Page 1

NR 9 2018

VILDMARKEN TESTAR

GARMIN XERO A1i

ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

CHARLIE SANDIN LOCKAR TILL JAKT I HELA VÄRLDEN

+

Vildmarken besöker Micklagård NYHETER FRÅN BEARSKIN

Vildsvinjakt i vilda västern

JIMMY STENING LAGAR FARMORS FISKSOPPA

NYHETER FRÅN VILDMARKEN.SE

Ta ditt överningskytta till en ny nivå GENZO JAKTRADIO

STORJÄGARN FRÅN TÄXAN

ELLINGE GAME FAIR


JAKT JAKTREPORTAGE

MARKNADENS STABILASTE SKJUTSTÖD

BONDED SOFT POINT

2

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


LJUSSTARKA KIKARSIKTEN FÖR ALLA BEHOV!

MeoStar R2 1-6x24 RD/MR

MeoStar R2 2-12x50 RD

MeoStar R2 1,7-10x42 RD

MeoStar R2 2.5-15x56 RD

logo

WWW.FRISPORT.SE E-POST: INFO@FRISPORT.SE TELEFON: 031-7017700 ADRESS: LOCKÖVÄGEN 1, HYSSNA

type WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

3


4

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


INNEHÅLL NR 9 09 Inledning 12 Garmin Xero A1i 20 Månadens nyheter 22 Charlie Sandin 36 Månadens pryltips 48 Vildsvinsjakt i vilda västern 64 Pryltips fortsättning 72 Älgjakt i Newfoundland 92 Jens Eriksson 96 Övningsskytte med Aimpoint 106 Micklagård 114 Nyheter fortsättning 118 Jimmy Stening lagar farmors fisksoppa 128 Vildmarken besöker Ellinge Game Fair

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

5


CHARLIE SANDIN FOTO: STAFFAN JOHANSSON

Chefredaktör

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

Försäljning

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Marknadsföring

Kim Rangberg Skanslie kim@vildmarken.se

Redaktör

Magnus Skoglund

magnus@vildmarken.se

Grafisk formgivning

Nikki van Riet

nikki@vildmarken.se

Webbansvarig

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Matredaktör

Jimmy Stening jimmy@stening.se

Jaktreporter

Mattias Lilja

magasin@vildmarken.se

Marknad

Olle Sirén

olle@vildmarken.se

Testpilot

Henrik Klasa

henrik@vildmarken.se

Marknad

Tommy Wålberg

tommy@vildmarken.se

Gästskribent

Joakim Nordlund magasin@vildmarken.se

Gästskribent

Jens Ulrik Høgh

magasin@vildmarken.se


NR 9 2018

September lockar till jakt September är här och högtidsstunderna avlöser varandra för oss som gillar jakt. Nyligen började fågeljakten, under månaden blir hjortjakten lovlig och älgjakten smyger igång i norr. Även gåsjakten är i full gång och vi har träffat Charlie Sandin, en man som ofta omnämns som en av Sveriges bästa gåslockare och som tillverkar lockpipor som säljs världen över. Missa inte intervjun med honom på sidan 22. Vi körde även inom Hagfors för att träffa Anette och Jan Gullberg – stockholmarna från Kiruna som tog sin verksamhet till Hagfors, och fann en helt ny marknad på den stora jaktmässan i Nürnberg. Nu designar och tillverkar de kläder med unika egenskaper som snabbt blivit populära bland jägare och friluftsfolk. Det här numret bjuder givetvis även på pryltips och tester. Den här gången har vi bland annat testat Garmin Xero A1i, ett bågmonterat sikte och avståndsmätare som revolutionerat branschen. Dessutom tipsar vi om hur man kan effektiviserar sitt övningsskytte med hjälp av specialmontaget Aimpoint Micro H-2. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat signerad grillmästaren Jimmy Stening. Den här gången tillagar han Farmors fisksoppa – en soppa som värmer i höstvindarna och som är perfekt att ta med sig i termosen under jakten. Trevlig läsning, önskar vi på redaktionen.

Staffan Johansson

Chefredaktör, Magasin Vildmarken E-post: staffan@vildmarken.se Tel: 010-45 99 011

Vildmarken Magasinet Norden AB Besöksadress: Västra Torggatan 19 652 24 Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson Telefon: 010-45 99 011 Vildmarken® är ett registrerat varumärke. Eftertryck eller kopiering av innehåll får ej ske utan medgivande. Denna tidning är annonsfinansierad och är gratis att läsa via Vildmarkens digitala kanaler.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

9


JAKT JAKTREPORTAGE Halsband med reflex

3G+2G

Unik antennkonstruktion

SUPRA by Tracker

Stöt- och vattensäker 263 gram

GPS+GLONASS Lång batteritid

Den nya Tracker SUPRA tar jaktupplevelse till en helt ny nivå. Den har en revolutionerande antennlösningen som garanterar överlägsen nätverkstäckning, även under mycket svåra förhållanden. Antennen är placerad bort från hundens kropp i en riktning som ger sändaren en optimal överföring. Antennens maximala effekt innebär bibehållen kontakten med telemaster i områden där andra sändare på marknaden normalt upphör att fungera. I laboratorietekttester (Radiated Performance Test, NRPHP + -30 °) hade Tracker SUPRA cirka 2,5 gånger högre effekt än tidigare produkter på marknaden.

10

JAKT, FISKE & OUTDOOR

När Tracker SUPRA sitter på halsband är den försedd med lång antenn. När den monteras i väst behövs inte denna långa antenn, då finns som tillbehör en kortare antenn samt ett antennfäste speciellt framtaget för Trackers egna hundväst. Äkta 2Goch 3G-teknik möjliggör snabb spårning av sändaren i realtid.

www.tracker.se

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT 070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE)

/trackersverige

WWW.VILDMARKEN.SE


TAKING LEAD FREE BLYFRI AMMUNITION TO AFULL NEWEFFEKT LEVEL MED

GRYM MEAN & GRÖN AND GREEN PLASTSPETS AV POLYMER FÖRDJUPNING FÖR BÄTTRE EXPANSION

KOPPARKULA POLYMER TIP BALLISTISK MIDJA FÖR MAXIMAL HASTIGHET FÖRNICKLAD YTA BETTER CAVITY FOR FÖRHINDRAR EXPANSION KOPPARAVLAGRINGAR PURE COPPER BULLET OPTIMERAD UNIQUE BOAT TAILWAIST DESIGN TO MAXIMIZE VELOCITY

PLATING ELIMINATES COPPER FOULING EN LÄTTARE KULA SOM ÖVERTRÄFFAR EN TUNG? OPTIMIZED

ECOSTRIKE™ BOAT TAIL gör det omöjliga möjligt. För att göra kulan lättare och förhindra att den splittras, har blyet ersatts av koppar och nickel. ECOSTRIKE™ är utvecklad att ge enastående precision under alla förhållanden. Kontrollerad expansion och mycket hög restvikt säkerställer ett konsekvent uppförande och djupverkan - på både kort och långt håll.

WWW.NORMA.CC

WWW.NORMA.CC

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

11


PRYLTEST GARMIN XERO A1I TEXT & FOTO: STAFFAN JOHANSSON

MAGASIN VILDMARKEN TESTAR

GARMIN XER Med en bågmonterad avståndsmätare och möjlighet att ställa in en virtuell siktesmål med ett enda knapptryck utgör Xero A1i onekligen en revolution vad gäller bågsikten. Magasin Vildmarkens Staffan Johansson har testat.

12

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


RO A1i WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

13


PRYLTEST GARMIN XERO A1I

14

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


DET VAR MED VISS ANSPÄNNING SOM JAG TOG MIG an uppdraget att testa Xero A1i.

Under september månad kommer den följa med mig till Kanada. Under resan kommer jag filma och fotografera en hel del, men även jaga hjort och björn med just pilbåge och det är något jag verkligen ser fram emot. Till dess tränar jag på hemmaplan med pilfång hemma på gården.

fa

Enkel inskjutning Inskjutningen började på 15 meter, som är siktets minsta möjliga avstånd. Jag slogs snabbt av att en så gedigen pjäs kan väga så lite, men något som i förlängningen gav den en fin balans. Därefter fortsatte jag min inskjutning genom att öka på avståndet med tio meter i taget och Xero A1i gjorde inskjutningsprocessen väldigt enkelt. När man skjutit sitt första skott så kan man justera sin träffpunkt för att sedan fortsätter enligt instruktioner som visas i displayen. Allt sker digital och är väldigt enkelt, såvida siktet är rätt monterat.

Fri sikt Det digitala siktet med avståndsmätare gör jobbet smidigt och enkelt och med LED-siktesnålen/nålarna får man fri sikt på målet och slipper distraheras av fysiska siktesnålar som annars kan äta upp mycket av din siktesbild. Till en början kändes lite ovant, men eftersom jag är van att skjuta med rödpunktsikte, både på kul- och hagelgevär, så kändes det snabbt naturligt att skjuta även med pilbåge. Från siktet löper en sladd med en gummerad knapp i änden. Något som med fördel monteras fast med den medföljande tejpen, längst med bågen för att sedan sätta fast den enligt smak och tycke vid bågens handgrepp. Och det är nog här som det största anpassningen i mitt eget skytte kommer in, att hitta vana att sikta på målen, ”trycka av” vänster pekfinger mot målet för att mäta, för att få din exakta punkt placerad. Men givetvis handlar det om träning, och i jaktsituation hade jag istället behövt mäta avstånd med en avståndsmätare innan jag spänner min båge, ett moment som man med detta sikte dessutom slipper. WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JOBBA MED FRAMTIDENS

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Yrkeshögskoleutbildning

Fiske- och Jaktguide

Följ oss på: forshagaakademin.se JAKT, FISKE & OUTDOOR

15


PRYLTEST GARMIN XERO A1I

16

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

17


PRYLTEST GARMIN XERO A1I

Ljudlös hantering Avtryckaren är så gott som ljudlös och det krävs minimal rörelse, både i vila och i fullt drag, och med det bågmonterade siktet får man enkelt all information för ett säkert skott. För dig som har använt en eftersökslampa där en medföljande sladd och knapp medföljer kommer att känna igen utformningen. Xero A1i kräver två AAA-litiumbatterier och enligt Garmin ska det ge ett års batteritid. Men till den långa batteritiden är jag något skeptisk. Då jag redan efter några dagar, dock med väldigt intensivt skytte

18

JAKT, FISKE & OUTDOOR

och knappning fram och tillbaka i menyer fann batteriindikatorn nästan halvvägs ner. Övertygad om att batteritiden är god vid vanligt användande eller jakt, men jag kommer nog ändå ta med mig ett extra par batterier när jag tar med bågen ut på äventyr. Förutom detta är det svårt att hitta något negativt att säga om den här produkten. Garmin Xero är en revolutionerande produkt på marknaden och jag tror att det kommer ta många bågjägares skytte till en ny nivå. LÄS MER OM GARMIN XERO PÅ WWW.GARMIN.SE.

WWW.VILDMARKEN.SE


Mehto Pro 2.0 Sasta Mehto Pro 2.0 är en jacka tillverkad i 3-lager Gore-Tex®. Den är mjuk och ljudlös med borstad yta, tillverkad i 100% polyester laminerad med Gore-Tex®. Jackan är resultatet av omfattande forskning och utveckling gjord av professionella jägare. Sasta är stolta att presentera denna jaktjacka till de mest krävande jägarna. - Avtagbar, justerbar och skyddande huva - Skyddande krage - Vattenavvisande dragkedjor i fickorna - Ventilationsöppningar - Justerbar nederkant - Justerbara ärmslut med kardborre WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

www.normark.se

JAKT, FISKE & OUTDOOR

19


NÝHETER Källa: SVT.se

SPECIALKURSER FÖR SÄLJAKT

ENLIGT EXPERTER ÄR SÄLJAKTEN den svåraste jakten.

