Виж! София vol. 8

Page 1

АВГУСТ 2016 Б Е З П Л А Т Н О

М Е С Е Ч Н О

8

И З Д А Н И Еавгуст 2016

8

Съдържание ТЕМА 2 Шарена сянка В КАДЪР 4 Виктория Георгиева Mouse 8 Велика Прахова 10 Евгени Серафимов ОТБИВКИ 14 В Амстердам през август

АКЦЕНТ 15 Слон от перки 18 Фестивални отклонения 20 В обсега на Радар Електронният Орфей

ГРАДСКИ ХОРА 25 Градски обмен 26 Десислава 27 Мариана

21 На колелата на асфалтовия сърф

ПОСОКИ 28 Пафос - град и култура под открито небе

22 Сол и миграция Бегликъри, пробуждайте се 24 Summer Festival Burgas Диханието на София

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ 30 Там, където не сме Георги Господинов

1


ВИЖ! TEMA

Накъдето и да погледнеш, все ще попаднеш на нещо отпускарско и ваканционно през август. Неизбежно е, чак на моменти досадно. Едни се мъчат, докато дойде време за почивката, други, защото вече е приключила, трети - че няма да има такава, а един отделен вид не знаят въобще какво е това, защото перманентно са в свободен режим. Има и една отделна порода, за която именно почивката на другите означава работа.

ШАРЕНА СЯНКА

Всичко това трябва да донесе някакъв заряд, годен за акумулиране и преживяване на зимата, която се задава дори и в Game of Thrones. Ние го открихме в нещо колкото банално, толкова и неуниверсално - изкуството на

2


открито. От различни форми и цветове, които дават душа на величествени природни гледки, сгради, улични “реквизити”, градски пейзажи и площади, до фестивалните мероприятия, които усърдно се опитват да ни съблазнят по това време на годината. Стигнахме до една сравнително шарена картина от творци и събития из страната без да се ограничаваме в едно населено място. Има нещо приятно неудовлетворяващо в опцията да разполагаш с богат избор без да е необходимо да огрееш навсякъде. Пол Остър го е казал доста по-даровито: “Струва ми се, че винаги ще бъда щастлив на мястото, където не съм”.

МАРИАНА СЪРБОВА, ЧАСТ ОТ ФЕСТИВАЛ “СОЛТА НА ЖИВОТА”, ОРГАНИЗАТОР: БФБ, ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ - БУРГАС

Мая Стефанова

“СТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ВИНАГИ ЩЕ БЪДА ЩАСТЛИВ НА МЯСТОТО, КЪДЕТО НЕ СЪМ”

3


ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВ MOUSE Ярък, жизнен, вълшебен. Такъв е светът в рисунките на Виктория Георгиева - Mouse, която с удоволствие ни го подарява самостоятелно или като част от проекта Sunshiners. Защото обикновено твори навън, напълно отворена към трептенията и вдъхновенията, които се реят из въздуха. Много е вероятно да сте попадали на нейните образи, които обличат не само сгради, стени, но и ел. табла, улуци, цепнатини и какво ли още не из ежедневния ни градски пейзаж. Всички са толкова пъстри и винаги със специфично настроение, което не може да се сбърка. Освен тях има още три самостоятелни изложби, участие в редица групови експозиции и още множество арт фестивали, проекти и творчески резиденции. От две години се занимава и с деца в “Азбука на въображението” във Варна, а иначе е от Исперих, откъдето датира и специалната ѝ връзка с дините.


ВИЖ! В КАДЪР ЗАЩО ИЗКУСТВОТО НАВЪН Е ПО-СЛАДКО?

СРЕД СЪНЯТ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО, ОТ ПРОЕКТА НАРИСУВАЙ МИ СТЕНА, ЦДГ МИКИ МАУС, ГАБРОВО

Изкуството навсякъде е сладко, а това навън понякога може и доста да нагарча. Далеч от истината е схващането, че е лесно и угодно на всички. Ние имаме нужда от него както вкъщи и в галерийното пространство, така и в градското. Допада ми идеята за пряката връзка с хората, полярните мнения и отношение към този вид изказ. Получава се естествено, има ефект както върху мен, така и за околните, но целта далеч не е да се хареса на всеки.

КОИ СА МЕСТАТА, КОИТО СА ТЕ ПРЕДИЗВИКВАЛИ НАЙ-СИЛНО? Работата е там, че всичко ме предизвиква. От най-малки форми до по-големи формати, различни повърхности и подхода към тях. Винаги е специфично. Обичам да ми е разнообразно. Понякога точно формите и чупките са провокиращи, друг път по-семпли неща. Изображение, цвят, силует, обем, извивка, текстура, контраст, символика, характер - това са ключови понятия за мен.

КАКВА Е ТАЗИ ТВОЯ СПЕЦИАЛНА ВРЪЗКА С ДИНЯТА?

Зародила се е още в детството ми. Лято е, в двора у дома в родния ми град Исперих, аз съм малко момиче сред планинки от дини. Ядеш ги, пиеш ги, пренареждаш и дълбаеш. Освен че съм ги консумирала, съм си играла с тях. В един момент преди години те изплуваха като образ. Може би заради формата и контраста на цветовете.

