Page 1

NR 3 2019

Jakt på sikahjort

IRLANDS SVARTA SPÖKE Inredning

FÖREVIGA DITT ÄLGSKINN

Vildsvinsjakt

i Toscana T

+

GRS RAGNAROK

HARJAKT I FORTENS SKUGGA VILDMARKEN TESTAR BUSHNELL NITRO

ÄLGJAKT MED FORSHAGAAKADEMIN JIMMY STENING: LUFTTORKAD VILDSVINSSKINKA

VAPENTEST: STEEL ACTION VILDMARKEN TESTAR GARMIN T5 MINI

MÄNGDER AV PRYLTIPS HUNDLYDNAD ELEVREPORTAGE: JAKT I NY UTRUSTNING


Innehåll

09 12 22 42 50 58 68 84 96 108 116 130 140

4

Inledning Pryltips: GRS Ragnarok På omslaget: Vildsvinsjakt i vackra Toscana Månadens pryltips del 1 Meidelaine Eriksson om hundlydnad Vapentest: Steel Action Irlands svarta spöke Inredning: Unik möbel lockar många jägare Pryltips del 2 Pryltips: Luminox Deep Dive Harjakt i fortens skugga Månadens elevreportage Jimmy Stening lagar och jagar

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

5


PRECISION HUNTER & ELD-X Precision Hunter med Hornadys ELD-X kula är framtagen för bästa precision och skottverkan i de flesta jaktsituationer. Effektiva långhållsegenskaper kombinerat med stor chockverkan på korta till medellånga skjutavstånd.

Fondprodukter är ny generalagent för Hornady i Sverige. Merparten av sortimentet kommer snart att vara tillgängligt i jakt & skyttehandeln.

DISTRIBUTÖR: FONDPRODUKTER AB

| 054-53 37 15 |

| INFO@FONDPRODUKTER.SE | WWW.FONDPRODUKTER.SE


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)


Jakt på sikahjort

IRLANDS SVARTA SPÖKE Inredning

FÖREVIGA DITT ÄLGSKINN

Vildsvinsjakt

i Toscana T

+

GRS RAGNAROK

HARJAKT I FORTENS SKUGGA

ÄLGJAKT MED FORSHAGAAKADEMIN

VAPENTEST: STEEL ACTION

Chefredaktör

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

Försäljning

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Marknadsföring

Kim Rangberg Skanslie kim@vildmarken.se

Redaktör

Magnus Skoglund

magnus@vildmarken.se

Grafisk formgivning

Nikki van Riet

nikki@vildmarken.se

Webbansvarig

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Matredaktör

Jimmy Stening jimmy@stening.se

Jaktreporter

Mattias Lilja

magasin@vildmarken.se

Marknad

Olle Sirén

olle@vildmarken.se

Testpilot

Henrik Klasa

henrik@vildmarken.se

Marknad

Tommy Wålberg

tommy@vildmarken.se

Gästskribent

Joakim Nordlund magasin@vildmarken.se

Gästskribent

Jens Ulrik Høgh

magasin@vildmarken.se

Gästskribent

Frederik Bülow

magasin@vildmarken.se

MÄNGDER AV PRYLTIPS

HUNDLYDNAD

JAKT I TOSCANA FOTO: DANIEL EMSEVIK

NR 3 2019


NR 3 2019

Produktnyheter i fokus Mars är här och vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Vi har bland annat varit nere i Toscana där vi fick jaga vildsvin i magiska omgivningar och samtidigt ta del av många spännande jaktnyheter – nyheter som ni även får ta del av i det här numret. Frederik Bülow har varit i väg till Irland och jakt på den skygga sikahjorten och i det här numret berättar han om när dimman lättade och han fick syn på drömhjorten. Vi har även fått följa med Tommy Robén som åkte till garnisonsstaden Boden på harjakt. I det här numret har vi även besökt Cuero Design som bland annat ger sina kunder och jägare chansen att bli ägare till unika och personliga möbler genom att tillverka möbler av skinnet som skickas in till dem. Givetvis bjuder det här numret även på massa tester och prylar. Norska bolaget GRS har rönt stort intresse under årets IWA-mässa med deras nya stock Ragnarok och den har vi tittat närmare på. Under 2018 dök det upp ett nytt jaktvapen på den svenska marknaden. Vapnet heter Steel Action och skulle visa sig bjuda på många trevliga finesser. Vi har även haft glädje att få klämma och känna på den nya generationens sikten som Aimpoint ACRO C-1 utgör – en modell som bygger på samma patenterade teknik som gjort Aimpoint världsledande, men kommer nu i ett ännu kompaktare format och ett mer robustare utförande än någonsin. Dessa produkter och många fler kan ni läsa om inne i tidningen. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat signerad grillmästaren Jimmy Stening.

Trevlig läsning, önskar vi på redaktionen!

Staffan Johansson

Chefredaktör, Magasin Vildmarken E-post: staffan@vildmarken.se Tel: 010-45 99 011

Vildmarken Magasinet Norden AB Besöksadress: Västra Torggatan 19 652 24 Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson Telefon: 010-45 99 011 Vildmarken® är ett registrerat varumärke. Eftertryck eller kopiering av innehåll får ej ske utan medgivande. Denna tidning är annonsfinansierad och är gratis att läsa via Vildmarkens digitala kanaler.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

9


PRYLTIPS

PREPARE FOR NATURE I över 45 år har vi arbetat med våtslipning. Metoden är skonsam och avverkar minimalt med stål, vilket förlänger livstiden på dina verktyg. Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. En slipmaskin från Tormek är en livslång investering som hjälper dig att vårda och ta hand om dina verktyg, så att även nästa generation kan glädjas av dem. Läs mer och upptäck hela vårt sortiment på tormek.se

Jiggar garanterar en exakt slipvinkel. Brynskivan ger den slutliga skärpan.

10

JAKT, FISKE & OUTDOOR

den Slipstenen gpönringen. initiala sli

WWW.VILDMARKEN.SE


Engelska Hawke representeras på den svenska marknaden av Nordik Distribution. Hawke är i och med det etablerade i över sextio länder, vi är mycket stolta att presentera deras mycket prisvärda produkter.

Nyhet! Nya Endurance 30 WA-serien med uppgraderad optik och bredare synfält

Endurance 30 WA 1-4x24 Pris 5 490:L4A Dot

Endurance 30 WA 3-12x56 Pris 6 290:LR Dot

Endurance 30 WA 1,5-6x44 Pris 5 790:L4A Dot

t! heFrontier ED X y N

8x42 och 10x42 Pris från 4 990:-

www.nordik.se - Följ oss på Facebook och Instagram Hawke distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


PRYLTIPS GRS RAGNAROK TEXT: STAFFAN JOHANSSON

Nå din fulla med GRS R

Det norska bolaget GRS ligger inte på latsidan när det lockade till intresse under årets IWA-mäss

12

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


a potential Ragnarok

t kommer till nyheter. Deras nya stock, GRS Ragnarok, sa och vi har såklart tittat närmare på den.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

13


PRYLTIPS GRS RAGNAROK

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


GRS HAR BLIVIT VÄRLDSKÄNDA för sina innovativa kolvar i både laminat och syntetmaterial och visar för första gången upp årets nyheter på den stora branschmässan IWA i Nürnberg, Tyskland. GRS Ragnarok är en helt ny stock som tillverkats med långhållsskyttar i fokus, och/eller för skyttarna som eftersträvar största möjliga montering av tillbehör.

Ragnarök är ett av de mest avgörande elementen i fornnordisk mytologi. Ragnarök, även kallat Gudarnas sista öde eller Makternas Undergång refererar inom nordisk mytologi till en serie händelser, inklusive en avgörande strid, som förutspås leda till jordens undergång. Men låt inte denna undergång förväxlas med GRS nya brutalt läckra kolv, GRS Ragnarok – som om jag får ge min personliga åsikt – bara kan leda till framgång.

Blaser i fokus Ragnarok kommer inledningsvis, enligt den svenska grossisten Nordik Distribution, endast finnas tillgänglig till Blaser R8 och R93 (i både höger- och vänsterutförande). Ragnarok har samma bakdel som förra årets nyhet Bifrost, men är numera vikbar. Detta är enligt min mening en WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

15


PRYLTIPS GRS RAGNAROK

ypperligt bra funktion som du i regel bara ser på taktiska vapen, men som har många fördelar vid transportering, framförallt där vapnet är av extra längd. Den gummerade bakkappan är både höj- och sänkbar och innebär en välkommen uppdatering från föregångaren och ger möjlighet att ställa kappan i vinkel för bästa möjliga skytteinställning. Vinkeln gör du enkelt genom att dra bakkappan bakåt, vinklar och släpper ned den. Kindstödet och bakkappan har separata runda knappar som du trycker in, justerar önskad höjd eller längd och trycker tillbaka knappen. Huvuddelen av Ragnarok är gjord av 6063 hårdanodiserad aluminium. Den främre änden har samma egenskaper och tillbehör som den nya kolven Warg, vilket ger dig möjlighet till att montera önskade tillbehör som exempelvis frontmonterad bildförstärkare, eller toppmonterade bipods. Jag brukar säga att det inte är utrustningen som gör dig till en bättre skytt, men den ger dig onekligen möjligheten till att nå din fulla potential. Med GRS Ragnarok finns alla möjligheter för att göra ditt vapen optimalt anpassat för skytte på långa avstånd oavsett om det gäller tävlingsskytte, nöje, jakt eller både och så tror jag att många ser fram emot att få klämma och känna på årets stora nyhet från GRS.

Spec

• Huvuddel tillverkad i 6063 anodiserad aluminium • GRS Speedlock II-justeringssystem • Gångjärn/vikbar kolv som standard • 0,5 GRS Limbsaver Airtech bakkappa • Total längd: 885 mm • Bredd, framdel: 42 mm • Vikt: 2036 gram • Ingen bäddning krävs • Rembygelfästen ingår • Förberedd för montering av Picatinny-skenor i framänden

SE MER PÅ WWW.NORDIK.SE 16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


TAKING LEAD FREE BLYFRI AMMUNITION TO AFULL NEWEFFEKT LEVEL MED

GRYM MEAN & GRÖN AND GREEN PLASTSPETS AV POLYMER FÖRDJUPNING FÖR BÄTTRE EXPANSION

KOPPARKULA POLYMER TIP BALLISTISK MIDJA FÖR MAXIMAL HASTIGHET FÖRNICKLAD YTA BETTER CAVITY FOR FÖRHINDRAR EXPANSION KOPPARAVLAGRINGAR PURE COPPER BULLET OPTIMERAD UNIQUE BOAT TAILWAIST DESIGN TO MAXIMIZE VELOCITY

PLATING ELIMINATES COPPER FOULING EN LÄTTARE KULA SOM ÖVERTRÄFFAR EN TUNG? OPTIMIZED

ECOSTRIKE™ BOAT TAIL gör det omöjliga möjligt. För att göra kulan lättare och förhindra att den splittras, har blyet ersatts av koppar och nickel. ECOSTRIKE™ är utvecklad att ge enastående precision under alla förhållanden. Kontrollerad expansion och mycket hög restvikt säkerställer ett konsekvent uppförande och djupverkan - på både kort och långt håll.

WWW.NORMA.CC

WWW.NORMA.CC


Mehto Pro 2.0 Sasta Mehto Pro 2.0 är en jacka tillverkad i 3-lager Gore-Tex®. Den är mjuk och ljudlös med borstad yta, tillverkad i 100% polyester laminerad med Gore-Tex®. Jackan är resultatet av omfattande forskning och utveckling gjord av professionella jägare. Sasta är stolta att presentera denna jaktjacka till de mest krävande jägarna. - Avtagbar, justerbar och skyddande huva - Skyddande krage - Vattenavvisande dragkedjor i fickorna - Ventilationsöppningar - Justerbar nederkant - Justerbara ärmslut med kardborre www.normark.se


JAKT VILDSVINSJAKT I VACKRA TOSCANA TEXT: STAFFAN JOHANSSON FOTO: DANIEL EMSEVIK

Vildsvinsjakt vackra Tosca

Som enda svenska jakttidning bjöds Magasin Vildmarken ner till Toscana för nytta med nöje då vildsvinsjakt, god mat och nya spännande produktnyheter st På följande sidor berättar chefredaktör Staffan Johansson om den italienska

20

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


TOSCANA

ti ana

r att kombinera tod på agendan. a upplevelsen.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

21


JAKT UNDER HÖSTEN BJÖD AIMPOINT, Norma, Garmin, Merkel och 3M PELTOR in oss som enda svenska jakttidning för att ta del av 2019 års nyheter tillsammans med några av Europas främsta jaktjournalister. En tidig morgon i december var det dags för avresa och vi begav oss mot Gardemoen för att åka vidare mot det mytomspunna stövellandet.

