Page 1

MAGASIN VILDMARKEN SVERIGE

NUMMER 10 2019

AMMUNITION

JAKTHUND

HITTA RÄTT KULA FÖR ÄLGJAKTEN

UNGHUNDENS FÖRSTA SLÄPP

WEHUNT GPS PLUS

KNIVSKOLAN

SÅ SLIPAR DU DIN BUKÖPPNARE'

ÄLGJAKT VILDMARKEN TESTAR

HÄRKILAS NYA VÄRMEVÄST JAKT- & FISKEPRYLAR

MÅNADENS RECEPT

ÄLGKALVSFILÉ MED POTATISURÉ

SCANDINAVIAN SAFE GER TILL VÄLGÖRENHET

TA DITT GÄDDFISKE

TILL NYA NIVÅER

JAKTREPORTAGE: ÄLGTJURARNA I PARNINGSLANDET

BLASER PRIMUS 8X56


TRÄNA ÅRET RUNT! Nu med egen Facebook-sida!

Sveriges trevligaste butik! ÖPPETTIDER: VARDAGAR 10-18 LÖRDAGAR 11-15


Köp en Mercedes hos oss, så slipper du jaga runt. Bilen på bilden är en X-Klass 350 d VILDMARKEDITION, kom in till oss på Veho Bil så bygger vi ihop din version av bilen, för vi kan Mercedes. Om det är en bil för vardagbruk eller jakt du letar efter, så har Veho Bil flera Mercedesmodeller som passar perfekt och vi hjälper dig hitta din nya bil efter dina önskemål. Veho Bil är en fullserviceanläggning för Mercedes-Benz och vi finns på flera orter i Sverige.

KARLSTAD Körkarlsvägen 054-777 00 000

SE VÅRA BILAR PÅ: www.vehobil.se www.blocket.se

Del av Veho Group - störst i Norden på Mercedes-Benz


Nya X-Klass 350 d är byggd för att prestera i tuffa förhållanden. Med en V6 diesel, 4-hjulsdrift och en interiör och design som lever upp till förväntningarna. Välkommen in och provkör en pickupen med en stjärna i fronten.

X-Klass 350 d 4MATIC Pris från

406.500 kr*

Leasing inkl service och försäkring fr 5.994 kr/mån**

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

*Alla priser är exklusive moms och gäller endast juridiska personer. **Månadskostnad inkl serviceavtal och försäkring.

:VILDMARKEN FACEBOOK Kontant 20%, restvärde 30%, 48 månader, 2000 mil/år.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

5


/ Inledning / CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Fokus på älgjakt! Oktober är här och i det här numret har vi självklart stort fokus på älgjakten! I Jakthundskolan berättar Mattias Westerlund om älghundar, löshundsjakt och vad man bör tänka på vid dressyr och injagning. Joakim Nordlund har följt med Robert Ramstad på en oerhört spännande jakt efter älgtjurar i området som fått namnet Parningslandet. Vi bjuder på en lektion i hur man kokar och monterar sina älghorn och dessutom har vi tagit hjälp av Norma för att hitta rätt kula för älgjakten. I det här numret är det även premiär för Knivskolan, ett samarbete med våra vänner från Tormek som kommer bjuda på deras bästa tips om hur man slipar sina knivar och andra redskap som är bra att ha under jakten. Den här gången berättar Tormeks Mattias Landgren om hur man tar hand om sin buköppnare – en behändig och nyttig produkt som gör att man inte riskerar att öppna upp magsäcken på exempelvis älgen i samband med urtagning. Dessutom tipsar vi i det här numret även om en massa prylar som kan lyfta jaktupplevelsen ytterligare – och så klart serveras det god mat också! Framöver kommer nyblivna jägaren Therese Tillman, certifierad rawfoodkock som brinner för kost och hälsa, bjuda Vildmarkens läsare på sina absoluta favoritrecept i tidningen. Den här gången tillagade hon en älgkalvfilé med smörstekta kantareller och rödvinssås som onekligen satte guldkant på hösttillvaron!

staffan@vildmarken.se

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Magnus Skoglund

Redaktör

magnus@vildmarken.se

Andreas Sunström

Webbansvarig

andreas@vildmarken.se

Olle Sirén

Jimmy Stening

Mat & dryck

jimmy@stening.se

Mattias Westerlund

Ekonomi

Hundexpert

olle@vildmarken.se

6

Kim Rangberg Skanslie

Marknadsföring

kim@vildmarken.se

Försäljning

magasin@vildmarken.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

och i det här numret blir det både på just det temat.

Chefredaktör, Magasin Vildmarken

Staffan Johansson

För många är älgjakten årets höjdpunkt reportage, hundråd, prylar och recept

Staffan Johansson

Chefredaktör

På omslaget

Nikki van Riet

Grafisk form

nikki@vildmarken.se

Stefan Vänersand

Key Account Manager stefan@vildmarken.se

Mattias Lilja

Jaktreporter

magasin@vildmarken.se

Henrik Klasa

Testpilot

henrik@vildmarken.se

Tobias Eriksson

Mat & dryck

magasin@vildmarken.se

Frederik Bülow

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Thomas Lindy Nissen

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

Jens Ulrik Høgh

Gästskribent

magasin@vildmarken.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


/ vildmarken

10 14 26 32 40 56 74 82

Vildmarken Magasinet Norden AB Telefon: 010-459 90 11 E-post: magasin@vildmarken.se Besöksadress: Västra Torggatan 19, Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson

96

162

Vapenskåp för välgörande ändamål Jakthundskolan

Test: Blaser Primus 8x56 Månadens pryltips Älgjaktsreportage Fortsättning pryltips Premiär för Knivskolan RedKettle

146

96 Hitta rätt kula för älgjakten 106 Så monterar du ditt älghorn 112 Vildmarken testar WeHunt GPS Plus 118 Elevreportage: Älgjaktspremiär 124 Test: Härkila värmeväst 136 Månadens fiskepryltips 146 Ta ditt gäddfiske till en ny nivå 162 Månadens viltrecept

14


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda


/ Nyheter / SCANDINAVIAN SAFE GER TILL VÄLGÖRENHET

TEXT : MAGNUS SKOGLUND & FOTO : PRIVAT

Jaktprofiler designar säkerhetsskåp för välgörande ändamål Scandinavian Safe har i samband med Rosa Bandet och Mustaschkampen gett två jaktprofiler, Nathalie Jonsson och Jonas ”Jompen” Malm, uppdraget att designa varsitt skåp till förmån för Bröstcancerfonden och Prostatacancerförbundet. – Välgörenhetsprojekt är viktiga för oss, och detta projekt är extra viktigt eftersom vår familj, och vänner runt omkring oss, drabbats av bröstcancer och prostatacancer. Vi vill göra vad vi kan för att samla in pengar till forskningen, säger Evelina Lycke, affärsutvecklare på Scandinavian Safe.

Tvekade aldrig Evelina berättar att eftersom många jägare i Sverige äger ett Scandinavian Safe-skåp så kändes det kul att fråga en kvinnlig och en manlig jaktprofil om de ville designa varsitt för deras räkning. Och de tillfrågade tvekade aldrig. – Både Nathalie och ”Jompen” tackade ja direkt, vilket kändes så fantastiskt roligt, säger Evelina entusiastiskt. Skåpen auktioneras ut på Tradera från och med tisdag den 1 oktober. Budgivningen på det rosa säkerhetsskåpet pågår oktober ut och det gröna skåpet går att buda på under hela november månad. Beloppen som säkerhetsskåpen säljs för skänks oavkortat till organisationerna och nu hoppas Evelina att det blir rejäl snurr på budgivningen. – Vi hoppas såklart att priset på skåpen ska slå i höjden och att det ska komma in en massa pengar från Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet!

10

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

11


Vi servar jägare, slakterier, hem & industri med vakuummaskiner, påsar och annan kringutrustning.

Vakuumpacka för en hållbar framtid! Hur tar vi hand om köttet efter jakten? Vi är många jägare och fiskare som investerar mycket pengar och tid på vapen, utrustning, rätt kläder, arrende, resor med mera. Men hur hanterar vi den finaste råvaran man kan få tag i och allt det jakten handlar om, efteråt? I en vanlig fryspåse får du frysskador redan efter en månad, i en vakuumförpackning bibehåller du smakerna och förlänger hållbarheten upp till fem gånger längre än normalt.

Vakuumpackning är en del av en

Hållbar Jakt.

Vakuumpåsar från Small Medium Large X-large

15x25 20x30 25x35 30x40

120 kr/100 st 180 kr/100 st 260 kr/100 st 320 kr/100 st

Medium Large X-large

20 cm 28 cm 40 cm

105 kr/12 m 145 kr/12 m 175 kr/12 m

Vakuumrullar

Finnvacum Pro

Laxbrickor gul/silver, insatspåsar, nitrilhandskar, slaktkrokar, knivar, viltetiketter, kammarvakuummaskiner, köttkvarnar, sous vide-maskiner.


STEGET FÖRE Den nya sändaren, Tracker Artemis, arbetar med både beprövad och ny teknik, GSM och NB-IoT. LTE-CAT M1 är en låghastighets 4G-teknik som inom kort får mycket bättre prestanda än vad GSM någonsin haft och som, för vår del, kommer att ersätta teleoperatöreras 2G och 3G. Förutom denna framtidssäkrade teknik har vi gjort flera förbättringar, som t ex röstkommunikation till hunden, skallfunktion, utökad batterikapacitet, snålare strömförbrukning, antennfunktion, ergonomi, romande IoT-SIM och ledljus. För en bättre och säkrare jakt tillsammans, både i nutid och framtid.

LAMPA

SKALLFUNKTIONER

NB-IOT LTE-CAT M1

GPS/GLONASS

STÖTSÄKER

IP67

+55°C/-25°C

Vi ses på jakten eller på tracker.se – facebook.com/tracker.se

TVÅVÄGSKOMMUNIKATION


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FMATTIAS WESTERLUND

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund

Inför unghundens första släpp Nu drar älgjakten igång i hela landet. Alla förberedelser; röja pass, bära ut saltstenar, släppa hunden, mystiken kring den stora, kamratskap och hundskall – och så mycket mer. Den första älgjakten med unga hundar är alltid fylld av förhoppningar men det finns ofta också en känsla av oro hos hundägarna. Den här gången berättar Mattias Westerlund om älghundar, löshundsjakt och vad man bör tänka på vid dressyr och injagning.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

15


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN LÖSHUNDSJAKT MED STÄLLANDE ÄLGHUND är

en spännande och intressant jaktform på älg. Den jaktformen ger så mycket genom det samarbete som förare och hund har. Men för att få en god ställande älghund så är det bra att lägga grunden för detta genom att planera sin träning och injagning. Två delar i den grundläggande träningen ser jag som särskilt viktiga; inkallningen och skotträningen. När hunden är ung, gör den skogsvan och kombinera detta med en tidig inkallningsträning. Hunden ska vara självständig i sitt sök i marken men ska också gå att kalla in, både för att kunna styra när jakten ska avbrytas och för att kalla in den från ståndet om den till exempel skäller på fel älg.

Börja träningen tidigt Börja inkallningsträningen tidigt. Jag rekommenderar att man tränar in inkallning på visselpipa/ljudsignal så att man enkelt kan ge samma signal varje gång och dessutom ha händerna fria, till skillnad från när man använder en muspipa som man håller i handen. Inkallningsträningen ska som sagt påbörjas tidigt, helst från det att valpen är liten, men man kan göra på samma sätt med en vuxen hund. Vid träning av valpen är det första steget att framkalla rätt beteende. Detta gör man med en godbit och att småspringa bakåt, från hunden. Man börjar även denna träning i koppel. När valpen kommer springande i full fart mot dig lägger du på kommandot hit. Öva ovanstående många gånger till dess du vet hunden kan kommandot och träna även in med visselsignal på visselpipa/ljudsignal. Det är bra om hunden både kommer på ordet hit och på den visselsignal du väljer. En vuxen hund som ej kan kommandot börjar man att träna in med hunden i koppel. Som vid all inlärning gäller det att jobba steg för steg och i olika miljöer. Du ska först jobba nära dig och i kända miljöer för att sedan växla miljöer och lägga till störningar eftersom. Tänk på att förändra övningen lite varje gång. Om hunden inte skulle komma så gäller det att tydligt visa ditt missnöje och sedan upprepa övning nära i tid där det blir rätt. Tänk på att variera träningen och att

16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

18

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

19


/ Hund / JAKTHUNDSKOLAN

inkallning är ovillkorlig. När du är ute i olika miljöer och tränar, tänk på att släppa hunden på nytt om du kallat in den vid bilen så att det inte alltid betyder slut på det roliga vid bilen. När det har fällts älg för hunden så är det ett utmärkt tillfälle att träna inkallning. Låt hunden komma fram till den fällda älgen och träna sedan att kalla den därifrån. Det som är viktigt till att börja med där är att det då ska vara lugnt vid älgen, inte en massa andra människor eller hundar. Skotträningen ska också göras strukturerad. Skott är en signal som hundar lätt tar till sig, positivt och negativt.

Habituering Den inlärningsmetod som jag personligen rekommenderar vid skott är habituering, det fungerar på alla hundar och oavsett ras eller ålder. Det går till på följande sätt: Ha hunden på en plats där hunden har varit vid ett flertal tillfällen utan att något speciellt har hänt, exempelvis vid en rastslinga. Första gången en hund skall höra skott skall det vara ljust ute och hunden har hunnit rasta av sig lite. Placera en skytt 100 meter bort med vinden mot skytten, vandra ner mot skytten, ring en signal till skyttens mobil telefon, på ljudlös, en signal betyder skjut. PANG! Det viktigaste här är att du inte alls reagerar som förare utan fortsätter att gå i sakta mak, men studera hunden! Kanske for öronen upp, men genom att du inte reagerade så reagerar hunden inte nämnvärt heller. En signal till utan prat i mobilen och nästa skott osv. Den första gången skjuter man ett skott och sedan avslutar man. Sedan kan man skjuta några skott efter varandra. Men kom ihåg, många små steg, inte 100 skott efter varandra. utan utspritt över några dagar. Successivt ska skotten avlossas närmare hunden. För en älghund är det bra om den är van med skott inom 30 meters håll. Det man också ska komma ihåg vid skotträningen är att även vänja hunden vid att man smyger in och kanske till och med är kamouflerad när skottet avlossas. På jakten rekommenderar jag att man använder ljuddämpare om man har det.

20

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Mattias tipsar

– Efter att man har fällt tre älgar så är det dags att börja kalla in när hunden fortfarande är i drift (alltså aktiv) och älgen ligger säkert död på backen, för då kan man kalla tillbaka hunden och skicka tillbaka den som belöning direkt.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

21


Ta del av fl www.hundsko och missa inte n av Magasin V JAKTHUNDSKOLAN med Mattias Westerlund #vildmarken 22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ler tips på olanvision.se nästa nummer Vildmarken!

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

PLUS GPS /GPS GPS PLUS

Med en GPS från WeHunt kan hela jaktlaget följa hunden direkt i appen! Med GSM-täckning har WeHunt GPS och WeHunt GPS Plus en obegränsad räckvidd. Inbyggt M2M SIM gör att enheterna dessutom kan användas i hela Europa. Du väljer enkelt spårlängd och uppdateringsfrekvens direkt i appen, GPS PLUS där du också ser avstånd, riktning, hastighet med mera.

Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare via www.wehuntapp.com 24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


WEHUNT GPS PLUS

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


/ Pryltest / BLASER PRIMUS 8X56

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

FÖRLÄNG DYGNET MED

BLASER PRIMUS

Nätterna är nu längre än dagarna, men för jägare som vill förlänga dygnet något, utan att tumma på kvaliteten, finns det bra hjälpmedel. Vi har tittat närmare på Blaser Primus 8x56 – en handkikare som är perfekt vid såväl skymning som gryning och natt. 26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


/ Pryltest / BLASER PRIMUS 8X56

BLASER HAR SEDAN LÄNGE VARIT synonymt med

kvalitet och det var med höga förväntningar som jag tog med mig Blaser Primus 8x56 ut på sensommarens sista, och även höstens första pyrschjakter. Vildsvinen stod i fokus under de tidiga morgnarna, och under de sena kvällarna så var det råbock som vi, bokstavligt talat, ville ha i kikaren. Och det stod snabbt klart att detta är en produkt som alla vakjägare borde ha med sig ut, inte minst under den här årstiden.

