Page 1

N247 DESEMBRE’12

nova

+ info de Vilanova del Camí a www.vilanovadelcami.cat Vilanova Informació al teu mòbil o a radionova.cat

informació > social | cultural | ciutadana

EL PLE APROVA “IN EXTREMIS” LES ORDENANCES FISCALS PER AL 2013 > Impostos, inclosos l'IBI, taxes preus públics, augmentaran un 3,1%. La principal novetat és la introducció de la tarifació social de la que es podran beneficiar les famílies amb menys recursos. (Pàgina 3)

GUIAd'activitats desembre gener 2013 N28

Destacats OBRES I URBANISME

PROMOCIÓ ECONÒMICA

L'Ajuntament adjudica petites obres i millores a diferents empreses vilanovines per fomentar l'ocupació. De moment se n'han adjudicat 3: la urbanització del carrer Antonio Machado, al barri La Pau; la construcció d'unes escales entre els carrers Isabel La Catòlica i Maria Aurèlia Capmany i l'ampliació de la vorera del carrer Indústria. (Pàgina 5)

Una cinquantena d'industrials, empresaris i comerciants vilanovins visiten el Centre d'Innovació de la Conca d'Òdena. Un centre que, segons l'Alcalde Joan Vich ha d'esdevenir una referència no només per a la comarca sinó per a Catalunya i Espanya i, fins i tot per a Europa, “si som”, ha dit, “ambiciosos”. Les obres de la segona fase del Centre començaran properament. (Pàgina 9)

GUIA D'ACTIVITATS N28

fum fum fum...

En aquesta guia hi trobareu totes les activitats, municipals i associatives, que es preveuen per als mesos de desembre i gener. Destaquem especialment els actes de Nadal i Reis i també la XV edició de la Fira del Camí Ral, que enguany es celebrarà el 13 de gener, dia de Sant Hilari, patró de Vilanova.


SALUDA

SUMARI

> l’Alcalde, Joan Vich i Adzet

2 Saluda de l’Alcalde 3 Informació Municipal 4 Crònica dels Plens i 5 Obres Urbanisme 6 Grups Municipals 8 Eleccions 25 N 9 Promoció econòmica 12 Educació 13 Fets i Gent 14 Entitats 16 Esports 18 Comunicació 20 L’entrevista

UN GOVERN RESPONSABLE I DIALOGANT El govern municipal de Vilanova del Camí és perfectament conscient que políticament està en minoria i que, per tant, perquè les seves propostes puguin prosperar, necessitem, ineludiblement, el suport d'altres forces polítiques de l'oposició. Especialment d'aquelles que estan obertes al diàleg, a la cooperació i a la col·laboració. Governar vol dir prendre decisions i no sempre són fàcils, especialment en els temps difícils que ens ha tocat viure. L'aprovació de les Ordenances Fiscals per al 2013 és un dels moments importants de l'any. El govern s'havia fixat com a objectiu prioritari, malgrat la crisi, el manteniment de la qualitat dels serveis a les persones que presta l'Ajuntament. Per això, davant l'important davallada d'ingressos, per la situació econòmica i que hi ha hagut una congelació de l'IBI i d'altres impostos municipals en els darrers quatre anys, el govern creia imprescindible un augment prudent de l'imposició local. Cal tenir en compte, com a referència, que Vilanova del Camí és el tercer municipi de l'Anoia en nombre d'habitants i, en canvi, ocupa la 23ena posició en la llista d'impostos per habitant.

Després d'un esforç de diàleg amb determinats grups de l'oposició, les ordenances han estat aprovades. Aquestes ordenances preveuen un increment mitjà del 3,1%, que correspon al cost de la vida del 2011. Enguany però, incorporen millores socials significatives i d'estímul econòmic: • Desgravacions de fins el 60% en l'impost de plusvàlues. • Augment del valor cadastral mínim per a desgravacions de l'IBI a les famílies nombroses. Incorporació de les famílies monoparentals en aquestes desgravacions. • Tarifació social que preveu bonificacions de fins el 75% en els serveis i activitats que organitza l'Ajuntament a aquelles famílies que no arribin als ingressos que preveu la renda mínima de suficiència que la Generalitat marca cada any. • Bonificacions de fins el 75% en la llicència d'obres de rehabilitació i reforma d'habitatges amb més de 50 any d'antiguitat (se'n podran beneficiar uns 2.000 habitatges). • Bonificació en la llicència d'obres i d'obertura en els nous establiments comercials.

Vull posar de manifest que el nostre, és el primer municipi de la comarca que incorpora la “Tarifació Social” Per tant, creiem que el resultat és prou equilibrat i ponderat en uns moments de tanta dificultat. Però en qualsevol cas vol dir, ni un pas endarrere en els serveis a les persones, especialment aquelles amb majors dificultats. Vull fer un agraïment especial als grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya i el Partit Popular, per les seves aportacions positives, que han millorat la proposta inicial del govern i també un reconeixement a Plataforma per Catalunya i Convergència i Unió per la seva abstenció, que ha fet possible la seva aprovació. El compromís del Govern seguirà sent cercar acords amb les altres forces polítiques, amb un diàleg permanent, com no pot ser d'altre manera, per tal de mantenir el serveis a les persones en uns moments tan difícils com els actuals, així com els projectes que millorin el benestar dels vilanovins i vilanovines. Bones Festes a tots i totes! Joan Vich i Adzet El votre Alcalde

N247. DESEMBRE 2012. EDITA. Ajuntament de Vilanova del Camí - Plaça Castell, 1 - 08788 Vilanova del Camí, Barcelona - Tel. 93 805 44 22 - vilanovac@vilanovadelcami.cat DIRECCIÓ I REDACCIÓ. Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí DIRECCIÓ D’ART. Miquel Gleyal - miquel@mgcomunicacio.com COORDINACIÓ, MAQUETACIÓ, IMPRESSIÓ I DISTRIBUCIÓ. MgComunicació - C. Pobla de Claramunt, 16 6-1 - 08700 Igualada, Barcelona - Tel./Fax 93 804 15 02 www.mgcomunicacio.com CORRECCIÓ. Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí FOTO PORTADA. Ajuntament de Vilanova del Camí PUBLICITAT. Xavier García DIPOSIT LEGAL. B-17319-1981. L’Ajuntament de Vilanova del Camí no es fa responsable de les opinions expressades en els articles, excepte les realitzades pels mateixos órgans de govern. Queda prohibida la reproducció total o parcial per qualsevol mitjà sense l’autorització expresa de l’autor.

La màgia arriba a Ràdio Nova Porteu-vos bé, no feu maleses... que el Patge Makalí, tot ho veu i tot ho sent! I en qualsevol moment pot sonar el vostre telèfon!!!

Aquestes Festes, Ràdio Nova al 107.7 de l'FM www.ràdionova.cat


INFORMACIÓ MUNICIPAL

03

EL PLE APROVA “IN EXTREMIS” LES ORDENANCES FISCALS PER AL 2013

CRÒNICA DELS PLENS

8.11.2012 Contra tot pronòstic i gairebé al límit del temps que permet la llei, el Ple de Vilanova del Camí ha aprovat les Ordenances Fiscals per al 2013. Les negociacions entre el govern i els grups de l'oposició, que han durat vàries setmanes, han estat molt dures i en alguns moments, molt crispades. Amb tot, el passat 8 de novembre, en el marc d'una sessió extraordinària urgent, les ordenances Fiscals per al 2013 es van aprovar amb els vots a favor del PSC, ICV, ERC i de la regidora no adscrita Marta Trullols. Va ser definitiva l'abstenció del PP, Plataforma x Catalunya i CiU que d'aquesta manera van desbloquejar el tema. IPV i VA van decidir mantenir el seu vot en contra. L'acord al que es va arribar avui al Ple és que les taxes i els preus públics s'incrementaran en el 2013 un 3,1%, que correspon a l'augment de l'IPC català. Aquesta pujada inclou també l'IBI, l'impost més qüestionat durant la negociació. Si el Ple no hagués arribat a un acord “in extremis” l'IBI hagués pujat directament un 12% tal i com estipula la llei. L'Alcalde Joan Vich va explicar al Ple que aquesta pujada no té afany recaptatori sinó que “és necessària” per poder seguir prestant serveis de primera instància com els serveis socials, les llars d'infants o l'atenció a la gent gran amb la mateixa qualitat que fins ara. El govern, va dir, és conscient de la complicada situació actual i per això ha destacat la introducció, per primera vegada, d'una tarifació social. S'introdueixen bonificacions, de fins al 75%, per a persones amb dificultats econòmiques, en les escombraries, activitats esportives, cursos i tallers, activitats de lleure i el preu públic de les escoles bressol. Vich també va destacar les bonificacions del 75% de l'import de la llicència per a

les obres de rehabilitació i reforma en els edificis amb una antiguitat superior als 50 anys. Una mesura d'estímul econòmic, va dir l'alcalde, de la que es podrien beneficiar més de 2.000 habitatges. També es bonificaran fins al 75% les llicències per a l'obertura de nous establiments. L'increment del 3,1% de l'IBI, suposarà en números reals, segons va explicar la portaveu del govern, Vanesa González, l'augment d'un màxim de 30 € al 90 % dels rebuts. SUPORTS AL GOVERN La regidora no adscrita Marta Trullols va donar el seu suport a l'equip de govern. Trullols va assegurar que, malgrat que el més fàcil i populista seria votar en contra de la pujada dels impostos, una nova congelació afectaria directament a la ciutadania. Menys ingressos, va dir Trullols, faria impossible prestar els mateixos serveis o mantenir les ajudes de serveis socials. La regidora que va demanar “responsabilitat” als partits de l'oposició, va tancar la seva intervenció recordant que “aquí no valen les guerres personals sinó de gestionar Vilanova del Camí i vetllar pels interessos dels vilanovins i vilanovines”. La regidora ecosocialista Francina Gabarró, va ser especialment crítica amb els grups de l'oposició als que va acusar d'haver provocat una situació lamentable. Gabarró va criticar els regidors que defensen els interessos partidistes per sobre dels interessos del municipi i el benestar dels vilanovins. Xavier Bermúdez, d'ERC, que va mostrar un esperit col·laborador durant tot el procés, ha defensat el treball que han realitzat els tècnics municipals però també el que s'ha fet des d'alguns partits

Impostos, inclosos l'IBI, taxes preus públics, augmentaran un 3,1%

La principal novetat és la introducció de la tarifació social de la que es podran beneficiar les famílies amb menys recursos.

de l'oposició que ha fet possible, per exemple, la introducció de la tarifació social. Bermúdez, conscient que l'IBI ha estat el focus del debat, va dir que era raonable no baixar del 3,1% perquè aquest és l'impost que suposa majors ingressos a l'Ajuntament. Ingressos que fan possible que es puguin prestar els diferents serveis municipals.

manca de diàleg i va assegurar que hagués aconseguit un ampli consens si hagués acceptat la proposta d'una àmplia majoria de regidors que apostava per un increment de l'IBI del 2,12% . També es va mostrar molest perquè assegura, des del govern no s'ha tractat a tots els grups per igual, informativament parlant.

Des del Partit Popular, Mari Luz Martínez, contrària a l'augment dels impostos, va dir que no podíem contribuir a l'augment de l'IBI fins el 12% i per això “ens hem obert a la negociació”. La popular vilanovina creu que l'augment del 3,1% és suficient i va demanar a l'Alcalde augmentar el nombre de famílies que poden acollir-se a les bonificacions.

Els tres regidors del VA també van votar en contra de l'augment de les taxes i els preus públics. El seu portaveu, Francisco Palacios, va dir que ho feien per coherència i per respecte als seus votants, als que havien promès que no augmentarien els impostos.

CIU I PLATAFORMA, DEMANEN LA DIMISSIÓ DE VICH Malgrat que l'abstenció dels dos regidors de CiU ha estat definitiva per desbloquejar la situació, Jordi Baron va deixar clar que no es tractava d'un regal ni d'una defensa del govern sinó d'una mesura d'urgència. Baron va ser molt dur amb l'Alcalde al que va instar a dimitir, apel·lant també a la responsabilitat política. Sergi Balcells, de Plataforma x Catalunya, també va demanar la dimissió de l'Alcalde, Joan Vich. Balcells era partidari de la congelació dels impostos per no “ofegar més les famílies vilanovines” però va acabar abstenint-se, un vot responsable, va dir, per evitar una pujada desorbitada de l'IBI. IPV I VA! EN CONTRA El regidor d'IPV, Juan Manuel Cividanes també es va mantenir ferm en la seva posició i qualificat el procés negociador de ”mercadeig”. Cividanes va retreure a l'Alcalde la

EL GOVERN ANIMA A L'OPOSICIÓ A PRESENTAR UNA MOCIÓ DE CENSURA Durant el Ple d'avui es va tornar a constatar la fragilitat del govern, en minoria. Des de les files socialistes, la regidora Vanesa González va denunciar la intransigència amb la que es troben sovint i que fa molt difícil o que bloqueja contínuament l'acció de govern. González, va ser molt contundent amb aquells partits que aposten per un desgast personal i polític de l'equip de govern més que pel bé del municipi. “No podem caure en demagògies ni populismes”, ha dit, i a convidat l'oposició a unir-se per presentar una moció de censura i canviar el govern. La regidora ha demanat expressament al regidor convergent, Jordi Baron, valentia política per fer-ho després que aquest instés a l'Alcalde que reflexionés sobre la seva permanència al govern. També l'Alcalde Joan Vich ha demanat a Juan Manuel Cividanes, portaveu d'IPV, a liderar la moció de censura, si estava convençut de fer-ho millor. “Si pot liderar una majoria suficient per governar és lògic” va dir l'alcalde.