Flyget tog oss till Rom, Italien. Schemat var späckat men även om vi bara fick uppleva den italienska huvudstaden under en intensiv eftermiddag så kände vi tydligt av historiens vingslag. Efter att tillsammans med nya och gamla kollegor i branschen under en inledande konferens tagit del av vad arrangörerna hade att visa oss packade vi bilarna för att resa norrut, närmare bestämt till Toscana och slottet Castello di Vicarello. Toscana räknas av många som ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toskanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Många av Italiens stora renässanskonstnärer och författare härstammar härifrån och det är inte fel att påstå att Toscana var ett slags centrum för den europeiska kulturutvecklingen under den epoken. Castello di Vicarello är populärt året runt. Våra värdar berättade att under vårsäsongen ligger det en doft av blommor över hela anläggningen och under sommaren kan man svalka sig i någon av poolerna i väntan på att brisen från havet ska komma in. När skördetiden sedan kommer så kan man njuta av de lokala godsakerna och det färgsprakade landskapet. Det är alltså minst sagt ett ställe där man kan njuta och koppla av från vardagsstressen.

Makalöst landskap Toscana förknippas kanske inte lika mycket med vildsvinsjakt, men på slottets egna jaktmarker, en kortare bilresa västerut, tornade ett makalöst landskap upp sig. Jaktmarkerna var omringade av höga berg, varav ett var beläget vid annat slott. Vingårdarna låg vilande, det var gott om åkermark och boskapsdjur i området, men det fanns också tydliga spår av vildsvin på markerna. De tycks ha funnit sig ett

22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


lämpligt habitat i denna dal där skogarna är snåriga och bebyggelsen ligger lite avsides. Väl framme var det dags att få bekanta sig med de nya produkterna och vi började med en riktig världsnyhet – den nya generationens rödpunktssikte från Aimpoint.

Nya generationens rödpunktsikte Aimpoint ACRO C-1 är namnet på deras nya sikte. Vi har under året blivit väl bekanta med deras tidigare kompakta sikten, som till exempel Micro H-2, vilket gör det extra roligt att få klämma och känna på den nya generationens sikten. Den här modell bygger på samma patenterade teknik som gjort Aimpoint världsledande, men kommer nu i ett ännu kompaktare format och ett mer robustare utförande än någonsin. Med en gummerad yta och stora lättåtkomliga knappar på vänstersidan är den väl lämpad för ändamålet. Den har en rödpunkt med storleken 3,5 MOA, alltså något större än minsta möjliga på ett Micro H-2-sikte, med tio olika intensitetsinställningar. ACRO kommer med mängder av möjligheter för montering, med den gemensamma nämnaren att ha en så lågmonterad position som möjligt. Trots att siktet utvecklats för robust användning på en pistol så kan ACRO monteras på alla typer av jaktvapen. Med sin låga vikt och kompakta konstruktion kommer det med all säkerhet snart bli många jägares nya favorit. Batteriet är tillgängligt på siktets högra sida. Aimpoint skickar med ett kombinationsverktyg, men om du glömmer denna så kan du öppna batteriluckan med ett valfritt tvärgående föremål, exempelvis bladryggen på din jaktkniv. ACRO C-1 är i skrivande stund det minsta slutna rödpunktsiktet på marknaden. “ACRO” står för “Advanced Combat Reflex Optic” och är från början utvecklad för att monteras på manteln av pistoler. Aimpoints Jonas Ardemalm berättade att det är den enda siktet i sin storlekskategori som verkligen har testats fullt ut för stötar, vibrationer, krävande temperaturer och annan miljöbelastning. Under kvalitetstesterna har siktet bland annat monterats på manteln av en kaliber .40-pistol som avfyrats 20 000 gånger.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


Detta ligger också till grund för dess lite mer kvadratiska form, följer exempelvis formerna snyggt av ett enhandsvapen, exempelvis den populära pistolen Glock, men tycker personligen att den passar även ypperligt på en Merkel Helix Speedster som vi under jakten blivit tilldelade.

Färgstark rakrepeter Merkel HELIX Speedster brukar omnämnas som en av marknadens snabbaste rakrapeterstudsare och den nästan futuristiskt utformade studsaren har vunnit stor popularitet sedan lanseringen. Det som är nytt för 2019 är att den kommer i ett nytt läckert färgutförande med svart stock och orangea greppytor.

Stort säkerhetstänk Jakten bedrevs som klassisk drevjakt likt den vi ser i Polen och Tyskland, men även till vissa delar som

26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

hemma i Sverige. Man placeras i de flesta fall ut i välbyggda torn eller träpallar. Jag var glad att det lades så stor vikt vid säkerheten. Det var välmarkerade skjutvinklar och orangea hattar på var och en som deltog i jakten. Vissa delar av jaktmarkerna var mycket snåriga och påminde inte om något jag hade sett på hemmaplan, men vildsvinen frodades verkligen och när man tog sig till pass passerade man viltstig efter viltstig. Jakten startade med blåsning av ett horn och det dröjde inte förrän hundskallen ekade över markerna, och skott snart därpå. Jag skymtade vildsvin två, tre, eller kanske till och med fyra gånger innan jag kom till skott på resans första vildsvin. Det fanns alla förutsättningar för snabba skott och med båda ögonen öppna genom mitt nya ACRO-sikte fann jag snart en lucka. En gylta föll på plats med ett skott i nacken. Helixen var laddad med det senaste från Normafabriken i Åmotfors, Värmland. Med mig ut hade jag den senaste medlemmen i STRIKE-familjen, Bondstrike, här i kaliber 30-06. WWW.VILDMARKEN.SE


Magasin Vildmarken testade Merkel HELIX Speedster i nummer 2, 2019. Klicka här för att läsa recensionen.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


JAKT VILDSVINSJAKT I VACKRA TOSCANA

28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


Blåspetsad nyhet med imponerande energiavlämning Bondstrike med sin bonande konstruktion och blåa spets är den tredje kulan som presenterats från Norma sedan år 2015 då Tipstrike och Ecostrike lanserades. Precis som sina syskonkulor har Bondstrike en toppmodern konstruktion som visar upp väldigt imponerande data. Kulan är framtagen med det växande intresset världen över för långhållsskytte i beaktning. Med en ballistisk koefficient på hela 0,615, som motsvarar premium fältskyttekulor, ger den en väldigt flack kulbana. Vi har sett kulor på marknaden innan som är utvecklade för jakt på långa avstånd, men vi har aldrig sett en bondad kula som avlämnar en sådan stor energi på både nära och långa avstånd. Det gör den till en brutal kula på nära håll och lika dödlig på många hundra meters avstånd. Något som gör den optimal för denna drevjakten.

Det viktigaste runt handleden Det föll sig naturligt att under denna klassiska actionfyllda jaktform låta oss och övriga deltagare, men också de italienska jaktarrangörerna, få bekanta sig med Garmins hundpejlar, i det här fallet den nya jaktklockan, Garmin Instinct. Den här robusta och pålitliga GPS-klockan är byggd efter amerikanska militärens standard 810G för värme-, stöt- och vattentålighet. Det fiberförstärkta polymerhöljet ger styrka och hållbarhet och den kemiskt härdade, reptåliga skärmen har tillräckligt hög kontrast för att du ska kunna läsa i starkt solljus. Detta gör att du kan ta den med dig på alla äventyr du möter varje dag. De helt ventilerade silikonarmbanden har två oberoende, löstagbara öglor för att hålla den säkert på plats så att du inte fastnar i saker. Klockan arbetar tillsammans med Alpha-enheten och du får upp avstånd till hundarna du önskar direkt på handleden. Personligen sätter jag gärna klockan på insidan av handleden för att snabbt kunna snegla för att se när/ om hundarnas avstånd minskar eller ökar, alltid kunna vara beredd och samtidigt tillfredsställa nyfikenheten inom mig.

30

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Norma Bondstrike lanseras inledningsvis i kalibrarna 308 Win, 30-06 Springfield, 300 Win Mag, 300 RUM och 300 WSM. Vill du ta del av mer data? Klicka här för att se vår tidigare artikel om den nya kulan.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


JAKT VILDSVINSJAKT I VACKRA TOSCANA

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

33


JAKT JAKTREPORTAGEI VACKRA TOSCANA VILDSVINSJAKT

34

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


DEN MODERNE JÄGAREN

JÄGARPAKETET 2018 För den målmedvetne och aktive jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med hjälp av den senaste tekniken. Alpha 50 ger dig kontroll över hunden. Den kan kopplas till armbandsuret fēnix 5 där du ser hunden, självklart med de senaste kartorna.

GARMIN.SE

TOPO SVERIGE V5 PRO

FĒNIX® 5

©2018 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag

ALPHA® 50


J

JAKT VILDSVINSJAKT I VACKRA TOSCANA

36

JAKT, FISKE & OUTDOOR

akten fortsatte under två dagar och kvällarna avlöstes med enastående middagar och både ett och två glas lokalproducerat rödvin. Gästerna kan här åtnjuta prisbelönta viner som har producerats på området och Carlo Baccheschi Berti och hans son, Brando, har etablerat en framgångsrik vingård på sluttningarna runtomkring slottet. Under resan fick vi även bekanta oss med 3M PELTOR och årets nyhet inom aktiva hörselskydd, EEP-100 – en instegsmodell till deras mycket populära LEP-200. Det som skiljer dessa mot ”storebrorsmodellen” är att dessa saknar kommunikationsfunktion med jaktradio genom halsslinga och heller inte den batteridrivna uppladdningsmodulen. Men det

WWW.VILDMARKEN.SE


är utomordentliga aktiva hörselskydd som med sin medhörningsfunktion förstärker svaga ljud och dämpar de potentiellt skadligt höga, exempelvis ett avfyrat skott. Varför de kommer med en enklare modell kan spekuleras, men personligen tror jag det är för att ge kunder en något billigare modell där endast det nödvändigaste är tillgängligt, men ändå ge användarna fördelarna med hörselskydd som proppar istället för kåpor. Sammanfattningsvis så var trippen till Italien fantastisk. Det var minst sagt intressant att ta del av alla spännande nyheter under en enastående jakt. Att den dessutom ackompanjerades av fina miljöer och rikliga viltparader av vildsvin under dagarna två gjorde inte direkt saken sämre!

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

37


SLUTSPURT PÅ JAKTSÄSONGEN! 5etta Bulvan Kråka

33:-

5etta Benstöd 2-delat och tiltbart 35-54 cm

395:-

NYHET Genzo Camouflagenät 4,5 x 1,5M

199:-

5etta Bulvan - Uv

95:-

2G+3G! Pro-Optics PRO 1.3G inkl 3 mån HylteSIM + 30 st SMS Optimerad för nordisk terräng. Utvecklad och designad i Sverige.

5etta Bulvan Uv med rörliga vingar

239:-

2995:-

Nordik Barrborn Basic Crow, Lockpipa för kråka

229:-

Skyddsväst En smidig och säker väst som är utvecklad i nära samarbete med jägare!

Genzo Lövcamoflage Jacka + Byxa

395:-

Prisvärda produkter utvecklade i Sverige!

