Page 1

MAGASIN VILDMARKEN SVERIGE

NUMMER 7 2019

JAKTHUNDSKOLAN

TRÄNA DIN HUND I RÄTT RIKTNING

MATILDA LEIJON

med världen som arbetsplats Vildmarken testar Boktips SAUER JAKT PÅ STRIKE PRO S 404 GUPPIE JR Fendt 1050 Vario VILDSVIN

SIKAHJORTSJAKT PÅ DEN

HALSTRAD RÖDING

IRLÄNDSKA VÄSTKUSTEN MASSOR AV JAKT- & FISKEPRYLAR

VILDMARKEN TESTAR

MED PANKOFRITERAD VÅRLÖK

JIMMY STENING: TAR DET SVENSKA VILTET TILL KARIBIEN

THERMACELL MR300

ELEVREPORTAGE: PRAKTIK I KANADA

MÅNADENS VILT: GRÄVLING


UTMANA STORBOCKEN LYNX & LAGAN IN AXIS MSP® Våra bockjaktsprodukter hjälper dig att smälta in i och ta dig fram ljudlöst i jaktmarkerna. Kamouflagemönstret AXIS blev snabbt väldigt populärt bland erfarna smygjägare då den ger mjuka skuggeffekter som passar in i många Skandinaviska biotoper. Lynx är en hel serie kläder i Axis Kamoufl age. Allt från byxor och jackor till handskar kepsar och ansiktsskydd. Det finns även vändbar fleece, stretchande fleece och underställ i serien. Lynx jacka och byxa är gjorda i Härkila HWS som håller dig torr blöta dagar. Lagan är också ett ställ i Axis kamouflage Det är ett ljudlöst jaktställ utan membran och i ett extremt stretchande tyg som ger dig som jägare en fantastisk komfort. Tänker du jaga bock så ta och prova våra AXIS produkter i Lynx och Lagan Serien. Härkilas produkter säljs välsorterade jakthandlare.

harkila.com Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Lynx Camo jacket Size 46-58 · 4.495:-

Lagan Camo trousers Size 46-58 · 3.495:-

Lynx full zip fleece Size 46-58 · 1.795:-

Lagan Camo jacket Size 46-58 · 2.2295:-

Lagan Camo trousers Size 46-58 · 2.195:-


UPPLEV SKILLNADEN

WWW.STALON.NU

Stalon

®

Quality products from Lapland Sweden


STEGET FÖRE Den nya sändaren, Tracker Artemis, arbetar med både beprövad och ny teknik, GSM och NB-IoT. LTE-CAT M1 är en låghastighets 4G-teknik som inom kort får mycket bättre prestanda än vad GSM någonsin haft och som, för vår del, kommer att ersätta teleoperatöreras 2G och 3G. Förutom denna framtidssäkrade teknik har vi gjort flera förbättringar, som t ex röstkommunikation till hunden, skallfunktion, utökad batterikapacitet, snålare strömförbrukning, antennfunktion, ergonomi, romande IoT-SIM och ledljus. För en bättre och säkrare jakt tillsammans, både i nutid och framtid.

LAMPA

SKALLFUNKTIONER

NB-IOT LTE-CAT M1

GPS/GLONASS

STÖTSÄKER

IP67

+55°C/-25°C

Vi ses på jakten eller på tracker.se – facebook.com/tracker.se

TVÅVÄGSKOMMUNIKATION


/ Inledning / CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sommarkänslor i Vildmarken! Den här gången pryds omslaget av fiskeprofilen Matilda Leijon som har meriter och en följarskara som få andra i branschen kan matcha. Vi träffade henne ute på spegelblankt vatten för att prata om hur allt började och för att höra om hennes framtida drömmar. Thomas Lindy Nissen tar oss med till den irländska västkusten för en krävande och spännande jakt på sikahjort. Mattias Westerlund, en erkänt skicklig hunddressör och instruktör med hela världen som arbetsplats, gör månatligen fördjupningar i hundarnas värld och den här gången skriver han om moment som alla jakthundar bör kunna för att göra jakten angenämare för alla parter. Vi har även tittat närmare på S 404 Fendt 1050 Vario – ett unikt samarbete, och ett lika unikt vapen, som Fendt och Sauer tagit fram för att i förlängningen ge tillbaka till naturen. Ruda är fisken i fokus och vi har även tittat närmare på Thermacell MR300 – myggornas värsta mardröm. Dessutom blir det i vanlig ordning extra mycket god mat. Att flera kockar skulle vara någonting negativt är något vi starkt dementerar. Vi välkomnar Tobias Eriksson som gör debut genom att bjuda på en somrig och välsmakande halstrad röding med pankovårlök.

staffan@vildmarken.se

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Olle Sirén

Magnus Skoglund

Redaktör

Jimmy Stening

Mat & dryck

jimmy@stening.se

Thomas Lindy Nissen

Ekonomi

Gästskribent

olle@vildmarken.se

6

Kim Rangberg Skanslie

Marknadsföring

magnus@vildmarken.se

Webbansvarig

magasin@vildmarken.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Sportfiskeprofilen Matilda få andra i branschen kan internationell karriär.

kim@vildmarken.se

Försäljning

Foto: Staffan Johansson

matcha. Nu siktar hon på en

Staffan Johansson, Chefredaktör, Magasin Vildmarken

Staffan Johansson

Matilda Leijon

Leijon har en meritlista som

Trevlig läsning, önskar vi på redaktionen!

Chefredaktör

På omslaget:

Nikki van Riet

Grafisk form

nikki@vildmarken.se

Stefan Vänersand

Key Account Manager stefan@vildmarken.se

Mattias Lilja

Jaktreporter

magasin@vildmarken.se

Henrik Klasa

Testpilot

henrik@vildmarken.se

Tobias Eriksson

Mat & dryck

magasin@vildmarken.se

Frederik Bülow

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Jens Kjaer Knudsen

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Jens Ulrik Høgh

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


/ vildmarken

Vildmarken Magasinet Norden AB Telefon: 010-459 90 11 E-post: magasin@vildmarken.se Besöksadress: V. torggatan 19, Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson

22

92 10 14 22 36 58

JAKT PÅ SIKAHJORT PÅ IRLAND

MATILDA LEIJON

Boktips: Jakt på vildsvin Test: Thermacell MR300 Jakt på sikahjort Månadens pryltips På praktik i Kanada

62 68 70 90 92

S 404 Fendt 1050 Vario Månadens vilt: Grävling Jakthundskolan Vildmarken Fiske Intervju: Matilda Leijon

114 Test: Strike Pro Guppie Jr 124 Fiskepryltips 132 Fisk i fokus: Ruda 134 Recept från det vilda 144 Chefs Night i Karibien

134

14 THERMACELL MR300

70 JAKTHUNDSKOLAN

RECEPT FRÅN DET VILDA


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Polymertip för kontrollerad expansion och högt BC Egenutvecklad bondningsteknologi för extrem energiavlämning Match boattail för bibehållen hastighet och extrem precision

EN NY DIMENSION, EN NY STANDARD BONDSTRIKE har utvecklats speciellt för extrema utmaningar när det gäller precision och prestanda på alla avstånd. BONDSTRIKE sätter en ny standard och garanterar hög restvikt i kombination med djup penetration. Genom aerodynamiskt optimerad design och högt BC-värde ger BONDSTRIKE en extrem precision och bibehållen hastighet även på långa avstånd.

8

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.norma-ammunition.com/ VILDMARKEN #7 2019

WWW.VILDMARKEN.SE


/ Boktips / JAKTEN PÅ VILDSVIN

TEXT & FOTO : PRESS

Boktips:

JAKT PÅ VILDSVIN

Författaren Peter Ekeström har nu i vår utkommit med boken Jakt på vildsvin på Bokförlaget Settern. En högaktuell bok om vildsvin och jakten på detta vilt. Peter är även en av programledarna i SVT:s storsatsning Jaktliv som sänts i SVT i vår och som nu förbereder en ny säsong.

10

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


DET HAR GÅTT SNABBT, sett ur naturens perspektiv. Under

1970-talet fanns bara en handfull frilevande vildsvin i Sverige. Nu, drygt fyra decennier senare, skjuts fler än 100 000 vildsvin varje säsong. Det är fler än antalet fällda älgar. Viltforskare menar att den svenska vildsvinsstammen i genomsnitt växer med 15 % per år. Trots den starka utvecklingen av vildsvinsstammen som skett under nästan ett halvt sekel, finns fortfarande gott om frågor. Hur lever egentligen vildsvin? Kan suggan få hur många kultingar som helst under en säsong? Varför är besöken täta på en del åtelplatser medan andra inte verkar locka alls? Vilka hundar är mest lämpliga att jaga vildsvin med? Var ska passkytten stå? Skyddsjakt i bondens grödor, hur gör man den effektiv? Under många år har Peter Ekeström samlat på sig en stor praktisk erfarenhet av vildsvin och jakt på vildsvin. Skälet är att han verkligen gillar den vilda grisen. Ett fantastiskt vilt när det handlar om anpassning, utveckling och förmåga att lära sig. Det mesta i framgångsrik jakt handlar om kunskap om viltet. Om hur det lever men också om

detaljer i jakten. Ju mer vi förstår och vet, desto säkrare och mer effektiv blir all jakt. I boken Jakt på vildsvin hittar du funderingar och tips om åteljakt, vakjakt, skyddsjakt, drevjakt och löshundsjakt. Här finns kapitel om hur vildsvin lever och om hur en klok förvaltning av stammen kan se ut. Du kanske är van vildsvinsjägare. Eller nybörjare. Det spelar ingen roll. Alla kan hitta något mellan dessa pärmar som gör jakten på vildsvin ännu mer framgångsrik ur något perspektiv. För så är all jakt, ingen blir någonsin fullärd.

Om författaren Peter Ekeström är jägare och hundförare men också skribent och fotograf med jakt och vilt som favoritämnen. I många år har han jagat och studerat vildsvin, inte bara på hemmamarkerna i Östergötland utan också i Sörmland, Skåne och Halland där vildsvin funnits länge, samt i marker där svinen är nyheter, där de vilda grisarna börjat etablera sig. Han har lärt sig av kunniga jägare och provat sig fram för att utveckla olika sätt att förvalta och jaga vildsvin. Peter Ekeström leder tillsammmans med Evelina Åslund Bäck SVT:s nya program Jaktliv. I SVT 2 och på SVT Play får tittarna i åtta program följa med på olika jakter från norr till söder i Sverige. Vi får bland annat se vildsvinsoch ripjakt.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

11


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

12

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

13


/ Pryltest/ THERMACELL MR300

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

Vildmarken testar

THERMACELL

MR300

Att vara jägare, fiskare eller bara en naturälskare kommer med ett pris, nämligen flygande små monster i form av mygg och knott. Men det finns hjälp att få och vi har tittat närmare på deras största mardröm, nya Thermacell MR300.

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

15


/ Pryltest/ THERMACELL MR300 OLIKA TYPER AV SKARPDOFTANDE OLJOR,

stift, rökelser och sprayer har genom åren varit räddaren i nöden mot de vingburna trubbelmakarna under våra äventyr eller sena sommarkvällar på altanen. Av egen erfarenhet är det väl egentligen inget av det som funkat exceptionellt bra. Personligen tycker jag att de rökelser som man tänder vid bordet möjligtvis skulle vara det bästa alternativet, men det är en lösning som varken är praktisk eller speciellt säker ute i naturen. Thermacell skyddar dig enligt uppgift från stickande mygg och knott i en ”skyddszon” på cirka 20 kvadratmeter. MR300 är en portabel enhet som består av tre avgörande delar; handenheten i sig, en gaspatron och den blåfärgade mattan. Gaspatronen som enkelt skruvas i underifrån innehåller tillräckligt mycket gas för att driva enheten i omkring 12 timmar. När du vrider på gasen så hör du strax därpå ett lågt ”blåsande” ljud, då är det dags att klicka på tändknappen. Du kan behöva klicka ett par gånger om den inte får glöd direkt, vilken kan vara fallet om det exempelvis är blåsigt ute. När den väl tagit glöd så ser du det genom toppen av enheten där du ser hur det börjar glöda längre in i enheten. När apparaten blivit varm värms den blå mattan med myggmedel upp och ämnet frigörs. Myggor avskyr doften och håller sig faktiskt mer eller mindre helt borta såvida inte vinden tar den lätta röken – och du kan med andra ord behöva placera ut din MR300 lite strategiskt.

Luktfritt myggmedel Lukten från ThermaCells blå matta är nästintill luktfri för oss människor. Tanken slog mig givetvis att det ändå inte kan vara sunt att andas in, vilket skulle visa sig vara korrekt. Den blåfärgade mattan är enligt tillverkaren skadlig vid inandning och mycket giftig för vattenlevande organismer. Man bör alltså ha uppsikt över sina reserver och de ska förvaras oåtkomligt för barn. Vid användning tappar den blåa mattan färg, vilket ger en tydlig indikation på när det är dags att byta den. Du har effektivt skydd upp till cirka fyra timmar med en matta innan det är dags att byta ut den, så för ett långpass eller långtur i skog och mark bör man ha med sig någon matta extra.

