Виж! vol. 13

Page 1

Б Е ЗП ЛА Т Н О М Е С Е Ч Н О ИЗ ДА НИ Е Я НУАРИ | Ф Е В РУАРИ

2017

БУКВАлизъм

Порчети отва

Градът среща морето


designmarketbook.com Градска книга, която разказва истории за дизайн, начин на живот, забавления, услуги, храна и хора. Ще намерите всичко за комфорта в Бургас.


ЯНУАРИ | ФЕВРУАРИ 2017

Съдържание

2

6

15

18

В КАДЪР Илиан Илиев GLOW Борил Караиванов Кирил Златков Кристина Костова Иван Димитров

ОТБИВКИ В Лондон

АКЦЕНТ Интересни събития в София, Пловдив и Бургас през януари и февруари

20

28

31

АКЦЕНТ Рожден ден х2 3 от премиерите на СФФ

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ Мартин Колев

РЕВЮ Космическият Калвино и неговите комедии Музикална чакалня 2017

ТЕМА БУКВАлизъм


ВИЖ! TEMA АВТОР: МАЯ СТЕФАНОВА, ИЛЮСТРАЦИЯ: ИЛИАН ИЛИЕВ ШРИФТ: BARKENTINA, КИРИЛ ЗЛАТКОВ

БУКВАлизъм

2

Преди близо десетина години един от качествените седмични вестници имаше интересна притурка - плакат, в който редом с няколко застрашени от изчезване птици, включени в Червената книга, бяха наредени и букви като б, г, ж, з, ф, ч, ш, щ, ь, ъ, ю и я. Странна на пръв поглед комбинация, но всъщност съвсем смислена. По това време вече ставаше все по-демоде да пишеш на кирилица, особено онлайн, в телефонно съобщение или дори в мейл. С времето нещата не се подобряват. Все по-трудно е да се обясни на подрастващите защо е важно да се изразяват не просто на български език, но и на кирилица. Съвсем друг е въпросът коя кирилица - руската или българската. Ако не знаете, разлика има. Има и доста хора, които са загрижени за българската кирилица и се опитват да я спасят от надмощието на руската, да я съхранят и дори развият чрез нови, удобни за ползване шрифтове. Може да си мислим, че в напрегнатото и изпълнено с какви ли не грижи ежедневие това ни е

последният проблем. Вероятно мнозина вече кръжат около тази мисъл, четейки тези редове, но всъщност много неща се крият в дребните детайли и от тях понякога започват големите промени. Писането и шрифтът са също начин да бъдем малко по-учтиви един с друг, буквално чрез формата на буквите. Не си давате сметка, но те ни заобикалят - в книгите, учебниците, филмите, табелите, документите, субтитрите, упътванията за употреба (ако не са ИКЕА) и дори етикетите на така актуалната лютеница. И за да е още по-буквално всичко в този брой, който се оказа януаро-февруарски, се обърнахме към хората, за които типографията, или с други думи видът и формите на буквите, са призвание, страст и смисъл. Между тях вмъкнахме няколко артистични души, които впрегнаха мозъчните си вълни по темата. Та приятно гледане на буквите, които образуват думите, които заобикалят образите и образуват съдържание в главите ни в този “Виж! .ВИЖ! В КАДЪР

И преди сме казвали, че Кирил Златков е от хората, които са стъпили здраво в няколко области на визуалните изкуства: графика, живопис, дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. След като завършва “Графика” в НХА, през годините трупа опит и отличия. Освен това е консултант на международни шрифтови издателства по въпросите на българската кирилица. Част е от творческия екип на фестивала “Фотофабрика”, преподавател по типография във Варненски свободен университет, един от вдъхновителите и авторите на манифеста на инициативата „За българска кирилица“ и съмишленик на Борил Караиванов в авторството на темата в този брой. Борил Караиванов по образование е художник на книгата, но работи последователно в областта на графичния дизайн, рекламата и интернет. Дългогодишен член е на управителния съвет в Българската уеб асоциация и председател на журито в Български награди за уеб. Автор е и на множество публикации в списания като .Net и ProGrafika, както и активен лектор и преподавател в множество работилници и семинари за уеб, графичен и шрифтов дизайн. Той е един от учредителите на инициативата „За българска кирилица“ и основен виновник за фестивала “Типофест” и обученията “Типоклас”, заради което е и един от двамата основни автори в темата на броя. Илиан Илиев е графичен дизайнер, илюстратор и творчески директор в една от водещите рекламни агенции у нас. Освен под тези етикети го познаваме и като част от готината банда Trash Lovers, които имаха мотото “Making it pretty for garbage men since 2009” и приятния навик да превръщат готини предмети, намерени край кофите за боклук, в улично изкуство. Следихме го и като автор на благия фотоблог Chasing Whales. Той ни изпрати изсечена във форматата на малката буква “г” гора, защото това е един от символите, които представят разликата между руската и българската кирилица. (стр. 3)

ИЛЮСТРАЦИЯ: GLOW

Glow е графити артист от София, чиито творения може да срещнете на очаквано и неочаквано добри места. Обича да експериментира с буквите, като ги деформира, разрязва или смесва с други образи съвсем свободно. Рисуването на стени си остава голямата му страст, поради което може да попаднете на творчеството му предимно в градска среда, а по темата получихме от него и специално създадена за “Виж!” плетеница от букви на кирилица. (стр. 5)

4

Иван Димитров, освен основна опора при подбора на автори и разкази в рубриката на “Виж!” Между редовете, е и наш любим дизайнер на думи или с други думи - поет, писател, драматург и публицист с доста будна съвест, както и организатор на поредицата четения “Безпризорните в неделя”. Всъщност прави още един куп неща и сякаш няма миг покой. В момента дори работи по третия си роман, а междувременно се вдъхнови и на тема “Типография на любовта”. (стр. 14)ВИЖ! В КАДЪР Кирил: За мен типографията е изключително мощно средство в живота ни да се прояви повече смисъл и красота. Добрата типография действа на всички хора. Лошата също, особено що се отнася до буквите, призвани да говорят на висок глас – думите в заглавията на плакати, корици на книги, опаковки, логотипи, реклами, указателни и информационни табели, както и заглавия и съобщения в електронните медии. Буквите, които са призвани да не бъдат забелязвани – буквите в шрифтовете за дълги текстове - имат още по-важна роля, защото влиянието им е много по-трайно. Това е и полето, в което са насочени голяма част от моите лични усилия – правенето на шрифтове за набор и микротипографията. Борил: Аз имам теория, че визуалната комуникация се крепи върху гърбовете на три митични кита – илюстрация, типография и композиция. В този смисъл употребата на текст и шрифт под една или друга форма е неизбежна, тъй като е основен инструмент за всеки, който се занимава с някаква форма на дизайн. Дори повече, защото, ако не всеки има отношение към илюстрацията и композицията, то всеки под една или друга форма създава типография. Било като набира и оформя SMS или когато пише бележка, която закача на хладилника. И ако за професионалистите това би трябвало да е тяхната дясна ръка, то за всички останали, това е онзи невидим преносител на информация, който често остава пренебрегнат и неразбран.

6

КАКВО Е ТИПОГРАФИЯТА ЗА ВАС?


