Page 1

MAGASIN VILDMARKEN SVERIGE

NUMMER 11 2019

BAKOM KULISSERNA PÅ

WILD BOAR FEVER X HUNDSKOLAN VISION:

SÅ TRÄNAR DU APPORTERING

GE DIN JAKTKNIV RÄTT VINKEL

JUNGFRULIGT FISKE

TOBIAS LAGAR

I RÖDA HAVET LAGA MAT UTAN ELD MED BAROCOOK

KNIVSKOLAN:

MÄNGDER AV PRYLTIPS

GÖS GRENOBLE ATT PLUGGA PÅ FORSHAGAAKADEMIN

VILDMARKEN TESTAR:

LJUDDÄMPARE FRÅN STALON

SVINHJORTSJAKT I

AUSTRALIEN TRÄFFSÄKER ATMOSFÄR UNDER NORMAMÄSTERSKAPEN


/ Pryltips /

NEW 2 ,5 - 10 X 50

KOM PA KT, S L A N K OC H M E D KVIVSKAR P K A N TS K Ä R PA LY FT E R ST EINER RANG ER D I N ST U DSA R E T ILL NYA HÖJD ER. K L ASS I S K 4 X ZO OM M ED D RYGT 9 0% L J U ST RA N S MI SS I ON, JUST E R BAR B E LYS N I N G O C H K LASSLEDAND E SY N F Ä LT G E R D I G FÖR D ELAR NA D U V I L L H A . RA N G E R SE R IE N FINNS I FEM O L I K A F Ö R STO R I NGSVAR IANT E R SÅ D U K A N V Ä L JA D E T SOM PASSAR D IG B Ä ST. 1 - 4 X 24, 2- 8X 42 , 2 , 5 -1 0X5 0, 3 -1 2 X 5 6 O C H 4-1 6X 5 6 .

WWW.SAKOSVERIGE.SE JAKT, FISKE & OUTDOOR 2

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LITEN OCH TUFF

ACRO

C-1™

NY!

Aimpoint® Acro C-1 är med sin låga vikt och minimala storlek marknadens minsta slutna rödpunktsikte. Acro C-1 har påvisad hög hållfasthet och pålitlighet efter att ha testats med minst 20,000 skott på en .40 S&W kaliber pistols mantel. Siktet är optimerat för pistoler men blir i kombination med Acro-seriens montagelösningar dessutom ett allround sikte för ett antal olika vapenplattformar.

VI SES PÅ ELMIA GAME FAIR!

Acro C-1 är ett ypperligt riktmedelsalternativ för jägare och sportskyttar som snabbt och enkelt vill hitta målet med ett obegränsat synfält i kompakt och lätt format - oavsett vapenplattform. Läs mer på www.aimpoint.se

M03202


/ Inledning / CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Pulshöjande vildsvinsjakt i världsklass November är här och omslaget pryds den här gången av Alexander Nordin. Alexander, som till vardags är säljare på Aimpoint, var en av de lyckligt utvalda deltagarna i Wild Boar Fever X – en film som nyligen hade premiär och som bjuder på högintensiv vildsvinsjakt och skytte i världsklass. Många konnässörer inom troféjakt drömmer om att nedlägga ett exemplar av den okända svinhjorten. Thomas Lindy Nissen har följt med Jens Kjær Knudsen och hans guide Jason Devisser till sydöstra Australien och genom Thomas återberättelse fick även vi uppleva detta fascinerande jaktäventyr. Varje månad delar Mattias Westerlund, en skicklig dressör och hundinstruktör med hela världen som arbetsplats, med sig av sina expertråd gällande jakthunden i träning – den här gången på temat apportering. I Knivskolan rätade Tormeks Mattias Landgren ut frågetecknen gällande vilken vinkel som är bäst på jaktkniven. Den här månaden är det dessutom premiär för Stafettprofilen, ett koncept som går ut på att vi skickar ut en stafettpinne till alla er jägare där ute i syfte att lära känna er bättre. I startblocken hittar vi Jessica Davidsson! Prylar är någonting vi tycker om, inte minst när det rör sig om svensktillverkade produkter. I det här numret har vi tittat närmare på Stalons senaste ljuddämpare. Dessutom har vi testat nyheten BaroCook BC-007, ett kokkärl som gör det enklare att kunna få varm mat när man är ute i naturen. Avslutningsvis så blir det även recept från det vilda med Tobias Eriksson. Den här gången stod det en utsökt Gös Grenoble med dillrostade palsternackor på menyn!

X. Vi fick hänga med honom under

Chefredaktör, Magasin Vildmarken

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Kim Rangberg Skanslie

Marknadsföring

Magnus Skoglund

Redaktör

magnus@vildmarken.se

Andreas Sunström

Webbansvarig

andreas@vildmarken.se

Olle Sirén

Jimmy Stening

Mat & dryck

jimmy@stening.se

Mattias Westerlund

Ekonomi

Hundexpert

olle@vildmarken.se

4

inspelningarna.

kim@vildmarken.se

Försäljning

magasin@vildmarken.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Aimpoints Alexander Nordin var en av deltagarna i Wild Boar Fever

Staffan Johansson

Chefredaktör

På omslaget

Nikki van Riet

Grafisk form

nikki@vildmarken.se

Stefan Vänersand

Key Account Manager stefan@vildmarken.se

Mattias Lilja

Jaktreporter

magasin@vildmarken.se

Henrik Klasa

Testpilot

henrik@vildmarken.se

Tobias Eriksson

Mat & dryck

magasin@vildmarken.se

Frederik Bülow

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Thomas Lindy Nissen

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Jens Ulrik Høgh

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE

3


/ vildmarken

08 12 20 32 44 54 64 70

32

Vildmarken Magasinet Norden AB Telefon: 010-459 90 11 E-post: magasin@vildmarken.se Besöksadress: Västra Torggatan 19, Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson

74

152

Den sällsynta äl(g)skogen Test: Barocook BC-007 Jakthundskolan Wild Boar Fever X Normamästerskapen Månadens jaktpryltips

Hylte Jakt & Lantmans jaktmässa Stafettprofilen

74 88 94 104 112 128 144 152

Test: Stalon X108, X149 och Victor L Fortsättning jaktpryltips Knivskolan Månadens elevreportage Jakten på den okända svinhjorten Månadens fiskepryltips Jungfruligt fiske i Röda Havet Tobias lagar Gös Grenoble

12


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

PÅL

I ALLA

6

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LITLIGT

A LÄGEN

MICRO H-2™ Aimpoint® Micro H-2 är ett litet och robust sikte, byggt för att klara extrema väderleksförhållanden. Det förstärkta sikteshuset har även flip up- linsskydd och den optiska prestandan är enastående. Micro H-2 finns med tre olika punktstorlekar; 2, 4 och 6 MOA, och möjliggör hela 50 000 timmar av användning på ett enda batteri. Aimpoint® Micro H-2 kombinerar enkelhet, snabbhet, robusthet, precision och pålitlighet – i alla lägen. Läs mer på www.aimpoint.se

SE WILDBOAR FEVER X PÅ MOTV.COM!

KOD “VILDMARKEN” GER GRATIS TESTABONNEMANG I 45 DAGAR!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

7 M03311


/ Nyhet/ DEN SÄLLSYNTA ÄL(G)SKOGEN

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : TAGE BÄCK

Tage fångade den sällsynta äl(g)sko på bild Morgonpigge hobbyfotografen Tage Bäck fick se någonting sällsynt när han var ute med kameran i skogarna norr om Arvika i Värmland nyligen, nämligen en vit älgtjur som besteg en brun älgko.

– Det är nog inte så många som varit med om det här, säger Tage Bäck, trots att han själv fotograferat sedan han var tio år gammal och kommer från en släkt som har delat hans passion.

– Det är nog inte många som varit med om det här, säger Tage Bäck när Magasin Vildmarken pratar med honom.   Det var fortfarande ganska mörkt ute när Tage såg två bruna älgar på långt avstånd från bilen kring 06.00-tiden i lördags morse. Han berättar att kameran alltid ligger “skjutklar” i högersätet och efter att han hade tagit några bilder så tillspetsades scenariot ytterligare. Tage noterade då nämligen en vit älgtjur i det frostiga och höga gräset och märkte snart att den var intresserad av den ena kon. Det blev en lång väntan i kylan för Tage som ville avvakta för att se vad som hända härnäst.    – Jag väntar och väntar och fingrarna börjar skifta färg till blått, men jag var tvungen att vänta, säger Tage Bäck som snart fick belöning för sitt tålamod.  –  Jag får vara med om tre stycken parningar. Och mellan parningarna dyker det upp en älgtjur till som blir bortjagad, säger Tage som är full av intryck när han åker hemåt igen. 

8

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Tage, 74 år ung, berättar bland annat att hans farmor var en av Sveriges första kvinnliga fotografer och att hans bror har jobbat som pressfotograf för Aftonbladet. Det har blivit många fantastiska naturupplevelser med kameran för Tage. Han följde bland annat den vita älgen, riksbekantingen Ferdinand, under många års tid.

Stort intresse – Vi var riktiga vänner i skogen. Jag kunde sitta 5–10 meter ifrån honom och prata under tre timmar. Det är mäktigt, berättar Tage Bäck som trots allt rankar helgens upplevelse högst på listan – och intresset från omgivningen har inte låtit vänta på sig.    –  Många har hört av sig och många av våra bästa naturfotografer har lyckönskat mig, det känns stort, avslutar han.  

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


n ogen

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

9


Köp en Mercedes hos oss, så slipper du jaga runt. Bilen på bilden är en X-Klass 350 d VILDMARKEDITION, kom in till oss på Veho Bil så bygger vi ihop din version av bilen, för vi kan Mercedes. Om det är en bil för vardagbruk eller jakt du letar efter, så har Veho Bil flera Mercedesmodeller som passar perfekt och vi hjälper dig hitta din nya bil efter dina önskemål. Veho Bil är en fullserviceanläggning för Mercedes-Benz och vi finns på flera orter i Sverige.

KARLSTAD Körkarlsvägen 054-777 00 000

SE VÅRA BILAR PÅ: www.vehobil.se www.blocket.se

Del av Veho Group - störst i Norden på Mercedes-Benz


Nya X-Klass 350 d är byggd för att prestera i tuffa förhållanden. Med en V6 diesel, 4-hjulsdrift och en interiör och design som lever upp till förväntningarna. Välkommen in och provkör en pickupen med en stjärna i fronten.

X-Klass 350 d 4MATIC Pris från

406.500 kr*

Leasing inkl service och försäkring fr 5.994 kr/mån**

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

*Alla priser är exklusive moms och gäller endast juridiska personer. **Månadskostnad inkl serviceavtal och försäkring.

:VILDMARKEN FACEBOOK Kontant 20%, restvärde 30%, 48 månader, 2000 mil/år.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

11


/ Pryltest / BAROCOOK BC-007

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

LAGA MAT UTAN ELD MED

BAROCOOK BaroCook BC-007 är ett kokkärl som ger dig möjlighet att få varm mat ute i naturen utan tillgång till eld, gasol- eller spritkök eller el. Magasin Vildmarken gick ute i skogen på tom mage för att testa! 12

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


K INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

13


/ Pryltest / BAROCOOK BC-007

i samband med grillningen är ofta en given höjdpunkt för oss som älskar naturlivet, men ibland saknas den möjligheten. Tiden kanske är knapp, det kanske råder eldningsförbud, det kanske är regn eller rusk, eller så sitter man kanske i sitt jakttorn utan möjlighet att göra upp en eld. Det är där och då som BaroCooks unika kokkärl kommer in i bilden. Tekniken med värmepåsar har vi sett förut, exempelvis som handvärmare, men BaroCooks värmepåsar är det minst sagt lite mer drag i. ”Kittet” består av en yttre låda i plast, en inre kantin av stål och ett låsbart lock. Till detta har du en så kallad ”BaroCook pouch” – en stor värmepåse som skapar en kemisk reaktion som gör att det blir över 80 grader i kontakt med vatten.

EN KNASTRANDE BRASA

1

Instruktionen är kort då det hela faktiskt är väldigt enkelt. Du behöver 1,5 deciliter vatten (som du med fördel mäter upp i påsen som värmekudden levereras i). Du lägger värmekudden i botten av den yttre plastlådan och tillsätter vatten. Därefter inväntar du aktiveringen av värmekudden, lägger matkantinen ovanpå och försluter locket – sedan är det bara att vänta på att BaroCook ska ”do it’s magic”. När påsarna kommer i kontakt med vatten, löses det första lagret delvis upp (då det är gjort av papper) och därefter startar en reaktion och det tillsatta vattnet börjar koka häftigt. Därefter placerar du kokkärlet som snart därefter hettas upp. Återslut locket och du har snart en varm måltid att avnjuta. Har du haft möjlighet att planera din måltid så har du med fördel redan fyllt din BaroCook matkantin med mat hemma i köket. På så vis räcker det att endast placera värmekudden i botten och tillsätta vatten. Med underlag från BaroCook ser du hur värmekurvan ser ut under en timmes tid. Du har med andra ord störst värmegrad mellan 7 till 33 minuters tid enligt deras studier, vilket ger dig gott om tid att värma både en och två maträtter. Jag tycker att det här är en mycket fiffig lösning. Även jag tycker om att värma

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


100 90 80 70 60 50 40 30 20

80°C +-3 Tillagningstid: 25-30 min

7

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

10

20

30

33

JAKT, FISKE & OUTDOOR

40

15


/ Pryltest / BAROCOOK BC-007

maten på elden, men när det inte går så har jag vant mig vid och accepterat alternativet med frystorkad mat. Men utbudet är inte alltid det bästa och med BaroCook BC-007 kan man istället åtnjuta gårdagens delikata rester av en vällagad vilträtt, såväl som att faktiskt koka ägg eller dylikt direkt i lådan. Värmepåsen håller sig väldigt varm en längre stund, även efter att maten är färdig, och den måste därför få tid att svalna innan man kan packa ner den i väskan igen. Eftersom den då är förbrukad och ska sorteras som hushållsskräp så är det alltså inget som bryts ner i naturen, om jag förstått det rätt. Till en början kändes hela proceduren en aning krånglig, med flera lådor och påsar som medföljer, men redan efter att ha gjort det en gång så insåg jag hur sprättlätt det faktiskt är. Det här är en produkt som jag varmt kan rekommendera och BaroCook finns även för drycker där du på samma sätt kan värma kaffe, tevatten, soppa eller dylikt och kan på så vis ersätta en termos genom att man värmer det direkt på plats istället. Produkterna distribueras av Nordik Distribution AB i Lycksele – och du kan läsa mer om produkterna på WWW.NORDIK.SE

16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Polymertip för kontrollerad expansion och högt BC Egenutvecklad bondningsteknologi för extrem energiavlämning Match boattail för bibehållen hastighet och extrem precision

EN NY DIMENSION, EN NY STANDARD BONDSTRIKE har utvecklats speciellt för extrema utmaningar när det gäller precision och prestanda på alla avstånd. BONDSTRIKE sätter en ny standard och garanterar hög restvikt i kombination med djup penetration. Genom aerodynamiskt optimerad design och högt BC-värde ger BONDSTRIKE en extrem precision och bibehållen hastighet även på långa avstånd.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.norma-ammunition.com JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


Vi servar jägare, slakterier, hem & industri med vakuummaskiner, påsar och annan kringutrustning.

