Виж! София vol. 9

Page 1СЕПТЕМВРИ 2016 / БРОЙ 9

7

СЪДЪРЖАНИЕ ТЕМА 2 Детският брой

4 Алеко Богданов 7 Анна Бодакова 10 Марти Стефанова

ОЦВЕТИ 16 Stalker

АКЦЕНТ АКЦЕНТ

14 Нашествието на Мумините 15 Minecraft като учебник

18 Великански истории 19 Панаирът на куклите 20 Мечки за черни и бели дни 22 Ориентирай се на зелено

АКЦЕНТ

24 Нов фестивал в стария квартал 26 Игрална еволюция 27 Паркирай се 28 Нощно бягане в парка

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

28 Късметът - начин на употреба

1ВИЖ! TEMA

ДЕТСКИЯТ БРОЙ

На един специален вид раници със сигурност не им е леко през септември. Ако са обиколили планините и плажовете, трябва да изтърсят листата, мидите, пръстта и пясъка, които са се закотвили нейде по дъното им, да се разделят с мириса на лятната ваканция, да претърпят хигиенизация и за капак на всичко да се помъкнат по автомобили и градски транспорт в голямата, ежедневна есенно-зимна миграция към училищата. Там съответно да прекарат голяма част от времето в слушане на уроци, приемопредаване на учебници, тетрадки, всякакви други пособия, някой и друг пищов, както и много емоции, трепети, усмивки, рани и какво ли още не.

ИЛЮСТРАЦИЯ: HATIYE GARIP

Именно за собствениците на тези раници си помислихме през септември, защото макар и за някои от нас това да е отдавна забравено минало, а за други предстоящо настояще или пък съвсем актуален ангажимент, около 15 септември всички ни стяга по малко гърлото. Открихме няколко много свежи млади създания точно в тази възраст, които разпитахме това-онова. Стигнахме и до няколко любопитни новости, които биха им били полезни и интересни, а по традиция имаме и селекция от събития, които опитахме да са подходящи не само за учениците, но и за техните родители, ако все още са в неразделния период. Онзи преди началото на прехода от "мама и татко" към "нашите, онези дъртите, моите старци" и от сорта. В крайна сметка всички заедно винаги ще имаме какво да учим и от училището, и един от друг. от Мая Стефанова

3


ВИЖ! В КАДЪР СНИМКИ: ИВАН БОГДАНОВ

4

АЛЕКО, 9 ГОДИНИ Алеко Богданов е на 9 години. Учи ударни инструменти в Националното музикално училище "Любомир Пипков", София. Миналата година беше част от журито на 2-рия Детски Ushi фестивал за късометражно кино, който се провежда в Балчик успоредно с международното издание за късометражно кино и със сигурност има интересен поглед към света покрай своите родители Весела Данчева и Иван Богданов от Compote Collective.


КАКВИ СУПЕРСИЛИ ИМАШ И КАКВИ БИ ДОБАВИЛ? Моите суперсили са да рисувам и да свиря на ударни инструменти. Бих добавил още няколко - да летя и да ставам невидим.

СУТРИН ОБИЧАШ НАЙ-МНОГО ДА...? Да се излежавам в леглото и после да закусвам.

КОЙ ТИ Е ЛЮБИМИЯТ МОМЕНТ ОТ ИЗМИНАВАЩОТО ЛЯТО? Когато бяхме на море в Крапец. Там има огромен празен плаж и с приятели правихме капани в пясъка. Капаните бяха за хора, но никой непознат не се хвана. Само ние.

АКО БЕШЕ АНИМАЦИОНЕН ГЕРОЙ, ЩЕШЕ ДА СИ...? Щях да съм Човека-мравка. Той е нещо като супергерой и когато сложи костюма си, може да става малък като мравка.