12.11.2012

CRÒNICA DELS PLENS

Nou intent per posar en marxa l'aparcament de la plaça del Mercat L'Ajuntament continua buscant un soci per a posar en marxa l'aparcament soterrat de la plaça del Mercat. Després de dos intents fallits, l'Ajuntament va portar al Ple, el passat 12 de novembre, una nova proposta que va comptar amb el vot favorable de totes les formacions polítiques.

MILLORES EN L'ORDENACIÓ DE LA CIRCULACIÓ A LA PLAÇA DELS HORTS Passos per a vianants, senyalització dels sentits de circulació amb les seves respectives fletxes direccionals, ubicació dels contenidors per evitar el desplaçament d'aquests per part d'alguns conductors, així com la senyalització de preferències en la zona, amb senyalització vertical i horitzontal, formen part del conjunt de millores que s'han realitzat a la plaça dels Horts i el seu entorn. Unes millores que van començar amb l'eliminació de barreres en la confluències del carrer Argentina amb plaça dels Horts i que va continuar amb la senyalització horitzontal. Tot plegat té com objectiu l'ordenació i regulació de la circulació en aquesta zona, molt freqüentada per la proximitat a les dependències municipals de l'Edifici d'Entitats i Promoció Econòmica i també pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

a

El regidor d'Urbanisme, Antonio Sánchez, va explicar al Ple que ja hi havia alguna empresa interessada en participar en aquest nou procés que es farà per procediment obert, és a dir, que guanyarà l'oferta més avantatjosa. La proposta inclou la gestió de l'aparcament i la realització de les obres d'adequació. Tots els grups hi van votar a favor.

Els serveis de manteniment de l'enllumenat públic i semafòric, a concurs El Ple també va aprovar per unanimitat el plec de clàusules administratives particulars i tècniques per al contracte del manteniment de l'enllumenat públic i semafòric de Vilanova del Camí. Fins ara el servei el feia l'empresa igualadina MAIP.

ABANS

a

Sense paga de Nadal Els treballadors de l'Ajuntament de Vilanova del Camí no cobraran la paga extraordinària de Nadal. Segons va explicar el govern al darrer Ple municipal, no hi ha disponibilitat de crèdits per poder-les abonar. Aquesta mesura que suposa un estalvi per al municipi de 145.000 €, afecta també als càrrecs electes amb dedicació. El punt es va votar per unanimitat.

Nova normativa per utilitzar les instal·lacions municipals La regidora de Cultura, Vanesa González,va explicar al Ple la nova normativa per a la utilització de les instal·lacions i equipaments municipals. La normativa s'ha actualitzat incorporant, per exemple, el centre cívic al barri de La Pau i s'han retirat les fiances que fins ara es demanaven a les entitats quan feien una sol·licitud d'ús. A canvi se'ls demana que es comprometin a tenir cura tant de la instal·lació com del material que s'utilitzi. El punt es va votar per unanimitat. El Ple també va votar favorablement una moció presentada per la regidora d'ICV, Francina Gabarró, de suport a la Vaga General del passat 14 de novembre.

a

ARA

Altres obres Dins el paquet de petites obres i millores que està tirant endavant la regidoria que encapçala Antonio Sánchez, també s'han habilitat estacionaments per a motos en diversos punts de la població. Concretament s'ha utilitzat l'espai entre guals on no existeix distància suficient per a l'estacionament d'un turisme. I per últim, al carrer Santa Llúcia, s'ha senyalitzat un pas per a vianants, que s'utilitza amb freqüència per part de l'alumnat.


OBRES I URBANISME

05

L'AJUNTAMENT ADJUDICA PETITES OBRES I MILLORES A DIFERENTS EMPRESES VILANOVINES PER FOMENTAR L'OCUPACIÓ Donada la complicada situació del moment, en que l'atur està fent estralls a tot arreu i que les petites i mitjanes empreses de la construcció ho estan passant especialment malament, el govern de la ciutat ha decidit adjudicar una sèrie de treballs, petites obres i millores, a diferents empreses vilanovines. El regidor d'Obres i Urbanisme, Antonio Sánchez, explica que és una manera de subsanar la manca de

grans obres al municipi i d'oferir feina a les empreses locals.

Aurèlia Capmany i l'ampliació de la vorera del carrer Indústria.

En aquest camí, explica el titular d'obres, s'ha convidat a 14 empreses de Vilanova del Camí a participar dels diferents processos concursals i se'ls han ofert, de moment, tres projectes: la urbanització del carrer Antonio Machado, al barri La Pau; la construcció d'unes escales entre els carrers Isabel La Catòlica i Maria

Petites obres que hauria fet la brigada però que finalment s'ha decidit donar-les a les empreses locals per fomentar l'ocupació. La brigada, a canvi, s'ocuparà bàsicament del manteniment de places i carrers.

Urbanització del carrer Antonio Machado

Escales per accedir a l'Institut Pla de les Moreres

Ampliació de la vorera del carrer Indústria

La urbanització del carrer Antonio Machado ha estat una reivindicació històrica per part del veïnat. Una demanada reiterada que es veurà en breu satisfeta ja que l'Ajuntament té adjudicada l'obra, que prèviament va sortir a concurs públic.

Un altre dels projectes que començarà en breu és la construcció d'unes escales entre els carrers Isabel La Catòlica i Maria Aurèlia Capmany que permetran un accés més còmode i ràpid a l'Institut Pla de les Moreres.

També començaran en breu les obres per ampliar la vorera esquerra (en sentit de la circulació) del carrer Indústria (entre el carrer Sant Miquel i Papa Joan XXIII).

L'empresa Vicoparc Construcciones, SL s'encarregarà de l'obra que compta amb una aportació municipal de 100.000 €. La resta del cost, un 33,82%, l'assumeixen els veïns a través de contribucions especials. Les obres consisteixen en la urbanització de la via i les voreres i contempla també l'enllumenat públic i altres serveis. Aquesta actuació té un termini d'execució de tres mesos.

Aquesta obra s'ha adjudicat a l'empresa constructora Novami. Té un pressupost de 5.299,03 € iva inclòs i està previst que comenci en breu.

Una actuació que anirà a càrrec de l'empresa vilanovina Damián Ortiz, SL i que preveu facilitar l'accés a persones amb mobilitat reduïda. Les obres tenen un cost de 13.930,22 € iva inclòs i un termini d'execució d'un mes.


06

ELS GRUPS MUNICIPALS OPINEN

No es governa des de l'oposició

distribuïen entre 9 persones, actualment són coordinades pels 5 membres del govern.

Boicotejar, posar pals a les rodes, criticar, desprestigiar, desgastar, enganyar… aquestes són les grans estratègies d'alguns grups de l'oposició per fer política.

Davant aquesta situació és indispensable un bon clima consistorial. Sovint s'acusa al govern de no escoltar i de ser intransigent, però aquests arguments no són més que una excusa per atacar i intentar debilitarlo.

El govern socialista en minoria, juntament amb la regidora Marta Trullols, suporta el pes de la gestió de l'Ajuntament treballant de valent dia a dia i dedicant moltes hores del seu temps per portar amb dignitat i rigurositat totes les regidories municipals. Regidories que en altres mandats es

El govern ha creat ponts de comunicació entre els membres de l'oposició, s'han establert reunions i s'han obert processos de participació i decisió en qüestions tant importants com les ordenances municipals, en les que els grups que ho han cregut

Hace unos días tuvo lugar uno de los plenos más importantes de todo el año: la aprobación de los impuestos para el próximo año. Es decir se votó si el IBI: basuras, impuesto de circulación... van a subir o no en 2013.

que se vivió. La propuesta del PSC era subir los impuestos más de un 5% para recaudar más con la excusa de no recortar servicios. No presentó ninguna propuesta para reducir gastos, ni una sola, todo lo basaban en subir sobre todo el IBI. Si no se aprobaban en un plazo de tiempo el IBI por normativa subiría un 12%. Hay que tener en cuenta que el pleno solo puede convocarlo el Sr. Alcalde.

Vilanova Alternativa tiene las ideas muy claras: nos presentamos con un programa electoral que incluía la congelación de impuestos y tasas, es decir, no subirlos. Ese fue el compromiso con nuestros vecinos y pensamos mantenerlo. Como ahora veréis no todos pueden decir lo mismo. Os hacemos un resumen breve del esperpento

Pues bien, después de varias reuniones y ya a última hora al menos había 9 regidores de 4 grupos diferentes que querían la congelación de los impuestos. Pero el equipo de gobierno no aceptaba perder una votación, y se negó a convocar el pleno, sabiendo que eso supondría que a todos los vecinos les subiera el IBI un 12%. Con ese

IPV-VV contra la subida del IBI para el 2013

informativa sin elevar dictamen para su votación.

VA! en contra de la subida de impuestos

Suben el IBI con los votos a favor de PSC, ERC e ICV-Verds y la aceptación y abstención de CIU, PP y PXC Estos grupos aprobaron y permitieron una subida del IBI del 3,1 %, cuando municipios como la Pobla de Claramunt, lo congelaran en el 2013 ayudando a sus vecinos. En la comisión informativa anterior al pleno, varios de los grupos de la oposición, exigieron la CONGELACIÓN del IBI para 2013. El Alcalde al no tener mayoría para subir el IBI, suspendió la comisión

Bon vent i barca nova La sordesa d'aquest govern és manifesta. Davant el risc que això ens dugui a l'abisme, hem demanat a Joan Vich que faci un acte de generositat i plegui, que marxi i deixi pas… No té fàcil el relleu. D'altres prefereixen que continuï, només amb l'ànim de mantenir “el circ” i mantenir-se ells, perquè sense ell, aquest discurs de la demagògia fàcil i de la confrontació s'haurà acabat. Aleshores, aquest poble serà capaç de prosperar i avançar en pau, prioritzant les necessitats de la gent per sobre dels interessos egoistes i personals. La gent necessita ser escoltada i il·lusió per tirar

El 8 de noviembre en Junta de Portavoces, los grupos IPV-VV y VA, buscando el consenso, aceptan una propuesta de subida técnica del 2,12 % que estaba respaldada por IPV-VV, CIU, VA, PP, PXC y ERC, condicionada a la revisión catastral en el 2013 a la baja de los valores catastrales. Cuando se le traslada este acuerdo de 11 regidores al Alcalde. Este en plena noche, pierde los papeles e invita a estos regidores a presentar una moción de censura, exige ingresar más impuestos por el IBI, si o si. El Alcalde, amenaza con no realizar el Pleno al día siguiente (último día) y

endavant, que els temps no són fàcils i nosaltres tenim la responsabilitat d'alleugerir aquesta càrrega, actuant amb rigor, transparència, humilitat i esperit de sacrifici. En un moment, com avui, on hi ha gent que passa gana, no podíem permetre que l'incapacitat d'aquest govern, que no és capaç d'arribar a acords, que no escolta, fins i tot quan se li proposa un acord d'amplíssima majoria, ens aboqués a un increment de l' IBI del 12,75% “IMPERDONABLE”. Nosaltres vam cercar suports per tancar “in extremis” un acord que evités un major patiment per a les famílies. Aquest és el nostre deure i el

convenient han aportat idees i alternatives des de l'inici i han estat incorporades al document final, contràriament a altres grups que han estat marejant la perdiu fins a l'últim moment, com CIU. Tard i malament, perquè el Sr. Barón es va permetre el luxe de demanar la dimissió de l'Alcalde després que no prosperés una hipotètica moció de censura que ell mateix lidera. Ho sento, però això es deslegitima per demanar la dimissió de ningú.

Des de l'oposició constantment s'està verbalitzant la posició de debilitat del govern. Nosaltres no ens en sentim de dèbils, continuem treballant com el primer dia. Resulta agosarat però, intentar manipular i coaccionar al govern des de l'oposició. Des d'aquesta banda no es pot pretendre governar, no resulta ètic ni coherent intentar determinar aspectes de gestió municipal propis en competència del govern, com unes ordenances o un pressupost, i després rentar-se les mans perquè ho gestionin el “govern en minoria”.

El “joc polític”, ja ho permet tot això, i és totalment lícit, però des del govern creiem que és un joc que no es mereix el poble de Vilanova.

VANESA GONZÁLEZ

chantaje y negociando con los partidos políticos consiguió aprobar en pleno una subida de las tasas e impuestos del 3.10%, es decir todos los vecinos pagaremos un 3.10% más de IBI, basuras, etc.

las elecciones con el programa de VA! de no subirlos y ya ha votado a favor de subir las tasas de la guardería, el IBI, basuras, etc,etc., permitiendo con su voto gobernar al PSC y que puedan subir los impuestos.

Sólo VA e IPV votamos en contra. El resto votó a favor o se abstuvo, permitiendo así que se aprobara la subida. Eso es lo que nos diferencia a VA (que somos una Agrupación de vecinos) al resto de partidos políticos.

Creemos que la situación en Vilanova es muy delicada ya para todos los vecinos como para subir los impuestos, y que lo que hay que hacer es gastar menos, reducir, que aunque digan lo contrario, se puede prescindir de gastos innecesarios, y no implican cerrar guarderías ni reducir ayudas ni servicios sociales. Desde estas líneas desear felices fiestas a todos nuestros vecinos y un próspero año nuevo.