16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


/ Pryltest/ THERMACELL MR300

Att slippa irritation och kliande myggbett lyfter hela naturupplevelsen, även om den inte hjälper till 100 % så är det väldigt nära. För sommarens och den tidiga höstens jakter, fisketurer och äventyr är definitivt ThermaCell en pryl som du bör överväga på att-ha-med-listan, då inte ens mygg från de värsta våtmarkerna är värst intresserade av att komma i närheten. Den kommer med lite olika tillbehör, men ett givet sådant är det ”hölster”, med vilket du kan fästa enheten på ryggsäcken, byxlinningen eller på en gren intill där du sitter. I hölstret finns det även plats för en extra gaspatron och myggmedelsmattor. Jag har själv flitigt använt en tidigare modell av ThermaCell under de senaste åren, en enhet som jag dessutom tappade och som låg utomhus utsatt för Sveriges alla väderelement under nästan 12 månader innan jag hittade den. Förutom att hölstret tappat lite färg, så var det bara att byta ut mattan och knäppa på gasen igen så fungerade den – vilket även borgar för att de nya modellerna vidhåller kvalitet över tid. En siffra på 20 kvadratmeters skyddszon är kanske enligt min egen erfarenhet i överkant, men ThermaCell MR300 ger verkligen ett bra skydd, såväl i gömslet som i båten eller på altanen. Men om man är ett större gäng eller sitter en bit ifrån varandra så kan var sin enhet vara på sin plats.

Du hittar din Thermacell hos de flesta välsorterade jaktoch fiskebutikerna, och du kan läsa mer hos den svenska grossisten Acreto AB, www.myggjavlar.se.

18

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Myggbett

- varför drabbas vissa mer än andra? Vad är det som gör att vissa får hur många myggbett som helst, medan andra klarar sig betydligt lindrigare? Enligt myggforskare handlar det om tre saker som avgör hur populär du är hos myggen: Hur mycket du andas, hur varm du är och hur du doftar. En större person med en stark utandning andas också ut mer koldioxid och detta gör myggen mer intresserade. De använder koldioxiden som ett slags spår i luften för att hitta sitt mål. När myggen väl har närmat sig reagerar olika på de doftämnen som finns i luften. Ju svettigare och varmare du där desto attraktivare blir du i myggans ögon. Har du druckit alkohol har det även visat sig att myggen är mer intresserad av dig än om du vore nykter.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Hur vet jag om jag är allergisk mot myggbett? Innan myggan suger blod måste den först spruta in en mängd olika kemikalier. Det är dessa kemikalier som gör att kroppens immunförsvar börjar reagera och skulle du vara allergisk blir reaktionen starkare. En person som är allergisk har alltså större besvär av myggbettet än en person som inte är allergisk. Människor som får många myggbett kan också locka till sig andra insekter som attraheras av koldioxidspår. Några exempel på dessa är knott, vägglöss och svidknott – i huvudsak insekter som är aktiva nattetid. Andra insekter som fästingar och spindlar följer däremot inte koldioxidspår överhuvudtaget. KÄLLA: WWW.MYGGJAVLAR.SE

JAKT, FISKE & OUTDOOR

19


KAMPANJ PÅ HAGELPATRONER! OBS! GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

NORMA STEELMAX NR 7

1,55:-/ST VID KÖP AV MINST 500 ST.

NORMA JAKTMATCH KALIBER 12

1,50:-/ST MINST 250 ST. MAX 1000 ST.

Välkommen till butiken i Grums, Värmland eller handla online på www.bofab.net

/bofabjaktfiskefritid


Öka dina chanser på jakten! ®

www.smell.nu


/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT PÅ IRLAND

TEXT & FOTO : THOMAD LINDY NISSEN

”VILL DU SKJUTA DEN ELLER…?” SIKAHJORTSJAKT PÅ IRLAND

Jakt har en förmåga att inte bara vara spännande, utan även personlighetsutvecklande – inte sällan lär man sig något nytt om sig själv, så även på den irländska västkusten.

22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


N CORK

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JAG TYCKER OM ATT TA DEL AV den lokala kulturen när jag reser, men jag uppskattar och fascineras även av att träffa de danska landsmän som har tagit chansen att leva genom jakten utanför vårt moderlands gränser. Den här gången besökte jag Niels Nielsen för att skriva om ett gäng jägares jakt på hans frodiga marker vid den karga Atlanthavskusten. Det blev en dag med geväret i hand och jaktpuls under skjortan.

Mitt i veckan bjöd Niels in mig på en tvåmanstur på hans privata marker, något han normalt sett inte brukar göra med sina kunder. Området är ett mosaikmönster av ängar omgivna av stengärden och staket. Längst ner i dalen växer tät granskog och ovanför den breder höglandet ut sig med gult gräs och ljung. Vi började locka vid ängarna där Niels tidigare hade sett en kapital åttataggare. Planen var att jag skulle skjuta den första hjorten och därefter skulle Niels göra ett försök. Som outfitter är han såklart ofta ute på jakt, men det är sällan som han får möjlighet att avlossa de avgörande skotten. Detta skulle bli en dag där vi jagade tillsammans som kompisar och båda skulle ges möjligheten att skörda en trofé eller två.

Niels lockade några gånger utan resultat. Vi stötte snart på hinder och beslöt oss för att byta position. När vi körde uppför dalen upptäckte jag en spetshjort mitt på grusvägen framför oss. Niels stannade fyrhjulingen och kollade in djuret. Den stannade upp, och vi försökte komma ännu närmare. Sekunder efter att Niels – för skojs skull – hade lockat på den lilla spetshjorten svarade en äldre hjort från ett område med granar i öppen terräng västerut. Det fanns ett skjuttorn alldeles i närheten som jag tog mig upp i. Därifrån hade jag någorlunda översyn över granarna, men trots att hjorten svarade flera gånger i rad kom den aldrig ut till trädgränsen där jag skulle kunna få ett fritt skottläge. Samtidigt såg Niels en större hjort nere vid floden, drygt 500 meter bort.

Typiskt för västlandet Hjorten framför oss vek av för att följa med ett hondjur upp på höglandet på andra sidan granpartiet. Det var en typisk sikahjort med välutvecklade ögontaggar och fyra elfenbensvita taggar. Den ena ögontaggen var endast en knottrig klump vid rosenstocken – en typ av trofé som är vanligt förekommande här på den irländska västkusten. Levnadsvillkoren längs den vindpinade och ogästvänliga Atlanthavskusten är skoningslösa och vissa menar att det har satt sina spår även genetiskt. Det bör dock nämnas att det även skjuts väldigt starka hjortar på västkusten. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT PÃ… IRLAND

26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT Pร… IRLAND

Efter hjortjakten fanns det mรถjlighet att jaga kanin. 28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Efter den missade chansen med ”enhörningen” tyckte Niels att vi skulle försöka locka fram hjorten nere vid floden igen. Vi hittade en bra plats och började locka. Brunsten var ännu inte i full gång och Niels Nielsens erfarenhet är att det under perioder med låg brunstaktivitet ofta tar en timme innan nyfikna hjortar dyker upp – något som skulle visa sig stämma även i det här fallet! Efter att Niels hade lockat några gånger noterade jag plötsligt en hjort som stack upp huvudet genom lövträdens täta kronor nere vid floden. Jag tittade bort mot Niels som låg tio meter ifrån mig, utan att få kontakt. Jag tvekade på om jag kunde skjuta hjorten, som inte hade mer än sex taggar. Jag är ingen troféjägare i grunden och hade varit nöjd med att lägga ner denna hjort, och eftersom jag inte skulle få kontakt med Niels utan att göra ljud ifrån mig, och då jag tidigare hade fått uppfattningen om att det inte skulle bli problem om jag sköt denna hjort, så gjorde jag mig klar. Den stod lite snett och dessutom i hög växtlighet, men vänstersidan var fri för skott och en kvart och ett välriktad skott senare hittade vi hjorten på exakt samma ställe som där den stod vid skottillfället. Det visade sig att den hade någon form av skabb och nästan ingen päls alls på huvud och hals. Jag tyckte att den såg lite ”avskalad” ut innan jag fällde den, men jag kunde inte se hur illa det stod till. Det var ingen stor trofé, men en trevlig hjort och en spännande situation – och det skulle snart bli ännu mer dramatiskt.

Ovanför skogen Lite senare följde vi ett öppet spår mot höglandet. Flera gånger hade vi kontakt med hondjur och vid ett tillfälle blev vi upptäckta av en hjort som stack ut huvudet ur skogen ungefär 50 meter framför oss. Det är ett tufft uppdrag att bestiga de sista 100 meterna upp till Mangerton Beck, den näst högsta toppen i området. Vi satte oss lite nedanför toppen för att i bästa möjliga mån undvika siluetter samtidigt som sitkaskogen bredde ut sig nedanför våra fötter. Niels började locka och omedelbart såg jag något som rörde sig långt borta. Från mer än 1000 meters avstånd närmade sig en sikahjort. Till en början tvekande, men varje gång Niels lockade så kom den närmare. Vår sikt skymdes ofta, men varje gång vi fick en skymt av djuret så hade det kommit närmare. När han var ungefär 500 meter bort så lade han i turboväxeln när Niels lockade. Han var på väg i vår riktning när han återigen försvann framför oss.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT PÃ… IRLAND

30

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Inte världens största trofé, men en trofé som var resultatet av en mycket spännande lockjakt i ett landskap vackert som få andra. Även om det inte var jag som fällde den så tycker jag ändå att jag kan posera med en hjort som jag trots allt blev erbjuden att skjuta av min vän.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


/ Jakt / SIKAHJORTSJAKT PÅ IRLAND Niels vände sig mot mig – jag låg till vänster om honom – och frågade: ”Vill du skjuta den eller…?” Jag övervägde med mig själv i några sekunder, men jag hade ju precis skjutit en några timmar tidigare och detta var ett perfekt tillfälle att ta riktigt bra bilder. Jag lade mig på magen för att få stöd med min 400-millimeters lins på ryggsäcken, medan Niels gjorde sig klar till höger om mig. Cirka 200 meter bort kom hjorten emot oss. När han slutligen vände sin vänstra sida mot oss uppenbarade sig chansen. Niels släppte kulan, jag fick mina bilder och hjorten, en sextaggare, lade sig ner efter att ha spurtat nerför i ungefär 100 meter.

Magisk jakt Jakten på sikahjort sker på utkanten av den europeiska kontinenten. Det är relativt långt mellan de riktigt stora troféerna, men jakten är både krävande och extremt spännande. Och som tidigare beskrivits så är den irländska västkusen något för dem som söker mer än ”en tråkig normaltrofé”. Trots vissa defekter gällande ögontaggar och horn är de starka i kroppen och lite mystiska i sitt uppträdande, som riktiga troféhjortar. Samtidigt är många av östkustens troféer hybrider mellan sikaoch kronhjort. De flesta formerna av lockjakter är, i alla fall enligt min mening, fantastiska, men det är trots allt något speciellt med den svarta

sikahjortens mystiska framtoning och skygga uppträdande. De dyker upp från ingenstans och kan försvinna lika snabbt igen. Att locka och få respons från en hjort som är inom 100 meter utan att du knappt får chansen att se dem under flera timmars tid är både fascinerande och frustrerande, men samtidigt magiskt. Jakten på västkusten kan kombineras med vildänder och är oftast billigare än på östkusten, där troféjakten ofta är bättre – möjligen på grund av det mildare klimatet och den omtalade korsningen med större kronvilt som vår outfitter pratade om!

Outfitter och byrå: Jakten arrangerades av dansken Niels Nielsen som 2013 startade firman Irish Deer Hunting. De erbjuder jakt på sikahjort och vildänder till rimliga priser – både inkvartering och måltider är av toppklass. Du kan kontakta Niels Nielsen på irishdeerhunting@gmail.com.

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Hjorten är på väg ner från höglandet, lastad på ATV-n genom skogen. Tid till kaffepaus och ännu en genomgång av en fantastisk jakt med många riktiga val, bland annat mitt om att fotografera istället för att skjuta. Hade jag valt annorlunda så hade denna bildserie aldrig blivit av!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

33


Naturalis är en modern ammunition med extremt hög restvikt. Allt för minimal köttförstöring och perfekt ”Knock Down-effekt”. Naturalis-kulan finns också att köpa för handladdning.


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

35


A

PR YL HAWKE Endurance ED 10x42 Med fantastisk optik som ger skarpa, tydliga och ljusa bilder med häpnadsväckande ljustransmission. Du kommer inte bli förvånad att Endurance-serien ligger långt före konkurrenterna i samma prisklass. Modellerna med ED-glas uppvisar minskad kromatisk aberration och de fullt flerlagerbehandlade linserna ger högupplösta bilder och inga detaljer går förlorade när du tittar över långa avstånd eller korta sträckor ända ner till två meter. Med enkel fokusering och imponerande skärpedjup är dessa kikare snabba och enkla att använda. Tack vare att kikarna i Endurance-serien är vattentäta, imtäta och har ett bra grepp så är de redo att kämpa mot naturens krafter. JAKT.SE | 3195 KR 36

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BROWNING B525 New Game Den här nya modellen behåller alla funktioner i B525 Game One 12 Magnum och kombinerar dess egenskaper med lägre vikt. Detta är det perfekta vapnet för skyttar som gillar en lätt swing! B525 finns i två olika piplängder (71 cm och 76 cm) och i både kaliber 12 och 20. PNJAKT.SE | 20 131 KR

ARXUS Primo Country Zip Arxus Primo Country Zip är speciellt utformad för aktiviteter i vildmark som kräver en extremt lätt och tyst stövel. Ett slitstarkt och vattentätt textilskaft minskar vikten och resulterar i en lätt, smidig och jämn rörelse. För den ultimata komforten och stötdämpningen är stöveln på insidan fodrad med 3 mm neopren och har en uttagbar anatomisk filtfodrad innersula som även ökar isoleringen från kall mark. Tack vare den schweiziska Riri-dragkedjan som löper längs bakskaftet blir stöveln mycket lätt och smidig att sätta på och ta av. Utöver det så bidrar spännbandet till att hålla stöveln bekvämt på plats runt vaden. JAKTSTIL.SE | 2295 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

37


/ Pryltips /

SWEDTEAM Moltec Classic Klassisk väderskyddad stolryggsäck på cirka 36 liter för jakt och fritid! Utsidan är klädd med SWEDTEAM® MollTec™-mönster vilket gör sig utmärkt i skog och mark. Ryggsäcken är utrustad med ett extra gevärsskydd i fibermaterial och du kan separera stolen från säcken. PNJAKT.SE | 925 KR

PINEWOOD Skjorta i bambu En härlig och luftig skjorta i snabbtorkande bambu- och polyesterblandning. Bambun är naturens egen superfiber som ger en behagligt svalkande och lättskött skjorta. Button downkrage samt dubbla bröstfickor med knapp. JAKTIAOREBRO.SE | 549 KR

38

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JÄGARLIV Dubbelrem En dubbel vapenrem i neopren med snabbfästen. En perfekt rem för den som vill ha båda händerna fria, till exempel vid spårning med hund i lina eller bara för den aktiva hundföraren. JAGARLIV.SE | 295 KR

SMÄLL Koncentrerad anisolja En mycket smidig olja med stark doft av anis som kan användas för att dölja vittring eller som doftförstärkning på din åtel. Kan med fördel spädas. SMELL.NU

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

| 99 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

39


PREPARE FOR NATURE I över 45 år har vi arbetat med våtslipning. Metoden är skonsam och avverkar minimalt med stål, vilket förlänger livstiden på dina verktyg. Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. En slipmaskin från Tormek är en livslång investering som hjälper dig att vårda och ta hand om dina verktyg, så att även nästa generation kan glädjas av dem. Läs mer och upptäck hela vårt sortiment på tormek.se

Jiggar garanterar en exakt slipvinkel. Brynskivan ger den slutliga skärpan.