"ДОПАДА МИ ИДЕЯТА ЗА ПРЯКАТА ВРЪЗКА С ХОРАТА, ПОЛЯРНИТЕ МНЕНИЯ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТОЗИ ВИД ИЗКАЗ." 5


ВИЖ! В КАДЪР На мен ми харесва да ги претворявам в разни неща, да ги вмъквам в различни сюжети. Никога не съм гледала на тях съвсем буквално. Носят ми вдъхновение и естествено се оформи серийка, а после се зародиха и динените същества…. Смятам обаче не след дълго да направя лека пауза с динения си период и да се заема с един самостоятелен проект.

КАКВО БИ ИСКАЛА ДА ИЗРИСУВАШ, А ВСЕ ОЩЕ НЕ ТИ СЕ Е УДАЛА ВЪЗМОЖНОСТ?

Аз поразнообразих с доста повърхности и формати. Опитах различни неща, но в последно време имам афинитет към по-големи формати, било то стени, платна и т.н. Скицникът ми е пълен с идеи за серии от неща. Всичко е въпрос на време. Имам нужда и от по-голямо ателие. Посоката е поета. Надявам се да имам все повече възможности занапред да рисувам на разнообразни места, с различни артисти, да имам съприкосновеност с яки проекти. Нещо, върху което отдавна търся фокус, са по-големи и последовалетни неща в градското пространство - цели улици, серия от сгради, подлези, по-общи и мащабни композиции от форми.

КАКВО НАЙ-МНОГО ТИ ЛИПСВА В ГРАДСКАТА СРЕДА?

Гадската среда в България е пълна с парадоски, еклектика и безхаберие. Това донякъде си има своя чар, но ми се иска да виждам една по-съвременна визия, която да дава нова представа за отношението ни към това, което ни заобикаля… Това включва архитектура, дизайн, изкуство. Трябват повече нормални условия и за хората в затруднено положение.

КАК БИ НАРИСУВАЛА АВГУСТ?

Според текущата ми визия и емоционално състояние. Вероятно в тъмно синьо, розово и тюркоазено, с малко слонова кост… Леко абстрактен и ярък.

6


beach

Vista Mare beach ще откриете на плаж “Св. Анастасия”, Отманли, на 15 км от Бургас по пътя за Созопол. тел. 0885 858 533, www.vistamare.bg


ВИЖ! В КАДЪР

ВЕЛИК ПР ХОВ Велика Прахова не е от най-често експлоатираните имена, когато стане дума за съвременно изкуство, но съвсем без да се натрапва създава наистина впечатляващи проекти като скулптор, дигитален артист, костюмист, сценограф. Освен това влага време и усилия в различни социални дейности и работа с деца. Ние я потърсихме конкретно заради вълшебните сламени фигури на едно специално място в Синеморец, които неизменно превръщат гледката към морската шир и близкото устие на Велека в митично преживяване.

8


ВЕЛИКА ПРАХОВА, СЛАМЕНИ ФИГУРИ, СИНЕМОРЕЦ

ОТКЪДЕ ДОЙДОХА ТЕЗИ МИСТИЧНИ СЛАМЕНИ ФИГУРИ В СИНЕМОРЕЦ И ИМАТ ЛИ СИ ИМЕНА, ИСТОРИЯ?

От мен дойдоха. В началото беше само Падащият човек, година по-късно се появи Жената и оттогава са Сено и Слама. Те са човеци извън центъра на тежестта си. Има една точка на падане, в която човек избира да падне ли или не… Ето там е вълнуващо.

ЗАЩО СЛАМА?

Слама имаше наоколо.

КОЕ ТЕ ПРИВЛЕЧЕ НАЙ-СИЛНО В МЯСТОТО, НА КОЕТО ГИ ПОСТАВЯШ? Вятърът, пропастта, ръбът.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИЗКУСТВОТО, ИЗЛОЖЕНО В КОНВЕНЦИОНАЛНИ МЕСТА И ИЗВЪН ТЯХ? Изкуството е изкуство. То идва от душата на човек.

АКО СЛАМЕНИТЕ ФИГУРИ МОЖЕХА ДА ГОВОРЯТ, КАКВО БИХА НИ КАЗАЛИ ЗА ТЕБ? Те говорят. Казват истината.

9


10

ЕВГЕНИ СЕРАФИМОВ, ПОРТРЕТ НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ МАЙСТОРА, ЦЕНТРАЛЕН ПЛОЩАД КЮСТЕНДИЛ

ВИЖ! В КАДЪР


ЕВГЕНИ СЕР ФИМОВ Ликът на Владимир Димитров - Майстора върху един декар. Картина, която се вижда в нейната цялост само и единствено от птичи поглед… и с дрон. Но не можеш да я подминеш и по земя. Има някакъв много силен положителен заряд и е трудно да не ти хареса. Това накратко представлява най-новият проект, иницииран от художника и преподавател по рисуване Евгени Серафимов в Кюстендил. Освен със самостоятелни участия, биографията му е препълнена с изложби, школи, конкурси и пленери за таланти. Той винаги работи с деца, затова те са основна движеща сила и в тази амбициозна творба.

11


ВИЖ! В КАДЪР “НОВОТО ИЗКУСТВО ТРЯБВА ДА СРЕЩА СЪВРЕМЕННИТЕ ХОРА В ЕЖЕДНЕВИЕТО”

ЗАЩО ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА И ЗАЩО ВЪРХУ 1000 КВ. М. ОТ ПЛОЩАДА В КЮСТЕНДИЛ? Защото Кюстендил е градът на Майстора. Защото в Кюстендил по градския площад все още се разхождат хора, които са го познавали, говорили са си с него или даже са му позирали.