Os animamos a que si conserváis los programas electorales los reviséis y veáis qué partidos políticos han mantenido lo que prometían. VA sí. Destacar el voto a favor de subir los impuestos de la regidora tránsfuga Marta Trullols, que se presentó a

provocar una subida del IBI del 12,50 % si los grupos no respaldan su subida del 4,05 % o una última oferta del 3,1 % que realiza a la desesperada en ese momento. Pero siempre con la amenaza del 12,50 % El 9 de noviembre, Pleno Extraordinario, y aquí la sorpresa, como siempre, está servida. CiU ha negociado unas horas antes aceptar la propuesta del Alcalde y se abstendrá para permitir la subida del 3,1 % del IBI. Tensión de los grupos municipales, ante el cambio de actitud de CiU (nuevamente). PP decide abstenerse. PXC decide abstenerse aunque matiza que defiende la congelación del IBI.

nostre compromís. En aquests darrers anys s'ha fet evident el desgast, la prepotència i el fracàs de les polítiques d'aquest govern, fets que han generat malestar entre una àmplia part de la població. Els errors es paguen, però les conseqüències d'aquests errors ho estan pagant el vilanovins i vilanovines, i això no és admissible. Ha arribat l'hora, serena i tranquil·la, sense escarafalls, de dir adéu. Per acabar, dir que nosaltres hem estat “decisius” i “valents”. Ho vam ser en les retribucions, ho vam ser en els pressupostos i ara ho hem estat amb les ordenances, i seguirem actuant amb total

Vilanova del Camí

FRANCISCO PALACIOS

IPV-VV y VA deciden mantener su voto EN CONTRA a la subida del IBI (ya que desde el principio han defendido la CONGELACIÓN). Detalles del pleno: CiU recibe la crítica total del PSC, los llama ambiguos y les piden que se definan definitivamente. El alcalde manifiesta que el número 1 de CiU, no tiene capacidad de liderazgo. Conclusión: Falta de responsabilidad de algunos grupos e inexperiencia. Como siempre los perjudicados son los vecinos de Vilanova con la subida del IBI nuevamente. JUAN MANUEL CIVIDANES

transparència i responsabilitat. Nosaltres volem un futur millor per Vilanova i som dels que creiem que el millor encara esta per venir, però ens cal l'ajut i la força de tots per fer-ho possible. Us animo a tots a fer “el canvi en positiu”. Nadal és temps de retrobaments i celebracions amb les persones que més estimem. Desitgem que també sigui de reflexió, de pau i de solidaritat per a tothom, per aconseguir un any nou ple de benaurances. JORDI BARON


07

Más bonificaciones para las famílias Desde el Partido Popular de Vilanova del Camí, entendemos que es época de crisis económica y no es el momento de subir impuestos. En el pleno extraordinario de urgencia del mes de noviembre nos vimos obligados a votar abstención para que se pudieran aprobar las Ordenanzas Fiscales para el

Estem aquí per a treballar Passats uns dies del ple de les taxes i ordenances fiscals, podem valorar amb calma les negociacions. Segurament, d'altres ho explicaran detalladament, i potser tots tindran motius de queixa: al govern se li pot retreure que convoqués una reunió excloent a dos grups; i a alguns grups la poca voluntat de negociar. Entrant en matèria, a Esquerra vam treballar a fons la documentació, i hi vam incloure modificacions perquè les famílies

Abstenció responsable El grup municipal de Plataforma per Catalunya es va abstenir, fent un vot responsable, amb la pujada de les taxes i l'IBI per tal d'arribar a un acord i aconseguir que no arribés a una estocada de mort pujant-les automàticament a un 12%. La impressió de PxC ha estat que la immobilitat per part del govern per arribar a un acord amb tot el consistori hagués portat a una pujada mortal per a tots el veïns de Vilanova del Camí. Hagués estat fàcil votar en contra, però si no s'hagués arribat a l'aprovació del 3.1%

Un ple extraordinari de vertigen Un Ple extraordinari a l'extrem, per aprovar les ordenances fiscals de l'any 2013 amb unes posicions molt extremes que en la meva experiència com a regidora em recordaven el ple de l'aprovació de les ordenances de l'any 2008 amb la pujada de l'IBI on va ser necessària la intervenció dels mossos d'esquadra, per una incitació partidista de l'oposició. Quan el govern volia desterrar el precedent de la manca de justícia fiscal que estava establert feia més de 20 anys; ara la lectura la fem molt diferent perquè han canviat molt les coses,

2013 ya que era el último día que permitía la ley. Después de varias reuniones, durante varias semanas, y no llegar a un entendimiento, creemos que hay que reflexionar y negociar. El Partido Popular, que somos un partido serio y responsable, no podíamos dejar que subiera el IBI un 12% automáticamente. Creemos que hay que buscar un punto de equilibrio y llegar a una negociación, ya que

monoparentals puguin tenir les mateixes bonificacions que les famílies nombroses. També vam mostrar el nostre rebuig a que es posés una taxa al servei de teleassistència. El tema clau, però, era el de l'IBI. Entre la primera proposta de pujada del govern (excessiva, d'un 5,1%) i la darrera (3,1%), certament hi va haver moviments, però insuficients per arribar a cap acord. Esquerra en tot moment va intentar acostar posicions entre els grups per sumar majories, amb la consciència que si no hi havia cap acord dins del termini, la pujada

les conseqüències les hauria pagat la gent del poble. Amb totes les agressions socials que estem patint, entre retallades sanitàries, d'educació, pujades d'iva, baixades de sous, etc., i vivint en un poble on l'atur està fent molt mal, Plataforma per Catalunya va demanar la congelació aquest any de totes les taxes. Veient, però, el caliu tètric que prenia el tema, vam decidir en l'últim moment, l'abstenció pel bé del poble i demanar la dimissió de l'equip de govern per ineptitud, per no ser capaços d'arribar a un acord amb tots els grups i que passés el pitjor. L'Alcalde Joan Vich, el dia abans del ple, va demanar a l'oposició que presentéssim ja

encara que és necessari regular l'aportació fiscal de forma equitativa. En aquest ple extraordinari en el que es posaven a debat les Ordenances Fiscals per al 2013 es va tornar a donar el conflicte de l'IBI. Alguns partits n'han fet una lectura populista, com el PP, que tenen majoria a Espanya, ens han pujat els impostos divendres si divendres no, però a Vilanova del Camí no cal pujar-los i si hem de tancar la llar d'Infants no els representa cap problema! O CiU, que aplica les seves tisores a qualsevol punt de Catalunya, i deixa de defensar els serveis públics municipals, perquè? Potser no en fa ús i pensen que

de no ser así, los que sufrirán este aumento serían los ciudadanos y de cierta forma seríamos todos culpables. No podíamos aceptar el 5,1% que nos proponía inicialmente el equipo de gobierno y creemos que como mucho se le puede pedir a los ciudadanos el esfuerzo de la subida del IPC, el 3,1%, que ya tiene un impacto suficiente en las economías familiares y en la economía de nuestras empresas y autónomos.

imposada seria d'un 12,7%. Tot i això, el vespre abans del ple acabàvem una reunió frustrant sense cap acord. Literalment al carrer, els grups de l'oposició que hi havia (que no s'havien mogut fins llavors del 0%), van començar a parlar de defensar al ple de l'endemà un 2,12%. Vam ser nosaltres qui vam demanar que no perdéssim més el temps, i que pugéssim de nou a la sala de reunions amb aquella proposta, per mirar de trobar un punt d'acord entre el 3,1 i el 2,12.

También hemos propuesto al equipo de gobierno que aumente el baremo del importe de valor catastral referente a las bonificaciones a las familias numerosas ya que tenemos constancia que familias que antes de la subida de catastro percibían estas ayudas y al aumentar y sobrevalorar sus viviendas han quedado fuera y han dejado de percibirlas. MARI LUZ MARTÍNEZ

el que més ens dol és que en més d'un moment vam ser conscients que a determinats grups no els hagués importat que als veïns els pugés l'IBI un 12,7% mentre poguessin culpar a un altre grup. Esquerra se sent satisfeta d'haver buscat en tot moment el consens, i d'haver contribuït a que finalment hi hagués un acord raonable del 3,1%, que permetrà mantenir els serveis públics. XAVIER BERMÚDEZ

Llavors va ser quan el govern va llençar la tovallola. Al marge de les tensions evidents,

una moció de censura, i el nostre regidor Sergi Balcells li va recordar al ple que en comptes de donar recomanacions que no se l'oblidés que, ell i tot l'equip de govern, també podien dimitir. Plataforma per Catalunya sempre prendrà la millor opció pels nostres ciutadans i mai permetrà una pujada tant injusta per a la gent de Vilanova del Camí . Tornem a demanar-li al equip de govern que dimiteixi si no es capaç d'arribar a un acord amb la resta de grups, sent capaç de perjudicar greument al poble, millor que agafin els trastos i marxin.

aquella àvia que viu sola no necessita que la treballadora social l'ajudi i que té tot el dret d'un suport d'assistència social. També són preocupant aquestes pocions populistes de congelar els impostos que defensen IPV o VA, quan en realitat necessitem mantenir l'estat del benestar dels vilanovins i vilanovines, que de forma generalitzada no han viscut per sobre de les seves possibilitats i que tenen el dret de poder tenir uns carrers néts, un enllumenat públic o uns serveis esportius per mantenir-se en forma, per posar uns exemples. Aquest ple ha tingut moltes irresponsabilitats polítiques. No ha estat

Canviant de tema, a Plataforma per Catalunya coneixem les situacions en les quals es troben molts vilanovins i vilanovines i per aquest motiu seguirem lluitant amb sentiment. Estem orientant a la gent en temes d'ajudes i serveis socials. Si teniu cap dubte i voleu consultar, no ho dubteu i poseu-vos en contacte amb nosaltres sense compromís a vilanovadelcami@pxcatalunya.com I recordeu, vosaltres sou la força i nosaltres el camí. SERGI BALCELLS

així com ha treballat ERC o ICV que hem anat fent la feina des d'un primer moment, consultant i proposant a intervenció les possibles millores, fent-ho arribar al govern en minoria, evitant que aquells que no volien aprovar una pujada mesurada de l'IBI, acabessin obligant-nos a tots plegats a pujar l'IBI un 12 %. Per això demano més responsabilitat, sobretot a aquells partits de tradició democràtica i recordar que han arribat a uns extrems que podien fer pagar molt als vilanovins i les vilanovines. FRANCINA GABARRÓ


08

ELECCIONS 25N

ELECCIONS AL PARLAMENT CiU perd mig miler de vots a Vilanova del Camí, on guanya el PSC i pugen les esquerres i C's

Aposta al 25, una aproximació als partits des d'una òptica jove

La davallada de CiU malgrat ser la força més votada en les eleccions del passat 25N ha estat també la tònica a les principals poblacions de l'Anoia. CiU ha perdut un miler de vots en el conjunt de la comarca, la meitat dels quals, a Vilanova del Camí on el PSC ha desplaçat la coalició nacionalista i ha estat la força més votada amb el 22,23% del sufragi. Els grans guanyadors de les eleccions del 25N han estat els partits d'esquerra que han vist augmentar el nombre d'ascons al Parlament, especialment la coalició ERCCatalunya Sí que s'ha convertit en la segona força de l'arc parlamentari. A la comarca han passat dels 3.823 vots als 9.018 vots. Pel que fa a Vilanova del Camí els republicans han estat la cinquena força més votada. Aquests comicis també han estat molt favorables per C's que a Vilanova del Camí és el partit que més ha crescut.

El passat dijous 22 de novembre, Ràdio Nova va emetre un programa especial dedicat a les eleccions autonòmiques, “Aposta al 25”. Un debat jove que va comptar amb la participació de Xavier Andreu Almenar de les Joventuts de CiU; Carles Cuerva, 1r secretari de l'Anoia de les Joventuts socialistes i 1r secretari d'Acció Política del PSC Anoia; Adrián Cano, de les Noves generacions del PP; Víctor Marcos, regidor per ICV a Sant Joan de Vilatorrada; Martí Claret Soler, de les Joventuts d'ERC; Frederic Marimon, Secretari de Comunicació a l'Anoia de Solidaritat per la Independència i Miquel Marcé de PxC.

El PSC ha estat la força més votada per la població vilanovina amb 1.288 vots, 187 més que les darreres eleccions autonòmiques. CiU ha estat la segona força amb 974 vots, 552 menys que el 2010. Es queda molt a prop el PP amb 926 vots, que també ha experimentat una puja de 166 vots respecte a les darreres autonòmiques.

El programa, presentat pel jove vilanoví i col·laborador de Ràdio Nova, Pau Durán, va servir per repassar les propostes programàtiques dels diferents grups, des d'una òptica jove. El mateix dijous, es va oferir també un bloc informatiu amb el resum dels principals actes que els diferents partits polítics van portar a terme a la comarca i els principals arguments que van traslladar a la ciutadania.

