Verrassend Nederland 2023

Page 1

Verrassend Nederland

Handige gids

boordevol informatie over verrassend leuke en mooie

plaatsen voor een dagje weg in Nederland

Zomer 2023

Colofon

Coverfoto: Visit Zuid-Limburg

Verrassend Nederland is een uitgave van Argo Special Media Postbus 2203

1500 GE Zaandam

Tel: 020-5849020 villadartselected.nl

Vormgeving

Marick Klop www.marick-grafisch.nl

Distributie

Bijlage bij Villa d’Arte 3, 2023

Redactie, traffic en advertentiewerving Hans Terpstra hans@villadarte.nl

Tel. 020-410 78 79

Directie

Frans Makau (Algemeen Directeur)

© Copyright 2023 Argo Beleggingsmaatschappij B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, kopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Villa d’Arte is een geregistreerd handelsmerk van Argo Beleggingsmaatschappij B.V. Villa d’Arte is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Villa d’Arte is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden, welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Villa d’Arte behoudt zich het recht om ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren. Over uitslagen van prijsvragen en/of speciale acties wordt niet gecorrespondeerd.

Abonneegegevens worden ten behoeve van de verzending van deze uitgave opgenomen in een geautomatiseerd bestand en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verwerkt.

Deze gegevens gebruiken wij ook om u te informeren over producten en diensten zowel van onszelf als van zorgvuldig geselecteerde bedrijven. Indien u hier geen prijs op stelt kunt u dit schriftelijk kenbaar maken aan EMD

Nidum

Flevoland

Gelderse Kastelen

Lochem

Fietsroutes

Ede

Zuid-Limburg

Voorne-Putten

62 12 71 2450
Boetiekhotel
Medemblik
Groene Hart Frysland Museumtips 4 6 12 18 30 38 44 50 56 62 71 77 Inhoud 3 © Hipenstijlfotografie
’t
©Lydia Annema

Monumentaal overnachten in Grave

In de pittoreske vestingstad Grave opent deze zomer Nidum Boetiekhotel. Een intiem designhotel met zes luxe kamers, ingericht door zes interieurontwerpers. Het hotel heeft niet alleen een bijzonder interieur, maar bevindt zich ook op een unieke locatie: het monumentale Arsenaal.

Inspirerende overnachting

De details van het monument zijn in iedere kamer van Nidum Boetiekhotel te zien. Een aantal kamers heeft ook uitzicht op de grote binnentuin, de kazematten en het park op de kat. Toch hebben alle zes de kamers hun eigen uitstraling en sfeer.

Zo heeft ME Design gekozen voor een subtiele en smaakvolle roze uitstraling, waarbij de kleur onder andere terugkomt in de bedachterwand, de tegels en meubelen. Feran Thomassen koos voor zwart en wit, met de metershoge print op de wand als eyecatcher. Kees Marcelis verrast de gast met een oranje entree naar het vrijstaande bad en creëerde een verhoging zodat er genoten kan worden van het uitzicht. Linda Pol ontwierp de stijlvolste bedstee voor de Luxe Family Suite, met aan

beide zijden van de kamer zitjes voor uitzicht op zowel de binnentuin als het centrum van Grave. Thomas de Gier maakte gebruik van warme materialen zoals leer, hout en aardetinten voor alle aspecten van de kamer, voor een luxe uitstraling als eindresultaat. Mede-eigenaresse Lonneke van der Weyden ontwierp samen met Nathalie van Noordenne de Luxe Cozy Suite, waarbij kunst centraal staat en de volledige hoogte werd benut voor de elegante houten wandbekleding. Iedere kamer is voorzien van mooie details en inspirerend design. Met de opening van het hotel wordt overnachten in een monument werkelijkheid!

Nidum, house of inspiration

Nidum Boetiekhotel bevindt zich op de bovenste verdieping van het Arsenaal. Het complex heeft een oppervlakte van 4.000 m2 en is sinds eind 2021 het thuis van Nidum, het house of inspiration. Hier komen verschillende shops en showrooms samen, die een beleving bieden op het gebied van lifestyle, design, interieur en kunst. Van (buiten)meubilair en verlichting tot

4
Met roze als hoofdkleur heeft ME Design een smaakvolle kamer gecreëerd.
Inspiratie

koffie en wijn, en van designbedden en haarden tot wandbekleding en vloeren. Het inspiratiecentrum is voor iedereen. Voor degenen die zich willen laten inspireren tot degenen die op zoek zijn naar partners voor een nieuw huis of interieur. De hotelkamers van Nidum Boetiekhotel zijn ingericht met de producten van de Nidum partners, waardoor gasten hun collecties niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen ervaren.

Culinair genieten

De gasten van Nidum Boetiekhotel kunnen hun bezoek combineren met de culinaire beleving van Ovum. Het inpandige restaurant heeft een sfeervolle inrichting en bij mooi weer geniet men van een lunch, diner of borrel in de grote afgesloten binnentuin. Het heeft niet alleen een prachtige locatie, maar heeft ook al mooie vermeldingen mogen ontvangen in zowel de Lekker500 als de gids van Gault&Millau. Ovum is ook een geschikte locatie voor bruiloften en zakelijke events, zoals vergaderingen, dankzij de zalen en de monumentale kapel. Met de komst van Nidum Boetiekhotel wordt niet alleen de beleving compleet gemaakt, maar is er ook een mogelijkheid voor bruidsparen en buitenlandse relaties om te overnachten op dezelfde locatie.

Nidum Boetiekhotel opent deze zomer haar deuren. Houd de website en de socialmediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Meer informatie:

Nidum Boetiekhotel

Sint Jorisstraat 32

5361 HD Grave

E: info@nidumboetiekhotel.nl

W: nidumboetiekhotel.nl

W: nidum.nl

W: ovumrestaurant.nl

De metershoge illustratie in de kamer van Feran Thomassen is een echte eyecatcher. Linda Pol ontwierp de Luxe Family Suite, met een stijlvolle bedstee voor twee personen. De Luxe Design Suite van Thomas de Gier heeft een lederen vloer. Nathalie van Noordenne en Lonneke van der Weyden verzorgden het ontwerp van de kleinste kamer.
Inspiratie 5
Fotografie hotelkamers: Jurrit van der Waal

Nieuw land met een eeuwenoude geschiedenis

Water werd land

Je moet maar durven: een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, meters onder zeeniveau. Waar nu de drie polders van Flevoland samen het grootste stuk door mensen gemaakt land ter wereld vormen, lag vroeger de Zuiderzee.

Hoewel Flevoland pas in de 20ste eeuw is drooggelegd, heeft het toch een eeuwenoude historie. Tijdens de inpoldering kwamen dan ook veel archeologische schatten 'bovendrijven': van eeuwenoude scheepswrakken en vliegtuigwrakken uit de oorlog tot de voormalige eilanden Urk en Schokland.

De Deltawerken in Flevoland?

Wil je een geschiedenisles combineren met een mooie boswandeling? Dan mag je het Waterloopbos niet overslaan. Het Waterloopkundig Laboratorium deed van de jaren ‘50 tot en met de jaren ’90 ruim 200 waterloopkundige onderzoeken in dit bos. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Istanbul en Bangkok. Zo’n unieke wisselwerking van natuur en techniek vind je nergens anders dan in Flevoland.

Fietsers en wandelaars worden op Schokland met meerdere mooie routes en een prachtige omgeving ook op hun wenken bediend. Van een afstandje kun je zelfs de contouren van het voormalige eiland nog zien. Hoe bijzonder is dat?! Dus neem je fiets mee of huur er eentje bij de museumwinkel en ontdek dit eiland op het droge.

Een eiland op het droge

Vooral Schokland spreekt tot de verbeelding: na de eeuwenlange strijd met de vaak woeste Zuiderzee werd het eiland in 1859 ontruimd. Tegenwoordig is het een populaire dagtrip, mede vanwege het informatieve museum, waar je een beeld krijgt van het ontstaan en vergaan van het eiland, het leven van de Schokkerbevolking en de drooglegging van de Noordoostpolder. Maar je kunt hier ook bijzondere vondsten uit de prehistorie bewonderen.

©Visit Flevoland ©Visit Flevoland
6
Flevoland

Hip & happening Flevoland

Flevoland bruist

Zo nieuw als Flevoland nog is, toch vind je er alles wat je zoekt om je vrije tijd zeer aangenaam te besteden. Zeker als je houdt van het goede leven: eindeloos shoppen, een terrasje pakken, gezellig borrelen of cocktails drinken in een skybar op 16 hoog. Flevoland leeft en bruist!

Shop till you drop

Wist je dat Batavia Stad Fashion

Outlet het allereerste outlet centre van Nederland is? Maar daarmee is het geenszins oubollig. In de vorm van een zeventiende eeuwse versterking met kleurrijke houten huisjes vind je ruim 250 (inter) nationale merken op het gebied van o.a. mode, sieraden en keukenwaar. En altijd met 30 tot 70% korting.

Ook in Almere centrum is het heerlijk winkelen, 7 dagen per week met maar liefst 400 winkels om uit te kiezen. Gelukkig zijn er ook ruim voldoende horecagelegenheden, zodat je jezelf tussendoor kunt verwennen met een gezonde smoothie, een lekker gebakje of een heerlijke lunch.

Hotspots

Sowieso is het heerlijk dineren en uitgaan in Flevoland. Bij Kok Experience in Lelystad vind je beide onder één dak: gezellig borrelen of eten bij restaurant Mr Lely en daarna een filmpje pakken in de bioscoop of je best doen om te ontsnappen uit de escape room.

Als je in de stemming bent voor een dinerbelevenis op niveau, dan kies je voor restaurant Le Mirage in Emmeloord, waar alles volgens eigen receptuur dagelijks vers wordt gemaakt, van brood tot bonbon en van soep tot ijs. Het is hier, van bovenaf uitkijkend op de winkelstraat van Emmeloord, gezellig en erg luxe dineren.

Is ontspanning meer jouw ding?

Kom dan volledig tot rust bij Thermen La Mer in Almere, een exclusieve day spa met een diversiteit aan ontspanningsmogelijkheden op het gebied van sauna en wellness. Voor een rustgevende massage of gezichtsbehandeling ben je bij Weleda City Spa in Lelystad op het juiste adres.

© Visit Flevoland © Visit Flevoland © Weleda City Spa Lelystad
7
Flevoland

Op stap met kinderen

Klimmen en klauteren

Ga je met kinderen op stap in Flevoland? En zijn ze een beetje avontuurlijk? Dan mag je Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg niet overslaan. Kinderen van alle leeftijden leven zich hier uit met o.a. hutten bouwen en vies worden op de modderglijbaan.

Voor klimmen en klauteren kun je ook terecht bij het Belevenissenbos in Lelystad en bij klimbos Fun Forest in Almere, waar ze de meeste én de langste tokkelbanen van Nederland hebben. Voor waaghalzen die niet van klimmen houden is Walibi Holland in Biddinghuizen het perfecte uitje.

Behekste vloeren en indoor safari

Ook voor jongere kinderen valt er in Flevoland genoeg te beleven. Bij Hans & Grietje in Zeewolde komen ze ogen en oren te kort: zo zijn er in het pannenkoekenrestaurant bewegende tafels en behekste vloeren. Buiten kunnen ze zich uitleven met een springkussen, skelterbaan en schommels.

Een bezoek aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest mag eigenlijk ook niet ontbreken. Hier kunnen kinderen een junglespeurtocht doen of met een gids op indoor safari gaan. Een bezoek is niet compleet zonder een wandeling door de grootste vlindertuin van Europa, een ontmoeting met de aanwezige stokstaartjes en flamingo’s en een hapje en drankje in het junglerestaurant.

Zelf vliegen en energie opwekken

Misschien verwacht je het niet, maar veel Flevolandse musea zijn ook leuk voor kinderen. Bij Aviodrome in Lelystad ontdekken ze de geschiedenis én de toekomst van de luchtvaart, waarbij ze zelf de wereld over kunnen vliegen in een flight simulator of leren hoe je een helikopter bestuurt.

Waar ze ook lekker aan de slag kunnen is bij 11Beaufort in Nagele, waar ze kunnen testen of ze sterk genoeg zijn om zelf energie op te wekken en hun krachten kunnen meten aan windkracht 6. Daarnaast leren ze op een interactieve manier hoe windturbines werken.

© Visit Flevoland © Wieneke Hofland © De Orchideeën Hoeve
8
Flevoland

(H)eerlijke streekproducten

Veel boerderijen

Eén van de doelen van de inpoldering van de Zuiderzee was het creëren van akkerbouwgrond. Met de hongerwinter nog vers in het geheugen moest Flevoland de voedselvoorziening van het hele land veiligstellen. Vandaar dat je hier zoveel boerderijen vindt en je het zo gek niet kunt bedenken of het wordt wel in Flevoland verbouwd of gekweekt.

Verser dan vers

Veel van die boerderijen hebben hun eigen boerderijwinkel of verkoopkraam, waar je dagelijks net geoogst fruit, ambachtelijke boerenzuivel, kakelverse eieren, eerlijk vlees, smakelijke aardappelrassen en dauwverse seizoensgroenten kunt kopen. Verser dan dat vind je het nergens!

Zelf plukken

In september en oktober zijn veel fruitsoorten rijp en dan wordt het halen van streekproducten naast vers en lekker ook nog eens heel

leuk, want op veel plekken mag je je eigen fruit plukken. Dat is een gezellig uitje voor het hele gezin. Zeker als je bij thuiskomst van de geplukte appels met z’n allen een heerlijke appeltaart maakt.

Je kunt trouwens ook op diverse locaties je eigen bloemen plukken. Tijdens het tulpenseizoen zijn

er diverse tulpenpluktuinen over heel Flevoland verspreid, maar ook in andere maanden kun je bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen en Boerderij De Zuiderkrib in Kraggenburg terecht voor een prachtig boeket zelf geplukte bloemen.

© Visit Flevoland
Flevoland 9
© Marjon Besteman

Land art

Kunst, maar dan op grote schaal

Flevoland heeft de ruimte. Vandaar dat je hier veel land art, oftewel grote landschapskunstwerken, vindt. Bij land art maakt de omgeving deel uit van het kunstwerk. Stel je maar eens een hele rij verticale aluminium wanden voor die samen een labyrint vormen, waarbij kaarsrechte kanalen en een voetpad onderdeel van het geheel vormen en je de ene keer zo kunt doorlopen terwijl de volgende doorgang doodloopt. Nou, dan zie je dus kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire in Almere voor je.

Zit hij nou te poepen?

Een veel tot de verbeelding sprekend landschapskunstwerk is Exposure in Lelystad. Deze 26 meter hoge stalen reus tuurt eeuwig vanuit de Bataviahaven richting het Markermeer. Dit kunstwerk lijkt op een man die zit te poepen. Maar wat hij eigenlijk doet is hurken. Vandaar ook zijn bijnaam ‘de hurkende man’.

Kom ze alle tien bekijken

Weer of geen weer, de tien landschapskunstwerken van Flevoland zijn altijd te bezoeken. Je kunt er zelf met de auto langs rijden, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde busreis naar alle tien kunstwerken. Wil je tijdens een fietstocht een paar landschaps-

kunstwerken bewonderen? Kies er dan één of twee uit die bij elkaar in de buurt liggen, zoals Deltawerk// in Marknesse en PIER+HORIZON in Kraggenburg.

© Visit Flevoland © Visit Flevoland
10
Flevoland

Nieuw land, maar overal is water

Watersport

Alles aan Flevoland is gemaakt. Dus ook onze uitstekende toegang tot diverse binnen- en buitenwateren en daarmee de mogelijkheid voor heel veel soorten watersport en waterpret. Kom eens varen, zeilen, windsurfen, wakeboarden, suppen of kanoën op het IJssel- of Markermeer of het Gooi-, Eem- of Veluwemeer. En dat zijn alleen nog maar de grotere wateren… Wil je een watersport leren beoefenen of heb je geen eigen boot of surfplank? Geen nood. Er zijn hier zat zeil- en surfscholen en locaties waar ze boten en andere watersportmiddelen verhuren.

Lekker luieren

Waar een meer is, is vaak ook een strand. Dus ook die hebben we te over. Ben je de drukte richting de Noordzeekust op een zomerse dag wel zat? Kom dan eens onthaasten aan de Flevolandse kust. Onze stranden zijn nog rustig en files kennen we hier niet. Ook landinwaarts kun je actief zijn op het water of, als je dat liever doet, juist lekker luieren op het strand. De Wellerwaard bij Emmeloord is zo’n plek waar je vlakbij de stad toch helemaal het strandgevoel krijgt.

