__MAIN_TEXT__

Page 1

STOCKHOLM NORRA

NR 7, 2017

UPPLAGA 2 163 501 EX

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,8 MILJONER LÄSARE

Hemma hos BjörnRanelid:

”LIVET ÄR ETT RUS”

NY TÄVLING!

STADSSTADSKAMPEN KAMPEN

EXPERTSVAR! • FÅ RENT VATTEN I KRANEN • BESTÄLL EN BETONGBIL • BYGG UT VILLAN • ANLITA EN HANTVERKARE • PLANTERA BORT OLJUD • TVÄTTA HUSET

Zzznark!

Så fixar du drömsömnen

Bygg nytt!

12 nyckelfärdiga hus Plus: Läsartips!

Trädgårdsproffset Doreen Månsson:

”BARNEN TYCKER ATT VI BOR I ETT GROVSOPRUM”

GÖR DET SJÄLV! • RENOVERA LILLSTUGAN • BLI AV MED OGRÄSET • BYGG FIFFIGA TRÄDGÅRDSPROJEKT

HÖGTRYCK!

Tips, guider &

STORT TEST AV KOMPRESSORER

DELTA DELTA OCH OCH VINN! VINN!


En källa till livskvalitet Med en pool eller ett spabad kan du koppla av precis när du vill. Ditt hem blir en plats för återhämtning och glädje. Välj själv om poolen ska bli din privata oas eller en träffpunkt för alla du tycker om. Oavsett är den en källa till livskvalitet.

Kampanj på pool! Läs mer om kampanjen på poolkungen.se

Storsäljare med liggsäte

Sundance Cameo - 6 platser

139.900 kr Ord.pris: 159.900 kr

När endast det bästa är gott nog! Väldimensionerat spabad som ger fantastisk massage från topp till tå.

Sundance Optima - 7 platser

139.900 kr Ord.pris: 159.900 kr

Optimal njutning för hela familjen, alla får plats! Klassisk modell som utstrålar kvalitet in i minsta detalj.

Royal Spas 120 S - 5 platser

44.900 kr Ord.pris: 49.900 kr

Ett mycket prisvärt bad som tack vare sin form och storlek är väldigt lättplacerat.

Läs mer om våra kampanjer på poolkungen.se I Telefon 020 - 91 98 00 I info@poolkungen.se


vi ivilla

VÄLKOMMEN

I nr 7 hittar du...

RESSÄLLSKAP SÖKES I höst hoppar jag i kängorna och reser till Spanien för en fyra dagar lång vandringsresa i de andalusiska bergen – vill ni bli mitt ressällskap?

På Viivilla.se just nu:

HÖSTFIXA GRÄSMATTAN Så tar du hand om gräset när det börjar bli kallt – vi ger dig de bästa tipsen.

SYLTA OCH SAFTA Ta vara på sommarens bär. Du hittar en mängd smarriga recept på vår sajt.

VI UTGÅR FRÅN MÁLAGA och stadens

många kulturella sevärdheter. Första stopp blir nationalparken Montes de Málaga – dit vi tar oss på cykel. Väl där bjuds det på såväl lunch som bedövande utsikt samt ett glas vin från den intilliggande vingården. Vår resa fortsätter därefter till staden Ronda som är belägen kring en 150 meter djup klippravin och som har varit skådeplats för otalet slag: fenicier, romare och morer, alla har de en gång i tiden huserat här. Och nu är det vår tur! Tempot är aktivt, men vi kommer att ha gott om tid att ta in såväl resmål som lokala anrättningar. Boendet fixar Vi i Villa, liksom flyg och planering. Jag håller i alla detaljer och fungerar som kombinerat sällskap och reseledare. Så, vad säger ni? Ska vi boka tredje helgen i november redan nu? I så fall: Gå in på Viivilla.se/lasarresor och läs mer!

FÖREDRAR DU STORSTAD framför

landsbygd? Då har vi även en resa till Rom i oktober där det bjuds på kultur i kubik – och förstås fantastiska matupplevelser. Tycker du att en vandring kräver minst en bestigning av berg så ordnar vi det genom en resa till Atlasbergen och Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal, även det i november. Så, surfa in på Viivilla.se/resor och boka redan nu. Platserna är begränsade och det är först till kvarn som gäller!

Sov gott med nya prylar i sovrummet.

TILL SIST: I slutet av maj blev vi

hembjudna till författaren Björn Ranelid och hans hustru Margareta som bor på Österlen i Skåne – ett möte som vi alla på redaktion bär med oss med värme i hjärtat. Du hittar min kollega Anja Källstedts intervju med start på sidan 16, mycket nöje!

Björn Ranelid bjuder hem oss till Kivik.

16

Vi ses i september!

26 Anders Carlén, chefredaktör

Psst! Läs min intervju med Doreen Månsson på sidan 39!

Webbredaktör Sara Åhlström

Gör trädgården vackrare med marktäckare.

50 Superrenoveringen: Från bod till drömhus!

STÄDA UT SOMMAREN Missa inte våra videor med smarta knep för hur du gör ditt eget miljövänliga rengöringsmedel, städar elementen på rätt sätt samt hur du får en skinande ren mikrovågsugn.

Ring oss gärna på onsdagar kl 10–12 på 08-731 29 00!

Chefredaktör Anders Carlén Art director Lovisa Haglund

Redaktionschef Anja Källstedt

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm

14

PÅ OMSLAGET BJÖRN RANELID FOTO ANGELICA SÖDERBERG

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VI I VILLA distribueras till 2 163 501 hushåll och har 1 795 000 läsare (TS och Orvesto konsument 2016).

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

Augusti 2017 www.viivilla.se

3


SUCCÉK AMPANJEN ÄR TILLBAK A:

Vi firar 20 år med 20% Nu har du åter chans att utnyttja vårt jubileumserbjudande. Till och med 8 oktober ger vi dig 20 % rabatt på alla fönster, dörrar, tillbehör och allt material. Välkommen till Sveriges ledande fönsterbytare.

1706011_410x273mm_viivilla_erik.indd 2-3


KOSTNADSFRITT

HEMBESÖK

020-43 00 00

JUBILEUMSERBJUDANDE:

www.mockfjards.se

20% på fönster, dörrar, material och tillbehör! Fram till 8 oktober i år ger vi dig 20 % rabatt på alla fönster, dörrar, tillbehör och allt material.* Vi ger dig alltid ett tryggt och smidigt fönsterbyte med både produkter och montage i världsklass. Via ROT-avdraget finns även möjlighet till 30% avdrag på arbetskostnaden. Ytterligare en anledning till att byta fönster!

HELA VÅRT FÖNSTERSORTIMENT.

HELA VÅRT DÖRRSORTIMENT.

MATERIAL TILL IN- OCH UTVÄNDIGT MONTAGE.

SAMTLIGA TILLBEHÖR TILL FÖNSTER OCH DÖRRAR.

* Gäller vid köp av minst fyra öppningsbara fönster med montage. Kampanjen gäller ej takfönster.

BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK AV EN FÖNSTERMÄSTARE

020-43 00 00

www.mockfjards.se

2017-06-30 07:21


AKTUELLT V I I VI L PÅ

.SE

ÄS

LA

MER

vi ivilla

L Gjut ett fågelbad i betong! Läs mer på Viivilla.se

God natt!

Tar det alldeles för lång tid innan John Blund dyker upp om kvällarna? Sov bättre med nytt sällskap i sovrummet!

STENKOLL PÅ BETONG Går du i gjutningstankar? Vi ger dig svaren du söker.

 6 viivilla Augusti 2017

Utförande klass I och Utförande klass II, och beskriver vilka kunskaper personen har inom bland annat hållfasthetslära. Utförande klass I är till exempel ett krav vid gjutning av husgrund. Det tillämpas inte alltid, men man ska veta om att det finns. Mitt råd är annars att kolla referenser och gå på rekommendationer från folk i ens omgivning. Hur mycket kostar det om jag vill gjuta grunden till ett attefallshus? – Mellan tummen och pekfingret: 3 500 kr/kvm, baserat på att grunden är tio cm tjock. Det är flera parametrar att ta hänsyn till, som till exempel avstånd från betongfabriken samt storleken på betongpumpen. Vad är den stora fördelen med en gjuten platta framför plintar? – Det beror så klart på markförutsättningarna, men du fördelar alltid trycket bättre med en platta på mark.

ANSTÄLL GRANNEN ATT KLIPPA GRÄS Hej Jacob Rudbäck, som ligger bakom tjänsten Yepstr.se. Berätta om den! – Det är en digital variant av lappen på Ica där du efterfrågar ungdomar som kan hjälpa dig med gräsklippning eller läxläsning. Tjänsten är geografiskt anpassad, så sannolikt kommer du att få svar från grannens tonåring. Hur funkar det? – Du laddar ner appen Yepstr i App Store eller på Google Play och klickar i vad du behöver hjälp med, vilken omfattning det har samt när det ska göras, och sedan postar du det. Inom kort får du ett antal svar där du själv kan välja vem av ungdomarna – som är mellan 15 och 21 år – som ska göra jobbet. Alla som arbetar för oss har en profil där du kan läsa tidigare rekommendationer samt deras personliga beskrivning. När jobbet är klart skickas en räkning som du godkänner, pengarna dras från ditt kort och landar efter fem dagar på kontot hos den ungdom som du tagit hjälp av. Hur mycket kostar det? – Du betalar 81 kronor i timmen för ungdomar upp till 18 år, och 108 kronor för ungdomar upp till 21 år. Vi tar en administrativ avgift om åtta procent för hanteringen. Hur kom du på idén? – Jag har startat och drivit företag sedan jag var 13 år, alltifrån gräsklippning av grannarnas tomter till seglarskola och import av mineralvatten från Wales, och vill att fler ungdomar ska få uppleva den fantastiska känsla som infinner sig när man tjänar sina egna pengar. Sommarjobben minskar samtidigt som företagen kräver arbetslivserfarenhet när de nyanställer – och där tror jag att vi kan hjälpa många ungdomar. Kan man dra av kostnaden på rutavdraget? – Nej, eftersom det inte är ett företag du anställer, utan en ungdom. Å andra sidan kostar de inte mycket i timmen. Men om du ska fälla träd eller andra kvalificerade jobb bör du givetvis ta in en firma. Vad är populärast just nu? – Trädgårdshjälp och barnpassning. Men vi ser även en ökning av IT-hjälp.

Hörselproppar, Clas Ohlson, 30 kr.

Mörkläggande rullgardin Tupplur, Ikea, 279 kr.

Bäddmadrass Gold med memoryskum, Jysk, 1 399 kr.

Luftrenare Topcom, Tretti.se, 1 160 kr.

AV ANJA KÄLLSTEDT, ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

D

e flesta husägare tror att betong bara är betong – men det är fel. – Det finns 8 500 varianter med olika funktioner som används dagligen till olika ändamål, säger Tobias Sandström, teknisk säljare och expert på betong hos Betongindustri AB. Vad bör varje husägare som väljer att gjuta en grund eller trappsteg känna till? – Om konstruktionen kommer att vara utsatt för frost och eventuell saltning, eftersom det kräver betong som klarar tuffa påfrestningar. Även tiden som krävs för torkning innan du monterar tätskikt i badrum samt hur man hanterar efterhärdning för att minimera sprickbildning. Hur vet jag om en betongarbetare kan göra det han säger, finns det certifiering jag kan fråga om? – Absolut! Det benämns

Kudde Tempur Easy Clean, Sova.se, 1 795 kr.


-21

Till 20

17-08

0 Från 2

17-1110

I EXPRESSVERKSTADEN så kan vi montera spröjs, spaltventiler, altandörrshandtag och karmhylsor på våra lagerfönster. Detta på enbart 5 dagar. Det innebär att en beställning som normalt hade levererats på ca 6 veckor hos någon annan fönsterleverantör kan VillaFönster vara redo att skicka inom 5 arbetsdagar. Dessutom till bättre priser!

”Kvalitetsfönster med finish i toppklass!” Mer info se villafönster.se Box 1113, 432 15 Varberg Besöksadress: Pollengatan 6, Varberg Nord, 432 48 Varberg Kundtjänst: 0771-690 690 Varbergs Trä AB-VF Annons Vi i Villa 2017-7.indd 1

2017-06-20 16:07


vi ivilla

AKTUELLT

ÄS

.SE

L Fler frågor och svar om det svenska vattnet hittar du på Viivilla.se.

KONSUMENTKOLL

FÖRSÄKRINGSFÄLLOR I HEMMET Villaförsäkringen täcker många av de skador som kan drabba ditt hus – men inte alla. Ta reda på om du behöver en tilläggsförsäkring innan olyckan är framme.

O

m vatten plötsligt strömmar in genom yttertaket på din villa och skadar huset invändigt finns en tilläggsförsäkring som täcker själva fuktskadan, förutsatt att taket inte är äldre än 30 år. För skadan på yttertaket får du dock ingen ersättning. – Skador som har uppstått på grund av utifrån kommande fukt, exempelvis regn, omfattas generellt sett inte av villaförsäkringen. Det finns undantag, som översvämning i samband med kraftigt regn och om vattnet strömmar in från markytan direkt in i byggnaden genom ventiler, fönster eller dörrar. Men i grunden gäller att skador på grund av fukten ska ha uppstått på grund av läckor i vattenledningar säger Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar. Skyddar villaförsäkringen mot asbest och radon? – Bara om du har en ersättningsbar brand- eller vattenskada i grunden. Om det har läckt in vatten och uppstått fukt i väggen, och så visar det sig att det finns asbestplattor under – då omfattar försäkringen att riva ner även plattorna. De blir

 8 viivilla Augusti 2017

en del av själva åtkomstkostnaden för att reparera vattenskadan. Men det ingår inte sanering om du hittar asbest och huset är friskt i övrigt. Samma sak gäller med radon, säger Peter Bratt. ALLA VÄRDESAKER ÄR INTE FÖRSÄKRADE Något som vissa husägare missar är att kontrollera om all egendom omfattas av hemförsäkringen eller inte. – Om du har något speciellt i din bostad, till exempel en dyr tavla, armbandsklockor eller fina guldsmycken – kolla att de omfattas av din försäkring. De ingår upp till ett visst belopp, men värdet på sakerna kan överstiga det, och då måste man köpa speciella tilläggsförsäkringar säger Peter Bratt. Vilket är det vanligaste problem som folk ringer om som inte omfattas av villaförsäkringen? – Dräneringar. Folk ringer och säger att de har en vattenskada i källaren, och orsaken är inte ett läckande rör inne i huset, så då får vi säga nej – för att skadan inte omfattas av försäkringen när fukten är utifrånkommande, säger Peter Bratt.

Hej Henrik Reyier, vattenexpert hos JMS Vattenrening – hur står det till med det svenska vattnet? – Det kommunala vattnet i Sverige står sig relativt väl i en internationell jämförelse. Det finns dock ett antal orosmoln för det svenska dricksvattnet. Miljögifter, brandskum och ökade nederbördsmängder är bara några av de utmaningar som de svenska dricksvattenverken tampas med. Är vattnet giftigare i dag än för 25 år sedan? – Vi producerar och använder mer kemikalier nu än någonsin och det som kommer ut i naturen hamnar inte sällan slutligen i vattendrag och sjöar. Dessa fungerar sedan som vattentäkter till kommunala vattenverk som i dag är illa rustade för att ta hand om dessa nya ämnen. Hur vet jag om jag har dåligt vatten? – Om du får ditt vatten från ett gemensamt vattenfilter, som till exempel ett kommunalt vattenverk, är de synliga problemen med vattnet oftast redan bortfiltrerade. Många kommuner lägger också ut vattenanalyser på sina hemsidor. Har man en egen brunn ansvarar man själv för sin vattenkvalitet, och rekommendationen är att man gör en ny analys åtminstone vart tredje år. Om jag tycker att mitt kommunala vatten inte håller måttet, finns det mindre vattenrenare jag kan montera under diskbänken? – Absolut! Många upplever att deras kommunala vatten inte smakar gott, eller ibland luktar klor. Då kan du installera ett mindre vattenfilter under diskbänken som ger dig ett bra dricksvatten. Dessa filter använder en membranteknik som ger ett vatten helt fritt från föroreningar.

48%

… av svenskarna känner att de är tillräckligt skyddade mot inbrott. Minst skyddade anser sig boende i norra Sverige vara (37 %). KÄLLA BRÅ OCH YOUGOV

AV ANJA KÄLLSTEDT, ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

V I I VI L PÅ

LA

MER

Orosmoln för det svenska dricksvattnet


Livet är fullt av svåra beslut. YTTERDÖRR PÅ KÖPET!*

Fönsterbyte ska inte vara det. Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan viktiga funktioner som inbrottsskydd och antikondensglas. Du ska inte behöva välja överhuvudtaget. Därför har vi utvecklat ett fönster som innehåller allt det som våra kunder frågat efter under de senaste 85 åren – ja, det är så länge sedan vi startade vår fabrik i Falkenberg. I erbjudandet ingår även en personlig projektledare som tar ansvar för hela leveransen från måttagning och beställning till installation och slutlig genomgång. Det låter dyrt, men tål att jämföras. Gör det. Jämför gärna. Vi erbjuder räntefri delbetalning i 36 månader.

Boka ett hembesök 020-66 78 77 | www.morups.se *Vid köp av minst sju fönster, gäller t o m 17 september 2017.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

med Björn Christiernsson

RENT HUS!

FR ÅGA BJ Ö R N

El i väggen – hur gör jag?

Lyft din villa med en ordentlig tvätt, extra allt! Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om hur du får ett nytt hus på nolltid.

I mitt radhus från 1972 ska jag montera ett elfasystem för förvaring på en gipsvägg som skruvas i stående reglar, högt upp nära taket. Reglarna hittade jag med hjälp av en detektor, men den indikerar även eldragning längs med hela ovansidan och nu vågar jag inte skruva upp systemet. Hur ska jag göra för att komma vidare? Jag har stor respekt för el och vågar inte testa att borra. Britt-Marie

??

D

itt hustak bör bytas vart 40:e år, fönster och ytterdörr vart 25:e år och fasaden målas om vart 12:e år – men om du vill hålla huset fräscht däremellan är det bara en sak som gäller: vatten och diskmedel. ATT TVÄTTA SITT HUS hör fortfarande till ovanligheterna här i Sverige, men tro mig, alla experter på området är överens om att vi behöver göra det oftare än vad vi gör i dag och dessvärre ännu mer frekvent i framtiden. Ett varmare och fuktigare klimat i kombination med giftfria oljor och färger är den sannolika förklaringen, men bara för att vi känner till orsaken blir jobbet inte enklare. Eller för den delen roligare.

SVAR: Det är givetvis bra att du har respekt för el, men ta det med ro. Min gissning vad gäller din vägg är att den är uppreglad med 70 mm alternativt 95 mm träreglar. För att kunna dra el i en sådan vägg så måste man borra egna hål i varje regel. För att detta inte ska bli alltför arbetsamt för elektrikern så sitter nog då hålen max 210 cm ovan golv eftersom det är jobbigt att borra långt över axlarna. Vad som också är normalt är att borra i centrum av reglarna, vilket innebär att en grov träskruv på 40 mm sannolikt inte kommer att skada elen, men klarar förmodligen lätt påfrestningarna från förvaringen. Mitt tips blir därför att du bara skruvar upp bärlisten med kort skruv – du har enligt mig marginalerna på din sida. Björn

1

FIXA TILL STENSÄTTNINGEN

En äldre stensättning har ofta tydliga sättningar, oftast där bilen stått parkerad. Plocka upp all sten som ligger i de dåliga områdena, fyll på med sättsand och lägg tillbaka plattorna – snabbt enkelt och billigt. Avsluta även med att högtryckstvätta hela stensättningen, sättsand som sköljs bort ersätts sedan med ny.

 10 viivilla Augusti 2017

har redan fått kraftig påväxt under snörasskydden (som förvisso inte ger upphov till skador, men däremot ett skitigt utseende), men med vanligt diskmedel, skurborste och vattenslang kan man uppnå väldigt bra resultat. Ett stort försäkringsbolag jämförde för några år sedan olika mögeltvättmedel med det förvånande resultatet att diskmedlet Yes original rankades bland de bästa!

Björn rengör sitt plåttak från påväxt.

2

RENOVERA YTTERDÖRREN

Kolla gångjärnen, en liten justering kan få dörren att gå perfekt. Byt tätlisterna om det behövs, ersätt låskistan om det kan ge bättre inbrottsskydd, och montera nya handtag för att få känslan av förändring. Målar du dessutom om dörrblad och karm i en ny kulör så kommer hela entrén att kännas föryngrad.

3

VÅGA SÅGA

Ibland räcker inte sekatören till, utan måste bytas till sågen. Våga såga, men var rädd om träd och buskar som måste beskäras under vissa perioder. Vissa husfasader skulle behöva tvättas vartannat år för att inte bli helt bevuxna av alger och mögel, dessa fasader hittar man nästan alltid i lummiga trädgårdar.

VANLIGA TEGEL- OCH BETONGTAK RENGÖRS bäst med borste och

högtryckstvätt, men kräver fysisk närvaro på taket – och om du har problem med höjder finns det i dag många firmor som för en liten peng fixar det åt dig.

TILL FASADEN är det skurborste och någon typ av mögeltvätt (diskmedel) samt vattenslang som gäller. Högtryckstvätt är inte att rekommendera eftersom det kan skada träet i fönster och fasad. ALTANTRALLEN, stenbeläggningar eller garageporten har ju alla släta ytor och kan då effektivt rengöras med en liten maskin som säljs som tillbehör till de flesta högtryckstvättar. Den kostar strax under tusenlappen.

FOTO BJÖRN CHRISTIERNSSON, ISTOCKPHOTO

3 X UPPFRÄSCHNING

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

VÅRT RELATIVT NYBYGGDA hus


STOR SÄSONGSFINAL!

Priserna gäller t o m 28 augusti 2017

20%

RABATT

på uterumspartier Sommar, Förlängd sommar och Vår/höst

Sköna priser på uteliv! Nu ska du passa på om du vill uppgradera den del av ditt hem som befinner sig utanför innemiljöerna! Vi har kampanjpriser på uterum, förråd, växthus, en massa härliga saker!

25% RABATT på utvalda stugor och förråd

Upp till 20% RABATT på växthus

PRISEXEMPEL Stuga Ebbe, 14,9 m2 från 28 871:– 38 495:–

Växthus Bruka 6,2m2, alu/glas Just nu! 4 629:– 5 449:– Växthus Bruka 6,2m2, alu/kanalplast Just nu! 4 479:– 5 599:– Priser ovan är exkl sockel

Onlinebutik SKANSKABYGGVAROR.SE

Bild visar ett Bruka 5,0 m2, glas/aluminium

KLÄM & KÄNN och låt dig övertygas!