1595:Royal 155XTM

Genzo Treksta Boa Känga 8”

Genzo Värmeväst Arctic 6000mAh

1695:-

1495:-

STORSÄLJARE STORSÄLJARE

Genzo Solid Foderspridare

495:-

BolyGuard BG-X26M 18SHD inkl 3 månaders HylteSIM

1995:-

1995:Basic 31 MHz

999:Vakuumförpackare ProPack V4

2995:-

VÄLKOMMEN TILL OSS!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har nämligen varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman Alla priser är inklusive moms. Vi reserverar oss för tryckfel, slutförsäljning och eventuella prisjusteringar. Gäller så långt lagret räcker. Eventuell fraktkostnad tillkommer. Se resten av vårt breda sortiment på www.hylte-lantman.com. ÖPPETTIDER I BUTIKEN: MÅNDAG-FREDAG: 9-18, LÖRDAG: 9-13. DYGNET RUNT PÅ WEBBEN!

0345-400 00 www.hylte-lantman.com Hantverksgatan 15, 314 34 HYLTEBRUK


X

En ny serie av ljuddämpare från Stalon X-serien är inte bara nya ljuddämpare, dem är ett oslagbart verktyg för jägaren och skytten, oavsett jaktform eller skyttestil. X-serien är utomordentligt genomtänkt och tillåter användaren att byta front modulen till en annan kaliber eller modell. X-serien består av fyra olika modeller med varierande längd, vikt och effekt anpassad för alla typer av jakt. Gemensamt för alla modeller är att fronterna (Front 108/Front 149) är utbytbara vilket innebär att fronten enkelt kan bytas ut till eller kompletteras till en annan modell och/eller kaliber. Fördelen med utbytbara fronter är att ljuddämparen alltid kan anpassas till alla typer av jakt och skytte. Stalon X108 är av en väldigt låg vikt, ger en kort förlängning av vapnet och enligt den data vi blivit tilldelade presenterar enastående prestanda, vilket ger en bra kombination för ett smidigt och välbalanserat vapen. X108 passar utmärkt för drevjakt, rörlig jakt och/eller för hundförare tack vare dess korta förlängning. X108 passar till nästan alla kalibrar, från kal. .17 till kal. .45. Ljuddämparen ger enligt Stalon dock bäst effekt och reducering av ljudet från kal. .243 till kal. .375. X108 är tillsammans med XE108 deras kortaste modeller ur X-serien, efterfrågas en ännu tystare ljuddämpare rekommenderar Stalon istället X149. Stalon X149 är en utmärkt teleskopisk ljuddämpare för jakt och skytte även så i de flesta kalibrar, från kal. .222 till kal. .45. X149 är den längre modellen av X108 som tack vare den väl avvägda fronten tillåter ljuddämparen att reducera ljudet ännu bättre. XE-modellerna passar till nästan alla kalibrar, från kal. .17 till kal. .45 men ljuddämparna ger dock bäst effekt och reducering av ljudet för större kalibrar eller magnumkalibrar.

SE MER PÅ WWW.STALON.NU

40

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

41


PRYLTIPS

Patronbälte Patronbälte för hagel, kaliber 12/20, äkta svenskt läder från Bearskin.

WWW.BEARSKIN.SE

425 KR

Grillställning Uppgradera din grillplats! Detta är en mycket bra grillställning som är lätt att snabbt sätta ihop och använda. Grilla hamburgare, kött och korv och värm bröden lite frasiga.

WWW.Z-AIM.COM

42

699 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Bearskin Tracker Cap Bearskin Tracker Cap är en klassisk fjällmössa med membran som gör att den skyddar effektivt mot  vind och vatten. Mössan är även försedd med ett uppvikbart skydd för båda öronen och den är helt tyst och prasselfri. Mössans skärm är förstärkt med en insydd stålbåge som gör att du kan  vika den efter eget önskemål, plus att den stannar kvar i uppfällt läge utan  behov av någon tryckknapp.I nacken återfinns en dragsko som gör att du kan justera skyddet för öronen, och längre upp på mössans baksida sitter det ett reglerband med kardborre för att säkerställa optimal passform på just ditt huvud. Yttertyget är framställt av 100% polyester och insidan har klätts med ett tunt foder i fleece. 

WWW.BEARSKIN.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

499 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


PRYLTIPS

Swarovski Z8i 2-16x50

Den upplysta Z8i 2-16x50 P L imponerar med ett 21m synfält och detaljer på upp till 16x förstoring. Dessutom med dess höga ljustransmission innebär det att detta kikarsikte är bäst utrustad för användning i dåliga ljusförhållanden. Ett stort synfält för skott på nära håll och bra förstoring för skott på längre håll. Z8i 2-16x50 P är ett perfekt sikte för den som behöver ett sikte till allt med dess höga ljusstyrka och optik i världsklass avslöjar den allt målförvärv framför sig även i dåliga ljusförhållanden med avgörande information för att sätta det perfekta skottet.

FÖR MER INFORMATION BESÖK WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

4W 44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Se filmklipp

BRX-I WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

4A-300-I JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


PRYLTIPS

Eberlestock Just One Pack JustOne, “lillebror” till Dragonfly är en expeditionssäck som har allt. Extremt flexibel som förvandlas från en dagsäck på 38 liter till en packåsna som sväljer hela 76 liter. Den här säcken passar till jägaren, fjällfiskaren, renskötaren, fiske/jakt-guider m.fl. • Volym: 38-76 liter • Vikt: 3,4 kg

WWW.NORDIK.SE

46

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Butler Creek Blizzard Skydda ditt kikarsikte med detta linsskyddet från Butler Creek. Med genomsikt i nerfällt läge och uppfällbart. Trycks enkelt fast runt kikaren, ingen risk att du glömmer/tappar linsskyddet på passet. Finns i mängder av storlekar hos våra vänner på Hylte Jakt & Lantman. www.hylte-lantman.com

149 KR

Clausen Predatorcall 4 Clausen Predatorcall 4 är en lockpipa som alla kan använda. Ljudet du skapar är ljudet av gnagare i nöd. En pipa som har förmåga att dra in rävar och andra predatorer från långa avstånd.

WWW.JAKT.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

299 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


JAKT JAKTREPORTAGE Halsband med reflex

3G+2G

Unik antennkonstruktion

SUPRA by Tracker

Stöt- och vattensäker 263 gram

GPS+GLONASS Lång batteritid

Den nya Tracker SUPRA tar jaktupplevelse till en helt ny nivå. Den har en revolutionerande antennlösningen som garanterar överlägsen nätverkstäckning, även under mycket svåra förhållanden. Antennen är placerad bort från hundens kropp i en riktning som ger sändaren en optimal överföring. Antennens maximala effekt innebär bibehållen kontakten med telemaster i områden där andra sändare på marknaden normalt upphör att fungera. I laboratorietekttester (Radiated Performance Test, NRPHP + -30 °) hade Tracker SUPRA cirka 2,5 gånger högre effekt än tidigare produkter på marknaden.

När Tracker SUPRA sitter på halsband är den försedd med lång antenn. När den monteras i väst behövs inte denna långa antenn, då finns som tillbehör en kortare antenn samt ett antennfäste speciellt framtaget för Trackers egna hundväst. Äkta 2Goch 3G-teknik möjliggör snabb spårning av sändaren i realtid.

www.tracker.se

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)

/trackersverige


IT’S GOOD TO KNOW YOUR PLACE IN THE WORLD.

IT’S EVEN BETTER WHEN SEARCH AND RESCUE KNOWS.

INREACH® Med InReach kan du skicka och ta emot textmeddelanden från vänner och familj och vid behov få hjälp var du än befinner dig i världen. Oavsett om du har mobiltäckning eller inte.

©2017 Garmin Ltd. Eller dess dotterbolag

Satellitabonnemang krävs.


HUND MADELAINE ERIKSSON OM HUNDLYDNAD TEXT: MAGNUS SKOGLUND FOTO: STEFAN VÄNERSAND

50

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Seven & Madelaine delar både vardag och prispall Tillsammans med hunden Seven har Madelaine Eriksson från Grums delat både vardag och prispallarna från både svenska och internationella tävlingar i lydnad – en resa som hon sätter stort värde på.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

51


HUND MADELAINE ERIKSSON OM HUNDLYDNAD – DET ÄR ETT HÄRLIGT SAMARBETE mellan hund och människa, säger Madelaine Eriksson när Magasin Vildmarken besöker henne.

Trots goda jaktmarker runt hörnet och en jägare till pappa, alltså goda förutsättningar både vad gäller arv och miljö, så blev det aldrig någon jägare av Madelaine Eriksson. – Nej, det var aldrig ett alternativ eftersom jag pratar för mycket och därför ville han aldrig ha med mig ut i skogen, säger Madelaine och skrattar. – Jag är fortfarande jaktintresserad men jag hinner inte riktigt, tillägger hon. Det var snarare familjens Luzernstövare till jakthund som fångade Madelaines hjärta redan som liten. Hon skaffade en egen hund i 20-årsåldern och hundar har sedan dess varit en stor del av hennes liv. Så småningom intresserade hon sig mer och mer för lydnad och framgångarna lät inte vänta på sig. Hon kan bland annat skriva individuell svensk mästare och nordisk lagmästare på sitt CV och tillsammans med sin bästa vän, hunden Seven, har de med framgång deltagit bland annat i tre världsmästerskap med ett lagbrons som bästa resultat. Deras relation är något hon värderar väldigt högt. – Den är helt magisk, skulle jag vilja uttrycka det som, säger hon. Kan du beskriva resan som tog dig ända till VM i lydnad? – Jag startade med lydnad och tyckte att det var väldigt kul. Sedan träffade jag vänner som höll på med det och jag lärde mycket genom dem. – Sedan har jag gått mycket kurser och så. Har man ett intresse och mål så tänker man mycket själv på att utveckla saker och ting och då kommer man långt, säger Madelaine Eriksson.

Nyblivna nordiska mästare Ända sedan 2015 har Madelaine och Seven tillhört landslaget. Så sent som i november vann de Nordiska mästerskapen, men trots den goda formen kommer de inte delta som ekipage när det åter är dags för VM i

52

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


HUND MADELAINE ERIKSSON OM HUNDLYDNAD

54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Tjeckien i början av juli. Anledningen är att Madelaine numera har en ny roll i landslaget, som teammedlem i landslagsledningen. I mitten av mars bjuder hon in till en landslagsamling i Älvenäs, ett brukssamhälle som ligger i Vålberg, några kilometer västerut från Karlstad. Där hyr hon en hall som landslaget nu ska få träna i. – Det kommer bli hög nivå på tävlingsträning för att hundarna ska klara svåra miljöer och svåra banor. Vi kommer fokusera på att lära sig att lyssna och samarbete med sina förare, säger hon. Hur vill du annars sätta prägel på verksamheten framöver med din roll i ledningen? – Vi vill utveckla alla som satsar mot landslaget till att få ytterligare professionell träning nu. Sverige satsar på guld på VM i sommar! Madelaine berättar att Finland länge har legat på toppen vad gäller lydnad, men att Sverige står sig bra i konkurrensen. Och vad gäller vardagslydnaden hemma med Seven så har hon ingenting att klaga på. Lever han som ni lär? Sköter han sig där hemma? – Ja då, det gör han. Men sedan kan man ibland fundera på om han verkligen är svensk mästare, men så kan det väl vara, säger Madelaine och skrattar. Har du något exempel? – Han kan också stå kvar ute i skogen när jag ropar, när han ska kissa färdigt eller nosa färdigt, till exempel. Det kan bli lite sådant innan han kommer och han är lite busig, men det funkar bra! – Det är ett härligt samarbete mellan hund och människa. Vi pratar med varandra och lyssnar med varandra och gör saker tillsammans. Det är fantastiskt.

Framtida stjärna Och nu har Madelaine börjat fostra nästa framtida stjärna. – Vi har en ny valp som heter Staro som ska bli nästa stjärna. Han har samma pappa som Seven så han har alla förutsättningar, avslutar Madelaine Eriksson.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


LJUSSTARKA KIKARSIKTEN FÖR ALLA BEHOV!

MeoStar R2 1-6x24 RD/MR

MeoStar R2 2-12x50 RD

BONDED SOFT POINT

MeoStar R2 1,7-10x42 RD

MeoStar R2 2.5-15x56 RD


logo

WWW.FRISPORT.SE E-POST: INFO@FRISPORT.SE TELEFON: 031-7017700 ADRESS: LOCKÖVÄGEN 1, HYSSNA

type


VAPENTEST STEEL ACTION TEXT & FOTO: TOBIAS ÅBERG

VAPEN I FOKUS:

STEEL ACTIO Under 2018 dök det upp ett nytt jaktvapen på den svenska marknaden. Vapnet heter Steel Action och tillverkas småskaligt i Tyskland. Tobias Åberg ger den en presentation!

