. – Frisk luft i bastun är viktigt både för eldningen och för den egna hälsan, påpekar Vegar. Ett pulpettak klätt i papp skjuter ut en bra bit över öppningen och sluttar så att regnet kan rinna av på baksidan. Där på baksidan finns två uteduschar i olika höjd, en för de vuxna och en för barnen. Om man föredrar att bada inomhus väljer man badkaret i relaxrummet som är nedsänkt i golvet och erbjuder fönsterutsikt i nivå med badkarskanten. Bastudörrarna har härdat glas medan utsiktsfönstrena inne i bastun har enkel

Mysig värme. Familjen har valt en kamin med stor glaslucka som sprider ett härligt sken. villaliv | september 2012 

35


Kändisrum XXXXXXXXXX moderna rum

Avkoppling. I relaxrummet finns ett nedsänkt badkar med utgång till trädgården

En liten glugg i ögonhöjd ger bra utsikt.

Vegars bastutips

• En utebyggd bastu ger en större frihetskänsla än en inomhusbyggd. • Bygg inte för tätt, särskilt inte vid golvet: låt luft och vatten passera genom springorna. • El och extra belysning i vedbastun är inte nödvändigt. Det räcker bra med ljuset från kaminen och eventuellt en oljelampa i relax/duschrummet. • Vill du ha varmvatten? Koppla gärna in en termostatreglerad duschblandare som dras från huset. Bättre och billigare än att installera en separat varmvattenberedare. • En stor öppning under dörren är bra för ventilationen och minskar risken att dörren fryser fast vintertid. • Kaminen är ”bastuns smycke”: köp den bästa och vackraste du har råd med! • Placera gärna några små utsiktsfönster i bastun på lämpliga ställen. Vanliga enkelglas fungerar utmärkt.

36 

villaliv | september 2012

glas som inte immar igen. Vegar la mycket tid på att få fönstrena rätt placerade i förhållande till ljuset, berättar han. – En detalj som jag är speciellt nöjd med är bastuns lilla fönsterglugg, 5x8 cm, som ger uppsikt över huset när man sitter uppe på laven.

Asp är ett perfekt träslag

Byggnaden är klädd i furupanel med vitlaserad utsida. Alla fönsterkarmar är gjorda av kvistfri asp, liksom den utvändiga bänken och väggarna inne i bastun. – Asp doftar gott och är ett perfekt träslag för bastun. Men samtidigt är det betydligt dyrare än gran, så vi fick prioritera träslag efter miljö och funktion. Lösvirket köptes in efter noggranna prisjämförelser hos de olika byggvaruhusen. Kostnaderna för allt material och arbete uppgick till omkring 90 000 kronor. I bastun står en vedkamin av finskt märke. Brasan är trevligare att titta på än ett elaggregat, påpekar Vegar. – Och den ger definitivt en behagligare och fräschare värme, tycker jag. Eftersom byggnaden är på 10 kvm behövdes ingen bygglovsansökan. Däremot fick familjen lämna in en bygganmälan för eldstaden och be grannarna om

tillstånd då bastun står nära tomtgränsen. Av hänsyn till grannarna valde man också en extra hög skorsten, 2,5 m hög. – Det kan ryka en del när man tänder brasan, men när temperaturen når upp till 350 grader i kaminen syns det ingen rök alls. Bastuns tak och väggar har 10 cm isolering. Under vintern tar det drygt en halvtimme att få upp värmen till 100 grader med 6-8 vedpinnar i kaminen. När svetten dryper kan man gå ut och svalka sig i relaxrummet och kliva ned i badkaret. – Vi har grävt en vattenledning från huset till badkaret, den ligger inte så djupt men hittills har den klarat frosten. Vi använder mest kallvatten, men det finns även varmvatten. Idag har familjen tillgång till ytterligare en bastu som Vegar ritat och färdigställt i samarbete med en snickare. Det är en cylinderformad modell som står vid familjens fritidshus i norska fjällen. Bastun fraktades i åtta delar med lastbil, tillsammans med kaminen och stenmagasinet, en resa på 70 mil. – Att bygga bastu har blivit en hobby, det är nästan lika roligt som att bada bastu, säger Vegar. ■

an 42! Bastuguiden hittar du på sid


Värmepump för luft eller berg? Det är bara att peka.

• CTC EcoAir är Sveriges mest sålda värmepump för luft/vatten. • CTC EcoHeat för bergvärme är Sveriges effektivaste värmepump med pekskärm (5,04 i COP!).

CTC Nya eat & EcoHoAir! Ec

• Räkna med 70–80 % lägre värmekostnader vilken du än väljer. • på andra värmekällor.

VÄRMEDAGAR 7-8 september CTC är hos oss, passa på att få veta allt om PANNOR OCH VÄRMEPUMPAR!

Slite Vatten & Värme AB Tel. 0498-22 07 00 Sjuströmmar, Slite www.svv.se

HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

www.ctcvarme.se


! U N T S U J

UNIKT ERBJUDANDE FRÅN HEMMETS JOURNAL

7NRFÖR ENDAST 99:! DU SPARAR 75:–

Hej!

en laddat tidning a sig och vi har m är n r rja ö b Hösten härlig läsning. med massor av äpplen – on, päron och m m lo p ed m Dags att baka r du av oss! goda recept få byta till eller diner man ska ar g a lk vi å p u Hemmets Funderar d gast i vinter.… yg sn lir b m so ket mer! vilka kläder tipsen och myc ta äs b e d ig d Journal ger ta korsord! du Sveriges bäs r få m to su es D t! m prenumeran Välkommen so

ich Börjeson Hélène Mönn ing) , mode, inredn Fackchef (mat

7

nummer för bara

99:– DU SPARAR 75:–

SKICKA IN KUPONGEN REDAN IDAG! Var vänlig texta!

DYR

JA TACK! Jag vill prova 7 nummer av Hemmets Journal för bara 99:– Jag sparar 75:–. Namn: Adress: Postnr/Ort: Mejladress:

DYS

Frankeras ej Hemmets Journal betalar portot!

JA TACK! Jag vill passa på och beställa en längre period. Jag väljer 14 nummer för 198:– Jag sparar 150:–. Din första tidning kommer ca 4 veckor efter din beställning. Du kan också mejla på pren.hj@egmont.se eller ringa på 040-29 20 00. Erbjudandet gäller t o m 30 september 2012 inom Sverige.

Svarspost

Egmont Tidskrifter AB som äger Hemmets Journal behandlar kunduppgifter med modern informationsteknik och lagrar dessa för att kunna fullfölja kundrelationerna samt för att kunna lämna erbjudanden från företag inom Egmont eller andra företag som samarbetar med Egmont.

200 012 003 208 00 Malmö


Grillgaller & Stekhällsring Steglöst höj- och sänkbara galler och stekhällsring med flera olika fästanordningar. Från 540:-

Fyrfot

Sorselelyft

Kaminer & Rökkaminer

Stabilt, lätt stativ som placeras över elden, för kaffepanna eller stekpanna (säljes separat).

En teleskopisk lyft för terrängfordon. Kan även användas som en del i en draglina.

Kaminer och rökkaminer med utdragbar ask- eller draglåda. Finns i olika utföranden.

250:-

1790:-

Från 1450:-

Gjutjärnsprodukter

Wok-panna & Muurikka

Kaffepanna

Grill- och stekplattor, grytor och våffeljärn i gjutjärn från svenska Skeppshult.

Wok-panna med stekspade, Muurikka i två storlekar med löstagbara ben. Placeras över öppen eld.

Kaffepanna i rostfritt stål med medföljande tygpåse. Finns i 1,5 samt 3 liters utförande.

Från 519:-

Från 490:-

Vårt nya varumärke!

Från 230:-

Hitta vårt övriga sortiment och besök vår E-butik!