De är svåra att få träff på, men även svåra att hitta och att stycka. Med detta i åtanke anordnar Svenska Jägareförbundet specialkurser. I år har 33 stycken jägare utbildats vid Maglarp nära Trelleborg i Skåne – och i fjol utbildades ungefär lika många. Ändå har det bara fällts fem knubbsälar och sju gråsälar i Skåne under 2018.

– Du sitter i en båt som guppar på havet och ska pricka en liten tennisboll 100 meter ut, det förstår vem som helst att det inte är lätt, säger Dennis Lundqvist, instruktör och kursledare på säljaktskursen till SVT Nyheter Skåne.

Även reglementet ställer till problem. – Det är jättesvårt att skjuta säl i Skåne på grund av alla regler. Det finns hundratals att jaga men man får inte

göra det, säger Sven Gunnar Lunnerud, sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT Nyheter Skåne.

Stark tillväxt Sälen har gått från att ha varit nästan helt utrotad i Östersjän till att det idag finns uppskattningsvis 100 000. Och tillväxten är ungefär mellan fem till tio procent per år. Sven Gunnar Lunnerud igen: – Vi måste lära oss att begränsa tillväxten när nu sälbeståndet håller på att explodera, säger han och fortsätter: – Det handlar om att hitta en balans precis som älgstammen, rådjuren och vildsvinen. I dag är detta nästan omöjligt.

HALLAND FÖRBJUDER HUNDANVÄNDNING VID VILDSVINSJAKT TIDIGARE SKREV VI om att länsstyrelsen i Kalmar län i förra veckan tog beslut om att stoppa jakt och träning på vildsvin och älg under augusti och september. Blekinge har tidigare gått den här vägen (dock begränsat beslutet till vildsvinsjakt) och nu gör länsstyrelsen i Halland samma sak, det vill säga stoppar hundanvändningen vid vildsvinsjakt mellan den 1 augusti till den 30 september.

20

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


BLASER R8 PROFESSIONAL ADJUSTABLE

- IC CONTROL - FABRIKSGÄNGAD 52 CM PIPA - LRS-2 SLUTSTYCKSKNOPP

29 995KR

BLASER R8 PROFESSIONAL SUCCESS - IC CONTROL - FABRIKSGÄNGAD 52 CM PIPA - LRS-2 SLUTSTYCKSKNOPP

37 895KR

TVEKA INTE ATT KONTAKTA OSS. VI GER GÄRNA MER INFORMATION OCH HJÄLPER ER GÄRNA ATT HITTA RÄTT I VÅR BUTIK. SNABB OCH BRA KUNDSERVICE STRÄVAR VI ALLTID EFTER. VI SVARAR PÅ E-POST SÅ SNART SOM MÖJLIGT. TELEFONLINJERNA SVARAR VI GLADELIGEN PÅ! WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

E-POST: KONTAKT@JAKT.SE - TELEFON: 060-15 29 00 JAKT, FISKE & OUTDOOR

21


PÅ OMSLAGET CHARLIE SANDIN TEXT: MAGNUS SKOGLUND FOTO: STAFFAN JOHANSSON

CHARLIE SANDIN LOCKAR TILL JAKT I HELA VÄRLDEN

Han omnämns ofta som en av Sveriges bästa gåslockare och hans lockpipor säljs världen över. Magasin Vildmarken har träffat Charlie Sandin. Det blev ett samtal om hur allting började, drömresmålet och det närmast dansanta samspelet under lockjakten.

22

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

23


PÃ… OMSLAGET CHARLIE SANDIN

24

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

25


– DET ÄR GÅSEN SOM TALAR OM VAD DEN VILL

höra den dagen, säger Charlie Sandin när vi träffar honom i byn i Hälsingland som lämpligt nog heter Gåsbacka. Charlie Sandin har provat på allt möjligt inom jakten under uppväxten i Delsbo, Hälsingland. Numera förknippas han starkt med gåsjakten, men det var genom en slump som han kom in på området från första början. För ungefär 15 år sedan var han ute på rådjursjakt när han såg den en lokal jägarbekant som var ute på lockjakt på gäss. Jägarens namn var Tobias Hjalmarsson och han har åkt över hela världens och jagat, bland annat Nya Zeeland, och där lärt sig jaga med lockpipor och bulvaner. Charlie blev nyfiken direkt. – Jag tyckte att det såg fruktansvärt spännande ut och jag gick hem den kvällen och gjorde egna siluettbulvaner, säger han. Dagen därpå följde han med Tobias på gåsjakt. Han berättar att färgen på bulvanerna knappt hade hunnit torka och att hans kläder var fulla av färg, men från och med det tillfället var han fast. Charlie tycker att just sakerna runtomkring jakten gör mycket för upplevelsen. – Det är en stor del av charmen. Från början gjorde jag egna bulvaner med tygsäckar och så vidare, men gässen är smarta och lär sig, säger Charlie Sandin

Verklighetstrogna bulvaner Charlie berättar att hans gräns snart var nådd vad gäller att tillverka egna bulvaner och att de sedan dess har tagits till ytterligare nivåer. Numera glänser de till exempel ingenting och går knappt att skilja från de levande gässen. – Jag har hört historier om jägare som får sina bulvaner beskjutna, säger Charlie och skrattar.

Fick lära sig den hårda vägen Han köpte till en början in lockpipor av alla de slag, men efter ett tag insåg han att de inte riktigt lät som han ville. Charlie, som till vardags jobbar som industrirörmontör, fick då höra kommentarer från sin omgivning som manade på honom att försöka tillverka egna.

26

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

27


PÅ OMSLAGET CHARLIE SANDIN

– De sa ”du som jobbar på verkstad, en sådan där måste du väl kunna göra”. Jag var först tveksam, men ville ändå testa på, säger han.

han använder när han lockar. Charlie är själv dansare och hans metoder påminner, i alla fall för oss lekmän, nästan om just en dans mellan två parter.

Hur gick det då?

– Det är gåsen som talar om vad den vill höra den dagen. Om gässen exempelvis kommer in tyst så finns det ingen anledning att locka så mycket. Vissa dagar kacklar de mer och det betyder oftast att de vill höra mer ljud för att bli intresserade, säger Charlie Sandin. Och fortsätter:

– Det gick tungt i början. Bland annat fick jag lära mig träbearbetning den hårda vägen, berättar Charlie Sandin. Övning ger dock färdighet och Charlies pipor säljs numera över hela världen. Han får hjälp av en granne som har en svarv och allting tillverkas i byn där allting började, Delsbo i Hälsingland. Men något speciellt Charlie Sandin-sound förnekar han bestämt att det finns. – Haha, det vore grymt men det vet jag kanske inte. Det beror ju lite på personen som blåser med och så unikt är det kanske inte. Det hade varit helt suveränt om jag hade haft ett eget ljud, men då hade ju fåglarna behövt veta om det också, säger han med ett skratt. Och just samspelet mellan gås och människa är något

28

JAKT, FISKE & OUTDOOR

– Det är de som talar om hur man ska göra och man följer dem. Han berättar att folk till en början ibland kunde skämta åt att han höll på att tillverka lockpiporna, men så inte är fallet längre. Han lägger den mesta av sin lediga till åt att tillverka och responsen har varit god världen över. Och att piporna är av hög kvalitet råder det ingen tvekan om. Det fick Charlie Sandin inte minst bevis på under Swedish Game Fair-mässan i maj.

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

29


PÃ… OMSLAGET CHARLIE SANDIN

30

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

31


PÃ… OMSLAGET CHARLIE SANDIN

32

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


– Jag stod vid Tullgarn och blåste och då hukade folk sig eftersom de trodde att det kom en fågel. Sådana reaktioner är ju helt underbara, säger Charlie och skrattar.

Ett instrument Charlie berättar att hans pipor är ett sorts instrument, något som ibland missförstås. – Det har folk svårt att förstår ibland, men det hänger litegrann på en själv också. Är du musikalisk?

– Nja, jag har ju dansat och gör det fortfarande en del. Jag kan dock inte spela ett enda instrument. Jag har väldigt nyfiken på att spela munspel och köpte ett sådant samtidigt som jag köpte min första gåspipa, men det lät inte lika bra på den. Jag har taktkänsla, men mer än så är det inte, säger han. Vad krävs det för talang för att använda piporna?

– Det beror på. Jag har under åren insett att jag ska bygga pipor som är lättare att använda. Grågåspipan kan väl i stort sett vem som helst plocka upp och få den att låta som en gås, andra pipor är lite svårare, säger Charlie Sandin. Varför är det så?

– Det är väl av konstruktionsskäl. Jag har i alla fall inte kommit på till exempel en kråkpipa som är lätt att blåsa i och samtidigt få den att låta naturligt, säger Charlie Sandin och utvecklar: – Kråkan har ett lite speciellt ljud och alla pipor jag använder bygger på att man använder luft nerifrån, med magstöd. Man måste komma underfund med vart man hämtar luften ifrån, säger han.

Drömmen om Amerika Charlies lockpipor finns världen över och när jag frågar om drömjaktresmålet för honom själv kommer svaret snabbt: – Jag är väldigt sugen på att jaga snögäss i Amerika, säger han. Varför då?

– Man sätter upp 2000 bulvaner och går upp mitt i natten och jagar. Det är så fruktansvärt stora flockar där, runt 10 000 kanske. Det vore häftigt, avslutar Charlie Sandin.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

33


HÄRKILA

VECTOR&NORSE KLÄDER SOM UPPFYLLER KRAVEN FRÅN DEN RÖRLIGE JÄGAREN

Vector jacka Storlek 46-62. Pris 4.495:-

Vector byxor Storlek 46-60/ 33”, 48-54/31”, 48-54/35”. Pris 3.495:-

NYHET

Norse jacka Lätt och tyst jacka med 100 % vatten och vindtätt GORE-TEX®-membran. Ventilationsöppning under armarna och justerbar i nederkant och ärmslut. Radiofickor på båda sidor med antennutgång. Huvan kan stoppas in i kragen. Storlek 46-58. Pris 5.495:-

NYHET

Norse byxor Lätta och tysta byxor med 100 % vatten- och vindtätt GORE-TEX®membran. Praktiska sid- och benfickor med vattenavvisande dragkedjor. Justerbar vidd i knävecken för extra rörelsefrihet och CORDURA®-förstärkta snölås nedtill. Storlek 46-58. Pris 4.295:-

Rörliga jägare som t.ex. hundförare ställer stora krav på sina jaktkläder. Kläderna skall vara lätta och tysta. Tyget skall andas och släppa ut svett när man är aktiv. Man skall kunna reglera kroppstemperaturen genom extra ventilationsöppningar under armar och bak på benen. Kläderna skall stoppa kall vind och de skall även stå emot en hel dags ösregn. Funktionella detaljer som snölås, knäåtstramning, ammunitionshållare och gummerat midjeband brukar den erfarne jägaren vilja ha. Har du dessa krav på dina jaktkläder så kontakta din jaktbutik för att se Vector/Norse från Härkila. Både byxan och jackan finns i många olika storlekar.

harkila.com Finns hos stora återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


cyberphoto PERSONLIG SERVICE PÅ NÄTET

- Årets e-handlare 12 år i rad - Årets kundservice 2 år i rad - Guldmobilen 3 år i rad

SPANA IN VÅRENS KIKARE! Ljuset är tillbaka och naturen vaknar till liv igen, det finns mycket att se och uppleva. Passa på att ladda upp inför en härlig vår. VI har snabba leveranser och en utmärkt kundservice, välkommen!

PENTAX UP 8-16X21 - MED ZOOM En smidig kikare när du vill komma riktigt nära. Variabelt zoomomfång. Utmärkt för jägaren, fiskaren eller vandraren. Med en närgräns på tre meter kan du verkligen se detaljerna i din omgivning. Ord pris 1490:-

990:-

KÖP NU OCH BETALA SISTA JULI - PERFEKT FÖR DIG SOM FÅR SKATTEÅTERBÄRING! Erbjudandet gäller hela sortimentet mellan den 1 feb - 30 apr 2018. Ingen ränta eller aviavgift tillkommer utan endast en fast avgift på 199kr.