40

JAKT, FISKE & OUTDOOR

den Slipstenen gönringen. initiala slip

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

41


/ Pryltips /

42

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


TENTSILE UNA Tree Tent Enmanstält för dig som vill sova uppe i det blå! Tentsile UNA bjuder på goda nätters sömn svävande högt över marken. UNA följer principen från tidigare Tentsile-tält och spänns upp mellan tre träd med hjälp av slitstarka remmar och industrianpassade spärrhakar som används för att justera längden när ni hittar den centrala tyngdpunkten. Tältets insida håller tätt mot både insekter och regn. Taket kan tas bort helt och hållet och tältet blir genast en stor hängande bädd med fri sikt mot trädtoppar och böljande moln på himlen. Då tältet hänger en bit upp i luften slipper du fukten och kylan från marken. Värt att tänka på dock är att även luftcirkulationen underifrån har en tendens att INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

kyla ner så under nätter i kalla förhållanden kan det vara värt att tänka på isoleringsmöjligheter. Lika mycket en upplevelse i sig som en smart lösning för platser där vanligt tältande inte är möjligt. En snabb bildsökning på Tentsile visar de mest fantastiska platser och miljöer där folk umgåtts och övernattat. PS! Tänk på att öva på att sätta upp tältet några gånger innan du ger er ut i vildmarken för att på så sätt få ut det mesta av vilande sömn i fri luft. ADDNATURE.COM | 2375 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


/ Pryltips /

NIKON Prostaff 7s 8x42 Prostaff 7s 8x42 är en lätt och smidig kikare med antireflexbehandling på alla linser och dessutom faskorrigerande behandling på alla prismor för bättre ljusgenomsläpp, högre kontrast och skärpa. Kikaren är vattentät och dessutom imfri tack vare kvävgasfyllning. Ögonmusslor med fasta klicklägen gör det enkelt att ställa in rätt betraktningsavstånd. CYBERPHOTO.SE

| 2290 KR

NIKKO STIRLING Boar Eater 1-4x24

Lågförstorande kikarsikte med ett av marknadens största synfält vid en gångs förstoring – hela 48 meter på 100 meter! Ett imponerande sikte när det gäller att snabbt lokalisera målet och trycka av. Optimalt för drevjakt och dynamiskt skytte. Riktmedlet ”4 Dot Extreme” består av ett tunt kors med en belyst punkt i mitten. Då snabbhet är prioriterat har man förstorat riktpunkten något i jämförelse med en vanlig ”4 Dot”. FONDPRODUKTER.SE | 4495 KR

44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ZEISS Victory V8 4,8-35x60 ASV

Zeiss Victory V8 är ett nytt superzoomsikte med hela åtta gångers zoom. Ett specialsikte med förstoring från 4,8 till hela 35x. Med 60 mm-objektiv passar det även för jakt i svagt ljus. Detta är ett kikarsikte speciellt framtaget för jakt och skytte på långa avstånd, en modell med 0,5 cm klick och ASV+ LR (Long Range) monterad som standard. Modellen kombinerar modern design med allsidiga möjligheter. Siktet har riktmedel i andra fokusplanet och lutningssensor där det belysta riktmedlet slås av när vapnet hålls vertikalt eller ligger på sidan. MER INFORMATION HITTAR DU PÅ ZEISS.COM

HÄRKILA Lynx full zip Lynx full zip-fleecejackan är tillverkad i ett mjukt och töjbart Arc-StretchTM-material som isolerar och andas. Liksom övriga delar i Lynx-serien har fleecejackan AXIS MSP®-kamouflage, som både bryter jägarens kontur och får en att smälta ihop med bakgrunden. MSP är en förkortning för Multi Season Pattern, och kamouflaget har utvecklats för att fungera under olika årstider och i många olika terrängtyper. Fleecejackan har två rymliga fickor fram samt en radioficka med förstärkt genomgång för antenn. Den har tvåvägs dragkedja, hög krage, tumhål och resårkant runt handlederna. Dessutom är den justerbar nedtill. HARKILA.COM | 4495 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


TILLVERKAD

/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN I SVERIGE

NYHET!

GPS PLUS PLUS GPS Nya WeHunt GPS Plus är en 100% svensk-tillverkad hundpejl med lång batteritid och obegränsad räckvidd med GSM-täckning. Önskar du att använda WeHunt GPS Plus som ett GSM-baserat komplement till din Garmin-pejl? Nu har du friheten att välja! Köper du en WeHunt GPS Plus med abonnemang ingår även stöd för att visa Garmin Alpha och Astro 320 i WeHuntappen. Till detta behövs en smartklocka med Connect IQ från Garmin • Obegränsad räckvidd med GSM • Svensktillverkad • Trådlös laddning • Inbyggt M2M simkort • Robust antenn • Nödläge • Uppdaterar position var 5:e sekund

• Inbyggd mikrofon • Vattentät (IP67) • Väger enbart 182 gram • Fungerar i hela EU/EES • Fungerar till iPhone, Android och web • Visar avstånd, hastighet, riktning osv.

GPS PLUS

Läs mer på www.wehuntapp.com

46

Lång batteritid

Robust antenn JAKT, FISKE & OUTDOOR

Trådlös laddning

Obegränsad räckvidd med GSM #7 2019 Inbyggt M2M SIM VILDMARKEN / WWW.VILDMARKEN.SE

GPS PLUS


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


/ Pryltips /

THERMACELL Backpacker

Thermacell Backpacker är ett portabelt myggskydd som används ihop med vanlig friluftsgas med standardgänga. Thermacell Backpacker är liten, smidig och enkel att ta med på vandringen eller ställa upp på bordet på altanen. Backpacker gängas fast direkt på gasflaskan och fungerar med all friluftsgas med vanlig standardgänga, till exempel från Primus eller Optimus. Backpacker håller igång upp till 90 timmar på en 100-grams gasbehållare, upp till 180 timmar på en 230-grams och upp till 360 timmar på en 450-grams behållare. JAKT.SE | 579 KR

HYLTE Retrieverkoppel

Praktiskt retrieverkoppel på 190 cm som passar lika bra på promenaden som på jakten och utställningen. HYLTE-LANTMAN.COM | 39 KR

BEARSKIN Ursus Ultra Light Glove

En mycket smidig, tunn och ofodrad handske, lämplig för jakt från juni till oktober. Vind- och vattenavvisande ovansida med goda andningsegenskaper. BEARSKIN.SE | 499 KR

48

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


GENZO Skyddsväst

Håll din hund säker på jakten! Med Genzos nya skyddsväst minskar du risken för direkta skador på din hund från vildsvin, vassa grenar och taggtråd. Genzos nya väst är framtagen under ett cirka två år långt projekt i samarbete med Sveriges främsta hundförare inom vildsvinsjakt och eftersök. Din hund är din familjemedlem och värd endast det bästa! Därför har de lagt stor vikt på långsiktighet och detta genomsyrar hela projektet i allt från grundläggande, synliga mönster till materialval, ända ner på detaljnivå. HYLTE-LANTMAN.COM | 1395 KR

GENZO Hundgård Dags för ny hundgård? Genzos lättmonterade och underhållsfria hundgårdssektioner av galvaniserat stål ger dig valfri storlek på hundgård av hög kvalitet. Utvecklade i Sverige och tillverkade i Europa. Du hittar dem för 495 kronor styck hos Hylte! HYLTE-LANTMAN.COM | SEKTION FRÅN 450 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

49


/ Pryltips /

BUSHNELL AR Optics 1-4x24 Illum. BTR-1 FFP

Utvecklat för snabbt dynamiskt skytte. Stort synfält och effektivt medförstorande riktmedel med stark belysning. Bushnell AR Optics 1-4x24 FFP passar på allt från jaktvapen till snabba .22:or och är extra effektivt om man snabbt behöver korrigera träffläget. Riktmedlet är en upplyst ring med en liten punkt i mitten. Då BTR-1 ligger i första fokusplanet är skalan densamma oavsett förstoring. Det inbyggda och utfällbara förstoringsvredet är suveränt för att snabbt skifta förstoring. FONDPRODUKTER.SE | 5195 KR

50

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JAKTSTIL Läderfodral

Var rädd om dina hörselskydd och skydda dem från slitage med ett praktiskt och slitstarkt fodral. Utsidan är av läder och insidan är mysigt fodrad med teddy fleece. JAKTSTIL.SE | 425 KR

HÄRKILA Woodsman GTX

Mångsidiga, höga jaktkängor med vattentätt GORE-TEX®-membran som andas. Lätt ovandel i polyester med god andningsförmåga och nubuckförstärkningar samt gummiförstärkningar på häl och tå. Sulor som är böjliga framtill med extra stöd i hålfoten och dämpande mellansula. Woodsman GTX-stövlarna kommer med två års garanti mot fabrikationsfel. HARKILA.SE | 2195 KR

CASSTRÖM Lars Fält-kniven

En mycket kraftig bushcraftkniv från Casström utvecklad tillsammans med överlevnadsexperten Lars Fält. Kniven är idealisk för generellt vildmarksbruk och längre expeditioner. Den har ett starkt verktygsstål, vilket innebär att den är tålig vid hård användning såsom exempelvis vid vedklyvning. CASSTROM.SE | 1499 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

51


/ Pryltips /

HÄRKILA Sandhem Lady Fleece

Fleeceväst i Polartec® Thermal Pro®-material med klassiska detaljer. Ståkrage, vindavvisande rutigt foder, sidofickor med dragkedja och innerficka med blixtlås. HARKILA.COM | 1495 KR

TEAM JAKT Flåkniv 15 cm

Flåkniv av rostfritt stål. Den tillverkas i ett homogent stycke och det är lätt att återfå skärpan. BOFAB.NET | 210 KR

52

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


NYHET! A-TEC H2 H2 är version 2 av Hertz och ersätter hela Hertz-serien. En mer effektiv, solid och flexibel ljuddämpare. H2 är både starkare och tystare än sin föregångare och ger dig en ljuddämpare som du kan variera då den är uppbyggd med tre moduler.

3 MODULER

BYGGER FRAMÅT: TOTAL LÄNGD: DÄMPNING: DIAMETER: VIKT:

150 MM 230 MM 33 DBC 49.4 MM 410 GRAM

MER EFFEKTIV

STARKARE KONSTRUKTION FLEXIBEL KONFIGURATION MED A-LOCK ELLER GÄNGOR

3 MODULER

BYGGER FRAMÅT: TOTAL LÄNGD: DÄMPNING: DIAMETER: VIKT:

150 MM 250 MM 37.5 DBC 64 MM 596 GRAM

2 MODULER

BYGGER FRAMÅT: TOTAL LÄNGD: DÄMPNING: DIAMETER: VIKT:

109.25 MM 189.25 MM 27-28 DBC 49.4 MM 332 GRAM

150 MM

150 MM

109.25 MM

68.5 MM 149 MM 20-21 DBC 49.4 MM 260 GRAM

100 MM

80 MM

68.5 MM

1 MODUL

BYGGER FRAMÅT: TOTAL LÄNGD: DÄMPNING: DIAMETER: VIKT:

MAX Ø23.7

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


/ Pryltips / INREDNING

FASANTAVLA

Låt det nya tavelmotivet ”Flygande fasan” liva upp ditt hem! Det är ett stilrent motiv av en flygande fasantupp signerat Staffan Johansson. Likt alla tavlor på viltmotiv.se så bjuder även denna på ett sekundärt intryck med ett djup av gröna ängar och en skymtande skogslinje. VILTMOTIV.SE | 299 KR

54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


SKANDINAVISK SKOG doftpinnar

En maskulin, djup ton av åldrat läder, tall, gran och liljekonvalj sprider sig i hemmet med Skog doftpinnar från Skandinavisk. Vätskan kommer i en dekorativ glasbehållare tillsammans med 8 st pinnar i bokträ. Hur intensiv doften ska vara bestämmer du själv genom att välja hur många pinnar som ska användas åt gången. Många av de nordiska länderna är täckta med stora landskap av djupa skogar vilket är inspirationen till doftmixen i Skog-serien. NORDICNEST.SE | 449 KR

BY ON Ljusstake

Ljusstaken är en fin och lekfull inredningsdetalj från By On. Ljusstaken är tillverkad av återvunnen aluminium och passar lika bra i barnrummet som i vardagsrummet. NORDICNEST.SE | 269 KR

