Page 1

NR 9 2016

HJORTJAKT I POLEN TRACKER

SUPRA Recept GÖR DIN EGEN VILTKORV

Smygjakt på björn med Johan Eklöf

+

Avståndsmätare

Premiär för bloggar på Vildmarken.se

ÄLGJAKT MED NORMA ECOSTRIKE

Locka in en tolvtaggare Mängder av pryltips

Tankar om eftersök

En lyckad start på septemberjakten Test av en rejäl älgvagn

Belysning till ATV


REDAKTIONEN Chefredaktör

/ Editor in chief

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

Operativ chef/försäljning

/ COO & Sales

Per Elvin

per@vildmarken.se

Redaktör: Jakt

/ Editor, hunting

Jessica Ädel

jessica@vildmarken.se

Redaktör: Prylar & Vapen

/ Editor, Weapons & Stuff

Rickard Faivre

rickard@vildmarken.se

Pryltester

/ Evaluator

Henrik Klasa

henrik@vildmarken.se

Marknad

/ Market

Olle Sirén

olle@vildmarken.se

Ekonomi

/ Economy

Tommy Wålberg

tommy@vildmarken.se

Webbansvarig

/ Webmaster

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Försäljning

/ Sales

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Försäljning / Sales

Tommy Carlson

tommy.carlson@vildmarken.se

Gästskribent

/ Guest editor

Johan Eklöf

magasin@vildmarken.se

Gästskribent

/ Guest editor

Björn Taavo

magasin@vildmarken.se

Gästskribent

/ Guest editor

Tobias Åberg

tobias@redmoose.se

4

Jakt, Fiske & Friluftsliv

Vildmarken Magasinet Norden AB Besöksadress: Västra Torggatan 19 652 24 Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson Tel. 073-8350 768 Vildmarken® är ett registrerat varumärke. Eftertryck eller kopiering av innehåll får ej ske utan medgivande. Denna tidning är annonsfinansierad och är gratis att läsa via Vildmarkens digitala kanaler. www.vildmarken.se


NR 9 2016

J

Jaktsäsongen är äntligen igång för fullt och vi har nyligen även fått börja släppa våra rådjurshundar i skog och mark. Men störst fokus under oktober har med största sannolikhet älgjakten som nu sätter igång i hela landet, och den här utgåvan av Magasin Vildmarken går i samma spår.

Vi tittar bland annat på pejlsystemet Tracker, som för oss inneburit så mycket mer än bara en hundpejl. Vi har utvärderat Normas nya kula ECOSTRIKE under en älgjakt, men även tagit oss en tur till fabriken för att få en inblick i deras arbete. Ni får dessutom följa med på lockjakt på älg, pürch på björn och hänga med filmproducenten Tobias Åberg på kronhjortsjakt i Polen. Matlagning tillsammans med grillmästaren och jägaren Jimmy har blivit ett återkommande och välsmakande inslag i vår tidning. Denna månad är inget undantag. Missa inte hans goda recept som den här gången bjuder på viltkorv och vildsvinsburgare utöver det vanliga. Dessutom är tidningen i vanlig ordning full av pryltips, recensioner och mycket mer.

Staffan Johansson staffan@vildmarken.se

vill du synas i magasin vildmarken? Kontakta oss för mer info! magasin@vildmarken.se

Jakt, Fiske & Friluftsliv

5


BRANDMARK

© 2016

Designed by nature

O ERG NOM

I

CE

O

SU

C

TI

NG

PER

CT

CS

FE

R8 PROFESSIONAL SUCCESS

SSF

H UL S

O


Perfekt bild Perfekt utseende Nya DF Helia

Finns i 8 eller 10x42

www.kahles.se


Innehåll#9 005

Chefredaktören har ordet

012

Tracker SUPRA

022

Premiär för bloggar på Vildmarken

030

Hjortjakt i Zmigrod

042

Månadens pryltips

064

Test av älgvagn

072

Norma ECOSTRIKE-special

082

Älgjakt med ECOSTRIKE

096

Smygjakt på brunbjörn

108

Lockjakt på älg i Västerbotten

118

Tankar om eftersök

122

Grillat med Jimmy Stening

136

Gratis jaktfilm från Afrika

138

I nästa nummer

#30

#12

Innehåller filmklipp 8

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


#12 #72

22

#42 #64

www.facebook.com/vildmarken

#96 #108

Jakt, Fiske & Friluftsliv

9


NYHET!

7x65 R 7x64 7 mm Rem Mag 308 Win 30-06 300 Win Mag 300 WSM 8x57 JRS 8x57 JS 9,3x62 9,3x74R

9,1 g 9,1 g 9,1 g 9,7 g 9,7 g 9,7 g 9,7 g 10,4 g 10,4 g 15,0 g 15,0 g

860 m/s 910 m/s 950 m/s 860 m/s 900 m/s 1000 m/s 990 m/s 820 m/s 850 m/s 805 m/s 780 m/s

BC 0,443 BC 0,443 BC 0,443 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,431 BC 0,431 BC 0,430 BC 0,430

RETHINKING IMPACT En lättare kula som överträffar en tung? ECOSTRIKE™ gör det omöjliga möjligt. För att göra kulan lättare och förhindra att den splittras, har blyet ersatts av koppar och nickel. Med ECOSTRIKE™ möter vi en ny jaktera där känslan av att vara ett med naturen har nått en ny nivå. Kulan tar genom sina egenskaper hänsyn till vapnet, viltet, naturen och köttet. ECOSTRIKE™s ambition att alltid ge en positiv påverkan gör det hela till en extra trevlig jaktupplevelse. ECOSTRIKE™ är utvecklad för att ge en enastående precision under alla förhållanden. Den kontrollerade expansionen och en mycket hög restvikt, säkerställer ett konsekvent uppförande och djupverkan, på kort och långt håll. Precisionen är optimerad genom en unik design och exakta produktionsmetoder. Kulan har även en patenterad förnicklad yta som minimerar beläggningar i gevärspipan.

POLYMER TIP EXPANSIONSÄKRING FÖRNICKLAD YTA

7mm Rem Mag 7x64 7x65R .308 Win .30-06 .300 Win Mag

2

.300 WSM 8x57 JS 8x57 JRS 9,3x62 9,3x74R

BALLISTISK MIDJA FÖR REDUCERAD FRIKTION 4–

BOAT TAIL

#NORMAPRECISION #TIPSTRIKE #ECOSTRIKE GILLA NORMA PRECISION PÅ FACEBOOK

LADDA NER VÅR BALLISTISKA APP

8m

m


NYHET!

308 Win 30-06 300 Win Mag

11,0 g 11,0 g 11,0 g

800 m/s 850 m/s 960 m/s

BC 0,454 BC 0,454 BC 0,454

MENINGEN MED

PERFECT ENDING

Fler kalibrar är under utveckling.

Känn ditt vilt, känn din terräng. Låt STRIKE™ göra resten.

INSTANT STOP

I skarpt läge måste allt falla på plats. Förväntningarna såväl som utfallet. Detta är något alla ansvarsfulla jägare eftersträvar och det är också tanken med ammunitionsserien STRIKE™. En hel familj där varje medlem på sitt sätt bidrar till en säkrare jakt och önskan om det perfekta avslutande ögonblicket.

En träff och jakten är över. Med TIPSTRIKE™ får du behålla all spänning men du slipper allt onödigt drama. Effekten är ögonblicklig, liksom belöningen. Lugnet är åter. Den ständiga strävan efter att i alla lägen vara en ansvarsfull jägare har uppnåtts.

Nu är det dags att möta de två första kulorna.

TIPSTRIKE™ är utvecklad för att ge en knall-och-fallverkan, kombinerad med en djupverkan stark nog att nå viltets vitala delar. Plastspetsen säkrar expansionen och ger en förödande shock-effekt, som uppnås genom konstruktionen av manteln. För att upprätthålla en hög restvikt och garantera ett konsekvent uppförande hos kulan, är manteln förstärkt med ett mekaniskt lås.

TIPSTRIKE™ har en snabb djupverkande expansion som får även större djur som hjort och vildsvin att falla på stället. ECOSTRIKE™ är uppstickaren. Trots att kulan är lätt och helt blyfri punkterar den snabbt myten att en lättare kula inte kan vara lika bra.

Detta gör TIPSTRIKE™ till en utmärkt kula för drevjakt och andra jaktformer, där ett omdelbart stopp, är det man behöver.

LÄS MER PÅ WWW.NORMA.CC POLYMER TIP SNABB EXPANSIONSÄKRING

22

.308 Win .30-06 .300 Win Mag More Calibers Soon to Come!

OPTIMERAD MANTEL DESIGNAD FÖR MAXIMAL EFFEKT 4–

8m

MEKANISKT BLYLÅS

LÄS MER PÅ WWW.NORMA.CC

m

–3

0m

m


Text & bild: Vildmarken testar Tracker SUPRA

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

VILDMARKEN TESTAR

TRACKER

SUPRA Inför årets älgjakt presenterade Tracker sin nya pejl, Tracker SUPRA. Vildmarken har som första svenska jakttidning fått testa halsbandet skarpt under jakt.

SUPRA är en utveckling av dess tidigare modell G1000, som då var världens första hundpejl som arbetar på både 2G- och 3G-nätet. Med en kraftfullare antenn ger SUPRA den bästa möjliga mottagningen, även under extrema förhållanden.

12

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Tracker SUPRA-halsbandet är utrustat med ett starkare antennfäste och en längre antenn än föregångaren.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

13


U

TVECKLINGEN AV HUNDPEJLAR HAR UNDER DE SENASTE ÅREN GÅTT SOM TÅGET. De första

pejlarna sände pipsignaler, sedan kom skalloch rörelseindikatorer som talade om att hunden skällde eller om den stod still. Efter en tid kom GPS:en in i bilden, där hundens position sändes ut via radiovågorna - en bra teknik om än med begränsad räckvidd. Tracker SUPRA erbjuder det senaste: en pejl som förmedlar data via en server som sedan skickar vidare information till användarens mottagare, via telefonnätet. Mottagaren är numera en smartphone, surfplatta eller dator med Trackers app installerad, som innehåller en rad funktioner.

BOSSE FRITZÉN är ansvarig för Tracker i Sverige. Vildmarken åkte till Åmotfors för att träffa honom. Tracker har som mål att utveckla deras app till att bli ett komplett informationssystem för jägaren och jaktlaget. – Trenden har varit att man skall bära med sig fler och fler saker när man drar till skogs, men nu är det hög tid att vi leder utvecklingen åt andra hållet, säger Bosse.

Bosse Fritzén, med lång historia inom branschen, fick år 2012 en förfrågan om att hjälpa Tracker att nå ut i Sverige. Han inledde med att göra en stor marknadsundersökning och med rapportens hjälp kunde han hjälpa till att utveckla produkten. – Vi började arbeta med systemet för att göra det mer användarvänligt. Först när vi började bli helt nöjda gick vi ut med det ordentligt, berättar Bosse. Han menar att en stor bedrift under de senaste åren är deras framgång med kartor, och samarbetet med Metria och Kartverket. Numera ingår allt kartmaterial i licensen och inga avgifter tillkommer hur många ställen du än jagar på. – Det tog mig över ett halvår att få Kartverket att gå med på vad jag ville få till, nämligen att när du laddar ner en karta till din telefon-pejl kommer den i dag inte längre ifrån Trackers server utan direkt ifrån Lantmäteriets server. Detta innebär att du alltid har Lantmäteriets senaste karta i din telefon, säger han. Och fortsätter: – Tidigare fick man köpa X antal rutor, delar av kartan. Men i dag ingår hela Sveriges kartor, med ett och samma abonnemang, för under 900 kr om året. Även fastighetskartan och ortofotot (flygfoto) ingår i ordinarie licens. 14

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


W110 Vikt: 380g Diameter: 50mm Längd: 240mm Förlängning: 110mm Många tillbehör för att optimera din jakt.

www.stalon.nu

0940-500 35

Stalon Ljuddämpare

Användarle tycker til om våra r produkte tinuitet n o k e r t t ä b s ”Har gett os å våra åtlar och med grisar p latser” foderp on, Vessigebro Johan Peterss an @vildsvinsjoh ®

Bosse Fritzén, ansvarig för Tracker i Sverige.


• 2G och 3G – för maximerad telefontäckning. • GPS och GLONASS – för tillförlitlig positionering. • Intervall mellan positionerna – ner till 2 sekunder. • Intelligent ”Trackers Smart” energihantering – ger upp till 50 % längre driftstid. • Förstärkt antenninfästning samt robust antenn. • Låg vikt, endast 225 gram. • Glasfiberförstärkt vattentätt skal med en stötupptagande skydd för elektronik.