920 70 Sorsele · Tel: 0952 - 300 55 · info@eldmark.se · www.eldmark.se

HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

Vi förgyller ditt uteliv!


HANDLA NÄRA DIG! Lokal annons

SUCCÈ i rEPriS

25%–35%

SVEnSK tillVErK AD!

8.995:-

rABAtt På EnErgy tECh tom. 31 SEPtEmBEr.

Ord. pris 12.500:-

Underhållsfria PVC fönster. Utvalda av Villas inköpare.

JaBo Förråd Pid 4,4 Ett förråd med färdiga väggsektioner och oisolerad dubbeldörr. Taket av ondulineskivor står emot väder och vind och behöver inget ytterligare ytskikt. Bra att komplettera till en 10 m² stuga. Golv finns som tillval. Läs mer på www.villabutiken.se

Nu ÄNNu FLERse

produkter på villabutiken.

Traditionsrik fönsterproduktion i trä och trä/aluminium.

RING IN DIN ORDER!

0200-29 79 00

Alla priser gäller tom. 31 september. Villabutiken förbehåller förORDER! eventuella feltryck eller slutförsäljning. Ev. adm. avgift samt frakt kan tillkomma på priser. RING INsigDIN

0200-29 79 00

EOS 1175 FRån JYDEPEJSEn

om

en.c www.jydepejs

5 0% skorste vi dig

I Sverige har vi ca 100 regndagar på ett år och en rabatt på medeltemp lägre än +10 C°. Därför tycker vi på Kaminexperten att alla förtjänar en egen braskamin. nä r du köper ka min. * Vi har ett stort sortiment i flera prisklasser. För hus i alla storlekar och stilar. Brasvärme för alla helt enkelt!

* Kampanjen gäller mellan 1/9 - 14/10 och på utvalda modeller. Fullständiga kampanjuppgifterhittar du på www.kaminexperten.se

nen

Pris:

KOMFORT

9.995 kr

KE 3010

Just nu ger

anDORRa

Skön kaminvärme till vardagspris

Kaminexperten iv är nu exklus Sverige för: distributör i

Nytt bättre pris:

9.995 kr Se hela vårt sortiment på www.kaminexperten.se Bleket 0304-67 52 20 Borås 033-444 888 Grums 0555-124 05 Hagfors 0563-107 20 Karlstad 054-10 14 86 Mölndal 031-63 20 87 Töcksfors 0573-211 85 Slöinge 0346-404 40 Uddevalla 0522-880 95 Varberg 0340-470 45 Vänersborg 0481-176 00 Åmål 0706-14 88 80

Nytt bättre pris:

14.990 kr


Gäller när du köper ett komplett uterum. Stommen är tillverkad i svenskt FSC-märkt kvalitetslimträ. Värde 5 995 – 19 995:-

11

19 m2 Uterum Vision, med WG 50 säkerhetsisolerglas och 32 mm isolertak. Ord. 82 500:- Nu 67 505:-

15 m2 Uterum 12-06, med WG 40 säkerhetsenergiglas och 16 mm isolertak. Ord. 41 015:- Nu 33 420:-

SPARA

PT

stk

am

– 1 panj 5O KT

14 995:-

21 m2 Uterum 12-31, med WG 50 säkerhetsisolerglas och 32 mm isolertak. Ord. 64 560:- Nu 49 065:-

SPARA 15 495:-

SPARA 7 595:-

SE

Testa 100-tals modeller i vårt 3D-ritprogram

• Enkelt • Gratis • Pris direkt

BÅSTAD Tomtaholmsvägen, Östra Karup

BROMMA

© w ww .g- byr an. se

Ranhammarsvägen 27. Ulvsunda industriområde Mån – Fre Lördag

9.00 –18.00 10.00 –14.00

Skapar rum i trädgården Tel 0431-686 00 · willabgarden.se


Liten bastuguide för köpsugna! Vill du inte bygga själv kan du köpa en färdig utomhusbastu. Placera den vid poolen, mitt i trädgårdsgrönskan eller i en lummig skogstomt. Välj mellan olika former, storlekar och priser!

Utebastu För 5-6 personer Kanadensiskt Cederträ eller Hemlock. Alltid 1:a sortering Monteras på mindre än 3 timmar Ljusterapi (se ljusterapi) Blått, grönt, gult, rött och lila Värmebeständig Blaupunkt CD stereo med AM/FM radio + 2 högtalare. Kontrollpanel med LED display på insida och utsida, med timerfunktion Scandinavian Crown 27.900:–

Bastuhustunna Plats för upp till 5 personer. Volymen på 4,5 m värms snabbt upp antingen med ved- eller elkamin. Väggmaterialet är spåntat, 32 mm tjockt, måttsågat och urfrästa spår för botten och takkonstruktion. Tillbehör som kamin och speciallampor finns. Bastuspecialisten 46.239:–

42 

villaliv | september 2012

Sungarden 4Rinfraröd bastustuga Infraröd bastu för 4-5 personer. Utrustad med ceramic fibre heater. Timer styrning. Inkluderar , Värmebeständig stereo & högtalare. Levereras med klarlack (lätt grundskydd) Målas med utomhusfärg. Luxway Nordic 22.995:–

Infraröd bastu i kanadensiskt cedarträ Infraröd bastu Finsk design. Plats för 3 personer. Enkel montering Färgljusterapi LED-lampor (röd, grön, vit, blå och gul. Ventilationslucka CD-spelare med radio + 2 högtalare Kontrollpanel Rubinpool 15.995:–

Kuikka Bastustuga

Ideal utomhusbastu

Genuin finsk bastunjutning. Havias utomhusbastu bygger sig själv. Detta ingår: takmaterial, trämaterial, fastsättningsmaterial, enligt ditt val, en vedeldad bastuugn med stålskorsten eller ett elektriskt bastuaggregat Harvia 39.995:–

Infraröd bastu för 2 personer. För utomhus användning året runt. Utrustad med ceramic fibre & Carbon Wawe värmare. Elektronisk styrning invändig. Timer styrning. Inkluderar, Värmebeständig stereo & högtalare. Spotlight insida . Handdukshållare Friskluftsintag Luxuary Nordic 15.995:–


Handplockat Redaktör Eva Linetti eva@villaliv.net

På den här sidan har jag plockat ihop saker och sånt som känns aktuellt för säsongen och som jag tycker har det lilla extra. Blir du nyfiken och vill veta mer om produkterna så hör av dig direkt till tillverkarna. Hoppas mina handplockade höstfavoriter faller även dig i smaken!

Baka roligare! inreda.com

Ljuspunkt från Svenskt Tenn

Klassisk design lyser upp i höstfönstret och blandar sig fint med alla stilar. Lampan kallades tidigare för toalettbordslampan. Som en blinkning till jugendtiden och lampornas födelse, ville formgivaren Josef Frank att glödlampsfästet skulle vara synligt under skärmen som ett dekorelement.

Snurr på grävandet! Skippa spaden och använd en jordborr istället. Lysande för oss med onda ryggar och lust att plantera buskar eller sätta upp staket. Den här kommer från Fiskars.

Peace, love & kudde! Fredad zon i soffan kan du få bland mjuka, höstmysiga kuddar från blackballon.se

Håll värmen i höst! Att elda med ved anses fortfarande vara det billigaste sättet att värma upp hus. 7000 kr om året kostar 20 kubik ved som räcker till en normalstor villa. Och med en vedpanna med 93% verkningsgrad, bästa miljövärdena hittills och i snygg retrodesign så blir det ännu roligare. Vedolux heter pannan. Läs mer i broschyren från Värmebaronen.

44 

villaliv | september 2012

Spegel, spegel på väggen där... Speglar är som fönster - och som tavlor! Förutom att de lockar fram fåfängan i oss, så är de en härlig inredningsdetalj. De ger rummet djup, rymd, ljus och en personlig stil. Du kan fynda både på allt ifrån loppisar till Ikea. Den här är från Ilva.


