Виж! vol. 17

Page 1

Б Е ЗП ЛА Т Н О М Е С Е Ч Н О ИЗ ДА НИ Е ЮН И

2017

Foto Viva

TI-RE

Архивът на сем. СтояновиЮНИ 2017

Съдържание

2017 KASSEL DUMMY AWARD Fotobookfestival Kassel

2

19

4

14th In the Palace Наградите BAZA Градски метаморфози Prints, papers and photos

ТЕМА Foto Viva

В КАДЪР Sofia Art Book Fair Архивът на сем. Стоянови Никола Михов

АКЦЕНТ Опера под звездите

Фест маратон Бургас

14

26

16

28

РЕВЮ ТИ-РЕ ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ

БИБЛИОТЕКА

ЗА ДЕЦА Ана Ана

ПОСОКИ Кападокия by foot


АВТОР: МАЯ СТЕФАНОВА, НА СНИМКАТА: HELLO AND WELCOME TO PARIS, НИКОЛА МИХОВ

ВИЖ! TEMA


F

O

Снимки, кадри, фотография. Всички предмети и ситуации вече стават главни герои и действия на отделни отрязъци, уловено време и пространство. Голяма част от тях ни заливат онлайн, но друга продължава да се вихри из печатните издания под всякаква форма. Ежедневни, седмични, месечни, спорадични, единични, уникални. Книгата обаче си остава институция. Ако една книга е събрала фотография, то тя трябва наистина да си заслужава. Особено в наши дни. Не че не е пълно с всякакви излишества и в този спектър на печатарството, но нека отдадем заслуженото на онези фотографски издания, които наистина променят играта. Отдавна ни се иска, а сега съвсем естествено и моментът назря с изникването наоколо на все повече места, платформи и събития, посветени на това специално чудо фотокнигата. Фотокнигата е физически обект и като такъв има способността да докосва всички наши сетива, ако са достатъчно отворени за това. Някои фотографи или издатели се обсебват от техниката на принтиране, от вида хартия, начина на подвързване, дори мириса на книгата. За някои може да е смешно, но всъщност всичко това изгражда една отделна печатна “личност”. Така че тук не говорим просто за колекция от снимки, подредени по определена тема или начин говорим за цялостното създаване на образ.

T

O

Taschen са масовият и сравнително добър пример, за който мнозина се сещат, но те са нещо като IKEA в сферата на фотокнигите - предлагат на масовия потребител качествен снимков материал, но без индивуалност, а в случая ние търсим нещо повече. Нещо, което не започва само покрай идеята за продажбата на колкото се може повече копия, а тръгва още от фотографа и неговата идея за книга. Кой е казал обаче, че всеки фотограф има такава? За мнозина нещата опират само до самото снимане без идея как точно тези кадри ще продължат да живеят, а на книгите се гледа като контейнери за съхранение. Все едно да правиш сладко стараеш се много сладкото ти да се получи супер, да е мега, хипер добро и качествено, но няма кой знае какво значение в какви бурканчета ще го прибереш след това. Може да се заиграеш с формите, капачките, етикетите, но… в крайна сметка важно ти е сладкото. Има обаче едно друго племе фотографи, които създават фотокниги като отделни печатни единици, които са съвкупност не просто от снимки, а от всички отделни детайли, като на всеки един от тях е отредено специално внимание. Вземете една такава книга от рафта вкъщи или в книжарницата. Погалете я, помиришете я, разлистете я, погледнете добре и помислете - накара ли ви да трепнете? Ако да, ето за това говорим…

Viva 3


ВИЖ! В КАДЪР

SOFIA

FA I R 4


Десислава Панчева отдавна е замесена в културния и музикалния живот на София, но в последните години трайно е куратор на своето проектно пространство Hip Hip Library, в което представя библиотечна колекция от печатни издания, посветени на изкуството - фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии и различни експериментални издания от цял свят. Покрай това сега организира и курира първото издание на фестивала Sofia Art Book Fair, в който събира представители на всички тези видове независими издания и ги съчетава с работилници, изложби, лекции, презентации и книжно изложение. Очакваме го с нетърпение между 19 и 24 септември в cosmos coworking camp., СУ “Климент Охридски”, Hip Hip Library, Гьоте-институт София и галерия Synthesis.

НА СНИМКИТЕ: CHARKOW, ЕЛЕН КОРТ

Първи брой на фестивала избира да се фокусира и структурира около темата за фотографските издания, а гост-куратор ще е фотографът Никола Михов (виж стр. 12) - “протагонисти в света на съвременните фотокниги, който същевременно полага големи усилия за развитието на локалната сцена”, казва Деси. За визуалната идентичност на фестивала пък е отговорна илюстраторката и графичен дизайнер Виктория Стайкова, която от друга страна е неразделна част от екипа на Колектив ТИ-РЕ (виж стр. 16). ЗНАЧЕНИЕТО “Книгоиздаването е отдавна познато като форма на артистична практика и има богато наследство, натрупано в продължение на повече от петдесет години. През последните десет години обаче се наблюдават интересни промени - книгите и печатните произведения на артисти придобиват все по-голяма популярност. Това се дължи, до голяма степен, на рязкото увеличение в броя на специализираните книжни фестивали и изложения, които се организират по цял свят.”

ЗАЩО Е ТАКА? “Самопубликуването или публикуването чрез независими издателства дава на авторите тотален контрол върху съдържанието, без редакционни ограничения, и им позволява изключително важната намеса във всички пред- и следпечатни продукционни процеси. Разпространението на подобни издания се случва основно в специализирани книжарници и библиотеки или по време на многобройните фестивали и изложения. Често този вид свободна дистрибуционна мрежа заобикаля тромавите бюрократични системи на традиционните музеи и галерии, за да достигне до нови аудитории. Нещо повече - нарастващият брой нови фестивали, изложби, наградни фондове, музейни и пътуващи колекции е пропорционален на броя самопубликуващи артисти и независими издателства. Освен това, по света съществуват и множество организации, които се занимават с архивирането и категоризирането на подобни издания, с което гарантират тяхното съхранение като ценно културно наследство.” ЗАЩО ФОТОГРАФСКИ ИЗДАНИЯ? “Напоследък все повече съвременни артисти разпознават фотокнигата като самостоятелен “обект”, който се превръща в един от основните “инструменти” за създаването на социално ангажирани проекти с висока художествена стойност. Разнообразно съдържание на независимите фотографски издания рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява, образова и провокира обществена активност. Разглеждана в един съвременен културен контекст, фотокнигата не е просто сбор от фотографски изображения, един вид фото албум или така наречената “coffee table” книга. Тя е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло”, обяснява Деси. Според нея, макар и специализиран,

