Page 1

NR 6, 2017 • UPPLAGA 2 163 501 EX

NYA

utva .. lt! basta poolpryla rna SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,8 MILJONER LÄSARE

h. e m m a.. h o s m a la r m a st a re n

Jo h n nie.. K r ig s t r o m ! TOMMY NILSSON:

”JAG SKULLE GÄRNA HA MIG SOM GRANNE!” EXPERTSVAR:

• CARPORT ELLER

GARAGE? • BYT INNERDÖRR • FIXA KYLAN MED VÄRMEPUMP

SÅ SKAPAR DU ETT TRIVSAMT TRÄDGÅRDSLIV • Barnsäkra tomten • Skydda dig mot djuren • Gör ingenting – vi har tipsen

BYGG SJÄLV!

LUSTFYLLD LEKSTUGA & MURAD VERANDA .. lasarna tipsar! .. perfekt grasmatta


MÅLA SNABBARE!

SPARA UPP TILL 2 DAGAR! En fasadmålning av ett genomsnittshus med två strykningar tar cirka sex dagar. Med vår fasadpensel Mäster Ergo Silver, som utsetts till Bäst i test, får du jobbet gjort på fyra dagar! Du sparar två dagars arbete och får tid till annat i stället – bra va? Mästers fasadpenslar hittar du hos din färg-, bygg- eller järnfackhandlare.

Läs mer om Mäster måleriverktyg och om testet på www.master.nu!


vi ivilla

VÄLKOMMEN

VÅRA HUS AVSLÖJAR VÅRT URSPRUNG Året var 1939, Hitler hade just intagit Polen, Sverige rustade för krig och på biograferna var det premiär för Borta med vinden med Clark Gable i huvudrollen.

I UDDEHOLM, VÄRMLAND, fick

På Viivilla.se just nu:

järnvägsarbetaren Valter och den blivande hustrun Eivor tillträde till den bit skogsmark som med tiden skulle bli familjens framtida hem. Men först väntade avverkning och grävning där huset skulle stå, vilket gjordes med spade, handkraft samt livslång ryggvärk – i sällskap av minusgrader i luften och tjäle i backen. När grunden väl stod klar på våren 1940 och snickaren kunde påbörja bygget av huset kallades Valter in till beredskapstjänst i Vaxholm och kvar fanns Eivor som snart skulle föda deras första barn.

VALTER LÅG KVAR vid Vaxholm HÄRLIGA SOMMARRECEPT! Baka med rabarber, jordgubbar och sommarens frukt och bär. Våra favoritrecept hittar du på vår sajt.

under hela kriget men hann under permissionerna med att bygga såväl kök som sovrum – toalett, el och rinnande vatten skulle dröja ytterligare ett tag – och när han hemförlovades på våren 1945 var det ett fungerande hus han återvände till, samt en fru med tre barn. Det tidigare kalhygget och stenmassivet som utgjort tomten var numera ett minne blott och i stället odlades det för självhushåll: potatis, morötter och sockerärtor, men även svarta och röda vinbär. Äppelträden var sju till antalet och gav mer i skörd för varje år som gick.

I nr 6 hittar du...

De många kaninerna, 74 som flest, fanns inte längre kvar när freden bjöd på ökat välstånd, men den årliga griskultingen däremot, inhandlades fortfarande årligen på Råda marknad för uppgödning, slakt och hemmakonservering i glasburk. För mig var Valter och Eivor synonymt med morfar och mormor – och en evigt lång sommar med fiske och hemmasnickrade armborst: Jag rörde mig fritt i en miljö av krattade grusgångar, nystaplade vedhögar och perfekt kantade trädgårdsland där det ständigt talades om nästa uppgift att ordna med, dracks kaffe och gungades i de nymålade Grythyttemöblerna. De gick båda bort i början av 2000-talet, strax över 90 år gamla, men minnet av dem lever kvar, liksom deras relation till hemmet och huset. Det är inte för intet som jag envisades med att själv gräva ut grunden till vår nya veranda (sidan 26), gav mig på att bygga egna fönster till min dotter Elsies lekstuga (sidan 30) eller får förhöjd puls varje gång jag går förbi vår grannes nykrattade grusgång. Våra hem säger ofta mer om oss och var vi kommer ifrån än vi själva anar – varför skulle jag annars sitta och i våra Grythyttestolar med ett ordentligt ryggskott och dricka kaffe?

18

Johnnie Krigström berättar om varför han inte gillar att klippa gräsmattan.

23

Samlas kring poolen!

Vi ses i augusti!

Anders Carlén, chefredaktör

26 Webbredaktör Emelie Åberg

INSTRUKTIONER OCH STEG FÖR STEG-GUIDER Bygg en grind, en spaljé eller varför inte en odlingslåda? Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till alla våra ritningar (gratis just nu!).

Redaktionschef Anja Källstedt

Så murar du en ny veranda.

Skydda din trädgård mot ovälkomna gäster.

38

Webbreporter Sara Åhlström

Chefredaktör Anders Carlén

Ring oss gärna på onsdagar kl 10–12 på 08-731 29 00! SLIPP FÄSTINGAR Vi presenterar: fästingknepet alla pratar om – och expertens tips för att slippa fästingar i din trädgård.

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm

Psst! Läs om hur du bygger min lekstuga på sidan 30!

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

Art director Lovisa Haglund PÅ OMSLAGET JOHNNIE KRIGSTRÖM FOTO ANGELICA SÖDERBERG TACK TILL BECKERS FÖR FÄRG, NCS 1085-Y90R

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VI I VILLA distribueras till 2 163 501 hushåll och har 1 795 000 läsare (TS och Orvesto konsument 2016).

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

Juni 2017 www.viivilla.se

3


JUST NU: JUBILEUMSERBJUDANDE

Var femte fönster på köpet! I år fyller vi 20 år och det är med stolthet vi titulerar oss Sveriges ledande fönsterbytare. Vi ger dig alltid ett tryggt och smidigt fönsterbyte med både fönster och montage i världsklass. Just nu har vi ett jubileumserbjudande som ger dig var femte fönster på köpet. Ett perfekt tillfälle att byta fönster!

0,20%

RANTA

Kampanjen gäller till och med 9 juli 2017.* Under kampanjperioden erbjuder vi dessutom 0,20% ränta via Mockfjärdslånet i 20 månader. Via ROT-avdraget finns även möjlighet till 30% avdrag på arbetskostnaden.

* Fönstret med lägst pris på köpet, för övrig kampanjinformation se www.mockfjards.se

BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK AV EN FÖNSTERMÄSTARE

020-43 00 00

www.mockfjards.se

1705002 _viivilla_203x273mm_Kampanj4.indd 1

2017-05-16 10:34


kr

0 50 00

VINN MATERIAL TILL ATTEFALLSHUS FRÅN FINJA! I Finja och Björn Christiernssons nya webbserie Björn bygger bo - attefall får vi följa arbetet med att bygga en 25 kvadratmeter stor komplementbostad. Nu har du chansen att tävla och vinna byggmaterial* till ett eget attefallshus – värde 50 000 kronor!

BLI MEDLEM I VI I VILLA-KLUBBEN - GRATIS JUST NU! Fem anledningar till varför du måste gå med i klubben i dag! Alla som blir medlemmar i juni har chansen att vinna material till ett attefallshus från Finja, värde 50 000 kr. 1

Kolla in filmerna på Finja.se och svara på följande fråga på Viivilla.se/ medlemsklubb. Vad heter Finjas mursystem som Björn bygger med?

2 Som medlem får du tillgång till exklusiva artiklar, smarta guider, och våra tävlingar med chans att vinna fantastiska villaprodukter.

Ta del av fördelaktiga erbjudanden.

3

1 Exakt. X Precision. 2 Noggrann.

I samarbete med Lawline erbjuder vi juridisk rådgivning.

4

* i vinsten ingår Finjaprodukter samt hemleverans till ett värde av 50 000 kronor. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

5

Just nu kan du bli medlem gratis (värde 399 kr/år)! Medlemskapet är inte bindande.

VI I VILLA-KLUBBEN I SAMARBETE MED

SKICKA IN KUPONGEN OCH TÄVLA OM TRISSLOTTER!

Anmäl dig direkt på vår hemsida: Viivilla.se/ medlemsklubb eller mejla: medlem@viivilla.se

JURIDISK RÅDGIVNING

Ja tack!

Jag vill gärna gå med i Vi i Villa-klubben och tävla om trisslotter* samt få erbjudanden.

Namn:

VG TEXTA TYDLIGT!

GÅ MED DU OCKSÅ!

Besök Viivilla.se/ medlemsklubb för att bli medlem!

Plats för porto.

Personnr:

Adress: Postnr:

Ort:

E-postadress:

Telefon:

Namnteckning: När du skickar in denna talong kommer du att erhålla ett mejl från Vi i Villa-klubben med inloggningsuppgifter. Du accepterar därmed Vi i Villas villkor och policy, vilket innefattar ett samtycke till personuppgiftsbehandling inom Bonnier-koncernen. Medlemsskapet är inte bindande. *Vi tävlar ut 20 vinster med 2 Trisslotter.

SVARSPOST Vi i Villa-klubben Tegnérgatan 8 113 58 Stockholm


AKTUELLT

INFRARÖD FÄRGBORTTAGNING

Det är inte alltid lätt att hålla god min med grannarna. En nygjord undersökning visar att många svenskar stör sig på såväl misskötta som pedantiskt fixade trädgårdar.

a op Sk

o, nt Re

55 ,1 .se u t as hb oc m He

kr.

Bastusten, Bauhaus, 139 kr.

S

HÄLSA ORDENTLIGT Om du vill behålla dina chanser att låna verktyg av grannen i framtiden är det bäst att du hälsar ordentligt, åtta procent stör sig på dem som aldrig säger hej. Men sök inte kontakt för ofta, även det kan nämligen vara en källa till att osämja uppstår.

UR TRÄDGÅRDSBAROMETERN 2017

Handduk, H&M Home, 149 kr.

Om du stör dig över grannarnas trädgårdsskötsel, vad irriterar mest? 1. Grannarnas trädgårdsmaskiner väsnas när jag vill ha lugn och ro (57 %) 2. Grannarna sköter inte om sin trädgård (52 %) 3. Grannarna har för fin trädgård (11 %)

V I I VI L PÅ

Läs våra expertsvar om att bygga bastu på Viivilla.se

AV ANJA KÄLLSTEDT, ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

VÅGAR INTE SÄGA IFRÅN Trots att vi lätt blir irriterade på våra grannar är det inte många av oss som vågar hoppa över häcken och ryta ifrån. I undersökningen svarar 26 procent att de väljer att inte säga något för att bevara grannsämjan. Endast 14 procent tar tjuren vid hornen och pratar om problemet med grannen i fråga, medan närmre hälften av de tillfrågande inte vet hur de ska tackla situationen.

Termometer, hygrometer och sandur, Tylo.se, 1 605 kr.

MER

e upp när du drar fram gräsklipparen i sommar – du kan nämligen reta gallfeber på dina grannar om du väsnas för mycket. I Trädgårdsbarometern 2017 avslöjas vad vi svenskar stör oss mest på när det gäller våra grannar. På första plats kommer bullriga trädgårdsmaskiner och grannar som inte håller ordning på tomten. Men du får inte heller vara för noggrann om du ska göra dig populär i kvarteret. – Lite överraskande att flera personer uppgav att de störde sig på att grannarna var pedanter och hade det för fint, säger Annika Folkesson, marknadskoordiantor på Anders Ståhl Norden AB.

.SE

 6 viivilla Juni 2017

PERFEKTA TRÄDGÅRDAR HOTAR GRANNSÄMJAN

Stäva Rento, Hemochbastu.se, 375 kr.

LA

Med hjälp av infraröd värme lossnar gammal färg.

Hotta upp bastun i sommar – här är prylarna som höjer temperaturen!

ÄS

Hej Birger Ericson, uppfinnare, som tar bort gammal färg med infraröd värme. Berätta! – Med rätt Namn: Birger infraröd-teknik kan vi Ericson. ta bort färg vid lägre Ålder: 63 år. temperatur än med Bor: På andra uppvärmningslandet utanför metoder. Ir-strålar Alingsås. med låg temperatur Gör: VD, frigör inga giftiga Grundare av gaser men tränger Speedheater System AB. däremot djupare in i träet och dödar mögel och svamp samtidigt som fukten torkas ut. Hur kom du på att du skulle uppfinna just en färgborttagare? – Jag blev sjuk av kemikalier och insåg att alla tidigare metoder för färgborttagning gjorde stor skada; både på underlag, oss själva och miljön. Därför bestämde jag mig för att lösa problemet på ett bättre sätt. Vad är det för fel på den klassiska fönsterskrapan? – Inget, det viktiga är att ha rätt skrapa. De skrapor vi utvecklat är särskilt utformade för att inte skada träet och samtidigt är de ergonomiska och mindre tungarbetade. De olika skraporna har olika typer av profilering för att nå in på ställen dit andra skrapor inte når. Funkar infraröd värme på fler saker än gamla fönster? – Ja, i stort sett allt man behöver ta bort färg på exempelvis fasader, inredning, båtar, möbler och mycket mer. Hur mycket kostar en Speedheater? – Priserna varierar mellan modellerna, från strax under 3 000 kronor upp till 6 000 kronor. Vi har även proffsmodeller, men de kostar strax över 30 000 kr. Vad är ditt nästa projekt som ska bli trärent? – Med två stora gamla trähus är det ständigt pågående projekt.

Få upp ångan!

L

vi ivilla


Antikondens eller inbrottsklassat. YTTERDÖRR PÅ KÖPET!*

Varför välja? Hos oss finns inget antingen eller. Det ena utesluter nämligen inte det andra. Morups moderna fönster är täta och tysta, de håller värmen och är inbrottsklassade. Dessutom är alla fönster utrustade med antikondensglas. Fönsterna tillverkas i vår egen fabrik i Falkenberg och installeras hos dig av våra duktiga hantverkare. Din personliga projektledare är med dig genom hela processen och tar ansvar för hela leveransen från måttagning till installation och slutlig genomgång. Vi erbjuder räntefri delbetalning i 36 månader.

Boka ett hembesök 020-66 78 77 | www.morups.se *Vid köp av minst sju fönster, gäller t o m 7 juli 2017.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


vi ivilla

AKTUELLT

KONSUMENTKOLL

SÅ PÅVERKAS DU AV DE NYA ELREGLERNA Den 1 juli får vi nya regler för elsäkerhet i Sverige som förändrar ansvaret för dig som konsument när det gäller att kontrollera den elinstallatör du anlitar för jobb i hemmet.

LA

V I I VI L PÅ

.SE

Mer om solpaneler hittar du på Viivilla.se.

allå där, Ulf Svensson, som jobbar med decklights som drivs av solpaneler. Hur fungerar det? – Vi säljer ett antal olika serier av decklights – alltså små spotlights som byggs in i trädäck/ altaner – som drivs med kompakta och högeffektiva solpaneler. På baksidan av solpanelen sitter en låda som innehåller tre uppladdningsbara AA-batterier. De laddas av solen under dagtid för att sedan ge ström till lamporna under kvällstid/skymning. Våra solpaneler är konstruerade för att per automatik tända respektive släcka lamporna vid skymning respektive dagsljus. Kan jag driva spotlightsen året om med solceller, oavsett var i Sverige jag bor? – Vi har sedan början av år 2015 monterat ett antal testpaneler i Västernorrland och Jämtland, och kan konstatera att de lyser under dygnens alla mörka timmar året runt. Vad kostar det? – Priserna varierar från 890 till 1 250 kronor beroende på modell av Decklight. Samtliga kompletta uppsättningar finns även med eldrift, vilket innebär att förpackningen innehåller en transformator istället för en solpanel. Kan jag installera spotlightsen på egen hand? – Ja, eftersom själva strömkällan består av antingen en solpanel eller en lågvoltstransformator innebär detta en mycket enkel montering utan behörig elektriker. Konsumenten behöver endast en skruvdragare med hålsåg för att borra hål för lamporna.

Läs mer på Lumendesign.se.

AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO ISTOCKPHOTO

UNDERLÄTTAR OM NÅGOT GÅR FEL Även försäkringsmässigt kommer de nya reglerna att underlätta för dig som konsument om något skulle gå fel med elinstallationen. – Om du i dag får en entreprenör som inte är behörig och inte gör ett fackmässigt utfört jobb kan det bli en nedsättning på ersättningen eller till och med en utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Med de nya reglerna kommer lagen att följas genom att du anlitar någon av dem som finns på Elsäkerhetsverkets lista, säger Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar.

MER

KÄLLA TNS SIFO I SAMARBETE MED KVD

FÖRBJUDER OSERIÖSA AKTÖRER De nya reglerna innebär också att det blir lättare att få bort oseriösa aktörer från marknaden. – Efter 1 juli kan vi förbjuda företag som utför arbeten utan att vara kvalificerade elinstallatörer, vilket vi inte kan göra i dag, säger Kim Reenaas.

ÄS

… av Sveriges bilägare tvättar bilen hemma i garaget eller på uppfarten trots att det kan vara skadligt, både för hälsan och miljön. Rekommendationen är att använda en tvättomat eller biltvätt.

H

I

dagsläget ansvarar du som konsument för att kontrollera den eller de personer som kommer hem till dig för att utföra elarbete – men med de nya reglerna behöver du enbart kolla upp företaget du anlitat i Elsäkerhetsverkets register på Elsakerhetsverket.se. – Ett företagaransvar passar bättre eftersom det är företaget som konsumenten faktiskt anlitar och har en avtalsrelation med, säger Kim Reenaas, verksjurist på Elsäkerhetsverket.

L

25%

Fixa altanbelysningen med solpaneler


När du är trött på myror

LÄS MER PÅ

MYRR.NU

Den effektiva klassikern mot myror inne, ute och i boet. UTE

Använd biocider med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformation före användning.

INNE

Tar bort myror


vi ivilla

SMÅTT & GOTT

VISSTE DU ATT... SÅ GOTT SOM ALLA SVENSKAR, 97 PROCENT, ÄTER HUSMANSKOST MINST EN GÅNG I MÅNADEN OCH ATT DEN PERFEKTA HUSMANSMENYN BESTÅR AV TOAST SKAGEN TILL FÖRRÄTT, SPAGETTI MED KÖTTFÄRSSÅS TILL VARMRÄTT OCH ÄPPELKAKA TILL DESSERT? KÄLLA BOOKATABLE

MUMSIGT

Niklas Lindström, hovmästare och sommelier på restaurang Fotografiska kommer med sina bästa tips. – Tänk på att tillbehören spelar en stor roll för ditt dryckesval. Under sommaren är det även viktigt att tänka på rätt temperatur på drycken, säger han. NÖTKÖTT Rött och kryddigt vin med mörka bär och örter eller en fruktig öl så som en belgisk ale. Dryckestips: Mas de Libian Côtes du Rhône en blend på druvorna Grenache syrha och mourvedre (90139) och Brekeriet saison (1448), med en fruktig smak på honung, röda äpplen och grapefrukt. FISK Vitt vin med fruktiga toner, gärna sauvignon blanc, eller veteöl. Dryckestips: G de Château Guiraud en blend på druvorna sauvignon blanc och Semillon(96021) och Stockholm Brewing (80711) Besserweisser, veteöl med en brödig karaktär och toner av mandarin och aprikoser.

VEGETARISKA RÄTTER Champagne eller ett alkoholfritt mousserande vin. Dryckestips: Nicolas Feuillatte Brut Fundamental (77820), torr och fruktig champagne med toner av rostade nötter och mandlar. KYCKLING Öl, så som en India Pale Ale, eller ett vitt vin. Dryckestips: Poppels (89274), Nya Världens India Pale Ale, med toner av apelsin, blodgrape och honung. Engelgarten (99463) Domaine Marcel Deiss Alsace, en blend utav Riesling, muscat, pinot blac, pinot gris och pinot noir.

FLÄDER- OCH KARDEMUMMATÅRTA TILL MIDSOMMAR Du behöver (8-10 bitar):

Botten • 1 tsk hela kardemummakärnor • 2 1/2 dl (150 g) vetemjöl • 2 dl (180 g) strösocker • 1 tsk bakpulver • 1/2 tsk bikarbonat • 1/2 tsk salt • 1 tsk vaniljsocker • 1 dl yoghurt • 2 msk rapsolja • 1 dl stark flädersaft (50/50) • 1 ägg Frosting • 125 g mascarponeost • 2 1/2 dl vispgrädde • 1 dl (90 g) strösocker • 2 msk vaniljessens

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form som är cirka 22 cm i diameter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. 2. Blanda alla ingredienser till botten väl i en bunke. 3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 18 minuter. Kontrollera med en provsticka, kakan ska vara lite kladdig och saftig men den får inte vara ogräddat kletig. Låt svalna i formen. 4. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen till önskad konsistens med elvisp i en bunke. Spritsa ut den ovanpå tårtan och dekorera med färska bär.

Till garnering • 200 g färska bär, till exempel jordgubbar eller hallon

Tårtor med Linus (Bonnier Fakta), ca 190 kr.

 10 viivilla Juni 2017

AV SARA ÅHLSTRÖM FOTO FRIDA WISMAR, ISTOCKPHOTO

Grillsäsong

– här är dryckerna som passar till maten!


volkswagentransportbilar.se

Folkabussen. 70 år.

För 70 år sedan föddes idén till dagens Transporter och Multivan. En bil som bland annat förvandlades till Folkabussen. För att fira har vi tagit fram en specialversion – Multivan Adventure. Den har plats för sju personer och mycket bagage. Multivan Adventure har en TDI-motor på 204 hk med 4MOTION, DSG automatlåda och omfattande utrustning. Bland annat navigationssystem och backkamera. Multivan Adventure 70 TDI 2.0 204 hk 4M och DSG från 579.900:– inkl moms (ord pris 613.200:–) eller 3.270:–/mån* inkl moms. Billån 4.100:–/mån**.

Skeberg V37-G

s sa Vis r finn r elle lage d mo n på idan s e m v ä he se

Brenäs PV35-G

Granberg V52-G

Ett hantverk från Dalarna

Rönnäs PV14-G

www.leksandsdorren.se bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

Rexbo V63-G

Leksandsdörren AB Siljansnäsvägen 12 793 92 LEKSAND info@leksandsdorren.se

Juni 2017 www.viivilla.se

11


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

med Björn Christiernsson FR ÅGA BJ Ö R N

Dåligt tryck i vattenledningarna Vi bor i ett gammalt tegelhus från 1920-talet och har problem med dåligt tryck i vattenledningarna, både kallt och varmt vatten. Har vid ett tillfälle bytt ett rör och såg då att det var igensatt av kalk och rost. Vi ska nu sätta in nya duschar med mera, och undrar vad vi kan göra för att få bättre tryck på vattnet. Är det möjligt med kemisk tvätt eller måste vi byta ut, alternativt dra nya ledningar? Lennart

??

RÄTT TAK TILL BILEN

Plats för verkstad, bil, färg och växter – så här skulle Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson bygga ett garage eller en carport.

O

m jag fick välja fritt mellan att bygga garage och carport – utan att ta hänsyn till kostnaderna – så skulle mitt val hamna på garaget, men inte för att jag tror att bilen skulle må så mycket bättre utan för att jag vill ha ett extra utrymme till att fixa och bygga. Jag skulle med andra ord bygga en verkstad som jag har möjlighet att parkera bilen i, i stället för det traditionellt omvända. Hade jag inte haft intressen där extra plats var önskvärt skulle jag ha satsat på carport i kombination men en motorvärmare – och för att nyttja den extra byggnaden maximalt, förlagt en förrådsdel i ena ändan av carporten.

SVAR: Det finns metoder för att rensa vattenrör men det är inget jag skulle rekommendera i ett första läge. Då jag antar att varmvattnet drogs in många år efter att huset byggdes, i kombination med att vissa rör garanterat har bytts genom åren, är det en omöjlighet att bedöma konditionen på systemet. Ta därför först kontakt med en rörmokare som får göra en första bedömning, likt en besiktning och utgå utifrån den, gissningsvis behöver ni inte byta alla rörpå en och samma gång. Björn

FÖRRÅDSDELEN SKULLE JAG ISOLERA VÄL samt montera ett eller

flera stora fönster i, gärna från golv till tak. Förrådet skulle på så sätt bli billigt att värma till frostfri temperatur vintertid och dessutom vara en perfekt förvaringsplats för allt från färg till växter.

