Виж! vol. 53

Page 1

Б Е ЗП ЛА Т Н О М Е С Е Ч Н О ИЗ ДА НИ Е

ДЕ КЕ М В РИ

2016

Невъзможната прогноза

Бойно поле: Космос

ТАМДЕКЕМВРИ 2016

Съдържание

2

4

13

ТЕМА Невъзможната прогноза

В КАДЪР Боряна Зафирова Албена Лимони Петър Грудов Мартина Вачева Тихомир Димитров Калоян Праматаров Роси Митова

АКЦЕНТ Бойно поле: Космос Криволици от думи Събития през декември Дивото зове

26

30

31

ПРАЗНИЧЕН БАЗАРТ Селекция празнични базари и идеи

ОТБИВКИ ТАМ през декември

ЗА ДЕЦА На гости на вселената


ВИЖ! TEMA

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Много е банално да се правят класации и равносметки в края на изминаващата година. Не че не е интересно да си припомним добрите и лошите събития и емоции, но просто накрая все идват малко в повечко. Затова правим шпагат и отиваме напред, заемайки противоположната позиция. Вадим кристалните топки и се ровим в неизвестното. Търсим невъзможната прогноза за бъдещето. Упражняваме се в онова глаголно време, в което няма по-големи или по-малки експерти. За всеки надеждите, очакванията, плановете и страховете от това, което предстои, са различни. Точно това им е хубавото. Шарени са.

АВТОР: МАЯ СТЕФАНОВА

Някои рисуват бъдещето, други онова, което са подготвили за него, трети си мечтаят или пък правят логична връзка между актуалните факти и търсят улея, в който ще се излеят съвсем скоро.

2

Пожелахме да разберем какво раждат в тази насока главите на няколко души от различни сфери - от астрономия, през поезия, илюстрация, дизайн, устойчиво развитие до медии и лайфстайл. Оказа се, че като цяло сме попаднали на по-оптимистично настроените. Може би така сме ги търсили. А може би всеки здравомислещ човек е или оптимист, или реалист, но рядко краен песимист. Независимо дали визуално, поетично или пък с коментар и размисли, всички те настроиха мозъчната ни дейност на продуктивна вълна, която не просто се разбива в брега на настоящето и изчезва безследно, но оставя спомен… Спомен от бъдещето.


4

В момента Боряна Зафирова е художник-дизайнер в Детски научен център “Музейко . Завършва специалност стъкло и порцелан в НХА през 2000 г., а след това дълго време работи в сферата на културния мениджмънт. През 2008 г. е координатор на първото Биенале на българския дизайн. През 2009 г. става част и от ръководния екип на фестивалите Sofia Design и Sofia Architecture Week, а над 10 години е и член на Националната асоциация за дизайн и реклама, както и на СБХ. Тя ни изпрати много симпатичен поглед за надеждите, страховете, очакванията, съветите, успехите и добрите примери, на които разчита по принцип и особено за в бъдеще.

5

С артистичното ù име може да си направиш лимонада, но основното, което Албена Лимони създава, са страхотни рисунки. Професионално е заета с дизайн на опаковки, където успява да вложи от любимата си част рисуваните елементи. Завършила е художествена гимназия и академия и все гледа да се ангажира с проекти, свързани с илюстрация, но половината ù сърце е и типографско. От нея пристигна илюстрация, създадена специално за “Виж! . Заглавието ù е “План за следващата година и по думите на Лимони представя само нейните вълненията и очакванията от 2017, защото страхове няма.

6

Петър Грудов е един от основателите на мъжкото онлайн списание Boyscout, което от години е "наръчник за момчета с добро възпитание , но с кеф го четат всички, които търсят ориентир за един по спретнат, качествен и смислен живот. Преди да се отдаде на “скаутското движение в българската онлайн среда опитът му минава през държавната администрация и корпоративния сектор, където работи в сферата на комуникациите и връзките с обществеността. В своя коментар той завидно добре успява да сбие в няколко думи картинката на глобалната сцена и проблемите, които я разклащат, както и да ни ориентира къде се крият потенциалните извори на надежда за по-добро бъдеще.

7

След като завършва илюстрация, както и книга и печатна графика в НХА, Мартина Вачева прави специализация в илюстраторския клас на Georg Barber (АТАК) в университета за дизайн и изящни изкуства Burg Giebichenstein Halle. Тази година галерия SARIEV Contemporary представи самостоятелната ù изложба "Сереалити" като част от проекта “ФОН: Млади автори 2016. Тя е част и от фензин културата в България със заглавия като KOSH, Star Wars, както и три издания към поредицата SERIAL PORTRAITS. Покрай това участва и във фестивалите Hip hip zine fair и International zine fest в Истанбул. От нея дойде “New horror reality - The Trump show (50x65 cm, acrylic on paper). 3


ВИЖ! В КАДЪР

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Боряна Зафирова

Надявам се да престанем да се мразим, да надмогнем себе си и да постигнем мир и спокойствие – вътре в самите нас и отвъд. Трудна работа, ма няма да спра да се надявам. И да спомагам това да се случи с каквото мога. Страхувам се, че има твърде много страх. Твърде. Нужно е да го понамалим и да го заместим с любов, например. „Там, където има любов – няма страх“. Преди време си повтарях тези думи толкова често, а пък и през цялото време обичах тъй много, че един ден наистина се събудих без страх в себе си. В случай, че любовта не е вашето нещо, заместете страха с антицелулитни процедури на петите. Пò ще имат смисъл от изпитването на страх, да знаете. Очаквам да се съмне след около 3-4 часа. И кучето да подгони котката с все сили из къщата. Това ми очакване важи за всяка утрин, включително и за новогодишната. Което ми напомня да ви споделя титанична мисъл, че и това си е морген като морген – просто си измийте зъбите на 1-ви януари 2017-а и потанцувайте по гащи пред прозореца. Е, може и без. Прозорец. Или гащи. Ма задължително да има разни познати и непознати, корпоративни клиенти и туй-онуй. Това поне гледайте. И да знаете, дълго ще ви споменават. Такааа, стигнахме до частта със съветите... Споделям тези, които най-често и спазвам. От мама: „Семейството си не можеш да избираш, но приятелите си – винаги“. Мъдри слова, които ми гарантираха най-яките приятели от детската та до днес. От един приятел: „Ако Ти не обичаш себе си, няма как Друг да те обича.“ Няма какво да добавя, освен че действа без-от-каз-но. „Не яж хляб с картофите или ориза“. Вече не си спомням кой пръв ми го даде като съвет, но ще да е била адски важна информация, защото я получавам вече почти четиредесет години по 3 пъти на седмица и то при условие, че от също четиредесет години не ям хляб с картофите (или ориза). Ма коя съм аз, че да се боря с мъдростта на Вселената... Относно успехите. Успехът (поне за мен) е да бъдете този, който сте искали да бъдете. Например - добра майка, грижлив брат или сумтящо мушкато. Също, „Успехите!!!“ присъстват често и в края на мейлите, както и по разни смехотворни текстове, ама е важно да ги има, щото един човек пратил мейл веднъж без да тури „Успехи!!!“ накрая (объркал се и ги сложил в предпоследното изречение) и после сънувал кошмар, който не могъл да си спомни! Най-сетне стигнах и до добрите примери. Ммм, тук вече те са много. Мно-го. Значи. Децата. Животинките. Лелята от съседния вход. Вие самите. Вие самите всеки път, когато казвате: „Благодаря“, „Извинявай“, „Вярвам в теб“ и разни други подобни, както и когато мислите доброто на ближния ви и вземете, че му го споделите. Ей тъй на. За разкош. УСПЕХИ!!! 4ВИЖ! В КАДЪР

