Page 1

MAGASIN VILDMARKEN SVERIGE

NUMMER 1 2020

Jakten på

GAMMELTUPPEN GEMSJAKT

I ALPERNA STAFETTPROFILEN PER NORDWALL

för 7 tipsgäddor is tröga JAKT- & FISKE PRYLAR

TOBIAS ERIKSSON TILLAGAR TJÄDERBRÖST

HUNDSKOLAN

FOSTRAN OCH INLÄRNING KNIVSKOLAN: SÅ SLIPAR DU DINA KÖKSKNIVAR


DESIGNA DITT SKÅP! Fr.o.m. nu kan du specialdesigna ditt egna vapenskåp från oss med ditt favoritmotiv på framsidan! Välj skåpsfärg, inredning och bild som ska pryda skåpet - så fixar vi resten!

Läs mer om designskåpet på

www.scandinaviansafe.se


SIMPLY BETTER SHOOTING R8 Ultimate The R8 Ultimate sets a new standard in terms of functionality and design. The two-piece ergonomically designed thumbhole stock ensures a completely relaxed shooting position, as well as optimal control of the rifle when firing. With the newly developed, modular stock options, the R8 Ultimate and the R8 Ultimate Silence are exactly tailored to your individual needs. More information: www.blaser.de info.se@blaser-group.com Blaser Group AB - Lastvägen 7 - SE 231 62 Trelleborg


NEW 2 ,5 - 10 X 50

KOM PA KT, S L A N K OC H M E D KVIVSKAR P K A N TS K Ä R PA LY FT E R ST EINER RANG ER D I N ST U DSA R E T ILL NYA HÖJD ER. K L ASS I S K 4 X ZO OM M ED D RYGT 9 0% L J U ST RA N S MI SS I ON, JUST E R BAR B E LYS N I N G O C H K LASSLEDAND E SY N F Ä LT G E R D I G FÖR D ELAR NA D U V I L L H A . RA N G E R SE R IE N FINNS I FEM O L I K A F Ö R STO R I NGSVAR IANT E R SÅ D U K A N V Ä L JA D E T SOM PASSAR D IG B Ä ST. 1 - 4 X 24, 2- 8X 42 , 2 , 5 -1 0X5 0, 3 -1 2 X 5 6 O C H 4-1 6X 5 6 .

WWW.SAKOSVERIGE.SE


/ Inledning / CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Jakten på gammeltuppen Tjädern har en framträdande roll i det här numret och Joakim Nordlund följde med Andreas Vennberg för att dokumentera en toppfågeljakt i Norrland där gammeltuppen var målet. Även matlagningen går på tjädertemat i det här numret och den här gången dukar Tobias Eriksson upp just tjäder, med smörad savoykål och konjaksås. En strapatsrik upplevelse med fantastisk natur, stundtals svindlande höjder och en sällsynt träningsvärk – så beskriver Vildmarkens Kim Rangberg Skanslie jakten på gems i de franska alperna. I det här numret berättar han, på något skakiga ben, om sin hisnande och minnesvärda upplevelse. Vi har även fått en pratstund med Joséphine Veen Huis, projektledare Hund under Swedish Game Fair, som just nu sätter ihop ett riktigt häftigt hundprogram inför 2020. Och när vi ändå är inne på Swedish Game Fair 2020 så kan vi avslöja att det kommer bli Knivskolan Live med Mattias Landgren från Tormek under nästa mässa. Håll er uppdaterade i våra kanaler för mer info om det inom kort. Men redan nu kan ni lära er mer om Mattias knep för hur man får sina köksknivar riktigt vassa! Varje månad delar Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, med sig av sina bästa tips vad gäller jakthunden i träning och jakt. I det här numret kan ni läsa om hans tankar kring allmän fostran och inlärning. Även fiskeälskarna har högtidsstunder att se fram emot på de kommande sidorna, bland annat avslöjar John Zafaradl hur man överlistar de stora och svårflörtade isgäddorna. Dessutom blir det i vanlig ordning pryltips för både fiske och jakt. Den här gången har vi bland annat testat Arlo Go och frågar oss om det möjligtvis är framtidens typ av åtelkamera! Trevlig läsning, önskar vi på redaktionen.

staffan@vildmarken.se

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Olle Sirén

Magnus Skoglund

Redaktör

Jimmy Stening

Mat & dryck

jimmy@stening.se

Mattias Westerlund

Ekonomi

Hundexpert

olle@vildmarken.se

6

Kim Rangberg Skanslie

Marknadsföring

magnus@vildmarken.se

Webbansvarig

magasin@vildmarken.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

för 7 tipsgäddor is tröga

GEMSJAKT

I ALPERNA STAFETTPROFILEN PER NORDWALL

JAKT- & FISKE PRYLAR

TOBIAS ERIKSSON TILLAGAR TJÄDERBRÖST

HUNDSKOLAN

FOSTRAN OCH INLÄRNING KNIVSKOLAN: SÅ SLIPAR DU DINA KÖKSKNIVAR

På omslaget jakt efter gammeltuppen.

kim@vildmarken.se

Försäljning

Jakten på GAMMELTUPPEN

I det här numret får vi följa med

Chefredaktör, Magasin Vildmarken

Staffan Johansson

NUMMER 1 2020

Andreas Vennberg när han ger sig ut på

Staffan Johansson

Chefredaktör

MAGASIN VILDMARKEN SVERIGE

Nikki van Riet

Grafisk form

nikki@vildmarken.se

Stefan Vänersand

Key Account Manager stefan@vildmarken.se

Mattias Lilja

Jaktreporter

magasin@vildmarken.se

Henrik Klasa

Testpilot

henrik@vildmarken.se

Tobias Eriksson

Mat & dryck

magasin@vildmarken.se

Frederik Bülow

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Thomas Lindy Nissen

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Jens Ulrik Høgh

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE

1


/ vildmarken

Vildmarken Magasinet Norden AB Telefon: 010-459 90 11 E-post: magasin@vildmarken.se Besöksadress: Västra Torggatan 19, Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson

154

60

10 Stafettprofilen 12 Test av åtelkamera: Arlo Go 24 Gemsjakt med Leica 38 Pryltips 60 Tjäderjakt 74 Josephine inför Swedish Game Fair 84 Drevjakt i Tyskland 94 Knivskolan: Slipa dina köksknivar

104

104 116 128 130 144 154 168

Hundskolan Jakten på jakten Vildmarken Fiske Sju tips för tröga isgäddor Månadens fiskepryltips Månadens recept: Tjäderbröst Nästa nummer

94


a g n i s n ”Det fin ndar!” u h a g i l j omö


STREAMA HUNDTRÄNINGSFILMER TRÄNA VAR DU VILL MED WEBDOG! Webdog är våra hundträningsfilmer som du köper och som du har tillgång till så länge som du har en telefon, en surfplatta eller en dator och en uppkoppling. Du och din hund kan träna när det passar och på de moment som du känner att du vill gnugga lite extra på.

www.hundskolanvision.se


/ Stafettprofilen / PER NORDWALL

10

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : PER NORDWALL

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Manadens STAFETTo

PROFIL:

Per Nordwall

Eftersom Magasin Vildmarken vill lära känna er lite bättre så skickar vi månatligen ut en stafettpinne till jägarna därute och så får vi se om vi någonsin kommer i mål! Den här gången skickade Nathalie Larsson vidare till Per Nordwall som ni kan lära känna lite bättre nedan. NAMN: Per Nordwall ÅLDER: 33 BOR: Hammarstrand, Jämtland GÖR: Äger och driver PN Jakt AB (www.pnjakt.se) samt några mindre företag inom olika branscher. Beskriv dig själv med tre ord:  Målinriktad, positiv och lösningsorienterad. Det här är mitt första jaktminne:  När jag och pappa var ute på harjakt och jag sköt en hare efter ett bra drev av vår hamiltonstövare.

och säkerheten med spänntangenten högt i dessa jaktformer, så för mig har det varit ett bra val. Och ammunition? Har sista åren skjutit mest med 16,2 grams Woodleigh RN SN som jag tycker har funkat ypperligt till min pipa i 9,3x62. Berätta om din häftigaste upplevelse i jaktväg.  Jag vet inte vilken som varit den häftigaste men jag har haft förmånen att få skjuta flera riktigt stora björnar på ståndskall för mina hundar och det har varit fantastiskt spännande upplevelser!

Vad betyder jakten för dig?  Jag prioriterar den mycket högt och jag jagar så mycket jag har möjlighet till. Det är både god träning och spänningen, utmaningen, gemenskapen och samspelet mellan mig och hundarna som är det roligaste med jakten.

Vad har du för drömjaktresmål? Det som står högst på önskelistan är nog någon krävande jakt efter någon typ av bergsfår i någon bergskedja nere i Europa. Jag gillar jakter som ställer höga krav på både fysik och skjutkunskaper.

Vad har du för favoritjaktform? Det är helt klart älg- eller björnjakt med mina egna hundar som är det som jag helst ägnar mig åt.

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till och varför? Urban Ekskär, Åsele. Han är en duktig jägare och hundförare som till vardags jobbar som jaktansvarig på SCA Skog i Västerbottens förvaltning.

Vad föredrar du för vapen?  Har använt Blaser i 15 år till älg- och björnjakt och värdesätter snabb repetering, pipbytessystem

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

11


© 2020

Rifles can only be sold to permit holders.

GUNS FOR GENERATIONS

SAUER 404 SYNCHRO XTC Blaser Group AB · Lastvägen 7 · SE 231 62 Trelleborg · info.se@blaser-group.com www.sauer.de


S TA R TA J A K T Ä V E N T Y R E T

19 – 22 JAN U AR I 2020

GRATIS inträde för alla

DEN STORA JAKTRESESHOWEN

utfitter o s n e värld ack och se a l l a t Mö aktsn ande j t g i l v för tre assa spänn en m utrustning jakt

Möt oss här: 19. JANUARI

Kl. 11.00 - 19.00 Hotel Sørup Herregaard 4100 Ringsted, Danmark

20. JANUARI

21. JANUARI *

Kl. 15.00 - 20.00 Scandic Star Hotel 223 63 Lund, Sverige

Kl. 15.00 - 20.00 Quality Hotel 11 41764 Göteborg, Sverige

*

22. JANUARI Kl. 15.00 - 21.00 Moxy Hotel, Skjetten 2013 Oslo, Norge

FÖRANMÄL ER PÅ INFO@DIANA.DK ELLER STS@DIANA.DK

Möjlighet att vinna många fina premier under dagen SE MER OM LIMPOPO & DIANAS STORA JAKTRESESHOW PÅ WWW.JAKT-RESOR.SE


/ Produkttest / ARLO GO

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

AR

– fram

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Vildmarken testar:

RLO GO

mtidens typ av åtelkamera? Marknaden kryllar numera av nya viltkameror och vi på redaktionen försöker alltid att finna guldkornen. Den här gången valde vi dock inte någon purfärsk nyhet utan snarare en kamera i bokstavligt talat nya kläder, nämligen Arlo Go.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

15


/ Produkttest / ARLO GO ARLO ÄR EN DEL AV NÄTVERKSJÄTTEN NETGEAR och

under de senaste åren har de tagit hemövervakning till en ny nivå med sina smidiga, smarta och framförallt trådlösa övervakningskameror. Jag har personligen haft Arlos produkter i och utanför mitt hem de senaste åren och med deras superenkla app i telefonen har det blivit en vardaglig teknisk pusselbit i mitt liv som jag har svårt att vara utan. Övervakningssystemet är helt och hållet appstyrt och lagringen är molnbaserad. Rörelsedetektion är givet och du kan välja mellan en rad olika lägen, däribland schema eller min egen favorit med ”geofencing”, som avaktiverar kamerorna när man befinner sig på hemmaplan. 2017 lanserade de även en kamera som de valde att kalla för Arlo Go. Det som skiljer sig från hemmaövervakningssystemet är att denna inte kräver någon basstation eller nätverk, utan går istället uteslutande på 4G för att övervaka platser utanför räckvidd för router, eller närmare bestämt en nätverksuppkopplad basstation – som förstås funkar även om du skulle få tillfälligt strul med internetuppkopplingen i hemmet. De har gott om tillbehör, men nu med två varianter av kamouflageöverdrag. Jag skulle tro att de har hem- eller egendomsövervakning i åtanke, men det slog mig snabbt hur man skulle kunna förena nytta med nöje och snart låg en Arlo Go paketerad vid dörren. För visst måste det väl funka lika bra som viltövervakning? Det Arlo Go bland annat har gemensamt med en traditionell åtelkamera är att den är väderbeständig. Den är kanske inte lika ”robust” utan snarare åt det mer eleganta hållet. Man kan installera kameran nästan var som helst eftersom kraftkällan är nätanslutning eller ett uppladdningsbart batteri. Eftersom jag är van vid systemet, appen och installation av kameror, så var det hela snabbt och enkelt för mig. Men även om du är ny med Arlo så är du snabbt igång med kameran som är nätt till storleken, om än något större än sina syskonkameror.

Endast videoinspelning Eftersom Arlo Go bygger på ett videoövervakningssystem så är det endast videoinspelning som gäller, den tar alltså inga stillbilder vilket har både för- och nackdelar. Lagringen är inga problem eftersom det sparas i molnet. Däremot krävs det onekligen en starkare och stabilare mottagning på 4G-nätet, något som man kan slita med redan med traditionella åtelkameror som har extern antenn. Arlo Go har inbyggd antenn och heller ingen möjlighet till att sätta på någon extra. Men om du väljer en plats med i alla fall hyfsad mottagning så fungerar det bra! Har du rörelse framför kameran, så får du en notis på telefonen, och den spelar stötvis in videoklipp på 10 sekunder. Dessutom med den extra kryddan att du också kan streama live med ljud.

16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


/ Produkttest / ARLO GO Kameran har en plan botten och kan placeras exempelvis på en stubbe, men det medföljer även ett ledbart stativ som gör det möjligt att exempelvis skruva fast kameran i ett träd eller på en åtelplats. Det uppladdningsbara batteriet ska enligt uppgift räcka till omkring tre månaders drift, beroende på inställningar och yttre omständigheter. Men testkameran, efter mycket aktivitet och kallgrader, behövde laddas efter omkring fyra veckor. Att montera solpanel, som finns som tillbehör, är alltså att föredra. Man kan välja att lagra på två vis; antingen på ett microsd-kort eller som sagt i en molntjänst från Arlo – och behöver du mer lagringsutrymme så finns det olika abonnemang att välja. Synfältet spänner över 130 grader och det är smidigt att zooma digitalt med fingerspetsarna (upp till 8x).

Användarvänlig applikation – och en mikrofon! Appen är en ren fröjd att använda, och enkel. Här hittar du dina inspelningar i biblioteket och i appen är det även smidigt att ställa in aktivering av kameran. Man kan välja ett tidsschema eller en platstjänst som gör att systemet aktiveras när du lämnar platsen, eller stängs av när du är nära. Dessutom kan du styra streamade livevideos härifrån. Kameran har även en högtalare och en mikrofonsfunktion i appen! Det är lite oklart vilken funktion vi jägare kan ha av den eftersom elektronisk lockdosa inte är lovligt vid jakt, men man kan ju kanske testa att locka lite för att få bra film? Här är det bara fantasin som sätter gränser! Ska vi nämna något negativt så är det att det lätt blir vatten på linsen eftersom kameran ligger mer eller mindre platt längs med fronten.

Framtidens åtelkamera? Sammanfattningsvis så tycker jag om Arlo Go väldigt mycket, även om kameran i sig lämnar en del i övrigt att önska just som en viltkamera. Även om kameran i sig är riktigt kompetent hade jag gärna sett inspelning i upp till 1080p istället för som nu 720p. Jag hade även velat ha möjlighet till att ta stillbilder men framförallt saknar jag en extern antenn. Den inbyggda antennen gjorde nämligen inte jobbet när jag tog mig ut till mina egna åtlar, som bland annat ligger nere i dalar där mina tidigare kameror har extern antenn. Antennen kräver relativt god uppkoppling, något som är snålt med i skog och mark. Men har man bra täckning till kameran så är det en modern version – och kanske framtidens typ av åtelkamera?

18

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Se några testklipp från Arlo Go

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

19


Köp en Mercedes hos oss, så slipper du jaga runt. Bilen på bilden är en X-Klass 350 d VILDMARKEDITION, kom in till oss på Veho Bil så bygger vi ihop din version av bilen, för vi kan Mercedes. Om det är en bil för vardagbruk eller jakt du letar efter, så har Veho Bil flera Mercedesmodeller som passar perfekt och vi hjälper dig hitta din nya bil efter dina önskemål. Veho Bil är en fullserviceanläggning för Mercedes-Benz och vi finns på flera orter i Sverige.

