Page 1

NR 12 2017

50+

Test

KITE OPTICS 1-6X24 VILDMARKEN BESÖKER

JÄGARMÄSSIGA JULKLAPPSTIPS!

MARTTIINIFABRIKEN

SHOOTING iSkåne 1800 meter+ med Konus Range

+

Flexifästet

Gyttorp Collection

Älgjakt med ForshagaAkademin Grabbarna på Tobo

My-koppen

PRISVÄRDA HANDKIKARE FILMSPECIAL: HUNDTRÄNING HOS MAMIMA

Jimmy Stenings vildmarksburgare Garmin Alpha 100

UOvision 785-3G


T E

m

H Y

N

TIPS

REPLAY-10 MAXXIM Med det nya 10 skottssystemet kan du fokusera på skyttet utan att ladda om.

SPECIALKIKARSIKTE FÖR LUFTVAPEN - 4X32

NYDESIGNAD STOCK

WHISPER MAXXIM PIPA

10 SKOTTSMAGASIN

FILM: GAMO REPLAY 10 MAXXIM

A GAME CHANGER TODAY AND PROBABLY THE STANDARD FOR TOMORROW’S AIR RIFLE


INNEHÅLLNR1 09 Inledning 14 Kite Optics 1-6x24 20 Marttiini-fabriken 30 Konus Range 36 Julklappstips 38 My-Muggen

52 56 82 104 114 126

Garmin Alpha 1 Hawke Nature-T Rough Shooting Hundträning på Älgjakt i Hasse På jakt med Jim

Innehåller filmklipp 4

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


12

100 -Trek g i SkĂĽne ĂĽ Mamima Jakt elfors mmy Stening www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

5


HÄRKILA

VECTOR&NORSE KLÄDER SOM UPPFYLLER KRAVEN FRÅN DEN RÖRLIGE JÄGAREN

Vector jacka Storlek 46-62. Pris 4.495:-

Vector byxor Storlek 46-60/ 33”, 48-54/31”, 48-54/35”. Pris 3.495:-

NYHET

Norse jacka Lätt och tyst jacka med 100 % vatten och vindtätt GORE-TEX®-membran. Ventilationsöppning under armarna och justerbar i nederkant och ärmslut. Radiofickor på båda sidor med antennutgång. Huvan kan stoppas in i kragen. Storlek 46-58. Pris 5.495:-

NYHET

Norse byxor Lätta och tysta byxor med 100 % vatten- och vindtätt GORE-TEX®membran. Praktiska sid- och benfickor med vattenavvisande dragkedjor. Justerbar vidd i knävecken för extra rörelsefrihet och CORDURA®-förstärkta snölås nedtill. Storlek 46-58. Pris 4.295:-

Rörliga jägare som t.ex. hundförare ställer stora krav på sina jaktkläder. Kläderna skall vara lätta och tysta. Tyget skall andas och släppa ut svett när man är aktiv. Man skall kunna reglera kroppstemperaturen genom extra ventilationsöppningar under armar och bak på benen. Kläderna skall stoppa kall vind och de skall även stå emot en hel dags ösregn. Funktionella detaljer som snölås, knäåtstramning, ammunitionshållare och gummerat midjeband brukar den erfarne jägaren vilja ha. Har du dessa krav på dina jaktkläder så kontakta din jaktbutik för att se Vector/Norse från Härkila. Både byxan och jackan finns i många olika storlekar.

harkila.com Finns hos stora återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com Du kan även ringa +45 43 41 04 10.


Avancerad hundspårning: Alpha® 100 & T 5

BÄTTRE KONTROLL OCH HÖGRE SÄKERHET Användarvänligt hundspårningssystem med en räckvidd på upp till 14.5 km. Extremt lättanvänd med handskvänlig 3” touchscreen som är lika lättläst i solljus som i mörker. Lägg till överblick och kontroll av både hund och andra Alpha-användare i jaktlaget. Hunden svarar på vibrationssignaler och dina jaktkamrater via textmeddelanden – som du även kan följa på din display. Alphan är även kompatibel med våra detaljerade friluftskartor m.m. • Spåra upp till 20 Alpha® 100-enheter eller 20 T 5/T 5 mini hundhalsband • Få aviseringar om hundens status – t.ex. om den springer, sitter eller har ståndskall • Fjärrstyr den inbyggda LED-belysningen i halsbandet, som lyser upp till 100 m i totalt mörker • Kommunicera med hunden genom vibrations- och ljudsignaler på T 5/T 5 mini-halsbandet • Aktivt batterisparläge ger T 5/T 5 mini längre drifttid • Vid fara kan du skicka ett nödmeddelande med din position som når alla i jaktlaget med anslutna Alpha-enheter

Paketet som passar de flesta hundar: Alpha 100 och T 5. Art.nr: 010-01041-52. Paket för små hundar (max 15 kg/nacke 35,5 cm): Alpha 100 och T 5 Mini. Art.nr: 010-01486-40.

”Oumbärlig på jakt. Visar alltid var hundarna och resten av jaktlaget är, och låter mig kommunicera blixtsnabbt via Alpha-enheten.” – Klas Henriksson, Professionell Hundförare, Roslagens Jakt & Vilt.


Chefredaktör

/ Editor in Chief

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

Försäljning

/ Sales

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

Marknadsföring

/ Marketing

Kim Rangberg Skanslie kim@vildmarken.se

Redaktör: Prylar & Vapen

/ Editor, Stuff & Gear

Rickard Faivre

rickard@vildmarken.se

Webbansvarig

/ Webmaster

Andreas Sunström

andreas@vildmarken.se

Redaktör / Editor

Magnus Skoglund

magnus@vildmarken.se

Matredaktör / Food Editor

Jimmy Stening jimmy@stening.se

Pryltester

/ Evaluator

Henrik Klasa

henrik@vildmarken.se

Marknad

/ Market

Olle Sirén

olle@vildmarken.se

Ekonomi

/ Economy

Tommy Wålberg

tommy@vildmarken.se

Gästskribent

/ Guest Editor

Kjell Lennartsson magasin@vildmarken.se

Gästskribent

/ Guest Editor

Jussi Lähdesmäki

magasin@vildmarken.se

8

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


NR 12 2017

Årets julspecial I årets sista utgåva av Magasin Vildmarken bjuder vi på ett julbord bestående av spännande reportage, prylar och goda recept. Om du behöver inspiration till årets julklappar, till dig själv eller någon likasinnad, så finner du över 50 julklappstips i den här månadens tidning. Vi har bland annat tittat närmare på handkikare, knivslip och kikarsikten. Månadens nummer innehåller dessutom ett reportage från då vi tidigare i höst reste vi till södra Sverige i jakt på nya upplevelser. Tillsammans med Aimpoint, Norma och 3M PELTOR fick vi vara med om en jakt utöver det vanliga, nämligen ”rough shooting” – en varierad jaktform där fasaner, änder och fälthare stod på menyn. Bläddra till sida 82 för att ta del av reportaget. Ni får även hänga med på hundträning hos Mamima Jakt där Kjell Lennartsson bjuder på matnyttiga tips för dig som ska jaga in din unghund. I ett exklusivt samarbete så kan vi glädjande nog visa upp Kjells film från hans besök vid älghägnen i Jämtland. För knivfanatiker klingar nog märket Marttiini speciellt i mångas öron. Vi har passande nog rest till tomtens (enligt många) hemort Rovaniemi för att besöka den anrika fabriken och för att se hur tillverkningen går till. God mat hör onekligen den här årstiden till och även om snön har fallit över större delar av landet är grillsäsongen aldrig över hos vår matredaktör Jimmy Stening. Den här gången delar han med sig av sitt bästa hamburgerrecept. God Jul önskar vi på redaktionen!

Staffan Johansson staffan@vildmarken.se

Vildmarken Magasinet Norden AB Besöksadress: Västra Torggatan 19 652 24 Karlstad Ansvarig utgivare: Staffan Johansson Telefon: 010-45 99 011 Vildmarken® är ett registrerat varumärke. Eftertryck eller kopiering av innehåll får ej ske utan medgivande. Denna tidning är annonsfinansierad och är gratis att läsa via Vildmarkens digitala kanaler. Grafisk formgivning: Staffster AB / Staffster.se

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

9


Gratis är gott!

Berätta för dina vänner att du läser det senaste numret av Magasin Vildmarken.

Dela på Facebook


JULENS KLAPPAR TILL JÄGAREN! STORT UTBUD AV KNIVAR FRÅN MARTTIINI

J Marttiini knivfabrik är utan tvivel en av de ledande tillverkarna av kvalitetsknivar inom jakt och fiske. Hos oss hittar du Marttiinis knivar för de flesta av dina behov. Från den lilla kniven för vildmark och jakt till den rejäla kockkniven till köket.

MARTTIINI TJÄDER, I PRESENTFÖRPACKNING

MARTTIINI VILDSVINSKNIV 1345:-

1390:-

MARTTIINI ÄLG, 949:-

MARTTIINI CONDOR SKINNER, JAKTKNIV 379:-

MARTTIINI HANDY 7,5CM 479:-

MARTTIINI SKOGSHUGGAREN KOLSTÅL 349:-

BRÖDKNIV 379:- KOCKKNIVAR 449:- STYCK

SLAKTSET EKA SE PRISET

Slaktset av toppkvalitet bestående av en flåkniv, en styckkniv, en buköppnare och ett skärpstål. Skaft av SantoPrene™, greppvänligt och slitstarkt.

695:-

SLAKTSET Slaktset från Gyttorp, levereras i ett användarvänligt fodral. Knivarna förvaras i hållare av hårdplast material i hölstret, enkelt att plocka ur och rengöra efter användning!

349:-

MUURIKKA - PICKNICK MED PÅSE

Muurikka Picknickmuurikka m påse är perfekt för en person eller varför inte en till alla i familjen så de kan tillreda sin egen favoriträtt.

STÅLTERMOS 0.7L Dessa ståltermosar har god värmehållningsförmåga tack vare dubbla väggar med vakuum emellan samt en plättering på både den inre och yttre flaskan som bidrar till ännu bättre egenskaper.

FRÅN 219:-

HÖRSELKÅPOR SUPREME PRO X LED Supreme Pro X LED är utvecklad från våra militära hörsel skydd. Med krav på funktion, kvalité och komfort!

2190:-

349:-

VORN VAPENRYGGSÄCK Vorn Lynx er den populäraste modellen, perfekt för en dags turer. Du har gott om plats för ett utbytesplagg, kaffetermos, vattenflaska, ja helt enkelt det viktigaste du behöver under en dag.

DEN PERSONLIGA JAKTBUTIKEN MED DET STORA UTBUDET

www.rmjakt.se • Hemvägen 9C, 95731 Övertorneå

2895:-


Engelska Hawke representeras på den svenska marknaden av Nordik Distribution. Hawke är i och med det etablerade i över sextio länder, vi är mycket stolta att presentera deras mycket prisvärda produkter.

Frontier 30 1-6x24 Pris 7 990:-

Frontier 30 SF 2.5-15x50 Pris 8 290:-

L4A Dot

LR Dot

Frontier 30 SF 5-30x50 Pris 8 690:-

Frontier ED 20-60x85 Pris 10 990:-

LR Dot

www.nordik.se Hawke distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


Text & foto:

Staffan Johansson

Kite HD2 1-6x24

staffan@vildmarken.se

Snabba skott med

KITE HD2 1-6 I Kite Optics serie av nya kikarsikten är Kite HD2 1-6x24 det självklara valet för jakt där låg förstoring är önskvärt. Vi åkte på drevjakt strax utanför Linköping för att testa vad det går för.