5


ВИЖ! В КАДЪР НА СНИМКАТА: UNTIL DEATH DO US PART, ТОМА СУВАН

6

фестивалът ще успее да привлече широката публика, като представи и образователна програма, разгърната в поредица от работилници, лекции, презентации и неформални разговори между публиката и гостуващите участници. ИМЕНАТА ЗАД КАДРИТЕ Въпреки че до септември има още доста време, вече са ясни част от основните имена в графика на фестивала. Сред тях ще бъдат френският колекционер на намерена фотография Томас Суван, холандският образовател Корин Ноорденбос, френският колектив Zines Of The Zone, пътуващата изложба на прототипите на фотокниги, номинирани за Fotobookfestival Kassel Dummy Award 2017. Разбира се, ще има и още много други. Деси допълва, че фестивалната програма ще завърши с традиционно за формата книжно изложение и базар в дните 23 и 24 септември, които ще бъдат придружени с презентации на някои участници.

ТЕНДЕНЦИИТЕ “Противно на мрачните прогнози за предстоящата “смърт на печата”, развитието на дигиталните и онлайн технологии единствено допринасят за все по-голямата активност в пост-дигиталното публикуване, създавайки предпоставка за една креативна симбиоза между дигитално и аналогово. Интересът към книжното тяло и издателската дейност в артистичните среди преживява истински Ренесанс и оттук нататък е само въпрос на време вече създадените български колективи и организации, посветени на независимото издаване, да спечелят нови публики и да получат необходимото внимание и подкрепа, за да развият своята практика успешно”.

Повече за фестивала ще откриете на сайта www.sofiaartbookfair.com или на страницата му във Фейсбук.ВИЖ! В КАДЪР

Архивът на сем. Стоянови Въображаемият архив на Тихомир Стоянов @imaginaryarchive

8


Сем. Стоянови - това са въображаемите герои във въображаемия архив на Тихомир Стоянов. Един събирателен образ на социалистическото семейство, представен в Инстаграм (@imaginaryarchive) чрез т.нар. “намерена фотография” - жанр, който е доста напреднал по принцип, но у нас все още сякаш набира по-силна популярност. Тихомир се определя като печатар, артист и архивист и определено е от добрите и силни представители на жанра по нашите земи. Той събира снимки, правени от други хора, тършувайки от години из битаците и кашоните с изоставени ленти из цялата страна. С колекционерски устрем, с безкрайни часове, прекарани в проявяване, сканиране или просто съзерцание, но с резултат достоен за фотокнига, на каквато силно се надяваме. КАК “НАМЕРЕНАТА ФОТОГРАФИЯ” СТАНА ТВОЯ СТРАСТ? За да се разбере правилно намерената фотография, трябва да се знае, че тя е жанр, при който се взимат изгубени или изхвърлени снимки от неизвестен автор и се поставят в различен контекст. В наши дни фотографията е навсякъде около нас. Залива ни ежедневно. Всеки ден до обяд виждаме стотици снимки на какво ли не - с какво се храним, къде се намираме. Пицата стана главен герой. Правим снимката и след няколко минути я забравяме. Никой не мисли за фотографското наследство, което остава. Това ме накара да спра за момент да снимам и да започна да работя с вече съществуваща фотография.

разказване на истории, книгата някак е естественият избор. Книжното тяло разкрива множество изразни средства. То се явява партньор на фотографския проект. Фотокнигата помага проектите ми да достигнат до повече хора, а историите да заживеят собствен живот в ръцете на читателят. Фотокнигата прескача граници с лекота и може да достигне до всяка част на света. РАЗКАЖИ НИ ЗА СЕМЕЙСТВО СТОЯНОВИ. ТИ ЧУВСТВАШ ЛИ СЕ ЧАСТ ОТ НЕГО? Стоянови са семейството, което е във всеки дом. Снимките са от ежедневието на българина. Това са лични кадри на цяло едно поколение, които обикновено не достигат до масовата публика заради аматьорския си характер. Една от целите на проекта е да бъде събирателен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш и пропаганда. В него може да се разпознае всеки. Там сме всички с нашите празници, почивки, хубавите ни моменти, всичко от заобикалящата ни среда, всичко, през което преминава едно българско семейство. Лично аз се припознавам във внуците на семейство Стоянови. КЪДЕ ОТКРИВАШ ПОПЪЛНЕНИЯ ЗА АРХИВА СИ И КАК РАЗКРИВАШ ИСТОРИИТЕ ЗАД СНИМКИТЕ? Най-вече ги откривам по битаци и антикварни магазини. Напоследък получавам снимки от непознати хора, които желаят да се включат в проекта, което много ме радва.

Понякога така се вглъбявам, разглеждайки чужди снимки, че за момент заживявам нечий живот, ставам съпричастен с онова, което му се случва, но бързо се окопитвам и започвам отново да работя по нещата, които ме вълнуват.

Историите от епизодите на семейството се раждат в главата ми посредством снимките, които имам да разказвам. Голяма част от архива са негативи. Те ми позволяват да разширявам кръга от истории, които мога да разкажа.

МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕНЕСЕШ ТОЗИ АРХИВ ВЪРХУ ФОТОКНИГА? Тъй като работата ми е свързана с

Започнах да събирам и снимки при много странни обстоятелства. През зимата, когато ходя на битака на няколко пъти, попадах точно в момента, 9


10


когато някой от продавачите посягаше към снимките да ги сложи в огъня с идея да се стопли. Тогава се намесвах и ги спасявах.

работата с огромен брой фотографии, е, че започнах да се вглеждам по-надълбоко в тях, да надниквам отвъд очевидното.

Наскоро направих един социален експеримент с част от Архива. Беше ми много любопитно какво ще се случи, ако покажа снимки от събитие, което се е случило преди 40 години. Събитието е традиционният ежегоден кукерски събор в с.Габарево. Снимките съдържат представянето на кукерите и множество от гостите на събора.