1

UPPVÄRMNING FÖR FÖRRÅDSDEL I CARPORT/GARAGE

Att värma ett mindre, välisolerat förråd görs enklast och billigast med en liten radiator, men att värma ett helt garage på ett bra sätt kräver planering. Finns det en smart värmekälla i bostadshuset, som bergvärme eller en luft/vatten värmepump, kan du med fördel dra en kulvert mellan de två byggnaderna. Kulverten transporterar varmt vatten till garagets golvvärmeeller vattenradiatorer. I annat fall blir en luftvärmepump det billigaste och smartaste valet.

 12 viivilla Juni 2017

Tänk på att få porten monterad av en behörig installatör. På bilden, port från Ryterna, m-profil, Garageportexperten.se.

2

MARKSTEN, ASFALT ELLER BETONG

Oavsett vad du väljer för ytbeläggning på din uppfart är det bärlagret, det vill säga stenkrosslagret, avgörande för om den kommer att hålla över sikt. Den ska normalt vara 30–40 cm tjock och väl komprimerad. Viktigt är också kvaliteten/tjockleken på ytskiktet. Asfalten ska vara av kvaliteten asfaltbetong. Markstenen ska vara tjock nog att klara biltrafik och en lastbil lite då och då, medan betongen bör vara 15 cm tjock och dubbelarmerad.

3

GOLVBRUNN I GARAGET

Att få bygglov för en golvbrunn i garaget är betydligt lättare sagt än gjort. Anledningen till det är att bilar som tvättas släpper ifrån sig metaller och oljor, och tillsammans med avfettningen blir spillvattnet så pass förorenat att reningsverken inte kan ta emot det. Kommuner som tillämpar miljöbalkens försiktighetsprincip ger därför normalt sätt aldrig lov till golvbrunnar, men tillstånd kan erhållas vid installation av oljeavskiljare. Alternativa lösningar för smältvatten finns och kan då vara till exempel en enkel uppsamlingsränna.

ATT BARA HA ETT STORT FÖNSTER MOT NORR ska dock

undvikas då ljuset är mycket viktigt för växterna, men om det är enda lösningen kan man även komplettera utrymmet med någon lampa för växter. Byggs förrådsdelen dessutom tillräckligt stor ryms även sommardäck, cyklar och annat som mår bra av att stå skyddat under vintern. Både carport och garage kräver bygglov, det är 4,5 metersregeln till tomtgräns som gäller såvida du inte får grannens medgivande.

FOTO BJÖRN CHRISTIERNSSON

3 X G A R AG E FAVO R I T E R

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

VARFÖR JAG PLÖTSLIGT nämner växter i detta sammanhang (när jag egentligen borde skriva om solblekt billack) är att jag utöver förvaring av bilen även skulle behöva lösa ett annat problem: vinterförvaring av växter. Vår familj köper nämligen gärna större medelhavsväxter som fikon-, citronoch olivträd, för att sommartid skapa härliga utemiljöer. Svårare blir det på vintern när vi inte har någonstans att förvara dem, eftersom de behöver stå kallt (3–10 grader) och ljust, och var i ett vanligt hus hittar man den platsen? Jo, i det nya ljusa förrådet i carporten!


Äntligen regn! Behandla med Grön-Fri och låt regnet göra resten av jobbet, så enkelt är det att ta bort alger och lav från dina tak, fasader eller markytor. Grön-Fri finns i färg- och bygghandeln.

www.grönfri.se

MED PERSONLIG

DESIGN

PÅ KÖPET! Flexbox postlådor har en robust kvalitet, stilren design och finns i modeller från den lilla postlådan för sommarstugan till paketpostlådan för dig som storhandlar på nätet. Till alla våra postlådor kan du dessutom designa din egen, personliga namnskylt i varmgalvaniserad plåt (värde 250:-). Välj bland en mängd färdiga stilar på vår hemsida, eller ladda upp din egen fyrfärgsbild. Välkommen med din beställning!

POSTLÅDA OLOF

595:Fraktfritt inkl. skylt

K RS VA

3

TI

Å

Mer än vartannat hus med krypgrund har drabbats, eller riskerar att drabbas, av fukt- och mögelangrepp. Det kan vara svårt att bedöma krypgrundens skick på egen hand eftersom angreppen inte alltid syns för blotta ögat. Låt oss besiktiga din krypgrund för att förebygga skador.

LITETS

RA GA N

En välskött krypgrund bidrar till en bättre inomhusmiljö.

VECKOPOSTLÅDA FOLKE

995:Fraktfritt inkl. skylt

Boka för 995 :- på www.anticimex.se/krypgrund eller ring oss på 010-102 60 05.

Beställ enkelt på www.flexbox.se eller telefon 040-60 80 410

Juni 2017 www.viivilla.se

13


vi ivilla LÄ

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS

bästa idéer Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

FLER SMARTA IDÉER!

VINN ETT ODLINGSSET! Har du ett tips eller en bild du vill dela med dig av? Mejla till lasare@viivilla.se, gå in på Viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Nästa månadsvinst är ett fint odlingsset från Bluebox.se. Värde: 129 kr.

Säkert solskydd

”För att skydda växterna i växthuset mot alltför stark sol, hänger jag plantväv över och fäster med klädnypor. Det blir ljust utan att växterna bränns.” Marita Brandt

Månadens idé:

”JAG FÖRVANDLADE EN DÖRR TILL ETT HÖRNSKÅP” ”Jag fick en sliten gammal brun dörr som stod i ett uteförråd och skulle till tippen. Vi delade den på mitten och satte ihop den på nytt med en regel. Hyllplanen sågade vi till av brädor, och därefter var det bara att måla och slipa. Jag hittade många gamla färgslattar som vi kunde använda. Det tog cirka åtta timmar innan vi var klara med allt – exklusive torktid av färgen!”

F-jädrar vilken fågelskrämma!

”Efter att ha haft problem med fåglar som pickade på våra hallon plockade vi fjädrar från skator och stack in i en potatis som vi därefter band fast på en lina i hallonhäcken. Har sedan dess kunnat njuta av våra hallon ifred.” Marianne Björklund

Om Frida

Namn: Frida Sundelin. Ålder: 35 år. Bor: I Floda. Familj: Maken Martin och barnen Alicia, 7, och Hampus 4. Gör: Jobbar med sälj och support. Driver Instagramkontot @rememade.

Min Vi i Villa-stund @ingalillgustafsson

En sängram för soffliggare

Visa upp din Vi i Villa-stund på Instagram! Tagga #minviivilla. Månadens bästa bild kommer med i tidningen och belönas med biobiljetter. Glöm inte att följa oss också på @viivilla_sverige.

”Vi hittade en soffa på loppis, tog bort locket och sågade ur botten så att sängbenen fick plats. Därefter målade och klädde vi om den. Slutligen monterade vi en lampslinga bakom.” Sara och Magnus Westmountain

Läsarnas bästa tips: så får du den perfekta gräsmattan! Till nästa nummer vill vi ha dina smartaste förvaringstips! Mejla oss på lasare@viivilla.se. ”Jag gödslar ofta, minst tre gånger per säsong. Första gången blir på vårkanten när gräset börjar grönska, andra omgången på försommaren, och till sist i slutet av sommaren då mossan sätter igång att växa. Det händer att det blir ytterligare en gång på höstkanten.” Otto, Enköping

 14 viivilla Juni 2017

”När gräset börjar bli torrt ser jag till att vattna extra ordentligt. Om det råder vattningsförbud klipper jag inte gräset lika ofta eftersom längre strån fångar upp mer dagg som i sin tur går ner i rötterna”. Johanna, Borlänge

”Rätt klippning är det viktigaste för att inte få mossa och ogräs. Jag klipper två gånger i veckan med en gräsklippare som har riktigt vassa blad. Sedan gäller det förstås att gödsla ordentligt och ge gräsmattan mycket fukt.” Lars-Erik, Piteå


KAMPANJ PÅ ALUMINIUMBEKLÄDDA FÖNSTER!

Tillfälle att ta hand om ditt hus! Står du inför en stor renovering där hemma? Just nu har vi kampanjpriser på våra aluminiumbeklädda vita fönster. Här ser du ett urval, du hittar hela utbudet på skanskabyggvaror.se

Vi lämnar alltid 10 års garanti mot kondens mellan glasen

Energimärkt. Läs mer på skanskabyggvaror.se

Fönstertyper, med aluminiumbeklädd utsida Prisexempel, om inget annat anges, avser vitt fönster 10x12 med standardglas (mått anges i dm)

Fönster Energi

Vridfönster 4 485:– 5 355:–

Fast fönster 2 605:– 3 435:–

Fönster Tradition

Vridfönster med mittpost 5 315:– 6 325:–

Sidohängt, 1 båge 4 385:– 5 425:–

Fast fönster 2 515:– 3 115:–

Sidohängt, 2 bågar 6 585:– 8 145:–

Onlinebutik SKANSKABYGGVAROR.SE För säljare ring: 042-210 100 PRISERNA gäller t o m 3 juli 2017 FRI FRAKT – endast 95-245 kr i exp.avgift Vi reserverar oss för ev tryckfel

Se alla storlekar & priser på skanskabyggvaror.se


SOMMARFYNDA – MÅNGA TUSENLAPPAR ATT SPARA!

Ord.pris

Kampanjpris

Önska limträstomme, 14,5 m2

18 695:–

16 099:–

Skjutparti*

27 385:–

Fasta dörrpartier* Fasta fönsterpartier* Panelsektion Kanalplast,16 mm* Totalt

Ord.pris

Kampanjpris

Fira limträstomme, 16 m2

20 599:–

17 899:–

23 747:–

Skjutparti Vår/höst

39 285:–

34 482:–

3 590:–

3 038:–

Kanalplast, Vår/höst 32 mm

10 699:–

9 594:–

3 180:–

2 770:–

Totalt

70 583:–

61 975:–

11 899:–

9 999:–

7 149:–

6 412:–

71 898:–

62 065:–

Du sparar 9 833:–

F i R m

Du sparar 8 608:–

• •

* Priset avser Förlängd sommar

Ord.pris

Kampanjpris

Glädja limträstomme 12,5 m2

25 595:–

20 899:–

Skjutparti Vår/höst

34 380:–

31 023:–

879:–

849:–

Nockprofil inkl. mont.detaljer

F –

Fasta fönsterpartier Vår/höst

5 090:–

2 183:–

Kanalplast, Vår/höst 32 mm

14 798:–

13 070:–

Totalt

80 742:–

68 024:–

Du sparar 12 718:–

Fyra enkla steg till drömmen

Sätt dig framför skärmen och bygg din dröm. Välj säsong, modell och partier. Du ser det färdiga resultatet direkt på skärmen och vet på kronan vad det kommer att kosta.

V

Välj säsong

Välj modell

Välj storlek

Välj design

P

M n L g u l

Uterumsguiden finner du på

SKANSKABYGGVAROR.SE

• • •

P

KLÄM & KÄNN OCH LÅT DIG ÖVERTYGAS! I kreativa och inspirerande butiker finns det mesta ur vårt sortiment på plats. Välkommen! Stockholm, Barkaby • Göteborg, Tagene • Helsingborg, Väla • Norrköping, Ingelsta • Malmö, Svågertorp • Uppsala, Fyrislund Örebro, Boglundsängens handelsområde • Värmdö, Värmdö Marknad • Falun, Gamla regementsområdet • Jönköping, Solåsens handelsplats

Fri frakt – endast 95-245 kr i exp.avgift


KAMPANJPRISER PÅ UTERUMSPARTIER!

Fynda partier för en lite längre säsong! Förlängd sommar – Excellent Förläng sommaren med lite bättre isolering. Färgneutralt, energibelagt glas. Risken för imma och kondens minskar, men solenergin släpps in och hålls kvar. • Energiglas ger 30% bättre värmekomfort • Helglasad lucka i smakfull design med kraftiga profiler • Säkerhetsglas är standard, 5 gånger starkare än vanligt maskinglas • Genomgående cylinderlås i karmen • Liksidiga luckor underlättar montering • Tre färger, vit, vinröd och antracitgrå

Fönster - höjd 1195 mm Karmbredd Kampanjpris Parti med två luckor

Parti med tre luckor

Parti med fyra luckor

Prisexempel avser skjutparti vitt

Vår/höst – Isolent Med ett bättre isolerat uterum kan du njuta av det från tidig vår till sen höst. Lägger du till en extra värmekälla är du garanterad många sköna dagar i uterummet även när vinden biter och har långt till värmen. • Isolerglaskassett för maximalt lång uterumssäsong • Helglasad lucka i smakfull design med kraftiga profiler • Säkerhetsglas är standard, 5 gånger starkare än vanligt maskinglas • Genomgående cylinderlås i karmen • Liksidiga luckor underlättar montering • Tre färger, vit, vinröd och antracitgrå

1 500

3 543:–

4 195:–

Parti med tre luckor

Parti med fyra luckor

Prisexempel avser skjutparti vitt

Parti med två luckor

Karmbredd

Kampanjpris

Ord.pris

1 500

4 939:–

5 595:–

1 700

5 129:–

5 895:–

1 900

5 319:–

6 095:–

1 700

3 733:–

4 495:–

1 900

3 923:–

4 695:–

2 000

4 018:–

4 795:–

2 000

5 414:–

6 195:–

2 100

4 113:–

4 895:–

2 100

5 509:–

6 295:–

2 200

6 839:–

7 895:–

2 400

7 029:–

8 095:–

2 600

7 219:–

8 295:–

2 900

7 504:–

8 595:–

3 100

7 694:–

8 795:–

2 900

8 834:–

10 295:–

2 200

4 968:–

5 995:–

2 400

5 158:–

6 195:–

2 600

5 348:–

6 395:–

2 900

5 633:–

6 695:–

3 100

5 842:–

6 895:–

2 900

6 108:–

7 295:–

3 200

6 393:–

7 595:–

3 500

6 649:–

7 895:–

3 800

6 963:–

4 100

7 248:–

Fönster - höjd 1195 mm Fönster - höjd 1195 mm Karmbredd Kampanjpris Parti med två luckor

Dörrar - höjd 1995 mm Ord.pris

Parti med tre luckor

Parti med fyra luckor

3 200

9 119:–

10 595:–

3 500

9 404:–

10 895:–

8 195:–

3 800

9 689:–

11 195:–

8 495:–

4 100

9 974:–

11 495:–

Ord.pris

1 500

4 179:–

4 495:–

1 700

4 369:–

4 795:–

1 900

4 559:–

4 995:–

2 000

4 654:–

5 095:–

2 100

4 749:–

5 195:–

2 200

5 889:–

6 595:–

Dörrar - höjd 1995 mm DörrarKarmbredd - höjd 1995Kampanjpris mm Parti med två luckor

Parti med tre luckor

Ord.pris

1 500

5 699:–

6 295:–

1 700

6 108:–

6 695:–

1 900

6 488:–

7 095:–

2 000

6 649:–

7 295:–

2 100

6 868:–

7 495:–

2 200

7 884:–

8 895:–

2 400

6 079:–

6 795:–

2 600

6 269:–

6 995:–

2 900

6 554:–

7 295:–

2 900

9 214:–

10 295:–

3 100

6 744:–

7 495:–

3 100

9 594:–

10 695:–

2 900

7 504:–

8 595:–

2 900

9 974:–

11 395:–

3 200

7 789:–

8 895:–

3 200

10 544:–

11 995:–

Parti med fyra luckor

2 400

8 264:–

9 295:–

2 600

8 644:–

9 695:–

3 500

8 074:–

9 195:–

3 500

11 114:–

12 695:–

3 800

8 359:–

9 495:–

3 800

11 684:–

13 295:–

4 100

8 644:–

9 795:–

4 100

12 254:–

13 895:–

PRISERNA gäller t o m 3 juli 2017 Vi reserverar oss för ev tryckfel

Se hela vårt sortiment, adresser och öppettider på skanskabyggvaror.se

Vill du prata med en av våra säljare? Ring 042-210 100!


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

Om Johnnie

Namn: Johnnie Krigström. Ålder: 43 år. Bor: På Lidingö. Familj: Hustrun Maria, 43, döttrarna Stella, 10 och Leia, 7 samt katten Chewbacca. Gör: Är målare och programledare. Aktuell: Med nionde säsongen av Sofias änglar som börjar sändas i höst.

Johnnie Krigström:

”GRANNARNA TRODDE ATT JAG VAR HELT GALEN”

Han har trimmat grillen, plöjt ner varenda buske på tomten, och klipper sällan gräsmattan. Den härliga Sofias änglar-profilen Johnnie Krigström är inte alltid en ängel på hemmaplan. AV ANJA KÄLLSTEDT

Johnnie Krigström har en 1 000 kvadratmeter stor tomt – och något av det tråkigaste han vet är att klippa gräset.

 18 viivilla Juni 2017

FOTO ANGELICA SÖDERBERG

V

i är vana att se målarproffset Johnnie Krigström med kollegan Mattias Särnholm vid sin sida, men den här gången träffar vi honom ensam när han visar oss sin villa på Lidingö öster om Stockholm. – Både jag och min fru är uppvuxna på öar – jag på Gotland och Maria på Öland – så vi trivs väldigt bra här. Det är som en småstad i storstaden, säger Johnnie. Paret bor sedan åtta år tillbaka i ett 220 kvadratmeter stort tegelhus från 60-talet


När Johnnie flyttade in i sin tegelvilla renoverade han dygnet runt i en månad. ”Det såg ut som om det brann ur fönstren när vi rev badrummen”, säger han.

med sex rum och kök. – Det blev en hel del renovering i början. Mycket var original från 1969 – köket är det fortfarande, vi har bara bytt spis och fläkt. Alla skåp och luckor är original, men jag har slipat och lackat om dem. Badrummen var vi tvungna att göra om direkt. Jag renoverade nästan dygnet runt i en månad för att vi skulle kunna flytta in, säger Johnnie. FÄLLDE TALL IN I BALKONGEN Till villan hör en tomt på 1 000 kvadratmeter, som Johnnie mer eller mindre jämnade med marken när de flyttade in. – Grannarna trodde att jag var helt galen. Det var berberisbuskar som häck runt hela tomten, så vi körde runt med en grävmaskin och tog bort allt. Om Gud uppfann alla växter så uppfann Satan berberis, så giftig är den. Vi sågade även ner en massa träd: jag fällde en tall rätt in i min egen balkong! Det var dessutom fina grusade gångar bredvid huset, och där lade jag asfalt. Så mycket älskar jag trädgård, säger han. Är din fru med och målar? – Vi bestämmer tillsammans hur det ska se ut, men hon är inte delaktig i själva utförandet. Hon är jättebra på sitt jobb, och jag är rätt bra på mitt. Det blir bättre,

går fortare och är enklare om göras. De veckor som jag inte har jag gör det själv. inspelning ser jag till att sköta så Barnen hjälper inte heller till? mycket markservice som möjligt, – Nej, tack och lov. De är för och de veckor jag reser gör hon små för att vara delaktiga i det allt. här, och dessutom är jag lite Vilket är det tråkigaste petig. Barnen tycker att jag är hushållsarbetet? skitjobbig, de får inte ens stå på – Det är skittrist att klippa grähänder mot väggarna. set! Det är otroligt härligt när det Hur håller man kärleken vid är gjort: det luktar gott och det liv när man renoverar? ser fint ut – men man drar med – Kommunikation är det sig en massa nytt gräs in, och det absolut viktigaste. Jag brukar är tråkigt som fan under tiden säga att man måste vara lite sund man klipper. när man planerar. Om du tror att Hur lång tid tar det att klippa det ska ta tio timmar kanske det tomten då? i praktiken tar 40 timmar. Har du – Det tar en kvart, haha. Min fru sagt till den du bor med att det tycker också att det är tråkigt, så ska ta tio timmar, kan det bli jättevi skjuter lite för länge på det och stora slitningar om det är mycket klipper när det är lite för långt. Vi kvar att göra när svär varje gång, för den tiden har gått. vi måste alltid räfsa ”BARNEN En nyckel är också TYCKER ATT JAG först. att försöka hålla Jag som tänkte ÄR SKITJOBBIG, fråga dig om hur rent omkring sig, för det är fruktansdu gör för att få DE FÅR INTE värt jobbigt att bo i till den perfekta ENS STÅ PÅ en renovering. Det gräsmattan… HÄNDER MOT sliter mycket mer – Nej, det vet jag VÄGGARNA.” än man tror. inte, vi har mossa på baksidan. Vi är ”KONSTGRÄS VORE väldigt ointresserade av trädgård, OPTIMALT” konstgräs skulle vara optimalt, Johnnie och hans fru kanske inte haha. målar tillsammans, men när det kommer till att tvätta, laga mat VÄGRAR KÖPA POOL och städa delar de på ansvaret. Utöver villan lägger Johnnie helst – Vi har ingen speciell uppsina pengar på cyklar. Han har delning, man gör det som ska fem stycken i garaget, och tävlar

till och med i cykling. – Det är ett stort intresse, jag känner mig ung igen när jag trampar omkring, säger han. Hur ofta köper du en ny cykel? – En gång om året – det kommer alltid nya grejer. Det är en materialsport, och då måste man. Eller det måste man väl kanske inte… Har du någon annan dold talang? – Nej, jag tror att jag har gjort allt på tv, så det finns inget kvar. Jag är rätt duktig i vatten, alltså på att simma och hoppa. Men någon pool har du inte? – Nej, nej. Om jag tycker att det är tråkigt att klippa gräset, hur ska jag då ta hand om en pool? Det kommer inte att hända, till mina barns stora förtret. En pool står överst på deras önskelista varje år. ”JAG ÄR BARA EN VANLIG MÅLARSNUBBE” Trots att Johnnie är ett känt ansikte tänker han aldrig på att passa sig för vad han gör i trädgården om någon nyfiken person skulle passera. – Jag är bara en vanlig målarsnubbe som har halkat in på tv och fortsatt vara målare. Det är nog inte så häftigt att se när jag går omkring i mina tofflor och shorts och plockar upp Juni 2017 www.viivilla.se

19


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

V I I VI L PÅ

.SE

ÄS

LA

MER

Mer läsning om Johhnie hittar du på Viivilla.se!

L Johnnie stormtrivs på Lidingö där han mer är känd som Stella och Leias pappa, än som tv-profil.

Johnnies målarskola: Fem fel hemmasnickare gör #1 Snålar med färgen. Köp lite extra, det är betydligt billigare än att få göra om det om två år. #2 Köper verktyg av dålig kvalitet Bra verktyg gör att det är roligare, blir så mycket bättre och går fortare. #3 Är optimistisk med tiden Det tar oftast mycket längre tid än man tror. Tror du att det ska ta en viss tid – gångra det med två. #4 Stressar Unna dig pauser, det ska vara roligt och inte ett tvång att renovera. Det är när du stressar som du gör misstag. #5 Tar sig vatten över huvudet Känner du att att vissa saker är övermäktiga – ta in en firma. Det går dubbelt så fort och förhoppningsvis blir det dubbelt så bra.

