Page 1

NR 4, 2017 • UPPLAGA 2 163 501 EX

NYA

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,8 MILJONER LÄSARE

Nu flyttar vi ut!

R es med osss! Välj mellan Andalusien, Rom och Atlasbergen LÄS MER PÅ SID 42

”Först ville vi flytta härifrån - nu älskar jag huset”

Allt om pool! Bygg nu – bada i sommar

Bostadsministern Peter Eriksson:

”JAG LIGGER INTE SÖMNLÖS ÖVER HUSET”

Tjäna pengar!

Så hyr du ut huset under semestern

EXPERTERNA SVARAR • MONTERA GLASRÄCKE • LÄGG MARKSTEN • BYT FASAD

UTVALT!

Hemma hos Linda Bengtzing

MÖBLERA ATTEFALLSHUSET

• LÄSARNAS EGNA UTEGYM • BYGG SMART REDSKAPSBOD • SÄSONGENS VÄXTHUS


Foto: Espen Grønli, Nordsveen Foto

Vackra terrasskulörer med lång hållbarhet DEMIDEKK Terrasslasyr ger utomhusgolv som inte bara är vackra, men som också håller färgen. Med bara en strykning och extra skydd mot beväxning får du gott om tid att njuta och slipper att tänka på att olja in golvet år efter år. Besök din DEMIDEKK-återförsäljare och inspireras av alla vackra kulörer!

Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta.

ÅTERFÖRSÄLJARE: Ekerö Colorama Ekerö Färg Tapet och Golv, Träkvista Torg, 08-56031340 Hallstavik Happy Homes Franks Färg, Gottstavägen 37, 0175-22588 Järfälla Happy Homes Gundes Färg & Tapetshop AB, Slöjdvägen 7, 08-58030330 Lidingö Happy Homes Ljungbergs Färg, Vägg & Golv, Stjärnvägen 1, 08-7670930 Märsta Happy Homes Märsta, Söndersborgsgatan 2, 08-59440700 Nacka Fredells Byggvaruhus, Sickla Allé, 08-7234700 Norrtälje Colorama Roslagsjärn med färg, Knutby Torg, 0176-17080 Nynäshamn Colorama Kålbäcks Färghall, Lövlundsvägen 21, 08-52016868 Sollentuna Colorama Norrorts Färg & Tapet, Skolvägen 14, 08-7541298 Sollentuna Blå Huset i Sollentuna AB, Sollentunavägen 80, 08-967085 Solna Solna Järn & Färg AB, Bibliotekstorget 2 A, 08-7358250 Stockholm ABC Färgekonomi AB, Birger Jarlsgatan 65, 08-6737075 Södertälje Happy Homes Södertälje, Bergaholmsvägen 10, 08-12140604 Södertälje Södertälje Färghandel, Uthamnsvägen 2 A, 08-55422710 Tumba Tumba Järn & Färg AB, Olvonvägen 4, 08-53031000 Tyresö Colorama Trollbäckens Färg & Design, Vendelsövägen 47, 08-7127610 Vaxholm Colorama Waxholms Järn & Färg AB, Hamngatan 6, 08-54130757 Vårby Vårby Färghall, Vårby Allé 53, 08-7403920 Vällingby Colorama Vällingby, Siktgatan 11, 08-381192 Älvsjö Colorama Målarboden Älvsjö, Malmköpingsvägen 48, 08-6471021


vi ivilla

VÄLKOMMEN

I nr 4 hittar du...

GÖR HUSET TILL DIN BÄSTA AFFÄR

På Viivilla.se just nu:

Kom i gång med trädgården Hos oss hittar du allt för den tidiga vårplanteringen, odling, tipsen för en grön gräsmatta och mycket mer.

Köpet av din villa är sannolikt ditt livs största affär – oavsett om du bott i huset i femtio år eller just flyttat in. Bortsett från en livslång skuld till din lokala bank kräver huset ständigt sin ekonomiska tribut i form av elräkningar, renoveringar och skatt. Och även om ett hem inte går att värdera i pengar, så går det alldeles utmärkt att överslagsräkna på hur stor utgiftsposten för villalivet faktiskt blir, vilket inte bara är en rekommendation – utan ett måste för den som vill sova gott om nätterna. MEN ETT HUS måste inte bara vara utgifter, det kan även vara pengar in – om du är beredd att dela det med andra. Jag och familjen har i flera år hyrt ut vår sommarstuga under de veckor vi jobbar, och på så vis täckt upp för den totala årskostnaden för att driva runt 40 kvadratmeter fritidshus med självdrag. Och i sommar planerar vi att göra det med huset när vi är i stugan eftersom det ändå bara står tomt.

Flera av våra vänner som tycker om att resa har tagit det ett steg längre och byter sin bostad med andra ressugna familjer – och får på så vis råd med resor de aldrig annars skulle ha gjort! ETT TREDJE ALTERNATIV är förstås att hyra ut en del av huset som du inte använder, eller att bygga ett attefallshus på tomten – helt och hållet avsett för bostadslösa studenter eller trädgårdssugna pensionärer. Oavsett vad du väljer kan jag lova dig att ditt villaliv blir rikare – och då räknar jag inte bara i kronor och ören. På sidan 38 kan du läsa mer om hur du går till väga när du ger dig in i hotellvillabranschen. Och apropå villa, ute i landet säger man hus – det var det första bostadsministern Peter Eriksson gjorde klart för mig när vi träffades på näringsdepartementet för att diskutera rotavdrag, svartlöner och attefallsuppföljare. Du hittar hela intervjun på sidan 39. Vi ses om en månad!

Anders Carlén, chefredaktör

8

Bjud på en god, grön burgare!

Snygga prylar för attefallshuset.

34

14

Bygg en bod för alla dina redskap!

Bostadsministern Peter Eriksson om svartjobb och rotavdrag.

39 Vinn exklusiva villaprylar! Spana in våra tävlingar med chans att vinna fina produkter för villan. Här hittar du också vår populära korsordstävling!

Psst! Läs min intervju med Linda Bengtzing på sidan 18!

Webbreporter Sara Åhlström

Art director Lovisa Haglund

50

Läs våra expertsvar om färg och besiktningar.

Redaktionschef Anja Källstedt Webbredaktör Emelie Åberg Tips & trix Inred uteplatsen och kom igång med sommarprojekten – på vår sajt hittar du allt du behöver!

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm

Ring oss gärna på onsdagar kl 10–12 på 08-731 29 00!

Chefredaktör Anders Carlén PÅ OMSLAGET LINDA BENGTZING FOTO ANGELICA SÖDERBERG

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VI I VILLA distribueras till 2 163 501 hushåll och har 1 795 000 läsare (TS och Orvesto konsument 2016).

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

Maj 2017 www.viivilla.se

3


Till dig som egentligen inte har tid att läsa det här… Du som planerar semester, bygger altan, bokar flyg,målar fasad, förnyar pass, målar karmar, målar foder, jobbar över,hämtar barn, jobbar hemma, skjutsar, tränar knattelag, jobbar i kiosken, handlar mat, lägger om lån, river staket, väljer mellan tuja och liguster, byter däck, träffar släkt i norr, tvättar bil, träffar släkt i söder, tvättar bil, bygger nytt, bygger om, bygger ut, bygger in, … och förresten, har du klippt gräset? Stiga Autoclip robotgräsklippare. En sak mindre att tänka på.

Stiga Autoclip från 11 900 kr (inkl. moms)

Styr din robot med Autoclip Remote App

stigabutiken.se


AKTUELLT

vi ivilla

V I I VI L PÅ

.SE

ÄS

LA

MER

En helhetsöversyn vid renovering

Fler frågor och svar om BetterHome på Viivilla.se.

Hej David Hultin, projektledare för BetterHome som lanseras nu i dagarna. Berätta! – När husägare renoverar görs det ofta riktade insatser med relativt lite resultat, som till exempel att tilläggsisolera vinden utan att tänka på fönstrens kvalitet. För att få ett helhetsgrepp om renoveringen och se till att alla delar av huset får en genomgång har fem stora bolag i branschen – Danfoss, Grundfos, Rockwool, Velux Takfönster och Svenska Fönster – slagit sig ihop och skapat BetterHome. Är du missnöjd med din komfort och energiförbrukning kommer en BetterHomehantverkare sedan kostnadsfritt hem till dig

och ser vilka behov du har och tar fram en helhetslösning anpassad efter just din specifika situation. Vi följer med genom hela resan och har löpande uppföljning av projektet. Du slipper alltså allt besvär med att ha koll på olika hantverkare och avtal. Det låter som om det kan bli en ganska dyr investering om jag gör allt samtidigt? – Det är viktigt att se på huset som en fungerande enhet i stället för att särskilja isolering, fönster och uppvärmning. Allt behöver fungera ihop. Det finns alltså helt klart pengar att spara genom att se på helheten direkt. Med hur mycket kan jag minska mina kostnader för uppvärmning? – När det gäller

besparingen på uppvärmningen så är det naturligtvis beroende på vilken insats som görs och hur nuläget ser ut. I vissa fall blir det en rejäl skillnad när elräkningen kommer, och vi har haft projekt i Danmark där vi mer än halverat energiåtgången. Många husägare är oroliga för att det ska uppstå fukt när man tilläggsisolerar eller byter uppvärmningskälla, hur tänker ni där? – Precis som jag talar om ovan så är det viktigt att ta ett helhetsgrepp på renoveringen så att vi kan förutse och hantera alla eventualiteter. Det betyder att vi ser över hur exempelvis din ventilation fungerar och om den behöver uppdateras.

A

Räcke från Rackesbutiken.se

AV ANJA KÄLLSTEDT & ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

L

Ett glasräcke står högt på många villaägares önskelistor. Det är en investering som både är lätt att montera själv och dessutom inte behöver kosta skjortan. rengöring, som i viss utsträckning kan skilja sig beroende på val av material på stolparna. Många väljer glasräcken just för att underhållet är mindre än vad som krävs för ett klassiskt träräcke. Det enda som behövs är lite avtorkning då och då, inte mer än vad dina fönster på huset kräver. Kan jag montera själv? – Är man hyfsat händig är det inga svårigheter. Vid montering kan det vara bra att ha skruvdragare, tumstock och vattenpass tillgängligt. Hur mycket kostar det? – När en kund designar ett räcke finns det en rad faktorer som påverkar priset, inte minst storleken och priserna varierar därefter.

RÄTTELSE I Vi i Villa nummer 3 skrev vi att Verisures larm är kopplat direkt till Securitas. Det är fel, de har en egen larmcentral som in sin tur skickar ut personal från bland annat Securitas.

Nu är cykelsäsongen i full gång. Ge din hoj lite extra kärlek innan du trampar i väg. Glöm inte hjälmen!

Lampset Lux Urban, Bikester.se, 475 kr. Cy kel Int pump ers por Naka t, 14 mu 9 k ra, r.

Ek erref lex ,C yke lkr aft .se , 59 kr.

GLASKLART !

llt fler köper glasräcken till sina hem, kanske inte minst för att de släpper in mer ljus både i bostaden och på altanen eller balkongen. – Många som väljer glasräcken gör det för att de har en vacker utsikt som de inte vill skymma. Andra vill släppa in sin vackra trädgård och få en mer öppen utomhusmiljö utan klumpiga träräcken som skymmer, då är glasräcken en bra avgränsare. De ger även bostaden ett exklusivt utseende utan att det behöver bli dyrt, säger Christian Pettersson, säljansvarig på Räckesbutiken. Kräver glasräcken mycket underhåll? – Inget alls bortsett från

Rusta vårcykeln

GPS Garmin, XXL, 4 575 kr.

Rostlösare CRC 5-56, Clas Ohlson, 80 kr.

Maj 2017 www.viivilla.se

5


vi ivilla

AKTUELLT

Börje Wineström.

Minska vattenmängden med duschvärmeväxlare

MER

ÄS

L Fler frågor och svar om garageportar hittar du på Viivilla.se.

F

aH Simb ybrid, Si ss ra

drassen.se, ma frå ba n m

Ma d A

1

nappen, A pp Söm S pp

ad kostn sfri. re, to

2

tsmätare, Ja ite wb tiv

p3, Elgiganten eU ,6 on

kr. 99

Ak

 6 viivilla Maj 2017

Zzzov gott

Har du sömnproblem? Här är tre favoriter som (förhoppningsvis) gör att du får sällskap av John Blund varje natt framöver.

kr. 99 43

örhoppningsvis behöver du bara byta garageport en gång i livet, men trots att portarna håller i många år är det bra att kontrollera dem då och då Om Åsa – särskilt om du har en gammal Namn: Åsa modell. Elofsson. – Framför allt om den du har Ålder: 31 år. Bor: I Stockholm. är farlig, det finns många gamla vipportar med fjädrar som kan gå Gör: Är säljare på Garageportav och då riskerar man att göra experten. sig riktigt illa. Du bör även byta Antal sålda garageportar: porten från miljösynpunkt om ”Jag har hållit den läcker mycket värme. Du kan på i sju år, så förstås också göra det om du det har blivit tycker att den ser tråkig ut och tusentals genom åren.” vill ha en ny, säger Åsa Elofsson, säljare på Garageportexperten. Hur kan jag kolla om min garageport är farlig? – Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, men är det en äldre vipportsmodell som är runt 30–40 år gammal så börjar det bli dags att byta. Hur mycket kostar en ny garageport? – Porten i sig ligger runt 7 900 kronor och uppåt, beroende på fabrikat och om du vill ha med eller utan montage, motor eller manuell och så vidare. Hur mycket kostar det att montera en ny garageport? – Vi brukar säga att enbart montera ligger på 4 500 kronor. Ska du byta ut en gammal port ligger det på 6 500 kronor. Sedan beror det på om du ska göra snickerier runt om eller inte. Kan jag montera den själv? – Det finns vissa som gör det själva, men du får göra rotavdrag på arbetskostnaden i dag så det är många som väljer att vi ska göra det åt dem.

.SE

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, säger Åsa Elofsson på Garageportexperten.

V I I VI L PÅ

LA

DIN GARAGEPORT KAN VARA FARLIG

3

1. Madrassföretaget Simba ger en sömngaranti på 100 nätter för madrassen Simba Hybrid. Du köper den online, får den levererad till dörren – och får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. 2. I appen Sömnappen får du hjälp med att sova genom bland annat en nedvarvningsfunktion, sömnskola och guidade övningar. Ladda ner den till din Iphone och testa! 3. Aktivitetsmätaren Jawbone Up3 kontrollerar din sömn och ger dig förslag på hur du kan maximera den.

allå där, Börje Wineström, som arbetar med duschvärmeväxlare. Vad gör en sådan och vad är den bra för? – Det är en bra metod för att spara varmvatten, du minskar varmvattenmängden med cirka 30 procent. Metoden går ut på att med hjälp av det nyss uppvärmda och använda duschvattnet förvärma det ingående kallvattnet. När kallvattnet är ljummet går det åt mindre varmvatten för att blanda till duschvattnet. Denna metod är inte ny, utan finns i övriga Europa, men är relativt okänd här i Sverige. Kan jag installera duschvärmeväxlaren själv? – Ja, om du har nödvändiga kunskaper om att göra enkelt vvs-arbete, men om du känner osäkerhet ska du söka hjälp av en vvs-montör. Vad i badrummet är det som ska bytas ut? – Du byter ut befintligt rör och den slang som finns mellan duschkabinen och golvbrunnen mot värmeväxlaren. Den är testad av SP med godkända resultat och är därmed typgodkänd och uppfyller Boverkets regler. Läs mer om produkten på Showerreheat.se.

47%

… av Sveriges villaägare planerar att byta fönster under 2017. KÄLLA VILLAPANELEN

AV ANJA KÄLLSTEDT, SARA ÅHLSTRÖM FOTO ISTOCKPHOTO

H

KONSUMENTKOLL


Andra fönstertillverkare har allt det vi erbjuder.

YTTERDÖRR PÅ KÖPET!*

Men inte i ett och samma fönster. Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan inbrottsklassning och antikondensglas. Det är självklarheter som varje modernt fönster ska vara utrustat med som standard. Naturligtvis ska det även vara tätt, tyst och hålla värmen. Våra fönster tillverkas i vår egen fabrik i Falkenberg och på samma plats där vi startade verksamheten 1932. Tillsammans med våra kunder har vi genom årens lopp arbetat fram ett erbjudande där vi hjälper dig med hela fönsterbytet från måttagning till installation och slutlig genomgång. Vi erbjuder räntefri delbetalning i 36 månader.

Boka ett hembesök 020-66 78 77 | www.morups.se *Vid köp av minst sju fönster, gäller t o m 22 maj 2017.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


vi ivilla

SMÅTT & GOTT

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök Valborg och vår – dags att damma av grillen! Martin Nordin bjuder på ett smarrigt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

Karamelliserad lök: • 2 gula lökar • 2 msk smör • 1 msk rödvinsvinäger

V I I VI L PÅ

.SE

ÄS

LA

MER

• 6 dl kokta svarta bönor • raps- eller jordnötsolja att steka i • 1 dl finhackad gul lök • 1 tsk milt chilipulver, t ex Piment d’Espelette • 1 tsk rökt paprikapulver • 3 msk bbq-sås • 1 dl torrostade valnötter • 2 msk finhackad färsk koriander • 1 dl kokt svart ris • 1 dl panko-ströbröd • salt

Läs vår intervju med kokboksförfattaren Martin på Viivilla.se.

L

VISSTE DU ATT...

Hälften av svenskarna tar fram grillen i maj (53 procent) och att juli är den största grillmånaden? Hela 85 procent av den svenska befolkningen grillar under juli. 13 procent av svenskarna grillar året om! KÄLLA ICA:s GRILLRAPPORT 2016

Till servering: • 120 g gruyèreost • 6 hamburgerbröd • smör till bröden • romansallad

Gör så här:

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. 2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd. 3. Sänk värmen, lägg i chili- och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq-såsen och ta stekpannan från värmen. 4. Rosta valnötterna. 5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, panko-ströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas. 6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem. 7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var femte minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.) 8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ställ kastrullen åt sidan. 9. Värm ugnen till 180 grader. 10. Värm några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och låt stå i ugnen tills osten har smält. 11. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen. 12. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett salladsblad och klicka på en generös sked karamelliserad lök.

GOTT FRÅN TRÄDGÅRDEN I MAJ

Du har väl inte missat Karoline Jönssons bok Det goda gröna – Mat från min trädgård? Fem ätbara växter hon tipsar om är nässlor, ramslök, violer, granskott och tusensköna.

Det goda gröna – Mat från min trädgård (Norstedts), ca 189 kr.

 8 viivilla Maj 2017

AV SARA ÅHLSTRÖM FOTO OSCAR FALCK, MARTIN NORDIN, ISTOCKPHOTO

Du behöver (6 burgare):

Gröna burgare (Bonnier Fakta), ca 168 kr.


JUST NU: JUBILEUMSERBJUDANDE

Vi firar 20 år med 20% I år firar vi 20 år, och det är med stolthet vi titulerar oss Sveriges ledande fönsterbytare. Vi firar med ett jubileumserbjudande som ger dig 20% rabatt på alla fönster, dörrar, tillbehör och allt material. Ett perfekt tillfälle att byta fönster!

20% på fönster, dörrar, material och tillbehör! Kampanjen gäller till och med 4 juni 2017. Via ROT-avdraget finns även möjlighet till 30% avdrag på arbetskostnaden.

* Gäller vid köp av minst fyra öppningsbara fönster med montage. Kampanjen gäller ej takfönster.

BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK AV EN FÖNSTERMÄSTARE

020-43 00 00

www.mockfjards.se


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

med Björn Christiernsson FR ÅGA BJ Ö R N

Tappat fasaden?

Hur underhåller vi bänkskivan?

När det kommer till hus är det utsidan som räknas. Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om en klassiker och två nyheter.

Vi har nyligen köpt ett hus och i köket ligger en gjuten bänkskiva med svart pigment. Vi tycker om bänkskivan, men den har blivit sliten, särskilt på områden som varit utsatta för vatten. Vi har försökt behandla en del av bänkskivan med stenolja, som de rekommenderade i färgaffären. Vi blev dock inte nöjda med resultatet. Bänkskivan blev slätare, men förlorade ytskiktet och blev mer matt. Den har även färgat av sig när man torkat av den. Har du tips om hur vi kan underhålla bänkskivan? Kan vi slipa den? Runt diskbänken är den nämligen väldigt sliten och uppluckrad, lite som sandpapper. Jessica och Johannes

??

1

Tegel

Teglet är i stort sett underhållsfritt och håller i flera hundra år om man tar hand om eventuella skador. Trots detta verkar inte teglet fått något större uppsving igen. Materialet är relativt billigt och det finns en mängd olika stenar att välja på, framför allt i Danmark. Dessutom är vår nu vanligaste grund, betongplattan, perfekt att mura tegelväggar på.

 10 viivilla Maj 2017

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

2

Sibirisk lärk

Fungerar utmärkt som fasadmaterial men kan kräva en del arbete och tålamod. Lärken har väldigt lätt att slå sig, vilket innebär lite extra slit vid själva monteringen av fasaden. Dessutom har lärken mycket garvsyra i sig och den kan reagera med till exempel växtligheten i närheten och skapa en flammig fasad. Det försvinner dock i takt med att garvsyran minskar i virket.

3

Röd ceder

Virket är rötbeständigt och behöver inte någon behandling för att stå emot väder och vind, däremot bör det oljas om du vill behålla den djupa rödbruna färgen. Du kan givetvis få ytlig mögelpåväxt och smuts på fasaden, men då är det bara att tvätta av den. Tänk på att använda rostfri eller syrafast skruv och spik till detta träslag, och även till lärken.

NYA ALTERNATIV I PLAST Två alternativa material till trä som finns på svenska marknaden är pvc-fasaden och träkompositpanelen. De båda alternativen görs med en trästruktur och kräver minimalt med underhåll. Pvc-panelen är som namnet avslöjar tillverkad i plasten pvc samt en del tillsatser för att stå emot bland annat UV-blekning. Pvc är ett omdiskuterat material när det kommer till barns leksaker, men i byggbranschen är det vanligt i produktionen av alltifrån plastmattor till avloppsrör. Pvc-fasader är mycket vanliga i USA. Träkompositpanelen, som tillverkas på samma sätt som träkomposittrallen, har också plast i blandningen – en återvunnen plast som benämns hdpe (40 procent) och träfiber (60 procent). Huruvida dessa två – eller andra alternativ som fibercementfasaden och skifferfasaden – kommer att kunna utmana våra granbrädor vågar jag inte sia om, men med tiden kommer också svaren. BÄTTRE FÄRG Behovet av bättre fasadfärger är större än någonsin, nu när våra kära 40-talister inte längre håller i penslarna och senare generationer i mångt och mycket prioriterar annorlunda än sina far- och morföräldrar. Vad som också bör tilläggas är att chansen att göra en tilläggsisolering och ett fönsterbyte så billigt och effektivt som möjligt är störst i samband med att fasaden måste bytas. Huruvida ett bygglov krävs vid fasadändringar varierar från kommun till kommun, men större förändringar kräver nästan alltid ett nytt bygglov.

FOTO ISTOCKPHOTO & BJÖRN CHRISTIERNSSON

3 x M AT E R I A L

SVAR: Det finns två troliga förklaringar till er porösa bänkskiva. Det ena är att skivan är gjuten med en mindre tålig betongkvalitet, till exempel finbetong, som därför på sikt inte klarar det hårda slitaget i form av kastruller, värme, rengöringsmedel och så vidare. Att rekommendera är i stället en expanderbetong, K80, som har dubbelt så hög tryckhållfasthet. Vad som dock är troligare är att det användes för mycket pigment då skivan göts, vilket då förklarar den porösa ytan. Mitt förslag är därför att använda den gamla skivan som mall och gjuta en ny, slipning ger garanterat inte ett bra resultat. Björn

KLASSISKT TRÄ Vår fina och folkkära träpanel har givetvis många fördelar som miljö och pris, den relativt enkla monteringen och givetvis det klassiska utseendet som passar bilden av svensk landsbygd. Vad som dock ligger denna svenska klassiker i fatet är det ständiga underhållet. Putsade fasader eller tegelfasader har visserligen alltid funnits som mer underhållsfria alternativ, men att byta fasad till ovan nämnda är inte alltid möjligt och fungerar ibland inte alls exteriört.


GLASRÄCKEN VI HJÄLPER DIG HELA VÄGEN! ALUMINIUMRÄCKE

CA PRIS FRÅN 1 880 kr/m

LEDSTÄNGER

CA PRIS FRÅN 810 kr/m

ROSTFRITT RÄCKE

CA PRIS FRÅN 2 660 kr/m

Fler varianter och alternativ på vår hemsida

www.rackesbutiken.se - 0431-37 10 60 Jag heter Eva Sandberg och jag svarar gärna på frågor om glasräcken via telefon, chatt eller mail

Priserna är baserade på standardval för respektive produkt i bestämda mått. Det verkliga meterpriset kan bli både högre och lägre beroende på de val man gör och storleken på det räcke man köper.


vi ivilla LÄ

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS

bästa idéer Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

FLER SMARTA IDÉER!

VINN EN SLANGVINDA! Har du ett tips eller en bild du vill dela med dig av? Mejla till lasare@viivilla.se, gå in på Viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Nästa månadsvinst är Fiskars slangvinda, Waterwheel, som är unikt designad för att ligga plant på marken vilket undviker att vindan välter eller att slangen fastnar! Värde ca 799 kr.

.

_

Manadens ide ”Vi byggde ett svängt staket”

Min Vi i Villa-stund

@ fdenstore

Visa upp din Vi i Villastund på Instagram! Tagga #minviivilla. Månadens bästa bild kommer med i tidningen och belönas med biobiljetter. Glöm inte att följa oss också på @viivilla_sverige.

”Vi byggde ett trädäck på vår gamla altan av sjöstensplattor. Jag satte tryckimpregnerade reglar (145 x 45 med 60 cm mellanrum och kortlingar mellan dem) direkt på de gamla plattorna. Till golv använde jag tryckimpregnerad trall, grön 120 x 28 mm. Innan vi började bygga altanen breddade vi vår uppfart, som har en rundformad kant på ena sidan, för att altanen skulle avgränsas mot den. Då fick jag den galna idén att staketet mot uppfarten skulle följa samma linje som uppfartskanten. Enda sättet att få staketet rundformat och stabilt var att göra ett dubbelstaket, 40 cm brett. I staketet har jag placerat tre lampor som kastar ljus mellan ribborna. På toppen har blomsterlådor placerats och på gaveln byggde jag in en stor brevlåda. Jag uppskattar att det tog Om Ivan Namn: Ivan ca 25 arbetsdagar Krajnovic. att bygga altanen. Ålder: 52 år. Materialkostnaderna Bor: I Helsingborg. landade på ca Familj: Frun Ivanka, 43, sonen Mateo, 16, och 8 000 kronor.”

dottern Maria, 14. Gör: Jobbar som maskinoperatör på Mafa Ängelholm.