14

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


d

6X24 www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

15


Kite HD2 1-6x24

1 X FÖRSTORING


TIDIGARE I ÅR PRESENTERADE JAKTKEDJAN INTERJAKT DEN BELGISKA KIKARSIKTESTILLVERKAREN KITE OPTICS FÖR SVERIGES JÄGARE. De utlovade att

det här är optik av yttersta världsklass till priser som gör Kite Optics tillgänglig för de flesta plånböcker. Man är alltid lite skeptisk till en nylanserad produkt som hyllas av återförsäljare, men som ännu inte hunnits prövas av vänner och bekanta. Men så snart vi hade fått siktet monterat på studsaren och lade an så kunde vi styrka deras stora ord – direkt upplevde vi en mycket god optisk skärpa i alla förstoringsnivåer.

6 X FÖRSTORING

Obs! Foto taget genom siktet och kan upplevas suddigt. Målet är cirka 100 meter bort.

Vid en första anblick är Kite HD2 1-6x24 robust byggd, där både kraftfulla reglage och kvalitetmaterial ger en bra första känsla av siktet. Riktmedlet, 4I-hårkorset som är placerat i det andra fokalplanet, kan användas både som belyst eller icke-belyst och det väl tilltagna ögonavståndet ger stor flexibilitet. På ljusreglaget erbjuds ett stand-by läge mellan varje belysningsnivå, något som möjliggör snabb hantering och dessutom sparar på batteriet. Väl på plats vid dagens första pass, med väl inskjutet vapen och det nya siktet KSP HD2 1-monterat välkomnades dagen varmt. Dagen erbjöd flera chanser och både vildsvin och dovhjort fick passera siktets belysta punkt. Siktet erbjuder ett mycket brett synfält på dess sanna 1x förstoring. Denna kompakta omfattning ger dig fullständig kontroll över terrängen och lämpar sig mycket bra på jakter likt denna. Vid täta pass är låg förstoring på 1x till kanske 1,5 en bra nivå där bred sikt är A och O. Man kan med fördel dra upp förstoringen till 6x om du får ett pass intill exempelvis en åker, något som kommer väl till nytta om jakten har restriktioner på taggar och viltart där en viss förstoring kan hjälpa dig att identifiera detaljer kring viltet du lyckats få i pass. Helhetsintrycket är att Kite håller en mycket god kvalitet på sitt sikte. Skall man grotta ned sig i någon detalj och rikta lite kritik så finner man en viss förvrängning av siktbildens kanter, likt man må finna hos sikten i en lägre prisklass, men i övrigt är det ett mycket fint sikte som kan rekommenderas. UPPLEV KITE OPTICS HOS WWW.WILDMARKULLARED.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

17


Text & foto: Vildmarken besöker Drevjakt Marttiinipå älg i Tornedalen fabriken

Joakim Jussi Lähdesmäki Nordlund

joakim@vildmarken.se magasin@vildmarken.se

VILDMARKE

MARTTIINI-

20

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


EN BESÖKER

-FABRIKEN Marttiini kräver egentligen ingen närmare presentation. Varumärket är känt såväl i Finland som internationellt, men vi gav oss ändå iväg till Rovaniemi för ett besök på den stora knivfabriken.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

21


Vildmarken besöker Drevjakt Säljakt Marttiinipå påälg i västkusten Tornedalen fabriken

22

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


HISTORIKEN OM DE MYTOMSPUNNA KNIVARNA BÖRJADE 1928 när smeden

Janne Marttiini bestämde sig för att etablera en fabrik på Vartiakatu-gatan i Rovaniemi. Med användarnas behov i centrum började han skapa vackra, användarvänliga artiklar som klarade även de allra tuffaste förhållanden. Till en början sålde han knivarna själv i regionen, men han blev snart en pionjär eftersom han även sökte sig utanför Finlands gränser i en tid då export fortfarande var ovanligt. Efterfrågan på högkvalitativa knivar var stor och 1952 gjorde han sin första resa till USA. Senare tog sonen över och därefter den yngste brodern över. År 2005 sålde dem till Rapala Corporation, ett annat känt finskt utomhusmärke.

Hantverket fortfararade en viktig del Den nuvarande produktionschefen, Jari Halmi, tog emot oss när vi ankom till fabriken. Snart möttes vi av många olika maskiner, vissa av dem som nästan såg ut som att de hade mystiska ögon där nere på golvet. Robotarna jobbade frenetiskt och människorna framstod som ganska små i jämförelse där från ovan. Men trots alla robotar så behövs det alltid skickliga personer som kompletterar. Vi blev upplysta om att just nu uppgår personalen till 27 stycken och till exempel görs allt monterings- och efterbehandlingsarbete manuellt. – Hantverket är helt avgörande för oss, men nattrobotarna vilar inte i mörkret på natten, säger Jari, som arbetat på Marttini i över 15 år. Han berättar att Marttiini tillverkar 600 000 knivar om året och att de olika modellerna uppgår till cirka 400 stycken. Produkterna använder olika bladmaterial beroende verktyg och syfte; exempelvis rostfritt stål, kolstål och även karbinox – vilket är kombination av de två förstnämnda. Damaskusbladet, med sitt dekorativa och dyrbara utseende, smälter upp till 120 lager av två olika stålkvaliteter. Martef-beläggningen, som används i vissa knivkonstruktioner, minskar bladfriktionen och är lätt att rengöra. Rostfritt stål är lätt att underhålla

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

23


Vildmarken besöker Drevjakt Marttiinipå älg i Tornedalen fabriken

24

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

25


Vildmarken besöker testar Drevjakt testar Säljakt Aimpoint MarttiiniVorn på påälg i västkusten Tornedalen ryggsäckar Micro fabriken S-1

26

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


och är fortsatt skarp under lång tid, men kräver noggrannare underhåll. Egenskaperna hos Carbinox är en kombination av de bästa egenskaperna hos de två tidigare nämnda stål. Under vår rundvandring berättar Jari att oavsett knivens egenskaper så är det viktigt att underhålla dem. Till min förvåning så exporteras knivarna nästan uteslutande till Norden, Ryssland och Tyskland. Och i USA används de huvudsakligen till fiske. – I resten av världen är kniven ett litet verktyg, säger Halme. I ett annat rum möts vi om dussintals, om inte hundratals, hyllor fyllda med tomma plastförpackningar. Halme berättar att folk vill köpa knivar i förpackningar och att butiker vill sälja dem i förpackningar. Jag funderar för mig själv över om det är rationellt. Personligen tycker jag att det är kostsamt, helt onödigt och dessutom tungt. Men det finns förklaringar och anledningar, till exempel från ett säkerhetsperspektiv. – Förpackningen förhindrar att barn skadar sig själva, och det är självklart svårare att lägga en kniv i en stor låda, avslutar Jari Halme.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

27


NYHET!

7x65 R 7x64 7 mm Rem Mag 308 Win 30-06 300 Win Mag 300 WSM 8x57 JRS 8x57 JS 9,3x62 9,3x74R

9,1 g 9,1 g 9,1 g 9,7 g 9,7 g 9,7 g 9,7 g 10,4 g 10,4 g 15,0 g 15,0 g

860 m/s 910 m/s 950 m/s 860 m/s 900 m/s 1000 m/s 990 m/s 820 m/s 850 m/s 805 m/s 780 m/s

BC 0,443 BC 0,443 BC 0,443 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,420 BC 0,431 BC 0,431 BC 0,430 BC 0,430

RETHINKING IMPACT En lättare kula som överträffar en tung? ECOSTRIKE™ gör det omöjliga möjligt. För att göra kulan lättare och förhindra att den splittras, har blyet ersatts av koppar och nickel. Med ECOSTRIKE™ möter vi en ny jaktera där känslan av att vara ett med naturen har nått en ny nivå. Kulan tar genom sina egenskaper hänsyn till vapnet, viltet, naturen och köttet. ECOSTRIKE™s ambition att alltid ge en positiv påverkan gör det hela till en extra trevlig jaktupplevelse. ECOSTRIKE™ är utvecklad för att ge en enastående precision under alla förhållanden. Den kontrollerade expansionen och en mycket hög restvikt, säkerställer ett konsekvent uppförande och djupverkan, på kort och långt håll. Precisionen är optimerad genom en unik design och exakta produktionsmetoder. Kulan har även en patenterad förnicklad yta som minimerar beläggningar i gevärspipan.

POLYMER TIP EXPANSIONSÄKRING FÖRNICKLAD YTA

7mm Rem Mag 7x64 7x65R .308 Win .30-06 .300 Win Mag

2

.300 WSM 8x57 JS 8x57 JRS 9,3x62 9,3x74R

BALLISTISK MIDJA FÖR REDUCERAD FRIKTION 4–

BOAT TAIL

#NORMAPRECISION #TIPSTRIKE #ECOSTRIKE GILLA NORMA PRECISION PÅ FACEBOOK

LADDA NER VÅR BALLISTISKA APP

8m

m


22

NYHET!

308 Win 30-06 300 Win Mag

11,0 g 11,0 g 11,0 g

800 m/s 850 m/s 960 m/s

BC 0,454 BC 0,454 BC 0,454

MENINGEN MED

PERFECT ENDING

Fler kalibrar är under utveckling.

Känn ditt vilt, känn din terräng. Låt STRIKE™ göra resten.

INSTANT STOP

I skarpt läge måste allt falla på plats. Förväntningarna såväl som utfallet. Detta är något alla ansvarsfulla jägare eftersträvar och det är också tanken med ammunitionsserien STRIKE™. En hel familj där varje medlem på sitt sätt bidrar till en säkrare jakt och önskan om det perfekta avslutande ögonblicket.

En träff och jakten är över. Med TIPSTRIKE™ får du behålla all spänning men du slipper allt onödigt drama. Effekten är ögonblicklig, liksom belöningen. Lugnet är åter. Den ständiga strävan efter att i alla lägen vara en ansvarsfull jägare har uppnåtts.

Nu är det dags att möta de två första kulorna.

TIPSTRIKE™ är utvecklad för att ge en knall-och-fallverkan, kombinerad med en djupverkan stark nog att nå viltets vitala delar. Plastspetsen säkrar expansionen och ger en förödande shock-effekt, som uppnås genom konstruktionen av manteln. För att upprätthålla en hög restvikt och garantera ett konsekvent uppförande hos kulan, är manteln förstärkt med ett mekaniskt lås.

TIPSTRIKE™ har en snabb djupverkande expansion som får även större djur som hjort och vildsvin att falla på stället. ECOSTRIKE™ är uppstickaren. Trots att kulan är lätt och helt blyfri punkterar den snabbt myten att en lättare kula inte kan vara lika bra.

Detta gör TIPSTRIKE™ till en utmärkt kula för drevjakt och andra jaktformer, där ett omdelbart stopp, är det man behöver.

LÄS MER PÅ WWW.NORMA.CC –3

0m

m

POLYMER TIP SNABB EXPANSIONSÄKRING

22

.308 Win .30-06 .300 Win Mag More Calibers Soon to Come!

OPTIMERAD MANTEL DESIGNAD FÖR MAXIMAL EFFEKT 4–

8m

MEKANISKT BLYLÅS

LÄS MER PÅ WWW.NORMA.CC

m

–3

0m

m


Text & foto: Vildmarken testar Konus Range

Daniel Emsevik

daniel@vildmarken.se

MAGASIN VILDMARKEN TESTAR

KONUS

RANGE

– SNABB, EXAKT OCH PRISV

För 20 år sedan träffade Konus-grundaren Guiseppe Alberti en amerikansk affärsman under en flygresa. Mannen, som hette Mark Shore, var ett stort namn inom jaktbranschen och mötet ledde till att varumärket Konus växte till att även innefatta en jakt- och skyttekategori.