58

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


ON WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

59


VAPENTEST STEEL ACTION

Allmänt Det första intrycket jägare brukar få när de känner på en Steel Action är att det är ett rejält vapen som ger ett gediget intryck. Hela vapnet är byggt av metall och trä, den enda detaljen som är av plast är bottenplattan i magasinet. Kolven är av klassisk rak modell vilket ger en bra rekylupptagning. Steel Action erbjuder fyra olika kvaliteter av valnöt till kolven, samt ett kolvalternativ som erbjuder rakt pistolgrepp och höjd- och längdjustering av stocken. Samtliga vapen levereras med M15x1-gänga på pipan, samt två stycken magasin i metall. Magasinen är av krysstyp och rymmer fem patroner i de flesta kalibrar.

Låda Steel Action finns i två modeller; HS och HM. Steel Action HS är en kortare låda för kalibrar med kort hylsa, som .308 Win, 6,5 Creedmoore, 243 Win med flera. Steel Action HM har lång låda och i denna modell kan man få de flesta andra kalibrar; till exempel .270 Win, .30-06, .300 Win.Mag, 9,3x62 med flera. Uppe på lådan finns det fasta klackar för fäste av kikarsikte. Detta är Picatinny-klackar vilket gör att det finns ett stort utbud av fäste i alla prisklasser på marknaden.

Mekanism Mekanismen är av rakrepeterande typ vilket gör att slutstycket endast behöver föras rakt bakåt och rakt fram igen vid omladdning. Slutstyckesgången är extremt mjuk och fin. Vapnen har uppspännarsäkring som gör att slagstiftet spänns först när man osäkrar vapnet. Detta innebär att vapnet i säkrat läge är helt ofarligt och inte går att avfyra. Säkringen sitter lägst bak på slutstycket och är enkel att komma åt med tummen. Om man vill ta ut slutstycket från vapnet finns det två olika spärrar man måste hålla in. Detta är mycket bra då det försvårar att man ofrivilligt tappar slutstycket om man skulle komma åt en spärr, då man går med slutstycket utdraget vid till exempel passutställningar. Slutstycket har ett roterande huvud som låser i pipan med klackar.

60

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


VAPENTEST STEEL ACTION

62

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Steel Action HS med MX kolv i kaliber .308W. På bössan sitter en Trijicon Accupoint 4-16x52 med en Trijicon RMR monterad som secondary sight. Montaget är Spuhrs ISMS SR3000. SE MER HÄR.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

63


VAPENTEST STEEL ACTION

Steel Action HM med grade 4 kolv i kaliber 9,3x62. På bössan sitter en Trijicon Accupoint 2,5-12,5x42.

Trycket En trevlig detalj med trycket är att det är justerbart och detta kan göras av användaren själv utan besök hos vapensmeden. Med den medföljande nyckeln kan man justera trycket mellan 500-2500 gram och trycket är rent och fint.

Gott intryck Efter att ha jagat med en Steel Action HM i kaliber 9,3x62 samt en Steel Action HS med MX stock i kaliber .308 Win nu under jaktsäsongen kan jag bara konstatera att jag är mycket nöjd. Vapnen är välbalanserade och skjuter med mycket bra precision. Längden på originalkolven på min 9,3x62 passade mig inte utan att jag fick korta ner den någon centimeter vilket jag gjorde i samband med att jag monterade på en justerbar kolvkam. Vad som sticker ut med vapnet är den extremt fina slutstyckesgången. Det är som en kompis sade till mig när han testade vapnet: ”Det är som att putta på en isbit i en het stekpanna”. Mina tidigare vapen var av typen att man kunde byta pipa. Dessa vapen har fast pipa, något jag upplever som både en för- och nackdel. När jag först skaffade mig mitt förra vapen fyllde jag

64

JAKT, FISKE & OUTDOOR

vapenskåpet med pipor i olika kalibrar, bara för att senare konstatera att jag bara använde två av dem. Det slutade med att jag skaffade en kolv till och sålde alla pipor jag inte använde och att jag hade två kompletta vapen i skåpet. Trots att det bara tog någon minut att byta pipa och sikte så var jag ändå bekväm av mig och jag tyckte det var en fördel med att ha två kompletta vapen stående. MEN vad jag verkligen gillade med att kunna byta pipa var det faktum att när man skulle resa så kunde man göra med ett delat vapen vilket ger en kortare vapenkoffert, något jag saknar numera. Å andra sidan så är det säkert så att den fasta pipan på Steel Action bidrar till den mycket fina precisionen. En annan sak jag gillar skarpt är möjligheten att själv kunna justera trycket, så att det passar mig på bästa vis. Det är en trevlig finess på Steel Action.

Priset Om man väljer standard grade 1-kolv kostar Steel Action HS 27 900 kronor och Steel Action HM 29 900 kronor. Man kan sedan uppgradera kvaliteten på kolven till grade 4 alternativt byta ut kolven med modell MX som är en laminatstock med rakt pistolgrepp och justerbar höjd och längd. Svensk grossist för Steel Action är Holmgrens Vapen i Vinslöv och vill man veta mer kan man kontakta dem på 044-80001 eller info@holmgrensvapen.se

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

65


SELLIER & BELLOT 9 MM AMMUNITION

1,99 KR/ST VID KÖP AV 1000 PATRONER

CCI STANDARD .22LR

0,60 KR/ST VID KÖP AV 5000 PATRONER

WWW.BOFAB.NET | SVEAGATAN 67, GRUMS | ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18, LÖR 10-13 /BOFABjaktfiskefritid

/bofab.jakt.fiske.fritid


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE TEXT & FOTO: FREDERIK BÜLOW

Irlands svarta Frederik Bülow har rest till vackra Irland och jakt på den mycket skygga sikahjorten. I detta reportage delar han med sig av sitt äventyr från den gröna ön i väst.

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


a spรถke

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

HACKETSTOWN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


JAKT SOM JÄGARE KÄNNER du säkert igen känslan av spänning och förväntan när man precis har bokat sin nästa jaktresa, men det känns som så förbaskat lång tid kvar till att man får ge sig av. Väntetiden används till att titta på jaktvideos, leta efter rätt utrustning och med jämna mellanrum drömma om troféerna som man hoppas få med hem i ett senare skede. MEN, jaktresor går inte alltid som planerat, inte ens när man är på jakt på den skygga sikahjorten i Wicklow Mountains på Irland.

Den här jakthistorian tar sin början i december 2016 när en jaktkamrat och jag åker till Irland med förhoppningar om att vi på fyra dagar ska skjuta två fina hjortar, och dessutom spetshjort och räv för resten av pengarna. Det visade sig att de irländska vädergudarna hade helt andra planer för oss.

Svåra förhållanden Under de fyra dagarna som vi skulle ha jagat i vackra irländska omgivningar så låg det ett tjockt täcke av den blötaste och värsta dimman som man kan tänka sig vilket gjorde det omöjligt att se något, inte minst genom optiken som inom några sekunder var mer otydlig än dialekten hos en kraftigt berusad irländare. På grund av dåliga väderförhållanden var vi tvungna att stanna på vårt ganska schyssta B & B, och kom allt som allt ut på jakt i 6-8 timmar vilket var resultatet av desperata försök att hitta luckor i det tråkiga vädret. Efter en del Guinness var vi eniga om att vi var tvungna att åka tillbaka i hopp om att uppfylla drömmen om en stor sikahjort. Nästa gång skulle bli i september 2017. Efter ännu en för lång väntetid blev det äntligen september och turen mot Irland gick via direktflyg från Köpenhamn. Flygturen tog ungefär två timmar och därefter hyrde vi en bil och körde i två timmar till Hacketstown, Wicklow Mountains. Vi skulle bo på samma B & B som senast och den här gången kunde vi dessutom se fasaden på den lilla trevliga krog som vi hade så goda minnen ifrån. Innan vi ens hade fått nycklarna till våra rum kom Norman, vår jaktguide, stormandes in på krogen och berättar att vi skulle få fint väder den här gången

70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

71


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE

– till och med så varmt väder att den påverkade brunsten som ännu inte var i full gång. Normalt startar sikahjortens brunst i mitten av september och sträcker sig till mitten av oktober. Vi hade kommit till den 16 september och hoppades pricka in den första delen av brunsten. Sikahjorten är känd för att vara enormt skygg och enbart komma fram i skymningen och sällan förflytta sig från trygga omgivningar. Under brunsten däremot, precis som de flesta andra hormonstinna handjur, blir de mer rörliga samtidigt som de utstöter sin karakteristiska brunst-”flöjt” som inte påminner om något annat hjortvilts. Vi får strax veta att vi behöver byta om så att vi kan ta en snabb tur ut i terrängen för att se ifall vi kan hitta något att jaga den följande morgonen. Vi kör en snabb runda och ser inte mer än några enkla hondjur och kalvar i vägkanten, men det är trots allt mer än vi såg under hela trippen senast i december!

72

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Gästvänliga lokalinvånare Vi åker hem till krogen för att äta en stor läcker biff samt den traditionella Guinness-ölen och lokala whiskeyn till dessert! Det skall tilläggas att när man är på krogen, eller ”puben” som det heter i Irland, så är lokalinvånarna särdeles gästfrivänliga och nyfikna på vem man är då de inte är vana att se främmande ansikten. Därför kommer man i kontakt med en massa spännande människor som alla har ett sunt förhållande till jakten. Här i trakten går alla på jakt, eller har en nära familjemedlem som hjälper till att reglera det växande beståndet av sika i det omkringliggande området. Nästa morgon är jag mer redo än någonsin, och när jag blir hämtad av Norman berättar han att det är högst troligt att det kommer bli en rejäl dos av WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

73


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


morgondimma dit vi ska, TYPISKT! Vi kör en halvtimme och är snart långt ute i terrängen. Det är mycket dimma, men inte tjockare än att solstrålar bryter igenom inom kort. Vi står på en grusväg 100 meter från bilen och försöker fånga något i våra kikare nu när dimman börjar lätta. Plötsligt ser jag en rörelse genom dimman och får snabbt Norman att titta i samma riktning. Han säger omedelbart att det är en sika, och till och med en hjort, men att han inte har en aning om vad den har på huvudet. För mig spelar det ingen roll, jag är nu 220 meter från en sikahjort som kan vara allt från en liten spetshjort till en stor, kraftig åttataggare till drömhjort. I skydd av dimman kan vi smyga oss in på 200 meter, Jag lägger mig någorlunda plant med Normans Blaser R8 i kaliber .270 monterat med en Zeiss V8 och en stabil bipod. Det är inga problem att hålla hårkorset stilla på hjorten som intet ont anande går och betar. Det är fortfarande mycket disigt och solen har precis gått upp över horisonten. Det är mer än siluett än en kropp jag siktar på. Jag ställer in mitt ballistiska torn på 200 meter och får ett lågmält ”skjuut” från Norman. Jag låter den snabba och flackskjutande .270-kulan gå. Genom kikaren ser jag hur hjorten reagerar på det goda skottet samtidigt som det karakteristiska ljudet från en bra träff når våra öron. Min första sikahjort är ett faktum och jag har fortfarande ingen aning om vad den har på huvudet, men jag litar på Normans iakttagelse.