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Петър Грудов Нещата ще стават по-зле преди да станат по-добре Човешкото развитие следва циклична логика. След години разбиване на граници и напредък в борбата за равноправие идва ред на псевдо-национализъм и консерватизъм - тенденция, зададена от Брексит и потвърдена от победата на Тръмп, която ще продължи с още тежки изборни резултати в Европа, чиито лидери не се справиха с имигрантската криза. Влизаме в низходяща траектория за либералните ценности - нормално след близо 10 години финансова несигурност. Светът се променя бързо и много хора изпадат от системата и стават непригодни за новите реалности. Най-лесното решение е носталгия по “доброто старо време” и търсене на външен враг: имигрант, малцинство, политически опонент. В глобален план проблемите са ясни - все по-голяма пропаст между богати и бедни, пренаселване, притръпване към жестокост и несправедливост, подмяна на демокрацията с корпоратокрация, чудовищно изкривен капитализъм, агресивни режими, системно дезинформиране, недоверие в елитите, недоволство от статуквото, консуматорщина, дългове, болести. Тук тежи липсата на адекватно политическо лидерство. Време е “балонът” да се организира и излъчи представителство. Уви, след толкова много злощастни опити хората продължават да са податливи на популизъм и като нищо ще вкарат поредния лош медиен продукт в управлението. При качествените медии предизвикателство ще бъде да устоят на изкушението да създават съдържание само заради потенциала му да докарва трафик. Умните хора са по-пасивни онлайн и затова балансът се изкривява в ползва на посредственото, а фийдовете се заливат от дребнотемие и излишен шум. Липсва говоренето за идеи. Вместо това се пише за хора, които нямат какво да кажат, и за незначими събития. Важно е смислените медии да превърнат съдържанието си в конвертируема стока без да правят компромиси с интегритета си. Важно е да има независими медии, които са честни с читателите си и дават глас на обещаващи хора без платформа. Яко е, че все повече рекламодатели подкрепят качественото съдържание, защото го разпознават като начина да стигнат до качествена аудитория. Редно е да се вълнуваме повече какво четем и какво купуваме - всеки клик и изхарчен лев е израз на икономическата ни сила. За мен пътят напред е отдръпване от корпорациите и обръщане към читави малки бизнеси, към компании и личности, които иновират. Иновациите ме правят оптимист. Мисля, че светът е на ръба на технологична революция. Неизбежни са открития в енергетиката, роботиката, здравеопазването и комуникациите. Те ще променят начина ни на живот и мислене. Дотогава трябва да подкрепяме силите на доброто и да обръщаме повече внимание на телата и духа си. Повече прегръдки също никога не могат да навредят.

6ВИЖ! В КАДЪР

9

Тихомир Димитров създава уебсайта The Human Adventures in Space Exploration и печели почти пълна стипендия за програмата "Космически науки", организирана от НАСА и Международния космически университет в Охайо. Има бакалавърска степен по математика и информатика от университета в Индианаполис. В момента е лектор на научните шоу програми в Планетариума на детския научен център “Музейко и е магистър по астрономия в Софийския университет. Работи и върху клуб по ракетомоделизъм, пише статии за сп. “Знание и прави списанието на Международния космически университет. C него погледнахме на нашата планета като на малка частичка от Вселената - един свят, чието оцеляване са е единствено в нашите ръце!

10

Калоян Праматаров е поет и преводач с визуален привкус. Освен на стихосбирката „Асфодел“ (2012), издадена с подкрепата на Национален фонд „Култура“, е автор и на “Casual Nobody (прев. на англ. Марта Савова, 2013) и мултимедийния поетичен пърформънс „Слънцестоения над Черната река“ (2014). Сценарист е на анимационния филм “Постиндъстриал , режисиран от Борис Праматаров, част от проекта на Compote Collective за визуална поезия “Стих и щрих , както и на документалния късометражен филм “В страната на Няма на режисьора Димитър Овчаров. Превежда от френски език хуманитаристика и художествена литература, част е от екипа на издателство СОНМ.

12

Роси Митова е съосновател и изпълнителен директор на онлайн платформата Farmhopping. Чрез нея само с няколко клика достигаш до чиста храна, произведена от малки български ферми с грижа за здравето и природата, без пестициди, консерванти и подобрители. Производителите пък получават пазар за продукцията си и честно заплащане. В тази връзка Роси ни накара да се замислим за бъдещето на нашите чинии и особено онова, което ще слагаме в тях. 8


ВИЖ! В КАДЪР

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Тихомир Димитров

Напред към поколенията, които ще погледнат назад Живеем в много любопитен свят, в който съществуват изкривени представи за важните неща в живота. Или поне важното бива пренебрегвано пред по-предпочитаните блага в краткосрочен план. Нека ви предложа как с малко усилия да направим огромно благо както на себе си, така и на околната среда. Когато придобием космическа перспектива върху нещата от живота, той става по-лек и приятен за всички нас тук на Земята. Как можем да придобием такава перспектива? Някоя ясна вечер погледнете нагоре към звездите и си дайте сметка къде всъщност е нашето място сред всички тези светещи точки на небето. Някъде там вероятно има съвсем други светове с други същества, които също мечтаят, мислят и живеят. Но планетата ни е най-хубавото място на светлинни години разстояние наоколо и трябва да я пазим, а в момента сме на път да направим точно обратното. Добре е да си даваме сметка за това в ежедневието и да правим малки стъпки с голямо значение – да ползваме автомобила си колкото може по-малко (освен ако не притежаваме електрически, който да си караме на воля), да изключваме двигателя, когато колата не се движи, да се движим повече пеша и с градския транспорт, да излезем извън града и да засеем дръвче, да си събираме боклуците разделно и да се наведем да вземем нечий чужд боклук на пътя. Аз лично бих искал да видя една по-чиста колективна мисъл на човечеството в глобален мащаб и конкретни бързи действия към опазване на околната среда. Ако успеем по-скоро да внедрим и възобновяемите източници в начина ни на живот – електрически коли, батерии за съхранение на енергия, вятърни турбини и т.н. – тогава ще можем да се поздравим и да се изправим гордо пред децата си и да кажем: „Ето, постарахме се да ви завещаем този хубав свят, в който да живеете!“. Нека прибавим към това и най-голямото приключение, което ще направим само след десетина години – да отидем отново на Луната, както и да започнем заселването на Марс. Това ще постави началото на една много силна научна и технологична вълна, която би направила човечеството много по-стабилен и умен вид. Искрено се надявам да действаме бързо и умно в ежедневието си, защото в противен случай ще дойде ден, в който бъдещите поколения ще погледнат назад и за съжаление ще видят едни слаби хора, на които са им липсвали волята и енергията да направят нужното за тях. Нека запретнем ръкави и да действаме в тези насоки, вместо да се занимаваме с дребни политически и лични интереси, които водят само до краткотрайни облаги с множество негативни ефекти върху околните. 9