För säljare ring: 042-210 100

I kreativa och inspirerande butiker, från

FRI FRAKT – endast 95-245 kr i exp.avgift

Malmö till Falun, visas en stor del av vårt

Vi reserverar oss för ev tryckfel

sortiment. Välkommen!

Se butiksadresser, öppettider och hela vårt sortiment på SKANSKABYGGVAROR.SE SKBV_Vi i Villa riks 7.indd 1

2017-06-22 12:16:05


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS Ä L

bästa idéer Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

FLER SMARTA IDÉER!

VINN SÄKERHETSKAMERA! Har du ett tips eller en bild du vill dela med dig av? Mejla till lasare@viivilla.se, gå in på Viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Nästa månadsvinst är säkerhetskameran Aurora från Zyxel. En inomhuskamera med mörkerseende för hemövervakning. Kameran ger realtidsuppdateringar direkt i mobilen om något skulle hända medan du inte är hemma. Värde ca 1 795 kr.

En gräsbädd med klös ”Jag bäddade en Ikea-säng med gräs och taklök. Katten tycker om att vara där!” Lena Jacobsson

Månadens idé:

SLÄNG SNYGGT Om Martin

Namn: Martin Eriksson. Ålder: 35 år. Bor: I Linderås. Gör: Driver egna trädgårdsfirman Erikssons bygg och trädgård.

”Jag bor intill vägen som går mellan Tranås och Gränna och som det är mycket trafik på, och tidigare blåste min soptunna omkull med jämna mellanrum. Jag tröttnade på att ställa upp tunnan hela tiden och byggde ett litet hus åt den, vilket blev ett ganska ambitiöst projekt: Husknutarna är frästa, och vintertid har jag en lampa som lyser på insidan. Det ser mycket trevligare ut än tidigare och jag har fått flera positiva kommentarer. Själva bygget gick på bara några dagar, inklusive gjutning av bottenplattan samt läggning av shingel på taket.”

Jord i baken

”Ett par gamla jeans fick agera blomsterhållare! Jag fyllde byxbenen med sand och grus ända upp till linningen och planterade direkt i det. Trodde att skulle räcka med ett skärp för att få blomsterhållaren att stå, men det blev för tungt. Jag använde ett spännband eftersom jag inte ville spika i äppelträdet.” Anki Johansson

Min Vi i Villa-stund

@lismo_marie

Visa upp din Vi i Villa-stund på Instagram! Tagga #minviivilla. Månadens bästa bild kommer med i tidningen och belönas med biobiljetter. Glöm inte att följa oss också på @viivilla_sverige.

Ett staket som står pall ”Jag byggde ett plank av lastpallar – enkelt, snabbt och stadigt. Utrymmet i pallarna används för förvaring av stolpar och dylikt.” Catharina

Läsarnas bästa tips – så förvarar vi våra prylar på bästa sätt! ”Jag har skruvat fast burklock från gamla syltburkar på undersidan av ett hyllplan. Därefter har jag fyllt burkarna med exempelvis skruvar, knappar och pysselgrejer.” Lotta, Falsterbo

 12 viivilla Augusti 2017

”Jag har fäst sängen i väggen, så att jag inte har några sängben i vägen och får på så sätt in tre stora och höga Ikealådor på bredden under den.” Anders, Stockholm

”På underdelarna av ett par galgar har jag fäst krokar och sedan hängt mina smycken på dem. Smart förvaring som dessutom gör att jag slipper reda ut halsband som har trasslat ihop sig i en låda.” Selam, Göteborg


e!

Vi byter fönster i hela Sverig

Ett smartare och tryggare fönsterbyte till ditt hem!

NYHET! SMARTA FÖNSTER.

Smarta fönster meddelar när du glömt dem öppna. Just nu ingår Smart på köpet.

Hemmafönster hjälper dig byta fönster och dörrar. Att byta fönster ska vara enkelt. Därför hjälper våra fönsterexperter dig genom hela fönsterbytet, vi tar hand om allt från planering och måttagning till montering och slutkontroll. Börja med att boka ett gratis hembesök för att få en offert.

www.hemmafönster.se | 020-530 530 Hemmafönster är en del av Inwidokoncernen, Europas största leverantör av fönster och en av de ledande inom dörrar.


vi ivilla

INREDNING DUELLEN

Sängfösare! Hösten och kallare tider närmar sig – höj temperaturen i sovrummet med vacker inredning! Satsa på snygga budget- eller lyxprylar, eller varför inte blanda? AV ANJA KÄLLSTEDT

Sängbord Luca, Åhléns, 1 499 kr.

Spara

S p e n de r a

Bordslampa från Design House Stockholm, Rum21. se, 1 695 kr.

Väckarklocka Sigrid, Baldershage.se, 169 kr.

Golvspegel Kaschkasch, Rum21.se, 2 499 kr.

Golvspegel Tati, Asplundstore.se, 6 400 kr.

Poster Magnolia, 30 x 40 cm, Desenio.se, 129 kr.

Linneörngott Bergman, Sovtex.se, 399 kr.

Linnepåslakan Bergman, Sovtex.se, 1 995 kr.

Väckarklocka Nextime Aaltje 15, Vaggur.se, 499 kr.

Bordslampa Eglo tarbes, Bauhaus, 239 kr. Påslakanset Candice, Ellos.se, 999 kr.

TOTALT: 5 534 kr.  14 viivilla Augusti 2017

Poster Magnolia, 30 x 40 cm, Nordicdesigncollective.se, 395 kr.

TOTALT: 16 133 kr.

Lampbord Spigo, Nilssonsilammhult.se, 4 750 kr.


Nostalgisk

Storsäljare!

musikcenter 6-i-1

Nu också med Equalizer och fjärrkontroll till alla funktioner.

NOSTALGISK UTANPÅ - HIGHTECH INUTI

Nu endast:

2650:-

Kun:

199,-

Spelar radio

Spelar CD-skivor

Spelar vinyskivor

Spelar kassetter

Lagrar musik

Reservstift

Kun:

995,-

Specialbord

Spelar och lagrar musik från vinylskivor, kassetter, CD-skivor och radio till MP3-filer • Inbyggd AM/FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone eller surfplatta • Integrerade stereohögtalare 2 x 50 Watt • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Skivhastigheter 33, 45, 78 varv/min. • Kassettspelare med snabbspolning • Programmerbar CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • Fjärrstyrning för alla funktioner via lätt läsbart LED-fönster • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

Enkel beställning - snabb leverans! Soundmaster art. nr. 520

Telefon: 0526 60340 www.nostalgiskmusik.se

Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 165:-) Leverantör: 6-i-1-sommar Viivilla SE 205x273.indd 1

Strömstad 27.06.17 21.37


vi ivilla

PÅ OMSLAGET B JÖR N R AN EL I D :

”Jag har 45 000 böcker hemma” Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Ranelid! AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO ANGELICA SÖDERBERG

B

jörn Ranelid är en kronisk och obotlig lärjunge, och han har mycket kvar att lära. Men han är väl medveten om vad han har presterat. Så svarar Björn efter exakt sex sekunders betänketid när jag frågar honom hur han själv skulle inleda den här texten. – Första meningen är helig för mig, den måste sitta. Det är likadant i mina romaner. Margareta skäller på mig för att jag kan hålla på med första meningen i tre månader – men sedan skriver jag relativt snabbt. Det har blivit 33 böcker på 33 år. Jag har skrivit 800 essäer, artiklar och krönikor, och har gjort 3 500 framträdanden, säger Björn. Är det exakt 3 500? – Det ligger omkring det antalet. Det är flest framträdanden i Sverige – det får jag inte säga, men jag säger vad jag vill. GNABBAS KÄRLEKSFULLT Vi träffar författaren och hans hustru Margareta i trädgården till deras gula 20-talshus i den skånska pärlan Kivik. En namnskylt vid infarten visar tydligt var författarens villa ligger, och den blomstrande tomten som möter oss är som tagen ur en tavla av Carl Larsson. På baksidan breder en stor äppellund ut sig, och strax bakom anar man det brusande havet. Margareta bjuder på äppelmust från det närliggande musteriet, och Björn guidar oss ivrigt runt i de vackra omgivningarna. När vi ska gå in i huset visar det sig vara låst. – Margareta, du har i vanlig ordning låst alla dörrar så att vi inte kommer in, säger Björn till sin fru. – I vanlig ordning? Björn, om det skulle hända något… – Nu skäller Margareta, skrattar Björn. – Nej, jag ger bara svar på tal! Det får man göra.

 16 viivilla Augusti 2017

– Vi kommer ju inte in. – Nej, men det dör ni väl inte av? Paret, som har varit gifta i 41 år, gnabbas ofta och kärleksfullt. Hur håller man kärleken vid liv så länge som ni har gjort? – Genom humor, skratt, respekt och nyfikenhet. Jag har aldrig slagit i en dörr, och jag svär inte heller. Jag har många fel och brister, men jag är aldrig berusad, och jag röker inte, säger Björn. Har du aldrig varit berusad? – Jag har varit snurrig i skallen, men jag har inget behov av sprit. Livet är ju ett rus. TILLBRINGAR HALVA ÅRET I SKÅNE Paret köpte huset 2005, och sedan tog en långsam och tålmodig renovering vid. – Det är så det ska ske, man ska inte göra det snabbt bara för att det ska bli klart. De flesta har inte förstått att det finns en glädje, lust och kärlek i att se något växa

Om Björn

Namn: Björn Ranelid. Ålder: 68 år. Bor: På Österlen och i Stockholm. Familj: Hustrun Margareta och barnen Alexander, Agnes och August. Gör: Är författare. Aktuell: Skriver (bland mycket annat) en bok med hjälp av ordspelet Ruzzle.

Björn Ranelids gula 20-talshus i Kivik har gott sällskap av en gäststuga, ett attefallshus – och en stor och vacker äppellund.


fram. Även jag är ibland inte riktigt tålmodig, men då får man öva sig i det. Många människor har inte förstått att så mycket stort i livet kostar ingenting, väger ingenting: kärlek, sinnet, erotik, skönhet, glädje, sorg och smärta väger ingenting, säger Björn. Björn och Margareta bor både i huset på Österlen och i en lägenhet i Stockholm. – Vi är i Skåne sex, sju månader om året. Förra året var vi här sju månader, säger Björn. – Nu säger vi fem, sex i stället. Förra året var vi här för länge, säger Margareta.

BJÖRNS TRÄDGÅRDSTIPS FÖR NYBÖRJAREN • Välj inte något som är alltför svårt att sköta och få till att gro. Blommorna på en nyponbuske är vackra, och de står sig länge. • Överlasta inte trädgården, den ska vara lite gles så att man kan ha gångstigar. Ha inte en massa trädgårdsutsmyckningar i form av figurer, det tycker jag att man ska vara sparsmakad med. • Plantera marktäckare – då slipper du rensa ogräs.

”JAG DISKAR ALLT FÖR HAND” Med en drygt 40 000 kvadratmeter stor tomt blir det givetvis en hel del trädgårdsarbete för paret – något som de båda är mycket förtjusta i. – Det är så roligt att det inte är klokt, säger Björn. Hur mycket tid ägnar ni åt trädgården? – Kanske en timme om dagen om man slår ut det, säger Margareta. Är det du som klipper gräset, Björn? – Ja, det tar fyra, fem timmar att klippa allt i ett svep. Hur delar ni upp hushållsarbetet i övrigt? – Du dammsuger väl lite mer än vad jag gör nu, Margareta, men jag har aldrig dragit mig för att göra det. Sedan diskar jag allt för hand, jag har aldrig använt en diskmaskin, säger författaren. Margareta suckar och skakar på huvudet. Gillar du inte att Björn handdiskar? – Nej, jag tycker att det är helt vansinnigt! Där är vi inte riktigt överens. Ibland skyndar du dig upp på morgonen för att du ska ställa dig och diska, så att inte jag ska få chansen att plocka in i diskmaskinen. Tänk att efter 41 år håller vi på som två ungar!

15 vinnare får signerad bok!

Nu har du chansen att vinna en signerad bok av Björn Ranelid. Gå in på Viivilla.se för att tävla!

SAMLAR PÅ BÖCKER När man går husesyn hos Björn och Margareta är det svårt att missa alla böcker som är staplade i högar på olika platser. Hur många böcker har ni? – Det måste vara 45 000 stycken totalt här och i Stockholm. Jag samlar ju på böcker, säger Björn.

Augusti 2017 www.viivilla.se

17


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

Hur länge har du samlat? – Sedan jag var 22 år, böcker är heliga för mig. Biblioteken är demokratens skattkammare – och despotens och diktatorns skräckhus. Det var därför Hitler såg till att ha bokbål. Det är därför man inte får lov att bete sig fritt i tal och skrift i vissa diktaturer. Många människor är dåliga på att uppskatta den frihet vi har i Sverige, tycker Björn. – Vi ska vara väldigt tacksamma över att kunna sitta och lyssna på fågelkvitter här, äta kardemummakrans, dricka äppeljuice och gå ner till havet. När ni åker härifrån kommer ni att vara lite lättare i kroppen. Det handlar om att ta vara på allt det här fantastiska.

Tillsammans med hustrun Margareta och hunden Kalle tillbringar Björn halva året i Skåne.

”JAG ÄR SVERIGES MEST EFTERTRAKTADE TALARE” Böcker, föreläsningar, tv-framträdanden – Björn har en meritlista som är nästan osannolikt lång – och även framöver har han flera projekt på gång, men han får inte avslöja vad de handlar om. Han säger sig dock främst åta sig uppdrag för att det är roligt, inte för att tjäna en massa pengar. – Jag tar alldeles för lågt betalt, 8 000– 10 000 kronor. Vissa Skansen, Bingolotto ”JAG som framställs som (fyra gånger), HADE GJORT Skavlan (tre gånger), väldigt ädla och folkkära tar mellan Parneviks, Arga snickVOLVO50 000 och 100 000 REKLAMEN aren, Babel, Lotta på kronor, och så är jag Liseberg, Malou efter BÄTTRE ÄN tio (fjorton gånger) förmodligen Sveriges ZLATAN.” mest eftertraktade har Björn dessutom talare, säger han. medverkat i ett stort Förutom att ha gjort en dokuantal reklamsammanhang. mentär om sitt liv, och varit med i – Jag är den som har gjort mest tv-program som Melodifestivalens reklam av alla Sveriges författare. final, Lars Lerin möter Björn Ingen annan har anlitats så ofta, Ranelid, Stjärnorna på slottet, och så tar jag så lite betalt. Zlatan Let’s dance, På spåret, Allsång på tog nio miljoner för att göra

 18 viivilla Augusti 2017

VÄRDE 18 500 KR

Vinn en elcykel från E.ON!

reklam för Volvo, jag hade dessutom gjort det bättre än han – det vågar jag säga. Jag har gjort reklam för Ikea, tysta Volvobussar i Stockholm, Mastercard, Stop1, Ruzzle, Clas Ohlson, Coop, Blossa, MQ, Carlshamns Mejerier och många andra stora företag. Finns det något program du skulle tacka ja till som du inte har blivit tillfrågad att vara med i? – Jag önskar att jag fick göra ett tv-program om språket, eftersom en viss annan person har fått göra tio om dialekter och jag är väl så skickad som han. Det är inte klokt att jag inte har fått göra det i tv. Efter flera timmar i den gassande solen följer Björn oss till grinden för att säga hej då. – Nu ska jag sätta i gång med disken här innan han kommer tillbaka, viskar Margareta. Björn hjälper oss att backa förbi den stora Ranelid-skylten och ut på vägen. Han vinkar när vi åker, och precis som han förutspått känner vi oss lite lättare i kroppen än när vi kom.

Var med och tävla om en elcyklel från energibolaget E.ON! Svara rätt på frågan nedan och motivera varför just du bör bli ägare till en elcykel.

Solen är större än jorden, men hur mycket större är dess diameter? 1 109 gånger. X 1 009 gånger. 2 1 099 gånger. MOTIVERING:

Motivera varför just du ska bli ägare till en elcykel från E.ON. Du måste få med orden sol och E.ON i din motivering. Lycka till! Tävla på Viivilla.se/ tavling redan i dag! Namnet på vinnarna publiceras i september. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.


Trygga hemmets minnen i Minnesmolnet Tänk om man skulle förlora alla gamla minnen vid en olycka i hemmet? Diplom från tävlingar man vann i sin ungdom eller VHS-inspelningar från jular man inte riktigt minns. Vissa saker går helt enkelt inte att ersätta. Nu kan du få Minnesmolnet med vår hemförsäkring - en molntjänst med 250 GB utrymme där vi hjälper dig att förvara en del av dessa minnen digitalt - och återställa dem om de skulle försvinna eller förstöras. Läs mer om Minnesmolnet på trygghansa.se/minnesmolnet. Som hemförsäkringskund får du kostnadsfritt startpaket och förmånlig månadsavgift hos Sector Alarm. Teckna din hemförsäkring på trygghansa.se.

TH_annons_203x273.indd 1

2017-07-06 13:58


BEKYMMERSFRI NJUTNING, ÅRET OM. www.viskanspa.se

i skene, västergötland, bygger vi spabad för svenska förhållanden. Modeller med enbart sittplatser, och modeller med en eller dubbla liggplatser. Bad som passar den stora familjen, och bad som passar den lilla familjen. Alla utrustade med massagejets med olika funktioner och storlekar för bästa massageupplevelse. I Sverige skiljer det över 50° mellan vinter och sommar. Men det är inte kylan som är värsta utmaningen, utan den råa fukten. Med utgångspunkt i detta konstruerar vi därför spabaden med bl.a. följande fördelar: marknadens tjockaste skal, djupare sittdjup, en unik vattenreningsprocess, driftsäkert styrsystem, och tjocka välisolerade lock. Ett spabad från Viskan Spa innebär inte bara njutning, utan garanterar även enkelt och tryggt ägande – året om.

VISKAN LINDÖ Storlek: 230x230 cm, höjd: 104 cm

VÄLKOMMEN TILL VÅRA AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE! BJÄRNUM Welico Spabad & tillbehör www.welico.se BORÅS Allt i Bad www.alltibad.se ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla www.fargbolaget.nu FALUN Spa och Poolbutiken www.er-el.se GISLAVED Gislaveds Energi & VVS www.vvs-energiteknik.se GÄVLE Spa och Poolbutiken www.er-el.se GÖTEBORG Pool Sweden www.poolsweden.se JÖNKÖPING Badhuset i Jönköping www.badhuset.nu KALMAR Spabadcenter i Norden AB www.spabadcenter.se KARLSTAD Poolkompaniet www.poolkompaniet.se KUMLA Teges Pool & Spa www.tegespool.com KUNGSBACKA Spakillarna www.spakillarna.se

LINKÖPING Coldman www.elon.se/linkoping MJÖLBY Aqvis Swimmingpool www.aqvisswimmingpool.se MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä www.molnlycke-tra.se NORRKÖPING Poolhuset www.poolhuset.se NÄTTRABY Luddwes www.luddwes.com OSKARSHAMN Colorama Oskarshamn www.farghusetohamn.se SKELLEFTEÅ Pool & Spas Skellefteå www.poolochspas.se SKÖVDE A-möbler www.a-mobler.se STENKULLEN Sköldbergs VVS www.skoldbergs.se STOCKHOLM NORRA Nordic Pool www.nordicpool.se STOCKHOLM SÖDRA Spa och Bad interiör www.spaochbadinterior.se

STORA HÖGA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet www.comfort-stromstad.com TRANÅS Elon Coldman i Tranås www.elon.se/butiker/tranas TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UDDEVALLA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UMEÅ Eltjänst www.eltjanst.net UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök www.ekebybruk.se VARBERG Spabutiken i Varberg www.spabutikenvarberg.se VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa www.veberodskakelkompani.se VELLINGE Spabadsbutiken/Söderrogård www.soderrogard.se

VETLANDA HemX www.hemx.se VISBY Colorama Visby www.colorama.se/visby VÄSTERVIK SpabadCenter www.spabadcenter.se VÄXJÖ Pool Sweden www.poolsweden.se YSTAD Elon Knut Pers www.knutpers.se ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa www.norrspa.se Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, vänligen se mer på www.miamipool.se


Glasräcken Vi hjälper diG hela VäGen!

RostFRItt RäCke

ALumInIumRäCke

CA PRIs FRån 2 660 kr/m

CA PRIs FRån 1 880 kr/m

stoLPFRItt RäCke

Ledstång

CA PRIs FRån 4 450 kr/m

CA PRIs FRån 810 kr/m

Fler varianter och alternativ på vår hemsida

www.rackesbutiken.se Tel: 0431-371060 info@rackesbutiken.se Jag heter Eva Sandberg och jag svarar gärna på frågor om glasräcken via telefon, chatt eller mail

Priserna är baserade på standardval för respektive produkt i bestämda mått. det verkliga meterpriset kan bli både högre och lägre beroende på de val man gör och storleken på det räcke man köper.


Naturen kallar

Nu finns Elfas populära skjutdörrsserie Estetic i två nya ramfärger med autentisk trästruktur – innocent birch och weathered grey oak. Matcha ramen med fyllning i samma träfärg eller med klart härdat glas. Kolla även in alla smarta garderobsinredningsdetaljer, som till exempel avdelare till meshbackarna. Upptäck ännu fler smarta produkter från Elfa på bygghemma.se

Skjutdörr ELFA Estetic fr.

3 334:REKPRIS FRÅN 4 445:-

JUST NU

25

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv7-elfa-helsida-1706.indd 1

2017-06-15 10:00


FYLL HEMMET MED POSITIV ENERGI Prisexempel

595:FAST FÖNSTER Underhållsfritt P-märkt fönster med flexibel design. 580 x 780 mm. Inklusive 3-glas. Prisexempel

3 100:BALKONGDÖRR Inåtgående balkongdörr med säkerhetsglas. 780 x 1 980 mm. Inklusive 3-glas.

Prisexempel

4 360:FÖNSTERPARTIER Skräddarsy fönsterpartierna med unika mått. Säkerhetsglas. 1 880 x 2 080 mm. Inklusive 3-glas.

Prisexempel

25 950:SKJUTDÖRR DELUX 2-delad med ”lyft/glid”-funktion. Inklusive säkerhetsglas med lågt U-värde, 0,5W/m2K. 2 280 x 2 080 mm.