JUST

NU! RELOUNGE 600 SPEGELSKÅP

2 695:Ord. pris: 3 495:-

WAVE DUSCHKABIN

9 995:-

Ord. pris: 12 995:-

RELOUNGE 600 UNDERDEL

5 495:-

Ord. pris: 7 200:-

NORO WAVE. Mått: 900×900 mm. l Finns i vit- och silvermatt profil. Ord. pris: 12 995:- NU: 9 995:-

l

l

NORO RELOUNGE 600. Underdel med tvättställ i porslin. Vit högglans. Bredd: 600 mm. Ord. pris: 7 200:- NU: 5495:NORO RELOUNGE 600 SPEGELSKÅP med överbelysning. Vit högglans. Bredd: 600 mm. Ord. pris: 3 495:- NU: 2 695:-

Nu kan alla unna sig ett lyxigare badrum! Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Kampanjen gäller 6 september – 15 oktober 2012. Priser på inredningar är exl. blandare. Reservation för slutförsäljning.


STAR ROUND HANDDUKSTORK

2 995:-

Ord. pris: 3 995:-

NORO ART FROST HAPPY GOING

AVANTI 750 SPEGEL

3 495 :-

1 995:-

Ord. pris: 4 495:-

Ord. pris: 2 595:-

NORO STAR ROUND 100/50. Handdukstork i kromat stål med ovala rör. Mått: (B×D×H) 500×45–65×1 000 mm.

STAR HANDDUKSTORK

2 995:-

Ord. pris: 3 995:-

AVANTI 750 UNDERDEL

6 495:-

Ord. pris: 8 400:-

NORO STAR 120/55. Handdukstork i kromat stål med ovala rör. Mått: (B×D×H) 550×50–70×1 200 mm.

l

l

l

SAND HANDDUKSTORK

3 895:-

Ord. pris: 4 995:-

NORO SAND 115/50. Handdukstork i kromat stål med ovala och rundade rör. Mått: (B×D×H) 500×50–70×1 150 mm.

NORO AVANTI 750. Underdel med tvättställ i porslin. Matt svart. Bredd: 750 mm. Ord. pris: 8 400:- NU: 6 495:NORO AVANTI 750 SPEGEL med dekorativ belysning och 14 LED-lampor. Matt svart. Bredd: 600 /750 mm. Ord. pris: 2 595:- NU: 1 995:NORO ART FROST HAPPY GOING. Duschvägg med 8 mm säkerhetsglas. Bredd: 700 mm, 800 mm, 900 mm. Ord. pris: 4 495:- NU: 3 495:-

NORO SUNDBORN. Kar i sanitetsakryl med stor sittkomfort. Ställbara fötter. l Mått: (L×B×H) 1600×620/685×795 mm. Baddjup: 450 mm. Ord. pris: 7 995:- NU: 5 995:-

NORO SAND GOLVBLANDARE

5 495:Ord. pris: 6 995:-

NORO SAND GOLVBLANDARE. Kromad badkarsblandare i golvmodell. l Totalhöjd: 1160 mm. Ord. pris: 6 995:- NU: 5 495:-

SUNDBORN

5 995:-

Ord. pris: 7 995:-

Nu kan alla unna sig ett lyxigare badrum! Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Kampanjen gäller 6 september – 15 oktober 2012. Priser på inredningar är exl. blandare. Reservation för slutförsäljning.


Spegel på köpet! Värde 3 995:-

POLO 900 MED SPEGELHYLLA

9 000:-

Ord. pris: 12 995:-

POLO MAKEUP-BOX

4 495:-

NORO POLO 900 . Underdel med tvättställ i porslin. Möbeln finns som höger- och vänsterställd. SPEGEL med l

l

överbelysning ingår i köpet (värde: 3 995:-) Vit högglans, matt vit ramlucka, matt svart ramlucka. Bredd: 900 mm. Ord. pris: 12 995:- NU: 9 000:-

NORO POLO MAKEUP-BOX . Vit högglans, matt vit ramlucka. Mått: 450 × 360 × 330 mm. NU: 4 495:-

Hitta din återförsäljare på www.noro.se Tel: 035-16 64 30 | Fax: 035-16 64 31 | E-mail: info@noro.se


JUST

NU!

OLD ENGLAND BLACK

5 995:-

Ord. pris: 7 995:-

NORO OLD ENGLAND BLACK. Utrustat med ställbara lejontassar samt förstärkt botten. Levereras med bottenventil och avloppsrör i krom. l Mått: 1560×720×620/790 mm. Baddjup: 440 mm. Ord. pris: 7 995:- NU: 5 995:-

STAR L BLANDARE

1 095:-

Ord. pris: 1 495:-

SEASIDE 600 SPEGEL

2 695:-

NORO STAR L. Tvättställsblandare i förkromad mässing. Totalhöjd: 180 mm.

Ord. pris: 3 495:-

SEASIDE HÖGSKÅP

FRIENDSHIP DUSCH+TAKDUSCH

4 295:-

8 995:Ord. pris: 14 990:-

Ord. pris: 5 495:-

POLO BLANDARE

795:-

Ord. pris: 995:-

NORO POLO. Tvättställsblandare i förkromad mässing. Totalhöjd: 185 mm.

Takdusch på köpet!

SEASIDE 600 UNDERDEL

Värde 5 995:-

6 495:-

Ord. pris: 8 500:-

NORO FRIENDSHIP. Halvrund dusch med 6 mm säkerhetsglas. NORO LOUNGE TAKDUSCH ingår (värde: 5 995:-). l Bredd: 800 × 800 mm, 900 ×900 mm. Ord. pris: 14 990:- NU: 8 995:-

l

l

l

NORO SEASIDE 600. Underdel med tvättställ i porslin. Matt vit ramfront. Bredd: 600 mm. Ord. pris: 8 500:- NU: 6 495:NORO SEASIDE 600 SPEGEL med över- och underbelysning. Matt vit. Bredd: 600 mm. Ord. pris: 3 495:- NU: 2 695:NORO SEASIDE HÖGSKÅP. Matt vit ramfront. Mått: (B×D×H): 350×340×1 560 mm. Ord. pris: 5 495:- NU: 4 295:-

Hitta din återförsäljare på www.noro.se

NORO SCANDINAVIA | Västervallvägen 4 | SE-302 50 Halmstad | SWEDEN Tel: 035-16 64 30 | Fax: 035-16 64 31 | E-mail: info@noro.se | www.noro.se

SAND L BLANDARE

1 095:-

Ord. pris: 1 495:-

NORO SAND. Tvättställsblandare i förkromad mässing. Totalhöjd: 145 mm.


moderna hem

DET ENERGISMARTA

HUSET I HUSET

Rymligt vardagsrum. På bottenplanet finns sittgrupper och matsal, samt en eldstad med en marmorvägg som bevarar värmen.

Malmöarkitekten Zoltan Kiss har utvecklat ett sinnrikt designkoncept utifrån naturens enkla principer. Hans hus omges av ett extra skal som ger plats för förvaring och grönskande utsiktsrum, samtidigt som energikostnaderna blir låga. Text lars bärtås  Foto martin palvén

Huset-i-huset. Det originella huset har en mjuk, rundad form med stora fönsterytor mot parken. villaliv | september 2012  

49


Moderna hem

por! Led-belysta trap

» Det är egentligen två hus,

först en tung inre stomme som är uppvärmd och sedan ett yttre skal som saknar konventionellt uppvärmningssystem. «

50 

villaliv | september februari 2012 2012

I

dén om ett nytt designkoncept mognade fram under Zoltans eget villabygge, som fördröjdes av bygglovsprocedurer och överklaganden. Idag är villan prisbelönad av Malmö stad för sin säregna, naturanpassade utformning intill ett parkområde i Malmö. – Det var faktiskt tur att bygget drog ut på tiden, det gav mig tid att tänka efter och utveckla idéerna, säger Zoltan Kiss. Det fiffiga med konstruktionen är att huset har två ytterväggar med ett mellanrum emellan. Det är egentligen två hus, först en tung inre stomme som är uppvärmd och sedan ett yttre skal som saknar konventionellt uppvärmningssystem.