КЪДЕ Е МЯСТОТО НА “НАМЕРЕНАТА ФОТОГОРАФИЯ” В ПЛАТФОРМАТА “ПУК!”, ОТ КОЯТО СИ ЧАСТ? С платформата желанието ни е да популяризираме фотокнигата на българската фотографска сцена. За целта представяме различни автори, работещи умело с фотокниги. Такъв беше французинът Жан-Мари Дона. Той работи изцяло с намерена фотография и много добре я представя именно с книга. Проектите с намерена фотография в повечето случаи се реализират като фоторазкази и книгата се явява стандартното изразно средство.

Принтирах снимките не много големи, за да не са стряскащи. Станах рано сутринта и ги залепих около местния супермаркет. До обяд мълвата за снимки в центъра на селото беше достигнала до повечето от жителите. Реакцията беше страхотна! Хората се разпознаваха, обаждаха се на роднини, които откриваха по снимките, снимаха се със снимките. Усети се носталгията, заговори се за миналото, за доброто, за лошото, за умрелите. Припомниха си кои са и кое е важно за тях. Честно казано доста се развълнувах. Обясних им с какво се занимавам и от къде идват снимките. Много ми се зарадваха. В тази история от снимки не аз бях режисьорът, но за мен беше важно да разбера как реагират хората и какво ги вълнува, накъде се насочва вниманието им. Бях очарован. КАКВО НОВО НАУЧИ ОТ РАБОТАТА СИ ПО АРХИВА? За да се занимаваш с архив, се налага да се организираш много добре. Всичко свързано с него, трябва да е картотекирано и много добре систематизирано. Това преобърна живота ми на 180 градуса. Друга основна промяна, която настъпи след

Следваща стъпка в работата на платформата е да заработи като издателство. Подготвяме няколко неща и едно от тях е книга към проекта ми "Подарявам ти лика си". Тъй като е проект от портретни снимки, поместването им в книга беше истинско предизвикателство и тук помощта на "ПУК!" беше от голямо значение. КАКВО ПРЕДСТОИ НА СЕМ. СТОЯНОВИ? Работата по семейството съдържа голям обем от снимки, затова ще направя серии от зинове, където ще представя различни епизоди от ежедневието на семейството. Към тях ще има и малки изложби на нестандартни локации с цел събиране на повече мнения и реакции. В процес съм на търсене на финансиране, също и на доброволци за сканирането и организирането на архива. А иначе, най-общо казано, на "сем. Стоянови" му предстои море.

11


ВИЖ! В КАДЪР НА СНИМКАТА: FORGET YOUR PAST, НИКОКА МИХОВ

12

Никола Михов е фотограф и автор на фотокниги, съосновател на виртуалната галерията за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now (www.bulgarianphotographynow.com) и платформата за фотокниги "ПУК!". Неговата първа книга Forget Your Past (изд. "Жанет 45") попада в селекцията за най-добри фотокниги за годината на британското списание British Journal of Photography. За работата си по проекта, посветен на паметниците от времето на комунизма, Никола е номиниран за наградата Deutche Borse Photography една от най-престижните в света на фотографията. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” излиза в лимитиран тираж от 200 номерирани и подписани бройки и е номинирана за Dummy Award на Kassel Photobook Festival през 2016 г. Неслучайно изложбата с номинираните книги от тазгодишното издание на фестивала ще гостува в София през септември за първото издание на Sofia Art Book Fair, което ще бъде с фокус върху фотокниги и с Никола като гост-куратор. ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НОВАТА ТИ ФОТОКНИГАТА "PROCESSING...", РАЗКАЖИ НИ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЯ.

През последните няколко години редовно прекарвам по няколко часа в Лувъра, сред разноцветното множество от туристи, които се тълпят пред Мона Лиза. Проектът разглежда творбата като икона на съвременната поп култура, като място за поклонение и продукт за масова консумация. Книгата се издава от френското издателство Innocences с подкрепата на Френския институт, а премиерата и ще бъде на изложението за фотокниги Cosmos, в рамките на фотографския фестивал The Rencontres d’Arles във Франция. ТИ СИ ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА "ПУК!" (ЗАЕДНО С ТИХОМИР СТОЯНОВ И РОСЕН КУЗМАНОВ). КАКВА Е НЕЙНАТА МИСИЯ? Мисията ни е да създадем среда за популяризирането и издаването на фотографски книги в България, като си сътрудничим с автори, дизайнери, издателства, фестивали и разбира се, други сходни организации, които работят в областта на независимите артистични издания като Hip-Hip Atelier и ТИ-РЕ. КАКВИ СА НАГЛАСИТЕ КЪМ ТОЗИ


ЖАНР СРЕД ФОТОГРАФСКАТА ОБЩНОСТ И ПУБЛИКАТА В БЪЛГАРИЯ? Мисля, че публиката е с една крачка напред спрямо фотографската общност. Определено има голям интерес, но местата, на които могат да се разгледат стойностни фотокниги, са малко. Още по-малко са местата, на които могат да се купят, а единственото издателство, което подкрепя подобни издания, е "Жанет 45". В същото време все повече автори усещат значението и потенциала на фотокнигите и работят в тази посока. Аз съм оптимист, сигурен съм, че българската сцена на независимите издания и фотокнигите тепърва ще се развива на бързи обороти. КАКВИ СЪБИТИЯ ПРЕДСТОЯТ НА "ПУК!"? Едно от следващите ни събития ще бъде посветено на 70-годишнината на агенция "Магнум", където ще представим фотокниги на автори, които са маркирали различните етапи от развитието на агенцията като Йозеф Куделка, Филип Джон Грифитс, Мартин Пар, Брус Гилдън и Алек Сот. Предстои ни и колекционерски "ПУК!",

в който ще поканим различни фотографи да покажат избрани фотокниги от своите колекции. Планираме да организираме и събития на нетипични места, свързани с темата на фотокнигите, които са във фокуса на съответното събитие. Така че, скоро ни очаквайте на места като култова квартална кръчма, ромската махала или жп гарата. ЩЕ БЪДЕШ ГОСТ-КУРАТОР НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ SOFIA ART BOOK FAIR. КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ? Освен всички интересни събития, за които разказва организаторът на фестивала Десислава Панчева (виж стр. 4), по време на фестивала ще покажем за първи път и резултатите от проекта ReForget Your Past. За него поканих над 20 съвременни артисти, фотографи, архитекти, графични дизайнери, и графити артисти да се намесят в различни копия от моята книга Forget Your Past, като я превърнат в свое произведение. Сред участниците в проекта са Недко Солаков, Антон Терзиев, Кокимото, Станислав Беловски, Иван Шопов - Балканsky и XPOME. 13


