__MAIN_TEXT__

Page 1

NR 10, 2017 • UPPLAGA 2 163 501 EX

Julen är här!

SS

P EL • AK

E

T

Fixa & gör det själv!

•P

YNT • PY

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,8 MILJONER LÄSARE

KAMINSPECIAL !

Utvalda favoriter

Vinn! Tävla i vår

julkalender

Klappfynda på nätet!

SIDAN 34

HEMMA HOS GRY :

”Jag älskar Janssons” GUIDE

7 sorters julblommor

EXPERTSVAR

Måla om i hemmet • Hitta billigaste utlandsresan • Få mer i solcellsbidrag •

”MÅRDAR, RÄVAR, ORRAR OCH EN GRÄVLING” Artisten Brolle pratar inredning.


S SI BO

KA

TA

HE

E MB

CH SÖ

A

N KI

! E N MBER S N CE

N NA

D 10

E

Vi firar 20 år med 20% Ett fantastiskt jubileumsår går mot sitt slut, så passa på att ta del av vår succékampanj. Till och med 10 december 2017 ger vi dig 20% rabatt på alla fönster, dörrar, tillbehör och allt material.* Välkommen till Sveriges ledande fönsterbytare!

0.20%

RANTA Via ROT-avdraget finns även möjlighet till 30% avdrag på arbetskostnaden. Dessutom erbjuder vi nu 0.20% ränta i 20 månader via Mockfjärdslånet, se fullständiga villkor på www.mockfjards.se.

* Gäller vid köp av minst fyra öppningsbara fönster med montage. Kampanjen gäller ej takfönster.

20 % PÅ HELA VÅRT FÖNSTERSORTIMENT.

20 % PÅ HELA VÅRT DÖRRSORTIMENT.

Finansieringslösning i samarbete med Ecster.

20% PÅ ALLT MATERIAL TILL INOCH UTVÄNDIGT MONTAGE.

20% PÅ ALLA TILLBEHÖR TILL FÖNSTER OCH DÖRRAR.

BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK AV EN FÖNSTERMÄSTARE

020-43 00 00

1710007_Viivilla_203x273mm.indd 1

www.mockfjards.se

2017-10-24 09:51


vi ivilla

VÄLKOMMEN

Vet ni hur svårt det är att hitta en julgran i oktober? Näst intill omöjligt. Men vad gör man inte för att fixa lite julkänsla till reportaget med Gry Forssell? En hel del, och – ska det visa sig – till ingen nytta.

Hej, Björn Christiernsson, Vi i Villas hussnickare och blivande reseledare för vår läsarresa till Rhodos – berätta! – Tanken är att samla så många läsare som möjligt för en fullmatad semestervecka med inspirerande föredrag, rolig träning och trevliga middagar. Vad kommer du att bidra med? – Jag kommer att prata mycket om hur man lyckas med sin husrenovering, men också ge råd kring konkreta byggfrågor som deltagarna har. Kommer du att hålla i några träningspass? – Jag tycker att det vore jättekul om några av deltagarna vill följa med och vandra, alternativt prova på att surfa eller segla. Men när det gäller yoga finns det bättre lämpade experter på plats.

I SKYDD AV MÖRKER, rustad med pannlampa och modig kumpan (tack, Daniel!) gav vi oss ut i närmaste storskog, i mitt fall villaförorterna strax utanför Stockholm. Efter några mödosamma timmars slit återvände vi till civilisationen med århundradets ståtligaste supergran. Synd bara att mitt mörkerseende inte är något vidare, för i dagsljus var upplevelsen en helt annan. Och det tyckte Gry också som utan pardon utsåg trädet till Årets deppigaste gran. Lyckligtvis fanns det en plan B samt en låda till brädden fylld med julpynt som Gry gladeligen plockade fram i förtid. Du hittar intervjun (och en deppig barrväxt!) på sidan 18. OCH INNAN NI HÖR AV ER per telefon (08-731 29 00) eller mejl (anders.carlen@ viivilla.se) för att påtala det brottsliga i att

I N

Jakten på en gran!

R

stjäla en gran, låt mig avslöja att stölden var fullt laglig med en husägare som gladeligen lät oss röja hans dikeskant – och bad oss att återkomma när det är dags för påskris. Däremot får ni gärna höra av er med andra tänkbara spörsmål, jag svarar alltid och gärna, utom möjligtvis den 24 december.

10

HIT

TA R D U . .

6

Lys upp mörkret med vackra armaturer.

OCH APROPÅ JULAFTON. Det är inte bara

roligare att göra saker tillsammans, det är dessutom smartare – och mer ekonomiskt. Så gick våra tankar när vi i våras drog i gång Vi i Villa-klubben, där ett medlemskap bjuder på de bästa priserna och rabatterna på allt som hör huslivet till – helt kostnadsfritt! Nu har vi just passerat 15 000 medlemmar som varje vecka får ta del av billigare färg, gratis rådgivning och kostnadsfria byggbeskrivningar – och ju fler vi blir, desto bättre erbjudanden kan vi ordna, så surfa in med en gång på Viivilla.se/medlemsklubb och bli medlem du också! Det är helt gratis och du kan avsluta ditt medlemskap närhelst du vill. Vi ses i klubben – och nästa år!

Vi hälsar på hemma hos Gry Forssell.

22

18

Så tar du hand om dina julblommor!

Anders Carlén, chefredaktör

Redaktionschef Anja Källstedt

Ring oss gärna på onsdagar kl 10–12 på 08-731 29 00!

26

Skapa julstämning med ny inredning.

Webbredaktör Sara Åhlström Chefredaktör Anders Carlén

Anmäl dig till Vi i Villas kom-i-villa-form på Viivilla.se/resarhodos.

Art director Lovisa Haglund Nu kan du ansöka om Vi i Villa-lånet! Läs mer på sidan 42. PÅ OMSLAGET GRY FORSSELL FOTO ANGELICA SÖDERBERG

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VI I VILLA distribueras till 2 163 501 hushåll och har 1 795 000 läsare (TS och Orvesto konsument 2016).

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

November 2017 www.viivilla.se

3

.


GÅ M E D ID AG O CH S P A R A ÖV E R

110 0O OO OO OK KR R!

!

Exklusiva erbjudanden för Vi i Villa-klubben! Superdeal! Luftvärmepump till specialpris

Spara 3 000 kr

Som medlem får du köpa en luftvärmepump från Innova till rabatterat pris (från 13 900 kr mot ordinarie 16 000 kr). Du får även ett luftvärmpepumptak (värde 990 kr) helt utan kostnad.

Kostnadsfri kryssning Vi bjuder på en härlig kryssning till Helsingfors för upp till 4 personer. För 352 kr har du även möjlighet att njuta av ett fantastiskt julbord som Svenska Kocklandslaget komponerat.

Spishäll till superpris

Spara 998 kr Rabatt på Testamente

Spara 5 859 kr

Köp kökssnickerier till ett värde av 60 000 kr och tre vitvaror från Siemens så får du som medlem köpa en induktionshäll från Siemens för 990 kr.

Få ditt testamente upprättat av jurist. Som medlem får du 20% rabatt på alla avtal upprättade online eller av en jurist.

Rabatt på nästan allt! Med Guldpresentkortet väljer mottagaren själv bland mängder av presentkort på Anygift.se, genom klubben får du 10%. Köp tex ett presentkort för 1 000 kr och betala 900 kr.

Spara 100 kr

VI FÖRHANDLAR ÅT DIG ! Medlemskapet är kostnadsfritt. För mer info, gå in på viivilla.se/medlemsklubb.


vi ivilla

AKTUELLT

Tak lam pa léns, 599 kr . l, Åh rke Ci

VÄXTER SOM SKÖTER SIG SJÄLVA Har du tröttnat på att vattna, eller är du allergisk mot allt vad blommor heter? Lösningen stavas konstväxter.

Takpendel Tage, Lampgallerian.se, 2 999 kr.

Healthyhom es .

SPARA PENGAR MED ENERGISMART FRÅNLUFTSFLÄKT

H

ej Jonn Are Myhren, lektor i byggteknik vid Dalarnas universitet, som tagit fram en ny typ av energismart och behovsstyrd frånluftsfläkt. Berätta om den! – Behovsstyrd ventilation har funnits en tid, men bara i kontorsmiljö. Nu har tekniken dock blivit så robust och billig att den även kan användas i våra hem. Behovsstyrningen är framför allt till för att spara energi när man inte är hemma, men kan även ge extra ventilation vid stor fuktbelastning i våtrummen eller för att undvika ”tung luft” i sovrummet på natten. Räkna med att spara 40–50 procent i energikostnader. Funkar den för alla hus, även dem med självdrag? – Ja. För hus med självdragsventilation krävs rördragning, och det kostar således lite mer men kan vara desto viktigare eftersom det finns tiotusentals självdragsventilerade villor som är för täta till följd av fönsterbyten. Kan jag installera fläkten själv? – Att byta ut en gammal frånluftsfläkt och eventuellt dra några kanaler på vinden är egentligen inte så svårt, men att koppla in el och sätta i gång fläkten ska alltid göras av en certifierad installatör.

 6 viivilla November 2017

Gyllene tider

Vintern är här – ge den mörka tillvaron lyster med vacker belysning!

Lampa i linnetyg Dalsland, Himla, 1 490 kr.

Så minskar du risken för plötslig översvämning 1. Hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar bör rensas regelbundet. 2. Se över ditt tak, är alla takpannor hela och sitter på plats? 3. Undersök och rensa de diken som gränsar till tomten. 4. Förvara inte värdefulla saker i källaren. De prylar du har där ställer du upp minst en halvmeter över marken.

Bordslampa 2332, Svenskt Tenn, 4 000 kr.

29 kr. ea, 1 , Ik o ad

AV ANJA KÄLLSTEDT & ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

kr,

Bordsla mp aF

00

. se

uftsfläkt, 14 ån l Fr 5

K

onstväxter kommer i alla möjliga former och storlekar, och ser allt mer verklighetstrogna ut – perfekt för den som inte kan eller vill ha riktig grönska i hemmet. – Det är ett bekvämt och ekonomiskt alternativ. Konstväxter är lättskötta eftersom de aldrig vissnar, och du slipper problem med allergier eller skadeinsekter. De behöver varken ljus eller vatten, har ett naturtroget utseende och kan placeras i alla miljöer, säger Camilla Pramborg, produktchef på Plantagen. Vad är de gjorda i för material? – Det är olika beroende på växt, men flertalet är i PE-plast och polyestertyg. Kan de användas för utomhusbruk? – De konstväxter vi har på Plantagen är inte gjorda för det, så de är inte UV-behandlade och kan blekna beroende på hur soligt det är. Finns det någon typ av konstväxter jag bör undvika? – Nej, såvida du inte är allergisk mot PE-plast. Hur sköter jag om konstväxterna på bästa sätt? – De behöver ingen skötsel! Eventuellt kan du damma av dem, eller torka av med fuktig trasa om du skulle råka spilla.


Ett tryggare sätt att byta fönster. JUST NU! Altandörr på köpet*

Vi mäter upp, tillverkar och monterar. Trygghet är att slippa ringa runt och jaga fönsterleverantörer och hantverkare. Därför tar vi hand om om hela fönsterbytet. Våra fönster och altandörrar tillverkas i vår egen fabrik i Falkenberg och är inbrottsklassade och utrustade med antikondensglas som standard. Installationen sker hos dig av våra duktiga hantverkare. Och din personliga projektledare är med dig genom hela processen och tar ansvar för leveransen från måttagning till slutlig genomgång. Självklart erbjuder vi räntefri delbetalning i 36 månader.

Boka ett gratis hembesök 020-66 78 77 | www.morups.se *Vid köp av minst sju fönster, läs mer om kampanjen på www.morups.se.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


vi ivilla

AKTUELLT

 8 viivilla November 2017

Läs mer på Viivilla.se/lån

Privatlån

Res smart & billigt i jul

Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna! 1. Boka flygstol och hotell separat. 2. Ju tidigare du bokar, desto bättre, särskilt inför lov eller stora högtider. 3. Appen Hopper håller koll på en specifik resa åt dig och meddelar dig om priset på den har gått upp eller ner. 4. Res på en veckodag som inte alla andra väljer. 5. Tacka nej till alla tilläggstjänster som du inte absolut behöver.

33 %

… äger fler än tio smarta hemmet-produkter, enligt en undersökning gjord på över 2 000 svenskar. Ungefär var fjärde person äger också ett larmsystem som går att koppla upp sig till via mobilen eller datorn. KÄLLA MEDIAMARKT

AV ANJA KÄLLSTEDT, ANDERS CARLÉN FOTO ISTOCKPHOTO

skulle det således innebära 30 000 kr i stöd. Måste en auktoriserad firma montera solcellerna? – Det krävs att solcellsanläggningen ansluts till nätet för att bidraget ska betalas ut. Nätägare måste i sin tur ställa krav på att en behörig elektriker utför arbetet och följer de säkerhetsföreskrifter, lagar och förordningar som gäller för den här typen av installationer. Finns det några andra krav på mig som husägare för att få solcellsbidrag? – Bra leverantörer och installatörer har koll på vilka krav som ställs vad gäller CE-märkning, starkströmsförordningen, el-lagen och liknande. Installationen ska vara slutförd före den 31 december 2019. Om ansökan gäller för kommersiellt bruk måste ansökningsblanketten registreras hos Länsstyrelsen innan köpet påbörjas. Privatpersoner kan registrera ansökan hos Länsstyrelsen inom sex månader efter köp.

E

E

nligt ett nytt förslag från regeringen kan stödet för solceller komma att höjas med en halv miljard nästa år – från 20 till 30 procent. Men det gäller att vara ute i god tid om du vill ha en del av kakan. – Investeringsstödet gäller endast så länge det finns pengar anslagna. Regeringen har skjutit till ytterligare 500 miljoner vilket innebär att det finns totalt 915 miljoner kronor per år 2018–2020. När pengarna är slut betalas inga bidrag ut, om inte mer pengar anslås och förordningen förlängs, säger Lars Andrén, solenergiexpert. Var kan jag ansöka om solcellsbidrag? – Hos Länsstyrelsens Bostadsenhet, och det kan göras digitalt eller via brev. Hur mycket rabatt får jag med det nya bidraget? – Investeringsstödet är 30 procent av den totala summan, det vill säga av allt material och allt monteringsarbete. Kostar anläggningen 100 000 kr

Läs vår längre intervju med Fredrik Brändström på Viivilla.se.

.S

Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

R PÅ

IV ILL A

FÖRST TILL KVARN FÖR SOLCELLSBIDRAG

ME

VI

KONSUMENTKOLL

Hej Pehr Petersson, ansvarig för Vi i Villas nya lånesamarbete. Berätta om det! – Vi i Villa har tillsammans med Nordiska Kreditmarknadsbolaget tagit fram ett lån enbart för tidningens läsare. Syftet med lånet är att erbjuda konkurrensmässiga villkor och ett tänk där kunden är i fokus. Målsättningen är att kunden alltid ska kunna få bästa möjliga villkor, inte bara vid ansökningstillfället, utan under hela avtalsperioden. Vad kan Vi i Villa om lån? – Vi i Villa är inte själva experter på lån, däremot har de en väldigt god förståelse för vilka krav läsarna har på sin bank. Hur mycket kan jag låna? – Du kan just nu låna upp till 250 000 kronor under tolv år. Önskas andra beloppsgränser så kan dessa justeras löpande. Hur går jag till väga? – Gå in på Viivilla.se/lån och fyll i personuppgifter samt storlek på önskat lån. Du behöver bank-id för att verifiera dig. Utbetalning av lånet påbörjas samma dag som lånehandlingarna signeras. Får vem som helst låna? – Ja, om du är över 20 år och har en årslön om 150 000 kr. Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Hur fungerar det om jag redan har lån i andra banker? – Vill du lösa befintliga lån med ett nytt lån via Vi i Villa så kan vår samarbetspartner Nordiska Kreditmarknadsbolaget hjälpa till med detta kostnadsfritt. Oavsett vilken typ av lån du ansöker om så görs en kreditprövning innan det kan godkännas. Handen på hjärtat, finns det några dolda avgifter? – Nej, vi vill ha ett fullt transparent lån. De avgifter som finns är tydligt beskrivna på hemsidan och i villkoren.

S

Premiär! Låna pengar av Vi i Villa


GlasräckeN INomhus & utomhus

LedstäNgeR

cA PRis fRÅN 810 kr/m

RostfRitt Räcke

cA PRis fRÅN 2 660 kr/m

Fler varianter, räckestyper och valmöjligheter, hittar ni på vår hemsida

www.rackesbutiken.se Tel: 0431-37 10 60

Jag heter Eva Sandberg och jag svarar gärna på frågor om glasräcken via telefon, chatt eller mail

Priserna är baserade på standardval för respektive produkt i bestämda mått. det verkliga meterpriset kan bli både högre och lägre beroende på de val man gör och storleken på det räcke man köper.

Hösten blir varmare än vanligt Vad kan vara skönare än att sänka ner sig själv i ett lyxigt badkar? Modellen Värmdö från Nordhem med sin generösa bredd och härliga baddjup är tillverkad av gjutmarmor som håller värmen så länge att du aldrig vill kliva upp.

Just nu

21

Badkar NORDHEM Värmdö

15 790:REKPRIS 19 990:-

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv10-nordhem-halvsida-1710.indd 1

inget vanligt byggvaruhus

November 2017 www.viivilla.se 2017-10-05 09:259


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS Ä L

bästa idéer Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

Månadens idé:

”Jag byggde en lekstuga av pallkragar” OM PÄR Namn: Pär Åkrell. Ålder: 50 år. Bor: I Hosaby. Familj: Hustrun Linda och sex barn. Gör: Är resande snickare.

VINN EN KOCKKNIV! Har du ett tips eller uppfinning du vill dela med dig av? Mejla din idé med tillhörande bild till lasare@viivilla.se, gå in på Viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Nästa månadsvinst är en Shun Classic kockkniv med olivslip, 20 cm, från KAI. Passar lika bra för proffset som för hemmakocken. Värde ca 2 749 kr.  10 viivilla November 2017

”Jag delade på två pallkragar och staplade dem på varandra. I hörnen satte jag runda stolpar som gick upp en bit ovanför kanterna, och skruvade fast pallkragarna i dem. Därefter fäste jag reglar ovanpå och lade tak av en ganska tjock formplywoodskiva. Ovanför det spikade jag upp brädor från ett gammalt staket. Jag lade även golv av småbrädor i stugan och sågade hål i pallkragarna för att kunna bygga fönster och en dörr av plywoodskivor. Pallkragarna målade jag med vanlig fasadfärg. Som pricken över i köpte jag en rutschkana, skruvade fast själva kanan i ena änden av lekstugan, och trappan i den andra. Totalt tog det ungefär en dag att bygga huset, med några fikapauser.”

FLER SMARTA IDÉER!

HYLLADE STÄLL ”I vår nyrenoverade hall har vi använt oss av Ikeas handdukshängare Grundtal i två olika storlekar och gjort skoställ för stora och små.” Linnea Seiler

RENT & SNYGGT ”Jag har byggt ett diskutrymme genom att kapa hyllplanen i ett befintligt köksskåp och borra hål i det nedersta. Jag gjorde tre ventilationshål upptill och målade insidan med våtrumsfärg. Slutligen satte jag upp två diskhyllor från Ikea samt sågade itu mitt gamla diskställ, som blev en hylla längst ner.” Susanne Segerholm

ALLT LJUS PÅ AKUSTIKEN ”Gitarren har tidigare hängt på väggen till ingen nytta, så jag borrade några hål med en hålsåg och placerade en lamphållare i den. Dessutom fäste jag ljushållare på toppen av instrumentet.” Nicklas Johansson


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

MED BJÖRN CHRISTIERNSSON

Möblera med färg!