King Of The Night Tillsammans med experter från German Sports Optics har Blaser utvecklat handkikare som inte lämnar något åt slumpen. Just den här modellen har fått smeknamnet “King Of The Night” av Blaser själva och det är lätt att förstå varför. 56-millimetersobjektivet fångar mer ljus än många andra vilket gör kikaren perfekt till jakt vid skymning, gryning och natt. Den är damm- och vattentät och konstruktionen är magnesiumlegerad. Modellen är nitrogengasfylld och har en imfri O-ringstätning. Fokuset är rappt, väldigt snabbt, och kikaren ger en i sammanhanget fantastisk skärpa, ända ut i kanterna. Detta är kanske även något man förväntar sig av en kikare i denna prisklass, men faktum är att Blaser, med bravur, lyckas med det som vissa andra misslyckas med. Om jag hade fått önska något så hade jag snarare kunnat lägga till lite på priset om det hade medfört att man på köpet hade fått med en inbyggd avståndsmätare. Detta är något jag annars alltid har med mig när jag ska på jakt, och ska man titta efter handkikare i den här prisklassen så ligger de med inbyggd avståndsmätare, även av hög kvalitet, inte långt från denna i pris.

Guldkant på jakttillvaron Med en Blaser R8 bredvid, dessutom i samma färgkombination, mörkbrun med gummerade inslag, så ger det onekligen jakten lite guldkant att ha 8x56:an hängande i den ergonomiska nackremmen. Det är en klassisk kikare med funktioner likt de du hittar på standardkikare, men just guldkant är begreppet som snabbt dyker upp under testperioden med denna kikare eftersom Blaser återigen har skapat en produkt som erbjuder design, kvalitet, och dessutom med lite fiffiga lösningar här och där. För de redan Blaserfrälsta, och det är många, så är detta ett givet köp som vi varmt kan rekommendera.

28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


Vargskyddsvästen

DOGTECH PRO

Skyddar mot varg, vildsvin, trafik & drunkning • • • • •

Avtagbart vargstål Urtagbart skyddsmaterial Upp till 8 lager Polyethylenfiber Signalgul med 3M-reflexer Slitstark ficka i kevlar för GPS på ryggen

• • • •

Inbyggd flytkraft Omfattas av Agriagarantin Omfattas av Unghundsgarantin Möljlighet att ansöka om 50 % bidrag från Länsstyrelsen

Vi skyddar din hund! Hitta din återförsäljare: www.dogtech.se

DOGTECH


JAKTSÄSONGEN ÄR HÄR!

INKLUSIVE 3 MÅNADERS HYLTESIM!

2G+3G! Pro-Optics PRO 2.3G inkl 3 mån HylteSIM + 30 st SMS Optimerad för nordisk terräng. Utvecklad och designad i Sverige.

2495:-

Freja Jaktställ Dam

7690:-

GENZO VÄRMEVÄST VÄRDE 1495:PÅ KÖPET!

Värmeväst Arctic 6000mAh Unisex

1495:-

SKOTORK VÄRDE 195:PÅ KÖPET!

Genzo Treksta Boa Känga 8”

Stövlar från Le Chameau, olika modeller Från

1250:-

SKOTORK VÄRDE 195:PÅ KÖPET!

Rek. ca-pris från: 1699:-

1695:-

Se hela vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com

Prisvärda produkter utvecklade i Sverige!

Leupold VX-R 3-9x50

7490:-

INKL. BENSTÖD VÄRDE 395:-

Garmin Alpha 100 + T5/T5 mini

Rätt pris! Se vår hemsida för aktuellt pris!

Rek. pris: 13397:-

STORSÄLJARE

BolyGuard BG-X26M 18SHD inkl 3 månaders HylteSIM

NYHET

1995:-

Perfekt present!

Vakuumförpackare ProPack V4

2995:-

495:Royal 155XTM

1995:Basic 31/155 MHz

999:-

Skinnförkläde Buffel

495:-

Genzo XO-G1000 LED Lampa - Grönt ljus!

795:-

Alla priser är inklusive moms. Vi reserverar oss för tryckfel, slutförsäljning och eventuella prisjusteringar. Gäller så långt lagret räcker. Eventuell fraktkostnad tillkommer. Se resten av vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com. ÖPPETTIDER I BUTIKEN: MÅNDAG-FREDAG: 9-18, LÖRDAG: 9-13. DYGNET RUNT PÅ WEBBEN! INSTAGRAM:VILDMARKEN

XPO-700 Pannlampa med multifunktion

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

0345-400 00 www.hylte-lantman.com Hantverksgatan 15, 314 34 HYLTEBRUK JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Alfa Jerv Gore-Tex En mycket bekväm känga med universell passform. Jerv A/P/S GTX i full grain leather och GORE-TEX-membran är vattentät och ventilerande, för att säkra hög komfort hela dagen. Det höga skaftet med Memoryfoam och extra mycket läder ökar komforten ytterligare. Gummiförstärkningen och de trippla sömmarna, varav en förstärkt med kevlar, ger hög slitstyrka. Snörningssystemet med dubbla hakar möjliggör individuell justering. En lätt EVA-mellansula med stabiliserande PU-kilar håller vikten låg, medan Vibram® Grip A/M/Gyttersula i mjuk gummiblandning ger mycket bra grepp. Vikt: 990 g per sko/känga (EU 42) Skafthöjd: 27.5 cm (EU 42) 3 995 kr

www.bofab.net

Makke P Casström Safari Mini Hunter

För dig som letar efter den givet val. En slittålig jacka i hy maximal komfort, följsam st krävande väder. Jackan är pe väder, men fungerar lika bra förstärkningsplagg för extra v grov och slitstark Lundhags P bomull och återvunnen polye 3-lagersmaterial med fyrvägs och huva för att hålla dig torr. V värme varmare dagar

Fulltångekniv med skålslipat blad. Skaftet i olivgrönt G10. Finns i: 55 mm – 6 gram och 65 mm – 8,5 gram. 860 kr

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

3 500

www.casstrom.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Kalix Teknik kolvkamshöjare CR-1 Detta är en helt ny produkt framtagen specifikt till vapenstockar av kompositmaterial. CR-1 Gen. 2 Series är helt unik i sitt slag och fyller en funktion som jägare länge efterfrågat. Produkten är universell och passar på de flesta stockar på marknaden. Passar till höger- och vänsterskyttar och väger endast 110 gram. Med små ingrepp monterar slutanvändaren produkten helt själv. Svenskdesignat & svensktillverkat högkvalitativt kindstöd/kolvkamshöjare i kompositplast och anodiserad aluminium. Cirkapris 1 500 kr

www.nordik.se

Pro Ws jacket

ultimata fyrsäsongsjackan är Makke Pro ett ybridkonstruktion, med ventilerande partier för tretch över ryggen och skyddande material för erfekt för toppturer och skridskoturer i kallare a för lugnare aktiviteter. Komplettera med ett värme under vintern. Makke Pro är tillverkad av Polyester Cotton mix (LPC), en mix av ekologisk ester. Jackan har förstärkts med ett vattentätt stretch och tejpade sömmar i axelparti, baksida Ventilation i sidorna låter dig släppa ut överflödig r, eller när du går på topptur på skidor. kr

www.lundhags.com

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

33


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Såg Casström No 7 Såg för snabb och effektiv sågning av bröstbenet och bäckenbenet på mindre vilt vid urtagning, exempelvis rådjur. 409 kr

www.casstrom.se

Mira II Ws Lt High Lättviktsversionen av Lundhags mest tekniska 3-lagers skalkänga, med en läst anpassad för kvinnlig anatomi. Utvecklad för dig som prioriterar maximal funktion till låg vikt. Passar för alla typer av vandringar både på och vid sidan av lederna. Mira II Lt har ett skaft tillverkat i Nubuckläder, med ett stabiliserande mellanlager i Ariaprene och ett foder i läder. Nederdelen i Certech Exp®konstruktion är mycket slitstark och skyddar foten effektivt mot stenar, vassa kanter och väta. Den består av ett vattentätt ytterlager i Liba Smart, ett mellanlager i isolerande och stötdämpande EVA och ett inre lager av mikrofiber som andas och ger komfort. Kängan är utrustad med en Vibram®-yttersula för bästa grepp, med ett slitstarkt främre tåparti. Känggaranti ingår vid köp. 4 500 kr

34

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.lundhags.com

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


M90 Force Dam Jägarlivs egendesignade fritidsbyxa för damer. En riktigt snygg kvalitetsbyxa som tål riktigt tuffa tag och är riktigt sköna att bära! 699 kr

www.jagarliv.nu

Genzo Campro Barnjaktställ Jaktkläder för den lilla jägaren! Varmfodrat jaktställ för barn med både jacka och byxa. Vind- och vattentätt. Membranet har en vattenpelare på 10 000 mm och andas 8 000 g/m2/24h. Tejpade sömmar. www.hylte-lantman.com

975 kr

Geco 4-12x50i Geco 4-12x50i är ett kikarsikte med en objektivdiameter på 50 mm med hög förstoring för långa avstånd. Tack vara det belysta riktmedlet och den stora linsdiametern fungerar siktet även bra i dåliga ljusförhållanden. Geco 4-12x50i är ett kikarsikte med en objektivdiameter på 50 mm med hög förstoring för långa avstånd. Tack vara det belysta riktmedlet och den stora linsdiametern fungerar siktet även bra i dåliga ljusförhållanden. 5 719 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.ruag-ammotec.se

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

35


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Ryggsäck Woodline Regi Woodline Regi är anpassad till alla situationer såsom vandring, långvarig väntan på pass eller enbart en kort paus. En komplett ryggsäck med en bekväm transportabel stol. Stolramen är tillverkad av lätt aluminium och lindad med äkta läder. Säcken rymmer cirka 50 liter och är anpassad för att bäras med eller utan stol. Lockets hårda platta skapar en enkel avlastningshylla. Med ett lätt tryck uppifrån ändras vinkeln så att plattan blir horisontell. Säcken kan delas invändigt i två sektioner. Sitthöjd cirka 53 cm. 2 495 kr

www.jaktia.se

Nextorch pannlampa Mycket smidig och effektiv pannlampa med maximal effekt på 550 lumen. Mystar har fyra olika effektlägen; 550 lumen, 200 lumen, 20 lumen samt S.O.S.-läge (550 lumen) som aktiveras genom att hålla inne strömbrytaren i tre sekunder. Det är alltså ingen risk att ditt mörkerseende förstörs av oavsiktlig aktivering av S.O.S. Mystar drivs av ett litiumpolymer-batteripack som enkelt laddas upp med micro-USB (telefonladdare) Den fokuserbara reflektorn låter dig justera från maximal längd till brett arbetsljus med en hand utan defekter i ljusbilden. Batteriindikator finns på batteripacket. Du kan också själv välja om du vill ha ett rött blinkande varningsljus bakåt eller stänga av det. www.nordik.se

36

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Hunter F3 140/155 MHz Användarvänlig, pålitlig och prisvärd jaktradio. 1 395 kr

www.wildmarkullared.se

Genzo Värmeväst Arctic Original Batteridriven värmeväst med komfortabel stretch i ryggslutet. Lätt vaddering med inbyggda värmeslingor över skuldrorna och i ryggslutet. Två bröstfickor och två fickor i sidan. Stretchen i ryggslutet gör så att du alltid får perfekt passform samt att värmeelementen kommer så nära kroppen som möjligt. Västen har ett tunt högisolerande foder med reflektion som maximerar värmeelementens förmåga att leda värme till din kropp. 1 495 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.hylte-lantman.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR

37


VILKEN SKÖNHET! Den 1 oktober släpper vi våra storsäljare i rosa! Vill Du ha skåpet först av alla? Förbeställ det på info@scandinaviansafe.se. Säkerhetsskåpet är certifierat enligt SSF3492 och finns i två modeller, SP88E och SP66E som levereras med elektroniskt kodlås. Vill Du hellre ha skåpet i militärgrönt? Håll utkik - det är vår nästa nyhet!

6.595:Ord.pris 7.695:-

7.995:Ord.pris 8.895:-

Utv. Vikt

Utv. Vikt

Höjd 1500 mm 152 kg.

Bredd 550 mm

Höjd 1250 mm 93 kg.

Bredd 420 mm

Djup 300 mm

Djup 400 mm

Priserna gäller t.o.m. 31/12 2019 och vid avhämtning i Huddinge. Frakt till valfri gatuadress i Sverige: 595:-.

Tel: 08-68 98 560 info@scandinaviansafe.se www.scandinaviansafe.se


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

TEXT & FOTO : JOAKIM NORDLUND

Älgtjurarna i parningsland Dånet från den stora forsen är kraftfullt och står man på bron kan man till och med känna vattenmassorna dundra under fötterna. Vid berget Kiimamaa några kilometer därifrån brunstar älgtjurarna i det som fått namnet Parningslandet. 40

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


det INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

41


D

/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

ET ÄR DÄR I NÄRHETEN AV KALIXÄLVEN och det mäktiga fallet i Jock som Robert Ramstad och hans familj har sina jaktmarker – 4 900 hektar mark i ett kuperat område i en natur som inbjuder såväl till strövtåg som till svamp- och bärplockning. För att inte tala om laxfisket där räkneverket vid laxtrappan i Jockfall visar att över 8 000 präktiga silverglänsande stora ädelfiskar passerat förbi på väg mot reproduktionsområdena högre upp längs älven.

Den här dagen är däremot vikt till älgjakt. Robert Ramstad öppnar bakluckan där de sju- och åttaåriga östlaikorna Jokke och Igor sitter i varsin transportbur. Vi har en härlig dag i älgskogen framför oss. Tioårige Erik Ramstad stannar på pass med farmor Yvonne medan Robert och hans hustru Veronica kopplar Jokke som ser ut att tycka att livet är toppen. – Ja, det här gillar han, säger Robert och ler. Den här morgonen är det en enda plusgrad så förhållandena är perfekta. Ett par dagar tidigare har det varit minusgrader och det kan vara skillnaden mellan ett lyckat avslut och ett misslyckat. Älgen har fantastiskt bra hörsel och det hjälper knappt hur mycket man än smyger när varje löv är frasigt som ett potatischips. Den här morgonen slipper vi sådant. – Ja, det här är bra. Det här är ju ett perfekt väder egentligen. Nu hoppas jag bara att det blåser lite mer än i går, säger Robert. Jokke är en hund som normalt använder vittringen i vinden för att hitta älg. Den här morgonen kom han däremot på ett spår. – Nog har han något nu, säger Robert och kikar på pejlen. När hunden är 950 meter bort hittar han älgen och då kommer några skall men den här älgen har inte den minsta lust att stå. Istället sätter den högsta fart mot nästa berg och till sist är den på väg ut ur området. En förmodad men ännu inte utredd skada i ena bogen har bekymrat Robert och den begränsar också Jokke som jagar men som ändå inte färdas i samma rasande fart som han gjort under sina sju första levnadsår. – Han har ju varit en sådan hund som färdats så snabbt och därmed också satt sådan press på älgarna att de till sist har gett upp och stannat.