Nieuw, nieuwer, nieuwst

Flevoland als provincie bestaat al tientallen jaren, maar er is recentelijk nog een stuk land bij gekomen: Marker Wadden in het Markermeer. Deze kunstmatig aangelegde eilandengroep ligt voor de kust van Lelystad en is per veerboot bereikbaar. Je kunt er heerlijk wandelen en vogels spotten, maar ook lekker op het strand liggen. De perfecte combinatie van een dagje op en aan het water, dus.

© Visit Flevoland © Visit Flevoland
11
© Visit Flevoland informatie: Visit Flevoland W: visitflevoland.nl
Flevoland Meer

Verrassing van de Achterhoek

De talloze kastelen en landgoederen

Achterhoek - Kastelen 12
Erfgoed Landfort - © Sven Scholten

Verspreid in het Achterhoekse landschap liggen vele prachtige kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ooit zijn de kastelen en buitenplaatsen gebouwd als verdedigingswerk of als chic landhuis van de oud-Gelderse adel. Op het landgoed werd gejaagd en bewerkten horige boeren het land. Sommige van de kastelen en buitenplaatsen zijn nog in het bezit van vooraanstaande families en worden particulier bewoond. Andere doen dienst als museum, attractie of hotel. Wat bijna alle kastelen gemeen hebben is dat ze omringd zijn door prachtige tuinen of een mooi landgoed, waar je heerlijk kunt ronddwalen.

Bij een aantal kastelen en landhuizen staan de deuren open om het chique leven van een kasteelheer- of dame te ervaren. Je doet een stap terug in de tijd terwijl je gids vertelt over het leven van toen. Fijn om bij weg te dromen.

Kasteel Ruurlo - © Hipenstijlfotografie
Achterhoek - Kastelen 13
Kasteel Huis Bergh © Sushilla Kouwen

Huis Verwolde

Huis Verwolde in Laren is een compleet ingericht edelmanshuis. Het huis wordt omringd door een tuin, een park en het uitgestrekte bosgebied. Het Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. De bij het landgoed horende boerderijtjes herken je aan het vrolijk gekleurde luiken. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk. Op loopafstand van het huis staat de legendarische Dikke Boom, de oudste en grootse zomereik van Nederland. Het huis zelf is zowel op eigen gelegenheid als met een gids te bezoeken. Eenmaal over de drempel stap je 200 jaar terug in de

tijd en zie je hoe de familie

Van der Borch van Verwolde en haar personeel leefden. Regelmatig zijn er themarondleidingen. glk.nl/verwolde

Kasteel Hackfort en de keuken van Hackfort

Te midden van de uitgestrekte landerijen rondom Vorden ligt landgoed Hackfort. Het landgoed bestaat uit een gerestaureerd kasteel met wandelbos, vele boerderijen, een watermolen, tuinmanswoning en koetshuis. De voormalige woonappartementen zijn nog niet zo lang geleden verbouwd tot mooie suites waar je kunt overnachten. In het koetshuis is Brasserie De Keuken van Hackfort gevestigd. De brasserie heeft aan de achterzijde een fantastisch terras met zicht op de moestuin. Daar maakt de Keuken gretig gebruik van. Op Hackfort is het ‘natuurlijk’ genieten. keukenvanhackfort.nl

Keuken van Hackfort Verwolde interieur - © Stan Bouwman
Achterhoek - Kastelen 14
Huis Verwolde - © Stan Bouwman

Kasteel Vorden

Als je altijd al eens wilde ervaren hoe het is om in een heus kasteel te wonen, breng dan een bezoek aan Kasteel Vorden. Het kasteel is één van de oudste echte kastelen van Nederland en werd al beschreven in de 12e eeuw. Kasteel Vorden is omringd door een parkachtig landschap waarover verschillende wandelroutes lopen. De huidige bewoners hebben vrijwel alle vertrekken opengesteld voor publiek. De kamers zijn sfeervol ingericht met authentiek meubilair uit lang vervlogen tijden. Veel dichter bij de werkelijkheid kan je ervaring niet zijn. Het kasteel vormt regelmatig het decor voor foto- en filmreportages en het is mogelijk om te blijven overnachten. kasteelvorden.nl

Achterhoek - Kastelen 15
Kasteel Vorden

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh werd gebouwd in de 13e eeuw als verdedigingsslot en veilige haven voor de invloedrijke heren en graven Van den Bergh. Door de jaren heen hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het kasteel veranderd van een verdedigingswerk naar een fraai slot. Het kasteel is omgeven door een gracht met deels omsloten door een vestingwal. Het is één van de grootste waterburchten van Nederland. In het kasteel bewonder je een unieke laatmiddeleeuwse kunstcollectie. In de middeleeuwse verdedigingskamer is een wapenkamper ondergebracht. Achter het kasteel ligt het 18e-eeuwse parkbos de Plantage met een gazonlabyrint, vijverpartij en boomgaard met oude fruitrassen. In het oude koetshuis is een café gevestigd. huisbergh.nl

Huis Landfort

Op de Nederlands-Duitse grens, in Megchelen, ligt het eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort. De geschiedenis van dit imposante huis en het bijzondere park eromheen gaat terug tot 1434. Door de eeuwen heen is deze buitenplaats in bezit van verschillende families geweest. Sinds kort zijn het landhuis, de dienstgebouwen en het park geheel gerevitaliseerd. Het prachtig ingerichte landhuis met vele stijlkamers is op afspraak tijdens een begeleidde rondleiding te bezichtigen. Betalende bezoekers hebben ook toegang tot het park en de monumentale moestuin met boomgaard en leifruitmuur. De historische buitenplaats is op vrijdag geopend. erfgoedlandfort.nl

Kasteel Ruurlo

In kasteel Ruurlo bekijk je werelds grootste collectie van de Nederlandse schilder Carel Willink. Je betreedt het kasteel via een moderne glazen brug. Het pand en de zalen zijn met oog voor detail gerestaureerd. Op zo’n manier dat zowel de kunstwerken als het gebouw een lust voor het oog zijn. Kasteel Ruurlo is één van de twee

locaties, van Museum MORE, het museum met de grootste collectie modern realistische kunst van Nederland. Naast de vaste collectie zijn er wisselende exposities. Voor een hapje of drankje kun je terecht in de Orangerie. museummore.nl

Museum More - ©Hipenstijlfotografie
Achterhoek - Kastelen 16
Kasteel Huis Bergh Erfgoed Landfort - © Sven Scholten

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg wordt omringd door het gelijknamige landgoed en is gelegen onder de rook van Doetinchem. Op het landgoed is het heerlijk wandelen. Er zijn verschillende routes uitgezet die op de parkeerplaats bij het kasteel beginnen. Je wandelt over prachtige brede beukenlanen, bloeiende weides, vijvers, akkers en er is een hertenkamp. Op de binnenplaats van het uit de 14e eeuw daterende kasteel bevindt zich het koetshuis met een restaurant en terras. Het kasteel is te bezichtigen met een ervaren gids. Van te voren reserveren is nodig. Logeren kan in één van de twee 4-persoons vakantiehuisjes. kasteelslangenburg.nl

Fietsen langs kastelen

Als je in de Achterhoek gaat fietsen kom je eigenlijk altijd wel langs een kasteel, buitenplaats of over een landgoed. De Acht Kastelenroute route in Vorden is een begrip in Nederland. De route bestaat al meer dan een eeuw en elk jaar volgen honderden, zo niet duizenden fietsers, de routebordjes langs de 8 kastelen. De kastelen waar deze

route langs gaat zijn: Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden en Suideras. De meeste kastelen, vaak meer landhuizen, worden nog particulier bewoond en zijn dan ook niet toegankelijk voor publiek. De schoonheid van het Achterhoekse coulisselandschap en het uitbundige groen maken alles goed.

Wil je meer weten over routes, overnachtingsarrangementen of over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen in de Achterhoek?

Kijk dan op achterhoek.nl/ kastelen-en-landgoederen

Kasteel Slangenburg - Stan Bouman De Kieftskamp - Acht kastelenroute
17
Achterhoek - Kastelen

Ontdek Landelyk

Met 11 dorpen en een kleine landstad is er voor iedereen wel wat te doen in de Achterhoekse gemeente Lochem. Waar op de ene plek de tijd lijkt stil te staan, bruist het ergens anders van de actie. Vroeger kwamen mensen al van heinde en verre om van het goede leven op het platteland te genieten. De vele landgoederen met buitenplaatsen zijn daar de stille getuigen van. Lochem wordt nog steeds in één adem genoemd met rust, ruimte en groen. Maar ook met grootse evenementen,

kunst, cultuur, spannende verhalen én lekker eten en drinken. De historie van stad Lochem gaat terug tot de middelleeuwen. Ook heeft de industriële ontwikkeling duidelijke sporen nagelaten. Begin een bezoek aan Lochem en haar omgeving bij het VVV Inspiratiepunt op de Markt in het centrum van Lochem.

Lochem 18

Landelyk Lochem

© Jorrit van de Kolk Lochem 19

Historisch centrum

Het stadscentrum van Lochem is compact en gezellig. Ooit werd het omringd door middeleeuwse vestingwerken. Dat zie je terug in de wallen, grachten en het middeleeuwse stratenplan. De met keitjes geplaveide markt en de vele mooi bewaard gebleven geveltjes geven de stad een authentiek karakter. Op de Kleine Markt aan de voet van de St. Gudulakerk is het heerlijk relaxen op het terras bij één van de vele horecagelegenheden. In de omringende straten geven lokale winkeliers kleur aan de stad. Grote ketens zijn aan het centrum voorbij gegaan. Het aanbod van originele, particuliere winkels is daarentegen ruim en gevarieerd. Winkelen in Lochem is lekker ontspannen.

Winkeltjes

Stadswandeling vol verhalen

Liefhebbers van geschiedenis komen aan hun trekken in het buitenmuseum. Op verschillende plekken in en om de stad staan informatieborden. Ze vertellen het verhaal van vroeger. De verhalen gaan tot wel 800 jaar terug in de tijd. Van het ontstaan van Lochem, de inval van de Spanjaarden, de industriële revolutie tot de bevrijding in 1945. De route is op eigen gelegenheid en tempo te volgen.

Of ga met een stadsgids op pad

Reserveren kan bij het VVV Inspiratiepunt. De gids neemt je mee en vertelt onderweg over de stad en haar verleden. Als in het seizoen de deuren van de kerk geopend zijn is de kans groot dat de toren te beklimmen is. Boven is het uitzicht op de Lochemse Berg, de omliggende weilanden en de meanderende Berkel fantastisch. Je kunt kilometers ver kijken.

Ook leuk!

Wandelen over de lommerrijke lanen en langs het hertenkamp in de monumentale villawijk Berkeloord. De wijk ligt op een steenworp afstand van het centrum.

die je niet mag missen!
1. Boekhandel Lovink 2. De Pelikaan 3. Bijhuis 4. Tante Pos 5. Semmelink koffie en thee schenkerij Eefde Huis de Voorst - ©Jorrit van de Kolk Oude Stadhuis Lochem
Centrum Lochem 20
Lochem

Beleef de natuur

Lochem is groen. De natuurgebieden in de gemeente zijn niet op één hand te tellen. Eeuwenoude landgoederen en nieuwe Natura 2000 gebieden liggen gemoedelijk naast elkaar. Te voet is het heerlijk dwalen over de Gorsselse Heide of het Grote Veld. Eén van de populairste wandelroutes is de 9 kilometer lange Lochemse Berg route. Het Pieterpad komt ook door de gemeente.

Talloze wandelpaden zijn te vinden op de landgoederen Ampsen, Verwolde, Velhorst, het Haveke of Huis de Voorst. Ook daar zijn diverse routes uitgezet. Sinds kort is de gemeente met het Laorns Enkenpad en het Braakhekke Bultenpad twee klompenpaden rijker. Ook leuk is struinen door de uiterwaarden van de IJssel en langs de oevers van de Berkel. En als je echt eens buiten de gebaande paden wilt, kun je met de boswachter of schaapsherder op pad. Je gaat dan op zoek naar bijzondere en voor de streek kenmerkende flora en fauna en leert meer over duurzaam natuurbeheer.

Op de fiets

Lochem ligt centraal en is een uitstekende uitvalsbasis om de wijde omgeving per fiets te verkennen. Fietsenkan over mooie goed onderhouden fietspaden, bospaden, oude handelsroutes en verstilde landwegen.Routes zijn er meer dan genoeg. Als je denkt alles gezien te hebben, fiets je vanuitLochem makkelijk naar Vorden, Holten, Markelo of Diepenheim. Maar ook naar de Hanzesteden Zutphen en Deventer liggen op fietsafstand. Het pontje bij Gorssel brengt je naar de overkant van de IJssel en vormt de verbinding met de Veluwe.

Ouderwetse handwijzer Landgoed Velhorst
21
Lochem

Cultuur snuiven

Museum MORE is het museum met de grootste collectie modern realistische kunst in Nederland. Het museum heeft twee locaties. Eén in Kasteel Ruurlo en één in het centrum van het chique dorp Gorssel. Naast de vaste expositie zijn er op beide locaties ook wisselende exposities. Twee andere boeiendemusea zijn museum

STAALin Almen en Landgoed Huis Verwoldein Laren.

Kleinschalige kunst is te vinden in de ateliers en galerieën van plaatselijke kunstenaars. Deze zijn verspreid over de kernen. Een van de grotere galerieën is galerie STIJL in Eefde. Ben je nieuwsgiering welke er nog meer zijn? Kijk dan eens op kunstinlochem.nl. Trots van Lochem is het kunstwerk ‘Verbinding’. De siloart op het gebouw van Oocon aan de Goorseweg is één van de grootste kunstwerken

van Nederland. De afbeelding verbindt het verleden met het heden. Liefhebbers van muziek en theater kunnen hun hart ophalen in de schouwburg, bij éénvan de twee (openlucht)theaters of op een andere locatie is. Er is vaak

wel ergens een concert, lezing, toneelstuk of cabaretvoorstelling te beleven. Het openluchttheater in Lochem bestaat in 2023 85 jaar. Dat wordt gevierd met een aantal grote concerten.

Almen Berkel Silo Art Lochem - © HipEnStijlFotografi
22
Lochem

Uitgerust wakker worden

De omgeving nodigt uit om langer te blijven. Overnachten kan in één van de vele B&B’s, hotels, huisjes of op de camping. Van kamperen bij de boer tot je laten verwennen in een luxe hotel. Wakker worden met fluitende vogeltjes op de achtergrond is zo fijn. Zie je jezelf al zitten op het terrasje van dat ene perfecte vakantiehuisje met een vers gekookt eitje?Of een korte wandeling maken over de camping om warme broodjes te halen? Leuke adresjes om te blijven slapen zijn:

Logeertips!

B&B’s

De Voshaar, Laren

De Brenschutte Laren

Hart van Lochem, Lochem

Aan de Boekhorst, Lochem

Roes, Almen

Klein Kamperfoelie, Gorssel

Berkel

Hotels

Hotel Restaurant De Lochemse Berg, Barchem

Boetiekhotel BonAparte, Barchem

Hof van Gelre, Lochem

Als een blauw lint meandert de Berkel door het landschap. De oude handelsrivier ontspringt in het Duitse Billerbeck en mondt bij Zutphen uit in de IJssel. In lang vervlogen tijden vervoerden schippers met hun platbodemscheepjes handelswaren tussen Duitsland en Nederland. Nu stap je in Lochem of Almen aan boord van een Berkelzomp en laat je je meevoeren op de stroming van het water en de verhalen van de schippers. Ze worden ook wel de Zompekearls genoemd. Met mooie verhalen en anekdotes brengen ze de Berkel tot leven. De Berkel leent zich ook uitstekend om een stuk te kanoën, te suppen of om in te zwemmen. Kano’s en supplanken zijn te huur bij het zwembad in Almen of bij Uniekeuitjes.nl.

Campings

Camping Nijveld, Laren

De Vrolijk, Laren

De Wijte, Eefde

Erve Harkink, Lochem

Reusterman, Barchem

Lekker uit de streek

Bij genieten hoort een smakelijke maaltijd. Lekker en vers zijn de producten uit de streek. Je koopt ze bij één van de boerenlandwinkels of rechtstreeks bij de boer. Steeds meer restaurants koken ook met lokale ingrediënten. Wat dacht je van asperges met kaviaar, vergezeld van een frisse Berquel wijn? Allemaal uit Laren. Ook leuk! In het buitengebied de vele zelfbedieningsstalletjes langs de kant van de weg. En in de herfst staat er volopwildop het menu. Vraag een local welk restaurant het beste bij jouw smaak past. En alls je het leuk vindt om je eigen maaltijd bij elkaar te ‘scharrelen’ vraag dan bij de VVV naar de smaakroute.

