Page 1

N250 JUNY’13

nova

+ info de Vilanova del Camí a www.vilanovadelcami.cat Vilanova Informació al teu mòbil o a www.vilanovainformacio.cat

informació > social | cultural | ciutadana > La complicada situació actual obliga tant a l'administració com a les empreses a buscar noves fórmules i projectes per dinamitzar l'economia i impulsar noves activitats industrials. L'Ajuntament de Vilanova del Camí i la Unió Empresarial de l'Anoia han decidit sumar esforços i treballar en una mateixa direcció per contribuir a la dinamització econòmica del territori. Un dels projectes en el qual administració i patronal han començat a treballar és la possible creació d'un clúster (associació d'empreses i administracions) del paper i les arts gràfiques. (Pàgina 3)

APOSTEN PER FER DEL CENTRE D'INNOVACIÓ VILANOVÍ LA SEU DEL SECTOR DEL PAPER, LES ARTS GRÀFIQUES I EL PACKAGING GUIAd'activitats juny juliol 2013 N31

Destacats OBRES

ESPORTS

Una nova passera unirà les dues lleres del riu per completar el circuit circular. Ja s'està treballant en la construcció d'una nova passera al Parc Fluvial. El regidor d'Urbanisme s'ha mostrat molt satisfet d'aquesta petita gran obra, llargament reivindicada per usuaris i per l'exregidor de Medi Ambient, Francesc Viera, que es podria portar a terme en pocs dies i enllestir-se abans de l'estiu. (Pàgina 13)

La pista d'skate ja és una realitat a costat de l'institut vilanoví. Des de fa alguns dies el jovent gaudeix de la nova pista d'skate que hi ha al costat de l'Institut Pla de les Moreres. Com qualsevol altre espai d'ús públic municipal la pista d'skate tindrà uns horaris de funcionament per tal de respectar l'ordenança de convivència i evitar molèsties veïnals. (Pàgina 18)

GUIA D'ACTIVITATS N31

regala't un bon estiu

En aquesta Guia hi trobareu les activitats programades des de l'Ajuntament i les entitats per als mesos de juny i juliol. Destaquem especialment l'oferta d'activitats d'estiu per a la quitxalla i el jovent: el Casal i l'Esportiguay així com algunes iniciatives populars i tradicionals en el nostre calendari festiu com la festa “Viu la Tapa” i la revetlla de Sant Joan.


SALUDA

> l’Alcalde, Joan Vich i Adzet

SUMARI

2 Saluda de l’Alcalde 3 Informació Municipal 4 Promoció Econòmica 6 Crònica dels Plens 7 Política 8 Grups Municipals festes i 10 Eduació, agermanament 11 Especial Sant Jordi 12 Serveis Personals 13 Medi Ambient 14 Policia Local 15 Entitats 18 Esports 19 Comunicació 20 L’entrevista N250. Juny 2013. Edita. Ajuntament de Vilanova del Camí (Plaça Castell, 1 - 08788 Vilanova del Camí Tel. 93 805 44 22 - vilanovac@vilanovadelcami.cat) Direcció i redacció i correció. Servei de Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí Direcció d’art. Miquel Gleyal (miquel@mgcomunicacio.com) Coordinació, maquetació, impressió i distribució. MgComunicació (Tel.93 804 15 02 - www.mgcomunicacio.com) Foto portada. Ajuntament de Vilanova del Camí Publicitat. Xavier García Diposit legal. B-17319-1981. L’Ajuntament de Vilanova del Camí no es fa responsable de les opinions expressades en els articles, excepte les realitzades pels mateixos órgans de govern. Queda prohibida la reproducció total o parcial per qualsevol mitjà sense l’autorització expresa de l’autor.

COMPROMÍS DE TRES MUNICIPIS DE LA CONCA AMB L'ACTIVITAT ECONÒMICA

a a a a En una situació econòmica de tanta dificultat com l'actual, cal cercar mesures imaginatives que trenquin esquemes establerts i ajudin a obrir nous camins que siguin capaços de construir espais d'actuació comuna sumant tots els esforços i sinèrgies possibles, per ajudar a millorar l'activitat de les empreses, que són en definitiva les generadores d'ocupació. Aquest és l'exemple dels municipis d'Òdena, La Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí, que amb el suport de la Diputació de Barcelona, impulsem el projecte d'activitat econòmica (PAE). Consistent bàsicament en superar les fronteres administratives i considerar els quatre polígons industrials dels tres municipis, Plans d'Arau, Pla de les Gavarreres, Pla de Rigat i Riera de Castellolí, com si fos un de sol . Això vol dir, estudiar les necessitats comunes de tota mena que tenen les empreses dels quatre polígons (serveis i subministraments, telefonia, electricitat, neteja, seguretat etc.) i cercar economies d'escala, la coordinació, la cooperació i la col·laboració que permetin millorar l'eficàcia i l'estalvi econòmic.

El Projecte contempla també una senyalització viària informativa i una plana web conjunta per als polígons i les empreses. Una projecció exterior comuna dels polígons, per atreure noves inversions i activitats. Es pretén també la promoció d'una associació d'empreses dels polígons, per ajudar a impulsar conjuntament totes aquestes iniciatives, així com també la interlocució amb les administracions. Es tracta, en definitiva, de potenciar una imatge de marca unitària sobre la base d'unir esforços i iniciatives per crear un entorn més eficient, amable i acollidor a l'activitat econòmica de les empreses instal·lades i les que es puguin instal·lar, mitjançant la col·laboració proactiva entre els ajuntaments i la iniciativa privada. Això, per si sol, unit al fet de l'existència del Centre d'Innovació de la Conca, representa un valor afegit i un major atractiu per a l'oferta de sòl industrial que representem. Aquest projecte, segurament no contribuirà d'immediat a generar ocupació, però sí pot contribuir, en un futur no gaire llunyà, a crear-ne. En qualsevol cas, crec que estem iniciant el bon camí. Un camí de compromís ferm dels tres ajuntaments amb l'activitat econòmica del territori. Joan Vich i Adzet El vostre Alcalde

www.vilanovainformacio.cat

www.radionova.cat

www.televisiovilanova.cat

Ara, tota la informació de Vilanova del Camí en un click. Notícies, ràdio, vídeo, fotografies,

El web de Ràdio Nova

L'espai multimèdia: vídeo i fotografies

televisió

vilanova

107.7 FM

ràdionova

informació

vilanova

podcast, xarxes socials, agenda d'activitats...


INFORMACIÓ MUNICIPAL

03

EL CENTRE D'INNOVACIÓ VILANOVÍ, NEIX AMB FORÇA Marc Castells: “La proposta vilanovina és una idea més que atractiva” El Centre d'Innovació i Serveis a les Empreses de la Conca d'Òdena es podria convertir en un dels referents per al sector industrial de les arts gràfiques i el paper. Aquesta és la darrera aposta que l'alcalde vilanoví Joan Vich ha fet i que va presentar el passat 3 de maig al diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada, Marc Castells, durant la seva visita al nou equipament. El centre està a punt d'enllestir-se i en aquesta recta final és quan comencen a perfilar-se més clarament les possibilitats d'especialització, una condició indispensable per impulsar aquest projecte. Segons Marc Castells, la proposta vilanovina és una idea més que atractiva ja que la comarca de l'Anoia pot presumir de tenir unes grans empreses en el sector de les arts gràfiques i el paper. És per això que aconsella i referma la intenció de l'Ajuntament vilanoví de convertir aquest nou equipament, situat al polígon de la Riera de Castellolí com el clúster o la seu per a la trobada, l'intercanvi i la captació de negoci d'aquest sector a nivell de Catalunya. Castells afirma que “el futur passa inequívocament per la reindustrialització en dues fases: el manteniment dels llocs de treball i la creació de nous”. En aquest sentit assegura que “el projecte vilanoví és una aposta guanyadora” ja que s'emmarca en la línia d'oferir a les empreses un espai per treballar en comú i per impulsar els projectes necessaris de captació d'inversions. Tant com a diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge com a alcalde de la capital anoienca, Castells va valorar positivament la idea de treballar conjuntament amb la resta de municipis de la Conca i la comarca en general, per tal de crear les sinèrgies adients de treball en xarxa. A més, va destacar la bona situació del centre i les condicions de l'espai, amb una bona visibilitat, diàfan, i una sala d'actes impressionant. També va manifestar el seu convenciment que la Diputació de Barcelona continuarà apostant per la consolidació del projecte.

Vilanova acollirà la tretzena edició del sopar de l'empresari Aposten per fer del Centre d'Innovació vilanoví la seu del sector del paper, les arts gràfiques i el packaging La complicada situació actual obliga tant a l'administració com a les empreses a buscar noves fórmules i projectes per dinamitzar l'economia i impulsar noves activitats industrials. L'Ajuntament de Vilanova del Camí i la Unió Empresarial de l'Anoia han decidit sumar esforços i treballar en una mateixa direcció per contribuir a la dinamització econòmica del territori. Aquest compromís públicprivat comprèn diferents projectes destinats a la promoció, la formació i el suport empresarial que es vehicularan a través del Centre d'Innovació i Servei a les Empreses ubicat al polígon Riera de Castellolí, de Vilanova del Camí. Un dels projectes en el qual administració i patronal han començat a treballar és la possible creació d'un clúster (associació d'empreses i administracions) del paper i les arts gràfiques. Un projecte que segons l'alcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, cal fer amb la col·laboració i la complicitat d'un sector emergent, amb llarga tradició a la comarca, i que suposa un 20% de la base empresarial de l'Anoia. Vich ha reconegut l'esforç del sector paperer i de les arts gràfiques que, “en moments complicats com els actuals, continuen invertint en el territori.” Ramon Felip, president de la Unió Empresarial de l'Anoia, està convençut que el projecte pot créixer i incorporar també les empreses de comarques veïnes com la del Penedès, on el sector paperer és força important. Felip creu que el clúster del paper, arts gràfiques i packaging podria convertir-se en un referent internacional.

El Centre d'Innovació acollirà el proper 6 de juny el sopar de l'Empresari que convoca anualment la Unió Empresarial de l'Anoia, una de les trobades empresarials més importants de la Catalunya Central. Aquesta edició del Sopar de l'Empresari, que coincideix amb el 30è aniversari de la patronal, vol destacar el valor afegit que des de la Unió Empresarial han intentat aportar al conjunt empresarial de la comarca. Un valor afegit que segons el president d'UEA, Ramon Felip ha de servir per sortir de la situació actual. Precisament la UEA ha organitzat una taula rodona amb els responsables de quatre empreses catalanes que aporten aquest valor afegit. Està previst que hi participi Idili Lizacano d' Alquímia, una empresa de cosmètica natural ubicada a Girona; Xavier Costa de Lékué; empresa fabricant d'articles de cuina; Xavier Berneda de Munich, fabricant de calçat esportiu i Josep Maria Lladó d'Ultramàgic, fabricant de globus aerostàtics. La taula rodona estarà moderada pel periodista Albert Closas, director i presentador del programa Valor Afegit de TV3. Durant l'acte també es lliuraran els premis UEA a la trajectòria empresarial i a la capacitat emprenedora i acabarà amb un sopar networking per facilitar contactes i intercanviar experiències.


PROMOCIÓ ECONÒMICA

Foto: Carles Morreres

04

EL PROGRAMA MENTOR, UNA NOVA ALIANÇA ENTRE ELS POLÍGONS DE VILANOVA, ÒDENA I LA POBLA Els ajuntaments de Vilanova del Camí, Òdena i La Pobla de Claramunt han signat una nova aliança. Comparteixen el programa Mentor, l'objectiu del qual és la integració dels polígons dels tres municipis: Riera de Castellolí, Pla de Rigat, Les Gavarreres i Plans d'Arau, en una mateixa oferta comercial. El programa, que ha elaborat la Diputació de Barcelona, és un pla de millora i dinamització dels polígons d'activitat econòmica que cerca, com dèiem, la fusió dels quatre polígons veïns. A més de la promoció dels propis polígons com una única realitat, aquesta unió es podria materialitzar amb la mancomunitat de serveis com la neteja, la il·luminació, la senyalització, la mobilitat i la formació. La presentació d'aquesta aliança es farà oficialment el 29 de maig. Participaran en aquest acte els alcaldes Joan Vich, Carles Casanova i Santi Broch així com el diputat de Promoció Econòmica, Joan Roca i Lleonart. També està confirmada la participació de Francesc Ribera, Director de la UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya).

HOMENATGE A L'EMPRESA VILANOVINA FELIP VERDÉS L'Alcalde Joan Vich i Felip Verdés, president de Tallers Felip Verdés, van presidir el passat 10 de maig la inauguració de la rotonda que hi ha just davant la factoria vilanovina i a l'entrada del polígon Riera de Castellolí. Joan Vich va assegurar que “en moments tant complicats com els actuals, és una satisfacció poder parlar d'una empresa centenària i encara és més satisfactori que estigui a Vilanova del Camí”. Tallers Felip Verdés fa 42 anys que es va instal·lar a Vilanova del Camí, abans havia estat a Igualada, a l'espai on ara hi ha el Mercat de la Masuca. La rotonda de la carretera de La Pobla presenta, des de fa unes setmanes, un aspecte diferent, renovat, més industrial podríem dir, gràcies a l'aportació de Tallers Felip Verdés. Una empresa que es dedica, des de 1908, a la fabricació de maquinària industrial per a la preparació i modelatge de l'argila. La màquina que veiem a la rotonda, va dir Vich, ens recorda que el nostre és un territori industrial, amb un important passat i amb un gran potencial industrial futur.