Originell byggmetod – Byggmetoden är varken ny eller originell, men den har glömts bort och skuffats undan av tekniken. Idag försöker man minska energiförbrukningen med tilläggs-


Fakta om

Zoltans hus-i-hus

Ett modernt, kompakt kök med utgång till terass på baksidan.

isolering och teknisk apparatur, medan man förr anpassade byggnaden efter årstidernas växlingar, klimat och väderstreck. Zoltan Kiss ger exemplet med den klassiska farstun som både tjänstgjorde som dekoration och energismart sluss vid husets entré. – Farstun bidrog till att jämna ut temperaturen inomhus, men ersattes i modern tid av ett värmesystem som fyllde samma funktion. Idag när energin är dyr finns det goda skäl att tillvarata gratisenergin från solen, men också kylan, med hjälp av enkla, anpassade bygglösningar.

Hus-i-hus metoden Med hus-i-hus-metoden kan man uppnå en termoseffekt som gör att den inre delen får ett stabilt inomhusklimat, medan den yttre delen får en flexibel funktion som möjliggör svala förvaringsutrymmen på norrsidan och solbelysta, grönskande rum på södersidan. För att öka flexibi-

liteten är flera väggar i mellanrummet försedda med skjutdörrar som gör det lätt att reglera in- och utsläpp av värme och svalka. – När det sommartid blir varmt i det gröna rummet släpper jag ut värmen genom en ventilationslucka i taket och minskar instrålningsvärmen med solavskärmande draperier. Den inre stommen är utformad som en konventionell kub i två våningsplan med lättbetongväggar och betongbjälklag med ingjuten golvvärme. Men det som syns utåt är det yttre, lättare skalet som består av enkla träregelväggar, stora fönsterytor och ett rundat tak täckt med zinkplåt. Under taket ryms ett tredje våningsplan där Zoltan inrett sitt kontor. – Kontoret har ingen egen uppvärmning, men kan tillvarata värmen från ventilationen i huset. Under riktigt kalla dagar, när värmen inte riktigt räcker till, får jag sätta på mig en extra kofta, säger han.

Huset: Byggdes klart år 2000, i centrala Malmö. Boarea: cirka 250 kvadratmeter, varav endast den inre delen, 110 kvadratmeter, värms upp. Värmesystem: Golvvärme med vattenburen el i det ”inre huset”, samt en kamin som kompletterande värmekälla. Ventilation: Självdrag kombinerat med frånluftsventilation med värmeåtervinning. Värmen blåses ut i det yttre skalet.

Energianvändning: Cirka 33 kWh/kvm, inklusive hushållsel. Enligt beräkningar drar huset cirka 50 procent mindre energi för uppvärmning än en normal villa.

Byggmaterial: Det inre huset har lättbetongväggar och platsgjutna betongbjälklag med cellplastisolering, samt skjutdörrar i glas. Det yttre huset har träregelväggar, aluminiumfönster med isolerglas och yttertak av bandtäckt zinkplåt. Fasadpanelen består av norrländsk gran. Byggkostnad: Huset kostade drygt 17 000 kr per kvm boarea att bygga år 2000, exklusive kostnader för projektering som Zoltan gjorde själv.

september2012 2012   villaliv | februari

51


moderna hem

Kontor med rymd. Zoltans arkitektkontor ligger högst upp under det rundande taket med utsikt mot parken.

Avkoppling i det gröna. Rummet i det yttre skalet ligger i söderläge där växterna trivs i solskenet.

» För att öka flexibiliteten är flera väggar i

mellanrummet försedda med skjutdörrar som gör det lätt att reglera in- och utsläpp av värme och svalka. «

På övervåningen finns en nisch över gröna rummet.

Zoltan Kiss menar att hans koncept inte bara lämpar sig för nybyggnation, utan i lika hög grad kan användas vid renovering av befintliga småhus: i synnerhet energislukande villor som är byggda under 1950-, 60- och 70-talen. – Det är fullt möjligt att bygga ett skal kring villan och designa detta på ett estetiskt tilltalande sätt, under förutsättning att det finns utrymme på tomten och möjlighet att få bygglov. Med rätt utformning kan man halvera energikostnaderna, samtidigt som man kan få praktiska utrymmen och bättre boendekomfort.

Zoltans nya projekt

Zoltan Kiss har just inlett ett projekt, kallat ecoSKAL, där miljonprogramsområden ska rustas upp med energismarta skal som kan bidra till en bättre, miljövänligare boendemiljö.

52 

villaliv | september 2012

– Rent byggtekniskt är det inga svårigheter och jag har gjort noggranna beräkningar på att investeringen blir lönsam, i jämförelse med om husen till exempel ska tilläggsisoleras. Det svåra är att övertyga en konservativ byggbransch att tänka nytt och annorlunda.

Självförsörjande

När det gäller den egna villan har Zoltan Kiss satt upp ett tydligt mål: han ska inom några år vara helt självförsörjande på energi. – Jag har beställt en ny typ av solceller från Tyskland, tunnfilmssolceller, som ska placeras intill fasaden i söderläge och bidra med el till huset. Anläggningen bör åtminstone klara sommarhalvårets elbehov. Sedan får vi se vilka ytterligare åtgärder som behövs. ■


SCANDINAVIAN RETAIL CENTER

Idétorka?

Oroa dig inte. Kanske behöver du bara se på saken med andra ögon. Prata med någon av våra kunniga inredningsrådgivare. De är särskilt utbildade för att bota just idétorka och delar gärna med sig av sin kunskap. Bokar tid för rådgivning gör du enkelt i närmaste Colorama-butik. Välkommen in! www.colorama.se

1769_Villaliv_185x255.indd 1

2012-08-06 15:02


Välj din favorit! Nr 35 23 23:- (FinlaAUG 2011 nd

Var med oc h kora!

4:30 €)

Vem blir

sPeciaL!

ljuvliga ru & gyllen llar, frasig filé e gratän g

10 nr

Rolig nyhet!

Veckotidningen med

Bäst på

av din favorit

flest recept

köksvåg Ork

varje vecka!

Nu f inn s det

149:– idéer

för bara

som pa ssar all a

HVT113

5-001-O

• supertunn • LCD-display • touchknappar • värmetåligt glas

l bjudmat

Festkot

på nya ett sätt Baka m ed PLOmm ON

Ange är vå lica VM-h rt nya stavh opp i opp! P

appa hjälp ska a att ly mig ckas !

Expert bästa råens d! Så plan te rar u om + porto och expdavg 39:–. – för steg steg msl-korr2-1

a

rig

klu

t

a

a&

tt

 Nya ga rdiNtreN

satsa p deN!  färg &   å    mönste r! riga a&

tt

.indd 1

& ta

a&

tt

klu

k

3 8 kryss a

rig

ig lur

klu

& sUdO kU 2011-08

-03 13.5 3

Värde ca 400:–

!

KLIPP UT KUPONGEN OCH POSTA REDAN IDAG!

P O R TO FR I S VA R S KU P O N G JA! Jag vill prenumerera och väljer tidning:

Modern, stilren och supertunn köksvåg. Digital funktion med LCD-display och touchknappar. Värmetåligt glas som är enkelt att torka av. Kapacitet: 5 g–5 kg med engramsintervaller. Arbetstemperatur: 5–50 °C. Praktisk och smidig modell som gör allt köksjobb enklare och roligare. Levereras med batteri.

rLa 20 11?

Läcker med L a t x!

stOr

Orkidé-

Du får en praktisk köksvåg PÅ KÖPET!