La quarta força més votada és Ciutadans, que com dèiem ha estat la formació que més votants ha guanyat en aquests comicis a Vilanova del Camí; ha obtingut un total de 593 vots, 403 vots més que en les últimes autonòmiques. La cinquena força vilanovina és Iniciativa per Catalunya Verds, una altra de les formacions d'esquerra que ha crescut de manera important en aquests comicis. A Vilanova del Camí ha passat dels 303 vots del 2010 als 589. En sisè lloc trobem ERC que ha passat dels 210 vots als 567, sent la segona força que més ha crescut, després de Ciutadans, al municipi. En setè lloc trobem a PxC que malgrat desaparèixer de l'arc parlamentari, només ha perdut 11 vots a Vilanova del Camí i es queda amb 314 vots. I la segueix la CUP que s'estrena en el panorama polític vilanoví amb 122 votants. Al marge d'aquest resum de dades vilanovines, cal destacar que la comarca de l'Anoia tindrà dos diputats al Parlament, Pere Calbó número 3 a les llistes del PP per Barcelona, que repetirà com a diputat, i Alba Vergés d'ERC que era la número 10 a les llistes per Barcelona i que s'estrenarà com a diputada després que la coalició ERCCatalunya Sí hagi obtingut 12 escons a la província de Barcelona (21 en total al Parlament).

PERCENTATGE DE VOTS A VILANOVA DEL CAMÍ PSC CiU P.P. C's ICV-EUiA ERC-Cat Sí Altres

22,23% 16,81% 15,98% 10,23% 10,16% 9,78% 12,07%

DIPUTATS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

CiU ERC-Cat Sí PSC P.P. ICV-EUiA C's CUP

Vots 1.112.341 496.292 523.333 471.197 358.857 274.925 126.219

Diputats 50 21 20 19 13 9 3

El Mercat de Sant Hilari regala 60 paletes de pernil.

Vine Organitza: Associació de comerciants del Mercat de Sant Hilari

al Mercat !!!


PROMOCIÓ ECONÒMICA

09

INDUSTRIALS, EMPRESARIS I COMERCIANTS VILANOVINS VISITEN EL CENTRE D'INNOVACIÓ DE LA CONCA D'ÒDENA Més d'una cinquantena d'empresaris i industrials vilanovins van participar en un acte de presentació del Centre d'Innovació i Servei a les Empreses de la Conca d'Òdena, el passat 23 de novembre. L'alcalde Joan Vich, acompanyat de membres del consistori, tant de l'equip de govern com de l'oposició, van compartir una visita al centre, ubicat al polígon Riera de Castellolí de Vilanova del Camí, just al davant de la factoria ABACUS. També els van acompanyar representants polítics de municipis veïns: l'Alcalde de La Pobla, Santi Broch i Pep Solé, de l'Ajuntament d'Òdena. L'Alcalde vilanoví ha assegurat que el Centre d'Innovació i Servei a les empreses de la Conca d'Òdena ha d'esdevenir una

referència no només per a la comarca sinó per a Catalunya i Espanya i, fins i tot per a Europa, “si som”, ha dit, “ambiciosos”. En aquest sentit, Vich va explicar als empresaris que des de l'Ajuntament s'estan buscant convenis i aliances que facin possible dotar de contingut aquest centre i establir diferents xarxes de col·laboració i cooperació econòmica que beneficiï el territori i creï ocupació. En aquest sentit, ja s'han signat convenis de col·laboració amb el Centre Comunitari de Masquefa i la Cambra de Comerç i s'han establert aliances amb la Zona Franca, l'agència ACC1Ó i la Diputació de Barcelona.

El batlle vilanoví va assegurar que el centre vilanoví és un repte de futur en el que cal buscar socis per sumar. El centre, va dir Vich, estarà al servei dels emprenedors amb els que espera establir un feed-back ric i continu. Vich també va recordar que aquest nou equipament aposta per la innovació, la formació, la creativitat i les noves tecnologies.

COMENCEN LES OBRES DE LA SEGONA FASE DEL CENTRE D'INNOVACIÓ Durant la presentació, l'Alcalde Joan Vich, ha anunciat l'inici de la segona fase de les obres del centre previstes per a les properes setmanes. Aquesta segona fase es finançarà amb una aportació del FEDER, propera als 750.000 €, una altra de la Diputació de Barcelona, de 375.000 €, i una tercera part, també de 375.000 €, l'assumirà l'ajuntament vilanoví. La setmana passada l' Ajuntament de Vilanova del Camíva signar el contracte amb Constructora de Calaf SAU que serà

l'encarregada d'executar la segona fase de les obres del Centre d'Innovació. L'import d'adjudicació del contracte és d'1.047.000€. Vich ha explicat als empresaris i comerciants vilanovins, que si es compleixen els terminis, es podria estrenar el centre l'estiu de 2013. Les obres d'aquesta segona fase han de dotar el centre de tres sales de tallers de 90 metres cadascuna, una nova aula de

formació que s'afegirà a les dues que ja existeixen, una aula TIC, i un viver d'empreses en el que s'hi faran fins a vuit despatxos de 20 metres quadrats cadascun. També s'amplia la sala d'actes i s'acabaran els accessos per a la descàrrega de mercaderies i pels camions. La primera fase de les obres, amb un cost proper als dos milions d'euros, es van finançar íntegrament amb fons del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a través de l'Agència ACC1Ó.


10

PROMOCIÓ ECONÒMICA

APOSTA SUPRAMUNICIPAL PER COMPLEMENTAR ELS SERVEIS A L'EMPRENEDORIA I LES EMPRESES Mitjançant aquest acord, el personal tècnic dels Centres de Serveis a les Empreses dels quatre municipis, treballaran en la mateixa línia per ampliar i millorar la cobertura i qualitat dels serveis, per exemple en matèria de suport a l'emprenedoria, un dels aspectes que l'alcalde vilanoví va voler subratllar tot remarcant la importància de donar aixopluc a les iniciatives emprenedores que generin noves oportunitats d'ocupació i de creació de riquesa.

La complementarietat i la especialització dels centres de suport a les persones emprenedores és un dels objectius prioritaris de l'acord que han signat aquest dimecres els Ajuntaments d'Igualada, Masquefa, Piera i Vilanova del Camí. Tal i com ja han vingut anunciant de manera bilateral, amb la recent signatura del conveni entre Vilanova del Camí i Masquefa, aquesta setmana els quatre municipis han escenificat el compromís de tirar endavant un projecte de treball conjunt en matèria de creació d'empreses i desenvolupament econòmic. La presentació s'ha fet aquest dimecres, en el Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa, municipi amfitrió i impulsor d'aquesta iniciativa que va sorgir a partir de la proposta de demanar una subvenció conjunta al ministeri de Treball. Finalment no es rebran aquests diners, però això no impedirà que el projecte tiri endavant, tal i com van expressar els representants dels municipis en la trobada d'aquest dimecres. L'alcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, va tornar a manifestar que aquest greuge a la comarca no farà que es faci cap passa enrere i que la voluntat dels quatre municipis és apostar per una bona coordinació i treball en xarxa i suplir amb imaginació i alternatives els recursos que calguin.

Els diferents vivers d'empreses es complementaran, amb les seves particularitats. Així ho va remarcar la segona tinent d'alcalde de Promoció Econòmica d'Igualada, Àngels Chacón, qui va destacar el paper del personal tècnic que desenvoluparà aquest projecte i executarà les actuacions que contempla. En aquest sentit, Chacón va fer també una defensa aferrissada del rol dels ajuntaments en matèria de Promoció Econòmica, en un context d'amenaça sobre la limitació de les competències municipals. L'alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, afirma que l'acord està obert a la resta de municipis i ressalta el valor de coordinar dos territoris d'una mateixa comarca que tenen dinàmiques molt diferents.

ELS POLÍGONS D'ÒDENA, VILANOVA I LA POBLA UNEIXEN ESFORÇOS PER MILLORAR EL SEU DESENVOLUPAMENT Els Ajuntaments de Vilanova, La Pobla i Òdena van sol·licitar a la Diputació de Barcelona l'assistència tècnica elaborar un pla de millora i dinamització dels Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) dels seus respectius municipis: Pla de Rigat i Riera de Castellolí, Les Gavarreres i Plans d'Arau. L'actuació sol·licitada es troba en tràmit d'aprovació amb un valor estimat de 21.683,20 €, que requereix d'un cofinançament del 15%, és a dir 3.252,48 €. Per aquest motiu, els tres ajuntaments han signat un conveni de col·laboració a través del qual, cada una d'elles es compromet a abonar la seva part proporcional que és de 1.084,16€. El programa Mentor PAE s'adreça a tots els ens locals de la província de Barcelona que vulguin realitzar actuacions de promoció i dinamització dels seus polígons i s'estructura en dos grans eixos: assistència tècnica i assistència econòmica. La sol·licitud que han presentat Vilanova, La Pobla i Òdena, fa referència a l'assistència tècnica, el que suposa l'elaboració de guies i manuals específics, formació per al personal tècnic local, assessorament especialitzat i el foment del treball en xarxa entre els municipis interessats.

Al final de l'acte, en el seu torn d'intervenció, els responsables tècnics del projecte van fer una exposició de motivacions i objectius. També van donar a conèixer algunes de les actuacions que evitaran la duplicitat de serveis i permetran optimitzar recursos i garantir la igualtat d'oportunitats a la comarca. En aquest marc, van avançar el Pla de treball 2012-2013, que inclou, entre altres, el disseny d'un protocol d'actuació pel seguiment dels usuaris, un programa conjunt d'actuacions formatives o l'intercanvi d'experiències de treball i d'equipaments.

La voluntat de l'estudi és cercar les actuacions necessàries i viables per a la millora dels polígons, partint de la base que el conjunt dels polígons s'ha de tractar com un polígon únic, gran, amb serveis conjunts per, finalment, potenciarlo i promocionar-lo arreu. Des de l'Ajuntament d'Òdena, d'on va sorgir la idea inicial que des del primer moment va ser ben valorada i acceptada pels tres ajuntaments, es considera una molt bona oportunitat pel foment dels polígons i, per tant, de l'activitat econòmica de la comarca.


PROMOCIÓ ECONÒMICA

TALLERS DE GENERACIÓ D'IDEES A L'INSTITUT PLA DE LES MORERES L'alumnat de primer i segon de batxillerat de l'Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí ha participat en dos tallers de generació d'Idees que ha impartit Juanjo Pérez Amador de DEL CONSULTORS. Formen part del projecte que porta a terme el servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern espanyol, amb l'objectiu d'inculcar la cultura emprenedora al jovent de l'institut. Aquest projecte continuarà, ja de cara a l'últim trimestre del curs 2012-2013 i, només pels alumnes de 2n. de batxillerat, treballant aspectes com l'estructura del Pla d'empresa, les possibles formes jurídiques, l'anàlisi DAFO del negoci, etc. Aspectes fonamentals per a la creació d'empreses i el paper rellevant de la innovació en aquest procés. Sempre, promovent que les idees de negoci tinguin un alt component innovador i d'aplicació de les noves tecnologies o promoció de la investigació. Els alumnes hauran d'elaborar un pla d'empresa seguint aquests aspectes. L'objectiu és introduir elements de valor afegit a la formació acadèmica, a la vegada que es fomenta una major participació i motivació entre els estudiants. Finalment, els/les tècniques de Promoció Econòmica i l'equip docent avaluaran cada una de les iniciatives aportades pels alumnes i es valorarà la possibilitat d'atorgar un reconeixement o premi tecnològic als participants més destacats.

11

EL PROGRAMA “PROJECTA'T: PROVA UN OFICI” REP LES FELICITACIONS D'ALUMNES I TUTORS Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre s'han dut a terme les pràctiques del Projecta't: Prova un ofici, destinats als joves d'entre 18 i 25, atès que és un dels col·lectius més afectats per l'augment de l'atur. Així, des del Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilanova del Camí amb el suport de la Diputació de Barcelona, s'han dut a terme pràctiques per provar oficis diversos com ara: Esteticista, Mecànic de motos, Auxiliar de cuina, Dependent-reponedor, Recepcionistaadministrativa, Mecànic de vehicles, Instal·ladors d'aluminis, ... Així, empreses i comerços del nostre municipi, mitjançant un conveni amb l'Ajuntament, han estat realitzant una tasca tutorial per tal d'iniciar-los en un ofici. Volem donar el nostre agraïment a les empreses col·laboradores com han estat: Aluminis Vilanova, Automotor Navarro, Esther Mora Centre d'Estètica i Benestar, Més Mercat, S.L. (Supermas), Motos J& J, Jumart Fusteria d'alumini i Residència Amma Vilanova del Camí. S'han dut a terme tot un seguit d'accions per tal d'ensenyar els nois i noies la ocupació en un entorn real laboral, que tot i no haver tingut relació laboral, sí servirà els joves com a demostració de la seva experiència com a aprenent en un sector determinat. La valoració per part dels i les alumnes i els/les tutors/es de les empreses ha estat molt positiva. Per part dels alumnes ha estat valorada com una oportunitat per a iniciar-se en una professió i aprofundir més endavant en una formació concreta, i per les empreses per la tasca de col·laboració del col·lectiu empresarial amb els joves facilitantlos aquesta iniciació al món laboral i a provar una professió. En definitiva, s'ha promogut una millora de la ocupació d'aquests 8 joves vilanovins per tal d'enfrontar-se al món laboral amb una experiència laboral com a aprenents d'un ofici.


12

L'INSTITUT PLA DE LES MORERES, AMFITRIÓ DEL PROGRAMA EUROPEU COMENIUS Els professors de l'Institut Pla de les Moreres s'enfronten a un nou repte, com motivar els joves, com transmetre'ls els coneixements, com posar-los a punt! “We are Y'ers: a tuning challenge for teachers” Aquest és el lema del programa Comenius, un projecte multilateral en el qual participen sis països europeus, Grècia, Turquia, Polònia, Eslovènia, Portugal i Espanya, representada, entre altres, per l'institut vilanoví.