LA DESFILADA VIATJA EN EL TEMPS I REPASSA L'EVOLUCIÓ DEL COMERÇ VILANOVÍ Un miler de persones van gaudir de la Desfilada del comerç de Vilanova del Camí a Can Papasseit que un any més va esdevenir un gran aparador de l'oferta d'articles, productes i serveis del teixit comercial i empresarial vilanoví. Aquesta ha estat la 18 edició de la Desfilada que històricament va impulsar l'ACI i que des de fa 8 anys organitza Promoció Econòmica de manera conjunta amb l'ACI i amb col·laboracions imprescindibles com la de l'Escola Artístic que ha estat un any més l'encarregada del muntatge. Des de Promoció Econòmica i també des d'Artístic s'ha valorat molt positivament aquesta desfilada per la gran assistència de públic i també pel dinamisme i humor de l'espectacle. L'alcalde Joan Vich, màxim responsable de Promoció Econòmica, ha destacat el format distès i amè, amb una coreografia que ha qualificat de “magnífica” i que ha complert amb l'objectiu principal: donar a conèixer l'activitat comercial i empresarial vilanovina. L'alcalde ha subratllat la importància que el comerç emprengui iniciatives com aquesta i creu que el futur passa per singularitzar-se, especialitzar-se i millorar l'oferta, sobretot tenint en compte els canvis d'hàbits en el consum i el fet de tenir una plaça comercial veïna potent com Igualada. Vich ha explicat que el paper de l'àrea és estar al costat del sector comercial i empresarial per donar-li suport, però també ha destacat que “el principal actor ha de ser el propi comerç”, motor de canvis i de propostes innovadores. En aquest sentit també ha subratllat la importància de crear xarxa i agrupar-se per tenir més força. Uns 87 models van desfilar per la passarel·la en dues sessions, una a les 6 de la tarda i l'altra a 2/4 de 10 del vespre, passant els productes i serveis de 17 establiments vilanovins. Un any més les maquilladores de Mary Kay van transformar l'expressió de les persones que hi desfilaven. L'acte va ser presentat per la cantant vilanovina Sheila Grados que va interpretar el paper d'una àvia vilanovina acompanyada de la seva néta (Laia Esquinas) i un simpàtic avi anomenat Pepet (Rubén Caldito).


05

CURS “OPERACIONS AUXILIARS DE SERVEIS ADMINISTRATIUS I GENERALS”

CONCURS EMPRENEDORIA A L'INSTITUT PLA DE LES MORERES Durant el curs escolar 2012-2013 el servei de Promoció Econòmica i l'Institut Pla de les Moreres han portat terme el projecte “Píndoles d'emprenedoria a l'Institut”, cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Economia i Competitivitat del govern espanyol. Aquesta actuació finalitza aquest mès de juny amb la presentació, per part dels alumnes de 2n de batxillerat, dels plans d'empresa que han elaborat durant el curs. Les sessions han tractat sobre l'estructura del pla d'empresa, les possibles formes jurídiques, l'anàlisi DAFO del negoci... Aspectes fonamentals per a la creació d'empreses i el paper rellevant de la innovació en aquest procés. Sempre, promovent que les idees de negoci tinguin un alt component innovador i d'aplicació de les noves tecnologies o promoció de la investigació. Durant la festa que fa l'Institut el proper 26 de juny de 2013 es donarà el premi al millor pla d'empresa, un premi de contingut tecnològic gentilesa de l'ajuntament vilanoví. Aquest projecte ha tingut una molt bona acollida per part de l'Institut Pla de les Moreres i, de cara el curs vinent, es vol continuar col·laborant en aquesta direcció.

ELS 'DIJOUS INNOVADORS: FEM EMPRESA' APROVEN AMB MOLT BONA NOTA El passat dijous 18 d'abril van finalitzar els seminaris d'Innovació i Emprenedoria “Dijous Innovadors: Fem Empresa” organitzat des de Promoció Econòmica de Vilanova del Camí amb el finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. Una trentena d'alumnes ha participat d'aquests seminaris que van tenir el tret de sortida el dia 28 de febrer. La valoració per part de l'alumnat participant i de l'organització ha estat molt positiva, sobretot pel que fa als aspectes treballats i als ponents dels seminaris: Juanjo Pérez de l'empresa DEL consultors i Joan Jubert de Jubert & Partners. Aquesta formació estava destinada a persones amb inquietuds emprenedores o bé motivades pel tema de la innovació i l'emprenedoria . Durant el temps que han durat els seminaris s'han tocat temes com l'actitud emprenedora, la idea i la seva avaluació, innovació i estratègia, formes jurídiques i eines web per a les empreses. En la darrera sessió es va fer una taula rodona amb la presència d'alguns emprenedors que han tirat endavant el seu negoci i que van explicar la seva experiència.

El dia 16 de juliol finalitza el curs de formació ocupacional d'Operacions auxiliars de serveis administratius i generals, que va començar el passat 28 de gener. Organitzat des de Promoció Econòmica i amb el finançament del SOC, Fons Social Europeu, Departament d'empresa i ocupació, i el Ministerio de Empleo y Seguridad social, el curs de 450 hores compta amb un mòdul de pràctiques professionals no laborals en empreses col·laboradores. Pràctiques que els alumnes que hagin superat tots mòduls de la formació teòrica podran fer del 3 al 16 de juliol. Aquests cursos es constitueixen com un dels eixos principals de dinamització de l'ocupació i de millora de les competències professionals en la branca administrativa per a persones que s'han iniciat per a requalificar-se en aquest sector o bé que han volgut actualitzar els seus coneixements i assolir així una titulació regulada oficialment per un Reial Decret.

PROMOCIÓ ECONÒMICA PROGRAMA CURSOS DE CATALÀ I ANGLÈS PER MILLORAR EL CURRÍCULUM Durant els mesos de setembre i octubre s'iniciaran els cursos de català i anglès que s'organitzen des de Promoció Econòmica. La millora de competències idiomàtiques facilita en molts casos la inserció o la promoció laboral, per això l'Ajuntament de Vilanova aposta per a la realització de cursos de nivell elevat: un curs de català de nivell D i un curs d'anglès de nivell C1 (Advance). Els cursos tenen places limitades, per tant, es farà prova de nivell per tal de fer la selecció. Per accedir al curs de català, s'haurà d'estar en possessió del certificat de nivell C o equivalent. Per a més informació us podeu adreçar a les oficines de Promoció Econòmica al carrer President Companys, 1, 2a planta, al telèfon 938054411 (ext.5) o bé a peconomica@vilanovadelcami.cat

EL CENTRE CAN PAPASSEIT DE VILANOVA DEL CAMÍ, PREPARAT PER A EMERGÈNCIES L'Ajuntament de Vilanova del Camí ja disposa del Pla d'Autoprotecció del centre cultural de Can Papasseit, una eina que garanteix la resposta adient de l'equipament i els seus usuaris en cas d'emergència. El diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, li va lliurar en mà a l'Alcalde Joan Vich. Durant un visita efectuada al Centre d'Innovació i Serveis a les Empreses de la Conca d'Òdena, situat al polígon Riera de Castellolí, de Vilanova del Camí. El Pla d'Autoprotecció (PAU) del centre de Can Papasseit ha costat a la Diputació de Barcelona 3.000€, i s'ha elaborat a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la corporació que, a més, acompanya l'Ajuntament en la implantació del PAU, formant els equips d'emergència i primera intervenció i realitzant un simulacre d'actuació en l'equipament. Després d'aquest suport, el centre està més ben preparat per fer front davant de qualsevol eventual emergència que hi pugui tenir lloc. El Pla d'Autoprotecció constitueix una eina de qualitat a través de la qual es garanteix una resposta adient i una coordinació eficaç amb els serveis d'emergència i amb el sistema públic de protecció civil. L'Ajuntament de Vilanova del Camí disposa des del 2006 d'un espai destinat a dinamitzar la vida cultural, lúdica i firal del municipi, el Centre Polivalent Can Papasseit, un equipament que inclou una sala per a 968 espectadors a peu dret, la biblioteca municipal i un bar.


CRÒNICA 13.5.2013 DELS PLENS Primera retransmissió del Ple de Vilanova per streaming El Ple municipal de Vilanova del Camí, que es va reunir dilluns 13 de maig, es va poder seguir en directe a través d'internet, concretament a través de www.radionova.cat, via streaming. Tot i alguns entrebancs tècnics a l'inici de la sessió, el servei va oferir una bona qualitat d'àudio i una imatge acceptable, tot depenent dels navegadors i de les prestacions de cada aparell. La idea és continuar oferint els plens municipals via streaming però també arxivar-los en un repositori perquè puguin ser consultats per la ciutadania en qualsevol moment. La còpia d'aquest ple es pot trobar al web www.vilanovainformacio.cat Aquesta novetat, que és fruit d'una proposta d'ERC durant la negociació dels pressupostos, permet apropar la política municipal a la ciutadania a través de les noves tecnologies.

Tots a favor de la millora del Parc Fluvial però sense acord pel que fa a les formes Els grups del VA, IPV-VV i PP van portar al Ple una moció per a la realització d'un projecte que permetés millorar i ampliar els serveis del Parc Fluvial. El text de la moció proposava la realització d'un estudi per part dels serveis tècnics de l'Ajuntament per dotar el Parc de serveis com una zona de pic-nic, barbacoes, lavabos i bancs entre altres. Els grups proposants també defensaven que les millores es poguessin fer realitat l'any vinent atès que el Parc Fluvial és una espai molt utilitzat pels vilanovins i vilanovines. Únicament Plataforma per Catalunya els va donar suport a la proposta. La resta dels grups van criticar la forma i el contingut de la moció que no venia acompanyada de cap informe tècnic ni valoració econòmica. En aquest sentit, l'Alcalde Joan Vich, va demanar prudència per no comprometre diners del pressupost del 2014 i per no interferir en les competències d'altres administracions. Juan Manuel Cividanes, d'IPV-VV, va insistir en la necessitat de les reformes que va xifrar en uns 80.000 € i va esperonar al

govern a buscar subvencions d'altres administracions per fer-les realitat el més aviat possible. La primera tinent d'Alcalde, Vanesa González, va recordar que des del govern s'està treballant en petits projectes de millora en el Parc Fluvial com la dotació de bancs i taules que ja es troben al parc. González també va explicar que l'Ajuntament participa en un projecte de gran envergadura com és l'arranjament de 15 quilòmetres del Riu Anoia, des de Jorba a La Pobla, coordinat per la Mancomunitat. Segons Vanesa González, el projecte hauria d'anar més enllà de decidir si s'instal·laran o no barbacoes al riu per abordar les millores de manera integral i respectuoses amb l'entorn. Finalment la moció es va rebutjar per 8 vots en contra: PSC, CIU, ICV i la Regidora Marta Trullols; 8 vots a favor: IPV-VV, VA, PP i PxC i l'abstenció d'ERC.

Es modifica l'ordenança de civisme i convivència En els darrers anys s'han produït canvis significatius en la ciutadania en relació amb la sensibilitat envers els animals. S'ha incrementat el nombre d'animals considerats potencialment perillosos que viuen a la ciutat i, per tant, les implicacions que aquest increment té en aspectes de convivència ciutadana. Aquestes circumstàncies han motivat la modificació de l'ordenança de civisme i convivència redactada per l'Ajuntament de Vilanova del Camí en la que s'ha introduït un capítol que regula la tinença responsable d'aquests animals potencialment perillosos i que s'adapta a la normativa vigent. L'objectiu d'aquesta modificació, que el Ple va aprovar per unanimitat, és millorar i garantir la convivència entre persones, béns i animals a la ciutat, però també buscava modular l'import de les sancions que s'imposen en cas d'incompliment de la normativa.

S'inicien els tràmits per al contracte de gestió i explotació de les llars d'infants El Ple també va aprovar per unanimitat la proposta d'iniciació de l'expedient que ha de regir el contracte de gestió del servei de les llars d'infants municipals de cara al nou curs escolar. La regidora d'Educació Marta Trullols va explicar que el contracte afectava a les dues llars d'infants municipals amb l'objectiu de dotar-les d'una única línia pedagògica. Els plecs de clàusules administratives per al concurs, que es farà mitjançant procediment obert, incorpora algunes propostes d'ERC pel que fa al procés de promoció i participació de les famílies en el centre.

El ple vilanoví dóna suport a la ILP de la Renda Garantida Ciutadana L'Ajuntament de Vilanova del Camí s'ha sumat a la Iniciativa Legislativa Popular

per regular la Renda Garantida Ciutadana. El ple va donar suport a la proposta del grup municipal d'ICV-EUiA que continua amb la seva campanya d'aportar el màxim d'adhesions per a aquesta causa que uneix sindicats, partits polítics i entitats sense ànim de lucre amb l'objectiu d'assegurar que les persones i famílies que es troben en situació de pobresa rebin l'ajut mínim necessari per portar una vida digna. La moció d'ICV-EUiA va ser aprovada amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, IPV-VV, VA i Marta Trullols (regidora no adscrita). CiU i PxC es van abstenir i el PP va votar en contra, mentre que per la mateixa moció a Igualada, el passat mes de febrer, CiU també va votar a favor, el PP es va abstenir i qui va votar en contra va ser PxC.

Vilanova del Camí es declara municipi lliure del fracking D'altra banda el Ple també va aprovar una moció presentada pel grup municipal d'ICV-EUiA per declarar els municipis de la comarca de l'Anoia lliures de la tècnica de fractura hidràulica horitzontal, coneguda com fracking, una tècnica que segons denuncia la moció és dolosament agressiva amb l'entorn ja que necessita de grans quantitats d'aigua, de multitud de pous per a l'extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells. El text demana a la Generalitat que suspengui els permisos d'investigació d'hidrocarburs per iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, tant a l'empresa Montero Energy –com ja s'ha fet- com a qualsevol altra que ho demani amb les mateixes finalitats La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, ERC, PxC, VA, IPV-VV, PSC i la regidora no adscrita Marta Trullols, i amb l'abstenció del PP i el vot en contra de CiU.

IPV, VA, PP i PxC demanen més aigua per regar els horts La proposta d'augmentar la làmina d'aigua del riu Anoia per regar no és nova. IPV va decidir rescatar-la i la va presentar conjuntament del VA, PP i PxC, per tornar a posar a debat la manca d'aigua per regar els horts durant els mesos d'estiu. Cividanes va demanar el canvi de comportes de la presa que facilités l'evacuació de fangs que acaben taponant les canalitzacions que donen aigua als regants. També va posar sobre la taula la possibilitat de recuperar un antic pou per a l'ús dels regants. Cividanes va assegurar que el canvi de comportes no suposarien més de 60.000 € per a l'Ajuntament, i va fer referència a un antic projecte estudiat des dels serveis tècnics municipals. Aquesta afirmació va crear certa incredulitat entre els diferents grups municipals que com CiU van recordar a Cividanes que la proposta no venia acompanyada ni d'un informe tècnic ni d'una memòria valorada. L'Alcalde Joan Vich va negar amb contundència que el projecte fos tan fàcil de fer, ni tècnica ni pressupostàriament, però davant la

insistència del regidor independent es va comprometre a executar-lo en el cas que es pogués fer només per 60.000 €. La moció es va aprovar amb els vots favorables d'IPV-VV,VA, PP, ERC i PxC. El PSC, CIU, ICV i la regidora Marta Trullols s'hi van abstenir.