Vakuumpacka för en hållbar framtid! Hur tar vi hand om köttet efter jakten? Vi är många jägare och fiskare som investerar mycket pengar och tid på vapen, utrustning, rätt kläder, arrende, resor med mera. Men hur hanterar vi den finaste råvaran man kan få tag i och allt det jakten handlar om, efteråt? I en vanlig fryspåse får du frysskador redan efter en månad, i en vakuumförpackning bibehåller du smakerna och förlänger hållbarheten upp till fem gånger längre än normalt.

Vakuumpackning är en del av en

Hållbar Jakt.

Vakuumpåsar från Small Medium Large X-large

15x25 20x30 25x35 30x40

120 kr/100 st 180 kr/100 st 260 kr/100 st 320 kr/100 st

Medium Large X-large

20 cm 28 cm 40 cm

105 kr/12 m 145 kr/12 m 175 kr/12 m

Vakuumrullar

Finnvacum Pro

Laxbrickor gul/silver, insatspåsar, nitrilhandskar, slaktkrokar, knivar, viltetiketter, kammarvakuummaskiner, köttkvarnar, sous vide-maskiner. vide-maskiner.


STEGET FÖRE Den nya sändaren, Tracker Artemis, arbetar med både beprövad och ny teknik, GSM och NB-IoT. LTE-CAT M1 är en låghastighets 4G-teknik som inom kort får mycket bättre prestanda än vad GSM någonsin haft och som, för vår del, kommer att ersätta teleoperatöreras 2G och 3G. Förutom denna framtidssäkrade teknik har vi gjort flera förbättringar, som t ex röstkommunikation till hunden, skallfunktion, utökad batterikapacitet, snålare strömförbrukning, antennfunktion, ergonomi, romande IoT-SIM och ledljus. För en bättre och säkrare jakt tillsammans, både i nutid och framtid.

LAMPA

SKALLFUNKTIONER

NB-IOT LTE-CAT M1

GPS/GLONASS

STÖTSÄKER

IP67

+55°C/-25°C

Vi ses på jakten eller på tracker.se – facebook.com/tracker.se

TVÅVÄGSKOMMUNIKATION


/ Jakthundskolan / APPORTERING - STEG FÖR STEG

TEXT & FOTO : MATTIAS WESTERLUND

JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund 20

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


HUNDSKOLAN VISION:

SÅ TRÄNAR DU APPORTERING Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som har hela världen som arbetsplats. Varje månad delar han med sig av expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången var ämnet apportering och med början på nästa uppslag kan ni läsa Mattias kloka ord på detta tema.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

21


/ Jakthundskolan / APPORTERING - STEG FÖR STEG

STÅENDE FÅGELHUNDAR, RETRIEVERS OCH SPANIELS SKA BEHÄRSKA APPORTERING. Vi ska alltid snabbt

och säkert hämta in vilt och skulle man skadeskjuta en fågel så förkortar man lidandet och man tar tillvara på viltet. Beroende på typ av hund så ingår några moment. Här nedan kommer några tips om hur du kan börja din träning. Vi går endast igenom grunderna i apportering inklusive enkla vattenarbeten, spår och markering. Viktigt att tänka på i all apporteringsträning är att den går lugnt till och att hunden inte stressar och piper. Tänk också på att träna med andra hundar och människor så att din hund lär sig vara lugn när andra hundar jobbar.

22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


/ Jakthundskolan / APPORTERING - STEG FÖR STEG

Valpen Hantera valpen tidigt, lyft på läppar, kolla tänder, peta den i munnen. Fya aldrig en valp som bär något. Plocka undan saker du är rädd om. Träna spontanapportering med något litet särskilt föremål. Lägg ut föremålet och uppmuntra valpen när den bär. Var noga med att den alltid ska komma till dig med föremålet och inte busa med det. Beröm valpen när den bär, inte för upphetsande så att den börjar busa, utan lågmält. Träna valpen redan i detta stadium att hålla till dess du tar föremålet. Om valpen plockar upp andra föremål så kallar du till dig valpen och tar emot föremålet.

24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Unghunden Det första steget är att lära hunden hålla. Sätt in apporten i munnen. Var noga så att inte läpparna kommer i kläm. Beröm lågmält när hunden håller apporten. Har du redan från liten tränat detta så brukar det gå ganska bra. Korrigera om hunden vill släppa apporten genom ett lätt stöd under käken. Förläng tiden hunden håller apporten. Stegra genom att hunden ska gå vid sidan av dig bärandes apporten. Det är störst risk att hunden spottar ut apporten vid start och stopp så var extra uppmärksam på detta. Stegra ytterligare genom att träna inkallning med apporten i munnen. När hunden kan hålla och bära apporten är nästa steg att den ska gripa. Försök få hunden att självmant gripa apporten. Det går ganska lätt om man jobbat med spontanapportering när hunden är valp, annars får man göra apportföremålet intressant genom att leka med det. Ta apporten längre och längre från hunden och närmare golvet/marken. När hunden alltid är motiverad att gripa apporten i alla lägen lägger man in kommandot apport just när hunden ska gripa apporten. Stegra så att hunden kan plocka apporten från golvet/marken. Tänk på att det ofta går lättare att träna apport om hunden haft tråkigt just innan och tänk på att det är bra om man inte tränar så länge. Det är viktigt att hålla – bära – gripa är lustfyllt. För varje nytt apportobjekt repeterar man stegen ovan. Öka vikten på apporten eftersom så att hunden även klarar tunga apporter. Tänk på att ha bra apportvilt så att det inte uppfattas som en måltid.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


/ Jakthundskolan / APPORTERING - STEG FÖR STEG

Apporteringssök Lägg ut apportobjektet i motvind där hunden nyligen haft en apport. Första gångerna enkla övningar så att hunden lyckas. Stegra och variera mellan att hunden ser när du lägger ut och att du lägger ut innan du tar ut hunden, variera i svårighetsgrad. Tänk på att det alltid ska vara roligt för hunden. Träna även att hunden ska klara flera utlagda apporter. När hunden sett den falla ger du hunden kommandot apport och låter hunden hämta in apporten. Tänk också på att variera miljöerna som du tränar i såsom skog, fält, myr, vatten och fjäll.

26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Markering Hunden ska kunna hämta utlagd apport innan man påbörjar markering. Hunden ska även behärska stadga, det vill säga att bli kvar vid din sida tills den får ett kommando. Ha en medhjälpare som inom ca 10 meter första gången kastar en apport så att hunden ser den falla. När hunden sett apporten falla så ger du hunden kommandot apport och låter hunden hämta in den. Utöka avståndet till kastaren så att hunden klarar upp emot 50 meter. Variera miljöerna. Utöka svårighetsgraden så att kastaren är dold. Utöka svårighetsgraden så att apporten faller mer dolt.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Vattenapportering Hunden ska fungera till fullo på land innan vattenapportering påbörjas. Hunden skall vara vattenvan och simkunnig. Stegra långsamt och börja med kort apportsträcka som långsamt utökas. Möt hunden vid strandkanten i början. Styr hunden så att den simmar rakt in. Lär hunden skaka av sig på kommando. Vänj hunden vid båt på land innan man tar ut den i båt på sjön.

28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Släpspår Lägg alla träningsspår med vinden. Gör spårstarten extra tydlig. Inte för långt första spår (10–15 meter). Lägg viltet så att det är lätt för hunden att gripa. Ta en omväg tillbaka så att du ej trampar i spåret. Öka svårighetsgraden successivt, längre spår, längre liggtid, störningar efter spåret, vinklingar.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


Ta del av fl www.hundsko och missa inte n av Magasin V JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund #vildmarken 30

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ler tips på olanvision.se nästa nummer Vildmarken!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda


/ Jakt / WILD BOAR FEVER X

34

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT : MAGNUS SKOGLUND

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BAKOM KULISSERNA PÅ

WILD BOAR FEVER X I SÄLLSKAP MED ALEXANDER NORDIN

Högintensiv vildsvinsjakt och skytte i världsklass är några av ingredienserna i Wild Boar Fever X som nyligen hade premiär på streamingtjänsten MyOutdoorTV. Ystadpågen Alexander Nordin var en av de lyckligt utvalda som fick åka till Frankrike för några intensiva dagars filminspelning.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

35


– DET ÄR EN POJKDRÖM SOM GÅTT I UPPFYLLELSE,

säger Alexander Nordin, Regional Sales Director på Aimpoint, när Magasin Vildmarken får en pratstund med honom. Jakten kom in tidigt i Alexander Nordins liv. När han var 14 år följde han med sin pappa och farfar med familj till Sydafrika. Han berättar själv att han bara skulle följa med som sällskap, men han blev snabbt intresserad efter att ha fått lite lektioner av en lokal yrkesjägare – och efter att han hade skjutit en Blue Wildebeest från 70–80 meter så var han jaktfrälst för livet. – Jag sköt den och sedan är det helt svart tills jag satt bakom djuret. Det var så mycket adrenalin att jag fick en blackout, säger Alexander Nordin. – Jag mindes ingenting förrän vi tog bilder och sade grattis och så. Därefter bar det rakt hem till Sverige för att plugga in jägarexamen och jakten har sedan dess varit en stor del av hans liv. I och med jobbet som säljare på Aimpoint får han jobba med sin passion och han stortrivs med sin uppgift. – Det är ett kul jobb och en produkt som är premium plus, säger han och när jag frågar om företagets framgångsrecept så kommer svaret snabbt. – Det är en enkel och pålitlig produkt som gör det lättare att skjuta på vilt i rörelse, något som är en stor del av jakten speciellt i Europa. Och med vår produkt kan du ha båda ögonen öppna och därmed ha fullt fokus på målet. – Dessutom är den handbyggd, i Malmö, vilket ju är coolt, tillägger Alexander Nordin. Hans yrkesval har dessutom gjort att han kunnat förverkliga många drömmar inom jakten och hans medverkan i Wild Boar Fever X är något han rankar väldigt högt. – Jag är väldigt glad och tacksam för att jag fick vara med. Det är en pojkdröm som gått i uppfyllelse, säger Alexander Nordin.

”Mycket action och pang pang” Aimpoint Wild Boar Fever X hade nyligen premiär på streamingtjänsten MyOutdoorTV, ett slags Netflix för jakt, fiske och outdoor. Trots att Wild Boar Fever-serien redan är populär världen över så förfinas hela konceptet kontinuerligt; både teknik- och berättarmässigt. – Det är mycket action och pang pang, Har –

36

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

37


/ Jakt / WILD BOAR FEVER X

Det är mycket action och pang pang, men nu även med en väldigt schysst storyline och med lite bakgrund som bland annat förklarar varför vi gör det här och hur vi gör det, säger han.

– Men samtidigt är upplevelsen fantastisk på alla sätt och vis. Det är jakt och djuren trillar inte alltid första skottet, men mitt skytte har varit oerhört bra under de här dagarna och det är jag väldigt glad för.

Och tillägger: – Vi pratar även om den afrikanska svinpesten, matlagning och vad som skiljer jakten i Frankrike mot andra delar av Europa, mer bakgrund helt enkelt. Det är så mycket mer än att vi bara skjuter vildsvin, berättar Alexander Nordin.

– Det är inte bara att åka ner och skjuta utan det är mycket förberedelser och många helmantlade skott i vallen innan man åker ner hit, säger Alexander Nordin.

Det här är andra gången som Alexander är med och han vittnar om en väldigt speciell upplevelse, även om inspelningen stundtals är krävande. Tekniken har gått framåt mycket under decenniet som filmerna producerats och den här gången har deltagarna bland annat sällskap av åtta kameramän, några stillbildsfotografer och drönarpiloter. – Du har en 4K-kamera 25 centimeter från ansiktet fyra dagar i rad. Det är såklart påfrestande. Det är ingen spaweekend direkt och jag är mer trött nu än när jag åkte hit, säger Alexander Nordin.

38

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Går det trots allt att koncentrera sig och njuta av jaktupplevelsen med allt detta? – Det förhöjer snarare upplevelsen. Man är 2–3 stycken ute på passen som delar ögonblicken och man vill verkligen prestera sitt allra bästa, säger Alexander, som under ett tidigare pass med två skott sköt sin hittills största galt i sitt jägarliv. Och trots att han är relativt mediatränad och som säljare har talets gåva så kan han ibland ställas inför lite kluriga situationer under produktionens gång. – Det gäller att komma på något vettigt att säga tre sekunder efter att du repeterat. Dessutom på engelska! Men det gick säkert bra, säger Alexander och skrattar.

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

39


/ Jakt / WILD BOAR FEVER X

40

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Och apropå skytte så är åter en av världens bästa jaktskyttar en stor del av Wild Boar Fever X – Franz-Albrecht Oettingen Spielberg – en stor profil inom jakten som har väldigt hög status inom jägarkåren på grund av sin skicklighet som skytt. – Jag har svårt att se att någon skulle vara bättre i världen på jaktskytte. Det finns såklart bättre skyttar, men när det kommer till jakt så är han svårslagen, säger en imponerad Alexander Nordin.

Fler svenska deltagare Förutom Aimpoints Alexander Nordin så representerades Sverige även av Désirée Lantz – en duktig jägare som jagat över hela världen i över 20 år. Andra deltagare är den populära jakt-youtubern från Frankrike som kallar sig för Feliew, den erfarne amerikanske jägaren Mitch Petrie och Frederic Hanner från J.P Sauer & Sohn. Förutom Aimpoint och J.P Sauer & Sohn är Hornady och Härkila företagen som såg till att göra Wild Boar Fever X möjlig. Trots att den intensiva inspelningen precis ska gå i mål så råder det ingen tvekan om vad Alexander har för favoritjakt. Det är vildsvin som gäller. – De är inte de vackraste och luktar inte så gott heller, men jakten på dem är något speciellt, säger Alexander och skrattar. – Deras dynamiska löpningar och hur de smyger fram genom skogen, det är jäkligt fräckt, säger Alexander och berättar att han har jagat vildsvin på många ställen runt om i Europa och i delar av norra Afrika. – Jag har gjort det i ett tiotal länder och det är lika coolt på alla ställen, från Afrika till Europa. Har du något drömresmål kvar? – Då skulle jag säga Cape Buffalo i typ Zimbabwe, jag tror att det är en helt fantastisk upplevelse. Förutom det så skulle jag vilja prova att jaga ibex.