Ett bra ställ(e) för handdukarna

”Jag har satt upp ett tidningsställ från Ikea i vårt badrum som förvaring av gästhanddukar.” Jenny Paulsson

En lysande idé

”Smeta tapetklister på mormors gamla dukar och lägg dem på en badboll eller pilatesboll. Låt torka och vips så har du fått den snyggaste lampan som finns! Superlätt att göra och den ger ett mysigt sken.” Gina Lindh

Mobildagis

”Jag har sytt om mina gamla jeans till ett mobildagis för hela familjen. Där kan alla lägga ifrån sig sina telefoner och faktiskt umgås med varandra en stund.” Ulrika Johansson

Läsarnas bästa tips för att bli av med mördarsniglar Till nästa nummer vill vi ha dina bästa tips för att förhindra inbrott! Mejla oss på lasare@viivilla.se. ”Använd ficklampa och grilltång i skymningen. Plocka och lägg i en hink med vatten och diskmedel. Det gäller att vara med så tidigt som möjligt på säsongen och plocka, plocka, plocka.” Anna, Stockholm

 12 viivilla Maj 2017

”Jag plockar, plockar, plockar och plockar – morgon och kväll. Lägger sniglarna i en hink och häller kokande vatten på dem.” Marie, Knutby

”Odla i pallkragar och stryk ett lager Vattenglas (natriumsilikat – färdig blandning som man köper i färgaffären) blandat med till exempel betongpulver för bättre vidhäftning runt hela pallkragen. Funkar helt perfekt, fick inte in en enda snigel!” Annelie, Karlskoga


vi ivilla

INREDNING DUELLEN

ÅTTA NYA ATTEFALLSHUS HITTAR DU PÅ VIIVILLA.SE!

Inred på liten yta

Taklampa Gloria, Lampbutiken.se, 2 995 kr.

Ditt attefallshus blir både mysigare och mer praktiskt om du satsar på inredning som är såväl snygg som smart. Plånboken sätter prislappen! AV ANJA KÄLLSTEDT

Matta, 130 x 190 cm, Ossi, Jotex.se, 1 995 kr.

Spara

Spendera Bäddsoffa Innovation, Sleepo.se, 17 430 kr.

Taklampa Starlight Jupiter, Belysningsdesign.se, 995 kr.

Stol Fiber, Svenssons.se, 2 695 kr.

Bäddsoffa Frode, Baddsoffexperten.se, 11 399 kr.

Förvaringsbord Gualöv, Ikea, 499 kr.

Hylla, 60 x 20 x 27 cm, Reformasthlm.se, 449 kr.

Förvaringsbord Durban, Mio, 299 kr.

Stol Jutlandia, Jysk, 749 kr.

TOTALT: 15 886 kr.  14 viivilla Maj 2017

Matta, 180 x 270 cm, Cubes, Layered.se, 8 900 kr.

Hylla, 100 x 30 x 40 cm, Hübsch, Sleepo.se, 879 kr.

TOTALT: 33 398 kr.


ÄNTLIGEN UTERUMSSÄSONG! -märkta uterumspartier Med vårt egenutvecklade system väljer du mellan tre olika modeller, Sommar, Förlängd sommar eller Vår/höst, helt beroende på hur du vill använda ditt uterum. Alla bygger på samma grund med läcker design och helglasade luckor vilket ger dig en nära och skön känsla till naturen utanför.

Fördelar Prisexempel Skjutparti Sommar vitt Dörrar - höjd 1995 mm Karmbredd

Kampanjpris

Ord. pris

Parti med 2 luckor

1500

3 626:–

3 995:–

2100

4 278:–

4 695:–

Parti med 3 luckor

2200

5 021:–

5 795:–

3100

5 858:–

6 695:–

Parti med 4 luckor

2900

6 509:–

6 795:–

4100

7 625:–

8 795:–

Se alla storlekar & priser på skanskabyggvaror.se

Svensk kvalité. Egen tillverkning Alltid fem års garanti mot material-, konstruktions- och produktionsfel Säkerhetsglas som standard. Fem gånger starkare än vanligt glas Väderskyddat med bl a dubbelsidig hakprofil med dubbel borsttätning mot vind och regn Stabil och genomtänkt konstruktion med unika lösningar Hakregellås med dubbelcylinder Helglasad lucka med smakfull design och kraftiga profiler Kullagrade slitstarka hjul med nylonbana Enkel och flexibel montering med helt vändbara luckor

Prisexempel Skjutparti Förlängd sommar vitt

Prisexempel Skjutparti Vår/höst vitt

Dörrar - höjd 1995 mm

Dörrar - höjd 1995 mm

Karmbredd Parti med 2 luckor

Kampanjpris

Ord. pris

1500

4 816:–

5 595:–

2100

5 375:–

6 295:–

Parti med 3 luckor

2200

6 676:–

7 895:–

3100

7 533:–

8 795:–

Parti med 4 luckor

2900

8 648:–

10 295:–

4100

9 764:–

11 495:–

Onlinebutik SKANSKABYGGVAROR.SE För säljare ring: 042-210 100 PRISERNA gäller t o m 2 maj 2017 Vi reserverar oss för ev tryckfel

Karmbredd

Kampanjpris

Ord. pris

Parti med 2 luckor

1500

5 579:–

6 295:–

2100

6 695:–

7 495:–

Parti med 3 luckor

2200

7 625:–

8 895:–

3100

9 299:–

10 695:–

Parti med 4 luckor

2900

9 671:–

11 395:–

4100

11 903:–

13 895:–

KLÄM & KÄNN och låt dig övertygas! I kreativa och inspirerande butiker, från Malmö till Falun, finns det mesta ur vårt sortiment på plats. Välkommen!

Fri frakt – endast från 95 kr i exp.avgift


JUST JUST NU NU –– MÄNGDRABATT MÄNGDRABATT på på alla alla fönster fönster och och dörrar! dörrar!

Tillfälle att ta hand om ditt hus! Står du inför en stor renovering där hemma? Just nu har vi mängdrabatt på alla våra fönster- och ytterdörrsmodeller. Mixa och matcha som du önskar. Här ser du ett urval, du hittar hela utbudet på skanskabyggvaror.se

KÖP FLER - SPARA MER!

Fönstertyper, helt i trä eller med aluminiumbeklädd utsida Prisexempel, om inget annat anges, avser vitt fönster 10 x 12 (trä/aluminiumbeklätt) med standardglas (mått anges i dm)

Energimärkt. Läs mer på skanskabyggvaror.se

Energi vridfönster, mittpost 10x12 4 875:–/5 775:–

Tradition fast fönster 10x12 2 195:–

Energi fast fönster 10x12 2 435:–/2 835:–

Tradition sidohängt fönster, 1 båge, 10x12 2 655:–

Energi vridfönster 10x12 3 765:–/4 875:–

Tradition kultur, sidohängt fönster, 2 bågar10x12 5 325:–

Vi lämnar alltid 10 års garanti mot kondens mellan glasen.

KLÄM KLÄM & & KÄNN KÄNN OCH OCH LÅT LÅT DIG DIG ÖVERTYGAS! ÖVERTYGAS! II kreativa kreativa och och inspirerande inspirerande butiker butiker finns finns det det mesta mesta ur ur vårt vårt sortiment sortiment på på plats. plats. Välkommen! Välkommen! Stockholm, Stockholm, Barkaby Barkaby •• Göteborg, Göteborg, Tagene Tagene •• Helsingborg, Helsingborg, Väla Väla •• Norrköping, Norrköping, Ingelsta Ingelsta •• Malmö, Malmö, Svågertorp Svågertorp Uppsala, Uppsala, Fyrislund Fyrislund •• Örebro, Örebro, Boglundsängens Boglundsängens handelsområde handelsområde •• Värmdö, Värmdö, Värmdö Värmdö Marknad Marknad Falun, Falun, Gamla Gamla regementsområdet regementsområdet •• Jönköping, Jönköping, Solåsens Solåsens handelsplats handelsplats  16 viivilla Maj 2017

Onlinebutik Onlinebutik –– skanskabyggvaror.se skanskabyggvaror.se


MIXA MIXA & & MATCHA MATCHA som som du du vill! vill!

JUST JUST NU NU –– MÄNGDRABATT MÄNGDRABATT på på alla alla fönster fönster och och dörrar! dörrar!

SPARA 1000-LAPPAR! KÖP 5 ELLER FLER FÖNSTER OCH/ELLER YTTERDÖRRAR OCH FÅ MÄNGDRABATT. MIXA OCH MATCHA SOM DU VILL.

Tillfälle att ta hand om ditt hus!

KÖP FLER – SPARA MER!

Står du inför en stor renovering där hemma? Just nu har vi mängdrabatt på alla våra fönster- och ytterdörrsmodeller. Mixa och matcha som du önskar. Här ser du ett urval, du hittar hela utbudet på skanskabyggvaror.se

1–4 ST

= BETALA VÅRA REDAN LÅGA KAMPANJPRISER

5–9 ST

= DU FÅR 5% RABATT PÅ HELA FÖNSTER-/DÖRRORDERN

10–14 ST = DU FÅR 10% RABATT PÅ HELA FÖNSTER-/DÖRRORDERN 15+ ST

= DU FÅR 15% RABATT PÅ HELA FÖNSTER-/DÖRRORDERN

Gäller vid köp av fönster, fönsterdörrar och/eller ytterdörrar vid ett köptillfälle med en leverans. Rabatten dras vid ordertillfället.

KÖP FLER - SPARA MER!

Fönstertyper, helt i trä eller med aluminiumbeklädd utsida

Prisexempel, om inget annat anges, avser vitt fönster 10 x12 (trä/aluminiumbeklätt) med standardglas (mått anges i dm)

Vänd dig till en dörrexpert Ditt hus behöver en välmående och funktionell ytterdörr. Men den får ju gärna vara snygg också, och bidra till upplevelsen av ett välkomnande hem! Vi har ytterdörrar i flera olika serier i ett brett sortiment som kommer att matcha både dina krav och din budget.

Energimärkt. Läs mer på skanskabyggvaror.se

Energi vridfönster, mittpost 10x12 4 875:–/5 775:–

Tradition fast fönster 10x12 2 195:–

Energi fast fönster 10x12 2 435:–/2 835:–

Energi vridfönster 10x12 3 765:–/4 875:–

NYHET

Inkl. klarglas 7 699:– 9 449:–

Inkl. klarglas 12 899:– 15 799:–

Inkl. klarglas 9 899:– 11 799:– Tradition sidohängt fönster, 1 båge, 10x12 2 655:–

Tradition kultur, sidohängt fönster, 2 bågar10x12 5 325:–

Vi lämnar alltid 10 års garanti mot kondens mellan glasen.

Pålsjö

DOLDA GÅNGJÄRN Ett urval av ytterdörrarna kan fås med dolda gångjärn. För mer info, se

Inkl. klarglas 5 549:– 6 699:– Mölle

Kivik

EK DESIGN Vackra och tåliga ytterdörrar med hög standard

Domsten

skanskabyggvaror.se

KLÄM KLÄM & & KÄNN KÄNN OCH OCH LÅT LÅT DIG DIG ÖVERTYGAS! ÖVERTYGAS!

kreativa kreativa och och inspirerande inspirerande butiker butiker finns finns det det mesta mesta ur ur vårt vårt sortiment sortiment på på plats. plats. Välkommen! Välkommen! Stockholm, tockholm, Barkaby Barkaby •• Göteborg, Göteborg, Tagene Tagene •• Helsingborg, Helsingborg, Väla Väla •• Norrköping, Norrköping, Ingelsta Ingelsta •• Malmö, Malmö, Svågertorp Svågertorp Uppsala, Uppsala, Fyrislund Fyrislund •• Örebro, Örebro, Boglundsängens Boglundsängens handelsområde handelsområde •• Värmdö, Värmdö, Värmdö Värmdö Marknad Marknad Falun, alun, Gamla Gamla regementsområdet regementsområdet •• Jönköping, Jönköping, Solåsens Solåsens handelsplats handelsplats

Onlinebutik Onlinebutik –– skanskabyggvaror.se skanskabyggvaror.se

PRISERNA gäller t o m 2 maj 2017 FRI FRAKT – endast 95-245 kr i exp.avgift Vi reserverar oss för ev tryckfel

Vill Vill du du prata prata med med en en av av våra våra säljare? säljare? Ring Ring 042-210 042-210 100! 100!


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

Linda Bengtzing:

”HÄR KAN MAN VÄSNAS OCH SPRINGA NAKEN!” Hon lagar gärna felen i hemmet på egen hand, gillar inte när det är ljust och fräscht och eldar upp otillåtna saker i öppna spisen. Följ med på en rundtur hemma hos sångerskan Linda Bengtzing! AV ANJA KÄLLSTEDT

SVARTMÖGEL I BADRUMMET Det första hinder som paret stötte på var att energideklarationen den tidigare ägaren hade gjort inte stämde överens med verkligheten. – Alla som minns vintern 2009–2010 vet att det började snöa i oktober, fortsatte hela vintern och var 20 minusgrader. Förra ägarna uppgav en elkostnad på 17 000 kronor för ett år, men det var vi uppe i på en månad. Nästa stora problem dök upp när Linda och Peter bestämde sig för att renovera ett av sina tre badrum. – Vi upptäckte svartmögel under kaklet. Eftersom samma person hade gjort alla badrum förstod vi att vi var tvungna att renovera samtliga. Hur lång tid tog det att få bukt med svartmöglet? – Det blev klart ganska snabbt, men då hade vi pungat ut med mer än vi hade råd med. Tre badrum, alla vet vad det kostar. Det visade sig dock att problemet med

 18 viivilla Maj 2017

Om Linda

Namn: Linda Bengtzing. Ålder: 43 år. Bor: I Tyresö utanför Stockholm. Familj: Sambon Peter Ståhlgren, 43, dottern Vera, 8, och sonen Nisse, 3. Gör: Är artist och författare. Aktuell: Släpper i höst barnboken Boxarn och Prinsessan tillsammans med Jojo Borg Larsson. Läs mer om boken på Boxarnochprinsessan.se.

I dag älskar Linda Bengtzing sitt hus, men vägen dit har kantats av skyhöga elkostnader och svartmögel i flera rum.

Intill den 350 kvadratmeter stora villan har familjen en pampig pool.

FOTO ANGELICA SÖDERBERG HÅR OCH MAKEUP GIO LILJEBÄCK

L

inda Bengtzings ståtliga 20-talsvilla utstrålar något av en herrgårdskänsla där den ligger uppe i en backe i Stockholmsförorten Tyresö. – Vi köpte huset för åtta år sedan. Första gången vi var här och tittade fick jag panik. Allt var rörigt och det fanns in- och utgångar överallt. Men något gjorde att vi kände att vi ville åka tillbaka och kolla igen – och då kände jag att jag aldrig ville åka härifrån, berättar Linda. Hon och sambon Peter vann dock inte budgivningen. – Men då ringde ägarna och sa att de hellre ville sälja till oss än dem som vann. Vi var kanske lite lättlurade, för det var väldigt mycket i huset som inte var som det skulle och som vi har varit tvungna att rätta till. Många gånger har vi tänkt att vi inte orkar mer och vill flytta härifrån, säger Linda.


Lindas 3 bästa pooltips

1 Investera i ett skjutbart, genomskinligt pooltak. Det kostar en del men det hjälper till att hålla rent, är en säkerhetsåtgärd och man kan bada under det. 2 Skaffa dig en jättestor

badleksak, till exempel en svan. Om du är en stressad person kan du lägga dig på svanen och guppa omkring. Jag blir avslappnad på bara några sekunder. Det är bättre än att yoga, nästan. Finns på Wish.com. 3 Köp ett doseringssystem som reglerar både klor och pH-värden när du bygger pool. Jag ångrar att vi inte gjorde det.

Dottern Veras rum är en dröm för alla åttaåringar.

V I I VI L PÅ

ÄS

MER

I badkaret kan man hitta Linda flera gånger i veckan.

.SE

L

mögel inte stannade där. Vad är det bästa med att vara villaägare? – Vi skulle fixa mitt arbetsrum, och – Att vi bor så avskilt. Här kan man väsnas upptäckte svartmögel där också. I mitten av och springa naken – det finns inga begränsluftspalten i taket var det tätt, så det kom inte ningar vilket är väldigt skönt. Dessutom har igenom någon luft. Sedan har det varit tusen vi egen pool, så på sommaren har vi vår saker ytterligare – på 350 kvadratmeter är det egen oas här. mycket som kan gå snett. Vad är det jobbigaste då? Linda berättar att huset – Allt går sönder, frågan ”VI HAR RÅTTOR inte är i toppskick i dag, är bara när. Äger man ett I KRYPGRUNDEN.” men förhoppningsvis är hus så finns det ju ingen den värsta biten över. vaktmästare att ringa. – I stället för att vilja flytta så har kärleken Vad tror du att dina grannar säger om dig till villan blivit större efter allt som har hänt. Nu om jag frågar dem? älskar vi huset över allt annat, säger hon. – Frågar du min närmaste granne har han nog en hel del att säga, för vi har fyrhjulsÄR EN HEMMAFIXARE drivna bilar och skiter i när det snöar. Han När mindre fel uppstår i hemmet är det Linda skottar varje millimeter och så kör vi förbi och som kavlar upp ärmarna och löser problemet. skvätter snö på hans fina skottade väg. Annars – Ledstången i trappan har min dotter tror jag inte att grannarna tycker att jag är så hängt i så att det har lossnat stora sjok. Det jobbig, haha. blev ett stort hål i väggen – och då fixade jag det. Vissa saker anlitar jag förstås folk för ”JAG HAR INGEN STIL” att få hjälp med. Mitt nästa projekt blir att Inredningsmässigt har Linda blandat gammalt kontakta Anticimex eftersom vi har råttor i och nytt med sådant hon hittat på resor, men krypgrunden. själv tycker hon inte att hon har någon stil.

LA

FOTO ANGELICA SÖDERBERG HÅR OCH MAKEUP GIO LILJEBÄCK

Rosa är rätt på Lindas toalett.

Se Lindas favoritprylar från villan på Viivilla.se.

Maj 2017 www.viivilla.se

19


vi ivilla

PÅ OMSLAGET Älghornet på väggen är en kär ägodel. Det var sångerskans morfar som sköt älgen.

Favoritplatsen i hemmet är vid brasan. ”Jag är en jävel på att göra upp eld”, berättar Linda.

VINN!

TÄVLA OM EN TAKFÖNSTERKUPA! Delta i Vi i Villas och Velux stora tävling och du har chansen att få en Velux takfönsterkupa, inklusive installation. Värde ca 70 000 kr. Tävla på Viivilla.se.

 20 viivilla Maj 2017

– Mycket är ärvt och gammalt. Jag är inte mycket för det där vita och fräscha. Ibland byter jag kuddar och textilier, och jag älskar levande blommor – kan ha hur mycket som helst. Peter är inte ens medveten om att vi har kuddar och blommor. Vilken inredningspryl är du mest nöjd med? – Jag är nykär i mitt älghorn som sitter i hörnan vid öppna spisen. Min morfar har precis gått bort och det var han som sköt älgen, så det hornet ville jag ha. Vilket är ditt dyraste köp till hemmet? – Det är nog bordet och stolarna. De kommer från Mio och kostade omkring 35 000 kronor. STÄDAR NÄSTAN VARJE DAG I ett stort hus blir det förstås en hel del yta att dammsuga. Den biten sköter oftast Linda. – När man har 350 kvadratmeter räcker det inte att städa varannan vecka – det krävs att man gör det nästan varje dag. Sångerskan berättar att hon även är den som sköter det övriga hushållsarbetet. – Det beror inte på att Peter inte vill, utan på att han inte får en chans. Jag arbetar hemma och är så störd att jag inte kan jobba innan jag har fixat allt i huset. Efter att ha bäddat sängarna fixar jag tvätten, plockar ur diskmaskinen, förbereder lunchen, plockar upp ur frysen till middagen och så vidare. Jag bakar mycket också. Jag är en fruktansvärt bra hemmafru, haha! Hur mycket tid lägger du på hemmet varje dag? – Det vill jag inte ens tänka på. Men nu när jag har börjat skriva får jag inte ro här, hur fantastiskt huset än är. Jag behöver ha ett ställe där jag kan sitta och skriva. Berätta om din bok! – Den bygger på en skröna från Västergötland, som jag kommer ifrån. Jag har skrivit tre böcker som handlar om samma

huvudpersoner, Boxarn och Prinsessan, och alla bygger på sådana skrönor. Det är berättelser jag fick höra när jag var liten som jag har tvistat om och gjort barnvänliga, för några är riktigt ruskiga. Det dyker även upp frågeställningar som föräldrar och barn kan diskutera om de vill, exempelvis döden eller att den ena karaktären är väldigt flickig medan den andra bygger på mig som är lite mer av en pojkflicka. Du kan sjunga och skriva – har du någon mer oanad talang? – Jag är en jävel på att göra upp eld! Jag tänder vår öppna spis hur lätt som helst. Man måste få syre mellan pinnarna, det ska byggas upp luftigt. Att ställa veden som en indianeld är helt fel. Man ska lägga den som en hashtag* och bygga flera sådana på varandra, och därefter lägger man något lättantändligt i botten – till exempel papper. Peter kallar mig för pyroman, för jag eldar även upp saker som man inte får elda. Jag eldade upp en docka häromdagen. ”Den här kastar vi. Äsch, vi eldar upp den.” Det får man ju inte eftersom det är plast. Men herregud, alla gör väl något som man inte får. Till sist: Vilken är din favoritplats i huset? – Det är i hörnan vid öppna spisen. Där sitter jag och jobbar, skriver, hänger, lunchar, läser, repar – allt! På kvällarna när vi har lagt barnen ses jag och Peter där och tar en kaffe eller en kopp te i stället för att glo på tv. Det är ljuvligt. *Hashtag är symbolen # som används flitigt i sociala medier.

10 vinnare får Lindas bok!

Nu har du chansen att kamma hem ett exemplar av Boxarn & Prinsessan. Gå in på Viivilla.se för att tävla!

Boxarn & Prinsessan (Amneteg Publishing), ca 149 kr.


VISKAN EKERÖ

www.viskanspa.se

KRAFTIGARE SKAL – FÖR VÅRA ÅRSTIDERS SKULL. I Skene, Västergötland, bygger vi våra spabad för svenska förhållanden. Exempelvis har vi marknadens tjockaste skal, vilket reducerar ljudet, ger extra isolering och gör det energisnålare. Och tillsammans med våra återförsäljare får du dessutom ett tryggt och enkelt ägande med service och support nära dig. Välkommen till Viskan Spa, Sveriges enda spabadstillverkare! VÄLKOMMEN TILL VÅRA AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE! BJÄRNUM Welico Spabad & tillbehör www.welico.se

LINKÖPING Coldman www.elon.se/linkoping

BORÅS Allt i Bad www.alltibad.se

MJÖLBY Aqvis Swimmingpool www.aqvisswimmingpool.se

ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla www.fargbolaget.nu

MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä www.molnlycke-tra.se

FALUN Er El i Falun www.er-el.se

NORRKÖPING Poolhuset www.poolhuset.se

GISLAVED Gislaveds Energi & VVS www.vvs-energiteknik.se

NÄTTRABY Luddwes www.luddwes.com

GÖTEBORG Pool Sweden www.poolsweden.se

OSKARSHAMN Colorama Oskarshamn www.farghusetohamn.se

JÖNKÖPING Badhuset i Jönköping www.badhuset.nu KALMAR Spabadcenter i Norden AB www.spabadcenter.se KARLSTAD Poolkompaniet www.poolkompaniet.se KUMLA Teges Pool & Spa www.tegespool.com

SKELLEFTEÅ Pool & Spas Skellefteå www.poolochspas.se SKÖVDE Amöbler www.a-mobler.se STENKULLEN Sköldbergs VVS www.skoldbergs.se

STOCKHOLM Spa och Bad interiör www.spaochbadinterior.se STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet www.comfort-stromstad.com TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UDDEVALLA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UMEÅ Eltjänst www.eltjanst.net UPPLANDS VÄSBY Nordic Pool www.nordicpool.se UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök www.ekebybruk.se VARBERG Spabutiken i Varberg www.spabutikenvarberg.se VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa www.veberodskakelkompani.se

VELLINGE Spabadsbutiken/Söderrogård www.soderrogard.se VETLANDA HemX www.hemx.se VISBY Colorama Visby www.colorama.se/visby VÄXJÖ Pool Sweden www.poolsweden.se YSTAD Per Knuts Hem www.knutpers.se ÄLMHULT Älmhult Spa & Bad www.amlhultspa.se ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa www.norrspa.se Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, vänligen se mer på www.miamipool.se


DET FINNS MÅNGA SÄTT ATT TA IN OMVÄRLDEN Prisexempel

2 400:RUNT FÖNSTER Diameter: 720 mm. Inklusive 3-glas

Prisexempel

3 100:FÖNSTERDÖRR 780 x 1980 mm. Inklusive 3-glas

Prisexempel

25 900:-

Prisexempel

2 000:-

SKJUTDÖRR (LYFT-GLID)

FAST FÖNSTER 780 x 1980 mm. Inklusive 3-glas och säkerhetsglas

2280 x 2080 mm. (alltid 3-glas)

Hos oss hittar du Sveriges bredaste sortiment av underhållsfria altandörrar, skjutpartier och måttanpassade PVC-fönster för hela huset. Dessutom är våra produkter blyfria och 100% återvinningsbara – extra hållbart på alla sätt. FÖNSTERSHOPPA PÅ NÄTET – LEVERANS INOM 3 VECKOR

VÅRKAMP ANJ!

3-GLAS TILL PRISE T AV 2-GLAS . Gäller till 14/5 -2017

VÄLJ VÄLJ VÄLJ VÄLJ

DESIGNA DESIGNA DESIGNA DESIGNA

mentafonster.se

KÖP KÖP KÖP BESTÄLL

LEVERANS LEVERANS LEVERANS LEVERANS


Måla ditt hus med självrengörande färg - originalet

VAR RÄDD OM

DIN POST! Flexbox postlådor är byggda i varmgalvaniserad stålplåt för att stå pall för regn och rusk och kommer utrustade med rejäla vredlås. I vårt sortiment hittar du 12 modeller med olika storlek och design: från den lilla postlådan för sommarstugan till paketpostlådan för dig som storhandlar på nätet. Design av din egen skylt får du alltid på köpet (värde 250:-).

TI

K RS VA

3

RA GA N

LITETS

Å

POSTLÅDA ALBERTINA

695:Fraktfritt inkl. skylt

VECKOPOSTLÅDA KAROLINA

lig Van

g dfär

fasa

lj

AT O

CAR

g efär

Caparol genomför alltid noggranna slitagetester. Efter två år utomhus syns stor skillnad på brädorna.

1295:Fraktfritt inkl. skylt

CARAT är oförändrat ren och vit.

BLÅS BORT ALLA TVIVEL! Se filmen om självrengörande färg på caparolfarg.se

Beställ enkelt på www.flexbox.se eller telefon 040-60 80 410

Maj 2017 www.viivilla.se

23


Klockarberg V53-G

Ett hantverk från Dalarna

Brenäs PV35-G

Skeberg V37-G

Rönnäs PV14-G

www.leksandsdorren.se

s sa Vis r finn er lle de å lag n o a m np sid äve hem se

bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

Rexbo V63-G

Leksandsdörren AB Siljansnäsvägen 12 793 92 LEKSAND info@leksandsdorren.se

Fritidstunnan® Just nu!

Kampanj på Fritidstunnan® Original med externa vedkaminer

pris från

19 895 kr Fri frakt och rejält plastlock på köpet! Värde ca. 5200 kr

Vår storsäljare finns i flera utföranden. Den är isolerad och monterad. Problemfritt ägande med homogen polyetenplast och självcirkulerande vedkamin. Kampanjen gäller nya beställningar t.o.m. 30 maj 2017 vid beställning med tillbehör för minst 2000 kr, se mer och villkor på www.badbaljan.com/kampanj

 24 viivilla Maj 2017


Smart förpackning med inbyggd spraypistol!