Liever sportiever

Liefhebbers van meer actie kunnen hun hart ophalen. Een topper voor die-hard MTB-ers is de ‘De Lochemse Berg Route’. Met flink wat hoogtemeters een echte uitdaging voor de ervaren fietser. Voor gravelbikers is er onder andere de ‘Strade Bianche Achterhoek’ in verschillende afstanden. Ook trailrunners, ruiters en watersporters komen meer dan voldoende aan hun trekken.

Meer informatie:

Landelyk Lochem leeft. vvvlochem.nl

B&B De Brenschutte
Lochem 23
Lochem Berkel Cloese

NEDERLAND FIETSLAND

Nederland staat wereldwijd bekend als het ultieme fietsland. Geen Hollander die niet is opgegroeid met de tweewieler, bij velen het eerste echte ‘grote verjaardagscadeau’. Geen wonder dat de infrastructuur in ons land steeds fietsvriendelijker wordt en soms zelfs geheel autoluw of -vrij is gemaakt.

Op de pagina’s hierna treft u een aantal door ons geselecteerde fietsroutes. Toegegeven, het is enigszins subjectief. Er is immers een te grote verscheidenheid om hier ook maar in de buurt te kunnen komen van een globaal beeld.

Wilt u nog meer inspiratie? Ga dan naar nederlandfietsland.nl.

Fietstip 24

Groningen

Fietsroute Op pad langs borg en wad

Fietsen langs de pronkstukken van de provincie. Omringd door bomen en een gracht torent een statig huis uit boven de omliggende velden: het borg Verhildersum, een van de Groningse borgen, landhuizen die in de vorige eeuwen door jonkers werden bewoond.

Hoe noordelijker je komt, hoe ziltiger de lucht. Merk ook eens op hoe de flora en fauna om je heen verandert. Zeekraal voert de boventoon op het zoute, slikkige wad. Verder landinwaarts domineert kweldergras. Niet alleen op de grond, maar ook in de lucht is tijdens deze fietsroute veel te zien. Op de kwelders broeden vogels, waaronder de kluut, scholekster en tureluur. Tienduizenden steltlopers, ganzen en eenden brengen er de winter door of maken hier een pitstop tijdens de trek.

Fietsroute door de Graanrepubliek

31 km 44 km

Fietsen bij Nieuwe Statenzijl is fietsen langs historie. Het sluizencomplex Nieuwe Statenzijl bevindt zich niet alleen op de grens tussen land en water, maar ook op de grens van Nederland en Duitsland. De dijk vormt de grens tussen het verloren

en het herwonnen land. Rond 1.500 brak de dijk die de Eems van het land scheidde en kwam het water tot aan Winschoten. Hierbij zijn minstens twintig kerkdorpen, tien tot vijftien kleinere buurtschappen en drie kloosters verloren gegaan. Ze worden ook wel de ‘verdronken dorpen’ genoemd.

Na deze dijkdoorbraak is land teruggewonnen tot daar waar de ‘Waaiboei’, het kunstwerk gemaakt door Martin Borchert, staat. Dit kunstwerk verwijst naar de historie

van de plek. De vorm van de zeeboei die op land staat is die van een kerktoren met een naald van bladgoud, verwijzend naar de verdwenen kerkdorpen van vroeger. De ‘Waaiboei’ beweegt vrij in de wind. Doorbuigend onder harde wind, herrijzend bij windstilte.

In 1977 werd de Dollard verklaard tot beschermd natuurreservaat. In 2010 kreeg het Waddenzeegebied, waar de Dollard ook bij hoort, het predicaat: Wadden Werelderfgoed UNESCO.

Borg Verhildersum
Fietstip 25
Nieuwe Statenzijl

Friesland

Fietsroute Franeker-

Een fietsrondje vanuit Franeker naar Harlingen met mooie uitzichten op Werelderfgoed Waddenzee. Franeker is één van de Friese Elfsteden. Het is een gezellig voormalig universiteitsstadje (academiestadje) met een sfeervol centrum. Een van de trekpleister is het Eise Eisinga Planetarium. Dit is het oudste nog werkende planetarium ter wereld, gebouwd tussen 1774-1781 door de Friese Wolkammer Eise Eisinga. De route voert ook langs Harlingen: een (zee) havenstad waar altijd wat te beleven valt. In een decor van meer dan 600 monumenten is het goed toeven in restaurants, op de terrasjes, in de kroegen, op het strand en aan het water van Werelderfgoed Waddenzee.

Deze lekkerste fietstocht van Friesland – ook wel It Bûtertonkje (Fries voor ‘Lekkerbek’) genoemd – start bij de oostelijke stadsgrens van Bolsward en brengt je via oude dijken en wegen door het Fries Landschap.

Deze fietstocht start bij de oostelijke stadsgrens van Bolsward. Je fietst via oude dijken en wegen dwars door het Fries Landschap. De fietstocht voert langs Workum en dan via een prachtig fietspad omhoog richting Allingawier, Exmorra en terug naar het Elfsteden-hanzestadje Bolsward met haar monumenten en musea.

Fietsroute Leeuwarden de stad uit Oost 38 km

Bij deze fietsroute ontdek je het buitengebied de oostzijde van de stad. De route start in Leeuwarden. Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Start- en finishplaats van de Elfsteden. Een stad met honderden monumenten, parels van musea en de leukste winkeltjes. De route voert in noordoostelijke richting naar Giekerk om van daaruit weer zuidelijk te gaan en via Warten en Wergea terug naar de stad.

Let op: check voor de (zomer/ voorjaar) vaartijden voor het pontje bij Suwâld (tussen 60 en 91) de site zonnepont.nl.

Harlingen Lekkerste fietstocht Friesland 40 km 37 km
Bolsward
26
Harlingen
Fietstip

Drenthe

Langs Drents heden en verleden

De naam geeft mooi aan waar het bij deze fietsroute om draait. Heden en verleden gaan hand in hand. Je fietst langs de oude, nog werkende korenmolen Zaandplatte (op zaterdag te bezichtigen), langs een schaapskooi met de dagelijks rond tien uur uittrekkende kudde en over de grote Benderse- en Dwingeloose heidevlakte. Met 1200 hectare het grootste aaneengesloten zogenaamde ‘natte heide’ gebied van West-Europa.

Het heden zie je terug in bijvoorbeeld de moderne radiotelescoop bij de bossen waar het ooit heide was en bij het gehandicaptenvakantiepark, dat ooit het onderkomen was voor degenen die het gebied ontgonnen en met bos hebben beplant. De route start in principe bij knooppunt 53, op de Brink in Ruinen. Eventueel is een stukje verderop een grote parkeerplaats op ‘De Kaamp’.

Fietsen door het Land van Ellert en Brammert

47 km 53 km

Deze fietsroute voert door het gebied waar ooit de legendarische reuzen Ellert en Brammert leefden. Dit gevreesde tweetal liet reizigers struikelen over een touw dat ze samen gespannen hadden over het veld. Vervolgens beroofden ze hun slachtoffer van zijn bezittingen, zo gaat het verhaal. Natuurlijk hoef je je hier nu niet druk over te maken. Het is vooral heerlijk fietsen in het Ellertsveld!

Onderweg kom je in Sleen en Odoorn leuke horecagelegenheden tegen voor je rustmoment.

Oude begraafplaats in het bos bij Sleen
Fietstip 27
Korenmolen Zaandplatte

Overijssel

Fietsen over de hoge IJsseldijken geeft zicht op schitterende, open landschappen. Aan weerszijden liggen mooie natuurterreinen en tal van meertjes die aan dijkdoorbraken herinneren. Verder kom je langs een oud en een nieuw gemaal, een voormalig kloosterterrein (Windesheim), een energiecentrale, twee landgoederen, molens en zeer oude kerken. Neem je verrekijker mee, want langs de IJssel leven veel vogels. Het oude Hanzestadje Hattem ligt mooi aan de noordelijke rand van de Veluwe. Het pittoreske stadje met zijn kloeke stadspoort en fotogenieke straatjes is een echte publiekstrekker.

gerestaureerde fabrieken met een nieuwe bestemming, ruim opgezette tuindorpen en villa’s van fabrikanten. Bovendien passeert deze route de herrezen wijk Roombeek, de watermolen van Oele en talrijke zouthuisjes in het groene buitengebied.

Fabrikant C.F. Stork uit Hengelo begon in 1910 met de bouw van een eigen tuindorp: ’t Lansink. Eerst fiets je hier langs een zwemvijver waar het zand voor de nieuwe wijk werd gewonnen. Rond het centrale plein ontdek je onder meer een poortgebouw, een monument voor de stichter en een luxe hotel.

Deze route is genoemd naar de Angelsaksische prediker Lebuïnus, die in 775 een kerkje stichtte op de plek waar nu de gotische Grote of Lebuïnuskerk van Deventer staat. De plaats zelf noemde hij Daventre naar zijn eigen plaats van herkomst, Daventry, ten zuiden van Leicester. Deventer werd een

Iets links van de route stond het vrouwenklooster van Diepenveen. De huidige hervormde kerk was de kapel van dat klooster, dat gesticht is door de aanhangers van Geert Groote (1340-1384).

Een eeuw lang bloeide de textielindustrie in Twente. Dorpen groeiden uit tot fabriekssteden, textielbaronnen bouwden moderne woonwijken voor hun arbeiders. Wat is hier nog van over? Verrassend veel. Stap op de fiets en je ontdekt

Windesheimroute Lebuïnusroute Industrieel erfgoed in Twente 41 km 28 km 45 km
Windesheim
Fietstip 28
Lebuïnuskerk in Deventer

Gelderland

Langs landgoederen

fietsroute

42 km

De oude landgoederen en kastelen, gecombineerd met de lommerrijke natuur, geven deze fietsroute in de Achterhoek een karakteristieke sfeer. Je doet onder andere Lochem, Vorden en Almen aan en komt langs meerdere landgoederen, waaronder Kasteel Ampsen, Huis Velhorst en Huis Verwolde. De kans is groot dat je een ree of ander wild tegenkomt.

Fietsroute Vesting3hoek

55 km

De fietsroute Vesting3hoek is bij uitstek voor fietsers die de combinatie natuur en cultuurgeschiedenis waarderen. Zo fiets je langs meerdere onderdelen van de Hollandse Waterlinie.

Je start deze route in vestingstad Gorinchem en fietst eerst richting Leerdam, bekend om z’n glasblazerijen. Je volgt daarbij deels het kronkelende riviertje Linge. Je doet

Wijnfietsroute Groesbeek

28 km

Pak de fiets en maak kennis met hét wijndorp van Nederland. Deze tocht voert door het Groesbeekse heuvellandschap langs verschillende wijngaarden.

Groesbeek mag zich met trots hét Wijndorp van Nederland noemen. In 2001 werden er de eerste wijnstokken geplant op de Wijnhoeve De Colonjes. Een succesvol initiatief, want regelmatig valt Groesbeekse wijn in de prijzen. Inmiddels hebben vijf agrarische ondernemers het voorbeeld gevolgd; het areaal aan wijnstokken is gegroeid tot 18 hectare. Deze tocht voert door het Groesbeekse heuvellandschap langs verschillende wijngaarden. Sommige zijn vrij toegankelijk, andere hebben vaste openingstijden.

ook Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren aan. Die maken stuk voor stuk onderdeel uit van één van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland; de Hollandse Waterlinie. Knooppunt 50, ligt bij Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Hier is een TOP (Toeristisch overstappunt), waar je je auto kunt parkeren. Er is overigens ook een TOP bij Slot Loevestein.

Kasteel Vorden Kasteel Ampsen
Fietstip 29
Groesbeek

Utrecht

Fietsroute Grebbelinie

Mooie gevarieerde fietsroute door de natuur die je meeneemt langs de geschiedenis van de 18e -eeuwse Grebbelinie. Vanaf het startpunt bij Fort aan de Buursteeg is de waterlinie al direct zichtbaar en fiets je een stuk langs waterwegen. De route voert verder over jaagpaden, door het centrum van Scherpenzeel, langs Fort Daatselaar en langs het prachtige Kasteel Renswoude. Stap op de fiets en ontdek een stukje Nederlandse geschiedenis.

Kastelenfietsroute Groene

Deze romantische kastelenroute neemt je mee langs kastelen en oude historie in mooie vestingstadjes in het Groene Hart. Bijvoorbeeld Kasteel Woerden, of Kasteel Montfoort waar je je eeuwen terug waant in de tijd. Ook kom je tijdens de fietstocht langs het mysterieuze Landgoed Linschoten en het knusse stadje IJsselstein met mooie monumenten en boeiende verhalen.

Buitenplaatsen en Plassen

Prachtige fietsroute door het plassengebied van Loosdrecht, Maarsseveen en rivier de Vecht. Je fietst langs Hollandse landschappen met historische boerderijen, molens en kastelen en buitenplaatsen. Buitenplaats Rupelmonde, Kasteel Nijenrode en Buitenplaats Doornburg zijn onder andere buitenplaatsen waar je onderweg langsfietst. Sluit je fietstocht af met een bezoek aan een van de oudste kastelen langs de Vecht, Slot Zuylen.

Fietsroute Tussen Lek en Linge

Ontdek de mooiste plekken tussen de Lek en Linge. Maak kennis met verrassende steden onderweg met ieder een eigen karakter. Je komt bij het fietsen onder andere langs het Nationaal Glasmuseum in Leerdam waar in een voormalige houtloods een glasblazerij gevestigd is en je zelf kunt zien hoe glas geblazen

wordt. De route voert verder via het natuurgebied de Zouweboezem richting Vianen waar veel oude historie terug te vinden is. Via Fort Everdingen, waar je zeker even moet afstappen, fiets je terug richting Leerdam.

midden
Hart
fietsroute 32
53
49
36
km
km
km
km
Slot Zuylen
Fietstip 30
Kasteel Woerden

Flevoland

Deze route voert je vanaf Batavia Stad Fashion Outlet langs het mooie Markermeer richting Lelystadhaven. Je rijdt langs de sluizen die het Markermeer van het IJsselmeer scheiden. Hier is goed te zien dat Lelystad is gebouwd op drooggelegde zeebodem, het hoogteverschil is hier 4,8 meter. De route gaat verder richting de Oostvaardersplassen. Dit gebied met zijn riet, water, ruige grasvlaktes en wilde dieren is uniek voor heel Europa. De route gaat verder weer richting het centrum van Lelystad; de stad genoemd naar de geestelijk vader van de Zuiderzeewerken: Cornelis Lely. Via het Stadshart fiets je terug naar Batavia Stad.

De Noordoostpolder heeft veel mooie tuinen met prachtige grote kleurrijke borders, vijvers en priëlen. Variërend van een Engelse tuin en een stekkentuin tot een bamboekwekerij met showtuin. De tuinenroute voert je langs zes van deze tuinen.

Op de bamboekwekerij worden ruim zeventig soorten bamboe gekweekt. Je kunt een bezoek brengen aan de showtuinen en het bamboebos waar je ook een jungletour kunt maken. Let op: sommige tuinen zijn alleen op afspraak geopend! Soms wordt een entreebijdrage gevraagd.

Noordoostpolder

Deze fietsroute verbindt het oude land (Overijssel) met het nieuwe land (Noordoostpolder). De route leidt langs de haven van Kraggenburg met vuurtoren, de lichtwachterswoning van Oud Kraggenburg, de grote stroomgoot van het voormalig waterloopkundig laboratorium, de havens van Vollenhove en Blokzijl en de oude vuurtoren van Blokzijl. In het Waterloopbos tref je de haven van Bangkok en andere proefmodellen.

Nieuwland fietsroute Lichtbaken fietsroute Tuinen fietsroute 19 km 42 km 31 km
Vuurtoren van Blokzijl
Fietstip 31

Noord-Holland

Bij de Leeghwaterroute – met een lengte van 47 km – staat de geschiedenis van de 17e eeuwse droogmakerijen centraal. Je beleeft de schoonheid en grootsheid van De Schermer en het Werelderfgoed De Beemster. Ook kom je langs het Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, bezoek je het geboortedorp van Jan Leeghwater (De Rijp), de molens en vele stolpboerderijen.