Främst till Android Tracker Hunter-appen låter dig navigera både online och offline, innehåller topografiska kartor och färdplaner, realtidsspårning av hundar och jaktkamrater. Du kan dela waypoints, rutter och linjer. Värt att nämna är att appen till Android-telefoner innehåller, än så länge, många fler funktioner än iPhone-appen. Detta dels på grund av att iPhone sätter begränsningar som Android-systemet inte gör, som exempelvis att dela sin position även i viloläge. Vi på Vildmarken är vanligtvis, som många andra, flitiga iPhone-användare. Men för att göra detta test på bästa möjliga sätt införskaffade vi varsin Androidtelefon, en enklare modell och en investering på knappa 1000 kronor. Utvecklingen av smartphones är som de flesta vet på framfart. I dag finns det flera fabrikat och modeller att välja på som har det mesta man kan önska sig i en GPS och handenhet; stor skärm, bra batteritid, stöttåliga och dessutom IP-klassade, vilket innebär tätad mot både vatten och smuts. 16

Jakt, Fiske & Friluftsliv

Naturligtvis är appens huvudsyfte att vara en hundpejl, men med dagens teknik ger den även oanade möjligheter till mycket annat, främst för dig som hundförare. Med systemet kan du följa oändligt antal hundar och jaktkamrater. Du väljer själv vad du vill se på displayen, samtidigt kan du låta ett obegränsat antal andra följa hur din hund jagar. – Du lämnar ut ett utdelningsnamn och en tittarkod till kamraten som gäller för hunden. Utan dess lösen har ingen möjlighet att följa din hund. När hunden rör sig kan du få dess position ända ner till var tredje sekund, förklarar Bosse. Programmet ritar en linje där hunden går fram, en linje som blir dubbelt så tjock när hunden skäller. Pejlen har flera skallfunktioner. Du kan bland annat ringa och lyssna på hunden och på displayen står det antalet skall per minut som hunden avger. En överlägsen fördel med dagens moderna telefonpejlar är att de inte har några begränsningar i hur långt avståndet kan vara mellan den som pejlar och hunden. www.vildmarken.se


Många bra funktioner Vi har tittat närmare på appen, och förundrats över alla dess funktioner. En av dessa är Grupper, en väldigt bra funktion. Där kan du, i en grupp, lägga in jakttorn, rågång, vägpunkter och de hundar som används. Då kan du som gäst eller jaktlagsmedlem gå med i gruppen när det vankas jakt och du har automatiskt passen, linjer och hundar i din telefonpejl som exempelvis jaktledaren har skapat. Du kan dessutom starta en chatt, privat eller med hela gruppen, vilket kan vara ett många gånger mer effektivt sätt att kommunicera under jakt än jaktradion.

Energisparläge En annan fiffig funktion med nya Trackerhalsbanden är Tracker Smart. Med denna funktion aktiverad, och när halsbandet går ner under 50 % batteri, så sänker den automatiskt vissa funktioner vilket ger dig betydligt längre batteritid. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

17


Vildmarken Månadens testar Tracker jaktprylar SUPRA

Tracker-SIM Kombinationen Tracker SUPRA utrustad med ett Tracker-SIM ökar ytterligare funktionen när områdets bästa operatör används. Tracker-SIM väljer den bästa av Telia, Tele2, Tre och Telenor.

UNDER VÅRT TEST så var SUPRA-halsbandet utrustat med ett Tracker-SIM, som testades både i Jämtland och Västerbotten. Under de två veckor vi jagade älg i september tappade halsbandet aldrig kontakten med servern. Telefonen tappade givetvis täckning ibland, men när man väl får mottagning igen så får man automatiskt de spår du missat under tiden.

18

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Utvecklad för jaktprov Normalt när man tänker på pejl så tänker man nutid. Men Tracker har utvecklat sin programvara även för jaktprov. Det innebär en funktion där man i efterhand kan spela upp, stanna och köra jakten långsamt steg för steg. Där kan man se tider, flyktsträckor, mäta avstånd med mera. Bosse förklarar vidare: – När domaren eller hundföraren släppt hunden så trycker han eller hon på en knapp. Då börjar appen genast loggföra det som händer; hur långt hunden söker ut och under hur lång tid. När hunden kommer tillbaka trycker man på knappen igen och då har du tiden, avståndet, och hur långt bort hunden var som längst, vilket domaren eller hundföraren kan göra hur många gånger den önskar. När provet är klart kan domaren dra ut detta som en sammanfattning, säger Bosse Fritzén. Bosse påpekar dock att denna del fortfarande är Beta och kommer att utvärderas och utvecklas tillsammans med jakthundsklubbar.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

19


Vildmarken Härkila Outback testar Tracker Light SUPRA 10”

20

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


För hela jaktlaget ÅKE BERGMAN, 73 år, har jagat älg hela sitt vuxna liv och tagit del av utvecklingen inom hundpejlar. Han påstår sig själv inte vara tekniskt lagd och har haft svårt att hålla koll på funktionerna i den pejl han brukar använda. Men vi förklarade för honom att det bara var för honom att ladda ner en app till telefonen, fylla i sina uppgifter och sedan är ett test-konto igång. När han väl installerat appen, bjöd vi in honom i vår grupp – och vi var igång.

Åke har nu tillgång till alla pass, och de hundar vi har satt Tracker-halsband på. Dessutom kan han se var han har sina passgrannar med Tracker-appen installerat på sina telefoner. – Detta system är hur enkelt som helst, säger Åke till kamraterna vid brasan där vi samlats efter dagens första såt. Kort därpå, efter en liten handvisning från oss, har majoriteten av jaktlaget anslutit till vår Tracker-grupp och jakten bedrevs sedan i en starkare gemenskap än innan.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

21


PREMIÄR FÖR BL PÅ VILDMARKEN.

22

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


LOGGAR .SE

Nu är det premiär för bloggar på Vildmarken! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida. Bland våra bloggare hittar du Mattias Lilja, en hängiven älg- och vildsvinsjägare och Björn Taavo som brinner för jakt, fiske och natur. Alexander Svensson och Johanna Leijon som båda gärna spenderar all sin lediga tid i skog och natur. Emilia Saetre är vårt senaste tillskott i Team Vildmarken, en blivande jägare som under hösten kommer att genomföra sin jägarexamen hos Vildmarkens jägarskola.

Vildvittrornas Jakt I ett exklusivt samarbete mellan Vildmarken och den framgångsrika jaktbloggen, Vildvittrornas Jakt, kommer du under dess egna blogg-grupp få följa med 10 stycken entusiastiska jägarinnor på jakt, fiske och andra naturupplevelser. Vildvittrornas Jakts medlemmar är alla engagerade i Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk, JAQT, där de arbetar för att öka antalet kvinnliga jägare. – Vildvittrornas jakt blev en nystart för mig, Helena och Annette då vi kände att tidigare bloggäventyr inte gav det vi ville, vi ville ha en plattform för kvinnliga jägare, en förlängning av Jägareförbundets JAQT, säger Angelica Johansson, medgrundare av Vildvittroras Jakt. Och fortsätter: – Ett ställe där man kan visa på mångfalden bland de kvinnliga jägarna. Inte bara lyfta fram oss själva utan genuint arbeta för jakten och för fler kvinnliga jägare. Vilket vi alla redan gjorde i Svenska Jägareförbundets regi. Bloggen blev en bra plats att visa det arbetet vi gör. Vilka förhoppningar har du på samarbetet mellan Vildvittrornas Jakt och Vildmarken? – I samma anda som vi tänkte från början så hoppas jag att vi når fler kvinnliga jägare och fler kvinnor som vill ta steget ut i jaktens underbara värld. Tillsammans med Vildmarken är jag övertygad om att vi kan locka nya kvinnor in i jakten men även inspirera de som redan är aktiva. Jag ser fram emot att presentera alla nya bloggare vi kommer möta under hösten. Följ tjejerna via www.vildmarken.se/vildvittrornasjakt och övriga bloggare på www.vildmarken.se/blogg

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

23


INFORMATION OM VÅRA PRODUKTER FINNS HOS EXKLUSIVA SWAROVSKIÅTERFÖRSÄLJARE OCH PÅ WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

LÄS MER OM X5/X5i.

Inga kompromisser – inget avstånd är för långt. SWAROVSKI OPTIK har omdefinierat begreppet precision för kikarsiktet X5/X5i. Med den här experten på långa skjutavstånd når du längre. Obetingat pålitlig – skott efter skott.

SEE THE UNSEEN WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM


X5/X5i

EXPERTEN PÅ LÅNGA AVSTÅND


Text & bild: foto:

Tobias Åberg

Hjortjakt i Zmigrod

tobias@redmoose.se

HJORTJA ZMIGRO

i

JAKT PÅ KRONHJORT I BRUNSTEN står högt på många jägares drömjakter i Skandinavien. Jaktfilmsprofilen Tobias Åberg fick nyligen sitt lystmäte under ett resa till Zmigrod i Polen. Det här är hans berättelse.

26

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


AKT OD www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

27


Hjortjakt i Zmigrod

28

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


DET ÄR EN ÖVERVÄLDIGANDE KÄNSLA att höra hjortarna bröla i skogen så att det vibrerar i träd och buskar. I Sverige har vi dock inte jakttid under brunsten. Det gör att många jägare söker sig söderut till bland annat Polen, Ungern och Rumänien, för att jaga dessa majestätiska hjortar. Jag har under lång tid försökt få till en sådan resa, men antingen har mitt schema eller plånbok satt käppar i hjulet. Nyligen kom dock äntligen dagen då jag kunde styra bilen söderut. Jag var laddad till brädden med höga förväntningar.

Framme i Zmigrod Zmigrod, i sydvästra Polen, är ett område med lång tradition av kronhjortsjakt. Reviret är statligt och man satsar hårt på att få fram gamla hjortar av god kvalité. Omådet är 27 000 hektar stort och man skjuter varje år cirka 25-30 kapitala kronhjortar, samt ytterligare 30-35 avskjutningshjortar. Detta för att de med bra anlag skall få bästa möjligheten att fortplanta sig. Det är lätt att ta sig till Polen för jakt. Bor man, som jag, i södra Sverige så tar man lämpligast nattfärjan från Ystad till Swinoujscie. De flesta reviren i Polen når man sedan på mellan 1-6 timmar med bil genom Polen vilket gör att man brukar komma fram lagom till en kvällspürsch. Vill man inte köra, så kan man ta flyg till närmsta flygplats och sedan bli hämtad där, eller så tar man en hyrbil från flygplatsen till reviret. Valmöjligheterna är många.

Jakten Väl framme blev vi tilldelade varsin guide. Min guide Pavel pratade väldigt bra engelska och vi hade inga problem att förstå varandra. Jakten kan ske antingen från torn eller som smygjakt. Min önskan var att smyga på hjortarna. Smygjakten har bäst förutsättningar att lyckas om hjortarna brölar. När de brölar kan man dels lättare bestämma var hjorten befinner sig, samt passa på att smyga närmare dem. När brölet tystnar, står man stilla och när de brölar igen smyger man ytterligare en bit, med deras bröl som kamouflage – det är ruskigt spännande i tät terräng! Det är en hel del likheter med att ta sig in på ståndskall för hund vid vildsvin- och älgjakt. Man jagar cirka tre timmar innan mörkret på kvällen samt tre timmar direkt i gryningen. På kvällen föredrog min guide att börja passa från ett torn. Därifrån kunde vi spana och invänta hjortarnas bröl. När hjortarna väl började bröla smög vi ner från tornen och fortsatte jakten till fots. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

29


Hjortjakt i Zmigrod

30

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Väl framme blev vi tilldelade varsin guide. Min guide Pavel pratade väldigt bra engelska och vi hade inga problem att förstå varandra.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

31


Hjortjakt i Zmigrod

32

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Se när Tobias möter en brölande hjort. 1:09 min.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

33


Vildsvinsjakt Exklusiv intervju Sjöfågeljakt med Hjortjakt Jimmy med Julie i Tornedalen i Stening Zmigrod Mcqueen

Trofékvalité När man köper en jakt på hjort betalar man i Polen ofta för ett arrangemang med jakt, boende, mat och en hjort med en hornvikt på upp till fem kilogram inkluderad. Vill man skjuta en större hjort får man betala mellanskillnaden mot en prislista. Här skulle jag vilja rekommendera att man kollar upp med den arrangör man bokar jakten genom vad man kan förvänta sig i trofékvalité i de olika klasserna.

34

Jakten inriktas på hjortar i klass 3. Generellt kan man säga att alla klass 3-hjortar är skjutbara, medan hjortar i klass 1 och 2 endast kan skjutas om de har horn som inte är perfekta, det vill säga har ojämnt antal taggar eller ofördelaktiga avvikelser.

Här delar man upp hjortar i tre olika klasser och man får inte skjuta vilken hjort som helst utan guiden väljer ut de hjortar som skall skjutas.

Jag ville leta upp en hjort med ett fint jämnt horn med ögontagg, mellantagg, istagg och en krona med minst tre taggar per sida. En sådan skjutbar hjort finner man endast i klass 3 och då kan man räkna med att hornvikten är minst 6,5 kilogram. Skulle man hitta en sådan fin hjort i en lägre klass så är den ofta lättare och det är en yngre hjort som definitivt skall sparas. Jag tycker denna förvaltning är mycket bra eftersom det säkerställer en bra stam och en kvalitativ jakt.

Grovt kan man beskriva de olika klasserna så här: • Klass 1, hjortar mellan 1-5 år • Klass 2, hjortar mellan 6-9 år • Klass 3, hjortar 10 år och äldre.

Vill man skjuta en hjort kring fem kilogram så är det oftast en hjort med ojämna horn och där lite taggar saknas, jämfört med den föredragna uppsättningen taggar. Nu är detta endast något att ta hänsyn till om

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


du är väldigt intresserad av hur hornen ser ut. Är det jakten som står i fokus så är den lika spännande och givande oavsett hur hornen ser ut eller vad de väger. En annan sak man skall tänka på är att jaga hjort är inte som att handla mjölk på ICA. Man kan inte bestämma att man skall skjuta en hjort på exempelvis 6,7 kg. Guiden hjälper dig att göra en bedömning, som normalt ligger +/- 0,5 kg, men det kan avvika mer. Man kan inte veta massan i hornen eller exakt vad de väger förrän hjorten är död. Det måste finnas utrymme i ens budget för denna avvikelse. Det är vikten på hel skalle med horn, 24 timmar efter kokning, som räknas. Här kan nämnas att det skiljer sig mellan Polen och till exempel Ungern. I Ungern har man en regel som säger att om hornen avviker mer än 15 % från det som guiden bedömt dem till så kan man som jägare välja att avstå från trofén efter att hjorten fällts. www.facebook.com/vildmarken

Mängder av vilt Det var mycket vilt i markerna. Vi såg för det mesta 2-4 kapitala hjortar per pass och en blandad pott av kron, dov, rå, grävling, räv, vildsvin och vid något enstaka tillfälle även mård och mårdhund. Det fanns bockar kvar på tilldelningen och vi fick även skjuta mårdhund, räv och vildsvin. Dock hade jag bestämt mig för att i första hand leta upp en fin hjort och sedan kunde jag prova på någon av de andra arterna om det fanns tid över. Jakt, Fiske & Friluftsliv

35


Spännande smygjakt Jag måste säga att detta är den absolut mest spännande formen av smygjakt jag provat. När jag smög in i skog med brölande hjortar till höger och vänster var det en mäktig känsla och jag kände mig privilegierad av att få vara med i detta skådespel. Skådespelet låg i att några hjortar etablerat sig som platshjortar och samlat en flock med hindar på sin brunstplats. Andra hjortar sprang rundor mellan platshjortarna och försökte ”sno” åt sig hindar från platshjortarna. Det var inte sällan jag kunde höra dem drabba samman med full kraft när platshjorten försvarade sina hindar. Det var enormt spännande att befinna sig mitt i detta, speciellt som det var lite tätare terräng. Jag kan varmt rekommendera alla jägare att någon gång i livet unna sig en jakt på kronvilt i brunsten.