Natria mot Ogräs och Mossa – ett snabbverkande ogräsmedel Natria mot Ogräs och Mossa är ett snabbverkande ogräsmedel, helt baserat på naturliga aktiva ingredienser. Använd på grusgångar, uppfarter eller andra ställen där du vill bli av med ogräs. Synlig effekt inom 3 timmar! Alla våra naturliga produkter finns på www.bayergarden.se

Använd växtskyddsmedel och biocider med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Natria är det naturliga valet för dig som föredrar lösningar som är både effektiva och miljövänliga. Fråga efter Natria i din butik!


GRÖNT

Tänk på att... #1 Bra ventilation ger bättre klimat

Med automatisk ventilation blir temperaturen jämnare och växterna trivs bättre.

#2 Skugga växterna

Använd en speciell gardin med invävda aluminiumremsor som reflekterar solstrålarna.

#3 Förkultivera växter

Använd växthuset för att förkultivera växter med lång startsträcka för tidigare blomning och skörd.

#4 Förenkla vattningen

Automatisk droppbevattning med timer förenklar vattningen.

#5 Förläng säsongen

En fläkt cirkulerar luften under sommaren och ger ett jämnare klimat. Samma fläkt som cirkulerar kalluft på sommaren kan fungera som frostvakt vår och höst (fläkten går igång när temperaturen sjunker under ett visst gradtal).

 26 viivilla Maj 2017

Odla i växthus Ett växthus är en perfekt plats för att odla sådant som behöver extra värme för att ge skörd på våra breddgrader. Här är växterna som kommer att göra succé i ditt glashus. TEXT SUSANNA ROSÉN & MADELEINE SKILJAICA

VINRANKA

Odlar du druvor i växthus finns fler sorter att välja bland, och du får tidigare skörd. Äkta vindruvan Vitis vinifera blir bra i växthus. Labruskavin (staketdruva), som är härdigare, passar bra i växthus längst i norr. Plantera i kruka eller direkt i marken. Använd en jord som är kemiskt sur, med ett lägre pH-värde. Gödsla med rododendrongödsel vår och försommar. Beskär under november till december för bättre skörd och för att vinrankan inte ska skugga för mycket.

PELARGONER

Pelargoner blir ofta vackrare i växthus än när de utsätts för väder och vind. Det är härligt med ett hav av pelargoner i ett växthus som fungerar som ett uterum. Plantera dem i vanlig blomjord eller i särskild pelargonjord. När hösten kommer måste pelargonerna övervintra svalt och helst ljust.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


EXPERT

vi i villas GURKA

Gurkan är lättodlad men kan vara aningen känslig för kyla. Välj en sort för växthusodling som är resistent mot mjöldagg (står på fröpåsen). Förkultivera inomhus. Fröna gror vid en temperatur på 25–28 grader. Sätt ut dem i växthuset först när temperaturen inte sjunker under 15 grader på natten. Odla i kruka eller direkt i jorden. Bind upp plantan med ett snöre i taket så att den inte knäcks. Gurkplantor kan behöva vattnas flera gånger per dag, men undvik att vattna sen eftermiddag och kväll så minskar du risken för gråmögel.

MELON

Meloner bör odlas i växthus för att de ska trivas och ge frukt som hinner mogna. Välj helst svenska sorter, utländska melonsorter behöver ofta mer värme under en längre period. Förkultivera inomhus – efter 4–6 veckor är de stora nog att plantera ut i växthuset. Meloner vill ha det varmt, och du bör inte sätta ut dem förrän det är 20 grader i jorden. Bind upp plantorna med snöre mot taket precis som med gurka. Vattenmeloner odlas ofta liggande på marken.

ROSMARIN OCH ANDRA KRYDDOR

Förkultivera inne redan i februari–mars. Sätt ut krukorna i växthuset när risken för frostnätter är över. Om du vill spara dem efter en sommar i växthuset kan de flytta in på fönsterbrädan igen.

CITRUS

Låt citrusplantor flytta ut i växthuset så snart risken för nattfrost är över. Kalamondin är den som brukar vara lättast att sköta, men du kan också prova att så egna kärnor av citron, apelsin eller kumquat. Plantera i en kemiskt sur jord (med lägre pH-värde). Det finns särskild citrusjord att köpa. Näringsvattna under sommaren.

TOMAT

Förkultivera tomater inomhus och plantera ut när risken för nattfrost är över. Räkna med 7–8 veckor från sådd till att plantan blommar. Sedan tar det ytterligare 7–8 veckor från blomning till mogna tomater. Plantera i stora krukor eller direkt i markjorden. När de blommar duschar du dem med ljummet vatten varje dag eller skakar plantorna för att pollinera blommorna. Undvik att vattna/ duscha för sent på dagen för att inte öka risken för mögelangrepp. Tjuva plantan genom ta bort skott i bladvecken.

Susanna Rosén, trädgårdsskribent.

Spira Orangeri I det kombinerade uterummet med fyra öppningsbara fönster och en yta på 21,5 kvm kan du odla dina favoriter. Välj mellan aluminium eller svart utförande. Skånska Byggvaror, från 51 495 kr.

Maxi 4 Växthuspaketet du designar själv. Finns i flera olika storlekar och personliga tillval. Willab Garden, från 17 096 kr.

Serralux vägg Njut av växthuset redan under tidig vår när solens strålar snabbt värmer upp det glasade uterummet. Classicum, från 15 395 kr.

PERSIKA

I norra Sverige kan du odla persika i ett ouppvärmt växthus – likaså i övriga landet om du har känsliga sorter. Eftersom de blommar tidigt, innan insekterna är i gång, får man hjälpa till med pollineringen genom att föra över pollen mellan blommorna med en pensel. Se till att det inte blir minusgrader i växthuset under blomningen.

KAKTUSAR OCH ANDRA VÄXTER SOM OGILLAR REGN

Kaktusar och suckulenter blir perfekta i ett växthus som fungerar som inglasat uterum. Oftast är det inte klimatet som gör att kaktusar inte trivs ute, utan svenskt sommarregn. I växthuset blir de skyddade från blöta.

The Harlow Carr Växthus tillverkat i kanadensisk röd ceder med sex manuella väggventiler och dubbeldörrar som kan förlängas efter önskemål. Vansta Trädgård, från 188 961 kr. Fler växthus hittar du på Viivilla.se.

VIIVI PÅ

Vista Det lilla växthuset med en snygg design. Passar lika bra bredvid funkishuset som det moderna huset. Vansta Trädgård, från 50 103 kr.

A.SE LL

Om du odlar kryddväxter i växthus kan du skörda under en längre period. Enklast är att köpa färdiga kryddplantor, men du kan också fröså om du vill ha ovanliga sorter. Om du odlar härdiga kryddor som timjan, kungsmynta och salvia kan du låta dem stå kvar i växthuset under vintern. Säkrast är att plantera dem i marken, då har de lättare att klara kylan. Rosmarin måste övervintra frostfritt för att klara vintern.

CHILIPEPPAR

MER ÄS

Basilika blir finare i växthus än ute i det fria. Köp färdiga plantor eller fröså tidigt på våren. Om du frösår finns mängder av sorter att välja bland. Plantera om i vanlig krukväxtjord och kom ihåg att basilika vill ha en mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Skugga mot gassande sol, den är känslig för uttorkning. Skörda genom att knipsa av topparna ner till ett bladpar – då skjuter plantan nya skott från bladvecken och du kan skörda under längre tid.

L

BASILIKA

Fönstershoppa!

Maj 2017 www.viivilla.se

27


DEN SMARTA TEKNIKEN INGÅR UTAN EXTRA KOSTNAD

Smarta fönster talar om när du glömt dem öppna. Bland annat.

Byt till smarta fönster och dörrar nu! Smarta fönster och dörrar kan naturligtvis inte snacka, men de ger dig koll på vad som händer där hemma, oavsett var du är. De säger till om något står öppet och skickar information om en mängd olika saker till din telefon. Det bästa av allt är att den smarta tekniken bara är en liten del av vårt kompletta fönsterbyte. Förutom att du får fönster och dörrar av högsta kvalitet, så står vi för hela montaget, från planering till städning. Det kan vara det smartaste och tryggaste fönsterbytet. Någonsin!

Boka ett gratis hembesök och välj det kompletta fönsterbytet på hemmafönster.se

Hemmafönster är en del av Inwidokoncernen, Europas största leverantör av fönster och en av de ledande inom dörrar.

Riksannons_helsida_032017.indd 2

020-530 530 2017-03-20 11:59


NYHET! Termotrall furu Från hjärtat av Lappland

Våra produkter är ärliga och av hög kvalitet. De är gjorda för att alla ska kunna njuta av hållbara miljöer i trä. Ute som inne.

Solbacka attefallshus Pris från 129 000 kr

baseco.se

Behöver du friskare vatten? Ge oss två minuter på jms-vattenrening.se så får du ett bra förslag.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se

Maj 2017 www.viivilla.se

29


Vilken dörr passar ditt liv?

Dörren bär en personlighet, precis som du. Oavsett vilken känsla du vill ge, har vi dörren som uttrycker den. Dörren är entrén till ditt liv, skapar en förväntan om vad som händer där bakom och om vilka som bor där. I vår dörrfabrik gillar vi special. Med oändligt många

Diplomat är en del av Inwidokoncernen – Europas största leverantör av fönster och en av de ledande dörrleverantörerna.

valmöjligheter gör vi dörrar som sticker ut, som passar in, för alla tänkbara personligheter och livsstilar. För det är först hemma hos dig som dörren blir levande. Träffa alla våra dörrar på diplomatdörrar.se eller besök våra återförsäljare för en närmare titt.


STOR

SÄLJARE

9-DELARS kastrullset

Lyx

i vardagen Passar till ALLA värmekällor

KUPP!

1150:ORD. PRIS: 2.195:-

STORSÄLJARE FRÅN SOLINGEN 9 delars kastrullset Mod. 455 - röd Finns också i svart - Mod. 456

• Kvalitetskastruller med tjocka, solida bottnar • Invändig 3-lags förstärkt GastroPlus belägg • Storlekar från 1,5 till 5,0 l • Fungerar på alla plattor, spis- och induktionshäll • Maten bränner aldrig fast • 3 års garanti

Enkel beställning - snabb leverans! Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 165:-)

GRATIS!

Tre läckra köksredskap vid svar inom 14 dagar. Värde: 298:-

Telefon: 0526 - 60340 www.postshop.se HELGESEN STRÖMSTAD, leverantör av Solingenprodukter i mer än 30 år!


vi ivilla

HUSLIV

VÅ RINSP IRAT ION

L Läs vår stora markstensguide på Viivilla.se!

3

favoriter från Flisby

Gr an it, frå n6 49 kr/ kv m.

Sk iffe r, f rån 199 kr/ kv m.

ån , fr ten s nd Sa

AV ANJA KÄLLSTEDT

.SE

ÄS

Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

m. kv kr/ 9 65

D

u måste inte vara expert för att kunna göra ett bra jobb när du lägger marksten på tomten. – Det viktiga är underarbetet. För gångar och uteplatser bör cirka 25–40 cm grävas ur och för uppfarter ca 35–50 cm. I botten läggs en fiberduk. Största delen av urgrävningen fylls sedan med bärlager som med fördel packas åt med en markvibrator. Längst upp precis under stenarna läggs ett cirka fyra cm lager med stenmjöl eller stenflis. Därpå kan stenarna läggas ut i valfritt mönster, säger Rickard Hjälm, vd på Flisby. Vilka typer av marksten finns det? – Begreppet marksten innebär att det är storleksmässigt mindre än betongplattor. Marksten finns tumlade, med fasade kanter, rundade kanter och med struktur i ytan. Kan jag använda vilka stenar eller plattor som helst när jag ska lägga marksten i trädgården och på garageuppfarten? – Uppfarter kräver en tjockare sten. I markstensformat ska stenen vara minst fem cm för uppfart. Vad kostar det att lägga marksten om jag anlitar en plattsättare? – Att använda sig av en anläggare eller entreprenör vid markstensläggning kostar normalt cirka 800–1 000 kronor per kvadratmeter, inklusive sten och underarbete. Går det några trender i marksten? Vad är populärt just nu? – Det används fortsatt mycket marksten i svenska trädgårdar, men vi kan se ett tydligt trendbrott som går mot större och striktare plattor – till exempel 60 x 60 – samt ett större användande av äkta natursten som granit, skiffer och sandsten.

Du behöver:

• Skyffel för att ösa ut bärlager och stenmjöl. • Snöre och tumstock för att få rätt höjd. • Rör och avdragsskiva för att få bädden jämn. • Eventuellt en markvibrator för att packa undermaterialet. • Eventuell vinkelslip eller stenklipp för att kapa stenar.

Så här gör du: #1 LÄGG GRUNDEN

Botten på ytan som ska plattsättas bör dräneras med grovt grus eller liknande för att stå emot tjäle. Börja med att gräva ur ytan som du ska placera marksten på. Djupet beror på om det är en gång, uteplats eller uppfart du ska plattsätta. Lägg en fiberduk i botten om den består av lera eller annat dåligt dränerande material. Överst lägger du ett 3–5 cm lager av lite finare material, som sättsand eller stenflis. #2 PLACERA UT STENARNA

Börja med att placera ut kantstenarna på den väldränerade, hårda och släta ytan i den form du har tänkt dig. Lägg sedan så många hela stenar som möjligt i det mönster du har tänkt med en fog på cirka 3 mm. De små bitar som krävs för att få en hel yta sågar du till med en vinkelslip eller klipper med stenklipp. #3 FOGA

Avslutningsvis sopar du sand på ytan för att foga stenarna. #4 VIBRERA YTAN

Ibland krävs det att ytan vibreras med en markvibrator för att få dit fogsanden ordentligt. Tänk på att du inte bör vibrera på gångplattor eller natursten.

 32 viivilla Maj 2017

FOTO ISTOCKPHOTO

V I I VI L PÅ

LA

MER

Lägga marksten i trädgården


www.byran.se

Dags för ett trädgårdsprojekt?

Nyhe t! FUNKIS Betongplatta körbar för personbil. Finns i formaten 30x30, 60x30, 60x60, 90x60 och 90x90. Finns i färgerna grå, grafit och sienna: Från:

SMÅGATSTEN SVENSK MIX En mix av våra svenska smågatstenar i granit (Bohus grå och röd, Halland samt Spinkamåla). 9/11 cm.

799:-/m2

239:-/m2

SKIFFERPLATTOR Finns i formaten 30x30, 60x30, 60x60 och 90x60x3cm. Från:

649:-/m2

BESTÄLL KATALOG!

Nyhe t! ROMEX EASY DRIVE HÅRDFOG Anpassad för ytor som har gång- och personbilstrafik. Självdränerande. Ljus, grå och mörk. 15 kg.

599:-/st

CIRKLAR Skapa en mjukt formad uteplats eller byt en större plattyta mot våra färdigskurna stencirklar. Finns i både natursten och betong. Från:

1.690:-/st

Ordertelefon: 0380-802 00 Webbshop: www.flisbyab.se Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping och Malmö


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

händigt

Häng boden på väggen V I I VI L PÅ

.SE

ÄS

LA

MER

Fler gratis byggbeskrivningar hittar du på Viivilla.se.

Samla ihop alla redskap i ett prydligt trädgårdsskjul – och ge gräsklipparen ett nytt garage! TEXT & FOTO ROGER NYSTRÖM

1

Gräv undan gräset och grunda med grus eller sand. Packa väl och lägg ut trädgårdsplattor som botten. Bygg ihop tre ramar av reglarna A och B, och montera dessa med bygg­ vinklar på väggen. Mät ut diagonalsträvorna C, snedsåga dem i ändarna, passa in dem och kontrol­ lera att vinklarna blir räta. Det kan vara smart att redan nu prova ut klossar

av tryckimpregnerat virke som du sätter under ramarnas framändar. Glöm inte en bit takpapp under klossen. Skruva ihop de tre ramarna framtill i över­ kant med regel D. Mät ut var taket ska ansluta mot väggen och skruva regeln Q på väggen. Tänk på att takpannorna ska rymmas under befintligt tak. Såga till takreglarna R och skruva fast dem.

L Tänk på att byggnadsnämnden kan anse att boden är en användbar utbyggnad av befintligt hus. Bygglov kan därför krävas.

1

 34 viivilla Maj 2017

RITNING ANDERS JEPPSSON

Du behöver: • Regel 45 x 70 mm (A, B) • Regel 45 x 45 mm (C, D, E, Q, R) • Regel 34 x 70 mm (F, G, J, H) • Fasadbräda 22 x 145 mm (K, N, O) • Fasadbräda 22 x 95 mm (L, U) • Fasadbräda 22 x 120 mm (T) • Råspont 21 x 95 mm (M) • Läkt 21 x 45 mm (P, S, X) • Byggvinklar • Grindgångjärn 40 cm • Haspar • Takpannor • Trädgårdsplattor av betong 40 x 40 cm


2

Mät upp hur brett taket ska vara, och lägg ut takpannor på marken för att se hur många som behövs i bredd. Såga till takläkten S. Skruva fast takläkten och lägg upp takpannorna så att stommen är skyddad för regn. Vill man kan taket förstås göras av råspont och takpapp eller av en bit takplåt i stället. Såga till och skruva fast mellanväggens brädor N. Mät och såga till den yttersta fasadbrädan till båda sidorna. Snedsåga upptill. Skruva fast dem kant i kant med ramarnas reglar A.

2

3

6

4

7

Skruva på dörrarnas klädsel M av råspont. Lämna några millimeter i kanterna så att de kan svälla utan att dörren kärvar. Vänta med den sista brädan på dubbeldörren tills dörrarna har tagits ner.

Mät upp och skruva fast K. Den gör så att dörrarna blir lägre och inte slår i takreglarna i överkant. Skruva även fast delarna L. De täcker ramarnas reglar samt kanten på sidornas fasadbrädor. Bygg dörrarna innan sidornas fasadbrädor monteras, annars kommer du inte åt dörrarna från insidan. Skruva fast reglarna F respektive G i dörrhålen med byggvinklar. Gör reglarna lite kortare så att det finns lite utrymme för virket att svälla.

3

4

5

7

Skruva dit gångjärnen med några skruvar. Såga av reglarna G mitt emellan dubbeldörrarna. Skruva loss byggvinklarna som håller fast dörrarna på insidan.

8

5

Mät ut diagonalsträvorna J samt H och såga till dem. Håll dem mot dörrarnas tvärslåar F och G, och rita var urtagen ska vara. Såga bort urtagen med sticksåg och sätt diagonalsträvorna på plats.

6

Ta ner dörrarna och skruva fast den sista brädan på dubbeldörren. Lossa gångjärnen, måla dörrarna med utegrund och fasadfärg. Skruva på gångjärnen igen. Sätt en hasp på dubbeldörren innan överlappningsbrädan X skruvas dit på ena dörren. Gör urtag på baksidan av X så att haspen kan lyftas. Såga till och montera upp fasadbrädor O på sidorna. Grundmåla. Såga till lockläkt P och grundmåla även den. Måla första lagret fasadfärg innan läkten sätts upp, så slipper du glipor. Såga till vindskivor och vattbrädor, T och U, och måla innan de skruvas upp. Skruva upp eventuella krokar och hyllor du behöver inne i boden.

8

Voilà! Snickardrömmen är färdig.

Maj 2017 www.viivilla.se

35


En källa till avkoppling Sundance Cameo - 6-7 platser

139.900,Ord.pris: 159.900,-

När endast det bästa är gott nog! Väldimensionerat spabad som ger fantastisk massage från topp till tå.

Storsäljare!

Royal Spas 360 S - 7 platser

99.900,Ord.pris: 124.900,-

Unikt spabad med 7 lounge-säten som erbjuder en mjuk och varierande ryggmassage på samtliga platser.

Kampanj på pool! Läs mer om kampanjen på poolkungen.se

Kraftfull MagmaJet™

Prisexempel: Pool 4 x 8 meter

79.960,Ord.pris: 99.950,-

PoolKungen står för hög kvalitet, snabba leveranser och bra priser. När du köper din pool av oss ser vi till att du får allt du behöver och fantastisk service. Läs mer på poolkungen.se


Grillhandskar LANDMANN 249:-

Köttkniv SATAKÉ Houcho 369:-

Gilla grilla! Köttermometer OBH NORDICA 599:-

Briketter WEBER 4 kg 89:95

Redskapsset WEBER Original 429:Brikettgrill WEBER Master-Touch fr. 2 495:-

Hörndel HILLERSTORP Wimbledon 4 495:-

Soffdel HILLERSTORP Wimbledon 5 495:-

Loungebord HILLERSTORP Wimbledon 2 495:-

Hängstol HILLERSTORP Ägget 3 810:-

Gilla chilla! Sittsäck HILLERSTORP My Bag Scuba 1 595:-

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

Mittdel HILLERSTORP Wimbledon 3 995:-

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

Divan HILLERSTORP Wimbledon 5 495:-

Solsäng COMFORT GARDEN Dunett 1 795:-

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv4-bh-helsida-1703.indd 1

2017-03-21 10:30


vi ivilla

HUSLIV

Bjud hem en främling AV ANDERS CARLÉN

HYR UT SÄKERT!

1

KONTROLLERA GÄSTEN Att göra affärer med främlingar är en risk för båda parter, och om hyresgästen inte talar om sitt fullständiga namn bör du vara försiktig. Likaså om personen i fråga vill betala med checkar.

2

UPPRÄTTA ETT AVTAL Hyresavtalet reglerar vad hyresgästen hyr, vad som ingår och inte. I avtalet ska du också ange pris och eventuell avbokningsavgift – och kostnad för utebliven städning. Om gästen är utländsk bör du upprätta en kopia på hens språk.

3

BESTÄM BETALNINGSRUTINER Du som uthyrare bestämmer själv reglerna för förskottsbetalning. Vanligt är att en del av hyresbeloppet betalas in omgående för att bekräfta bokningen. Om de pengarna ska gå att få tillbaka vid avbokning, och hur nära inpå ankomstdatum det i så fall kan ske, anger uthyraren klart och tydligt i avtalet.

4 R E DA K T I O N E N T E S TA R

3 uthyrningssajter Hus och fritidshus Homeaway är väldigt stora i Europa och kopplade till 20 internationella bostadssajter. Du lägger själv upp din annons och har kontakt med eventuella hyresgäster inklusive betalning. KOSTNAD: Ingen fast avgift, åtta procent per bokning.

Lägenheter och villor Airbnb specialiserar sig på storstäder och lägenheter, men också villor. All bokning sker via hemsidan, inklusive betalning – du behöver bara stå för nycklar och boende. KOSTNAD: Tre procent av varje bokning går till Airbnb.

1 200 kronor.

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER:

Homeaway.com.

Airbnb.se.

Homeexchange.com.

+

Du har själv kontakten med hyrestagare och kan välja att tacka nej. Du måste lägga tid på att administrera hyresförfrågningar som kanske inte blir av.

-

 38 viivilla Maj 2017

+

Du slipper hålla i all kontakt med hyrestagare. Eftersom du inte har kontakt med hyrestagaren kan du in heller avstyra oönskade gäster.

-

Internationella bostadsbyten Homeexchange är en internationell sajt med fokus på bostadsbyte. Lägg in en beskrivning av ditt hem och hitta någon att byta med. Byte av bil är valfritt. KOSTNAD:

+ -

Inga pengar är inblandade. Du bör ha ett reseintresse eftersom det bygger på att man byter boende med varandra.

TA BETALT SMART Planera för hur du ska ta betalt – insatta pengar på ett bankkonto är det absolut bästa sättet. Förbered dig med IBAN-nummer (vänd dig till din bank om du inte vet vad det är) till ditt bankkonto och adress till din bank så att du kan ta emot betalningar från utlandet.

5

TÄNK PÅ ÖVERLÄMNINGEN Hur ska gästen få nyckeln? Nyckelskåp med kodlås finns att köpa för några hundralappar om du inte har möjlighet att träffa gästerna personligen – vilket i sin tur ställer högre krav på att du lämnar skriftliga instruktioner för alltifrån städning till förvaring av dynor till uteplatsen.

6

FÖRSÄKRA DIG VID UTHYRNING Alla försäkringsbolag täcker inte stöld eller skador vid uthyrning. Hör med ditt försäkringsbolag om de erbjuder tillägg för uthyrning.

7

HÅLL KOLL PÅ SKATTEN Inkomster från uthyrningen är en skattepliktig intäkt, du ska alltså redovisa intäkter som du har fått både i kontanter och insatta på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

SÅ FÅR DU HUSET UTHYRT

Lägg tid på bilderna En bild säger mer än tusen ord. Fota både interiört och exteriört – och glöm inte att städa innan. Var ärlig Ljug inte om standarden på utedasset eller avståndet till affären, utan tona hellre ner beskrivningen. Då riskerar du inte att få missnöjda besökare som vill ha pengarna tillbaka. Översätt texten till engelska och tyska eller franska. Uppdatera ofta Uppdatera annonsen ofta, särskilt om veckor som är uthyrda. Och svara omgående på mejlen, helst inom 24 timmar. Ta rätt betalt Jämför med vad andra tar betalt för sina hus och lägg dig någonstans i mitten. Var beredd att anpassa priset utifrån efterfrågan. Ett fint hus med bra läge ger minst 5 000 kr i veckan. Var öppen Ange alltid för- och efternamn samt ett telefonnummer i annonsen så att intresserade gäster upplever dig som pålitlig.

FOTO ISTOCKPHOTO

Hyr ut din bostad under semestern och tjäna en slant – eller byt hem med någon från ett annat land. Möjligheterna är många, men var noggrann med avtalen så att inte semestern blir förstörd.


www.ctc.se

Upplev friheten med CTC! Byt upp dig till en bättre värmeekonomi.

Utbytesdagar på CTC

Spaweekend eller 50 trisslotter för din gamla anläggning vid köp av ny värmepump från CTC. Boka ett kostnadsfritt hembesök på ctc.se idag och få 5 Triss.

Mest varmvatten, varvtalsstyrning och högsta energiklass gör CTC till några av Sveriges bästa värmepumpar. Med CTC Komplett™ får du dessutom en proffsig installation utförd av en certifierad CTC installatör nära dig. Läs mer på ctc.se *Energiklass – golvvärme eller radiatorer, inkl. styrning.