14

ДЕСИ БАЕВА, ИНТЕРПРЕТАЦИЯ ПО ИЗРЕЧЕНИЕ НА КЕРУАК

ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ

ТИ-РЕ

ВИЖ! РЕВЮ


ТИ-РЕ е платформа, създадена преди приблизително половин година. Колективът й се състои от Виктория Стайкова, Андреа Пойорданова, Мила Янева-Табакова (които познаваме и под името CHARK) и Велиана Иванова. До ТИ-РЕ ги завежда желанието им да обособят по свой начин територия за независими български издания и да създадат повече възможности за среща както между авторите, така и на любителите на подобен тип книги. “Идеята бе породена от професионалния ни интерес в сферата на книгата и независимите печатни издания и необходимостта те да бъдат по-свободно достъпни”, разказва ни Виктория Стайкова. Сега е ред и на представянето на първия им проект ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ, който започва преди месец с отворена покана за участие към творци и се превръща в изложба от 29 книги-уникати, които ще можем да разгледаме от 12 до 19 юни в Столична библиотека. Проектът разглежда съществуването на изречението като отделна част от едно литературно произведение, което пък от своя страна носи различно послание на четящия спрямо неговата индивидуалност. “Именно тази индивидуалност провокирме с концепцията за книги-уникат, вдъхновени от едно-единствено изречение от литературна творба. Често, извадени от контекст, думите разкриват послания дори още по-дистанцирани от оригиналното произведение. Резултатите от отворената покана, която се състоя миналия месец, са повече от вдъхновяващи и обхващат идеята в цялата и пъстрота. Проектът е провокиран като експеримент с безкрайната възможност за интерпретация чрез специфичния език на книгата”, допълва още Виктория. Ще видим широк диапазон от изразни средства и похвати - от рисунка, дигитален печат, хартиено инженерство до някои по-интерактивни проекти. Пет от книгите-уникати попадат изцяло в категорията фотокнига или взаимстват различни елементи от фотографията. Сред авторите, използвали този подход, са Поликсена Стаматова, Десислава Найденова, Никола Михов, Марина Димитрова и Деси Баева. “Книгата на Поликсена илюстрира Отговора на Въпроса за живота, вселената и всичко останало от книгата на Дъглас Адамс “Пътеводител на галактическия стопаджия” - 42 - с комбинация от фотоизображения, надградени с рисунка. Творбата на Никола е вдъхновена от “Работническа песен” на Георги Кирков, Дом-паметника на БКП, Бузлуджа и намига към друга негова фотокнига”, издава ни Виктория и допълва: “Изображенията на Деси Баева са, както тя ги описва, вдъхновени от “думи, текстури, цветове и свободни мисли”. Едни от главните теми в творчеството ù са природа, духовна свобода, феминизъм, абстрактност и силно влечение към човешката странност.”

15


БИБЛИОТЕКА Подбрахме някои от най-интересните независими български фотокниги, издавани през последните години. Тиражите им са лимитирани, но можете да ги разгледате и поръчате онлайн, а някой от тях ще откриете в новото пространство Gifted ( ул. “Денкоглу” 24), както и в Hip Hip Library на “Сердика” 30.

HIP HIP LIBRARY, СОФИЯ

ДЪЛГО ЛЯТО Яна Лозева “Дълго лято” е връщане към спомените от детството в малкия град Любимец, безкрайните блаженни дни, изпълнени с игри и аромат на диня. Почит към цветовете на лятото и онези места и усещания от първите години на живота, които никога не избледняват. lozeva.bigcartel.com/product/long-summer-book

16

ПОД КОЖАТА Радина Ганчева "Под кожата" е дипломният проект на Радина Ганчева, превърнал се във фотокнига, посветена на татуираните момичета и момчета, която веднага ни влезе “под кожата”. Фотографска разходка през отпечатъка на мастилото, което маркира човешки съдби и истории. behance.net/radischen БАБА Веселина Николаева Всеки има своята баба. Веселина Николаева ни потапя в една завладяваща и много лична история за образа на своята. Едно магично време, изпълнено с мъдрост, спомени и самота. vesselinanikolaeva.com

HELLO AND WELCOME TO PARIS Никола Михов “Hello and Welcome to Paris” излиза шест месеца след изложбата под същото име, показана в Червената къща през 2016. Серията фотографии е заснета в дните след атентатите в Париж от ноември 2015 и изследва начина, по който медиите формират образа на терора и го превръщат в продукт за масовата консумация. nikolamihov.com/hello-and-welcome-to-paris REMEMBER FOR THE KIDS For The Kids Booking Рестроспективен фотозин, събрал интервюта и снимки от събитията на лейбъла For The Kids Booking между 2009 и 2016 г. Излиза в тираж от само 100 бройки и събраните средстава отиват за благотворителност. http://uglyandproudrecords.com STERSOFIA Photo Book STER & ALWAYSKNOWN Лимитираният тираж на фотокнигата събира сто страници с невиждани досега 35 мм снимки от графити артиста STER. alwaysknown.net FACTION Blood Becomes Water Faction Series е най-новия проект на творческия колектив BBW, чиято цел е да “архивира” спомените и сетивните преживявания чрез фотографии, видео, карти, предмети и разказани истории. Първото издание представя фотографии на Михаил Новаков, от концерта на гараж-пънк групата Dragster в София. bloodbecomeswater.tk/store/faction-series


ЯНКО САКЪЗОВ 17 СОФИЯ БАР СПУТНИК

THE BIG BAN G COCKTA I LS Изгубили сте се в микрокосмос от емоции, попаднали сте в Черна дупка на работа, предпочитате Млечния път само в сутрешното си кафе или закуска, галактиката ви теснее или пък сте си сложили новия скафандър и с приятели сте в идеалната кондиция да загубите заедно връзка с гравитацията за поне една вечер…. За всички такива и подобни поводи си има специална бар станция на име “Спутник”. Там, освен всичко останало, сега ни очаква не просто ново меню, а цяла Вселена. За да се ориентирате в нея, не ви трябва специален датчик, а доверие в опитните като астронавти от НАСА бармани и една проста формула. За да я съставите, избирате дума за своята същност (Мистика, Баланс, Енергия, Трансформация), едно от четири специални места в България и дванайсет мандали. Резултатът, който ви се сервира, е цяла отделна теория за Големия взрив в света на коктейлите.ВИЖ! ПЛОВДИВ