ВИЖ! В КАДЪР ИЛЮСТРАЦИИ: БОРИС ПРАМАТАРОВ ЗА "АСФОДЕЛ" (2012)

10

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Калоян Праматаров

* *

*

Бил ли си там?…Водопади чернота, върху изнемогващите плещи на човека, коленичил пред Отряда на посредствеността бичуван с добронамерени съвети? Жари, жари жестокостта, раните пулсират, при всеки полъх от раззината уста боли… …кървящ словесен вятър… В кошмарния калейдоскоп, страхът фрагментите живот върти и те притискат го в различни форми, действителността с кристали мрак соли, и хората все повече приличат на животни.


* *

*

В транс на опиянение от плячка летят самозабравени глави и в яростни вълни от думи мъртвата реалност на един уж жизнен свят шепти: „Че кой си ти?“ - Удавник в мрака. С черен камък на врата. Уморих се от толкова много врати. От всички тези „заповядай“, „време е да си вървиш“. Присядам, опирайки мокрия си гръб на издраната стена, и оставям пясъците да погълнат всички тези стаи.Галерии от болка. Галери на живота. В пясъка се къпя със смъртта, моята невеста, и често изплуваме на отсамния бряг на нощта с представата за себе си. Голи. Само двамата. В пясъка застигат ни огнените риби на залеза и махаме с ръце като подивели птици, изгарящи в слънцето. Плаващи пясъци.

* *

* Бяло, плътно слънце нарисувано със свещ върху черния картон на дните.

В този град внимателно прескачай мъртвешки заспалите човеци за двадесет години сън орлите от „Орлов мост“ на запад отлетяха течението отнесе лъвовете по канала отрязани крака на бронзови коне препускат по площада пази дълбока тишина, недей за помощ призраци да призоваваш че ще насъска главатаря сините човеци и светлината в края на тунела ще угасне във този град всеки дом е ритуален алтернатива просто няма

11


ВИЖ! В КАДЪР

НЕВЪЗМОЖНАТА ПРОГНОЗА Роси Митова

В днешно време действителността на храната ни е доминирана от индустриалното производство и продуктите, прелетели хиляди километри, за да стигнат до нашите чинии. Едрият бизнес е този, който налага условията, а по-малките често нямат шанс. Притесняваме се, че при масовото производство големите играчи не се замислят за здравето на потребителите, а телата ни поемат прекомерни количества захар и други химически добавки, чието въздействие не е добре изследвано. Резултатът е развитието на множество болести като наднормено тегло и диабет тип 2, които все по-често засягат деца, а в много случаи могат да бъдат избегнати с промяна в диетата. Затова ни се иска, гледайки напред, да успеем да се борим активно да улесним достъпа до истинската храна и да покажем на хората, че няма нужда телата им да бъдат опитни зайчета за големите корпорации. Да докажем, че алтернатива има и тя не е труднодостъпна. Това обаче не е лесна мисия. Една от основните стени за събаряне в бъдещето е скептицизмът. Въпреки че вече близо една трета от българските потребители пазаруват през интернет, голяма част от тях все още са предубедени, особено щом става въпрос за хранителни продукти. Те имат нужда да разберат, че достъпът до истинската храна може да бъде лесен и сигурен, а и с висока добавена стойност - удобството на доставката до дома. Това е храна, която не е произведена в индустриални заводи, която не разболява, а дори напротив - има силата да лекува. Това е храната, която трябва да преобладава в домашния хладилник. Голямата ни надежда, че през 2017 все повече хора ще предпочитат нея, ще готвят повече вкъщи и ще бъдат по-здрави. В глобален план такава тенденция вече има и потребителите все повече се интересуват откъде идва храната им и какво е качеството ѝ. Това тепърва навлиза у нас. Растящата, макар и бавно, информираност и заинтересованост на българина към продуктите, които купува, е началото на една хранителна революция, основана на споделената консумация и устойчивото земеделие и ние сме горди да бъдем част от нея. 12


ВИЖ! АКЦЕНТ

Бойно поле: Космос

Човешкият блян да превземем нови космически територии белязва историята на целия 20 век, в който се случва и Студената война. Именно тези две теми захващат в новия си проект „Сателити” немската театрална група „post human theater” и SubHuman theatrе, зад който стои визуалният артист и сценограф Венелин Шурелов. „Идеята на „Сателити” е да разгледа зависимостите между периферията и центъра от времето на Студената война до днес. Във фокуса на проекта е Космосът и амбицията на някои страни за неговото покоряване с цел да наложат надмощието си на Земята. Целта ни е да създадем една българо-немска театрална копродукция, която през призмата на космическите изследвания от Втората световна война до днес да разгледа политически, културни и философски въпроси, свързани с космическите технологии и тяхното използване за налагане на власт и надмощие”, разказва Шурелов. В момента той проучва забравената история на проекта “Интеркосмос-България-1300”, а заедно с това работи и по кинетичната система, на която са разположени актьорите. Ролята на немски космонавт представя Александър Шрьодер, а в българската му колежка се превъплъщава Юлиана Сайска. Може би най-любопитният

персонаж обаче е робот-пърформър, който заедно с хората е поставен в самоделна космическа капсула, съхраняваща огромно количество данни за земляните. „Въздействието за космическо пътешествие се постига чрез специално създадена конструкция, напомняща на геодезичния купол, популяризиран от Бъкминстър Фулър, също и обкръжаваща звукова среда, множество видео прожекции, камери за видеонаблюдение и движещи се обекти”, допълва Венелин. А крайната цел е разработването на вълнуващ театрален спектакъл, който чрез средствата на съвременни технологии и медии да предложи незабравимо преживяване на зрителите, като ги въвлече в една измислена космическа ситуация, която да допълни възгледа им за света, който познават. По проекта работят още Макс Шумахер и Хироко Танахаши – създатели на post theater, композиторът и саунд артист Сибин Василев, който от години живее и работи в Берлин, Йоан Трелу, отговорен за програмирането и видео системата, и Елица Георгиева, автор на костюмите. Премиерата на „Сателите” ще бъде на 23-26 март 2017 в Ballhaus Ost, Берлин. 13