En möjlighet uppenbarade sig På min 6:e pürsch kom vi in i ett skogsparti med 3-4 platshjortar och vi började smyga på dem, återigen i skydd av deras bröl. Efter cirka 45 minuter kunde vi se och bedöma en av hjortarna och Pavel gav mig klartecken till att den var skjutbar. Nu skulle vi bara hitta rätt tillfälle att avlossa ett etiskt och säkert skott. Det var fullt med kvist och brösthög vegetation mellan oss och hjorten. Vinden samarbetade inte med oss fullt ut och vi varför hela tiden oroliga för att vinden skulle kantra och avslöja oss för hjorten. Till slut fick jag en lucka och kunde avlossa ett skott på cirka 30 meters avstånd. Jaktlyckan var fullständig när vi kom fram till hjorten och jag insåg att jag hade skjutit en mycket fin 14-taggare på cirka 10-11 år. Efter detta hade jag två pürscher kvar och då inriktade jag mig på att försöka hitta en äldre avskjutningsbock. Först var jag lite skeptisk eftersom jag inte hade sett en enda bock under våra jakter på hjortarna, dock var denna oro helt obefogad. Vi bytte plats och letade efter rådjuren i övergången mellan odlad mark och skog. Här skulle det visa sig att det myllrade av rådjur. Redan efter 20 minuter hade jag sett tre mindre bockar och ett antal rå och lamm. Sista morgonen stod jaktlyckan mig bi än en gång på denna resa och jag lyckades fälla en nätt liten 6:a som Pavel bedömde till att vara cirka sex år gammal.

36

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

37


TIPS ATT TÄNKA PÅ VI

38

Lämna ljuddämparen hemma

EU Vapenpass

Dessa är tyvärr inte tillåtna i Polen. Glöm inte att kolla inställningen på kikarsiktet efter att du monterat av dämparen.

Fixa EU Vapenpass. Detta är enkelt o god tid, då det kan vara lång handläg

Val av revir

Dricks

Välj en jaktarrangör som har flera olika revir i sitt utbud, då har du störst möjlighet att få den jakt som passar dig bäst. Detta eftersom du kan rådgöra med dem eftersom det skiljer sig en hel del mellan de olika reviren avseende vikter och tillgång på hjortar i de olika klasserna. Jag valde att åka med Diana Jaktresor, då de hade ett stort urval av olika område att välja mellan. Läs mer på www.jakt-resor.se

Det är brukligt att ge sin guide cirka 50 detta när jakten avslutats om du är n få lite dricks, cirka 50 zloty för hela v Som alltid är dricks frivilligt.

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


D HJORTJAKT I POLEN

Vapendeklaration

och görs hos polisen. Var dock ute i ggningstid för att få ett pass.

Glöm inte göra en anmälan till Tullen på att du för ut ditt vapen från Sverige samt att du avregistrerar denna anmälan vid återkomsten. Görs enklast på Tullverkets hemsida.

Hemtransport av trofé

0 zloty om dagen i dricks. Du kan göra nöjd. Även tolk och kökspersonal kan vistelsen som en liten fingervisning.

www.facebook.com/vildmarken

Normalt får du din trofé kokad och blekt på reviret, det brukar ingå i arrangemanget. Du får den med dig hem direkt. Givetvis kan man arrangera med en trofétransportör för att få hem sin trofé. Kör man själv så kan man spara en slant på att ta med den i bilen, dock skall du tänka på att ett kronhjortshorn tar en hel del plats i bagaget.

Jakt, Fiske & Friluftsliv

39


PRO HUNTER WILD BOAR STARKARE ÄN STÅL

100 % vattentäta och god andningsförmåga

Skydd mot skärskador

Extrem hållbarhet

Skydd mot skärskador

Stötdämpande

Vildsvinsjakt kräver mycket av dina jaktkläder. Du tränger dig kanske rakt igenom taggiga snår där andra hade valt att gå runt. Och står plötsligt öga mot öga med en 150 kg tung oförutsägbar best med rakbladsvassa betar. Vår nya Pro Hunter Wild Boar är det tuffaste jaktstället du kan få tag på med högteknologiskt skydd där det verkligen behövs. Samtidigt som det är bekvämt, lätt och har god andningsförmåga. Perfekta valet för en vild utmaning.


Lager av Airtech™ Twaron® Four-layer Avertic® GORE-TEX®

Lager av Techsteel™ GORE-TEX®

Vatten- och vindtätt membran som andas.

Lätt, flexibelt och 5 gånger starkare än stål – ger skydd mot skärskador och används ofta för tillämpningar inom försvar- och flygindustrin. Används i byxorna och på ärmarna.

Ett textilmaterial som skyddar mot stickskador och främst används för skottsäkra västar. Tillverkad av höghållfasta mikrofilamentgarner för att öka punkteringsmotståndet. Skydd för skrevet.

Stötdämpande tekniskt textilmaterial som skydd vid sammanstötningar. Används i fyra korslagda lager framtill på Pro Hunter Wild Boar-byxorna.

VINN Pro Hunter Wild Boar ställ + Pro Hunter GTX® 10” Armortex® Kevlar®

harkila.com Finns hos välsorterade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

Ett unikt textilmaterial som kombinerar extrem hållbarhet med god andningsförmåga och bästa möjliga komfort.

Härkila ger 5 års garanti mot material- och produktionsfel på Pro Hunter-serien.


MÅNADENS PRYLA

10 tums LED-ramp till din fyrhjuling Lamphus i 6063-aluminium med svartanodiserad ytbehandling, med rep- och slagtålig lins i polykarbonat. IP69K-klassad, damm- och vattentät. Klarar av att sänkas till tre meters djup.Montage i rostfritt stål. Vattentäta kontakter, fem års garanti. Livslängd 50 000 timmar+. Lightforce har sitt ursprung i Australiens outback och tillverkar belysning för de mest krävande miljöerna. Produkterna är kända för att våra både stryktåliga och erbjuda överlägsen prestanda. Idag tillverkar Lightforce allt från vanliga halogenextraljus till moderna LED-ramper. FÖR FLER MODELLER OCH ÅTERFÖRSÄLJARE, SE WWW.LIGHTFORCE.SE

42

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


AR

I varje nummer av Magasin Vildmarken tipsar Rickard Faivre om några av branchens nyheter samt hans egna favoriter. Vill du tipsa oss om något eller vill du veta mer om någon av de produkter vi redan tipsat om - Tveka inte på att höra av dig!

Ord:

Rickard Faivre

rickard@vildmarken.se

Robust stormtändare En stormtändare som är smidig att använda, driftssäker och robust. Med en full gastank så kan tändaren användas upp till 850 korta tändningar eller 17 minuters konstant brinntid, notera dock att tillverkaren inte rekommenderar mer än 10 minuters konstant användande. Den jetliknande precisionsflamman når upp till 1300 grader, vilket gör stormtändaren till en blåslampa i fickformat. Stormtändaren levereras med ett gummiskydd och knappen som används för antändning går att låsa med ett enkelt handgrepp för konstant flamma. Turboflames ”Clean burn” technology gör att det går att smälta syntetiska material utan att svärta uppstår på materialet. Stormtändaren är den självklara följeslagaren tillsammans med en bra kniv och en ficklampa för dig som vill ha ett komplett överlevnadskit. Observera att tändaren levereras utan bränsle, lämpligt bränsle köps på välsorterade livsmedelsaffärer eller tobakshandel. • Precisionsflamma • Avtagbart gummiskydd • Robust metallhölje • Fungerar i alla lägen, även upp och ned • Elektronisk piezo tändare (10.000 tändningar) • Fungerar i kraftig vind • 2 cm jetlik flamma • Längd 7,8 cm • Bredd 3 cm • Vikt 85 gram • Bränslekapacitet 3,6 ml” WWW.ITABOUTDOOR.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

43


Peltor WS Alert XP Peltor WS Alert XP är ett hörselskydd med bluetooth, medhörning och FM radio. Peltor WS Alert XP är den nya kåpan som är en uppföljare till välkända och omtyckta Peltor WS Alert.

Handsfree-telefon En bullrig miljö ska aldrig behöva vara ett hinder för kontakt med omvärlden, inte ens under pågående arbete. Med Peltor WS Alert XP ansluter du snabbt och enkelt till din mobiltelefon med Bluetooth. Det enda du behöver tänka på är att förvara mobiltelefonen inom 10 meters avstånd, till exempel i fickan. En elektronisk röst meddelar att du har ett inkommande samtal, du svarar genom att trycka på svarsknappen och kan sedan prata obehindrat utan att avbryta det du håller på med. Ljudnivån på eventuell radio eller musikströmning reduceras automatiskt. Den bullerdämpade mikrofonen filtrerar bort omgivande ljud så att den du pratar med hör din röst klart och tydligt oavsett bullernivån runt omkring. När du avslutar samtalet återupptas musiken per automatik.

Överlägsen medhörning Samtidigt som alla skadliga oljud effektivt utestängs kan du via medhörningsfunktionen klart och tydligt höra omgivande ljud och samtala med människor i din närhet utan att lyfta på kåpan och därmed riskera att skada din hörsel. Parallellt med att alla impulsljud dämpas till maximalt 82 dB, förstärks de svagare ljuden så att du till och med uppfattar dem bättre med än utan hörselskyddet. WWW.CYBERPHOTO.SE

44

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Bearskin Gun plugs Nu behöver du inte längre tejpa pipan för att förhindra att snö och skräp hamnar i loppet. Använd Bearskins Gun Plugs så ordnar det sig. Passar till repetergevär, dubbelstudsare , revolvrar och pistoler. Slungas ut av lufttrycket från pipan. Skulle du inte komma till skott, kan den lätt avlägsnas. För kal. 7-9,3. I förpackningen ligger 10 pluggar. 5 röda och 5 gula. WWW.BEARSKIN.SE

Kahles Helia 3 3-10x50 HELIA 3 SERIEN kännetecknas av låg vikt, maximal ljustransmission och innovativ teknologi. Alla de tre egenskaperna i kombination ger ett kikarsikte som ligger i toppskiktet av 1-tums klassen!

KAHLES är världens äldsta tillverkare av kikarsikten med

start i Österrike 1898. Man står bakom innovationer som världens första O-ringstätade kikarsikten och var den första kikarsiktestillverkaren som använde sig av flerskikts ytbehandling på samtliga linser.

www.facebook.com/vildmarken

• Synfält 100 m: 11,2-4,0 m • Ögonavstånd: 90 mm • Vikt: Obelyst 491 g. Belyst 508 g • Längd: 32,5 cm • Mellantub: Ø 1 tum • Träfflägesjustering 100 m: 10 mm per klick • Riktmedel: Obelyst: G4B. • Belyst: 4-Dot, G4B WWW.LIGHTFORCE.SE

Jakt, Fiske & Friluftsliv

45


ALLT FÖR JAKT, FISKE OCH FRILUFTSLIV

Följ oss

www.facebook.com/accveouuit www.instagram.com/accveouuit

Testa oss!

Besök www.activeoutfit.se eller vår fysiska butik på Vikdalsvägen 50 i Nacka.

Garmin Astro® 320 inkl T5

Marknadens mest populära hundspårningspaket är välkänt i jägarkretsar, men många kunder har fortfarande inte upptäckt alla smarta tillbehör!

Garmin Alpha® 100 & Alpha® 50

Nästa generations hundspårning finns nu tillgänglig även i den nya Alpha 50-enheten. Både Astro och Alpha kan kombineras med T5 mini-halsband som är anpassade för mindre hundar.

Garmin STRIKER™ och echoMAP™

Vi har även ekolod för riktigt seriösa sportfiskare. Kolla även in de nya givarna i Panoptix™-serien som ger dig livebilder av vad som händer under ytan, även när båten ligger still!

www.activeoutfit.se Kontakta oss på 08-515 100 06 eller info@activeoutfit.se


Månadens pryltips

Bearskin ammobox Bearskin Ammo box black large eller medium. Lådarna har plats för 50 stycken patroner. WWW.BEARSKIN.SE

Blaser BB97 ELEGANT DUBBELSTUDSARE från Blaser. Dubbellås, osäkrad efter skott, lätt att sätta ihop och smidig att transportera. Träkolv i grade 1 till 4. SE MER PÅ WWW.NORMARK.SE

48

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Z-aim avståndsmätare MÄTER ÄNDA UT TILL 1400 METER! Denna mätare har

under våra tester imponerat stort med sin otroliga mätkapacitet och funktion. Den mäter, tex. med lätthet på orrar sittande på sjöis, hela 400 meter ut. Vill du ha en mätare DU kan lita på, som aldrig har problem med långt avstånd eller träd etc i förgrunden är detta ditt självklara val. Glöm dyra märkesmätare med lägre mätkapacitet, de är chanslösa mot denna. Vi rekomenderar varmt denna produkt för dig som ställer krav. Givetvis är denna mätare även perfekt för dig som spelar golf.