MUUBS Skärbräda

Skärbräda Louie M är gjord av teakrot. Teakbrädet har en naturlig form och ger ett unikt och autentiskt intryck. En skärbräda har många funktioner och Louie kan till exempel också användas som serveringsbord. Teakbrädet kommer med tiden bara att bli finare och finare. MUUBS.COM | CA 500 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


Tikka T3x LiTe adjusTabLe vapenpakeT från 18.495:-

nya shooTerking jämTLand x

1.395:-

WinchesTer xpr från vapenpakeT

10.495:-

(2.995:-)

Tikka T3X Lite är en av Sveriges absolut populäraste studsare. Nu vidareutvecklas den med en multijusterbar kolv. Vapnet är enkelt justerbart i höjd och passar utmärkt för den som vill använda samma vapen oavsett jaktform eller årstid. I detta paket medföljer förutom vapnet, Tikka optilock ringmounts, Stalon W110/Victor och ett kikarsikte,(valbart bland flera märken och modeller.)

aTLasWorxs Tikka TiLLbehör från

pn jakTs youTube kanaL

395:-

Här hittar ni tillbehören för att uppgradera er Tikka T3/T3X till max. Styrhylsa, underbeslag slutstyckshandtag, slutstycksknoppar. Grym ergonomi, ätt att montera vilket i sin tur leder till snygga resultat

smiTh´s kniv & verkTygssLip

895:(1.995:-)

I våran kanal så får ni följa med på spännande jakt i alla dess former. Men vi gör även produkttester av olika slag. Missa inte att följa oss där

eberLesTock gunrunner

2.490:(2.995:-)

Jägarens favoritsäck! Hela axelremspaketet på nya modellen är justerbara i höjdled, vilket innebär att säcken kan individanpassas beroende på bärarens längd på ryggen. Finns i flertalet färger.

aimpoinT micro h-2

crispi TiTan bLack

6.195:-

3.295:-

Med den nya utformningen med förstärkt hus och flip-up-linsskydd klarar Micro H-2 alla tänkbara väderförhållanden. Keps på köpet. Finns även med blasersadelmontage 8.495:-

härkiLa jacka Lagan

2.075:-

Smith’s batteridrivna knivslip & Verktygsslip. En otroligt lätt och smidig knivslip som man kan bära med sig överallt. Suverän att packa med sig till stugan eftersom den är batteridriven.

(6.358:-)

Uppföljaren! Nu med kamouflage på bägge sidor. En jacka som snabbt blivit en favorit för både hundföraren, passkytten och smygjägaren. En vändbar fleecejacka med vindtätt och vattenvisande membran i tyget. Dragkedjeförsedd ventilation längs sidorna.

(3.599:-)

Crispi Titan GTX jakt och fjällkänga är en helt ny ultra lätt känga i sin kategori. Titan black är en vidareutveckling på titan, den har fått Gore-tex extreme membranet från Crispi hunter kängan men samtidigt behållit sina låga vikt och smidighet från Crispi Titan, en fulländad känga enligt oss!

Jacka i AXIS MSP® Forest Green med aktiv passform. Utvecklad för vårens pürschjakt. Ljudlöst och lätt stretchmaterial med vattenavvisande DWR-behandling. Andas, leder bort fukt och torkar snabbt. Integrerad huva och radiofickor med gummiklädd antennutgång.

Tracker arTemis easy

Med sin fabriksgängade pipa för lätt montering av en ljuddämpare och Inflex Technology-rekyl och monteringsbaser. I detta otroliga paket förutom vapnet kan ni även välja mellan Stalon W110/Victor ljuddämpare och ett kikarsikte (valbart bland flera märken och modeller.)

viLTkyLar

från 14.995:-

Som alla vet, så är det viktigt att de skjutna djuren/ djuret får hänga rätt tid och framförallt i rätt temperatur.Ibland kan det vara alldeles för varmt ute när det fällda bytet skall tas om hand. Här är svaret på detta problem, en viltkyl. Den minsta rymmer två rådjur eller ett vildsvin upp till 85 kg.

ammuniTion

kLocka garmin insTincT

2.890:(3.299:-)

Den ultimata klockan för bla jägaren, multisportaren, golfaren. Inbyggd kompass, höjdmätare, pulsmätare och även Dog Track.

nyhe

T!

5.995:(6.995:-)

Den nya Tracker Artemis är designad och utvecklad med både ny och beprövad teknik. Förutom sitt fulla stöd för GSM-nätverk, arbetar den med nya och framtidssäkrade 4G baserade nätverk OBS Priset gäller endast medlemmar i Jägareförbundet.

buTcher LeaTher apron

995:-

Chevalier Butcher Leather Apron Ett praktiskt långt förkläde i snyggt tåligt läder som med åren bara blir snyggare, en riktigt klassiker.

Ni har väl inte missat att vi även säljer och skickar ammunition nu mera. Gyttorp, CCI, Norma, Lapua S&B, Sako, Hornady och JBH är några av märkena vi säljer.

åTeLkamera

från 895:-

Håll koll på åteln, viltväxeln eller vad som händer i skogen när du själv inte kan vara på plats. Kvalitetsprodukter i flera olika modeller och paketlösningar där både simkort- och minneskort ingår

chevaLier aLabama venT pro panT

ny färg 1.199:-

En fritidsbyxa som är försedd med stretch på noga utvalda ställen för optimal passform och rörlighet. Finns i flertalet färger


H E R R E Ö V E R S I T U AT I O N E N

X-B O LT P R O C A R B O N H U N T E R F L U T E D C E R A K O T E T H R E A D E D Levereras utan kikarsikte

U LT R A L ÄT T, U LT R A S T Y V T, P R I C K S Ä K ERT

Bakkappa av Inflex minskar rekylen

Din höga standard är din största tillgång. Du accepterar inget misslyckande. Du behöver ett vapen som motsvarar dina egenskaper: Effektivt och resultatinriktat. Du behöver inga ursäkter. X-Bolt Pro Carbon är skapad för dig. Den känns lätt som en fjäder och låter dig utvidga gränserna för jakten. Den styva kolven gör vapnet ännu träffsäkrare.

&

H E L L’ S C A N Y O N J A K T K L Ä D E R S M YG J A K T – S T O RV I LT S J A K T – K A LL VÄ D ER LEK

Kläder för storviltsjakt Smidig och praktisk klädsel, utan dofter och nästan ljudlös.

W W W.B R O W N I N G .E U

Dubbel infästning av lådan för bästa precision!


/ Hallå där! / PÅ PRAKTIK I KANADA

TEXT : WILMA SÖDERLUND & FOTO : PRIVAT

PÅ PRAKTIK I KANADA med fokus pa svartbjorn HALLÅ DÄR, Albert Blomberg, andraårselev på ForshagaAkademin, som tillsammans med Aksel Garseg nyligen har varit på praktik hos Pink Mountain Outfitters i Northern British Columbia i Kanada. Vad gjorde ni under praktiken? – Vi jobbade som jaktelever, högg ved och styckade 40 björnar på tre veckor. Tyvärr innehöll många av dem binnikemask och hade stora cancertumörer. Köttet som var okej skänkte vi bort till indianerna i British Columbia.

Finns det någon händelse som ni minns lite extra? – Jag, Aksel, en guide och en hundförare med två karelska björnhundar körde upp för att kolla på en pipeline och blev helt exalterade när vi såg att en medelstor svartbjörn satt 200 meter bort och tittade på oss. Efter en liten stund av planering så hade vi en plan för hur vi skulle släppa hundarna. Vad hände sedan? – Hundföraren och guiden klev ut ur bilen och smög fram så hundarna kunde få syn på björnen som låg och solade i det varma, härliga gräset.

Elevrepor i samarbetetage ForshagaAk med ademin

58

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Hundarna släpptes och de hann arbeta i tio minuter med björnen innan den klättrade upp i ett träd. Hundskall började höras och med hög puls sprang vi fram för att ta oss till trädet där björnen satt. Guiden lånade ut sin Sauer 101 i kaliber 300 win mag och sa ”skjut när du är redo.” Ett högljutt eko ljöd över de klippiga dalarna i Kanadas täta granskog och där låg den, en svartbjörn på 100 kg och 6,3 fots längd från nos till svansspets. Jag hade fällt en björn i Kanada och jag var stolt när jag traditionsenligt bar ut den själv. Varför blev det just Pink Mountain Outfitters? – Min pappa känner Manollo Rodriguez som säljer jakterna i Sverige. Så vi kom i kontakt med honom och sedan blev det en massa pappersarbete för att ta oss in i landet, men det var det värt. Vad tar ni med er från er resa? – Jag kan i alla fall stycka björn. Vi växer som människor och vår engelska blev dessutom mycket bättre, avslutar Albert.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

59


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


/ Vapen/ S 404 FENDT 1050 VARIO

TEXT : MAGNUS SKOGLUND FOTO : PRESSBILDER

– ett unikt samarbete för miljöns bästa 62

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


S 404

FENDT 1050 VARIO – ett unikt samarbete för miljöns bästa

Hur kan man bäst stötta jägares och lantbrukares gemensamma engagemang för biologisk mångfald och livsmiljö? En svår fråga såklart, men Fendt och Sauer har försökt genom ett unikt samarbete och ett lika unikt vapen som i förlängningen kommer ge tillbaka till naturen.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

63


64

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Det är tydligt vad S 404 Fendt 1050 har influerats av under framställandet av det unika vapnet.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

65


/ Vapen/ S 404 FENDT 1050 VARIO

FENDT SKAPADE SIG ETT NAMN som där de ångrat sin egen idé, men att vad traktortillverkare men erbjuder som stundtals känts som ett ”Mission numera ett komplett program av Impossible” har vänts till någonting jordbruksmaskiner. J. P. Sauer & Sohn positivt. GmbH grundades 1751 och är Tysklands äldsta fortfarande verksamma tillverkare – Självklart var vi lite skeptiska till en av vapen och har bland annat FBI och början, men drivkraften att visa att vi många länders poliskår som kunder. kunde realisera saker som andra inte ens Tillsammans har dessa tyska bjässar drömt om var starkare, säger Matthias. skapat S 404 Fendt 1050 Vario, ett unikt vapen som bara finns i ett exemplar och Hoppas på fortsatt entusiasm som endast går att köpa på auktion.

Peter-Josef Paffen, styrelseordförande i AGCO/Fendt, är själv en hängiven jägare och berättar att de genast ställde sig positiva till projektet. – Jordbruk och jakt har tillsammans i generationer stått för kompetent naturvård och kraftfull hållbarhet. Sedan 1930 har vi gjort allt för att stötta våra jordbrukare genom att erbjuda dem de bästa jordbruksmaskinerna, säger han i ett pressmeddelande. Sauers VD, Matthias Klotz, säger skämtsamt att det har funnits tider

66

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Pengarna från auktionen kommer därefter gå till Network Open Fields Biosphere, ett projekt som det tyska jägarförbundet (DJV) driver och PeterJosef Paffen hoppas nu att entusiasmen från processens gång förs vidare. – Nu hoppas vi att vår entusiasm gnuggar av sig på jägarna och att detta gevär bidrar rejält till det arbete som DJV gör för biosfären och för viltet som lever här, säger han.

Budgivningen pågår fram till slutet av juli och ni kan följa den HÄR.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

67


/ Månadens vilt / GRÄVLING

TEXT : MAGNUS SKOGLUND

MÅNADENS VILT

GRÄVLING rävlingen tillhör mårddjursfamiljen och finns över hela Sverige, med undantag för bland annat de kargaste delarna av Norrlands inland och på Gotland. Flertalet lever i landets sydligaste fjärdedel. Grävlingar är nästan helt uteslutande nattaktiva och då synen är svag är luktsinnet helt avgörande för deras överlevnad. De går i vintersömn från senhösten fram till mars-april, men vid milda temperaturer kan de gå upp för att leta efter mat. Ibland kan det vara svårt att avgöra ifall ett gryt bebos av grävling eller räv. Och i vissa fall delar de båda gryt, ifall det är tillräckligt stort vill säga. Räv och grävling har annars en så kallad mellanartskonkurrens och det tros vara en anledning till att exempelvis rävstammen brukar öka där grävlingarna reducerats kraftigt. Jakttider för grävling: 1 augusti – 15 februari (se fler tider för skyddsjakt på jägareförbundets hemsida). Källa: nrm.se, jagareforbundet.se

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

TEXT & FOTO : MATTIAS WESTERLUND

JAKTHUND med Mattias

TRÄNA RIKT

För en lyckad jakt och för att få en t moment som är bra för alla jakhundar du har med din hund. Dessa moment g både för dig och din hund och dessuto hund och ditt ledarskap genom att rege

70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


DSKOLAN Westerlund

A I RÄTT TNING

trevlig vardag så finns det ett antal att kunna, oavsett ras eller vilket mål gör vardagen och jakten angenämare om stärker du ditt förhållande med din elbundet träna din hund i olika moment.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

71


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

’’

De moment som jag tycker att alla jakthundar bör kunna är;

varsågod, gå i koppel, inkallning samt sitt.

72

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Frihetskommando – Varsågod!