KARLSTAD Körkarlsvägen 054-777 00 000

SE VÅRA BILAR PÅ: www.vehobil.se www.blocket.se

Del av Veho Group - störst i Norden på Mercedes-Benz


Nya X-Klass 350 d är byggd för att prestera i tuffa förhållanden. Med en V6 diesel, 4-hjulsdrift och en interiör och design som lever upp till förväntningarna. Välkommen in och provkör en pickupen med en stjärna i fronten.

X-Klass 350 d 4MATIC Pris från

406.500 kr*

Leasing inkl service och försäkring fr 5.994 kr/mån**

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

*Alla priser är exklusive moms och gäller endast juridiska personer. **Månadskostnad inkl serviceavtal och försäkring.

:VILDMARKEN FACEBOOK Kontant 20%, restvärde 30%, 48 månader, 2000 mil/år.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

21


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

PLUS GPS /GPS GPS PLUS

Med en GPS från WeHunt kan hela jaktlaget följa hunden direkt i appen! Med GSM-täckning har WeHunt GPS och WeHunt GPS Plus en obegränsad räckvidd. Inbyggt M2M SIM gör att enheterna dessutom kan användas i hela Europa. Du väljer enkelt spårlängd och uppdateringsfrekvens direkt i appen, GPS PLUS där du också ser avstånd, riktning, hastighet med mera.

Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare via www.wehuntapp.com 22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


WEHUNT GPS PLUS

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : KIM RANGBERG SKANSLIE

BAUGES, FRANKRIKE

SVINDLANDE GEMSJAKT I ALPERNA En strapatsrik upplevelse med fantastisk natur, stundtals svindlande höjder och en sällsynt träningsvärk – så beskriver Vildmarkens Kim Rangberg Skanslie jakten på gems i de franska Alperna tillsammans med Leica. 24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA – OM MAN ÄR PÅ JAKT EFTER EN ÄKTA UPPLEVELSE

och vill ha en fysiskt krävande jaktupplevelse så är det här någonting man verkligen borde testa, om man inte är höjdrädd förstås, säger Kim Rangberg Skanslie när han återvänder till redaktionen på lite skakiga ben. När Leica bjuder in Magasin Vildmarken, som exklusiv svensk jakttidning, för att få testa deras produkter på en spännande jaktform i de mest krävande av miljöer så tackar vi inte nej. Kim Rangberg Skanslie blev den lycklige redaktionsmedarbetaren som tillsammans med sju andra jägare från Danmark och Sverige fick chansen att ge sig iväg på jakt på chamois, eller gems som de kallas för i Skandinavien. Förutsättningarna var kanske inte ultimata eftersom han nyligen opererade knäet. Men eftersom hans sjukgymnast inte har sagt något om att det var förbjudet att jaga gems i de franska alperna så tvekade han aldrig att hoppa på detta äventyr! – Förra året var jag i Kanada och jagade älg och björn. Där och då blev jag även väldigt sugen på att jaga bergsget, alltså ungefär samma typ av jakt, fast i Nordamerika, säger han. Jägarna landade så småningom på flygplatsen i Genève och en timme i hyrbil senare var de framme vid sitt mål, alpbyn Bauges i östra Frankrike. Bergsmassivet och dess 14 bergstoppar bjuder på spektakulära scenerier med djupa dalar och väldigt branta berg. Och det är här som gemsen håller till. Kim berättar att de lever och bor i bergen, så högt upp och så brant som möjligt. – De går ner i dalarna vid finare väder för att beta och så, men när det blir kallare så vill de undvika den djupa snön, därför söker de sig helst dit där det är så brant att snön inte ligger kvar, förklarar han.

Välmående bestånd Alla deltagarna blev tilldelade varsin guide, något som är viktigt inte minst säkerhetsmässigt. – Man måste veta vart man ska, att klättra själv är ogjort. Det är alldeles för svåra områden och man kommer inte att hitta dem, säger Kim Rangberg Skanslie. Guiderna kom från The National Hunting and Wild Fauna Reserve of Les Bauges – ett slags förbund som sköter om och förvaltar djuren i området. Gemsen har tidigare närmast varit utdöda i området, men numera är beståndet välmående och ungefär 250 exemplar får skjutas varje år.

26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Jaktia Jรถnkรถpings Christian Larsson spanar mot framtida mรฅl.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA

Vår franske guide tog sig an den krävande terrängen - till synes utan ansträngning!

Bemästrade tekniken

Visste inte vad som väntade

Kim berättar att hans guide på typiskt franskt manér bar basker. Han var mellan 65 och 70 år men det visade sig snabbt att hans relativt höga ålder inte påverkade hur han tog sig fram i de branta och krävande omgivningarna.

Kim berättar att han på förhand inte riktigt visste vad som väntade och att han därför inte hade förberett sig optimalt. Men det tog inte lång tid på plats förrän han visste bättre!

– Han klättrade rakt upp och det fanns inte en sportmössa att jag skulle kunna hänga med honom. – Det kräver en viss teknik att ta sig upp där det är brant och stenigt, det är inget man lär sig direkt, men han bemästrade det till fullo, säger en tydligt imponerad Kim Rangberg Skanslie. Och fortsätter: – Han gick i min takt men jag märkte snabbt att ifall han hade velat så hade han kunnat ge sig iväg så snabbt att jag inte hade sett röken av honom!        

28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

– Inför nästa gång så hade jag sett till att köpa mig en ryggsäck i lämplig storlek där man även kan fästa geväret bekvämt, och ett par riktiga alpkängor med lite hårdare sulor. Sedan hade jag åkt ut till ett brant grustag, som exempelvis Sörmon här i Karlstad, och promenerat upp och ner där. Då hade jag definitivt känt mig bättre förberedd, säger han och fortsätter: – Du bör dessutom ha skjutit på långa avstånd och ha tränat mycket på skott från 200–300 meter och kanske provat på att skjuta i 30–35 graders vinkel; uppåt och/eller neråt. Varför bör man träna på det? – Det är viktigt att veta hur ditt vapen beter sig i de situationerna. Hur går kulan? Sådana frågor. Det är viktigt

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gemsjakt bjuder på speciella utmaningar som exempelvis att frakta bytet i ryggsäck!

att ha testat det eftersom det inte är så vanligt att man skjuter så, säger Kim. – Under en vanlig svensk älgjakt så är det exempelvis ingen som skjuter 35 grader uppåt, inflikar han.

Optiken viktigt hjälpmedel Att jakten arrangerades av Leica var passande eftersom just optiken är ett väldigt viktigt, eller rättare sagt absolut nödvändigt, hjälpmedel under den här typen av jakt. Företagets historia inleddes för snart 200 år sedan och de räknas nu som världsledande vad gäller innovativ mätteknik. Kim berättar att han under jakten använde deras kikarsikte och även Leica Geovid – en kikare med avståndsbedömning som dessutom berättar hur man ska ställa in kikarsiktet för att underlätta. – Säg att det exempelvis är 260 meter upp till målet. Då har man programmerat kikaren och då talar den om att det, till exempel, är fyra klick upp på det ballistiska tornet. Optiken

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

är helt enkelt ett väldigt bra hjälpmedel under sådan här jakt, säger Kim som fick vara med om två varierande jaktdagar i Alperna. Den första dagen började med inskjutning på en skjutbana som var insprängd i en dal och därefter var dags att påbörja jakten på allvar. Kim berättar att det till en början regnade så mycket att det kändes som att någon hällde en hink över dem, men det stora problemet var inte vädret utan dimman. – Vi hade 50–60 meters sikt vilket gjorde uppdraget nästintill omöjligt, berättar Kim Rangberg Skanslie. Det snöblandade regnet gjorde att gemsen höll sig lite längre ner, även om ”längre ner” i det här sammanhanget inte betyder att det inte krävs strapatsfylld klättring. – Vi klättrade i uppskattningsvis 50–60 graders lutning på serpentinliknande stigar där vi fick stödja oss med handen i backen för att kunna ta oss fram, säger Kim Rangberg Skanslie som under jakten även hade tillåtelse att skjuta mufflon.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA

BAUGES

Bauges är ett kalkrikt bergsmassiv som ligger på gränsen mellan departementen Savoie och Haute-Savoie i Frankrike. HÖJD: 2 217 METER HÖGSTA PUNKT: ARCALOD KÄLLA: WIKIPEDIA

30

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA – Jag har aldrig skjutit det förut, men eftersom man kan skjuta det i Sverige så kändes det mindre intressant. Jag var där för gemsen, säger Kim som under den första dagen inte såg en enda sådan och medger att han misströstade ett tag där i dimman. – Ett tag tänkte jag ”varför klättrar jag runt här med ett trasigt knä?”.

Bättre förutsättningar Men det väntade bättre tider för Kim och de andra deltagarna. Nästa dag var nämligen vädret bättre och förutsättningarna helt förändrade. Och Kim berättar att även kroppen kändes annorlunda jämfört med dagen innan. – Förutom att ha ont i knäet så hade jag en väldig träningsvärk i ryggen och kände även av det i rumppartiet, säger Kim och skrattar. Dimman lättade och gänget kunde därför åka längre upp än under gårdagen. En Renault Kangoo och en Hilux, båda utan vinterdäck, var transportmedlen som gällde. Kim berättar att det blev mer och mer dramatiskt i takt med att vägarna blev allt smalare och mer och mer snötäckta. Han uppskattar det till att det var ungefär en halvmeters marginal till kanten, och där nedanför var det närmast 90 graders vinkel och 100 meter ner. När bilen dessutom började glida bakåt på det hala underlaget så var det tillräckligt spännande för Kim och hans sällskap där i baksätet.

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


En tillbakablick från vår jakt i Frankrike!

– När vi började glida neråt så hoppade vi ur bilen, berättar Kim. Även guiderna förstod att de hade kommit så långt som det var möjligt och stannade bilarna. Därefter fick de ta sig fram till fots. – Då kom solen fram och det blev då allt tydligare vilket fantastiskt landskap vi fick uppleva, säger Kim. De hade snö upp till halva vaderna när de tog sig upp till trädgränsen – och härifrån fick de med egna ögon vara med om ännu mer dramatik. – Det gick smålaviner bakom oss. Jag har åkt skidor i hela mitt liv och är ganska bekant med just laviner, men det här var annorlunda. Vad sade guiden om det? – Han sade att ”där borta ska vi inte gå” men att här är det ”safe”. Han berättade även att han hade jobbat som lavinsprängare och hade därefter full koll på läget, så länge inte solen låg på för länge vill säga… Så du kände dig trygg med situationen? – Jag kände mig trygg men det var ändå annorlunda att med blotta ögat se en rejäl lavin en bit bort och jag kunde inte låta bli att tänka att ”det är rätt brant här också”. Snart fortsatte de uppåt. Proceduren var som sådan att de klättrade en bit innan de kikarspanade – och så höll de på några gånger. Snart såg de en grupp med djur, men de befann sig långt borta och guiden hävdade till en början att vägen var för brant för att kunna ta sig dit. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

33


/ Jakt / GEMSJAKT I ALPERNA

– Jag undrade först om det var kört, men vi klättrade vidare över en ås och där såg vi fler djur, berättar Kim.

under tiden som de höll på att klättra ner så fick han syn på gemsen igen.

Han lade sig tillrätta och inväntade klartecken från guiden. Snart var tillfället rätt. Kim sköt, och träffade, men såg därefter inte riktigt vart gemsen tog vägen.

– Den reste på sig och då kunde jag avsluta. Den var ungefär 60 meter bort på en hylla och sedan kom den rullande ner. Det var otroligt skönt.

– Den försvann bakåt, över en kant. Då var det bara för oss att ta oss dit.

Stunden som följde därpå minns Kim med glädje.

Men det var lättare sagt än gjort. Kim berättar att han fick följa med halva vägen, därefter tyckte guiden att det var för farligt. Han förklarade att han skulle titta till djuret själv och när Kim frågade om han ville ta med hans gevär så skakade guiden på huvudet.

– Det var ingen stress och vi kunde ta hand om djuret i lugn och ro och vi hade gott om tid att ta oss ner. Vi satt där och drack en kopp te, tittade på omgivningen och jag kunde konstatera att jag precis hade varit med om någonting speciellt, säger Kim som rekommenderar ett besök.

När guiden väl kom fram så kunde han konstatera att gemsen fortfarande levde. Skottet hade tagit lite för långt bak och gemsen tog plötsligt ett skutt upp från sårlegan och försvann bort.  

– Det gör jag absolut. Om man vill ha en naturupplevelse och är ute efter något fysiskt krävande, då är det här typen av jakt absolut något som man bör uppleva någon gång i livet, säger Kim.

När guiden kom tillbaka och berättade för Kim vad som hade hänt så blev Kim en smula irriterad.

– Guiderna var otroligt proffsiga och alpbyn kändes väldigt ”oturistig”. Upplevelsen kändes helt enkelt äkta, säger Kim Rangberg Skanslie.

– Som svensk jägare mår man inte så bra när man vet att det finns ett vilt som fortfarande lever.

34

– Hade han tagit med sig geväret så hade han kunnat avsluta det hela.

Och tillägger: – Är man däremot höjdrädd, eller har ett dåligt knä, så ska man kanske välja någonting annat! säger han och skrattar. 

Men en kort stund senare fick Kim chansen att göra just det på egen hand. De tog sig runt kammen och

Stort tack till Leica för att vi fick vara med om en jaktupplevelse utöver det vanliga!

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LITEN OCH TUFF

ACRO

C-1™

NY!

Aimpoint® Acro C-1 är med sin låga vikt och minimala storlek marknadens minsta slutna rödpunktsikte. Acro C-1 har påvisad hög hållfasthet och pålitlighet efter att ha testats med minst 20,000 skott på en .40 S&W kaliber pistols mantel. Siktet är optimerat för pistoler men blir i kombination med Acro-seriens montagelösningar dessutom ett allround sikte för ett antal olika vapenplattformar.

VI SES PÅ ELMIA GAME FAIR!

Acro C-1 är ett ypperligt riktmedelsalternativ för jägare och sportskyttar som snabbt och enkelt vill hitta målet med ett obegränsat synfält i kompakt och lätt format - oavsett vapenplattform. Läs mer på www.aimpoint.se

M03202


Vi ses igen 21-23 maj! Läs mer och fÜrboka dina biljetter via www.swedishgamefair.se


/ Pryltips /

EVERDURE

FUSION KOLGRILL Everdure-grillarna är skapade av den världsberömda kocken Heston Blumenthal och gör det enkelt att uppnå den riktigt goda röksmaken när du grillar. Integrerad rotisseri och lätt att rengöra.

10 999 kr

www.bagarenochkocken.se

COMFORT HEAT VÄRMESTRUMPA

Mjuk och följsam strumpa med bra passform och inbyggt värmeelement på undersida/tådel som gör att du slipper att frysa om fötterna.

995 kr

38

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.pnjakt.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


SHOOTERKING JÄMTLAND X JACKA

Vändbar fleecejacka med vindtätt och vattenavvisande membran i tyget och dragkedjeförsedd ventilation längs sidorna. Denna jacka har snabbt blivit en favorit för såväl hundförare som passkyttar och smygjägare.

1 395 kr

www.pnjakt.se

SPARTAN 300 BIPOD

Spartan 300 bipod bygger på en vidareutveckling av den populära Javelinmodellen. Den har utökats med en funktion gentemot Javelin, nämligen att man kan vinkla in bipoden under kolven och låsa den i infällt läge. Perfekt för en rörlig jägare som alltid vill ha sin bipod monterad. Adapters finns till de flesta vapen, universell modell medföljer.

4 795 kr INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.netjakt.se JAKT, FISKE & OUTDOOR

39


/ Pryltips /

RAPALA

SPORTSMAN FROST Rapalas stövel Sportsman Frost med dubbad sula är tillverkad av gjuten och slitstarkt EVA material. Urtagbart innerfoder i filt med fluff. Temperaturklassificeringen sträcker sig ända ned till –40 grader.

999 kr

www.normark.se

FJÄLLRÄVEN

LAPPLAND FRILUFT 45 Lätt, välventilerad jaktryggsäck med smarta funktioner. Frontfickan kan användas för att spänna fast geväret på säcken, men också tas loss och användas som liten ryggsäck. Vändbart regnskydd ger kamouflage i barmark och snö.

