Page 1

NR 8, 2018

Måla över tapeten – guide!

STOCKHOLM NORRA

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

EXPERTKOLLEN:

”Hjälp, våra grannar stirrar på oss!”

Torparlycka! Brita & Kalle Zackari:

SNICKAR­BJÖRN TIPSAR:

Montera ditt spabad rätt

Sven Melander:

”TRO DET ELLER EJ, JAG ÄR BYGGNADS­ INGENJÖR!”

”Så fick vi råd att jobba mindre och leva mer”

Inred barnrummet Utvalda favoriter!

Stopp i avloppet? VAD DU KAN GÖRA & VAD DET FÅR KOSTA


Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat. Våra värmepumpar är utvecklade för att klara det nordiska klimatet. Vi tillverkar dem i vår fabrik i Småland. Och vi låter bara certifierade specialister installera dem. Människor som kan värme och värmepumpar utan och innan. Så fortsätt att lägga din tid på det du helst vill. Välkommen till oss. www.ivt.se

BRO IVT Center/Evepe AB 08-581 755 44 BROMMA IVT Center/Energipartner svenska AB 08-802 805 EKERÖ/SKÅ IVT Center/Inneklimat AB 08-560 248 00 HANINGE IVT Center/AB Rördoktorn 08-771 500 HUDDINGE IVT Center/Huddinge Maskinservice 08-711 66 06 JÄRFÄLLA IVT Center/Kyl & Värmepumpservice i stor-Stockholm AB 08-580 100 30 LIDINGÖ IVT Center/Energieffektivisering i Sverige AB 08-279 200 NACKA IVT Center/MVC / Första Energikällan Fastighet 070-797 67 82, IVT Center/Värmekompaniet Stockholm AB 08-718 28 38 NORRTÄLJE IVT Center/Götes Sanitet AB 070-634 07 32 SOLLENTUNA IVT Center/Revider Energi AB 08-590 745 70 SÖDERTÄLJE IVT Center/Värmedynamik I Södertälje AB 08-558 075 80 TYRESÖ IVT Center/Relax Rör 08-770 33 32 TÄBY IVT Center/IQS Energikomfort AB 08-756 01 50 VALLENTUNA IVT Center/Team Wåhlin Bygg & VVS AB 08-511 704 99 Återförsäljare: SOLLENTUNA Värmeingenjörerna Stockholm AB 08-525 073 70 SPÅNGA Ralph Ekström EL/VVS 08-365 809 YXLAN Roslagens pump AB 0176-827 40 ÄLVSJÖ BST Värmepumpar 070-728 60 95


vi ivilla

VÄLKOMMEN

I det här numret hittar du ...

Vi kommer aldrig i mål

På Viivilla.se just nu:

Hösten har gjort sitt inträde, och för oss med villa är tecknen extra tydliga: gräsmattan tappar färg, utemöblerna flyttar in och värmepumpen får återigen ansvaret för att hålla huset välkomnande varmt. Det är också nu som facit för det gångna villaåret presenteras, där man med all tydlighet kan jämföra vårens ambitioner med höstens utfall: Hur gick det med alla fönster som skulle skrapas, växter som skulle planteras och härliga sommarkalas som det skulle bjudas på? Sannolikt hanns det med en hel del, men långt ifrån allt – som så ofta kom livet emellan och annat behövde prioriteras. MEN HUSET STÅR TROGET KVAR

7 TIPS FÖR BÄTTRE UTEBELYSNING Det är både praktiskt och vackert med slingor och lampor ute i trädgården – vår expert tipsar om hur du får ut det mesta av belysningen.

ALLT OM BADRUMSRENOVERING Med rätt kunskap om vad du kan och får göra själv, samt vilka branschregler som gäller, behöver badrumsrenoveringen inte bli en alltför stor utmaning.

trots bristen på infriade löften, och du vet vid det här laget att det som inte skedde det här året sannolikt sker nästa, eller kanske året därpå. För som husägare tar fixandet och donandet aldrig riktigt slut – och kanske just därför blir det extra viktigt med höstens avbrott, som förutom

en variation av värme och ljus också bjuder på en illusion av en början och ett slut. SÅ. OMFAMNA DEN inträdande hösten, avskriv alla uteblivna ambitioner till nästkommande år och ge dig själv en klapp på axeln för det som faktiskt blev av – för även om huslivet aldrig bjuder på en slutgiltig målgång så har du just kammat hem en viktig delseger. APROPÅ MÅLGÅNG. Det här numret av

Vi i Villa blir mitt sista som chefredaktör och jag vill passa på att tacka er läsare för fina år – åsikter har ni aldrig saknat, och inte heller vett och stil när ni framfört dem. Hedervärt!

14 Brita och Kalle bjuder in till sin isolerade värld.

TILL SIST: Ta hand om er, liksom om min efterträdare Marit Danielsson, som med van hand kommer att fortsätta bjuda er på tips och inspiration för ett härligt liv i villan.

Anders Carlén, chefredaktör

18 Höstfixa i trädgården.

44 Spar energi – vi har listan hur du gör det snabbt och enkelt.

Redaktionschef Anja Källstedt Art director Lovisa Haglund

NR 8, 2018

Måla över tapeten – guide!

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

EXPERTKOLLEN:

”Hjälp, våra grannar stirrar på oss!”

GÖR DITT EGET ÄPPELMOS! Inled äppelsäsongen med att göra ditt alldeles egna äppelmos – det är både enkelt och otroligt gott!

Pssst! Trött på dina tapeter? Måla över dem! Sid 36.

Chefredaktör Anders Carlén

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, 113 90 Stockholm

Torparlycka! Brita & Kalle Zackari:

SNICKAR-BJÖRN TIPSAR:

Montera ditt spabad rätt

Sven Melander:

”TRO DET ELLER EJ, JAG ÄR BYGGNADSINGENJÖR”

”Så fick vi råd att jobba mindre och leva mer ”

Inred barnrummet Utvalda favoriter!

Dränering & avlopp EXPERTSVAR • GUIDE • PRISER

PÅ OMSLAGET BRITA ZACKARI & KALLE ZACKARI WAHLSTRÖM FOTO JAN DANIELSSON/SVT

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VI I VILLA har 1 657 000 läsare (Källa: Orvesto konsument helår 2017).

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

September 2018 www.viivilla.se

3


ELA SVER IH

EDANDE FÖ

NS

T

Finansieringslösning i samarbete med Ecster. Läs mer om Mockfjärdslånet på mockfjards.se

* Vår rabatt lämnas på materialet. Kampanjen gäller vid köp av minst fyra öppningsbara fönster med montage. Kampanjen gäller ej takfönster.

Fönsterbyte i världsklass

Fönster för alla hus

ROT-berättigat

20 års erfarenhet garanterar dig ett tryggt och smidigt fönsterbyte.

Flera olika fönsterserier som alltid måttanpassas till just ditt hus.

Via ROT-avdraget finns möjlighet till 30% avdrag på arbetskostnaden.

1806004_Viivilla_203x273mm_KAMPANJ5.indd 1

NS

T

RE

BY TA

RE

BY TA ER

EDANDE FÖ

ELA SVER IH

ER SV

ER SV

IG ES L

VI FINN S

ELA SVER IH

E! IG

mockfjards.se

E! IG

020-43 00 00

VI FINN S

BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK AV EN FÖNSTERMÄSTARE

IG ES L

ER

IG ES L

ER

ER SV

BY TA

RE

E! IG

VI FINN S

Varje år levererar vi på Mockfjärds över 60 000 fönsterbyten till villaägare i hela Sverige. Hos oss ingår alltid både fönster och montage i världsklass och fram till 7 oktober ger vi dig dessutom en rabatt som motsvarar halva din montagekostnad*. Ett perfekt läge att byta fönster!

EDANDE FÖ

NS

T

2018-06-20 16:20


Slutspurt på kampanj!

SPARA upp till

6.000:-

Contura 556 Style Ord. pris från 20.900:-

JUST NU från 18.900:-

SPARA 2.000:-

Tillval i bild: Eldstadsplan och skorsten.

Just nu! är ett bra tillfälle att välja braskamin, vi har bra erbjudanden på flera populära modeller. Vid samtidigt köp av valfri Contura kamin (gäller hela sortimentet) och Premodul skorsten lämnas 2.500:- rabatt på skorstenen. Det finns alltså möjlighet att spara upp till 6.000:-!

Kampanjpriser t o m 7 oktober 2018. Läs mer om kampanjen på contura.se, där hittar du fler modeller och närmaste återförsäljare. E AD

I N S W ED

EN

SW

IN

MADE IN

DE SWE N

M

Välkommen hem till värmen

E ED

N

MA DE


AKTUELLT

Tofflor, Åhléns, 149 kr.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla

5 BIL-LIGA TIPS – HAR DU GJORT DET HÄR? Snart är det vinter, är du beredd? Här är fem punkter att bocka av när du rustar bilen för kallare tider.

1 2

Motoroljan är lika viktig för din bil som blodet är för din kropp – om du inte har kollat den på ett tag är det dags nu.

Boka tid för byta däck – eller gör det själv i god tid. Du vet väl att ditt fordon bör ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag?

3 4 5

Kolla att alla lampor på bilen lyser. Varför inte göra det till en familjeaktivitet där barnen får vara med och hjälpa till? Kontrollera att det finns varningstriangel i bilen.

Ta dig tid att kolla upp din försäkring, kanske går det att få en lägre premie?

Köpa gemensam bostad? Tänk på det här! Att köpa bostad tillsammans med sin partner är ett naturligt steg för många, men tänk på att olika regler gäller beroende på om ni är gifta eller inte. Vår juridikexpert Eva Trané Lindgren reder ut vad som gäller!

Förläng utesäsongen med ett härligt spabad. Här är allt du behöver för att skapa riktig vardagslyx!

SAMBOR

En bostad köpt för gemensamt bruk räknas som samboegendom (det gäller även ert bohag), vilket enligt sambolagen innebär att värdet ska delas lika mellan dig och din partner vid en separation. Det gäller oavsett vem som står på lånet, kontraktet eller har lagt in kontantinsatsen – såvida ni inte har skrivit samboavtal (se nedan). Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort sambolagens regler om att värdet av bostad och bohag ska delas lika vid en eventuell separation. Ni behöver komplettera samboavtalet med ett skuldebrev om båda parter står på lika stor del av lånet och ägande men den ena har lagt in en större kontantinsats.

Spabad, Crown II, Folkpool, från 67 700 kr.

GIFTA

Om ni har en gemensam bostad ska värdet av den delas lika mellan er vid en skilsmässa – oavsett vem som äger störst del enligt köpekontraktet. I ett äktenskapsförord kan ni skriva att tillgångar ska vara så kallad enskild egendom och därmed inte delas i samband med en skilsmässa. Ni behöver skriva både ett äktenskapsförord och ett skuldebrev om ni står på lån och kontrakt till lika delar men har lagt in olika mycket i en kontantinsats.

UR OMÖJLIG SKRUVVINKEL

Nya FlexiClick GSR 18V-60 FC Professional från Bosch bjuder inte bara på ett mindre format, utan också en vettig möjlighet att skruva i vinklar som tidigare varit minst sagt tålamodskrävande och svordomsberikande. Med en vinkeltillsats som du lätt klickar i blir jobbet utfört på nolltid. Dessutom kan du också klicka på en chucksats samt en excentertillsats. Räkna med att vara färdig med jobbet lagom till förmiddagskaffet. Pris: 6 195 kr.  6 viivilla September 2018

Bada varmt i höst & vinter!

AV ANJA KÄLLSTEDT & ANDERS CARLÉN

Ljusslinga, Clas Ohlson, 299 kr.

Handduk, Åhléns, 199 kr.

Hos Avtal24 kan du enkelt upprätta samboavtal, skuldebrev, äktenskapsförord, testamente och gåvobrev till fast pris. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 % rabatt. Läs mer på Viivilla.se/ medlemsklubb. Drinkhållare, 2-pack, Coolstuff.se, 49 kr.


EN SVENSKTILLVERKAD SPABADSDRÖM. i skene, västergötland, designar och bygger vi spabad för svenska förhållanden. I Sverige kan det skilja över 50°C mellan vinter och sommar. Men det är inte kylan som är den värsta utmaningen – utan den råa fukten och vinden. Med utgångspunkt i detta konstruerar vi därför våra spabad med följande fördelar; marknadens tjockaste skal, sittdjup som är djupare än konkurrenternas, en unik reningsprocess som gör vattnet renare än dricksvatten, driftsäkert styrsystem, och välisolerade lock som minimerar värmeförlust. Ett spabad från Viskan Spa, ger dig inte bara en badupplevelse utöver det vanliga, utan även enkelt och tryggt ägande – året om. Välkommen till Sveriges enda tillverkare av spabad.

HÖSTKAMPANJ t.o.m. 31/10

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA VÅRA AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE: ALINGSÅS Högbergs Markis BJÄRNUM Welico spabad & tillbehör BOLLNÄS Fjälltunnan BORÅS Alltibad ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla FALUN Spa och Poolbutiken GISLAVED Gislaveds energi & VVS GÄVLE Spa och poolbutiken GÖTEBORG Pool Sweden HALLSBERG Badspecialisten JÖNKÖPING Badhuset KALMAR Spabadcenter KARLSKOGA PM-hem KARLSKRONA Elon KARLSTAD Poolkompaniet KUNGSBACKA Spakillarna LAHOLM Nordic Therm Spa LINKÖPING Elon Coldman MJÖLBY Aqvis Swimmingpool MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä NORRKÖPING Pool Sweden NÄTTRABY Elon Luddwes OSKARSHAMN Colorama SKELLEFTEÅ Pool & Spas SKÖVDE A-möbler STENKULLEN Sköldbergs VVS STOCKHOLM Nordic Pool | Spa och Bad interiör STORA HÖGA Spabadsbutiken STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet SUNDSVALL Miami Pool TRANÅS Elon Coldman TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken UDDEVALLA Spabadsbutiken UMEÅ Elon Vita huset UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök VALBO Spa och Poolbutiken VARBERG Spabutiken i Varberg VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa VELLINGE Spabadsbutiken VETLANDA HemX VISBY Colorama VÄSTERVIK SpabadCenter VÄXJÖ Pool Sweden YSTAD Elon Knut Pers ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, se mer på www.miamipool.se

Följ oss på facebook.com/viskanspa och instagram @viskanspa | www.viskanspa.se


Separata rum trendigare än öppen planlösning I många år har den öppna planlösningen varit omåttligt populär och dominerat de svenska hemmen. Men nu vill allt fler ha enskilda rum, visar en ny undersökning.

M

ER

PÅ V

– Mycket tyder på att det kommer att bli vanligare med separata kök framöver, även om vi fortfarande kommer att se mycket öppna planlösningar ett tag till, säger Magnus Lambertsson.

Topplista: Så vill vi bo på semestern!

S 1

5

parar du till en stuga i skärgården, eller föredrar du en fjällstuga när du är ledig? Här är fritidsbostäderna svenskarna drömmer om. Skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt – 42 %

2 4

Röd stuga i skogen med vita knutar – 22 %

3

Nybyggd villa med altan och pool – 8 %

Fiskebod med båtdäck och brygga – 7 %

Sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis – 6 %

Källa: Svensk Fastighetsförmedlings nya undersökning Bobarometern, gjord på 1 000 personer i Sverige mellan 18 och 74 år.

I L L A. S

Den öppna planlösningen – ett minne blott?

Enligt undersökningen föredrar hela 35 procent separat kök och vardagsrum, i jämförelse med 16 procent som vill ha öppen planlösning. Däremot vill 33 procent ha öppen planlösning om det även inkluderar matrummet.

I

IV

D

et blir allt mer populärt med separat kök och vardagsrum, i stället för den tidigare trenden med öppen planlösning mellan rummen. Det visar en Sifo-undersökning från Skanska. – En anledning är att man vill kunna nyttja utrymmena för olika syften och behov. I takt med ökat ”brus” i samhället i stort ökar också behovet av att kunna krypa undan lite grann, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya hem.

LÄS

AV ANJA KÄLLSTEDT

AKTUELLT

E

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


SKAPA DITT DRÖMHEM MED SKÅNSKA BYGGVAROR

SOM VANLIGT MASSOR AV SCHYSSTA RABATTER PÅ skanskabyggvaror.se

FRÅN

22 383 kr

Gäller t.o.m. 1/10

UTERUM & TRÄDGÅRD

Just nu!

35%

3RA3B% ATT

DÖRRAR

UPP TILL

UPP TILL

UPP TILL

3RA0B% ATT

FÖRVARING Köp Mix skjutdörrar och få tysta mjukstängare till alla dörrar på köpet! Värde upp till 2 380 kr Gäller vid köp för minst 6 000 kr.

LÄS MER OM VÅRA ERBJUDANDEN PÅ SKANSKABYGGVAROR.SE Erbjudandena gäller t.o.m. 1 oktober 2018. Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

PÅ UTERU MSPROD UKTER Gäller t.o.m . 1/10 201 8


Fönsterbyte för dig med tummen mitt i handen. 36

månader räntefritt

PASSA PÅ Dörrar på köpet! *

Skandinavisk design är stilren och avskalad, gärna tillverkad av naturliga material. Vår Premium-serie är följer den skandinaviska designtraditionen. Tanken bakom utformningen har varit energi, säkerhet, design och ljusinsläpp. Vi har tagit fasta på att alla detaljer skall harmonisera med varandra, från färg på gummilisten till rätt handtag. Morups fönster tillverkas i egen fabrik i Falkenberg och har alltid lågt u-värde, inbrottsskydd och kondensskyddat glas. Din personliga projektledare tar ansvar för hela processen från rådgivning till slutlig genomgång. Ett komplett fönsterbyte, helt enkelt.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se

Fönsterbyte. Som det borde vara.

*Vi bjuder på en ytterdörr när du köpet minst 7 st fönster. Köper du 14 st fönster bjuder vi på en till. Kampanjen pågår t o m 26/10 2018


Köp originalet

Köp originalet

Vi säljer ut 3000 DAB+ RADIO till oslagbart pris - med Dab+ och FM radio + kassettspelare + skivspelare + CD + USB + Bluetooth

mpanj a k iser !! sta prArt. 40165

H

lå ö

NU kan du spela dina gamla kassetter och plattor och återuppleva gamla minnen!

g

STANDARDMODELL

Ordinarie pris kr. 3.995.-

Vårt oslagbara pris

2.299.Jämför priserna på marknaden! Betala inte mer än du behöver.

Få på köpet!

• • • • • •

DAB+ och FM radio Skivspelare för 33/45/78 CD-spelare och kassettspelare USB Bluetooth Fjärrkontroll Koppling hörlurar 2 x 5 W stereohögtalare med mycket god ljudåtergivning Extra uttag för externa högtalare på baksidan av radion Låda i äkta trä Mått: 51 x 35 x 25 cm Strömförsörjning: 230 V Levereras i presentförpackning Svensk bruksanvisning

mpanj a k sta priser !!

Hö lå

• • • • • • • •

749.-

Samma bord på marknaden säljs för kr. 999.Art. no. 40167

Art. 40195

LYXMODELL

Ordinarie pris kr. 4.995.-

Vårt oslagbara pris

2.995.-

LYXMODELLEN Standardmodellen har varit en succé i många år. Nytt för i år är Lyxmodellen som är uppgraderad till ljusare trä, polerad till högglans och stor display. Här får du också ljudåtergivning i särklass!

Retro radiobord

kr.

g

Starmaster hörlurar

kr.

995.-

Art. no. 40199

Extra skivnål

kr.

119.-

Art. no. 40196

Förstärkare

kr.

695.-

Art. no. 40193

DAB+/Bluetooth/USB klockradio

kr.

195.-

Art. no. 40203

Villanytt har n sålt flera tuse vi h oc io retrorad a jd nö t ke yc m har . er kund

SPARA PENGAR – få varan skickad till dig fraktfritt

Order som beställs och betalas på hemsidan www.villanyttab.se, skickas fraktfritt till dig Vid postförskott tillkommer PostNords porto kr. 185.+ avgift för postförskott kr. 74,-

Telefon 08-51 72 95 40

«

Enkel beställning Snabb leverans

www.villanyttab.se

Skivrengöring

kr.

195.-

Art. no. 40192


vi ivilla

SMÅTT & GOTT MUMSIGT

Att laga hela rätter på en ugnsplåt är smidigt och blir otroligt gott. Testa den här smördegspizzan med svamp, tryffelkräm och krasse så får du se själv! TID 25 minuter UGN 226 grader

DU BEHÖVER (4–6 pers)

Bas

1 paket färsk smördeg à 250 g 125 g mascarpone (1⁄2 förpackning) • 2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller prästost • 200 g champinjoner • •

Topping • tryffelmajonnäs eller färdig tryffelkräm på burk • 1 förpackning smörgåskrasse à 50 g • svartpeppar • ev. chiliflakes

GÖR SÅ HÄR Bas

Lägg ut smördegen på en klädd plåt. Fördela mascarponen jämnt över smördegen. Spara 1–2 centimeter runt kanterna. Lägg på osten jämnt över mascarponen. Rensa champinjonerna, skiva dem tunt och lägg dem på osten. Tillaga i mitten av ugnen tills osten har fått färg och kanterna har fluffat upp, ca 15 minuter. Topping

Klipp krassen över pizzan och toppa med peppar och majonnäs, eventuellt också en nypa chiliflakes.

H

allå där, bloggaren och vegoprofilen Julia Tuvesson, vad betyder plåtmat? – Det är rätter du lagar på en plåt i ugnen. Du kan laga det mesta på en plåt, men i grunden handlar plåtmat om att du bygger din måltid i fyra steg; en bas, smaksättning, toppingar och sås. Hur kommer det sig att du började tillaga hela rätter på ugnsplåtar? – Jag flyttade till en ny lägenhet utan diskmaskin, med två småbarn under två år, och behövde hitta enkla och snabba rätter som inte lämnade ett berg av disk efter sig. Rätter som gick att laga på lite vad som helst, som var lätta att variera, där det på ett naturligt sätt gick att inkludera rester från tidigare måltider – och som hela familjen gillade, så klart. Vad är det bästa med att laga mat i ugn? – Förutom att mat som tillagas i ugnen smakar otroligt gott är det lättlagat, smidigt att laga till många och relativt diskfritt. Hur mycket tid lägger du på matlagning till familjen? – Jag skulle nog uppskatta att jag lägger ungefär en halvtimme om dagen på vardagsmatlagningen. Handen på hjärtat, lagar du verkligen alltid all mat i ugn? – Haha, nej! Jag lagar all typ av grön matlagning, men maten som tillagas i ugnen kommer nog alltid att vara favoriten.

Plåtmat (Norstedts), ca 200 kr.

Äntligen höst: Tre röda vinfynd Visst smakar rött vin alltid godare på hösten, precis som vissa rätter. Här är tre goda fynd från topplistan. Fairtrade-fynd till lammfärsbiffar

Stefan Saidac ger sina bästa vintips på Viivilla.se.

Gott till höstens första gryta

Elegant bourgogne till kyckling & vegetariskt

SCATTERED EARTH, SYDAFRIKA, WESTERN CAPE

MJ LE PETIT BAS, FRANKRIKE, LANGUEDOC-ROUSSILLON

LOUIS JADOT, FRANKRIKE, BOURGOGNE

Rött

Rött

Rött

Nr 2131

79 kr

Det ska sägas direkt: Scattered Earth borde kosta mer. Vinet är gjort på den hyllade druvblandningen grenache, syrah och mourvèdre, vanlig i Rhône. Här i sydafrikansk tappning. Vinet lovordas i pressen och rankas på topplistan. Välbalanserat med fina fattoner är det utmärkt till örtkryddade lammfärsbiffar.

 12 viivilla September 2018

Nr 79687 99 kr

Grytor som boeuf bourguignon och coq au vin liknar en gåva. Perfekt när man är många runt bordet, räcker i många dagar och går utmärkt att frysa in. Men välj ett annat, enklare vin i grytan: MJ Le Petit Bas från södra Frankrike är för bra och ska vara i vinglasen. Medelfylligt med en viss kryddighet ger det leenden runt bordet.

Nr 79047 119 kr

Vinet från kvalitetsproducenten Maison Louis Jadot är fruktigt och matvänligt utan strävhet – gjort på fina druvor som pinot noir och gamay. Det eleganta vinet passar bra till ljust kött som kyckling, kalkon och prosciutto. Även till vegetariska rätter, plockmat och snälla ostar. Kyl gärna vinet till runt 16 grader.

AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO JULIA TUVESSON

Plåta maten!