Varje övning, inkallning eller kontakt, som du som ledare gör med hunden ska avslutas med ett frihetskommando. Detta kan du till exempel lära in när hunden kommer till dig. Hunden får inte göra vad den vill förrän du förlöst den med ett varsågod. Du säger detta när hunden tittar på dig och sedan kan du visa med handen att den får göra vad den vill. Exempel: När du kallar på din hund sittande i din favoritstol med ”Driva, kom hit!” och hunden kommer till dig, så får den inte vika från din sida förrän du ger kommandot varsågod.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

73


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gå fint i koppel - LINFÖRIGHET OCH FRITT FÖLJ Din hund bör kunna gå fint vid sidan av dig i koppel utan att dra. Att träna på detta är också bra för kontakten. Här är det vanligt att man använder kommandot ”fot” eller ”gå fint”. Detta lär man in på följande vis: Visa hunden att den ska hålla sig vid din sida i kopplet med hjälp av en godbit. När hunden går vid din sida, kommendera fot. Stegra övningen med svängar och vändningar. Variera tempo och kroppsspråk. Öka kraven, hunden ska följa dig uppmärksamt utan godbit. Om din hund skulle dra i kopplet säger du ett bestämt ”nej!”, eventuellt med ett ryck i kopplet därefter så att hunden kommer in till din sida. Du kan dock inte korrigera hunden förrän du vet att hunden vet vad som krävs av den. Ett bra sätt att öka uppmärksamheten är att jobba med vändningar när hunden minst anar det. Lägg in störningar med andra hundar, öva i grupp. Använd koner och gå slalom. Träna på att möta människor både med och utan hund. Öva även ovanstående steg utan koppel, tänk återigen på att börja utan störningar.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

Inkallning

Det är en stor fördel om man lär in inkallning redan när valpen är liten, man har större möjlighet att påverka den i rätt riktning då. Nedan finns det beskrivet steg för steg-övningar både för valpen och den vuxna hunden.

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


För mig är kommunikation en fråga om säkerhet och ofta helt avgörande för ett lyckat resultat. Henrik Westerberg

Professionell eftersöksjägare Jakt & Eftersök i Uppland

ZODIAC ONE BT 31 & 155 MHz

Zodiac One är den första jaktradion någonsin med både 31 samt 155 MHz i samma radio. Med Zodiac One behöver du aldrig fundera på vilken frekvens ni ska jaga på. De båda banden har något olika egenskaper i terräng och framförallt nära städer. 31 MHz har haft störst utbredning i norra delen av Sverige medans 155 MHz har varit dominerande i de södra delarna.

SEDAN 1963

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och står för svensk kvalitet och design. Zodiac blev snabbt ett välkänt och omtyckt varumärke när fler och fler upptäckte den höga kvaliteten och det användarvänliga utförandet av våra produkter. Vi har lyssnat på marknaden och sedan tagit fram produkter som är utvecklade efter det klimat och krav vi har här i Skandinavien.

Hitta din återförsäljare via www.zodiac.se INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

ZodiacSverige

ZodiacSverige


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

Valpen

Om valpen är relativt liten, upp emot fyra månader, nyttja varje gång hunden kommer mot dig i full fart, ge den en godbit och massor med beröm. Träna på att med ditt beteende/ kroppsspråk få hunden att komma till dig genom att springa ifrån den, locka med en godbit. När du vet att du kan framkalla det beteende du vill, lägg in kommandot hit och framkalla sedan det beteende du vill genom att springa ifrån hunden, locka med en godbit. Hunden kommer att associera hit med att komma till dig. Gör övningen svårare och svårare genom att minska det som framkallar beteendet till den grad att hunden kommer när du säger hit men du inte behöver använda ditt kroppsspråk eller någon godbit. Först då kan du göra övningen svårare genom att ha någon enkel störning, exempelvis en annan miljö, men då måste du vara beredd på att gå tillbaka till att hjälpa/stödja hunden med en godbit och kroppsspråk. Här är det viktigt att komma ihåg att godbiten inte är en belöning utan att det är ett sätt att visa/lära hunden rätt beteende. Berömmet och belöningen är just ditt beröm. Därefter handlar det om att göra övningen svårare och svårare, tänk på att med detta menar jag att förändra den bild som hunden lärt. Den ska i slutändan behärska minst 100 olika inkallningsbilder. Gör du detta steg för steg så kommer du att lyckas med din inkallning, men det handlar då mycket om kontakt och ledarskap – du är hundens ledare och därför blir dina krav och ditt beröm avgörande för hunden.

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

Sitt – eller ett liknade

kommando för att hunden ska bli passiv direkt.

Allt nedan kan direkt överföras till ett stående eller liggande moment. Att jag väljer att beskriva sitt och själv alltid jobbar med det momentet är för att det är tydligt att jobba med och enkelt att använda. Jag lär in flera signaler som betyder sitt, för alla jakthundar lär jag in: Handtecken (får vi nästan gratis då vi lär in sitt med en godbit). Ordet ”sitt”.

80

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

81


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

Den vuxna normalhunden 5. Utöka svårigheten i det tidigare stegen till dess att du kan kalla in hunden på hundra meter och när den varit ifrån dig cirka 30 sekunder till 1 minut. Då kan du börja lägga på störningar. Tänk då på att första gången du har en störning, lämpligtvis människa utan hund, så ska du gå tillbaka till att göra övningen med 1. Man måste börja med att lära in/kolla att att hunden inte är längre än 5 meter ifrån dig. hunden kan ordet hit. Detta gör man lämpligtvis Och sedan successivt öka tid och/eller avstånd. i koppel. Använd en godbit, säg ordet hit och Att du väljer en människa som första störning visa godbiten för hunden så att den kommer är för att du kan ge den de instruktioner du vill till dig. Upprepa övningen i koppel till dess att så att det blir rätt för hunden. hunden kan komma till dig i koppel enbart med stöd av ordet hit. 6. Efter att du haft människa som störning tar du med människa och hund. Här går du 2. Nästa steg är att du tar hjälp av en annan återigen tillbaka till att göra övningen med att person som håller din hund i koppel. Sedan hunden inte är längre än 5 meter ifrån dig. springer du ifrån den och när hunden har hög Precis som i förra övningen utökar du tid och motivation att komma till dig säger du hit. avstånd. Dock ska inte hundarna få busa med varandra. Målet är nu att din hund är på ett 3. Denna övning fortsätter du med tills du kan avstånd av hundra meter och den har varit ifrån stå på ett avstånd på cirka 20 meter och hunden dig ca 30 sekunder – 1 minut. På vägen in till dig kommer på enbart ordet hit utan godbit eller finns en människa med hund. Du kan nu kalla in kroppsspråk. hunden förbi denna störning.

Den vuxna normalhunden kanske kommer på inkallning när det inte finns några störningar eller om det är i en speciell miljö, t.ex. inne i köket. När störningar blir lite svårare, t.ex. utomhus eller när hundens favoritperson kommer, så kan det vara svårare.

4. Nu ska du välja en störningsfri plats där När hunden alltid kommer i störningsfri miljö du kan släppa lös hunden och sedan kalla på och med störningar så handlar det om att göra den och det är så liten risk som möjligt att övningarna varierande. Växla med miljöer och hundens intresse fångas av något annat än dig. störningar av alla de slag. Om hunden inte skulle Kalla snabbt in hunden efter det att du släppt komma direkt på ditt inkallningskommando så den och låt inte avståndet bli mer än 5 meter måste du visa ditt missnöje, du är inte nöjd de första gångerna. Är du alltför osäker på med detta. Sedan upprepar du övningen direkt hunden, fortsätt träna enligt föregående punkt efteråt, något lättare så att hunden lyckas och ytterligare och välj en plats där hunden ej kan du ger då massor med beröm. Kan man inte komma ifrån dig, som någon stor inhägnad kalla in sin hund när hundens favoritperson eller hockeyrink. Det vi fortfarande gör är att vi kommer eller när den är lös i skogen ute på sök, jobbar med kommandot hit och så få störningar så kan man aldrig förvänta sig att hunden går att som möjligt. Vi vill inte lära hunden att INTE kalla in från ståndskall på älg och vildsvin, blåsa komma på ordet hit. Utveckla övningen och gör av stövaren eller kortdrivaren från drevet. Då det svårare genom att ändra miljöer, öka tiden behöver man träna mer inkallning. och avståndet till hunden innan du kallar på den. Tänk dock på att förändra bilden lite varje gång så att det blir svårare, men inte svårare än att du vet att hunden klarar det. Frestas inte att släppa hunden för långt så att du misslyckas och gör absolut inte övningen då hunden är stressad. Då finns risk att den kopplar fel och misslyckas.

82

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

83


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

84

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Från valp till avancerad Visa hunden hur övningen går till genom att dra en godbit bakåt, över huvudet på hunden och den kommer att sätta sig. Detta är grunden till handtecknet. När hunden sätter sig på enbart handen som höjs upp över hundens huvud så går man vidare till nästa steg. När hunden sätter sig snabbt på handtecknet, lägg in kommandot sitt precis innan den ska sätta sig. Öva detta några gånger och ta sedan bort godbiten och för endast handen över huvudet. Ta därefter bort handen och hunden kommer att sätta sig på enbart kommandot sitt. Om hunden inte sätter sig, gå tillbaka till steget före. Träna sedan på olika ställen i olika miljöer. Tänk på att bibehålla snabbheten i själva sättandet. Påbörja träningen med att lämna hunden sittande. Inga störningar i början. Ta bara ett litet steg först, inte mer än en skostorlek, och öka sakta längden ungefär en skostorlek per träningstillfälle. Det är viktigt att hunden inte misslyckas. Lägg sedan på störningar i olika former med andra hundar, kast med föremål med mera.

Öka avståndet mellan dig och hunden i själva sättandet. Låt hunden vara i din närhet och kommendera sitt, först nära och sedan ökar du avståndet successivt. Återigen inga störningar i början. Stegra långsamt. Beroende på vilken typ av jakthund du har så kan du nu vidareutveckla detta så långt som det behövs.

OBS! Du måste alltid gå tillbaka till hunden och ge den frihetskommando. Den får aldrig kliva upp själv och du ska i träningen sträva efter att stegra kraven i övningen så att hunden aldrig misslyckas och kliver upp. Kravet består i svårare och svårare störningar, inte i att hunden ska misslyckas. Om hunden skulle resa sig upp säg nej, inte sitt igen. Har du tränat tillräckligt kommer hunden då att sätta sig.

Sammanfattningsvis så lär man in alla övningar på samma sätt, man visar hunden vad den ska göra, lägger sedan på kommandot följt av att hjälpa hunden utföra det man önskar och sedan när den kopplat vad kommandot betyder så minskar man hjälpen hunden behöver för att utföra momentet. All inlärning bygger på att jobba metodiskt steg för steg. Men grunden för Under inlärning av kommandot sitt ändrar du all inlärning är att du har ett bra ledarskap till ”BILDEN” så lite som möjligt varje gång men att din hund och att du kan motivera och tydligt lära du alltid ändrar bilden när du är i samma bild. din hund vad den ska göra. Så här tänker jag, Det jag menar med att ändra bild är att man till om hunden gjort rätt har också jag gjort rätt. exempel ökar avståndet lite grann varje gång. Om hunden fortfarande gör fel beror det på att Övningen ska helt enkelt vara lite annorlunda hunden inte uppfattat situationen som jag önskat, varje gång. Detta gäller alla former av träning. då är det jag som måste ändra mig. Hundar gör Hunden ska nu kunna sitta på 2,3 meters avstånd alltid så gott de kan och de vill hela tiden tjäna på direkt och snabbt i miljön hemma på gården det de gör. och på fältet, i skogen och på fjället. I dessa miljöer ska hundarna med fördel ha sett andra hundar, en katt, en människa som springer och så vidare. Men först så ska hunden alltså kunna sitta direkt och snabbt på 2,3 meter, sedan är det bara fantasin som sätter gränserna. Sätter sig hunden inte lika snabbt några meter bort som alldeles intill er? Då har du gått för fort fram! Då måste du gå tillbaka så att du har snabbheten i sittandet nära dig. Först när du har det är det någon mening att ta av kopplet!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund

#vildmarken 86

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Ta del av fler tips på www.hundskolanvision.se eller missa inte nästa nummer av Magasin Vildmarken!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

LITEN OCH TUFF

ACRO C-1™

NY!

Aimpoint® Acro C-1 är med sin låga vikt och minimala storlek marknadens minsta slutna rödpunktsikte. Acro C-1 har påvisad hög hållfasthet och pålitlighet efter att ha testats med minst 20,000 skott på en .40 S&W kaliber pistols mantel. Siktet är optimerat för pistoler men blir i kombination med Acro-seriens montagelösningar dessutom ett allround sikte för ett antal olika vapenplattformar.

VI SES PÅ ELMIA GAME FAIR!

Acro C-1 är ett ypperligt riktmedelsalternativ för jägare och sportskyttar som snabbt och enkelt vill hitta målet med ett obegränsat synfält i kompakt och lätt format - oavsett vapenplattform. Läs mer på www.aimpoint.se

88

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE M03202


Sätt en personlig prägel på ditt hem med viltmotiv.se

Tävla med Federal

Vinn en årsförbrukning av Kulammunition från Federal Federals produkter som ingår i tävlingen: Federal Fusion, Power Shok, Power Shok copper, Federal Premium, Federal Premium Trophy Copper. Köp din Federal favorit i din lokala butik, fyll i blanketten som finns i butiken & stoppa blanketten i Federal Season brevlådan.

T H I S

I S

W H A T

Y O U

L I V E

F O R

TÄVLINGEN PÅGÅR MAJ-NOV 2019, LOTTNING SKER 16 DEC 2019. VI DRAR 10ST VINNARE SOM FÅR EN ÅRSFÖRBRUKNING AV DEN KALIBER & FEDERAL AMMUNITION MAN KÖPT. VINNARNA BLIR KONTAKTADE VIA E-POST ELLER TELEFON. EN ÅRSFÖRBRUKNING INNEHÅLLER 100 SKOTT & EVENTUELL VINSTSKATT BETALAS AV VINNAREN.


Fis 90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ske INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


/ På omslaget/ MATILDA LEIJON

TEXT : WILMA SÖDERLUND & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

MATILDA LEIJON

brinner för fisket Sportfiskeprofilen Matilda Leijon har en meritlista som få andra i branschen kan matcha. Hon trivs bakom kameran och brinner för att influera andra, men framför allt älskar hon att fiska.