Millores al camí d'accés als horts El regidor d'IPV-VV, Juan Manuel Cividanes assegura que quan plou, el camí de terra que connecta amb la zona dels horts, al final del carrer Alfons XIII, es deteriora provocant un gran forat que dificulta el pas de vehicles. Per aquest motiu, IPV, VA, PP i PxC van presentar una moció en la que es demana la instal·lació d'una reixa de recollida d'aigües pluvials que permeti millorar la conservació i consolidació del camí de terra que dóna accés als horts. La moció es va aprovar amb els vots a favor d'IPV-VV,VA, PP, i PxC i 9 abstencions, les del PSC, CIU, ERC, ICV i la Regidora Marta Trullols.

El Ple rebutja la proposta de construir dos ascensors per accedir al CAP Un altre dels temes que IPV va portar al Ple, aquest amb l'adhesió PxC, va ser la instal·lació d'ascensors per accedir al Cap de Vilanova del Camí, al costat de la via dels Ferrocarrils. Cividanes opina que tant la rampa com les escales que hi ha actualment dificulten l'accés a les persones grans i amb disminució reduïda. Apel·lant a la normativa d'eliminació de barreres arquitectòniques, i donant per fet que el soterrament de la via del tren va per llarg, Cividanes va demanar una alternativa que passaria per la construcció de dos ascensors. Xavier Bermúdez, va mostrar-se en desacord amb Cividanes. El regidor d'ERC va puntualitzar que la rampa no és una barrera arquitectònica perquè compleix els graus exigits per la normativa vigent, i va afegir també que, en moments tan complicats com els actuals, aquesta no era una actuació prioritària. Un punt de vista que van compartir gairebé totes les formacions polítiques. Vanesa González, portaveu del grup municipal socialista va qualificar la proposta de poc encertada i va recordar a Cividanes que l'actuació interferia les competències d'altres administracions. Jordi Baron, de CiU, va criticar novament a Cividanes el fet que no acompanyés el projecte d'una memòria tècnica ni d'un pressupost i va acusar a Cividanes de caure en la incongruència política: “no vol pujar els impostos”, va dir, “però en un sol Ple ha proposat projectes que sumen 240.000 euros”. La moció es va rebutjar per 10 vots en contra, els del PSC, CIU, PP, ERC, ICV i la Regidora Marta Trullols. IPV-VV i PxC van votar-hi a favor i el VA s'hi va abstenir.


POLÍTICA

EL LÍDER ECOSOCIALISTA JOAN HERRERA RECLAMA POLÍTIQUES ACTIVES D'OCUPACIÓ El president d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va fer una visita a l'Anoia i va escenificar a Vilanova del Camí un acte d'atenció a la premsa davant del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per evidenciar que l'Anoia, “una de les comarques més desolades en percentatge d'atur, amb més nivell de desocupació, amb menor graus de cobertura”, necessita polítiques actives i econòmiques, “no en funció del dèficit sinó en funció de l'atur i la gent que l'està patint”, ha dit. En el cas concret de l'Anoia, el líder ecosocialista ha dit que el primer que cal fer és no retallar més en polítiques d'immersió i per tant en el SOC, perquè no es pot deixar a les persones aturades sense l'acompanyament del personal orientació, de formació... En segon lloc “generar ocupació en serveis públics, en recerca i desenvolupament, en educació... com fan els països avançats i això deriva d'una política redistributiva, de la lluita contra el frau fiscal, de polítiques que no s'estan fent”... i per últim, ha dit, decidir línies estratègiques sobre les quals treballar; “el gran dèficit a nivell català és la forta dependència econòmica i sobre això no s'està fent res” ha assenyalat. Herrera denuncia que “la Generalitat no fa tot el que pot fer per impulsar les energies renovables i l'autoconsum, un decret que tenen aturat en un calaix perquè les grans empreses no volen perdre el monopoli, en canvi està autoritzant prospeccions per a la recerca d'urani a l'Alta Anoia, trinxant el país; s'han begut l'enteniment”.

LAURA MASSANA: “SENSE EL PRESSUPOST DE LA GENERALITAT ÉS DIFÍCIL QUE ELS AJUNTAMENTS PUGUIN FER BÉ LA SEVA FEINA” La diputada Laura Massana acompanyada de la regidora ecosocialista a Vilanova del Camí, Francina Gabarró i altres membres de la militància, van reunir-se amb l'Alcalde Joan Vich, el passat 17 de maig. L'atur va ser un dels temes que va centrar la trobada. La diputada Laura Massana es va posar a disposició del municipi per defensar els projectes o les idees que serveixin per lluitar contra la desocupació. En aquest sentit, Massana va mostrar el seu interès pel centre d'Innovació i Servei a les Empreses, que “aboca”, va dir, “un bri d'esperança sobre el territori”. La delegació parlamentària d'ICV també va tractar qüestions pròpies del territori com les infraestructures. Les rotondes que haurien de comunicar la Ronda Sud amb Vilanova del Camí va ser un dels temes que la diputada es va comprometre a defensar, en el cas que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat. Massana va criticar el govern de la Generalitat que, de moment, no ha confeccionat ni aprovat un pressupost. La diputada opina que sense pressupost o amb un pressupost prorrogat “no es pot lluitar contra l'atur ni apostar per les economies productives”. “També es difícil”, va dir Massana, “que els ajuntaments puguin fer bé la seva feina de la que se'n ressenten àrees tan sensibles com els serveis socials o l'educació”. La delegació parlamentària d'ICV va visitar, també a Vilanova del Camí, el projecte de menjador escolar del Marta Mata gestionat per l'empresa Campos Estela.

07

LA DIPUTACIÓ INVERTIRÀ 15 MILLONS D'EUROS A L'ANOIA

LA GENERALITAT NO POSA DATA A LES CONNEXIONS DE LA RONDA SUD

La Diputació de Barcelona invertirà més de 15 milions d'euros a l'Anoia a través dels diferents instruments de concertació del pla "Xarxa de governs locals 2012-2015". El diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge, Marc Castells, acompanyat del president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, va anunciar les inversions que la Diputació de Barcelona ha fet a la comarca i que en conjunt ha suposat una injecció de 10 milions i mig d'euros els ajuntaments de la comarca de l'Anoia, a través de les meses de concertació.

El passat divendres 24 de maig, una delegació de l'Ajuntament de Vilanova del Camí encapçalada per l'Alcalde Joan Vich i amb representació de totes les formacions polítiques, excepte del PP, van assistir a una reunió amb el Director i el Secretari General de Carreteres; Ricard Font i Xavier Flores, respectivament.

Marc Castells va detallar les inversions a la comarca en base a les anomenades meses de concertació que s'acorden cada mandat, el catàleg de serveis anual i els programes complementaris esporàdics. Així, a banda dels 10 milions i mig en inversions al territori -el 36% de les quals pertanyen a l'àmbit de la creació d'equipaments i d'infraestructures- la Diputació ha destinat als municipis anoiencs 2.196.901 € en recursos del Catàleg de Serveis 2012–una relació de recursos tècnics, econòmics i materials concertables que periòdicament publica l'ens provincial. A més, s'han destinat més 1.700.000 € als ajuntaments de la comarca a través del Programa de Suport a la Solvència Financera Local per tal que aquests puguin finançar despeses generades pel manteniment de la prestació de serveis locals. Pel que fa als instruments que la Diputació posa al servei dels consells comarcals, el diputat ha destacat els 613.000 € destinats al transport escolar no obligatori, els 176.741€ en recursos del Catàleg de Serveis 2012, així com els 557.607€ de crèdit sense interès de què disposarà el Consell Comarcal de l'Anoia a través del Pla per a "Operacions de tresoreria per a consells comarcals 2013".

L'objecte de la visita era conèixer de primera mà la intenció de la Generalitat respecte a la construcció de les connexions de la Ronda Sud amb Vilanova del Camí. Unes connexions que l'Ajuntament ha reivindicat de del mateix dia de la inauguració d'aquesta via de comunicació. Els tècnics de la Generalitat van confirmar a la delegació Vilanovina que tenen previst complir amb el conveni que van signar i que inclou aquestes connexions però ja van avançar que no seria aquest any. La Generalitat no disposa de pressupost i encara que s'aprovés properament, no es podria incorporar aquesta obra. El Director de Carreteres, Ricard Font, va explicar que tenen compromisos adquirits (obres) per valor d'1.900.000 € i que la partida que els han atorgat només arriba a 1.200.000 €. Tampoc hi ha garanties que les connexions de la Ronda Sud amb Vilanova del Camí es puguin fer el 2014, “dependrà de les condicions econòmiques del moment”, va dir Font.


08

ELS GRUPS MUNICIPALS OPINEN

El Parc Fluvial, un espai reconegut i valorat

dels regidors que ara aixequen la bandera del Parc Fluvial com un símbol de casa nostra, en van fer mofa.

La recuperació del riu Anoia i de la riera d'Òdena al seu pas pel nostre municipi, sempre ha estat motiu d'interès i preocupació per al govern vilanoví. De fet, sempre hi hem cregut, des del primer dia quan el Parc Fluvial només era un rierol l'aigua del qual era cada dia d'un color diferent, en funció del què hi abocaven, sobretot les adoberies veïnes.

La zona ara coneguda com el Parc Fluvial ha canviat radicalment des de mitjans dels anys 90. Les diferents actuacions que s'hi han fet i que encara avui continuen, han suposat un canvi absolut, que a més a més, han imitat altres municipis veïns com Igualada i Montbui. Recentment, la Mancomunitat també s'hi ha afegit amb un projecte de gran envergadura que contempla 15 quilòmetres de riu, d'Igualada a Jorba.

Va ser el govern del PSC qui va impulsar el projecte de la seva recuperació. Un projecte pioner que, en un primer moment, es va guanyar força detractors. Entre ells, alguns

Hem contribuït, i molt, a fer del Parc Fluvial un espai reconegut i valorat pels vilanovins, un espai en el que s'hi

Continuamos trabajando por el pueblo

hacernos llegar vuestras quejas, vuestros problemas, pero también vuestras propuestas, vuestras ideas. Estamos para eso, para ayudaros, para trabajar.

Ahora hace dos años, un grupo de vecinos formaba Vilanova Alternativa y obtenían 4 regidores en el Ayuntamiento, dando la sorpresa en las pasadas elecciones municipales. Hoy, 2 años después, los tres regidores de VA (recordar que la regidora tránsfuga Marta Trullols abandonó VA para seguir gobernando con el PSC) y todos los componentes del grupo seguimos siendo ese grupo de vecinos que quieren trabajar por su pueblo para conseguir una Vilanova mejor. Por eso estamos a vuestra disposición, para lo que necesitéis, para

Y después de estos dos años a este grupo de vecinos no deja de sorprendernos la política. Nosotros apostamos por la transparencia, la cercanía con los vecinos, por gestionar y solucionar los problemas básicos y de verdad de los vilanovinos. Creemos que los despachos tienen que ser las calles y las plazas. Somos personas que creemos en la gente, que nos vale con la palabra de una persona o con un apretón de manos.

IPV-VV presenta mociones en favor de Vilanova

2 ascensores de acceso al ambulatorio en el puente peatonal que comunica el acceso al CAP, para mejorar la accesibilidad, fue rechazada por no tener los votos favorables suficientes.

IPV-VV sigue presentando mociones (junto a otros partidos de la oposición) con soluciones a los problemas reales de Vilanova del Camí. El equipo de gobierno y sus aliados en la oposición, impidieron que las propuestas de sustituir las compuertas de la presa del río (las actuales no funcionan), mejorar el sistema de riego de los huertos o colocar barbacoas y zona de picnic en el río, no se realicen. IPV-VV presentó una moción para la instalación de

Por fin, se realizó la reunión propuesta por IPV-VV con el Director y el Secretario de Política Territorial de la Generalitat para exigir las conexiones de la Ronda Sur con el barrio de La Paz y el de Santa Lucía pendientes desde hace años. Tuvimos que enterarnos allí mismo que CiU incumple un convenio firmado el año 2010 (convenio que el Alcalde también ocultaba, los grupos seguimos sin tener copia del mismo). Dicho convenio obliga a la Generalitat a realizar

La política municipal; també a Vilanova del Camí

quelcom essencial per garantir l'estabilitat i desenvolupament d'una societat i que ens afecta de manera molt directe en tots els assumptes del dia a dia en les nostres vides, des de poder llençar les escombraries al contenidor i saber que algú les recollirà i en farà el posterior procés de compostatge fins a elaborar regulacions relatives a seguretat, comerç, sanitat, etc. per a que tots podem gaudir d'uns serveis de forma ordenada i sense els quals, probablement, la societat decauria en una situació anàrquica i caòtica.