Hos oss hittar du ett brett utbud av underhållsfria altandörrar, skjutpartier och måttanpassade PVC-fönster för hela huset. Dessutom är våra fönster blyfria och 100 % återvinningsbara. Kan även beställas med 3-glas och energikarm som ger ett riktigt lågt U-värde. Extra hållbart på alla sätt.

FÖNSTERSHOPPA PÅ NÄTET

VÄLJ VÄLJ VÄLJ VÄLJ

DESIGNA DESIGNA DESIGNA DESIGNA

mentafonster.se

KÖP KÖP KÖP BESTÄLL

ENERGIRA BATT!

3-GLAS TILL PRISE AV 2-GLAST Gäller till 17/9 2017

LEVERANS LEVERANS LEVERANS LEVERANS


vi ivilla

GRÖNT C

ROSENPLISTER

Rosenplister (Lamium maculatum) har gröna blad med vita inslag som bildar en vacker mosaik när växten breder ut sig över marken. Den passar utmärkt som kantväxt för att rama in en plantering men är också fin under större perenner, klematis, häckar, rosor, andra buskar och mindre träd. Det finns olika sorter, och du kan välja mellan ljusrosa, lila eller vita blommor i maj till juli. Vill du ha en liknande men riktigt tålig växt som blir vacker till och med under riktigt stora träd kan man välja dess vilda släkting gulplister (Lamium galeobdolon) i stället. Den klarar sig upp i Mellansverige och har också stiliga silvermönstrade blad som dessutom är vintergröna. Den blommar i gult under maj och juni. Med rätt betingelser kan rosenplister odlas över hela landet. Den är inte petig, men i halvskugga till skugga med lagom fuktig jord trivs den bäst.

JAPANSK MALÖRT

B

ODLINGSGLÄDJE VÄLJ RÄTT SORT Marktäckarnas härdighet delas, precis som perennernas, in efter vilken sorts jord du har och inte bara efter var i landet du har trädgården. Valet av växtplats spelar en viktig roll. En perenn som kan odlas över hela landet i de flesta jordar. En perenn som kan odlas B över hela landet men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att växa bra. En perenn som kan odlas C i stora delar av landet och kräver samma förhållanden som B för god utveckling. Perenner som bara kan D odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Stora krav på dränering och vinterskydd.

A

 26 viivilla Augusti 2017

Vackra

MARKTÄCKARE Bland marktäckarna finns många av våra finaste och mest tacksamma växter. När de etablerat sig sköter de sig nästan själva och bidrar till att göra trädgården vackrare. TEXT OCH BILD ANNA-KARIN RICKARDSSON

Av all malört är nog den japanska malörten eller krypmalörten (Artemisia schmidtiana) allra vackrast. Den trivs i torra och soliga lägen och bildar där täta silvergrå, kulliga mattor. Torra slänter och stenpartier är bra växtlägen. Sorten Nana är underbar och kan planteras i en upphöjd del i en vanlig rabatt. Med mycket sol och värmande stenar runt omkring blir den som en stor fluffig grå boll som verkligen drar blickarna till sig. Höjd 15–30 cm. Kan odlas i stora delar av landet men måste absolut ha en väldränerad, varm och skön plats i solen.


REVSUGA

A

JÄTTEDAGGKÅPA

V

SI

L

RAR

RO

SENBR

Ä

A EG

NO

O

R

A

PR

AKTBET O NI

G

KA

U

GRÖNA LL

B

KA

SISK FÖ R

K

OMMA BL

SO

C

IGEJ Mer om de olika marktäckarna hittar du på Viivilla.se!

.SE

MER ÄS

V I I VI L PÅ

LA

L

B

U

M ÄT

A

Vintergrönan (Vinca minor) har blanka gröna blad under hela året. De vackra blommorna i blått, vitt eller, mera ovanligt, purpur slår ut i april till maj. När vintergrönan får ta för sig är den underbar. En slänt med vintergröna är vacker hela året. En del av trädgården där den får växa fritt tillsammans med vårlökar, vars blad man efter blomningen petar ner och gömmer bland bladen, är inte heller alls dumt. Under en häck kan den också passa bra, men i en rabatt är den ofta lite väl hänsynslös mot de andra växterna. Höjd 20–30, eller i mycket gynnsamma lägen 40, cm eftersom den växer i lager på lager. I ett skyddat och väldränerat läge fungerar den utmärkt i hela landet.

KA

VINTERGRÖNA

G

Taklök (Sempervivum tectorum) blommar med stora kaktuslika blommor i rosa under juli och augusti. Förutom den vilda taklöken finns många olika sorter att välja bland i handeln, med olika utseende på bladrosetterna och med blomfärger i vitt, gult eller rosa. Dessa förädlade sorter brukar gemensamt benämnas som trädgårdstaklök. De trivs i stenpartier, mellan stenplattor, i torra rabattkanter eller i kruka. Precis som alla växter med tjocka, vackra och vattenlagrande blad (fetbladsväxter, kaktusar etcetera) klarar olika sorters taklök riktigt torra lägen. Höjd 1–10 cm beroende på sort, blomstänglarna upp till 30 cm höga. Härdigheten skiftar beroende på sort, men många växer bra över hela landet.

Jättedaggkåpan (Alchemilla mollis) är mycket lättskött och trivs såväl i sol som i halvskugga och skugga. De silvergröna bladen som bildar en liten kudde är lätt skålade, och i deras mitt kan man ofta under morgonen se en liten droppe. Det är, växtens namn till trots, inte dagg. Droppen bildas av vatten som växten tagit upp genom rötterna under kvällen och natten. De små blommorna bildar limefärgade skyar i juni–juli och skänker rabatter och planteringar fräschör. Blir bladen fula är det bara att klippa ner dem, det kommer snart nya. En annan fördel med att klippa ner blommorna direkt efter blomningen är att du förhindrar att växten frösår sig, vilket är den enda egenskap hos jättedaggkåpan som ibland kan vara en nackdel. Höjd 40 cm. Kan odlas i hela landet i de flesta jordar.

VE

CK

TAKLÖK

FLER FINA FAVORITER

Revsugan (Ajuga reptans) breder ut sig med hjälp av nya bladrosetter och bildar fort heltäckande mattor. Vill du begränsa den är det mycket lätt att ta bort rosetterna där du inte vill ha dem. I juni översållas växten med blå blomspiror som reser sig ur bladverket. Revsuga växer bäst i sol men också i halvskugga och skugga. Den vill ha väldränerad fuktig eller normal jord som inte torkar ut, och till skillnad från många andra växter klarar den också kraftig lerjord ganska bra. På skyddade och väldränerade platser kan den odlas i hela landet.

Augusti 2017 www.viivilla.se

27


Sveriges snabbaste kök? Vi kan leverera ett komplett kök på 3–5 dagar.

Kök på bilden: Grå matt lucka 22.138 kr Priset avser skåp, gavelsidor, sockel och handtag enligt bilden. Priset är exkl. belysning, bänkskivor, diskho, blandare, vitvaror och leverans.

* Gäller vid köp av valfritt Bäcklundakök senast 10 september 2017.

- Stilren, nordisk design. - 25 års funktionsgaranti. - Certifierad butik och personal som ger professionell hjälp när du ritar, beställer och bygger.

- Pla - Vi mo - Frå om


r o ! v U ki s Nbänk ion

T å ect p S tt Coll U a J rab LG

% rån 5 2 f

- Platta paket ger enkel hantering. - Vi kan alltid erbjuda hemleverans, montering och installation av ditt nya kök. - Fråga din butik eller läs mer på elon.se om delbetalning.

SE ELON.SE/BACKLUNDA FÖR TIPS, INSPIRATION OCH VÄGLEDNING

*


Marmorvecka!

15%

or på marm

www.byran.se

Just nu!

MARMOR Finns i färgerna grå/vit, bottichino beige och grön. och i storlekarna ca 60x30 och 10x10 cm. Ord. pris från:

2

BESTÄLL KATALOG!

Nyhe t! TUMLAD MARMOR Fantastiskt vacker tumlad sten. Vit och grå. Ca 16-25 mm. 800 kg (vit), 500 kg och 1 ton (grå). Prisexempel grå: Ord. pris:

899:-/m

2.999:-/500 kg

MARMORKROSS Svensk marmorkross är en klassiker i svenska trädgårdar. Vit, ca 8-16 mm. 500 kg och 1 ton. Ord. pris:

1.595:-/500 kg

Erbjudandena gäller t.o.m 2017-08-31

Ordertelefon: 0380-802 00 Webbshop: www.flisbyab.se Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping och Malmö

Vi i villa_7_203x273.indd 1

2017-06-22 13:28


Äntligen regn! Behandla med Grön-Fri och låt regnet göra resten av jobbet, så enkelt är det att ta bort alger och lav från dina tak, fasader eller markytor. Grön-Fri finns i färg- och bygghandeln.

www.grönfri.se

MED PERSONLIG

DESIGN

PÅ KÖPET! Flexbox postlådor har en robust kvalitet, stilren design och finns i modeller från den lilla postlådan för sommarstugan till paketpostlådan för dig som storhandlar på nätet. Till alla våra postlådor kan du dessutom designa din egen, personliga namnskylt i varmgalvaniserad plåt (värde 250:-). Välj bland en mängd färdiga stilar på vår hemsida, eller ladda upp din egen fyrfärgsbild. Välkommen med din beställning!

POSTLÅDA OLOF

595:Fraktfritt inkl. skylt

K RS VA

3

TI

Å

Mer än vartannat hus med krypgrund har drabbats, eller riskerar att drabbas, av fukt- och mögelangrepp. Det kan vara svårt att bedöma krypgrundens skick på egen hand eftersom angreppen inte alltid syns för blotta ögat. Låt oss besiktiga din krypgrund för att förebygga skador.

LITETS

RA GA N

En välskött krypgrund bidrar till en bättre inomhusmiljö.

VECKOPOSTLÅDA FOLKE

995:Fraktfritt inkl. skylt

Boka för 995 :- på www.anticimex.se/krypgrund eller ring oss på 010-102 60 05.

Beställ enkelt på www.flexbox.se eller telefon 040-60 80 410

Augusti 2017 www.viivilla.se

31


JUST NU

30

reddot award winner

reddot award winner

Takduschset DAMIXA A-Pex

Köksblandare DAMIXA Fern G-pip

REKPRIS 12 995:-

REKPRIS 2 295:-

8 995:-

1 595:-

Dansk design till hyggepriser

reddot award winner

Just nu har vi extra bra priser på utvalda köksblandare, Tvättställsblandare DAMIXA A-Pex tvättställsblandare och takduschset från danska Damixa. Kolla till exempel in Fern-seriens smarta vattensparande funktioner och A-Pex-seriens genomarbetade design REKPRIS 4 295:(prisbelönt förstås).

2 995:-

Takduschset DAMIXA Fern

4 895:REKPRIS 6 695:-

Tvättställsblandare DAMIXA Fern

1 095:REKPRIS 1 595:-

Köksblandare DAMIXA Fern C-pip

1 595:REKPRIS 2 295:-

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv7-damixa-helsida-1706.indd 1

2017-06-19 11:57


Brenäs PV35-G

Skeberg V37-G

s sa Vis r finn r elle lage d mo n på idan s e m v ä he se

Klockarberg V53-G

Ett hantverk från Dalarna

Rönnäs PV14-G

www.leksandsdorren.se bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

Rexbo V63-G

Leksandsdörren AB Siljansnäsvägen 12 793 92 LEKSAND info@leksandsdorren.se

ABSOLUT NORRLÄNDSK KVALITET.

NYHET! Norrsele attefallshus Pris från 69 500 kr

Bräska bastu Pris från 29 900 kr

NYHET! Furugolv Patina brun

Våra produkter är ärliga och av hög kvalitet. De är gjorda för att alla ska kunna njuta av hållbara miljöer i trä. Ute som inne.

baseco.se

Augusti 2017 www.viivilla.se

33


vi ivilla

HUSFIX

Bygg nytt!

Gästhus, sommarstuga eller permanent villa – vi har valt tolv nyckelfärdiga favoriter för alla husbehov och plånböcker. AV ANJA KÄLLSTEDT

PRISVÄRT MED LOFT

Modell: Effekt 81. Storlek: 81,1 kvm. Rymmer: Fem rum och kök. Pris: 1 736 000 kr. Tillverkare: Västkuststugan, Vastkuststugan.se.

FÄRDIGT FRITIDSHUS

Modell: Långvind 70. Storlek: 61 kvm. Rymmer: Tre rum och kök. Pris: 428 000 kr. Tillverkare: Hälsinge Fjäll- & kusthus, Halsinge.se.  34 viivilla Augusti 2017

KUSTINSPIRERAT

Modell: Havsörnen. Storlek: 139 kvm. Rymmer: Fyra rum och kök. Pris: Ca 3 300 000 kr. Tillverkare: Forsgrens timmerhus, Forsgrenstimmerhus.se.

TIMRAT ATTEFALLSHUS

Modell: Attefall Loft 24. Storlek: 24 kvm. Rymmer: Två rum och kök. Pris: 68 200 kr. Tillverkare: Nya Sorselestugan, Sorselestugan.se.


MODERN FUNKIS

Modell: Stil. Storlek: 157 kvm. Rymmer: Sex rum och kök. Pris: Ca 3 150 000 kr. Tillverkare: Eksjöhus, Eksjohus.se.

NÄTT ENPLANSVILLA

KLASSISK VILLA

Modell: Strandviken 102. Storlek: 102 kvm. Rymmer: Fem rum och kök. Pris: 1 011 000 kr. Tillverkare: Varsåsvillan, Varsasvillan.se.

PRISVÄNLIG STUGA

Modell: Dalarö 23-72. Storlek: 71,9 kvm. Rymmer: Tre rum och kök. Pris: Från 441 300 kr. Tillverkare: Hudikhus, Hudikhus.se.

Modell: Hanö. Storlek: 94 kvm. Rymmer: Tre rum och kök. Pris: Från 286 000 kr. Tillverkare: Björklidens, Bjorklidens.se.

RYMLIG FEMMA

MAXAT MED KVADRAT

LJUST OCH LUSTFYLLT

LJUSVÄNLIG GÄSTSTUGA

Modell: Bredsel XL. Storlek: 177 kvm, inklusive biyta. Rymmer: Fem rum och kök. Pris: Ca 1 150 000 kr. Tillverkare: Jörnträhus, Jorntrahus.se.

Modell: Villa Rönn. Storlek: 106 kvm. Rymmer: Tre rum och kök. Pris: 2 000 050 kr. Tillverkare: Skidstahus, Skidstahus.se.

Modell: Prisma 1. Storlek: 161,2 kvm. Rymmer: Fem rum och kök. Pris: 3 170 000 kr. Tillverkare: Borohus, Borohus.se.

Modell: Attefallshus E25. Storlek: 25 kvm. Rymmer: Två rum och kök. Pris: 475 000 kr. Tillverkare: Enkelrum, Enkelrum.se.

Läsarna berättar:

”Vi inredde övervåningen själva” Hej Elina och Oskar, berätta om ert hus! – Vi bor i ett nybyggt 1,5-planshus med sex rum och kök. Det har en smart planlösning som är fördelad på ca 140 kvm. När huset levererades var det endast inredd bottenvåning, och man fick själv välja att inreda övervåningen. Vi valde att göra det ganska direkt efter att vi flyttat in. Varför bestämde ni er för ett kataloghus? – Vi ville ha ett nyckelfärdigt hus, och företaget vi valde att beställa från hade en modell som vi fastnade för. Vad önskar ni nu i efterhand att ni hade vetat från början? – Vi var pålästa innan, så vi hade koll på det mesta och gick på husleverantörens husvisningar, så det blev inga större överraskningar för vår del. Vilket råd skulle ni ha gett till er själva så här i efterhand? – Att det krävs mycket arbete i, utanpå och runt huset innan allt är helt färdigställt, kanske lite mer än vi trott. Vad blev bättre än ni hade hoppats? – Hur vi valde att placera huset, carporten på tomten och att vi valde takkupa – den ger ett fantastiskt ljus på övervåningen! Vad blev sämre? – Dagen vi flyttade in var huset väldigt dåligt städat trots utlovad städning, det var damm och smuts överallt, så vi fick börja med att städa och tvätta fönster innan vi kunde flytta in. Det har även varit lite småfel här och där, men inget allvarligt och det vi har påpekat har vi fått åtgärdat. Skulle ni göra om det? – Ja, det skulle vi kunna tänka oss.

Om familjen

Namn: Elina och Oskar, sonen Malte. Ålder: 26 och 30 år. Malte är åtta månader. Bor: I Örebro. Gör: Elina är kampanjkoordinator och Oskar är expeditör.


Eget badparadis hemma? Längta hem, och inte bort. Njut av hela sommaren i familjens egna badparadis. En investering för både dig själv och ditt hus. Du hittar våra återförsäljare på folkpool.se

Bygg poolen i höst *Ex. Pool 3x6 m 75 900:Ord pris: 91 210:-

Följ @folkpool på Instagram och dela dina poolbilder med #folkpool * Poolexemplet innehåller: Stomme, bottenmatta, cellplast, vitgods, liner, furusarg, reningsverk, anslutningspaket med central, PEL-slang 30 m och kemi- och poolvårdspaket.


20-30% på liner Gäller t o m 30/9 2017

Njut av en badklar pool i vår! *

Renovera poolen för 35 000 kr och få städrobot på köpet.

Lättskötta och pålitliga sandfilter. Byt ut din sand eller våga prova filterglas. Filterglas är en beprövad teknik som ger bättre rening och mindre kemikalieåtgång. Ett ”grönare” val.

Värmepumpar med senaste tekniken! Med en full Inverter värmepump får du optimal drift och verkningsgrad. ”Silence mode” ger pumpen en extra tyst gång. Fungerar ner till -7 grader. 10 års garanti. Topptestade på TÜV. Pris från: 21 500:-

Stort urval på liner Linern är en av de viktigaste delarna i poolen. Inte bara för att den håller vattnet på plats, utan även för att den har störst påverkan på poolens utseende. Passa på att byta färg och utseende och få en ”ny” pool. Kontakta din återförsäljare för offert.

Trappa i poolen? När du byter liner kan du passa på att bygga in en trappa i poolen. Välj mellan pooltrappa helgavel eller pooltrappa hörnmodell. Kontakta din återförsäljare för offert.

*Gäller materialkostnad (ej montage). Hitta våra återförsäljare på folkpool.se

Njut av tystnaden och förbättra filtreringen med en frekvensstyrning. När man ställer in ett lägre flöde på pumpen sänks ljudnivån. Med inbyggd timer där du kan ställa in fyra olika hastigheter över dygnet. Pris från: 3 990:-

Byt till en saltklorinator som renar poolvattnet med salt som omvandlas till fritt klor i en automatisk process. Mycket effektivt och ger kristallklart, rent vatten. Bättre för miljön än klortabletter och anda kemikalier för desinficering. Pris från: 7 190:-

-

4 490:

Gäller

1 2017

/1 tom 19

Collector Ny enkel och lätthanterlig poolrobot. Städar poolbotten. Två filter ingår, grov- och finstäd. Drivs med jetstråle. Ord. pris 4 990:-

:-

14 400 Gäller

1 2017

/1 tom 19

Vortex 3.2 Städrobott med två städprogram ”endast botten” och ”botten, väggar och vattenlinje”. Transportvagn medföljer. Tillverkare Zodiac. Ord. pris 17 490 :-


För alla våra spabad se folkpool.se

9tom9199/101 2:017 10 äller

901 2:0-17 9to9 13 19 m /1 äller

G

G

Nautilus

Latitude

Jetmunstycken: 42 234 x 234 x 90 cm Antal personer: 7 Ord. pris 163 400 :-

Jetmunstycken: 46 232x232x91 cm Antal personer: 6 Ord. pris 128 400 :-

3tom9199/101 2:017 10 äller

:8ll9er to9m919/101 2017

G

Prestige

J-245

Jetmunstycken: 52 210 x 210 x 94 cm Antal personer: 6 Ord. pris 121 400:-

Jetmunstycken: 35 214 x 214 x 92 cm Antal personer: 7 ord. pris 105 000 :-

:5ll9er to9m919/101 2017

:6ll4er to9m919/101 2017

Warrior XL

Retreat

Jetmunstycken: 21 Ø 213x102 cm Antal personer: 6 Ord. pris 75 800 :-

Jetmunstycken: 22 178x203x86 cm Antal personer: 5 Ord. pris 70 000 :-

:4ll2er to9m919/101 2017

:49 to9m919/101 2017

Gäller

NorthStar Pure XL Impulse DP Jetmunstycken: 14 Ø 200x90 cm Antal personer: 5 Ord. pris 58 300 :-

Turbojet + Ozonjet Ø 213 x 102 cm Antal personer: 6 Ord. pris 53 800 :-


Höstkampanj på Spabad Gäller t o m 19/11 2017

*Läs mer om hela kampanjen på folkpool.se Folkpool Uppsala • Folkpool Täby • Folkpool Järfälla/Barkarby • Folkpool Upplands Väsby Folkpool Nacka/Värmdö • Folkpool Kungens Kurva • Folkpool Järna


A K med rent med rent O Städatrent samvete B ! med NU samvete Städat med med rent samvete samvete samvete Städat rent samvete Boka abonnemangnu nusåsåbjuder bjuder Boka abonnemang

Boka abonnemang nu så bjuder abonnemang såvärde bjuder vi påBoka städutrustning tillnuett vi kr* på städutrustning till ett värde av 550

med rent samvete

av 550 kr* Boka abonnemang nu såtill bjuder vi på städutrustning ett värde vivi på städutrustning till ett värde ✓ Kollektivavtal på städutrustning till ett värde av 550 kr* ✓ Kollektivavtal av kr* av 550 700 kr* ✓ Alltid samma städare ✓ Alltid samma städare ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Kollektivavtal Kollektivavtal Kollektivavtal ✓ Alltid ✓ samma städare Alltid samma städare En ordinarie städare Boka abonnemang nu så bjuder ✓ Vi ✓ Vitalar talarsvenska svenska Vi talar svenska vi på städutrustning till ett värde *gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

av 550 kr*

010-516 4300 288 www.vardagsfrid.se 0722-512 www.vardagsfrid.se

*gäller vecka. Mer infoinfo på hemsidan. *gäller städning städningvarje varjeeller ellervarannan varannan vecka. Mer på hemsidan.

je eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

uterum av Pvc och Aluminium.