FRÅG A B J ÖRN

T

rånga utrymmen eller själlösa rum kan med enkla medel förvandlas till det motsatta, om du väljer att bygga inredningen på egen hand. Tack vare bra verktyg – som till exempel sänksågen, kapoch gersågen och överhandsfräsen – kan du dessutom göra det med ett slutresultat som håller möbelsnickarnivå. Den första frågan som dock ska besvaras innan inhandlingen kan ske är huruvida möbeln ska täckmålas eller inte; skillnaderna är nämligen väldigt stora. MATERIALVALET En målad möbel ska givetvis motsvara vad möbeln behöver tåla, som till exempel belastning och fukt, men i övrigt är det priset som styr och vanliga material är därför virke i gran eller furu. Skivor som ofta används är stavlimmad furu eller MDF. BYGGSÄTTET Den målade möbeln ska både spacklas och fogas med latexfog, så krångliga och svåra infästningar för att dölja eventuella skruvhål är inte nödvändiga. Det kommer därför att gå fortare att bygga den målade möbeln, men eftersom målningen också tar tid så brukar den totala arbetsinsatsen i slutändan bli densamma. Plastikträ eller plastic padding ger hårda spacklingar och torkar extremt fort, vilket är ett bra alternativ till vanligt träspackel om man har bråttom. NOGGRANNHETEN Eftersom du med hjälp av sandpapper, spackel och latexfog kan fixa till alltifrån fnasiga klyvsnitt till skruvar som kommit ut på fel ställe så är noggrannheten låg i jämförelse med en omålad möbel. Den målade möbeln är med andra ord perfekt för nybörjaren eller den slarvige möbelsnickaren.

3 X FÄ R G G L A DA FAVO R I T E R

1

PRISVÄRT MATERIAL

Genomfärgad MDF är ett bra alternativ till målade ytor när man vill ha en färg. Nackdelen med MDF är att den är känslig för fukt och att det är lätt att få klyvningar i skivan när man skruvar i skivans kortsida. Fördelar är priset jämfört med det dyrare materialet valchromaten och att vanlig ofärgad MDF är perfekt att måla på och även lätt att få tag i.

 12 viivilla November 2017

2

TÅLIGT MOT FUKT

Valchromat är ett skivmaterial som påminner om genomfärgade MDF, men skivan är betydligt hårdare och mycket mer tålig mot fukt. Den tillverkas i olika tjocklekar och i åtta olika färger. Eftersom skivan är genomfärgad krävs inget målningsarbete eller kantlister. Skivorna kan oljas, vaxas eller lackas för att ge ett extra skydd.

3

LÅDAN SKÖTER JOBBET

En nyhet på målerisidan är Rollbox, som med hjälp av fyra stycken rollers får brädan målad på tre av fyra sidor när du drar den genom lådan. Jag har själv inte testat produkten, men om den håller vad den lovar så finns det ett behov av den. Fördelen är att målningen går fort, nackdelen är att du måste ha brädan i handen och inte sittande på väggen.

Vi har precis köpt en villa som har en källare under halva huset. Ska vi dränera källarens alla fyra väggar eller endast de tre ytterväggarna? Det är rätt besvärligt att komma åt väggen mitt under huset. Lina

??

Först av allt skulle jag ta reda på om det finns ett behov av att dränera om den så kallade fjärde väggen. Finns inga synliga tecken på fukt så kan man med hjälp av rätt utrustning eller rätt företag mäta fukten inne i väggen för att då kunna upptäcka begynnande fuktproblem. Om fuktproblem finns så måste ni ta reda på om grundsättningen på delen utan källare ens är möjlig att dränera om utan att skador på huset/grunden föreligger. Om så är fallet finns det givetvis lösningar, men kostnaden blir tyvärr högre. Min förhoppning är att ni slipper dränera om den fjärde väggen då takavvattningen och en normalt dränerande mark avleder vatten från den fortfarande skyddade källarväggen. Björn

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

FOTO ISTOCKPHOTO

Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte.

Dränera eller inte?


GÖR DIG REDO FÖR

JULEN

Nu börjar lösullssäsongen

Nu börjar högsäsongen i postlådorna. Vi har modellerna för både julhälsningar och paket från när och fjärran. Alla våra modeller är byggda i kraftig varmgalvaniserad plåt som klarar kalla vintrar. På köpet får du en skylt i plåt som du enkelt designar själv (värde 250:-). Fri frakt i hela landet. Gå in på flexbox.se och välj den modell och färg som passar dig.

Fem Ja för ISOVER InsulSafe® När stugvärmen försvinner letar den alltid efter snabbaste vägen ut. Upp via vind och tak. Effektiv isolering spar därför många sköna energikronor. Och det som gäller stugan gäller även villan, flerfamiljshuset, slottet, kojan och andra lokaler. Vårt nordiska klimat styr oss i utvecklingsarbetet, fråga därför efter ISOVER InsulSafe® – producerat i Sverige för Sverige i alla årstider.

KAROLINA

1295:-

Fem frågor bör alltid besvaras med ett Ja när du väljer lösull:

TI

S KV ÅR

3

GARAN

ITETS AL

Miljöanpassad lösull med garanterat 70 % återvunnet glas? Ja

Nej

FOLKE

995:-

Trygg och obrännbar lösning som inte sjunker ihop? Ja

Nej

Bästa totalekonomi, minimerad energianvändning, maximerad komfort? Ja

Nej

Snabb installation i både väggar, vindsbjälklag och snedtak? Ja

Nej

En lösning certifierad av branschorganisationen Behörig Lösull? Ja

Nej

Boka en av våra certifierade lösullsentreprenörer på www.isover.se/insulsafe

OLOF

595:PHILIP

395:ALBERTINA

695:Beställ enkelt på www.flexbox.se eller telefon 040-60 80 410

Sveriges ledande leverantör av postlådor och fastighetsboxar

November 2017 www.viivilla.se

13


vi ivilla

GÖR DET SJÄLV FOTO KATJA LÖSÖNEN

DU BEHÖVER

• Plastsugrör i valfri färg

(10 st à 6,75 cm, 10 st à 12 cm, 10 st à 16 cm) • Tråd • Nål

1

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp till en lång tråd och trä tio medellånga sugrör på tråden. Knyt ihop trådändarna så sugrören sitter tajt ihop. Den trådände som blir över knyter du till den löpande tråden en bit ner. Forma sugrören till en femspetsig stjärna (bild 1). 2. Trä tråden genom två kortare sugrör och vira tråden runt närmaste hörn. Trä sedan tråden genom det senaste sugröret så den kommer ut i mitten på stjärnan (bild 2). 3. Trä tråden genom ett kortare sugrör och vira den runt närmaste hörn. Trä sedan tråden genom sugröret så den kommer ut i mitten på stjärnan (bild 3). Upprepa två gånger till (bild 4). 4. Från mitten av stjärnan trär du tråden tillbaka genom ett sugrör så den kommer ut i ett hörn, vira tråden runt hörnet. För att stjärnan ska bli tredimensionell ska du nu upprepa steg 2–3 så stjärnan får en ny mittdel ovanpå den första. 5. Med utgångspunkt från mitten av stjärnan, trä tråden genom ett långt sugrör och vira tråden runt en av stjärnans spetsar för att fixera sugröret. Trä tråden genom ännu ett långt sugrör, vänd på himmelin (modernt konsthantverk, reds anm.) och vira tråden runt mitten av den andra mittdelen. Upprepa detta tills de två mittdelarna är sammanlänkade med alla fem spetsar. Mittdelarna ska hela tiden hållas isär. Nu kan du fälla ut stjärnan.

DET STRÅLAR EN STJÄRNA

II VIL

ÄS

.SE

MER

ÅV

LA

P

Du behöver inte mycket mer än sugrör för att fixa snyggt julpynt! Dessa stjärnor kommer från Eija Koskis bok Himmeli.

2

3

4

Himmeli (Natur & Kultur), ca 174 kr.

Mer roligt pyssel hittar du på Viivilla.se!

L

PYSSLIGT

GÖR DITT EGET JULPYNT Tillverka en vacker stjärna och forma dina egna julkort. Samla vänner och familj för att klippa, klistra och skapa något tillsammans! AV ANJA KÄLLSTEDT

 14 viivilla November 2017


1

2

3

4

GRANEN STÅR SÅ GRÖN OCH GRANN ... 6

7

9

10

11

8

Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn! Kreativa Karins jul för barn! (Bonnier Carlsen Bokförlag), ca 114 kr.

5

DU BEHÖVER

• Tjockt papper • Tunnare papper • Sax • Lim

GÖR SÅ HÄR

1. Ta fram ett tjockt papper i A4-storlek och två fyrkantiga bitar av ett tunnare papper. 2. Vik det tjocka papperet på mitten. Det blir själva kortet. 3. Vik de fyrkantiga papperen på mitten. 4. Vik upp papperen igen och klipp med en sax längs med den vikta linjen. 5. Ta en av bitarna. Vik ner ena hörnet mot nederkanten av papperet. 6. Gör likadant på andra sidan så att du får en triangel. 7. Vik alla delarna likadant tills du har fyra trianglar. 8. Ta en av trianglarna och stryk lim på baksidan. 9. Fäst triangeln högst upp på kortet. 10. Vik upp triangelns flikar och fäst en till triangel innanför dem. 11. Limma fast de andra trianglarna på samma sätt tills du har en gran. Julkortet är klart!

FOTO KATJA RAGNSTAM

November 2017 www.viivilla.se

15


Charlotte slarvar inte med uppvärmningen. Det gör inte vi heller. Thermia Värmepumpar S T O L T S P O N S O R AV S V E N S K A LÄNGDLANDSLAGET

Foto: Nils Jakobsson


BEKYMMERSFRI NJUTNING, ÅRET OM.

www.viskanspa.se

i skene, västergötland, designar och bygger vi spabad för svenska förhållanden. I Sverige skiljer det över 50°C mellan vinter och sommar. Men det är inte kylan som är värsta utmaningen – utan den råa fukten. Med utgångspunkt i detta konstruerar vi därför spabaden med följande fördelar; marknadens tjockaste skal, sittdjup som är djupare än konkurrenternas, en unik reningsprocess som gör vattnet renare än dricksvatten, driftsäkert styrsystem, och välisolerade lock som minimerar värmeförlust.

OPTIMERADE FÖR SVENSK VINTER

Ett spabad från Viskan Spa ger dig inte bara en badupplevelse utöver det vanliga, utan även enkelt och tryggt ägande – året om.

VISKAN EKERÖ Storlek: 230 x 230 cm, höjd: 100 cm ANTAL PLATSER:

MASSAGEJETS:

STYR VIA WIFI

VÄLKOMMEN TILL VÅRA AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE! BJÄRNUM Welico Spabad & tillbehör www.welico.se BOLLNÄS Fjälltunnan www.fjalltunnan.se BORÅS Allt i Bad www.alltibad.se ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla www.fargbolaget.nu FALUN Spa och Poolbutiken www.spapoolbutiken.se GISLAVED Gislaveds Energi & VVS www.vvs-energiteknik.se GÄVLE Spa och Poolbutiken www.er-el.se GÖTEBORG Pool Sweden www.poolsweden.se JÖNKÖPING Badhuset i Jönköping www.badhuset.nu KALMAR Spabadcenter i Norden AB www.spabadcenter.se KARLSKOGA PM-hem www.pm-hem.se KARLSTAD Poolkompaniet www.poolkompaniet.se KUMLA Teges Pool & Spa www.tegespool.com

annons_viskanspa_203x273+3_höst2017_3.indd 1

KUNGSBACKA Spakillarna www.spakillarna.se LINKÖPING Coldman www.elon.se/linkoping MJÖLBY Aqvis Swimmingpool www.aqvisswimmingpool.se MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä www.molnlycke-tra.se NORRKÖPING Poolhuset www.poolhuset.se NÄTTRABY Luddwes www.luddwes.com OSKARSHAMN Colorama Oskarshamn www.farghusetohamn.se SKELLEFTEÅ Pool & Spas Skellefteå www.poolochspas.se SKÖVDE A-möbler www.a-mobler.se STENKULLEN Sköldbergs VVS www.skoldbergs.se STOCKHOLM Nordic Pool www.nordicpool.se

STOCKHOLM Spa och Bad interiör Kvarnholmen Spa och Bad interiör Barkarby/Järfälla www.spaochbadinterior.se STORA HÖGA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet www.comfort-stromstad.com TRANÅS Elon Coldman i Tranås www.elon.se/butiker/tranas TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UDDEVALLA Spabadsbutiken www.spabadsbutiken.se UMEÅ Eltjänst www.eltjanst.net UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök www.ekebybruk.se VALBO Spa och Poolbutiken www.spapoolbutiken.se VARBERG Spabutiken i Varberg www.spabutikenvarberg.se

VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa www.veberodskakelkompani.se VELLINGE Spabadsbutiken/Söderrogård www.soderrogard.se VETLANDA HemX www.hemx.se VISBY Colorama Visby www.colorama.se/visby VÄSTERVIK SpabadCenter www.spabadcenter.se VÄXJÖ Pool Sweden www.poolsweden.se YSTAD Elon Knut Pers www.knutpers.se ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa www.norrspa.se Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, vänligen se mer på www.miamipool.se

2017-10-27 14:23


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

GRY FORSSELL:

”Jag satt hemma i köket och grät” Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumlande husköp, vilken hushållssyssla hon vägrar utföra och hur hon undviker julstressen helt och hållet. AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO ANGELICA SÖDERBERG HÅR & MAKEUP GIO LILJEBÄCK

T

re granar och massvis med pynt – när julen ska firas hemma hos Gry Forssell sparas det inte på krutet. – Vi har haft julfest här, och då gick vi all in: en stor släde med belysning i trädgården, ut med alla möbler, in med folk och en bar, berättar hon när vi hälsar på henne i funkisvillan som ligger i Enskede, en söderort i Stockholm. Maken Alex Kossek lagade egen snaps som partygästerna serverades i hemmagjorda glas av is. – Det var bara att kasta dem i backen när man hade druckit upp! Själva julafton firar Gry och familjen på traditionellt vis med köttbullar, Kalle Anka och tomte. – Barnen får julklappar, men vi vuxna har verkligen lyckats med att inte ge varandra något. Vuxna emellan, köp inte en massa grejer för att det ska ligga klappar under granen. Jag tycker jättemycket om att ge presenter till folk, men då ska det verkligen vara för att jag hittar den där prylen som jag vill ge till just den personen, säger Gry. Kvällen avslutas med att familjen äter resterna av julmaten. Vad är ett måste på julbordet? – Jag tycker bäst om Jans­ sons frestelse, men för mig handlar det mer om dofterna och gemenskapen, att alla är där. Jag gillar dock det dignande julbordet, känslan av överflöd är lite härlig. I stället för att stå flera timmar i köket köper Gry och Alex maten från ett värdshus i området. – Det är jätteskönt! Många verkar ha prestige i att precis allt ska vara hemlagat och det gör att julen blir ett stressmoment


Tavelväggen är full av konst som Gry har valt ut med omsorg.

Under en middag hos Gry Forssell får man njuta av både mat och vacker utsikt. Tavlan är fotad av maken Alex Kossek.

i stället för en njutbar högtid. Maten vi köper är dessutom hemlagad, fast inte av mig. Kostnadsmässigt tror jag att det nästan går på ett ut också. Vi slipper stressa och frigör även en massa tid inför julen för att kunna göra sådant som är roligare. Vi gör till exempel alltid ett ganska ambitiöst pepparkakshus, det har blivit alltifrån borgar till Hogwarts (en trollkarlsskola i böckerna om Harry Potter, reds anm.). Känner du ingen stress inför julen? – Ingen alls, någonsin! KÖPTE GIGANTISK GRAN I vardagsrummet är det flera meter högt i tak – som bäddat för en enorm julgran. – Vi köpte en jättestor förra året, säger Gry som tycker att det givetvis ska vara en äkta gran. – Jag vägrar plast. Alex har försökt, men det kommer inte på fråga! Pyntar ni granen tillsammans? – Jag inbillar mig att vi gör det som en hel familj, men det är ju jag som klär den. Jag älskar julpynt!

”JAG VÄGRAR PLASTGRAN, DET KOMMER INTE PÅ FRÅGA!”

Grys bästa tips för en riktigt god jul • Släpp kravet på att allt ska vara hemlagat, det är helt okej att köpa färdiglagat – till exempel från en restaurang eller delikatessdisk i matbutiken. • Köp inte julklappar till de vuxna – men det gäller att alla håller det så att inte några köper och så blir det dålig stämning när inte alla får. • Drick inte sprit om du firar jul med barn. Som förälder kanske du kan ta en snaps, men inte tre. ”Festa” kan du göra en annan dag, inte på julafton. • Ha tålamod med barnen. Vi vuxna har gått och hajpat upp julafton i ett års tid, inte minst när man laddar den sista tiden. Barnen kommer att vara vidriga små as på julafton, det är bara att utgå ifrån det, men man har ingen rätt att bli arg på dem. November 2017 www.viivilla.se

19


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

Programledaren stormtrivs i funkisvillan.

Det är inte enbart den stun­ dande högtiden som väntar för Gry i december: Hon ska för tredje gången leda O helga natt i Örebro. – Jag ser mest fram emot stämningen, den är helt otrolig. Det är folk precis överallt och alla sjunger med, säger hon.

Om Gry

Namn: Gry Forssell. Ålder: 44 år. Bor: I Stockholm. Familj: Maken Alex Kossek, 39, sonen Vincent, 14, och dottern Nikki, 8. Hunden Bosse. Gör: Är programledare i radio och tv. Aktuell: Leder O helga natt för tredje gången och är programledare för Gladiatorerna och Mix Megapols Gry & Anders med vänner.

Tidigare i år blev Gry hästägare. ”Det är så kul att kunna köpa ett nytt par ridstövlar – inte begagnade som när man var liten.”

 20 viivilla November 2017

nu, men vi har fortfarande en liten gräsplätt kvar. Är det du som klipper den? – Jag tycker att det bara är jag som gör det, men det finns säkert andra som tycker annorlunda. Gräsklippning är som bekant inte den enda hushållssysslan att ta itu med när man har hus ”VI BLEV BLIXTKÄRA” och familj. Det är första gången som Gry – Jag tvättar och Alex lagar släpper en tid­ mest mat, han ning innanför ”INGEN BRYR SIG lämnar barnen 50­talsvillans och jag hämtar OM JAG HOPPAR dem – i övrigt tror fyra väggar, I GOLVET där hon och jag att vi delar på familjen har det mesta. KLOCKAN TRE bott i tre år. Det finns dock PÅ NATTEN.” – När vi ännu ett måste hittade den tror jag att vi blev som Gry med glädje överlåter blixtkära, det var så coolt att till sin man. det var en sådan tydlig funkis­ – Han betalar räkningarna! stil, berättar hon. Fönsterkuvert är mitt värsta, Husköpet blev dock en det är trist vad det än är, så det omtumlande upplevelse för får han göra, haha. programledaren. – Vi var på visning på ”MAN HITTAR RÄTT MED måndagen, skrev papper på TREDJE HUSET” onsdagen – och på fredagen Bortsett från räkningar och satt jag hemma i köket och grät trädgårdsarbete stormtrivs Gry och undrade vad vi hade gjort, med villalivet. säger hon. – När vi flyttade till första Några dagar senare var huset tyckte jag att det var familjens förra villa såld – även fascinerande att kunna köra den i Enskede. diskmaskinen när jag ville, utan – På tio dagar hade vi sålt att behöva tänka på att någon och köpt hus. Det gick snabbt, kan bli störd. Det var en sådan helt enkelt, säger Gry. frihetskänsla – ingen bryr sig Efter inflyttningen påbörja­ om jag hoppar i golvet klockan des en stor renovering av huset. tre på natten. Både jag och Alex – Vi har försökt återställa är uppvuxna i lägenhet, så för 50­talskänslan genom att bland oss var det helt nytt. Lite sensa­ annat ta bort ett pålagt golv tionellt nästan, berättar hon. och slipa fram originalgolvet. Hur länge kommer ni att bo I sovrummet på övervåningen kvar i den här villan? har vi lagt heltäckningsmatta, – Åtminstone i tio år till, det så som det var på den tiden. är skönt att känna att man inte Har ni renoverat något på egen ska någonstans. Någon har hand? dock sagt att man hittar rätt – Nej, vi har tagit in hantver­ först med tredje huset. kare. I min första bostadsrätt Blir det en tredje villa för er, borrade jag och hängde upp alltså? saker – och så blev det snett. I – Nej, det blir nog lägenhet dag är jag lite för intresserad av nästa gång, tror jag. Att bo i att det blir rakt. hus utan barnen känns konstigt, Även trädgården har fått men vem vet? Kanske ett litet – sig ett rejält ansiktslyft. Bland i Italien, haha. annat har flera träd tagits ner Till sist: Vad önskar du dig i och en stor del av gräsmattan julklapp? har ersatts med plattor för att – Vi ger ju inte varandra göra tomten mer lättskött. julklappar, men jag har köpt en – Alex tyckte att vi skulle ha häst så det skulle vara något till en konstgjord gräsmatta – ald­ honom kanske. En grimma från rig i livet! Det mesta är stenlagt Amazona Sueca!