ZEISS VICTORY HARPIA 95 En efterlängtad tubkikare av högsta klass. Harpia är Zeiss bästa tubkikare hittills. 95mm ljusinsläpp. Brett synfält. Vattentät. DualSpeed fokusering. Harpia dyker upp till försäljning under Mars.

33 995:LÄS MER PÅ WWW.CYBERPHOTO.SE/OUTDOOR Hemsida: www.cyberphoto.se Telefon: 090 - 200 70 00 Telefontid: Vardagar 10-12, 13-17 Butik: Gräddvägen 5, Umeå


PRYLTIPS

En effektiva m (hur många mil med sitt riktmedel el

WWW.FONDPRODUK

GENZO ROYAL XTM 155 P4H EDITION Nu finns Hylte Jakt & Lantmans storsäljare, Genzo Royal i P4H:s unika mönster i två snygga färger! OBS! Begränsad upplaga! Liten och lätt med suveränt ljud, drifttid (upp till 80 h) och stor tydlig display som visar kanal och pilotton i klartext. Genzo Royal 155 XTM P4H har allt och lite till. Radion för dig som ställer extremt höga krav på din utrustning. Genzo Royal XTM P4H Edition kommer med flerspråkigt och enklare menysystem samt marknadens största batteri som ger en drifttid upp till 80 timmar. WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

36

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


BUSHNELL LMSS 8-40X 60MM Tubkikare med optik i High End-klass för militärt bruk och långhållsskytte. Riktmedlet, Horus H-32 Reticle, med ”rutnät” i mil-skala ger skytt och spotter tydlig information för direkt träffkorrigering.

n tubkikare är ofta ett bra hjälpmedel vid jakt och skytte. För långhållsskyttar har Bushnell utvecklat extra modeller med mil-skala (MRAD) i synfältet. Verktyget gör att skytten direkt kan få information om hur långt l) skottet är från träff. Ett långhållssikte har ofta mil-justering och skytten kan då välja att träffkorrigera ller skruva samma antal klick som skalan i tubkikaren visar.

KTER.SE

HIGHLAND XLT LONG COAT 6203G Highland XLT Long Coat En mycket avancerad jaktjacka med vattentätt Chevalite membran och mjuk, tyst borstad microfiber som yttermaterial. Anti-Slip förstärkningar på axlarna av mjukt silicon. Stretchpartier i sidorna, ventilation i övre ryggdelen. Nätfoder för maximal ventilation och låg vikt. Hängsle i jackan. Förvaringsfickor med patronhållare, värmefickor, radioficka, napoleonficka och innerficka. Tvåvägs dragkedja samt dragsko nertill, reglerbara ärmslut, muddar med tumhål. Avtagbar huva ingår. WWW.CHEVALIER.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

37


BEAR FEV HIGHLAND JACKET

Nu i både löv- och vinterkamouflage! Highland Jacket har precis rätt stuk, och för att den inte ska bli för varm tidigt på säsongen och under våren har Bearskin utrustat den med höga slitsar med dragkedja i sidorna som i kombination med den djupa halsdragkedjan borgar för extra ventilation som komplement till det avancerade TPU-membranet under yttertyget som ger plagget precis de egenskaper man eftersträvar i ett kvalitetsplagg som det här. Precis lika viktigt som goda andningsegenskaper är det att vind och regn stängs ute, och i Highland Jacket är det bara att skratta åt precis vilket oväder som helst och fortsätta jakten. WWW.BEARSKIN.SE

BEARDOWN JACKET URSUS En snygg vändbar dunjacka med formanpassad huva som värmer riktigt skönt i kylan. Ena sidan med grönt skogscamo Ursus och den andra med vit snöcamo. Ett perfekt skal- och förstärkningsplagg som värmer dig under jakten när du som bäst behöver det. Jackan väger knappt något och packas enkelt i sin egen huva vilket gör den mycket smidig och praktisk. WWW.BEARSKIN.SE

38

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


VER

BEARSKIN ULTRA LIGHT

Med Ursus Ultra Light har Bearskin lyckats ta fram ett tyst och ultralätt jaktställ i meshtyg med hög prestanda, bra hållbarhet och fantastisk andningsförmåga. Nu kan du jaga bock, skogsfågel och annat vilt under rörlig jakt när du behöver kunna vara helt ljudlös. WWW.BEARSKIN.SE

BEARSKIN URSUS SARKA JACKET 'En helt nyutvecklad jaktjacka av äkta svensk vadmal! En mycket bekväm och tyst ofodrad jacka med kardborreband för att reglera ärmvidd och tryckknappar i nederkant för att reglera höftvidd. Fyra framfickor, två bröstfickor med blixtlås och en ärmficka med blixtlås. Materialet är svensktillverkad vadmal av 80 % ull och 20 % rayon (cellulosamaterial). Tyget är extremt slitstarkt och absolut tyst. Det är dessutom svårantändligt samt vind- och vattenavvisande. Vikt 840 g/kvadratmeter. WWW.BEARSKIN.SE

BEARSOCKS BEARSOCK V2-serien från Bearskin består av funktionsstrumpor designade för jägaren, sportfiskaren och friluftsmänniskan. Personer som ställer höga krav på sin utrustning och kan behöva gå långt i ojämn terräng. Strumpans funktionella design och tekniska material borgar för en bekväm känsla även efter många timmars användande. BEARSOCK V2 kommer i två olika utföranden, LIGHT och HEAVY, strumpor optimerade för att tackla alla på våra breddgrader förekommande väderförhållanden. WWW.BEARSKIN.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

39


TESTVINNARE!

UOVision 785-3G när du vill ha det bästa och senaste inom övervakning! UOVision UM785-3G är den enda kameran på marknaden som sänder videoklipp i HD kvalite! Kvaliten på videoklippen som skickas är i 1080P HD upplösning (H264 kompression). Den sänder även högupplöst bild till telefon via MMS eller till e-post via GPRS/3G nätet.

beställ via www.z-aim.com


PRYLTIPS

BERLESTOCK G4 OPERATOR G4 Operator är från början en ryggsäck utvecklad för militärens prickskyttar och har snabbt blivit kallad den ”optimala sniper-säcken”. Givetvis finner vi många gemensamma fördelar för jägaren som bär mycket utrustning tillsammans med sitt vapen i den tuffaste terrängen. Volym: 77 liter & Vikt: 4,5 kg FINNS I TVÅ OLIKA FÄRGER OCH DU HITTAR DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VIA WWW.NORDIK.SE

GARMIN INREACH MINI Garmin inReach Mini är din go-to-anslutning för att hålla kontakt utanför nätet. Det här är vår satellitkommunikationsenhet i fickstorlek, för äventyr då storlek och vikt spelar roll. Med inReach Mini kan du skicka och ta emot sms, spåra och dela din resa och, om nödvändigt, utlösa ett SOS-larm och kontakta GEOS dygnet runt-öppna sök- och räddningscentral. Med inReach  kan familj och vänner hålla kontakten, oavsett vart dina aktiviteter för dig. WWW.CYBERPHOTO.SE

42

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


EKA HATCHBLADE W1 Nytänkande idéer har nu blivit verklighet; hålet i yxhuvudet ger dig nya möjligheter att få greppet vid detaljerat finlir och för träflisor till elden. Plan baksida för att kunna hamra det du behöver, och med säkerhetsspärr vid fodralets ovansida kan du koppla av ordentligt. Smidig att packa och bära med sig. HatchBlade W1 är en perfekt och kompakt allsidig yxa. Med ergonomisk utformat handtag som hjälper användaren att få bra grepp vid hårdare tag. Med hel stålbit som grund är det mycket stål för pengarna. Medföljer ett skyddande fodral i Kydex, som förutom säkerhetsspärren har bältes clip som låser ordentligt runt. Du behöver aldrig mer riskera en tryckknapp som kan gå upp! HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VIA WWW.RUAG-AMMOTEC.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

43


PRYLTIPS

GARMIN FENIX® 5S PLUS Satsa på större mål, inte en större GPS-klocka Klockor i fēnix 5 Plus-serien för idrottare och utomhusäventyrare är det högpresterande sättet att slå gårdagens prestation och bära med sig kartor och musik. Dessa tåliga, förstklassigt tillverkade klockor har ruttdragningsbara kartor i färg, pulsmätning vid handleden, rymmer upp till 500 låtar och är förberedda för Garmin Pay, vår lösning för kontaktlös betalning. WWW.GARMIN.SE

HÄRKILA PAJALA WILLOW GREEN CHECK Pajala Skjorta från Härkila är en rutig skjorta i klassisk modell med armbågslappar, krage och manschetter i mockaimitation. Skjortan har två bröstfickor med praktisk dragkedja och är detaljerad med tryckknappar framtill. WWW.HARKILA.COM

44

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


GRS HYBRID År av erfarenhet från både civilt och militärt prickskytte ligger bakom utvecklingen av denna kolv som inte lämnar någon detalj åt slumpen. Hybrid är en vidareutveckling av den mycket populära Long Range-modellen. Den stora förändringen är att kolven baktill har fått en yta som är speciellt anpassad till skytte med baksäck vilket är överlägset monopod eller annat typ av stöd vid precisionsskytte på riktigt långa håll. Jämfört med en Sporter Varmint så har Hybrid en 5 cm längre framstock samt plan undersida för bättre anliggning mot sandsäck eller benstöd. • • • • •

Höjdjusterbar bakkappa sitter som standard på denna kolv. LOP: 35-38 cm (39,3 cm med extra tjock bakkappa) Vikt: 1 600 gram Tillverkas i alla sex färger. Extra tjock bakkappa (1 tum) finns som tillbehör.

WWW.NORDIK.SE

WALKERS RAZOR XV Walkers Razor-XV nackburna digitala hörselskydd representerar ett smart nytänkande som ger dig maximalt skydd kombinerat med perfekt komfort och användarvänlighet. Oavsett huvudbeklädnad eller situation kan RAZOR XV skydda din hörsel samtidigt som du alltid har kontroll över vad som sägs eller händer runt dig. Hörselskyddens ljudförstärkning möjliggör en ökning av din normala hörsel upp till hela 9x. Den ljudaktiverade kompressions skyddskrets (SAC) skyddar effektivt din hörsel från skadligt höga ljud, tillexempel gevärsskott. WWW.Z-AIM.COM

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

45


JAKT JAKTREPORTAGE

Gratis är gott!

Berätta för dina vänner att du läser det senaste numret av Magasin Vildmarken.

Dela på Facebook

46

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

47


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN TEXT & FOTO: THOMAS LINDY NISSEN

VILDSVINSJAKT ..

i vilda vaster I Texas finns det inte så många begränsningar när det gäller kombinationen jakt och vapen – i den här artikeln ska vi på vildsvinsjakt med båge, armborst och gevär. 48

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


T

rn WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

49


JAG HAR ALLTID VARIT PIGG på att prova nya jaktformer, jakt på arter jag inte jagat tidigare, eller jakt i länder jag inte tidigare har besökt. Jag var därför inte sen att tacka ja då min amerikanske vän Seth Cannello frågade om jag var sugen på vildsvinsjakt i hjärtat av Texas, ett ställe som jag i jaktsammanhang inte skulle tveka att kalla för vilda västern. Det talades om en jakt som skulle pågå både dag och natt, innehålla såväl vakjakt som pyrsch, med strålkastare och termisk optik och med både gevär, båge och armborst.