Tot sovint els ciutadans no tenim gaire clar que és la política i per a què serveix. Doncs bé, la política que deriva del concepte grec “politikós”, significa allò relatiu a l'ordenament de la convivència d'una societat. A partir d'aquí existeixen diversos nivells; els relatius a la convivència veïnal d'un poble o ciutat (política municipal), i els relatius a la convivència d'un país o gran regió (política nacional). Per tant, podem veure que la política és

Doncs bé, veiem que la política és un concepte que, més enllà de les connotacions negatives que pugui tenir vinculades a pràctiques poc exemplars

desenvolupen infinitat d'activitats. El govern actual no deixarà de treballar per continuar millorant aquesta zona verda municipal. Reivindiquem aquest projecte, és una de les nostres prioritats, l'epicentre de la nostra política i no deixarem que ningú l'utilitzi de manera partidista ni oportunista. Sorprèn veure com després de una dècada llarga des de la seva recuperació, ara tothom descobreixi el riu i hi vulgui actuar! No permetrem que ningú ens alliçoni en aquest sentit. Aquest ha de ser un tema de consens, de treball comú, d'unió més que de divisió. Tots volem les millors condicions per un espai únic que els ciutadans ja s'han fet seu. Per això

Pero la realidad es distinta. En política todo vale: lo que hoy digo blanco mañana es negro, los partidos se cubren unos a otros, el hoy por ti y mañana por mí, y prima más el interés particular de cada partido que el bien de los vecinos. Como muestra un botón: en el último pleno VA presentó una moción para realizar un estudio para dotar al Parque Fluvial de servicios: bancos, sombras, zona de picnic, wc, etc y que se incluyera en los presupuestos de 2014 el importe de lo que subiera el proyecto (un proyecto que tendrá un coste asequible, no es ninguna barbaridad). Pues bien se rechazó con los votos en contra de PSC, la regidora

170 metros de calle para conectar el barrio de La Paz con la rotonda de la Ronda Sur. En ese momento de la reunión IPV-VV exigió un informe técnico jurídico de la realización de las dos rampas que faltan en la rotonda del barrio de Santa Lucía con conexión a Barcelona. Igualmente IPV-VV entregó un informe técnico exigiendo las medidas de seguridad inexistentes en el puente de acceso al CAP sobre la vía del tren, ya que la baranda que tiene es escalable y existen huecos con peligro de caídas a la vía. Una reunión donde se evidenció con estos tres temas que CIU no cumple con Vilanova del Camí, no cumple un convenio que le

d'alguns polítics, representa un TOT en la nostra societat. En aquest sentit, el missatge que vull transmetre és que a Vilanova del Camí els regidors/es tenim l'obligació moral -per encàrrec dels vilanovins que van anar a votar-, de fer política municipal per garantir l'estabilitat de la nostra societat vilanovina, que no deixa de ser política al capdavall a diferència del que afirmen alguns grups com (IPV). Grups que afirmen en el Ple municipal no ser polítics ni voler fer política, doncs jo els preguntaria: Perquè es presenten a les eleccions si no volen fer política ni creuen en ella? Què venen a fer?

continuem treballant: el tema de les comportes del riu i del rec dels horts, la neteja de les zones fangals, el manteniment de les infraestructures i la col·locació de materials de picnic, són algunes de les nostres accions prioritàries. Per una altra banda, la restauració i recuperació de Can Muscons, esdevindrà el motor primordial per a la promoció mediambiental, esportiva, cultural i pedagògica de l'entorn natural del nostre municipi. Un projecte en què, el govern de la ciutat ja hi treballa, i que esperem poder iniciar enguany. Vanesa González Vilanova del Camí

tránsfuga, CiU, ICV. La excusa: que no se sabía el importe, etc, etc. La verdad: es un bien para el pueblo pero no quieren que el proyecto lo presenten otros, o esperan a hacerlo cuando quede poco para las elecciones. Y mientras, la regidora tránsfuga Marta Trullols a lo suyo, a votar a favor del PSC, en contra del programa electoral con el que se presentó y sin ni siquiera justificar su voto, ni una sola palabra. Que cada uno saque sus conclusiones. Francisco Palacios

obliga a hacer 170 metros de calle, da excusas para no realizar nunca las rampas de conexión a Barcelona desde el barrio Santa Lucía, mantiene un puente sobre la vía del tren sin medidas de seguridad, etc... Y la respuesta es: “no tenemos dinero para vosotros”. ¿Qué sentido tiene ocupar una silla sólo por motivos personales y en defensa de intereses particulares? ... La respuesta, próximamente. Juan Manuel Cividanes Alonso

Per muntar espectacles mediàtics i agitar la societat existeixen altres espais de debat a la televisió expressament pensats per això. Per tant, CiU, estem a l'ajuntament per fer política i ajudar de forma seriosa i responsable a tots els vilanovins/es des del diàleg i la negociació, per anar assolint petits avenços que ens permetin millorar com a societat i que ens ajudin a construir una Vilanova del Camí més forta i millor preparada cara el futur, repte no gens fàcil però que, de ben segur que, només ens en sortirem si anem tots plegats a una. Jordi Barón


09

Buscando una solución para los regantes En el pleno del mes de mayo, presentamos conjuntamente IPV,VA, PP y PXC 3 mociones de ámbito municipal que afectan a la junta de regantes de Vilanova del Camí. La mejora del sistema de riego actual de los huertos de Vilanova del Camí , ya que es una propuesta que presentamos desde hace

Llum i taquígrafs En aquests articles hi llegiu, òbviament, la realitat interpretada per cada grup polític. Hi trobareu que el que un escriu pot ser totalment oposat al que escriu l'altre, perquè tothom escombra cap a casa. Tothom ho fa perquè creu que té la raó, però en ocasions ens pot faltar un mínim d'humilitat per acceptar que de vegades ens equivoquem, o que els altres també tenen encerts. El grup d'Esquerra-Vilanova creiem de

Ple ajuntament 13 de maig El grup municipal de Plataforma per Catalunya va presentar diferents mocions al darrer Ple. La primera, va ser la proposta per millorar el parc fluvial de Vilanova del Camí, per tant, Plataforma per Catalunya va votar a favor de la proposta, entenent que aquest espai de picnic és una cosa de la que en gaudiran tots els vilanovins. El nostre regidor, Sergi Balcells, va demanar a l'equip de govern que “tingués més

A l'equador de la legislatura Aquest mes de maig és un punt de flexió d'aquesta legislatura. En aquests moments, estem a l'inici d'aquesta segona meitat, que semblava que hi hauria d'haver grans canvis i que, finalment, ha quedat en un no res. Alguns volien veure uns canvis necessaris de regeneració dels partits, o més ben dit, de polítics que fa temps que tenim al consistori. Ha quedat amb un govern en minoria, unes promeses d'alguns que no

unos tres meses el Partido Popular al equipo de gobierno y que estábamos negociando para buscar una solución para los propietarios e inquilinos de los huertos. Nos hemos reunido con la junta de regantes, hemos inspeccionado la zona y lo pusimos en conocimiento de la concejalía de medio ambiente, que nos consta que se lo están mirando y que han tenido una reunión con los regantes y el alcalde. También la instalación de una reja de

recogida de aguas pluviales y mejoras del camino a los huertos. También pedimos que se haga un estudio y un proyecto para la instalación de las nuevas compuertas, para reducir la acumulación de barro y aumentar la lámina de agua de riego. También presentamos otra moción conjuntamente VA,PP,IPV y PXC en la cual pedimos que se haga un estudio para dotar al parque fluvial de más y mejores

debò que el millor és eliminar aquests filtres, i que la ciutadania conegui de primera mà què fem i com ho fem els seus representants. Per això, durant la negociació dels pressuposts hi vam incloure un punt del nostre programa: la retransmissió íntegra i en directe del Ple per internet. Tothom pot veure amb els seus ulls quines propostes es presenten i com es defensen, qui es limita a fer (o llegir) un monòleg i qui s'atreveix a argumentar per convèncer els altres. En el fons i les maneres entendreu quan una proposta es fa per a que sigui aprovada i

quan es fa per deixar malament els que no la votin a favor, jugant en ocasions amb les il·lusions dels ciutadans.

consideració a les propostes que exposaven els grups de l'oposició no únicament amb les que presenten els partits que els voten a favor”, i va lamentar algunes respostes com “si no els agrada, marxin” també va lamentar que “l'equip de govern posés tantes pegues a la proposta”

municipal de Plataforma per Catalunya va votar-hi a favor. El nostre regidor Sergi Balcells va declarar que “aquestes mocions són favorables per al poble. Accions que demana la població i de les quals els ciutadans són els principals afectats”

En un altre punt del Ple, es va demanar més aigua per regar els horts i també en la mateixa proposta, es va demanar unes millores d'accés als camins que porten als horts,i augmentar la làmina d'aigua per regar, i també per regar els horts en els mesos d'estiu. En aquest punt, el grup

han pogut complir, i altres com, Iniciativa, que es mostra compromesa a mantenir el seu posicionament a l'oposició i permetre governabilitat, per un bé comú.

A partir d'aquí podreu valorar-nos, jutjarnos i madurar amb coneixement de causa el vostre vot. Podeu veure en diferit el Ple del dia 13 de maig a l'adreça http://tinyurl.com/bv43ydw. Per comentar el Ple i seguir l'actualitat política vilanovina, ens trobareu al grup de facebook http://tinyurl.com/nbr4ong. Seguint aquesta voluntat de transparència, divendres 7 de juny (20 h, Can Papasseit)

Finalment, es va demanar construir dos ascensors per accedir al Cap de Vilanova del Camí, sobretot per a la gent discapacitada del poble. El regidor Sergi Balcells va votar a favor d'aquesta proposta i va declarar “Aquesta proposta és molt necessària. La gent que més l'utilitza sobretot és la gent gran per això

els acords entre partits són impossibles, sí que podem arribar a acords puntuals per continuar amb el dia a dia del poble.

Tenim un conjunt divers de partits a l'oposició i amb unes ideologies molt contrarestades, que no fa possible cap pacte. Sí que amb alguns hem estat capaços de trobar punts en comú, però no amb prou capacitat pels canvis al govern.

Qui ha desmuntat les grans il·lusions? Doncs depèn de les grans promeses i del què cadascú esperava. Però de vegades, en democràcia, hi ha aquesta incertesa, i es desconeix què podrà succeir, ja que està sotmesa a la decisió del vot individual que suma unes accions polítiques comunes.

Molta gent es pregunta quan vindrà aquest traspàs d'alcaldia, però és evident que continuarem igual. No hi ha possibilitats de canvi, no per una resignació política sinó per una realitat. Som molts i molt diferents,

Al nostre Ajuntament no ha estat possible, perquè no podem pactar amb tothom, hi ha una frontera ideològica. Segurament que Vilanova del Camí no és el més peculiar de tots els municipis de Catalunya, però sí que

servicios, tales como zona de picnic, barbacoas, WC , bancos etc. Creemos que se ha convertido en un importante punto de ocio y deporte para nuestros vecinos de Vilanova y debido a la actual crisis que afecta a muchas familias no pueden disfrutar de otras salidas. Mari Luz Martínez

organitzem la xerrada “Motius per la independència”, a càrrec d'Oriol Amorós, diputat al Parlament. L'objectiu és traslladar-vos el que es debat al Parlament sobre la situació econòmica actual, l'impuls d'una consulta sobre el futur polític del país i com seria una Catalunya independent. És un acte obert a convençuts, indecisos i persones que s'oposin al procés, amb un torn de paraula obert per a debatre. Xavier Bermúdez

l'ajuntament s'ha de moure, i no hem d'estar esperant sempre que la Generalitat es mogui” Per acabar el Ple, en l'apartat de precs i preguntes, cal destacar que entre el públic, un noi va discrepar molt amb el tema exposat a precs i preguntes sobre que el jovent de Vilanova del Camí és molt incívic. Sergi Balcells

és significativa la manera de visualitzar aquest treball polític en els Plens. Per això animo a la població a què, duvant una estona, miri la publicació dels plens, ara que és possible fer-ho en directe per internet i així es podrà fer una opinió de qui som al consistori i de què hi fem. Segurament que ningú s'esperava aquesta situació, però ara cal viure-la a nivell polític i continuar mantenint la confiança que anem avançant. No podem anar endarrere. Francina Gabarró


10

EDUCACIÓ / FESTES / AGERMANAMENT

EL TALLER 'TRANSFORMACCIÓ' APOSTA PEL CREIXEMENT DEL JOVENT DES DE L'ART I LA NATURA

LA FESTA 'VIU LA TAPA' TINDRÀ COM A COLOFÓ UN CONCERT DE D'CALLAOS

Fomentar el creixement i

l'autoconeixement del jovent i donar-los pautes emocionals positives per desenvolupar-se dins la comunitat, és un dels principals objectius del taller creatiu 'Transformacció' que el servei de Joventut i Educació ha organitzat de cara a l'estiu. A partir del dilluns 27 de maig, s'obriran les inscripcions al curs que explora la creació col·lectiva a través del joc artístic. L'equip dinamitzador del projecte ha triat l'arteràpia per treballar amb el jovent la gestió de les emocions. Les promotores d'aquest taller es proposen acompanyar als joves participants “a obrir-se al món artístic i a l'entorn natural per tal que cada emoció arribi a ser enriquidora”. Estimular la seva capacitat creativa, fomentar l'apoderament juvenil a través de l'art i el contacte amb la natura són també objectius d'aquesta iniciativa que precisament proposa envoltar-se i nodrirse de la natura com a punt de partida per l'enriquiment personal. L'activitat, que començarà el dia 25 de juny i s'allargarà fins el 30 de juliol, es farà tots els dimarts i dijous de les 7 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre. A partir de dilluns i fins el dia 19 de juny es podran fer les inscripcions al Servei de Cultura. El preu del taller serà de 5 euros. Durant les sessions es donarà especial importància en la implicació de cadascun dels joves integrants del grup (inclosa la dinamitzadora) en la mesura de com se sent, com desenvolupa l'activitat proposada i quines són les seves idees i l'aportació personal per a la creació col·lectiva que es proposa com a cloenda del taller.

El dissabte 8 de juny Vilanova del Camí tornarà a gaudir d'una excepcional jornada gastronòmica amb la festa Viu la tapa. El Parc Fluvial tornarà a ser l'escenari d'aquesta festa ja consolidada i que any rere any aplega molta afluència de públic. Les entitats vilanovines ens oferiran les seves millor propostes gastronòmiques. La festa, organitzada pel Servei de Cultura i la Comissió de Festes, començarà a 2/4 de 9 del vespre. Per 5 euros podrem degustar 5 tapes. D'altra banda i com novetat, després de les tapes podrem gaudir del concert del grup D'Callaost. El concert començarà a partir de 2/4 de 12 de la nit a Can Papasseit. Com a teloners tindran al grup vilanoví Palomita de Pastora que també fan fusió de rock i flamenc. El preu de l'entrada anticipada és de 9 euros i serà de 12 euros en taquilla. La venda d'entrades anticipades es fa a Can Papasseit de dilluns a divendres, des de les 3 de la tarda fins les 8 del vespre. D'Callaos va néixer el 2004 i ara per ara és una banda consolidada amb una llarga trajectòria musical plena d'experiència. Bona prova d'això és la quantitat de premis rebuts en diferents festivals. D'Callaos defineix la seva música com a Nu-Flamenc, una visió actual i fresca del flamenc dels 70 facturada des de Catalunya; una barreja també de rock, rumba, pop i tocs llatins. En aquesta ocasió, a Vilanova del Camí, presentaran el seu darrer treball que porta per títol “A Pelo”.