КОЕ Е НЕЩОТО, КОЕТО НАЙ-МНОГО ОБИЧАШ И НАЙ-МНОГО ТИ ЗАБРАНЯВАТ? Може би това са аквапарковете, но мама и татко не обичат да ходят по такива места и не мога да ходя с тях. Но скоро ще отида на аквапарк с братовчедка ми!

5


АКО БЕШЕ ВЪЗРАСТЕН ЗА ЕДИН ДЕН, КАКВО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИШ? Щях да си купя самолетен билет до Рио де Жанейро и да стигна точно за карнавала.

НА КАКВО МИРИШЕ ЛЮБОВТА СПОРЕД ТЕБ? Не знам със сигурност, но може би на огън.

КАКВО НЕОБИКНОВЕНО ЩЕ ПОЛЗВАМЕ ПРЕЗ 2050 ГОДИНА? Представям си, че през 2050 година ще има много летящи превозни средства. Аз ще имам летящи обувки.


ВИЖ! В КАДЪР СНИМКА: ЯНА ЛОЗЕВА

АННА, 13 ГОДИНИ Анна Бодакова учи испански и френски в 164 испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес". Преди три години ни усмихна широко с книгата "Вкусна география" за издателството на родителите ù "Точица". В нея заедно с Дара Варадинова измислят сюжетната линия за двама братовчеди - разбойници, обикалящи из страната с баба си и нейната кола. Наследеният талант в писането наскоро ù донесе награда за разказ от Фондация "Братя Мормареви", а по всичко личи, че вероятно ще ни радва приятно като читатели и занапред.

7


ВИЖ! В КАДЪР

КАКВИ СУПЕРСИЛИ ИМАШ И КАКВИ БИ ДОБАВИЛА? Не съм сигурна дали това да си на средно ниво по всичко се брои като суперсила, но би трябвало (да речем, вместо Супермен да има Добре-Но-Има-Още-Какво-Да-Се-Желае-мен). Иначе това да мога да съм невидима звучи хубаво.

СУТРИН ОБИЧАШ НАЙ-МНОГО ДА...? Не съм от типа хора, които обичат много сутрините и затова цяло лято правя всевъзможни опити да ги избягвам, но когато се будех през уикендите на учебната година, за да ходя на уроци, обичах да си взема кафе в центъра и после да стигна пеша до следващата спирка.

КОЙ ТИ Е ЛЮБИМИЯТ МОМЕНТ ОТ ИЗМИНАВАЩОТО ЛЯТО? Когато пристигнахме в Синеморец, всичко беше прекрасно - мястото, морето, храната и хората. Все пак има още малко останало от лятото, така че няма да бързам да определя момент.

АКО БЕШЕ ФИЛМОВ ИЛИ ЛИТЕРАТУРЕН ГЕРОЙ, ЩЕШЕ ДА СИ? Като малка се определях като Хърмаяни Грейнджър, после като Дейзи от "Великият Гетсби", а сега нямам идея, понеже започнах да чета книги и да гледам филми, чиито герои не са такива, с които можеш (или би искал) да се индифитицираш. Но все пак харесвам много Анджела от "Американски прелести", Дериън от "The Crush" и Долорес от "Лолита", независимо, че не съм сигурна дали искам да приличам на тях.

8


КОЕ Е НЕЩОТО, КОЕТО НАЙ-МНОГО ОБИЧАШ И НАЙ-МНОГО ТИ ЗАБРАНЯВАТ? Тук трябваше да питам мама има ли такова нещо, понеже аз не се сещах, и се оказа, че няма, независимо, че на драго сърце би ми забранила да спя до толкова късно, но с оглед на безопасността си, нямало.

АКО БЕШЕ ВЪЗРАСТЕН ЗА ЕДИН ДЕН, КАКВО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИШ? Това да си възрастен не ми звучи много привлекателно (в общи линии, същото като да си ученик, но с отговорности и данъци и с по-кратки ваканции), но предполагам, че бих пътувала.

НА КАКВО МИРИШЕ ЛЮБОВТА СПОРЕД ТЕБ? Шоколад.