 20 viivilla Juni 2017

ungarnas grejer. Ibland grillar jag en entrecote på fredagen, kan du tänka dig?! Galet! Hur gör du för att lyckas med köttet? – Jag har trimmat grillen – jag har borrat upp gasflödet så att grillen blir varm snabbare. Då kan jag grilla fort som helskotta och sedan in i ugnen med termometer. Gas är för övrigt en riktig latmansgrej. Inte rengör jag den så ofta heller. SKRATT, GRÅT OCH LITE NAKET När vi träffas är Johnnie mitt uppe i inspelningarna av nionde säsongen av Sofias änglar, och han tycker fortfarande att det är lika roligt att göra programmet. – Det är äkta känslor och äkta

människor. Det finns inget som är påhittat och skapat, vilket är det absolut det bästa – men också det som är jobbigast, säger han. Vad kan tittarna förvänta sig av säsong nio? – Det är inget nytt eller revolutionerande, det är väl det som är styrkan i varje program – varje avsnitt är en unik historia. Det blir skratt och gråt, sång och dans, kanske lite naket – vem vet? Vi går ju mot varmare tider, haha. Umgås du och Mattias något utanför inspelningarna? – Nej, vi gör inte det så mycket nuförtiden. Den här veckan har vi haft inspelningsfri vecka, och då har vi träffats måndag, tisdag, onsdag… Ja, vi träffas väl en del utanför då,

haha! Vi ses kanske 90 procent av dagarna på en månad. Ringer du Mattias när du ska renovera? – Nej, vi har nog på jobbet. Ska jag bygga något i dag så anlitar jag en firma till det. Vi gör det här hela dagarna, och den tiden jag är ledig ställer jag mig inte och spikar – och jag skulle inte be Mattias att göra det heller. Vad har du för sommarplaner? – Det blir Gotland: hängmatta, klippa gräs, lata dagar. Inga måsten. Hur firar du midsommar? – Hos min frus föräldrar i Skåne. Det är väldigt många barn och vuxna, vi kanske blir 30 personer i år. Det blir krans i håret och skalbaggar i skägget från kransen, men det är bara mysigt!


www.viskanspa.se

BEKYMMERSFRI NJUTNING, ÅRET OM. i skene, västergötland, bygger vi våra spabad för svenska förhållanden. Exempelvis har vi marknadens tjockaste skal, vilket reducerar ljudet, ger extra isolering och gör det energisnålare. Tillsammans med våra återförsäljare får du dessutom ett tryggt och enkelt ägande med service och support nära dig. Välkommen till Viskan Spa, Sveriges enda spabadstillverkare! VISKAN EKERÖ Storlek: 230x230 cm, höjd: 104 cm

VÄLKOMMEN TILL VÅRA AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE! BJÄRNUM Welico Spabad & tillbehör www.welico.se BORÅS Allt i Bad www.alltibad.se ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla www.fargbolaget.nu FALUN Spa och Poolbutiken www.er-el.se GISLAVED Gislaveds Energi & VVS www.vvs-energiteknik.se GÄVLE Spa och Poolbutiken www.er-el.se GÖTEBORG Pool Sweden www.poolsweden.se JÖNKÖPING Badhuset i Jönköping www.badhuset.nu KALMAR Spabadcenter i Norden AB www.spabadcenter.se KARLSTAD Poolkompaniet www.poolkompaniet.se KUMLA Teges Pool & Spa www.tegespool.com

KUNGSBACKA Spakillarna www.spakillarna.se LINKÖPING Coldman www.elon.se/linkoping MJÖLBY Aqvis Swimmingpool www.aqvisswimmingpool.se MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä www.molnlycke-tra.se NORRKÖPING Poolhuset www.poolhuset.se NÄTTRABY Luddwes www.luddwes.com OSKARSHAMN Colorama Oskarshamn www.farghusetohamn.se SKELLEFTEÅ Pool & Spas Skellefteå www.poolochspas.se SKÖVDE A-möbler www.a-mobler.se STENKULLEN Sköldbergs VVS www.skoldbergs.se

STOCKHOLM NORRA Nordic Pool www.nordicpool.se STOCKHOLM SÖDRA Spa och Bad interiör www.spaochbadinterior.se STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet www.comfort-stromstad.com TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UDDEVALLA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UMEÅ Eltjänst www.eltjanst.net UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök www.ekebybruk.se VARBERG Spabutiken i Varberg www.spabutikenvarberg.se VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa www.veberodskakelkompani.se

VELLINGE Spabadsbutiken/Söderrogård www.soderrogard.se VETLANDA HemX www.hemx.se VISBY Colorama Visby www.colorama.se/visby VÄSTERVIK SpabadCenter www.spabadcenter.se VÄXJÖ Pool Sweden www.poolsweden.se YSTAD Elon Knut Pers www.knutpers.se ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa www.norrspa.se

Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, vänligen se mer på www.miamipool.se


GLASRÄCKEN VI HJÄLPER DIG HELA VÄGEN! ALUMINIUMRÄCKE

CA PRIS FRÅN 1 880 kr/m

LEDSTÄNGER

CA PRIS FRÅN 810 kr/m

ROSTFRITT RÄCKE

CA PRIS FRÅN 2 660 kr/m

Fler varianter och alternativ på vår hemsida

www.rackesbutiken.se - 0431-37 10 60 Jag heter Eva Sandberg och jag svarar gärna på frågor om glasräcken via telefon, chatt eller mail

Priserna är baserade på standardval för respektive produkt i bestämda mått. Det verkliga meterpriset kan bli både högre och lägre beroende på de val man gör och storleken på det räcke man köper.


vi ivilla

INREDNING DUELLEN

Samling kring poolen Växthus, attefallshus eller friggebod – smak och plånbok avgör vilken typ av poolhus du ska välja. Släng in några solstolar, en grill och vackra växter så är du redo för en dag vid din egen bassäng! AV ANJA KÄLLSTEDT

Badleksak Flamingo, Justchill.se, 749 kr.

Spara

S p e n de r a

Växthus Spira, Skånska Byggvaror, från 18 395 kr.

Krukväxt Dracaena marginata, Ikea, 12 kr.

Parasoll Maja, Plantagen, 399 kr.

Parasoll Moines, Furniturebox.se, 695 kr.

Krukväxt Yuccapalm, Plantagen, 599 kr. Kolgrill Nordic Season Smögen, Elgiganten, 995 kr.

Bord Odessa, Kilamobler. se, 745 kr.

Solstol Lafuma, Sleepo.se, 2 560 kr.

Komplementshus KS1 Karlsson, Sommarnojen.se, från 400 000 kr.

Kolgrill Broil King Keg 5 000, Bygghemma.se, 11 995 kr.

Badring Flamingo, Coolstuff.se, 249 kr.

Brassestol Bauhaus, 129 kr. Bord Tuuli, Confidentliving.se, 1 789 kr.

TOTALT: 20 924 kr.

TOTALT: 418 387 kr. Juni 2017 www.viivilla.se

23


Dags för ett trädgårdsprojekt?

SCALA Rak och enkel markstensplatta i formatet 21x14x5 cm. finns i färgerna grå och antracit. Körbar för personbil. Från:

229:-/m

2

Nyhe t!

KOMPASSROS Polerad granit. Ca 45 cm Ø, svart.

899:-/st

STEGSTEN MOON Sandsten, ca 70 cm Ø.

399:-/st

DEKORSTEN Finns i många olika varianter. Här ser du diabaskross grafit och en av årets nyheter, gråmelerad gårdssingel. Från:

995:-/500 kg

BESTÄLL KATALOG!

STEGSTENAR Stegstenar i dekorsten eller i gräsmattan är lätt att lägga. Finns i betong, skiffer, sandsten, kalksten och granit. Från:

139:-/st

Ordertelefon: 0380-802 00 Webbshop: www.flisbyab.se Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping och Malmö

www.byran.se

Nyhe t!


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV MURAD GRUND

Gör så här

före

Med lite tid och tålamod kan du själv fixa en veranda på murad grund!

e f te r

HÄNDIGT

MURA EN NY VERANDA

Slå på betongblandaren och dra på dig grovhandskarna – dags att bygga en uteplats som vilar tryggt på en murad grund. Vi i Villas Anders Carlén visar hur du kan göra. TEXT OCH FOTO ANDERS CARLÉN

 26 viivilla Juni 2017

1. Gräv ut där verandagrunden ska stå samt den del som verandagolvet täcker. Håll koll på att du inte kommer för nära grannen, max 4,5 meter, samt att den inte sticker iväg i höjd och klassas som byggnad. Är du osäker på vilka mått som gäller, kontakta byggnadsnämnden i din kommun. 2. Gjut en klack av Grovbetong för verandagrunden att vila på, armera med bistål och låt torka. Lägg ut ett lager grus på den utgrävda ytan och täck med markduk. 3. Lägg ut murblocken utan murbruk, och såga till samtliga delar så att allt passar. Murblock kan muras på olika sätt: Fullfogsmurning eller stötfogsfri strängmurning, där jag har valt den senare varianten vilken är lämplig för block som är 150 mm breda och uppåt. Murning sker i förband med cirka ett halvt blocks förskjutning. Två parallella murbrukssträngar appliceras med ett ”luftat” utrymme däremellan. Blocken placeras stumt mot varandra utan bruk i stötfogen. Stötfogsfri strängmurning är en snabb, rationell och enkel teknik som passar de flesta murningsarbeten. För murning under mark samt för trädgårdsmurar et cetera förordas dock bruk i stötfogarna. Armera med bistål var tredje skift och lägg ändarna omlott. 4. Efter avslutad murning låter du verandagrunden torka och därefter fuktar du väggen lätt med kalkborste och vatten, och därefter applicerar du ett fem millimeter tunt lager Grundningsbruk A över hela utsidan med hjälp av murslev och putsbräde. Låt torka. 5. Avslutningsvis applicerar du Puts- & Murbruk C på hela utsidan och putsar det jämnt med en putsbräda. Glöm inte att fukta lätt med kalkborste innan. Räkna med en åtgång om cirka 20 kilo puts per kvadratmeter. Undvik dygnstemperaturer som understiger fem grader plus, samt var noggrann med att hålla muren fuktig så att den inte torkar för snabbt.


GOLV & STAKET

Handskarna på när det är dags att lägga ut murblocken. Avsluta med att putsa utsidan.

Gör så här

Pricken över i:et – nya trädgrådsmöbler från Grythyttan. Klassiska A2-serien.

På Finja.se kan du enkelt mängdberäkna antal block och bruksåtgång beroende på hur stor veranda du bygger.

DU BEHÖVER MURAD GRUND • Finja Grundningsbruk A

1. Täck ovansidan av muren med tjärpapp och lägg därefter ut golvreglarna med 60 cm mellanrum. Beroende på ytans storlek behöver du lasta av golvreglarna med en tvärgående dito, ungefär varannan meter. 2. Skruva trall. Drick kaffe och fortsätt skruva trall. Avvakta med att lägga golv i anslutning till staketet så att du lättare kommer åt. Jag har valt att skruva dit ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke som heter organowood. Kostar något mer, men kräver i stället inget underhåll. 3. Skruva ihop staketet i separata sektioner. Jag har valt att skruva under- samt ovanifrån för att slippa synliga skruvhuvuden. Överliggare samt ”lock” till stolparna har jag fräst kanterna på för att få en snyggare finish. Fäst med spik som du försänker. 4. Täck eventuella skruvhål samt spik med kemiskt trä och slipa därefter. Måla allt tre gånger med en utomhusfärg. 5. Montera staketstolparna med långa skruvar som du fäster med brickor och muttrar. Lägg resterande trallgolv. Bjud in familjen till premiärfika.

• Finja Murbruk B • Finja Puts- & Murbruk C • Finja Grovbetong • Finja Murblock Fördel • Bistål GOLV • Golvreglar • Trallvirke • Trallskruv • Träskruv STAKET • Stolpar 1150 mm • Staketpinnar 450 x 450 mm • Bottenregel 90 x 1350 mm • Ovanregel 90 x 90 mm • Träskruv

SÅ TÄNKTE JAG

Eftersom verandan skulle bli relativt hög ville jag undvika det ibland styltiga utseendet som plintar kan ge och valde därför att mura en grund som jag därefter putsade. Jag har aldrig tidigare gjort det, men kan varmt rekommendera det till alla som är det minsta händiga och inte har för bråttom. Det är väldigt kul och, tycker jag, blir väldigt fint! Staketbygget blev en ganska komplicerad historia där alla delar var tvungna att passa på millimetern, samt kostade förhållandevis mycket i inköp, men med tanke på det positiva slutresultatet så var det värt både tiden och pengarna. Lycka till! Juni 2017 www.viivilla.se

27


#1 inom pooltak och poolvärmepumpar i Norden

nyhet

nyhet

Pooltak Nova Comfort

X-serien

Pooltak Leia

Nordens mest sålda pooltak

Miljösmart poolvärmepump med inverter och WiFi

Lågt exklusivt pooltak, skena på endast en sida

Förläng badsäsongen och spara energi! Miljösmarta och väldesignade pooltak och poolvärmepumpar av högsta kvalitet. Gullberg & Jansson är marknadsledande leverantör av pooltak och poolvärmepumpar i Norden.

Lagerrensning!

av utvalda pooltak och poolvärmepumpar* *Med reservation för slutförsäljning

w w w.g ullb e r g j a n s son . se Hitta din närmaste återförsäljare: www.gullbergjansson.se | info@gullbergjansson.se | Tel: 042-311 15 00


NYHET!

Uppdaterad bästsäljare BARA HOS OSS! Nu också med Equalizer och fjärrkontroll till alla funktioner.

NOSTALGISK UTANPÅ - HIGHTECH INUTI

Nu endast:

2650:-

STORSÄLJARE!

Kun:

199:-

Spelar radio

Spelar CD-skivor

Spelar vinyskivor

Spelar kassetter

Lagrar musik

Reservstift

Kun:

995:-

Specialbord

Spelar och lagrar musik från vinylskivor, kassetter, CD-skivor och radio till MP3-filer • Inbyggd AM/FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone eller surfplatta • Integrerade stereohögtalare 2 x 50 Watt • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Skivhastigheter 33, 45, 78 varv/min. • Kassettspelare med snabbspolning • Programmerbar CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • Fjärrstyrning för alla funktioner via lätt läsbart LED-fönster • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

Enkel beställning - snabb leverans! Soundmaster art. nr. 520

Telefon: 0526 60340 www.nostalgiskmusik.se

Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 165:-) Leverantör:

6-i-1-Vi i villa lys 205x273.indd 1

Strömstad

19.01.17 18.19


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

1

INNERVÄGGARNA AVGÖR

Låt storleken på innerväggarna avgöra måtten på lekstugan. I det här fallet användes 120 cm breda spånskivor, vilket fick ange höjden på långsidorna, medan gavlarna fick det som bredd. Använd nu måtten när du reglar upp golvet som totalt mäter 240 x 140 centimeter med reglar i storleken 120 x 45 mm. Spika fast en plywoodskiva undertill som mäter 200 x 140 centimeter och fyll med isolering. Täck med vindpapp och spika eller limma fast trägolvet som täcker samma yta som den underliggande skivan.

2

MONTERA REGLAR

Kapa upp långsidorna som ska mäta 120 x 200 cm och såga ut för fönster. Skruva därefter reglarna (95 x 45 mm) direkt i skivan, runt fönster och alla ytterkanter. Såga ut gavelsidorna som blir 120 cm breda och med en taklutning om 40 grader. På ena gaveln sågar du också ut för dörren i lämplig storlek. Fäst reglar i alla ytterkanter samt kring dörren, med undantag för takvinkeln där du monterar reglarna 45 millimeter från kanten.

3 Pricken över i:et: lertegelpannor!

HÄNDIGT

BYGG EN EGEN LEKSTUGA - de luxe-varianten

Kombinera snickarlusten med barnens önskan om ett eget hus – bygg lekstugan du själv alltid drömt om! Så här gjorde Vi i Villas chefredaktör Anders Carlén när byggkontot tömdes och dottern Elsie fick sitt nya minihem. TEXT OCH FOTO ANDERS CARLÉN

MONTERA IHOP

Placera alla väggar på högkant på det nya golvet och fäst dem tillfälligt med skruv eller tving i varandra. Montera fönster, i det här fallet egentillverkade rutor av plexiglas, och fäst dem i reglarna. Isolera samtliga väggar och klä in med vindpapp. Om du är omdömeslös är det nu du ringer elektrikern och ber honom dra in alla vp-rör i stugan för framtida taklampa och vägglykta.

4

BYGG YTTERVÄGGARNA

Klä in ytterväggarna med valfri panel från golvet upp till den blivande takkanten (vänta med hörnen) och avsluta med att måla utvändigt och invändigt. Om du är en modig snickare låter du barnen hjälpa till.

5

SPIKA TAK

Lägg i lösa reglar (95 x 45 mm) i facken som bildats ovanpå takvinkeln och fäst takpanelen i dem. När hela regeln är täckt fäster du en ytterligare regel (95 x 45 mm) ovanpå som sticker ut och fungerar som taksprång. Fäst den sista takpanelen underifrån och montera därefter reglar på takets lång- och kortsida och täck ytan med vindpapp. Isolera och montera en plywoodskiva ovanpå och täck med takpapp som fästs i en trekantslist på båda sidorna.

6

LYFT UT HUSET

Placera ut fyra lättklinkerblock där du vill ha ditt nya hus och ring en vän – eller snarare fyra. Lyft därefter ut hela huset i delar: först golv och därefter samtliga fyra väggar som du skruvar i varandra, och slutligen lyfter ni taket på plats.

7 Alla sektioner byggs löst i garaget.

 30 viivilla Juni 2017

Innerväggarna målas innan montering.

Dörren tillverkas i bastupanel.

SLUTFIXA

Avsluta med att montera nockbrädor, knutbrädor, tryckimpregnerat golv på insteget samt ett litet staket. Dörren är tillverkad i bastupanel som är isolerad med en spånskiva på insidan. Färgen är från Beckers och har koden NCS s 5010-g50y.


GODA UTSIKTER FÖR SOMMARSTUGAN

Prisexempel

2 130:FAST FÖNSTER Underhållsfritt med säkerhetsglas på in- och utsida. 880 x 2 080 mm.

Prisexempel

1 710:FAST FÖNSTER Öppningsbart fönster. Dreh/Kipp. Underhållsfritt. 880 x 1 280 mm.

Hos oss hittar du Sveriges bredaste sortiment av underhållsfria altandörrar, skjutpartier och måttanpassade PVC-fönster. Alla våra fönster måttbeställs utan extra kostnad – perfekt för dig som behöver en skräddarsydd lösning till sommarstugan. Just nu har vi ett extra bra sommarerbjudande på alla våra fönster med Menta Originalkarm.

DESIGNA DESIGNA DESIGNA DESIGNA

mentafonster.se

KÖP KÖP KÖP BESTÄLL

45%

PÅ MENTA OR Gäller till 13 IGINAL /8 2017

FÖNSTERSHOPPA PÅ NÄTET

VÄLJ VÄLJ VÄLJ VÄLJ

SOMMARRABATT

LEVERANS LEVERANS LEVERANS LEVERANS


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

Lekande lätt

Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats. AV ANJA KÄLLSTEDT

Varning för barn! Har du säkrat upp trädgården inför sommarens lek?

1

Om du har pool där vattennivån är djupare än 20 cm krävs enligt Boverkets byggregler skydd mot olycksfall. Det kan vara ett staket som är minst 0,9 meter högt och byggt så att barn inte kan ta sig under eller över. Har staketet grind bör det säkras med ett lås. Även en presenning eller ett skyddsnät kan utgöra ett fullgott skydd. Läs mer på Boverket.se.

2

Sätt upp en trafikskylt som varnar bilister för lekande barn. En sådan kan du beställa på bland annat Skyltar.se. Glöm inte att ansöka om tillstånd hos Trafikverket först!

3

Rensa trädgården på giftiga växter, bär och svampar som barn kan stoppa i munnen. På Giftinformation.se/ vaxtregister hittar du en lista över vad du bör undvika att ha på tomten.

4

Sätt upp ett staket runt trädgården, eller hägna in en del av tomten där barnet kan leka utan att råka springa ut på en infart eller väg.

 32 viivilla Juni 2017

5

Plocka bort vassa trädgårdsredskap och förvara dem på en säker plats.

6

Varje år skadas omkring 6 000 barn på studsmattan, enligt Villaägarnas Riksförbund. Förebygg genom att montera upp ett skyddsnät, sätta handledsskydd på barnen och låta dem hoppa en i taget. Det kan även vara värt att gräva ner studsmattan för att sänka fallhöjden.

7

Lås in kemikalier, som till exempel bensin till gräsklipparen samt råttgift.

8

Om ni har brunn på tomten bör ni säkra brunnslocket med ett lås. När den står öppen är galler bra som fallskydd.

9

Följ anvisningarna noggrant när du monterar ihop trädgårdsleksaker för att undvika eventuella skador när barnen leker.

10

Håll alltid uppsikt över plaskdammar och tunnor med vatten när barnen är i trädgården.

FOTO ISTOCKPHOTO

BARN SÄ K RA TRÄDGÅ RD EN


25% nätrabatt på måttbeställningar

Fönster & dörrar Vårkampanj! - Se alla fördelar och rabatter på hemsidan Tryggt och säkert fönsterköp på nätet. Tusentals nöjda villaägare har redan beställt

10 års garanti - Kvistfritt furu - Trä/Trä-alu/PVC - Kundservice i topp - Trygg E-handel - 80.000 kunder i Skandinavien

Se priset och beställ direkt på hemsidan Vi erbjuder mer än 300 olika måttbeställda fönster och dörrar, samt 200 olika typer av fönster och dörrar från lager.

“Otroligt fina fönster”

Tusentals fönster och dörrar har levererats till flera tusen svenska husägare under 2016, och vi är samtidigt i topp på trustpilot.se. Kort och gott Vår mission är att bli bäst på nöjda kunder bland svenska fönsterföretag - och det är vi kanske redan? Prova oss nästa gång du ska köpa fönster och dörrar.

Bra priser - bra kvalité direkt från fabrik Hos SparFönster köper du direkt på nätet från vår fabrik utan dyra mellanhänder. Detta innebär att vi kan erbjuda hög kvalitet till riktigt bra priser!

Trustpilot

10 års garanti

“Genom Sparfönster fick vi väldigt bra service genom hela förloppet av vårt köp. Vi hade många frågor och funderingar som vi snabbt fick svar på och hjälp med genom god kontakt. Vi fick hem otroligt fina fönster och dörrar genom en smidig hemleverans. Vi är verkligen nöjda med servicen och kvalitén på produkterna! Vi valde att börja renovera en våning åt gången och när det är dags för övervåningen är Sparfönster ett självklart val för oss.” Med vänlig hälsning Johan & Emelie

Trygg E-handel Hos SparFönster vill vi gärna ge dig ett tryggt och bra köp. Vi är godkända av Trygg E-handel och du kan därför känna dig helt trygg när du beställer dina fönster och dörrar hos oss.

WWW.SPARFONSTER.SE/VIIVILLA

E-mail: info@sparfonster.se / Telefon: 020 140 40 69 Utställning i Husknuten: Frölunda Smedjegata 4, 421 32 Västra Frölunda Utställning i Nybygget: Nybygget 101, 195 61 Arlandastad

Reserv. för utsålda varor och ev. tryckfel. Alla priser är inkl. moms och aktuella rabatter

Nöjda kunder - vårt varumärke!


Här är årets mest prisvärda robotgräsklippare Nyhet! Vår RX-serie. Från

Nu igen!

4 990:-

Robomow RS615 Bäst i Test

RTL Installationer Dåntorspvägen 33, Jordbro - 0705-24 64 00

Eget badparadis hemma? Längta hem, och inte bort. Njut av sommaren i familjens egna badparadis. En investering för både dig själv och ditt hus. Välkommen till Folkpool.

Komplett pool inkl värmepump*

Nu fr.

97 700:-

ord. 117 270:-

Läs mer om hela kampanjen på folkpool.se Folkpool Uppsala • Folkpool Täby • Folkpool Järfälla/Barkarby • Folkpool Upplands Väsby Folkpool Nacka/Värmdö • Folkpool Kungens Kurva • Folkpool Järna

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017


BASTU FÖR VARM GEMENSKAP! Att bygga bastu är ett inspirerande familjeprojekt. Välj mellan lättmonterade basturum eller våra kompletta lösvirkespaket med bastupanel av asp, al och gran. I vår utställning kan vi ge dig både goda råd och förslag hur du bäst ska utforma din bastu. Besök oss på www.bastuspecialisten.se för aktuella kampanjer och priser. Välkommen!

Besök

W W W.B A S T U S P E C IA L IS T E N .S

för mer info!