Tre vildsvin från Texas

Jakten påminner mycket om den svenska åteljakten. Foderplatserna är dolda, men eftersom platsen där jag sitter ligger i dålig vind i förhållande till foderplatsen, och skottavståndet från fältet dit är för långt med armborst, så har jag tillverkat ett litet skjul i buskarna på andra sidan där jag kan gömma mig. Det har ännu inte blivit ljust, men jag kan skymta foderspridaren framför mig. Jag inser snabbt att de tre svarta skuggorna som rör sig i mörkret, bara 30 meter framför mig, måste vara vildsvin. Jag är fortfarande inte redo att resa mig upp, därför spänner jag ljudlöst armborsten, lägger mig ner och tar sikte. Det är för mörkt för att använda kikarsiktet på armborsten, en vapentyp jag aldrig har använt för att fälla något med tidigare. Jag skulle vilja skjuta med geväret, men vi

50

JAKT, FISKE & OUTDOOR

har en gräns på upp till två svin/person och en dag kvar att jaga – jag väljer att avvakta. Vildsvin av den typen vi söker finns inte ursprungligen i Texas. Beståndet kommer från tamdjur som rymt och som mer eller mindre liknar de europeiska vildsvinen. Seth hyrde jakten på en stor gård utanför staden Ballinger mitt i den stora staten. Gården, som ligger i direkt anslutning till Coloradofloden, är delvis bevuxen med taggiga buskar och kaktusar, delvis bestående med bomullsfält. Vildsvinen är både enfärgade och spräckliga med färgkombinationer från helt ljusa till brunsvarta. Vildsvinen är en ren plåga i området, vilket kombinerat med att Texas på många sätt är liberalt område för folk med behov till självbestämmande gör att de får jagas året runt, dygnet runt, med i stort sett alla vapentyper. Att jaga vildsvin kräver dock licens. Vi köpte en som gäller i fem dagar till priset av cirka 300 danska kronor. Den ger oss rätt att jaga vildsvin och en del andra arter som prärievarg, rödlo och räv. Det är på väg att bli kväll och jag ligger på magen, med stöd av armbågarna, och har fri sikt ut mot åteln genom ett hål i buskagen. Jag har rödgul sand under mina ben och mitt bröst och mina armar är fyllda med kaktustörnar som borrar sig igenom kläderna vid varje rörelse. Vid denna typen av jakt är det viktigt WWW.VILDMARKEN.SE


DET TALADES OM EN JAKT SOM SKULLE PÅGÅ BÅDE DAG OCH NATT, INNEHÅLLA SÅVÄL VAKJAKT SOM PYRSCH, MED STRÅLKASTARE OCH TERMISK OPTIK OCH MED BÅDE GEVÄR, BÅGE OCH ARMBORST.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

51


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN

52

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

53


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN

med skottavstånden. Jag har därför med mig min Swarovski EL Range 10x42, en handkikare som enkelt ger mig riktmärken på 30, 40, och 50 meter. En galt går längs buskagen. Svansen är i ständig rörelse samtidigt som den suger in majskorn efter majskorn mellan tänderna och högljutt maler de gula kornen till majsmjöl. Min 30-06 står säkert på sina stödben och skulle säkerligen göra jobbet, men med så lång tid kvar till solnedgången så är jag säker på att jag ska kunna få en chans att skjuta den med armborst. Plötsligt och utan förvarning sticker vildsvinet tillbaka in i busken. Jag kan höra hur han vandrar runt där inne och att han kommer närmare, men jag kan inte se ens se en klöv under buskarna från min liggande ställning. Snart går han ut framför mig igen. Han är nu lite närmare än 30 meter ifrån mig och har den breda sidan för mig – det är helt perfekt.

54

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Unik upplevelse

Jag lyfter på överkroppen något. Jag känner en kaktus borra in sig i höger armbåge, men ignorerar smärtan med hjälp av adrenalin och koncentration. Pilens båge är, när du skjuter med armborst liksom med båge, inte särskilt flack och därför måste jag välja rätt pekare i optiken. Avstånden i siktet är angivna i yards och mina utmålade avstånd är i meter, men detta har jag förberett. För att kunna trycka säkringen framåt så höjer jag lite på armbågen. Åter känner jag hur kaktustörnarna hugger till. Jag tar sikte och lägger fingret tillrätta. Seth hade rätt när han berättade att avfyrningen är svår. Pilen träffar vildsvinet i lungan. Den springer 70 meter bort och lämnar efter sig ett moln av rött damm innan den faller död mot marken. Det är mitt första vildsvin och jag har ett stort leende på mina WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

55


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN

56

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

57


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN läppar när jag går fram till djuret som med sina färgval påminner om en späckhuggare. Cikadorna tar ton när det närmar sig solnedgången, alltmedan temperaturen sjunker under den glödande himmeln. Allt kan hända nu: vildsvin kan komma ut från de törnfyllda buskarna eller från bomullsfälten, en rödlo kan titta fram. Från andra sidan floden hör jag prärievargarna yla, sekunder senare stämmer en annan flock i, och jag bara njuter. Att jaga vildsvin i 20 graders värme i dessa vackra landskap är inte bara fantastiskt, det är helt unikt.

Inte som andra svin

Seth berättade senare om när han hittade en skorpion i klappstolen. Lyckligtvis fick han syn på den i halvmörkret och lyckades efter lite besvär få ut den från skjulet. Texas är på många sätt ogästvänligt vad gäller kryp. Händelsen gjorde inte nästa, nattliga jakt vidare tilltalande. Skallerormar och stora spindlar som bruna tarantellas är uppenbarligen svåra att se i mörkret. Även om spindelarterna inte är giftiga är det inget som man vill komma i närkontakt med i mörkret, för att inte tala om skorpioner eller motvilliga vildsvin. Guidade av våra strålkastare kör vi från foderplats till foderplats. Vid det tredje stoppet springer en ung galt ut bland bomullsfälten. Heath låser korset på grisen och nedlägger snart, med gevär, sitt livs första vildsvin. Nattjakt är inte båg- eller armborstvänligt och han väljer därför att vänta med att nedlägga nummer två till nästa morgon. Inte heller Seth är helt bekväm med nattjakt och han väljer därför även han att avvakta till nästa dag. Därför blir det jag som får ta över. På dessa breddgrader är det, på grund av artens utbredning och antal, kutym att skjuta en sugga framför en galt. Hade det varit en galt på foderplatsen framför oss hade jag fortfarande skjutit det, men det är det inte och därför skjuter jag, med mitt precisa Remington-gevär, en ung sugga bland de sju vildsvin som syns i det röda strålkastarljuset – min kvot på två vildsvin är därmed förbrukad. Dessa präriens grisar påminner inte färgmässigt om sina europeiska släktingar, dessutom verkar de reagera annorlunda

58

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

59


VILDSVINSJAKT I VILDA VÄSTERN

jämför med vildsvin som jag har stött på på andra delar av världen. Normalt brukar vildsvin som störs eller känner sig hotade fly till skogs, men här flyr de ut mot öppen mark när vi stöter eller skjuter. Det finns gott om bomullsplantor på fälten och grisarna skyls väl av växterna i mörkret, men de är inte dolda. Om detta beteende beror på det faktum att det finns så många kaktusar och törnbuskar nere mot floden att det är för riskabelt eller för smärtsamt att fly den vägen, vet jag inte. Men att det flyr mot öppna fält är uppenbart.

Hjortar och grisar

Det har blivit imorgon och vi lockar på prärievarg. Heath sitter redo med bågen, men ser ingenting. Seth har valt att fördubbla sina chanser genom att sitta med både geväret och bågen. Han får span på en gris, men på 70 meters avstånd är den bara ute ur bushen i två sekunder innan den, utan att bjuda på skottmöjlighet, vänder om. Det är en stor gris, kanske den största som vi har sett, men det är inte den största chansen. Min kvot är som sagt förbrukad så jag nöjer mig med att skjuta vildsvinen med kameran, till mina amerikanska vänners stora förtret. På vissa sätt påminner vildsvinsjakten om den svenska, men på andra sätt inte alls. Grisarna där vi var är långt ifrån så fascinerande vad gäller

60

JAKT, FISKE & OUTDOOR

utseende, som de europeiska, men jakten här och de många möjligheterna vad gäller utövning av jakt och vapentyper gör Texas intressant vad gäller vildsvinsjakt. Det här var inte sista gången som jag är på vildsvinsjakt i vilda västern, men om det är med båge, gevär eller armborst nästa gång, det vet jag ännu inte. Kontaktinfo Wildlife Jakt i Texas:

Seth hade bokat jakten på Shawn McDonald, www. saltforkranch.com. Shawn har flera stora gårdar där han erbjuder jakt på vildsvin och rovdjur som bobcat, coyote och gråräv. Du kan kontakta honom på shawn@saltforkranch.com.

Gällande licenser

Jakten i USA regleras genom ett licenssystem som regleras av myndigheterna, och de flesta stater tillåter utlänningar att köpa för valda arter inom specifika områden, inklusive Texas. Vi köpte en licens som varade i fem dagar med möjlighet till jakt på en mängd olika arter. Licensen kostar cirka 300 kronor och kan köpas i både jaktbutiker eller stormarknader. Du kan läsa mer om jakt i allmänhet i Texas på: WWW. TPWD.TEXAS.GOV WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

61


Moose Hunter T-shirt Storlek S-3XL · Pris 695:-

Moose Hunter fleecejacka Storlek S-3XL · Pris 1.995:-

Moose Hunter vändbar dunväst Storlek S-3XL · Pris 2.495:-

KLÄDER FÖR ÄLGHUNDFÖRAREN

Dog Keeper Light GTX® 10” Storlek 5-15. Pris 2995:-

HÄRKILA MOOSE HUNTER Förra säsongen tog vi fram en ny kollektion kläder speciellt för älghundföraren. Kläderna är mycket tysta och gjorda i en effektiv kamoufl age så man kan smyga sig nära älgarna. Jackan och byxan är gjorda i GORE-TEX® så man klarar alla typer av väder under långa jaktdagar. Undertröjan är extremt svett transporterande, fleecen är supertyst och fungerar även fi nt som isolerande underplagg. Västen användas som extra isolering då man sitter på pass eller då man behöver vänta in hunden. På fötterna så kan man ha vår nya hundförarkänga - Dog Keeper Light. Den är superlätt, helt underhållsfri, och mycket stark. Sulan är ganska mjuk så den är underbar att smyga med.

62

harkila.com

JAKT, FISKE & OUTDOOR Finns hos välsorterade återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

WWW.VILDMARKEN.SE


GRS Hunter GRS gevärskolvar ger dig en lenare rekyl, bättre stöd och anläggning.

Garanterat

GRS Sporter

Kolvarna finns i fyra modeller, sex färger och till de flesta standardvapen.

Välj just din modell på vår hemsida www.nordik.se

www.nordik.se GRS distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se

Nextorch My Star

-Justerbart fokus -550lm -Inbyggt uppladdningsbart batteri på 3000mAh -Bekvämt huvudband

Nextorch P5G

-Max 800 lumens -Byt mellan vitt och grönt ljus med ett enkelt reglage -Uppladdningsbart 18650 batteri -Fäste för vapenmontering

www.nordik.se Nextorch distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


.. HARKILA PRO HUNTER MOVE PRYLTIPS

Att ha en stor ficka på bröstet ger bra möjlighet att förvara kikare, kompass, karta etc på ett funktionellt sätt. Pro Hunter serien kännetecknas av hög funktionalitet, slitstyrka och lång livslängd. Samtliga plagg i Pro Hunter serien har 5 års garanti. Pro Hunter Move är försett med ett Drop-Liner foder vilket gör kläderna något lättare än sina föregångare. Anoraken är midjekort vilket gör den mycket rörlig och komfortabel. Den har en justerbar huva, en högt placerad radioficka, en stor och rymlig magficka, två frontfickor och dragsko nertill. Byxorna har dubbla frontfickor, två högt och snett placerade benfickor med patronhållare i den högra fickan. Knäna är förböjda och under knät sitter det en kardborreåtstramning för bästa rörlighet och komfort. Nertill är byxorna försedda med ett snölås som enkelt kan dras åt om man exempelvis skulle behöva vada över en å. WWW.HARKILA.COM

64

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

65


PRYLTIPS

ENERPLEX PACKR LUXUARY Enerplex Packr är en unik ryggsäck med en inbyggd flexibel och lätt solcellspanel. Med en USB-anslutning lättåtkomlig på väskans insida så kan man ladda sina favoritprylar när man är ute på äventyr. Solcellerna som är på 3 watt kan ladda de flesta telefoner, eller varför inte en actionkamera på mellan 2-5 timmar. Finns också ett smidigt fack på insidan som man kan förvara telefonen i under tiden. Tack vare dess flexibla design så kan man lasta väskan full utan att behöva oroa sig för att panelen ska ta skada. Den är dessutom vattentålig för att klara av tuffare väder och situationer. • Inbyggda Solceller • Ladda din telefon eller annan elektronisk utrustning • Mått : 30 x 20 x 45cm • Vikt : 1350 gram WWW.CYBERPHOTO.SE