Interfönster AB – direkt från fabrik, inga mellanhänder! Vi lagerhåller fönster, fönsterdörrar, skjutpartier och ytterdörrar, uterum av Pvc och Aluminium. Snabba leveranser och hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser hittar du hos oss! Mer information om oss hittar du på våras hemsida: www.interfonster.se OBS! Sommarkampanj 20%rabatt pågår!!! Passa på nu! Kampanj gäller till 30.08.2017

Vi har ett stort utbud av takfönster i olika modeller från välkända märke Vellux,Roto och Fakro.

Vi erbjuder även stort utbud av rostfria och syrafasta altanräcken, balkongräcken, trappräcken, säkerhetsräcken och räcken för franskbalkong.

Snabba leveranser och hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser hittar du hos oss!

OBS! Sommarkampanj 20 % rabatt pågår!!! Passa på nu! Kampanj gäller till 30.08.2017

Vi erbjuder även stort utbud av rostfria och syrafasta altanräcken, balkongräcken, trappräcken, säkerhetsräcken och räcken för franskbalkong.

Säljer även fönsterbänkar och bänkskivor i marmor, granit samt komposit-kvarts enligt din önskemål!

Vi har ett stort utbud av takfönster i olika modeller från välkända märkena Vellux, Roto och Fakro.

Vi säljer även fönsterbänkar och bänkskivor i marmor, granit samt komposit-kvarts enligt dina önskemål!

RING TILL OSS: 08 684 097 97

RING TILL OSS: 08 684 097 97  Stockholm Norr viivilla Augusti 2017


www.ctc.se

Upplev friheten med CTC!

Byt upp dig till en bättre värmeekonomi.

Boka kostnadsfritt hembesök och få 5 Triss Boka på ctc.se

Mest varmvatten, varvtalsstyrning och högsta energiklass gör CTC till några av Sveriges bästa värmepumpar. Med CTC Komplett™ får du dessutom en proffsig installation utförd av en certifierad CTC installatör nära dig. Läs mer på ctc.se *Energiklass – golvvärme eller radiatorer, inkl. styrning.

BROMMA FIRE CONTROL 070-593 30 07 / POLAR VVS & FASTIGHETSTJÄNST AB 08-26 24 70 / ÄNGBY RÖR 0736-00 39 41 BÅLSTA BAD & VÄRME / LINDBOMS RÖR 0171-511 01 HALLSTAVIK HALLSTAVIKS VVS AB 0175-216 64 LIDINGÖ CREA NORD AB 08-765 15 20 MÄRSTA COMFORT KARBY VVS AB 08-592 596 60 NORRTÄLJE NM RÖRSERVICE AB 0176-22 47 00 SOLLENTUNA ALLMÄNNA RÖRJOUREN I SOLLENTUNA 08-558 035 53 / BOGI VÄRME AB 08-81 04 90 / THERMOVENT 070-514 92 03 SOLNA STADENS ENERGITEKNIK 08-29 43 70 STOCKHOLM ENERGIVÄRME I STOCKHOLM AB 08-664 81 00 / ATIREM AB 08-37 58 60 / SOFIA ALLVÄRME AB 08-26 00 72 / DYGNET RUNT SERVICE 08-31 65 80 / BK FASTIGHETSSERVICE 08-556 966 30 / LUFTMILJÖBUTIKEN I STOCKHOLM AB 08-612 87 70 TÄBY BERGVÄRME I STOCKHOLM AB 08-756 18 03 / OLJEELDNINGSFIRMA H. ANDERSSON 070-932 36 60 UPPLANDS VÄSBY SVEN-OLOVS EL & VVS AB 08-590 328 22 VALLENTUNA RÖRMEKANO AB 08-511 791 48 VÄDDÖ AH:S RÖRSERVICE AB 070-557 74 41 ÅKERSBERGA RINALDO & ERIKSSON VVS AB 08-540 207 95 / TECHNORTH 08-664 09 00


”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/industrigolv

ROT-AVD RAG

•• •

Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med

BERÄTT

IGAT!

Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer z Vi lyfter med millimeterprecision

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

betets gång!”

störningar under ar

1

UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år.

Kontakta oss idag!

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

Vi renoverar Sveriges trappor Vi renoverar Sveriges trappor använder ÄKTA Vi använderViÄKTA trapprenoveringstrapprenoveringsprodukter i massivt trä produkter i massivt trä Vi älskar trapprenovering Vi älskar Helheten gör skillnad trapprenovering

FÖRE

Så går det till: 1. Förarbete 2. Speciallim på 3. Montering 4. Klart

EFTER

Brett sortiment

Helheten gör Personlig service skillnad Vår kompetens - din trygghet

Brett sortiment

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på trapprenovera.se Välkommen!

Personlig service Vår kompetens din trygghet

Sprängskiss av vårt trapprenoveringssortiment. Foto: Martin Ekwall

Foto: Martin Ekwall

Sliten furutrappa, tråkig linoleummatta eller en sliten nålfiltsmatta? Vi klär enkelt & prisvärt om din befintliga trappa.

Prisexempel standardtrapp ca 12 500-17 000kr monterat och klar efter ROT Boka kostnadsfritt hembesök på www.trapprenovera.se

Vi har lösningen för din trappa

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på

Kontakta din lokala specialist: BILLY KARLSSON - 073-679 92 87

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

trapprenovera.se Välkommen!


”Har ni badrumsgrejer?”

t? Absolut! Ska du renovera eller bygga nyt ta Våra projektrådgivare hjälper dig med de rät nåt. tipsen och ser till så att du inte glömmer

Vårt

löfte:

anterat! Alltid lågt pris. Gar risgaranti www.hornbach.se/p

Kakel ”Avida” vit blank 30 x 60 cm 5490820 95:-/m² Kakel ”Hexagon Dark” 22 x 25 cm 6184392 449:-/m² Granitkeramik ”Hard Grey” 15 x 61 cm 5644644 199:-/m² WC-stol ”Seven D” 8483566 2 089:- Handfat ”Elina” 7514907 399:- Tvättställsblandare ”Cera B5” 8750226 770:- Duschhörn ”Basano Modena” 5971647 1 995:Tvåldispenser ”Ice” 5923210 599:- WC-borste ”Alaska” 5575955 129:- Badrumsmöbel ”Bergamo” 5646548 1 195:-* Handduksvärmare ”Dry Träd” 8753454 1 785:Handduksvärmare ”Dry Hög” med timer 5812735 3 010:- Tassbadkar + tasspaket ”Vega” svart 5575737/5575741 4 545:- WC-sits ”Strömstad” 5491329 295:Takduschset ”Colour line svart” 5698528 11 992:-**

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in.

HORNBACH Botkyrka

HORNBACH Sundbyberg

Fittjavägen 24, Botkyrka Handel Madenvägen 17, vid Ursvik/Rissne 08-534 61 000 08-799 50 00 Måndag – Fredag: 7 – 20 Lördag – Söndag: 9 – 18

HORNBACH_205x273_20170822_STHLM.indd 1

www.hornbach.se/evimetrix

*Säljs utan blandare, **Beställningsvara, leveranstid ca 5 veckor

20/06/17 08:34


vi ivilla

SMÅTT & GOTT

VISSTE DU ATT... I SNITT ÄTER SVENSKEN NÄSTAN 15 KILO CHOKLAD OCH GODIS OM ÅRET! KÄLLA LIVSMEDELSVERKET

MUMSIGT

PLOMMONPAJ MED KOKOSTÄCKE

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

(6 portionspajer): • 3 dl vetemjöl • 1⁄2 dl strösocker • 125 g margarin eller smör • 1 ägg Plommonkräm • 500 g plommon • 2 dl strösocker • 1⁄2 dl vatten • 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten • finrivet skal från 1 citron Kokostäcke • 100 g margarin eller smör • 3⁄4 dl strösocker • 1 msk vetemjöl • 1 msk mjölk • 100 g kokosflingor Till servering • vaniljsås eller glass

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, socker, margarin eller smör och ägg till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i 6 portionspajformar. Om degen är kladdig – tryck ut den med en mjölad hand. 2. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas. 3. Kärna ur plommonen och lägg plommonköttet, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka tills plommonen är mjuka, det tar ca 15 minuter. Dra kastrullen från värmen. 4. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll i redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok samtidigt som du rör. Rör ner citronskalet. Smält margarin eller smör i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och kokosflingor till det smälta fettet. 5. Rör om så att allt är blandat, men sätt inte tillbaka kastrullen på plattan. Häll plommonkrämen i pajskalen och toppa med kokossmeten. 6. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de riskerar att få för mycket färg. Servera rumstempererade med vaniljsås eller glass.

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

Trekaffet är serverat.

3 x pajfavoriter

Undvik att paja pajen med dessa fina redskap! 1

Pajer – Till vardag, fest & kafferep (Bokförlaget Semic), ca 154 kr.

2

3

1. Pajform, 28 cm, Le Creuset, Kitchentime.se, 449 kr. 2. Bunke, rostfri Margrethe-skål på 1,5 l, Cervera, 329 kr. 3. Kökshandduk Lingon, Rusta, 30 kr.

AV SARA ÅHLSTRÖM FOTO ANNA CLARÉN, ISTOCKPHOTO

Du behöver


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea

www.facebook.co

Vi jobbar i hela Stockholms län Ring oss på 08-658 50 50

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


VI MONTERAR

NÄRA DIG I NORRORT

ALTANRÄCKEN I GLAS Fritt hembesök Ring: 08 -120 132 10 info@skanbex.se

skanbex.se

+

=

RABATT

Har du det ena har du inte sällan det andra. Därför får alla som har vår villaförsäkring 25% rabatt på bilförsäkringen. Det är en anledning till att Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda kunder (enligt SKI). Ring vår kundtjänst på 08-562 834 00 så hjälper vi dig att teckna en försäkring till bästa pris. Eller jämför själv på lansforsakringar.se

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017


SJUNKER DITT HUS? Har du märkt sprickor i fasaden, kärvande fönster/dörrar eller lutande golv? Det kan betyda att ditt hus har en sättningsskada. Stabtech är specialister inom modern stabilisering och garanterar proffesionella åtgärder för sättningsskadade fastigheter/villor.

Kontakta Stabtech info@stabtech.se www.stabtech.se

08-560 432 11

VÄRDEHÖJANDE: Värdet på fastigheten höjs ofta mer än kostnaden för åtgärden. EFFEKTIV: Arbeten genomförs med maskinutrustning som ryms i en lastbil. FLEXIBEL: Vi utför arbetet efter dina önskemål.

Berättigad till Rot-avdrag

STABTECH

STABILISERING OCH LYFT AV SÄTTNINGSSKADADE BYGGNADER


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Erbjudanden gäller t.o.m 30 augusti 2017

DRÖMMER DU OM EN EGEN POOL? Hydropool Serenity

Modell 6000

Hydropool Serenity

gold series

black edition

”Perfekta badet för familj och vänner”

”Perfekta badet för den lilla familjen”

• Antal platser: 5-6 st • Karfärg: Quartz/Alpine Mist • Kabinett: Everlast Driftwood • Massagemunstycken: 30 st • Vattenvolym: 1500 L

• Antal platser: 5 st • Karfärg: Silver Marble • Kabinett: Midnight Everlast • Massagemunstycken: 30 st • Vattenvolym: 1205 L

Nu 89.900 kr

(Ord. Pris 109.900 kr)

hydropool.se  Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

Modell 5000

e r i g e s v

Nu 69.900 kr

(Ord. Pris 89.900 kr)

Hydropool Infracity Stockholmsvägen 36 (Västra) Hydropool Täby Leverantörsvägen 6 (Arninge)

1

Tel 08-35 25 95 Tel 08-14 66 40

7 9 9 7 - 2 0 1

info@hydropoolinfracity.se info@hydropooltaby.se


AB Fina Fönster & Spröjs I Västerfärnebo

Vimax löstagbara spröjs med

Vattenfilter som som åtgärdar: Vattenfilter åtgärdar: Vattenfilter som åtgärdar: Järn •• Järn Järn Mangan •• Mangan Mangan Kalk •• Kalk Kalk Lågt pH pH •• Lågt •• Humus Lågt pH Humus Humus Nitrat •• Nitrat •• Bakterier Nitrat Bakterier • Bakterier Radon • Radon Radon Uran •• Uran Uran m.m. •• m.m. • m.m.

Före

Postadress: Besöksadress: Renton AB Postadress: Besöksadress: Box 68 Vattenrening Stationsvägen 16 Box 68Sala Stationsvägen 733 21 733 73 Ransta 16 Postadress: Besöksadress: 733 21 Sala 733 73 Ransta Box 68 Stationsvägen 16 733 21 Sala 733 73 Ransta

Efter

Nya spröjs till gamla fönster Passar till såväl nya 3-glas- som äldre kittade-fönster. (Gratis uppmätning och offert)

Ge ditt hus ett nytt fräscht utseende!

Vi utför även vattenanalyser, samt säljer Vi utför även vattenanalyser, samt säljer tillbehör och filtermassa till de flesta vattenfilter. tillbehör och filtermassa till de flesta vattenfilter. Vi utför även vattenanalyser, samt säljer tillbehör och filtermassa till de flesta vattenfilter. Renton Vattenrening AB Renton Vattenrening AB

20 års garanti!

Telefon: Telefon: E-post: E-post: Hemsida: Telefon: Hemsida: E-butik: E-post: E-butik: Hemsida: E-butik:

Rent vatten så klart! Rent vatten så klart!

0224 - 79 90 23 Rent vatten så klart! 0224 - 79 90 23 info@renton.se info@renton.se www.renton.se 0224 - 79 90 23 www.renton.se www.billiga-vattenfilter.com info@renton.se www.billiga-vattenfilter.com www.renton.se www.billiga-vattenfilter.com

Vi monterar över hela Sverige! Krokvägen 9 Telefon: 0224-68 05 68 733 60 Västerfärnebo Mobil: 070-775 69 98

info@finasprojs.se www.finasprojs.se

BAD- OCH BASTUPRODUKTER SOM STICKER UT! TOPSPA XS - UTOMHUSSPA

Lyxiga bastutunnor i värmebehandlad furu

isolerad, med lock, elvärme, bubbel och filtrering

Erbj. med kamin fr. 33.990 kr

Komplett paket -Filtrering -Bubbelmassage -Termostatstyrd värme -Isolerat lock Låg energiförbrukning, 6 kWh / dygn.

Erbj. 33.900 kr Norm. 36.900 kr

Alltid klar för användning! Året runt!

RELAX -BAD Fr. 6.900 kr

El 37.790 kr Utställning i Värmdö SpaDealers, Mörtnäsvägen 2

Tel. 08-10 40 40 Öppettider 12-16 vardagar, 10-14 lördag. Övriga tider enligt överenskommelse!

CITY-BALJAN ARCTIC 24.990 kr 27.900 kr

FINNTUB NORDIC TOPSPA MEDIO BASTUTUNNA, VEDELDAD 20.990 kr 23.900 kr 64.000 kr 79.990 kr 42.990 kr 49.990 kr

BESÖK WWW.SPADEALERS.SE FÖR MERA INFO | RING OSS! 076-948 50 60  Stockholm Norr viivilla Augusti 2017


Gratis hembesök! Andreas, vår robot- och luftvärmepumpsexpert gör hembesök och hjälper er att välja rätt produkter på plats! HONDA ROBOTKLIPPARE FRÅN

A/C FRÅN

8995:-

14900:ORD PRIS 17600:HONDA MIIMO HRM 310

Gratis hembesök när ni köper luftvärme/AC hos oss! Väggmonterade luftkonditioneringsaggregat ger en behaglig temperatur med en kylkostnad under 1 kr/tim. Vi har energisnåla luftvärmepumpar/AC från världens ledande tillverkare. Alla byggda för vårt nordiska klimat. Besök vår kampanjsida: www.hembesoket.se

Honda Miimo – snäll mot människor och djur och lämnar inga rakblad i gräsmattan. Gratis hembesök när ni köper robotgräsklippare hos oss! Vi kommer hem och ger er råd på plats - så ni får rätt maskin och rätt installation för er tomt. Vi har flera olika modeller som passar alla typer av trädgårdar. Besök vår kampanjsida för gratis hembesök: www.automatklippare.se

Ring eller maila mig direkt:

072-521 83 15

andreas.skoglund@elon.se www.elonsthlm.se ! N Y B UTIKan vid Dress

m

ARNINGE BARKARBY CENTRUM HANDELSPLATS

Saluvägen 2 Herrestavägen 23

DANDERYD

ROTEBRO

Enebyängen Handelsplats

KOM Köpcentrum

Vard. kl 10–19, lörd. kl 10–17, sön. kl 11–17.


vi ivilla

tävling

Ny tävliNg!

stadsstadskampen kampen delta delta och och vinn! vinn!

Testa dina villakunskaper och representera din region i årets klurigaste tävling! Fina priser i potten!

Gör så här:

#1 Gå in på viivilla.se/ tavlingar/stadskampen #2 Klicka på den region du vill representera. #3 Svara (rätt!) på tio villafrågor och håll tummarna! Namn på vinnarna publiceras på viivilla.se. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Vinn en ytterdörr!

NU har du chansen att tävla om en exklusiv dörr värde ca 30 000 kr.

tävla för stockholm norra!


SOMMARREA! Fönster & dörrar

25%

TRUSTPILOT.SE Mest nöjda fönsterkunder!

nätrabatt på måttbeställningar!

9.3

10 års garanti - Kvistfritt furu - Trä/Trä-alu/PVC - Kundservice i topp - Trygg E-handel - 80.000 kunder i Skandinavien

Se priset och beställ direkt på hemsidan

Nöjda kunder - vårt varumärke! Tusentals fönster och dörrar har levererats till flera tusen svenska husägare under 2016, och vi är samtidigt i topp på trustpilot.se. Kort och gott: Vår mission är att bli bäst på nöjda kunder bland svenska fönsterföretag - och det är vi kanske redan? Prova oss nästa gång du ska köpa fönster och dörrar.

Bra priser - bra kvalitet direkt från fabrik Hos SparFönster köper du direkt på nätet från vår fabrik utan dyra mellanhänder. Detta innebär att vi kan erbjuda hög kvalitet till riktigt bra priser!

Trustpilot

10 års garanti

“Imponerande” “I samband med att jag höjde taket i bakomliggande rum upp till nock försvann utrymmet bakom luckan. Ett vanligt kvadratiskt fönster ovanför det underliggande fönstret skulle inte bli bra. Jag letade därför på nätet efter diagonalfönster. Kostnaderna för dessa låg på 10.000-15.000:-, vilket inte var försvarligt. Jag hittade då ert erbjudande att måttbeställa ett kvadratiskt fönster som jag sedan diagonal-ställde. Kostnaden var 1/10 mot jämförbara andra fönster. Rena fyndet! En annan sak som imponerade var det sätt som ni paketerat ert fönster med en trä-byggställning i miniatyr.” Med vänlig hälsning Göran Gustafsson

Trygg E-handel Hos SparFönster vill vi gärna ge dig ett tryggt och bra köp. Vi är godkända av Trygg E-handel och du kan därför känna dig helt trygg när du beställer dina fönster och dörrar hos oss.

WWW.SPARFONSTER.SE/VIIVILLA

E-mail: info@sparfonster.se / Telefon: 020 140 40 69 Utställning Husknuten: Frölunda Smedjegata 4, 421 32 Västra Frölunda Utställning Nybygget: Nybygget 101, 195 61 Arlandastad

Reserv. för utsålda varor och ev. tryckfel. Alla priser är inkl. moms och aktuella rabatter

Vi erbjuder fler än 300 olika måttbeställda fönster och dörrar, samt 200 olika typer av fönster och dörrar från lager.


WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

� WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Vi erbjuder industrivillagrindar,staket staket och samt garageportar för Vi erbjuder industriochoch villagrindar, ochstängsel stängsel samt garageportar både industri ochvilla. villa.Allt Allt tillverkas tillverkas enligt behov – allt är skräddarsytt. för både industri och enligtdina dina behov – allt är skräddarsytt. Det finns över sextio olika utföranden att välja bland. Produkterna vi säljer är Fabriken som tillverkar dessa grindar och portar ligger i Polen och använder varmförzinkade och pulverlackerade med tio års rostgaranti. Grindarna kan sig av den senaste och teknologin. De(tvåbladsgrindar.) säljer sina produkter över hela tillverkas som tekniken skjulgrindar eller slanggrindar ▶av Europa. Deras som huvudmål ärdessa kvalitet och och service. Fabriken tillverkar grindar portar ligger i Polen och använder sig den senaste tekniken och teknologin. De säljer sina produkter över hela Europa. ▶ Vi säljer även barrväxter, Deras huvudmål är kvalitet och service.

som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och andra barrväxter. Vi har många års erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna Vi säljer även barrväxter, garantera utmärkt kvalitet som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och på våraandra växter. barrväxter. Vi har många års

erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna garantera utmärkt kvalitet på våra växter.

Vårt och sortiment Vårt sortiment kompletteras av fontäner,▶statyer utemöbler komfontäner, tillverkade av konststen. Stenen påminner ipletteras mycket om av marmor vad gäller fysiska och estetiska egenskaper och motståndskraft statyer och utemöbler mot väder. tillverkade av konststen.

4.

För grindar, staket och portar ring på Tel. 072-252 24 44

Nyhet

GABIONER

▶ Vår nyhet med

egentillverkade handgjorda Gabioner passar för både inne och utomhusbruk.

VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

WITOLD@BARRVAXTSPECIALISTEN.SE 070-960-65-66 072-252-24-44 il VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Följ oss:

SWORAB HB

GLÖMSTAV. 522B, 141-32 HUDDINGE, STOCKHOLM

För alla ärenden Tel: 070-96 065 66

I witold@barrvaxtspecialisten.se I SWORAB HB Glömstavägen 522 B, 141 32 Huddinge, Stockholm

Så vet du att allt ordnar sig

Har du problem med avloppet?

Att planera för sin egen bortgång kan kännas både märkligt och svårt.ViDärför har viåren tagithjälpt frammängder en helt med Pipecoating Svenska AB är ett specialiserat företag inom avloppsteknik. har genom ny kostnadsfri tjänst till våra kunder. privatpersoner, bostadsföreningar och företag att underhålla och lösa problem som kan uppstå i avlopp och dagvattenrör i och utanför fastighet.