RF Bastuskorsten. En modulskorsten som

E

levereras komplett med alla beslag för enkel installation. Hög kvalitet med rostfritt syrafast innerrör och även regnhatt i rostfritt.

Kastor bastuugnar för bastur mellan 7–37 kbm. Flertalet finns att få även med inbyggd vattenbehållare. Kastor har hög kvalitet i material och utförande.

Kastor vedbastuugn Att bada vedeldad bastu är avkopplande. Värmen och fukten som sakta smyger på. Doften av björk, spraket av elden i ugnen, solen och naturen utanför. Kittlande avsvalkning i sjön eller en stor balja. Kan det bli skönare?

Stoveman Bastuugn finns i flera modeller. Gedigen brännkammare omsluten av ett stort stenmagasin. En bastuugn för sköna bastubad med stämningsskapande glaslucka.

Alla våra spisar och bastur kan köpas med installation, klara för brasa och bad.

Baseco bastuhus finns i många alternativ. Modern design med stora glas förenar den varma bastun med naturen kring stugan. Komplettera med elektrisk eller vedeldad bastuugn.

Jøtul Terazza är en lättplacerad utespis för härlig brasstämning. Som tillbehör finns grill och gnistgaller.

Morsö Forno Dansk design och gjutjärn tillsammans med en kärlek för mat ger dig högkvalitativa produkter för matlagning utomhus. Att spisen skapar härlig brasvärme och har en tuff design gör saken bara bättre.

Vi erbjuder bekväm finanisering utan ränta på 24 månader. Endast uppläggningsavgift 495 kr och avisering 30 kr/mån tillkommer.

BASTU | BRASVÄRME | BAD Karlsbodavägen 19A, Box 11104, 161 11 Bromma. Tel: 08-445 14 10. E-post: info@bastuspecialisten.se


vi ivilla

HUSLIV

KONSUMENTKOLL

Välkommen in! U-värde, utseende och specialegenskaper – Vi i Villa vet vad du ska tänka på när det är dags att köpa ny ytterdörr! AV ANJA KÄLLSTEDT

5

Det finns en hel djungel av färger och stilar på ytterdörrar. En variant som passar till husets byggnadsstil förhöjer det visuella intrycket. 1

6

FÖNSTER I DÖRREN ELLER INTE? DU FÅR MER LJUSINSLÄPP – OCH VILL DU SAMTIDIGT STÄNGA UTE NYFIKNA BLICKAR FINNS DET INSYNSSKYDDAT GLAS.

Ta reda på hur väl dörren klarar brand, inbrott och buller. Det finns exempelvis sådana som har extra ljuddämpande egenskaper. 3

4

Kontrollera att dörren är luft- och vattentät och står emot väder och vind.

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

Mät noggrant dörren du har i dag och kolla om den är vänstereller högerhängd (alltså vilken sida gångjärnen sitter på) innan du köper en ny. Tänk på att mörka ytterdörrar drar åt sig solljuset – något som kan påverka kvaliteten i längden. 9

Fundera över om du ska ha ett entrétak över ytterdörren – det skyddar dörren och förlänger därmed livslängden. 7

EN DÖRR MED LÅGT U-VÄRDE HAR GOD ISOLERANDE FÖRMÅGA. VÄRDET VARIERAR NORMALT SETT MELLAN 0,7 OCH 1,1 – JU LÄGRE DESTO BÄTTRE.

8 10

HÖGRE KVALITET KOSTAR MER OCH ÄR OFTAST SÄKRARE. SKILLNADEN PÅ EN BUDGETDÖRR OCH EN DYRARE VARIANT SITTER NORMALT SETT I LÅSANORDNING, GÅNGJÄRN, U-VÄRDE OCH MATERIAL.

Entrédörr Stehag, Skånska Byggvaror, från 8 799 kr.

2

BESTÄM DIG FÖR VILKEN SORTS DÖRRLÅS DU VILL HA. KANSKE VILL DU ÄVEN KUNNA LARMA DÖRREN?


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea

www.facebook.co

Vi jobbar i hela Stockholms län Ring oss på 08-658 50 50

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


A K med rent med rent O Städatrent samvete B ! med NU samvete Städat med med rent samvete samvete samvete Städat rent samvete Boka abonnemangnu nusåsåbjuder bjuder Boka abonnemang

Boka abonnemang nu så bjuder abonnemang såvärde bjuder vi påBoka städutrustning tillnuett vi kr* på städutrustning till ett värde av 550

med rent samvete

av 550 kr* Boka abonnemang nu såtill bjuder vi på städutrustning ett värde vivi på städutrustning till ett värde ✓ Kollektivavtal på städutrustning till ett värde av 550 kr* ✓ Kollektivavtal av kr* av 550 700 kr* ✓ Alltid samma städare ✓ Alltid samma städare ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Kollektivavtal Kollektivavtal Kollektivavtal ✓ Alltid ✓ samma städare Alltid samma städare En ordinarie städare Boka abonnemang nu så bjuder ✓ Vi ✓ Vitalar talarsvenska svenska Vi talar svenska vi på städutrustning till ett värde *gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

av 550 kr*

010-516 4300 288 www.vardagsfrid.se 0722-512 www.vardagsfrid.se

*gäller vecka. Mer infoinfo på hemsidan. *gäller städning städningvarje varjeeller ellervarannan varannan vecka. Mer på hemsidan.

je eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

MÖGEL, UNKEN LUKT? Nästan 1 miljon villor och fritidshus har problem med unken lukt, fukt eller mögel

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

SOM TUR ÄR KAN DU ÅTGÄRDA PROBLEMEN SNABBT UTAN DYRA RENOVERINGAR VÄDRA är en lättanvänd och miljövänlig luftrenare som... • Effektivt dödar och förhindrar tillväxt av mögel • Tar bort dålig lukt från mögel, rök, svett, avfall, matos, toaletter med mera • Tränger in i skrymslen och minskar djupt sittande lukter Kontakta vår produktspecialist Börje Ekfeldt för mer information och beställning. Ring 08-714 07 03 eller mejla till info@vadra.se. Du kan också beställa på www.vadra.se (använd kampanjkoden VIV-ABS)

KAMPANJPRIS

4990 kr Ordinarie pris 5 590 kr


Gratis hembesök! Andreas, vår robot- och luftvärmepumpsexpert gör hembesök och hjälper er att välja rätt produkter på plats! HONDA ROBOTKLIPPARE FRÅN

A/C FRÅN

8995:-

14900:ORD PRIS 17600:HONDA MIIMO HRM 310

Gratis hembesök när ni köper luftvärme/AC hos oss! Väggmonterade luftkonditioneringsaggregat ger en behaglig temperatur med en kylkostnad under 1 kr/tim. Vi har energisnåla luftvärmepumpar/AC från världens ledande tillverkare. Alla byggda för vårt nordiska klimat. Besök vår kampanjsida: www.hembesoket.se

Honda Miimo – snäll mot människor och djur och lämnar inga rakblad i gräsmattan. Gratis hembesök när ni köper robotgräsklippare hos oss! Vi kommer hem och ger er råd på plats - så ni får rätt maskin och rätt installation för er tomt. Vi har flera olika modeller som passar alla typer av trädgårdar. Besök vår kampanjsida för gratis hembesök: www.automatklippare.se

Ring eller maila mig direkt:

072-521 83 15

andreas.skoglund@elon.se www.elonsthlm.se

SICKLA KÖPKVARTER Siroccogatan 20, Tel: 08-641 95 70 ÖPPET: Vard. kl. 10–20, lörd. kl 10–18, sön. kl 11–17


En plats där kvalitet, kunskap och inspiration möts

Skarpnäcks Gårdsväg 10, Skarpnäck Tel: 08-605 90 33 www.tradgardshuset.com

Vardagar 10-18 Lör/sön 10-16 Helgdagar10-16

Ta ut oljetanken!

Värmer du inte längre ditt hus med olja? Är oljetanken besiktigad? Vi tar bort tanken på ett säkert och effektivt sätt, genom att nibbla den. Vi har lång erfarenhet, brandmansutbildning och försäkringar. Vi tar även ut villapannor!

Vi är ett effektivt företag med liten administration och kan därför vara billiga. Vi har kunden i tankarna!

www.stockholmstankdemontering.se Stockholms Tankdemontering AB

0728-536 353

tankdemontering@gmail.com  Stockholm Söder viivilla Juni 2017

Vi är specialister på trapprenoveringar! Alla våra trappsteg tillverkas i egen fabrik!

3-stav Ek eller Ask 750,-/steg 1-stav ek 875,-/steg Inkl montering efter ROT

Tel: 077 5888 632 Info@trendtrappan.se Www.trendtrappan.se


BLI INTE SJUK I DITT HEM!

AB Fina Fönster & Spröjs I Västerfärnebo

Vimax löstagbara spröjs med

20 års garanti!

Före

Efter

Nya spröjs till gamla fönster Passar till såväl nya 3-glas- som äldre kittade-fönster.

Mögel kan orsaka astma. Mögel bryter ner material. Mögellukt sitter i kläder. Källarlukt är ofta mögel. BioZone luftrenare stoppar mögel och bakterier samt tar bort dålig lukt inomhus.

(Gratis uppmätning och offert)

Ge ditt hus ett nytt fräscht utseende! Vi monterar över hela Sverige! Krokvägen 9 Telefon: 0224-68 05 68 733 60 Västerfärnebo Mobil: 070-775 69 98

info@finasprojs.se www.finasprojs.se

www.biozone.se

Se våra produkter på BioZone Scandinavia AB tel 08-128 950 00 e-post info@biozone.se

DRÖMMER DU OM EN EGEN POOL? Hydropool Serenity

Modell 5000

Hydropool Serenity

black edition

gold series

”Perfekta badet för den lilla familjen.”

”Perfekta badet för familj och vänner.”

Modell 6000

• Antal platser: 5 st • Karfärg: Silver Marble • Kabinett: Midnight Everlast • Massagemunstycken: 30 st • Vattenvolym: 1205 L

• Antal platser: 5-6 st • Karfärg: Quartz/Alpine Mist • Kabinett: Everlast Driftwood • Massagemunstycken: 30 st • Vattenvolym: 1500 L

Nu 69.900 kr

Nu 89.900 kr

Detta erbjudande gäller t.o.m 30 juni 2017

Detta erbjudande gäller t.o.m 30 juni 2017

(Ord. Pris 89.900 kr)

hydropool.se

e r i g e s v

(Ord. Pris 109.900 kr)

Hydropool Haninge Gamla Nynäsvägen 3C

1

08-519 422 30

7 9 9 7 - 2 0 1

info@hydropoolhaninge.se

Juni 2017 www.viivilla.se Stockholm Söder


SMÅTT & GOTT

Hett! Dags att tända grillen Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet. AV ANJA KÄLLSTEDT Lite lamm på cowboysarvis à la Argentina. Trä stora bitar lammkött, i detta fall entrecote så vi får lite bra fett i köttet, på spett. Sedan är knepet att kontinuerligt pensla köttet med ”chilivattnet” så att man får in smak i köttet under grillning. Det går också att hoppa över spetten och i stället tillreda hela köttbitar på samma vis. Att servera den örtiga och syrliga chimichurrin till grillat kött gör ingen ledsen.

H

Om Johan

Namn: Johan Fritzell. Ålder: 45 år. Bor: I Höganäs. Familj: Sambon Anna, och sönerna Wille, 11, Herman, 8, och Ture, 2. Gör: Driver bbq-restaurangen Holy Smoke BBQ tillsammans med Johan Åkerberg. Aktuell: Med boken Holy Smoke BBQ.

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

allå där, Johan Fritzell! Du och Johan Åkerberg har skrivit boken Holy Smoke BBQ tillsammans, berätta om den! – En jätteviktig ledstjärna för oss är transparens: äter du på vår restaurang och tycker att det är gott så kan vi mejla dig receptet. Den här boken samlar precis allt vi gör. Det är en handbok för den som vill förstå varför det blir som det blir, varför proteinet reagerar som det gör när det utsätts för olika temperaturer till exempel – eller så går du direkt på recepten. Vad lägger du helst på grillen i sommar? – Jag är otroligt svag för flankstek, det är väldigt gott. Vad ska jag tänka på när jag köper en grill? – Så länge du bara ska grilla går det jättebra med en klotgrill, men vill du ta steget över till att börja röka kött är bullet smokers fantastiskt bra. Vill du satsa ordentligt tycker jag att du ska gå på en keramisk grill som funkar fantastiskt bra både som grill och smoker. Vad är skillnaden mellan att använda en grill och en smoker? – När du grillar får du oftast en högre temperatur och en mer en direkt värme, och då pratar vi om minuter innan allt är klart. När du röker är det lägre temperatur och indirekt värme – och det tar allt mellan fyra och fjorton timmar att laga köttet. Hur gör jag för att få det perfekt grillade köttet? – Låt köttet vila en stund innan du äter upp det så att det får stabiliseras lite. Använd även en termometer så att du kan ta reda på hur färdigt köttet är inuti. Vad behöver jag för en lyckad barbecue? – Om du ska röka kött måste du ha ofantligt gott om tid. Utöver det behöver du gott sällskap och kanske någon god dryck till maten.

Gaucho lamb UTRUSTNING:

Big green egg eller annan keramisk grill, alternativt en stor klotgrill. DU BEHÖVER:

• 1 kg lammentrectoe • 1 msk sött spanskt paprikapulver • 0,5 msk chilipulver • 1 tsk nymald svartpeppar • 2 msk salt • 2,5 dl varmt vatten • 1 sats chimichurri • Några skivor gott bröd SÅ HÄR GÖR DU:

1 Tänd grillen och låt den få bra glöd. 2 Dela lammentrecoten i två delar och trä på spett. 3 Blanda ihop kryddor med det varma vattnet. 4 Pensla spetten med chilivattnet innan de läggs över glöden. 5 Rotera spetten kontinuerligt och pensla med vätskan var tredje, var fjärde minut till önskad stekgrad, vi föredrar rare–medium, 53–56 grader. 6 Ta spetten av grillen och pensla en sista gång, låt köttet vila 5–10 minuter, invirat i slaktarpapper. 7 Tranchera lammet tunt och blanda med lite chimichurri. 8 Servera med lite gott bröd på sidan och eventuellt en sallad.

CHIMICHURRI

• 1 knippe bladpersilja, grovskuret med stjälk (ca 0,5 kg) • 8–10 vitlöksklyftor, skalade • 1 rödlök, grovtärnad • 1–2 tsk hett spanskt paprikapulver • 1 röd spansk peppar, grovtärnad • 1 msk färsk oregano • 1,5 dl rödvinsvinäger • 1,5 msk limejuice • 3,5 dl olivolja • 1–2 tsk grovsalt • 0,5–1 tsk nymald svartpeppar Lägg alla ingredienser i en blender och mixa såsen grovt.

Receptet kommer från Holy Smoke BBQ (Natur & Kultur), ca 213 kr.

FOTO DAVID BACK

vi ivilla


MONTERAT & KLART

4995:: 0 0 45 nj! a p m a K Vi i villa

sen av annon e d n a is v upp er. Gäller vid av våra verkstäd n ie almö

tad - M

Halms kholm -

Stoc

ET R G A L S GN SLÄPVA

P Ä L S A L L VI

: 5 9 59 lagret Så länge

räcker

Vardagar 8-17

0700-10 10 00

Boka montering online www.dragkrok.net


WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

� WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Vi erbjuder industrivillagrindar,staket staket och samt garageportar för Vi erbjuder industriochoch villagrindar, ochstängsel stängsel samt garageportar både industri ochvilla. villa.Allt Allt tillverkas tillverkas enligt behov – allt är skräddarsytt. för både industri och enligtdina dina behov – allt är skräddarsytt. Det finns över sextio olika utföranden att välja bland. Produkterna vi säljer är Fabriken som tillverkar dessa grindar och portar ligger i Polen och använder varmförzinkade och pulverlackerade med tio års rostgaranti. Grindarna kan sig av den senaste och teknologin. De(tvåbladsgrindar.) säljer sina produkter över hela tillverkas som tekniken skjulgrindar eller slanggrindar ▶av Europa. Deras som huvudmål ärdessa kvalitet och och service. Fabriken tillverkar grindar portar ligger i Polen och använder sig den senaste tekniken och teknologin. De säljer sina produkter över hela Europa. ▶ Vi säljer även barrväxter, Deras huvudmål är kvalitet och service.

som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och andra barrväxter. Vi har många års erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna Vi säljer även barrväxter, garantera utmärkt kvalitet som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och på våraandra växter. barrväxter. Vi har många års

erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna garantera utmärkt kvalitet på våra växter.

Vårt och sortiment Vårt sortiment kompletteras av fontäner,▶statyer utemöbler komfontäner, tillverkade av konststen. Stenen påminner ipletteras mycket om av marmor vad gäller fysiska och estetiska egenskaper och motståndskraft statyer och utemöbler mot väder. tillverkade av konststen.

4.

För grindar, staket och portar ring på Tel. 072-252 24 44

Nyhet

GABIONER

▶ Vår nyhet med

egentillverkade handgjorda Gabioner passar för både inne och utomhusbruk.

VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Facebook “f ” Logo

WITOLD@BARRVAXTSPECIALISTEN.SE 070-960-65-66 072-252-24-44 il VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Följ oss:

SWORAB HB

GLÖMSTAV. 522B, 141-32 HUDDINGE, STOCKHOLM

För alla ärenden Tel: 070-96 065 66

I witold@barrvaxtspecialisten.se I SWORAB HB Glömstavägen 522 B, 141 32 Huddinge, Stockholm

Så vet du att allt ordnar sig

Vi är Stockholm & Mälardalens största & äldsta återförsäljare av Viskan Spa för sin egen bortgång kan kännas både Att planera

märkligt och svårt. Därför har vi tagit fram en helt ny kostnadsfri tjänst till våra kunder. Tillsammans med våra erfarna jurister upprättar vi ditt testamente. Om du vill tar vi hand om och bevakar dina viktiga dokument såsom försäkringsbrev, avtal, och testamente. Givetvis får du fri rådgivning hos våra jurister och begravingsrådgivare. Allt du behöver göra är att teckna en begravningsförsäkring hos oss. Läs mer på www.ignis-funebris.se Vi borde kanske inte ens nämna ordet försäkring utan istället nöja oss med att säga IGNIS Omtanke.

I GNIS Försäkringar i samarbete med

IGNIS Begravnings byråer

Kvarnholmen Nacka

Mjölnarvägen 16 08-550 345 00 | www.spaochbadinterior.se 18 • KYRKOGÅRDEN #5 2D15

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps


Vi förnyar ditt tak

- med IsoTec-metoden blir ditt gamla tak som nytt

55SKÄL SKÄL

Tectorius utför professionella takbehandlingar, med kvalitetsmaterial till att Tectorius till anlita att anlita Tectorius från tyska Meffert. Det ger marknadens bästa resultat tack vare den patenterade Erfarenhet förseglingen. Erfarenhet Rengöring av pannor på djupet. Marknadsledande längst i branschen Marknadsledande och och längst i branschen

Generalagent i Norden för

Kvalitet Kvalitet

Materialet är speciellt anpassat Materialet är speciellt anpassat till till nordiska väderförhållanden nordiska väderförhållanden

Försegling av pannor för bästa resultat.

Ytbeläggning/slutmålning ger en slitstark skyddsyta som motsvarar nya pannor.

Flera tusen fastighetsägare har redan anlitat Tectorius. Vi ser gärna även dig som kund.

Rot-avdrag gäller 70% billigare än takbyte 10 års Garanti

Resultat Resultat

Enastående resultat tacktack varevare Enastående resultat vår patenterade försegling vår patenterade försegling

Egenskaper Egenskaper

Miljövänliga material med med en en Miljövänliga material unik unik åldersbeständighet åldersbeständighet

Trygghet Trygghet

Totalentreprenad som arbetar Totalentreprenad som arbetar enligtenligt BAS P&U BAS P&U

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning Växel: 010 330 13 10 eller någon av våra distriktsansvariga

Stockholm & Uppsala län Södermanland & Örebro län Östergötlands län Jönköping & Västra Götaland Östra skåne & Blekinge län Västra skåne & Hallands län Christian Elvör, Anders Groop, 0706 22 61 74 Josef Demirel, 0704 94 45 22 Pierre Gillsvik, 0768 16 39 14 Mathias Kjellberg, 0721 77 49 92 0707 21 41 06

Sanne Yakoob0 0735 01 01 51

Jimmie Podgorniak 0735 00 14 06

Kettie Petersen 0766 35 50 10


vi ivilla

HUSLIV

SOTNING & BRANDSKYDDSKONTROLL - så funkar det Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren! AV ANJA KÄLLSTEDT

D

et är viktigt att din skorsten sotas regelbundet eftersom det bildas beläggningar i den när du eldar. Om du inte tar hand om din skorsten kan det börja brinna. – Oavsett hur bra ved du har bildas sotprodukter, Om Jan säger Jan Tomtin, brandinspektör. Namn: Jan Tomtin. Hur ofta bör det sotas? Ålder: 55 år. – Det beror på hur ofta du eldar. Det finns olika frister Bor: I Stockholm. Gör: Är brandsom myndigheten för samhällsskydd och beredskap, inspektör. MSB, har tagit fram när det gäller sotning. Om du bor i villa och enbart eldar någon gång då och då, rekommenderar de att du sotar vart tredje år. Ska jag själv hålla reda på hur ofta jag måste sota? – Ja. Allmänna råd och föreskrifter för vad som gäller för lokaleldstäder hittar du på Msb.se. Sök på MSBFS 2014:6. Om jag inte vet när det är dags att sota – hur gör jag då? – Gå in på din kommuns hemsida och läs vad som gäller där du bor, eller kontakta brandförsvaret så hänvisar • Ha så hög förde till vilken sotarmästare de har avtal med. Det enklaste bränning som möjligt, är att därefter kontakta sotarföretaget där du får de alltså torr ved och hög senaste uppgifterna för din fastighet. temperatur. Röken Vad innebär en brandskyddskontroll? som kommer ur skor– Villaägare har tre valmöjligheter när det gäller stenen ska vara så ljus sotning: att låta kommunens sotare utföra sotningen, att som det bara går. • Förvarar askan i anlita en annan behörig sotare som har rätt kvalifikanågot obrännbart, tioner, eller att sota själv. De två sista alternativen kan som en plåthink med man välja om man söker dispens hos brandförsvaret lock. Ställ den på en först. I lagstiftningen står det att kommunen ansvarar plats där den inte har för att sotningen utförs, och då tecknar vi avtal med möjlighet att ta eld i sotaren. Men om du som fastighetsägare väljer att anlita något runtom. en annan sotare eller att sota själv har vi ingen kontroll • Det finns regler på det som görs. Ett sätt att kontrollera detta är att vi för att byta ut eldskickar ut en sotare som gör en brandskyddskontroll – städer som är viktiga alltså en okulär besiktning som innebär att vi tittar på om att följa. Kontakta Byggnadsnämnden för din anläggning är brandsäker och inte har några brister att se om de kräver som kan leda till brand samt att vi får en indikation på en anmälan innan du om din sotning är bra gjord. Brandskyddskontrollen köper en ny eldstad. görs även fast det är kommunens sotare som utför • Ta även hem en rengöringen. sotare innan du börjar Vad händer om jag inte får godkänt på elda i din nya eldstad brandskyddskontrollen? för att kontrollera att – Om sotningen inte blir godkänd måste du åtgärda det, du har installerat annars träder ett förbud för att använda eldstaden in. den rätt.

Din skorsten måste sotas regelbundet för att minska risken för brand.

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

FOTO ISTOCKPHOTO

Elda rätt


Johnnie Hörling

FÖRE

Björkängsvägen 3, 152 51 Södertälje •

EFTER

Telefon 08-550 350 42, 070-721 25 45

• E-post. info@svanskvillarenovering.se

www.svenskvillarenovering.se

HAR DU ETT DÅLIGT TAK ELLER EN DÅLIG FASAD? När du behöver lägga om ditt tak eller putsa din fasad, ring oss! Vi gör renoveringar. Inget annat. Alltså vet du att det blir rätt gjort - Garanterat.