Årets Pä

10 nr för bara 149:– XXRW

+ 39:– i porto och exp avg. Ord butikspris 240:–.

10 nr för bara 149:– XXRW

+ 39:– i porto och exp avg. Ord butikspris 240:–. Var god texta tydligt

Namn:

rtoPosta po g! a fritt id

Adress: Postadress: Tel nr: (ej obligatoriskt)

Jag får köksvåge n på köpet!

Frankeras ej.

ALLER MEDIA

betalar portot.

Mobil nr: (ej obligatoriskt)

E-postadress: (ej obligatorisk) Erbjudandet gäller i 10 dagar och endast kunder inom Sverige. Din premie får du ca 5 veckor efter att betalningen för din prenumeration registrerats. Hemmets Veckotidning och Året Runt tillhör Aller Media AB, som behandlar och lagrar namn- och adressuppgifter m m med hjälp av modern informationsteknik. Jag vill gärna få fler spännande erbjudanden från Aller Media AB via e-post, SMS eller röstmeddelande till de adresser/nummer jag anger! Detta möjliggör bl a info om premieleveranser via SMS och e-post. Mer information finns på integritetspolicy.se Vill du inte ta del av erbjudanden framöver, vänligen meddela oss: e-post kundservice@aller.se el tel 042-444 30 20.

SVARSPOST 20610433 258 49 Helsingborg


ARBETSRUM

Fjärilarna tillverkade av tidningspapper sitter på en tavla i gästrummet. Inspirationsbilder hänger uppe med hjälp av gamla galgar som Lena fyndat på loppis.

LENAS ARBETSPLATS

Mönster och passion På denna arbetsplats flödar kreativiteten. För Lena har det blivit en av hennes absoluta favoritplatser i hemmet. Ett rum där vackra tygbitar, halvfärdiga alster och fina stilleben får ligga framme hela tiden till beskådning. Text kicki rundbäck Foto daniel mårtensson

56 

villaliv | september 2012

S

kapandet betyder energi och glädje för Lena. Hon älskar tyger och har en speciell passion för mönster från 60- och 70- talet. Sitt arbetsmaterial hittar hon i butiker runt om i hela världen. Nästan varje helg fyndar hon på loppisar runt om i Skåne och kommer hem med fynd som snart förvandlas till vackra alster. Allt blir dock inte använt, så nyligen beslutade sig Peter sig för att öppna sommarloppis. För även om huset är stort så behövs det rensas lite emellanåt.


Med bordet placerat mitt i rummet blir det smidigt att komma åt.

» Rummet måste ha de rätta förutsättningarna. Det var

därför Lena valde den bästa platsen i deras stora hus. Mitt i rummet har det stora gedigna arbetsbordet placerats. « Bästa platsen i huset För Lena är det viktigt hur hennes arbetsplats ser ut och upplevs. Rummet måste ha de rätta förutsättningarna. Det var därför hon valde den bästa platsen i deras stora hus. Mitt i rummet har det stora gedigna arbetsbordet placerats. På det sättet kommer Lena åt att arbeta från alla håll. Här kan symaskinen stå framme så länge hon behöver den. Ibland åker den undan då hon behöver hela ytan för att måla en stol eller göra screentryck. I det stora vita skåpet förvaras allt från tyger, papper och knappar till färger och annat material som kan behövas. De olika stolarna som är placerade runt bordet gör att Lena inte behöver bära runt på en stol utan kan sätta sig när där hon behöver. De är också till för familj och vänner som vill vara med i skapandet eller bara slå sig ner för lite

Vem: Lena Alm med familj bestående av maken Peter och deras ungdomar Kajsa och Anton. Var: I ett stort hus ute på landet strax utanför Helsingborg. Vad: När hon inte är hos sina hästar eller skapar hemma så jobbar Lena som inredningschef. Typiskt Lena: Mycket färg och mönster i många projekt på en gång Motto: Våga prova något nytt och gör det när andan faller på – annars missar du kanske chansen att få vara med om något roligt.

Fika i köket med sonen Anton.

villaliv | september 2012 

57


XXXXXXXXXX ARBETSRUM

Den vanliga symaskinen används mest men ”overlock” maskinen är också bra att ha när man syr i trikå .

Inspiration är viktigt, Lena hänger sin på väggen. Halva nöjet är att bara få njuta av alla vackra tyger som handlas på loppisar runtom i Skåne.

Fem raka tips!

En bra arbetsplats! 1. Med ett stort bord mitt i rummet så kommer man åt enkelt. Detta är smart framför allt när man syr eller målar och behöver komma åt att jobba från flera håll.

2. En förvaring som gör att du enkelt får överblick över arbetsmaterialet är en god investering. Det är en fröjd att direkt kunna hitta det man söker så att man bara kan koncentrera sig på själva skapandet.

sällskap och en pratstund. För det mesta räcker ljuset som flödar in från det stora fönstret i rummet. Dagsljuset är det allra bästa när man jobbar med så små detaljer som Lena ofta gör. Men det finns också bra arbetsljus i form av taklampan som är placerad rakt över bordet.

Prövar nya tekniker Inspirationen kommer från allt möjligt. Det kan vara en ny färgkombination, ett nytt mönster, ett material eller något från naturen. Just nu inspireras hon av sitt norrländska/lapska arv och syr gärna armband och förkläden. Ofta blir favoriter så som kjolar och

58 

villaliv | september 2012

klänningar resultatet av hennes kreativitet. Men det är inte bara sömnad som står på favoritlistan. Lena gillar att pröva på nya tekniker i sitt skapande. Hon har gått många kurser och utbildningar för att lära in nya sätt att skapa på. Så som screentrycksutbildningen i Sydney, där hon lärde sig att bränna sina mönster direkt på screen plåten med hjälp av solen. Lena tillverkar för det mesta saker till sig själv och sitt hem. Vem vet, en dag så blir det kanske tillräckligt mycket över så att det räcker till oss andra också? ■ Låt dig inspireras av fler tyger på villaliv.net

3. Belysningen är viktig när man jobbar med detaljer. Ett bra allmänljus kombinerat med ett par riktade ljuskällor där man jobbar mest är en bra start. Har man möjlighet att använda dagsljuset är det naturligtvis toppen. 4. Se till att inte sitta eller stå i samma ställning för länge. Att investera i en arbetsstol är en god idé. 5. Använd en av väggarna i arbetsrummet för inspiration och färdiga eller halvfärdiga alster. Det går bra med en anslagstavla och ett par hyllor. Man kan också hänga upp en lina mellan två öglor och med hjälp av klämmor eller klädnypor hänga upp inspirerande bilder och kom ihåg lappar.


SALUTORGET 

TA HÖGS TILL ET IT L A KV PRIS. RÄT T Frakt & ring monte ingår!

Fråga din lokala bygghandel eller köp online på Kelvin Sweden AB, Kronobränneriet, 30242 Halmstad - www.kelvin-sweden.se

Pooltak, Uterum och Carport med högsta kvalitét!

Lövfri höst!

Enkel montering

• POLY-NET® LÖVSTOPP håller takrännor och stuprör fria från löv, mossa och skräp. • För 100-125mm ränna, lång livslängd, UV-beständig. 2m längd.

Återförsäljare och mer info www.leafguard.se LeafGuard Sweden 035-368 70 | info@leafguard.se

VATTENRENING - Det är ditt vatten, ta kontroll över det! -

Skräddarsydda filter som åtgärdar: kalk, järn, mangan, svavelväte, lågt pH, lukt, färg, smak m.m. Vi kan vattenrening.

• Gratis poolvärmepump vid köp av pool • 20% rabatt på utvalda tillbehör • 20-30% rabatt på spabad • Se kampanjen på www.folkpool.se

är ditt vatten ,t

roll över d et!