КАКВО НЕОБИКНОВЕНО ЩЕ ПОЛЗВАМЕ ПРЕЗ 2050-ТА ГОДИНА? Ако трябва да съм честна, не ми е толкова интересно какви устройства ще имаме, понеже независимо от всички технологии, които имаме днес, пак има расизъм и хомофобия, пак има хора, които са подтискани от другите, просто заради това, че са себе си. Така че с риск да прозвуча клиширано, надявам се до тогава да сме започнали да използваме умовете си по-добре.

9


МАРТИ, 10 ГОДИНИ

10


ВИЖ! В КАДЪР

Ако регулярно минавате по бургаските улици, няма начин да не попаднете на Марти Стефанова. От шестгодишна упорито танцува брейк с група доста по-големи от нея съмишленици и очевадно се забавляват много, когато го правят на улицата. Иначе може да я засечете да кара скейт, а скоро и да свири на пиано, тъй като вече е в редиците на музикалното училище "Панчо Владигеров" в Бургас.

КАКВИ СУПЕРСИЛИ ИМАШ И КАКВИ БИ ДОБАВИЛА? Имам суперсила да забавлявам хората във всяка ситуация.

СУТРИН ОБИЧАШ НАЙ-МНОГО ДА...? Сутрин най-много обичам да си поспя още половин час.

КОЙ ТИ Е ЛЮБИМИЯТ МОМЕНТ ОТ ИЗМИНАВАЩОТО ЛЯТО? От лятото нямам любим момент, защото всеки ден е прекрасен.

АКО БЕШЕ АНИМАЦИОНЕН ГЕРОЙ, ЩЕШЕ ДА СИ...? Бих избрала Гъмбол от „Невероятния свят на Гъмбол , защото колкото и бели да прави, ги прави от добро сърце.

СНИМКА: ДЕНИЦА ПОПОВА

КОЕ Е НЕЩОТО, КОЕТО НАЙ-МНОГО ОБИЧАШ И НАЙ-МНОГО ТИ ЗАБРАНЯВАТ? Най-много обичам да излизам навън, независимо къде и по каква причина.


ВИЖ! В КАДЪР АКО БЕШЕ ВЪЗРАСТЕН ЗА ЕДИН ДЕН, КАКВО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИШ? Щях да опитам всичко, което си мога по принцип и да открия каква е разликата.

НА КАКВО МИРИШЕ ЛЮБОВТА СПОРЕД ТЕБ? Според мен любовта е като лимон мирисът е приятен, но вкусът е кисел.

КАКВО НЕОБИКНОВЕНО ЩЕ ПОЛЗВАМЕ ПРЕЗ 2050 ГОДИНА? За този въпрос имам един виц: 2051 г. Баща се кара на сина си: - Сине, защо по цял ден лежиш и нищо не правиш? Аз на твоите години ловях покемони.

12ВИЖ! АКЦЕНТ

НАШЕСТВИЕТО НА МУМИНИТЕ

facebook.com/purko.eu

Кой не знае мумините, кой не е чувал за тях. Хипер симпатичните герои на Туве Янсон са се появявали около нас под различни форми и издания. В края на септември обаче едно малко и съвсем прясно българско издателство на име “ПУРКО” смята да ни ги поднесе в техния комикс вариант, което е повод за радост не само сред децата, но и сред порасналите. Първи, следвайки хронологичния ред, ще излязат историите “Муминтрол и разбойниците” и “Мумините и семейният живот” в превод на Анелия Петрунова. Те ще се появят в оригиналния си вид - черно-бели, което максимално ще ни доближи до изразните средства, с които борави и тяхната авторка. Туве е страхотен професионалист - всеки детайл е пипнат, всяка история - изчистена, всеки персонаж - изграден и смислено позициониран. Четенето на българските издания на комиксите ще се допълва и от рубрика, в която читателите ще откриват любопитни биографични моменти от живота на този неповторим творец, боец и съзерцател.