Fri

fra

kt

EXKLUSIVA VINER DIREKT HEM M TILL DIG eeee

eeee

eeee

Guldmedalj

Guldmedalj

Silvermedalj

Guldmedalj

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

eeeee

Silvermedalj

eeeee

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Mundus Vini

r 8 flaskoket a p v o i pr

7 4 9 kr Art.nr.:

Monte Vecchio Chianti Riserva 2015 Chianti Riserva DOCG Italien (Alk. 13%)

Sverige Tyskland y Hamburg

Hemleverans le

Villa Maria Valpolicella 2015 Valpolicella DOC Italien (Alk. 12,5%)

LAGLIGT & BEKVÄMT Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om betalning av alkoholskatten. The Wine Company tillhör Hawesko-gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

TRYGG E-HANDEL

Marqués de Sandoval Reserva 2013 Calatayud DO Spanien (Alk. 14,5%)

Jag beställer Skicka denna kupong

Rothschild Merlot 2016 Pays d'Oc IGP Frankrike (Alk. 14%)

Sartori Appassimento Selezione Oro 2014 Rosso Veneto IGT Italien (Alk. 14%)

Esquador Rioja Tinto 2017 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13,5%)

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

2 466 90

Famille Perrin Terrasses des Safres 2016, Ventoux AOP Frankrike (Alk. 13,5%)

Sessantina Primitivo Salento 2017 Salento IGP Italien (Alk. 13,5%)

provpaket Vinnande röda med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA/HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (gärna MOBILNUMMER för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1073490

ART.NR.

466 902

Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. Vi gör en kreditupplysning vid din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra. När du gör din beställning kommer vi att behandla de personuppgifter du tillhandahåller bl.a. för att fullgöra våra skyldigheter i avtalet med dig och för att kunna kontakta dig med marknadsföring. Du kan närsomhelst begära att vi slutar skicka marknadsföring till dig. För mer information om vår personuppgiftspolicy kan du besöka the-wine-company.se/policy. Du kan även kontakta oss via nedanstående kontaktuppgifter. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/villa5 E-post: service@the-wine-company.se • Telefon: 0049 4122 50 44 66 The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet. The Wine Company_Vi i Villa_203x273_8 Vinnande röda II_ET280918.indd 1

13.08.18 09:45


vi ivilla

PÅ OMSLAGET BRITA ZACKARI & KALLE ZACKARI WAHLSTRÖM

”Det gamla torpet är vår nya lyx” Hon älskar att snickra, han tycker att det är läskigt med husprojekt. Hon vill leva tillsammans med många andra, han vill bo ensligt i skogen. Vi tar pulsen på Brita och Kalle Zackari Wahlströms liv i torpet! AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO JAN DANIELSSON/SVT

Om Brita & Kalle

Namn: Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström. Åldrar: 36 och 37 år. Familj: Gemensamma dottern Essa och Kalles son Glenn från ett tidigare äktenskap. Bor: I torp i Sorunda och radhus i Skarpnäck. Gör: Brita är bloggare och tv-profil, Kalle är författare och tv-profil. Aktuella: Med tv-programmet Kalles och Britas sex liv.

Mitt ute i skogen i Sorunda, där vägen tar slut, ligger ett rött litet torp från 1910 med vita knutar. Där bor Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström tillsammans med två barn och tre hundar. – Det är helt isolerat från både ljud och människor. Man hör och ser inga andra, förutom rådjur och älgar, berättar Brita och tillägger att det även finns en vildsvinsstam i trakterna. – En gång kom de och bökade på gården, men då läste jag att man kan hälla människo– kiss vid tomtgränsen, och uppmanade alla i familjen att urinera där. Jag kan inte ta gift på att det fungerar, men vi har inte sett vildsvinen sedan dess. Familjen har även ett radhus i Skarpnäck, Stockholm, men tillbringar mest tid i torpet. – Ingen människa har väl tid med två hus egentligen. Redan när vi skaffade radhuset visste jag att vi inte skulle hinna med två trädgårdar, säger Brita. Men när paret spelade in tv-programmet Kalles och Britas sex liv, där de testar på andra personers livsstilar, fick Brita en idé till en lösning.

”NÄR JAG MÅLAR, SLIPAR ELLER SPIKAR LYSSNAR JAG PÅ NÅGON PODCAST.” – Vi filmade i ett kollektiv, och ur kollektivandan kom jag på att jag kan ge bort min radhusträdgård till en kompis som bor i lägenhet – så nu har han den som kolonilott i utbyte mot att han klipper gräset. Brita har själv bott i kollektiv tidigare och när en dröm om att få göra det igen. – Sedan vi fick barn har jag tänkt att det vore ännu bättre att bo så nu, eftersom alla i kollektivet kan dela på att hämta på dagis och sådant. Vad är det som hindrar er från att leva så? – Kalle. Han behöver tid för sig själv. De i kol-

 14 viivilla September 2018


lektivet tyckte däremot att det var lättare att få egentid när man lever så, för när man vill vara ensam kan ens pratsjuka fru gå ut och snacka med några andra i vardagsrummet i stället.

Medieparet Zackari bor allt längre perioder i sitt underbara torp i Sorunda. ”Vi har så låga boendekostnader att vi kan tacka nej till vissa jobb, det är en ny lyx.”

”JAG GÖMMER KALLES JAKTTROFÉER” Det är inte enbart avsnittet med kollektivet som har påverkat Britas och Kalles liv privat. – Från varje avsnitt har vi så att säga plockat russin ur kakan, säger Brita och berättar att de har inspirerats till att inte skjuta saker de vill göra på framtiden samt att ta vara på tiden tillsammans som familj. – Den största förändringen är nog att vi har tackat nej till många jobberbjudanden. Det är en lyx, så klart, men vi bor inte så dyrt som man kan tänka sig att några på vår plats i karriären skulle kunna bo. Vi vill inte ha så höga boendekostnader att vi måste tacka ja till vartenda litet jobb för att få det att gå runt. Brita upplever även att hon funderar mer över hur mycket prylar de faktiskt behöver köpa till sina hus. – Vi träffade en kille som bodde i tält och hade allt han behövde i en ryggsäck. Sedan dess har jag blivit svinbra på att i många fall handla på Blocket i stället för att köpa nyproducerat. Hon erkänner däremot att det finns en särskild typ av pryl som hon har svårt att låta bli att spendera sina pengar på, trots att hon redan har flera stycken.

”KALLE BLIR LEDSEN NÄR JAG FÖRSÖKER GÖMMA HANS JAKTTROFÉER.”

Kalle behöver tid för sig själv, Brita drömmer om att bo i kollektiv.

– Jag har en tendens att väldigt ofta köpa antika skåp på loppis. Det har blivit som ett skämt. Nyligen lade jag vantarna på ett som fortfarande står kvar på loppisen för att jag måste göra mig av med något av mina andra skåp innan det nya får komma in, eftersom det inte finns plats. Det är som ett fullt disco – en ut och en in. Men det är inte bara antika skåp som ligger Brita varmt om hjärtat. – Jag har börjat intressera mig allt mer för byggnadsvård, och tänker inte bara på hur jag vill ha det på torpet, utan jag funderar över hur den här typen av torp såg och ser ut i trakten där vi bor för att få till rätt stil. Gäller det all inredning? – Ja, men jag är inte helt rigid heller, för i så fall hade vi inte haft ett kök eftersom det inte är tidstypiskt. Bestämmer du hur ni ska ha det, eller gör ni det ihop? – Jag är dålig på att ta in Kalle i beslutsprocessen. Samtidigt har han otroligt många jakttroféer som jag inte tycker måste vara i alla rum – men det ska de tydligen vara. Jag

September 2018 www.viivilla.se

15


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

försöker gömma dem ibland, men Kalle hittar dem alltid och blir då väldigt ledsen – vilket jag så klart kan förstå. Men det kan jämföras med att han är bra på att laga mat, och jag skulle aldrig tjafsa med honom om hur länge man ska steka en entrecote – och eftersom jag kan mycket om inredning kan jag väl få bestämma där? VILL TIMRA HUS OCH FÄLLA TRÄD Torpet är som tidigare nämnt byggt under tidigt 1900-tal, och som med alla hus är det alltid något som måste fixas. – Vi har ständigt pågående projekt, men jag kan tycka att det är lite härligt. Kalle är bra på att hugga i och göra klart, men han är inte så pigg på att dra i gång byggprojekt och tycker att det är läskigt. Jag kör lite mer ”hur svårt kan det vara?”-stilen, säger Brita. Hon berättar att hon har svårt att bara ligga på sofflocket när hon är ledig, och då ligger hemmafixandet nära till hands. – När jag målar, slipar eller spikar så Brita är inte den som gärna ligger på sofflocket – men visst blir man sugen? lyssnar jag på någon podcast och tycker att det är världens bästa avkoppling. Jag blir inte stressad av att till exempel fönstren Förutom det genuina intresset har Brita verktygslådan. Jag vill bli bättre på att fixa måste renoveras, utan jag längtar efter att gått ovan nämnda kurser för att slå ett själv, och dessutom är det kul att mitt barn få göra det. slag för jämställdfår se att mamman kan vara den som fäller Bloggaren berättar att heten och sin egen träd eller hugger timmerstommen, medan hon nyligen har gått en självständighet. pappan kan göra flätor och laga mat. kurs i att timra hus. ”DET KUL ATT MITT – Jag tänker Tänker ni på jämställdheten över lag – Jag har dessutom BARN FÅR SE ATT mycket på att många hemma? tagit motorsågskörkort MAMMAN ÄR DEN kvinnor är intresse– Det är klart att jag tänker på det, men A, och ska även ta Brade av inredning det är svårt att få till. Innan jag fick barn och C-körkortet så att SOM FÄLLER TRÄD.” och hus, men det är tänkte jag att vi skulle dela lika på föräldrajag får fälla träd och ta ganska få av dem som ledigheten, men när hon kom ville jag inte vindfällen. Men annars är det. När det gäller hushållet är vi i alla fall drömmen att flytta en timmerstomme, helst bygger själva. Ofta bestämmer kvinnan hur det ska vara och så får gubben ta fram bra på att göra lika mycket. till en fjälltomt.

Kalle rockar mest i köket, men de är bra på att göra lika mycket.

 16 viivilla September 2018


Dags att köpa värmepump? Missa inte höstens heta nyheter. Aldrig förr har vi på Thermia lanserat så många nyheter på så kort tid. Vi introducerar nu fyra nya värmepumpar: två toppmoderna luft/luftvärmepumpar, en frånluftsvärmepump speciellt anpassad för utbyte och dessutom breddar vi vårt bergvärmesortiment med en mindre variant av vår succémodell Diplomat Inverter. Läs allt om våra nya produkter på thermia.se/hetanyheter

Inverter Mini

Ventec

Aura S1 Aura T1

Thermia Värmepumpar S T O L T S P O N S O R AV S V E N S K A LÄNGDLANDSLAGET


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

CHECKLISTA:

Höstfixa i trädgården Dags att förbereda trädgården för kallare tider! Här är checklistan du behöver. AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO MARIA FORS ÖSTBERG, ISTOCKPHOTO

 18 viivilla September 2018


#1 PLANTERA TRÄD OCH BUSKAR Passa på innan tjälen kommer – plantera härdiga fruktträd, perenner, häckväxter och vårlökar nu! #2 BESKÄR TRÄDEN Stenfruktträd, till exempel plommon och körsbär, mår bra av att beskäras under hösten. Vänta däremot med äppel- och päronträden. #3 SKYDDA VÄXTERNA Lägg löv eller granris över rabatten och täck känsliga växter med till exempel fiberduk för att skydda från tjäle och kyla som kan skada rotsystemet. Ställ även in växter som behöver värme och ljus för att överleva. #4 GÖR KOMPOST AV LÖVEN Kratta ihop nedfallna höstlöv och gör en lövkompost – om ett par år har de blivit till fin mull som kan användas i trädgården. #5 RENSA RÄNNORNA Gör rent husets hängrännor och stuprör för att undvika stopp och översvämning på grund av löv och annat skräp. #6 FÖRVARA UTEMÖBLERNA TORRT Förläng livslängden för dina trädgårdsmöbler genom att låta dem stå torrt och under tak på vintern, alternativt täck över dem med en presenning. Dynor bör förvaras inomhus eller i ett förråd. #7 TA HAND OM REDSKAPEN Ge trädgårdsverktygen lite kärlek genom att rengöra och olja in dem, så är de som nya när det är dags att plocka fram dem igen. Se även till att de står väl skyddade när det blir kallt. Glöm inte att tömma och ta in vattenslangen!

… och planera inför vinterodlingen

H

allå där, trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo, var ska jag odla för att lyckas med min vinterodling? – Det viktigaste är att välja grönsaker som tål kyla. Det brukar stå bak på fröpåsarna. Och så ska man välja de bästa och mest skyddade växtplatserna i hela trädgården. Alla typer av växthus är bra, men också pallkragar eller andra odlingslådor som går att skydda med till exempel lock av genomskinlig plast eller glas. Vilka grönsaker är lättast att lyckas med? – Vintersallat (den bladgrönsak som kallas för mache i matbutiken) är en av mina favoriter. Den sås på sensommaren och växer sig skördeklar innan både mörker och kyla kommer. Men sedan är också några av våra vanligaste grönsaker i trädgården sådana som kan stå kvar långt in i vintern och fortfarande skördas trots att det ligger snö. Palsternacka, grönkål, purjolök och vintersallat är sådana som fungerar på friland till exempel. När på året ska jag odla det som skördas under vintern? – Mina sådder till vinterodlingen görs tillsammans med alla andra sådder från våren och framåt. Under sommaren sår jag jättemycket bladgrönsaker som ska planteras ut när det börjar bli plats i landen efter att annat skördats. Sedan sår jag under vintern också för att få mat tidig vår. Så vinterodlingen är egentligen bäst när jag sår lite hela tiden. Vilka är det vanligaste misstag folk gör när de vinterodlar? – Att de inte vågar tro att det funkar är nog den största missen. Av tradition verkar vi tro att grönsaker är klena, och packar ihop trädgården fastän den har mycket kvar att ge. En vanlig miss är att klema för mycket med växterna. De som har växthus och odlar i dessa försöker stänga till och bomma igen växthusen utan att tänka på att växterna är supertåliga och i stället far illa i den fuktiga miljö som bildas när växthusen är stängda. Generellt tycker jag också att folk odlar alldeles för lite av varje grönsak. Det är roligt om det finns rikligt med grönsaker att skörda. Vilka är dina bästa tips för att lyckas med sin vinterodling? – Så mycket och så i god tid nu under sommaren som möjligt. Var kreativ och använd alla ytor du har. En plätt här och en plätt där kan ge otroligt mycket mat när man minst anar det. Och glöm inte att äta upp maten i stället för att gå och titta på den och tänka att du kanske ska äta i morgon eller nästa vecka. Då kan det vara för sent.

Fruktplockare, Fiskars/Odla.nu, 259 kr.

1

2

Tak Gar ränn den eren a/G sar ran e m nga ed rde ska n.s e, 7 ft, 29 kr.

VÄL VALDA VERKTYG

Allt blir roligare – och enklare – med bra redskap. Här är fem favoriter att uppdatera boden med!

Sekatör, Fiskars/ Bauhaus, 299 kr.

Lövkorg, Jula, 199 kr.

3

4

Vinterodling (Roos & Tegnér), ca 210 kr.

5

Gräva i rabatter – bättre än sex? Enligt en undersökning gjord på 1 400 trädgårdsägare i Europa (i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Polen, Storbritannien och Tyskland) tycker 80 procent att trädgårdsarbete är bättre än meditation. Dessutom anser 4 av 10 att det är en större källa till välbefinnande än sex.

Lövräfsa, Clas Ohlson, 119 kr.

KÄLLA FISKARS

September 2018 www.viivilla.se

19


FOTO: DA N I EL A H LG R EN /SO U TH S I D E AG EN C Y

Elitfönster Vision

Nyhet Elitfönster Vision

Stilen är olika. Det är fönster också. Vi är ett land som är olika. Det är olika väder. Olika landskap. Vi bor olika. Vi lever olika. Vi har olika smak. Och olika bakgrund. När du ska välja fönster är det bra att känna till att alla fönster heller inte är lika. Våra fönster har vi tillverkat med kvalitet och hantverkskunskap i drygt 90 år. Erfarenhet som lärt oss förstå vad som passar till just dig och ditt boende. Det är därför du hos oss har så mycket att välja på. Vi brukar säga att vi har fönster för alla olika.

Elitfönster är en del av Inwidokoncernen – Europas största leverantör av fönster och en av de ledande dörrleverantörerna.


LYXKÄNSLA I KÖKET

SOLINGEN KASTRULLSET HAR BLIVIT EN SUCCÉE I SVERIGE. VÄLJ MELLAN 2 MODELLER. Levereras i fin presentförpackning

Välj mellan Solingen lyx med titanbeläggning och mjukt handtag kr. 1498 eller Solingen Standard kr. 795 med teflonbeläggning och plasthandtag

5.0 L 3.3 L 2.5 L

1.5 L

Kastruller från 1-5 liter

ART. NR. 62510-F VINRÖD

SOLINGEN LUX

1.498

kr.

Kan användas på alla typer av spisar - även induktion.

Beställ inom 10 dagar och få 2 stekpannor GRATIS värda kr. 790

TITANBELÄGGNING Världens mest tåliga beläggning ✶ ✶ ✶ ✶ ✶ 5 ÅRS GARANTI ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Telefon 08-51 72 95 40

SOLINGEN STANDARD Levereras i 2 färger Art. 62507 röd - 7 delar kr. 795 Art. 62509 svart - 7 delar kr. 795

ART. NR. 62512-F SILVER

Med Solingen slipper du bränd sås, gröt och mjölkprodukter

ART. NR. 62507 VINRÖD

Endast frakt tillkommer, ingen expeditionsavgift.

✶ ✶ ✶ ✶ ✶ 5 ÅRS GARANTI ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

TEFLON PLATINUM PLUS

Kan användas på alla typer av spisar - även induktion.

SOLINGEN STANDARD

kr.

795

kr.

795

3.3 L 2.5 L 1.5 L

Beställ inom 10 dagar och få en stekpanna utan extra kostnad, värde kr. 395

ART. NR. 62509 SVART

Ceramic wok stekpanna 28 cm

Nu

2 slevar med mjukt handtag

DIN GARANTI: 100% NÖJD ELLER PENGARNA TILLBAKA.

Kastruller från 1-3,3 liter

ART. NR 62520

+ GRATIS SMART LINE Vakuumlådor värde kr. 479

ART. NR 66610

kr.

Villanytt har n sålt flera tuse vi h oc et lls kastru jda har mycket nö kunder.

SOLINGEN STANDARD

kr.

198

498

100% nöjdhetsgaranti - få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

www.villanyttab.se

SPARA PENGAR – få varan skickad till dig fraktfritt Order som beställs och betalas på hemsidan

Telefon 08-51 72 95 40

Vid postförskott tillkommer PostNords porto kr. 185.+ avgift för postförskott kr. 74,-

Enkel beställning • Snabb leverans

www.villanyttab.se, skickas fraktfritt till dig

www.villanyttab.se


vi ivilla LÄ

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS

bästa

idéer

Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

VÄRDE

ca 1 300 kr

Vinn en elektrisk kolsyremaskin!

FLER SMARTA IDÉER!

Har du ett tips eller uppfinning du vill dela med dig av? Mejla din idé med tillhörande bild till lasare@ viivilla.se, gå in på Viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Nästa månadsvinst är den elektriska kolsyremaskinen Spirit one touch från SodaStream. Den har tre olika kolsyrenivåer, för att du ska kunna välja mängden bubblor, och kommer tillsammans med en 1-liters SodaStream-flaska i rostfritt stål, samt en kolsyrecylinder som kan producera upp till 60 liter bubbelvatten. Värde ca 1 300 kr. Obs! Sista tävlingsdag 28/10.

REN OCH SKÄR FÖRVARING ”Jag använder en tidningshållare som förvaring av mina skärbrädor. Den här är köpt på Åhléns.” Felicia Johansson

MÅNADENS IDÉ:

Glassig kiosk! ”Jag köpte en liten Ikea-stomme och hittade sedan tunna träskivor hemma som jag limmade fast på baksidan av stommen. Därefter fogade jag mellan stommarna och målade dem i vitt och rosa. Kantlist fästes både uppe och nere, enbart för att det blir så fint. Jag tog en tunn träskiva som jag hittade i garaget och sågade till taket – en rak skiva upptill och en med vågor nedtill. Lutningen på taket fick jag tack vare lutningen på rundstavarna som håller det uppe. TIPS: Långa skruvar är ett måste för att få till ett stabilt tak! Totalt tog det två timmar att bygga kiosken, plus en timmes målning.”

Namn: Emelie Rengart. Ålder: 30 år. Bor: I Norrköping. Familj: Sambon Pontus och döttrarna Elisia, 3, och Isabella, 1. Gör: Är egenföretagare. INSTAGRAM: @emelierengart

KAKELTRICKET ”Om man vill ha ett unikt kakel men har låg budget är tipset att använda kakel som någon annan inte vill ha. Slå sönder det och sätt ihop det till valfritt mosaikmönster.” Marita Jonsson

R E DA K T I O N E N T I P S A R !

Har du svårt att hålla koll på dina nycklar? Smart lösning finns på Viivilla.se.

BLOMSTRANDE ÄPPELLÅDOR ”Av äppelmustbackar från Ikea har jag gjort flera dekorativa och praktiska saker, bland annat en blomlåda och en hylla för kryddväxter.” Emma-Lena Resin

 22 viivilla September 2018


607-0045_annons_vi_i_villa_varme_205x273.indd 1

2018-08-01 09:13


”Hur lägger man golv?”

Enklast är om du kommer in och pratar med en av våra projektrådgivare. Vi har svar på alla dina golvfrågor.

Vårt

löfte:

Samma låga pris

på webben & i varuhuset!

anterat! Alltid lågt pris. Gar ranti hornbach.se/prisga

Laminat ek ”Harbour” 10 x 157 x 1 380 mm 5503773 159:-/m² Laminat ek grå ”Timeless” 12 x 188 x 1 375 mm 5506163 169:-/m² Parkett ek vit 1-stav 13 x 200 x 2 390 mm 5828340 369:-/m² Massivt ekgolv rustik 1-stav 14 x 150 x 3000 mm 5826450 475:-/m² Klinkerlaminat ”Senia” 8 x 326 x 1 380 mm 6290714 109:-/m² Sockel vitmålad 12 x 56 mm 5107454 22:50/lpm Skarvlist 40 x 2 000 mm 7692830 159:-/st Golvunderlag Selitpro Aqua Stop 2,2 mm 5819695 399:- Golvunderlag Selitac 3 mm 7807201 189:-/st Golvunderlag Skandor ”Silent” 2,2 mm 8698625 159:-/frp Laminatskärare LC 600 6072381 445:-/st Golvläggningssats 7671635 115:-/st Sticksåg ”CJ110MVA” 7822059 1 195:-/st Sticksåg ”PST 800 PEL” 8138415 770:-/st Hårdvaxolja rökt ek 1 l 5943897 575:-/st

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in. Besök oss på webben & i varuhuset!


Behöver du nya fönster och dörrar? Kvalitet direkt från fabrik Beställ direkt på hemsidan

si

250 SEK rabattkod:

10 års garanti – Trygg E-handel – 110 000 kunder i Skandinavien – Bäst på kundnöjdhet

villa8 Gäller till och med 21/10

Se priset och beställ direkt på hemsidan

Aktuella erbjudanden

3458 kr

Nöjda kunder – vårt varumärke! Förra året levererade vi tiotusentals fönster och dörrar till svenska husägare och vi ligger dessutom i topp på trustpilot.se. Kort och gott: Vårt mål är att ha marknadens nöjdaste fönsterkunder – och det har vi kanske redan? Prova oss nästa gång du ska köpa fönster och dörrar.

Spröjsade fönster 2 luft 6 rutor - trä SPARA

1482 kr

3169 kr

Sidohängt fönster

Trygg E-handel Hos SparFönster vill vi gärna ge dig ett säkert och bra köp. Vi är godkända av Trygg E-handel och du kan därför känna dig helt trygg när du beställer dina fönster och dörrar hos oss.

Mått: 99x119 cm

2 rutor - trä SPARA

1374 kr

Mått: 99 x 119 cm

1649 kr Fasta fönster

“Väldigt nöjda med Sparfönster”

SPARA

723 kr

“Vi har bytt flera fönster i vårt hus och är väldigt nöjda med Sparfönster. Både utseende och kvalitet är viktigt för vår del och det har vi verkligen fått. Dessutom är priserna låga och leveranserna har alltid kommit vid avtalad tid.”

- Familien Alderin

WWW.SPARFONSTER.SE

E-post: info@sparfonster.se / Telefon: 020-140 40 69 Utställning Husknuten: Frölunda Smedjegata 4, 421 32 Västra Frölunda Utställning Nybygget: Nybygget 101, 195 61 Arlandastad

1 ruta - trä

Mått: 100 x 100 cm

6849 kr

Dubbel altandörr 2 rutor - trä SPARA

2835 kr

Mått: 140 x 210 cm

10 10 års garanti

110 000 kunder i Skandinavien

5 stjärnor på Trustpilot

Reserv. för utsålda varor och ev. tryckfel. Alla priser är inkl. moms och aktuella rabatter

Vi har 300 olika modeller fönster och dörrar som vi tillverkar efter dina mått. Dessutom 200 modeller på lager, som levereras på 3-8 arbetsdagar.

sare

Exklu

-lä

för Vi i Villa t v


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

MED BJÖRN CHRISTIERNSSON

FRÅG A B J Ö R N

Vill du bada ute året om? Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson delar med sig av sina bästa råd för dig som ska investera i ett spabad.