POOLER

THERMOPLAST (PP) POOL POOLPAKET FRÅN

54 000kr LIVSTIDS GARANTI* “HEL BALJA” EGEN FABRIK Våra konkurrenter importerar, medan vi har egen tillverkning i Sverige. Som första fabrik i Skandinavien tillverkar vi i Malmö sedan 2010. Thermoplast pooler under varumärket LUXLAMA. Thermoplast poolen levereras precis som glasfiberpoolen som hel balja vilket innebär snabbare installation till lägre kostnader. Till skillnad från Thermopoolen kräver Thermoplast poolen oftast inte någon betongplatta. Fördelen med Thermoplast är att det är ett homogent 8mm´s material och kan därför inte få osmos(böldpest) som kan drabba glasfiberpooler, den tål högre temperatur än en liner pool och den beräknade livslängden är minst 45 år. Installationen är enkel och börjar man gräva på måndagen så har man en badklar pool redan på fredagen, man slipper även en massa installatörer springandes på tomten i flera veckor! Vi är stolta över att sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg som gillar nya lösningar och spännande material valde just denna pool, då den möjliggjorde hans vision om att ha en året runt pool utan synlig poolkant. Detta är möjligt tack vare den goda isolationen samt att poolen inte behöver en tillagd poolkant för att fungera eller se vacker ut.

HÖSTKAMPANJ! FRAKTFRITT! 3X6X1,5 POOLPAKET + POOLTAK + VÄRMEPUMP = 95 000 KR EGEN TILLVERKNING AV POOLTAK Poolteam är största tillverkaren i Sverige av teleskopiskt skjutbara pooltak. Våra aluminiumprofiler är marknadens kraftigaste med 2,5mm godstjocklek, medan konkurrenterna använder endast 0,7mm. Detta gör att våra pooltak klarar svenska vintrar utan bekymmer för våra kunder.

IHOPSATT POOLTAK 4X8 = 49 900 KR Innermått: 3,80 cm | Längd: 8.54 cm | Höjd: 1,30 cm Låsbar skjutdörr på valfri sida 8mm kanalplast på sidorna 4mm okrossbar polykarbonat på gavelsidorna * Poolteam lämnar livstids garanti mot osmos / bölpest

E-mail: info@poolteam.se Malmö: Nornegatan 10 (Svågertorp)

Tel: 020 - 10 31 00 Stockholm: Jägerhorns väg 11 Kungens Kurva


GRÖNT

II VIL

ÄS

.SE

MER

ÅV

LA

P

vi ivilla

L

FOTO SUSANNA ROSÉN, BLOMSTERFRÄMJANDET

Fler fina julväxter hittar du på Viivilla.se!

ODLINGSGLÄDJE

7 sorters julblommor Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén tipsar om hur du sköter julens vackraste växter för att kunna njuta av dem extra längre. Några går till och med att spara till nästa år – om du vill. AV SUSANNA ROSÉN

 22 viivilla November 2017


R VÅ

AMARYLLIS

FOTO SUSANNA ROSÉN, BLOMSTERFRÄMJANDET

JULROS

Julrosen är egentligen en trädgårdsväxt. Att den blommar mitt i vintern beror på att blomtiden är anpassad till ursprunget i södra Europas bergsområden, där det är tillräckligt fuktigt för blomning mitt i vintern. Använd den som bordsdekoration, i en julgrupp eller sätt den i en kruka utanför ytterdörren. Inköp: Välj en planta som ser frisk och kraftig ut, med många knoppar. Hos den vitblommande julrosen kommer bladen senare. Hybridjulros har blommor och blad samtidigt. Plats: Helst ljust och svalt. Står den inne i rummet håller den inte lika länge. Skötsel: Vattna så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet. Om plantan ställs svalt nattetid varar blomningen längre. Efter blomning:

Ställ växten på ett ljust och svalt ställe, vattna sparsamt men regelbundet, och plantera ut i trädgården så snart det går att gräva.

CYKLAMEN

En gammaldags vinterblomma som kom till Europa redan på 1700-talet. I dag har vi oftast för varmt inne för att cyklamen ska trivas, men om du placerar den ljust och svalt håller den sig fin längre. Inköp: Välj ett blommande exemplar med många knoppar. Stänglarna ska vara raka och bladverket kompakt. Plats: Ljust och svalt. Är det frostfritt ute eller om du har ett inglasat, frostfritt uterum håller cyklamen längre än om den står på en varm fönsterbräda. Skötsel: Vattna underifrån, på fatet. En cyklamen vill inte torka ut, och slokar vid för lite vatten – men också av för blöt jord. Nyp av vissna blommor. Efter blomning:

Svår att spara, men om du vill gör du så här: Fortsätt vattna måttligt. Till sommaren drar du ner på det och låter knölen vila. Väck den ur vilan i början av hösten genom försiktig vattning.

Den ståtliga amaryllislöken blommar med stora, julröda klockor, men variationen av färger är enorm. Riktigt maffiga sorter kan få blommor med en diameter på upp till 24 cm medan de allra minsta får mer blygsamma klockor på 5–6 cm. Inköp: Ju större lök, desto fler blomstänglar men ofta även fler klockor per stängel. Om du köper färdigdrivet – välj en lök där minst en knopp är synlig. Plats: Ställ dem gärna i ett ljust fönster, men inne i rummet går också bra – i alla fall när blommorna har slagit ut. Skötsel: Vattna i samband med plantering, för att väcka löken. Vänta sedan tills blomknoppen har börjat svälla, och gör det då enbart när jorden är torr. Vattnar du för mycket och för ofta kan stängeln bli lång och ranglig. Nyp av vissna blommor. Efter blomning:

Fortsätt att sköta din amaryllis som en vanlig, grön krukväxt. Gödselvattna regelbundet och sätt gärna ut krukan under sommaren. Då kan den blomma om, men kanske inte exakt vid jul.

EXPER

T

JULTULPAN

JULBEGONIA

Växten har funnits i handeln sedan förra sekelskiftet. Eftersom den blommar mitt i vintern fick den namnet julbegonia. Den vanligaste blomfärgen är mörkt rosaröd men den finns också i vitt. Inköp: Välj en planta där bladen ser friska ut och är fulla med blomknoppar. Plats: I ett ljust fönster, för att alla knoppar ska slå ut krävs solsken. Skötsel: Se till att jorden håller en lätt, jämn fuktighet – men hellre torr än för blöt. Efter blomning:

Plantan fortsätter att bilda knoppar ända till mars. Det går sedan bra att spara plantan. Klipp bort det som är visset, skär av topparna och plantera om begonian i ny jord och kanske numret större kruka.

Denna tulpansort har odlats ända sedan 1800-talets slut. På 1940- och 1950-talet var det den vanligaste julväxten innan julstjärnan tog över. Den röda sort vi köper heter Brilliant star. Använd tulpanerna som dekoration på bordet, ensamma eller i julgrupper. Inköp: Välj lökar som ser friska och spänstiga ut, där man kan ana lite rött i toppen. Plats: Som dekoration där de syns, ofta på julbordet. Skötsel: Ställ gärna svalt under natten, då varar blomningen längre. Efter blomning:

Kortvarig blomning, inget att spara.

Susanna Rosén, trädgårdsskribent.

LILJEKONVALJ

HYACINT

Vanliga blomfärger är vitt, rosa och blått, men numera finns det fler nyanser att välja bland. Alla doftar, men vissa sorter gör det mer än andra. Köp många hyacinter och plantera dem tätt på ett stort fat och täck jorden med mossa. Du kan också sätta dem en och en i hyacintglas. Inköp: Välj en lök där knoppen syns. Plats: Trivs på de flesta platser men utvecklas bäst i ett svalt rum. Skötsel: Vattnas sparsamt men regelbundet. Löken innehåller fukt och näring. Ställ gärna lökarna svalare under natten så varar blomningen längre. Efter blomning:

Slängs i regel, men du kan plantera ut lökarna i trädgården. När de blommar igen blir blomstängeln gles och ser mer ut som en vild hyacint.

Att pryda julbordet med drivna liljekonvaljer har hundraåriga anor och var förr vanligt på slott och herresäten. På den tiden drev man själv, men i dag kan man köpa färdigdrivna liljekonvaljer i kruka som bara är att placera på bordet. Inköp: Köp färdigdrivna, blomningsmogna groddar eller plantor i knopp planterade i kruka. Plats: Ljust och svalt, men kan också ställas på julbordet. Skötsel: Vattnas måttligt. Ställ den gärna svalt under natten så varar blomningen längre. Efter blomning:

Kan sparas i ett ljust och svalt fönster, och planteras ut till våren. Det är samma art som vår vilda liljekonvalj.


vi ivilla

HUSLIV

Tänk på att …

HETT TIPS I KYLAN

Skaffa en värmande kamin

• Välj en kamin utifrån de behov du har. Anpassa storlek och effekt utifrån rummet den ska stå i så att du får den värme du förväntar dig. • Gå till en fackhandlare där du får professionell hjälp och som jobbar med godkända eldstäder från ledande leverantörer. Då vet du att du får en kamin som klarar alla krav som finns på den svenska marknaden. • Låt en sotare kontrollera att din skorsten fungerar och kan användas ihop med den variant du vill ha. • Beroende på vad som gäller där du bor kan du behöva ansöka om bygglov eller lämna in en bygganmälan. Kolla med din kommun! I samband med det får du även veta om det finns begränsningar för hur ofta och hur länge du får elda i ditt bostadsområde. • Låt en fackman installera kaminen. Utnyttja rotavdraget om det går! • Det är viktigt att du följer eldningsinstruktionen som följer med kaminen.

Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig. AV ANJA KÄLLSTEDT

KLASSISK STIL En kakelugn som passar för både slott och villor med mer klassisk stil. Effektiv med en verkningsgrad på upp till 92 procent. MODELL Drottningholm. PRIS Från 70 230 kr. LÄS MER Gabriel-

kakelugnar.se.

VRIDBAR & APPSTYRD Tänd brasan på vanligt sätt och reglera förbränningshastigheten med din smarttelefon/surfplatta. Du kan dessutom vrida överdelen av kaminen och på så vis njuta av värmen var du än står.

PRISVÄRD OCH EFFEKTIV En liten och lättplacerad kamin med stor kapacitet: Verkningsgraden är 81 procent och den värmer upp till 120 kvm. Tack vare inramningen i täljsten lagras värmen länge.

MODELL SEO S. PRIS 39 000 kr. LÄS MER Brasvarme-

MODELL: Täljstenskamin

interior.se.

 24 viivilla November 2017

Contura 54T.

PRIS Från 18 900 kr. LÄS MER Contura.se.

LUCKA MED SJÄLVSTÄNGNING En effektiv kamin med verkningsgrad på över 80 procent. Värmen stannar kvar 6–8 timmar efter eldning. Modern design med en lucka som stänger sig själv när den är öppen mindre än 90 grader.

STOR KAMIN SOM TAR LITEN PLATS En modern täljstenskamin som tar liten plats i rummet. Genom en ventil på ovansidan kan du behålla värmen i täljstenen som sakta släpper ut den i rummet långt efter att elden har slocknat.

SOTFRIA GLASRUTOR Aduro 9 har sotfritt glas både framtill och på sidorna. Braskaminen kan även reglera luften automatiskt, vilket bland annat innebär ren förbränning och mindre vedförbrukning.

MODELL K1130 vit. PRIS Från 24 990 kr. LÄS MER Keddy.se.

MODELL Jøtul FS 175. PRIS 36 000 kr. LÄS MER Jotul.se.

MODELL Aduro 9. PRIS 13 999 kr. LÄS MER Adurofire.se.


Julklappstips! Badbalja COOLEST

1 490:-

Sticksåg BOSCH Compact PST 1000 PEL

REKPRIS 2 295:-

1 259:REKPRIS 1 618:-

Arbetsbyxor PROJOB 5501

712:-

(alla älskar hårda paket´)

REKPRIS 949:-

Taklampa trä NORDLUX Groa

487:REKPRIS 649:-

Cirkelsågspaket HITACHI Power Tools C6SS

1 200:REKPRIS 1 600:-

Köksmaskin BOSCH MUM48A1

1 149:-

Skruvdragare EINHELL TE-CD 12 Li

729:REKPRIS 1 043:-

REKPRIS 2 050:-

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. PRISERNA I ANNONSEN GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv10-egen-helsida-1710.indd 1

2017-11-07 12:37


vi ivilla

INREDNING DUELLEN

Stämningsfull jul Det är inte bara Stilla natt och pepparkakshus som skapar julmys i hemmet. Med fina prylar fixar du rätt känsla till den 24 december! AV ANJA KÄLLSTEDT

Adventsstjärna, Granit, 179 kr.

Spara

S p e n de r a Braskamin Contura 610 style, Contura, från 22 900 kr.

Tomte, Ikea, 199 kr.

Fåtölj Bolton, Furniturebox.se, 5 995 kr.

Ljusstake, Cervera, 299 kr.

Adventsstjärna Isadora slim, Royaldesign.se, 239 kr. Matta, Rusta, 399 kr.

Braskamin Aduro 1.4, Bauhaus, 11 995 kr.

Tomte, Bauhaus, 99 kr.

Fåtölj Andrew, Thesofastore.se, 8 200 kr.

Ljusstake, Hemtex, 199 kr.

TOTALT: 18 866 kr  26 viivilla November 2017

Matta Fuyu, Mio, 999 kr.

TOTALT: 32 836 kr


n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

Bli vår referenskund och få det till kraftigt reducerad pris. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Se på videon som finns på vår hemsida tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


DAGS ATT BOKA TID FÖR

FÖNSTERBYTE! Utnyttja ROT-avdraget.

S F F ng! O i r e R t p mon r R r ö ä VöInster- och d

Svenska kvalitetsfönster och dörrar från Traryd.

på f KMP PELLETSKAMINER

n r äve e t y - Vi b

rrar

rdö inne

-

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök och offert!

MED ELLER UTAN SKORSTEN HÖG VERKNINGSGRAD - SVENSKTILLVERKAD MODERN DESIGN - LÄTTANVÄND - HÖG MYSFAKTOR PRIMÄR ELLER KOMPLETTERANDE VÄRMEKÄLLA

KONTAKT: 0485-650 480 - EMAIL@KMP-AB.SE

08-540 205 05, Sågvägen 3, Åkersberga www.takochfonsterakuten.se

150

m2

 Stockholm Norr viivilla November 2017

G lNIN l ä T uTS


Välj den trygga vägen till dina drömmars badrum.

Dåderman finns med dig hela vägen under renoveringen, från val av inredning till färdigt badrum. Vi arbetar bara med fasta priser och du betalar inte en krona förrän ditt badrum är helt klart. Sen tar vår generösa garanti över. Den omfattar allt från minsta skruv till det mest exklusiva golvet.

Hör av dig när det är dags att renovera. Med Dåderman är du trygg. daderman.se

08-630 01 15

NÖJDASTE KUNDERNA 20 ÅR I RAD reco.se


Professionella rörarbeten sedan 1952 För privatpersoner & företag

Stockholm Norra, Västra, Östra, City Örvägen 4, Upplands Väsby Tel. 08-590 711 00

Stockholm Södra Gustav Adolfsvägen 60, Huddinge Tel. 08-666 66 66

info.stockholm@johanssonsror.se • www.johanssonsror.se


DIN VÄN I VINTER STOR, MJUK OCH MYSIG I LINNE, SAMMET ELLER SKINN.

KUDDE SAMMET

600:-

VALEN LOVESEAT

PÄLSPLÄD DELUXE

1750:-

100% LINNE LOOSE

9000:-

UNIKA DESIGNMÖBLER MED MÅNGA TYGVAL.

SE HELA VÅRT SORTIMENT PÅ SWEEF.SE

sweef_viivilla__205x273_171128.indd 1

TRUSTSCORE 9.1

SVERIGES SKÖNASTE MÖBLER

2017-11-03 16:28


Köp en Seniorvilla!

Villor för seniorer skapar livskvalitet på ålderns höst. Trygghet, bekvämlighet och funktionalitet. Med senioranpassade villor ska fler kunna bo hemma längre.

• 70 % önskar ett marknära boende. • Seniorvillan ger hög bekvämlighet och trygghet till låga boendekostnader. • Seniorvillan säljs med äganderätt. • En kontantinsats av ca 30% ger dig en total boendekostnad av ca 4.300:-/mån inklusive driftskostnad. (tomtkostnad, ränta och egen kontantinsats påverkar boendekostnaden.) • Du kan få din Seniorvilla fristående eller som parhus.

Allt under samma tak: 3 rum och kök, ca 90kvm.

Toaletter: 2 st. Tvättstuga: välplanerad. Inglasat uterum: ca 13kvm. Garage och förråd: ca 40kvm.

Allrum/Kök

NU! r 170 Seniorvillo byggda!

Villa Jan.

Villa Lisa.

Villa Lisa.

Vi söker lämpliga tomter för våra Seniorvillor, kontakta oss gärna… Besök vår hemsida för mer information. Planerade och pågående projekt: Falköping - Hallstahammar - Hjo - Mariestad - Munkedal - Nässjö Ronneby - Simrishamn - Skövde - Sparreholm - Tranås - Vara - Österlen m.fl…

Jan Hemberg • mob: 070-55 88 600 • info@seniorvillor.se

Skydda din vind eller krypgrund från

fukt, lukt & mögel

Mögel är ohälsosamt – skydda din familj redan idag! Med TrygghetsVaktens geniala avfuktare skyddar du både krypgrund och vind till marknadens lägsta energiförbrukning. Över 20.000 helt nöjda kunder. 4 4 4

Just nuri!

Upp till 7 års garanti Minimalt underhåll Näst intill ljudlös

Kostnalldavsfdin

fuktkontro och vind. krypgrund

Vi kontrollerar och sanerar vid behov samt installerar Trygghetsvakten. info@waterproof-stockholm.se

08-560 431 55

Fukt- och Radonkontroll Certo AB • 0705-460 449 goran@radonkontrollcerto.se • www.radonkontrollcerto.se

• • • • • • www.trygghetsvakten.se • • • • • • November 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


vi ivilla

HUSLIV

Checklista:

RUSTA FÖR VINTERN Årets kallaste tid är här och du har plockat fram vantarna och satt vinterdäck på bilen – men har du gett din villa och trädgård samma omtanke? Att förbereda huset för snö och kyla är lika viktigt som att valla skidorna före första åket. AV ANJA KÄLLSTEDT

1. TA PULSEN PÅ PUMPEN Kolla att din värmepump fungerar som den ska, så slipper du frysa om den lägger av när det är smällkallt ute. 2. STÄNG AV KRANEN Töm och stäng av utomhuskranen så att du inte riskerar att någon vattenledning fryser sönder. Glöm inte att koppla bort vattenslangen också! 3. STÄLL IN KRUKORNA För att slippa köpa nya krukor till våren är det hög tid att ta in dem som inte är frosttåliga och därmed riskerar att spricka i kylan.