Кирилизирай това илюстрация Кирил Златков Избрани произведения, Даниил Хармс изд. “Факел Експрес”


Typofest е празник на шрифта, калиграфията и типографията, a Typoclass е образователна инициатива обединяваща практическите обучения.

typofest.bg typoclass.bg

8

ЗАЩО TYPOFEST И TYPOCLASS? Борил: Typofest започна като опит да се съберат хората от страната, които се занимават професионално с типография, за да представят и обсъдят работата си. Днес фестивалът среща българските дизайнери с водещите им колеги от чужбина, като по този начин подпомага развитието на българската шрифтова сцена чрез създаване на професионани контакти и обмяна на опит. Не маловажно е, че Typofest представя и запознава света с достиженията на българската шрифтова школа, а това мотивира и като цяло подпомага работата на българските дизайнери.

Кирил: Обученията в Typoclass са интензивно запознаване с основите на типографската дейност и шрифтовия дизайн. Извървява се целия път в различни дисциплини, но упражненията са кратки. Целта е участниците да се сблъскат с проблемите в различните области и дейности, но и да добият яснота за важността на отделните етапи. Много от обученията са напълно достатъчни за намиране на практични решения, улесняващи създаването на един шрифт или логична постройка на шрифтова фамилия. Всеки може да открие сам посока и област, в която да задълбочи знания и практически умения.


ЗАЩО „МАНИФЕСТ НА БЪЛГАРСКАТА КИРИЛИЦА“? Борил: Защото вече над половин век в България съществува форма на кирилица, която се различава от общоприетата, но остава незабелязана или неразбрана. През 60-те години на XX век проф. Васил Йончев поставя основите на така наречената българска форма. Анализирайки развитието при инструментите за писане и обобщавайки историята на европейскатите писменостти, той създава последователна теория за развитие във визуалната форма на кирилицата, като с това в голяма степен променя облика на съвременната ни шрифтова култура. Благодарение на неговата работа и последващите усилия на неговите ученици и последователи, няколко поколения български художници и дизайнери създават шрифтове различни по форма от общоприетата кирилица. Днес всички ние ползваме свободно и двете форми, а не знаем почти нищо за това.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДВЕТЕ ФОРМИ?

илюстрация: Криста Радоева повече на: cyrillic.bg

Кирил: Главно по формата на малките букви в, г, д, ж, з, и, й, к, п, т, ц, ш, щ, ю. В българската форма в, ж, к, ю имат горни дължини, а буквите з и д имат долни дължини. Формата на и е същата като латинското u, а формата на п и т е същата като на латинските n и m. Буквите ц, ш и щ имат форма произлизаща от логиката на латинското u. Малките ер голям и ер малък също са различни - долу в ляво завършват с дъга, а не като главните – с ъгъл. В главните букви най-съществена е различната форма на Д, Л и Ф, както и различната логика в структурата на И, особено в серифните шрифтове. Различията между българска и руска форма имат и свои варианти и изключения. В някои шрифтове с българска форма на кирилица можем да видим з или ю, стоящи между основната линия и височината на реда, което не е грешка, а стилистичен избор на авторите на шрифта. Това важи и за допустимата „правоъгълна“ форма на главното Д. За наборните шрифтове основно значение има общото излъчване, ритъма и възгледа за хармонични разстояния между буквите в цели параграфи набран текст, а не толкова блясъка на отделните играчи в отбора. В параграфите, набрани с българска форма на кирилица, има повече разнообразие на форми, думите имат по-характерни силуети, докато параграфите, набрани с руска форма, изглеждат по-монотонно и ъглесто. Важно е да се отбележи, че в българския правопис ударенията върху гласните са с различен наклон – ляво горе към дясно долу. Има и доста други различия, но тези са достатъчни да ни ориентират какво виждаме пред нас. 9


корици: Кирил Златкова

10


ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПРАВИМ РАЗЛИКА? Кирил: Защото сме българи и искаме или не, сме различни. Имаме различен език, имаме и наша форма на буквите, която е красива и логична, съчетаваща историческо писмено наследство, съвременна естетика и функционалност. От нас зависи какво избираме – тежкото наследство на инерцията или свежестта на характера и разнообразието. Борил: Погледнете сърбите! Те вече не помнят коя е официалната им писменост и кирилицата при тях се е превърнала в лош пример за политически некоректен национализъм. Под предлог за интернационална практичност латиницата все повече ги поглъща. За добро или зло писмеността се променя и развива заедно с езика, а ние неизбежно взимаме страна. Добре е да го направим информирано, не мислите ли? 11


ВИЖ! В КАДЪР ШРИФТ: ADYS, КРИСТИНА КОСТОВА

ПОРЧЕТИ ОТВА

12

Може и да не знаете какво е дислексия, но наподобява чувството да четеш всичко по начина, по който четете заглавието… Малко разбъркано и доста объркващо. Дислексията не е заболяване, а специфичен начин на работа на мозъка, който се среща при над 15 % от населението на Земята, което си е доста. Като човек, който познава тези симптоми от първо лице, Кристина Костова прави една голяма крачка, създавайки специален шрифт Adys. Той е съобразен със затрудненията, които дислектиците изпитват при четене, но се възприема безпроблемно и от хората без смущения. Може да го получите съвсем свободно, ако пишете на kris.kostova@gmail.com. За мотивите, предизвикателствата и възможния ефект от този шрифт си поговорихме лично с неговия автор.

КАКВО ТЕ МОТИВИРА ДА НАПРАВИШ ШРИФТ ЗА ДИСЛЕКТИЦИ?

В последните години работя в приложната страна на изкуството. Винаги съм се стараела това, което създавам, да има още една идея, освен красотата в художествен смисъл. Така естествено дойде и идеята да се захвана със създаването на шрифт за дислектици. Може би и личният ми опит допринесе за това темата да ми бъде близка и бързо да възприема спецификите.

КАКВО Е СПЕЦИФИЧНОТО ПРИ ШРИФТА ADYS?

За конструирането на визуално близките знаци използвах различни гредивни елементи. Това аз за себе си наричам немодулното изграждане на знаците. Допълнително е подчертано по-характерното за някои от знаците. Засилени са горните и долните дължини. Окото на буквите е по-отворено. Има леки "деформации" на знаците, които имат задачата да водят окото на четящия. Има уплътняване в основата на всеки знак, което подчертава реда. Увеличени са междубуквените разстояния и разстоянията между думите.

КОЕ БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРИ СЪЗДАВАНЕТО МУ?

Целият процес беше предизвикателство. Постигането на консистентност беше една от трудните задачи.

ОТКРИ ЛИ НЕЩО ЛЮБОПИНО ЗА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ДОКАТО РАБОТЕШЕ ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ШРИФТА?

Българската кирилица е създадена със значително по-голяма четимост. Знаци като Ъ, Ь и Ш, Щ е трудно да бъдат визуално различни.


ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА, КЪМ КОЯТО ТОЙ Е НАСОЧЕН?

Основно е насочен към начинаещите читатели, но също може да улеснява и възрастните такива. Предназначен е за хора с лека до средна степен на дислексия, като не създава дискомфорт за обикновен зрител.

СМЯТАШ ЛИ, ЧЕ ПРОЕКТЪТ ТИ ЩЕ БЪДЕ ИНТЕГРИРАН В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА?

Първоначалната ми идея беше да създам шрифт за учебниците за начален курс (1 - 4 клас). Няма причина да не бъде интегриран. За жалост обаче образователната система е доста тромава и реформите отнемат години. Но смятам, че това е просто въпрос на време. Междувременно с мен се свързаха логопедични центрове, центрове за подпомагащо развитие, логопеди, ресурсни учители, редовни учители, едно издателство за литература на Лесен език и други. Всички те са запознати с особеностите и искат да помогнат на своите ученици.