BROMMA FIRE CONTROL 070-593 30 07 / POLAR VVS & FASTIGHETSTJÄNST AB 08-26 24 70 / ÄNGBY RÖR 0736-00 39 41 BÅLSTA BAD & VÄRME / LINDBOMS RÖR 0171-511 01 HALLSTAVIK HALLSTAVIKS VVS AB 0175-216 64 LIDINGÖ CREA NORD AB 08-765 15 20 MÄRSTA COMFORT KARBY VVS AB 08-592 596 60 NORRTÄLJE NM RÖRSERVICE AB 0176-22 47 00 SOLLENTUNA ALLMÄNNA RÖRJOUREN I SOLLENTUNA 08-558 035 53 / BOGI VÄRME AB 08-81 04 90 / THERMOVENT 070-514 92 03 SOLNA STADENS ENERGITEKNIK 08-29 43 70 STOCKHOLM ENERGIVÄRME I STOCKHOLM AB 08-664 81 00 / ATIREM AB 08-37 58 60 / SOFIA ALLVÄRME AB 08-26 00 72 / DYGNET RUNT SERVICE 08-31 65 80 / BK FASTIGHETSSERVICE 08-556 966 30 / LUFTMILJÖBUTIKEN I STOCKHOLM AB 08-612 87 70 TÄBY BERGVÄRME I STOCKHOLM AB 08-756 18 03 / OLJEELDNINGSFIRMA H. ANDERSSON 070-932 36 60 UPPLANDS VÄSBY SVEN-OLOVS EL & VVS AB 08-590 328 22 VALLENTUNA RÖRMEKANO AB 08-511 791 48 VÄDDÖ AH:S RÖRSERVICE AB 070-557 74 41 ÅKERSBERGA RINALDO & ERIKSSON VVS AB 08-540 207 95 / TECHNORTH 08-664 09 00


GRÖNT LIVSSTIL

#2 DUSCHA UTOMHUS Låt solen värma upp vattnet i den bärbara duschen – sedan är det bara att njuta av en skön dusch.

h

zelock, Clas Ho

n, 599 kr. lso Oh

och spelkvällar i tältet i god tid.

te Campsto oli v Bi

O

NY FEMSTJÄRNIG ANLÄGGNING m du vill uppleva en riktigt svensk Bra campingplatser hittar du i hela lansemester kan camping vara något det, men femstjärniga sådana finns det för dig – och du kommer inte att i dagsläget bara 13 stycken av. För att få vara ensam bland tält, stormkök och husfem stjärnor av SCR krävs att det finns bilar. Allt fler vill nämligen campa nuförtiden. ett stort utbud av service och aktiviteter. – En del campingplatser är Dessutom måste campingplatsen hålla en numera rena resorts som kan hög nivå när det gäller städning, skötsel erbjuda samma utbud som en och underhåll. charterdestination, säger Eva – Många väljer att bygga Svärd, marknadsspeciella husbilstomter för koordinator på SCR Svensk det ökande antalet husCamping. 3 rappa bilsgäster, och att ha bra gratisappar tillgång till wifi på camping”PASSAR DE FLESTA” CAMPING.SE platsen är viktigt. Likaså Med standarden på dagens Se vilka bokningshar utbudet av aktiviteter bara campingplatser husvagnar och husbilar är det som finns i närheten för gästerna ökat markant, enkelt och bekvämt att vara på av platsen du säger Bertil resande fot, menar Eva. befinner dig på – och Persson, – Har man inget eget fordon boka boende direkt i rådgivare på erbjuder de flesta campingappen! SCR. platser stugor, och de nybyggda BADKARTAN.SE Bland de husen har ofta samma höga Sugen på ett dopp? 13 guldkornen med fem standard som man är van Här hittar du närstjärnor finns bland annat vid hemifrån. Samtidigt finns maste badplats och Gustavsvik i Örebro, Sonjas naturligtvis alltid möjligheten kan se vad tidigare Camping på Öland och att välja en lugnare anläggning badgäster tyckte. Pite Havsbad i Piteå. Ny och ett enklare boende. Det är KLART.SE femstjärnig anläggning helt enkelt en härlig semesterHåll koll på vädret för 2017 är Ansia Resort i form som passar de flesta åldför att kunna planera Lycksele. rar, intressen och plånböcker. timmar på stranden

onebutik en Iph e,

1 399 kr. e, .s

AV ANJA KÄLLSTEDT

pingdu sc Cam

Planerar du att semestra i husbil, med husvagn eller i tält? Här är tipsen som sätter pricken över i:et i camping!

#1 FIXA EL – MED ELD Allt du behöver till det här campingköket är några kvistar att tända eld på. Värmen genererar i sin tur elektricitet som du kan ladda din mobiltelefon med.

#3 KOLL PÅ TÄLTPINNARNA Nu behöver du aldrig mer snubbla på tältpinnarna i mörkret, de här varianterna lyser nämligen upp med hjälp av led-lampor.

r. 0k :9

, Jula, inne 29 ltp

Ladda för camping!

SMARTA SEMESTERPRYLAR

vi ivilla

#4 DISKA VAR DU VILL Glöm krånglet med disk på campingen. Den här hopfällbara diskhon har inbyggt avlopp och tallrikshållare.

l diskho O abe u rt

Po

FOTO ISTOCKPHOTO

l, Biltem sto a, ng

Cam pi

MER

#5 SVALKA DIG I VÄRMEN Gör tältgrannen avundsjuk med den här hopfällbara campingstolen som har en kylväska på armstödet. Med den här behöver du aldrig dricka ljummen saft i solen.

r. 9k 17

ÄS

.SE

L

Hela listan med femstjärniga campingplatser hittar du på Viivilla.se.

. kr

LA

V I I VI L PÅ

ing.se, 39 9 mp ca

Collaps, G ell et tw

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Plugg_CampingJA.indd 2

24/03/17 09:48


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea

www.facebook.co

Vi jobbar i hela Stockholms län Ring oss på 08-658 50 50

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


Här är årets mest prisvärda robotgräsklippare Nyhet! Vår RX-serie. Från

Här är årets mest prisvärda robotgräsklippare

4 990:-

Nyhet! Vår RX-serie. Från

4 990:Elmsta Trädgårdsmaskiner AB Hantverksvägen 35, Väddö - 0176-27 40 00 Elon Åkersberga Rallarvägen 8, Åkersberga - 08-540 877 07

Eget badparadis hemma? Längta hem, och inte bort. Njut av hela sommaren i familjens egna badparadis. Välkommen in till din lokala återförsäljare!

Värme på köpet vid köp av komplett pool*

Folkpool Uppsala • Folkpool Täby • Folkpool Järfälla/Barkarby • Folkpool Upplands Väsby Folkpool Nacka/Värmdö • Folkpool Kungens Kurva • Folkpool Järna * Komplett pool är Folkpools poolpaket, liner, reningsverk, anslutningspaket, pelslang och överdrag. Erbjudandet gäller 5 april – 28 maj 2017. Gäller ej Familypool, Gardenpool eller glasfiberpool. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017


Har du problem med avloppet?

Pipecoating Svenska AB är ett specialiserat företag inom avloppsteknik. Vi har genom åren hjälpt mängder med privatpersoner, bostadsföreningar och företag att underhålla och lösa problem som kan uppstå i avlopp och dagvattenrör i och utanför fastighet.

PRISEXEMPEL Avloppsspolning med kameraundersökning

Passa på att utnyttja ROT-avdra get vid underh åll och renovering av Era rör!

från 2.875 kr inklusive moms Vi åtgärdar även skador såsom hål, skarvförskjutningar och rotintrång, genom relining/rörförnyelse tillverkar vi nya rör på insidan av de befintliga. Vi utför även skyddscoating på insidan av befintliga avloppsledningar och på så sätt förlängs rörens hållbarhet med upp till 50 år.

Relining, Punktlagning, Avloppsrensning, Rörinspektion, Rörsökning. Förläng hållbarheten på Era befintliga avloppsrör med upp till 50 år, snabbt, tryggt och med minimala ingrepp i väggar och golv.

Stålgatan 15A 2 • 195 • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 2020 Östra Bangatan • 1957260Rosersberg Arlandastad • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 PipecoatingSvenska_1504-ABn-C.indd 1

2015-04-10 10:59

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/industrigolv

•• •

Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer z Vi lyfter med millimeterprecision

ROT-AVD RAG BERÄTT

IGAT!

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

betets gång!”

störningar under ar

1

UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år.

Kontakta oss idag!

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


AB Fina Fönster & Spröjs I Västerfärnebo

Vimax löstagbara spröjs med

20 års garanti!

Före

Efter

Nya spröjs till gamla fönster Passar till såväl nya 3-glas- som äldre kittade-fönster.

BLI INTE SJUK I DITT HEM! Mögel kan orsaka astma. Mögel bryter ner material. Mögellukt sitter i kläder. Källarlukt är ofta mögel. BioZone luftrenare stoppar mögel och bakterier samt tar bort dålig lukt inomhus.

(Gratis uppmätning och offert)

Ge ditt hus ett nytt fräscht utseende! Vi monterar över hela Sverige! Krokvägen 9 Telefon: 0224-68 05 68 733 60 Västerfärnebo Mobil: 070-775 69 98

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

info@finasprojs.se www.finasprojs.se

www.biozone.se

Se våra produkter på BioZone Scandinavia AB tel 08-128 950 00 e-post info@biozone.se


Allt inom vattenrening! Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag! R VI SERVA

ALLA ­ VATTEN! FILTER

Ett riktigt erbjudande! PASSA PÅ!

Boka fönsterbyte med montering t.o.m. 31 maj så får ni 20% rabatt på fönstren.

Ring 0171-47 97 60 och boka en tid för mätning av dina fönster och en kostnadsfri offert på fönsterbytet. Välkommen! Vi säljer, installerar och servar vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

Din lokala fönsterleverantör www.jobygg.com

www.bravavattenrening.se

Går du i Spabadstankar? u an d Då k a vår t iss m e t n i ande d u j erb

Hydropool Serenity

Modell 6000 gold series

Serenity 6000 Gold är ett spabad för 5-6 personer, det perfekta badet för familjen. • Deluxe 4 x LED belysning • Everlast Driftwood Kabinet • 30 Massagemunstycken • Vattenvolym 1500 L

Nu 89.900 kr (Ord. Pris 102.150 kr)

Erbjudandet gäller endast den 3 april-30 april 2017 e r i g e s v

hydropool.se  Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Hydropool Infracity Stockholmsvägen 35 (Västra)

Tel 08-35 25 95

Hydropool Täby Leverantörsvägen 6 (Arninge)

Tel 08-14 66 40

1

7 9 9 7 - 2 0 1


Funderat på att tilläggsisolera vinden?

Gratis besiktning av er vind!

25 %

raba tt

Ring oss kostnadsfritt på 020-25 29 00 Gör en intresseanmälan på cremab.se Maila till besiktning@cremab.se

10% rabatt

på fönstermarkiser & persienner! Gäller endast vid uppvisande av denna annons. och t.om. 20170515

Gratis motor & fjärrkontroll till terrassmarkiser (gäller markiser över 4 m med montering)

Välkommen till vårt Showroom på Källängsvägen 26, Lidingö Öppettider: Mån 12-18, Ons 12-18, Lör 10-14 08-391410 info@maxmarkiser.se www.maxmarkiser.se Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


En plats där kvalitet, kunskap och inspiration möts

Skarpnäcks Gårdsväg 10, Skarpnäck Tel: 08-605 90 33 www.tradgardshuset.com

Vardagar 10-18 Lör/sön 10-16 Helgdagar10-16

BAD- OCH BASTUPRODUKTER SOM STICKER UT! TOPSPA XS - UTOMHUSSPA

Lyxiga bastutunnor i värmebehandlad furu

isolerad, med lock, elvärme, bubbel och filtrering

Fr. 34.900:-

Komplett paket -Filtrering -Bubbelmassage -Termostatstyrd värme -Isolerat lock Låg energiförbrukning, 6 kWh / dygn.

RELAX -BAD FÖR TVÅ

Fr. 34.900:-

Alltid klar för användning! Året runt! Utställning i Värmdö

SpaDealers, Mörtnäsvägen 2

Tel. 08-10 40 40 Öppettider tisd, torsd, fred, 10-18. Övriga tider enligt överenskommelse!

CITY-BALJAN ARCTIC 27.900:-

FINNTUB NORDIC Fr. 19.990:-

TOPSPA MEDIO Fr. 59.000:-

BESÖK WWW.SPADEALERS.SE FÖR MERA INFO | RING OSS! 076-948 50 60  Stockholm Norr viivilla Maj 2017


VI ÄR NOMINERADE TILL ÅRETS HANTVERKARE 2017

n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

TIO-TAK – en av Nordens största på tak! Vi söker referensobjekt i ditt bostadsområde. Passa på och få ert tak renoverat till kraftigt reducerat pris. Finansiering ordnas. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Gå in och titta på videon som finns på tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

MAJKRYSSET

VINN EN VITLÖKSRIVARE! Tävla med din korsordslösning – fyra vinnare kan kamma hem en vitlöksrivare från Microplane, totalt värde ca 229 kr. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla!

MÅNGA I GER MÅNGA VRIDA SURROVÄXTGATHUS REGN ÄR HAVETS VÅG

DUMPA

GIRIG FALLA I FÄLT

BÖR HA DE RÄTTA GRUNDGRUND KUNSKAPERNA

BLIR BLÖ BLÖTARE JU MER MAN TORKAR

ÄR JORDBUNDNA GÖKSPANINGSTID HAMMARDEL

POSTPLATS KENYA KORT

HÖGSTA KORT ENBÄRSDRICKA

TRÄD OCH FISK ÄGIRS MAKA

BEHÖVER INTE BETYDA ETT DUGG

RIVA

FUL FISK

ONT KLARAR SIG LÄNGE GRIP- SES LILLFOT KALVEN

ÄR JU DE ENDA I CARMENS SLUTSCEN

ALBANS STAD SUDDARNAS TID

UNISONT LUNDELL BLIR BLÅST

SLUTORD

LÄCKER LADE KORT

TILLVÄXTMILJÖ

INFRA- GENOM RÖTT

RÄCKER KOLLAR ÅSIKTER HÅRFINT FÖR EN SESSA FN FÖRR

CONNERY BEGRÄNSANDE ORD

PARTI FÖR EN RÖST

BLIR TU VID RIT

BÄR BLÅ BÄR KALLA

MÅNADENS SUDOKU

5 NR AV VALFRI KRYSSTIDNING, BARA 99 KR!

Utmana dig själv med kul hjärngympa, direkt hem i brevlådan! Som Vi i Villa-läsare får du 5 nr av valfri krysstidning från Bonnier Korsord för bara 99 kr, portofritt. Välj en av 6 tidningar efter din svårighetsgrad! Läs mer och beställ på Krysset.se/viivilla. PS! Prenumerationen avslutas automatiskt.

DE ÄR EN DEL AV LIVET

SURFREDSKAP

BLOMSTERFLICKA LUTANDE

PATRON

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock ©Bonnier Korsord

BADVARIANTEN HÅLLER SIG TORRA

LÄKARNOVIS

9

50% rabatt

4 6 8

5 8 7 6 5 3

1

2 4 7

1

6 9 5

7

7

9 4

4 2 6

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Plugg_KorsordJA.indd 2

24/03/17 09:51


MONTERAT & KLART

4995:: 0 0 45 nj! a p m a K Vi i villa

sen av annon e d n a is v upp er. Gäller vid av våra verkstäd n ie almö

tad - M

Halms kholm -

Stoc

ET R G A L S GN SLÄPVA

P Ä L S A L L VI

: 5 9 59 lagret Så länge

räcker

Vardagar 8-17

0700-10 10 00

Boka montering online www.dragkrok.net


Säkert och luktfritt brunnslock

Undvik olyckor med barn och djur. Kemfilters låsbara brunnslock passar de flesta brunnar. Kombinerat med våra högeffektiva filter blir du enkelt av med oönskad lukt från avloppsbrunnar. Förebygger sabotage av vattenbrunnar.

Odörfällan™

Har ni problem med avloppslukt från trekammarbrunnar, fettavskiljare eller liknande? Odörfällan finns hos din VVS-leverantör. RSK 5618519

Har även lösningar för kommunala anläggningar och större system

www.kemfilter.se • 0270-42 98 50

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017


Fönster & dörrar Vårkampanj! - Se alla fördelar och rabatter på hemsidan Tryggt och gott fönsterköp på nätet. Tusentals nöjda villaägare har redan beställt

10 års garanti - Kvistfritt furu - Trä/Trä-alu/PVC - Kundservice i topp - Trygg E-handel - 80.000 kunder i Skandinavien

Se priset och beställ direkt på hemsidan Vi erbjuder mer än 300 olika måttbeställda fönster och dörrar, samt 200 olika typer av fönster och dörrar från lager.

“Otroligt fina fönster”

Tusentals fönster och dörrar har levererats till flera tusen svenska husägare under 2016 - och vi är samtidigt i topp på trustpilot.se. Kort och gott Vår mission är att bli bäst på nöjda kunder bland svenska fönsterföretag - och det är vi kanske redan? - Prova oss nästa gång du ska köpa fönster och dörrar.

Bra priser - bra kvalité direkt från fabrik Hos SparFönster köper du direkt på nätet från vår fabrik utan dyra mellanhänder. Detta innebär att vi kan erbjuda hög kvalitet till riktigt bra priser!

Trustpilot

10 års garanti

“Genom Sparfönster fick vi väldigt bra service genom hela förloppet av vårt köp. Vi hade många frågor och funderingar som vi snabbt fick svar på och hjälp med genom god kontakt. Vi fick hem otroligt fina fönster och dörrar genom en smidig hemleverans. Vi är verkligen nöjda med servicen och kvalitén på produkterna! Vi valde att börja renovera en våning åt gången och när det är dags för övervåningen är Sparfönster ett självklart val för oss.” Med vänlig hälsning Johan & Emelie

Trygg E-handel Hos SparFönster vill vi gärna ge dig ett tryggt och bra köp. Vi är godkända av Trygg E-handel och du kan därför känna dig helt trygg när du beställer dina fönster och dörrar hos oss.

WWW.SPARFONSTER.SE/VIIVILLA

E-mail: info@sparfonster.se / Telefon: 020 140 40 69 Utställning i Husknuten: Frölunda Smedjegata 4, 421 32 Västra Frölunda Utställning i Nybygget: Nybygget 101, 195 61 Arlandastad

Reserv. för utsålda varor och ev. tryckfel. Alla priser är inkl. moms och aktuella rabatter

Nöjda kunder - vårt varumärke!


+

=

RABATT Har du det ena har du inte sällan det andra. Därför får alla som har vår villaförsäkring 25% rabatt på bilförsäkringen. Det är en anledning till att Länsförsäkingar har Sveriges mest nöjda kunder (enligt SKI). Ring vår kundtjänst på 08-562 834 00 så hjälper vi dig att teckna en försäkring till bästa pris. Eller jämför själv på lansforsakringar.se


SPECIALISTEN INOM AVLOPPSVATTENRENING

Vi firar 10 år i branschen och lanserar

två innovativa världsnyheter

BAKT

E

Första minireningsverket med certifierad och integrerad rening av bakterier.

FI

ER

AD

FÖ R H Ö G S

IV Å

IN N

ER E RI

SN

AD

I

ER

Nyhet!

RT

TI

Nyhet!

IGINALET R O markbädd på burk CE

CER

FI

G

T I ETT L L A minireningsverk

D KY

D

Avloppsvattenrening på burk utan el. Certifierad för hög skyddsnivå.

Robust konstruktion utan mekaniska pumpar eller rörliga delar i tanken. 1 år fri service ingår i priset.

Komplett enhet med slamavskiljare och markbädd i ett. Originalet i Sverige sedan 2009.

VÅRA KONTOR FINNS LOKALT RUNT OM I HELA SVERIGE, KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Vår säljare i Uppsala Per Andersson 0733 - 53 20 09

Eller ring oss på innesälj: 08-4100 77 27 | 031-760 85 44

Tina

Philip

Britt-Marie

www.markbäddpåburk.se | www.4evergreen.se | info@4evergreen.se


vi ivilla

GRÖNT HUSLIV

BRANDSÄKRA HEMMET Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Vi i Villa släcker alla frågetecken. AV ANJA KÄLLSTEDT

1 Gör en riskbedömning av hemmet. Alla saker du har som alstrar värme är oftast de som är brandfarliga, exempelvis levande ljus, spisplattor och lampor. Se till att de står på platser där de inte kan antända brännbara saker. 2 Om du har ett hus med flera våningsplan – sätt in brandvarnare som kommunicerar med varandra. Om en tjuter skickar den en signal till övriga som också börjar låta. På så sätt varnas alla i huset snabbt om det börjar brinna. 3 Byt ut alla gamla glödlampor mot led-lampor, både från energisynpunkt och av säkerhetsskäl. 4 I stället för att dra ur alla sladdar kan du koppla samtliga elprylar till en grenkontakt med en strömbrytare och slå av den när du ska sova eller lämna huset.

”LÄR BARNEN TIDIGT”

Om Johan

Namn: Johan Anderblad. Ålder: 57 år. Bor: I radhus i Stockholm och har ett hus på landet i Sörmland. Gör: Är författare och programledare. Aktuell: Med boken Bojan och brandbilen.

Bojan och brandbilen (Bonnier Carlsen), ca 99 kr.

Hallå där, Johan Anderblad! Dig känner de flesta främst igen från Bolibompa, och nu har du skrivit en barnbok. Berätta om den! – Boken handlar om en liten kille som heter Bojan och älskar alla fordon, särskilt brandbilar. Som tur är har hans mamma Bibbi jobbat som brandman och kan berätta allt om brandbilar och brandsäkerhet. Varför skrev du boken? – Jag gjorde serien Johans fordon på SVT, som blev otroligt populär, och ville fortsätta att berätta om fordon i bokform. Jag började med

T

brandbilen eftersom jag vet att många barn gillar den. Hur gamla bör mina barn vara när jag lär dem om brandsäkerhet? – Man kan aldrig vara för tidig med att prata om brandsäkerhet. Barnen förstår vad det handlar om redan från tre års ålder, då många börjar med min bok. Vilka brandsäkerhetsprylar bör barn känna till? – Brandvarnaren i taket brukar många intressera sig för. Vad är det som blinkar och hur ser man att den fungerar? Vad är det viktigaste jag ska lära mina barn om brandsäkerhet? – Släck alla levande ljus när du lämnar rummet!

ill skillnad från vad många tror är inte levande ljus den vanligaste brandorsaken i hemmet, utan torrkokning på spisen. – Det är oftast mänskliga handlingar som ligger bakom varje brand, säger Jan Tomlin, brandinspektör. Kan jag lämna datorn och mobilen på laddning när jag går hemifrån? – Jag rekommenderar att du laddar när du kommer innanför dörren men undviker att göra det när du sover eller lämnar hemmet eftersom det kan uppstå en överhettning i laddaren. Om du ändå laddar på natten – lägg då grejerna på ställen som inte är antändbara. Räcker det med en brandvarnare, eller vad ska jag mer ha hemma när det gäller brandsäkerhet? – Du bör ha en brandsläckare med sex kilo pulver, eller två små med totalt samma mängd. De finns i de flesta större välsorterade varuhus och kostar runt 400 kronor. Även en brandfilt är bra att ha om du upptäcker en mindre brand. Om du till exempel har glömt ett ljus som brinner ner och det tar eld i vardagsrumsbordet kan du kväva elden med filten. Får jag elda som jag vill på min egen tomt? – Inte i storstadsområden, där finns det särskilda bestämmelser. Vad som gäller för just dig hittar du på kommunens och brandförsvarets hemsidor. Vad ska jag göra om det har skett en brandolycka i mitt hem? – Det första du alltid ska göra är att kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla brandskadan. Har det brunnit så mycket att brandkåren har varit där får man titta på om det är lämpligt att bo där efteråt. Det kan vara svårt att avgöra, så det är bra om du har någon att bo hos under saneringsarbetet. Har det varit en liten brand handlar det om att vädra ut så mycket som det bara går.

FOTO ISTOCKPHOTO

Eldiga tips

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Plugg_BrandJA.indd 2

24/03/17 10:53


”Har ni grejer för målning?”

la? Ja visst! Är det trä du ska måla och behand t tips Våra projektrådgivare hjälper dig med rät ing. och ser till så att du inte glömmer någont

Vårt

löfte:

anterat! Alltid lågt pris. Gar risgaranti www.hornbach.se/p

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in.

HORNBACH Botkyrka

HORNBACH Sundbyberg

Fittjavägen 24, Botkyrka Handel Madenvägen 17, E18 vid Rissne 08-534 61 000 08-799 50 00 Måndag – Fredag: 7 – 20 Lördag – Söndag: 9 – 18 Första maj: 9 – 18

www.hornbach.se/evimetrix

Träolja V 5 liter 8375911 98:- Kinesisk träolja 1 liter 7402740 135:- Täckfilt vid målning 7820648 139:- Teakolja utomhus 1 liter 5128442 99:Lacknafta 1 liter 5151974 39:- Hård borste 3862486 21:- Färgskrapa 2-K 5130374 89:- Fasadtvätt 7241517 175:- Elite lång vinkelpensel 5507174 125:Tralltvätt 5 liter 7688533 189:- Teakolja 0,5 liter 7666345 99:- Maskeringfolie 5722576 59:- Maskeringsdispenser 5722571 29:- Målartvätt 1 liter 5149446 48:Täckfärg V 10 liter 8573453 1 149:- Högtryckstvätt ”K2 Full Control” 6270600 995:- Stålborste 7002155 48:- Stålskrapa 7451944 69:- Enkelstege 2,56 m 5222749 499:-


Vi tar hand om hela produktionen - från arkitekt och bygglov till inredning och slutförande. Du tar hand om din familj.

VI ÄR EXPERTER PÅ TAKLYFT OCH UTBYGGNATIONER

EFTER FÖRE

30 års erfarenhet. Nöjda kunder är viktigt för oss. Förhoppningsvis är det du som rekommenderar oss i framtiden. Tellusgången 1 126 26 Hägersten 08-525 00 914 www.taklyftarna.se

Kontakta oss idag för att boka ett kostnadsfritt möte!

VI TILLVERKAR OCH SÄLJER FÖNSTER OCH DÖRRAR TILL DITT HUS OCH UTERUM! VÅRKAMPANJ

-20% på ord. priser Priserna gäller tom 20170430

PRISEXEMPEL 1 st öppningsbart, dreh-kipp fönster 3-glas (argongasfylld 3-glaskassett) Storlek: 100x100 cm Komplett fönster: Handtag i aluminium,karm och monteringsankare.

Innan: 3.000 kr ink moms

Vi levererar direkt från fabrik, NU -20%: 2.400 kr ink moms inga mellanhänder! Leveranstid upp till 3 veckor. Mer information hittar du på vår hemsida www.interfonster.se Gör din beställning/förfrågan där så får du offert/svar inom 24 timmar

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017


Engwall o. Claessons Linoljefärgsskola

Granab Golvregelsystem med undergolvsventilation förhindrar uppkomsten av

Linoljefärgens unika egenskaper Rötskydd

En linoljefärg skyddar normalt mycket bra mot fukt och röta. Den råa linoljans låga viskositet ger den extra hög inträngningsförmåga i trä. Linoljan hindrar fuktinsugning och håller därmed träets fukthalt på en så låg nivå att rötsvampar får mycket svårt att växa.

En levande färg

och bidrar till en sund inomhusmiljö och friska hus.

Till skillnad från moderna akrylatfärger så är linoljefärgen ett levande material. Den rör sig med underlaget och följer temperaturväxlingar vilket förhindrar sprickbildning. Den är också helt diffusionsöppen varför fukt kan vandra ut och in genom färgskikten utan att stängas in och orsaka blåsbildning – vilket kan vara ett problem med helt täta färgsystem.

En del av det naturliga kretsloppet Linolja är en naturprodukt och därmed en del av det naturliga kretsloppet. Det innebär att linoljefärg utomhus får mögelpåväxt om den inte skyddas. Därför tillsätter man numera zink för att hämma påväxten - och i vår färg har vi dessutom tillsatt ytterligare mögelhämmande medel (fungicider). Det ger färgen god motståndskraft mot påväxt och lång hållbarhet även i vårt hårda klimat.