5. STÄNG UTE KYLAN Drar det från dörrar eller fönster? Det kan åtgärdas genom att du monterar en gummilist för den eventuella springan. Materialet sluter tätt och håller såväl kyla som smuts borta.

Snöfest! Här är prylarna som gör livet lite lättare i vinter.

1. Fixa eget puder Vill du åka pulka men har ingen snö? Med hjälp av en snökanon kan du lösa problemet på egen hand.

6. TA HAND OM VERKTYGEN Låt inte dina redskap stå utomhus – vissa av dem klarar inte ens av att stå i verktygsboden om den inte är isolerad och uppvärmd. Dit hör högtryckstvätten, gräsklipparen och slangboxen med en halvfull trädgårdsslang. När det blir minusgrader kan isen få delar i högtryckstvätten att spricka. Gräsklipparen måste tömmas på bensin och olja – och är den batteridriven så ska den förvaras i plusgrader för att inte gå sönder. När det gäller slangboxen och slangen så kan de ta skada om vattnet fryser till is.

Snökanon Snopro, 3graderkallt.se, 9 500 kr.

7. KOLLA TAKET En trasig takpanna kan innebära stora skador vintertid – och därtill ett rejält hål i plånboken. Syna dina takpannor i sömmarna så att de ligger rätt och är hela.

Genom att sätta skidor på barnvagnen blir det lättare att dra den i snön.

 Stockholm Norr viivilla November 2017

FOTO ISTOCKPHOTO

4. LADDA UPP MED SAND Räkna med att det blir både snömassor och ishalka. Förbered dig genom att införskaffa både sand och en ordentlig snöskyffel.

2. Skaffa smarta vantar Förfrys inte fingrarna när du skriver sms i bitande kyla – skaffa vantar som är kompatibla med smartphones så slipper du ta av dig dem! Touch screen-vantar, Lindex, 79:50 kr.

3. Kör stadigt

Barnvagnsskidor, Axso, Babyland.se, 495 kr.

2

1 3


”Det funkar inte!”

Jodå, vi har maskiner som löser alla tänkbara byggproblem. Våra projektrådgivare hjälper dig med tips så att du får en mer komplett hemmaverkstad.

Vårt

löfte:

anterat! Alltid lågt pris. Gar risgaranti www.hornbach.se/p

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in.

HORNBACH Botkyrka

HORNBACH Sundbyberg

Fittjavägen 24, Botkyrka Handel Madenvägen 17, vid Ursvik/Rissne 08-534 61 000 08-799 50 00 Måndag – Fredag: 7 – 20 Lördag – Söndag: 9 – 18

hornbach.se/evimetrix

Borrskruvdragare ”DCD777S2T” 6475578 1 695:- Borrskruvdragare ”DS18DJL” 5898922 1 595:- Golvtvätt ”FC 5” 6225278 1 890:- Vinkelslip ”JWS2400PA” 6152726 1395:Vinkelslip Duo-pack ”G13STA” + ”G23ST” 5857712 1295:- Kap- & gersåg ”FME721” 6332339 1 895:- Sticksåg ”GST 150 CE” 6097606 1 695:Borrskruvdragare ”GSR 12V-15” 6094345 1 295:- Cirkelsåg ”DWE560” 8670305 1 375:- Sänksåg ”PE-1200 TS” / Skena 5554974/5661036 1095:-/395:Tak- och väggslip ”PE-710TBS” 5883584 1 495:- Slipmus ”KA2000” 5658127 445:- Minicirkelsåg XL ”WX427” 5599432 1 490:- Borrhammare ”WX333” 8299062 1 399:Multimaskin ”PMF 220 CE” 6044697 995:- Bordssåg ”DW745” 8599063 5 895:Du hittar fler maskiner på hornbach.se/maskiner


KomplettSyn

1

kr

Ord pris 345 kr Ögonbottenfotografering ingår

Just nu! Synundersökning 1 kr vid köp av glasögon från 395 kr

Hitta alla våra butiker i Stockholm och boka din synundersökning på specsavers.se Fram t.o.m. den 31 december 2017 får du, vid köp av glasögon som finns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr (ord. pris 345 kr). Kan kombineras med 2för1, men inte med erbjudanden eller rabatter. Alla moment i KomplettSyn ingår under förutsättning att de är tillgängliga i butik. ©2017 Specsavers.


”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/industrigolv

•• •

Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer z Vi lyfter med millimeterprecision

ROT-AVD RAG BERÄTT

IGAT!

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

betets gång!”

störningar under ar

1

UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år.

Kontakta oss idag! Kontakta oss idag! • Vi arbetar över hela landet

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

Belysningen är en viktig del som bör komma in tidigt i planeringen. Genom att välja LED kan du minska energiförbruktningen med upp till 80%.

VÅR LJUSDESIGN – DIN HEMLÄNGTAN. Dags att bygga nytt eller renovera? På vår blogg eller i vår inspirationsbroschyr hittar du massor av tips och idéer. För senaste nytt, följ oss på Facebook och Instagram.

www.hidealite.se November 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr


Har du problem med avloppet?

Pipecoating Svenska AB är ett specialiserat företag inom avloppsteknik. Vi har genom åren hjälpt mängder med privatpersoner, bostadsföreningar och företag att underhålla och lösa problem som kan uppstå i avlopp och dagvattenrör i och utanför fastighet.

PRISEXEMPEL Avloppsspolning med kameraundersökning

från 2.875 kr inklusive moms Vi åtgärdar även skador såsom hål, skarvförskjutningar och rotintrång, genom relining/rörförnyelse tillverkar vi nya rör på insidan av de befintliga. Vi utför även skyddscoating på insidan av befintliga avloppsledningar och på så sätt förlängs rörens hållbarhet med upp till 50 år.

Passa på att utnyttja ROT-avdra get vid underh åll och renovering av Era rör!

Relining, Punktlagning, Avloppsrensning, Rörinspektion, Rörsökning. Förläng hållbarheten på Era befintliga avloppsrör med upp till 50 år, snabbt, tryggt och med minimala ingrepp i väggar och golv.

Stålgatan 15A 2 • 195 • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 2020 Östra Bangatan • 1957260Rosersberg Arlandastad • www.pipecoating.se • info@pipecoating.se • 08-522 152 PipecoatingSvenska_1504-ABn-C.indd 1

2015-04-10 10:59

FÖR ETT TRYGGT OCH SÄKERT SPABADSLIV. Går du i spabadstankar och vill kunna lita på att du får en produkt med dokumenterat trygg och störningsfri el? Viskan Spas spabad är EMC-testade på RISE (tidigare SPSveriges tekniska provningsinstitut) och CE-märkta för den europeiska marknaden. De uppfyller krav och direktiv som upprättats med syfte att främja hälsa, säkerhet och miljö. – Så att du kan känna dig trygg och fokusera helhjärtat på en fantastisk badupplevelse.

SKA DU KÖPA SPABAD I STOCKHOLM? KOM TILL OSS, VI ÄR DINA PROFFSBUTIKER PÅ VISKAN SPA! VÄLKOMNA ATT BESÖKA VÅR NYÖPPNADE BUTIK I BARKARBY/JÄRFÄLLA.

Kvarnholmen Nacka Mjölnarvägen 16

 Stockholm Norr viivilla November 2017

Barkarby/Järfälla Girovägen 13

08-550 345 00 www.spaochbadinterior.se


N E G Ä V A E V S A L K C I S O R B E T O R Y B BARKAR

! k ö s e b m e h s i t a r G

k ö s e b m e h r ö g t r e p x e s p m u p e m r ! ä s t v t a l f p u l å r p å t v k Andreas, r att välja rätt produ e r e p l ä j h h oc Hos oss hittar du luftvärmepumpar från alla kända tillverkare. Alla modeller är byggda för vårt nordiska klimat och kommer med 5 års garanti på köpet. Besök vår kampanjsida: www.hembesoket.se Du kan också ringa mig direkt: tel: 072-521 83 15 eller maila mig: andreas.skoglund@elon.se

V I R E S E R V E R A R O S S F Ö R E V. S L U T F Ö R S Ä L J N I N G O C H T R Y C K F E L . V I S S A B I L D E R Ä R E N D A S T I L L U S T R AT I O N E R .

Samsung luftvärmepump ÅN: LUFTVÄRME FR

9.995

TALLATION EXKLUSIVE INS

Perfekt för ytor upp till 130 kvm. Anpassad för vårt nordiska klimat med garanterad värmedrift ner till -25°C och behovsstyrd avfrostning. Utrustad med ett partikelfilter som håller inomhusluften ren från damm och andra partiklar. LUFTVÄRMEPUMP SAMSUNG EASY 9/20-054

www.elonsthlm.se

! N Y B UTIKan vid D ress

m

KÖPING

VÄSTERÅS

BARKARBY

CITY

ROTEBRO

SICKLA

HANTVERKAREG. 1 Tel: 0221-213 84

HÄLLA Tel: 021-18 01 47

HERRESTAV. 23 Tel: 08-612 41 61

SVEAVÄGEN 122 Tel: 08-23 48 00

KOM KÖPCENTRUM Tel: 08-754 42 80

SICKLA KÖPCENTRUM 08-641 95 70


Vi förnyar ditt tak - med IsoTec-metoden blir ditt gamla tak som nytt

55SKÄL SKÄL

Tectorius utför professionella takbehandlingar med tyska kvalitetsmatill att Tectorius terial från Meffert. Detta utgör IsoTec till anlita att anlita Tectorius metoden med marknadens bästa resultat tack vare den patenterade Erfarenhet Erfarenhet Rengöring av pannor på djupet. Marknadsledande längst i branschen förseglingen av pannor. Marknadsledande och och längst i branschen

Generalagent i Norden för

Kvalitet Kvalitet

Materialet är speciellt anpassat Materialet är speciellt anpassat till till nordiska väderförhållanden nordiska väderförhållanden

Försegling av pannor för bästa resultat.

Ytbeläggning/slutmålning ger en slitstark skyddsyta och motsvarar nya pannor.

Resultat Resultat

Enastående resultat Enastående resultat tacktack varevare vår patenterade försegling vår patenterade försegling

Anlita även du Tectorius som flera tusen andra fastighetsägare.

Egenskaper Egenskaper

Rot-avdrag gäller 70% billigare än takbyte 10 års Garanti

Miljövänliga material med med en en Miljövänliga material unik unik åldersbeständighet åldersbeständighet

Trygghet Trygghet

Totalentreprenad som arbetar Totalentreprenad som arbetar enligtenligt BAS P&U BAS P&U

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning Växel: 010 330 13 10 eller någon av våra distriktsansvariga

Stockholm & Uppsala län Södermanland & Örebro län Östergötlands län Jönköping & Västra Götaland Östra skåne & Blekinge län Västra skåne & Hallands län Christian Elvör, Anders Groop, 0706 22 61 74 Josef Demirel, 0704 94 45 22 Pierre Gillsvik, 0768 16 39 14 Mathias Kjellberg, 0721 77 49 92 0707 21 41 06

Sanne Yakoob0 0735 01 01 51

Jimmie Podgorniak 0735 00 14 06

Tectorius AB, Huvudkontor • Tuvullsvägen 6, 555 94 Jönköping • Växel: 010–330 13 10 • E-post: mail@tectorius.se • www.tectorius.se

Kettie Petersen 0766 33 50 10

”Ditt tak skyddar dig – vi skyddar ditt tak.”


Dags att byta värmesystem till

Radon syns inte. Det luktar inte. Men det är farligt.

Marknadens modernaste pelletspanna nya generationens pelletspanna

     

  

• Webbkontroll frĂĽn smartphone och  

dator.

 

   

Beställ en radonmätning idag!

 • Enkel att använda  FĂśr fĂśrnybar framtid

Gäller Biomatic+ 20i

FĂśr en fĂśrnybar framtid.  

• Självreglerande fÜrd. bränning

  Gäller Biomatic+ 20i t.o.m 17/4 2016

  FĂśr fĂśrnybar framtid

FĂśr en fĂśrnybar framtid.

nya generationens pelletspanna • 20 eller 40 kW

ybar framtid.

Gäller Biomatic+ 20i t.o.m 17/4 2016

     24.0°C   

Gäller Biomatic+ 20i t.o.m 17/4 2016 Gäller Biomatic+ 20i t.o.m 17/4 2016 •  Svensktillverkad   Tempe rature ule

Shed

Boile

r

Standb y

Adva nced

Forco utfÜr nästan alla typer av VVS-installationer. Vi är även certifierade fÜr pelletsinstallationer.  FÜretaget finns i Vällingby men vi arbetar hela Gäller Üver Biomatic+ Gäller 20i Biomatic+ t.o.m 17/4 20i 2016  FÜr ybarenframtid. fÜrnybar framtid. Storstockholm. FÜr fÜrnybar framtid

Det är enkelt att undersÜka om det finns hÜga radonhalter i privatbostäder, flerbostadshus och lokaler. Du kan beställa en radonmätning direkt pü vür webbplats. Välj InomhusmiljÜ och radon under Tjänster, och därefter Radon. Om du vill veta mer är det bara att kontakta oss pü info.radon@eurofins.se eller via 010- 490 84 80.

FĂśr enframtid. fĂśrnybar framtid. FĂśr en fĂśrnybar

Kontakta oss fĂśr ett kostnadsfritt offertbesĂśk.

www.eurofins.se

Box 998, 162 12 Vällingby info@forcovvs.se Tel: 08-759 91 01

VI EXPANDERAR! Vi sÜker nya projektledare/säljare i StockholmsEurofin_radon 1 Läs mer pü malardalensfonster.se/jobb alt. 2017-09-01 omrüdet till89x122.indd vürt team. maila oss pü rekrytering@malardalensfonster.se

Skräddarsydda produkter fÜr ert hem! • Upp till 30 ürs garanti pü produkterna • 10 ürs garanti pü montaget • Ingen fÜrskottsbetalning • Jobbar enbart med vüra egna snickare • En kontaktperson genom hela projektet • Trygghet och kvalitet 08 410 151 52 • www.malardalensfonster.se

HÜsterbjudande 20% rabatt pü produktkostnaden Kampanjkod �Vi i Villa�

November 2017 www.viivilla.se Stockholm Norr

09:17


KALLVIND TILL VARMVIND Våra produkter möjliggör att man snabbt och enkelt kan konvertera en kallvind till en varmvind utan några ingrepp på huset. Materialet i sig har egenskaper som traditionell isolering saknar, vilket gör att du inte finner behov för varken luftspalt eller plastfolie. Eftersom man kan installera isolering med mindre antal centimeter för att uppnå ett likvärdigt isoleringsvärde så klarar man

sig ofta utan att behöva regla ut för att ge utrymme för extra isolering. Tack vare detta kan du använda vindsutrymmet som boyta eller varför inte varmförråd istället för att ha en kallvind där risken för fukt- och mögelskador samt skadedjur är vanligt förekommande. Med ett välisolerat tak minskar du även dina uppvärmningskostnader rejält och kan därför räkna hem investeringen inom några år.

Lyftkransvägen 13b, 142 50 Skogås, 08–23 30 80, info@effektivisolering.se www.effektivisolering.se

Har du byggplaner?

Boka d in

kontro

llansva rig idag!

Kontrollansvarig för dig som vill bygga om, bygga till, bygga nytt Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig, KA, för ditt projekt. Vi på Byggingenjörsbyrån har certifierade kontrollansvariga för både för normal och komplicerad art för råd och hjälp så att ditt byggprojekt uppfyller bygglagstiftningen.

På Byggingenjörsbyrån arbetar arkitekter, konstruktörer, upphandlare, kontrollansvariga och besiktningsmän under samma tak vilket ger kunden en trygghet och en gedigen och bred kunskap inom byggprocessens alla delar. Byggingenjörsbyrån har tre kontor; Västerås, Stockholm och Eskilstuna och arbetar med projekt över hela Mälardalen.

Kontakta oss redan idag för offert! Vi förverkligar dina byggdrömmar

c

tifierad er

RIG LANSVA L O R T N KO c

tifierad er Annons_BB_205x142-.indd 1

 Stockholm Norr viivilla November 2017

www.byggingenjorsbyran.se 021-12 29 90 08-410 906 60 016- 13 03 53 2017-11-02 10:35


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

BRANDÖVA I HEMMET – viktigt för både stora och små Har du och din familj en plan för hur ni ska agera om det börjar brinna i huset? En brandövning ökar tryggheten och minskar risken för att någon skadas om olyckan är framme.

V

arje år inträffar tusentals brandskador i svenska hem, trots att många av dem hade kunnat förhindras genom några enkla åtgärder. Den vanligaste orsaken till eldsvådor är torrkokning på spisen, men även mobilladdare, kaffemaskiner, brödrostar och andra strömförande produkter kan börja brinna. – Nu i juletider ökar dessutom antalet bränder som beror på levande ljus eftersom många glömmer att släcka dem, säger Samira Rad, chef för byggskador på Länsförsäkringar Stockholm. INVOLVERA BARNEN För att förebygga eldsvådor och undvika att någon skadar sig är det viktigt att alla i hushållet vet hur de ska agera om det börjar brinna. De flesta av oss har gjort en brandövning i skolan eller på jobbet, men få tar sig tid att göra en där man bor. – Det är viktigt att göra åtminstone en

5

Måsten i villan FULL KOLL

Samtliga medlemmar i hushållet ska veta var utrymningsvägarna finns och vad de ska göra om en brand uppstår. BRANDVARNARE

grundlig genomgång och då involvera alla i hushållet. Även barnen ska veta hur de ska agera om det börjar brinna när de är ensamma hemma, säger Samira Rad. HÄR FÅR DU HJÄLP Alla har inte koll på hur en brandkoll ska gå till. Mellan 27 november och 3 december är Länsförsäkringar Stockholm med och anordnar ”Sveriges största brandövning” – ett event där du får lära dig att planera, förbereda och genomföra brandövningar

i ditt eget hus. Alla som vill kan delta och det kostar ingenting att vara med. – Genom att göra en brandövning hemma blir alla i familjen mer förberedda om en brand skulle uppstå. Det är också ett bra tillfälle att kontrollera att brandvarnaren fungerar och var brandfilten finns om något fattar eld, säger Samira Rad. Eventet hittar du på Sverigesstorstabrandovning.se, och du bestämmer själv när du vill brandöva hos dig.

Minska risken för eldsvåda 1. Tänd ljus där du är Det är lätt att glömma att släcka levande ljus. Tänd inte sådana i rum som du inte ska vistas i.

2. Ladda på säker plats Lägg inte din mobil, laptop eller surfplatta på laddning i sängen eller soffan – de kan fatta eld. Ladda dina prylar på ett bord eller på golvet. 3. Ha hjälpmedel nära Hälften av alla bränder startar i köket – ha en brandfilt eller brandsläckare i närheten!

Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan och även i varje sovrum. Kontrollera varje år att batterierna fungerar. BRANDSLÄCKARE

En 6-kilos pulversläckare rekommenderas att ha i hemmet. BRANDFILT

En brandfilt ska finnas lättillgänglig och väl synlig i bostaden. Med snabbt ingripande kan du släcka branden i tid. RÄTT PLACERING AV LJUS

Ställ inga levande ljus i närheten av brännbart material, exempelvis gardiner.

Välkommen till ett tryggare boende. Ring oss på 08-562 830 00 så hjälper vi dig med din hemförsäkring.

Läs mer om på Sverigesstorstabrandovning.se!

FOTO CRELLE

Välkommen till ett tryggare boende. Ring oss på 08-562 830 00 så hjälper vi dig med din hemförsäkring.


vi ivilla

IDÉER

Klappat & klart Slut på bra julklappsidéer? Här är sju roliga prylar att ge någon du tycker om – eller att önska till dig själv. AV ANJA KÄLLSTEDT

#1 TILL MUSIKÄLSKAREN När du i duschen tvättar ditt hår, med denna du musik i bakgrunden får. Nu behöver inte grannarna längre skälla, för att du sjunger a capella. Vattentäta högtalare Ultimate ears wonderboom, Elgiganten, 990 kr.