VI ARBETAR BARA MED ETT JOBB I TAGET DU BETALAR NÄR ARBETET ÄR KLART OCH GODKÄNT

VI GÖR INTE OLIKA TYPER AV JOBB, OLIKA BRA. VI GÖR BARA VILLARENOVERINGAR. år OCH DET GÖR VI BRA! villar1e5 noveringar i Stockhol m Allt du behöver göra är att ringa. Vi svarar alltid! Ring idag, för det går snabbare och blir billigare om vi hjälper dig innan någonting blir sämre, Eller hur?

ar Hälsninnyg

Jhon

Naturligtvis har du fem års garanti och naturligtvis har ett litet företag som vi inte råd att göra fel.

Björkängsvägen 3, 152 51 Södertälje • Telefon 08-550 350 42, 070-721 25 45 • E-post. info@svanskvillarenovering.se

www.svenskvillarenovering.se


BAD- OCH BASTUPRODUKTER SOM STICKER UT! TOPSPA XS - UTOMHUSSPA

Lyxiga bastutunnor i värmebehandlad furu

isolerad, med lock, elvärme, bubbel och filtrering

Fr. 34.900:-

Komplett paket -Filtrering -Bubbelmassage -Termostatstyrd värme -Isolerat lock

RELAX -BAD FÖR TVÅ

Låg energiförbrukning, 6 kWh / dygn.

36.900:-

Alltid klar för användning! Året runt!

Fr. 35.900:-

Utställning i Värmdö

SpaDealers, Mörtnäsvägen 2

Tel. 08-10 40 40 Öppettider 12-16 vardagar, 10-14 lördag. Övriga tider enligt överenskommelse!

CITY-BALJAN ARCTIC 27.900:-

FINNTUB NORDIC Fr. 23.900:-

TOPSPA MEDIO Fr. 65.000:-

UPPGE V6 FÖR 10% RABATT

BESÖK WWW.SPADEALERS.SE FÖR MERA INFO | RING OSS! 076-948 50 60

AVFUKTNING UTAN BEKYMMER

Våra sorptionsavfuktare är energisnåla och kräver inget uppsamlingskärl eller avledning för vatten. Detta gör att de lämpar sig bra för platser där du inte har ständig uppsikt t.ex. krypgrund, vind, fritidshus, fritidsfordon och garage. LÄS MER PÅ WWW.ACETEC.SE

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

VI HAR ÄVEN AVFUKTARE FÖR STÖRRE UTRYMMEN. SE VÅR PRO-SERIE.

MADE IN SWEDEN


VI ÄR NOMINERADE TILL ÅRETS HANTVERKARE 2017

n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

TIO-TAK – en av Nordens största på tak! Vi söker referensobjekt i ditt bostadsområde. Passa på och få ert tak renoverat till kraftigt reducerat pris. Finansiering ordnas. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Gå in och titta på videon som finns på tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


Vi renoverar Sveriges trappor Vi renoverar Sveriges trappor använder ÄKTA Vi använderViÄKTA trapprenoveringstrapprenoveringsprodukter i massivt trä produkter i massivt trä Vi älskar trapprenovering Vi älskar Helheten gör skillnad trapprenovering

FÖRE

Så går det till: 1. Förarbete 2. Speciallim på 3. Montering 4. Klart

EFTER

Brett sortiment

Helheten gör Personlig service skillnad Vår kompetens - din trygghet

Brett sortiment

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på trapprenovera.se Välkommen!

Personlig service Vår kompetens din trygghet

Foto: Martin Ekwall

Sprängskiss av vårt trapprenoveringssortiment.

Sliten furutrappa, tråkig linoleummatta eller en sliten nålfiltsmatta? Vi klär enkelt & prisvärt om din befintliga trappa.

Foto: Martin Ekwall

Prisexempel standardtrapp ca 12 500-17 000kr monterat och klar efter ROT Boka kostnadsfritt hembesök på www.trapprenovera.se

Vi har lösningen för din trappa

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på

Kontakta din lokala specialist: BILLY KARLSSON - 073-679 92 87

trapprenovera.se Välkommen! Ek med vilplan Ek med sättsteg

Funderat på att tilläggsisolera vinden? Ek i stängd trappa Ek i öppen trappa

Gratis besiktning av er vind! Ring oss kostnadsfritt på 020-25 29 00 Gör en intresseanmälan på cremab.se Maila till besiktning@cremab.se

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

25 %

raba tt


Vi tar hand om hela produktionen - från arkitekt och bygglov till inredning och slutförande. Du tar hand om din familj.

VI ÄR EXPERTER PÅ TAKLYFT OCH UTBYGGNATIONER

EFTER FÖRE

30 års erfarenhet. Nöjda kunder är viktigt för oss. Förhoppningsvis är det du som rekommenderar oss i framtiden. Tellusgången 1 126 26 Hägersten 08-525 00 914 www.taklyftarna.se

Kontakta oss idag för att boka ett kostnadsfritt möte!

Skräddarsydda produkter för ert hem! • Upp till 30 års garanti på produkterna • 10 års garanti på montaget • Ingen förskottsbetalning • Jobbar enbart med våra egna snickare • En kontaktperson genom hela projektet • Trygghet och kvalitet 08 410 151 52 • www.malardalensfonster.se

Sommar -erbjudande 15% rabatt på totalordern Kampanjkod “Vi i Villa”

Juni 2017 www.viivilla.se Stockholm Söder


vi ivilla

GRÖNT

ODLINGSGLÄDJE

BLI MED KÖKSTRÄDGÅRD Du måste inte vara expert för att skapa en köksträdgård som får grannarna att spärra upp ögonen. Ta hand om den ordentligt så kan du njuta av egenodlade grönsaker år efter år. AV ANJA KÄLLSTEDT

H

Här är prylarna du behöver för att bli (eller åtminstone se ut som) ett proffs när du rensar och odlar.

kr.

shands gård ka äd r Tr

0

lantage ck, P n, pa 8 3-

k.se, 198 kr. uti sb

ngsspade, Lill eri af nt

gatanstradga are rd isk

Pl a

Vattenka nn a

ivator, N Kult ew g

Sek atö r

it, 349 kr. ran ,G

rad.se, 339 kr on . ,C

.se, 84 kr. den ar

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

Om Linda

Namn: Linda Schilén. Ålder: 42 år. Bor: I Sundbyberg Familj: Maken Jonas, 52, barnen Toste, 17, och Tora, 13, samt hunden Ester. Gör: Är trädgårdsmästare, föreläsare och författare. Aktuell: Med boken Genvägar till köksträdgården.

ur gör man egentligen för att lyckas med sin köksträdgård? Trädgårdsmästaren Linda Schilén kan det hemliga knepet. – Odla egoistiskt, det vill säga begränsa dig och odla få plantor av de grödor som du vet att du med säkerhet använder dig av i köket. Gärna grödor som både är goda att äta kalla eller varma, och grönsaker som du kan skörda om och om igen från samma planta. Vad är lättast att odla i köksträdgården för en nybörjare? – Sockerärtor, mangold, zucchini, ruccola och plocksallad. Hur håller jag skadedjuren borta? – Genom att få rutin på kontrollrundor, alltså att så ofta du kan noggrant titta om blad och blommor har besök av någon skadegörare. Ju tidigare du upptäcker dem desto enklare är det att bli av med dem. Ett annat knep är att odla resistenta och/eller motståndskraftiga grönsaker. Hur tar jag hand om köksträdgården på vintern? – Precis som vi odlare tar en välförtjänt paus från trädgårdsarbete gör även köksträdgårdens fleråriga grödor det, men eftersom de allra flesta grönsaker vi odlar dessutom är ettåriga börjar vi om med nya nästkommande säsong. Det betyder att kökslanden bara kan vara under vintern och att vi rensar och gräver om dem på våren. Vad är det bästa med att ha en köksträdgård? – Det är otroligt tillfredställande att äta och bli mätt på egenodlade grönsaker! De godaste matminnena jag har kommer av sådant som jag odlat själv. Jag säger bara: sockersöt, solvarm körsbärstomat!

3 vinnare får Lindas bok!

Nu har du chansen att kamma hem ett exemplar av Genvägar till köksträdgården. Gå in på Viivilla.se för att tävla!

FOTO ISTOCKPHOTO, CECILIA NORDSTRAND

Kittad & klar


Revitexal Bygg RENOVERA HUSET? Vi utför all slags fasadputs. Vi lägger om alla slags tak. Vi tvättar tak och fasader och impregnerar dessa. Vi utför även alla slags plåtarbeten.

n idag! a d e r s s Ring o 24 24 073-501 Revitexal Bygg, VÅRGÅRDA

Uppge ”Vi i V illa” och få 10%

När var du uppe på taket senast? av låglutande papptak och vi: • • • • •

Lämnar 15 års garanti på arbetet. Avänder endast material som håller högsta branschstandard.

besiktning av ert tak. Tel: 0723-88 80 72 E-post: info@siccum.se www.siccum.se

Välkommen in att botanisera bland mångfalden av växter, njut i vår vackra visningsträdgård och träffa våra höns. Vår utbildade personal hjälper dig gärna med dina trädgårdsdrömmar! Eddie med personal PS. Hitta oss på Facebook!

NU ÄR SOMMAREN HÄR!

Vi har fyllt plantskolan med blommor, träd och buskar för att förgylla din trädgård! Vi på Nacka Handelsträdgård är måna om att ha ett stort sortiment av växter och plockar gärna hem lite ovanliga sorter. Finns det inte inne just nu så beställer vi hem!

Klipp ut och ta med för att få rabatten!

20% RAbAtt VID KÖP ÖVER 500 KR Gäller ej Lindesbergskrukor. Går ej att kombinera med andra erbjudanden, gäller till 31 juli 2017.

Juni 2017 www.viivilla.se Stockholm Söder


Det enkla sättet att renovera badrum

På Comfort Sollentuna paketerar vi kunskap, produkter, material och installation i en enda leverans och ansvarar hela vägen, från idé till färdigt badrum. Välkommen till vår butik och låt dig inspireras i vår stora utställning med stort sortiment med allt för badrummet.

Vi kan installera allt vi säljer!

COMFORT SOLLENTUNA Kanalvägen 69, 191 23 Sollentuna 08-594 777 70 • www.comfortsollentuna.se Öppettider: Vardagar 09-18 • Lördagar 10-15 (lördagar stängt under juli)

+

=

RABATT

Har du det ena har du inte sällan det andra. Därför får alla som har vår villaförsäkring 25% rabatt på bilförsäkringen. Det är en anledning till att Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda kunder (enligt SKI). Ring vår kundtjänst på 08-562 834 00 så hjälper vi dig att teckna en försäkring till bästa pris. Eller jämför själv på lansforsakringar.se

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017


Skydda din vind eller krypgrund från

fukt, lukt & mögel Mögel är ohälsosamt – skydda din familj redan idag! Skydda din vind eller krypgrund från Skydda din vind eller krypgrund från fukt, lukt Med TrygghetsVaktens geniala avfukt& are mögel fukt, lukt & mögel skyddar du både krypgrund och vind till

Mögel är ohälso samtenergiförbrukning. marknadens lägsta är ohälso samt –Mögel skydda din familj Över 20.000 helt nöjda kunder. – skydda din familj redan idag! redan idag!till Upp års Med4 TrygghetsVaktens geniala 7 avfukt are garanti

Just nufr!i

Kostnalldasv din

skyddar du både krypgrund ochavfukt vind are till Med TrygghetsVaktens geniala marknadens lägsta energiförbrukning. skyddar du både krypgrund och vind till Över 20.000 helt nöjda kunder. marknadens lägsta energiförbrukning.

Minimalt underhåll 420.000 Näst Över helt nöjdaintill kunder. ljudlös 4 Upp till 7 års garanti 4

Minimalt Upp till 7 underhåll års garanti Näst intill ljudlös Minimalt underhåll 4 Näst intill ljudlös 4 4

Just nufr!!i JKuossttnandusfri

ll av din fuktkontro och vind.* krypgruntrdoll av din fuktkon och vind. krypgrund

Kostnads

Vi kontrollerar och sanerar vid behov samt installerar Trygghetsvakten.

fuktkontro och vind. krypgrund *Gäller till och med 27/6 2017

Vi kontrollerar och sanerar vid behov samt installerar Trygghetsvakten.

info@refix.se

08-82 22 00 • • • • • • www.trygghetsvakten.se • • • • • • • • • • • • www.trygghetsvakten.se • • • • • •

• • • • • • www.trygghetsvakten.se • • • • • •


Säkert och luktfritt brunnslock

Undvik olyckor med barn och djur. Kemfilters låsbara brunnslock passar de flesta brunnar. Kombinerat med våra högeffektiva filter blir du enkelt av med oönskad lukt från avloppsbrunnar. Förebygger sabotage av vattenbrunnar.

Odörfällan™

Vi bryr oss om din värme lösning? Då ska du kontakta oss. Vi

-

Har ni problem med avloppslukt från trekammarbrunnar, fettavskiljare eller liknande? Odörfällan finns hos din VVS-leverantör. RSK 5618519

Har även lösningar för kommunala anläggningar och större system

www.kemfilter.se • 0270-42 98 50

AB Fina Fönster & Spröjs I Västerfärnebo

Just nu får du en värdecheck på 5 000 kr om du köper en bergeller luft/vatten-värmepump innan 31 augusti.

Vimax löstagbara spröjs med

20 års garanti!

Före

Efter

Nya spröjs till gamla fönster Tel 08 – 664 81 00

info@energivarme.se

www.energivarme.se

Vi har tekniker och installatörer i hela Storstockholm

serviceavtal för förebyggande underhåll. Vi servar alla slags så auktoriserat serviceombud för Nibe värmeprodukter.

Passar till såväl nya 3-glas- som äldre kittade-fönster. (Gratis uppmätning och offert)

Ge ditt hus ett nytt fräscht utseende! Vi monterar över hela Sverige! Krokvägen 9 Telefon: 0224-68 05 68 733 60 Västerfärnebo Mobil: 070-775 69 98

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

info@finasprojs.se www.finasprojs.se


, t e k a t e t n a i l t d y n B a h e b s s o t å l det!

TAKSYSTEM AB

% 0 1 g h målnin c o t t ä v t och gen tak ditt tak

n å behandsolim vill förlängautsliveeetnpde la e h å p t h dig nan rabatt ytt fräsc nde för bokar in da k ett n r som Ett erbju ge ditt ta äller för kunde g 7 t 1 e 0 2 d n 31 juli Erbjuda

SD A D G N A N T I N S N KOOSTSIKT K BE

Globaltak AB erbjuder ett komplett behandlingssystem för takytor. Vi tillhandahåller en kostnadseffektiv och miljövänlig process för att ge ditt slitna tak ett nytt skydd och ett nytt utseende. Vi säger inte att alla tak går att behandla. Däremot så kan ditt 20-50 år gamla tak med kvalitetstakpannor bli som nytt efter ytbehandling. Det ger ett minst lika starkt och vackert tak som ett med nya takpannor i sämre kvalitet. Våra besiktningsmän rekommenderar inte rengöring och beläggning om vi inte kan uppnå ett fullgott resultat. Därför rekommenderar vi i vissa fall att byta till nya takpannor. Innan rengöringen kan någon mindre reparation som upptäckts vid besiktningen behöva göras. Rengöring Rengöringen görs med ett speciellt högtrycksaggregat som avlägsnar mossa, alger och andra föroreningar djupt ned i pannornas porer. Bara miljövänliga vätskor används.

I

IFR R S F

före

Försegling Därefter förseglas ytan på takpannorna. Porerna fylls med en färgad akrylmassa som innehåller speciella bindemedel och därmed återförsluts takpannornas yta. Det förstärker takpannorna som med åren har blivit mer porösa. Detta motverkar att takpannorna suger åt sig fukt och smuts. Beläggning I det tredje och sista steget får takpannorna en beläggning som ger taket en slitstark, väderbeständig och vattenavvisande yta, som samtidigt tillåter pannorna att andas. Som en extra bonus får takpannorna en härlig färg.

efter

Global Taksystem AB eftersträvar att arbeta på ett så pass effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Vi använder oss endast av miljövänliga material som är skonsamma för miljön.

efter

före

Västra Götalands Hallands Län Representant Erik Andersson

Östra Götalands& Jönköpings Län Representant

Stockholms Län Representant

Kronobergs Län Representant

Feyyat Polat

Anders Eriksson

Tommy Persson


Upplands Stängsel med Krinner skruvfundament

Din oberoende stängselleverantör

Vi vågar utmana traditionella installationsmetoder! Istället för att gjuta och gräva erbjuder vi snabb och miljövänlig montering med Krinner skruvfundament, det tyska originalet sedan 1994. Metoden kan bland annat användas till: Altaner, staket, plank, carport, Friggebod med mera. Anlitar du Upplands Stängsel garanterar vi att installationen blir rätt utförd. Kontakta Upplandsstängsel direkt på tel: 08 247115

www.upplandsstangsel.se

Revitexal Bygg RENOVERA HUSET? Vi utför all slags fasadputs. Vi lägger om alla slags tak. Vi tvättar tak och fasader och impregnerar dessa. Vi utför även alla slags plåtarbeten.

n idag! a d e r s s Ring o 24 24 073-501 Revitexal Bygg, VÅRGÅRDA

1ra0ba% tt

om ni nämner “Vi i Villa vid beställningen

VI FÖRLÄNGER LIVSLÄNGDEN PÅ ERT TAK! Tvätta Taket Nu är er lokala hantverkare. Vi kontrollerar ert tätskick, tvättar av ert tak behandlar det så mossa och alger ej kommer tillbaka. Samt om ni vill målar om det så det ser ut som nytt. Detta gör att ler, betong eller eternitpannorna, plåten håller mycket längre.

Före

Fukten rinner av istället för in till tätskiktet eller orsakar fryssprängning. Du har givetvis även möjlighet att byta färg på taket och få ett enhetligt tak. Vi kommer ut och gör kostnadsfria offerter på just ert tak.

Tvätta Taket Nu 070-6386172 info@tvattataket.nu


Har du problem med avloppet?

Pipecoating Svenska AB är ett specialiserat företag inom avloppsteknik. Vi har genom åren hjälpt mängder med privatpersoner, bostadsföreningar och företag att underhålla och lösa problem som kan uppstå i avlopp och dagvattenrör i och utanför fastighet.

PRISEXEMPEL Avloppsspolning med kameraundersökning

Passa på att utnyttja ROT-avdra get vid underh åll och renovering av Era rör!

från 2.875 kr inklusive moms Vi åtgärdar även skador såsom hål, skarvförskjutningar och rotintrång, genom relining/rörförnyelse tillverkar vi nya rör på insidan av de befintliga. Vi utför även skyddscoating på insidan av befintliga avloppsledningar och på så sätt förlängs rörens hållbarhet med upp till 50 år.

Relining, Punktlagning, Avloppsrensning, Rörinspektion, Rörsökning. Förläng hållbarheten på Era befintliga avloppsrör med upp till 50 år, snabbt, tryggt och med minimala ingrepp i väggar och golv.

Stålgatan 15A 2 • 195 • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 2020 Östra Bangatan • 1957260Rosersberg Arlandastad • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 PipecoatingSvenska_1504-ABn-C.indd 1

2015-04-10 10:59

SÅ HÄR FUNKAR DET!

01

03

Du monterar av huv och haklapp från

Personalen väger och fyller på gasol till avsedd mängd.

02

04

Personalen kontrollerar för fyllning.

Personalen monterar huv och haklapp på

3390KR 05

Personalen lämnar över

06

1890KR

3750KR

Du betalar med kort eller kontant i kassan.

Allt klart!

GESÄLLVÄGEN 6-8, 145 63 NORSBORG LILLSJÖVÄGEN 15, 136 50 JORDBRO

W W W. G A S O L F Y L L A R N A . S E

Juni 2017 www.viivilla.se Stockholm Söder


HUSLIV

Låt barnen hjälpa till!

MILJÖSMART

Hallå där, trädgårdsmästaren Bosse Rappne. Du är aktuell med en trädgårdsbok för barn – berätta om den! – Det är en bok om att på ett lustfyllt sätt uppmuntra barn att reflektera kring jord och miljö. Jag har alltid brunnit för det här med kretsloppet, och som alla vet är vi på väg åt fel håll med vårt jordklot. Holmfridur Hardardottir frågade mig om jag ville göra den här boken ihop, och vill du förändra något är det bra att gå via barnen. De tänker på de här frågorna tidigare i livet, och har stor möjlighet att även påverka sina föräldrar. Hur gör jag barn till naturliga miljöhjältar? – Låt dem hjälpa till när du källsorterar, så att de förstår att om skräpet hamnar i naturen blir det jobbigt för maskarna. Om barnen själva tycker att det är viktigt blir de mer villiga att hjälpa till. Vilka ovanor ska jag inte lära mina barn? – Tryck inte ner allt i samma soppåse. Vi tror att vi är världsmästare på att källsortera i Sverige, men det är långt ifrån sant. Det finns mycket kvar att göra. Vid vilken ålder är det lämpligt att börja prata med barn sådant här? – Det kan vara med i samtalet från början, så att de får upp ett naturligt intresse. Vad är det viktigaste jag kan lära mina barn när det gäller att ta hand om miljön? – Att källsortera och välja ekologiska varor.

KÄLLSORTERA SOM ETT PROFFS Fönsterkuvert, tepåsar och värmeljushållare – Vi i Villa ger dig full koll på var du får slänga dina använda prylar.

KOLLA VAR DU KAN ÅTERVINNA DINA PRYLAR PÅ DIN KOMMUNS HEMSIDA.

tta

m när aste

nningsc en rvi te

al! tr

å

AV ANJA KÄLLSTEDT BATTERIER Bärbara batterier (sådana som väger under tre kilo och inte används för att starta fordon) kan du slänga i en batteriholk. På Batteriatervinningen.se hittar du närmaste holk! Övriga batterier ska lämnas in på en återvinningscentral. BINDOR & BLÖJOR Det här är restavfall som ska slängas i vanliga hushållssoporna. GLÖDLAMPOR Räknas till farligt avfall – och innehåller alltså ämnen som är skadliga för människor och miljö, vilket ska lämnas in på en återvinningscentral.

Hi

KAFFEFILTER & TEPÅSAR Både sump, filter och tepåsar kan du slänga bland matavfallet på komposten. KAFFEKAPSLAR Nespressos kaffekapslar är gjorda i 100 procent aluminium och ska slängas bland metallförpaningar.

KLÄDER Om plaggen fortfarande är användbara ska de slängas i en klädcontainer, i annat fall räknas de till restavfall. KUVERT Vanliga kuvert och fönsterkuvert får inte slängas i pappersåtervinningen på grund av limmet på baksidan. Sådant räknas i stället till restavfall. PRESENTPAPPER & PRESENTSNÖREN Pappret slängs i pappersåtervinningen, men se till att avlägsna snöret först – det räknas nämligen som restavfall. SERVETTER Ofärgade servetter slänger du tillsammans med ditt matavfall på komposten eftersom dessa förmultnar. Samma sak gäller för hushållspapper. SMÖRFÖRPACKNINGAR Omslaget på smörpaketet avlägsnar du från förpackningen och slänger i pappersåtervinningen, medan resten av paketet ska slängas i plaståtervinningen.

Om Bosse

Namn: Bosse Rappne. Ålder: 54 år. Bor: I Stockholm. Gör: Är trädgårdsmästare och driver Slottsträdgården Ulriksdal. Aktuell: Med boken Magiska skatter i vår trädgård tillsammans med Holmfridur Hardardottir, och medverkar i Äntligen hemma.

TOPS & BOMULLSRONDELLER Man kanske kan tro att tops ska slängas bland plast, men de sorteras som restavfall – liksom bomullsrondeller.

Följ med trädgårdsmästare Bosse Rappne och de busiga jullarna på äventyr i vackra Slottsträdgården Ulriksdal. Vi besöker odlingslanden, skördar morötter i självplocket och lär oss om kretslopp, fotosyntes och mycket mer. Varför envisas vi med att skada vår jord – och vad kan vi göra åt det?