30

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


VÄRD www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

31


Vildmarken testar Vortex Konus Ranger Range 1500

I DAG SPECIALISERAR DE SIG PÅ ATT SKAPA HÖGKVALITATIV OPTIK

till ett exceptionellt värde för jägare och skyttar över hela världen. Magasin Vildmarken har testat Konus Range 8x42. Denna handkikare utlovar att mäta upp till 1800 meter, och den håller vad den lovar med råge. Vi mätte som längst närmare 1900 meter – och det på några knappa sekunder. ”Löjligt snabb”, var en mening som spontant sades under testet och det är faktiskt här som Konus Range, med sin prislapp under 7000 kronor, imponerar som mest. Den levererar fin optisk skärpa, men det är dess hastighet som fick oss i testpanelen att haja till. Konus Range är mycket lätt att använda. Genom en enkel knapptryckning får man snabbt avståndsangivelsen och du kan ställa in olika lägen på avståndsmätaren efter rådande omständigheter; som till exempel regn, eller när man mäter avstånd som är väldigt långa. Att ha ett brett synfält i sin kikare är i många fall viktigt och kanske i synnerhet för oss jägare. Konus Range erbjuder ett synfält på hela 122 meter på 1000 meters avstånd. Den är vattentät för att tåla väder och vind och båda sidorna av kikaren har justerbara diopterringar. Konus Range har en mycket robust konstruktion och en vikt på strax över kilot. Den har avståndsmätare i det högra okularet, där du i nedkant av siktbilden finner en display som ger avståndet. Detta var något som vi fann som handkikarens nackdel. Displayen är väldigt ljusstark, något som är fördelaktigt en solig dag, men en nackdel vid skymmande ljusförhållanden eftersom man då tappar mörkerseendet på höger öga. Överlag var det dock tveklöst en positiv upplevelse och om Konus tar till sig den sistnämnda lilla kritiken inför nästa version så har de en makalöst prisvärd avståndsmätare. WWW.CYBERPHOTO.SE 32

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

33


Vildmarken testar Konus Range

Spec

CENTRAL FOKUSERING LEVERERAS MED FODRAL OCH REM MÄTOMRÅDE FRÅN 5 TILL 1800 METER REGNLÄGE / REFLEKTIONSLÄGE / LÅNGDISTANSLÄGE CR2-BATTERI INGÅR VATTENTÄT GUMMI TÄCKT FÖR BÄTTRE GREPP SYNFÄLT VID 1000 M: 122 METER VIKT: 1146 GRAM

34

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


cyberphoto

- Årets e-handlare 12 år i rad - Årets kundservice 2 år i rad - Guldmobilen 3 år i rad

PERSONLIG SERVICE PÅ NÄTET

MED VINTERN I SIKTE! Varmt välkommen till oss, vi har laddat upp med fina vintererbjudanden till dig. Till exempel Konus kikarsikten och riktigt ett stort gömsle. Vi har snabba leveranser och en utmärkt kundservice.

KONUS PRO LZ - MYCKET FINA KIKARSIKTEN Dessa robusta kikarsikten är fyllda med kvävgas, stöttåliga och vattentäta. Belyst riktmedel i rött och blått samt Targetrattar. Finns med 3-12x förstoring och 2.5-10x förstoring. Nu prissänkta upp till 1200kr!

från 3490KR

KÖP STÅLRINGAR FÖR KIKARSIKTEN - 50% RABATT Konus Stålringar för Picatinny/Weaver. För montering av kikarsikten. Passar de flesta kikarsikten med en objektivdiameter upp till 56 mm. Just nu 50% rabatt, från 400kr!

JUST NU 50% RABATT DELA UPP DIN BETALNING PÅ 24 MÅNADER MED 0% RÄNTA! ATEMI HUNTER 3 - ETT RIKTIGT STORT GÖMSLE Mycket robust gömsle med plats för tre personer samt utrustning. Vattenresistent och vindtätt. Lätt att bära med sig, väska medföljer. Otroligt enkelt att sätta upp och att ta ner. Just nu sparar du 1000kr!

ENDAST 1490KR! LÄS MER OCH BESTÄLL PÅ WWW.CYBERPHOTO.SE/OUTDOOR Hemsida: www.cyberphoto.se Telefon: 090 - 200 70 00 Telefontid: Vardagar 10-12, 13-17 Butik: Gräddvägen 5, Umeå


UOVISION

785-3G UOVision UM785-3G är den enda kameran på marknaden som sänder videoklipp i HD-kvalitet! Kvaliten på videoklippen som skickas är i 1080P HD upplösning (H264 kompression). Den sänder även högupplöst bild till telefon via MMS eller till e-post via GPRS/3G nätet. WWW.Z-AIM.COM

36

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Z-AIM

FLASKÖPPNARE Väggmonterat björnhuvud tillverkad i gjutjärn! Passar perfekt till björnfantasten, jaktstugan, eller det jaktinspirerade hemmet. WWW.Z-AIM.COM

HÄRKILA

EXPEDITION SOCKAR Mycket tjock stickad jakt- och vandringssocka i ull med stötabsorberande sula samt förstärkning i häl och tå. 84% merinoull,13 % polyamid, 3 % elastan. WWW.HARKILA.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

37


Vildmarken testar Havalon Rebel

38

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


MY KIND OF ART

"MY-MUGGAR" Konstnären My Hansson hade under en längre tid letat efter porslin med svenska viltmotiv. När hon inte fann några som föll henne i smaken så valde hon istället att för att designa sina egna. Motiven hon tagit fram är enastående, med några av Sveriges vackraste viltarter. Alla motiv är handmålade i en blandteknik av akryl och akvarell. "My-muggen" är en robust och stilren mugg som passar i alla typer av miljöer. Kopparna rymmer 25 centiliter och är tillverkade i stengods av märket Sagaform. Motiven monteras för hand, en efter en, vilket gör att varje mugg blir unik. SE SAMTLIGA MOTIV PÅ WWW.MYHANSSON.COM

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

39


DOCTER

SIGHT III

Docter Sight III är nästa generations reflexsikten. Med samma extremt kompakta design och lika många montagealternativ som övriga Docter Sight. Docter Sight III har tre olika ljuskurvor där rödpunken justeras automatiskt efter rådande ljusförhållanden. Alltid rätt styrka på rödpunkten! WWW.NORDIK.SE

LIGHTFORCE

FLEXIBEL LEDBELYSNING 12V 120 CM Flexibel LED-belysning för alla ändamål! Använd den som portabel arbetsbelysning eller som extra ljuskälla i och kring ditt fordon. Dess mångsidighet gör den idealisk för en mängd användningsområden. I bilen, båten, på campingturen eller i ditt depå/partytält. WWW.NORDIK.SE


HÄRKILA

PAJALA Rutig klassisk skjorta i 100% ren bomull med armbågslappar, krage och ärmmanschetter i mockaimitation. Bröstfickor med praktisk dragkedja och. Tryckknappar. Storlek S-5XL. WWW.HARKILA.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

41


FLEXIFÄSTET Med Flexifästet kan du på ett snabbt och enkelt sätt montera din kamera med större flexibilitet vilket hörs redan på namnet. Nu är det slut med att stoppa kotte, sten eller pinne bakom kameran för att få rätt vinkel. WWW.FLEXIFASTET.NU

42

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


NEXTORCH

UL360

UL360 ficklanterna är liten och kompakt och ryms lätt i handflatan eller i fickan. Lampan drivs av ett AA batteri och lyser upp ett område på 5m2. Lanternan kan stå upp och rotera i 360 grader för att peka i önskad riktning. Bottenplattan är magnetisk, det medföljer ett gummiband och en S-hake vilket gör att det finns oändliga användningsmöjligheter. Med två olika effektlägen med antingen 3 timmar och 20 minuters drifttid eller 30 timmars drifttid så är UL360 perfekt vid utomhusaktiviteter och camping. WWW.NORDIK.SE

TB-FÄSTET Kamerafäste för jakt framtaget av jaktfilmsproducenterna David Sundell och Tomas Boström. TB-Fästet är rekylfjädrande vilket innebär att kameran behåller fokus i rekylögonblicket, tack vare denna funktion kan man äntligen använda riktiga videokameror på vapen utan att behöva montera stora och klumpiga rekylabsorberande fästen eller nöja sig med en actionkamera. TB-Fästet har ett smidigt men stabilt snabbfäste som passar mot både weaver & picatinny. Videokamera med monterat fäste ryms i jackfickan och monteras på siktet på nolltid, det kan inte bli bättre och enklare än såhär att filma sin egen jakt. Levereras med picatinnyring för 30 mm och 1 ” kikarsikten. WWW.NORDIK.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

43


LIGHTFORCE

ENFORCER 170 MM En mycket lätt, robust och mångsidig handstrålkastare. Drivkabel med 12-voltskontakt som kan monteras av möjliggör användning av batteri (extra tillbehör) i handgreppet. Reflektordiameter 170 mm Högeffektsglödlampa 12 V 100 W ingår. Går även att få i 24 V. Enorm ljuseffekt, vid en lux (det ljus som krävs för att läsa) når lampan 740 meter. Fokuserbar ljusbild genom att reflektorn roteras på armen. Som tillbehör finns filter för ytterligare förändring av ljusbild och färg. Lampan går att driva från externt batteripack eller uttag i båt eller bil. Som tillbehör finns ett batteripack (BPEFVDE, laddare ingår) som klickas fast i lampans handgrepp. Ett flertal olika montagealternativ för fjärrkontrollering och förvaring finns. Standardglödlampa GL01, Osram 64625. WWW.NORDIK.SE

NEXTORCH

EFTERSÖKSSET Nextorch komplett eftersökspaket TA40 med vit LED på 1040lm. Inklusive uppladdningsbart batteri (18650) och 2*123A batteri, tryckströmbrytare och fäste för vapenmontering. WWW.NORDIK.SE

44

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


WALKSTOOL

COMFORT Walkstool Comfort är en svensktillverkad stol i lätt konstruktion med teleskopben i aluminium. Walkstool Comfort finns i fyra olika sitthöjder (45, 55, 65 och 75 cm) där den lägsta har en stor sittyta som ökas på högre modeller. WWW.WILDMARKULLARED.SE

Jakt, Fiske & Friluftsliv

45


ELDLÅDA

CAMPINGGRILL

Eldlåda Campinggrill eller kanske man ska kalla det för en portabel eldstad. Perfekt att ha med sig till stugan, fritidshuset, skoterturen m.m. Efter grillning fälls eldlåda campinggrillen ihop och bildar en väska som är lätt att bära med sig! WWW.RMJAKT.SE

46

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


BEARSKIN

HUNTER CAP Bearskin Cap Hunter är en tuff jaktkeps i kamouflage med kardborrespänne för enkel justering av passformen. En riktig favoritkeps vars välvda brätte skyddar mot solen samtidigt som den läckra designen håller dig undan villebrådens vakande blickar. Bomull/polyester. Brodyr fram och bak plus vävd etikett bak. WWW.RMJAKT.SE WWW.BEARSKIN.SE

SKÅNEJAKT

PATRONPENNA Kulspetspenna i form av en tidigare avfyrad kaliber .50-hylsa. En festlig present till handladdaren! WWW.SKANEJAKT.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

47


SKÅNEJAKT SKÅNEJAKT Jaktbutiken som Jaktbutiken som gör natt till dag gör natt till dag

Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz! Värmesikten samt värmekikare. Givetvis är alla på 50Hz!

Digitala nattsikten samt digitala kikare. Digitala nattsikten samt digitala kikare.

Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare. 10 års garanti på allt! Yukon Jaeger, kikarsikte med belyst rödpunkt samt Yukon Point kikare.

Besök oss på 10 års garanti på allt! Tågarpsvägen Besök oss på 241, 268 75 Tågarp 0418-503 90 Tågarpsvägen 241, 268 75 Tågarp www.skanejakt.se 0418-503 90 www.facebook.com/skanejakt www.skanejakt.se instagram #grisalskarna www.facebook.com/skanejakt instagram #grisalskarna


Å re t s p p a l k l u j r a g jä 2017?

t e t s ä f lF exi

l e k n i v n e d i a m l fi r e l l e ! Fota t l e k n e h c o t b b a n s – l du vil Justerbar kulled som gör många vinklar möjliga!