© Moomin Characters ™

14

Комиксите на Туве са литературни шедьоври, изпълнени с много комични и динамични истории. Ситуации, с които ние всички се сблъскваме ежедневно и често проявяваме гняв или примирение, ни биват поднесени умело и с хумор. Историите са своеобразен учител, как да приемаме света такъв какъвто е - без омраза или разочарование. Чарлс Сътон предлага на авторката да започне с тях комикс поредица за големия по това време във Великобритания в. “Evening News”. “Хрумна ми, че от вашето ”Муминско семейство“ може да се направи комикс, който да не е задължително насочен към деца”, пише той. Що се отнася до “ПУРКО” - то е мъничко и съвсем топло създадено издателство. Тласък за появата му дават комиксите на Туве, а надеждата му е през неговата врата на пазара да прекрачат още много други качествени комикси и графични новели, споделя основателката му Десислава Йорданова-Пурко.


ВИЖ! АКЦЕНТ

ВМЕСТО УЧЕБНИК Какво ли не бихме дали времето, в което малките се забиват в екраните си, да е и от някаква полза. Затова от Microsoft хитро са се светнали, че в Minecraft децата могат не просто да обикалят и изследват случайно програмирани и създадени планини, полета и пещери, а например да се окажат насред древния Помпей, пирамидите в Гиза и гръцките храмове - места, от които да учат. Такава е идеята на Minecraft: Education Edition - нова версия на играта, направена специално за училищата. Като начало промените не са драматични и в основата си това продължава да е добрия стар Minecraft, който децата обичат да играят от години. Има обаче няколко нововъведения, които улесняват и употребата. Боравенето с карта е направено така, че цял един клас да успее да се ориентира в обстановката, а учителите да заключват на някои места определени средства и инструменти, които учениците да ползват. В самата игра е сложена и вътрешна камера, с която се правят снимки за създаване на каталог от местата, които са посетили. И все пак Microsoft държат да не правят твърде големи промени, които да превърнат играта в прекалено образователно сечиво, а по-скоро такова, което да има приложение в класната стая. Образователното издание има и уебсайт, където учителите могат да предлагат Minecraft светове и уроци към тях. В него вече има няколко подобни примера като карта на феодална Япония за дискутиране на японска поезия или пък употребата на Minecraft тухли за онагледяване на течението архитектурен брутализъм. Трети пък включва огромни молекули, които могат да се изследват. В тези светове децата няма да решават загадки или тестове. Този вариант на Minecraft по-скоро ще им даде шанс да “стъпят” в исторически и научни обстановки, с които по-лесно да разбират онова, на което ги учат в час и това звучи прекрасно! Повече на education.minecraft.net

15


16

ИЛЮСТРАЦИЯ: МИХАЕЛА КАРАДЖОВА - STALKER

ВИЖ! И ОЦВЕТИ


17


ВИЖ! АКЦЕНТ

В ЕЛИКАНСКИ ИСТОРИИ ИЛЮСТРАЦИЯ: QUENTIN BLAKE, “THE BFG”

Великани, Роалд Дал и Стивън Спилбърг на едно място. Звучи като наистина страхотна комбинация и след месеци очакване, най-накрая е време за премиерата на екранизацията по прословутата книга на Дал “ГДВ” (Големият дружелюбен великан) и то не от кого да е, а от големия кино великан Стивън Спилбърг, подкрепен от Disney и Dream Works. Можем да го търсим в салоните от 16 септември, а излизането на филма съвпада и с честванията на стогодишнината от рождението на великия писател и любимец на милиони читатели – Роалд Дал.