ISBN 978-91-983272-1-2

9 789198 327212

Holmfridur Hardardottir

o

Var jord Sopsortering

Magiska skatter i vår trädgård

VÄRMELJUSHÅLLARE Pilla bort veken och släng själva behållaren i metallåtervinningen.

Magiska Skatter i vår Trädgård

Bosse Rappne och jullarna Kompost

Holmfridur Hardardottir

Bosse rappne

Magiska skatter i vår trädgård (GladaJullar AB), ca 117 kr.

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


”Vi ska ha grillfest!”

Vad roligt! Vi har grillar, grilltillbehör och allt annat du behöver till grillkvällen.

Vårt

löfte:

anterat! Alltid lågt pris. Gar ranti risga www.hornbach.se/p

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in.

HORNBACH Botkyrka

HORNBACH Sundbyberg

Fittjavägen 24, Botkyrka Handel Madenvägen 17, E18 vid Rissne 08-534 61 000 08-799 50 00 Måndag – Fredag: 7 – 20 Lördag – Söndag: 9 – 18 Midsommarafton: 9 – 14 Midsommardagen: Stängt

www.hornbach.se/evimetrix

Loungeset ”Havana” 6099647 3 990:- Bänk ”Multifunktionell” 6107453 2 490:- Grillrengöringsborste 5601014 119:- Parasoll ”Nice” 8829409 890:Gasolgrill ”Napoleon LE-3” 6204315 13 695:- Gasolgrill ”Genesis II E-310 GBS” 6258216 8 995:- Grilltermometer ”Weber iGrill mini” 6172483 598:Grillredskap ”Weber Original™” tvådelat 8509982 298:- Grilltunna ”TC-Barrel” 8817845 1 795:- Gasolgrill ”TG-4” 8843213 4 999:- Bänkset ”Wien” 8302527 2 195:Hamburgerpress ”3 in 1” 6139900 89:- Grillredskap ”2 in 1” 5872104 149:- KRAV-märkta örter 8749916 från 24:90


”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/industrigolv

•• •

Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer z Vi lyfter med millimeterprecision

ROT-AVD RAG BERÄTT

IGAT!

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

betets gång!”

störningar under ar

1

UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Kontakta oss idag!

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år. Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


KLINKER BADRUM 750 m2 utställning!

Hos oss på Höganäshuset kan du boka enskilda rådgivningsmöten, låna hem provplattor, dela upp betalningen och få hjälp med hemleverans. Välkommen in och välj i verkligheten så lovar vi att ge dig värdefulla tips och råd. Hälsningar Urban med personal.

@Hoganashuset

Stallarholmsvägen 31 · Högdalens industriområde 08 556 212 80 · www.hoganashuset.se

Coller Andersson & Jourdan

KAKEL


Allt inom vattenrening!

SOPA TAKET FRITT från barr, löv och bullig mossa! (Utan att ramla från taket)

Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag! R VI SERVA

T! HERSTE Y N O

ALLA ­ VATTEN! FILTER

B ÅL ST TILL EN OP KS TA

Upp till 6 me ter lång .

Svenskt patent som gör jobbet enklare, snabbare och säkrare. Vi säljer, installerar och servar vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

www.bravavattenrening.se

www.taksopen.se

VI TILLVERKAR OCH SÄLJER FÖNSTER OCH DÖRRAR TILL DITT HUS OCH UTERUM! VÅRKAMPANJ

-20% på ord. priser Priserna gäller tom 20170630

PRISEXEMPEL 1 st öppningsbart, dreh-kipp fönster 3-glas (argongasfylld 3-glaskassett) Storlek: 100x100 cm Komplett fönster: Handtag i aluminium,karm och monteringsankare.

Innan: 3.000 kr ink moms

Vi levererar direkt från fabrik, NU -20%: 2.400 kr ink moms inga mellanhänder! Leveranstid upp till 3 veckor. Mer information hittar du på vår hemsida www.interfonster.se Gör din beställning/förfrågan där så får du offert/svar inom 24 timmar

 Stockholm Söder viivilla Juni 2017


INTERVJU

vi ivilla

HUSLIV

Tommy Nilsson:

”DET ÄR JAG SOM INREDER OCH FIXAR HEMMA” Han klipper gärna gräsmattan, har planer på att bygga en pergola, och rotar i skåpen på nätterna – häng med när Tommy Nilsson öppnar sin dörr! AV ANJA KÄLLSTEDT

FOTO NINETONE

V

ad är det första man ser när man kommer in hos dig? – Ett porträtt på min fästmö Linda som jag har målat. Det är ett abstrakt porträtt, så det är ingen annan än jag som ser att det är hon. Berätta om ditt hus! – Sedan tre år tillbaka bor jag i ett vanligt trähus från mitten av 1960-talet. Det är mellan 145 och 150 kvadratmeter stort, har fem rum, och en ganska stor tomt på omkring 4 000 kvadratmeter. Oj, det var stort! Är det du som klipper gräset? – Ja, jag har en åkgräsklippare. Den är ryckig och eftersom jag var rädd att Linda skulle skada sig ville jag ta den biten – men Linda är 20 år yngre och tog det som en förolämpning, så nu klipper hon också. Och jag ser lite oroligt på, haha. Hur delar ni upp hushållsarbetet? – Jag lagar mat och hon tvättar – det är inget uttalat, utan det har bara blivit så. Men vi försöker att bara vara när vi är hemma. Så länge det inte är smutsigt struntar vi i hur det ser ut, och det är kläder överallt. Helt plötsligt tar vi tag i det och sedan håller det ett par dagar. Det är sällan vi plockar undan disken direkt när vi har ätit, utan

den får stå en stund eller Linda så jag inredde som till nästa dag. jag ville att det skulle Är du en hemmafixare? vara. Sedan dess har det – Jag är kanske inte fått stå, så hon är nog världens händigaste, men ganska nöjd. jag har inte tummen mitt Har du någon pryl eller i handen heller. Jag är en möbel som du tycker sådan kille som planerar extra mycket om? jättemycket, men så blir – En av sofforna. När det aldrig av. Nu har jag alla sover kan jag ligga storslagna planer på en ny där och titta på tv, och pergola. den är tillräckligt lång Har du någon gång för att jag ska slippa ha betalat svart till en fötterna på armstödet. hantverkare? Hittar man dig där varje – Ja, i samband med kväll om du är hemma? anläggningsarbete av upp– Ja, det gör man nog farter – alltså grus, sand faktiskt. Jag somnar och sådant. Det var länge sällan före två eller tre, sedan. Nuvarande huset och tiden mellan tolv och har vi inte gjort någonting tre är min tid. Då blir det på, så det mycket NHL ”JAG ÄR återstår att hockey, och se om det blir så skriver jag EN SÅDAN vitt eller svart, kanske någon KILLE SOM haha. textrad eller PLANERAR Hur ser det håller på med ut hemma JÄTTMYCKET, telefonen. hos er? Vad gör du i MEN SÅ – Jag kan hemmet när BLIR DET inte påstå att ingen ser? vi är minima– Jag äter ALDRIG AV.” listiska, och godis. Linda dessutom har vi en liten och Tim gömmer godis femåring som sprider sina för mig och jag går och saker överallt. Stilen är letar. Jag är sockerbeen blandning av gamroende, speciellt de där malt och nytt. Vi är väl timmarna på nätterna ganska romantiska båda – då går det ner en och två – inte för mycket rosor annan skön grej. Så när och snickarglädje, men ingen ser går jag och ombonat. Nu blir väl Linda rotar i skåpen efter något arg, men det är mest jag gott. som inreder och fixar. När Skulle du vilja ha dig vi flyttade ihop jobbade själv som granne?

– Absolut, både jag och Linda är väldigt sociala och tycker om att bjuda hem mycket folk. Vi har gärna sommarfester till exempel. Jag spelar lite hög musik ibland kanske, men det är ingen som har klagat än. De kanske inte vågar, eller så tycker de förhoppningsvis om det de hör. Vem är den mest kända personen du har haft på besök? – Det beror väl på vem man tycker är känd, men det är många. Peter Jöback var på middag för inte så länge sedan. Vad är mest överskattat med att bo i hus? – Det måste underhållas vilket inte alltid är så himla kul, det är mer jobb än man tror. Det är som att skaffa pool: det låter skitkul tills man gör det. Har du pool? – Nej, men det ingår i ett av mina många projekt att vi åtminstone ska ha ett spabad. I sommar ska du medverka i Diggiloo, vad ser du mest fram emot med det? – Jag vet att det är väldigt familjär stämning bakom scenen. Man kan ta med sig familjen om man vill, och hänga med andra som håller på med samma sak. Det ska bli kul!

Om Tommy

Namn: Tommy Nilsson. Ålder: 57 år. Bor: I villa i Roslagskulla utanför Stockholm. Familj: Sambon Linda Olsson och barnen Angelica, Kalle, Linn, Isak och Tim. Gör: Är artist. Aktuell: Medverkar i Diggiloo i sommar.

5 snabba frågor Kol eller gasol? – Kol. Badtunna eller jacuzzi? – Jacuzzi. Motorklippare eller robotklippare? – Åkgräsklippare. Toalettringen uppfälld eller nedfälld när du lämnar badrummet? – Nedfälld. Nytt eller loppis? – Båda.


Vill du hadu Behöver renare friskarevatten? vatten? Besök och få ett Ge ossjms-vattenrening.se två minuter på jms-vattenrening.se förslag inom så får du ett två bra minuter. förslag.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se

Låt pooldrömmen bli drömpoolen

UPP TILL

36

Med Clear Pools exklusiva stålväggspool får du en rejäl pool till ett bra pris som dessutom är snabb och enkel att montera. Kan det bli bättre?

Rund pool nedgrävd CLEAR POOL Ibiza 500 x 150 cm

23 995:REKPRIS FRÅN 37 495:-

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

 34 viivilla Juni 2017

inget vanligt byggvaruhus


Orginalet sedan 1984

Attefallshus 68 200:-

Upp till 25m2. Denna modell: fr.

Attefall Lofttorp 24

sorselestugan.se • 0952-122 22 • info@sorselestugan.se Entrétak DESIGNTAK Box Modern Classic

UPP TILL

31

Kors i taket

Kronan på verket, gräddet på moset, pricken över i. Höj wow-faktorn på ditt hus med ett riktigt elegant entrétak från Designtak. Kolla in vårt sortiment.

Entrétak DESIGNTAK Modern Flat

Entrétak DESIGNTAK Classic

Entrétak DESIGNTAK Rainbow

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

 36 viivilla Juni 2017

inget vanligt byggvaruhus


En källa till avkoppling Sundance Cameo - 6-7 platser

139.900 kr Ord.pris: 159.900 kr

När endast det bästa är gott nog! Väldimensionerat spabad som ger fantastisk massage från topp till tå.

Storsäljare med liggsäte

Royal Spas 120 S - 5 platser

44.900 kr Ord.pris: 49.900 kr

120 S är Royal Spas egna lilla pärla. Ett prisvärt spabad som tack vare sin form och storlek är mycket lättplacerat.

Kampanj på pool! *Läs mer om kampanjen på poolkungen.se

Prisexempel: Pool 4 x 8 m

Lättplacerat & prisvärt

www.poolkungen.se I Telefon 020 - 91 98 00

79.960 kr Ord.pris: 99.950 kr*


EXPERT

GRÖNT vi i villas

SÅ SKYDDAR DU TRÄDGÅRDEN MOT DJUR

Susanna Rosén, trädgårdsskribent.

Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådjur, som ser rabatten som ett dukat bord, och mördarsniglar som kaläter odlingarna. AV SUSANNA ROSÉN

D

et finns tre sätt att få ha växterna ifred. Det första är att stänga ute vilda djur med barriärer som nät och staket. Det andra är att odla sådant som djuren inte gillar. Ett hett tips är giftiga eller mycket aromatiska växter som rådjur och sniglar ratar. En av våra giftigaste perenner är stormhatt – ett säkert kort mot rådjur. Ett tredje sätt, som inte är fullt lika säkert, är att störa djuren är med hjälp av skrämselmedel. Det kan exempelvis vara med vindsnurror och vita lappar (som ser ut som vita rumpor på flyende rådjur) på en tvättlina som gör rådjuren nervösa. Har du hund som rastas i trädgården känner rådjuren av lukten och äter troligen grannens krokusar i första hand.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


2 En extra hög gärdesgård, med tätare mellan störparen än normalt, brukar hindra rådjur från att hoppa över. Du kan också bygga ett tätt staket med en genomsiktlig spaljédel högst upp. För att stänga ute harar och kaniner är inte höjden det viktiga utan att stängslet är ordentligt förankrat en bit ner i marken så att djuren inte kan gräva under staketet. 3

Du kan välja att skydda endast en del av trädgården, exempelvis köksträdgården, eller en viss planta du är extra rädd om. Det blir kanske inte lika snyggt med en massa nätrundlar här och där i odlingarna, men det funkar. 4

FOTO ISTOCKPHOTO

ODLA OSMAKLIGT Genom att odla växter som är osmakliga kan du luta dig tillbaka, njuta av alla vackra blommor, och ändå välkomna vilda djur i trädgården. I stället för tulpaner i rabatten har du ett hav av narcisser. Välj pioner i stället för rosor, alternativt rosor som är extremt taggiga.

DAG LI

O

RG

SBLOMM A

BOL LT

EL

Mördarsniglar är ett gissel och de breder ut sig mer och mer för varje dag. Egentligen är sniglar och snäckor nyttiga djur som ser till att bryta ner växtmaterial så att näringen blir tillgänglig och kan tas upp av andra växter. Men spanska skogssnigeln hör inte hemma här och har därför inga naturliga fiender, och kan föröka sig ohämmat. I södra Europa, där den ursprungligen kommer från, beter den sig som vilken snigel som helst. 2

S RI

T IS

RYGGRADSLÖSA DJUR Liljebaggar dyker upp på liljor men också på vissa 1 lökväxter som fritillaria. Håll uppsikt över växterna och kläm ihjäl alla synliga baggar. Bladlöss kan du spola av med en hård vattenstråle. Den snällaste metoden för att minska mängden bladlöss är att gynna nyckelpigor. En nyckelpiga lägger 400 ägg och varje larv kan äta upp till 800 bladlöss. Sätt upp så kallade insektshotell för att locka nyckelpigor: bunta ihop tunna bamburör som klipps i ett par decimeter långa bitar och binds ihop med ett snöre. Gamla vassmattor funkar också.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT MÖRDARSNIGLAR • Kolla noga att det inte följer med några sniglar eller snigelägg när du köper nya växter eller vid växtbytardagar. Gräv inte upp växter i en trädgård där det finns många mördarsniglar. • Ge dig ut på dagliga snigeljakter och plocka så många du kan. Döda dem genom att klippa strax bakom huvudet, stoppa i plastpåse som slängs i soporna. Be dina grannar göra samma sak. • Sätt ut snigelfällor som vittjas dagligen. Lägg ut en plastsäck (och plocka de som gömmer sig i fukten under) eller en låg, nersänkt skål fylld med öl som de drunknar i. • Välja snigelsäkra växter. • Skydda odlingarna med barriärer, som snigelplåtar runt odlingslådorna. Man kan också stryka lådan med snigelfärg, som finns på till exempel Snigelfarg.se. Den gör att sniglarna vänder och odlingarna får vara ifred.

A LJ

Om fåglarna äter upp dina bär kan du sätta upp fågelskrämmor som fladdrar eller glimmar i vinden. Du kan även lägga ut en plastorm på ett synligt ställe, sådant gör fåglarna nervösa. Prova också att odla exempelvis jordgubbar i rödmålade odlingslådor, gärna på ben så att plantorna kommer upp från marken. Då ser inte fåglarna jordgubbarna när de mognar. Ett alternativ är att odla sorter i en annan bärfärg, som vita smultron eller gula bigarråer. Då tror fåglarna att bären fortfarande är omogna och låter dem vara ifred. 5

VI FÅR (OFTAST) VARA IFRED I

RYGGRADSDJUR Om du vill skydda hela tomten kan du sätta upp 1 ett så högt stängsel att rådjuren inte vågar eller kan hoppa över. Det finns särskilda skyddsnät mot rådjur som du hittar på till exempel Allox.se. Hänger man nätet på pinnar (som finns att köpa), i anslutning till träd och buskar vid tomtgränsen, blir det nästan osynligt.

FINGER B

STÄNGSEL OCH BARRIÄRER

PSST ! Använd ALDRIG bekämpningsmedel på mig! Sådant är tabu i trädgården.

N PIO

Juni 2017 www.viivilla.se

39


Varför nöja sig med det näst bästa? Trappa och locklyft på köpet!

Just nu jubileumspris på Black & White edition, 2 unika spabad från Marquis. Pris från 81 995 kr inklusive trappa, locklyft och jubileumskit.

 40 viivilla Juni 2017

Amerikanska glasfiberpooler och spabad sedan 1958 www.nordiskakvalitetspooler.se

nordiskakvalitetspooler.se


produkttorget SANDSTRÖM BADTUNNA Vi har två grundläggande typer av badtunnor. Dels badtunna ”Altan” som består av en glasfibertunna, kamin, kaminskydd, rökrör och bottenventil. Dels badtunna ”Trädgård” som är helt färdig med träpanel runt om och klar att användas. Pris: från 23 800kr–32 200 kr www.sandstrombad.se

Detta är en annons

KLAR ATT ANVÄNDAS!

SANDSTRÖM JORDKÄLLARE Vår källare är en beprövad variant av den gamla klassiska jordkällaren. Den är tillverkad av glasfiberarmerad plast – ett lätt och starkt material som inte åldras. Pris: 33 600 kr. www.jordkallare.se ENKEL ATT INSTALLERA!

BONUS AIR 10 Värmepumpen Bonus Air 10 är utvecklad och testad i Norrland under strängt klimat i 5 års tid. Bonus Air 10 har en nominell maximal uteffekt på 10 kW och täcker de flesta fastigheter från 80200 m2. www.baxi.se

Juni 2017 www.viivilla.se

41


vi ivilla

HUSLIV

TRÄDGÅRDEN SOM nästan SKÖTER SIG SJÄLV Släpp taget om tomten på semestern. Vi i Villa har tipsen för en bekvämare sommar!

Bevattningssystem Iriso, Willab Garden, 399 kr.

AV ANJA KÄLLSTEDT Arbetsbelysning, Bosch, 1 295 kr.

4. ÄG INGA VERKTYG

Robotgräsklippare Autoclip 225 S, Stiga, 14 900 kr.

1. LÅT ROBOTEN GÖRA JOBBET

Less på att klippa gräset? En robotgräsklippare kräver varken veckopeng eller bensin och tar hand om hela jobbet på egen hand. Stigas Autoclip 225 S, med litiumjonbatteri har extra långa knivblad samt längre gångtid mellan laddningarna vilket innebär att du kan stänga av den nattetid och rädda tomtens igelkottar.

2. ODLA LÄTTSKÖTTA VÄXTER

Välj lättskötta växter om du vill minska behovet av att behöva krypa omkring på tomten för att skära och rensa. Satsa exempelvis på stjärnhyacint, pioner, och myskmadra.

Klipp häcken och fäll träden, men slipp underhållet. Från och med i våras kan stockholmare på prov boka professionella, batteridrivna trädgårdsredskap från Husqvarna Battery Box, en uppkopplad redskapsbod som är placerad utanför gallerian Bromma Blocks. All registrering och betalning görs via en app och slår testet väl ut finns det planer på liknande verksamhet över hela landet. Hyra per dag: 350 kr.

5. VÄLJ LÅGA TRÄD & BUSKAR Genom att välja träd och buskar som inte blir för stora slipper du lägga så mycket tid på att beskära dem. Satsa exempelvis på buxbom som bör ansas ungefär en till två gånger per växtsäsong.

8. VATTEN PÅ BESTÄLLNING

Ett automatiskt bevattningssystem med droppvattnare som kan ställas in individuellt efter varje plantas bevattningsbehov är perfekt när du är på semester – eller bara vill ligga i hängmattan och slappa.

6.. HÅLL OGRÄSET BORTA Genom att använda marktäckare – alltså perenner som växer tätt och skyddar marken mot solens strålar – kan du hålla kvar fukten i marken längre. Då gror inte ogräset lika lätt. Likaså funkar det om du täcker marken mellan plantorna med 5–10 cm bark. Det finns även flera husmorstips för att snabbt ta död på ovälkomna blommor och blad. Ett av dem är att hälla ättika på växterna, så är de utrotade några dagar senare.

9. KOPPLA UPP OCH KOPPLA AV

Skruvdragare, Bosch, 4 200 kr.

7. TA HJÄLP AV RUT

Om du inte orkar eller vill fixa själv i trädgården kan du alltid anställa någon som gör jobbet åt dig. För trädgårdstjänster får du göra rutavdrag, och alltså dra av hälften av kostnaden.

Äppelplockare Multi-star, Newgarden.se, 519 kr.

 42 viivilla Juni 2017

10. RAMA IN RABATTEN

Trött på att kanta gräsmattan? Skilj plantering och grusgång från gräsmattan med en lättmonterad stålkant längs rabatten.

Buxbom, 50–60 cm, Bygghemma.se, 189 kr.

3. PLOCKA ÄPPLEN SNABBT

Att plocka fallfrukt i trädgården kan ta tid – men inte om du har en äppelplockare. Med hjälp av en sådan fyller du en skottkärra med äpplen på bara tio minuter.

Få full koll på dina verktyg via mobilen. Bosch blås nya skruvdragare (GSB 18V-60 C Professional) och arbetsbelysning (GLI 18V-1900C Professional) kan numera kopplas till din mobil, så att du alltid vet att du har full batteristyrka, om verktygen är med dig hem från sommar stugan samt möjlighet att tända och släcka all arbetsbelysning.

Ka nts tål ,

120 cm , Fl isb yab .se, 239 kr/s t.


Bada ute året runt med MSpa JUST NU

JUST NU

40

JUST NU

25

33

Portabelt utespa MSPA Silvercloud M-021LS 1 200 liter

Portabelt utespa MSPA Camaro M-031 Premium

Portabelt utespa MSPA Super Castello M-114 Premium

Gratis på köpet: Stora startpaketet (värde 935:-)

Gratis på köpet: Stora startpaketet (värde 935:-)

Gratis på köpet: Stora startpaketet (värde 935:-)

REKPRIS 9 330:-

REKPRIS 11 930:-

REKPRIS 14 930:-

5 990:-

8 990:-

9 990:-

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Juni 2017 www.viivilla.se

43


-

: 5 9

9

A

D

U

N

EN

ST

. 8 2

tt a b ra ch : 0 0 eri o hus. 0 g . n a 2 ior Or J växt 7 N 1 un MPA Juli 20 på J A K -1 ios uni Hel J 5 ler Gäl

Kampanj växthus se www.classicum.se Sverige

B

CLASSICUM

porto betalt

Öppettider

V. 25 har vi semesterstängt. Reservation för ändring av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information. www.classicum.se

SVEDALA

SOLNA

Visningsträdgård

Huvudkontor. Visningsträdgård & Butik.

E4

Jan-Feb:

Mån-Fre

9-17

Mars-Okt:

Mån-Fre Lörd

9-18 10-15

Nov-Dec:

Mån-Fre

9-17

TORSÅKER

Mån-Fre: Lörd-Sönd:

10-18 Titta själv! 10-16 Titta själv!

PERSONAL PÅ PLATS!

WWW.CLASSICUM.SE

13 Mars - 18 Juni. Mån 13-18 Ons 13-18 Lörd 11-16 26 Juni - 29 Sept. Mån 13-18 Ons 13-18 Sönd 11-16 Okt. Öppet enligt avtalad tid.

