Виж! София vol. 7

Page 1

ЮЛИ 2016

7

БЕЗПЛАТНО МЕСЕЧНО ИЗДАНИЕЮлИ 2016

24

Съдържание ТЕМА 2 Жокер Странджа 3 Плаж & къмпинг 5 Байк & хайк 6 Митове & легенди 8 Хапка & дрямка

АКЦЕНТ 12 Обръщане на 180° 13 Кино блокаж

АКЦЕНТ 14 Малка акустична музика 15 INELIMENTAL

ARTIST’S CORNER 24 ZEBU

ОТБИВКИ 20 В Русе през юли

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ 28 Росен Карамфилов

ЗА ДЕЦА 18 Survival kids

ГРАДСКИ ХОРА 30 Йона и Сандра

1


ВИЖ! TEMA

Жокер

Странджа Хващаме гората. Буквално. Писна ни от градската жега, асфалт, бетон, транспорт. Крайно време е да подишаме свободно. Да изпреварим масовия отпускарски сезон. Да попием сноп слънчеви лъчи, пробили измежду листата на гъстата гора. Да опънем палатката или да закотвим караваната край красивите плажове на юг. Да стигнем до границата без да я прекрачим. Да завъртим педалите, да грабнем греблата, да опънем платната, да се гмурнем, да изплуваме, да вдишаме, издишаме, да се вглъбим, да омагьосаме, да ни омагьосат. И за всичко това си имаме Странджа, която мнозина се опитват да ни отнемат на малки хапки, но въпреки това. Кътаме си малките и скришни, но и по-известните места и идеи за отдих, спорт, зрелища и размисъл сред дивите земи на областта и планината, носила през годините имената Тратонзос, Салмидесос, Mons Asticus (Планината на астите), Хемимонт, или Червена планина, както и Парория. И все пак ви даваме малка част от тях като жокер. И не, няма нужда да ни благодарите. Благодарете на Странджа, че я има. Мая Стефанова

2


УСТИЕТО НА РЕКА РОПОТАМО

Плаж & къмпинг ТРУДНОДОСТЪПНИТЕ ПЛАЖОВЕ

Ако сте от хората, които предпочитат да плажуват далеч от масовия чадърен наплив, има няколко плажа, които попадат в обсега на парк Странджа страшно живописни, красиви, спиращи дъха, безлюдни и труднодостъпни. За тях ви трябва сила и желание да походите или възможност да стигнете до тях по вода. Такива са например плажът на устието на река Ропотамо, Маслен нос и заливът Св. Параскева - всичките в близост до Приморско и светилището Беглик таш.

КЪМПИНГ “ЯКОТО МЯСТО”

Защото наистина е яко и сякаш не е в България. Природата е българска, но къмпинг условията са толкова добри, че сякаш не сме си по нашите земи. Само на 2 км. след Китен и на 3 км. от Лозенец. В него ще намерите паркинг и тучна тревна площ, на която има пет големи стационарни каравани, осем бунгала и четири малки туристически каравани за взимане под наем, както и опция за опъване на палатка.

3


“ШОФЬОРСКИЯТ” ПЛАЖ ДО ДЮНИ

КЪМПИНГ “СИЛИСТАР”

Ако искате да сте близо до границата, без да я прекрачвате, Силистар е вашето място за диво къмпингуване. Местността му е изключително живописна и екзотична, има възможност за езда и уроци по гмуркане, а районът гъмжи от живот, така че вечер не трябва да ви учудват всякакви звуци от гората. Може да избирате между 3 бунгалa, 6 каравани и място за каравани и палатки. Има изградени дървени пейки, маси, беседки, душ кабини и тоалетни. Генераторът, захранващ къмпинга с електричество, се пуска след 20 ч. и се спира в полунощ.

КЪМПИНГ “ДЕЛФИН”

Разположен на малък полуостров на километър северно от Ахтопол, “Делфин” е един от малкото останалите девствени къмпинги на юг. От едната му страна морето гали най-стария нудистки плаж по Южното Черноморие, а от другата има километрична плажна ивица чак до морското градче. Условията са прилични като за български къмпинг. Може да разположите каравана, да наемете бунгало с отделен или общ санитарен възел, както и да опънете палатка на прилични цени. Има си и малко ресторантче, което храни доволно.