Swarovski möter fullformatskameror

• Mätområde:15 -1400 m • Mätnoggrannhet: ± 1 m • 7x förstoring • Linsdiameter : 26 mm WWW.Z-AIM.COM

Nya TLS APO 43 mm kompletterar urvalet av SWAROVSKI OPTIK-adaptrar för digiscoping. DEN PERFEKTA LÖSNINGEN för alla digiscopare – nu finns det adaptrar för alla kameramodeller. Först kom SLRkameror, sedan systemkameror och olika iPhone®*-adaptrar och nu även fullformatskameror: Med nya TLS APO 43 mm kompletterar SWAROVSKI OPTIK urvalet av adaptrar för digiscoping.

Det senaste tillskottet i sortimentet är tillgängligt hos specialister och på WWW. SWAROVSKIOPTIK.COM från våren 2017. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

49


Gratis ä

Berätta för dina vänner numret av Maga

Dela på

50

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


är gott!

att du läser det senaste asin Vildmarken.

å Facebook

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

51


Ny DVD! Jakt För Livet Klövvilt II DEN HÄR FILMEN ÄR ROBERTS ANDRA FILM OM KLÖVVILTSJAKT. Vi får följa med Robert, hans

hundar och hans vänner på några av deras mest spännande jaktupplevelser.

Robert Salomonsson kommer från Lövnäs utanför Vilhelmina. Han är född och uppvuxen med jakt och fiske, hans rovdjursintresse har alltid varit stort. En stor inspirationskälla är Herman Grönlund och hans berättelser, därifrån kommer även titeln på filmen. Man skulle enkelt kunna säga att jakten och hundarna är Roberts liv! WWW.JAKT.SE

En ny actionkamera med Ultra HD 4K Nyligen presenterade Garmin sin nya actionkamera; VIRB Ultra 30, en vattentät kamera som filmar i Ultra HD 4K/30fps. Den är liten och lätt och definitivt redo att följa med på dina äventyr så att du efteråt kan återuppleva dem i en actionfylld VIRB-film. WWW.JAKT.SE

52

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


id v r la k lv ä j s a k li ”Smälls anisolja är en som kikaren” t k a j k a v h c o g y m s Uppsala Fredrik Boija, @ alltidpajakt

®

HITTA DIN NÄRMASTE BUTIK PÅ WWW.SMELL.NU

KLOKA KLÄDER, ALLTID LÅGT PRIS. VID KÖP AV HELA SETET, BYXA OCH JACKA SPARAR DU 199 KR

BÄSTA SET

1899

KR

NYHET!

ORD PRIS 2098 KR

ALLTID LÅGT PRIS

499

KR

ALLTID KLOKA KLÄDER ALLTID LÅGT PRIS

1199

KR

ALLTID KLOKA KLÄDER

Outback Hunter Camo Yttertyg av supersmidigt ”microskinn” med stretch och ett vattentätt andasmembran laminerat direkt på yttertyget.

ALLTID LÅGT PRIS

899

KR

T&P Kalix Lightweight Jacket Flerfunktionell smidig lättviktsjacka som fungerar som foder under en skaljacka eller som ytterplagg. Förvaringspåse medföljer

NYHET! ALLTID LÅGT PRIS

1399

KR

ALLTID KLOKA KLÄDER

ALLTID KLOKA KLÄDER

Byxa Outback Camo

T&P Norberg Jaktställ

Smidig och tyst byxa. Vattenresistenta dragkedjor i sidorna för ventilation. Rymliga benfickor med bälg och bakficka med lock.

Välkommen till vår lagerbutik i Surahammar Enbärsvägen 18 Våra öppetider: kl 10–18 vardagar och kl 10–14 lördagar Beställ online www.itaboutdoor.se Personlig kundservice 0220-308 60

FRI FRAKT ÖVER 500 KR | PRISGARANTI itab_vildmarken_okt_200x141.indd 1

Mycket prisvärt jaktställ. Justerbar i benslut, krok för att fästa i känga. Justerbar i nacke och justerbar nedtill på jackan.

| 365 DAGARS ÖPPET KÖP | FRIA BYTEN 2016-09-13 17:26


Vakuumpackare Genzo ProPack V4 PROFESSIONELL VAKUUMMASKIN i rostfritt stål. Ger en extra bred svetsfog för bästa resultat. Inbyggd kylfläkt

som undviker att maskinen blir överhettad vid intensiv användning. Denna modell är även utrustad med en smidig startknapp på handtaget! • Effekt: 700W • Max svetsbredd: 31 cm • Förseglingssvets: 5 mm • Storlek: 390x275x150 mm • Vikt: 6 kg WWW.HYLTE-LANTMAN.SE

Napier Säkerhetsflagga för halvautomat DENNA SÄKERHETSFLAGGA har utvecklats för att förhindra eldgivning av halvautomatiska hagelgevär. Stoppa enkelt in plastpatronen i ditt vapen och lämna säkerhetsflaggan synlig för alla. Flaggan är vattentät och slittålig för lång livsttid. WWW.ACTIVEOUTFIT.SE

54

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


W110 Vikt: 380g Diameter: 50mm Längd: 240mm Förlängning: 110mm

Alpina Sport ODL folding knife

Många tillbehör för att optimera din jakt.

En rejäl fällkniv med en delvis sågtandad egg som behåller skärförmågan längre. ALPINA SPORT ODL tillverkar snygga och smart utformade verktyg med bra kvalitet till ett lågt pris. Hela Sport ODL-serien har en genomgående svart/orange färg som syns tydligt. Den svarta ytbehandlingen på blad och metalldelar bidrar till ett ökat skydd mot korrosion.

www.stalon.nu

0940-500 35

Stalon Ljuddämpare

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ WWW.FONDPRODUKTER.SE

Primos Control Freak-tvål Primos Control Freak är en produkt som kontrollerar och tar bort oönskade lukter i upp till 24 timmar. HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ WWW.FONDPRODUKTER.SE

t t i d l l Bestä

v o r p n i k trpiå trikinprov.se tälla en lla i fy att bes sättet g genom att . kraste ä in ra s n k h ö c o ers n faktu te d e s n d a u e b in b m trik sna ans Beställ dig tillsamm klaste, Det en ning online. tet till k ar pake ndersö trikinu läret. Vi skick formu


STARTA RÄTT FRÅN GRUNDEN! CLASSIC™ KIT

INKLUDERAR: • Lock-N-Load® Classic™ Enstegspress • Krutdoserare • 3st verktygshållare • Digital våg • Handbok för handladdning • Tändhatts hållare • Positive Priming™ System • Tändhattsverktyg • Universalt laddbrätte • Avgradningsverktyg • Krut påfyllare och krutmått

HORNADY® LOCK-N-LOAD® ™

CLASSIC KIT

Hornady® Lock-N-Load® Classic™ Kit Inkluderar allt du behöver för att göra din handladdning exakt, enkel och till ett nöje. Beroende på det patenterade Lock-N-Load® systemet sitter verktygen exakt så som du ställt in dem. Det positiva låsningsmomentet på Lock-N-Load® verktygshållaren håller verktyget i ett fast, perfekt läge.

PATENTERAT LOCK-N-LOAD® SYSTEM Hornady ® laddverktyg representerar de finaste maskingjorda verktygen för enkel justering, bättre och smidigare precision. Hornady ® Sure-Loc™ Låsringar tillåter en exakt justering och skadar inte gängorna på ditt verktyg. Lock-N-Load® verktygshållare monteras på plats med en enkel vridning. *Verktyg ingår ej i Classic™ Kit


Vicent

- En slitstark vinterjacka från Härkila SLITSTARK vinterjacka med vattentät GORE-TEX®-membran som andas och varmt Thinsulate™-foder.

• Ryggficka som går att vika ut och använda som sittunderlägg • Magnetknappar som kan knäppas med handskar på • Avtagbar huva WWW.HARKILA.COM

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

57


MÃ¥nadens pryltips

58

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Stadigt grepp om luren CELLPHOLDER är en ny världspatenterad uppgradering för din smartphone. En hållare i stilren design som ger dig ett säkert och snyggt grepp men som också fungerar som ställ när du surfar eller tittar på rörlig bild i din telefon.

Cellpholder funkar på alla smartphones och är av svensk design. WWW.CELLPHOLDER.COM www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

59


! E G N A R O A Y N T E D R Ä A S O R

Stabilotherm ståltermos STÅLTERMOS I ROSA DESIGN från Stabilotherm med vridpropp. Finns i två storlekar, 0,5 och 0,7 liter. (Vikt 300/420 gram.) WWW.ACTIVEOUTFIT.SE

Rosa jaktknivar Jaktknivsset från Elk Ridge med 2 st knivar i rosa. Knivarna har ett rostfritt stålblad med en satinfinish och rosa gummi handtag. Levereras med en nylonslida. Längd stor kniv 23cm, bladlängd 11cm, handtag 12cm. Längd liten kniv 16cm, bladlängd 6cm, handtag 10cm. WWW.TACTICALZONE.SE

Rosa vapenfodral STABILOTHERM VAPENFODRAL I ROSA är ett praktiskt vapenfodral i

en snygg rosa färg. Andra praktiska egenskaper är en ställbar axelrem, ett låsbart blixtlås och en sidoficka med blixtlås. Längd: 135 cm WWW.VILDMARKS.SE

60

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


P4H All Season Pink TM

En finstickad, relativt tunn kamouflagemössa med P4H™-mönster i rosa och svart som funkar utmärkt höst, vinter och vår. WWW.JAKTIAKARLSTAD.SE

P4H Multi Scarf Pink TM

Multiscarf i P4H™-kamouflage med oändligt många användningsområden som exempelvis halsduk, scarf, luva, pannband, mössa m.m. WWW.BOFAB.NET

Pinewood Red Deer Vind- och vattentät jaktjacka med högfunktionsmembran för den aktiva jägarinnan. Feminint skuren passform. Lika lämplig för hundförare som för passkyttar. Jackan som är något längre i modellen har dubbla framfickor samt invändiga ammunitionshållare för både hagel och kula för att undvika skrammel men ändå göra ammunitionen lättillgänglig. WWW.PINEWOOD.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

61


Kvalitetsfyrhjulingar med svensktillverkade tillbehör från Lejab

p & m Ko r e t r i vå

Välkommen till oss

Bjälverud Yamaha Store 686 29 Sunne 0565-91175 / bjalverud.se

Snöskotrar • Fyrhjulingar • Mopeder • MC • Båtar • Motorer • Va


Höstkampa

nj!

vid köp av n extra vinsc y fyrhjuling ingår nu h samt fjär rstyrning (värde 9.30 0:-)

r ö k v o pr ana! b g n ä r r årets Yamaha-handlare

Tack alla våra kunder och samarbetspartners! Vid Yamahas årliga konferens i Tanumstrand blev vi för andra året i rad utsedda till årets Yamaha-handlare i Sverige. det är Kul att hårt jobb och stort kundfokus lönar sig.

ÖPPETTIDER

Mån-Fre 09.00 - 17.00* *Torsdagar öppet till 20.00 Lördagar 10.00 - 14.00

attenskoter • Elverk • Snöslungor • Släpkärror • Tillbehör • Service


Vildmarken testar älgvagn från Lejab

Test av

EN REJÄL ÄLGVAGN

64

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Vildmarken har under älgjakten haft möjlighet att prova en svensktillverkad älgvagn. En vagn för dig med höga krav på funktionalitet och kvalitet. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

65


Vildmarken Blaser R8 testar Prof. Success älgvagn Monza från Lejab Lady

66

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


MODELLEN VI TESTAT är utrustad med utväxlingsbar

handvinsch med 30 meter vajer. En längd vi var tacksamma för som fanns då den gjorde arbetet mycket enklare.

Du hakar på släpet på din fyrhjuling och tar dig fram till älgen. Ibland kan det vara kämpigt att ta sig ända fram med hjuling och släp. Men i och med att vajern var såpass lång, räckte det med att backar intill inom 20-30 meter från älgen för att sedan veva in den fram till vagnen. Du sätter vajern fördelaktigt runt runt huvudet på älgen och vevar in med den utväxlingsbara vinchen. Hade vi haft en elvinch monterad på fyrhjulingen www.facebook.com/vildmarken

hade arbetet sparat lite på armmusklerna, men vi fick upp älgen utan större ansträngning. Man drar upp älgen så långt det går, låtsar på vajern från älgen och sätter den istället i bakkant på den nedfällda delen av kärran, för att sedan vincha på nytt. På det sättet skapar man en "vagga" till älgen, där den ligger stadigt under transport. Vi upplever att släpet är mycket robust i sin konstruktion och tar sig fram där det behövs. Ligger dessutom otroligt fint på vägen vid transport till slakteriet. Älgvagnen tillverkas av Värmländska Lejab och säljer bland annat av Bjälverud Yamaha Center. Jakt, Fiske & Friluftsliv

67


Vildmarken testar älgvagn frün Lejab

68

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

69


THE ULTIMATE TRIGGER STICK ®.

Senaste generationen av Primos revolutionerande Trigger Stick med förbättrade och helt ljudlösa funktioner. Benstöden justerar höjden med en knapptryckning och låter användaren blixtsnabbt hitta rätt position. Med ett vridbart huvud och flexibla ben kan man vinkla, vrida, höja och sänka, precis som man önskar.

• 360 0 Roterande V-Yoke Roterande klyka (V-yoke) med nya förbättrade ”Fluid Twisting Handle”

• Trigger Lock Med ett smidigt reglage kan man låsa stödet i aktuell längd

• Trigger Med ett tryck på avtryckaren får man blixtsnabbt önskad höjd på stödet

• Följsam Det nyutvecklade greppet på Gen II (Fluid Twisting Handle) är än mer följsam än tidigare.

• Extremt flexibel flexibelt Benen kan böjas nästan rakt ut och det långa trebenta stativet kan användas till både stående och sittande skytte.

• Mycket tyst Ytbehandling på Gen II gör att när man trycker på knappen åker benen in och ut i princip helt ljudlöst.