92

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

93


/ På omslaget/ MATILDA LEIJON

N

ÄR JAG SKA UT OCH FISKA känns det som att jag har droppat en brustablett i hjärtat, säger Matilda Leijon när vi träffar henne i Laxå för en fisketur ute på spegelblankt vatten.

Matilda Leijon föddes in i fisket med en fiskeintresserad far, stöttande mor och en bror och syster som, precis som Matilda, båda firat framgångar inom pimpelfiske med bland annat SM-guld på meritlistan. Som tvååring reagerade hon argt när brorsan fick följa med ut och fiska och inte hon. Hon berättar att hennes familj först inte förstod vad hennes skrikprotester betydde, men att allt var frid och fröjd igen nästa dag när hon fick följa med ut i kylan för att pimpla abborre. När hon var fyra år fick hon, förutom fångsten, även med sig sitt första fiskeminne.

– Det var sol, jag hade tre storlekar för stora solglasögon på mig och låg på rygg i en röd pulka med fårskinnsfäll och höll i spöt, minns Matilda Leijon.

Och fortsätter: – Jag hade en sådan där riktigt ful gammal mössa som jag knäppte under hakan och jag vred upp huvudet mot pappa och sade ”Du, pappa. det här är livet”. Där och då, i början av 2000-talet, tändes gnistan och numera är Matilda en stor profil med internationella planer. Hennes fiskeresa började dock lite segt. – Fram till att jag var 17-18 år gammal så var det i princip bara pimpelfiske som jag var intresserad

94

JAKT, FISKE & OUTDOOR

av, men sedan dess har det gått väldigt snabbt, säger Matilda. Hon berättar att hon provade på gäddfiske och att hon kort därefter kom i kontakt med YouTubekanalen KanalGratis som hon dessutom började filma för och breddade sina kunskaper. Därefter vågade hon bredda vingarna genom att exempelvis börja resa mer och det ena ledde till det andra. – Plötsligt blev jag anställd av ett av Sveriges största företag när det kommer till fiskeprylar, Catch With Care AB, där jag bland annat tog hand om deras sociala medier, säger hon.

Sociala mediers makt Och att sociala medier har stor inverkan känner Matilda till väl. Ett exempel på det är när hon i fjol hittade ett företag som hennes kompisar skulle åka på fiskeresa med, Catch Fiskeresor. Matilda kände instinktivt på sig att de hade helt rätt tänk vad gäller marknadsföring och det ena ledde till det andra. – Jag slängde iväg ett meddelande till dem, och peppade dem i deras resa. Och nu i dag så är jag delägare. Så tack sociala medier, er makt är magisk!

Catch Fiskeresor är ett företag som erbjuder paketresor till en av Norges finaste öar, Senja. En dröm, enligt Matilda.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

95


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

96

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


När jag ska ut och fiska känns det som att jag har droppat en brustablett i hjärtat.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


– Med en camp som är placerad i Steinfjord är det inte långt till fiskeplatserna och livet under ytan är så fullt. En helt nyrenoverad fiskecamp, med mat som är magisk och vyer som tar din anda. Kan man önska sig något mer? säger hon. Matilda Leijon är själv en stor profil på sociala medier och följarskaran närmar sig 20  000 personer på hennes personliga konto – en utveckling hon inte kunde ana när hon skapade sitt Instagramkonto för sju år sedan i samband med skolstarten på ForshagaAkademin.

har sagt upp sig från sitt jobb som personlig assistent eftersom hon vill satsa helhjärtat på sitt nystartade företag, som är så nytt att det i dagsläget saknar namn. Hon säger att det stundtals har känts läskigt men att hon nu är redo att köra – och hon vill satsa stort.

– Förhoppningen var att jag skulle lägga ut lite roliga grejer när jag började på skolan, men sedan insåg jag att det faktiskt finns folk som gillar det jag lägger ut. Det är coolt.

Vad ska du filma? – Ja du, jag har varit med om det mesta inom fiske hittills. Jag har ju även livesänt världsmästerskapen i swimrun så jag är absolut öppen för nya möjligheter, säger hon och fortsätter:

Har du något exempel på hur du influerar människor? – Jag lade upp en bild där jag käkade den nya Marabou-chokladen med hallon. De kommande tre dagarna var min inkorg ”smackad” med folk som hade åkt och köpt den. De skickade videos när de var i butiken och människor skickade selfies med chokladen, säger hon och fortsätter: – Det är en ganska konstig känsla när folk gör någonting för att jag lade ut det. Men samtidigt är det väldigt fint för jag vill ändå stå för allt jag lägger ut.

Stora förändringar på gång Nu väntar nya utmaningar för Matilda. Hon

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

– Nu planerar jag att ha hela vida världen som min lekplats. Sverige är för litet, säger Matilda som kommer sköta allting från planering till färdig produkt till kunden.

– Sedan är sociala medier en stor del av min vardag så det ändras ganska fort i mitt liv. Det händer andra saker, galna planer, osäkra planer som det inte finns någon säkerhet i. Det är full gas och jag bromsar inte ens i kurvorna, säger en entusiastisk Matilda Leijon.

Minns skoltiden med värme Matilda utbildade sig på ForshagaAkademin, en tid hon minns med mycket värme. – Det betydde allt. Jag kom dit väldigt blyg och väldigt osäker. Allt handlade om pimpelfiske för mig och jag var tråkig. Jag hade faktiskt inte en tanke på att det skulle gå att jobba med fiske.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

100

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

101


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

102

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


På vilket sätt stöttade de dig? – De hjälpte en när man inte trodde på sig själv. Allt handlar om självförtroendet. Det finns ingen annanstans där jag kunde få det självförtroendet som jag fick där. Det var tufft och stundtals långa dagar. Jag var brud och det fanns i princip bara killar. Hon berättar att skolan förtjänar en stor eloge för att hon är där hon är i dag. – Det är inte de som har gjort att jag är här i dag men det är de som har gjort att jag har vågat. De jobbar på olika sätt. Vissa hjälper de att lyckas med fisket, vissa hjälper de med att få ett jobb, i mitt fall hjälpte de mig att stärka självförtroendet.

Trivs i branschen Matilda berättar att det är en tuff bransch som inte många kan leva på. Att vara tjej i en mansdominerad bransch är dock något hon trivs med. – Jag står fast vid att det är helt fantastiskt. Det är inte så mycket skitsnack utan det är rakt snack. Kan du nämna fler för- och nackdelar? – Det är svårt när man inte får tilliten från gästerna att man kan fiska. Det är väldigt mycket ´du är tjej, du kan inte fiska´. Att vara tjej kan ge möjligheten att synas mer, men samtidigt måste man kämpa så mycket för att bibehålla den tron. – Jag är inte ute efter att folk ska följa mig för att jag är tjej. Jag har ju roligast när jag är ute med brudarna och fiskar, men jag är nog den runt vattnet som bryr sig minst om vad det är för kön. Det får gärna komma fler brudar, men det är också bra som det är, säger Matilda.

Motbevisade belackarna Matilda berättar om ett exempel där hon blev dömd på förhand på grund av sitt kön, men snabbt lyckades motbevisa belackarna. – En gång hade jag praktik i Norge vid Saltströmmen med djuphavsfiske efter hälleflundra och sej, som sedan övergick till jobb i tre månader, men det fanns ett problem. Vid tidpunkten var hon 17 år gammal och visste inte riktigt hur branschen fungerade än. – Chefen gav mig förtroendet och var redo att skicka ut mig på guidning. Problemet var att vissa gäster synade mig från topp till tå innan de sade ’nej tack, vi fiskar inte med en tjej’. – Sådär höll det på i några veckor, men jäklar vad bra jag blev på att olja in bryggor och staket under den tiden, säger Matilda Leijon och berättar att saker och ting snart skulle ändras.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

103


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

104

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Matilda Leijon siktar nu på att fånga stora fiskar över hela världen, både med spö och filmkamera.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

105


/ På omslaget/ MATILDA LEIJON – En dag kom en tysk familj och frågade om jag kunde hänga med ut och fiska. Vi gick på storsejen den dagen, och poff så var förtroendet för mig på topp, berättar hon.

Vill utveckla filmskapandet Hon berättar att hon har lyckats bocka av flera av sina barndomsdrömmar, som exempelvis alligatorbengädda och dorado. Nu siktar hon på mer nyfunna drömmar. – Jag skulle vilja utveckla filmskapandet mer inom fisket. Sverige ligger bra till när det kommer till film men samtidigt har vi lång väg kvar att gå för det finns så mycket mer coola saker att göra. – Jag skulle dels vilja utvecklas bakom kameran och fatta mer av tekniken och hänga med i utvecklingen, men även stå mer framför kameran, för det tror jag skulle vara ett ganska vinnande koncept. Men då är det inte Sverige vi pratar om, det är utomlands som är den stora lekplatsen. Stora fiskar, stora hav, säger Matilda Leijon och ler. Hon drömmer även om att få sin egen YouTubekanal att rikta in sig mot fiskarna. – Jag har idag gjort några småfilmer med hjälp av redigering i iMovie, så det kan ju bara bli bättre. Jag är van att redigera kundproduktionerna i Adobe Premiere Pro, så detta kommer att bli bra! Och hon har bra hjälp på vägen. – Jag planerar att resa och jobba med två väldigt duktiga fotografer, Johan Mikkelsen och Hannes Ribbner, som inte bara imponerar på mig utan hela världen. Vi är ett beprövat team som funkar väldigt bra tillsammans. – Framtiden kunde inte se ljusare ut nu med de grabbarna. Tänk att saker kunde bli så himla bra, säger Matilda Leijon. Hur har din ”bucket list” sett ut vad gäller fiske? – Det är många arter som skulle vara coola att fånga, men jag har också redan bockat av många fiskar som giant trevally, dorado, marlin, tonfisk och wahoo för att nämna några saltvattensfiskar. Lite olika djuphavsfiskar som torsk och hälleflundra har jag också bockat av.

106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

108

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Vad ligger högst upp på listan nu? – Back to the roots, som människa-mot-fisk-känslan, ligger högst upp på listan. Oavsett typ av fiske så skulle jag vilja gå tillbaka till rötterna, med exempelvis arapaima i djungeln eller någon bass. Verkligen borta från folk och civilisation, säger Matilda Leijon. Och fortsätter: – Människa mot fisk, det är något jag skulle vilja göra ordentligt. Men jag ska inte underskatta asfeta marlinbåtar med gigantiska fiskar heller. Jag har många fiskar kvar på listan som exempelvis goliath grouper, som jag blir neddragen i vattnet av. Att bli dragen av en fisk som jag är helt chanslös emot, eller gå ut på flatsen och flugfiska lite bonefish, det vore något. Och drömresmål? – Det skulle vara något drömfiskeresmål där det är jag och gäddorna. Vi får helt enkelt se vart detta bär av, säger Matilda och från båten vi sitter i beskriver hon känslan hon får i kroppen när hon fiskar. – Oavsett om det är ett lyckat fiske eller inte, bara jag vet att jag ska ut och fiska brukar jag säga att det känns som att jag har droppat en brustablett i hjärtat. Det verkligen bara spritter i hela kroppen och hjärtat känns som en kolsyrepatron eller liknande, avslutar Matilda Leijon.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

109


/ PÃ¥ omslaget/ MATILDA LEIJON

110

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Fem snabba Favoritbete till predatorfisket? – Strike Pro Guppie Jr i färgen Kemijoki.

Välj endast en art att fiska för resten av ditt liv? – Gädda, eller esox men det är ju ingen art. Vad är ditt personbästa på gädda, gös och abborre? – Gädda 118 cm, gös 94 cm och abborre 47 cm. Jag är en sådan som aldrig väger fisken, kan ju vara för att jag aldrig har en våg med mig. Om en läsare skulle åka utomlands för att fiska, vilket ställe rekommenderar du då? – Det finns ju så mycket coolt. Nöjer man sig med att meta i hamnen eller vill man åka ut i stora båtar? Jag skulle rekommendera att åka till ett ställe där det finns stor variation av fiske. Börja lätt! Rikta inte in dig på en specifik art, då kan man bli väldigt besviken. Vad är ditt bästa tips för folk som ska börja fiska? – Kolla på YouTube, läs på Instagram. Följ sociala medier, där hittar du det mesta. Du kan gå in i fiskebutiker och fråga, majoriteten av butikerna har faktiskt kunnig personal. Ha inte höga krav, sätt ingen press och ha inte för höga mål. Det kommer skita sig nio gånger av tio, men den tionde gången så sitter den.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

111


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Johan Broman SPORTFISKEGUIDE

Lättmanövrerad och smidig men med hög stabilitet och sjösäkerhet.

LOGO_CMYK

Byggs för proffs - används av alla som älskar ett aktivt skärgårdsliv!

WWW.ALUKIN.SE TEL. 0176 - 22 44 40 GÄDDVÄGEN 11, NORRTÄLJE 112

aluminiumbåtar

JAKT, FISKE & OUTDOOR

ALUKINBOATS VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Vi är Skandinaviens mest kompletta butik för jakt-, fiske- och äventyrskajaker. Vi är officiella återförsäljare av Hobie, Jackson, Native och Blue Sky Boatworks. Se delar av vårt utbud i vårt showroom i Linköping.

PASSPORT.

kajak, trampor, paddel, 16799:- för roder och stol.


/ Pryltest / STRIKE PRO GUPPIE JR

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

Magasin Vildmarken testar:

STRIKE PRO GUPPIE JR Antalet beten på marknaden växer lavinartat och det kan ibland kännas svårt att få napp i det stora utbudet. I samband med vårt möte med Matilda Leijon tipsade hon om sitt absoluta favoritbete för gädda, Strike Pro Guppie Jr – ett bete som vi givetvis ville testa.