Криволици от думи 13 - 18 ДЕКЕМВРИ
 МРАМОРНО ФОАЙЕ НА НДК, КЛУБ ПЕРОТО, ДНК

14

Литературни традиции, гледни точки, култури, жанрове и сюжети ще се срещнат на четвъртото издание на Международния литературен фестивал в НДК. Възелът, около който ще се заплетат разговорите на фестивала, е темата за миграциите, идентичността, границите и принадлежността. Хора на словото от Западна Европа, Балканите и Близкия Изток ще обединят думите си в шест дни и поредица от срещи, чието многообразие звучи като покана за истински диалог. Поетът Йосип Ости ще открие международната програма на фестивала на 13 декември. Роден в Сараево, днес той живее в Словения. Както той сам казва, създава текстовете си на "езика на спомените си" или босненско-хърватски, а напоследък и на словенски. Изяществото, с което използва езика, отличава и родената в Атина писателка Теофано Калояни. Тя израства в Швеция, където родителите й са политемигранти, а гръцки започва да учи чак след като семейството се завръща в родината си. Балканската нишка ще продължат и писателката и журналист Нермин Йълдъръм (първият турски писател, поканен от културната служба в Кьолн да участва в среща с автори от различни страни), Айтюл Акал (чиито приказки се изучават в турските училища), както и единственият криминален автор в програмата – Есмахан Айкол. В София пристига и Илия Троянов, който също напуска родината си като дете, след като родителите му търсят политическо убежище в Германия. Понастоящем живее в Германия, Южна Африка, Австрия и в различни части на света, без никъде да се установява трайно. На западноевропейска културна територия ще останем по време на срещите с английския романист, философ и преподавател Уил Бъкингам и с Джан Алфонсо Пачиното или Джипи, който е автор на книга, която е сред претендентите за най-престижната литературна награда на Италия „Стрега”. Сред гостите на фестивала е и определяният за най-добър жив автор на арабски език – Хасан Басим, както и носителите на малкия Нобел за литература „Нойщат” – Дубравка Угрешич и Адам Загаевски. Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал 2016 се провеждат в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, организиран от Асоциация „Българска книга”.ВИЖ! АКЦЕНТ Изчистената естетика, задълбочените персонажи и оригиналните сюжети на скандинавското кино ни карат всяка година да следим селекцията на фестивала „Северно сияние”. Осмото му издание започва на 7 декември със „Завръщане у дома” филм на Каурсимаки Мика. Носителят на награда от Сан Себастиан „Втори шанс” на Сузане Бриер също е част от премиерните заглавия заедно с ученическата пънк история на Лукас Мудисон „Ние сме най-добрите” и „Безшумно сърце” на Биле Аугуст. Организаторите от „Позор” са ни подготвили и програма, посветена на норвежкия нобелов лауреат Кнут Хамсун. През очите на режисьора Кристина Линдстрьом ще видим и съдбата на създателката на Пипи Астрид Линдгрен в биографичния „Астрид”. В рамките на „Северно сияние” Елица Матеева ще представи книгата си "Целият свят е... кино!", а Мирела Василева ще запознае зрителите с творчеството на Биле Аугуст и Сузане Биер. ФЕСТИВАЛ СЕВЕРНО СИЯНИЕ, 7 – 18 ДЕКЕМВРИ ДОМ НА КИНОТО, КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8, ЕВРО СИНЕМА, СОФИЯ

16

Към първия си албум „HALF – MUTE” се завръщат култовите Tuxedomoon в европейско турне, чиято българска спирка е през декември. С появата си в началото на 80-те албумът веднага привлича вниманието с авангардното си звучене и скоро след излизането му основателите на групата Steven Brown и Blaine L. Reininger вече са част от новата вълна на нюйоркската сцена. В средата на 80-те музиката им идва в Европа, а през 89-та издават и концертната програма “100 Years of Music”, записана в Лисабон. Култова става и пост пънк операта „Ghost Sonata”, вдъхновена от сешъни в Брюкселския клуб "Le Papaye Tropical". Tuxedomoon в началото са Steven Brown и Blaine L. Reininger, басистът Peter Principle и режисьорът Bruce Geduldig. По-късно към тях се присъединява и саксофонистът Luc van Lieshout. След смъртта на Bruce Geduldig по-рано тази година, в турнето се включва и визуалният артист и художник David Hanеke. На концерта в София групата ще представи както най-новия си проект Give Me New Noise: Half-Mute Reflected, така и други композиции, с които остава в историята на пост пънк културата.

Ако си фен на комиксите и независимите издания и обичаш да рисуваш, то задължително си отдели дните от 12 до 16 декември за творчество. Защото именно тогава ни очаква поредната работилница за комикс – фензин, организирана от екипа на „Ко-миксер“. Художниците ентусиасти събират съмишленици под знамената на комикс изкуството, за да развихрят дружно въображението си и да експериментира с текст и рисунки. А крайната цел е обмен на идеи и приятно преживяване за всеки, включил се в работилницата. В края на петте творчески дни черно на бяло трябва да се появи един истински комикс-фензин, създаден от участниците. И като казваме „създаден“, имаме предвид точно това – от измислянето, през рисуването, отпечатването, сглобяването, та чак до разпространението. А готовото издание ще бъде представено на 16-и декември в betahaus, където ще се случи и самата работилница. На събитието ще бъде организиран и базар за независими издания, който ще представи комикси, зинове и авторски книги от България и Франция.

TUXEDOMOON 4 ДЕКЕМВРИ, 20.30 Ч. SOFIA LIVE CLUB

КОМИКСирай 12-16 ДЕКЕМВРИ BETAHAUS, СОФИЯВИЖ! АКЦЕНТ Джони Мичъл започва да създава музика като на шега. Това се случва в началото на 60-те. Пет десетилетия и близо 30 албума по-късно тя е едно от най-ярките имена на съвременната музикална сцена, вдъхновила изпълнители като Боб Дилън, Принс, Бьорк, Хърби Хенкок. Носител на няколко награди „Грами“, визионер, художник, активист, еколог, Мичъл печели сърцата на хората не само с елегантния си глас и неповторимата си китара, но и с ярките текстове и обществени си позиции. Нейното необятно творчество, шестващо смело из полетата на блуса, а по-късно и на джаза, е вдъхновение и за музикантите Лилия Илиева, Александър Логозарев, Шибил Бенев, Михаил Иванов и Борислав Петров, които посвещават коледното издание на формата „Jazzstory” на нея. 20 ДЕКЕМВРИ, BEE BOP CAFE, ПЛОВДИВ 29 ДЕКЕМВРИ, TEA HOUSE, СОФИЯ