ALMUNGEVÄGEN

KONTAKT:

Växthusvärd E-mail: eija@classicum.se SOLNA

SVEDALA E65

ULRIKSDALSVÄGEN

108

BRUNNSVIKENS TRÄDGÅRD

STOCKHOLM

E65

E4

N

E 18

BERGSHAMRALEDEN

GE

GS

PIN

EN

E4 STOC

SÖDRA INFARTEN

MOT

AGGARP

Be s År täll e Ka t tal s og .

KHO

CLASSICUM LM

108

FRÅN STOCKHOLM:

FRÅN MALMÖ:

Kör E4 mot Arlanda.

E65 från Malmö mot Ystad. 2:a avfarten mot Svedala.

Vid rondellen tag vänster, väg 108 mot Trelleborg.

Sväng av vid avfarten mot Norrtälje.

MALMÖ

Sväng av nästa avfart.

Kör på viadukten över motorvägen.

Efter ca 1,7 km, skylt Classicum Växthus, sväng höger.

Sväng vänster ned mot Slottsområdet.

Kör 600 m, sväng 1.a vägen vänster (Aggarpsvägen).

Sväng vänster i nästa korsning nedför backen

Sväng höger in i allén vid skylt Classicum Växthus.

Sväng vänster i nästa korsning.

GPS Kordinator: Lat: N 55° 29.81 Lon: E 13° 14.23

Kör förbi koloniområdet.

Ned till vänster ser du växthusen. GPS Kordinator: Lat: N 59° 22.84 Lon: E 18° 1.06

SVEDALA

HUVUDKONTOR VISNINGSTRÄDGÅRD BUTIK: Classicum Växthus AB, Källgården Aggarpsvägen, 233 93 Svedala

Tel. 040-40 51 90

SOLNA

ENBART VISNINGSTRÄDGÅRD: Classicum Växthus AB Ulriksdalsvägen 2, 170 79 Solna

info@classicum.se

www.classicum.se

PRODUKTION: REKLAMBYRÅN STEINHOLTZ&CO

RUM ATT ÄLSKA

SVEDALA: Visningsträdgård, butik. www.classicum.se Tel: 040-40 51 90 SOLNA: Visningsträdgård.


Mer livslängd för taket.

Att det blir rent och snyggt får ni på köpet! garna n e p r ö f k a t r Me . Jag Tommy på LA

är et Det är jag som nge och att d lä r lle å h k ta tt ser till a ossa! xt. No more m ä v å p n å fr t it är fr in n eller ring m e g n o p u k in Skicka ert tak. er vi er med lp jä h å s a g e koll

1 år efter LA takbehandling

tfn: 020-11 33 30 eller 0243-28 26 30

www.takvård.se

LA metoden ger mer tak för pengarna. 150 kvm tak. Från 3 650 kr till max 6 800kr efter rotavdraget !

NYTT LÄGRE PRIS

JA tack! Jag vill ha ett kostnadsfritt hembesök

Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

namn adress postadress telefonnr

LA Takvård AB SVARSPOST 20570881 785 43 MOCKFJÄRD


FRÅGOR OCH SVAR

Expertkollen

våra experter

Har du funderingar om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter.

TRÄDGÅRD Susanna Rosén Trädgårdsskribent

GÄSTEXPERTEN

Diskbänk & avfallskvarn Vad ska jag tänka på om jag vill köpa en ny diskbänk? – Framförallt att titta på kvaliteten. Du kan beställa en måttbeställd bänk i vilken storlek du vill, utan att det springer iväg allt för mycket ekonomiskt. Ungefär hur mycket får jag vara beredd att betala för en två meter lång diskbänk med två hoar? – Från 8 000 kronor till 20 000 kronor. Det beror på vad du har valt för bakkanter, vilken ho-modell, uttag för häll och så vidare. Vilka trender gäller för diskbänkar nu? – De senaste åren har intressen för rostfritt ökat. Det rostfria är ganska tidlöst, det ser ut som det alltid gör. Sen har intresset ökat för såväl tunnare skivor, 15–20 mm som för tjockare 50–100 mm. Om jag vill ha en avfallskvarn, vad kostar det ungefär? – En avfallskvarn ligger från ungefär 5 000 kronor och uppåt. För avfallskvarnar gäller lite olika regler beroende på i vilken kommun du bor. Kan jag montera den själv? – Ja, men jag tycker att du bör koppla in din lokala rörmokare.

INREDNING Jasmina Bylund Inredare

BYGG & FIXA Björn Christiernsson Snickare

ENERGI Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP ENERGI Lars Andrén Solenergiexpert JURIDIK Isabel Areskoug Jantzen Advokat Namn: Richard Lagerlöf. Ålder: 46 år. Bor: I Vallentuna. Gör: Säljare på Purus. Vad har du för diskbänk? ”En rostfri, såklart.”

RÄTT TILL RÄNTA?

Jag har lånat ut 700 000 kronor till min mor på grund av att hon var i stort behov av pengar. Hon kan inte betala tillbaka pengarna som hon nu har haft sedan 2015. Vi har då sagt att vi kan skriva ett skuldebrev, det vill säga att vi får våra pengar när min mor går bort. Vad jag undrar är om jag har någon rätt till ränta för dessa pengar? I sådana fall hur mycket? Sylvia Svar: Ränta är inte något som löper per automatik under lånetiden, utan det är något som man måste komma överens om (uttryckligen eller underförstått). Om ni är flera arvtagare efter din mor, är det lämpligt att skriva ett skuldebrev för att senare kunna bevisa skulden. Låt gärna någon bevittna din mors underskrift också. I samband med det, kan ni komma överens om vilken ränta som skall löpa, till exempel enlig räntelagens regler. Räntan måste inte betalas löpande, utan kan ackumuleras – det vill säga läggas till skulden. Isabel Areskoug-Jantzen

MÅLNING Ken Kennard Målaremästare BYGGSKADOR Peter Bratt Byggskadespecialist, Länsförsäkringar BYGG Roger Nyström Gör det självredaktör RELATIONER Ulf Henricsson Överste, fd internationell medlare

HUSAFFÄRER Magnus Bäckström Kundombudsman, Mäklarsamfundet

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


HUR FÄSTER MAN TAKLIST MOT TEGELVÄGG? Vi vill knacka fram tegelväggen i vårt gamla hus. Dock har vi precis sänkt taket och även gipsat alla väggar utom den som vi ska knacka fram teglet på. Men hur sjutton fäster man tak- och golvlist sen? Blir det inte massa glipor på grund av att teglet är ojämnt? Vad använder man på teglet för att fylla igen hålen mellan tegelklossarna? Ramona Olsson Svar: Att sätta en taklist kan vara nog så knepigt även för en snickare, så mitt tips är att välja en cellplasttaklist för ändamålet. Den är enkel att kapa och monteras med hjälp av lim. Oavsett val av taklist så kan du fortfarande limma upp listen med ett bra sättlim, alternativt borra och plugga i teglet. Gliporna mellan list och tegelvägg får du täta med latex: tejpa en rak linje på teglet och sätt igång. Bruket du ska använda till att laga tegelväggen är ett så kallat C-bruk, puts och murbruk C. Björn Christiernsson

LUFTVÄRMEPUMP FÖR SVALARE TEMPERATUR

Jag har hört att man kan använda luftvärmepumpar för att få en sval temperatur på sommaren, stämmer det? Anders Svar: Det stämmer att de flesta luft/luftvärmepumpar kan ge kyla på sommaren. De är ofta ombyggda luftkonditioneringsaggregat för kyla – som anpassats till värmepumpar innan de skickats hit. Vad som är mindre känt är att även bergvärmepumpar kan ge kyla på sommaren. Det fordrar dock då en speciell värmeväxlare som tillsats. Många Ikeavaruhus utnyttjar på det sättet bergvärme för kylning – fast i större skala. Jan-Erik Nowacki

Karmar, mått och gångjärn – experten Roger Nyström vet allt om dörrbyten.

BYTA INNERDÖRRAR – HUR GÖR VI?

Vi planerar att byta innerdörrar i vårt hus och vill gärna ha råd om vad vi bör tänka på. Måste vi byta karmarna? Vilken typ av dörr ska vi välja om vi vill att det ska vara så ljudisolerat som möjligt? Lasse & Ingalill

Svar: Fram till 1962 fanns ingen riktig standard för dörrmått så varje tillverkare hade sina egna mått, vilket gör det svårt att byta dörrblad utan att byta karmen. Det går förstås att låta ett snickeri ta fram nya dörrblad som passar i karmarna. Det blir sannolikt lite dyrare än att köpa standarddörrar i rimlig prisklass, men i stället slipper ni arbetet med att byta karmar. Karmbyte kan medföra att väggen blir skadad. Om dörrbytet leder till omtapetsering av två rum är en snickarbyggd dörr kanske en bra affär. u Om de dörrar ni har i dag är överfalsade, det vill säga har en liten läpp runt kanten som sluter till bättre, går det inte att ersätta dörren med en standarddörr. Då är det snickarbyggd dörr eller karmbyte som gäller. u Mellan 1962 och 1972 fanns en standard för dörrstorlekar som i dag kallas ”gamla standarden”. Sedan 1972 gäller dagens standard på dörrstorlekar. Den gamla standarden har samma dörrbredder och tjocklekar som dagens standard, men höjden är 25 mm lägre. Dörrtillverkarna levererar dörrar som passar till den gamla standarden. Dörrfabrikanterna har bra tabeller och formulär på hur man mäter sina dörrar för att få rätt mått. Om man känner sig säker på att måttten är korrekta så går det till och med att köpa dörrar på byggvaruhusen. u En annan skillnad mellan förr och nu är gångjärnen. I dag används snäpp-in-gångjärn, förr användes tappgångjärn. Snäpp-in-gångjärnens fördel är att det går att köpa samma dörr oavsett om den är höger- eller vänsterhängd. Det enda man behöver göra är att eventuellt vända låskolven. Det gör man enkelt med en tång. Även med tappgångjärn går det att byta dörr om måtten stämmer.

Dörrtillverkarna har adaptergångjärn/ mellangångjärn som gör det möjligt att använda en dörr för snäpp-ingångjärn till karm med tappgångjärn. u För ljudisolering gäller två saker: det ena är lufttäthet och det andra är tunga, täta material. En tung dörr av massivt trä ger bättre ljudisolering än en lätt innerdörr som består av tunna skivor med pappfyllning. Dörrtillverkarna har ofta förslag på någon dörrmodell med högre ljudisolering. Man kan även behöva en särskild karm. Fundera över om ventilationen i rummet är beroende av otätheter i dörren. I så fall är en dörr med bättre ljudklass inte att föredra. u Slutligen vill jag påminna er om att inte glömma att räkna med tillbehör som trycke (handtag) och nyckelskyltar när ni beräknar kostnaden. Vid karmbyte kan ni också behöva komplettera med nya dörrfoder. Roger Nyström

Kan jag ha tryckimpregnerat trä inomhus?

Calle

Nej! Tryckimpregnerat trä är inte lämpligt för inomhusbruk eftersom det avger giftiga ämnen. Redaktionen

Juni 2017 www.viivilla.se

47


vi ivilla

SAMARBETE

Bilsemester på Östersjökusten Upplev Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Öland och Gotland i sommar. Risskov Bilsemester guidar dig till sevärdheterna du inte får missa!

Ta in på Clarion Collection Hotel Post från endaat 1 179 kr inklusive halvpension per person i dubbelrum.

För att boka aktuella erbjudanden, besök Risskov.se eller ring vår kundservice: 040-611 61 30. Ange kod: Kust. Priserna gäller per person i dubbelrum.

Vinn lyxig hotellvistelse!

KALMAR OCH ÖLAND – KULTUR & SHOPPING Kalmar är en magisk stad för historiefantasten. Upptäck Kalmar slott som är flera hundra år gammalt.

VÄSTERVIK – FESTIVALER & SKÄRGÅRDSLIV I den mysiga lilla skärgårdsstaden vet man vad det innebär att ha roligt! Västervik är nämligen känd för sina fester: Västerviks Karnevalen, Skärgårdsfestivalen och Visfestivalen, för att nämna några. Den som hellre vill njuta av stadens historia letar upp Båtmansstugorna från 1700talet, promenerar över till Slottsholmen och Stegeholms slottsruin från 1300-talet – eller tar sig en liten bit utanför stadskärnan för ett besök på Gränsö slott. Missa inte att ta en båttur ut i den vackra skärgården och ta en titt på den sagoliknande byggnaden Spårö båk.

Bo på BW Kalmarsund för endast 1 379 kr inklusive halvpension per person i dubbelrum.

Upplev skärgårdsmiljön och bo på Hotel Fängelset för endast 979 kr per person i dubbelrum.

Ta båten ut till den mytomspunna ön Blå Jungfrun – även känd som Blåkulla. Leta efter häxor i grottorna och ta ett varv i labyrinten Trojeborg. Men ta inte med någon sten från ön, det sägs nämligen betyda otur. Bo på Hotel Rum Oscar från endast 679 kr per person i dubbelrum.

Gör även ett besök på Kalmar läns museum där du hittar Regalskeppet Kronan som vilat 300 år på havets botten. Ta en dagstur över till härliga semesterön Öland via Ölandsbron. Sola och bada på Böda Sand, promenera utanför Solliden, ta en selfie vid Sveriges högsta fyr Långe Jan, och shoppa i Borgholm. Bo på fyrstjärniga First Hotell Witt för endast 979 kr per person i dubbelrum.

 48 viivilla Juni 2017

GOTLAND – RINGMUR & RAUKAR Ta färjan till Gotland – och var beredd på att vilja åka tillbaka igen, här finns det så mycket att uppleva att du behöver minst två veckor. Lämna inte ön innan du har sett de enorma stenformationerna som kallas raukar, har badat i Blå lagunen, tagit en fika på Fårö, och flanerat längs ringmuren i Visby. Missa inte Medeltidsveckan om du har barn, eller Kallbadhuset (som i folkmun kallas Kallis) om du vill sippa drinkar efter en dag på stranden. Även Furillen, Kneippbyn och Lummelundagrottorna är platser att lägga på minnet. Bo central i Visby på Best Western Solhem Hotel för endast 1 549 kr per person i dubbelrum.

Tävla med Risskov Bilsemester om en hotellvistelse på fyrstjärniga Hotell Witt!

Första pris: Hotellvistelse på First Hotell Witt för två personer i dubbelrum. Värde 3 200 kr. Hotellpaketet inkluderar: 2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kaffe och kaka Tillgång till pool Ankomst senast 2017-12-31. Andra pris: Presentkort hos Risskov Bilsemester, värde 1 000 kr. Tredje pris: Presentkort hos Risskov Bilsemester, värde 750 kr. För att tävla, gå in på Viivilla.se/tavlingar/risskovjuni och svara på frågan: Under Skånska kriget gick ett svenskt regalskeppp på grund. Vad hette hon? 1. Tre kronor X. Kronan 2. Wasan

FOTO ISTOCKPHOTO

OSKARSHAMN – MUSEUM & MYSTISK Ö Här finns en rad spännande museum att upptäcka: Döderhultarmuseet, Oskarshamns Sjöfartsmuseum, Biologiska museet och Oskarshamns grafiska museum är alla värda ett besök.

ERBJUDANDE FÖR VI I VILLAS LÄSARE


SP

Förverkliga dina inredningsdrömmar!

EC

IA LE RB

JU

DA ND

E

FR

ÅN

Vi hjälper dig med härliga idéer och konkreta tips JUST NU!

Spara hela

566 kr!

20

16

|

N

yst

he

m

m

a!

F

Bä co sta m ti pa ps ct en liv fö in r g

4

Fr ån

vil r la o på n t fyll 19 ill h t i ju kv ar g ad mo en ra ni dt

un h e ik m a

BUTIKSPRIS 180 KR

6

1

0

G Ö R

•S • A ni • L ns ckr åt lag a u sä st ted ng av u en la d sch bl e l ie u n xe so ffa

K re he at m iva m id ak é on e r to fö re r D t ET SJ Ä LV

A r g l be äd t s je -

D

1

10

soInd m ia m n ar -

M

SÄ TT K PR A K ÄR TU I SA ES R, TIL KU EN D M D ED A R J O OR C H DF TE Ä X RG TIL E R,

E

I av nsp pr ire är ras ien !

N 2 R H

art

E

4

&

N H Y Ä E S i h ntli M T g A al e l& n M RT o ga rdn A rd in er g ! ob

5

S

(in

U

Fi kl mo 0 N nlan ms k or r ge d 6, ) 69 90 kr  

H

G

P 0 10 69 ris: 16 ,9

hu Sve s- rig & e in s m re e dn s in t ä gs lsk tid ad nin e g!

Sm smått ar & t

3 nr

0 7

3

8

8

0

3

6

1

2

6

TID

9

SA

9

M

0

03

61

-1

0

C B C

3

VÄRDE 485 KR 2500 1840

G F E B C

1

A

A

SVARSKORT 330

Fyll i och skicka portofritt eller

658

99:-

+ porto 39:-

+ NECESSÄR + HANDTVÅL + DOFTLJUS

Beställ enkelt på www.dintidning.se/viivilla

B

ABHZHU

JA TACK! Jag vill prova 3 nr av Hus & Hem + NECESSÄR, HANDTVÅL & DOFTLJUS för bara 99 kr (+ porto 39 kr). Jag sparar 566 kr!

ABHYHU

Istället för premierna väljer jag ett extra nummer av tidningen och får alltså 4 nr för bara 99 kr, inget porto tillkommer. Jag sparar 141 kr!

300

Frankeras ej bjuder på portot!

NAMN ADRESS POSTNR TEL NR E-POSTADRESS (valfritt)

ORT

Egmont Publishing AB SVARSPOST 205 784 42 208 00 MALMÖ

Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2017-09-30 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. När prenumerationsperioden löper ut övergår prenumerationen automatiskt till en portofri tillsvidareprenumeration. Priset är f.n. 59kr/ nr. Tidningen utkommer f.n. med 15 nr/år. Du betalar med det inbetalningskort som skickas vid varannan utgåva. En tillsvidareprenumeration förnyas automatiskt. Uppsägning ska ske senast 5 dagar efter senast mottagna faktura, för att träda i kraft innan nästa period faktureras. Utebliven betalning räknas inte som uppsägning av prenumerationen. Eventuell premie skickas ca 3-5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning. Vid beställning samtycker jag till att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobiltelefonnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Egmontkoncernen för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudande från Egmonts samarbetspartners. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Egmontkoncernens tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Egmont för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Samtycket är giltigt till dess att jag själv säger upp det och är inte beroende av eventuella köp. Jag har rätt att återkalla samtycket genom att skicka brev till Personuppgiftsombud, Egmont Publishing AB, 205 07 Malmö. För vidare klagomål, kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost datainspektionen@datainspektionen.se. För fullständiga villkor se www.dintidning.se/villkor.


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

SOMMARKRYSSET

VINN SKAFT & BORSTE ! Tävla med din korsordslösning – en vinnare har chans att kamma hem ett skaft och en borste från Gardena. Skaftet är tillverkat i FSC-godkänt trä som passar för att förlänga alla Gardena combisystem-redskap. Värde ca 390 kr. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla!

KÄNDE KAN EN ANNANS SESSA REDE BLI YTA

HYUNDAIMODELL

I UTBASTU STRÄCKT GÄLLER EJ ALLA ROMSEXA DAHL FÖRFATTADE

BILBO NÄSTAN SLUT KRAMDJUR MÄRK

BLEV INFORMERAD BAKSTRÖM

RENAR VATTNET

VÄRLDSLIGA NOBELFÖRF.

FLÖT PÅ

HAR KOLL PÅ ARAHUS BESÖK- UNIK ARNA

SPRIDER HAR GLÖD PÅ OMKRING FOLK BUSSEN SIG SAKNAS MELLAN TRÄTOBRÖDER

FÅR DEN SOM VILL GRUNDA EN HERRGÅRD

NU SOM FÖRR GARFUNKEL

KAN MAN PÅ FÖRRÅDEN UTESLUTER INGEN KASTA TYGET

MODENAMN MASMOR

RUTINERAD KAN HÅRDA ORD

KAN RÄDDA DÖRREN DEN BLIR BLÖTARE JU MER DU TORKAR

LEKSPEL INNEBÄRA

BRITS I HETLUFTEN SMILA

SLANT HALLANDS ÄR BEKANT

HANDLADE SES I TIDTABELL

... MISÉRABLES

STILLAR BLOD

HÄNGER PÅ HORNET

BRYTS VID BROTT

6 NR AV VALFRI KRYSSTIDNING + ELEKTRISK FOTFIL FÖR BARA 149 KR (+ PORTO 39 KR)

MÅNADENS SUDOKU 5 9

Njut på stranden med roliga korsord och mjuka fötter! Just nu får du 6 nr av en krysstidning i din svårighetsgrad för bara 149 kr + porto! Du får dessutom en elektrisk fotfil (värde 249 kr). Läs mer och beställ på Krysset.se/viivilla.

PS! Din prenumeration avslutas automatiskt.

BRUKAR VI EJ KUNGEN

2 TOTALT VÄRDE

489 kr

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock ©Bonnier Korsord

NÅGON UNDERHUGGARE

BRÖLLOPSBESKED

6

7 6 1 2 5 2 1 9 4 7 6 4 8

4 1

3

1 7

8 5

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

 50 viivilla Juni 2017


Sydfransk rosényhet – nu i din lokala systembolagsbutik!

89 kr

ART NR 72084 | MONTROSE ROSÉ 2016 | 750 ML | 12,5% | 89 KR

Saknas produkten i just din lokala systembolagsbutik går den bra att beställa där eller på systembolaget.se.

Alkohol kan skada din hälsa.

Färg som tål att slitas. Nu för ditt vardagsrum. teknos.se

Juni 2017 www.viivilla.se

51


R STORT PAKET -TILL LÃ…GT PRIS

Alltid otroliga priser - över 700 hotell i Europa

Ot St .

.

,QNOXVLYHPLGGDJ

8SSOHYE¤GH 6N¤QH •VWHUOHQ

6N¤QH_+HOVLQJERUJ

0LQLSULVL+HOVLQJERUJ

7,// 63$5$ 833

*RRG0RUQLQJ+HOVLQJERUJ

+HOVLQJERUJ£UHQXWP£UNWXWJ¤QJVSXQNWIµU DWWXWIRUVND6N¤QHRFK'DQPDUN

)U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ *UDWLVLQWHUQHW *UDWLVSDUNHULQJ

%RNDVRPPDUSDNHW IµUHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.

,QNOXVLYH PLGGDJ VSDHQWU¨

6RPPDUS¤ 9£VWNXVWHQ

.

H S

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

1£UD+DOPVWDG 9£VWNXVWHQ

9 9£VWNXVWHQ_%UDVWDG

6SDO\[WLOOPLQLSULV

9DQQ6SD+RWHOO .RQIHUHQV [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLV63$LQWU£GH %DGURFNRFKWRIIORUS¤UXPPHW *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ

63$5$ )U¤QHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

833 7,//+DOODQG_6LPO¤QJVGDOH

Q

8SSOHYYDFNHUQDWXU 7DOOKµMGHQVY£

63$5$

UGVKXV [µYHUQDWWQPIUXNRV WEXII¨ [GDJHQVYDUPU£WW [Y£ONRPVWNDIIH *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUN HULQ 7LOOJ¤QJWLOOXWRPKXVSRRO J

$QN_$

833 7,//

)U¤QHQGDVW

) K D 5

 .

QGUDSDNHWDQNRPVWHUVH

KHPVLGDQ

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

%RNDQ£WWHU 6N¤QH_

0LQLSULVL6N¤QH 7\ULQJH.XUKRWHOO

$QULNWNXUKRWHOO

,6N¤QH£UDOOWQ£UDVSHFLHOOWQ£UQLERUS¤ 7\ULQJH.XUKRWHOO

[µYHUQDWWLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [NY£OOVEXII¨ *UDWLVSDUNHULQJ *UDWLVLQWHUQHW

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.R

$Q

An

Hemligheten bakom våra superlåga priser

Har du också undrat hur vi kan sälja våra hotellpaket så billigt? Förklaring är att vi hjälper hotellen att sälja deras tomma rum. Våra stora volymer ger oss möjligheten att fylla hotells tomma rum till priser du drömmer om, bara du är lite flexibel med ankomstdag.

w

Spa på h


Therése Linde Country Manager Sverige

Risskov Bilsemester – det smarta valet

Otroliga priser och erbjudanden - vi köper in stort ! Stort urval-1.400 hotellpaket i Europa

Stor succé- verksam i 4 länder Solid ekonomi & 25 års erfarenhet

.