ОПЕРА ПОД ЗВЕЗДИТЕ Не, не е турнир, но OPERA OPEN е на открито и ни подарява възможността да се наслаждаваме на общо 11 прекрасни класически произведения, балет, опера и оперети, мюзикъли и модерен танц под топлото лятно небе над Античния театър в Пловдив между 10 юни и 29 юли. Фестивалът ще бъде открит на 10 юни с концерт-спектакълът “Орфей & Паганини”, в който ще се смесят музи, фурии и демони, опиянени от музиката на Монтеверди, Глук, Офенбах и Паганини. За всичко това ще се погрижат специалните гости - цигуларят Марио Хосен, талантливият квартет на Арена ди Верона, енигматичният Мишел Деньов, очарователното сопрано на Ла Скала Никол Брандолино и диригентът флейтист Жан Ферандис. На 17 юни ни очаква и премиера на една от най-гледаните опери в света “Травиата” под режисурата на Нина Найденова. За да съживят на сцената драматичната съдба на “безпътната” Виолета Валери и трагичните опити на двама влюбени да се освободят от обществените предразсъдъци, в Пловдив пристигат солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, предвождани от маестро Иван Ангелов. Само няколко дни след това, на 21 юни, носителката на втора награда от престижния

конкурс “Кралица Елизабет” Пламена Мангова се завръща в България за “Великите клавирни концерти”, включващи творби на Гершуин и Григ. Пианистката свири съвместно с Оркестъра на френското национално радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на BBC, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен оркестър "Чайковски", Оркестъра на Санкт Петербург, на фестивала във Вербие, a освен това води и майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия. Една от най-силните и неостаряващи любовни истории на Шекспир ще приеме нова форма и движение на 24 юни. Балет “Арабеск” представят своя модерна танцова версия на балета “Ромео и Жулиета” на фона на мелодиите на Сергей Прокофиев, изпълнени от орекстъра на пловдивската опера. Върху Шекспировите представи за времето и пространството, истината, познанието, любовта и мястото на човека в мирозданието разсъждава хореографът Боряна Сечанова, а диригент на спектакъла ще бъде Никша Бареза от Хърватия. Програмата на OPERA OPEN 2017 продължава и през юли с още седем дати. Повече информация може да откриете на сайта на Опера Пловдив - www.operaplovdiv.bg. Билети - в eventim.bg. 19


14th In The Palace В края на юни най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона се подготвя за големия си финал в Двореца в Балчик. За 14-а поредна година IN THE PALACE International Short Film Festival посреща млади филмови творци, професионалисти и любители на седмото изкуство от страната и света. След трите успешни етапа в София, Велико Търново и Варна, навръх Джулай морнинг, международното жури ще обяви най-добрите късометражни филми, а представители на общините ще наградят фаворитите на публиката от трите града. Освен прожекциите на селектираните творби, избрани от над 3 000 заявки от цял свят, събитието в Балчик ни изненадва с редица акценти като прожекции извън състезателната програма, професионални срещи, образователна програма, видеобиблиотека, питчинг сесия и уъркшопи – всичко това подплатено с магична атмосфера и тематични музикални вечери. IN THE PALACE в Балчик има специална изненада и за най-малките – филмовия кампус за ученици, информация за който поискайте на mail@inthepalace.com. Всичко за фестивала и подробна програма ще откриете на www.inthepalace.com. КОГА: 24 юни – 1 юли КЪДЕ: Двореца, Балчик

Наградите BAZA На 20-и юни тази година в Софийска градска художествена галерия за десета поредна година ще бъдат връчени наградите за млади художници BAZA. Церемонията по награждаването започва в 18 ч., но изложбата ще остане на разположение за посетителите на галерията до 17-и юли и те ще могат отблизо да се запознаят с произведенията на номинираните тази година творци. Тазгодишните таланти, преминали успешно кандидатстването с портфолио, са Александър Александров, Леда Ванева, Мартина Вачева, Станимир Генов, Георги Томов Георгиев, Мартин Пенев и Вълко Чобанов. Наградата за победителя е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство в София. Самото достигане до отличията BAZA обаче си е своеобразна награда, защото отваря много врати пред младите артисти. Наградата допринася за създаването на среда, в която не се поставят бариери и вярата в таланта е водеща. КОГА: 20 юни – 17 юли КЪДЕ: СГХГ, София


ВИЖ! АКЦЕНТ


Градски метаморфози Ако този месец вече не ви свърта никъде другаде, освен по-близо до морето, не пропускайте да се отбиете в Ахтопол, защото между 12 и 18 юни целият град ще се превърне в галерия за съвременен стрийт арт. В рамките на една седмица 40 художника от над 5 държави ще изрисуват фасадите на града - заявка тази акция да превърне Ахтопол в една от дестинациите за улично изкуство в Европа. Очаква ни и фестивално барче на плажа, 3D мапинг, както и графити батъли. Няма как да споменем всички участници, но ще загатнем, че ще се включат най-добрите, сред които 140IDEAS, ARSEK & ERASE, SUNSHINERS, PYROTECHNIX, ME CLICK, ESTEO, XPOME, GLOW и много други. Фестивалният град ще бъде разделен на седем зони, които можете да видите на сайта на събитието - weallwrite.today, или на мобилното приложение WE ALL WRITE, което ще ви навигира из различните локации в града и ще дава актуална информация за артистите и събитията на фестивала. КОГА: 12 - 18 юни КЪДЕ: Ахтопол

Prints, papers and photos През юни сме на вълна фотокниги и няма как да пропуснем Седмицата на фотокнигите в Испания, по време на която Фотофабрика заедно с Фанзинант открива изложбата “Prints, papers and photos” в Институт Сервантес. Очаква ни една вдъхновяваща визуална обиколка из дебрите на съвременния испански фотофензин. Следайки световните тенденции в тази област, все повече фотографи избират пътя на публикациите, отпечатани върху хартия, за да покажат своите идеи. Този носител има свой собствен код на комуникация и освен това се обогатява, обединявайки се с други сходни дисциплини като редакторския дизайн или книгопечатането. Предстоящата изложба е плод на страстта на испанското сдружение Фанзинант в областта на колекционирането на фотографски самоиздания, независими издания и фензини. Тя представя само малка извадка от колекцията им, събирана от 2010 г. досега. КОГА: 5-19 юни КЪДЕ: Институт "Сервантес"