Jagar fortfarande tillsammans Och visst jagar Alexander fortfarande även på hemmaplan, ofta tillsammans med samma familjemedlemmar som introducerade honom till jakten. – Vi jagar tillsammans ibland. Farfar är 80 år gammal nu och det är lite lugnare tempo än förr, men han hänger med, säger Alexander Nordin.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

41


/ Jakt / WILD BOAR FEVER X

42

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


STREAMA WILD BOAR FEVER X HELT GRATIS PÅMOTV.COM GENOM ATT ANGE KODEN ”VILDMARKEN” VID REGISTRERING! KODEN GER ETT GRATIS TESTABONNEMANG I 45 DAGAR.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

PLUS GPS /GPS GPS PLUS

Med en GPS från WeHunt kan hela jaktlaget följa hunden direkt i appen! Med GSM-täckning har WeHunt GPS och WeHunt GPS Plus en obegränsad räckvidd. Inbyggt M2M SIM gör att enheterna dessutom kan användas i hela Europa. Du väljer enkelt spårlängd och uppdateringsfrekvens direkt i appen, GPS PLUS där du också ser avstånd, riktning, hastighet med mera.

Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare via www.wehuntapp.com 44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


WEHUNT GPS PLUS

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


/ Skytte / NORMAMÄSTERSKAPEN

TEXT : STAFFAN JOHANSSON & FOTO : STEFAN VÄNERSAND

TRÄFFSÄKER ATMOSFÄR UND

Normamästers Under gassande sol och tillsammans med både nya och gamla vänner möttes vi upp på Arvikas Skyttegille – en jaktskyttebana belägen strax norr om Arvika. De årliga Normamästerskapen gick av stapeln och Magasin Vildmarken var på plats för att delta.

46

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


DER

skapen INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


/ Skytte / NORMAMÄSTERSKAPEN

ARVIKA SKYTTEGILLE ÄR EN KLUBB som tycks ligga ammunitionstillverkaren Norma varmt om hjärtat. Den bildades år 1883, vilket gör den till en av Arvikas äldsta föreningar. Gillet har haft många framstående skyttar genom åren. Den mest framträdande var Sture Brolund som segrade i Margarethakedjan fyra gånger och även blev nordisk mästare 1967. Dagens storskytt är Stures son, Anders Brolund, som vann Margarethakedjan 2001 och 2004, och det var också Anders som hälsade oss välkomna till 2019 års upplaga av Normamästerskapen.

För dig som besöker skjutbanan är det tydligt att den närliggande ammunitionsfabriken Norma i Åmotfors har en lång historia bakom sig tillsammans och med medaljer, diplom och gamla foton skapas en verklig atmosfär på hela anläggningen.

Varierat skytte Grenarna under mästerskapen är en salig mix av skytte, just för att deltagarna ska få prova på olika grenar som just Norma är engagerade i när det kommer till sportskytte, däribland 300-metersskytte med diopter, skeet, trapp, men även pistol blandat med jaktliga inslag som löpande älgbana och viltmål. De som är inbjudna till detta slutna engagemang är några av Normas närmaste samarbetspartners blandat med sportskyttar, leverantörer, kunder och ambassadörer från både Sverige och Norge. I mitt ”team” hittade vi bland annat Jägareförbundets Oscar von Stockenström, RUAG:s Jonas Hellentin, tävlingsskytten Markus Pollack och ett nytt ansikte i jaktbranschen, Alexander Gustafsson. Alexander är kanske mer känd som ”The Mauler”, en före detta MMA-utövare som från 2009 fram till i år tävlat i UFC, men som nu funnit ett nytt intresse i jakten. Vi ser fram emot att följa hans resa framöver, men som jag brukar säga; jakten förenar, och ett handplock människor med minst sagt varierande bakgrund finner varandra i det brinnande intresset för jakt och skytte. Detta var även något som återspeglade sig i en otroligt trevlig dag på skjutbanan.

48

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

49


/ Skytte / NORMAMÄSTERSKAPEN

Vi fick möjlighet att testa på vapen från RUAG:s sortiment, däribland nya Steyr Monoblock. Steyr, som redan tidigare har gjort sig kända för att tillverka vapen med hög precision, har genom att ta fram både pipa och låda ur samma stycke lyckats skapa ett vapen med mycket hög precision. Det är en bössa som jag ser fram emot att bjuda på en recension av i vårt magasin senare i år.

Norsk dominans Andra kända ansikten var Rasmus Liljeblad från Jaktpuls, Jocke Smålänning, Daniel Beijner och den norska sportskytten Knut Magne Björnstad som dessutom tog hem första pris i tävlingen. Flera vinnare utsågs i de olika delmomenten, där tro det eller ej, norrmännen tog hem flera av grenarna. Personligen kunde jag glädja mig åt ett förstapris i hagelskyttet och med dessa ord vill jag tacka för ett trevligt arrangemang. Jag ser fram emot fler tävlingar likt denna, stora som små, över hela landet.

50

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

51


Vargskyddsvästen

DOGTECH PRO

Skyddar mot varg, vildsvin, trafik & drunkning • • • • •

Avtagbart vargstål Urtagbart skyddsmaterial Upp till 8 lager Polyethylenfiber Signalgul med 3M-reflexer Slitstark ficka i kevlar för GPS på ryggen

• • • •

Inbyggd flytkraft Omfattas av Agriagarantin Omfattas av Unghundsgarantin Möljlighet att ansöka om 50 % bidrag från Länsstyrelsen

Vi skyddar din hund! Hitta din återförsäljare: www.dogtech.se

DOGTECH


HÅLL DIG VARM PÅ PASSET!

2G+3G! Pro-Optics PRO 2.3G inkl 3 mån HylteSIM + 30 st SMS

INKL. PANNLAMPA VÄRDE 495:-

Overall med smarta funktioner

1495:-

INKLUSIVE 3 MÅNADERS HYLTESIM!

Optimerad för nordisk terräng. Utvecklad och designad i Sverige.

2495:-

Värmeväst Arctic Original 6000mAh Unisex

1495:-

Varma stövlar från Polyver Från

799:-

SKOTORK VÄRDE 195:PÅ KÖPET!

Rek. ca-pris från: 999:-

Värmeväst Arctic Urban eller Blaze 6000mAh Unisex

1595:-

Hand-/Fotvärmare

5:-

NYHET

/par Ordinarie pris: 14:-/par

Se hela vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com

Prisvärda produkter utvecklade i Sverige!

Leupold VX-R 3-9x50

6995:-

Icebug Metro2 med dynamiska dubbar

Rek. ca-pris: 899:-

Rek. pris: 1800:-

1259:-

395:-

INKL. INSKJUTNINGSSTÖD VÄRDE 449:-

Rek. pris: 13397:-

Jack & Jones Känga

Se all vår optik på hemsidan

Julklappstips!

Jack & Jones Kalsonger

49:Rek. ca-pris: 129:-

Renskinn

995:-

STORSÄLJARE

Robotdammsugare Cleanmate S800

1790:Rek. ca-pris: 3490:-

Rek. ca-pris: 1550:-

Perfekt julklapp!

Skinnförkläde Buffel

495:-

Genzo XO-G1000 LED Lampa - Grönt ljus!

795:-

Alla priser är inklusive moms. Vi reserverar oss för tryckfel, slutförsäljning och eventuella prisjusteringar. Gäller så långt lagret räcker. Eventuell fraktkostnad tillkommer. Se resten av vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com. ÖPPETTIDER I BUTIKEN: MÅNDAG-FREDAG: 9-18, LÖRDAG: 9-13. DYGNET RUNT PÅ WEBBEN! INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

0345-400 00 www.hylte-lantman.com Hantverksgatan 15, 314 34 HYLTEBRUK JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


/ Pryltips/ JAKT

Aimpoint Acro C-1 Aimpoint® Acro C-1 (Advanced Compact Reflex Optic) är med sin låga vikt och minimala storlek marknadens minsta slutna rödpunktsikte. Siktet är utvecklat för användning på pistoler och monteras direkt på pistolen i kombination med en för pistolmodellen specifikt framtagen Acro-adapterplatta. Detta rödpunktsikte klarar dessutom alla väderförhållanden eftersom det är ett slutet optiskt system, vilket gör det mer robust än öppna system. Acro C-1 har även påvisad hög hållfasthet och pålitlighet efter att ha testats med minst 20 000 skott monterat på en pistol i kalibern .40 S&W. www.aimpoint.se

Lapua .338 Magnum Naturalis

Blyfri kula som är framtagen för storviltsjakt. Kulan har en konstruktion i toppen som gör att den börjar expandera genast vid anslaget. Expansionen sker på ett symmetriskt sä utan att den splittras. Detta ger en maximal chockeffekt på viltet och kulans restvikt är vanligtvis nästan 100 %. Extrem effektiv och ger en minimal köttförstöring. Hitta din återförsäljare på www.normark.se

Jaktias fodertunna En stor fodertunna som rymmer cirka fyrtio kilo foder, levereras komplett med markpinne. 1 095 kr

54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.jaktiajonkoping.se

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Härkila Mountain Hunter ryggsäck Jaktryggsäck på 36 liter med vapenhållare för en studsare eller ett hagelgevär, samt en rad praktiska funktioner som lämpar sig särskilt för aktiv jakt på fjället. 1 995 kr

se.harkila.com/sv-se

s

a ätt å mt

Winchester SX4 Composite Denna nyutvecklade modell följer i hälarna på den föregående halvautomaten från Winchester, Winchester SX3 Black Shadow. För den nya modellen har man lagt stort fokus på funktion och hållbarhet med syntetstock med bättre ergonomi, ett mindre pistolgrepp samt uppgraderade greppsytor för bättre känsla. 9 995 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.pnjakt.se

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


/ Pryltips/ JAKT

VacuChe

Kammarvakuummaskin för dig som vill ha helt i rostfritt stål. Den stora vakuumpum på 77L/min eller 4,5 kubikmeter/tim hundraprocentigt va

Passar dig som vill vakuumpacka med kval egen del, i en mindre restaurang 12 998 kr

www.vakuu

5etta

Överdragsset (j dig som vill b Passar till både vattenavvisan

695 k

Zeiss kikarsikte Victory HT 3-12x56 ASV Optimalt för nattjakt och skytte på längre håll. Det ljusaste kikarsiktet från Carl Zeiss med HT-glas SCHOTT ger maximal prestanda för nattjakt och gör även att de minsta målen syns, i de sista resterna av ljus på kvällen eller i morgonens första timmar. 18 899 kr

56

www.hylte-lantman.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ef 77

a något riktigt speciellt, gjord mpen har en maxkapacitet mme och ger ett nära på akuum.

litet, oavsett om det gäller för g eller i ett slakteri.

umkungen.se

a snöcamo-set

jacka och byxa) i snöcamouflage. Perfekt för bli ett med naturen under den vita årstiden. e dam och herr. Tyst, starkt och tunt vind- och nde tyg i 100% polyester. Tvättas i 40 grader.

kr

www.hylte-lantman.com

Värmeväst sittunderlag Sittunderlag med värmetrådar som värmer upp rumpan och som är extremt bra att ha i väskan under jakt, skidåkning, sportevenemang eller andra platser där du behöver det. Med egen kontroll på batteriet kan du enkelt justera värmen som du själv vill ha den. Kan rullas ihop och stoppas i säcken. En produkt som verkligen värmer din kropp på kalla ytor. 4 timmar värmetid av ett batteri med kapacitet på 4 200 mAh. www.varmevast.se

998 kr

Garmin fēnix 6S Med de mindre multisportklockorna i fenix 6S-serien kan du addera kartor, musik, tempoövervakning och mycket mer till dina träningspass – utan att det blir klumpigt på handleden. 7 799 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.garmin.com

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

57


KAMPANJ PÅ HAGELPATRONER! OBS! GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

NORMA STEELMAX NR 7

1,55:-/ST VID KÖP AV MINST 500 ST.

NORMA JAKTMATCH KALIBER 12

1,50:-/ST MINST 250 ST. MAX 1000 ST.

Välkommen till butiken i Grums, Värmland eller handla online på www.bofab.net

/bofabjaktfiskefritid


JAKT- & HUNDKÃ…POR Specialanpassade efter dina behov

www.vallakapan.se


/ Pryltips/ JAKT

Casström eldstål Högkvalitativt eldstål med handtag i oljad masurbjörk. En stretchbar rem med skrapstål medföljer. Tillverkat i Österrike. 225 kr

www.casstrom.se

North Bend Vector Hoodie Tuff och sportig hoodietröja för dam. Perfekt för träningen eller till vardags och kan användas som den är eller som lager-på-lager. Tillverkad i varm och stretchig powerfleece. 399 kr

www.hylte-lantman.com

10-skotts magasin till Tikka T3x För dig som söker lite extra eldkraft i Tikkan finns nu ett magasin som rymmer hela tio skott. 1 595 kr

60

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.pnjakt.se

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Äkta boktjära Lockmedel för vilt som ger extra drag på åtelplatsen. www.jaktiaoreobro.se

249 kr

Polyver Premium Green Unisex Stövel Lätt och varm vinterstövel tillverkad i polyuretan. Optimal vid jakt, fiske eller arbete! 100 % vattentät och mycket varm vid dina vinteraktiviteter. Med snölås överst på toppen som håller borta snö och regn. Håller värmen ända ner till 50 minusgrader! 999 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.hylte-lantman.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


TILLSAMMANS MOT PROSTATACANCER Scandinavian Safe har i samband med Mustaschkampen gett Salong Betong Danne och jaktprofilen Jonas ”Jompen” Malm uppdraget att designa ett vapenskåp av modellen SP88. Skåpet auktioneras ut på Tradera och går att buda på t.o.m. 30/11. Beloppet skåpet säljs för, skänks oavkortat till Prostatacancerförbundet!

GÅ IN OCH BUDA DU MED! www.tradera.com/charity/scandinaviansafe

www.scandinaviansafe.se


/ Event / HYLTE JAKT & LANTMANS ÅRLIGA JAKTMÄSSA

64

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT : MATTIAS LILJA & FOTO : MATTIAS LILJA, JOHAN KVORNING

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


för Hylte Jakt och Lantmans årliga jaktmässa Vildmarken tog sig ned till Hyltebruk sista helgen i september för ett besök på Hylte Jakt och Lantmans årliga jaktmässa. På plats fanns representanter från flera varumärken och grossister. Hyllorna stod fullpackade och tälten ute på gårdsplanen huserades av utställare och kampanjförsäljning.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

65


/ Event / HYLTE JAKT & LANTMANS ÅRLIGA JAKTMÄSSA

66

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


– Årets mässa blev även iden här gången en succé, säger butikschefen Christoffer Jannesson. Han berättar att det, precis som förra året, slogs både besöks- och försäljningsrekord och att de är mycket glada över att deras trogna kunder är med dem. En av anledningarna till det stora intresset i år är sannolikt invigningen av vapenbunkern och det stora steget att bli en komplett jaktbutik. – I slutet av 2018 beslutade vi att det var dags att även börja sälja vapen. Det var ett naturligt steg i vår utveckling och nödvändigt för att kunna erbjuda våra kunder den service de är värda, berättar Christoffer Jannesson.   På plats för att klippa bandet till vapenbunkern fanns Interjakts VD Jonas Ås.   – Om någon för tio år sedan hade påstått att Sveriges största jaktbutik skulle ligga i lilla Hyltebruk hade jag minst sagt varit skeptisk, förklarar han.   Hylte Jakt och Lantman, som sedan två år ingår i butikskedjan Interjakt, utgör tillsammans med några andra större butiker en stark stomme bland de drygt 30 butikerna runt om i landet.   