HÄRKILA STEALTH SHORT

Men's Stealth Short Jacket från Härkila är en l TEX®-membran. Tillverkad i AXIS MSP® For upptäcker dig och att det identifierar dig som e med dragkedja samt justerbar vidd i ärmslut oc % polyester. WWW.HARKILA.COM

66

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


THERMOS KING Termos med skruvkork där man har kombinerat mycket hög kvalité med snygg vintage design. Volym: 1,2 liter. Storlek: H 315 mm x Ø 95 mm WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

T JACKET

ljudlös, lätt jaktjacka med vattentätt, ventilerande GORErest green kamouflage, som förhindrar både att djuret ett hot. Jackan har avtagbar huva, radiofickor och ärmficka ch nederkant. Huvudmaterial: 100 % polyester, Foder: 100

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

67


PRYLTIPS

PETE RICHARD'S MOOSE IN HEAT Vill du locka in stortjuren? Då är detta rätt medel med lukt av urin från brunstig älgko. Sätter fart på tjurarna, med riktning mot doften. Givetvis effektivast tiden före, under och efter brunsten. En tjur som gått ur brunsten kan väckas och reagera mycket kraftigt på detta lockmedel. Moose in Heat har vi sålt i flera år och många kunder har haft väldigt bra resultat med hjälp av det. Viss försiktighet bör tas vid användandet då tjurarna kan uppträda ilsket i brunsten! Spraya lite på lämpligt underlag i vindriktningen. Flaska: 60ml. BESTÄLL VIA WWW.Z-AIM.COM

LEUPOLD RX1600i TBR Var säker på din sak med nya Leupold RX-1600i. Den levererar den längsta och mest exakta räckvidden i sin klass, upp till hela 1600 meter och använder True Ballistic Range/Wind för bästa skjutresultat. HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VIA WWW.GYTTORP.SE

Z-AIM KILLZONE Med lockmedlet Z-aim Killzone styr man enkelt vildsvinen dit man önskar på åteln. Addera en strategisk sträng av lockande foder och man får påfallande ofta en bredsida på vildsvinen i sikte och den bästa vinkeln för ett säkert och tryggt skott. Doften är stark och det räcker med några droppar vid varje tillfälle. Dessutom är den så effektiv att den kan ge flera besök vid åteln – och minskar risken att din egen kroppslukt blir en del av ekvationen. Lockmedlet fungerar givetvis utmärkt även vid jakt på åkrar. WWW.Z-AIM.COM

68

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


KOMPLETT HÄNGANDE FODERSPRIDARE Hopfällbar, komplett foderspridare (utan batteri) för dig som vill göra ny åtel på enklast och snabbaste sätt. Med denna spridare anlägger du en åtel precis där du vill. Detta ger dig bättre möjligheter att komma åt det gamla stora skygga kapitala djuren som ogärna går ut på det större öppna åtlarna. Perfekt för vildsvin, hjort, rådjur etc. WWW.Z-AIM.COM

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

69


PRYLTIPS

BOWTECH BT MAG Ny båge från BowTech med utmärkta prestanda för dig som har längre draglängd eller vill ha en längre båge med högre egenvikt och bättre balans. Bågen har det smarta Overdrive Binary Cam systemet som är maskinfräst ur 7075T6 aluminium med dubbelt så hög hållfasthet som 6061 vilket övriga tillverkare använder. PowerDisc3™ ger dig tre effektlägen och cam-kurvor för olika prestanda. Stocken är smidd och fräst ur ett ämne för högsta hållfasthet. Lemmarna är extremt tuffa ger en stark lem med maximal hållbarhet samt att det givetvis ger hastighet. En flexande kabelstång minimerar torosion i stock och lemmar under fullt drag. Revolverdämpare är monterad på stocken. HITTA DIN NYA PILBÅGE PÅ WWW.SCANDBOW.SE

HÄRKILA TRAPPER MASTER GTX 6" Trappermaster är en känga med GORE-TEX SURROUND TECHNOLOGY. En nyutvecklad teknik för att få extremt bra andningsfunktion i skor och kängor. Tekniken bygger på att det även finns ett luftlager under foten vilket gör det möjligt att få till en andningsfunktion runt hela foten. Därav namnet surround. Håller man sig torr under foten så ger det en bättre fotkomfort vid jakt och längre vandringar. På sidorna så finns det "ventiler" som gör att luften pumpas runt vid varje steg man tar. Yttermaterialet är ett urstark Cordura. Färgen är Optifade Camouflage. WWW.HARKILA.COM

70

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Naturalis är en modern ammunition med extremt hög restvikt. Allt för minimal köttförstöring och perfekt ”Knock Down-effekt”. Naturalis-kulan finns också att köpa för handladdning.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

71


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAN Newfoundland innehar den tätaste populationen i världen när det kommer till älg. Hösten 2012 jagade jag i ett vilt och svårtillgängligt område i Long Range Mountains – en koncession som hör till Next Ridge Outfitters. Jag ackompanjerades av Stefan, en svensk jägare som jag träffade under resans gång, och Bernie, vår erfarna guide. 72

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


ND WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

73


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

Enda sättet att ta sig från och till det här området är via helikopter.

74

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

75


ÄLGJAKT Lås mig komma direkt till poängen: Vi var halvvägs genom den andra jaktdagen; vi hade tagit oss över en hel del åsar och Stefan – en 58-årig kirurg med Iron Manfysik från Stockholm – hade sedan länge insett att mina batterier var på väg att ta slut. Jag gissar att han funderade på hur han skulle lägga fram det utan att såra min manliga stolthet. Han fick snart fram sitt budskap, och det på ett skickligt sätt. När vi tog oss an ännu en kulle och intervallerna mellan mina pauser blev kortare samtidigt som min andning blev häftigare så gav han mig, med viss tvekan, ett förslag: ”Jens, om jag ber ditt gevär i uppförsbackarna så kan vi ta oss fram snabbare.” Hade han gett mig ett sådant erbjudande tidigare under dagen så skulle jag säkerligen känt mig förolämpad. Men där och då, när jag såg blåa skuggor framför mina ögon och hade floder av svett som rann nerför mitt ansikte så försökte jag inte ens rädda min heder. Jag tog helt enkelt av geväret från min axel, gav den till honom med ett hjärtligt ”tack” och sedan fortsatte vi framåt, lite snabbare än förut.

En sann vän Vi åt våra kycklingsalladssmörgåsar på toppen av berget samtidigt som vi noggrant spanade ut över området med våra kikare. En liten tjur låg i buskarna vid foten av kullen. Han var inget av intresse för stunden, men på en avlägsen kulle cirka fem kilometer bort kunde vi se solljuset blinka från en stor uppsättning hjorthorn, precis på samma ställe där vi hade upptäckt en monstertjur dagen innan. Vi bestämde oss för att ge oss av. Jag tog tillbaka mitt gevär och vi började vår färd. På vissa ställen var det så brant att jag gled mer på klackar och rumpa än gick med fötterna. Det var trevligt att ha gravitationen på min sida, men samtidigt bad jag en stilla bön för mig själv om en annan väg hem. Vi korsade slätten mellan kullarna och en och en halv timme senare

76

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Stefan och Bernie använder sina kikare uppe på en ås.

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

77


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

Stefan vandrade 28 kilometer på en liter vatten. Jag drack fem eller sex liter och svettades ut allt igen!

78

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


stod vi vid foten av kullen. Vi kände alla av kilometrarna i benen som vi hade betat av under dagen. ”Är vi fortfarande i Newfoundland?”, frågade jag Bernie när vi slog oss ner för att vila lite innan vår avslutande klättring. Bernie tittade eftertänksamt på mig: ”Är dina strumpor fortfarande torra, unge man?” ”Jag tror det”, svarade jag. ”Då är vi nog fortfarande på ön…” Jag drack upp det sista av mitt vatten. Det var den femte eller sjätte flaskan för dagen – jag svettades som en liten häst. Jag gick uppför kullen. Det var en lång och brant klättring mellan oss och den första ansamlingen granar och ingen av oss visste hur långt vi hade behövt gå bortom dem. Självklart var vi heller inte säkra på att tjuren fortfarande var kvar. Nästan två timmar hade passerat sedan vi senast såg en glimt av den i horisonten. En korp cirkulerade ovanför våra huvuden – ett typiskt tecken på omedelbar ond och bråd död.

”Kooorp – kroooop” Jag måste ha sett tillräckligt svag ut för att locka till mig vildmarkens asätare i hopp om en brakmiddag på min livlösa lekamen … men slutligen flög de bort – jag var förmodligen för smal för att han skulle orka engagera sig. ”Jag har aldrig gått så här långt från lägret”, inflikade Bernie. ”Tjuren borde vara här uppe!” Stefan sträckte sig mot mig. ”Jag tar den”, sade han i vänlig ton samtidigt som han tittade på geväret på min skuldra. Jag sneglade uppåt och gav honom geväret utan protest.

Den sista stigningen Kullen var brantare än den såg ut. Några hundra meter upp krampade Bernie - som hade hoppat som en stenget hela dagen – WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

79


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

80

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

81


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

En fin trofé som mina barnbarn kommer få höra mycket om – åter och åter igen!

82

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


och satte sig ner med ett förvånat uttryck och förtvivlan i ansiktet. Stefan gav honom vatten, salt och en massage och 15 minuter senare var vår guide på benen igen och insisterade på att fortsätta. Ingen av oss visste då att vi endast hade 50 meter kvar att klättra för att nå våra mål, så därför skyndade vi långsamt. Plötsligt signalerade Bernie att han kunde se tjuren. Det låg på en platå något under oss, och var mestadels täckt av granar och ris. Vi höll andan samtidigt som vi iakttog hornen som syntes genom träden. Vi släppte våra ryggsäckar och började försiktigt krypa uppåt för att få en bättre vinkel. Bernie viskade till Stefan att det var en rejäl tjur, men inte det monstret som vi hade sett dagen innan. Stefan tittade på djuret genom kikarsiktet, sänkte sitt gevär och signalerade att jag skulle komma fram till honom. "Jens, om du vill skjuta så är du mer än välkommen. Jag känner inte för att skjuta så här tidigt på jakten." "Är du säker?" viskade jag. "Du vet aldrig när du får en ny chans". "Ja, jag känner inte riktigt för att skjuta nu" svarade han tyst. "Okej" sa jag och kröp förbi honom och Bernie med mitt gevär.

Död är död! Jag tog en snabb titt på djuren genom kikarsiktet. Jag var fortfarande i för låg position för ett fritt skott. Jag förflyttade mig därför någon meter längre upp i backen och spanade ut igen. Perfekt! När tjuren stod upp hade jag ett tydligt frontskott mellan de översta topparna på några smågranar. Avståndet var cirka 150 meter när jag justerade kikarsiktet till 9x förstoring. Jag drog mitt högra ben närmare, plantade min häl hårt i marken och lade geväret över knäet – en stabil position! Jag hade de två tjurarna på kornet. Den stora låg fortfarande ner medan den andra var på fötterna och stirrade intensivt i vår riktning. Jag drog säkringen framåt. WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

83


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

Vi såg verkligen mer än 50 älgar dagligen. Området är verkligen helt orört.

Bernie satt lite under mig när han viskade: "Det är en bra älg men jag kanske kan hitta en större till dig!" Jag svarade inte utan fortsatte istället att fokusera på tjuren. Den unga tjuren tog några steg bort. Den gamle lyfte upp huvudet. Bernie fortsatte: "Du behöver inte skjuta den om du inte vill" Tjuren flyttade sig och gjorde sig redo att ställa sig upp. Den unga tjuren började gå, stannade och tittade tillbaka. Jag lade försiktigt mitt finger på avtryckaren. "Det är ett svårt skott" sade Bernie, nästan bedjande. Tjuren började resa sig på bakbenen. "Du kommer att träffa grenarna om ..."