КАКЪВ ОЧАКВАШ ДА БЪДЕ ЕФЕКТЪТ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ADYS? Създаване на повече гласност за проблема, повече уверени ученици дислектици и по-спокойни родители.

КОЙ ПОДКРЕПИ ИДЕЯТА ТИ?

На първо място преподавателите ми от НХА, катедра Книга и печатна графика. След това мой консултант беше доц. д-р Екатерина Тодорова, преподавател в департамент Здравеопазване и социална работа. С провеждането на тестовата част ми помогнаха TimeHeroes и Център за приобщаващо образование. Други ми дадоха и доста съвети и идеи.

КОЯ Е НАЙ-ВАЖНАТА ПРОМЯНА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА У НАС? Предметите за изучаване да са част от избираема система, а учителите да имат гъвкав учебен план, спрямо работата им с класа.

КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ И НЕ РАЗБИРАТ ЗА ДИСЛЕКСИЯТА?

Дислексията не е заболяване, а по-различен начин на мислене. Обемно мислене, мислене в картини. Не е свързана с интелегентността. Интересен факт е, че 50% от служителите в НАСА са дислектици.

ЗА КАКВО МЕЧТАЕШ?

За много неща. Да можем да летим, да се телепортираме, да не мъчим така планетата, да имам клонинг. Накратко - за хармония и спокойствие. 13


ВИЖ! В КАДЪР

от Иван Димитров

Когато си влюбен, опитваш се да изразиш любовта към обичаното същество по красив начин. Без да се напъваш, без да го насилваш, то само си идва и те учудва, увлича те и често ставаш като малко детенце, което си играе, застанало пред Лего или пъзел. А любовната игра е най-сериозната игра, която човечеството познава. Все пак именно на нея то дължи съществуването си. Именно в любовната омая всички въпроси се стопяват. Защо, как, какво, къде губят своето значение. Един-единствен въпрос става все по-важен. Въпросът: „Как? Как да изразиш по един пълнокръвен начин любовта си? Как да извадиш чувствата от себе си и да ги поднесеш като букет на онова скъпо същество? Как да обрисуваш достатъчно шарено всички цветове от дъгата, които те изпълват при срещите ви? Как да предадеш всички трептения на съзнанието си? Любовта ни прави взискателни към себе си. Защото, когато е истинска и Другият е по-важен, ти се опитваш да надмогваш себе си, да не допускаш грешка и в най-дребния и маловажен детайл. Ти се превръщаш в бял лист хартия, върху който се опитваш да изложиш чувствата си. И по един съвсем естествен начин започваш да се занимаваш с типография. Употребяваш различни шрифтове за различните си настроения. Играеш си с интервалите между редовете. С интервалите между буквите. С размерите на буквите. Ставаш същински монах, който по цели дни седи в скрипториума на някой манастир, известен с богатата си библиотека, и преписва уникален и изключително рядък екземпляр на някоя книга. 14

Може би библия. Или нечие житие. Като изключим, че за разлика от Средновековието, при теб съществува автор. Авторът си ти. Това е твоята любов. Твоята библия. Твоето житие. И ти го изписваш с писеца на въображението си според възможностите си, използвайки различни пера за писеца си. Шариш страницата с мастило във всевъзможни цветове. Рисуваш цветя и животинки по полетата. За да може когато ръкописът на чувствата ти попадне в ръцете на обичаното същество, то да ахне, да се разтрепери, да те целуне и да ти каже: - Ти си луд! А ти да му отговориш: - Да. Луд съм по теб! Но всеки типограф има своята стилистика, така че е абсолютно възможно твоята страница да е дигитална и техниката ти да е по-модерна. Да направиш колаж с изрезки от вестници и списания. Да залепиш някоя и друга билка или подправка за аромат. Да обгориш листа в краищата. Или твоят лист е цифров. Работиш на PhotoShop и Illustrator. На всевъзможни програми за предпечат. Рисуваш на таблет или сканираш скиците си. Сваляш тонове шрифтове, за да намериш правилния или сам си измисляш шрифт. Няма две любови, които да си приличат. И няма две типографии на любовта, които да са идентични. Важно е да продължаваме да правим опитите пред белия лист на любовта. Всичко останало ще се нареди.


ВИЖ! ОТБИВКИ

ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ В ЛОНДОН

В началото на годината си избираме много силна дестинация, за да ни потръгне все на такива и през следващите месеци. Наш гид в Лондон е Петра Живкова. Тя е илюстратор и дизайнер и от доста време се подвизава в британската столица. Може да разгледате какви ги замесва в сайта ѝ Petra’s Cookie Jar. В момента работи като дизайнер в една от най-готините компании на острова за (сега внимание, защото няма да се мъчим да го превеждаме) augmented/ virtual/ mixed reality – Zappar. Освен работа е и нейно хоби. И искрено вярва, че Лондон е едно от най-интересните места на света, затова и обича да обикаля улиците му с колело. VIRTUALLY REAL В ROYAL ACADEMY Януари за мен значи London Tech Week. Като всеки абсолютно пристрастен към иновациите милениъл, този месец със сигурност няма да пропусна Virtually Real в Royal Academy. През 2016 технологиите за вирутална реалност (ВР) най-сетне се отключиха за обикновения потребител и сега Лондон като едно свърталище на иновациите се насити с подобни събития. Тук ВР се среща лице в лице с изкуството като поставя на пиедестал HTC Vive (по мое мнение най-добрия хедсет на пазара). Събитието е разделено в три дни - всеки ден представя по един артист. Публиката ще може да се опита от ВР преживяването и да проследи процеса на

младите творци от начало до край. За мен огромен интерес представлява възможността да порисувам с Tilt Brush на Google, което ми позволява като 2D артист най-сетне да създавам, рисувайки в 3D среда. ВИВИЪН УЕСТУУД ВЪВ FABRIC През февруари Вивиън Уестууд ще “превземе” едно от най-обичаните от мен места - Fabric (което отново отвори врати, ура!). Вечерта ще бъде под егидата на организацията на Уестууд Climate Revolution и ще дискутира под една нестандартна форма екологичнте проблеми, пред които сме изправени. За музиката ще се погрижи А Guy Called Geralld, a дрескодът е "Мad Max". DESIGN MUSEUM Ако трябва да избера един музей, който да посетя тази зима, това ще е Design Museum. Той наскоро се премести от бреговете на Темза в нов, прекрасно направен дом, намиращ се на Hight Street Kensington. През януари и февруари там се представят 70-те избрани претенденти за наградата Beazley Design of the Year. Това са артисти, които работят в сферата на новите технологии, изкуството, модата и дизайна и откриват иновативни решения - от дребни битови проблеми, през sexual health testing kits, до архитектуртното чудо - 'courtscraper' сградата в Ню Йорк, която ще отвори врати през март. 15