• Stark & Lätt Konstruktionen med starkt och lätt 7075 aluminium gör benstöden stabila men samtidigt lätta och smidiga att bära med sig.

©2014 BOP

Discover the full range of Primos Trigger Sticks® NEW

Längd: 53-76cm

Längd: 46-97cm

Längd: 46-97cm

Längd: 84-165cm

Längd: 61-155cm

Längd: 61-157cm

2 Point Gun Rest Trigger Stick® Attachment Tall Tri Pod

Bi Pod

Tall Mono Pod

Short Tri Pod

Short Bi Pod Short Mono Pod

Monteras på Triggerstick Tri Pod (eller valfritt stativ) och ger ett extra bakre stöd för geväret

Distributor : FONDPRODUKTER AB- 054-53 37 15 - INFO@FONDPRODUKTER.SE – WWW.FONDPRODUKTER.SE


455 Thumbhole Grey

Modeller

Synthetic

455

CZ 455 ger jägaren en rad valmöjligheter med ett brett sortiment av olika kolvar och möjlighet att byta pipa till annan kaliber. Allt för att kunna erbjuda en småviltsstudsare som passar lika bra till jakten som till övningskyttet inför jaktens utmaningar i skogen.

Thumbhole

Evolution

Lux

American

Pipbytessytem CZ erbjuder pipor i tre kalibrar, 22LR, 22WMR och 17HMR i både standardmodell och den tyngre varmintpipan.


Text & bild:

Staffan Johansson

Norma ECOSTRIKE

staffan@vildmarken.se

EC 72

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


NORMA COSTRIKE INFÖR DEN STUNDANDE ÄLGJAKTEN har vi fått en unik möjlighet att som först i världen få prova Normas nya kopparkula, ECOSTRIKE i kaliber 7 mm Remington Magnum. ECOSTRIKE har funnits på marknaden en tid i kalibrar som 9,3x62 och .30, men går nu även vidare med fler kalibrar som denna. På vägen upp mot Jämtlands älgskogar gjorde vi ett stopp på Norma-fabriken i Åmotfors.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

73


Norma Härkilas ECOSTRIKE kennel

V

i möts upp av Anders Brolund, som arbetat på Norma i 25 år. Han inledde sin karriär på ballistikavdelningen men har de senaste 15 åren varit på marknad. Anders har dessutom under alla år varit internationell tävlingsskytt, vilket ger mig känslan av att han vet vad han pratar om. Han tillsammans med kollegan Anders Lööf. Vi får en guidad tur genom ballistikavdelningen och tar upp frågan som jag vet att de allt oftast får: vilken kula är det som gäller? – Låt oss säga såhär, det beror på vad du ska jaga och på vilket avstånd du vill ha största effekt. Exempelvis, vår klassiska kula Oryx kanske är sedan tidigare den som är mest effektiv på både nära och långa håll, men det finns alltid ett annat alternativ som beter sig på önskat vis fast

74

Jakt, Fiske & Friluftsliv

Anders Lööf berättar mer om vilka pipor de använder.

på närmare eller längre avstånd. Så det finns alltid ett val i vår flora av kulor som finns, säger Anders Brolund. - Vår nya STRIKE-familj av kulor är snabbexpanderade både på korta och långa avstånd, med önskan att få en knall och fall effekt vid jaktsituation. Där kulan ska ge en stark chockverkan hos djuret som får den att klappa ihop om inte på plats, inte långt därifrån, säger Brolund och fortsätter: – Ibland kan man skjuta en riktigt bra träff, men den kanske sitter så pass bra att den tar i lungorna, lite för snällt för kulan och då tar de längre tid innan den får full effekt förrän något längre in i djuret. Tar den exempelvis i ben får den full effekt direkt. På ECOSTRIKE har vi upplevt att ingångshålet i regel är dubbelt så stort jämfört med utgångshålet, vilket säger att den öppnar så fort som den utlovar att göra.

www.vildmarken.se


Den största utmaningen Vid utveckling av STRIKE-familjen var kaliber .30 den absolut svåraste kulan att få till, då spannet inom kalibern är väldigt stort. Det är en kula som ska acceptera både höga och låga hastigheter, vilket var en utmaning, tillägger Anders Lööf och fortsätter: – Speciellt på Ecostriken, då koppar är lite känsligt, när de väl börjar expandera kommer allt på samma gång. Men vi är väldigt nöjda med resultatet.

Blyförbud I allt fler länder och områden införs blyförbud på jaktammunition, däribland Tyskland. – Vi hoppas på att detta kommer att bli en succé i Tyskland där blyförbudet ökar som mest, säger Anders Brolund och fortsätter. – På de mässor vi varit under året är dock den största frågan vi pratar om, debatten runt bly i köttet. Det har tagits upp hur farligt det är att äta viltkött som må innehålla spår av bly. Det är något som jag själv inte tror så mycket på, men jag tror att allt fler blir miljömedvetna och läser på mer inför vilket val av kula de väljer att jaga med.

Kulutveckling Thomas Åberg ansluter till den guidade turen, ballistisk chef på Norma sedan 4 år tillbaka. Han har det främsta ansvaret över den ballistiska avdelningen. Med ett förflutet i den forensiska världen, där han i 20 år arbetat på SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium som vapen-forensiker, har han fått en vana att inte lämna något åt slumpen. – När en ny kula ska tas fram, börjar det nästan alltid med att marknadsavdelningen vill ha en ny kula med speciella egenskaper. Dessa egenskaper går vi igenom tillsammans för att se vad de söker. Sedan gör vi någon form av bedömning om det går att göra en sådan kula eller inte, säger Thomas. – När en bedömning gjorts, att kulan de eftersöker högst sannolikt går att tillverka, så går vi in i något vi kallar Fas 1.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

75


Jakt, Norma Fiske & ECOSTRIKE Friluftsliv

Anders Brolund provskjuter ECOSTRIKE i kaliber 9,3x62.

76

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Olika faser Thomas berättar att Fas 1 innebär att en projektledare har fått ansvaret för den nya kulan, och börjar tillsammans med ballistikavdelning och personer som gör ritningar formar den nya kulan utifrån erfarenhet för att få fram den funktionen marknadsavdelningen söker. Anders Lööf är en av de som ingår i teamet under Fas 1. Han har jobbat på Norma i snart tre år, både med hyls- och kultillverkning, men nu som ballistisk tekniker och utvecklare. – Under denna fas är vi ett team från fyra personer, som jobbar mer eller mindre heltid med ett och samma projekt. Vi har en kravspecifikation och en önskad målbild. En person som ritar, andra som tillverkar prototyper och jag själv som provskjuter och utvärderar tillsammans med resten av gänget, säger Anders Lööf. Detta är en process som kan pågå från 1 månad till över ett år, beroende på produkten och dess målbild. – Vi försöker att få fram en form och testar även krut, tändhatt och så vidare. Vi har även teknisk utrustning som mäter och simulerar bland annat kulans flygegenskaper, för att spara lite tid och snabbare ge oss en riktlinje, då givetvis allt måste testas i verkligheten, säger Anders Lööf. När teamet på Fas 1 anser att de fått fram kulan marknadsavdelningen efterfrågat, lämnas projektet vidare och går kulan in i Fas 2. Denna fas ansvarar den ballistiska avdelningen för helt och hållet, med Thomas Åberg i spetsen. – Här testar vi och ser om denna kulan håller vad den lovar, att den expanderar så som marknadsavdelningen vill att den ska göra och att den bibehåller den precision som satts som krav, säger Thomas. Det är ett mycket omfattande test, de skjuter minst 500-600, varav närmare 100 expansionstester. Och om kulan inte expanderar som den ska, säg var 20 skott - då går det direkt tillbaka till fas 1 och tillbaka till ritbordet.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

77


Älgjakt Norma iECOSTRIKE Jokkmokk

78

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

79


Norma ECOSTRIKE

Lämnar inget åt slumpen När den nya kulan väl klarat alla tester under Fas 2, är det dags för Fas 3, utvärdering vid träff av levande vävnad, vilda djur. - Dessa tester har vi valt att göra under skarpa jaktsituationer över hela världen, av så kallade Professional Hunters. Betrodda och utbildade yrkesjägare med stor erfarenhet av jakt, det vilt som jagas och hur skottverkan i efterhand bör utvärderas, säger Thomas Åberg. Norma som arbetsplats genomsyras av erfarenhet och seriositet men framförallt stolthet. Dessa människor vet vad kvalitet är och tummar heller aldrig på det. Och det är kanske just därför som så många arbetar här till dess att det är dags att gå i pension. Efter att ha fått en rundtur i fabriken, skjuttunnlar och laddstationer, inser man vilket enormt arbete som ligger bakom. Något som gett en helt annan respekt för vad man tar för givet, ammunitionen du laddar din studsare med. - Målsättningen är att inte lämna något till slumpen. Givetvis beroende på vilken egenskap en ny kula ska ha så testas de på olika sätt, vilket är omfattande, tidsödande och kostsamt. Men vi på Norma levererar premium-produkter och vi gör vad vi kan för att leva upp till det, avslutar Thomas Åberg.

80

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

81


Text & bild: Norma ECOSTRIKE på älgjakt

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

NORMA ECOSTRIKE 7 MM REM MAG

på Älgjakt Vildmarkens Staffan Johansson är först ut med att utvärdera ECOSTRIKE i kaliber 7 mm Remington Magnum till sin Blaser R8 Professional Success. Staffan jagar tillsammans med familj och vänner strax väster om Östersund i Jämtlands län. Något som tros vara ett av Sveriges just nu älgtätaste område.

82

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


t www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

83


R

EDAN VID INSKJUTNING upplevde jag en viss skillnad, om så vara inbillat, ett annat ljud som snärtar till vid avfyrning jämfört med den tidigare blyammunitionen. Ammunitionen är laddad till en utgångshastighet på 950 meter per sekund och trots det är rekylen nästan obefintlig, vilket är något av charmen med 7 mm rem mag med monterad ljuddämpare.

Ett första skott med Norma Jaktmatch, för att sedan ladda i med tre ECOSTRIKE. Precisionen på 100 meter är klanderfri, med tre träffar intill varandra, ett par centimeter över det första skottet med övningsammunitionen.

Blaser R8 Prof. Sucess med monterad A-Tec Hertz 150, Swarovski Z6i 2,5-15 och Bearproof kindstöd.

84

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Norma ECOSTRIKE på älgjakt

På plats i Jämtland Under den första dagen på älgjakten var givetvis förhoppningarna i taket. Men som älgjakt så ofta kan vara som passkytt avtar de också när den femte timmen i jakttornet närmar sig. Men när hundskallen närmade sig satt man åter igen på nålar och de föregående timmarna innan var redan bortglömda. En av älghundarna, en hälleforsare, är efter en älg som den inte tycks få stopp på. Jag fick strax innan rapport om att det kan vara en älgko, något som är fredat på detta område. Och vips som det är brakar det till bakom mig och en fin ko springer i lagom takt förbi mitt pass, med hund ett par minuter efter. En naturupplevelse rikare. Inte långt därefter dånar ett skott från passgrannen. Den skällande hunden har på samma gång stött fram en älgtjur som i rask takt försökte ta sig ur jaktmarkerna. DAG TVÅ fick jag ett pass intill en ravin, ett pass med utsikt över ett hygge och en tätare skog på sidan ovanför mig. Jag satt flera kilometer från där hundförare gick in, men kunde med glädje följa dem genom Tracker-appen på telefonen. Däremot fick jag snart lägga ifrån mig telefonen då det knakade till i tätningen ovanför mig.

86

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

87


Norma ECOSTRIKE Härkilas på älgjakt kennel

88

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

89


ETT ENSAMT HONDJUR KNALLAR UT FRÅN SKOGEN. Med is i

magen konstaterar jag att det är kviga där hon lunkar ned för backen. Ingen hund i närheten, vilket dock ger mig möjligheten av avnjuta hennes sällskap fram tills att det blir läge för skott. Skottet går. Hon tecknar mer än väl, och jag ser i kikarsiktet ett väl synligt skotthål i bogen. Jag går i tron att hon inte ska ta sig så långt och skjuter heller inga fler skott. Kvigan ger sig dock ut över höjden där det på andra sidan är väldigt brant. Jag meddelar på radion och det dröjer inte innan hundföraren Roger dyker upp med sin tik, Vilda. Jag pekar var jag skjutit på älgen och med självförtroende säger jag: ”Jag tror hon ligger bakom krönet.” Han går till skottplatsen, där hunden markerar väl och han släpper loss henne. Från min position i tornet står hunden 90 meter bort och Roger meddelar att älgen ligger, vilket bekräftade min magkänsla men ändå skönt att ha det bekräftat. Såten bryts strax därpå och jag beger mig ned för att träffa kvigan på nytt. Hon låg under en gran, skott i bogen som jag tänkt, dock hade hon stått lite snett och kulan gått ut strax bakom den andra bogen. Det var en bra lungträff och det var väl omtumlat i maskinrummet.

Ingångshål

90

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Rikligt med blod vid skottplatsen

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

91


Norma ECOSTRIKE på älgjakt

VÄL PÅ PLATS VID SLAKTERIET dokumenterar jag skottskadorna. Som Anders Brolund på Norma beskrev,

var mycket riktigt ingångshålet större än utgångshålet. Och avlämnat sin effekt inuti djuret för att sedan fortsätta penetration med en rak bana. Innanför bogen var det något blodsprängt, men det är inte heller så konstigt eftersom hon gick närmare 50 meter från skottplatsen. Jag har skjutit älg och annat högvilt med andra kulor, skott i bogen och dödliga träffar, men sällan med sådant starkt skottecken, vilket borgar för den chockeffekt ECOSTRIKE utlovar, även om hon inte föll på plats.

ALLROUNDKULA JAG HAR SKJUTIT 3 SKOTT SEDAN ÄLGJAKTEN, och en räv, en dovhjort och ett vildsvin har fallit för spetsen av min Blaser R8. Samtliga har fallit på skottplatsen, med väl expanderande kula – utan onödig köttförstöring.