”it´s a god damn pricket!” Vi väntar i 20 minuter och går därefter de 200 meterna till skottplatsen när Norman plötsligt utropar: ”it´s a god damn pricket!”. En ”pricket” är uppenbarligen en spetshjort, och det var inte vad Norman hade hoppats på. Jag blev dock inte på något sätt besviken utan var mer än nöjd med hur allt hade förflutit och att jag nu hade skjutit min första sikahjort, efter endast en timmes jakt i Irland. Det var en bra start! Vi såg inte mer den morgonen, och Norman försäkrade mig om att vi troligtvis skulle hitta en stor kapital hjort nästa gång. Det skulle visa sig att Norman höll sitt ord och det skulle till och med ske nästa morgon! Efter en god natt på puben med akustisk irländsk/keltisk musik från de lokala musikanterna var vi åter redo för det irländska höglandet, som nu var vackrare än någonsin. Denna morgon var det helt molnfritt och för en gångs skull kunde vi använda vår optik

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE med full effekt. Vi hann inte gå långt innan vi såg den första klungan med sikahjortar uppe i terrängen. De är cirka två kilometer bort och det är svår terräng och många höjdmeter som ska besegras. Klungan består av 12-14 djur. Vi antar att det finns några hjortar och beslutar oss för att gå efter dem.

Klunga i kikarsiktet Efter någon halvtimmes relativt svår vandring i det småkuperade låglandet, där vi flera gånger var i kontakt med sika, är vi framme vid foten av en sluttning bestående av tät vegetation och stenmassor som rasat ner. Senast vi såg djuren var de 200300 meter ovanför där vi var nu så förhoppningsvis skulle vi finna dem i kikaren snart igen och den avslutande pyrschen kunde sättas in. Det visade sig dock inte vara nödvändigt då både Norman och jag hittar klungan i handkikaren samtidigt och på samma ställe som för en halvtimme sedan! Vi kastar oss ner och Norman gör bössan redo samtidigt som jag tog täckning bakom en stor sten. Jag hittar en någorlunda skjutposition halvliggandes uppe på den stora stenen framför mig. Klungan av sika är 30-35 grader ovanför oss och avståndet är 320 meter. Norman har 10 gånger förstoring på sin handkikare och jag har 20 gånger på mitt kikarsikte när vi försöker enas om hur många hjortar det är i gruppen och vilken vi ska skjuta. Jag har bara haft öga för en av hjortarna som i kropp, hals och inte minst vad gäller trofé var väsentligt större än de tre andra hjortarna i gruppen. Efter 30 sekunders förvirring gällande vilken hjort vi tittade på blev vi eniga igen. Vi började förflytta oss uppför backen. Jag lyssnade inte längre på Norman som hade tappat hjorten ur sikte när de flyttade på sig utan koncentrerade mig till 100 procent på att följa det djur jag hade tagit sikte på och väntade på att den för ett ögonblick skulle stå stilla med bredsidan emot mig. Jag är medveten om att vinkeln fortfarande är 30-35 grader uppåt men avståndet är omöjligt att säga

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

77


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE

när de rör sig och när Norman dessutom inte kan hitta dem i sin handkikare. Hjorten, som jag inte har släppt med blicken, stannar äntligen upp för en millisekund med bredsidan mot mig då den tittar ner efter resten av gruppen. Jag ställer det ballistiska tornet från 200 till 250 meter på grund av vinkeln och då jag nu bedömer avståndet till att vara mer än 400 meter. Min skottposition är efter förhållandena helt okej med en stadig anläggning med bipod-en på en stor sten och med min egen kikare placerad under baksidan av skaftet vilket ger solid stöttning. Utan att tveka, även om Norman har viskat ”vänta” ett par gånger, låter jag skottet gå med en bra känsla, trots att både avstånd och förhållanden är utmanande. Norman upptäcker snabbt att jag inte har träffat hjorten och ber mig repetera skottet. Jag greppar vapnet

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

snabbt och hittar klungan som är i full flykt uppför stigningen, men jag lyckas inte lokalisera hjorten som jag nyss sköt mot! SKIT MED! Det var troligtvis drömhjorten som jag just hade låtit passera. Vi ser hur klungan försvinner över horisonten och vi lutar oss tillbaka med en riktigt dålig smak i munnen. Norman är inte arg, men oförstående över att jag släppte kulan som jag gjorde, som han påstår, i ett ögonblick när den var på väg uppåt och med rumpan i min riktning. Jag måste snabbt försvara mig med att hjorten jag sköt mot stod med bredsidan emot och tittade nerför sluttningen. Ännu en gång är vi förvirrade båda två och när vi försöker bli eniga om vart djuret stod så kan jag snabbt konstatera att Norman inte har tittat på den hjort som jag sköt på. När jag genom mitt kikarsikte försöker hitta ett kännetecken vid stället där hjorten stod ser jag en hastig rörelse av något som liknar ett framben, eller möjligtvis ett horn. Jag gör mig klar för skott och efter några få sekunder ser jag huvudet WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


JAKT IRLANDS SVARTA SPÖKE på hjorten som ligger och vippar upp och ner mycket försiktigt. Utan att involvera Norman i det jag just har bevittnat får jag en ny kula i loppet och jag kan nu se tillräckligt mycket av kroppen för att sätta en kula där hals- och bröstparti möts. Det är nu några minuter sedan det första skottet föll och förvirringen från Normans håll är total. Jag ser att hjorten ligger stilla och kan med ett stort leende berätta för Norman att hjorten ligger där! Han tror inte på mig och eftersom hjorten inte längre har huvudet uppe kan jag inte heller visa honom i kikaren.

Mödan värt Jag lyckas överbevisa Norman om att den mycket tunga klättringen var mödan värt nu när det ligger en riktigt fin hjort och väntar på oss. Norman har ingen aning om vad vi går till mötes och när vi en stund senare hittar den mest symmetriska åttataggaren till höglandshjort vi har skådat så jublar vi som två små pojkar som just har fått nya cyklar. I nästan en timme sitter vi och suger i oss upplevelsen i sällskap med den formidabla utsikten uppe på höjden. Efter att ha tagit de obligatoriska trofébilderna slänger vi upp hjortdjuret på Normans rygg och han bär det nerför lutningen. Därefter tar jag över och bär bytet den sista vägen fram till bilen där vi tar några sista bilder tillsammans med min jaktkompis Christian som ungefär samtidigt som vi lyckades fälla en åttataggare bara några kilometer bort. Vi lastade på dem snabbt och satte full fart mot puben för att få oss några stora, kalla Guinness! När det var dags att summera de fyra dagarna hade jag skjutit fem hjortar, Christan fyra och vår kompis Peter hade skjutit tre. De flesta var ”prickets”, det vanligaste bytet här eftersom de smakar gott och eftersom de inte är lika svåröverlistade som de gamla drömlika ”svarta spökena”.

80

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

81


PRO HUNTER DOG KEEPER KLÄDER FÖR HUNDFÖRARE MED KRAV

Som hundförare så behöver man kläder som håller för hård användning. Därför tillverkas Dog Keeper av ett svenskt mjukt tyg som är extremt starkt. För att få bra kamouflage mot djuren och samtidigt var synlig för jaktkamraterna används en kombination av Mossy Oak® New Break-up och Mossy Oak® Blaze. Givetvis finns GORE-TEX® som skyddar mot regn och kalla nordanvindar. 5 års garanti.

Finns hos stora återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Pro Hunter Dog Keeper jacka Populär hundförarjacka i slitstarkt svenskt material. Ventilationsöppningar under ärmarna, två frontfickor, dubbla radiofickor, värmefickor och en stor ryggficka. Storlek 48-58. Pris 5695:-

Pro Hunter Dog Keeper byxor Hundförarbyxa med superfin passform, extra starkt yttertyg och GORE-TEX®. Stora snedställda benfickor, ventilationsöppningar på benen, åtstramning under knä, remmar nertill, patronhållare, delbar benficka, knappar för hängsle. Storlek 48-58, 50-56/31”. Pris 3995:-

Dog keeper Light GTX 10” Superlätt hundförarkänga i starkt Cordura. GORE-TEX® foder som gör kängan 100% vattentät. Behöver inte smörjas eller fettas in som läderkängor. Mjuk sula med bra grepp. Anatomisk innersula. Storlek 5-17. Pris 2495:-

harkila.com


INREDNING UNIK MÖBEL LOCKAR MÅNGA JÄGARE TEXT: MAGNUS SKOGLUND FOTO: WWW.CRUEDODESIGN.COM

84

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Unik m må

WWW.VILDMARKEN.SE


möbel lockar många jägare Genom att ta hand om skinnet efter jakten ger Cuero Design sina kunder chansen att bli ägare till unika och personliga möbler.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85


– VI TYCKTE DET VAR SYND ATT KASTA BORT DET OCH ISTÄLLET GARVAR VI SKINNET OCH GÖR EN FÅTÖLJ ELLER PALL AV DET, säger Nils

Kjerstadius som är VD och ägare på Cuero Design. När Cuero Design öppnade ett kontor i Falköping gjorde slumpens, och jaktens, skördar att företaget kom in på nya designvägar. Jakt är populärt i området och efter att ha följt med ute i skogen fick han ta hand om en hare. Han berättar att när han hade flått och styckat haren så frågade han jägarna vad de brukade göra med skinnet och fick till svar att de brukade kasta bort det. Nils tycker att det är kul med garvning och han fick snart en idé. – Vi kom på idén att jägarna kan skicka in skinnet till oss. Vi garvar sedan skinnet och gör en fåtölj av det, berättar han.

Rönt stort intresse Deras populära fladdermusfåtöljer kom först till när Lars Kjerstadius upptäckte en klassisk, argentinsk design. Han var en stor beundrare och lade tio år på att slipa ytterligare på dess stil och komfort. Och nu har modellen tagit ytterligare ett steg. Älgskinnsfåtöljerna har rönt stort intresse sedan de introducerades under fjolåret. – Det är jättemånga jägare som har intresseanmält sig, säger Nils som gläder sig åt den goda responsen. Vill man bli ägare till en fåtölj så går man in på hemsidan och anmäler sig innan det tänkta bytet är skjutet. Detta eftersom att det är viktigt att agera snabbt för att bland annat få igång garvningsprocessen så snabbt som möjligt. – När man väl har skjutit en älg eller ett dov så gäller det att veta hur man ska göra snabbt, säger Nils och berättar att alla som anmäler sig får hem en broschyr med all information man behöver. Sortimentet utökas nu ytterligare och snart tar de även emot rådjur och dovhjort. Dessa kan man dock inte göra lika stora möbler av. – De är mindre så de räcker inte till en stor fåtölj, säger Nils Kjerstadius. Och fortsätter: – Vi måste därför göra lite mindre och skapar exempelvis pallar.

86

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Nils Kjerstadius

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


INREDNING UNIK MÖBEL LOCKAR MÅNGA JÄGARE

88

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

89


Håller i flera generationer Fladdermusfåtöljerna är stora och läder kostar per kilo. Men de relativt höga priserna kompenseras av god kvalitet och generösa garantier. – De har livstidsgaranti och är tillverkade att hålla i flera generationer. Detta gäller dock inte sömmarna. Ifall de går upp så får man lämna in dem till någon sadelmakare eller till oss så fixar vi det, säger Nils Kjerstadius som hoppas träffa många nya intressenter under våren. – Vi kommer bland annat vara på plats på Tullgarn, avslutar han. Fotnot: Vill ni inte vänta till Swedish Game Fair så kan ni redan nu inspireras av de unika produkterna på deras hemsida. Intresseanmälan kan ni göra genom att klicka in på www.cuerodesign.com.

90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


92

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

93


Med WeHunt har hela jaktlaget full kontroll


För en enklare, säkrare och roligare jakt

ENKEL ADMINISTRATION FÖR HELA JAKTLAGET Använd WeHunt för att skapa snygga och översiktliga kartor med gränser och kartnålar och skriv ut direkt från appen. Se jakttabell, väder och kalender.

SÄKRARE JAKT Positionering av skyttar, drev och hundar. Avståndsringar från din position med osäkra skjutriktningar för höjd säkerhet. Ansvars- och olycksfallsförsäkring ingår.

ROLIGARE UPPLEVELSER Inbyggd chatt med push-to-talk gör kommunikationen enkel. Använd vittringsindikatorn för att planera ansmygning. Dela bilder från åtelkameror. Jaktrapporter visar observerat och påskjutet vilt.

112 000 ANVÄNDARE // 96 000 JAKTLAG // 100 000 JAKTER


PRYLTIPS

Bradley rökskåp

Rökentusiaster som önskar ännu b att uppskatta det senaste tillskottet kontroll av temperatur, tillagningstid 108 liter. Fronten är lackerad i ett u riktig rostfri plåt. Skåpen är isolerad försett med Bradleys automatiska bri

WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

Viltmotiv: Dalripa Stilrent svartvitt motiv med en vacker dalripa (Lagopus lagopus) med ett djup av snötäckta berg och ännu en vit ripa i snödräkt.