Софи , ул. "Паренсов" 13 | 089 70 70 800


Който търси, намира. Тази италианска поговорка е изц ло в сила за прекрасни V bar, който има шансовете скоро да си отвоюва м сто в челната дес тка на при тните места за среща, разговори, напитки и храна в сърцето на Софи . Централно край "Шишман", но не на показ - а именно на "Ген. Паренсов" 13. Двете му нива предлагат и два варианта прежив ване - партерното представл ва малка зала с меки дивани и гол м бар, но истината е в сутерена. Интериорът има силно скандинавско вли ние и превземаща погледа жива стена от растени , ко то се превръща в прекрасен фон не само на дискретни разговори, но и на при тно озвучени и атмосферно оформени партита за около 60-70 души. Идеален е за об д или служебна среща на чаша вино, както и за бъбриво питие след работа или пък усмихнато вечерно излизане през уикенда. Н ма опци за гол мо лутане в менюто, за което се грижи непознат, но пък добре обучен в Испани готвач. Идеално е за хора, които обичат да се довер ват на преценката на шефа в кухн та, че това, което предлага, е най-доброто. Има н колко салати, изискано ризото, пр сна паста, октопод, лефер, както и н колко месни сти , сред които определено изпъкват телешките опашки. V bar има план да превърне и коктейл менюто си в специалитет, за което ще се погрижи добре познати т в бранша управител В ско Спиридонов. Предвиждат се нишови събити с гостуващи бармани, както и интересни дегустации на напитки и сти . Със сигурност V Bar е една страхотна опци и за наближаващи 14 февруари - независимо кой от двата повода ще отбел звате. В тази връзка има и специално меню за влюбените или любителите на виното, което включва брускети, два вида сти , приготвени изц ло в духа на празника, малка бутилка вино, добра музика, атмосфера и обслужване и всичко това срещу 60 лв. за двама.


ВИЖ! АКЦЕНТ Всички помним времената, в които само чакахме родителите ни да излязат, за да си спретнем домашно парти с приятели. Е, почитатели на домашните партита се оказват и лондончаните Раф, Роки и Дейв, които през 2010 година поставят началото на формата Sofar Sounds - поредица концерти, които обаче се организират в домашна обстановка. Целта е да се насладим на авторска музика, изпълнявана на живо, без фоновия шум и постоянно вперените в телефоните погледи на публиката. Идеята се ражда, след като нашите трима лондонски познайници отиват на толкова шумно клубно парти, че не успяват да чуят музиката. Така те решават да направят първото Sofar Sounds събитие в собствения си хол, а оттогава в Sofar мрежата са се включили над 300 града в целия свят. В картата на Sofar Sounds вече е включена и България. Ако искате да присъствате на един от гиговете, е нужно да се регистрирате на уебсайта www.sofarsounds.com, където трябва да избере града, в който се намирате, и да заявите желанието си да посетите определено събитие. SOFAR SOUND 29 ЯНУАРИ, 19.30Ч. ПЛОЩАД "СЛАВЕЙКОВ", СОФИЯ

Последния си студиен албум ще представи експерименталната псайхъделик банда Vataff Project през февруари. Осемте композиции в албума са записани в студиото на Виктор Маринов (Victor's Mob) в Родопите, а името на албума също идва от тамошния диалект. На родопски думата "охлюв" звучи Solьmen, а в случая означава и амалгама от електронни бийтове и традиционни фолклорни инструменти, характерни за различни краища на света. В албума ще чуем и добре познатите ни гост-музиканти Веселин Митев (дудук, фояра), Антон Карадимчев (китара и вокали) и Росен Захариев Роко (флюгелхорна, тромпет, перкусии). Vattaf Project е създадена през 2001 от „високотехнологичният и аналогов до трансцендентност” Виктор Маринов. Проектът ни води назад към традициите на танца и трансцеденталните му измерения, както и в бъдещето в търсене на нови пространства за импровизации. SOLЬMEN 23, 24, 25 ФЕВРУАРИ КЛУБ „MAZE” СОФИЯ, CLUB VOID ПЛОВДИВ, БАР БЕЗ ИМЕ БУРГАС

18

С универсалния език на киното и тази зима от „Позор” ще ни разкажат най-добрите документални, игрални и късометражни истории от Средния Изток и Северна Африка. Фестивалът Sofia MENAR посреща своето девето издание с програми, посветени на иранския режисьор Аббас Киаростами, включвайки носителя на Златна палма „Вкусът на черешата”, и мароканския актьор Бен Салем. Поредицата за пътешественици „Керван Сарай” ще бъде с фокус към труднодостъпни места и мечтани дестинации из Централна Азия и Азербайджан, включвайки и цели четири премиерни заглавия. Любимата поредица на българските зрители за жълтите трабанти отново присъства в програмата, като в третата част „С трабанта до последен дъх” Дан Пршибан и неуморният му екип се отправят на най-предизвикателното пътешествие досега. В програмата на Sofia MENAR са включени и вечери, посветени на Палестина, Иран, Алжир, Мароко, Азербайджан, Индонезия и Индия. ФЕСТИВАЛ SOFIA MENAR 12 – 29 ЯНУАРИ ДОМА НА КИНОТО, КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8, ЕВРО СИНЕМА, ЧЕШКИ ЦЕНТЪР И ГЬОТЕ ИНСТИТУТ


ВИЖ! АКЦЕНТ Истории, разказани с вкус и отношение. Така накратко можем да опишем поредицата срещи „Съвременно изкуство и култура“, в които техните инициатори – Теодора Константинова и Радослав Механджийски разказват по увлекателен и достъпен начин „азбуката“ на съвременното изкуство и представят интересни негови образци. През февруари срещата с тях е посветена на най-мощната сила на света – Любовта. Обезумяваме ли от Любов или Тя ни кара да бъдем по-добри...? Прави ли ни по-силни или пък ни поваля в собственото ни безсилие да я овладеем? Мотив да твориш, подбуда да извършиш подвиг...или пък грях? Отговорите на тези въпроси двамата търсят в поредица от произведения на чистата любов (в най-различни аспекти), както и в най-крайни и агресивни форми на любовни изкушения. Техните материали можете да получавате безплатно онлайн, ако се абонирате на сайта www.ARTandCulture.today.

С нови сили се завръща радиофестивалът на програма „Христо Ботев“ - Аларма Пънк Джаз. В първото им събитие за 2017 ще слушаме на родна сцена македонската експериментална пост-поп банда ДЕМЕК. Тя се ражда през 2013 г. в Скопие от, както казват и самите музиканти, ужаса, породен от постколониализма. Още с дебютното си издание „Сите пари на светот“ ДЕМЕК унифицират световната обсесия по новата библия – парите, а излезлия през 2016 „На вечера кај субординансот Апокалипсо“ вече съвсем ясно ни води към „началото на края“. Специални гости на събитието са Mytrip & RosettaStone, чиято съвместна работа познаваме от фестивалите DA FEST и Radar Festival. Mytrip е проект на електроакустичния композитор, импровизатор и саунд арт лектор в програмата „Дигитални изкуства“ на Национална художествена академия Ангел Симитчиев, а творческата енергия на Стоимен Стоянов, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти, стои зад визуалния проект RosettaStone .

ЛЮБОВТА В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО: ОТКРОВЕНИЕ ИЛИ ЗАБЛУДА? 4 ФЕВРУАРИ, 14:00 Ч. ДОМ НА КИНОТО, СОФИЯ

DEMEK, MYTRIP & ROSETTASTONE 26 ЯНУАРИ ОТ 21:30 Ч. ЧЕШКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР, СОФИЯ

Ако трябва да изберем три неща, които да направим символ на 90-те, то със сигурност едно от тях ще бъде филма „Трейнспотинг“. До него няма как да не наредим и парчето “Born Slippy” на Underworld, което Дани Бойл избира за саундтрака. Надъхващият ритъм е мехлем за сърцата на “децата на 90-те”, а един от неговите създатели – легендарният диджей Дарън Емерсън, ще ни зарадва с лайв сет само броени дни, след като излезе дългоочакваното продължение на Трейнспотинг. Световната премиера на втората част на филма е на 27 януари, а за да я отпразнуваме подобаващо, на 11 февруари в Mixtape5 Дарън ще ни припомни защо е записал името си със златни букви в историята на съвременната денс музика.