#2 TILL GLOBETROTTERN Visa var du har varit genom att på denna skrapa. På nästa resa kanske vi kan sällskapa? Världskarta, Coolstuff.se, 179 kr.

#3 TILL KÄRLEKSTÖRSTAREN Romantik och läsning på hög nivå, som plats i din jack- eller byxficka få. De är även fina att titta på! Presentask med fyra noveller, Novellix, ca 179 kr.

#4 TILL HOBBYFOTOGRAFEN När du en fin bild med mobilen tar, kan du med denna genast framkalla ett exemplar. Ta med den till nästa fest, så blir du partyts populäraste gäst! Portabel fotoskrivare Selphy CP 1300, Canon, ca 1 370 kr.

1

#5 TILL PRYLFANTASTEN Dåligt batteri kan få dig att fälla en tår, eftersom du snart inga sms eller samtal får. Med den här kan du ladda när du är ute och går! Portabel laddare Spralla, Coolstuff.se, 199 kr.

#6 TILL NOSTALGIKERN Nintendo, Super Nintendo och Sega – nu kan du i timmar med dina favoritspel dega. Kanske vill du utmana en kollega? Spelkonsol Retro-bit Super retro trio, Teknikproffset.se, 990 kr.

3

#7 TILL SNILLET Kan du på dessa frågor svara, trots att det handlar om siffror bara? För att slippa sitta och undra, måste du säga något mellan noll och hundra. 5

4

6

7

 Stockholm Norr viivilla November 2017

Spel MIG 0–100, Playmig.com, ca 299 kr.

FOTO ISTOCKPHOTO

2


NYHET Caldo XR

NYHET Solo XR

DAIKIN VÄRMEPUMPAR

VI FÖLJER INTE,

VI LEDER Caldo XR och Solo XR, två kraftfulla nyheter från Daikin! Två nya toppresterande luft-luftvärmepumpar utvecklade för vårt kalla nordiska klimat.

• R32 som köldmedie = nu ännu miljövänligare • Upp till energiklass A+++ Öppen-spis-logik (Caldo XR), • sprider värmen i huset när du eldar • Styr din värmepump med en app var du än är Nominell effekt ända ner till -25 °C (Caldo XR) • resp -17 °C (Solo XR) • Upp till 16 års trygghet! STYRNING VIA WIFI

Daikin är världsledande inom värmepumpteknik och har ett komplett sortiment av bergväme, luft-vatten och luft-luft värmepumpar. Läs mer om Daikins produktutbud och garantier på daikin.se Innovationer sedan 1924

Luftmiljöbutiken i Stockholm AB Tel: 08-612 87 70 Birger Jarlsgatan 83, Stockholm luftmiljobutiken.se


Annons_viivilla_täbyoinfracity.pdf

1

2017-10-23

11:28

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Har du påväxt & mossa på ditt tak? Påväxt i form av lav, alger och mossa på tak ser inte bara trist ut, Påväxt i form av lav, alger och mossa på tak ser inte bara utan kan i förlängningen leda till stor skada.

40 -50 50 Tel d0@1ro8dfargarnae.se kun vardarna.s tak

trist ut, utan kan i förlängningen leda till stor skada.

Vi utför takvårdsbehandlingar där man tar bort mossa, behandlar taket och ser till att Vi får utför takvårdsbehandlingar därBehandlingen man tar bort behandlar Ni ett välmående, rent och snyggt tak. görmossa, att påväxten dör och taketnyoch ser borta till att Ni får håller påväxt i flera år. ett välmående, rent och snyggt tak. Behandlingen gör att dör och håller ny påväxt borta produkter i flera år. För oss är det viktigt att påväxten vi i den största möjliga mån väljer arbetsmetoder, För leverantörer oss är det som viktigt attvivi i denlitestörsta månhar väljer och liksom tänker extra påmöjliga miljön. Därför vi valtarbetsatt arbete metoder, produkter och leverantörer liksomtak, vi tänker liteliknande. extra med Jape och deras produkter i Fri – serien närsom vi behandlar fasader och

på miljön.

Produkterna är testade och godkända av SP – Sveriges Provnings och Forskningsinstitut. Deras produkter följer EU:serfarenhet lagstiftning REACH och finns även registrerade Vi har lång och gedigen av takbehandlingar och kanoch även sökbara i BASTA samt Sunda Hus. fasadtvätt, fasadbehandlingar, erbjuda andra– registret behandlingar så som

mögelbehandlingar med mera. Takvårdarna ägs och drivs av Rödfär-

Vi har lång och gedigen erfarenhet av takbehandlingar och kan även erbjuda andra garna Mellansverige AB. behandlingar så som fasadtvätt, fasadbehandlingar, mögelbehandlingar med mera. Takvårdarna ägs och drivs av Rödfärgarna Mellansverige AB. Förläng livslängden på ditt tak - Ring oss för att boka ett kostnadsfritt kundbesök!

 Stockholm Norr viivilla November 2017


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS


AB Fina Fönster & Spröjs I Västerfärnebo

Vimax löstagbara spröjs med

20 års garanti!

Allt inom vattenrening! Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag!

Före

R VI SERVA

ALLA ­ VATTEN! FILTER

Efter

Nya spröjs till gamla fönster Passar till såväl nya 3-glas- som äldre kittade-fönster. (Gratis uppmätning och offert)

Ge ditt hus ett nytt fräscht utseende!

Vi säljer, installerar och servar vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Vi monterar över hela Sverige! Krokvägen 9 Telefon: 0224-68 05 68 733 60 Västerfärnebo Mobil: 070-775 69 98

info@finasprojs.se www.finasprojs.se

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

www.bravavattenrening.se

Tilläggsisolera vinden och spara pengar Tilläggsisolering av vinden med lösull är den åtgärd som snabbast sänker dina uppvärmningskostnader. Vi kompletterar din befintliga isolering på vinden med lämplig lösull. Det är enkelt, snabbt, kräver inga ingrepp på fastigheten och skadar inga uppfarter eller trädgårdar. Erbjudande! Just nu bjuder vi på ett års medlemskap i Villaägarnas Riksförbund samt 10 % rabatt vid beställning av tilläggsisolering.

Sveriges ledande lösullsentreprenörer som nu gått samman.

FEAB Isolerproffs AB isolerproffs.se • 08-94 04 05

 Stockholm Norr viivilla November 2017

Cremab Isolering AB cremab.se • 020-25 29 00


n

0d 0 .2 na

Frå

1 kr/må

Bli vår referenskund och få det till kraftigt reducerad pris. Ring eller maila för gratis offert: 0723 931 007, info@tiotak.se Se på videon som finns på vår hemsida tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss.


Johnnie JohnnieHörling Hörling

FÖRE

EFTER

Björkängsvägen 3, 152 51 Södertälje • Telefon 08-550 info@svanskvillarenovering.se Björkängsvägen 3, 3, 152 5151 Södertälje 350 42, 070-721 252545 4545•• •E-post. E-post. info@svanskvillarenovering.se Björkängsvägen 152 Södertälje• •Telefon Telefon08-550 08-550350 35042, 42,070-721 070-72125 E-post. info@svanskvillarenovering.se

www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se

HAR HARDU DUETT ETTDÅLIGT DÅLIGTTAK TAKELLER ELLEREN ENDÅLIG DÅLIGFASAD? FASAD? När Närdu dubehöver behöverlägga läggaom omditt ditttak takeller ellerputsa putsadin dinfasad, fasad,ring ringoss! oss! ViVigör görrenoveringar. renoveringar.Inget Ingetannat. annat. Alltså Alltsåvet vetdu duatt attdet detblir blirrätt rättgjort gjort- -Garanterat. Garanterat.

VIVIARBETAR ARBETARBARA BARAMED MEDETT ETTJOBB JOBBI ITAGET TAGET DU DUBETALAR BETALARNÄR NÄRARBETET ARBETETÄR ÄRKLART KLARTOCH OCHGODKÄNT GODKÄNT

VIVIGÖR GÖRINTE INTEOLIKA OLIKATYPER TYPERAV AVJOBB, JOBB,OLIKA OLIKABRA. BRA. VIVIGÖR GÖRBARA BARAVILLARENOVERINGAR. VILLARENOVERINGAR. Sven sk v i l larenover OCH OCHDET DETGÖR GÖRVIVIBRA! BRA! ing startade

Johnnie Hörling

1998!

Allt Alltdudubehöver behövergöra göraärärattattringa. ringa.ViVisvarar svararalltid! alltid! r aarar Ring Ringidag, idag,förfördetdetgår gårsnabbare snabbareoch ochblir blirbilligare billigareomomvivi ällsnsinnig g n l H HHää nnineyy hjälper hjälperdig diginnan innannågonting någontingblir blirsämre, sämre,Eller Ellerhur? hur? non ohhhon

JJJ

Naturligtvis Naturligtvishar hardudufem femårs årsgaranti garantioch ochnaturligtvis naturligtvishar harett ettlitet litetföretag företagsom somviviinte interåd rådattattgöra görafel. fel.

Björkängsvägen Björkängsvägen3, 3,152 1525166 51Södertälje • Telefon08-550 08-550350 35042, 42,070-721 070-72125254545• E-post. • E-post.info@svanskvillarenovering.se info@svanskvillarenovering.se Jumstabergsvägen 41, 151 Södertälje• Telefon

www.svenskvillarenovering.se www.svenskvillarenovering.se


INTERVJU

vi ivilla

HUSLIV

Brolle:

”Jag bär samma T-shirt flera dagar i rad för att slippa tvätta” Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa! AV ANJA KÄLLSTEDT

FOTO PRESSBILD

D

u är född i Boden, men nu bor du i Skellefteå – hur kommer det sig? – Jag har stora delar av min familj i Skellefteå och trivs bra här. Jag köpte en sommarstuga här när jag var 20 år och ett bostadshus för åtta år sedan. Vad var det du föll för med huset? – Det är ett gammalt hus från början av 1800-talet, som ligger på en jättegammal gata med Alla vi barn i Bullerbyn-känsla. Det är väldigt lantligt men samtidigt bara en mil till stan. Har du renoverat något? – Jag har lagt mycket tid på att fixa och göra fint runt huset, och håller på med något projekt nästan varje dag. Bland annat har jag byggt till ett rum på 40 kvadrat, och gjort lite inglasningar. Vad är det bästa med att bo i hus? – Friheten – att kunna gå ut i trädgården utan att känna att någon stirrar på en. Lägenhet är inget för mig. Jag bodde några år i Stockholm, men jag blir för rastlös när det inte finns något att göra. Det kan gå bra någon kväll så där, men i längden behöver jag ha lite lummigt och större ytor. Berätta om din nya show! – Historien bygger på Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och mig. Det handlar om deras uppväxt, deras förhållande till musiken, 50-, 60- och 70-tal, saker

som hände som påverkade dem – och hur jag har levt i symbios med allt det här. Jag tror att de som tycker om Elvis, Cash, Jerry Lee och mig kommer att älska den här showen. De som inte har så stor koll på dem kommer att börja älska dem, för showen är riktigt ball faktiskt. Elvis, Cash och Lewis är dina största idoler, är det något man ser i ditt hem? – Ja, jag har en bild på Elvis i min studio till exempel, och jag har alla skivor. Hur har du inrett hemmet i övrigt? – Mycket vilt. Jag är ju jägare, så jag har mycket skinn, horn och sådant. Har du uppstoppade djur också? – Ja, en hel del! Mårdar, rävar, orrar, en tjädertupp, grävlingar, och mycket annat. Jag gillar den känslan, att ta in naturen i hemmet. Vilket är det största djur som du har uppstoppat? – Det är en hjort som jag sköt i Skottland för två år sedan. Den vägde 160 kilo och är nästan som en älg. Den har jag som en trofé, alltså från halsen och uppåt, som

sitter ovanför min öppna spis. Äter ni enbart kött som du har skjutit? – Egentligen har vi nog så mycket kött att vi skulle kunna äta egenproducerat hela tiden faktiskt, men vi tar fram det vid speciella tillfällen. Älg och rådjur är det godaste viltet, men jag gillar allt kött. Vilket är det tråkigaste hushållsarbetet? – Tvättandet är väl kanske inte min starkaste sida, jag tar gärna på mig samma T-shirt några dagar extra för att slippa tvätta, haha. Vad gör du i huset när ingen ser? – Lägger mig och vilar, en sådan där gubbvila. Jag vaknar tidigt om dagarna, omkring sju eller åtta, och jobbar ganska hårt – klyver ved, till exempel – så då tycker jag att det är skönt att gå in runt klockan ett och lägga mig en kvart, tjugo minuter. Var i villan tillbringar du mest tid? – Utomhus, haha. På vintern skottar jag snö och på sommaren är det full rulle med gräsklippning och sådant, man vill ju att det ska vara fint!

Om Brolle

Namn: Kjell Junior ”Brolle” Wallmark. Ålder: 36 år. Bor: I Skellefteå. Familj: Sonen Lee. Gör: Är artist. Aktuell: Med showen Elvis, Cash, The Killer & me.

5 snabba frågor Kol eller gasol?

– Kol om jag får välja. Badtunna eller jacuzzi?

— Jacuzzi.

Motorklippare eller robotklippare?

— Robotklippare.

Toalettringen upp eller ner när du lämnar toaletten?

— Ner.

Nytt eller loppis?

— Både och. Jag köpte en hel låda med älghorn för 200 spänn på en loppis i Skellefteå att tillverka jaktknivar av, så nu har jag material för att göra knivar nästan för resten av livet.


Bästsäljare Klassiskt, stilrent bestick i bästa 18/10 högglanspolerat ädelstål

fran gen n i l So

Kampanjerbjudande

1295:Ord: 1995:-

Model Sonja • Tål maskindisk • Extra vassa knivblad • 10 års garanti • 72 delars komplett bestickset i portfölj: 12 knivar, 12 gafflar, 12 skedar, 12 teskedar, 12 dessertgafflar, 12 serveringsdelar

72 delar!

BESTÄLL IDAG! Model Sonja art. 520 | Telefon: 0526 60340 | www.bestickset.se Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Sonja Anita 455 Vi i villa SE 410x273.indd 1

Leverantör:

Strömstad


n

de

se

ad

BÄST

SÄLJARE

9-DELARS kastrullset

Lyx

i vardagen Passar till ALLA värmekällor

KUPP!

1150:ORD. PRIS: 2.195:-

BÄSTSÄLJARE FRÅN SOLINGEN 9 delars kastrullset Mod. 455 - röd Finns också i svart - Mod. 456

• Kvalitetskastruller med tjocka, solida bottnar • Invändig 3-lags förstärkt GastroPlus belägg • Storlekar från 1,5 till 5,0 l • Fungerar på alla plattor, spis- och induktionshäll • Maten bränner aldrig fast • 3 års garanti

GRATIS!

Tre läckra köksredskap vid svar inom 14 dagar. Värde: 298:-

Enkel beställning - snabb leverans! Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-)

Telefon: 0526 - 60340 www.postshop.se Leverantör:

Strömstad 22.10.2017 18.46


ABSOLUT NORRLÄNDSK KVALITET.

Gör ditt eget val. Välj bland taklösningar, isolerpaket, golv och paneler, bastu- och kaminpaket och fönster och dörrar. Du har stor valfrihet att göra stugan till din egen.

NYBY ATTEFALLSSTUGA Stugan med loft har en total golvyta på 35 kvm, varav 10 m2 loft

Pris från 79 900 kr BRASKAMIN DOVRE SENSE Komplett med skyddsplåtar och skorsten. Pris från 29 000 kr inkl moms.

baseco.se

Tvättställsblandare hansgrohe Talis 80 1 183:- (2 460:-) Takduschset hansgrohe Croma 160 Comfort 3 782:- (5 818:-)

Innovativ vattenkraft

Dusch- och badkarsblandare hansgrohe Ecostat 1001 SL 2 949:- (4 537:-)

Köksblandare hansgrohe Talis S Variarc 2 995:- (4 607:-)

Duschtermostat hansgrohe Ecostat 1001 2 370:- (3 646:-)

hansgrohe är synonymt med innovation, design och kvalitet. Ta bara deras AirPower-produkter där vattnet blandas med luft och släpps ut i fylliga droppar vilket gör att vattnet används optimalt. Ett lätt sommarregn eller en koncentrerad massagestråle? Du bestämmer.

Premium till bäst pris Personlig service alla dagar 8-22

020-25 00 25

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

 30 BHS-viv10-hansgrohe-halvsida-1710.indd viivilla November 2017 1

inget vanligt byggvaruhus

2017-11-07 10:04


kundbetyg i webbutiken

kundbetyg i webbutiken

Fri

fra

kt

EXKLUSIVA VINER DIREKT HEM TILL DIG Guldmedalj

Guldmedalj

Guldmedalj

Guldmedalj

Silvermedalj

Berliner Wein Trophy

Gilbert & Gaillard

Mundus Vini

Berliner Wein Trophy

Mundus Vini

eeeee

eeeee

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

till Domaine de la Chapelle 2015

r 8 flaskoket a p v i pro

7 2 9 kr Art.nr.:

Urmeneta Carmenère 2016 Valle Central Chile (Alk. 13,5%)

Sartori Valpolicella 2014 Valpolicella DOC Italien (Alk. 12%)

Château Picheron 2016 Bordeaux AOP Frankrike (Alk. 13%)

Domaine de la Chapelle 2016 Pays d'Oc IGP Frankrike (Alk. 14,5%)

Contessa Fioranza Chianti Riserva 2013 Chianti Riserva DOCG Italien (Alk. 13%)

Tyskland Hamburg

Sverige

HEMLEVERANS

LAGLIGT & BEKVÄMT Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om betalning av alkohol­ skatten. The Wine Company tillhör Hawesko­gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

Skicka denna kupong

Jag beställer

Finca el Recreo Rioja 2015 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13%)

Gran Sasso Primitivo 2016 Puglia IGT Italien (Alk. 13,5%)

7 915 57

Marqués de Arragón Reserva 2013 Valencia DO Spanien (Alk. 13,5%)

provpaket Smakrika röda med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA/HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1065987

ART.NR.

915 577

* Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. När du gör din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra beställning, gör vi en kreditupplysning. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon 0049 4122 50 44 66. På www.the-wine-company.se finns också våra fullständiga leveransvillkor.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/villa5

TRYGG E-HANDEL

E-post: service@the-wine-company.se • Telefon*: 0049 4122 50 44 66 *Från det svenska fasta telefonnätet med standardtariff endast 20 öre per minut. Vi talar svenska.

The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet. The Wine Company_Vi i Villa_205x273_8 Smakrika röda_ET281117.indd 1

13.10.17 09:52


LIVSSTIL

Här hittar du prylarna!

AV ANJA KÄLLSTEDT

N SÅ GÖR DU

5 enkla steg 1 När du har hittat en intressant

nätbutik – kolla upp företaget (se Hallå konsuments tips t h). 2 Välj ut vad du vill köpa och lägg varan i varukorgen. När du är klar går du till kassan. 3 Innan du beställer, kontrollera att du kommer att få hem varan i tid. Inför jul kan leveranstiderna vara längre än normalt. Det kan också vara värt att jämföra priset på prylen med andra sajter – något du gör enkelt på exempelvis Prisjakt.nu. 4 I kassan fyller du i den adress som varan ska skickas till – exempelvis direkt till den som ska få presenten. Du fyller även i dina egna uppgifter och väljer betalningsmetod. 5 När du har beställt får du normalt sett en orderbekräftelse skickad till din e-postadress. Har du valt att betala med faktura kommer den antingen via mejl eller vanlig post. Glöm inte att betala i tid!