Je start deze fraaie route bij het Muiderslot en komt in deze 34 km lange fietsroute langs zeven forten die allemaal deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Fiets en ervaar de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Vijf van de zeven forten waar je langs komt, zijn te bezoeken. Onderweg genoeg gelegenheid om op een terras of in een restaurant wat te eten of te drinken.

Deze afwisselende route brengt je naar het Alkmaarder- en het Uitgeestermeer. Je maakt maar liefst vier keer de overtocht met een pontje. Vandaar natuurlijk de naam ‘Pontjesroute’. Bij twee pontjes in deze route moet je zelf overvaren door aan een lier te draaien. Leuk om met (oudere) kinderen te doen!

Onderweg kom je langs natuurgebieden, dijken, molens, gemalen en dorpen als Castricum, Akersloot en de Woude. Hier is het goed pauzeren.

De pontjes in de route zijn:

• autoveer Akersloot-Schermerdijk

• fiets-/voetveer Spijkerboor-De Rijp

• zelfbedienings fiets-/voetveer Oost

Knollendam-Starnmeerpolder

• zeflbedienings fiets-/voetveer

‘Molletjesveer’ Krommenie-Wormerveer

Kijk voor je fietstocht op de site van voetveren.nl voor de veertijden.

Leeghwater fietsrouteForten fietsroute Pontjes fietsroute Noord-Holland 47 km 34 km 51 km
Voetveerpont Knollendam Muiderslot
Fietstip 32
De Beemster

Zuid-Holland

De polders bij zilverstad

Schoonhoven

De Molenfietsroute Lopikerwaard begint en eindigt op de plek waar de Lopiker-, Krimpener- en Alblasserwaard elkaar kruisen: in Schoonhoven, de bekende Nationale Zilverstad. Vanuit het mooie stadje kun je al fietsend kennis maken met de molens die vroeger zorgden voor drooglegging van het land en meelproductie. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten. De Molenroute voert je via Polsbroek naar ‘heksenstad’ Oudewater, om verder via de Hollandse IJssel door te fietsen naar Montfoort en IJsselstein. Je keert via Jaarsveld en Lopik weer terug in Schoonhoven.

Deze route biedt je veel afwisseling. Je fietst door oude veenpolders en langs droogmakerijen, plassen en tuinbouwenclaves. Het Braassemermeer was ooit de plek voor het vangen van vis, zoals de brasem. Tegenwoordig is het er vooral op zomerse dagen vol surfers, zeilers, kanoërs en andere watersporters. Langs de oevers van het meer zie je nu diverse jachthavens en aanlegplaatsen. Leuke plekken om je fietstocht even te onderbreken.

De Reeuwijkse Plassen is een ideaal fietsgebied met prachtige fietspaden langs de plassen. Op deze langere route rondom de plassen kom je onderweg een groot aantal gezellige stops tegen om even op adem te komen en bijvoorbeeld een hapje te eten. Je passeert op deze route ook kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Anders dan de naam doet vermoeden is dit niet alleen leuk voor kinderen. Naast pony’s, geiten en konijnen is er ook een moestuin. Of bewonder de bijen- en vlindertuin en ontdek het weerstation.

Molen fietsroute Lopikerwaard Braassemmermeer fietsroute Fietsroute Reeuwijkse Plassen lang 54 km 43 km 32 km
Schoonhoven
Fietstip 33
Molens bij Kinderdijk in de Alblasserwaard

Zeeland

Een afwisselende fietstocht met een fijne mix van natuur- en cultuurhistorie, dwars door het polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen. Axel ligt middenin de binnenlanden van Zeeuws-Vlaanderen met een polderlandschap dat herinnert aan een tijd dat het stadje een stuk dichter bij zee lag. Langzaam werd het land rond Axel uit de zee gewonnen en je rijdt in het noordelijke gedeelte van Axeler Ambacht door polders uit verschillende periodes. Jonge polders zijn strak en recht. Oudere gebieden hebben meer kronkeldijken en een hobbelig uiterlijk wat herinnert aan het natuurlijke uiterlijk dat dit gebied oorspronkelijk had. Een afwisselende tocht met een fijne mix van natuur- en cultuurhistorie.

Bij Tholen en Sint Philipsland ligt een prachtig gebied vol slibben, schorren, kreken en slikken. Een schitterend landschap dat plaats biedt aan veel trekvogels en waar het prachtig fietsen is. Een Deltagebied is altijd in beweging. Naast de zeearmen die de provincie Zeeland rijk is, is er ook veel gebied waarvan je denkt: is het nu land of is het water? Bij Tholen en Sint Philipsland ligt een prachtig gebied vol slibben, schorren, kreken en slikken. Een mooi gebied waar veel trekvogels huizen.

Deze route duikt diep het plattelandshart van Schouwen-Duiveland in. Je fietst vanuit Brouwershaven door de kleinste gehuchtjes en grootste herenboerderijen. Na een start in het gemoedelijke havenstadje Brouwershaven duikt deze route diep het plattelandshart van Schouwen-Duiveland in, waarbij havenstad Zierikzee wordt geschampt. Je doet prachtige dorpen als Dreischor en Noordgouwe aan, evenals de kleinste gehuchten zoals Schuddebeurs en Dijkhuisjes.

Slibben schorren slikken fietsroute Monumentale dorpen en gehuchten fietsroute Fietsroute Historische Polders 38 km 57 km 36 km
Schouwen-Duiveland
Fietstip 34
Tholen

Noord-Brabant

De familie Van Gogh woonde in Etten van 1875 tot 1882. Vincent van Gogh had in er zijn eerste atelier. Fiets over zand en klei, door bossen en polders, langs oude hoeves en hardwerkende boeren, en zie wat Vincent zag. In het centrum van Etten-Leur zijn vijf Van Gogh Monumenten, waaronder de Van Gogh Kerk. Bij de Moeierboom op het Marktplein en bij Vincent van Goghs standbeeld in de Binnentuin staan informatieve audiozuilen. Hierop hoor je het verhaal rond zijn aankomst in en vertrek uit Etten. Je ontdekt de groene omgeving en fietst langs enkele honderden knotwilgen. Vincent van Gogh was gek op deze zo karakteristieke bomen. Hij heeft er veel getekend en – later in Frankrijk – ook geschilderd. Ongeveer halverwege de route (bij knooppunt 41) kun je een extra lusje richting Zevenbergen maken. Bij Vincents voormalige kostschool (Stationsstraat 16) staat een audiozuil.

Deze fietsroute voert je door de omgeving Uden, Volkel, Zeeland en Nistelrode. Je fietst daarbij door het grootste natuurgebied van Brabant: De Maashorst.

In de Maashorst worden bos, heide en cultuurgrond afgewisseld met stuifduinen, beekdalen en vennen. Maak onderweg een stop bij het Museum voor Religieuze Kunst, bezoekerscentrum Steltenberg en de Bedafse Bergen.

Van Gogh fietsroute Etten-Leur Noord Fietsroute Ontdek De Maashorst 30 km 49 km
Van Gogh beeld in Etten-Leur
Fietstip 35
Wisent in De Maashorst

Limburg

De Heerlijke Peelroute voert je door de mooie Peelstreek en het gezellige centrum van Nederweert. Onderweg is er ruim keuze aan rustplaatsen en horecagelegenheden.

De Peelstreek dankt haar naam aan Nationaal Park De Groote Peel: een uniek gebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als turf, het “goud van de Peel” verkocht. De sporen van het turfsteken zijn nog overal aanwezig. Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Toen was het een plek waar je liever niet kwam, nu is het een paradijs voor natuurliefhebbers. Na deze fietstocht van 27 km nog energie of tijd over? Maak dan een wandeling door het Nationale Park De Groote Peel.

Deze route voert je door ‘het mergelland’ en laat zien waarvan een groot aantal huizen is gebouwd. Je kunt zelf kennis maken met de mergelwinning en de verwerking van de mergelsteen. Deze streek staat bekend om de mergelwinning en de verwerking van de mergelsteen. Keramiek en sieraden

zijn belangrijke producten in de verschillende galeries en ateliers op deze tocht. Vanuit Klimmen maak je een mooie ronde via Valkenburg, Meerssen, UIestraten en Schimmert. Vergeet niet af en toe te genieten van de heerlijke producten die deze streek je biedt.

fietsroute Kunst
De Heerlijke Peel
fietsroute 29 km 30 km
Valkenburg De Groote Peel
36
Fietstip

Landgoed De Uitkijk in Hellendoorn

Puur genieten op een prachtplek

De Uitkijk ligt aan de rand van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Maar je hebt helemaal niet zoveel fantasie nodig om je hier in het buitenland te wanen. Het fantastische uitzicht, het glooiende landschap, de fraaie villa in Engelse landhuisstijl… Zelfs een uurtje bij Landgoed De Uitkijk voelt een beetje als vakantie.

Iedereen is welkom in het voormalige theehuis. Of je nou zo van je mountainbike bent gestapt voor een kop koffie, lekker wilt relaxen na een wandeling of heerlijk culinair wilt genieten. De inrichting is landelijk maar stoer, passend bij de mooie omgeving. In het restaurant proef je het beste van bos en land. Puur natuur op je bord, zonder geknutsel, daar houdt chef-kok Kyrian Kox van. De gerechten worden smaakvol en ambachtelijk bereid met de mooiste producten uit de streek en ingrediënten die het seizoen te bieden heeft. Michelin bekroonde het restaurant niet voor niets met een BiB Gourmand, een onderscheiding voor culinair genieten voor een betaalbare prijs.

Op de eerste en tweede verdieping van het hotel liggen twaalf stijlvolle hotelkamers, waarvan enkele met een balkon en er is een luxe suite met bubbelbad. Vanuit het Landgoed loop of fiets je zo het bos in en ruik je de geur van verse dennennaalden. Vroege vogels kunnen zomaar een ree tegenkomen. Bij terugkomst strijk je neer op het grote zonnige terras en staan de medewerkers al klaar met een verfrissend drankje. Is het wat kouder, dan plof je heerlijk in een van de banken bij de haard in de sfeervolle woonkamer en kun je genieten van een uitbundige borrelplank.

Het kenmerkt de ongedwongen, hartelijke sfeer, daarboven op de berg. Waar je net zo makkelijk een stralend bruidspaar kunt tegenkomen als een zakelijk gezelschap, waar gezinnen en buitensporters net zo welkom zijn als levensgenieters die wijn en spijs in een relaxte waarderen. Kom heerlijk puur genieten in de mooiste huiskamer van Twente!

Meer informatie:

Landgoed De Uitkijk

W: landgoeddeuitkijk.nl

Inspiratie 37

Geniet hartje Veluwe van kunst, natuur én gastvrijheid

De gemeente Ede, centraal gelegen op deVeluwe,biedt een unieke combinatie vankunst, cultuur en uitgestrekte en diverse natuur. Bezoek het Kröller-Müller Museum en de Beeldentuin, geniet van openbare kunst, imposante galeries, fascinerende streetart en dineer en overnacht in stijl.

Kröller-Müller Museum

Beleef een unieke combinatie van kunst, architectuur en natuur bij het Kröller-Müller Museum in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Sta oog in oog met detwee na grootste Vincent van Gogh-collectieter wereld en bewonder de topstukken van Claude Monet,Georges Seurat,Pablo PicassoenPiet

Mondriaan.Het museum is de schatkamer vanDe Stijlen hetfuturisme, maar verrast ook met presentaties van hedendaagse kunstenaars.

Ede 38
Foto: Kröller-Müller Museum, Portet van Joseph Roulin, Vincent van Gogh

Het futurisme & Europat/m 3 september

In de expositie 'Het Futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld' zie je hoe futuristen meer dan honderd jaar geleden hun entree op het Europese toneel hebben gemaakt en een wisselwerking met andere avant-garde kunstenaars en stromingen (zoals De Stijl en Bauhaus) aangingen. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, sculpturen, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken en grafisch werk.

Meer info: krollermuller.nl

Beeldentuin Kröller-Müller Museum

Ontdek in de uitgestrekte beeldentuinvan het Kröller-Müller Museum maar liefst 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Marta Pan, Jean Dubuffet en Joep van Lieshout. Voor liefhebbers vanarchitectuurzijn er de museumgebouwen vanHenry van de VeldeenWim Quist en de paviljoens vanGerritRietveldenAldo van Eyck.

Tip! Geocaching in de beeldentuin

Op pad met kleine avonturiers en speurders die het leuk vinden om iets te leren over beelden in de beeldentuin? Zoek dan met geocaching naar de kunstschat die daar verborgen ligt. Met de gevonden creditcard krijg je een presentje in de museumwinkel.

Foto: Studio Goedewaagen Fotografie
Ede 39
Jardin d’émail, Jean Dubuffet - foto: Marjon Gemmeke

Het Nederlands Tegelmuseum

In Otterlo vind je de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Bij het Nederlands Tegelmuseum zijn tegels te zien uit verschillende periodes, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.

StoryTiles. Hollands

erfgoed met een twist naar nu – t/m 1 oktober

In tien jaar tijd heeft StoryTiles een markante plaats in het tableau van de Nederlandse tegels verworven. Bij dit jubileum biedt het Nederlands Tegelmuseum een terugblik waarin de ontwerpen van Marga van Oers binnen de eeuwenoude tegeltraditie geplaatst worden. Op tegels zijn al vanaf de zeventiende eeuw tal van verhalen uit de Bijbel, mythologie of het geïdealiseerde leven van herders en herderinnetjes geschilderd.

Kunstroutes Ede Centrum

In het centrum van Ede bevindt zich een collectie kunstwerken van hoge kwaliteit, zowel gemaakt door lokale artiesten als kunstenaars met internationale allure. De beelden liggen op loopafstand van elkaar en zijn te ontdekken door middel van drie verschillende en karakteristieke

die onderling te

• Kunstroute Centrum

• Kunstroute Stadspark

• Kunstroute Bospoort

Meer info: bezoek-ede.nl/ kunstroutes.

Er is zelfs een Storytile ‘Natuurlijk Ede’ bezoek-ede.nl/storytile wandelroutes koppelen zijn.
Ede 40
Kunst in het centrum van Ede

Galerie Simonis & Buunk

Kunsthandel Simonis & Buunk (1927) bestaat uit drie galeries aan de Edese Notaris Fischerstraat. Al vier generaties lang wordt hier gehandeld in kunst van hoog en middelhoog niveau. De galerie heeft naam gemaakt op gebied van 19e-eeuwse schilderijen, met speciale nadruk op Nederlandse romantiek, Haagse School, Hollandse impressionisten, expressionisten, Groninger Ploeg en zowel 20e-eeuwse realisten als abstract werk. De collectie is aangevuld met werk van kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland, België en Engeland. Een bezoek waard!

Streetart in Ede

Op zoek naar gratis kunstwerken op bijzondere plekken? In Ede vind je er genoeg!Van kleurrijke tunnels tot graffiti op gebouwen: deEdese streetartis zeker een bezoekje waard.

De combinatie graffiti en Ede is wellicht verrassendebuitenkunst, maar er wordtde meest fantastische streetart gemaakt. Diversenationale en internationale graffiti-artiesten hebben hun 'handtekening' in Ede geplaatst. Inmiddels zijn er bijna 70 murals in Ede te vinden en het is nog lang niet klaar…! Meer info: bezoek-ede.nl/cultuur/ streetart

Beleef natuur met kunst en architectuur

De natuur in en rond de gemeente Ede is gevarieerd en daarom perfect om te ontdekken met de fiets, te paard of wandelend. Hier slingeren fiets-, wandel- en ruiterpaden door het afwisselende landschap. Laat je verrassen door hoogteverschillen, uitzichtpunten, paarse heidevelden en spot ondertussen meteende

Leuk met de (klein)kinderen!

Puzzerally Helene

Unlocked

Helene Kröller-Müller, oprichtster van het Kröller-Müller Museum is van grote betekenis geweest voor de Veluwe. Rondom haar leven in gemeente Ede is een puzzelrally ontwikkeld die, met een fictief verhaal over de schuilkelder van het Kröller-Müller Museum, langs historische locaties in Ede, Lunteren, Harskamp en Otterlo voert.

Verplaatsen tussen de locaties kan per auto. Het spel wordt gespeeld in de buitenlucht op een smartphone. Het is geschikt voor spelers van 9 tot 99 jaar en mogelijk in groepjes tot maximaal 5 spelers. Tijdens het spel verzamel je aanwijzingen en maak je kennis met de natuur, cultuur en monumenten van Ede.