Замирише ли на зима, значи вече е време за празници. Още за 8 декември в Mixtape 5 са ни подготвили изненада, а спазването на добрите парти традиции ще продължи чак до новата година, че и отвъд. За всички вечни студенти в нощта на 8 декември специален подарък ще направи австралийският изпълнител и диджей от македонски произход Кирил Джайковски с пълнокръвна инструментална група и грациозната TK Wonder от Ню Йорк. Очаква ни микс от психаделичен балкански дръм енд бейс, допълнен от виртуозни цигулки и взривяващи рими. А Коледата няма как да е същата без друга традиция, която в Mixtape 5 особено тачат. На двете сцени на клуба ще се качат цяла плеяда хардкор изпълнители в чудовищен лайнъп. Датата на хардкор Коледата е 17 декември, а на 23-то число ще можем да разкълчим кълки с "Ъпсурт Live Band" заедно с Мария Драгневам балет "НОВА" и DJ Class. Миленита пък ще ни призове да пием за всички Марии по света. Коледната поредица продължава с 90's Kids Party на 25 декември и станалото традиционното Christmas Trap Цензура парти на 30 декември. 1-31 ДЕКЕМВРИ MIXTAPE 5, СОФИЯ

18

Един задълбочен поглед към природата на играещия човек ни предлага спектакълът „Това Не е Хамлет” на театралната работилница „Сфумато”. Разглобявайки класическите и дори постмодерните театрални техники, режисьорът Боян Крачолов насочва погледа си към естественото на актьорската професия. Пиесата стъпва на текстове на класици като Шекспир, Бекет, Сервантес, но е лишена от традиционните за това изкуство декори. Сценичното пространство е запълнено от двамата актьори – Иван Николов и Димитър Крумов, които влизат в спектакъла като двамата гробари от „Хамлет”. Сюжетната линия пък се върти около недоразумение в неназован измислен театър, но, както казва и журналистът Александър Христов, сюжетът не е нито водещ, нито най-важен. По думите на самия режисьор пък, празната сцена е поклон към актьорската професия. „Това НЕ Е Хамлет” е с номинация „Малък сезон 2016”, а премиерата на спектакъла беше през септември. ТОВА НЕ Е ХАМЛЕТ 8 ДЕКЕМВРИ, 19 Ч. КАМЕРНА ЗАЛА, ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ПЛОВДИВ 7, 22 ДЕКЕМВРИ ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА СФУМАТО, СОФИЯ


Мирисът на прясно изпечен хлаб с квас бял, пълнозърнест, с ядки, ръжен, с маслини, с лимец... Вкусът на питките със сирене, които ни изкушават и без да сме гладни... Сладостта на меденките и на бисквитите с ядки и парченца шоколад... Срещата и благата приказка лично с хлебаря, омесил и опекъл всичко това... Все неща, заради които "ХлеБАРната" има специално място в сърцата ни.

БУРГАС, УЛ. ЦАР СИМЕОН I, 20 (БИВШАТА РЕПУБЛИКАНСКА) Вземи своя хляб на колело с доставка в рамките на централната градска част на тел. 0887995405


ВИЖ! АКЦЕНТ

ДИВОТО ЗОВЕ Ако обичате едновременното проявите на пост пънка, електрото, а ню уейв вълната от началото на 80-те все някак ви липсва, то проектът Les Animaux Sauvages ще ви спаси. В него водещ вокал и текстописец е актрисата Сибила Серафим, а целият саунд се създава от Иво Стоядинов - Чарли, чиито китарни рифове трудно могат да се сбъркат и ви отнасят директно в друго измерение. Двамата стават “диви животни” (името на групата Les Animaux Sauvages - от фр. бел.а.) през 2014 г. и постепенно започват да бродят из ушните миди на хората все по-настоятелно. Съвсем скоро към тях се присъединява и съратникът на Чарли от Babyface Clan Атанас Русков. Първият им албум Oberlicht е истинска музикална, поетична и многоезична наслада. Освен това е толкова танцообразуващ, че докато се усетите вече сте заредили в плейлиста си втория Danseur. Да не говорим, че продуктивността им е за завиждане - два албума за една година и не спират да записват и това съвсем не е за сметка на качеството. Напротив. А ако сте имали съмнения, че немският може да звучи също толкова секси колкото френският и английският - те го опровергават. Ето ви и идея за подарък, който да си направите сами през декември - да ги засечете на живо в готината атмосфера на бургаския бар Barbossa. Едно малко предколедно чудо за града. Съвсем не по чудо, а по повода си поговорихме и с Чарли. 20


ЗАЩО ИЗБРАХТЕ ДА БЪДЕТЕ ДИВИ ЖИВОТНИ? Името хрумна на Сибила и моментално беше oдобрено от мен. Смятам, че тотално отговаря на персоните, които са част от тази група. КАКВИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДИВОТИИ, КОИТО СТЕ ИЗВЪРШВАЛИ ЗАЕДНО? Специално с Насо Русков имаме толкова приключения и случки във времето,че е невъзможно да опиша една. Насо пише книга, в която ще разкаже някои от по-интересните. ИМАТЕ ЛИ РИТУАЛ ИЛИ ДРУГ ПОВТАРЯЩ СЕ ОБРЕД, КОЙТО СПАЗВАТЕ ПРИ ЗАПИСИ ИЛИ УЧАСТИЯ НА ЖИВО? Нямаме ритуал. Ако има нещо такова, то би трябвало да бъде лично и да не се споделя. МУЗИКАТА ОПИТОМЯВА ЛИ ИЛИ ВИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-ДИВИ? Музиката е ежедневие и нещо, без което не можем. Влияе ни и доминира живота ни. Определено ни опитомява, защото изисква дисциплина. ЗА КАКВО РАЗКАЗВАТЕ В ПАРЧЕТАТА СИ - РЕАЛНОСТИ ИЛИ ФАНТАЗИИ? Фантазиите са реалност. Животът е вдъхновение. Сибила ползва някои текстове от Изидор Люсиен Дюкас (един от вдъхновителите на сюреалистите) в парчето Maldoror. Парчето Gefunden е по текст на Гьоте. В поезията си Русков обхваща изключително широка гама от теми. КОИ СА ГРУПИТЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, КОИТО ВИ ВДИГАТ АДРЕНАЛИНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНO ВРЕМЕ И С КЕФ БИХТЕ НАПРАВИЛИ ЛАЙВ ЗАЕДНО? Харесваме артисти, които играят и пресъздават образи на сцената. Такива, които ни вкарават във филм. Наскоро Saul Williams направи концерт в София и беше изключителен като въздействие. Напоследък слушаме албумите на Peine Perdue, Essaie Pas, Spatial Relation, Orphhx, Marie Davidson… НАКЪДЕ СЛЕД OBERLICHT И DANSEUR? Записваме нон стоп. Доста шантави неща. Планът е да пускаме албуми и EP-та без да се съобразяваме с пазарните механизми. Догодина ще имаме пак два албума.