Tillsammans med våra erfarna jurister upprättar vi ditt testamente. Om du vill tar vi hand PRISEXEMPEL Pasom sa poch å bevakar dina viktiga dokument såsom försäkringsbrev, Avloppsspolning med kameraundersökning att utnyttja avtal, och testamente. Givetvis får du RfriOrådgivning T-avdraget hos våra jurister och begravingsrådgivare. Allt du vid underh åll och behöver göra är att teckna en begravningsförsäkring renovering Vi åtgärdar även skador såsom hål, skarvförskjutningar och rotintrång, genom av hos oss. Läs mer på www.ignis-funebris.se

från 2.875 kr inklusive moms

relining/rörförnyelse tillverkar vi nya rör på insidan av de befintliga. Vi utför även Era rör! skyddscoating på insidan av befintliga avloppsledningar och påkanske så sätt förlängs Vi borde inte ens nämna ordet försäkring rörens hållbarhet med upp till 50 år.

utan istället nöja oss med att säga IGNIS Omtanke.

I GNIS Försäkringar i samarbete med

IGNIS

Relining, Punktlagning, Avloppsrensning, Rörinspektion, Rörsökning. Begravnings byråer Förläng hållbarheten på Era befintliga avloppsrör med upp till 50 år, snabbt, tryggt och med minimala ingrepp i väggar och golv.

Stålgatan 15A 2 • 195 • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 2020 Östra Bangatan • 1957260Rosersberg Arlandastad • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 18 • KYRKOGÅRDEN #5 2D15

 Stockholm Norr viivilla Augusti 20171 PipecoatingSvenska_1504-ABn-C.indd

2015-04-10 10:59

CMYK / .eps


VI ÄR NOMINERADE TILL ÅRETS HANTVERKARE 2017

n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

TIO-TAK – en av Nordens största på tak! Vi söker referensobjekt i ditt bostadsområde. Passa på och få ert tak renoverat till kraftigt reducerat pris. Finansiering ordnas. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Gå in och titta på videon som finns på tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


Höstkampanj

20%

rabatt på terrassmarkiser gäller t.o.m. 30/9-2017

S.A PERSIENN & MARKISSERVICE AB

Plisségardiner • Lamellgardiner • Terrassmarkiser • Balkongskydd • Träpersienner • Rullgardiner • Persienner • Balkongmarkiser • Fönstermarkiser Korgmarkiser • Dukbyten • Motorer • Automatik • 5-års Garanti • Kostnadsfria hembesök • Måttbeställda Sol & Insynsskydd

www.samarkis.se • 08 – 511 780 40

Spabadskampanj NW Zenith 30 207 x 207 x 92 cm 424 kg / 1 325 L 5 pers. Ord pris 99 000 kr

Nu 79 900 kr

NW Element 30 207 x 207 x 92 cm 416 kg / 1 192 L 5 pers. Ord pris 99 000 kr

Nu 79 900 kr

Öppettider Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-15

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

Magisk Pool & Spa AB Håtunavägen 8 746 51 - Bålsta www.magiskpool.se 0171-15 25 30


Skräddarsydda produkter för ert hem! • Upp till 30 års garanti på produkterna • 10 års garanti på montaget • Ingen förskottsbetalning • Jobbar enbart med våra egna snickare • En kontaktperson genom hela projektet • Trygghet och kvalitet

Augustierbjudande 15% rabatt på totalordern

08 410 151 52 • www.malardalensfonster.se

Kampanjkod “Vi i Villa”

Din självklara pelletsleverantör på nätet

Pellets från Sveriges största pelletsfabrik Hög kvalité till lägsta pris beställs på nätet 6 och 8 mm pellets. KonsumentKontaKt tel +46 680 24 410 • pelletsportalen.se

Augusti 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


vi ivilla

GRÖNT

TRÄDGÅRDSYRA

GREP-MÅNAD

Lufta trädgårdsland och gräsmatta med en jordgaffel. Vi har valt ut sju favoriter som passar alla plånböcker och ryggar.

#1 Brittiskt tillverkad grep i herrvariant med kraftiga uddar i rostfritt stål. Lika fin i myllan som på väggen. Burgon & Ball, Lillafiskaregatanstradgardsbutik.se, 695 kr.

TEXT OCH FOTO ANDERS CARLÉN

#2 Grävgrep med fyra tänder, lackerat träskaft, ergonomiskt plasthandtag och blad i härdat stål. Prisvänlig! Fiskars, Fiskars.se, 299 kr.

5

2 3

7

1 4 6

#3 Fiskars ergonomiska grep, som ingår i en hel serie med ergonomiska verktyg, bjuder s-format skaft som avlastar rygg och skuldror. Handtag i mjukplast som är glidsäkert. Fiskars, Fiskars.se, 399 kr. #4 Lättarbetad och klassisk grep i lackerat stål och med plasthandtag. Karlstad Redskap, Karlstadredskap.se, 499 kr. #5 Gardean Terraline bjuder på behaglig grävning. Ergonomiskt handtag, extra stort trampskydd samt stötskydd underlättar i jakten på jord. Gardean.com, 399 kr. #6 Standardgrep med klor i härdat stål och skaft i lackat askträ. Biltema, Biltema.se, 149 kr. #7 Grep utrustad med fyra klor och bekvämt handtag i plast. Hard Head, Jula.se, 149 kr.

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017


MONTERAT & KLART

4995:: 0 0 45 nj! a p m a K Vi i villa

sen av annon e d n a is v upp er. Gäller vid av våra verkstäd n ie almö

tad - M

Halms kholm -

Stoc

ET R G A L S GN SLÄPVA

P Ä L S A L L VI

: 5 9 59 lagret Så länge

räcker

Vardagar 8-17

0700-10 10 00

Boka montering online www.dragkrok.net


Allt inom vattenrening! Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag! R VI SERVA

ALLA ­ VATTEN! FILTER Vi säljer, installerar och servar vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Ta ut oljetanken!

Värmer du inte längre ditt hus med olja? Är oljetanken besiktigad? Vi tar bort tanken på ett säkert och effektivt sätt, genom att nibbla den. Vi har lång erfarenhet, brandmansutbildning och försäkringar. Vi tar även ut villapannor!

Vi är ett effektivt företag med liten administration och kan därför vara billiga. Vi har kunden i tankarna!

www.stockholmstankdemontering.se Stockholms Tankdemontering AB

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

www.bravavattenrening.se

0728-536 353

tankdemontering@gmail.com

Funderat på att tilläggsisolera vinden?

Gratis besiktning av er vind! Ring oss kostnadsfritt på 020-25 29 00 Gör en intresseanmälan på cremab.se Maila till besiktning@cremab.se

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

25 %

raba tt


Vi förnyar ditt tak - med IsoTec-metoden blir ditt gamla tak som nytt

55SKÄL SKÄL

Tectorius utför professionella takbehandlingar med tyska kvalitetsmatill att Tectorius terial från Meffert. Detta utgör IsoTec till anlita att anlita Tectorius metoden med marknadens bästa resultat tack vare den patenterade Erfarenhet Erfarenhet Rengöring av pannor på djupet. Marknadsledande längst i branschen förseglingen av pannor. Marknadsledande och och längst i branschen

Generalagent i Norden för

Kvalitet Kvalitet

Materialet är speciellt anpassat Materialet är speciellt anpassat till till nordiska väderförhållanden nordiska väderförhållanden

Försegling av pannor för bästa resultat.

Ytbeläggning/slutmålning ger en slitstark skyddsyta och motsvarar nya pannor.

Resultat Resultat

Enastående resultat Enastående resultat tacktack varevare vår patenterade försegling vår patenterade försegling

Anlita även du Tectorius som flera tusen andra fastighetsägare.

Egenskaper Egenskaper

Rot-avdrag gäller 70% billigare än takbyte 10 års Garanti

Miljövänliga material med med en en Miljövänliga material unik unik åldersbeständighet åldersbeständighet

Trygghet Trygghet

Totalentreprenad som arbetar Totalentreprenad som arbetar enligtenligt BAS P&U BAS P&U

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning Växel: 010 330 13 10 eller någon av våra distriktsansvariga

Stockholm & Uppsala län Södermanland & Örebro län Östergötlands län Jönköping & Västra Götaland Östra skåne & Blekinge län Västra skåne & Hallands län Christian Elvör, Anders Groop, 0706 22 61 74 Josef Demirel, 0704 94 45 22 Pierre Gillsvik, 0768 16 39 14 Mathias Kjellberg, 0721 77 49 92 0707 21 41 06

Sanne Yakoob0 0735 01 01 51

Jimmie Podgorniak 0735 00 14 06

Tectorius AB, Huvudkontor • Tuvullsvägen 6, 555 94 Jönköping • Växel: 010–330 13 10 • E-post: mail@tectorius.se • www.tectorius.se

Kettie Petersen 0766 33 50 10

”Ditt tak skyddar dig – vi skyddar ditt tak.”


DAGS ATT BOKA TID FÖR

Säkert och luktfritt brunnslock

FÖNSTERBYTE!

Undvik olyckor med barn och djur. Kemfilters låsbara brunnslock passar de flesta brunnar. Kombinerat med våra högeffektiva filter blir du enkelt av med oönskad lukt från avloppsbrunnar. Förebygger sabotage av vattenbrunnar.

Utnyttja ROT-avdraget.

Odörfällan™

Har ni problem med avloppslukt från trekammarbrunnar, fettavskiljare eller liknande? Odörfällan finns hos din VVS-leverantör. RSK 5618519

Har även lösningar för kommunala anläggningar och större system

www.kemfilter.se • 0270-42 98 50

S F F ng! O i r e R t p mon r R r ö ä VöInster- och d

Svenska kvalitetsfönster och dörrar från Traryd.

Har du mögel - eller till och med svamp i ditt hus?

Boracol® Träskyddsmedel Registrerat & godkänt bekämpningsmedel som även förebygger mot mögel, röta, svamp, träskadeinsekter & påväxt, såsom grönalger, blånad, lav, i både fuktigt och torrt virke.

på f

n r äve e t y - Vi b

rrar

rdö inne

-

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök och offert!

Boracol® PROFF

Boracol® Special

för yrkesmässig användning

för privat bruk

Beställ direkt

08-540 205 05, Sågvägen 3, Åkersberga www.takochfonsterakuten.se

Bruksanvisning

Finns i färg- & Byggvaruhandeln

www.lavtox.se

Beställs direkt från lavTOX

Svenska Reimpregnerings AB lavTOX Hantverksgränd 5. 312 30 LAHOLM tfn: 042-216445 epost: lavtox@lavtox.se

 Stockholm Norr viivilla Augusti 2017

150

m2

G lNIN l ä T uTS


INTERVJU

vi ivilla

HUSLIV

Doreen Månsson:

”BARNEN TYCKER ATT HEMMET SER UT SOM ETT GROVSOPRUM” Programledaren Doreen Månsson om monsterrenoveringen, kärleken till köksträdgården och sängköpet som hennes man hatar. AV ANJA KÄLLSTEDT

FOTO SVT/JAN DANIELSSON

B

erätta om din villa! – Jag bor sedan åtta år tillbaka i ett 20-talshus som är omkring 200 kvadratmeter stort, med en 1 000 kvadratmeter stor tomt. Huset hade blivit omrenoverat på 80-talet, så vi har byggt tillbaka det till sitt originalskick, vilket var ett jäkla jobb! Hur lång tid tog det? – Det tog ungefär fem månader innan allt var färdigt. Min man är formgivare i grunden så han gjorde perfekta ritningar i Googles gratisprogram Sketch up. Jag har förstått att byggnadsarbetare inte kan läsa tankar, och därför uppstår ofta problem, men med en Sketch up-ritning lämnas inte mycket utrymme för missförstånd. Slog du i några spikar på egen hand under renoveringen?

TÄ V L I N G!

TRE VINNARE FÅR DOREENS BOK! Nu har du chansen att tävla om tre exemplar av Doreens trädgård & kök (Bonnier Fakta). Gå in på Viivilla.se för att tävla!

– Min man har gjort – Jag är något av ett hur mycket som helst på auktions- och loppisproffs. huset, men jag avskyr Vårt hem är fyllt av saker sådant – jag klarar inte av från olika resor, och nästan röran. Det var verkligen allt är 20-tal. Mina barn en byggarbetsplats här, säger ibland att det ser med grejer överallt. Det ut som ett grovsoprum var dammigt och smutsigt hemma: ”Nu får det räcka i flera år efteråt! När vi med loppisgrejer!” sätter i gång något projekt Hur mycket tid lägger du i dag låter jag min sambo på att gå på loppisar? göra det, som är duktig på – Jag är nog inne och sådant. När det gäller träd- kollar auktioner en gång gården har jag däremot per dag. Åker jag förbi en ett helt annat tålamod. loppis så tvärstannar jag Vad har du i trädgården? och svänger av. – Vi har otroligt många Har du köpt något som blommor, men de får inte du ångrar? vår stora – Jag köpte kärlek – den en säng när ”NÄR MIN får i stället min sambo var MAN VAR vår köksoch filmade i BORTREST trädgård. Palma förra Vi åker inte sommaren. Vi GJORDE JAG utomlands inte alls DET DYRASTE har på sommasamma smak, ren, utan är INKÖPET TILL han gillar när hemma och det är lite arty VÅRT HEM.” tar hand om och jag klarar den. Vi har bland annat inte av det. Vi kan verkligen kronärtskockor, gurkor, vara oense. När han var tomater, aubergine, citrobortrest tänkte jag att nu ner, fikon, körsbär, krusbär, har jag min chans, och vinbär, äpplen, rabarber, gjorde det dyraste inköpet hallon – you name it. någonsin till vårt hem – för Äter ni enbart det var så dyrt att det inte vegetariskt? var sant. Det var en säng – Nej, vi äter kött som är ställbar, man kan också. Dessutom har alla höja och sänka både foti familjen matlagning som och liggläget. Vi har aldrig intresse, så det är inte en använt sittläget eller fjärrstackars människa som kontrollerna, och min man står och lagar storkok hatar gaveln med passion. varje dag, utan det är förJag tycker i stället att den delat på flera personer. är lite elegant, haha. Hur har ni inrett Vågar du säga vad den hemmet? kostade?

– Nej, det kommer jag aldrig att göra! Jag har ingen respekt för mig själv när jag tänker på att jag har köpt den. Men den var svindyr, vi kommer att ha den tills vi dör – även om den går sönder. Skulle du vilja ha dig själv som granne? – Jag vet inte, jag hänger inte så mycket med mina grannar. Det finns de som tror att jag är supersocial, men jag är inte det. Jag gillar att vara helt ensam hemma för att det krävs noll socialisering, och det är så skönt. Du är aktuell med programserien Vi lagar bästa maten, vad kan tittarna förvänta sig av programmet? – Att skratta, programmet är så roligt! Jag har aldrig skrattat så mycket under en produktion som den här. Hur duktig du än är i köket, både som förälder och barn, har du i kroppen hur du gör saker – och när du bara får inspirera en person på tid är det mycket svårare än man kan tro.

Om Doreen

Namn: Doreen Månsson. Ålder: 43 år. Bor: I Sollentuna, Stockholm. Familj: Sambon Henrik Hallgren, döttrarna Hayat, Yasmine, och Amina. Gör: Programledare och tv-producent. Aktuell: Medverkar i programserien Vi lagar bästa maten på SVT och spelar in ett program om hajar.

5 snabba frågor

Kol eller gasol? – Kol. Badtunna eller jacuzzi? – Usch, inget! Inte jacuzzi i alla fall. Motorklippare eller robotklippare? – Jag inbillar mig att det är lättare att justera höjden med motor. Man ska inte klippa för hårt, det är det som förstör gräsmattan. Stan eller landet? – Landet. Äta hemma eller äta ute? – Både och.


20%

Tre exklusiva, lättmonterade standardräcken till villa och fritidshus

rabatt på angivna priser vid ordrar över 20 000:--

fr 2 995:er pmet /lömo ms & frakt

Vårt rostfria standardräcke Lätt att montera med färdiga stolpar och oborrad handledare. Finns i flera utföranden som passar både ute och inne.

inkl.

fr 1 695:/löpmeter

Vajerräcke Rostfria vajerräcken passar bra i en mängd olika miljöer. Med våra vajerräcken får du enkelt ett stabilt och bra resultat till ett lågt pris.

inkl. moms & frakt

Helglasräcke med aluminiumprofil Elegant räcke för balkonger, altaner, terrasser och inomhus. Levereras med eller utan handledare.

fr 4 900:er /löpms et & frakt

249:-

inkl. mom

260:Marifix vajerkit

Delbetalning med Klarna upp till 24 månader

Komplett kit med vajer och spännare i A4-kvalité (rostfritt och syrafast). Lämpligt till exempelvis räcken, staket och stöttningsmontage.

Marifix skruvsats

18 varianter av trä-/plåtskruv förpackade i en praktisk låda med lock. Alla skruvarna är i A4-kvalité. Totalt 360 delar.

Marifix System AB Industrigatan 33, Laholm · Tel: 0430–541 789 offert@marifix.se Se fler erbjudanden och kampanjer på vår webshop www.marifix.se


JUST NU

30

Badrumsfläkt med timer och fuktsensor FLEXIT Silent Eco TH

961:REKPRIS 1 380:-

Fuktfritt med Flexit Silent Eco TH från Flexit är en effektiv, energisnål och tystgående fläkt med både timer och fuktsensor som passar utmärkt till badrum, tvättstugor och förråd. Med sin diskreta design smälter den lätt in i de flesta miljöer. Upptäck fler produkter från Flexit på bygghemma.se

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv7-flexit-helsida-1706.indd 1

2017-06-08 09:35


ballingslov_K3-2017 406x273.indd 1


2017-06-19 13:20:16


ballingslov_K3-2017 406x273.indd 2


2017-06-19 13:20:22


vitvaror ING

VAR

FĂ–R

ba d

ballingslov_K3-2017 406x273.indd 3

ru

ms

in r

ed

n in

g


2017-06-19 13:20:31


ballingslov_K3-2017 406x273.indd 4


vitvaror

2017-06-19 13:20:41


vi ivilla

HUSFIX

HÄNDIGT

Från sliten bod till drömhus När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt! AV CHARLOTTE FREY SVIDÉN FOTO CARL DAHLSTEDT

e f te r

BYGGTID: ca sex veckor. KOSTNAD: ca 150 000– 170 000 kr.

3 SMARTA TIPS

före  50 viivilla Augusti 2017

1. Infällda spotlights i taket sparar utrymme om du har lågt i tak eller snedtak. Vill du öka på mysfaktorn kan du välja en hängande lampa ovanför ett bord eller någon annanstans där du inte behöver kunna gå eller stå. 2. Du måste inte ”tänka i skåp” när du skapar ett kök, ta vara på alla skrymslen genom att platsbygga enkla hyllor i stället. 3. Med en spisplatta eller separat häll blir all bänkyta tillgänglig när du inte behöver steka.


N

är Cecilia och Björn köpte sitt sommarhus på Skaftölandet stod en gammal gäststuga i form av en sliten bod från 50-talet på tomten. Boden var inte isolerad, fasaden hade börjat ruttna och det lilla trinettköket gick inte att använda. Huset hade en liten toalett som nåddes från en separat dörr på utsidan. Inne i boden stod två sängar som båda var 170 cm långa. Kort sagt: Huset var väldigt nedgånget och svåranvänt. – Vi som har mycket gäster på sommaren kände att vi verkligen behövde en bra gäststuga. Även om det är väldigt roligt att ta emot vänner kanske man inte vill ha alla vägg i vägg, berättar Cecilia. Den lilla stugan har nu fått ny toalett med ingång från insidan av huset, ett fräscht litet kök med diskho och kokplatta samt en platsbyggd våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill. ROMANTISK INREDNING Eftersom huset inte ligger i direkt anslutning till havet, utan mer i den bergiga naturen, tyckte familjen inte att det passade med en marin inredningsstil och ville hellre skapa något romantiskt. Samtidigt fick det inte kännas plottrigt. I trädgården utanför växer fruktträd och en mängd godsaker i den lilla köksträdgården. – Vi har päron, äpplen, körsbär, björnbär, vinbär, smultron och jordgubbar. I köksträdgården har vi örter, morötter och potatis. I somras experimenterade vi med polkabeta, men det blev tyvärr inte en enda, skrattar Cecilia.

RENOVERINGEN – STEG FÖR STEG

En våningssäng ger plats för fler gäster. Kök från Ikea.

Golv, väggar och tak isolerades och kläddes med pärlspont.

1 Familjen började med att byta ut alla delar av huset som var trasiga eller ruttna. Fasaden byttes ut och taket lades om, nya spröjsade fönster och dörr från Allmogefönster sattes in eftersom de gamla originalfönstren inte gick att rädda. Plastmattan på golvet togs bort och trinettköket från 50-talet revs ut. Den gamla toaletten fick ge plats åt en ny med minihandfat. 2 Planlösningen förändrades så att den nya toaletten kunde nås från insidan av huset i stället för från utsidan, som varit fallet med den gamla. 3 Ny el och nya vattenledningar installerades. 4 Golv, väggar och tak isolerades och insidan kläddes med pärlspont. För att matcha huvudbyggnadens stil installerades också djupa fönsterbrädor. 5 På utsidan ersattes den grusade gången och sjöstensplattorna med en rejäl trätrall och en köksträdgård anlades. 6 Köksskåp, diskho och en öppen hylla byggdes. En spisplatta finns tillgänglig för matlagning. 7 En våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill platsbyggdes för att huset på ett bra sätt ska kunna rymma en hel familj.

Om familjen

Här bor: Cecilia, Björn och deras två barn. Huset: Gäststugan ligger i anslutning till familjens sommarhus på Skaftölandet i mellersta Bohuslän. Gör: Cecilia jobbar på designföretaget Fine Little Day och Björn är affärskonsult.

Augusti 2017 www.viivilla.se

51


vi ivilla

UTVALT

Luften är fri!

Tomt i cykeldäcken och ingen luft i spikpistolen? Uppgradera hemverkstaden med en kompressor. Vi har valt fyra modeller med 24-literstank för att testa hur bra de fungerar! I SAMARBETE MED TIDNINGEN GÖR DET SJÄLV

FYLLS SNABBT

Stabil maskin som arbetar bra och fylls snabbt. Små skönhetsfel, men den kan göra nästan allt som en dyrare maskin klarar av. MODELL BILTEMA OL 20-24. PRIS 1 049 kronor, Biltema.se. MOTOREFFEKT I WATT/HK 1,5 kW/2,0 hk. LUFTTANK I LITER 24 l. LÄNGD PÅ STRÖMKABEL 1,8 m. VIKT 23 kg. OLJEFRI Ja. Kompressorn är på 1,5 kW och fylls på under 1,5 minut, vilket vi värdesätter eftersom det är under fyllningen maskinen låter som mest. Här är ljudnivån på 95 dB. Kompressorns hölje är jämnt och utan skrymslen, som lätt samlar damm och smuts. Vi ger även poäng för insugningsfiltret som kan vridas så att det inte suger åt sig damm och spån från arbetsytan. Säkerhetsventilen sitter säkert mellan tryckbrytare och kompressorhus och riskerar inte att bli skadad. Manometrarna sitter lite onödigt på sidan så man måste böja sig långt ner, men siffrorna är å andra sidan lätta att läsa av.