UNA SOROLLOSA DELEGACIÓ VILANOVINA VIATJARÀ A CALCINAIA PER SANTA UBALDESCA El servei d'Agermanament està enllestint els preparatius per participar en la Festa de Santa Ubaldesca al municipi agermanat de Calcinaia. Una seixantena de persones, entre membres de la Comissió d'Agermanament, responsables municipals, famílies vilanovines i el grup de percussió moltaXamba Camp del Rei, que actuarà als actes festius, formaran part de la delegació que ha viatjat a Itàlia del 31 de maig al 2 de juny. En representació institucional de l'Ajuntament vilanoví van anar a Calcinaia la tinent d'alcalde Vanesa González, responsable del servei de Cultura, Participació Ciutadana, Festes i Agermanament, la regidora de Serveis Personals, Salut i Consum i Medi Ambient, Pepita Còdol, la regidora ecosocialista Francina Gabarró i el regidor republicà Xavier Bermúdez. El grup de percussió vilanoví moltaXamba participarà activament a la festa de Santa Ubaldesca amb dues actuacions: dissabte al vespre, en la Festa 'Rivivi i passato' i diumenge, a la tarda, en la tradicional desfilada dels barris, just abans de la regata històrica en honor a Santa Ubaldeca que arriba a la 178a edició. A la celebració d'agermanament també és prevista la participació dels municipis d'Amilly i Malta, tots dos agermanats amb Calcinaia.

INSTAL.LADOR DE:

ESPIN INSTAL.LACIONS

AIRE CONDICIONAT ELECTRICITAT CALEFACCIÓ AIGUA GAS

Aire Condicionat Pressupost sense compromís Exposició i venda CONFORT NOVA TEL.: 938 06 08 60 Alfons XIII,40 (cantobada Pl. Extremadura) - VILANOVA DEL CAMÍ

ST. Vilanova del Camí va gaudir d'una lluïda jornada cultural i festiva de Sant Jordi. La plaça del Mercat es va convertir en el punt de reunió de la celebració i en el batec de la Diada literària per excel·lència més reeixida de l'any. L'alcalde Joan Vich, es mostrava satisfet, en el moment de tancar la fira i assenyalava la bona participació de la població en una festa que a poc a poc s'està consolidant amb un caràcter propi a Vilanova del Camí. Una mostra de la bona acollida de la Diada vilanovina la van donar les parades que exposaven productes relacionats amb la Diada de Sant Jordi. No hi van faltar les llibreries vilanovines La Pau i Huguet que com l'any passat es van posar juntes per unir esforços. També hi van fer parada El Golafre, Brillos de Hadas, Fina Imagine, Daycris i l'artesà Santi Navarrete. L'AMPA Joan Maragall, l'Associació Camp del Rei, Tatanka, la nova entitat juvenil Vilajove.13 i Càrites també van participen a la fira donant a conèixer la seva activitat i cal destacar que moltes van esgotar les existències de roses.


JORDI

REEIXIDA JORNADA LITERÀRIA I FESTIVA DE SANT JORDI A LA PLAÇA DEL MERCAT

Els més venuts a Vilanova del Camí

Les escoles celebren Jocs Florals i gaudeixen del teatre

Des del programa literari de Ràdio Nova Vols llegir? Josep Maria Solé va elaborar la llista dels llibres més venuts a Vilanova del Camí. 'S'ha acabat el bròquil' de Jaume Barberà; 'Brúixoles que busquen somriures perduts' d'Albert Espinosa; la trilogia de Grey, d'E.L. James; 'La reina descalça' d'Ildefonso Falcones, i “Les torres del cel” de Coia Valls van ser les obres literàries més demandades pels vilanovins a la parada conjunta de les dues llibreries vilanovines Huguet i La Pau.

Un altre dels llocs on es va viure la Festa de Sant Jordi de manera especial va ser a les escoles vilanovines. Des dels més petits, de La Baldufa i El Molinet, fins als de secundària van participar activament en un ampli ventall d'actes culturals. Els escolars van tornar a ser els protagonistes del matí, com a espectadors de l'obra teatral “El país del pa amb tomàquet” de la companyia El príncep Totilau, una proposta del Servei de Cultura que un any més ha apostat per obrir la Diada de Sant Jordi amb teatre familiar. Uns 300 infants, de P3 a 3r de primària de les escoles Marta Mata i Pompeu Fabra, van gaudir de la representació teatral.

Magda Caziu, de la llibreria Huguet, i Montse Martínez, de La Pau, van valorar molt positivament el nivell de venda durant tot el dia i la presència d'un nombrós públic que va remenar i triar les novetats literàries i de fons de catàleg disponible. Però sobretot van destacar la demanda de llibre infantil i juvenil.

Durant el matí, l'alumnat de l'Escola Joan Maragall va celebrar els seus Jocs Florals a Can Papasseit, que arriben a la vint-idosena edició. I l'alumnat de l'Institut Pla de les Moreres va commemorar l'Any Espriu i es van sumar així a les activitats que s'estan fent a tot el territori per homenatjar a un dels escriptors catalans més representatius del segle XX.

Racó de lectura i concurs de dibuix, novetats de Sant Jordi 2013 D'altra banda, el Servei de Cultura va apostar aquest any per organitzar un Racó de la lectura, que va convidar a llegir i intentar escoltar per sobre de l'agitació que es vivia a la plaça, relats breus. Tot i que segurament caldrà revisar alguns aspectes de l'activitat de cara a properes edicions, la regidora de Cultura Vanesa González feia una valoració molt positiva per la bona resposta de participació. Una altra de les novetats d'aquest any, ha estat un concurs de dibuix sobre Sant Jordi que va comptar amb la participació de més d'un centenar de participants i el patrocini d'ABACUS. A la Diada vilanovina de Sant Jordi tampoc no hi van faltar les sardanes a càrrec de l'Associació de Sardanistes i les danses tradicionals catalanes protagonitzades per la secció infantil de l'Esbart Dansaire de Vilanova del Camí. Per recuperar forces, la pastisseria Cal Rubio i Repher, van oferir als assistents un berenar a base de melindros i xocolata.

Rosa Esteve, Mari Carme Martín Egea i Ricard Closa guanyadors del concurs de piulades de Ràdio Nova Ràdio Nova va fer entrega dels premis als guanyadors del I Concurs de Microrelats via Twitter convocat amb motiu de Sant Jordi. El jurat d'aquest primer certament de piulades va valorar la qualitat del conjunt de relats de microficció que es van presentar, en total 36 obres. Les podeu llegir a la pàgina web de l'emissora vilanovina www.radionova.cat Entre els 36 relats participants, el Jurat va premiar un de Mari Carme Martín Egea; tota una història de supervivència i esperança: “L'ona expansiva del somriure del nen rescatat sota les runes va arribar al racons més insospitats del planeta”. També van premiar el de Ricard Closa, un microrelat original i rodó que ens deixa una imatge molt suggerent: “Aneris somià que es pintava les ungles dels peus de color d'ona. Despertà enutjada acaronant-se una lliscadissa cua de sirena”. I un altre dels premis va ser per a un relat de Rosa Esteve; el Jurat va destacar el joc de paraules i la rima poètica del que constitueix un breu relat infantil: “La Nona no dóna a l'Ona la fona per matar la papallona; que n'és de bona minyona la Nona!” Els tres premis estaven dotats amb tres lots de llibres per gentilesa de les llibreries Huguet, La Pau i llibreria Llegim?


12

SERVEIS PERSONALS

LA 7A MARATÓ APROVA AMB BONA NOTA EL CANVI DE DATA A UN DIA LABORABLE

El Banc de Sang i Teixits, l'Associació de Donants de Sang de l'Anoia i l'Ajuntament de Vilanova del Camí han agraït la solidaritat a la població i han valorat amb satisfacció els resultats de la 7a Marató de Sang que aquest any s'estrenava en dia laborable. Tres-centes cinquanta-una persones es van acostar a Can Papasseit per donar sang durant la Marató del passat divendres. D'aquestes 351 donacions, 336 es van fer efectives i la resta, 25 en total, varen ser oferiments de persones que en aquell moment no van poder donar sang per preinscripció mèdica. El responsable del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central, Kalhed Katib ha ressaltat una xifra: 51 persones van donar sang per primera vegada i es van iniciar en la donació en aquesta 7a Marató de Sang a Vilanova del Camí. També ha destacat l'augment de participació de joves, “la qual cosa sempre és una molt bona notícia”. El canvi de data de l'esdeveniment, que sempre s'havia fet en dissabte, ha estat valorat de manera molt positiva, tant pel que fa a la distribució dels donants, que es van repartir més al llarg de tot el dia, com per la xifra final. La regidora de Serveis Personals de Vilanova del Camí, Pepita Còdol, també presidenta de l'Associació de Donants de Sang de l'Anoia ha subratllat la participació dels infants en la promoció d'aquesta 7a Marató de Sang de Vilanova del Camí i ha remarcat la importància de tenir-los presents en aquesta activitat també en el futur, no només per treballar la seva solidaritat en aquest tema des de petits sinó també pel reclam que han fet entre les famílies. L'alumnat de 5è i 6è van treballar el tema de la donació de sang a l'escola i també van fer aportacions a l'esdeveniment, amb eslògans i exposicions.

ES LLIUREN ELS OBSEQUIS DE LA 7A MARATÓ DE SANG

L'EAP VILANOVÍ, MOLT SATISFET PER LA COL.LABORACIÓ EN LA 7A MARATÓ DE SANG

L'organització de la 7a Marató de Sang de Vilanova del Camí ha lliurat els premis dels sortejos que es van fer al llarg de la jornada per tal d'animar i reconèixer la participació en la campanya de donació. La vilanovina Ana Rubio Delgado ha estat l'afortunada amb el val de descompte de 50% de la botiga Jotaieme Calçats. L'altre obsequi l'entregava Sweet India. Es tracta d'un val per un mes de classes de bollywood que li ha tocat a Angeles Barrera Calve.

L'Equip d'Atenció Primària (EAP) de Vilanova del Camí va donar el seu suport a la Marató. Professionals de la Unitat d'Atenció a la Ciutadania de l'Equip van instal·lar un punt informatiu al centre cultural Can Papasseit on els assistents a la Marató van poder resoldre dubtes i fer consultes sobre els serveis assistencials i no assistencials que l'Equip ofereix a la ciutadania.

Un any més, l'organització ha agraït la implicació de les entitats i establiments que van ajudar a fer més amena la jornada i atraure la participació.

ACTIVITATS DE JUNY

ACTIVITATS DE JULIOL

1 de juny: Actuació al concert de Tennessee (Can Papasseit) 14 de juny: Coreografia de hip-hop en el marc de la Festa de

5 de juliol: Audició dels alumnes de piano i guitarra

l'Esport de la Diputació de Barcelona que es celebrarà al Casal de Calaf

21 de juny: Concert dels alumnes de l'espai de música d'Artístic (A les 21.30 h a Can Papasseit. Entrada Lliure)

28 de juny: Representació d'“Orfeo als inferns” adaptació de

C/ Sant Isidre, 104-106 baixos Tel: 93 803 58 79 / 647 513 208 artistic@artistic2006.es www.artistic2006.es

La presència d'aquest espai d'informació va ser molt ben valorada pels assistents. L'alcalde del municipi, Joan Vich, va agrair a l'EAP la seva col·laboració i va afegir que “és molt positiu que l'Equip d'Atenció Primària de la nostra ciutat informi a tots els vilanovins sobre els serveis que ofereix en el centre de salut i faci de l'atenció sanitària de proximitat una eina que afavoreixi la comunicació entre tots nosaltres”.

l'ópera “Orphée aux enfers” de J. Offenbach per part dels alumnes del taller d'òpera (A les 21.30 h a Can Papasseit. Entrada: 3€)

(A les 20 h a l'espai de música Artístic. Entrada Lliure)

13 de juliol. Estrena de la coreografia flamenca “La danza del fuego” a les festes populars del Camp del Rei. Acompanyats de moltaXamba i els Cabrons de Vilanova

20 de juliol: 7è Festival infantil d'Artístic. A les18.30 h a Can Papasseit. (Entrada amb invitació) 7è Festival adult d'Artístic. A les 22.30 h a Can Papasseit. (Entrada: 3€ prèvia consulta de disponibilitat)

21 de juliol: 6è Festival flamenc d'Artístic. A les 18.30 h a Can Papasseit. (Entrada: 3€ prèvia consulta de disponibilitat)


MEDI AMBIENT

UNA NOVA PASSERA UNIRÀ LES DUES LLERES DEL RIU PER COMPLETAR EL CIRCUIT CIRCULAR

Les màquines ja estan treballant en la construcció d'una nova passera al Parc Fluvial de Vilanova del Camí. Es tracta d'una de les obres més destacades i importants que es faran aquest mandat, segons assenyala el regidor Antonio Sánchez, per la llarga reivindicació del veïnat i per la qual havia lluitat molt també l'ex regidor de Medi Ambient, Francesc Viera. La passarel·la connectarà les dues lleres del riu i permetrà completar el circuit circular als caminants. Segons el regidor, la passarel·la serà una mica més gran del que en un principi es voldria, però la idea és facilitar el pas amb comoditat a caminants i bicicletes. Sánchez s'ha mostrat molt satisfet d'aquesta petita gran obra que es podria portar a terme en pocs dies i enllestir-se abans de l'estiu.