23 ДЕКЕМВРИ
 BARBOSSA, БУРГАС 25 ДЕКЕМВРИ JULES VERNE, СОФИЯ

21


ВИЖ! БУРГАС Докъде се простира нуждата ни от движение и как удовлетворяват тази човешка потребност хората със специални потребности? Тези въпроси изследва най-новият проект на „Гараж – колективна платформа за независими артисти”, сдружение „Хамалогика” и „Социален център - Бургас”. В танцовия спектакъл „Отпразнувай” среща си дават танцьори, хореографи, драматург, визуален артист и хора с физически ограничения. А целта е да се покажат възможностите на съвременния танц да комуникира актуалните за обществото въпроси като даде един нов подход както към различието, така и към еднаквостта. „Фокусът е върху протеста на празнуващото тяло и колективното мечтаене. Празнуващото тяло се движи, вибрира, докосва, бленува... То е в екстаз!”, казват създателите на спектакъла. В този колективен блян ще можем да се включим и ние през празничния декември в Бургас. „Отпразнувай” се реализира с подкрепата на Община Бургас. ОТПРАЗНУВАЙ 9 ДЕКЕМВРИ, 19 Ч. МЛАДЕЖКИ ДОМ, БУРГАС ВХОД СВОБОДЕН

22

Мариус Куркински, Николай Хайтов и моноспектакъл. Когато чуем подобно съчетание, в паметта ни веднага изниква поне едно вълнуващо театрално преживяване. Чисто ново такова ни е подготвил Мариус и през декември, когато заедно с най-новия си спектакъл „Черното пиле”, той ще гостува на бургаска сцена. Премиерата на постановката беше преди месец в Пловдив, а билетите тогава бързо се изчерпаха. „Черното пиле” е създаден на базата на три от популярните разкази на Хайтов – едноименното произведение, както и „Мерак” и „Пазачът на овесената нива”. Моноспектакълът е комедиен и е част от поредица, върху която Мариус Куркински работи от няколко години. След като направи „Сътресение” (отново по разкази на Хайтов), той започна работа и по пълнометражен филм, базиран на Хайтовия текст „Засукан свят”. Филмът ще се снима през следващата година, а докато чакаме да излезе на екран, можем да си подарим още една среща с таланта на Мариус. ЧЕРНОТО ПИЛЕ 7 ДЕКЕМВРИ, 19 Ч. НХК, БУРГАС


Представяте ли си Мона Лиза в рамка на черно-бели точки? А произведение на Ван Гог с бароков обков? За да не се налага да обяснявате на приятелите си „нетрадиционен“ вкус при избора на аксесоари към вашите художествени произведения, е добре да се доверите на професионалисти. Именно затова „Фрейм Дизайн“ си отвориха ателие и в Бургас, където ще откриете всичко необходимо, за да рамкирате вашите идеи. Освен различни видове форматни рамки, антирефлексно стъкло и каквото още ви дойде наум на тема „рамкиране“, там можете да импровизирате и с нестандартни форми и размери. А за да може удоволствието да е пълно, трябва да добавим, че в момента „Фрейм Дизайн“ предлагат и 25% отстъпка за рамкиране на акварели, графики и постери в размер. Освен всичко това разполагат и със собствено производство на платна за рисуване, а на ramki.bg ще откриете специален модул за виртуално рамкиране, където всеки може да получи по-добра представа как би изглеждало готовото рамкирано изображение. Мястото е „Лермонтов“ 37, а всичко останало е във вашите ръце.

Бургас ул. Михаил Лермонтов 37 0897 777 696, 0899 777 789 София ул. Цветан Минков 8 0896 841 413, 0897 008 185 ул. Шипка 6 /СБХ/ 0896 841 419, 0892 684 691 Плевен ул. Неофит Рилски 67 0896 841 404, 0893 356 825 ул. Коста Хаджи Пакев 13 0896 841 404, 0897 094 400

www.ramki.bg

ARTWORK: ATANAS MATSOUREFF


ВИЖ! БУРГАС

FOOD WALK

Малката “Сердика” в големия град Всеки голям град се нуждае от своите малки улички.


Всеки голям град се нуждае от своите малки улички. Не просто малки, но спретнати, приятни, пълни с атмосфера и с обещания за приятни преживявания и спомени. Там, където да се скрием от голямото ежедневие и да се отдадем на своите малки удоволствия - приятели, смях, приказки, придружени с добра храна и напитки. Такава е малката, почти неизвестна с името си ул. “Сердика”, която се намира в сърцето на града - в неговия идеален център, но все пак зад кулисите му. Познавате я много добре. Още преди да се превърне в уличката, известна като “онази вдясно от “Триа”, сте минавали през нея на път за старата книжарничка “Амадеус”. Вървяли сте покрай едно от старите ателиета за рекламни надписи в града, чиято табела и досега краси пейзажа там и напомня за онзи забравен майсторлък на типографията, изработена на ръка. В отсечката от само няколко метра са се събрали поне три добри предложения за отдих - кафене и детски кът, които през зимата се превръщат в остров на свежо изстисканите сокове. Има и страхотен бар, който през деня предлага уютна

атмосфера за кафе и топли разговори. В средата между тях е мястото за любителите на кулинарните изкушения - бистро “Рома”. Независимо дали ще решите да похапнете на свеж въздух отвън или вътре, край огромните аквариуми с красиви декоративни риби, ще имате възможност да избирате от богато и разнообразно меню. В него влиза селекция от черноморски и океански риби, множество пици и пасти, които се създават по специална италианска технология, както и страхотни супи, салати, ризото, студени и топли предястия, основни ястия и десерти. Докато изчаквате поръчката си, имате възможност да се насладите на нейното приготвяне live, тъй като откритата кухня позволява да хвърляте поглед директно към работното място на готвачите. Всеки делничен ден има и компактно, но разнообразно обедно меню за онези, които имат нужда да хапнат нещо качествено в рамките на работния ден или пък да съчетаят полезното с приятното, като използват бистрото за работен обяд. Мястото е подходящо и за организирани празненства и събития, така че да отбележите своя празник по един наистина незабравим начин.