PLASTIG, HÖGLJUDD OCH SVÅR ATT AVLÄSA

Modellen är plastig, fyllningstiden är lång, ljudnivån är väldigt hög, och både mätare och knappar är svåra att läsa av. MODELL NUAIR HERKULES HC24. PRIS 995 kronor, Bauhaus.se. MOTOREFFEKT I WATT/HK 1,1 kW/1,5 hk. LUFTTANK I LITER 24 l. LÄNGD PÅ STRÖMKABEL 1,2 m. VIKT 20 kg. OLJEFRI Ja. Kompressorns skydd är inte särskilt solitt, och sitter inte fast i ena änden. Maskinen har små plasthjul och behöver både en greppbeläggning på handtaget och ett bärhandtag. Det värsta är dock att manometrarna är väldigt små och svåra att läsa av. Tryckregulatorn sitter någorlunda bra men har en otydlig plus- och minus-mätare, med röda siffror mot röd bakgrund. Ljudnivån är hög (97 dB) och väldigt tjutande. Maskinen hämtar sina poäng genom att kunna arbeta längre än liknande maskiner innan den behöver fyllas igen, både när vi använder verktyg som kräver mycket luft och verktyg som inte kräver särskilt mycket luft.

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP

u Transportgrepp: Det ska vara smidigt

att flytta runt kompressorn. u Tryckregulator: Används för att ställa in arbetstrycket, och måste vara tillräckligt stor så du kan använda den. u Snabbkoppling: Testa snabbkopplingen till slangen och känn om den sitter ordentligt. Det är en fördel om det finns två kopplingar så att kan du arbeta med ett verktyg samtidigt som du blåser rent. u Manometer: Det bör finnas två manometrar, där den ena visar trycket i tanken

 52 viivilla Augusti 2017

BRA ARBETSMASKIN

Metabon är solid i både kvalitet och arbete. Men vi saknar en extra snabbkoppling, och den tar lite väl lång tid att fylla. MODELL METABO BASIC 250-24 W. PRIS 1 990 kronor, Bolist.se. MOTOREFFEKT I WATT/HK 1,5 kW/2 hk. LUFTTANK I LITER 24 l. LÄNGD PÅ STRÖMKABEL 1,5 m. VIKT 27 kg. OLJEFRI Nej. Kompressorn från Metabo har en fin finish, vilket är ett av producentens kännetecken. Den har inga nödlösningar, men däremot finns det några små problem rent konstruktionsmässigt, som förhindrar att denna maskin tar hem full pott. En av sakerna är manometrarna, som är monterade på sidan så att man måste böja sig ner. Den tar däremot poäng på att avläsningen är okej. Det andra är fyllningstiden som är på nästan två minuter. Slutligen har den en hög ljudvolym, på 96 dB. Med detta sagt hämtar maskinen många poäng för tryckregulatorn som är lätt att nå, och inte minst försedd med en tydlig skala för upp och ner. Maskinen får också ett plus för sin startkontakt, som är ett stort vred.

och den andra visar arbetstrycket. Det är nödvändigt när du pumpar däck till exempel, så att de inte sprängs. u Stödben: Ska vara tillräckligt stabilt, så att det inte går av. u Dräneringsventil: Det samlas kondens i en trycktank. Den ska släppas ut här, och det ska vara lätt. Testa i butiken. u Hjul: Kan skilja sig åt ordentligt, men stora gummihjul är absolut att föredra. u Handtag: En utmärkt idé om du ska lyfta in kompressorn i bilen.

GENOMTÄNKT MED MASSOR AV KRAFT

Maxpoäng för välplacerade och tydliga manometrar, bra prestanda, två snabbkopplingar, hög kvalitet. Inga skönhetsfel. MODELL STANLEY D250/10/24. PRIS 1 899 kronor, Jula.se. MOTOREFFEKT I WATT/HK 1,8 kW/2,5 hk. LUFTTANK I LITER 24 l. LÄNGD PÅ STRÖMKABEL 1,5 m. VIKT 27 kg. OLJEFRI Nej. 24-literskompressorn från Stanley kammar hem poäng vid första ögonkastet, bokstavligt talat. Vi ger nämligen höga poäng för manometrarnas vinklade placering på kortsidan liksom för deras stora, tydliga siffror och skala. Det blir också poäng för den stora tryckregulatorknappen med tydlig svart/vit pil för upp och ner. Betyget dras upp ännu mer av att säkerhetsventilen sitter väl skyddad på sidan, där den varken kan skadas eller blåsa upp i ansiktet på dig. Maskinen är aningen mer kraftfull än övriga 24-litersmaskiner, så den fyller tanken på drygt en minut och klarar av såväl krävande som mindre krävande verktyg utan problem.

SÅ GJORDE VI TESTET

• Vi började med att kolla hur lätta manometrarna var att använda och läsa av. • Vi kikade på placeringen av luftfiltret och säkerhetsventilen. Sitter de för ytligt kan de lätt brytas av om man transporterar kompressorn. • Verktygsbyten kontrollerades – det ska gå snabbt och lätt, och det ska helst finnas två luftuttag som kan användas samtidigt. • Vi tog tid på hur lång tid det tog att fylla tanken, och hur länge vi kunde arbeta när den var full. • Till sist mätte vi ljudnivåerna, både medan vi arbetade och medan kompressorn fyllde tanken med luft.


KAKEL GOLVKLINKER KÖKSKAKEL MOSAIK MARMOR & INREDNINGSACCESSOARER

Telefon: 08-686 93 60 E-post: kundservice@kakelspecialisten.se www.kakelspecialisten.se

BUTIK & WEBSHOP

2800 m2 - Sockenvägen 289 Årsta/Stockholm www.kakelspecialisten.se/webshop

Ett BRA VAL! Värmepumpar från Vaillant.

Den intelligenta vägen till den smartaste värmepumpen. Vaillants nya effektiva flexoCOMPACT & flexoTHERM värmepumpar har hög årsverkningsgrad och generösa garantitider. Dessa prisvärda värmepumpar kan dessutom installeras för både bergvärme och luft/vatten. Vaillant flexoCOMPACT & flexoTHERM: √ Scrollkompressor med VI-teknologi och 10 års fabriksgaranti √ Intelligent övervakning och fjärrstyrning via mobil/App √ Årsverkningsgrad, SCOP, upp till 5,71 och årliga energieffektiviteten upp till 157% Titta in på vaillant.se och hitta mer information om Vaillants miljövänliga produkter. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss på telefon 040-803 30.

Augusti 2017 www.viivilla.se

53


Magic

Spiral

EXKLUSIVA GLASRÄCKEN Pris från 2000:-/m inkl moms Högglanspolerat syrafast rostfritt som sig bör för att även tåla kustnära klimat.

INväNdIg träskruv FörsäNkta tFZ och kullerskalle tkZ • Grab-point® - Greppar blixtsnabbt i materialet • Spår 17 - Fiberskär som reducerar sprickbildning • U-thread - Fräs som minskar friktion på gängfria stammen • Magic spiral - Under huvudet för försänkning och klämkraft • Bits T10-30 • Zinkad för invändigt bruk

utväNdIg träskruv FörsäNkta tFu • Bits T20-30 • E-coat C4 för utvändigt bruk

Hör av er för prisförslag! Butik & postorder Ni är välkomna att besöka oss i Mölndal!

Träskruv grabber.se

 54 viivilla Augusti 2017

RAKA RÖR KB

Ålegårdsg.5 Mölndal • 031-876300 mail@rakaror.o.se • www.rostfriaräcken.se


Mer livslängd för taket.

Att det blir rent och snyggt får ni på köpet! garna n e p r ö f k a t r Me . Jag Tommy på LA

är et Det är jag som nge och att d lä r lle å h k ta tt ser till a ossa! xt. No more m ä v å p n å fr t it är fr in n eller ring m e g n o p u k in Skicka ert tak. er vi er med lp jä h å s a g e koll

1 år efter LA takbehandling

tfn: 020-11 33 30 eller 0243-28 26 30

www.takvård.se

LA metoden ger mer tak för pengarna. 150 kvm tak. Från 3 650 kr till max 6 800kr efter rotavdraget !

NYTT LÄGRE PRIS

JA tack! Jag vill ha ett kostnadsfritt hembesök

Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

namn adress postadress telefonnr

LA Takvård AB SVARSPOST 20570881 785 43 MOCKFJÄRD


• Endast en knapptryckning • Hygienisk och användarvänlig • Enkel tömning, blir till aska • Inget vatten eller avlopp krävs • Enkel att underhålla “click and release” på alla huvudkomponenter • Enkel att installera

Förbränningstoalett

El-dorado

27.900,Ord. pris 29.900,-

Gå in på sunwind.se för att se din närmaste återförsäljare! Detta erbjudande gäller t o m 30/9-2017 och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 56 viivilla Augusti 2017


Nyhet !

BLI MEDLEM NU & VINN TRISSLOTTER!

Läs mer och bli medlem på Viivilla.se/ medlemsklubb.

GRATIS UNDER 2017 !

• EXPERTHJÄLP • ERBJUDANDEN & RABATTER • EXKLUSIVA ARTIKLAR • TÄVLINGAR

Få juridisk rådgivning gratis via Lawline! Lawline är Sveriges största juridiska webbplats, och genom gratisrådgivning via juriststudenter kan du få hjälp med dina juridiska frågor. Missa heller inte möjligheter att söka i Lawlines frågearkiv, där 40 000 vanliga frågor och svar till jurister finns samlade. Som medlem ringer du: 08-533 300 32.

p lus!

Tillgång till exklusiva erbjudanden från bl a E.ON och DN! Intresserad av att byta till förnybar el? Välj solkraft och få 500 kr rabatt. Läs mer på Eon.se/ viivilla.

För endast 1 kr kan du läsa Dagens Nyheter digitalt i en månad!

För mer information om ViiVilla-klubben, ring 08-731 29 00.

SKICKA IN KUPONGEN

Eller anmäl dig direkt på Viivilla.se/ medlemsklubb.

Ja tack!

Jag vill gärna gå med i Vi i Villa-klubben och tävla om trisslotter* samt få erbjudanden.

Namn:

V G TEXTA TYDLIGT!

GÅ MED DU OCKSÅ!

Plats för porto.

Personnr:

Adress: Postnr:

Ort:

E-postadress:

Telefon:

Namnteckning: När du skickar in denna talong kommer du att erhålla ett mejl från ViiVilla-klubben med inloggningsuppgifter. Du accepterar därmed Vi i Villas villkor och policy, vilket innefattar ett samtycke till personuppgiftsbehandling inom Bonnier-koncernen. *Vi tävlar ut 20 vinster med 2 Trisslotter.

ViiVillaklubben Tegnérgatan 8 113 58 Stockholm


vi ivilla

FRÅGOR OCH SVAR

Expertkollen

Har du funderingar om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter.

våra experter INREDNING Jasmina Bylund Inredare

TRÄDGÅRD Susanna Rosén Trädgårdsskribent

GÄSTEXPERTEN

Namn: Johan Grufman. Ålder: 45 år. Bor: I Västerås. Gör: Äger halva Byggingenjörsbyrån. Antal hus: ”Jag har allt: lägenhet, villa, sommarhus och utlandshus.”

VILKEN TYP AV MÄKLARE SKA JAG VÄLJA? Jag har en kursgård med sommarkafe/restaurang, övernattning etcetera, och en fastighet som ligger tomt i tomt. Jag tänkte att detta borde gå att sälja till en familj som vill börja om helt på nytt med både jobb och boende. Vilken typ av mäklare tar sådana här uppdrag? Det är ju inte bara ett vanligt hus och jag vill inte använda mig av två mäklare. Hur ska jag gå till väga för att få detta värderat och eventuellt sålt? Ann-Louise  58 viivilla Augusti 2017

När ska jag anlita en byggingenjör? – Då du vill utveckla ditt boende – bygga ut, bygga på, bygga till på eller bygga om din villa. Om jag vill bygga ut mitt hus, vad måste jag göra innan jag kan ta fram hammaren och börja? – Du måste förmodligen ha ett bygglov, och du behöver kika igenom ditt befintliga hus – hur mycket av dina behov går att lösa i befintlig byggnad, och hur harmonierar det med tillbyggnationen så att det inte blir döda ytor eller genomgångsrum? Vad skulle en ombyggnad kunna gå på om vi pratar kvadratmeterpris? – I en väldigt hypotetisk, generell situation skulle det kosta cirka 25 000 kronor per kvadratmeter för att bygga ut i dag, men det kan variera väldigt mycket. Vilka misstag gör folk oftast vid ombyggnation? – Tänker du lågt pris kan det ofta bli tokiga missar. Du gör för enkla taklösningar, det blir en mer bristfällig arkitektur, kanske att huset inte ens ökar hela summan för värderingen före och efter. Vad ska man förvänta sig att era tjänster kostar, om man står i ett läge och vill bygga ut? – Omkring sex–sju procent av den totala byggkostnaden, det beror på hur stort det är. Ju mindre, desto högre procent.

Svar: Du beskriver att du har två fastigheter. En fastighet där en rörelse bedrivs samt en intilliggande fastighet med privatbostadshus. Här finns möjlighet att sälja både rörelse med tillhörande fastighet och privatbostadsfastighet till samma köpare med hjälp av en mäklare. Ett annat alternativ är att sälja rörelsen med tillhörande fastighet och privatbostadsfastigheten var för sig med hjälp av en eller två mäklare. Det finns mäklare med inriktning på att förmedla rörelser och det finns andra som endast förmedlar villafastigheter och bostadsrätter. Ta kontakt med flera olika mäklare och låt dem komma med förslag på hur försäljning av dina objekt kan gå till. Det är du som bestämmer vem eller vilka mäklare som får uppdrag att förmedla dina objekt och även du som bestämmer vem eller vilka som får köpa. Lycka till! Magnus Bäckström

ENERGI Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP ENERGI Lars Andrén Solenergiexpert JURIDIK Isabel Areskoug Jantzen Advokat

MÅLNING Ken Kennard Målaremästare BYGGSKADOR Peter Bratt Byggskadespecialist, Länsförsäkringar BYGG Roger Nyström Gör det självredaktör RELATIONER Ulf Henricsson Överste, fd internationell medlare

HUSAFFÄRER Magnus Bäckström Kundombudsman, Mäklarsamfundet

FOTO ISTOCKPHOTO

Bygga om & bygga ut

BYGG & FIXA Björn Christiernsson Snickare


HUR ANLITAR VI HANTVERKARE? Vi ska renovera köket hemma och vill anlita hantverkare till det men vet inte hur vi ska gå till väga. Var ska vi leta och hur vet vi att det är hantverkare vi kan lita på? Elisabeth och Göran Svar: Att fråga vänner och bekanta är givetvis ett bra sätt, men funkar inte det så skulle jag fråga köksleverantören eller den lokala bygghandeln. Jag vill även nämna att de flesta hantverkare är bra och går att lita på, men det är nästan bara de dåliga vi pratar om. För övrigt tycker jag att ni ska träffa två, tre firmor innan ni bestämmer er. Skriv ett enkelt entreprenörsavtal och en utförlig arbetsorder tillsammans med företaget – avtalet bör firman kunna tillhandahålla. Fast pris är inget måste i en upphandling, viktigare är i stället ett ömsesidigt förtroende. Björn Christiernsson

SOLENERGI ÅRET OM?

Svar: Tyvärr är det inte så enkelt att lagra all den överskottsenergi som solen ger oss på sommaren till de behov som råder vintertid. Det finns naturligtvis olika metoder och tekniker att tillgå, men frågan är vad det får kosta. När det gäller solel är det lite enklare. Solel kan lagras i batterier, kanske inte från en årstid till en annan men i varje fall dryga ut ”säsongen” en del. Solel kan på sätt och vis också lagras genom att överskottet på sommaren överförs (säljs) till nätet och motsvarande mängd köps tillbaks på vintern. Det kan ses som en form av säsongslagring. I ett nationellt perspektiv kan den solel som produceras på sommaren sparas i till exempel vattenkraft som sedan kan utnyttjas vintertid. Solvärme kan säsongslagras i salt, större vattenmagasin eller olika former av marklager. I det sistnämnda fallet kan värmen lagras i ett marklager under huset (som anläggs i samband med nyproduktion) och sedan plockas fram vintertid för att förbättra driftförutsättningarna i en värmepump. En annan variant är att solenergin lagras i andra energibärare, typ vätgas. Lars Andrén

Nej!

Jag går i tankar på att skaffa solenergi till min villa, men undrar hur det egentligen ”jämnar ut sig” över året – kan jag lagra all sommarens energi från soltimmarna till vintern? Rolf

Ska jag rengöra mina penslar efter varje strykning? Miroslav

Du behöver inte rengöra penslarna varje gång du pausar ett målningsprojekt. En pensel med färg kan lätt hålla sig fräsch i några dagar om du förpackar den i en lufttät plastpåse eller plastfolie. Redaktionen


Få ett bättre kretslopp med

Magnetbandage Främjar helande processer, förbättrar kretsloppet och verkar förebyggande BRA CIRKULATION – MINDRE SMÄRTOR

Om man lider av muskelförhårdnader, spänningar och andra besvär kan pH-värdet i kroppen sjunka och ett lägre pH innebär mer syra i kroppen. Ett lägre pH-värde försämrar syremolekylernas förmåga att transportera runt syre i kroppen och det förstärker cellernas förfall och leder därmed till problem. Här kan magnetterapi ha en positiv effekt, eftersom det kan påverka transporten av viktiga ämnen till och från cellerna. Magneterna påverkar jonerna.

MAGNOFLEX®

magnetbäddmadrassen

Köp dina varor direkt på www.magnocare.se Smidigt och säkert Ring och beställ NU Vi är beredda att ta emot din beställning på telefon

– mot smärtor, styvhet och sömnlöshet d effekt

tera Dokumen

Medicinskt godkänd!

Ring och beställ NU Vi är beredda att ta emot din beställning på telefon 040 674 1840

040 674 1840

Jättefina rabatter på alla bäddmadrasser, magnetkuddar och magnetbandage. Axelbandage

För ledgikt, sportskador, stukningar och svullnader.

Innehåller 4 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 1.173,NU ENDAST 821,SPARA 352,-

Knäbandage

Handledsbandage

Innehåller 4 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 3 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 975,NU ENDAST 780,SPARA 195,-

TIDIGARE 837,NU ENDAST 585,SPARA 252,-

För smärtor, spänningar och skador i knäet.

För smärtor och skador runt handleden.

Missa inte våra fantastiska erbjudanden. Spara mycket pengar – KÖP NU! Magnocare by MAGNOFLEX® magnetbäddmadrass

Den enda äkta typen av bäddmadrass med bipolära magneter och patenterad silverundersida, som tar kål på dammkvalster och vägglöss till 100 %.

BÄDDMADRASSER: Mått: 90 x 200 cm Tidigare 5.031,-

Köp dina var direkt på www.magnocar Smidigt och sä

Mått: 180 x 200 cm Tidigare 8.391,-

NU 3.522,- Spara 1.509,NU 4.697,- Spara 2.014,NU 5.874,- Spara 2.517,-

KUDDE: Mått: 80 x 40 cm Tidigare 1.671,-

NU 1.170,- Spara 501,-

Mått: 140 x 200 cm Tidigare 6.711,-

Magnetkudde

Nackbandage

Vristbandage

Ländryggsbandage

Innehåller 8 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 3 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 2 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 1.173,NU ENDAST 821,SPARA 352,-

TIDIGARE 975,NU ENDAST 780,SPARA 195,-

TIDIGARE 1.341,NU ENDAST 939,SPARA 402,-

För muskelspänningar, migrän och huvudvärk.

>>>

För kalla fötter, ömma och styva leder

För styva leder och muskler i ryggen och länden.

Magnetbandagen fungerar först och främst genom att de förbättrar blodcirkulationen och blodets förmåga att transportera syre. Det kan man känna genom att området kring bandaget blir behagligt varmt och en lätt stickande/ pirrande känsla kan förekomma i början.

Beställ din magnetbäddmadrass eller ditt bandage

Få bättre och sund sömn med magnetbäddmadrassen! Enkelt beskrivet handlar magnetfältterapiom att kroppen tillförs mer energi. Behandling med magnetfält kan bland annat bidra till att förbättra kroppens syreupptagningsförmåga, öka blodcirkulationen, förbättra kretsloppshastigheten, lösa upp smärtblockader och minimera muskelspänningar. Magnetfälten reparerar inte, men de stödjer däremot människans självläkande krafter.

Kudden med magneter passar dig som vill få axlar, nacke och huvud att slappna av. Kudden ger magnetterapi, som påverkar ditt blod på i hög grad och därmed ökar välbefinnandet.

VAD KAN MAGNETTERAPI HJÄLPA MOT? • • • • •

Tunga och trötta ben Dålig nattsömn Kalla händer och fötter Muskel- och ledsmärtor Ryggproblem

• • • • •

Kramper på natten Spänningshuvudvärk Låg energi Ömma och styva leder Muskelspänningar

på tlf. 040 674 1840 eller www.magnocare.se


Få ett bättre kretslopp med

Magnetbandage Främjar helande processer, förbättrar kretsloppet och verkar förebyggande BRA CIRKULATION – MINDRE SMÄRTOR

Om man lider av muskelförhårdnader, spänningar och andra besvär kan pH-värdet i kroppen sjunka och ett lägre pH innebär mer syra i kroppen. Ett lägre pH-värde försämrar syremolekylernas förmåga att transportera runt syre i kroppen och det förstärker cellernas förfall och leder därmed till problem. Här kan magnetterapi ha en positiv effekt, eftersom det kan påverka transporten av viktiga ämnen till och från cellerna. Magneterna påverkar jonerna.

MAGNOFLEX®

magnetbäddmadrassen

Köp dina varor direkt på www.magnocare.se Smidigt och säkert Ring och beställ NU Vi är beredda att ta emot din beställning på telefon

– mot smärtor, styvhet och sömnlöshet d effekt

tera Dokumen

Medicinskt godkänd!

Ring och beställ NU Vi är beredda att ta emot din beställning på telefon 040 674 1840

040 674 1840

Jättefina rabatter på alla bäddmadrasser, magnetkuddar och magnetbandage. Axelbandage

För ledgikt, sportskador, stukningar och svullnader.