На един декар, защото съвременното изкуство се нуждае от "гига" и "мега", за да влезе във фокуса на вниманието. Светът иска постоянно нещо невиждано и би обърнал внимание на нещо стойностно (визирам Майстора като изкуство, философия, светоглед), само ако бъде провокирано с някаква сензационност. На един декар също така, защото бях сигурен, че ще се справим със задачата.

КАКВО ПРАВИ ТРУДНО, НО И ВДЪХНОВЯВАЩО ТОВА ВАШЕ КОЛЕКТИВНО ТВОРЕНИЕ?

Трудностите са неизбежни спътници на всяка работа и всяко изкуство като цяло, но не те са основното. Човек и нищо да не прави, пак му е трудно. Дори и да не успее, пак се е трудил. Затова трудностите в проекта не би трябвало да са фокус. Работата по тази идея беше толкова вдъхновяваща за целия екип, че възприемам нейното осъществяване за лесно, едва ли не спонтанно.

ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ПОДОБНО ИЗКУСТВО НА ОТКРИТО?

Изкуството на открито се превръща в традиционна съвременна форма в целия свят. Тъй като в жанрово и стилово отношение всичко е открито и всичко е нарисувано, изкуството може да промени само своята форма и мащаб. Във век, в който граница между професионално (академично) и аматьорско (лично) не съществува, когато информацията и технологиите са общодостъпни, сякаш е задължително изкуството да излезе от галерията и музея. Новото изкуство трябва да среща съвременните хора в ежедневието и да ги ангажира с

12


естетиката си, за да може след това те да имат потребността да потърсят и другите кавалетни форми.

КАКВИ ДРУГИ ПРОЕКТИ НА ОТКРИТО ИМАТЕ В ГРАДА И КАК СЕ ПОСРЕЩАТ ТЕ?

Преди повече от 10 години стартирахме с една щура идея и изрисувахме почти всички контейнери в централната част на града - около 200 - 300 на брой. После правихме едни пейки с мозайка и кошчетата за боклук в градската градина, които още си седят. Имаме и един фонтан, цяла една градинка до градската баня пак с мозайка - цветарници, бордюри, фонтан и цял един слон. Всички те си стоят и много им се радват. Случва се понякога да има и критична нотка, но това е, защото изкуството в града е живо и за него се мисли, коментира и пр. В Кюстендил да се прави изкуство е естествено и лесно, защото има наслагвания, традиции. Има и хора, които да го консумират - затова има и смисъл.

ЗАЩО РЕШИХТЕ ДА ВКЛЮЧИТЕ ДЕЦАТА В ТВОРЧЕСКИЯ ПРОЦЕС?

Аз винаги работя с деца, защото те имат енергията и необходимите канали за новото. Те не са деца. Те са млади артисти, мислещи тийнейджъри и малко по-големи млади хора с визия, с идеи за новаторство и най-вече без ограниченията на предрасъдъците. Те са истински космополити и аз се уча от тях. Уча се, че светът е пред очите ти, в задния ти двор и от теб завеси да си част от него; че технологиите помагат; че когато не можеш нещо, има кой да помогне и че да си млад и без много житейски опит не е недостатък, а по-скоро предимство. Аз пък се опитвам да им давам опит, рутина, дипломатичност, усещането, че са значими и важни, че имат корен и той е много силен, както и че, макар да сме част от целия свят, е изключително важно от коя точно вода пие този корен. Уча ги, че светът има нужда именно от тях/нас, че именно те/ние имаме значение. Наистина много ги обичам и вярвам в тях, вярвам в бъдещето. Звучи твърде идеалистично и сантиментално, но аз наистина така разбирам нещата.

13


ВИЖ! ОТБИВКИ

В АМСТЕРДАМ ПРЕЗ АВГУСТ

Ива Бужашка все е заобиколена от изкуството. Следвала е история и изкуствознание в София, Рим и Копенхаген. В момента изучава съвременно изкуство и арт теория в Лайденския университет. Откакто е в Амстердам, работи на различни места. В една културна организация се занимава с био-арт и дизайн, както и с организационна дейност на експозициите. Сега започва в галерия, ангажирана с постколониални проблеми и политическо изкуство. Междувременно преподава и в Българското училище в Лайден и намери време да ни упъти към няколко от интересните събития в Амстердам през август.

ХИП КУЛТУРА И МЕСТНО ПИВО: KIMCHI FESTIVAL

За любителите на домашно произведена бира и разнообразие от местни хранителни продукти, фестивалът Кимчи предлага страхотно лятно парти на открито в хип севера на Амстердам. Локацията на фестивала тази година е Нордерлихт, част от NDSM-werf – бивша корабостроителница, превърната в град на изкуствата. Бирeните ферми са селектирани от Oedipus Brewing, които тази година отправят покана към артисти и дизайнери за участие в artisti-in-residence програма. Чудесен избор за парти, музика, бира и хубава храна! 13-14 август, Norderlicht Café, NDSM-Plein 102, 1033 WB Amsterdam

СВЕТОВНО КИНО НА ОТКРИТО: WORLD CINEMA FESTIVAL

Седмото издание на международния кинофестивал в Амстердам ще покаже независимо пълнометражно кино на изгряващи режисьори от Латинска Америка, Азия и Африка. Изданието се открива с последния филм на световноизвестния ирански режисьор Асгар Фархади, печелил “Оскар” и награди в Кан. Фокусът тази година е Турция, а програмата предлага специални прожекции на открито и закрито, партита и страхотни преживявания. 18-27 август, Rialto, Ceintuurbaan 338, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