Торби, тълпи и хиляди ентусиасти, готови да похарчат и последния си лев в мола. Познато, нали? За да избегнете цялата тази предпразнична истерия, а и да направите едно добро, както повелява традицията през декември, се отбийте до някой от базарите с авторски произведения, които със сигурност ще предложат нещичко и за вашия вкус. Така хем ще подкрепите създателите на предмети и услуги с неподправен афинитет към качеството и добрия дизайн, хем ще зарадвате близките си с нещо бутиково. Тази година организаторите на такива културно-пазарни мероприятия в София, Пловдив и Бургас вече са запретнали ръкави и вместо джуджетата на дядо Коледа се грижат да угодят на нашите предпочитания с разнообразни гости в техните пространства. Ето и нашата селекция, с която се надяваме да ви ориентираме в цялата тази навалица: SoBAZAAR / 3 – 4 декември Първа спирка е SOHO, където отрано са започнали с организацията. Четвъртото коледно издание на SoBAZAAR започва на 3-и, а в софийското co-working пространството ни очаква уют, естетика и функционалност, излезли изпод ръцете на талантливи български автори. Селекцията е от 47 участници, които ще представят лимитирани серии на дамска, мъжка и детска мода, бижута, книги, козметика, играчки, та дори и интериорни дизайнерски решения. BASIC MARKET & FIKA / 11 декември, 17 декември В cosmos co-working space пък толкова са се вдъхновили, че са ни организирали цели два декемврийски базара. С първия ще подгреем още на 11-и, а Basic Market Vol.2 щe ни зарадва със стилна селекция от вечните тренчове, деним джинси и якета, изчистените V-neck тишърти и други класически кройки. Седмица по-късно – на 17-и, пък ще бъде традиционният коледен базар Fika, като към авторските продукти този път трябва да добавим и вкусните шведски печива, приготвени от кулинарния тандем Иван Милтиядов и Кристина Николова. КОЛЕДЕН БАЗАР В КАПАНА / 20 -26 демекври Греяно вино, топли срещи с добри приятели и вдъхновението на цялото творческо войнство, което обикновено сме свикнали да шества из пловдивския квартал Капана, ни очаква и на тазгодишното издание на коледния базар там. А тук радостта ни ще трае цяла седмица, като ни даде възможност да попълним списъка с коледни подаръци дори в последния момент. CHRISTMAS FESTIVAL BURGAS / 17 – 21 декември Накрая акостираме в Бургас, където дрехи, обувки, играчки, курабийки, скулптури и какво ли още не ще изпълнят пространството на експозиционен център „Флора”. Там ни очакват и коледно кино, задължителното греяно вино и други вкусотийки, оригинална украса, както и много идеи за коледна декорация на дома.


това е лек "еЛек" е малък, семеен екип, който създава лекове в малки кутийки. Голямата им задача е да бъдат проводник на енергията на природата и особено на билките в нея. Другата е да им помогнат да достигнат по-лесно и бързо до онези, които се нуждаят от лек.

КОЕ ВИ МОТИВИРА ДА СЪЗДАДЕТЕ "ЕЛЕК"? Когато един път откриеш каква магия и сила има природата, си казваш: "Благодаря, че това достигна до мен. Благодаря, че ми помогна. Нека да помогне и на друг." Не можем да разкажем силно драматични истории от личния си живот, но можем да разкажем колко хора са се върнали да кажат "Благодаря!".

КАКВО БИХТЕ ПОДАРИЛИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ? Балсам за устни, крем с какаово масло за омекотяване на кожата и чай ехинацея.

КОЙ Е НАЙ-ЦЕННИЯТ СЪВЕТ, КОЙТО БИХТЕ ДАЛИ ПРИ ИЗБОР НА КОЗМЕТИКА? Да се обръща внимание на състава и най-вече на първата съставка. Тя присъства в най-голям процент.

ПОСЛЕДНОТО ВИ ЦЕННО ОТКРИТИЕ? Имаме няколко интересни идеи, върху които работим, но ще ги запазим в тайна. А от вече реализираните е чудният репелент против охапване от насекоми. Почервеняха му бузите от похвали.

КАКВИ СА ПРЕПОРЪКИТЕ ВИ ЗА ЗИМНИЯ ПЕРИОД? Да не забравяме да приемаме сурова храна, особено покрай празниците. Всяка сутрин и вечер да се нанася крем с по-плътни масла на откритите части от кожата. Също да се намали прекомерната употреба на измиващи средства. А за хората, при които ниските температури предизвикват алергична реакция на ръцете, можем да предложим мехлем със смрадлика.

ИМАТЕ ЛИ ЛЕКОВЕ ЗА ДУШЕВНИ БОЛКИ? На първо място се лекува с усмивка, иначе имаме и чай за нерви. Брои ли се?

КОЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА НА ПРИРОДАТА? Нейната чистота и съвършеност. Ние сме част от природата, от там сме дошли и натам отиваме. И всичко, което ни трябва, е там. КЪДЕ МОЖЕ ДА ВИ ОТКРИЕМ? В София на улица “Пареснов” 12, както и онлайн на tovaelek.com. На разположение за всички въпроси и допълнителна информация, от която може да се нуждаете. 27


СНИМКИ: МИСИРКОВ/БОГДАНОВ /ЛЯВО/, МИХАИЛ НОВАКОВ /ДЯСНО/

Вземи си София вкъщи

Чанта, която е едновременно дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм “Монумент 1300 години България”, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла лъвче, както и печат със софийски народни шевици. Това е новата линия българските сувенири - “София за вкъщи”, която дебютира на пражкото изложение Designblok, а между 1 и 11 декември ще бъде представена като изложба със съпътваща програма от лекции, дискусии и работилници в Музея за история на София (Централна минерална баня). Освен откриването на изложбата на 1 декември кураторският колектив на Адриана Андреева и Бояна Гяурова “Студио Комплект” организира и минифорум на тема дизайн и имидж на София. На 3 декември от 17 ч. Столична община, представители на бизнеса и различни културни организации ще обсъдят 28

темата за образа на града. От 19 ч. ще има и лекция на берлинското дуо CeeCee - автори на популярен бюлетин с препоръки за германската столица. На 8 декември от 19 ч. Павел Меховски и Павел Еделман от полското студио 11bit ще разкажат за своите компютърни игри със социална насоченост, донесли им наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award. На 10 декември ще има няколко работилници. Съвместно с “Музейко” децата ще помислят за техните образи за София, B2N ще представят 3D принтирането в дизайна на нови сувенири, a oсвен това ще има и примери за силен имидж от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes и Артелие. Ако все пак още не сте попаднали на информация за “София за вкъщи”, говорим за прототипи на български сувенири за София, създадени експериментално от осем български дизайнери, които се изявяват в различни сфери - графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута. Това са Александър Гергинов от Ham & Eggs, Smart Fab Lab, Димитър Делчев, Tocka & Tochka, A Forest Story, Four Plus, Шевица и Odd Matter. Ако проектът проработи, списъкът ще бъде разширен и с други автори от различни сфери, а сувенирите могат да се пуснат в голям тираж и да се разпространяват на различни ключови места в столицата, както и онлайн. Така вече няма да се чудим накъде да упътим гостите си от света за готин спомен от София.


НИЕ СМЕ ТУК, ЗА ДА РАЗКРИЕМ ДУХА, ИСТОРИЯТА И КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ СУВЕНИРИ.