LA COMUNITAT EDUCATIVA DEMANA AL SÍNDIC QUE INTERCEDEIXI PELS DRETS DELS ESCOLARS La comunitat educativa vilanovina va aprofitar la visita del Síndic de Greuges, el passat 8 de novembre, per presentar-li una demanda conjunta. En representació del conjunt de la comunitat educativa, una membre de l'AMPA de l'Escola Joan Maragall ha presentat una petició al síndic per tal que es converteixi en altaveu defensor de la situació que pateixen els centres d'ensenyament, especialment aquest curs davant les retallades que estan afrontant. L'objectiu, segons han remarcat, és que els escolars no pateixin les conseqüències del detriment de la qualitat del servei i de la situació laboral que afecta al professorat. La prioritat passa per la protecció dels menors i d'un dret bàsic com és l'escolarització. Des de la comunitat educativa van deixar constància de les mobilitzacions que preparaven per protestar contra de les retallades coincidint amb la setmana de la vaga general del 14 de novembre i que es va nomenar Setmana Groga.

TORNA EL BAGUL DELS CONTES A L'ESCOLA JOAN MARAGALL A l'Escola Joan Maragall tenen un bagul màgic que permet viatjar amb la imaginació. Segons afirmen des de l'escola vilanovina es troba a la biblioteca del centre i està ple d'històries sobre animals del bosc, fades de la pluja, arbres fantàstics... i també de contes dels de sempre: La caputxeta vermella, El gegant del pi... Aquesta activitat es duu a terme des de fa 4 cursos. Cada divendres la Isabel, una mestra de l'escola, explica un conte que hi ha dins el bagul. Tot és un misteri, es van descobrint els elements i protagonistes de la història que es narrarà. I de cop... la biblioteca s'omple de màgia, de rialles, d'emocions i de sorpreses que gaudeixen els petits de l'escola juntament amb les famílies. Després de cada conte, els nens i nenes poden passar una bona estona mirant i remenant els llibres de la biblioteca amb els pares, mares, avis, tiets...i prendre a casa el que més els hagi agradat en servei de préstec. El bagul dels contes és una bona manera d'endinsar els infants en el món màgic de la literatura infantil.

POLICIA I MOSSOS INFORMEN ALS ESCOLARS SOBRE ELS RISCOS D'INTERNET I COM PREVENIR-LOS Els Mossos d'Esquadra conjuntament amb la Policia Local de Vilanova del Camí han iniciat, als centres d'ensenyament, els cursos sobre els riscos en la utilització d'Internet i com podem prevenir-los. Les escoles vilanovines, han rebut la visita dels agents de la policia per tal d'explicar als alumnes de primària i als seus pares els perills de la xarxa i la detecció de les accions il·legals amb les quals es poden trobar. Els consells i advertiments que s'han donat han tingut bona acollida tant per part dels pares com de l'alumnat i el professorat. S'ha informat sobre els perills que hi ha a la xarxa en la informació que es baixa d'Internet i també com privatitzar les xarxes socials. Segons el sergent cap de la policia local de Vilanova del Camí, Marc Peña, les xerrades han funcionat força bé, ja que els pares, alumnes i professors han participat i han pogut resoldre dubtes, establint una bona connexió amb els agents.

Aquest programa ja ha implicat més de 35.000 escoles europees i uns tres milions de professors i alumnes de tota Europa, des dels seus inicis, l'any 1995. Aquesta iniciativa, que es desenvolupa durant dos anys, fomenta els intercanvis d'alumnes i de personal docent amb l'objectiu de desenvolupar projectes comuns. I en aquest cas, el treball cooperatiu es centra en el món de les noves tecnologies i les arts plàstiques. Tot un repte pel que cal estar preparat segons explica la coordinadora pedagògica del centre, Fina Termens. Durant la primera trobada que va tenir lloc el passat mes de novembre a Volos, Grècia, es van assentar les bases de la col·laboració així com el programa d'activitats i trobades. La segona trobada dels països que comparteixen el Comenius es farà a l'INS Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, del 14 al 18 de gener del 2013. Durant aquests dies està previst treballar els guions il·lustrats o storyboard, un document tècnic format per un conjunt de vinyetes o d'il·lustracions mostrades en seqüència amb l'objectiu de servir de guia per entendre una història, previsualitzar una animació o seguir l'estructura d'una pel·lícula. Un treball complicat, que segons Fina Termens, afegeix una nova dificultat i és que s'ha de presentar en anglès, la llengua vehicular del projecte. A banda de l'storyboard, alumnes i professors compartiran una sortida a Barcelona per visitar diferents museus i gaudir de les potencialitats artístiques que ofereix la ciutat comtal. Durant dos anys, els viatges i les activitats s'aniran succeint als diferents països. En cada viatge, participen uns mestres i uns alumnes diferents, alumnes de segon, tercer i quart d'ESO, que s'allotgen a casa dels alumnes acollidors mentre que els professors s'allotgen en hotels. El Comenius és un programa emparat per la Unió Europea i pel Govern d'Espanya, a través del ministeri d'Educació.


L'ALUMNAT DE L'INS PLA DE LES MORERES EXPERIMENTEN AMB L'ENERGIA QUE ENS MOU L'Institut Pla de les Moreres va celebrar la setmana del 18 al 22 de novembre una nova edició de la Setmana de la Ciència, enguany centrada en el tema de l'energia. Sota el títol, L'energia que ens mou, el centre ha programat diverses activitats i tallers que han adaptat als diferents nivells educatius i que han abordat amb dinàmiques i amb la col·laboració d'experts com Víctor Pérez, llicenciat en Física a la UAB. Durant una setmana, l'alumnat ha deixat de banda les aules, el silenci de la classe i les explicacions del professor a la pissarra per passar a l'experimentació, a la recerca i al treball en equip. L'objectiu és, segons explica Fermín Zardoya, Cap del departament de Ciències de l'INS Pla de les Moreres, demostrar que la ciència existeix més enllà de les aules, fins i tot en els fets més normals de la nostra vida quotidiana. El treball que l'alumnat ha fet amb motiu de la Setmana de la Ciència, encara es pot apreciar als diferents espais del centre. Un treball sobre la fotosíntesi, la relació que té l'ús de l'energia per part de l'home amb el desenvolupament de la humanitat; la relació que fem l'ús dels recursos naturals i les energies que en traiem, i una exposició sobre els residus que generem, en són una bona mostra. Experiències que compartiran amb alumnes d'altres centres vilanovins. Alumnes de l'Escola Pompeu Fabra, del Marta Mata i també de la llar d'infants que han visitat les diferents exposicions.

13 NOIS I NOIES DE L'INS PLA DE LES MORERES, PROTAGONISTES DE L'AULA TARONJA 13 nois i noies de tercer d'ESO de l'Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí participen en un projecte educatiu i de comunicació en format de programa televisiu. El programa, una iniciativa de Canal Taronja, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, es diu "Aula Taronja" i és un projecte pluridisciplinar amb vessants pedagògica, audiovisual, retòrica i mediàtica. Durant 8 sessions, l'alumnat de l'INS que participa en una optativa de ràdio, treballaran conceptes genèrics de la comunicació, tècniques orals i escrites i coneixeran, entre altres, els gèneres periodístics, posant especial èmfasi l'entrevista i el debat. En la darrera sessió de l'Aula Taronja hi ha participat l'Alcalde Joan Vich que ha explicat als joves la seva trajectòria personal i política. Els alumnes han pres bona nota perquè ara els toca elaborar un qüestionari que executaran en directe, el proper 25 de gener, en el decurs d'un programa especial que es farà a Can Papasseit. Un programa televisiu en què cada alumne representarà un rol: presentador, guionista, productor, estilista o moderador. Presentat per les periodistes Pilar Goñi i Isabel Campos, els nois i noies de l'INS Pla de les Moreres, prepararan per a l'ocasió tres entrevistes i tres debats amb els que demostraran les seves habilitats comunicatives. Els alumnes de tercer i quart d'ESO faran de públic tot i que l'espectacle també s'obrirà a les famílies i al públic en general. La cita: divendres 25 de gener, d'onze del matí a dues del migdia a Can Papasseit.

CONXITA CASELLAS FA 103 ANYS

FETS I GENT

13

Conxita Casellas Serra acaba de fer 103 anys. És la veïna de Vilanova del Camí de més edat i una de les més grans de la comarca. El dia del seu aniversari, el 18 de novembre, va ser una festa. Una festa que va celebrar en família i de la que en van ser partícips també els seus veïns i l'Alcalde Joan Vich que va regalar a la Conxita un ram de flors. L'acompanyaven les regidores de Serveis Personals i Cultura, Pepita Còdol i Vanesa González.

També la van felicitar uns dies després des de La Tarda, el programa de la XAL (antiga COM Ràdio) que condueix Marina Romero i dirigeix Anna Muñoz. Amb la col·laboració de Marissa Martínez, directora de l'emissora municipal, Ràdio Nova, La Tarda va emetre un reportatge de 2 minuts sobre la vida d'aquesta vilanovina centenària.

La Conxita va néixer a Sant Pau de la Guàrdia, un petit nucli de cases disseminades a prop del Bruc on va viure fins als 17 anys. A casa seva eren pagesos però ella tenia molt clar des de petita que no volia continuar la tradició familiar, que era massa esclava. Va demanar permís als pares per anar a fer de minyona a Igualada, la capital de l'Anoia. No els va agradar massa la idea però finalment hi van accedir. La feina de minyona tampoc no era el que buscava, no s'hi veia fregant de genolls i rentant coves de roba sense parar... i va decidir que el millor era treballar a la fàbrica. En un ball al barri de Sant Agustí d'Igualada va conèixer un jove trempat que va acabar convertint-se en el seu marit i quan es va casar va venir a viure a Vilanova del Camí. Malgrat tenir 103 anys, i que les cames ja no aguanten , la Conxita fa una vida relativament normal. Cada matí, es lleva i s'arregla. Després esmorza bé, gairebé sempre pa amb xocolata, ara en daus petits i sucats a la llet perquè diu que li costa mastegar.

La Conxita llegeix el diari, cada matí, amb una lupa, perquè diu que fan la lletra massa petita. I fa sopa de lletres, un hobbie que ha descobert a la seva vellesa i que li fa perdre, diu entre somriures, la poca vista que li queda. També mira la tele, però no massa. Li agrada saber què passa al món, un món que assegura, està una mica esgarriat per això prefereix els programes de paisatges o documentals d'animals.


14

ENTITATS

Una mirada neta i generosa dels infants sobre la relació amb els avis

A El testimoni d'una trentena d'infants ha donat contingut al llibre “Què en penses del teu avi?” un relat que pretén acostar la població a la realitat que envolta a les persones grans que viuen el deteriorament de les capacitats cognitives. Es tracta d'un projecte que han impulsat algunes institucions de referència en aquest àmbit a la comarca de l'Anoia: l'Hospital de Dia Sant Jordi d'Igualada, l'Associació de familiars de malalts d'Alzheimer de l'Anoia (AFAB Anoia) i Cuidadors Anoia. L'objectiu és també animar a difondre el treball que fan aquestes entitats, especialment l'AFAB Anoia, que és la responsable de l'edició d'aquest llibre, els beneficis dels quals es destinaran a les activitats d'aquesta entitat sense ànim de lucre. L'educadora social Menchu Vélez i la presidenta de l'AFAB Anoia, Joana Varea, van explicar a Ràdio Nova els detalls d'aquest projecte. Ambdues han destacat la mirada neta i generosa dels infants, que donen valor a la relació amb els avis i àvies, independentment de les habilitats o capacitats que es veuen afectades per la vellesa. Diferents establiments vilanovins col·laboraran també en la venda del llibre, que costarà 7 euros: Brillos de Hadas, Daicrys, Joieria Diaz, Llibreria Huguet, Llibreria Papereria La Pau, Llibreria Vilanova, Magatzems Angelina, Moda Imagine, Punt Instal·lació Samy, Restaurant La Cassoleta, Farmàcia Font Dos-Mora Aloy i Galisteo.

Xarxa estrena amb èxit la temporada de la mà del flautista d'Hamelín

El Banc de temps online de Planeta Viu

A

A Can Papasseit va acollir diumenge l'estrena de la nova temporada de Xarxa Vilanova del Camí. Aquest curs, l'entitat torna a l'escenari amb sis propostes que han descrit com “apassionants”. La primera ha estat una obra d'allò més amena i divertida de la mà de La Roda Produccions que va omplir de gom a gom el centre polivalent amb un espectacle ple de color i cançons. El conte clàssic “El flautista d'Hamelín”, adaptat per aquesta gran companyia, va fer riure i vibrar al públic, al ritme de la música. Les cançons van ser un dels suports més utilitzats durant tota la representació per explicar el conte clàssic d'una manera divertida. Temes adaptats de la gran pel·lícula Cabaret, com Money, Money i altres, tant o més coneguts, combinats amb temes originals. Més de 300 persones es van donar cita a Can Papasseit, en un dia plujós que no acompanyava en excés, però que no va fer dubtar al públic familiar, entusiasmat per veure aquesta gran obra. Ivet Gabarró i Javier Pérez-Vico van presentar l'acte i van explicar les novetats per aquesta temporada, entre elles la targeta de fidelitat que s'ha posat en marxa. El proper espectacle serà el 23 de desembre amb “Un nadal de pastorets”. L'entitat ha explicat que continuaran repartint Targetes Fidelitat per poder obtenir interessants regals al final de la temporada.