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

– Det är Sveriges största jaktbutik redan och nu när vapenförsäljningen drar igång stärker man sin plats ytterligare, säger han. Och fortsätter: – Jag är imponerad av det stora engagemang hela personalen visar och alla har ett driv framåt och en vilja att alltid bli bättre.    För att bemöta det ökade trycket som vapenförsäljning medför har flera nyanställningar gjorts och en omstrukturering av bland annat kundservice har förenklat flödet av inkommande samtal och mejl.    –Vi startade ett callcenter där vår kunniga personal i lugn och ro kan fokusera på samtal och mejl. På så sätt slipper vår personal bli avbrutna av telefonen när vi har kunder i butiken, säger Christoffer Jannesson.   Hur har responsen varit nu när det blivit officiellt att ni kommer sälja vapen? – Vi har redan sålt en hel del vapen och intresset har varit väldigt stort ända sedan det blev känt att vi börjar med vapenförsäljning, svarar han.   Hylte Jakt och Lantman har redan börjat jobba med nya idéer och förbättringar inför nästa mässa så att de återigen kan hälsa kunderna varmt välkomna.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

67


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


/ Stafettprofilen / JESSICA DAVIDSSON

TEXT : MAGNUS SKOLUND & FOTO : JESSICA DAVIDSSON

STAFETTPROFILEN med Jessica Davidsson Magasin Vildmarken vill lära känna er bättre och därför skickar vi ut en stafettpinne till alla er jägare därute och så får vi se om vi någonsin kommer i mål! Först ut är Jessica Davidsson som ni kan lära känna bättre nedan. NAMN: Jessica Davidsson ÅLDER: 32 BOR: Söder om Växjö GÖR: Arbetar med unga missbrukare Beskriv dig själv med tre ord:  Rastlös, otålig och framåt. Det här är mitt första jaktminne:  När jag som ungdom gick med som drevkarl tillsammans med min mamma på älgjakterna. Vad betyder jakten för dig?  Otroligt mycket då jag kan förena återhämtning med mitt största intresse. Favoritjaktform?  Jakt med våra egna hundar. Vad föredrar du för vapen?  Har en Tikka T3x Lite kal 308 som jag trivs väldigt bra med. Och ammunition?  Norma ECOSTRIKE. Berätta om din häftigaste upplevelse i jaktväg.  När jag fick skjuta min första älg som var på ståndskall för vår egen jämthund. Drömjaktresmål Hmm, jakt i Alaska, efter främst älg. Varför just dit? Det är ett otroligt landskap och det finns riktigt stora tjurar. Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till och varför?  Jag vill skicka vidare till Nathalie Larsson som är en duktig skytt, jägare och hundtjej.

70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

under jakten, es trogna sällskap Jessica och henn och Göte! ut Kn , ffy, Stefan beståendes av Ta

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

KLÄDER FÖR ÄLGHUNDFÖRAREN HÄRKILA MOOSE HUNTER Moose Hunter Jacka Storlek 46-56 · 5.995:Moose Hunter Byxor Storlek 46-58 · 4.495:-

Moose Hunter HSP Jacka Storlek M-3XL · 2.695:-

Moose Hunter Fleecejacka Storlek S-3XL · 1.995:-

Moose Hunter S/S T-shirt Storlek S-3XL · 545:Moose Hunter L/S T-shirt Storlek S-3XL · 695:-

Moose Hunter är kollektion som är speciellt framtagen för älghundföraren. Den innehåller undertröja i stretchande tunt funktionsmaterial, en supertyst och stretchande fleecetröja, en vändbar dunväst som håller dig varm då du passar samt jacka och byxa i tyst GORE-TEX tyg som gör att du håller dig torr i alla väder. Vill du ha en lättare jacka så finns det nu även en vindtät jacka med stor frontficka. Även handskar, keps och buff hör till serien. Härkila säljs av välsorterade jaktbutiker.

harkila.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR 72 Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


©2019 Garmin Ltd. eller atterselskaber

DEN MODERNA JÄGAREN

TOPO V4 PRO

ALPHA® 100

FĒNIX® 5 PLUS

Garmin har lösningen för den aktiva och målmedvetna jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med den allra senaste teknologin. Med Alpha 100 och halsbandet T 5 har du full kontroll över din hund. Och då du adderar din GPS-klocka fēnix 5 Plus kan du följa hunden direkt på handleden. Observera att all användning av Alpha och T 5 sker med krav på frekvenslicens. Läs mer på Garrmin.se


/ Pryltest / STALON LJUDDÄMPARE

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

Magasin Vildmarken testar:

STALON X108, X149 & VICTOR L Svensktillverkade produkter är något som vi på Magasin Vildmarken brinner lite extra för. När vi fick möjligheten att testa Stalons tre senaste ljuddämpare; X108, X149 och VICTOR L, tvekade vi därför aldrig.

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


/ Pryltest / STALON LJUDDÄMPARE STALON ÄR EN GESTALT INOM DEN SAMISKA MYTOLOGIN som ibland framställs som

en jätte i de samiska berättelserna. Företaget Stalon var ingen stor aktör när det för 25 år sedan grundades i den lilla orten Stalon i Vilhelmina kommun av ett gäng entusiastiska jägare, men det har växt till att bli ett multimiljonföretag som ständigt strävar efter att tillverka den ultimata ljuddämparen för alla som älskar jakt och skytte. Intresset att använda ljuddämpare på jaktvapen ökar stadigt. De som har erfarenhet av ljuddämpare delar gärna och ofta med sig av tips och information till nyfikna jaktkamrater och då det är en produkt med ett stort marknadsutbud så kan det vara ganska svårt att välja. Personligen använder jag nästan alltid ljuddämpare både när jag jagar och skjuter långhållsskytte. Även om knallen fortfarande är betydande med en ljuddämpare monterad så kan man utan större risk bedriva jakten utan att bära hörselskydd, vilket är en lättnadskänsla som jag tror att många kan relatera till. Hörseln är ett av de viktigaste sinnena vid jakt, så det är så klart lite motsägelsefullt att inte använda hörselskydd, men behöver man inte ha dem så kan man onekligen nyttja öronen fullt ut, även om hörselkåporna är aktiva. De gånger jag möjligtvis väljer att jaga utan ljuddämpare är när jag jagar med min 7 mm Remington Magnum, som redan har en pipa som är i längsta laget.

Bromsa upp krutgaserna Men hur funkar då en ljuddämpare? Låt mig förklara i korta drag. I bakre delen av dämparen finns en kammare som samlar upp krutgaser. Framför denna kammare finns det oftast ett antal mindre kammare, så kallade ”bafflar”. Desto mer man kan bromsa upp krutgaserna i dämparen, desto tystare blir skottet som går (viktigt att nämna i sammanhanget är att kulor som rör sig fortare än ljudets hastighet, som i fallet med klass 1- eller klass 2-vapen, avger en ljudbang som inte ljuddämpare kan påverka). Så att få ett gevärsskott så tyst som möjligt är i praktiken kanske inte så ”svårt”, det är desto större – desto tystare kan man tycka. Men vi jägare vill inte ha för långa och klumpiga vapen. Vid rörlig jakt ställer

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

77


/ Pryltest / STALON LJUDDÄMPARE

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


VICTOR L

LJUDREDUCERING: -32,5DBC (.308) VIKT: 325 GRAM TOTAL LÄNGD: 258 MM

X149

LJUDREDUCERING: -32,5DBC (.308) VIKT: 394 GRAM TOTAL LÄNGD: 276 MM

X108

LJUDREDUCERING: -30DBC (.308) VIKT: 334 GRAM TOTAL LÄNGD: 235 MM

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


/ Pryltest / STALON LJUDDÄMPARE

80

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


det till det och vid snabbt skytte så sabbar det svingen – och det är här som Stalons ingenjörsteknik verkligen briljerar. X-serien består av fyra olika modeller med varierande längd, vikt och effekt anpassad för alla typer av jakt. Gemensamt för alla dessa modeller är att fronterna) är utbytbara vilket innebär att fronten enkelt kan bytas ut eller kompletteras till en annan modell och/ eller kaliber. Fördelen med utbytbara fronter är att ljuddämparen alltid kan anpassas till alla typer av jakt och skytte, med en och samma licens dessutom.

Perfekt kombination Stalon X108 presenterar en låg vikt, kort förlängning av vapnet och en enastående prestanda, en perfekt kombination för ett smidigt och välbalanserat vapen. X108 passar utmärkt för drevjakt, rörlig jakt och/eller för

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

hundförare tack vare dess korta förlängning. Stalon X108 är en teleskopisk ljuddämpare, vilket innebär att den totala längden och vikten fördelas jämnare över vapnets gänga. 127 mm av ljuddämparen går bakåt över pipan och resterande 108 mm framför mynningen. Den teleskopiska designen förbättrar balansen och tillåter en extra stödpunkt i den bakre delen (pipbussning). Att en ljuddämpare är ”teleskopisk” innebär just att den bygger större delen av sin längd bakåt över pipan för att göra att vapnet inte blir framtungt. Det innebär inte att du kan ändra storlek likt ett teleskop vilket, med risk att låta dum, var min första tanke den första gången jag hörde begreppet! X108 passar till nästan alla kalibrar, från kaliber 17 till kaliber 45. Ljuddämparen ger enligt uppgift bäst effekt och reducering av ljudet från kaliber 243 till 375. Stalon X108 är tillsammans med XE108 Stalons kortaste modeller från X-serien. Men det är inte den tystaste i serien, låt oss därför prata vidare om X149:an istället.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

81


/ Pryltest / STALON LJUDDÄMPARE

Tystaste modellen Stalon X149 är den längre och tystare modellen av X108 med ännu bättre prestanda enligt Stalon själva. Tack vare den längre fronten erbjuder X149 en ännu bättre reducering av ljudet. Så kan du finna dig i att ljuddämparen bygger någon centimeter och väger några gram extra för att ge dig ett bättre skydd så är det denna som gäller. Stalon X149 är även den en teleskopisk ljuddämpare. 127 mm av ljuddämparen går bakåt över pipan och resterande 149 mm framför mynningen. Jag har blygsamt inlett min jaktsäsong med att ha de olika X-dämparna monterade på min Blaser R8. Att förlänga pipan minsta möjliga är såklart en fröjd. Och även om jag personligen ”zonar ut” när skottet går under jakt, så upplever jag skotten som väl dämpade, oavsett om det är ett eller flera skott som går. Här har Stalon inget mer att bevisa. De gör båda ett väldigt bra jobb, det faktum att 149:an är mer effektiv än 108:an har helt enkelt att göra med att den är större och aningen ”klumpigare”, om man kan anse det med de blyga få extra centimetrarna. Klarar man sig med en och samma kaliber och uppskattar en något smäckrare design så tycker jag att vi ska rikta in oss på VICTOR-modellen istället. Stalon VICTOR L presenterar en låg vikt, slimmad design och en ljuddämpande prestanda som motsvarar X149:an, men är lättare till vikten än dem båda. Det är en utmärkt kombination för ett lätt, tyst och välbalanserat vapen. 82

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Stalon VICTOR L är också den en teleskopisk modell, med 95 mm som bygger bakåt över pipan och resterande 163 mm framför mynningen. VICTOR-serien består av två modeller med varierande längd, vikt och effekt anpassad för olika typer av jakt och skytte. Gemensamt för dessa båda modeller är den något smäckrare designen, med en diameter på endast 41mm. De båda modellerna skiljer sig åt i såväl prestanda som längd och vikt; den långa VICTOR L presenterar en oslagbar ljuddämpning medan den korta VICTOR istället är den smidigare och lättare av de två. Både VICTOR och VICTOR L levereras till skillnad från den tidigare W-serien i fasta kalibrar och gängor, kaliber och/ eller gänga kan alltså inte bytas eller varieras. I gengäld ger VICTOR-serien istället bättre effekt och prestanda i förhållande till dess storlek.

Guldkant på jakttillvaron Personligen hade jag valt en VICTOR L. Jag kan leva med att jag inte kan byta kaliber på den. Eftersom den slår de andra två testdämparna med lättare vikt och en något mer slimmad design så blev det denna som kommer få följa med mig på fler jaktäventyr framöver. Sammanfattningsvis så kan man säga att Stalon med dessa ljuddämpare, i vanlig ordning, sätter en guldfärgad kant (och ring) på jakttillvaron!

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Framtidens komradio är redan här! Med Hyteras sortiment av PoC-radios kan man enkelt kommunicera över mobilnätet eller Wi-Fi till en eller flera personer samtidigt.

Ruggad smartphone med inbyggd PoC-radio!

Hytera PNC370

Hytera PNC550

Hytera PNC370 är en renodlad PoC-radio för snabb och enkel kommunikation mellan flera personer samtidigt. Hytera PNC370 använder tekniken Push-To-Talk över mobilnätet eller Wi-Fi och med sitt kompakta format samt sin förstärkta högtalare så blir Hytera PNC370 snabbt en oumbärlig kommunikationsenhet i din organisation.

Hytera PNC550 är en kompetent och ruggad smartphone och PoC-radio, allt i ett! Som smartphone levererar PNC550 funktioner som Android 8.1, 5 tums skärm med gorillaglas, högpresterande kameror och dubbla simkortsplatser. Utöver detta så är PNC550 en PoC-radio med en professionell Push-To-Talk-knapp, överfallslarm knapp och förstärkt högtalare med extremt bra ljud.