3 199 kr

40

www.jaktiaorebro.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


TORMEK

JIGG FÖR LÅNGA, TUNNA KNIVAR Jigg för långa knivar (SVM-140) som är speciellt framtagen för knivar med långa och tunna blad, exempelvis filéknivar. Dess större bredd, 140 mm, stabiliserar ett tunt blad och ger mer stöd. Självklart kan den även användas tillsammans med större knivar med ett stabilare blad, som t.ex. kockknivar och köksknivar (som även är temat i den här månadens upplaga av Knivskolan). Missa inte när Tormeks Mattias Landgren delar med sig av sina bästa tips från bakom slipmaskinen!

395 kr

www.jakt.se

HULTAFORS

PREMIUM ÅBY SKOGSYXA Åby skogsyxa är en hybrid med massor av användningsområden. Lämpar sig utmärkt till allt från att bygga skydd, hugga och spänta ved till täljning och precisionsarbete.

1 517 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.casstrom.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

41


20-22 mars 2020 på Stockholmsmässan

Den perfekta starten på fiskesäsongen!

Foto: Jonas Nordigårds

• Kom och se säsongens nyheter • Specialfisketorget med filmer, föreläsningar och workshops • Se Fly vs Jerk-finalen – Live på mässan • Fiskekändisarna från TV • Europas största mobila akvarium • Ungdomsgata – Betesbyggare och Youtubare • Isfisketorg och Metetorg • Betesbyggargata och Spöbyggargata • Coola båtar, kanoter och vildmarksutrustning • Spännande föreläsningar • Spinnfiskebana, dragbassänger och kastbanor • Edgeflyfishing Competition 2020 – tre grenar • Flugbindare från världseliten – bind en egen fluga • Kajakfisketorg – fiskekajaker och smarta tillbehör • Fiskeskola för barn, 7-12 år • Träffa kända kastprofiler, se deras kastuppvisningar och lär dig nya tekniker • Testa nyheter från våra ledande flugfiskeföretag • Flugfiskekurser för nybörjare • Hantverksgata – med fiskekonservatorer, flugaskar i trä, knivmakare, håvar mm och mycket mer! • Härliga fiskedestinationer i Sverige och världen • De 300 första familjerna på söndagen får ett haspelspö • De 300 första vuxna på söndagen får 3 nummers prenumeration på Fiskejournalen

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev – vi lottar ut 25 fribiljetter! www.sportfiskemassan.se www.facebook.com/sportfiskemassan

www.instagram.com/sportfiskemassan

Samarbetspartners

fa S

P O R TI FF OIR SS H KA G EA

A K A D E M I N

SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE


HÅLL DIG VARM PÅ PASSET! INKL. PANNLAMPA VÄRDE 495:-

Overall med smarta funktioner

1495:-

Kari Traa Knute Underställ

Ulvang Underställ

Rek. pris: 1298:-

Rek. pris: 1198:-

598:-

Värmehandske Arctic

799:-

595:-

Varma stövlar från Polyver Från

799:-

SOCKAR VÄRDE 179:PÅ KÖPET!

Rek. ca-pris från: 999:-

Värmeväst Arctic Urban eller Blaze 6000mAh Unisex

1495:-

Hand-/Fotvärmare

5:-

NYHET

/par Ordinarie pris: 14:-/par

Se hela vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com

Prisvärda produkter utvecklade i Sverige!

Jack & Jones Känga

Icebug Metro2 med dynamiska dubbar

Rek. ca-pris: 899:-

Rek. pris: 1800:-

1255:-

395:-

Leupold VX-R 3-9x50

7490:Rek. pris: 13397:-

Se all vår optik på hemsidan

KOLLA PRISET! Royal 155XTM BolyGuard BG-X26M 18SHD inkl. 3 månaders HylteSIM Begränsat parti, gäller så långt lagret räcker!

BEGRÄNSAT PARTI!

1995:-

1595:Ordinarie pris: 1995:-

Alla priser är inklusive moms. Vi reserverar oss för tryckfel, slutförsäljning och eventuella prisjusteringar. Gäller så långt lagret räcker. Eventuell fraktkostnad tillkommer. Se resten av vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com. ÖPPETTIDER I BUTIKEN: MÅNDAG-FREDAG: 9-18, LÖRDAG: 9-13. DYGNET RUNT PÅ WEBBEN! INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

0345-400 00 www.hylte-lantman.com Hantverksgatan 15, 314 34 HYLTEBRUK JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


/ Pryltips /

RAPALA

ISBRODD GREENLAND Kraftiga och solida broddar som ger perfekt grepp på isen eller glatta stigar.

299 kr

www.sportfiskeprylar.se

SCANDIUM

SÄKERHETSSKÅP Pipstöd för fem vapen. Kolvstödsmatta och nyckellås med korta nycklar. Det säkra och underhållsfria HLlåset ger mer plats i skåpet. Behöver ej bultas tack vare vikten på 150 kg.

3 995 kr

44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.bofab.net

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BLASER

CARBON SHOOTING STICK Skjutstöd som är det givna valet för ett säkert skott under tuffa och svåra förhållanden.

www.blaser.de

VORTEX

RAZOR HD 4000 7X25 En given följeslagare för den extrema jägaren, bågskytten eller prickskytten. Effektiv vinkelkompenserad laseravståndsmätare med fyra lägen (Normalläge, First Mode, Last Mode och Extended Laser Range Mode) för alla typer av omgivningar. Tydlig och snabbavläst skärm.

6 490 kr INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.jakt.se JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


/ Pryltips /

VILTMOTIV RÅDJURSPAR

Svartvitt motiv med två rådjur (Capreolus capreolus) med ett djup av åkermark och fler rådjur.

199 kr

46

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.viltmotiv.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


VILTMOTIV BJÖRKLÖV

Ett stilrent motiv av björklöv med ett djup av fler träd, grenar och natur.

199 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.viltmotiv.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


/ Pryltips /

SCANDINAVIAN SAFE

DESIGNA DITT SKÅP MED EGET MOTIV Nu har du chansen att specialdesigna ett skåp som passar just dig och ditt hem! Hundskåp? Kattskåp? Varför inte ha laget du hejar på, en bild på barnen eller på din drömtrofé? Du bestämmer! Mer info hittar du via länken nedan.

15 995 kr

48

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www. scandinaviansafe.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LUMONITE®

VECTOR, 500 LM Denna USB-laddbara och kompakta pannlampa passar perfekt för såväl hemmabruk som arbete eller friluftsliv. För dig som vill ha hög prestanda till ett bra pris.

899 kr

www.valostore.se

WOOLNET CREW Nätunderställ i merinoull som ger mycket god andningsförmåga. Detta är ett plagg för dig med varierande aktivitetsnivå, och för dig som inte har en varm dusch inom räckhåll (kroppslukt trivs dåligt i ull). Passar utmärkt för långa fjällturer, jakt och äventyrliga expeditioner.

650 kr

www.bofab.net

GENZO

VÄRMEHANDSKE ARCTIC Smart och kraftfull värmehandske från Genzo som är perfekt för jaktpasset, fisketuren, eller när du bara ska ut en sväng med hunden. Tre snabba värmelägen som justeras smidigt genom en knapp på ovansidan på handsken.

799 kr INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.hylte-lantman.com JAKT, FISKE & OUTDOOR

49


Impact 850

Avståndsmätare Pris 3 140:-

Ranger 1800

Avståndsmätare Pris 5 240:-

Bär ditt vapen centrerat, lättillgängligt och nära ryggen för oslagbar stabilitet.

Gunrunner Pack

X1 Euro II Pack

Razor HD 4000 Avståndsmätare Pris 6 490:-

Diamondback HD 8x28 - 12x50 Pris från 2 490:-

Viper HD

8x42 - 12x50 Pris från 6 290:-

Följ oss på Facebook och Instagram nordik_distribution 50 Vortex distribueras av Nordik Distribution AB JAKT, FISKE & OUTDOOR

Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se

Följ oss på Facebook och Instagram nordik_distribution VILDMARKEN #01 2020 / WWW.VILDMARKEN.SE Eberlestock distribueras av Nordik Distribution AB

Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


PREPARE FOR NATURE I över 45 år har vi arbetat med våtslipning. Metoden är skonsam och avverkar minimalt med stål, vilket förlänger livstiden på dina verktyg. Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. En slipmaskin från Tormek är en livslång investering som hjälper dig att vårda och ta hand om dina verktyg, så att även nästa generation kan glädjas av dem. Läs mer och upptäck hela vårt sortiment på tormek.se

Jiggar garanterar en exakt slipvinkel. Brynskivan ger den slutliga skärpan.

den Slipstenen gönringen. initiala slip


/ Pryltips /

BROWNING

MARAL COMPOSITE NORDIC ADJUSTABLE Smidigt och lätthanterat vapen, nu med kompositkolv, som passar utmärkt på drevjakterna.

Cirkapris 21 500 kr

en.browning.eu

BLASER

K95 STUTZEN EDITION Lätt och smidig bössa som ger ett precist skott. Hanspännar-säkerhetslåda och automatisk säkring.

www.blaser.de

52

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


fa

JOBBA MED FRAMTIDENS

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Välkommen på Öppet Hus

Lör 11 januari

Följ oss på: forshagaakademin.se INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


/ Pryltips /

CASSTRÖM

ELDSTÅL SVARTEK Fint eldstål med handtag i svartek/sjöek. Svarteken är cirka 5 000 år gammal och uppgrävd ur leran på de brittiska öarna. Det högkvalitativa eldstålet är tillverkat i Österrike.

225 kr

www.casstrom.se

SHOOTERKING ÖVERDRAGSSTÄLL LYNX

Tvådelat överdragsställ från Shooterking i pixelcamo som är perfekt för vinterns jakter. Tillverkad i 100 % polyester vilket gör att överdragsdräkten är ljudlös och att snö inte tenderar att fastna i tyget.

995 kr

54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.pnjakt.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


SCOUT GUARD 880 MMS 18MP

Åtelkamera med GPRS/MMS-sändningsfunktion. Den har 30 st effektiva svarta IR-LED. Den effektiva externa antennen garanterar bättre funktion även på områden med svag täckning. Den kompakta åtelkameran har camofärg vilket passar bra i den nordiska naturen. Vädertålig kamera med tvåvägskommunikation.

1 995 kr

www.pnjakt.se

LIL CRITTER

RÄVLOCKARE FRÅN LUCKY DUCK Lyckas på jakten med Lil Critter från amerikanska Lucky Duck. Lockaren fångar med garanti djurens fokus – och tar därmed bort uppmärksamheten från jägaren.

399 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.jaktiaorebro.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


/ Pryltips /

DSM

EXTRALJUSRAMP MEGA 52" MEGA PLUS är en LED-ramp med en helt ny linsteknik kallad prisma som ger en mer koncentrerad ljusbild och minimalt med spilljus. Ger en jämn och fin ljusbild med både längd och bredd. Prisvärt extraljus.

8 745 kr

56

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.dsmdesign.se

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


* Min sanna natur

Viltmotiv.se erbjuder unika motiv av Nordens vackraste vilt.

STAY TRUE *

EXTREME POINT

SPETS HELT I POLYMERMATERIAL

Optimal precision Maximal och omedelbar verkan av anslagsenergi Prisvärd Cal. .243 Win / .270 Win / .270 WSM / .30-06FACEBOOK Spr / .300 WM / .308 Win / 6.5CM / 7 mm Rem. :VILDMARKEN

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

Mera information finns hos winchesterint.com57 JAKT, FISKE & OUTDOOR


KAMPANJ PÅ HAGELPATRONER! OBS! GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

NORMA STEELMAX NR 7

1,55:-/ST VID KÖP AV MINST 500 ST.

NORMA JAKTMATCH KALIBER 12

1,50:-/ST MINST 250 ST. MAX 1000 ST.

Välkommen till butiken i Grums, Värmland eller handla online på www.bofab.net

/bofabjaktfiskefritid


JAKT- & HUNDKÃ…POR Specialanpassade efter dina behov

www.vallakapan.se


/ Jakt / JAKTEN PÅ GAMMELTUPPEN

TEXT & FOTO : JOAKIM NORDLUND

JAKTEN PÅ

GAMMELTUPPEN Uppe på berget kan man blicka ut över skogslandskapet och där hittar Andreas Vennberg äntligen gammeltuppen. Efter tio kilometer på skogsskidor genom djup lössnö återvänder han snart med ett leende. Joakim Nordlund har följt med en av våra främsta toppfågeljägare.

60

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


/ Jakt / JAKTEN PÅ GAMMELTUPPEN DET GNISTRAR FÖRFÖRISKT när solstrålarna träffar snön. Andreas Vennberg åker över det metertjocka vita snötäcket och staven sjunker några decimeter när han trycker ifrån för att hämta kraft. Meter för meter tar han sig fram genom det vackra vinterlandskapet. Vi är knappa tio mil in i landet från Bottenvikens kust och trots att det har avverkats en hel del här finns fortfarande en del äldre skog kvar – en förutsättning för att tjädern ska trivas.

– Jag har haft ett par fina jakter här i vinter. Det känns bra att vara tillbaka, säger Andreas och ler. Han kommer från Alsån utanför Överkalix. Nu arbetar 25-åringen som viltspårare åt länsstyrelsen i Norrbotten med uppdraget att kartlägga lodjursstammen. Han har också vuxit upp med jakt där både hans far och mor jagar. – Jag har varit med i skogen så länge jag minns, på alla möjliga jakter. Jag var kanske tolv år när jag och pappa åkte skidor efter tjäder och orre. Jag hade ju fått skjuta prick tillsammans med honom när vi var hemma och han tyckte väl att det gick så bra att jag kunde få chansen på en tjäder, berättar han.

Ett minne för livet Han kommer fortfarande ihåg den första tjädern. – Det var stort, ett minne för livet. Det är ju en vacker fågel. Vacker att se på, rolig att jaga och jättegod att äta, säger han samtidigt som vi åker längs en skogsbilväg. Under sig har han ett snöskoterspår, men det har kommit cirka en halv meter snö sedan maskinen var här och gjorde sitt avtryck i snön. När han kommer till den första öppningen vid ett större hygge stannar han. På cirka 600 meters håll ser han något mörkt i en av tallarna. Det är så långt bort att inte ens hans fina handkikare räcker för att han ska kunna avgöra vad det är som sitter i trädet. Istället tar han fram geväret ur ryggsäcken där han vrider upp siktet till maximala 16 gångers förstoring. – Det kan vara tjäder men jag är inte helt säker, säger han.

Tränat öga Ett ovant öga hade aldrig någonsin reflekterat över den svarta fläcken men Andreas Vennberg har tränat upp blicken. Samtalet glider in på svampplockning och trattkantareller där man i princip måste kalibrera ögonen för att börja hitta de första svamparna.

62

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Det gällde hela tiden att spana och söka av träden i omgivningarna. En tjäder sätter sig ofta mitt i ett träd och det krävs ibland ett vant öga för att hitta den.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

63


/ Jakt / JAKTEN PÅ GAMMELTUPPEN

Jagar man toppfågel måste man behärska och orka med att åka skidor. Den här tiden på året handlar det ofta om skidåkning i metertjock lössnö.

– När man väl har upptäckt den första och vant ögonen vid det så brukar man hitta fler. Här gäller det att ”scanna” av träden för att hitta fågel och jag vet ju vad jag söker, säger han. För en dryg vecka sedan bar träden på så mycket att till och med grova granar knäcktes av tyngden. Dagen innan blåste det så kraftigt så mycket av upplegan föll till marken. Trädens börda lättades temporärt men för en toppfågeljägare som Andreas Vennberg blev tillvaron svårare.

Han färdas vidare över det tjocka snötäcket, hela tiden spanandes runt sig. Den här vintern har tillgången på gråfågel varit god i Norrbottens skogsland. Att se tjugotal orrar i en björk är ingen ovanlig syn och tillgången på tjäder är även den god.

– När jag var här senast var träden frostiga och nästan helt vita. Då är det lättare att hitta fågeln, säger han. Den svarta fläcken i skogskanten, som endast ett vant jägaröga skulle reagera på, visar sig vara en fågel, men inte den stora svarta skogsfågel som Andreas är på jakt efter. När han närmat sig ett par hundra meter tar han på nytt fram kikaren. Nu ser han att det är en korp som har valt att vila vingarna en stund.

64

JAKT, FISKE & OUTDOOR

– Fågeln finns här, men det gäller ju att hitta den, säger han. Han lutar sig lite på stavarna. Det är 15 minusgrader men det är inga som helst problem att hålla värmen. Med så mycket snö i markerna är det ändå förvånansvärt att man inte sjunker ned mer. – Blåsten i går hjälpte nog till att packa snön. Och titta här, säger han och drar med staven mot en trädstam. Utanpå barken ligger en hinna av is. Det är precis likadant på de mindre lövträden där björkknopparna är mer eller mindre inkapslade.