El passat 6 de novembre, l'Associació Planeta Viu va estrenar la pàgina web d'un banc de temps online. Ha estat una iniciativa de la pròpia entitat, amb l'objectiu de promoure una xarxa d'ajuda mútua i de reforç dels llaços comunitaris. Des de Planeta Viu consideren que en l'actual temps de crisi és una molt bona alternativa. La web del banc de temps online és www.bancdetemps.info El banc de temps consisteix en no fer ús de la moneda i intercanviar els serveis de les persones amb el temps dedicat. D'aquesta manera a la web de banc de temps es poden oferir i disposar de serveis com jardineria, bricolatge, bellesa, educació, idiomes, assessoria, informàtica... El servei està destinat a tota la comarca de l'Anoia, i tothom, major d'edat, que ho desitgi podrà fer-ne ús. Només cal entrar a la pàgina web www.bancdetemps.info i registrar-se de manera totalment gratuïta. Dintre de la web podreu trobar tot tipus d'informació de què és un banc de temps i com fer-ne ús de manera online. A més, dintre de la mateixa pàgina també disposareu d'un punt d'intercanvi, on és podran intercanviar tot tipus d'objectes i materials (llibres, pel·lícules, jocs, roba...). La idea és generar menys residus i afavorir el medi ambient, a banda d'aconseguir a cost zero allò que ens cal. Des de l'entitat expliquen que és molt fàcil d'utilitzar-la i animen a provar-la. Per a més informació podeu trucar al telèfon 650 15 12 57 o entrar a la pàgina web de Planeta Viu www.planetaviu.org.

Noves activitats a partir de gener a

Pilates: dimecres de 10.30 a 11.30 h a

C/ Sant Isidre, 104-106 baixos Tel: 93 803 58 79 / 647 513 208 artistic@artistic2006.es www.artistic2006.es

Claqué: dimecres Classes per a infants: de 18.30 a 19.30 h Classes per a adults: de 19.30 a 20.30 h

Plantada d'arbres en una matinal de sensibilització mediambiental

A El Grup d'Estudi i Difusió de l'Entorn Natural acompanyat d'una trentena de persones voluntàries ha fet una nova plantada d'arbres a l'entorn del Parc Fluvial. La matinal va tenir lloc el passat diumenge, 18 de novembre. És una de les activitats que forma part del compromís d'aquesta entitat mediambiental, en conveni amb el servei de Medi Ambient de l'Ajuntament vilanoví, per tal de treballar en la sensibilització de la població en temes mediambientals. La plantada també va comptar amb la col·laboració de l'empresa Bytes & Tecnology. La matinal va començar cap a les 10 del matí amb la tasca de plantació d'uns 40 arbres, entre freixes, aurons blanc i negres i també algun pi. Després es va fer un esmorzar amb xocolata i coca, per gentilesa del forn de pa Jaume i Vicenç, Òscar Pastisser, Fleca La Montserratina i Supermercat Sebastian. La jornada va finalitzar amb la realització d'un joc ambiental “El joc dels sentits” en què hi van participar tant infants com adults i on es va treballar el sentit de la vista, el tacte, l'olfacte i l'oïda. Cada família va haver de demostrar les seves habilitats en la pràctica dels diferents sentits. Des del GEDEN han donat les gràcies a tots els participants i col·laboradors per posar el seu granet de sorra en la millora de l'entorn natural.

INSTAL.LADOR DE:

ESPIN INSTAL.LACIONS

AIRECONDICIONAT ELECTRICITAT CALEFACCIÓ AIGUA GAS

Calderes de condensació

Bon Nada l

a

Energia i eficiència Exposició i venda CONFORT NOVA TEL.: 938 06 08 60 Alfons XIII,40 (cantobada Pl. Extremadura) - VILANOVA DEL CAMÍ


15 Lluït cap de setmana solidari en favor de La Marató de TV3

A Vilanova del Camí ha viscut un lluït cap de setmana solidari. La Colla Excursionista, l'AECC Catalunya contra el càncer i l'Associació Cultural Camp del Rei van organitzar un parell d'activitats per recaptar fons que es destinaran a la Marató de TV3, enguany centrada en la investigació i el tractament del càncer. Dissabte, més d'un centenar de persones van gaudir d'un concert de gospel d'alta qualitat. El grup penedesenc Essència de Gospel va fer vibrar el públic que no parava de demanar més i més cançons. Diumenge, les quatre gotes que van caure, possiblement va minvar la participació en la caminada popular. Tot i així, unes 90 persones es van donar cita per fer una passejada per l'entorn natural de Vilanova i compartir esmorzar al pati de l'Escola Marta Mata. Àpat que va estar amenitzat a ritme de la percussió de moltaXamba Camp del Rei. Els diners recaptats en les dues activitats, 1.595 €, es lliuraran a la Fundació de la Marató. Des de la Colla Excursionista, Pere Bartrolí, ha fet una valoració positiva del cap de setmana i ha donat les gràcies a les empreses que han col·laborat: Veter Centre, Super Mas, Carlos Cristaleria, Ajuntament, Ca la Nuri, Roba de treball Bosch, Dalsa, Grup Gospel, Associació contra el càncer de Vilanova, Associació Camp del Rei, Colla Excursionista de Vilanova, La Caixa, Dalfer i Bodegas La Moreneta. I a tots els amics que de forma desinteressada han organitzat els actes, abans, durant i després, tasques gràcies a les quals ha estat tot un èxit.

Endinsa't promou els Drets de l'infant amb una matinal lúdica

A L'Associació de lleure infantil i juvenil Endinsa't va portar a terme el passat dissabte, 24 de novembre, una gimcana relacionada amb els Drets de l'Infant per donar a conèixer alguns dels drets i treballar-los de forma lúdica i educativa. Al voltant d'una trentena d'infants van gaudir de la festa organitzada a la plaça de Can Papasseit, durant el matí de dissabte. El dret a la identitat a través del dibuix de l'altre; el dret a un entorn saludable, organitzant una recollida selectiva en els contenidors corresponents; el dret a l'educació, el joc i la participació, a través de jocs cooperatius, i el dret a la salut, mitjançant la creació d'un mercat amb menjars saludables i un joc de caixes simbolitzant les nostres llars, van ser les propostes per promoure aquests drets i donar-los a conèixer als més menuts. A més, l'entitat obsequiava amb un “gorro” pirata pels participants i globus i diplomes en acabar la ronda de proves. Aquesta és una de les propostes que Endinsa't està organitzant dins del seu pla d'acció per difondre i promoure l'Esplai que organitza al Centre Cívic del Barri La Pau. Els dilluns i dimecres de 17.30h a 19.30h (quota de 10€ al mes) i els dissabtes de 10.30h a 13.30h (quota de 5€ al mes) amb un espai d'estudi per fer els deures i reforç escolar, i activitats lúdiques de lleure per aprendre jugant. Les inscripcions estan obertes i podeu apuntar als vostres fills/es de 3 a 12 anys, qualsevol dissabte al Centre Cívic del Barri La Pau.

La casa andalusa ja té cartell d'actuacions pel Festival de Villancicos

A La Casa d'Andalusia de l'Anoia ja ha posat data per a la celebració del Festival de Villancicos que organitzen per les festes de Nadal. Aquest any, està programat pel dia 15 de desembre, a partir de les 9 de la nit, a Can Papasseit. Aquesta vegada el preu de l'entrada serà en espècies i servirà per recollir aliments i productes d'higiene infantil, en col·laboració amb Creu Roja. El programa de cançons nadalenques anirà a càrrec dels cors Virgen del Rocío de Sant Vicenç de Castellet, Arena del Camino de Miami Platja i Morenita de la Sierra de Capellades, a banda del cor amfitrió Rocieros del Camino de la Casa d'Andalusia de l'Anoia.

Sisters Clowrs Mariona i Lilina amenitzarà el matí a la seu de l'entitat, al carrer Felip II, 34-36, on també està programada l'arribada del Pare Noël, carregat de sorpreses. L'entitat ha fet una crida a la col·laboració de tothom per tal de recollir joguines en bon estat, en el marc d'aquesta matinal festiva.

Artístic portarà la màgia Disney fins a Can Papasseit

A

Com dèiem, aquest any el festival tindrà un caire benèfic i recollirà aliments bàsics com llegums, oli, tomàquet fregit, sal... o bé articles infantils com ara llet, bolquers, tovalloletes...

L'escola de música, dansa i teatre fa dies que treballa en un espectacle musical que presentaran el proper 23 de desembre a Can Papasseit. Pensat per fer gaudir el públic familiar, aquest gran muntatge, en el que s'hi ha implicat tota l'escola, s'adreça especialment als més petits de la casa.

Festival infantil i recepció del Pare Noël

Presentat per Mickey i Minnie, els espectadors podran endinsar-se a la màgia Disney de la ma de Pocahontas, El Rey León, Tarzán o Mary Poppins.

A D'altra banda, l'endemà d'aquest festival, la casa andalusa proposa una altra festa adreçada al públic infantil. Serà el diumenge dia 16 de desembre al migdia. Una actuació de pallassos a càrrec de les

El muntatge artíctic ha anat a càrrec de les professores Sheila Grados i Sara Ramos i estarà interpretat pels alumnes de cant i dansa de l'escola. Tot i així, ens asseguren, des d'Artístic, que s'hi ha implicat tot el centre. L'espectacle s'ofereix en una doble sessió, la primera començarà a les 17.30 h i la segona a les 20 h. El preu de l'entrada és de 2,5 € i es poden comprar a partir del 10 de desembre a l'escola Artístic. Si no s'exhaureixen, també es podran adquirir una hora abans de l'espectacle, a Can Papasseit. Les entrades són numerades.


16 Entitats i Ajuntament signen els convenis de col·laboració i cessió d'espais esportius

Aquest més de novembre l'Ajuntament de Vilanova del Camí, dins del programa de suport a clubs del servei d'Esports, ha dut a terme l'acte de signatura de convenis amb les entitats esportives del municipi que fan ús regular de les instal·lacions municipals. En total catorze entitats, de nou modalitats esportives diferents han adquirit un compromís de col·laboració mútua per al desenvolupament esportiu al municipi, que passa per la cessió d'ús d'instal·lacions esportives quantfiquès en 6300 hores anuals que donen servei a gairebé 800 esportistes de totes les edats. La reunió, que va tenir lloc el passat dijous, 15 de novembre, va ser presidida per l'alcalde Joan Vich i el regidor d'Esports Antonio Sánchez, acompanyats pels presidents de les entitats esportives convocades. L'acte es va encetar amb un audiovisual que mostrava el volum i la varietat de la pràctica esportiva al municipi, fent èmfasi dels valors educatius que proporciona l'esport i en l'esforç i la diversitat dels agents que hi treballen al llarg de la temporada. En acabar prengué la paraula el regidor d'Esports Antonio Sánchez, agraint el treball que es feia des de les entitats en pro de l'esport del municipi i demanant coresponsabilitat i comunicació per tal d'optimitzar l'ús i el manteniment dels equipaments que es posen al servei de l'esport. Per la seva banda, Joan Vich va agrair també el treball de les entitats, els va encoratjar a no defallir, i va fer èmfasi en la necessitat que té la societat de ferse seus els valors d'esforç i perseverança que tant es treballen en el món de l'esport.

ESPORTS Èxit organitzatiu i de participants al 28è Cross Joan Maragall de Vilanova

El bon temps va afavorir l'elevada participació a la 28a edició del Cross escolar Joan Maragall, el passat diumenge. El dia es va llevar càlid i assolellat i un total de 467 participants van concórrer a la prova organitzada per l'AMPA del centre i el servei d'Esports, amb el suport tècnic del Consell Esportiu de l'Anoia. El Parc Fluvial vilanoví va ser l'escenari de les curses que s'anaven succeint al llarg de tot el matí, degudament distribuïdes per categories. Al punt d'un quart d'onze començaven els cadets masculins. Cada deu o quinze minuts sortia un grup; primer de categoria infantil, després alevins, més tard benjamins i prebenjamins, per finalitzar amb els recorreguts dels més menuts i cloure amb la cursa de pares i mares al voltant de tres quart d'una del migdia. L'organització vol agrair el suport de tota la gent que va fer possible el muntatge d'aquest esdeveniment esportiu, així com l'elevada participació d'alumnes d'arreu de la comarca i també de l'escola organitzadora. Cap a la una del migdia es va fer l'entrega de trofeus i medalles de mans de l'alcalde vilanoví, Joan Vich, el regidor d'Esports, Antonio Sánchez, la presidenta de l'AMPA Joan Maragall, Toñi Fariña, la directora del centre, Montserrat Ribalta, i el cap del departament d'educació física de l'escola, Guillem Duocastella. Podeu trobar les classificacions al web municipal, a l'apartat d'Esports, Activitats puntuals, Cursa Joan Maragall, o bé seguint l'enllaç http://www.vilanovadelcami.cat/ articles-mostra-2821-catcross_joan_maragall.htm

Divuit equips de base a la trobada de mini handbol de Vilanova

El club San Roque, segon a Saragossa entre els equips catalans

Medalles de plata i bronze per a les joves promeses del gimnàs Furio Jol

Un total de 18 equips benjamins i alevins vinguts d'arreu del territori es van aplegar dissabte passat a la trobada de Mini Handbol de Vilanova del Camí, que forma part del circuit HandboliCat de la FCH, i que ja ve essent tradicional cada any per aquestes dates.