SEDAN 1963

ZodiacSverige

Vill du veta mer? Kontakta Zodiac Sverige AB, auktoriserad distributör av Hyteras produkter eller någon av våra certifierade återförsäljare. Läs mer på www .zodiac .se

DOROTEA . . . . . . . . . . . Westel / Lappland Networks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 010 410 33 00

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910 – 70 12 20

GÄVLE . . . . . . . . . . . . . . Ring Up . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 026-420 18 10

STOCKHOLM . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08 – 606 20 00

GÖTEBORG . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 031 – 745 88 80

STOCKHOLM . . . . . . . . WS Solutions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 08 –121 48 184

HUDIKSVALL . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0650 – 469 300

SUNDSVALL . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 060 – 606 65 65 / 060 – 66 37 00

LINKÖPING . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .013 – 14 65 65

UMEÅ . . . . . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .090 – 70 44 70

LULEÅ . . . . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0920-45 10 10

ÖRNSKÖLDSVIK . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0660 – 29 61 00

INSTAGRAM FACEBOOK PITEÅ . .: .VILDMARKEN . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . .:VILDMARKEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0911-22 10 10

ÖSTERSUND . . . . . . . . Stjärna Fyrkant JAKT, . . . . . .FISKE . . . . . .& . .OUTDOOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .063 – 57 42 00

/

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910-75 21 00

83


UPPLEV SKILLNADEN

WWW.STALON.NU

Stalon

®

Quality products from Lapland Sweden


NYHET! 3M PELTOR LEP-200 EU med tillhörande halsslinga Uppladdningsbara hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer. Perfekt för byggarbetsplatser, industriområden, jakt och sportskytte. Utrustad med en antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från tillhörande halsslinga. Medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar höga, så att du kan höra omgivande ljud som konversation, maskinljud eller vilt i skogen. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat.

ZODIAC NEO & NEO BT

ZODIAC ONE BT

Zodiac NEO är en professionell jaktradio framtagen för den nordiska jägaren. Den är laddad med de viktigaste funktionerna för en lyckad jakt. NEO har en stor och tydlig Display med indikeringar för radions funktioner och är utrustad med standardiserade anslutningar för olika tillbehör. Finns med och utan Bluetooth och 31 och 155 MHz.

Zodiac One är den första jaktradion någonsin med både 31 samt 155 MHz i samma radio. Med Zodiac One behöver du aldrig fundera på vilken frekvens ni ska jaga på. De båda banden har något olika egenskaper i terräng och framförallt nära städer. 31 MHz har haft störst utbredning i norra delen av Sverige medans 155 MHz har varit dominerande i de södra delarna.

31 & 155 MHz

31 & 155 MHz

LEP-200 EU är kompatibla med marknadens ledande jaktradioapparater från Zodiac

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och står för svensk kvalitet och design. Zodiac blev snabbt ett välkänt och omtyckt varumärke när fler och fler upptäckte den höga kvaliteten och det användarvänliga utförandet av våra produkter. Vi har lyssnat på marknaden och sedan tagit fram produkter som är utvecklade efter det klimat och krav vi har här i Skandinavien.

SEDAN 1963

Hitta din återförsäljare via www.zodiac.se

Följ oss på sociala medier! ZodiacSverige

ZodiacSverige


/ Pryltips/ JAKT

ATN X-SIGHT II HD 5-20X85 nattsikte Detta sikte drivs av Obsidian II Core och använder HD-optik så att du nu kan förvalta skottillfällen under förhållanden som tidigare varit omöjliga. 11 995 kr

www.pnjakt.se

UOVi övervak

Övervakningskamera som g Kameran tar en bild när n använder sig av det mob och fungerar utmärkt för so

4 195 k

Härkila Moose Hunter HSP jacka Praktisk skaljacka med vindtätt HSP-membran som precis som övriga delar i Moose Hunter-serien är utvecklad med särskilt fokus på nordisk älgjakt. Passar även bra till flera olika typer av skogsjakt och hundarbete. 2 695 kr

86

se.harkila.com/sv-se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Tracker gör det lätt att kommunicera Redan under mammutjakterna behövdes samarbete och kommunikation för att lyckas med uppdragen. Med dagens teknik är det såklart betydligt lättare, inte minst med Tracker – ett smart jaktverktyg som är utformat för att passa alla passionerade jägares behov. De erbjuder en fullständig paketspårningslösning med GPShalsband, Tracker App och Tracker Live-tjänst som ger en realtidsspårning och pålitlig positionering av obegränsat antal hundar och vänner på högkvalitativa terrängkartor, satellitbilder och kommunikation inom en grupp. För mer information besök tracker.fi/sv

ision Glory kningskamera

ger dig bilder och HD-videor direkt till mobilen. något rör,sig kan drivas med AA-batterier och bila nätverket – något som skapar flexibilitet att övervaka hemmet, entreprenadmaskiner, ommarstugan, vilt etc.

kr

www.casstrom.se

Smäll lockmedel 338 choklad och het chili Lockmedel gjort på naturliga, svenska råvaror utan socker. Utvecklat av jägare som brinner för jakt på vildsvin och med innovativt tänkande för att kunna åtla på så lite foder som möjligt, under längre tid och till så låg kostnad som möjligt. 129 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.smell.nu

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


HEAT CONTROL

TERMOSTAT REGLERANDE VÄRMEPRODUKTER.

HEAT CONTROL-MEMBRANE

Våra nya värmeprodukter har en inbyggd termostat som reglerar temperaturen. Önskad temperatur ställs in på en telefon app. Om du är aktiv så stängs produkten av automatiskt och står du stilla så ökas effekten. Det finns även inställning med knapp i tre lägen. Detta är perfekta produkter för alla utomhusaktiviteter. USB anslutning till Powerbank. Enkel att använda. 1. ANSLUT TILL POWERBANK · 2. ANSLUT TELEFON · 3. STÄLL IN ÖNSKAD TEMPERATUR harkila.com

Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.ring +45 43 410 410.

H


HEAT CONTROL-KNAPP

Härkila HEAT Jacka Str. 46-58 · 3.195 :-

HEAT CONTROL-APP

Härkila HEAT Väst Str. 46-58 · 2.595 :-

Härkila HEAT v-hals Väst Str. 46-58 · 2.195 :-


/ Pryltips/ JAKT

Haunter Vännäs byxa Slitstark och smidig fritidsbyxa med riktigt bra passform. En byxa som kommer hänga med dig i många år. 4-vägs stretch i nylon/spandexväv. 599 kr

www.bofab.net

Viper-Flex Styx Elite skjutstöd Starka och stabila skjutstöd som kan användas för sittande, knästående och stående skjutning. 1 995 kr

www.hylte-lantman.com

Inskjutningstavlor från Norma För dig som har Normas klassiska tavlor som dina favoriter vid inskjutning så har Norma nu designat en helt ny version – en tavla som hjälper dig att underlätta och effektivisera din inskjutning. Tavlorna är gratis att ladda ner och går att skriva ut i A4-format på hemmaskrivaren. www.norma-ammunition.com

90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Viltmotiv av kungsörn Svartvitt porträtt av en kungsörn (Aquila chrysaetos) med ett djup av granskog och ännu en flygande örn. 199 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.viltmotiv.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


Tikka T3x LiTe adjusTabLe vapenpakeT från 18.495:-

garmin aLpHa 100 + T5 ”nordic”

6.195:-

WincHesTer xpr från vapenpakeT

10.495:-

(8.495:-)

Tikka T3X Lite är en av Sveriges absolut populäraste studsare. Nu vidareutvecklas den med en multijusterbar kolv. Vapnet är enkelt justerbart i höjd och passar utmärkt för den som vill använda samma vapen oavsett jaktform eller årstid. I detta paket medföljer förutom vapnet, Tikka optilock ringmounts, Stalon W110/Victor och ett kikarsikte,(valbart bland flera märken och modeller.)

smiTH’s kniv & verkTygssLip

895:(1.995:-)

acLima WooLneT sHirT creW neck + LongpanTs

990:-

Med Garmin Alpha 100 får du full koll på din och andras hundar, men inte bara det, du kan också hålla koll på dina jaktkamrater som har en Alpha-handenhet, du kan dessutom koppla ihop Garmins hundkamera virb och starta kameran på distans

acLima WarmWooL Hood sWeaTer

695:-

Med sin fabriksgängade pipa för lätt montering av en ljuddämpare och Inflex Technology-rekyl och monteringsbaser. I detta otroliga paket förutom vapnet kan ni även välja mellan Stalon W110/Victor ljuddämpare och ett kikarsikte (valbart bland flera märken och modeller.)

HaWke fronTier ed x

5.490:-

999

kLocka garmin fenix 5

4.795:(6.399:-)

(1.600:-)

Smith’s batteridrivna knivslip & Verktygsslip. En otroligt lätt och smidig knivslip som man kan bära med sig överallt. Suverän att packa med sig till stugan eftersom den är batteridriven.

En storsäljare från Aclima när graderna börjar sjunka ute! Fällbar huva med hög krage som håller dig varm!

Underställ som en klassisk nätbrynja. Paketpris!

uTfäLLbar HåLLa- eberLesTock gunrunner re - garmin

295:-

2.490:(2.930:-)

Vill du ha översikt på din Garmin Astro 320/Alpha 100, 50 Gps och slippa plocka upp och ner den från fickan i tid och otid på din jakt? Här har du lösningen!

aimpoinT micro H-2

6.195:-

Jägarens favoritsäck! Hela axelremspaketet på nya modellen är justerbara i höjdled, vilket innebär att säcken kan individanpassas beroende på bärarens längd på ryggen. Finns i flertalet färger.

sWarovski z8

från 24.000:-

Swarovski Z8i har optimal prestanda och är perfekt utformad till maximal flexibilitet vid alla typer av jakter. Finns i dessa utföranden, 0,75-6x20, 1-8x24, 1.7-13.3x42 2-16x50 & 2.3-18x56

Den ultimata klockan för bla jägaren, multisportaren, golfaren. Inbyggd kompass, höjdmätare, pulsmätare och även Dog Track.

nyHe

ammuniTion

T!

5.495:Ta jaktupplevelsen till en helt ny nivå. Tracker supra har en helt ny antennlösning som gör att GSM-mottagningen nu blivit ännu bättre i de mest krävande förhållandena. Nu även färdig monterad med SIM-kort. OBS Priset gäller endast medlemmar i Jägareförbundet.

buTcHer LeaTHer apron

995:-

(6.358:-)

Med den nya utformningen med förstärkt hus och flip-up-linsskydd klarar Micro H-2 alla tänkbara väderförhållanden. Keps på köpet. Finns även med blasersadelmontage 8.495:-

Tracker supra easy

Denna testvinnande handkikare från Hawke är väldigt prisvärd kikare i sin klass. Med hård gummerad yta ger den ett väldigt bra grepp. Väldigt bra skärpa och färgåtergivning.

Chevalier Butcher Leather Apron Ett praktiskt långt förkläde i snyggt tåligt läder som med åren bara blir snyggare, en riktigt klassiker.

Ni har väl inte missat att vi även säljer och skickar ammunition nu mera. Gyttorp, CCI, Norma, Lapua S&B, Sako och JBH är några av märkena vi säljer.

Tröja HärkiLa niTe

cHevaLier aLabama venT pro panT

1.199:-

1.295:-

Snygg och bekväm tröja från Härkila i klassisk modell, fast med den snedställda dragkedjan som spännande detalj. Passar utmärkt för skytte och övriga uteaktiviteter.

En fritidsbyxa som är försedd med stretch på noga utvalda ställen för optimal passform och rörlighet. Finns i flertalet färger


Kampanj p책 v채rmesulor! NU 998 kr!

Handmuff 1 498 kr

V채rmev채st 1 998 kr


/ Knivskolan / VINKEL PÅ JAKTKNIVEN

TEXT: MAGNUS SKOGLUND & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

KNIVSKOLAN -

VILKEN VINK FÖR MIN J

I knivskolan delar våra vänner på Tormek m sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och deras slipmaskin för jakt- och

94

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


- MED TORMEK

KEL ÄR BÄST JAKTKNIV?

med sig av sina bästa tips om hur man håller vi kommer utgå från Tormek T-4 Bushcraft, h fritidsrelaterade produkter.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

95


/ Knivskolan / VINKEL PÅ JAKTKNIVEN

– VI KOMMER BJUDA PÅ SMÅTIPSEN och det som man kanske inte alltid kan läsa sig till utan saker som vi snappat upp efter många timmar framför maskinen, säger Mattias Landgren som är säljansvarig för Sverige hos Tormek.

Den här gången fick Mattias svara på några frågor som våra läsare har ställt och huvudfrågan den här gången löd: Vilken vinkel är bäst för min jaktkniv? – Vi brukar säga mellan 30-40 grader. Det är lite beroende på vad man har för stål i sina knivar och vad de klarar av, men 30-40 brukar jag rekommendera, säger Mattias Landgren. Varför då? – Man kör ofta en lite trubbigare vinkel på en jaktkniv än exempelvis en kökskniv eftersom man vill att den ska hålla bättre. Den ska vara mer robust, säger Mattias. Och fortsätter: – En kökskniv är mellan 22-30. Det är lite brantare och trubbigare vinkel på en jaktkniv. Vad hade hänt om man hade 22 grader på en jaktkniv? – Du hade brutit av eggen det första som hade hänt. Ska man ha 30 grader till vissa saker och 40 till andra, eller hur ska man resonera? – Har du ett mjukt stål och lägger 30 grader så kommer den gå sönder snabbare, inte direkt men snabbare, men om du har ett hårt stål och lägger 30 grader så håller den bättre. Har man ett mjukare stål så tycker jag att man ska gå upp lite på vinkeln. Mattias berättar att många gör misstaget att exempelvis skära i en tomat, eller i ett papper för att testa om sin kniv är vass, men att det inte riktigt går att göra på det viset när det gäller en jaktkniv. – När det inte går lika lätt så tycker man kanske att man inte fått upp den riktiga skärpan som man får på sin kökskniv. Hur ska man testa då för att se att kniven är i bra skick? – Det bästa är givetvis att testa kniven med det som man ska använda den till, men

96

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


/ Knivskolan / VINKEL PÅ JAKTKNIVEN

det är inte alltid man har det framför sig, säger han och fortsätter: – Om man står vid sin maskin och slipar och tänker att ”nu är jag klar” så brukar jag testa genom att sätta den så att den suger tag i nageln. Glider den av nageln, då är den inte vass. Så testar jag egentligen alla mina knivar. Dra över en nagel också så att man känner att man fått bort all råegg. Det ger ett bra hum om att den är vass. – Sedan gäller det såklart att underhålla kniven med bryne och genom att rengöra den. Och ha den alltid förvarad i slidan så att inte eggen ligger och slår emot något hårt, säger Mattias Landgren och tillägger: – Ett annat tips som alltid är bra att är att använda en tuschpenna för att få samma grader som de har lagt på stålet från början, säger Mattias Landgren.

FLER LÄSARFRÅGOR PÅ NÄSTA SIDA 98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


/ Knivskolan / VINKEL PÅ JAKTKNIVEN

LÄSARFRÅGAN #1: Fördelen med slipsten jämfört med att slipa med bandslip är?