42

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


När han inte är hundra juste så funkar inte den strategin riktigt. Nu gick det mellan 32-35 kilometer i timmen men det brukar kunna gå 45, säger Robert. Jaktlusten är ändå på topp och i Jokke har Robert en hund och en kamrat som alltid ger hundra procent. När han genskjutit Jokke en halv mil bort och fått in honom i bilen är det istället åttaårige Igors tur. I honom har Robert Ramstad en hund som nästan är hundraprocentig när det gäller att ta spår. Hundarna tränas och sköts om av Roberts mor Yvonne Ramstad och jägare runt hennes hemby Kainulasjärvi brukar därför höra av sig när de behöver hjälp vid till exempel spårning av påskjutet vilt. Den här oktoberförmiddagen ska Igor åter visa att han har ett väderkorn av yppersta klass. – Kom ut här gubben, säger Robert och öppnar kofferten. Jokke kastar en lång blick efter husse och sin kompis och jaktsuget finns där trots att han har 35 kilometer i benen efter morgonens sväng. När sedan Igor släpps så stannar vi upp och väntar. Mäktiga Jockfall är cirka

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

en halv mil bort men hit där vi går når inte forsens kraftfulla dån utan här är det bara en och annan korp som passerar – i övrigt är det helt tyst. Igor kommer tillbaka efter en kortare sväng där han har varit iväg ungefär 200 meter. Sedan ger han sig ut på en ny söktur. – Den här jagar på ett helt annat sätt än Jokke. Igor jagar med hundföraren hela tiden medan Jokke gör några kortare svängar men hittar han inte älg där så drar han till dess att han hittar, viskar Robert. Men Igor är systematisk och han söker av ena sidan och går sedan över åt motsatt väderstreck för att söka av den marken. Robert stannar till och pekar ned mot en brunstgrop och han sätter sig sedan på huk och försöker bedöma hur gammal den är. – Några dagar sedan det var älg här, säger han och reser sig sedan upp. Det här är också ett känt område där älgtjurarna brukar brunsta och berget som vi har strax intill oss heter

JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

Kiimamaa och hela området kallas parningslandet. – Fritt översatt betyder Kiimamaa kåtmarken, berättar Robert. Sedan går vi sakta vidare och vi färdas in en gles tallskog och ibland får vi gå en omväg runt någon av de tallar som stormen har fällt och som skogsägaren har lämnat kvar. Sedan fortsätter Robert att med låg stämma beskriva hundarnas sätt att arbeta: – Fördelen om de tar vind är ju att de oftast hittar älgarna mycket fortare. Igor kan ju ibland gå en metkrok framför en och han kan gå 900 meter eller 1200 meter och sedan vänder det om och så tar han upp på 500 meter fast man går rätt i vind. En sådan älg hade Jokke hittat med vinden men Igor är tvungen att ta spåret innan han hittar den. När Robert avslutat sista meningen kikar han åter på pejlen och då är Igor 500 meter bort.

vi är 175 meter ifrån hunden och älgen stannar vi och Robert väljer för säkerhets skull att gå själv den sista biten. När han har gått in knappa hundra meter får han ett skottillfälle och det första skottet träffar men älgen går och sedan kommer nästa skott. När vi andra kommer fram ligger en fin liten pinntjur i blåbärsriset och Igor är framme och luggar den på lite hår. Roberts son Erik som har suttit på pass mindre en kilometer därifrån kommer till platsen och de berättar att Jokke hade ylat rätt ut när han hörde skottet. Det var uppenbart att han också ville vara med. – Ja, och han ylade och grät när ni gick, berättar Yvonne. – Det gick då inte att vara i bilen, inflikar Erik.

Minuten senare kommer det första skallet. – Härligt. Nu har han älg, säger Robert.

Robert har ett förflutet som slaktare och med van hand tar han hand om slakten. När det är gjort enas de om att komma tillbaka och ta hand om kroppen under eftermiddagen. När Robert sedan går tillbaka till platsen där Igor skällde de första skallen ser han också platsen där älgen har legat. – Igor tog upp han i legan och han började skälla direkt här. Älgen ställde sig upp när Igor kom helt enkelt, säger han.

Och den här gången står älgen i upptaget. Vi rör oss sakta framåt och det går också att röra sig förhållandevis tyst. När

Sedan är det dags för Jokke att få en ny chans. Vi tar bilen till en annan del av området som jägarna i Jocklandet/

– Nu är han i spåren på något, säger han.

46

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Vallsberget förfogar över. Och när den vitbruna laikahanen åter släpps rör han sig först mest framför oss. Sedan skjuts tröttheten undan och lusten att jaga tar överhand. Han fortsätter upp mot vinden som nu har ökat en del i styrka. – Han ger sig inte. Ett släpp utan att han har hittat en älg, det finns inte. Han hittar alltid, det är bara så, säger Robert. Och han känner sina hundar. År 2015 fällde han 16 älgar och året innan det blev det 15 stycken och 2013 och 2012 blev det 12 stycken vardera år. Det har alltså blivit cirka 60 älgar för Robert Ramstad under de senaste fem åren och alla utom en har skjutits undan Jokke och Igor.

resultat. Yvonne, som har skallindikator på sin pejl, skickar ett sms och berättar att hunden skäller cirka en kilometer från oss. – Ja, nu hör jag skallen, säger Robert och lyssnar. Vinden har gjort det svårare att höra men på pejlen ser man att hund och älg befinner sig på samma plats och vi börjar sakta att röra oss närmare. Efter cirka åtta minuter övergår det till gångstånd och då förlängs stegen: – Den kommer upp efter bäcken. Har vi flyt så hinner vi kanske genskjuta den.

– En på lock men sen är det hund. Då var det Erik (yngsta sonen) som lockade, annars hade jag inte skjutit. Det är ju jakten med hund som jag vill hålla på med, det är den jag tycker är i särklass roligast.

Där vi färdas är det bitvis ganska blött och det tar ned farten och Robert springer i nästan en kilometer – och till sista handlar det om en kamp mot klockan. När vi hinner ikapp honom står han och pustar ut efter språngmarschen.

Så har det inte sett ut alltid. Han har gått som hundförare i 20 år nu och de första femton åren brukade det bli mellan två och fem älgar per säsong.

– Hade jag hunnit hundra meter till hade jag skjutit den där. Så typiskt, säger han och torkar svett ur pannan.

– Att det har blivit så många nu beror nog mest på att jag har det ganska bra ställt i hundgården, säger han. Det dröjer en halvtimme och sedan ger sökandet efter älg

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Samtidigt ökar hund och älg tempot och de går rätt mot det pass där Yvonne och Erik sitter. Och det visar sig vara en stor och praktfull tjur som Jokke kommer med och hon är precis på väg att sätta bössan till axeln men precis när tjuren kliver ut på vägen kommer en bil efter den lilla skogsbilvägen. JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

48

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Maximal otur alltså. – Jag kan ju bara inte skjuta. Den hade säkert arton om inte tjugo taggar. En riktigt fin tjur, berättar hon. När Robert får höra att det varit storoxen som han sprungit ikapp mot blir han än mer harmfull över att han inte själv hann fram i tid. – Det där är den största oxen vi har haft i området det här året. Vi har inte skjutit någon riktigt stor en i år, säger han uppgivet. Vid Kalixälvens strand stannar hunden men den mäktiga älgtjuren ser tillfället att komma undan och den simmar sedan över älvfåran som är flera hundra meter bred just där. – Hade det varit Igor hade han simmat efter, garanterat. Men Jokke far inte ut på såna simturer och det är lika bra för nu är älgen ändå ute ur vårt område, säger Robert. Istället väntar en del arbete med att få hem pinntjuren som sköts ett par timmar tidigare. Den här dagen hade Robert Ramstads hundar alltså igång tre älgar varav en fälldes. Men det är inte bara älg som rör sig i markerna. Någon månad tidigare fick han vara med om en dramatisk björnjakt som började med att han såg en stor vuxen björn när han var på väg ut till den plats där han skulle släppa en av hundarna. – Jag funderade först på att släppa någon av mina egna hundar på björnen men så bestämde jag mig för att ringa en kompis som har plotthundar, berättar han. Han var själv in på ståndet när kompisen Andreas Olofsson sköt björnen. – Då var vi bara tio meter ifrån. Det blev riktigt spännande men Andreas kan det där så det var häftigt att få vara med. Det var något nytt, säger han. Det var en björnhona på 135 kilo och björnen föll bara ett par kilometer från den plats där Robert sköt pinntjuren för Igor. Någon satsning på björn lär det inte bli även om hans familjens två laikor säkert inte hade gjort bort sig där heller. Sedan finns nästa generation – både hemma vid köksbordet och i hundgården. Tioårige Erik Ramstad får visserligen vänta flera år innan han själv får gå ut med eget gevär men han har andra små knep som hjälper de vuxna jägarna. Erik Ramstad har visat sig vara riktigt duktig på att locka fram älgarna och i fjol sköt hans pappa Robert Ramstad en älgtjur som sonen Erik hade lockat fram. – Jag gör bara så här, säger Erik och sätter händerna för mun och näsa. Sedan kommer ett litet älgkalvsliknande ljud fram. – Pappa har lärt mig, säger han och ler så att hela den övre tandraden syns.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

49


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET Och pappa Robert kan inte hålla tillbaka leendet. – Ja, han är rätt duktig. I alla fall för att vara så liten, säger han. Ännu ett bevis kom på det nu i höstas när Erik och hans farbror satt ute och lockade på älg och där hans farbror hade lockat i nästan två timmar utan någon större framgång. – Han lockade och då hörde vi ingenting och sen så frågade jag om jag kunde locka och då svarade den direkt, säger Erik på sitt försiktiga sätt. – Den kom närmare och närmare men skjutljuset försvann så de var tvungna att avbryta. Men det var fränt för brorsan hade suttit där och brölat i två timmar typ och det första Erik gör så svarar den direkt, inflikar pappa Robert. Från början hade han med sig en egen liten plastbössa som var en trogen följeslagare varje gång han var ute. – Han var lite som Emil i Lönneberga där. Det är aldrig något gnäll eller något klagande och på somrarna är han ofta med mig på skjutbanorna, det älskar han, säger hon. Varje år brukar han få ledigt en vecka från skolan för att följa med pappa och farmor på jakt. – Jag brukar berätta lite för de andra i skolan när jag kommer tillbaka. Att sitta på pass är inte så svårt men man får tänka sig för så man inte låter, säger han. – Att vara så liten och ändå vara så införstådd med så mycket i jakten är helt fascinerande. Och det han inte vet frågar han om, berättar farmor Yvonne. I år har fått vara med pappa Robert och gått med hundarna men där gäller det att strapatserna inte blir alltför långa och tunga. – Risken finns ju då att det blir för mycket och att han blir less och att det då får motsatt effekt, säger hon. Eriks pappa är inne på samma linje: - När vi åker till Jokk och har såna hundar som håller i på det sätt som de här gör så kan det bli rätt långa dagar så man har ju varit orolig att man ska bränna honom men så har det inte blivit utan han vill komma, säger Robert. Än så länge har inte Erik något eget vapen men han har däremot en egen jakthund och den i dag sju månader gamla östsibiriska laikan är döpt till Schira efter Luleå Hockeys back Craig Schira. – Jag gillar Luleå Hockey och sedan har vi haft andra hundar som har haft sådana namn. Jag tyckte hon hade så fina färger, vitt och svart och Schira är en bra spelare och det namnet tycker jag passade till henne, säger han.

50

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

51


/ Jakt / ÄLGJAKT I PARNINGSLANDET

52

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Men det är inte den enda hunden i familjen som har döpts efter stjärnor i Luleå Hockey. – Vi hade en jämthund som hette Bautin efter Sergei Bautin. Sedan har vi haft Jarmo som var döpt efter Jarmo Myllys och vi hade också tänkt kalla en för Skuggan men då blev det en tik. Sedan har vi ju också Igor som är döpt efter Igor Larionov, berättar Robert Ramstad. Och tanken är att Robert Ramstad ska jaga in unghunden Schira – sedan ska Erik få gå med den hunden. – Hon är fin. Det ska bli roligt, säger Erik på sitt försiktiga sätt. Än så länge är det farbröderna Igor och Jokke som får husera i älgskogen men snart får de konkurrens från det yngre gardet. – Vi får väl hoppas att det lyckas. Det är full fart med henne och vi har precis varit ute med henne och hon sprang över en mil. Vi ska se om det kommer lite nysnö och att vi kanske släpper henne på ko och kalv lite längre fram eller så väntar vi till nästa år, det är ingen brådska, säger han. Och tioårige Erik Ramstad är på mycket god väg att gå i sin fars fotspår och hans pappa Robert som har jagat med löshund sedan han var 21 år gammal är själaglad att Erik sätter sådant värde på att vara ute i skog och mark. – Håller det här bara i sig så har jag om några år en jaktkompis för resten av livet, säger han. Erik Ramstad är inte bara duktig på att locka på älgar utan han har också gjort något annat som är ytterst ovanligt för grabbar och tjejer i hans ålder. Trots att han bara är tio år har han redan skrivit – och klarat - teoriprovet till Jägarexamen – Det är bra gjort. Han var nio år när han skrev det och det är nog inte många nioåringar som har gjort det. Men sedan lär det ju dröja till dess att han får ha egen bössa men han har fått prova på att skjuta lite med salongsgeväret och där prickar han, säger pappa Robert och skrattar. Erik han ler. – Vi kanske kan åka till skjutbanan någon dag, säger han. Pappa Robert ger sonen ett varmt leende och svarar: - Det kan vi nog. Sedan startas fyrhjulingen eftersom det är hög tid att åka och hämta pinntjuren som sköts tidigare under dagen. Dagen går mot sitt slut och solen början sakta sänka sig över Vallsberget och den plats som fått namnet Parningslandet. Det mäktiga fallet i Jock påminner än en gång om naturens enorma krafter och tanken går till den granna älgtjur som dragit jägarna vid näsan. Och jag tänker på Robert Ramstads ord: – Den får leva. Men den finns där ute och nästa höst kommer en ny jakt.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Ladda upp inför älgjakten! Vi har fyllt upp med allt som hör älgjakten till! Rådfråga oss om ammunition, teknik, vapen, optik och övriga tillbehör. -Hos oss får du råd!

jaktiaorebro.se 54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BLI MEDLEM I VÃ…R KUNDKLUBB OCH TA DEL AV EXKLUSIVA MEDLEMSERBJUDANDEN OCH INBJUDNINGAR TILL LOKALA EVENTS HOS OSS

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Hausken JD151 14x1 cal. 30 Rosa En smidig dämpare som trots sin ringa storlek ger effektiv dämpning. Finns i: 55 mm - 6 gram och 65 mm - 8,5 gram. 4 223 kr

www.ruag-ammotec.se

Spypoint Link- Micro Marknadens minsta 4G MMS-kamera Spypoint LINKMICRO skickar bilder till dig 24 timmar om dygnet i hela Europa utan att du behöver tänka på SIM-kortabonnemang och utbyte av minneskort. 1 995 kr

www.jaktiaorebro.se

Pinewood X-Strong Jaktia Edition Mycket tåligt, funktionellt och bekvämt jaktställ. Med tejpade sömmar, vattenpelare på 10 000 mm, stretchpartier, ventilationsdragkedjor och många, rymliga fickor. Bland annat har jackan dubbla radiofickor och byxorna en invändig patronhållare. Jacka 2 295 kr , byxa 1 695 kr 4 290 kr

56

www.jaktiaorebro.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Vildmarkskamin Z-aim Polar’n Z-aim utvecklade vildmarkskaminen för att mota kalla dagar på passet, isen eller övrigt friluftsliv! Fördelarna är många, men den skillnad som gör mest är konstruktionen med dubbelmantel och ställbart drag vilket ger mycket lång brinntid på lite bränsle. Polar’n är lätt att använda som värmekälla, med grillkol/ briketter ger den värme i drygt tre timmar på en fyllning. Kan med fördel placeras precis framför sittplatsen mellan fötterna. Lagom värme för kropp och händer. Kaffepannan placeras direkt på, och ställbart drag gör det lätt att laga mat och att ställa in värmen efter behov. 300 kr

www.z-aim.com

Fauna F12 Hip Fauna F12 Hip är en praktisk höftväska för kortare jaktturer som gör att du lätt kan få med dig det du behöver för en morgon- eller eftermiddagstur. Vi på redaktionen har själva testat den under älgjakten I september med lyckat resultat. Det är onekligen smart med midjeväst, och i det här fallet kan man även välja att ha den som ryggsäck. 1 095 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.ruag-ammotec.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

57


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Garmin Venu™

Smartwatch med GPS, en snygg klocka för en aktiv l

AMOLED-skärm och upp till 5 dagars batteritid i smartw upp till 6 timmar i GPS-läge med musik. Håll koll på din h runt med det bredaste utbudet av funktioner för hälsore hela dagen. Hämta enkelt musik till klockan för att lyssna utan att behöva använda telefonen. Registrera all din a och träning med 20 förinstallerade appar för både inom utomhussporter. Få animerade träningspass som är lätt direkt på skärmen. 4 299 kr

www.garmin.com

Garmin Xe Trapshootin

Den första mobila trapskyttetränaren med realtidsa feedback och räknar poäng på den handskvänliga, solljus. Du kan analysera skottets position i förhåll avstånd för både träffar och missar vilk

Har fyra driftlägen, vilket gör att både trapskyttar o information om styrkor och svagheter. Para iho prestationsdata, historiska tendenser och mycke eller cirka två och en halv ti 4 299 kr

58

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

www.g

WWW.VILDMARKEN.SE


Swedteam Veil Hiker Ryggsäck

livsstil.