Kosten per spel € 15.

Meer info:helene-unlocked.nl

Ede 41

Nederlandse Big Five; de vos, das, ree, het wilde zwijn en het edelhert! Het meest bekende natuurgebied is Het Nationale Hoge Park de Veluwe is. Met een oppervlakte van 5.400 hectare kun je hier eindeloos wandelen, fietsen en recreëren. Naast natuur is er ook veel cultuur te bewonderen. Zo is er het Jachthuis St. Hubertus (het ‘Gesamtkunstwerk’ van Berlage), het Parkpaviljoen, het Museonder en verspreid door het park vind je diverse kunstwerken.

Cultuurhistorische schatten

De gemeente Ede kent een rijke culturele historie. Van molens, kazerne- en fabrieksterreinentot een oude kruidenierswinkel, een militaire vliegbasis en een jachthuis

van Berlage. Eén van de highlights is het ENKA terrein; een bijzondere wijkwaar derijke historie dagelijks voelbaar is. Op dit terrein stond de voormalige ENKA fabriek, waarvan enkele monumentale gebouwen nu nog steeds zichtbaar zijn.

Het Kazerneterrein in Ede is een unieke plek met een verzameling kazernegebouwen. Hier liggen maar liefst zeven kazernes op een rij. De in totaal32 bijzondere en monumentalegebouwen laten meer dan honderd jaar militaire geschiedenis zien. Op deze voormalige kazerneterreinen is een nieuwe woonwijk ontstaan. Hier vind je talloze trendy initiatieven endit is ookdéplek waar hetWorld Food Centerwordt verwacht.

Stijlvol overnachten en dineren

Na een dag in de natuur en genietend van kunst en cultuur, is het goed toeven bij deze adressen:

Hotel De Sterrenberg

Hotel de Sterrenberg telt 39 kamer en is een superieur en smaakvol 4-sterren wellness hotel in Otterlo. Geniet in het bijbehorende restaurant Cèpes van gerechten bestaande uit lokale producten met de Franse keuken als basis.

Hotel De Sterrenberg is winnaar van de Dutch Hotel Award 2023!

Ede 42
Jachthuis Sint Hubertus

Wever Lodge

Aan de rand van Otterlo, aan een zandweggetje, staat de Wever Lodge. Een kleinschalig hotel met 14 kamers, 2 cottages en een terras dat uitkijkt op een van de mooiste natuurgebieden. Geniet er ook van de bistro, de serre en het terras.

Restaurant Het Koetshuis

Midden in de Bennekomse bossen ligt Restaurant Het Koetshuis, al sinds 1998 in het bezit van een Michelinster. Lunch en diner vinden plaats in een prachtige ambiance, zowel binnen als buiten op het terras. Het keukenteam kookt met respect voor producten en met liefde en creativiteit.

Boerderij Mossel

Tijdens een wandeling of fietstocht is het extra genieten van hapje of drankje bij de sfeervolle theeschenkerij van Boerderij Mossel. Bij mooi weer op het terras, in de herfst en winter bij de gezellige open haard.

De Wije Werelt

EuroParcs de Wije Werelt is een eigentijds en luxe vakantiepark in de bossen van Otterlo. Hier overnacht je in bijvoorbeeld een boomhut, glampingtent, tiny house, blokhut of riante villa.

Ook leuk voor ontbijt, lunch, bite of diner!

• Bakkerij Jorisbrood in Ede

• De Wagenschuur in Ede

• IJssalon Bernardo’s in Ede

• Puro, Patisserie, Chocolaterie en IJssalon in Ede

• De Proefzaak in Ede

• Restaurant Zicht in Bennekom

• Eindeloos in Bennekom

• Boerderij Hoekelum/ De Koffiekamer in Bennekom

• De Lunterse Boer in Lunteren

• Het Uilenbos in Lunteren

• De Wormshoef in Otterlo

Bezoek Ede!

Actief genieten van de bekendstenatuurgebieden van Nederland? Bezoek Ede! Op de Veluwe kun je eindeloos fietsen, wandelen en paardrijden over heide, zandverstuivingen, grasvlakten en door het bos.Breng ook een bezoek aan het Kröller-Müller Museum,herbeleef de militaire geschiedenis en proef de streekproducten in het hart van de FoodValley.

Meer tips en informatie: bezoek-ede.nl
Ede 43
Zomers toetje - Restaurant Cepes

Zuid-Limburg: het vakantiegevoel is nooit ver weg

(Na)zomer, zon en Zuid-Limburg, de ultieme combinatie! Op slechts 2 uur rijden vanuit Utrecht waan je je in het buitenland tussen de Zuid-Limburgse heuvels. Je vindt hier alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie samen: maak een mooie fiets- of wandeltocht, struin door de wijngaarden, proef heerlijke streekproducten en geniet van de gastvrijheid. Zuid-Limburg is de perfecte bestemming voor wie het vakantiegevoel dichtbij huis wil ervaren. We zetten alle inspiratie en tips die je nodig hebt voor een onvergetelijk verblijf in Zuid-Limburg voor je op een rij; wandel- en fietsroutes, stedentrips, natuurgebieden en accommodaties.

Zuid-Limburg 44

Verrassend groene stedentrips

Niet alleen het Zuid-Limburgse landschap verbaast je, ook in de Zuid-Limburgse steden is er ontzettend veel te ontdekken. Loop over oude stadswallen, ontdek Romeinse overblijfselen en bewonder de mooiste murals. Misschien wel het meest bijzondere aan de steden; ze liggen op een steenworp afstand van prachtige natuur. We delen twee stedentrips dichtbij de natuur.

Sittard

Sittard is een historisch pareltje met prachtige oude kerken en kloosters, middeleeuwse stadswallen en geheime tuinen. Op de gezellige markt van dit vestingstadje geniet je van een culinaire wereldreis bij een van de vele restaurants en terrasjes.

Op nog geen 10 kilometer buiten de stad vind je het RivierPark

Maasvallei. Rivier de Maas vormt hier een natuurlijke verbinding tussen Nederland en België én nergens is deze duidelijker zichtbaar dan in RivierPark Maasvallei. Ontdek dit grensoverschrijdende en gevarieerde landschap met een wirwar aan oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden.

Heerlen

In Heerlen kun je rekenen op de nodige dosis kunst, cultuur en architectuur. Ga op jacht naar verrassende street art in de mural-hoofdstad van Nederland of graaf dieper in het verleden van Heerlen en ontdek hoe de Romeinen, ridders en rovers en mijnwerkers hun sporen achterlieten. Niet alleen cultuursnuivers vermaken zich uitstekend in Heerlen. Aan de rand van Heerlen vind je de Brunssummerheide. Een voor Nederland uniek natuurgebied van zo’n 600 hectare groot. Ochtendnevel, wegspringende reeën, een roestrode beek die door het zanderige landschap kabbelt en een paars spektakel als de heide bloeit in augustus.

45
Zuid-Limburg

Heuvel op, heuvel af: wandel- en fietsinspiratie

Zuid-Limburg is een echt wandel- en fietsparadijs, geroemd om haar groene golvende heuvels, uitgestrekte plateaus, typische vakwerkboerderijen, bloeiende boomgaarden, graften en holle wegen. Het is volop genieten van de natuur als je onderweg bent in de regio. Maar ken je ook de bijzondere verhalen die schuil gaan achter het landschap? Hoe is dat landschap ontstaan? Wie woonden er eeuwen geleden? Met thematische wandel- en fietsroutes vind jij jouw weg door de prachtige omgeving en ontdek je de bijzondere verhalen die schuil gaan achter het glooiende landschap. Ga je mee heuvel op, heuvel af om de verhalen van Zuid-Limburg te ontdekken?

1. Zuid-Limburg aan zee

Voor een van de eerste bijzondere verhalen van Zuid-Limburg gaan we 70 miljoen jaar terug in de tijd. Destijds bepaalde een subtropische krijtzee het landschap. Tijdens verschillende wandel- en fietsroutes leer je er alles over. De drie lussen van de ‘Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul’ nemen je mee in en rondom mergelstadje Valkenburg, door mergelgroeves of langs steile krijtrotswanden. Tijdens de fietsroute ‘Fietsen over de zeebodem’ door het Zuid-Limburgse krijtlandschap ontdek je indrukwekkende bovenen ondergrondse verhalen. De fietsroute is in vier lussen verdeeld die ieder een ander verhaal over de geologische periode van het Krijt vertellen. Ontdek de routes op visitzuidlimburg.nl/mergelroutes.

Zuid-Limburg 46

2. Vuursteen uit de prehistorie

Miljoenen jaren later, in de prehistorie, vestigden de eerste boeren van Nederland zich in Zuid-Limburg langs de vruchtbare oevers van de Maas. Vuursteen was dé basisgrondstof om te overleven in de prehistorie. Ga op zoek naar vuursteen in het steile Savelsbos en ontdek hoe dit unieke materiaal al sinds de prehistorie door de mens wordt gebruikt. De vuursteenwandeling leid je in 5 kilometer door het diepe Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau. Je vindt de route op visitzuidlimburg.nl/ vuursteen.

3. Rijk aan cultuur en religie

Een groot deel van de geschiedenis van Zuid-Limburg is, zoals op veel plekken, bepaald door religie. Anders dan in het grote protestantse deel van Nederland gaf het katholieke geloof deze regio vorm. Onderweg in het landschap ontdek je bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Ook niet te missen zijn de honderden wegkruisen. Deze spirituele schatten hebben elk hun eigen verhaal.

Dat ontdek je ook op de fiets tijdens de Route vol Verwondering door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei. Laat je onderweg verwonderen over de schitterende natuur, vergezichten en cultureel erfgoed. Ontdek meer dan 30 verwonderplekken waar je ook als de deuren gesloten zijn een kijkje binnen kunt nemen met een 360-gradentour of een verdiepende audiotour. Meer over de route lees je op routevolverwondering.nl.

47
Zuid-Limburg

Zoveel lekkers in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is het culinair genieten met hoofdletter ‘G’. Waarschijnlijk denk je meteen aan vlaai, asperges en zuurvlees maar er is nog veel meer te proeven. Proef streekproducten die de regio op smaak brengen, rechtstreeks van het land, uit het weiland en uit de wijngaard.

Smaakvolle streekproducten

Vandaag de dag leeft de boerentraditie die al in de prehistorie ontstond nog steeds voort. Dankzij de vruchtbare lössgrond groeien de gewassen naar hartenlust op de Zuid-Limburgse bodem. Proef het zelf en ga op pad met een

fietstocht langs brouwerijen of ga voor een van de bloesemfietsroutes die je in de zomer meenemen langs de bloeiende fruitboomgaarden. visitzuidlimburg.nl/streekproducten.

Wijn uit de streek

Voor een unieke wijnbelevenis hoef je niet naar het buitenland. Limburg is dé wijnprovincie van Nederland. 32% van alle Nederlandse wijndruiven wordt op deze bodem geteeld. Genieten van wijn kan ook prima wandelend. De 8 wijnroutes nemen je mee langs de wijngaarden. Niet alleen in het Heuvelland, maar ook in Parkstad en Sittard. Ontdek bijvoorbeeld het Land van Kalk en de wijn rondom Winthagen en Ubachsberg met de twee adembenemende wijnroutes. Onderweg laten de lokale wijngaarden je kennis maken met hun bedrijf, druivenrassen en het wijnproces. Kies je route, wandel, leer en geniet! visitzuidlimburg.nl/wijn.

Zuid-Limburg 48

Blijf je slapen?

Overnachten in Zuid-Limburg staat voor volop ruimte, volop vakantiegevoel en veelal gezelligheid. De knusheid, de gemoedelijke sfeer, de rijke historie en uiteraard het fenomenale landschap. Of je nu slaapt in een knus hotel, bijzondere B&B of in een vakantiehuis met adembenemend uitzicht, Zuid-Limburg heeft het! En overal ervaar je die Zuid-Limburgse gastvrijheid.

Bijzondere B&B

Voel je helemaal thuis bij bijzondere B&B’s. In Zuid-Limburg ben je even lekker weg van huis, maar ervaar je bij een B&B toch de warmte en het comfort van een thuis. Je begint je dag met een vers ontbijt van lokale lekkernijen. Dat proeft gewoon naar liefde.

Heerlijke hotels

Van luxe designhotel tot familiehotel en kasteelhotel, pal in een historisch centrum of juist midden in de natuur. In de Zuid-Limburgse hotels slaap je als een roosje en kun je heerlijk tot rust komen!

Volmaakte vakantiehuisjes

Geniet van één en al vakantiegevoel in de vele ruime vakantiehuisjes. Luxe vakantiehuisjes, wellness vakantiehuisjes of bijzondere vakantiehuisjes met een verhaal. Slapen in een ruïne, voormalig station of in de wijngaard. Het kan allemaal!

Waar mogen wij jou binnenkort begroeten?

visitzuidlimburg.nl/overnachten

49
Zuid-Limburg

Hier wil je stranden

Voorne Putten 50

Ontdek de schilderachtige kust van het eiland Voorne-Putten. Op 30 minuten van Wereldstad Rotterdam biedt dit adembenemende kustgebied een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers, geschiedenisfanaten en avonturiers!

Kom op adem en verken de natuur, waar uitgestrekte duinen, weelderige bossen en verbluffende stranden samensmelten. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis die op elke hoek van VoornePutten te vinden is en reis door de tijd in de pittoreske vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis. Of pak het actiever aan. Stap op de mountainbike op één van Nederlands best gewaardeerde biketrails of ga kitesurfend de kustlijn af.

Of je nu op zoek bent naar een rustige vakantie in de natuur, een cultureel avontuur of een opwindende actieve vakantie, Voorne-Putten biedt het allemaal.

Foto: Irene de Hoop
51
Voorne Putten

Ruimte om te ontspannen

Met een eindeloze kusthorizon, de brede Slikken van Voorne en de verschillende groene duinnatuurgebieden ervaar je de zilte zeelucht en enorme ruimte op Voorne-Putten maximaal.

Verken het Voornes Duin, een ongerept natuurgebied dat bekend staat als meest soortrijke gebied van West-Europa. Het gebied heeft een rijkdom aan planten en dieren. Maar liefst meer dan de helft van alle soorten aan Nederlandse wilde planten komt voor in Voornes Duin.

Via slingerende zandpaden wandel je langs uitgestrekte duinen, bloemrijke duingraslanden en vochtige valleien. Tussendoor kun je heerlijk uitwaaien op het strand.

In de weidse duinen heb je de paden vaak voor jezelf, zeker op een doordeweekse dag. De enige die je dan tegen kunt komen zijn grazende exmoorpony’s, gallowayrunderen en de vele broedende vogels die zich hier thuis voelen. In de herfst zorgen de talrijke bessen en paddenstoelen voor extra kleur in de duinen. In het voorjaar komen daar het wit van de meidoorn en het paars van de orchideeën voor in de plaats.

De vele wandelroutes laten je ontspannen in prachtige natuur en weten je te verrassen door vogelhutten, bunkers en bijzondere landgoederen. Het landschap is net zo gevarieerd als het aantal routes: kort of lang, water of bos, uitdagend of juist geschikt voor kinderen.

TIP:

Wissel je natuur graag af met een museumbezoek of terras? Start je wandeling dan vanuit het pas vernieuwde Bezoekerscentrum Tenellaplas. Ontdek meer over het duingebied, laat je inspireren en bezoek verderop het historisch museum de Duinhuisjes of strijk neer op het terras.

Miljoenen trekvogels

Wat verderop richting Spijkenisse, verscholen achter de dijk in het zuidelijkste puntje van Voorne-Putten, ligt het verassende en bijzondere natuurterrein: de Beningerslikken. Dit Deltagebied ligt precies op de trekroute van miljoenen trekvogels en is, net als de Waddenzee, een onmisbare tussenstop op weg naar hun overwinteringsgebied.

Geniet van het prachtige uitzicht over het natuurgebied vanuit de uitkijktoren of vanaf de wandelbrug bij het Spui.

Foto: Van Waarde fotografie
52
Voorne Putten

Vijftien kilometer strand

De stranden van Voorne-Putten zijn een waar paradijs voor kustliefhebbers, met maar liefst vijftien kilometer aan uitgestrekte zandvlaktes die uitnodigen tot ontspanning en avontuur.

Voel het zachte zand onder je voeten terwijl je geniet van de warme zonnestralen op je huid. Laat de verfrissende zeebries door je haren waaien terwijl je uitkijkt over de vele kleurige kites die in de lucht zweven.