– Framför allt att slipsten, oftast, går mycket saktare jämfört med en bandslip vilket betyder att du då tar så lite material som bara behövs. Och att du inte kan överhetta kniven, vilket är ganska lätt med en bandslip där det går fort, tar mycket material och det sprutar gnistor. Så det är lättare för gemene man att få bra resultat? – Ja, absolut.

LÄSARFRÅGAN #2: Vilken är den minsta kornstorleken ni har på slipsten? – Vår originalsten, som sitter på maskinen vid leverans, går från 220 till 1 000 i kornstorlek. Utöver det har vi även en så kallad japansten som har 4 000 i kornstorlek. Det är den finaste vi har och den är mer till polering, säger Mattias och önskar läsarna lycka till med sina framtida slipningar!

100

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


PREPARE FOR NATURE I över 45 år har vi arbetat med våtslipning. Metoden är skonsam och avverkar minimalt med stål, vilket förlänger livstiden på dina verktyg. Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. En slipmaskin från Tormek är en livslång investering som hjälper dig att vårda och ta hand om dina verktyg, så att även nästa generation kan glädjas av dem. Läs mer och upptäck hela vårt sortiment på tormek.se

Jiggar garanterar en exakt slipvinkel. Brynskivan ger den slutliga skärpan.

den Slipstenen gönringen. initiala slip


/ Elevreportage / ATT PLUGGA PÅ FORSHAGAAKADEMIN

TEXT & FOTO : WILMA SÖDERLUND

ATT PLU FORSHAGA

ForshagaAkademin har gett många jakt-, fis att stå på och varit en viktig språngbräda Söderlund berättar här om hur

102

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


UGGA PÅ AAKADEMIN

ske- och hundintresserade elever en grund inför framtida mål. Vår praktikant Wilma r det är att studera på skolan.

Elevrepo i samarb rtage Forshaga ete med Akadem in

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

103


/ Elevreportage / ATT PLUGGA PÅ FORSHAGAAKADEMIN PÅ HÖGSTADIET VAR JAG VÄLDIGT skoltrött.

De flesta vuxna sade att man måste gå naturvetenskapsutbildningen för att kunna få ett jobb i framtiden, men jag lyssnade inte. Naturvetenskap påstås vara den ”jobbigaste” gymnasielinjen och jag ville bara ha kul och lära mig om saker jag faktiskt bryr mig om – inte saker som bara är bra att veta på ett prov utan sådant man har nytta av att använda på fritiden och i framtiden inom en bransch. Jag sökte därför in till ForshagaAkademin med inriktning jakt och viltvård. Då visste jag att man faktiskt kan välja till extra kurser som är högskoleförberedande om man vill plugga vidare senare, det är inte ett måste men vill man ha ett bredare val så rekommenderas det. Jag var en blyg tjej på 16 år som flyttade 26 mil hemifrån för att plugga jakt. Alla släktingar och bekanta kunde inte föreställa sig vad man kan ”bli” efter en sådan utbildning. Men det gäller att lita på sig själv och våga.

Många möjligheter Per Johansson är skolchef på ForshagaAkademin. 1997 grundade han och några andra skolan med visionen att vara ett nationellt kunskapscenter inom sport och fritid med nära samverkan med branschen. När jag träffar honom berättar han att han stannat kvar så länge eftersom det händer saker hela tiden. – Det är spännande för vi får utveckla det vi vill. Jag tycker om elever, jag tycker om människor och det kommer ju nya hela tiden, säger Per Johansson. Och möjligheterna efter att ha läst Viltvårdsgymnasiet är stora och många. Man kan bland annat bli jaktelev, jaktguide, skogsarbetare (röjning), jobba med butiksförsäljning av jakt- och vapenartiklar och/eller bli egenföretagare. Och studerar man ytterligare så kan man bli skogsmaskinförare, yrkesjägare, viltmästare, viltbiolog, skogsingenjör, skogsvetare och rovdjursspårare med mera. Bara fantasin sätter stopp! Per Johansson håller med: – Undersökningar från skolverket visar att knappt en enda person är arbetslös efteråt, säger han och belyser den breda utbildningen. – Många blir jaktelever en period. Många läser vidare på Öster Malma eller på universitet. Ett fåtal blir jaktguider,

104

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

105


/ Elevreportage / ATT PLUGGA PÅ FORSHAGAAKADEMIN ganska många jobbar i butik. En del hamnar på institutioner som länsstyrelsen och liknande i lägre befattningar och jobbar sig upp, några jobbar inom skogen. Det är mixat, men arbetstillfällen är det gott om, säger han. Och är man entreprenör kan man skapa mycket inom jakten. – Viltvårdsgymnasiet är en yrkesutbildning där målet är att du ska vara attraktiv att anställas direkt efter dina studier alternativt ha sådana kunskaper att du kan starta och driva ett eget företag. – Eftersom jaktturism är en relativt outbyggd men expanderande näring, framför allt i Sverige, finns det goda möjligheter att starta eget företag, fortsätter Per Johansson.

Frihet under ansvar En vanlig skoldag kan bestå av en heldag med enbart jaktrelaterade ämnen eller en heldag med grundämnen. Vi har något som kallas för TPD (Tema Praktisk Dag). Under en till två dagar per vecka så kombineras praktiska och teoretiska ämnen till exempel i jaktarrangemang eller skötsel av viltåkrar. Vi får även träna på att planera, till att guida barn och ungdomar på naturstigar där både vi och de lär sig mer om ekologi. Bland annat får vi även lära oss jakten som yrke. På mitt schema finns bland annat praktiskt skytte, motorsåg/röjsåg, styckning, matlagning i fält, hundträning och naturguidning. Vi får även prova på jaktmetoder efter olika slags vilt; exempelvis älg, rådjur, hare och fågel. 

Tillgång till coach Att flytta hemifrån kan vara ett stort steg, men på ForshagaAkademin har alla en egen coach; både under skoltid och fritid. Din coach kan du alltid ta stöd av och det är ganska skönt att veta att det finns en vuxen att luta sig emot även om du alltid vill stå på egna ben. – En coach funkar som elevens vuxna som ser till att den har det bra i alla lägen, säger Per Johansson.

Mysigt boende De flesta av oss som studerar jakt, hundsport och äventyr bor endast fem minuters gångtid ifrån skolan och max två minuter från närmaste matbutik, mitt i centrum av Forshaga kan man säga. De som studerar sportfiske bor oftast i Deje. Det är en ort som ligger en mil från Forshaga och därför åker de buss till skolan. 106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Boendet är inte ett internat utan skolan och FABO hyr ut lägenheter till elever som går på skolan Lägenheterna är två eller tre rum och kök på cirka 71 kvadratmeter och det finns också några få ettor. Vi elever har alltså ett eget rum och delar på kök och badrum med en eller två andra personer, oftast några som går i ens egen klass. Det är ganska mysigt faktiskt. Bor man inte med sin bästa vän så finner du denne bara några meter ifrån din ytterdörr. Alla är ju i samma situation som bor här, de har flyttat hemifrån vid en ålder på 16 år. Vi blir som en familj, en riktig gemenskap där vi kan umgås nästan dygnet runt i både skolan och i boendet. Vill vi åka iväg någonstans för att spela fotboll eller shoppa på ett köpcentrum finns det fritidsvärdar till hands varje dag. Och givetvis finns det även jaktmöjligheter. Under jaktsäsongen jagar vi ungefär en gång i veckan under skoltid. Det bästa är att vi jaktelever får dispens på vapenlicensen om vi sköter oss under första året på skolan. Att få gå ut och jaga med sitt egna vapen alldeles själv eller med sin klass redan vid 16-17 års ålder är roligt, men det krävs en hel del tillit och ansvar gentemot klasskamrater och lärare. Frihet under ansvar beskriver hela vår skolgång. – På fritiden kan du som jaktelev ha en fritidsjakt. Om vi litar på dig, du sköter dig och har alla tillstånd så kan man jaga en del, säger Per Johansson. – Eftersom det är 300 ungdomar på en liten yta så finns det mycket att göra. Fritidsvärdarna ordnar ju också några aktiviteter som man kan vara med på. Mest är det väl spontant många ungdomar med liknande intressen. Det finns mycket att göra, men det gäller även att man är lite företagsam själv så man inte sitter framför datorn hela kvällarna, säger Per Johansson som ser fram emot att träffa både gamla och nya elever framöver.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


a g n i s n ”Det fin ndar!” u h a g i l j omö


STREAMA HUNDTRÄNINGSFILMER TRÄNA VAR DU VILL MED WEBDOG! Webdog är våra hundträningsfilmer som du köper och som du har tillgång till så länge som du har en telefon, en surfplatta eller en dator och en uppkoppling. Du och din hund kan träna när det passar och på de moment som du känner att du vill gnugga lite extra på.

www.hundskolanvision.se


MEET THE

STRIKE FAMILY TM

AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND RAPID EXPANSION THIN JACKET FOR MASSIVE STOPPING POWER AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND QUICK EXPANSION

THINNER FRONT-JACKET FOR EXPANSION AT ALL RANGES LEAD-LOCK GUARANTEEING DEEP PENETRATION

MATCH BOAT TAIL FOR HIGH BC GIVING SPEED AND EXTREME PRECISION AT LONG RANGE

POWER BONDING TECHNOLOGY FOR HIGH RESIDUAL WEIGHT AND PENETRATION

AERODYNAMIC POLYMER TIP FOR HIGH BC AND QUICK EXPANSION NICKEL-PLATED FOR INCREASED BARREL LIFE

BOAT TAIL FOR HIGH BC AND OUTSTANDING PRECISION

KNOW YOUR GAME, KNOW YOUR TERRAIN. STRIKE™ WILL DO THE REST. In a matter of life or death, everything must be on target. Expectations and outcome alike. Based on this philosophy, our new ammo series has been named STRIKE™. It’s a complete family in which each member contributes in some specific way to a safer hunt and a perfect ending.

WWW.NORMA-AMMUNITION.COM

UNIQUE WAIST DESIGN FOR MAXIMUM VELOCITY


/ Jakt / JAKTEN PÅ SVINHJORTEN

TEXT & FOTO : THOMAS LINDY NISSEN

AUSTRALIEN

Jakten på den okända svinhjorten Svinhjorten är inte speciellt känd bland europeiska jägare. Vissa konnässörer inom troféjakt drömmer dock om att lägga ner ett exemplar – och vi har följt med en av dem som har försökt uppfylla sin dröm.

112

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

113


/ Jakt / JAKTEN PÅ SVINHJORTEN Han skymtar sextaggaren i det höga gula gräset framför honom. Gräset täcker djurets kropp, men om hjorten fortsätter i samma riktning så kommer den snart komma ut på ett öppet fält framför Jens Kjær Knudsen och hans australiensiska guide, Jason Devisser. Jason har guidat länge på denna art. Han känner till terrängen och vet vart de gamla hjortarna, som den framför dem, vandrar efter att ha de har ätit sig mätta ute på de stora gräsbeklädda slätterna vid sjön i västlig riktning. När den kommer ut i det fria presenterar den sig perfekt, men något säger Jens att det här inte är den rätta - han känner på sig att det väntar en bättre trofé där ute.

Unik hjort Arten som Jens är på jakt efter är den sällsynta svinhjorten som endast finns att jaga, utanför hägn, i Australien och i Pakistan, där den härstammar ifrån. Vi befinner oss i delstaten Victoria i sydöstra Australien. Jaktområdets 800 hektar löper längs kusten av Tasmanhavet. Ljudet av vågor som bryter mot den till synes oändliga sandstranden, bakom den vindpinade buskagen, skänker lugn och ro. På den andra sidan av floden löper Gippsland Lakes, ett kustnära saltvattenvåtmarksområde med ett fantastiskt fågelliv. Här finner man, förutom tusentals änder och vadarfåglar, även pelikaner och svarta svanar. Svinhjorten är till skillnad från mycket annat hjortvilt mest aktiv under dygnets varmaste timmar, samt under timmarna kring solnedgången. Jakten är självklart planerad utefter denna dagscykel så solen steker från en molnfri himmel då vi efter en typiskt australiensk frukost bestående av ägg, bacon och rostade mackor är ute på fältet. Arten är beroende av tillgång på vatten eftersom den måste dricka regelbundet under varma perioder. Smygjakten äger därför rum i slagna spår i det höga gräset och buskagen, från det ena området med dricksvatten till andra. Det är många djur i området och de är aktiva. Hela tiden ser vi hondjur med kalvar eller hjortar i olika ålderskategorier i den öppna, eller den delvis av högt gräs täckta, australiensiska bushen. Förutom det brusande ljudet av vågor hörs exotiska fåglar, cikador och dessvärre även ett varningsrop från en svinhjort som har upptäckt oss. Ljudet gör att alla djur i närheten vänder om och ger sig av.

114

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Svinhjorten har, precis som sambarhjorten och v책rt inhemska r책vilt, horn med maximalt sex taggar.

Svinhjorten har, precis som sambarhjorten och v책rt inhemska r책vilt, horn med maximalt sex taggar.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

115


/ Jakt / JAKTEN PÃ… SVINHJORTEN

116

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Svinhjorten ursprungsla

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


n kan endast jagas av troféjägare i två länder; andet Pakistan och delstaten Victoria i Australien.

Dålig syn Den lilla hjortens beteende, när den till exempel dyker in i det täta snåret, påminner lite om den afrikanska grådykaren, medan körtlarna under ögonhålorna, de djuptliggande ögonen och den höga rosenstocken även gör att den påminner lite om muntjak. Med det sagt, denna lilla hjort, som väger omkring 50 kilo och maximalt får sextaggarshorn, är en egen sort. Eftermiddagen bjuder på två bra situationer. Först kryper vi fram genom högt gräs till ett grönområde i utkanten av bushen. En ståtlig hjort står och äter ett par hundra meter bort samtidigt som en yngre sådan närmar sig. Ingen av dem verkar skjutbara och därför väljer Jens endast att studera djuren genom handkikaren. När den yngre hjorten passerar den äldre uppstår snart en liten maktkamp. Horn mot horn snurrar de runt tillsammans ett par gånger, men kampen blir aldrig så intensiv att dammet börjar ryka från klövarna. Efter den lilla konfrontationen rör sig den yngre hjorten rakt mot Jens och Jason. Den ser dem över huvud taget inte och springer iväg först när den från tio meters håll känner doften av dem båda.

Den rätta hjorten Det verkar inte som att synen är speciellt bra på den här hjortarten. Ögonen sitter djupt i ögonhålorna och det är tydligt att svinhjorten förlitar sig mer på hörsel- och luktsinnet än på sin syn. Detta understryks snart när Jens och Jason smyger sig in på ännu en fin och lite äldre hjort. Inte heller den här verkar ha det som Jens önskar att trofén ska ha. De sitter knappt 50 meter från hjorten och njuter av den och ögonblicket en stund. De bestämmer sig för att dra sig tillbaka utan att störa djuret och är snart tillbaka till positionen varifrån jag fotograferar jakten då en stor hjort kliver ut från bushen, precis på samma ställe där de satt några minuter tidigare. Det är ett praktexemplar och Jens tar snabbt ner geväret från axeln och lägger an. Men samtidigt får hjorten vittring och springer iväg så snabbt att det nästan känns som att den uppslukas av bushen. Ärligt talat!