WWW.VILTMOTIV.SE

96

199 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE

5 79


p

Digitalt

bättre kontroll över rökprocessen kommer verkligen t i Bradleys sortiment. Med digital programmering för d och separat kontroll av röktiden. Skåpet rymmer hela utförande likt borstad rostfritt stål medan insidan är i d precis som övriga modeller av Bradley´s. Rökskåpet ikettmatning.

90 KR

5etta inskjutningsstöd Robust, stabilt och prisvärt inskjutningsstöd i metall som gör det lättare att skjuta in bössan eller använda som vapenvårdsställ. Stödet är lätt att montera, de har steglös höjdjustering både fram och bak. Rekylstoppet bak kan lätt tas av och på samt en formbar frontsäck.

WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

449 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


PRYLTIPS

Tormek T-4 Bushcraft Proffsslipa dina knivar och yxor och gör dem redo för jakt och friluftsliv. Slipmaskinen är mångsidig och enkel att lära sig, du bestämmer själv vinkel och anpassar enkelt slipningen efter vad du ska använda ditt verktyg till. Med Tormek T-4 Bushcraft kan du slipa en mängd olika friluftsknivar, jaktknivar, fiskeknivar och yxor. Slipmaskinen är utrustad med Tormeks Originalslipsten som möjliggör två slipegenskaper i en och samma skiva.

WWW.TORMEK.SE

98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


TEST PÅGÅR!

Missa inte vår recension i nästa nummer av Magasin Vildmarken!

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


PRYLTIPS

Zeiss Victory RF 8x42 Med nya Zeiss RF 8x42 behöver du inte längre kompromissa när det kommer till kikare och avståndsmätare. Denna kikare har utmärkt optik precis som alltid när det kommer till Victory-serien. Men här har du dessutom en snabb och exakt avståndsmätare, Ballistic information system II samt Bluetooth-anslutning. Detta är därmed en produkt för jägare och skyttar som vill kunna skjuta säkra skott på långa avstånd. Kikaren beräknar kulabanan efter rådande omständigheter som temperatur, vinkel, avstånd etc, så att du träffar där du tänkt dig, varje gång. • • • • • • • •

Fluoridglas T* flerlagerbehandlade linser för maximalt ljusgenomsläpp HT Högtransmissionsglas LotuTec ytbehandling som gör kikaren vatten- och dammavstötande Vattentät och imtät Sensorer för temperatur, lufttryck och vinkel Mätavstånd upp till 2300 meter Zeiss Hunting App. Synkas med Bluetooth

WWW.CYBERPHOTO.SE 100

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29 895 KR WWW.VILDMARKEN.SE


Viltpulka En viltpulka av utmärkt storlek för småvilt. Storleken är lämpad för de flesta bagageutrymmen men ryms dessutom att sätta direkt i din Heck Pack bak på bilen.

WWW.Z-AIM.COM

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

799 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

101


PRYLTIPS

Spec • • • • • • • • • •

102

Total längd: ca 22 cm Bladlängd: ca 10 cm Bladtjocklek: ca 3,8 mm Vikt: 170 gr Stål: Rostfritt Sandvik 14C28N Hårdhet: 58-59 HRC Slipning: Flatslipning (Full flat) Skaft/Handtag: Svart linne micarta Fodral/hölster: 3 mm vegetabiliskt garvat läder Varumärke: Casström

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Casström No.10 Swedish Forest Knife Svenska Casström har efter många års erfarenhet i knivbranschen börjat utveckla egna knivar. En av dessa är den svarta No.10 Swedish Forest Knife. En kraftig kniv som är byggd för mångsidig användning. Vi på Magasin Vildmarken har en förkärlek till svensktillverkade knivar. Casströms knivmodeller bygger i grunden på den skandinaviska knivtraditionen men med modifikationer och modernisering utifrån feedback från deras användare och tester. De strävar kontinuerligt efter att producera innovativa, väl hantverksmässigt tillverkade och högpresterande verktyg. Denna kraftiga kniv är byggd för mångsidig användning i jakt eller allmänt bruk i skogen. No.10:s blad är cirka 10 cm långt och tillverkat i 3,5 mm tjockt svenskt 14C28N Sandvik rostfritt stål (58-59 HRC). Kniven finns i två olika slipningar, två olika stål och hela fem olika skaft. Kniven är slipad med en hel platt slipning så kallad "full flat grind" och har en sidenmatt finish. Denna slipning gör att kniven går lättare att skära med i kött och mat i relation till varianterna med "skandinavisk slipning". Eggen blir dock lite mer utsatt vid riktigt hård användning, exempelvis vid så kallad "batoning" (exempelvis vedklyvning) eftersom bladet är tunnare just bakom eggen och skär snarare än klyver till skillnad från de versioner med skandinavisk slipning. Denna variant passar därför mycket bra om kniven främst skall användas till jakt, fiske och matberedning i skogen. Detta stål i kombination med slipningen gör dessa knivar mycket lätta att skära med, effektiva för allsidigt bruk samt bevarar skärpan väl men är ändå mycket lätt att få vassa. Skaftet är tillverkat i kraftig svart micarta (epoxylaminerad linneväv) ett material som är mycket starkt, helt väderbeständigt och vattentätt. Hitta din nya favoritkniv på länken nedan.

WWW.CASSTROM.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

103


PRYLTIPS T.S.G MYNNINGSBROMS

MYNNINGSBROMS MED UNIK DESIGN

För en tid sedan dök det upp en bild i Instagram-flödet som fångade redaktionens intresse. Det var en prototyp av en ny mynningsbroms från svenska T.S.G. Äntligen har den nått marknaden. T.S.G SWEDEN STÅR BAKOM MÅNGA SMARTA TILLBEHÖR FÖR JÄGARE OCH SPORTSKYTTAR.

Skjutstöd och ljuddämparskydd för att nämna några, men går nu in på hårdvara – och de gör det verkligen med stil. Den mycket läckert utformade mynningsbromsen är tillverkad i svartanodiserad aluminium 7075 och tillverkas med gängorna M14x1, M15x1 och M18x1 och utlovar att klara kalibrar upp till 9,3. Mynningsbroms är ett bra alternativ för dig som vill minimera vapnets rekyl utan. Att skjuta med en mynningsbroms ger ungefär samma rekylminskning som en ljuddämpare och det ger helt enkelt ett bekvämare skytte och motverkar pipresning vid skott. Fördelen med broms är att du kan skjuta betydligt fler skott jämfört med en ljuddämpare som behöver svalna mellan skottserierna, och personligen uppskattar jag

104

JAKT, FISKE & OUTDOOR

bromsens nätta format som varken tillför märkbar vikt (endast 20 gram) eller längd på pipan. En del av vapnets rekyl kommer från de krutgaser som strömmar ut när kulan har lämnat loppet, eftersom trycket är högt strömmar de ut i hög hastighet och ger ett relativt stort tillskott till rekylen. Mynningsbromsen som monteras vid mynningen på pipan för att avleda en del av krutgaserna åt sidorna. T.S.G:s mynningsbroms är designad och tillverkad i förstahand till jägare och sportskyttar som värderar funktion lika mycket som design. Bromsen har en längd på 60 mm och en diameter på 22 mm, den är licensfri och kräver inga ingrepp på ditt vapen sålänge pipan är gängad. Du hittar den på www.tsgsweden.se

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

105


PRYLTIPS

106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Bokstavligt heta nyheter från Härkila Vi har sett många värmevästar som dykt upp på marknaden de senaste åren. På årets IWA-mässa presenterar det svenskgrundade företaget Härkila nästa nivå inom uppladdningsbara värmeplagg. Härkilas nya HEAT Control-teknik använder ett tunt värmemembran för att värma din kropp säkert och effektivt för maximal komfort och prestanda. Härkilas HEAT Controlmembranet säkerställer att värmen fördelas mycket jämnt och effektivt samtidigt som det låter klädesplagget vara extremt flexibla och hållbara. HEAT Control-tekniken är responsiv och går in i viloläge när måltemperaturen uppnås och startar automatiskt värme igen när kroppstemperaturen sjunker under måltemperaturen. De nya plaggen som är utrustade med HEAT Control kan drivas av en vanlig powerbank och värmenivån kan styras direkt via strömbrytaren på produkten eller genom den nyutvecklade Härkila HEAT Control-appen i din smartphone, vilket gör det möjligt för användaren att justera temperaturen med enstaka grader och ger maximal kontroll. De nya plaggen når preliminärt de svenska butikerna i augusti.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


SKÅNEJAKT SKÅNEJAKT Jaktbutiken som Jaktbutiken som gör natt till dag gör natt till dag

Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz! Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz!

Digitala nattsikten samt digitala kikare. Digitala nattsikten samt digitala kikare.

Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare. 10 års garanti på allt! Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare.

Besök oss på 10 års garanti på allt! Tågarpsvägen Besök oss på 241, 268 75 Tågarp 0418-503 90 Tågarpsvägen 241, 268 75 Tågarp www.skanejakt.se 0418-503 90 www.facebook.com/skanejakt www.skanejakt.se instagram #grisalskarna www.facebook.com/skanejakt instagram #grisalskarna


GRS Hunter GRS gevärskolvar ger dig en lenare rekyl, bättre stöd och anläggning.

Garanterat

GRS Sporter

Kolvarna finns i fyra modeller, sex färger och till de flesta standardvapen.

Välj just din modell på vår hemsida www.nordik.se

www.nordik.se GRS distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se

Nextorch My Star

-Justerbart fokus -550lm -Inbyggt uppladdningsbart batteri på 3000mAh -Bekvämt huvudband

Nextorch P5G

-Max 800 lumens -Byt mellan vitt och grönt ljus med ett enkelt reglage -Uppladdningsbart 18650 batteri -Fäste för vapenmontering

www.nordik.se WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Nextorch distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se

109


PRYLTIPS LUMINOX SCOTT CASSELL DEEP DIVE 1553 FOTO: STAFFAN JOHANSSON

Se filmklipp

110

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Luminox Scott Cassell Deep Dive XS.1553 Scott Cassell är en amerikansk polis och dykare som tillsammans med schweiziska Luminox tagit fram den ultimata dykarklockan. Klockans hölje är tillverkad av Carbonox+, som är en blandning av långa kolfibersträngar och andra material. Detta blir mycket starkare än vanlig kolfiber och ger dig extremt slitstarkt, låg vikt, icke vattenabsorberande och dessutom ett snyggt mönster. Luminox är ett världsberömt klockföretag som har de amerikanska Navy Seals som främsta användare. Lumonix är uppdelat i fyra kategorier SEA, AIR, LAND samt SPACE. Luminox unika ljusteknik gör att klockorna lyser 24/7 i 25 år, oavsett förhållanden, jämfört med de flesta andra klockor använder självlysande färg som måste laddas upp av en ljuskälla och bleknar mycket snabbt. Runt om i världen är dessa schweiziskt tillverkade klockor välanvända bland elitstyrkor, friluftsmänniskor, dykare, jägare och äventyrare. Svensk grossist är Fondprodukter AB och du hittar din närmaste återförsäljare på deras hemsida.