Vacker och enkel att underhålla

Ingen färg smälter så bra in i naturen som linoljefärg. Den har ett djup och en sammetslen yta som är mycket svår att efterlikna på artificiell väg. Den åldras med värdighet och är lätt att underhålla. Rätt anstruken linoljefärg flagar nämligen inte – den kritar. Det gör att den är mycket enkel att underhålla. När det yttre s.k. ”offerskiktet” kritat bort så finns fortfarande ett skyddande färgskikt kvar – som du enkelt kompletterar genom att måla på ett nytt, oförtunnat färgskikt. Borsta och tvätta först bort all kritad och löst sittande färg (använder du målartvätt så skölj noga innan du målar). Har det gått lång tid sedan du målade förra gången så kan även det underliggande färgskiktet ha börjat krita. Då bör du måla två nya skikt.

BJÖRNEKULL DESIGN • FOTO: ELIAS ANDERSSON

GUL KULÖR = 3A-94 GRÅ KULÖR = 7A-318

Granab Golvregelsystem med undergolvsventilation.

Ett stort antal villor och hus drabbas årligen av fuktskador i källaren eller av förhöjda fukthalter i bottenplattan. Förutom kontroll och ev. åtgärder med ny dränering och fyllnadsmaterial kring huskroppen måste golvreglar av trä eller plastmattor som monterats eller lagts direkt på källargolvet tas bort och en uttorkning av betonggolven är nödvändig.

Granab system 3000 med tilläggsisolering och fuktspärr.

Bygg ej in fukt! Fukt från betonggolv i källare eller från bottenplattan skall ventileras bort och skall ej byggas in i golvkonstruktionen. Granab-systemet med golvreglar av förzinkat stål och genomgående av oorganiskt material justeras upp från betonggolven till önskad höjd och luften i utrymmet mellan undergolv och övergolv ventileras kontinuerligt bort. Granab-systemet med ljuddämpande element ger behagliga golv med goda ljudegenskaper. Undvik fukt, mögel och dålig inomhusluft - installera Granab-systemet med undergolvsventilation

profe ssionell linoljefärg ur tradition och kunskap sedan 1915 08 - 86 03 50 • I N FO@EOC.SE • WWW.EOC.SE

ROT AVDRAG

VID INSTALLATION

Bygg- och Miljöteknik Granab AB Tel: 0322-66 76 50 vx | Telefax: 0322-66 76 55 | E-mail: epost@granab.se Box 172 | 447 24 Vårgårda | www.granab.se

Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


HYR UT DIN STUGA MED OSS Tryggt – Enkelt – Betalning i förskott – Skattefritt upp till 50 000:-

info@stugsommar.se www.stugsommar.se 020-625625

1ra0ba% tt

om ni nämner “Vi i Villa vid beställningen

VI FÖRLÄNGER LIVSLÄNGDEN PÅ ERT TAK! Tvätta Taket Nu är er lokala hantverkare. Vi kontrollerar ert tätskick, tvättar av ert tak behandlar det så mossa och alger ej kommer tillbaka. Samt om ni vill målar om det så det ser ut som nytt. Detta gör att ler, betong eller eternitpannorna, plåten håller mycket längre.

Före

Fukten rinner av istället för in till tätskiktet eller orsakar fryssprängning. Du har givetvis även möjlighet att byta färg på taket och få ett enhetligt tak. Vi kommer ut och gör kostnadsfria offerter på just ert tak.

Tvätta Taket Nu 070-6386172 info@tvattataket.nu  Stockholm Norr viivilla Maj 2017


Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


vi ivilla

SMÅTT & GOTT RECEPT Höeldad torsk med brynt smör, rosépepparinlagd gurka och misorostad potatis Du behöver (4 portioner):

E Om Niklas

Namn: Niklas Ekstedt. Ålder: 38 år. Bor: I Stockholm. Familj: Hustrun Katarina, 40, och sönerna Vinston, 7, och John, 4. Gör: Är kock. Aktuell: Med boken Ekstedt över öppen eld.

n gjutjärnspanna av bra kvalitet är det enda redskap du behöver för att laga en måltid i lågorna – och något att vända maten med förstås. – Jag brukar använda en gjutjärnspanna av märket Skeppshult. Tänk också på att du måste vara utomhus när du lagar. Det går att vara inne, men det kanske då är det sista du gör i huset, säger Niklas Ekstedt. Vilken ved ska jag använda? – Björkved. Använd den när du ska göra mat, inte bara när du ska elda för att värma upp huset. Vilken mat är lättast för en amatörkock att lyckas med över öppen eld? – Fisk och grönsaker, kött är lite svårare. Lax, broccoli och blomkål är ganska enkelt. Hur undviker man att bränna köttet? – Genom att halstra, alltså steka lite lätt, i en gjutjärnspanna. Har du något favoritrecept i din bok? – Jag gillar munkarna som vi gör i munkjärn över elden, de är väldigt goda. Och även pannkakorna och helgrillad fisk.

Eldigt och gott

Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan och hur du undviker att bränna köttet. AV ANJA KÄLLSTEDT

1 Gnid in fiskbitarna med saltet och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Förvärm ugnen till 180 grader. 2 Blanda 85 g av det mjuka smöret med misopastan. Lägg potatisarna i en långpanna och klicka på misosmöret. Ugnsrosta i cirka 30 minuter – rör om var tionde minut – tills de är genomstekta. Ställ åt sidan. 3 Sänk ugnen till 120 grader. Med hjälp av en mandolin, skiva gurkan tunt och blanda den med florsockret, vinägern, rosépepparn och dillen. Ställ åt sidan. 4 Torka fisken med pappershandduk, sprid ut bitarna på ett eldfast fat med skinnsidan upp. Klicka på det återstående mjuka smöret. Ugnsstek i cirka 30 minuter, tills innertemperaturen är 54 grader. Har du ingen stektermometer, skär ett snitt i den tjockaste delen av fisken – köttet ska vara vitt och helt genomstekt. 5 Ta ut fisken från ugnen och placera fatet någonstans där det är säkert att antända det. Täck fisken med höet och tänd eld på det. Se till att allt hö brinner upp. Borsta bort askan och ta bort fiskskinnet. Servera med den misorostade potatisen, gurkan och det brynta smöret.

Receptet kommer från boken Ekstedt över öppen eld (Ordfront förlag), ca 219 kr.

FOTO MAX & LIZ HAARALA HAMILTON, PAVILION BOOKS COMPANY LTD

• 4 torskbitar med skinn, ca 175 g styck • 2 tsk salt • 115 g smör, mjukt • 4 tsk misopasta • 900 g färskpotatis, skrubbad • 1⁄2 gurka • 5 tsk florsocker • 3 msk ättika (10–12 %) eller vitvinsvinäger • 2 tsk rosépepparkorn, rostade och krossade • 4 tsk hackad färsk dill • 1 stort knippe färskt, rent och torrt hö (cirka 2 nävar) • 115 g brynt smör

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Plugg_ÖverÖppenEldJA.indd 2

24/03/17 09:52


こだわりの清潔感 FIRST CLASS CLEANLINESS

UPPVÄRMD SITS • TVÄTTAR OCH TORKAR DIG HYGIENISKT TAR BORT DÅLIG LUKT • SPARAR TOALETTPAPPER OCH VÄRNAR OM MILJÖN ... OCH MÅNGA ANDRA FUNKTIONER

PRIS FRÅN

8.200 KRONOR

Just nu har vi 15 % rabatt på många av våra modeller! Se hela vårt sortiment på


Ett företag som är stolta över vad vi gör - med kunden alltid i centrum!

Täby Bygg & Badrum AB Din totalentreprenör gällande badrum & kök i norrort. Vi får er renovering att gå smidigt, med så liten åverkan på vardagslivet som möjligt. www.tabybadrum.se dennis@tabybadrum.se • emil@tabybadrum.se 076-769 00 21 • 076-237 20 13

Vi är specialister på trapprenoveringar! Alla våra trappsteg tillverkas i egen fabrik!

3-stav Ek eller Ask 750,-/steg 1-stav ek 875,-/steg Inkl montering efter ROT

Tel: 077 5888 632 Info@trendtrappan.se Www.trendtrappan.se

T r y g g T • s äk e r T • p r is värT !

Boka in ditt takbyte redan nu!

varför ni ska välja Trygga Tak AB? • Vi är ett litet företag som är måna om våra kunder. • Samma kontakt genom hela byggprocessen, dvs det är vi själva som utför arbetet. • Vi använder oss alltid av diffusionsöppen underlagsduk som andas (Isocell). • Fasta priser utan överraskningar. • Mer än 20 års erfarenhet. • Vi lämnar 30 års garanti.

Anlita en riktig takläggare, vi vet vad vi gör och håller vad vi lovar!

Just nu är vi i ert område!

Trygga Tak AB Tel 020-218 800 • info@tryggatakab.se • www.tryggatakab.se • Följ oss på Facebook

 Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Upplands Stängsel med Krinner skruvfundament

Din oberoende stängselleverantör

Vi vågar utmana traditionella installationsmetoder! Istället för att gjuta och gräva erbjuder vi snabb och miljövänlig montering med Krinner skruvfundament, det tyska originalet sedan 1994. Metoden kan bland annat användas till: Altaner, staket, plank, carport, Friggebod med mera. Anlitar du Upplands Stängsel garanterar vi att installationen blir rätt utförd. Kontakta Upplandsstängsel direkt på tel: 08 247115

www.upplandsstangsel.se


DAGS ATT BOKA TID FÖR

FÖNSTERBYTE! Utnyttja ROT-avdraget.

Det enda du behöver mot rådjur, hare och sork. Tillverkas av Profauna AB

0760-33 47 88 ra-vack.com

S F F ng! O i r e R t p mon r R r ö ä VöInster- och d

Svenska kvalitetsfönster och dörrar från Traryd.

Har du fukt i krypgrunden? Med marknadens mest sålda avfuktare från Munters undviker du fuktproblem. Munters är sedan 60 år världsledare inom klimatisering och avfuktning. Hos våra återförsäljare får du professionell hjälp med val av rätt produkt samt installation.

på f

n r äve e t y - Vi b

rrar

rdö inne

-

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök och offert!

www.munters.se/åf Fukt & Vent i Stockholm AB 070 - 580 85 10 info@fuktovent.se www.fuktovent.se Avfuktningsgruppen 0707- 450 100 kontakt@avfuktningsgruppen.se www.avfuktningsgruppen.se

08-540 205 05, Sågvägen 3, Åkersberga www.takochfonsterakuten.se

150

m2

G lNIN l ä T uTS

Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


10-15% på markiser gäller t.o.m. 16/5-2017

S.A PERSIENN & MARKISSERVICE AB

Plisségardiner • Lamellgardiner • Terrassmarkiser • Balkongskydd • Träpersienner • Rullgardiner • Persienner • Balkongmarkiser • Fönstermarkiser Korgmarkiser • Dukbyten • Motorer • Automatik • 5-års Garanti • Kostnadsfria hembesök • Måttbeställda Sol & Insynsskydd

www.samarkis.se • 08 – 511 780 40

LYXIGT MED FOGFRITT!

Vi arbetar med Deco Concrete. Ett material som bygger ca 3 mm och därför kan läggas direkt på befintligt ytskikt, vilket spar både tid och pengar.

Prisexempel: Mellanstora (5 kvm) badrum inkl materialkostnad. 60.000–70.000 innan ROT! Renoveringen tar endast ca 6 dagar.

Sveriges största leverantör utav designlösningar i Betong. Vi levererar även golv, bänkskivor och stänkskydd i betong.

www.betongstil.se

08-748 99 11 Följ oss på Facebook och Instagram  Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Du kan äv ja andr en väla kulör er utanför grå för beto skalan ngen .


Så du får rätt robot och installation för din tomt. Ring eller maila mig direkt:

072-521 83 15

Honda Miimo – snäll mot människor och djur och lämnar inga rakblad i gräsmattan.

andreas.skoglund@elon.se

råde: 1 500 kvm

lippom HRM 310 Max k

ord. pris 17 60 r k 0 0 9 Kampanjpris 14 0 kvm 00 klippområde: 3 kr HRM 520 Max ord. pris 19 500 r k 0 0 9 Kampanjpris 18 000 kvm 4 x klippområde: a M 0 0 0 3 M R H kr 0 0 9 4 2 5 X IP : s s la k ts rhe 0 kr

Säke

Våra tekniker hjälper dig med installationen!

www.elonsthlm.se

! N Y B UTIKan vid Dress

m

ARNINGE BARKARBY CENTRUM HANDELSPLATS

Saluvägen 2 Herrestavägen 23

DANDERYD

ROTEBRO

Enebyängen Handelsplats

KOM Köpcentrum

Vard. kl 10–19, lörd. kl 10–17, sön. kl 11–17.

Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr

Läs mer på vår kampanjsida: automatklippare.se


vi ivilla

HUSLIV GÖR DET SJÄLV

Om Anton

Namn: Anton Sandqvist. Ålder: 45 år. Bor: I Stockholm och Byle. Gör: Lite allt möjligt. Är bland annat grundare av väskföretaget Sandqvist. Aktuell: Med boken Heavy-duty Sewing. För den syintresserade, följ Anton på Instagram: @heavydutysewing.

SYNA SÖMMARNA

Framgångsrike väskdesignern Anton Sandqvist vill få fler att ta fram symaskinen.

Heavy-duty Sewing (Natur & Kultur), ca 230 kronor.

AV ANDERS CARLÉN FOTO TOBIAS ARNERLÖV

Vill du sy Antons förkläde? Beskrivningen hittar du på Viivilla.se!

MER ÄS

A.SE LL

VIIVI PÅ

FOTO ULRICA ZWENGER, ISTOCKPHOTO

V

ad är heavy-duty sewing? – Det vanligaste felet är att ha för – Det handlar om att med bråttom. I heavy-duty sewing måste nål och tråd, en symaskin och saker få ta sin tid. Om symaskinen kraftiga tyger göra praktiska, slitbörjar gå tungt på grund av många starka bruksföremål som ryggsäckar, lager tyg, hjälp till att vrida fram väskor och verktygsfodral. På svenska den med handvredet så undviker du heter det väl ”sömnad i kraftiga avbrutna nålar. material” men det låter inte lika kul. Var hittar jag en maskin som fixar Räcker det med sex år av syslöjd grövre tyger och sömmar? för att våga sig på ett eget projekt? – Leta efter en Husqvarna, Pfaff, – Absolut! För att ge sig på något Bernina eller Singer från 1950- till av de enklare projekten i boken 1970-talet på Blocket. Det räcker med behövs egentligen inga förkunskaper, en enkel raksömsmaskin, viktigast är resten kommer med övning. Som med att den inte stått oanvänd i många många andra hantverksår, för då kommer den att tekniker så är det bästa behöva en service av en ”DET sättet att lära sig att VANLIGASTE symaskinsreparatör för att göra misstagen och lära gå bra. FELET ÄR sig av dem. Har du ett eget syrum? ATT HA FÖR Vad ska jag fråga efter – Jag har just köpt ett i syaffären för att stort gammalt hus på lanBRÅTTOM.” kunna sy ett förkläde det i Byle utanför Vingåker redan i dag? där jag nu bor på halvtid. Där har jag – En tätvävd kanvas som väger ca ett rum där symaskinen alltid kan stå 250–500 gram per kvadratmeter är framme. Det gör den förvisso även i bra, det funkar för det mesta. En lite min tvåa i Stockholm också, men med kraftigare nål i typ storlek 90 och en resultatet att det ser väldigt rörigt ut. bra sytråd, det räcker. Till sist – vilken är din favoritplats Vilka nybörjarmisstag ska jag i huset? undvika? – Köket och bastun.

L  Stockholm Norr viivilla Maj 2017

Plugg_FörklädeJA.indd 2

24/03/17 09:49


Vi förnyar ditt tak - med IsoTec-metoden blir ditt gamla tak som nytt Vi lämnar alltid 10 års garanti. Upp till 70% billigare än ett takbyte. Marknadens mest miljövänliga material - 100% akryl. Professionellt utförande med tusentals nöjda kunder. Rot -avdrag gäller.

steg 1: Rengöring Med speciella högtrycksmaskiner rengör vi takpannorna på djupet från mossa, alger och svamp.

5 SKÄL

till att anlita Tectorius AB 40

Erfarenhet Över 40 år i branschen och sedan 2006 som första företaget i Sverige.

Kvalitet Tysk spetskvalitet med marknadens bästa material 100% ren akryl och förseglingskoncentrat. Vi är Nordens Generalagent för Meffet AG Farbwerke från Tyskland.

steg 2: Försegling Pannorna förseglas med vårt pantenterade, unika förseglingskoncentrat, vilket är grunden till det bästa slutresultatet. Porerna försluts och fukt kan inte längre tränga in.

steg 3: Ytbeläggning Taket beläggs med en vattenbaserad och slitstark skyddsyta som förlänger takets livslängd och motverkar tillväxt av mossa. Här har du möjlighet att byta färg på taket!

Resultat Enastående resultat tack vare vår patenterade förseglingsmaterial. Vi behandlar och förnya tak som motsvarar ett nytt.

Egenskaper Unik åldersbeständighet och UV-skydd. Bromsmedel mot moss – och algbeväxning

Trygghet Marknadsledande och med branschens största arbetskapacitet. Vi tar totalansvar och utför BAS P och BAS U för kundens säkerhet. Gott samarbete med Brf och större fastighetsägare.

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning Växel: 010 330 13 10 eller någon av våra distriktsavdelningar direkt: Stockholm- & Uppsala län Anders Groop 0706 22 61 74 anders@tectorius.se

Södermanlands län Josef Demirel 0704 94 45 22 josef@tectorius.se

Östergötlands län Christian Elvör 0707 21 41 06 christian@tectorius.se

Stockholm- & Uppsala län Pierre Gillsvik 0768 16 39 14 pierre@tectorius.se

Örebro med omnejd Mathias Kjellberg 0721 77 49 92 mathias@tectorius.se

Jönköping & Västa Götaland Sanne Yakoob 0735 01 01 51 sanne@tectorius.se

För mer information och direkt intresseanmälan: www.tectorius.se

Östra Skåne & Blekinges län Jimmie Podgorniak 0735 00 14 06 jimmie@tectorius.se

Västra Skåne & Hallands län Kettie Petersen 0766 33 50 10 kettie@tectorius.se

Maj 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


Enklaste vägen till en fin gräsmatta Rotak 43 LI. Perfektion på batteri. Låg ljudnivå – klipp gräset när det passar. Högt vridmoment – klipp även vått och högt gräs. Batteri – Sladdlös frihet. 43 cm klippbredd – Lämplig till stora trädgårdar

 Stockholm Maj 2017 KLIPPERNorr ÄNDAviivilla UT TILL KANTEN

KRAFTFULL

Home made by you.

www.bosch.se


INTERVJU

vi ivilla

husliv med:

Peter Eriksson

”UTE PÅ LANDET SÄGER MAN INTE VILLA, DÄR SÄGER MAN HUS” Han tycker om att renovera och hade gärna behållit det gamla rotavdraget – som privatperson. Men som bostadsminister tycker Peter Eriksson att det är viktigare att få i gång nybyggandet. AV ANDERS CARLÉN

FOTO FREDRIK HJERLING

V

ad gör en bostadsår gammal timring som jag haft minister? sedan 1988. – Jag försöka bidra till Hur miljövänligt är ditt husliv? att folk får någonstans att bo. – Det är en bra fråga. Huset i Hur skiljer sig ditt uppdrag från sig är miljövänligt eftersom det är Stefan Attefalls? byggt i trä. Och när jag är hemma – Vi är mer aktiva och driver värmer jag upp huset med ved en mer konkret politik. Vi satsar som jag avverkar på gården, vilket mer pengar på att få fram fler jag också tycker är bra för miljön. bostäder och vi tar beslut i väldigt Däremot måste jag värma upp rask takt för att processen ska huset med el när jag är borta, men gå snabbare. Mindre byråkrati. det beror förstås på hur man ser Mindre krångel. Snabbare på det: Energin kommer ju från samhällsbyggarprocess. våra utbyggda älvar, så jag tycker Tidigare bostadsministrar att man kan säga att även den är har skrivit in sig själva i de miljövänlig. svenska historieböckerna Inga planer på luftvärmepump? med såväl friggebod som – Jo, faktiskt. Det är förstås attefallshus. När lanseras mycket mer energieffektivt. erikssonbyggnaden? Är du händig? – Mitt mål är inte det där, att – Ja, rätt så. När jag flyttade till det ska finnas ett hus som heter huset fanns varken el eller värme, erikssonkåken. Jag är nöjd med så jag har fått lära mig längs om folk säger efteråt att vi fick i vägen. Det har blivit en hel del gång ett bra byggande i Sverige. snickrande, men jag gör bara det – Men en kul grej som jag jag får, elen vågar jag mig inte på. faktiskt har funderat på är att Renovera är kul när man kommer bygga ett hus som i gång, men det är ”NÄR JAG du kan ta med lätt att man skjuter dig den dagen du FLYTTADE TILL på det. flyttar. Det finns HUSET FANNS Vad är du mest stolt en rörelse i USA över? VARKEN EL som håller på med – Att jag har jobbat en variant av det, ELLER VÄRME.” för att behålla huset att allt ska vara intakt. De gamla funktionellt och lätt att packa fönstren är kvar, liksom de gamla ihop. Det hade varit en rätt frän narade golven – stora stockar som grej i Sverige, tycker jag. Med lite är delade i två. De är fina. solceller på taket, förstås. Största renoveringsmissen? Berätta om din villa! – Vi sprutade in isolering på – Ute på landet säger man inte vinden och det blev inte bra, det villa, där säger man hus. Det är bildas is på taket som hänger i hur som helst en liten gård ute i stora tappar från takfoten. skogen i Norrbotten, en över 100 Påverkar det nattsömnen?

– Nej, jag är inte sömnlös över huset. Det går att lösa det mesta, men ibland blir det kostnader. När man inte är hemma på vintern händer det nästan alltid något tokigt, ofta med en vattenskada som följd. Så vi har precis gjort om badrummet. Tog du det på rotavdraget? – Ja. Skulle det inte varit fint om det varit 50 procents avdrag i stället för nya 30 procent som ni har infört? – Det hade jag tyckt varit bra om jag utgår från den egna plånboken, men om jag tittar ur en bostadspolitisk synvinkel så är det viktigare att det blir fler hantverkare som jobbar inom nyproduktion och färre som jobbar med renovering eftersom det råder brist på både nya bostäder och hantverkare. Har du betalat svart för hantverkare? – Absolut inte. Vilket är det absolut tråkigaste hushållsarbetet? – Vilken jävla fråga! (Tystnad.) Diska. Som officiell person – måste du tänka dig för vad du gör ute i trädgården med hänsyn till dina grannar? – Jag har inga grannar.

Om Peter

Namn: Peter Eriksson. Ålder: 58 år. Bor: Har lägenhet i Stockholm och hus i Kalix. Familj: Gift med Marie Utter. Har döttrarna Ronja och Lina. Gör: Är bostads- och digitaliseringsminister (MP).

3 snabba frågor

Kol eller gasol? – Inget av det skulle jag välja, men gasol är lite bättre. Motor- eller robotklippare? – Jag har så dåliga gräsmattor så det funkar nog inte, men jag tycker att robotklipparna är jävligt roliga. Nytt eller loppis? – Loppis. Jag har nästan bara loppissaker.


Vem klipper gräset när du läser Vi i Villa?

T USIV L K EX LLA I V I VI E AND D U J ERB 17 LLA : VI KOD

G PÅ NIN D Ö G ET KÖPÖPER EN DU K E R® NÄR OMOW AUT V OSS! A

Beställ fraktfritt på www.gårdsman.se

Husqvarna Automower® 310

Husqvarna Batteripaket

Husqvarna R 214T AWD

För medelstora gräsytor. Hanterar sluttningar med en lutning upp till 40%.

Häcksax 115iHD45 + Trimmer 115iL inkl 1 batteri och laddare.

En jubileumsmodell - Nu med fyrhjulsdrift. Välj mellan 94 eller 103 cm Combi klippaggregat (ingår i priset). Fraktfri hemleverans!

2

0m 100

Kampanjpris 12.995:-

Kampanjpris 2.995:-

Kampanjpris 41.995:-

INKL 10 KG FLOROVIT MASTERLAWN GRÄSMATTEGÖDNING ANGE RABATTKOD VILLA17 I KASSAN. DELBETALA 1.124 KR/MÅN I 12 MÅN. ORD. PRIS: 16.789:-

DELBETALA 291 KR/MÅN I 12 MÅN. ORD. PRIS: 4.500:KÖP TILL: BATTERIDRIVEN GRÄSKLIPPARE/LÖVBLÅS (SAMMA BATTERISYSTEM, SAMMA LADDARE)

INKL KLIPPAGGREGAT COMBI 94 ELLER COMBI 103 CM ANGE RABATTKOD VILLA17 I KASSAN. DELBETALA 3.541 KR/MÅN I 12 MÅN. ORD. PRIS: 51.800 KR.

Sebastian hjälper dig! Välkommen till oss! Sebastian som är en av våra duktiga och välutbildade experter hjälper dig med råd och tips inför trädgårdssäsongen. Varmt välkommen!

Din servande fackhandlare. På nätet och i butik.

www.gårdsman.se | Butik i Jönköping, Industrigatan 6 | 036-14 32 90 Priserna gäller t.om. 31 maj 2017. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel samt slutförsäljning.


MINST

20

IDO Glow Utseendet och känslan hos möblerna i serien IDO Glow är modern och funktionell. Listen av borstat aluminium bildar en stilren helhet. De förmonterade möblerna är tillverkade av fuktbeständig MDF och finns i vitt och ek. Vi har modeller för små och stora badrum med push open-funktion eller handtag – du väljer!

Spegelskåp IDO Glow 1200

8 539:REKPRIS 10 674:-

Tvättställsskåp IDO Glow 1200 fr.

8 436:REKPRIS FRÅN 10 545:-

Högskåp med spegel IDO Glow

8 436:REKPRIS 10 545:-

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv3-ido-helsida-1702.indd 1

2017-02-16 14:04


LIVSSTIL

! a l l i V i i V d Res me

BILD KOMMER

en. h eftersänd post Packa väskan oci i Villas redaktion I höst reser V n och Atlasbergen ie till Rom, Andalus t du följer med! at ll vi vi – och

OBS! Begränsat antal platser- först till kvarn!

Möt hösten i Rom

Vandra i Atlasbergen

Följ med på en magisk weekendresa till Rom. Staden upphör aldrig att fascinera med sin mer än 2 500 år långa kulturhistoria, sitt sjudande folkliv, enastående historiska monument och unika konstupplevelser. I gränderna möts vi av antika kolonner, små piazzor och genuint romerskt gatuliv. I stadsdelen Trastevere, på andra sidan Tibern, finns mängder av trevliga restauranger med italienska läckerheter. Där utspelar sig också den traditionella antikmarknaden vid Porta Portese på söndagar – en riktig folkfest! En vandring i Den eviga staden för oss till de romerska kejsarnas Forum Romanum, med Colosseum och Panthéon, men också till kyrkor med gnistrande mosaiker och underjordiska gångar. Resan tar oss dessutom till Siena, Europas bäst bevarade medeltida storstad som tronar på sin kulle i det toskanska landskapet. Här rör vi oss i pittoreska gränder bland små butiker, kaféer och restauranger. Men staden är också välkänd för sin domkyrka, torget Il Campo och rådhuset Palazzo Pubblico.