El passat cap de setmana es va celebrar a Saragossa el campionat d'Espanya de conjunts de gimnàstica rítmica, en què va participar el conjunt aleví base de la Unión Deportiva San Roque. Les vilanovines van fer un bon paper i van assolir la segona posició entre els equips catalans i la vint-i-dosena en la classificació general.

El gimnàs Furio Jol de Vilanova del Camí va participar el diumenge 25 de novembre al campionat de Joves Promeses de Taekwondo, que va tenir lloc al poliesportiu de la Mar Bella a Barcelona. En aquest campionat, que donava cita a tots els clubs de Catalunya, els vilanovins van ferse amb una medalla de plata i una altra de bronze.

Les gimnastes es van desplaçar cap a la ciutat aragonesa divendres, que era el dia en què les gimnastes de la comunitat catalana prenien el primer contacte a pista, i el conjunt aleví vilanoví va fer una exhibició fantàstica.

Del gimnàs vilanoví van participar quatre competidors. Cris Família Rivas va aconseguir la medalla de plata, perdent la final en un combat molt ajustat. Adrián Poveda va aconseguir la medalla de bronze i es va quedar fora de la final per un punt en un combat molt igualat contra un competidor del gimnàs Gui d'Igualada. Borja Ramos i Cristian Castell van participar i malgrat realitzar bons combats no van poder ficar-se a la zona de medalles.

Equips de Guissona, Santpedor, Tàrrega, Lleida, Móra d'Ebre, Callús, Igualada i Vilanova del Camí es van aplegar per practicar, en forma de competició amistosa, l'esport de l'handbol en el qual s'estan iniciant. Des de les nou del matí i fins al punt de la una del migdia es succeïren els partits al municipal de Can Titó, de manera simultània en cada una de les tres pistes transversals del poliesportiu. Aquesta trobada, que és la primera que es fa a la comarca del circuit HandboliCat, anirà seguida de la que s'organitza a Igualada el diumenge 18 de desembre, en una matinal per la marató de TV3. A Can Titó es disputaren un total de 18 partits. Hi van participar quatre equips locals: els benjamins de poliesportiu de les escoles Marta Mata i Joan Maragall, l'aleví de poliesportiu del Pompeu Fabra i l'aleví d'handbol de l'Escola Joan Maragall. Un any més es dedicà, també, un espai de cabuda pels nois i noies de l'Special handbol que van fer un apassionant partit contra el cadet del Vilanova. El Club Handbol Vilanova i el servei d'Esports van ser els responsables de l'activitat, juntament amb el Consell Esportiu de l'Anoia i la Federació Catalana d'Handbol que hi van donar suport.

El dia de la competició d'aquesta categoria era diumenge al matí, i el conjunt format per Aina Sorolla, Aida Morales, Carla Bosch, Sandra Domínguez, Berta Pons i Carlota Miramunt van sortir a pista amb molta seguretat per executar l'exercici amb dos cordes i tres pilotes que els va fer merèixer un resultat de 13.108 i la segona posició entre les catalanes. Del total de quaranta nou equips van assolir la vint-i-dosena posició. En aquest campionat, les gimnastes del club San Roque van saber respondre a la pressió i a aprendre de la competició nacional. La tècnica nacional Sara Jiménez s'ha mostrat molt contenta i satisfeta de la seguretat de les gimnastes en la seva actuació. Les vilanovines del San Roque, Anna Ainsua i Sira Montes, cedides per participar amb el conjunt del club Vitry de Blanes, van quedar les vuitenes de setanta-nou conjunts participants. Des del club les han felicitat a totes pel treball que estan realitzant.

Ha estat un pas més per als joves esportistes vilanovins que entrena Jonathan González.


17

Els infantils del FURIO Jol TEAM es fan amb un or i quatre bronzes

El Furio Jol Team Vilanova del Camí ha aconseguit una medalla d'or i quatre de bronze en el Campionat de Catalunya infantil de Taekwondo, disputat el passat diumenge 14 d'octubre, al poliesportiu de la Mar Bella a Barcelona. L'esdeveniment esportiu va donar cita a més de 700 competidors de tots els clubs de Catalunya. El gimnàs FURIO Jol TEAM de Vilanova del Camí va participar amb 10 dels seus petits competidors. El vilanoví Amós Collado va aconseguir el primer lloc fent-se amb la medalla d'or, Abel Gutiérrez, Sandra Vega, Ivette Maturana i Denis Rivera van aconseguir la medalla de bronze. També participaren en l'esdeveniment Joel de la Font, Manuel Molina, Jordi Bravo, Gerard Lloveras i Marc Martín que malgrat no assolir les medalles van fer un bon paper. En resum, un bon resultat per als esportistes de Vilanova del Camí que van estar sota les ordres dels coachs Adrian Poveda, Cris Família i l'entrenador Jonathan González.

L'equip Cerveseria Morrison guanya el I Torneig Apertura

El passat dijous, 11 d'octubre, va tenir lloc al poliesportiu municipal de Can Titó la final del 1r Torneig Apertura de pretemporada organitzat pel servei d'Esports, i que ha comptat amb la participació de 12 equips, dividits en dos grups de 6. La primera fase de grups consistia en una lligueta entre tots, i els 3 primers de cada grup es classificava per a la fase final a eliminatòria directa. La final de dijous, que es va disputar a les 10 de la nit va enfrontar els equips Cerveseria Morrison contra Cerveseria Zurich Badulake i van guanyar els primers per 5 a 3 en un partit emocionant. Tot seguit, el regidor d'Esports Antonio Sánchez, que va presenciar tota la final, va fer l'entrega de premis del campió i sots campió. La final del Torneig Apertura de Pretemporada dóna pas a l'inici del 33è Campionat de Futbol Sala que comença aquesta setmana i comptarà amb prop d'una quarantena d'equips dividits en 3 categories. La lliga durarà fins el maig de l'any vinent. L'organització està molt contenta per l'àmplia participació tant del torneig de pretemporada com del clàssic Campionat de Futbol Sala, que tot i els mals moments i les dificultats dels equips per trobar patrocinadors, continuen participant a les tres competicions obertes: l'Apertura, el Campionat i la Copa.

Lluïda presentació dels equips del Bàsquet Club Endavant

El passat cap de setmana, el Vilanova del Camí Bàsquet Club Endavant, va celebrar la festa de presentació dels seus equips davant de més d'un centenar d'espectadors. L'acte va començar amb l'actuació de 4 equips del Club de Rítmica San Roque que van fer vibrar el públic assistent amb l'alegria i la bellesa dels seus exercicis. A continuació, es van presentar els diferents equips del club: aleví mixt, júnior, sènior femení i sènior masculí. La presidenta del club, Sandra Vidal, i el regidor d'Esports, Antonio Sánchez, van dirigir unes encoratjadores paraules al públic de felicitació i ànim. Finalment les jugadores de l'equip sènior van disputar un torneig de "two balls" que va ser guanyat per la parella formada per Montse Bertrán i Miriam Roldán. Els jugadors de l'equip júnior i sènior van disputar sengles concursos de triples que van guanyar Sergi Brugués i Manu Contreras, respectivament. Des del club han agraït la presència al públic, al Club de Rítmica Sant Roque, al regidor d'esports i en especial als gerents del club social Cafeteria Espà, Loles i Jorge, així com al patrocinador de l'equip sènior masculí Anoia Motos Yamaha, Jaume Llop, pel seu suport en aquests moments econòmicament difícils.

Curs de Taijitsu amb el mestre belga Jan Janssens 8è Dan

Aquest dissabte es va realitzar al centre esportiu Dinàmic Sport d'Igualada el 3r Curs de tecnificació de Taijitsu amb el mestre Jan Janssens 8è Dan d'Aiki ju jutsu Yoseikan i alumne directe del mestre Minoru Mochizuki. L'organitzava el CE Budokan Vilanova del Camí. Segons ha explicat el director del CE Budokan, Pere Soler, la connexió del Aiki ju jutsu de Janssens i el Tai jitsu que practiquen i promouen des del Budokan Vilanova del Camí dins la Federació Catalana de Karate és molt estreta, <<ja que les dues disciplines neixen amb el mestre Mochizuki i comparteixen els kates Tai sabaki no kata, Yori no Kata, Juni no kata i Kihon kata ichiban del Mestre Sato, per tant podem dir que són disciplines germanes que comparteixen tècniques i conceptes>>. La sessió del matí va començar amb puntualitat a les 10, amb participants d'Aragó, Andalusia, Galícia, Extremadura, Madrid i Catalunya. Després de l'escalfament, van realitzar tècniques de luxació i projecció del programa de cinturó negre. Posteriorment es van aplicar a múltiples atacs aplicant els principis i origen dels moviments a mà buida, acabats en immobilitzacions; un treball molt detallat i de gran nivell tècnic. Un cop finalitzades les tres hores de sessió del matí, els participants van anar a recuperar forces per afrontar la sessió de la tarda. Després de dinar, el curs es va reprendre amb la segona sessió, orientada a sutemis. El mestre Janssens va demostrar que és un dels millors especialistes en aquestes tècniques de projecció per sacrifici. El diumenge al matí, el van dedicar a treballs de kata. Dos d'ells són per al treball de cop, però també es va estudiar el kata tradicional Tai sabaki no kata. Aquest kata de l'escola Yoseikan s'estudia en Tai jitsu, les seves projeccions i sutemis el fan molt interessant ja que el desequilibri de l'oponent és summament important per realitzar-lo correctament. En finalitzar el curs, el Mestre Janssens va felicitar els alumnes pel seu gran nivell tècnic. El vilanoví Pere Soler ha fet èmfasi <<en la noblesa de tracte del mestre, el seu bon estat de forma, tot i els seus 61 anys, i el seu tarannà afectuós i proper>>. També ha agraït <<al senyor Manel l'acollida d'aquest 3r Curs de tecnificació de Taijitsu organitzat pel CE Budokan Vilanova del Camí, ja que aquest esdeveniment és el punt de partida per iniciar un grup de Taijitsu dins el Gimnàs Dinàmic Sport>>. D'altra banda, Soler ha anunciat que el dia 15 de desembre es farà una trobada solidària de recollida de joguines al poliesportiu de Can Titó, organitzada pel Budokan Vilanova del Camí i amb la col·laboració del servei d'Esports de Vilanova del Camí, Creu Roja Anoia, Bar Salus, Restaurant Robin i Esports Garcia Garcia.


18

COMUNICACIÓ

Nova empresa de comunicació Aquest nou mitjà digital multimèdia està editat per l'empresa de serveis de comunicació “La meva tele”, dirigida per Òscar López. El nou portal, explica López, “pretén ser un mitjà social i obert a tots els ciutadans, entitats i institucions anoienques, i donar un nou impuls a la comunicació de proximitat de la comarca”. Política, societat, economia, esports i cultura són seccions habituals a l'Infoanoia.cat que també incorpora la secció “Gent i vida” on s'informa sobre les activitats ciutadanes que reben menys atenció mediàtica, però que permeten “composar un mosaic del batec ciutadà” segons explica Óscar López. Destaca també la incorporació de continguts audiovisuals informatius de producció pròpia, en forma de notícies o reportatges, i una presència activa a les principals xarxes socials.

La vilanovina Mireia Rubio guanya el concurs de microrelats 'Uuh!'

Ràdio Nova incorpora dos nous programes de La Xarxa

Grups locals i música actual, en directe, a Ràdio Nova

La periodista local, redactora dels serveis informatius del Departament de Comunicació de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, Mireia Rubio Molín, ha estat la guanyadora de la 2a edició del concurs de microrelats de por Uuh! de la Biblioteca Central d'Igualada amb el relat titulat “L'amagatall de l'horror”. Un total de 47 persones, 19 de les quals de l'Anoia, van participar en aquesta edició del concurs que es convoca amb l'objectiu de promoure la creació literària a l'entorn d'aquest gènere.

Després d'un temps de proves, Ràdio Nova ha incorporat a la graella de programació dos nous programes de La Xarxa. D'una banda, la freqüència del 107.7 us convida a escoltar El celobert amb Lluís Gavaldà, un espai radiofònic ple de melodies i lletres d'ara i d'abans. El celobert s'emet diàriament de 3 a 4 de la tarda, tot just després de l'hora informativa que ens porta les Notícies en Xarxa, els Esports en Xarxa i el Butlletí en cadena.

Amb motiu de Santa Cecília, patrona dels músics, l'espai SuperNova 2.0 conduït per Esmeralda Morreres, va convidar els components del duet Crítica Urbana, els igualadins Albert Gámez i Edmon Bosch, piano i violoncel respectivament.

Aquest és el tercer premi que la vilanovina aconsegueix en poc més d'un mes. El passat 5 de setembre va rebre el primer premi del concurs “Històries a cel ras” que el Museu d'Història de Catalunya i la Llibreria del Museu Bestiari van organitzar a la xarxa social Facebook i en el que hi van participar més d'un miler llarg de microrelats. Les obres no podien excedir les 40 paraules i el relat guanyador de Rubio es limitava a una frase: “El paquet d'ajuda humanitària va caure, amb la ferma resolució de les Nacions Unides, sobre l'última ovella de la família”.

D'altra banda, Ràdio Nova connecta diàriament, a les deu de la nit, amb el programa L'observatori, un espai d'informació d'actualitat que dirigeix Joan Catà, una de les apostes destacades en el terreny informatiu de la nova temporada de La Xarxa. I com a novetat, de dotze a dues de la nit, Ràdio Nova amplia també l'espai de connexió amb el programa Can Tuyus amb Miqui Puig, una combinació de conversa sobre els més variats temes amb una acurada selecció musical.