watchläge; hälsa dygnet egistrering a på musik aktivitet mhus- och ta att följa

Lätt och vattenskyddad ryggsäck med kamouflagemönster. Tillverkad i SWEDTEAM® MollTec™ och SWEDTEAM® Air Flex System som ger ryggpartiet en ventilerande funktion. 1 395 kr

www.hylte-lantman.com

Jägarliv Jaktställ Ett varmt men ändå lätt och smidigt jaktställ för de riktigt kalla dagarna eller för dig som är extra frusen. Slitstarkt och tyst yttertyg. Fodrad med värmande polyester. Garanterat vind- och vattentätt med bra andningsförmåga. Membranet har en vattenpelare på 10 000 mm och andas 6 000 g/ m2/24h. Givetvis är alla sömmar tejpade. 995 kr

www.jagarliv.nu

ero® S1 ng Trainer

avfyrning fångar varje skott, ger omedelbar , 5-tum stora pekskärmen som kan läsas i lande till duvan, reaktionstiden och duvans ket hjälper dig skjuta mer exakt.

och fågelskyttar på alla nivåer får värdefull op med Xero®-appen för att se poäng, et mer. Batteriet räcker upp till 8 rundor imme per laddning.

garmin.com

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

59


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Jerva Lady väst Slitstark och lätt jaktväst med isolerande THERMOLITE®vaddering och stretchpaneler på utsatta ställen. Förbehandlad med Wax Finish, som ger ett mjukt och slitstarkt material som står emot väder och vind. 1 995 kr

se.harkila.com

Vapenskåp SP 8E Black SP 8E är ett kvalitetsskåp till rätt pris! Det är testat och certifierat enligt SSF 3492 / SS 3492 och har plats för upp till 8 vapen. Skåpet väger 130 kg vilket innebär att det behöver bultas fast enligt SSF 3492/SS 3492. Det finns två hål på baksidan och fyra i botten för förankring av skåpet. Som extra tillbehör finns betongsockel att köpa till för att slippa bulta fast skåpet i vägg eller golv, se fler tillbehör på hemsidan. 5 995 kr

60

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.scandinaviansafe.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Kahles Helia Range Finder 8x42 Förutom mätningar med avstånd möjliggör ultrasnabbt skanningsläge kontinuerliga mätningar på rörliga mål. För att landa mer exakta träffar i vinklade skott beräknar den mer exakta EAC-funktionen – en förbättring av den klassiska Riflemanregeln – det vinkelkompenserade avståndet som kan visas tillsammans med standardavståndsmätningen. 15 200 kr

www.hylte-lantman.com

Gneik 54 RL Gneik är en avancerad ryggsäck för medellånga distanser, för vandring och resor under både sommar- och vintertid. Utmärkt stabilitet och ventilationskomfort gör ryggsäcken perfekt för vinterbruk med hund eller pulka, eller för sommarvandring. En mångsidig ryggsäck för dig som gärna kombinerar äventyr och vardagsaktivitet. Lundhags Gneik-säckar är idealiska för vinterturer genom sin enkla och effektiva infästning av hundkoppel eller pulka, utan behov av ytterligare justeringar. Robusta spännen och fästdon i aluminium med möjlighet att fästa mindre ryggsäckar från Lundhags för utökad packvolym. Stabilt och homogent externt ramsystem som klarar tunga laster. Handskvänliga dragkedjekläppar och fäste för trekkingstavar/isyxa gör ryggsäcken extremt mångsidig. 2 700 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.lundhags.com

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Mannerströms Japansk Kockkniv 18 cm på köpet, värd:

498 kr

Finnvacum Pro Finnvacum Pro en av de mest kraftfulla kvalitetsmaskinerna på marknaden. Maskinen är till största del byggd av rostfritt stål och är dessutom utrustad med dubbla svetsar, allt för att skapa den bästa möjliga vakuumförpackningen. I maskinen finns även en inbyggd rullhållare vilket medför att användaren efter behov kan använda både påsar och rullar. Svetsbredd på hela 400 mm samt dubbla vakuumpumpar. 3 990 kr

www.vakuumkungen.se

Norma Bondstrike Vi har sett kulor som på marknaden innan som är utvecklade för jakt på långa avstånd, men vi har aldrig sett en bondad kula som avlämnar en sådan stor energi på både nära och långa avstånd. Det gör den till en brutal kula på nära håll och lika väl dödlig på många hundra meters avstånd. Norma har verkligen överträffat sig själva och vi är glada att den nu finns även på den svenska marknaden. 995 kr

62

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.jaktiajonkoping.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Therm-ic Power Vest Heat Eluppvärmd dunväst som är en perfekt balans mellan design och välbefinnande. De fem uppvärmningsområdena fördelar värmen jämnt över hela plagget och garanterar njutning för alla dina utomhusaktiviteter. Den stilrena klassiska designen gör att den funkar lika bra i stan som på ett jaktpass i skogen. Den är samtidigt tillräckligt tunn för att användas som liner under din vanliga vinterjacka. 2 499 kr

www.jaktiaorebro.se

Nordik Moose “Älg-lur”, som gör att du får ut dina lockläten bättre och kan locka av större arealer i ditt sökande efter storoxarna! 195 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.hylte-lantman.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR

63


Polymertip för kontrollerad expansion och högt BC Egenutvecklad bondningsteknologi för extrem energiavlämning Match boattail för bibehållen hastighet och extrem precision

EN NY DIMENSION, EN NY STANDARD BONDSTRIKE har utvecklats speciellt för extrema utmaningar när det gäller precision och prestanda på alla avstånd. BONDSTRIKE sätter en ny standard och garanterar hög restvikt i kombination med djup penetration. Genom aerodynamiskt optimerad design och högt BC-värde ger BONDSTRIKE en extrem precision och bibehållen hastighet även på långa avstånd.

www.norma-ammunition.com


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Reproduktioner av ”Jämthund och älgtjur” Reproduktioner framtagna i samarbete med ett konstnärstryckeri enligt metoden Giclée Fine Art, tryckta på konstpapper Hahnemühle German Etchings 310 gram. I storlek A1 levereras den lös på rulle eller inramad med ram ”Gävle”, och i den mindre storleken kan den också levereras med passepartout eller helt färdiginramad i Mys egna gråa, ruffiga träram i en smäcker modell som är framtagen speciellt för reproduktionerna. Se hemsida för prisuppgift

66

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.myhansson.com

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Kapital älgtjur Stilrent svartvitt motiv av en älgtjur (Alces alces) i helkropp, med ett djup av granskog. 199 kr

www.viltmotiv.se

Kapital vildren Stilrent motiv av en vildren (Rangifer tarandus) med ett djup av en bergsida med forsande smältvatten. 199 kr

www.viltmotiv.se

Ljusstake renhorn Superfin ljusstake i form av ett stående renhorn. För vanliga långa ljus. Så fina på vardagsrumsbordet i stadslägenheten, i torpet på landet eller i fjällstugan i Åre. OBS! Bilden visar 2 st men de levereras en och en. Den ena bilden visar två storlekar. Detta är den mindre. 155 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.frokenfraken.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

67


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Tracker Artemis Den nya Tracker Artemis är designad och utvecklad med både ny och beprövad teknik. Förutom sitt fulla stöd för GSM-nätverk, arbetar den med nya och framtidssäkrade 4G-baserade nätverk NB-IoT LTECAT M1. För att erhålla avsevärt bättre mottagning med mindre strömförbrukning kommer i framtiden 2G- och 3G-nätverken att ersättas med IoT 4G, vilket redan nu gör Tracker Artemis till ett smart val. Rek.pris 6 995 kr

www.tracker.se

Driven Hunt GTX Varm och slitstark läderkänga med högt skaft för kalla dagar och krävande jakt. Kängan är tillverkad i 2,2 mm kärnläder och har Vibram®-sula samt vattentätt, isolerande GORE-TEX® XL-membran som andas. Den styva Vibram®-sulan och kängans skafthöjd gör Driven Hunt GTX optimal för svår terräng. 3 395 kr

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

se.harkila.com

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Härkila Tornio Stolryggsäck Praktisk stolryggsäck i polyester för vakjakt eller när du bara behöver en vilopaus på turen. Det bekväma plastsätet är tåligt och klarar upp till 125 kilo. Ryggsäcken kan tas bort från stålramen och ett heltäckande regnskydd ingår. Härkila Tornio rymmer 25 liter. 1 899 kr www.bofab.net

Swedteam Gaiters Vattentäta damasker från Swedteam med bra passform! Damaskerna är tillverkade i vattentät polyester. 345 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

www.bofab.net

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


/ Pryltips / MÅNADENS JAKTPRYLAR

Vikbar GPS-hållare till Garmin Alpha och 320 Vill du ha översikt över din Garmin Astro 320/Alpha 100/50 och slippa plocka upp och ner den i fickan i tid och otid på din jakt? Eller har du någon gång stått och tittat på din Astro GPS samtidigt som du velat vara skjutklar? Då är denna vikbara GPS-hållare för jakt en lösning för dig! 295 kr

www.pnjakt.se

Smith’s bryne

Smith’s 2-stegs bryna har två volframkarbidblad med förinställda vinklar för att säkerställa den perfekta vinkeln varje gång. Tre eller fyra drag genom karbidskärningslisterna kommer att återställa eggen på en mycket matt kniv. De två keramiska stavarna har också förinställda vinklar och ger en jämn, färdig egg till redan skarpa knivar. Den är lätt, bärbar, levereras med ett nyckelhål och har glidande gummifötter för ökad säkerhet. Utmärkt för användning på alla typer av knivar, speciellt filéknivar. 295 kr

www.pnjakt.se

Garmin Astro böjbar teleskopantenn Vikbar teleskopisk antenn med fjädrande nedre del för att motverka brytning i antennfästet. Antennen passar Garmin Astro och alla andra jaktradioapparater med fäste för SMA-hane. 299 kr

70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.pnjakt.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


PREPARE FOR NATURE I över 45 år har vi arbetat med våtslipning. Metoden är skonsam och avverkar minimalt med stål, vilket förlänger livstiden på dina verktyg. Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. En slipmaskin från Tormek är en livslång investering som hjälper dig att vårda och ta hand om dina verktyg, så att även nästa generation kan glädjas av dem. Läs mer och upptäck hela vårt sortiment på tormek.se

Jiggar garanterar en exakt slipvinkel. Brynskivan ger den slutliga skärpan.

den Slipstenen gönringen. initiala slip


Framtidens komradio är redan här! Med Hyteras sortiment av PoC-radios kan man enkelt kommunicera över mobilnätet eller Wi-Fi till en eller flera personer samtidigt.

Ruggad smartphone med inbyggd PoC-radio!

Hytera PNC370

Hytera PNC550

Hytera PNC370 är en renodlad PoC-radio för snabb och enkel kommunikation mellan flera personer samtidigt. Hytera PNC370 använder tekniken Push-To-Talk över mobilnätet eller Wi-Fi och med sitt kompakta format samt sin förstärkta högtalare så blir Hytera PNC370 snabbt en oumbärlig kommunikationsenhet i din organisation.

Hytera PNC550 är en kompetent och ruggad smartphone och PoC-radio, allt i ett! Som smartphone levererar PNC550 funktioner som Android 8.1, 5 tums skärm med gorillaglas, högpresterande kameror och dubbla simkortsplatser. Utöver detta så är PNC550 en PoC-radio med en professionell Push-To-Talk-knapp, överfallslarm knapp och förstärkt högtalare med extremt bra ljud.

SEDAN 1963

ZodiacSverige

Vill du veta mer? Kontakta Zodiac Sverige AB, auktoriserad distributör av Hyteras produkter eller någon av våra certifierade återförsäljare. Läs mer på www .zodiac .se

DOROTEA . . . . . . . . . . . Westel / Lappland Networks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 010 410 33 00

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910 – 70 12 20

GÄVLE . . . . . . . . . . . . . . Ring Up . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 026-420 18 10

STOCKHOLM . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08 – 606 20 00

GÖTEBORG . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 031 – 745 88 80

STOCKHOLM . . . . . . . . WS Solutions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 08 –121 48 184

HUDIKSVALL . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0650 – 469 300

SUNDSVALL . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 060 – 606 65 65 / 060 – 66 37 00

LINKÖPING . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .013 – 14 65 65

UMEÅ . . . . . . . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .090 – 70 44 70

LULEÅ . . . . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0920-45 10 10

ÖRNSKÖLDSVIK . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0660 – 29 61 00

PITEÅ . . . . . . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0911-22 10 10

ÖSTERSUND . . . . . . . . Stjärna Fyrkant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .063 – 57 42 00

SKELEFTEÅ . . . . . . . . . Telemäklarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0910-75 21 00


/ Knivskolan / SLIPA DIN BUKÖPPNARE

TEXT : MAGNUS SKOGLUND

FOTO : STAFFAN JOHANSSON

Knivskolan i samar

FÅ TILLBAKA PÅ BUKÖP

Framöver kommer våra vänner på Tormek att de sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och vi k slipmaskin för jakt- och fri

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


rbete med Tormek:

A SKÄRPAN PPNAREN!

ela med sig av sina bästa tips på hur man håller kommer utgå från Tormek T-4 Bushcraft, deras itidsrelaterade produkter.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


/ Knivskolan / SLIPA DIN BUKÖPPNARE

1.

3.

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


– Vi kommer bjuda på småtipsen och det som man kanske inte alltid kan läsa sig till utan saker som vi snappat upp efter många timmar framför maskinen, säger Mattias Landgren, Säljansvarig Sverige hos Tormek. Den här gången handlar Knivskolan om hur man bäst tar hand om sin buköppnare. Inte minst under höstens älgjakter är detta en behändig och nyttig produkt som gör att man inte riskerar att öppna upp magsäcken på älgen vid urtagning, något som man som bekant helst vill undvika som jägare. Mattias berättar att det finns många funderingar och tankar kring hur man slipar sin buköppnare, men att det inte är speciellt svårt med rätt handledning. – Många har bara sett när man slipar raka knivar och ställer sig därför frågan om det ens går, säger han. Och tillägger sedan:

2.

– Det går jättebra, och det är faktiskt inte speciellt svårt heller. Mattias berättar nedan, steg för steg, hur man bäst går till väga: Först och främst, slipa alltid med rotationen när du slipar på fri hand. Slipar man emot så kan det hugga och hacka och i värsta fall kan man tappa kniven och bli träffad. Att jobba med rotationen är alltså väldigt viktigt och ger bättre kontroll. Det första man alltid gör när man sliper en buköppnare är att man tar vår stenjusterare SP-650 och sätter den grova sidan på kanten av stenen för att runda av den så att inte kanten blir så skarp, och så att den blir lite avrundad. Det behöver inte vara speciellt mycket, utan det räcker att göra det lite grann. Sedan tar man fram en tuschpenna och målar där man vill slipa på buköppnaren, vilket brukar bli hela basen. Det finns en fast del upptill på ryggen på buköppnaren. Den lägger jag först emot kanten, sedan viker jag ner den. Då känner jag väldigt tydligt att jag ligger plant och att jag träffar rätt. Dra igång maskinen, vik ner buköppnaren – dra sedan igång och slipa. Börja lätt. Lägg inte på något tryck utan låt stenen göra jobbet. Jag brukar alltid dra två drag först för att se hur jag träffar. Eftersom det är på fri hand så kan det vara lite knivigt. Man kanske får justera lite efter att man har tittat. Sedan slipar man tills man har fått upp råegg som läggs på motsatt sida, precis som på vanliga knivar. När man känner den och det blir som en liten “vägg” så gör man exakt samma sak på andra sidan.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

77


/ Knivskolan / SLIPA DIN BUKÖPPNARE

Sedan kommer man egentligen till det viktigaste i själva knivslipning över lag, nämligen att ta bort råeggen. Det kan man göra på läderbrynskivan eller på tillbehöret LA-120, för att lättare komma åt i profilen på kniven. Här kan man sätta lite tryck. För att känna att man har fått bort råeggen så brukar jag dra den genom nageln lite försiktigt. Då ska den gå lent och fint genom nageln. Man är så känslig där och ifall det hackar till eller ifall det känns strävt så har man fortfarande råegg, då är det bara att fortsätta på läderbrynet. När man känner att det är lent och fint, då är det bättre än nytt och då är det bara att tuta och köra! Värt att notera är att det ofta räcker att bryna av sin buköppnare om den börjar bli lite slö. Läderbrynskivan är också ett bra verktyg när man behöver återskärpa sin buköppnare. Den behöver nämligen absolut inte slipas så fort den har tappat sin yttersta skärpa. Lycka till!

?

Har ni någon fråga om knivslipning? Mejla till knivskolan@vildmarken.se så kanske det är dina funderingar som får svar i nästa nummer!