> > > > > > > > > > >>>>>>>>>>

u n . t e t s a f i x www.fle Hittas hos jaktbutiker runt om i Sverige


ALFA BEVER PERFORM Överdelen i kraftig läder och höjden i skaftet ger god stabilitet, samtidig som flexibla zoner på häl och vrist ger ett naturlig steg. GORE-TEX® gör Bever helt vattentätt med god andningsförmåga. Tåoch hälförstärkning skyddar de mest utsatta områden. Dubbelt med låskrokar gör att du kan vid snörning ge god tillpassning till foten med möjlighet for individuell justering over vrist och ankel. Gummiblandningen i yttersulan ger extra säkert grep till underlaget och god stabilitet. Korad till bäst i test vid flera tillfällen i Norska jakt- och fritidstidningar. WWW.BOFAB.NET

BUSHNELL BACKTRACK GPS

Bushnell Backtrack™ är en fantastisk liten prisvinnande n med storm. Ligger perfekt i handen och finns i 3 olika f och handhavande är lika enkelt som förut. Gör en marke jaktstugan, bryggan eller bilparkeringen. När det är dag Backtrack igen och den visar dig vägen och avstånd med har en inbyggd digital kompass och en belyst display om 2AA batterier. WWW.RMJAKT.SE

50

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


RETKI

S

navigator som tagit marknaden färger. GPS-enhetens grundidé ering när äventyret börjar, från gs att ta sig tillbaka startar du d en knapptryckning. Backtrack m det hinner mörkna. Drivs med

CLASSIC WINTER Retki Classic Winter är en uppdaterad modell av Retki Finland Classic som anses vara flaggskeppet bland stolryggsäckar och som tillhör en av marknadens absolut stabilaste stolsryggsäckar med smarta fackindelningar och många praktiska förvaringsfickor. WWW.RMJAKT.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

51


GARMIN

ALPHA 100 Garmins senaste handenhet Alpha 100 har en ljusstark pekskärm. och spårar upp till 20 T5/Alpha med en uppdateringsfrekvens på ner till 2,5 sek. Skicka textmeddelanden till andra Alpha-enheter via VHF. Alpha 100 har nya funktioner som ger bättre kontroll över din hund. Alpha-enheten är enkel att använda och du kan spåra hundar på ett avstånd på upp till 14,5 km, med uppdatering av positionen i intervaller på 2,5 sekunder. Enheten kan också spåra dina jaktkamrater och sända dem förprogrammerade meddelanden på deras Alpha-enheter. Se hastighet, avstånd och riktning till varje hund. Du kan också se hundens status - om den springer eller står stånd. Med flera Alpha 100-enheter och T 5-halsband kan du lokalisera exakt position på upp till 20 hundar eller jägare på en stor, pekskärm som även fungerar med handskar. Alpha 100 levereras förprogrammerad med en topografisk karta över Europa, men vi rekommenderar att komplettera med vår detaljerade Friluftskarta för just det område du jagar i. Om hunden närmar sig en väg, kan du aktivera den skarpa LED-lampan på T 5-halsbandet, så att hunden syns bättre. I Rescue mode ändras uppdateringsfrekvensen till varannan minut när batterinivån är lägre än 25 % för att förlänga halsbandets batteritid med cirka 12 timmar. Alpha-systemet gör det möjligt att skicka förprogrammerade meddelanden till andra Alpha-enheter. Du kan också skicka ut ett nödmeddelande till alla anslutna jägare, som anger din faktiska position så de snabbt kan hitta dig. Med Alphaenheten kan du till och med kommunicera med hunden genom vibration och ljudsignaler på T 5-halsbandet. Du kan förlänga batteritiden till T 5-halsbandet genom att ändra uppdateringsfrekvensen via Alpha-enheten. WWW.GARMIN.SE

52

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


MA

ILDMARKEN

TE

S

R TA

GA

V SIN

LÄS VÅR

RECENSION I NÄSTA TIDNING! PR Y

www.facebook.com/vildmarken

LA

EH R, V APEN & TILLB

ÖR

Jakt, Fiske & Friluftsliv

53


GYTTORP

COLLECTION En serie produkter av utvalt läder för skytten/jägaren som inte gör avkall på vare sig funktion eller kvalitet. Samtliga produkter av utvalt läder med funktionella lösningar och gedigna detaljer. HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE VIA WWW.GYTTORP.SE

54

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


JÄGARLIV

VÄRMEVÄST Jägarlivs egna värmeväst som förutom håller dig varm genom fyra värmeelement, håller den även tätt för både väta och vind. Värmevästen är av fleece med två fickor på sidorna samt två batterifickor på insidan. Fyra tunna värmeelement av mikrofiber: två för bröstet, ett för övre delen av ryggen samt ett för nedre delen av ryggen. Värmevästen har reglerbar temperataur i 3 steg, max 52 grader. WWW.JAGARLIV.COM

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

55


Text & foto: Hawk Naturetrek 8x42

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

HAWK NATURETREK 8X42 En trend av kvalitetsoptik till låga priser har glädjande nog utkristalliserat sig på marknaden. Magasin Vildmarken har tittat närmare på nya Hawke Nature-Trek 8x42.

56

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

57


Hawk Naturetrek 8x42

58

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


DET KRÄVDES INTE LÅNG TID för att inse

att denna handkikare är ett nyttigt sällskap i skog och mark. En robust, men ändå lättviktig, konstruktion bestående av ett stöttåligt chassi och ett skyddande hölje av grönt gummi gör den närmast idealisk för till exempel smygjakt, även när mörkret börjar falla. Glasytorna i tuben har fler lager av antireflekterande material applicerat på sig. Dessa beläggningar är viktiga eftersom de förbättrar transmittansnivåerna och därigenom gör en märkbar skillnad mot bildens ljusstyrka och kvalitet. samt förhindrar oönskade reflektioner. En annan utmärkt detalj är faskorrigeringsbeläggningarna till prismerna, något man sällan ser på dessa prisnivåer. Kombinationen 42-millimetersobjekt och 8x förstoring är en vanlig konfiguration och utgör en bra balans mellan storlek, ljusstyrka, vikt, bilddetaljer och synfält. Utgångspupillen 5,25 millimeter vilket ger en ljusaxel till ögonen som är tillräckligt stor för att kunna se en förhållandevis ljusbild under alla ljusförhållanden. Kikaren levereras med ett gummilinsskydd som skyddar optiken både fram och bak. Helhetsintrycket av Hawke Nature-Trek är att det är väldigt mycket kikare för pengarna. Skärpan är mycket god och överlag ger den ett väldigt gediget intryck.

Specifikationer • Förstoring: 8x • Objektiv diameter: 42mm • Ytbehandling: FMC • Synfält @ 1000m: 129 m • Närfokus: 2 m • Ögonavstånd:18mm • Utgångspupill: 5 mm • Prismatyp: Roof BAK4 • Längd: 142mm • Vikt: 638g WWW.NORDIK.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

59


Tracker firar i ĂĽr 40 ĂĽr som tillverkare av hundpejl.


Tracker var från början en renolad hundpejl, men 40-års utvecklingen och dagens teknik har gjort systemet till så mycket mer. • INGA UTANPÅLIGGANDE KABLAR. • NY SÄRKLASSIG ANTENNFUNKTION

• LÅG VIKT. 225 G • LÄTT ATT KOMBINERA MED ANNAN SÄNDARE ELLER MONTERA I VÄST • GPS OCH GLONASS

• INBYGGT BATTERI FÖR BÄSTA TÄTNING

Tracker för hundföraren Du kan på ett flexibelt sätt ha kontroll på ett oändligt antal hundar. Tekniken innebär att det inte finns några begränsningar i avstånd mellan dig och hunden eller i vad du kan göra.

Tracker för jaktlaget Som jaktkamrat kan du följa jakten på samma sätt som hundförarna. Genom funktionen ”Grupper” får du, förutom hundarna se dina vänner, pass, rågångar och andra intressanta punkter. Du kan i programmet sända och få meddelande, en tyst kommunikation som gör jaktradion överflödig.

Tracker för jaktprovsdomaren Tracker har utvecklat funktioner som ger dig som domare ett verktyg, vilket underlättar bedömningen och gör den mer exakt.

• TÄTAD. IP-67

• BÅDE 2G OCH 3G. FÖR MAXIMERAD MOTTAGNING

Allt talar för Supra Supran, som är vår senaste sändare, har en ny antennfunktion som är i särklass. Mottagaren har inte enbart 2G utan även 3G. Trackers sändare har inga utanpåliggande kablar som riskerar att skadas. Detta innebär också att sändarna lätt kan monteras ihop med andra pejlar, alternativt avlägsnas från halsbandet för att fästas på väst. Tracker Supra tål att jämföras

Följ Tracker Sverige på facebook www.tracker.se


P4H

MULTI SCARF SNOW

Multiscarf i P4H®-camouflage med oändligt många användningsområden som exempelvis halsduk, scarf, luva, pannband, mössa m.m. WWW.WILDMARKULLARED.SE WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

62

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


VORN

FOX

Vorn Equipments minsta ryggsäck för dig som vill röra dig riktigt smidigt i skogen och bara ha med sig det nödvändigaste. Med denna ryggsäck kan du även montera bort ryggplattan och fästa ryggsäcken på sidan av en större ryggsäck och utnyttja quick rifle releasefunktionen även där. WWW.VORNEQUIPMENT.COM

VICTORINOX

MINICHAMP MiniChamp, som är lillebror till den välkända SwissChamp är en liten och smidig fickkniv som är behändig att ta med överallt. Tillverkad av rostfritt stål med handtag av Cellidor. WWW.CYBERPHOTO.SE

www.facebook.com/vildmarken

ATEMI

HUNTER 3 Mycket robust tält/gömsle med gott om plats för 3 personer och utrustning. Gömslet är i popup-utförande vilket innebär att det sätts upp på mycket kort tid, ca en minut. Det fälls upp genom att dra ut taket och sidorna. Öppningar åt alla håll underlättar för fotografen eller jägaren. Vattenresistant och vindtätt. Vill man förankra tältet finns tältpinnar att köpa till. Gömslet levereras tillsammans med en enklare väska/ förvaringspåse. Eftersom att gömslet är väldigt kompakt när det är hopfällt så är det lätt att hänga påsen över axeln och bära med sig ut i skogen. Mått: 170x160x160. WWW.CYBERPHOTO.SE

Jakt, Fiske & Friluftsliv

63


BASE COOKING

DUTCH OVEN

Gjutgärngryta som är tillverkad i Holland från 100% återvunnet järn med integrerad termometer. WWW.BASECOOKING.SE

64

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


HÄRKILA

NITE

Lätt tröja i fukttransporterande och isolerande Actiwool. Modell med snedställd dragkedja som gör tröjan lättare att ta på och av. Den snedställda dragkedjan gör också att man slipper två dragkedjor på varandra om man har en jacka över tröjan. WWW.HARKILA.SE

WALTER

PRO TFK II

Pro-versionen av Walthers Traditional Folding Knife II. En modern vardagskniv av hög kvalitet. WWW.FONDPRODUKTER.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

65


Avancerad hundspårning som ger kontroll och säkerhet Alpha® 100 är ett ovärderligt verktyg ute på fältet. Med detta unika spårningssystem med GPS får du full kontroll över din hund med hjälp av geoområden och radievarningar. Fastställ upp till 20 hundar eller jaktkamraters position samtidigt1. T 5-halsbandet är tåligt och har en räckvidd på upp till 14.5 km2. Kombinera med robusta klockan fēnix® 5X a 100 med Sapphire och inReach Explorer®+ satellitkommunikatör3 Kombinera Alph för utökad säkerhet. PO v5 Pro

TO

1

Läs mer om våra produkter för jakt på Garmin.se

2 3

Med flera halsband eller handburna enheter (tillval). Med T 5. Upp till 6.5 km med T 5 mini. Prenumeration på satellitabonnemang krävs.