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

65


/ Jakt / JAKTEN PÃ… GAMMELTUPPEN

66

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


– Det kom underkylt regn förra veckan. Därför är det så här. Vi har klarat oss från blidor i hela december och januari men den dagen regnade det trots att det var minus tolv grader ute. Den här isen är inte bra för djuren. Älgar kan få i sig så mycket is att de faktiskt dör, berättar han. När man blickar ned mot kusten är vädret klart. Här är det istället mulet men ibland kikar solen fram under molnkanten. Och solen är välkommen. Under december och januari månad är det i närheten av polcirkeln inte många ljusa timmar varje dygn. Vi stannar till och Andreas kliar sig lite i mössan. – Jag trodde vi skulle hitta någon här men inte, säger han eftertänksamt. Sedan höjer han blicken mot ett intilliggande berg. – Jag tror vi ska söka lite högre upp. Det blir en liten stigning men det kan det vara värt, säger han.

Öppet landskap På väg dit kikar solen fram med jämna mellanrum bara som för att tala om att den finns. När vi kommit upp en bit öppnar sig landskapet framför oss. Nu kan blicken färdas flera kilometer och man kan inte låta bli att undra hur många tjädrar som gömmer sig framför våra fötter. Andreas plan är att fortsätta klättringen. När vi har åkt över ett större hygge och närmar oss bergets högsta punkt kommer vi till en kant med äldre skog. Då plötsligt bryts tystnaden av tunga vingslag. Vi har haft kontakt med dagens första tjäder. Den lyfter från snön och sätter sig i ett träd cirka 50 meter längre in i skogen. Pulsen går upp och Andreas tar fram handkikaren och ser om han ska upptäcka något. – Det är så tätt där. Jag kan inte se något, viskar han. Han rör sig närmare i hopp om att hitta en lucka. – Sedan kan det ju finnas fler, säger han hoppfullt. Istället för sol faller nu en och annan snöflinga. Ni vet, sådana där flingor som man som barn kunde springa runt och försöka fånga med munnen. Den aktiviteten är inte aktuell just nu utan fokus ligger på nästa drag i jakten. Andreas åker in i skogen men fågeln är spårlöst försvunnen. – Snön tar ned ljudet så den har hunnit fara utan att vi hörde det, säger han. När han minst anar det flyger nästa fågel upp ur snön – och nu har han mer flyt. Den sätter sig endast 80 meter bort. Det har börjat snöa lite mer nu men det är inget som Andreas tänker på där och då. Nu gäller det att röra sig lugnt och stilla.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

67


/ Jakt / JAKTEN PÃ… GAMMELTUPPEN

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


/ Jakt / JAKTEN PÅ GAMMELTUPPEN

Andreas Vennberg borrade ned sig i snön för att få ett naturligt stöd.

Han får av sig säcken och tar sedan bort skydden från Han kan inte släppa den första tjädern som flög upp men kikarsiktet. Han börjar alltid på minsta förstoring för som sedan bara försvann. att sedan öka på lite. Innan han lägger sig stoppar han in magasinet och med stor försiktighet skjuter han in en – Den kan ha flugit åt det här hållet. Jag är väl rätt nöjd patron i loppet. Han lägger sig sakta på mage och skruvar ändå men vi jagar oss mot där vi startade, säger han. lite på sig för att sjunka ned så pass att snön blir till ett stöd för underarmen. Han vänder sig om för att se om Klockan var halv nio när vi plockade fram skidorna. Halv jag har hunnit få någon bild men mellan mig och fågeln fyra är solen på väg ned igen. När han kikar på GPS:en ser finns ett träd och jag vågar inte röra på mig av rädsla han att vi har åkt bra exakt en mil. Under den tiden har vi för att skrämma den. Den gamla tjädertuppen sträcker stannat till vid ett par tillfällen men aldrig satt oss ned. lite på halsen och Andreas inser att den är på väg att Toppfågeljägarens dag i skogen går mot sitt slut. flyga. Tiondelen senare låter han skottet gå. Den stora granna fågeln river med sig lite snö när den rasar genom – Det blev en till sist. Det är så med den här jakten, man grenverket. Han vänder sig om på nytt och håller upp ena får inte ge upp. Det gäller att åka och söka aktivt. Och jag tummen som ett tecken på att allt gick vägen. Det visar vet ju att det finns fågel här. Men det kändes tungt där ett sig vara en riktigt fin gammal tjädertupp som han har fått tag, säger han. skjuta. Grov näbb, svart och grann med de karaktäristiska röda fläckarna ovanför ögonen. Ett tunt lager med snö har lagt sig på den dryga meter som låg där sedan tidigare. Andreas skrapar av sina – Den här är riktigt fin. Jag tippar att den väger mellan skogsskidor med handen innan han stoppar in dem i fyra och fem kilo, säger han och väger den i handen. pickupen. Han packar ned fågeln och geväret i säcken. Sedan skidar vi ned mot en skogsbilväg som ligger en knapp kilometer bit bort. Solen är snart på väg ned och en älgko med kalv har vågat sig ut på ett av hyggena för att äta lite. Samtidigt som vi åker vidare genom den djupa snön fortsätter Andreas Vennberg att spana i hopp om att eventuellt finna fler fåglar. 70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

– Slutar det att snöa kan det hända att jag passar på lite räv i natt. Jag får väl se hur jag känner mig. Om jag orkar, säger han och ler. Sedan tar han av sig snöblusen och hoppar in i bilen. En lyckad toppjakt är till ända.

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


TITTA PÅ SIDA 158 FÖR HUR MAN TILLAGAR TJÄDER

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

71


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

KLÄDER FÖR ÄLGHUNDFÖRAREN HÄRKILA MOOSE HUNTER Moose Hunter Jacka Storlek 46-56 · 5.995:Moose Hunter Byxor Storlek 46-58 · 4.495:-

Moose Hunter HSP Jacka Storlek M-3XL · 2.695:-

Moose Hunter Fleecejacka Storlek S-3XL · 1.995:-

Moose Hunter S/S T-shirt Storlek S-3XL · 545:Moose Hunter L/S T-shirt Storlek S-3XL · 695:-

Moose Hunter är kollektion som är speciellt framtagen för älghundföraren. Den innehåller undertröja i stretchande tunt funktionsmaterial, en supertyst och stretchande fleecetröja, en vändbar dunväst som håller dig varm då du passar samt jacka och byxa i tyst GORE-TEX tyg som gör att du håller dig torr i alla väder. Vill du ha en lättare jacka så finns det nu även en vindtät jacka med stor frontficka. Även handskar, keps och buff hör till serien. Härkila säljs av välsorterade jaktbutiker.

harkila.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR 72 Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


©2019 Garmin Ltd. eller atterselskaber

DEN MODERNA JÄGAREN

TOPO V4 PRO

ALPHA® 100

FĒNIX® 5 PLUS

Garmin har lösningen för den aktiva och målmedvetna jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med den allra senaste teknologin. Med Alpha 100 och halsbandet T 5 har du full kontroll över din hund. Och då du adderar din GPS-klocka fēnix 5 Plus kan du följa hunden direkt på handleden. Observera att all användning av Alpha och T 5 sker med krav på frekvenslicens. Läs mer på Garrmin.se


/ Intervju / JOSÉPHINE VEEN HUIS

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : PRIVAT

BRINN

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


NER FÖR HUNDARNA Hundprogrammet på Swedish Game Fair utökas från år till år och just nu jobbar projektledaren Joséphine Veen Huis med att sätta ihop ett riktigt häftigt hundprogram inför 2020 – ett uppdrag hon trivs med.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


/ Intervju / JOSÉPHINE VEEN HUIS – HUNDARNA BETYDER ALLT FÖR MIG, så till

den milda grad att min stackars sambo drömmer mardrömmar om att jag möblerar om huset till hundarnas fördel, säger Joséphine Veen Huis och skrattar när Magasin Vildmarken ringer upp henne. Joséphine Veen Huis har varit omgiven av hundar så länge hon kan minnas. Hon minns med värme tillbaka på de två strävhårstaxarna Bamse och Flisa och berättar att familjens hundar sedan dess har varit en stor del av uppväxten, och upptagit mycket av hennes lediga tid. – Ganska tidigt så började jag intressera mig för att träna hund på fler områden än inom jakten, så jag har bland annat spenderat hundratals timmar på agilityplanen som ung – givetvis med familjens jakthundar, säger hon och tillägger: – I dag är det en härlig blandning av lydnad, drag och givetvis en stor dos jakt när det kommer till träning av hund och vad jag tycker är allra roligast. Hon berättar att det hon får ut med tiden med hundarna är terapi på hög nivå. – Givetvis är det många timmars slit, det kommer motgångar och man går många gånger på en nit. Men när allt stämmer och när alla timmars träning och planering ger resultat – då glömmer man bort allt annat! Vad har du för hundar i dag? – I dag har jag två korthåriga vorsthrar och en labrador under mitt tak. Sedan deläger jag två av hundarna som bor hos mina föräldrar. Intresset för petit basset griffon vendéen började för 20 år sedan och tillsammans med sin mamma driver hon sedan några år tillbaka en liten kennel. – Det började med två hanhundar och sedan har det alltid funnits minst en ”petit” i våra hem. Än så länge har vi bara haft en kull som i somras blev ett år gamla, berättar hon. Vad har ni för mål med aveln? – Det är att föda upp sunda hundar med god mentalitet som jagar bra och som är trevliga familjehundar. Vi har inga planer på att ha någon stor kennelverksamhet utan det är ett sidospår i vårt hundintresse som är otroligt spännande och häftigt

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

77


/ Intervju / JOSÉPHINE VEEN HUIS

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


att få vara med om. Förhoppningsvis kanske det blir fler kullar om vi har intressanta föräldrar och känner att vi tror på det, säger Joséphine Veen Huis.

Hoppas på välfylld mässa Förra året började hon uppdraget som Projektledare Hund under Swedish Game Fair. Hon berättar att förra årets arbete var väldigt utvecklande, om än utmanande, men att hon tycker att 2019 års mässa blev som hon hade tänkt. – Givetvis finns det utrymme för utveckling och förbättring, vilket jag hoppas kommer att märkas nästa gång, säger hon.

Hur kan en vanlig dag se ut på Swedish Game Fairkontoret för dig? Jag sitter inte heltid på kontoret. Då jag även driver en redovisningsbyrå med min mamma och syster så gör jag mycket av mitt arbete med mässan på distans samt är ute på besök hos kunder och de föreningar som är med på mässan, säger hon. Och fortsätter: – Men de dagar jag är på kontoret så blir det mycket kaffe, en hel del snack om jakt och hundar (väldigt oväntat) och planering av hundprogrammet och aktiviteter. Jag trivs väldigt bra när jag är på SGF-kontoret så jag hoppas att jag kommer kunna lägga fler timmar där framöver.

Och en sådan här mörk och regnig novemberdag så kan det vara skönt att tänka på vad som väntar i maj! Finns Hon tror och hoppas att 2020 års upplaga kommer bli det något som redan är klart och som du får avslöja? minst lika lyckad. – Absolut, en hel del aktiviteter är klara redan nu. Vi kommer bland annat att ha Nykvarns BPH med även – Jag har känslan av att det blir en otroligt välfylld 2020 som gör beteende- och personlighetsbeskrivning mässa på alla plan med massor av aktiviteter och full av hund på plats. Det kan jag varmt rekommendera fart. Hundprogrammet är redan nu riktigt välfyllt. Vi besökare med hund att testa. Resultaten är officiella och kommer få se många favoriter från tidigare mässor registreras i SKK:s hunddata! Sedan kan jag bara säga men även en hel del nya inslag! att aktiviteterna på Slottsarenan kommer att bli så bra!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


/ Intervju / JOSÉPHINE VEEN HUIS

Delad glädje är dubbel glädje – Jag vill inte avslöja för mycket ännu, men jag och Mattias Westerlund håller på att sätta ihop något riktigt bra som man verkligen inte får missa … mer om det kommer närmare mässan, säger Joséphine Veen Huis hemlighetsfullt och skickar med en hälsning till läsarna: – Njut av hösten och vintern tillsammans med era hundar, jaga mycket och glöm inte bort att återhämtning i soffan och framför en sprakande brasa är lika viktigt för hundarna som för oss människor – delad glädje är dubbel glädje, säger hon glatt.

80

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


STEGET FÖRE Den nya sändaren, Tracker Artemis, arbetar med både beprövad och ny teknik, GSM och NB-IoT. LTE-CAT M1 är en låghastighets 4G-teknik som inom kort får mycket bättre prestanda än vad GSM någonsin haft och som, för vår del, kommer att ersätta teleoperatöreras 2G och 3G. Förutom denna framtidssäkrade teknik har vi gjort flera förbättringar, som t ex röstkommunikation till hunden, skallfunktion, utökad batterikapacitet, snålare strömförbrukning, antennfunktion, ergonomi, romande IoT-SIM och ledljus. För en bättre och säkrare jakt tillsammans, både i nutid och framtid.

LAMPA

INSTAGRAM:VILDMARKEN

SKALLFUNKTIONER

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

NB-IOT LTE-CAT M1

GPS/GLONASS

STÖTSÄKER

IP67

+55°C/-25°C

TVÅVÄGSKOMMUNIKATION

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Vi ses på jakten eller på tracker.se – facebook.com/tracker.se

81


Framtidens komradio är redan här! Med Hyteras sortiment av PoC-radios kan man enkelt kommunicera över mobilnätet eller Wi-Fi till en eller flera personer samtidigt.

Ruggad smartphone med inbyggd PoC-radio!

Hytera PNC370

Hytera PNC550

Hytera PNC370 är en renodlad PoC-radio för snabb och enkel kommunikation mellan flera personer samtidigt. Hytera PNC370 använder tekniken Push-To-Talk över mobilnätet eller Wi-Fi och med sitt kompakta format samt sin förstärkta högtalare så blir Hytera PNC370 snabbt en oumbärlig kommunikationsenhet i din organisation.

Hytera PNC550 är en kompetent och ruggad smartphone och PoC-radio, allt i ett! Som smartphone levererar PNC550 funktioner som Android 8.1, 5 tums skärm med gorillaglas, högpresterande kameror och dubbla simkortsplatser. Utöver detta så är PNC550 en PoC-radio med en professionell Push-To-Talk-knapp, överfallslarm knapp och förstärkt högtalare med extremt bra ljud.

SEDAN 1963

ZodiacSverige

Vill du veta mer? Kontakta Zodiac Sverige AB, auktoriserad distributör av Hyteras produkter eller någon av våra certifierade återförsäljare. Läs mer på www .zodiac .se

DOROTEA . . . . . . . . . . . Westel / Lappland Networks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 010 410 33 00

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910 – 70 12 20

GÄVLE . . . . . . . . . . . . . . Ring Up . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 026-420 18 10

STOCKHOLM . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08 – 606 20 00

GÖTEBORG . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 031 – 745 88 80

STOCKHOLM . . . . . . . . WS Solutions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 08 –121 48 184

HUDIKSVALL . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0650 – 469 300

SUNDSVALL . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 060 – 606 65 65 / 060 – 66 37 00

LINKÖPING . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .013 – 14 65 65

UMEÅ . . . . . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .090 – 70 44 70

LULEÅ . . . . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0920-45 10 10

ÖRNSKÖLDSVIK . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0660 – 29 61 00

PITEÅ . . . . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0911-22 10 10

ÖSTERSUND . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .063 – 57 42 00

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910-75 21 00


/ Jakt/ BEWEGUNGSJAKT

TEXT & FOTO : DANIEL BERNELING

F med TYSKLAND 84

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Fartfyllda dagar d bewegungsjakt Mitt under den svenska älgjakten i november begav sig Magasin Vildmarkens utsände Daniel Berneling till Tyskland för några fartfyllda dagar med bewegungsjakt! Här är hans historia.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85


/ Jakt/ BEWEGUNGSJAKT FÖRSTA STOPPET VAR BAYREUTH som ligger norr om Nürnberg. Här hittar vi Steiner-Optik, en tysk premiumleverantör av handkikare och sikten. Historien om Steiner börjar redan 1947 då Karl Steiner grundade företaget och redan 1955 var de 50 anställda. Där och då skiftades även fokus mot handkikare som senare kommer att bli deras största produkt.