4


Байк & хайк МАРШРУТ „В ЦАРСТВОТО НА ЗЕЛЕНИКАТА”

Тръгва от село Кондолово на север и се спуска към Мързевски дол и обратно към селото, а по пътя се надвесват вечнозелените храсти на странджанската зеленика, както и на типичните за района лавровишня, подезичест залист и колхидски джел. Ще срещнете общо над 20 вида растения и животни, като 6 от тях се срещат само в Странджа. По маршрута има обособени 13 информационни точки, а на 12 от тях има условия за интерактивни игри, които провокират съобразителността и знанията и добавят още конкретни познания за уникалната странджанска природа (zelenastrandja.com)

МИШКОВА НИВА - БАСТЕТ - ГОЛЯМО ГРАДИЩЕ

Този маршрут е с продължителност от около 4-5 часа. Тръгва от местността Манастирчето над Малко Търново, след което се върви пеша до култовия комплекс Мишкова нива. Оттам разходката продължава през връх Голямото градище в посока пещерата на богинята Бастет. От върха има прекрасна панорамна гледка, а останките от крепостта там са супер декор за паметни снимки. От една страна ще разберете интересни подробности за легендите и историята, която обгръща региона, а от друга ще се запознаете с едни от най-многобройните обитатели на Странджа - прилепите, за които също има какво да се чуе. (zelenastrandja.com)

С КОЛЕЛО НА ПЛАНИНА И МОРЕ

Ако сте от ентусиастите, които искат да обиколят региона на две колела, има и няколко доста подходящи маршрути за целта. Един от тях обединява красотата на морето и на планината. Тръгва от Ахтопол, минава през параклиса Св. Константин и Елена, подсича връх Папия, прави почивка в село Бродилово, след това обяд в местността Царското кладенче. След като се завърнете през Железния мост над река Велека, може да направите плаж на устието на реката, а финишът официално е отново в Ахтопол. В близост до устието на реката започва и най-старият геомаршрут в околността, който обаче е с доста занемарени или липсващи табели. Край самия бряг може да откриете останки от действащ вулкан и да видите феномена на т.нар. вулкански яйца. (zelenastrandja.com)

ВОДЕН ТУР

Освен по суша може да се насладите на дивата странджанска природа и по вода. Има няколко варианта за наемане на каяк. Под моста на Велека и на река Караагач до къмпинг Китен, например, каяци се дават постоянно. Имайте предвид, че Велека е подходяща за водна обиколка в последните 6-7 км. преди устието си, докато Караагач - в последните 4-5 км. Ропотамо също е живописна, но внимавайте, защото често концесионерите на корабчетата в близост до устието правят проблеми, макар и без основание.

5


ВИЖ! TEMA

Митове & легенди ПЕЩЕРАТА НА ЖЕНАТА - КОТКА

В седловината Градището, близо до Малко Търново, има умишлено наводнена пещера, която се свързва според легендите с гробница на египетската богиня Бастет, наричана още жената - котка, покровителка на радостта, любовта, плодородието, веселието, както и на бременните жени. Мястото се намира зад кльона в близост до границата ни с Турция и за да се достигне до пещерата, която е наводнена умишлено, трябва да ви доведе местен човек. Всичко тук е тайнство и мистика. Историята е дълга, но легендата тръгва в началото на 80-те от Ванга, която праща племенницата си да открие заровен на това място ковчег. Дали е намерен, не става ясно. Има разкопки, история за среднощна среща с холограми на фараон, замесени са имена като Кръстю Мутафчиев и Людмила Живкова, но в крайна сметка официални данни няма. Тръпки да те побият.

ВЪЛЧАНОВ МОСТ

Мостът се намира на границата с Турция и в момента от неговия първоначален вид е запазен само свода от турска страна, а другите два са разрушени. Според едни това е станало по време на Втората световна война, но има твърдения, че българската част е взривена от комунисти през 1947 г., за да не може да се ползва от желаещите да избягат от страната и Европа въобще. Построен е с дарения от известния в Странджа, Сакар и Стара планина Вълчан войвода, който е нещо като българския Робин Худ - крадял от богатите турци и откривал стари римски иманета, за да помага на бедните, за обучението на млади и за дарения за строежи. Според една от легендите дал пари за строежа на моста, след като с хората му тръгнали да пресичат реката, но два дни чакали да спадне придошлата вода. Дотогава хората от двата бряга били изключително затруднени да отидат от десния бряг към Малко Търново и от левия към Малък Самоков, Инеада и Мидия. Въпреки оплакванията, турската власт не предприемала нищо.

6


ИНДИПАСХА

Индипасха е предполагаемо древно тракийско скално оброчище в близост до село Сливарово. Вероятно е започнало да действа като култово място преди повече от 2000 години, но няма конкретна научна хипотеза. Някои смятат, че името означава “след Пасха” или дори “анти Пасха”, т.е. “срещу Великден”, но това са само предположения. Легендите на местните разказват как изворът с лековитата вода, бликащ изпод скалите, е открит от собственик на сляп бивол. Стопанинът пуснал животното на свобода в гората, а след няколко дни то се върнало със зрение. После историята се повторила и стопанинът решил да го проследи. Така стигнал до извора, а оттогава хората го посещават и закачат там част от дрехата на свои близки, което е древен обичай, характерен и за други местности в Странджа. Наблизо има и параклис, а усещането е някак вуду. Заслужава си.