Искало ли ви се е да „пипнете“ някой от героите в любимата си компютърна игра? Е, възможност да развихрите въображението си в тази посока ще имате в рамките на поредното издание на формата Global Game Jam, който тази година ни очаква и в Бургас, София и Пловдив. На 20 януари точно в 18 часа тазгодишната тема на хекатона ще бъде обявена и всички, записали се предварително на съответния сайт за регистрация, ще започнат да работят по идеите си. Екипите ще бъдат сформирани на място, като в тях ще бъдат комбинирани хора с интерес към сюжета на играта, сценаристи, дизайнери, програмисти и изпитатели. Победители пък ще бъдат всички, които предадат прототип на игра в неделя, 22 януари. Ще има и награди, като те ще отидат за най-добрите идеи. За първи път тази година има изискване участниците да са пълнолетни или с придружител.

Ограничено количество промоционални билети на цена от 19 лв. се предлагат в Epay Go и мрежата на Eventim. След изчерпването им редовната цена ще е 24 лв. DARREN EMERSON 11 ФЕВРУАРИ MIXTAPE 5, СОФИЯ

GAME JAM 20 – 22 ЯНУАРИ ЕКСПОЗИЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ФЛОРА“ БУРГАС, PUZLCOWORKING СОФИЯ, ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ

19


ВИЖ! АКЦЕНТ

ДЕН РОЖДЕН X2 В нощта на 3 срещу 4 февруари добрите духове на качествения парти звук ще изскочат от скривалищата си, за да отпразнуват шестия рожден ден на Mixtape 5. За тези 6 години клубът стана домакин на едни от най-зрелищните дербита и селекционер и продуцент на много разнообразни музикални случки и концепции. Стотици концерти, албум промота, DJ партита, рождени дни, частни и фирмени партита намериха своето място в програмата само за 2016. Така че всеки, бил поне на едно от тях, вече знае, че няма как рожденият ден на Mixtape 5 да не бъде отбелязан подобаващо. Две вечери, две зали и солиден лайнъп са накратко плановете за празника, който по стара традиция няма как да не поднесе и по някоя приятна изненада. 3 ФЕВРУАРИ Stooki Sound а.к.а. легендата на съвременната трап сцена е поредното име на световен артист, който ще гостува в A-Side, защото… качественият звук винаги има значение. За да подгреят и разгреят всички присъстващи ще се включат подобаващо във вечерта и нашите любими агенти DoLittle, SAVA & Eskudrone. Future Sounds of Sofia а.к.а. FSS ще заформят drum & bass разнообразието в B-Side, където ще се танцува до зори. 4 ФЕВРУАРИ На същинския рожден ден на Mixtape 5 в главната зала ще се срещнат колоритните герои на българската музикална сцена Жлъч & Гена, а лиричните пост-пънк музиканти Оги*23 ще припомнят, че това е обир, но не за пари, а за сърцата ни. С плавен преход под звуците на „да сме там, да не мислим за нищо“ ще се присъединят любимите рап герои The Top Stoppers. След като те вдигнат нивото минимум до космоса, ще пеем и танцуваме с още любими български музиканти, пазени засега в тайна. ДжNпCy Joker ще е диджеят, оформящ музикалната рамка на това соаре. B-Side ще бъде превзета от по-тежки звуци и вокали с контрастиращо вълшебната Миленита и нейния лайв бенд, които очакваме в средата на нощта. Ще чуем и едни от най-сериозните представители на българската рок и хард-кор сцена - Van Cock и Last Hope, банди на световно ниво от дългогодишната селекция на клуба. Chickata & Roosty ще пускат музиката в B-side през цялата нощ. Билетите са на цена от 15 лева на вечер, а билетът за двете вечери е 20 лева. Всеки закупил билет ще участва в игра изненада по време на празника и ще има възможност да спечели златен билет за пълен достъп до всички събития на Mixtape 5 през 2017.

20


Тройка премиери Наближава време за нова порция качествена селекция кино, което не можем да видим лесно без София Филм Фест (9-19 март 2017). Ето и малка селекция от премиерите, които не бихте искали да пропуснете. „Белгийският крал”, четвъртият филм на режисьорите и сценаристите Петер Бросенс и Джесика Удуърт, бе заснет миналата година в България и показан премиерно на 73-ото издание на фестивала във ВЕНЕЦИЯ. Филмът разказва за белгийския крал Николас III, който е на официално посещение в Истанбул, когато държавата му се разцепва. Той незабавно трябва да се върне у дома, за да спаси кралството си. Поради слънчева буря обаче въздушното пространство е затворено, а всички комуникации – прекъснати. С помощта на британски кинорежисьор и български фолклорен ансамбъл кралят и свитата му успяват да преминат границата инкогнито. Така започва една одисея на Балканите, по време на която кралят открива реалния свят и истинската си същност. Във филма ще видите Валентин Ганев, Нина Николина и ансамбъл от „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев” и квартет „Славей”. Със специална гала-прожекция на филма на 19 март ще бъде закрито 21-ото издание

на най-голямото родно кино събитие. Филмът, който обра петте най-важни приза на Европейските филмови награди - „Тони Ердман” на Марен Аде за сложните взаимоотношения между една успяла дъщеря, отдала се на работохолизъм, и нейния нестандартно-находчив и забавен баща. „Първата в света истински забавна, 162-минутна немска комедия на неудобството“, пише за филма сп. „Холивуд Рипортър“. Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и... кукерски маски от България. Най-новият филм на майстора на социалното кино Кен Лоуч, удостоен с престижната „Златна палма” в Кан – „Аз, Даниел Блейк”. Създаден с хумор, топлина и отчаяние, филмът е безкомпромисен пленява с естествената простота на разказа, близка до минимилизъм, запазена марка за филмите на Кен Лоуч. Малко след успешното представяне на филма в Кан, британският вестник „Гардиън” публикува дълга статия, в която хора от различни сфери на живота споделят мнения за филма. Упрекаван от едни, че е прекалено дидактичен, хвален от други зрители за своята чиста автентичност, „Аз, Даниел Блейк” не остава никого безразличен. 21


"Направих ти кафе" Когато попитахме Христо дали определя себе си като предприемач, той просто се усмихна. Заедно със съпругата си Мартина обикалят и черпят вдъхновение от целия свят, като междувременно проучват и локациите с топ кафе и чай извън нашите граници. От декември 2016 г. превръщат това в сериозно занимание или онлайн магазин за кафе, чай и прилежащата към тях култура, аксесоари и интересни допълнения - Drekka. Селекцията им включва продукция от Атина, Лондон, Берлин и Япония и можем да я намерим на втория етаж на SOHO в София и на drekka.bg. Хващаме Христо в крачка, каквото е неговото обичайно състояние, и малко по малко се предаваме на неговата страст по доброто кафе и чай.

ОТКЪДЕ ВЗЕХТЕ KNOW-HOW?

ОТКЪДЕ ВСЪЩНОСТ ИДВА „DREKKA” И КОЛКО ДУШИ СА ЗАБЪРКАНИ В РЕЦЕПТАТА Ѝ?