• Eslöv 0413-122 33 • Gnesta 0158-58 12 10 • Gävle 026-200 71 66 • Göteborg Norr 0303-80 200 • Halmstad 035-12 06 00 • Helsingborg 042-12 74 00 • Hässleholm 0451-809 30 • Karlstad 054-54 50 30 • Katrineholm 0150-360 810 • Linköping 013-13 01 45 • Norrköping 011-12 70 30

www.svenskapooltak.se

Hösten är bästa tid att bygga pool

on t ak

t De

Telefon: 031 - 760 66 50

• Nässjö 0380-600 955 • Ronneby 0457-106 01 • Skövde 0500-411 650 • Stockholm Norr 08-727 00 97 • Stockholm Syd 08-399 970 • Uddevalla 0522-343 00 • Umeå 090-418 21 • Uppsala 018-418 08 10 • Vellinge 040-671 44 20 • Västerås 021-30 24 01 • Örebro 019-32 00 45

www.jms-vattenrening.se

Beställ nya katalogen på folkpool.se

Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

• Marknadens tunnaste värmekabel • Gör det själv med Plug and Play • Patenterad teknik • Minimerad energiförbrukning • S-märkt, CE, RoHS • Tillverkas i Sverige • 0 mm bygghöjd • För klinker eller laminat


www.bygglagret.se

0241-793370

Har du väggar av blåbetong är risken stor att du utsätts för farlig radongas. Cirka 300 000 bostäder i Sverige är byggda med blåbetong. Tätning av väggarna med Permafoil radontapet minskar radonet med 60-90% beroende på hur mycket av väggarna som täcks (tapetseras). Permafoil radontapet sätts upp som en vanlig tapet och du kan sedan måla eller tapetsera ovanpå den. Det uppstår inget övertryck i väggen eftersom radonet löpande omvandlas till bl.a. bly För mer info: www.permafoil.com info@permafoil.com Tel: 0733-88 86 84

GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! Perfekt för gör-det-självaren

Nu kan du på ett enkelt och billigt sätt förnya din gamla trappa, balkong och terrass med DuraTrapp® naturstensbeläggning. Beläggningen tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

SALUTORGET 

Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

Fönsterkampanj

* Stort lagersortiment för omgående leverans * Betala 10 dagar efter leverans * Generös “rabattstege” * Måttanpassning * Fraktfritt

Tapetsera bort radonet!

DuraCoat AB

www.duracoat.se

Tenngatan 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04

Har du koll på fukten i din krypgrund?

Villa&Friti

FAKTUM ÄR ATT MER ÄN VARANNAN VILLA

med krypgrund har problem med fukt, mögel, svampar och bakterier. Problemen påverkar inomhusmiljön negativt och kan dessutom orsaka skador som är dyra att åtgärda. BOKA BESIKTNING av din krypgrund

och installation av en digital fuktmätare till kampanjpris 695 kr* (ord. pris 2 595 kr). Tak med tegelpannor, två år efter behandling av ett avgränsat parti. Inget efterarbete.

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor eller läs mer på www.anticimex.com/krypgrund2012.

Kampanjpris!

695 kr* * Erbjudandet gäller t.o.m. 2012-09-30.

Spruta taket med Grön-Fri. Sen är alger och mossa borta inom ett år, laven inom ca två år. Fråga efter Grön-Fri i din färg- eller byggbutik. Läs mer på www.jape.se

Låt ett proffs göra jobbet. Nu finns möjligheten att få rena tak och fina fasader genom att låta våra auktoriserade entreprenörer göra jobbet. Mer info och referensbilder på www.grön-fri.se


SALUTORGET 

Se varför på www.leksandsdorren.se RÖNNÄS PK14-G

Nya dörrar! Ny katalog! Beställ katalogen via vår hemsida eller ring 0247-79 61 50.

GRANBERG K52-G Enkeldörr med pardörrskänsla!

Småstugor 10-34 m2 Förråd 4-20 m2 Lusthus • Lekstugor

Funkisstugan Förrådsbod Se hela vårt modellutbud på:

grästorpstugan.se Fritidsstugan

Sveriges mest sålda pool ! Nöjda kunde ri

18 år

LAGERRENSNING !!

Kvalitetspooler 10-15% på poolpaket 15% på tillbehör

(Gäller endast i samband med köp av poolpaket) Ovanstående gäller året ut i mån av tillgång i lager. Ring eller se hemsidan för mer information.

0585 31661 www. jf-fritid.se

Förråd kombi

Flakeberg 7, 467 94 GRÄSTORP Tel 0514-310 10 • Fax 0514-310 65

Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

Bäst i test!


Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

SALUTORGET 

Vedmaskiner från Mora

DÅLIGT VATTEN?

VARAB-FILTRET FÖR HUSHÅLL MED EGEN BRUNN!add_villaliv_1204 - 90x60mm - SORK.indd

Förbättra ditt vatten, filtrera bort:

Manus för 1/8-sida i nr 4/2012 av VillaLiv •Järn •Lukt •Färg •Radon •Smak Pris inkl. allt (repro. reklamskatt, etc.) men exkl. moms: 24.400:Höjer pH-värdet! För mer info ring eller www.varab.se Kapa och klyv årsbehovetTypsnitt: på 2 dagar! Enligt Statens Maskinprovningars tester är maskinens kapacitet 17-18 m3 staplad ved på 8 timmar. Se mer på:

Dössjonsv. 10, 792 36 Mora, Tel: 0250-289 80

Hem & Villa Besök oss på 5:01 september B0 9 6rg Götebo

Dricker du radioaktivt vatten?

Radonett är Europas mest sålda och effektiva radonRadonett avskiljare med högsta reningsgrad i samtliga ger dig och dina barn tester av SSI och råd & rön. ett sunt och friskt

RADONETT vatten! • garanterad reningsgrad av radon 97–99,9 % • tar bort svavelväte (luktar som ruttet ägg) • höjer pH-värdet till ca 7,5 på naturlig väg utan kemikalier 50.000 brunnar i Sverige har hälsofarligt vatten. Radonett, Box 64, 795 21 Rättvik

Sork? Den elektroniska jordskruven Mole Stop håller mullvad, sork och ormar borta från din trädgård — och det för gott..!

De slumpmässiga vibrationerna har effekt upp till 1200 m2. Stör ej husdjur. Unik garanti:

2 års öppet köp! Mot möss, råttor, grävling, mm i ditt hus eller i din bil väljer du modellen Topo Stop.

www.radonett.com

Ring 0248-102 78 så hjälper vi dig

info@radonett.com

Sveriges största pool- & spabutiker!

Läs mer på poolkungen.se

VATTENRENINGSBYRÅN AB Box 5055, 187 05 TÄBY Tel. 08-732 84 20 E-mail: info@varab.se

www.perwikstrand.se

RADON

KAMPANJ PÅ POOL & SPABAD!

Askim 12-03-14

Soveco International AB

Askims Industriväg 1a, 436 34 Askim

tel. 031-68 46 40

www.musfritt. nu

Glasräcken!

Nu lanserar vi en ny serie glasräcken som fungerar lika bra ute som inne. Du kan köpa räcket på löpmeter, eller skräddarsytt för trappor och tillämpningar där standard modulen inte passar.

Emotser korrektur (PDF-filI till pb@musfritt.nu) i sinom tid. paketet ingår: Mvh Pelle Båth

• 1 rostfri stolpe med golvfäste • 1 rostfri överliggare • 4 rostfria glasfästen • 8,76 mm laminerat glas med slipade kanter

Mått: 1000 mm bred, 1100 mm hög Pris för avhämtning i våra butiker: 2995:- per meter

Perfekt inne!

Bra val för dig som ska byta ut ditt gamla dåliga träräcke!

Spabad Denali

49.900 kr (Ord.pris: 74.900 kr)

Spabad Peyton

69.900 kr (Ord.pris: 89.900 kr)

Beställ gratis katalog på www.poolkungen.se eller ring 020 - 919800

Fria hembesök inom 3 mils radie från något av våra glasmästerier.