Garmin.se ©2017 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag.


r a p p a l k l u j Fynda dina s! hos os

Vi har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan!

VÄLKOMNA TILL BUTIKEN I GRUMS ELLER BESÖK VÅR WEBSHOP PÅ WWW.BOFAB.NET – NU MED LÖRDAGSÖPPET KL 10.00-13.00 – /BOFABjaktfiskefritid

/bofab.jakt.fiske.fritid


BROWNING

AB3 COMPO-PAKET m nyheter mot

ga likheter so

a mån låga BOLT 3 har lik lt typ och har BROWNING Aa t är av Fat bo ke att plundr olten. Slutstyc också möjlig är et den äldre A-B pn va , kringen är pningsvinkel n av lådan. Sä da si 60 graders öp på t en ellen. AB3 ed en tang den äldre mod på m i säkrat läge m so is ec mer 4-skott. halsen pr asin som rym ag m placerad i kolv rt ba ag st 14x1) för ed ett lö och gängad (M är utrustad m cm 1 5 är n de pipa Den kallhamra ddämpare. lju is lv exempe

68

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


SCANDIUM 2,5

-10×50 är ett sikte so m passar till flera olika jak tsituationer. Det belysta riktmedlet kan regleras i 11 lägen. Scandium är ett belyst sikte med förstoring 2,5 -10 och en objektivdiameter på 50mm gör detta till ett smidigt all roundsikte som räcker långt. Linse rna i kikarsiktet är behandlad e för att minska ljusreflektion från linsens ytor, detta säkerställer ett klarare och skarpare kikarsikt e vid dåliga ljusförhållanden. Belys ningen drivs av ett batteri CR2032 .

RCC S4 5H

Hunter UNTER är en lä -m tt mm, de odellen förlän och effektiv lj tta tills uddäm g er vap amman p bakåt ö s med 1 net med enda are. ver pip st 99 30 mm an ger vapnet p en myc åbyggnad ket bra balans.

KULLARED.SE

ILDMAR ställ via WWW.W

Be www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

69


xxxxxxxxx WWW.NORMARK.SE

70

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


RAKETSPISEN

MINIRAKETEN Miniraketen är Raketspisens bärbara lillasyster. Med sina lätta 2,3 kg tar du denna med dig på utflykten, i båten, husvagnen, till vindskyddet eller jaktpasset. Eller varför inte använda den som ett komplement till din grill för att tillaga tillbehören eller koka potatisen? Miniraketen består av lösa plåtar som monteras ihop på plats där du ska elda. När du eldat klart plockar du isär plåtarna och låter dem svalna innan du packar ned dem igen. Höjd: 30 cm Botten: 20x20 cm Vikt: 2,3 kg WWW.RAKETSPISEN.TICTAIL.COM

CALDWELL

DURAMAX BOLL

Caldwell skjutmål Duramax boll 5″ som tål tusentals skott med alla kalibrar mellan .22lr och .50 BMG. Hoppar och studsar vid träff vilket gör övningsskyttet riktigt kul! WWW.NORDIK.SE

KURO

CHOPPER 18 CM Kuro är en grovt hamrad kniv med ett blad av 5CR15MOV-stål (också benämnt 1.4116-stål) som är processat åtta gånger vilket ger extra skärpa och en hårdhet på 54-56 HRC. Det långa handtaget av bränt, polerat rosenträ med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. WWW.VIKINGSUN.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

71


SWAROVSKI

8X30 CL COMPANION Swarovski CL Companion är perfekt för dig som vill ha en liten och smidig kikare som du enkelt kan ta med dig på resan eller vandringen. Denna kikares kompakta format och låga vikt gör att du utan problem får med den i packningen. Att kikaren även är helt vattentät gör att du kan ha med den på alla typer av äventyr. WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

BEARSKIN BEARBAG

En stor och rejäl väska utvecklad av Rasmus Boström. I slitstarkt tältmaterial som är extremt hållbart och håller vätan ute helt och hållet. Väskan är utrustad med bärremmar som gör det möjligt att använda den även som ryggsäck. Storlek: 70x39x37 cm. WWW.BEARSKIN.SE

72

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


FRITID JAKT VAPEN FISKE

julklappstips JAKTRADIO EXO 155

ARIZONA PRO PANT

En proffsradio specialanpassad för den nordiska jaktmarknaden.

1.295:-

En avancerad, smidig och luftig året-runt-byxa i Polyester/bomull med vaxad yta.

999:-

Rek. pris: 1.895:-

Rek. pris: 1.499:-

SLAKTSET WILDLITE

Kvallitéts set från Outdoor Edge som innehåller all den utrustning du behöver!

SALT- & PEPPARKAR

349:-

249:-

Rek. pris: 499:-

Rek. pris: 299:-

MILESTONE FLEECEVÄST

129:-

En härlig nyhet till väst med fleece på utsidan och skön pile på insidan. Finns till både dam och herr.

Rek. pris: 199:-

T-SHIRTAR

Perfekt t-shirt för att reta jaktkompisen. Finns med olika texter för både gråhund och jämthund.

Våra öppettider: Mån-Fre 10-19 Lör 10-17 Sön 10-16

679:Rek. pris: 699:-

/wildmarkullared /wildmark_ullared


DOGTECH

PRO 2017

Dogtech har i år tagit sina skyddsvästar för våra jakthundar till en helt ny nivå. Med moderna material har de tagit steget att producera skyddsvästar med inbyggda tekniska egenskaper som tex kylning vid arbete. Materialet närmast kroppen på hunden är tillverkad av keramiska fiber som fortlöpande absorberar och transporterar ut överskottsvärme. Skyddslagren i våra västar är tillverkade av High Performance Polyethylene Fiber. Skyddet är inte vävt utan är producerad som en modern pappersmassa, dvs inga fiberriktningar utan alla fibrer ligger huller om buller i en tät och väldigt lätt duk. Skyddsklasstestad och godkänd enl. NIJ Level IIIA (Skott och sprängtestat).

74

TRACKER

ÅRSLICENS

Materialet tål även vatten till skillnad mot Twaron och Kevlar som då bryts ner.

En årlig licens för Tracker Live-tjänster, som innehåller spårning av hundar, vänner, replay, back-up för alla mål. Licensen innehåller terrängoch sattelitkartor med fastighetsgränser över hela Sverige.

WWW.DOGTECH.SE

WWW.TRACKER.SE

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


P4H

CAMO CAP

Snygg keps i modern tappning från P4H. Perfekt i skogen, under jakten eller till vardags. Finns även i orange och grön. WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

BEARSKIN

CHRISTMAS CHEF KIT Den perfekta julklappen till jägaren! Vi har inte bara sänkt priset rejält på det otroligt välgjorda, mjuka förklädet i äkta svenskt läder. Vi har även bakat in en komplett uppsättning av sommarens grillsuccé, BBQ SPICE, i det här julpaketet som du bara inte får missa! WWW.BEARKSKIN.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

75


WORK SHARP Slipen klarar av alla typer av knivar, kvittar om det är en jakt, fiske eller kökskniv. Eller om det är ett rakt eller sågtandat blad, saxar är heller inget problem att få vassa. Läs vår recension i nästa nummer av Magasin Vildmarken! Starta din kostnadsfria prenumeration via www.vildmarken.se WWW.HYLTE-LANTMAN.COM

76

Jakt, Fiske & Friluftsliv

GA

V SIN

ILDMARKEN

TE

LÄS VÅR

S R TA

Ken Onion-slipen från Work Sharp som leverar den ultimata sliplösningen för ditt hem eller verkstad. Med denna nya slip kan du slipa varje kniv du äger både snabbt och enkelt!

MA

KEN ONION EDITION RECENSION I NÄSTA TIDNING! PR Y

LA

EH R, V APEN & TILLB

ÖR

www.vildmarken.se


VILKET ÄVENTYR VÄNTAR DIG?

REDO FÖR ALLA TYPER AV ÄVENTYR Från handburna enheter som får plats i din ficka med avancerad navigation och högkänslig GPS/GLONASS-mottagare till navigatorer med SOS-funktioner för ökad säkerhet. Hos Garmin finns den GPS som passar dig. Med en GPS från Garmin vet du alltid var du är, var du har varit och vart du är på väg.

©2017 Garmin Ltd. or its subsidiaries


Spec

Flåkniv med buköppnare Rostfritt ståblad (420 SS) Martef-beläggning Tillverkad i Finland 3 års fabriksgaranti Levereras med en läderslida

78

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


MARTTIINI

SKINNER HOOK MARTEF ORANGE

Marttiini Skinner Hook Martef Orange är en av Marttiinis mest funktionella knivar i jaktsammanhang. Magasin Vildmarken har tittat närmare på denna slittåliga kniv. Den finska världsklasskniven är känd över hela världen. Just denna kniv, Skinner Hook Martef Orange, ingår i Condor-serien, produkter som är speciellt framtagna för exempelvis fiske och jakt. Handtaget är ergonomiskt utformat och har ett fingerskydd för att undvika olyckor och handtaget är av ett gummimaterial som ger ett fast grepp om kniven oavsett situation.

Fördelaktig beläggning Marttiinis egen Martef-beläggning har många fördelar. Eftersom kniven är smuts- och vattenresistent så är bladet tåligt vad gäller korrosion. Friktionen är närmast noll och den skär enkelt genom kött och fisk. Dessutom är beläggningen en klar fördel när det kommer till hygien. Den är superenkel att rengöra och är därför väldigt användarvänlig när man ska hantera mat och tillhörande råvaror. Denna funktionella flåkniv levereras med ett läderfodral och en buköppnare som är till stor nytta ute i skogen. WWW.NORMARK.SE WWW.RMJAKT.SE

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

79


GRS Hunter GRS gevärskolvar ger dig en lenare rekyl, bättre stöd och anläggning.

Garanterat

GRS Sporter

Kolvarna finns i fyra modeller, sex färger och till de flesta standardvapen.

Välj just din modell på vår hemsida www.nordik.se

www.nordik.se GRS distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se

Nextorch My Star

-Justerbart fokus -550lm -Inbyggt uppladdningsbart batteri på 3000mAh -Bekvämt huvudband

Nextorch P5G

-Max 800 lumens -Byt mellan vitt och grönt ljus med ett enkelt reglage -Uppladdningsbart 18650 batteri -Fäste för vapenmontering

www.nordik.se Nextorch distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


DESIGNED FOR HUNTERS HUNTERS DESIGNEDBY BY HUNTERS HUNTERS || FOR

HIGHLAND HIGHLAND JACKET JACKET ÅRETS ÅRETS NYHET! NYHET!

BEARGLOVEWINTER WINTER BEARGLOVE ÄKTAÄLGSKINN! ÄLGSKINN! ––ÄKTA

URSUS LIGHT URSUS LIGHT NYTT JAKTSTÄLL! NYTT JAKTSTÄLL!

ÅÅteterri i lalaggeer!r!

BEARPACK LIGHT BEARPACK LIGHT NU UPPGRADERAD! NU UPPGRADERAD! DOG VEST V2 DOG VEST V2 MOHOC MOHOC CAMERA KIT! CAMERA KIT! Mer än timermäanrs 5M ! battmerimtiadrs 5 ti batteritid!

SPANA IN VÅRA VAPENVÅRDSKIT SPANA IN VÅRA VAPENVÅRDSKIT

NYA VAPENFODRAL OCH VÄSKOR! NYA VAPENFODRAL OCH VÄSKOR!