NEW WAVE ДИЗАЙН В МУЗЕЯ СТЕДЕЛИК – DREAM OUT LOUD – DESIGNING FOR TOMORROW’S DEMANDS Изложбата Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands в музея за модерно и съвременно изкуство Стеделик се открива на 26 август с парти под навеса на реновираната преди няколко години сграда. Целта на експозицията е да покаже талантливи холандски артисти в началото на тяхната кариера. С традиции в дизайна и креативността на новото поколение артисти, които създават "социален дизайн", изложбата изглежда обещаващо. В музея има и постоянно експозиция, която включва творби на Кандински, Малевич, Апъл, Балдезари, Уорхол и др. 26 август 2016 - 1 януари 2017, Stedelijk Museum, Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

14


ЮЖНИЯТ ПЛАЖ В ЛОЗЕНЕЦ

СЛОН ОТ ПЕРКИ Понякога, когато не можеш да отидеш при слоновете, те идват при теб. Поне нещо такова се случва с помощта на красивата инсталация на Васил Бърдаров от Bird Art Studio, която допълва Haciena Beach в Лозенец. Слонът с височина 3 метра, освен всички древни символики, които носи, на конкретното място олицетворява и емблемата на заведението и от 1 юли насам краси гледката оттам към хоризонта. Шейсеткилограмовата конструкцията е изградена изцяло от перки, които се задвижват от вятъра и са едно от първите неща близо до брега, които лъчите докосват по изгрев слънце. Авторът Васил Бърдаров е известен с работата си по изработката на оръжията и голяма част от реквизита на холивудската поредица “Непобедимите”, която се снима в България. Този слон обаче съвсем не е първият, който краси Hacienda Beach. Миналата година по проект на художника Стефан Божков пак там бе изградена отново скулптура на слон - този път от метал и дърво, с тегло от близо 800 кг. и височина 5 метра. Създаването й отнема две години и е вдъхновена от творбите на Салвадор Дали и каталонския художник и скулптор Антонио Тапиес. Между пролуките й гостите на заведението оставят свои послания, изписани върху лист хартия. Със слон на море вече звучи привлекателно, нали?

15
ВИЖ! АКЦЕНТ

ФЕСТИВАЛНИ ОТКЛОНЕНИЯ За всички фестивални лъвове, тигрици и котенца през август представяме само събития, които попадат в тази категория и са пръснати из страната, езерата, тепетата, планината и особено край морето. За начало един разговор с човека, когото мнозина са готови да почерпят с радост заради всичко онова, което прави за програмата на клубовете "Строежа" и "Терминал 1" в София, и знае много за фестивалната култура у нас. Защото Мартин Михайлов е част от нея и тя от него.

КАК СПОРЕД ТЕБ СЕ РАЗВИВА ФЕСТИВАЛНАТА СЦЕНА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ? Малки кокетни фестивали заместват гигантите, на които пък, от друга страна, се радваме основно навън. Генерално картинката за родната ни среда и пазар не е добра, но не може напълно да се отрекат и добрите опити. Има страхотни и доста любопитни примери, дано успеем да издържим.

КАКВО МИСЛИШ ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ГОЛЕМИТЕ МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ У НАС?

Логично и нормално е. Виреем в условията на малка територия със слаб, беден пазар. Всичко се случва бавно, но притеснителното е, че има и елемент на недъг, докато същевременно сърфирането в интернет учи на донякъде справедливи претенции. Има готини хора. Не е задължително да бъдат крайни, енциклопедични меломани, а по-скоро да са с отворено съзнание и глад за случки, но количествено продължаваме да бъдем толкова малко, че няма основание да бъдат покрити и спасени истински големи фестивали. Концертите на AC/DC, Bon Jovi, Madonna, Roger Waters, Слави Трифонов не бива да приемаме за общовалидни критерии. Те са друго – статукво от една страна, изключение от друго – 50 000 души нощна София вижда именно два пъти в годината, по подобни поводи, но реално не разполагаме с такъв брой заинтересовани към стотиците концертни събития музикални фенове.

МОЖЕ ЛИ ТАЗИ ОТРИЦАТЕЛНА ТЕНДЕНЦИЯ ДА ИМА И НЯКАКЪВ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ?

Има страхотен положителен ефект – все повече българи посещават големи фестивали в

18


чужбина, а подобни трипове действат като чудесно отрезвяващо и възпитателно средство. Винаги съм казвал – сменете тиймбилдинг авантюрите с посещения на околни фестивали, поне! Парите си заслужават. Дори и сръбският EXIT би проработил осезаемо, a какво остава за тези още по на запад и на север, за да се прелее изведнъж нова кръв. Може да има малко от токсичността на тази на Леми, която прави хората истински диви и което не е лошо, но ще се влее и такава, която ще предизвика актове на повече уважение, учтивост, търпеливост, признателност, любов и не на последно място – ще ни осветли как да си събираме правилно боклука, например. Всъщност, всеки да си прави каквото желае и да си харчи средствата както му е угодно, но, погледнато отстрани, ми се струва бърз подход да разгадаем естеството на разни, иначе стандартни, процеси.

КОИ СА ФЕСТИВАЛИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ, КОИТО СА ТЕ ВПЕЧАТЛИЛИ НАЙ-МНОГО?