Vi blir mottagna av Patrik Bollrath, Export Manager på Steiner-Optik, som leder oss på en guidad tur genom Steiner-fabriken där vi genom stundvis laboratorieliknande miljöer får se alla produktionsstegen; från oslipat och obearbetat glas till leveransklart kikarsikte. Här märks verkligen vad som menas med tysk kvalitet!  Det är över 400 steg när ett kikarsikte tillverkas och deras rigorösa kvalitetsprogram gör att ingenting lämnas åt slumpen. Sikten skaktestas, värms upp till 80 grader, kyls ned, trycktestas under vatten – allt för att säkerställa att de lever upp till de förväntningar som ställs på en tysk premiumleverantör av sikten och handkikare.   Den senast utvecklade produkten av Steiner är deras IFS-serie av sikten som främst riktar sig mot långhållsskytte. Siktet kombinerar robust mekanik tillsammans med en intelligent styrkrets som tar hänsyn till flera olika faktorer; avstånd, vind, kuldropp, kultyp – allt för att maximera möjligheterna till att träffa på första skottet vid längre avstånd.  Informationen presenteras digitalt i toppen av siktesbilden i kikaren. Mycket av informationen som visas kan även anpassas via en blåtandsapp.

Större område och fler jägare

Efter en lärorik dag på Steiner-fabriken så begav vi oss ut på Autobahn med slutdestination Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Bewegungsjakt syftar till att man jagar på ett större område och med fler jägare vilket gör att denna jaktform kräver större arealer än en vanlig klassisk drevjakt. Avskjutningen på marken av denna kaliber gör att det jagas bara en gång per år på marken i denna jaktform. Tanken bakom bewegungsjakt är att det i samma såt ska pågå flera olika drev samtidigt. När en hund släpper sitt drevdjur så hamnar det inom en annan hunds arbetsområde och drevet kan fortsätta inom såten. Detta kräver en oerhörd organisation och ställer krav på såväl jaktledare, hundförare, utsättare och eftersökspatruller och efterföljande slaktare. Det släpps flera hundar från olika håll på marken och det är inte ovanligt att passkyttar

86

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


/ Jakt/ BEWEGUNGSJAKT

88

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

89


/ Jakt/ BEWEGUNGSJAKT

90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


har med sig en egen hund som de släpper som driver runt tornet. Vid denna jaktform är det givetvis extra viktigt med vapenhantering och skjutvinklar, då det finns vilt med hundar efter sig och hundförare överallt i såten.

Jaktpulsen på topp

Första dagen är vi 70 jägare som samlas och det är utmärkta jaktförhållanden, 2–3 grader varmt och vindstilla, vilket gör att jaktpulsen är på topp. Vi träffas på en mötesplats i utkanten av jaktmarken som består av mestadels granskog med insprängda inslag av lövskog och öppna dungar. Innan jakten kan börja ska allt kontrolleras; vapenlicens, tyskt jaktkort, skjutintyg och vapenlicens, något som går snabbt och smidigt i det välorganiserade jaktlaget. Sedan är det utsättning på pass, och de finns överallt i såten, vanliga klassiska passlinjer men även pass mitt i såten. När hundarna släpps dröjer det inte länge innan det första skottet går. Båda mina två passgrannar har jaktlyckan med sig och jag räknar till tio skott inom de första 45 minuterna. Det är här det sanna trycket i bewegungsjakten kommer till sin rätt. Efter en liten stund har jag flera hundar som arbetar runt mig och det kommer vilt från många olika håll. Det blir svårt att fokusera då det konstant skälls överallt och det är ett enormt tryck mitt i såten. Känslan när flera hundar arbetar runt en och det smäller samtidigt hos olika passgrannar är svårslaget.

Sällan skådad viltparad Jag jagar med ett Steiner Ranger 2-8x42 som är dag- och nattbelyst, ett sikte som passar utmärkt för denna jaktform då det ges möjlighet att ta skotten på nära håll och även i de såtarna med lite avstånd. Siktet känns välbalanserat på min Sako 85 i 308w och ögonavståndet är förlåtande vid de snabba anläggen som krävs. Dagen led alldeles för snart mot sitt slut och vi hade en viltparad som jag aldrig tidigare sett med hela 40 rådjur, sex vildsvin och några kronhjortar – något som skulle få en klassisk svensk drevjakt att blekna i jämförelse.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


UPPLEV SKILLNADEN

WWW.STALON.NU

Stalon

®

Quality products from Lapland Sweden


MEET THE

STRIKE FAMILY TM

AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND RAPID EXPANSION THIN JACKET FOR MASSIVE STOPPING POWER AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND QUICK EXPANSION

THINNER FRONT-JACKET FOR EXPANSION AT ALL RANGES LEAD-LOCK GUARANTEEING DEEP PENETRATION

MATCH BOAT TAIL FOR HIGH BC GIVING SPEED AND EXTREME PRECISION AT LONG RANGE

POWER BONDING TECHNOLOGY FOR HIGH RESIDUAL WEIGHT AND PENETRATION

AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND QUICK EXPANSION NICKEL-PLATED FOR INCREASED BARREL LIFE

BOAT TAIL FOR HIGH BC AND OUTSTANDING PRECISION

KNOW YOUR GAME, KNOW YOUR TERRAIN. STRIKE™ WILL DO THE REST. In a matter of life or death, everything must be on target. Expectations and outcome alike. Based on this philosophy, our new ammo series has been named STRIKE™. It’s a complete family in which each member contributes in some specific way to a safer hunt and a perfect ending.

WWW.NORMA-AMMUNITION.COM

UNIQUE WAIST DESIGN FOR MAXIMUM VELOCITY


/ Knivskolan / VASSA KÖKSKNIVAR

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : THERESE TILLMAN

SÅ SLIPAR DU DINA KÖKSKNIVAR Tillvaratagning och inte minst matlagning går hand i hand med jakt och fiske. Men även för det jobbet krävs att verktygen är i trim! Varje månad ringer vi upp Tormeks Mattias Landgren för att prata om hur man slipar sina verktyg på bästa sätt. Den här gången tar han oss steg för steg igenom hur man slipar sina köksknivar!

94

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

95


/ Knivskolan / VASSA KÖKSKNIVAR

2.

96

Hitta rätt vinkel Sedan använder jag tuschpennan för att hitta rätt vinkel. Det man kan göra här också är att man börjar med att använda stenjusteraren och gör slipstenen så grov som möjligt.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


1.

KÖKSKNIVAR ÄR NÅGOT SOM MATTIAS får många frågor om – inte minst gällande vilken vinkel man ska använda. Mattias berättar att det kan variera kraftigt beroende på vilket märke det är på kniven.

Inspektera kniven

Det första jag gör när jag kollar på en kökskniv är att kontrollera om det finns något hack i den och hur den ser ut överlag, i bladet et cetera. Om det finns hack så drar jag av den på stenen så att den blir jämn och fin. Kniven blir slö, men jämn och fin. Jag vet även att vissa knivar har en liten klack på sina modeller som kan vara lite i vägen och som man får kolla så att den ligger längs med eggen så att inte den sticker ut.

– Det finns en knivmodell som säger att man ska ha 22 grader och en annan som säger 44. Båda har helt rätt, på sin kniv. Det handlar om vad stålet klarar av och därför är det otroligt brett, säger han. Hur hittar man informationen man behöver? – I vissa fall går det att googla fram och det kan stå på deras hemsidor, men inte alltid. Då är det egentligen bäst att använda tuschpennan och göra det som vi har pratat om i tidigare nummer, nämligen att repetera fasen. Då ska man få rätt 99 gånger av 100, säger Mattias Landgren som nedan berättar om processen steg för steg.

3.

slipa fram en råegg

Sedan slipar man båda sidorna tills man har fått upp råegg. Sedan tar man den fina sidan på stenjusteraren och gör stenen så fin som möjligt – och sedan slipar man några gånger på båda sidorna igen – också detta för att få råeggen lite mindre. Dessutom får man bort lite repor i slipfasen så att den blir blankare. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


/ Knivskolan / VASSA KÖKSKNIVAR

Brynpastan används tillsammans med Tormeks läder­bryn­skivor. Lädrets unika kvaliteter tillsammans med brynpastan kommer effektivt ta bort råeggen som uppstått vid slipningen.

5.

kvalitetskontroll

Därefter låter jag den fortfarande sitta kvar i jiggen och sätter kniven mot en nagel på lite olika ställen över bladet. Sitter den kvar så kan jag ta bort den från jiggen, om den glider av på något ställe så har jag inte kommit ner i själva slipningen tillräckligt långt. Och anledningen till att jag har kvar den på jiggen är att om jag måste slipa mer så har jag alla inställningar på plats redan på stenen.

98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Den ska alltså hugga fast i nageln? – Ja, den ska sätta sig. Man bara lägger den där så ser man om den glider eller inte. Mattias berättar att man dock inte brukar vara klar med bryningen här.

4.

Bryna till perfektion

När jag är nöjd och har fått en jämn och fin slipfas så går jag på bryningen, som alltid är väldigt viktig. Det är här jag lägger mest tid. Jag brukar göra som så att jag kör frihand, men låter jiggen sitta kvar. Jag börjar väldigt plant och lägger ner bladet, jag bryner inte slipfasen, sedan drar jag den emot mig och då kommer jag känna och se när jag träffar rätt vinkel på kniven. Då kommer jag höra på ljudet och få upp lite ”snö” som jag kallar det, det vill säga råegg som kommer upp. Sedan försöker jag hålla den vinkeln. Sedan kör jag kanske fem vändor innan jag vänder på kniven och gör om proceduren.

– Det brukar krävas fler vändor. Sitter den kvar på nageln så kan jag ta bort jiggen och sedan kör jag vidare på exakt samma sätt; lägger den på ryggen och drar emot mig. Nu sätter jag, frihands, ganska mycket tryck. Jag kör några vändor på känsla, byter sida, sedan drar jag den igenom nageln, alltså lägger den på nageln lite lätt och drar kniven igenom. Hackar den, eller om det känns strävt, då är det råegg kvar och då gör jag på exakt samma sätt som innan. Sedan provar jag mig fram, och kör, tills den verkligen går lent genom hela nageln. Då är jag klar. Så man testar inte på papper som man ibland ser i reklamfilmerna, nageln ger en bättre indikation? – Det är klart att man kan prova på ett papper också, om än inte för ofta. Men på nageln är man så känslig så där känner man väldigt tydligt när man har fått ett bra resultat. Och jag vet att det finns alternativ ifall man tycker att det är läskigt att skära i nageln! – Ja, det funkar även på en isskrapa till bilen, säger Mattias och fortsätter: – Jag brukar förvarna när jag är ute och visar, ändå är det många som vänder ryggen till när jag drar genom nageln, säger Mattias Landgren och skrattar. En annan vanlig fundering och fråga som Mattias får är att många tycker att deras köksknivar blir slöa igen så fort. Han berättar att orsaken till slitaget ofta handlar om förvaringen. – Till en jaktkniv har man en slida till som skyddar kniven när den inte används. Men när det gäller köksknivar så är det väldigt vanligt att de åker ner i en kökslåda. Man kanske öppnar den där kökslådan tio gånger varje dag och knivarna slår emot varandra vilket skadar eggen såklart. Vad rekommenderar du? – Jag har själv en magnetlist och det man bör tänka på där är hur man tar bort kniven så att man inte bryter den inåt med eggen. Det är en förvaring som jag kan rekommendera.

Knivskolan utgår alltid från Tormek T-4 Bushcraft – deras slipmaskin för jakt- och fritidsrelaterade produkter.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

– Dessutom är ju knivar ofta väldigt fina och blir som en inredningsdetalj, avslutar Mattias Landgren.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


SKJORTOR FÖR VILDMARKEN HÄRKILA SKJORTOR

Vi har en bred kollektion skjortor i härliga höstfärger som passar lika bra till jakt som övrig fritid. Pajala skjortan är en riktigt populär flanellskjorta med Amaretta besättningar i krage och ärmmanschetter. Den har två bröstfickor med blixtlås. Passform standard. Newtonskjortan är en tunnare skjorta i riktigt läckert bomullstyg. Den har en bröstficka med blixtlås. Passform standard. Amletskjortan är också en tunnare skjorta i ett stretchande bomullstyg med smalare passform (acitve fit) som innebär att den med fördel kan användas utanpå byxorna. Metso Active skjortan är en skjorta i ull och polyester. Denna komposition ger ett helt strykfritt tyg oavsett hur många tvättar skjortan har fått gå igenom. Passform standard. Välj den skjorta som passar dig bäst och tänk på att en fin skjorta också är en uppskattad present. Se hela vårt sortiment av skjortor på www.harkila.com

harkila.com Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Pajala Storlek S – 5XL Standard passform · Pris 795:-

Newton Storlek S – 3XL Standard passform · Pris 795:-

Amlet Storlek S – 4XL Aktiv passform · Pris 695:-

Metso Storlek M – 5XL Standard passform · Pris 995:-


NYHeT! CoMforT

KAMPANJ! - KoNus

HeAT VÄrMesTruMPA

rANge! AVsTÅNDsMÄTAre

:-

1.795 :-)

(2.995

995:-

(1.395:-)

Nyhet från Comfort Heat! Nu slipper du frysa om fötterna! Strumporna drivs av varsitt uppladningsbart 2 500 mAh batteri, det medföljer även en fjärrkontroll så du enkelt kan slå av/på eller ändra värmestyrkan.

Är du less på bommar som beror på felbedömning av avståndet? En avståndmätare är det perfekta hjälpmedlet vid jakter som toppfågeljakt, pyrschjakt och andra jakter där hållen lätt blir dryga. Dessa sänder ut en osynlig laserpuls mot målet, pulsen reflekteras och tas emot igen. Elektroniken räknar sedan blixtsnabbt ut tiden, omsätter den i meter/yards och visar det i displayen med en Perfekt för dig som är frusen! felmarginal på +-1 meter/yards.

sMITH’s KNIV & VerKTYgssLIP

895:(1.995:-)

ACLIMA wooLNeT sHIrT Crew NeCK + LoNgPANTs

990:-

ACLIMA wArMwooL HooD sweATer

695:(849:-)

ÅTer I LAger CoMforT HeAT VÄrMeVÄsT

1295:(2.195:-)

Våra egna Comfort Heat värmeväst som är en vidareutveckling av tidigare västar och som idag är den mest prisvärda på marknaden. Värmevästen har 3 värmezoner 2st fram och en bak på ryggen. Bär så nära kroppen som möjligt, gärna direkt utanpå underställströja, för maximal värmekomfort.

KLoCKA gArMIN INsTINCT

2.599:-

(3.299:-)

KLoCKA gArMIN feNIx 5

4.545:(6.099:-)

(1.600:-)

Smith’s batteridrivna knivslip & Verktygsslip. En otroligt lätt och smidig knivslip som man kan bära med sig överallt. Suverän att packa med sig till stugan eftersom den är batteridriven.

En storsäljare från Aclima när graderna börjar sjunka ute! Fällbar huva med hög krage som håller dig varm!

Underställ som en klassisk nätbrynja. Paketpris!

uTfÄLLbAr HÅLLA- eberLesToCK guNruNNer re - gArMIN

295:-

2.396:(2.995:-)

Vill du ha översikt på din Garmin Astro 320/Alpha 100, 50 Gps och slippa plocka upp och ner den från fickan i tid och otid på din jakt? Här har du lösningen!

AIMPoINT MICro H-2

6.195:-

Jägarens favoritsäck! Hela axelremspaketet på nya modellen är justerbara i höjdled, vilket innebär att säcken kan individanpassas beroende på bärarens längd på ryggen. Finns i flertalet färger.

swAroVsKI z8

frÅN 24.000:-

5.495:Ta jaktupplevelsen till en helt ny nivå. Tracker supra har en helt ny antennlösning som gör att GSM-mottagningen nu blivit ännu bättre i de mest krävande förhållandena. Nu även färdig monterad med SIM-kort. OBS Priset gäller endast medlemmar i Jägareförbundet.

buTCHer LeATHer AProN

995:-

(6.358:-)

Med den nya utformningen med förstärkt hus och flip-up-linsskydd klarar Micro H-2 alla tänkbara väderförhållanden. Keps på köpet. Finns även med blasersadelmontage 8.495:-

TrACKer suPrA eAsY

Swarovski Z8i har optimal prestanda och är perfekt utformad till maximal flexibilitet vid alla typer av jakter. Finns i dessa utföranden, 0,75-6x20, 1-8x24, 1.7-13.3x42 2-16x50 & 2.3-18x56

Chevalier Butcher Leather Apron Ett praktiskt långt förkläde i snyggt tåligt läder som med åren bara blir snyggare, en riktigt klassiker.

Du är inte en person som går samma väg som alla andra – det är där Instinct kommer in i bilden. Robust, pålitlig GPS-klocka för utomhusbruk! Perfekt för jägaren

Den ultimata klockan för bla jägaren, multisportaren, golfaren. Inbyggd kompass, höjdmätare, pulsmätare och även Dog Track.