En vandring i de marockanska Atlasbergen är svårslagen. Vi går genom en färgprakt av sandfärgade berg och gröna oaser. Med klarblå floder som kuliss ser vi de snötäckta bergstopparna. Utgångspunkt för vandringen är den mytomspunna staden Marrakech med sina marknader, gamla byggnader och sin orientaliska aura. Staden är som tagen ur Tusen och en natt, och under den dag vi är i Marrakech besöker vi basarer, lokala marknader och inandas den uråldriga historia som omger staden. I samband med vår vandring i Atlasbergen bestiger vi även Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal, 4 167 meter över havet. På vägen upp ser vi soluppgången över Saharaöknen och snart står vi på toppen och blickar ut från det högsta berget i hela Nordafrika – ett minne för livet tillsammans med nyfunna vänner!

Bestig Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal!

Besök Europas bäst bevarade medeltida storstad Siena!

NÄR? 11–18 november 2017. PRIS PER PERSON: 19 500 kr.

Upptäck Andalusiens pärlor Utforska de vackra städerna Malaga och Ronda!

På cykel och till fots upplever vi två av Andalusiens mest kända städer, Málaga och Ronda. Málaga är solkustens pärla, en vacker och charmig stad med mycket historia och kulturella sevärdheter. Staden är omgiven av vingårdar, och från nationalparken Montes de Malága vandrar vi cirka två timmar till en av dem. Vi serveras lunch och får prova gårdens viner. Pittoreska och romantiska staden Ronda är dramatiskt belägen runt en omkring 150 meter djup klippravin uppe i bergen i södra Andalusien. Platsen har bebotts av många olika kulturer – fenicier, romare och morer – innan den erövrades av Spaniens katolska kungar i slutet av 1400-talet. Här kan man njuta av utsikten över Tajoklyftan och vyn från Puente Nuevo (Nya bron) – en imponerande konstruktion byggd på 1700-talet. Tillsammans med vår engelsktalande lokalguide upplever vi Ronda till fots genom en vandring runt staden på ca 2–2,5 timmar. NÄR? 17–20 november 2017. PRIS PER PERSON: 13 500 kr. ENKELRUMSTILLÄGG: 2 450 kr.

NÄR? 19–22 oktober 2017. PRIS PER PERSON: 13 800 kr. ENKELRUMSTILLÄGG: 2 400 kr.

resor Resorna arrangeras i samarbete med UTG Reseproduktion och Swett.  42 viivilla Maj 2017

Läs mer om resorna och hur du bokar på Viivilla.se/ lasarresor.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


Massagebad www.hotspring.se

Ger ny energi!

Tel. 08Massagebad - 704 00 77 HotSpring www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 Tel. 08 - 704 00 77 167 32 Bromma / Stockholm Drottningholmsvägen 197 167 53 Bromma / Stockholm

www.hotspring.se

Massagebad

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

Bad et st år va rmt, h ärligt och kla rt, 365 d agar om året till en minimal daglig kostnad.

årt 20:e år som marknadsledande i Sverige Vi firar v och Nor ge.

HotSpring – kvalitet, design, njutning ! ✔ Bäst i test, åtta år i rad ! ✔ Ett vattenparadis för hela familjen ✔ XFC-fullisolering ger upp till 80%

lägre elförbrukning än konkurrenterna

Square – 4 personer 183 x 183 cm, ord. 82.400:-

Nu 54.000:-

✔ Silverjon AG+ ger klorfri användning ✔ Det yppersta av hydroterapi ✔ USB-elektronik med frostvakt

Highlife NXT – Designat av BMW Nästa generation massagebad

Trådlös touchpanel, unik vatten- och ljusterapi samt automatisk reningssystem med keramiska filter Pris från 132.000:-

✔ Livslång levnadstid och tidlös design ✔ Solida och underhållsfria

material invändigt och utvändigt

✔ HotSpring – ett tryggt val !

Relay – 6 personer 213 x 213 cm, ord. 130.200:-

Nu 87.000:-


Orginalet sedan 1984

Attefallshus 68 200:-

Upp till 25m2. Denna modell: fr.

Attefall Lofttorp 24

sorselestugan.se • 0952-122 22 • info@sorselestugan.se

 44 viivilla Maj 2017


Gratis under 2017!

Bli medlem i Vi i villa-klubben!

Läs mer och bli medlem på Viivilla.se/ Viivillaklubben.

Ta del av premiumtjänster som experthjälp, tillgång till exklusiva artiklar, intervjuer och videor samt attraktiva erbjudanden. Gå med nu!

Ta del av våra spännande välkomsterbjudanden!

Bonnier Tidskrifter

BookBeat

Prova BookBeat fritt i en månad!

Du får två nummer av Gör Det Själv för endast 69 kr!

Köp en prenumeration för 149 kr – få två nummer gratis!

Hooks Herrgård

Du får 15 % rabatt på ditt spapaket!

SF Kids

Prova på SF Kids Play kostnadsfritt i två månader!

Gör Det Själv

Odla.nu

Du får 20 % rabatt på grönsaksplantor, fröer, växter, träd och buskar!

Sverigelotten Du får en Sverigelott direkt till din mobil eller dator.

Nordic Choice Hotels Du får 15 % rabatt på ditt boende.

Dagens Nyheter För endast 1 kr kan du läsa Dagens Nyheter digitalt i en månad!

Missa inte våra attraktiva erbjudanden från E.ON! Intresserad av att byta till förnybar el? Välj solkraft och få 500 kr rabatt. Läs mer på eon.se/ viivilla. Erbjudandet gäller nya kunder som tecknar avtal senast den 30 juni 2017.

Intresserad av solceller? Ring Solpatrullen på 020-22 24 24 och uppge Vi i villa, så får du 10 % rabatt på vårt solcellspaket. Läs mer på eon.se/solceller. Erbjudandet gäller nya kunder som tecknar avtal senast den 30 juni 2017.

VI I VILLA-KLUBBEN I SAMARBETE MED JURIDISK RÅDGIVNING


#1 inom pooltak och poolvärmepumpar i Norden

nyhet

nyhet

Pooltak Nova Comfort

X-serien

Pooltak Leia

Nordens mest sålda pooltak

Miljösmart poolvärmepump med inverter och WiFi

Lågt exklusivt pooltak, skena på endast en sida

Förläng badsäsongen och spara energi! Miljösmarta och väldesignade pooltak och poolvärmepumpar av högsta kvalitet. Gullberg & Jansson är marknadsledande leverantör av pooltak och poolvärmepumpar i Norden.

Pooltakskampanj!

Köp ett pooltak och få förlängningsskenor på köpet Gäller 15 april-15 maj 2017

w w w.g ullb e r g j a n s son . se Hitta din närmaste återförsäljare: www.gullbergjansson.se | info@gullbergjansson.se | Tel: 042-311 15 00


CRAWFORD. Synonym för långlivade stabila garageportar i bästa kvalitet sedan 1946.

CRAWFORD TAKSKJUTPORT. FÖR ATT DEN HELT ENKELT PASSAR DIG. Obegränsade variationer garanterar att du hittar exakt den garageport du söker!

EN SÄKER INVESTERING

TILLVERKAD I SVERIGE

GoGogate PORTAUTOMATIK

Takskjutport Crawford Superior+ 42.

Äntligen trädgårdstid!

Trädgårdskant HASSELFORS GARDEN

CONSIDER IT DONE

Hitta din närmaste återförsäljare på crawfordgarageportar.se Se pågående kampanjer hos våra återförsäljare.

UPP TILL

29

489:REKPRIS 619:-

I Hasselfors Gardens värld står jorden och växterna alltid i centrum. Låt dem hjälpa dig med de gröna besluten. Kolla in sortimentet hos oss! NYHET!

Jord mixpall HASSELFORS GARDEN Odla KRAV

Torrtoalett HASSELFORS GARDEN Ekotoa 50 l

1 995:REKPRIS 2 795:-

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv4-hasselfors-halvsida-1703.indd 1

Maj 2017 www.viivilla.se 47 2017-03-15 11:30


www.studsexperten.se

031-260 290

Fånga ljuset med exklusiva glasräcken utan klämfästen.

Visat i programmet

48h

skickas inom Produktionstid från

 48 viivilla Maj 2017

Underhållsfritt Extra starkt glas Hög kvalité och fasta priser

Sereno ger dig ett rent och modernt utseende tack vare att glaset går hela vägen in i stolpen. Här nns inga utstickande klämfästen som skymmer din sikt. Den slitsade stolpen ger en stor anliggningsyta för glaset vilket också ger ditt glasräcke ökad stabilitet och slagtålighet samt ett bättre vindskydd.

www.rackesspecialisten.se 031-724 95 00


10%

tt a b ra

ch us o h t x s. R-vä växthu U NJ lla M 7 201 på a KAMPA l i r p ios 29 A Hel 3 ler Gäl

Sverige

B

CLASSICUM

porto betalt

Öppettider

V. 25 har vi semesterstängt. Reservation för ändring av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information. www.classicum.se

SVEDALA

SOLNA

Visningsträdgård

Huvudkontor. Visningsträdgård & Butik.

E4

Jan-Feb:

Mån-Fre

9-17

Mars-Okt:

Mån-Fre Lörd

9-18 10-15

Mån-Fre

9-17

Nov-Dec: TORSÅKER

Mån-Fre: Lörd-Sönd:

10-18 Titta själv! 10-16 Titta själv!

PERSONAL PÅ PLATS!

ALMUNGEVÄGEN

WWW.CLASSICUM.SE

13 Mars - 18 Juni. Mån 13-18 Ons 13-18 Lörd 11-16 26 Juni - 29 Sept. Mån 13-18 Ons 13-18 Sönd 11-16 Okt. Öppet enligt avtalad tid.

KONTAKT:

Växthusvärd E-mail: eija@classicum.se SVEDALA E65

SOLNA ULRIKSDALSVÄGEN

108

BRUNNSVIKENS TRÄDGÅRD

STOCKHOLM

E65

E4

N

E 18

BERGSHAMRALEDEN

GE

GS

PIN

EN

E4 STOC

SÖDRA INFARTEN

MOT

AGGARP

Be s År täll e Ka t tal s og .

KHO

CLASSICUM LM

108

FRÅN STOCKHOLM:

FRÅN MALMÖ:

Kör E4 mot Arlanda.

E65 från Malmö mot Ystad. 2:a avfarten mot Svedala.

Vid rondellen tag vänster, väg 108 mot Trelleborg.

Sväng av vid avfarten mot Norrtälje.

MALMÖ

Sväng av nästa avfart.

Kör på viadukten över motorvägen.

Efter ca 1,7 km, skylt Classicum Växthus, sväng höger.

Sväng vänster ned mot Slottsområdet.

Kör 600 m, sväng 1.a vägen vänster (Aggarpsvägen).

Sväng vänster i nästa korsning nedför backen

Sväng höger in i allén vid skylt Classicum Växthus.

Sväng vänster i nästa korsning.

GPS Kordinator: Lat: N 55° 29.81 Lon: E 13° 14.23

Kör förbi koloniområdet.

Ned till vänster ser du växthusen. GPS Kordinator: Lat: N 59° 22.84 Lon: E 18° 1.06

SVEDALA

HUVUDKONTOR VISNINGSTRÄDGÅRD BUTIK: Classicum Växthus AB, Källgården Aggarpsvägen, 233 93 Svedala

Tel. 040-40 51 90

SOLNA

ENBART VISNINGSTRÄDGÅRD: Classicum Växthus AB Ulriksdalsvägen 2, 170 79 Solna

info@classicum.se

www.classicum.se

PRODUKTION: REKLAMBYRÅN STEINHOLTZ&CO

RUM ATT ÄLSKA

SVEDALA: Visningsträdgård, butik. www.classicum.se Tel: 040-40 51 90 SOLNA: Visningsträdgård.


FRÅGOR OCH SVAR

Expertkollen

våra experter

Har du funderingar om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter.

Månadens gästexpert

Lyckas med poolbygget

Nej!

Namn: Emma Nygren Tibblin. Ålder: 29 år. Bor: I Mariefred. Gör: Är marknadsansvarig på Folkpool.

 50 viivilla Maj 2017

Får jag fälla min grannes höga träd? Olle

Du har ingen rätt att vare sig fälla eller beskära grannens träd och växter. Enligt Jordabalken 3:2 får du ta bort en gren eller rot som växer in över tomtgränsen och orsakar olägenhet. Men du ska först ge grannen möjlighet att själv göra det. Ditt ingrepp måste utföras så att trädet inte dör av det. Redaktionen

Var på tomten är det bäst att placera en pool? – Där det är som mest soligt. Solen bidrar inte bara till en härlig känsla, utan även till uppvärmningen vilket också gör det hela mer energieffektivt. Behöver jag bygglov för att bygga en pool? – Oftast inte, men däremot kan du behöva ett marklov. Du ska alltid prata med din kommun och se vad som gäller där du bor innan du börjar bygga. Vad kostar det att bygga en pool? – Det beror på vad du vill ha, det finns alltifrån enklare ovanmarkspooler för omkring 30 000 kronor upp till – ja, sedan är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Behöver jag tömma min pool och byta vatten ibland? – Poolvattnet tömmer du aldrig ut helt och hållet, men på vintern sänker du vattennivån något. Du vill ha en del vatten kvar så att det inte blir för stort tryck utifrån när vattnet i marken fryser och expanderar. Annars är det risk för att poolen skadas. Hur sköter jag om poolen på bästa sätt? – Det viktigaste är att du håller koll på vattenkvaliteten, både för din egen och poolens skull. De flesta pooler som säljs i Sverige i dag är så kallade linerpooler, alltså pooler som består av en poolstomme och en form av plastduk. Duken, alltså linern, är ofta mönstrad eller färgad och det är risk att du förstör den om vattnet är dåligt balanserat. – Poolen måste även städas ibland eftersom det kan ramla ner smuts som lägger sig på botten. Det gör du manuellt eller med en poolrobot. Vilket är det vanligaste fel vi svenssons gör med våra pooler? – Att man inte tänker till ordentligt när man bygger poolen. Du kanske inte planerar tillräcklig yta runt omkring, till exempel. Du vill ha ett poolområde att bada och sola vid, men har du familj vill ni kanske även ha plats för lek och bus runt omkring. Du kommer dessutom antagligen att vilja ha plats för någon form av matbord och en grill.

INREDNING Jasmina Bylund Inredare

TRÄDGÅRD Susanna Rosén Trädgårdsskribent

BYGG & FIXA Björn Christiernsson Snickare

ENERGI Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP ENERGI Lars Andrén Solenergiexpert JURIDIK Isabel Areskoug Jantzen Advokat

MÅLNING Ken Kennard Målaremästare BYGGSKADOR Peter Bratt Byggskadespecialist, Länsförsäkringar BYGG Roger Nyström Gör det självredaktör RELATIONER Ulf Henricsson Överste, fd internationell medlare

HUSAFFÄRER Magnus Bäckström Kundombudsman, Mäklarsamfundet

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


FOTO ISTOCKPHOTO

Ska vi lägga om taket själva eller anlita hjälp? undrar Louise och Mia.

FELEN BLIR INTE ÅTGÄRDADE – FÅR JAG TA IN ANDRA HANTVERKARE?

Lägga om taket?

Våra takpannor börjar se väldigt slitna ut och vi undrar hur man vet att det är dags att lägga om taket? Kan vi lägga om det själva, eller måste vi anlita en takläggare? Vad kostar det att göra jobbet på egen hand respektive om vi tar hjälp? Louise och Mia Svar: Att takpannorna ser slitna ut behöver inte betyda att det är nödvändigt att byta ut dem, men det kan förstås vara ett tecken på det. Har ni någon uppgift om hur gamla pannorna är och när taket lades om senast? Den genomsnittliga livslängden på tegeltak är 70–80 år, medan betongpannor håller i 40–50 år. Dessa uppgifter är inte absoluta. Ett välskött tegeltak kan hålla i århundraden och även betongpannor av hög kvalitet kan överleva i 100 år – men detta gäller själva takpannorna. Under pannorna ligger takpapp eller takduk som tätskikt. Både takpapp och takduk har under takpannor en teknisk livslängd på 30–40 år. Det innebär att ungefär vart trettionde år bör takpannorna plockas ner och tätskiktet bytas. Därefter kan pannorna läggas upp igen om de inte är utjänade. u Om ni låter en firma byta hela taket på en villa kan det kosta runt 100 000 kr, men kostnaden beror förstås på hur taket ser ut. Det finns hur som helst all anledning att se över om takpannorna kan leva vidare. För den som är händig och vågar sig på att klättra på taket finns det pengar att spara på att göra arbetet själv, men det är ett ganska drygt arbete och kanske ska man även väga in värdet av förlorad semester/fritid. u Att arbeta på tak innebär stora risker och därför krävs någon form av fallskydd som ställning och/eller säkerhetssele. Räkna med kostnader för ställning under hela arbetet. Det gäller förstås både om ni byter taket själva eller anlitar entreprenör. u När det gäller tätskikt föredrar jag personligen takduk i stället för takpapp. Takduken släpper igenom fukt underifrån, men är helt tät uppifrån. Den stora fördelen är att duken är så mycket lättare. En rulle kan räcka till ett helt takfall på ett mindre tak och väger ca 13–15 kg. En rulle papp väger 20–25 kg och räcker kanske till en våd. Så även om duken är dyrare per kvm så sparar ni in så mycket tid och kraft på arbetet att duken är prisvärd vare sig ni lejer ut jobbet eller gör det själva. u Ska ni byta taket själva bör ni fundera på hur ni ska få ner och upp pannorna. Det finns olika typer av tegeltransportörer och tegelhissar att hyra som underlättar och snabbar upp arbetet. Om ni anlitar entreprenör så bör ni ta in minst 3–5 anbud från olika firmor. Undersök noga vad som ingår i offerten. Det är inte säkert att det billigaste är det mest prisvärda. Ta även referenser på företaget. Fråga gärna grannar och vänner som anlitat takföretag. u Om taket och tätskiktet är i gott skick och takpannorna bedöms hålla många år till, men ser slitna och trista ut, finns ett annat alternativ. Det finns företag som tvättar och behandlar taket på plats så att det ser som nytt ut efteråt. Det är riktigt bra för taket med en rejäl rengöring och den nya ytan kommer att öka takets skydd mot vädrets makter – men till stor del är en sådan behandling främst av kosmetisk karaktär. Roger Nyström

HJÄLP, FÄRGEN FLAGNAR!

För tre år sedan byggde vi ett hus av hyvlat timmer. Huset målades utvändigt samma år med en olje- och akrylatfärg på inrådan av färghandlaren. Det var grundfärg och täckfärg i samma produkt. Nu tre år senare flagnar färgen av i stora sjok. Vad är orsaken till att det flagnar och hur kan man komma till rätta med problemet? Gunnar Svar: Hyvlat virke bör slipas före målning för att ge bättre vidhäftning. Vissa färgleverantörer har tidigare sagt att en del utvändiga fasadfärger inte behöver grundas med grundfärg, utan kan målas med en allt i ett-färg. Några leverantörer har nu ändrat sig och rekommenderar grundning med grundfärg som ska innehålla olja. Till exempel rekommenderar Alcro helgrundning och två strykningar med Bestå fasadfärg och Nordsjö heloljning, helgrundning och sedan målning med Tinova fasad. Du måste vända dig till din färgleverantör för exakt svar och hur du ska gå vidare. Ken Kennard

För några år sedan byggde vi ett nytt hus via en husleverantör. Vi har gjort slutbesiktning och tvåårsbesiktning, men felen är fortfarande inte åtgärdade och det har gått ett och ett halvt år sedan det skulle vara klart. Hur går jag vidare med detta? Vad har jag för rättigheter när det gäller att ta in andra byggare för att få det klart? Henrik Svar: En entreprenör ska, efter reklamation av fel, snarast återkomma till en konsument med erbjudande om felavhjälpande. När en formenlig slutbesiktning har hållits gäller en frist om två månader, inom vilken entreprenören både har en skyldighet och rättighet att avhjälpa påtalade fel. Om inget har hänt inom dessa två månader är det fritt fram för konsumenten att låta annan entreprenör avhjälpa felet. Kostnaden för detta får man sedan framställa betalningskrav på, till den ursprungliga entreprenören. Man får dock vara beredd att det kan bli tvist om ersättningen. Det går också bra att inhämta offerter från någon annan hantverkare för vad det skulle kosta att åtgärda felen, och framställa krav på basis av offerterna. Att kräva pengar för avhjälpande innan arbetet utförs exponerar en naturligtvis för mindre ekonomiska risker. Om inte annat kanske det kan skynda på ett felavhjälpande från den ursprungliga entreprenören – utan tvist. Isabel Areskoug Jantzen

Hur fixar man färg som flagnar? Ken Kennard tipsar om hur du grundmålar på rätt sätt.

Maj 2017 www.viivilla.se

51


vi ivilla

SAMARBETE

ERBJUDANDE FÖR VI I VILLAS LÄSARE

För att boka aktuella erbjudanden, besök Risskov.se eller ring vår kundservice: 040-611 61 30. Ange kod: Skåne.

Priserna gäller per person i dubbelrum.

Upptäck Skåne & Österlen Skåne är inte bara synonymt med spettekaka, solgula rapsfält och Zlatan. Det betyder också milsvidasandstränder, spännande slott och fantastiska golfbanor. Här finns helt enkelt något för alla.

Tävla med Risskov Bilsemester om en härlig hotellvistelse på trestjärniga Hotell Hovs Hallar.

Första pris: Hotellvistelse på Hovs Hallar, för två personer i dubbelrum. Värde 2 200 kr. Hotellpaketet inkluderar: • 1 x övernattning • 1 x frukostbuffé • 1 x ankomstkaffe med kaka • 1 x tvårättersmeny inkl. kaffe • Gratis internet och parkering Ankomst senast 2017-12-31. Andra pris: Presentkort hos Risskov Bilsemester, värde 1 000 kr. Tredje pris: Presentkort hos Risskov Bilsemester, värde 750 kr. För att tävla, gå in på Viivilla.se/tavlingar/ risskovapril och svara på frågan: I vilken bukt ligger Hovs Hallar? Svarsalternativ: 1. Laholmsbukten X. Skälderbukten 2. Tylösandsbukten

 52 viivilla Maj 2017

Ta in på Ronneby Brunn två nätter, inkl. halvpension samt spa-entré, för endast 2 479 kr. Boka sommarpaket: tre nätter för endast 2 679 kr, inkl. halvpension.

Bo på Hotell Svea från endast 979 kr per person i dubbelrum, två nätter, inkl. halvpension.

ÄPPLEN & VACKER NATUR Besök Kivik, en av kustpärlorna med sina äppelodlingar och mysiga marknad. Passa på att köpa med dig några flaskor cider från musteriet. På Österlen finns även Stenshuvud nationalpark, dramatiska Hammars backar, som är känt för sin vackra natur, och skeppssättningen Ales stenar. Suktar du efter fornminnen hittar du den medeltida borgen Glimmingehus i Simrishamn. Missa inte Mandelmanns trädgård om du längtar efter en ekologisk lunch, eller Brösarps backar om du vill promenera i vackra omgivningar.

Bo på BW Malmö Arena Hotel, för endast 979 kr per person i dubbelrum, två nätter, inkl. en dagens varmrätt.

SHOPPING, FOTBOLL & VIKINGAR För den som vill shoppa under resan är en tur till Malmö ett måste. Skånes största stad bjuder på en lång rad stora och små butiker. Passa på att njuta av konstutställningar och teaterbesök samt se en fotbollsmatch – det är trots allt staden där Zlatan växte upp. Någon mil söder om Malmö hittar du Foteviken, en dröm för alla vikingaentusiaster.

Bo på Hotell Hovs Hallar för endast 979 kr per person i dubbelrum, två nätter, inkl. halvpension. Boka sommarpaket: endast 1 579 kr per person i dubbelrum, två nätter, inkl. halvpension.

SAGOLIKA GROTTOR Ta dig vidare till universitetsstaden Lund och tusentals år gamla domkyrkan som är en av de mest besökta platserna i Skåne. På västkusten ligger även Helsingborg med fästningen Kärnan och Sofiero slott. En bit norrut hittar du äventyrliga halvön Kullen och Hovs Hallar med sina sagolika klippstränder och grottor. Avsluta semestern i Båstad lagom till att den omtalade tennisveckan med Swedish Open börjar. Bollintresserad eller inte, vill du känna puls i en av Sveriges bästa sommarstäder är det här platsen för dig.

Bo på Quality hotel Grand Kristianstad för endast 979 kr per person i dubbelrum, två nätter. Inkl. halvpension.

Bo på Kiviks Hotell, två nätter från endast 979 kr per person i dubbelrum. Inkl. en middag.

Bo på Good Morning Hotell Lund, från endast 849 kr per person i dubbelrum, två nätter. Bo på Good Morning + Helsingborg, från endast 999 kr per person i dubbelrum, två nätter, inkl. en middag.

FOTO ISTOCKPHOTO

Vinn lyxig hotellvistelse!

N

är du besöker Sveriges sydligaste landskap, Skåne, är det bil som gäller – det enklaste sättet för att hinna se så mycket som möjligt på kort tid. Inled resan på magiskt vackra Österlen – turistmagneten som sträcker sig från Kristianstad i norr till Ystad i söder. Österlen är känt för sina vita stränder, loppisar, fiskebyar och många gallerier. Här finns Åhus som är en av landets bäst bevarade medeltida städer. Många förknippar Åhus med ål, snus och brännvin – men det är även känt för god glass och långa stränder.


0770-335 335

www.grohus.se

Bäst pris i Sverige på Husqvarna Automower® Husqvarna Automover® Från

9.900kr

Klarar 1-2m snö & hård storm 10 års garanti

KÖP ONLINE ELLER I BUTIKEN

Fina erbjudanden på Grohus.se

Välkommen till din Automower®specialist

Variant 303-M 9-36m2 fr. 16995kr

Variant 426-M 13-64m2 fr. 24995kr

Variant 249 7,6-22m2 fr. 13995kr Klarar 2-4m snö & storm 10 års UV-garanti

www.gplshop.se

Ringögatan 16, Göteborg 031-51 44 50 www.entreprenadbutiken.se

Tor 300 6-36m2 fr. 12495kr

Oden 300 6-36m2 fr. 12495kr

annons viivilla 2017 3 5.indd 1

JUST NU MINST

25

PÅ HELA SORTIMENTET FRÅN ARROW

2017-03-23 15:22:58

Duschhörn Arrow Corner

Arrow Corner är en rak duschhörna i delvis frostat glas bestående av två inåt-/utåtgående duschdörrar med silverblanka väggprofiler, lyftgångjärn och magnetlåsstängning. Duschväggarna är vändbara och ställbara i sidled. Dessutom medföljer distansbrickor vilket gör justering i höjdled möjlig. Vattenavvisande tätlister mot golv ingår.

Duschhörn ARROW Corner

4 118:REKPRIS 5 490:-

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv4-arrow-halvsida-1703.indd 1

Maj 2017 www.viivilla.se 53 2017-03-13 13:51


Välkommen vackra vårregn! Ett vackert vårregn är bland det bästa vi vet. För det är då vår unika produkt Grön-Fri fungerar som bäst. När Grön-Fri gjort sitt och alger och lav har dött tar väder och vind hand om resten. Så nästa gång du behandlar dina tak, fasader eller markytor med Grön-Fri kommer du också börja älska lågtryck, för regnet gör helt enkelt halva jobbet. Grön-Fri finns i färg- och bygghandeln.

www.jape.se

 54 viivilla Maj 2017


S:t Eriks AB

0771 - 500 400

M AGN

US SAM www.steriks.se

M

MED

Vill du förnya din uteplats eller ge carporten en ny yta? S:t Eriks, Sveriges sten- och betongleverantör ger dig ett omfattande utbud. Besök vår hemsida för att hitta till närmaste återförsäljare.