• Buildor.se Säljer både byggmaterial och byggvaror som golv, dörrar och köksfläktar. • Skånska Byggvaror Stort sortiment av det du behöver för uterum, förvaring, spabad och växthus. • Swedol.se Verktyg och maskiner för såväl snickarnovisen som proffset. FIN A INR EDN ING SPRY LAR

• Esterior.se En blandning av vintage och nytt från olika delar av världen. Perfekt för dig som vill hitta något unikt! • Refurn.se Enbart second hand. Här kan du göra många fina fynd! • Rum21.se Här hittar du det mesta i både lyx och budget. Stort utbud av olika kända varumärken.

ER

PÅ V

I IV

I L L A. S

 32 viivilla November 2017

ätshopping är både enkelt och bekvämt, men det finns några saker som du bör tänka på innan du trycker på ”köp”. – Kontrollera att det finns kontaktuppgifter. Företagen har exempelvis skyldighet att lämna ut uppgifter som e-postadress, organisationsnummer och telefonnummer. Skulle det bli något problem i ett senare skede kan det vara bra att veta att det finns de kontaktuppgifter som krävs. – Det är även viktigt att kontrollera villkoren för köpet. Läs alltid igenom noggrant så att du vet vad köpet innebär. Du kan på så vis undvika överraskningar, säger Hanna Rydahl Hansson, vägledare på Hallå konsument, Konsumentverkets upplysningstjänst. Är det säkert att handla med sitt kontokort på nätet? – Ja, i de flesta fall är det säkert. Det kan vara en bra idé att kontrollera om hemsidan du handlar från är krypterad, informationen kan då inte läsas av någon annan. Du kan se om hemsidan är krypterad genom att se om webbadressen inleds med ”https” i stället för ”http”. Finns det även ett hänglås i adressfältet är det en extra säker hemsida. – Flera typer av kort erbjuder säkrare betalningslösningar som du kan ansluta dig till. Exempel på sådana är ”Verified by Visa” eller ”Mastercard securecode” via din bank där du bekräftar köp på nätet med en kod. Kontakta din bank för att få mer information. Hur vet jag vilka sajter jag kan lita på? – Du kan titta efter så kallade trustmarks på hemsidan. Trustmarks är märkningar som påvisar att handlaren åtagit sig att följa vissa regler. Exempel på trustmarks är ”Trygg e-handel” och ”Certifierad e-handel”.

ALLT FÖR DEN HÄ ND IGA

Fler frågor och svar om nätshopping hittar du på Viivilla.se!

FOTO ISTOCKPHOTO

Trött på att trängas i julruschen? Så här shoppar du utan att behöva lämna soffan.

LÄS M

Klicka hem klapparna

VI I VILLAS WEBBREDAKTÖR TIPSAR

E

vi ivilla


i samarbete med

PENGAR tillbAkA På AllA diNA köP! dEt HäR FåR du: Välj blANd 680 butikER GRAtis mEdlEmskAP PENGAR tillbAkA äVEN Vid REA uNdER i F E R i d E m å G

dAG –

A! R t x E R k 0 5 Få

www.refunder.se/viivilla Refunder är Sveriges största cashbacksajt och är en del av Bonnierkoncernen. Det är gratis att gå med Refunder och inga extra kostnader tillkommer. Du kan när som helst gå ur Refunder. Din återbäring kan du överföra till ditt bank- eller PayPal-konto. Över 300.000 medlemmar har redan gått med oss – så bli en smartare shoppare du med! Gå in på www.refunder.se/viivilla och få din välkomstbonus insatt på ditt Refunder-konto efter ditt första köp.


vi i villas i samarbete med

Julkalender

Vinn produkter värda över 150.000:-

På Viivilla.se kan du dagligen fram till julafton tävla om exklusiva vinster! Nya vinstchanser varje dag – lycka till! Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

2

1

SKIMSAFE

R

3

Vinster: 3

Övervakningskamera

4

17

18

R

Superpresentkort + SkimSafe Vinster:

Vinster: 3

3:e pris 2:a pris

Vinster: 3

Skydda dig mot möss

1:a pris: 2 st fluffiga lyxduntäcken och dunkuddar. 2:a–3:e pris: 2 st dunkuddar.

Vinst: 1 Presentkort på snålspolande Eco-toaletter från Wostman till fritidshus och villor!

Värde: 5 000:-

Värde: 1 298–4 200:-

Värde: 5 000:-

Värde: 795–1 195:-

7

8

19

Presentkort

Hemsäkerhet när den är som bäst. 360° panoramautsikt med hög upplösning.

3 Vinn ett presentkort på 1000:- och ett smart skydd mot kortbedrägeri.

Vinster: 3 Tävla om ett presentkort á 5 000 kr som gäller hos Mockfjärds.

Värde: 1 390:-

Värde: 1 300:-

5

6

Missa heller inte vår adventskalender där du kan vinna fina priser varje vecka ända fram till nyårsafton. Tävla på Viivilla.se

1 ™

1:a pris

SKIMSAFE

Adventsluckor

Duntäcken & dunkuddar

Presentkort

Vinn din egen Mus&Råttfritt från Silverline.

Samlingsbox med klockor

Tre personer vinner en valfri samlingsbox från BOOM Watches. Boxen ger dig möjlighet att skapa upp till 72 olika kombinationer av klockor.

Värde: 2 495–4 795:-

2

Mamma Miaweekend

1:a pris: Evenemangspaket för två personer, där det ingår showbiljetter till Mamma Mia! The Party, en trerättersmiddag, en natt på hotell med stor frukostbuffé. 2:a pris: Presentkort på 2 000 kr. 3:e pris: Presentkort på 1 000 kr.

20

Värde: 1 000–5 550:-

Kungsgran

Vinst: 1 Granarnas Rolls-Royce – Kungsgranen. 150–300 cm.

Köksassistent

Värde: 625–885:-

Värde: 5 990:-

9

10

Vinst: 1

Vinn din egen Ankarsrum Assistent Original, till ett värde av 5 990 kr.

48 st Landlotter

Vinster: 5

CEWE FOTOBOK

Vinster: 2 48 st Landlotter där du kan vinna upp till en miljon kronor eller en Volvo värd 250 000 kr! Svara på frågan, motivera – vinn!

Snösläde

Vinst: 1 Masi Nova Max har en nyutvecklad design som gör snöröjningen till ett nöje.

Halvårsprenumeration

Värde: 329:-

Värde: 1 200:-

Värde: 759:-

Värde: 419:-

11

12

21

Vinster: 10 Fotobok med dina egna bilder: fantastisk presentidé till personliga julklappar.

Vinn en halvårsprenumeration (7 nummer) av inredningsmagasinet Hus & Hem!

Presentkort VELUX Takfönster

Vinster: 3

Skapa din personliga tapet för en vägg (10 m2) från Mr Perswall.

Vinst: 1 Vinn ett VELUX INTEGRA® Solar takfönster – underhållsfritt och solcellsdrivet. Komplett invändigt och utvändigt!

Smart takkopp med tillhörande trådlös dimmer som styrs via smartphone.

Värde: ca 4 000:-

Värde: 2 950:-

Värde: 15 510:-

Värde: 1 199:-

13

14

15

16

Stugvecka

Personlig tapet

Vinst: 1 Vinn en stugvecka i Orsa Grönklitt med skidspår och backar alldeles runt knuten.

Vinster: 3

Takkopp + dimmer

1200 kr

AIRBIKE, det mest kraftiga och fettförbrännande intervallredskapet på marknaden!

Värde: 10 990:(ord. pris 16 990:-)

Vinst: 1

23

Presentkort

Vinst: 1 Var med i utlottningen av ett presentkort på Elon med ett värde på 1 200 kr.

Värde: 1 200:-

MAGASIN

Ordning i alla rum!

FÖRVARING

Värdecheck

prylar

✴ Smarta & fina tips ✴ Proffsets bästa

MAT • HEM • TRÄDGÅRD Trädgårdsliv!

FIXA MYSIG UTEBELYSNING Trendspaning

STILAR FÖR 12DRÖMHEM Färgstark HÖSTHEMstil DITT

i vindsvåningen

Skördefest! Baka sött & gott med äpplen

10 000 kr

SVERIGES MEST KÖPTA

Härlig höst

MAT • HEM • TRÄDGÅRD

Sensommarfika!

BAKA MED BÄR

SVERIGES MEST KÖPTA

inrednings-

✴ Paj, tårta & brownies

HÖSTENS BOXVINER

Trädgård! Harmonisk oas med gröna rum

Svenska smaker! Bjud på hummer, vilt & ljuvlig äppelpaj

✴INRED MED SOMRIGA

✴ BLOMMIGT & PASTELLER

& PASTELLER*!3I8B6A-jacfaf!:R;l;K;m;l

FÄRGER ✴KERAMIK

Vinster: 2

Värdecheck

Vinst: 1 Handla julklappar hos Buyersclub till inköpspriser. Välj bland 500 varumärken.

Vattenanalyspaket

Trygga hus vattenanalyspaket – den ultimata analysen för dig med egen brunn!

Värdecheck på 10 000 kr på valfritt vattenfilter ur Bra Vattens sortiment.

Värde: 500:-

Värde: 2 150:-

Värde: 10 000:-

Vinst: 1

I S

Vinst: 1

B E A U T Y

9,7”, 128GB, silver. Perfekt för streamade serier, film och sport!

Vinn en 90-dagars förbrukning av Original Silicea (90 kapslar + Original Silicea Vital Shampoo).

Du har nu chansen att vinna 1 000 kr att shoppa skönhet för hos en av de äldsta och största skönhetsbutikerna online, eleven.se

Värde: ca 5 000:-

Värde: ca 529:-

Värde: 1 000:-

I OLIKA STILAR

✴ INRED MED BLOMMOR ✴ SKAPA VACKRA STILLEBEN

Presentkort

Maximera din TV-upplevelse med en Samsung 65” 4K UHDTV och se på TV i knivskarp bild!

Presentkort

SHOPPING

Snygga prylar i blått & vitt

MÖNSTERM LANTLIG & ROSA TONIX ER VÄXTER ROMANTIK *!GRÖNA 3I8B6A-jacfaf!:R;k;S;l;t *!3I8B6A-jacfaf!:R;K;s;l;m ✴ INRED MJUKT & OMBONAT

Samsung 65” 4K UHDTV

✴ 9 modeller ✴ Lyx & budget ✴ Fina tillbehör

DRÖMHEM

Floristen inreder med blommor

Vinster: 3

4

E L E V E N

GÅRD I HÄLSINGLAND

BASTUGUIDE

Värde: 1 014:-

MAGASIN

Drömhem inrednings- HÄRLIG

MAGASIN

6 månader VitaePro

5

SÄLJS LÖRDAG–FREDAG NR 32 PRIS: 25 KRONOR12–18 AUGUSTI 2017

SÄLJS LÖRDAG–FREDAG 21–27 OKTOBER 2017 NR 42 PRIS: 25 KRONOR

MAT • HEM • TRÄDGÅRD SVERIGES MEST KÖPTA

3

Värde: ca 13 500:-

24

19–25 AUGUSTI 2017 SÄLJS LÖRDAG–FREDAG NR 33 PRIS: 25 KRONOR

inrednings-

Vinster: 3

Var med och tävla om 6 månaders förbrukning av ett av Nordens mest använda kosttillskott, med väldokumenterade ingredienser.

22

Intervallredskap

Vinster: 3

Vinster: 3

Halvårsprenumeration

Apple iPad

Tävla om en halvårsprenumeration på inredningstidningen Leva & Bo!

Värde: 702:-

Vinst: 1

Kosttillskott

Vinster: 5

Vinster: 3


vi i villas i samarbete med

Julkalender

Vinn produkter värda över 150.000:-

På Viivilla.se kan du dagligen fram till julafton tävla om exklusiva vinster! Nya vinstchanser varje dag – lycka till! Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

2

1

SKIMSAFE

R

3

Vinster: 3

Övervakningskamera

4

17

18

R

Superpresentkort + SkimSafe Vinster:

Vinster: 3

3:e pris 2:a pris

Vinster: 3

Skydda dig mot möss

1:a pris: 2 st fluffiga lyxduntäcken och dunkuddar. 2:a–3:e pris: 2 st dunkuddar.

Vinst: 1 Presentkort på snålspolande Eco-toaletter från Wostman till fritidshus och villor!

Värde: 5 000:-

Värde: 1 298–4 200:-

Värde: 5 000:-

Värde: 795–1 195:-

7

8

19

Presentkort

Hemsäkerhet när den är som bäst. 360° panoramautsikt med hög upplösning.

3 Vinn ett presentkort på 1000:- och ett smart skydd mot kortbedrägeri.

Vinster: 3 Tävla om ett presentkort á 5 000 kr som gäller hos Mockfjärds.

Värde: 1 390:-

Värde: 1 300:-

5

6

Missa heller inte vår adventskalender där du kan vinna fina priser varje vecka ända fram till nyårsafton. Tävla på Viivilla.se

1 ™

1:a pris

SKIMSAFE

Adventsluckor

Duntäcken & dunkuddar

Presentkort

Vinn din egen Mus&Råttfritt från Silverline.

Samlingsbox med klockor

Tre personer vinner en valfri samlingsbox från BOOM Watches. Boxen ger dig möjlighet att skapa upp till 72 olika kombinationer av klockor.

Värde: 2 495–4 795:-

2

Mamma Miaweekend

1:a pris: Evenemangspaket för två personer, där det ingår showbiljetter till Mamma Mia! The Party, en trerättersmiddag, en natt på hotell med stor frukostbuffé. 2:a pris: Presentkort på 2 000 kr. 3:e pris: Presentkort på 1 000 kr.

20

Värde: 1 000–5 550:-

Kungsgran

Vinst: 1 Granarnas Rolls-Royce – Kungsgranen. 150–300 cm.

Köksassistent

Värde: 625–885:-

Värde: 5 990:-

9

10

Vinst: 1

Vinn din egen Ankarsrum Assistent Original, till ett värde av 5 990 kr.

48 st Landlotter

Vinster: 5

CEWE FOTOBOK

Vinster: 2 48 st Landlotter där du kan vinna upp till en miljon kronor eller en Volvo värd 250 000 kr! Svara på frågan, motivera – vinn!

Snösläde

Vinst: 1 Masi Nova Max har en nyutvecklad design som gör snöröjningen till ett nöje.

Halvårsprenumeration

Värde: 329:-

Värde: 1 200:-

Värde: 759:-

Värde: 419:-

11

12

21

Vinster: 10 Fotobok med dina egna bilder: fantastisk presentidé till personliga julklappar.

Vinn en halvårsprenumeration (7 nummer) av inredningsmagasinet Hus & Hem!

Presentkort VELUX Takfönster

Vinster: 3

Skapa din personliga tapet för en vägg (10 m2) från Mr Perswall.

Vinst: 1 Vinn ett VELUX INTEGRA® Solar takfönster – underhållsfritt och solcellsdrivet. Komplett invändigt och utvändigt!

Smart takkopp med tillhörande trådlös dimmer som styrs via smartphone.

Värde: ca 4 000:-

Värde: 2 950:-

Värde: 15 510:-

Värde: 1 199:-

13

14

15

16

Stugvecka

Personlig tapet

Vinst: 1 Vinn en stugvecka i Orsa Grönklitt med skidspår och backar alldeles runt knuten.

Vinster: 3

Takkopp + dimmer

1200 kr

AIRBIKE, det mest kraftiga och fettförbrännande intervallredskapet på marknaden!

Värde: 10 990:(ord. pris 16 990:-)

Vinst: 1

23

Presentkort

Vinst: 1 Var med i utlottningen av ett presentkort på Elon med ett värde på 1 200 kr.

Värde: 1 200:-

MAGASIN

Ordning i alla rum!

FÖRVARING

Värdecheck

prylar

✴ Smarta & fina tips ✴ Proffsets bästa

MAT • HEM • TRÄDGÅRD Trädgårdsliv!

FIXA MYSIG UTEBELYSNING Trendspaning

STILAR FÖR 12DRÖMHEM Färgstark HÖSTHEMstil DITT

i vindsvåningen

Skördefest! Baka sött & gott med äpplen

10 000 kr

SVERIGES MEST KÖPTA

Härlig höst

MAT • HEM • TRÄDGÅRD

Sensommarfika!

BAKA MED BÄR

SVERIGES MEST KÖPTA

inrednings-

✴ Paj, tårta & brownies

HÖSTENS BOXVINER

Trädgård! Harmonisk oas med gröna rum

Svenska smaker! Bjud på hummer, vilt & ljuvlig äppelpaj

✴INRED MED SOMRIGA

✴ BLOMMIGT & PASTELLER

& PASTELLER*!3I8B6A-jacfaf!:R;l;K;m;l

FÄRGER ✴KERAMIK

Vinster: 2

Värdecheck

Vinst: 1 Handla julklappar hos Buyersclub till inköpspriser. Välj bland 500 varumärken.

Vattenanalyspaket

Trygga hus vattenanalyspaket – den ultimata analysen för dig med egen brunn!

Värdecheck på 10 000 kr på valfritt vattenfilter ur Bra Vattens sortiment.

Värde: 500:-

Värde: 2 150:-

Värde: 10 000:-

Vinst: 1

I S

Vinst: 1

B E A U T Y

9,7”, 128GB, silver. Perfekt för streamade serier, film och sport!

Vinn en 90-dagars förbrukning av Original Silicea (90 kapslar + Original Silicea Vital Shampoo).

Du har nu chansen att vinna 1 000 kr att shoppa skönhet för hos en av de äldsta och största skönhetsbutikerna online, eleven.se

Värde: ca 5 000:-

Värde: ca 529:-

Värde: 1 000:-

I OLIKA STILAR

✴ INRED MED BLOMMOR ✴ SKAPA VACKRA STILLEBEN

Presentkort

Maximera din TV-upplevelse med en Samsung 65” 4K UHDTV och se på TV i knivskarp bild!

Presentkort

SHOPPING

Snygga prylar i blått & vitt

MÖNSTERM LANTLIG & ROSA TONIX ER VÄXTER ROMANTIK *!GRÖNA 3I8B6A-jacfaf!:R;k;S;l;t *!3I8B6A-jacfaf!:R;K;s;l;m ✴ INRED MJUKT & OMBONAT

Samsung 65” 4K UHDTV

✴ 9 modeller ✴ Lyx & budget ✴ Fina tillbehör

DRÖMHEM

Floristen inreder med blommor

Vinster: 3

4

E L E V E N

GÅRD I HÄLSINGLAND

BASTUGUIDE

Värde: 1 014:-

MAGASIN

Drömhem inrednings- HÄRLIG

MAGASIN

6 månader VitaePro

5

SÄLJS LÖRDAG–FREDAG NR 32 PRIS: 25 KRONOR12–18 AUGUSTI 2017

SÄLJS LÖRDAG–FREDAG 21–27 OKTOBER 2017 NR 42 PRIS: 25 KRONOR

MAT • HEM • TRÄDGÅRD SVERIGES MEST KÖPTA

3

Värde: ca 13 500:-

24

19–25 AUGUSTI 2017 SÄLJS LÖRDAG–FREDAG NR 33 PRIS: 25 KRONOR

inrednings-

Vinster: 3

Var med och tävla om 6 månaders förbrukning av ett av Nordens mest använda kosttillskott, med väldokumenterade ingredienser.

22

Intervallredskap

Vinster: 3

Vinster: 3

Halvårsprenumeration

Apple iPad

Tävla om en halvårsprenumeration på inredningstidningen Leva & Bo!

Värde: 702:-

Vinst: 1

Kosttillskott

Vinster: 5

Vinster: 3


Dags att se över takbeståndet. ”Rent tak med rätt metod”

Pris exempel

170 kvm tak. Från 4 665 kr till max 8 830 kr efter rotavdraget

Taket är husets sköld mot vädrets makter. Det skyddar ditt hus från nederbörd år efter år. Därför är det av yttersta vikt att ditt tak underhålls ordentligt. Påväxter som mossa, alger och lav på taket påverkar inte bara husets utseende, utan även dess skick och värde. Med LA Takvård Komplett Service dubblerar du enkelt takets livs- längd och säkrar husets skick. LA metoden ger mer tak för pengarna. Boka kostnadsfri påväxt besiktining !

www.takvård.se Växeln:020-11 33 30 -Vi finns i hela Sverige

JA tack! Jag vill ha ett kostnadsfritt hembesök

Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

namn adress postadress telefonnr

LA Takvård AB SVARSPOST 20570881 785 43 MOCKFJÄRD


Gott om blandare Hos oss hittar du ett av Sveriges bredaste utbud av badrumsprodukter från de mest kända varumärkena – till de bästa priserna. Välkommen till Badshop.se!