18

Официален патрон на тържествата по повод юбилея е Нейно кралско височество херцогинята на Корнуол. У нас пък покрай повода издателство “Ентусиаст” инициира конкурс за разказ за деца от 7 до 10 и от 11 до 14 години. Така, докато очакват излизането на лентата по кината, децата могат да се забавляват, като измислят свои собствени необикновени думи по подобие на Големия дружелюбен великан, който има свой език плямпаници и създава необикновени думи - врелинекипелици като пъпкавица, вълшебнодрям, страшилищоносач, разпрекрасна, експлотевичен, ухапревъзходен. С тях участниците трябва да напишат и любопитна история за великани, сънища и мечти, а наградите са таблети, комплекти с книги на Роалд Дал и семейни билети за прожекции на филма. Крайният срок за изпращане на разкази e 30 септември, а победителите ще станат ясни на 15 октомври. Повече за условията има на сайта на издателството. Конкурсът „Добрият великан“ е част и от кампанията „Стара хартия за нова книга“ под надслов “Почисти и прочети”, която през 2016 г. ще се състои за четвърта поредна година и то в 4 големи града в страната - Хасково, София, Варна и Русе. В столицата събитието е на 11 септември в Книжен център “Гринуич”. Срещу 5 кг. стара хартия за рециклиране всяко дете може да получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите.


ВИЖ! АКЦЕНТ

Представления за деца и възрастни, атрактивни улични спектакли и цирково вариете са само част от 9-ия Международен фестивал за уличен и куклен театър “Панаир на куклите”, който ще се проведе между 16 и 22 септември. Тази година със свои представления гостуват трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ. За първи път в България трупата на Circo Paniko от Италия ще представи цирково вариете. Малки и големи ще могат да се насладят на спектакъла им „Gran Paniko Al Bazar“ в истинска циркова шатра в новооткрития парк „Възраждане“. Домакини на останалите спектакли са организаторите от Столичен куклен театър, зала ДНК в НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК. На открито ще може да засечете част от изненадите в програмата на бул. "Витоша", в градинката пред НДК, Южен парк, градинката "Кристал", парка "Заимов", Докторската, Градката градина и други. От България ще участват държавните куклени театри от Варна, Видин, Сливен, Пазарджик, Столичен куклен театър, Театър "Ателие 313", ЖАР Театър и Театър "Играчка плачка". В зала ДНК ще можем да разгледаме и специализирана сценографска изложба "70 години художници и кукли" по случай юбилея на Столичен куклен театър, в която ще бъде представена отблизо работата на сценографи и художници, работили в театъра от създаването му до наши дни. Подробности за програма и участниците има на www.sofiapuppet.com. КОГ : 16 - 22 септември КЪДЕ: Столичен куклен театър, ДНК, Младежки театър, ТБ , зала 4 НДК

19


ВИЖ! АКЦЕНТ

МЕЧКИ ЗА ЧЕРНИ И БЕЛИ ДНИ ИЛЮСТРАЦИЯ: МАРИЯ НАЛБАНТОВА

Ако харесвате илюстраторите с чувство за хумор, Мария Налбантова е от вашата кръвна група. Рисува винаги с настроение и много обича света, заключен нейде между приказните герои, киното, театъра и литературата. Един от последните ѝ проекти е поп-ъп картинната книга “Бели мечки за черни дни/ Черни мечки за бели дни” (издателство “Точица”). Може да ѝ хвърлите едно око отблизо на представянето на 19 септември в Литературен клуб “Перото”.

20

В нея ще откриете 12 български народни пословици и поговорки, репликирани по изобразителен и смислов начин и доразвити през поп-ъп възможностите за създаване на пространство. Поговорките не са цитирани точно, като на места една от думите е заменена с “мечка”, което променя смисъла, но звученето си остава. Тази замяна пък се оказва повод за припомняне на нещо добре познато, но и позабравено. Книгата е черно-бяла и няма значение от коя страна ще бъде отгърната, защото по средата черното и бялото се срещат и се разменят. Черна и бяла книга в едно. Няма лице и гръб. И двете страни са начало на книгата. Срещата е центърът ѝ. Там се случва преобръщането. КОГ : 19 септември, 19 ч. КЪДЕ: Литературен клуб “Перото”ВИЖ! АКЦЕНТ