NYTT sorTIMeNT - HANDLADDNINg Vi håller just nu på att utöka vårt sortiment gällande handladdning & tillbehör, du kommer inom kort hitta allt du behöver för att börja ladda din egen ammunition, redan nu så kan du köpa hylsor & kulor hos oss från kända varumärken, så som Hornady, Norma & Lapua! Har du några tips på produkter som du skulle önskat fanns tillgängliga hos oss? Vänligen maila oss med produkttips på: pnjakt@pnjakt.se så ska vi se över tillgängligheten!

TröJA HÄrKILA NITe

CHeVALIer ALAbAMA VeNT Pro PANT

1.199:-

1.295:-

Snygg och bekväm tröja från Härkila i klassisk modell, fast med den snedställda dragkedjan som spännande detalj. Passar utmärkt för skytte och övriga uteaktiviteter.

En fritidsbyxa som är försedd med stretch på noga utvalda ställen för optimal passform och rörlighet. Finns i flertalet färger


NYHET! 3M PELTOR LEP-200 EU med tillhörande halsslinga Uppladdningsbara hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer. Perfekt för byggarbetsplatser, industriområden, jakt och sportskytte. Utrustad med en antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från tillhörande halsslinga. Medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar höga, så att du kan höra omgivande ljud som konversation, maskinljud eller vilt i skogen. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat.

ZODIAC NEO & NEO BT

ZODIAC ONE BT

Zodiac NEO är en professionell jaktradio framtagen för den nordiska jägaren. Den är laddad med de viktigaste funktionerna för en lyckad jakt. NEO har en stor och tydlig Display med indikeringar för radions funktioner och är utrustad med standardiserade anslutningar för olika tillbehör. Finns med och utan Bluetooth och 31 och 155 MHz.

Zodiac One är den första jaktradion någonsin med både 31 samt 155 MHz i samma radio. Med Zodiac One behöver du aldrig fundera på vilken frekvens ni ska jaga på. De båda banden har något olika egenskaper i terräng och framförallt nära städer. 31 MHz har haft störst utbredning i norra delen av Sverige medans 155 MHz har varit dominerande i de södra delarna.

31 & 155 MHz

31 & 155 MHz

LEP-200 EU är kompatibla med marknadens ledande jaktradioapparater från Zodiac

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och står för svensk kvalitet och design. Zodiac blev snabbt ett välkänt och omtyckt varumärke när fler och fler upptäckte den höga kvaliteten och det användarvänliga utförandet av våra produkter. Vi har lyssnat på marknaden och sedan tagit fram produkter som är utvecklade efter det klimat och krav vi har här i Skandinavien.

SEDAN 1963

Hitta din återförsäljare via www.zodiac.se

Följ oss på sociala medier! ZodiacSverige

ZodiacSverige


/ Hundskolan / ALLMÄN FOSTRAN

TEXT & FOTO : MATTIAS WESTERLUND

JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund

Allmän fostran och inlärning I varje nummer av Magasin Vildmarken delar den duktige och uppskattade dressören och instruktören Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, med sig av sina bästa tips vad gäller jakthunden i träning och jakt. Den här gången är temat allmän fostran och inlärning.

104

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

105


/ Hundskolan / ALLMÄN FOSTRAN FÖR ATT UTVECKLA DIG OCH DIN HUND krävs

det några förutsättningar och tid, tålamod, kunskap och motivation är viktigt. När det gäller kunskap så finns det några grunder som man bör ta till sig när man skaffar hund oberoende av vad hunden ska göra. Hunden är ett flockdjur och när den kommer till dig hör den till din flock. En flock har alltid en form av organisation och flockdjur behöver ledare, det är du som ska vara ledaren. Ledarskap når man bland annat genom tydlighet, ärlighet, konsekvens, initiativ och ett säkert uppträdande. Kunskap om vad som motiverar hunden och hur man tillämpar det vid inlärning. Kunskap om hur hundar lär för att på bästa sätt hjälpa hunden att göra de rätta associeringarna för inlärningen, oavsett vad du ska ha hunden till. Hundar som ska utföra särskilda uppgifter kräver träning och dressyr. Det finns inga självtränade hundar. Hundar lär genom associering och det är vår uppgift som ägare/ledare att styra hunden att göra de associeringar som den bör för att lära det vi önskar att den ska kunna. Det är två faktorer som avgör hur fort en hund lär; motivationen att utföra något samt tidsaspekten. Motivation är viktigt för inlärning. Med ledarskap kommer viljan att vara till lags och motivation att utföra det ledaren ställer som krav. Belöning blir då ledarens uppskattning och detta är av största vikt i all hunddressyr. Godis och kakor kan nyttjas vid inlärning av önskade handlingar men för att kunna kräva ett önskat beteende vid varje tillfälle krävs det att din hund gör det för din/sin skull för det är endast med ledarskap man kan bryta alla andra beteenden. Motivation kan vara medfödd såsom jaktlust eller förvärvad. Du kan nyttja detta och styra motivationen i önskade handlingar i förhållande till den medfödda motivationen. Du kan alltså höja eller sänka hundens benägenhet att utföra handlingar. Anar du till exempel att en hund som ska apportera har liten benägenhet att gripa så är det viktigt att öka motivationen för gripandet genom lustfyllda övningar, men det är lika viktigt att minska motivationen i oönskade beteenden. En hund kan genom att lyckas och få belöning i ett beteende öka motivationen för ett särskilt beteende. Ett exempel för detta är att morra. En hund som upprepade gånger belönas genom att en annan hund backar när den morrar belönas för detta beteende och

106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


/ Hundskolan / ALLMÄN FOSTRAN

108

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


kan då allt lättare ta till morrning. Att gång på gång lyckas kan till och med göra så att den hund som aldrig morrat åt en människa även skulle kunna ta till detta mot en människa för att de upprepade gånger lyckats. Vid all inlärning som kommer behandlas här handlar det om att hunden på ett bestämt stimuli/kommando ska utföra en handling. Den är strukturerad och planerad och bygger på att vi visar och hjälper hunden att utföra ett beteende. När den kan det med vårt stöd går vi till nästa steg vilket är att lägga på ett kommando. I detta skede är det viktigt att vi säger kommandot före det att vi visar/stödjer hunden att utföra momentet. Tidsaspekten och i vilken ordning man gör saker är viktig: Lär in beteendet. Lägg på kommandot och visa hunden att göra beteendet, detta ska ske inom ett par sekunder för optimal inlärning. Tänk alltid att när man ska lära in ett nytt så är ordningen det nya före det inlärda. Jämför detta med inlärning där man säger sitt samtidigt som man försöker få hunden att sätta sig. Hunden kan då inte på ett tydligt och enkelt sätt associera sitt till att sätta sig utan associerar det till att försöka sätta sig. Jämfört med om man jobbar enligt ovanstående då du till 100 % säkerhet vet att din hund kommer att sätta sig första gången du säger sitt för du har lärt in beteendet och du har gjort det i en miljö som hunden är van vid. Grattis, din hund har satt sig första gången du sa sitt. Tänk på att alltid ha halsband och koppel vid inlärning så att du alltid kan styra din hund att göra de saker du vill under inlärning. Likväl som att jobba steg för steg är också platsen där man påbörjar inlärningen viktigt. Att börja inomhus i en känd miljö är fördelaktigt och något som jag rekommenderar då det underlättar för hunden att lära sig nya moment i en miljö som är fri från störningar. Sedan gäller det att successivt variera miljön, från inne till ute och med svårare och svårare störningar.

Misslyckad inlärning När vi misslyckas med inlärningen beror det nästan alltid på att vi inte lyckats klargöra för hunden vad vi vill att den ska göra och man kan ha gått för fort fram i träningen. Vi ställer för stora krav på hunden.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

109


/ Hundskolan / ALLMÄN FOSTRAN

Hundar lär i bilder Vidare i inlärningen ska man beakta att hundar lär i ”bilder”. Man kan jämföra det med ett bildspel. Att tänka i bilder underlättar mycket när man ska jobba med inlärning. Tänk på hur du förändrar bilden vid inlärning av sitt om du enbart säger sitt jämfört med om du säger sitt och drar handen med en gobit över huvudet. Tänk på vilken bild du presenterar för hunden när du ger ett kommando. Det är stor skillnad på om du bara tränat inne och sedan går ut. Bilden av platsen är helt annorlunda och du kan inte kräva att hunden ska kunna det förrän du lär den just den bilden. Om du förändrar den bilden radikalt är det inte säkert att sitt då betyder sitt. Du måste därför tänka på att skapa så många sittbilder som möjligt för att vara säker på att kunna kräva det vid varje tillfälle. Du måste lägga upp träningen av varje moment steg för steg. Sedan så kommer hunden ha allt lättare att ta till sig nya bilder på ett kommando allt eftersom du lär den fler bilder. Miljön där du lär in saker är också viktigt. Hunden kan ha hög eller låg motivation till vissa miljöer. Tänk på hundar som inte tycker om att gå till veterinären. I väntrummet där skulle det vara svårt att lära in vissa saker medan det på dressyrplanen, där hunden är van att tränas, går lättare. Upplever den dessutom miljön som positiv går det än lättare. Likaså med väder, har man bara tränat i fint väder kan man inte förvänta sig att hunden ska klara det man föresatt sig om det blir regn och rusk.

110

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

111


Ta del av fl www.hundsko och missa inte n av Magasin V JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund #vildmarken 112

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ler tips på olanvision.se nästa nummer Vildmarken!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

113


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda


/ Jakt / JAKTEN PÅ JAKTEN

116

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FREDERIK BÜLOW

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JAKTEN PÅ JAKTEN Föredrar du jakten på jakten och förmånligare priser eller komfort till lite högre kostnad när du bokar din jaktresa? Frederik Bülow har tittare närmare på vad som är viktigt för jägare världen över när det ska arrangeras en jaktresa till en ny destination.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

117


/ Jakt / JAKTEN PÅ JAKTEN ATT JAGA HAR ALLTID VARIT en viktig del av mänskligheten. Det började som en nödvändighet för mänsklighetens överlevnad, och övergick till att bli ett verktyg för att skydda ett stort antal djurarter. Du kanske frågar dig hur jakt kan skydda djuren? Det finns inget kort svar på den frågan, men här är en liten del av svaret som dessutom kommer leda till varför det är viktigt för oss människor att utforska världen med ett gevär eller en båge i handen.

Den välkände amerikanske psykologen Abraham Maslow hävdade att allt mänskligt beteende beror på kopplingen mellan motivation och behov, så där jakten började som en fråga om fysiska behov av att få mat på bordet har den gått över till att bli ett behov av självförverkligande. I Maslows behovstrappa utgör just självförverkligande toppen av vad vi kan uppnå som människor och beskriver behovet av att klara personliga prestationer. För majoriteten av den mänskliga befolkningen är jakt numera en hobby / livsstil som fyller oss med en känsla av glädje, spänning och frihet som leder till personliga prestationer i enlighet med Maslows modell. För att ta våra behov av personliga prestationer genom jakt till nästa nivå så väljer många att utforska jaktens värld genom att resa till utländska destinationer.

Big business Att besöka en ny och outforskad destination med ett gevär eller en båge i handen är för många en viktig del av att vara en jägare. Jaktturism är numera big business runt om i världen och bidrog 2018 med mer än 341 miljoner US-dollar till den sydafrikanska ekonomin – och sysselsätter mer än 17 000 personer. Jaktturism har inte bara en enorm inverkan på Sydafrikas ekonomi utan också på skyddet av vilda djur. När du lägger ett högt pris på en specifik trofé blir det en värderad tillgång för lokalbefolkningen att tjäna pengar och därför har de ett intresse av att skydda det så att utländska jägare kan betala priset. Det pris som betalas kommer främst att skydda arten så att lokalbefolkningen kan tjäna ännu mera pengar i framtiden. Så för att svara på frågan ovan, ”hur kan jakt skydda djuren?”, så måste vi lyfta jaktturismen som en stor faktor vad gäller bevarandet av de vilda djuren. Så länge som det finns jägare med behov och motivation att förverkliga sig själva genom att

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


/ Jakt / JAKTEN PÅ JAKTEN

betala lokala outfitters för att få komma och jaga så finns det hopp för inhemska arter runt om i världen. Vilket är det bästa sättet att boka en jaktresa? Låt oss titta närmare på vad som är viktigt för jägare världen över när det ska arrangeras en jaktresa till en ny destination. Genom mitt arbete inom jaktresebranschen så har jag pratat med tusentals jägare och några hundra lokala outfitters. För att få bästa möjliga uppfattning om vad som är viktigt såväl för jägare som för outfitters när de bokar en jaktresa så har jag gjort ett par undersökningar med över 1 100 deltagare vilket gav intressanta resultat. Jag kommer dela med mig av ett som är väldigt relevant i nuläget när globaliseringen och digitaliseringen har öppnat upp för nya sätt att hitta och boka jaktresor. Pris och referenser från andra jägare är de överlägset viktigaste faktorerna när en jägare vill boka en jaktresa. Just det kanske inte kommer som en stor nyhet, men

120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

det som kommer härnäst är desto mer intressant. Det är viktigare för jägare att ha direktkontakt med outfittern (59 %) än att bli assisterad av en lokal mellanhand på det egna modersmålet (41 %) när man bokar en jaktresa. Det är ingen tvekan om att resultatet är en följd av globaliseringen och digitaliseringen där det nu är vanligare att man forskar och söker information själv genom att använda internet. Google har gjort det väldigt lätt att söka och finna obegränsat med information om outfitters, men det är begränsat till att man bara hittar dem som är online. Många outfitters har ingen hemsida, är inte aktiva på sociala medier och vill inte använda en dator, något som gör det omöjligt att hitta dem, ifall du inte hittar dem på en jaktmässa. För att komma runt det problemet så har nya digitala koncept skapats, som exempelvis www.rainsfordhunting. com, som marknadsför lokala outfitters via digitala kanaler så att jägare över hela världen enkelt kan hitta och kontakta

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


dem. Alla känner säkert till liknande bokningsportaler från den traditionella resebranschen som Hotels.com, AirBnB, Trivage och liknande. Anledningen till att dessa plattformar har blivit så stora beror på dessa fördelar, där den största är att du kan spara mycket pengar på att boka direkt med den lokala leverantören. Detsamma gäller för att boka en jakttur direkt med den lokala outfittern. Om du, precis som majoriteten, vill kommunicera direkt med outfittern så finns det många fördelar med direktkontakt. Först och främst så sparar du pengar genom att ta bort mellanhanden, den traditionella jaktbyrån, vilket ger ett påslag på den lokala outfitterns prisnivå. Påslaget är ofta mellan 15 % och 30 % vilket kan vara mycket med tanke på det genomsnittliga priset på jaktresor i allmänhet. För det andra, när du arrangerar en jakttur direkt med outfittern så kommer dina förväntningar att matcha och överensstämma bättre med den person som är medveten

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

om den riktiga chansen att lyckas till skillnad från en säljare som jobbar på provision. Dessutom finns det många berättelser om jaktresor som blivit misslyckade på grund av felaktig utrustning, som kunde ha undvikits om den hade arrangerats direkt med outfittern. Outfitters är lika måna som du om att jaktresorna ska bli lyckade. Slutligen så är det alltid betryggande och skönt att ha en aning om vem som hämtar upp dig på flygplatsen och vem som du ska tillbringa de kommande 7–10 dagarna med. Att skapa en relation med en outfitter och/eller guide innan jakten startar kan vara skillnaden mellan en framgångrik och en misslyckad jaktupplevelse. Men trots att det låter som att en direktkontakt med den lokala outfittern är den rätta vägen att gå när du bokar din nästa jakttripp så är behovet av en traditionell jaktbyrå fortfarande relevant.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

121


/ Jakt / JAKTEN PÃ… JAKTEN

122

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Med en traditionell jaktbyrå får du support på ditt modersmål när du bokar jaktresan och du kommer ofta att ha någon slags garanti om den lokala outfittern går i konkurs. När du bokar en jaktresa direkt med outfittern så måste du dessutom boka flygbiljetterna själv, eller få outfittern att göra det åt dig. Så om du inte är bekväm med att boka en flygbiljett själv, är en traditionell jaktbyrå en bra idé. Nästa gång du bokar din jaktresa, fråga dig själv vad som är viktigt; spänningen i ”jakten på jakten” och pengarna du sparar genom att boka direkt med outfittern, eller komforten med att få allt uppdukat till ett högre pris.