Perfekt ute!

www.rydsglas.se 020-355 355


SALUTORGET  Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

Y t t e r dörr h andta g B125 Oxid. På vår hemsida finner du hela sortimentet av beslag för ditt hem samt närmaste återförsäljare. www.beslagsboden.se

Styr och övervaka via GSM SIKOM GSM AC III

Utan att vara på plats kan du enkelt; – Styra, t.ex. höja&sänka värmen. – läsa av temperatur. – få larm om hög/låg temp., inbrott, driftstopp, strömavbrott m.m.. Du styr och övervakar direkt från din telefon.

TAKFOT TAKFOT

Flera olika modeller.

i ett, innehåller takfotsplåt, fågelband och förhöjd bärläkt. Ger utrymme för Begär mer Allt information! 0941-10225 • www.intectra.se

Allt i ett, innehåller takfotsplåt, fågelbandSkapar och förhöjd bärläkt. utrymme från för rännkrok utan fräsarbete eller liknande. en säker ochGer tät övergång rännkrok utan till fräsarbete ellerMycket liknande. Skapar en säker tät övergång från takbeklädnad hängränna. tidsbesparande (4 h och normalvilla). takbeklädnad till hängränna. Mycket tidsbesparande (4 h normalvilla). Artikel nr. 150010 Artikel nr. 150010 Längd 1,2 m TJB är en enkel Längd MUSEBAND 1,2 m Färg svart och genial lösning för att hindra Färg svart

TAKFOT

möss att ta sigtakfotsplåt, in underfågelband pane- och förhöjd bärläkt. Ger utrymme för Allt ifrån ett, innehåller lenrännkrok på allautan typer av fastigheter. TJB Skapar en säker och tät övergång från fräsarbete eller liknande. Museband är producerat takbeklädnad till hängränna.i aluzink Mycket tidsbesparande (4 h normalvilla). och därmed helt underhållsfritt. Artikel nr. 150010 Finns i två modeller, en för befintlig Längd panel och en1,2 förmnyproduktion. Färg

VED- & PELLETSPANNOR AV GJUTJÄRN

svart

TJB TAKTVÄTT

Håll taket rent! Tvätta ditt tak med Taktvättsåoch få ett 1. FästTJB montagebrädan att sidans övre hörn rent tak. Miljövänlig 1.inedre Fäst montagebrädan så produkt är lodlinje med undertakets att nedre sidans övre hörn upp och som effektivt löser motsvarande hörn är i lodlinje med undertakets frigör takethörn från beläggning. Färdigblandad och klar att använda. motsvarande 2. Placerapå beslaget, Spraya taketmed och efterspolning sker med hjälp av regnvatten. montageklackarna upp2. Placera resultat. beslaget, med Invänta Biologisk nedbrytbar. skjutna emot montage

PRIS EX.

15 900:-

montageklackarna uppbrädan.Skruva fast.

skjutna emot montage 1 Unik taklösning brädan.Skruva fast. . Fäst montagebrädan så att nedre sidans övre hörn

1

3. är Lägg på en takpanna, Förenklar arbetet på taket i lodlinje med undertakets markera nästa bärläkts hörn 3. motsvarande Lägg på enarbetstimmar takpanna, Sparar 8sedan,räkna per tak läge för att markera nästa bärläkts Ger mycket god takekonomi ut läktavstånd upp till nock.

3

läge för att sedan,räkna 2. Placera beslaget, med ut läktavstånd upp till nock. montageklackarna uppInnovation! Vidskjutna användning till pannor emot montage med givna byggmått kan ev. med Ventilerad nockregel Vidbrädan.Skruva användning tillfast. pannor fästbrädan monteras längre med givna byggmått inkl kan ev. universalhöjd, ned att om möjligt längre an- nocktätning. fästbrädan monteras 3för . Lägg på en takpanna, passas till hel pannrad.Vid Passar alla tvåkupiga takpannenedmarkera för att om möjligt annästa bärläkts användning till lätt undertak, passas till hel pannrad.Vid läge för att sedan,räkna profiler. Sparar arbete/normalvilla. Se monteringsfilm montereras, istället för322timmars mm användning till lätt undertak, ut läktavstånd upp till nock. montagebräda, en regel på www.tjb.se montereras, istället för 22i mm Innovation! samma tjocklek som montagebräda, en regel i Vid användning till pannor fågelband och förhöjd bärläkt, allt-i-ett. bärreglarna. Ersätter takfotsplåt, samma tjocklek som

1 KOMBINOCK

2

2 TAKFOT

med givna byggmått kan ev.

bärreglarna. Ger utrymme förlängre rännkrok utan fräsarbete. fästbrädan monteras för att om möjligt an- som du troligtvis gärna använder igen. Anledningen är följande: Du ned monterar nu en produkt, Sparar 4 timmars arbete/normalvilla. passas hel pannrad.Vid - det spelartillingen roll i vilket skede rännkrok och ränna monteras

Du användning monterar nu som du troligtvis gärna använder igen. Anledningen är följande: tillen lättprodukt, undertak,nedersta - takfotsplåt och fågelband, förhöjda bärläkt samt utrymme för rännkrok utan fräsarbete

- det spelar ingen rollför i vilket skede rännkrok och ränna monteras montereras, istället mm 3 SUPERTAK 500 motsvarande ingår22i YAP samma produkt. - eller takfotsplåt och fågelband, nedersta förhöjda bärläkt samt utrymme för rännkrok utan fräsarbete

• Dubbla livslängden • Flera storlekar.Vedlängd fr. 36 - 99 cm • Effekter fr. 30 - 170 kW m. ved

RB PELLETSBRÄNNARE • 3 storlekar 20, 50 & 70kW • Lättskött, hög verkningsgrad & lång livslängd • Kan installeras i nästan alla pannor.

NY DESIGN! Från 15 900:-

en regel på i överhäng, upphöjning, översköljning, kapillärverkan, synligt omålat trä osv. - eller dumontagebräda, slipper allt funderande Underlagstäckning med klisterkant för råspontundertak och täckmotsvarande ingår i samma produkt. samma tjocklek som -- den har låg och sparar pengar vidupphöjning, bygget dubärreglarna. slipper alltvikt funderande på överhäng, kapillärverkan, synligt omålat ning av takpannor, plåt samt ytpapp.översköljning, 50 % snabbare läggning än trä osv. snabb montering -- den haroch lågenkel vikt och sparar pengar vid bygget traditionell takpapp. - snabb och enkel montering

TJB takkoncept Du monterar nu en produkt, somAB du troligtvis gärna använder igen. Anledningen är följande: TJB Försäljning - det spelar ingen roll i vilket skede rännkrok och ränna monteras - sparar tid och pengar! Elisgatan 10 534nedersta 31AB Vara TJB Försäljning - takfotsplåt och fågelband, förhöjda bärläkt samt utrymme för rännkrok utan fräsarbete eller motsvarande i samma produkt. Elisgatan 10ingår 534 31 Vara 0512-199 59 e-post: info@tjb.se - du tel: slipper allt funderande på överhäng, upphöjning, översköljning, kapillärverkan, synligt omålat trä osv. - denfax: har0512-199 låg vikt och sparar vidinfo@tjb.se bygget 0512-196 60 pengar hemsida: www.tjb.se tel: 59 e-post: - snabb och enkel montering

fax: 0512-196 60 säljs hemsida: www.tjb.se Produkterna via bygghandeln TJB Försäljning AB Elisgatan 10 534 31 Vara tel: 0512-199 59 fax: 0512-196 60

e-post: info@tjb.se hemsida: www.tjb.se

Tel: 033-15 04 70 • Fax: 033-15 04 71 • www.lindquistheating.se


Norska Granit-Kleber, som äger en del av täljstensbrottet i Handöl, tillverkar effektiva kaminer som lagrar värmen länge. Om du eldar i två timmar så finns värmen kvar i tolv. Den stilrena designen och den exklusiva känslan får du på köpet. Kaminen Kuben 3 är kompakt (44x121x52 cm) och har en högt placerad eldstad som syns från alla håll tack vare rejäla sidoglas. Komplettera med Modulex stålskorsten - den säkra skorstenen med 30 års garanti.