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


4.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


Naturalis är en modern ammunition med extremt hög restvikt. Allt för minimal köttförstöring och SHUIHNWµ.QRFN'RZQHIIHNWµ1DWXUDOLVNXODQÀQQV också att köpa för handladdning.

normark.se


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

81


/ Jaktmode / REDKETTLE

TEXT

: JENS DITLEV ROSENVINGE

RedKettle - Drömmen som blev till verklighet Efter många års hårt arbete i förvärvslivet kastade Christian Saugmann all säkerhet överbord, sade upp sig från jobbet, sålde huset och använde avkastningen för att starta upp sitt eget jaktmärke – RedKettle var en realitet!

82

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

83


/ Jaktmode / REDKETTLE Christian Saugmann är uppväxt på en liten gård med tillhörande mark. Här sköt familjen fasaner och duvor i hans ungdom och hans första minne i livet är från då hans far skjuter en fasan som Christian är med och apporterar, han var då endast 4-5 år gammal. Han tog sin jaktlicens som 16-åring och visste redan då att ett liv utan jakt inte var ett liv för honom!

Internationella erfarenheter – Att ta jaktlicens öppnade upp en helt ny värld för mig. Allt det jag skulle lära mig om naturen, vapen, viltvård och så vidare, de många olika aspekterna av jakten, tog jag till mig, säger han och fortsätter: – En aktiv och direkt form av viltförvaltning är centralt för mig vad gäller jakten. Jag tycker att detta är oerhört viktigt, säger Saugmann och betonar att vi inte har fått världen av våra föräldrar, vi har lånat den från våra barn. Christian är född 1977 lite utanför Köpenhamn där han också gick i skola och gymnasium. Efter att ha slutfört sin kandidatexamen erbjöds Christian 2005 en plats på en sälj- och marknadsföringskurs på General Electrics finansavdelning, ett tvåårigt program med projekt runt om i Europa. – Efter de två åren blev jag erbjuden ett jobb på GE i London, men jag hade precis träffat Gugge som jag är gift med i dag, berättar han. Lyckligtvis ville hon gärna flytta med och det blev starten för några hektiska och lärorika år för Christian och familjen. Efter uppdraget på General Electrics gick han vidare till andra stora företag som RBS, Barclay Card och MasterCard som europeisk projektledare för flera av deras kommersiella lösningar. Även familjen fick således flytta runt mycket i världen och de har bland annat bott i Storbritannien, Schweiz och Österrike. Men även jakten har tagit Christian till många platser som exempelvis Danmark, England, Skottland, Kazakstan och även flera turer till Afrika. De många jaktdagarna och de långa resorna utgjorde senare en del av grunden för utvecklingen av RedKettle. Många av jaktupplevelserna i svår och väldigt skiftande vegetation, klimat och intensitetsnivå har inspirerat till RedKettles funktionalitet och enkla design och de globala jakterfarenheterna har i sin tur hjälpt till att garantera att kläderna kan användas under jakt på de flesta ställen på jorden.

84

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85


/ Jaktmode / REDKETTLE

86

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


/ Jaktmode / REDKETTLE

Tankar om kläder Även om Christian har jagat mycket genom åren så har arbetet också krävt och kostat mycket tid, vilket har lett till att hans stora jaktpassion inte alltid har haft första prioritet. Det ville han gärna ändra på. – Då jag vid en tidpunkt arbetade som kontraktsanställd under kortare perioder åt gången så började jag leka med tanken på att skapa mitt eget märke bestående av jaktkläder och accessoarer, förklarar han. Genom årens lopp har han skaffat sig mycket erfarenhet vad gäller jakt- och outdoorkläder, men han har alltid tyckt att det fanns saker som kunde göras bättre. – Jag hade bland annat, när jag som yngre och var på vandringstur i Sverige, använt ett par gamla militärbyxor 88

JAKT, FISKE & OUTDOOR

i ull som var enkla och funktionella tänkt att jag ville ha något i den stilen. Jag hade dock ännu inte någon större erfarenhet vad gäller kläddesign, berättar han. Han kunde dra nytta av sina erfarenheter från affärslivet där han har erfarenhet från funktionell produktutveckling med fokus på kunden och anpassat efter kundens behov. – Inledningsvis startade jag upp ett litet onlineföretag där jag sålde jaktkläder och utrustning som inte var av egen design – detta för att samla på mig erfarenhet av försäljning över nätet, berättar han. – Grundläggande är att mina kläder ska vara enkla, funktionella och bekväma att bära. Jag gör inga extra fickor bara för att det ska se bra ut. Varje funktion fyller ett syfte och finns där för att de behövs, förklarar han och fortsätter: – Vi tror att det oftast är den enklaste lösningen som är VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


rätt, men produkter kan alltid förbättras. Vi lägger stor vikt vid att testa produkter innan de blir tillgängliga, och vissa produkter har varit i testfasen i mer än ett år innan vi hittar rätt lösning, säger han.

Minimalistisk dansk design Christian är ingen utbildad kläddesigner, men han har mycket erfarenhet som produktdesigner, primärt inom IT och betalningslösningar. – För mig handlar design om att förtydliga och prioritera människors behov. Det är på denna grund som jag bygger lösningar eller produktdesign som tillgodoser användarens behov på mest effektiva sätt. Det är kärnan i produktutveckling, oavsett om det handlar om

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

IT, jaktutrustning eller något annat, berättar han och fortsätter: – Jag har gått distanskurser på Central Saint Martin, en designskola i London som erbjuder kurser som är tillgängliga för alla. Dessutom har jag ett nätverk av vänner och bekanta som arbetar med design i olika avseenden och det har jag haft mycket nytta av. – RedKettle skiljer sig från andra märken på grund av deras stora fokus på hållbara material och lika hållbara affärsverksamhet, därutöver är produkterna genomtänkta in i minsta detalj och fickor och blixtlås et cetera är där bara om det finns en god anledning till det. Produkterna är designade för att möta ett behov, inte bara för att vara en del av en kollektion, förklarar han och berättar att ett stort nätverk av jägare kontinuerligt ger sin “input” för att kunna utveckla och förbättra produkterna.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

89


/ Jaktmode / REDKETTLE

90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


– Jag fortsatte jobba med mitt permanenta jobb under uppstartsfasen, men i långa loppet var det omöjligt. Så snart jag fick möjlighet att jobba med RedKettle så gjorde jag det, säger han.

Satsar allt Christian trodde så mycket på projektet att han under fjolåret sade upp sig från sitt arbete för att satsa 100 procent på designverksamheten. Han och hustrun sålde huset, hyrde ett litet ställe med verkstad ute på landsbygden i södra England och kastade sig över utveckling, design och produktion på heltid. I dag har han anställt en produktmanager, arbetar med duktiga frilanspartners och fabriker i England och Europa med produktion av slutprodukter, och även PRdelen av RedKettle sköts av konsulter. Men även om Christian har hjälp omkring sig så lägger han dagligen ner många timmar i sin verkstad. – Även om det blir många timmar så är det en stor fördel att jag kan arbeta hemma och därmed delta i familjelivet på ett helt annat sätt än tidigare, säger han och inflikar en god poäng: – Jag hjälper även en lokal skytt att reglera viltstammen på ett stort gods som ligger ett stycke bort på skyddad och statlig skogsmark. Härifrån kommer många rådjur och det är viktigt att kontrollera beståndet. Detta hjälper till att förhindra omfattande skador på marken och alla nedlagda djur blir sålda till restauranger i området. Många djur måste läggas vilket innebär att jag under hela säsongen har goda möjligheter att testa produkterna ute på fältet och sammanföra det med den

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

återkoppling som jag får från professionella jägare i både Europa och USA som också testar RedKettles produkter. Förutom att ha jakten som avkoppling så ger den även Christian mycket viltkött till grillen och frysen, och dessutom gott om möjligheter att testa kläderna och få nya uppslag till framtida produkter. – Skytten och jaktkamraterna som jag går på jakt med är också med om produktutvecklingen då de går i kläderna varenda dag, många månader om året, säger han. För Christian är det en stor upplevelse varje gång han jagar och ser naturen vakna upp. Den största jaktupplevelse han haft var dock när han besökte Kazakstan för att skjuta Ibex. Först och främst för att han älskar bergen, men att sova i tält och att rida ut på jakten bidrog också mycket till den fantastiska upplevelsen. – Jakt på Ibex i Centralasien är unikt på det sättet att det kräver stora förberedelser, god fysik och goda kunskaper vad gäller skytte. Jag lade ner en riktigt fin Ibex som vi åt i lägret uppe i bergen. För mig är det inte trofén i sig som lockar så mycket utan det handlar mer om vägen dit till att fälla djuret som är viktig. Trofén på väggen är för mig mer en påminnelse om en fantastisk upplevelse, säger han.

Ingen plan B Christians produktion är ännu inte på en sådan nivå att han kan få ut sina produkter genom försäljnings-

JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


/ Jaktmode / REDKETTLE

ställen, men faktum är att han föredrar att sälja direkt till kunderna. Denna form av försäljning garanterar att han får förstahandskritik och ny input från dem som använder kläderna ute i den “riktiga” världen . – Jag har ingen plan B, jag menar nämligen att ifall man har det så är man inte 100 procent hängiven uppgiften. Min erfarenhet från produktutveckling har lärt mig att små tester av koncept innan man satsar stort på produkter är en strategi som minimerar risk och som oftast i slutändan blir framgångsrika produkter. Det är givetvis en stor satsning och risktagande, men eftersom jag vet att jag i grunden gör rätt saker, och alltid med ögonen öppna, så känner jag mig tämligen lugn, säger kläddesignern som redan vunnit erkännande från jägare och i tester i europeiska jaktmagasin, bland annat som testvinnare i Swedish Hunting. – Jag tror på mina idéer, delvis för att jag alltid har fått bra feedback. På det sättet har jag kunnat utveckla och förbättra mina produkter. Och tillsammans med hårt arbete bör det göra att det kan bära långt, säger den engagerade och riskvilliga jägaren, företagets ägare och familjefadern. Och om inte så finns det en kundbas vad gäller jaktkläder med en minimalistisk dansk design i naturfärger gjort av så hållbara material som det är över huvud taget är möjligt!

Produkter under RedKettle I produktportföljen finner man i skrivande stund tre jackor, var och en med specifika användningsområden, och för nuvarande är det flera olika byxor, väskor och accessoarer som är i design- och testfaser och som förväntas vara färdigutvecklade inom kort. Enligt tillverkaren måste det finnas en mening med varje produkt och ingen påminner om varandra. Dessutom har han ett urval av funktionella bälten, väskor och spännen. Du kan läsa mer om RedKettle och filosofin bakom företaget på: www.redkettle.co.

92

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

93


UTMANA STORBOCKEN LYNX & LAGAN IN AXIS MSP® Våra bockjaktsprodukter hjälper dig att smälta in i och ta dig fram ljudlöst i jaktmarkerna. Kamouflagemönstret AXIS blev snabbt väldigt populärt bland erfarna smygjägare då den ger mjuka skuggeffekter som passar in i många Skandinaviska biotoper. Lynx är en hel serie kläder i Axis Kamoufl age. Allt från byxor och jackor till handskar kepsar och ansiktsskydd. Det finns även vändbar fleece, stretchande fleece och underställ i serien. Lynx jacka och byxa är gjorda i Härkila HWS som håller dig torr blöta dagar. Lagan är också ett ställ i Axis kamouflage Det är ett ljudlöst jaktställ utan membran och i ett extremt stretchande tyg som ger dig som jägare en fantastisk komfort. Tänker du jaga bock så ta och prova våra AXIS produkter i Lynx och Lagan Serien. Härkilas produkter säljs välsorterade jakthandlare.

harkila.com Finns hos Härkilas auktoriserade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Lynx Camo jacket Size 46-58 · 4.495:-

Lagan Camo trousers Size 46-58 · 3.495:-

Lynx full zip fleece Size 46-58 · 1.795:-

Lagan Camo jacket Size 46-58 · 2.295:-

Lagan Camo trousers Size 46-58 · 2.195:-


/ Ammunition / HITTA RÄTT KULA FÖR ÄLGJAKTEN

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

Hitta rä för älg

96

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ätt kula gjakten En fråga som ständigt dyker upp när jaktsäsongen närmar sig är vilken kula som är att föredra. För att svara på den frågan bör du först ställa dig några frågor. På vilket avstånd räknar du med att fälla ditt vilt? Är det minsta möjliga flyktsträcka eller minimal köttförstöring som är prioriterat? Vi har tittat närmare på några av våra Norma-favoriter.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


/ Ammunition / HITTA RÄTT KULA FÖR ÄLGJAKTEN

98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


DET FINNS MÅNGA FRÅGOR att besvara innan man finner den optimala kulan för ett specifikt vilt, då jaktens förutsättningar varierar vad gäller avstånd, djurets storlek och placering av träff i djuret. Normas klassiska Oryx-kula är sedan tidigare den kula som är mest effektiv på både nära och långa avstånd – och den kulan i deras tidigare sortiment som presenterat absolut jämnast över olika jägarmässiga avstånd, med en kraftig chockverkan och hög restvikt. Men det finns alltid ett annat alternativ som beter sig på önskat vis, ibland även bättre, fast på närmare eller längre avstånd.

Deras STRIKE-familj är snabbexpanderade kulor, både på korta och långa avstånd, som eftersträvar att ge en så kallad ”knall- och falleffekt” vid jaktsituation. Chockverkan på djuret blir väldigt starkt och får den att klappa ihop, om inte på platsen så i alla fall inte långt därifrån. Men den erfarna jägaren vet, att även om du placerar en kula precis bakom bogen, på samma ställe, på liknande avstånd på exempelvis en älg vid tre olika tillfällen så kan det vilda djuret fortfarande bete sig olika. Omständigheter som adrenalin, kroppsmassa eller en sådan enkel sak som att den precis andats in eller ut kan betyda skillnaden mellan att den faller på plats, eller alternativt tar sig 100 meter från skottplatsen.

Komplett energiavlämning Den kula som har motsvarande effekt som den klassiska och numera folkkära Oryx är den nya, blyfria ECOSTRIKE – en kula i ett varierande utbud av kalibrar som presterar likvärdigt i upp till flera hundra meter. Det är också en kula som är djupverkande och enligt många tester håller en rak kulbana genom djuret. Dessutom håller den en restvikt på nästan 100 procent även om den så skulle behöva passera viss mån av ben. I många fall hittar jägarna kulorna kvar inuti djuret, vilket med andra ord vittnar om en komplett energiavlämning. Just frågan om bly i köttet dyker upp med jämna mellanrum och vi avstår att utveckla den frågan i denna artikel, men Norma ligger i framkant gällande en blyfri kula som presterar likvärdigt, om inte bättre, än klassiska kulor med bly.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


/ Ammunition / HITTA RÄTT KULA FÖR ÄLGJAKTEN

100

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

101


/ Ammunition / HITTA RÄTT KULA FÖR ÄLGJAKTEN

Stor effekt Vad gäller de andra populära kulorna, den klassiska Vulkan eller de andra familjemedlemmarna i STRIKE-serien, TIPSTRIKE och BONDSTRIKE, så finns det även andra perspektiv att beakta. I dessa kulor finner du en mycket stor effekt. De nya moderna plastspetsförsedda kulorna är konstruerade för att expandera fort och för att ge en maximal effekt, med de konsekvenser det medför. TIPSTRIKE avger, på exempelvis 150 meter, mer än halva sin energi redan tio centimeter in i det vilda djuret, medan ECOSTRIKE gör det närmare 20 centimeter in, något som gör förödande konsekvenser för de vitala organen. Blöta kulor är ett begrepp som ibland används, framför allt i folkmun, när man pratar om kulor. Detta innebär att kulan har en mjukare konstruktion och expanderar snabbt vid kontakt. Något som skiljer TIPSTRIKE åt mot liknande kulor på marknaden är dess unika blylås – en funktion där expansionen i kulans bakkant begränsas och som medför att man undviker att kulan delar upp sig vid kontakt, och på samma gång vidhåller en jämn penetration genom det vilda djuret. BONDSTRIKE är Normas senaste tillskott och den är istället utvecklad för att prestera vid alla jaktbara avstånd. Oavsett om du jagar hjort i Norden eller bergsgetter i Kanada så ska kulan ge en dödlig, expanderade effekt upp till 800 meter, även om detta inte är ett rekommenderat avstånd att jaga på. Det är med andra ord en kraftigt expanderande kula på de klassiska 80-100 metersavstånden som älgjägaren ofta eftersträvar att skjuta på, men med den stora skillnaden att BONDSTRIKE, med Normas unika bondningsteknologi, vidhåller en stor restvikt även på korta avstånd jämfört med andra snabbexpanderade kulor. Detta är en teknik som används vid produktion av Oryx, där blykärnan och höljet vävs samman.