Smällen från .338 dundrade över kullarna, och älgen kollapsade och föll till marken i samma stund som den hade ställt sig upp. Jag drog ut slutstycket och sade högt: "Ja, men nu är den död, Bernie!" Några sekunder av tystnad följde samtidigt som tjuren rullade över två stela benpar pekandes mot skyn. Den unga tjuren sprang några meter, stannade en sekund och försvann sedan iväg som ett skott. Bernie brast ut i ett gapskratt och Stefan enda kommentar var: ”Vilket skott!” Jag undvek att kommentera det faktum att skottet utan tvekan såg mer spektakulärt ut än vad det egentligen var rent tekniskt, istället log jag som svar på komplimangen.

KABOOOOOOOOM

84

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Bernie 채r den b채sta 채lgguiden i Newfoundland. D채r kan bara finnas en! WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

85


Diskutabelt bullsh*t Jag hade packat en fin 16-taggare till Newfoundland-tjur med symmetriska horn och ett utlägg på mer än 40 tum. Kanske inte en östkanadensisk älg i världsklass, men en presentabel trofé och framför allt ett fantastiskt minne från en dagslång jakt med främlingar som skulle visa sig bli goda vänner. Vilken saga! Jag kunde inte önska mig något mer. Innan vi startade vår långa hemresa var vi tvungna att förbereda köttet och trofén för helikopterns "evakuering", detta eftersom det inte fanns någon möjlighet att utföra det i den här terrängen. Låt mig vara ärlig: Bernie är en lysande älgguide, men han suger i rollen som slaktare. Han använder sin kniv som om han försöker vifta bort en svärm med arga getingar. Det är inte en vacker syn för en jägare som uppvuxen med svensk älgjakt. Det går inte att förneka att han var snabb som blixten när han passade och flådde djuret. Det var när köttet skars från benen för att underlätta helikopterlasten som våra kulturella skillnader blev uppenbara. Bernie och Stefan började från varsin sida. Stefan arbetade med kirurgisk precision och separerade muskelgrupp efter muskelgrupp från ben och senor. Bernie angrep däremot sin sida som om han använde ett rotorblad på den försvarslösa slaktkroppen. Stefan tittade på med vånda. Han pekade på en stor köttbit som satt kvar på skuldran. "Tar vi inte allt med oss?" "Nej nej" svarade Bernie. "Det är bara muskler!" Tekniskt sätt hade ju Bernie rätt. Å andra sidan lutade jag och Stefan åt åsikten att muskler är de bästa delarna på en älg - åtminstone ur en rent gastronomisk synvinkel ... Det var tydligt att Stefan, som undervisat i kirurgiska ingrepp i åratal, inte var helt nöjd med Bernies åsikt i frågan och försökte således sig på ett annat tillvägagångssätt: "Men Bernie, du respekterar inte de anatomiska planen!" Bernie slutade skära och lyfte istället huvudet för att se Stefan rakt i ögonen. "Jag försöker inte återuppliva det. Jag skär bara av köttet, Doktorn!" Och det var slutet på det argumentet.

86

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

87


ÄLGJAKT I NEWFOUNDLAND

88

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Hem kära hem Det finns ingenting som heter gratis lunch. Där och då var priset för dagens äventyr att gå tillbaka till lägret. Det var inte lönt att tänka för mycket på situationen. Vi var tvungna att ta oss tillbaka, och helst före mörkrets inbrott. Bernie gjorde den enkla matematiken: vi var tvungna att förflytta oss fort om vi ville komma hem i tid för kvällsmaten. Tiden var dyrbar och vi promenerade raskt förbi åsar, klyftor och vida dalslättar. Varje kulle tog på krafterna och den sista halvan av vår promenad kändes som en ständig uppförsbacke. Mina kära stövlar hade äntligen bestämt sig för att avslöja sin sanna och onda identitet. En skarv i lädret ovanför min högra häl klämde över samma ömma plats för varje steg jag tog. Vandringen i nedförsbacke var särskilt smärtsam då min tår åter och åter igen slog emot tåhättan. Jäklar! Men det var ändå inte tillräckligt för att torka bort det stora leendet från mitt ansikte. Det kändes helt enkelt för bra att ha slitit som en hund för min Newfoundland-älg och jag kom på mig med att dagdrömma om stunder med framtida barnbarn framför den öppna spisen. ”Det här är historien om er morfars älgjakt i Newfoundland ..." På den sista kullen var jag tvungen att dra mig upp med hjälp av smågranarna för att nå toppen. Vi kunde se lägret vid foten av kullen mindre än en kilometer bort. Solen stod bakom oss. "Ge mig geväret Stefan! Jag kan inte gå in i lägret utan det på min axel", sa jag. Bernie skrattade. Vi hade gått mer än 28 kilometer den dagen och korsat tio åsar. När jag äntligen tog av mina blöta jaktkläder kändes det som att några av mina tår var kvar i stövlarna. Men jag var för trött för att titta efter närmare ...

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

89


JAKT JAKTREPORTAGE

DEN MODERNE JÄGAREN

©2018 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag

ALPHA® 50

JÄGARPAKETET 2018

TOPO SVERIGE V5 PRO

FĒNIX® 5

För den målmedvetne och aktive jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med hjälp av den senaste tekniken. Alpha 50 ger dig kontroll över hunden. Den kan kopplas till armbandsuret fēnix 5 där du ser hunden, självklart med de senaste kartorna.

GARMIN.SE

90

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


SUPERENKEL INSTALLATION!

ALLT FÖR ETT LYCKAT FISKE! HUNTER

ÅTELKAMERA 1699 KR 100° ORD. 2199 KR

SYNVINKEL

HUNTER PREMIUM TRAIL CAMERA - ANVÄNDARVÄNLIG OCH ARMADA TACKLE-BOXARNA KOMMER I 4 OLIKA STORLEKAR MED SNYGG DESIGN, ROBUST VILTKAMERA MED STÖD FÖR SIM-KORT, SÅ ATT MAN KAN KRAFTIG KONSTRUKTION OCH TILL ETT RIKTIGT BRA PRIS! SKICKA BILDER TILL TELEFON/E-POST. 2” LCD FÄRGDISPLAY.

LÄS MER

LÄS MER

VÄLKOMNA TILL VÅRWEBSHOP WEBSHOPPÅPÅWWW.BOFAB.NET WWW.BOFAB.NET VÄLKOMNA TILLBUTIKEN BUTIKENI IGRUMS GRUMSELLER ELLER BESÖK BESÖK VÅR – –NU KL10.00-13.00 10.00-13.00– – NUMED MEDLÖRDAGSÖPPET LÖRDAGSÖPPET KL /BOFABjaktfiskefritid /BOFABjaktfiskefritid WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

/bofab.jakt.fiske.fritid /bofab.jakt.fiske.fritid JAKT, FISKE & OUTDOOR

91


INTERVJU JENS ERIKSSON

JENS ERIKSSON ÄR STORJÄGARN FRÅN TÄXAN JENS ERIKSSON FÖDDES MED den genetiska

sjukdomen Williams syndrom. Detta har dock inte hindrat honom från att lyckas ta jägarexamen – eller från att bli huvudfigur i en ny film om hans liv som jägare. I veckan har filmen Storjägarn från Täxan premiär.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Jens när Magasin Vildmarken ringer upp honom. Det är Interjakt Group Scandinavia som har skapat filmserien. Serien kommer att visas på deras Youtubekanal till hösten, men redan i helgen kan de som besöker Västgård Game Fair i Jämtland se filmen i bioformat. – Resan med Jens har varit helt fantastisk, vi får följa en person som tack vare sin målmedvetenhet går emot alla odds, säger Jonas Ås, koncernchef för Interjakt, i ett pressmeddelande.

Förverkligar sin dröm I filmserien får vi följa Jens och hans familj, som berättar om hans uppväxt och hur jakten har speglat stora delar av hans liv. Men framför allt får vi följa Jens i hans jakt på att förverkliga sin största dröm. En jakt som bland annat tar honom till andra sidan Atlanten. – Jag jagade bland annat svartbjörn i Kanada, berättar Jens som trivs med livet som filmstjärna och som är väldigt nöjd med filmen. – Den var jättebra, säger han.

Intäkterna till FUB

92

Filmen kommer visas under två dagar på Järpenbion och samtliga intäkter från dessa visningar går till FUB i Jämtland, en förening för människor med utvecklingsstörning. JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Delta i jakten som aldrig förr

Den optimala appen för hela jaktlaget.

• Fastighets- och terrängkarta samt flygfoto över hela landet • Följ oändligt antal hundar • Se alla dina jaktkamrater • Pass, rågångar och andra intressanta punkter • Mät avstånd och area • Verktyg för jaktprovsdomare

Alla kartor ingår

Säkrare jakt

Grupper

Spela upp

Terräng- och fastighetskarta samt flygfoto över hela landet. Dessutom till ett stort antal övriga länder.

Håll kontroll på omgivningen. Se dina vänner, hundar, pass, rågångar m.m.

Samla jaktlagets hundar, jägare, pass och rågångar i en grupp. Gruppen är enkel att dela med vänner.

Förutom att du ser hundar och vänner live så kan du även spela upp och granska jaktdagen i efterhand.

Genom funktionen grupper får du enkelt tillgång till allt och alla jaktlaget. En ”administratör” skapar en grupp och lägger in jaktlagets rågång, pass, hundar och jaktkamrater. Genom att ange användarnamn och lösenord får du tillgång till hela gruppen och dess information. Trackers gruppfunktion ger dig en säkrare och intressantare jakt, där hundarna bär förstklassiga sändare.

www.tracker.se

/trackersverige

NYHET! FRI TELEFONSUPPORT WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

070 – 357 57 50 (SUPPORTTIDER SE WWW.TRACKER.SE) JAKT, FISKE & OUTDOOR

93


DET KAN TA TIMMAR INNAN MAN KOMMER TILL DET FANTASTISKA ÖGONBLICKET

DU VET AT T DEN ÄR DÄR ,

o c h d e n v e t a t t d u o c k s å ä r d ä r. Du h a r t å l a m o d e t ; d e n h a r ö v e r l e v n a d s i n s t i n k t e n . De t ä r i n t e e n l e k f ö r n å g o n a v e r. En l å n g v ä n t a n t ä r p å d i n v a k e n h e t . Du v e t i n t e n ä r ö g o n b l i c k e t k o m m e r f ö r d i g a t t r e a g e r a b l i x t s n a b b t . En s a k ä r d o c k s ä k e r : d u f å r h ö g s t e t t e l l e r e t t p a r s k o t t . Du k a n l i t a p å a t t d i n Ma r a l Co m p o s i t e No r d i c H C är snabb, träffsäker och pålitlig. Vi har tagit den tid som krävs för att utveckla den, så att den inte sinkar dig i det avgörande ögonblicket.

— Mer information hittar du på browning.eu BROWNING — FOR THOSE IN THE KNOW.*

*Browning, för dom som vet.


NEW

MARAL COMPOSITE NORDIC HC


TA DITT ÖVNINGSSKYTTE TILL EN NY NIVÅ TEXT: STAFFAN JOHANSSON FOTO: DANIEL EMSEVIK

ÖVN TIL 96

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


TA DITT NINGSSKYTTE LL EN NY NIVÅ

Övningsskytte är en stor del av mitt jägarliv. Det är timmarna jag lägger ner på skjutbanan som gör mig till en mer självsäker skytt och det är där jag lär känna mina begränsningar och kan fila på mina färdigheter. Jag är ingen skjutinstruktör, men med denna artikel vill jag så ett frö hos fler som vill utvecklas inom jaktskytte. WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

97


MIN 22:A FÅR GÅ X ANTAL TUSEN SKOTT per år. Prickskytte på tavla eller metallsnurra i olika skytteställningar ger en fenomenalt bra träning, men efter många års jakt där den snabba vildsvinsjakten tagit en allt större roll börjar man inse att skytte på rörliga mål är något man bör finna mer tid och vis att öva på. Men förutom att öva på skyttet i sig, lära sig hantera såväl puls som avtryckarfinger, så vet de som varit på många drevjakter, där luckorna kan vara små och vildsvinen snabba, att om du inte är ett med ditt vapen så har inte övningsskyttet tagit dig lika långt som det borde.