114

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


O

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

115


/ Pryltest / STRIKE PRO GUPPIE JR

Se filmklipp

116

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

117


/ Pryltest / STRIKE PRO GUPPIE JR

SEDAN 2002 HAR TRUEGLIDES klassiska Guppie Jr varit den gyllene standarden för handgjorda gliders och den har under årens lopp blivit en favorit för många. En av de första sakerna man lägger märke till med Guppie Jr är detaljrikedomen i färgmönstret. Fram tills nu har dessa färger endast varit tillgängliga på de handmålade träbetena av amerikanen Joe Peterson, även känd som ”TrueGlide”.

Joe Peterson har länge klassats som en mästare när det gäller betesbyggnad och ni som tidigare har sett hans verk i butik eller på mässa kan konstatera att de visas upp likt konstverk. Det som gör TrueGlides beten så unika, förutom gången, är deras utseende. Signumet är stora, utstående ögon som bokstavligen tycks vara iögonfallande för gäddan. Då Joes beten var handgjorda och handmålade så har hans beten tidigare år varit en exklusivitet med X hundratal beten tillverkade per år. Men sedan en tid tillbaka har Strike Pro/CWC och Joe Peterson genom ett omfattande samarbete tagit fram unika färger som är tillgängliga för hela marknaden. Färgschemat innehåller en kombination av färg och glitter på insidan av betets transparenta kropp, vilket är en unik process, i kombination med traditionell färgsättning på utsidan. Detta imiterar Petersons teknik, att lägga färg i olika lager för att åstadkomma en ”3D-effekt”. Strike Pro har dessutom lyckats återskapat de karakteristiska 3D-ögonen som TrueGlide-beten är kända för.

”Kom och ät mig!” Det som får testbetet att sticka ut är dess för året nya färgkombination, Kemijoki

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

(som är det finländska namnet på Kemi älv) är Finlands längsta älv med sina cirka 500 kilometer. Älven börjar vid statsgränsen mot Ryssland cirka 100 km söder om Enare träsk och rinner ut i den nordligaste delen av Bottenviken vid staden Kemi, endast cirka 3 mil från Torneälvens utlopp. Om fiskarnas färger i den finska älven satt färgerna för detta bete låter vi vara osagt, men onekligen är det ett bedårande tillskott i beteshinken. ”Ge det 30 minuter”, sade Matilda till mig, innan jag begav mig till en av de små sjöarna intill våra hemmamarker i Värmland. Hennes ord kittlade såklart lite extra när jag hakade på betet väl på plats i båten.

Tillsammans med mina kollegor Daniel och Stefan fann vi en plats intill en välvuxen vass på den lätt vindklädda sjön. Guppie Jr är ett rejält bete till sin storlek, större än vad jag själv brukar föredra att kasta med. När man vevar in betet i en konstant långsam rörelse så att det glider från sida till sida känns det verkligen som att betet formligen skriker ”kom och ät mig!”.

Och BAM – där sitter den! Efter knappt 20 minuter är den första gäddan krokad, måhända en liten en, men ändå. Jag blir alltid lika förvånad över att så små gäddor väljer att hugga på så stora beten, men de kan väl helt enkelt inte motstå frestelsen.

Kvällen fortsatte och vi ackompanjerades av den rosafärgade himlen. Jag hade ytterligare tre rejäla hugg, varav två fick syna båtsidan. Guppie Jr är ett relativt grundgående bete som passar utmärkt vid gäddfiske intill vegetation och här briljerade betet verkligen.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Guppie 13,5 cm 120 g - Sjunkhastighet ca 30 cm/s Guppie Jr - 11,5 cm 70 g - Sjunkhastighet ca 15 cm/s

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


/ Pryltest / STRIKE PRO GUPPIE JR

Många möjligheter I tillägg till Guppies fantastiska finish, återfinns också flera unika karaktärsdrag som gör den till ett riktigt hett storfiskbete. Guppies kompakta och konvexa kroppsform ger god krokningsförmåga då krokspetsarna alltid låter sig exponeras, oavsett vinkel. För att utmana storgäddan ytterligare så kan du ändra betets karaktär genom att enkelt byta ut gummistjärten. Två olika varianter medföljer, och marknaden har fler att välja på ifall man önskar. Byte av gummistjärten ändrar inte betets gång, men det ger det en annan känsla genom spöt, och paddle-tailen skickar definitivt mer feedback genom linan. Men för dig som vill höja tempen ytterligare på fisket så lämpar sig jerkbaitfiske också utmärkt med Guppie Jr. Strike Pro Guppie Jr levereras med kraftiga krokar och starka splitringar. Det finns med andra ord inget behov av att uppgradera någonting, utan det är bara att haka på och börja fiska och detta är en produkt som även vi från Magasin Vildmarken gladeligen hugger tag i. CWC-s sortiment hittar du hos välsorterade butiker som exempelvis Jaktia Örebro, Jaktia Jönköping och BOFAB i Grums.

120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Sätt en personlig prägel på ditt hem med viltmotiv.se INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

121


Polymertip för kontrollerad expansion och högt BC Egenutvecklad bondningsteknologi för extrem energiavlämning Match boattail för bibehållen hastighet och extrem precision

EN NY DIMENSION, EN NY STANDARD BONDSTRIKE har utvecklats speciellt för extrema utmaningar när det gäller precision och prestanda på alla avstånd. BONDSTRIKE sätter en ny standard och garanterar hög restvikt i kombination med djup penetration. Genom aerodynamiskt optimerad design och högt BC-värde ger BONDSTRIKE en extrem precision och bibehållen hastighet även på långa avstånd.

www.norma-ammunition.com


SNART BÖRJAR JAKTSÄSONGEN! VID KÖP AV BÅDE LYNX JACKA OCH BYXA BJUDER VI PÅ ETT PAR GENZO TREKSTA 8” KÄNGOR VÄRDE 1695:-

Härkila Lynx byxa

3495:Härkila Lynx Jacka

4495:-

INKLUSIVE 3 MÅNADERS HYLTESIM!

2G+3G! Pro-Optics PRO 1.3G inkl 3 mån HylteSIM + 30 st SMS Optimerad för nordisk terräng. Utvecklad och designad i Sverige.

2495:-

Lövcamoset

Smidigt, ljudlöst och lätt övedragsset med jacka och byxa.

495:-

Zeiss Victory HT 3-12x56 ASV

18985:-

INKL. INSKJUTNINGSSTÖD VÄRDE 449:-

Rek. pris: 27995:-

Ringduva, skal

32:-

Köp 10 st eller fler för endast 28,80:-/st

Prisvärda produkter utvecklade i Sverige!

Meopta R2 2-12x50 RD 4C

8995:-

INKL. INSKJUTNINGSSTÖD VÄRDE 449:-

Genzo Treksta Boa Känga 8”

1695:-

Rek. pris: 13995:-

STORSÄLJARE

5etta Inskjutningsstöd

449:-

BolyGuard BG-X26M 18SHD inkl 3 månaders HylteSIM

1995:-

INKLUSIVE SKOTORK VÄRDE 195:-

Royal 155XTM

1995:Basic 31/155 MHz

999:Vakuumförpackare ProPack V4

2995:-

STORSÄLJARE

NiteSite Mörkersikte Viper

3995:Rek. pris: 7995:-

Genzo XO-G1000 LED Lampa - Grönt ljus!

795:-

Alla priser är inklusive moms. Vi reserverar oss för tryckfel, slutförsäljning och eventuella prisjusteringar. Gäller så långt lagret räcker. Eventuell fraktkostnad tillkommer. Se resten av vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com. ÖPPETTIDER I BUTIKEN: MÅNDAG-FREDAG: 9-18, LÖRDAG: 9-13. DYGNET RUNT PÅ WEBBEN!

0345-400 00 www.hylte-lantman.com Hantverksgatan 15, 314 34 HYLTEBRUK


RAPALA Shadow Rap Jack Deep Liten djupgående vobbler perfekt för spinnfiske efter abborre. Twitcha, trolla eller bara veva in den, den funkar i alla lägen. Shadow Rap Jack Deep är en mångsidig wobbler. Kan vevas in eller trollas i ett stadigt tempo. Betet är mycket farttåligt och håller rätta simrörelsen oavsett förutsättningar. Men Shadow Rap Jack kan mycket mer än så! Det är en wobbler som nästan skriker om ett variationsrikt fiske. Betet är flytande men med ett par snabba vevtag eller twitchar med spöt dyker den snabbt ner mot tre meter. Stannar man upp hänger Rap Jack kvar en stund innan den långsamt börjar stiga mot ytan. Man kan nästan få wobblern att stå på samma plats om man varierar twitchar med pauser! Jerkas betet under invevningen sticker det åt båda sidorna i skarpa svängar. Betet är långkastande och utrustat med bra krokar från VMC. JAKTIAOREBRO.SE | 139 KR

124

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


fa WESTIN W3 spöväska Det är aldrig fel att frakta sina spön säkert. Särskilt inte när man i båda modellerna av Westins spöväska får plats med två stycken spön, fullt riggade med rulle och allt! Helt plötsligt blir det inget trassel och inga trasiga spöringar. BOFAB.NET | 349 KR

JOBBA MED FRAMTIDENS

DAIWA Millionaire CT SV70

En finesserulle för dig som gillar rundgavlade rullar! Första SV spolen med Daiwas Magforce Air Brakesystem i en rundgavlad rulle, vilket ger en otroligt känslig och smidig rulle perfekt för det lite lättare fisket. Tack vare just SV-spolen i G1-duraluminum kommer du att kasta längre och mer exakt än tidigare. Valet av material vid tillverkning håller även ner vikten. Denna rulle kommer att passa perfekt för fiskaren som är van vid Daiwa Ryoga men som söker en rulle för finessefisket! SPORTFISKEPRYLAR.SE | 5790 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Yrkeshögskoleutbildning

Fiske- och Jaktguide

Följ oss på: forshagaakademin.se

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

125


/ Pryltips / FISKE

DARTS Beteshink med syrepump

Robust plasthink av återvunnet material med optimal förvaring av betesfisk. Har löstagbart innertråg av kraftigt plastnät med lock. Denna konstruktion möjliggör enkla vattenbyten och gör det lätt att få tag i betesfisken. Innertråget kan också förvaras direkt i sjön så att fisken har tillgång till friskt och syrerikt vatten. Beteshinken levereras med syrepump som är monterad infällt i locket. Syrepumpen kan monteras loss. Pumpen drivs av två batterier i storlek D/L20 med en drifttid på cirka 40-50 timmar. Beteshinken finns i olika storlekar. BOFAB.NET | 499 KR

FUSION El Sport RGB 6.5 Marinhögtalare från Fusion med ett mycket bra fylligt ljud och lågt inbyggnadsdjup. Vädertätad enligt IP65 och det optimala valet ombord på båtar där utrymmet bakom är begränsat. Modellen är försedd med RGB LED-belysning som ger dig möjlighet att välja bland ett urval färger genom manuell justering. För att fritt kunna justera RGB-färg utan omkoppling rekommenderas Fusion RGB fjärrkontroll med tillhörande box. COMSTEDT.SE | CA PRIS 1725 KR

126

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


SLIDER Salmo slider

Salmo Slider är en favorit för många gäddfiskare. Finns i 30 olika färger! BIOS.SE | 169 KR

DARTS Soft Bait System

Ryggsäck med många smarta fack som rymmer allt du behöver ha med dig på din fisketur. Perfekt till den rörliga fiskaren som på ett smidigt sätt vill få med sig sina prylar. Spöhållarfäste, verktygshållare och många andra smarta funktioner. Fyra stycken beteslådor medföljer. FISKE.SE | 899 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

127


/ Pryltips / FISKE

IFISH Viper tele

IFISH Viper teleskophaspelspö i grafit för beten från 25 gram upp till 40 gram. Det är en serie teleskopiska haspelspön byggda på en snabb, lätt och känslig grafitklinga. Viper Tele har korkhandtag och levereras med ett praktiskt transportskydd för ringarna. BIOS.SE | 499 KR

GARMIN VIRB® Ultra 30 Kan din actionkamera spela in på kommando? Det kan Garmin VIRB Ultra 30. Den här vattentäta Ultra HD-actionkameran har röststyrning så att du kan be kameran att starta, stoppa och komma ihåg rösttaggar. Den är liten, väger nästan ingenting och är redo att följa med på alla utmaningar och spännande äventyr, tack vare det medföljande undervattenshuset. GARMIN.SE | 4399 KR

128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


WESTIN Freddy the Frog Wakebait Med sin realistiska kropp och de ledade benen som sparkar precis som på en riktig groda, så kommer Freddy The Frog garanterat att väcka uppmärksamhet! Freddy The Frog från Westin är försedd med en riktigt smart haksked som låter fiskaren

fiska hem betet längs med ytan i nästan vilken hastighet som helst. När du gör spinnstopp kommer Freddy att komma upp ur vattnet med huvudet först, precis som de riktiga grodorna gör i naturen. HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ WESTIN-FISHING.COM

FUSION Apollo SRx400 Fusion Apollo SRX400 kombinerar en kompakt design med några av de innovativa och kraftfulla funktionerna hos Apollo 770 och 670. Fusions nya flaggskepp har utrustats med True Marine Design, Digital Signal Processing, AirPlay, PartyBus*, trådlösa uppdateringar, Wi-Fi och en särskild funktion för att unikt kunna anpassa stereon till olika högtalare och miljöer. COMSTEDT.SE | CA PRIS 5895 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


/ Pryltips / FISKE

MINN KOTA Ultrex BT i-Pilot Minn Kota Ultrex BT i-Pilot är en kabelstyrd elmotor med många funktioner. Spinnfiskare som önskar ha full kontroll på båten väljer vajerstyrning för dess överlägsna känsla och feedback i fotpedalen. Tidigare har många övergett antingen Spot-Lock eller kabelstyrning till fördel för det andra. Minn Kota Ultrex erbjuder samma känsla som traditionell vajerstyrning och samtliga funktioner från det välbekanta systemet med i-Pilot. SPORTFISKEPRYLAR.SE | 34 995 KR