WWW.FONDPRODUKTER.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

7 995 KR

JAKT, FISKE & OUTDOOR

111


PRYLTIPS LUMINOX SCOTT CASSELL DEEP DIVE 1553

Spec • • • • • • • • • • • •

112

Datumvisning Urverksteknologi: Quartz Diameter: 45.00 mm Material: CARBONOX™ Bezel: uni-directional rotating Bakstycke: Stainless Steel Screw-in Krona: Steel screw down Vattentålighet: 300 m Glasmaterial: Safirglas Armband: gummi Höjd: 15 mm Vikt: 91g

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


HÄRKILA

VECTOR&NORSE KLÄDER SOM UPPFYLLER KRAVEN FRÅN DEN RÖRLIGE JÄGAREN

Vector jacka Storlek 46-62. Pris 4.495:-

Vector byxor Storlek 46-60/ 33”, 48-54/31”, 48-54/35”. Pris 3.495:-

NYHET

Norse jacka Lätt och tyst jacka med 100 % vatten och vindtätt GORE-TEX®-membran. Ventilationsöppning under armarna och justerbar i nederkant och ärmslut. Radiofickor på båda sidor med antennutgång. Huvan kan stoppas in i kragen. Storlek 46-58. Pris 5.495:-

NYHET

Norse byxor Lätta och tysta byxor med 100 % vatten- och vindtätt GORE-TEX®membran. Praktiska sid- och benfickor med vattenavvisande dragkedjor. Justerbar vidd i knävecken för extra rörelsefrihet och CORDURA®-förstärkta snölås nedtill. Storlek 46-58. Pris 4.295:-

Rörliga jägare som t.ex. hundförare ställer stora krav på sina jaktkläder. Kläderna skall vara lätta och tysta. Tyget skall andas och släppa ut svett när man är aktiv. Man skall kunna reglera kroppstemperaturen genom extra ventilationsöppningar under armar och bak på benen. Kläderna skall stoppa kall vind och de skall även stå emot en hel dags ösregn. Funktionella detaljer som snölås, knäåtstramning, ammunitionshållare och gummerat midjeband brukar den erfarne jägaren vilja ha. Har du dessa krav på dina jaktkläder så kontakta din jaktbutik för att se Vector/Norse från Härkila. Både byxan och jackan finns i många olika storlekar.

harkila.com Finns hos stora återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Aimpoint® Micro H-2

NYHET!

THE DRIVEN hunt KIT Oavsett om du jagar i extrema väderförhållanden, i extremt tuffa miljöer och även med de grövsta kalibrerna, Micro H-2 är antagligen det enda siktet i sin storlek som klarar av dessa påfrestningar. Detta sikte kan monteras på de flesta vapentyper. 5 års konstant användning på ett batteri, en vikt under 100 g, 10 års garanti och en punkt som är tydlig samt ger extremt bra precisionskänsla, har gjort Micro H-2 till Aimpoints mest populära sikte efter lanseringen 2015. I år lanseras The Driven Hunt Kit där en ny version av Micro H-2 ingår.

The Driven Hunt Kit består av: • Aimpoint ® Micro H-2, 2 MOA orange cerakote serien • Aimpoint keps • Aimpoint vapenrem • Aimpoint slutstycksgummiknopp • Wild Boar Fever 8 DVD The Driven Hunt Kit är dock tillgänglig endast i en begränsad upplaga. Med varje sikte följer ett certifikat med ett specifikt editionsnummer, 1- 2000. Kontakta din närmsta återförsäljare för information om tillgänglighet.

Siktet som klarar de mest extrema förhållanden.

/aimpointab

/aimpointeurope

/aimpointchannel

www.aimpoint.se M02872


NEW KR AF T FORCE

OPTIMERAT SEETEX®-MEMBRAN. EXTRA SLITSTARKT RIBSTOPMATERIAL. FÖRSTÄRKTA INFÄLLNINGAR. EXTRA STORA PATRONFICKOR. AVTAGBAR HUVA. RYGGFICKA. MED BRA JAKTKLÄDER ÄR TÄTA BUSKSNÅR INGEN UTMANING. Kraft Force har utvecklats med tanke på jakt där du tar dig fram i tät och oframkomlig vegetation. Kraft Force är tillverkat i ett extra starkt ribstopmaterial och utrustat med vind- och vattentätt SEETEX®-membran som andas. Så att du inte behöver oroa dig för slitstyrkan Kraft force jacka Shaded olive / Stl. 48-60

Kraft force byxor Shaded olive / Stl. 48-60

KR. 2.095,- KR. 1.395,-

S E E L A N D.C O M – H I T TA N Ä R M A ST E ÅT E R FÖ R S Ä L JA R E


Naturalis är en modern ammunition med extremt hög restvikt. Allt för minimal köttförstöring och perfekt ”Knock Down-effekt”. Naturalis-kulan finns också att köpa för handladdning.


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA TEXT & FOTO: JOAKIM NORDLUND

Harjakt i fortens skugga De mytomspunna och hemliga gamla forten har omgett garnisonsstaden i hundra år. Det var här bland Bodens gamla militärfort som Tommy Robén lekte som barn. Numera återvänder han istället hit för att jaga hare.

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA SÄGER MAN BODEN till en svensk man så har väldigt många minnen från lumpartiden. Under stora delar av 1900-talet var Boden garnisonsstaden med stort G och de flesta män fick tillbringa cirka ett år där, vare sig de ville eller ej. I dag har den allmänna värnplikten försvunnit men Boden som garnisonsstad lever alltjämt och terrängen runt staden bjuder inte bara på militära minnesmärken utan också på spännande jakt.

Mystiken och hemlighetsmakeriet var stort kring de olika försvarsanläggningarna. Under lång tid var det också fotoförbud inom stora delar av området. Det som kittlade unga grabbars fantasi allra mest var förmodligen de militära fort som finns insprängda i bergen runt staden. I direkt anslutning till staden finns Rödbergsfortet, Gammelängsfortet och Svedjefortet. Deras funktion ansågs ha spelat ut sin rätt så i dag minner de bara om kalla krigets dagar när fienden från öster skulle stoppas – till varje pris. Tommy Robén kommer från den yngre generationen där värnplikten mer eller mindre var frivillig men hans föräldrahem låg bara en knapp kilometer från Svedjefortet och han känner därför skogarna runt Bodens fästning som sin egen byxficka. Vid Svedjefortet lekte han som barn och det är också i fortets närhet som han och beagletiken Greta jagar. Den här vackra vinterdagen går vi runt Gammelängsfortet. Kring en cementbunker går flera harspår men det är näst intill omöjligt att avgöra om de är färska eller inte. – Alldeles här hittade vi en trälucka mitt på en stenhäll och den öppnade vi och sedan var det en stege ned och där nere var en järnväg som försvann in i berget. Jag var väl i 13-årsåldern då och det blev mitt och mina kompisars tillhåll till dess att försvaret upptäckte det, berättar Tommy och ler vid minnet. Samtidigt som snön vräkte ned i södra Sverige under november månad så

120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Den här dagen hade den gamla dubbelpipiga Husqvarnan bytts ut mot sliten Winc

WWW.VILDMARKEN.SE


fa

JOBBA MED FRAMTIDENS

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Yrkeshögskoleutbildning

Fiske- och Jaktguide

Följ oss på:

chester. Men om det var det som bidrog till jaktlyckan är tveksamt.

forshagaakademin.se


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA

122

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

123


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA

Samtidigt som det vräkte ned snö i syd- och mellansverige så snöade det knappt alls högst upp i norr. Men några dagar in i december kom äntligen spårsnön som Tommy Robén och hans tvååriga beagletik Greta väntat på.

124

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Mmm! Lite färsk

WWW.VILDMARKEN.SE


föll knappt en enda flinga högst upp i norr. Det gjorde tillvaron mycket svår för samtliga jägare i norr som bedriver jakt med drivande hundar. Där är vittringen från färska spår är A och O för ett lyckat drev. – Samtidigt är det ju positivt att det inte rasar ned alltför mycket snö eftersom en beagle är så pass liten. Men spårsnö vill vi definitivt ha, säger Tommy. Till sist kom också spårsnön och några dagar senare när Tommy ringde och föreslog harjakt var jag inte sen att nappa. Säcken packades och vi träffades i utkanten av norra Svartbyn i Boden. Tommy och hans pappa Jörgen Robén hade redan varit ute en sväng samma morgon för att spåra av området och de hade hittat två färska harspår. – Kom med och titta, sa Tommy Robén när jag precis hade parkerat bilen. Sedan gick vi längs en liten väg för att till sist stanna vid ett spår. – Det här gör en harjägare näst intill tårögd. Här har haren kommit. Sedan har den stannat för att till sist göra ett tre meter långt avhopp, säger han och visar med handen. När tvååriga beagletiken Greta kom fram till spåret började svansen gå som en liten pejl och sekunderna senare försvann hon in i skogen. Oturen såg ändå ut att grina oss i ansiktet för trots att hon reste haren och drev den slutade allt i ett tapp. Modstulen gick Tommy och vi andra vidare och nästa gång släppte han henne en halv kilometer bort, på det andra spåret, men av någon anledning uppträdde hon en smula vilset och jag såg i Tommys ansikte att detta inte var vad han önskade av sin hund. Men så försvann hon och tio minuter senare hade hon på nytt tagit upp en hare. – Nu låter det bättre. Hon skallar bättre, säger han.

harlever värmer gott i en kall beaglemage.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

Greta drev nu för fullt och först hade haren sprungit en kilometer rakt från oss men då, äntligen, buktade den och av allt att döma hade den hunden cirka två minuter efter sig. Alla som jagat med drivande hund vet att väntan ofta kan vara fylld med spänning. Det här var inget undantag. JAKT, FISKE & OUTDOOR

125


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA

Medan Jörgen stod på pass en halv kilometer bort ställde vi oss i en björkridå mellan två öppna fält, precis där haren tidigare hade passerat. Men det såg ut som om den skulle lura oss för precis innan haren skulle komma fram till oss så vände den och vi stod där med varsin lång näsa. – Skit med. Kan den ha hört oss? säger Tommy för att sedan svara sig själv: – Men hur. Vi stod ju helt stilla. Vi var helt tysta. Den lilla beaglen vägrade dock att ge upp och hon satte successivt mer och mer press på haren. Tommy nickade, glad över att ha en hund som gjorde jobbet. – Nu har hon ett flertonigt skall. De gångerna jag hört det brukar det handla om en stor hare, säger han. Nu hade Tommys pappa också anslutit och haren hade än en gång buktat. Den var nu på nytt på väg mot vårt håll. Tre män stod stilla, på helspänn – två med hagelbössor i händerna och den tredje med en Nikon D3s i näven.

126

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Det var då det skulle visa sig vem som hade mest rutin, det gick nämligen blixtsnabbt när haren väl kom. Först sköt Tommy och sedan Jörgen. Det var bara jag som aldrig kom till skott men det gjorde mindre för 30 meter framför oss låg en fin vit vinterhare och kort efter att vi kommit fram så anlände en trött men lycklig harhund. – Bra Greta, fin gumma. Du fick kissen, säger Tommy och klappar om sin hund. Efter mer än tre veckor utan snö kom alltså spårsnön och Gretas 21:a hare var ett faktum. När haren var passad väntade en stunds vila och på väg mot eldplatsen kunde man höra automateld från någon av Rödbergets skjutbanor. Garnisonsstaden Boden lever. Den militära aktiviteten runt forten har dock avtagit. Där kan i dag unga jägare som Tommy Robén istället glädjas över fina jakttillfällen.

WWW.VILDMARKEN.SE


Som den tjej Greta är så smakade hon lite försiktigt på den hare som hon jagat i över en timme.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

127


JAKT HARJAKT I FORTENS SKUGGA

Fakta Bodens fästning Bodens fästning anlades som spärr mot fientliga angrepp och stöd för arméstyrkoma i norr. Den anlades mellan åren 1900-1916 och bestod av fem fort med kompletterande flankeringsbatterier. Forten, avsedda att samverka, var grupperade som en gördelfästning runt staden. Bodens fästning kallades också "Låset i norr” och det är en tung fästning anlagd på och i ett flertal berg runt staden. Fästningen har fungerat som en strategisk försvarsställning och skyddad förrådsplats. Främsta syftet var att avskräcka Ryssland och Sovjetunionen från invasion över land från finska fastlandet samt i någon mån mot anfall över Bottenviken. Bodens fästnings storlek, komplexitet och slagstyrka gör att den saknar motsvarighet i Norden. Fästningen bestod av: • Fem tunga bergfort och tre mindre fortifikationer, så kallade fästen, samt enskilda artilleribatterier. Dessa var placerade i en ring runt Bodens stad. • Mellan de fem tunga bergforten och de tre fästena fanns en mängd infanteriskansar, stridsvagnshinder och kanonvärn för skydd av forten och försvåra inträngning genom befästningsringen. • På bergstoppar har luftvärnsbatterier funnits. I fästningsringen fanns stridsledningscentraler för bland annat flygvapnet. Det fanns också stora underjordsförråd för ammunition och drivmedel inne i fästningen samt ett mindre flygfält för främst pansarvärnshelikoptrar.