Innehåller 4 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 1.173,NU ENDAST 821,SPARA 352,-

Knäbandage

Handledsbandage

Innehåller 4 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 3 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 975,NU ENDAST 780,SPARA 195,-

TIDIGARE 837,NU ENDAST 585,SPARA 252,-

För smärtor, spänningar och skador i knäet.

För smärtor och skador runt handleden.

Missa inte våra fantastiska erbjudanden. Spara mycket pengar – KÖP NU! Magnocare by MAGNOFLEX® magnetbäddmadrass

Den enda äkta typen av bäddmadrass med bipolära magneter och patenterad silverundersida, som tar kål på dammkvalster och vägglöss till 100 %.

BÄDDMADRASSER: Mått: 90 x 200 cm Tidigare 5.031,-

Köp dina varor direkt på www.magnocare.se Smidigt och säkert

Mått: 180 x 200 cm Tidigare 8.391,-

NU 3.522,- Spara 1.509,NU 4.697,- Spara 2.014,NU 5.874,- Spara 2.517,-

KUDDE: Mått: 80 x 40 cm Tidigare 1.671,-

NU 1.170,- Spara 501,-

Mått: 140 x 200 cm Tidigare 6.711,-

Magnetkudde

Nackbandage

Vristbandage

Ländryggsbandage

Innehåller 8 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 3 magneter med 780 Gauss var.

Innehåller 2 magneter med 780 Gauss var.

TIDIGARE 1.173,NU ENDAST 821,SPARA 352,-

TIDIGARE 975,NU ENDAST 780,SPARA 195,-

TIDIGARE 1.341,NU ENDAST 939,SPARA 402,-

För muskelspänningar, migrän och huvudvärk.

>>>

För kalla fötter, ömma och styva leder

För styva leder och muskler i ryggen och länden.

Magnetbandagen fungerar först och främst genom att de förbättrar blodcirkulationen och blodets förmåga att transportera syre. Det kan man känna genom att området kring bandaget blir behagligt varmt och en lätt stickande/ pirrande känsla kan förekomma i början.

Beställ din magnetbäddmadrass eller ditt bandage

Få bättre och sund sömn med magnetbäddmadrassen! Enkelt beskrivet handlar magnetfältterapiom att kroppen tillförs mer energi. Behandling med magnetfält kan bland annat bidra till att förbättra kroppens syreupptagningsförmåga, öka blodcirkulationen, förbättra kretsloppshastigheten, lösa upp smärtblockader och minimera muskelspänningar. Magnetfälten reparerar inte, men de stödjer däremot människans självläkande krafter.

Kudden med magneter passar dig som vill få axlar, nacke och huvud att slappna av. Kudden ger magnetterapi, som påverkar ditt blod på i hög grad och därmed ökar välbefinnandet.

VAD KAN MAGNETTERAPI HJÄLPA MOT? • • • • •

Tunga och trötta ben Dålig nattsömn Kalla händer och fötter Muskel- och ledsmärtor Ryggproblem

• • • • •

Kramper på natten Spänningshuvudvärk Låg energi Ömma och styva leder Muskelspänningar

på tlf. 040 674 1840 eller www.magnocare.se


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

SENSOMMARKRYSSET VINN SJÄLVVATTNANDE KRUKOR! Tävla med din korsordslösning – fem vinnare har chans att kamma hem självvattnande krukor från Bluebox.se. Vinsten innehåller tre krukor för gräslök och två för basilika! Värde ca 119 kr/st. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla!

FOLK DATORVETT DEPARTEMENT

UTÖVA

FAR

HÅLLER BARN- HAMRUTAN BOKS- BURGARPÅ SAX KOMPLEMENT PLATS

HÖRS FRÅN KOJAN SA DA VINCI TILL MONA LISA?

PUDER FÖR INTESÄGANDE

VASSBÅT BÖR EJ EKAN VARA

SOVRUMSKAMP HÖRS UGGLAN FICK MÅL I MUN GER INOMHUSBLÅST GRANNA

PÅ SPÅRET TUPPTOPP

DRAKGIFT FLANERADE

MELLAN KOMPANJONER

BABYLONISK GUD

INNERITHÅLLER PLATSEN OFTA KLÄDER MUNTER BLIR FRANSYSKAN VARM I

BRITT- GRUVGÅNG PARTI FLOD PÅSTÅR DRAGARE

MINSKADE KAN GÖRAS AV PULVER ÄR HALT PÅ BANAN

MÄNSKLIG LYSTER

SILVER

GÖR MAN DUBBELT UPP PÅ SKIDGYMNASIUM

ANGES PÅ RÖD LAPP

ÄR OFTA ARM LIBERIA

LÄGGS VILANDE PÅ KAN VARA TRALLVÄNLIG

FINNS UNDER TAK

PLATS FÖR JORDSKRED

SÅSSTAT

UTDELAR BAKSLAG

SLIPADES EFTER SLÅTTERN

MÅNADENS SUDOKU 8

Lös kryss och ladda mobilen var du än är!

PS! Din prenumeration avslutas automatiskt.

TOG PLURALBOND SIN ÄNDELSE MARTINI I

GALGOMRÅDEN

5 NR AV EN KRYSSTIDNING I DIN SVÅRIGHETSGRAD + POWERBANK TILL MOBILEN FÖR BARA 129 KR (+ PORTO 39 KR)

Just nu får du 5 nr av en krysstidning i din svårighetsgrad för bara 129 kr + porto! Du får dessutom en powerbank till mobilen ). Läs mer och beställ (värde 250 kr). på Krysset.se/viivilla.

I RIKTNING MOT NATUREN

TOTALT VÄRDE

379 kr

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock ©Bonnier Korsord

DEN BÄR BLÅ BÄR DAGÖBO

1 5

7

2

9 1

4 5 7 8 7 1 2 3 1 2 6 9 4

1 8 4 9

3

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

 62 viivilla Augusti 2017


STORT PAKET -TILL LÃ…GT PRIS

Alltid otroliga priser - över 700 hotell i Europa .

,QNOXVLYH PLGGDJ

3RSXO£UWEODQG J£VWHUQD 9£VWNXVWHQ_8GGHYDOOD

8GGHYDOODWLOOVXSHUSULV %HVW:HVWHUQ+RWHO&DUOLD

)ULGIXOOKHWRFKFKDUPSU£JODUGHWQDWXUVNµQD RPU¤GHWNULQJ8GGHYDOOD

7,//  63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [NY£OOVEXII¨ GDJ

5HOD[DYGHOQLQJPJ\P EDVWX *UDWLVLQWHUQHW

★★★★ KRWHOOS¤ 9£VWNXVWHQ

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ett tryggt val

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

.

Stor succé i 4 länder

ü25 års erfarenhet

üSolid ekonomi

%RNDQX Q£WWHUVSDNHW

.

%RS¤SRSXO£UNUR

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ 'DODUQD_,QVMµQ

7,//  63$5$ 833

6XSHUSULVL'DODUQD ,QVMµQVKRWHOO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ *UDWLV:L)L *UDWLVSDUNHULQJ

+RWHO0HQVWUXS.UR [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLVSDUNHULQJ ,QNOXVLYHPLOMµWLOO£JJ

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

.

1RUGM\OODQG_'URQQLQJOXQG

0LQLSULVS¤1RUGM\OODQG 'URQQLQJOXQG+RWHO [µYHUQDWWQLQJ [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NDIIHRFKVP¤NDNRU [DSHULWLI

%HVµNYDFNUD 6NDJHQ

7,//  63$5$ 833

9,//$

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

VWM£UQLJQ\KHW L:LVPDU

.

•VWHUVMµNXVWHQ_:LVPDU

:HOOQHVVL:LVPDU

040 611 61 30

Spara mot hotellens ord. priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Prisernaär i SEK per person i dubbelrum • Bra barnrabatter för barn boende i föräldrars rum • Expeditionsavgift 69-109:-

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

7,//  63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

0LOMµWLOO£JJ(85QDWW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Kontakta vår kundtjänst mån-tors: 9-18, fre-17.30 och lör-sön 10-15

www.risskov.se

7,//  63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

:RQQHPDU5HVRUW+RWHO:LVPDU [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ )ULHQWU¨WLOO:RQQHPDUILWQHVV )ULHQWU¨:RQQHPDU)XQ 6SRUWVEDWK *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ange kod:

6M£OODQG_1¥VWYHG

.URIHULHS¤6M¥OODQG


Vill du hadu Behöver renare friskarevatten? vatten? Besök och få ett Ge ossjms-vattenrening.se två minuter på jms-vattenrening.se förslag inom så får du ett två bra minuter. förslag.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se

Originalet Sedan 1984

Attefallshus Denna Mod.

fr.68200:-

Fritidshus Bastustugor

sorselestugan.se  64 viivilla Augusti 2017

Flytbryggor Bastuflottar

0952-12222


Klappat och klart

Ido Gloss TS 600 är ett komplett möbelpaket som du monterar på nolltid. I paketet ingår ett fukttåligt underskåp med gott om förvaringsutrymme, mjukstängande högblanka luckor och ett tvättställ i äkta sanitetsporslin. Ido Gloss TS 600 finns i tre utföranden – se dem på bygghemma.se

Möbelpaket IDO Gloss TS 600

1 796:REKPRIS 1 995:-

JUST NU

BADRUMSSPECIAL

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv7-ido-helsida-1706.indd 1

2017-06-20 13:50


Tillfälligt håravfall ”Äntligen kunde jag lägga löshåret på hyllan för gott”

–ett vanligt problem!

Annette är lycklig;

Fylligt och långt hårsvall igen! ENKEL PROBLEMLÖSNING nnette är en pigg och glad 47-åring som brinner för musik i alla dess former. Hon är mån om sitt yttre men har aldrig varit riktigt nöjd med sin hårtillväxt. Under lång till använde hon extensions och löshår för att få håret att se bättre ut. Fram tills för något år sedan. Då började hårstråna brytas av samtidigt som hon tappade massor av hår. EFTERLÄNGTAD HJÄLP TILL HÅRET –Jag var länge på jakt efter ett ”mirakelmedel” som skulle kunna ge mig både fylligare och glansigare hår, berättar Annette. Hon sökte igenom både salongernas hyllor och skönhetsbutikernas sortiment efter något som kunde motverka hennes problem men hon hittade inget som hjälpte. REKOMMENDERADES HAIR VOLUME Efterhand kändes det viktigare och viktigare att hitta en lösning och till slut hamnade

hon hos sin lokala hälsobutik. Hon blev där rekommenderad kosttillskottet Hair Volume, med äppelextrakt. Annette råddes att använda kosttillskottet i minst tre månader innan hon utvärderade. ÄNTLIGEN TJOCKT OCH FINT HÅR! –Det första jag märkte var en positiv inverkan på huden som kändes mjukare och fick ny lyster, vilket jag upplevde som en extra bonus, ler Annette. Det var Annettes man som m kommenterade hennes hår först. Han n kunde helt tydligt se nya hårstrån som växte te ut i hårfästet.

Håret kan tillfälligt få sämre kvalitet eller tunnas ut av håravfall beroende på till exempel stressiga perioder, hormonella förändringar eller andra tillfälliga obalanser. Hair Volume är en tablett, speciellt designad för håret och den enda på marknaden med innehåll av växtfaktor från äpple med procyanidin B2. Tabletten innehåller även biotin, hirs, åkerfräken, koppar och zink. Biotin och zink bidrar till att bibehålla normalt hår. Koppar bidrar till hårets normala pigmentering.

LÖSHÅRET LAGT PÅ HYLLAN Annette har fortsatt att ta Hair Volume me under många månader och tycker att håret har mer glans och liv än någonsin. –Därmed är löshåret helt lagt på hyllan llan n nu, det behövs verkligen inte med det yvi-ga och härlig hårsvallet jag har nu, skrattar kraaatta ttaaarr Annette nöjt.

Du kan köpa Hair Volume i hälsobutiker, på apotek och via www.newnordic.se. Om du har frågor ring New Nordics kundtjänst: 040-239520

NewNordic_HairVolumeAnnette_ViVilla_aug_2017.indd 1

2017-07-02 21:02


Fritidstunnan®

Just nu!

Kampanj på Fritidstunnan® Original med externa vedkaminer

pris från

19 895 kr

Fri frakt och rejält plastlock på köpet! Värde ca. 5200 kr

Vår storsäljare finns i flera utföranden. Den är isolerad och monterad. Problemfritt ägande med homogen polyetenplast och självcirkulerande vedkamin. Kampanjen gäller nya beställningar t.o.m. 30 september 2017 vid beställning med tillbehör för minst 2000 kr, se mer och villkor på www.badbaljan.com/kampanj

Utrusta badtunnan så den passar just dig.

System med rening och el-värme och andra tillbehör som gnistskydd,trappor, belysning m.m. finner du på vår hemsida. STEPIN – Trappa till badtunna, 1195 kr fri frakt KANTFILTER Populärt effektivt reningverk som hängs på kanten, 1695 kr fri frakt

LÅS-BÄLTE – Barnsäkra lock på badtunna & spa! Passar alla typer av lock, 595 kr fri frakt

GNISTSKYDD - Minimerar gnistorna från skorstenar & stoppar regnvatten, passar 120mm & >150 mm, 1695 kr fri frakt


UPP TILL

15

NYHET!

A+ Värmepumpsberedare INDOL Split 15

13 500:REKPRIS 15 000:-

Spara smart med Indol

Nu behöver du inte köpa ny varmvattenberedare för att spara upp till 80% energi! Med nya Indol Split 15 kan du behålla din nuvarande beredare oavsett märke och modell. A INDOL 190 14 450:(17 000:-)

A INDOL Supreme 200S 19 995:(22 500:-)

A INDOL Supreme 300 RS 23 850:(27 000:-)

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv7-indol-halvsida-1706.indd 1

 68 viivilla Augusti 2017

2017-06-20 13:47


se t s j ä l v

a

t io

du

pri

uk

n.viivilla.se

lägg ett bud

er tt

Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 21/8 och avslutas den 28/8. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

siljan takduschpaket 160 c/c

ecoVac

Extremt snålspolande WC för det enskilda avloppet. Samma komfort som en vanlig WC, men som spolar 90% mindre vatten!

I vår nya serie Siljan har vi förenat design och miljö- och energibesparande funktioner utan att ge avkall på komfort. Siljan dusch finns som takdusch- eller handduschset i många varianter.

Värde: 19.250:-

spabad Passion signature Pleasure

Värde: 8.060:-

Vikbar duschvägg

Cyclone vikbara duschväggar för trånga utrymmen från CABINEX.

bonus air 10

Marknaden mest prisvärda Luft / vattenvärmepump. Värmepumpen kan kopplas direkt mot ackumulatortank eller panna. Utan innedel. Enkel installation!

TM

Värde: 76.900:- (rek. pris 96.900:-)

miljötoa65

Miljögodkänd mulltoa inklusive installationspaket!

entrétak Classic

Skapa en välkomnande entré med ett snyggt skärmtak över din ytterdörr! Snyggt skärmtak över ytterdörren! Komplett och unikt entrétak av plåt byggt på en robust aluminiumstomme. 100% svensktillverkat med en tidlös design som passar alla hustyper.

Värde: 19.700:-

timmerhus

Finsktillverkad Honkamajat Paula är ett modernt timmerhus med en våningsyta på 140,5 m2.

Värde: 1.813.789:-

Värde: 45.950:-

Värde: 6.995:-

Värde: 15.000:-

badtunna

1600 L. Plats för 6–8 personer. Finsktillverkad vedeldad kvalitetsbadtunna av marinaluminium.

Värde: 47.375:-

”arizona” 180 matbord ek Arizona är ett modernt matbord i massiv oljad ek.

Värde: 8.117:-

Augusti 2017 www.viivilla.se

69


a

Du som läser kan få pröva den nya mirakelkrämen KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR.

Ett litet svenskt företag lanserar en banbrytande kräm mot artrit som lindrar smärtan på några minuter Användarna säger: ”Den är ett mirakel”, ”Jag kan inte leva utan den”. En banbrytande produkt som du kan PRÖVA KOSTNADSFRITT.

Hemligheten ligger i den noggrant avvägda blandningen av hela 10 synergistiskt verkande ingredienser som motverkar svullnad, lindrar inflammation och dämpar smärtan i lederna, gör stela muskler avslappnade och fria från kramp. PAIN RELIEF-ES ÄR ETT GENOMBROTT Den vetenskapligt utvecklade blandningen är inte ett läkemedel. Pain Relief-ES är 100 % säker och är inte receptbelagd. En av de viktiga beståndsdelarna i den patentskyddade krämen är cetylmyristoleat eller CMO, som upptäcktes 1972 av läkaren Harry W. Diehl, Ph.D, en känd forskare på National Institute of Health. CMO är bevisligen mycket effektivt mot alla former av artrit (se nedan). Men CMO är bara ett av de verksamma ämnena i Pain Relief-ES. Det finns nio till som alla har undersökts kliniskt och visats

❚ LEV LIVET FULLT UT - UTAN SMÄRTA: Låt inte artrit och ledsmärtor begränsa dig eller hindra dig från att njuta av nästa semester. Du behöver bara ta med Pain Relief-ES för att kunna leva det aktiva liv du brukade ta för givet. Pain Relief-ES är en revolutionerande produkt som har utvecklats utifrån 10 ingredienser som verkar synergistiskt i kroppen genom att minska inflammation och smärta vid källan. Du behöver bara massera in krämen på ömma, värkande leder, så tränger den in djupt, verkar snabbt och ger långvarig lindring. Pain Relief-ES har kliniskt bevisad effekt. Den är inget läkemedel och har inga kända biverkningar.

Ledande vetenskapliga och medicinska tidskrifter rapporterar löpande viktiga kliniska data och evidensforskning som ger konkret stöd för effekten av de smärtlindrande ämnena i Pain Relief-ES Artiklar har publicerats i prestigefyllda facktidskrifter som:  Alternative Medicine Review  American Journal of Clinical Nutrition  British Medical Journal  European Journal of Clinical Investigation  Journal of Nutritional Health Aging  Journal of the American Medical Association  Journal of Rheumatology  New England Journal of Medicine

ha smärtlindrande verkan. Tack vare krämens flerdimensionella kombination av symbiotiska ingredienser som är farmaceutiskt designad för maximalt effektiv smärtlindring kommer smärtlindringen efter bara några minuter. Metylsulfonylmetan, MSM, ett av de unika ämnen i krämen, har lovordats för sin förmåga att motverka inflammation i slemsäckar, senor och leder och lindra kroniska muskelsmärtor. I en dubbelblind klinisk studie där effekten av MSM studerades på patienter över 40 med artrit i knäna upplevde 100 procent i MSM-gruppen påtaglig smärtlindring jämfört med placebogruppen. Studien har publicerats i den medicinska tidskriften Osteoarthrtis and Cartilage. En annan dokumenterad undersökning av nyttan av MSM, som publicerades i The Journal of Anti-Aging Medicine, rapporterade en 80-procentig minskning av artritsmärtan. Det är ett betydande resultat. Receptbelagda läkemedel kräver ofta upp till 10 års forskning och prövning innan de släpps på marknaden. Pain Relief-ES klassificeras lyckligtvis inte som läkemedel och du kan pröva krämen KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR! Traditionella artritbehandlingar kan generellt delas upp i två kategorier: den första är syntetiska läkemedel som framställs med olika kemiska ämnen. Produkter som klassificeras som läkemedel är ofta förknippade med farliga biverkningar och hälsorisker som kan leda till medicinska besvär som kräver åratal av uppföljning och övervakning. Den andra kategorin är receptfria salvor och krämer. Dessa är ofta feta, luktar kraftigt och gör huden varm eller kall där de stryks på. Många av dessa behandlingar bygger på en enda aktiv ingrediens som ofta är utspädd, i bästa fall ger tillfällig lindring, färgar kläder och sängkläder och i slutänden inte hjälper bättre än en huvudvärkstablett.

PAIN RELIEF-ES ÄR ETT STORT FRAMSTEG INOM TEKNOLOGI OCH SMÄRTLINDRING!

Spontana brev strömmar in ... ”Jag har svår artrit i båda höfterna, och Pain Relief-ES-krämen har haft en fantastisk effekt på mina smärtor. Jag har prövat många olika metoder, men ingen har hjälpt som Pain Relief-ES-krämen. Smärtlindringen kommer direkt och varar länge. Det har varit en välsignelse för en gamling som mig. Jag är 86 år. ” – Margot Petersson, Varberg

Välkommen till det tjugoförsta århundradet. Äntligen en nystart för de hela 350 miljoner över hela världen som lider av artrit. Med den nya farmaceutiska tillverkningen och lanseringen av Pain Relief ES har en enastående ny generation biotekniskt överlägsna föreningar upptäckts och lanserats. Detta är en stor nyhet. Inte bara en vanlig ingrediens som har funnits på marknaden i åratal, eller två eller tre marginellt effektivare tillsatsämnen. Nej, det är tio olika smärtlindrande ingredienser formulerade i en noga avvägd blandning.

Pain Relief-ES ger ett starkt skydd mot smärta och svullnad, spänningar, dunkande leder, trötta muskler, ledvärk, nervsmärta och ”smärtzoner” i hela kroppen. De 10 samverkande, beprövade ingredienserna verkar synergistiskt och lindrar nervsmärta och huggande smärta så att du kan slippa lidande och obehag. Dämpar och lindrar ledvärk. Motverkar svullnad och muskelkramper. Svalkar värmen och stressen som artritsmärta medför. Nu kan du pröva 100 % riskfria Pain Relief-ES KOSTNADSFRITT I EN MÅNAD. Du har ingen köpplikt. Bedöm själv.

”Jag har haft fibromyalgi i över 15 år, jag har fått två nya knän som inte har velat läka riktigt och jag har smärtor från typ 2-diabetes. Jag började använda Pain Relief-ES för några månader sedan. Först smorde jag in litegrann ungefär tre gånger om dagen, vilket blev mindre, och nu behöver jag det sällan. Jag älskar krämen och smärtan är helt borta!” - Richard Svensson, Stockholm

Du behöver inte lida län BESTÄLL DITT KOSTNADSFR PROV AV PAIN RELIEF-ES I DAG UPPLEV DEN ENORMA SKILLN NÄR LEDSMÄRTAN FÖRSVIN Var har du ont?

bättre än word kan beskriva! Du masserar bara in den fylliga krämen i dina värkande leder och känner den otroliga skillnaden inom några minuter, när Pain Relief-ES börjar lindra smärtorna. Produkten är varumärkesskyddad.

Fyll bara i kupongen nedan, så får du en fullstor tub Pain Relief-ES för en KOSTNADSFRI PROVPERIOD PÅ 30 DAGAR.