Damixa Tradition 1 515 kr 2 295 kr

Gustavsberg Estetic 1 095 kr 1 540 kr

Hansgrohe Axor Starck fr. 6474 kr 13 638 kr

Grohe Eurosmart 619 kr 1 296 kr

Mora Classic 2 284 kr 5 208 kr

Tapwell Evo Waterfall 1 886 kr 2 095 kr

FM Mattsson Tronic 619 kr 1 296 kr

Noro Single 1 495 kr 1 995 kr

Hafa Whirl 1 592 kr 2 040 kr

Vola HV1 4 411 kr 5 510 kr

Oras Optima 1714F 1 445 kr 2 448 kr

Svedbergs Jump 3 996 kr 5 070 kr

NÅGRA AV VÅRA VARUMÄRKEN: ARREDO | ARROW | BATHLIFE | BJÖRBO | BLANCO | BRABANTIA | CLEAR POOL CRISTINA | DUOBAD | DAMIXA | DURAVIT | FM MATTSSON | GEBERIT | GUSTAVSBERG | GROHE | HANSGROHE | HAFA IDO | IFÖ | INR | JACUZZI | JEE-O | KALDEWEI | LAUFEN | LANDSKAP | LANGENFELD | LEISURE POOLS | MSPA MARIANI | MILLER | MORA | NIVITO | NORO | NORDHEM | NORDIC SPA | ORAS | PRIMY | SIMPLE HUMAN | SMEDBO STRAND | SKÄRGÅRDSTUNNAN | SWOON | TAPWELL | TWYFORD | TYLÖ | WESTERBERGS | VOLA | ZACK

4,6 av 5

7,9 av 10

KUNDSERVICE 020-10 41 41 | TELEFONTID ALLA DAGAR 08.00–22.00 | BADSHOP, HANS MICHELSENSGATAN 9, 211 20 MALMÖ

BHS-viv10-badshop-helsida-1710.indd 2

2017-11-07 13:10


FRÅGOR & SVAR

TRÄDGÅRD Susanna Rosén Trädgårdsskribent

Expertkollen

Har du funderingar om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter.

BYGG & FIXA Björn Christiernsson Snickare

GÄSTEXPERTEN

ENERGI Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP

NYTÄNDNING MED NYA STRÖMBRYTARE

ENERGI Lars Andrén Solenergiexpert JURIDIK Eva Trané Lindgren Jurist, Avtal24 MÅLNING Ken Kennard Målaremästare BYGGSKADOR Peter Bratt Byggskadespecialist, Länsförsäkringar BYGG Roger Nyström Gör det självredaktör

HUSAFFÄRER Magnus Bäckström Kundombudsman, Mäklarsamfundet HÅLLBARHET Tanmoy Bari, Hållbarhetsexpert, Greenely

Kan jag använda träskyddsolja i uterummet?

Nej!

RELATIONER Ulf Henricsson Överste, fd internationell medlare

Namn: Isabell Gent. Ålder: 40 år. Bor: I Stockholm. Gör: Är marketing & communications specialist retail på Schneider Electric.

Sheng

Träskyddsolja bör endast användas utomhus på grund av att den oftast innehåller hälsovådliga kemikalier. Redaktionen

Varför ska jag byta ut mina befintliga strömbrytare? – Det kan du göra när det är dags för renovering i ditt hem eller om du behöver komplettera med fler uttag, byta ut äldre och hitta din stil med designade produkter. Du kanske vill förbättra belysningen med dimmers och öka mysfaktorn. Du kan öka komforten, och energibesparing kan göras genom att bland annat installera termostater, rörelsevakter och timers. Kan jag byta ut mina strömbrytare själv? – De flesta elinstallationsarbeten måste utföras av en behörig elinstallatör eller av en yrkesman under överinseende av en elinstallatör. Om du har kunskap får du utföra enklare elarbeten som inte är behörighetskrävande. Vad kostar installationen? – Den utförs av en elektriker och de har olika timpriser. Grundkostnaden för själva installationen ligger på cirka 600 kronor, beroende på hur avancerat jobbet är. Vilka typer av strömbrytare är mest populära? – Generellt sett tycker svenskar om neutralt vitt, sedan går det lite trender i vilka former folk vill ha – beroende på vilken hustyp och stil man har. Många inredningsintresserade personer gillar vår retroserie Renova, som är den runda och mer klassiska serien. Kommer vi att behöva strömbrytare i framtiden, tror du? – Det smarta hemmet utvecklas kontinuerligt och man kan snart styra allt via appar i mobilen, men vi kommer alltid att vilja komplettera med strömbrytare och dimmers för bekvämlighetens skull.

FOTO ISTOCKPHOTO

vi ivilla


VILKET GOLV SKA JAG LÄGGA I BODEN?

Jag bygger en friggebod men har inte tillgång till el, så den kommer att stå ouppvärmd hela året. Nu undrar jag vad man kan ha för golv i boden? Hade tänkt lägga golvspån på reglarna och eventuellt laminat eller trägolv över, men funkar det? Jag håller på med trossbotten nu: Lägger trossbottenskiva av plywood och över den en 95 mm tjock isolering. Har förstått att man inte ska ha plast vare sig i väggar, golv eller tak, för att fukten ska kunna gå in och ut. Jag kommer även att ha någon form av isolering i väggarna. Alf

FAST ELLER RÖRLIGT ELAVTAL?

FOTO ISTOCKPHOTO

Rörligt eller fast – jag tycker att det här med elavtal är rena djungeln. Hur ska jag veta vad som är bäst, och vad är skillnaden mellan de olika varianterna? Jag har även hört talas om timavtal, vad innebär det? Samuel

Svar: Ett fast elavtal innebär att du ”låser” ditt elpris per kWh över en specifik tidsperiod, vanligtvis mellan ett och tre år. Med ett rörligt elavtal kan elpriset i stället variera varje månad baserat på utvecklingen av elpriset på elbörsen. Dessa avtal kan liknas vid ett bolån där du kan välja att binda räntan eller ha den rörlig. Ett rörligt elpris har visat sig vara det mest lönsamma alternativet sett över en längre period, men vad som passar dig bäst beror på dina förhållanden och din priskänslighet. Sedan några år tillbaka finns det även ett så kallat timavtal, där elpriset varierar på timnivå och debitering sker månadsvis. Ett sådant avtal ökar möjligheten att kunna påverka sin totala elkostnad, förutsatt att man blir en aktiv elkonsument, genom att skifta sin elanvändning till tider på dygnet då elpriset är lågt. Tanmoy Bari

Ny expert! Ställ dina frågor till vår nya hållbarhetsexpert, Tanmoy Bari – vd på Greenely. Han kan svara på det mesta inom hållbar energi, energiomställning och digitalisering i energibranschen.

Svar: Jag tycker du gör helt rätt i att bygga utan plast eftersom fukt kan orsaka problem i en ouppvärmd byggnad. Kylan däremot skapar inga negativa effekter såvida inga vattenledningar och annat riskerar att frysa sönder. Jag tycker inte att du ska bygga med spånskiva och laminatgolv, eftersom de är betydligt fuktkänsligare material än rent trä. Jag skulle satsa på ett massivt trägolv, minst 25–28 mm tjockt om bjälklag är reglat på cc 60 cm. Extra viktigt är att ha en bra luftspalt mellan vägg och golv då det kommer att röra sig mer än vanligt, 12–15 mm bred. Eftersom det bara är en friggebod kanske en andrasortering på golvet duger, det är lite billigare. Björn Christiernsson

TRÄD MOT VIND OCH LJUD?

Jag undrar vilka träd och växter som är bäst mot starka vindar? Vilka sorter är mest ljudabsorberande? Rolf Löfström Svar: Vilka träd och växter du ska välja beror på var i landet du bor. Det skiljer i härdighet mellan sydskånska kusten och lappländska kalfjället i norr – och båda platserna är blåsiga. En fingervisning är att välja sådana som naturligt växer i blåsiga områden och på den breddgrad du bor. Undvik alltså träd och buskar som trivs i lundar, i skydd under större träd. Avstå även från dem med klena rotsystem och/eller stora blad. Titta gärna på vad som finns efter våra svenska kuster och välj odlade varianter av dem. Dit hör bland annat rönnar, olika viden/ sälgar, alar och björkar. Även träd och buskar som växer snabbt och har stadiga rotsystem är bra alternativ. Dit hör till exempel pil och poppel. I Skåne använder man sig ofta av dubbla häckar runt trädgården för att dämpa vindarna. Häckar som hindrar blåst dämpar också ljud – i alla fall sommartid när de har löv. Bra lövfällande varianter är exempelvis avenbok, liguster och oxel. Vill du ha ljuddämpande häckar eller buskage året om bör du välja städsegröna växter, som exempelvis gran. En granhäck är dessutom härdig i hela landet, och granen är den barrväxt som växer på högst höjd, närmast kalfjället, näst efter fjällbjörken. Susanna Rosén


Premiär! Fynda klapparna i nya butiken Alltid öppet köp Bästa pris på massor av varor

Trygg shopping

Snabb leverans

butik.viivilla.se Vi i Villa-butiken letar upp bra och relevanta produkter för dig som är villaägare. Avslutande köp görs på respektive sajt.


Vårt speciella tack till dig som trogen läsare av VI

I VILLA!

8 dagars 5-stjärnig studieresa til Cypern Antik högkultur, världskända korsriddare och magiskt landskap Pris för VI I VILLAS läsare Normalpris 9490 ,– Prisfördel 8000 ,–

SEK2 SEK2

1490,–

SEK1

Från endast

p. pers.

INKLUSIVE

Kyrenia

En av skandinavernas mest omtyckta studieresor3 – med utflyktsprogram plus inträden INKLUSIVE! Nicosia Famagusta Antika Salamis Klosteret Golden Beach 4- och 5-stjärniga Bellapais hotell

INKLUSIVE

INKLUSIVE

INKLUSIVE

Inkluderat i priset: (Prisexempel vid bokning av tjänsterna separat hos andra tjänsteleverantörer) 2

Flyg tur och retur med renommerat 1500,– SEK 2 flygbolag till Ercan, inkl. hotelltransfer 7 övernattningar i utvalda 4- och 5-stjärniga 5490,– SEK 2 hotell (nationell kat.) inkl. 7× riklig frukostbuffé Fascinerande studieresa med antik 2500,– SEK 2 högkultur, världskända korsriddare och magiskt landskap. Rundresa i moderna buss med luftkonditionering, med fackutbildad svensk- eller engelsktalande reseledning med avslutade högskolestudier (beroende på tillgänglighet). Spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt programmet), bl.a. med • Nicosia • Golden Beach • Kyrenia • Famagusta

• Antika Salamis • St. Nikolaus-katedralen • Klostret Bellapais • Apostolos Andreas-kloster • Minatyrparken • St. Barnabas kloster • Skeppsmuseum • Agios Afksentios-kyrka

Sjukvårdspersonal tillgänglig 24 timmar om dygnet

Totalt per person Prisfördel per person

9490,– SEK 2 – 8000,– SEK 2

Förmånspris per person från endast 1490,– SEK 1 Flygplats Säsongstillägg per pers

INKLUSIVE

INKLUSIVE

INKLUSIVE spektakulärt utflyktsprogram: • Nicosia – den sista delade huvudstaden i Europa med praktfull osmansk karavanseraj (inträde ingår) och imponerande Selimiyemoskén (inträde ingår) • Apostolos Andreas-klostret (inträde ingår) – en av öns viktigaste vallfärdsorter • Golden Beach – Cyperns härligaste strand • Agios Afksentios-kyrkan (inträde ingår) – den gamla kyrkan har restaurerats genom ett EU-kulturprojekt • Antika Salamis (inträde ingår) – fascinerande utgrävningar av en antik romersk stad med bl.a. historiska ruiner av gymnasion och termalbad • Barnabasklostret (inträde ingår) – apostel, martyr och Cyperns nationalhelgon • Hantverkskonst i traditionell mattknytningsverkstad • Famagusta – pittoresk hamnstad • Nikolauskatedralen (inträde ingår) – känd idag som Lala Mustafa Pascha-moskén. En av Cyperns vackraste byggnader som byggdes i den gotiska arkitekturen • Klostret i Bellapais (inträde ingår) – ett underverk av den gotiska arkitekturen. Hisnande läge i Pentadaktylosbergen med magisk utsikt över Kyrenia. • Miniatyrparken (inträde ingår) – Cyperns 15 viktigaste sevärdheter i miniatyrformat

INKLUSIVE

• Hantverkstradition i en smyckes- och läderfabrik • Kyrenia – magisk hamnstad med gammal hamn, imponerande fästning (inträde ingår) och historiskt skeppsvrak som idag är ett museum (inträde ingår)

Palma

Mallorca

50 km

0

Lluchmayor

Exempelhotell Karpas Golden Beach

Kyrenia Bellapais

Salamis

Nicosia Ercan

Famagusta

Norra Cypern

VI I VILLA Prisfördel

- 8000,– SEK

2

Fördelaktiga förmånsvillkor på våra extra tjänster: Matpaket: paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter: endast 1300,– SEK per person. Vi rekommenderar att du bokar det framtagna matpaketet. Vissa hotell på rundresan är visserligen idylliskt belägna i naturen men ligger lite avsides från städerna.

Enkelrumstillägg: 2390,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Januari '18 (16. – 21.1.)

Januari '18 (23. – 30.1.)#

Februari '18 (1. – 13.2.)#

Februari '18 (15. – 27.2.)#

Mars '18 (1. – 15.3.)

Mars '18 (18. – 29.3.)#

April '18 (1. – 29.4.)#

Oktober '18 (13. – 28.10.)#

November '18 (3. – 11.11.)

November '18 (17. – 25.11.)

Dezember '18 (1. – 16.12.)

0,– SEK

400,– SEK

700,– SEK

1000,– SEK

1200,– SEK

1500,– SEK

1800,– SEK

1800,– SEK

1200,– SEK

600,– SEK

0,– SEK

Vårt förmånspris för dig som läsare av VI I VILLA från endast Flygplats Flygtillägg per pers. Avgångsdagar:

Göteborg 0,– SEK fre | sön

1490,–

SEK1

istället för

9490,–

Stockholm 300,– SEK sön

Innehavare av svenskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. För innehavare av norskt pass krävs visum. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Nordcypern. Ansökan om visum för Nordcypern kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Turkiets ambassad i Stockholm: www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations. # holiday tilläggskostnad p. p.: 450,– SEK. 1 Det annonserade priset om 1490,– SEK gäller endast under den 16.01.2018 och under perioden från 01.12. – 15.12.2018 från Köpenhamn och den 21.01.2018 och under perioden från 02.12. – 16.12.2018 från Göteborg. Vid andra avresedatum gäller säsongstillägg såsom anges i tabellen. Resan är uteslutande avsedd för individuellt resande och gäller endast mottagaren av erbjudandet och myndiga medföljande personer. För ytterligare information om TSS gällande resevillkor och övriga villkor, se webbsidan www.tss-travel.se eller ring arrangörens hotline. Information: Vid emottagande av skriftlig bekräftelse förfaller 20 % av resepriset till betalning. Betalning av återstående belopp: senast 35 dagar innan avresa. Resans genomförande förutsätter att minst 15 personer anmäler sig till resan. Bilderna i reklamprospektet är exempelbilder. Med reservation för tryckfel och fel. Flygplatser tar ut flygplatstillägg för resenärer. Beloppet beror på flygbolagens transportkostnader och dessa kostnader beror i sin tur på pris- och avgiftsutformning av flygplatsoperatörerna. 2 Prisexemplet baseras på pris för en resa som äger rum frän 21.01.18 – 28.01.18 och har beräknats den 12.10.2017 på allmänt tillgänglig information på följande hemsidor: Flyg tur och retur Göteborg – 21.01.18 – 28.01.18 på www.expedia.se (den billigaste flighten för angivna datum), transfer flygplats – Famagusta – flygplats på www.holidaytransfers.com, utflyktsprogram på www.explorecyprus.com & www.visitnorthcyprus.com, 7 övernattningar inkl. frukost på www.booking.com (3 nätter på hotellet Grecian Bay, 4 nätter på hotellet Hilton Park Nicosia). De nämnda hotellen är exempel. Resan innehåller inte nödvändigtvis dessa hotell. 3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer, som har rest med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS i 2016. TSS Travel Service Scandinavia i Sverige har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet. Arrangören förbehåller sig rätten att göra ändringar av uppgifter i broschyren. Sådana ändringar ingår i avtalet med resenären om resenären har fått information om ändringen innan avtalet ingåtts.

66266_Vi-i-villa_203x273_Zypern_ANZ.indd 1

per person

SEK2

Flygplatstilläggen bet alar vi för dig ! Köpenhamn 0,– SEK tis | lör

Din förmånskod! Kontrollerat av oss för dig! Kundernas bedömning Pålitlighet | Vänlighet | Kompetens Intervju med 72426 personer genomförd av TSS/RSD3 i 06/2016

Testresultat: 5(5 är högsta betyg)

VIL66266

Ring kostnadsfritt nu för att säkra ditt önskedatum:

0200 – 883 931 Måndag till fredag kl. 9.00 – 18.00, lördag kl. 9.00 – 15.00

Researrangör: TSS Travel Service Scandinavia AS, filial Sverige; Krejaren 2, Östermalmstorg 1, 114 42 Stockholm

26.10.17 12:03


Förverkliga dina villadrömmar!

Vi i Villa Privatlån är ett enkelt lån som ger dig möjlighet att förverkliga dina villadrömmar. Är det dags för den efterlängtade renoveringen, nödvändiga utbyggnaden, uppgraderingen av köket eller helt enkelt att möblera hemmet. Då kan Vi i Villa Privatlån vara välkommet. ✔ Individuell ränta från 4,95% ✔ Låna upp till 250 000 kr ✔ Samla dina småkrediter och sänk din månadskostnad ✔ Du ansöker enkelt på webben ✔ Utbetalning inom några dagar ✔ Trygg kredithantering

Ansök redan i dag! viivilla.se/privatlan

Privatlån Vi i Villa Privatlån lämnas av Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. Räntan är individuell och bestäms efter kreditprövning. F.n. är räntan 4,95% - 12,95%. Ett lån på 75 000 kr under 10 år med exempelräntan 6,95% ger en kostnad på 875 kr per månad (120 betalningar). Aviavgift om 10 kr per månad och uppläggningsavgift om 395 kr utgår på lånet. Effektiv ränta 7,58%. Totalt belopp att betala är 103 286 kr. (November 2017)


Nyhet! IDO Elegant

Stilar kommer och går. Bra design däremot består. Nya möbelserien IDO Elegant gör sig lika bra i det stora badrummet som på den mindre gästtoaletten. För att sätta en mer personlig prägel väljer du till något av IDO:s fina handtag. Underskåpen finns i flera bredder och djup. Kombinera med ett väggskåp och högskåp för mer härlig förvaring.

JUST NU

15

Väggskåp IDO Elegant

Tvättställ IDO Elegant 60 cm

2 120:-

2 439:-

REKPRIS 2 494:-

REKPRIS 2 869:-

Tvättställsskåp IDO Elegant 60 cm

Högskåp IDO Elegant

REKPRIS 4 994:-

REKPRIS 5 369:-

4 245:-

RING OSS! Våra rådgivare svarar på dina frågor varje dag 08–22. Ring 020-25 00 25.

TRÄFFA OSS! Besök våra butiker i Stockholm City, Kungens Kurva, Danderyd, Burlöv och Mölndal.