128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


”Smälls anisolja är lika självklar vid smyg- och vakjakten som kikaren” Fredrik Boija @alltidpajakt

”Anisoljan funkar grymt bra när vi är ute och jagar och filmar. Blir fler skottsekvenser och bättre filmer” Albin Dahlström & Oscar Rattas Smålandsjägarna

Smygjägarens bästa vän… Vi på Smäll önskar dig skitjakt! www.smell.nu


Sätt en personlig prägel på ditt hem med viltmotiv.se!

www.ph-jagt.dk

www.facebook.dk/ phjagt Instagram: @phjagt Telefon: +45 26290958 Den första och den bästa fyrbenta teleskopbipoden är dansk och gjord av PH-Jagt! Vi har producerat och sålt vår bipod sedan 2008 och det viktigaste för oss har alltid varit: flexibilitet, stabilitet, kvalitet och ett bra pris!

,_.

+wv,1.D;..... '-.IOO.j:,N VlOO\OVl 7-7'7'7'7' -, -, -, -, -,

Våra benstöd är 100% rostfria, väger nästan ingenting och är lätta att ha med sig. Den kan vara allt från 74 cm isärtagen, till 184 cm i bruk. Eget namn och logo kan läggas till på alla bipods. Pris från 500 kr. Se alla modeller, möjligheter och priser på vår hemsida.


ELEVREPORTAGE ÄLGJAKT I HASSELFORS TEXT & FOTO: PETRUS LESTANDER

Ha

Elevreportage i samarbete med ForshagaAkademin

132

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Älgjakt i Hasselfors Klockan var 05:00 när eleverna från andra och tredje året på ForshagaAkademin kom gåendes ner till viltpavaljongen där de sedan skulle sätta sig i bussarna för att åka den en och en halv timme långa färden till Hasselfors för att jaga älg.

HASSELFORS

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

133


ALLA VERKADE TRÖTTA MEN SPÄNDA på vad de här två dagarna skulle ge. Det sista lastades på bussarna och det kollades så att allting var med. Vi delades upp i skolans fyra minibussar och började vår resa mot Hasselfors. Musik sattes igång i bussarna och stämningen blev genast god. Vi kom fram till Svartå herrgård där vi hade samling – PM delades ut och jaktledaren Elsa tog ton där hon gick igenom dagens härligheter. Den första dagen stod det folkdrev på schemat och dagen efter väntade jakt med hund.

fortsatte kon och kalven förbi Tims pass och han fick ett fint läge på kalven. Ett välplacerat skott gjorde att kalven lade sig på plats.

Första såten sattes igång och långt inne i skogen på andra sidan hördes drevets tjoande. Det regnade lätt och drevet kom närmare. Ett skott bröt drevets tjoande. Två pass under mig så hade Tim från min klass skjutit sig en kalv. Det var en ko och kalv som kom till Tims pass i slutet av drevet. Älgarna kom sakta över hygget. Tim kände hur pulsen plötsligt ökade. Han säkrade av, kon reagerade starkt på det metalliska ljudet ifrån säkringen och stannade till. I det ögonblicket kunde inte Tim skjuta eftersom att älgarna stod inom förbjuden skjutriktning. Lite misstänksamma så

Ett tag efter att Tim fick skjuta sin kalv så kom det ett ensamt hondjur till Isak som han fick ett fint läge på. Med 80 meter fram till älgen så lät han skottet gå och älgen sprang 50 meter in i skogen och la sig efter ett fint lungskott. Såt ett var över och alla passkyttar och drevfolk samlades. Efter ett stunds ljugande om olika jakter så startade såt två.

134

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Nu satt drevfolket i första såten och vi som satt i första gick. I såt två hände det inte riktigt lika mycket som i första och när den var över så samlades alla igen för lunch. Det serverades en välsmakande pytt i panna som, den för skolan, välkände kocken Erik från trean hade gjort i förväg.

Efter lunch tog Elsa ton och samlade alla igen inför såt tre. Såten stod tom, däremot blev det en lyckad sista såt där båda Johanna från trean och Albin från tvåan WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

135


ELEVREPORTAGE fick skjuta sig en kalv. Johanna berättar hur hon blev utställd i en kraftledningsgata där hon ställde sig på en stor sten. Hon hade en liten skogsremsa framför sig och bredvid den kunde hon skymta en liten bit av en mosse. När drevet närmade sig hörde hon det knaka en bit in i skogen. Hon kände att något var på gång. Kon kom ut i kraftledningsgatan lite försiktigt och kollade bakom sig efter drevkedjan som sakta var på väg mot dem. Kalven kom ut strax efter kon och Johanna bestämde sig för att försöka få till ett bra skottläge på kalven. Det var i det ögonblicket som pulsen började komma. Kon och kalven stannade till och lyssnade efter drevet, kalven stannade i en lucka och Johanna fick ett säkert skottläge. Hon säkrade av och tog skottet. Kalven lade sig på plats Det var en skön känsla och en bra avslutning på en otroligt fin dag.

Senare på kvällen, när vi hade installerat oss på vårt vandrarhem, så hade vi en otroligt god och trevlig jaktmiddag som Erik Lindberg stod för. Efter middagen så tog Sam som var jaktledare för nästa dag tillfället i akt och gick igenom riktlinjerna för löshundsjakten.

Dag 2 Den andra dagen så var vår käre engelsman Sam Cutmore jaktledare. Dagens upplägg var enkelt, hundjakt. På förmiddagen var det, som är känt av alla älgjägare, tyst i skogen. Endast ljudet av fåglarnas kvitter hördes och en och annan hackspett som med sitt eviga hackande försökte störa tystnaden. Plötsligt mitt i allt detta så rapporterade Tim att det hade sprungit två tjurar, varav en var större, förbi hans pass. Lyckligtvis nog sprang de in i såten som vi senare skulle jaga på eftermiddagen. Något mer hände inte för passkyttarna under förmiddagen. Men vad gör det när man kan njuta av naturens skönhet? Såten var klar och jaktledaren avbröt såt ett för lunch. Under lunchen berättade Tim om de två tjurarna som sprang förbi hans pass. Det kom även fram att ena hundföraren hade sett ett ensamt hondjur i såten, men det var inte lovligt eftersom vi hade skjutit det hondjur som vi fått tilldelat dagen före.

Såt två började med förhoppningar om att få tag i de två tjurarna som hade gått in

136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

137


ELEVREPORTAGE ÄLGJAKT I HASSELFORS

tidigare ifrån såt ett. Hundförarna släppte sina hundar och såt två var igång. Precis i början på såten så började det braka i skogen över Isak. Ut kom en ko och kalv springandes snabbt över vägen in mot såten. Strax efter att Isak såg de där två älgarna så tog en klasskompis hund upp någonting och hon meddelade snabbt till passlinjen att vara beredda, men inget hände. När dagen var på väg att ta slut så brakade det plötsligt till framför Elsas pass. Ut kom det två tjurar på cirka 30 meters håll och de kom bara närmare och närmare. Elsa gjorde sig beredd. När hon äntligen fick läge på den ena älgen mellan två träd så visslade hon fast den och sköt ett säkert skott på älgen. Älgen vinglade till i skottet och det syntes tydligt att det hade tagit bra. Älgen slängde över och föll till marken just framför passet. Snabbt efter skottet så kom hunden Bamse fram till älgen där Elsa nu stod. Strax efter att jakten blivit avbruten så kom Ida, ägaren av hunden, fram till Elsa. Det spreds en glädje i luften mellan de två. Det är något visst när man skjuter för en hund, också när någon skjuter för ens egen hund. Alla samlades och mörkret kom. Jaktledaren tackade alla för en lyckad jakt. Jakten var klar för detta år. Tvåorna kan se fram emot nästa års jakt medan vi i trean får tacka och bocka Hasselfors för de två bra älgjakterna som vi har fått vara med om.

138

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

139


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda


JAKTFILM, SERIER OCH LIVESÄNDNINGAR VAR, NÄR OCH HUR MYCKET DU VILL FÖR 49:-/MÅN Bearplay är ett nytt och enkelt sätt att se på jakt- och fiskefilmer! Du streamar direkt till din dator, TV och naturligtvis till alla dina smarta enheter!

www.bearplay.se


JAKTIAOREBRO.SE

HANDLA TRYGGT OCH E

- BETALA MOT FAKTURA ELLER D

VI HAR ALLT DU KAN TÄNKAS BE - VÄLKOMMEN IN I BUTIKEN SÅ F


BLI MEDLEM I VÅR KUNDKLUBB OCH TA DEL AV EXKLUSIVA MEDLEMSERBJUDANDEN OCH INBJUDNINGAR TILL LOKALA EVENTS HOS OSS

E

ENKELT PÅ NÄTET

DELBETALA MED KLARNA

EHÖVA FÖR DITT JAKTÄVENTYR FÅR DU RÅD


MATLAGNING JIMMY STENING

JIMMY STENING

Jagar&Lagar 144

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Jimmy Stening:

Lufttorka din egen vildsvinsskinka – DEL TVÅ

Vildsvinsskinkan har hängt i en månader och den har tappat ca 4-5% av sin vikt, målet är cirka 11-12% på totalt 3-4 månader. Detta är faktiskt möjligt med en Dry Ager-mörningskyl som har ett unikt kylsystem som jobbar med att ta tillvara på vätskan som kondenseras från produkten - i detta fall vildsvinsskinkan. Detta innebär att Dry Agerskåpet jobbar med att frysa kondensvätskan och sedan jobba med temperatursvängar som frigör den frysta vätskan. Denna fukt har cirkulerat i skåpet genom en patenterad teknik, ”DX AIRREG®”, så ger den optimalt luftflöde, aktivt kolfilter och sterilisering. Men tillbaka till vildsvinsskinkan. Den ser fantastisk ut och jag ska till nästa månads nummer börja tranchera upp några bitar och smaka, då den hängt och lufttorkat i cirka tre månader och den totala processen har på gått sen start med insaltningen hela 5 månader. Jag har dessutom hängt in en vildsvinssadel i mitt mörningsskåp. Tanken är att hänga denna cirka 60 dagar - kanske längre. Så fortsättning följer! Klicka in på www.dry-ager.se för att läsa mer.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

145


Klassisk svensk husmanskost

Raggmunk med vildsvinsbacon Du behöver: Raggmunk • 8 st fasta potatisar • 4 dl mjölk • 1 ägg • 2 dl vetemjöl • 1 nypa salt • 1 nypa malen vitpeppar • 700 g simmat sidfläsk (vildsvin, gärna från en vintergris) • Smör till stekning Rårörda lingon • 3 dl lingon • 1 dl strösocker

Gör så här: 1. Skölj potatisen 2. Vispa ihop mjöl, salt, peppar och lite av mjölken till en jämn smet, vispa sedan i ägget och resten av mjölken i smeten. 3. Stek fläsket i en gjutjärnspanna, häll sedan flottet i smeten. 4. Riv potatisen och krama ur den, vänd sedan ner den rivna potatisen i smeten. 5. Fräs lite av smöret och lägg sedan i en lagom klick smet och bredda den med en slev. Stek varje sida några minuter på varje sida på medelvärme tills de blivit gyllenbruna. Smaklig måltid!

146

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


JIMMY STENING

Jagar&Lagar

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

147


JAKT JAKTREPORTAGE

148

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Gratis är gott!

Berätta för dina vänner att du läser det senaste numret av Magasin Vildmarken.

Dela på Facebook

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

149


Missa inte nästa tidning! Prenumerera helt gratis pü vildmarken.se/prenumerera

Profile for Vildmarken

Vildmarken nr 3 2019  

Mars är här och vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Vi har bland annat varit nere i Toscana där vi fick jaga vildsvin i magiska omgi...

Vildmarken nr 3 2019  

Mars är här och vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Vi har bland annat varit nere i Toscana där vi fick jaga vildsvin i magiska omgi...