M

3 X S PA B A D S T I P S

öjligheten att kunna gå ut i trädgården och ta ett dopp, oavsett årstid eller väder, har lockat många på senare år att investera i ett spabad. Badkaren, eller snarare minipoolerna, har allt man kan tänka sig i komfortväg för att man ska kunna uppnå största möjliga njutning. Men har man full insyn från grannen eller tvingas skotta fram spabadet vintertid så kanske inte de efterlängtade baden blir fullt så avslappnande som planerat. Personligen hade jag därför satsat på både insynsskydd och tak över badplatsen. Möjligheten till att bygga både plank, om max 1,8 m höjd, och skärmtak utan bygglov finns så länge man bygger nära boningshuset. Ett plank får högst byggas 3,6 m ut från husväggen och ett tak på max 15 kvm såvida inga andra skärmtak redan finns på huset, då den totala mängden skärmtak på fastigheten inte får överstiga den byggnadsytan. Själva spabadet kräver heller inget bygglov. Växtlighet, belysningspunkter och snyggt beklädda markytor i närmiljön till badet är också viktiga delar, för när du väl sitter i badet så är det just det du tittar på.

1 ENERGI OCH EL

Snittkostnaden för att hålla badet varmt året runt ligger på mellan 250 och 350 kr per månad med nuvarande elpris. Badet ska ha en separat jordfelsbrytare och givetvis kopplas in av behörig elinstallatör. Ett tips är att samtidigt be elektrikern montera ett utvändigt vägguttag i närheten av den nya samlingspunkten.

 26 viivilla September 2018

2 BARNSÄKERHET

Enligt Boverkets byggregler måste det finnas skydd mot olyckor om vattnet är djupare än 20 centimeter, och trädgårdsdammar, pooler och spabad likställs därför enligt lagen. Locket på spabadet ska vara stängt om ingen badar, alternativt kan man inhägna det aktuella området. Ett stängt lock minskar även uppvärmningskostnaderna.

3 PLACERING

Ett spabad väger mycket och måste därför stå på ett stabilt underlag. Gräsmattor ska grävas ur ca 20 cm och återfyllas med bergskross. Placerar man en markskiva av polystyren under badet så får man ett bra underlag och isoleringen förbättras ytterligare. Altaner kan behöva förstärkas för att klara vikten över lång tid medan stenbeläggningar och liknande underlag är klara för att ställa badet på.

Vi planerar att lägga klinker i ett rum i vår källare, och sådant golv kan ju upplevas som kallt när man går på det. Jag har hört att man aldrig ska lägga golvvärme i en källare eftersom det kan trycka upp fukt i väggarna och ge fuktskador, stämmer det? Magnus Nilsson

??

Visst stämmer det att ett klinkergolv kommer att upplevas som mycket kallt, men är det väldigt fuktigt i källaren så kan det vara en bra idé eftersom du bör undvika organiska material. Att installera golvvärme i en källare brukar dock inte anses som en risk för att drabbas av mer fukt, utan snarare tvärtom. Det finns även de som påstår att källaren mår bäst med värme på året om, även om jag anser att det är viktigare att i stället bygga så att fuktskador inte uppkommer. För att golvvärmen ska göra någon nytta så krävs det att golvet är isolerat, ju mer isolering desto bättre. Alternativet som brukar bli bäst, men även dyrast, är att bila och gräva ut ca 30 cm i rummet. Isolera 20 cm med cellplast och gjut sedan in golvvärmen i den nya gjutningen om ca 10 cm. Björn

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

FOTO ISTOCKPHOTO

Dagens bubbel

Golvvärme i källaren?


UPP TIL L

HALVA PRISET PÅ PRO MED F DUKTER RIA MÅ TT. Gäller t.o.m. 21/10 2 018

Prisexempel

1 935:ÖPPNINGSBART FÖNSTER Underhållsfritt P-märkt fönster med flexibel design. 1 080 x 1 280 mm.

Prisexempel

29 960:DELUX SKJUTDÖRR Underhållsfri skjutdörr med lyft/glidfunktion. Personsäkerhetsglas. U-värde 0,5W/m2K. 1 780 x 2 080 mm.

SKRÄDDARSY DIN UTSIKT I HÖST. Låt inte låg utomhustemperatur påverka ditt inomhusklimat. Genom att byta ut gamla fönster mot nya slipper du oroa dig för drag och kallras i höst och vinter. Hos oss hittar du ett av Sveriges största utbud av underhållsfria altandörrar, skjutpartier och måttanpassade PVC-fönster för hela huset. Dessutom är våra produkter blyfria och 100% återvinningsbara – hållbart på alla sätt. Se mer på mentafönster.se eller kontakta oss på 0346-93210.

FÖNSTERSHOPPA PÅ NÄTET

VÄLJ VÄLJ VÄLJ VÄLJ

DESIGNA DESIGNA DESIGNA DESIGNA

KÖP KÖP KÖP BESTÄLL

LEVERANS LEVERANS LEVERANS LEVERANS


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

BLI AV MED LUKT ELLER MÖGEL Luftrenaren Ozoneair angriper lukt och mögel vid deras källa och ger resultat inom 24 timmar. – Även om det låter som ren magi så är det faktiskt inte det, säger Johan Lundberg, företagets grundare.

F

ör drygt fem år sedan introducerades den svenska luftrenaren Ozoneair på marknaden och sedan dess har tusentals svenskar upptäckt att det är både enkelt och billigt att se till att inte bara lukterna, utan också källan till odörerna, elimineras. – När produkten släpptes sålde den slut på nolltid, vilket visar på det enorma intresse som finns, säger Johan Lundberg, företagets grundare. ”RESULTAT EFTER NÅGRA TIMMAR” Ozoneair är en luftrenare som använder den naturliga gasen ozon. Den tar bort dålig lukt, mögel och bakterier, inte bara i luften, utan också där andra rengöringsmedel inte når som under golv, inuti väggar och i tyger. Produkten räknar själv ut den opti-

mala rengöringstiden och är enkel att använda; det enda du måste göra själv är att ange storleken på rengöringsytan och ansluta Ozoneair till ett eluttag. RÄCKER MED NÅGRA ENSTAKA BEHANDLINGAR Det brukar räcka med några enstaka behandlingar för att få den dåliga lukten att försvinna för alltid och de flesta märker resultat efter bara några timmar. Johan Lundberg berättar att luften är frisk och luktar rent när man går in i rummet efteråt. – Även om det låter som ren magi så är det faktiskt inte det. Ozonet gör detta även i naturen, därför är också Ozoneair helt miljövänlig. Det är som en naturkraft som attackerar mögel och dålig luft och allt du behöver göra är att ansluta generatorn till vägguttaget. Svårare än så är det inte.

✓ TESTA I 14 DAGAR ✓ ÖVER 25 000 NÖJDA

KUNDER

✓ 5 ÅRS GARANTI

Blev av med mögellukten på ett dygn: ”Bästa jag köpt”

Så tar Ozoneair bort den dåliga lukten När du använder en luftrenare med ozon från Ozoneair tar sig det aktiva syret in i skrymslen och material för att neutralisera luktbärande partiklar. Processen är naturlig och går till på följande sätt: 1

2

Ozoneair fyller varje kubikcentimeter av utrymmet med ozon.

Ozonet når alla lukter, inte bara i luften, men ännu viktigare: vid dess källa.

3

I en snabb reaktion attackerar och neutraliserar ozonet de luktframkallande ämnena vilket gör dem helt luktfria.

4

Ozon som inte kan hitta en lukt att reagera med återgår till vanligt syre efter cirka två timmar.

Lars Karlsson, 55, har en sommarstuga i Hultsfred och berättar att de alltid har haft en källar- och mögellukt i den. – Vi testade en mängd olika metoder för att få bukt med problemet, alltifrån renodlad utsugning till att vädra ur stugan. Det har fungerat på kort sikt, men aldrig i längden. ”KOPPLA IN DEN OCH VÄNTA” Efter att ha provat i princip alla kända metoder utan resultat köpte Lars Ozoneair. Lars hade Ozoneair inne i huset i ett dygn och ställde den under huset nästa dygn. Efter det var all lukt helt borta. NÅGOT FÖR ALLA VILLAÄGARE Eftersom att han köpte Ozoneair har han kunnat använda den vid ett flertal tillfällen. Han berättar att han senast placerade den i en friggebod som stank av katturin och att lukten försvann direkt. – Ozoneair är utan tvekan det bästa jag någonsin har köpt. Att den kostade så lite gjorde mig lite förvånad. Det lät nästan för bra för att vara sant!


Erbjudande för dig som läser Vi i Villa!

Spara upp till

1 000 kr

GÄLLER DE 500 FÖRSTA KUNDERNA. Beställ på Ozoneair.se eller ring in din beställning direkt för att säkra din rabatt. Först till kvarn!

Tel. 0771-366 366 Spara 500 KR

Spara 250 KR

Spara

1 000 KR

Välj rätt produkt för dig! Ozoneair Go

Ozoneair Plus

Ozoneair Pro

Enstaka rum, bilar, båtar, husvagnar.

Medelstora rum, mindre stugor och hus.

Hela hus och lägenheter.

Kapacitet: 30 kvm. Behandlingstid: 8 timmar. Storlek: 250 x 240 x 155 mm. Spänning: 230 V/35 W. Vikt: 2,9 kg.

Kapacitet: 60 kvm. Behandlingstid: 4 timmar. Storlek: 290 x 280 x 170 mm. Spänning: 230 V/45 W. Vikt: 4,5 kg.

Kapacitet: 120 kvm. Behandlingstid: 2 timmar. Storlek: 300 x 290 x 170 mm. Spänning: 230 V/65 W. Vikt: 6,3 kg.

Ord. pris: 3 990 kr Kampanjpris: 3 740 kr

Ord. pris: 5 990 kr Kampanjpris: 5 490 kr

Ord. pris: 7 990 kr Kampanjpris: 6 990 kr

Ange kod: villa30

Ange kod: villa60

Ange kod: villa120

• Lättinstallerad - bara att ansluta till ett vägguttag • Kan användas i krypgrund, källare och vind • Öppet köp 14 dagar • Fri frakt

Vilken typ av lukt har du problem med? TYP AV LUKT

MÖJLIG ORSAK

FÖREKOMMER

LÖSNING

Jord.

Jordbakterier, mögel.

I krypgrunden, men lukten sprider sig i hela huset.

Plasta in och installera ventiler (120 000 kr +).

I husets syllar och krypgrundens rasskydd, men lukten sprider sig i hela huset.

Byta syllar och rasskydd (200 000 kr +).

Skarp/Stickande.

Impregnering (framför allt hus byggda på 60–70-talet).

Behandla med Ozoneair.

25 000 nöjda kunder kan inte ha fel! ”En fuktskada i källaren har fått allt att lukta unket. Trots att jag fick bort all fukt försvann inte den dåliga lukten. Men sedan tipsade en vän om Ozoneair och nu luktar det fräscht igen. Det enda jag behövde göra var att trycka på start och låta rengöringen sköta sig själv.” Leif Ottosson ”Alla möbler och textilier luktar illa efter att sommarstugan stått tom under vinterhalvåret. Vi kör med Ozoneair varje vår för att få bort unken lukt från inredningen. Det fungerar utmärkt och är både enkelt och prisvärt!” Helene, Umeå ”Vi har ett äldre hus där gammal impregnering har börjat sprida dålig lukt hemma. Mindre trevligt att andas in hälsofarliga kloranisoler, som även luktar illa. Jag testade att köra luftrengöring med Ozoneair för ett tag sedan och all lukt har försvunnit. Nu har det gått några månader och lukten har inte kommit tillbaka.” Björn Hellman

Behandla med Ozoneair. Unken.

Dålig ventilation, fukt, ej uppvärmd stuga under vintern.

Källaren, men sprider sig i hela huset.

Installera avfuktare, förbättra ventilation (30 000 kr +). Behandla med Ozoneair.

Annan lukt.

Rökning, brand, djur, urin etc.

Överallt.

Anlita ett saneringsföretag (30 000 kr +). Behandla med Ozoneair.

BEHÖVER DU BLI KVITT MÖGEL ELLER DÅLIG LUKT?

Ring oss i dag på 0771-366 366 eller gör din beställning på www.ozoneair.com!


GLASRÄCKE MÅTTANPASSAT, FRAKTFRITT, ENKELT ATT MONTERA

På räckesbutiken.se hittar du glasräcken i aluminium, rostfritt, och utan stolpar. Vi har även ledstänger.

I vårt smidiga designverktyg ser du priset direkt när du fyllt i dina mått.

www.räckesbutiken.se 0431-37 10 60

Behöver du hjälp med din beställning är det bara att chatta eller ringa! /Natalia på Kundservice

Vill du ha renare vatten? Besök jms-vattenrening.se och få ett konkret förslag inom två minuter.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se

 30 viivilla September 2018


Sveriges snabbaste kök? Komplett kök på 3-5 dagar. Hela hösten! Utmana det traditionella med ett kök som skiljer sig från andra – redan i år! ELON erbjuder eleganta kök från Bäcklunda. Hos dig på bara 3-5 dagar, komplett med vitvaror. Välkommen in och planera i din ELON-butik eller på www.backlunda.se

Välkommen att hämta din katalog i butik! PRISEXEMPEL 26.298

kr

SOBER, svart lucka med struktur. Priset avser skåp, gavelsidor, sockel och handtag enligt bilden. Priset är exkl. belysning, bänkskivor, diskho, blandare och vitvaror.

50 % RABATT

- Vi levererar komplett kök och tvättstuga på bara 3–5 dagar. - Kök och tvättstuga med stilren, nordisk design. - 25 års funktionsgaranti. - Certifierade butiker och medarbetare – professionell hjälp när du ritar, beställer och bygger. - Platta paket ger enkel hantering. - Vi kan alltid erbjuda hemleverans, montering och installation av ditt nya kök/tvättstuga. - Delbetalning? Fråga din butik eller läs mer på elon.se. *Erbjudandet gäller så långt lagret räcker fr o m 24/9 t o m 2/11 2018. Vissa lokala avvikelser kan förekomma i sortimentet och priser – vänligen kontakta närmsta butik för aktuell info.

Låt dig inspireras på elon.se – där hittar du också butiker som säljer Bäcklunda

PÅ LUCKA OCH LÅDFRONTER SOBER*


BRASKAMINENS 7 OKTOBER 6 OKTOBER DAG BRASKAMINENS

Hej ! Det har blivit fel pris på Jötul F 135 skall vara 18900kr ord.pris och nu 15900kr

BRASKAMINENS DAG

DAG 10.00-15.00

PROFFSBUTIKER I SAMVERKAN!

7 OKTOBER

FÖ R F LE R ERBJUD ANDEN BESÖK E R N Ä R M AS TE BUTIK!

BRASKAMINENS DAG Jötul f135

NU Jötul 15.900

Ord pris: 18.900

Contura 510 style grå

Westbo Victoria 100

Keddy SK1000

Jötul Contura Westbo NU 14.900 NU 13.900 Contura Westbo 400Ord pris: 17.900 596G Ord pris:Victoria 16.990 100 Victoria 100 kr NU 12.500 596G kr NU 22.900 kr NU 13.900

Keddy SK1000 Ord pris: 15.990 SK1000 NU 11.990 kr NUKeddy 14.490

Murspis Nordpeis Lisboa

NU 22.100

Ord pris: 25.190

400 Ord pris–NU 15.500 Ord pris 25.900 kr 13.900 OrdGäller pris 16.990 kr 12 Ord pris 14.990 t.o.m. oktober. (Lokala kr avvikelser kan förekomma) www.brasvarmegruppen.se hitta 22.900 tillkrer närmsta NU 12.500 kr krbutik NU kr den NU 11.990 kr Ord pris 15.500 kr

Ord pris 25.900 kr

Ord pris 16.990 kr

Ord pris 14.990 kr

T-Square

Marmorea

> Läs mer på www.brasvarmegruppen.se

> Läs mer på

Jötul Contura 400 596G www.brasvarmegruppen.se NU 12.500 kr NU 22.900 kr Ord pris 15.500 kr

Ord pris 25.900 kr

Westbo Victoria 100 NU 13.900 kr

Ord pris 16.990 kr

Kedd SK10 NU 11.9

Ord pris 14

> Läs mer på www.brasvarmegruppen.se

KAKEL GOLVKLINKER KÖKSKAKEL MOSAIK MARMOR BADRUMSINREDNING & INREDNINGSACCESSOARER Telefon: 08-686 93 60 E-post: kundservice@kakelspecialisten.se www.kakelspecialisten.se

BUTIK & WEBSHOP

Butik 2800 m2 - Sockenvägen 289 Årsta - Stockholm Webshop www.kakelspecialisten.se/webshop Badrumsinredning säljs endast i butik

September 2018 www.viivilla.se

33


vi ivilla

kr. 109 .se, m o yro r, Joll Vimpla

m

oon, Des Ball ign pa lit

099 kr. e, 1 e.s

La

INREDNING

DUELLEN

Barnsligt snyggt Sänghimmel, Babylove.se, 899 kr.

Fina färger och roliga detaljer är bra tips när du ska inreda en plats för de yngsta i familjen. Här är inspiration till att fixa det härligaste barnrummet!

Barnstol, Mio, 599 kr.

AV ANJA KÄLLSTEDT

SPENDERA

SPARA

Förvaringskorg, Jollyroom.se, 489 kr.

Poster, Gladaapan.se, 199 kr.

Ca am r, C pla Vim

m

r. Co 5k pe nh , 22 e age s . n/Solheminredning

Sänghimmel, Ellos.se, 1 299 kr. Gunghäst, Minimundus.se, 1 239 kr. Förvaringskorgar, 3-pack, Boligheter, 299 kr.

kenfraken.s a Fro e, 1 mp 99 a L

.

kr

Barnstol Mammut, Ikea, 149 kr.

TOTALT: 3 093 kr  34 viivilla September 2018

Poster, Anna Boye/ Nordicpostercollective.se, 399 kr.

kr. 495 e, 4 Gung s . e n nli häst, Kay Bojesen/Designo

TOTALT: 8 605 kr


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea

www.facebook.co

Vi jobbar i hela Stockholms län Ring oss på 08-658 50 50

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag!

Kampanjpris:

79 900:Ord. pris: 123 700:-

AR VI SERV

ALLA ­ VATTEN! FILTER

Nu har du möjlighet att förlänga badsäsongen med ett kvalitetsspa från Villeroy & Boch. X4U är ett tyst och energisnålt spabad med hög prestanda som garanterar en fulländad badupplevelse. X4U

Vi säljer, installerar och servar vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

www.bravavattenrening.se

Mått: Vikt med lock, tom: Vikt med lock, fylld: Vattenkapacitet: Pump:

203 x 224 x 86 cm 260 kg 1449 kg 1189 l 2.5 hk

info@svenskabad.se | www.svenskabad.se | 0325-300 40

VI SKAPAR ER DRÖM I SMIDE! • Har ni drömt om att skapa er unika grind? • Ett staket helt utifrån era önskemål? • Räcken enbart för er? Vi är företaget som tar era drömmar och gör det till verklighet! Regal Staket & Smide tillverkar det kunden önskar, och det är vår styrka. Vi är KVALITÉ och det vi skapar är KONST. Bara ett samtal bort och drömmen kan bli sann!

Tel: 08-531 868 81 kontorstid • Mobil: 072-938 68 81 kvällar och helger E-post: info@regalstaket.se • Hemsida: www.regalstaket.se

 Stockholm Norr viivilla September 2018

Spabadet på bilden kan vara extrautrustat.

Njut av komfort, design och innovation i toppklass

Allt inom vattenrening!


JUST NU - GRATIS

Köp din luftvärmepump hos oss !

HEMBESÖK!

Boka i dag – installera under hösten. Vår värmepumpsexpert Andreas gör ett gratis hembesök så du får rätt pump för dina behov! Besök vår kampanjsida: hembesoket.se Erbjudandet gäller så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.

Du kan även kontakta Andreas direkt, tel: 072-521 83 15 eller epost: andreas.skoglund@elon.se

Luftvärmepumpar med inbyggd AC från:

12995 EXKL. INSTALLATION

ALLA PUMPAR HAR INBYGGD LUFTKONDITIONERING

AC

INGÅR

Hör av dig till mig! /Andreas

FÖRETAGARE?

Självklart kan du handla till företaget. Prata med oss i butiken så lägger vi upp ett konto direkt. Enkelt och smidigt!

www.elonbutikerna.se

            SVEAVÄGEN Sveavägen 122 08-23 48 00 Vard: 09.30–18.00 Lör: 10.00-15.00 Sön: Stängt

Erbjudandet gäller endast i dessa butiker:

SICKLA KÖPKVARTER Simbagatan 21 042-27 12 90 Vard: 10.00–20.00 Lör: 10.00–18.00 Sön: 11.00–17.00

           

KOM KÖPCENTRUM/ROTEBRO Bollstanäsvägen 1 08-754 42 80 Vard: 10.00–19.00 Lör: 10.00–17.00 Sön: 11.00–17.00

BARKARBY HANDELSPLATS Herrestavägen 23 08-612 41 61 Vard: 10.00–19.00 Lör: 10.00-17.00 Sön: 11.00-17.00


LÄTTA OCH LÅSBARA BRUNNSLOCK Undvik olyckor med barn och djur! Kemfilters låsbara brunnslock passar de flesta brunnar. Kombinerat med våra högeffektiva filter blir du enkelt av med oönskad lukt från avloppsbrunnen. Du förhindrar även sabotage av vattenbrunnar.

GE DITT HUS ETT NYTT FRÄSCHT UTSEENDE!

Uppfyller kraven för

LÄTTA LOCK

NYA SPRÖJS TILL GAMLA FÖNSTER

Passar allt från gamla kittade fönster till nya 3-glas Gratis uppmätning och offer! Vi monterar över hela Sverige! 0270- 42 98 50 www.kemfilter.se

AB FinA Fönster & spröjs i VästerFärneBo 0224-68 05 68 • 070-775 69 98 info@finasprojs.se • www.finasprojs.se

Vi renoverar Sveriges trappor Vi renoverar Sveriges trappor använder ÄKTA Vi använderViÄKTA trapprenoveringstrapprenoveringsprodukter i massivt trä produkter i massivt trä Vi älskar trapprenovering Vi älskar Helheten gör skillnad trapprenovering

FÖRE

Så går det till: 1. Förarbete 2. Speciallim på 3. Montering 4. Klart

EFTER

Brett sortiment

Helheten gör Personlig service skillnad Vår kompetens - din trygghet

Brett sortiment

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på trapprenovera.se Välkommen!

Personlig service Vår kompetens din trygghet

Sprängskiss av vårt trapprenoveringssortiment. Foto: Martin Ekwall

Foto: Martin Ekwall

Sliten furutrappa, tråkig linoleummatta eller en sliten nålfiltsmatta? Vi klär enkelt & prisvärt om din befintliga trappa.

Prisexempel standardtrapp ca 12 500-17 000kr monterat och klar efter ROT Boka kostnadsfritt hembesök på www.trapprenovera.se

Vi har lösningen för din trappa

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på

Kontakta din lokala specialist: BILLY KARLSSON - 073-679 92 87

 Stockholm Norr viivilla September 2018

trapprenovera.se Välkommen!


r å v i Bl , s n e r e f e r a r t x få e ris! p bra

r, lera l a t s r Vi in ektera j pro ervar! s och

Den rätta energilösningen för ditt hus


TRÄFFA

PÅ MÄSSAN

HEM, VILLA & BOSTADSRÄTT Den 11-14 oktober är det dags för årets stora villamässa i Stockholm! Vi finns givetvis på plats (i monter A 11:59) med redaktionen och våra samarbetspartner.

HUSLIVET!

LYCKOHJUL!

Välkommen till vår monter och prova vårt lyckohjul. Vinn fina vinster från oss och våra partner.

Homer demonstrerar en ny app som samlar allt om din villa i mobilen.

Vinst varje gång!

VIIVILLA.S E/ MASSAN

SNICKAR-

BJÖRN!

TRÄFFA

FÖRENKLA

Läs mer!

MARIT!

Vi är stolta över vår nya chefredaktör. Kom och träffa henne på torsdag och fredag.*

Varje dag besöker Björn vår monter. Han svarar på frågor och övervakar vårt förrådsbygge.*

VINN FÖRRÅD!

Vi bygger ett smidigt och praktiskt 3m2 förråd under mässan. Den färdiga boden tävlas ut på söndagen.

*) Tider när du träffar vår chefredaktör, våra profiler m fl i montern hittar du på viivilla.se/massan

Det händer massor på mässan! I Gör det själv-området får du, som namnet antyder, själv vara med och snickra och pyssla och kanske lära dig några smarta knep av några av mässans mest kända profiler: Isabelle McAllister, Pirre och Mackan, Linda Schilén och Björn Christiernsson. Utöver det mängder med spännande rådgivning, aktiviteter, föredrag och utställare. Vi ses på mässan!

Försäkring

11-14 oktober 2018 • Stockholmsmässan stockholm.hemochvilla.se

Vi i Villa i samarbete med SBR och Stockholmsmässan


www.ctc.se

En helt ny känsla av frihet med nya CTC EcoAir 600M Vi var först på marknaden och nu lanserar vi nästa generations luft/vattenvärmepumpar.

Nya CTC EcoAir 600M ger över fem gånger så mycket värme som en elpanna med samma energiförbrukning. Ny teknik, ny design och otroligt låg ljudnivå gör att CTC EcoAir 600M tillhör några av Sveriges bästa värmepumpar. Kort sagt – minimalt underhåll och maximal frihet! Läs mer på ctc.se eller kontakta din återförsäljare nedan ps: finns i 3 storlekar: *

CTC EcoAir 610M CTC EcoAir 614M CTC EcoAir 622M

* CTC EcoAir 614M-622M – Energieffektivitetsklass, värmesystem inkl. styrning (skala A+++ till G).

BRO SÅ VVS & ENERGI AB 08-582 473 03 BROMMA FIRE CONTROL 070-593 30 07 / ÄNGBY RÖR 0736-00 39 41 HALLSTAVIK HALLSTAVIKS VVS AB 0175-216 64 LIDINGÖ CREA NORD AB 08-765 15 20 MÄRSTA COMFORT KARBY VVS AB 08-592 596 60 NORRTÄLJE NM RÖRSERVICE AB 0176-22 47 00 SOLLENTUNA ALLMÄNNA RÖRJOUREN I SOLLENTUNA 08-558 035 53 / BOGI VÄRME AB 08-81 04 90 / THERMOVENT 070-514 92 03 STOCKHOLM ENERGIVÄRME I STOCKHOLM AB 08-664 81 00 / ATIREM AB 08-37 58 60 / SOFIA ALLVÄRME AB 08-26 00 72 /DYGNET RUNT SERVICE 08-31 65 80 / BK FASTIGHETSSERVICE 08-556 966 30 / LUFTMILJÖBUTIKEN I STOCKHOLM AB 08-612 87 70 TÄBY OLJEELDNINGSFIRMA H. ANDERSSON 070-932 36 60 UPPLANDS VÄSBY SVEN-OLOVS EL & VVS AB 08-590 328 22 / PLUSGRADER 08-777 71 59 VALLENTUNA RÖRMEKANO AB 08-511 791 48 / TECHNORTH ENERGILÖSNINGAR AB 08-664 09 00 VÄDDÖ AH:S RÖRSERVICE AB 070-557 74 41 ÅKERSBERGA RINALDO & ERIKSSON VVS AB 08-540 207 95


Ta ut oljetanken!

Radon syns inte. Det luktar inte. Men det är farligt. Beställ en radonmätning idag!

Värmer du inte längre ditt hus med olja? Är oljetanken Värmer du inte längre ditt hus med olja? Är oljetanken besiktigad? Vi tar bort tanken på ett säkert och effekbesiktigad? Vi tar bort tanken på ett säkert och effektivt sätt, genom att nibbla den. Vi har lång erfarenhet, tivt sätt, genom att nibbla den. Vi har lång erfarenhet, brandmansutbildning och försäkringar. Vi tar även ut brandmansutbildning och försäkringar. Vi tar även ut villapannor samt hjälper till med in- och utbärning av villapannor! värmepumpar.

Vi är ett effektivt företag med liten administration och kan därför vara billiga. Vi har kunden i tankarna!

Det är enkelt att undersöka om det finns höga radonhalter i privatbostäder, flerbostadshus och lokaler. Du kan beställa en radonmätning direkt på vår webbplats. Välj Inomhusmiljö och radon under Tjänster, och därefter Radon. Om du vill veta mer är det bara att kontakta oss på info.radon@eurofins.se eller via 010- 490 84 80.

www.eurofins.se

www.stockholmstankdemontering.se Stockholms Tankdemontering AB

0728-536 353

tankdemontering@gmail.com

Eurofin_radon 89x122.indd 1

2017-09-01 09:17

Använd toaletten till det den är till för. Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper. Släng tops, våtservetter och annat skräp i papperskorgen.

Se vilka konstiga saker som kommit till avloppsreningsverket på www.kappala.se/skrap

 Stockholm Norr viivilla September 2018


DAIKIN VÄRMEPUMPAR

VI FÖLJER INTE

VI LEDER Med Daikins kompletta produktutbud finns det alltid en värmepump som passar dina behov. Här är tre av våra kraftfulla nyheter! Daikin Altherma 3, en ny generation innovativa luftvattenvärmepumpar. Den enda på marknaden med inbyggt magnetitfilter. Energieffektiv och miljövänlig, perfekt för det skandinaviska klimatet. Köldmedium R32 och energiklass A+++ (systemetikett). Producerar mycket varmvatten med snabb varmvattenladdning. Caldo XRH och Solo XRH, toppresterande luft-luftvärmepumpar med extra värme! Caldo XRH Extra varm utblåsluft, för bästa komfort och funktion! Optimal prestanda även när det är riktigt kallt ute. Köldmedium R32 och upp till energiklass A+++ (systemetikett). Solo XRH Extra varm utblåsluft, för bästa komfort och funktion! Lättplacerad tack vare sin låga höjd. Extra lång kastlängd för ännu bättre värmedistribution

Daikin Altherma 3

Solo XRH

STYRNING VIA WIFI

Caldo XRH

Daikin är världsledande inom värmepumpteknik och har ett komplett sortiment av bergväme, luft-vatten och luft-luft värmepumpar. Läs mer om Daikins produktutbud på luftmiljobutiken.se Innovationer sedan 1924

Luftmiljöbutiken i Stockholm AB Tel: 08-612 87 70 Birger Jarlsgatan 83, Stockholm luftmiljobutiken.se


Johnnie JohnnieHörling Hörling

Johnnie Hörling

EFTER

FÖRE

Björkängsvägen 3, 152 51 Södertälje • Telefon 08-550 info@svanskvillarenovering.se Björkängsvägen 3, 3, 152 5151 Södertälje 350 42, 070-721 252545 4545•• •E-post. E-post. info@svanskvillarenovering.se Björkängsvägen 152 Södertälje• •Telefon Telefon08-550 08-550350 35042, 42,070-721 070-72125 E-post. info@svanskvillarenovering.se

www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se

Björkängsvägen 3, 152 51 Södertälje •

Telefon 08-550 350 42, 070-721 25 45

• E-post. info@svanskvillarenovering.se

www.svenskvillarenovering.se

HAR HARDU DUETT ETTDÅLIGT DÅLIGTTAK TAKELLER ELLEREN ENDÅLIG DÅLIGFASAD? FASAD? DU ETTlägga DÅLIGT TAK EN DÅLIG FASAD? När du om tak eller din ring NärHAR dubehöver behöver lägga omditt ditt takELLER ellerputsa putsa dinfasad, fasad, ringoss! oss! När du behöver Vi lägga om ditt tak eller putsa din fasad, ring oss! Inget annat. Vigör görrenoveringar. renoveringar. Inget annat. gör renoveringar. Inget annat. Alltså att det gjort - -Garanterat. Alltsåvet vetVidu du att detblir blirrätt rätt gjort Garanterat. Alltså vet du att det blir rätt gjort - Garanterat.

VIVIARBETAR ETT JOBB I ITAGET BARA MEDETT ETTJOBB JOBB TAGET VIARBETAR ARBETARBARA BARA MED MED I TAGET DU NÄR ÄR KLART OCH GODKÄNT DUBETALAR BETALAR NÄR ARBETET ÄRKLART KLART OCH GODKÄNT DU BETALAR NÄRARBETET ARBETET ÄR OCH GODKÄNT VI GÖR INTEOLIKA OLIKATYPER TYPER OLIKA BRA.BRA. VIVIGÖR INTE AV JOBB, OLIKA GÖR INTE OLIKA TYPERAV AVJOBB, JOBB, OLIKA BRA. VIGÖR GÖRBARA BARAVILLARENOVERINGAR. VILLARENOVERINGAR. VIVIGÖR BARA VILLARENOVERINGAR. Sve nsk OCH DET GÖR VI BRA! v i l larenover OCH OCHDET DETGÖR GÖRVIVIBRA! BRA! startade ing RING på 070-721 25 45 1998 Allt du behöver göra är att ringa. Vi svarar alltid!

! idag, för göra det gårärär snabbare och Vi blir billigare om vi Allt dudubehöver attattringa. AlltRing behöver göra ringa. Visvarar svararalltid! alltid! lsningar ä H hjälper dig innan någonting blir sämre, Eller hur? Ring Jvihvionnäylsslnsnniininnggaraarr Ringidag, idag,förfördetdetgår gårsnabbare snabbareoch ochblir blirbilligare billigareomom HHä nnyey hjälper hjälperdig diginnan innannågonting någontingblir blirsämre, sämre,Eller Ellerhur? hur? nni JJJohhonon

Naturligtvis har du fem års garanti och naturligtvis har ett litet företag som vi inte råd att göra fel.

JohnnieBjörkängsvägen Hörling 3, 152 51 Södertälje • Telefon 08-550 350 42, 070-721 25 45 • E-post. info@svanskvillarenovering.se Naturligtvis och Naturligtvishar hardudufem femårs årsgaranti garanti ochnaturligtvis naturligtvishar harett ettlitet litetföretag företagsom somviviinte interåd rådattattgöra görafel. fel. www.svenskvillarenovering.se

Björkängsvägen Björkängsvägen3, 3,152 1525166 51Södertälje • Telefon08-550 08-550350 35042, 42,070-721 070-72125254545• E-post. • E-post.info@svanskvillarenovering.se info@svanskvillarenovering.se Jumstabergsvägen 41, 151 Södertälje• Telefon

www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se


ANNONSSAMARBETE viiivilla vi villa SAMARBETE

DETTA ÄR EN ANNONS

Så får du bättre utgångsläge vid en försäljning

När du ska sälja din befintliga bostad dyker det automatiskt upp många frågor. Kommer du att behöva åtgärda och renovera något själv? Var ska du egentligen börja någonstans?

RÄDDA AVLOPPSRÖREN T

kunnat förvänta sig utifrån husets änk på att du som säljare har ett Därför är det klokt att ansöka ålder, skick, byggnadssätt, pris ansvar även efter att din eller andra omständigheter. om lånelöfte bostad är såld. Det är inte lätt att veta när det är dags att renovera Innan man köper sin framtida bostad är det klokt Du har städat och gjort fint i villans avloppsrör för ofta blirpådu att ansöka om lånelöfte. Genom att ansöka om Johanna Ericsson bostaden. Solen lyser in mellan – och alldeles lånelöfte får man veta sitt låneutrymme och hur medveten problemen för sent. Behöver rören Länsförsäkringar Fastighetspersiennerna och du om har redan mycket man behöver sälja sin befintliga bostad för förmedling börjatåtgärdas? drömma dig bort ditt relining vara Dåtillkan ett brarekommenderar alternativ.alla innan man kan finansiera den nya. Detta gör att som ska sälja sin bostad att redovisa nya drömboende. I den här processen man redan tidigt är på tårna och kan förbereda sig bostadens eventuella brister i förväg är det viktigt att stanna upp och gå bättre inför en spännande framtid. roar du dig föroch skicket längd, vi inspekterar och dokumenterar rören så att det råder samförstånd mellan igenom samtliga ytor vrårpåendina avloppsrör? Det är inte bara rörens säljare invändigt både före och efter renoveringen, Vi har lösningen åt dig! och köpare: extra gång. ålder som är avgörande, flera berättar Markus Kaarto påhar Solna - Som säljare vet du vad du tillRelining. Genom Länsförsäkringars dolda fel-försäkring faktorer bestämmer när det är dags att reno- försäljning, – I en normalstor tar renoveringen tre Länsdeklarerat Plus gör en besiktningsman som och när du villa är färdig kan du FÖRSÄKRING GÖR vera dem. Hur ett rör en gång lagts och hur teckna till sju att genomföra. När det kom- är godkänd av Länsförsäkringar en överlåtelsesen dagar försäkring som får dig att HUSAFFÄREN TRYGG underhållet skötts genom åreneller är exempel påsovamer prisskillnad gotttillom natten. på att relina i stället för besiktning där man även gör en fuktmätning och Med en dolda fel-försäkring läggs två andra faktorer. De delar som attär byta ut rör blirsom det isäljare principatt alltid en tittar på riskkonstruktioner. När bostadenTa tryggt försådig säljaransvarsförsäkring kan duligger öppetunder Det hand se om dina huset är nästan omöjliga att bedöma skicket känna ordentlig ekonomiskt. Duut till försäljning kan köparen klart och tydligt till hurbesparing, huset mårinte ochbara samtidigt redovisa bostadens eventuella fel och rör för att slippa att bostaden är besiktigad och försäkrad genom på och ofta blirköparen husägaren varsebeslag bekymren slipper också sönder tomten, bila upp attgräva åtgärda eventuella brister innan lägger på påfå möjligheten otrevliga överannonsmärkningen LD+. ett högst golvoch ochfel riva väggar, brister innan densäger läggsMarkus. ut den. Somotrevligt säljare sätt. ansvarar du nämligen När bostaden funnit sin nya ägare och skaraskningar. till försäljning. Det blir inga otäcka för dolda fel i tio år efter genomförd överlåtas så tecknar du en säljaransvarsförsäkring VAD ÄR RELINING? MATERIAL AV ÅTERVUNNA överraskningar i efterhand och ni blir affär. Dolda fel är fel som är svåra att mot dolda fel genom Länsförsäkringar och betalar Begreppet är ett på olika PET-FLASKOR överens om bostadens skick innan då en engångspremie. Om du som säljare sedan upptäcka vid ensamlingsnamn noggrann undersökmetoder att renovera rör,köparen antingeninte målning/ budgivningen När det kommer det material företaget skulle få krav mot dig under den tioårsperiod du sättertill i gång. ning av huset och som ansvarar för bostaden så kan du vända dig direkt beläggning, så kallad coating, eller rörinanvänder har det hänt en hel del sedan fodring med strumpa. Solna Relining arbetar metodens intåg i fastighetssektorn i slutet avtill Länsförsäkringar som hjälper dig att undersöka uteslutande med rörinfodring på riktigt, alltså 1990-talet. I dag arbetar de bland annat med ärendet. Viktigt att notera är att Länsdeklarerat Läs mer om Länsdeklarerat Plus påsom till hundra procent består avPlus endast kan tecknas om man säljer via det sistnämnda. ett material Länsförsäkringar. WWW.LANSFAST.SE/TJANSTER/LANSDEKLARERAT-PLUS/ – Riktig infodring innebär att rören åtgäråtervunna PET-flaskor, vilket i sin tur är bra das med en ”strumpa”. Efter en noggrann för miljön. • Stockholms äldsta företag inom renovering/ reparation av rör genom relining rengöring av det gamla röret appliceras – Slutprodukten av vår relining har i dag • Mer information hittar du på strumpan som sedan härdas till ett helt nytt samma livslängd som prefabricerade avloppwww.solnarelining.se rör. Detta tätar effektivt eventuella sprickor srör, alltså en teoretiskt beräknad livslängd på OM VÅRA BANKTJÄNSTER? VILL DU VETA MER Ring 08-455 14 34 eller maila och/eller hål. Det nya röret garanterar en 75 år. Vi vågar påstå att vår relining håller i info@solnarelining.se för att komma Kontakta Länsförsäkringar Skåne på telefon 040-633 80 00 i kontakt med företaget mycket god genomströmning och lång livsåtminstone 50 år, menar Markus. eller mejla till info.skane@lansforsakringar.se.

FOTO ISTOCKPHOTO

O


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

FormTrappan

när du bestämt dig att ta steget! FormTrappan är landets största och ledande företag när det kommer till trapprenovering. Företaget har en imponerade historia och har de senaste 6 åren tillverkat och monterat över 120 000 trapprenoveringssteg till över 8 000 nöjda kunder i Sverige. Erfarenheten och kunskapen växer med antalet utförda trapprenoveringar och företaget har inte stannat i utvecklingen. TEXT: Andreas Holgersson FOTO: Formtrappan

Marknadsledande FormTrappan har alltid haft som mål att leverera den bästa trapprenoveringen på marknaden, berättar Jari Pannula på FormTrappan. Vi har investerat väldigt mycket för att kunna hålla en hög kvalitet från beställning till slutleverans för alla våra kunder. Privatpersoner ställer idag högre krav på både materialsortering och passform. Det är något som vi alltid prioriterar och därför jobbar vi sedan länge med att leverera den högsta sorteringen på material och med vårt digitala mätinstrument för bästa passformen av stegen.

Före

Efter

SVENSK TILLVERKAT

Alltid fasta priser på trapprenovering!

Nyckeln till framgång Priser avser material och Enligt Jari är nyckeln till framgången, montering för en trappa med att företaget har fördelarna med en max 15 steg efter rot-avdrag. storskalig tillverkning tillsammans Ek 3-stav: 13 900 kr med det lokala hantverket nära dig. Ek Helstav: 17 900 kr Det gör att precisionen och kvaliteten Ek Helstav Vit: 17 900 kr på varje steg blir av högsta klass. Det är Valnöt 3-stav: 17 900 kr en trygghet att veta att vi alltid mäter dina gamla trappsteg med digitala mätinstrument. Därefter tillpassas de nya stegen i en toppmodern CNC-maskin. I och med att vi gör så pass många trapprenoveringar kan vi ha en effektiv och högt automatiserad produktion. Detta syns också på det fasta, låga priset som alltid inkluderar monteringen. Stockholm Öst

Stockholm Väst

Uppsala

Södermanland

Göran Klinga

Emil Wagenius

Torbjörn Olsson

Robert Wallden

Kontakta oss via vår växel

0771-328 000

www.formtrappan.se info@formtrappan.se


Se fler erbjudanden på Globetrotter.se Vi tillverkar timrade fritidshus, attefallshus, friggebodar och loftstugor direkt från egen fabrik 1,5 mil söder om Hudiksvall utan några mellanhänder. Det betyder att vi kan hålla nere priserna men ändå hålla bästa kvalitén i material och virke. Det vi erbjuder är allt från en friggebod på 10 kvm till ett fritidshus på 120 kvm. Vi har även modeller av det nya större bygglovsfria attefallshuset som får ha en yta upp till 25 kvm även totalt höjden får vara 4m så då finns möjlighet att ha ett loft som extra utrymme.

KRYSSA I K ARIBIEN

FAMILJESEMESTER Välkända Royal Caribbean erbjuder kryssningar för alla smaker. Här har du aldrig tråkigt och såväl gammal som ung trivs ombord. Ta med hela familjen på någon av världens största fartyg i Karibien i vinter. I priserna ingår helpension, underhållning och dricks. Boka ditt dryckespaket före avresa och få 20% i rabatt jämfört med att köpa detta ombord. Vi hjälper dig att paketera din drömresa efter dina önskemål. Ring våra reserådgivare på 08-506 115 00 för mer information.

JAMAICA OCH MEXIKO RUTT: Fort Lauderdale, Labadee (Haiti), Falmouth (Jamaica), Cozumel (Mexiko), Fort Lauderdale AVRESOR: sep- maj. Priset avser 27 jan i insideshytt med Harmony of the Seas. Priset inkl. helpension och dricks.

7 nätter fr.

7.995:-

ST MAARTEN OCH SAN JUAN RUTT: Miami, Philipsburg (St Maarten), San Juan (Puerto Rico) Labadee (Haiti), Miami AVRESOR: året runt. Priset avser 27 jan i insideshytt med Allure of the Seas. Priset inkl. helpension och dricks.

7 nätter fr.

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS! www.keostugan.se • Mobil: +46 70-647 11 91 Kontor: +46 650-55 21 26 Njutångersvägen 16 • 825 92 Njutånger

6.495:-

Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar.

FÖR FULLSTÄNDIG INFORMATION LÄS MER PÅ PÅ GLOBETROTTER.SE

September 2018 www.viivilla.se Stockholm Norr


vi ivilla

INREDNING

Kuddfodral Cosy, Lagerhaus, 149 kr.

1

3

Poster, Nordicprintstore.se, 99 kr.

Kuddfodral Leo, Lagerhaus, 99 kr.

4

FÄRGGLAD HÖST!

Vas Pepparkorn, Ikea, 149 kr.

2

Har du fått nog av vitt och ljusa pasteller? Då kommer du att trivas i höst – nu är det nämligen lekfulla mönster och mycket färg som gäller! AV ANJA KÄLLSTEDT

5 Golvlampa, Svenssons.se, 6 250 kr.

6 Soffa, Bonusmobler.se, 10 990 kr.

7 Sittpuff, Åhléns, 399 kr.

 Stockholm Norr viivilla September 2018


n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

Bli vår referenskund och få det till kraftigt reducerad pris. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Se på videon som finns på vår hemsida tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


Bygga om och renovera med iwa21 Bästa pris, dessutom rotavdrag

UNDER AK

NÖJ

ÄR

D

Bygga om eller byta fönster: Vad är bäst? BA

R

A

M

ER

STA VÅRA BÄ SSA

iwa21 byggde om våra fönster, balkong- och altandörrar utan att ändra på husets ursprungliga karaktär. Till och med våra blyinfattade fönster kunde de bygga om till moderna 3-glasare. Det hela blev klart billigare än att byta ut fönstren mot nya. iwa21 löste våra problem. Gör som vi, bygg om dina fönster. Anna & Christian Ireby

      

Byta fönster

Den ROT-bidragsberättigade arbetsdelen blir mycket högre vid ombyggnad av fönster.

Flexibilitet / Skräddarsydda lösningar iwa21 har inget emot att bygga om alla fönster på olika sätt: Bullerdämpande, inbrottssäkert, självrengörande etc.

Behåller huset karaktär Det är svårt att bevara husets utseende när man byter fönster. Vid ombyggnad är det enklare att behålla husets karaktär.

Miljövänligt Att köpa helt nya fönster är slöseri med resurser. 100-tals kilo metall, glas plast, trä och kemikalier skickas till återvinningen när man byter fönster på en villa.

Energibesparing, låga u-värden Vid ombyggnad av fönster får man samma eller större energibesparing jämfört med vid montage av helt nya fönster.

Bullerdämpning Fönstertillverkare tilläggsdebiterar ofta kraftigt för att istället montera bullerdämpande glas.

Fabriksbyggda isolerrutor En isolerruta måste vara fabrikstillverkad. Akta er för platsbyggda isolerrutor.

  

Verkar det här intressant? Kontakta iwa21 via telefon eller e-post. Vi kan med kort varsel besöka er för att besiktiga fastighetens fönster och diskutera lämpliga åtgärder innan vi lämnar en offert. Det gör vi naturligtvis kostnadsfritt.

iwa21 AB Stenhammarsvägen 13, 168 58 Bromma Tel. 08-21 36 21 E-post info@iwa21.se www.iwa21.se

Gemensam kraft för miljön På Norrtälje Energi gör vi det lätt för dig att göra ett hållbart val. All vår el är nämligen grön – från sol, vind, biobränsle och vatten. Väljer du vår lokalproducerade el 1899 så går dessutom en peng till olika projekt för barn och ungdomar i Norrtälje kommun. Tillsammans gör vi skillnad.

GÖR ETT KLOKARE ELVAL www.norrtaljeenergi.se

 Stockholm Norr viivilla September 2018


Boka badrums renovering innan sista oktober och vi bjuder på takduschpaket och tvättställsblandare värde 9995 kr!

25%

rabatt på kakel och klinker (gäller ordinarie priser)

Vi utför givetvis övriga bygg och renoverings projekt. Anlita oss och få allt under samma tak. Våtrums behörighet BKR www.tabybadrum.se 076 - 769 00 21

Tänk om naturens energi räcker åt oss alla? Vår mission är att skapa en mer hållbar framtid genom att hämta energi från lokala naturkällor. Våra produkter förser ditt hem med kyla, värme, ventilation och varmvatten – för ett perfekt inomhusklimat med minimal påverkan på miljön.

IT’S IN OUR NATURE

Vintern närmar sig med stormsteg Kontakta oss så kommer vi hem på en kostnadsfri energirådgivning samt offert på lämplig Bergvärme, Luftvatten, eller Frånlufts-värmepump från Nibe.

NIBE.SE

TBB Rör & VVS Service AB Tel: 08-55 10 77 78 www.tbbrorvvs.se info@tbbrorvvs.se Hantverkarvägen 9 187 66 Täby

September 2018 www.viivilla.se Stockholm Norr


VI MONTERAR

NÄRA DIG I NORRORT

ALTANRÄCKEN I GLAS Fritt hembesök Ring: 08 -120 132 10 info@skanbex.se

skanbex.se

TA C K S V E R I G E VI HAR E T T R E S U LTAT

BESTÄLL VÅR NYA KATALOG!

Gripen från DuoBad har röstats fram som årets badrumsmöbler. Det är kombinationen material, design och hantverk som fällde avgörandet. Titta närmare på Gripen i vårt galleri. Du kan exempelvis välja mellan porslin och stenskiva till kommoden. Duobad.com/gripengalleri

M A D E b y N AT U R E

Beställ vår katalog på 0481-50 000 eller duobad.com

 Stockholm Norr viivilla September 2018


vi ivilla

HUSLIV

TIPS & RÅD

Städa miljövänligt! Tänk på miljön och plånboken – skippa dyra rengöringsmedel. Så här kan du göra rent hemmet med hjälp av citroner och kaffesump! AV ANNA KARLSSON

1 2 3 4 5 6 7

SKINANDE KÖK Skrubba diskhon och ugnsgallret skinande rent med hjälp av kaffesump på en rengöringssvamp.

BAKTERIEFRIA PRYLAR Citroner fungerar lite som ett naturligt desinfektionsmedel eftersom de innehåller citronsyra. Rengör barnens leksaker med citron för att döda bakterierna på dem.

LUKTFRI KYL En skål med torkad kaffesump i kylen eller garderoben kan neutralisera obehaglig lukt. Testa så får du se!

 Stockholm Norr viivilla September 2018

INGA KALKAVLAGRINGAR Om du har fula kalkavlagringar i badrummet kan du applicera citronsaft på en rengöringssvamp. Skrubba och låt verka i cirka två timmar innan du sköljer av. RENA KASTRULLER Lägg kaffesump på en trasa och gnugga bort matresterna från stekpannor och kastruller. Det här ska du dock inte göra på keramik eller annat som lätt kan tappa färg.

FOTO ISTOCKPHOTO

DOFTANDE HÄNDER Luktar händerna illa när du har hackat lök eller skurit fisk? Gnugga händerna med kaffesump och skölj av – lukten är borta!

VITA LAKAN Missfärgade sängkläder? Citron kan fungera som blekmedel. Lägg dina lakan i blöt med en del saft av pressad citron och fyra delar vatten.


vår a vackr aste färger

VÄGG: LADY PURE COLOR 12080 SOFT RADIANCE

LADY SUPREME FINISH är Jotuns bästa färg till paneler, dörrar, lister och möbler. Den finns i fyra olika glansgrader som ger möjlighet att skapa ett kontrastfullt eller enhetligt resultat.

LADY PURE COLOR ger dig en helt unik färgupplevelse. Den är nu ännu mattare och ännu vackrare. Med den nya supermatta finishen kommer varje färgnyans till sin rätt. VÄGG: LADY PURE COLOR 7629 ANTIQUE GREEN

God smak förtjänar det bästa

Av trycktekniska orsaker kan färgproverna avvika från originalfärgerna.

ÅTERFÖRSÄLJARE: Ekerö Colorama Ekerö Färg Tapet och Golv, Träkvista Torg, 08-56031340 Huddinge Colorama Huddinge, Djupåsvägen 8, 08-6089300 Järfälla Happy Homes Gundes Färg & Tapetshop AB, Slöjdvägen 7, 08-58030330 Lidingö Happy Homes Ljungbergs Färg, Vägg & Golv, Stjärnvägen 1, 08-7670930 Märsta Järnhuset Märsta, Västra Bangatan 2, 08-59116350 Nacka Fredells Byggvaruhus, Sickla Allé, 08-7234700 Norrtälje Colorama Roslagsjärn med färg, Knutby Torg, 0176-17080 Norrtälje Happy Homes Franks Färg, Radarvägen 9B, 0176-10880 Nynäshamn Colorama Kålbäcks Färghall, Lövlundsvägen 21, 08-52016868 Sollentuna Colorama Norrorts Färg & Tapet, Skolvägen 14, 08-7541298 Sollentuna Blå Huset i Sollentuna AB, Sollentunavägen 80, 08-967085 Stockholm ABC Färgekonomi AB, Birger Jarlsgatan 65, 08-6737075 Södertälje Färgnyans, Grödingevägen 75, 076-1030069 Södertälje Happy Homes Södertälje, Bergaholmsvägen 10, 08-12140604 Södertälje Södertälje Färghandel, Uthamnsvägen 2 A, 08-55422710 Tyresö Colorama Trollbäckens Färg & Design, Vendelsövägen 47, 08-7127610 Vaxholm Colorama Waxholms Järn & Färg AB, Hamngatan 6, 08-54130757 Vårby Vårby Färghall, Vårby Allé 53, 08-7403920 Vällingby Colorama Vällingby, Siktgatan 11, 08-381192 Älvsjö Colorama Målarboden Älvsjö, Malmköpingsvägen 48, 08-6471021

Foto: Line Klein

Upptäck nya färgkombinationer och skapa en personlig stil med supermatta väggar och nymålade detaljer. Med LADY Pure Color och LADY Supreme Finish får du ett vackert, enhetligt resultat.

VÄGG I FRONT: LADY SUPREME FINISH 7629 ANTIQUE GREEN DÖRR: LADY SUPREME FINISH 12078 COMFORT GREY VÄGG I BAKGRUNDEN: LADY SUPREME FINISH 7628 TREASURE


WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

� WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Vi erbjuder industrivillagrindar,staket staket och samt garageportar för Vi erbjuder industriochoch villagrindar, ochstängsel stängsel samt garageportar både industri ochvilla. villa.Allt Allt tillverkas tillverkas enligt behov – allt är skräddarsytt. för både industri och enligtdina dina behov – allt är skräddarsytt. Det finns över sextio olika utföranden att välja bland. Produkterna vi säljer är Fabriken som tillverkar dessa grindar och portar ligger i Polen och använder varmförzinkade och pulverlackerade med tio års rostgaranti. Grindarna kan sig av den senaste och teknologin. De(tvåbladsgrindar.) säljer sina produkter över hela tillverkas som tekniken skjulgrindar eller slanggrindar ▶av Europa. Deras som huvudmål ärdessa kvalitet och och service. Fabriken tillverkar grindar portar ligger i Polen och använder sig den senaste tekniken och teknologin. De säljer sina produkter över hela Europa. ▶ Vi säljer även barrväxter, Deras huvudmål är kvalitet och service.

som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och andra barrväxter. Vi har många års erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna Vi säljer även barrväxter, garantera utmärkt kvalitet som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och på våraandra växter. barrväxter. Vi har många års

erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna garantera utmärkt kvalitet på våra växter.

4.

För grindar, staket och portar ring på Tel. 072-252 24 44

Nyhet

GABIONER

Vårt och sortiment Vårt sortiment kompletteras av fontäner,▶statyer utemöbler komfontäner, tillverkade av konststen. Stenen påminner ipletteras mycket om av marmor vad gäller fysiska och estetiska egenskaper och motståndskraft statyer och utemöbler mot väder. tillverkade av konststen.

▶ Vår nyhet med

egentillverkade handgjorda Gabioner passar för både inne och utomhusbruk.

VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Facebook “f ” Logo

WITOLD@BARRVAXTSPECIALISTEN.SE 070-960-65-66 072-252-24-44 il VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Följ oss:

SWORAB HB

GLÖMSTAV. 522B, 141-32 HUDDINGE, STOCKHOLM

För alla ärenden Tel: 070-96 065 66

I witold@barrvaxtspecialisten.se I SWORAB HB Glömstavägen 522 B, 141 32 Huddinge, Stockholm

Så vet du att allt ordnar sig Att planera för sin egen bortgång kan kännas både ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” märkligt och svårt. Därför har vi tagit fram en helt Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

ny kostnadsfri tjänst till våra kunder. Vi lyfter, stabiiserar och återställer Tillsammans med våra erfarna jurister upprättar sjunkna hus/industrigolv ROom vi ditt testamente. Om du vill tar vi hand T-AVoch Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med D BERÄTT RAG bevakar dina viktiga dokument såsom försäkringsbrev, IGAT! Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd avtal, och testamente. Givetvis får du fri rådgivning z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer hos våra jurister och begravingsrådgivare. Allt du z Vi lyfter med millimeterprecision behöver göra är att teckna en begravningsförsäkring Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss hos oss. Läs mer använder på www.ignis-funebris.se

•• •

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

Vi borde kanske inte ens nämna ordet försäkring utan istället nöja oss med att säga IGNIS Omtanke.

Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

I GNIS Försäkringar !” i samarbete med under arbetets gång störningar

1

IGNIS UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Begravnings byråer Kontakta oss idag!

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

18 • KYRKOGÅRDEN #5 2D15

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år.

 Stockholm Norr viivilla September 2018

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps


A K med rent med rent O Städatrent samvete B ! med NU samvete Städat med med rent samvete samvete samvete Städat rent samvete Boka abonnemangnu nusåsåbjuder bjuder Boka abonnemang

Boka abonnemang nu så bjuder abonnemang såvärde bjuder vi påBoka städutrustning tillnuett vi kr* på städutrustning till ett värde av 550

med rent samvete

av 550 kr* Boka abonnemang nu såtill bjuder vi på städutrustning ett värde vivi på städutrustning till ett värde ✓ Kollektivavtal på städutrustning till ett värde av 550 kr* ✓ Kollektivavtal av kr* av 550 700 kr* ✓ Alltid samma städare ✓ Alltid samma städare ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Vi talar svenska ✓ ✓ Kollektivavtal Kollektivavtal Kollektivavtal ✓ Alltid ✓ samma städare Alltid samma städare En ordinarie städare Boka abonnemang nu så bjuder ✓ Vi ✓ Vitalar talarsvenska svenska Vi talar svenska vi på städutrustning till ett värde *gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

*gäller städning varje eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

av 550 kr*

010-516 4300 288 www.vardagsfrid.se 0722-512 www.vardagsfrid.se

*gäller vecka. Mer infoinfo på hemsidan. *gäller städning städningvarje varjeeller ellervarannan varannan vecka. Mer på hemsidan.

je eller varannan vecka. Mer info på hemsidan.

Vi har belysning, allt ifrån fotogen till dagens LED. Hos oss på MässingMäster finner du Nordens största utbud av fotogenlampor med reservdelar, prismor till kristallkronor, kedjor, glas -och tygskärmar. Dessutom ett stort utbud av mässingsföremål i alla dess former, alla typer av ljuskällor och golvlampor. I vår egen verkstad renoverar och reparerar vi alla typer av el- och fotogenbelysning. Vi polerar mässingsföremål och förtenner koppar. Exempel på stora reparationsarbeten hör bl.a Katarina Kyrka, oxidering av lampor utanför Stockholms Stadshus. Omfattande arbeten har utförts på Uppsala Universitet och på Dramaten i Stockholm. För närvarande tillverkar vi lyktor till Drottningholms Slott. I vår butik hittar du både gammaIt och nytt som passar i alla hem. Besök gärna vår butik på Götgatan 27 i Stockholm och på vår hemsida www.massingmaster.se, samt sociala medier

 Stockholm Norr viivilla September 2018


BÖRJA DIN ÄPPELSKRUTTSRESA NU! visste du att…

… var fjärde matkasse som bärs hem slängs? … 29 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall som kan återvinnas? … tio kilo matavfall ger biogas motsvarande en liter bensin? … en biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %? … en familjs potatisskal från sex middagar räcker för biogödsel till potatisodling av en påse chips? … en biogasbuss kan åka 160 000 mil, ungefär fyra varv runt jorden, om alla 2 269 060 stockholmare lägger sina bananskal i matavfallsinsamlingen under ett år?

LÄS VAD SOM GÄLLER I JUST DIN KOMMUN PÅ SORTERAMATRESTEN.SE SORTERAMATRESTEN.SE


vi ivilla

SMÅTT & GOTT Chokladtryffelkaka med crunch (EN KAKA) DU BEHÖVER:

Botten • 200 g digestivekex • 75 g smält smör Fyllning ca 400 g konserverad karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Tryffeltäcke 1 1⁄2 dl vispgrädde • 400 g schweizernötchoklad • 2 nypor flingsalt •

Topping 2 dl vispgrädde kakao

Till servering ca 250 g färska bär

Baka utan ugn!

MUMSIGT

SÅ HÄR GÖR DU: 1 Krossa kexen till smulor och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut blandningen jämnt på botten i en springform, 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i 20 minuter. 2 Bred ut den karamelliserade mjölken jämnt på botten och låt stå svalt medan du gör tryffeltäcket. 3 Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort från plattan, bryt ner chokladen i kastrullen och låt den smälta helt under omrörning. 4 Bred ut tryffelblandningen jämnt i formen och strö lite flingsalt på toppen. Låt stå i kylen i minst 4 timmar. 5 Vispa grädden och spritsa sedan ut den i toppar längs kanten. Pudra lite kakao på topparna. 6 Servera tillsammans med färska bär.

Receptet kommer från Middagstipset (Bonnier Fakta), ca 175 kr.

En blandning av sött och salt Mums! Bjud på Jenny Warséns ljusa chokladtryffelkaka och gör succé hos dina gäster. AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO ULRIKA POUSETTE

 Stockholm Norr viivilla September 2018


Rörinspektion till alla villaägare

Ring oss för offert!

Vet du hur avloppsrören mår i din bostad? Kanske planerar ni att renovera badrummet eller har haft driftstörningar den senaste tiden? Det finns fler anledningar till att göra en rörinspektion och ta reda på rörens status. Vi erbjuder rörinspektion till alla villaägare till ett förmånligt pris. Rapporten som levereras efter utförd inspektion innehåller allt filmat material med observationsförteckning samt inspektionsutlåtande. Läs mer på www.solnaroranalys.se eller på vår facebook-sida!

Pris från 10.000:-

exkl. frakt och montage.

Bålsta Port & Fasadservice AB

Martin Andreas Hagberg Heinerborg

www.balstaport.se • 0171-507 60

Solna Röranalys AB är auktoriserade och medlemmar i Sveriges TV-inspektionsföretag, STVF.

Världens bäst byggda spabad

Element 30 207 x 207 x 92 cm 416 kg / 1 192 L 5 pers. Ord pris 99 000 kr

Passa på! 20-30 % rabatt på utvalda spabad

Seabreeze 21 192 x 192 x 92 cm 227 kg / 905 L 5 pers. Ord pris 79 000 kr

Nu 59 900 kr

Nu 79 900 kr

Öppettider Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-14

 Stockholm Norr viivilla September 2018

Magisk Pool & Spa AB Håtunavägen 8 746 51 - Bålsta www.magiskpool.se 0171-15 25 30


DAGS ATT BOKA TID FÖR

FÖNSTERBYTE!

VI äR pROFFS på FÖNSTER- Och DÖRRmONTERING! - Vi byter även innerdörrar -

Svenska kvalitetsfönster och dörrar från Traryd.

a j tt ny

T t O e g Ravdra

Ut

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök och offert!

G N I N l l Tä M2 UTS 150

08-540 205 05, Sågvägen 3, Åkersberga www.takochfonsterakuten.se


Takläggare

Stockholm, Uppsala, Västerås, Eskilstuna Vi på WM Tak & Fasad i Stockholm lägger taktegel i form av såväl betongpannor som lertegel och emellanåt även tegelprofilerad plåt. Man brukar säga att ett nylagt tegeltak ska hålla i minst 50 år. Detta gäller numera även betongpannor. Vi arbetar också en hel del med vindskivor, takbryggor, takstegar, hängrännor, stuprör, takluckor och fotplåt samt åtar oss större plåtjobb såsom fotrännor, plåtbeslagning av skorstenar, med mera. Kort sagt - allt du kan tänkas behöva hjälp med i samband med att vi lägger ditt nya tegeltak.

Fasadrenovering WM Tak & Fasad kan hjälpa dig med allt som rör utsidan av din fastighet, bland annat renovera eller byta tak och fasad Med utgångspunkt Hylsvägen 4, Västerås har vi hela Mälardalen som arbetsområde. Våra takläggare och fasadmontörer renoverar såväl plåttak som tegeltak och fasader i såväl puts som träpanel. Vi åtar oss även uppdrag som rör fönster, balkonger och trappor.

WM Tak & Fasad AB Hylsvägen 4, Västerås 08-761 16 06 alt. 0707-31 51 71 E-post: mikael.konig@wmtak.se www.wmtak.se


INTERVJU

vi ivilla

HUSLIV

SVEN MELANDER:

”Jag har inte alla tummar mitt i handen” Han är Sällskapsresan-Berra med hela svenska folket (grisfest, någon?) och har på senare år blivit en stjärna på Youtube. För Vi i Villa berättar Sven Melander om bostadskarriären, snickarintresset samt nya rollen som regissör.

Om Sven

Namn: Sven Melander. Ålder: 70 år. Bor: I Svängsta och Stockholm. Familj: Sambon Alice samt barnen Victor, Christina, och Linnéa. Gör: Är komiker, skådespelare, regissör samt driver Youtubekanalen I huvudet på Sven Melander. Aktuell: Med humorföreställningen The play that goes wrong.

AV ANJA KÄLLSTEDT

FOTO PRESSBILD

H

ur bor du? – Min sambo Alice har en villa i Svängsta, Blekinge, där jag också bor. Det är en gammal disponentvilla som tidigare tillhörde Svängsta mattfabrik. Den första delen är byggd på 1890-talet och sedan är det en tillbyggnad från någon gång mellan 1910 och 1920. Det är ett stort schabrak på över 500 kvadratmeter med en parkliknande tomt på nästan 20 000 kvadrat. Är det du som klipper gräset? – Haha, nej, det är det inte. Min sambo har varit duktig på att göra det tidigare, men nu får hon hjälp med trädgården för det är ett jättejobb med alla buskar och träd. Själv har jag inga särskilt gröna fingrar, jag är mer intresserad av byggnader och att hålla dem i stånd. Då gissar jag att du är händig? – Jag är byggnadsingenjör från början, så jag har i alla fall inte alla tummar mitt i handen. Jag har ett sommarställe i Stockholms skärgård som jag har renoverat och byggt mycket på, det är lite mer behändiga format jämfört med huset i Svängsta. Vad är det bästa med att bo i hus?

– Jag har inga stora preferenser på det sättet, jag är uppväxt i en hyreslägenhet mitt inne i Malmö och det hade sin enorma charm på den tiden. Det – Ja, i alla fall en del var en gård med massor konst, böcker och prydav barn, man visste vad nadssaker, men möblerna alla hette och alla hade koll. Det fanns en trygghet har jag i lägenheten i Stockholm. i det. I dag har vi, förutom huset i Svängsta, en hyres- Var i huset hittar man dig oftast? lägenhet i Stockholm – så – I ett litet rum som vi jag har kvar en fot i det livet också. Min första villa, kallar biblioteket. Där står också tv:n, så där är jag ett modulhus, skaffade ganska ofta, men även i jag 1981 tillsammans med köket. Jag lagar relativt min dåvarande fru. Det mycket mat, men kanske var en tomt i Saltsjö-Boo, inte så mycket som förr Nacka. Vi bodde där i ett eftersom min sambo är par år och flyttade sedan duktig på att göra käk – det till Saltsjö-Duvnäs, som är lätt att hon tar över. vi blev trogna i över 30 Vilket är det absolut tråår, i tre olika hus. Vi hade kigaste hushållsarbetet? fördelen att göra den här – Städa, det är sämst. fantastiska bostadskarriJag har genom alla år ären under åren när allt anlitat hjälp till sådant. Jag bara steg i värde, det var jobbar hellre extra för att helt otroligt. På slutet var kunna betala det hystestädhjälp än att riskt. Det är ”JAG HAR samtidigt GENOM ALLA städa själv. Apropå att otroligt ÅR ANLITAT jobba, i höst sorgligt att STÄDHJÄLP.” är du aktuell vi har en som regissör bostadspolitik som lett till att det har för humorföreställningen The play that goes wrong, blivit så här, det är svårt berätta! för unga människor att – Den är skriven av skaffa sig boende i dag. några unga engelsmän Din sambo är inredare, har du fått ställa in några som satte upp och spelade originalversionen. Det av dina möbler i huset?

handlar om en teknisk högskola som har en amatörteaterförening, och varje år sätter de upp en liten pjäs. Just det här året, som föreställningen handlar om, spelar de en pjäs som är ett mordmysterium som heter Murder at Haversham manor. Det är bara det att när de spelar pjäsen så går allt fel som kan göra det – och allt som inte kan gå fel går också fel. Det är alltså en fullständig katastrof från början till slut. Men det underbara med pjäsen är att ensemblen hela tiden – på ett heroiskt sätt – försöker att rädda pjäsen, även om dörrarna inte går att öppna eller taket störtar in. Vilken är den största utmaningen för din del? – Det är väldigt mycket teknisk regi, vilket alltid är komplicerat för då är man så beroende av att ha duktiga tekniker och bra grejer. När det gäller själva regin hänger det givetvis väldigt mycket på skådespelarna. Pjäsen handlar om en amatöruppsättning men det innebär inte att

5

snabba frågor Kol eller gasol?

— Kol, men gasol när jag har bråttom. Badtunna eller jacuzzi?

— Jag har inget av det, men en badtunna skulle vara trevligt. Motorklippare eller robotklippare?

— Motorklippare.

Nytt eller loppis?

— Nytt.

Stockholm eller Nueva Estocolmo?

— Haha! Stockholm alla dagar i veckan.

skådespelarna ska spela dåligt, utan de ska spela amatörer som verkligen anstränger sig för att göra bra teater, och det är något helt annat. Vad gör du helst när du inte jobbar? – Då tittar jag på fotboll, favoritlaget är givetvis Malmö FF!

September 2018 www.viivilla.se

35


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

Före

TIPS!

Se över om du även behöver måla taket. Om du målar väggarna ljusa kommer det att bli tydligt, om taket inte får ett ansiktslyft samtidigt.

Efter

DU BEHÖVER • Arbetslampa • Bredspacklar, 150 och

200 mm • Mattkniv • Elementpenslar, 50

och 15 mm • Latexfog • Latexfogpistol • Maskeringstejp (slät) • Primer • Roller med långt skaft • Slipkloss • Snickeripensel • Snickerifärg • Tapethyvel • Tråg • Väggfärg – grund-

färg och toppfärg (vi använde Alcros ad. white and grey)

TIDSÅTGÅNG:

ca 4–5 dagar

• Väggspackel

GUIDE:

Måla på tapet Är du trött på dina väggar men vill inte tapetsera om? Testa att måla dem! Vi i Villas expert, målaremästaren Ken Kennard, guidar dig rätt. TEXT OCH FOTO ANJA KÄLLSTEDT

 36 viivilla September 2018


M

ålade väggar är minst lika snyggt som tapetserade och kan utföras även av dig som inte är expert – så länge du har en stor portion tålamod. Innan du målar över dina tapeter bör du dock, om du inte kan avgöra det själv, låta någon sakkunnig kontrollera att det går att utföra arbetet utan problem. Om det exempelvis är flera lager med tapet på väggen riskerar nämligen det översta att lossna när du målar. GÖR SÅ HÄR

1

STEG 1: Täck golvet med

2

STEG 2: Ta bort tapetkanterna med en tapethyvel. Lägg den lite snett mot väggen, tryck lätt och dra uppåt.

papp: lägg rullen uppochned för att undvika att pappen rullar ihop sig igen. Tejpa kanterna så att pappen sitter fast.

STEG 3: Maskera socklar och eluttag med maskeringstejp, alternativt stäng av elen och ta bort plastskydden runt uttagen.

3

4

STEG 4 (ÖVERKURS): Går det

en kabel från eluttagen kan du fästa den med latexfog. Dra ut klamrarna (låt dem ovanför dörrkarmen sitta kvar och gör sidorna först), foga och släta ut med fuktat finger som du torkar av på fuktad trasa. Fortsätt tills hela kabeln är fäst. Låt torka (se anvisning på förpackningen).

STEG 5: Rolla väggarna med

en primer – den förhindrar att fukten från färgen går igenom och får tapeten att släppa.

5

STEG 6: Använd en mindre

pensel vid takvinkeln och runt eluttag. Låt torka. STEG 7: Om tapeten går ner

6

på sockeln kan den släppa när du applicerar primern. Skär i så fall bort tapeten med en mattkniv.

STEG 8: Fukta sedan tapeten

på sockeln med en blöt pensel – efter några minuter släpper tapeten.

7

STEG 9 (ÖVERKURS): Täta socklarna med latexfog, längs kanten mot väggen. Måla socklarna med snickerifärg och snickeripensel. När färgen har torkat maskerar du överkanten för att under steg 12 kunna måla väggen hela vägen ner.

STEG 10: Där du har hyvlat bort tapetskarvar spacklar du på väggspackel för att släta ut ojämnheter. Använd bredspacklar – 15 och 20 cm. Se till att skarven är i mitten och att spacklet blir cirka 15 cm brett på väggen. Dra verktyget över hela skarven med ett jämnt tryck. Se till att det blir så slätt som möjligt mot väggen. Du kan behöva spackla två gånger. STEG 11: Slipa spacklet med sandpapper, lägg särskilt vikt vid kanterna. Det ska kännas slätt mot väggen när du är färdig. STEG 12: Rolla väggarna

med grundfärg och toppfärg, alternativt toppfärg två gånger (låt torka emellan, se torktid på färgburken). Lägg mycket färg på rollern, annars blir resultatet flammigt. Tänk på att avsluta varje drag med rollern åt samma håll – alltså uppåt eller nedåt – för ett jämnt resultat.

8

9

10

11

STEG 13: Använd en elementpensel vid hörn, vinklar och kanter. STEG 14: Längst upp på

väggen, ovanför tapeten, finns oftast en vit kant (så kallad snobbkant) eftersom det är omöjligt att få ett snyggt resultat genom att måla precis i vinkel med taket. När väggfärgen har torkat maskerar du snobbkanten på väggen, ungefär 6–7 mm från taket. Använd en liten elementpensel och måla bort väggfärgen (ovanför tejpen) med takfärg. Du kanske måste göra proceduren två gånger för att det ska bli helt täckt. Dra sedan försiktigt bort tejpen så har du en vass snobbkant.

12

13

14 PSST! Om du har fogat elkablar

och/eller målat socklarna – maskera mot väggen och måla kablar och dörrkarmar med snickerifärg och snickeripensel. Låt torka.

September 2018 www.viivilla.se

37


POOL TILLVERKAD I SVERIGE!

THERMOPLAST (PP) POOL Leverans till HELA Sverige

LIVSTIDS GARANTI* “HEL BALJA” EGEN FABRIK Våra konkurrenter importerar, medan vi har egen tillverkning i Sverige. Som första fabrik i Skandinavien tillverkar vi i Malmö sedan 2010. Thermoplast pooler. Thermoplast poolen levereras precis som glasfiberpoolen som hel balja vilket innebär snabbare installation till lägre kostnader. Till skillnad från Thermopoolen kräver Thermoplast poolen oftast inte någon betongplatta. Fördelen med Thermoplast är att det är ett homogent 8mm´s material och kan därför inte få osmos(böldpest) som kan drabba glasfiberpooler, den tål högre temperatur än en liner pool och den beräknade livslängden är minst 45 år. Installationen är enkel och börjar man gräva på måndagen så har man en badklar pool redan på fredagen, man slipper även en massa installatörer springandes på tomten i flera veckor! Vi är stolta över att sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg som gillar nya lösningar och spännande material valde just denna pool, då den möjliggjorde hans vision om att ha en året runt pool utan synlig poolkant. Detta är möjligt tack vare den goda isolationen samt att poolen inte behöver En tillagd poolkant för att fungera eller se vacker ut.

* Poolteam lämnar livstids garanti mot osmos / bölpest

E-mail: info@poolteam.se Butik/Showroom:

Tel: 020 - 10 31 00 Nornegatan 10b (Svågertorp), Malmö


Billie

ALLTID FRÅN

PER M2

Rekommenderat ca-pris* Pris per rulle från 207:-

*Angivna priser är ca-priser och våra återförsäljare är fria att sätta sina egna priser.


Det bästa för ditt badrum! Tvättställs- och golvblandare Tvättställsblandare Hansgrohe Axor Uno

2 927:-

fr.

(3 919:-)

FLER FÄRGER FINNS

FLER FÄRGER FINNS

Golvblandare Hansgrohe Axor Uno

15 895:-

fr.

FLER FÄRGER FINNS

(22 800:-)

Våtrumsväggar och och våtrumsgolv Våtrumsvägg Forbo TermaLife Origami Ivory

159:-/m2 (199:-/m2)

Badkar och duschar

FLER FÄRGER FINNS

FLER FÄRGER FINNS

Takduschset Bathlife Rinna

2 995:-

fr.

(4 995:-)

RING OSS! Våra rådgivare ger dig svar varje dag 08.00–22.00 Ring 020-25 00 25.

Våtrumsgolv Forbo TermaStar Flow Grey

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Burlöv och Mölndal.

189:-/m2 (229:-/m2)

FLER FÄRGER FINNS

Just nu

-42%

Badkar Bathlife Ideal Relax

5 395:(9 295:-)

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viivilla-bygghemmamix-helsida-1808.indd 1

2018-08-23 12:35


Foto: Globetrotter

a Din först st nda lott för e

: 9 9 0:Spara 10

Vad gör du helst i vinter?

Gå med idag så har du chansen att vinna en exotisk kryssning! Skicka in kupongen eller anmäl dig direkt: Villachansen.se/annons VIV0918

Ja tack! Jag vill gärna gå med i lotteriet Villachansen och få chans på de upp till 3.397 st vinsterna varje månad. Första månaden får jag reducerat pris och betalar därefter ordinarie pris, 199 kr per lott. Jag får hem ett lottbrev med all information inför första dragningen. INGEN BINDNINGSTID!

Frankeras ej. Portot är betalt!

Erbjudandet gäller t.o.m. 2018-10-31.

KRYSSA FÖR ETT AV ALTERNATIVEN:

Namn:

Jag beställer 1 lott för bara 99 kr! (Jag sparar 100 kr.)

Jag beställer 2 lotter för bara 198 kr! (Jag sparar 200 kr.) Personnr:

Postnr:

Ort:

E-postadress:

Telefon:

Namnteckning: Lotteriet bedrivs med tillstånd från Lotteriinspektionen. Fullständiga villkor finns på villachansen.se. För att delta i Villachansen måste du vara över 18 år och folkbokförd i Sverige. Vi hanterar alla personuppgifter enligt personuppgiftslagen (PUL och GDPR). Allt överskott går till Plan International. *Vid nyttjande av erbjudandet blir du automatiskt medlem hos Vi i Villa, medlemskapet är gratis och utan förpliktelser.

VG TEXTA TYDLIGT!

Adress:

SVARSPOST

20733899 110 07 Stockholm


HUSLIV

STOPP I AVLOPPET?

Tre experter förklarar hur det funkar, vad det kostar och vad du ska göra när källaren fylls med vatten. AV ANDERS CARLÉN

Peter Bratt, byggskadeexpert Länsförsäkringar:

”DU FÅR BYTA RÖR PÅ EGEN HAND” Vilka hus har mest problem med vattenskador? – Rent statistiskt är det småhus som är byggda mellan 1970 och 1979. Kan jag byta avlopp på egen hand? – Ja. Får jag byta ett läckande rör i mitt eget hus? – Ja. Får jag koppla in min egen diskmaskin? – Ja. Var i huset inträffar de flesta skadorna? – I köket och därefter badrummet. I det förstnämnda fallet handlar det om kopplingar som brister, ofta i anslutning till diskmaskinen. I badrummet är det trasiga rör samt icke fungerande anslutning av tätskikt kring golvbrunn som är de främsta orsakerna.

Ebba af Petersens, expert på enskilda avlopp hos VAguiden.se:

”SÖK TILLSTÅND HOS MILJÖMYNDIGHETEN” Kan avlopp bli för gamla? – Ja. Enskilda avlopp kan fungera sämre när de blir äldre. Det är framför allt förmågan att binda in fosfor som brukar avta i en markbaserad anläggning. I en anläggning som fångar fosfor, till exempel med så kallad kemfällning, eller via wc till sluten tank, avtar funktionen däremot inte med ålder. Vilka fel kan uppstå? – Det finns många olika typer av avloppsanläggningar: de vanligaste, infiltrations- och markbäddar, kan sätta igen på grund av överbelastning. Då infiltrerar avloppsvattnet inte ner i marken som det är tänkt, utan kan rinna ut på marken. I slamavskiljaren, som sitter före en infiltration eller markbädd, kan skiljeväggarna gå sönder med tiden, och då fungerar inte slamavskiljningen och den efterföljande anläggningen riskerar att sätta igen. I ett minireningsverk kan till exempel pumpen gå sönder. Kan jag gräva ner en avloppsanläggning på egen hand? – Nej. För att byta avloppsanläggning måste du först anmäla eller ansöka om nytt tillstånd hos miljömyndigheten i kommunen. När du fått tillstånd måste du anlita en sakkunnig gräventreprenör som anlägger avloppet. Det finns förslag på en certifiering av gräventreprenörer, men i dag räcker det med att ha god erfarenhet av att anlägga avlopp, och/eller ha gått en diplomutbildning om små avlopp hos någon av branschaktörerna. Hur mycket kostar det? – Det beror naturligtvis på de lokala förutsättningarna, vilka krav som ställs i området samt vilken typ av teknik man väljer, men någonstans mellan 80 000 och 120 000 kronor får du räkna med för ett enskilt avlopp.

Johan Persson, rörmokare:

”STÄNG AV HUVUDKRANEN” Vilka fel är vanligast att vi privatpersoner gör? – Väntar för länge med att byta stammar eller har kopplingar som går sönder. Nuförtiden blir det också vanligare att rören monteras i väggarna, vilket ökar risken för att privatpersoner skadar dem när de exempelvis borrar i väggen. Jag upptäcker att läckande rör – vad gör jag? – Stäng av huvudkranen, som sannolikt sitter i källaren eller i tvättstugan, och kontakta en jourrörmokare. Uppstår skador: kontakta ditt försäkringsbolag. Vilka verktyg bör jag ha hemma om olyckan är framme? – Om du har erfarenhet av rördragning och har stängt av huvudkranen kan du hämta en polygrip, skiftnyckel och bågfil från garaget. En uppsättning kopplingar i rätt storlek och anpassade för den typ av rör du har är också att rekommendera. Vilken är den värsta olycka du har varit med om? – Under ett jourpass kom jag hem till en familj där man på egen hand bytt ut badrummets avloppsrör fram till huvudstammen, men i stället för använda ett standardavloppsrör som är 90 mm i diameter hade man valt att montera en mindre variant som mätte 75 mm i diameter – och som inte klarade att ta hand om innehållet. Allt innehåll sipprade ut ur glappet mellan det nya avloppsröret och den gamla huvudstammen och rann ner till våningen under, där köket var beläget. När jag kapade plaströret i kökets tak fullständigt exploderade det med skit och papper, och stanken var så vidrig att jag själv var tvungen att gå ut och kasta upp. Inte en av de bättre dagarna på jobbet.

FOTO ISTOCKPHOTO, EBBA AF PETERSENS

vi ivilla


JUST NU 20% PÅ LEKSANDSDÖRREN! Dags för en ny ytterdörr? Unna dig en svensktillverkad! Vill du få den monterad och klar? Låt en av våra experter hjälpa dig! Erbjudandet gäller t.o.m. 31/10. Vill du veta mer? www.garageportexperten.se

Pellets från SCA av skog, vind och omtanke Med över 25 års erfarenhet av pelletstillverkning vet vi vad som krävs. Vi förser dig med värmepellets av erkänt hög kvalitet, tillverkad på ett klimatsmart sätt. Vi och våra återförsäljare runt om i landet tar gärna emot din beställning. Vi erbjuder teknisk rådgivning – för ännu bättre pelletseldning. Mer om våra pelletsprodukter, återförsäljare och vårt miljöarbete hittar du på sca.com/pellets

September 2018 www.viivilla.se

43


HUSLIV

Spara energi – snabbt & enkelt Var snäll mot både miljön och plånboken – så här sparar du såväl resurser som slantar genom enkla åtgärder i hemmet. AV ANNA KARLSSON

#1 RÄTT KASTRULL PÅ RÄTT PLATTA Ställ inte en liten kastrull på en stor platta – om plattan är en centimeter större i diameter så ökar energiförbrukningen med 20 procent. #2 LÄGG PÅ LOCKET Genom att lägga lock på kastrullen sparar du två tredjedelar av energin jämfört med om du hade lagat mat utan lock. #3 ÖPPNA UGNSLUCKAN När du har använt ugnen kan du låta luckan stå öppen tills värmen är slut, det värmer upp rummet helt gratis! Det här rekommenderas dock inte om du har små barn som kan ta sig in i köket.

#6 BLOCKERA INTE ELEMENTEN Om du placerar möbler framför elementen hindrar du värmespridningen. #7 FÖRKOKA VATTNET Genom att värma upp vatten i en vattenkokare innan du häller det i kastrullen på spisen sparar du såväl tid som energi. Det går nämligen snabbare att koka upp vattnet och vattenkokaren drar en tredjedel av energin som spisen kräver. #8 BYT LAMPOR De flesta har koll på att lågenergilampor är bättre än gamla glödlampor från miljösynpunkt – men visste du att de faktiskt är fem gånger så effektiva?

#4 BYT BLANDARE Har du gamla blandare och munstycken? Genom att byta ut dem kan du sänka energianvändningen med upp till 40 procent.

#9 ANVÄND DISKMASKIN När du diskar för hand går det åt upp till fyra gånger så mycket vatten som när du använder en diskmaskin.

#5 STÄNG AV APPARATERNA Elapparater som står i standby-läge kan vara skyldiga till upp emot 20 procent av den samlade elförbrukningen i hushållet.

#10 SÄNK TEMPERATUREN För varje grad som du sänker inomhustemperaturen minskar din energianvändning med ungefär fem procent.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


Lekande lätt!

höstkampanj 10% rabatt

Gäller på stugor & tillbehör, leverans innan års skiftet

Stuga i bild: Attefall Loft Torp 24 från 68.200 kr

Stuga i bild: Bastu 8DL från 25.800 kr

Sorselestugan har producerat timrade stugor och friggebodar av högsta kvalitet i över 35 år. Hos oss hittar du ett flertal modeller av förrådsbodar och timmerstugor, modulhus som

tål både väder och vind. Vi står för Lappländsk kvalitet och levererar alltid till dig utan mellanhänder! Dessutom lämnar vi 5 års garanti på alla våra produkter.

Stuga i bild: Förrådsbod 9,9-R från 17.500 kr

sorselestugan.se • 0952-122 22


FÖLJ MED

PÅ KRYSSNING!

Köpa hus utomlands Inspiration och information

Den 25 oktober erbjuder Vi i Villa alla sina läsare ett unikt tillfälle att åka på kryssning och träffa några av landets främsta experter på boende i utlandet – från Thailand till Spanien.

Endast!

r 8993k 00 kr Spara

ALLT DETTA INGÅR! • Välkomstdrink • Hytt • Frukost • Middagsbuffé • Kvällsunderhållning • Föreläsning • Mässa • Goodiebag

Under 21 timmar får du chansen att träffa speciellt utvalda fastighetsmäklare som erbjuder boenden i de mest populära länderna och områdena, i flera prisklasser. Det blir seminarium gällande juridiska frågeställningar och skatteaspekter. Eventet sker till sjöss på Viking Lines populära kryssningsfartyg Viking Cinderella. Under resan pågår även evenemanget Back to the 60:s med massor med liveframträdanden. Välkommen ombord!

FÅ FULL KOLL PÅ: • Sjukvård utomlands • Svensk skola • Skatt och försäkring

Boka nu! Gå in på: viivilla.se/kryssning

I SAMARBETE MED: Du träffar bland annat: Mäklarringen Costa Blanca, Mäklarringen Costa del Sol, Mäklarringen Norra Cypern, mallorcahouses.com, Wiphanai Development ”Drömboende i Thailand”, TM Marketing & Sales S.L.U.

BESÖK NORDENS STÖRSTA MÄSSA OM UTLANDSBOENDE!

Du kan även träffa utställarna på land när vår samarbetspartner Fair Media bjuder in till mässa i Göteborg, Malmö och Stockholm under hösten 2018! Läs mer på Fairmedia.se.

DATUM HÖSTEN 2018

MALMÖ Malmömässan 29–30 september. STOCKHOLM Stockholmsmässan 13–14 oktober.

Vi i Villa i samarbete med Fair Media – expert på boende i utlandet.


Varma bad hela vintern!

Höstpaket!

Värde 20.000 kr

- 10.000 kr rabatt på spabad - Fri frakt värde 3.950 kr - Komfortpaket värde 3.900 kr - Stora spavårdspaketet värde 2.150 kr Gäller t.o.m. 31 okt 2018 eller så långt lagret räcker.

Exempel:

City Line Komfortpaket 4 st handdukar 2 st badrockar 2 st [eau]bottle, vattenflaska

99.900 kr Ord.pris 109.900 kr

Erbjudandet gäller alla spabad över 60.000 kr

*Läs mer om paketet på hemsidan

Läs mer om våra kampanjer på poolkungen.se I Telefon 020-91 98 00 I

E-post info@poolkungen.se


vaillant.se

Vaillant aroCOLLECT! Bergvärmepumpar utan att borra!

Vår unika lösning för luft/vatten värmepumpar ger en mycket låg driftkostnad och en trygg lösning för framtiden. - Mycket tyst drift - 10 års fabriksgaranti på kompressorn - Ingen frysrisk utomhus

Titta in på Vaillant.se och hitta mer information om Vaillants miljövänliga produkter. Du är naturligtvis också välkommen till att kontakta oss på telefon 040-803 30.


Det finns kranvatten. Och så finns det kranvatten!

Alla vet ju att vatten är den bästa törstsläckaren. Tar du det från kranen är det dessutom både billigt och klimatsmart. Men med Grohe Blue Home blir det faktiskt ännu bättre – du kan få vattnet kolsyrat och riktigt, riktigt kallt. Med andra ord riktigt, riktigt gott.

Köksblandare Grohe Blue Home Starter Kit

fr.

12 151:(13 501:-)

RING OSS! Våra rådgivare ger dig svar varje dag 08.00–22.00 Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Burlöv och Mölndal.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viivilla-grohe-helsida-1808.indd 1

2018-08-23 14:40


FRÅGOR & SVAR

Expert kollen Har du funderingar om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter.

INTERVJUN

Ta steget till nästa nivå

H

allå där, Göran Klinga, hantverkare på Formtrappan, hur kan man fräscha upp sin befintliga trappa? – Vi limmar ett nytt ytskick i form av ek- eller valnötsparkett på befintliga steg. För att få bästa resultat bör trappan målas innan stegen monteras. Hur lång tid tar en sådan renovering? – Själva installationen tar mellan tre och sex timmar. Kan jag nyttja rotavdraget för arbetet? – Ja, du kan dra av 30 procent på arbetskostnaden. Jag vill byta material i min trappa, hur ska jag tänka när jag väljer? – Fundera över hur det ser ut i trapphuset. Mörk valnöt kräver till exempel att du har ljust i trapphuset, annars blir det väldigt dystert. Ek passar däremot till det mesta. Vad kan man göra åt en knarrande trappa? – Det finns inga garantier för en knarrfri trappa, men ofta minskar knarrandet om man renoverar med stabila lamellparkettsteg, som stärker upp och fördelar ut vikten jämnare över steget.

Går det att flytta ett äppelträd som har levt i över tio år?

Ja!

Anna

Visst går det, med en rejäl grävare som flyttar äppelträdets jordklump, som kan bli väldigt tung, och en stor portion tålamod. Ett äppelträd med några år på nacken är inget man bara gräver upp och flyttar. Susanna Rosén

 50 viivilla September 2018

TRÄDGÅRD Susanna Rosén Trädgårdsskribent JURIDIK Eva Trané Lindgren Jurist, Avtal24

BYGG & FIXA Björn Christiernsson Snickare ENERGI Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP ENERGI Lars Andrén Solenergiexpert

BESIKTNING Anders Carlén Besiktningsman

MÅLNING Ken Kennard Målaremästare BYGGSKADOR Peter Bratt Byggskadespecialist, Länsförsäkringar BYGG Roger Nyström Gör det självredaktör RELATIONER Ulf Henricsson Överste, fd internationell medlare HUSAFFÄRER Magnus Bäckström Kundombudsman, Mäklarsamfundet

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


HJÄLP, VI FRYSER !

KÖPARBESIKTNING VS SÄLJARBESIKTNING – VAD ÄR SKILLNADEN?

FOTO ISTOCKPHOTO

Nästa år ska vi flytta från vårt hus i Malmö till ett nytt i Göteborg och vill använda oss av en besiktningsman. Jag förstår bara inte skillnaden på en köparbesiktning och en säljarbesiktning. Anzo Svar: Innehållet i så kallad överlåtelsebesiktning ska vara detsamma, oavsett om den görs åt en säljare eller en köpare. Det som skiljer dem åt är det juridiska avtalet. Om det är en säljarbesiktning så är avtalet upprättat mellan besiktningsman och säljare, där eventuella skadeståndskrav för en felaktig besiktning endast kan ställas av säljaren. Är det i stället en köparbesiktning så gäller avtalet mellan besiktningsman och köpare, vilket också innebär att eventuella krav mot besiktningsmannen bara kan komma från köparen. Lycka till! Anders Carlén

PROBLEM MED GRANNARNA

Vi bor i en suterrängvilla i Västra Götaland. Vi har vattenburen värme med el/pellets. Pannan är nu cirka tio år gammal. Samma vatten cirkulerar i radiatorerna på båda våningsplanen. Boytan är 140 kvadratmeter och biytan cirka 60 kvadratmeter. Problemet är att bottenvåningen, där vi har både sovrum och kontor samt pannrum, känns kylig. Min gissning är att det beror på att det är ”källarplan” med källarväggar och att värmen går uppåt till det övre planet. Solen värmer bara lite eftersom fönstren skuggas av en balkong. Det känns inte direkt fuktigt, men kanske lite fuktigare än på övervåningen. Vi har inte gjort några fuktmätningar. Kan du rekommendera en kompletterande lösning för uppvärmning, som skulle kunna höja värmen i bottenvåningen? Det rör sig nog om cirka två till fem grader. Är det till exempel en värmepump, en avfuktare eller extra element som skulle behövas? Kan vi ha en separat vattencirkulation för varje våningsplan? Då skulle vi lättare kunna styra vilka element som värms upp. Eller är det snarare fråga om bättre tilläggsisolering mot marken, det vill säga golv och väggar? Kostnad och mängd arbete som skulle behövas för detta spelar givetvis också in. Annu

Svar: Har ni över huvud taget pratats vid? De kanske inte ens tänker på att ni störs. Bjud in dem på fika eller något motsvarande så att de får se hur ni har det och vilka ni är. De verkar ju väldigt nyfikna. Kanske kommer det ett bra tillfälle att ta upp frågan redan då. Om inte – avvakta en tid för att se om det hjälpte. Ta annars upp frågan igen men rakt på sak. Att sälja i detta läge verkar vara att ta i mer än nödvändigt. Ulf Henricsson

Svar: Jag skulle först försöka avgöra om det är dags att dränera om. Då kan ni samtidigt värmeisolera källarväggen utifrån med till exempel markskivor eller med lecakulor. Lukta i golvvinkeln mellan källargolv och källarvägg – om det luktar mögel där är omdränering nog en bra åtgärd. Om dränering behövs måste ni kanske också sanera innergolv och innerväggar för att bli av med mögel. Om det blir kallt i sovrum och kontor, speciellt när pannan går med pellets, kan det bero på att luften till pannan sugs in utifrån till de rummen för vidare transport till pannan. Kolla temperaturen och kör växelvis med el och pellets. Kolla också, med till exempel cigarettrök eller en tändsticka, om det börjar sugas in kalluft genom fönstertätningar och liknande när pelletsen startar. Om luften sugs in den vägen – öppna ett nytt (eller bara öka) luftinsläpp direkt utifrån till pannrummet eller pannan. Stäng sedan dörrarna till pannrummet. För att få upp temperaturen lokalt i de rum som är för kalla kan ni använda så kallade elementfläktar. Det är en limpa som ni kan montera nedtill på radiatorn och som blåser luft på den. Då fördubblas i stort sett värmeavgivningen. Om ni ändå ska byta radiatorer kan ni naturligtvis köpa större radiatorer eller ”riktiga” fläktdrivna konvektorer. Jan-Erik Nowacki

Vi har bott i vårt hus i ungefär ett år, men har sådana problem med våra grannar att vi nu funderar på att sälja. Varje gång vi är på tomten springer de ut och stirrar på oss. Likaså stannar de alltid och tittar in när de passerar vårt hus. Vi vill inte ha persiennerna neddragna hela tiden. Vad kan vi göra? Pernilla

September 2018 www.viivilla.se

51


vi ivilla

Kundanpassade uterum

ekonomi

25År

Hitta rätt elavtal

– spara rejält med pengar! Öppnar du motvilligt elräkningarna? Var det länge sedan du bytte elbolag? Anmäl dig helt kostnadsfritt till Vi i Villas elauktion. Det kan finnas tusenlappar att spara.

KAMPANJ! Se hemsida. Gäller 2 Okt - 27 Okt 2018.

AV hARALD NYLUND

D

et är tidskrävande att sitta ner och jämföra erbjudanden från olika elbolag och spendera timmar i telefonköer. Med Vi i Villas elauktion kan du lägga bort telefonen och istället luta dig tillbaka när vi gör jobbet åt dig. Det enda du behöver göra är att gå in på Elauktion.se och registrera dig. Det är gratis och du binder inte upp dig på något alls. Några veckor senare får du ett konkret erbjudande som baseras

på hur mycket du betalar idag och hur din energiförbrukning ser ut – allt för att hitta en perfect match. När du läst igenom erbjudandet så kan du välja att antingen anta om det faller dig i smaken eller avstå. Det är helt upp till dig – men kom ihåg att det kan finnas tusenlappar att spara.

ClassiCum

Öppettider

täll Bes ts Åre og. tal Ka

V. 25 har vi semesterstängt. Reservation för ändring av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information. www.classicum.se

SVEDALA

SOLNA

Visningsträdgård

Huvudkontor. Visningsträdgård & Butik.

Få svar på alla dina frågor på elauktion.se

Jan-Feb:

Mån-Fre

9-17

Mars-Okt:

Mån-Fre Lörd

9-18 10-15

Nov-Dec:

Mån-Fre

Mån-Fre: Lörd-Sönd:

9-16.30

V 25 har vi semesterstängt i Svedala och Solna. Resevation för ändrig av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information: E4 TORSÅKER www.classicum.se

Växthusvärd E-mail: eija@classicum.se FRÅN STOCKHOLM: Kör E4 mot Arlanda.

Sväng av vid avfarten mot Norrtälje. Sväng av nästa avfart.

E65 från Malmö mot Ystad.

Kör på viadukten över motorvägen.

2:a avfarten mot Svedala. Vid rondellen tag vänster, väg 108 mot Trelleborg. Efter ca 1,7 km, skylt Classicum Växthus, sväng höger. Kör 600 m, sväng 1:a vägen vänster (Aggarpsvägen). Sväng vänster i rondellen. Följ Aggarpsvägen. Sväng höger in i allén vid skylt Classicum Växthus. GPS Kordinator: Lat: N 55° 29.81 Lon: E 13° 14.23 E65

12 Mars - 17 Juni. Mån 13-18 Ons 13-18 Lörd 11-16 25 Juni - 30 Sept. Mån 13-18 Ons 13-18 Sönd 11-16 Okt. Öppet se hemsida.

KONTAKT:

ALMUNGEVÄGEN

FRÅN MALMÖ:

25År

10-18 Titta själv! 10-16 Titta själv!

PERSONAL PÅ PLATS!

Sväng vänster ned mot Slottsområdet. Sväng vänster i nästa korsning nedför backen. Sväng vänster i nästa korsning. Kör förbi koloniområdet. Ned till vänster ser du växthusen. GPS Kordinator: Lat: N 59° 22.84 Lon: E 18° 1.06

108

ULRIKSDALSVÄGEN

BRUNNSVIKENS TRÄDGÅRD

E65

E4 BERGSHAMRALEDEN

CLASSICUM E 18

EN

ÄG

SV

AGGARP

NG

PI

SÖDRA INFARTEN

EN

E4

T STO MO

CKH

108

OLM

foto Istockphoto

Vill du veta mer?

Standard - Skräddarsytt Underhållsfritt - Kvalitetsmaterial

RUM ATT ÄLSKA SVEDALA

HUVUDKONTOR VISNINGSTRÄDGÅRD BUTIK: Classicum Växthus AB, Källgården Aggarpsvägen, 233 93 Svedala

Tel. 040-40 51 90

SOLNA

ENBART VISNINGSTRÄDGÅRD: Classicum Växthus AB Ulriksdalsvägen 2, 170 79 Solna

info@classicum.se

www.classicum.se

2018

SVEDALA: Visningsträdgård, butik. SOLNA: Visningsträdgård. Öppettider: www.classicum.se Tel: 040-40 51 90 4 sidig mapp.indd 2-3

2018-01-16 11:50


upp och ner

Vi har vänt priserna i över 15 år. Just nu får du som köper en kamin av oss ytterligare 25% rabatt* på tillhörande skorsten.

11.990 kr

Gör så här:

1. Besök kaminexperten.se 2. Välj vilken kamin du vill ha 3. Klicka på “Offert Direkt” och fyll i uppgifterna så hör vi av oss.

Storsäljaren Andorra

* Tidsbegränsat erbjudande, gäller vid köp av en kamin för minst 11.900 kr och rabatten avser skorstenen och ej tillbehör.

Leverans och installation över hela Sverige.

HÖJ- OCH SÄNKBAR INGLASNING FÖR ALTAN, BALKONG OCH TERRASS Planerar ni en ny inglasning till uteplatsen nästa sommar? Varför inte installera i höst och sen bara relaxa och njuta när våren kommer. Med Cit i Lä® höj- och sänkbara inglasning väljer du själv om du vill ha ÖPPET FÖR SOLEN ELLER STÄNGT FÖR VINDEN. Det är enkelt att ställa in önskad höjd och det höjbara glaset stannar precis på den höjd du vill – utan att du behöver låsa fast det. Välj en kvalitetssäkrad produkt

Cit i Lä® är testad för vindlast och personsäkerhet hos RISE/SP – Research Institutes of Sweden. Cit i Lä® är också CE-märkt enligt EN 1090 och därmed godkänd för installation på balkonger och terrasser där det finns risk för fall- och personskador. Läs mer på www.svalson.com

Svalson AB · Tel: 0911-667 25 Box 584 · 943 28 Öjebyn www.svalson.com · sales@svalson.com

September 2018 www.viivilla.se

53


Sveriges mest växande företag inom villavagnar! Här finns boendet, fritidsstugan, sommarstugan, vinterstugan, kontoret, gäststugan, studentbostaden och uthyrningsstugan o.s.v. Våra kunder är bl.a Privatpersoner, Kommuner, Golfklubbar, Campingplatser och Föreningar.

Hotell

Parlängan – två boenden i ett hus. Perfekt för uthyrning.

Vatten Husbåt är lösningen för dig som vill kombinera båt och sommarstuga.

Camping Specialanpassade vagnar med toaletter, tvättstuga, bastu, massage med m.m.

Försäkring Vid brand eller annan skada så ordnar vi boende inom två dagar.

Kontakt: tel. 0705-515023, e-post: calle@rullebo.com

Rullebo 48

Läs mer på www.rullebo.com

Sörbylängan


25År

POSTLÅDOR – FÖR ALLA BEHOV Flexbox postlådor är byggda i pulverlackerad varmgalvaniserad stålplåt för att stå pall för vårt tuffa klimat. I vårt sortiment finns 13 modeller med olika storlekar, färger och design: från den lilla postlådan för sommarstugan till paketpostlådan för dig som storhandlar på nätet. En plåtskylt med egen design ingår alltid (värde 250:–).

FOLKE

995:-

INKL FRAKT OCH SKYLT

ALBERTINA

695:-

STOR KAMPANJ!

INKL FRAKT OCH SKYLT

Se hemsida. Gäller 2 Okt - 27 Okt 2018.

DESIGNA DIN EGEN SKYLT MED TEXT OCH BILD! PHILIP

395:-

INKL FRAKT OCH SKYLT

K RS VA

Å

INKL FRAKT OCH SKYLT

3

TI

595:-

LITETS

RA GA N

OLOF

Marknadens bredaste sortiment av olika växthuskonstruktioner med bredder från 150 till 605 cm.

ClassiCum

Öppettider

täll Bes ts Åre og. tal Ka

V. 25 har vi semesterstängt. Reservation för ändring av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information. www.classicum.se

SVEDALA

SOLNA

Visningsträdgård

Huvudkontor. Visningsträdgård & Butik.

Beställ enkelt på www.flexbox.se eller telefon 040-60 80 410

Jan-Feb:

Mån-Fre

9-17

Mars-Okt:

Mån-Fre Lörd

9-18 10-15

Nov-Dec:

Mån-Fre

Mån-Fre: Lörd-Sönd:

9-16.30

V 25 har vi semesterstängt i Svedala och Solna. Resevation för ändrig av öppettider. Se vår hemsida för aktuell information: E4 TORSÅKER www.classicum.se

Växthusvärd E-mail: eija@classicum.se FRÅN STOCKHOLM: Kör E4 mot Arlanda.

Sväng av vid avfarten mot Norrtälje. Sväng av nästa avfart.

E65 från Malmö mot Ystad.

Kör på viadukten över motorvägen.

2:a avfarten mot Svedala. Vid rondellen tag vänster, väg 108 mot Trelleborg. Efter ca 1,7 km, skylt Classicum Växthus, sväng höger. Kör 600 m, sväng 1:a vägen vänster (Aggarpsvägen). Sväng vänster i rondellen. Följ Aggarpsvägen. Sväng höger in i allén vid skylt Classicum Växthus. GPS Kordinator: Lat: N 55° 29.81 Lon: E 13° 14.23 E65

13-18 13-18 11-16 13-18 13-18 11-16

KONTAKT:

ALMUNGEVÄGEN

FRÅN MALMÖ:

25År

10-18 Titta själv! 10-16 Titta själv!

PERSONAL PÅ PLATS! 12 Mars - 17 Juni. Mån Ons Lörd 25 Juni - 30 Sept. Mån Ons Sönd Okt. Öppet se hemsida.

Sväng vänster ned mot Slottsområdet. Sväng vänster i nästa korsning nedför backen. Sväng vänster i nästa korsning. Kör förbi koloniområdet. Ned till vänster ser du växthusen. GPS Kordinator: Lat: N 59° 22.84 Lon: E 18° 1.06

108

ULRIKSDALSVÄGEN

BRUNNSVIKENS TRÄDGÅRD

E65

E4 BERGSHAMRALEDEN

CLASSICUM E 18

EN

ÄG

SV

EN

CKH

OLM

108

Sveriges ledande leverantör av postlådor och fastighetsboxar

E4

T STO MO

AGGARP

NG

PI

SÖDRA INFARTEN

RUM ATT ÄLSKA SVEDALA

HUVUDKONTOR VISNINGSTRÄDGÅRD BUTIK: Classicum Växthus AB, Källgården Aggarpsvägen, 233 93 Svedala

Tel. 040-40 51 90

SOLNA

ENBART VISNINGSTRÄDGÅRD: Classicum Växthus AB Ulriksdalsvägen 2, 170 79 Solna

info@classicum.se

www.classicum.se

2018

SVEDALA: Visningsträdgård, butik. SOLNA: Visningsträdgård. Öppettider: www.classicum.se Tel: 040-40 51 90 4 sidig mapp.indd 2-3

2018-01-16 11:50


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

Septemberkrysset VINN EN SLANGBOX ! Tävla med din korsordslösning – två vinnare har chansen att kamma hem var sin slangbox för terrass från Gardena! Värde: 649 kr. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla! Sista tävlingsdag: 26 oktober.

har satiren charles

bordsfred fyndtillfälle

kan både

kyla och märke på hetta upp skärmen lura

genomsnittliga det lämpar sig ej för djupdykningar

snokar den nattgamla är farlig

obygdscentrum är vissa organ klippö

kan ses med ros är klassindelat

puss

sylt

den får vill ofta gärna ögon- sprätt kast morsgris

karl i amerika bönstart alltför brännbart

muntlig

det var en smärtsam brottspåföljd

hoppar tveksam hylla karin månsdotters erik pacino

i koksaltlösning

evighet

verkar sövande verkar uppefrankensteins hållande shelley

i takpaneler

utdela bakslag flyter i sibirien

bilbo i ringens värld

får ofta tidsoptimist

grundlösa hundskatt

kan lat riksar- på soffkivet locket

ger smörknivsvirke

gör man lätt i trav

så kallad kampmundering

renderar ofta i spabad

förekommer sablar i

får lantmätare räkna med

spår

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock © Keesing Sverige AB

sundhage omkring kort

i botten på båten

MÅNADENS SUDOKU 3

Totalt värde

499:-

6 1 9

1

5 nr

129 :-

av valfri krysstidning + Terrakottakruka med fat

 56 viivilla September 2018

+ porto 39:-

n: bbeilla e å w iiv a p t.se/v r a e v

S ryss k

9 3 7 8 4 9 7

8

2

8 5 3 3 2 7 2 5 9

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.


Skåne, Helsingborg

Upplev både Sverige & Danmark

Supererbjudande!

Good Morning+ Helsingborg • • • • •

SPARA UPP TILL

1.631:-

999:3 dagar från

Besök en av Sveriges äldsta städer

Boka Spa & 3-rätters vid Östersjön

Herrgård på Falster med halvpension

SPARA UPP TILL 3 dagar från

Götaland, Kalmar

441:-

Voldstedgård Herregårdspension • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 3-rätters säsongsmeny 1 x 2-rättersmeny (kockens val) Gratis internet och parkering

Vi erbjuder både WEEKEND, MINISEMESTER & SPA-VISTELSER, Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

3 dagar från

1199:-

1049:Minipris på Falster

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé Bastu och gym Gratis internet 2 x Kvällsmacka med ett glas vin

1.091:-

555:3 dagar från

Det sydfynske Öhav, Eskilstrup

First Hotel Witt

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

999:-

Supererbjudande • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny Tillgång till bastu och gym Gratis internet och parkering

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: villa Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfe l • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 79 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

Östersjökusten, Hohwacht

Ett stenkast från havet Haus am Meer • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 3-rättersmeny (dag 2) Tillgång till pool Entré till spa-avd. Hohe Wacht


Garanterad effekt Boka ett kostnadsfritt hembesök

1

Mer tak för pengarna, så går det till!

Kontakta oss

Du kan kontaka oss på www.takvård.se mail info@takvard.se eller så når ni oss på telefon:

020-11 33 30

2

Hembesök

Vi kommer hem till dig då mäter och kontrollerar vi ditt tak. Offert lämnas direkt på plats då går vi tillsammans igenom offerten.

3

Takbehandling

Mossa och grövre påväxt avlägsnas med en förbehandling. Därefter behandlar vi taket med ett A-delete Pro. Vi byter ut trasiga pannor och städar upp efter oss.

4

Uppföljning

4 år efter behandling kontaktar vi er för ett kostnadsfritt besök, då fastslår vi tillsammans tid för nästa behandling så att taket förblir rent och snyggt.

www.takvård.se Växeln:020-11 33 30 JA tack! Kontakta mig för kostnadsfri besiktning och offert. Skicka in kupongen inom 10 dagar!

n kuponge Så byter vi ut trasiga pannor helt kostnadsfritt* in a k ic k S ag! i samband med besiktning och offert. redan id

Frankeras ej. LA takvård betalar porto.

* Kunden står får nya takpannor.

Namn

LA Takvård AB Industriområdet 31 C 785 43 MOCKFJÄRD 020-11 33 30 www.takvård.se

Adress Postnr/ort telefon

LA Takvård AB SVARSPOST 20570881 785 43 MOCKFJÄRD viv0518


Behåll 1988 2018

i uppvärmningssystemet

NYA LUFT-/VATTENVÄRMEPUMPEN

Bonus Air 12

ÅR

30 000 SÅLDA PANNOR 10 000 SOLO INNOVA

Har du ackumulatortank - behåll den! - Har du enbart en panna - behåll den! Bonus Air 12 passar perfekt för dig som redan har ett vattenburet system och vill ha det varmt och skönt utan eget arbete. Nya luft-/vattenvärmepumpen Bonus Air 12 från Invest Living är en vidareutveckling av den populära Bonus Air 10. Bonus Air 12 är en mer kompakt och tystare värmepump, men trots det kraftfullare än Bonus Air 10. En annan nyhet är färgdisplayen med touchstyrning. Bonus Air 12 lämpar sig väl för olika inkopplingsprinciper.

SCOP 3.62

Installerad mot befintlig el-, olje- eller vedpanna (flytande kondensering) och/eller mot en ackumulatortank (fast kondensering). Som vedeldare kan du minska ditt vedbehov helt eller delvis. De som eldar några kubikmeter ved när det är som kallast och låter värmepumpen sköta driften övriga året kommer vara

IS: R P K

Enkel installation endast 3 hål i väggen

11 kW

RE

52 dB

: 0 5

47IN.K9L. LMLOAMTISONR A E INSTLKOMM TIL

vinnarna i framtiden. Då kan man spara pengar genom att minska effektbehovet av el vid hög belastning av elnätet och på så sätt få en lägre elkostnad och effektavgift. Bonus Air 12 säljs och installeras av din lokala rörfirma.

Vill du ha tips på installatörer hittar du det på: www.baxi.se/installation/hitta-aterforsaljare

Invest Living luft-/luftvärmepump - För dig som vill ha det varmt & gött! Luftvärmepumparna finns i flera olika modeller mellan 3,66-9,43 kW och passar i hus upp till 200 m2. Pumparna passar perfekt både som komplement- eller som huvudvärme. Värmepumparna kan enkelt kompletteras med WIFI-styrning. En luftvärmepump måste installeras av en certifierad kyltekniker. Du kan kontakta din lokala installatör eller hitta en på www.installationservices.se/luftvarmepumpar

REK

6.9P9RIS FRÅN: INK 5 INS L. MOM :TAL S

TILL

L KOMATION MER

Vi på Baxi kan leverera allt från pelletsbrännare till 1 MW-pannor. Vi hjäper till med att dimensionera uppvärmningslösningar för små och stora fastigheter. Läs mer om våra produkter på www.baxi.se HS Perifal AB, Storgatan 50, 521 43 Falköping Tel: 0515-171 10 Fax: 0515-155 13 www.baxi.se - info@baxi.se


Nytt effektivt bekämpningsmedel för skadedjur som är lämpligt att användas i privata hushåll, restauranger, skolor, kontor, källarlokaler och andra områden inomhus.

Garanterat effektivt: Läs hur du en gång för alla blir av med råttor, möss och andra skadedjur på vinden, i dina skåp och bakom väggarna i hemmet! PESTINATOR-360™ sänderut ultraljud med en radie av 360 grader upp till 135 decibel öronbedövande buller och ljudtryck (som inte uppfattas av det mänskliga örat). Råttor, möss, ekorrar, kackerlackor, loppor, myror, mårdar och andra skadedjur i hemmet försvinner! Från BARA

299:(Samma som man får betala 599:- för hos konkurrenterna)

Vi introducerar den revolutionerande ultraljudsenheten PESTINATOR-360™ – ett helt nytt sätt att bekämpa skadedjur som bara behöver anslutas till ett eluttag. Därigenom slipper du gnagare och insekter inomhus

Av: Knut Larsen (journalist)

De invaderar ditt hem i skymningen, på natten eller i gryningen. De kan komma igenom de allra minsta sprickorna på vinden eller i källaren. En liten spricka i grunden är allt som behövs. Och när de väl tagit sig in är de nästan omöjliga att få syn på, eftersom de rör sig snabbt för att inte bli upptäckta. De finns överallt, gömmer sig bakom väggarna och under möblerna. De bryter sig in i ditt hem utan att intressera sig för vare sig smycken eller andra värdesaker. De vill slå sig ned permanent och sno ditt hus och dina kläder. Dricka ditt vatten. Äta din mat. Gnaga sig in i isoleringen för att få ett mjukt bo. Föröka sig. Och göra allting ohygieniskt genom att efterlämna avföring överallt. Saliv, uppkastningar, urin, avföring – de lämnar efter sig sådana spår överallt. På köksgolvet. I dina skåp. På bordsytor. På spisen. På tallrikarna, i kopparna och på husgeråden. Och kanske även på det äpple, den mat eller den marmeladburk som du inte tog bort från köksbordet på kvällen. De känner inga gränser. Och de sprider sina sjukdomar till dig. RÅTTOR. MÖSS. KACKERLACKOR. MYROR. LOPPOR. EKORRAR. SKADEDJUR! Under medeltiden dog 30–60 % av hela Europas befolkning av böldpest

ÄTER. DE FÖRÖKAR SIG. DE SPRIDER SJUKDOMAR! Ditt hem är en plats där du vill ha det lugnt och skönt. Men oavsett hur rent och prydligt du har det står oinbjudna gäster på kö för att ta sig in. Råttor, möss, ekorrar, myror, kackerlackor och andra skadedjur söker mat och husrum och kan snabbt och utan förvarning invadera ditt hem. (En obetydlig mängd råtturin kan orsaka sjukdomen leptospiros som orsakas av bakterier och kan medföra lever- och njurskador. Komplikationerna kan ge lever- och njursvikt och hjärt-/kärlsjukdomar.) Råttor och möss förökar sig snabbt! Råttor kan föröka sig året runt. De har en dräktighetstid på bara 22 dagar och får 10–12 ungar varje gång. Urin, avföring, saliv – ljudet av råttor som hörs i huset ... aggressiva råttor kan bita eller riva dina barn eller barnbarn. Så varför utsätta dig själv för fara genom att använda skadliga gifter eller sätta upp fällor? Om du EN GÅNG FÖR ALLA vill slippa skadedjur finns det ett mycket bättre sätt. Den revolutionerande PESTINATOR-360™ ! Skadedjur kan helt enkelt inte stänga ute det ultraljud och ljudtryck som PESTINATOR-360™ sänder ut. De försvinner en gång för alla – DU KOMMER ALDRIG ATT SE DEM MER I DITT HEM

mellan 1346 och 1353. Det motsvarar 75 till 200 miljoner människor. Sjukdomen beror på loppbett, men den viktigaste orsaken till böldpest var råttor som bar på loppor. Gör inga misstag. Möss och

råttor har även loppor idag och om dessa gnagare eller ekorrar kommer in i ditt hem tar sig även lopporna in. Smittad avföring och urin från råttor eller råttbett innebär en risk för lungsjukdomar m.m.

Gift, kemikalier och fällor som ofta används vid skadedjursbekämpning kan vara hälsofarliga. Nu kan du bli kvitt skadliga gnagare och insekter i hemmet på ett bättre sätt ...

Heltäckande skydd i hemmet Skyddar upp till 550 m2

VI PRESENTERAR: PESTINATOR-360™

Bild A

Bild B

Högeffektiva ultraljudvågor får bukt med skadedjur på en gång … Människor och husdjur kan inte höra det störande ljudet. PESTINATOR-360™ sänder ut högeffektiva ultraljudvågor med ett ljudtryck på hela 135 decibel som attackerar skadedjurens hörsel och nervsystem och tvingar dem att fly. Ultraljudet är så störande för skadedjuren att de sticker från både mat och vatten och bo – och ljudet kan inte uppfattas av människor och husdjur. Och en nyhet är att Pestinator har utvecklats för att ge extra ljudtryck mot skadedjuren när den sätts i läget Duo. Detta gör Pestinator till det mest effektiva bekämpningsmedlet för skadedjur på marknaden idag. BILD A: Smart, elektronisk, bärbar ... den avancerade PESTINATOR-360™ är perfekt i hemmet, i restauranger, garage, källare, på arbetsplatser – i alla lokaler inomhus. Detta är en aldrig tidigare skådad innovation – ett 100 % säkert och naturligt sätt att bekämpa skadedjur på. Du slipper se ruttnade, döda djur eller otäcka döda insekter. BILD B: Den multifunktionella PESTINATOR-360™ sänder ut ultraljudvågor med en frekvens på 25 000–65 000 Hz. Dessutom sänder den ut tryckvågor. Ultraljudvågorna skiftar hela tiden och sänds ut via högtalarna, medan tryckvågorna kommer från en separat transduktor. Råttor, möss, ekorrar, kackerlackor, myror, loppor, syrsor och silverfiskar, som ofta gömmer sig på vinden eller under väggarna klarar inte av att bombarderas med ljudvågor. De försvinner och kommer aldrig tillbaka Varje enhet täcker upp till 550 m2.

Laboratorietester har visat att ultraljudvågor attackerar de flesta gnagares och insekters hörsel och nervsystem. Det gäller för råttor, möss, spindlar, ekorrar, kackerlackor, myror, loppor, syrsor och silverfiskar. Ljudvågorna är så plågsamma och obehagliga att de sticker och slutar äta. De klarar helt enkelt inte av ljudbombardemanget av pulserande ljudvågor som har samma inverkan på dem som en skärande hög, oregelbunden siren. En PESTINATOR 360™ är utrustad med denna ultraljudsteknologi i form av ett avancerat, bärbart elektroniskt system som ger upp till 135 decibels ljudtryck. Skadedjuren skräms iväg helt utan kemikalier, gift eller fällor. Du blir av med ruttnande insekter eller giftrester och du behöver inte ägna tid till att spåra stinkande döda råttor eller möss bakom väggar eller i de mörkaste delarna på vinden eller i källaren.


n r, n h g . G n

h t , h r e e å -

d m t s t r t s -

TRE FUNKTIONER – TÄCKER HELA HUSET Vi rekommenderar att du sätter en i varje rum som är särskilt utsatta! Det finns fyra egenskaper som gör Pestinator effektiv på ca 550 m2. Du kan själv välja vilket skadedjur som ska utrotas. ULTRA: När du väljer ULTRA sänder enheten ut ultraljudvågor från två 360 graders högtalare som mycket effektivt får råttor, möss, kackerlackor, loppor, myror, syrsor osv. att försvinna. TRANS: Intermittenta tryckvågor från transduktorsystemet får mårdar och ekorrar att försvinna, om de befinner sig inuti huset. DUO: Denna multiinställning innebär att ultraljud- och tryckvågor sänds ut från två högtalare och transduktorer så att ultraljud med en frekvens av 25 000–65 000 Hz emitteras. Det får alla skadedjur att försvinna. TEST: Använd den här inställningen för att kontrollera att systemet fungerar: PESTINATOR-360™ sänder ut ljudvågor som kan uppfattas av människor, så att man kan kontrollera att systemet fungerar som det ska. Det är helt problemfritt att använda PESTINATOR-360™. Du behöver inte vara rädd för att dina barn eller barnbarn får i sig kemikalier eller gift eller att de bryter ett ben i handen eller fingrarna om de fastnar i en råttfälla. En annan fördel är att systemet besparar dig obehagliga upplevelser. Du behöver inte slå ihjäl eller vidröra skadedjur och slipper ta bort äckliga rester eller kemiska ämnen.

VARNING: Gnagare och andra skadedjur som råttor, möss och kackerlackor sprider sjukdomar genom bett, rivning, avföring, urin, saliv eller indirekt genom parasiter.

Den tyska kackerlackan är den vanligaste kackerlackan i världen. Den överlever i flera månader utan föda och i upp till två veckor utan vatten. Fossiler tyder på att kackerlackor funnits på jorden i mer än 300 miljoner år. En enda hona och hennes avkomma kan bli till mer än 300 000 kackerlackor på bara ett år. Kackerlackor överlever allt, även atombomben över Hiroshima. Det enda effektiva sättet att bli av med kackerlackor är att störa deras hörsel och nervsystem. Och det är precis det som man gör med en PESTINATOR-360™. Om du ser en ensam kackerlacka i ditt hem är det stor risk för att det finns många fler, som äter och förökar sig. Och kackerlackor är inte ofarliga. Man har kunnat bevis eller misstänker att de bär på organismer som kan orsaka flera allvarliga infektioner. Kackerlackor kan även utlösa astma och andra allergier som sprider E. coli-bakterier, gula stafylokocker och streptokocker. Så du har väl alla skäl till att se till att dessa inkräktare försvinner en gång för alla från ditt hem? Det kan du göra nu med den fantastiska PESTINATOR 360™. Anslut den bara till ett eluttag och sedan blir du en gång för alla kvitt skadedjur i hela hemmet!

Verkar över hela fältet och ger ett effektivt skydd på upp till ca 550 m2.  Är effektiv dygnet runt och året om.

Ljudvågorna från PESTINATOR-360™ kan inte uppfattas av dina husdjur eller av människor och stör därför inte någon i familjen. Det är ett komplett system – du behöver inte köpa till något och du behöver ingen dyr extrautrustning eller andra tillbehör. Systemet levereras komplett med en adapter och en utförlig bruksanvisning. 100 % GARANTI FÖR ATT PRODUKTEN FUNGERAR. Sätt din PESTINATOR-360™ var som helst inomhus. Systemet väger inte mycket, är kompakt och går lätt att flytta. Därför kan den sättas där det är mest praktiskt för dig, t.ex. i köket, på ett bord, i sovrummet eller i källaren. Denna banbrytande uppfinning kommer garanterat få bort skadedjur ur ditt hem och sörjer för att de aldrig någonsin kommer tillbaka. Bilda dig en egen uppfattning. Testa PESTINATOR-360™ i ditt hem i 90 dagar. Och njut av att du är fri från skadedjur. Se det fantastiska resultatet. Det fungerar. Om du av en eller annan anledning inte tycker att det här är det bästa system för skadedjursbekämpning som du någonsin stött på är det bara att returnera din PESTINATOR-360™ så får du pengarna tillbaka. Du behöver inte motivera ditt beslut. Det finns inget lika bekymmersamt eller obehagligt som en skadedjursinvasion. Lyckligtvis kan du nu slippa skadedjur en gång för alla, så att du kan känna dig trygg i ditt eget hem. Beställ redan idag!

EFFEKTIV: Upp till 550 m2

 Du slipper använda kemikalier. Du behöver inte ta i skadedjuren. Du behöver inte slå ihjäl dem. Det är varken äckligt eller giftigt.  Helt idealisk i privatbostäder, på kontor, i garage och källare, på restauranger, i lägenheter, på skolor och alla andra ställen inomhus. Oskadlig för barn och husdjur. Stör inte tv-apparater eller annan elektronisk utrustning, inkl. pacemaker.

”Mössen försvann ... Det är helt underbart!” ”Så snart vi satte PESTINATOR-360 i uttaget fanns det inte längre några möss som kilade runt! Det är helt underbart!” Först betalade min fru 5 000 kronor för skadedjursbekämpning. Det ledde inte till någonting alls. Vi hade möss i skafferiet och i köket hela tiden, och deras avföring fanns överallt. Nu är huset musfritt. Tusen tack! Ert system funkar!” – Hans Åberg.

100 % garanti. Får undan ALLA SKADEDJUR på alla ställen i HUSET! Villor, lägenheter, restauranger, källare, garage, skolor, vindar, arbetsplatser – anslut PESTINATOR-360™ till ett eluttag och välj de ljudvågor som önskas ...sedan kan du eliminera alla skadedjur inomhus. Så enkelt är det!

ANNONS

se.com www.pestinator-

Levereras med adapter

 Sikker for husdyr  Beskyt dine børn og børnebørn!

Ring oss på 040 674 1849 och köp PESTINATOR-360™ FUNGERAR GARANTERAT

 JA TACK, jag vill gärna ha ett hem utan skadedjur. Skicka en PESTINATOR-360™ omgående: Jag vill inte löpa någon risk att smittspridande råttor, möss, ekorrar, kackerlackor eller andra skadedjur invaderar mitt hem och sprider sig så att deras saliv, urin och avföring ligger i mina skåp och smittar ned lådor och bordsytor. Skicka mig en PESTINATOR-360™ omgående enligt nedanstående beskrivning. Jag vet att en PESTINATOR-360™ skyddar ett inomhusområde på ca 550 m2 och kan anslutas till ett uttag så att den fungerar året om. Levereras med adapter. En PESTINATOR-360™ är supereffektiv. Ultraljudet uppfattas inte av människor eller husdjur. En PESTINATOR-360™ verkar med 100 % garanti på det sätt som vi beskriver – du slipper skadedjur utan gifter, fällor eller skadeämnen som är svåra att använda. Du kan få pengarna tillbaka inom 90 dagar om du inte är helt nöjd.

Beställ idag på www.pestinator-se.com. Eller ring 040 674 1849 eller skicka kupongen. DET FINNS INGEN RISK.

FYLL I ORDERSEDELN:

Pro-shopper

 1 PESTINATOR-360™ .............................................................................................................................. BARA 369:+ porto 79,-

 2 PESTINATOR-360™ ............................................................................................................................. per st. 349:+ porto 79,-

 3 PESTINATOR-360™ ............................................................................................................................. per st. 329:Leverans GRATIS  4 PESTINATOR-360™ ................................................................................................................ per st. KUN 299:Leverans GRATIS

SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö

Namn: ______________________________________________________________________________________________________

Adress: _____________________________________________________________________________________________________

Postnr.: _________________Postort: _____________________________________________________________________________

E-post: _______________________________________________@ _____________________________________________________

September 2018 www.viivilla.se

61


Kivan Kaivanipour Produktchef för bilförsäkring 08-790 04 15 kivan.kaivanipour@svedea.se

Därför är vår bilförsäkring ovanligt bra för vanliga bilar

Många försäkringsbolag tycker att det är okej att låta äldre bilar subventionera försäkringspremierna för nya bilar. Det tycker inte vi. Har du en vanlig, begagnad bil med låga skadekostnader så är det såklart du som ska betala mindre. Ett resonemang som allt fler uppskattar – Svedea är ett av de bolag som växer snabbast inom bilförsäkring. Jämför oss gärna med andra!

2018-05-18 07:38

PB_Vi i villa_annons_183x122+5_2018_Svedea_Final_tryck.indd 1

Nyhet!

Margareta väljer ZIncuMIn

llt tar emot när lederna stelnar och man blir mer orörlig. Både jobbet och fritiden mister sin glans och glädje och även om man vet att det är bra och viktigt att röra på sig så drar man sig för det. För Margareta Jansson, 57, var detta under lång tid den dagliga verkligheten. – Jag har arbetat som frisör i nästan 30 år, jag står hela dagarna och jobbet frestar hårt på höfter, nacke och händer. Trötthet, och stelhet i nacke och höfter har länge varit mina ständiga följeslagare, och det har även påverkat min fritid och mina motionsvanor, berättar hon.

Gurkmeja och Ingefära i unik kombination Zincumin är ett helt nytt kosttillskott baserat på en unik, patenterad formula på gurkmeja och ingefära, samt C-vitamin. I en vetenskaplig studie* på Zincumin där 200 personer ingick kunde forskarna konstatera att en majoritet, 85 %, var nöjda och kunde minska eller helt sluta med andra egenvårdsprodukter. Stelheten och obehagen försvann med Zincumin För Margareta har Zincumin inneburit en revolution. Det tog lite tid, ungefär

2 månader, innan hon med säkerhet kunde slå fast att stelheten och rörligheten i hennes kropp på allvar ändrat karaktär. – Förändringar kom redan efter 3 veckor, i början märker man bara lite grand men så en dag inser man att oj så mycket lättare det går att röra sig och att det inte längre känns så besvärligt. Det känns jätteroligt, inte minst för att jag nu kan jogga igen och i arbetet så blir jag inte längre så ansträngd.

85% nöjda efter 8 veckor* • Ingefära - hjälper till att bibehålla rörliga leder. • curcumin/gurkmeja - hjälper till att bibehålla normal led och benhälsa • Vitamin c - bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion.

Nyhet! 1

kapsel per dag Underhållsdos

ZINCUMIN finns hos Life och Hälsokraft Konsumentkontakt Acrilex AB: 0380-40970 • www.acrilex.se

* Effect of 8 weeks of supplementation of a ginger and curcumincomplex on joint pain and wellbeing in patients suffering of arthritis complaints. Lars Lindmark (DrMedSc), Nordic Phytotech Aps.

 62 viivilla September 2018

Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och en hälsosam livsstil.

nu kan jag röra mig som förr! A


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Fett i fokus Fettansamlingar sker inte bara på mage, lår och rumpa utan även kring organen. Här spelar levern stor roll som kroppens reningscentral.

Kirsten var uppmärksam på tecknen: Övervikt, svullenhet, långsam matsmältning, trötthet och ofräsch hud.

”Kirsten fick chansen att prova Active Liver.” –Jag är glad för att jag fann ett enkelt sätt för mig att bibehålla normal leverfunktion, berättar Kirsten. Hon tar nu en tablett varje dag tillsammans med frukosten.

L

everns funktion är central för en välfungerande kropp och inverkar på ämnesomsättningen. Vi vet att det finns flera skäl till varför levern kan överbelastas; det kan vara överkonsumtion av alkohol men även övervikt. Trötthet och håglöshet kan vara typiska tecken.

För mycket av det goda?

I hektiska perioder av livet med mycket mat och dryck finns det risk att det både syns och känns. Man kan behöva ett stöd för att lägga om livsstilen lite i taget. Active Liver har ingredienser som stödjer nedbrytningen av fett och bidrar till normal leverfunktion. I vardagen funderar man normalt sett inte så mycket över leverns funktion i kroppen. Men den spelar en central roll för ämnesomsättning och nedbryt-

ning av fett. Överdrivet intag av kolhydrater, för mycket alkohol och högt fettintag sätter levern och gallfunktionen på prov.

En tablett om dagen

Maten vi äter nuförtiden innehåller betydligt mer kolhydrater än förr. Alltför mycket kolhydrater i förhållande till protein försvårar för levern att upprätthålla en god ämnesomsättning. Hemligheten bakom Active Liver är dess innehåll av kronärtskocka som är känt för att stimulera lever- och gallfunktionen och ingrediensen kolin som bidrar till att bibehålla normal leverfunktion. Dessutom innehåller Active Liver andra växtextrakt med innehåll av resveratrol. Active Liver kan man betrakta som en daglig ”vitamindos” för leverns funktion. Ta en tablett om dagen.

5 fördelar med

Active Liver

1. Kolin som bibehåller normal leverfunktion jer 2. Kronärtskocka som stödjer mt nedbrytningen av fett samt normal gall- och leverfunktion 3. Parkslide med innehåll av resveratrol 4. Endast en tablett om dagen 5. Utvecklad och tillverkad i Sverige Active Liver säljs i din hälsobutik och via www.newnordic.se. För mer information ring New Nordics kundtjänst: 040-239520

–Active Liver är perfekt för mig. Normal leverfunktion känns viktigt. Jag mår bra och jag vill fortsätta att vara aktiv och känna mig i god form i många år framöver. ”Örttabletten i den ljusgröna asken från New Nordic kan verkligen g rekommenderas.”


Rent vatten? Rent vatten? Har du problem med järn, mangan, smak, lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller Har du problem med järn, mangan, smak, bakterier i ditt hushållsvatten?

lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller LUFTNING OCH OXIDERING bakterier i ditt hushållsvatten? Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en

Rent vatten? Rent vatten?

beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. LUFTNING OCH OXIDERING Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av

vilket förenklar installation och underhåll! Annonstorget VIlLAsmak, vattnet, Har du problem med VI järn,I mangan, Passar både till hydropress och hydrofor. Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor.

Rent Rent vatten? vatten?

lukt, radon, med kalk,järn, PH-värdet Harfärg, duTryckluft problem mangan, eller smak, bakterier iradon, ditt hushållsvatten? lukt, färg, kalk, PH-värdet eller Tryckluft

Ett hantverk från Dalarna

bakterier i ditt hushållsvatten?

duproblem problem med med järn, mangan, smak, HarHar du järn,mangan, mangan lukt Har du problem med järn, smak, Har du problem med järn, mangan lukt Birm lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller eller pH-värdet i ditt Birm lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller eller pH-värdet ditthushållsvatten? bakterier i iditt hushållsvatten? bakterier i ditt hushållsvatten? hushållsvatten? ®

Tryckluft

Tryckluft

®

Birm® Birm®

LUFTNING OCHOXIDERING OXIDERING LUFTNING OCH

Grus Grus Tryckluft Tryckluft

Grus Grus

Östanvindsgatan 21,Karlstad Karlstad PerPer Hansson info@vvab.se Östanvindsgatan 21, Hansson info@vvab.se Kontor054-56 054-56 11 00 070-97 68 481 www.vvab.se Kontor 00& manganfilter 070-97 68 481vattnet med www.vvab.se Detta järnbehandlar en

13.600:13.600:13.600:13.600:moms exkl.exkl. moms

moms exkl.exkl. moms

Birm®

Birm®

21,Hansson Karlstad Östanvindsgatan Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Kontor 054-56 11 00054-56 11070-97 Kontor 00 68 481

Kontor 054-56 11Hansson 00 Östanvindsgatan 21, Karlstad Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Grus Kontor 054-56 11 00054-56 11070-97 Kontor 00 68 481 Grus

Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ochoch miljövänlig metod. beprövad, effektiv,ekonomisk ekonomisk miljövänlig metod. Med Oxydizer Oxydizer behövs extra syresättning av av Med behövsingen ingen extra syresättning vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor. Passar både till hydropress och hydrofor. Per Per Hansson Hansson info@vvab.se

info@vvab.se info@vvab.se www.vvab.se www.vvab.se info@vvab.se

www.vvab.se 070-97 68 070-97 68 481 481 Per Hansson info@vvab.se www.vvab.se 070-97 68 481

www.vvab.se

Sveriges mest 20 år/20% Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00

Per Hansson 070-97 68 481

sålda pool ! info@vvab.se www.vvab.se

Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Hansson Kontor Östanvindsgatan 054-56 11 00 070-97 68 21, Karlstad Per481 Hansson

Kontor 054-56 11 00

Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00

info@vvab.se www.vvab.se info@vvab.se www.vvab.se

Höstrea 30 % på våra ”Delux”- paket. 070-97 68 481

Per Hansson 070-97 68 481

info@vvab.se www.vvab.se

Så länge lagret räcker

0585 31661 www. jf-fritid.se

Rönnäs PV14-G

Skeberg V37-G

www.leksandsdorren.se bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

GOLVVÄRMEBUTIKEN.SE SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVERANTÖR ELEKTRISK GOLVVÄRME

Markbädd på burk Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el

VATTENBUREN GOLVVÄRME

I Sverige sedan 2009 Godkänd i alla kommuner

Golvvärmerör

80 meter: ....................699:120 meter: ..............1.049:170 meter: ..............1.499:200 meter: ..............1.699:500 meter: ..............3.999:-

Vi2018

för att få priserna i annonsen KOD GILTG TOM. 2018-10-2 8

syrediffusionsspärr och uppfyller standarderna DIN 16833 (syrebarriär) och EN ISO 22391 Max kontinuerligt driftstryck 8,0 bar Beräknad livslängd är minst 50 år.

7

08-4100 77 27 www.markbäddpåburk.se | info@4evergreen.se | www.4evergreen.se Stockholm | Göteborg | Malmö | Umeå | Uppsala | Norrköping | Jönköping | Borås

Köp golvvärme av oss! Problemfritt Snabb leverans Bästa möjliga support 30 dagars returrätt www.golvvarmebutiken.se T. 035 - 22 77 33

 64 viivilla September 2018

BADRUM

Använd RABATTKOD

Produktinformation Golvvärmebutikens PE-RT värmerör är tillverkad av förnätat polyetenrör med

VÅRA KONTOR FINNS LOKALT RUNT OM I HELA SVERIGE RING SÅ BERÄTTAR VI MER

BYGG

Då vi ansåg att det inte fanns någon produkt på marknaden som kombinerade hög kvalitet och bra pris, valde vi att ta fram ett eget fabrikat av golvvärme. Genom att undvika dyra förpackningar och inte bifoga någon tryckt manual samt leverera helt utan mellanhänder direkt från fabrik till dig som kund kan vi hålla ett extremt lågt pris samtidigt som vi håller marknadsledande kvalité! Detta tror vi är bra för dig som kund. Använd gärna vår materialberäknare för att få hjälp att hitta komplett paket.

PE-RT 5-lager golvvärmeslang med syrediffusionsspärr 16mm.

Ersätter markbädd/infiltration

RADIATORER

Vi tycker att hög kvalitet inte måste vara dyrt!


Annonstorget VI I VIlLA

Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®.

WWW. WWW. WWW. WWW. WWW.

WWW.

EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD FJORD Terrass Terrass Panel Panel Terrass Panel FJORD FJORD Terrass Terrass Edge Edge Terrass Edge FJORD Terrass Panel FJORD FJORD Terrass Edge FJORD 17.900 17.900 SEK 27.900 27.900 SEK SEK 19.900 SEK 19.900 SEK SEKSEK 27.900 SEK Terrass Panel 19.900 SEK Terrass Edge 17.900 SEK 27.900 SEK Terrass Panel 19.900 Terrass Edge 17.900 SEK 27.900 SEK 19.900 SEK SEK 17.900 SEK Fri frakt. 27.900 SEK 19.900 SEK Fri frakt. Betala Betala efter efter leverans. leverans. Fri frakt. Betala Fri frakt. Betala Fri frakt. Betala Fri frakt. Betala

efter leverans. efter leverans. efter leverans. efter leverans.

FJORD FJORD EuRoPE VattEnREning ab Terrass Terrass Edge Centralgatan 16, 365 42 Hovmantorp 17.900 SEK 19.900 SEK

KundFJORD referenser med Panel 27.900 SEK i reningsgrad Se hemsida

99,9%

Tel: 0478-100 17 • Fax: 0478-122 13 www.europevattenrening.se Fri frakt. Betala efter leverans. info@europevattenrening.se

Patentnr: SE0801122-3

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS

DÅLIGT VATTEN? Naturlig rening utan kemikalier

RB-VENTUM

VARAB filtret tar bort: • Järn • Justerar pH • Mangan • Partikel filtererar

Fr. 29 900:-

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Renings- och återköpsgaranti

RBECO&GRANDLUX

ACKUMULATORTANKAR

Filter även för radon, kalk, bakterier, lukt etc.

VatteNReNiNgsbyRåN ab

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

Tel: 08-544 442 60• www.varab.se

Fr. 45 000:-

Låt inte livet vänta – vi levererar din trapphiss inom 1–2 veckor!

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW,

WWW.

WWW.Vedlängd 50-90 cm

RBPELLETSBRÄNNARE

FJORD Vi har Tillfört Terrass Tillgänglighet i hela 17.900 SEK Sverige sedan 1976.

FJORD Terrass Edge 19.900 SEK

FJORD Panel 27.900 SEK

Fri frakt. Betala efter leverans.

Telefon: 0155 - 20 55 00

info@globustt.se

FJORD Terrass 17.900 SEK

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny PRIS EX. styrning, lä‹skö‹ och mycket lång 15 900:livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv FJORD FJORD Panel Terrass Edge 27.900 SEK 19.900 SEK Fri frakt. Betala efter leverans.

www.globustt.se

Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se September 2018 www.viivilla.se

65


se t s j ä l v

Vindsavfuktare TrygghetsVakten Vind Start förevisad på bl.a. Tv4 och sitter idag i ca 13 000 fastigheter, är en unik miljövänlig avfuktare för vind baserad på kontrollerad ventilation som skyddar vinden från fukt, lukt, mögel och röta.

Birkin M-125 Premium

Denna pool är tillverkad i ett kraftigare material än sina föregångare och har ett riktigt elegant ytterhölje i strutsskinnsimitation.

Värde: 9.995:-

Värde: 12.995:-

Bonus Air 12

Nya luft-/vattenvärmepumpen Bonus Air 12 från Invest Living är en vidareutveckling av den populära Bonus Air 10. Bonus Air 12 är en mer kompakt och tystare värmepump, men trots det kraftfullare än Bonus Air 10. En annan nyhet är färgdisplayen med touchstyrning. Alla komponenter är noggrant utvalda och testade både i laboratoriemiljö och i strängt nordiskt klimat.

Entrétak Classic

Komplett och unikt entrétak av plåt byggt på en robust aluminiumstomme. 100% svensktillverkat med en tidlös design som passar alla hustyper. Ett av våra absolut mest populära skärmtak. Klassiskt utseende med dubbelfasad plåt, finns i nio olika färger, alla med undertak i vitlackerad aluminiumplåt. Enkel installation.

Värde: 47.950:-

Stående bastutunna

Lättplacerad stående bastutunna tillverkad i hållbar värmebehandlad finsk furu som vid uppvärmning avger en svag tjärdoft. Plats för 4–5 personer. Värms snabbt upp. Väggmaterialet är spåntat, måttsågat och urfrästa spår för botten och takkonstruktion. Förmonterat bänkmaterial för snabb och enkel montering. Fönsterbågar med färgat glas. Dörrkarm och dörr i värmebehandlat material med fönster i färgat säkerhetsglas.

Värde: 18.140:-

Liggande bastu

Liggande rymlig bastutunna gjord av finsk värmebehandlad furu. Avger en svag tjärdoft då bastun värms upp, vilket ytterligare ger en välbehaglig känsla vid bastubadandet. Plats för 6 personer. Värms snabbt upp.

Värde: 42.850:-

TopSpa XS

Ett stiligt helisolerat utomhusbad med insidan gjord i slitstarkt plastmaterial. Finns i färgerna Grey Marble och Black Marble. Utrustning för termostatstyrd elvärme, filtrering och bubbel installeras i den isolerade lådan som också används som en del av trappan för att lätt ta sig i och ur.

Värde: 37.900:-

 66 viivilla September 2018

a

n.viivilla.se

VAR MED I VI I VILLAS AUKTION! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 30/9 och avslutas den 3/10. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

Vindsavfuktare

t io

Du

pri

uk

LÄGG ETT BUD

er tt

Värde: 49.900:-

TopSpa Medio

Välutrustat omtyckt spabad med isolering i toppklass. De olika jetmunstyckena är alla individuellt ställbara för skön massageeffekt. LED-belysningen ger en avslappnande och lyxig stämning. Förutom liggsätet finns 4 säten.

Värde: 79.900:-


SVENSKT POOLLIV SEDAN 1968

Stor höstkampanj på spabad och pool*

Läs mer på folkpool.se

*

Lev livet lite mindre vardag Folkpool Täby Leverantörsvägen 2A Arninge

Folkpool Järfälla/ Barkarby Saldovägen 2

Folkpool Nacka/Värmdö Mörtnäs Hagväg 1 Värmdö Köpcentrum

Folkpool Kungens Kurva Geometrivägen 3

Folkpool Järna Ullängsvägen 1

Folkpool Uppsala Kungsgatan 109

Folkpool Upplands Väsby Kranvägen 4 InfraCity Västra


En underbart svalkande värmepump Ta kontroll över temperaturen hemma oavsett väder. En bergvärmepump från NIBE ger dig ett perfekt inomhusklimat – både när värmen stiger och när kylan biter. Besök nibe.se/kyla för att lära dig mer eller kontakta din närmaste återförsäljare för att ta reda på vilken värmepump som passar just ditt hem.

IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE

BROMMA JGS Rör & Värme AB AB 073-206 50 00 DANDERYD/TÄBY Bergvärme i Stockholm AB 08-756 18 03 EKERÖ Wikmans VVS AB 08-560 449 00 HUDDINGE/HÄGERSTEN/SOLLENTUNA Vi Värmer Sverige AB 08-708 75 00 MÄRSTA/SIGTUNA Comfort Karby VVS AB 08-592 596 60 NORRTÄLJE Wahlgren Rör AB 072-711 51 37 / 076-851 68 01 SOLLENTUNA US Rörteknik AB 08-120 448 00 | Bogi Värme AB 08-81 04 90 SPÅNGA Rörmannen i Bromma AB 08-36 28 61 UPPLANDS-VÄSBY Plusgrader AB 08-611 02 03 VALLENTUNA Technorth Energilösningar AB 08-6640900 | Vallentuna Värme VVS AB 08-511 711 11 VAXHOLM Vaxholms Värmeservice AB 08-54 13 32 00

Vi i Villa 1808  

Oktober är höstens kanske mysigaste månad med tända ljus och lugn – samtidigt som det fortfarande är skönt att vara utomhus! Vad sägs om att...

Vi i Villa 1808  

Oktober är höstens kanske mysigaste månad med tända ljus och lugn – samtidigt som det fortfarande är skönt att vara utomhus! Vad sägs om att...