Olika jaktsituationer Jaktsituationer ser olika ut och älgtjuren på 300 kilo och älgkalven på knappa 100 kilo kommer definitivt att motta kulorna på olika sätt, oavsett vilken av dem du väljer. Men är förutsättningarna desamma och skottet sitter enligt älgbanan du övat på så är en något mer djupverkande kula att eftersträva vid älgjakt; detta för att minimera köttförstöring och för att avlämna största möjliga energi där du finner de vitala organen.

102

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


I detta fack finner du även Oryx och den motsvarande blyfria ECOSTRIKE och om man ställer dessa båda mot varandra vid en älgjakt så kan du istället börja jämföra precision och hastighet i den kaliber du väljer. I exempelvis kalibern 8x57, som växt kraftigt i popularitet de senaste åren i takt med att jägarna kortar sina pipor, så finner du nästan 100 meter per sekund extra hos ECOSTRIKE – detta på grund av att den solida kopparkulan är något lättare än den traditionella i bly, vilket ger en flackare kulbana.

Val av kaliber Med hjälp av modern teknik så har den tekniska utvecklingen hur en modern kula presterar vid träff tagit ett långmilakliv. Förr hade verkligen storleken betydelse för att komma upp i önskad energiavlämning, medan du idag med en modern kula, likt de i STRIKE-serien, når motsvarande effekt även i mindre kalibrar. Givetvis finner du större energi i en snabbexpanderande kula i en grov kaliber, men samtidigt mer än tillräckligt i standardkalibrar, något som vi kommer att skriva mer om i framtida artiklar.

Välj en kula du litar på Sammanfattningsvis så ska du välja den kula du litar på och den du känner dig trygg med i både ur och skur – för i slutändan handlar det om din jägarmässiga kapacitet, att välja rätt tillfälle, avstånd och om att placera skottet där du vill ha det.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

103


UPPLEV SKILLNADEN

WWW.STALON.NU

Stalon

®

Quality products from Lapland Sweden


NYHET! 3M PELTOR LEP-200 EU med tillhörande halsslinga Uppladdningsbara hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer. Perfekt för byggarbetsplatser, industriområden, jakt och sportskytte. Utrustad med en antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från tillhörande halsslinga. Medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar höga, så att du kan höra omgivande ljud som konversation, maskinljud eller vilt i skogen. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat.

ZODIAC NEO & NEO BT

ZODIAC ONE BT

Zodiac NEO är en professionell jaktradio framtagen för den nordiska jägaren. Den är laddad med de viktigaste funktionerna för en lyckad jakt. NEO har en stor och tydlig Display med indikeringar för radions funktioner och är utrustad med standardiserade anslutningar för olika tillbehör. Finns med och utan Bluetooth och 31 och 155 MHz.

Zodiac One är den första jaktradion någonsin med både 31 samt 155 MHz i samma radio. Med Zodiac One behöver du aldrig fundera på vilken frekvens ni ska jaga på. De båda banden har något olika egenskaper i terräng och framförallt nära städer. 31 MHz har haft störst utbredning i norra delen av Sverige medans 155 MHz har varit dominerande i de södra delarna.

31 & 155 MHz

31 & 155 MHz

LEP-200 EU är kompatibla med marknadens ledande jaktradioapparater från Zodiac

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och står för svensk kvalitet och design. Zodiac blev snabbt ett välkänt och omtyckt varumärke när fler och fler upptäckte den höga kvaliteten och det användarvänliga utförandet av våra produkter. Vi har lyssnat på marknaden och sedan tagit fram produkter som är utvecklade efter det klimat och krav vi har här i Skandinavien.

SEDAN 1963

Hitta din återförsäljare via www.zodiac.se

Följ oss på sociala medier! ZodiacSverige

ZodiacSverige


/ Efter skottet / MONTERA ÄLGHORN

TEXT & FOTO : JESSICA ÄDEL

Faevporriist i r

106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


MONTERA DITT ÄLGHORN Steg for steg Anton Sandh är 21 år och bor i Bjursås, två mil utanför Falun. Han har jagat sedan barnsben och hans passion, att förvandla skallar till vackra troféer, är något han ägnat sig åt länge. Här visar han oss hur man kan montera sina älghorn.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


/ Efter skottet / MONTERA ÄLGHORN

1

2

Flå skinnet av älgens huvud. För enklast och rakast resultat - rita med kniven längs med älgens huvud på sidorna.

Såga av nosbenet precis där mjuk vid nosen. Såga sedan skallen e förhand ritade strecken på älge

Efter kokning, spola av hornet med en högtryckstvätt för bästa resultat. Akta hornen, om man spolar med högtrycken på dem blir de missfärgade. Låt sedan skallen torka i ett dygn.

4

Lägg papper i och runt om hela kr exempelvis väteparaoxid (OBS! Frät på huden). Var noga med att täcka he av pensel för att täcka h

Låt det ligga och bleka i cirka två dyg och skölj av kraniet med ljummet va diskborste för att få bort

108

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Ångkoka hornet helt tätt i cirka 2-3 timmar.

2

kdelen börjar efter de på ens sidor.

6

raniet. Blöt sedan allt papper med tande, så var försiktig så du inte får ela skallen för resultat. Tips! Ta hjälp hela skallen.

gn. Ta sedan bort pappret atten. Gnugga lätt med en t allt papper.

5

3

Slipa varsamt baksidan av skallen, så att det blir jämt och kan ligga plant på skölden.

Märk ut punkter på skölden utefter markerade platser på bilden ovan. Förborra skölden och skruva fast skallen med tre skruvar.

7

Skölden Anton använder är cirka 28 mm tjock.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

109


KAMPANJ PÅ HAGELPATRONER! OBS! GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

NORMA STEELMAX NR 7

1,55:-/ST VID KÖP AV MINST 500 ST.

NORMA JAKTMATCH KALIBER 12

1,50:-/ST MINST 250 ST. MAX 1000 ST.

Välkommen till butiken i Grums, Värmland eller handla online på www.bofab.net

/bofabjaktfiskefritid


JAKT- & HUNDKÃ…POR Specialanpassade efter dina behov

www.vallakapan.se


/ Pryltest / WEHUNT GPS PLUS

112

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


WeHunt GPS Plus

VILDMARKEN TESTAR:

Inför årets jaktsäsong har WeHunt lanserat en efterlängtad nyhet på hundfronten – nämligen WeHunt GPS Plus, en svensktillverkad hundpejl som ger oss goda möjligheter att verkligen kunna följa våra fyrbenta vänner under jakten.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

113


/ Pryltest / WEHUNT GPS PLUS

Vårt första intryck när vi öppnar lådan är att detta är en kvalitetsprodukt. Den externa antennen kan verka något klen men efter ett par telefonsamtal får vi bekräftat att den är mer robust än vad den ser ut att vara då den är konstruerad med en teflonbelagd stålvajer. Enheten är helt vattentät (IP67klassad) och innanmätet är ingjutet i silikon samt med en robust kapsling vilket gör den mycket tålig. Laddning sker induktivt via den medföljande laddaren. Av-/påknappen känns stabil och risken att du ska råka slå av enheten av misstag är obefintlig. Enheten levereras med fabriksmonterad M2M SIM som automatiskt väljer bästa tillgängliga operatör där hunden befinner sig. Med inbyggd mikrofon ringer man enkelt upp hunden för att lyssna. Uppdateringsfrekvensen är valfri från 5 till 60 sekunder och batteritiden lång oavsett vilken uppdateringsfrekvens du väljer. Enheten är helt vattentät och väger 182 gram, alltså väger den något mindre än liknande GPS:er på marknaden. Om enheten kommer utanför täckning har den möjlighet att buffra positionsdata, vilket gör att du i efterhand kan se vart hunden har varit även utan GSM-täckning. Dock upplever vi att GPS:en extremt sällan förlorar kontakt med appen, trots att enheten är testad i kuperade områden med oerhört varierande täckning.

Extra trygghet WeHunt GPS Plus kommunicerar med GSM-nätverk och även via radiosändare om den hamnar i så kallat ”nödläge” vilket automatiskt inträffar när det är mindre än 8 % batteritid kvar. Detta möjliggör pejlning med en radiomottagare för extra säkerhet i cirka 60 timmar utöver ordinarie batteritid. Som tur är har vi än så länge inte behövt testa denna funktion, dock ger kännedomen till att funktionen finns en extra trygghet när man släpper sin hund.

Garmin Alpha och Astro 320/430 i WeHunt Bland WeHunts närmare 200 000 användare är det många hundförare som även använder Garmin. För dem som önskar använda WeHunts GPS-lösningar som ett GSM-baserat komplement till sina Garmin-

114

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


pejlar ingår därför stöd för att även visa Garmin Alpha och Astro 320/430 i WeHunt via Garmin Connect IQ. Till detta behövs en kompatibel smartklocka från Garmin. Med WeHunt-appen för Garmin Connect förvandlas smartklockan från Garmin till en handledsburen jaktapp där man kan se sina jaktkamrater, hundar samt egen position. Det betyder att både telefonen och handenheten kan lämnas kvar i fickan när spänningen är som störst. En riktig bra nyhet för oss som gillar att ha ”båda och”.

Förena nytta med nöje Redan i vintras fick vi tillfälle att prova appen i de vackra omgivningarna kring Skärsjö Gård, strax väster om Valdemarsvik i Östergötland. Redan under morgonsamlingen fick vi nytta av den eftersom vi blev tilldelade kartor som var utskriva från just WeHunts app, där jaktlagets alla pass och intressanta punktar var markerade över jaktmarkerna för dagen. I appens inbyggda chatt kan man dessutom, utöver text och bilder, även skicka röstmeddelanden. Det är en rolig funktion som förutom nyttan även gav upphov till många skratt under vårt test eftersom några i gänget, utan att nämna några namn, använde funktionen flitigt, både med och utan deras vetskap.

Komplement till jaktradion Röstmeddelanden via appen kan dessutom fungera som ett komplement till jaktradion. Den stora fördelen är att så länge det finns GSM-täckning så har man obegränsad räckvidd. Man väljer om man vill skicka meddelanden till enstaka personer eller hela jaktlaget. Alla meddelanden sparas och kan spelas upp igen. Dagen bjöd på många glada skratt, mycket vilt i pass och nya jaktminnen på näthinnan. Jag hade själv en studsande stånghjort i pass – och dessutom en kapital dovhjort utan kulfång hos mig under dagen, så inga skott lämnade loppet hos mig, men jag är glad för dem som kom till skott på både vildsvin och dov - och det är inget tvivel om att appen absolut gav ytterligare en dimension som förhöjde upplevelsen.

WeHunt GPS Plus finns till försäljning hos Normarks återförsäljare. Ca. pris: 4 695 kr + 995 kr/år inkl. WeHunt Pro.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

115


Polymertip för kontrollerad expansion och högt BC Egenutvecklad bondningsteknologi för extrem energiavlämning Match boattail för bibehållen hastighet och extrem precision

EN NY DIMENSION, EN NY STANDARD BONDSTRIKE har utvecklats speciellt för extrema utmaningar när det gäller precision och prestanda på alla avstånd. BONDSTRIKE sätter en ny standard och garanterar hög restvikt i kombination med djup penetration. Genom aerodynamiskt optimerad design och högt BC-värde ger BONDSTRIKE en extrem precision och bibehållen hastighet även på långa avstånd.

www.norma-ammunition.com


©2019 Garmin Ltd. eller atterselskaber

DEN MODERNA JÄGAREN

TOPO V4 PRO

ALPHA® 100

FĒNIX® 5 PLUS

Garmin har lösningen för den aktiva och målmedvetna jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med den allra senaste teknologin. Med Alpha 100 och halsbandet T 5 har du full kontroll över din hund. Och då du adderar din GPS-klocka fēnix 5 Plus kan du följa hunden direkt på handleden. Observera att all användning av Alpha och T 5 sker med krav på frekvenslicens. Läs mer på Garrmin.se


/ Elevreportage / ÄLGJAKTSPREMIÄR

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : SARA OLSSON

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Elevre i samarbportage Forshaga ete med Akadem in

ÄLGJAKTSPREMIÄREN Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina upplevelser från utbildningen. Den här gången fick vi följa med på älgjaktspremiär i Härjedalen.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


/ Elevreportage / ÄLGJAKTSPREMIÄR

– JAG VILLE GÖRA NÅGOT FÖR UNGDOMARNA, SÄGER JÖRGEN OLSSON, PAPPA TILL EN AV ELEVERNA.

Ja, det började med att Jörgen tyckte att eleverna i årskurs 2 skulle få hitta på något roligt ihop. Och han kände att vad skulle vara bättre än att jag fixar en jakt till dem? Så han började tänka lite och kom på att Anders Johansson från Sveaskog säljer jakt i Härjedalen. Även Anders tyckte att det var en bra idé och gav oss denna jakt eftersom han ville göra något för skolan – och inte vilka datum som helst – vi fick åka upp på premiären. Söndagen den 1 september, alltså dagen innan premiären, var det dags att åka upp till Härjedalen. Vi kom fram till Härjedalen och åkte ut dit vi skulle bo, ett fantastiskt fint ställe som heter Kårtjärn. Vi gick och lade oss tidigt då vi skulle upp och jaga dagen efter. Klockan 04.30 satte vi oss i bilarna för att åka ut till jaktmarkerna. Dag 1 var 120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

inte så jättelyckad i jaktväg, trots att vi såg en älg tidigt på morgonen. Men en av eleverna fick sig en riktig upplevelse då det kom in två järvar på fem meter ifrån honom. Sedan när vi var på väg hem så kom det en kungsörn som flög precis vid sidan av bilen, det var två riktigt häftiga upplevelser på en och samma dag. Dag 2 gick lite bättre. Båda hundarna fick tag i älg men släppte. Vi såg sammanlagt sex älgar men tyvärr hade vi en del stolpe ut då det kom älgar på för långt håll, eller så gick det över till grannlagets jaktmark. Vi hade nästan gett upp för det hade varit så mycket stolpe ut men ändrade oss och tänkte att vi kör en dag till. Dag 3 släppte vi hundarna och ena hunden fick upp älg nästan med en gång och gick i gångstånd ner mot skyttelinjen. Tyvärr hade vi otur även där eftersom den gick in på

grannlagets mark. Det tog sedan inte lång tid innan samma hund fick upp älg igen och då gick det sakta men säkert ner mot skyttelinjen. Den gick förbi en passkytt men på för långt håll. Älgen och hunden fortsatte mot en annan som satt på det passet som man ofta skjuter älg på. Älgen kom in på perfekt avstånd med hunden kort efter. Han sköt tre skott på älgen och den föll ihop på plats. När alla hade kommit fram till älgen så gick vi först igenom hur man åldersbestämmer en älg och sedan hur man tar ur en älg. Grattis Liam Karlsson till en liten tjur. Vi i klassen och lärarna som var med vill ge ett stort tack till Jörgen Olsson som fixade så att vi fick komma upp och jaga. Tack även till Anders Johansson och Sveaskog som fixade jaktmark till oss och till Svenne Hedman som fixade boende till oss på Kårtjärn.

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


fa

JOBBA MED FRAMTIDENS

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Välkommen på Öppet Hus

Lör 16 november 2019

Följ oss på:

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

forshagaakademin.se FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

121


Öka dina chanser på jakten! ®

www.smell.nu


Tävla med Federal

Vinn en årsförbrukning av Kulammunition från Federal Federals produkter som ingår i tävlingen: Federal Fusion, Power Shok, Power Shok copper, Federal Premium, Federal Premium Trophy Copper. Köp din Federal favorit i din lokala butik, fyll i blanketten som finns i butiken & stoppa blanketten i Federal Season brevlådan.

T H I S

I S

W H A T

Y O U

L I V E

F O R

* Min sanna natur

TÄVLINGEN PÅGÅR MAJ-NOV 2019, LOTTNING SKER 16 DEC 2019. VI DRAR 10ST VINNARE SOM FÅR EN ÅRSFÖRBRUKNING AV DEN KALIBER & FEDERAL AMMUNITION MAN KÖPT. VINNARNA BLIR KONTAKTADE VIA E-POST ELLER TELEFON. EN ÅRSFÖRBRUKNING INNEHÅLLER 100 SKOTT & EVENTUELL VINSTSKATT BETALAS AV VINNAREN.