GO ON! & BEYOND

ВИЖ! Advertorial

Най-мащабният фестивал за градска култура ON! Fest се завръща за радост на всички ни на 24 и 25 юни след 3-годишна пауза, в която видимо е набрал още повече сили. Мотото е Beyond Fun и наистина смята да ни пренесе отвъд границите на забавлението в света на гейминга и стрийт арта. Как? С изобилие от екстремни спортове, зрелищни батъли, европейски гейминг турнири, спиращи дъха игри на живо, графити, музика, екзотично аниме и косплей, прожекции, образователни дискусии и вдъхновяващи работилници на площ от над 20 хил. кв.м.. Освен това е събитие, което преспокойно може да посетите индивидуално, с компанията или дори със семейството си, и всеки да остане доволен. За да откриете своето място, може да се ориентирате по петте ON! зони: Gaming, Tube, Anime, Sports и Street. Загледахме се по-детайлно в програмата на последните две, където открихме доста интересни неща. ON! Sports зоната ще накара адреналина ни да полети. Ще има уъркшоп по паркур с английските спецове в областта Storror, които ще представят и филма си Roof Culture Asia. В демонстрации ще участват още Илко Илиев от Leap и Freerun BG. Ще има и състезание по фрийрън в категориите Speed & Stylе, лонгборд с Wildberries, слаклайн, триклайн и зиплайн уъркшопи, както и гигантски Air Bag, върху който може да се хвърлите, ако ви стиска. Ако още не сте запалени по дрифта, двукратният европейски шампион Алекс Язов и други състезатели ще ви спечелят с авторското си шоу Drift Anarchy, включващо мото стънт и BMX демонстрации по време на дрифта. ON! Streets ще събере най-доброто от уличната култура с много музика и танци за финал и на двете вечери. Bboy KLEJU от Полша и Bboy INTACT с Bboy PLUTO от Украйна ще са жури на Bboy и Bgirl батъли. От тях ще може да прихванете и някое и друго специално движение. Sound Ninja ще онагледят как точно и с какви аналогови и дигитални джаджи може да се продуцира музика. Без графити също няма да мине, както и без Block Party, сочно барбекю и студена бира на фона на hip-hop, trap, grime и ragga, подбрани от Mash Up Medley Crew с диджеи Bashment & FNKZ и MC-та Jammy Youth, Chibook и Hema. От Васил Вутев (Soulization) очакваме и специален лайв сет на барабани. А ако искате да прескочите всички други занимания и да се отдадете само на музикалната парти част, може да го направите с отделен билет за забавата Beyond Hip-Hop с триото Жлъч/Григоров/Гена, Боро Първи, Rawland, NDOE и Young BB Young. Подробности за видовете билети за отделните дни и панели на ON! Fest може да откриете в сайта на фестивала (onfest.org/tickets.php) и настроението гарантирано ще е ON! КОГА: 24 и 25 юни КЪДЕ: Интер Експо Център 23


ВИЖ! БУРГАС

ФЕСТ М Р ТОН

НА СНИМКАТА: AMERIKA SQUARE, РЕЖ. YANNIS SAKARIDIS

Лятото е фестивален сезон и оттеглянето на най-големия фестивал за Бургас донесе на града множество по-малки такива, които вече имат своята публика и разпознаваем образ. Подбрахме най-доброто, което предстои през следващите месеци в няколко категории – кино, музика и сценични изкуства. Всички под открито небе, само на метри от морския бряг.

24

Дни на австрийската култура I 5-15 юни Между 5 и 15 юни ни очакват традиционните Дни на австрийската култура. Tези, които пропуснаха филма “Тони Ердман” по време на СФФ на брега, ще имат втори шанс да го гледат на откриването от 18:30 ч. във Флората. В програмата на фестивала ни очакват още театър, поезия и музика. На финала ще чуем музика от ансамбъл “Виенски челисти 5+1” в приказната атмосфера на остров Света Анастасия. В него участие ще вземат Герхард Кауфман /дългогодишен челист от Виенската филхармония/, Флориан Егнер, Франц Ортнер, Милан Каранович, Себастиан Бру и Йоана Захрин. Включи града I 16-18 юни И тази година за феновете на сценичното изкуство фестивалът “Включи града” е подготвил доза пърформанси в градска среда. Този път, насочвайки поглед към местната сцена, в преобразяването на градските пространства ще се включат основно бургаските творци. Очакват ни традиционните арт работилници, а за феновете на гигантските насекоми – спектаклите “Гигантски богомолки” и “Охлюмотив” си остават най-вълнуващото преживяване от програмата. Огнено шоу, рок, класически и джаз концерти, фото-инсталация и лятно кино са другите събития. Входът за всички събития по традиция е свободен.

Burgas International Film Fest I 22-29 юли Доста време независимото кино нямаше своето заслужено място в културния живот на града, но вече втора поредна година Международният филмов фестивал в Бургас показва, че доброто кино умее да си проправя път към своята публика. Фокусът на фестивала е съвременно кино от страните от черноморския регион, като в програмата можем да видим над 30 игрални, документални и късометражни ленти и да проследим какви са тенденциите в седмото изкуство в земите край нашето море. Фестивалната седмица ще продължи от 22 до 29 юни на открита сцена “Охлюва” и Морско Казино. Очакват ни и много съпътстващи събития, за които ще ви държим в течение. Джаз в Бургас I 7-9 юли и 4-5 август Морето и джазът винаги са си отивали, затова и не е изненада, че фестивалът “Джаз в Бургас” тази година получи знака за Европейски фестивал за периода 2017-2018. На 7 юли на сцената на Флората ще чуем проекта на Мариана Господинова, Skiller, Димитър Карамфилов и Живко Петров – “Jazz ’n’ Groove Tales” и квартетът на Стефан Горанов. Втората вечер е запазена за Педро Негреску трио с участието на Васил Спасов и Атанас Попов, а за финал на сцената ще се качи Камелия Тодорова. Ретроспекция на нейното творчество ще чуем в съвсем нови аранжименти на пианиста Живко Петров.