Tillbaka till naturen Lyckligtvis äger jakt rum på, om inte världens bästa plats för svinhjort så i alla fall en av världens bästa. Och de närmaste timmarna och dagarna kommer bjuda på många fler möjligheter och upplevelser.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

117


/ Jakt / JAKTEN PÃ… SVINHJORTEN

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


/ Jakt / JAKTEN PÅ SVINHJORTEN

Trofén kokas efter en lyckosam jakt.

Här på farmen huserade tidigare omkring 1 000 tamfår på de många hektaren. På den tiden fanns det praktiskt taget inga träd på egendomen, men efter att Neil Page tog över området år 2006 fasade han ut fåren till förmån för de endast 25–50 svinhjortarna som beståndet bestod av i området på den tiden. I dag ligger siffran på cirka 500 exemplar av den märkliga hjortarten, detta tack vare biotopoptimering och extremt selektiv avskjutning. Här får troféjägare endast fälla cirka tio djur varje år.

eller unga hjortar ofta blir framstötta under smygjakten på skjutbara hjortar och därmed ödeläggs chansen.

Som ormar

När det närmar sig solnedgången får vi åter kontakt med en skjutbar hjort. Den står på en äng där det vanligtvis finns en del ormar, varav några tillhör världens giftigaste. Men eftersom Jens och Jason är gripna av jaktiver så glömmer de bort allt om ormar, medan jag tänker på att När Neil tog över farmen kunde en bra trofé ligga på 13 jag har hört att den som är längst fram väcker ormen, tum, i dag nedläggs i stort sett bara djur på mellan 15 och nummer två på tur irriterar den och nummer tre – alltså 17 – och detta trots att boniteten inte är speciellt bra på undertecknad – får ta hugget. Lyckligtvis tar vi oss fram, farmens sandjord. kravlande på alla fyra, till kanten av det höga gräset utan att stöta på några ormar. Hjorten befinner sig Senare under dagen kryper vi fram mot ett par hjortar omkring 150 meter framför oss, till höger ser vi en hind som betar på de öppna ängarna nere vid Gippsland Lakes tillsammans med sin kalv medan en yngre hjort står och vita och salta strand. Plötsligt kommer det ut ett gäng tuggar lite längre bort. emuer från det höga gräset. I full fart springer de mot vattnet och följer därefter kuststräckan. Det är inte lätt För att få ett fritt skott så rör sig Jens och Jason ännu att pyrscha hjorten för det är inte bara emuerna som i närmare inpå hjorten som lugnt betar utan att visa några panik tenderar att dra med sig allt och alla i deras flykt, tecken på nervositet. Med försiktiga rörelser reser Jens även de talrika grå känguruerna lyckas förstöra den ena på sig och tar fram sin bipod. Länge siktar han på djuret, smygjakten efter den andra. Samtidigt är populationen njuter av ögonblicket en stund samtidigt som han av svinhjort så stor i området att en av många hindar

120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

121


/ Jakt / JAKTEN PÅ SVINHJORTEN

väntar på det rätta läget att avlossa skottet. Tillfället uppenbarar sig när hjorten återigen vänder sig om och betar i skydd av det höga gräset. Hjorten är en vacker och ståtlig sextaggare som gör sig fint i den varma glöden från kvällssolen. Snart är det dags och Jens kramar av skottet. Ekot från smällen tonar ut över ängarna medan hjorten faller på stället. Under ståhejet får hundratals, kanske tusentals, änder plötsligt luft under vingarna och i större och mindre flockar glider de ut över sjön och landar på motsatt sida. Bakom fåglarna, under en orange himmel, skymtar en stor flock kängurus, och bakom dem ännu en fin svinhjort. Att detta område på så kort tid, bland annat med hjälp av intäkter från troféjakt, har gått från att vara en effektiv fårfarm till ett naturparadis av denna kaliber är bara det fantastiskt. Att Jens dessutom fick möjligheten att fälla en av dessa okända, vackra hjortar – och jag fick chansen att fotografera det hela – är ett privilegium. 122

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TRYCK HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM JAKTEN I OMRÅDET

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

FACEBOOK VILDMARKEN NYHET! FRI/ TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)

INSTAGRAM:VILDMARKEN

:

JAKT, FISKE & OUTDOOR

123


TRÄNA ÅRET RUNT! Nu med egen Facebook-sida!

Sveriges trevligaste butik! ÖPPETTIDER: VARDAGAR 10-18 LÖRDAGAR 11-15


Fis 126

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ske INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

127


/ Pryltips / FISKE

Rapala X-Rap® Scoop Glider horisontellt genom vattnet och är svåremotståndlig för de skandinaviska gäddorna. 159 kr

www.jaktiaorebro.se

Kaffe on the GO En termos som håller drycken varm är en omtyckt kompanjon på vardagens alla strapatser. Stanleys gröna termos är en klassiker som hängt med länge – och nu finns det även nya GO-serien ute, som är utvecklad för just vardagen! www.stanley-pmi.com

128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Riptide Terrova 87” Minn Kota elmotorer för montering i fören på båten är mycket populära bland sportfiskare som ägnar sig åt insjöfiske efter gädda, abborre och gös. Möjligheten att styra motorn med en fjärrkontroll eller fotpedal samt de avancerade iPilot-funktionerna, som bland annat erbjuder elektronisk GPSankring, autopilot och farthållare, har skapat nya möjligheter. 59 995 kr

www.comstedt.se

Daiwa Prorex XR 300HA Rullens utseende och formgivning är välkänd för de flesta fiskare. Korrosionsbeständiga CRBB-lager. Som vev har man valt en 100 mm aluminiumvev med stora EVA-knoppar som ger bra grepp, även med våta händer och med handskar. Rullen, som är byggd kring ett hållbart aluminiumstativ, har UTD-broms med en bromskraft på fantastiska 10 kg. IAR-lagret och den mekaniska bakbromsen ger dig möjlighet att vinna dina duster med de riktigt stora gäddorna. 1 995 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.fiske.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


/ Pryltips / FISKE

130

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Viltmotiv av abborre i svartvitt Stilrent, svartvitt motiv av en stor abborre (Perca fluviatilis) med ett djup av forsande vatten och bergsklippor. 199 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.viltmotiv.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

131


/ Pryltips / FISKE

Savage Gear Savage S

Gediget och modernt 2-lagers fiskeställ m från Savage Gear. Stället har en ekväm vattentätt upp till 8 000 mm vat 1 995 kr www.bofab

H Series – H8R H-serien består av pannlampor utvecklade för höga krav på funktioner och allsidighet. De erbjuder ergonomisk design samt förstklassiga ljusfunktioner. H8R är en allsidig pannlampa med hög komfort till vardagens alla mörkeraktiviteter såsom hundpromenader, cykling och löprundor. Rött ljus baktill gör att du syns även bakifrån. Batteriet laddas enkelt upp med USB. Ljusstyrka: 600 lumen. Brinntid: 120 timmar Räckvidd: 150 meter. Vikt: 158 gram. 1 229 kr

www.ledlenser.com/se

S

Smidig p små även läslamp Flexibe på tröjan batteri.

5

132

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Fusion FM series

r Black Suit

Fusion som är en ledande tillverkare av marinstereo och högtalare har länge haft en hög efterfrågan från båtbyggare när det gäller diskreta högtalare. Fusion lanserar därför nu en serie med runda och fyrkantiga högtalare som har endast 2.5mm profil vilket gör dem nästan helt släta med ytan de monteras mot. Finns i svart och vitt och i två olika storlekar, 6,5” (120W) och 7,7” (200W).

med tejpade sömmar, m passform och är ttenpelare. b.net

2 695 kr

www.comstedt.se

MT18 Med en ljusstyrka på upp till 3000 lumen är MT18 en ficklampa att lita på i alla mörka situationer. Tack vare snabbt fokus kan ljuset enkelt justeras med bara en hand. Det starka batteriet laddas via USB 3.0 och har en snabbladdningsfunktion. Ljusstyrka: 3000 lumen. Brinntid: 96 timmar. Räckvidd: 540 meter. Vikt: 620 gram. 2 499 kr

www.ledlenser.com/se

Outdoor Series MH5

pannlampa som kan följa med på stora som ntyr. Till vandring, cykling, klättring eller som pa i tältet är MH5 en tacksam följeslagare. el lampa med snygg design som kan fästas n med en metallklämma. Uppladdningsbart . Ljusstyrka: 400 lumen. Räckvidd: 180 m. Brinntid: 35 timmar. Vikt: 92g.

599 kr

www.ledlenser.com/se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

133


Öka dina chanser på jakten! ®

www.smell.nu


Johan Broman SPORTFISKEGUIDE

Lättmanövrerad och smidig men med hög stabilitet och sjösäkerhet.

LOGO_CMYK

Byggs för proffs - används av alla som älskar ett aktivt skärgårdsliv!

WWW.ALUKIN.SE TEL. 0176 - 22 44 40 GÄDDVÄGEN 11, NORRTÄLJE

aluminiumbåtar

ALUKINBOATS


/ Pryltips / FISKE

Cannon Optimum och Cannon Optimum TS Optimum djupriggar från Cannon gör trollingfisket till en barnlek. I det sammankopplade systemet får man tillgång till viktig trollingdata direkt på djupriggen, i ditt bluetooth-kompatibla Humminbird ekolod eller i din smartphone. Oavsett var man befinner sig ombord, har man alltid full kontroll. 28 995 kr–32 995 kr

www.comstedt.se

Westin Monster 65g

Monster Vibe spinnerbait är ett hett bete för aktiva so kan stundtals även fira triumfer under vår och höst. inspinning skapar betet ett fullkomligt kaos i vattn blänkande skedar och den vibrerande kjolen driver gä och triggar till hårda, spektakulära hugg. MonsterVibe konstruktion som gör det enkelt att fi växtlighet där gäddan ofta pa också fått lite extra krydda på trailerkroken som b att locka rovfisken. tufft och lättfiska gett fantastiska växtligheten och l krokodilerna 179 kr

136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

www.j

WWW.VILDMARKEN.SE


Fiskedragshållaren Lurep Lurep skyddar draget när man inte fiskar. Smidig ask som monteras på fiskespöt med hjälp av kardborreband. 99 kr

www.smartasaker.se

RAM Mounts Drink Cup Holder Mugghållarkit med Tough Claw-grepp.

rVibe

599 kr

www.ram-mount.se

ommargäddor men Vid vanlig konstant net; skramlande, äddorna till vansinne e har en vasskyddad fiska i och omkring arkerar. Betet har a av en Ring Teez CT bidrar ytterligare till Detta är ett riktigt at spinnerbait som resultat. Ut bland locka fram de stora a från mörkret!

jaktiajonkoping.se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

137


/ Pryltips / FISKE

Humminbird MEGA 360 Imaging Nya MEGA 360 Imaging omger dig av mer detaljer än någonsin tidigare på upp till 38 meter i vardera riktningen för ett totalt sökområde på 76 meter. Kristallklart i alla riktningar för att användaren så tydligt som möjligt skall kunna se strukturer, fisk och botten. MEGA 360 Imaging låter dig effektivisera ditt sökande, lägga mer precisa kast och få mer oförglömliga upplevelser på vattnet. 19 495 kr

www.comstedt.se

Vesper Marine Cortex Världens mest avancerade VHF-radio med multistationsstöd och touch screen. Man kan även övervaka och styra funktioner ombord via mobilen vart man än befinner sig. www.comstedt.se

138

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ALUKIN DP 650 ALUKIN DP 650 är en sportig bowrider för en mångsidig användning. DP 650 ger med sin överbyggnad ett maximalt skydd mot sjö och vind för alla ombord! Det öppna fördäcket gör också att denna modell är rymlig och lämplig för transporter och fiske. För mer information besök www.alukin.se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

139


/ Pryltips / FISKE

Revo X combo Sprillans nya Revo X combo finns i tre färger, alla med Winn Grips! Revo X spinncombo passar för fiske efter såväl abborre som andra arter och kommer i två olika längder och aktioner, 7’ 10–30 gram och 6’6” 15–45 gram. www.abugarcia.com

GC 200 Marine IP Camera Den marina IP-kameran GC 200 ger ökad säkerhet och medvetenhet på fartyget. Använd flera kameror för att övervaka områden över eller under däck och få tydliga bilder med HDvideo i realtid. Det tåliga och vattentäta höljet gör att du kan placera den på nästan alla platser där du vill ha en kamera. 5 999 kr

www.garmin.se

Nya McSnackisen McSnack är ett litet jerkbait på 9 cm och 22 gram, blyfritt och tillverkat i tålig ABS-plast. Det kommer i en drös olika färger och de fyra första färgerna landar i Sverige i mitten av december. www.abugarcia.com

140

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Tävla med Federal

Vinn en årsförbrukning av Kulammunition från Federal Federals produkter som ingår i tävlingen: Federal Fusion, Power Shok, Power Shok copper, Federal Premium, Federal Premium Trophy Copper. Köp din Federal favorit i din lokala butik, fyll i blanketten som finns i butiken & stoppa blanketten i Federal Season brevlådan.

T H I S

I S

W H A T

Y O U

L I V E

F O R

* Min sanna natur

TÄVLINGEN PÅGÅR MAJ-NOV 2019, LOTTNING SKER 16 DEC 2019. VI DRAR 10ST VINNARE SOM FÅR EN ÅRSFÖRBRUKNING AV DEN KALIBER & FEDERAL AMMUNITION MAN KÖPT. VINNARNA BLIR KONTAKTADE VIA E-POST ELLER TELEFON. EN ÅRSFÖRBRUKNING INNEHÅLLER 100 SKOTT & EVENTUELL VINSTSKATT BETALAS AV VINNAREN.

STAY TRUE *

EXTREME POINT

SPETS HELT I POLYMERMATERIAL

Optimal precision Maximal och omedelbar verkan av anslagsenergi Prisvärd Cal. .243 Win / .270 Win / .270 WSM / .30-06 Spr / .300 WM / .308 Win / 6.5CM / 7 mm Rem.

Mera information finns hos winchesterint.com


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av exklusia medlemserbjudanden och inbjudningar till lokala events hos oss.

142

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Ladda upp inför vildsvinsjakten! Vi har fyllt upp med allt som hör vildsvinsjakten till! Rådfråga oss om ammunition, teknik, vapen, optik och övriga tillbehör. -Hos oss får du råd!

www.jaktiaorebro.se INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

143


/ Fiske / FISKE I RÖDA HAVET

TEXT & FOTO : NICOLA VITALI

JUNGFRULIG I RÖDA HAVE Orörda och vilda fiskevatten nära Europa – låter det för bra att vara sant? Nicola Vitali tar oss här med till Sudan och Röda havet, det tropiska hav som ligger närmast oss.

144

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


GT FISKE ET

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

145


/ Fiske / FISKE I RÖDA HAVET OFTA NÄR VI LETAR EFTER NÅGOT, SÅ HITTAR VI DET precis framför näsan. Så var fallet för mig

med Sudan. De senaste åren har jakten på outforskade fiskevatten tagit folk allt längre och längre bort med följd att ingen tänkt på Röda havet, det tropiska hav som ligger i särklass närmast Europa. I folks medvetanden förknippas Röda havet allt som oftast med Egypten, där vattnen numera är hårt exploaterade, men något som få tänker på är att det finns fler länder utmed havet i fråga, nämligen Sudan, Eritrea, Saudiarabien och Yemen. Faktum är att det är ett av de ”vildaste” och mest orörda haven i hela världen. Bland dessa länder är det dock i princip bara ett du kan fiska från, i alla fall om du söker en viss servicenivå och inte är ett logistiskt underverk, och det är Sudan. Konstigt nog verkar potentialen för havsfiske med kastpilkar och poppers ha gått alla förbi innan jag kom in i bilden. När jag inledde mina första testfisken i området från en dykbåt blev jag påfallande ofta stående med munnen gapande av förvåning – koncentrationen av fisk var anmärkningsvärd! Klart bättre än på många av de allra mest kända fiskedestinationerna…

Havet Sudanska Röda havet är otvivelaktigt ett av de mest orörda och fascinerande haven jorden runt. Man kan faktiskt navigera runt mellan öarna där en hel vecka utan att träffa på en enda annan båt, för att inte nämna att hela den 650 kilometer långa kusten i princip är helt obebodd. Till och med det kommersiella fisket är i stort sett obefintligt, och i de fall det förekommer snackar vi primitiva fångstmetoder. Något som är speciellt med Sudan är de talrika revhällarna med veritabla stup à la Science Fiction – vi snackar undervattensväggar som går från 0 till 400 meter – med en del korallplatåer i utkanterna av reven. Där hittar man vanligen allt från dogtooth tunas till napoleonfiskar, mycket trevligt! Det finns också ett antal sandöar omgivna av betagande vackra laguner och korallrev, utanför vilka havet svartnar av de stora djupen. Därför är det enda vettiga sättet att fiska av vattnen en båtsafari där man lägger till i skydd av reven på nätterna och fiskar av alla hotspots i närheten på dagarna. På vintern har nordanvinden en tendens att stöka till havet, och mitt på sommaren är temperaturerna närmast outhärdliga. Med andra ord är högsäsongen för Sudan antingen oktober–november eller mars– juni.

146

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

147


/ Fiske / FISKE I RÖDA HAVET

Fisket och platsen I Sudan är det möjligt att tillämpa alla upptänkliga sportfiskemetoder med artificiella beten tack vare överflödet av fisk och utbudet av fiskeplatser. Innan jag kom hit hade jag då rakt aldrig varit på en plats där du i princip samtidigt kan utöva popperfiske, spinn med tunga pilkar, lätt spinnfiske på flatsen, vadarpopping på reven, lättare flugfiske på grundflatorna och ultratungt flugsvingande efter dogtooth tunas och andra sköna tungviktare. Det vanligaste angreppssättet är helt klart popperfisket. Med så många korallrev lurande under ytan, för att inte tala om antalet tillslag, vore det nästan konstigt annars. De vanligaste fångsterna är GT, leopardgrouper, snapper, barracuda och grouper, men av och till har vi även turen att även på popper få stifta bekantskap med någon napoleonfisk, dogtooth tuna eller för den delen en haj! Det är viktigt att man tänker på vad man använder för krokar – här är det hullinglöst och trekrokar som gäller. Dels av respekt för fisken och säkerheten i båten, dels för att det finns så många korallrev överallt som fiskarna älskar att skava av flätlinan mot efter krokning. Det är 148

JAKT, FISKE & OUTDOOR

mycket lättare att joxa loss en hullinglös krok som sitter begravd i en korall när du dyker ned efter favoritdraget. Been there, done that… Det saknas sannerligen inte bra platser för spinnfiske med kastpilkar och motsvarande, och det mest fantastiska med allting är den massiva förekomsten av dogtooth tuna som faktiskt nästan saknar motsvarighet någon annan stans i världen. Det är inte ovanligt att man står med polarna bredvid och sportar trippelhugg, tro det eller ej! Den vanligaste storleken är mellan 5 och 15 kg, men på de sista resorna har det även börjat hugga avsevärt mer rekorderliga pjäser. Å andra sidan kanske det kan tolkas som ett klassiskt exempel på goda och dåliga nyheter eftersom det ofelbart har slutat med totalt kaos, avbrutna spön och tomma spolar. De största vi har haft på besök i båten har varit några halvvuxna exemplar på kring 30 pannor, men några av dykbåtarna har lyckats landa exemplar kring 50-strecket på trolling och jag har även hört talas om ett praktexemplar på stadiga 82 kg… En annan art som kan ge en bra fajt är big eye trevallyn samt den tidigare nämnda GT:n, giant trevally. Jag nämner förresten även leopardgroupern igen också eftersom den

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


endemiska varianten i Röda havet är så otroligt vacker med sina betagande färger och vackra teckning. Avslutningsvis kan du också fiska direkt från land på flera riktigt vackra öar, både med spinn och fluga, lätt som tungt. Flera av dem så speciellt utformade att det bildats undersköna laguner innanför reven där man kan vada och siktfiska efter triggerfish, alltid på födosök, stora papegojfiskar från 10-15 kg, olika sorters trevally och sist men definitivt inte minst, barracuda och haj. Den mer äventyrligt lagde kan helt sonika ta en promenix direkt på barriären med ett kraftigt spinn- eller jerkspö så att du kan sula ut dina poppers en bit, eller varför inte ett flugspö i klass 12? Helt enkelt en landbaserad jakt på samma fiskar som från båt, men med ett adrenalinpåslag som inte liknar något annat. Den som krokar en 20-kilos GT eller barracuda bara någon meter framför fötterna får garanterat ett minne för livet – snacka om ögonblick som etsar sig fast på näthinnan även hos den mest härdade extremfiskare… Själv blev jag vid exakt den typen av fiske så hårt ägd av mitt livs drömfisk, en napoleonfisk på säkert över 30

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

pannor, att jag nästan börjar gråta bara vid tanken... Först slet den av linan och sedan ställde den sig helt sonika ett par meter bort och bara glodde på mig, perfekt avtecknad mot den kritvita sanden i lagunen, med den röda kastpilken fortfarande dinglande i mungipan... Jag kunde se varenda detalj hos både fisken och mitt förlorade drag, och jag är fortfarande helt övertygad om att det här var fiskens hämnd. Jag grät förresten då också, haha.

Rekommenderad utrustning:

Utrustningsmässigt är det bra med ett mediumkraftigt popperspö, matchat med en flätlina som pallar runt 80 pund och minst 10 kg broms på rullen så att inte varenda fisk kommer ner till de förrädiskt vassa korallreven i första rusningen. För säkerhets skull brukar jag ändå ladda på med en riktigt kraftig nylontafs, vi snackar upp till 200 pund, som en liten extra revförsäkring. Den som även vill ha med sig en lättare utrustning för fiske från beachen kan satsa på en flätlina runt 65 och tafs på 120 pund, men det är ingen livsnödvändighet. Går vi sen över till jiggandet med kastpilkar klarar man sig oftast

JAKT, FISKE & OUTDOOR

149


/ Fiske / FISKE I RÖDA HAVET

alldeles utmärkt med ett spö graderat till 300 gram och en bra flätlina på 80 pund.

som redan sett det mesta och därför vill upptäcka en helt ny destination som är okänd för de flesta.

Tittar vi sedan i draglådan behöver vi till att börja med lite rejäla poppers till de stormunnade monstren, säg 80–120 gram, några sjunkande stickbaits på 60–130 gram och några flytande på 15–24 cm. Man bör även ha en uppsättning kastpilkar på upp till ca 250 gram, de flesta korta, men även några längre på runt 200 gram. Plocka med en eller att par tungviktare kring 300-strecket för djupare fiske eller strömmande förhållanden också när du ändå är igång.

En del kanske tycker att det verkar för bra för att vara sant – en sån här destination så nära Europa? Precis under Egypten och ändå så vild och orörd? Japp, det stämmer alldeles utmärkt!

För vadarfisket lirar det bra med ett lättare spinnspö med tunnare flätlina, från ca 20 pund i dragstyrka, så att du får bra känsla även med lättare wobblers och ytbeten, eller för den delen shadjiggar med lättare jiggskallar för sköna fajter med till exempel snapper, kejsarfisk och trevally.

Slutsats En chartrad fiskekryssning i Sudan passar de allra flesta sportfiskare. Både dem som vill upptäcka och träna på nya fisketekniker och arter, och även för ärrade fiskeveteraner 150

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Sudan har inte kommit så där jättelångt med att inse värdet av turismen, så det går tyvärr inga direktflyg till Port Sudan plus att turistvisumen är förhållandevis dyra. Men det är så värt det ändå – för än så länge snackar vi jungfruliga fiskevatten…

Resan För fiskekryssningar med www.wildseaexpedition.com rekommenderar vi som sagt oktober–november alternativt februari–juni. Båten som används för ändamålet är en katamaran på 18 meter, och följebåtarna är två sjumeters styrpulpetbåtar med 40 hk 4-taktsmotorer. För att ta sig till Port Sudan krävs en mellanlandning i Dubai åtföljt av två bekväma flygtimmar i Air Dubais regi.

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

151


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

152

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Läs mer på www.wehuntapp.com JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


PRO

GPS PLUS

För en enklare, säkrare och roligare jakt! Skapa ditt jaktområde med gränser och kartnålar

Spela in spår

Kartor med fastighetsgränser för hela Norden, samt globala satlittkartor

Vittringsindikator och inbyggd avståndsmätare

GPS PLUS

Skriv ut kartor i A4-A0

Anslut enkelt till jakter och jaktmarker med anslutningskoder

Åtelkamerabilder samlade på ett ställe för hela jaktlaget

Se din och dina jaktkamraters positioner i realtid

Jaktrapporter

Följ hundar med WeHunt GPS/GPS plus Kommunicera med dina jaktkamrater via chatt och push to talk

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Jakttabell Ansvars och olycksfallsförsäkring GPX-import och export

JAKT, FISKE & OUTDOOR

153


/ Matlagning / GÖS GRENOBLE

TEXT & FOTO : TOBIAS ERIKSSON

. Recept fran

GÖSsigGRE nerad Tob

Tobias Erikssons matlagningskunskaper gi jägarexamensbevis och framöver vill han bju är relativt enkla att genomföra. Den här gån palsternackor. Recepte

Smaklig

154

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


n det vilda:

ENOBLE bias Eriksson

ifter sig väl med hans tämligen nytagna uda på recept som känns jordnära och som ngen lagar han Gös Grenoble med dillrostade et är för fyra personer.

g måltid!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

155


/ Matlagning / GÖS GRENOBLE

156

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Dillrostade palsternackor 1 000 G PALSTERNACKA 1 MSK DILLFRÖ 1 HALV NÄVE HACKAD DILL SALT OLJA Skala palsternackorna och skär dem i stavar. Salta och drissla över olja. Mortla dillfröna. Tillsätt lite av saltmängden om det är svårt att mortla dem. Saltet kommer då att fungera som “slippasta”. Strö dillfröna över palsternackorna. Ställ in dem i ugnen på 225 grader i cirka 20–30 minuter tills de får fin färg. Hacka dillen och strö över.

Grenoble 1 KNIPPE RÖDBETOR 1 BURK KAPRIS (COCKTAILKAPRIS) 200 G SMÖR Busenkel, fin på tallriken och naggande god. Detta är en välsmakande och otroligt enkel sås att göra. Prova gärna till fler fiskar än just gös. I receptet använder jag cocktailkapris, men vanlig kapris funkar lika bra. Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten för att få bort den värsta värmen. När de är ljumna är det enkelt att skala dem med hjälp av händerna. Tänk på att det färgar dock! Skär dem i klyftor. Smält smöret på medelvärme, låt stå i cirka 15 minuter. När den vita vasslen sjunkit till botten är det klart för att separeras. Det gula smöret ska skiljas från den vita vasslen, alltså skira smöret. Detta ger en klar transparent färg och 100 % smak av smör. Vid servering; värm det skirade smöret, lägg i kapris och rödbetor. Låt dem precis bli varma.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

157


/ Matlagning / GÖS GRENOBLE

158

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gös 800 GRAM GÖS GROVT RÅGMJÖL SALT Filéa och bena ur gösen, skär i önskad portionsstorlek. Torrrimma dem lätt på båda sidorna cirka 40 minuter innan stekning med hjälp av ett tunt lager salt. Lägg ovansidan av fisken i grovt rågmjöl, detta ger en jämn och fin stekyta. Stek dem i stekpanna på relativt hög värme, cirka 2–4 min på vardera sida. Ett enkelt sätt att kolla om de är klara är att sticka en potatisnål genom fisken. Om det inte blir något motstånd är det klart. Ett alternativ är att använda en termometer, jag gillar när den ligger på cirka 52 grader.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

159


/ Matlagning / GÖS GRENOBLE

Kantareller 1 STEKPANNA MED KANTARELLER SALT SMÖR OLJA Om kantarellerna är färska kan det vara en god idé att förvälla dem, det vill säga att de får kokas kort tid i vatten, eller lägg dem i i stekpannan med ett stänk vatten i botten och värm upp dem så att de släpper sin vätska. När de väl har krympt och vattnet är borta är det bara att tillsätta olja och steka dem gyllene. Avsluta med en klick smör och salta.

160

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


fa

JOBBA MED FRAMTIDENS

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Välkommen på Öppet Hus

Lör 16 november 2019

Följ oss på:

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

forshagaakademin.se FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

161


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

162

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #11 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gratis är gott! Magasin Vildmarken kommer alltid att vara fri att läsa. Stötta vårt arbete genom att följa oss på Facebook!

Följ oss!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

163


Missa inte vĂĽr

Julspecial 8 december

Prenumerera helt gratis via www.vildmarken.se/prenumerera

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 11 2019  

November är här och omslaget pryds den här gången av Alexander Nordin. Alexander, som till vardags är säljare på Aimpoint, var en av de lyck...

Vildmarken nr 11 2019  

November är här och omslaget pryds den här gången av Alexander Nordin. Alexander, som till vardags är säljare på Aimpoint, var en av de lyck...