МИШКОВА НИВА

Светилището Мишкова нива е част от голям комплекс, който се намира на около 3.5 км югозападно от Малко Търново, на левия бряг на Делийска река в непосредствена близост до държавната граница с Турция. Състои се от крепост на върха Голямото градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепена крайградска вила от римската епоха, както и от т. нар. Голяма могила. Комплексът е известен още от началото на 20 век и първоначално е съобщаван като светилище на Аполон, заради надписите, пренесени от обекта в града. В началото е изграден като долмен - място за почитане на митичен прародител. През по-късен период останките от долмена и оградата му са превърнати в място за прослава на обожествения прародител-херой и са вписани в свещено оградено пространство, в което вече е почитан бог Аполон. Приказно и живописно място, което ви връща в други времена и нрави.

7


ВИЖ! TEMA

Хапка & дрямка ПЛОДОВЕ, БИЛКИ, МЕД

Обиколките и туризмът не минават без стабилна храна. Няма място, където да не попаднете на нещо истинско и натурално, но в по-сериозни количества може да откриете например билки в био фермата в село Ковач. Там има и странноприемница, в която да опитате “Браяновска лукма", биволска пастърма и саздърма. За истинското биволско мляко на всяка крачка, няма и да споменаваме. В с. Ново Паничарево има известен едър земеделски производител, който при късмет през лятото може да ви покани да си наберете собственоръчно праскови от многобройните му видове и дръвчета, а иначе за продукцията му се оглеждайте в нова постройка - магазин край отбивката за селото на основния път. Манол Тодоров от Царево отдавна е известен с титлата Цар на мановия мед. Всяка година произвежда тонове висококачествен мед заедно със семейството си, като дори има научен принос за опознаването на това чудо маната в Странджа. На ежегодния фестивал на мановия мед в града има много, които го доближават, но малко, които да го изпреварят. В с. Велика пък ще попаднете на един малък ботанически рай. Семейната ботаническа градина на Серафимови е като къс от всяко крайче на планетата. Възрастните ѝ създатели Серафим и Радка Серафимови вече ги няма, но наследниците им: дъщеря им Вася и внуците Иван и Росен продължават завещаното им дело. Могат с часове да ви разказват за отделните растения, които отглеждат и не изглежда като да им омръзва или да ги отегчава. Имат свръхбогата колекция от кактуси, която ще ви срази, а недай си Боже да си купите разсад и да ги питате как най-добре да се грижите за него. Най-добре включете диктофона.

8“СТАРЦИ РАЗБОЙНИЦИ” В С. ВАРВАРА

РИБАРНИКЪ

Съвсем няма да е грешка да се отдалечите от морето, във вътрешността на планината и точно там да откриете супер риба. Идеално доказателство за това е хотел-ресторант “Рибарникъ”, който се намира на около 10 км. от Малко Търново. Името не е случайно. Има си супер модерен рибарник, в който виреят над 100 хил. сладководни риби, сред които са американска и японска пъстърва, шаранови и есетрови риби. Може да се отбиете само за хапка, но и възможността за дрямка не е никак зле. Някои направо остават на почивка, защото има условия за различни забавления сред природата за малки и големи.

ВАРВАРСКИ ДОМАКИНИ

Едва ли ще е новост да ги споменем, но няма и как да ги подминем. Хотел-ресторантът “При Димо” и “Старци разбойници” във Варвара отдавна имат заслужена слава. Димо може да ви нагости и напои и с домашната си продукция, след което да се отдадете на дрямка в стаите за гости или пък на игра тенис на маса, пиано, футбол на игрището отпред или нещо друго. При старците пък сякаш е минал някакъв художествен разбойник с много силно чувство за вкус и крехко изящество, който е създал приказна обстановка, в която да се отдадете на сладки приказки и похапване.

БРЪШЛЯН

Не че няма да намерите подслон и добро посрещане в почти всяко по-опазено и все още населено място в околността като Бродилово, Българи, Резово, Граматиково, Индже Войвода и Стоилово, но с. Бръшлян е единственото в графата много популярни и има защо. Хората в селото са от малкото в подобни населени места, които разработват селския туризъм като колектив, а не всеки за себе си, което е достойно за уважение и определено си личи. Селото е архитектурен паметник и наистина има какво да се види за типичния странджански градеж.

10ВИЖ! АКЦЕНТ

ОБРЪЩАНЕ НА 180° Ако ви допада идеята да прекрачвате граници, да престъпвате правила, традиции и канони в изкуството, то фестивалът 180° определено е вашето място. Между 23 и 29 юли за трета поредна година той ще събере артисти от различни творчески формати, които обичат да интерпретират жанра си по свой начин. Откриването е в събота. 23-ти, от 20:30 ч. във “Фабрика 126” с експериментален пърформанс на електронния българо-берлински артист Стефан Голдман и инструменталистите Дитмар Визнер, Гьоргос Панайотидис, Сава Стоянов и Александър Хаджиев от Ensemble Modern. С други думи ще видим как флейта, цигулка, тромпет и фагот се сработват с електронна музика. По-рано същия ден в галерията на Телефонната палата ще се открие фотоизложбата "Outletters" на Щиляна Андонова със социалистически лозунги от миналото. От 17:30 ч. архитектът Мария Барбудова ще представи ърбън архитектура на малки обекти от София и Берлин в XXS Architecture. В последния ден на фестивала ще може да видите един интересен експеримент между автор на електронна музика и различни музиканти и изпълнители на живо или как електронният звук може да повлияе акустичния и обратното. В останалите дни на 180° има още множество любопитни събития, за които е най-добре да разгледате сайта на фестивала и да откриете най-доброто за вас и вашите сродни души. 23 - 29 юли Фабрика 126, Гьоте Институт, Vivacom Arthall