WWW.BEARSKIN.SE WWW.BEARSKIN.SE


Text: Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Staffan Johansson

staffan@vildmarken.se

S 82

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


ROUGH SHOOTING iSkåne MED AIMPOINT MICRO S-1 FOTO: DANIEL EMSEVIK

Dagarna innan årets älgjakt drog igång var vi bjudna till Sveriges södraste delar. Första stoppet var siktestillverkaren Aimpoint i Malmö. Där fick vi en presentation av nya Micro S-1, något vi senare skulle få stor nytta av ute på jaktäventyr.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

83


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

84

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


AIMPOINT ÄR ETT MARKNADSLEDANDE SVENSKT FÖRETAG där huvudkontoret

ligger i Malmö, men där produktion även äger rum i Gällivare (och dotterbolag i USA). Jonas Ardemalm, marknadschef på Aimpoint AB, tog emot oss på plats. Under rundvandringen, i den ibland laboratoriumliknande miljön, berättade han mer om historien bakom deras sikten. I början av 1970-talet började en liten skara svenska entreprenörer att fundera kring hur man kunde hitta ett förenklat, men samtidigt bättre sätt att sikta. Målet var att skapa teknologi som skulle underlätta för skytten att snabbt få målet i sikte, men samtidigt möjliggöra att man konsekvent kunde träffa rörliga mål under alla slags omständigheter. Lösningen var rödpunktssiktet och detta har de sedan dess fortsatt att utveckla, bland annat genom ett samarbete mellan rutinerade jägare, skyttar och vapenexperter från det militära. I dag finns det mer än två miljoner brukare världen över.

Enkel montering Efter en lärorik förmiddag på fabriken trotsade vi regn och rusk och åkte gemensamt till den lokala skjutbanan. Aimpoints Christoffer Söderberg demonstrerade där deras hagelsikte på en hagelbock som vi sedan blev tilldelade. Monteringen av Aimpoint Micro S-1 är enkel. Det monteras direkt på spången av ditt hagelvapen, oavsett modell, vilket är möjligt tack vare medföljande utbytbara klackar. Tack vare den låga positionen som siktet hamnar i hamnar punkten naturligt i din siktlinje. Den låga vikten på endast 100 gram gör att vapnets balans inte påverkas och är heller inte märkbar när den väl är monterad. Därefter var det dags att värma upp på skjutbanan. Valet föll på lerduvor, höga, låga och studsande längs med marken. Anledningen till detta var att under de kommande två dagarna skulle det stå både fälthare, gräsänder och fasan på schemat – alltså ett mycket varierat skytte där S-1:an visar sig som starkast. Kvällen kom och efter att ha avnjutit en god middag med lika gott sällskap så fick vi testa Aimpoints portabla skjutsimulator.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

85


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Aimpoints Christoffer Söderberg finjusterar träffbilden. 86

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

87


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Jaktpulsen på topp När det väl var dags för jaktdag nummer ett så var jaktpulsen stark. Vi befann oss i utkanten av Malmö, i riktning Ystad intill en vacker bondgård vid Börringe Gods med ett brett åkerlandskap, skogsdungar och viltvatten. Såtarna varierade och även så tillvägagångsättet av jakt. Likt en traditionell andjakt placerades vi ut runt ett viltvatten och snart tryckte hundförare upp fåglarna. Där fanns även gott om hare så även där fanns det skottchanser. En annan variant av jaktform var att vi gick på linje över stubbåker och skogsbryn, detta för att stöta fram framför allt fälthare som ligger och trycker, men där även fasaner ibland kunde dyka upp. Det är, som tidigare nämnts, vid varierande skytte likt detta som S-1:an visar sin stora styrka, då det likväl kan bli en snabbt flygande fågel som en stillasittande, eller en hare i full fart. Dagen erbjöd hundratals skottillfällen och glada skratt i lika antal. Det var helt enkelt en underbar dag av jakt och gott sällskap och en rik viltparad satte guldkant på dagen.

88

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

89


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

90

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Normas Anders Brolund påväg ut mot dagens första viltvatten.

SE FILMKLIPP

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

91


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Med Aimpoint Micro S-1 jagar du med bรฅda รถgonen รถppna.

92

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Annorlunda jaktform På dag nummer två var det dags att ta sig ut till ön Ven. Ven är omskrivet för den branta kusten Backafall och kanske framför allt känt och förknippat med den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe som på 1500-talet byggde sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg här. Utöver en spännande historia har Ven också en helt otrolig stam av fälthare – något vi skulle få uppleva i första hand. Det var väldigt blåsigt. Med en vind på över 15 sekundmeter sattes tålamodet på sin spets, men så snart jakten satte igång var tankarna kring vädret som, ursäkta uttrycket, som bortblåst. Jaktformen under dagen var för mig något nytt, nämligen ett folkdrev på linje och passlinjen, i de flesta fall i en U-form. När drevet med folk och hundar allteftersom passerade passkyttarna så anslöt skyttarna till drevet. På så vis blev drevet ytterst effektivt.

www.facebook.com/vildmarken

Vid en sådan jaktform är det givetvis extra viktigt med vapenhantering och skjutvinklar och drevlinjen fick exempelvis bara skjuta bakåt. Något som förvånade mig var hur otroligt bra kamouflerade fälthararna var och hur "hårt" de kunde trycka på stubbåkrarna. De kunde ligga bara någon meter från oss innan de stöttes upp ur sin lega, och det med en jäkla fart – inte helt olikt de markgående lerduvorna från första dagens träning på skjutbanan. Det var en helt otroligt rolig jakt, med mycket vilt och mycket skott i sällskap med härliga människor och invånare som verkar leva i harmoni. En av deltagarna berättade att jakter likt denna brukar de genomföra ett par gånger om året. Haren skapar stora problem i trädgårdar och för jordbruket och därför är dessa tillfällen viktiga för att hålla nere stammen något. Den första jaktdagen bestod främst av fågeljakt, men vart denna dagen glatt överraskad av hur bra Aimpoint Micro S-1 faktiskt presterade vid snabba markmål. Skyttet fungerade mycket bra, något som med all säkerhet bidrog till den storslagna paraden.

Jakt, Fiske & Friluftsliv

93


Rough shooting med Vildmarken Aimpoint besรถker Ribes Micro S-1

94

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Aimpoints Sabine Eriksson.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

95


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Utsikt frĂĽn Ven.

96

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

97


Rough shooting med Aimpoint Micro S-1

Dagen led alldeles för snart mot sitt slut och vi hade en viltparad som jag aldrig tidigare sett med hela 160 fältharar, något som skulle få en klassisk stövarjägare att se rött. Men som sagt är det en helt osannolik stam av fälthare på ön och jakten är ack en nödvändig jakt på denna lilla ö.

Aktiva hörselskydd Medarrangör av jakten var 3M PELTOR och ammunitionstillverkaren Norma. Inför jakten presenterade 3M PELTORs Fredrik Johansson deras nya hörselskydd, LEP-200 EU Level Dependent Earplug. Det är uppladdningsbara öronproppar/hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer, perfekt för jakt och skytte. Dessutom är dem utrustade med en inbyggd antenn för

98

Jakt, Fiske & Friluftsliv

att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från en halsslinga som kopplas till din jaktradio. LEP-200 EU har en medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar de potentiellt skadligt höga, exempelvis ett avfyrat skott. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat. Läs vår recension av dessa i framtida nummer av Magasin Vildmarken. Under jakten använde vi Normas testserie av premiumhagelammunition – något vi ser fram emot att se utvecklingen utav. Vi vill tacka för att vi fick vara med om denna upplevelse och är höga av intryck från södra Sverige. Vi kommer mer än gärna tillbaka!

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

99


Vill du också

Ta jägarexamen med V

Skicka en intres www.vildmarken


å börja jaga?

Vildmarken jägarskola!

sseanmälan via n.se/jagarexamen


Text & foto: Jakt i Alperna med Kjell Lennartsson

Kjell Lennartsson

magasinvildmarken.se

FILMSPECIAL

HUNDTRÄNING HOS MAMIMA JAK

MED KJELL LENNARSSON

MAMIMA JAKT i Östergötland är pionjärer vad gäller injagning av älghundar i hägn. Kjell Lennartsson tog med sig kameran och åkte dit för att följa med under en dag. I ett exklusivt samarbete mellan Kjell och Vildmarken kan våra läsare nu ta del av ännu en av hans filmer. 104

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


KT www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

105


Jakt i Alperna med Kjell Lennartsson

106

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


I DAG HAR MAMIMA JAKT NIO VILDSVINSHÄGN OCH TVÅ ÄLGHÄGN IGÅNG. De tar emot

mellan 600 och 800 hundar per år och har verkligen skaffat sig stor erfarenhet. Mamima Jakt drivs av Lars Schepler och hans son Mikael Schepler. Det är i dag Mikael som jobbar mest med hundträningen. Man har även en stor anduppfödning och Lars är även förvaltare och Jägare på Björkviks säteri där man arrangerar många större andjakter. Jag filmar Lars och Micke under en dag i augusti där vi släpper deras egna hundar och där de delar med sig av sina erfarenheter. Lars berättar hur han tycker att man skall agera när man jagar in en hund på vildsvin. Han menar att hunden skall vara fysiskt och psykiskt mogen innan man släpper på vildsvin och ser gärna att hunden får rätt gris i början så att han får möjlighet att bygga upp självförtroendet. På Mamima kan man välja svårighetsgrad på vildsvinen – från lite yngre snällare grisar tills äldre lite mer aggressiva vildsvin. Vill man skjuta för sin hund så erbjuder man det också. Det kan vara ett sätt för att bygga upp självförtroendet och jaktlusten. Hägnen är mellan 6-8 hektar och man brukar ha två vildsvin i varje hägn. Det är bara galtar som man har i hägnen och de är mellan ett och två år. De har egen uppfödning av vildsvin till hägnen. Vi börjar med att släppa Lars äldre jämthund Molle. Han tar upp direkt. Vi är inne på ståndskallet flera gånger och Lars visar upp Molles fina lydnad ett antal gånger. Lars utnyttjar ofta tillfället då Molle går tillbaka till vildsvinen genom att smyga med hunden fram. Lars menar också att vildsvinen ofta blottar sig då hunden bryter. Efter uppvisningen med jämthunden Molle så blir det Mickes tur att släppa sin korsningshund, Stiffi – en korsning mellan terrier och laika. Han tar också upp direkt och visar också upp ett effektivt jaktsätt. Detta är en hund som gärna stöter ut vildsvinen. Vi ser prov på detta flera gånger då Stiffi jobbar med vildsvinen nere i en våtmark. Micke säger att korsningen har lite kortare sök och lite kortare förföljande än jämthundarna.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

107


Ibland får man något vildsvin som blir för aggressivt och då får man gå in och ta bort det för att inte någon gästs hund skall bli skadad. Vi släpper Molle ytterligare en gång under dagen för att ta bort ett sådant svin. Molle jobbar på bra på två vildsvin och vi smyger upp på ståndskallet. Det blir flera snabba utfall runt oss. Men efter cirka 45 minuter anfaller det lite mer aggressiva vildsvinet ute på en liten öppen yta och Lars får ett fint skottläge på galten på nära håll.