13

TREBALL CONJUNT PER EVITAR ELS ABOCAMENTS INCONTROLATS AL MUNICIPI

VILANOVA DEL CAMÍ TÉ UNA XARXA DE CAMINS MOLT CONSOLIDADA

L'Ajuntament de Vilanova del Camí i GEDEN, han renovat un any més el conveni de col·laboració que els permet continuar treballant conjuntament diferents temes de sensibilització ambiental.

La neteja i arranjament dels camins forestals faciliten la tasca dels bombers en cas d'incendis, però també estimula la ciutadania a respectar i estimar la natura. Aquest és el parer de Francesc Sabaté, president de l'ADF Can Titó. Recentment l'associació ha signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova del Camí en el marc del Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals de l'any 2013.

L'Ajuntament i GEDEN fa més de 10 anys que treballen plegats per impulsar projectes mediambientals com la plantada popular d'arbres o les activitats de la formació amb escolars de primària, mitjançant el projecte Coneix el teu riu. Aquest any i com a novetat han recuperat el programa de detecció i la neteja d'abocaments incontrolats al municipi. Segons explica Mònica Tomàs, presidenta de GEDEN, aquesta és una iniciativa en la que caldrà insistir perquè la gent continua fent abocaments fora de la deixalleria. La regidora de Medi Ambient, Pepita Còdol, creu que la solució passa per implicar en el projecte la quitxalla i els joves. La regidora està convençuda que conscienciant els més petits, aconseguirem eradicar aquestes males pràctiques. També continuen estudiant la flora i la fauna de Vilanova del Camí. Una de les iniciatives incloses al conveni és el seguiment de les caixes niu que serveix per saber quin tipus d'ocells nidifiquen al terme municipal o la constant actualització del catàleg d'espècies d'aus detectades al Parc Fluvial. Mònica Tomàs, presidenta de GEDEN assegura que des que es va fer el Parc Fluvial el nombre d'espècies que hi habiten ha anat augmentant progressivament, gràcies també a la rehabilitació de l'entorn natural. Pepita Còdol ha aprofitat per recordar que la deixalleria municipal està oberta de dilluns a dissabte de deu a una del migdia, i de quatre a dos quarts de vuit del vespre, i que és un servei gratuït.

Ja tenim el catàleg d'estiu

c/ Migdia, 60 08788 VILANOVA DEL CAMÍ Tel. 93 803 49 90

El president de l'ADF assegura que aquesta zona té molt potencial turístic que caldria explotar en complicitat amb les administracions públiques. Sabaté assegura que els camins del terme municipal de Vilanova del Camí estan en molt bon estat i que cada dia són més utilitzats per fer-hi esport. Moltes persones passegen, fan atletisme i excursionisme per la zona natural de Vilanova, on també es practica mountain bike. Aquesta última activitat té un atractiu molt potent per als practicants, que fins i tot vénen d'Europa, atrets pel bon estat del circuit i pel paisatge, pels quals vetllen l'administració i les ADF. La tasca que realitzen des de l'ADF, i en la qual també hi participa la Diputació de Barcelona, ha permès tenir una xarxa de camins molt consolidada. Tot i així encara hi ha zones que es podrien millorar. Sabaté creu que s'hauria d'actuar en dos punts molt concrets: la connexió amb La Pobla i la connexió entre Collbàs i Santa Margarida de Montbui. Una altra de les tasques que es plantegen portar a terme aquest any és la canalització de l'aigua que queda entollada al camí abans d'arribar a Can Bernades.


14

POLICIA LOCAL

EL COS POLICIAL VILANOVÍ ES FORMA PER A L'ÚS SALVAVIDES DEL DEA

POLICIA I MOSSOS PARLEN DE 'CIVISME I CONVIVÈNCIA' A L'ALUMNAT DE L'INSTITUT

El passat 22 de maig els membres de la Policia Local de Vilanova del Camí van participar en una jornada de formació sobre l'ús del DEA, el desfibril·lador extern automàtic. Des de fa algunes setmanes el cos policial disposa d'aquest DEA que se'ls va lliurar en el marc de la celebració del 30è aniversari de Protecció Civil de Vilanova del Camí.

L'alumnat de l'Institut Pla de les Moreres va iniciar la darrera setmana d'abril un cicle de xerrades sobre “Civisme i convivència”. La Policia Local de Vilanova del Camí i els Mossos d'Esquadra s'han encarregat d'impartir les sessions informatives a uns 250 alumnes al llarg del mes de maig. Les bretolades i els actes vandàlics, l'Ordenança Municipal sobre Civisme i la llei de Responsabilitat Penal del Menor LO 5/2000 han estat els principals temes que han abordat.

Dividits en dos torns, matí i tarda, la totalitat de la plantilla de la Policia Local, tant agents com personal administratiu, van seguir la formació de Suport Vital Bàsic i DEA acreditada pel Consell Català de Ressuscitació per obtenir l'autorització per ús d'aquest aparell que pot ajudar a salvar vides. Sempre que es requereixi anirà amb el cotxe patrulla i estarà sota la responsabilitat de l'agent més veterà. La formació ha estat impartida pel Director del Curs, Oscar Aldomà Teixidor i l'instructor, el vilanoví Antonio Rodríguez, Coordinador de Protecció Civil de Vilanova del Camí. El curs ha combinat teoria i pràctica i ha instruït la plantilla policial sobre la ressuscitació cardiopulmonar –tot i que en la majoria de casos ha estat el recordatori d'una lliçó acadèmica- i les maniobres davant una parada cardíaca. El segon bloc del curs s'ha centrat en la utilització del desfibril·lador extern automàtic.

Aquesta és la primera vegada que el cos policial s'ha adreçat al col·lectiu escolar per abordar aquesta temàtica. La idea és arribar als més joves per sensibilitzar-los de les pràctiques incíviques que es cometen als espais d'ús compartit, tant al carrer com a l'escola o als equipaments municipals. El cicle s'ha adreçat a l'alumnat de 1r i 2n d'ESO de l'Institut Pla de les Moreres. En total, Policia Local i Mossos han fet una desena de sessions formatives, cinc per a l'alumnat de 1r i cinc per als de 2n d'ESO.

Les malalties cardiovasculars (que es manifesten en nivells elevats de colesterol en sang, tensió arterial elevada, sobrepès, obesitat...) són actualment la principal causa de mort en els països desenvolupats. La complicació més greu de les malalties cardiovasculars és la mort sobtada cardíaca (MSC). Els estudis de supervivència demostren que per cada minut perdut es redueix entre un 7% i un 10% les possibilitats de ressuscitació en cas d'aturada cardíaca.

Confia'ns la teva declaració de la Renda. Campanya de Renda 2012


ENTITATS

LLUÏDA SETMANA DE LA GENT GRAN DE VILANOVA DEL CAMÍ Més de 350 persones van compartir diumenge el dinar de germanor, l'acte amb el que es va posar fi a la catorzena Setmana de la Gent Gran de Vilanova del Camí. La matinal, però va començar amb el concurs d'arròs a la cassola que arribava a la seva 34a edició. Enrique Teruel i Florenci Martín van ser els guanyadors del concurs en la categoria de Confraria mentre que Maria Pérez i David Carrión van proclamar-se campions en la categoria local i comarcal. La Junta del Casal de la Gent Gran va obsequiar tots els participants amb productes locals: fruits secs de Mas d'en Nogués. I també va fer un petit homenatge a dos veterans d'aquest concurs, Florenci Martín i María Pérez, que han participat des de la seva primera edició. La jornada es va acabar amb un dinar de germanor a Can Papasseit i un ball a càrrec del duet Sergi i Betty. Un altre dels actes destacats de la Setmana de la Gent Gran va ser l'homenatge a les persones nascudes l'any 1926. Aquest any van ser 14 les persones que van rebre aquest reconeixement en el decurs d'una festa amenitzada per la Coral Santa Maria d'Igualada i la Rondalla Nova Unió i amb el patrocini de La Caixa. Antonia Brunet, Candela Caldito, Manuel Campillo, Ramon Cortadellas; Antonio Cullerés, Carmen Díaz, Magi Fontanet, Catalina García, Ángela Gómez, Francisco Pache, Maria Teresa Prieto, Ana Pizarro i Domina Villalba van ser les persones homenatjades en aquesta edició. La Setmana de la Gent Gran es va encetar dilluns amb un passejada pel Parc Fluvial que va aplegar més d'un centenar de persones grans. Dimarts, el campionat de jocs de taula també va tenir molt bona participació i dimecres, dia de l'excursió cultural, va portar un grup de jubilats a Vilafranca del Penedès on van visitar, entre altres el Museu del Vi. Isidre Solé, president del casal, va lamentar la poca participació en aquest acte i en el dinar que cada any es fa al Restaurat Nou, però és conscient que la crisi també està passant factura a la gent gran. Dijous, el vilanoví Jordi Fernández, es va fer càrrec de la conferència que es va centrar en el tema de les herències i divendres, la gent gran va fer memòria de les activitats que es feien al Casal al 96 i 97, tot gaudint d'un reportatge d'Isidre Solé i imatges de TV Vilanova. Després del reportatge, es van lliurar els premis del concurs de jocs de taula i es va fer un refrigeri.

15


LACETANIS APLEGA 500 MOTOS A LA TROBADA SOLIDÀRIA AMB L'AECC Unes 1200 persones es van aplegar a la matinal motera que el passat diumenge dia 5 de maig va organitzar Lacetanis Moto Group juntament amb la delegació vilanovina contra el càncer. Uns 500 motors es van deixar sentir per alguns carrers de Vilanova en la trobada solidària que s'organitza per segon any consecutiu a favor de l'AECC del municipi. La plaça de Can Papasseit va acollir uns 11 estands dedicats al món del motor i les motos. La festa va està amenitzada pel dj Frank Chicken, però també es va gaudir del grup Ocultas Intenciones, una banda que fa versions d'altres grups. Tampoc no hi va faltar el country i fins i tot van organitzar el primer concurs de truites al que s'hi van presentar set plats. La propera acció solidària que preparen és una concentració a nivell nacional juntament amb el Banc d'Aliments. Si hi voleu col·laborar serà a Sant Feliu de Llobregat el dia 16 de juny.

L'ANIVERSARI DE PROTECCIÓ CIVIL ACOSTA LA TASCA DEL SERVEI A LA POBLACIÓ UN TOMB PELS VOLTANTS D'IGUALADA EN EL CATORZÈ ANIVERSARI DE LA COLLA El dia 1 de maig la Colla Excursionista de Vilanova del Camí va celebrar el 14è aniversari amb un sortida matinal pel voltants d'Igualada. Una setantena de caminaires van fer una caminada semi urbana, pels carrers de Vilanova fins al Parc Fluvial. Després van continuar pel marge dret del riu i van fer parada a la Creu del Maginet on van poder conèixer la història de la mort de Magí Rabell “Maginet”, gràcies a les explicacions dels vocals de la sortida. Van continuar la ruta pel Rec, amb les convenients explicacions sobre les adoberies, el Museu de la Pell, la fàbrica tèxtil i la cotonera de cal Boyer. Travessant carrers i corriols, van arribar a l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres, temple romànic del s XV, on van esmorzar. Van reprendre el recorregut pel pont de Fàtima, les escales que donen al carrer Vallbona, fins a Les Comes i la Muntanya de les Guixeres, punt més alt de l'itinerari. Van arribar a Can Roca de la Pedrisa, masia del s XV, on van fer una nova parada i van seguir camí passant per l'església del Barri Sant Pere i van tornar cap a Vilanova.

El passat 14 d'abril es va celebrar el 30 aniversari de Protecció Civil de Vilanova del Camí. Una jornada reeixida que va servir, tal i com es pretenia, per donar a conèixer a la ciutadania la tasca que fa aquest cos d'emergències. El president de l'entitat, Antonio Rodríguez, ha valorat positivament la trobada que va aplegar més d'un centenar de persones voluntàries de diferents cossos de Protecció Civil d'arreu de Catalunya. La mostra de vehicles i l'exhibició de la unitat canina de rescat van ser les activitats més atractives de la jornada. Més d'una vintena de vehicles; una ambulància, varis cotxes de rescat de muntanya, turismes... van omplir la plaça de Can Papasseit mostrant el desplegament d'efectius que fan servir les diferents associacions catalanes –hi ha unes 62 registrades al Departament d'Interior de la Generalitat. Durant la trobada, l'alcalde Joan Vich, va fer entrega, tal com estava previst, del segon DEA o desfibril·lador de què disposarà Vilanova del Camí. El primer, recordem, el porta el cos de Protecció Civil al seu vehicle i el segon s'ha lliurat al cos de la Policia Local. Es tracta del procediment de reanimació que salva més vides i el més eficaç en cas d'aturada cardiorespiratòria. Una desena d'agents del cos vilanoví han fet recentment un curs de formació per tal d'aprendre a fer-lo funcionar.

ARTÍSTIC CELEBRA EL SETÈ ANIVERSARI DE L'OBERTURA AMB MÉS DE 300 ALUMNES Foto: Valentí Fotògrafs

Artístic, l'escola de música, dansa i teatre de Vilanova del Camí va obrir les seves portes fa set anys coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa. Des de llavors l'escola ha anat creixent tant pel que fa al nombre d'alumnes com de les disciplines que s'imparteixen. Sempre atents a les noves tendències, l'escola intenta oferir a l'alumnat allò que més els pugui interessar. L'escola Artístic va obrir portes amb una vuitantena d'alumnes i avui ja passen dels 300. Des de nens i nenes de 3 anys amb els que fan iniciació a la dansa a senyores jubilades que es prenen l'aprenentatge musical o el ball més com a un hobbie. La proximitat de l'equip directiu i els professors amb els alumnes, ha fet que la família com ells l'anomenen, vagi creixent.

LA MORENETA A L'ESGLÉSIA DE SANT HILARI L'església de Sant Hilari de Vilanova del Camí llueix, des del 28 d'abril, una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, obra del vilanoví Josep Valentí Rosich. Per això l'eucaristia d'aquest dia va ser especial. Es va beneir la imatge i es va comptar amb l'actuació de l'Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí. També es va preparar una tirada especial de 300 postals amb la imatge de la Mare de Déu que es van repartir entre els assistents.