ВИЖ! Advertorial

П о д

б р ъ с н а ч а

Скъпи мъже и момчета, ако сте решили да пускате брада, винаги личи дали е просто от мързел или защото наистина го искате. Границата между небрежното и занемареното е доста тънка. Имайте го предвид. Поддръжката със сигурност е по-лесна от ежедневното бръснене, но все пак не трябва и да се пренебрегва. В последните години тенденцията на бради и мустаци сред тестостеронно податливите представители на човешкия род си се наложи трайно. Хубавото е, че на нея все по-често се осланят мъже, които имат високи изисквания към външния си вид и за целта търсят и професионални грижи. Ако в света бръснарниците отново се завърнаха трайно в кварталите на градовете, то доскоро това бе доста позанемарена ниша в Бургас. Наскоро обаче тя бе запълнена успешно от Gentlemen’s Club - Barbershop на ул. “Цар Симеон I-ви” 35. Клубът привлича погледа отдалеч с модерния си дизайн, издържан в ретро стилистиката на американските бръснарски салони. Но ретрото е само дотук. Нещо повече - ако ви е писнало да слушате безкрайното жужене на клиентките в дамските

фризьорски салони и да се чувствате някак излишен, оттук-насетне със сигурност това ще е вашият малък мъжки рай на суетата. Не само, защото за прическата и оформянето на брадата ви ще се погрижи истински професионален сирийски бръснар професия, която отдавна бе сякаш само част от старите градски легенди. Но и защото той ще го направи със специална козметика внос от Англия, а покрай това ще побъбрите по мъжки и с други сродни души. Кой е казал, че мъжете не могат да поклюкарят? Това може да се превърне и в едно специално мъжко преживяване за баща и син, за което си има и специална комбинирана оферта. А докато чакате своя ред или подстрижката на наследника си, може да се разположите в удобна мека мебел, да изпиете чаша уиски, кафе или вода и дори съвсем да забравите за какво сте дошли с помощта на инсталирания Playstation. Неслучайно в ревютата на бръснарницата във Фейсбук един от клиентите определя мястото като “спа център за брадати мъже”, а друг стига даже по-далеч в хвалбите и казва: “Ако Росини беше живял в Бургас, сега щяхме да слушаме “Сирийският бръснар”. 25


ВИЖ! ЗА ДЕЦА “АНА АНА” ОТКРИЙТЕ НА PURKO.EU

"Ана Ана" е новата комикс поредица от издателство “Пурко”, която още на пръв поглед впечатлява с характерен рисунък и яки герои, ръчно рисувани и забавни, дори и за възрастни. Сюжетът на двете части "Шоколадовата експлозия" и "Сладки сънища" толкова се харесва на малките, че те мигновено поемат инициативата и възпират четящия, защото смятат, че те биха се справили с четенето най-добре. Всеки родител знае как децата с неохота се запътват към спалнята вечер. Но да четеш на равни начала с детето си и да чуеш ентусиазираното му дяволито гласче преди да заспиш (защото обикновено малките заспиват последни) е безценно. Авторите на "Ана Ана" са майка и син. Сценариите пише майката Доминик Рок, а синът й Алекси Дормал ги илюстрира и помага в изграждането на историите. Особено в неочакваните обрати, много от които ще откриете във втората история от поредицата „Шоколадовата експлозия“. Ана Ана е рошаво момиче с любопитен нрав и заобиколена от своите плюшени приятели, не спира да изследва света. Тя ни учи, че няма по-добър приятел от нашето въображение, което има способността безпир да ни захранва с истории, смелост и приключения. Едно е сигурно, децата харесват Ана Ана и нейните плюшки и не спират да говорят в възторг за нея! Препоръчва се за читатели на възраст от 3 до 7 години, но си е подходяща и за деца от 0 до 99 години.

26


ВИЖ! Advertorial

Френският институт в София е цяла отделна културна единица в столицата и вече десетилетия се занимава с поддържането на франкофонията жива по нашите земи. Той винаги е бил притегателен център за хората, които не просто искат да овладеят френския език, а да се потопят в живота на този език и да открият различните проявления на френското изкуство и култура. Откакто се премести в реновираната си сграда на площад “Славейков” вече разполага и с много повече удобни пространства за целта. Институтът се гордее и с това, че предлага всякакви видове курсове по френски, водени от французи и българи и подходящи за ентусиасти от 1 до 99 години - детски, юридически, песенни, разговорни. За най-малките има почасова ясла и занималня. През лятото се предлагат интензивни курсове за деца и възрастни. За първи път това лято, съвместно с френското училище, се организира ваканционен лагер с включено езиково обучение, занималня, спорт, излети на Витоша и посещения на музеи. През август предстои подобен лагер и в Банско, който ще е подходящ за деца от 6 до 15 години. Магали Рение-Желева е част от екипа на Френския институт и неговите курсове по френски език от вече 17 години - 14 от тях като директор на езиковия център. Tя често се връща в родината си, за да овладее най-актуалното в своята сфера и продължава да учи нови неща, както за своята стара, така и за своята нова родина.

Кое е най-важното нещо, което човек трябва да знае за владеенето на френски език? За изучаване на чужд език водеща е мотивацията. Като цяло, това е начин да се запознаем с една нова култура. Навлизането в новия езиков свят става също и чрез изкуството, литературата, медиите, пътуванията. Да учиш чужд език е да се отвориш към Другия. Какво е общото между хората, които идват при вас вече толкова години, за да учат езика ви? Повече ни курсисти са франкофили като част от семейна традиция или се интересуват от френското кино и история. Други пък споделят, че обичат мелодията на езика. За някои хора френският е част от пътя, който изминават за по-добра професионална реализация. Кое е нещото, което продължава да ви учудва у българите? Това е труден въпрос... Все още има много неща, които ме изненадват у българите. Може би тази ваша черта да се подценявате спрямо другите народи. Парадокс е обаче, че едновременно с това се гордеете с дългата си история, култура и език. Как си представяте комуникацията между хората с различни езици в бъдещето? Надявам се най-вече, че езиците няма да изчезнат за сметка на един единствен език. За мен комуникацията на чужд език е истинско удоволствие, но ми харесва да си представям, че в бъдеше ще се измислят чипове, които да бъдат имплантирани в нашия мозък и да правят симултанни преводи. Така ще можем, надявам се, по-добре да се разбираме и да живеем в мир. Любимите ви три думи на български? Малък - Хладилник - Слънце 27


ВИЖ! ПОСОКИ

К П ДОКИЯ BY FOOT Когато говорим за пътуване, различната гледна точка увеличава шансовете да изпиташ онова детско въодушевление, което толкова убягва напоследък. В моя случай с Кападокия, тази гледна точка беше пътят. Пътуване на два крака, „гледано“ откъм пътеките, откъм земята – тази на красивите коне (в превод от персийски език Katpadukya означава „Земята на красивите коне“ бел.а.).