Nova Rock (Австрия), защото е сравнително нов, имайки предвид мащаба и имената, които канят, но проработи на това ниво още от първата си година. Exit (Сърбия) – за постоянството и избора на великолепна локация, готините усмихнати хора. Sziget (Унгария) – заради въображението и ненатрапчивостта, въпреки габаритите, както и заради „нулевия“ ден, в който веднъж гледах Prince три часа. Primavera Sound (Барселона) – поради безкомпромисното качество в презентацията на артистите, част от прецизно подбрания лайнъп, звуковете и светлините – нещо, което често се пренебрегва на много места навън, но за щастие далеч не е тема номер едно за хилядите весели фенове. Spirit Of Burgas, заради куража на автентичните основополагащи (навремето) личности и добре скритото последствие и, надявам се за кратко, разочарование. Тъй като съм поспрял да се интересувам особено от фестивали, бих добавил, че съм впечетлен от отделни концерти на Foals, Tool, Muse, Willie Nelson, Iggy Pop и Bruce Springsteen, които имах щастието да гледам на живо наскоро. Очаквам с нетърпение да видя The Cure.

А КАКЪВ ФЕСТИВАЛ СПОРЕД ТЕБ ЛИПСВА У НАС?

В тези времена - стилово-разнообразен фестивал, на територията на София, с редуване на олдскуул и съвременни популярни имена, щипка от така наречените и все още непознати към съответния момент cool acts, за около 10 000 души.

19


В ОБСЕГА НА RADAR Вече няколко поредни години фестивалът RADAR Festival Beyond Music във Варна е глътка свеж въздух за любителите на по-непопулярните, но крайно интересни експерименти в света на изкуството, докоснато от музиката. В него се представят музикални проекти, които общуват и с други артистични форми като визуални изкуства, технологии и съвременен танц. Тази година времето да влезете в обсега на RADAR е между 10 и 17 август, а сред акцентите в програмата са представянето на дебютния албум “Dilation” на немското електро-акустично дуо Grandbrothers, съставено от Ерол Сарп и Лукас Вогел на пиано. Откриването е със съвременната опера “Лилит” с участието на сопраното Клерън Макфадън, пианиста Димитър Бодуров и видео специалиста Франц Вейс. Варна, Държавна опера и Градска художествена галери 10 - 14 август

ЕЛЕКТРОННИЯТ ОРФЕЙ От Родопите към Пловдив - това е пътят на електронния Орфей и неговия фестивал Еlectric Orpheus Festival, който ще бъде открит на 12 август в бъдещата “Европейска столица на културата 2019”. Основната сцена на фестивала, който до 14 август ще предложи доста шарен и нестандартен поглед към съвременната култура с над 50 артисти от света и у нас, ще бъде изградена навръх Сахат тепе с невероятна гледка към града. Едно от най-силните имена в лайнъпа е на канадската електроклаш икона Peaches, но има още много какво да се види и чуе като например венецуелката Aérea Negrot, пяла за Hercules & Love Affair, както и белгийците Brussels Pony Club, топ продуцента DkA, Gaff-E от лондонската клубна сцена и много други. Пърформанс и театрални представления ще има в Баня Старинна (Чифте баня), а изложбите ще са из различни галерийни пространства на града. Около обед и следобед кино “Лъки” ще предлага кинопрожекции. Специална локация с индустриален привкус пък ще домакинства нощните актове, диджей сетове и нойз групи. Пловдив, Сахат тепе, Бан старинна, галерии из града и др. 12 - 14 август

20


НА КОЛЕЛАТА НА АСФАЛТОВИЯ СЪРФ Асфалтът няма нужда от прогноза, затова и първото издание на Longboard Fest Burgas 2016 няма да се съобрази с нищо друго, освен с желанието си за два прекрасни дни на четири колела из гладките алеи на Морската градина в Бургас. Ако искате да се насладите на добра компания, запалена по този спорт и неговите дисциплини, си заделете 6 и 7 август, когато ще има Ride, Slide и Workshop сесии, с които да изпробвате различни лонгборд дъски и сетове и ще се запознаете с елементите и устройството на т.нар. асфалтов сърф. Уъркшопът ще ни даде подробна информация за това как да подберем правилни машини, дъска и колела, каква е разликата между тях, как се настройват, поддържат и карат оптимално. За начинаещите от всякакви възрасти ще има и уроци със съдействието на LongDayBoarding & Wild-berries. Stormshop пък ще осигури различни модели лонгборд дъски за тест драйв. Финалът ще е с парти на плажа, а за да отпразнувате двата дни възможно най-приятно, не забравяйте протектори и каска. Наистина няма нужда да се размазвате буквално, а само от кеф. Морската градина в Бургас 6 и 7 август

21


СОЛ И МИГРАЦИЯ За четвъртото издание на Фестивал на солта си отделете последния петъчен следобед на месеца - 26 август. Тази година събитието, което се провежда на брега на лагуната Атанасовско езеро, ще ни вкара по-надълбоко в темата миграция - на птици, животни и хора. За целта организаторите са подготвили детски ателиета, посветени на миграцията, танцови импровизации, татуировки с мигриращи птици, изработване на мандали и филм по темата. В производственото хале на “Черноморски солници” АД ще има и фотоизложба „Пътуване с птиците“ на български и тайвански фотографи, а езерото ще е сцена на огнено шоу. Налице ще са и обичайните занимания „Солничар за един ден“, „Базар на солта“ и вечерно къпане в лугата и калта, а фестивалният ден ще завърши с музиката на Paraplaner и техния хит „Комари“. Лагуната на танасовско езеро 26 август