Per l'escola Artístic han passat artistes i professors importants per fer tallers i classes magistrals. Santi Serratosa en expressió corporal, Maribel del Pino, professora de hip hop, Cristina Casanova en dansa estètica, i La Chana, han compartit els seus coneixements amb l'escola i els seus alumnes. Rosalba Sánchez, la directora del centre, diu que això és una satisfacció per la direcció i un estímul per als alumnes que poden aprendre dels millors.

Als seus 85 anys, Josep Valentí ha invertit dos anys per fer aquesta escultura de guix. Va necessitar prop de 18 mesos per modelar-la i sis mesos més per decorar-la. Una feina que ha fet amb calma, després de documentar-se molt bé i de fer multitud de viatges a la Basílica de Montserrat per observar de prop la Moreneta. La imatge fa 96 cm d'alt i està recoberta de full d'or amb detalls policromats dels quals també se n'ha ocupat Josep Valentí. L'artista se sent molt satisfet perquè la imatge es quedi a l'església de Vilanova del Camí. Diu que el seu pare era molt devot de la Mare de Déu de Montserrat i ell també ho és.

Els espectacles i les audicions d'Artístic són sempre garantia d'èxit. El secret, diu Rosalba Sánchez, és que intenten que cada un trobi el seu espai a l'escola. Una de les fórmules que millors resultats els està donant és precisament la fusió de la música, amb el ball i el teatre.

L'AGRUPACIÓ CULTURAL I RECREATIVA BUSCA PATROCINADORS PER UN ACTE

Una de les noves propostes amb les que ens ha sorprès Rosalba Sánchez, directora de l'escola, es diu indi-hop, el rock dels anys 40 i 50 que es ballava al carrer. Una disciplina que està enganxant tant als joves amants del hip-hop i altres danses urbanes com de persones de més edat a les que els agrada ballar aquest tipus de música.

Des de l'Agrupació Cultural i Recreativa de Vilanova del Camí volen realitzar un acte que serà molt sonat al municipi i arreu de la comarca. Per fer-ho possible busquen patrocinadors que puguin ajudar-los. Com apunten des de l'entitat, “amb la suma de petits esforços ho farem possible”.

A banda de créixer en nom d'alumnes i disciplines, l'escola Artístic també ha crescut en metres. I és que des de fa un temps van ampliar les instal·lacions amb un nou local annex en el que han desplaçat tots els estudis musicals i on també han muntat una petita botiga amb roba, calçats i complements per a la pràctica de la dansa.

L'Agrupació convida a qui consideri que pot ajudar, patrocinar i col·laborar en l'esdeveniment a posar-se en contacte amb l'entitat a través d'un un missatge privat de Facebook a www.facebook.com/reisvilanova, o bé enviant un correu electrònic a patgesvilanova@hotmail.com i facilitaran més informació sobre l'acte i el tipus de suport que necessiten.


ES CREA EL CONSELL D'INFANTS PER ACTIVAR LA PARTICIPACIÓ A L'EDAT DE 5È I 6È

VILANOVA ACULL LA IV TROBADA DE JOVES PER LA CONVIVÈNCIA DE L'ANOIA Vilanova del Camí va acollir el passat 3 de maig, la Trobada de Joves per la convivència de l'Anoia en la qual hi van participar 8 centres de secundària de la comarca. L'alumnat de l'Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí va compartir jornada amb alumnes d'Igualada, Calaf, Piera, Vallbona, Montbui, Capellades... Can Papasseit va ser l'escenari de les activitats d'aquesta quarta edició que ha tingut com a eix central la comunicació. Precisament un dels objectius de la trobada era facilitar la reflexió sobre la comunicació als centres d'ensenyament a través de diferents programes que milloren la convivència i la participació del jovent. L'alumnat de l'Institut Pla de les Moreres va participar amb el projecte de l'Aula Taronja. Una iniciativa pluridisciplinar amb vessants pedagògica, audiovisual, retòrica i mediàtica que els ha permès treballar conceptes genèrics de la comunicació i tècniques orals i escrites. L'Institut Alexandre de Riquer de Calaf van presentar el programa radiofònic “No ho fem bé” que estan portant a terme des de Ràdio Altiplà per millorar la comunicació entre el jovent. I l'alumnat de l'INS Montbui va triar la música com a mitjà de comunicació amb l'entorn. La jornada va començar amb la projecció d'un audiovisual amb el resum dels projectes que presentaven els diferents instituts. Després d'esmorzar, els joves, repartits en grups heterogenis amb representació de tots els centres, van participar en una gimcana, un joc de preguntes i respostes sobre les experiències comunicatives dels diferents centres que es va acabar amb una posada en comú i la redacció d'unes conclusions. La part més lúdica i que no va parar d'arrencar somriures entre els joves va ser l'assaig i gravació d'un lipdub, dirigit per dues alumnes de l'INS Montbui i amb la música en directe del grup Aviclay, de l'Institut Pla de Les Moreres. La jornada es va acabar amb el lliurament de diplomes.

L'Associació de lleure infantil i juvenil Endinsa't ha impulsat la creació del primer Consell d'Infants de Vilanova del Camí, un projecte que suposarà un treball educatiu, en xarxa i de civisme pels infants de 5è i 6è de primària del municipi. El Consell d'Infants és un òrgan de participació ciutadana format per infants d'entre 10 i 12 anys vinculats a les escoles i/o entitats vilanovines. La proposta sorgeix de la detecció d'una manca d'usuaris, d'aquesta edat, a les activitats que es realitzen al municipi i en particular a l'Esplai Endinsa't.

ALUMNES DE L'INS PLA DE LES MORERES PROTAGONISTES DE L'AULA TARONJA Can Papaseit es va convertir, el passat 3 de maig, en un gran plató de televisió en què els protagonistes van ser 19 alumnes de tercer d'ESO de l'Institut Pla de les Moreres. Durant el mes d'abril, els alumnes de les optatives de Ràdio Moreres i del Blog in english van participar en un projecte educatiu i de comunicació dirigit per Canal Taronja de televisió i amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova del Camí. L'Aula Taronja, que és com s'anomena el projecte, va culminar amb la gravació de quatre programes en què cada alumne representava un rol: presentador, guionista, productor, estilista o moderador. L'alumnat de l'Aula Taronja va entrevistar Isabel Garriga, cap del servei de mediació i arbitratge de l'Agència Catalana del Consum; Dolors Garcia, presidenta de l'Associació Protectora d'Animals (APAN); Anna Romero, agent de la Policia Local de Vilanova del Camí i monitora d'educació viària i Ariadna Ramos, la jove atleta vilanovina que està competint amb la selecció espanyola d'atletisme. També van preparar quatre debats que abordaran temes d'actualitat com el maltractament dels animals; la legalització de les drogues; els embarassos en l'adolescència i la igualtat entre homes i dones. Aquesta és la segona vegada que l'alumnat de l'institut vilanoví participa a l'Aula Taronja. La primera experiència es va portar a terme el 25 de gener i va ser molt positiva, motiu pel qual, s'ha repetit el curs amb un nou grup d'estudiants.

MÒNICA TORRA POSA EN ESCENA EL CONTE COL.LECTIU DE L'ALUMNAT DE 3R DE PRIMÀRIA Un any més, i aquest ja és el tercer any, que s'ha elaborat de manera col·lectiva amb l'alumnat de tercer de Primària de les escoles de Vilanova del Camí, un conte col·lectiu. Aquest curs el títol de la narració ha estat “Aventures en el bosc tenebrós”. Una maleta viatgera, amb objectes aportats per cada una de les escoles ha estat la font d'inspiració i el fil conductor de les aventures dels personatges d'aquesta història: la Martina, una veterinària presumida; en Pompei , un gran actor, i en Joanoi, que amagat darrera una capa negre, oculta un espectral secret. La Martina, perduda enmig del bosc necessita dels seus amics per poder-se'n sortir. Mònica Torra ha estat l'encarregada de posar en escena el conte creat. Ho va fer sobre l'escenari de Can Papasseit i va deixar tots els infants i adults amb la boca oberta de sorpresa, alegria, por... tot aconseguint que el públic visqui en primera persona cadascun dels personatges creats.

Representants de 5è, 6è i de l'entitat formaran el Consell que es reunirà quinzenalment al Centre Cívic del Barri La Pau per opinar, discutir i acordar les seves accions. Posteriorment, es farà el traspàs d'informació de la reunió a les aules de les escoles per compartir amb els companys i companyes de classe allò que s'ha proposat i el que s'ha acordat. El procés es va iniciar el passat mes d'abril amb la presentació del projecte a les aules de 5è i 6è de les escoles vilanovines i amb una presentació a les famílies. Una altra de les iniciatives que promou Endinsa't és un nou espai de joc educatiu al Centre Cívic del Barri La Pau de Vilanova del Camí. Una de les sales de la primera planta de l'equipament s'ha habilitat com a espai de joc i ludoteca. Aquesta iniciativa era una de les propostes de millora que l'entitat hi va fer constar al pla de treball que va presentar en la convocatòria de concurs per l'adjudicació de la dinamització de les activitats per a infants i joves de Vilanova del Camí. L'espai estarà dividit en zones de joc educatiu: zona de lectura amb petits sofàs, catifes i coixins; zona de joc simbòlic amb una cuineta i un supermercat, i la zona de jocs de taula, zona de dibuix. Cadascun d'aquests espais està creat amb un objectiu educatiu i sota el lema de l'entitat: "Jugant també s'aprèn". El cost d'aquesta proposta va a càrrec de l'entitat, però el seu ús es posa a disposició de l'Ajuntament vilanoví com a recurs infantil alternatiu per les activitats d'adults que ja s'organitzen al Centre Cívic del Barri La Pau.


18

ESPORTS

Es confirma la fusió del Centre La pista d'skate ja és una realitat Esportiu Anoia a costat de i el Club Futbol l'institut vilanoví Vilanova

Des de fa alguns dies el jovent gaudeix de la nova pista d'skate que hi ha al costat de l'Institut Pla de les Moreres. Tot i que fa ja alguns anys que es parlava de la creació de la pista, l'espai s'ha fet esperar. Tant és així que fins i tot els joves havien fet campanya per aconseguir un espai adequat per fer ús de monopatins i patins. Des de finals de la setmana passada, la pista és una realitat gairebé a tocar de les pistes de petanca de Santa Llúcia i de l'institut vilanoví. El regidor d'Obres i Urbanisme, Antonio Sánchez, ha explicat que s'acaba d'adequar l'espai amb les tanques i el mobiliari necessari i s'ha mostrat satisfet d'haver pogut portar a terme el projecte. En aquest sentit ha reconegut i aplaudit la iniciativa d'un grup de 7 joves del municipi, de 10 a 13 anys, que van fer fins i tot una recollida de signatures per presentar-les a l'Ajuntament i van aconseguir reunir un miler de firmes de suport. Com qualsevol altre espai d'ús públic municipal la pista d'skate tindrà uns horaris de funcionament per tal de respectar l'ordenança de convivència i evitar molèsties veïnals. “Puc garantir que estaran tranquils” ha dit el regidor “tot i el soroll típic que hi pot haver durant el dia, com en qualsevol altre lloc públic on hi ha jovent”.

Finalment s'ha confirmat la notícia que des de fa setmanes és al carrer i sobretot a les grades i al camp de futbol de Can Titó. La fusió del Centre Esportiu Anoia i el Club Futbol Vilanova ja és una realitat. Els dos clubs futbolístics més grans del municipi han decidit novament unir esforços. Ja ho van intentar una vegada, sense èxit. Ahir al vespre, però, el president del Centre Esportiu Anoia, Marcel·lí Nieto i el president del Club Futbol Vilanova, Félix Palomo, van signar el document d'acord que compromet la fusió i la integració de les dues juntes en una de sola que dirigirà el nou “Centre Esportiu Anoia Club de Futbol Vilanova”. Cal recordar que la darrera junta del Club Futbol Vilanova va dimitir i que només es va presentar una candidatura, encapçalada per Fèlix Palomo qui s'ha convertit recentment en president de l'entitat. Decidit a apostar per la fusió ha signat el compromís d'incorporar la seva junta a la del Centre Esportiu Anoia per tal de conformar la Junta definitiva que haurà de dirigir els dos clubs esportius. Quedarà conformada per les següents persones: Marcel·lí Nieto, Fèlix Palomo, Constantino Fernández, Jaime Barea, José Antonio Arbiol, Epifanio Mateos, Ernesto Vásquez, Antonio Menor, Sebastián Martínez, José Javier Díaz, Raul Martos, Guillermo Sánchez, Domingo Martínez i Francesc Esplugas. Tot i així, segons va explicar a Ràdio Nova el portaveu de la nova Junta, Francesc Esplugas, a nivell federatiu es mantindran dues juntes i dues presidències. L'objectiu és mantenir un equip amateur del Club Futbol Vilanova per tal de fer possible la continuïtat del nom de l'entitat, si més no, fins l'any 2015 que es compleix el 50è aniversari del club. També es manté un amateur del Centre Esportiu Anoia.

San Roque es proclama subcampió d'Espanya d'estètica a Madrid

Èxit de la Pluja de medalles caminada de per al Club Vilanova del Rítmica Vilanova Camí per a la 2a fase del promoure CCEE l'exercici físic

El Club Rítmica San Roque s'ha proclamat subcampió en la categoria infantil 8-10 i terceres en categoría junior en gimnàstica estética de grup, en el Campionat d'Espanya celebrat el passat cap de setmana a la ciutat de Brunete, a Madrid.

El cap de setmana del 20 i 21 d'abril es va celebrar al pavelló Euskadi de Mataró la 2ona fase del Campionat de Catalunya en Edat Escolar. Les gimnastes del Club Rítmica Vilanova del Camí van aconseguir unes excel·lents posicions i van fer gaudir l'afició amb els seus exercicis.