Älghägn ger tillfälle att testa Senaste satsningen på Mamina är älghägn. Man har i dag två hägn där man kan komma och testa sina älghundar. Lars släpper nu sin jämthund Olle, en erfaren älghund, för att visa hur det skall gå till. Olle arbetar aktivt med älgarna. Ibland gör de någon rusning mot hunden. Även denna hund har en fantastisk lydnad och Lars gör flera inkallningar där hunden kommer som en raket och sätter sig vid sidan. När han får kommando så går det lika snabbt andra vägen tillbaka till älgarna. Lars menar att det kan vara bra att testa unghundars dådkraft då man släpper i hägn. Man har ju även möjlighet att ge hunden ett visst stöd i början. Det kan även vara ett bra sätt att omstarta hundar som blivit nersprungna av älgar och kanske lagt av att jaga älg. Det viktigaste är givetvis att hunden har rätt genetiska anlag. Men även om man valt valp efter bra jaktprovsmeriterade föräldrar så kan det ibland vara lite problem innan hunden tänder till och då kan träning i hägn säkert hjälpa en del att komma igång. Dock går det inte att fuska med det vanliga injagningsarbetet med spårning och släpp i skogen. Hunden skall ju även lära sig att hitta tillbaka till sin förare på lite längre avstånd. Det finns det inte några genvägar gällande det utan då måste man vara ute en hel del i skogen med sin unghund, något som Lars även betonar i filmen. Se filmen och ta del av Lars och Micke Scheplers stora erfarenheter. 108

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

109


SE FILMEN HÄR SPELTID: 57:18

110

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

111


Jubileumsfe

Nytt erbjudande var < Till vĂĽr Facebook-sida


est i butiken!

rje vecka - hela ĂĽret! Till vĂĽr webshop >


Text & foto: Elevreportage: Älgjakt i Hasselfors

Samuel Degertorp & Lukas Björkqvist samuel.degertorp@elev.forshagaakademin.se

..

algj I HASSE

Under onsdagen och torsdagen vecka 44 bj in till älgjakt i Hasselfors. Klasserna hade var mycket ta

114

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


I samarbete med ForshagaAkademin låter vi eleverna själva berätta om sina jakthistorier. Denna månaden får ni följa med Samuel Degertorp och Lukas Björkqvist med sina klasskamrater på en älgjakt i Hasselfors.

FORSHAGAAKADEMIN PÅ

jakt ELFORS

jöds årskurs två och tre på ForshagaAkademin e precis kommit tillbaka från deras praktik och aggade på älgjakt.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

115


JAKTEN VAR UPPLAGD SOM SÅ att på onsdagen var det

folkdrev som bestod av elever som gick åt varandra, varannan såt. På torsdagen var det löshundsjakt där eleverna delades in i flera grupper, lite beroende på hur många hundförare det fanns. I det här fallet var det fyra hundförare så både årskurs två och tre delades in blandat i fyra grupper. De i årskurs tre fick även ansvara för varsin jakt som jaktledare; dessa dagar var det Lukas Björkqvist, Markus Bäck som ledde folkdrevsjakten och Oskar Boström som ledde löshundsjakten.

Onsdag morgon. Det var samling i ForshagaAkademins viltpaviljong där viktprogrammet är mest. Klockan stod på 05.00 när eleverna började strömma in. Alla verkade trötta, men ändå taggade. Eleverna blev indelade i fyra grupper som fick sitta i skolans fyra minibussar. Det packades in mat och övrig utrustning såsom vapen och även sängkläder lades på plats. 45 minuter senare började bussarna rulla mot Hasselfors. Läraren satte på några countrylåtar och vi elever kunde luta oss tillbaka och tänka framåt på kommande upplevelser. När vi kom fram till Hasselfors herrgård tog Markus Bäck ton och samlade alla. Han gick igenom dagen samt läste PM:et där allt som gäller står. När han var klar så hoppade vi alla in i bussarna och körde mot första såten. Solen hade kommit upp och de första stegen hade börjat traskats i första såten. Till en början hände inte så mycket, mest lugnet men ändå fokuset som man kände, samt en smula hopp om att kanske få se älg. En bit in på såten började man svagt kunna höra drevkedjans rop och tutor inifrån den mörka skogen. Helt plötsligt dök det upp en fin tjur hos Elsa i årskurs två. Hon hade svårt att se hur stor den var då eleverna hade en regel på att inte skjuta älgar med mindre än fyra taggar mot skytt. Tyvärr fick inte Elsa någon bra skottchans så tjuren sprang vidare till Samuel i årskurs två. Sam, som är skolans tillskott från England, satt vid ett lugnt vägpass med tät granskog på vardera sida av vägen. Plötsligt hörde han hur passgrannen Elsa rapporterar på radion att en stor älgtjur var på väg. Full av förväntan gjorde han sig redo. Han kunde höra hur tjuren rörde sig inne i granskogen, men kunde inte se den. Efter en stund dök den plötsligt upp på vägen på cirka 80 meters håll. Han berättade senare att det var en stor tjur med mellan 10 och 12 taggar, men oturligt nog stod tjuren rakt i den förbjudna skottriktningen och det fanns inte en möjlighet till ett säkert skott. Några sekunder senare rörde sig tjuren över vägen och försvann ut genom såten, men Samwell var ändå nöjd då han som engelsman sällan ser älgar. “Det var synd att jag inte fick skjuta men jag 116

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Elevreportage: Ă&#x201E;lgjakt i Hasselfors

118

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Jaktlycka fรถr Amanda Kristiansson. www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

119


På viltparaden gratuleras de ly

tyckte ändå det var kul att få se en så fin tjur under dagen”, berättade han efteråt. Såt två. Skyttarna och drevkarlarna bytte roller och sätts ut på nytt. Med lite tempo så placerades både skyttar och drevkarlar ut och efter cirka 45 minuter drog andra drevet av dagen igång. Återigen hände inte så mycket i början av drevet. Det var bara tyst och lugnt. Sedan smällde det bara till. Läraren Gustav sköt sig en tjur. Efter ett tag hördes det plötsligt tre skott efter varandra. Skottens ljud letade sig förbi skogens alla stammar och ekade ut över ett hygge där drevkarlarna traskade. Det dröjde inte länge förrän både Anton och Oskar i trean rapporterade på radion att de hade skjutit på samma kviga. Kvigan stod i princip i läge för båda passen då Anton och Oskar var passgrannar. Drevkarlarna började komma fram till passlinjen en efter en och såt två för dagen avslutades snart. Genast gjordes en skottplatsundersökning av Mats-Ola och hundföraren Tobias. Älgen sökte man efter hela dagen, ända in på kvällen, men lyckade tyvärr inte hitta den påskjutna kvigan. Detta var ett exempel på ett scenario som är jobbiga för jägaren. Vetskapen om att viltet inte ligger på plats, det finns nog ingen som kallar sig för jägare som inte tycker att liknande händelser är hemska. 120

Jakt, Fiske & Friluftsliv

Efter såt två var det dags för lunch. Tomas Svarvare stod för den goda viltkebaben som mättade alla elever och lärare. När lunchen var slut var det Lukas Björkqvist som bytte roll med Markus och resten av dagen var det Lukas som var jaktledare och stod för ansvaret. När alla sedan hade ätit klart samlade Lukas allihopa och skickade ut skyttar och drevkarlar mot såt tre. Under kommande såtar på onsdagen kom inget till pass mer än en stor regnskur på samtliga så när jaktdagen var avslutad fick två grupper dra ut den fällda tjuren och flå den, samtidigt som de två andra grupperna fick åka och börja laga en trerättersmiddag. Den blev mycket lyckad och alla var nöjda och glada. Under middagen fick eleverna en liten undervisning i vett och etikett, men även lite historia av Mats-Ola Johnsson om hur man skålar en tysk jaktskål med vänster hand. Efter desserten tog Oskar Boström ton och hade en samling för morgondagens jakt då han skulle vara jaktledare. Det skulle då jagas med löshund och elevernas fyra indelade grupper fick varsin såt och hundförare som de skulle vara med hela dagen. Oskar läste igenom PM:et för morgondagen och berättade hur allt skulle gå till.

www.vildmarken.se


fa

yckliga skyttarna med en varsin grankvist.

JOBBA MED FRAMTIDENS Torsdag morgon. Alla åt gemensam frukost och sedan packade vi åter in oss i bussarna. Varje grupp fick möta upp deras hundförare och åkte sedan till deras såtar. Väl på passet så släppte hundförarna sina hundar; det var jämthund, laika, och gråhund som släpptes i hopp om bra drev. Tiden gick, men ingenting hände. Samuel i årskurs tre satt på ett fint älgpass vid en stor mosse. Tyvärr fick han inte se någon älg det drevet, men han fick se ett tiotal orrar som flög i en grupp mycket vackert en bit ut på mossen. Visst, det är kul att få skjuta älg, men det är inte alltid man får tillfället till det. Man kan ju ändå vara nöjd över naturupplevelserna. Efter ett tag beslutade man sig för att avbryta såten för två av tre grupper som då åkte till lunchplatsen där det var självservering i form av korvgrillning. Efter att eleverna fått ny energi och lite värme så begav de sig ut i skogen igen för ett nytt släpp. De kände sig nu mycket taggade och eftersom detta kunde vara det sista drevet så fanns det ett enormt hopp hos både lärare och elever när de steg ur minibussarna och gick mot sina pass långt in i skogens djupa men välkomnande miljö.

JAKT, SKOG & VILTVÅRD Plugga på ForshagaAkademin! l Gymnasieutbildning

inom jakt och viltvård

l Yrkeshögskoleutbildning

Fiske- och Jaktguide

ÖPPET HUS 13 JANUARI 2018

forshagaakademin.se


Hundarna släpptes ännu en gång och det dröjde inte länge förrän vissa hundar fick upp älg, Emil i årskurs två hade tur och var med hundföraren vars hund som hade ståndskall. Så här gick det hela till: Emil satt på sitt pass och det dröjde inte länge innan laikan Loke fick ståndskall på älg. Efter en stund kom hundföraren till hans pass. Han sade: “Det var en ko med kalv som hunden hade fått tag på och jag fick turen att få följa med honom för skulle att smyga på ståndskallet.” De kämpade för att ta sig fram igenom en granplantering och kom i kontakt med älgarna, men utan kulfång valde Emil att avstå skottet och försöka sig på ett bättre läge. Och de kämpade för att hänga med. När de kom nära nästa gång så hände samma sak, ett dåligt kulfång. Men efter sammanlagt tre timmars utmaning ställde sig kon och kalven vid en elledningsgata. Emil sprang framåt för att få en bättre position vid en höjd mitt i gatan, där han såg hur kon travade tillbaka in i skogen och kalven med. Han tog ett snabbt beslut att ta skottet, en träff som satt i halskotpelaren och som lämnade kalven på plats. “En känsla av lättnad över att allt slutade bra efter ett riktigt bra hundjobb av laikan Loke. Även att skottet tog där det skulle!”, sade han efteråt. Mitt i drevet hördes även en ljuddämparsmäll, Amanda i trean ropade snart ut på radion att hon hade skjutit en kalv. Så här var det för henne: Under andra dagen satt Amanda vid ett mycket fint pass. Från sitt torn kunde hon se över en gles tallskog och kunde skjuta åt alla håll. Den första timmen var lugn, inte ett skall från någon hund hördes. Men så börjar ett skall höras långt bort i fjärran och en rapport från hundföraren att hunden har fått upp på en ko med kalv. Amanda kunde höra hur hunden rör sig närmare mot sitt pass, men när skallet bara är några hundra meter bort försvinner skallet och hon känner hur spänningen stiger. Då plötsligt står kon och kalven 80 meter ifrån henne och hon rör sig sakta och tar stöd från tornet, med ett skott skjuts kalven som inte tar ett steg utan blir kvar på plats. Som om inte det vore nog så rapporteras det på radion från Pontus, även där årskurs Emil Jonsson 122

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Pontus Evstrand

tre, att han skjutit en kalv. Det gick till på följande vis: Pontus satt vid sitt pass ute på ett hygge och han kunde höra hur hunden får upp ett ståndskall på något i skogen. Skallet går fram och tillbaka inne i skogen och han känner hur spänningen stiger. Skallet kommer då närmare och ut ur skogen kommer en ko med kalv med hunden tätt bakom. De kommer springande på åttio meters håll och Pontus höjer sitt gevär. Till slut lyckas han få av ett dödande skott på kalven som vinglar till och faller på plats. Tre älgar fälls under den sista såten, detta tack vare bra hundarbete och bra skytte, men även bra organisation. Jakten avslutads och älgarna hämtades in av eleverna som sedan

www.facebook.com/vildmarken

transporterade sig till en vacker viltparad. Under viltparaden samlas samtliga som varit med under jaktdagen för att hedra de fällda vilten och för att lyssna på Oskar Boströms avslutande tal om dagen. Han avslutar fint genom att gratulera de muntra skyttarna som fått äran att fälla ett vackert vilt. På viltparaden gratuleras de lyckliga skyttarna med en varsin grankvist Efter paraden togs viltet om hand av eleverna som sedan satte sig i bussarna och sakta började rulla hemåt. Hem mot nya beslut och utmaningar och kanske någon kunskap rikare.