„Балканско“ събира магията на българските традиции и все поголямата необходимост на съвременния човек да черпи от тяхната енергия и естетика. Мед, локум, сладка, български вина и аперитиви, козметика от Долината на розите, авторски бижута, носии, литература, музика – изобилието може да се сравни само с богатството и разнообразието на нашия фолклор. Концепцията, създадена от малък екип ентусиастиродолюбци, дава възможност да получим или направим истински ценен подарък и ни потапя в

атмосферата на време „оно“ с грижа към всеки детайл. Изпълнен с ръчноправени произведения, сувенирният магазин „Балканско“ откриваме на бул. Витошка 4, но през януари предстои откриване и на още едно кътче под тази марка, което ще се подслони уютно под покрива на Етнографския музей в София. Там ще го открият както българите, които искат да отнесат част от своята родина зад граница, така и чужденците, които търсят по-пълноценен начин да усетят духа на нашата страна.

София, бул. Витошка 4 balkansko-shops.bg facebook.com/balkansko


ВИЖ! ОТБИВКИ

„E.U.E.R.P.I./R.P.“ АУДИОВИЗУАЛЕН ПЪРФОРМАНС ТАМ, 02.12. ОТ 21 Ч., ВХОД: 5 ЛВ. В този пърформанс музикантът Мирян Колев и дигиталната художничка Албена Баева смесват изпъление на живо на авторска експериментална музика и генеративни интерактивни визуализации чрез специално създадени за целта техника и софтуер.

4 ГОДИНИ ТАМ КОНЦЕРТ НА ГРУПА LEIFERT ТАМ, 03.12. ОТ 21:30 Ч., ВХОД СВОБОДЕН Leifert e алтернативно електронно дуо, формирано в западните Балкани. Възпитани с пънк и живеещи с изкуството, Петра и Боян създават отличителна и разчупена смесица от звуци, използвайки разнообразни похвати. На сцената са от 2010 г., а техен дом е Дъблин.

“ПИЕСА ЗА ТЕБ” ТАМ, 13.12. ОТ 20 Ч., ВХОД: 8 ЛВ.

В последния месец от годината отиваме във Велико Търново с помощта на Галин Попов един от основателите на пространството за изкуство “ТАМ”, което от две години е домакин на фотографски изложби, кинофестивали, пърформанси, дебати, дискусии, литературни четения и множество музикални събития с артисти от България и чужбина. Галин има афинитет към културните и социални събития от близо 10 години. Интересува се от темите, свързани с динамиката на съвременната култура и взаимовръзките, които я изграждат. През 2012 г. регистрира и организацията VT EVENTS. Ето и какво ни предложи да посетим в неговото “ТАМ” в болярския град този месец: 30

Спектакълът на Ани Васева с участието на Леонив Йовчев и Александър Узунов е за неразличимата точка, където бъдещето се превръща в минало, очакването - в спомен, детството - в напреднала възраст. В тази временна вселена възрастта, полът, личната биографията и споменът са разтегливи и изменчиви понятия.

VLADISLAV MOUSTACHE LOVE VINYL MIX TAM, 26.12. ОТ 22:30 Ч., ВХОД СВОБОДЕН Vladislav Moustache Love e един от изявените привърженици и колекционери на диско звуците у нас. Обича старата школа - било то ретро естетиката в порното или любовта към грамофонните плочи. Автор е на предаването Mix The Soul в ефира на “Дарик”.


ВИЖ! ЗА ДЕЦА

НА ГОСТИ НА ВСЕЛЕНАТА

Макар и малък, Планетариумът в “Музейко” е побрал в себе си цялата Вселена. Там ни очакват три програми, представени от екип елитни млади астрономи. Те са предназначени за деца над 6 години, които спокойно може да изпратите и без придружител и да сте спокойни, че няма да е необходимо да стоят мирно на столове - всички сядат на пода, върху възглавници и се потапят в небесния простор. Програмата “Вълшебните съзвездия” разказва приказките, скрити в небето с неговите смели герои, красиви принцеси и страшни чудовища. А то е пълно с такива, защото в миналото хората са свързвали ярките звезди от нощното небе в различни фигури, наречени съзвездия, сред които може да се разходите. “Звезден откривател” ще ви научи как, когато погледнете нощем небето, да разпознавате звездите, планетите и огромните звездни градове - галактиките. Програмата “Разходка в Слънчевата система” ще ви разведе до Марс, Венера, за да проверите има ли живот там или пък какво се намира на края на Слънчевата система, как живеят ледените гиганти и защо Слънцето има петна. Билетът за научните програми е на цена от 2 лв.. Важи само със закупен пропуск за “Музейко” и не подлежи на намаление. Капацитетът на Планетариума за всяко шоу е 15 души над 6-годишна възраст. 31


ВИЖ!

София, Пловдив, Бургас

Издава се от:

Creative Cat Design ltd. София, ул. П. Евтимий 36A office@vijsofia.bg ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ Creative Cat Design ltd.

ТИРАЖ 15 000 бр. Разпространява се безплатно в подбрани обекти и събития в София, Пловдив и Бургас. Печата се в печатница "Хеликс прес", Варна на рециклирана хартия.

Екип:

ИЗДАТЕЛ Камелия Величкова office@vijsofia.bg

АВТОРИ В БРОЯ Гергана Гайдарова Мая Стефанова

МЕНИДЖЪР Маргрета Костадинова gret.anastasova@vijburgas.com

Боряна Зафирова Петър Грудов Тихомир Димитров Калоян Праматаров Роси Митова

ОТГОВОРЕН РЕДАКТОР Мая Стефанова text@vijsofia.bg РЕКЛАМА СОФИЯ/ПЛОВДИВ office@vijsofia.bg 0896 804 368 Петя Бараболова petya.barabolova@vijsofia.bg 0886 120 854 Мария Якова maria.yakova@vijsofia.bg 0886 837 818 РЕКЛАМА БУРГАС Здравка Раева contacts@vijburgas.com 0888 585 516 WEB: Мартин Стайков

vijsofia.bg

ФОТОГРАФИ Цвета Добрева / стр. 3 Георги Янакиев / стр. 3 Lubri / стр. 20 Радина Ганчева / стр. 27 Мисирков/Богданов / стр. 28 Михаил Новаков / стр. 28 ИЛЮСТРАЦИИ Мартина Вачева / стр. 5 behance.net/martinavacheva Албена Лимони / стр. 7 behance.net/AlbenaLimoni Борис Праматаров / стр. 10, 11 boris-pramatarov.blogspot.bg КОРИЦА Борис Праматаров boris-pramatarov.blogspot.bg

vijburgas.bg

ВИЖ! 2012-2016 Всички права запазени. С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за настъпилите промени в подадените програми и рекламни материали.сътвори своето matzalo

твоето студио за рисуване на дизайнерски керамични съдове

софия, ул. п. парчевич 48 matzalo.com