Förbered dig på en mirakulös känsla av läkande och förnyelse. En känsla av att leva i nuet, som du gjorde förut: rörlig, obegränsad och smärtfri! Med detta särskilda pressmeddelande inbjuds du att pröva mirakelkrämen Pain Relief-ES helt utan risk och KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR. Du kan själv bedöma resultatet. Avgör själv om mirakelkuren är

VIKTIGT! Inget på marknaden kan mäta sig med den nytta du kommer att få av denna specialutvecklade, utprovade kräm. På grund av begränsade lager finns den i dag inte i butikerna.

Prova Pain Relief-ES KOSTNADSFRITT i 30 dagar. Posta direkt till adressen längst ner på kupongen, ring 040 674 1849 eller beställ på

www.painrelief-se.com  SOM ATT VAKNA I EN NY KROPP:

Mindre svullnad, mjuka leder, förmåga att röra och böja sig fritt igen. Stela muskler slappnar av. Kramper försvinner. Pain Relief-ES är en vetenskapligt utvecklad sammansättning som dämpar ledsmärta, ökar blodgenomströmningen och lindrar inflammation. Från i dag kan du få Härlig lindring och bli föryngrad så att du kan röra dig fritt Ta emot ditt KOSTNADSFRIA 30 DAGARS PROV av Pain Relief-ES NU

F

Artrit. ledsmärtor, trötta och ömma mu svullnader och inflammation. Smärta p hela kroppen. Ryggont sprider sig till benen, höfterna, knäna och fotlederna. Obehaget strålar ut, värker och dunkar. Du behöver snabb, DJUPVERKANDE lindring! Få ett helt KOSTNADSFRITT prov av Pain Relief-ES i dag. Du har ingen skyldighet att köpa innan du är helt övertygad om att krämen fungerar. Du känner dig som pånyttfödd. Du upplever en ny frihet. Pröva miraklet själv. Du tar INGA RISKER!

✂KUPONG FÖR ATT PROVA PAIN RELIEF-ES

KOSTNADSFRITT Fyll i och skicka kupongen i dag för att PROVA Pain Relief-ES kostnadsfritt i 30 DAGAR Jag vill leva livet igen, och vara ... FRI FRÅN LEDSMÄRTOR! Skicka genast en fullstor tub med Pain Relief-ES som KOSTNADSFRITT 30 dagars prov hemma i enlighet med det riskfria erbjudandet. Endast porto/expeditionsavgift på 69 kronor tillkommer.

Ja!

Namn: __________________________________________________________________________________________

 Du kan få prova Pain Relief-ES KOST-

NADSFRITT i 30 dagar genom att skicka beställningen med post direkt till adressen längst ned på kupongen eller ringa 040 674 1849 eller beställa på

www.painrelief-se.com.

Höft Knä

Därefter får du en tub varje månad för bara 299:- plus 49 i porto. Du kan säga upp ditt abonnemang när som helst! Om du av någon anledning inte är helt nöjd under provperioden med de enastående resultaten av denna banbrytande produkt behöver du bara returnera den första och andra tuben Pain Relief- ES för att få pengarna tillbaka utan andra krav.

Du löper ALDRIG NÅGON RISK. Även om du efter provperioden på 30 dagar är missnöjd av någon orsak får du hela beloppet återbetalt utan frågor. En bergfast garanti.

s

SÅ HÄR FÅR DU DITT KOSTNADSFRIA PROV AV PAIN RELIEF-ES:

När du får Pain Relief-ES kan du prova den första tuben KOSTNADSFRITT i 30 dagar. Bedöm effekten utan köpplikt eller andra skyldigheter. Njut av en smärtfri kropp i 30 dagar tack vare Pain Relief-ES. Du löper INGEN RISK. Den första tuben är kostnadsfri.

E

Men nu finns Pain Relief ES (extra styrka) allmänt tillgänglig, så du kan få PRÖVA KOSTNADSFRITT. Den fettfria krämen tillverkas farmaceutiskt, är säker att använda och tränger ner djupt i leder och stela muskler. Den verkar inom några minuter och smörjer artritdrabbade områden med en lokal kombination av antiinlflammatoriska ämnen som i kliniska prövningar har visats lindra svårbehandlad smärta utan användning av läkemedel och utan biverkningar. Du kommer att märka en fantastisk

”Krämen har närmast varit som ett mirakel för mig. Efter två ryggoperationer och fem år med smärtor ger krämen mig långvarig lindring. Jag klarar mer och kan till och med göra lite gympa igen. Tusen tack! Pain Relief-ES har verkligen förbättrat livskvaliteten för mig och flera av mina vänner. - Lena Bergquist, Lund

ERBJUDANDE: PRO KOSTNADSFRITT

armbågar

av Anders Wiland n revolutionerande ny sammansättning mot artrit utvecklades av ett litet svenskt företag efter många försök. Nu kan du prova den fantastiska produkten Pain Relief-ES KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR. Krämen är otroligt effektiv. Artritdrabbade som har prövat Pain Relief-ES är så begeistrade att de kallar krämen för ”århundradets genombrott”. Äntligen är det slut på de långa, plågsamma dagarna och sömnlösa nätterna för miljontals människor som lider av ledsmärtor i knän, höfter, axlar, händer och fötter. Svullna fotleder, värkande fingrar och tår, nervsmärtor, spänningar och muskelkramper. Om du vet hur det är att ha artrit vet du hur svår smärtan kan vara. När lederna är styva gör det ont i hela kroppen. Varje gång du rör dig. Varje steg innebär smärta och obehag - hela kroppen låser sig i knutar och en förlamande smärta som tar all energi.

Artritpatienter lovordar Pain Relief-ES i entusiastiska brev med stor tacksamhet

10 EFFEKTIVA INGREDIEN EN ENDA FANTASTISK FO

Adress: _________________________________________________________________________________________ Postnr.: _________________ Ort: ____________________________________________________________________ E-post:_______________________________________

@

_______________________________________________

HealthS

SVARSPO 20589510 208 00 M Sverige


annons

Artritpatienter lovordar Pain Relief-ES i entusiastiska brev med stor tacksamhet ”Krämen har närmast varit som ett mirakel för mig. Efter två ryggoperationer och fem år med smärtor ger krämen mig långvarig lindring. Jag klarar mer och kan till och med göra lite gympa igen. Tusen tack! Pain Relief-ES har verkligen förbättrat livskvaliteten för mig och flera av mina vänner. - Lena Bergquist, Lund

”Jag har haft fibromyalgi i över 15 år, jag har fått två nya knän som inte har velat läka riktigt och jag har smärtor från typ 2-diabetes. Jag började använda Pain Relief-ES för några månader sedan. Först smorde jag in litegrann ungefär tre gånger om dagen, vilket blev mindre, och nu behöver jag det sällan. Jag älskar krämen och smärtan är helt borta!” - Richard Svensson, Stockholm

10 EFFEKTIVA INGREDIENSER I EN ENDA FANTASTISK FORMEL

ERBJUDANDE: PROVA KOSTNADSFRITT Du behöver inte lida längre! BESTÄLL DITT KOSTNADSFRIA PROV AV PAIN RELIEF-ES I DAG OCH UPPLEV DEN ENORMA SKILLNADEN NÄR LEDSMÄRTAN FÖRSVINNER Var har du ont? armbågar

Pain Relief-ES ger ett starkt skydd mot smärta och svullnad, spänningar, dunkande leder, trötta muskler, ledvärk, nervsmärta och ”smärtzoner” i hela kroppen. De 10 samverkande, beprövade ingredienserna verkar synergistiskt och lindrar nervsmärta och huggande smärta så att du kan slippa lidande och obehag. Dämpar och lindrar ledvärk. Motverkar svullnad och muskelkramper. Svalkar värmen och stressen som artritsmärta medför. Nu kan du pröva 100 % riskfria Pain Relief-ES KOSTNADSFRITT I EN MÅNAD. Du har ingen köpplikt. Bedöm själv.

bättre än word kan beskriva! Du masserar bara in den fylliga krämen i dina värkande leder och känner den otroliga skillnaden inom några minuter, när Pain Relief-ES börjar lindra smärtorna. Produkten är varumärkesskyddad.

Fyll bara i kupongen nedan, så får du en fullstor tub Pain Relief-ES för en KOSTNADSFRI PROVPERIOD PÅ 30 DAGAR.

Förbered dig på en mirakulös känsla av läkande och förnyelse. En känsla av att leva i nuet, som du gjorde förut: rörlig, obegränsad och smärtfri! Med detta särskilda pressmeddelande inbjuds du att pröva mirakelkrämen Pain Relief-ES helt utan risk och KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR. Du kan själv bedöma resultatet. Avgör själv om mirakelkuren är

VIKTIGT! Inget på marknaden kan mäta sig med den nytta du kommer att få av denna specialutvecklade, utprovade kräm. På grund av begränsade lager finns den i dag inte i butikerna.

Prova Pain Relief-ES KOSTNADSFRITT i 30 dagar. Posta direkt till adressen längst ner på kupongen, ring 040 674 1849 eller beställ på

www.painrelief-se.com Mindre svullnad, mjuka leder, förmåga att röra och böja sig fritt igen. Stela muskler slappnar av. Kramper försvinner. Pain Relief-ES är en vetenskapligt utvecklad sammansättning som dämpar ledsmärta, ökar blodgenomströmningen och lindrar inflammation. Från i dag kan du få Härlig lindring och bli föryngrad så att du kan röra dig fritt Ta emot ditt KOSTNADSFRIA 30 DAGARS PROV av Pain Relief-ES NU

Fotleder

Artrit. ledsmärtor, trötta och ömma muskler, svullnader och inflammation. Smärta påverkar hela kroppen. Ryggont sprider sig till benen, höfterna, knäna och fotlederna. Obehaget strålar ut, värker och dunkar. Du behöver snabb, DJUPVERKANDE lindring! Få ett helt KOSTNADSFRITT prov av Pain Relief-ES i dag. Du har ingen skyldighet att köpa innan du är helt övertygad om att krämen fungerar. Du känner dig som pånyttfödd. Du upplever en ny frihet. Pröva miraklet själv. Du tar INGA RISKER!

✂KUPONG FÖR ATT PROVA PAIN RELIEF-ES

KOSTNADSFRITT Fyll i och skicka kupongen i dag för att PROVA Pain Relief-ES kostnadsfritt i 30 DAGAR Jag vill leva livet igen, och vara ... FRI FRÅN LEDSMÄRTOR! Skicka genast en fullstor tub med Pain Relief-ES som KOSTNADSFRITT 30 dagars prov hemma i enlighet med det riskfria erbjudandet. Endast porto/expeditionsavgift på 69 kronor tillkommer.

Ja!

Namn: __________________________________________________________________________________________

 Du kan få prova Pain Relief-ES KOST-

NADSFRITT i 30 dagar genom att skicka beställningen med post direkt till adressen längst ned på kupongen eller ringa 040 674 1849 eller beställa på

www.painrelief-se.com.

Höft Knä

Därefter får du en tub varje månad för bara 299:- plus 49 i porto. Du kan säga upp ditt abonnemang när som helst! Om du av någon anledning inte är helt nöjd under provperioden med de enastående resultaten av denna banbrytande produkt behöver du bara returnera den första och andra tuben Pain Relief- ES för att få pengarna tillbaka utan andra krav.

Du löper ALDRIG NÅGON RISK. Även om du efter provperioden på 30 dagar är missnöjd av någon orsak får du hela beloppet återbetalt utan frågor. En bergfast garanti.

Hand

SÅ HÄR FÅR DU DITT KOSTNADSFRIA PROV AV PAIN RELIEF-ES:

När du får Pain Relief-ES kan du prova den första tuben KOSTNADSFRITT i 30 dagar. Bedöm effekten utan köpplikt eller andra skyldigheter. Njut av en smärtfri kropp i 30 dagar tack vare Pain Relief-ES. Du löper INGEN RISK. Den första tuben är kostnadsfri.

 SOM ATT VAKNA I EN NY KROPP:

skuldror

Adress: _________________________________________________________________________________________ Postnr.: _________________ Ort: ____________________________________________________________________ E-post:_______________________________________

@

_______________________________________________

HealthShop SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö Sverige


Annonstorget VI I VIlLA

BDT på burk Certifierad rening av BDT-avlopp* Allt i en burk, utan el. *Bad-, Disk- och Tvättvatten

Slamavskiljare och infiltration i ett Ingen el, inga kemikalier

10 års garanti

Ingen kopia, orginalet sedan 1988

BURK PÅ

SÅLDA B EST DT SM

lovangersbygg.se 0913-105 40

EN12566-3 certifierad prestanda

- SVERI GE

Men det är inte vilket garage som helst. Åratal av utvecklingsarbete har lett fram till en lättmonterad och högkvalitativ byggsats som du enkelt kan sätta upp på egen hand. Det är en smart lösning som låter dig spara både tid och pengar. Resultatet är ett garage som står sig i generationer.

INA RIG LE

T

Garaget som vem som helst kan bygga.

O

Möjlighet till 10 års garanti

Vi tillhandahåller även ett brett sortiment av slutna tankar för WC inkl larm.

VÅRA KONTOR FINNS LOKALT RUNT OM I HELA SVERIGE, KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Marie (Skåne) Christian (Nkpg) Marcus (Sthlm) Per (Uppsala)

0733 0733 0733 0733

- 53 20 10 - 53 20 03 - 53 20 06 - 53 20 09

Aleksander (Umeå) 0703 - 88 33 10 Niklas (Göteborg) 0733 - 53 20 05 Henrik (Jönköping) 0733 - 53 20 07 Jonas (Skurup) 0709 - 26 99 84

www.bdtpåburk.se | www.4evergreen.se | info@4evergreen.se

GOLVVÄRMEBUTIKEN.SE SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVERANTÖR ELEKTRISK GOLVVÄRME

VATTENBUREN GOLVVÄRME

RADIATORER

BYGG

BADRUM

Golvärme i hela Sverige - Från offert till hemleverans

Här på Golvvärmebutiken hittar du allt som behövs för att du som hemmafixare enkelt och smidigt ska kunna installera golvvärme på egen hand i ditt hus eller i din lägenhet. Vi har levererat pålitlig golvvärme till kunder över hela Sverige under flera år och utlovar alltid hög service och hjälpsamhet, högkvaitativa produkter och snabba, säkra leveranser.

Kelvin VK

G U A VI

änd Anv

sen non 5 i an -09-1 a rn 17 rise M. 20 åp tt f TG TO a r L I fö DG KO

komplett värmekabelkit Kelvin VK200 ca.2m2:.......................1560:Kelvin VK300 ca.3m2:.......................1680:-

TRÄDGÅRDSHJÄLP PÅ HJUL!

Kelvin VK800 ca.8m2........................2840:-

Kelvin VK500 ca.5m2........................2120:-

Kelvin VK1000 ca.10m2...................3200:-

Kelvin VK700 ca.7m2........................2560:Produktinformation Fullskärmad och godkänd för våtrum. 15 års fullgaranti.

Kelvin VK1500 ca.15m2...................4000:-

Kelvin VK600 ca.6m2........................2440:-

Kelvin VK1200 ca.12m2...................3520:-

Marknadens tunnaste 230V värmekabel, endast 2,9 mm.

Köp golvvärme av oss! Med vårt breda återförsäljarnät finns alltid en återförsäljare nära dig! Funderar du på vart? Se och läs mer på midtrailer.se |  72 viivilla Augusti 2017

D TKO BAT A R

Problemfritt Snabb leverans Bästa möjliga support 30 dagars returrätt www.golvvarmebutiken.se T. 035 - 22 77 33


Annonstorget VI I VIlLA

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS RB-VENTUM

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Fr. 29 900:-

Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. RBECO&GRANDLUX

ACKUMULATORTANKAR

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

Fr. 45 000:-

Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN

Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®.

Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, lä‹skö‹ och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen!

EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden.

PRIS EX.

15 900:-

Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

EuRoPE VattEnREning ab Centralgatan 16, 360 51 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 • Fax: 0478-122 13 www.europevattenrening.se europe.vattenrening@tele2.se

Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se

Kundreferenser med

99,9% i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

Körkortsfri ”bil” #1 inom pooltak och poolvärmepumpar i Norden nyhet

nyhet

Pooltak Nova Comfort

X-serien

Pooltak Leia

Nordens mest sålda pooltak

Miljösmart poolvärmepump med inverter och WiFi

Lågt exklusivt pooltak, skena på endast en sida

Förläng badsäsongen och spara energi! Miljösmarta och väldesignade pooltak och poolvärmepumpar av högsta kvalitet.

Levereras som EU 25 km, som kan köras utan körkort, alternativt EU 45 km som kräver körkort. Unik smidighet och lastförmåga med stark 50cc bensinmotor som ger lång räckvidd på en tank.

Unik driftsäkerhet, bygd i stål och plåt som på den gamla goda tiden.

BESTÄLL BROSCHYR HOS OSS PÅ TMP: TEL: 0768-14 50 50 – WWW.TMP.DK

Gullberg & Jansson är marknadsledande leverantör av pooltak och poolvärmepumpar i Norden.

Skorstensspararen Se Upp!

SKORSTEN OCH TAKSÄKERHET

Lagerrensning!

av utvalda pooltak och poolvärmepumpar*

www.gullbergjansson.se

* Med reservation för slutförsäljning

Hitta din närmaste återförsäljare www.gullbergjansson.se | info@gullbergjansson.se | Tel: 042-311 15 00

Kommer regn och snö ned i din skorsten? Vänta inte mer! Beställ nu marknadens bästa skydd! Enkelt öppningsbar vid sotning.

Pris från 2990:- inkl. moms Montering ingår i priset

TAKSÄKERHET

Vi monterar, Taksteg(ar) Takbryggor, Glidskydd, Snörasskydd m.m. Plåtslageriarbeten runt skorstenar och tak.

Skorstensspararen AB • www.skorsten.nu • Tel. 0392-10 007 Augusti 2017 www.viivilla.se

73


Annonstorget VI I VIlLA

SVERIGES MEST SÅLDA POOL !

Avfuktning

skyddar din fastighet • Krypgrunder • Vindar • Garage • Fritidshus mm

POOL FÖR ALLA SMAKER

SVERIGES BÄSTA ERBJUDANDE PÅ POOLPAKET OCH TILLBEHÖR

www.munters.se/åf Världsledaren Munters hjälper dig med dina fuktproblem. Kontakta någon av våra återförsäljare för mer information om försäljning, installation och service. SYD Riddargården AB Tel: 070 - 595 63 63

MELLANSVERIGE PR1 Avfuktningskontroll AB Tel: 070 - 250 06 51

VÄST/MITT SYD Anti-Fukt & El i Jönköping AB Tel: 0708 - 37 41 65

NORR Skellefteå Avfuktarservice Tel: 076 - 762 25 56

STOCKHOLM/MITT Fukt & Vent i Stockholm AB Tel: 070 - 580 85 10

0585 31661 www. jf-fritid.se GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! Perfekt för gör-det-självaren

Nu kan du på ett enkelt och billigt sätt förnya din gamla trappa, balkong och terrass med DuraTrapp® naturstensbeläggning. Beläggningen tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

DuraCoat AB

www.duracoat.se

Avfuktningsgruppen AB Stockholm Tel: 0707 - 45 01 00

Köp FÖNSTER i vår webshop! Kampanj på vårt lagersortiment

Se fler å ller p mode sida! m vår he

2 701:4 724:-

Fönsterdörr

900 x 2100 mm (helglasad)

Öppningsbart fönster 900 x 1200 mm

2 132:-

Öppningsbart fönster

Tenngatan 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04

600 x 600 mm

Låt inte livet vänta – vi levererar inom 1–2 veckor!

www.fonstergallerian.se

Vi har Tillfört Tillgänglighet i hela Sverige sedan 1976.

Telefon: 0155 - 20 55 00

 74 viivilla Augusti 2017

info@globustt.se

www.globustt.se

- Tillverkning i Örebro - Fri frakt - Tryggt och säkert med

fönster G A L L E R I A N


Massagebad www.hotspring.se

Njut av sommaren… i det bästa av spabad!

Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

HotSpring Massagebad Tel. 08 - 704 00 77 Massagebad

Drottningholmsvägen 197 167 53 Bromma / Stockholm www.hotspring.se

Lagerrensning

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

Spara upp till 46.000:-

Ny butik i Göteborg Ring 031 - 387 54 54

den – Först i Norden – Ledande i värl 20 år i S ve

agar om åre t till en

rige oc h Nor

. minimal daglig kostnad

Nya NXT-modeller Designat av BMW

Kvalitet, design, njutning! ✔ Utsedd till bästa köp, åtta år i rad *

Automatiskt reningssystem Diamantteknologi ger kristallklart vatten.*

ge.

✔ XFC-fullisolering ger upp till 80%

lägre elförbrukning än konkurrenterna

✔ Silverjon AG+ ger klorfri användning

✔ Solida och underhållsfria

material invändigt och utvändigt

✔ Byggd för att hålla i tiotals år ✔ HotSpring – ett tryggt val !

✔ USB-elektronik med frostvakt

Trådlös touchpanel och * ACE automatiskt reningssystem är standard på alla NXT-modeller. Enklare kan det inte bli – från SEK 134.000:-

Square – 4 personer 183 x 183 cm, ord. 82.400:-

Nu 54.000:-

Relay – 6 personer 213 x 213 cm, ord. 130.200:-

Nu 87.000:-

*av Consumers Digest

Varm t och härligt 365 d


Bäst i test!

2016-08-29 6P05187

Woods ED50F

Woods MRD20

Läs mer på www.woods.se

Kanadensiska Woods började tillverka avfuktare redan 1950 och har sedan dess hjälpt över 400 000 hushåll att förebygga fukt- och mögelskador. I över 60 år har Woods kännetecknats av hög kvalitet, pålitlighet, hög kapacitet samt låg energiförbrukning. Idag har Woods produktion i både Kanada och Sverige samt distribuerar till 15 länder.

Lokala återförsäljare: STOCKHOLM Luftmiljöbutiken, Proffsmagasinet NACKA Fredells Byggvaruhus

®

Profile for Vi i Villa

Vi i Villa 1707  

I nummer sju hälsar vi på hos Björn Ranelid i Kivik, som ger oss trädgårdstips och avslöjar hur många böcker han har (han skulle kunna öppna...

Vi i Villa 1707  

I nummer sju hälsar vi på hos Björn Ranelid i Kivik, som ger oss trädgårdstips och avslöjar hur många böcker han har (han skulle kunna öppna...

Profile for viivilla