4 564:-

inget vanligt byggvaruhus

ALLA PRISER INKL MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BHS-viv10-ido-helsida-1710.indd 1

2017-11-07 10:07


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

JULKRYSSET

VINN EN VACKER BÄNK ! Tävla med din korsordslösning – en vinnare har chansen att kamma hem en stilfull bänk i modellen Rippats från Jotex. Den passar bra som köksbänk, i hallen för att ta på sig skorna – eller varför inte i barnrummet? Värde: 2 699 kr. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla! Sista tävlingsdag: 22 januari. är gott på yggknott drasil han kan jobbar dra en spader med jobb influensainfluerad

verkar utjämnsörja ande far gör man mål på kan försämra upplysningen

ledighet på hög nivå eurasisk kedja

en bit på vägen

påverkande järn

hjalmar bergmans clown fick britter nog av släpade

… dolce vita

varnar trekantiga märken för

kärrmes

skär i skinnet ses lillkalven säljer haute couture

ofta i en sked gibbonapa gammalt filmmått

calle ritade schew- roligt ens är infrabekant rött

tas på verb krympa kverulera får hockeyspelare rörande redskap

fältmått i botten på båten kan gå över å till ö

slå

ses på schemat omedelbart

gör törstsläckare

slänger nederbörd åt sidan

regent som kunde stava

värre än motvilja

oppositionsposition handelsplats

sådan hund ger stöd åt minnet

gyllene mått titta snett

anka

yrkar

4 NR AV VALFRI KRYSSTIDNING FÖR 99 KR!

Utmana dig själv med kluriga kryss i din svårighetsgrad! Bonnier Korsord har korsord för alla nivåer som garanterat ger dig en kul och avkopplande stund! Läs mer och beställ på Krysset.se/viivilla.

Efter dina 4 nr avslutas prenumerationen automatiskt!

redo

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock © Bonnier Korsord

vanligt påvenamn

eld och lågor

får åklagaren

MÅNADENS SUDOKU 3 8 5

1

4 2 9 8

5

9 8 7

1

7

9 8 3 5 4

2

5 4

3 9 3

1

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

 44 viivilla November 2017


MÖT V ÅRSOL

EN I LÄ

HÖJ- OCH SÄNKBAR INGLASNING FÖR ALTAN, BALKONG OCH TERRASS Med Cit i Lä® höj- och sänkbara inglasning väljer du själv om du vill ha ÖPPET FÖR SOLEN ELLER STÄNGT FÖR VINDEN. Det är enkelt att ställa in önskad höjd och det höjbara glaset stannar precis på den höjd du vill – utan att du behöver låsa fast det. Välj en kvalitetssäkrad produkt

Cit i Lä® är testad för vindlast och personsäkerhet hos SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Cit i Lä® är också CE-märkt enligt EN 1090 och därmed godkänd för installation på balkonger och terrasser där det finns risk för fall- och personskador. Läs mer på www.svalson.com

Svalson AB · Tel: 0911-667 25 Box 584 · 943 28 Öjebyn www.svalson.com · sales@svalson.com

Kom i a l l i i V Vi for m

! s o d o h på R Kom igång med träningen, bli fixa hemma-smart, dansa, få trädgårdsinspiration, yoga, sjung och ha kul. Följ med oss på vårens roligaste resa och ladda för sommar 2018!

resor

boKa i dag! begränsat antal platser

Om resan När 19–26 maj 2018.

Var Hotell TUI Magic Life Resort

Plimmiri på Rhodos, Grekland. Pris 14 995 kr. Vad som iNgår Flyg, mat på flyget, transfer, all inclusive (all mat, dryck, kaffe mm), alla tränings-, dans- och yogapass, föreläsningar, workshops, underhållning med mera enligt program. så boKar du Mer info och bokning på Viivilla.se/resarhodos. Vid frågor mejla Traningsresor@tui.se.

i samarbete med

November 2017 www.viivilla.se

45


Upplevelseresa till kanonpris!

UPPLEV: Heraklion - Amoudara - Knossos Elounda - Agios Nikolaos - Malia - Rethymnon

KRETA En oemotståndlig semesterö

Endast med din rabattkod: Villa18

Specialerbjudande till läsare av Vi i villa

Spara 6.000:-

Nu

2.990:8 dagar. Ordinarie pris 8.990 kr Spara 6.000 kr per person i dubbelrum

VÄLJ MELLAN 8 AVRESEDAGAR!

l å m s e r e d n e å t s a n e Ett

K a


Upplevelseresa till kanonpris!

Kreta ligger långt söderut i Medelhavet, en placering som gör att ön är välsignad med 300 soldagar och en lång sommar.

Vårt äventyrliga program: Dag 1 - Direktavgång från Stockholm - Information vid ankomsten

Våra guider möter dig redan på flygplatsen på Kreta och tillsammans åker vi med med buss till vårt fantastiska hotell.

UPPLEV: Heraklion - Amoudara - Knossos Elounda - Agios Nikolaos - Malia - Rethymnon

KRETA En oemotståndlig semesterö

Endast med din rabattkod: Villa18

Specialerbjudande till läsare av Vi i villa

Spara 6.000:-

Nu

2.990:8 dagar. Ordinarie pris 8.990 kr Spara 6.000 kr per person i dubbelrum

Dag 2 - Båttur runt ön SPINALONGA

Efter en riklig frukost åker vi till Agios Nikolaos och så vidare längs Kretas vackra norra kust till östra Kreta och ön Spinalonga, som är känd från Victoria Hislops roman ”Ön”. Ända fram till 1957 var ön en koloni för spetälska (lepra). Det var den sista spetälskekolonin i Europa. Åk med på en faschinerande båttur från den fantastiska mysiga hamnen i Elounda och runt Spinalonga. Pris: 29 euro.

Dag 3 - Heraklion - charm och historia (INKLUDERAT)

Vi fortsätter vårt äventyr med att utforska den största staden Heraklion. Vi besöker den pittoreska, charmerande, gamla staden med sina smala, mysiga gator, den romantiska hamnpromenaden och torget Platia Venizelou. Efter lunchpausen besöker vi det arkeologiska muséet som har den största samlingen och världens viktigaste arkeologiska fynd från den minoiska perioden. Till sist tar vi oss tid att besöka ett grekiskt smyckescentrum. Här lär vi oss om produktionen och de som önskar kommer att ha möjlighet att köpa något personligt föremål.

*** Vi förbehåller oss rätten att göra nödvändiga ändringar i resplanen vid oförutsedda händelser. som Europas första högkultur uppstod med huvudsätet i Knossos utanför Heraklion. Se det imponerande palatset i det arkeologiska området, medan guiden berättar om civilisationen som plötsligt försvann cirka 1450 f Kr. Fritid i den typiska landsbyn High Archanes, innan dagen avslutas med ett besök på ett center för lädervaror.

Dag 5 - Vackra, upplevelserika sevärdheter (INKLUDERAT)

Efter att ha ätit en god frukost åker vi till Arkadi-klostret och det romerska muséet i Eleftherna. Därefter fortsätter resan till Kournassjön. Det är den enda sötvattensjön på Kreta, där bland annat Aquatic-sköldpaddan har valt att bosätta sig. Resan går vidare mot Rethymnonområdet och staden. Rethymnon är Kretas tredje största stad men man får ändå en känsla av att befinna sig i en charmerande grekisk liten by.

Dag 6 och 7 - Det goda livet

Efter fantastiska upplevelser och mycke roligt, njuter vi de sista dagarna på vårt hotell, antingen ensamma eller tillsammans med våra nyfunna vänner. De som önskar kommer också ha möjlighet att anmäla sig till Grekisk afton och andra utflykter som arrangeras lokalt.

Dag 8 - Hemresa

Vi tar farväl av Kreta och åker tillsammans med vår guide till flygplatsen för att åka tillbaka till Stockholm.

Dag 4 - Mystik och dramatisk historia i kungens fotspår (INKLUDERAT) Du åker med på en resa genom tid och

rum, till den tid då minoerna och deras kungar levde på Kreta. Det var här

Allt detta till ett rabatterat pris ENDAST 2 990:+ ev. säsongstillägg. Spara mer än 6 000:- per person

INGÅR I ERBJUDANDET Gäller per person i dubbelrum och inkluderar: n Direktflyg, inklusive bagage, från Arlanda n 8 resdagar n 4 Nätter i Heraklion-området (Amoudara eller Malia-området) och 3 nätter (Chania Rethymnon-området)

n n n n

Frukostbuffé 3 heldagsguidade utflykter Erfarna turistguider Alla inträdesbiljetter

Inga dolda extra kostnader tillkommer. Flygtid c:a 4 timmar.

Kreta har infört en övernattnings skatt som måste betalas som tillägg direkt till hotellet. 4 stjärniga hotell 3 euro per natt ca 26:- kr och 5 stjärniga hotell 4 euro per natt ca 35:- kr.

VÄLJ MELLAN 8 AVRESEDAGAR! Göm inte rabattkod:

Säsongstillägg:

09. Februari 16. Februari 23. Februari 02. Mars 09. Mars 16. Mars 23. Mars 30. Mars 06. April 13. April

0:0:670:899:1.575:1.755:1.798:1.855:1.890:1.999:-

Boka din resa redan idag! Ring 010-207 90 99

Villa18

l å m s e r e d n e å t s a n e Ett

Avresedatum Arlanda 2018

www.semesterupplevelser.se


Annonstorget VI I VIlLA

SVERIGES MEST 20 år/20% SÅLDA POOL !

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS RB-VENTUM

Lagerrensning 20% på alla ”Delux” paket

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Fr. 29 900:-

Året ut så länge lagret räcker

POOLPAKET OCH TILLBEHÖR TILL BÄSTA PRIS

0585 31661 www. jf-fritid.se BokkNikk – den smarta arbetsbocken

RBECO&GRANDLUX

ACKUMULATORTANKAR

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

Fr. 45 000:-

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, lä‹skö‹ och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

PRIS EX.

15 900:-

Rent vatten? BOKKNIKK är en svensk uppfinning som är lätt, smidig och snabb att montera. Med två bockar och lite standardvirke (45x95mm) får du på några sekunder en färdig arbetsplats att använda. Se våra filmer och beställ på bokknikk.se

Har du du problem problem med med järn, Har järn, mangan, mangan, smak, smak, lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller eller bakterier ii ditt ditt hushållsvatten? hushållsvatten? bakterier

Rent vatten? vatten? Rent

LUFTNING OCH OXIDERING LUFTNING OCH OXIDERING Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, ekonomisk och miljövänlig Detta järn-effektiv, & manganfilter behandlar vattnetmetod. med en Med Oxydizer behövsekonomisk ingen extraoch syresättning beprövad, effektiv, miljövänligavmetod.

Dags för

nytt enskilt avlopp?

vilket förenklar installation och underhåll!av Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning Har du problem med järn, mangan, smak, vattnet, Passar både hydropress och hydrofor. vilkettillförenklar installation och underhåll! Harlukt, du problem medkalk, järn,PH-värdet mangan, eller smak, vattnet, Passar både till hydropress och hydrofor. färg, radon, Tryckluft lukt, bakterier färg, radon, kalk, PH-värdet eller Tryckluft i ditt hushållsvatten? bakterier i ditt hushållsvatten?

Rent vatten?

Tryckluft

problem med med järn, smak, HarHar duduproblem järn,mangan, mangan lukt Harlukt, du problem medkalk, järn,PH-värdet mangan,eller smak, Birm färg, radon, eller pH-värdet i ditt Birm lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller bakterier i ditt hushållsvatten? hushållsvatten? ®

®

bakterier i ditt hushållsvatten?

Birm®

Minireningsverk BC UV

a nd tt e e s e i g eri alltSv erk d v a r g ifie enin t r ce nir

mi

Renar allt avlopp i en tank Inga mekaniska pumpar i tanken

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

08-4100 77 27 www.4evergreen.se info@4evergreen.se

 48 viivilla November 2017

EN12566-3 certifierad för hög skyddsnivå inklusive bakterierening Fri service år 1 ingår i priset

Grus

Grus Tryckluft

Grus

13.600:13.600:Tryckluft 13.600:-

LUFTNING OCH OXIDERING

Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Hansson info@vvab.se Kontor 054-56 11 00 070-97 68 481 www.vvab.se Östanvindsgatan 21, & Karlstad Per Hansson info@vvab.se Detta järnmanganfilter behandlar vattnet med en Kontor 054-56 11 00effektiv, ekonomisk 070-97 68och 481miljövänlig metod. www.vvab.se beprövad,

moms exkl.exkl. moms

Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor.

exkl. moms

Birm

®

Birm®

Östanvindsgatan 21,Hansson Karlstad Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Kontor 054-56 11 00054-56 11070-97 Kontor 00 68 481 Östanvindsgatan 21, Karlstad Per Hansson Grus Kontor 054-56 11 00 070-97 68 481 Grus

Per Hansson info@vvab.se www.vvab.se 070-97 68 481

info@vvab.se www.vvab.se

info@vvab.se www.vvab.se

Låt inte livet vänta – vi levererar din trapphiss inom 1–2 veckor! Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00 Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00

Per Hansson 070-97 68 481 Per Hansson 070-97 68 481

Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00 Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00

info@vvab.se www.vvab.se info@vvab.se www.vvab.se

Per Hansson 070-97 68 481 Per Hansson 070-97 68 481

info@vvab.se www.vvab.se info@vvab.se www.vvab.se

Vi har Tillfört Tillgänglighet i hela Sverige sedan 1976.

Egen rikstäckande serviceorganisation Telefon: 0155 - 20 55 00

info@globustt.se

www.globustt.se


SLÅ PÅ VÄRMEN!

Annonstorget VI I VIlLA

Utan att vara på plats kan du enkelt: - Höja och sänka värmen. - Läsa av temperatur. - Övervaka temperatur. - Få larm vid Utan att vara på plats kan du enkelt: strömavbrott.

SLÅ VÄRMEN! SLÅ PÅ PÅ VÄRMEN!

- Höja och sänka värmen. Utan att vara på plats kan du enkelt: - Läsa av temperatur. styr och över- Övervaka temperatur. - Höja och sänka Du värmen. vakar direkt från din - Få larm vid telefon. - Läsa av temperatur. strömavbrott. Flera olika modeller för olika behov. - Övervaka temperatur. Du styr och över- Få viddin vakarlarm direkt från Begär mer information! telefon. strömavbrott. Flera olika modeller för

olika behov. Sv2017_89x59_viivilla_ledcone_PRINT.pdf 1 20/10/17 0941-102 25 • www.intectra.se information! Du styr Begär ochmer övervakar direkt från din 0941-102 25 • www.intectra.se telefon. Flera olika modeller för olika behov.

Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! 16:13

Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®. EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

Begär mer information!

0941-102 25 • www.intectra.se

Kundreferenser med

EuRoPE VattEnREning ab

99,9%

Centralgatan 16, 365 42 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 • Fax: 0478-122 13 www.europevattenrening.se europe.vattenrening@tele2.se

i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

LAGERRENSNING AV FÖNSTER! Passa på att fynda från vårt lager!

www.fonstergallerian.se

För dig som vill ha en dammfri inomhusmiljö

Prisexempel

Öppningsbart fönster 900 x 1200 mm

2 701:-

r Se fle på ller mode sida m vår he

Rabatt

Enkel installation för den normalhändige

55-60% K-rauta butikerna är välsorterade på maskiner och tillbehör.

www.allaway.se

info@allaway.se

- Tillverkning i Örebro - Fri frakt - Tryggt och säkert med

fönster G A L L E R I A N

November 2017 www.viivilla.se

49


se t s j ä l v

a

t io

du

pri

uk

n.viivilla.se

lägg ett bud

FELSBRYTARE MED MOBILAPP

er ttVar med i år Vi te skadeorsaken i svenska bostäder och varje vattenskada med stora kostnader! 

i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 27/11 och avslutas den 3/12. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

ET

EMMA & BORTALÄGE

LÖDESLÄCKAGE

Vattenfelsbrytare

siljan takduschpaket 160 c/cEn smartare vattenfelsbrytare MER ETT LARM OCH DÄREFTER STÄNGS VATTENTILLFÖRSELN 

med mobilapp. Larm till mobilen via wifi. Kontinuerlig VS övervakning, hemma- och bortaläge. UppVRERING täcker smyg-, dropp- och flödesläckage. HOS ETT FLERTAL FÖRSÄKRINGSBOLAG Vid detekterat läckage kommer ett larm och därefter stängs vattentillförseln. Inga vattendetektorer behövs. Reducerad försäkringspremie hos ett flertal försäkringsbolag.

I vår nya serie Siljan har vi förenat design och miljöoch energibesparande funktioner utan att ge avkall på komfort. Siljan dusch finns som takduscheller handduschset i många varianter. 

Värde: 8.900:-

bonus air 10

Marknaden mest prisvärda Luft / vatten-värmepump. Värmepumpen kan kopplas direkt mot ackumulatortank eller panna. Utan innedel. Enkel installation! Bonus Air 10 är utvecklad och testad i Norrland under strängt klimat i 5 års tid. Värmepumpen har en nominell maximal uteffekt på 10 kW och täcker de flesta fastigheter från 80-200 m2. Den är tillverkad med den senaste teknologin i de mekaniska komponenterna.

Värde: 8.060:-

Värde: 45.950:-

miljötoa65

Miljögodkänd mulltoa inklusive installationspaket!

ecoVac

Extremt snålspolande WC för det enskilda avloppet. Samma komfort som en vanlig WC, men som spolar 90% mindre vatten!

Värde: 19.250:-

Värde: 19.700:-

timmerhus

Finsktillverkad Honkamajat Paula är ett modernt timmerhus med en våningsyta på 140,5 m2.

Värde: 1.813.789:-

 50 viivilla November 2017

badtunna

1600 L. Plats för 6–8 personer. Finsktillverkad vedeldad kvalitetsbadtunna av marinaluminium.

Värde: 47.375:-

”arizona” 180 matbord ek Arizona är ett modernt matbord i massiv oljad ek.

Värde: 8.117:-


Eget badparadis hemma? Längta hem, och inte bort. Bada året runt i familjens egna badparadis. En investering för både dig själv och ditt hus. Välkommen till Folkpool.

För aktuella kampanjer se folkpool.se

Folkpool Uppsala • Folkpool Täby • Folkpool Järfälla/Barkarby • Folkpool Upplands Väsby Folkpool Nacka/Värmdö • Folkpool Kungens Kurva • Folkpool Järna

Vill du hadu Behöver renare friskarevatten? vatten? Besök och få ett Ge ossjms-vattenrening.se två minuter på jms-vattenrening.se förslag inom så får du ett två bra minuter. förslag.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se


Skanna QR-koden med din Swishapp och ge ditt bidrag!

SÄTT PUNKT FÖR JUL UTAN FRÖJD Julen är tiden för gemenskap och omtanke, oavsett om man firar till minne av Jesus födelse eller inte. Ändå ser verkligheten annorlunda ut. Mammor som inte har råd att skapa julstämning, familjer med tomma kylskåp och pensionärer som sitter helt ensamma. Hjälp oss att sätta punkt för julbord utan mat, ensamma jular och barndom helt utan klappar. Hjälp oss att få fler barns ögon att tindra – ge ditt bidrag på plusgiro 900480-5 och skriv: Fröjd – så ger vi fler en fröjdefull jul. Swisha till 9004805 skriv: Fröjd

Smsa ”Fröjd” till 72901 för att skänka 100 kr

Läs mer på fralsningsarmen.se/julefrojd

O54140_FRAL_VIVILLA_205x273.indd 1

2017-11-02 13:21

Profile for Vi i Villa

Vi i Villa 1710  

I årets fullspäckade julnummer hittar du bland annat gör det själv-pyssel, tips på var du kan nätshoppa de bästa klapparna, och en guide öve...

Vi i Villa 1710  

I årets fullspäckade julnummer hittar du bland annat gör det själv-pyssel, tips på var du kan nätshoppa de bästa klapparna, och en guide öve...

Profile for viivilla