Jakt, Fiske & Friluftsliv

123


Ta del av ändå mer jakt! Följ oss på Instagram!


Text & foto:

Jimmy Stening

Jimmy Stening jagar & lagar

jimmy@stening.se

JIM

G P

Grabb I jaktl beskri

126

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


MMY STENING:

GRABBARNA PÅ TOBO

barna på Tobo är ett glatt kompisgäng som är utspridda över mellersta Sverige. laget har vi både hundförare och passkyttar och vi skulle kunna passa in på rivningen "ett typiskt svenskt jaktlag 2017".

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

127


Jimmy Stening jagar & lagar

128

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


VI TURAS OM att fylla på foderspridare och ställa ut viltbalar under vintersäsongen, samt har några arbetshelger för att röja pass, bygga jakttorn, flytta jakttorn, ha planeringsmöten angående vad som behöver göras och likaså planera inför jakter och skyddsjakter inför kommande vår och höstbruk för att hjälpa markägarna att hålla nere skadorna på grödorna.

Den här dagen har vi samling klockan 07:00. Brasan är tänd och jägarna börjar droppa in. Några har över 15 mil enkel resa bakom sig och andra har bara en kvarts bilfärd. Väl samlade startar jaktledaren med att hälsa alla välkomna. Jaktledaren går igenom dagens jakt PM om regler, vilket vilt som jagas jägarmässigt underdagen och första såten (södra), kanal på radion, lottning av pass för första såten, jaktkort, försäkringar, licenser samt underskrift på att man tagit del av jakt PM så att inga missförstånd uppstår. Efter lottningen av pass är klara är det dags att organisera utsättning av passkyttar på sina pass och hundförarna i första såten gör sig redo för att släppa hundarna. Så fort jaktledaren meddelar att siste man är på sitt pass kan jakten börja. Första såten jagar vi vildsvin (årsgris = brungris) älgkalv, dovhjort (enbart, kalv och spets) kronkalv, kronhind och kapital hjort (en hind och en kapital kvar på tilldelningen i kronskötselområdet nu på morgonen). Hundförarna får klartecken att släppa hundarna och det dröjer inte länge förrän vi har upptag på älg och vildsvin. Det är lite blåsigt och djuren står och trycker, men går loss med det första ekipaget älg. Det går förbi flera passkyttar i kedjan, men det är fel djur; kviga och pinntjur. En av de andra hundarna håller på med en grupp vildsvin i unggranskogen och de är inte helt lätta att få loss. Första hunden får assistans från en annan hund och lyckas spränga gruppen som går loss åt varsitt håll och rakt mot pass 12. Ett skott hörs och efter en liten stund meddelar skytten på radion att en årsgris ligger. Den andra gruppen av vildsvin går ur såten och hunden kommer tillbaka i bakspåren. Detta följs noga av hundförarna med hjälp av både Garmin GPS och Wehunt-appen och Wehunt-trackern. Ena hundföraren meddelar på radion att pass 2,3,4 och 5 bör vara beredda, hunden har troligtvis fått upp kronhjort. Hunden jobbar och jobbar med kronen inne i mitten av såten. Det går bara runt, runt och till slut går det loss och på mer än 250 meter från närmaste skytt går en fin kapital herre ut ur såten med hunden hack i häl. En annan passkytt meddelar på radion att en kapital älgtjur passerar på 50 meter.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

129


Hundföraren med hunden som driver kron ser på gps-en att de går långt och är inte på väg att ändra riktning. Jaktledaren beslutar därför att vi bryter. Vi gör patron ur och det blir återsamling med snabb genomgång av såt två innan lunch. Nya hundar var snart redo. I denna såt jagar vi enbart vildsvin och kronhjort. Nu ska vi jaga mittensåten vilket innebär cirka 65 % träskmark som håller mycket vilt och mycket vatten. Det är svårt för hundar och hundförare att ta sig fram och få ut djuren. Jaktledaren meddelar att alla passkyttar är på plats och att hundförarna kan släppa hundarna. Snart sitter det passkyttar utplacerade runt träskmarken. Det är mycket spår för hundarna att reda ut inne i träsket, vildsvinsgångar kors och tvärs samt mycket spår av kronhjort. Frågan är bara om de är kvar, eller om de gått ut till norra såten när vi jagade runt i södra såten?

Tecken på vildsvin Efter 20 minuter har hundarna kontakt. Det låter som att de håller på med vildsvin inne i träsket. Vi hör plask och plumsande från flera håll inne i träsket. En av hundförarna meddelar att hans hund tagit sig över kanalen och antagligen simmat med en grupp vildsvin över till andra sidan i träsket. Det dröjer inte länge förrän vi hör några smällar från en passkytt i ytterkanten av kedjan. Passkydden meddelar att det kom en stor gris med fem brungrisar och att han sköt på den sista grisen i gruppen och att den tecknade för träff, men gick vidare mot nästa passkytt och även därifrån hörs ett skott. Passkytten meddelar att en stor och fyra brungrisar kom i pass med hund efter och att han sköt en brungris som ligger och att de fortsatte vidare ut ur såten med hunden efter. Detta innebär att passkytten innan sköt på en brungris som inte kom fram till sista passkytten och därför bör den ligga mellan passen. Två brungrisar är påskjutna varav en ligger på plats och den andra gick vidare. Vi ser inga spår av oron inne i träsket. Jaktledaren blåser av andra såten för lunch och sätter ett eftersökt ekipage på att spåra brungrisen som gick vidare. Lunchen är inte vilken lunch som helst, utan en Vildmarksburgare på Ofyren. Under lunch delar vi berättelser från förmiddagens två såter. När vi sitter med kaffet så kommer eftersöksekipaget och meddelar att brungrisen är funnen. Den hade gått cirka 50 meter efter träff. Den avskrivs och vi kan fokusera på såt nummer tre för dagen. 130

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

131


Jimmy Stening jagar & lagar

132

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Grymtar i vassen Ny genomgång av tredje och sista såten för dagen väntar. Lottning av pass genomförs och därefter utställning av skyttar i norra såten, en såt som angränsar mot en igenvuxen sjö till 60 %. Det är mycket gris i vassarna, men även kronan söker sig ner i dessa trakter. Precis som de föregående såtarna går jag som hundförare med Asti. Denna såt är mer krävande än de andra två eftersom det är mycket vass att ta sig igenom. Återigen så meddelar jaktledaren att alla passkyttar är på plats och att vi tre hundförare i sista såten kan släppa våra hundar. Jag fick vasskanten på min lott och släpper Asti. Han far ut i gångarna och det börjar rassla och grymta i vassen. Dock inga skall än vilket innebär att min hund, som är en blandras mellan kopov (50 %), gråhund (25 %), jämte (12,5 %) samt finsk spets (12,5 %), inte skallar när han inte har kontakt med viltet. Det är bara att vänta och se om han lyckas komma ikapp. På land hör jag skall från en av de andra hundarna som har fullt drev. Det verkar vara gris. På radion ropar en av hundförarna att drevet går mot pass 26. Två smällar ekar genom marken och passkytten på pass 29 meddelar att en rödgris ligger och att sugga med fem rödgrisar går vidare i riktning mot träsket med hund efter. Asti springer i gångarna i vassen och det rasslar och grymtar för fullt, men jag ser på min Alpha att det går ut i sjön. Asti släpper grisarna som simmat över till andra sidan och kommer tillbaka. Vi går på ett nytt ställe, en udde, och hoppas på upptag. Asti söker igenom, dock utan resultat. Jag går upp på land och igenom snår för att se om det är några grisar som trycker. Jag hör att Asti skallar ljust och tittar på gpsen att det är på vallen nära stranden, och att det går fort. Han har fått upp en hare som han jagar, trycker på tre pip och ett vibration på mitt T5halsband och ser att Asti bryter och går i bakspår tillbaka till mig. Snart kan vi fortsätta i vasskanten med grisarna. Två passkyttar meddelar på radion att de ser kron. Efter ett par minuter så ekar det två smällar och jag tänker att ”nu har vi fällt en kron”, men passkytten meddelar att han fällt en brungris som kom ensam, troligtvis från en grupp som en av hundarna jobbat med en bit därifrån. Ytterligare en smäll ekar från pass 32 som ligger i kanten av en insådd vallåker. Skytten meddelar på radion att han skjutit ett smaldjur och att det ligger. Solen börjar gå ner och vi kan än en gång konstatera att ytterligare en lyckad jaktdag lider mot sitt slut. Jaktledaren meddelar patron ur och bryter jakten för dagen med återsamling vid magasinet för genomgång av dagens jakt. Det blir hantering av det fällda viltet som blev fyra årsgrisar och ett smaldjur. Vi kan konstatera att det har varit en bra dag och att vi har våra kapitala kvar till nästa jakt om ingen annan i kronskötselområdet hinner före.

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

133


VILDMARKSBURGARE DU BEHÖVER ... • 150 gram färs/pers, vildsvin/dovhjort (går bra med bland- eller nötfärs också) • Zigges DB was here (sockerfri) hamburgerkrydda • Rödlök • Tomat • Bacon • Chevréost • Hamburgerbröd • BBQ KING (bbq-sås från Gillis) • Kallpressad rapsolja (till stekning) I DENNA LYXIGA VILDMARKSBURGARE har jag

tagit bort dressingen och kör med bbq-sås istället. Skulle ni vilja göra en egen, enkel dressing – titta i Magasin Vildmarken nummer 9 år 2016 och nummer 5 år 2017. Denna hamburgare har jag valt att steka på Ofyren-grillen tillsammans med bacon, grillkorv, och avslutningsvis även hamburgerbröden för att få den lite lyxiga touchen på det hela.

134

Jakt, Fiske & Friluftsliv

www.vildmarken.se


Spana in www.stening.se www.tictail.com/raketspisen www.chevalier.se www.vikingsun.se www.bagarenochkocken.se www.boxwhisky.se www.basecooking.se "Rondigikonsult" pĂĽ Facebook www.normark.se www.swarovskioptik.se www.stalon.nu www.garmin.se www.lafayette.se www.vornequipment.com www.ziggesbbq.com www.dogtech.se www.wehuntapp.com

www.facebook.com/vildmarken

Jakt, Fiske & Friluftsliv

135


e r a g ä j s e g i r e v S l l i t t u ! n e Nå k r a m d l i V i a r e s n o – Ann 11 eller mejla magasin@vildmarken.se Ring 010-459

90

U

ÅS TP

O

L CIA

A

VIDEOKLIPP

D ME

IER


PRO

KLIC

KBA

DUK

RA A

TPL

NNO

ACE R

NSE

R

ING


I kommande nummer ...

Utvärdering av NORMA TIPSTRIKE

RÄVJAKT på snötäckta marker


JAKT för alla

VILDMARKEN besöker Nynäs Camp


Jakt, Fiske & Friluftsliv

Missa inte nästa tidning! Prenumerera helt gratis pü vildmarken.se/prenumerera

Vildmarken nr 12 2017  
Vildmarken nr 12 2017  

I årets sista utgåva av Magasin Vildmarken bjuder vi på ett julbord bestående av spännande reportage, prylar och goda recept.