ОРИЕНТИРАЙ СЕ НА ЗЕЛЕНО Уроците “Зелена линия Витоша”, организирани от една от големите хранителни вериги в страната, предлагат на 3 септември последен шанс за децата и техните родители да се включат в урок по ориентиране в природна местност с професионални треньори, игри за откриване на точки от местността само с компас и топографска карта, както и урок по скално катерене и демонстрация на други скаутски умения. Уроците са идеални не само за малките, но и за големите в семейството и са чудесен повод да прекарате време заедно сред природата. Записването е безплатно и става на място. Началната точка на групите е последната спирка на маршрута на “Зелена линия Витоша” - при Златните мостове. Тръгването е в 11 ч.. „Спортното ориентиране е социалнозначим спорт, в който се развиват умения за ориентация в непозната среда, използвайки единствено карта и компас“, споделя Венцислав Венев, председател на Спортен клуб по Ориентиране „НСА – Сивен“. „Това спомага за развиване на логичното и пространствено мислене, позволява на практикуващите да опознаят по-добре природата и да взимат логически и последователни решения, основавайки се на лична преценка и предварителната подготовка и придобити умения.“ КОГ : 3 септември, 11 ч. КЪДЕ: Златните мостове

22Нов фестивал в стари квартал Районът на стария еврейски квартал на София, заключен между булевардите “Дондуков”, “Васил Левски”, “Сливница” и “Мария Луиза”, ще приюти между 16 и 18 септември най-новия фестивал за култура и начин на живот под името “квАРТал”. За три дни по улиците на този периметър може да откриете изложби, документални кадри от миналото на района, представления, артистични пърформанси, лекции и работилници. Действащите ателиета, арт пространства, йога и спортни центрове също ще отворят вратите си фестивално. Ще има и музикална програма с изпълнения на живо и диджей партита. Специално за децата има няколко доста любопитни събития. На 17 септември Ателие “Пластелин” ще организира архитектурна работилница за деца от 2 до 4 клас. На следващия ден Дом на киното е домакин на детски прожекции в часовете между 10:30 и 13 ч., а от 14 до 16 ч. ателие “Пластелин” ще занимава децата с керамика на тема “София в отпечатъци” за деца над 6 години. Междувременно в киното актрисата Ева Данаилова, която дублира анимацията "Маша и мечока", ще забавлява малчуганите със спектакъл. Sito Studio пък ще прави курс по ситопечат за деца от 8 до 12 г. между 10 и 12 ч.. В програмата има и няколко архитектурни и други разходки, които са образователни, интересни и подходящи за деца, а в рамките на гурме туровете ще ма и доста лакомства. Подробности за програмата и участниците може да откриете на “Фейсбук” страницата на “квАРТал”. КОГ : 16 - 18 септември КЪДЕ: Между булевардите “Дондуков”, “Васил Левски”, “Сливница” и “Мари Луиза”

18П РКИР Й СЕ Отново е септември и отново е време за превърналия се вече в традиция за София Park(ing) Day - част от световната инициатива със същото име. Tази година датата, в която да се паркираш не с автомобил, а с усмивка, настроение и често нестандартно за едно паркомясто занимание, е 30 септември. Всяка година броят на участниците расте и освен граждани често се включват неправителствени организации, представители на частния бизнес и дори официални институции. Между 8 и 19 ч. те ще предложат на минувачите забавни, образователни и нестандартни идеи, разположени върху единица синя или зелена зона в централната градска част. Повече информация за инициативата и нейните локации има в страницата на събитието във “Фейсбук”, както и на сайта на организаторите credobonum.bg. КОГ : 30 септември, 8 - 19 ч. КЪДЕ: Из централните паркоместа