De stranden van Rockanje zijn populair bij zonaanbidders en gezinnen met kinderen door het ondiepe water en de verschillende leuke strandtenten. Door de diverse strand- & watersportmogelijkheden zoals beachvolleybal, foilen en suppen, hoef je je geen moment te vervelen!

Het brede zandstrand wordt jaar-injaar-uit bekroond met de Europees hoog gewaardeerde Blauwe Vlag: het symbool voor een schoon én veilig strand.

De Slikken van Voorne behoort tot de acht groenste stranden van Nederland en heeft daarmee de Groene Strand wimpel in de wacht weten te slepen. Het gebied was ooit een populair zeestrand maar veranderde toen de verderop gelegen dam aangelegd werd. Het getij verdween en de strandvlakte raakte begroeid met planten, struiken en bomen. Je bezoekt het Groene Strand via de nieuw geplaatste houten trap. Deze staat op de plek waar vorige eeuw de beau monde over de toen nog Noordzeestrandboulevard flaneerde.

Overnacht op droomplekken

Overdag adem je de frisse zeelucht, ‘s avonds geniet je van een knisperend haardvuur op jouw unieke plek op het eiland.

Houd je van levendigheid en bruisende plekken? Kies dan voor een leuk boutique hotel in de sfeervolle vesting van Hellevoetsluis of Brielle. Laat je verleiden door de knusse boetiekjes en de ambachtelijke winkels die de vestingstadjes rijk zijn. Geniet van een heerlijke maaltijd in één van de gezellige restaurants of ontspan op een sfeervol terras terwijl je de levendige sfeer om je heen absorbeert.

Echt tot rust komen? Verblijf in één van de mooie accommodaties bij het strand of midden in de prachtige natuur zoals een strandhotel met sauna, één van de intieme bed & breakfasts of bungalows en appartementen.

Inspiratie 53

Doordrenkt van geschiedenis en cultuur

Voorne-Putten is niet alleen een natuurlijk wonderland; het is ook doordrenkt van geschiedenis en cultuur.

Verken de historische pracht Brielle. Laat je betoveren door de eeuwenoude straatjes, de imposante vestingwerken en de rijke historie die in elke steen voelbaar is.

Ontdek de historische monumenten, zoals de imposante Sint-Catharijnekerk en het oude stadhuis, die getuigen van het rijke verleden van Brielle.

Inname van Den Briel

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een strijd voor onafhankelijkheid van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersing, speelde Brielle een cruciale rol.

Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Geuzen, een groep opstandelingen tegen het Spaanse regime. De inname van Brielle leidde tot een kettingreactie van opstanden in andere steden, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Deze gebeurtenis

Historisch Hellevoetsluis

Laat je onderdompelen in de charme van vestinghaven Hellevoetsluis, waar geschiedenis, maritiem erfgoed en een bruisende sfeer samenkomen.

Ontdek de rijke maritieme geschiedenis van de stad in het indrukwekkende Droogdok Jan Blanken - het oudste bewaard gebleven dok in Nederland. De rondleidingen zijn een unieke belevenis voor jong en oud en voeren je terug in de tijd van de ijzeren eeuw.

Vergeet ook niet aan boord te stappen van een levend stukje geschiedenis op het museumschip De Buffel. Verken de verschillende dekken en ontdek de authentieke leef- en werkruimtes van de bemanning. Laat je verrassen door de vele historische artefacten, tentoonstellingen en interactieve displays die je meenemen naar een tijd van zeilen en avontuur op de zeven zeeën.

markeerde het begin van de Nederlandse strijd voor vrijheid en religieuze tolerantie, en het legde de basis voor het moderne Nederland zoals we dat vandaag kennen.

In het Historisch Museum Den Briel kom je alles te weten over de Tachtigjarig Oorlog. Of verlies jezelf in de verhalen van het verleden terwijl je langs de grachten en stadswallen wandelt. Met haar bastions, ravelijnen en de ruim 300 monumenten ben je in Brielle niet snel uitgekeken.

Foto: @buiten.leven
Inspiratie 54
Foto: @buiten.leven

Actief aan de kust

Voor avonturiers biedt Voorne-Putten eindeloze mogelijkheden voor plezier en adrenaline. Van watersporten zoals zeilen en kitesurfen tot fietsen over uitdagende biketrails en het verkennen van de verborgen pareltjes van het eiland. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en te beleven.

Het Oostvoornse Meer is een waar walhalla voor surfers. Met al een klein beetje wind vind je hier wind-, kite- en wingsurfers: ervaren snelheidsduivels midden op het meer en beginnende klasjes aan de Noordoever.

Is de wind gaan liggen dan zie je SUP-ers op het water en duikers onder water. Het wordt door duikers het wrakkenkerkhof genoemd. Veel schepen vergingen hier toen het Oostvoornse Meer nog deel uitmaakte van de aanvoerroute naar Rotterdam en Den Briel.

Aan de andere kant van de dijk, op het Brielse Meer, kan je uitstekend met een (gehuurde) motor- of zeilboot genieten van het water en de serene onbewoonde eilandjes.

Of trek je wandelschoenen aan en verken onder andere het prachtige Bernisse gebied met maar liefst 300 hectare aan meertjes, kommen en plassen. Een uitstekende plek om te roeien, kanoën en zwemmen.

Meer informatie over VoornePutten vindt u op de website opvoorneputten.nl

WATERLIEFHEBBERS TIP:

Durf jij een keer uit je comfortzone te stappen? Boek een SUP- of surfles aan het Oostvoornse Meer. Wedden dat je binnen no-time op de plank staat?

Meer van de serene waterbeleving?

Op het Brielse Meer is het heerlijk toeven op een bootje. Komt tot rust op één van de vele verborgen aanlegplekjes rondom de verschillende kleine eilandjes die je in het meer tegenkomt.

Je huurt eenvoudig een sloep of loungeboot bij de diverse watersportverhuurders aan het meer.

Inspiratie 55
Foto: Robin Visser

Ontdek de historische driehoek van Westfriesland

Een paradijs voor liefhebbers van cultuur, rust en culinair genieten

Westfriesland 56

Westfriesland. Deze prachtige, groene regio in Noord-Holland wordt volledig omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Een dijk van een dijk, zo wordt hij ook wel genoemd. Het 126 kilometer lange monument loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Ontdek de geheimen achter de dijk, ontdek Westfriesland!

Uitgestrekte landerijen en vergezichten over het water worden hier afgewisseld met historische dorpen en steden waar de authentieke sfeer van zeevaarders en koopmanslieden bewaard zijn gebleven. Een aangename mix van culturele en boeiende activiteiten in een zee van rust en ruimte. Kom op adem en geniet van de parels die Westfriesland u te bieden heeft.

Historische steden

Westfriesland herbergt prachtige historische steden die een rijk erfgoed hebben behouden. De fotogenieke steden Medemblik, Enkhuizen en Hoorn vormen samen de historische driehoek van de regio.

Medemblik

ligt daar waar land en water elkaar raken. Verleden en heden zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat maakt Medemblik en haar omliggende dorpen zo boeiend. Geniet van rust, ruimte, wind, water en natuur tijdens een bezoek.

Enkhuizen

is zo’n stad waar u heerlijk rondstruint langs mooie grachten en sfeervolle straatjes. Deze stoere en charmante vestingstad wordt aan drie kanten omringd door water. In de historische binnenstad lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Binnen de oude vestingwal vindt u maar liefst 361 rijksmonumenten.

Hoorn

staat bekend om zijn schilderachtige grachten, oude pakhuizen en prachtige architectuur. De strategische ligging aan het IJsselmeer heeft de stad door de eeuwen heen een rijk maritiem karakter gegeven.

De mooiste plekjes in een stad ontdekt u vaak met een stadswandeling. Op de bonnefooi, via een app of met een boekje verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s. Bij de VVV in Enkhuizen is een speciale kinderspeurtocht verkrijgbaar: Kraak de code Enkhuizen.

Tip!

Beleef een avontuurlijke reis door de tijd en ontdek de historische driehoek Hoorn-EnkhuizenMedemblik per stoomtram en boot. Alle informatie vindt u op de site van Museumstoomtram HoornMedemblik.

Enkhuizen
Westfriesland 57
Hoorn

Westfriesland

Kunst en cultuur

Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Westfriesland. Met talloze verrassende musea, kleine en grote theaterzalen, galerieën en (film-) voorstellingen op unieke locaties. Zo dienen voormalige kerkjes als theaterzaal en is een oude vestingtoren in Enkhuizen tot een van de mooiste bioscopen van Nederland

uitgeroepen. En in Medemblik kunt u zelfs binnen de robuuste muren van een kasteel genieten van concerten, lezingen en voorstellingen.

Nachtwacht van Enkhuizen

10x fascinerende musea in Westfriesland

1. Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (Hoorn)

2. Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)

3. Kasteel Radboud (Medemblik)

4. Interactief Museum Sow to Grow (Enkhuizen)

5. Bakkerijmuseum (Medemblik)

6. Flessenscheepjesmuseum (Enkhuizen)

7. Museum van de 20e eeuw (Hoorn)

8. Nederlands Stoommachinemuseum (Medemblik)

9. Oorlogsmuseum Medemblik (Medemblik)

10. Westfries Museum in Statenpoort (Hoorn)

Bijzondere ontdekkingen

Westerkerk en Librije

Een van de pronkstukken van Enkhuizen is de Westerkerk. De kerk prijkt op de Unesco lijst in de top 100 van de Nederlandse monumenten. Wie in het zuiderportaal de wenteltrap naar boven neemt, waant zich 400 jaar terug in de tijd. Hier bevindt zich de Librije van Enkhuizen. Het is de enige zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek die op haar

Vijfhonderd meter verderop herbergt de Zuiderkerk nog meer cultuurhistorische schatten. In de kerk met markante groene toren zijn middeleeuwse gewelfschilderingen bewaard gebleven en herontdekt, de grootste in heel Nederland. De 54 taferelen vormen samen een uniek kunstwerk van maar liefst 1300 vierkante meter. Zo bijzonder dat een deskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het zelfs betitelde als de ‘Nachtwacht van Enkhuizen’.

Nachtwacht van Enkhuizen Oorlogsmuseum Medemblik
oorspronkelijke locatie bewaard is gebleven. Zo’n 600 in perkament of leer gebonden boeken wachten daar al eeuwen om gelezen of bewonderd te worden. 58

Culinair genieten

Ontdek vooral ook de culinaire parels van Westfriesland. Gastvrije locaties met een overvloed aan verse producten uit eigen streek en authentieke gerechten. Met uitzicht over het water, in een voormalig postkantoor, een idyllisch kerkje of statig waaggebouw. Dat is puur genieten van verfijnde smaken en culinaire hoogstandjes!

5x bijzonder culinair genieten

Het Kerkje (Andijk)

Klassiek en puur dineren in een sfeervol kerkje uit 1667.

Bistro op 3 (Medemblik)

Sfeervol tafelen in de voormalige Waag van Medemblik.

Drie Haringhe Bistro (Enkhuizen)

Heerlijke gerechten uit de Frans-mediterrane keuken in een charmant monument.

Oxalis (Wervershoof)

Kleinschalig huiskamerrestaurant met suite in het oude postkantoor van Wervershoof.

Marque (Hoorn)

Casual fine dining experience in het bruisende hart van Hoorn.

Wijngaard Saalhof Het Kerkje Bistro op 3
Westfriesland 59
Drie Haringhe Bistro

Westfriesland op de fiets

Ontdek het veelzijdige Westfriese landschap eens op de fiets. Het is er heerlijk rustig en ruim, met karakteristieke dorpjes, molens, uitgestrekte landerijen en vergezichten over het IJsselmeer tot zo ver de horizon reikt. Het hele gebied is gedekt met knooppunten, u fietst dus eenvoudig van knooppunt naar knooppunt. Leuke routes zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Vers van het land

Fietsend door Westfriesland komt u overal kraampjes langs de weg tegen. Hier koopt u allerhande streekproducten, allemaal vers van het land. Dat is niet alleen lekker en duurzaam, u steunt er ook de lokale boeren, kwekers en telers mee.

Fietsroute Westfriese

Omringdijk

Deze fietsroute is maar liefst 156 kilometer lang en volgt grotendeels de originele loop van de Westfriese Omringdijk. Als u stevig doortrapt,

fiets u hem in een dag. Maar het is zeker ook leuk om er een meerdaagse tocht van te maken, zodat u onderweg alle tijd hebt om bezienswaardigheden te bezoeken.

Op en rond het water

Met zoveel slootjes, grachten, plassen én natuurlijk het IJsselmeer kunt u er bijna niet omheen: beleef Westfriesland vanaf het water. De mogelijkheden zijn eindeloos: van varen door de polders tot suppen in de stad en van zeilen op het IJsselmeer tot kiten voor de kust. Een stad vanaf het water bekijken heeft altijd iets extra's. In de meeste Westfriese steden kunt u een rondvaart maken: een absolute aanrader!

Westfriesland 60

Bijzonder overnachten

in Westfriesland

Zo geboekt

Er is zo veel te beleven in Westfriesland dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. Met familie op vakantie, een weekendje weg met vrienden of een romantische citytrip voor twee? Een comfortabele overnachting is zo geboekt.

Villa Enkhuizen (Enkhuizen)

Overnachten in een deftige stadsvilla uit de 19e eeuw. Veel van de klassieke details zijn nog bewaard gebleven. De elegante hal, rijk versierde plafonds, statige trappen... En het ontbijt wordt geserveerd in de authentieke keuken.

Villa Fridhem (Venhuizen)

Laat u heerlijk onderdompelen in luxe! Deze vrijstaande vakantievilla is geschikt voor 20 personen en biedt veel privacy. Het is de ultieme plek om met uw familie of vrienden samen te komen. In de orangerie bevindt zich een wellness, inclusief design-sauna met uitzicht over de landerijen.

Tiny Float (Andijk)

Een echte eyecatcher, deze drijvende studio in de haven van Andijk! Aan ‘boord’ van de Tiny Float is plaats voor twee volwassenen. De stijlvolle studio is van alle gemakken voorzien en beschikt over een kingsize bed. Door de glazen gevel (of vanaf uw privé terras) kijkt u uit over het water.

Hotel Oostereiland (Hoorn)

Slapen in een oude gevangenis in het culturele hart van Hoorn. De hotelkamers bevinden zich in de voormalige cellen. De luxe kamer vindt u uiteraard in de kamer van de vroegere directeur. Met zicht op de havens, de Hoofdtoren en het IJsselmeer heeft dit hotel misschien wel het mooiste uitzicht van Hoorn.

Heavens in the Saint (Hoorn)

Logeren op hemelse hoogte in het hart van Hoorn. Dit unieke hotel is gevestigd in de Grote Kerk van Hoorn. Ervaar de betoverende, unieke sfeer en de luxe kamers in een volledig gerenoveerd monument.

Beleef Westfriesland

Op de website van Beleef Westfriesland kunt alvast u een voorproefje nemen op de parels van Westfriesland. Adressen en tips, alle informatie overzichtelijk op een rijtje.

Neemt u gerust een kijkje en laat u inspireren: beleefwestfriesland.nl

Villa Fridhem Villa Enkhuizen Fotografie: Henk Visser, Duco de Vries, Benno Ellerbroek, Elly van Veen en Inge Korver.
Westfriesland 61

Vakantie in het Groene Hart is verrassend leuk!

Het Groene Hart biedt zoveel meer dan je denkt. Je brengt er met gemak een weekend of zelfs je hele vakantie door. Want het Hollandse landschap is uniek. Een oase van rust, ruimte en natuur. Met boerensloten, groene weides en bijna altijd wel een molen aan de horizon. Je wandelt en fietst door groene polders, waar je bij de boer ambachtelijk gemaakte streekproducten kunt proeven en kopen. Of je vaart met een fluisterbootje over de Hollandse Plassen. Het kabbelende water betovert! Misschien kom je wel een otter tegen of zie je een purperreiger vliegen. Voor je het weet vind je jezelf terug op een terrasje in Oudewater,

dat met de andere vestingstadjes van het Groene Hart en Fort Wierickerschans zo’n 350 jaar geleden deel uitmaakte van de Oude Hollandse Waterlinie. Bekijk het glasblazen van dichtbij in Leerdam, sinds 1765 dé glasstad van Nederland. In Schoonhoven, een van de kleinste vestingstadjes, voert de wandeltocht ‘Van Soldaat tot Zilversmid’, langs alles wat blinkt. De kaasmarkt in Gouda, de Goudse Waag en – uiteraard - de boerenkaas mag je ook niet missen! Er gaat een wereld voor je open. En wil je een dag relaxen? Het strand ligt altijd dichtbij.