L'Albert i l'Edmon ens van explicar la seva trajectòria musical que han valorat de manera molt positiva. El seu nou material “Crítica constructiva” s'està acabant de vestir i segons diu l'Albert, no paren de crear i construir. Els oients de Ràdio Nova van poder escoltar alguns dels seus temes. Peces que tornaran a presentar en un concert a la residència vilanovina AMMA el proper 13 de desembre, a les cinc de la tarda.

El passat 23 de setembre, Rubio va guanyar el segon premi del concurs literari que es va organitzar en marc del Mercat de les Lletres d'Igualada, amb el relat “Floretes de cementiri”.

Arkanum aborda en dos programes especials la possibilitat de la fi del món Laura Vivancos, conductora del programa Arkanum, de Ràdio Nova, ens convida a descobrir què hi ha de cert en les diferents profecies que asseguren que la fi del món podria esdevenir-se aquest mateix mes de desembre. Vivancos, oferirà en aquests dos programes -que s'emetran el 14 i el 21 de desembre de 8 a 9 del vespre-, una visió general de l' Apocalipsi segons diferents religions i com no, la profecia maia. Tot plegat al 107.7 de l'FM!

El grup igualadí Psychodrome, al DQP? Els igualadins Psychodrome, van ser el 28 de novembre, els protagonistes del programa De què Parlem? 10, que presenta Aitor Bernal a l'emissora municipal. Bernal va parlar amb aquest grup de joves que van presentar la seva música en directe. El magazine DQP?10 dedica un programa al mes a entrevistar grups, joves i emergents, del panorama musical català. El passat mes d'octubre, Aitor Bernal va parlar amb els BETWEEN HUMANS AND BEASTS!

Vols llegir? col·labora amb el nou portal web Infoanoia.cat

Xavier Mayora presenta a Ràdio Nova Nu i a la Terra

El bloc i espai radiofònic dedicat als llibres Vols llegir? inicia una col·laboració amb el nou portal digital d'informació general sobre la comarca de l'Anoia, Infoanoia.cat, posat en marxa el 12 de novembre. Aquesta col·laboració consistirà en aportar continguts del bloc a la secció de 'literatura' del nou espai informatiu digital. D'aquesta manera els articles que el Vols llegir? ofereix tant al seu bloc com al programa de ràdio que s'emet des de fa vuit temporades a Ràdio Nova de Vilanova del Camí, seran difosos en aquesta nova finestra informativa que ens ofereix Infoanoia.cat.

Nu i a la terra (2012) és el primer treball discogràfic en solitari del cantautor de la Figuerosa (a la Segarra històrica) Xavier Mayora, fins ara conegut com a Comandante Rock. Enregistrat i mesclat a casa seva, ha comptat amb la producció i participació del músic Diego Paqué, a més de la col·laboració especial dels cantautors Eduard Canimas i el Petit de Cal Eril a la cançó Pepites d'or. Xavier Mayora va estar el passat 31 d'octubre a Ràdio Nova on, a banda de parlar sobre la seva música, va interpretar dues peces del seu primer disc, Nu i a la terra, en acústic.


SI VOLEU QUE EL PATGE MAKALÍ PARLI AMB EL VOSTRE FILL O FILLA ...

El Patge Makalí tornarà a Ràdio Nova el dia 4 de gener de 2012 hi ho fa per parlar amb els nens i nenes de Vilanova del Camí i la comarca. Com ja sabeu el Patge Makalí és un enviat especial de Ses Majestats els Reis d'Orient, per això després de parlar amb els nens i nenes portarà els seus missatges a Ses Majestats. A través del 107.7 de l'FM, que també es pot escoltar online a www.radionova.cat o www.vilanovadelcami.cat, podràs seguir les explicacions que el Patge Makalí farà als nens i nenes. Si voleu que el Patge Makalí parli amb el vostre fill o filla heu d'omplir aquesta carta i enviar-la a Ràdio Nova, plaça dels Horts, 1 segon pis (Edifici d'Entitats) 08788 de Vilanova del Camí o per correu electrònic a patgemakali@radionova.cat o bé a l'oficina de Correus de Vilanova del Camí. També la podeu deixar a la bústia que hi ha a la porta de l'Edifici d'Entitats abans, això sí, DEL 31 DE DESEMBRE. Ràdio Nova emetrà un programa en directe d'11 a 13.30 h.

CARTA PER AL PATGE A LA RÀDIO Nom del nen/a

Edat

Adreça Telèfons A quina escola va

Curs

Com li va? Nom de la mare i pare o tutor/a Té germans

Noms i edats Què li agrada fer?

Posa el nom d'algunes amistats Com és el seu caràcter ? L'any passat va participar al programa del Patge a la Ràdio? Destaca aspectes a corregir o millorar / Aspectes a valorar i premiar a a a a

Porta la carta al Patge Makalí?

Va normalment a rebre el Patge Makalí Destacar alguna cosa que demani per Reis i si li portaran Voleu afegir alguna altra cosa ? Quina llengua preferiu

castellà

català


20

L’ENTREVISTA

RAÚL RUBIO I SARA LUENGO, JUGANT TAMBÉ S'APRÈN

Vegeu el fets i gent: 50è aniversari Restaurant Nou al tau mòbil o a radionova.cat

L'associació de lleure infantil i juvenil Endinsa't no para de créixer i d'incorporar nous projectes i noves iniciatives de les que en gaudeixen la quitxalla i els joves de Vilanova del Camí i de la comarca. Al capdavant d'aquesta entitat, que al setembre va fer set anys, hi ha Raúl Rubio i Sara Luengo, dos joves incansables que treballen el món del lleure des de totes les vessants imaginables: casals d'estiu, educoteques, tallers de jocs, manualitats, esplais, reforç escolar.... Hem parlat amb ells per fer un balanç de la feina feta i per conèixer, en la mesura del possible, els seus nous projectes. La feina d'Endinsa't va començar tímidament, amb activitats molt puntuals, però la dinàmica va anar canviant i en els darrers anys, els encàrrecs s'han anat multiplicat. És cert que fent balanç de l'activitat de l'entitat, en els darrers anys, hi ha hagut un gran augment de projectes, esforços, dedicació... Considerem que el més important per tirar endavant una entitat o un projecte vital és la il·lusió. L'esforç i la dedicació pot variar al llarg del temps però cal que mai es perdi la il·lusió que és el que alimenta i fa créixer els projectes. Estem motivats com el primer dia i això fa possible que Endinsa't segueixi en una bona línia. Cal ser crítics, innovar i millorar serveis, ens agraden els canvis i els reptes i per això cerquem contínuament noves propostes de treball en l'educació en el lleure. A més, seguim endavant perquè gaudim amb el que fem per Vilanova del Camí i sobretot, per als infants i joves. Quin són els pilars fonamentals d'Endinsa't? Els pilars fonamentals d'Endinsa't, tal i com marcat el nostre ideari, són la multiculturalitat, el respecte, la creativitat i la comunicació. És molt important oferir activitats i projectes a tot tipus d'infants i joves sense cap tipus d'excepció. Valorem molt el respecte per les persones i per l'entorn i el potenciem amb activitats de relació interpersonal i en entorns propers i municipals. Creiem en la creativitat i la innovació. Ens agrada oferir activitats innovadores i adaptades a la realitat social on els infants es puguin expressar. Com a entitat, un dels aspectes més important és la comunicació. Som una entitat oberta i propera a l'entorn, difonem les nostres activitats i valorem la comunicació ràpida i eficaç.

La nostra frase defineix la nostra tasca: Pren Energia, DINamitza el grup d'infants i obtindràs la SATisfacció del somriure d'un infant. Un dels reptes de la vostra entitat és educar però també divertir o entretenir. Jugant també s'aprèn. El joc no només serveix per entretenir-nos o divertir-nos, també ens ensenya a ser disciplinats, a seguir les normes de joc, a compartir amb els companys de joc, a créixer gràcies a les aportacions i idees dels altres, a gaudir en comunitat... Un conjunt de valors que es poden integrar en una proposta lúdica i atractiva pels infants. És tant important la pràctica esportiva com la participació en un centre d'esplai. Hem de potenciar actituds saludables per desenvolupar-nos per fora i per dins. Fa un parell d'anys, quan celebràveu el vostre cinquè aniversari, comentàveu que havia estat el suport que havíeu rebut de l'ajuntament vilanoví el que us havia motivat a emprendre nous projectes. Continueu tenint aquest suport? Realment cal valorar i agrair el suport que hem rebut sempre dels regidors i regidores amb les que hem signat convenis (cultura, infància, serveis personals i promoció econòmica) i dels tècnics de les diferents àrees que han posat al nostre abast tot el possible per resoldre els nostres dubtes i entrebancs. La nostra resposta sempre ha estat positiva, constructiva i de millora pels serveis vilanovins. Sentim que confien en nosaltres. Quins projectes heu iniciat en aquests dos darrers anys? En aquests dos darrers anys hem iniciat els projectes més potents de l'entitat: el Saló de la Infància 2010 i Tastet 2011, el Casal d'Estiu 2010, 2011 i 2012 i Esplai de la setmana. A partir del 2010, l'entitat va ser adjudicatària en el concurs de la gestió del Casal d'Estiu en els darrers anys i en l'organització de projectes d'infància i joventut pel 2012. També aquest any, l'entitat ha modificat la seva gestió interna amb l'objectiu de crear un Consell Directiu. Un òrgan de govern amb major participació on hi col·laboren monitores que han treballat amb l'entitat. Cadascú som responsables d'una de les Àrees de treball de l'entitat: lLorena Vega s'encarrega de l'Àrea de Secretaria, lSusana Vaquero de la coordinació de projectes i activitats, Aroa Aceitón de la difusió, el treball en xarxa i els recursos materials, Silvia Alcaraz de l'Àrea pedagògica, social i educativa, Raúl Rubio de la gestió laboral, comptabilitat i màrqueting i Sara Luengo de la coordinació general de totes les àrees. Un equip amb ganes i il·lusions per gestionar aquesta entitat que creix dia a dia gràcies als monitors, famílies, infants i joves. Recentment heu fet una gimcana per donar a conèixer alguns dels drets dels infants: el dret a la identitat, el dret a l'educació, a la salut... Quin va ser el resultat? La valoració és molt positiva. És una festa que fa tres anys que celebrem i en aquesta ocasió van

participar una trentena d'infants. L'objectiu era treure al carrer l'Esplai i potenciar l'educació en lleure i aquest objectiu va estar assolit perfectament gràcies a l'equip de monitors voluntaris que formen l'equip educatiu del projecte. S'agraeix i es felicita la seva tasca desinteressada que fan per Endinsa't i pels infants. Aquesta és una de les propostes que Endinsa't està organitzant dins del seu pla d'acció per difondre i promoure l'Esplai que organitza al Centre Cívic del Barri La Pau, però n'hi ha d'altres? A més d'aquesta festa s'organitzen mensualment activitats d'Esplai al carrer per a fer-ne difusió i promoció. En els propers mesos s'organitzaran activitats a les places de Vilanova del Camí. A més hem posat en marxa una nova campanya de recollida de jocs, joguines i llibres educatius al centre cívic del barri La Pau amb l'objectiu de recollir aquells joc que ja npo s'utilitzen per donar-los un nou ús. Esteu satisfets amb la feina feta? Molt satisfets! Sovint reflexionem sobre el passat, el present i el futur d'Endinsa't i ens animem a continuar endavant gràcies a aquest suport mutu. Nosaltres hem estat el motor de l'entitat però ara compartim aquest èxit amb l'equip de monitors i monitores que hi participen. Ells també són la cara d'Endinsa't i els que s'encarreguen de difondre el nostre ideari. Les nostres expectatives estan més que complertes. Seguim innovant per fer créixer l'entitat i fem ús de les experiències per millorar cada projecte, cada activitat. A més, la gran participació de monitors i monitores ens han permès tenir actualment una borsa de monitoratge que supera el centenar de persones. Quins són els projectes d'Endinsa't per al futur més immediat? Actualment estem treballant en diferents projectes per seguir creixent. Debatem la creació d'un espai per a pares i mares de l'Esplai amb informacions educatives. Estem creant un petit Espai de Joc al Centre Cívic del Barri La Pau que hem anomenat “La peixera”. Una ludoteca amb racons educatius i de joc simbòlic per a fer-ne ús tota la ciutadania. Una de les noves propostes que s'intentarà iniciar al gener serà la creació del Consell d'Infants de Vilanova del Camí, en col·laboració amb les escoles del municipi. Una representació de l'alumnat de 5è i 6è per a decidir accions en benefici de la infància de Vilanova del Camí. Pel que fa als Joves, estem promocionant un “Esplai Jove” a través de la dinamitzadora de l'Espai Jove, contractada per Endinsa't, que gestiona les accions juvenils vilanovines. I a llarg termini? Sempre tenim la mirada fixada en el futur d'Endinsa't. Una de les propostes és la creació de nous plans de treball i la renovació dels existents com, el pla de voluntariat i de formació, el projecte educatiu, el pla mediambiental... Cada dia ens plantegem nous reptes i desitgem un futur molt positiu per a Endinsa't.

Vilanova Informació n.247 - Desembre 2012  
Vilanova Informació n.247 - Desembre 2012  

Butlletí municipal amb la informació més destacada de Vilanova del Camí. Edita: Ajuntament de Vilanova del Camí