Se filmklipp

DEEPER Smart Sonar Chirp+ Deeper Smart Sonar Chirp+ är ett kastbart, trådlöst ekolod som ger dig möjligheten att se hur det ser ut under ytan och även var fisken finns. Använd telefonen för att hitta fisken. Ekolod för iOS och Android. Allt du behöver göra är att koppla upp dig med hjälp av en smarttelefon eller surfplatta. Själva Deeper-enheten är 6,5 cm i diameter och kontakten upprätthålls av WiFi. Chirp+ har också inbyggd GPS. Ursprungligen utvecklades den kraftfulla Chirp-tekniken av US Navy, och har varit tillgänglig för yrkesfiskare

130

JAKT, FISKE & OUTDOOR

i åratal. Nu blir den också tillgänglig för vanliga sportfiskare. Vad är Chirp? En traditionell sonar avger en enda frekvenspuls åt gången. En komprimerad High Intensity Radiated Pulse (”CHIRP”) sonar avger en kontinuerlig ström av frekvenser från låg till hög, och därför är sonaravläsningarna mycket tydligare och har en högre upplösning än traditionella sonar. FISKE.SE | 3395 KR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


D.A.M Neoprenvadare D.A.M H2O neoprenvadare är en helt ny generation av vadare. De är tillverkade av ett 4 millimeter tjockt Durasoft-neopren och håller hög kvalitet. De är dessutom begåvade med ett elegant utseende, frontficka och en praktisk ytterficka med kardborreknäppning. Knäna är förstärkta med dubbla lager av ett gjutet PVCknäskydd. Sömmarna är skyddade med extra tejp för att förstärka vattentätheten och vadarna är försedda med egengjutna och starka PTE-gummistövlar med filtsula. BOFAB.NET | 899 KR

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

131


/ Månadens fisk / RUDA

TEXT : WILMA SÖDERLUND

FISK I FOKUS

RUDA

Ruda är en karpfisk med lång ryggfena som är en uppskattad fisk vid mete. Den är inte vanlig som matfisk, men då den är mycket seglivad används den ibland som bete vid gäddmete. RUDAN LIKNAR KARPEN men saknar den senares

karaktäristiska skäggtömmar och är heller inte lika avlång. De största sjörudorna kan bli cirka 45 centimeter med en vikt på 3,5 kilo, men vanligtvis är vikten betydligt lägre. Den har hög rygg, framför allt om gädda finns i vattnet. Saknas gädda antar rudan en kroppsform som är mer mörtlik, undantaget små dammar där kroppen kan vara liten och kompakt. Rudor växer långsamt, men kan bli relativt gamla. Det finns uppgifter på rudor som har blivit uppemot 30-40 år. Rudans färg kan variera, från nästan silver till guldfärgad eller mörkbrun. Färgen är dock svår att använda som kännetecken om man vill skilja rudan från silverruda, eller från hybrider mellan ruda och silverruda eller karp.

132

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Rudan har stora fjäll (31-36 stycken) längs sidolinjen. Mellan ryggfenan och sidolinjen är fjällantalet 7-8 stycken och ryggfenan är oftast tydligt konvex. Det svenska sportfiskerekordet ligger på 3,030 kilo (efter att en tidigare rekordfisk på 3,07 kilo visat sig vara en hybrid).

Levnad och föda Rudan är Sveriges mest seglivade fisk, som trots att den ursprungligen är en varmvattenfisk kan överleva att frysas in i bottenslammet i små gölar och sedan ”tina upp” nästa vår. Rudan har en exceptionell överlevnadsförmåga genom att den tillbringar vintermånaderna i dvala helt utan syre.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Den har även en exceptionell förmåga att överleva i syrefattigt vatten eftersom den bland annat, vid behov, kan anpassa sina gälar så att de får en större yta. Utöver detta har den möjlighet att omvandla kroppens slaggprodukter till alkohol istället för mjölksyra. Förmågan kan delvis förklaras genom att rudan vid anoxiska förhållanden producerar alkohol som avlägsnas via gälarna, en process som kan jämföras med ölbryggning, när jäst omvandlar kolhydrater till alkohol. Den lever i sötvatten som inte är alltför strömt. Den förekommer över större delen av Eurasien bort till Kina. Rudan har under århundraden planterats ut i princip i alla svenska landskap, till och med i Lappland. Den är mest aktiv i gryning och skymning. Smårudor äter plastiska kräftdjur och liknande. Större individer äter maskar, larver samt till och med växtdelar. De äter från botten men även ifrån ytan när det gäller växter. Arten förekommer rikligast i sjöar med dåliga syreförhållanden – den är nämligen känslig för konkurrens och rovfisk, men tål låga syrenivåer. Slås andra arter ut av syrebrist vintertid har de ”sjön för sig själva”, möjligen kan också enstaka sutare överleva. Speciellt i de svenska slättlandskapen tycks ruda vara vanlig i de grunda, ofta sänkta, vegetationsrika sjöarna med dåliga syreförhållanden.

Lek​ Rudan leker under sommaren, maj - juni i regel. Där det finns tät vegetation lägger honan mellan 100 000 och 300 000 ägg som kläckts efter 5-10 dygn. Honorna blir könsmogna vid fyra års ålder och hanarna vid tre års ålder.

Lämplig utrustning Ruda metas med små beten och känslig utrustning, förslagsvis sena kvällar och tidiga morgnar. Källa: sportfiskarna.se, havochvatten.se och wikipedia.se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

133


/ Matlagning / HALSTRAD RÖDING MED PANKOVÅRLÖK

TEXT & FOTO : TOBIAS ERIKSSON

RECEPT

DET V

med Tobias

VEM ÄR TOBIAS ERIKSSON? 134

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Tobias Eriksson är uppvuxen på en gård utanför Munkfors i Värmland – en uppväxt präglad av närhet till naturen och massor av matlagning. Det föll sig naturligt att plugga till kock och hans matlagningskunskaper gifter sig väl med jägarexamensbeviset som han alldeles nyligen tog.

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


T FRÅN

VILDA

s Eriksson

– Jag är nyexaminerad jägare, vilket är otroligt roligt. Att som kock kunna knyta kedjan samman, från det att man är i skogen till dess att man har en måltid att servera på tallriken, är en kittlande och rolig tanke. Nu i sommar väntar jag även en ny jaktkompis, Kygo, en korthårig tax.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JORDNÄRA OCH SÄSONGSBETONAT Framöver vill han bjuda på recept som ska kännas jordnära och som är relativt enkla att genomföra. – Jag vill inte att man ska känna att man ska behöva köpa ny utrustning och halvt renovera köket för att klara

av recepten. Jordnära och gärna säsongsbetonat ska det vara. Och vem vet, kanske dyker något vilt upp som jag skjutit själv i framtiden? Fiske är ett annat stort intresse för Tobias och här intill kan ni ta del av hans recept på en sommardoftande halstrad röding med pankovårlök. JAKT, FISKE & OUTDOOR

135


/ Matlagning / HALSTRAD RÖDING MED PANKOVÅRLÖK

Sparrissallad 1 KNIPPE SPARRIS 1 KNIPPE RÄDISOR 150 G SALLADSÄRTOR Skiva rädisor och sockerärtor tunt. Hyvla sparrisen med potatisskalare. Vid servering mår sparrisen bra av några droppar citron och en nypa salt. Använd gärna fint salt vid saltning av sallader, annars kan det kännas som om man tuggar på gruskorn.

136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Pankofriterad vårlök 2 MSK VETEMJÖL 1 MSK MAIZENAMJÖL 1/2 DL VATTEN  2 MSK ÖL, RESTEN I KOCKEN  1 NYPA SALT  PANKOSTRÖBRÖD Blanda de torra ingredienserna med vatten. Slå i ölen i smeten precis innan stekning. Skär lökarna i stavar om 8-10 cm. Lägg dem i smeten och vänd dem sedan i panko. Stek/fritera på medelvärme i rikligt med olja. Ta ut lökarna när de har gyllene färg runt om. Lägg dem på hushållspapper och salta.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

137


/ Matlagning / HALSTRAD RÖDING MED PANKOVÅRLÖK

Röding 2 HELA RÖDINGAR SMÖR, SALT Filéa rödingarna och putsa bort ben och slaksida. Känn med fingret på filéerna så att det inte är några ben kvar. Om så är fallet, ta bort dem med en mindre tång.

138

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Torrimma filéerna cirka 40 minuter innan stekning, genom att strö över ett tunt lager salt på båda sidor. Detta gör fisken saftigare och lättare att hantera då den blir fastare. Olja in/pensla skinnsidan med lite rapsolja. Strö ett tunt lager salt i pannan. Lägg i rödingarna i en panna som har strax under medelvärme. Låt dem ligga i cirka 3-5 minuter. Avsluta med en klick smör när de har fått fin färg (man ser på sidorna när de blir vita/klara). Ös några skedar med smör på ovansidan, klart! 

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


1.

2.

3.

4.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

139


/ Matlagning / HALSTRAD RÖDING MED PANKOVÅRLÖK

Örtslungad potatis 4 STORA NÄVAR POTATIS (800G-1000G) DILL  GRÄSLÖK  Potatisen blir glad av lite sällskap i form av ett dill knippe. Koka i saltat vatten i ca 20 min.  Lägg i en rejäl klick smör (tänk på att den även agerar sås så var ej blyg. Skär gräslök och dill. Strö över och vänd runt.

140

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Psst! På känner tallriken trygg i sig rödingen sä kärnfr llskap av en i citron klyfta .

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

141


TILLVERKAD I SVERIGE

NYHET!

GPS PLUS PLUS GPS Nya WeHunt GPS Plus är en 100% svensk-tillverkad hundpejl med lång batteritid och obegränsad räckvidd med GSM-täckning. Önskar du att använda WeHunt GPS Plus som ett GSM-baserat komplement till din Garmin-pejl? Nu har du friheten att välja! Köper du en WeHunt GPS Plus med abonnemang ingår även stöd för att visa Garmin Alpha och Astro 320 i WeHuntappen. Till detta behövs en smartklocka med Connect IQ från Garmin • Obegränsad räckvidd med GSM • Svensktillverkad • Trådlös laddning • Inbyggt M2M simkort • Robust antenn • Nödläge • Uppdaterar position var 5:e sekund

• Inbyggd mikrofon • Vattentät (IP67) • Väger enbart 182 gram • Fungerar i hela EU/EES • Fungerar till iPhone, Android och web • Visar avstånd, hastighet, riktning osv.

GPS PLUS

Läs mer på www.wehuntapp.com

Lång batteritid

Robust antenn

Trådlös laddning

Obegränsad räckvidd med GSM

GPS PLUS

Inbyggt M2M SIM


©2019 Garmin Ltd. eller atterselskaber

DEN MODERNA JÄGAREN

TOPO V4 PRO

ALPHA® 100

FĒNIX® 5 PLUS

Garmin har lösningen för den aktiva och målmedvetna jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med den allra senaste teknologin. Med Alpha 100 och halsbandet T 5 har du full kontroll över din hund. Och då du adderar din GPS-klocka fēnix 5 Plus kan du följa hunden direkt på handleden. Observera att all användning av Alpha och T 5 sker med krav på frekvenslicens. Läs mer på Garrmin.se


/ Matlagning / CHEFS NIGHT I KARIBIEN

TEXT & FOTO : JIMMY STENING

CHEFS NIGHT I KARIBIEN

För tio år sedan saknade Görgen ”Görgen på Höjden” Tidén sina kockkollegor från toppkrogarna, både hemma i Sverige och ute i världen. Han bjöd därför upp dem till Dalarna för att umgås och för att under en kväll bjuda matgästerna på en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Kockarna gjorde varsin signaturrätt och succén Chefs Night var därmed skapad!

144

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JIMMY STENING

Jagar&Lagar

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

145


/ Matlagning / CHEFS NIGHT I KARIBIEN I ÅR TOG DE KONCEPTET TILL KARIBIEN och för första gången var det internationella kockar och ett lika internationellt tema som stod på agendan. Förutom Görgen representerades Sveriges färger av Magasin Vildmarkens egen Jimmy Stening och tillsammans tog de med sig svenskt vildkött och svenska råvaror till Saint Martin (på nederländska: Sint Maarten. Franska: Saint-Martin). Jimmy berättar att han bland annat lagade halstrade pilgrimsmusslor med Älvdalsrom, hade med sig dovhjort från Älebygård i Sörmland och att resan var en upplevelse som han sent ska glömma. – Jag tycket att det var fantastiskt att åka ner med Chefs Night till Saint Martin och få representera det svenska/ nordiska köket med alla våra fina råvaror från skog, mark och hav, säger Jimmy Stening. Och fortsätter: – Det är lite andra förutsättningar att jobba i värmen och inte ha alla våra möjligheter med till exempel kallvatten, frysar, kylar med mera. – Vi flög in ved för att kunna elda med i Ofyrerna, för här finns bara kokospalmer, säger Jimmy Stening och avslöjar att det kommer bli fler framtida evenemang på Ocean Point Resort. Chefs Night blev alltså åter en succé, med människor från när och fjärran som bjöds på fantastiska maträtter och noga utvalt vin från Ocean Points egen sommelier, Tim Gerrist. Det sägs att man äter med ögonen och i avsaknad av andra lösningar kan ni här intill ta del av ett bildregn från eventet.

146

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #7 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

147


Gratis är gott! Magasin Vildmarken kommer alltid att vara fri att läsa. Stötta vårt arbete genom att följa oss på Facebook!

Följ oss


Missa inte nästa tidning! Prenumerera helt gratis pü vildmarken.se/prenumerera

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 7 2019