26


ИГР ЛН ЕВОЛЮЦИЯ Експлозивна церемония ще даде старт на първия Game Evolution с внушителна триметрова изненада, музика, танци, томболи и игри с предметни награди през целия фестивал. Game Evolution е изцяло нова концепция, която цели да обедини традиционните спортове с все по-популярните електронни. Мисията на организацията е да покаже на широката аудитория вълнуващ спектакъл, комбиниращ някои от най-забавните и популярни компютърни игри и интересна колекция от различни спортове, защото игрите са неделима част от нашето ежедневие - те развиват въображението и творческото мислене, компютърните, езиковите и математически умения, подобряват способността за вземане на решения и приучават към дисциплина, аналитично мислене и планиране. Входът за деца до 6 години е безплатен, а пенсионери и ученици ще ползват 50% намаление. Билети на промоционална цена от 20 лв. вече се предлагат в мрежата на “Ивентим”, а отделно ще има и на място на събитието. За повече подробности: www.gameevolve.com, www.facebook.com/GameEvolutionOfficial и www.twitch.tv/gameevolutionbg КОГ : 9 - 11 септември КЪДЕ: Зала “ рена рмеец”.

27


ВИЖ! АКЦЕНТ Празниците по случай деня на София ще бъдат отбелязани и с част от поредицата “Нощно бягане в парка” на 17 септември, инициирано от групата 5kmrun, която се занимава със свободно, но организирано бягане със засичане на време. Освен здравето и спорта, една от целите на това “тъмно” занимание е да привлече вниманието към нуждите от по-добри и безопасни условия за спорт в тъмната част на денонощието. Тъй като събота е и официален работен ден, редовното дневно 5kmrun бягане в Южен парк няма да се състои, така че най-добре да хванете нощното на бул. “Брюксел” от 20:30 ч. За да участвате, трябва да се регистрирате безплатно на 5kmrun.bg. Първите 500 ще получат тематичен подарък, а регистрацията ще приключи, когато достигне 1000 души. По същото време такова бягане ще се проведе и в Морската градина в Бургас, а след това на 24 септември и в тази на Варна, както и край Гребен канал в Пловдив. Ако пък търсите нещо специално за деца, на 24 септември в Южен парк е едно от специалните бягания 5 kids за бегачи от 4 до 14 години, за което може да се регистрирате на същото място. КОГ : 17 и 24 септември КЪДЕ: Бул. “Брюксел”

2830

ТЕОДОРА ДОНЧЕВА, СПИСАНИЕ "КО-МИКСЕР", БРОЙ 7

ВИЖ! МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ


31


Издава се от:

Екип:

Creative Cat Design ltd. София, ул. П. Евтимий 36A Бургас, Лазур, бл. 20 office@vijsofia.bg

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg

ВИЖ! СОФИЯ 2012-2016 ЧАСТ ОТ МРЕЖАТА НА ВИЖ! Всички права запазени. С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали. ТИРАЖ 8 000бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития в града.

МЕНИДЖЪР Маргрета Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА office@vijsofia.bg 0896 804 368 Мина Димитрова reklama@vijburgas.com 0893 608 843 Мария Якова maria.yakova@vijsofia.bg 0886 837 818 АВТОРИ В БРОЯ Мая Стефанова ФОТОГРАФИ Иван Богданов / стр. 4, 6 Деница Попова / стр. 10 Райна Танева / стр. 24 Яна Лозева / стр. 7

Печата се в печатница "Хеликс прес" на рециклирана хартия.

ИЛЮСТРАЦИИ Hatiye Garip / стр. 2 hatiyegarip.com

ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd.

Михаела Караджова - Stalker / стр. 16, 17 stalkersince1993.tumblr.com

VIJSOFIA.BG Мартин Стайков

Мария Налбантова / стр. 20 behance.net/omno Теодора Дончева / стр. 30, 31 facebook.com/techwooart списание "Ко-миксер", брой 7, co-mixer.blogspot.bg

vijsofia.bg

vijburgas.bg

Виж! София

КОРИЦА Nybull nybull.com

Виж София

vijsofia