Vad du bör tänka på när du bokar din nästa jaktresa Du bör välja en traditionell jaktbyrå om: Du vill ha support från en säljare på ditt eget modersmål Du inte känner dig bekväm med att själv boka en flygbiljett Du i vissa fall vill ha garantier gentemot konkurs Du ska välja att direktboka med outfittern om: Du vill spara upp till 30 procent av totalkostnaden Du vill matcha förväntningarna vad gäller utrustning och framgångsgrad med den lokala guiden på ett annat sätt Du vill veta vem du ska jaga med och ha full kontroll över arrangemangen

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

123


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

124

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Läs mer på www.wehuntapp.com JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


PRO

GPS PLUS

För en enklare, säkrare och roligare jakt! Skapa ditt jaktområde med gränser och kartnålar

Spela in spår

Kartor med fastighetsgränser för hela Norden, samt globala satlittkartor

Vittringsindikator och inbyggd avståndsmätare

GPS PLUS

Skriv ut kartor i A4-A0

Anslut enkelt till jakter och jaktmarker med anslutningskoder

Åtelkamerabilder samlade på ett ställe för hela jaktlaget

Se din och dina jaktkamraters positioner i realtid

Jaktrapporter

Följ hundar med WeHunt GPS/GPS plus Kommunicera med dina jaktkamrater via chatt och push to talk

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Jakttabell Ansvars och olycksfallsförsäkring GPX-import och export

JAKT, FISKE & OUTDOOR

125


JAKTKÄNGA FÖR DREVJAKT HÄRKILA DRIVEN HUNT GTX 12”

Driven Hunt GTX Storlek 40-48

Pris 3395:-

Vår nya Driven Hunt känga är en mycket komfortabel höst / vinterkänga för drevjakt. Det är ju en jaktform där man gärna vill ha lite extra isolering om fötterna när man står på kalla pass. Driven Hunt kängan har en Gore-Tex XL isolering som ger en härlig komfort. Men även om den är isolerad så är den riktigt fin att gå med längre sträckor då den har låg vikt och mycket fin passform. Skaftet är högt så man inte får in snö eller vatten om man går i blöta myrar. Yttersulan är en vintersula från Vibram som ger ett fantastiskt bra grepp på hala underlag. Innersulan är anatomisk utformad för bästa komfort. Den har gummisförstärkningar runt om som skyddar mot skarsnö. 2 års garanti. harkila.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR 126 hos Härkilas auktoriserade Finns återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

FACEBOOK VILDMARKEN NYHET! FRI/ TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)

INSTAGRAM:VILDMARKEN

:

JAKT, FISKE & OUTDOOR

127


128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Fiske INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Den perfekta starten på fiskesäsongen! • Kom och se säsongens nyheter

• Spinnfiskebana, dragbassänger och kastbanor

• Spännande föreläsningar på Scenen

• Edgeflyfishing Competition 2020 – tre grenar

• Premiärvisningar av Svartzonkers galna

• Flugbindare från världseliten – bind en egen fluga • Kajakfisketorg – fiskekajaker och smarta tillbehör

gäddresa till Kanada • Specialfisketorget med filmer, föreläsningar

• Fiskeskola för barn, 7-12 år • Träffa kända fiskeprofiler, se deras uppvisningar

och Workshops

och lär dig nya tekniker

• Modevisning • Fisketeamatorg

• Testa nyheter från våra ledande sportfiskeföretag

• Se Fly vs Jerk-finalen – Live på mässan

• Flugfiskekurser för nybörjare

• Fiskekändisarna från TV

• Drömfiskebåten

• Europas största mobila akvarium

• Hantverksgata – med fiskekonservatorer, flugaskar i trä, knivmakare, håvar mm och mycket mer!

• Dragbassänger • Auktion med Älvräddarna

• Härliga fiskedestinationer i Sverige och världen

• Ungdomsgata – Betesbyggare och Youtubare

• De 300 första familjerna på söndagen får ett haspelspö

• Isfisketorg och Metetorg

• De 300 första vuxna på söndagen får 3 nummers

• Betesbyggargata och Spöbyggargata • Coola båtar, kajaker och vildmarksutrustning • Spännande föreläsningar

prenumeration på Fiskejournalen • Inträde söndagen endast 100:-

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev – vi lottar u www.facebook.com/sportfiskemassan Samarbetspartners

130

JAKT, FISKE & OUTDOOR

fa S

P O R TI FF OIR SS H KA G EA

A K A D E M I N

VILDMARKEN #01 2020

SeFF /

WWW.VILDMARKEN.SE

SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE


Foto: Jonas Nordigårds

20–22 mars 2020 på Stockholmsmässan

ut 25 fribiljetter! www.sportfiskemassan.se www.instagram.com/sportfiskemassan

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

131


/ Fiske / 7 TIPS FÖR TRÖGA ISGÄDDOR

TEXT & FOTO : JOHN ZAFARADL

TIPS FÖR TR ISGÄDDOR Gäddan är ofta aktiv och huggvillig hela vintern och ismetet är som regel en grymt effektiv metod. Men det kommer alltid bakslag och perioder när fisket är svårt och oförutsägbart. Vi ger dig tipsen som överlistar stora, svårflörtade isgäddor. 132

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


RÖGA

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

133


/ Fiske / 7 TIPS FÖR TRÖGA ISGÄDDOR

ISMETE EFTER GÄDDA HAR BLIVIT OERHÖRT POPULÄRT det senaste årtiondet och tekniken

är inte bara effektiv, den tenderar också att producera riktigt stora exemplar. Årligen fångas gäddor över 15 kilo och dessutom upptäcks nya, heta platser under varje säsong – från isen blir alla vatten tillgängliga, en av ismetets stora fördelar. Många förknippar ismete med ett stort antal hugg och ett fartfyllt fiske, i alla fall är det ofta så metoden framställs. Men alla ihärdiga ismetare vet att det kommer dagar när gäddorna kan vara riktigt tröga, precis sådär svåra att man nästan blir galen. Det finns dock en intressant aspekt när det kommer till trögt ismete, en högst personlig iakttagelse: När det väl hugger brukar det handla om stora gäddor! Jag minns särskilt en januarihelg för flera år sedan, när kompisen Stefan och jag fiskade på ett av mina favoritvatten. Här brukar huggen normalt dugga tätt, men vid detta tillfälle var fisket så dåligt att vi övervägde att åka hem. Ingen av oss ville dock ge upp och istället struntade vi i tidigare erfarenheter och bröt mot allehanda givna taktiska upplägg. För att göra en lång historia kort: Lördagen resulterade bara i ett ynka hugg, men gäddan vägde några gram över 10,0 kilo. Söndagen var lika trög, med en enda fällning – den gäddan vägde 10,2 kilo. Händelseförloppet har sedan upprepat sig i andra vatten, under olika förutsättningar och i helt skilda typer av sjöar: Ett hugg – en storgädda. Kanske beror gäddans inaktivitet på en viss månfas, lufttrycket, ogynnsamma jaktförhållanden, eller att snön precis har lagt sig som ett mörkt lock på sjön, orsakerna kan vara många. Jag kan inte ge något säkert svar på varför de allra sämsta dagarna, sett till antalet hugg, har producerat flera troféexemplar. Förmodligen rör det sig om rovfiskens instinkt i kombination med en för stunden korrekt betesprestation: Storgäddan ser det kanske som en förlust om den inte tar ett ”lätt” byte – det finns ju en anledning till att den har blivit stor. Tipsen som följer ska inspirera till variation och ett innovativt tänkande i ditt ismete. Här finns givetvis inga fasta regler och oftast är det en kombination av olika tips som kan vara nyckeln till framgång. Genom att byta taktik och teknik kan man trots ett trögt fiske locka enstaka gäddor till hugg – och man kan mycket väl belönas med en drömfisk.

134

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

135


/ Fiske / 7 TIPS FÖR TRÖGA ISGÄDDOR

1. Fiska nära botten Under tröga dagar är gäddorna inaktiva och huggen uteblir för att rovfiskarna inte har någon större jaktvilja. Det gäller alltså att presentera betet på ett sådant sätt att en ointresserad gädda helt enkelt inte kan låta bli att hugga. Många gånger gör man det bäst genom att placera betesfisken riktigt nära botten, även i vatten där du normalt sett fiskar under iskanten eller mitt i vattenmassan. Med ”nära” menas inte en meter eller två från botten, utan precis så att betesfisken rör upp lite bottensediment med fenorna, eller bara hänger några få decimeter upp i vattnet. Vid dessa tillfällen har gäddan ingen vilja att göra några längre utfall för att ta ett byte. Den står stilla, trycker och avvaktar en förändring som gör att jakthumöret återvänder. Genom att fiska nära botten kan man väcka gäddans jaktinstinkter till liv.

2. Fiska aktivt Mina erfarenheter av inaktiva gäddor visar att det gäller att komma så nära dem att betet blir oemotståndligt. Det gör man via regelbundna förflyttningar – och då ofta i 136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

kombination med bottennära fiske. Givetvis måste man anpassa sig efter fiskeplatsen, det kan handla om grunda vikar, grynnor, kanter eller rena slätbottnar, men den gemensamma nämnaren är att söka tills man kommer tillräckligt nära. Faktum är att det inte spelar någon roll om det är två eller femton meter djupt i det aktuella vattnet. Bottennära beten ska flyttas runt ofta – bytet ska komma till gäddan, inte tvärtom. Borra gärna många hål i början av ditt fiskepass, på så vis störs inte gäddan när man sedan flyttar runt spöna. Oftast råder helt omvända förhållanden i riktigt djupa vatten, som klarvatten- och spricksjöar. Här ”hänger” de inaktiva gäddorna i frivattnet och nu gäller det att hitta exakt rätt djup för att en trög fisk ska hugga. Vid ett tillfälle under vintern 2005 fiskade jag i en spricksjö under sju timmar utan att flytta spöna en enda gång. De sedvanliga huggperioderna uteblev, men jag visste att djupkanten var bra och att här alltid samlas rikligt med bytesfisk. För att göra något åt det statiska fisket varierade jag kontinuerligt fiskedjupet på mina spön. Många timmars väntan resulterade till slut i ett enda hugg – gäddan vägde 13,41 kilo och står fortfarande som mitt personliga ismeterekord. Lita till din pelagiska fiskeplats om du brukar få fisk där. Låt spöna stå och flytta istället betena upp och ned genom VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Det hör inte till vanligheterna att en gädda spottar på grund av motstånd, men det händer. Är gäddorna kinkiga ska linan fästas löst mellan kork och gummiband, använd gärna betesfiskar som är slöa för att undvika blindfäll.

vattenmassorna – och var inte rädd för att fiska strax under iskanten, trots att gäddorna är inaktiva och det är 20–30 meter till botten. I djupa, klara sjöar är skymning och gryning de absolut hetaste perioderna för stor gädda, något att tänka på under dagar när huggen uteblir – siluettfisket kan då vara helt avgörande. Under de dåliga ispassen sätts ditt tålamod på prov, då kan det verkligen betala sig att sitta kvar tills det blir mörkt.

3. Variera betets rörlighet Under händelsefattiga dagar har jag märkt att sänkets placering i förhållande till betesfisken spelar en stor roll. Om blyet sitter 40–70 centimeter från betet tenderar fisken att regelbundet röra sig uppåt eller i sidled, vilket inte tycks attrahera en tjurig, bottenstrykande rovfisk. Förmodligen krävs det en alltför stor insats för att fånga detta byte. Genom att sätta sänket på tafsen, med stoppknutar eller gummistoppers på varje sida, kan man justera avståndet i förhållande till betet. Vill man att betesfisken ska stå och damma i dyn kan sänket föras riktigt långt ner på tafsen, så nära som en decimeter ifrån betet. Du kan också använda ett tyngre sänke för att dämpa betesfiskens rörlighet en aning. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Tröga, pelagiska gäddor tenderar inte att vara riktigt lika känsliga för pigga och rörliga beten som sina artfränder i grundare vatten. Men det flyttbara sänket är lika användbart vid detta fiske och du kan placera det allt från 30–120 centimeter ifrån betet. Under normala förutsättningar använder jag väldigt lätt bly vid pelagiskt ismete, men har inte gäddan den riktiga jaktviljan, ska sänket vara så pass tungt att betesfisken inte kan göra någon längre flykt när den väl attackeras.

4. Betesfiskens storlek En aspekt som ofta diskuteras bland duktiga gäddfiskare är storleken på betesfisken. I nio fall av tio skulle nog de flesta välja en större mört framför en mindre. Sett till sommar, höst, vinter och tidig vår, är stora betesfiskar ett måste när man fiskar efter grov gädda. Under senvåren, ju närmare leken man kommer, kan man istället skala ner storleken på betet för att locka en trög, romstinn hona till hugg. Detta tankesätt kan också appliceras på tröga ismetedagar. Var inte rädd för att prova mindre beten, exempelvis en liten mört eller abborre, som du i normala fall aldrig skulle använda. Jag har varit med och vägt en ismetad storgädda på över 16 kilo som högg på en tusenbroder, en abborre som var knappt decimetern lång. JAKT, FISKE & OUTDOOR

137


/ Fiske / 7 TIPS FÖR TRÖGA ISGÄDDOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Försök att stimulera mer än bara syn och känsel genom att utnyttja gäddans luktsinne. Mäskning kan vara riktigt effektivt vid bottennära fiske. Kombinera gärna metoden med antingen små eller döda beten.

138

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Små betesfiskar, i kombination med bottennära fiske och ett bly som placerats riktigt nära betet, har producerat anmärkningsvärt stora gäddor – allt för många för att det ska vara en slump. Underskatta aldrig det selektiva jaktbeteendet hos en storgädda.

5. Dött bete Det tog flera år innan jag ens övervägde att använda en död betesfisk, jag såg helt enkelt ingen anledning till att göra det. Nuförtiden är jag fullt övertygad om att en död betesfisk kan locka en trög gädda att hugga, och då även i vatten där dött bete i normala fall aldrig brukar fungera särskilt bra. Här finns fortfarande mycket att lära, och kombinerat med olika taktik, tacklingar och mäskning, kan död betesfisk vara ett intressant alternativ. Fiskar du dessutom i ett vatten med högt fisketryck, oavsett om det är en sjö, vik, damm, mar, eller ett bakvatten, kan de stora gäddorna mycket väl ha varit fångade förut, och är kanske särskilt svårflörtade av denna anledning. Utöver död mört, nors, eller andra naturliga byten, kan då en sill eller makrill vara ett ypperligt val: Beten som inte känns igen, som sticker ut och skiljer sig från gäddans vanliga föda. Glöm inte att experimentera med lukt, färg och storlek – det kan spela en avgörande roll.

6. Minimalt motstånd Det finns en uppsjö av olika varianter på hur linan kan fästas till vippan för att hålla betesfisken på önskat djup och tillika lösa ut när gäddan väl hugger. En del klämmer fast linan, andra gör en ögla på linan och hänger den över vippan, vissa använder gummiband och så vidare… När gäddan är kinkig ser jag det som högst väsentligt att linan löser lätt från vippan när den väl tar betet. Vissa hävdar att en tackling med självkrokningseffekt fungerar förträffligt vid ismete och jag tvivlar inte på att de har rätt. En aggressiv gädda som kommer med fart, tar betesfisken och sedan krokas mot en hårt ställd nappanordning, är säkerligen ett ypperligt koncept. Men jag tror inte att tacklingen är effektiv när en gädda kommer smygandes utmed botten, gör ett utfall mot mörten och sedan står still. Faktum är att jag vid åtskilliga tillfällen har upplevt hur kinkiga gäddor tar betet, känner motståndet från vippan och sedan spottar. Vintern 2003 fiskade jag en i grund vik som vanligtvis brukar leverera 8–10 gäddor på fyra spön under en normal fiskedag. Efter fyra timmar utan ett hugg var jag nästan på väg att ge upp, när en av vipporna plötsligt fällde riktigt lååångsamt, precis som när en försiktig gös tar betet. Vippan stod still i hålet under flera INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

139


/ Fiske / 7 TIPS FÖR TRÖGA ISGÄDDOR

140

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


sekunder innan linan löste och den for upp. Försiktigt kände jag efter i den slaka linan, men fisken hade släppt betet. Jag tog en ny betesfisk, ett slött exemplar för att slippa blindfäll, och fäste linan oerhört lätt mellan gummibandet och korken. Fem minuter senare drogs vippan sakta mot hålet och linan släppte innan korken doppades i vattnet: Gäddan vägde 10,7 kilo och var min enda fisk den dagen!