ТЕКСТ И СНИМКИ: МАРГАРИТА КАЛОЯНОВА

За да заприлича този пътепис на разказ за истински път, трябва да уточня, че през есента на 2016 г. към Кападокия поех с една прекрасна група от хора, начело с водачите бай Иван и Васко от Байкария. Отбягвам всякакви форми на организирани пътувания, но това се доказа далеч от клишираните очаквания за програмирано препускане по забележителности. Всеки имаше свободата сам или в компания да се наслаждава, да мълчи, да разговаря и споделя видяното и преживяваното. Оказа се, че безгрижието наистина е „групова добродетел“, както го определя Блага Димитрова.

28

Идеята ни беше за шест пълни дни да извървим пеша колкото се може повече пътеки из каньоните, като правим преходи от градчето Гьореме, в което бяхме отседнали. Така изминахме общо 70 км. Нямаше знаци, маркировка, а указателните табели и картите за местността са оскъдни - нищо за туристи и същевременно всичко за истинския пътешественик свобода, изгубване, изненада зад завоя. В Кападокия впечатляващите гледки и великански панорами сами изникват пред очите ти - безкраен кръговрат на изгреви и залези, парад на цветове, игра на светлини, отражения, сенки, достойни за перото на поет или четката на художник. След последните драматични политически сътресения регионът, известен с прочутото летене с балон, неизбежно е “пострадал” от масовия туристически отлив. Въпреки това Кападокия има с какво да спечели


29


ВИЖ! ПОСОКИ авантюриста - с прекрасен и приветлив терен за трекинг, спортно бягане, планинско колоездене и яздене.

вятър и дъжд, са друга природна забележителност, която наистина удивява и забавлява.

Използвайки цялата светла част на деня, за шест дни успяхме да преминем през Каньона на гълъбите, белия Земи каньон, тесния Мескендир, Каньона на любовта, стръмния Червен каньон и Розовите (Гюлю) каньони, зеления каньон Ихлара, местността Зелве, старото селище Чавушин… В каньона най-впечатляваща е самата скала – образувана преди 25 млн. години от вулканична пепел и лава и дооформена от ерозията и човешката намеса, тя се дипли в причудливи форми и меки цветове. Те се менят от един каньон в друг – от млечно розово, през бяло, топло жълто, до наситено червено, от затоплящата синева на изгрева, през бръснещата светлина на обедното жарко слънце до мекото трептение на залезните лъчи. Някои от тези скали все още са пригодени за каменни домове на местните. Натъкнахме се на няколко самотни, но видимо обитавани скални вили в каньоните. В миналото скалите са били и сигурни, добре устроени скривалища за местните при чужди набези. Те изграждали цели подземни градове, няколко от които възстановени и отворени за посетители. В Деринкую слязохме осем етажа надолу (някои от тези градове стигат до 20 етажа под земната повърхност), за да изплуваме после бързо нагоре към светлината и зеленината на каньона Ихлара и да се насладим на прекрасната есенна растителност, простираща се цели 14 км.

Вървяхме през множество скални арки, тунели и плата, лозя и вълшебни комини, успяхме да се докоснем и до богатството на отминалите цивилизации по тези земи – хети, перси, римляни, византийци, селджуки, османски турци. В района има Музеи на открито или т.нар. Open Air Museums, повече от 1000 църкви, датиращи от ранните дни на Християнството до 13-и век, съхранени религиозни комплекси и впечатляващи стенописи. Творчеството кипи и в наши дни срещнахме го в лицето на грънчаря от Аванос, тъкачите на килими и Идриз, който владее не само сладките приказки, но и изкуството да превръща дървото от черница в животинска глава и импровизирано цигаре за свития тютюн. След дългото бродене из каньоните, като сладък оазис пред нас изникваха т.нар. етнозаведения. Удивително е как се появяваха из нищото, кацнали на някоя скала или притаени зад поредния завой сред дълбините на каньона, но подготвени със спасителните чай, кафе и свеж сок от нар - живителна течност, която до края на пътешествието ни из Кападокия сякаш “потече” във вените на повечето от нас.

По пътеките на Ихлара и изобщо из цяла Кападокия, може да срещнеш дървесни видове с особено красиво и причудливо излъчване. Приказните комини, т.нар. fairy chimneys, изсечени в туфата под влиянието на 30

Така и не се качих на прословутия балон. Този път не исках да летя, а да запазя усещането за земята – „Земята на красивите коне“. Да остана здраво стъпила на нея, с приятната болка в краката, с праха, наслоен по обувките и дрехите – с всички тези издайнически белези от едно истинско пътуване, през каньоните на Кападокия, към себе си и към другите. Целия разказ за пътешествието в Кападокия може да откриете на vijmag.bgВИЖ!

София, Пловдив, Бургас

Издава се от:

Creative Cat Design ltd. София, ул. П. Евтимий 36A office@vijsofia.bg ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd.

ТИРАЖ 15 000 бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития в София, Пловдив и Бургас. Печата се в печатница "Хеликс прес", Варна.

Екип:

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg МЕНИДЖЪР Грет Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА СОФИЯ/ПЛОВДИВ office@vijsofia.bg 0896 804 368 Петя Бараболова petya.barabolova@vijsofia.bg 0886 120 854 РЕКЛАМА БУРГАС Здравка Раева contacts@vijburgas.com 0888 585 516

АВТОРИ В БРОЯ Ивета Стоянова / стр. 20/2 Маргарита Калоянова / стр. 28 Мая Стефанова ФОТОГРАФИ Радина Ганчева / стр. 17, 27 Маргарита Калоянова / стр. 29, 30 КОРИЦА Въображаемият архив на Тихомир Стоянов instagram.com/imaginaryarchive WEB Мартин Стайков

АБОНАМЕНТ Вече може да получавате "Виж!" до вратата на вашия дом или офис. Пишете ни на abonament@vijmag.bg, за да обсъдим условията на вашия личен абонамент.

vijmag.bg @vij.magazine

ВИЖ! 2012-2017 Всички права запазени. С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали.