__MAIN_TEXT__

Page 1

DIN TIPSARE i villavardagen!

Snart kommer tulpanerna! Norska Solfrid Cristina har 5 000 lĂśkar. Sidan 43.

Nr 1.12

  (AB)

fixa inne

WJCPSJ

Sveriges vackraste villa!

Ă„r du

Sveriges främsta hemmafixare? Tävla & vinn! Sidan 25.

Familjen SandsjĂś-MĂĽnssons vackra hus vann "Vi har byggt till sĂĽ att det ska hĂĽlla 100 ĂĽr till"

G "Vi gjorde kĂśket retrosnyggt!" Sidan 32.

TEST:

MATBEREDARE

Se vilken som fick bäst betyg. Sidan 54.

1000-tals tips fĂśr ditt hus pĂĽ www.viivilla.se

Fixa hemma Bota trÜga lüdor Sü für du bort fettfläckar pü väggen Sü luftar du element Sidan 47.

MÜt vür nya gÜrdet-själv expert Anders Utsten "Sü väljer du rätt verktyg" Sidan 18.


% !*&) %&"

 .!-.&/ 

  +%"0/-.&/

2".&$"/-,-1)7./0"./(*&+*"! /&!,)'1/&)'9*7.(0*"!2+"+

 .!-.&/ 

  7)'/0"+/(*&+*"!)8+$/&!,$)/$9. 00!1/".")!"+#.8+6".%8)) &)'9*7.(0*"!2+"+

.!-.&/ 

  

 1--0&)) 

+%"0/-.&/

+*,!".+07)'/0"+/(*&+/,*5++/&0." 2.&0&,+".*"!(1$+27.*"%4))"))". (,+2"(0&,+/#.,+0&)'9*7.(0*"!2+"+2.2$820&))"0027.!" 2 (.&+$8.

82 .$)" !$"!"-% (''%(#&'&'%-" .",&%! ,% %

.!-.&/

  +/*&!&$, %+700(*&+()7!!&07)'/0"+ #9./(9+"#0".27.*" &)'9*7.(0*"!2+"+

%(#&'&''"-%&- %/!(% !'%,'# (&&'

(')),%!"-%'#! #"'(%%&!"%,%%""('"" ),%(&'"(%)!$"$%&%$-"-%))-% $#$( ,%&'!# % " #"'(%!".%!*&'#%"&,"%),%!#&'"%"#&$%% (&!!'"#!"%.& &*'#% #"'(%%&"($$),%!""%..%%,""" #,%! .!,%'!)"" )".(*-+'*,!"))"., %+7.*/0"80".#9./7)'."%&00.!1-8333 ,+01./"

""#"!" &!%'$#"#&+% !$"!# %!$"$%&%", %'#!" !%& 

   

 

 

  

 

 

   

       

   

   

 

 

 +$8.&

 

!"%.%)%!


Introduktionserbjudande till nya tillsvidareprenumeranter

TEST: 8 sticksågar – se vilken som är bäst

EXTRA

Beställer du detta erbjudande online får du tillgång till över 1 000 gör-detsjälv-artiklar med detsamma!

DU FÅR MÅNGA FÖRDELAR SOM PRENUMERANT:

Få ett bra erbjudande, se vykortet

Gör Det Själv/Bonnier Publications International AS, Kundtjänst, 205 50 Malmö, tel. 08-555 454 02

tGrundliga steg-försteg-anvisningar tNyheter om verktyg och material tSveriges bästa tester av verktyg tGoda råd från våra experter tDetaljerade arbetsritningar tBra idéer från andra läsare

2 nummer + valfri premie

39

50 + 29:50 i porto och exp.

Beställ via kupong eller på www.gds.se/viivilla januari 2012 www.viivilla.se


4,25% Privatlån från

3,94% Bolån från

­ÓÊFÀÃÊLˆ˜`˜ˆ˜}Ã̈`®

ka ansö ! t t a ed lt Enke bbt besk a - sn

Lös dina dyra lån - spara 1000-lappar! Vi hittar rätt lån åt dig - ett samtal räcker!

Privatlån från 4,25%

Du slipper lägga tid på att hitta en bra lånelösning, det gör vi - utan att det kostar dig något extra! Vi samarbetar med flera av Sveriges banker och låneinstitut och hjälper dig personligen att hitta rätt lån. Efter godkänd kreditprövning har du pengarna i handen efter bara några dagar.

UÊF˜>ÊÕ««Ê̈ÊÎxäÊäää\‡ÊÕÌ>˜ÊÃBŽiÀ…iÌ UÊŸÃÊ`ÞÀ>ʏF˜ÊœV…ÊŽÀi`ˆÌiÀʇÊë>À>ÊÌÕÃi˜>««>ÀÊ«FÊÊÊ sänkt månadskostnad UʘÛB˜`Ê«i˜}>À˜>Ê̈ÊÛ>`Ê`ÕÊۈ UÊ6>vÀˆÊFÌiÀLiÌ>˜ˆ˜}Ã̈`Ê£‡£ÓÊFÀ

Hur mycket kostar det i månaden? Lånebelopp

6 år

8 år

12 år

50 000:-

818:-

646:-

477:-

100 000:-

1 636:-

1 293:-

953:-

200 000:-

3 273:-

2 585:-

1 906:-

350 000:-

5 727:-

4 524:-

3 336:-

Bolån från 3,94% ­ÓÊFÀÃÊLˆ˜`˜ˆ˜}Ã̈`®

UÊ1««Ê̈Ênx¯ÊˆÊLœÌÌi˜F˜ UÊ}iÀÊ`ÕÊ`ˆÌÌÊLœi˜`iʇÊÎՏ`Ã>`œÊiiÀÊLiÌ>˜ˆ˜}Ã‡Ê anmärkningar behöver inte vara ett hinder.

F˜>`ΜÃ̘>`i˜ÊˆÊiÝi“«iÌÊBÀÊLiÀBŽ˜>`ÊvŸÀÊiÌÌÊ>˜˜ÕˆÌiÌÏF˜Ê“i`ÊiÝi“«iÀB˜Ì>Êx]xȯÊ,B˜Ì>˜ÊBÀʈ˜`ˆÛˆ`ÕiÊœV…ÊLiÃÌB“ÃÊ>ÛÊ`ˆ˜>ÊvŸÀÕÌÃBÌ̘ˆ˜}>À°Ê6ˆÊ…B«iÀÊ`ˆ}ÊܓÊBÀʓˆ˜ÃÌÊ£nÊFÀ°Ê *ÀˆÛ>̏F˜\Ê >ÃiÀ>ÌÊ«FÊiÝ°ÊÀB˜Ì>Êx]xȯÊLˆÀÊivviŽÌˆÛÊÀB˜Ì>ÊÈ]£{¯Êۈ`Ê£ää°äää\‡ÊœV…ÊxÊFÀ°Ê œF˜\Ê vviŽÌˆÛÊÀB˜Ì>ÊvÀF˜Ê{]ää¯ÊÀB˜Ì>Ê­ÓÊFÀÃÊLˆ˜`˜ˆ˜}Ã̈`®°Ê,B˜ÌœÀÊ«iÀÊ££‡£Ó‡ÓÓ°Ê Freedom Finance är en oberoende låneförmedlare.

! g a d i

Ring oss på 0431- 41 55 21

\ iʎœ` } « « 1 2 62-1

Lån som ger dig frihet vi i villa januari 2012


entré

vi i villa

Nu satsar vi på Vi i Villa! 2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Ja, det händer mycket här Men just nu är det stora på jobbet just nu! Det här projektet vår nya tidning: Mitt året kommer vi ut med hem&jag. Den består av lika hela 12 nummer och har satsat delar mat, hem och trädgård på att bli ännu mer användbara och riktar sig till alla er kvinnor för er läsare. Bland våra nyheter som alltid längtar hem. För i år: Vi har en ny Gör-det-självbara 19 kronor kan du prova på expert. Från och med detta första numret. Vi tror att just ni nummer kommer Anders Utkommar gilla den. Läs mer på sten svara på era frågor om pro- sidan 12! jekten hemma. Han kommer Så välkomna till oss! också att i varje nummer ge er RÄTTELSE: enkla fixa-hemma-förslag. För några nummer sedan I detta nummer går han hade vi ett tips om att rengöra igenom vad vi behöver i verkskinnsoffan. Vi vill poängtera tygslådan oberoende på ambiatt detta måste testas på liten, tionsnivå. dold plats innan Vi inleder också en serie hela soffan med våra nordiska grannar i rengörs. Danmark, Finland och Norge där vi Prova hälsar på i varanvår nya dras trädgårdar. tidning Mitt I detta nummer hem & jag! är vi hemma hos Solfrid Cristina utanför Oslo och ser på hennes fantastiska tulpaner. Vi vill också se fler av era projekt. Nu publicerar vi läsarnas bästa idéer. Titta på sidan 14! Och skicka in dina egna. Förutom detta har vi putsat upp oss en smula. Ni ser hur när ni öppnar bladet.

FÖR FRÅGOR om din villa och dess underhåll kan du söka bland alla våra artiklar, tips och idéer på www.viivilla. se På vår sajt kan du också ställa frågor till Experthjälpen eller diskutera i vårt forum. För frågor om tidningens redaktionella innehåll, kontakta redaktionen@viivilla.se ring 08-731 29 00 onsdagar 10.00-12.00 eller besök oss på Facebook. POSTADRESS Vi i Villa, redaktionen, Box 4040, 181 04 Lidingö.

22 18

47

Entré: Människorna, nyheterna, husen ................................ 9 Gör-det-själv: Bästa verktygslådan, med Anders Utsten ............................................................ 18 Vinnare: De har Sveriges vackraste villa ........................... 22 Tävling! Nominera landets främsta hemmafixare .... 25 Experterna ......................................................................................... 26 Hemma hos: Vi byggde ett 50-talskök ................................ 32 Annika Marklunds krönika ................................................. 36 Trädgården i januari ................................................................... 41 Nordiska trädgårdar: vårträdgården utanför Oslo ... 43 Fixa inne: Dags för rundsmörjning hemma! .................. 47 Test: Matberedare ........................................................................... 54 Värme: Så eldar jag ......................................................................... 58

PÅ OMSLAGET. KLÄDER PRIVATA.FOTO KRISTIAN POHL. ART DIRECTOR Michael Ullman

REDAKTIONSCHEF Pauline Josephson

LAYOUT Kenneth Lindblad

REDAKTÖR Louise Törnqvist

58

INNEHÅLL

CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE Stina Abenius

REDAKTIONELL PROJEKTLEDARE Camilla von Otter

54

ANNONSER Riks, region, bilagor och webb, växel 08-731 29 00. ANNONSMOTTAGNING Betsy Dehlin TRYCK Prinovis Itzehoe GmbH, ISO 14001 certifierad.

PRODUKTIONSCHEF Elias Carlved VD Christian Rudén MARKNADSCHEF Annethe Grimborg FÖRSÄLJNINGSCHEF Jan Åkerlund

DE GA N A ILAen! . K JB tik gen RAAN abuidnin P S P Eld av t n AM n tte K fråSe mi


Fönsterinnovation i världsklass!

Fyra nya sätt att PRIMA – träfönster i en helt egen klass.

ECO – när miljö och energibesparing är viktigast.

Miljöfönstret Mockfjärds Eco är ett hållbart fönster där miljöhänsyn har styrt allt från material och färgtyper till isoleringsförmåga och tillverkningsprocesser. Energimärkt i klass A Välisolerat med utmärkta U-värden 0,7– 0,9. Miljövänlig produktion Färg, impregnering och andra kemikalier är godkända för att ge minimal miljöpåverkan.

Vårt nya träfönster sätter en ny standard för design och prestanda. Mockfjärds Prima är gjort av prima furuvirke samtidigt som vi förstärkt fönstrets mest väderutsatta delar för att göra det mer hållbart. Designen är också prima, med omtanke i alla detaljer.

NYHET

Passar all arkitektur Varför nöja sig med ett standardfönster? Vi erbjuder många spröjsningar, färger plus måttanpassning. Mönsterskyddad design Vackert fönster med ny teknik av designern Pelle Wester.

Hög inbrottssäkerhet Glas monterat enligt MTK 3 med kompletterande inbrottsförsegling. Bara två sidor att putsa Hermetisk sammanfogning gör att du slipper putsa mellan rutorna. P-märkt kvalitet Uppfyller de kvalitetskrav som finns uppställda av EU, i Sverige och branschens egna krav.

Lång hållbarhet Förstärkta detaljer på fönstrets mest väderutsatta delar. Svensk kvalitet Tillverkas i Sverige av kvalitets virke från Dalarna och Hälsingland.

ULTIMAT – det bästa från två världar!

Mockfjärds Ultimat är ett gediget träfönster som på utsidan har väderskyddet Evercoat® – en integrerad aluminiumutsida som är designad för att se ut som riktigt trä. Det ger dig ett vackert fönster som är nästintill underhållsfritt! Utsida i Evercoat Det integrerade väderskyddet i aluminium, ser ut som trä men håller mycket längre.

BESTÄLL FÖNSTER NU

BETALA INGET FÖR INSTALLATIONEN!

NYHET

Minskad energiförbrukning Energieffektiva Ultimat spar både på plånbok och miljö.

Läs mer om kampanjen på sid 8 >

Besök våra visningsbutiker. Du hittar dem på w w w.mockfjards.se

NYHET


Fönsterinnovation i världsklass!

spara energi! SuperWarm – dörren till framtiden! ®

VÄRMANDE

Dörren som är som en vägg.

Våra dörrar med SuperWarm® sätter en ny standard för värmeisolering och energibesparing. Med ett U-värde från 0,5 (på hela konstruktionen) står den inte långt efter ytterväggen. Det du först märker när du öppnar dörren är den gedigna känslan och det tjocka dörrbladet – cirka en tredjedel tjockare än en vanlig ytterdörr. Ny teknik i kombination med en något tjockare dörr gör SuperWarm® till ett måste för dig som vill ha en dörr anpassad för nordiskt klimat.

ET NY-VH ÄRDE U 0,5–0,75

Dubbla tätningslister Tack vare en tätare konstruktion undviks kalldrag. 86 mm dörrblad En tredjedel tjockare dörr ger mycket bättre isolering.

Hög inbrottssäkerhet Hakregellås och justerbara gångjärn med bakkantsäkring som standard. 10 års formgaranti Tack vare dubbla aluminiumskikt som ökar vridstyvheten erbjuder vi 10 års formgaranti. Formsäker konstruktion Förstärkt med dubbla aluminiumskikt som ökar vridstyvheten. Tystare inomhus Bättre ljuddämpning än en vanlig ytterdörr.

Dessutom installerar vi fönstren och dörrarna åt dig. Mockfjärds Fönstermästaren har varit specialiserade på fönsterbyten sedan 1997. Sedan dess har tiotusentals svenska villaägare valt Mockfjärds fönster med installation. Med ett så gediget koncept är det kanske inte så konstigt att vi är Sveriges ledande fönsterbytare.

GÖR SOM 50 000 SVENSKA VILLAÄGARE


Fönsterinnovation i världsklass!

Byt till fönster i världsklass!

BETALA INGET FÖR INSTALLATIONEN! *

Vill du ha fönster i världsklass, måttbeställda och installerade av Sveriges ledande fönsterbytare? Då ska du skynda dig att utnyttja vinterns bästa erbjudande. Kampanjen upphör 18 mars.

ROT-avdraget tar halva arbetskostnaden + Vi rabatterar motsvarande andra halvan = Installationen på köpet * Gör ditt livs fönsteraffär! Mer info på www.mockfjards.se eller 020-43 00 00. * För dörrar eller fönster i stenfasader, beviljas maximalt 750 kr i rabatt per enhet. Material för installationen ingår inte i erbjudandet. Gäller beställning 24 januari–18 mars 2012 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

S SNABBHET

PREMCIAE VÄRDE 10 000 KR

SuperWarmdörren till de 100 första som bokar hembesök*

Fönster i världsklass ROT-avdraget Rabatt motsvarande ROT-avdraget SuperWarm®-dörr i snabbhetspremie

* Gäller vid köp av minst fem fönster.

BOKA HEMBESÖK 020-43 00 00 ~ mockfjards.se Ja tack, jag vill boka ett kostnadsfritt hembesök av en Fönstermästare. Jag vill gärna läsa mer i den stora fönsterkatalogen. Namn .................................................................................................................................... Adress .................................................................................................................................. Postnummer .................................................. Ort .............................................................. Telefon dagtid ................................................ Telefon kvällstid ..........................................

Mockfjärds Fönstermästaren SVARSPOST Kundnummer 205 166 78 780 41 GAGNEF


Januari Kylan och mörkret har oss i ett stadigt grepp. Vi har samlat ihop några snygga lysande nyheter som gör vintermörkret lite lättare!

vi i villa

Människorna, nyheterna, husen. Redaktör Louise Törnqvist louise.tornqvist@viivilla.se

Har du 10 meter snöansvar?

FOTO ISOCKPHOTO

Tänd ett ljus

entré

Att fixa den här månaden (kanske...)

Taklampa, Seven. 2 498 kronor. By Rydéns.

1/ Håll koll på värmen

Fotolampa, Agent. 1 860 kronor. Belid.

Hur mycket ansvar för snöröjning på och runt den egna tomten har man som villaägare?

V

ilket ansvar för snöröjning du har som villaägare skiljer sig lite beroende på var i landet du bor. Gemensamt för alla kommuner är att du som villaägare alltid har ansvar för snöröjning på din egen tomt och för det som kommer ner från ditt tak. Även fryst smältvatten från dina stuprör som samlas på trottoaren är ditt ansvar att ta bort. I många kommuner har

du även ansvar för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen och i Göteborg gäller i vissa fall ansvaret tio meter utanför tomtgränsen. Är du osäker på vilka regler som gäller där du bor – besök kommunens webbplats eller ring och kolla. Vill du läsa mer om snöröjning? Gå in på viivilla.se och skriv snöröjning i sökfältet.

Ersättningsskyldig? Bordslampa,Väte. 79 kronor. Ikea.

Våtrumsanpassad kristallkrona, Haga. 2 490 kronor. Markslöjd.

Kan jag som villaägare bli ersättningsskyldig om en inbrottstjuv halkar och skadar sig på min hala tomt? –Nej, personer som obehörigen tar sig in på ett område, behöver man sannolikt inte betala skadestånd till. Detta beror på att den skadelidande tjuven anses som medvållande till sin skada, varpå skadeståndet kan jämkas till noll. Men det måste stå klart att det verkligen var en tjuv och inte en ovanligt sömnig granne som gått fel i mörkret... Isabel Areskoug Jantzen, advokat och juridisk expert Vi i Villa.

Ingen kan sia om vädret under en längre period så det är klokt att hålla koll på sådana kostnader du kan påverka. Exempelvis inomhustemperatur, belysning, isolering och elektroniska apparater.

2/ Planera renoveringar Maxsumman för husavdraget, (rot-avdraget) är fortsatt 50 000 kronor och skattereduktionen ges bara för arbetskostnaden, inte för material- eller maskinkostnader.

3/ Hyr ut! Från och med 2012 höjs skatteavdraget för den som hyr ut delar av sin villa – från 18 000 kronor till 21 000 kronor per år. Ett syfte är att skapa fler bostäder, men det är också en fördel för den som till exempel vill bo kvar i sin villa efter att barnen flyttat ut.

Villaägare – så påverkas din plånbok 2012

www.viivilla.se januari 2012 www.viivilla.se

9


vi i villa

entré

Smarta och snygga nyttigheter för huset.

FOTO JESSICA JARL

SAKER VI GILLAR!

Induktionshäll med rejäla vred

Hur tänkte du... Jimmy Schönning, programledare i Äntligen hemma som formgivit en av de sex specialdesignade brandsläckarna av Äntligen hemma-gänget. Vi kände att det här var en viktig och behövlig produkt som vi kunde stå för. Vi vill uppmana till säkerhet och därför gick vi in i det här samarbetet med Brandsläckaren. se En brandsläckare ska stå framme, inte gömmas undan för att man tycker den är ful.

Vinterstämning Fia getskinn finns i vitt, ljusbrunt och grått. 449 kronor. Jysk.

Kudde i halvlinne Puls Orange 47x47 cm, cirka 350 kronor. Spira.

Kulörtrend 2012

Vad inspirerade dig? En tapet där mönstret är en blandning av olika väggar, fotograferade runt om i världen. Jag tycker att det är fascinerande hur effektfullt det kan bli med enkla bilder. Vad är din vision med den? 75 procent av bränder i hemmet startar i köket. Jag vill att den ska placeras, monterad, i köket och att man ska gilla att titta på den. Är den snygg får den en bra plats. Lika viktigt som en brandvarnare är det att ha en brandsläckare hemma! Nu väntar jag bara på att få min egen!

Nu lanseras hällen HPi90 för inbyggnad, 90 cm bred. Pris cirka 29 965 kronor. Ilve.

Justerbar skyffel

Rent i värmepumpen

Justerbar 110-150 cm. Plast. Pris cirka 229 kronor. Karlstad redskap.

Q Effect hjälper dig att hålla rent i kondensorn. Kolla alltid skötselanvisningarna på just din pump innan du börjar rengöra! Pris 299 kronor. Canvac.

Flügger presenterar årets fyra kulörtrender, inspirerade av händelser runt om i världen. Läs mer på flugger.dk

Multiuttag

Fakta Tvåkilos pulversläckare. Pris 1 295 kronor. Åhléns city i Stockholm, Göteborg och Malmö. 10

vi i villa januari 2012

Kulörtrend 2012

Hållbar stekpanna Stekpannan "Eco kitchen" har en beläggning i keramiskt naturmaterial och passar alla hällar. 28 cm i diameter. Pris cirka 700 kronor. OBH Nordica.

Få ordning på sladdarna bakom teven! Multiuttag (6+2) i RS-serien är avsett för utanpåliggande montage. Pris cirka 340 kronor. Elko.


kmkreklam.se

  

 

 

LeveransomrĂĽde

storaensopellets.se. Med andra ord – beställ skogens bästa pellets pü nätet, det lÜnar sig!

 

storaensopellets.se


N T R Ă… V A V PRO  Vi vet vad du saknar!

�Mitt hem & jag är en ny tidning fÜr dig som alltid längtar hem.

 

FÜr dig som älskar att fixa och dona hemma och i trädgürden – och som tycker att mat ska vara smarrig och lättlagad.Mitt hem & jag är tre tidningar i en; mat, inredning och trädgürd i lika stora delar.

Mitt hem & jag är fullmatad med tips och handgripliga rüd om hur du für till en härligare vardag. Hemma hos dig.�

�Ge mig vanliga människor i vanliga hus med vanliga och lite ovanliga liv och jag kÜper tidningen. Ge mig ett vanligt hem som nügon renoverar med slantar som de vänder pü.� Rebecca Elmqvist, Rebeccas villablogg pü viivilla.se

Vill du vara med i Mitt hem & jag?HĂśr av dig med tips, recept och idĂŠer till redaktionen@ mitthemochjag.com

         

Pü Mitt hem & jag älskar vi mat. Och vi satsar pü att du ska fü smarrigare vardagsmat och mer snabblagad festmat. Vi har ocksü mycket hembakat och de bästa och trendigaste vinfynden.

ChefredaktĂśr, Vi i villa

    ChefredaktĂśr, Mitt hem & jag Vi skriver fÜr dig som gillar att fixa en egen stil. Som är van att hugga i men ocksü vill inspireras av personliga hem. I Mitt hem & jag für ni konkreta gÜr-det-självtips men ocksü inredningsfrosseri – fÜr lite pengar.

  Proffsens hemligheter och sunt fÜrnuft. Det är hemligheten bakom en lättskÜtt och underbar trädgürd. Mitt hem & jag är till fÜr dig som verkligen längtar efter en egen kÜksträdgürd men inte vill ägna sommaren üt att rensa.

BILDER: JOHNÉR

Den är till dig som känner att du vill ha hjärta, personlighet och engagemang hemma, hellre än dyra designmÜbler och korslagda ärtor.

 


! N I S A G A M A Y   

 

       %& '% &

NR 1 P R OVA P Ă… P R I S* -

 Imponera med lättlagad festmat  %$

##       

  #$ "!         

Inspiration och gÜrdet-själv. Hemma hos-reportage. Guider och tester. Allt du behÜver fÜr en härligare vardag!      

 "        

Vi hälsar pü hos Halv ütta hos mig! Vin-nyheterna fÜr vürfesterna – bästa under 100 kronor Sü gjuter du enkelt sÜtaste fügelbadet Ljust och fräscht pü en helg: Müla golvet vitt! Sü proffsfixar du en lättskÜtt kÜksträdgürd Upptäck bästa rosoch pionkombon Bygg smartaste planteringsbordet

 

  

    

 Sü här pübÜrjar du din prenumeration:  Gü in pü www.mitthemochjag.com

 Smsa din beställning

Skicka �MITTHEM� och dina kontaktuppgifter till 72130. Exempelvis �MITTHEM Stina Karlsson Gatan 1 222 34 Orten�. Du betalar endast trafikkostnad.

  Scanna denna QR-kod

Med din smartphone kan du scanna av QR-koden och pü sü sätt komma direkt till registreringssidan. Saknar du ett scannerprogram kan du hämta ett kostnadsfritt pü Appstore alt Android market. SÜk exempelvis pü �barcode reader�. Funktionen ska även fungera fÜr andra telefoner med kamera. * Du betalar 19 kronor med inbetalningskortet som kommer med det fÜrsta numret. Efter ditt beställda nummer fortsätter din tillsvidareprenumeration pü Mitt hem & jag portofritt direkt hem i brevlüdan. Du betalar dü 35 kr/nr (med reservation fÜr moms- och prisändringar) vilket du betalar med inbetalningskortet som medfÜljer tidningen. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Prenumerationsärenden hanteras via pren@mitthemochjag.com


vi i villa entré

DINA BÄSTA IDÉER! Månadens läsare: Lars Nordin Bor: I villa i Bergvik utanför Söderhamn. Familj: 4 vuxna barn. Hur länge har du läst Vi i Villa? I många år! Roligaste huspysslet? Trädgården! Tråkigaste huspysslet? Leta läckor i taket under vintern! Längtar efter? En extra toa. Problemområde i ditt hem? Det skulle nog vara yttertaket. Vilken kurs skulle du vilja gå? En snickarkurs. Vem hade du på middag senast? Mina barn. Om du fick ett extra rum, vad skulle du ha där? Tv och böcker.

Här är läsarnas tips för att göra huslivet lättare.

Skicka din idé till ide@viivilla.se

Jag har en stor whiteboardtavla i min hall. På den noterar jag det som måste inhandlas och kommas ihåg. Innan jag går utanför dörren för att handla tar jag ett foto på tavlan med min mobiltelefon. Då har jag alltid den uppdaterade inköpslistan med mig!

Gitte Tack för bra tips! Nu gäller det bara att komma ihåg att skriva upp på kom ihåg-tavlan!

Stina Abenius

Jag har foton i ett vykortsställ Jag har köpt ett begagnat vykortsstativ som jag förvarar mina foton i. Den har 48 fack med plats för cirka 30 foton i vardera. Det är snyggt och praktiskt att ha framme istället för att ha bilderna gömda i ett album. Birgitte Larsen

WEBBFRÅGAN: Hur ofta jämför du din tomt eller ditt hus med grannens? 100% 90 80 70 60 50 40 30 20 10

Vet inte 5%

Jämför inte 67%

Varje säsong 11%

Varje månad 10%

Varje dag 7%

67% Jämför inte

BLOGGAT: "Vet du inte vilka färger du ska välja? Bygg en moodboard med urklippta bilder på inredning, prylar, kläder och färger du gillar. Då kan du se vilka färger och former som är din stil". Maries villablogg www.viivilla.se 14

vi i villa januari 2012

Jag har bokhyllan i trappan

Jag gjorde en städnisch

Bästa förvaringen (som i princip gjorde att jag köpte huset vi bor i.) Bokhyllan är inbyggd i väggen vid trappan mot övervåningen. Superbra! Man slipper ha bokhyllor som tar plats. Johanna Zachhau

En liten nisch i hallen, där förra ägarna hade en stång för kläder blev vårt städskåp. Vi satte upp tre hyllor – här ryms nu återvinningskärlet, dammsugare (krok för slangen och skurmopp finns till höger innanför draperiet), skurhink, strykjärn och våra övriga städtillbehör. Vi har inte fler saker än vi behöver men de är lättillgängliga och väl överskådliga så att de går snabbt att plocka fram! Irene Wangborg

TÄVLA! Du har väl inte missat våra tävlingar på webben?


vi i villa

Johans tre Rensa och gör rent enkla val bakom köksfläkten År 2011 blev det tionde varmaste året sedan man började mäta den globala medeltemperaturen runt 1850. De 13 varmaste åren har inträffat under de senaste 15 åren. Den arktiska isens volym har aldrig varit så låg som i fjol. Du kan medverka till att bromsa denna trend genom att:

SÅ GÖR DU. Röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare. Rengör röret regelbundet och undvik att den blir en brandfara. I många kök är fläktens rörslang dold av en fast monterad kryddhylla. Många nöjer sig därför med att bara rengöra bottenkåpan och filtret.

1.

För att ta bort hyllan och göra ren slangen behöver du skruvmejsel, diskmedel, en borste med skaft, en trasa och gummihandskar. Hyllfronten brukar sitta fast med snäpplås i sidorna mot skåpen intill. Ta tag i de fasta hyllorna och ryck så kan du lyfta bort hela hyllan.

1. Välj miljösmart Varje gång du ersätter en trasig pryl, exempelvis teven, kylskåpet, fönstret, cirkulationspumpen, med en ny, se till att välja den produkt som belastar miljön minst. Tag hjälp av den ständigt uppdaterade listan på Top tens hemsida, www. toptensverige.se

2.

Skruva bort rörslangens nedre slangklämma från rörstosen. Skruva sedan bort den övre, det kan vara lite trångt så en mejsel med kort skaft kanske behövs.

2. Vintercykla Jo, det är trögt med dubbdäck, man känner sig tjugo kilo tyngre. Men å andra sidan, varje gång jag cyklar en mil istället för att ta bilen har jag sparat energi nog att låta min led-läslampa lysa ett halvt år.

3. Välj aktivt mer grön el Montera en solpanel på ditt tak eller en vindgenerator på din tomt. Gå med i ett kooperativ och köp en andel i ett vindkraftverk.

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa tips!

Två redskap i ett och samma

3.

Ta loss slangen och tvätta ren insidan med borsten.

SMARTA PRYLEN

Sopborste och skrapa i ett Slipp besväret att gå och hämta nya redskap för varje litet moment du ska göra. Nu kan du sopa din uppfart eller trädgårdsgång och när du behöver hacka bort lite is eller jord vänder du helt enkelt på kvasten. Mix städ- och skrapjärn heter produkten och är konstruerad av Lars Nexe. – Jag irriterade mig på att jag var tvungen att ha både skrapa och borste för att få bort fotavtrycken som frusit till i snön när jag hämtat morgontidningen. Nu är idén verklighet! Mix städ- och skrapjärn kostar cirka 90 kronor och kan köpas på järnaffärer och byggvaruhus eller kontakta Nybygden Product AB, nybygden@it-konsulten.se

HUSHÅLLSTIPSET

4.

Torka ur med trasan inne i rörstosen så långt du kommer åt. Sätt sedan tillbaka rörslangen med slangklämmorna och tryck hyllfronten på plats.

Ur Handbok för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts.

Stryk bort fläcken Har du fått stearin på duken kan du kyla fläcken och sedan försiktigt skrapa bort stearinet. Det som eventuellt blir kvar kan strykas med ett par lager hushållspapper på var sida om tyget. KÄLLA: WWW.HUSHALLSTRASKET.SE

januari 2012 www.viivilla.se

15


Fรถrvaringsproblem? VI HAR Lร–SNINGARNA!

! u n t Jus

 Pร… GRINDA INREDNING

* 20% rabatt avdragen

GRINDA INREDNING 246-366 CMGRINDA Lร…DSEKTION

 GRINDA INREDNING 183-273 CM

 PASSA Pร…! Skapa din egen fรถrvaringslรถsning till ett fantastiskt pris! Just nu fรฅr du 20% rabatt pรฅ Grinda โ€“ vรฅr senaste inredningsnyhet. Kombinera med vรฅra skjutdรถrrar och skapa dig en hel garderob!

'!!*;& "%#&)## #&##'#"#&;#+++' #' -*&$&'

&)#' ($#

""

'($ $!"' )(<&&& %#!'%!",

!$#$#' )(<&&&*( &;

&

 "

& " 9341.80472/56

 
Nytt badrum till lĂĽgt pris! '*#' *!((  #(!!*& ##

$*'(('($&! $!'

$*'(('($&! $!'

MARIN & KORALL s 3!--!02)3 OAVSETT STORLEK OCH GLAS! s .5)&,%2 STORLEKAR! s &)..3ž6%. 3/-$53#(6ž''

Bild visar strukturglas

Bild visar klart glas

MARIN DUSCHHĂ&#x2013;RNA 70 x 70

80 x 70

80 x 80

90 x 70

90 x 80

KORALL DUSCHHĂ&#x2013;RNA

Praktisk rund duschhÜrna med aluminiumprofiler. 6 mm säkerhetsglas och lyftgüngjärn vilka gÜr att dÜrrarna kan Üppnas büde inüt och utüt. Välj mellan klar- och strukturglas. HÜjd 195 cm.

Praktisk, rak duschhÜrna med aluminiumprofiler. 6 mm säkerhetsglas och lyftgüngjärn vilka gÜr att dÜrrarna kan Üppnas büde inüt och utüt. Välj mellan klar- och strukturglas. HÜjd 195 cm.

70 x 70

KĂ&#x2013;P TILL: BLANDARE & DUSCHSET!

90 x 90

80 x 70

80 x 80

90 x 70

90 x 80

90 x 90

100 x 70

100 x 80

100 x 90

NIMBUS TAKDUSCH MED TERMOSTATBLANDARE 100 x 70

100 x 80

100 x 90

100 x 100

Ex. blandarfäste100 x 100

Viverone MODERN & STILREN!

FĂśr dig som vill ha en tydlig, modern och stilren design. LĂĽdor och skĂĽp Ăśppnas med ett smart grepp â&#x20AC;&#x201C; inga yttre handtag. Finns i vit, granitgrĂĽ och ek. Pris fĂśr miljĂś granitgrĂĽ 90 med spegelskĂĽp: (Bild visar 2 miljĂśer fĂśr totalt 13.790:-, exkl blandare)

+++' #' -*&$&'

:& #)#!(('!*;&( '$&("#($'(:!! "%# (!$ %&("#':!&&#  

FĂ&#x2013;LJ OSS: FĂśr mer info om kĂśpvillkor gĂĽ in pĂĽ vĂĽr hemsida. Priserna gäller sĂĽ lĂĽngt lagret räcker, dock längst t.o.m. 12 februari 2012. Reservation fĂśr slutfĂśrsäljning.

Ă&#x2013;PPETTIDER TELEFON

042-25 30 00

Helgfria vardagar

8-18

CHATTA MED OSS www.skanskabyggvaror.se Helgfria vardagar 8-18 SĂśndagar 16-20

HE L A S 30 DAGAR P Ă&#x2013;PPET KĂ&#x2013; ! E TU R MED FRI R

FRAKTFRITT TILL HELA SVERIGE

Endast 195:- exp.avgift tillkommer.


vi i villa

gör-det-själv

Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-självexpert Anders Utsten. Under året kommer Anders att visa dig mängder av roliga hemmaprojekt. Här väljer han ut de rätta verktygen för att du ska lyckas!

Stora verktygsguiden Hej Anders! Vem är du? Jag arbetar som frilansande "media-journalist-snickare" vilket innebär att jag producerar bygg- och testreportage för tidningar och webb. Jag står då för såväl idé, foto och text som för byggnation. Tidigare har jag arbetat som byggnadsnickare på stora och små företag. Jag har också arbetat både framför och bakom kameran på SVT:s Gör-det-själv, Nya Rum och Sommartorpet.

Vad är ett bra nybörjarprojekt? En mindre altan är bra, då får man göra väldigt många olika arbetsmoment, allt ifrån att gräva och gjuta stolpar till "finlir" med staket. Tycker man det verkar svårt så varför inte ett enklare staket? Skulle man inte lyckas fullt ut är det ju ingen katastrof.

Vad har du själv för projekt på gång? Jag inreder just nu en övervåning på ett nybygge, med nya väggar, golv och badrum. Jag håller också på med många spännande tester för tidningen Gör-Det-Själv. 18

vi i villa januari 2012

Vad kommer du att göra i Vi i Villa? Vi har en rad intressanta projekt på gång. Allt ifrån att montera dörrhandtag till att bygga en altan, samt allt där emellan!

1.

2. 10.

SMALL Hyr du ditt hus, eller känner dig kanske inte så händig, kan du ju alltid lyfta luren och ringa efter hjälp. Men behöver du bara sätta upp en tavla eller fixa med någon möbel, kan det ändå vara bra att ha en liten uppsättning med verktyg.

MEDIUM Ett nyväckt intresse för glädjen av att skapa och bygga själv? Då är det dags att låta verktygslådan växa lite!

LARGE Nu är det allvar, det är slut med att ringa hantverkare. "Gör-det-själv" är ledorden! Ska man dra igång större projekt ska man också ha bra verktyg, men inte nödvändigtvis dyra.

1. Hammare Bra att ha till mycket, välj en som inte är för stor utan som kan passa till många användningsområden och som du kan använda även i trånga utrymmen där det kan vara svårt att komma åt.

2. Måttband/tumstock Något att mäta med behöver man alltid. Väljer man ett

6. Borrskruvdragare En 18 volts maskin ger oftast mer kraft och ork. Kanske två batterier så du slipper vänta på nästa laddning? De flesta maskiner går att köpa med ett eller två batterier. Snabbladdare, lampa och 13 mm chuck

9. Sänksågen Sänksågen i kombination med linjal ger dig perfekta snitt som dessutom är helt spikraka. Det blir exakt varje gång med strålande resultat. Förvisso får man lägga cirka 3 - 5 000 kronor, men har du väl arbetat med sågen kommer du stå frågande till alla de som inte ännu hunnit köpa en! De flesta tillverkare erbjuder idag dessa sågar till varierande pris.


vi i villa 8. 5.

7.

3.

9. 11.

4 + 6.

12.

måttband finns det modeller med en extra finess att mäta invändiga mått. Hultafors modell heter "Talmeter" och har funnits i många år. Man kan också låsa måttbandet på aktuell avläsning.

3. Stubbmejsel , skiftnyckel och kniv Har jag inte med mig min stubbmejsel känner jag mig

för att klara lite tuffare jobb. Snygg design får du på köpet!

7. Cirkelsåg med anhåll och laser För dryga tusenlappen får du en cirkelsåg som du använder till att klyva brädor och skiv-

10. Snörslå Nu kommer vi in på produkter som imponerar på grannarna! Snörslå med kalk ser till att reglarna hamnar rakt på golv, väggar och tak. Man markerar två punkter långt ifrån varandra (t ex där man vill resa en vägg). Dra ut snöret mellan de båda punkterna och "slå" till med det infärgade snöret. Nu får man en helt rak linje som man kan sätta reglarna efter.

lite naken! För 30 kronor får du ett verktyg som kommer rädda dig i många situationer. Nästan varje dag är det något som behöver skruvas och fixas med och då ligger den där i fickan, redo att användas. Fyra olika bits ingår, man vänder helt enkelt på hållaren för att få fram de olika bitsen. Har man dessutom den minsta sortens skiftnyckel i fickan

och en slidkniv i bältet är man oslagbar!

material. Med sågen kan du även snygga till nederkanten på din nya träfasad som inte är vinklad och kapad på längden. Självklart perfekt till att kapa och klyva brädor när du bygger altanen.

8. Sticksåg

Kostar från en femtiolapp och uppåt!

skruvdragare med slag, där vanliga borr och bits passar. Då är det 13 mm chuck och maskinen klarar relativt stora borr utan problem.

11. Borrskruvdragare med slag En maskin med slag klarar tuffare väggar i betong. Bosch lilla tuffing Ueno Maxx går på knock direkt med sin pneumatiska slagfunktion (bra kraft). Vanliga borr passar inte men det finns att köpa till. Andra tillverkare erbjuder bra borr-

4. Skruvdragare med Li-Ion batteri Satsa på den nya batteritekniken även om maskinen skall vara billig, då håller batteriet längre och du slipper köpa nytt. Självlåsande chuck, två hastigheter och gärna lätt. Det är några saker du inte skall

Här duger det med en mellanklass-modell som byggvaruhusen säljer. Tänk bara på att inte "tvinga" sågen framåt, då är det svårt att såga enligt tänkt linje samt att du bränner träet. Köp dyra sticksågsblad,

pruta bort, även om du bara ska använda maskinen då och då. Köp till bits och borr av hög kvalitet. 14,4 volt eller 18 volt är en pris- och behovsfråga.

5. Fogsvans Finns från en femtiolapp och uppåt, behöver inte vara så märkvärdig men kontrollera att det inte är för grova tänder, då blir snitten inte så snygga.

så märks det inte så mycket att du sparade in på själva maskinen. Använd hörselskydd när du jobbar med elverktyg!

där armarna måste vikas åt alla möjliga håll. När du provat maskinen inser du hur mycket du har saknat den! Finns från cirka 600 kronor upp till 3 - 4 000 kronor.

12. Multiverktyg Detta är verktyget som löser de där problemen som du fick se dig besegrad av förut. Kapa, slipa och skär i trånga utrymmen. Längs golv, i konstiga vinklar och i positioner

Skyddsskor med stålhätta och genomtrampningsskydd är en klok investering.

januari 2012 www.viivilla.se

19


Planera ditt sommarrum nu.

Låt din dröm om ett uterum eller växthus bli verklighet. Ett rum i gränslandet mellan ute och inne, med skydd från väder och vind.

KAMPANJ STARTAR

6 FEB e willabgarden.s


 

Beställ nya katalogen, du kan vinna ett växthus â&#x20AC;&#x201C; värde 25.000:VĂĽr nya inspirerande katalog med spännande nyheter inom växthus och uterum släpps vecka 6. Har du inte beställt katalog frĂĽn oss tidigare â&#x20AC;&#x201C; gĂĽ in pĂĽ vĂĽr hemsida och beställ den redan nu, sĂĽ fĂĽr du den gratis hem i brevlĂĽdan. Samtidigt kan du välja att vara med och tävla om växthuset pĂĽ bilden ovan, med ett värde pĂĽ 25.000:-. Tveka inte â&#x20AC;&#x201C; gĂĽ in pĂĽ willabgarden.se

212 sidor

Skapar rum i trädgürden Tel 0431-686 00 ¡ willabgarden.se FRAKTFRITT HEM TILL DIG! Expeditionsavgift tillkommer med 95:- alt. 195:- per order.

BĂ&#x2026;STAD Tomtaholmsvägen, Ă&#x2013;stra Karup BROMMA Ranhammarsvägen 27, Ulvsunda Se hemsida fĂśr aktuella Ăśppettider


vi i villa

fototävling

Nu är tävlingen avgjord! Sveriges vackraste villa 2011 ligger i Älvsjö och är byggd 1912. Tack vare varsam renovering har den ursprungliga charmen i Carl Larssons anda lyckosamt bevarats i 100 år.

Här är Sveriges vackraste villa!

Både traditionell och modern. Den ursprungliga delen av villan är 100 år. Utbyggnaden till vänster gjordes för några år sedan.

Å

rets vinnare av Sveriges vackraste villa har en alldeles speciell charm. Den uppfördes av bildhuggare Carl Gustaf Ivar Cedervall som en jaktstuga inspirerad av Anders Zorns villa i Mora och tog fyra år att färdigställa. –Huset byggdes under en era när man

22

vi i villa januari 2012

hade tid! Var man än tittar så finns vackra detaljer, säger Johan Månsson som blev husets ägare 1996. Vi föll för husets arkitektur helt enkelt! Och det gjorde även tävlingsjuryn på Vi i Villa. Bland drygt 200 andra värdiga kandidater i Vi i Villas stora fototävling var det

just det vita trähuset med fiskfjällspanel som kammade hem första pris. Ett hus som både bevarats och moderniserats. –Ursprungligen var huset svart-tjärat efter dåtidens mode i vissa konstnärskretsar, säger Johan Månsson. Villan hade tidigare också en ateljé med takfönster på


vi i villa Fakta om tävlingen:

Med försiktig renovering och omsorgsfullt valda material har husets charm bevarats.

Villan i Älvsjö är byggd 1912. Ursprungligen var den svart-tjärad enligt dåtidens mode.

Det är tredje gången som Sveriges största tidning Vi i Villa utser Sveriges vackraste villa. I år tävlade runt 200 fotografer med 378 bilder. Antal röster i tävlingen på nätet: 40 231. Vinnaren utsågs av en jury från Vi i Villa och Travel Logic. Första pris är en rundresa för två i Malaysia från Travel Logic. Fyra andra tävlande delar på andraplats.

PÅ DELAD ANDRAPLATS:

Peo och Caroline Åkerlund, Åtvidaberg, Östergötland.

Det ursprungliga burspråkets fönster blev förlaga till de nybeställda från Norrland.

nordsidan. Inne i huset finns en stor öppen spis med reliefer som troligen skapats av husets förste ägare, bildhuggaren. Interiören påminner på många ställen även om Carl Larssons Sundborn.

Pristagarna har också förvaltat huset

väl. För några år sedan lät familjen förvandla ett burspråk till en vacker utbyggnad som inte bara går helt i stil med huset utan också är byggd med beständiga material. Detta är nog också det Johan är mest stolt över. –Jag är glad att vi inte fallit för moderna och enkla genvägar när vi renoverat – till skillnad mot hur det ofta renoveras i många andra stadsnära hus. När vi uppförde tillbyggnaden lät vi tillverka fönster hos ett litet snickeri uppe i Norrland så att de verkligen skulle stämma överens med den gamla byggnaden. Jag har själv byggt med tanke på att även den nya delen helst ska hålla i ytterligare 100 år!

Av Pauline Josephson Foto Kristian Pohl

VI SOM BOR I HUSET Namn: Johan Månsson och Anette Sandsjö med barnen Måns 15 och Linnea, snart 11. Gör: Johan arbetar med utbildning av entreprenörer för att förebygga fukt i hus. Anette är ekonomichef. Bor: I Sveriges vackraste villa 2011, i Älvsjö utanför Stockholm. Sämst med att bo i villa: Nackdelen är väl att man får stå ut med lite kalldrag och annat. Men egentligen ser vi inget dåligt med att bo i villa. Bäst med att bo i villa: Det är en slags livvstil. Under den mörka årstiden finns alltid något projekt att ta tag i. Egentligen är det en perfekt fritidssysselsättning.

Cecilia Hagert, Anderslöv, Skåne.

Ägare: Lasse Almström, Ljusdal, Hälsingland. Nominerad av: Lena Öst.

JURYNS MOTIVERING ”Här har den svenska nationalromantiken både bevarats och förvaltats på ett genomtänkt sätt. Denna villa känns mycket traditionell och modern på samma gång – med den ursprungliga arkitekturen och den tidsenliga ljusa kulören. Det här är en villa som man genast blir charmad av!”

Bengt Andersson, Östra Strö, Skåne.

Se hur läsarna röstade på

foto.viivilla.se

januari 2012 www.viivilla.se

23


 

 

     

           

          

    

vi i villa januari 2012


tävling

vi i villa

Känner du Sveriges bästa hemmafixare? Nominera honom eller henne i vår tävling på www.viivilla.se Priset är ett presentkort på 15 000 kronor från Beijer Bygg till vinnaren och ett på 10 000 kronor till dig som nominerar!

Vem är Sveriges bästa hemmafixare? G

juter och sågar. Reparerar och förbättrar. Ställer upp och hjälper till. Ibland kan det vara helt mirakulöst hur vissa personer verkar tycka det är hur lätt som helst - att staga upp en fallfärdig bod, raskt snickra ihop en platsbyggd bänk eller byta ut trasiga kakelplattor i ett huj. Och vi vet att ni är många därute! Drivna, hjälpsamma, engagerade hemmafixare som gillar att fixa och trixa, komma till undsättning när det behövs och – inte minst – komma med egna smarta lösningar på stora och små projekt!

FOTO ISTOCKPHOTO

Händigast i Sverige! Är det kanske din hjälpsamma granne? Eller möjligtvis din händiga kusin? Eller rent av du själv? Vi välkomnar alla engagerade gör-det-självare i vår tävling.

Vi tycker det är dags att hylla

alla vardagens superfixare och uppmanar nu hela svenska folket att nominera sin bästa kandidat i vår stora tävling: Sveriges bästa hemmafixare.

SÅ GÅR TÄVLINGEN TILL: Gå in på www.viivilla.se/tavlingar – där hittar du vår tävlingssida. Fyll i din motivering om Sveriges bästa hemmafixare. Om din kandidat vinner, belönas han eller hon med ett presentkort från Beijer Bygg till ett värde av 15 000 kronor. Dessutom får han eller hon ett diplom från Vi i Villa och blir

omskriven i tidningen. Även du som nominerar belönas med ett presentkort värt 10 000 kronor från Beijer Bygg. Juryn består av representanter från Vi i Villa och från Beijer Bygg och beslutet kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen pågår från 18 januari till 12 februari.

Vinn ett presentkort från Beijer Bygg! Kanske kan det bli startskottet till vårens byggprojekt.

januari 2012 www.viivilla.se

25


experthjälpen

vi i villa

Har du frågor? Gå in på www.viivilla.se och välj Experter. Där ställer du dina frågor och kan också titta på tidigare expertsvar.

Fråga våra experter! Fråga: Vad är minsta del i huset för att nyttja ROT?

och som stått ute hela sommaren och blommat vackert. Hur skall jag vinterförvara den? Jag har kört ned den i källaren och inte vattnat ännu. På vintern håller källarrummet cirka +10-15grader. Tacksam för skötselråd. Tom

Vad är minsta godkända del av överlåtelse i huset till make/maka, till exempel för att kunna utnyttja ROT fullt ut? Är det 10 procent eller 50 procent? Kristin

Svar: Minsta del finns inte angivet Det finns inte angivet vilken den minsta delen är. ROTavdraget är kopplat till person och är inte beroende av hur stor del personen äger. Ingrid Kindahl

Fråga: Skänka halva huset till maka? När vi byggde på 60-talet stod min man som ägare till huset. Han gör så än i dag. Kan han skänka halva huset till mig? Hur gör man? Hur registreras

NYTT! Vi välkomnar våra två nya experter!

det och vad är det för kostnad? Elisabeth

Svar: Det finns två möjligheter Det finns två möjligheter om make vill ge den andra maken del i en fastighet. Antingen kan maken ge bort del fastigheten i gåva eller så kan makarna bodela ”under bestående äktenskap” som det kallas. I båda fallen skall handlingen registreras vid den tingsrätt där man är bosatt. För bodelning skall först en anmälan om bodelning skickas in till tingsrätten – därefter själva bodel-

Miljö

Trädgård

Energi

föreläsare

Trädgårdsskribent

Tekn lic. SVEP, Svenska värme- tare pumpsföreningen

vi i villa januari 2012

Fråga: Hur ska jag vinterförvara min Hibiskus? Jag har fått en hibiskus som blev planterad i en stor kruka

Din hibiskus har fått en bra vinterförvaringsplats, men nu måste du titta till den med vatten. Den ska vattnas försiktigt på vintern men plantan får inte torka ut helt. Förmodligen har den nu tappat bladen men det är inget att beskymra sig för. Om någon månad ska du ta fram den, plantera om den och ställa den så ljust som möjligt. Beskär den också ganska hårt. Under vår och sommar gäller följande skötsel: växtnäring varje vecka. Soligt läge och riklig vattning. Om plantan torkar ut kan blomknopparna falla av. Lisa Winnerlid

Vår nye händige hantverkare och journalist Anders Utsten har erfarenhet av det mesta inom bygg, möt honom vidare på sidan 18. Isabel Areskoug Jantzen är advokat vid Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg och specialiserad på fastighetsoch entreprenadrätt, processrätt samt ekonomisk familjerätt.

Johan Tell Lisa Jan-Erik Skribent och Winnerlid Nowacki

26

ningshandlingen. Därefter kan man ansöka om ny lagfart där ni båda står som ägare. För uppgift om aktuell registreringskostnad kan du vända dig till tingsrätten. Tänk på att ni endast i äktenskapsförord, eller i förekommande fall, särskilt gåvovillkor, kan förordna om egendomen skall vara enskild eller giftorättsgods. Isabel Areskoug-Jantzen

Svar: Hibiskus är törstig

Målning

Ken Kennard

Juridik

Energi

Byggskador

Ekonomi

Isabel Lars Peter Bratt Ingrid Areskoug Andrén ByggskadeKindahl Målaremäs- Jantzen Skribent och specialist Läns- EkonomiAdvokat

föreläsare

försäkringar

skribent

Bygg

Köpa & sälja hus

Snickare

Kundombudsman Mäklarsamfundet

Anders Utsten

Titti Öhrn


vi i villa Fråga: Kan städskåp bli plats för kyl och frys? Jag har ett städskåp från 70-talet med två dörrar och jag funderar på att riva ut inredningen och även ta bort golvet och dörrarna och ställa in en kyl och frys. Min undran är om det kommer att bli dålig cirkulation och kanske bli för varmt? Den del som blir över på skåpets bredd kommer inte att täckas för eller användas till annat. Katarina

Svar: Kyl och frys kräver ventilation för att må bra. Rent generellt så kräver kyl och frys ventilation för att må bra. Livslängden kortas ju mer kompressorn/motorn utsätts för påfrestningar. Om du inte sätter igen utrymmet ovanför ser jag ingen större fara. Om du trots allt känner oro så kanske du har möjlighet att ta upp ett ventilationshål bakom eller vid sidan av maskinerna? Anders Utsten

Fråga: Måste jag byta syllarna? Jag har ett hus byggt 1964. Idag hade jag en firma här som mätte fukthalten i syllarna. Jag har inte några fuktproblem, men det visade sig att mina syllar är av tryckimpregnerat virke. Firman råder mig därför att byta syllarna. Vi har ingen konstig lukt i huset och syllarna är torra. Bör jag följa firmans råd och byta syllarna? Mattias

Svar: Ingen anledning att byta om de inte luktar Det finns absolut ingen anledning till att ta bort syllarna om de inte luktar, är fuktiga eller är utsatta för mögel eller röta. Se impregneringen snarare som en extra försäkring mot just mögel och röta. Det oförtjänt dåliga rykte impregnerat virke fått beror nog på misstaget man ofta gjorde på 1960-70 talet. Då byggde man in impregnerat virke med för hög fukthalt i konstruktioner där virket inte fick någon möjlighet att torka ut, då kunde skarp lukt uppstå. Som jag ser det verkar du ha ett väl fungerande hus idag. Men var observant, förutsättningarna kan ändras om syllarna blir utsatta för fukt. Peter Bratt


Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning. Priserna gäller t o m 19/3 -12. Samtliga erbjudanden är exkl. blandare och handtag, om inget annat anges. På redovisade priser är rabatten redan avdragen. Nr 1

Vi fyller 50, du är bjuden! Vi på Hafa fyller 50 år och det vill vi fira tillsammans med dig. Välkommen in på hafa.se eller till en återförsäljare nära dig och se våra kalaspriser, glada överraskningar och festliga erbjudanden. Välkommen!

>KALASPRIS! Hafa HAMPTON badkar

9.995:(19.995:-)

Vi firar med 50% rabatt

Se hela kampanjen!

Hos oss hittar du fler erbjudande och hela Hafas sortiment:

Priserna gäller 24/1–19/3

BROMMA, Badrumsgruppen Bromma, 08-56460830, BROMMA, K-Rauta, ENKÖPING, COOP BYGG, 0171-429900, GUSTAVSBERG, Bygg-Ole Värmdö, 0856013400, COOP BYGG VÄRMDÖ, 08-57015900, JÄRNA, Järna Trä & Byggvaror, 08-55481110, GÄVLE, K-Rauta, JÄRFÄLLA, Sigtuna Golv AB, 08-58361220, JÄRFÄLLA, K-Rauta, KUNGENS KURVA, Ekens Golv AB, 08-50581440, K-Rauta, LIDINGÖ, Lidingö Järn Färghandel AB, 08-7650098, MÄRSTA, Rosersbergs Golv AB, 08-59440700, NACKA, Bygg Ole Nacka, 08-6011200, NORRTÄLJE, Roslagsjärn med färg, 0176-17080, Anders Golv AB, 0176-12740, SALA, AB Karl Hedin, 022416075, SOLLENTUNA, K-Rauta, SÖDERTÄLJE, K-Rauta, TÄBY, K-Rauta, , UPPLANDS VÄSBY, Sigtuna Golv AB , 08-59070001, ÖSTHAMMAR, Colorama, 0173-10013. E-handel: bygghemma.se, smarthem.se


fr.

>KALASPRIS!

>KALASPRIS!

Spara 2.000:-

Spara 1.500:-

21.995:-

3.995:-

t

Svensktillverka

>Hafa LIME 160 SQ massagebadkar Inkl front och gavel. 1575x700x630 mm. Djup 470 mm. Vattenmängd 234 l. Läs mer på hafa.se Med Komfortpaket Ord.pris 23.995:- Pris 21.995:Med Exklusivpaket Ord.pris 31.995:- Pris 29.995:-

>Hafa IGLOO CORNER duschhörna Rymlig duschhörna i klart glas med raka, enka linjer. 900x900 mm.

Ord.pris 5.495:- Pris 3.995:-

>KALASPRIS!

>KALASPRIS!

Spara 800:-

Spara 2.000:-

1.995:-

7.995:-

>Hafa MOON TOALETT Toalettstol med Easy Clean™. Dolt S-lås. Snålspolande 3/6 liter. Inkl avstängningsventil. Ord.pris 2.795:- Pris 1.995:Köp till mjukstängande toalettsits. Ord.pris 645:- Pris 395:-

>Hafa EAST med spegelskåp Badrumsmöbel, bredd 600 vit högblank eller matt svart med spegelskåp.

Ord.pris 9.995:- Pris 7.995:-

Mer badrum för pengarna sedan 1962

Mer badrum för pengarna sedan 1962


08- 77 44 300 vi i villa januari 2012


Nyttja ROT-avd raget!

Trapprenovering EK Paketpris* fr. 8 200-12 700 kr monterat och klart inkl. material Prova vår nya offertguide! www.trapprenovera.se * avser standardtrappa 12 -14 steg med sättsteg.

BOKa KOsTNadsfRiTT hEmBEsöK På www.TRaPPRENOvERa.sE

www.ctcvarme.se

Nyhet! Sveriges mest sålda värmepump. Nu ännu tystare.

CTC Nya Air! o Ec

Proffs på värme sedan 1983

Vi installerar även bergvärme – CTC EcoHeat, den effektivaste med pekskärm!

INSTALLATION TOTALANSVAR SERVICE PÅ ALLA VÄRMEPUMPAR FINANSIERING

Alltid kostnadsfria hembesök! 0123-20 000 www.allvarmeteknik.se Spara pengar med rätt Energi! januari 2012 www.viivilla.se

31


vi i villa

projekt!

Marie och Adde gillar 50-talet. Inte bara konsten och kläderna, utan även inredningen. Det är grafiskt, snyggt och lite roligt. Så när det var dags att bygga om det slitna gamla 50-talsköket blev det just: ett 50-talskök!

Vi byggde ett nytt 50-talskök!

Det ska inte vara för mycket träkänsla, då blir det för mörkt. Därav är överskåpen vita och blanka. Ovan skåpen Addes och Maries samling av kaffekannor.

V

issa tycker det är fantastiskt roligt att slita ut gamla kök och ersätta dem med moderna och glänsande nya. Men inte här. Helst hade Marie och Adde velat behålla det ursprungliga köket i den nyinköpta 50-talsvillan. Det pasFÖRE sade där, det var rätt stil och egentligen väldigt fint. Men det gick inte. Inget hade gjorts åt köket sen huset byggdes år 1950. – Köket var helt orenoverat i jättebra. Den är lätt 50-talsdesign, berättar Marie. att hålla ren och pasJättefint, men det gick inte att sar till de flesta mategöra rent. Men det var lite som rial och färger. att huset bad om att få behålla Femtiotalskänslan sin 50-talsstil. i köket har verkligen – Köket var alltså för smutbehållits - tack vare färgval och sigt och gick helt enkelt inte den svart/vita plastmattan att rädda. För dåliga vitvaror som ger rätt effekt åt köket. och för låg diskbänk, allt var Små detaljer spelar också stor av gammal standard. Planlösningen var tråkig, man stod och diskade och tittade rätt in i väggen.Köket behövde dessutom fler skåp, och skåp som var Omfattning: Byte av allt lättare att nå. De gamla skåpen inklusive rör och all el. Därevar så höga att de översta hylmot ingen flytt av väggar lorna inte gick att nå utan en eller nya dörrar eller fönster. stege eller stol. Adde och Marie Tillvägagångsätt: Familjen gillar teak och därför föll man rev själva det gamla köket och för dessa luckor från Kvik. Men körde bort resterna. Sedan att ha samma överskåp trodde tog hantverkarna över. de skulle bli för mörkt, därför Materialval: Familjen har förvalde de vita överskåp. sökt använda material som – Jag tycker det blev en bra passar i huset. mix, säger Marie. Sen gillar vi Pris: Cirka 90 000 kronor, båda grafiska mönster och då inklusive rör och el. passade det svart/vita golvet

roll; samlingen av färgat glas i orange som pryder fönsterbrädan, den lilla lampan i matchande orange färg och de svarta

bänkskivorna som förstärker det grafiska intrycket.

Av Elisabet Broomé Bild Cecilia Nordstrand

Fakta om köksrenoveringen: Tapet: Nordic leaves, från Fiona Wall Design. Golv: Plastmatta Forbo Forshaga. Kök: Kvik, underskåpen heter Albero och överskåpen Bianco. Bänkskivor: Svart laminat från Kvik. Kyl och frys: Gram. Bord: Kopia av Ellipsen, inköpt i Danmark. Stol: Från loppis i Danmark.

De orange vaserna i fönstret: Insamlade under 20 års tid. Det började med en orange lampa från svärmor. Inga av vaserna är några märkesgrejer. Det vita hörnskåpet är inköpt i Hamnladan i Norrtälje för 375 kronor. Gröna vaser inköpta på auktion, en del Upsala Ekeby, fajans. Glasamosaik: Lhådös Kakel.


vi i villa Här bor:

50-talshuset fick ett nytt kök – med stilsäker modern 50-talskänsla.

"Det värsta jag vet är överrenoverade hus som har tappat sitt ursprungliga uttryck"

Marie, 49 och Adde, 48 med barnen Agnes 18 och Tom 17 sedan 3 år i ett hus byggt 1950 i Norrtälje Projekt: Nytt kök i 50-tals stil Tidsram: Köket revs under cirka två veckor, köket monterades under en vecka när vi var bortresta. Svårast: Att fatta alla beslut om alla detaljer som blandare, diskho, skåphandtag, inredning i skåp och lådor med mera. Svårt att veta vad som är mest funktionellt. Vi kunde inte bestämma oss för vilka kärl vi skulle ha för sopsortering, idag använder vi olika hinkar, inte optimalt. Lättast: Att resa bort när köket såg ut som värst och sedan kliva in i ett färdigt kök en vecka senare. Rekommenderas! Bäst: Att designen fortfarande håller, jag blir glad av köket, det är ljust och funktionellt. Sämst: Skafferiets placering. Det står mot väggen, alltså kan vi bara nå grejerna från ett håll och det är lite dumt. Drömmer om: Vi drömmer om en bardisk i teak från 1960 som vi sett, men den vet vi absolut inte var vi ska ha – men snygg är den!

Tips till andra hemmafixare

Marie i tuffsnygg 50-talsklänning matchar sitt nya kök.

Skålen i teak, inköpt på loppis passar så fint i köket.

Bänken fick ny fin plats vid fönstret.

1. Spara pengar genom att riva själv och köra bort resterna. 2. Anlita hantverkare som andra rekommenderat! Begär slutdatum när allt ska vara färdigt. 3. Renovera i en takt som gör att du inte drar på dig för stora kostnader, till exempel stora lån.


TORGET Stockholm Norr

Relining, Punktlagning, Avloppsrensning, RĂśrinspektion  

   

FÜrläng hüllbarheten pü Era befintliga avloppsrÜr med upp till 50 ür, snabbt, tryggt och med minimala ingrepp i väggar och golv. 3T�LGATAN! 2OSERSBERGsWWWPIPECOATINGSEs 

Furubergsstigen 6, Bergshamra info@msrs.se, 0176-26 26 26 www.msrs.se

34

vi i villa januari 2012

RADON Vi garanterar under 100 Bq

TORGET Stockholm Norr

 


NICKES ALLSERVICE AB www.nickesallservice.se

F-Skatt.

Niclas Johansson 070-748 60 12 sNICKESALLSERVICE TELIACOM

Beställ städhjälp 8h/tillfälle fÜr 1000:inkl. moms och RUT-avdrag. Inget annat tillkommer! Vi har 3000 kunder i hela StorStockholm. Bli kund du med! Vi säljer olika sorters tid, familjetid, arbetstid, fritid, kvalitetstid, egentid ...

070-465 48 60 www.RentHosDig.se

AKUTA PROBLEM? ,Ă&#x161;SDELĂ?NGSIKTIGT VĂĽr relining gĂśr trasiga rĂśr som nya. PĂĽ ett väl beprĂśvat sätt, ofta till en betydligt mindre kostnad och med minimala ingrepp i befintliga ytor renoverar vi rĂśren pĂĽ plats. LĂĽt oss tillsammans se Ăśver Era rĂśrbekymmer.

3OLNA2ELINING3ERVICE!" s s"RUTTOVĂ&#x2039;GEN"s*Ă&#x2039;RFĂ&#x2039;LLAsWWWSOLNARELININGSE

Ackrediterad verkstad â&#x20AC;?Vi lagar och godkänner de anmärkningar du fĂĽtt hos Svensk Bilprovningâ&#x20AC;?

20% rabatt pü arbetet! gäller vid bokning fÜre 29 februari 2012

Ritarslingan 22, Arninge, 08- 756 56 74, www. autoeliten.se Ă&#x2013;ppet: Vardagar 8-18, lunch 12-13 Annonskontakt Odd Barvefjord 08-731 29 06

TORGET Stockholm Norr

s'RĂ&#x2039;VNINGs'RUNDISOLERING s3CHAKTERs(USGRUNDER s!VLOPPSARBETEN s3TENBERGSPRĂ&#x2039;CKNING s"ERGSPRĂ&#x2039;NGNING s'ROV&INPLANERINGAVTOMTER s4RĂ&#x2039;DFĂ&#x2039;LLNINGMM s,ASTMASKINER TON s'RĂ&#x2039;VMASKINERFRĂ?N TON s,ASTBILSTRANSPORTER

Vad kostar Din tid?


vi i villa

krönika: ny i villa

Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör Annika Marklund.

Recept för att bo i hus

"

Med rynkad panna vrider han om ännu en rätt. Justerar reglagen, trycker in en knapp. Som på måfå. Inget händer. Han, den tålmodige elektrikern, suckar och tittar på klockan. ”Är du alldeles säker på att ni inte har en bruksanvisning någonstans?” Mannen som nu ägnat en halvtimme åt att försöka förstå sig på vår luftvärmepump ser ut att vara nära att ge upp. Jag förstår honom. Det här skulle varit en kvickt besök, goddag och adjö, två slocknade spisplattor som pinsamt nog visade sig vara en säkring som gått. Men när jag tog mod till mig och frågade - huttrande i dubbla raggsockor om han inte snälla skulle kunna ta en titt på luftvärmepumpen, hade han tydligen inte hjärta att säga nej. Under natten har inomhustemperaturen hunnit sjunka från elva till nio grader – trots att pumpen påstår att den arbetar för fullt. Elementen är så kalla att jag inbillar mig att tungan skulle fastna om man fick för sig att slicka på dem. Nu står han på en stol i vår kylskåpskalla hall och kliar sig i huvudet. ”Tyvärr”, säger jag. ”Det fanns ingen bruksanvisning när vi flyttade in.” ”Och rörmokarna? Vad säger de?” Jag känner hur kinderna hettar. ”Eh”, svarar jag. ”De har slutat svara när jag ringer.” Han bara nickar. Tar fram en ny skruvmejsel. Själv går jag ut i köket, plockar fram plättlaggen, tar ner Vår Kokbok ur hyllan. Det är märkligt: hur många gånger har jag inte lagat plättar genom åren. Femhundra? Mer? Tusen? Ändå slår jag vant upp sidan 86. Jag följer instruktionerna till punkt och pricka, som så många gånger förut. Det spelar ingen roll hur ofta jag vispar ihop pannkakssmeten, jag vill ändå dubbelkolla hur många deciliter mjöl som ska blandas med hur mycket mjölk. Jag tycker om tryggheten i att följa ett recept, steg för steg. Det är vårt problem med huset. Luftvärmepumpen är

inte det enda som Bor: Stjärnhov. Familj: Mamma, pappa, saknar bruksanvisstyvpappa och tre småsyskon. Sambo ning. Huset vi bor i med Ronnie. Gör: Journalist med förfatär fyllt till bredden tardrömmar. På fritiden: Läser, lagar av saker ingen av mat, spelar piano, diskuterar, sjunger, oss förstår. En efter bakar, ser på film och går långa promeen går de sönder, nader. lämnar mig handfallen, hänvisad till googles sökfunktion. Hur luftar man ett element, bredspacklar en vägg, vattnar en orkidé? Hur blir man av med kattloppor, och hur kan man vara helt säker på att de inte är vägglöss? Mest av allt: varför har vi nio grader inomhus när luftvärmepumpen visar behagliga tjugotvå? Och ändå: Så här långt har vi klarat oss. Elementen är luftade, väggen spacklad, orkidén inte alltför vissen. Vi är ganska säkra på att det är kattloppor som bor i madrassen, och de bits faktiskt inte lika ofta som förut. När google inte suttit inne med svaren har vi letat vidare, ringt Anticimex, färgaffären, rörmokarna och bygg-Bosse. Somliga har slutat att svara i telefon, andra orkar fortfarande med oss. Som elektrikern som kom hit för en bränd säkring och lär åka härifrån med en rejäl förkylning. Han kliver ner från stolen. ”Ledningarna inne i pumpen hade kopplats ihop fel när den flyttats efter vattenskadan ni hade, inte konstigt att det är svinkallt här inne. Nu borde det vara varmt igen till kvällen.” Jag vet inte vad som gör mig mest lättad: att vi inte kommer att frysa ihjäl den här vintern heller, eller insikten om att det faktiskt är okej att be om hjälp. Ibland spelar det ingen roll om man har en bruksanvisning eller inte. Ibland är det ledningar som kopplats fel, och den enda som kan lösa problemet är en tålmodig elektriker. Jag sitter vid köksbordet och äter mina plättar medan jag hör elektrikerns bil försvinna nere på gatan. De innehåller precis samma ingredienser som de alltid gör: tre deciliter mjöl, en halv tesked salt, sex deciliter mjölk och tre ägg. Och jag tänker att den där bruksanvisningen, receptet för att bo i hus – det skrivs hela tiden, ett stycke i taget.

"Tyvärr", säger jag. "Det fanns ingen bruksanvisning när vi flyttade in."

36

vi i villa januari 2012

Annika Marklund:


Klassisk kakelugn i ny design Låt den vita murspisen bekänna färg!

Lilian

Getterön för målning

Rek. pris utan tillval:

Vit Rustik Vaxad Naturell Rustik Vaxad Rek.pris: 29.400:-* Rek.pris: 27.900:-*

69.000:-

*

Grå Rustik Vaxad Rek.pris: 28.900:-*

*Murspisarna finns både med delad och panoramalucka.

Rek. pris utan tillval:

24.900:-*

*Priser är inklusive moms. För mer information om tillbehör och fler modeller besök www.camina.se. Här hittar du även information om närmaste återförsäljare.

www.camina.se

Sveriges mest valda portar! 10 Vinterkampanj!

Allt ingår: port, motor & montage

00:– rabatt

GPE 200 takskjutport inkl. motor och montage. Ord.ca.pris 16 900:-.

GPE 200 är en takskjutport tillverkad av Hörmann och är Europas mest sålda port. I Sverige hittar du den endast hos Garageportexperten. Beställ den redan nu så monterar vi direkt eller när vintern är över. Välkommen in, eller ring så kommer vi till dig! Kostnadsfritt förstås! Priset gäller t.o.m 29/2 2012.

Utnyttja ROT-avdraget!

www.garageportexperten.se

januari 2012 www.viivilla.se

37


BASTU

DEN SKÖNA AVKOPPLINGEN! Hos oss finner ni många förslag för att bygga en personligt utformad bastu. Välj mellan färdiga lättmonterade basturum eller materialpaket för att bygga bastun i lösvirke. Vill du ha hjälp med att bygga bastun så kan vi erbjuda hantverkstjänsterna.

Invitrea svensktillverkade duschlösningar erbjudes i en mängd standardmått och även med specialanpassningar. Invitera står för kvalitet, konkurrenskraftiga priser och 20 års garanti.

Vedum badrumsmöbler visar vi alla modellserier. Uppskattade för design, kvalité och alla valmöjligheter. Se Vedumnyheterna i vår butik!

Evolve Plus GF ger en betydligt mer exklusiv känsla med ett större glasparti som släpper in ljus och ger dig fri utsikt mot badrummet. Evolve Plus öppnar upp bastun och suddar ut gränserna mellan badrum och bastu. Bastun blir ett skönt socialt rum i badrummet. Evolve Plus GF finns i 11 storlekar och har den exklusiva, tröskelfria dörren DGLPlus som standardval.

Tylö Combi heter vårt populäraste bastuaggregat. Med Combi kan du välja mellan torr, våt, ång eller örtbastu. Se aktuellt pris på www.bastuspecialisten.se

Alla våra spisar och bastur kan köpas med installation, klara för brasa och bad. Vi erbjuder bekväm finanisering utan ränta på 24 månader. Endast uppläggningsavgift 495 kr och avisering 30 kr/mån tillkommer. Våra färdiga bastulavar, ryggstöd och dekorraster finns i standardmått men kan även måttbeställas. Vi har många alternativ att visa i vår utställning.

Tylö bastudörrar står för högsta kvalitet och säkerhet. Välj mellan hela glasdörrar och trädörrar med stora glasytor. Alla med kraftiga gångjärn och magnetlås.

Vacker kvistren bastupanel av asp eller al i högsta kvalité. Dimension 15 x 90 x längd 2200 eller 2500 mm. Lavträ asp eller al kvistren kvalité. Dimension 28 x 90 mm x 2200, 2500 eller 3000 mm. Lagervaror för omgående leverans!

Se aktuella priser på www bastuspecialisten.se

Se alla våra kampanjer på www.bastuspecialisten.se

Karlsbodavägen 19A, Box 11104, 168 11 Bromma. Tel: 08-445 14 10. E-post: info@bastuspecialisten.se Öppettider: måndag 10-19, tisdag-fredag 9-18, lördagar 10-15.


Fönster med U-värde från

0.77

Funderar du på att byta Fönster, Ytter- eller Innerdörr? På Anderstorpsvägen 12 i Solna hittar du en av Sveriges största dörr och fönsterutställningar. Vi har även skjutdörrar, vikpartier, säkerhetsdörrar och entréportar.

För gratis hembesök, 08-279092 eller fyll i formuläret på www.installerat.com EKSTRANDS ANDERSTORPSVÄGEN 12, SOLNA

VÄLKOMMEN! januari 2012 www.viivilla.se


ERB

D AN

E

En bra deal

JU

D

Vid köp av en Mitsubishi Electric Ecodan luft/vatten-värmepump får du just nu både luftavfuktare och värmeväxlare på köpet.*

P PÅ K Ö

ET!

MJ-E16VX

VL-100

Luftavfuktaren som torkar din tvätt, jagar fukten ur källaren eller torkar din ved. Testvinnare i Råd och Rön.

Värmeväxlaren som ventilerar ut dålig lukt, mögel, radon eller cigarettrök, men återvinner upp till 75 % av energin.

E R BJNext Ecodan är det tysta, effektiva och miljövänliga N DE UDAGeneration systemet för vattenburen värme som ger dig ett behagligare inomhusklimat i hemmet. Den framtidssäkrade Ecodan-tekniken ger maximal värme med minimalt energitillskott.

Läs mer på

www.mitsubishivillavarme.se * Erbjudandet gäller t.o.m. 2012-02-12.


Januari

trädgård

vi i villa

Året runt i villaträdgården.

Så beskär du dina äppelträd

De första små på våren Jag älskar snödroppar och krokus – vårens första glada budbärare! Så här års säljs blommande sådana i krukor. Spar dem efter blomningen på en sval frostfri plats och vattna någon gång. I vår kan du plantera ut lökarna som sedan blommar år efter år!

Ett fantastiskt blom-fynd Utan tvekan knölbegonian ’Pin-Up’. Jag har haft den – och måste ha den igen! En glamour-girl för kruka. Och så generös med blommor från vår till sen höst. Den är svår att hitta som planta men fröer finns hos kvalitetsföretaget Impecta www.impecta.se Tel: 0150-923 31.

En igenvuxen trädkrona måste gallras. Här växer grenarna för tätt.

A

Att göra just nu Välkommen till ett nytt trädgårdsår! Detta ska du tänka på innan vintern flyr sin kos.

1

Vårvintern är beskärningstid. Om du regelbun-

2

Fynda fina blommor: Frökatalogerna är guldgru-

3 4

Tung blötsnö kan knäcka barrväxter, häckar och

5

Förkultivera sådant som har lång utvecklingstid,

6

Köpa sticklingar. Den här tiden är utbudet stort

Bra sekatör – A och O Sekatören är en av trädgårdens viktigaste och mest använda redskap. Köp kvalitet, även om det kan vara dyrare. Mina favoritmärken är Fiskars och Gardena. Den här från Gardena med trestegsfunktion klipper även tjocka grenar. Gardena Comfort Ratchet Smart Cut 8798.

Beskärning handlar mycket om att gallra kronan så att ljus och luft kommer in i grenverket. Det är viktigt för att få fina frukter och motverka angrepp av sjukdomar.

det gallrar och beskär så håller sig prydnadsbuskar, kaprifol, lövfällande häckar och fruktträd (ej körsbär och plommon!) friska, vackra och bördiga år från år. vor. I dem hittar man många ovanliga växter som inte finns som färdiga plantor. Och det är roligt att själv dra upp sina blommor! Nu är det dags att börja så fröer. buskar. Skaka genast bort snön.

Så här ska det INTE se ut! Lämna inga ”rockhängare” när du tar bort en gren.

B

Titta till krukväxter såsom pelargoner och medel-

havsväxter som vintervilar på sval plats. De ska vattnas försiktigt, men plantorna får inte torka ut. till exempel grönsaker som kål, chilipeppar, paprika, tomat, gurka, majs och purjolök. Inget smakar så gott som det man själv har odlat! i affärerna, inte minst bland fina sommarblommor. Plantera om de små när du kommer hem med dem, och ställ dem ljust så sätter de snart fart!

490:-

Vill du fråga om trädgård? Ställ din fråga tilll vår expert Lisa Winnerlid på

www.viivilla.se

Lämna inte en stump av grenen som du tar bort. Det leder lätt till olika angrepp. Dessutom är det fult! Såga av grenen uppifrån intill stammen och litet snett utåt nertill. Såret självläker sedan.

Rätt! Ta bort den gren som kommer att skapa skugga när trädet lövas.

C

Ett vanligt nybörjarfel är att stympa grenarna – då skär man bort en massa fruktanlag! Ta istället bort hela grenar som växer in mot stammen, sådana som korsar varandra, och de som sitter för tätt. Ta bort årsskott som växer rakt uppåt och saknar sidogrenar. januari 2012 www.viivilla.se

41


EKONOMI VĂ&#x201E;RME ENKELHET MILJĂ&#x2013; TRYGGHET

DET LĂ&#x2013;NAR SIG ALLTID

Värmepump konstruerad fÜr svenska fÜrhüllanden Halverar dina uppvärmningskostnader

Underhüllsvärme även fÜr fritidshus 5 ürs garanti

Luft-luftvärmepump Innova X120N. MarknadsfÜrs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via üterfÜrsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och kylinstallatÜrer.

â&#x20AC;&#x201C; Pappa sĂĽ här mĂĽnga olika plĂĽttak har Armat!

Läs mer pü www.kcc.se

Ă&#x2026;terfĂśrsäljare2Järfälla ((/.$& )$,&,1  2Norrtälje Vitvaruhuset i *-'" )  2Stockholm Hemmabutiken David Bagares gata 08 - 21 24 34, *)./-'$(.- ,0$  2Upplands Väsby Hemmabutiken i Upplands Väsby   2Ă&#x2026;kersberga Hemmabutiken i Ă&#x2026;kersberga 08 - 540 877 07, JP Kyla 070 - 648 78 94

42

Innova_VIV_ABnorr_Stockholm Norra vi i villa januari 2012

www.armat.se


trädgårdar

vi i villa

Ingångsrabatt med Purple Lady, Peach Blossom, Upstar, Muscari med flera.

En papegojtulpan ingen kan passera utan att lägga märke till.

T. Chinatown och M. Blue Spike, med uppseendeväckande blad.

T. Pimpernell är en liljeblommande tulpan som presenterar sig snyggt.

Lyckan är en vårträdgård! Nu startar vi vår nya serie Nordiska trädgårdar! I varje nummer möter vi en ny passionerad villaägare som berättar om sin trädgårdshistoria. Först ut är norska Solfrid Cristina Kvernsveen, känd för sin passion för tulpaner.

V

isst kan det enkla ofta vara det bästa, men jag tycker om allt som är annorlunda och sällsynt! Papegojtulpan, franstulpan, liljeblommande tulpan (som faktiskt ser ut som en lilja när solen skiner på den), fylld tulpan (som nästan ser ut en ros eller pion) och tulpaner som har upp till nio huvuden på samma stjälk. Den svarta tulpanen, som några kanske känner igen från litteraturen, har jag också. För att vara säker på att jag alltid

har en rabatt med min favorit, den ranka Angelique, så sätter jag varje år några nya lökar. Hemligheten med att få lång blomning är att sätta lökarna i flera lager. Det innebär att jag sätter lökarna mycket tätare än vad som anges på förpackningen, men jag får också ett mycket bättre resultat. Jag gräver ett stort hål, cirka 30 centimeter i diameter och 15 centimeter djupt. Där lägger jag 10-15 narcisser (påsk- eller pingstliljor), fyller på 5 centimeter jord och

planterar 20 tulpaner innan jag fyller på ytterligare 5 centimeter jord. Där sätter jag 50 krokus och avslutar med 5 centimeter jord. Jag planterar också många krokusar, scillor, vårblommor och snöstjärnor i gräsmattan. De gör verkligen sitt för att liva upp en grå och tråkig vårgräsmatta. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Text och bild Solfrid Cristina Kvernsveen

Vinbärsbuske med krokus

Här bor: Solfrid Cristina och Kjartan Kvernsveen med döttrarna Cathrine Marie och Silje Martine Var: Stabekk utanför Oslo Trädgården: 600 kvm i zon 3-4 med sprängsten och blålera som jordmån och mycket skugga. Över 5000 blomsterlökar.

SOLFRID TIPSAR Sätt många tulpaner på samma plats, gärna 20 eller rent av 40. Plantera i flera lager så utnyttjar du platsen bäst. Plantera lökväxter tillsammans med perenner, enbart lökväxter kan se lite snålt eller naket ut. Glöm inte att gödsla. När du sätter många lökar på en liten yta är det inte många som blommar andra året om du glömmer det.

MITT VÄRSTA TRÄDGÅRDSMISSTAG! Blanda inte blå och orange tulpaner. Blå tulpaner är nämligen inte blå. De är lila… januari 2012 www.viivilla.se

43


-+8-'1(*2('(-4%12%0(-' ,%$1-!""!4*!12-(-'

 

 *# %!#

::: -29)670-9-2+ 6)

(19*%082%0&9017+)!0% ")0)*32   2-622)!!4$0!'%2&90(-12!++!2(.-#-/%2,.A04%(-+ %6745-6*5B2 /5 #-/%2A9)2=2%26-)5%(-2-267%00%7-32 -77%(-22A51%67)B7)5*D56A0.%5)4B::: -29)670-9-2+ 6)

-6''$%1('-32!-!22'90!!4*!++/8%:%*2WILSONCREATIVE.SE

 5%*7*80008*79A51)481429)57)513()00 1)(-2&<++(9A51)60-2+%)2)5+-/0%66 779%0*D5 ()26319-00,%()7&A67%3',62<++%67)7-00 *D513(0-+)21%5/2%()26&A67%45-6 80064A'/%(1)(*82/7-32)5

%*#!/0(1 /5%0,8-!$/5 ;)14)0&%6)5%64B1B2/5)(-77-00 5A27% )E)/7-95A27% 

!+#% "&!

  #A51)4814)2631%24%66%56-+7-00(-77 ,)11)(87&<7&%5%4%2)0)5 !# 0%'/)5&.8()5)262<++ 69%5764)+)0&0%2/()6-+23',,%5)2/5%*7*800)E)/7631+D5%77 ()24%66%51<'/)7&5%7-00)7767D55),86-3',1)( 9A5() 3',)29A51))E)/74B/$  (!$#!

%*#!/0(1%0,8-!$ 5%,/%+"!1%0!1/8 ,8-*0%$(22(++ 07-2!%:%*2(407-2! 

!0,4!22%-"%0%$!0%-1.,17-*%0*.12-!$%- &904!22%-3//470,-(-',%$3//2(++$"#

! !

 )22% 0-7)569%519%77)2&)5)(%5)1)( 1)7)5 0B2+63060-2+%3',-2&<++(9A51)4814,%5&0-9-7)268''C 2/)0%77 -267%00)5% )2(%679%77)2-23',87 !A2/)5)05A/2-2+)235()270-+7

! !"

%*#!/0(1 /5 %0,8-!$ /5

;)14)0&%6)5%64B1B2/5)(-77-00 5A27% )E)/7-95A27% 

6!'%-%0!2(.-%-1470,%/3,/ #A51)5,86)769%77)26<67)1)0)1)279%519%77)2 +3099A51)11 814)2A5*5%17%+)2*D5%771327)5%6 -24B()7&)=270-+%9%77)2&852%6<67)1)73',67<56 & )2/)071)()2(-+-7%0(-640%<631A51327)5%( 4B9A51)9A;0%5)2

"'

!

 !) !$#!

%*#!/0(1 /5 %0,8-!$ /5

;)14)0&%6)5%64B1B2/5)(-77-00 5A27% )E)/7-95A27% 7-2! 

%/0%1%-2!2(42%5%,/%+

!03*9/'+&&&ahÂ&#x161;%+"%2!+-(-'1/%0(.$1B2%()5

0%$(2"%+.//%2

0%$(2*.12-!$ /5

:%*2(407-2!

 vi i /5 villa januari 2012

0$$%+"%2!+-(-'/%0,8-!$ /5 

.2!+2"%+.//!22"%2!+!

/5

;)140)7&%6)5%64B)77/D4()2 (%+)2-)2/%0)2()51B2%(

"-0035(-2%5-)()0&)7%02-2+4)51B2%(/%2)9)278)008440A++2-2+6%9+-*77-00/311% 6)2)(%282()5482/75)(-7/3672%()5>?5)(-75A27%?3',?A57-00,D5%2()/3672%()5? 9)278)008440A++2-2+6%9+-*7-2+B5-"37%07&)0344%77&)7%0%

!/)446&532 6/%56,%12   -29)670-9-2+ '31


fixa inne

vi i villa

Nytt år, nya tag! Kanske känner du ny lust att äntligen göra något åt den där droppande kranen, slamrande dörren eller irriterande repan i bordet? Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot husets svaga punkter!

Dags för husfix!

Av Markus Wilhelmson

8 1

2

3

4

5 6 7

Först: Skruv och borrinformation Spika och skruva Det finns tusentals typer av spikar och skruvar för olika ändamål, men du klarar dig med några stycken. 1. De två vanligaste spikarna är räfflad trådspik och dyckert. Trådspiken har platt huvud och används mest utomhus. Dyckerten har ett smalt koniskt huvud som man kan slå ner i träytan och spackla och måla över så att den inte syns. Den passar därför bäst för inredningssnickeri. En typ mellan spik och skruv är kamspik. Träskruv med mejselspår har i skruvdragarnas tid fått ge vika för självborrande skruv med krysspår. Den har koniskt huvud och kan också spacklas och målas över. 2. Skruvdragaren har utbytbara mejselbits som passar

till många olika skruvskallar. 3. Det är svårt att få skruvar att fästa i spånskivor. Nära ytterkanten kan du borra ett hål och limma in en trätapp som ger bra skruvfäste. 4. En skruv som målats över flera gånger är svår att skruva bort. Sätt skruvmejslen på kant i skruvspåret och knacka på mejseln med hammare för att rensa bort färgen tills skruvmejseln får fäste i spåret.

Borra 5. Spiralborr med styrspets i änden. Den finns också utan spets och används då för håltagning i metall och andra material. Till sten och betong har borren hårdmetallskär i spetsen. 6. Centrumborr används för hål i trä upp till 37 mm.

7. Försänkningsborr används när man ska försänka skruvskallar. Utöver dessa finns specialborrar för kakel, glas och plåt samt för extra djupa och extra breda hål. 8. Borrkloss är bra att ha som underlag för att inte träet ska flisa ur på baksidan. Ska du borra stora hål är det bäst att spänna fast arbetsstycket för annars kan det fastna i borren och svänga med runt. 9. Det finns risk att inte borren får grepp på kakel och metall utan vandrar iväg över ytan. Du kan fixera borren vid starten med en bit tejp på kaklet. Ska du borra i metall använder du en spikdrivare med härdad spets (körnare) som ger en punktmarkering.

Ur Handbok för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts

9

Fläckar på tygsoffan – hur får jag bort dem? Om man inte har avtagbart tyg som kan lämnas på kemtvätt så kan man försöka med Vanish Oxi Action Soffa & Matta som finns att köpa på de flesta varuhus.

Rostfläckar i badkaret – kan de gå bort? Stryk på saften av lök och salt och låt sitta i fem timmar. Gnid därefter rent. Rostfläckar på metall, som köksredskap eller verktyg, går ofta att få bort med hjälp av Coca-Cola.

januari 2012 www.viivilla.se

47


vi i villa

fixa inne

Ofta stopp i avloppet – vad kan jag göra? Hår och tvålbitar brukar till slut bilda en propp i badrummets avlopp. I köket kan potatisskal och annat avfall korka igen. Troligen måste du skruva isär vattenlåset (koppen under handfatet/slasken) för att på så sätt få bort proppen som bildats. En sugpropp kan vara en annan lösning på ditt problem. Tryck fast sugproppen mot brunnen och dra tillbaka upprepade gånger. En tredje metod är att använda ett rensband eller en bit av en najtråd som du böjer en krok på längst ned. Rensbandet (som finns att köpa på bland annat byggvaruhus) eller najtråden körs ned i avloppet för att få loss proppen. Det finns också kemiska metoder som propplösningsmedel. Undvik dock kaustiksoda som kan skada rören. Ett klassiskt husmorstips är att hälla på hett vatten blandat med bikarbonat.

Se hur du rensar avloppet på vår webb-tv

www.viivilla.se/ TV

48

vi i villa januari 2012

Hur lång tid det tar beror förstås på rummets storlek och hur noggrann du är, men man brukar räkna med att hinna 20-30 kvadratmeter per dag. Först ska ojämnheterna i golvet bort och sedan ska man slipa med minst tre grovlekar på slippapperet, plus att man använder en kantslip för de ytor man inte når med den stora slipen. Viktigast är att hela tiden röra maskinen i jämn takt framåt, annars blir det en grop i parketten eller furugolvet. Golvslipen finns att hyra på byggvaruhus från 250 kronor per dygn och uppåt. Förutom golvslipen behöver du hyra en kantslip och slippapper. Du kan läsa mer om att slipa golv på Golvbranschens hemsida: www.golvbranschen. se/rad-riktlinjer/tragolv/ slipning-och-ytbehandling Organisationen representerar golvläggare, återförsäljare och leverantörer.

Missfärgning i toaletten – går den att få bort? Koka upp vitvinsvinäger med en matsked bikarbonat. Häll i toaletten. Låt stå över natten och borsta rent nästa morgon. Ättiksyra (24-procentig) eller en klortablett för simbassänger är andra lösningar.

FOTO ISTOCKPHOTO

FOTO ISTOCKPHOTO

Slipa golvet – hur svårt är det?

Kakel och fogar är smutsiga – hur får jag dem rena igen? Det finns särskilda fogrengöringsmedel på byggvaruhusen och hos färghandlarna. Exempelvis säljer webbutiken fargettan. nu HG fogrengöring 0,5 liter för 107 kronor. VVS & Badrumspecialisten säljer Super Cleaner Kakel & Fogrengöring i 1-liters sprayflaska för 232 kronor. Det blir en del gnuggande, men går att få snyggt. Ju smutsigare fogar, desto jobbigare blir det förstås att få dem fräscha igen. Ett husmorsknep är att doppa en bomullstops eller en tandborste i vitvinsvinäger. Hett vatten, klorin och rotborste är ett annat knep. Kakel är lättare att få rent. Det finns olika medel som man sprayar

eller blandar själv. Flüggers Allrengöringsmedel Fluren 32 (55 kronor för 1 liter) lämpar sig bra för kakel. Ett husmorstips är annars att blanda hett vatten med bikarbonat. En panelborste, rotborste eller svamp brukar vara bra att gnugga med.

Kärvande lådor – hur blir de smidiga?

Kan jag byta till dimmer själv?

Tvål eller stearin fungerar bra som ”smörjmedel”.

Dörren har ”satt sig” och Silverbesticken går inte att har blivit stänga? svarta? Lyft av dörren och sätt på Koka upp några liter vatten med två teskedar salt och tre matskedar bikarbonat. Låt silverbesticken ligga i en stund innan du tar upp dem och torkar av dem.

några extra kopparringar på gångjärnen så riktar du upp dörren. Om det inte är tillräckligt kan du tvingas slipa ner den del som kärvar mot karmen.

Har du fler tips? Dela med dig av dem i vårt Forum! Föj diskussionen på

www.viivilla.se/ forum/ Sök "smutsiga kakelfogar"

Nej, det måste utföras av en person med behörighet, alltså en utbildad elektriker.

Drag från ytterdörren – hur försvinner det? Det finns många olika tätningslister att köpa om du vill täta springor kring ytterdörr, altandörr eller fönster. Tänk bara på att om du har ett hus med självdragssystem kan du försämra luftväxlingen och skapa problem med fukt och dålig luft om du tätar alla springor.


Hur putsar jag upp rostfria diskbänken?

Gnisslande gångjärn – vad tystar dem?

Hur dämpar jag en smällande dörr?

Det finns förmodligen lika många huskurer som rostfria diskbänkar. Ett tips är att blanda en påse bikarbonat med några teskedar vinäger till en krämaktig konsistens. Sedan gnider man in diskbänken, sköljer av med vatten och polerar med tidningspapper. På vissa typer av möbelpolish står att man kan använda även till diskbänkar. Stålull eller svinto kan också fungera om man blöter tussen (eller diskbänken) rejält så att man inte repar bänken.

Har man dörrar som går att lyfta av så är låsfett att rekommendera. Vagnfett, kullagerfett eller vaselin fungerar också. På nyare dörrar, där man lyfter av dörren genom att lossa en spärr i infästningen, är det svårare att komma åt. Då är låsolja bättre. Tänk då på att bara ta några droppar, så att inte oljan rinner ned och bildar fula fläckar på golvet.

Om en dörr smäller när man stänger den behövs en dämpning mellan karmfalsen och dörrbladet. En självhäftande list löser problemet.

FOTO ISTOCKPHOTO

Hur lagar jag ett hål i heltäckningsmattan?

Imma mellan fönstren – hur får jag bort den?

Har det blivit ett brännmärke eller ett litet hål i en heltäckningsmatta behöver du inte lägga om en stor bit. 1. Stansa ut det skadade området med en hålpipa och stansa ur en likadan cirkel ur en reservbit. Normalt lämnar mattläggaren kvar lite extra som du kan använda. 2. Stryk på lim och tryck fast lagningsbiten. Rugga upp ytan så att skarven inte syns.

Ta först reda på orsaken till Ur Handbok för imman. Imma på insidan av hemmafixaren av Leif Qvist, fönstren beror ofta på för Norstedts hög luftfuktighet inomhus. Särskilt vanligt är det i badrum och kök, där det kan behövas ventiler med mekanisk frånluft för att sänka luftfuktigheten. Imma mellan fönsterrutorna beror oftast på för dålig ventilation mellan bågarna. Det kan behövas hjälp av en fackman för att rätta till, men ett av författaren Nina Yunkers tips är Tips! att klippa till en bit vitt tyg och Är fläcken större kan du lägga mellan fönstren. Lägg göra en mall av kartong eller sedan rått ris på tyget och så masonit som du använder en bit vitt tyg över. Riskornen som stöd för att skära ur med har samma effekt som i ett mattkniv både i mattan saltkar: de suger åt sig fukten. och i lagningsbiten.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi i villa

Kranarna droppar – hur fixar jag det?

Ur Handbok för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts

Sot på väggen – går det bort? Har sotet bildats på en tapet som inte tål vatten så kan det vara svårt, men annars så brukar flytande, koncentrerad Galltvål (finns att köpa i färghandel och på en del stormarknader) direkt på tapeten/väggen göra susen. Låt verka i ungefär tio minuter innan du försiktigt gnider med fuktad trasa eller svamp

Golvknarret – kan jag göra något åt det? Inga enkla lösningar, tyvärr. Orsaken till att golvet knarrar är ofta att en eller flera golvreglar har sjunkit eller spruckit. Ska man vara helt säker på att få bort knarret så måste man bryta upp golvet och lägga om det från början. Författaren Nina Yunkers husmorstips är att strö talk, Maizena eller potatismjöl i springorna.

Det finns många olika sorters blandare, så det är svårt att ge några generella råd. Har du kvar produktbladen så brukar det vara förhållandevis enkelt att byta packningar eller komplett insats eller patron, som det ofta handlar om på nyare kranar. Om du inte vet vilken modell du har på blandaren kan du ta en bild med din digitalkamera/mobiltelefon och åka till närmaste VVS-firma. Då får du säkert hjälp att hitta rätt reservdelar. Gå gärna in på krantillverkaren FM Mattssons sajt www.kranskolan.se för att lära dig mer.

Blomflugor – hur blir jag av med dem? Strö sand överst i blomkrukan och ställ ett litet fat med en blandning av äppelcidervinäger och några droppar diskmedel en bit från blommorna. Flugorna lockas dit och drunknar.

Det stinker från vasken – vad ska jag göra? Häll i bikarbonat eller koka upp två deciliter vinäger och häll ner i vasken. Låt stå i en kvart innan du spolar vatten.

januari 2012 www.viivilla.se

49


vi i villa

fixa inne

Hur luftas ett kallt element? Den här typen av värmeelement har varmvatten som värmekälla. Ibland kommer det in luft i systemet och detta lägger sig i överdelen av elementet och hindrar varmvattnet från att komma in. Det ska finnas en luftningsventil upptill i elementets ena ände och det finns en luftningsnyckel som passar in. Håll ett kärl intill och vrid om nyckeln tills det pyser av luft och vattenbubblor. När det kommer ut vatten är elementet fyllt. Vrid om nyckeln och stäng ventilen. På modernare element finns termostatventil så att man kan ställa in värmen i olika rum via vattenflödet på varje element.

Träbänkskivan Dra ny el – är i köket är full det dyrt? En ”elsanering” för en av fläckar? Bänkskivor i kök utsätts för mycket slitage. Ofta är vi för dåliga på att underhålla dem. En bänkskiva i trä bör behandlas med olja tre-fem gånger per år. Om bänkskivan är full av fläckar och har förlorat sin gamla lyster kan man slipa ner den med en mjuk slipkloss (extra fin) och därefter behandla den med olja igen. Upp till sex gånger kan behövas för att få en bra, skyddande yta. Vilken olja man ska använda beror på träslag, tycke och smak: Kinesisk träolja, vax, kallpressad linolja och matolja är några av alternativen.

Hur lagar jag hål i gipsvägg?

Tips! Det brukar bli luft i elementen när det Ur Handär stora variationer bok för i temperaturen hemmafixaren av Leif ute. Qvist, Norstedts

Träbordet – hur fixar jag reporna i det? Om repan inte är alltför stor kan man fylla igen den med plastiskt trä i en nyans som passar med träslaget. När massan har torkat slipar man ned den med ett fint sandpapper i träets längdriktning. Därefter målar eller betsar man ytan i samma nyans som resten av bordet. Stryk tunt och flera gånger. 50

vi i villa januari 2012

För att slippa byta ut hela gipsskivan så är det bästa att skära ett triangelformat hål i gipsskivan med basen nedåt och spetsen uppåt. Skär sedan till en lika stor passbit i gips. Fasa sedan med en rasp kanterna på både hålet i väggen och trekanten som du ska fästa. Då blir det lätt att sedan fästa den nya gipsbiten med lim. Eftersom det är svårt att få millimeterpassning får du räkna med att spackla och slipa efter att limmet har torkat. När du har fått en jämn yta så kan du passa in en tapetbit eller bättringsmåla med samma färg som resten av väggen.

normalstor villa kostar uppskattningsvis mellan 50 000 och 100 000 kronor. När man byter ut gammal el så brukar de flesta vilja passa på att skaffa fler vägguttag och kanske ska utanpåliggande ledningar fräsas in i väggen. Ta in minst tre offerter och fatta därefter beslut. Det kan vara värt pengarna med tanke att det också handlar om att minska risken för brand och andra olyckor. Många passar i samma veva på att installera jordfelsbrytare och petsäkra uttag. Det är definitivt inget du ska göra själv, såvida du inte är utbildad elektriker. En annan fråga är när det är dags att byta ut elen. Gamla elledningar är sällan något problem så länge man inte rör dem. Men om man vill byta en strömbrytare eller komplettera med ytterligare vägguttag brukar det ofta vara lika bra att byta ut ledningarna hela vägen till el-centralen.

Köksfläkten suger dåligt – varför? Börja med att ta loss filtret och rengör det från fett, smuts och damm. Antingen genom att köra filtret i diskmaskinen eller lägga det i blöt med koncentrerad Galltvål i en halvtimme och därefter skölja det. Att inte göra rent filtret regelbundet (en gång i månaden är ett bra riktmärke) kan innebära brandfara. Om det fortfarande är dåligt drag i fläkten kan det bero på att tilluften är för dålig. Att öppna ett fönster i ett intilliggande rum kan hjälpa. Om inte heller detta ger något resultat kan det vara läge att kontakta en sotare innan du ger upp och köper en ny fläkt. En sotare kan göra rent imkanalen, alltså utsugskanalen till köksfläkten. Imkanalen bör rengöras var tredje år.

Sotfläckar på glasluckorna i öppna spisen?

Fettfläckar på tapeten – går de att få bort?

Att gnida in flytande, koncentrerad Galltvål med en svamp kan hjälpa. Tvätta sedan av med vatten och sist med ättika för att få det blankt.

Ett husmorstips är att blanda potatismjöl och lite vatten till en gröt. Denna ska sedan baddas försiktigt på tapeten med en liten trasa av linne. Vänta en stund innan du försiktigt borstar bort den torkade gröten. Att lägga ett rent läskpapper mot fläcken och sedan stryka med ett varmt strykjärn tills fläcken är borta är ett annat tips.

Har du andra byggfrågor? Fråga vår snickare Anders!

www.viivilla.se/ experter/Bygg-Renovera

Fråga vår expert målaremästaren Ken om råd!

www.viivilla.se/ experter/Malning


''(&3C%'"'%&&3

 !&$ D% 7567

 

#&! 

-.&($)!-Ä&#x20AC;) 2(.

#!! !( ) C%(' C"' 6552' &%''%&#!)D%" ' %!&$ '' )C%! !!%$C'+ $%&'1%)B%!$(!$%1$ '&#)B%!$""#%3 +!$ $C%(""("' )&#!! !>

Ę° 

$%($$' =55%

"B%('"%82C%&)' #&#%'(!3

Ę°65.%''$C*!&%&!"% 

-.&($) -)#- // )& '/Ę? ' ")/*#/$'Ĺ&#x17E;./0/. &&&#!#%"!3

Ę° 

''$C ($$' '')B%)7555*3

"B%('"%&' )' 3B %D%(&C !!"&'65555 *C%&D%%(""3

Ę°$$' 

) .*(+..-+ -! &/$Ä&#x20AC; 

8:55>2%''

"#!"' '#"&(') "C%(($$' 8:55%%''$C#&)B%!$(!$%3

'$( ' (*#'Ăž.( -*(*..*#( ' (.&+ /.!Ĺ&#x17E;- '-+Ä&#x20AC;Ę&#x2018;

 vi i villa januari 2012

)C%",1#&'"&%$$ "(" '''D%!C"%"B% @#&&('#!' ))C% ",'%#+$%'&)%3 ""&D%"%###"3


A%" %B""D%D? ) &B""#&'"%-

 B%""&%''"%#&'"%"B%$C'#D%D#%B)% '' &''"&&B"&3''"&' &)%'# "2"') 3'B%"C'B%&#!&( &B"'' $%&('"''$C)%)% &! D" %&''"&('3(""#!''! !&$)% !#&'D)C%'%'3 '' &%) ,'&!> Ę°

-*(.#Ĺ&#x17E;%)$)"1 ')Ăž/.+-$. -

Ę°

1.&Ę ) /1/$''.1$- +-$. -+Ä&#x20AC; '

Ę°

1- "' -$)"!Ĺ&#x17E;-(-&)1 '(Ăž/)$)"

''! !&$ B%"%#&C#&'"&%%C)""3%('+%C#%#!'',' "%B 1#!%&%!('),'' %)B%!1 %)!"&'B"$C"B%!"' B&2 &# %%?")C%(""+$%'%2&C!,'() - B%"%'%D%'' &("" D%)% &"(&%D!!%3& B'%)D)%878555! !&(&C 3 B%$%'$# '&'#%#"#%)&('")"&'"'%&&3

 '     ("B)""!B %'$C) %"3&4) 1 %"5652;:55655 % B&)2#"B%#)"D% /D%('&B''%''(%"&!%'$#"03 ( ! !&$'"C%)C%'$#$( B%!&"1 ( !''!%"&"%' %#! 3"%1 D%2'2&B )'$&#"%C &&# "3 :"%4C%3( "$%

)%&#%'

%"%&3

 ) B%" ! ! B%"#C%&!'' D%!C" %''%#%(""&!'#&'"&%%C)""3 C%B)"! !&!&"' 2B%":%4C%3 !&$'#&'%"&'8<5%'#!86467756733

 B%" ' %$#%'#'

87<6

!"3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333 %&&33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333 #&'"%333333333333333333333333333333333333333 %'33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333 2$#&'333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333 "#!''($$"2$#&'%&&#B""%('' B%"")B"%""D%''#"''#D%&!"#%!'#"#%(""3

%&#""(!!%

%) ($$'3")B"%''$%&#""(!!%' ''C )C%'%&&%&'%($$'%'3

)%&$#&'6=5579755 6=775# "'(" januari 2012 www.viivilla.se


vi i villa

test

Du bör undersöka marknaden noga innan du köper en matberedare, visar vår stora test. Det är stor skillnad på användarvänligheten mellan de olika.

Välj en lättskött matberedare Så testade vi: Vilken matberedare är det bästa valet för villaägaren? Den frågan har vi bett ett antal leverantörer att svara på genom att välja den av deras maskiner som motsvarar dessa fem krav: 1. kan knåda en deg ordentligt 2. är tillräckligt stark för att blanda och knåda utan att ingredienserna skvätter upp och fastnar på skålens sidor 3. har ett stort urval av tillbehör så att maskinen kan användas till många uppgifter och ersätta flera maskiner 4. arbetar utan att det skvätter på köksbänken 5. är lättskött Maskinernas betyg sätts både på punkt för punkt men också på det samlade helhetsintrycket. Under testet har Vi i Villa haft hjälp av Gitte Heidi, som är hushållslärare, matskribent, konsult och kokboksförfattare. Vi testade maskinerna genom att vispa äggvitor, blanda en rågbrödsdeg och blanda en köttfärs med nötter och kryddörter. Vi har inte testat maskinernas hållbarhet.

Av Thea J. Kristensen Foto Thomas Steen Sørensen (Colorrange)

Vi i Villa

TEST 54

vi i villa januari 2012

För svår att förstå

Liten och behändig

= En besvikelse = Acceptabel = Bra = Mycket bra = Suverän

Mycket tystgående

Assistent AKM 6290B 7 495 kronor, cirka

Bosch Styline MUM 56340 4 369 kronor, cirka

Braun K3000 3 295 kronor, cirka

Maskinen känns både gedigen och solid, men det är en vetenskap att starta den och det överskuggar tyvärr dess positiva sidor. När rågbrödsblandningen låg i skålen tog det två minuter innan mjölet började blandas med vattnet, och då endast försiktigt. Men när maskinen kom upp i fart så blandade den utmärkt. Tack vare den avlånga degskrapan på kanten av skålen stänkte varken deg eller vätska. Äggvitorna blev dock inte särskilt fluffiga och det drar naturligtvis ner betyget. Intrycket är att det är en gedigen ingenjörsmaskin med dålig bruksanvisning.

Sladden försvinner in i maskinen, precis som på en dammsugare, och det är smart. Sugfötterna av gummi är stora och får maskinen att stå stadigt. Det gick lätt och smidigt att få upp den ur förpackningen och tillbehören leveras i en väska. Å andra sidan verkar de inte så gedigna utan påminner mer om redskap till små elvispar. En smula svårt att byta degkrok. Det finns andra maskiner som är enklare, men denna arbetar bra och den vispar acceptabelt. En smidig matberedare för det lilla hushållet.

Maskinen har många funktioner och flera tillbehör vilket gör att du får mycket för pengarna. Braun kan det den ska, men den är svår att få ren efter användning. Det finns ett litet spår på pinnen i skålen och där fastnar det mat som är svår att få bort. Tänk om det fastnar köttfärs där! Det är inte så lätt att få bra grepp i skålen, å andra sidan är det ingen risk att det skvätter ut mjöl eller andra ingredienser på köksbänken. Det tättslutande locket måste sitta på för att maskinen ska kunna starta. Matberedaren skiljer sig från de övriga genom att den arbetar markant tystare.

Effekt: 800 W Tillbehör: degrulle, degkniv, degkrok, dubbelvisp, köttkvarn, korvhorn, matarbord, passertillsats, pastaskivor, kaksprits, rivjärn, citruspress, mördegsvispar, mixer (1,7 l) och rostfri skål (7 l). www.assistent.nu

Effekt: 900 W Tillbehör: Ballongvisp, degkrok, grovvisp, citruspress, grönsaksskärare med tre skivor, mixer och köttkvarn. Finns även ytterligare tillbehör att köpa. www.bosch-home.se

Effekt: 950 w Tillbehör: Tre skålar med mixoch vispverktyg och knivar så att maskinen kan hacka, skiva, vispa och knåda. www.braun.com/se


vi i villa Vår experthjälp: Gitte Heidi Rasmussen är känd bland annat för sina artiklar i Vi i Villas danska tidning Idényt. Hon har gjort 23 kokböcker, är utbildad hushållslärare och kan laga allt från sushi till matbröd.

Solid maskin

Dyr med turbofart

Bäst i test Kenwood Premier Major KMM760 4 990 kronor, cirka

Matberedaren arbetar mycket bra. Knappen för att stänga och öppna maskinen är irriterande, men apparaten vispar, blandar och knådar suveränt. Den svaga punkten är armens klicksystem för locket hoppade upp när vi blandade köttfärs. Vi saknade ett handtag på skålen. Hastigheten imponerade inte för det tog en lång stund innan det hände något. Orsaken är att vispen är spetsig och bara en del av den är i kontakt med äggvitorna. Men de blev verkligen hårda när de var klara. Skärmen är ett plus. Den har en lucka för hålet så det kan inte stänka. Effekt: 1 200 W Tillbehör: Visp, K-spade, degkrok och glasmixer. Finns även ytterligare tillbehör att köpa. www.witt.dk

Enkel att använda

Slungar ut innehåll

Bäst i test Krups KA 990T42 5 999 kronor, cirka

KitchenAid Artisan 5KSM150 Från 4 995 kronor, cirka

OBH Herkules 3 595 kronor, cirka

Maskinen väsnas inte lika mycket som OBH och Kenwood. Den är suverän på att vispa. Det gör den effektivt, snabbt och resultatet blir fluffigt. Med turboknappen går det verkligen undan. Det fastnade inte lika mycket i vispen som i Kenwoods visp, men det kan bero på att vispen har rundare spets. Matberedaren är inte så bra på att knåda deg. Degkroken är dubbel och den övre delen är lös. Den borde ha fått bort deg från sidorna på skålen, men det gör den inte för degen fastnar. Bra att det då medföljer en degskrapa. Trots stänkskydd så hamnade det lite mjöl på köksbänken medan maskinen arbetade. Testets näst dyraste maskin – 5 999 kronor, men det är den inte värd.

Matberedaren är fantastiskt läcker. Den svaga punkten är fjädern, där ingredienserna stänker upp. Stänkskyddet sitter inte fast särskilt bra och eftersom det inte täcker hela skålen måste man vara noggrann när det monteras. Maskinen knådar inte så bra som den vispar och blandar, så vi tvingades stoppa den för att skrapa ner deg från sidorna på skålen. Det är mycket, mycket lätt att sköta maskinen och man måste inte pressa ner armen hårt. Skålen är suverän att hålla i när den ska flyttas eller när man häller ut smeten i en form.

Den slungar upp ingredienserna längs sidorna på skålen, mycket mer än övriga maskiner i testet. Den ser nästan ut som en Kenwood, men den kunde inte få fatt i degklickarna på kanten av skålen och dra ner dem till mitten. Vi tvingades stanna maskinen flera gånger för att skrapa rent längs sidorna och det är besvärligt. Matberedaren väsnas en del och armen skakar lite under arbetet. Enligt tillverkaren står det i bruksanvisningen, som vi inte fick med, att vispen kan sättas tätare in för att förhindra att maten slungas runt.

Effekt: 300 W. Tillbehör: Degkrok, platt visp, ballongvisp och stänkskydd. Finns även ytterligare tillbehör att köpa. www.sebastian.se

Effekt: 1 200 W Tillbehör: Visp, degkrok och omröringstillbehör. Finns även ytterligare tillbehör att köpa . www.obhnordica.se

Effekt: 1 200 W Tillbehör: Dubbel degkrok, visp och degspade. Finns även ytterligare tillbehör att köpa. www.se.krups.com

Läs mer om testet på

www.viivilla.se

januari 2012 www.viivilla.se

55


PROVA VĂ&#x2026;RT NYA MAGASIN! 

 

pĂĽ www.mitthemochjag.com        %&' % &

 %$

##       

 #$" !        

NR 1 P R OVA P Ă&#x2026;P R IS

     

 

 

 "            

 &$

   

 %!%&! !&!%%$& #"!% ! !!% $ %"% % %  $%

 vi i villa januari 2012

 


nu!

PRENUMERERA HÄRLIGA HUND är tidningen för alla oss som älskar hundar! Rolig, pålitlig och användbar oavsett om du redan har hund eller drömmer om att skaffa en.

LäsAllt omom hunden i våra liv

trick och aktiviteter t Nya expertråd & tips Hundens t Lekar,hälsa tvardagsproblem Tipstom roliga & bra prylar t Lösningar på t

6

NR k u d sar s k a r t o s t + till hunden

198:–

SVARSKORT

VÄRDE s va

t

ra r i n o m 7

ar

40:–

d

När du svarar inom 7 dagar får du även en supereffektiv torkduk i mikrofiber mot smuts och väta.

Du får 50% RABATT

Klipp ut och posta redan i dag!

e

ag

d

u

a b b h e t s pr

e!

N är

t

sn

mi

Di n

+ porto 19:–

Perfekt när du behöver torka av din hund efter promenaden. Mycket användbar med sin fantastiska uppsugningsförmåga. Storlek 40 x 80 cm. Värde 40 kr.

Få hem Sveriges härligaste hundtidning nu!

JA TACK! Jag vill prenumerera på tidningen Härliga Hund och får 6 nr för endast 198 kr. Jag sparar 161 kr (jämfört med ordinarie butikspris 359 kr). Jag svarar inom 7 dagar och får supereffektiv torkduk (värde 40 kr) mot endast porto 19 kr. Totalt sparar jag 201 kr. KAMPANJKOD: VOV 780902

Jag vill hellre ha en extra tidning (värde 59:90 kr/nr) och får därmed 7 nr för bara 198 kr. Jag betalar då inget porto. Totalt sparar jag 221 kr. KAMPANJKOD: VOV 780903

Namn Adress Postadress Telefon

Genom att fylla i e-post och mobilnummer nedan ger jag LRF Media AB tillstånd att kontakta mig med förmånliga erbjudanden.

E-post Mobil

Erbjudandet gäller t o m 2012-03-31 och endast nya prenumeranter i Sverige. Premien levereras till dig inom 5 veckor från det att vi mottagit din betalning. Om premien tar slut i lager ersätts den av annan premie med motsvarande värde. LRF Media AB lagrar kunduppgifter för att kunna fullgöra kundrelationer och lämna förmånliga erbjudanden om egna och andras produkter. För kontroll, rättelse eller anmälan om spärr av personuppgifter, kontakta LRF Media AB, Box 78, 685 22 Torsby, tel 08-588 365 83.

Frankeras ej! Härliga Hund betalar portot

TIPS!

BESTÄLL DIREKT

pren@lrfmedia.lrf.se

08-588 365 83 Vänligen uppge kampanjkoden!

Härliga

HUND

Svarspost 202 376 97 januari 2012 www.viivilla.se 685 22 TORSBY

2249

Välj din snabbhetspremie!


vi i villa

fixa inne

Vi eldar väldigt olika i våra kaminer, en del värmer upp hela huset med den och en del tänder en brasa någon enstaka gång i månaden på vintern. Hur eldar du? Experten Calle Svärd ger råd på vägen.

FOTO KRISTIAN POHL

Jag & min kamin

Av Louise Törnqvist

Calle Svärd är teknisk konsulent på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund.

CALLE OM SIMON: När man eldar så ofta är det viktigt att man följer tillverkarens instruktioner, men även att man låter eldstaden vila, helst lika länge som den använts. Man ska inte ”överelda” kaminen med för stora vedinlägg, detta medför bara en högre brandrisk. Sotning bör kanske också utföras fler än en gång per år. Om det luktar onormalt eller om man har problem med inrykning eller andra driftsstörningar ska man kontakta en sotare som kan besiktiga anläggningen. Titta gärna på www.ssrgodkand.se

Fem viktiga tips vid vedeldning:

PROFFSELDAREN Namn: Simon Bergman Yrke: Projektledare Bor: Villa i Almunge Familj: Sambo och 3 katter Min kamin: Är en Caminos Pathos, en finsk täljstenskamin

Hur eldar du, med vad och hur ofta?

Jag värmer upp hela fastigheten med min kamin. Eldar med björkved. På vintern flera gånger om dagen och på höst och vår efter behov. Sommartid inte alls.

Hur sköter du din kamin?

Jag sotar ur skorstenen en gång varje år. Skrapar ur eldstaden före varje tändning.

Varför valde du just den?

Jag fick ett bra pris eftersom det var en utgående modell. 58

vi i villa januari 2012

1. Följ alltid kamintillverkarens eldHur länge har du haft den? Sedan 2003.

Vad är bäst med att elda i kamin?

Det blir en skön värme som torkar ur luften. Sedan är det hög mysfaktor med elden. Och billigt.

Vad är sämst?

Veden skräpar ned. Det lukar rök ibland. Också mycket passande för att hålla värmen och en hel del jobb med att kapa och klyva ved.

Hur skaffar du och förvarar veden?

Jag tar hem lite från skogen men det mesta får jag levererat av timmerbil. Får kapa och klyva själv. Jag har en vedbod som jag staplar in veden i.

ningsinstruktioner. Finns inga kan du ringa den lokala skorstensfejaren som förmodligen har uppgifter om din eldstad, och kan svara på dina frågor. 2. Låt eldstaden vila, lika länge som den använts. 3. Elda när du är hemma och har kontroll över eldstaden. 4. Anpassa veden till eldstaden, vad gäller både storlek och grovlek, använd alltid torr ved. 5. Glöm inte bort att underhålla eldstad och skorsten, sota dem och låt kontrollera dem, ett bra tips är utföra SSR-Godkänd besiktning, se www.ssrgodkand.se


FOTO MARIA HANSSON

FOTO JANNE OLSSON

vi i villa

MYSELDAREN Namn: Jenny Olsson Yrke: Frilansskribent och fotograf Bor: Järvsö Familj: Sambo Min kamin: Är en gammal Näfveqvarn

Hur eldar du?

Om det är riktigt kallt på morgonen och kvällen men annars lite då och då för att det är mysigt.

Hur sköter du din kamin?

Jag tömmer aska med jämna mellanrum och snyggar till med spissvärta.

Varför valde du just den?

Kaminen fanns redan när vi flyttade in, vilket vi tyckte var ett stort plus.

Vad är bäst med att elda i kamin?

För det första är det ett bra komplement under kalla vintrar men det är också en stor mysfaktor.

Vad är sämst?

Det kan lätt bli skräpigt av veden men annars tycker jag just inte att det finns några nackdelar.

Hur skaffar du och förvarar veden?

Vi har tur att kunna köp ved av min sambos släkt. Vi köper då allteftersom vi behöver och slipper fundera på att förvara den så den håller sig torr.

CALLE OM JENNY: Oberoende av träslag så varierar vedens värmeinnehåll något men det viktigaste i sammanhanget är ändå att veden är torr och att den är kluven på rätt sätt och anpassad till eldstaden. När man köper ved bör man ta reda på när denna är huggen och om den är tillräckligt torr att använda. Om den som säljer veden inte kan svara på det kan man låta en sotare utföra en fuktmätning om du inte vill göra det själv.

CALLE OM ANDERS:

KOMPLEMENTSELDAREN Namn: Anders Hellström Yrke: Lärare Bor: Hedemora Familj: En son Min kamin: En Contura 510

Hur eldar du?

Jag eldar från slutet av september tills vårvärmen kommer. På vintern brinner det i stort sätt alltid en brasa när jag är hemma.

Hur sköter du din kamin?

Jag underhåller inte mer än att jag tömmer aska och att någon gång torka av glaset.

Varför valde du just den?

Jag valde den typen av kamin efter att ha rådfrågat en duktig firma på orten. Mitt hus värms upp med värmepump luft/luft, direktel samt kakelugnar. De rådde mig att skaffa en eldstad som ger mer direktvärme. Jag eldar kaminen när jag är hemma. Under natten kommer extravärmen från en kakelugn.

Hur länge har du haft den? Jag köpte den 2009.

Vad är bäst med att elda i kamin?

Det är ett väldigt trevligt sätt att värma upp huset på. Jämfört med kakelugn är kaminen mycket enklare att sköta. Du kan elda en brasa på morgonen och sedan gå till arbetet. Kakelugnen tar längre tid att elda och det är mer teknik.

Det är bra att ta in veden dagen före, på så sätt hinner den bli rumstempererad och brinner därmed bättre. Den här typen av kamin bör inte eldas med mer än cirka 1,5 - 3 kg ved i timmen så det är alltid viktigt att kolla kamintillverkarens anvisningar om man är osäker på hur hårt man kan elda. När det gäller eldning i kakelugnarna bör man vara väldigt försiktig vad gäller strypning av lufttillförseln. Anders har lärt sig tekniken men ett vanligt fel många gör är att strypa spjället för tidigt och för mycket. Det resulterar i sämre förbränning och leder ofta till tjärbildning i skorstenen vilket innebär en ökad risk för soteld.

Visste du att… …ca 1 miljon villaägare redan har installerat braskamin. …78 % upplever lycka när de eldar i sin braskaminen, i norra Sverige är det hela 85 %. …88 % förknippar braskaminer med värme och 81 % med mysigt. …75 % vill ha braskamin, om de inte har det redan. …94 % tänder en brasa när det är kallt. …3 av 4 eldar när man vill ha mysigt hemma. …54 % av kvinnorna läser framför braskaminen, men endast 41 % av männen. …männen uppger ofta att de är de som tänder elden, men kvinnorna håller inte alltid med. …endast 2 % av dem som har braskamin inte eldar i den. *UNDERSÖKNINGEN ÄR GENOMFÖRD AV MARKNADSUNDERSÖKNINGSFÖRETAGET YOUGOV. 1020 INTERVJUER HAR GENOMFÖRTS REPRESENTATIVT PÅ DEN SVENSKA BEFOLKNINGEN I ÅLDERN 18-74 ÅR UNDER PERIODEN DEN 4-7 AUGUSTI 2011. KÄLLA: CONTURA.

Vad är sämst?

Kommer inte på något!

Hur skaffar du och förvarar veden?

Jag har tillgång till egen ved och några år har jag själv huggit den ved jag behöver. Jag köpte dock ved förra året och tänker göra samma sak i år. Veden förvarar jag i ett vedskjul. Jag försöker ta in den ved jag ska elda dagen innan eldning.

G 7 steg till mysig brasa. Läs mer på

www.viivilla.se

januari 2012 www.viivilla.se

59


Lägg ett bud! Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionen hittar du på http://auktion.viivilla.se

VÄRDE 50.000 kr

Köksinredning för 50.000 kr

Butikspris ex. vitvaror

Det perfekta villaköket Kök för 50.000 kr ex. vitvaror. Boka din egen ABSOLUTA köksdesigner för ett kostnadsfritt hembesök, enkelt och bekvämt! Du erhåller en 3D-ritning av högsta kvalitet. Du har tillgång till marknadens största sortiment och vi designar ditt kök för just dig. Tyskt kvalitetskök med ett unikt koncept. Bekvämt och enkelt. Vinnaren av auktionen erhåller en check att handla för. Denna måste uppvisas/påtalas vid det bokade mötet. Kan ej kombineras med andra rabatter eller kampanjer.

Läs mer på www.absolutakok.se Bjud

Värdecheck 50.000kr

Mer info

Tid: 4 dagar, 8 timmar., 10 minuter, 15 sekunder

Luftvärme pump

VÄRDE 26.800 kr Butikspris

Daikin FTXG25JW Emura 4,5 Kw Kristallvit

Inomhusbastu Modern 26

De Luxe Insektsfri miljö. Lättmonterad & genialisk dörr (1st.) max bredd 105 och upp till 205 cm höjd. Rullgardinsfönster (1st.) bredd 103 cm

www.trabyggarna.com Bjud

Mer info

Tid: 7 dagar, 3 timmar., 9 minuter, 15 sekunder

Din hjälte i sovrummet

VÄRDE 3.780 kr 2 st.

Puro klädhängare 2 st, mini

Butikspris

(1.890:-/st)

Förvarar dina kläder på ett revolutionerande sätt. Svensktillverkad i massiv björk. Stilren design

Mer info

Tid: 3 dagar, 5 timmar., 22 minuter, 15 sekunder

Braskamin Alvesta

VÄRDE 24.983 kr ink. moms Butikspris

Från Kaminexperten

www.flugfonster.com Bjud

Mer info

Tid: 3 dagar, 5 timmar., 22 minuter, 15 sekunder

Bjud

Tid: 3 dagar, 5 timmar., 22 minuter, 15 sekunder

Du sätter priset själv på http://auktion.viivilla.se 60 vi i villa januari 2012

Mer info

Mer info

Butikspris

Handdukstork

www.badshop.se

Svängbar i Krom

www.nicsam.se Bjud

VÄRDE 5.300 kr

Tid: 3 dagar, 5 timmar., 22 minuter, 15 sekunder

Dryson Simplex har en extra bockning i djupled. Handdukarna torkar snabbare och blir lättare att hänga upp.

Inklusive 3,79 m skorsten, takhuv samt golvplåt. Ytterligare information finner ni på www.kaminexperten.se

b45 x h21 x d15 cm

Rullgardinsdörr & fönster

Hörn 1790x1550 mm med Supreme inredning. Lättmonterad byggsats med glasdörr, belysning m.m.

www.luftmiljobutiken.se Bjud

VÄRDE 39.750 kr

Bjud

VÄRDE 1.895 kr Mer info

Tid: 3 dagar, 5 timmar., 22 minuter, Butikspris 15 sekunder


Bona Spray Mop Enkel rengöring av dina trägolv

TORGET

Med Bona Spray Mop rengör du ditt trägolv i ett svep. Den är färdig att använda, bara spreja och torka av! Våra återförsäljare hittar du på bona.com/spraymopSE

Tävla och vinn fina priser för hemmet och trädgården! Besök viivilla.se för att se alla aktuella tävlingar. U! JUSTneN r du

Kä n s bästa Sverige ixare? -f hemma m Tävla o från t r o tk n e pres gg! y B r e Beij

Sveriges största pool & spabutiker!

A NJ K A MP OL PÅ PO AD! B & SPA FEB 29 T.O.M

Spabad från

49.900 kr (Ord.pris: 74.900 kr)

Dieselvärmare REO Art.nr 32489, 32490, 32491 Dieseldriven värmekanon utan skorsten med digital rumstermostat och tankmätare. Förbränningskammare i stål med automatisk kylning. Fotocensor för kontroll av lågan och automatisk brännarkontroll. Säkerhetstermostat och regleringsutrustning, levereras med hjul. Idealisk för torkning på byggplatser samt till uppvärmning av välventilerad utrymmen. Värmekapacitet 32489: 15 kW Värmekapacitet 32490: 30 kW Värmekapacitet 32491: 50 kW

Webbshop verktygsboden.se

6 177:-

exkl. moms 4 941:-

4 995:-

exkl. moms 3 996:-

3 895:-

exkl. moms 3 116:-

Ordertelefon 033-20 26 50

Beställ gratis katalog på www.poolkungen.se eller ring 020 - 919800

januari 2012 www.viivilla.se

61


Mer värme â&#x20AC;&#x201C; spara energi! GARAGE

TORGET

10%

MASKINHALL STALL STUGOR

Gäller vid leverans innan 31 mars 2012

Elementfläkten är enkel att montera pĂĽ alla element. Värmen kommer ner till golvet och komforten Ăśkar. â&#x20AC;?Husets kallaste rum har nu blivit husets varmasteâ&#x20AC;? skriver mĂĽnga och tackar.

Kall luft frün golvet sugs in och värms upp.

Läs om nyheter pĂĽ www. elementflakten.se info@elementflakten.se A-energi AB, 070-592 73 23 alla dagar 8.00â&#x20AC;&#x201C;22.00

Andorra

79.900:Storlek 7,2 x14,4

48.900:Storlek 6,0x6,0

Pris:

11.995 kr

exkl plĂĽtarbeten

Närmaste üterfÜrsäljare pü vür hemsida www.kaminexperten.se

exkl plĂĽtarbeten

LĂśvĂĽngers Bygg. Tel 0913-105 40. Fax 0913-108 50 www.lovangersbygg.se

 

   

 Opartiskt test ger ExoAir värmepump

Toppresultat

i Energimyndighetens test.

Nytestat ExoAir 7.5

    

     

med ansluten

ExoTank VPX

FĂśnsterkampanj

* Stort lagersortiment fĂśr omgĂĽende leverans * Betala 10 dagar efter leverans * GenerĂśs â&#x20AC;&#x153;rabattstegeâ&#x20AC;? * MĂĽttanpassning * Fraktfritt

www.bygglagret.se

0241-793370

Se alla testresultat pĂĽ vĂĽr hemsida.

4EL sWWWEURONOMSE

Läs mer om framtidens värmelÜsningar pü www.euronom.se 62

vi i villa januari 2012


Jag vill veta vad du tycker! Gü med i vür läsarpanel!

Nyhet!

välj Samla poäng och derun r fle din belÜning! Ju desto r ara sv be du ar sÜkning ängen fler poäng für du. Po t mo ut tas by kan olika premier.

Saber Home mätsystem hjälper dig villaägare att spara energi

KĂśp ett energisparpaket redan idag!

Med Saber Home mätsystem für du kontroll Üver: ElfÜrbrukning FjällvärmefÜrbrukning VarmvattenfÜrbrukning Inom- och utomhustemperatur BesÜk oss pü

www.websab.se

WEBSAB SWEDEN AB Kvartermästargatan 19 I Luleü I Telefon 0920-177 00 I E-post info@websab

Sveriges mest sĂĽlda pool !

Stina Abenius, chefredaktĂśr Vi i Villa

VED- & PELLETSPANNOR AV GJUTJĂ&#x201E;RN 4("-./+-("'-"!(8*$!#- 

 ) 4 0((&1.(8*$!"* 4##"'/"-#- ')1"!

-&.#-9*  

VATTENRENING - vi pĂĽ JMS lĂśser dina vattenreningsbehov -

Skräddarsydda filter som ütgärdar: kalk, järn, mangan, svavelväte, lügt pH, lukt, färg, smak m.m. Vi kan vattenrening.

är ditt vatten ,t

on t ak

t De

roll Ăśver d et!

"(  43  222(&*!,0&./%"/&*$."

t&TMĂ&#x161;W t(OFTUB t(Ă&#x160;WMF t)FMTJOHCPSH t)Ă&#x160;TTMFIPMN t,BMNBS t,BSMTUBE t,BUSJOFIPMN t-JOLĂ&#x161;QJOH t/PSSLĂ&#x161;QJOH 

t/Ă&#x160;TTKĂ&#x161; t3POOFCZ t4LĂ&#x161;WEF t4UPDLIPMN/PSS t4UPDLIPMN4ZE t6NFĂ&#x152; t6QQTBMB t7FMMJOHF t7Ă&#x160;TUFSĂ&#x152;T t½SFCSP 

www.jms-vattenrening.se januari 2012 www.viivilla.se

63

TORGET

Som medlem i vür läsarpanel für du, efter varje nummer, erbjudande om att vara med i en läsarundersÜkning. Du für dü svara pü nügra korta frügor om annonser och artiklar ur det senaste numret. Oavsett om du läser alla eller bara vissa utgüvor är din medverkan viktig fÜr oss. Anmäl dig pü viivilla.se/panel

Spar energi, pengar och miljĂś


TORGET

fria

ls hĂĽl r e nd! ter s n fĂś

U

 !    

23 800:-

Med energibesparande ütgärder som till exempel braskamin eller installation av luftvärmepump kan du spara tusenlappar.

Vill du hyra ut ditt sommarställe?

Läs mer pü  eller  sü berättar vi mer.

SveVilla fritidshusfÜrmedling har münga tyska familjer som är intresserade av att hyra fritidshus i Sverige. Vi fÜrmedlar hyresgäster och presenterar ditt hus i vür katalog pü internet. Samtliga marknadsfÜringsaktiviteter är kostnadsfria. Kontakta oss gärna och berätta om ditt fritidshus.Vi talar svenska.

SveVilla

Auf dem Graben 4, D-79219 Staufen, Tyskland Tel 0049 7633-9334383, fax 0049 7633-4067666 e-mail: susanne.block@svevilla.de www.svevilla.de

Upp till

www.mellby.com

35% rabatt pĂĽ alla spabad.

Vinterkampanj!

Begränsat antal. Gäller sĂĽ lĂĽngt lagret räcker. Läs mer pĂĽ www.enwapool.se STOCKHOLM: 08 -761 00 10 GĂ&#x2013;TEBORG: 031-28 69 00

www.enwapool.se

Vintererbjudande frĂĽn Garageexperten:

Vi bjuder pü grundmülningen! Beställ ett valfritt Mellby-garage med leverans fÜre den 30 mars 2012 sü bjuder vi pü grundmülningen!

SORSELESTUGA 15 m2

Mellby Industri är Sveriges äldsta och stÜrsta tillverkare av monteringsfärdiga garage och vi hjälper dig hela vägen frün idÊ till färdigt garage. HÜg kvalitet, kompletta leveranser och hÜg servicenivü är självklarheter fÜr oss. Goda rüd

00 kr* 22.5 .pris 24.900 kr)

für du alltid pü kÜpet. Kontakta oss direkt eller läs mer pü vür hemsida.

(ord

Välkommen till Mellby â&#x20AC;&#x201C; Garageexperten Mellby Industri AB Telefon 0322-418 00 | www.mellby.com *Detta erbjudande kan ej kombineras med andra erbjudanden

Loftstugor Friggebodar Lusthus FÜrrüd Bastu Toa Lekstuga m.m * Gäller stuga 15 m2 1 rum, 1 fÜnster

Tel

0952-122 22

E-post info@sorselestugan.se

www.sorselestugan.se 64

vi i villa januari 2012

Ange kampanjkod vi11 vid order.


FĂĽ gratis inspiration och tips direkt i din mejl frĂĽn Vi i Villa!

Ă&#x2013;ver 30 ĂĽr i branschen!

TORGET

Som prenumerant für du ocksü snabbt tillgüng till nya tävlingar, inlägg och bloggar. Registrera dig pü www.viivilla.se/nyhetsbrev

Europe filtersystem stĂĽr fĂśr naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter fĂśr alla vattenproblem: VĂĽra kompletta järn & manganfilter finns fĂśr bĂĽde hydrofor & hydropress. VĂĽrt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna sĂĽ att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-hĂśjning, Nitrit â&#x20AC;&#x201C; Nitrat â&#x20AC;&#x201C; & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

TrÜtt pü ständigt fasadunderhüll? PVC Fasad

VĂĽr patenterade RadonoutÂŽ tar bort ca 98â&#x20AC;&#x201C;99,9 % radon. Enkel installation: vatten IN vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behĂśver monteras efter RadonoutÂŽ. EL: endast ett jordat vägguttag behĂśvs. Installationskostnaden bĂśr vara den lägsta pĂĽ marknaden.

Helt underhĂĽllsfri! Naturtrogen trästruktur Enkel att installera 20 Ă&#x2026;rs garanti

Ventilationsnyheter frĂĽn Myson!

www.myson.se

WWWKAYCANSE 

Värme & Ventilation

VĂĽr Patenterade Radonavskiljare

Vi erbjuder fĂśrmĂĽnliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna ĂĽter!

EUROPE VATTENRENING AB Centralgatan 16, 360 51 Hovmantorp Tel. 0478-100 17 Fax. 0478-122 13 www.europevattenrening.com E-post: europe.vattenrening@tele2.se

KĂśp svenskt spabad!

REA

Inomhusbad 40-50% rabatt Se vĂĽr hemsida

 

Myson säljer värme- och ventilationsprodukter med mjuk design och hÜg kvalitet. Vi ger dig även goda rüd kring ventilation och elvärme som skapar en hÜg komfort till ett vettigt pris. Vill du veta mer besÜk vüra üterfÜrsäljare eller gü in pü www.myson.se

Dieselvärmare REO Art.nr 32489, 32490, 32491 Dieseldriven värmekanon utan skorsten med digital rumstermostat och tankmätare. FÜrbränningskammare i stül med automatisk kylning. Fotocensor fÜr kontroll av lügan och automatisk brännarkontroll. Säkerhetstermostat och regleringsutrustning, levereras med hjul. Idealisk fÜr torkning pü byggplatser samt till uppvärmning av välventilerad utrymmen. Värmekapacitet 32489: 15 kW Värmekapacitet 32490: 30 kW Värmekapacitet 32491: 50 kW

Rettig Sweden AB, Myson, 531 75 JärpĂĽs U Tel 0510â&#x20AC;&#x201C;910 68 Mobil 0733â&#x20AC;&#x201C;10 12 10 U info@myson.se U www.myson.se

Webbshop verktygsboden.se

0522 77 78 80 www.spabadsbutiken.se

6 177:-

exkl. moms 4 941:-

4 995:-

exkl. moms 3 996:-

3 895:-

exkl. moms 3 116:-

Ordertelefon 033-20 26 50

januari 2012 www.viivilla.se

65


vi i villa

till sist

Nästa nummer:

KÖK – vitt på två sätt

PROJEKT: ”Jag byggde mitt eget ekohus” ”Vi vill byta till nya Möt Torbjörn energisnåla föns- Granlund – manTEST: Vi sätter nen som vill att ter som ser gambetyg på skruvhans hus ska bli maldags ut!” dragare! självförsörjande. FÖNSTERSPECIAL: RENOVERA ELLER BYTA? SÅ SKA DU TÄNKA.

I din brevlåda den 21-22 februari! 66

vi i villa januari 2012

FOTO KRISTIAN POHL

Vi tittar in i de renoverade köken hemma hos två av Vi i Villas medarbetare Så fixar du stilen! Bästa köksgolven

Gör-det-själv: Byta handtag Vår snickare Anders Utsten visar hur du ska göra.

G Köpinformation på

www.viivilla.se


Energibesparing i världsklass

Hitachi SX Premium 18

Japansk värmepump anpassad fÜr svenska fÜrhüllanden. SjälvrengÜrande luftreningssystem som ger ett renare inomhusklimat. MarknadsfÜrs av Ahlsell Sverige AB

www.kcc.se

Ă&#x2026;terfĂśrsäljare: ,Järfälla "")( #& &+  ,Norrtälje(*&))'($'!#  ,Stockholm "")( # *&'( $#()'!"('&*  Upplands Väsby "")( #%%!#'.'+  ,Ă&#x2026;kersberga "")( #- &'&  +!   


Sveriges effektivaste värmepump med pekskärm.

t Rekordeffektiv bergvärmepump: 5,04 i COP. 'ÚSøWBSKFL8GSÌOCFSHFUGÌSEVUJMMCBLB t Upp till 80 % lägre värmekostnader. t Dubbelt så mycket varmvatten. t Pekskärm i färg.1SFDJTTPNQÌEJO NPCJMUFMFGPO

CTC Nya eat! EcoH

t Med Energyflex. 5PUBMþFYJCJMJUFUBUULPQQMB QÌøBOESBWÊSNFLÊMMPS t Kontakta din lokala CTC-partner. #FTÚL DUDWBSNFTFFMMFSSJOH

ctcvarme.se

BROMMA ATIREM 08-37 58 60, FIRE CONTROL 08-704 19 05, STADENS ENERGITEKNIK 08-29 43 70, BROTTBY FORSSEN EL & VÄRME 070-371 64 25 BÅLSTA LINDBOMS RÖR 0171-511 01 DANDERYD BEHRENDTZ RÖR 08-755 37 00 HALLSTAVIK HALLSTAVIKS VVS 0175-216 64 HÄSSELBY WINQVIST BYGG 08-89 18 88 LIDINGÖ CREA NORD 08-765 15 20 MÄRSTA KARBY VVS 08-592 596 60 NORRTÄLJE GÖRLA VVS 0176-131 05, NM RÖRSERVICE 0176-22 47 00 SOLLENTUNA ALLMÄNNA RÖRJOUREN 08-558 035 53, BOGI VÄRME 08-81 04 90,THERMOVENT 070-514 92 03 SOLNA FIXZIT VVS 08-470 51 66 STOCKHOLM AKTIV ENERGI STOCKHOLM 08-715 45 15, BK  FASTIGHETSSERVICE 08-556 966 30, SOFIA ALLVÄRME 08-26 00 72, ALLVÄRMETEKNIK 0123-200 00 TÄBY OLJEELDNINGSF:A H. ANDERSSON 08-756 15 17, SVENSK ECOENERGI 08-758 60 00 UPPLANDS VÄSBY CLW ENERGIBESPARING 073-510 13 50 VALLENTUNA VALLENTUNA VÄRME & VVS 073-595 92 96, VÄRMEPUMPSINSTALLATÖREN 08-410 215 05 VÄLLINGBY SVENSK ENERGISPAR 070-053 35 33 ÅKERSBERGA RINALDO & ERIKSSON VVS 08-540 207 95


Extra värmande priser!

SCANSPIS DSA 7–5, INSATS

1.004 kr per månad *

Ordinarie pris 21.900 kr

JUBILEUMSERBJUDANDE: 10.000 kr lägre pris!


JUBILEUMSERBJUDANDE: 10.000 kr l채gre pris!

Eldabutiken

10책r!

PAKETERBJUDANDE: KAMIN + SKORSTEN + MONTAGE

1.791 per m책nad *

kr

Paketpris 40.000 kr ** Ord pris 50.000 kr Monterat & klart!

WNVI 2000pYLUL_RS\ZP] Z]LUZRWYVK\JLYHKZRVYZ[LU TLKOLSHrYZNHYHU[P0 WHRL[WYPZPUNrY\WW[PSSTL[LY ZRVYZ[LUZHT[M`YRHU[PNO\] TLKWSHJLYPUNUpYHUVJR\[PMYrU Z[HUKHYKWrLUWSHUZO\Z


JUBILEUMSERBJUDANDE: 10.000 kr l채gre pris!

Eldabutiken

10책r!

PAKETERBJUDANDE: KAMIN + SKORSTEN + MONTAGE

1.791 per m책nad *

kr

Paketpris 40.000 kr ** Ord pris 50.000 kr Monterat & klart!

WNVI 2000pYLUL_RS\ZP] Z]LUZRWYVK\JLYHKZRVYZ[LU TLKOLSHrYZNHYHU[P0 WHRL[WYPZPUNrY\WW[PSSTL[LY ZRVYZ[LUZHT[M`YRHU[PNO\] TLKWSHJLYPUNUpYHUVJR\[PMYrU Z[HUKHYKWrLUWSHUZO\Z


Ett grymt bra spartips! Nu kan du enkelt förvandla din gamla öppna spis till en säker och upp till fem gånger mer effektiv värmekälla. Spara både energi, ekonomi och miljö med en keddykassett.

Monterat & klart! Köp en keddykassett och få hjälp med monteringen. ROT-avdrag reducerar kostnaden med ytterligare 3.000 kr

KEDDY KASSETT 510SP

”Monterat-&-klart”-pris**

fr

878 kr

per månad*

Kampanjpris fr 18.990 kr

7YPZL[pYL[[MYrUWYPZILYpRUH[WrLURLKK`TLKZWY€QZSPSSHIPSKLU 0URS\KLYHYZ[HUKHYKTVU[LYPUNPUVTRTMYrUI\[PRLUVJOHUZS\[UPUNZY€Y 6IZ96;H]KYHNL[NLY`[[LYSPNHYLH]KYHNWr!


Skön och prisvärd värme.

TermaTech TT20 RS är en

snygg och svanenmärkt täljstenskamin. Förbränningen och tillverkningen är av samma höga kvalitet som i de övriga TT-modellerna och prismässigt är den i en klass för sig. Letar du efter en effektiv och prisvärd täljstenskamin, då är TT20 RS en bra investering. Som tillbehör finns även en vridbar lucka till vedfacket med integrerat spisverktyg, se liten bild.

Endast

12.990 kr TERMATECH TT20 RS

JUST NU! 617 kr per månad*

Kampanjpris 12.990 kr Ordinarie pris 16.490 kr

Ropa in din eldstad. Alla pengar går till SOS Barnbyar! Var med och gör skillnad! Vi har 6 olika produkter som vi nu auktionerar ut till högstbjudande. Auktionen pågår mellan 26 januari och 15 mars. Pengarna som vi får in går till SOS-barnbyn i Brovary, strax utanför huvudstaden Kiev i Ukraina. Där finns 13 familjehus som kan ta emot ca 85 föräldralösa och utsatta barn. Där sprids värmen från din eldstad vidare och blir till varma kläder, mat och medicin. Auktionen kan du följa på eldabutikens hemsida. Där kan du också lägga ditt bud och få en varm, härlig eldstad. Samtidigt gör du livet bättre för någon annan. Lägg ett bud och sprid värmen vidare! Läs mer på www.eldabutiken.se


En eldstad fĂśr varje hem. En vacker eldstad sprider värme i ditt hem när du eldar i den och blir ett njutningsfullt inslag att titta pĂĽ â&#x20AC;&#x201C; ocksĂĽ när du inte har brasan tänd. Det finns en eldstad fĂśr varje stil och ĂśnskemĂĽl. Vilken passar i ditt hem?

SPARTHERM VARIA 2RH-2LH, INSATS

fr

1.574 kr per mĂĽnad*

Kontantpris fr 35.000 kr Varia 2Rh-2LH :[VY PUZH[ZTLKOÂ&#x20AC;YUNSHZ .SHZL[S\JRHUpY OPZZIHY]PSRL[NÂ&#x20AC;YH[[ THURHULSKHKLU ZVTÂ&#x20AC;WWLUYLZWLR[P]L Z[pUNKZWPZ2HUMrZ P[]rVSPRHS\JR[`WLY! 7YLZ[PNLVJO:

SCANSPIS 64-4

JUST NU!

per mĂĽnad *

per mĂĽnad *

per mĂĽnad *

Kampanjpris 25.000 kr Ordinarie pris 27.500 kr

Kampanjpris 18.400 kr Ordinarie pris 20.900 kr

Kampanjpris 21.400 kr Ordinarie pris 23.900 kr

GABRIEL STUDIO

fr

3.000

per mĂĽnad* Ordinarie pris fr 67.800 kr

kr

1.139 kr

852 kr

T Attityd 510MYrU :JHUKPUH]PZR:WPZTPSQÂ&#x20AC;pY `[[LYSPNHYLLUU`TVKLSSP WVW\SpYH([[P[`KZLYPLU,U SpNYLTVKLSSpU([[P[`K TLUPÂ&#x20AC;]YPN[TLKZHTTH WYLZ[HUKHVJOM\UR[PVU

ATTITYD 500 KASSETT

ATTITYD 510 KASSETT

569 kr

526 kr

JUST NU!

JĂ&#x2DC;TUL F373

JUST NU!

982 kr

W Gabriel Studio är en kaxig inredningsdetalj med Üverlägsen värmekomfort. Finns i en rad färger, i blanka och sidenmatta glasyrer.

JĂ&#x2DC;TUL F 377

JUST NU!

JUST NU!

per mĂĽnad *

per mĂĽnad *

Kampanjpris 11.900 kr Ordinarie pris 12.900 kr

Kampanjpris 10.900 kr Ordinarie pris 11.900 kr

ATTITYD 350 MED GLASSIDOR

JUST NU!

743 kr

per mĂĽnad * Kampanjpris 15.900 kr Ordinarie pris 17.900 kr

SCANSPIS 64-3

JUST NU!

895 kr

per mĂĽnad * Kampanjpris 19.400 kr Ordinarie pris 21.900 kr


Retrodesign! XRoyal Viking 9V`HS =PRPUNpYLUrYNHTTHS TVKLSSPU`WYVK\R[PVU )HRVTKLUT€UZ[YHKL `[[LYTHU[LSUK€SQLYZPNLU NLKPNLURVUZ[Y\R[PVUTLK TVKLYU[LRUVSVNP

KEDDY K825 BT

960 kr

per månad * Ordinarie pris 20.900 kr

DOVRE VINTAGE 50 TB EMALJFÄRG

1.435 kr per månad * Ordinarie pris 31.800 kr

VIKING 60

1.069

kr

per månad*

Ordinarie pris 23.400kr

+ Gåva!

ROYAL VIKING

1.439 kr per månad *

Ordinarie pris 31.900 kr

+ Gåva!

+ Gåva!

Höganäs frukostset.

GABRIEL TILLINGE

fr

2.682 kr

per månad * Ordinarie pris fr 60.500 kr

CONTURAKASSETTEN

CONTURA 550

CONTURA 820T

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

per månad *

per månad *

per månad *

Kampanjpris 8.900 kr Ord pris 11.900 kr

Kampanjpris 16.500 kr Ord pris 17.900–18.900 kr

Kampanjpris 17.900 kr Ordinarie pris 18.900 kr

439 kr

Höganäs frukostset ingår ej.

769 kr

830 kr

Höganäs frukostset (4 st kaffemuggar 33 cl, 4 st skålar 0,5 liter, 1 st ljusstake) medföljer vi köp av kampanjkamin från Contura. Levereras tillsammans med kaminen. Gåvan är värd 1.400 kr och kan inte bytas mot pengar LSSLY O€NYLYHIH[[


Ingvars motivering:

Vinnaren!

”Effektiv och elegant – het men ändå cool!”

Under hösten rullade tävlingen ”Sveriges snyggaste

Contura 35T

eldstad”. Den eldstad som korades som vinnare var Contura 35T. Av över 2000 röstande vann Ingvar Rydén första pris som var en eldstad värd 50 000 kr. Han har numera en nyinstallerad eldstad hemma! – Vi hade en gammal braskamin som rök in

Sveriges snyggaste eldstad!

och som vi inte kunnat elda i på flera år. En eldstad är en mysfaktor som också ger ett värmetillskott och det är ju inte så dumt. Den gamla kaminen kunde inte lagra värme alls, säger Ingvar. Men med den nya täljstenskaminen får vi både mys och ett bidrag till uppvärmningen av huset. Se och läs mer om dem på www.eldabutiken.se

+ Gåva!

+ Gåva!

Höganäs frukostset. Höganäs frukostset (4 st kaffemuggar 33 cl, 4 st skålar 0,5 liter, 1 st ljusstake) medföljer vi köp av kampanjkamin från Contura. Levereras tillsammans med kaminen. Gåvan är värd 1.400 kr och kan inte bytas mot pengar LSSLY O€NYLYHIH[[

CONTURA 35 T

ERBJUDANDE

1.439 kr per månad *

Kampanjpris 31.900 kr Ordinarie pris 32.900 kr

Välkommen till din Eldabutik Avesta, Borlänge, Eskilstuna, Fjälkinge, Gnesta, Gävle, Göteborg, Habo, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kinna, Kungsbacka, Köping, Lidköping, Malmö, Mjölby, Munkedal, Mölndal, Norrköping/Åby, Norrtälje, Nyköping, Oskarshamn, Oskarström, Stockholm Bromma, Globen, Haninge, Skellefteå, Tidaholm, Uppsala, Varberg, Vellinge, Vetlanda, Västervik, Västerås, Värnamo, Växjö, Örebro.

Vi arbetar endast med ledande leverantörer och varumärken:

www.eldabutiken.se Erbjudandena gäller t o m 15 mars 2012 där inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma i sortiment och priser. Eventuella kostnader för frakt och tillbehör kan tillkomma. Alla priser inkluderar 25 % moms. Vi reserverar oss för tryckfel. * Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr/månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är GE Money Bank.


ES ANT IK TIDN HEL A SVE RIG

KR / 2011 / 55 NUMM ER 4

ING

W W W.AN TIK

• VÅR A E XPE R

AR TER BES VAR

FR ÅGO DIN A ANT IK

: konstexperten Heta tips från

HE L A SV ER IGE

S JÄM TLA ND GU IDE TIL L BO DA R BÄS TA AN TIK ! erna tion Vårauk H SM YCK EN OC IGN MO DER N DES

NUM MER

GES A H E L A S V E R I Nos talgitripp!

W W W.ANT IK

Mbilh\ak„]i„g

W W W.A

NIN G

NTIK VAR

• VÅ R A E XP ER

SM A RTA KÖ P

‚mZndmbhg3

AR DIN A AN TIK FR

ÅG OR !

Erns

Billgren om Dag tför Antikrundan! det snya Möt Bukows Eva Seem an kis

Välj vintag e! SM YC KE N FR ÅN 60 - OC H 70 -TA LE T

Astrid Samp e, Stig Lindberg, Josef Frank spanar på Li Pamp… TE XT ILS AM LA RE design av sin tid NS FAVO RIT ER

VARLDE N.SE

TER BE S VA R

LDEN .SE

ON IDAG! R E N U M E R AT I

AN RIK A, AN TIK A SK RIV BO RD

glasklart!

LÄSARN

Grfbgbl^kb^3 MÖB LER AT SOM ET VID SEK ELS KIFT

BB EN FY NDA PÅ WE G! – VI GU IDAR DI

AS

BÄ STA FYND!

ASFFÖR VÅR • ELM E • EDA DETLAS KRU DVI K • GUL VINTAGESKÖ N ALLM OGE SPE CIA L! SAN PÅ ÖST ERLEN AUK TION ERN A! @ne]lhf`ebffZk E ÅRE TS HETAST S INR EDN ING STIP Shopping i Borås MA SS OR AV SKÖN A MÄ SSFY ND

2011 NR 4 APRIL PRIS 55 KR NORGE 69 KR 59 KR DANMA RK EURO 6,95

LÅT OSS VÄRDER A DINA SAKER!

1 / 2011 / 55 KR

64

DIN P

INR ETT SOM PÅ 196 0-TA LET

2011 / 55 KR NUMME R 3 /

PRYL AR TILL SALU!

S AN TIK TID

Klubbat sp ecial:

 B O K A

- HELA SVERIGES ANTIKTIDNING

239

NS T KÖ PVÄR D KO AK ER FÖ R ALLA SM

NTIKTIDNING

PRENUMERERA PÅ

érs gan r O’Re rd Thun Chris Rickatophe talet n runda för 1700i Antik brinn fynd er

VARLD EN.SE

AS EXPERT ERN PÅ DRÖ MKÖP N AN TIK MÄ SSA

R!

PRIS 55

KR

NORG E 69 KR DANM ARK 59 KR EURO 6,95

drömsilver ! SV EN SK

A SK AT TE R

Spara

399:-

LE SLIN FRÅ N GEF li^\bZe KÄR T POR

Lmhk

NR 3 MARS 2011 PRIS 55 KR NORGE 69 KR KR DANMARK 59 EURO 6,95

3 nr

EN PEDAGOGISK GUIDE TILL DEN SVENSKA FORMHISTORIEN!

A NTIKV Ä R LDENS STILGU IDE

_Zohkbml^kobl^k

FR ÅN TV Å SE KE L

E!

SPECIALERBJUDAND Antikvärldens Stilguide erbjuder en lärorik resa genom den svenska formhistorien från 1550 till sekelskiftet 2000. Författaren Märta Holkers utgår från antikens förebilder och lotsar oss därefter fram genom stilepokerna, från renässansen till postmodernismen, då de klassiska elementen dyker upp igen. Boken fokuserar på möbler och konsthantverk och är rikt illustrerad med aktuella exempel från svenska auktionshus. Märta Holkers är kulturjournalist med inriktning på konst samt konsthantverk och välkänd medarbetare i tidningen Antikvärlden. Hon är fil mag med konstvetenskap och etnologi i sin examen och har författat ett flertal böcker, däribland De svenska antikviteternas historia (Albert Bonniers Förlag 2007).

ISBN-978-91-974421-5-2

www.antikvarlden.se

STILGUIDE Den svenska formhistorien berättad av Märta Holkers

MÄR TA HOLKERS

för endast 79:Antikvärldens Stilguide bygger på en artikelserie av Märta Holkers, som publicerades i tidningen Antikvärlden från januari 2010 till januari 2011 under namnet Stilskolan.

ANTIK VÄRLDENS

+ porto 29:50

+ Skål Alvar Aalto + Stilguide FYLL I SVARSKORTET PÅ ANDRA SIDAN REDAN IDAG! AV Vi i Villa dec11.indd 1

2011-12-16 09:12


! ##"(#$ + porto 29:50

ANTIK FR Ă&#x2026;GOR BES VAR AR DINA

VARLDEN .SE

ST KĂ&#x2013;PVĂ&#x201E;R D KON , &, Ă&#x160;Ă&#x160;-

ANTIKTIDNING

Â? B O K A

D I N P R E N U M E R AT ION

239

W W W.ANTIK VARLDEN.SE

Mbilh\akÂ&#x201E;]iÂ&#x201E;gÂ&#x201A;mZnd (!$#! mbhg3 SMYC KEN OCH Â?VĂ&#x2026;R A E XPER TER BES VAR AR DINA ANTIK FR Ă&#x2026;GOR ! ANTIK TIDNING N HEL A SVERIGES MODERN DESIG

FYN DA PĂ&#x2026; WEB BEN â&#x20AC;&#x201C; VI GUIDAR DIG!

LĂ&#x2026;T OSS

 VĂ&#x201E;RDERA "##! W W W.ANTIK VARLDEN.SE DINA INRET T SOM PĂ&#x2026; 1960-TALET SAKER!

NUMMER 1 / 2011 / 55 KR

Den[[Zmli^\bZe3 SMARTA

64

KĂ&#x2013;P

ANRIKA, ANTIKA SKRIVBORD

:lmkb]LZfi^%Lmb` Ebg][^k`%Chl^_?kZgdĂ TEXTILSAM LARENS FAVORITE R

SKĂ&#x2013;N ALLMO GE PĂ&#x2026; Ă&#x2013;STERL EN @ne]lhf`ebffZk om Billgren ErnstfĂśr Antikrundan! Ă&#x2026;RETS HETAS TEDags Bukowskis det nya Eva Seeman MĂśt INREDN INGSTI PS

Li Pamp spanar pĂĽ design av sin tid

Grfbgbl^kb^3 MĂ&#x2013;BLE RAT SOM VID SEKELS KIFTET

DET VĂ&#x2026;RAS FĂ&#x2013;R VINTAG EAUKTIO NERNA !

DU SPARAR 399:-

OÂ&#x201A;ecobgmZ`^ SMYCKEN FRĂ&#x2026;N 60- OCH 70-TALET

glasklart! LĂ&#x201E;SARNAS

BĂ&#x201E;STA FYND! Ă&#x160;UĂ&#x160; Ă&#x160;UĂ&#x160; 

6Ă&#x160;UĂ&#x160;1 -,1 SPECI AL! -

NR 3 MARS 2011 PRIS 55 KR NORGE 69 KR DANMARK 59 KR EURO 6,95

180:-

Lmhkli^\bZe KĂ&#x201E;RT PORSL IN FRĂ&#x2026;N

GEFLE

]kÂ&#x2019;flbeo^k

EN PEDAGOGISK GUIDE TILL DEN SVENSKA FORMHISTORIEN!

A N TI KV Ă&#x201E; RL D E N S STI L G U I D E

_Zohkbml^k Värde obl^k

Lahiibg`b;hkÂ&#x201E;l MASSOR AV SKĂ&#x2013;NA MĂ&#x201E;SSFYND

%'*# $%&#&# *#!##$ ! $' $!#$%!# #+ 

%$$%% ,#%%# *#%!#$&%+##+ % $,# #!!%$#!$$*#%## !$%"!# #+ # *$$ $ %"!$%!# $ +$$$ % )#&"" ! !&$##"+,#! ! $% %'#!*##%&$%##%&(" #+ $' $&%! $&$ *#%!#$*#&%&#!&# $% #% "+ ! $%$%! $% %'#!'** #%# %  %'*# ! *#! $%'% $"!% !!$ ( !#,#%%%%%# %,#*# $' $ %'%%# $$%!# #% ! #$,# 

NR 1 JANUARI 2011 PRIS 55 KR NORGE 69 KR DANMARK 59 KR EURO 6,95

Alvar Aaltos skül frün Iittala, en riktig designklassiker. Fin som den är eller att servera godis eller nÜtter i. Klarglas i storleken 3x9x8 cm.

179:-

IDAG!

PRYLAR TILL SALU!

S LAND NUMMER 3 / 2011 / 55 KR GUID E TILL JĂ&#x201E;MT R BĂ&#x201E;STA ANTIK BODA

IittalaskĂĽl

Värde

Oâ&#x20AC;&#x2122;Regan ThunĂŠrs Christop Rickard her dan t fĂśr 1700-tale brinner fynd i Antikrun

H E L !# A S V ER I G E S #& ## "!("

EXPE RTER NAS DRĂ&#x2013;M KĂ&#x2013;P PĂ&#x2026; ANTIK MĂ&#x201E;SSAN

!

SEKEL SVENSKA SKATTER FRĂ&#x2026;N TVĂ&#x2026;

- FÜlj med till auktioner, loppmarknader och antikaffärer. ISBN-978-91-974421-5-2

www.antikvarlden.se

119:Stilguide ANTI K VĂ&#x201E;R LDENS

STILGUIDE

"%"!"#!!'##%'!# !"

MĂ&#x201E;RTA HOLKERS

LĂ&#x201E;R DIG FYNDA!

Antikvärldens Stilguide bygger pü en artikelserie av Märta Holkers, som publicerades i tidningen Antikvärlden frün januari 2010 till januari 2011 under namnet Stilskolan.

Värde

Antikvärldens egen Stilguide ger dig en fyllig och inspirerande introduktion till stilhistorien, frün antiken till nu.

#

Jag vill gärna prenumerera pü Antikvärlden och für 3 nr fÜr endast 79:- (porto 29:50). Dessutom für jag Alvar Aaltos skül frün Iittala och Antikvärldens Stilguide. Totalt värde 478:-. Istället fÜr skül och bok Ünskar jag ett extra nummer av Antikvärlden. Jag für dü 4 nr fÜr 79:- och betalar inget porto.

Skicka in kupongen eller gĂĽ in pĂĽ www.prenservice.se och ange Internetkod: 022-022602 Namn: Adress: Postnr och ort: Mobilnr*: E-postadress*:

Erbjudandet gäller tom 31/3 2012 och endast nya prenumeranter i Sverige. Premien skickas hem till dig inom 3-5 veckor efter det att din betalning är registrerad. Du betalar när inbetalningskortet kommer. All kundinformation süsom namn- och adressuppgifter m.m. behandlas elektroniskt och lagras hos Bonnier AB som äger Antikvärlden. *När du lämnar e-postadress och/eller mobilnummer samtycker du till att fü del av spännande erbjudanden frün Bonnier Tidskrifter. E-postadress används endast av Bonnier Tidskrifter och lämnas inte ut till annan. Se vidare www.kunddata. bonnier.se

Antikvärlden 3 nr ord.pris Skül Alvar Aalto Stilguide Totalt värde

180:179:119:478:-

DITT PRIS

79:+ porto 29:50

INGEN BINDNINGSTID!

Du fÜrbinder dig inte att prenumerera pü fler nummer än de som ingür i erbjudandet.

Frankeras ej. AntikVärlden betalar portot.

â&#x20AC;&#x201C; Klipp ut och posta inom 8 dagar!

W W W.ANTIK

VĂ&#x2026;R A E XPER TER2011 / 55 KR NUMMER 4 /

G

C/O TITELDATA SVARSPOST 20603578 110 12 STOCKHOLM

SVARSKORT

ES ANTIK TIDNIN HEL A SVERIG

Profile for Vi i Villa

Vi i Villa nr 1 2012  

Vi i Villa nr 1 2012  

Profile for viivilla