Усмихнати. Търсим обожателите и ценителите на специално кафе и чай. Хора, които искат да знаят какво точно има в чашата им. Търсим и експериментаторите, които искат нови емоции чрез различни вкусове и високо качество.

Буквално Drekka означава “пия” на исландски – любима наша държава, която олицетворява перфектното преживяване. С нашата Drekka искаме да създадем подобно преживяване чрез селекцията, която предлагаме. От самото начало в рецептата сме аз и съпругата ми Мартина. Впоследствие към нас се присъединиха Кирил (професионален бариста) и Елена (социална отговорничка), с които създадохме семейството на Drekka.

КОЯ БЕШЕ НАЙ-ТРУДНАТА ЧАСТ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО?

Освен решението да стартираме и да се впуснем в изцяло ново начинание, най-трудно бе да направим селекцията на продуктите. Много внимателно подбрахме всяка една марка - държахме на история, качество и отношение към продукта. The Barn е всепризната пекарна за кафе, а teapigs и Paper & Tea са великани в света на чайовете. 22

Инвестирах опита, който съм трупал през кариерата ми в сферата на продажби на нови автомобили, но определено нямам никакъв опит в продажбата на специално кафе и чай. Уча се в движение, което прави начинанието много забавно. Постоянно следя и премислям всяка една стъпка на нашите клиенти. Освен това, в последните две години трупам ценен опит вкъщи. Всяка сутрин започва с “Направих ти кафе.” и тестваме заедно със съпругата ми кафета от цял свят. После тя започна да отвръща с “Направих ти чай.”.

КЪМ КАКЪВ ТИП ПОТРЕБИТЕЛИ Е ОРИЕНТИРАНА СЕЛЕКЦИЯТА ВИ?

ВСИЧКИ СМЕ НАЯСНО С ЧУДОДЕЙНИТЕ СВОЙСТВА НА НАШИЯ ПРИЯТЕЛ ЧАЯТ. СПОДЕЛИ, ОБАЧЕ, КОЕ Е НАЙ-ПОЛЕЗНОТО КАФЕ.

Най-полезното кафе е това, от което, след като отпиеш, първата ти мисъл е: “Трябва да споделя това преживяване с приятел!”. Искаме да даваме повод за социализация, споделяне, търсене на нови страсти.

КАК СПОДЕЛЯТЕ СВОИТЕ "АРОМАТНИ" ПОЗНАНИЯ?

В основата на нашата концепция е да разпространяваме и споделяме културата на специално кафе и чай. Затова организираме уъркшопи. Първият бе за филтрацията на кафе вкъщи. Предстои да обявим темата на следващия.


Блага обстановка, добро обслужване и наслада за небцето. Място, на което пиците на пещ, пастата и ризотото, са си у дома. Pizza Bar & Dinner La Toscana - мястото, на което и ти да се почувстваш у дома.

Бургас, ул. Калофер, бл. 156 088 766 8577

latoscana.bg


24

ВИЖ! ПЛОВДИВ


По стените ще ги познаете Когато буквите и посланията излязат на улиците по своя воля, ги наричаме графити изкуство. Но какво се случва, когато ги пренесем на работното си място? Ефектът може да е много ободряващ, но само, ако се довериш на правилните за целта хора. Най-пресният и свеж пример в тази връзка дойде от новооткрития офис на българската компания доставчик на уеб хостинг услуги SiteGround. След София, Стара Загора и Мадрид фирмата е спретнала чудно местенце за работа в Пловдив. Личи си защо вече втора година взимат отличие в конкурса на Aon Най-добър работодател. За готината атмосфера там са потърсили помощта на все доказано талантливи люде - архитектите от Funkt и едни от най-силните ни графити артисти Arsek и Erase, които се трудят добре не само със спрей в ръка край стена, но и като основатели на прословутото студио FourPlus. Разпитахме последните за това как така успяха да придадат на един офис свободен уличен дух и ни накараха да започнем да се ровим по въпроса що е то уеб хостинг и имаме ли почва в тази явно доста свежа компания SiteGround.

ГРАФИТИТЕ ИДВАТ ОТ УЛИЦАТА. КОЕ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО, КОГАТО ТРЯБВА ДА ГИ ВКАРАТЕ МЕЖДУ ЧЕТИРИ СТЕНИ? Да, графитите идват от улицата и е голямо предизвикатеслтво да влязат в интериор. Трябва много да се внимава с подхода, защото цветовете и композицията имат свойството да правят помещението по-голямо, но също така могат и да го затворят. Една грешна комбинация и широкият и светъл офис се превръща в схлупена стая. КАК ПОДБРАХТЕ ПОСЛАНИЯТА И ХАРАКТЕРИТЕ ЗА ОФИСА НА SITEGROUND? Специално за SiteGround се спряхме на композиции и цветове, които да се вписват добре във вече проектирания офис. Не искахме да се късаме от общия дизайн. Като цяло вярваме, че добрите графити трябва да допълват интериора без да се натрапват. Понякога дори са достатъчни само форми без илюстрации. КАК СПОРЕД ВАС ВЛИЯЯТ НА ХОРАТА В РАБОТНА СРЕДА? Добре подбраните цветове, форми и илюстрации могат да имат положителен ефект за настроението в стаята или офиса. Никой не иска да работи в стерилна среда (освен ако професията не го налага). Графитите могат да създават различни настроения. Както една картина може да носи емоция, така е и със стените с разликата, че те

са по-големи. Нашата работа е тази емоция да е положителна. КОЕ НАДДЕЛЯВА ПРИ ГРАФИТИТЕ ПОСЛАНИЕТО ИЛИ ВЪНШНИЯТ ИМ ВИД? Зависи какъв е търсеният ефект. Ако целта е стената да носи послание, подходът е един. Ако трябва само да изглежда добре, подходът е друг. При стените с конкретно послание е добре идеята да е по-видима, за да се смила бързо от хората, които минават покрай стената. Рядко хората спират и се вглеждат в рисунката, затова посланието трябва да се набива на очи, иначе рискуваме да не бъде разбрано. КОЕ Е НАЙ-НЕОБИЧАЙНОТО ЗАКРИТО МЯСТО, НА КОЕТО СТЕ РИСУВАЛИ? Рисували сме на много места и всяко от тях само по себе си е различно и има своите странности. Може би най-странно е, когато рисуваме в тесни помещения. Предизвикателството е в това, че рисунката трябва да се разбира и от един метър разстояние. Това се постига трудно с флакони. КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ВЪВ ВИЗУАЛНАТА СРЕДА, КОЯТО НИ ЗАОБИКАЛЯ? Вярваме, че графитите могат да помогнат на градската среда да изглежда по-малко сива, но, разбира се, това не означава, че трябва да са на всеки метър. Ако са добре планирани и още-по добре реализирани, няма да пречат на никого, даже обраното. 25


ВИЖ! БУРГАС

Г Р А Д ЪТ 26

СРЕЩА

МОРЕТО


Разходката край морето в Бургас вече не значи само тегели из Морската градина и плажната ивица. Откакто пристанището откри част от територията си за свободен достъп, мнозина избират да се насладят на неговата по-индустриална страна с гледките край Морска гара, стария фар и ремонтираната наскоро Магазия 1, която макар и неоткрита вече придава на града космополитен дух и получи специална награда от конкурса “Сграда на годината” 2016. За проекта поговорихме с неговите автори арх.Мариана Сърбова и арх. Десислава Стоянова от архитектурно студио “Мотто”, и арх.Петя Танъмова, които имат заслугата и за други открояващи се проекти, свързани с градската среда, обществени сгради и пространства за деца.