БЕГЛИКЪРИ, ПРОБУЖДАЙТЕ СЕ Иззад хълмовете на Беглика вече наднича осмото издание на фестивала, който обединява т.нар. бегликъри. Според организаторите, това са хора, родени някъде между небето, земята, огъня и водата. Между 25 и 29 август край язовир Голям Беглик ще можем да слушаме носителите на “Грами” в категорията ембиънт Deep Forest, но и още Markandeya и Man Of No Ego. Ще търсим ключове към себе си с Gene Keys Bulgaria, а беглишки нинджи ще ни заведат на приключение в близката гора. За любителите на тишината и спокойствието е Островът на тишинавтите, а за по-шарено и шумно настроените ще има Цирков театър "Нибрай", както и Playback театър "Тук и сега". Язовир "Гол м Беглик" 25 - 29 август

22


ВИЖ! АКЦЕНТ

СКАЧАЙ В РОЛЕРИТЕ За пета поредна година Бургас ще е домакин на Националния фестивал на ролерите “Стрийт Бургас”, който ще се проведе на 6 и 7 август на най-подходящото място за каране в града - Морската градина и скейт парка в к-с “Изгрев”. Сборният пункт по традиция е Пантеонът, като откриването започва там още в 11 ч., след което е ред на състезанията в различните категории. А те са за деца до 16 години за бързина на къси и дълги разстояния, крос кънтри на ролери за участници над 16 години, което е за майстори с различни препятствия като прескачане на стълби, минаване през павирана настилка и рампа. Има предвидена и градска обиколка. От 16 ч. започва и скейт състезание в парка. В неделя идва ред на забавно училище за майки и татковци с безплатни уроци по каране на ролери, демонстрации на speed - бързо минаване на участък с конуси на един крак и на заден ход за напреднали, както и на различни комбинации и трикове. В 18 ч. настава време за парти на открито с кънки за закриване на фестивала с настроение. Бургас, Паметник Пантеон, Морска градина и скейт парк к-с “Изгрев” 6 и 7 август

23


SUMMER FESTIVAL BURGAS Отново е време за превърналия се в обичайна традиция фестивал за ръчно изкуство във Флората. Сега, следвайки сезона, той носи името Summer Festival Burgas 2016 и между 7 и 11 август ще е домакин на разнообразни автори и производители. Сред тях ще видим дизайнерските дрехи Dessy’s Dresses, бижутата Made By Me, бутикови рамки Nikolestar, чантите от грамофонни плочи Kloshar Bags, бижута и аксесоари от кожа с марка Underground Oasis, натурални продукти от авокадо Alexander Avocado OIL, бижута в сфера Daydream, Lady Charming Art, “Усмивките на Дани”, Baby Bu, бижута от метал Gargorock, мини китари Роксанд, творби на художника Велико Прокопов, дрехи от испанския дизайнер Borboreta и не само. Експо център “Флора” Бургас 7 - 11 август

ДИХАНИЕТО НА СОФИЯ Когато искаш да отвориш път на хората и културата в градска среда,… затваряш улици, а в случая на „София Диша“ 2016 – и булевард. Тазгодишното седмо издание на „София Диша“ ще се провежда всяка неделя от месец август. По традиция всеки път локацията ще се мести, а този път съответно на: ул. „Иван Денкоглу“ (7 август), ул. „Московска“ (14 август), ул. „Княз Александър I“ (21 август) и бул. „ Ал. Стамболийски“ (28 август). Организаторите са разделили фестивала на пет тематични зони – Творческа, Базарна, Релакс, Спортна и Детска, като всяка една от тях подкрепя и определена социална кауза. Както винаги “София Диша” обещава да ни разнообрази с интересни неща от сферата на визуалните изкуства и пърформанса, Stand Up комедия, цирково изкуство, танци, музика и литература. За пръв път в рамките на фестивала ще има и прожекции на късометражни филми, както и музикални и модни клипове от родни и чуждестранни автори. Подробна информация за програмата, локациите и участниците на фестивала следете на сайта sofiadisha.com.

24


ВИЖ! ГРАДСКИ ХОРА

градс к и о бме н В този месец обикновено има осезаемо разместване на човешки пластове. Конкретно между София и Бургас. Затова през август хващаме един човек от морето, който през по-голямата част от годината откриваме в София и съответно един, който е прекарал известна част от живота си в столицата, но е сменил напълно курса и се е преместил в крайморския град. Под първото определение попада Десислава Ангелова. В очите ѝ има и море, и небе и безпроблемно можеш да потънеш в тях. Морето е във вените ѝ покрай родния град, а небето - покрай непреодолимата страст по планините. Можеш да я видиш на почти всяко готино музикално или културно събитие из София. Не само защото ѝ харесва, но и защото е част от работата ѝ като маркетинг експерт в агенция, специализирана в музикалните и културни събития. Сред последните проекти, по които Деси работи, са фестивалът A to JazZ, концертите на Софийска филхармония, а точно в момента е запретнала ръкави по предстоящата “Нощ/Пловдив” 2016, събитията на Yalta Club - Solar Summer, Armin Only Embrace, концерта на Wax Tailor през октомври, както и филма “Възвишение” по книгата на Милен Русков. Иначе в главата ѝ са все вятър и вълни под формата на кайт, уейк, йога, планинско колоездене, планинско бродене, сноуборд, а отскоро и книгите за оцветяване. Обещала си е, като порасне, да обърне внимание и на моторите и парапланерите. Под второто определение попада Мариана Сърбова, която e архитект по професия и художник по душа. И в двете влага много голяма част от сърцето си, а във вените ѝ сякаш тече морска вода - личи си от снимките и картините ѝ. От 3 до 17 август представя новия си проект “Платна” в галерия “Георги Баев” - Бургас, а нейни стенописи красят солниците и крайбрежната морска алея. По-официалното ѝ представяне изглежда така: Завършва специалност „Архитектура“ в УАСГ, прави обмен в специалността „Дизайн“ в Hochschule Für Technik в Щутгарт, а сега работи в архитектурно студио Motto. Съосновател е на „Хамалогикa“ и член на сдружение „Трансформатори“. Има няколко награди и отличия от архитектурни и артистични конкурси. Съавтор е и на доста проекти из Бургас като например настоящия вариант на “Стената на приказките” в Морската градина, както и на строящата се “Магазия 1” по пътя към Морска гара.

25


ДЕСИСЛАВА КАКВО ПРАВИ ЕДНО МОРСКО МОМИЧЕ В СОФИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО? Чака уикендите, за да гони вятъра по морето. За щастие чакането минава бързо в много работа по интересни проекти и каране на колело из празните паркове и улици на София. В този месец определено можеш да преоткриеш чара на този град.

КАКВО ТЕ ЗАДЪРЖА В ГРАДА И КАКВО ТЕ ИЗВЕЖДА НАЙ-ЧЕСТО ОТ НЕГО?

Eдно и също нещо – динамиката. Градската наситеност, разнообразие и въможности, които те заливат ежедневно... Тези неща те поддържат жив, обогатяват те и те вдъхновяват да търсиш още и да се развиваш, но в същото време ти отнемат суперсилите. Затова и често бягам, за да възстаноявам баланса, който е много важен във всеки един аспект.

ПОСЛЕДНОТО ГОТИНО ПАРТИ, НА КОЕТО БЕШЕ И КОЕ ЩЕ Е СЛЕДВАЩОТО?

Ако говорим за парти, определено това беше ABRA в Yalta Club. Още ме държи вайба от музиката и приятните хора. Иначе, за щастие работата ми е свързана с много и все готини музикални събития, така че, ако върна лентата, мога да изброявам много. Сега ми предстои не едно, а цели 7 партита на Solar Summer.

ПРЕЗ АВГУСТ В СОФИЯ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА...?

...не си! Това обаче в повечето случаи е утопичен вариант, затова спокойстването с колелото в парковете, свежите коктейли в приятна компания и лятното кино са чудесна алтернатива.

26


МАРИАНА ПЪРВАТА ТИ АСОЦИАЦИЯ ЗА ХОРИЗОНТ? Отвъд; Там, където не съм…

ПРЕДСТАВЯЛА ЛИ СИ СИ ОКОЛО КАКВО ЩЕШЕ ДА СЕ ВЪРТИ ТВОРЧЕСТВОТО ТИ, АКО НЕ БЕШЕ МОРЕТО?

Морето е голяма любов и вдъхновение, както и средство да се разкаже дадена история. Историите и въпросите сигурно биха били подобни, само образите и символите – други. Винаги ме е вълнувало как всичко е взаимосвързано, как ние сме неделими от всичко видимо и невидимо край нас. Едни и същи принципи управляват и космос, и микрокосмос. Интересна ми е интерпретацията на това схващане – независимо от стилистиката.

КОИ СА ТВОИТЕ ТОП ТРИ МЕСТА ЗА ОТДИХ И ВДЪХНОВЕНИЕ В ГРАДА? Места, от които се виждат хоризонти и платна, които са солени, ръждиви и някак диви и които представляват своеобразна граница. Пристанището, Солниците и брега като цяло.

КАКВО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА БУРГАС? Да стане по-смел, артистичен и съвременен, съхранявайки колкото може повече от тази дивост, соленост и автентичност. Това е краткият отговор.

КАКВА Е ТРАДИЦИЯТА ТИ ПРЕЗ АВГУСТ МЕСЕЦ?

Да се ослушвам за вятър и да се озъртам за някой нов хоризонт...

27


ВИЖ! ПОСОКИ Толкова много време и енергия вложихме покрай разбирането, коментирането и съревнованието за Европейска столица на културата в България през 2019, че някак си пропуснахме да обърнем поглед към другите носители на титлата от миналото, настоящето и близкото бъдеще. Догодина, заедно с датския Орхус, такъв ще бъде малкият крайбрежен град Пафос в югозападната част на остров Кипър - една разделена държава с разделен народ. В митологията Пафос е споменаван като родното място на богинята на любовта Афродита. В миналото в продължение на цели седем века е бил столица на Кипър. Има си и дълбока римска история, а всичко това и до ден-днешен го прави магнит за туристи. Липсва му само силен моментен тласък като подобна голяма инициатива, която да го освежи и съживи по един по-различен начин. Причината да му обръщаме толкова специално внимание е най-вече подходът им към идеята да бъдат Европейска столица на културата. Основният им мотив е да използват местната култура като мост за нови отношения и създаване на повече разбиране между гръцките и турските кипърци. За целта създават нещо, което наричат Open Air Factory или култура и изкуство на открито, буквално. Защото градът всъщност няма построени специализирани закрити пространста за изложби, концерти или друг вид подобни културни мероприятия. Той обаче превръща този свой “недостатък” в предимство. Компенсират го много от естествените елементи в областта - топлият климат, безоблачното време и множеството културни пространства под открито небе. Неслучайно целият град е включен в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Идеята е тази фабрика (Open Air Factory) да обедини различни лаборатории, работни пространства и производствени звена не само в самото селище, но и в

28


ГРАД И КУЛТУРА ПОД ОТКРИТО НЕБЕ от Мая Стефанова

областта и различните части на острова като цяло. Жителите на Пафос живеят под открито небе средно по девет месеца в годината - под средиземноморското слънце, под сенките на дърветата, в градините си, кафенетата, ресторантите, по плажовете и крайбрежните алеи. В крайна сметка историята на културата в цяла Европа започва именно на открито - в амфитеатрите от Античността, на агората и в цирковете. Пафос има с какво да се похвали в този аспект: величествени амфитеатри, живописни гледки от скалите на Афродита, останки от баните на Адонис, както и самите бани на Пафос, Акрополът, т.нар. Фонтан на любовта, Гробниците на царете, църквата Света Соломони, средновековният порт, метоха на манастира Кикос, базиликите Свети Георги, Залива на коралите, археологическият парк, византийският музей, както и голям аквариум, в който се отглеждат най-различни средиземноморски и тропически видове, сред които и крокодили. И това съвсем, съвсем не е всичко. Атмосферата си остава неописуема, но много силен техен коз. Откакто печели титлата за Европейска столица на културата 2017 Пафос се активизира в най-различни дейсности на открито. Филмови фестивали с разнообразна тематика на плажа, концерти в античния одеон, Международен фестивал на древната гръцка драма, конкурси за композитори, както и за архитекти, които да предложат интересни варианти за временни външни конструкции. Прави се серия от специални пощенски марки, а градът е и домакин на странстваща сцена с изпълнения на различни чуждестранни изпълнители и какво ли още не. И всичко това само като подгряване на същинската кулминация от събития, срещи и вдъхновения, която предстои догодина и ще превърне Пафос в една желана близка дестинация, особено ако се оглеждате за следващото си интересно пътуване.

29


ВИЖ! МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Най-превежданият български писател Георги Господинов не се нуждае от обширно представяне, а новата му стихосбирка "Там, където не сме" (издателство "Жанет 45") бележи завръщането и на поета Георги Господинов. Тя е пета поред след превърналите се вече в класика от 90-те "Лапидариум" и "Черешата на един народ", както и "Писма до Гаустин" (2003 г.) и антологията "Балади и разпади" (2007 г.). "Там, където не сме" е за онова време и пространство, по което непрестанно бленуваме. В нея може да откриете по нещо за малките сутрешни престъпления, как звучи настъпването на охлюв, за онова, което бащите знаеха, за слабите капиляри, за тайния живот на тефтерите. Самият Господинов препоръчва четенето на тези 128 страници да се случва около три следобед - "едно особено време, свързано по някакъв идиотски начин със съобщенията за нивото на река Дунав, тази българска мантра, която съм запомнил от детството ми, без да знам кой изобщо има нужда от нея“.

ТАМ, КЪДЕТО НЕ СМЕ 30


Следобед По-малко смъртен е човек приседнал на тревата в Люксембургската градина на седми юли в 3 и половина сред сандвичи и книги с други смъртни

Двама

Нанасяне в нова къща

тя си брои стотинките и взема дълго кафе той – кроасан глътка за нея глътка за него хапка за нея хапка за него

купиха седем бели лалета за една празна ваза в една празна стая бяла като лале и вече е дом

и кафето не свършва и кроасанът не свършва

Бретан Sub rosa scriptum Мадам Танги и каменната къща И този хладен океански въздух през който слънцето не смее да опари И само чайките които кълват от тишината И рози рози чийто мирис ще си остане неописан Отвъд езика рози и следобеди 31


Издава се от:

Екип:

Creative Cat Design ltd. Бургас, Лазур бл. 20 София, ул. П. Евтимий 36A

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg

СПИСАНИЕ ВИЖ! 2012-2016 Всички права запазени.

МЕНИДЖЪР Маргрета Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали. ТИРАЖИ “Виж! София” 8 000 бр. “Виж! Бургас” 10 000 бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития. Печата се в печатница "Хеликс прес", Варна на рециклирана хартия. ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd.

vijsofia.bg

vijburgas.bg

Виж! София

Виж! Бургас

ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА office@vijsofia.bg 0896 804 368 Мина Димитрова reklama@vijburgas.com 0893 608 843 Мария Якова maria.yakova@vijsofia.bg 0886 837 818 АВТОРИ В БРОЯ Георги Господинов Ива Бужашка Мая Стефанова Теодора Динева ФОТОГРАФИ Велика Прахова / стр. 1 Камелия Величкова / стр. 8, 9 Марин Маринов / стр. 10, 12 Anastasia Bougiaka / стр. 14 2016 © Creative Visual Solutions Ltd. / стр. 18 Маргрета Костадинова / стр. 26 Деница Попова / стр. 27 КОРИЦА Виктория Георгиева - Mouse част от проект "Нарисувай ми стена" на Трансформатори/Оргахим, ЦДГ "Мики Маус", Габрово

Виж София

Виж! Бургас

vijsofia

vijburgas