Vapnet skall vara en del av dig Det jag först och främst vill fokusera på är vikten av din utrustning. Ditt jaktvapen måste vara en del av dig – och allt från anlägg till skott och repetering ska ske utan att du tänker på det. För att nå den nivån av vapenhantering krävs många anlägg och många skott. Att stå och öva med ditt jaktvapen sliter både på plånbok och utrustning. Då är övningsskytte med kaliber .22, eller luftvapen för den delen, ett mycket bra alternativ som i sammanhanget är väldigt kostnadseffektivt att bedriva övning med. Min åsikt är att många jägare gör fel när de övar med ett vapen som helt enkelt inte efterliknar vapnet du faktiskt jagar med. Kontrasten blir därmed ofta för stor; med allt från passform, trycke och optik. Av någon outgrundlig anledning så kommer majoriteten av marknadens vapen i kaliber .22 med mindre stockar. Möjligtvis är det så eftersom de kräver mindre lådor, och att hela vapnet har anpassats efter det, men det är bara egna spekulationer. Det är vapen som i standardutförande i de flesta fall är för korta och där anlägget inte är vad det borde. Men förhoppningsvis ser vi nu en vändande trend. Mitt senaste vapeninköp är nya Brno CZ 455 med tumhål – en kolv med motsvarande längd och grepp och förhöjt kindstöd likt min studsare. Att den dessutom är utrustad med en flutad matchpipa ger den extra vikt och ett justerbart trycke som gör skytteupplevelsen snarlik till mitt jaktvapen. Även den nylanserade Tikka T1x är inne på rätt spår. Med en fullskalig stock likt sin storebror T3, är detta ett utmärkt vapen för dig som jagar med just en T3:a (och ett vapen som vi kikar närmare på i nästa nummer av Magasin Vildmarken).

98

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

99


TA DITT ÖVNINGSSKYTTE TILL EN NY NIVÅ

För dig som har ett vapen med pipbytarsystem kan du i vissa fall ta det snäppet längre. På exempelvis Blaser R93 kan du till och med montera en pipa i kaliber .22 med tillhörande magasin, vilket onekligen är det mest optimala om detta är vapnet du jagar med.

Relevant optik

vapentillbehör men som även tagit fram en specialtillverkad version av Leupolds QR-baser. Detta var något jag fann vara en optimal lösning eftersom jag då helt plötsligt har jag ett snabbfäste där jag kan byta mellan ett vanligt kikarsikte för prickskytte och ett Aimpoint Micro H-2 med Leupold-montage för de olika typer av skytteövningar jag vill utföra.

Vad gäller optiken så är det ofta som kaliber .22-vapen säljs som kit tillsammans med en lågprisoptik som ofta tycks börja på 3x-förstoring. Det är inget fel i det om det är vad du vanligtvis jagar med, men för mig som ofta jagar med Aimpoint är det inte optimalt. Vad som är optimalt då är just ett Aimpoint! Montage för dessa till den klassiska 11 millimetersskenan för dessa sikten är begränsade, men nyligen fann vi en tillverkare i Svedala, Anders Nilsson, en vapensmed med passion för specialgjorda

100

JAKT, FISKE & OUTDOOR

För att få fatt i detta specialmontage, kontakta Anders Nilsson förslagsvis via deras Facebook-sida, ”Vapensmen & SHC AB”. (Den kan du hitta HÄR)

Nyttigare och roligare med rörliga mål För den som tillfälligt kan åstadkomma fullgod säkerhet på hemmaplan finns det målanordningar att köpa för en överkomlig slant. Vi har haft möjligheten att prova svenska MR Targets portabla rälsbana som vi funnit varit rolig med ack så givande. WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

101


TA DITT ÖVNINGSSKYTTE TILL EN NY NIVÅ

102

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


MR 2022 är en ”älgbana” i miniatyrformat som är utformad för skytte med kaliber .22. Skjutmålet körs med en elmotor som drivs av ett bilbatteri eller en 12-voltsadapter. Rälsbanan levereras i en gedigen trälåda med allt som behövs förutom batteri. Monteringen är enkel efter några gånger och på 10-15 minuter är man igång och kan börja skjuta. På så vis kan du ta med banan i olika miljöer, i en grusgrop likväl som ett skogsbryn där terrängen kan vara ojämn, eller varför inte låta ett träd eller buske täcka över en del av banan? Möjligheterna är oändliga. Inget tillstånd utöver markägarens krävs för privat användning och tillfällig montering, däremot kräver stationär uppställning av banan tillstånd. Jag hoppas att artikeln inspirerat dig till att höja ribban för din övningsutrustning och hoppas att du kan uppleva ett mer utvecklande skytte inför årets jaktsäsong! WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

103


”Smälls anisolja är lika självklar vid smyg- och vakjakten som kikaren” Fredrik Boija @alltidpajakt

”Anisoljan funkar grymt bra när vi är ute och jagar och filmar. Blir fler skottsekvenser och bättre filmer” Albin Dahlström & Oscar Rattas Smålandsjägarna

Smygjägarens bästa vän… Vi på Smäll önskar dig skitjakt! www.smell.nu


RESMÅL MICKLAGÅRD

VILDMARKEN BESÖKER

MICKLAGÅR

106

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


RD WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

Anette och Jan Gullberg är stockholmarna från Kiruna som tog sin verksamhet till Hagfors, och fann en helt ny marknad på den stora jaktmässan i Nürnberg. Nu designar och tillverkar de kläder med unika egenskaper som snabbt blivit populära bland jägare och friluftsfolk. – När vi reste hem från IWA-mässan hade tuppkammen växt, säger Jan Gullberg som tillsammans med hustrun Anette driver Micklagård i Hagfors.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

107


RESMÅL MICKLAGÅRD HISTORIEN OM MICKLAGÅRD PÅMINNER STUNDTALS om ett filmmanus med många

spännande sidospår och slumpartade vändningar. Den tar sin början i Kiruna där Anette och Jan undervisade elever i pälsteknik. Senare startade de även företag tillsammans. Och de hade jättemycket jobb fram till början av 1990-talet då vindarna vände och det plötsligt ansågs fult att bära päls. – Det ena företaget efter de andra annullerade orderna till oss och vi frågade oss vad vi skulle hålla på med nu, säger Jan Gullberg. I samma veva snubblade de över ett material som den svenska armén tidigare hade använt sig av, nämligen kommistyg. De köpte 50 meter, gjorde mönster på tyget och resultatet blev genast uppskattat av Kiruna-publiken. Vid samma tidpunkt ordnade kommunen så att Jan och Anette skulle få vara med på den stora IWA-mässan i Nürnberg. Det var något av slumpens skördar, men skulle visa sig öppna upp framtida dörrar och bli en stor succé, både försäljningsmässigt och vad gäller nya kontakter och målgrupper. – Vi sålde hela vår årsproduktion på den mässan, säger Jan Gullberg och fortsätter: – När vi reste hem från IWA-mässan hade tuppkammen växt, berättar han.

Unikt material Väl hemma började de förhandla med Överstyrelsen för civilt beredskap, som hade hand om materialet. Kommistyget låg ute till försäljning och hade redan tidigare dragit till sig intresse, bland annat från Iran. Men eftersom Iran-Irak-kriget pågick och eftersom materialet räknades som krigsmaterial så sade den svenska regeringen då nej till försäljning. Jan och Anette beslöt sig för att göra ett försök och efter privata försäljningar och samtal med banken så var de snart ensamägare till det unika materialet som endast består av naturprodukter, andas, är vattenavvisande och i stort sett är vindtätt. Dessutom är det svårantändligt, något som inte minst grannarna i lokalen intill i Hagfors, Räddningstjänsten, i Hagfors har fått erfara. – Vi gick in för att testa. De sade ”det går allt att tända eld påt, men det är gnetigt”, berättar Jan och skrattar.

108

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

109


RESMÅL Anekdoterna är många. Jan berättar till exempel om en norsk guide som olyckligt hamnade i en fjällbäck, men som tack vare kläderna inte förfrös, och som senare ringde och tackade för att han klarade livhanken. I en annan av Jans anekdoter berättas om en tysk jägare på jakt i Ryssland som gick ner sig i isen. Han kom upp relativt snabbt igen och vittnade senare om att vattnet inte ens hade gått igenom byxorna.

ANORAK ABISKO 2

Lanserar webbshop Under IWA-mässan skapade de många kontakter med företag utomlands; bland annat från Tyskland, Österrike och Schweiz. Intresset för produkterna är stort hos bland annat jägare och friluftsmänniskor och nu är de redo för nästa kliv. – Vi har hela tiden bara arbetat på export, men i år har vi även vänt oss till den svenska marknaden, berättar Anette.

BYXA HAMRA REGULAR ADJUSTABLE

Ett logiskt och välkommet steg, inte minst med tanke på att produkterna är tillverkade i Sverige med svenska material och där renskinnen kommer från Pajala i Norrbotten. De har nyligen lanserat sin nya webbshop och paret berättar att de kontinuerligt jobbar för att utveckla den, bland annat för att få måtten så perfekta som möjligt.

GEVÄRFODRAL

– Vi jobbar enormt mycket med mönster och vi är väldigt unika eftersom vi kan tillverka efter kundens mått, säger Jan Gullberg.

Möter kundernas behov Att Micklagård lyssnar på kundens önskemål är något som bland annat en tysk korvproducent, som länge förgäves hade sökt arbetskläder som passade, kan intyga. Jan berättar: – Jag bad om att få hans mått. Han var 170 centimeter över havet och 160 över midjan. Han hade provsmakat varje korv och länge sökt efter en jacka utan att lyckas. Vi sydde en till honom vilket gjorde honom överlycklig. Och det gladde även oss eftersom vi klarade av uppdraget, säger Jan Gullberg glatt.

110

JAKT, FISKE & OUTDOOR

VINTERMÖSSA

RYGGSÄCK BRATTFALLET WWW.VILDMARKEN.SE


SKÅNEJAKT SKÅNEJAKT Jaktbutiken som Jaktbutiken som gör natt till dag gör natt till dag

Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz! Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz!

Digitala nattsikten samt digitala kikare. Digitala nattsikten samt digitala kikare.

Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare. 10 års garanti på allt! Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare.

Besök oss på 10 års garanti på allt! Tågarpsvägen Besök oss på 241, 268 75 Tågarp 0418-503 90 Tågarpsvägen 241, 268 75 Tågarp www.skanejakt.se 0418-503 90 www.facebook.com/skanejakt www.skanejakt.se instagram #grisalskarna www.facebook.com/skanejakt instagram #grisalskarna WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

111


JAKT JAKTREPORTAGE

Aimpoint Micro H-2 ®

NYHET!

THE DRIVEN hunt KIT Oavsett om du jagar i extrema väderförhållanden, i extremt tuffa miljöer och även med de grövsta kalibrerna, Micro H-2 är antagligen det enda siktet i sin storlek som klarar av dessa påfrestningar. Detta sikte kan monteras på de flesta vapentyper. 5 års konstant användning på ett batteri, en vikt under 100 g, 10 års garanti och en punkt som är tydlig samt ger extremt bra precisionskänsla, har gjort Micro H-2 till Aimpoints mest populära sikte efter lanseringen 2015. I år lanseras The Driven Hunt Kit där en ny version av Micro H-2 ingår.

The Driven Hunt Kit består av: • Aimpoint ® Micro H-2, 2 MOA orange cerakote serien • Aimpoint keps • Aimpoint vapenrem • Aimpoint slutstycksgummiknopp • Wild Boar Fever 8 DVD The Driven Hunt Kit är dock tillgänglig endast i en begränsad upplaga. Med varje sikte följer ett certifikat med ett specifikt editionsnummer, 1- 2000. Kontakta din närmsta återförsäljare för information om tillgänglighet.

Siktet som klarar de mest extrema förhållanden.

& OUTDOOR 112 /aimpointabJAKT, FISKE /aimpointeurope

/aimpointchannel

WWW.VILDMARKEN.SE www.aimpoint.se M02872


NYHET! 3M PELTOR LEP-200 EU med tillhörande halsslinga Uppladdningsbara hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer. Perfekt för byggarbetsplatser, industriområden, jakt och sportskytte. Utrustad med en antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från tillhörande halsslinga. Medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar höga, så att du kan höra omgivande ljud som konversation, maskinljud eller vilt i skogen. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat.

ZODIAC NEO & NEO BT

ZODIAC ONE BT

Zodiac NEO är en professionell jaktradio framtagen för den nordiska jägaren. Den är laddad med de viktigaste funktionerna för en lyckad jakt. NEO har en stor och tydlig Display med indikeringar för radions funktioner och är utrustad med standardiserade anslutningar för olika tillbehör. Finns med och utan Bluetooth och 31 och 155 MHz.

Zodiac One är den första jaktradion någonsin med både 31 samt 155 MHz i samma radio. Med Zodiac One behöver du aldrig fundera på vilken frekvens ni ska jaga på. De båda banden har något olika egenskaper i terräng och framförallt nära städer. 31 MHz har haft störst utbredning i norra delen av Sverige medans 155 MHz har varit dominerande i de södra delarna.

31 & 155 MHz

31 & 155 MHz

LEP-200 EU är kompatibla med marknadens ledande jaktradioapparater från Zodiac

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och står för svensk kvalitet och design. Zodiac blev snabbt ett välkänt och omtyckt varumärke när fler och fler upptäckte den höga kvaliteten och det användarvänliga utförandet av våra produkter. Vi har lyssnat på marknaden och sedan tagit fram produkter som är utvecklade efter det klimat och krav vi har här i Skandinavien.

SEDAN 1963

Hitta din återförsäljare via www.zodiac.se

Följ oss på sociala medier! ZodiacSverige

ZodiacSverige


STORT INTRESSE INFÖR TRACKER LADY-MÄSTERSKAP DEN 11 NOVEMBER ARRANGERAR TRACKER Sverige tillsammans med Bergslagens Älghundklubb 2018 års Tracker Lady-mästerskap, ett jaktprov med älghund endast för kvinnor. Tävlingscentrum blir Valfjällsbyn, utanför Charlottenberg i Värmland, och av anmälningarna lottas tio deltagare ut till finalen där samtliga erhåller en Tracker Lady Supra

Förutom att vara kvinna gällande följande villkor för att kunna tävla: • Hunden ska ägas av familjen • Hunden skall vara jaktprovsmeriterad, samt ha A- eller B- höfter. Obs: Sista anmälningsdag är den 1 oktober. Mer info hittar ni på HÄR

Källa: Svenskjakt.se

OVÄNTAT MÖTE MED BJÖRN UNDER LÖRDAGSKVÄLLEN släppte en jägare iväg sin hund på grävlingsspår utanför Järvsö i Hälsingland. En kompis till honom meddelande att en grävling gick över vägen. Jägaren släppte då hunden på spåret. Strax därefter blev det ståndskall och han gick ditåt. Cirka 40 meter från ståndskallet såg han gråhundstiken i pannlampans sken. Men de var inte ensamma, strax därefter kom det fram en björn.

– Jag sköt direkt ett skott i luften för att försöka skrämma den. Men istället kom hon rakt emot mig. Jag hann bara växla patron och vrida mig lite grand så var björnen bara tio meter från mig. Då sköt jag igen, berättar jägaren till Svenskjakt.se

114

JAKT, FISKE & OUTDOOR

Misstänkt för jaktbrott Snart anslöt polis och eftersöksjägare och senare lyckades de spåra upp björnen. Honan var cirka ett år och hade inte ungar. Jägaren är tills vidare misstänkt för grovt jaktbrott. – Det känns fruktansvärt att det blivit så här. Men jag hade inte en tanke på björn när jag släppt hunden på en grävling. Jag hörde heller ingen skillnad på skallet jämfört med när hon tidigare skällt grävling och älg, berättar jägaren.

WWW.VILDMARKEN.SE


IT’S GOOD TO KNOW YOUR PLACE IN THE WORLD.

IT’S EVEN BETTER WHEN SEARCH AND RESCUE KNOWS.

INREACH® Med InReach kan du skicka och ta emot textmeddelanden från vänner och familj och vid behov få hjälp var du än befinner dig i världen. Oavsett om du har mobiltäckning eller inte.

©2017 Garmin Ltd. Eller dess dotterbolag

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

Satellitabonnemang krävs.

JAKT, FISKE & OUTDOOR

115


Engelska Hawke representeras på den svenska marknaden av Nordik Distribution. Hawke är i och med det etablerade i över sextio länder, vi är mycket stolta att presentera deras mycket prisvärda produkter.

Nyhet! Nya Endurance 30 WA-serien med uppgraderad optik och bredare synfält

Endurance 30 WA 1-4x24 Pris 5 490:L4A Dot

Endurance 30 WA 3-12x56 Pris 6 290:LR Dot

Endurance 30 WA 1,5-6x44 Pris 5 790:L4A Dot

t! heFrontier ED X y N

8x42 och 10x42 Pris från 4 990:-

www.nordik.se - Följ oss på Facebook och Instagram Hawke distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


NYHET

CZ 455 Thumbhole Yellow • Ergonomisk laminerad tumhålskolv • Tung flutad varmintpipa • För både jakt och sportskytte • Piplängd 53 cm • Vikt 3,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Nytt Flyweighttrycke justerbart 100-500 gram NYHET

CZ 455 Stainless • Kolv i greppvänligt Soft Touch-material • Perfekt för alla väder • För både jakt och sportskytte • Piplängd 52,5 cm • Vikt 2,4 kg • Möjlighet till pipbyte • Rostfri pipa och låda


MATLAGNING FARMORS FISKSOPPA

Ja

F

118

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


JIMMY STENING

agar&Lagar

FARMORS FISKSOPPA I varje nummer av Magasin Vildmarken får du ta del av vår grillmästare Jimmy Stenings bästa recept. I månadens nummer lär han oss att laga en riktig god och gammaldags fisksoppa, perfekt till jakten!

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

119


Farmors fisksoppa

– perfekt att ta med på jakten i termos! Farmors fisksoppa är en underbar soppa som innehåller inte bara fisk, utan även skaldjur. Koka ihop ingredienserna, som då får fin smak av lök och timjan, innan du vänder ner fluffig grädde. Toppa sedan med lite färsk hackad dill och servera den krämiga soppan med brytbröd.

Det här behöver du: • 500 g blandad fiskfilé

(t ex lax, hälleflundra, marulk, torsk från Polarfisk.se)

• 5 gula lökar • 1 st purjolök • 1 förp små champinjoner. • en klick smör • 1 förpackning körsbärstomater • 2-3 st frysta fiskbuljong (iskuber) • 3 dl vatten • 1/2 dl vitt vin • 1-2 msk finhackad timjan • 300 g räkor • 1,5 dl vispgrädde • finhackad dill • 0,5 dl kallpressad rapsolja (skebygardar.se)

Såhär gör du: Grilla tomaterna, låt dem svalna, skär ner fisken i lagom tärningar, skala sedan tomaterna och hacka ner dem. Skala lökarna, strimla purjolöken och fräs dem i kallpressad rapsolja tillsammans med champinjonerna. Tillsätt buljongen och de hackade tomaterna med vin och den finhackade timjan. Låt sjuda i 15-20 minuter. Lägg i fisktärningarna i soppan. Sjud ytterligare i ca 5 minuter. Skala och skölj räkorna och lägg dem i soppan. Till sist: vispa grädden till hårt skum och rör försiktigt ner den. Hetta upp soppan och strö finhackad dill över. Servera med ett gott brytbröd som baguette. Vill man ha den lite matigare och mer som en gryta – koka lite potatis och skär ner och tillsätt lite mer grädde och dra bort lika mycket vatten.

Smaklig måltid!

120

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

121


MATLAGNING FARMORS FISKSOPPA

122

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

123


MATLAGNING FARMORS FISKSOPPA

Tack till: Grill denna gång, Outdoorchef Dualchef S4 25G - Outdoorchef.com Lodgecastiron - basecooking.se Satake Kuro - Vikingsun.se Fisk - Polarfisk.se Rapsolja - skebygardar.se Förkläde - Rondigikonsult

124

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

125


RESMÃ…L ELLINGE GAME FAIR

EL I HJ

128

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


LLINGE GAME FAIR JÄRTAT AV SKÅNE Efter succén med den kvalitetsinriktade utomhusmässan Ellinge Game Fair 2016 så var det mellan den 25-26 augusti dags för en repris – fast nu i ny regi.

WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

129


Magnus Ven Petersson som gjort sig en namn genom debatter i sociala medier var en av de många som tog plats på scenen.

Zodiac visade upp årets nyheter, däribland nya Zodiac Waterproof och skogsantenn till Zodiac ONE.

Grabbarna på Garmin visade upp det senaste inom hundpejl och aktivitetsklockor.

Gåsjakt i West platsade bra i det skånska landskapet där de fick dela med sig av sina bästa tips för en lyckad gåsjakt.

Game of clays

Det bjöds även på uppvisningar i vildsvinshägn!

Normark visade bland annat upp den nya skönheten Mauser M18.

130

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE


Vildmarkens Mattias Lilja fick för första gången möjlighet att testa skytte från liggömsle tillsammans med vännerna från Gåsjakt i West.

VID ELLINGE GÅRD, MITT I HJÄRTAT AV SKÅNE och i en lummig, inbjudande slottsmiljö, stod jakten och fisket åter i fokus. Den andra upplagan bjöd på ett fullspäckat schema och många utställare. Magasin Vildmarkens Mattias Lilja och Jessica Davidsson var på plats. De testade bland annat på skytte från liggömsle och såg många duktiga jaktprofiler under sitt besök. Våra vänner från Gåsjakt i West var där och likaså uppskattade föreläsare som Tobias Åberg, Thomas Ekberg, Mikael Tham med flera. Det pratades

även bågjakt med Magasin Vildmarkens Angelica Johansson som bjöd på sina erfarenheter från Kanada (som du tidigare har kunnat läsa om i Vildmarken). Dessutom bjöds det även på skytte, debatter och många andra aktiviteter och det rapporteras ha varit en välorganiserad och trevlig mässa där besökarna hade första parkett till några av jaktens främsta. Vi ser fram emot att se vad denna trevliga tillställning har att bjuda på vid nästa tillfälle.

Aimpoint visade upp sina aktuella rödpunktssikten.

Normark visade även upp nya kläder från SASTA. WWW.FACEBOOK.COM/VILDMARKEN

JAKT, FISKE & OUTDOOR

131


www.vornequipment.com

HUNTING REDEFINE


ED


DEN MODERNE JÄGAREN

JÄGARPAKETET 2018 För den målmedvetne och aktive jägaren som vill vara uppkopplad och en del av jaktlaget med hjälp av den senaste tekniken. Alpha 50 ger dig kontroll över hunden. Den kan kopplas till armbandsuret fēnix 5 där du ser hunden, självklart med de senaste kartorna.

GARMIN.SE

TOPO SVERIGE V5 PRO

FĒNIX® 5

©2018 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag

ALPHA® 50


JAKT JAKTREPORTAGE

Missa inte nästa tidning! Prenumerera helt gratis på vildmarken.se/prenumerera 136

JAKT, FISKE & OUTDOOR

WWW.VILDMARKEN.SE

Vildmarken nr 9 2018  

September är här och högtidsstunderna avlöser varandra för oss som gillar jakt. Nyligen började fågeljakten, under månaden blir hjortjakten...

Vildmarken nr 9 2018  

September är här och högtidsstunderna avlöser varandra för oss som gillar jakt. Nyligen började fågeljakten, under månaden blir hjortjakten...