GRATIS VATTENANALYS

INTRODUKTIONSPRIS

29.900:-* Ordinarie pris 33.900:-

Varmahembutikerna är en ny fackbutikskedja med ett heltäckande sortiment av kaminer och skorstenar.

SVENSKA

FABRIKEN

Swimmingpooler av norrlänskt stål sedan 1989

VÄRMEPUMP PÅ KÖPET! *

Ett laboratorium som arbetar med rådgivning för ökad vattenkvalité och hälsa

När du handlar pool av oss för minst 100.000 kr

Läs mer på

www.ma-lab.se www.ma-lab.se *Kampanjen

*Gäller till 20121031. Lokala avvikelser kan förekomma.

Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90  | E-posta info@villaliv.net

SALUTORGET 

Helsvenska kaminer från Norge

gäller ett begränsat antal och gäller endast så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning.

www.svenskapoolfabriken.se Telefon 0920-20 34 70 • info@svenskapoolfabriken.se


Tävling Vinn braskaminer från Kaminexperten! Värde 77.010:–

1:a pris JYDEPEJSEN ELEGANCE Med skorstenspaket, takhuv, golvplåt Värde 35.120:–

Det är jätteenkelt! Surfa in och registrera dig som medlem på villaliv.net, svara på de här tre frågorna och ge en motivering till varför du ska vinna. Svara senast onsdagen den 26/9. Surfa in igen fredagen den 28/9 och se om du vunnit.

1. Vad är det Gert Wingård ligger på i första bilden i reportaget om honom? 2. Behövde familjen Moen bygglov för sin bastu i trädgården? 3. Hur mycket mindre el drar det annorlunda energihuset jämfört med en normalvilla

Vinn varmar höstkväl e lar!

3-4:e pris 2:a pris

ANDORRA Värde 9.995:–

JYDEPEJSEN ELEGANCE Värde 21.900:–

TÄVLINGSREGLER: Juryn består av Villalivs tävlingsråd och juryns beslut går inte att överklaga. Vinnarna kommer att publiceras på www.villaliv.net samt i anslutning till de publikationer där tävlingen är exponerad. Genom att delta i tävlingen godkänner deltagaren att namn och adressuppgifter samt annan personlig information lagras, sparas och används av Villaliv AB i enlighet med PUL. Tidningen Villaliv och Villaliv AB förbehåller sig rätten att publicera vinnarnas namn och postort samt rätten att skicka eventuella erbjudanden till samtliga tävlande. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. 

villaliv | september 2012 

65


NÄSTA MER VILLALIV NUMMER

Villaliv ges ut i 2 103 500 exemplar av Villaliv AB

www.villaliv.net

omslagsbild Jacob karström

När du e-postar någon nedan består adressen av fornamn.efternamn@villaliv.net, om inget annat anges.

Kom in i garderoben!

Nästa nummer KOMMER DEN 4 oktober

Vd & ansvarig utgivare Fredrik Lindblahd Chefredaktör Eva Linetti Art director Anders Rosell Produktion Goodrace Communication AB Prepress: Dynamo Media Tryck: Spaudos Konturai, Litauen ANNONSER Försäljnings- och marknadschef Jonas Natt och Dag

Annonsmottagning Eva Håkansson eva.hakansson@villaliv.net

Köksspecial! Följ med hem till journalisten Cecilia Gralde, kliv in i en walk-in-closet med mysfaktor, och hitta stilen och planlösningen för ditt nya kök i vår köksspecial. Bland annat! 66 

villaliv | september 2012

Villaliv Halmstad Klammerdammsg. 24, 302 42 Halmstad Tel 035-27 11 90 Villaliv Helsingborg Garnisonsgatan 25, 254 66 Helsingborg Tel 042 25 77 77

RS-kontrollerad

Hemma hos Cecilia!

Kom ihåg att återvinna tidningen när du har läst klart den. Utbetalt arvode inkluderar Villalivs rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev vinstskatt betalas av vinnarna. Villaliv är opolitisk och fristående.


• Bergvärmepumpen som slagit rekord: 5,04 i COP. För varje kW från berget får du tillbaka 5,04. • Upp till 80 % lägre värmekostnader. • Pekskärm i färg. Precis som på din mobiltelefon. • Med Energyflex. Total flexibilitet att koppla på andra värmekällor.

Gå in på iljett e.se/biob n rm a v tc c re besök fö och boka pskalkyl. m värmepu r biobiljette å tv Du får ret! för besvä

ctcvarme.se

ARJEPLOG NORRBOTTENS VÄRME 070-329 23 88 ARVIDSJAUR/LILLPITE LILLPITE RÖR 0911-122 90 BODEN BD VÄRMEEKONOMI 070-663 43 55 KIRUNA YIT STÅLNACKES RÖR 0980-830 25 LULEÅ BRÄNDÖNS RÖR 070-842 71 71 NORRFJÄRDEN THELINS RÖR 0911-20 00 60 PAJALA YIT PAJALA 070-655 54 03 PITEÅ RÖRCENTRUM 0911-927 70, S NILSSONS RÖRSERVICE 0911-24 08 36 RÅNEÅ A LANTTOS RÖR 0924-320 20 ÄLVSBYN ÅBERGS BAD & VVS 070-272 40 55 ÖJEBYN RÖRTEAMET PITEÅ 070-577 08 36

Handmålning guidodaniele.com

Sveriges effektivaste bergvärmepump med pekskärm.


Rädda ditt hus från fukt.

www.woods.se

Larmrapport från Boverket: 718.000 hus har drabbats av fuktproblem! Med marknadens mest sålda avfuktare från Wood´s undviker du fuktproblem. På köpet får du en effektiv värmepumpeffekt och luftrening – tre önskningar i en! Som grädde på moset får du renare luft, lägre energikostnader, 6 års garanti på kompressorn samt att du räddar värdet på ditt hus. En ren investering med andra ord.

FÖRDELAR: • Värmepumpseffekt

NYHET!

• NYHET - Nu med nytt effektivt antimögelsfilter!

LuftrEning s

• 5 års kompressor-garanti

a pressorg

od’s DS1 Wo

5

kom

• Avfuktar krypgrund, tvättstugan, källaren, badrum eller vinden m.m.

ti

på köpEt

ran

6 år

• Få 6 års totalgaranti - Registrera på woods.se och byt filtret 1 gång per år

3.995 kr

ca

• Tar bort överflödig fukt och unken källarlukt

Kr y

• Wood´s är den mest energieffektiva avfuktare du kan hitta

pgr und

• 30 dagars öppet köp

Källare DS 28 ca pris 4995.Aukt. återförsäljare:

Badrum MDC 16 ca pris 3695.-

Tvättstuga DS 40S ca pris 5995.-

AV F U K TA R E F RO M CA NA DA

www.woods.se

Aukt. återförsäljare:

GÖTEBORG Järnbröderna MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä LINDOME Lindome Järn Bygg & Foder HÖNÖ Olinders Järn KUNGÄLV Kungälvs Trä LILLA EDET Vallby Bygg BOVALLSTRAND Sotenäs Trä HALMSTAD Comfort FALKENBERG Falkenbergs Trä (Woody) VARBERG Varbergs Trä (Woody) HYLTEBRUK Hylte Lantmän VALLBERGA Vallberga Lantmän FRILLESÅS Lantmännen

Villaliv nr 6 2012  

Magasinet för dig som gillar Villaliv

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you