62
‘t Groene Hart

Historie die leeft

Gouda is het historisch hart van het Groene Hart, met middeleeuwse straatjes, grachten en hofjes. De Sint-Janskerk heeft een geweldige collectie gebrandschilderde ramen. In Museum Gouda bekijk je schilderwerken uit de Gouden Eeuw en topstukken van de schilders van de Haagse School.

Het is een iconisch beeld: de molens van Werelderfgoed Kinderdijk die al eeuwen voor droge voeten zorgen. Je staat hier midden in de Nederlandse geschiedenis en tegelijkertijd ónder de zeespiegel. Geniet van molens en natuur tijdens een wandeling van 18 kilometer over het Kinderdijkpad. Of maak een rondvaart en bekijk de molens eens vanaf het water.

In Kasteel De Haar in Haarzuilens voel je jezelf al snel kasteelheer of jonkvrouw als zaalgidsen over de vroegere bewoners vertellen. In het kasteelpark wandel je over kronkelige paadjes en romantische bruggetjes. Het heeft een doolhof, hertenkamp en verschillende tuinen.

In de 16e eeuwse Heksenwaag van Oudewater kan je je laten wegen. Als blijkt dat je geen heks bent, ontvang je van de waagmeester een ‘Certificaet van Weghinge’. Oudewater is de oudste stad van het Groene Hart met monumentale panden. Ideaal om varend de grachten te bekijken.

Nog meer ‘levende’ geschiedenis vind je in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Je zwerft er als een jager door de prehistorie, vaart in een echte boomstamkano of bezoekt een Romeins badhuis. De restauratie van de ‘Zwammerdam schepen’ brengt de Romeinse Limes weer tot leven.

63
‘t Groene Hart

Het water roept

Op de vele plassen, meren, riviertjes en sloten van het Groene Hart geniet je van rust en natuur. Je raakt in de ban van de vele water- en weidevogels die roepen. Bijvoorbeeld op de Nieuwkoopse Plassen, een bijzonder Natura-2000 gebied. Met een fluisterbootje of kano ontdek je hoe mooi het hier is. Misschien spot je een otter of zie je een purperreiger vliegen. Zonnen en zwemmen kan bij Strand Zomer, waar overigens ook het terras heel verleidelijk is. Een pareltje in de buurt is Lusthof de Haeck, waar je een mooie wandeling kan maken. En beklim vooral de uitkijktoren!

Het uitzicht over de Reeuwijkse Plassen – het zijn er maar liefst dertien – is geweldig. Een vaartocht is hier een echte belevenis door alle vogels die hier het hele jaar neerstrijken. Rondom het water zie je het oude polderland met houtkades, rietkragen, dijken en boerenweggetjes. Hollandser krijg je het niet. Het Streekmuseum Reeuwijk of het Kaasmuseum in Bodegraven zijn eerlijk gezegd te leuk om niet te bezoeken.

Het aantal vaarroutes door het Groene Hart is oneindig. Zo is ‘Molens en Meer’ een vaarroute rondom de gemeentes Alphen aan den Rijn, Leiden en Kaag en Braassem. Onderweg passeer je diverse molens: de Googermolen, Korenmolen De Eendracht, de Kagermolen en Vrouw Vennemolen. De route is 81 kilometer lang genieten.

‘t Groene Hart 64

Draaiende wieken en verdwenen dorpen

Hadden we al gezegd dat het Hollandse landschap van het Groene Hart uniek is? Neem de omgeving van de Molenviergang Aarlanderveen. Het is de enige, nog werkende molenviergang ter wereld. Met wieken, wind en vier molenaars wordt het overtollige water uit de polder naar de Rijn gemalen. Wandel vooral het ‘ommetje Aarlanderveen’, dwars door de polder en zie hoe de molens hun werk doen. Op afspraak kan je de Putmolen van binnen bekijken.

Turfwinning was een belangrijke bron van inkomsten in het Groene Hart. De turf werd niet alleen gebruikt voor het huishouden, maar ook voor de pijpennijverheid in Gouda. Waar gebaggerd werd, ontstonden grote veenplassen.

Dijken werden opgeslokt, complete dorpen verdwenen onder water. Als je door het Groene Hart wandelt of fietst, zie je op vele plekken het hoogteverschil tussen het hoge veenweidelandschap en de diepe droogmakerij.

Weidevogels houden van het Groene Hart. In het Zaans Rietveld en Polder Westeinde nemen tijdens voorjaar en herfst duizenden trekvogels hier pauze. De Groene Jonker is een waar paradijs voor vogels. In Bovenlanden Kromme Mijdrecht heb je vanachter een vogelkijkscherm een weids uitzicht over het gebied en de vele vogels. Eén tip: neem je verrekijker mee!

Lopik bestaat uit negen dorpen langs de Lek, waar alleen de uiterwaarden al adembenemend zijn. Je wandelt en fietst er over stille houtkades, langs boomgaarden en

door lintdorpen met monumentale boerderijen. Onderweg stuit je zeker op een koffietuin of horecazaakje.

65
‘t Groene Hart

Van boer tot bord

Ontdek de gastvrijheid én de smaak van het Groene Hart. Met eerlijk en heerlijk eten van de boer. Proef de fijne gerechten met producten van eigen bodem. Ga op ontdekkingstocht en proef de streekproducten van het platteland

In Boskoop ligt PlantenTuin Esveld met Yume koffie- & theehuis. Het is een bijzondere en groene locatie waar je geniet van een verse kop koffie of thee met huisgemaakt gebak. Er wordt gewerkt met eerlijke, verse en vaak biologische ingrediënten. Ook voor lunch, borrel, high tea of een eigen feestje.

Bij TaarTenTuin in Aarlanderveen kan je eten, drinken en genieten met uitzicht op Hollandse molens. Met koffie, thee, zelfgemaakte taart, een dikke boterham met boerenkaas, ranja met een rietje of een lekker glas wijn, bier en borrelplank. Geserveerd in de herberg, op de binnenplaats of op het terras in het gras. Zonder haast. De tijd is er – bewust – wat stil blijven staan. Je kunt er ook blijven slapen,

bijvoorbeeld in een safaritent van het Betere Boerendbed. Voor het ontbijt scharrel je je eigen eieren bij elkaar.

Restaurant ‘Bij Robbert’ in Bodegraven biedt gastvrijheid in een warme, sfeervolle ambiance, waar de gerechten met verse ingrediënten gemaakt worden.

Aspergehof Noordam in Woubrugge heeft de lekkerste asperges van het Groene Hart. In het seizoen oogsten ze dagelijks de witte en groene asperges, die direct in de boerderijwinkel of ‘asperge-automaat’ gekocht kunnen worden. Wil je met eigen ogen zien hoe asperges geteeld worden? Ga dan mee op een rondleiding over de boerderij!

©Jan Kriek
66
‘t Groene Hart

Wandelen en fietsen tussen stad en land

Wandelen en fietsen in dit afwisselende gebied is een genot voor de zintuigen. Stap uit de drukte van alle dag en ontdek een oase van rust en schoonheid. Deze regio staat bekend om zijn indrukwekkende netwerk van wandel- en fietsroutes die stad en land naadloos met elkaar verbindt. Het Groene Hart ligt centraal tussen tussen de grote steden.

Kies je voor een overnachting in een van de pittoreske dorpjes of slaap je in een vestingstadje? Of breng je de nacht liever door in de reuring van grote steden als Amsterdam, Leiden, Utrecht of Den Haag? Waar je ook bent, op de fiets ben je in no time op het platteland of aan het water. En andersom geldt hetzelfde. Op het platteland overnachten en met de fiets de steden bezoeken is zo gek nog niet. Onderweg ‘peddel’ je langs charmante boerderijen, molens en andere plekken om van te dromen.

Overnachten op de leukste plekken

Als uitvalsbasis voor een weekend of vakantie valt er genoeg te kiezen. Van een rustige camping onder een fonkelende sterrenhemel, een sfeervol ‘bed and breakfast’ tussen de weilanden, en van een huisje aan het water tot een luxe stadshotel met alle comfort onder handbereik.

We noemen er een paar. Stadshotel

Van Rossum in Woerden combineert een centrale ligging met fraaie kamers en een goed restaurant. Om de hoek aan de haven ligt het Kaaspakhuis, waar je een rondleiding kunt boeken. Een heerlijke start om de regio te bezoeken. De Sfeerstal is een ‘bed and breakfast-hotel’ aan de

golfbaan in Nieuwveen, met een bloemenpluktuin en een theehuis met terras tussen de bloemen. Waar je ook wakker wordt, je bent klaar om het Groene Hart te ontdekken!

Wil je meer tips of informatie?

Kijk dan eens op de website met toeristische informatie voor de regio Groene Hart. Met heel veel mooie routes, gezellige evenementen en leuke adresjes.

Groenehart.nl

67
‘t Groene Hart

Twentse gastvrijheid voorop

Zodra u over de slingerende landweggetjes door Twente rijdt, ervaart u haast vanzelf een gevoel van rust en ontspanning. Midden in het coulisselandschap ligt u het pittoreske dorpje De Lutte, waar Hotel Restaurant Het Ros van Twente is gevestigd.

De naam van het hotel is niet zomaar gekozen. Het ‘Ros’ is het beeldmerk van Twente en ziet u op diverse plekken in de regio. Daarnaast staat het ook voor de Twentse gastvrijheid waarmee de streek haar gasten graag ontvangt.

Inspiratie 68
Hotel Restaurant Het Ros van Twente De Lutte

De omgeving verkennen met fiets- en wandelroutes

In de omgeving zijn tal van mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Elk seizoen is het weer anders. Het Ros van Twente is dan ook een geliefde uitvalsbasis voor actieve tochten. Maar er is meer te doen. De Twentse plaatsen zoals Oldenzaal, Ootmarsum, Enschede en Hengelo hebben ook een prachtig kunst- en cultuuraanbod met galerieën, musea en theaters.

Slapen in de Bibliotheek van Het Ros van Twente

Het Ros van Twente beschikt over zo’n 40 hotelkamers en suites. Sinds najaar 2022 is het zelfs mogelijk om te slapen in de Bibliotheek van Het Ros van Twente. De bijzondere suites zijn royaal van afmeting en voorzien van prachtig behang en fluweelzachte vloerbedekking. Een sfeer die men het best zelf kan beleven. De naam van het arrangement “Bewaar de laatste After Eight voor James” spreekt natuurlijk tot de verbeelding… Het kenmerkt in ieder geval de stijl van het eigenaars echtpaar Stappenbeld- Berghaan.

Een hoteltuin van 4 hectare

Het hotel beschikt over een groot aantal voorzieningen. De hoteltuin met vijver, kruidentuin en fruitboomgaard mag natuurlijk niet worden overgeslagen. Hier kunnen gasten even de benen strekken of gebruik maken van de minigolfbaan. In de zomermaanden wordt het terras voorzien van een luxe tent en worden er avonden met live jazzmuziek en BBQ’s georganiseerd.

Twentse gastronomie

Binnen in het hotel genieten gasten in de lounge bij de open haard. En van het ambachtelijke restaurant met uitgebreide wijnkelder. De wijnkelder is elke vrijdagavond geopend en er worden regelmatig Wijn & Spijs avonden georganiseerd.

De Twentse gastronomie staat verder voor genieten van het beste van alle seizoenen, ambachtelijk en verfijnd. Alle gerechten worden in eigen keuken bereid met lokale ingrediënten en de oogst van de fruitboomgaard en kruidentuin. De kaart wordt telkens aangepast aan het seizoen. Zo kan er momenteel worden genoten van een heerlijk Wildarrangement.

U bent van harte welkom!

Hotel Restaurant Het Ros van Twente Beuningerstraat 20

7587 LD De Lutte tel 0541 55 25 25 info@rosvantwente.nl www.rosvantwente.nl

Meer informatie:

Hotel Restaurant Het Ros van Twente

Beuningerstraat 20

7587 LD De Lutte T: 0541 55 25 25

E: info@rosvantwente.nl

W: rosvantwente.nl

Eigenaren Het Ros van Twente Heerlijk eten Wijn Spijs avonden
Inspiratie 167 69
Wijnkelder Ros van Twente

Kasteel Sterkenburg

Een stijlvolle particulier bewoonde buitenplaats gelegen in het buitengebied van de Langbroekerwetering tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn Streek, slechts 20 min rijden van Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek hebben veel te bieden. Zowel qua bezienswaardigheden zoals bijv. Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Van Gimborn Arboretum maar ook voor wandelaars en fietsers. Er zijn veel mooie wandel- en fietsroutes.

Bed and Breakfast op Kasteel Sterkenburg betekent heerlijk buiten zijn. Genieten van een prachtige romantische omgeving met frisse lucht, grote monumentale bomen, weilanden, houtwallen, bos en water. Slapen in een écht Kasteel met een middeleeuwse toren, veel antiek, curiosa en kunst wat een warme een gezellige sfeer geeft. Tijdens een wandeling over het lommerrijke landgoed kan men

allerlei dieren tegen komen: kippen en parelhoenders die vrij rondlopen, eenden in de gracht, ooievaars, lakenvelders en reeën die bij schemer in de boomgaard komen. Voor rustzoekers is de Bed and Breakfast op deze buitenplaats de plek om te zijn.

Kamers

Het Kasteel biedt onderdak aan zes geheel verschillende Bed and Breakfast kamers en biedt zes bijzondere ervaringen. Er zijn kamers in de ronde toren maar ook elders in het Kasteel.

Voor de B&B gasten wordt het ontbijt geserveerd in de Grote Zaal en zijn er de Rode en Gele Salon in het Kasteel waar bij de open haard genoten kan worden van koffie, thee of een drankje.

Honden zijn in een aantal kamers toegestaan.

Restaurant

Kasteel Sterkenburg heeft geen eigen restaurant maar in de nabije omgeving is er voor ieder wat wils. Van eenvoudig tot aan de top op het culinaire vlak!

Meer informatie

Kasteel Sterkenburg

Langbroekerdijk 10

3972 ND Driebergen-Rijsenburg

T: 0343-51 80 47

W: kasteelsterkenburg.nl

12
Inspiratie 7070

Cultuursnuiven in Friesland

Keunst doet wat met je. Ontdek het zelf; voel, hoor, zie en ontmoet. We laten zien hoe je de Friese cultuur van binnen tot buiten kan ervaren.

Fryslân 71
©Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta

Van binnen

Slecht weer kennen we eigenlijk niet, alleen slechte kleding. Toch is het heerlijk om door een museum te kuierje als het buiten regent en waait. Kies voor een knus en klein museum of juist voor de grootste die we hebben. Het beste is om ze allemaal te bezoeken, als je er toch bent. Deze musea in Friesland mag je niet missen en doen het goed als tijdelijke paraplu op een regenachtige dag.

Eise Eisinga Planetarium

Eise Eisinga was een 18e-eeuwse wolkammer met interesse voor astronomie. Hij woonde in de stad Franeker die destijds bekend stond als universiteitsstad. Hier werd door genieën gediscussieerd over verleden en toekomst. Op 8 mei 1774 zou er een bijzondere samenstand van planeten zijn. Er werd beweerd dat door de onderlinge krachten van deze hemellichamen, de aarde uit haar baan geslingerd werd en in de zon verbrandde. Eise wist dat dat niet zo was en begon aan de bouw van een planetarium in zijn woonkamer, om voor zijn ongeruste stadgenoten zichtbaar te maken hoe de planeten om de zon draaien en dat ze elkaar niet zomaar raken.

Het plafond in de woonkamer was net groot genoeg om op schaal, de destijds bekende planeten, weer te geven. Inmiddels is dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Gemaakt van stukjes hout en spijkers - en werkend als een ingewikkeldere Friese staartklok - is het bewegend model van het zonnestelsel tot op de dag van vandaag nauwkeurig.

Het museum is voorgedragen als Unesco Werelderfgoed voor 2024 en betrekt twee grachtenpanden met een tuin en een bistro binnen.

We raden aan om zeker de tour met gids te doen want het verhaal is minstens zo mooi als het planetarium zelf.