I SA

BETE

VI GILLAR VÅREN.

N SSO

AR

UEL

NY UTEPLATS I VÅR?


vi ivilla

SAMARBETE

Solceller – så enkelt är det att bli självförsörjande Installera solceller på din villa och producera egen, förnybar el med hjälp av solens energi – en investering som sparar dig många kronor genom sänkta elkostnader.

D

Solklara byggnader Om du skaffar dig solceller hamnar du i gott sällskap. Här är fem kända platser som alla har solpaneler på taken: • Stockholms slott • Vita huset, Washington D.C. • Eiffeltornet, Paris • Taj Mahal, Indien • Burj Khalifa, Dubai

et finns många fördelar med att producera din egen el med hjälp av solceller. Du minskar din påverkan på miljön eftersom du producerar förnybar energi, helt utan utsläpp. Dessutom blir du mindre beroende av priserna på elmarknaden eftersom du i första hand använder den el du producerar själv, och du sänker dina energikostnader. – Många mäklare är eniga om att du höjer värdet på ditt hem, säger Marie Klingmann, expert på solceller, E.ON. Solceller fungerar som så att när solljuset faller på solcellen skapas en elektrisk spänning i form av likström mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en växelriktare som omvandlar energin till växelström blir det sedan möjligt att använda sin egenproducerade el i hemmet. Passar för alla tak Du kan montera solpaneler på din villa oavsett hur ditt tak ser ut, även om vissa typer kräver lite extra arbete. Om

 56 viivilla Maj 2017

Solceller – en värmande investering för hela familjen.

du exempelvis har snabbt och är enkelt. Vi ett platt tak behövs kan ordna allt, från planeen ställning så att ring till färdig installation. de hamnar i en bra Efter att du skrivit på vinkel mot solen. avtalet om solceller med Innan du installerar oss bokar vi in en tid för solceller bör montering av du kontrollera ”ATT KOMMA solpaneler. med din Vi levererar IGÅNG kommun om solpanelerna, MED VÅRA det krävs monterar bygglov för SOLCELLER byggställning din fastighet, och kopplar in GÅR BÅDE det kan nämelen. Därefter ligen skilja sig SNABBT OCH kommer ÄR ENKELT.” elnätsbolaget från kommun till kommun. och byter din När du väl har det tillstånd elmätare. Sedan är du som krävs är det bara att igång. Vi hjälper givetvis sätta upp panelerna. till med att söka inves– Att komma igång med teringsbidraget, säger våra solceller går både Marie Klingmann.

Producerar el året om Kostnaden för att installera solceller beror på hur stort tak du har. Ett tak på 20 kvm rymmer tolv solpaneler. De kan producera över 3 100 kWh per år. Det motsvarar ungefär halva ditt behov av hushållsel. Under dygnets ljusa timmar framställer solceller el som sedan i sin tur värmer upp ditt hus. Elen produceras året om, även om det såklart är färre soltimmar under vinterhalvåret. – Vi brukar säga att ett realistiskt och bra mål är att bli självförsörjande


FRÅ G

5 energifyllda fakta #1 DU KAN GÖRA ROT-AVDRAG Som privatperson kan du göra ROT-avdrag för 30 procent av dina montageoch installationskostnader. Avdraget kan utnyttjas om du äger ditt hus och det är äldre än fem år. #2 DU KOMMER IGÅNG SNABBT Från beställning till färdig installation tar det ungefär sex veckor under vår och sommar. Under höst och vinter bör du, på grund av väderförhållanden, räkna med upp till åtta veckor. #3 DU KAN FÅ SOLCELLSBIDRAG Sedan 2009 finns det statliga bidrag för solcellsinvesteringar. Du får ett investeringsbidrag på 20 procent av totalkostnaden för installationen.

med hushållsel under årets sommarmånader, säger Marie Klingmann. Elöverskottet kan du sälja När du installerar en solcellsanläggning har du under perioder en överskottsproduktion av el – det vill säga att du producerar mer än du förbrukar – som skickas ut på elnätet. Ett batteri kopplat till solcellsanläggningen gör att du kan lagra en del av detta överskott och istället använda överskottselen själv efter att solen gått ner. På så vis ökar du din

egenanvändning av din egenproducerade el och minskar ytterligare beroendet av att köpa el från elnätet, jämfört om du enbart installerar solceller. Den el du inte använder kan du tjäna pengar på. Sälj ditt elöverskott och handla med elcertifikat och ursprungsgarantier. Lätt att underhålla Skötseln av solpanelerna är enkel – solceller är i princip underhållsfria. Vårt klimat bjuder på tillräckligt mycket regn som spolar bort den smuts som blir.

#4 DU KAN FÅ SKATTEREDUKTION Som så kallad mikroproducent (småskalig egenproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 100 ampere och en produktionseffekt upp till 43,5 KWh) kan du sedan 1 januari 2015 få skattereduktion med 60 öre/KWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 KWh per år. #5 SOLCELLER VS SOLFÅNGARE Skillnaden är att solceller omvandlar solenergi till el medan solfångare producerar värmeenergi.

A

FUNKAR DET MED SOLCELLER I SVERIGE?

E .O N!

?

Hej! Jag funderar på att installera solceller, men undrar om det verkligen fungerar i Sverige med tanke på hur få soltimmar vi har under året? Vad händer med solcellerna när snön lägger sig på taket? Carl-Johan, Örebro Magnus Fast, produktutvecklare E.ON Sverige, svarar: Hej, Carl-Johan! Solceller fungerar utmärkt i Sverige, vi har faktiskt väldigt bra förutsättningar. En enkel tumregel jag själv använder mig av är att 1 kW installerad effekt (motsvarar 3,5 paneler) ungefär ger 1000 kWh per år. Detta varierar såklart men ger en ungefärlig uppskattning. Angående snön så är det inget större problem eftersom den största delen av produktionen sker under vår, sommar och höst. En annan aspekt som inte ska bortses ifrån är att vårt relativt kalla klimat är en fördel för solceller eftersom det medför bra kylning och därmed ger bättre verkningsgrad. Vänliga hälsningar, Magnus

Läs mer på eon.se/solceller eller kontakta Solpatrullen på telefonnummer 020-22 24 24 så får du svar på dina frågor och full koll på vad som fungerar för just ditt hus.


Mer livslängd för taket.

Att det blir rent och snyggt får ni på köpet!

garna n e p r ö f k a t r ser Me mmy LA. Jag

är To är Det är jag som e och att det g n lä r lle å h k till att ta ossa! t. No more m x ä v å p n å fr t i på frit , så bjuder v n e g n o p u k det Skicka in amband med s i n e k c e h c *vinds hembesöket. kostnadsfria r in kupongen Om du skicka r inom 14 daga

tfn: 020-11 33 30 eller 0243-28 26 30

www.takvård.se

* Vinds checken: Det är viktigt att vinden är frisk. År ventilation bra, så att det inte förekommer alger, röta eller mögel på vinden. Och att konstruktionen är ok.

JA tack! Jag vill ha ett kostnadsfritt hembesök med vinds checken

Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

namn adress postadress telefonnr

LA Takvård AB SVARSPOST 20570881 785 43 MOCKFJÄRD


NYHET!

Uppdaterad bästsäljare BARA HOS OSS! Nu också med Equalizer och fjärrkontroll till alla funktioner.

NOSTALGISK UTANPÅ - HIGHTECH INUTI

Nu endast:

2650:-

STORSÄLJARE!

Kun:

199:-

Spelar radio

Spelar CD-skivor

Spelar vinyskivor

Spelar kassetter

Lagrar musik

Reservstift

Kun:

995:-

Specialbord

Spelar och lagrar musik från vinylskivor, kassetter, CD-skivor och radio till MP3-filer • Inbyggd AM/FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone eller surfplatta • Integrerade stereohögtalare 2 x 50 Watt • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Skivhastigheter 33, 45, 78 varv/min. • Kassettspelare med snabbspolning • Programmerbar CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • Fjärrstyrning för alla funktioner via lätt läsbart LED-fönster • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

Enkel beställning - snabb leverans! Soundmaster art. nr. 520

Telefon: 0526 60340 www.nostalgiskmusik.se

Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 165:-) Leverantör:

6-i-1-Vi i villa lys 205x273.indd 1

Strömstad

19.01.17 18.19


vi ivilla

LIVSSTIL

BYGG HEMMA! Orkar eller hinner du inte släpa dig i väg till en svettig träningsanläggning när du ska pumpa musklerna? Gör som Johan, Idah och Ulrica – träna hemma! AV ANJA KÄLLSTEDT

Idah fixade ett maffigt utegym i trädgården

Om Johan

Namn: Johan Lundin. Ålder: 27 år. Bor: I Hede. Familj: Sambo. Gör: Arbetar som hantverkare.

Hej Johan, berätta om ditt hemmagym! – Jag har det i ett uthus på gården. Där finns även en pub och ett pingisrum. Stugan var nyrustad när jag flyttade in, så den var bara att inreda. Hur ofta tränar du? – Jag försöker hinna med två, tre pass i veckan, det är lagom. Vad är det bästa med att ha ett hemmagym? – Jag har tränat väldigt mycket i mina dagar och tävlat inom fitness. Nu när jag har köpt min nya gård finns inte lika mycket tid att lägga ner på träning, utan jag får göra det bästa av situationen och då är ett hemmagym perfekt! Träning är lika viktigt som att äta och sova. Ett hemmagym är väldigt bra eftersom man sparar både tid och pengar.

TÄVLA OCH VINN HÖRLURAR!

Toppa träningsglädjen med sporthörlurarna AfterShokz Trekz Titanium! De fungerar med hjälp av benledningsteknik, vilket innebär att ljudet går direkt via skallbenet, från kindbenet, in i örat. Hörlurarna placeras på kindbenen, precis framför öronen. Det lämnar dina hörselgångar öppna, vilket gör att du kan vara uppmärksam på ljud i din omgivning. Värde cirka 1 299 kr. Tävla på Viivilla.se!

”Stommen byggde vi av gamla telefonstolpar”, berättar Idah.

Hej Idah, hur byggde du ditt utegym? – Vårt hemmagym, eller utebox som jag och min sambo kallar det, bestämde vi oss för att bygga eftersom vi båda tränar crossfit. Min sambo tränar då och då, medan jag oftast kör tvåtimmarspass fem gånger i veckan. Det var helt enkelt svårt att få ihop träningspass för oss båda på de få lediga tider som vardagen erbjuder med tre barn, heltidsjobb, husrenovering och hund. – Vi började med att hitta den bästa platsen på vår tomt och schaktade underlaget. Stommen byggde vi av gamla telefonstolpar. Vi satte upp rep och rigg som vi måttbeställde hos en svetsare och limmade fast gummimattor på den asfalterade ytan. Nu är boxen så gott som färdig, det som saknas är fästen för bänk-

press och backsquat samt en plexiglasskiva för att göra handstand pushups. Kostnaden för uteboxen är svår att avgöra, men runt 35 000 kronor. Värt varenda krona! Vad har du i gymmet? – Vi har ett sex meter högt klätterrep, lyftarplattform för skivstångsövningar, lådor att hoppa upp och ner på, ringar, rigg och wall ball targets. – De flesta crossfitövningar kan utföras i vår utebox, som olympiska lyft, muscleup, wall ball, repklättring, handgående, pullups, hopprep, boxhopp och så vidare. Vad är det bästa med att ha ett utegym? – Att vi kan träna utan att lämna barnen. De kan vara med och träna och vi behöver inte passa några tider. Sedan är det helt underbart att få vara ute och göra sin träning i solen hela sommarhalvåret!

Om Idah

Namn: Idah Holmén. Ålder: 35 år. Bor: I Lerum. Familj: Sambo, tre barn mellan fyra och elva år samt en hund. Gör: Arbetar som sjuksköterska.

FOTO IDAH HOLMÉN, JOHAN LUNDIN, ULRICA MERKEL

Johan förvandlade uthuset till träningsstuga


Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare.

iv

ill

a.

se

FOTO IDAH HOLMÉN, JOHAN LUNDIN, ULRICA MERKEL

VAR MED I VI I VILLAS AUKTION!

.v i

Skulle du under samma tidsintervall springa en runda i löpspåret bränner du runt 240 kalorier. Skillnaden är alltså inte enorm.

t

å a u kti o n

minuters grävande i trädgården bränner omkring 120 kalorier. u 30 minuters lövräfsande bränner cirka 120 kalorier. u 30 minuters gräsklippande bränner omkring 165 kalorier.

i se

vp

u 30

s ä t te r p r

äl

Hej Ulrica, berätta om ditt hemmagym! – Både jag och min sambo Gustaf tränar mycket på gym och har i många år haft medlemskap på olika anläggningar. Tanken på ett eget gym kom samtidigt som vår dotter föddes. Vi ville spara in den tid som går åt till att köra fram och tillbaka till gymmet. Första åren i vårt hus hade vi ingen plats, men när vi installerade jordvärme gjorde vi ett gym av det gamla pannrummet som ligger i en sidobyggnad. Vad har du i gymmet? – Vi har en multimaskin med benpress, bröstpress och två vajrar för rygg-, biceps-, triceps- och axelövningar. Min pappa har gjort ett chinsräcke i taket och ett dipsräcke i tävlingsmått eftersom jag tävlar i athletic fitness. Vi har dessutom en serie hantlar, en ställning avsedd för bänkpress och knäböj med fria vikter samt en kortare stång för vissa övningar. Hur ofta tränar du? – Gustaf tränar enbart hemma fem, sex gånger i veckan, medan jag kör en eller två gånger i veckan och smiter i väg till en träningsanläggning övrig träningstid. Vad är det bästa med att ha ett hemmagym? – Att kunna vara så flexibel. Vi har en son som är född i januari 2016 och det har varit skönt att träna där under mammaledigheten medan han sovit i vagnen. Vår treåriga dotter är också gärna med i gymmet och läser en bok eller sitter där med sin platta.

Får du utslag av allt vad hantlar och skivstänger heter? Lugn, bara lugn, allt du behöver för att få den motion du behöver är en gräsklippare, en spade och en räfsa!

Du

sj

Ulrica tränar i pannrummet

Kom i trädgårdsform!

LÄGG ETT BUD

Separett Flame 8000 En toalettlösning som förbränner toalettavfallet och lämnar kvar en liten mängd aska. Separett Flame 8000 är en förbränningstoalett som vid hög temperatur förbränner ditt toalettavfall. Passar dig som vill ha en vatten och/eller avloppsfri toalett, en enkel lösning och som vill slippa hantering av latrin.

Information via display med möjlighet till val av språk. Informationsdisplayen ger dig information gällande toalettens status och hur många spolningar som gjorts. Den indikerar även när det är dags att tömma asklådan eller om någonting annat rörande toalettens funktion behöver åtgärdas samt när det är dags för service. Flame 8000 har inget krav på rumstemperatur utan fungerar både i kallt och varmt utrymme. Den har en kapacitet för 6 personer.

I Ulricas gym finns bland annat en ställning för bänkpress.

Om Ulrica

Namn: Ulrica Merkel. Ålder: 32 år. Bor: I Ängelholm. Familj: Sambon Gustaf, 27, dottern Nora, 3, sonen Adrian, 1, samt huskatten Svante. Gör: Arbetar som brevbärare, ska studera till sjuksköterska.

Värde: 27.900:Auktionerna startar 24/4 avslutas den 1/5. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

Maj 2017 www.viivilla.se

61


se t s j ä l v

a

n.viivilla.se

Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 24/4 avslutas den 1/5. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

miljötoa65

Miljögodkänd mulltoa inklusive installationspaket!

Värde: 19.700:-

spabad Passion signature

Värde: 76.900:- (rek. pris 96.900:-)

bonus air 10

Marknaden mest prisvärda Luft / vattenvärmepump. Värmepumpen kan kopplas direkt mot ackumulatortank eller panna. Utan innedel. Enkel installation!

Värde: 45.950:-

attefallsstomme

Kraftig gedigen stomme 25m2. Öppen i nock med limträbalk och delvis loft. Vi gör även ritningar för bygganmälan!

Värde: 33.900:-

 62 viivilla Maj 2017

skjutbart pooltak

Förvandlar din swimmingpool till ett badparadis.

t io

du

pri

uk

lägg ett bud

er tt

siljan takduschpaket 160 c/c I vår nya serie Siljan har vi förenat design och miljö- och energibesparande funktioner utan att ge avkall på komfort. Siljan dusch finns som takdusch- eller handduschset i många varianter.

Värde: 161.700:-

multifunktionellt trädgårdsverktyg 4 in 1 bensin

Värde: 2.999:-

Carport med redskapsskjul Carport med redskapsskjul och sadeltak inkl Frakt och avlastning söder om Sundsvall och på fastlandet.

Värde: 39.800:-

Premium tält nevada mP

Komplett tält för 5 personer med två sovrum och ett vardagsrum. Lätt att sätta upp , tack vare färgkodade stolpar. Stort vardagsrum gör för en mysig semester känsla.

Värde: 6.800:-

Värde: 8.060:-

bastu/relax

Vår bastu med relaxdel är tillverkad i 45mm grantimmer och har lavar i asp med måtten 300x200 cm.

Värde: 63.900:-

entrétak Classic Snyggt skärmtak över ytterdörren! Komplett och unikt entrétak av plåt byggt på en robust aluminiumstomme.

Värde: 15.000:-

Förbränningstoaletten Cinderella Comfort

Det slutna luftsystemet, som gör denna modell unik på marknaden, innebär att inomhusklimatet påverkas minimalt. Cinderella, skitbra helt enkelt!

Värde: 41.500:-


G IN IKA L AM ANT S IK AV ER N U OR T T N E DE K T I K E D ölE E M

12 olika glasmodeller och etiketter Den unika samlingen består av 12 helt olika former av ölglas. Alla glasen rymmer lika mycket, ungefär 35 cl. Höjden på glasen varierar mellan 15 och 22 cm. Varje glas är dekorerad med sin egen antika öletikett, som litograferats med en originaletikett som underlag. Därefter har den tryckts med keramiska färger och bränts fast på glaset. Varje glas är dekorerat med en tidstypisk, äkta guldkant. Det var ett sätt att visa exklusiviteten både av glaset och dess innehåll redan i slutet av 1800-talet.

En hyllning till svensk bryggerihistoria 1800-talet var ölbryggeriernas guldålder i Sverige. Då fanns det över 600 fristående ölbryggerier. För att markera sin egen särart och exklusivitet skapade varje bryggeri unika etiketter för sina ölflaskor. Dessa etiketter är små tidstypiska konstverk och visar inte minst på hur den första svenska reklamkonsten såg ut. Nu får dessa miniatyrkonstverk leva vidare på en unik glasserie. Läs och beställ på

DU FÅR HELA DIN SAMLING PÅ EN GÅNG!

Varje glas kostar 198 kr, men du betalar endast för 10 glas och spar 396 kr. GRATIS FRAKT

Välj hur du vill beställa! ¢ ¢ ¢ ¢

Gå in på www.euroselection.se Ring 040-672 85 10 Klipp ut ordersedeln och posta portofritt Lägg ordersedeln i ett kuvert utan att frankera skriv Nordstjärnan, Frisvar, 214 00 Malmö

14 dagars returrätt med pengarna åter. Du betalar ev returfrakt. Minst 18 års ålder. Outhämtade paket debiteras med 195 kr. Kreditupplysning kan komma att tas. Förbehåll att godkänna ordern. Kundinformation lagras med datateknik.

Du kan komma att få erbjudanden från oss och partners per brev, epost eller mobil/telefon. Meddela oss per telefon om du inte önskar det. Glasen bör handdiskas. Hyllan ingår inte i köpet.

Den unika samlingen finner du endast hos Nordstjärnan och glasen tillverkas av familjeföretaget Ritzenhoff Cristal i Tyskland. Det är ett anrikt glasbruk, som producerat ölglas i över ett hundra år.

www.euroselection.se

Ordersedel

Erbjudan de:

Få 12 betala egnlas – d för 10! ast

I samlingen ingår glas med dekorer från typiska bryggerier över hela Sverige. Bryggerier som sedan länge avslutat sin verksamhet.

Ett ölglas tillverkat av Ritzenhoff 1904

Frankera ej. Porto betalt.

☐ JA, TACK! Jag vill beställa alla 12 glasen på en gång och betalar endast för 10 glas! Gratis frakt.

Jag vill betala

☐ allt på en gång - 1980 kr ☐ Jag vill dela på betalningen och

betalar 660 kr under 3 månader

___________________________ Efternamn: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Gatuadress: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Postnr/ort: _ _ _ _ _ ___________________ Epostadress: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Förnamn:

Mobil/telnummer ............................................................................................................. (För SMS-avisering och snabbare leverans) Jag vill betala med

☐ Faktura, med Personnr ☐ Betalkort Kortnr | |

|Å | Å |M|M|D | D | – | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Giltigt t o m |M|M| / |Å |Å |

VV 1704

Svensk Bryggeri Historia SVARSPOST 200168700 214 00 MALMÖ


R STORT PAKET -TILL LÃ…GT PRIS

Alltid otroliga priser - över 700 hotell i Europa

Ot St .

.

,QNOXVLYH VSDHQWU¨

6RPPDU S¤9£VWNXVWHQ

9£VWNXVWHQ_8GGHYDOOD

63$O\[S¤9£VWNXVWHQ

7,// 63$5$ 833

%RKXVJ¤UGHQ

8SSOHY9£VWNXVWHQVRPLQEMXGHUWLOOHQK£UOLJ VHPHVWHULKDYHWVWHFNHQ

)U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [63$HQWU¨ /¤QDYEDGURFN WRIIORU *UDWLVSDUNHULQJ

*£VWHUQDV IDYRULW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

%RQ£UD VWUDQGHQ

3DVVDS¤ 7LOOJ¤QJWLOO63$

.

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

H S

8SSOHY .DOPDU •ODQG

6 6N¤QH_.LYLN

8SSOHY.LYLN •VWHUOHQ .LYLNV+RWHOO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVW [GDJHQVYDUPU£WW *UDWLVLQWHUQHW 7LOOJ¤QJWLOOVSD

63$5$

833 7,//)U¤QHQGDVW

6P¤ODQG_.DOPDU

0LQLSULVL.DOPDU %:3OXV.

63$5$

DOPDUVXQG+RWHOO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [GDJHQVYDUPU£WW *UDWLV:L)L :HOOQHVVJ\P MDFX]]L

$QN_6

)U¤QHQGDVW6(._$QGUDSDNHWDQ

3RSXO£U E£VWV£OMDUH

.

9 Y .

£VRQJVWLOO£JJIU¤Q

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(.

833 7,//

NRPVWHUVHKHPVLGDQ

%RNDQX ,QNOXVLYHPLGGDJ

6N¤QH_+HOVLQJERUJ

6XSHUHUEMXGDQGH *RRG0RUQLQJ+HOVLQJERUJ

8SSOHYE¤GH 6N¤QH •VWHUOHQ

+HOVLQJERUJ£UHQXWP£UNWXWJ¤QJVSXQNWIµU DWWXWIRUVND6N¤QHRFK'DQPDUN

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ GDJ

7LOOJ¤QJWLOOEDVWXRFKMDFX]]L *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

'U

$Q

An

Hemligheten bakom våra superlåga priser  64 viivilla Maj 2017

Har du också undrat hur vi kan sälja våra hotellpaket så billigt? Förklaring är att vi hjälper hotellen att sälja deras tomma rum. Våra stora volymer ger oss möjligheten att fylla hotells tomma rum till priser du drömmer om, bara du är lite flexibel med ankomstdag.

w

Spa på h


Therése Linde Country Manager Sverige

Risskov Bilsemester – det smarta valet

Otroliga priser och erbjudanden - vi köper in stort ! Stort urval-1.400 hotellpaket i Europa

Stor succé- verksam i 4 länder Solid ekonomi & 25 års erfarenhet

.

1£UDKDQGHOVWDGHQ 1¥VWYHG ,QNOXVLYHPLGGDJ %RNDQX 6M£OODQG_1¥VWYHG

.URVHPHVWHUYLG1Â¥VWYHG +RWHO0HQVWUXS.UR

8SSOHYNURHQVFKDUPRFKKHPWUHYQDGG£U FDI¨HU DII£UHUY£ONRPQDUGLJ

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLVSDUNHULQJ ,QNOXVLYHPLOMµWLOO£JJ

%RS¤SRSXO£UNUR

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Hotellpaket till Superpris!

QG

.

8SSOHY)UHGULNVKDPQ RFK6NDJHQ

%RNDQX 6XSHUSULV WRPMXQL

6XSHUHUEMXGDQGH 9¤UWSRSXO£UDVWHKRWHOOS¤ -\OODQGQ£UDVORWWJROIRFK YDFNHUQDWXU

1RUGM\OODQG_)UHGHULNVKDYQ

8SSOHY)UHGHULNVKDPQ

.

%HVµNYDFNUD 6NDJHQ

%RNDQ£WWHU HQGDVW

+RWHO)UHGHULNVKDYQ [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [KXYXGU£WWS¤%RQHV [OYDWWHQHOOHUIDWµO *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ

%HVµN /HJRODQG

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ 'URQQLQJOXQG+RWHO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NDIIHRFKVP¤NDNRU [DSHULWLI

833 63$5$ 7,// (QGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ange kod:

9,//$

PWLOOVWUDQG

0HOOHUVWDRFKµVWUD-\OODQG_-XHOVPLQGH

0LQLVHPHVWHUL-XHOVPLQGH 63$5$ 7,// +RWHO-XHOVPLQGH6WUDQG [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ ,QNOXVLYHPLOMµWLOO£JJ

833

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJ6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Kontakta vår kundtjänst mån-tors: 9-17, fre: 9-16:30 och söndag: 10-15

www.risskov.se

(QGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.

1RUGM\OODQG_'URQQLQJOXQG

7,// 63$5$ 833

040 611 61 30

Spara mot hotellens ord. priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Prisernaär i SEK per person i dubbelrum • Bra barnrabatter för barn boende i föräldrars rum • Expeditionsavgift 69-109:-


R STORT PAKET -TILL LÃ…GT PRIS

Alltid otroliga priser - över 700 hotell i Europa

Ot St .

.

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ *U£QVKDQGOD

★★★★ ZHOOQHVVYLG KDYHW

•VWHUVMµNXVWHQ_*UµPLW]

9¤UYLG•VWHUVMµQ

7,// 63$5$ 833

DMD*UµPLW]'DV5HVRUW

1MXWDYZHOOQHVVVHPHVWHUS¤PRGHUQWKRWHOOL 1RUGW\VNODQG

(QGDVW

[µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ JOµOYLQYDWWHQWLOOYDUMHPLGGDJ [HQWU¨WLOOZHOOQHVVDYGHOQLQJ

0LOMµWLOO£JJ(85QDWW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

3DVVDS¤ *U£QVKDQGOD

.

6FKOHVZLJ+ROVWHLQ_%DG2OGHVORH

9LVWHOVH1RUGW\VNODQG 7U\SE\:\QGKDP%DG2OGHVORH [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [Y£ONRPVWGULQN *UDWLVSDUNHULQJ

63$5$

833 7,//)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

.