12


КИНО БЛОКАЖ Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед. Аналогичен случай, но с кино, ще се случи с вас във вашия квартал от 12 юли до 17 септември. Ако нямате време или намирате друго оправдание да не ходите на кино, то ще дойде при вас с помощта на “Блок Кино”, което пренася общо 5 анимационни, 20 игрални и 5 документални заглавия с прожекции в софийските квартали. Първите филми от програмата са “Потъването на Созопол” на Костадин Бонев и “Коледа” на Борислав Колев в 26-о СОУ “Йордан Йовков” в Княжево. Оттам два дни по-късно прожекциите се пренасят на откритата сцена в парк Света Троица с “ТИЛТ” на Виктор Чучков - син и “Как да надебелеем здравословно” на Кеворк Асланян. На 19 юли от 20:45 ч. жителите и гостите на “Младост” 3 ще могат да гледат “С лице надолу” на Камен Калев и “Зевс” на Павел Г. Веснаков на откритата сцена в парка до общината на квартала. “Хиподрума” и неговото 51 СОУ “Елисавета Багряна” ще са домакини на “Зад кадър” от Светослав Овчаров и “На червено” на Тома Вашаров. “Съдилището” на Стефан Командерев и “Добри” на Орлин Милчев ще гостуват в парка на “Овча Купел” на 26 юли. Два дни по-късно прожекция ще има и в градинката зад КАТ в квартал “Изток” с “АВЕ” на Константин Божанов и “Оловно сърце” на Слава Дойчева. Ако не сте видели квартала си, не се притеснявайте. Ще го откриете в оставащата за август и септември програма, която може да разгледате на сайта blok-kino.com. 12 юли - 17 септември Кварталите на Софи

13


ВИЖ! АКЦЕНТ

МАЛКА АКУСТИЧНА МУЗИКА Лятото става все по-трудно да се снабдим с доза добра музика на живо в София. Масово се търси въздух, пейки, вода, полянки, пътешествия и рядко някой си прави труда, но не и Blood Becomes Water, които на 9 юли са събрали доста интересната комбинация от американския изпълнител Ken Stringfellow, носталгичния и акустичен дует на Dead Man’s Hat и визуално и аудио талантливия Maxim Mokdad. Сбирката в голямата зала на cosmos coworking camp ще започне в 20 ч. с прожекция на документалния филм Big Star: Nothing Can Hurt Me. Ken Stringfellow става популярен с пауър-поп групата The Posies, която сформира през 1986 заедно с Jon Auer. В кариерата му има участие в събралите се след дълга раздяла Big Star, както и работата по саундтрака на филма Man On The Moon заедно с R.E.M., с които си партнират и за Reveal и Around the Sun. Като солов изпълнител и продуцент има издадени четири албума. В София ще чуем част от акустичните му творби. Също акустично ще е изпълнението и на добре известните на активните градски номади в София - Ража и Илияна от Dead Man's Hat, които ще представят само авторска музика. От Maxim Mokdad можем да очакваме само приятни изненади, а след всички изпълнения на живо музикалната селекция остава в ръцете на Li Lie. Билети до изчерпване на количеството има в hip hip library и бара на cosmos coworking camp на цена 10 лв.. На входа те ще са по 15 лв.. 9 юли, 20 ч., cosmos coworking camp

14


INELIMENTAL

СВЕТЛИНА В СЕНКИТЕ НА ДВА СВЯТА Светлината винаги може да е пътеводна, а в проекта INELIMENTAL на Joteva успява да проникне през сенките на два свята. Той ще бъде представен през юли с две събития. Първото е изложба със същото заглавие, която е част от проекта “План за действие”#3 на The fridge и се открива на 1 юли в галерия [a]cube contemporary и ще продължи до 17 този месец. Експозицията включва селектирани фотографии от стотици двойно експонирани аналогови ленти, заснети като пътеписи през последните три години в Австралия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Сърбия, САЩ, Тайланд, Турция, Хърватия и Черна гора. Според организаторите, непредвидимата комбинация от елементи върху светлочувствителния филм поражда серия от въображаеми спомени и алтернативни визии на реалността. Природни и градски пейзажи се сливат с човешки фигури, ритуали и културни паметници, образувайки нова документална не-реалност. Втората част INELIMENTAL:ECHOES ще представи отзвука на автора към проекта чрез разговор и временна инсталация в новооткритото пространство “Каркасон” на 15 юли от 19 ч. 1 - 17 юли Галери [a]cube contemporary и клуб “Каркасон”