КАКВО Е МАГАЗИЯ?

Магазия означава най-общо склад, хранилище. Магазия 1 е една от първите постройки на пристанище Бургас, която дълги години се е използвала за съхранение на насипни товари. Построена през 1903 г., сградата представлява двукорабно хале с впечатляващи като мащаб вътрешни пространства. Нитованата метална конструкция е от типа „Айфел“ и е много красива и елегантна. Тя има историческа стойност на архитектурно наследство, тъй като в наши дни не се изпълнява подобна технология.

КАКВО ВКЛЮЧВАШЕ ВАШАТА РАБОТА ПО ПРОЕКТА И КОИ БЯХА ПРОВОКАЦИИТЕ?

Нашата задача бе да реконструираме съществуващата постройка, превръщайки я в обществена многофункционална сграда. Задачата беше много специфична и предизвикателствата бяха технологични, конструктивни, архитектурни. Самата идея да се използва старата метална конструкция звучи просто и логично, но това беше свързано с разглобяването й, с много внимателно почистване и диагностициране на всични елементи от нея и повторното им сглобяване на място. Оригиналната конструкция не отговаряше на съвременните конструктивни норми и трябваше да бъде допълнена така, че да не пречи на оригинала. Справихме се, благодарение на добрия екип, с който работихме. Чисто архитектурните провокации бяха свързани с това как да превърнем една напълно затворена в себе си постройка в отворена към морето и хората сграда с разнообразни пространства и възможности за многофункционално използване.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ WATERFRONT-A?

Искрено вярваме, че най-интересните неща се случват

на границата и пристанището е такава граница - между близко и далеч, суша и вода, минало и бъдеще. За един град епривилегия да се докосва до вода и когато достъпът до нея е спрян, това е неестествено. Градът се капсулира в себе си и сякаш не диша нормално. Бургас винаги е бил отворен към плажа, но едва отскоро отвори вратите на пристанището си. А именно то го прави космополитен и е един от прозорците му към света.

КОИ СА ДОБРИТЕ ПОДОБНИ ПРИМЕРИ В ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ?

Преосмислянето на бивши пристанищни територии е практика в много градове. Много се говори и за „син урбанизъм“ - при него границата не свършва до брега, а преминава във водната територия. В цяла Европа е пълно с територии, които са добили нов облик, построен върху индустриалния стар скелет. Копенхаген, Марсилия, Солун, Лисабон, Лондон са само някои от примерите за реизползване на бивши пристанищни зони. Те се превръщат в места за хранене и търговия, за разходка, музеи, културни центрове, офисни пространства, атракции, изложбени площи, хотели, жилища.

КАКВО ЩЕ ИЗПЪЛНИ ПРОСТРАНСТВОТО НА МАГАЗИЯ 1 В БУРГАС?

Основно ще е морска гара за каботажно плаване, т.е. от тук ще тръгват вътрешните линии, включително и корабите за о. Света Анастасия. Ще има търговски обекти. Би било удачно част от сградата да бъде посветена на културни събития. Пространствата са много подходящи за това и са уникални като атмосфера не просто за Бургас, но и за България – с мащаба си, с характерния стръмен двускатен покрив, видими стоманени ферми и индустриално излъчване. Надяваме се да приютяват тепърва много интересни и смели събития.

ВИЕ КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ БЪДЕЩЕТО НА МАГАЗИЯ 1?

Представяме си, че зоната ще вдъхнови интересни атракции и ще е локация за нови събития като фестивали, пленери, изложби. Ще съхрани духа на пристанище като място, откъдето светът изглежда по-близо. Иска ни се да е и място, на което всеки с удоволствие би ходил всеки ден - с места за сядане. бар под крана до морето, малък амфитеатър към пристанището, хамачена градина, скулптурен парк, павилиони от корабни контейнери, в които има заведения, магазинчета, галерии, работилници... До Магазия 1 вече има детски кът и батути на открито, защото забавленията трябва да са за всички възрасти.

27


ВИЖ! МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

МАРТИН КОЛЕВ Миналата година излезе колекцията от кратки разкази “Микро” на Мартин Колев. Роденият през 1989 г. в Бургас автор сме срещали в изданията „Култура“, „Капитал“, „Литературен вестник“, „НО поезия“, „Родна реч“, „Сега“, „Море“, „Гранта“, както и от първия му сборник с разкази “Кучето на терасата” (2009). Новите му микро създания откриха място и във “Виж!”. Някои от тях се целят в открития космос, други – в олющения ъгъл между два делника, а трети просто звучат като сън. Някои са хубави, други – рошави и зъбати, а трети дори не притежават огледало. Но всички се побират в разстоянието между две автобусни спирки.

Свободно падане Вдовицата Денева вече не беше с всичкия си, затова никой не се учуди, когато една сутрин тялото ѝ осъмна на паважа. Притеснила се за терасните си саксии и решила да ги полее от външната страна. – Гледай – извика някой в образувалата се тълпа, – уличната котка се мъчи да я събуди. – Милото животинче – отвърна друг. – Вдовицата беше така привързана към кварталните котки, всяка вечер им носеше купичка с храна. Котаракът имаше шахматна козина и големи зелени очи. Той погали с лапа окървавената, съсухрена буза на старицата. Наблизо един скелет прошумоля с черния си плащ и нетърпеливо почука с косата. Никой от насъбралата се тълпа не го забеляза. – Е? – изсумтя Смъртта. – Беше добро бабче – отвърна котаракът замислено. – Малко чалната, но по приятния начин… Да, дай ѝ един от моите. 28


Крачка напред Стефан живееше добре, но все гледаше да е крачка пред другите. Той имаше малко заведение в центъра на София, наречено „При Стефан“. Когато започна да сервира сандвичи по авторска рецепта, Стефан се прочу и дори му взеха няколко интервюта. За жалост някой му зададе въпроса: “А хляба сам ли си го печете?” Беше въпрос на чест. Стефан почна да става рано сутрин, за да меси хляб и питки. Скоро сандвичите изместиха всичко останало от менюто и той дори прекръсти заведението си на “Сандвич със стил”. Всичко вървеше по мед и масло или поне така изглеждаше на пръв поглед. Ала Стефан пак беше на крачка пред другите – знаеше, че рано или късно ще го питат дали сам си мели хляба. Затова той се зае и с меленето. Следващата крачка беше, разбира се, да отглежда собствени зърнени култури. Похарчи спестяванията си за един имот в Старозагорско, който засади с ечемик и пшеница. Доволен от навременната си стратегия, Стефан вече почти нямаше време за заведението. Но пък в трите часа, които му оставаха за сън, спеше като пеленаче. Докато една нощ не се събуди, облян в пот. Нова въпросителна беше надвиснала застрашително над челото му. “Ами ако ме попитат“, помисли си Стефан, „дали отглеждам зърното на собствена планета, специално пригодена за целта?” Той скочи от леглото и веднага се приготви за отлитане в космоса. А “Сандвич със стил” никога повече не отвори врати.