STAY TRUE *

EXTREME POINT

SPETS HELT I POLYMERMATERIAL

Optimal precision Maximal och omedelbar verkan av anslagsenergi Prisvärd Cal. .243 Win / .270 Win / .270 WSM / .30-06 Spr / .300 WM / .308 Win / 6.5CM / 7 mm Rem.

Mera information finns hos winchesterint.com


/ Vildmarken testar / HÄRKILA HEAT

TEXT & FOTO : STAFFAN JOHANSSON

VÄRMANDE NYHETER FRÅN HÄRKIL Hösten är här och de värmande dagarna är bakom oss. Den blomstrande jaktsäsongen väger till viss del upp något såklart, men när kylan trots allt smyger sig på så är det viktigt att klä sig rätt. Det svenskgrundade företaget Härkila har tagit till tekniska lösningar för att göra det enklare att hålla önskad temperatur. 124

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LA INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

125


/ Vildmarken testar / HÄRKILA HEAT

g ö

A

De är eg är på en och i s värm gått jack vad värm

Jack mella septe Den ä skön. min vä värme värmee

126

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


REDAN I SOMRAS fick vi in testprodukterna till redaktionen; Härkilas så kallade Heat-jacka och Heat-väst. Vid det första känn- och klämtillfället var känslan att det var ett nytt och modernt stuk på kläderna. Deras raka linjer och vinklar ger nästan en futuristisk design, något som såklart kittlar en tekniknörd som mig själv. Med dess silverfärgade, värmereflekterande innerfoder och en isolerande padding inuti så är plaggen mjuka, varma och sköna redan från start. Utsidan är mörkgrön med svarta stretchande inslag som låter dig röra dig både tyst och bekvämt. Men så har vi ju den lilla detaljen, den runda gummerade knappen på bröstet som bokstavligt talat får värmen att slingra sig genom kroppen. Med en standardpowerbank, en sådan som du kan finna i vilken teknikbutik som helst, inpluggad i den högra fickan så är västen snart aktiverad.

Sticker ut hakan Det finns många värmevästar, och andra värmeplagg för den delen, på marknaden, men med en välfylld marknad så gäller det att sticka ut hakan på något sätt. Härkila har gjort det och förutom sin funktionella design så har de satsat hårt på den tekniska lösningen av värmestyrningen. Likt västar som redan finns på marknaden så kan du ställa in plaggen på tre olika lägen, men med dessa produkter så kan du även koppla upp den till din smarta mobiltelefon, något som i alla fall inte jag har sett förut.

Genom att ladda ner Härkilas app och hålla in knappen på västen/jackan i ett par sekunder så är snart västen ihopkopplad med telefonen. I appen har du sedan full valmöjlighet till gradantal från 30 till 52 grader. Men även om det är ett smidigt sätt att hitta önskad värme så är inte detta deras ess i rockärmen.

Aktiv termostat

et som faktiskt får den att sticka ut från marknaden r att västen och jackan är termostatstyrd, utefter din gen värme. Det du gör när du ställer värmen i appen r önskad värme. Om du exempelvis ställer västen å 48 grader, men rör dig på dig så att du får upp egen värme, låter det reflekterande innerfodret, h paddingen för den delen, behålla den värmen största möjliga mån och stänger samtidigt av meelementen tills värmen innanför jackan har t ner. Det finns förvisso ingen kylande effekt i kan, som håller dig i önskad temperatur oavsett du gör, utan den håller en lägsta temperatur och mer på så snart gradantalet gått ner.

kan kan användas antingen som ett värmande anlager eller ytterplagg. Under veckorna i ember använde jag jackan som ytterplagg. är lite ”prasslig” i yttertyget, men mjuk och Måhända är den lite tajt i passformen för välgödda kropp, men det är väldigt vanligt att eplagg är åtsittande för att ge största möjliga effekt.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

127


/ Vildmarken testar / HÄRKILA HEAT

Som passkytt är jackan en grymt fin produkt som håller dig varm även om armarna — en effekt som bara blir större med vindavvisande eller regnplagg som ett yttre lager. För rörlig jakt så hade jag nog föredragit västen istället, då plaggens huvuduppgift är att hålla dig varm, och du lätt blir svettig om det är för varmt. Men om så är fallet, kan västen/ jackan packas ihop i en medföljande vattentät packpåse och är därför mycket lätt att ha med. Jag vet sidan tidigare, efter att ha testat en uppsjö av västar, att värmeelementen och kontakter och annat som de må innehålla kan vara lite omtåliga. Men Härkila utlovar att deras värmemembran är så pass flexibla att de kan vikas ihop tillsammans med det plagg som de är insydda i. Dessutom kan jackan utan problem tvättas i maskin. Med en powerbank på 10 000 mAh kan jackan hålla den högsta temperaturen på 52 grader i cirka sju timmar vid en utomhustemperatur på 0 grader. Laddar man samtidigt telefonen så håller den onekligen inte hela dagen, men då kanske man får skaffa sig en extra powerbank eller rent av en större sådan. Jackan har två sidfickor med dragkedja, en innerficka, en radioficka på vänster sida. Trots att appen då och då tappade kontakten med västen, jag är osäker på om det berodde på telefonen eller västen, så är plaggen värda att varmt rekommenderas.

128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


a g n i s n ”Det fin ndar!” u h a g i l j omö


STREAMA HUNDTRÄNINGSFILMER TRÄNA VAR DU VILL MED WEBDOG! Webdog är våra hundträningsfilmer som du köper och som du har tillgång till så länge som du har en telefon, en surfplatta eller en dator och en uppkoppling. Du och din hund kan träna när det passar och på de moment som du känner att du vill gnugga lite extra på.

www.hundskolanvision.se


Tikka T3x LiTe adjusTabLe vapenpakeT från 18.495:-

garmin aLpHa 100 + T5 ”nordic”

6.195:-

WincHesTer xpr från vapenpakeT

10.495:-

(8.495:-)

Tikka T3X Lite är en av Sveriges absolut populäraste studsare. Nu vidareutvecklas den med en multijusterbar kolv. Vapnet är enkelt justerbart i höjd och passar utmärkt för den som vill använda samma vapen oavsett jaktform eller årstid. I detta paket medföljer förutom vapnet, Tikka optilock ringmounts, Stalon W110/Victor och ett kikarsikte,(valbart bland flera märken och modeller.)

smiTH’s kniv & verkTygssLip

895:(1.995:-)

acLima WooLneT sHirT creW neck + LongpanTs

990:-

Med Garmin Alpha 100 får du full koll på din och andras hundar, men inte bara det, du kan också hålla koll på dina jaktkamrater som har en Alpha-handenhet, du kan dessutom koppla ihop Garmins hundkamera virb och starta kameran på distans

acLima WarmWooL Hood sWeaTer

695:-

Med sin fabriksgängade pipa för lätt montering av en ljuddämpare och Inflex Technology-rekyl och monteringsbaser. I detta otroliga paket förutom vapnet kan ni även välja mellan Stalon W110/Victor ljuddämpare och ett kikarsikte (valbart bland flera märken och modeller.)

HaWke fronTier ed x

5.490:-

999

kLocka garmin fenix 5

4.795:(6.399:-)

(1.600:-)

Smith’s batteridrivna knivslip & Verktygsslip. En otroligt lätt och smidig knivslip som man kan bära med sig överallt. Suverän att packa med sig till stugan eftersom den är batteridriven.

En storsäljare från Aclima när graderna börjar sjunka ute! Fällbar huva med hög krage som håller dig varm!

Underställ som en klassisk nätbrynja. Paketpris!

uTfäLLbar HåLLa- eberLesTock gunrunner re - garmin

295:-

2.490:(2.930:-)

Vill du ha översikt på din Garmin Astro 320/Alpha 100, 50 Gps och slippa plocka upp och ner den från fickan i tid och otid på din jakt? Här har du lösningen!

aimpoinT micro H-2

6.195:-

Jägarens favoritsäck! Hela axelremspaketet på nya modellen är justerbara i höjdled, vilket innebär att säcken kan individanpassas beroende på bärarens längd på ryggen. Finns i flertalet färger.

sWarovski z8

från 24.000:-

Swarovski Z8i har optimal prestanda och är perfekt utformad till maximal flexibilitet vid alla typer av jakter. Finns i dessa utföranden, 0,75-6x20, 1-8x24, 1.7-13.3x42 2-16x50 & 2.3-18x56

Den ultimata klockan för bla jägaren, multisportaren, golfaren. Inbyggd kompass, höjdmätare, pulsmätare och även Dog Track.

nyHe

ammuniTion

T!

5.495:Ta jaktupplevelsen till en helt ny nivå. Tracker supra har en helt ny antennlösning som gör att GSM-mottagningen nu blivit ännu bättre i de mest krävande förhållandena. Nu även färdig monterad med SIM-kort. OBS Priset gäller endast medlemmar i Jägareförbundet.

buTcHer LeaTHer apron

995:-

(6.358:-)

Med den nya utformningen med förstärkt hus och flip-up-linsskydd klarar Micro H-2 alla tänkbara väderförhållanden. Keps på köpet. Finns även med blasersadelmontage 8.495:-

Tracker supra easy

Denna testvinnande handkikare från Hawke är väldigt prisvärd kikare i sin klass. Med hård gummerad yta ger den ett väldigt bra grepp. Väldigt bra skärpa och färgåtergivning.

Chevalier Butcher Leather Apron Ett praktiskt långt förkläde i snyggt tåligt läder som med åren bara blir snyggare, en riktigt klassiker.

Ni har väl inte missat att vi även säljer och skickar ammunition nu mera. Gyttorp, CCI, Norma, Lapua S&B, Sako och JBH är några av märkena vi säljer.

Tröja HärkiLa niTe

cHevaLier aLabama venT pro panT

1.199:-

1.295:-

Snygg och bekväm tröja från Härkila i klassisk modell, fast med den snedställda dragkedjan som spännande detalj. Passar utmärkt för skytte och övriga uteaktiviteter.

En fritidsbyxa som är försedd med stretch på noga utvalda ställen för optimal passform och rörlighet. Finns i flertalet färger


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)


Fis 134

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ske INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

135


/ Pryltips /

Svartzonker Zazaa Pike 50 g Fire Tiger Nytt gäddbete i form av ett skeddrag designat av Claes ”Svartzonker” Claesson. 89 kr

www.sportfiskeprylar.se

Rapala Shadow Rap Jack Deep Rapala Shadow Rap Jack Deep, djupdykande abborrgodis! 139 kr

www.jaktiaorebro.se

TERMO Polo Zi

Ett varmt och mycket skönt u av en kanalstickad frotté so är stickad av finaste merino effektivt transporterar bort för kalla jaktdagar där s 1 495 kr

136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Savage Gear 3D Octopus 300 g 22 cm Brown Glow Savage Gear 3D Octopus är baserad på en skanning av en liten bläckfisk. Kroppen är gjord av blylegering och tentaklerna av superhållbar mjuk TPE. Betet har nästan inget motstånd i vattnet vid droppet och kommer sticka iväg vid långsam jiggning. Vid paus kommer betet hänga ned på ett realistiskt sätt medan tentaklerna darrar till vid minsta lilla rörelse och gör betet oemotståndligt för predatorerna i djupet. 249 kr

www.bofab.net

Original Wool ip Underställ

underställ av tvålagers ullfrotté: insidan består om alltid håller dig varm och torr och utsidan oull, ett naturligt antibakteriellt material som fukt och förhindrar dålig lukt. Perfekta plagg stillasittande varvas med intensiv aktivitet. www.jaktiaorebro.se

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

137


/ Pryltips /

Pinewood T Padded Ja

Thelon Padded Jacket från Pinewood, en sm powerstretch som ger maximalt med

Den är vadderad och vindtät på bak- och fr och skönt borstad fleece material p 749 kr

www.sportfis

McRubber Jr McRubber Junior, otroligt effektivt gäddbete, går även att fiska med offset krok 17 cm 45 gr. Kommer i 2-pack. Här har du våra egna färger av detta populära gummibete! 99 kr

138

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.sportfiskeprylar.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Thelon acket

midig, vindtät jacka i högelastisk d rörlighet och komfort!

ramsida. Jackan har ett mjukt på insidan av armarna.

skeprylar.se

McRubber Jr Flash Series McRubber Junior, otroligt effektivt gäddbete, går även att fiska med offset krok 17 cm 45 gr. Detta är Flash serien som kommer i 2-pack. Denna serie beten har en reflekterande film ingjuten i betet vilket ger en otrolig flash när du fiskar hem betet. McRubber är ju ett beprövat bete som är ansvarig för ett flertal stora gäddor genom åren! 99 kr

www.sportfiskeprylar.se

Marttiini Filekniv Marttiini filekniv med lyxigare handtag i trä. 349 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.fiske.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

139


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Johan Broman SPORTFISKEGUIDE

Lättmanövrerad och smidig men med hög stabilitet och sjösäkerhet.

LOGO_CMYK

Byggs för proffs - används av alla som älskar ett aktivt skärgårdsliv!

WWW.ALUKIN.SE TEL. 0176 - 22 44 40 GÄDDVÄGEN 11, NORRTÄLJE 140

aluminiumbåtar

JAKT, FISKE & OUTDOOR

ALUKINBOATS VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Kampanj p책 v채rmesulor! NU 998 kr!

Handmuff 1 498 kr

V채rmev채st 1 998 kr


/ Pryltips /

Crazy Daisy - Fancy Cola Cacao Crazy Daisy är en jigg designad för havsfisket efter torsk, sej och hälleflundra..  Crazy Daisy fungerar utmärkt till vanligt salt jiggfiske, men även till slow trolling. Simmar med en lätt vaggande gång som attraherar monstren i djupet.

Miuras Mouse

179 kr

www.fiske.se

Miuras Mouse är något av en hybrid mellan ett tailbete och en spinnfluga. Den kan fiskas otroligt sakta och flyttar en massa vatten, en riktig storfiskmagnet med andra ord! Mjuk och följsam tail som sitter apterad på en BFT skruv vilket gör den lätt att modifiera och justera. 359 kr

142

www.fiske.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


BFT Gäddsäck BFT Pike Sack är en gäddsäck gjord av material som släpper igenom vatten och därmed syre men också dämpar ljuset för att gäddan ska stressas mindre. Hålen i säcken får vattnet att rinna igenom fort vilket gör det lättare att lyfta den ur vattnet. Säcken öppnas och försluts enkelt tack vare den kraftiga dragkedjan. 299 kr

www.fiske.se

Garmin GPSMAP 1022 GPSMAP 1022 är utformad för navigatörer, seglare och kappseglare som behöver en avancerad helhetslösning som tillhandahålls av vår knappförsedda 10-tumsplotter. Har en stor, ljusstark skärm och ett knappsatsgränssnitt som är snabbt och enkelt att använda och som har programmerbara tangenter och en kontrollratt med flera funktioner. 19 299 kr

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

www.garmin.com/sv-SE/ JAKT, FISKE & OUTDOOR

143


/ Pryltips /

Solix 12 CHIRP MSI+ GPS G2 Redan i juninumret kunde vi tipsa om generation 2 av Humminbirds prisvinnande SOLIX-serie. Nu har vi nöjet att presentera flaggskeppsmodellen – SOLIX 12 CHIRP MSI+ GPS G2”. SOLIX 12 G2 har en stor detaljrik 12,1″ touch display på 1500 Nits och ledande ekolodsteknik som MEGA Imaging+ samt Dual Spectrum CHIRP Sonar. Utrustad med Cross Touch, kartplotter för Navionics, Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet nätverk, NMEA 2000 och AutoChart Live för att skapa egna sjökort i realtid med både djup, bottenhårdhet och vegetation. 43 595 kr

144

JAKT, FISKE & OUTDOOR

www.comstedt.se

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Att fiska gädda kan vara en tidskrävande och i många fall psykiskt påfrestande sysselsättning. En stor handlar om vilket bete och vilken teknik som används och Johan Lehtonen har efter många timmar på sjön valt att ta gäddfisket till nya nivåer genom att tillverka egna beten – en konstform som först såg ut att vara en kort trend, men som i dag fått fotfäste och som numera är ett inslag som återfinns i många gäddfiskares beteslådor. 146

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

147


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN – Jag tror mest det var en kul grej från början. Att få precis de egenskaperna jag vill ha i ett bete, som färg, djupgående och gång, det ger mig mer kontroll när jag fiskar. Sedan är det otroligt kul att fånga fisk på något man skapat själv, säger Johan Lehtonen när Magasin Vildmarken träffar honom. Och det började tidigt. Han berättar att han som liten tog en bit plåtbit som han hamrade på och klippte i för att försöka få det att efterlikna ett skeddrag. – Någonstans har det nog funnits med lite hela tiden, inflikar han. Johan Lethonen, som är född och uppvuxen i Tingsryd i Småland, flyttade till Norrköping för 15 år sedan. Där började han fiska en hel del igen, främst efter gädda, och han har bevisat gång på gång att han har känslan som krävs och mängder med gäddor över metern har fått syna insidan av båten. Sedan 2017 har han ägnat en stor del av sin lediga tid i “betesbyggarboa”, hans benämning på förrådet i anslutning till garaget – en plats han gärna söker sig till när det blir läge. – När sambon och sonen har gått till sängs på kvällen brukar jag gå ut hit och försöka få så mycket som möjligt gjort. Det gäller att ta vara på den lilla tid man kan avvara, berättar han.