15


ВИЖ! ОТБИВКИ

В РУСЕ ПРЕЗ ЮЛи Българската Виена. Мнозина наричат така дунавския ни град Русе и причината не е само в реката или архитектурата. Културният живот там всъщност кипи по един свойствен и сякаш напълно независим от другите големите градове начин, а наш гид в него е Виктор Влаеску. Занимава с дигитален маркетинг, но по призвание се чувства артист с интереси и вълнения в областта на съвременното изкуство. Обича да експериментира, а последната му творба носи името “Сетивно” и е с участието на петима незрящи, с които той прави серия от уъркшопи в областта на аналоговата фотография. Резултатът се появява в експозиция със слоган "Почувствай какво са видели, за да видиш какво са почувствали” по време на форума Empatheast и представя поглед - отвъд онова, което виждат очите.

СУИНГ ТАНЦИ И УЪРКШОП НА КОРАБЧЕ ПО ДУНАВА

На 23 юли на палубата на един от емблематичните за града кораби ще има парти, уъркшопи и други изненада. На брега на реката треската за суинг ще споделят и танцьори от Румъния, а организатори са Lindy Hop Ruse.

ОБИКОЛКА НА ТВОРБИ ОТ ФЕСТИВАЛА “ПРОЦЕС-ПРОСТРАНСТВО”

Фестивалът “Процес -пространство” e един от най-последователните и дългогодишни в историята на съвременното изкуство в България. Макар по-голямата част от изложбите му да приключват през юни, някои ще останат и през юли. Сред тях са две интервенции на стените в двора на училището по изкуствата на ул. “Сливница” (зад Градската галерия), като едната е на финландеца Ханс-Петер Шют, една скулптура от камък в черно в градинката на същия двор, дело на Джон Нортингтън от САЩ, както и следи по асфалта от пърформанса на Милен Джановски. На гърба на Дом Канети, в сградата на ъгъла, през прозорците може да се види релеф на Милияна Истиянович от Черна гора. Около родната къща на австрийския писател Канети, измежду некролозите има интерпретации на Волф фон Валдо от Германия. Негови силуети има в жълто и по балконите на Дом Канети. Интересна е и бродерията в бетон на Мариан Имре от Унгария, както и велосипед на Ерик Тьонсберг от Швеция/Испания.

МУЗИКАЛЕН ФЕСТ С УЧАСТИЕТО НА ПЪНК ГРУПАТА “СКРОЛЕТИКС”

На 8 и 9 юли в център “Елиас Канети” в града ще се проведе първото издание на Ruse Summer Festival, като основен акцент в него е участието на една от може би най-силните български пънк групи за всички времена - The Scroletics. Освен тях в първия ден ще участват още Artificial Comet, Gunpowder, ЕднороК, Atomic Actors, d.Effect, Engineer of Death. В съботния ден от фестивала ще се включат Claymore, Anekdot, Born For Vengeance, Slatemant, Silent Anxiety, Ignore The Hate и Chaplin’s Dream. Център “Елиас Канети”, бул. “Славянски”, 8 и 9 юли, от 19 до 22 ч.

16


Особености на лова и живата бира За ценителите на добрата пивоварна практика у нас пловдивската бирария Jägerhof отдавна е синоним на качествена жива бира, произведена на място. От юни тази година обаче вече имаме възможност да се наслаждаваме на пивото, попило истинската баварска традиция, не само там, но и извън рамките на града - в размерите на бутилка от 330 мл. и две разновидности - светлата Jägerhof Hell и пшеничната Jägerhof Weiss. Трайността й ще е 6 седмици и освен в стъкло, ще можем да я открием и наливна в различни заведения из София, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, както и в големите курортни селища. Бирата в „Йегерхоф“, или “Ловния двор”, както се превежда името на бирарията, се произвежда съгласно Райнхайтсгебот - Закон за чистота на бирата, създаден през далечната 1516 година и регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Според него за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Живата бира се приготвя чрез напълно електрифицирани и оборудвани пивоварни Caspary с 225-годишна история. Вече три години за качеството ѝ се грижи обучен в Германия бирен майстор. Ако някак си сте пропуснали да се образовате по темата с живата бира, ето и малко факти: това е прясна, нестабилизирана и непастьоризирана бира. При нея пивните дрожди, отговорни за ферментацията и други процеси при производството, са живи, а освен това са и изключително полезна хранителна съставка. Характерно е живата бира да бъде мътна, тъй като съдържа механични примеси – фини частици от малцов шрот и бирена мая. Произвежда се по обичайната технология, но се спестява филтрирането и пастьоризацията. Добре е да се консумира в рамките на месец и половина от създаването си, добре охладена и в компанията на вкусни мезенца и добри приятели. 17


ВИЖ! ЗА ДЕЦА

от Мая Стефанова Къмпингуването не е само за възрастни. Колкото по-млади, толкова по-забавно, а за децата си е мега приключение. Така че, ако все още вашите се опъват на идеята да спят на палатка или въобще под открито небе, може би ще успеете да ги спечелите за каузата с организирано групово къмпингуване с деца, както и с помощта на няколко ефектни подаръци за оцеляване в дивото. Зависи и от възрастта, но тук говорим за по-пораснали деца. Та ето какво е полезно и хем ще върши работа, хем ще поддържа интереса буден:

Готино фенерче. Има страхотни варианти, които не разчитат на батерии, а на динамо, или пък са със соларни батерии. Може и челник - важното е да свети добре в тъмното, за да няма ненужни наранявания. Рибарскa въдица. Не че е излишно да научите децата си да ловят риба с конец за зъби и примитивна рибарска кукичка, но защо да не направите нещата още по-забавни и впечатляващи. Освен това има и доста добри мини въдици, които биха свършили работа дори и на вас, ако сте близо до някой от полюсите. Прашка за стрелба. Може да ви се струва опасно и остаряло и не знам си още какво, но кое дете, особено момче, не помни първата си прашка и белите, които е правило с нея. Сред природата ще има доста мегдан за стрелба без особено сериозни последствия.

Бинокъл. Ако искате наследникът ви да има наистина

добра видимост в случай на изгубване или опасност, не е добре да разчита на бинокъл - играчка. Иначе това пособие е и идеален начин да му измислите занимание за

18


поне няколко часа в търсене на скрито съкровище или наблюдение на птици.

Бележник и химикал. Не се учудвайте, че

писането може да се стори забавно за децата по време на почивка сред природата. Зависи дали то ще им бъде поднесено по интересен начин. Могат да поддържат дневник или пък да рисуват и описват видените растения, птици, животни, да правят карта на района и какво ли още не.

Компас. Чудехте се кога ще стигнем до него нали? Тривиално, но наистина полезно сечиво, особено ако научите децата да боравят с него. Варианти за компаси има много, а освен това може да им задавате да търсят по карта определени неща с него и отново да имате време за отдих. Свирка. Въпреки представата, че ще ви надуят

главата, не е лошо да разполагат с наистина шумна свирка в случай, че тръгнат на поход и недай си Боже се изгубят, така че помислете пак.

Уоки-токи. Не е никак излишно за координация при поход или пък просто, за да ги изпратите на разузнаване в близкия периметър без да е необходимо да ги придружавате. Освен това със сигурност ще ги използват за игра с други деца и то продължително време. Книга за природата. Енциклопедия или специфична книга за местността, където отиват, може да им свърши доста добра работа, а освен това ще поддържа и нивото на четене по време на почивката.


По-добре сорбе

във фабрика дъга


Обливате се с кофи с лед, седите между няколко климатика и три вентилатора, търсите хладно въздушно течение, пръскате се с пулверизатор, изобретявате нови прийоми за разхлаждане само и само, за да се спасите от засилващите се горещини. Класиката в жанра обаче си остават разхладителните напитки и онези сладки ледени изкушения, които си подаряваме, за да повдигнем духа, но и нивото на захарта в кръвта си и да преживеем по-благо оставащите ни летни жеги. Кодовата ни дума сега е сорбе, защото наистина ни кара да се чувстваме по-добре. Сладко, сочно, ледено, прясно, ароматно и толкова, толкова сластно, че се разкъсваме между желанието за още и план-графика ни за задържане на добра плажна фигура. Всъщност сорбето е по-добрият вариант, ако се съобразяваме с мазнините, защото в него няма сметана или мляко, каквито са неизбежни в сладоледа например. Това автоматично го прави подходящо и за веган настроените. Според оригиналните рецепти трябва да заложим единствено на вода и наистина много, много сладки плодове, плодов сироп или натурално плодово пюре. Може да го срещнете и в различни вариации, наричани шербет, италиански лед, гранита или живре, които леко се различават в начина на приготвяне или съставките. Разбират го различно и според географските ширини - в САЩ, Англия, Франция или Централна и Западна Азия сорбе значи не винаги едно и също, но разликите не са фрапиращи. Из софийските потайности ние открихме наистина свежо сорбе във “Фабрика Дъга . Там всеки ден ни изненадват с различен плодов вкус. Сред актуалните предложения се открояват малините, доставени от балканското село Вършец в компания с мента, както и със сочна и сладка круша или пък йогурт с къпини, които също идват директно от Балкана. Ще усетите неговата нотка. А до края на лятото от там ни обещават още други интересни експерименти, така че не се потете излишно в обиколки, а направо отидете във Фабриката.

София, ул. Веслец 10

тел. 02 444 0556


Три пъти

Boom!

След като ги срещнахме за първи път на “Кърниградска”, а други имаха удоволствието да им се насладят дори в латвийския град Вилнюс, Boom! Burgers вече ни канят на трета локация с пивко Booze като добавка в заглавието. Новият им дом от съвсем скоро е на ул. “Цар Освободител” 12, а формулата, която ни спечели и преди, продължава да действа и тук - кратко, точно и ясно меню, от което трудно ще се объркаш и още по-трудно ще сбъркаш при избора на което и да е от предложенията. За онези, които не обичат да знаят менюто наизуст, всяка сряда има изненада. От отворената кухня излиза чисто нов бургер, като една от общо четирите премиери за месеца има шанса да продължи да съществува още 30 дни в менюто след гласуване на клиентите. Честно нали!


Мястото е угодно както за гладни, така и за жадни. Има няколко световно награждавани и ред крафт бири, сред които наливен “Бял Щърк” и Hipster Ale в кен, подбор от непознати за нашите ширини уискита от Кентъки, както и пет класически коктейла, които са се поддали на лек новаторски щрих с помощта на Грети от “Щастливото прасе”. Добрите примери са Boody Boom!, което вместо водка има бърбън в компанията на хрупкаво парче бекон, както и комбинацията от авокадо и узо в Avocado Smash. Интериорът е само поредното добро допълнение на всичко, което среща обонянието и небцето, а в него отново са замесени идейните Funkt. Шахматното поле на пода е наследено от предходните наематели, а точно противоположно на него има суров черен таван. Останалите детайли са от тухли, метал, много дърво, както и една стена, която в най-скоро време ще стане платно за графити артисти.

СОФИЯ, БУЛ. ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ 12 0895 678 011, BOOMBURGERS.COMz e b u На пръв поглед работите им изглеждат наивно прости, но колкото повече се вглеждаш, откриваш, че стилизацията е детайл, а линиите - движение. Цветни или черно-бели, върху стена или на платно, окачено в галерия, неповторимият им “малкото е повече” стил те приковава, а въображението ти вече е сътворило безброй сценарии за чудноватите герои с дълги крайници. Дуото ZEBU открихме в Берлин и докато си ги представяме как синхронно размахват магически четки в студиото си, ги разпитахме за предизвикателствата на работата в творчески колектив. И нямаше как да не ви ги покажем и на нашата корица.

25


26

ZEBU.TICTAIL.COM


ЖИЗНЕНО И ЯРКО, РАЗКАЖЕТЕ НИ КАК СЕ РОДИ ZEBU. ZEBU e творческо дуо от Берлин, което работи в сферата на илюстрацията и ситопечата от 2007. Нашето студио е пълно с разкривени, странни, смехотворни и смели характери, които намират мястото си на принтове, стенописи и изложби. Корените ни се крият в графити и градската арт култура. Там и се срещнахме и започнахме работата си заедно.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА СЪВМЕСТНАТА РАБОТА? Два мозъка работят по-добре от един. Заедно можем да допълним добрите страни на идеите си, както и да взимаме по-бързи решения. Да творим заедно обогатява и графичното ни изразяване, докато отговаряме на линиите на другия. По този начин развиваме визуалния си език по начин, по който не бихме могли, ако работехме соло.

СТЕНИ, ХАРТИЯ, ПЛАТНА - ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ОБИЧАТЕ РАЗНООБРАЗНИТЕ МЕДИИ. С КОИ ТЕХНИКИ ВИ Е НАЙ-ЗАБАВНО ДА РАБОТИТЕ И С КОИ ИСКАТЕ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ? Харесва ни да експериментираме с различни техники и материали, да изненадваме себе си. Голяма част от работата ни през последната година заема ситопечатът на малки тиражи и зинове, а напоследък се вдъхновяваме от работата върху акрилни платна оригинали. Все още голяма страст са ни стените и градските пространства, което наследихме от графити културата. А и стенописите са търсено разнообразие от илюстраторското ни ежедневие в студиото.

ИМА ЛИ ПОРЪЧКА, КОЯТО НЕ БИХТЕ ПРИЕЛИ? Вярваме, че винаги е по-добре да се работи върху неща, в които вярваш и обичаш.

КОГАТО ZEBU ПОРАСНЕ, КАКВО ИСКА ДА СТАНЕ? Пораснало ZEBU. Готино, надяваме се.

27


ВИЖ! МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

ЛОНДОН
 Първото което забелязах беше 
 че в тази така изискана столица 
 денят и нощта не си пречат 
 нощем улиците са осветени 
булевардите се пръскат от трафик 
растафарите пушат огромни 
 джойнтове и се смеят с цяло гърло 
китайците натискат своите китайки 
 зад ъглите вечер Cromwellroad ухае 
на свобода и риба Fish & Chips 
 на всяка втора крачка фъстъци със захар 
сгради мастодонти кули църкви часовници
 наоколо – величественият необиколим Hyde Park 
 където веднъж видях как едно негърче се прозява 
 и за миг си представих какво би станало ако 
 през това време във устата му влезе муха
 та то дори няма да забележи 
 от какво се задушава... Life goes on! –

изкрещявам пред двореца Бъкингам и продължавам да карам дробовете си да дишат този въздух с
 надеждата да ги пречистя и кашлицата ми да стихне 
 но не – аз съм роден, за да кашлям... Щом спра значи 
 съм мъртъв колкото всичките статуи в Лондон взети заедно

28


Росен Карамфилов "Осмеляваща се книга." Така Георги Господинов накратко описва най-новата стихосбирка на Росен Карамфилов "Церебрална поезия", която се появи неотдавна и ни хвана за гърлото още със заглавието, а след това и с емоциите, скрити между кориците. На Карамфилов разчитаме за доза драматичен размисъл още от излизането на "Орелът и детето" през 2011 г., "Стерео тишина" през 2013 г. и романа-изповед "Колене" година по-късно. Освен четири стабилни печатни издания зад гърба си има и наградите "Рашко Сугарев" и "Добромир Тонев", а стихотворенията му са публикувани на английски, турски и италиански. Той самият превежда поезия от немски език. На 23 години към момента той е и най-младият поет, включен в американската Антология на българската поезия по проект на Accents Publishing.

29


30

ВИЖ! ГРАДСКИ ХОРА


Йона и Сандра Има един кораб без платна, който не е и стъпвал в морето, но постоянно го гледа замечтано - с мохито в ръка на фона на лек джаз и винаги с лек попътен вятър около себе си. Няма как да си бил в Синеморец и да не си се отбивал до бар “Кораба” с гледка към устието на Велека и морската шир. Семеен е и на капитанското му място стоят две сестри, които вече 13 лета влагат в него сърце, душа и много голяма кана любов.

КАК БИ ОПИСАЛА СЕСТРА СИ С НЯКОЛКО ДУМИ? Йона: Най-добрият ми приятел. Сандра: Kато Мечо Пух! Винаги го обичаш!

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ВИ НА БОРДА? Йона: Вълнуващо, с чаша вино. Сандра: С пожелание да е блажен.

КОИ СА ЛЮБИМИ ВИ ТАЙНИ МЕСТА В СТРАНДЖА? Йона: Tайната скаличка и заливите със скъпоценни камъни! Сандра: Скаличката и заливите с камъчета и пръчки, другите не са тайна!

АКО ЛЯТОТО В СИНЕМОРЕЦ СИ ИМАШЕ ПЕСЕН, КОЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ТЯ? Йона: “Skokien” - Луис Армстронг. Сандра: “Skokien” на Луис Армстронг! Тя ни е химн.

ТРИТЕ НЕЩА, КОИТО БИХТЕ СИ ВЗЕЛИ ОТ “КОРАБА” В СОФИЯ? Йона: Гледката, цветовете и плажът на Велека. Сандра: Не мога да взема нищо, то си е за там!

31


Издава се от:

Екип:

Creative Cat Design ltd. София, ул. П. Евтимий 36A Бургас, Лазур, бл. 20 office@vijsofia.bg

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg

ВИЖ! СОФИЯ 2012-2016 ЧАСТ ОТ МРЕЖАТА НА ВИЖ! Всички права запазени. С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали. ТИРАЖ 8 000бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития в града. Печата се в печатница "Хеликс прес" на рециклирана хартия.

МЕНИДЖЪР Маргрета Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА office@vijsofia.bg 0896 804 368 Мария Якова maria.yakova@vijsofia.bg 0886 837 818 АВТОРИ В БРОЯ Маргрета Костадинова Мая Стефанова Росен Карамфилов ФОТОГРАФИ Георги Величков / стр. 3, 4 Владимир Терзиев / стр. 10 “Потъването на Созопол” на Костадин Бонев / стр. 13 Радина Ганчева / стр. 20, 22, 23 Теодора Дупаринова / стр. 29 Николета Петрова / стр. 30 ИЛЮСТРАЦИИ Мария Налбантова / стр. 2, 7 facebook @oomnoo be.net/omno КОРИЦА ZEBU zebu.tictail.com ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd. VIJSOFIA.BG Мартин Стайков

Виж! София

Виж София

vijsofia


НЕЩА

ЗА BYTHEWAY, КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

3

1

Тази година ByTheWay София навършва 15 години!

Съставките на коктейлите, с изключение на алкохола и битерите, са приготвени от нас по най-модерните готварски технологии и без никакви консерванти и оцветители.

5

Може да откриете любимата си храна от BySandwich в Лозенец и в ByTheWay София. Ама абсолютно същата! И гризините!

7

При нас, както в София, така и в Лозенец, няма никакъв шанс да станете известни, тъй като никой няма да ви снима и да ви качи някъде в пространството без да ви е приятел...

2

Главният ни барман Димитър Димитров е миналогодишния победител в Worldclass България най-престижния конкурс за бармани в света.

4

Тази пролет ни избраха за коктейл бар на годината след онлайн гласуване, организирано от Go Guide.

6

ByTheWay Лозенец тази година навърши 13!

bytheway.bg