Колко време вече отлагаха закупуването на кафемашина. Съпругът обичаше да повтаря: – Срамота е, че продължаваме да ползваме тоя боклук! Все пак вече живеем в добър квартал, изкарваме добри пари… Време ни е за нова, модерна машина. Постепенно стана ясно, че без този уред липсват изгледи за щастливо бъдеще. Съпругът прегледа модерните кафемашини и реши да заложи на най-скъпия модел. Няколко караници и една транзакция по-късно пред блока спря жълт куриерски камион. Внушителната сребърна кутия зае своето почетно място на кухненския плот. Съпругът я гледаше запленен и четеше инструкциите отново и отново. – Гледай за какво чудовище става въпрос – 2000 вата мощност, 10 настройки за кафемелачката. Това чудо дори прави коктейли и пуска късометражни филмчета. Сутрин те поздравява с „Добро утро“ и решава судоку от всички трудности. Спор няма, нашата кафемашина е най-умната на пазара! И наистина – машината беше толкова умна, че една сутрин доби съзнание и ги изби.

ОТ СБОРНИКА „МИКРО“, МАРТИН КОЛЕВ, 2016 Г.

Нова кафемашина

29


ВИЖ! РЕВЮ

и неговите комедии

АВТОР: ИВАН ДИМИТРОВ

Един е Калвино и литературата е неговият пророк. Само който е прочел „Ако пътник в зимна нощ (Изд. „Колибри”, превод: Нева Мичева), може да разбере здравословния и все пак див възторг, в който изпадат читателите от неговата кръвна група. То не е опиянение, детски кикот, трепети, еуфории… Трудно е да се опише химията и алхимията на срещите с писатели от неговия ранг. Достатъчно е съприкосновението с една негова книга, за да любителите на игриви, шантави, упоителни, описателни, експериментални и в същото време четивни неща, да очакват с нетърпение излизането на всяка негова книга на български език.

30

Ново такова е заглавието “Космически комедии”. В тях откриваме Калвино в най-добрата му форма от неговия среден период, когато се е отказал от комунизма, напуснал е италианската комунистическа партия, покрусен след съветската инвазия в Унгария и готов за космически щуротии. В същото време е намерил и своя глас. Вече е издал култовите си „Нашите предци” и „Разполовеният виконт”. Комедиите се появяват през 1965, а освен разказите от оригиналния сборник в българското издание е включена и книгата му „Нулево време”, както и още истории от

поредицата на комедиите. Донякъде това е роман в разкази, донякъде – не. Чрез главния герой с невъзможното име Qfwfq са описани някои събития из живота на Вселената. Например епохата, когато материята във Вселената е била концентрирана в една-единствена точка, или постепенното отдалечаване на Луната и как на Слънцето са му необходими 200 милиона години, за да извърши една пълна обиколка на Галактиката и прочие. Qfwfq е същество, преминало през всевъзможни форми на живот, което постоянно еволюира и носи в себе си историята от момента на Големия взрив до наши дни. С историите, които разказва (без да е ясно на кого, къде, защо), обживява теорията на физиката, поетизира я, оттласква я от научното и я хвърля категорично и безкомпромисно във високото поле на литературата. И той не е сам. Любовта му се казва Ayl, има и госпожа на име Vhd Vhd, малката Xlthlx, както и госпожа Ph(i)N KO. Макар да е странно пренареждането на разказите от оригиналния сборник в българското издание, книгата си е толкова добра, че го преглъщаме с удоволствие. Отличният превод е на Божан Христов. Точка.


МУЗИКАЛНА ЧАКАЛНЯ 2017 Светослав Тодоров е журналист, писател, автор на текстове за песни, диджей и част от ядрото на серията от музикални събития Indioteque. Вероятно сте го чели в “Дневник”, Капитал Light или пък в малкия сборник с разкази “Хората, които заспиваха сами” (2014). Потърсихме го, за да насочи ушните ни миди към очакваните нови албуми тази година, а пълната му селекция може да прочетете в сайтовете на "Виж!" (vijsofia.bg и vijburgas.bg).

SOHN

През миналата година Sohn издаде три сингъла, а черно-бялото видео към “Signal” привлече вниманието заради експресивното участие на Мила Йовович едновременно като актриса и режисьор. От излезлите до момента песни личи, че Кристофър Тейлър запазва специфичния начин, по който смесва електроника и R&B. “Rennen” излиза на 13 януари. Първата му жива изява за годината е на 13 февруари във Виена.

Sky Ferreira

С дебютния си албум “Night Time, My Time” (2013) Скай Ферейра се превърна едновременно в поп звезда и алтернативата на типичната поп звезда. През 2016 г. тя участва в няколко филма, получи покана от Дейвид Линч за новия сезон на Twin Peaks и направи фотосесия за Playboy, на която беше творчески директор. Но освен песента “Where The Light Gets In” с Primal Scream, нова музика от Скай Ферейра не се появи. Преминалият през няколко отлагания втори албум се казва “Masochism” и още няма дата, но се очаква тази година.

Declan McKenna

Деклан Маккена неотдавна навърши 18 години, но вече има песни, които призовават към сваляне на възрастовата граница за гласуване във Великобритания, полово равенство и спазване на човешките права. А с това и все по-широка публика. Той издаде два миниалбума през 2016, попадна в класацията на BBC за надежди на 2017 г. и скоро се очакват новини около дебютното му LP. Досегашните му проекти може да откриете в Spotify и Apple Music.

Depeche Mode

Новият албум “Spirit” ще бъде политически ориентиран. В хода на създаването му Depeche Mode записват кавър на “Heroes” на Дейвид Боуи – песента, станала причина за създаването на групата, след като все още неизвестните музиканти виждат Дейв Геън да я изпълнява в бар през 1979 г. Продуцент е Джеймс Форд от Simian Mobile Disco. Турнето на групата започва в Стокхолм на 5 юни, а най-близката дестинация до България към този момент е концертът им в Клуж на 23 юли. “Spirit” се очаква през пролетта. 31


ВИЖ!

София, Пловдив, Бургас

Издава се от:

Creative Cat Design ltd. София, ул. П. Евтимий 36A office@vijsofia.bg ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd.

ТИРАЖ 15 000 бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития в София, Пловдив и Бургас. Печата се в печатница "Хеликс прес", Варна на рециклирана хартия.

Екип:

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg МЕНИДЖЪР Маргрета Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА СОФИЯ/ПЛОВДИВ office@vijsofia.bg 0896 804 368 Петя Бараболова petya.barabolova@vijsofia.bg 0886 120 854

АВТОРИ В БРОЯ Борил Караиванов Гергана Гайдарова Иван Димитров Kирил Златков Мартин Колев Мая Стефанова Петра Живкова Петя Бараболова Светослав Тодоров ФОТОГРАФИ Боряна Пандова / стр. 4, 8 Георги Величков / стр. 4 Деян Тихолов / стр. 12 Nichol Keene / стр. 15 Радина Ганчева / стр. 17, 22, 34 Виктория Панайотова / стр. 26 Мариана Сърбова / стр. 26 Петя Танъмова / стр. 26

РЕКЛАМА БУРГАС Здравка Раева contacts@vijburgas.com 0888 585 516

ИЛЮСТРАЦИИ Илиан Илиев / стр. 3 behance.net/ilianiliev GLOW / стр. 5 glowgraff.com

WEB: Мартин Стайков

КОРИЦА Made in Africa instagram.com/madeinaf/

vijsofia.bg

vijburgas.bg

ВИЖ! 2012-2017 Всички права запазени. С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали.


23 - 29 януари

06 - 12 февруари

Бургас, ул. Сердика 2, bistroroma.tria.bg

20 - 26 февруари


У Ю Т - Т О ПЛ И Н А - ПР И Я Т ЕЛИ

СОФИЯ, УЛ. ЦАР АСЕН 53 +359 894 419 133 CRAFT-BISTRO.COM