El club vilanoví amb l'equip infantil 8-10 amb Marta Alonso, Julia Farré, Tania Navas, Paula Mensa, Nerea Camacho, Irina Garcia, Alba Bosch i Laia Alsina van quedar subcampiones de la categoria, tot i que només porten dues competicions juntes. L'equip infantil 12-14 format per Ona Bosch, Marta Villar, Itziar Mensa, Raquel Munuera, Mar Casals, Laia Guerra i Mar Solsona van quedar setenes, amb una fantàstica actuació segons han assenyalat des de l'entitat. El conjunt júnior, amb Andrea Roures, Judit Sabria, Anna Ainsua, Ivet Playa, Gemma Castillo, Elsa Montes, Gisela Muñoz i Georgina Llanes van assolir la tercera posició del podi i van saber transmetre el plaer de ballar i de competir. L'equip sènior amb Sandra Ainsua, Alba Cano, Berta Jorba, Sonia Gutiérrez, Vichy Sabater, Nerea Caceres i Lidia Sánchez –que no va poder participar per una lesió- van aconseguir en la final de diumenge la vuitena posició, un lloc molt satisfactori per l'equip. Des del club han remarcat l'alegria pels bons resultats i la satisfacció de les entrenadores Sara Jiménez i Sonia Gutiérrez pels èxits aconseguits en aquesta temporada. D'altra banda, la UD Sant Roque ja ha obert les llistes per inscriure's al campus que l'entitat farà el mes de juliol i que segons han avançat “serà molt entretingut per tots aquells infants que vulguin passar-ho bé i divertir-se, amb noves idees fruit d'un personal professional que es farà càrrec del campus”.

El Club Rítmica Vilanova va presentar a quatre benjamines: Diana Daraban, Iraida Fontalba, Marta Mateos i Laia Vives; cinc alevines: Aina Pacheco, Nerea Burgada, Cristina Molina, Duna Muñoz i Ahinoa Just; tres infantils: Ariadna Burgada, Anna Díaz i Vitòria Ferrer, la qual va aconseguir pujar al podi amb una meritòria 3a posició. En categoria júnior participaven Irene Campo i Agustina Rizzi, qui va aconseguir la medalla d'or. I en sènior, Aina Serra que va ser bronze. Pel que fa als conjunts, les gimnastes del Club Rítmica Vilanova van tornar a brillar. L'equip Aleví III Pilota composat per Nerea Burgada, Cristina Molina i Ahinoa Just va aconseguir l'or; l'Aleví IV Pilota, amb Aina Pacheco, Diana Daraban, Marta Mateo, Iraida Fontalba i Laia Vives van ser plata i les Sènior III Cèrcol, Aina Serra, Irene Campo i Agustina Rizzi van aconseguir pujar al graó més alt del podi i es van fer amb l'or. D'altra banda, el Club Rítmica Vilanova ha obert inscripcions pel Campus d'Estiu 2013 que acollirà el pavelló de Can Titó durant el mes de juliol. El campus s'ha programat en dues setmanes: de l'1 al 5 i del 8 al 12 de juliol, en horari de tarda. Es fan preus especials per segones germanes i també per inscriure's les dues setmanes. Per mes informació podeu enviar un correu electrònic a l'adreça: crvilanovadelcami.ritmica@gmail .com També podeu telefonar al 659 291 870 (Trini) o al 628 246 409 (Judith).

Al voltant de la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física, el Centre d'Atenció Primària (CAP) de Vilanova del Camí va organitzar aquest dilluns, 15 d'abril, una caminada popular. L'objectiu era d'acostar els beneficis de l'exercici físic i facilitar el contacte amb la natura a la població que habitualment no té l'hàbit de sortir a caminar. A més a més dels 31 caminaires i de les 3 infermeres de l'equip d'atenció primària (EAP), es va comptar amb la presència i suport de l'Ajuntament i de Protecció Civil, que aquest mes d'abril celebra el seu trentè aniversari. A la caminada es van agrupar persones amb estil de vida habitualment sedentari i integrants de la Colla Excursionista de Vilanova del Camí, persones molt conscients de la necessitat de moure's per millorar la salut, tant mental com física. Des del CAP se sol fer difusió del calendari d'excursions que organitza aquesta entitat. L'organització va triar un circuit sense massa dificultats i adequat per a tots els assistents. Va ser una caminada agradable tant pel temps com pel paisatge totalment primaverals. A més a més, hi van haver apunts culturals sobre el Molí dels Moletons i les seves tres fonts, sobre la Torre de Can Muscons, edifici rehabilitat fa anys. El punt culminant de la ruta va ser la Font del Cargol, indret que des de fa uns anys està cuidat per l'agrupament Escolta Torxa, d'Igualada. Les responsables de la caminada volen fer públic el seu agraïment per l'èxit de la convocatòria i desitgen que l'activitat animi a practicar exercici físic. A més, és important recordar a la ciutadania que poden consultar des de la pàgina web de l'Ajuntament el blog de l'EAP Vilanova del Camí, on trobaran informació relacionada amb la salut i l'organització del centre.


COMUNICACIÓ

RÀDIO NOVA POSA EN NOVA VISITA D'UN MARXA UNA NOVA GRUP DE LA FAB A EDICIÓ DEL CONCURS RÀDIO NOVA DE CONTES A LA Un nou grup de persones del Centre Ocupacional de la RÀDIO Fundació Privada Àuria (FAP) va passar el 17 d'abril pel Ràdio Nova ha convocat la quinzena edició del Concurs de Contes a la Ràdio. Hi podran concórrer totes aquelles narracions escrites en català o castellà, de tema lliure, l'extensió de les quals no superi les 5 pàgines a una sola cara i amb lletra Arial 12, a doble espai. El concurs estableix una categoria infantil amb tres premis Escolars de 1r i 2n de primària, Escolars de 3r i 4t de primària i Escolars de 5è i 6è de primària; dotats amb un val de 50 € per canviar a Magatzems Angelina. A la categoria juvenil, hi podran concursar els alumnes de 1r i 2n d'ESO, per una banda, i per l'altra, els joves de 14 a 18 anys. En aquest cas el premi és un val de 80 € per canviar a APP Informàtica. I també és manté el premi a la categoria d'adults, dotat en 150 € en efectiu. El termini per presentar els contes és el dia 14 de juny. El lliurament es pot fer a Ràdio Nova a la plaça dels Horts, 1 2n pis- 08788 Vilanova del Camí; o també per correu electrònic: contes@radionova.cat enviant un correu en blanc amb dos documents adjunts amb el conte i el nom del conte seguit de la paraula plica que contindrà les dades personals. Com cada any, les obres hauran de ser inèdites, és a dir, que no s'hagin publicat amb anterioritat, i que tampoc no hagin estat presentades en altres edicions, o premiades en cap certamen. El lliurament des premis es farà en el decurs d'una festa a Can Papasseit, el 21 de juny a les 18 h. L'acte acabarà amb un berenar de coca i xocolata gentilesa de pastisseria Cal Rubio i Repher, la botiga de reparació de calçat.

servei de Comunicació de l'Ajuntament de Vilanova del Camí amb interès per conèixer, concretament, les instal·lacions de Ràdio Nova i el funcionament de l'emissora local. La seva visita s'emmarcava en un treball de coneixement de l'entorn i un programa de visites a diferents serveis i equipaments culturals, esportius i socials de la comarca. “L'alumnat” va mostrar molta atenció al llarg de la petita classe de comunicació que el personal de Ràdio Nova els va facilitar al llarg d'un petit circuit per les dependències del departament. La sorpresa, però, va ser molt grata per ambdues bandes, ja que davant del micròfon van mostrar molta inspiració.

19

UN GRUP DE LA FUNDACIÓ PRIVADA GANDHI S'ENDINSA EN LES ONES DE RÀDIO NOVA Aquesta ha estat una setmana de visites al departament de Comunicació de Vilanova del Camí. Després de rebre, dimecres, un grup de la Fundació Privada Àuria, avui han estat els residents de la Fundació Privada Gandhi els qui han pogut conèixer les instal·lacions de Ràdio Nova. Alumnes de comunicació per una estona, els visitants van poder intercanviar conversa sobre l'ús que en fan dels mitjans de comunicació, especialment sobre què escolten a la ràdio. També ens van explicar breument la seva activitat a la Fundació Privada Gandhi, una entitat d'àmbit social, fundada el 1984, que es troba situada a 1 km de la Torre de Claramunt i de Capellades. A banda de funcionar com Llar-residència també té un Servei de Teràpia Ocupacional. Entre les activitats que realitzen i que ens han explicat hi ha un taller de l'hort i un altre de granja. Al final del “tour” pels habitacles de l'emissora i conèixer els diferents mitjans informatius del departament de Comunicació vilanoví –ràdio, butlletí, web, plataformes 2.0...- també van poder gravar alguns missatges pels oients de Ràdio Nova tot desitjant-los, per exemple, un feliç Sant Jordi.


VILAJOVE.13, NOVA ENTITAT DISPOSADA A DINAMITZAR EL JOVENT VILANOVÍ I ANOIENC

20

L’ENTREVISTA

Un grup de joves inquiets, disposats a mobilitzar el jovent i organitzar activitats de tota mena s'han associat i han creat Vilajove.13. Volen formar part activa de les polítiques de joventut i ser partícips del futur del municipi. Malgrat que només fa uns mesos que van començar a reunir-se, de manera habitual, ja han redactat la seva declaració d'intencions i ja tenen programades les dues primeres activitats per al proper mes de juliol. Formen part del Vilajove.13: Daniel Borrega, com a President; Matías Casco, com a Vicepresident i Fran Pérez com a Secretari. En són vocals de l'entitat: Maria Sánchez, Adrià Perea, Daniel Gumà, Adrià Ortiz, Jordi Varea, Jésica Fernández, Laura Guilera i Marc Navarro. Hem parlat amb el President de l'entitat. Dani Borrega, sobre el naixement de l'entitat, les seves expectatives i les primeres activitats programades. D'on surt la idea de crear Vilajove.13? En Matías i jo ja participàvem en les seccions joves d'altres entitats fora del municipi i això ens va fer pensar que si ho fèiem fora, amb més raó podíem fer-ho al nostre municipi. Vam parlar-ne i vam explicar-ho a més gent amb la pretensió de fer un grup i començar a organitzar algunes activitats. Les reunions van anar molt bé i al gener vàrem decidir formalitzar l'entitat. També vam redactar una declaració d'intencions que podríem dir que va servir per assentar les bases de la nostra activitat. Quins són els principals objectius de l'entitat? Un dels nostres objectius és ampliar l'oferta d'activitats adreçades als joves. Cursos, tallers, exposicions, tornejos, competicions... Activitats que puguin ésser del seu interès i que els puguin ajudar en el seu desenvolupament personal i professional. Teniu previst participar, com entitat, en altres fòrums joves, com el Consell de Joventut de Vilanova del Camí? Sí, i de fet, ja ho fem. Quan vam formalitzar l'entitat la vam presentar a diferents regidories: Cultura, Joventut, Esports... i ens van animar a participar activament al Consell de Joventut. Vàrem assistir a la reunió que van convocar i ens vam oferir per a col·laborar en allò que fes falta. La nostra idea és complementar l'oferta que es pugui oferir des d'altres entitats o fòrums però volem conservar la nostra identitat pròpia. Una de les primeres activitats que heu portat a terme va ser per Sant Jordi, un bon moment per donar-vos a conèixer? I tant! Vam posar una parada a la plaça del Mercat on veníem llibres en una col·laboració amb les llibreries vilanovines La Pau i Huguet. També vam participar com a membres del jurat del concurs de dibuix que va convocar la regidoria de Cultura. La jornada ens va anar bé per donar-nos a conèixer a la població en general. Ja teniu un calendari d'activitats programat? Bé, hem programat un parell d'activitats per al proper mes de juliol. La primera, encara estem acabant de lligar dates i espais, podria tenir lloc el segon cap de setmana de juliol. Es tracta d'un torneig 3x3 de bàsquet i un altre de futbol al carrer.

Shot Night? Sí, és un terme anglosaxó que fa referència a una tècnica de fotografia, un sistema per estabilitzar la imatge. Però nosaltres utilitzem el terme d'una manera més àmplia i el que volem oferir a Can Muscons és una mostra d'art feta per joves. Fotografia, pintura, disseny gràfic, disseny de moda... tot ben amanit amb música de Dj en directe i una barra on poder degustar uns còctels ben especials. Perquè a Can Muscons? Perquè l'edifici ens va semblar molt romàntic i l'espai molt bucòlic. Té moltes possibilitats per exhibir les diferents creacions artístiques. Què hi podrem veure al Shot Night? Ja tenim confirmats un parell de dissenyadors de moda, dibuixants, fotògrafs, pintors, dissenyadors gràfics... artistes que vindran de diferents municipis de l'Anoia, també de Vilanova del Camí. També tindrem molta cura de la decoració i de l'ambientació de l'espai. Quin sistema feu servir per donar-vos a conèixer i per promocionar les vostres activitats? Les xarxes socials però sobretot Facebook. Creiem que és el canal de comunicació més ràpid i efectiu ja que molts joves el tenim instal·lat als nostres dispositius mòbils. Es poden fer noves incorporacions a l'entitat? Sí, qualsevol persona que en vulgui formar part, de manera puntual o habitual, només ho ha de comunicar via facebook. Aquesta és una diferència important del Vilajove.13 respecte d'altres entitats. No volem que sigui una cosa tancada ni lligar als joves amb compromisos ni horaris. Ha de ser un espai on compartir experiències, fer aportacions i programar activitats. En aquests moments, quines són les vostres expectatives? Que la gent s'adoni que els joves també podem organitzar activitats interessants: culturals, esportives, lúdiques, solidàries... i que els joves vilanovins podem ser una referència potent en aquest sentit. Aquests dies que encara estem fent contactes amb joves artistes pel Shot Night, la majoria es sorprenia que aquesta iniciativa sorgís de Vilanova del Camí. Encara s'ha de lluitar molt contra els estereotips!

I la segona? La segona l'hem batejat com a Shot Night i està programada per al 19 de juliol a Can Muscons.

Sí, hi ha molta feina a fer també en aquest sentit. Crec que els joves de Vilanova, estem “estigmatitzats” i la millor manera de canviar aquests pensaments és demostrant de què som capaços. Per això, el proper 19 de juliol, hem de fer que Can Muscons s'ompli de gom a gom.

Vilanova Informació n.250 - Juny 2013 Butlletí municipal  

Butlletí municipal d'informació local. Editat per l'Ajuntament de Vilanova del Camí.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you