Står sig väl i konkurrensen Sverige ses i dag som ett av världens främsta länder vad gäller betesbygge. Profilerna är många och deras beten har skördat stora framgångar; både i Sverige och internationellt. Tidigare fanns det bara ett fåtal betesbyggare men det har ändrats och i dag finns det en stor marknad över hela landet. På de stora sportfiskemässorna i Sverige dedikeras ofta en helt egen avdelning till betesbyggare där man får chansen att visa upp och sälja sina alster och årets Sportfiskemässa var en succé för Lehtonen. – Jag sålde nästan slut redan den första dagen. Det betyder otroligt mycket att få träffa sina kunder; både befintliga och nya. Man får massor av inspiration och många kommer med tips och idéer, säger han.

Stort intresse Intresset är och nästa års Sportfiskemässa i Älvsjö är redan bokad för Johan. – Det är ett väldigt stort intresse runt hela betesbyggandet, dels för att flera lyckats göra 148

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

149


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN

beten som funkar så otroligt bra, men även för att de ofta är väldigt snygga att titta på, fortsätter han. Att de är snygga att titta på kan nog vem som helst hålla med om. Den konstnärliga ådran lyser starkt och varje bete är ett eget litet konstverk. Johan förklarar att det gäller att vara kreativ och påhittig för att skapa de olika mönstren. Han visar bland annat en liten bit spetstyg som han använder. För mer blänkande varianter används olika typer av folie. Både silver och koppar funkar bra och även ett holografiskt folie används som skapar en annan dimension och blänker otroligt mycket i solsken när betet vaggar fram. Johan säljer huvudsakligen sina beten genom sin webbshop och berättar att han inte har som målsättning att tjäna massa pengar på det här. – Givetvis vill jag få in tillräckligt så det går runt, och så det kan driva sig självt, något jag klarar idag, säger han. Och fortsätter: – En liten del av försäljningen går även till ett par sportfiskebutiker runt om i landet. Marknadsföringen är väldigt enkel och det är i princip bara Facebook och

150

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Instagram jag använder. Har man frågor eller vill göra en specialbeställning är det enklast att ta kontakt genom någon av de kanalerna. Hur lång tid tar det att producera ett bete? – Det varierar såklart en del, som vilket bete och hur mycket tid jag har. Det är ju något jag gör på min “lediga” tid och måste göra vissa prioriteringar, men från att jag börjar till att det är helt klart tar det cirka två veckor, inklusive all torktid. I ren arbetstid räknar jag ungefär 4-5 timmar, med sågning, viktning, slipning och målning. Men betena måste torka mellan flera av momenten och det är det som tar tid, förklarar han. – Nu har det blivit några beten genom åren och jag har fått in en rutin och kan nu producera i en helt annan takt, utan att påverka kvaliteten. Till exempel alla beten som finns på min hemsida finns i lager.

Utgår från sig själv Att tillverka ett gäddbete är lite av en vetenskap. Johan utgår efter hur han själv vill fiska, gärna grunt, över grynnor och i

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

151


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN

152

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

153


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN

154

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


eller runt vass och därför är även många av hans beten anpassade för just det fisket, men det finns även mer viktade versioner för det djupare fisket. Materialet är främst ek, ett träslag som med sin densitet och styrka passar bra till en gäddkäft och dess tänder, men även andra träslag används i vissa fall till bland annat specialbeställningar. – Jag har valt att i stort sett bara använda ek. Alla träslag väger olika och de är olika porösa, vilket gör att de suger åt sig färg och lack olika, och jag måste även vikta dem olika. – Genom att hålla mig till i huvudsak ett träslag blir det enklare att göra förändringar och specialbeställningar då jag redan vet mycket om hur det materialet reagerar och fungerar, förklarar han. Formen sågas ut i en bandsåg och får sedan gå igenom en kantfräs som ger de mjuka rundade formerna. När formen är klar börjar sedan det stora jobbet med att vikta betet. Han berättar att vikten och dess placering är oerhört viktigt, både gram och millimeter gör skillnad. Det är tidskrävande att ta fram ett nytt bete och hybridbetet TLP7, Tauno Lures Prototyp 7, lyckades på sjunde försöket, därav namnet. – Det var bara små justeringar av vikterna som gjorde skillnaden, och den sjunde var den som funkade bäst för min smak, berättar Johan Lehtonen. I dag har TaunoLures fyra modeller i sin arsenal som är i produktion; TLS, som är ett swimbait, ett jerkbait vid namn TLJ, hybridbetet TLP7 och George, även det ett swimbait men med lite högre profil och otroligt lättfiskat. För att behålla en jämn kvalitet sågas varje bete efter en mall. Vikterna mäts på grammet ner till decimalform, om det så är rasselkulor eller små blybitar måste man komma ihåg att alla små detaljer väger och ett gram på fel ställe kan få hela betet att fallera. – Det kan vara lite krävande mentalt, men med tiden har jag bra koll på vilka vikter som funkar och alla beten av samma modell väger garanterat precis lika när de åker härifrån, säger han.

Oändliga möjligheter När vikt och form är klart tar ett krävande jobb av slipning vid innan färg och mönster ska på. Möjligheterna är oändliga och enbart den konstnärliga ådran sätter stopp för vad som går att göra. – Finns det en idé gäller det att vara kreativ och hitta en lösning, säger han och fortsätter: – Först ska betet få ett par ögon, som jag målar själv, efter det är det själva mönstret eller färgen som ska på. Till målningen använder jag airbrush och kan med den tekniken och med hjälp av olika silhuetter och material kan man få fram väldigt många olika mönster. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

155


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN

156

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Efter färg och folie lackas betet och får sin slutliga touch, för att sedan kontrolleras i poolen hemma på trädgården innan det skickas till kunden.

Mäktig syn Inne i “betesbyggarboa” möts man av en syn som skulle få vilken inbiten gäddfiskare som helst knäsvag. I taket hänger nämligen beten som torkar efter sista lackningen, längs väggen hänger de som blivit målade en eller kanske ett par gånger. I stora backar på hyllorna ligger de beten som är redo att skickas till kund. Det är ett myller av alla färger man kan tänka sig, och man kan inte annat än imponeras av kreativiteten och engagemanget som tydligt visar sig ligga bakom. Vi börjar rota runt i lådorna. Johan verkar ha en historia eller bakgrund om vartenda ett. Särskilt i ögonfallande är betet George med halva kroppen formgjuten i resin, ett genomskinligt plastliknande material som Johan fastnade för när han ville göra just genomskinliga beten. INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

– Jag har fått prova mig fram och använder nu en variant som härdar väldigt långsamt, det tar uppemot tre dygn. Då blir det helt genomskinligt och framför allt klart, säger Johan och berättar att resultatet blir mer grumligt när han använt mer snabbhärdande resin. – Det innehåller betydligt fler små luftbubblor. Det blir inte lika snyggt helt enkelt, säger Johan Lehtonen.

Tålamodskrävande Johan förklarar att betena med resin är betydligt mer krävande; både vad gäller tid och tålamod. Det tillkommer enormt mycket slipning och polering för att få den där blanka, fina ytan. Han plockar fram några olika beten som alla är i olika stadier i processen. Något är helt klart i gjutformen och ska nu bli slipat, ett annat ligger på härdning och ett tredje är endast en avbruten träbit. Med hjälp av en liten våg, som mäter gram i tusendelar, väger han försiktigt upp de två komponenterna, blandar ihop och sedan hälls de i formen tillsammans med träbiten. JAKT, FISKE & OUTDOOR

157


/ Fiske / JOHAN TILLVERKAR EGNA BETEN – Nu ska det härda i några dagar och ekbiten kommer suga upp en del av resinet så jag får kolla till den med jämna mellanrum och fylla på så betet får sin rätta form, säger Johan Lehtonen. Gör du bara beten av trä eller använder du andra material eller tekniker? – Jag har testat att gjuta jiggar och tailar i gummi, men det är inget för mig. Det är precis som med hårdbetena, tidskrävande, och det blev svårt att kombinera de båda och hålla en hög kvalitet. Jag gör däremot lite custommålningar av olika beten på marknaden. Det brukar gå få tag på omålande versioner, så kallade blanks. Nu har det blivit en del Westin Swim och en liten abborrvobbler, säger han.

Hör du av dina kunder något när de fiskat med dina beten? – Det är en hel del som hör av sig, främst när de lyckats bra såklart, vilket är otroligt kul och ett kvitto på att det jag gör faktiskt fungerar. Min målsättning är kanske inte att man ska fånga störst gädda med mina beten, men däremot många gäddor. Men självklart kommer det upp någon större gädda då och då. Den största jag känner till idag är 112 cm. Jag själv har som störst fångat en på 106 cm med ett eget bete. Jag kan inte annat än imponeras av både hantverket och engagemanget Johan visar. Handgjorda beten kanske kostar lite mer än de serietillverkade motsvarigheterna, men även om man inte fyller en hel betesbox med custombeten borde man lämna plats för ett par stycken. Det är en lite annorlunda känsla att fiska med ett bete när man vet vilken tid och kreativitet som ligger bakom, samtidigt som man stöder en utveckling som inte verkar ha något stopp.

Följ Johans arbete på hans HEMSIDA och på hans sociala medier: Instagram: @taunolures Facebook: Tauno Lures

158

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


LITEN OCH TUFF

ACRO C-1™

NY!

Aimpoint® Acro C-1 är med sin låga vikt och minimala storlek marknadens minsta slutna rödpunktsikte. Acro C-1 har påvisad hög hållfasthet och pålitlighet efter att ha testats med minst 20,000 skott på en .40 S&W kaliber pistols mantel. Siktet är optimerat för pistoler men blir i kombination med Acro-seriens montagelösningar dessutom ett allround sikte för ett antal olika vapenplattformar.

VI SES PÅ ELMIA GAME FAIR!

Acro C-1 är ett ypperligt riktmedelsalternativ för jägare och sportskyttar som snabbt och enkelt vill hitta målet med ett obegränsat synfält i kompakt och lätt format - oavsett vapenplattform. Läs mer på www.aimpoint.se INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

159 M03202


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

160

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

161


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

TEXT : THERESE TILLMAN FOTO : STAFFAN JOHANSSON

..

Recept fran det vilda

ÄLGKALVFI MED POTATISPURÉ, KANTARELLER OCH TORKADE LINGON

162

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ILÉ

Therese Tillman brinner för kost och hälsa, är nybliven jägare och dessutom certifierad raw food-kock. Framöver kommer hon med jämna mellanrum att bjuda Vildmarken på sina favoritrecept. – Jag gillar att laga mat, följa mattrenderna och att lära mig olika tillagningsmetoder, vilket det finns oändligt många i ett kök, säger Therese Tillman. Hon berättar att hon just älskar att det alltid finns något nytt att lära i köket – och att hon föredrar de hälsosamma alternativen.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

– Grönsaker brinner jag mest för, det går att experimentera oändligt med, som exempelvis i raw food där det mest handlar om att torka och behålla näringen i råvaran, säger hon. Den här gången tog hon hand om det fettsnåla och klimatsmarta viltköttet och tillagade en utsökt älgkalvfilé från septemberjakten.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

163


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

Torkade lingon DU BEHÖVER: 2OO GRAM FRYSTA LINGON

GÖR SÅHÄR: Sätt på ugn på 70 grader. Sprid ut lingon på en plåt med bakplåtspapper. Torka lingon tills det inte finns någon vätska kvar. Rör om då och då.

164

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Smarriga tillbehör KANTARELLER SPENAT SMÖR Fräs på kantareller i en stekpanna med smör, slunga sedan kantareller i en skål med spenat.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

165


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

166

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Älgkalvfilé

tillagad med hjälp av sous vide DU BEHÖVER: 700 GRAM ÄLGFILÉ 2 TIMJANKVISTAR SALT VITPEPPAR SMÖR TILL STEKNING OLJA TILL STEKNING

GÖR SÅHÄR: Smaksätt kalvfilé med salt, timjankvistar, och peppar. Tillsätt ej fett så som smör eller olja i vakuumförpackning då saltet ej tränger in i köttet på samma sätt och köttet inte blir lika mört. Starta din sous vide och värm upp till 52 grader. Lägg ner vakuumpåse med kalvfilé och sätt på timer i 1 – 1,5 h beroende på storlek. I sous vide får köttet en jämn temperatur vilket är en fördel på vilt kött eftersom det är magert och har grövre muskelfibrer. Stek på älgkalvfilén i het stekpanna med smör och olja och timjankvist. Låt vila och tranchera kalvfilén.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

167


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

168

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

169


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

170

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Rödvinssås DU BEHÖVER: 2 GULLÖKAR 1 VITLÖK 2 MORÖTTER 1 PALSTERNACKA 2 DL KALVFOND 3 DL RÖDVIN 2 TIMJANKVIST 2 LAGERBLAD 1 MSK SMÖR 1 TSK SALT 1 TSK PEPPAR OLJA TILL STEKNING

GÖR SÅHÄR: Skala och grovhacka lök, vitlök morot och palsternacka. Bryn sedan rotfrukter i en kastrull på hög värme i olja. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, lagerblad och timjankvist. Reducera ner såsen. Tillsätt fond och sky från vakuumförpackning. Sila sedan av såsen och smaka upp med en klick smör, salt och peppar.

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

171


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

Potatispuré DU BEHÖVER: 800 GRAM MANDELPOTATISAR 25 GRAM SMÖR 1 DL MJÖLK 1 DL GRÄDDE SALT, VITPEPPAR

GÖR SÅHÄR: Skala och koka potatisen i saltat vatten 15-20 minuter. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll av potatisen och pressa den i potatispress. Vispa potatisen tillsammans med mjölk och smör blandningen smaksätt med salt och peppar.

172

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

173


/ Matlagning / ÄLGKALVFILÉ

174

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


ÄLGKALVFILÉ MED POTATISPURÉ, KANTARELLER OCH TORKADE LINGON

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

175


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

176

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

Läs mer på www.wehuntapp.com JAKT, FISKE & OUTDOOR

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


PRO

GPS PLUS

För en enklare, säkrare och roligare jakt! Skapa ditt jaktområde med gränser och kartnålar

Spela in spår

Kartor med fastighetsgränser för hela Norden, samt globala satlittkartor

Vittringsindikator och inbyggd avståndsmätare

GPS PLUS

Skriv ut kartor i A4-A0

Anslut enkelt till jakter och jaktmarker med anslutningskoder

Åtelkamerabilder samlade på ett ställe för hela jaktlaget

Se din och dina jaktkamraters positioner i realtid

Jaktrapporter

Följ hundar med WeHunt GPS/GPS plus Kommunicera med dina jaktkamrater via chatt och push to talk

INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

Jakttabell Ansvars och olycksfallsförsäkring GPX-import och export

JAKT, FISKE & OUTDOOR

177


/ Kategori står här / RUBRIK STÅR HÄR

178

JAKT, FISKE & OUTDOOR

TEXT & FOTO : FÖRNAMN EFTERNAMN

VILDMARKEN #9 2019

/

WWW.VILDMARKEN.SE


Gratis är gott! Magasin Vildmarken kommer alltid att vara fri att läsa. Stötta vårt arbete genom att följa oss på Facebook!

Följ oss! INSTAGRAM:VILDMARKEN

/

FACEBOOK:VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

179


Missa inte nästa nummer! Prenumerera helt gratis via vildmarken.se/prenumerera

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 10 2019  

Oktober är här och i det här numret har vi självklart stort fokus på älgjakten! I Jakthundskolan berättar Mattias Westerlund om älghundar, l...

Vildmarken nr 10 2019  

Oktober är här och i det här numret har vi självklart stort fokus på älgjakten! I Jakthundskolan berättar Mattias Westerlund om älghundar, l...