72
©Visit Friesland
Fryslân

Het Fries museum

Door het nuchtere karakter van een Fries vergeten we wel eens dat sommige Friezen wereldberoemd zijn. Maar het Fries museum vergeet dat niet. Met M.C. Escher en Sir Lawrence Alma Tadema lieten ze zien dat we tentoonstellingen van internationale allure niet vreemd zijn. En wie had gedacht dat achter de exotische danseres en dubbelspion Mata Hari een meisje uit Friesland schuilde. Het zal je niet verbazen dat Rembrandt met zo’n Fries meisje trouwde, zijn Saskia. In dit museum vind je het verhaal van Friesland als vaste tentoonstelling, hypermoderne kunst op de derde verdieping en spraakmakende tijdelijke tentoonstellingen. Onder hetzelfde dak kun je het filmhuis Slieker vinden en komt de inwendige mens aan bod bij café Thús.

Het Jopie Huisman museum

Jopie Huisman was een Friese autodidacte schilder en kunstenaar. Vanaf zijn jeugd tekende Jopie wat hij om zich heen zag en wat hem raakte. Na de oorlog begint hij op aanraden van zijn broer Lieuwe met een handkar en een transportfiets een handel in lompen en metalen. Zo ontstond zijn liefde om van andermans rommel een kunstwerk te maken. Hij schilderde in verschillende stijlen en is vooral bekend om zijn realistische werken. In zijn oudere jaren was Jopie vaak te vinden in zijn museum dat in 1986 werd opgericht: het eerste museum in Nederland dat gewijd was aan een nog levende kunstenaar. In de audiotour hoor je de stem van de meester zelf toelichting geven bij zijn werken. Onze tip is om ook de podcast van NPO over zijn verdwenen werken te beluisteren. Van deze drie werken

hangen reproducties in het museum. En ook in een aflevering van De Stoel van Rik Felderhof komt ‘onze’ Jopie en zijn nuchtere kijk op het leven voorbij.

Hidden gem

Een echte Fryslân fan heeft bovenstaande musea van de bucketlist gestreept. Gelukkig zijn er nog ruim 70 musea te ontdekken. Onze tip is om eens een kijkje te nemen bij het Schoolplatenmuseum

in Deinum, net buiten Leeuwarden. Die heb je vast nog niet ontdekt. Piet Heeringa verzamelde 2500 oude schoolplaten en dacht: misschien wil iemand anders die ook wel zien. Dus toverde hij zijn stal om tot expositieruimte voor zijn nostalgische collectie. Het museum is te bezoeken op afspraak.

friesland.nl/friesemusea

Fryslân 73
©Ruben van Vliet

Naar buiten

De paden op de lanen in, met de benewagen, fiets of bus. Bezoek de grootse beeldentuin van Europa, wandel langs de waddenkust en laat deze hidden gems vooral niet aan je voorbijgaan. Ze zijn makkelijk te missen als je niet de tijd neemt om ervoor stil te staan. Hier geef je je zintuigen de kost door de wind te voelen, de zilte zeelucht te proeven en wellicht ontmoet je een oprjochte (echte) Fries

11fountains

11fountains is een kunstproject dat ontstond toen Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa was. In elk van de elf steden van Friesland vind je een fontein

ontworpen door een internationaal gerenommeerde kunstenaar. Deze collectie unieke waterwerken vormt samen met het stedelijk landschap, de grootste beeldentuin van Europa.

Zoals vroeger de oude lindeboom in de kern van het dorp stond, zo zijn de hedendaagse fonteinen ieder in ‘hun’ stad de centrale plek van samenkomst. Luister naar 11fountains - de podcast, waarin de stem van een lokale bewoner vertelt hoe de kunstenaar tot het beeld kwam en wat hun stad zo bijzonder maakt. Daarnaast is er in elke stad een wandelroute langs de highlights die de kunstenaren inspireerden. Elke route start en eindigt bij de fontein en duurt ongeveer een uur.

Sense of place

Sense of Place maakt de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van de Waddenzee zichtbaar. Het UNESCO werelderfgoed is het grootste getijdengebied ter wereld, nergens anders vind je dit op deze schaal terug. Dat maakt het vergelijkbaar met een Sahara en Grand Canyon. Daar mogen we trots, en dus ook zuinig op zijn. De kracht van kunst geeft dit gebied de aandacht die het verdient. Langs de hele Nederlandse waddenkust vind je kunstwerken terug die je soms letterlijk doet stilstaan en soms juist niet, net als de zee blijven we in beweging met het tij en de tijd meegaan.

Fryslân 74
©Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta

Het meest opvallende kunstwerk is misschien wel de twee dames van vijf meter hoog die eindeloos naar het getij staren. ‘Wachten op hoog water’ prijkt op de dijk bij Holwerd en is gemaakt door de lokale kunstenaar Jan Ketelaar.

De ‘Terp fan de Takomst’ ligt in het Noorderleech, een natuurgebied tussen de dijk en de zee bij het dorp Blije. Deze terp van de toekomst ligt waar de zee het land kust en groeit In de loop der jaren langzaam maar zeker tot zijn gedroomde eindbeeld.

Sense of Place kent nog een aantal andere werken zoals de Dobbepaarden bij Marrum ter ere van van de paarden die hier in 2006 werden gered toen het gebied overstroomde. Er is een reeks gigantische fotoportretten van boeren te ontdekken en het beeld ‘Broken Jug’ is te vinden in Harlingen. Het gehele kunstproject beslaat de waddenkust van Nederland, van Noord-Holland tot en met Groningen en elk jaar lukt het om er weer een nieuw kunstwerk aan toe te voegen. Sense of Place is bedacht door wijlen Joop Mulder, bekend van Oerol. Om hem te herdenken staat er een bankje op de dijk bij Koehool. Er wordt gezegd dat hij daar even naast je komt zitten om uit te kijken over het wad.

Cultuur is niet alleen nieuwe en moderne kunst, maar omvat ook de historie van Friesland. Twee tips om die te ontdekken voor fiets en wandelliefhebbers.

De 11statentocht

Statige landgoederen met schitterend aangelegde tuinen: de kastelen van Friesland zijn onze staten en stinzen. Deze fietsroute brengt je langs elf staten die je op je gemak kan bewonderen. De tocht is ingedeeld in vijf etappes zodat je je cultuurhistorische fietsvakantie kan verdelen over meerdere bezoeken aan Friesland. friesland.nl/statenroutes

Pelgrimeren

Er zijn vier pelgrimstochten die Friesland doorkruisen. De wandelaar die in stilte de stappen wil zetten in bezinning en contemplatie, moet wel tegen de privé concerten van onze kletsende weidevogels en altijd aanwezige wind kunnen. Vind verlichting in de rijke geschiedenis van de pelgrimeerroutes. friesland.nl/pelgrim

©Robert Veenstra
©Jan Bijl 75
Fryslân

Lekker koese

Koese is slapen in het Fries en lekker koese betekent dan ook welterusten. Wanneer je de hele dag cultuur hebt opgesnoven heb je ook een goede nachtrust verdient. Maak kennis met een aantal bijzondere overnachtingen in het Friese landschap.

Heilige nachten

Kerkje 1621

Dit kerkje in Hoornsterzwaag uit 1621 kreeg van interieurontwerpers een moderne uitstraling dat rekening houdt met het 100 jaar oude karakter van de kerk.

Dorpskerk Oosterwolde

Deze typische Friese zaalkerk met klokkenstoel werd in 1735 gebouwd. Onder het orgel zak je onderuit in het pop-up huiskamertje. De hoge kerkramen geven je uitzicht op het groen rondom de kerk.

Pieter Stuyvesantkerk

Dit gezellige kerkje in Peperga werd in 1537 gebouwd in Gotische stijl. In 1810 brandde hij grotendeels af. Maar hij werd opnieuw opgebouwd en nu kun je er overnachten in een hemelbed.

Bed en monument

Het Vissershuis in Moddergat

Deze idyllische visserswoning vind je in het meest noordelijke plaatsje van Friesland: Moddergat. In de woonkamer waan je je in 1836, maar dan met alle gemakken van nu.

Huis Tichelaar in Makkum

Dit bijzondere huis uit de zeventiende eeuw werd gebouwd voor de Makkumse tegelbakker Freerk Jansz Tichelaar. Hij stond aan de basis van het beroemde Makkumer aardewerk en dat vind je hier volop terug.

Atelierwoning op Vlieland

Achter het zestiende-eeuwse

Tromps Huys vind je het comfortabel vakantiehuisje ‘De Atelierwoning’. Het Tromp Huys is het oudste gebouw op Vlieland en is nu van de kunstenares Betzy Akersloot-Berg

Deze en nog veel meer bijzondere overnachtingen ontdek je op

friesland.nl/karakter

©Lydia Annema ©Roman Robroek
76
©Margreet Nijman
Fryslân

Museumtips

Nederland is rijk aan honderden musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Rijk aan cultuur, geschiedenis, kunst en architectuur. Op de pagina’s hierna een aantal interessante musea en tentoonstellingen om binnenkort te bezoeken.

Expositie ‘Dubbelspion’

Tijdelijke expositie over Oorlog, Verraad en Misinformatie

“In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.” Deze eeuwenoude wijsheid gaat nog altijd op. Bedrog speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 27 april 2023 toont het Vrijheidsmuseum in de tijdelijke expositie Dubbelspion hoe geheime diensten in oorlogstijd misinformatie tot een kunst wisten te verheffen. Dit deden zij met behulp van een netwerk van overgelopen geheim agenten: dubbelspionnen. Dat zijn spectaculaire verhalen. We ontmoeten de man die een inspiratie vormde voor James Bond en een fantast die in zijn eentje de Duitse inlichtingendiensten om de tuin leidde. We leren hoe de Enigma gekraakt werd, hoe de aanval op Pearl Harbor ontmaskerd had kunnen worden en hoe de landingen in Normandië tot een historisch succes werden dankzij

dubbelspionnen. De verhalen komen tot leven in foto’s, video’s en authentieke objecten, waaronder als topstuk een echte Enigma machine.

Dubbelspion is een spannende, op beleving gerichte expositie vol avonturen en met veel historische inhoud. De bezoeker dwaalt door de jaren 40 en ontdekt achter iedere deur nieuwe verhalen en mysteries om te ontrafelen. Hij kraakt een code in een gevangeniscel, waagt een gokje in het casino en leert de vijand bedriegen in een militair hoofdkwartier. Na een reis door de geschiedenis van verraad en bedrog volgt een bezoekje aan het heden: zijn er nog steeds echte dubbelspionnen? Hoe werkt misinformatie? Herken jij ‘fake news’?

De tijdelijke expositie Dubbelspion is een zingevende en zinderende ervaring om niet te missen. Te bezoeken van 27 april 2023 t/m 7 januari 2024 in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Meer informatie:

T: 024-3974404

E: welkom@vrijheidsmuseum.nl

W: vrijheidsmuseum.nl

Facebook: /vrijheidsmuseumNL

Instagram: /vrijheidsmuseum

LinkedIn: Vrijheidsmuseum

Twitter: @nooit1verhaal

Museumtip 78

Bijzonder jaar in het Watersnoodmuseum

In 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 konden vele dijken de kracht van het water niet aan, waardoor in Nederland 200.000 hectare land onder water kwam te staan. In totaal kwamen 1.836 mensen om het leven, alsook 2.000 paarden, 12.000 varkens, 25.000 koeien en 140.000 stuks pluimvee.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier enorme caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat. Het museum laat zien hoe belangrijk het is om deze ramp van onvoorstelbare grootte te herdenken en persoonlijke verhalen te blijven vertellen.

Tijdelijke tentoonstelling

‘Ik ben van 1953’

Talloze voorwerpen bij mensen thuis dragen een herinnering aan de Watersnoodramp. ‘Ik ben van 1953’ toont 70 van deze unieke voorwerpen. Op het eerste gezicht heel gewoon, maar ieder met een eigen verhaal. Van bijzondere kunstwerken tot zeer persoonlijke bezittingen van ooggetuigen en nabestaanden.

Een van de gezichten van deze tentoonstelling is Yke Bakker. Op de foto houdt hij een oorkonde van dank vast. Dit was een dankbetuiging aan de gebroeders Daan en Inze Bonne. Yke Bakker schonk dit object namens zijn familie op Terschelling aan het Watersnoodmuseum. Hij vertelt hierover: “De gebroeders Daan en Inze Bonne waren oudooms van mij. Ze waren enorm betrokken bij de ramp, omdat ze wisten wat de risico’s waren van het wonen op een eiland, vlakbij de woeste zee. Ze schonken een koe aan een van de boeren uit het

rampgebied. Dat was voor hen een bijzonder grote gift. Zelf hadden ze niet meer dan 12 koeien.”

De expositie is te bezoeken tot 15 september 2023.

Jeugdwatersnoodmuseum

Kinderen van 4 tot 16 jaar kunnen actieve jeugdroutes volgen, waarbij ze kunnen ontdekken wat er precies gebeurde tijdens die verschrikkelijke rampnacht. En wat zouden ze doen als het water weer zou komen? In het museum kunnen ze games spelen om meer te weten te komen over waterveiligheid, want de strijd tegen het water is van altijd!

Meer informatie:

Watersnoodmuseum

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk (Zeeland)

W: watersnoodmuseum.nl

T: 0111-644382

E: info@watersnoodmuseum.nl

Museumtip 81

Die Überraschung

Oost-Duitse kunstenaars voor en na ‘die Wende’

Wie denkt dat er in de DDR uitsluitend sociaal-realistische kunst werd gemaakt, zal op de tentoonstelling ‘Die Überraschung’

-Oost-Duitse kunstenaars vóór en na ‘die Wende’- verrast worden. Verrast door de caleidoscopische veelzijdigheid en de hoge ambachtelijke kwaliteit van de kunst uit het Oosten van Duitsland. De tentoonstelling wil aandacht geven aan in de DDR opgeleide kunstenaars, die hun werk aanvankelijk binnen de – vaak schrijnende – beperkingen van het politieke systeem maakten. Sommige kunstenaars verlieten de DDR al voor de val van de Muur. In 1990 werden de beide Duitslanden herenigd en werd de DDR ‘Ein Land das es nicht mehr gibt’. Oost-Duitse kunstenaars De tentoonstelling bevat ruim 60 werken van o.a. de volgende

kunstenaars: Bernhard Heisig, Volker Stelzmann, Hubertus Giebe, Helge Leiberg, Norbert Wagenbrett, Harald Metzkes, Werner Stötzer, Wolfgang Peuker, Max Uhlig, Cornelia Schleime, Annette Schröter, Trak Wendisch, Rolf Händler, Hans Ticha, Wieland Förster, Strawalde (Jürgen Böttcher), Peter Herrmann, Werner Liebmann, Ralf Kerbach, Reinhard Stangl, A.R. Penck, Werner Tübke, Wolfgang Mattheuer, Willi Sitte, Hartwig Ebersbach, Stefan Plenkers, Walter Libuda, Gerhard Altenbourg.

Meer informatie:

Museum No Hero

Hengelosestraat 2/4

7491BR Delden

T: 074 202 00 10

W: museumnohero.n

Volker Stelzmann Tamara mit Assistentin und Messerwerfer 2013 Peter Herrmann, Gleis eins, ein Zug fart ab
Museumtip 82

ONTDEK museum van bommel van dam

Museum van Bommel van Dam is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst & design van Noord-Limburg. Gehuisvest in een gebouw dat zelf een icoon is - een volledig gerenoveerd, voormalig postkantoor! - en waar je altijd verrast kan worden door iets nieuws. Ontdek het zelf!

Nu te zien

Armando: door de ogen van een vriend toont een selectie van iconische klassiekers en nog nooit eerder tentoongestelde werken van Armando (1929 - 2018), één van de grootste naoorlogse kunstenaars van Nederland. De expositie is doorvlochten met gesprekken tussen hem en zijn beste vriend Cherry Duyns en werpt een blik op de kunstenaar vanuit een persoonlijk perspectief. Zo krijg je niet alleen een indruk van Armando’s veelzijdige oeuvre, maar leer je de maker en zijn gedachtegang ook iets beter kennen.

Armando: door de ogen van een vriend is t/m 3 september 2023 te zien.

www.vanbommelvandam.nl
Keulsepoort 1, Venlo

Méér dan een overnachting

Boek nu een overnachting en ontvang 15% korting met code VERRASSENDNL

Voel, zie en proef de aandacht voor ieder detail. Van het allerfijnste bedlinnen tot culinaire gerechten en monumentale panden met een verhaal: bij Pillows Hotels draait alles om genieten. Maak het bijzonder. Enjoy.

PILLOWSHOTELS . COM / VERRASSEND - NL

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.