'DQVNNUR WLPPHIU¤Q .µSHQKDPQ

3RSXO£UW KRWHOOSDNHW 6M£OODQG_1¥VWYHG

6XSHUSULVLVRPPDU +RWHO9LQKXVHW

%REUDS¤GLQNRUWVHPHVWHURFKXSSOHYP¤QJD LQWUHVVDQWDXWIO\NWHUL1¥VWYHGPHGRPQHMG

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NDIIHPVµWVDN [Y£ONRPVWGULQN ,QNOPLOMµWLOO£JJ

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Hotellpaket till Superpris!

YH RQ

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

%HVµN YDFNUD6NDJHQ

9LGVWUDQGHQ

)¤PDVVRUDYVS£QQDQGH KLVWRULDRFKRWUROLJQDWXU DOOGHOHVYLGVWUDQGHQL 5·GYLJ

1RUGM\OODQG_$DE\EUR

6XSHUSULV$DE\EUR

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

%RYLG VWUDQGHQ

+RWHO6·SDUNHQ [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NDIIHPVµWVDN [Y£ONRPVWGULQN ,QNOPLOMµWLOO£JJ

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.

%RS¤ VROVNHQVµQ

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

)DQWDVWLVNWSDNHW

6M£OODQG_5·GYLJ

.RQIHUHQFH +RWHO.OLQWHQ [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ [U£WWHUVPHQ\ [NDIIHPVµWVDN [Y£ONRPVWGULQN

833 63$5$ 7,// )U¤QHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ange kod:

9,//$

%RUQKROP_$OOLQJH

8SSOHY%RUQKROP

+RWHO3HSLWD [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [Y£ONRPVWGULQN (QGDVWPWLOOVWUDQGHQ

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Kontakta vår kundtjänst mån-tors: 9-17, fre: 9-16:30 och söndag: 10-15

www.risskov.se

7,// 63$5$ 833

040 611 61 30

Spara mot hotellens ord. priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Prisernaär i SEK per person i dubbelrum • Bra barnrabatter för barn boende i föräldrars rum • Expeditionsavgift 69-109:-


R STORT PAKET -TILL LÃ…GT PRIS

Alltid otroliga priser - över 700 hotell i Europa

Ot St .

.

★★★★ ZHOOQHVVYLG KDYHW %RND3¤$MD:DUQHPXQGH IµUSRSXO£UEDGRUW

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

•VWHUVMµNXVWHQ_*UµPLW]

9¤UYLG•VWHUVMµQ

7,// 63$5$ 833

DMD*UµPLW]'DV5HVRUW

1MXWDYZHOOQHVVVHPHVWHUS¤PRGHUQWKRWHOOL 1RUGW\VNODQG

)U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ JOµOYLQYDWWHQWLOOYDUMHPLGGDJ [HQWU¨WLOOZHOOQHVVDYGHOQLQJ

0LOMµWLOO£JJ(85QDWW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

*U£QVKDQGOD %RNDQX

.

,QNOXVLYH &DQGOHOLJKW GLQQHU

8SSOHY %DG'REHUDQ 5RVWRFN

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ 6XSHUSDNHW

H S

. •VWHUVMµNXVWHQ_*UHLIVZDOG

*UHLIVZDOGVSHFLDO +RWHO(XURSD*UHLIVZDOG [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLV:L)L *UDWLVSDUNHULQJ

63$5$

833 7,//)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

•VWHUVMµNXVWHQ_%DG'

REHUDQ

3DODWVQ£UD•VWHUVMµQ +RWHO)ULHGULFK)UD

63$5$

Q]3DODLV [µYHUQDWWQPIUXNRV WEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ [FDQGOHOLJKWGLQQHU [JODVSURVHFFR IOVHNWIUXNWS¤UXPP HW

$QN_6

833 7,//

)U¤QHQGDVW

„ X N

 .

0LOMµWLOO£JJ(85QDW W GUDSDNHWDQNRPVWHU VHKHPVLGDQ

£VRQJVWLOO£JJ6(._$Q

.

3$66$3„

*U£QVKDQGOD •VWHUVMµNXVWHQ_/»EHFN

+DQVHVWDGHQ/»EHFN

%£VWV£OMDUH WLOOVXSHUSULV

75<3%\:\QGKDP/»EHFN$TXDPDULQ %HVµNGHQEHUµPGDKDQVHVWDGHQRFKSURYD GHQJRGDPDUVLSDQHQ

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ JOYLQHOOHUµOWLOOPDWHQ *UDWLVSDUNHULQJ

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

5·

$Q

An

Hemligheten bakom våra superlåga priser

Har du ocksÃ¥ undrat hur vi kan sälja vÃ¥ra hotellpaket sÃ¥ billigt? Förklaring är att vi hjälper hotellen att sälja deras tomma rum. VÃ¥ra stora volymer ger oss möjligheten att fylla hotells tomma rum till priser du drömmer om, bara du är lite ï¬&#x201A;exibel med ankomstdag.

w

Spa på h


Therése Linde Country Manager Sverige

Risskov Bilsemester â&#x20AC;&#x201C; det smarta valet

Otroliga priser och erbjudanden - vi köper in stort ! Stort urval-1.400 hotellpaket i Europa

Stor succé- verksam i 4 länder Solid ekonomi & 25 års erfarenhet

.

%RND VRPPDUSDNHW

â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026; KRWHOOS¤ 9£VWNXVWHQ

9£VWNXVWHQ_8GGHYDOOD

8GGHYDOODWLOOVXSHUSULV

&HQWUDOWL 8GGHYDOOD

%HVW:HVWHUQ+RWHO&DUOLD

)ULGIXOOKHWRFKFKDUPSU£JODUGHWQDWXUVNµQD RPU¤GHWNULQJ8GGHYDOOD

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [NY£OOVEXII¨ GDJ

5HOD[DYGHOQLQJPJ\P EDVWX *UDWLVLQWHUQHW $QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

H KW

Hotellpaket till Superpris!

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ 3ULVY£UW

%HVµN 3RONDJULVVWDGHQ *U£QQD

.URS¤6\GM\OODQG Â&#x201E;NS¤NURVHPHVWHURFK XSSOHYGHP\VLJDRUWHUQD NULQJW\VNDJU£QVHQ

6P¤ODQG_+XVNYDUQD

,KM£UWDWDY+XVNYDUQD

.

.URVHPHVWHU

3RSXO£UQ\KHW

+XVNYDUQD6WDGVKRWHOO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [GDJHQVYDUPU£WW *UDWLVLQWHUQHW 7LOOJ¤QJWLOOXWRPKXVMDFX]]L

9£VWHUJµWODQG_9£QHUVERUJ

6XSHUSULV

8SSOHYYDFNUD9£QHUQ

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQ

+RWHO+HKUQH.µN .RQIHUHQV µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [GDJHQVYDUPU£WWPVDOODG [NDIIHPHGNDND %DGWXQQDS¤WHUDVVHQ

NRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ange kod:

9,//$

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Kontakta vår kundtjänst mån-tors: 9-17, fre: 9-16:30 och söndag: 10-15

www.risskov.se

3DVVDS¤

*DVWURQRPLVN XSSOHYHOVH

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

5·GH.UR [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ [U£WWHUVPHQ\ [Y£ONRPVWGULQN .DIIH VµWVDNHIWHUPDWHQ

)U¤QHQGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.

6\GM\OODQG_5·GHNUR

7,// 63$5$ 833

040 611 61 30

Spara mot hotellens ord. priser â&#x20AC;¢ FörbehÃ¥ll för slutsÃ¥lda datum och tryckfel â&#x20AC;¢ Researrangör: Risskov Autoferien AG â&#x20AC;¢ Ev. miljötillägg betalas pÃ¥ hotellet â&#x20AC;¢ Prisernaär i SEK per person i dubbelrum â&#x20AC;¢ Bra barnrabatter för barn boende i föräldrars rum â&#x20AC;¢ Expeditionsavgift 69-109:-


CYPERN Femstjärnig upplevelseresa!

7 händelserika dagar!

Spara 5000:-

Cy st fö

2990:-

i i villa läsare V ll ti e d n a d ju rb le Specia

Ordinarie pris 7990:- spara 5000:per person i dubbelrum

Ett fascinerande land och en enastående kombinationsresa väntar på dig!

Endast med rabattkod:

VILLA 170

Da Vå till ma på

Da Eft bu tar ge Se åte Da Vi Vi tom du att Bu

Da Be ark gra va na vä om Fre

B


CYPERN Femstjärnig upplevelseresa!

7 händelserika dagar!

Spara 5000:-

Avresedagar Arlanda Se

Säsongpå tillägg: baksiden 03. November 790,10. November hva som650,er 17. November 650,25. November inkludert0,-i Averesedagar prisen! Oslo/Gardermoen 04. November

Unna dig fina upplevelser i ett fascinerande land, knyt nya vänskapsband.

0,-

Erbjudandet gäller per person i dubbelrum och inkluderar; Flygresa transitbuss, flygskatt, hotell med frukostbuffé. 4 heldagar med guidade utflykter, alla inträdesbiljetter. Enkelrumstillägg: 280: -/natt. Det tillkommer inga dolda avgifter eller tillägg

Cypern är Medelhavets varmaste ö med ca 340 soldagar per år och är en helårsdestination som kan erbjuda sol, stränder, kultur och historia. Du kommer att ha goda förutsättningar för att trivas på denna ö.

2990:-

i i villa läsare V ll ti e d n a d ju rb le Specia

Ordinarie pris 7990:- spara 5000:per person i dubbelrum

Ett fascinerande land och en enastående kombinationsresa väntar på dig!

Endast med rabattkod:

VILLA 170

Dag 1 - Ankomst och information Våra guider/din guide möter dig på flygplatsen i Nicosia och vi åker tillsammans till hotellet i Famagusta. Under resan dit får du all information om hela turen och om landet, innan du får en välkomstdrink på hotellet. Dag 2 - Vår första utflykts dag Efter en god frukost från hotellets rikliga frukostbuffé kör vår busschaufför dig tryggt till gamla stan i Famagusta. På vägen dit berättar vår kunniga guide om öns historia. Vi får se den venetianska fästningen Othello Tower, Lala Mustafa Pasha och många kvarvarande kyrkor. Senare på dagen kan du njuta av Famagusta på egen hand, innan vi återvänder till hotellet. Dag 3 - Oförglömliga upplevelser Vi åker till öns största stad, Nicosia, som även är huvudstad på Cypern. Vi besöker det historiska centrat med dess orientaliska charm, den ottomanska caravanserai Kyrenia Gate och Hagia Sofia-katedralen. När du har sett de viktigaste landmärkena, kommer du att få möjlighet att utforska de båda cypriotiska sidorna av staden och marknaderna i Buyuk Han och Kurmarcilar på egen hand. Dag 4 - Vackra sevärdheter Besök på klostret St Barnabas, det härliga Icon-muséet, det omfattande arkeologiska muséet och kapellet som byggts över aposteln Barnabas grav. Vi fortsätter till det arkeologiska området Salamis som en gång var den största och rikaste staden i den antika världen. Teatern, gymnastiksalen och andra konstruktioner från den romerska perioden är väldigt väl bevarade. På eftermiddagen kommer du också att ha gott om möjligheter till shopping, särskilt mattor. Gå gärna igenom Tax Free Port Carpet export House, innan vi åker till vårt hotell i Kyrenia.

Dag 5 - Spännande historia Vi beger oss till den unika fästningen St. Hilarion i Kyrenia-bergen. Här kan du njuta av den enastående utsikten från ett av världens mest spektakulära byggnadsverk. Det finns många legender om fästningen som är nästan tusen år gammal. Utkiksposterna hade till uppgift att upptäcka fientlig invasion från havet och arabiska pirater. Under medeltiden ansågs fästningen var ointaglig. Vi utlovar en panoramautsikt åt alla håll som får de flesta att tappa andan. Senare på dagen besöker vi det berömda, gotiska mästerverket, klostret Norbertine Pais, ”Abbey of Peace”. Vi avslutar dagen med en tur till den förtrollande gamla staden i Kyrenia med dess fästning i hamnen. Det finns tid till att utforska den mysiga hamnen med dess utomhusrestauranger samt möjligheter att köpa läder och juveler. Dag 6 och 7 - Det goda livet Efter flera fina upplevelser njuter vi på vårt hotell, antingen ensamma eller tillsammans med våra nya vänner. Besök gärna SPA-avdelningen, njut i bassängen samt unna dig god mat och god dryck. Det finns möjlighet att anmäla sig till en orientalisk afton och/eller alternativa utflykter till södra Cypern mot pristillägg. Dag 8 – Hemresa Vi tar farväl till Cypern och åker tillsammans till flygplatsen i Nicosia i god tid inför hemresan. Reservera din plats NU med rabbattkod: VILLA 170 så säkrar du detta rabbaterade priset för dig och ditt resesällskap.

Begränsat antal platser! Först till kvarn!

Boka din resa redan idag! Ring 010-207 90 99 www.semesterupplevelser.se


se t s j ä l v

Komplett tält för 5 personer med två sovrum och ett vardagsrum. Lätt att sätta upp , tack vare färgkodade stolpar. Stort vardagsrum gör för en mysig semester känsla.

miljötoa65

Miljögodkänd mulltoa inklusive installationspaket!

Värde: 6.800:-

Värde: 19.700:-

En gammeldags matoch vinkällare i modernt material. Den är tillverkad av glasfiberarmerad plast – ett lätt och starkt material som inte åldras. Modell: Källare Modell S

Värde: 33.600:-

I vår nya serie Siljan har vi förenat design och miljö- och energibesparande funktioner utan att ge avkall på komfort. Siljan dusch finns som takdusch- eller handduschset i många varianter.

Värde: 8.060:-

Marknaden mest prisvärda Luft / vattenvärmepump. Värmepumpen kan kopplas direkt mot ackumulatortank eller panna. Utan innedel. Enkel installation!

Värde: 76.900:- (rek. pris 96.900:-)

Jordkällare

siljan takduschpaket 160 c/c

bonus air 10

spabad Passion signature Pleasure

Carport med redskapsskjul Carport med redskapsskjul och sadeltak inkl Frakt och avlastning söder om Sundsvall och på fastlandet.

Värde: 39.800:-

timmerhus

Finsktillverkad Honkamajat Paula är ett modernt timmerhus med en våningsyta på 140,5 m2.

Värde: 1.813.789:-

a

n.viivilla.se

Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 12/6 avslutas den 19/6. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

Premium tält nevada mP

t io

du

pri

uk

lägg ett bud

er tt

Värde: 45.950:-

entrétak Classic Snyggt skärmtak över ytterdörren! Komplett och unikt entrétak av plåt byggt på en robust aluminiumstomme.

Värde: 15.000:-


Dags för

nytt enskilt avlopp? SPECIALISTEN INOM AVLOPPSVATTENRENING

Ring oss: 08-4100 77 27 | 031-760 85 44

SIBIRISK LÄRK EGEN DIREKTIMPORT REA PÅ TRALL!

L.S. Lärkspecialisten

www.larkspecialisten.se Husmässan 31, 145 63 Norsborg

Aleksander Brännström: 0703 -88 33 10 Jonas Pihl: 0709 -26 99 84 Christian Fecht: 0733 - 53 20 03 Niklas Samuelsson: 0733 - 53 20 05 Marcus Lundqvist: 0733 - 53 20 06 Henrik Weimarsson: 0733 - 53 20 07 Per Andersson: 0733 - 53 20 09

(Umeå) (Skurup) (Norrköping) (Göteborg) (Stockholm) (Jönköping) (Uppsala)

AB Evergreen Solutions | www.4evergreen.se | info@4evergreen.se

TAKSÄKERHET

SVERIGES MEST SÅLDA POOL !

Vi levererar kompletta lösningar till ditt tak. Kontakta oss idag. Leverans till hela Sverige!

POOL FÖR ALLA SMAKER info@stegcentralen.se Tel: 0573-638100

SVERIGES BÄSTA ERBJUDANDE PÅ POOLPAKET OCH TILLBEHÖR För ett aktivare liv VIKTOR Även med batteridriven hjälpmotor

Fler modeller i sortiment

Ditt stöd vid förflyttning www.pernova.se Tel: 0451-705400

0585 31661 www. jf-fritid.se Juni 2017 www.viivilla.se

59


ETT HUS FÖR HELA LIVET

Körkortsfri ”bil”

Levereras som EU 25 km, som kan köras utan körkort, alternativt EU 45 km som kräver körkort. Unik smidighet och lastförmåga med stark 50cc bensinmotor som ger lång räckvidd på en tank.

Unik driftsäkerhet, bygd i stål och plåt som på den gamla goda tiden.

BESTÄLL BROSCHYR HOS OSS PÅ TMP: TEL: 0768-14 50 50 – WWW.TMP.DK

tak Premium land sk Ty ån fr

ontering Frakt, M ätning m in h oc ingår!

Ring idag för offert 031 - 760 66 50 OM ALLA LEVDE PÅ SAMMA SÄTT SKULLE DET BARA BEHÖVAS EN HUSMODELL. Men verkligheten är som du säkert känner till inte riktigt så enkel. Vi vet att du har 1000 TANKAR, unika behov och givetvis en helt egen smak. Våra 75 ÅR I BRANSCHEN har gett oss kunskapen att bygga in människors behov i våra hus. I våra kataloger hittar du MÅNGA HUSMODELLER och vi är övertygade om att du kan hitta ett hem som passar dig. ETT HUS FÖR HELA LIVET.

Svenska pooltak maknadför pooltak från Tyska Voeroka. Vi anpassar pooltaket enligt ert önskemål vid inmätning hemma hos dig.

www.svenskapooltak.se

Ytterdörrtrycke i mattborstad zink. B138M. Finns även som matchande innerdörrtrycke.

På vår hemsida finner du hela sortimentet av beslag för ditt hem. www.beslagsboden.se

BESTÄLL VÅRA KATALOGER!

www.eksjohus.se  60 viivilla Juni 2017


Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen!

För vilka laster du än har!

Har du funderat på att köpa eget släp för att slippa allt krångel med att dela med grannen?

KÖP DITT SLÄP HOS VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE!

Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®. EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

Med vårt breda återförsäljarnät finns alltid en återförsäljare nära dig! Funderar du på vart? Se och läs mer på www.midtrailer.se |

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS

EuRoPE VattEnREning ab Centralgatan 16, 360 51 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 • Fax: 0478-122 13 www.europevattenrening.se europe.vattenrening@tele2.se

Kundreferenser med

99,9% i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

Thorslundkagge Mästaren på trätunnor Allt inom ektunnor: vattentunnor, planteringsfat, ekfat för dryckeslagring mm.

RB-VENTUM

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Fabriksförsäljning i Högsjö: öppet lördagar kl. 10-14 från 29/4-2/9. Välkomna!

Fr. 29 900:-

ACKUMULATORTANKAR För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

RBECO&GRANDLUX

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

Fr. 45 000:-

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

Besök gärna www.kagge.com Thorslundkagge, 640 10 Högsjö för info, inspiration och Tlf. 0151-16 08 00 återförsäljare! info@kagge.com, www.kagge.com

GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! Perfekt för gör-det-självaren

Nu kan du på ett enkelt och billigt sätt förnya din gamla trappa, balkong och terrass med DuraTrapp® naturstensbeläggning. Beläggningen tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, lä‹skö‹ och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

PRIS EX.

15 900:-

DuraCoat AB Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se

www.duracoat.se

Tenngatan 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04 Juni 2017 www.viivilla.se

61


Plats för hela familjen

Med en ny takvåning kan du och din familj bo kvar i huset där ni trivs. www.atvidabergstakvaningar.se

Avfuktning

skyddar din fastighet • Krypgrunder • Vindar • Garage • Fritidshus mm

EXKLUSIVT - HELAUTOMATISKT Lambda-styrning - tändautomatik - unik förbränningsteknik

PELLETSPANNA

med flexibla förråd

HELAUTOMATISK FLISPANNA med fjäderomrörare

VETOenergi  62 viivilla Juni 2017

VEDPANNA unik brännkammare

vetoenergi.se 010-492 40 00

www.munters.se/åf Världsledaren Munters hjälper dig med dina fuktproblem. Kontakta någon av våra återförsäljare för mer information om försäljning, installation och service. SYD-SYDVÄST Riddargården AB Tel: 070 - 595 63 63

MITT/NORRLAND SYD PR1 Avfuktningskontroll AB Tel: 070 - 250 06 51

VÄST/MITT Anti-Fukt & El i Jönköping AB Tel: 0708 - 37 41 65

NORRLAND NORR Skellefteå Avfuktarservice Tel: 076 - 762 25 56

STOCKHOLM/MITT Fukt & Vent i Stockholm AB Tel: 070 - 580 85 10 Avfuktningsgruppen AB Stockholm Tel: 0707 - 45 01 00


Massagebad

Var redo till sommaren...

www.hotspring.se

Beställ ditt HotSpring bad nu!

Tel. 08Massagebad - 704 00 77 HotSpring www.hotspring.se Ulvsundavägen Tel. 08 - 704 00 25 77 167 32 Bromma / Stockholm Drottningholmsvägen 197 167 53 Bromma / Stockholm

www.hotspring.se

Massagebad

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

Lagerrensning

Spara upp till 46 000:-

Varm t, här ligt oc h klart, 365 dag ar om året til l en minimal daglig kostnad.

ärlden – Först i Norden – 2 Le d a n d e i v 0 år i S verige oc h

Norg e.

✔ Utsedd till bästa köp, åtta år i rad * ✔ Ett vattenparadis för hela familjen ✔ XFC-fullisolering ger upp till 80%

lägre elförbrukning än konkurrenterna

✔ Silverjon AG+ ger klorfri användning ✔ Det yppersta av hydroterapi ✔ USB-elektronik med frostvakt

✔ Byggd för att hålla i tiotals år ✔ Solida och underhållsfria

material invändigt och utvändigt

✔ HotSpring – ett tryggt val !

Endast de 5 första!

Mini – 2 personer 120 x 183 cm, ord. 56.700:-

Nu 19.000 :-

Cascina – 4 personer

Square – 4 personer

Relay – 6 personer

160 x 180 cm, ord. 58.400:-

183 x 183 cm, ord. 82.400:-

213 x 213 cm, ord. 130.200:-

Nu 29.000:-

Nu 54.000:-

Nu 87.000:-

*av Consumers Digest

HotSpring – kvalitet, design, njutning !


Komplett bad inkl. moms och frakt från

34.900:-

I hela

Skärgårdstunnan Regal, värme som aldrig tidigare Skärgårdstunnan Regal är ett vedeldat bad med en unik kamin, integrerad i badets runda form. Varje bad gjuts i ett stycke med mjuka former, helt fri från skarpa kanter. Lättskött och hygieniskt. Resultatet är en varm och bekväm badmiljö i vilken du ackompanjeras av eldens sprakande. Modellen kan utrustas efter ett stort utbud av

Sver ig

Fri fra k D it la

s tbil k a n kö Se vå ra r hem sida

e

t!

tillbehör, så som isolerande lock, undervattensbelysning och bubbelsystem. Du får ditt bad precis som du önskar, monterat och klart. Vi vill påstå att det aldrig varit så enkelt att njuta av ett varmt vedeldat bad. Vill du veta mer? Ring oss på 0771-310 900 eller besök vår hemsida www.skargardstunnan.se

Vi i villa 1706  

Ett fullspäckat sommarnummer med gör det själv-guider för hur du snickrar ihop en lekstuga och bygger en uteplats på murad grund. Vi är hemm...

Vi i villa 1706  

Ett fullspäckat sommarnummer med gör det själv-guider för hur du snickrar ihop en lekstuga och bygger en uteplats på murad grund. Vi är hemm...