Norma ECOSTRIKE är en av de främsta kulorna jag kommer att stoppa i min bössa från och med nu. 92

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


INGÅNG

UTGÅNG

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

93


ALLT FÖR JAKT, FISKE OCH FRILUFTSLIV

Följ oss

www.facebook.com/accveouuit www.instagram.com/accveouuit

Varje vecka!

Nya produkter Tips & guider Kampanjer Tävlingar

Testa oss!

Besök www.activeoutfit.se eller vår fysiska butik på Vikdalsvägen 50 i Nacka.

Sveriges bästa sortiment Över 25 000 artiklar, växer varje vecka.

Sveriges nöjdaste kunder 35 000 nöjda kunder, bäst på prisjakt & pricerunner.

Personlig service Våra specialister vill hjälpa dig.

Sortimentsgaranti Om vi inte redan har det du söker, ordnar vi det inom 30 dagar.*

www.activeoutfit.se Kontakta oss på 08-515 100 06 eller info@activeoutfit.se *Mer informaaon och villkor för sorrmentsgarannn finns i köpvillkoren på vår hemsida.


1-6x24

2-12x50

2,5-15x56

Docter V6, 6x zoomväxel, brett

synfält och suverän tysktillverkad optik, allt i en smidig och lätt design!

Docter distribueras i Sverige av Lightforce Sweden AB - 0950-120 00 - www.lightforce.se

Förbättra ditt skytte med KKC!

Finns frästa för följande vapen:

Helt anpassningsbar till skytten så ger KKC-kolven lenare rekyl och bättre anläggning. GARANTERAT!

Blind kolv, även vänster Blaser R93, även vänster Blaser R8, även vänster Browning X-Bolt SA Carl-Gustaf / Husqvarna / Zoli 1900, även vänster • Låg vikt, ca 1,1 kg beroende på system Carl Gustaf 3000 • Justerbar kolvkam CZ 455 • Justerbar bakkappa, både längd & höjd Howa / Weatherby Vanguard, SA & LA • Ergonomiskt pistolgrepp Mauser M98 • Vridstyv & råstark Remington 700 SA & LA • Brun eller svart färg Ruger 10/22 Sako 75 III, IV Upplev känslan i din närmsta jaktbutik! Sako 85 XS, SA, SM, LA och Magnum Sako Quad Sauer 200 STR, även vänster Sauer 202 Schultz & Larsen Victory Schultz & Larsen Classic DL Tikka M55 & M65 Tikka Master 590 & 690 Diamondback ny design: Nättare format Tikka T3, även ivänster Bättre optik Tikka T3 Varmint

-bring our amazing world into clear view

Samma pris!

Från 12x50 till 8x28, pris från 2 390:Vortex Optics distribueras i Sverige av Lightforce Sweden AB - Umevägen 3B, 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - www.lightforce.se KKC distribueras i Sverige av Lightforce Sweden AB Umevägen 3B, 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - www.lightforce.se


Text & bild:

Johan Eklรถf

Smygjakt pรฅ brunbjรถrn

96

info@roslagensjaktvilt.se

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


SMYGJAKT PÅ BJÖRN

MED JOHAN EKLÖF Sedan jag var liten har jag nog alltid drömt om att få se en björn i skogen medan jag senare i livet bytte detta mot drömmen att faktiskt få jaga och kanske till och med lyckas skjuta sig en svensk björn. Dock visste man ju att denna dröm var just en dröm.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

97


Smygjakt pรฅ brunbjรถrn

98

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


I

SAMBAND MED MINA FÖRBEREDELSER läste jag

i jaktpressen bara dagarna innan att områden runt omkring vår jaktmark stängdes ner på grund av olovlig åtling. Detta lade lite mörker över känslorna kring årets björnjakt. Vad tänker jägare när de på detta sätt vill förbättra sina odds? Känner de att det kan försvaras? Känner de att de har rätten på sin sida? Jag gillar inte helt utvecklingen i Sverige kring björnjakten som förvandlats till en hets av kommandostyrka-inslag där special-team åker land och rike runt och erbjuder sina tjänster med sina stenhårda hundar, grova kalibrar och hårda attityd. Det finns absolut undantag men dessa kringresande specialister assisterar i nedläggandet av en stor majoritet av tilldelningarna. Vi hör om användandet av bilar, hundar och elektronik - allt för att öka oddsen till nedlagd björn under de där hetsiga första dagarna innan kvoten är fylld. Kåren kanske tycker det är rätt och bra men utvecklingen går allt tydligare mot detta faktum. Vårt modesta jägargäng väljer att angripa jakten på ett helt annat sätt. Vi resonerar att om man kan sin mark, letar spår, är tyst i skogen och har tålamod så har man chansen att uppleva björnjakt utan hundar under lugna och väldigt sportsliga förhållanden. Björnjakten skiljer sig inte mot annan jakt i det faktum att om man tänker på vinden och är tyst i skogen så ökar man sina chanser. Jag älskar att vi nu tre år i rad hade använt denna tanke, jaktteknik och varit lyckosamma mitt ibland denna högljudda testosteronexercis. Då jag själv faktiskt äger tre björnar, via mitt delägarskap i Roslagens Jakt & Vilt, har jag haft förmånen att prova att locka på dem med ångestskrik. Dessa björnar har aldrig kommit i närheten av något levande (eller dött) byte, men ändå reagerade de tydligt när jag en dag provade att blåsa i ångestpipan. Detta gjorde att jag bestämde mig för att detta år även prova att locka björn vilket blev lyckosamt, men om detta berättar jag lite senare.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

99


Smygjakt på brunbjörn

VID BJÖRNJAKT HOS OSS behöver man god mat,

inskjutet vapen, tysta skor, vindindikator, skjutstöd och ett trevligt morgonhumör. Med detta kommer man nämligen långt. Vi börjar alltid med att dela upp marken och dess vägar och spåra av dessa. Sedan samlas vi och går igenom vad vi hittat. Detta upprepas varje morgon och kväll. Beroende på utslaget lägger vi upp en strategi. Varje jägare får sedan ett område att ansvara för. Där får jägaren helt själv jaga efter bästa förmåga. Vissa ställen är inte lämpade att smyga omkring på medan andra avsnitt med mjuka mossar inbjuder till tyst smygjakt. Redan kvällen innan premiären hittade vi färsk spillning på en väg och lade upp jakten kring detta spår. 100

Jakt, Fiske & Friluftsliv

Det är otroligt hur mycket spår och spillning en handfull män under några dagar kan se i ett område och samtidigt hur lite björn man faktiskt ser. De är oerhört skygga och verkar verkligen göra vad de kan för att undvika kontakt. I samtal med Länsstyrelsen har jag fått veta att även när det gäller märkta björnar har de oerhörda problem att få synobservation av björn då de ligger och trycker samt hukande kryper ifrån deras personal som då via pejlen faktiskt ”vet” att det finns en björn där åtta meter bort bakom just den busken. Fascinerande tycker jag. Svensk björn är vidare hos mig ett sådant uppskattat vilt då det

www.vildmarken.se


inte går att ”köpa” som så många andra trofédjur i världen, det plus att det vid all rovdjursjakt verkligen inte finns några genvägar. Du måste göra dina timmar och jaga bra för att du skall lyckas. Det funkar helt enkelt inte att på pass stå och prata i mobil, göra upp en värmande eld med tillhörande kaffe och kaviarmacka. Du kommer lämna detta pass utan att varken ha sett eller än mindre nedlagt en björn. Ni som tidigare läst mitt reportage om vargjakt vet att jag där satt still i tolv timmar i iskyla tyst väntandes på varg. Riktigt så strikt känner jag inte att man behöver vara på björnjakt. Björnen är inte lika vaksam samt ger mer ljud ifrån sig som man har chansen att höra på avstånd. Ni får ta dessa

www.facebook.com/vildmarken

observationer med en nypa salt då detta bara är mina egna begränsade erfarenheter. Jag lägger upp min jakt på så sätt att jag fokuserar helt på att hitta ett område med mycket spår efter björn. De är väl som folk i allmänhet, tror jag, det vill säga de gillar att hänga hemma där de känner till allt samt vet om vad kylskåpet innehåller, tänker jag. Väl i ett sånt område är jag tyst och har hela tiden koll på vinden. Sedan är det det där med ”känslan”. Den är svår att förklara, men jag tror att alla fiskare och jägare vet vad jag pratar om: stället eller stunden när det

Jakt, Fiske & Friluftsliv

101


känns rätt. Så har jag känt båda gångerna jag skjutit björn i Sverige. Då har jag bara tittat på en plats och känt att ”här blir det bra”. Vi jagade söndag till onsdag och på måndagen antog jag ett svårforcerat område som låg väldigt otillgängligt med svår stigning och hala stenar. Väl uppe där marken planade av och det blev glesare mellan trädan stannade jag då magkänslan sade mig att här känns bra. Jag hittade en sten där jag satt tyst och spanade i flera timmar. Två älgar passerade vid olika tillfällen och gav mig båda gångerna nästan hjärtattack och slaganfall. Den sista älgen visade tydliga tecken på att något störde den bakifrån. Såg hur den nervöst tittade bakåt och jag minns att jag tänkte att något kanske finns där. Man hoppas ju alltid på björn, men vi alla vet hur liten den chansen är. Ytterligare kanske femton minuter efter den sista älgen lämnat mitt sällskap såg jag hur en flock fåglar kommer flygande och skränande från samma håll som älgen kommit från. Då ville jag tro jag att något var där och jag inbillade mig även att jag kände en närvaro bortanför de täta granarna som var cirka 50 meter rakt framför mig. Helt plötsligt ser jag en björnrumpa. ”Ja jävlar, det måste det vara”, hinner jag tänka. Skapar snabbt djurets linje i mitt huvud för att förbereda mig på skott. Osäkrat har jag gjort redan tidigare, men jag lägger an och bestämmer mig att när den visar sig i den öppningen så skjuter jag. Dock ser jag i siktet hur det lurviga vänder och otroligt nog gör helt om. ”Fick den vind eller gjorde jag nåt ljud?”, tänkte jag. Jag tänker igenom situationen några gånger men bestämmer mig för att jag inte tror att den är stött och att jag inte gjort bort mig. Ilskan sköljer över, men samtidigt känner jag en glädje över att jag otroligt nog fått se björn i år igen. Jag inbillar mig dock att jag fortfarande hör något där björnen försvann men ser inget trots att jag ställer mig på tå. Jag står kvar på den stenen någon timme innan jaktledaren kommer förbi mig. Jag redogör för situationen och vi går bort där jag senast såg björnen. Där blir allt klart. Den har alltså varit på väg rakt in i mitt sikte när den fått vittring av ett jordgetingbo, vänt helt om och satt sig precis utanför mitt synfält och grävt upp och ätit. Jag kände mig helt knäckt. OM jag bara gått fem meter åt höger och litat på att jag faktiskt hörde något hade jag sett hur den suttit där och ätit och således kunnat anpassa och komma till skott. Naturligtvis släpper en jägare inte en sådan händelse utan vidare utan förloppet spelas upp och man analyserar ifall man skulle gjort något 102

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


annorlunda. I mitt fall var det nog just det att tro på det man hör och faktiskt titta efter. Men dagen efter när morgonpasset endast resulterat i en retlig monstruös blåbärsskit bestämde jag och jaktkamrat Magnus oss för att prova locka björn. Magnus är en mycket duktig och erfaren jägare som man lär sig mycket av. Vi var överens om lockställe samt att han skulle hålla i lockpipan. Vi valde en amerikansk variant som skulle imitera ett ångestläte från älgkalv. Första stället gav noll förutom en räv som halvt höll på att hoppa in i bröstfickan. Även rovfåglar visade sig mycket intresserade så vi kände att vi fått till ljudet bra. Efter att ha bytt ställe till ett vackert hygge där synfältet var gott nog 800 meter åt alla håll. Vi lockade där i två timmar. Efter cirka 1.45 pekade Magnus på några fåglar som skränade mot vägen och sa att vi nu nog hade räv på gång. Vi såg aldrig någon räv, men när vi kom ut på vägen ser vi direkt att en björn har kommit på vägen, tittat på oss genom en lucka i bladverket och i panik sprungit in i skogen på motsatt sida. Vad kunde vi säga? Vi bara skrattade då vi insåg att en björn faktiskt kommit på lock och kommit på det enda stället vi inte hade koll på, det vill säga vägen där bilen stod parkerad. Det blev i alla fall en bra historia kring middagsbordet den kvällen. På onsdagsmorgonen den sista dagen följde vi våra rutiner med att spåra av vägar, men utan att hitta något. Vi tog ett snabbt möte i skogen och frågade hur alla kände. Jag sa direkt att jag ville tillbaka till det område där jag på måndagen sett björnen. Platsen är ett helvete att komma upp till men där hade jag ju i alla fall varit nära och jag kände som sagt inte att jag stött den björnen. Alla gav sig av till de områden de kände mest för och jag gav mig upp på berget mot det område jag trodde kunde ge mig en chans. Morgonen var blöt och vätan på alla träd gjorde mig dyblöt på vägen upp. När jag kom tillbaka till platsen jag jagat på några dagar tidigare kände jag åter känslan av att det var ”rätt” här. Jag smög mig in i skogen och såg till att gå på mossa som gjorde att jag förflyttade mig tyst. Klockan var strax innan sju på morgonen och solen började att gå upp och ljuset trängde igenom den glesa skogen. Jag satte mig på en mossbeklädd sten och njöt av solen och skogen. I mitt huvud började jag planera hemfärden och göra upp ett tidsschema. Då plötsligt hör jag inifrån skogen hur något frustar. Björnar låter ganska mycket och jag vet Spillning från både björn och varg på samma plats. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

103


Text & foto:

Staffan Johansson

Smygjakt Andjaktpå ibrunbjörn Pålsboda

staffan@vildmarken.se

Bild från fjolårets lyckade björnjakt. 104

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


direkt att det är en sådan. Man får puls, benen blir ostadiga och det är långt ifrån att sikta på älgprovets älgbild. Allt blir svårare och tiden står still. Det finns så många misstag du nu kan göra. Det är så mycket som kan hända vilket skulle leda till att tillfället gick förlorat. Du vet detta om du jagat mycket. Jag hör igen hur den andas och jag försöker att se något. Jag osäkrar och svänger kroppen hukande helt runt så att jag nu har ansiktet direkt mot ljudet. Men jag ser inget. Hur kan jag inte se något tänker jag? I den glesa skogen står en tät gran. Jag förstår att björnen är under den granen. Precis då kommer björnen ut och den går nu snabbt ut från sidan av granen. Jag är beredd och lägger an och så fort jag får in björnens bredsida i mitt Zeiss så trycker jag av. Den där smällen i den tysta morgonskogen. Jag ser hur hon reagerar tydligt på skottet och jag tycker jag gjort det bra. Det känns bra men hon är nu borta efter att hon försvunnit bland stenar, ris och träd. En ny kula ligger redan i loppet men nu finns inget att skjuta på. Tystnaden. Tankarna. Man kommer till sans och hör sin egen andning. Vad gör jag nu tänker jag? Jag har inte direkt lust att tre kilometer från närmaste väg ensam gå efter vårt största rovdjur. Telefonen ringer och det är jaktledaren Perra som hört skottet. Vi skriker och skrattar. Jag hoppar upp och ner där på min sten. Vi bestämmer att jag väntar 10 minuter innan jag går fram. Jag lyckas hålla mig i två minuter, sedan osäkrar jag bössan, tar ett djupt andetag och går darrigt fram emot platsen jag uppskattar som skottplats. Där ser jag blod sådant där perfekt blod med lungbitar i. Glädjen. ”Jaaaaa”, tänker jag. Men var är björnen? Blodspåret leder in i skogen. Efter cirka fem meter tar spåret slut och tvivlen tar vid. Jag går vidare in i skogen, men ingen björn. Vad hände? Åter sätter jag mig ner och funderar. Telefonen ringer, men jag struntar i att svara. Jag vänder tillbaka till skottplatsen och där ligger hon på rygg. Jag ser hur hon ligger mot ett träd rullad över på rygg. Jag ser hur hennes värme stiger som ett moln i motljuset mot solen. Björnen är död och jag har gjort det igen. Galet. Hon ligger max tio meter ifrån där jag suttit och tvivlat. Hur hade jag kunnat missa henne? Känslan att få gå fram och röra vid en björn som man precis nedlagt är svår att förklara, det är nog något man måste varit med om själv för att förstå. Men faktum är att de flesta av Er som läser detta tyvärr aldrig kommer skjuta en svensk björn. Statistiken talar emot det. Glöm dock aldrig att väldigt få djur blir skjutna i soffan hemma framför tv-n. Jag sätter bössan mot trädet hon ligger vid, sätter mig ner och lutar mig mot hennes fortfarande varma kropp. Hennes päls är lurvig och tjock och min rygg borrar sig ner i den. Jag sitter där i skogen med solen i ansiktet och väntar på bärhjälp. Jag fick sitta så i kanske en timma och det var en underbar timme. Jag ville aldrig att tystnaden skulle störas av mina kompisar som var på väg för att gratulera och agera bärhjälp. Att få ner henne från berget var ett helvete, men man tänker att varje steg är en del i en lyckad björnjakt. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

105


Nya k624i! Bättre k624i! Nya

Never miss Never miss THE MOMENT! Never miss THE MOMENT! THE MOMENT!

• upplösning ! Bättre 24i 6 • kontrast k •N upplösning ya Välj sida för vindjustering, ny förbättrad optik och ergonomi. • reglage • kontrast • reglage

För full kontroll över alla reglage i skyttepositionen så kan högerskytten nu välja att ha sidojusteringen på vänster sidan av tuben. Titta med vänster öga och se För reglage så kankvar högerskytten nu välja alla full tre kontroll reglage,över tittaalla med högeri skyttepositionen öga och målet ligger under riktmedlet. att ha sidojusteringen på vänster sidan av tuben. Titta med vänster öga och se alla tre reglage, titta med höger öga och målet ligger kvar under riktmedlet.

www.kahles.se www.kahles.se Läs mer på - www.kahles.se

Bolthorn

- Tillverkad i hårdeloxerad 6082 T6 aluminium - Sidopaneler och pistolgrepp i komposit - Fyra picatinnyskenor på framstocken - En picatinnyskena på bakstock för ex. monopod - Bakkappan justerbar i längd och höjd - Kindstöd justerbart i höjd - Kindstöd och bakkappa justeras utan verktyg - Justerbar längd mellan pistolgrepp och avtryckare - Adapter för vikbar kolv som tillbehör - Finns till Sauer 200 STR, Tikka T3, Howa 1500 och Remington 700

GRS distribueras i Sverige av Lightforce Sweden AB - Umevägen 3B, 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - www.lightforce.se


In Trail we trust.

EN

NYA

NT

Ä N N T A N GE P S

Den ultimata hundförarbössan. Med en piplängd på endast 47 cm, rembygelfäste på pipan och på sidan av kolven, blir detta ett mycket kompakt vapen. Signalfärgad kolv och löstagbart magasin. Kan fås med den nya spänntangenten från Mauser.

M12 Trail


Text & foto:

Björn Taavo

Lockjakt på älg i Västerbotten

magasin@vildmarken.se

LOCKJAKT PÅ

ÄLG

BJÖRN TAAVO är 32 år och bor i Hällnäs, en liten by i Västerbotten, tillsammans

med sina barn, sin fru och deras Hällefors-tik, Sessi. Jakt- och naturintresset har legat Björn varmt om hjärtat ända sedan barnsben och nedan berättar han om sitt senaste äventyr i skogen: en händelserik lockjakt i hemtrakterna.

108

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


LG www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

109


Lockjakt på älg i Västerbotten

110

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


V

i gör upp en plan om att åka ut till ett område som vi sällan brukar jaga på. Det är ett stort berg, omgivet av stora hyggen, myrmarker och väldigt nära till rågrannarna. Detta gör det svårjagat med hund. Jag och Johan bestämmer oss för att sitta på södra sidan av berget medan Andreas sätter sig på norra delen av berget. Vi parkerar bilarna några hundra meter från platsen och smyger oss sakta fram till den kulle där vi bestämt oss för att sitta och sätter oss ned för att spana av läget en stund. Vi har utsikt över ett litet hygge och en myr med en grusvägväg emellan oss och hygget, något som i efterhand visades sig vara till vår nackdel då dikeskanten var väldigt igenvuxen. Efter cirka 15-20 minuters sittande och lyssnande så börjar jag locka och det dröjer inte länge förrän vi får ett svar från en tjur (ooah ooah) samtidigt som vi tydligt hör hur den börjar vandra emot oss, cirka 300-400 meter ifrån oss. När tjuren dyker upp på hygget framför oss ser vi samtidigt att en älgko visar sig i riset. Älgarna börjar locka på varandra och tjuren drar med hornen i träden. Jag tar en titt på Johan och noterar att han är väldigt imponerad av vad han ser. Det går nästan att höra pulsen på honom.

”Detta är ju som ett zoo” Det är fortfarande gryning och ännu ganska mörkt ute vilket gör det hela ännu mer spännande. Efter att vi suttit och spanat på kärleksparet nedanför oss en liten stund så börjar jag locka igen. Då visar tjuren ännu starkare intresse för oss och rusar rakt emot oss i mörkret. Den lockar som tusan samtidigt som den springer fram som ett tåg vilket får adrenalinet att pumpa ut i blodet för både mig och Johan. Men därefter tvärstannar den i riset i dikeskanten och vägrar göra sig synlig. Vi hör hur den lockar och drar med hornen men tyvärr går den nedåt efter hygget för att stanna med kon. Jag fortsätter att locka och nu får jag ytterligare svar från en till tjur längre bort. Vi hör hur kvistar knäcks och hur den springer efter myren. Jag och Johan kollar på varandra och säger att ”detta är ju som ett zoo!”. Nu slutar dock älgarna på hygget att visa oss intresse. Istället går de ner på myren där även den andra tjuren dyker upp. Där nere startar ett skådespel som nog inte många får vara med om. Tjurarna börjar stångas och kraftmätas för att visa sig störst. Jag och Johan njuter i fulla drag av det vi får vara med om. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

111


Lockjakt på älg i Västerbotten

112

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

113


Rasmus Boström inför Lockjakt björnjakten på älg i Västerbotten 2016

114

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Tolvtaggare fälld Efter att ha suttit i cirka 1,5 timma så får jag ett mms av Andreas där det står att han har fällt en fin tolvtaggare. Jag och Johan beslutar oss för att avbryta vår jakt eftersom älgarna nu börjat röra sig ut från området och ljuset har nu kommit. Vi packar ihop våra saker och beger oss till Andreas för att gratulera, hjälpa honom med älgen samt att få lyssna på historien om hur det gick till. Han berättar minst sagt inlevelsefullt. Ganska fort hade Andreas upptäckt en fin tjur som stod i hyggeskanten nedanför honom tillsammans med en ko. Efter att han hade lockat en stund så hade han upptäckt en till tjur som kom vandrandes www.facebook.com/vildmarken

långt ifrån mot honom och de andra älgarna för att ansluta sig till gruppen. Efter att han suttit och lockat på dem en stund så beslutade han sig för att smyga närmare för att komma till skott då älgarna inte ville röra sig närmare honom. Efter att ha smugit sig in på cirka 150 meter så tog han chansen till skott - något som slutade bra med en fin tjur. Vi tände en brasa, tog ur älgen, grillade och samtalade i väntan på att få hjälp med transporten ut ur skogen. Johan var helt såld på lockjakten nu. Han berättade att han suttit och skakat av adrenalin när tjuren rusat emot oss och hur imponerad han var över att vi fick fram så många älgar. Han var helt enkelt väldigt nöjd över morgonen, trots att han ej själv fått läge för skott.

Jakt, Fiske & Friluftsliv

115


UPPLEV NÅGOT NYTT! TA JÄGAREXAMEN MED VILDMARKEN JÄGARSKOLA. Jakten i Sverige är väldigt varierande och ställer stora krav på jägarna. Utbildningen som leder till jägarexamen ger en bred kunskap om olika arter, lagstiftning rörande jakt och vapen, hanteringen av vapen, tillvaratagande och de olika jaktformerna. Nu finns chansen att genomföra den här utbildningen under 3,5 dagar med Vildmarken Jägarskola. Vi arrangerar kurser med större grupper men erbjuder även individuell kurser för 1-2 personer. Skicka en intresseanmälan via

www.vildmarken.se/jagarexamen så berättar vi mer.


Text & foto:

Anders Lindström

Tankar om eftersök

info@activeoutfit.se

E H N E R A F R E , R A TANK AKTISKA TIPS R P H K OC Ö S R E T F E V A R Å 35 T L I V T A D A K S

118

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


ETER N Å R F S PÅ

DET FINNS MÅNGA DUKTIGA EFTERSÖKSJÄGARE I SVERIGE som gör ett stort och viktigt jobb för att ta hand om skadat vilt och minska onödigt lidande, ett viktig jaktetiskt ställningstagande och även en samhällsnytta som landets eftersöksjägare bidrar med för att ta hand om vilt som skadats i trafiken. Efter 35 års erfarenhet av eftersök i jaktliga förhållande och 20-25 år av kommunalt anlitad eftersöksjägare tänkte jag här dela med mig av några tankar kring eftersöksjakt. Att vara eftersöksjägare är en stor uppoffring där Murphys lag (även kallad "Lagen om alltings jävlighet") ofta råder. Med andra ord är det när man är som minst förberedd och när det passar allra sämst som någon ringer och säger att ett vilt är påkört eller att det finns vilt som har skadats. Det är då det gäller att vara organiserad och ha allting som man behöver färdigpackat i en eftersöksväska. Det största problemet när man får ett samtal från polismyndigheten om ett påkört vilt är att platsen där olyckan ska ha skett sällan är där den uppges vara och nästan aldrig är korrekt utmärkt. Att gå mitt i natten på en livligt trafikerad landsväg med en hund i koppel är förknippat med väldigt stora risker. Det är därför som eftersöksjägarens utrustning är så viktig. Vi börjar med klädseln; vanliga jaktkäder som grund fungerar utmärkt, men utöver det behöver man mycket synliga överdragskläder eller signalväst. På senare år har det kommit mycket bra jaktjackor i signalfärger som är försedda med påsydda reflexband. På fötterna är kraftiga kängor att rekommendera, då det är mycket svårt att se var man sätter fötterna i mörkret. Det är inte så roligt att mitt i natten i slutet av november bryta eller stuka en fot några kilometer ut i skogen. Eftersöksjägarens viktigaste verktyg är ficklampan. I dagsläget finns det en uppsjö av olika lampor av olika modeller att välja på. En pannlampa är väldigt bra att ha och man bör också komplettera utrustningen med en handburen ficklampa. Utöver det bör även vapnet ha en lampa monterad så att man kan skjuta djuret i mörkret. Personligen prioriterar jag livslängd på batteriet framför ljustyrka. En jättestark lampa som lyser i 2530 min är värdelös att använda vid ett eftersök. Istället bör man välja en modern LED-lampa med minst 2-3 timmars lystid. En elektronisk GPS och en kompass är alltid bra att ha. GPSen gör det lätt för dig att markera ut var djuret ligger och underlättar orienteringen enormt. En kompass tillhör grundutrustningen och sviker aldrig när GPSen får slut på batterier eller slutar fungera av någon anledning. Frågan om vilken hund som är lämpligast att använda på eftersök kommer upp i varje samtal som rör ämnet. Generellt har alla hundar bra näsor och kan därmed användas. Hur bra de är handlar framförallt om träning. Självklart finns det hundraser som är bättre än andra och som har mycket av spårningen medfödd, vilket gör att behovet av träning minskar. Med det sagt tänker jag låta bli att försöka lista vilka raser som blir de bästa eftersökshundarna för att undvika att göra mig ovän med folk i onödan, erfarenheten säger att hundar av många olika raser kan bli utmärkta eftersökshundar med rätt träning. Hundens utrustning finns det också en del att säga om. En lång och trasselfri spårlina tillhör grundutrustningen, tillsammans med en spårsele. En spårsele är bäst då hunden har fått lära sig att inte dra när den går i koppel och har halsband.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

119


Det kan vara stor skillnad på att göra ett eftersök på ett påskjutet vilt och ett som är trafikskadat. Det påskjutna viltet släpper så gott som alltid blod även om vi människor inte ser detta. Hundarnas näsor kan dock plocka upp detta. Trafikskadat vilt behöver å andra sidan inte ha fått några sårskador över huvudtaget, men kan ha inre skador eller brutna ben. Problemet när man ska göra eftersök på jakt är ofta att man har jagat med samma hund som man ska göra eftersöket med, vilket man bör undvika så långt det är möjligt. Den hund som använts vid jakten är ofta kvar i sitt "jaktläge" och kommer att reagera mer på syn och rörelse än med sin nos. Har man möjlighet att plocka fram en eftersökshund som inte har jagat under dagen är det oftast den bästa lösningen. Men självklart, har man ingen utvilad hund och bilen är långt borta då får man ta den bästa hund som man har till hands.