6RPPDUSDNHW HQGDVW

•VWHUVMµNXVWHQ_7DUS

6SHFLDOSULVWLOO7DUS

/DQGJDVWKRI7DUS [µYHUQDWWQLQJDUPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\ [HIWHUPLGGDJVNDIIHRFKNDND IOYLQSHUUXPYLGDYI£UG VSHOUXQGDIµUERZOLQJ

(QGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

*U£QVVKRSSLQJ

•VWHUVMµNXVWHQ_5RVWR

FN

+LVWRULVND5RVWRFN (OERWHO5RVWR

FN [µYHUQDWWQPIUXNRV WEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXI I¨ [Y£ONRPVWNDIIH UDEDWWS¤ZHOOQHVV )ULWWLQWHUQHWVDXQDJ\ P SDUNHULQJ

$QN_6

833 63$5$ 7,// )U¤QHQGDVW

£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6

(._$QGUDSDNHWDQN

RPVWHUVHKHPVLGDQ

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ 3RSXO£UW

.

*U£QVKDQGOD

7,// 63$5$ 833

6O¤WLOO18 ,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

.

1£UD/»EHFN .LHO +DPEXUJ

•VWHUVMµNXVWHQ_6WUDOVXQG

:HOOQHVVL6WUDOVXQG :\QGKDP6WUDOVXQG+DQVHGRP [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ 7LOOJ¤QJYDWWHQODQG ILWQHVV *UDWLVO¤QDYEDGURFN *UDWLVLQWHUQHW

.

6

7D

$Q

.

*U£QVKDQGOD Y£OEHILQQDQGH

7,// 63$5$ 833 (QGDVW

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

%

6

$Q

An

Hemligheten bakom våra superlåga priser

Har du också undrat hur vi kan sälja våra hotellpaket så billigt? Förklaring är att vi hjälper hotellen att sälja deras tomma rum. Våra stora volymer ger oss möjligheten att fylla hotells tomma rum till priser du drömmer om, bara du är lite flexibel med ankomstdag.

w

Spa på h
Therése Linde Country Manager Sverige

Risskov Bilsemester – det smarta valet

Otroliga priser och erbjudanden - vi köper in stort ! Stort urval-1.400 hotellpaket i Europa

Stor succé- verksam i 4 länder Solid ekonomi & 25 års erfarenhet

.

6YHQVN VN£UJ¤UGVLG\OO

3RSXO£UW KRWHOOSDNHW 6µGHUPDQODQG_1\Q£VKDPQ

6RPPDULVN£UJ¤UGHQ 1\Q£VJ¤UGHQ

%HVµNK£UOLJD1\Q£VKDPQHQGDVWPLQ PHGSHQGHOW¤JIU¤Q6WRFNKROP

7,// 63$5$ 833 (QGDVW

[µYHUQDWWQLQJ [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NY£OOVNDIIH *UDWLVLQWHUQHW

1£UDKDYHW KDPQHQ UHVWDXUDQJHU

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

%RNDVRPPDUSDNHW HQGDVW

.

1<+(7LQNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

+DOODQG_6LPO¤QJVGDOHQ

7,// 63$5$ 833

6WXJVHPHVWHUVXSHUSULV 7DOOKµMGHQVY£UGVKXV [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [GDJHQVYDUPU£WW [Y£ONRPVWNDIIH *UDWLVLQWHUQHWRFKSDUNHULQJ 7LOOJ¤QJWLOOXWRPKXVSRRO

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

,VWULHQ_2SDWLMD

%HVµN.URDWLHQ

6PDUW6HOHFWLRQ+RWHO,VWUD [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [NY£OOVEXII¨LQNOGU\FN [Y£ONRPVWGULQN WRUVGDJ

IOYDWWHQIUXNWS¤UXPPHW *UDWLVLQWHUQHW

7,// 63$5$ 833

9,//$

0LQLVHPHVWHUL.·JH

.

1RUGM\OODQG_$DE\EUR

6XSHUSULVL$DE\EUR

(QGDVW

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

7,// 63$5$ 833 )U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Kontakta vår kundtjänst mån-tors: 9-18, fre 9-17.30 och lör-sön: 10-15

www.risskov.se

7,// 63$5$ 833

%HVµN YDFNUD6NDJHQ

+RWHO6·SDUNHQ [µYHUQDWWQPIUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ [NDIIHPVµWVDN [Y£ONRPVWGULQN ,QNOPLOMµDYJLIW

)U¤QHQGDVW

$QN_6£VRQJVWLOO£JJIU¤Q6(._$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

Ange kod:

6M£OODQG_.·JH

$QN_$QGUDSDNHWDQNRPVWHUVHKHPVLGDQ

%RND18 Q£WWHU

9LG$GULDWLVND KDYHW

â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026; HQGDVWPLQ IU¤Q.µSHQKDPQ

,QNOXVLYH KDOYSHQVLRQ

+RWHO1LHOV-XHO [µYHUQDWWQLQJDU [IUXNRVWEXII¨ [U£WWHUVPHQ\EXII¨ *UDWLVSDUNHULQJ NPIU¤QEURI£VWHW

(QGDVW

.

.

040 611 61 30

Spara mot hotellens ord. priser â&#x20AC;¢ FörbehÃ¥ll för slutsÃ¥lda datum och tryckfel â&#x20AC;¢ Researrangör: Risskov Autoferien AG â&#x20AC;¢ Ev. miljötillägg betalas pÃ¥ hotellet â&#x20AC;¢ Prisernaär i SEK per person i dubbelrum â&#x20AC;¢ Bra barnrabatter för barn boende i föräldrars rum â&#x20AC;¢ Expeditionsavgift 69-109:-


Annonstorget VI I VIlLA

BEKVÄMT - SMART - EKONOMISKT

Dags för

nytt enskilt avlopp? SPECIALISTEN INOM AVLOPPSVATTENRENING

Ring oss: 08-4100 77 27 | 031-760 85 44

alla priser inkl. moms

PELLETS PANNA fr 36.024:-

HELAUTOMATISK FLISPANNA fr 108.625:-

VETOenergi

VED PANNA fr 45 473:-

010-492 40 00 vetoenergi.se

GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! Perfekt för gör-det-självaren

Aleksander Brännström: 0703 -88 33 10 Jonas Pihl: 0709 -26 99 84 Christian Fecht: 0733 - 53 20 03 Niklas Samuelsson: 0733 - 53 20 05 Marcus Lundqvist: 0733 - 53 20 06 Henrik Weimarsson: 0733 - 53 20 07 Per Andersson: 0733 - 53 20 09

(Umeå)

Nu kan du på ett enkelt och billigt sätt förnya din gamla trappa, balkong och terrass med DuraTrapp® naturstensbeläggning. Beläggningen tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

(Skurup) (Norrköping) (Göteborg) (Stockholm) (Jönköping) (Uppsala)

AB Evergreen Solutions | www.4evergreen.se | info@4evergreen.se

DuraCoat AB

www.duracoat.se

Tenngatan 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04

VARUHUS PÅ WEBBEN 1000-tals produkter inom smart & trygg förvaring

kampanj på pool! läs mer på vår hemsida

5% RABATTt te på hela sortimen

Kampanjkod:

VILLA2017

Ring oss för köpråd:

0770-22 01 22  68 viivilla Maj 2017

www.svenskapoolfabriken.se Telefon 0920-20 34 70 • info@svenskapoolfabriken.se


Annonstorget VI I VIlLA

Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare

Garaget som vem som helst kan bygga. Men det är inte vilket garage som helst. Åratal av utvecklingsarbete har lett fram till en lättmonterad och högkvalitativ byggsats som du enkelt kan sätta upp på egen hand. Det är en smart lösning som låter dig spara både tid och pengar. Resultatet är ett garage som står sig i generationer.

lovangersbygg.se 0913-105 40

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS RB-VENTUM

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®. EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

EuRoPE VattEnREning ab Centralgatan 16, 365 42 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 • Fax: 0478-122 13 www.europevattenrening.se europe.vattenrening@tele2.se

Kundreferenser med

99,9% i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

Sveriges mest prisvärda carportar

Fr. 29 900:-

ACKUMULATORTANKAR För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

RBECO&GRANDLUX

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

Fr. 45 000:-

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, lä‹skö‹ och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

PRIS EX.

15 900:-

Från 19 800:-

Inkl moms, frakt samt avlastning söder om Sundsvall Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se

www.carporten.se, Storgatan 69, Kalmar, Telefon:0480-36 22 30 Maj 2017 www.viivilla.se

69


Annonstorget VI I VIlLA

Skorstensspararen Se Upp!

SKORSTEN OCH TAKSÄKERHET Kommer regn och snö ned i din skorsten? Vänta inte mer! Beställ nu marknadens bästa skydd! Enkelt öppningsbar vid sotning.

Pris från 2990:- inkl. moms Montering ingår i priset

TAKSÄKERHET

Vi monterar, Taksteg(ar) Takbryggor, Glidskydd, Snörasskydd m.m. Plåtslageriarbeten runt skorstenar och tak.

Skorstensspararen AB • www.skorsten.nu • Tel. 0392-10 007

RADON Dricker du radioaktivt vatten?

Radonett är Europas mest sålda och effektiva radonRadonett avskiljare med högsta reningsgrad i samtliga ger dig och dina barn tester av SSI och råd & rön. ett sunt och friskt

RADONETT vatten! • garanterad reningsgrad av radon 97–99,9 % • tar bort svavelväte (luktar som ruttet ägg) • höjer pH-värdet till ca 7,5 på naturlig väg utan kemikalier 50.000 brunnar i Sverige har hälsofarligt vatten. Ring 0248-102 78 så hjälper vi dig Radonett, Box 64, 795 21 Rättvik

Köp FÖNSTER i vår webshop! Fönster & fönsterdörrar direkt från fabrik - Ingen förskottsbetalning - Fri frakt - Tryggt och säkert med

Kontakta oss idag.

www.fonstergallerian.se

info@radonett.com

TAKSÄKERHET Vi levererar kompletta lösningar till ditt tak.

Fynda från vårt lager och spara 40-55%

www.radonett.com

Leverans till hela Sverige!

info@stegcentralen.se Tel: 0573-638100

tak Premium land från Tysk

ontering Frakt, M tning och inmä ingår!

Svensktillverkat

- Måttanpassat utan extra kostnad Rabatt

40-55%  70 viivilla Maj 2017

fönster G A L L E R I A N

Ring idag för offert 031 - 760 66 50 Svenska pooltak maknadför pooltak från Tyska Voeroka. Vi anpassar pooltaket enligt ert önskemål vid inmätning hemma hos dig.

www.svenskapooltak.se


Annonstorget VI I VIlLA nlig iljövä

t. M

Nyhe

- trähus från Uppland

syr!

träla

BRUN Woodzil Trälasyr Naturlig ersättning till traditionella träoljor!

Woodzil Trälasyr är en hightech-produkt för effektiv ytbehandling av nytt tryckimpregnerat trä, obehandlat trä och av tidigare behandlat trä. Finns i färgtonerna vit, grå, brun, svart och klar (transparent).

VALLOXEN

Enkel att använda: 1 produkt, 1 strykning, 1 timmes torktid.

1-plan, 124 m2, invändig yta

952.000 kr I våra standardhus ingår

Framhäver träets naturliga ådring med lång hållbarhet som förlänger träets liv.

4 Allt byggmaterial ovan grund

4 Bygglovsritningar, konstruktionsritningar, el och VVS-ritningar För vidare information och katalogbeställning se vår hemsida www.floodstra.com Tel. 018-38 73 00

Original: Knivsta Tryckeri AB

4 Vitvaror, köksinredning, parkettgolv

Ger unika vatten- och smutsavvisande egenskaper.

TRÄDÄCK • MÖBLER • TRALL • STAKET • TRAPPOR Utvecklad och producerad i Sverige.

SVERIGES MEST SÅLDA POOL !

POOL FÖR ALLA SMAKER

Ta hand om dina trägolv. Ta hand om din tid.

SVERIGES BÄSTA ERBJUDANDE PÅ POOLPAKET OCH TILLBEHÖR

Med Bona Wood Floor Spray Mop städar du dina trägolv i ett svep och kan lägga tiden på viktigare saker. Den är enkel att ta fram och använda, effektiv mot damm och smuts samt skonsam mot dig och dina trägolv. Läs mer på bona.com Inköpsställe hittar du på www.bona.com/hitta Bona.com Bona Sweden

BONA – PROFFSENS VAL SEDAN 1919

0585 31661 www. jf-fritid.se Maj 2017 www.viivilla.se

71


SVERIGES mEST SÅLDA POOLTAK

ERATO800

GLASFIBERPOOL

MåttBestäLLD / IhOPsatt POOLtak Mått anpassat pooltak direkt från fabrik eller ett serietillverkat, att välja pooltak kan vara svårt. Kanalplast eller klarglas, högt eller lågt, antracite eller silver osv. Man bör även tänka på klimatet, då vissa delar av vårt avlånga land kan få mer snö än andra. Ett högre tak med större böjning klarar snön bättre än ett lågt. Det finns två modellformer som klarar det skandinaviska klimatet bättre utan underhåll, det är Klasik och Smart. Detta eftersom snön inte packar sig uppe på taket. Dallas och Casablanca Infinity är två lägre modeller som klarar sig bra i de södra delarna. Man kan ha dessa i Norr med men då krävs det tillsyn under vinterhalvåret.

POOLtak 4x8

49 900kr* LEISURE POOLS

Ett annat alternativ är våra egentillverkade tak som vi gjort speciella med kanalplast i sidorna och klarglas i gavlarna, Vi är mycket stolta över våra LUXLAMA tak då vi tillverkar dem med extra kraftiga profiler.

THERmOPOOL

10 ÅRS GARANTI** BYGG DIN POOL sjäLv

mARKNADENS KRAFTIGASTE

Vi erbjuder till absolut lägsta pris möjligheten att bygga din pool själv från grunden. Detta gör du med vår Thermopool som byggs av ISOblock. Poolen byggs ungefär som ett LEGO, betongplatta i botten och sedan bygger man upp sidorna med ISOblock som man armerar och gjuter. Därför kan denna pool byggas i nästan alla terränger och är tillräckligt stabil för att klara av att stå ovan mark. Viktigt att tänka på är dock byggtiden och materialåtgången samt att slutresultatet blir en linerpool PVC. När du nu ändå är igång och bygger, varför inte satsa på ett av våra pooltak i box.

P O O LTA K S U P R E M E - I S O L E R A R , S A M T I D I GT S O M M A N K A N S E VA D B A R N E N G ö R

Pooltak som levereras i box (även kallad IdealCover pooltak) med över 25-års erfarenhet på marknaden. Boxen innehåller allt man behöver för att montera pooltaket. Ett medelstort pooltak tar 4–5 timmar att montera för två personer.

Självklart är våra pooltak låsbara och klarar kraven för säkerhetstäckning för pool. Barnen älskar pooltak då även när det är kallt ute och regnar så kan man använda poolen under ett pooltak. Mwan skjuter undan sidodörren, tar av sig kläderna och hoppar in i den varma 30 gradiga poolen. Ett pooltak anpassad för Skandinavien och tillverkad i Malmö av Poolteam!

Pooltak i box är tillverkade för de vanligaste poolstorlekar 3x6 m, 4x8 m eller 5x10 m

* Ange koden VIIVILLA2017TAK för att erhålla kampanjpriset 49900kr för en Smart B 4x8 pooltak. Erbjudandet gäller tom 31/5 2017. ** Poolteam lämnar 10 års garanti på aluminiumprofilerna

www.poolteam.se E-mail: info@poolteam.se

Butik Malmö: Nornegatan 10 (Svågertorp) Tel: 040 - 6311120

Butik Stockholm: Jägerhorns väg 11 Kungens Kurva Tel: 08 - 40805409


SVERIGES mEST SÅLDA POOLTAK

ERATO800

GLASFIBERPOOL

MåttBestäLLD / IhOPsatt POOLtak Mått anpassat pooltak direkt från fabrik eller ett serietillverkat, att välja pooltak kan vara svårt. Kanalplast eller klarglas, högt eller lågt, antracite eller silver osv. Man bör även tänka på klimatet, då vissa delar av vårt avlånga land kan få mer snö än andra. Ett högre tak med större böjning klarar snön bättre än ett lågt. Det finns två modellformer som klarar det skandinaviska klimatet bättre utan underhåll, det är Klasik och Smart. Detta eftersom snön inte packar sig uppe på taket. Dallas och Casablanca Infinity är två lägre modeller som klarar sig bra i de södra delarna. Man kan ha dessa i Norr med men då krävs det tillsyn under vinterhalvåret.

POOLtak 4x8

49 900kr* LEISURE POOLS

Ett annat alternativ är våra egentillverkade tak som vi gjort speciella med kanalplast i sidorna och klarglas i gavlarna, Vi är mycket stolta över våra LUXLAMA tak då vi tillverkar dem med extra kraftiga profiler.

THERmOPOOL

10 ÅRS GARANTI** BYGG DIN POOL sjäLv

mARKNADENS KRAFTIGASTE

Vi erbjuder till absolut lägsta pris möjligheten att bygga din pool själv från grunden. Detta gör du med vår Thermopool som byggs av ISOblock. Poolen byggs ungefär som ett LEGO, betongplatta i botten och sedan bygger man upp sidorna med ISOblock som man armerar och gjuter. Därför kan denna pool byggas i nästan alla terränger och är tillräckligt stabil för att klara av att stå ovan mark. Viktigt att tänka på är dock byggtiden och materialåtgången samt att slutresultatet blir en linerpool PVC. När du nu ändå är igång och bygger, varför inte satsa på ett av våra pooltak i box.

P O O LTA K S U P R E M E - I S O L E R A R , S A M T I D I GT S O M M A N K A N S E VA D B A R N E N G ö R

Pooltak som levereras i box (även kallad IdealCover pooltak) med över 25-års erfarenhet på marknaden. Boxen innehåller allt man behöver för att montera pooltaket. Ett medelstort pooltak tar 4–5 timmar att montera för två personer.

Självklart är våra pooltak låsbara och klarar kraven för säkerhetstäckning för pool. Barnen älskar pooltak då även när det är kallt ute och regnar så kan man använda poolen under ett pooltak. Mwan skjuter undan sidodörren, tar av sig kläderna och hoppar in i den varma 30 gradiga poolen. Ett pooltak anpassad för Skandinavien och tillverkad i Malmö av Poolteam!

Pooltak i box är tillverkade för de vanligaste poolstorlekar 3x6 m, 4x8 m eller 5x10 m

* Ange koden VIIVILLA2017TAK för att erhålla kampanjpriset 49900kr för en Smart B 4x8 pooltak. Erbjudandet gäller tom 31/5 2017. ** Poolteam lämnar 10 års garanti på aluminiumprofilerna

www.poolteam.se E-mail: info@poolteam.se

Butik Malmö: Nornegatan 10 (Svågertorp) Tel: 040 - 6311120

Butik Stockholm: Jägerhorns väg 11 Kungens Kurva Tel: 08 - 40805409


TillverKas i malmö

POOLER

ThermoplasT pool

förETagET sOm sEr TiLL aTT förvErkLiga dina drömmar! POOLPakET frÅn

Vi på Poolteam strävar efter att erbjuda våra kunder ALLT inom pool och spabranschen och genom egen produktion, volyminköp från tillverkare i hela världen gör vi det till konkurrenskraftiga priser. Det som då ligger oss allra varmast om hjärtat är så klart våra välkända Thermoplast pooler som vi har egen tillverkning av i Fosie industriby i Malmö. Vi har tillverkat dessa pooler sedan 2010 under vårt eget varumärke LUXLAMA, med mycket gott resultat.

“hel balja”

* Poolteam lämnar livstids garanti mot osmos / böldpest

Vi tillverkar poolerna av polypropylen vilket även används inom bilindustrin och livsmedelsindustrin. Detta på grund av dess formbarhet och att materialet passar vårt klimat här i Norden. Våra pooler klarar kyla och frost galant, de är också UV behandlade så de står emot solens strålar och inte missfärgas. Ytan är även behandlad så att det möjliggör enkelt underhåll och rengöring. Ytskiktet på trappan har en strukturerad yta som eliminerar halkrisken. Endast Poolteam formar hörnen i poolen med böjmaskin, alltså inga svetsade hörn som kan spricka. Materialet är helt skyddat med skyddsfilm för att förhindra skador under installationen. Dessutom är de miljövänliga! Thermoplast materialet hämtas exklusivt från Tyskland och vår leverantör är Röchling Engineering Plastics. Poolen tillverkas i tre olika färger, ljusblått, silvergrått och vitt. Storleken kan man få i standardstorlek 3x6, 3,5x7, 3,8x8, 3,8x10 eller efter eget val. Standard djupet är 1,50 men kan fås från 1,20 till 1,70. Poolerna finns i olika former, från den mest populära rektangulära till oval eller rund. Man kan själv välja mellan olika trapp alternativ, unikt med Thermoplast poolen är att trappan inte behöver underbyggas vid installation utan där cirkulerar vatten under den. Poolen levereras förstärkt med armeringsjärn och isolerad med XPS300 Finnfoam. Då vi endast använder material av högsta kvalité ger vi 10 års materialgaranti. I vår fabrik tillverkar vi även måttanpassade pooltak, där kunden själv kan välja storlek, form, sidodörr, kanalplats eller klarglas. Ett riktigt hantverk! Samtliga poolkomponenter som vi marknadsför och använder oss av till våra pooler har genomgått noggranna tester och kvalitetskontroller för att säkerställa vår höga kvalité.

www.poolteam.se E-mail: info@poolteam.se

54 000kr

livsTiDs garanTi* miljövänlig EgEn fabrik Våra konkurrenter importerar, medan vi har egen tillverkning i Sverige. Som första fabrik i Skandinavien tillverkar vi i Malmö sedan 2010. Thermoplast pooler under varumärket LUXLAMA. Thermoplast poolen levereras precis som glasfiberpoolen som hel balja vilket innebär snabbare installation till lägre kostnader. Till skillnad från Thermopoolen kräver Thermoplast poolen oftast inte någon betongplatta. Fördelen med Thermoplast är att det är ett homogent 8mm´s material och kan därför inte få osmos(böldpest) som kan drabba glasfiberpooler, den tål högre temperatur än en liner pool och den beräknade livslängden är minst 45 år. Installationen är enkel och börjar man gräva på måndagen så har man en badklar pool redan på fredagen, man slipper även en massa installatörer springandes på tomten i flera veckor! vi är stolta över att sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg som gillar nya lösningar och spännande material valde just denna pool, då den möjliggjorde hans vision om att ha en året runt pool utan synlig poolkant. Detta är möjligt tack vare den goda isolationen samt att poolen inte behöver En tillagd poolkant för att fungera eller se vacker ut.

Butik Malmö: Nornegatan 10 (Svågertorp) Tel: 040 - 6311120

Butik Stockholm: Jägerhorns väg 11 Kungens Kurva Tel: 08 - 40805409


TillverKas i malmö

POOLER

ThermoplasT pool

förETagET sOm sEr TiLL aTT förvErkLiga dina drömmar! POOLPakET frÅn

Vi på Poolteam strävar efter att erbjuda våra kunder ALLT inom pool och spabranschen och genom egen produktion, volyminköp från tillverkare i hela världen gör vi det till konkurrenskraftiga priser. Det som då ligger oss allra varmast om hjärtat är så klart våra välkända Thermoplast pooler som vi har egen tillverkning av i Fosie industriby i Malmö. Vi har tillverkat dessa pooler sedan 2010 under vårt eget varumärke LUXLAMA, med mycket gott resultat.

“hel balja”

* Poolteam lämnar livstids garanti mot osmos / böldpest

Vi tillverkar poolerna av polypropylen vilket även används inom bilindustrin och livsmedelsindustrin. Detta på grund av dess formbarhet och att materialet passar vårt klimat här i Norden. Våra pooler klarar kyla och frost galant, de är också UV behandlade så de står emot solens strålar och inte missfärgas. Ytan är även behandlad så att det möjliggör enkelt underhåll och rengöring. Ytskiktet på trappan har en strukturerad yta som eliminerar halkrisken. Endast Poolteam formar hörnen i poolen med böjmaskin, alltså inga svetsade hörn som kan spricka. Materialet är helt skyddat med skyddsfilm för att förhindra skador under installationen. Dessutom är de miljövänliga! Thermoplast materialet hämtas exklusivt från Tyskland och vår leverantör är Röchling Engineering Plastics. Poolen tillverkas i tre olika färger, ljusblått, silvergrått och vitt. Storleken kan man få i standardstorlek 3x6, 3,5x7, 3,8x8, 3,8x10 eller efter eget val. Standard djupet är 1,50 men kan fås från 1,20 till 1,70. Poolerna finns i olika former, från den mest populära rektangulära till oval eller rund. Man kan själv välja mellan olika trapp alternativ, unikt med Thermoplast poolen är att trappan inte behöver underbyggas vid installation utan där cirkulerar vatten under den. Poolen levereras förstärkt med armeringsjärn och isolerad med XPS300 Finnfoam. Då vi endast använder material av högsta kvalité ger vi 10 års materialgaranti. I vår fabrik tillverkar vi även måttanpassade pooltak, där kunden själv kan välja storlek, form, sidodörr, kanalplats eller klarglas. Ett riktigt hantverk! Samtliga poolkomponenter som vi marknadsför och använder oss av till våra pooler har genomgått noggranna tester och kvalitetskontroller för att säkerställa vår höga kvalité.

www.poolteam.se E-mail: info@poolteam.se

54 000kr

livsTiDs garanTi* miljövänlig EgEn fabrik Våra konkurrenter importerar, medan vi har egen tillverkning i Sverige. Som första fabrik i Skandinavien tillverkar vi i Malmö sedan 2010. Thermoplast pooler under varumärket LUXLAMA. Thermoplast poolen levereras precis som glasfiberpoolen som hel balja vilket innebär snabbare installation till lägre kostnader. Till skillnad från Thermopoolen kräver Thermoplast poolen oftast inte någon betongplatta. Fördelen med Thermoplast är att det är ett homogent 8mm´s material och kan därför inte få osmos(böldpest) som kan drabba glasfiberpooler, den tål högre temperatur än en liner pool och den beräknade livslängden är minst 45 år. Installationen är enkel och börjar man gräva på måndagen så har man en badklar pool redan på fredagen, man slipper även en massa installatörer springandes på tomten i flera veckor! vi är stolta över att sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg som gillar nya lösningar och spännande material valde just denna pool, då den möjliggjorde hans vision om att ha en året runt pool utan synlig poolkant. Detta är möjligt tack vare den goda isolationen samt att poolen inte behöver En tillagd poolkant för att fungera eller se vacker ut.

Butik Malmö: Nornegatan 10 (Svågertorp) Tel: 040 - 6311120

Butik Stockholm: Jägerhorns väg 11 Kungens Kurva Tel: 08 - 40805409


â&#x20AC;&#x2030;76 viivilla Maj 2017

Katalog 2 017

P o o l Pa k e t | S P a b a d | P o o l t a k | U t e P l at S | t i l l b e h Ăś r

www.poolteam.se

Vi i Villa 1704  

Vi i Villa nr 4 2017 Äntligen trädgårdssäsong! Läs allt om att odla i växthus, bygga pool, bygga en smart redskapsbod, möblera attefallshuse...

Vi i Villa 1704  

Vi i Villa nr 4 2017 Äntligen trädgårdssäsong! Läs allt om att odla i växthus, bygga pool, bygga en smart redskapsbod, möblera attefallshuse...