7. Mäskning Förra vintern guidade en vän några tyska sportfiskejournalister på ett så kallat ”säkert” vatten. Efter två timmar hade han inte haft en fällning och nervositeten kom sakta krypandes. Han flyttade spöna och försökte vara allmänt aktiv, men ingenting hjälpte. Som ett sista desperat drag, allt för att verka seriös och för att hjälpa upp situationen, mosade han sönder några mörtar och skickade ner sörjan i ett hål där betet fiskades nära botten. En halvtimme senare kom dagens första och enda hugg – i det mäskade hålet givetvis! Gäddan vägde 10,4 kilo och turen var räddad. Det är alltid svårt att dra krassa slutsatser efter några få fiskepass, men fortsatta experiment med mäskning har slagit väl ut. Speciellt kombinationen små beten, bottennära fiske och mäskning verkar vara ett ypperligt recept när det kommer till svårflörtade vintergäddor. Mig veterligen finns det ett koppel skickliga ismetare runt om i landet som har satt mäskning i system för att fånga stor gädda. Den populära rovfisken har trots allt ett bra luktsinne, något vi sportfiskare borde vara bättre på att utnyttja för att fånga fler och större gäddor på ismete.

Billboards Storgäddan ser det kanske som en förlust om den inte tar ett ”lätt” byte – det finns ju en anledning till att den har blivit stor. Många timmars väntan resulterade till slut i ett enda hugg – gäddan vägde 13,41 kilo och står fortfarande som mitt personliga ismeterekord. Speciellt kombinationen små beten, bottennära fiske och mäskning verkar vara ett ypperligt recept när det kommer till svårflörtade vintergäddor.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

141


Johan Broman SPORTFISKEGUIDE

Lättmanövrerad och smidig men med hög stabilitet och sjösäkerhet.

LOGO_CMYK

Byggs för proffs - används av alla som älskar ett aktivt skärgårdsliv!

WWW.ALUKIN.SE TEL. 0176 - 22 44 40 GÄDDVÄGEN 11, NORRTÄLJE

aluminiumbåtar

ALUKINBOATS


Kampanj p책 v채rmesulor! NU 998 kr!

Handmuff 1 498 kr

V채rmev채st 1 998 kr


/ Pryltips /

HITTA RÄTT PRYLAR INFÖR ISFISKET Rätt prylar (och ett grundmurat säkerhetstänk) är A och O för att roligt och lyckat isfiske. Här kommer våra pryltips inför vinterns högtidsstunder.

VARGÖPIRKEN En absolut killer för vertikalfisket efter röding! Det är ytterst få rutinerade rödingfiskare som inte har detta drag i sin favoritlåda. Fiska det ryckigt som en klassisk pirk precis ovanför botten eller fiskekot, eller fiska den likt jiggarna, snabbt invevat från botten och upp till ytan. Men håll i hatten, det är inte sällan som du inte hinner så långt innan det hugger!

39 kr

144

www.jaktiaorebro.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


IFISH X-2

UNDERVATTENSKAMERA Med hjälp av ett kamerahuvud så kan man på bildskärm följa vad som händer under ytan. Kameran kan sänkas ner till 15 meters djup och ställas om från färg till svartvitt (IR) vid sämre ljusförhållanden. Ett mycket praktiskt fisketillbehör både sommar och vintertid!

2 599 kr

www.sportfiskeprylar.se

ESKIMO

QUICKFISH 2 Popuptält från Eskimo som är speciellt utvecklat för isfiske. Ett tält med mycket smart design som gör att du kan ha det rest på en minut, och lika snabbt packas ner igen, för att sen transporteras i en smidig väska som du kan bära på ryggen. Quickfish 2 rymmer två personer och har flera smarta lösningar för förvaring av utrustning och ventilation. Det slitstarka yttermaterialet håller snö och kyla ute så att ni kan njuta av er stund på isen även under riktigt kalla vinterdagar.

2 995 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.bios.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

145


/ Pryltips /

IFISH ROYAL VIKING X

IFISH isborrar är tillverkade för att snabbt och enkelt ta dig igenom isen och du kan enkelt tillpassa längden på borren då handtaget har inbyggd förlängare som gör att det enkelt kan justeras i fem olika lägen.

799 kr

www.bios.se

WIGGLER ISDUBB

Ska du vara på isen så är detta ett måste och här har Wiggler dessutom integrerat en visselpipa om det skulle vara så att du är en bit ifrån närmaste person!

89 kr

www.sportfiskeprylar.se

IFISH TUNDRA För dig som tar dig ut på isen med hjälp av snöskotern! En skoterpulka tillverkad i stryktålig och köldbeständig plast. Tundra är en mycket populär pulka för ismete och kan förses med IFISH spöhållare för pulka. Den rymmer allt man kan behöva under en dag på isen. Levereras komplett med skoterdrag och skenor. Kan kompletteras med Snow Shield som skyddar packningen från snösprut från skotern.

2 999 kr 146

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.bios.se VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


RAPALA

SPÖHÅLLARE Grym spöhållare från Rapala för ismete.

199 kr

www.sportfiskeprylar.se

DAM

ISMETEVÄSKA Väska för ismetet som rymmer upp till sex stycken tacklade spön upp till cirka 130 cm långa. Smidigt nog är väskan försedd med ryggsäcksremmar för att få händerna fria vid transport. Sidofickor för rigbins, ismeteställning, vippor med mera. Kan varmt rekommenderas!

549 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.sportfiskeprylar.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

147


/ Pryltips /

ROYAL VIKING

ADAPTER EXP FÖR SKRUVDRAGARE MED HANDTAG Royal Viking EXP är en unik konverteringssats som gör det möjligt att tillsammans med en skruvdragare göra om din manuella isborr till en elborr. Den har inbyggd förlängare och passar de flesta skruvdragare. Tack vare stödhandtaget så borrar man stabilt och säkert.

799 kr

www.bios.se

FLADEN

VIPER VENOM Komplett ismeteställ inklusive vippa. Vippan är rund som en boll i storlek (kan jämföras med en pingisboll) och inte platt som de traditionella vipporna. Kanontillbehör för alla er som älskar ismete.

279 kr

148

www.sportfiskeprylar.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


IFISH

VIPER VENOM En serie helt nya och revolutionerande pimpelspön som fungerar lika bra på vintern som på sommaren. Heldragen grafitklinga som slipas platt mot toppen ger en suverän känsel samtidigt som man har kraft att kroka och drilla fisk. Den känsliga toppen registrerar minsta napp.

799 kr

www.sportfiskeprylar.se

IGLOO

VINTERSTÖVEL Rejäl och fodrad vinterstövel som håller fötterna varma ner till 30 minusgrader. Rekommenderas varmt!

449 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.bofab.net

JAKT, FISKE & OUTDOOR

149


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Hos oss hittar du produkter från de mest kända varumärkena. Vi har allt från kläder och stövlar, till vapen och ammunition. Vi har dessutom ett välfyllt lager med begagnade vapen. -Hos oss får du råd!

jaktiaorebro.se 150

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BLI MEDLEM I VÃ…R KUNDKLUBB OCH TA DEL AV EXKLUSIVA MEDLEMSERBJUDANDEN OCH INBJUDNINGAR TILL LOKALA EVENTS HOS OSS

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

151


20-22 mars 2020 på Stockholmsmässan

Den perfekta starten på fiskesäsongen!

Foto: Jonas Nordigårds

• Kom och se säsongens nyheter • Specialfisketorget med filmer, föreläsningar och workshops • Se Fly vs Jerk-finalen – Live på mässan • Fiskekändisarna från TV • Europas största mobila akvarium • Ungdomsgata – Betesbyggare och Youtubare • Isfisketorg och Metetorg • Betesbyggargata och Spöbyggargata • Coola båtar, kanoter och vildmarksutrustning • Spännande föreläsningar • Spinnfiskebana, dragbassänger och kastbanor • Edgeflyfishing Competition 2020 – tre grenar • Flugbindare från världseliten – bind en egen fluga • Kajakfisketorg – fiskekajaker och smarta tillbehör • Fiskeskola för barn, 7-12 år • Träffa kända kastprofiler, se deras kastuppvisningar och lär dig nya tekniker • Testa nyheter från våra ledande flugfiskeföretag • Flugfiskekurser för nybörjare • Hantverksgata – med fiskekonservatorer, flugaskar i trä, knivmakare, håvar mm och mycket mer! • Härliga fiskedestinationer i Sverige och världen • De 300 första familjerna på söndagen får ett haspelspö • De 300 första vuxna på söndagen får 3 nummers prenumeration på Fiskejournalen

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev – vi lottar ut 25 fribiljetter! www.sportfiskemassan.se www.facebook.com/sportfiskemassan

www.instagram.com/sportfiskemassan

Samarbetspartners

fa S

P O R TI FF OIR SS H KA G EA

A K A D E M I N

SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE


Öka dina chanser på jakten! ®

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.smell.nu

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

153


/ Matlagning / TJÄDER

154

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : TOBIAS ERIKSSON

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


. Recept fran det vilda: TJÄDERBRÖST

MED SAVOYKÅL OCH KONJAKSSÅS

signerad Tobias Eriksson

Tobias Erikssons matlagningskunskaper gifter sig väl med hans tämligen nytagna jägarexamensbevis och framöver vill han bjuda på recept som känns jordnära och som är relativt enkla att genomföra. Den här gången var det vår största hönsfågel, tjädern, som stod på menyn. Receptet är för fyra personer.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

155


/ Matlagning / TJÄDER

156

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

157


/ Matlagning / TJÄDER

Tjäder 2 st filéer (fyra om det är en mindre tjäder) Sichuanpeppar Enbär Salt Smör & olja Börja med att plocka ut bröstfiléerna ur tjädern. Jag tycker att det är lättast att flå tjädern vid bröstpartiet (se bild) – då blir det mindre plock och lättare att komma åt filéerna. Skär med kniven längs bröstbenet och låt kniven alltid ha kontakt med benen för att undvika spill. Putsa filéerna rena och fina från hinnor. Mortla eller hacka sichuanpepparen och enbären, detta ska bli en grov ”rubb”. Innan stekning rubbas och saltas filéerna. Personligen är jag frikostig med rubben. Har du ingen sichuan hemma? Timjan och ett gäng vitlöksklyftor går minst lika bra. Värm upp pannan och lägg i en rejäl klick smör. Stek brösten på båda sidor tills de fått fin färg. Ös gärna filerna med smör under stekning. ”Tempa” upp filéerna till 50 grader och låt dem sedan ligga kvar och vila i stekpannan. Eftervärmen gör att de slutligen landar på ca 56-58 grader. ”Sichuanpeppar är en kinesisk krydda med säregen smak. Den har toner av citrongräs, svartvinbärsblad och lite enbär”. Jag tycker personligen att den är svårslagen till vilt/ fågel. Prova innan ni rubbar.”

Rotfrukter 300 g potatis 300 g palsternacka 300 g morot 1 och annan rotselleribit 1/2 kruka timjan Salt Olja Skala och dela rotfrukterna. Lägg dem på en plåt och strö över salt och olja. Skicka in i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min. Strö över färsk timjan precis när de kommer ut från ugnen. Detta gör att timjanen inte blir bränd och förlorar sin karaktär.

158

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

159


/ Matlagning / TJÄDER

Fond 1 skrov av tjäder (gärna fler om möjligt) 250 g rotfrukter 1/2 flaska vin Vatten Timjan Lagerblad Enbär Koka fond är både roligt och ger en god smak till ens anrättningar. Är man van att koka fond tycker jag att man gör en större sats och fryser in, för nybörjaren kan detta recept ge en vägledning på hur det funkar. Ta rotfrukter ni gillar och skär dem i mindre bitar/tärningar och lägg dem på en plåt tillsammans med skrovet. TIPS: Tvättade rotselleriskal är riktigt gott att ha i. 180 grader i cirka 30-45 minuter. Ta ut dem när de har rejält rostad och fin färg.

160

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Lägg skroven i en lämplig kastrull. Slå på vatten, lämna 1/3 kvar för vinet och rotfrukterna. Koka upp och sila av skum och de äggviteämnen som bildas. Lägg i rotfrukterna och slå på vinet. Kasta i en bunt timjan och smyg med några enbärskorn. Låt stå och sjuda, den ska precis ”vibrera”, ej koka. Låt stå i cirka 3-5 timmar, eller varför inte längre? Sila av och reducera till cirka hälften av vätskan, klart.

Smörad savoykål Några blad savoykål Smör Salt Vatten Dra isär några mindre bitar av bladen, blanchera dem i vattnet i någon sekund (det går fort). Lägg dem i en kastrull med smält smör och salta. Gör detta precis innan servering.

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Konjakssås 2 morötter 1 palsternacka 1-2 lökar 1 bit rotselleri (ca 50g) 1 dl konjak, eller annan sprit som föredras 1/2 liter fond 4 dl grädde Salt Vinäger Smör Skär rotfrukterna i mindre bitar. Värm en klick smör i en kastrull strax över medelvärme. Viktigt att tänka på är att låta rotfrukterna ligga och brynas utan att röra (i ca 5 min). Man vill att de får ordentligt med färg, detta sätter smak och karaktär. Det är ingen fara om det blir lite svart i botten. Naturligtvis ska det inte sitta en persisk matta i botten av kastrullen, men rikligt med färg gör inget. När rotsakerna har fin färg och de har blivit mjuka och glansiga så är det dags att sänka värmen och slå på konjaken. Låt INTE kastrullen stå på plattan när ni häller i sprit och tänder på. Det kan nämligen då sluta med ett sotat tak och gratis ögonbrynsborttagning. Var försiktig! Häll bara på spriten och låt vätskan koka bort om du är osäker.

Syltade trattkantareller 1/2 liter trattkantareller 1 dl ättika 2,5 dl socker 2 dl vatten Enbär Koka upp ättika och sockervatten tillsammans med enbären. Lägg den rensade svampen i lämplig glasburk som rymmer 1/2 liter. Slå på vätskan på svampen. Låt stå i kylen i en dag för bästa resultat. För er som inte behagas av konsistensen: Hacka dem och strö på tallriken vid servering. Smaken, vill jag lova, är det inget fel på.

Häll på fonden och låt det koka en stund i ca 10 min. Slå på grädde och låt koka till önskad smak och konsistens, ingen redning behövs. Smaka av med salt och någon droppe vinäger.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

161


/ Matlagning / TJÄDER

Tips på sideorder: Svampsaltade popcorn Popcorn Torkade trattkantareller Salt Vill du ha något att tugga på innan maten? Poppa popcorn, mortla trattkantarellerna till ett pulver tillsammans med lite salt. Strö över svampsaltet på popcornen och vips så har ni svampsaltade popcorn att bjuda på. Kanske är detta ett sätt att få sina barn att bli bekant med svampsmaken!

Dryckestips: Barbaresco Livio Pavese, Barbaresco 2014, Nr 5337 - 179 kr Hur många gånger har man inte stått och känt sig förvirrad vid hyllorna på glasbanken framför ett myller av etiketter med konstiga namn och svåra uttal? Ett tips, som jag en gång lärde mig: Ska man äta något som har päls så väljer man en flaska Barolo. Ska man äta något som har fjädrar så väljer man en flaska Barbaresco. Riktigt så enkelt kanske det inte är, men det är en hint om vad som kan funka. Sedan beror det ju så klart på hur man väljer att laga och servera sin ”päls” eller sina ”fjädrar”. Här är en Barbaresco som jag tycker funkar fint. Den är tillräckligt strukturerad för att möta tjädern, men samtidigt lekfull då man kan hittar hintar av nypon, torkade körsbär och en smula fatkaraktär. Låt ligga i kylen ca 30 min innan servering och slå upp i karaff.

162

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

163


/ Matlagning / TJÄDER

164

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


TJÄDERBRÖST MED SAVOYKÅL OCH KONJAKSSÅS Ta del av fler recept på www.vildmarken.se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

165


TRÄNA ÅRET RUNT! Nu med egen Facebook-sida!

Sveriges trevligaste butik! ÖPPETTIDER: VARDAGAR 10-18 LÖRDAGAR 11-15


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

168

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #01 2020

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gratis är gott! Magasin Vildmarken kommer alltid att vara fri att läsa. Stötta vårt arbete genom att följa oss på Facebook!

Följ oss!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

169


MISSA INTE NÄSTA TIDNING! Prenumerera helt gratis via www.vildmarken.se/prenumerera

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 1 2020  

Tjädern har en framträdande roll i det här numret och Joakim Nordlund följde med Andreas Vennberg för att dokumentera en toppfågeljakt i Nor...

Vildmarken nr 1 2020  

Tjädern har en framträdande roll i det här numret och Joakim Nordlund följde med Andreas Vennberg för att dokumentera en toppfågeljakt i Nor...