Tankar om eftersök

Frågan är ofta uppe på tapeten hur snabbt efter en skadeskjutning man ska gå på ett vilt. Den gängse regeln är att man ska vänta en timme innan man påbörjar ett eftersök. Men tiden kan korrigeras om man har erfarenhet av liknande situationer. Med erfarenhet kan man göra en bedömning av skottplatsen samt mängd och typ av blod för att se om man lika gärna kan gå på direkt. Gör man bedömningen att detta är lämpligt kan det vara rätt beslut, eftersom meningen alltid är att djuret ska slippa lida i onödan. Vildsvinet är lite annorlunda vid eftersök då det har en tendens att gå väldigt långt och rakt även med relativt kraftiga skottskador. Man får där väga in risken med att kliva in på en skadeskjuten stor gris som mycket väl kan attackera dig eller din hund mot att låta djuret ta en lega och låta det självdö. När det gäller eftersök på gris och älg så kan man använda ställande hund, men det allra bästa är alltid ett långsamt och noggrant eftersöksekipage som lugnt och effektivt gör en spårning efter viltet. Vapnet för ett eftersök ska framförallt vara stryktåligt. Kalibern spelar inte särskilt stor roll, men kan man hantera kraftigare kalibrar så är det naturligtvis bättre. Siktet på vapnet kan antingen vara öppna originalriktmedlen eller ett rödpunktsikte. Kikarsiktet är inte lämpligt att använda på ett eftersöksvapen, men ibland när ett eftersök ska göras under jakten har man inte tid att byta utan får ta det som man har i handen. Eftersök är ett komplext och intressant ämne inom jakten och det går att skriva hur mycket som helst, men detta är mina övergripande tankar och erfarenheter. Om du har frågor kring eftersök, utrustning eller annat som har med jakt och vapen att göra är du alltid välkommen att kontakta oss på Active Outfit! Med vänliga hälsningar, Anders Lindström, Active Outfit

120

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Lapua Mega

Med upp till 97% restvikt och uppbyggd med en blykärna och en kopparmantel som är mekaniskt bondad är detta en kula framtagen för storviltsjakt.


Matlagning & recept

grilla Jimmy S Förkläde från Rondigi

122

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


at med Stening Bonden, entreprenören, grillentusiasen och inte minst jägaren Jimmy Stening tar plats i Magasin Vildmarken. Senast kunde man se honom i TV4-programmet ”Grillmästarna” där Sveriges bästa amatörer gör upp om den åtråvärda titeln. Jimmy kommer återkommande att laga mat tillsammans med oss på Vildmarken och bjuda på hans främsta viltrecept. I detta nummer provar vi på att göra vår egna viltkorv, på både vildvin, rådjur och älg. Och av smeten som blev över, gjorde vi viltburgare utöver det vanliga. Till efterrätt visade han oss hur man slänger ihop en jägarmässig älgkaka. Lycka till med recepten!

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

123


Matlagning & recept

I detta nummer ser du en specialbyggd rökgenerator till Jimmy Stenings Big Green Egg. Läs mer på om Big Green Egg på www.biggreenegg.eu 124

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Rökgenerator #MFSG Kall- eller varmröka i din grill. #MFSG, en rökgenerator av klass. Perfekt för dig som älskar att röka. Funkar lika bra att kallröka som att varmröka med. Man monterar den på sin grill eller smoker, och fyller röret med rökspån. Kopplar in pumpen och slår på den på önskad effekt. Därefter tänder man spånet med en vanlig tändare eller en stormtändare via de två hålen på sidan längst ner på röret. Sedan är det bara att luta sig tillbaks och låta röken göra sitt. Genom att styra luftflödet på pumpen styr man mängden rök som genereras. Röken skall inte vara gul, då blir det en besk smak. Försök ställ pumpen så att röken som kommer är vit och len. Detta är ett hantverk. En rökgenerator tillverkad i 304 rostfritt. Laserskurna delar som sedan handsvetsats. Denna rökgeneratorn är av kvalitét och klarar vara utomhus i alla väder. I detta nummer ser du en specialbyggd rökgenerator till Jimmy Stenings Big Green Egg. Flame Boys-brännare från vikingsun.se

www.facebook.com/vildmarken

Läs mer på www.backyardhero.se

Jakt, Fiske & Friluftsliv

125


Matlagning & recept

SP

Vi har använt en anuell korvstoppningsmaskin/ korvspruta med en kapacitet på 3 liter. Kraftig konstruktion i rostfritt stål. 3 olika munstycken medföljer. Du hittar den på bagarenochkocken.se

126

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Gör din egen kött- eller fiskfärs i en köttkvarn från bagarenochkocken.se

PICY BBQ-SAUCE från BBQ.SE

Porsche knivar från vikingsun.se

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

127


.. gor din egen

viltkor

.. alg, radjur & vildsv o

VILDSVINSKORV INGREDIENSER

• 2 kg vildsvinskarré • 500g vildsvinsbog • 500g grisspäck • 2% salt (30% av detta nitritsalt) • 1dl Rosmarin färsk finhackad • 1dl Basilika färsk finhackad • 1 vitlök • 0,5 L Ale öl • Man kan lägga till 1 burk soltorkade tomater en finhackad chili för att få lite mer sting och smak.

GÖR SÅ HÄR Börja med att lägga kvarnhuset i frysen kvällen innan till köttkvarnen så det är väl kylt under själva malningen av köttet, skär köttet och späcket i grova bitar (ska du äta korven inom en vecka så kan du använda vildsvinsspäck, under längre lagring finns risk att viltsspäck härsknar använd då späck från tamgris). Kör på största hålskivan när du maler köttet så man får ordentliga bitar i korven. När du har malt så salta in färsen med 2% av totala vikten för att binda vätskan (blanda in saltet) och smaken låt stå över natten. Finhacka rosmarin, basilikan samt chilin och soltorkade tomater och ta fram köttet och blanda i med valfri öl (jag tog Phoenix RED ALE från Mälardalens Brewing CO lokalt bryggeri) ca 50cl för att få en smakdimention till.

Färska örter från s

Använd svinfjälster och skölj detta ett par gånger (finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer annars fråga så tar de hem). Detta går att göra i hushållsassistenten som köttkvarnen eller korvspruta som är allra bäst då du kan styra hastigheten själv. Mal färsen i den gamla handvevade köttkvarnen lugnt och metodiskt utan stress. Fyll nu kvarnhuset/ korvsprutan med smeten och trä på fjälstret (glöm inte att olja in korvhornet med matolja innan, det glider lättare då. Nu när fjälstret är fyllt ca 5m korv, nu kan du välja 3 olika sätt: 1. Lägg korven i kylen så att den får sätta sig, Dag 2 är det dags att steka eller grilla korven och njut. 2. Kallrök korven med grillen eller rökskåpet under 30grader. 4. Varmrök korven så att innertemperaturen är ca 45grader, låt vila vaccad eller i plastpåse så att röksmaken sätter sig, gäller även den kallrökta korven, sen kan du grilla eller steka korven och njuta av den egna korven 96% kött. Servera korven i ett bröd med bostongurka.

128

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


ÄLGKORV INGREDIENSER

rv

vin

* 2 kg älgkött * 0,5 kg fläskkarre * 0,5 kg späck (ej svålen) * 2 tsk cayennepeppar * 1 hel finhackad vitlök * 1 tsk fänkålsfrön malda * En nypa timjan * En nypa muskotnöt * 3st mortlade lagerblad * 30 gram nitritsalt

GÖR SÅ HÄR Mal kött, karre, späck genom en grov hålskiva.Blanda vitlök kryddor med lite vatten/öl till en smet, rör sedan ihop med den malda köttblandningen, blanda väl. Gör ett stekprov och kolla att kryddningen är bra, det variera mellan gångerna. Bli inte förvånad om kryddningen känns stark, en del av smaken kommer att försvinna vid rökningen och torkningen. Vill man ändå ha ner kryddningen kan man tillsätta en skvätt whiskey. Låt stå ett dygn i kylskåp. Fyll korvsprutan och trä på fjälstret, helst nån smalare variant typ fårtarm, men det funkar även med krokfjälster.

svegro.se

Rök i ca 55 grader till korven fått färg höj tempen sen till 70 grader rök till korven fått en innertemp av 67 grader. Försök hålla nere tempen i röken finns annars finns risk att korven blir torr. Häng på tork svalt (5 grader) ca två veckor.

RÅDJURSKORV INGREDIENSER 2 kg rådjurskött(bog) 0,5 kg köttfärs vildsvin 0,5 kg späck 1 burk soltorkade tomater 1 gullök 1 spansk peppar 1 hel vitlök 1 kruka timjan Vitpeppar

GÖR SÅ HÄR Blanda ingredienserna som korven och kallrök korvarna i 12 timmar med rökgeneratorn #mfsg (finns fästen till flera grillar och rökskåp på marknaden). Nu kan du antingen steka/grilla eller varför inte hänga korven ca 14 dagar för att avnjutas.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

129


Forma perfekta, runda hamburgare i denna press. Fördelen med denna press är att den kan användas på grillen. Se mer på bagarenochkocken.se

g n i s s e r d het

Red Devil Cheddar Ost från FB Ostaffären i Strängnäs

.. algburgare

HAMBURGARNA görs på korvsmeten som blir kvar i korvsprutan och blir ca 2 st 140 gram burgare av finaste sort, som också går att frysa in och ta med i ryggsäcken på jakten för att grilla vid lägerelden. Idag gjorde vi älg- samt vildsvinsburgare i en hamburgerpress från Bagaren och Kocken som går att ställa direkt på grillen eller glöden så hamburgarna tillagas i pressen och blir saftiga. Till hamburgarna så har jag valt att bara ha grillat hamburgerbröd, sallad, lök, bbqsås, Red Devilcheddarost samt en egen hamburgerdressing. Det är enkelt och gott och framhäver de vilda smakerna.

DRESSING 2 delar majonnäs 1 del créme fraiche 2 delar bostongurka En nypa salt 2 nypor nymalen svart och vitpeppar

GÖR SÅ HÄR Rör ihop ingredienserna så de blandar sig, smakar av och njut av din egna hamburgerdressing som tog 1 minut att göra. Vill man ha en lite spicy dressing så man man ha i lite cayennepeppar eller en god chilisås efter eget tycke och smak.

130

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


g

vildsvinsburgare

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

131


132

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

133


.. : t t a r r e t ..ef

jagarens enk INGREDIENSER 4 äpplen 4 msk muskovadosocker 1 msk kanel 50g smör 2 kanelbullar 2 dl vispgrädde 2 nypor salt

GÖR SÅ HÄR Klyfta äpplena och lägg de i en stekpanna med en rejäl klick smör och muskovadosocker samt kanel. Stek äpplena så att de nästan är mjuka men behåll lite tuggmotstånd, smula ner kanelbullarna och salta samt vänd runt ett par gånger, tillsätt den vispade grädden i pannan.

134

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Beställ din OFYR via www.ofyr.nu, ange rabattkod ”jimmystening”

.. kla appelkaka

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

135


I en helt ny jaktfilm tar Härkilas Kjell Lennartsson och hans fru Ingela med oss till Namibia i Sydafrika. Det är en film som bjuder på fascinerande miljöer och ett exotiskt djurliv – en stor upplevelse för Kjell och Ingela förstås, men även för oss tittare. Vi på redaktionen bjuder härmed alla som läser Magasin Vildmarken på en fri visning av ”En Älgjägare i Afrika”! Allt ni behöver göra är att klicka på länken på nästa sida.

EN ÄLGJÄGARE I AFRIKA MED KJELL LENNARTSSON

136

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Klicka här fÜr att se filmen helt gratis!

Speltid: ca. 1 tim 30 min

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

137


I nästa nummer...

SkogsfĂĽgeljakt


Jakt efter Ibex i Djingis Khan

Actionfylld drevjakt


Missa inte nästa tidning! Prenumerera pü vildmarken.se/prenumerera

Vildmarken nr 9 2016  

Jaktsäsongen är äntligen igång för fullt och vi har nyligen även fått börja släppa våra rådjurshundar i skog och mark. Men störst fokus unde...

Vildmarken nr 9 2016  

Jaktsäsongen är äntligen igång för fullt och vi har nyligen även fått börja släppa våra rådjurshundar i skog och mark. Men störst fokus unde...